Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
2.01 MB
2008-08-13 10:16:26
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
740
5071
Zalai Közlöny 1887. 019-022. szám május

Nyári gyakorlat keretében készítették: Dezse György, Bagladi Milán, Németh Miklós.

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

NAGYKANIZSA. 1887. május 7-én.
Huszoohalodik évfolyam
Elöfttttisi ár
m r»re . . . 5 frt-------
evre . . . . 2 rt ») kr íyedévrp . . ; frí 25 kr
Eíjes uib IS kr
HIEPKTÉSKK
IS iiKShb<iB^ft:t«>rb^n T. ajji.udsior
S »ÍS(Í-U laKÍKhi s.rért A kr
¦YILTTERBCK ,
OTOg.kéut 3<» kr*rt T^ujt-ek M

dtt.a liJOk-.
A lap
ujtj-kanizMÍ 9Ke,re.*keti?lmi iparhank1'} a ltiunjy-kanXznai ihtkéiite.* tazoUó-egylet, a nn<igy-kauiz?.ai k
jt K kíaáohir«i»]i.o« b
Xagy-Ka n
i*tl*-n levelek u-m fo f«i!t*(nak el.
Kertntsk vitus im
egyesület", a „nagy-kaitzsai tiszti-öruegélyzo szövetkezet' y a , soproni keresketielmi s iparkamara" nagy-kanizsai külváiasztmányattak hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Koboz István
40 éves Írói jubileumára.
(1887 májo« 1-én.)
Iru: Tubolt VjtUr. Felolvasta: BíUiIÍ Uj>
Srép multadra visszanézve Adjad velem e napot. Multuak és jelednek im ma Bo termését aratod .... Rukaság. mely Tegeí ér: Negyvenéves páiyabér'.
Ritkaság, mit ma elénél ; A diCM>ség ily foka — Yidési irodalmunknak Felként régi bajnoka ! Cdvö/.lek bú pályatárs, Krdemteljes jubiláns ! -•
Zal» és Somogynak Te vagy Klsó hírlapírója ; Irántad e két megye is Ma háláját lerójja, S kebléből ez kí nem fogy VlMig él Zala és 8omogy.
A bon nehéz éveiben Klméd, s vasakaratod Megakotá küzdelemmel Itt az elsó hírlapot, — S terjeszted azt, mi jó 8 si-'-p Hogy eljőjjöu a jobblét
Országszerte elterjedt már Humorod és satyrád — De ha szükség, tudotaányod Komolyan is irányt ád, — S tollad által az irály Uralg mint egy bölcs király !
S ba bár. ugy mint politikus Nem jársz egy utón velem ; Elutt.d kalapum mégis Mindrnkor leemelem ; Mert hisz egész élewd Hogy hazácat szereted.
Ifjú korod óta nálunc Hangoztatják dalaid . . . A Balaton s Füred tája Sok jót köszön Neked itt ! Szépen ha szólt dal. s koboz Tudták, hogr zen,' a — RobOZ.
Zengj, dalolj még számos évig,
Éltessenek a Múzsák !
S fejedre, ha még feltesszült
Az érdem koszorúját:
Így szóljon majd az írás ;
Nyalczvanévet jubiláns!
János szavalta nagyhatású akalmi költeményéi zajos éljenek közt, majd Andorka Elek olvasta fel a jubiláns író szellLmesen irt életrajzát. Doli-nay a fővárosi írók s művészek társasága nevébeu tartott kitünö beszédet. Megható jelenet következett ezután, midón ? város polgármestere Németh j [gnacz megkapó szép beszéd kíséretében j átnyújtotta az ünnepeltnek az adakozá-j sóiból vett nagyaranytoilat. mely akö-I vetkező feliratot viseli: , Roboz István-| nak 40 éves írói működése elismeré-
------- iseül.' A felharsogó éljeozéscsillapul-
Lélekemeló irodaiari ünnepélye tával maga li o b o i Istvau czdett Kaposvárnak május 1-én megtörtént, szöini ,köszönetét fejezve ki a kitüntető Magasztos öröm dobogtatta szivün- elismerésért^ s éide-esen festve a ket, hogy azon résztvehettünk. — A vármegye közönségét, meiy iránt há-szép eszmének szép eredményét fé- Iája oly végtelen; a nap dicsőségét nyes siker koronázta, melyre Somogy koszorúit — unymoud — oda he-megye székvárosa Kaposvár büszke' lyezi Jókai. Gyulai, Szász Károiy lehet. [ lábaihoz kik a magyar irodalmat
Boboz Istvánnak, a ,Zala-Somo- oly magas színvonalra emelték. Szün-gyi Közlönv'-nek egykori s jelenleg ui nein akaró zajos éijenzés követte a ,Somogy" szerkesztőjének 4U éves az ünnepelt szavait, s csak akkor jubileuma, oly fényes ünnepélylyel csillapult le, mikor TJjváry Ferencz lett megütve, melyhez hasonlót a vi- apát kezdett beszélni, kitüntetve deki birlapirudalom története nálunk Boboz írói érdemeit s köszönetet uem mutálhat föl. A megyeház ter- rooudva a közönségnek. Az üone-me már 11 órakor zsúfolva volt fin- pélyt a dalárda korrekt éneke .Hazád-nepló közönséggel; ott Toltak a Pe- nak rendületlenül* szózattal fejezte be. töfi-társaság, az írók és művészek' Egész halmaza érkezett a távirati körének s a budapesti és vidéki la-, és levélbeli üdvözleteknek. Grata-póknak képviselői, Somogynegye és láltak az ünnepeit írónak : Jókai. Kaposvár város közönségének színe; Zichy Antal, Somsicn grófok, Papp java. a köttsei ki>birtokosság és szá-| Gábor püspök, Kozma Sándor, Vámos köz ég küldöttjei, stb. A kar zaton díszes hölgykoszoru foglalt helyet. A zöld asztalra a küldött koszorúk s emléktárgyak voltak elhelyezve.
Az ünnepélyt a kaposvári iparosítják dalárdája nyitotta meg. ,Is ten ald meg a magyart!' hymnus-sal. Ezt megelőzőleg a lelkes pol gármester a diszgyülést megnyitván, küldöttség ment Kobozért, ki disz-niagyarban jelent meg szúrni, nem akaró éljenzes között, ezután Hock
itb. gróf
Som-
titkos
szary főapát, Hamary. Éwy, a fővárosi és vidéki lapok szerkesztőségei, színtársulatok, intézetek sich Pál él Jankouch tanácsosok személyesen . ratulál ak a Somogy szerkesztőségében. Az ünne -pélyeu ott voltak: Tallián főispán, Osépán alispán, a birtokosság és polgárság képviselői tömegesen, városi és megyei tisztviselők, az elöljáróság a polgármester vezetése alatt.
A budapesti és vidéki hírlapok képviselői s az irói küldöttségek tagjai
ebédre az ünnepelt szerkesztő vendégei voltak.
A jubilaris ünnepélyeket bezáró banketten két azázan vettek részt ; ott voltak : gróf Jankovich László titkos tanácsos, Talián főispán, C-é-pin alispán, Somssich Pál, Vés'ey-ek, Boronkayak, oagy- és kisbirtokosok jelentékeny számmal, hivatalok főnökei, kereskedők, iparosok, küldöttségek, stb; egyátalán vidéken ritkán látható fényes >endégko3zoru gyűlt egybe, az érdemes veterán író és lapszerkesztő tiszteletére. Felkó szöntót mondtak: Ujváry apát a királyra, Gruber képviselő, Németh Ignácz polgármester a Boronkayak s még számosan mások Kobozra Hock János az irodalomra, gr. Jankovich ítoboz nejére, és családjára, Dolinay Gynla Atala írónőre, Adorján Sándor Somogymegye és Kaposvár közönségére, e lapok szerkesztője a lentebb Köz-lött hatásos költeményt olvasta fel stb Jó zene mellett a társaság késő éjfélig együtt maradt, a kitüntetés s meleg ragaszkodás minden jelével elárasztva az ünnepeltet, kinek Kőtlse iózsegl Hoboz szülőhelye) küldöttjei nagy ezüst serleget nyújtottak át.
Jókai Mór a következő üdvözlő-levelet intézte Kobozhoz : Kedves barátom és pályatársam < Meg-rocsáss, bogy személyes megjelenésem helyett, csak egy ilyen gyás/fceretü papírlapon üdrözöLek. Az egész kedélyem ilyen fekete szegéi) között van. Éa most amig gyászévem tart olyan helyre, a hol vigalom van nem mehetek. Ez az esztendő az életemből az én halottamé. Pedig örömre, víg Ságra valóban elég van ott, ahol egy negyedszázado-s hirlapszerkesztói pá-ya hősét fianepehk, minő te vagy. Mindig a becsületes ügyet védelmezve, jelszavadat, elvedet soha meg nem tagadva, Dem csak olvasó közönségednek, de pályatársaidnak is igaz
becsüleiét vivtad ki e hosszú idó alatt, melynek kezdő évei vissza nyúlnak abba a korszakba, a midőn hírlapot alapítani, nemzetünk igazait védelmezni valódi áldozat volt: az elfoglalt helyet megállni heroizmus kellett. Te egy, a hazának, a közügyeknek, a szabadelvű eszméknek és a józan nemzeti mivelődésnek tett jó szolgálatokkal teljes hosszú pályára tekinthetsz vissza. Kívánom Istentől, hogy tartson meg sokáig s adjon Nek d testi-lelki erőt nehéz feladataidnak tovább vUelhetésére. Örömünnepeden sok fényes üdvözletet fogsz hallani, de őszintébb szívből jövőt mint az enyém, alig. Légy boldog családodban, szerencsés munkádban, megelégült hazádban. Ölel igaz barátod Jókai Mór.
A kereskedelmi luuzeuni
Budapesten
in.
Idnigleuea balároaatok a hasai tsrmékek állandó kiállitáia aaamára.
1. a bud»p»ati keroakedelmi muteum sterregeti .sabkljz* áa»k 3 §-a 4rleimA-bau a múzeum gyajtaméDysi ké'. fóou-talvból, u<jmiat a b*s*i«kb)l «• a külföldiekből tuguak álíaoi.
A jelon idnigleao* »sck4<jraat a baaai gjüjietnéojekra Vüoalkosik.
2. A baaai gyüjtea]4ay«kDek aa a csölja bogj a belföldön »lóallilott óaaa«a g;an, kéamü , háti- éa müipat caikk«k, valamint At ipar állal íeldolguaott oj«ra-iprménynk Aa aovagokböl readasstt ái-Uodó kifcililáa alakjábaa a baaai lerna-leanek l-be óleg i«ljta k'pél tüoioaaéi fel to aaok kel«DdAa^get alömoadiuák.
i k kiallitaabao mint kiállítok r«ait vehatOttk a termfllfik éa ások képvi.flöi.
4. A ki a kiállitáabao roiat kiállító rAaal T«oai óbaji, dbb«!i asáodökái aa erra oétve tnaKáilapituU mm a kiló)t4aérei aa i^af^atói^goak joleolaa be * abba a ko-vmkesö kérd^puoiokra j&gysfao be rálaasai:
a) A kiállító nova, o*4g« áa Ukh«lj-e.
b) & g?ar vagy as UzIqt, a fíókUa-letak, ugvnöka^ek stb. beire.
c A kiállító ahal képviselt lerine-léai áf; megj-löléa'..
Tárcsa.
Az első szerelem.
.Novella )
Irts : Perkcné IfUru Jöz*a
— Vájjon miért nem v«gyok én e gjermftkooit h~JJ>>, l*Q őiiioiébb leaoe irio^omb»D. mormogi V«rnej b*lkan, s fin Krcs&D könojek perdültek le.
— Dd tán niocsooek lilksi, tán va-Itmi asomoruaág okoit* i«v*rir.
Vftjjoa mi oka lehetett Veroejoek Mariska ssivéi nDUjira íQrke««nÍ, • félteni mindéi) ixéljebb én ilemtől ?
E perezbea kopogás beikül lépett a terem De egj Cdiooa n^ke fi*tal ember, éveire oem több mint 23 évea. de »ép ercsin áí#tUDottaag látaaott. * ajkai kórul guojct motülj JAt»t*do«oit, a molj 6t oly nagyon érdettrlsé terá. a ő eit tudta ti-lóiiiDÜieg, mert egy pill.aatra i«m lünt el • mosoly ajkstirÓl.
Verocj amint az ifjút megpillantó, mély ke»erü»eggol, melyst titkolni igye-keseit, igy bbóíi :
— HU még>t feljöttél 4de« fiam ? éo &st hivém, hogy már többé nem fog«« felkeretm.
Ar ifja pillaotiig m-^batotlan né-e«lt aaon emberre, ki fit oly Mivbol édes fuo»k MÓlitoita, oly dttiate Köreteiét íejex^tt ki ««o két ko* ai (keg férfia ajakán, ¦ 6 erre majdnem érdemetlen roh. S aatáo saótluiul loüit, balé bimui*a a kaodaló Ültébe. Hiatán még miBilig bail-gatoit, tvi apa űa árosáról akarta ennek éneiméit leolraaDÍ. 8 Mtán baikaa rebe-gé; mily tzép'. ép otytn mint drága anyja., • én őt mennyire aaerelam 1
Janó felugrón, • oda lépve atyjábus megr*ag»dÁ kesaii. Én tudom, hi>^y aseret pam, ¦ én *&? érselmeket táplálok ön ránt siiremDea, v»jh» minden máakéat lease, e niiíetM-m titka elóttam örökké eltakart maradhatott Tolna !
Mo»t elóasör, bogy Verneyt Btékérfil főieméi krdai latjuk, d-ílciet tor cd ©'.e s könnyű j*raj* megb<nudiolják évei •*»-mat. Ai eddig oly uondes ember nyu< t arciát lása* pif t-idé.
— Hat megint a »*úlatét I No de jó bűgy ««>flmba boatad, a maitkor ugy ¦• eivxökté! a nélkül, bogy msgballgattál voln». Elmúlt dolgok kedve* Janóm, — melynek emlékai ni vemet tebsik, de nem lebiUom maikéni. Ede* íi*m le m«g c*a& ati tudod, bogy •stiletéaed nem torvéaje* ét már eiért engem atkoaol, akarod e bó> rebben nm«roi éle'em asomora lonénetét.
Ai ifjú igoniőleg intett, ¦ erre mindketten a kaudailóual egymáaaal uembto fogUitak belyet.
Vorney caomoruan néastt maga elé, ¦ megfogva fiának késé'. — igy kesdé: Nem aokkai valét idoabb mint t«, é* nem o«k éreimrn nésve, asirein ia ifjú romlatlan Tála.
Eteo megjegyiéa keaerQea hangsott el ajkiró' a Jend ulái*a 6>«a« magát a elpirult.
Bo>eo rendelkeitem péoia-sl fo>ytatá Verney •emmemü gond, oem b» bori iá élte met,saivsm taabad valaéaén boldog.Caak > fogott «i egy fájdalma érsét, ha ínxrm gondoltad, kit alig ismertem, még gyermek valéfc, Biidőo a kegyelmet aam ismerő haiál kiragadá 6i karjaink köaüi. S exért vaastévét még eléggé t»l-fogai nem birám, oem i**DV>dtem oly *o-
kat. Ifjuévtimben apám b<wcélt mindig anyámról és étiks-veaeu ballgattam ódákig beatiű aaaiuit, melyek nsje iránti méJy •iorelmer/>l taouakodiak. Ciélja volt neki drága unjam emléké; asivembe megíkö-kueni. s «s s>k«riili is neki. — ti ekkor váratlanul egy capás ér:, m«ly ssiveujat majd axétaaagg* a, e« apám halála val>>. 29 éret volum, s mög c*ak akkor ismertem meg a valódi íajdalmaL Égessen mogftltoilam, kedélyem a ma^áoyt kereste, a azt bivém hogy as él«l mit som nyujihai többé nekem. Barátaim Tiga&stal-tac, de én reménytelenül cauggtem ssara-ikuo. A bilit.tab mit sem baasaáit. Nyári ee- v«la, T»iób»n ssebb estét at ember alig képselh^t b eu ab akoaiDÓl kikönyö-k&lve néséma r»gyogÓC»ílUgok*t, a apám Lelkét kereaéu egy tk csiiiagban. Nem u revem éasrs, bogy uobám ajtaja kioyi-iott, csak amint valaki hátulról megásó-litott tértem maganhos.
— Nos bál Jaoos, »é^ mo*t i* e sso-moru álmodosi*, hat igaaán megbaliál-e a világra ué*v« ?
— F^d.h.m. igen R^ymondteleiém egyik legk-dfü* bb b>r4iumu*k, s sso moruan uesám '.ovább a c*illagberiiot*. eg.t.
—Te éraelgós vagy János, oaaegj évfl, bogy drága atyádat eltemettük, s te még mo*l se akarsa TigasSt keresni, mert ta-Islttal as bisooyoi. Lásd bAtyád mukent batsél, pedig o is nagyoo jósai \ ti fia.
— Oh felelém, & köayebben teheti est nem volt törvényes fis apámoak, rit-kaa volt köselttokbea s esér; Bem is volt Jk*lm* apám jóságát tapasstaiai.
— No de, Biólt R*ymon4 tőreimet-Isnüs ne besaéijOJik örökké e sswmoiitó
tárgyról, hanem halld miért jöttem. Kér-ink jer valóm a tsiahásba, mi gyönyörű darabot játssMbak, s aitán már régebben "87 °j Család larlóakodik Pesieü kik v«-lÓDan gyönyörű leányuk s ép i;y bijos Wrsalkodóo 'jük által figyelmeasé váltak, s esek is ott iesuiek ma a ítiabüban, már csak kivAnciiságból ís elmeojüok. Nohesaa bár, ds mégis beié egyes-tem, s elmentünk. A ssiobáa tömött volt sjaHtymoud távcsövével asemlélie a siio-bax s»*p-iit. Kgysserro nekem ndá á* a távcsövet, s egy bisonyo* iráayt jiiölt, melyet én ssemeimmel követtem. Egy meglepő ssép látvány lárult smmeim ele ;-gy páboly;elű réaiéoeo <s.él gyönyört! oó füglah helyet, as egyik ssdke, elragadó ssép vonásukkal. Piros ttjkai min;ha cs*k aau-soiygásra lettek volna teremtve, s fekete ssemei, melyek et^ke bajiiios oly nagy-aserit eieolatet képestek, csiataUnil tekintettek egy ssoruaan mellette álló férőara. Fehér selyembe volt öltösve, semmi nemű éksser. tem ftUüuó diaa o«m v- a,!a rajtaé«srevehtttd, csak egy vérvörös virág volt bajába ttuve. mely dias oi még bájossbbá tévé.
L do ValUnidorf esredes egyetlen leánya volt ma Mariska anyja* nekem sógornóm. A másik
' hölgy a páholy bal oidtUo fekete selyembe volt nltösve. s Irénének épen elentétjét képns'.e. Fekete dm b*j»at,
! teher, majdnen halvány arci, s gyönyörű
1 kifejesésteijee • sem ok, melyeknek iiioéi határoaottaa megjeveui n«m lehetett, de a ki ossk egysaer is e ssürke síinbe
játasó ssemekbe tekiatett, oly könnyen el nem feledbele asokat.
1 Eieo nó Iréaeoek tárta IkodonAje, s
neked aoyád volt. Midőn e gyösyörü két nőre tekintek, nem hivém hogy v»l»h* életem története as öv éikkel egybeforrjon. Oly annyira el vaiék fogUlva a nők nemlétedében, hogy csak Raymoad figyei-méltetésére revem éssre, bogy asoo fér* fiu, lei Ireoe oldalán állott, Feri volt, nekem fivérem.
Meglepetve kérdem K^y mond tói, hogy Feri miként jutott e két gyöoyö'6 teremtés kosé, H«ymond vállat vont s aft feleié, mert oálsdnál okosabb. 8 már karttlanul bánni keidéin, bogy nem én ismertem meg elébb as esredes családot.
Kern figyeltem a itinp*dra, c*»k miodig a páholyt tartottam stemmel, ai eired.esné egy csinos, bár kissé éltes hölgy férjévei csevegett, ki stép a délci-g tarjával ámbár már óaxfÜui keid6 ssská-Uval ciinos férfi a vala. Feri I rétiében suttogott néhány tsavai s a bájot leányka ¦rre felém irányosá távcsövét. Arcsum égett b ssivembeo aaon vágy keletkeset:, hogy hdlyembeo rőgtöo k6«é váljak. Iréné Ferib^s sauo^ott valamit, a erre Feri a páholyból távosott. V.Umi különös vágy tam*dt attvemben még ma e stép oők kösé juthatni, s rme megnyílik pábulyom ajtaja, b Fari lép be.
— Sérv as János moadá, a kis ked-es Iréoke küldött, mert assre vette, hogy ssemeid rajtnak nyugodtak.
Nim tudtam tsólani, megragadva bá yám karját, halkan 'Qgerültea éj rém a ssavakst.
(Folyt, kör-)HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887. MÁJUS 7-én.
d) A kiállítandó tárgyak részletet felsorolása.
e) Ásóknak eladási ára.
f) A kivánt terület négytaögméterek ben.
g) A tárgyek kiállitási módjára vonat kősó esetleges kívánságok.
h) A rauaeum által közvetített megrendelések után a ki áll, tó réssérfil adni ssáadéko't elárusitáti jutalék felajánlása.
i) Kijeleatéaeanuak, váljon • kiállító kiállitási tárgyait «t igaagat, k&sbenjárá-aával saját költségén tUskár ellen biito-tittatai kiváaja-e, és mely öesseg erejéig?
k) Annak kinyilatkoztatása, bogy a
kiállító magát a jelen szabályzat mioden-
'¦¦ nemű rendelkeséseiuek aláveti.
¦ 5. A kiállító teljes felelősséget vállal
as iránt, hogy a kiállított tárgyak belföl
d-ek és különós->o bogy saját kéjsitm*
nyei.
6. As igasgetóaág a kiállítót a lebetŐ legrövidebb idó alatt értesíti arról, hogy a kiálliláabaa rétet ve bet-e vagy nem és moghatárosta a kiállítási tárgyak beküldésének határidejét.
7. A kiállítandó tárgyak a ma aem helyiségeibe bérmentve ssállíiaadók.
Ha a tsáliitási költségek egy r^ai valamely okból tiŐre ki nem fisetaetó, akkor ast ts igesgatóság elölegiepan megfiaeti s azt aa illető kialliló, mihelyt arról ért«sittetik. megtéríteni tartosik.
8. A tárgy.k áttételekor átok he-lyét at igazgató határossá m >g. még pedig aaon csoportnak és ostlálynak meg-telelűleg a melybe ások tarOtoek.
Minden kiállítónak jogáb-o aljme-gát a kicsomagolásnál és felállításnál képviseltetni; ba asonban esen jogával nem ti, as igasgatóaaját belátás a sser-ot jár el.
9. A kiáliitcit tárgyak a kiállító tulajdonát képesik s átok felett a jelen ts&bálysat korlátain beiül ssabad r«ndel-keséti joggal bir.
10. A tárgyak, minőségük taennt, asztalokon, állványokon, szekrényében atb. állíttatnak ki.
A museuca rend el késésére álló ssek-rények, aastaiok ttb. a kiállítóknak díjtalan használatra engedtetnek át.
Ha valamelyik kiállnó tárgyait táját •sekrényeibsn ttb. kívánj* kiállitáoi. erre aésvg a múzeum igasgatóságával külön megegyesét szükséges.
11. Mmd-D kiállító, mint olyao, tapjs less a kereskedelmi museumn&k t a teg<>k minden előnyeiben réaaeaül.
Ei előnvök a következők :
a) ritab»d bemenet a múzeumnak Öasaes már meglevő vagy jövőben felal-litandó assko*siály*iba (külföldi gyűjtemények ; isabada.masoit találmányok gyüjtsméjyei és leírásai, könyvtár, kereskedelmi iroda stb stb.)
b) Jogában áll árjegysékeket, érte-litvónyiskai, hirdetményeket, tb letélemé-nveaaí, a melyeknek lehelő terjest léséről a kiállító érdekébea as igatgatóság gondoskodói fog.
c) A museum (^alapítandó) kereskedelmi irodáját igéoybe veheii. (Lásd a sservezeti tt&bálytat 4-ik §-át.;
d) Joga van a museum kiállitáti helyiségeiben tárgyainak megfelelő, de eS7 négy asogm éternél asm nagyobb terű1 etilek díjtalan hatanálaláre, mely tsabadon álló területeknél a normál-szekrények magasaágáig ssámittalik.
e) Joga Van a katalógusnak és minden egyéb a museum által kiadandó folyó közleményeknek «|ty-egy ingyenes példányára.
12. Minden kiállító kötelet 10 forintnyi évi járulékot előre lefizetni. Egy év. Dél rövidebb időszak egéas évnek saá-miltatik.
Minden tag legalább egy, decsember 31-ikévd v*gtődfl évre köti le magát.
13. A tagság felmondásának köl-csftnöaen november 15-ike előtt ajánlott levél Útján keli meg Örléaoie. F-I nem mondás etetés a Ugaág egy további évre megboatsabiiottiiak tekintetik.
14. Ha valamely kiállító az o a 11. d) pont szériát megilletőoél nagyobb területet vess igénybe, négyatogméteren-kiat ét évsnkint h irtot köteles előre lefisetni
Egy n égy stőg méternél kisebb terület egéesnek vétetik
15. A kiá.litási tárgyak feletti fir-kodosról és ások tiss tán tartásáról, as arákra, fettételekre ttb. vonatkoeó felvilágosítások megadásáról, a netán ssukeé. ges Üveg-serlegekről és tartályokról as igasgatóeág díjtalanul gondoskodik. A mennyiben agya* tárgyek iitz>itáaa különös gondosa* t vagy szakismeretet igé-ayel, szabadságábaa áll as illető kiállítónak a tisztántartás félté elei iránt as igaaga lósággal kalöo megegyezni.
Az gksgatűttg caak oly károkén vállal felelősséget, melyek saját kötegeinek mulasstátabol vagy cselekedeteiből erednek.
16. Mísden kiállító kötelezi magát arra. hogy magadja mindason felvilágosításokat, malyek az igasgatóaág ált«J gyártmányaira v»gy termékeire vonatkozólag kjváotatai fognak.
Aa iga>gateság viaaoat kötelaai
a muaeum gyűjteményeit litásokat rendes ne, joga van erre a kiállítási tárgyakat egééiben vagy réaa-»en felhasználni, a oéUui, hogy a kiil-í tónak külön felbataimasáaát kikérni tartosaék; de ez esetbea a tárgyak elét visssaasállitáaa a museum kőltaégéo ét vesaélyére történik.
20. A mennyiben hatóságok, tettÜ* letek vagv ioté*etek álta.1 háziipari ciikkékből gyűjteményes kiállításúit szán-dékolt*'n*nak readeztetnt, fen tartja magának as igazgatóságet«tről-etetre mind-aaon könny i téteket oyujiaoi, melyek at ügy érdekébea kívánatosak.
magát, hogy e felvilágosításokat a leg-ttftkebb korláok kost b csupán a kiállító javára bassnálja M.
17. A tagság felmondása eae éa a kiállított tárgyak as év lejártával a kiállító rendelkeséaére bocsájtataak. Ha a kiállító a* igazgatóság Írásbeli feltsó-liiására tárgyai felett 4 hét elau nem rendelkezik, »sok a mnseua tulajdonába, mennek át és ások felett as igatgatóság ssabadoQ rendelk»«hetik. A menynyiben ki igWsgatóságnak a kiállitó*al asembea követelései volnának, a melyeket es utóbbi írásbeli felssólitás dacaára 4 hét alatt ki aeoa egyenlít, íogábaa áll a tárgyakat eladni és magát 'a kiállitási tárgyak eladási árából U kielégi ani.
A becsomagolást a kiállító kívánságára és annak kö'taégén at igasgató-aág easkosölteti de netalám károkért felelőséget nem vállal.
18. Minden kiállitóoak jog* 'ao a kiállított tárgyakat újakkal helyettesíteni, tsinlugy jogában áll as igazgatóságnak ta ast kívánni éa a meg ¦em Jelelő vagy esetleg romlásnak indult tárgyakat tsUkség eeelén eltávo- I littatai. j
karnak és] ftbb oaivil honoriator vat részt. A kedélyes estéiyen melyen as akkoribbaa itt idfiao Paxy honvéd tábornok is jeUavolt, termétaeteaen nem hiányzottak a lelkesebbnél lelkesebb fe! kössön tók sem.
— Hjmeii Dr. Viola Igaáoa, Gelse ét vidékének kötúnteletu ét általános kedveitaégnek örvendő fiatal orvosa í-lyó hó l-«n j«gyet váltott Grost Lajos diótkáli birtokot bájos és ssellemdü* leányával Laurával. A szerelem istene, mely e két ifjú lelket egygyé olvaastá, vesesea ókét a boldogság révébe. — Városunk egyik ssépét Sommer Lujsa kis-aaasonyt e hó 1-é* eljsgyes' Heinshiimer Gusztáv béosi negy-keres-ke46.
— \é>fölkelő tiSl(ek Mint itme retet a legelsfl t i a z t i tanfolyamon tisen vettek részt városunkban. A tanárok ssak képzettség' pirosulta as atpiráa-sok buagósigával lehetővé telte, hogy a tanfolyamon resztvettek kivétel nélkül a
vizsgát Pftxy tábornok elismerő ayilatkossta mellett április 30-ás Utebet tek. Etutáa még két napig tartatott lövési gyakorlat. Stonbaion ette a népfelkelő itek buotueatélvt adtak, melyei
Hírek.
III oaxt. kereaetiadó es évb«a3 egymás után következő vagyis 1887-1889 évekre, a nag^-kamazai kir. adóhivatali kerületbes tartosó köseégekro nézve, Nagy-Kaniitán, a városház n»gy termében a kőveikesó a apókon fog bi-aottaágilag megállapitutni: 1887. májas 16-án Koitori köatég, 17-en Siabar, Hahót. FelaŐ B*jk. Pótrée, Uog-J.k*bfa ét Alsó-Viduvecs. Május l8-áo : Oro«s-tonj, K.t-R»d., N.-R»d». K.-reo-eny, Sormás, ttgyác*. Ew^regaye. Bakónak, Mereoye es l.'j.ak. Május 20-áo : Gelte, " " " i, Altó-Bajk, Ujjdíar, Kili-
m»o, Gaiambok, G>raboocs ét Karos. Május 21 éa : Alsó-Dombom, Sartzeg, Nagy-Hecse, Kis K-ctffl, Sseot- Jakab es " pi Május *23-aa : Si'peiaek, B«joaa, yebs.sa, Mur«kere«stur éa Saent-ftUria. Májú. 24-éu : S*«nt-B*,áw, Bocska, Bor-sóocse, M.-Sserdaholy, Ka csórlak, Palös-kefű, Lvngviz. Hui&ukkomarom, Korpává', Palin, N -Szent-Hiklóa 6* Fűzvölgy. Május 25-«d : Le<rád községek. 18«7. Május 26. június 8-ig N.-Kanizsa varos. Jumus lU-én a pensintéset-k. A tárgyalások 8 órakor kezdődnek a Urtanak addig, míg * kitüaott tételek mind le aem tárgyaltainak.
— A trou&rAköa Beraencxén. A
királyfi három és fél napoa át volt vendége Fetteuch Tassiló grófnak, mely idő alatt naponta, korán reggeUöl, késő estig cserkésaelt Ót bakokra. A magát vendég saját megjegyzése sseréat » vad jól volt .tnniorosra", érire eaaiat, hogy as iako-lásott 6zek az első füttysacra megálltak. A királyfi összesen tviulegy 53 Ósbakot lóti. Ebéd és vacsora kosbea, Kotyi Józsi bandája játszott, de még tán soha o y tzivrahatoao nem húzva a ,kék nefeleju virágaik" kezdetű nótát, mint saen alkalommal, mart es a királyfi kedvenci nótája. Az ebéd mindig caak nagyon róvid ideig tartott, hogy hamar kirándulhassanak as erdőbe, folyutni a vad ássa tot. 30-án nagy dieaefeéd veit* a melyen a iróoörököson és HoycM grófon ki-vüi Somogy-megye küldöttsége is réast veti. 0 fensége ugyaoeson aapon esie 9 óra 30 pereskor indult BerseDCzéröi Zákáoyoa át K^niztáig külön udvari 'Onaton, innét pedig a déli vasút gyorsvonatával Abbaasiába utaso:t. A külön udvari vonatot Berzeacaérol a déli vasnt ftsleúgasgatója Br.m v*le Weias felügyelő és Krippl elleoőr a forgalom réssé-rÓl — Breiner muzgósitáai méroök, Stass-her ttitÖhaai főnök a moagósitás résééről Kosslka csáktoraja-i osttály mérnök és Zimmermann távirda eileoór p*d'g • pályafentartia réssérfil kísérte. As állomásokon legnagyobb aaend, de fényes kivilágítás mellett voaoil el as udvari vonal; ő fenaége koosijáaak ablakai be volUk fóggonyösva.
- Elól*>tetM A helyben állomá-soso boevei Uldandár parancsnoka aagy egedi K6aaa BerUlaa május 1-éa ezredessé leplei telvén elő. esnek tiasteleUre apnlit 29-éa a lakuayábaa bankett rendes teteit, melyen a booTftd tiasti kar Ui-jes szánban, nagy réssé a kösös tissti-
Vághó hadnagy) RAssa esredes ia réast vett.
— Nasytfir Ug7>áUsik,hogy atüs
! esetek már állandi rovatot képesnek ; nem I múlik hét, bogy legalább is egy nagyobb tOseedröl ne kelíene említést tei mit osak ugy magyaráshatuak ki magánknak, hogy a föidmivelfik a tavast beálltával a mes6kön és ssólfibegyeken lévéa elfoglalva, basáikat vagy minden őriaet néíküt hagyják, vagy pedig éretlen gyermekekre bízzák. Mijuz 3 dikán Kis-Kaaizsáa rombolt hatalmat er&vet a tüs-*éaa, eiptisstitvan 2 lakhásat ét 15 melléképületet, melyekaek csak egy része volt bistositva. Több saarvaamarba, disz' aóea tömérdek ssárnjaa állat tsintéa a lángok martalékává lőn. A (fit Csonka L-oti istálójában támadt, boadét as erős jsaél csakhamar átvitte a ssiporkákac éa lángokat a tzomtsédépületekre. A vén tsinbelyén cs*kh»ni«r megjelentek a tor-máai- ét nagy-kanizsai tusoltok. Cíement paiini bérifi as urod»lmi fecskendővel és a vaauti állómát teo*kondojn. Etti órakor 3 urai iasaas'ó munks utáo melyen ifrea t^vék^oyen vettek réast a soron a*i tusoltok, a lüiet már lokaliaáltnak lehetett mondani, noha a kanizsai ti)iáitoknak utég rlég dulguk maradt égess éjféiiK A kozAgéssaég ¦sempon'jából b^tem-teii lókák hiánya a tüssvéss alkaimával igec éreahetfi volt s asereacaének moodbutó bogy a harmadik leka még meghagya tott mert különben vis hiáayábao a ve-taély ropp >nt mérvet öltbttett volna. M*' gyön jellemso, hogy a Iakosokat csal n»hes-n lehetett rábírni, bogy a üsoltáa-ban tegédkeaz^nbk ét p»dig azért, ason véleményben vannak, hogy a oltók jó nagy fizetett kapoak, bát dol-tgossanak is. A tüz alkalmával M 'Murcsa Autal ku kaoiasai lakó* feibista-tett egy ráikai kanáss igényt, hogy egy őrizetlenül hagyott házba lupódsék be, majd oaak talál valami kihosni v«lÓt. A fogékony kanáss magis kísérletté, de őrt álló katona által éssrevételvéa elosi-pelett. Csakhamar elfogta a rendőrség a tanácsadót ís, As a két társ .karon fűzve* három katonai ssurony kost kísértetett be akatiissai főkapiiaoyaágboz.
— BetArés fénfet nappal, öreg
Kók Foreac* k -kan>z«.i Ukos laksto-bája ablakát — míg fi a mosón do'goa-gatott — benyomták ét onnét több le-sedőt, abrosst éa egyéb feberosmüi elloptak. A rendőrség 9fy rovott elŐéleü s lőbbssör büntetett Matalics n Ajltal novü suhan csőt vett gyanúba és est le is tsrtostatta. — A viasgálat to--yamalbaa van.
— Meg^iökfttt rab. A n.-kamssai c-llami foghasból f. bó 4-éu egy fegyenos a rpggtli órákban megszökött. — Nyomban üldóafiDe vették, de es igen stellóaen lévén öltözve könnyen szaladt és ktjái a Práter felé véve ugy elUbolt, hogy aa Üldöztetésére utána iramodott börtön őrök már oaak bottá] Ütötték a nyomát.
— Gyaaihlr Kronfeld Mór aaját, valamint gyermekei és rokonai nevében mélyon megsaomorodott ssivvel jelenti forrón szeretett, elfelejineüen nejének Kronfeld saQL Wolheim Ágost a asszonynak gyássoa kimúltál, ki f é. május 4-én kínos sieoT-dés uUn életének 49-ik évében jobblétre ttenderült. A drágaelbuoyt büll tetemei es éri május 6-án d. e. 10 órakor örök nyugalomra tétettek. Nagy-Kaniasm, 1887. májas bó. Áldá. éa béke lengjen porai felett! Kronfald Camilla, Wotheim Charie.stU. Kronfeld, Kt-onfeld id», Kronfeld Emília, mint gyeraeksi. Wolheim Pál mint unoka. Woiheim R'chard miat vfi. Sierafeld Emília szül. Wolheim. Eaglaudxr Lojaa saül. Wolheim. Wolheim Erafi Wolheim Félix, Schulier Linda ssül. Wolheim.
— TaaMftgyettl látogatta Dr Bizsioska Kálmán kir. tanfelügyelő má-J
jos 3-án Nagy-Kanissárt érkezett a az itteni iskolákban, ugy asuj óvodában hivatalos látogatást tett t mindenekben teljes megélj >Wt fejeste ki. KüJónoaen as óvodai aeveiessselleméröl alegnagjrobb elismeréssel taólt. Dr. Vekerle Lássló m taafelagyelőtsinte e vidéken tett körutat,
— Gyáishir Gatmaun Verona és Qelaeí Gutmann Henrik a táját, ugyaz Öetssa rokouok nevében melyen szomorodott saivvel jelentik felejthetetlen férje,
lletve fivére Gutmana Simon árnak e bó 5-*Q reggeli 5 Órakor életének 77-ik évében történt gyássoz elhunytát. As elhunyt bült tetemei május 6-áo délután 47a ó>»kor Örök nyugalomra belyestet->ek. Nagy-Kaaiasáa, 1887. május hó. Béke poraira !
— Me^hivé. A nagy-kanizsai ta ni tói járáskór f. évi május hó 12-én c«Q törlőkön reggeli 9 órakor Kia-Kaais*áa rendes tavasai közgyÜléit tart, melyre a kör tagjai tisztelettel meghivatnak. Tár gyai: 1. Folyó ügyek elintésése. 2. Elméleti előadás Aitmann Mór: A franctia köaokt. legújabb aaerveseta. 3. Qyakor lati slóadat Dolmányos Ferenc*, gasdá asat a 4 osztályban. 4- Netáni indítványok. Kelt Nagy-Kaaizsáa 1887. május l-éu. — Hoffmann Mór s. k. járásköri elnök.
— Kaigytlétéi • nagy-kanissai .Kisdednevelő E,-yettÜet" mull szómba* ton tartotta meg. As igasgatósácban az a váltósát történ* hogv elnökké B^bocbay György né, — másod úikárrá fíurvátfa György, a válaattmánjba Jaada Karolj-né, Sebestyén Lajoané. pótiagokul padig Wusstl Alajosné és B.nos Beláaé választattak meg. At egylet vagyona 19^11 frtot 37 krt. test. A •támadások helybea hagyattak.
— Lazának felé van egy elhagyatott s több helyen megbénult keress:, mely a mostani áliapo.bao nemhogy áhítatot kei te ne, do botrányt okos. Asért felhívjuk aa érdakeltíket vagy kij-vrá-aa-, vagy eltávolítására. Különösen kérdést intéztek hossánk : váljon tiincaen-é rá fundatió elhejyvsve ? s es esetben a plébánia h vauit admmistráló Ssent-Fe-rencarandi báslfinók ur mielfibbi intézkedése igen kívaaatos.
— Horváth LftCzJ j<*let oépsenéts Pécsről N-gy-Kantssára érkezvén uj te oekart aUknou t állandóan kordokban ohajtvin maradni, — igén, bogy zenekarával a leguj \bb darabokat betanít-tatja, miért it fii é« zenekarát a t. kozoo-%ég mél'ó figyelme és pártfogásába melegen ajánljuk. Legtóbbnyire a .Polgári Kgylet" disses t jelenleg Kaoissán alegdi •aeaebb, minden kívánalomnak megfelelő, mulató t ásóra kosta ló s egé#s»ég-s levegfi-vel birÓ, üdítő kertben mulattatja a kö-aoneéget. bol Torma Imre ismét jóbirü vendéglős lapiaiatot modoráTal szolgál tatja ki a MépstámniaJ öaasejóvfi kert látogatókat — ízletes ételek ** jó italok kai lehető ju áoyoa áron.
— Hirtelen halál. Dr. Tbassy János also-leadvai jbírósági atjegyső apr. 28-áa belért a póttornyai korcsmába,
ott egy barátját mngvárja. A fogadós leányává^ beesődbe eredt, egysstrre csak lefordult a asékról s meghalt. Ssélü-
e^ Halála általános réssvétet keltett. As elhunytnak a sala egerssegi tssékhes való áthelyezését épen akkor hozta a hivatalos lap.
— Pótlásul kösöljük még a néhai „r Ernő koporaójir* küldőit • elfizó
ssámuokból kimaradt koatoruk megem ité*é'.: CUment Lipót ét nejo, Cemeni Péter Ferencz éa Qeje, Tis telet jeléül Prág«r csa ád, A regi jó barátnak a Gla-vina család.
— Eitaer Sánctor or«sággy ülési kép'íselA f. évi május bó 1-én détefö:i 10 órakor Sümegben, délu án 4 órakor pedig Zala-Sst.-Gróthon ssámot válassló jelenlélébeo bessámdll működeiéről. Be-ssédét többssör&s élj»o kiáltások kiérték. A sst.-grólhi haláron mint egy harminca ori fogat várta a képviselő:, s a város ne*ében Lubonya Lábaló bíró üdvösölte szívélyes Isten hoataval. Eitner ur rövid vál»«sa után a tustclgŐkkel együtt Ss.-G óthra hajtatott, hi>J hosasu és tárulom dúi beszédet tartott. Sümegben és Si'.-Grótboa Eitner ur egyhangúlag képriseiÖ jelöltség elfogadására kéretett, ő est el is >oga4ta, — kijelentvén, — bár nem volt asándéka föllépni, látra a feléje oyilyá ouló kos bisodalmát kötsleeégének tartja a hasa és a kerület érdekében tőle telhető mindent elkövetni, hogy a bizalomnak
tegfeleljen. A párt szervezkedett, eonek elnókejveaéréve agyhaagalag gógánfai Gyaoaörey Gátpár or valaastatott meg, kinek ismort tapiatatoaságával aa egyaég e kerütetbsa biatosUfa vaa; Eitaer Sándor ar ma a asabadelvfl párt híre, non kijeleatotae), ha a kormány mak&dése a basa jó léiére célsó és lelke meggyőső déaével megegyeaű mellette, ha sllenkezo irányt látó a, késs e>lens asavazni. Eitn«r egyike aaon képviselókaek, ki maada-lusza idajet as orssághásbaa tölti, ki gas-dálkodás, takarékoseágért küsd oly dol-gokaál, hol ennek helye volna! Ha minden képviselő ana/i oda adátaal élne al-
rálialt hivatásának, oem lenne a kormány kénvtoien évenkint ujabb adót róni Úgy >* eléggé terbelt hataakra. A kerület egyébkin t cseadea^s^ulánoi vélemény Éitner ur egyb^^^^ fog képvitelöoek megváiaaxutana^^K legyen I Váiaastó. ^W
— 1 helybeli fÖKlioinásIumban a f. tanévi érettségi írásbeli vizagiUtok máj. 23--o ketdfidoek és folynak as egy-máautáo kövatketó napokon. Juoiua 13-án p«dig a .zúbeliek kezdő napja leazen. As érettségi vizagálatra jelenktzett ttnaiók tsáaia 26. — As ének- sene- és ssavatau ból f. bó 2d-áB záró Ünnepély Ur atk.
— Slllléaset. Saatmary Karoly igmagatáa* alatt mAs\ödfi csekély ssámu tagból álló társukat működik Sümeghen. Caak as első sainlapon láttuk as igasgató aetét, a lobbin randeaen alul: ,a ssio-
j társulat" aláírás áll. Eddig többnyire ut már ssinre került darabak adattak : Rj-bin orvos, ,A betyár kendfije* A kolctön
.kért feleség stb. — május 1-én Nagysá-aágot Eítaer Sándor országgyűlési kép-ris«lfi ur tisatelatere adatott: »Egy no kí as ablakon kiugrott11 Pártolás hiányl aa uttal leginkább átért tap« sstalunk,
, mert mint említem ismerates darabokat
[jáUsanak tovább, 10 -12 tagból álló társulat nem ia igia igényelhet tömeges színi látogatást. — 7 előadis volt bérletben.
hét története.
— Megyei r. h. Árvay .Tsiván ssfilő* ti könyvéből 50 példányt ajándéka
sott atsogénysorsu tanítóknak. — Fihpiot Jáoot 17 frtoi gyüjEött a bessterotel ref, templom építésére. -- A letenyei választó korúlatoOQ a msgyebisotts-igi tag válaaz-táa apr. 27-én veit. — Kapway Antal telekkönyvi kiadó neje meghalt. — Ssathmáry Latkóczyné Lujza, a atmi. stinhás tagja vendégszerepeli e héten Sümeghen. — A sormáti tüsol'ók majálisa m*jm 15-én lartatik meg. — Május 12-éo lLit-KkBÍssán ét Egyházatbukkön ttaitó jkóá ülések 1 estnek.. — Kováct Jenő kiskomáromi gyógyiserétz a napokban t.rio'.ta eaküv6j«t Z«laDérben Bich-ler R-'gina kisaasaonynyal.
— Uaiai r h Feleki Miklós magyar nemességet nyer, — Darázs Miska Szombathelyen ziervesetl egy zenekart. — Kauts Ignác* í/ógyss-rés» 89 éves korábao GjÓrött meghalt. — Wuiu József volt páp*i polgármester a Ferencs Jóaief rend >ovag kerostijevel dis*iu«tett fel. — A képviselő valasstók szama 847.216. — A bpesti isr. kórbásaak egy névtelen 70 *ser forintot adott. — Kossuth Lajos nagy érdekű levelet irt Kun-Féiegy hasának díszpolgárrá történt meg-Tálasitatáaa alkalmából. — Simunrák Antal ügyvéd Sopruobau Diegbalt. — A Aaekesfehérvári tziopártoló egyesület tavaly 1227 frt40kn. vogélyt adott a aain-társuiain»k. — At országgyűlés május 18-án rekesstetik ba. — A pápa jubi-í»eum*u*k megünneplésére » magyar mágnás nők is késsüleek — Losoncson május 29-én muokakiállius less. — FeUő Magyaroraságból most meg kelet Oroszországba vándorolnak ki a lakosok. — Toroczkó majdnem egészen leégett* — Kraesoay Mihály ssméss Kolozsvárt megőrült. — A bpeati virágkiállítás 5100 irtot jövedelmesett. — A kaposvári tsr. hitközség Dr. Hircsog Manót választotta meg rabbiua.k. — Pápavárosa as urodal-mi vámot 5000 fnért megvette. — A
eszprémi diUttans eiőad.ás megbukott.
— Külföldi r. b. Viktor Emánuel szobra május 1-én leplestetett le Valencsé-bsn. — A béosi Radeozky emlékre eddig 219 eser forint gyűlt bt. — Kokcsof! oross mérnök uj robb-ntó zaert talált fey — Schnaebele ssabadon bocsáttatott, egk gyémánt keresltet tdoak át a pári*i«-em'éküi. — A csár egy 100 miliő rubeles kölcsön felvé:elét elreudelte, adóftá-guk 5186 miliő rubel. — Scbnaobele hi-r«saé vált fraocsia rendfirbístos ofivere Bpestea tanítónő. — Bécsben -gy pad-Usttubábao 112 é^es aa«sony é'. — A aibilisták most meg gyuj ugataak Szent pétervárott. — Or>azorasáx lázas fegy-verkeséaórö) imák iámét a lapok. —
,mb rg vidékén számos néptanítót elfogtak orossbarát ütelmek miatt. — A krétai zavargás csendesül. — A világ legnagyobb nyomdája as egyesült államok ulajdonábsn van, rendesen 400 ssedA alkalmazta tik. — Qortíoo Ubornok életbeL léiét jelenlik. — R>tsiai a .aielodiák királyának* holt teteme a párisi temetőből Firensebe vitetett nagy öonepélTS*-
— Magyar «axslák jégbilUei-
tá»Í O*veUé«e. Hapról-napra jobban saaporodik ások saáma, kik a jégbiatoai-táai aaöveltegbe lépoek, dácsára as ide g«n verseny-lársasáfok erólködíaeinok, kik tarka paprra ayemalott ktatokHUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
hirdetik, bogy a saövetoAf balTs.snleteu, gvermftkoek tekintendő s léirejóoji aem frg. A magyar gasda-közönség jösao IV-tog&sán aem Ludaak e Lár»aaaLOk di»d»í-uiMkodo) s gazdáink már rég m-ggyfi-sódtek arról, hogy az idegen társaságok törekvéseikkel csak vestélyesteletl érde-keik óvását czelossák. Hi*b» is küriolík tehát as idegtű tar^a-agak, bogy a magyar gaadák s»r»fct ssivúköo hordják a azokat mfcgksruai ás, re stesék e)|*n védeni akarják: oom egyéb es uras fráiia-n*l, meíyi- annál kévéibe lehet kora j-lyan reooi, mivel esea társaságoknak » Itigndegvbb <>a érdek löl v»zér«lt tor«k-vétfei aii-lanosac ismerstosek. A mai Dyoma*stó vissonjok koto.t hazafias kóteloswégi tehát mindenkinek talj«s ero-rel oda bstai, hogj áion oaatoraák, me-]y-ak •* ország erejét 6* vagyonát a ktll-. földre vételik, betomeaseoek s a mi péas- ' saegéoy es annyi bajokkal ktizködo netn-zeiunk java miodaa kitelhető módon etó-musdutasaék A ktlfoid Lenaenytioket, marhánkat, iiastünkei magas beviteli vámok állal igyokwk WrÜl«:*röi kisao-ritani, de péusüokre sem vetnek ráme , azt mindonüU ssiveseD látják. Fiseaattok , basoolóvai s terem uii ok mi is vámot ! Legy«o has.fi*s kö'elaaaégQnk mi odeu eazkos >aIba«Boáláaáral péosüok ki^án duri4»4t meggáto.ai, megmeatvéa, a mit még megmenteni lébe'. Ne is biszuc Ksért verejtékkel ssersett pénsflakei id — geo bisiomó tartsaigukra, míg a magyar gasdák jégbi«ty*it*«i SBÖvelsegében egv oly bas«t intézményt bírunk, meiynek nyereség* nem jut külföldre, bánom kizárólag g»sdáiak javára m»rad s maly a külföldnek agysaolváo vtssaaadjs a tőle nyen cröi. Hasonló í*tfogis vesetu HuDtmegye gazdasági egyesültet ii,maly az országos gasdasági egyeaü>«[ ido vágó határosaiét bevárva, e kérdés felett a napokban tanácskozott » noha as idegen tártaságok iegkípróbáltabb kötegeiket küldték ki <* gyűlésre, kik minden követ megmozgattak, bogy a hontmegyei g%z-das> egyesületnek ajég*sóvets«gbe való belépéséi megbiatitsák, mégis as üdvö-sebbaek Ián* as idegen társaságoknak piilMDaloyilag oeveiségig olcsó dijazsbá-»*it figyelembe sem venni • fent juliott felfogáiát érvéujre emelvén, azt hstá róna, bogy ss egylet a jégssövetségbe való ö«lípé*-t tagjBiuzk a legmelegebben fcjtnlja eo bntájköréb"a mindent el fog követői, bogy ¦ SíOVaiaeg erdakei leho-tŐleg elömoid tsas«n«k.
MAJDS 1887.
köooyeD megszerezhetve tette nindeoicinek s a többi közt e körűimén)cek is köszönbetik & Rraodt B. gyógyszerész srijczi labdacs&i azt a Digy elterjedést s közkedveltséget, melybea miat hizi-és gyugyszer &z emésztés 8 táplálkozás zav iramai részesillaek. Egy doboz ára 70 ir. a gyógyszertá-
irodaion.
- Az „l/j \emxedéka 2. 3 4 5
6 számai még a kétkedőket ia
aik arról, hogy a magyar irodalomnak mily Mökaége vas e jai«a hetí lapra, xaúy % mellett, bőgj rend ki föl váltoaatot é« élénk iMpirodalmi ojT»»manyt ayujt, figyelemre méltó iráojcsikkekbes fejtegeti Uraadalmí, kösmfivalűdéai a irodalmi áliapouiaka'. Ei utoboi»k kócul mogem-litjök „A német sattrnÜok,* ,Ai egyleti mánia* osimfl^ket, meljsk nyíltság éa tárgjiaaaág által egyirán' kationok. Fölötte becaea a lapnak .Irodalmi élet" eiímű rovata, melybea Komjáthy Jení .Kritikai iráoyok* cxinÚ. értikeséan, a ¦iiabaa król irt Uoulaaíoyok éa asámoa kritikai csikk tasalaágoa éa egyaseramiod élvttseiaa olvasmány! nyújtanak. A sKö-aélel" ,A fovaroaból", ,A vidék" ciimö rovatuk rendkívül g»idagok éa élénkek. Költemények vann«k Ábrányi Emiliól, Rqvicaky-tól, M*dách-tól a»t. A I»p kö-»öl erede:i regényt Kaboa Edétől, elbe-aaéléaeket, r«jsokat aat. Ai ,Uj Namse-dék" a uemaeti OíöreÍ64é» jelaaavát írta •áaalajára éa e jelaaó aneilett oly lelke-aedéaae > értelemmel m buagalommal küid, hugj a köaö'oaég .egmelegebb par-toliait megérdemli. A »p aaerkeaatoi Paiágyi Menyhért éa Varaioyi Gyula. Kiadótulajdonos* Saákelj Aladár, ki ki-vinatra bárkisek ktt d mutatváuytsá-moi, Elöfi««té«i ár ; *gétt évro 6 frt, oe-gyeüevre 1 frt 50 kr: me y oaateg a kiadóhivatalba (BudapeaL, dob-atc«* 14-•i.) iatéaandd.
— A .Tárnia'1 p4lyi««i» Hogy a minket pártoló lelke* köataség iránt raló bálánknak ei utón \% kifejeséat ]adjunk, a tiaaUlt munkktáraaiaknak a nemaa veraenyre alkalom adaaaék, iámét pilyi-satot Djitank még pedig wattal bumo-reaskre, melynek terjedelme 120 a°r lehet A pályadíj 2 drb. arany. As idegeo kéi-xel irt ¦ pxoaétea jelivé* levélkével ellátott pályaművek 18^7. janioa 20 ig as alulirt aserkeaacóaégbea küldendők. Fen-lartjuk magonkoak, hogy a pályadijt nyert mŰ Qiao dicaérettel emiitett múve ket a aaokáaoa tianeletdij mellett kftaol-hesaök. Biriiókal Sainoráei Gyula törv. biró, Ébea Gyula, dr. Török Sándor, dr. Korobmároa Kálmáo ügy véd és Berta-íanffy Jósa-f uerkeaito1 — urakat volt •set-enoaéak megnyerni. Szombathely, 1887. aprilu 15. A .Torma' aserkeas-Cáaége.
— Tótlönj Bélától koltíi éraelemmel irt .Mit búséinak a virágok?" csimu caiaoa kiáihtuu kónyv^cake jeleni meg. S*er»ő e viragoylToo iri boUoiku*
géat a n«gy-kknisaa; ,T*r*M Kor"-ben ulv«au tel D»jy h*1.i**«l tolyó évi marosioa 11-én, mely alkalomból bővebben aaóltank róla, ÜrvendUnk, bogy ünallólag ia bírhatják.
— Magyarország helytégoériára. Elaó kötet egyetemaa tén. lí*gyaror-aság öaasea tiraadaimi >lakuláaának leg-ujfct>b képt. illetve basánk foldrajsi kitérj»déai, népMaé^í, politikai, törvéoy-hoaói, igazaágtsolgiíati. péna-, vám éa tdóQgyi, koalekedéai, hadügyi, felekeae ti, tanügyi, kózgatdáaaati éa ngyeadleti viaaonyaiosk kimiuaiáaa. — Beiürende* resa. Magyaroracág oaasea lakóhelyei (köaaég^k, paaatik. telepak atb) hivatalos elneveséaeioek batüreodea jegyieké, a be.ynév jallegéaek, as utolsó posta, vaaul-, távíró- éa hajíi-áiiomisok ki'Qo-taléaével. Hatodik kötet, Hagyaroraaág Helyaé^névtára, :ekmteti.el a kósigasga-táal, népeaaégi as felekesnti viasonyokra,
megyék és járátonkint, mioden egyes politikai kosaégnél jelesve a hivatalos elnevesés mellet: tnnak német, tó, oláh, rntbeo. aserb latin atD. neveit, » huraá tartotó pástiakat, t->lepsket, a nepeuég léiekasámát felekesetok aserint kitüa-t«tve as illetékes egybáahivatalt, illetve hatóságot — ár. % két kötetnek 10 ír t diaakőlbtekben 12 frt. Eser példány jövedelme beUg-papi-segéJysó1 aUpul aao]-gal. Kaph.ró a Havi fftaet«k kodóhi-vaUlánál. Bpeaten. XI. Doaáth u csa 3. txám alatt
Papirsxelefek.
— Jókai saerint a magyar a uidót aaomaaédoak, a tótot atyafinak.a czigáayt komának éa a néomte'. aógoraak uevesi, hát a magyart minek nevesi ? pajtáanak,
Kéayea a beosttletára. Bunkó Peűl Assai vagy vádolva, hogy megverted raa Pistát 1
— Tekintete* bíró aram, nt»m tagadom, hogy megvertem, mert a becsületemben gávoit!
— Hál átért mindjárt verekedni keil?
— Hissen kérem aláasan. olyan vagyok én mint a báráoy. Mondhatják nekem, bogy asi*ácy. tolvaj, gyilkos, gaaember vagyok, azt én fai se veaaem, ds ha valaki axt mondja, hog) a dohány-saoskóm nem igasi kutök, hanem caak d>ssnó-bóly»g, annak otstán ksreastül-megyek a leikén, mert as a becaalatemhe gáaol.
Ki nyert?
Háta* «pr. 30-án.
Bécs: 35. 71. 81. 1-. 31.
Gracs: 35. 48. 84. 4. 56.
Temeavár: 63. 77. 80. 49. 38.
Üzleti twti tzsnle.
NaKy-Ksaizsaa, 1837. májas 6.
ldojáraaank e het*n Unét «xeles éa »iá-rax TOlt Viteleinkre aésre kiadói etőzéaek már éfetó BiOkiécKé váltak, é* ba esek faa-iar b« nem koTetkeznek, Jí>t5 urmésünk komolyan VMsélysstetTe Tan. UabonmazletOsk a kedreíStlej idSjárás káTetkeztebea kissé •liíárdkbb jelleget öltitt; árak némileg pm«i-k«dUk, it ba »l oem oitlanak h»mar a jöfS term«» iránt tárlak ag,f>d«Jm».k, további je-[•otekenj emelkedéa-k nonyo»«knak renetSk.
Boia iraat kedvezőbb bangó lat jutott ér-rényre, áxsk 4 — 10 krt*i íöüebb aaálttak. Rouban csekeiy a>l*t fejlSdik. á:ak kevaMt Tiltoxtai. Az árpaoslet majdnem t*y*«e& saB-oe**l é* as árak caak névneríntiek. Zab és t*nt-erí ecak s betfofTasstát részére váairol-tautt változatlan árakoo, A ciDqaaDtio-öllet agylitaiík ss liea iem iog aziyobb leodaietet renni, miot ulolsú éT*kbeu E csikknek ma már caak Tirol a« etjedOli eladáai terfllet* él e csekély t«rttl«t már annyira el raa axasxtra arával it kínaiatokkal, bogy kedvmo eiadaarokról iií sem lehel
Mai jegyijeink :
Busz S 95-9 30 — Eo«««50~6-60 - Árpa 6 50-8 - Zab 6 40-6-bO — Tenger
6-U—6-89 — Cinpuantin 6 35-6 50.
K. fi.
Feleida !««--*«•¦ tó M kiadó :
B A T 0 B F I L 4 J 0 8-
Laptulajauno.: WAJDIT8 JÓZSEF
Bérleti hirdetés.
Nigy Kinizsin » .magyar király* hoz czimiett sxAUoda terjedelmes épületekkel szabad bor is pilinki mérési joggal bérbe adandó.
Bővebb felviligositást adhat .
3029 GÁSPÁE FBBENCZ
tnlajdonoa.
SCHLICK fele VASÖNTÖDE és GÉPGYÁR-
róBZVényt&rBaa&B Budapeaten.
Központi irod«: VI. Vicú Wrut 57. — Gndasigi géposttály: Kttl«6 Ticri-nt 1696-1699.
Ajánlja kitQn6 S2erkezetú GŐZ- _\ fóle 2-5j *• 3<" &&* — ároi
CSÉPLÜ KÉSZÜLETEIT, szén, _±^^0(lk&.l^rfbk 68^rtttíl hadm - Kű6- ScUick-
ti és siílmafútésre; járgányciép- "5^^^^^®Sáp| féle m(lyUű ekéií ^melo szerke-
leit gabona-tisztító rostáit (Baker á|ö|sÍlÉ|pM@Sfe' vMd' m&VÚ6 '** ónveu>tékkel
Füicj-rendsi r) toyibbi legjobb- I^^W^^^^^^^L- (Sack atiu) Bndai Schlick- és
n*k bizonyait szabadaim. Schlick. ^**g^5^^ Fiirf»-féle egyvasu ekéit.
Legújabb szabadalmazott „Triumph" sorvetógépek.
EzenkiTül készletben vinntk: őrlőmalmok csöves tengeri darálók, tengeri morzsolok, takar-mdny-készite gépek, olajsajtók stb. -íját re dsierü ramie-, kender-, lentörö- és tisztUŐ-gépek Legolcsóbb ir»k legelőnyösebb fiietési feltételek. 3°26 2~6
Árjegyzékek kívánatra ingyen és bérmentve.
Kávét.
Coba ayers, erSs, fison 5 fr :KJki
C yloo planta, ovtr«, f»l*tu fin. * , jM > . Felette fia Mvlauge, pörköl nairOS 6 , 30 ,
CsomarolásaaJ ^fjött «• portóraJ kfiidduk SOttacaonMlgBkbaa nettó 5'1^-ko atánTét me]
LÜCKK K é* tar»» HAlírSCEG. 301 :j
PEZSGŐ
FESSKI.IIOFKR JÓZSEF nrnil
HUZAS MÁR A jovo Hónapban
J^incsem,' Sorsjegy , ¦ mJlsorsjefyJArj ¦ " 11 «i llr
1 MmnÉi lí készpéuzbeo j_______
501 100"
10.000 ft, 5000 ít2öl * 0ie7.II 47SS péaznyBremény.
A mígyar lovar -ejvlet sorsjegy- irodája: Budapest, váczi-utcza 6. sz.
Hoíherr és Schraniz
nr. szab. wimi\ je és TasCntöáe Becsben.
Ví: • tözönség becses tndomisira
hozDÍ. miszerint gepgvarariK
és TasöQtódénk képviseletét
Zala-Somogr megye — agy
Siavooia részére
Hanke éíHoffmaiin
arak n. kanizsai czégre ra-
hiztuk át s egyúttal t. Tevóiok
kényelmére N.-KanizsáD egy
du-an felszerelt minurak-
tárt rendeztüok be, melynek *
vezetésével ngyanis Hanke & '
Hoffaann arakat bíztak meg.
Amidón ezt t. vevőinkkel tudatai szereúcsénk van,
bátorkodunk egyúttal szAmos elismerést nyert kitünó 3—10 / lóereju gOímozdüUyalnkat. a legjobb fajta magyar ekéinket további sorvető gépelnkei; kanál rendszerrel vagy meritó ktve-
rékkei .HeHinggwerth- szenagyüjtö
.TrieurSket" és minden nemű gazdasági gépeinket leszállított árak me'lett ajinliai. Kniló tisztelettel
f
3011 S-*
j
oooooooooooooooooooooooooooo o o
QS)
BERÉNY JÓZSEF Bzelol
ÉKSZERÉSZ. ARANY- ^s EZÜSTMUVES
NAŰY-KANIZAN » v»roíh,i» aleiteoéb-n. Ajáulj*
nan eüzer-. araay-. eittstarut s női remontuir-örát rattarat választékban, jutányos árakért-
2tTUÓHeltbb , frtól felsbb
; Arany karékek 10 ,
1 Aranj Í«uCiék 2 ,
: Aranj cullier nyaklínc« 10 L
Arasy ÍDegombuk 2 ,
, Arany férfi nyakkfDdŐlÜk b ,
; Laft«t evőkanalak darabja 5 ,
! LsOst káréskanalak , 2
Lzntt Wjinerő „ 7
i Eiüat 6 pár evásser •cytttt 14 ,
i5i gjlrflk
anyferfi . 5 ,
aay 'gyarnk gjémánttal 10 .
any füf^Sk . 13 .
¦aoy férfi-oraláneaok 80 .
aoy o8i óraláaczok 20 .
kereasuk 2 .
medilHák S ,
broscboic 7 ,
függök * .
V.déki m«fT«i*»l*sek pontot tan tsljeMttetnek, némtet*** tárgyak 8 nap alatt ríaKSTététinek.
Réfli araay , szíst- va§y ék ize r tárgyak a leasiaassabb arakért aitfvttltask. vaay sjskert kicseretteUvk.
r*eaatJL©t;fl.*et>e» mell ott 1*.
BERÉNY JÓZSEF txdöttt MILBOFER S.
ékturéaz. arany- • •lüatoúrea 3034 1 — * NagT-^anissán a Tárosbása é ©Ilonéban.
>OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOÖHUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887 MÁJUS 7^u
1-só Júniustól és 1 só Szeptembertől a lakbér 25fl/,-val leszállítva.
Tli
p
Krapina-Toplitz
,Z»bok--ír.pm»Twpliti- a (^ikto^yi-ZAgribi -aipalyától 1 Ari lÍTo'tifrt «ik, m-ly 1 «Ö ápoltál főura m--* nyittatott .** idény i»rUm» Okwb <r »e*» A 30-35 K'¦.*!«* kiválóké,) hatalma* Arratfcsaiua * rj^fördSknek Malmulaatat-Uniága !>ixoDyit;a a kitün5-j4 hatáíu artjét. kQlSnn«en Rrtretuk. iaank él a íogsk rbanmÜDáí — ugy eavkbSl kifulvólaff nú bajoknál a.ot i,ibb*dtitf. m*r«T<Utseg ¦«¦. Cgyaimen iB Ükeiben Ulá-hmo Raaain* é« mir>inyki.d*k, — dcrsch tardók kitOnőttn b«r«odri-tt gőifOrdAk. A uyóufUrdSk cIőiégiléMra villanyoltása* is alkal-mashtió. Ki. j.lme^o fa el-jáo.an bwBéeteti kitfl -5 étfnnek, kátíháxak tek*an-[»lokk.!. kiTön ;ir**i wrmufc, «mw t>ark, k«nyTtár. -Vinden * Ugolrs bli árak •-! lm kot i-mt-n urtúikodiiunkn u.-it is, kik korlátoltabb anyagi fi.tODrbaQ vaanak Mfu^rr«.nd B*ob5I. Becs Ujhely Nacy-Kanisaa Csáktornya ,Zabok-Krapia*-T8pliUif; Tric«itbin~^teÍ4>brfl<-k-Zi.|>rt-Ka. Zabok-Krapina Típl.Uic, BadapMtr«l Caáktomym tel* .Z«tH>k-Kr«(*ÍQ*-Toi>]iUif. Uájo* 1-tól tánu kooik miodsn voaatbos — Zabok-Krapin.-Töplitz á:lumáaig neaélyankint 80 kr fiaetesdi — Továbbá a déli PöK •cbácbi áJloaié.tó! posu tár«asko-iii naponi*. Krapina Le Tiplitxr? a Wc»i poats*oaat mecerknfee utái. 9 •(, órakor ra««l 3 frwit ¦•^aéiyenkiut szaJUt — Bo»<>b»i ta-domárt a gyógyfü.ddre néate a fOrdő ifaxfatósac nyajt. FürdS orvua 4r Weisgerj JAnff ugyan ott. — FürdÓí otmaUtát Táilsiai *-al minden kSDytk«r*«kedéabea, ngj izint* se igaigatótágnil kaphata
Krapina Tspliu 18S7. áprüt hó 30'8 3—3.
SWADLO FERENCZ S
BIUAPESTEV
Gyara :
ker-. alsó erdő-sor 3. szám.
tt. zajtalan, önműködő1 iárr**döny«" lt bullám" továbbá »aa badalmasott B asícek ét Brecska"
- mellüxteté«i kályháit, vala-mm köipooti
berendeléseit, saját iaaoad«lm*. ue-
nui, egy vagy több helyiség tsámára,
mely utóbbiak különösen uj épül etek-Dél, iskoláknál, kórhácaknál »;b. ss il-1, vagy ssell&atetéi oélkUl igeo csélsssrUen alkalmatbatók-
Ajánlj) továbbá valamennyi sí épít ét
¦aakmába tartóié munkáit, úgymint:
épület-, ma-, és sserkeseti lakatot
tégla és vakolat felhutó gépeit kovácsolt Tatból munkait.
Hhitaktrtyik ts kl.tssfvtttstk iHy"
H 50-52
Umrath és
PrftgaBulana.
Vcajyes ekék ejrész vas és nczélból
8okk»l Urt6s»bb»k, mint »zon ekék, melyeknek f» foeóiak és fake
8okk»l Urt6s»bb»k, mint »zon ekék, melyeknek f» fogójak és rekftk van, _ szillitjnk pedit következő iratban :
3-7 raéljmenetttt solya 90 kilogr. . . 33 frtli
4T8 6
111
111
T • , 95 .... 35
6—10 , . 100 , . . . 37
Klókés Délkai minden eke 2 írttal olcsóbb. Szállítási teréglajt »z eke kímélésére 6 frt. — MinU lapok és irjgyzékek inpen és bérmentve küldetnek. 2*994 8-12
Lmrnth és Társa országos (fépgyár. Prá«CH Bubnán MígTarország fóraktára: Budapest Váczi-nt fi0. szám.
I
Régi hírneves >
KÉNFÜRDÖ ;
, .Tasntí állonas Horvátországban Slrfl)S? liTotal'
+¦¦+++¦++¦
: LJtfARASD-TOPLICZA ;
tigont< vasútnál (Zágráb Csáktornya). A 45' R. forró forr&d •és a sénmoh* felülmuHuUtlan hatással csnznál, kSsivénynél, forJ Robajoknál syphilisnél görvélynél ttb. Ivó gyógymód mell-máj és-bélbajoknál. villaoyoMág. der^ogymód. Gyógyintéret minden kési-' Mettel. Orvos, értesítést ad Dr. Lcghino A. Jegyzéket küld a'
1 fürdógazgatóság.
3027 2—6
¦ I I I I I I
Árverési hirdetmény.
A atfj-ktiiuti kir. j
telekkönyvi otítályi rétiéről köshirré tetttik, hogy Zalfcmegye ÖMietitfl't árvatára végrabtjtttónftk, O*nádi Fereocs, C.anldi Rosi f«rj«fett S»oo Hihályná é> C*»nádi Vsodtfl, mint kukorn Cianidj Sándor t. é« t. gyámja niot dáIibí Fullér Anna lörvéavM orökowi végrehajtá t •Movedd babon l.ko«ok elleni 120 frt. t.'.ke -DB«k 1880. ér, jaaoár h& 1-«ÍT Dip játóf járó 7\ k»matok ea es«k 7*/, ké»e-delmi kamaUi 12 frt 50 ki per, 12 fonót 45 kr. régrehajtá*kér«ini 9 frt 50 kr. jelenlegi ea még f-iraeriliendó kölUégak itánti végrehajtási ügyében a IVot nave-mett kir. törvaa«k területébes lartotő * bahóti 415 uámu telek jegy*ökoDyvb-n t 1208 b«tjrajií >aám alatt felvett vált-¦ágcötefM ingatlanból Caoádi Fereoos éi Caaaádi Sándort illető 482 forintra b<-oittlt tele réaae, — agy a haboti 848 Mijkbeo f 12Ö0 bnaám alatt felvett Tált-ftágkötelee iagatlaonak Caanádi Rota férj. Si.bó Mihálynét illolfi 69B frtra bec-üli %-ed réne 1887. ovi jaoiat hó 4 ,í oip-jao délelőtt 10 órakor Habot kő*tégbáaá-nil dr.Taboly Gyula ügjésifelpereti ügj-ved vagy helyettese kö«b-jöttével mef-tartandó ojilváaot árrereaeo eladatoí fog.
Kikiáltási ár afacoebb kitett bectir. Árvereioi kiváoók tartósnak • beoaár 10"/,-ác kéatpéotbea vagy ÓTadékképea papirbaL a k:küldÖtt keséhe* letenni.
Vevő kíteloi a vétalárt bárom egyenlő restiéiben, meg pedig •» el»At ai árverés jogerőre emelkedésétől isáinilaodó 1 hónap alatt, — a másodika' ugyanattól 2 hónap alatt, — a harmadikat ugyan-•ttól 3 hóoap alatt, — minden egyes résilet aiáo u árveréa ¦apjától saami-tandó 6*/fl kamattal eg^tltt as árreréai feltételekbea megba'Aroaottielyon és módosatok aserint lefíieiai.
Keh Nagy-K.aoias4n, a kir. tasék, mint (elekkönyvi hatóságnak 1887 éri Jan. hó 29. napján tartott fié^éből.
Gr. Hugonnay Bceil
- kir. ux*k. eloök kir. tassk. JAfT*0
3033 l-l.
*250|tkT 1887
Árverési hirdetmény.
A nagy-Kaniasai kir. törvssék. ie> lekkÖDyvi ou:álya résséróJ kushirré tétetik, bogy Harvaiics Jóaseí oagy-kanisaai lakos végrebajtatonak Bálint Ignács és neje Anda Katáim végrebajtáat stenvedfl •sent-páii lakosok elleni 151 frt töke, 188Ó. sseptember 1-tól járó 6*/. kamatai, 2 frt 14 kr. bátralékoa végrehajtás ké-rrlmi, 6 frt 30 kr. jeleolegi s még fel-merlileodő köliaégek iránti végrehajtási Ügyében a fent oev«rett kir. törvtsék te-rúletéhes tariosó nagy-récsei 4% ikvbee 3290-3294/bbrs«.396írtra, anagyrécsm 498 tkben f 339S -3402 hm 200 írtra és a nagyréceei 599. tkben + 3295 — 3297. brss. 304 fr ra beosült valiaágko-teles ingatlanok birtok részletenként kü-loD-külöo 1887. évi aguatx bó 8-án d. e 10. ó-akor Nagy Becsen a köM. hásknál Oroeiváry Gyu<a felperesi ügyvéd Tag/ helyettese közbejöttével megtM-Undó nyilvános árvarésen eladatni fog.
KikUItási ára fenoebbkUett b-caár.
Árreresni kívánók tartósnak a becs-ár lO*c-át késspénsbeo vagy óvadékképes papírban a kiküldött keeehes letenni.
VevÓ köteles * vételárt bárom egyén-ló rétsletbea. még pedig ti elsőt ai árve-rés jogerőre emBlkedeséiói saámitandó 15 ¦ap aiatt, masodikat ugyanattól 30 nap alatt, harmadikat ugyanattól 60 a>p alatt, minden egyes réssiet mán as árverés ¦apjától ssamiUndó 6*/s kamattal 'gyütt aa árverési ~ feltételekben mégha tár oiott helyen a módosatok «merint Icfú-tni.
Nagy-Kanissán a kir. tasék, mint telekvi hatoaágnak 1887. ivi apr hó 23. napjáo urtott Öleséből. Gr. HasuBuay Kfell
k. t. h. elaök.3032 l-l. k. t. jegyső.
Hávreböl Htwjorkia
minden kedden
Stetttnböl Newyorkbt
l 14 !
Imvookint baromuor.
Hamb arcból Xexicóbm
bavonkiDt
fr postajrőahajói kitonó ellátás BM-Uett máid a bajoiiobikban úgv a fö-délkazben elhel.Tfiett atatóknak is a legkedvezőbb Dtazasi *Jk«)mat -t*1Í*"~*w
Blünii posztó
síétkflld készpém vagy utánvétel mellett :
3 20 méter hosszú, egy Öltönyre elégséges 3 7 5 frT
3.20 3.20 3.20 2.10
jobb 4 20
, , finomabb 5 —
legfinomabb 8 — felöltőre mindenféle f'
Minták megtekintesal bérmenive ; gtaiíj? tilmtéUi ni nlakönvtet a síibó uraknak bérmentetlenQl A siövetet megreiideléaéné; íjáDlhatom, hogy a minta megválasztását rám bizzák. Meg nem felelő czikkek vissza cseréltetnek.
Brunner Frigyes
2984 8-10 Brfinn. Froiicbergasse 3. II. a
f0f~ 20 év óta osmert
BCRGEKf.i. orvosi
KÁTRÁNY SZAPPAN
vrosi tekioielyek által ajinl?a Aasstria-Magyarorasagban, Francsia O'uág, Németormxág, Hollandban, SohveiOíban, Romínban s-a
már iji ér y:a fóoyes sikerrel b>ito«.ltatik
min dennemft
mint ssinte u arczbór mindenfele lUitáUlai
ellen knlösöaes a rüb, ss idült és pikkely sfimör b.^^ ^r \ dNS a kosa, a söm5r repedvény, a fej és asakál ellen, a »teplft, f^-tirÍJL májtoh, ugynevea«tt rosesorr, a fagydag, a tábisaadáa, **4ÍLt a gTermekéi va.amennyi külsó íejbategségei ellen. Ezeufelül miode-kinek mi ót » birt tisatitó mosdóaser ajáoltatik.
Ám daraboDkiat hasouUtl atasttással egy öt 35 kr
A Berger-féle kktránj 8UppUl 40*/0-& tömény f*kátrány tartalmas fiUtiabb gttndot&n van kés«itve a lénye^-ten külöobisó és minden egyéb, a kereskedésekben előforduló kátráay-stkppanoktól> m»r: e*-n *iapp*D 35S/O ^ücí^ria anyagot tartalmai, & imin iliataseret —
*

í
SS Gsalásofe. kikerülése ?égett S
a gyógyszertárakban világosan Bflrger-féle katriny?tzappan
kérendő s üg.relni kell a zöid csomaoglásra.
számos okmánnyal kitüntettetett a bécsi nemzetközi ki-áliitáson 1883 ban.
Egyedül helyettes a bel- és külföld részére •
A. HELL gyw Troppau '"" 'JZFfÜ&S1*"'
|
RÖMERBÁD
(a Nteleri dantein)
A fS döidény Cll nnyiláu r»lyí évi maja* rlarjén.
A déli vaspályán (a grorsvonattal Bécstől 8 és fél, Trieszttói 6 óra.) igen erós akratboterek 30—31'-ig naponkint 20,000 bekt vízmennyiség, különös hatással köszvénj. csúz, >degsteovédés, szélbúdés, gvöogeség. női betegségek, havi tisztulások, megvénnlt cx^udok, rogzott harut, csont ésizbetegségeknél stb. N«gv Tiriár. izzadó szobák, elegánsan kiállított uj külön má váDT és kádfürdők, kényelmes lakások (május és szeptember hóban egy harmaddal olcsóbb) a leglátogatottabb havasi tartomány, hosszú árnyékdos sétaterek, újonnan épült magas ivóvízforrás vezeték. Fürdóorvos Dr. Mayrhofer H. műorros Bécsből. (Lakása april hú végéig Bécs. I. Krngerstraase 13.) Kimerítő elóiratok, árjegyzékek ingyen és bérmetitve küldetnek a fflrdó-igazgatáság áltál Römerbad. Alsó Steier 3019 2 — 3
1-só májustól gyorsvonat is közlekedik.
¦¦ Fényirda megnyitás, ¦¦
¦¦ Alulírott van szerencsém a nagy-kanizsai és salamé- +*
JJ gyei magas nraságok s a n. é. közönség tudomására hozni, mi- ¦¦
szerint a déltalai Ukarékpénztár épületében levő féoyképé- JJ
szeti mntermet a jelenkor jgényeinek megfeielóleg berendezve ++
f, évi május 1-től megnyitom. ' ^^
Fényképek minden nagyságban a legdíszesebb kiálli- jj
tással, műtermemben megrendelhetők. ¦¦
itagamat a magas araságok s a n. é. közönség be- ¦¦
cses pártfogásába tjánlvt. maradok Iegalázato9abb szolgája. JJ
Kelt N.-KaDiuáa ápril 30. 1887. ¦¦
Ü FODOR JÓZSEF. ¦¦
¦¦ 3031. 2—5. íénykípéra. ++
Jáatf iömjvnfomdijáMl, 1887. traUns Mén.
2O-ik szám
Huszonhatodik évfolyam
Klöfinrtéti dr
•ppmt irrt . . 5 fit — -
i\ etr« . . . . 2 rt Mi ki
. I írt &'» kr
E|ym iám ti kr
H1U1) K TÉÍ tóK |tt t.¦»¦.>•..¦ pri luorbat. T. aiá»oiitxoi D1B.I.-Í, i.,rat"tii • »rm 6 k>
NYíLTTCRBEM .k«att '.ti kiért v~t«u.«« fel :„,, ill.-i.-k tniuilt-u etjHbír
ZALAI IÖZLÖIY.
nagy-kanizsai ,Kereskedelmi lyarbank*, a „nagy-kanizsai ó
tűzoltó-egylet, a „
i kiséednevelö
•. aét ítlctS k««l*m«nyesi dóblb M!
V lap e
taJtarékpéosiiri éfttUL
B^rtr.r-D'--tleii levelek umb f°-^¦ittatuak el.
Ktzirslek v sszs ¦» k.iset.ek
egyesület', a nnagy-kanzsai tiszti-imsegélyzö aövetkezet*, a „soproni kereskedelmi s iparkamara" nagy-kanizsai küíválasztmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTA1MU HETILAP.
¦ ¦-- - -- --------------------- -- ---------------------------- - — — -¦ --,-_- t-— - ^--------------------------- - __ ---—^~¦___________________________________
»Kert8ztéu} Jótékony lel >agj kanlisan
Tagadhatatlan, bogy a köznyo-mor uapoola nagyobb hallájDokal ver, • siükölkMól szán* ije&uó mérvben nő s mi«rt?
Könny a a felelet.
Gyorsan élünk, sokat elünk s igy igényeink fejlődnek s ennek íolj-Un az óji magyar uóláuoód, hogy ,a magyar ember kapnja nyitva 411* üres pbráziasá törpdl; bizon-bizon uagyon gyarapszik azok száma, ki.nél a ctpn folyton zárra, s igen gyérül a nyitott kapok meny-nyisége.
Ilagyján ; csak a kor múveltsé-gével a szii jótékony érzete fejlődjék, a részvét égi balzsama sokasodjék és a valódi emberszeretet ülje minél magasztosabb diadalát!
Örömmel látjnk és tapasztaljuk, bogy a rideg való, a hideg társadalmi küzdés közepette mindinkább fejlődik hölgyeink körében a társas egyletek dicső eszméje, boldogító érzete s aini egyeseknek nehéz és gyakran alkalmatlan a kivitelben, az egy tömöritett tesiUlelben, eszme-nyiségbói e-edo szép tettekben hatalmas eredményt mutat fel.
Csak Tegyük a nagy-kanizsai tár sas életet, itt a hölgyeknek két tere volt eddig, egyik az ,Izr. jótékony nóegylet, melynek áldásos működése kétségtelen, régen osztja jótéteményeit; másik a .Kis-dedneveló Egyesület', melynek intentiója a jövő nemzedék nevelése, az alapneyelés- és gyermekóvásban segítségnyújtás a szülőknek. Városunk lakosságának zöme a szegényebb osztály — őszintén bevallva a keresztény felekezetnek-ból áll. nem csupán, de jóval túlsúlyban.
Nem szándékom tollhegyre venni ez ügyet ez idő szerint, mert lel-
kemnek édes tápot, szivemnek haza fias örömet nyújt nemesérzésü höl gyeinknek azon igyekezete, emberbaráti áldott jó szándéka, hogy egy jótékony egyletté alakulva odi igyekeznek, hogy az általánosan fej lód J nyomoron enyhítsenek, romboló terjedését gátolják
Isteni eszme, dicső törekvés !
Fájó szívvel, résztvevő kebellel látjuk a naponta szaporodó koldusok seregét egymásnak adni az ajtó kilincsét , de mily érzés fog el bennünket akkor, midőn az úgynevezett ,-zemérmes koldusok* nyomorát, leírhatatlan küzdelmét látjuk, szemléljük s mig egyeseknek nincs és nem lehet módjuk radikálisan segíteni, addU egy testület hathatói gyámoiyt nyújt. Behat a tártadalom legrejtettebb helyén kütködőkhözs a maró szenvedést jótékony kézzel iparkodik oszlatni, enyhíteni.
A szenvedő, a nyomorban sín-
| lódő emberiség nevében fogidják a
lelkes tezdeménrezók tiszteletteljes
|elismerésünket, legyen Isten áldása
nemes törekvésükön ! Szívesen nyújt- j
juk. kezüuket, erőnket a közöi esi
szent munkálatra; életünk legszebb!
részének tekintjük azt az időt, me-'
lyet e magasztos eszme igénybe vesz.
Azt óhajtjuk, bogy a sikeres eredmény biztos elérését .egyetértés* | koszoruzza ! Legyen a szegényebbpol-1 gárnók krajciárja oly becse^ és ked-1 ves, mint a gazdagoc forintja. Mint bármily csekély adomány tetszetős isten előtt, amidőn azt a jótétemény tiszta érzete övedzi körül, s szívből! eredő jó szándékkal adatik.
A kezdeményezés tényleg megtörténvén a köveuezó tejezettel bíró .aláírási iv* van korörésben:
.Aláírás a nagy-kanizsai .Keresztény Jótékony Nő egylet' alakítására.
Alulírottak valóban beismerjük, hogy Nagy-Kanizsán egy , Ke. esz
lény Jótékony Nóegylet' létesítésére szükség van. A nyomor enyhítése, a valódi szenvedők és szukölk&dCk iránti erkölcsi éa anyagi réaxvét-nyujtás méltó segélyezés ily egye sülési erő i'Ul eszközölhető leginkább, azért a lélekemelő nemes eszmét készséggel pártoljuK, ez ember-baráti jótékony tArekvést kitelhetóleg előmozdítjuk a e szent ügyet érvényre juttatni óhajtjuk.
1887. évi május 19-én .Áldozó Csütörtök" ünnepnapján délután 3 órákor a városháza nagy termében tartandó alakuló ülésen résztveszünk akadályozás esetében a többség áltál ekkor hozandó határozatban megnyugszunk."
Ebből látható, hogy májni 19-én a városháza nagy termében minda-zoc megjelenhetnek, kik a magasztos ügy iránt lelkesednek, kik városunkban a .Keresztény Jótéiouy Nőegylet" létesítésének szükségességét beismerik.
Ez első nyilvános értekezleten a szükséges előleges intézkedések megtételével határozatba hozatik a megalakulás, az ideiglenes elnökség s választmány megválasztása, nem ifl. lönben vita ala bocsátUtik az alapszabály tervezet.
8 mindez .Áldozó Csütörtökön* fog megtörténni, firós a hitünk, hogy az áldozat, mely a szegények, a szenvedők, az árvák érdekében az emberiség oltárára adatix Nagy-Kanizsa város díszére s polgárnőink örök diasóségére válik !
Ugy legyen !
BiUorft.
Uti emlékek.
Irta •• • nafT ka»i«..i „Polc*" Efjlet'k.o ( *»i mirc». 19 én felolrarta
Gyérűy Jáno*.
Minden embernek meg r.o . maga
(jyeDeo.'-g?, m«lyl»l — t>inneoo»i.«.er ¦lemére rétik ii — nem lud .sabatta n>.
Iiyen hibán nettem a lobttek kösött as, hogy as embor Ótu--ra.é*setét a ván-jdorlási Öaitünt még itt a osivilitált Euró-ptbato Mm tudom lavaikteni, igy aa év Msonyos asakábaa idegen tájakra ssállok mint ŐMiwel a koUtaködó váaáorma-darak.
Ast moodják, bogy mí reánk embereikre t általában a föld östsaa anyagára egyetlen mellék bolygónk a hold gyakorol terméssel, befolyást, s habár termé-ssettadóeofc vitatják, bogy an a ternéese*Í »lyás Bem agyadul a keadő sserslmesék Üres ábrándja, hanem komoly való aág: éa est a befolyást magamon soha sem tapanstalt.m, mig ellenben a nap — melynek a regényes érseimeahes nioaea semmi köse — minden évben e«-y oiso-nyou időssak elérkeatekor éresteti velem ellenállhatlak befolyását.
Midőn ugyanis a napas egyenlítőtől éjssakra «ső félévi sétáját bevégeste, midőn a osilJagássok ssámitása tser.nl jaoi-u. 21-én as éjstaki rák tér. tű né, pihenés! nélkül megfordul • a végtelen ustMeaégü I üc egyik képiéit Ösvényén komoly méltó- j tággal fcosd ismét baladni as egyiitő felé: engem %* megssáil nisonyot nyugtalantag. Zavart, ssórskosott, isgstott vagyok. Képselmem saarnyat Alt, figyelmem eirö-1 pül és megsaáll a kóborlás, vágy, mely oly erői, oly vinssafojthatlan, annyira hatalmas, hogy ki keli *i«giten«m.
Ilyenkor astán elmegyek kóborolni.
Tudom, hogy es hioa, ssememre is vetik jóakaróim kósül sokan réssint há um mögött, beismerem, hogy igaxuk is van, de iiem tehetek róla, a terméaseti erők beíolyasa alól nem tudom magamat •mancsipálni. I
Csak as vigasstal némileg, hogy Ösi-tses gyengeségeim Kötött es as egyetlen hibám as, melyet a feleségem tóba sem vet a ssememre, s t-onek, ha felfogásom nem csal — as lehat as oka, mert rendf ten 0 it velem utasik.
Budapesten 1886. évi augutstat 1-éo ¦ reggeli vonaii»3 kehünk útra, neki vágva a nagy magy. alföldnek aaial a asáüdék kai, bogy Dabrecteoig meg teái tank, de onnan visssafordulva Nagyváradon keress-1ÜÍ Erdélyt togjak Össse barangolni a honnan, ha időnk engedi a vámháborai ssomtséd románfoidre is betekintünk.
Badikpestet elhagyva a vidék ss augusatas' felhőtlen nyárí reggel dertije beo tűrdŐit. A mint asonban a nap as ég-wohosat Íveseién mint fellebb és feÜebb
k.p.modo t. . lég egyre rekkenobbé vált, • midin Cieglédoi elhagyva, saétte-rűlt a beláih.ilan meS4sa*égQ putsta, malyrol eesflnktM jutt a köllo abrándoe dala, bofT ,áik a pvasta aam halma a*m •vdeje" már akkor a hóaég majdnem el-vi.elbetetleo furróeágba meat át. S.olnok és Saajol kost robogott át vonatunk a Tusán, mely a aagy esaraMágban sséles medrések osak egy kia keskenyebo oldalán vonta meg .serényen magát . ba nem láttuk volat s lespaaáa folytán kntáiadt meder et^vs sséleeségét és as e mellett el-terulo fúses ártaret, melyen át nagyon is hoe.BB.ra nyaló vasúti hid köti fiasse bs •gymástól tárol esd két partot : alig tudnánk slképselei ast a rengeteg viset, mely s Tiasa vidélébol hó olvadi. után belátbatUa alföldi tengert csinál.
Ssolnok után Tórök-Sseut-Miklos, Kis-Uj.sállá., Karciag nép«a alföldi kos. .égek egymásután maradtak el től&Dk.
Foliuoó, bog; a beláthatlan siktá-gon nem lát a. ember lemmi ligetet, sőt igyetlea élő fát .em. melyen a asem a rekkenő hőségben m#gp beohe'ne, vagy a melynek sold lombja a kiaasott ridék •¦onaoru kopár.agát eoyhitené.
Kis-Ujssállás, de kulönöun Kard-.SKg hstára nagyréast mocsároi lápokból áll. lsekből ss iogorányokból körül ki a tusaló sDysg, a négy.segietü iapo. kocs-kh.ra sselt tőség, mtlyet a Bárgára ta-pa.ahott, sárfalasatu, uádtatovel bíró bá-ssk bekeritetleo udvarán olyan alakú ha. lomb. rskaak öasse, mint náiuak s sséna boglyái.
Délután négy óra tájban értünk Djbrec*»abe, melynek ax én telfogásom aserini egyik nevesetessége a mosdonyra berendesett kösuti vasat, mely ludiom-m.i as orsságbsn még eddig egyetlen Ea a kösuti vasút agyán sst a .solgálstot tessi a mit a ióvonatu raapálya Buda-pneten vagy, egyéb nagyobb városokban, mint például Ssegedeu, Temesvárott, vagy Aradon. A város főoícsáján végig kösiekedik a vasúti palyahástó' s debre-cieni köson.ég kiránduló mulatóhelyéig, a nagyerdőig, cak hogy est nem lovak hus.ák, baosm as első kocsi kősepében pgy ki. gépesei vso bereadesva, melyet egyetisn ember kasel. H.ladiaa n*m gyorsabb, vagy b« igen osak kia mérvben gyorsabb mint a lóVonatué: aura megálló helyei vaonak több kocsi akasstbs'ó egy-máaba, tebers.állitaara is alkslmsslatik, tehát a lóvooatu feletti előnyei mind as
T é r c z «.
Tavatztzil.
Itta jySnyórfl rkg/ogáiu U>*mx Zene 3iíi * p*curia a kék 1 ¦ve
lí.mbódtik * kertben a rA*u*ririf, Kocikék rsicaer«|D«>i > bis eroi
iU t\ U'Uz' Itt
fák
\ nap aranjot .ujfírni *ra,Qyozxik 8 ajkán viráf tik »¦ isUni, «Ő«, É.S i.*r«leinuek « c40kjni otatjik
Oh, izip a Tilág . a dirafi, a *.U !
Sem ilyeo •¦ én k«feelemb«D mx élet. Bsitorsra i*tlett»m, r aziv injao'O,
ElluvJui »¦ edttt, a dráfa reaii-y-k . . .
8si*«mb«& u *lt?t Orökr* klb*it,
Nem er*i m*>l«Jtj tOfttrit u«r«.«mn*k
Bm fO»doUtim a ridef t«B«ttS
áirhaatjai kiHt ttonorofra mareflctiek
Ott nyagiuk 4s éd«t, a bú iter*uí . . .
M*lUtta pibneuí bab angjalí Tolna ' Oh, B»ft •mid&o « luOit ictdr* —
Sortom lotusita nyomort*, ¦/omorb* . .
VáxjuD l*rc a Dja^BioB lir t>]ia.
Am 4lci h*íy •ngea»«t ittcBein — «1dí, f* ut aürd«ü nékem > wé? kik-l«t
C»tvk ajra, caak ujr* «er«We rwmeloi !
Oh, U«p » riláf - - ¦ * dieaS, a t-JúI . . .
TÍb ilyen &z éji baciban u el»t, As *gi tiasábu, ahol njolac
Kk uUllt StBkr- - a 1 i 1 • k l
Bálintjaim.
A2 eisé .ttare.MiL
tÜ0T«IU )
lr-.» : PerkotU Blau
__ Hornié, iimared « CMiidot? ¦
blLL Feri mouoljogr* BÓita UgitoU »r-CiDnui ¦ kárdMomtt folelvtlooül hAgjva, a oaelyro ráluit éa oly uito.oq h*Üot-lin volna,
— Jefüik, Tiraak reáak, ¦ ai siro-de* páboijiba lépre, Fari legelóaaör aa oirwlaaoek ¦ oejéask mutalou be( * as-laa Iréné falé forda f» így tnutaiá Őt be, «9 driga menjauoaf om Iréake ¦ ei Olga kUtVA-ioaj oeküak kedros barátaöak.
i mini megtadam hogy Iréae Fari arája egy tsaral •«m riién képet kiejtem. Eifosúr latám e bölgy-it • itivecn-beo ogy har rema«Bt mag, mely ogéw láayem*. falitg.tá. Klébb midóo mig táját pibolyomWi •»etnl«lt«m Iréoét es ér.e-lem boldogaágot kelte.t bennem, de ah mu«L aötét asomoru guodola.ok -Ugtak -gyaaban. • Híremet mély keserűség tütté el.
Betséltea. valamit mert kellett est teouem, nehogy balbarcsomat észre tre-gyék, abg vártam bogy iáToahu*am, ¦ f«láltam. Akaratlanul balra tskiotattem, a asemei égi •lenvedélyol tekintettek riim, kérni iát»»otUk a -s«m«k bogy! maradjak, ¦ éo megértve e tekin ;«tet mintegy megigéive tértem magambos. Melléje ál i la a • elkeadetiüak b«*téigalDt, ¦ 6 egy Merre baikaa ait mooda. Ea mar erem kegyedet li-.áabái, a tometóonn gjkraa láttam - Varaey airbolt előtt csQggadien térdetai. Megfepetre kérdem gy hát 2 mit kéretett • asomoru tir-kertbeo, bol c»ak -Ört iiirek aadiiogoak. g kérdétre isgaiottao aat feleié, nekem •sülóim a csendé- htut alatt tintának • én fiket gyakran m«glátogatón.
Mély rokooaMQTTel takiaUk Olgára aat Teltem a ion b^ott 6ttse e nörel
aaért, hogy egymásunk tsenvedéseinketl napát, én esredesékhes menUm s véíet-ki tárjuk, oly össlungao volt éle tan kJ leoiil O'g» csak egyedül volt otthon. A mindketteo árvák, e^ydöJ valánk. Én j mint a ssobába iep-em,Oíga mélyen elpirult, t sarart öröm t félelemmel nyujtá ^nekem hónai fehérebb kis kesét, melyet
:i«l férfiú mégis c*ak könnyebbem hattem vasntésemet, de őt agy gyönyörű ¦] leányt, mily vétségeknek tette ki eli gadó ssépsége. Ssinle elborsadUm e gondolatnál, vajon, kérdem magamtól kiUn-D, oly aUvaló kegyetlen, ki élhetne viassa es angyal bimalmávaí.
As öreg Verney kitté megpihent, bogy jobban maga elé idéiheate a távol multai, s Jtmő figyelemmel kitérte alyja albasnéléaét.
L«utan Verney újra feJvévé as elhagyott oJbesséJés fonalát, s igy folytatá. Ai előadás veget ért, én valóban keveset vagy ép semmit aem láttam belőle, s a bölgy«ket kocaijukho- kitérve tőlük búosnt vettem.
Olga erősen tsoritá meg kesémet t tuttogva rebegék ajkai, jöjjön nem tokára bossánk. Iréné ugyauett monda, de oh mily egéw mi. hangon a ssivélyes barátság hangján, t Olga 6 siegóny már akkor ssereleU, minden éraelemlól rengő ts*va elárulta tsiv* tsereimét, én oh én meg végtelenül sserettem Irénét. Asatán távostam, Feri »s ezredet caaladot hasáig kitérie kocio egAts éjjal aludni képes oem valék, falollósótten dűltem ágyamra, egymást ttsték bennem a savart gondolatok, mig veg-a «lhatárostam mag.m minél előbb Irénét viaaoat látni, Olgára nem ia gondolva.
Lehető röviden fogom neked elmondani t mi asután történt, ámbár nem csekély idő folyt ie a történtek alatt. Most kővetkosik drága anyád története.
Vasárnap volt, soha nem feledem e
'én ajkaimhos
Oly stop volt
hga e pillanatban, tagjait fehér csipke ruha tödé világot égtsinti saalagokkal dissitva, fekeíe furiei kaoséran koViiék fehér homlokát, t ihoií « asép í-iladhet-len asemek nedves fényben ragyogtak.
Egymás mellett a puha kérevöten foglaltunk helyet és sokáig betséigetlünk kösóoyös tárgyakról, uig egysserre megint a temetőről kesdettünk csevegni.
Előasör a temetőd9 láttam önt axóls hossám, t asöta toktsor gondolok önre, oly édesen t mégia oly bi.n*tos*n b-tng-sottak e Marák * leányka ajkirói, hogy akaratlanul kesóhes nyuítam, Oiga kese remege'.t as enyémben a asemei kérőén tekintettek rám. & én megértettem a ¦sernek néma kérését, s isivem eissorult, mert érestem bogy nem tudom vitsont sseretni Olgát, de melyik ssiv maradhatott volna ás Ő köseléb-n hideg kÖ«joyös, a megkapott ré«s*ét e ssagény gyermek iránt arrt össtönsótt hogy ót kebelemre its-m.
Oh vajba est soha ne tettem volna, ő félre ér lőtt ast hívé bogy tser*tem.
János, mooda mi*lait jobban aimuit kebelemre, lehelete arcsomat érinté, és Önt uttrateoa, ssivem elaŐ legbensfibb •sereimével sanktm sí no* önön kivül i látom érsem, hogy Ön vitsonossa ssoreimemai. Pirulva rejté e tsavak után fejeokéjét kebelemre, • én meg nem osáfolhattam •savait, nem volt elég erőm e ssegény gyarmek édes hitét reményét megtörni.!
S ason peresben midőn őt karjaim kÖ>t tartam, midóo érestem ssivének bevet dobogáaát, ssarett49m őt legalább a pilla-lat saenvedélye est a hitet ebrastette fal bennem, ssalmaláog vaia es mely esse-met eiraOls.
Nem tBoadom meg, hogy miként hagytam el Olgát, minő éraelmek vettek rajtam erAt, de többé nem mentem as esre-dosékbe*. Ah Olgamennyi keserfl tw-nre-dést okostam nekt*d elmaradásommá!, de
Cselekedhettem másként, Irénét sse-retteot egé«s tsivemből, csak egytser láttam fit, alig bet-.éltem vele a mési« •serettem. Gyorsan, váratlan a 1 lepett meg as értés, de ép oly égetően kiaosott ia.
Irióatam ason gondolattól, hogy Irénét még etküvése előtt láttam, ¦ mé-annyira kívántam 6 találkosáal, mely raám oly végsetes lehetett voln*.
Három holnap múlt el aaon vasárnap óta, hogy Olgánál voltam s róla esen idő alatt aemmit sem hallottam. Egy napon ssobámbt Uíve gondolataimmal té-p«IŐdtem, midőn Feri hossám belépett. Uellett-m foglalva helyet, areta ragyogott a biíldogiáglót • igy ssólt.
Tudod-e, h»gy én végtelao sse-rencsés s irigylésre méltó ember vagyok János, ma voltam esredesécnél eoédao, i ott elhatároatuk, bogy hét nolnap alatt lati UéűéTal egybekelésüok, hostsú idő igát, ds mégia majd csak valahogy elmúlik, s az én angyali Irén*m enyém leend égessen. Oh János ha tudnád mily édes-érse.em a aceralem, miért nem igy ekései te is agy oly hű. ssívre. egy oly bájos angyalra ssert tenni, ki életedet oly édessé oly tséppé tea aé.
Mai számunkhoz Jéüv melléklet van csatolva.HUSZONHATODIK fiVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887 MÁJUS U*«
olotótig, mi ad tt a.kalmaita'.it tekintetében ktttámitbatlanet. Megnéttük itt Ctokonty Vi'.éa Mihály ¦siüóbáatl, mely a nagy retormattu collegium báu mögött benyuíóetuk ét timárok iltaJ laku-t t mar et okból •-. a kiiogittalaa tits.asáfv „darabot' oerQ utctiban 993. asám "lfcU fekttik. Egr kit alaoony, ttok adran nád íedfliü iteréoy epfüet at udrar bott-ttában befelé nyúlra, ai utcaira két ablakkal a a> utcta ajtó, ragy ia bejárat felöli oldalún ember magattágnyira kit négyttögtt emléktáblával.
a r<-furm»!u» .emplom hita mögött t a kollt-gium előU ran at eaiékkert, kö-kötepén a tebtett orotaliny méták o ttobriral.
1849 tuguaitui 2-íd Utkösött meg Debrtcsenaél Nagy Sándo/ hadteste »¦ otttrikokkal. At ágyú dórgétoket Qor-gej Vámot Perc.e« baligatta. de aem ment Ny>gy Sándor segélyére, hanem gu-nyot "mosoly! ja] att mondta környaiétének : ,Nagy Sándornak m melege raa ma.*
Már akkor köteL roU Világot. Nagy Sándor meg ia veretett. — A vereség emlékéra ilátottak fel a debre-cteniek a parkiruioit kort kötepén a tebtett orotaláoy ttobrát. Eli a tsnb-rot a debreoteni csínt „bO, katyia-aak neveti.
A debrecteaí cxiritt ratároap ét Ünnepnapon gömbölyű t« tej ti tötét kerek kalapban tótét potsto ruhában, kordorin ragy kifényetitett magyar ciismábta lehet látni, mellényén éa dolmioyán wttst gombokkai. Kötép termetű, tömök tettfi, •télét mellU, érlelne* trcsu, Önérteiét komoly mtgatartátu. Tókéletu magyar typut, de trirtocrata. C*«k magát tar'ja ! igazi debrecteniodk. míg at urakat a ka-putot otnályt „gytiit-meai" (jött ment-? ek) neveti; különben visgyonot, 100 oique 200 eser írt értekü ragyonnai bír, 2—3 padlót ttobaje ran, de átért maga öttset ^családjával egy kit tsúk, udvari ttobábao •toronkodik, kóttógi pótadót nem fiiét, meri Dabrecten, várna nagyon gaidag, ctakja kótöt legelója a birat Hortobágy 40 eser hold, igy a költégi póudót Debreetecben oem itmerik.
Dairecsenből Nag*-VámdüD ói Üo-louriron kereastüi aug. 7-én érketluak t Tordira megnésendök a Tilágltiru tordai \ naaadékot • a Jókai M. utolérhetlen költői ' tollával mi „Egy ai Itten* oiimft regé-nyében megőrkitett ragéoyet Toroctkót. Torda a tsotsoro* értelmében at Ara-nyoe folyó partján fektuk, At Ara-ayot folyón — mely kitebb mint a Mara — egy íedelt teujö ¦ két oldalról tárt fahíd retett keretttul a várót ba. Kooek a fedett l.bidoak miod a két régén olyan bolthajiáe eserU bejármta van, mmt egy ódousterii a'actony rarkapu bejirata, mely alatt míg ax ember régig m*gy 9&J "íét-A dübörgő hangú ala-gu'ban képteli magit. A rárot teloli bejáratánál egy ho.isu nma métskŐ tábla ran oldalfalába beilleat'.ve ^köretkezo
,lm et hid Erdélynek, remek al kutmanya. .-agy költséggel, d* nagyobb gonddal • legnagyobb koahatsonra Iitea ¦egedelme által romai ¦teát birodalom béh gróf Siéky Teleky Domonkoi Nt. Torda rirmegye fÖitpáo kotbenjárétá' val a felsége* k.rályi fő kormány »ék kegyet jóréhagyátiral Miklót Lá**Ó, Céehi Boiditsár ét O.ttrorioai Jóttef
Nt. Torda rármegye főhadnagyjaiaak mánkat telrígyiattaik alatt a rároti naael a bír lakotok tsgédmanká-jokkal tok jóitvrS megyebeUk.01 U meg nem ront nemet adomiojokból Köreei Jiaotaak baaafi fd épitőmeeter-rítka elme mankijáral hat attten dokíg folyt verejtékek atán állitutott fel óhajto't régeit ért 1804 boa Ottt ¦ ovictí Jótaefőhadnagyi kormáaya alatt lHl5-bea."
Csudáid itt utaaó, Termettet baj" nokit, a meateraeget, est a ritgyosó remek alkotmányt, melyen maga a íolyó tt Hercnleai erÖ alatt mormolva bámal. Eit a feliratot átért tartom érdekesnek, mart birea illattriija at 1804 é* 1886 óri uiő kost* tecbaikai fejlö-dé*t, melynél fogra a mai idők techni-kuati aat btttbm tem mi esetre aem tar-itatták esen 1404-ben épült, bár igen derék, tahidat r-iatni utólórbetiea remek tikot váayaak.
TordánV vendég>Őb«o elheiyétkedre tcvaroa kocti atáo iudakotód;am a ki bennünket a tordai butadékhot ti fu-raroatoa, mert ai bitony a várottol még majd 2 óra jiritnyira Tan, hanem fu-rarot tebogr tem akari akadni. Sem reodéglotaak togata Mm at ismert fart rotók — mert ott a fitkker in tét-tnéoyt nem itmerik — nem roltak otthon találh»lók éa már elhatároztuk, hogy gyalog lettesük meg as utat, asért tűr gettem a korai ebédet.
Míg as ebédet sürgettem, oda jöa h ott ám egy atttooj • elibém tártra egy furota ralamit, aat mondja jó képpel: „Tették raooi lord-i pogietita" No ast miadtaaek lehetett tartani ctak pogá-ctinak aem, • e felett, at Mtsooynyai vi-tat kosit ba ia bocaitkottam, mii ó asial rágott ketté, hogy .kérem «s tordtt ae veaetesaég.' Nem mer lem megkérdetai a tordai malaca hittoriijat, mert mar Kolostrirott figyelmet tettek, hogy ba Tordin a tordai malacáról említett tettek, akkor a tordaiak ctéphadaróval remek ki a halárból, hanem asért a tordai pogácsát tem rétiem mag, mert igen oagy rolt. Pogácsának pedig asért nem rolt po^áott, mert mind alakra, miod ttinre nagyoa hatooatott agy étied éret mamiibot, olyan alaka rolt, mint egy óriási aitlt baba t ftlbe fektetve kellett volna hordósai. Miután pedig a jó aattooy kitebb termetű babárai aem tudo'.t tsol-giloi: mtig tem tudom milyen tte ran a turUai pogáctának.
Éppen h legnagyobb tüstel kapkodjuk magunkba a korai ebéd rőtté* lyo«t, mikor bejárt a nyári félster ebéxiió elé egy egy lorat tiret kocsi. „Mit ke-ettt itt Jósti?" kiilt a koctitra a ttoba piactér. ,A gasdám küldött — fe.elt * Jóaai — att mondla egy petti fiikáritt riasek ki a hatadikhot.* Erre én uci-csu neki felugrottam a oem tőrödre aem-miféle petti fíakarittal, nyomban kiadtam magamat petti fUkaritnak a néhiny peresre ri már kocsogra ttekereatünk kifelé a hsaadékhüt. Máig Mm tadom, hogy ctak agyán rolt-e olt ralami p-uti físcstria, ragy engem tartottak pei"i 6a-karianak. Nem mertem utiana puha tolóim.
A iord»i hasadék egy readkirüli termétteti ritkatág.
(Fulyt. kör-)
Feri nem tudá miiy kínokat taorsett Dekem esaTaiTal, ¦ egjtterre vira'laeal megint igy tmó.t.
Kiaárud mog Olg. miret mtgarerni, ti aogj.li léo», kinek Ir«nen kivtl i«n-kijeiincaeo, meitó leooe a te taereimedra, tán boldoggá lenned ot, hiaa 6 ol; uaran-oelieu a »ori ciapáaai u\j k.8;eii»ulii ¦ujto;Uk mar ifiu eveiben. S kulánUan egy idö óta oly aaomoru bánatot, aaemei mindig kiairtak • ha kérdeaik mi Bántja, •aótlan távoaik, nem képe* tejelni, a ano-bajába érve újra bevea tok' gáab^ lór ki. Saegény gysrmek atülemek e,várnia. ««nu fajdalmait, uráaái, va)jon m> máaért aienvedne V
Kern víálét képoe tóbbe Fon aaavaira hallgatni, bántbLt a lels.i>»meret, bifa éo jól ládám, hogy miért aieev^d dga, isgatoilan agroltam fel helyemről a Do-caáontot kérve Feritol, gyorato távotum fe^etleoQI ba^yv* utolao kérdéaét, aur-gwhalaanbaLlan doigukaí hoav* tel, bugy gyora távotáaom ig>solva legyen.
Feri bámulva ingatott viaeUtemao, felkalia b»rátaiboa men.. S én »h, alt bivetn •sivem aaakad m'g fájdalmábas, e'hatá-rostám, hogy felkereajm Olgát, Huybilem fogom ateovedéaeit, bocaanaiui kérek tőle hideg viaeietemért. o> vájjon mivel iga-tuljam magam? Oh Irene a le képed újra elfoglalá srivemet a es Wtmét kiir-ud belőle, mit moodjak Oigaaak, hogy Irénét aneretam, ob miot fog megretai gyal61«i ekkor a aaegény gyermek, bogy miért a-m mondom ett étibb n«k>, oh nem megyek mondata'magamlak, gy»g« vagyok a majd megörültem. így mutoit el megint 6 holnap a jég ee«k agy hol-
Btp rolt hátra Feri eaktiröjébes, oh iii»t ttenredlen kiolódtam ekkor.
Htllgatt reim mott fi«m nagy figyelemmel, mert a mit mott fogok el-mojdfcni at életem legttomorubb pereseit foglalja magában.
3*ép téli est vata, caakbogy rop
Tudrivaük.
— Iparaitok Boelméfee. A peos-Hfji köetgugaUii bismtsig saoa slri ha-lároa.lol taoajdta ki : ba aef4d»k ksl dol-gomé keimfiiparoa III. oaatálju kerseetí j6>edelmi adó».l a báron «'i aíóki'etaai idöasakra JogerŐTel mas^ovatott, de ídi-k6sban tegedoit elbocsátja, a iparai segM nélkül folytatja, igr as I. osat. kereseti adikötaieeette Tálik, keraimérea bátraiért időre sso III. oas. kereanti .dó törleedi. llj eeetben as adótörles iráati kér«l*x beadása aioos faatáridAbOa kötTe.
Maseateri kórrfudslet a h.'i'áaá-rok ügyiben. As ip.rtórteay 50. §-áaak modosiiieajól asóló Ugajabb törvéayeikk asermt a lorréoyb.lóságok as erdekoli és saakkósegek migballg.táaa utáa bsh-biljreodsletileg állapiiják meg, m.«ati-be& engedhető m»g, bőgj ip.rkéssilmé' rásárokoD a oem belybeo
Elóexir. ötreo milliom forintig való kőlcsÓDözés DjitUsson meg Bé-cai értékben.
Máaodsior. A tókepéuek e koi-csőDőtésDél állhitrutk minden kfllAmb-ség oélkül akár Váltó akár Anti-cipatio Oiédnlákból. Meg Tan mtnd-azálUl határolva, hogy a legkisebb tókepénz, mely kölcsön adatik, Bécsi értékű száz forintnak summájánál kevesebb ne legyen.
Harmadszor. A tókepénzekért faló interes harmadfél procentummal coüventióbéli pénzben, azaz: busza sokban, 'agy a cooventiónak mértéke szerint vertt mas pénzben fog félesztendónkint fizettetni.
Negyedszer. Nlgjobb bátorsá gára azoknak, kik e kölcsónxésbeo
mellett, hogy erre nézve Országaid:nak vllímennri jö
Djeket hí
lakó iparos is jugosiWs legyet eiadoi. ; régzj A fóídmiTalea- ipar- as kereakedeloii miaiaster a törvény TÓervhsjlsa* tárgyi-
baa korreod.let.t booaátottk, a molj b.o védelmei kezesség gyaoánt szolgallya-figyeloeaieti a iör»enyhatóaáf okát, hogj I Bak, e köicsflozés különös zálogának | a lerüloiQtön laro kössegek h.tirásar : nevezet szerint a mi Ga'.licziai só- j
jaira nes.ekülöa-külön és .U-roleg is lehel binJ.iintot tettüki azt rendelvén,
"l^Ol? "",i"!hí("Z f*"'^- b . Vieliczkai H Bochniaj sóbi-
véoyhalóeag terUleiere egyseres ssabály. bl
rendeletet hosoi, .ít figj.le.be vé». . nyákbúi vertt pénzben beéríezendo helji riaaonjokat, külóo kell megáilapi.! jövedelmei fóképen ezen interesek-i, bol mgedbeto meg általában .¦ nek kifizetésére, és e köloöuozétnek igéden ipvosok megjelenése, s hol éa .jeléeitésére forditUssanak
uh," ^---------- -
y C zt ^ i w ^
a módosított lórvéoy érelmében a fel- "gyonnyánsk ezen terhét, melly •
vidéki háialó kereiksdók a régi isokás jelenvaló kölcsfinSzésból támadni fog,
nlapjáo. a hetiváaárokat eaental is há- : csak addig baggyak tartani, a med-
bnnUaanl látog.ijak. |djg e|keralhetetlenttl szüksége.: azonn
- A. .r.él,rpO..,óip.- érd.k.b.n is TOl'ttIllL egyszersmind, hogy annak
belügyminia.ter korltv.i.t mté.ett a visszafizetésére külSnös fnndttst ál-
filapánhos, melyben f*lb>>j> L<yeima- litsank, raellybe esziendónkiut, és
ket a brassói kereak. ea ip>regyesttletnek pedig hasonlóképen a mi GálllCmi
>s aiispinho.és polgármesterekbe in é- ,öb»nyáinknak jftvedelmeibttl, con-
tett kor le* el ér*. Kőben a aereaett l>-*' ..,,,. r * , . ,
tűi., a határsaéli pó^oipar felségéig, «¦»'<>«'' P^-^en háromszáz ezer
kéri . .ál.ágos viasooyok köat, melyek fonRtbÚl álló Summa fog folyt).. Azt
kó«é > Kitnaoiátal fennállott kore-kedei- parancsollynk tehát, hogy e bnmma miasoraídéa megaiümév.l ju>ott. A mi- szünet nélkül amaz obligátiók eggyík oiaater meg v.o gyjaödv., bogy a tor réMé„ek beváltására és megtásárlá-
BenTek ek81-
véayh.lóaágok mind., l.b.tói elké.,t- tordittl5sll„ak>
nek a kérdéanen lovo haiafits 4gy ér- | '
dekében.
csőDÖ/.ésbfll eredui fogoak. és hogy ! még az imigy beváltott obligáüókért jövendő interesek is hasonlóképeri a | többiellnek beváltására szenteltesse- j nek mindaddig, még az egész köl-oönözéi vUsza nem fizettetik.
Hatodszor : Qondviselését e visszafizetésre rendeltt fnodusnak, és ve-1 zérlését a bi'váltásaak r. mi eggyé- ^ sz'nle sttltt Váltó és Visszafizet.) Deputá-tiónk fogja az Udvari Financzialis
csounél, mely lSlöben köttetett,, Fótiszbéguck vezérlés szerint ma-ugy tndjnk ez volt nálunk a nagy gir. Til|llni fe Mjnk „ clobb em. országos áölcsönök kezdíte, azért ,1[et, Tis]tt9ég. t lekötelezzek egy-idószerünek tartjak a magas leirat; stersmind „„ is bogJ , Ltfize[e,. szószerint, közlésével az első lépést „ek el6menetelérül eszteodónkint nyíl-! megismertetni t. közönségünkkel - ! Tiní,io számot ,dgyon Most már nem lépésben, de íu- A határozotubb reodelések a t ás ban baladunl.^ ... Meddig ?. ¦ tíkepénzeknek Benyujtásárnl, az in-
teresekrúl, és az obligátjuknak for-Miok Első Ferencz. Isten "-
CSARNOK,
A régi jó idÍKbil.
Korunkban ar országos kölcsön-szedés nagy hulláma tolytán borsódzik a polgárság milioinik háta, boldog elodemk e század elején kezdették érezni az 50 miliós köl-
Ke-
gyelmébúl Aastriaí Csáuár, Magyar, Cseh. Qallicziai és Lodomériai Ki- ilta!
uájái úl nem fognak
sokrra >z Országnak teendő tudósitások
____ ._„___ közönségesen kihir-
irály, ut. Austriai Póberczeg sat. jettetni
| Azon szempillantásban, mikor. Költ Császári Fő és Besidentia-Magnnkot bizonyos reménységgel táp- lis Varasunkban, Bécsben Martius-ilálhatni gondoltuk az iránt hogy x n,k huszonkilenezedik napjánn, ai közakarattal tett végzések, éa or- a„ nyo|„ szil tilen6todik, ország-
—r__________________B, ..r :«**gla>Déli alkuk által bátorságos ^„„„„t
p.nt hideg rolt, éo ssobámbsn esi n»m karba helyeztetett állandó békesség- fjében "-------- —- •¦---------......„et jótóvó gyümölcseit kedves Népeinkkel tel:ye< mértékben raegérez tel nett) ük, az újjolag elókeralit ese-
érestsm, mert barátságos itt pattogott a kandaléban. A asoba aötót volt a éo sorám, képe előtt térdelve, ainem mélyéből esedeitem hoaiá booaánatért, aaért hofT életemtől meg akarok Tilt. Oh anyám rebegék láaaean ajkaim, fiad neaa képes as élet víharairel megknadani, s minek .s élet, ba snnak csélja nincs, o mist ésitélsierelem. Fólálltam, elTOltam halárosva, osak még néhány levelet asándékos-.sm írni, egyet Irénéhes, mely-bao aserelmemet a halálom okát rallut-lam be neki, egyet Olgáhoa, melyben bjctáuatát kértem, egyel Feneek, kihea aeedestem, aseroeae agy Irénst, amint én aearettem, oly igeaán assn<«lélyesen, a •*S" HT bacs4 lsvelet Usymuod ba--aiomhus. Más senkim nem vult, tehát ˇégettem, a leveleket leptciélaltem s riroiveremat magamból Tevém, s még egjaser anyám kepe elé térdelve, imádkosiam,aa reTolver oaörét asivemhel irá-oyost.m, s oh ép a pillanalbao TVeki heTeaen kopog ajtómon. Ki lehet? goo-dulám r kéao órában, Tajjon mit tegyek, a uiD'egy belei öa.ion aagalaiát kíTetve, ..Tartan r»j:ét» el a revorren, a a lehleket.
(Koljt. k6v.)
, g
huszonharmadik eszten-
Ferencz
te; ismét olly törtkedésekre kény- tt í t 6 ai.
.telenitenek Bennünköt, mellyek Or- ._ Dr WlaMlt, {,,„,. kir. fóa.
Szagainknak szokott Segédforrásait fe- gyrati kelyetteat, megyéuk e aaép lo-lfllhaladgyák. IbetaegU és Talób.n torhaileu .aorc-mu
í Hüven megmaradván eddig b ;e»OlMtj»i.. nagy-kanas.i ssabadelvip>n mindenkor tellyesiteit fő tokéiléseink °f" ''','!"'""•"' k*P'i"l«j'l»':J-«' •!-
,, .. .. ., f, ,. , TáB|a felléptem, aao.ban a aoatiaateleta
mellett, kiváltképen mlo ugyekeze- 1<rfi'a ugy lhrlik, bow .. i.oomp.ibi-tflnk a mostani helyeztetésben is lit&ai törvény mi.tt alig vál.ihatna oda czéloz, hogy a mennyire a kör-, mawl.tamo-. Igas, hugy ss lehangoltsi-Djttlállások megengedik az AJattunk- *"' i(l** "!{> "'"''.mellett erö. a m-g-
valókot nj és súlyos adózásokkal twg-! w.*-<W"!Bk.' h,og} J* • •"b«'»»l*»P"' kiméllvük er6.e. lómóul, a komolya l.l.)S.i|.
j Juft- neki a mand.tucndi, a nemee ambiüdval
1 Elektttl inditUtván, arra tutá- bíró .sülöt j« m^gyéukaek el fogadja (roztuk meg Magunkot, hof;y olly a.nyiv.i ia iukább, mert a jelenlegi uUt, módot válasszunk, melly eggy'*1'? állása mellett is valtoa. ee.bb s részrül ai onzáglásnak mostani Bzttk-j a"g""í>b ,'*r y';"*k "^•'"¦1.
. .. .- , .,, asén tehelséjrénak felbMsaálá.ár
•égéit bjZOnyOMQ lecsiUipitU. miS Wríí.jh^ rétére őt T.lódi
részrfll a Váltó tH Anticipitio Cr^-N^ork i-r>-a<^k. dalik birtokossainalf tlktlmtto^&ágot DjújUoo ura, hogy pénzeikkel haazoot
Tégextftk.
e.
Hí a lyere-nrk.
~ 6 Ft-Kége • király •« Atsi lo-aiükaégtetefl ™aKi ¦•gJ87»horl»««k alkalna4»al t--i^—:-"'-g N»gj-K.«aTttár« jí. StepUa-...... agyaait három hassár* ét két
a köveUcxendőt áaiáu „^ TeM fét%t M itlMÍ
korlatokban.
tártaitU Z«la Egerttegi öl a N»gy-K*aiitái» érkesik. A tártulatot j hir elöti meg, «gT»k j*1** l»gj» Balogb Atajotaé •« Pbillipovicb Borbála »pr. 30-áo ünaepelu 32 évet tsioi működé-jubilrütnit, mely ¦ik.loratn.l „ taÍD<ártalat tagjaicól értéket -tiiit babér-ko.torút ar»ay ttattgg*!, • kötönteg réaaéiAI motéo b>bérkottorut k.pun umléküi. Z^úfolt hát elAtt tda-ott C*iky-aek „Buborékok" ctimő yjgjá'ékn. E i-adáa utáa banquette volt, melyen tsimo-tau Tettek réttt pályatársai ¦ a kötöo*^ kotdl. A jelet itméttDÖ méltá OT*tiót)*a réttestllt.
— Meghívó. A. Sormát, Rigyáct é« JBdtteregaye asöretkesett köttegek Öd-kóaytat tútolto-egylete 1887. évi májú. hó 15-éo Sormásoa, a k&ttég erdejébeu ttTaati mulatságot rendet. B-»leptÍd j tte mély eokeat 40 kr. Egyenruhában megjelenő tusoltok belép;, díjat oem őiemek. Ketdete d. u. 3 órakor. A tit«:« jöredelem tütoltói felaserelétnk b«t>er-tétére fog forditiatoi, miért it felÜífiie-tétek koetoaettol fogudiatoak. t hirl»pi-j.g oyugtáa<ataak.
— Roppant tűsek posstitotuk ba-
táokb»o * kötél mait n»pr>k alatt: To-rocskó, Epsrjoa, Nagy-Károly tat. rommá Uttak. Általános «dakotát Tan folja-Datban.
— K.-KaaU*á> tartatott meg májoa 12-én Huffmaaa Mór elnöklete alatt a uagy-kamztai tanítói jkör taTassi (»öt-gyUléte. kiváló érdeklődét mellett Ülés után baoquetts volt, melyed N»gy-K»ni-«t*rol is stimotan Tettek réttt.
— LekAczOaés. A nagy-kan.Etái Öok. ttloltó egylet «s*kérteimet alpa-rtnc-iDok., Kardo* Sáodor ar állásáról lekötaöcréo, májat 12-éa tartott p»-ranctnuktági ül ét ben Bodis Jáoo* tti-rtttym p»ra&oaaok ur biaatott meg ideigleoetea as egylet *lpar*vitotaoki teeodoÍTel.
— A pápa jnbllfoma érd^kéb-o Bud*petieo. mii m*ju* 14 én n»gj bitón sági értek etle'. v»d, melyre vidé künkből a kö'veiketök hiT«tt«k meg:
Soutaicb Lőrinci; Tibauybó! : Simon Zug'DODd ; SUmegbröl: Mild M'haly, B*rkóccy Károly ; Kotithelyrü': Ambrus Mihály. Papp Saudor; T.po.ciáről: Cteo-desa Jóstef,,UJTáry Péter ; P.-Dörögd-ről: Skablict Qyuia; N.-Réoiéról; Ink«y U.iJÓ.
— Ax eltűnt H-tko főhadnagy holtlette Zákánynál » Mur.bid kötelében megtaláltAtotl, isemély atioo»»«g« conttatiltatván, eltemetteteit. Zsebében 3i trtoa kÍT&l aemmí egyéb ir*t oem találtatott.
— Ml «js«K ai égben ? Májút aem hiábao ctak mégit a éterei matek hóuapja, iti bitooy itják mé<» ctiltagvits-gálok >t, pedig Ök tokkal komolyabb emberek, semhogy olyan könny"¦o a •>«-reiem aiolgálatába álleattáotk. Éa megia ők ¦tolgáltaiták biraialottn »¦ tlijb*. adatokat, melyek erőtao a mellett bitó* ayitanak, hogy m*jut m tterelem hónapj*. Ebb«o a aaép hónapban tudniilik a bot-a ¦serelmetak diatkré'. lámpát* baUlmn-
müködik: nem oégysser, htoem ötssor váltostatja altkját. E aő negyed rolt 1-én, hoidölte i-tt 7 én, utolto o*-Cyed l4-4o, ojkold }3-án. ellő negyed 30-4ű. Enoyi Táltotátliösben tobbatbr elfurdit*v*tja tolöok a képét, mint rendesen asokta ¦ a tsokottaál ia nagyobb lehet a diaskréoiója. — Asonki*Ul ebban a ttép hónapokban a meny bolt legférfiasabb pltQétája. a harc ti at Mart fölkel már reggel öt órakor éa két óra botssat Tárrkosik as égbolt ¦tép aatsonyára, Ve-irt, a ki 7 órára ad neki rendearoutt. Együtt maradnak acutáu égett «*tig é* Venos tataony még toiré<*ket it readet t rtthajaal-otillag. daoira, hogy mádója Mart ar, akkor már Tissaa-Toauit polgári magányába. A auktt tátolt Téa N»p pedig derült lavMii motolygát-sal néaí fen a as égbolton eteket a sserel-,•» malato«á«okat a »talán, '21 éo, bolct el6relátást>I — ax ikrek jegyébe lép
— Z«Uv&nneg)e 1SS6 évi
bortermé»*v A minit* cnum áhal ótttt;-41 lilőtt kimutatta ttennt ZaU**rmegf é-b-ü 1886. évben öatteten 42 eser 648 hold volt tsŐlÓrel beüli^tve. - Éten termett oatseseo 374 ->ter 328 hectoliter bor; ebből elad-tott, maat ^2 éter 519 heotoliter; kéttült fabér bor, kötöntékiot 199 e»er hoctoiiter. ctemrgi bor 1204 faf-ctoliier, kÖ«ont<ign* vorö« bor 40.537 hoctoiiter, otemege vöröt bor bM hec>o-líter, ¦iller vorot 75 éter 348 bectoli'.er; «gy holdoa ál tájában termeli 8 hemoliirr. — 8*616 eíad»ioti Maseten 150 mrt«-m*taa. A bora>k ára volt általában. »i«' aiuito-k 10 frt 50 kr., a lebutott ujour-B.k 11 frt 27 kr.. a kösöoaég«t ó boroak. 11 frt82kr, a finom cein-g* bornaa. 38 frt 45 kr. — Ai Öasses termeastetl boraik ér éke volt Z millió 813 eser frt.
— A képvlHfUhái «pnl SO-iki aiétéii Vestter Imre t leadvw 'ál. ktrü-Ist képvuelőja telhiTtaa kormáay figyel-
. mellékletea..;y Legjobb asztali- és üditő-ital.

Hazánk legkedveltebb
savanyuvize
lfii!
ÁGNES wm
BHi II I II
SE'!»: !: Itt.If síi::;: Ír:II .. ű&-
kfdrell, de uta irtrt mit); .uuk a te sfibb *•
JónluiíÉ
ViiiHmlüt: üih:
I 4 IÚ ' fa nq|M AUl M O ^ A " BÉ l# Cb I <C ^ P* ^1 ¦
il I 1 I
ek.mtn.letn ren<le-i Konitantinipoljbao, AUxandrlában
Élfifttfi? I Üli I -Ül I
ugyraint hálánkban általAnotan a kolera mei;}>M«i(t'<lfa *»ll«i pra*frvfttiv
Friss töltésben az ország minden gyógyszertárában,
é
föszerkereskedésében és vendéglőiében kapható.
m. klr. é» «x«rb kir. udvari ásTányrif-tiállitóná) BUDAPESTEN, Ern*b.t t*r 7. ti.
Borral hasznáha kiterjedt kedveltségnek örvend.
Ntgj-Kininán k»ph«tí: Fewelhofer ,T. R«senf«ld Adolf Rrhw»rr* T«n ber, Marton A Hnber Prezlmtyer A Dentsch, 'Marion Adolf, nrtknll
:::::::::::.: ?
...........í.. I
I iSlIIllii: 1
már ab Jövő bönaptsan,
Wl készpénzben
10.(10(1 n, 5000ii2rí.ln.lU788 píiainiií.
magyar lovar -agyiét sortjegy-irodája: Budaptit, váozi-uloza 6. tz.
HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
HAJ US
I Bazilika
; SORSJEGYEK.
1S87- rvben fönremlienyck : ¦
Jnains 1-én: 200,000 lóriit os:i. érL ,¦
DsHtilier l-es 100.000 fariat csztrat érlel ?
Eredeti SorsJeS>elí a napi árfolyamon íj
l«rn;-t 5 íor-i-cjr- 24 h..vi rf.iletl.-» « forin- S.20 ft
Monnmli jiUii-i jof**l már a t • * h .-«•:•¦ b '• i ^
juniun elitjén törtétiö hutáihoz ¦
I
1 j
A í.gkiíib
kerealcedelml
Biidapexl,
•oknál ii tovibo játjának
janH VÁLTÓÜZLBTB
-utrza I
SCHLICK-FÉLE VASÖNTÖDE és GÉPGYÁR-
részvény-taraaság BuűapeBten.
iroda : VI. Váczi körút ÖT. — Gazdasági géposi tály: Külső váczi-ut 1696-1699.
féle 2 ős és 3 as ekéit — árak 68 frttól kezdve — szab. Schlick-féle mélyítő ekéit kiemelő szerkezettel, mélyítő ekéit önvezetékkel
Központ
Ajánlja kitűnő szerkezeiü GÖZ-CSÉPW KÉSZÜLETEIT, szén, fa és szalmafuiésre; járgánycsép-tőit gabona-tisztítí rostáit \J3aker
Ftó^-reodsz r) t,,vábbá legjobb- S^^K!^^^fe nak bhonvvh szabadalm'Schlick- ^sSgJlFvi&gi^P^ Vidats-íék egyvnm ekéit.
Legújabb szabadalmazott „Triumph" sorvetögépck.
Ezenkívül készletben vannak: őrlőmalmok, csöves tengeri darálók, tengeri morzsolok, takar-mány-készité gépek, olajsajtók ttb. saját re dsierü ramit-, kender-, lentőrö- és tisztiió-gépek L*-g-olcsóbb árak legelőnyösebb fizetési feltételek.
Árjegyzékek kívánatra ingyen és bérmentve.
3026 3-6
oooooooooooooooooooooooooooo
O I AlapittatQtt I ^^^\ /""\ I Alapittatott
q I I8 8ban I ^fey ÁJ | 1838 ben | q
o BERÉXY JÓZSEF BZBlfítt „.____ .__ ^
§ ÉKSZERÉSZ, ARANY- es EZŰSTÜDVES g
8
o
o o
§
8 8
Kávét.
Cubrn oyert, erői, finom 6 fr 30kr
C ylon pl«nU. nyr», f»!eU« fin. A . 90 . Feiette éo Ma!«ac«, pÁrkfl! Mgat •» . 80 .
Ctomafolági*! e^fltt is portóval küldünk' poiUcaoiSlgi>kb&a ueito 5'l4-ko atáDvót m»ltMt.
LCCKE K
HAM3URG. SÜ15
NAtíY-KANIZAN a van*hat*, ileilftoéb^o. Ajáolj*
iaer ékszer-, aranr-, ezüstárut s bűi remontoir-öraí mtárat
dutt Tálasztékbant Jutányos árakért.
Araojua. gjllrük
2 frttó.
r»oj jegy . 3
ranj fjflrük gyémánttal lu
*ny föíKŐk . 13
irány ffrti-ortlincxolc 20
raay női óralánczok 20
.ranj nói remoivoir iriik 2U
iraaj keretetek 2
moj meJÜliik 8
:any broschok 7 függ&k
Arany karékek 10
Arany lencȎk 2
Arauy collier nyakUnn 10
Aranj inxfonibok 2
Araoy férfi DjrakkendStflk b
Eifl.í «TÖkaD&]»k darabja 5
Eiüs; kivéikacalak , 2
Lzü»t tejmerfi „ 7
K«ű.i i«*ean.«t8 , 14
EiíUt 6 pár erőtxw aeftttt Í4
i e
PEZSGŐ
}h taktir NAcy-KaniuáD FE><SKI.1IOFKR JÓI^EF nmil
Vidéki mefr*odeléiek p.inioiian t«lje•ittetoek, n»íűteUi5 tirfjak 8 nap alstt viizaT^tettn^k ' _
RB|i ar»y . eii»*- vafy éktzerttpgyak • %gBsg*sib
vagy n|akert klettreitetwfc
részletüzetet xxxeiaett Is.
Mély tisztelettel
BERÉNY JÓZSEF ezelőtti MILHOFER S.
A legjobb
czigaretta-papir
a falód i
arikeri atgvitetiek
) 3034 2- * N*«j-K.aaiuáa » Tiro.háia 4>. ellené ben
lOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
LE HOUBLON
(V«oc«ift gjariniAoja.
Cawiey es Henry párizsi
Brünni
DŰSZlO
szétkttld készpénz vigv mánvétel meliett : 3.20 meler husszu, egy öltÖDjre elégséges 375 frt 3.20 , , , .jobb 4 20 ,
3.20 , , . . finomabb 5 — , 3.20 .... legfinomabb 8 — , 2.10 , . felöltőre miodeuféle 6 - , Minták megtekintésül bérmentve ; gazdag tálasztéfcu mintakönyvek a szabó uraknak bérmentetlenül. A szövetek megrendelésénél ajáulbatom, hogy a minta megválasztását rám bizzáfc. Meg nem felelő czikkek vissza cseréltetnek.
2984 9-10
Brunner Frigyes
BrQllll. Frolicbergasw 3. II.
m
»H tt I-M-I IMII
rasutl álloiuáNOk Szoniliali«-lj ét* Aspaiiir
hires glaiibertós-vasas- fürdő.
Az idény nwgnyittáu május 22 m.
Fürdő feiagyelönég.
t-n-mni m ii i ii ii 11
3-fi
ryüiii ff ŐhajM
Hamburgból Vewyorkb*
Hávreböl Kewyorkba Stettinböl Newyorkbit
minden 14 :iaf> al«t.
y Hamborfból Mexicób*
havoskint ékszer.
A lhn*mz% ^osUteűzkajni kí:u nö ellátás m-llftí miod a hajón obákban u^ & fű-delk"zben elbelyei«tt ntasóknak ia * leíkcdTesőbb ntaM«i alkalmat D
SWADLO FERENCZ
líl
•í--es(4 VII. ker-. alsó erdő-' r 3. nzim.
jÁolja i'-bad-' mosott, *ajtal*D, öoinük<>dá »«r redőny t-it uaiit>a' ít.it a<-sé||rmrzhó. ; továbbá s«a badalmasott B ac«K én Br-cxk» féle líVil- é- nirllöitetp-i kiilyhiit, 7-.laiuD. Lözp .nlj fűte
nnt. egy
rtu uj
lAsieléual, vagy acoIIfiBtetéa né! k ii:
igeQ cíéliiííriiao al kaim »tha lók * Ajánlj- továbbá valameooyi aa épnéí »»&kmáb> tartotó mundátt, ugjconn: épület-, tnfl.-, és ii«rk«etí lalcatoi tégla ét vakolai felbu»ó j^^piit kova-
Cfl«lt Tatból munkán. ÜMtakartyák ¦• kilttégvfltéMk lafyti kérmatvt
^¦i )4 52 -52
++++++++++++++ I
¦H"M-+4++++>+++IIIIIIIIIItII
Régi hírneves
KÉNFÜRDŐ
HorvatorazagDan slriöQí kiutal
I
! WARASD-TOPLICZA I
zagoria; vasútnál (Zágráb-G>áktoruya) A 45° R forró forn a Kén moha felülmúlhatatlan hatással csuznal. kő zvénynél, for-1 gjoliuál, syphilisnél görvélyoél stb. Ivó gyógymód mell-maj és1 'bélbajoknál, villanyo«-ság. dörzsgyógvmód. Gj'ófeyintézel minden kész-1 lettel Orvosi értesítést ad Dr. Lopglnuo A. Jegyzéket küld a1 fürdög, zgatóság. '
++++++*++++++++++¦»•+++++++++
Lxen papír mr^Tii^altatoH I»r. JJ. I'okl ;
i>r t. Ladrip, l>r. E Up|»autB bécti *•- ,
K7«ueti tanárok által, kik » iajíobb ¦jánlatut J
aiTták, agy a kitUaö »inőseg, valamint ax !
«gé*»i4gr« Deo ártaltoaí tníl» Tolláról, i hog/ |
mint tlyec, a maga cemében e^y«U«n.
és Társa PragaBuDna.
Vegyes ekék egész \ases nczélból
sokkal Urúsabbik, mint azon ekék, melyeknek fa fogójak és fake rekük van, — szállítjuk pedi;. következő árakban :
3 - 7 mélymenetot súlya 90 kilogr. . . 33 frtíi_; 4-8 , 95 , . . . 35 . i^'11
6—10 , . 100 .... 37 ,( S-S
Klókés nélkül minden eke 2 írttal olcsóbb. Szállítási tereglajt az eke kímélésére 6 frt. — Minta lapok és árj gyzékek ingyen és bérmentve küldetnek. 2994 9 — 12
Umrath H Társa országo? gépgyám Práa*«-Bubiián
Magyarország fóraktira : Budapest Váczi-ut f>0. szám.
¦¦¦¦¦¦ ¦¦»¦¦¦
::
¦¦
5 Fényirda megnyitás. ^
#^ Alulírott ?an szerencsém a . nagy-kanizsai és zalarae- +«
¦¦ gyei magas uraságok s a n. é. közönség tudomására hozni, mi- ¦¦
, JT szerint a délzalai takarékpénztár épületóben levő fényképé- JJ
< •¦ szeti műtermet a jelenkor igéDyeinek megfelelóleg berendezve ^# J L f« évi május 1-től megnyitom. JJ « >» Fényképek minden nagyságban a legdíszesebb kiállt- JJ J ^J tással, műtermemben megrendelhetők. ¦¦ i >^ Magamat a m&gaa uraságok s a n. é. közönség be ^^
< •¦ cscs pártfogásába ajánlva, maradok legalázatosabb szolgája. J^ JJ Kelt N.-Kanizsán ápril 30. 1»»7. ¦¦ ¦¦ FODOR JÓZSEF. ¦¦
3031. 3—5.
féoyképész.
Wmjóm Jáu»f bMymymdájdbil Nagy-Kamuán.Melléklet a »Zalai Közlöny* folyó évi 20-ik számához.
¦ ai j j g
logiokabb abból Harmatnak, hogy u kun mntodjék buiowu!
emiiiell folyó tl.jer ortaigi og*»» bixi»-1 _ — Követ válMXtáai III zgalom.
mét a Mur»-f<»yó aajjio* kórüiméayeira ügyvéd tt? kéretett föl. a. Stm»gh.-Stt. . aláírás meghaladja a 2 saasat. A
a Ki asokbol tredÓ vesaélyekre, melyek Qrólh vidéki, gasda kör ro*g van ala-| ben buagóikodnak; Bogyay Ödönné, F.
i ulrhil-
nindi; .ta- nem úgy vua egásseu ! Májú. 7-én C«ab-
ban m»r tiabilyoltatott, de romaiunk Z.-S«.-Gri-ólb viluili kortilelb M.ejtrorstigon mintegy 15— 20 mért-1 tiik, a aet'lcaend amint be állolt fóidayi botoiuiágbao még
biljaallaa. Btro.. Qibor kötmunka é. R<ndekau jelent meg FUlSp György kötlekedíti miaiaa'ar ralataában kije- iniaaliri pebáaot Klót Géta úrral, ugyan lenti bogy a Múr.folyo állapotáról *an!fik 8 in Sümegben délután Vt 6 órakor tudomíaa, de minlkogj a Mur» a-m álla-'k«t koc«i»a! 1848 f.liraiu lobogó-
...... ' v.l roboguk be. K-ndeken a Indáéig
n-m igen ongedte őket eaóbua jutni, kel-lemelleo perceket elvettek : de Sümegben ífKie balga ták .. 1848. at bitedet, asonbau as an'isemita iagajiaak bár némelyek tlul telssésbea résseaülUik ; de é jeo Ettner Sáadur kiállítások miatt kiig bms Hics iiónok ba»sé<Hi befejetoi, k
mi keseléd ala" »Hó f°lyó, el-ó Borban, magát as érdekeltséget illeti u •*•*¦ partbiitositási munkálatok keresst&lvi-iele. Ígér,, hugy a legnagyobb készséggel lugj* segélyeim a* érdekeltséget, bs e*ek • maguk r4**árAl u telj«*itik
— A balatoni második gőabajó ügyeben a Buiaton-egylet biso<taága neve b-u V*8iary Kolos főapát bit. elnök álui * balalonparti megyékhea beadott kérvény kedvező elin étée*. nyert, a mruoyib«n Vaaapréa, Z >ia é* Somogy vármegyék aocgyuíései eltog»d ák elvileg a kiállóhelyek és u oda*eBelÖ utak - megépítésére éa tentartasára vonatkoió kérelme!, a később benyújtandó réasletes költségvetések föltételével. Tekintve as oratágBserte folyó képvíaelóváUsstáii mos-galmakai, Va-s.ry Koloa íóapát júliusra B»l» on-Füredre fogja egybehívni a bi*o;taágot. a mikor a bisottság tagjait • képviselivál-attási motgalmak nem fogják •.foglalni.
— Lapunk mai ssámácak hirdetés-rovatában olvasható, hogy elŐiyöeei mert H I a tkó János férfi asabó Uc helyiaéget vaitostatott, nríre a t. c». ér-d-)klődó kö*onaég figyelmét felhívjuk.
— Meghívó. A marakóai taniti kör es avi kósgyüiését f bó 26-in reggel 10 órakor a nedaticsi r. k. ele:
kóla belyiaégébtn fogja megtartani, molyre úgy a tagok mim a tanügy bará-tok oteüQ**! liasielellel m-ghiVkta«k. A gyüiéa fóbb tárgyai: 1.) É íi jdoutóa 2 ) A* „Eötvös,- é< - Magyar orBtági taoitók arvahasi alapjára' gjújtő bisoltságok jelentései. 3 ) féostár ail-pota. 4.) Tiaai-ujitás. 5 ) Ujj Mmataiái a oépiskolábao. Előadó : Gönwy Fereoct kuraaoecsi áll. 6. Téli oltás. Eió.dó : Weiss Ká-ker-éss 7- Indítványuk
«ly aán
aoeo aionnal üvosUk, • a
nép saep rendben iámét atét oaslott.
— A najfj-kanisgai katbtilikus f.'gymna.aiuiE ifjuaág* 1387. évi májút hó28-áa, ásom bitón a főgymoaBÍam nagy-
uébiB • maéoefc-, aese- 6a stevalat-ból sarótinnenélyt tart, melyre a i. asulő-ket éa a tanügy barátait as aion is tits-
iUe! meghívja as igesgatóeág.
— Tűi Sümegben. Májú. 9-én
délután 4 órakor eróa síéiben egy ssal-mas has kigyuladt; alig volt vis é* bá-
toula'oa gyorsasággal sikerült a bőssült elemet korJátusni, egy hossu báson kiviil egyébb nem égelt el. Tasoltó egylet hol ke*el ?
— L'toállltá* A nagy-kanissai Borosások utóállitésa a kovetkeső uapo-koa tartatik mag; május b<í 16-án, JU-
Belhofer Jóatefné, CfyArffy JénoBué, Kocb Mihály né. SomasichLorinesné Tertincskv J-.oé és W.UiDger Antalul úrhölgyek. — Tíz év utáni tálaik a As 1887
ben nagr-kaoizaai kereakedeimi tanodát t növendékek f. évi július 3-án találkára fognak
j várotunkbaa.
Es érdembeo Boaenfeld L>jos ar a hsly-beu levó" lanulótársak nevében a követ-késő felhívást tessi köasé : Folhi*ás. Minthogy a társadalom alapkövn a ba-ráuág. feíasólitom miodason tanulótárta-imat, kik a helybeü Kereskedelmi tanodat 1877. július havában 'égés ék, mi-taerint barátságunk felújítására é* mejre-
gy ai nemeai psasiár &0 Irtot adott a sala-megyei taoiUik arramiésete javára. —
Sághváry Eiek földbirtokot Kővágó Eírsön elhunyt. — A aormiai templom építésénél két kómfirealegeay ösa««re-aastt, agyik éiet-balál kőit lebeg. — A sa'a-*gsfss«gi UbjI«í jkőr fyüléae Botfán w:..jat 24-és iess. — Dr. pap Qyala vessprémi kir. bski joggjakorsok a leod-vai jbtróaághos aljegytívé neves'.etetl ki.
immár 36.088,149 frt. 4 krra m«&n*k mégis elhatároatatoft, hogy minden efjet 3!5 frttai befise'ett ressréoy után oss-lalékbaa 300 frank vagyis 130 forint arsnyban ütetteasék. — A múlt évbea el hányt Korismics Lássló heJyett as igasgauStaaicsba b«Tátaastották Jókai Muri.
Haiai r. h
bold terüie ten
Kun Fílegyhásái bon védlak tanya
építtetik. — A segesvári eddig 4382 frt. gyűlt b«. — Dr Wegbo-fer Titaa s*omb«thelyi ügyvéd meghall. — A tabi gasdaaági kör „Balatonvidéki gasdttsági körré" aUkaltJ—Ssáai Károly
folyó évijuliua 3*án a dele!6fi! reí. saperia lendana dunántúli körúton órákban as itteni kereskedelmi tanoda 1 van. — Kgy aogoloég fegyvergyárat aagytermébea megjeienoi aiiveakedjenek. akar léleaiteoi basánkban. — Királynénk Kinek a aura nem kedveavén »noyira, májna 13-án elhagyta Hehádiát 3 hogy ai ide utaiást saját kőluégéo easkft-j napré Sinaiába utaaott a romáukirályi sölbetné, ai esen találaia resstveani je-; pár látogstásárA. Qftnesj Pá> falssásadoa lentkesók, ked^ea kötelesaégükn«k fogják ; i-apalyájának jubileuma 1888 májua tartam, ennek megjelaaesét Jsbetfileg 1-éo less. — HercaogprtBiasB.ak félmilio elfimosditani. Jelefljiink'aeg mioel aaá-| frt. ertéktt kdnyvtárát ¦ gyOjteményét as mosabban s ki'.ÍUÖtt helyen é* idúben, | esstergomi egyháaoak ajándékosta. — vissaagondoiva a múltra, Örvendeni a je ; Baján egy 106 évea nö halt meg, 4 férje lennek és asjreocaekiváoaiainkat adni a | volt, legutóbbihos 60 éves korában ment jövőre. Bs ráti ú.WÖsiettel. Nagy~Kaniseán nőül. — A líast drágul. — Uj belügymi-1887. májua 10-*-*. Roienfela Lajos a niaterfil gr. Csáky Albin ssepasi fAiapia helyben levójsgykoril:iBulótársak oerében. emiegettetik. — A csángó-magyar egye-
— Hj-meu. Weias Sama n.-kaDissai .aiiletaek 28,540 írt vagyona van. — könyvelő eljegyesta (. bó 7-én a kedves Kösös hadtigymioiiterré Fehérváry Q-ésa W»>n Jennj kiaawiooyt, Weias Jakab , hiovédelmi ministarünk emiegettetik. — n.-kaoissai lakos Uáayat. | B>aháné miatt egy fiatal ember öngyÜ-
— KépviselŐvklatistásJ mo&gal-! kos lett. — A bpeati d»lárd* nagy kiráa-artatik mag: májúi b 16n, j mat. Zala-EgerasejFea Skabiics Jeoó a (daláaa Belgrád ée Horkuleaftirdfibe eima-
díiu 6-n és ezután minden követkeső; jelöltségtől viaasaiépett. Apálhy István, rad". — A possonyi dunai állandó híd honsp 6. napján, égési dec*ember 5-k«t ssabadehü pártit léptették fel, as aaii- 710 eae- frtba kerül. — Sa*geden es
— OlCSétága könnyen megsze-rezhetóvé tette mindenkinek, s a többi közt e körülménynek köszönhetik a Brandt R. gyógyszerész svájczi labdacsai azt a nagy elterjedést, s közkedveltséget, melybea mint hzi- és gyógyszer az emésztés s táplálkozás zavarainál részesülnek. Egy doboz ára 70 kr. a gyógyszertárak ban.
p
— A nagy-kaaizsai vasati sse-
pedig Ssemnecs Emilt. A lete- keriiietben asonbsn újból Apáthyt jjl ki i lfd A
rencsétleDség ügyét F*knte Ödön bíró ' kérték fel jelöijül, ki is sst elfogadta. A eladás* mellett maja* 9 éa targyalta a j kaoissai kerületben Inkey Lásiló májas kir. tábla V. büntető tanács*. A nagy-I Iá-én tartj* besaámoló beasédéi, mely al-kamcsai törvényesek Kaoits L»jos va- j kálómra ¦ kötpontról jrr.Appooyi Albert, hivatalnokot három havi fogságra ! Horánsaky Nándor és Feayvessy Ferencs Inu mulaasiiaén, amelynek kö- képviselők leutasnak KaaÍESára, d. e. 5 órakor a .Sörkert'-ben leaa as Öessejö-ve:al, este fáklyáa sene: Baksán Dr. Berger Ignáca ellenében Bartók Lajost,
ult
ítélte
vetkestében — a vad sserint — a
évi janaár bó 24-éo a vooatöaaseüikö-
¦és történt, mely Albert kaioaatiast bit-
taouó.
roly kepasdei

roly kepasde y
Cíákiornyáa, 1SÖ7. májua 10-én. Jeney Gu8*tÍ7 körelnök.
— Süiueghi esewéayek t. évi mi-
ju8 3-fcáo twaiujito kosg>üiéaű volt Sü-meghoek, melyen városi biróaak -t eddigi K^ador Jówf újra m-^valnKLUítt, heiyetta* bíró lett: Gty*n János tasácso-<i>k : Sa.tbináry Jóuef, Látar Károly, Epateia Vi.mos urak, a »áus«tás rgybao-gul»g tartant. Péastáruok: Faludi Aaial
esének életébe került. Krismanica Jó ' és Csáktornyán Uj'áry Lijoit t jrf és S*eits Ferenci kai.utókat a jelöltül. T polcsaibao eddig Vadoay And. órvéüraaet s vád »ló. fölmentette. — éheiében nem hallunk anaa navet emie-Kaoits* as itéUl ellen folebbesést jelen- ge'ni. Lendváo F*okh Károly leas való-tett be, b melyben tag.dja, hogj mu ssiníÜeg ?gvhangul»g mejfvalMSslva. ásatási kövoteu volna el. A kataastrotát — A Heríele'aiv féle bftóre* tet
fognak tartént óikor is Hirlolendy Béla
g m-rad'
Műtodjttudk 1 aoká! Majo»
a város javára
a saU-egertsegi
aaág' e^yooiilet toegbiaásAbÓl Gyö-rey Oiíapar gógauf«i birtokos Öü-^hre «-yuié»t hívott egybe, melyea ^gatdaaagi Sümeg- éa ss,.-gróiai kor t mokjoifkití-- A aiep saacoban együtt érd«üit"'u6k elaökoeK Ssüta I.-t JJdr-iek Uyóinörey Grá>pirt; is<! Tiv.a.r és S.üt. in* áruanak E'tner Z*ig-
a kodós idő, vaUmint as a körülmény kotta, bogy a 260. ssámu voDalot ssa-^álytaUoul indították utuak K^resatur betörésre,
leié. A kir. tábla Kaoi'z Lajost is föl- ügyvéd aroak a bátalaó udvariépaiet- balassutik. — A torok kormány elül mentette a vád alól. ben levő irodája éjnek idején feltoretettj totta a régesseti ásatásokat. _ A fran
— A nany-kaall-ai lparo*-ífj<*- °# *s iameretlen tettes onnét két igen ér-, oaia korona gyémántjait as Orleaiu csa-
Wertbetm j Iád vasai meg. — A npanyolorssági vertellen maradt. — A [ lágkiállilás 1888 évi april 8-ra halasi-
j^gytőknek:
raüúdül VAia. A kea* helyi
siuitak meg egj-iiaagulag. ^ot gasdakörhoi tartoiott
A k y g
megh-vidéki tagok ide fognak cs.tia-koxni: »-ssel éa as ujonan boi*p*kkel a kör mintegy ké--aiás tagot tog ssámlálni. A g.ida kor gyűléseit fölváltva Z.-Srt. (iró.b é* Sumtíg-sn fogja tarlaai, erre a calm. Kundor Jüssef vároa bíró kijeien-ttftie, b Jgy a termet aciVeaen bocaájtják lend-lkezeare, koicüneUel fug«dtalott. A kör <*l*ő működését roájua bó 17-én Sd-niegboo tari-audó vásaroa leendő tsnyéss m^rha kiállitással k«ad>, mely nwpou g gelelősalea tanacakosoaany tarUiik. Egy-Biersmtud felhívj* a g«ada kűsonaOgi mikén laevese'.i napún áiUiokat kiállitáa hajtasa.nak ba.2O Irtos dij*k és voböi.di larelek fognak ki osst»ini. A kiallitáa sümegi váaártÁr köselében Ramtaetter utóduk Kaile 6* Hladny urak bar rak' tárbfiiy iaégnél >eas, m t tulajdonosuk • cálr* átengedtek. — A gyöléa o»t is kö-ssünettel fogüdla. — A gjü 6a két érdekes mdi'váuyt tett magáéra t»ÜW István elnök b"»itx forráa alapon ladatja, h»gy a bácsi SSŐIÓ1 begyen fi.loksaera konatatálva: as elterjedéat ssóló resscő csipelésnek tuiajdoanja- Miután a s«4l6-veaaso csipeié«re fenaálló lilalom, óvó azabalyok, eJegteienask bisooyulnak megkeresi a guda kor a s.-egerasegr gaadaaági egyesület, a m. miniiSlenunJ-oal vaió kiesskoiíésére annak, bogy aa61ő vestÓ elbordása, nem c*ak egyes megye terttlet, hanem eraaág sasrte aiia-Jáaos-«« asigoruan eitiitaaaek. QyÖÖ rey Gáspár h. elnök pedig konkoly saóró riMla megtételét Inditványosaa, es a tagok hass lila tár a fog bocsájtaUtí. Kiad két indítvány ígeo hsiyes, «t is fogad:*-tott. Elnök kérte a tagokat, hogy a májas 17-en sümeghi Táairkor tartaadó teayéss marba kiállítást miaél uéleeebb kb dák kállá dák
kórbea tudassák.
busdiUák. A
Mild MiháJy prépost. Takaca Alajos
kiállításra a gasdákat fsokoojv hits4asitésre
lese felfedezve Még emlékemi
olvasóink a múlt hónapban tartént
vidékén as egyetemi stembetegség putstit.
— Zalka gjón püapók napokban ülte 20 éves püspöki jubilaeum*/. — Albrecht tőharcaeg Aradon beteg lett.
— Külföldi r. h Miltoo a.ülóhá-sában (Anglia) MiUoü-museumot léiesi-tensk. — Béoaben .Scbabela-csakorká-kal" gyártanak. — A caari pár hosssabb lartóskodásra Krimi a aiigoére kéasfll.
— Eisáa-Loihringiában a titkoa rendőrséget megasaporitják. — Hcrcsegprimá-Buok S.arlábadban van. — Olyan ,ón-müködfi" paskát találtak fai, mely egy psres alatt 700 löTést tea a. — G rácsban Beethovennek egy ismaritlaa sene müve fedestetett fel. — Éaaak-Ameri kában roppant földrengés volt. — Koaatan tinápolyban 795 has égett le. — Divid Antal serajevoi péasfigyigaagató meghalt. — A párisi világkiállítás 1890-re
Casaa asonba
•a*; öoképsó-e^ylete 18 7. e»i majua hó tékes lőfegyvert eiopoi 29-én a .PoiRári Egylet" kwü helyisé- " L
gében 0<áb Miska jeles seaekara kotr«*-maködéaével, a fent nevesett egvlet alap-lavára vilkeyos tüaijátékkal egybekötött jóiékonyoélu sárikörü tavtsii táűcavi-galmat rendes. Belépti díj saemélyénként 60 kr. Családjegy 3 asemeiyre 1 frl 50 kr Kesdete 8 órasor. KedvesÖt-idŐ esetén a v igalom másodnap tarta'ik mag (esetleg as emeleti teremben.) Ajánljuk esea pártolásra
napokban a rendőrség nessét vette bogy tatott. — Beagáliábaa tavai 11.823
) jj p
egylet áí al reDdeaendó nyári mulatsá-
kinek mellékfoglalkosása a lóe issárság ges kígyók. — Amerikában egy város-nemes mestenége, iefocheaux fegyverek- ban 80 gyár égett hamuvá. — A caár bes vaió töltényeket akart vásárolni, erre ; több nihilista merénylőnek megkegyel nem sokat tekeiÓriáztak, hanem t&ietes mosott. / háskutatást inditottak Török uram bá-1 sában, bol a két gyönyörű faragványu ] mintegy 300 frt érteket képzelő két I lagyvert a rendőrség a hidas padlosata
a t. közönség figyelmébe — nem asért, mert ások rendesen jol aí-kerQ.nek; de mert a Uasta jövedelem a ssép lorekTésu egyket alapja javára for-aitiatik.
— Ab orssáa:o« tasoltó Itou-[rMSsUa. A fiumei k spoati bisoltaág
uldötueg" e napákban Jóssef f^hercaefr-uél járt, 6 foaaégét a Fiúméban tartandó kÓB^reaaius to*édaökségénrk elvállalá-
ira fölkérendő. Jó»*ef fóhercseg kijelentette, hogy a tő véd a kaéfret a foaios Ügy érdekében kéltséggel éa Örömmel elfogadja. Eat-n nagTfuOtosságu ténjt nagy örömmel kösoljük. miután aépsserU fA-herorgunk a meleg érdeklődése as agy-Bek diadalát már magába* véve két-négbe vunhatlanul bístoaitja.
— A lantaaki ntban levfl elhanyagolt keresstről irtunk, asóts énésünkra e»ett, hogy Knmus Boldissár nr már in-téskndett aűoak méltó helyreállítására oly kijelentéssel, hogj eiataa a további gondosai) a beiybelt eseol-Fereaoaieket ilio.i, ahul e cséira 35 frtoa faidátio leté-teméDyeave van
— Flórián napját (májua 4 ) mint a tusolta* v«dsaeBt)éa«k napját aa öak. tusul tó egyletek több helyütt megások ták
Így as ongvárt öak. tusoltó egylet a főparancsnok vesatéae alatt ki* vonult as egylet sássiójának eluivitelí maliéit a talván.í kápolnába a ott miaéi balg* otL Asatán a ssabadbefl reggeli Utt kissolgálva, melyet legjobb kedélybangalatban fogyaastott el lóba vendéggel egyetsmbea. Easmeláncaola.aál fogva megamlujük, b»>gy a n*gy-ka«i«sai ónk. tdtolió egyletnél tud-ankkal ily vallásos iotéskedes nem easkósdlietík, peJ'g bisoo helyén leírna. Astáa a mi kálváriái kagy-halyunk is telj«*«a alhanyagolva van. Egy kiaaé as ügynek i ina néaünk.
— Lapnak besártakor érusülünk hogy a mai veserosikkünkbes méltatott uíj aj»orrai karollaiou íoi., Aj eddigi
í örök György nevű helybeli földműves egyént öltek
neg a
vadállatok és mór
alatt elrej ve megtalálta. Török átadatott a vitagáió bíróságnak, hol most egyre ast hajtoga'ja hiáb>! nem való paraastnak cnfra urí poaka. H kfl
gj kafler A Steifa
Söline bécai cség utasó ügynöke f. bó
jj y g
lomisou törtsnt ut<sáaa alkalmával va-
ebkéaek, ds leg
lóatindleg elasuooyadt, mert mikorra at allomáara ért a bőröndjének csak hűlt
nnbergi tárgy volt boa na, asstalosenge-tyük, ssab-tintatartók, ollók, a ktliyaayakravalók, broa»k atb> több volt benne ^hoseniráger• tehát ha magyarember tnegta!álj», nem sokat nyer vele.
— KépriselA valanitasok. Mint biriik ó felaégs as orasáfEfytl<ést májas 36-án aárja be éa igy a képviselő válaas-
ások juniaB 16-tól 25-ig terjedő idö-kötre irbstÓk ki.
— Ai időjárás Majdnem egéss héten át bövöa eróe időjárásunk volt. mert vetéseinkre igen kedreső eg halott.
— A déli vasatáraaság magyaror-stági vonalain as órás fel agy eletével L-icke Jósaef Kanissán most letelepedett órás biaatott tn*g. L-xike ar, L'vcke János nyagalmasott kir. saámtanáoaoa fia a előnyösen ismert asakansber. Béesoől '.ette át lakását.
— Aftsirnrationi Geoerali Lapunk birdetsoi rovatában kösöljük as osstrák-magyar monarchia eme legrégibb és Ugoagyobb inté«e^aek 1886. évi mérlegéL As alóttttak fekvÓ, a TriesU ben t. évi április bó 27 éa megtartott
8-án éjjel KessibMyrÓl a as.-gyórgyi ál- kötgyülésen beterjessiett igaagatóaági li ö á lklál jelentésből átveeasük a kővetkeső ad»-
tokát. As össsea bistosilási ágakban
dij- és liletékbovétel 14.184.415 fn 60 helyét találta. — Sok mindenféle no-1 krra meot, o*ig a k« mai jövedelem
___1_____: »/______>. i______ _____r________ 1 i 9RO a TA '
kr. — aa értékpapírok gadosiaára
Kgy nét története.
— Hegyei r. h. Somogyi Karolj ll F
uiBtár.ulata jo BfUradrs, H Jdf
j Ffoaall
j j
TaO. — Hargitai JdaaaftSI magyar ét háWa bÖá jl
A kioii..
g
ttabMÖtár jelent fi jnáiból mtpsok«n b Ik bj
Horváti Boboa I«t»íDDik birjik. — TapoloMo Foieki (Frisdmaaoj Alajot taoitó 2& érát jabilaBumát UonapUk juni-albán. — Híj Matjaa fa<aarkeraakxlo eüon c*M Bjittatoll. — S«jt6fO» roppaat lil po»iliU.U miju 6-U. — A U
1.352,474 frt 64 krori o..t«g>t irl il. — Kari«riUtW at 1886-uxlik «ib«ii 9.814.465 frt 62 kr. fiietutgit ki ¦ • Martat a Gea«rali állal alapitáaa Tkgjit 1831 óta Djuj:ot! kirpö'láa 197.2801Ö5 ín 20 l/h. létion, miből a Siool Iiuao korona oniigaira 36 257.142 frt 21 kr. «aik. At L 184,519 frt 97 krral kimji.-tett tiKta nj-.re.egMI 345.884 frt 44
ctatoltatott
alaki tolt iltal oi
árfolyama tartalékalaphot I;Ui aporódott
1.333,264 frt 5 krra, míg a rasdn íjo-éaj a tarttiékbaat alapaiabaljoknak mtgf»:«líleg 53 090 frl 90 kr. utaltatott, miTtl a< 2.229,369 frt 63 krra emelkedőt'. — A kétiplaa dijtarulékok 1 millió 433 ,585 frt tó krral gv.npodiak é. 22.914.436 frt 68 krt. tauosk. KillO-ioa figjelmflt érdsmsl, bőgj a tulajdon-kípi biitoaitáti uilet alig aredmsnjetta a tiatu njeret¦ g «cjh*rmadit. sí ered mimj ugy.ni. 305,899 frl 2 kr, me.j a 14 milliónyi dijberílelook nem egé.tea 27,%-ka. Ellaabsn örrendeleenek mond baló aaon emelkedó.. m«lj at éietbiato-aitálban mutatkozik 4. amt-ljel a leha-tólegke<W<«4bbfelt«'talek laagállapitiai. aak lebet köaaönni. — At uj bittotiti •ok, a lorleMk «. kifinUaek leTonit alán 8.462 046 frt 14 kroji gj.rapo-dátl aiatatnak, maljljal a biatoaitoit oaateg 97.982.853 írt 96 krnji roppant aagjr Oaaaagrs emelkedik. — Miután a biitoailaki alapok 1.809,132 frt 83 krral emallaUak, aúaak MjUa aaok
- „Eredeti Magyar Daltár •
S-ik fütele baküldetett. — Én«khangra songora kiaérettel uerkeaati s kiadja Hoós János áli. tan. képeidéi senetanár Déván. As .Eredeti Magyar Dsjtár" mint eai-' " ii ki tetssik, csak oly nép- és mu-dalokat nyújt a sen-sirodalomnak, a me-'yak oddg még sehol aein jalentak meg a goadoskodra van arról is, hogy as ott megjelent dalok ualeti csikkekké ne vá.-jaaak, miotác » kiadó sserkesstó as utánnyomáct betiltott*. Oly aeaei folyóirattal gasdagodott e saeriat a magyar írjoejrodmlom, mely föladatául tüste ki >i itlésrontó utcsai nóták helyett a seoe-költéaset követelményeinek megfelelő, •sabatoi kidolgosásu dalukat nyújtani a aenekedvelő kötönaégnek. — As előttft&k fekvő 3-ik füaet agy kiállítására, mint tarul mára nésve teljesen megfelel a bossa kötött várakotásQak.Tarulmas 7 eredeti dalt, melyek a kOvatkesők: .Matilddala0 (müdsl) Gróf Essterháty Ká!mánnénak ajánlva, Bertha Sándor Parisban élő mu-vési baaánkfiátÓL „Ssáll a dara nyagat felói keletnek" Kareasty l.tváoiól. .SllrQ konyak sápara ball' Kovács Kálmánné MÜl. Török Ilona úrhölgynek ajánlva. Ztadáoyi Armand ól. „Ninosen párod bej niacien" Blaha Lujsának ajánlva, Beles-nay Antaltól. ,A kift madár habár masi-s*e elrepal" Sarly Lajostól. ,A korosmában caada esett" Lányi Ernőnól. „Elhervadt a falu leA"ebb leánya* Pálmai Ilkának ajánlva Hoóa Jánostól. Hasánk jeles daliróinak egéss légiója sorakoaott a di-caéretes figyalmet érdemlő folyóirat mon-katársáuL Veterán íróink mellett ott találjuk as ifjabb iró nemaedék jeleseit, a a többek kőit aa örök asép „Kék oefr-lejta* ciimfi dal ssersőjének báró Bánffy Györgyaek nevét is. — Nem hiányaik tebát egyebb, mint a magyarsenekedvelŐ kfisönség pártolása, hogy eme dicséretes vállalat főntarthaaa* magát, mely ktUön-bin basánkban agjetlen folyóirat e nemben akkor, a midőn a külföldön hasonló irányú vállalatok ssáma esrekre tehető. Ab „Eredeti" Magyar Dal tár" egy év alatt 12 fűiéiben jelenik meg 80 —90 'éasi kivitelű eredeti nép és mŰdal tartalommal. A has*6aa válalatot melegen ajánljuk olvasóink figyelmébe. S végül mint a borítékon olvasható bekötési dias tábiákról ia gondoskodva lesi a lehei legjatáoyoaabb árbao. — ElCfisetésí fel-téielek: egéts évre 4J frt, félévre 2 frt. e^yedévre 1 frt, egyes asám ára 60 kr. Előfi*ethetni as .Eredeti Magyar Daltár' aserkesstőségéoél Dérán (Hanyadmegye) és aj Öasies hataí könyvárusok utján.
— A magyar népdalok valóságos kincstára a „Magyar D*l-Album*, melynek hatodik folyamából épen most jelent meg a 7 ik fosai as 1121—1140. a rám a, kQvetkssó érdekes dallamokkal : 1. Ke-ménj isél fuj, lángra kap a asikra. 2. ~ Jj magfar a csatára I 3. Két csillag ragyog as égen. 4 Kicti a lány, nagy a gondja. 5, Kilyukadt a selyemkendőm kös«pe. 6. Ki oem kapa háiasaágon. 7. Kia kertemnek asép róssassála. 8.Kismadár sang a bokorban. 9. Kitépték a tollat a kis luadárnak. 10 Komáromi kis leásy 11. Komor gondok borongnak át, 12. Koq-dorosí pueitáo jár a jaháaa, 13. Korca-márosaé angyalom, angyalom. 14. Korcs-márosné ejnye, ^jaye, ejnye 1 15. Lemondani, lemondani. 16. Madaras) csárdában jó piros bort mernek. 17. M-g ért kalásst aratni kall. 18. Megfogadtam én már ssáaasor ia. 19. Maghalt a kis leáay, kit én agy sserettem. 20. Megiseate a babám. — Egyes füiet ára 25 kr. Egy-egy folyam ára soogorára alkalmaaott 200 dallam tartalommal 1 frt 80 kr. -EiÓfiaetés a jelen folyamra, vaiamiat mef-readelést a már magjelentekre még mindig alfogad a „Magyar Dal-Album" ki-dóhivaula Győr.Ptpimeletefc.
OsilkU.
CaelM : Tem ur, s caipeea elboita > esamlit. ;
PapnoanAi : HttMB tudod. bog/ nAm nem hagy ittboo plaai, Bálin ¦••* ' ia ¦ pieoaro tbo. !
— Celed: Hit mit nondjak • CB1-pieto.sk ?
— PapiraMe : Mo«J — moad, koty uo igea, bídci ittboo — as or !
— Nem érdeklelaB a eBO>ako«ott emb«rt tímeíIdí é* mGhAdae«t figyaien-mel kitérni, eukaaor aaéailBsee miieolyt gerjeeat : de mér akkor neveiéi k*ll. mikor ,aor»koei>ttt*gbá) aeom»s«dj*Bek e f"j«l vakarja meg
— Kot becaipett agyae ballagó tké-eöa éjjel meglebatóf lirroasao, bacsuaitkvr igy ¦ •ól •¦ «e)ik •L••« nyij.aee :
— PajUekáro, c»6kolj ni'g!
— C«okoijon meg a barapdfogri, — faléit a máaik mergoaaD. t

Ki nyert?
HBtáamijtu4-«o.
Brtina: 16. 53. V). 36. 66. !
Huaáa mijnt 7-«a: [
Bodaptat: 85 61. 39. 75. SÍ.
Triaast: 1. bi. 31. 40. 4.
Líra: 36. 31. 50. 86. 14.
Huiia májúi 11-aa :
Pri|?a: 70. 69. 8t. 13. 15.
L«mbarg: 63. 36. 56. 61. 40.
Saabéi: 86. 53 16. 63. 14.
Vasúti menetreod
lódul Kanúurol.
Réssel-
rtgQrhof 5 óra 20 pereskor potU.vvoi.a »rc4 5 Ór» 45 „ pOtU*OBft
Bud»pa«t 6 óra 28 Bud&post 7 ór» 30 Bécsajbelj 6 6r» 35
Sopron B»ro«
Délben.
2 ór*. — porakor boaU
2 ór» 45 „ po»t*
2 i>r» 15 „ pottk
2 Órft 25 B poctk
Prág*rhof 11 óra Z'káaj 11 ára BadaptMt 12 Óf* 5
BeotQJb. 12 6r» lő
Este.
2u pereikor 5
po#t»TOO»t
frlezit íaütah.
Beciujk. 4 óra 12 pároskor poauvoaat ' Budipeat i óra 47 „ poataTOBal ;
Fiamé b óra 52 , poiUTOBat
Prugarhof 6 óra 17 . gyoraronat
SoprM 1 óra 48 p«reabar poatavovsf
PragerW 1 6>a 15 , poaMMraM
B.roa I óra 40 , püaUroaat
Bud*peat 1 ó^a, 59 a poatavoaat.
' Este.
Budap«at 9 6>a 42 p«rcskor ragyna oaat Beoaajh. iO6ra26 , poatavoaat Budapest 10 óra 50 B |rjoraroBAt Prigerbot 11 ór& 35 B poatavoaat
Barca 11 óra 25 a poatavonat
Kai.lói .aerkantó ea kiadó :
BaTOKFI L a J 0 S
Laptalajaouo. : WAJUITS JUZSEF
A legczéiszerübb
pünküsdi es bérma ajándékok
kaphatók
WAJDITS JÓZSEF
KONTVKERESKEDESEBEH HIGT-KAHIZSÁN.
U. m. katb. imakönyvek, papír, vászon < Nagy raktár iró és levélpapírokból, csomag-, bőr, chagrin bársony, csont, ugy a [legújabb i és dobozokban, olcsó árért párizsi diszkötésben is, — ára 30 krttólH kezdve 12 frtig.
Továbbá csinos elbeszélések, kisebb
Nagy választék a legújabb
hangjegyekből,
Isi
diszművek, ifjúsági iratok, képes könyvek.;; minden hangszerre.
Vidéki megrendelések posta fordultával eszközöltetnek.
Tisztelettel
WAJDITS JÓZSEF
Negy-K*BÍ«eaa.
Ewce««3)pe«s3jEa

3'/, lóerejü
gőzmozdonyok
fa , asé*D- ól aaalmalüeoWer-
8 legszilárdabb szerkezetű, könnyen iHtható s oj szerkezetű
szeges dobbil. kettős tisztító müvei írpitotljászolóvil és osztályozó hengerrel. tra 3150 frt h> axon felül.
MÜNXÁKÍPESeÉO
10 úra i>l«ti 3004-6000 krve
jétállát
[budapesti általános országos kiállításon
díszoklevél.
Magyar gőzcséplökészletek
BUDAPESTEN.
GROSSMANN és RAIJSCIIKÍMBACII
első magyar gazdasági gépgyára
t I. BUDAPEST WIsS i?áexi ut r.
4, 6 8 lóerrja
gőzcséplőkészletek
Ter&lécaea dobbal fa Taaker^ttel,
lagujabb. legszilárdabb szerteszét
EKÉK VETÖGÉPEK,
rosták, malmok,
MORZSOLOK,
szecska-és répavágók
mezőgazdasági
GÉPE K.
Budapestre felránduló vevők kizárólag és egyenesen gyárunkba (5 percz-nyire az osztr .állam vas-utíól) jönni kéretnek
Valódi orosz karaván tbea.
Er«d«U cagaiafokkaB, laiaór ea ólompecaettel altirTa. Finon illata ea tslvlM V, kiló 3 frt. 1 kiló 5 írt 50 kr. 2 kiló 10 írt. EgT ¦»'/« kiii* '*" da ara dijaeiUwa 20 frt.
Schraidt Testvérek tulajdonok és szállítók
Altona Hamburgban 3038 1—1
rcynt,t«í
tt\W
ka«ul>ka Vktpa i
legjobb asztali- és üdttí ital, Utftk5 katUuuk Mimyvtt katia«««BM, |é«^>*)«4uul, gyomor- M Ml y ágba-
latUoi Hcarik, IkL tUfa í^mL
*)E to.at kotltuekan lMtal a aeia .mai fala. •sark.
Liebisf
Compaiiy-féle ^^
HUSKIVONATl
1O aranyérem és díszoklevél.
Csak akkor valódi. ^Jíslsszí
¦ ellitra kék BJoroaiban.
A „üeliit Company • központi rmkttrfcalylMte u 0utrák-Hagyart4re-dalea réuera:
Kerek karolj. «itr cász. kt Knn SialWéUl, léa, L, itUaft 1
W K»pi»W u.rii,U YiluBeinri ugrobfa Ka*T-c*«mf ^«n4f7A«Mr kM«fc»di
FRANKL0FF
agyszerű amerikai lovardája
Vasárnap, hétfőn, kedden — 15., 16. és 17-dlk
CSAK 3 NAP
Xaponként két nagy előadás.
r BSép, eLVcArr esöa ldöoen (délután á\ és éeste 7'i, órakor.)
A számozott ttlíhelyekre jegyeket előre Tilthatni Fischl Falöp kSDjTkereskedésében helyben.
Bővebb értesítést nyújtanak a talragatmok.
Szerdán, május 18-án egy, csütörtökön 19-én két nagy előadás leend
Kaposváron.
Tisztelettel
az igazgatóság.NAGY-KANIZSA, 1887. májas .21-én.
Elűfite térni ár *t rtn . & ín —
«*r. . . . . 2 n fiti ytá^rr . . l frt 25 EfyM Ilin 10 kr
H 1 R D K T f. S K K
NYILTTÉRMK
trt 10 kr^rt T-i^tt.-l. í- 1 tillft** M>n>ln< ««>¦••¦ hír ti.-M 3-1 kr fi„-leiidűk
21-ilt
Hosz«nhA(odik évfolyam
ZALAI KÖZLÖNY.
A nagy-kanizsai , Keresketklmt /parbank*, a , nagy-kanizsai Önkéntes tűzoUó-tgylet, a Bnagy-kantisai kisáedneveiö ~~
á, la* müerm jitxét ill«tS klit!-
-V m g v- K a it i z j d
Bé< w-m «t]rn levelek
ktzirslek vittza i
egyesület", a „nagy-kanzsai tissti-imaegéiytö következett a m*>proni keresk&ieimi s iparkamara' nagy kaniztai küíváíaatm anyának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Mién oly kevés a népftlfcelésl ilnz.it dHplr&ns?
Köztudomású dolog, hogy a N.Kanizsán tartott első tiszti Udfolyamon egészben csak 10-en vetufc részi, de ezek közt kanizsai egyetlenegy sem volt. A második tiszti tanfolyamra összesen 5-eo jelentkez tek: miotbogy azonban a tanfolyam c%ak az esetben tarUtik meg, h* ezen legalább 8 a résztvevő, eddig városunk és vidékünk sok ezer népfelkelőjének nem több mint 10, mond tu tisztje van, s aincs is a jelen kArülméoyek közt kilátás arra, hogy ezek száma növekednék. Egyelőre
* ugyan ezen szám is elegendő, mert bála Isten békében élünk s eddig népfelkelők szintén csak a törvény ben vannak, remény Ihetóleg még
* nagyon soká nem is lesz ez máskép, de a* váratlanul bekövetkezhető események soha előre nem láthatói;; kell tehát az eshetőségekkel számolnunk. Ha a kormány az eshetőségekre nem számit, nem terjeszti elő ezen tflr vényjavaslatot és ha ai országgyűlés étinek szükséges voltát be nem Útja, nem szavazza ait mep egyhangúlag. A houvédelmi mmiszier szem előtt tartva azt, hogy közlegényekhez tisztek is szükségesek, különféle le- és átiratokban tadoo-ására juttatta az
¦ érdekeltekues, hogy tiszti tanfolyamok rendeztetnet, melyhez az intelligensebb értelmesebb elem horzábo csájtatik ; a tanfolyam három hétig tart, és aki ezen idő alatt a kellő megkívánt ismereteket maiíának elsajátítani képef, vizsgát letéve, ki neveztetik uépfelkeléii lisztnek
Fureta, hogy egész Nagy Kaui zsan egyetlenegy oly értelmes ;térfiu sem találkozott, ki ezen Uufulyamra vallalkozü't volna, és a vidékről íj összesen csak 15 en határozták e magukat ezen lépésre; és igy van
ez majdnem az ország mi oden részében, tehát népfölk ló közkatoaák lennének, de tisztjeink nem ; ennek oka nagyon egyszerű, kézzelfogható, mely tán épen közelsége folytán nem vétetik, észre u intéaő körök által. Nem hisszak, hogy ne lenne a haza érdé seben, ha ezen tanfolyamokon, minél számosabban vennének részt, mert álul azok,kiknek egyébb műveltségük mellett a katonai dolgokról vajmi csekély fogalmuk van, a tanfolyam alatt az ezen szakmához szükségei ismereteiét is elsajátíthatják maguknak, és igy adandó alkalommal érvényesíthetik ezeket, de kívánható e, hogy egy hivatalnok vagy más az értelmiség pályán má ködő egyén, ki sziveseii venne részt a tanfolyamon, állását, hivatalát elhanyagolva, vagy tökéletesen oda-hagyva három héten át deS- 12 ig d. u. pedig 2—5-ig a laktanyában töltse idejét. Ez nem hogy nem kivánható, de nem is képzelhető. A. házituzhelytól, hivataltól esiíis a legnagyobb veszély idejében vonja el a haza fiait; de b> a taufolya-mok nem az egész napot vennék igénybe, banem p. u. csak esti 6—8 óráig lennének a gjakarló órák. ngy megvagyunk győződve, hogy ezen igen számosan vennének részt, mert tudjuk, bogy városunkban is vannak értelmes, tanult és tatonaviselt egyé nelt kik azonban elfoglaltságuknál fogva nem áldozhatják fel egész ide juket, már most midón erre meg szükség nincsen a hazs jóléteért. Tartson egy ilyen tanfolyam 3 hét belrett 8— IU hétig, bo y a kelló előkészítési idó meg legyen, de tartasson ogy, hogy az illetékesek részt is vehesseuefc. Természetei, hogy a vidékiek részére bajai és költséges dolog lenue 8 — 10 héten át távol lenni hazulról, ezek részére itt ott lehet egy rövidebb tartamú külön tanfolyamot nyitni. Ajánljuk fen-
tebbieket ai intéző Űrök gjelaébe. _________
lett, melyekkel sa Eiropa Minden államánat küzdeni kell, ezen eredményt relatíve megnyugtatásai kell tekinteti.
AJo,yó .v ek0<ií„ áU.mpénztár, ;,muuU« tekintet nél-< k0Q8Utállulli á áll
kttli nyiluag és íjazságsaeretet által tűnik, a mely meg wt is nyilváoul, hol egyes múló termoszéin kedvezőtlen eredmények \anoak tiszta világításban feltüntetve. A kisebb be vétel a dohány jo vedéknél ki van egyenlítve a korlátolt beváltás folytán kevesebb kiadás által. Az egye aes adóknál a bevétel 466,851 frttal kiteké, mh abban leli aagya
rázatát,
az év elii> negyedében
oly bevételekről, melyeket a marnó-gazdasággal foglalkozó közOuség é<
vele a többi adófizető az aratásból élvez, beszélni még nem lehet. Kevésbé örvendetes
[ás4n4k teréo ,
ban lotz szervezve, akkor az állam házUrua ezen lényeges részei által is événkint 5 — 6 millióval több bevétel lesz elérve,
A feladat, melyre WekerleSándor államtitkár Tisza Kálmán pénzügy miniszterrel vállalkozott, nehéz, de mého a legnemesebb s legnagyobb
kedési mi liszten lm budgetjében. — becsvágyra. Ha ezenkívül a közvetett Ezen minisztérium bndgetjéaek k&* adók megfelelóleg reformáltatnak ugy, lönöten számadatai igazolják a tél*, hogy Magyarországon az egyenes és méujt, melyet a .Petter Oorres- közvetett adók közt ma még létező pondenz' még Baross Gábor kine aránytalanság megszűnik, akkor ezen vextetéte előtt nyilváaitoU a jeleo-1 rendszabályok ósszeségében nemcsak li '
g légi közlekedési miniszter reformátort 'a biztoa eaxközök adattak
autkásaága és erélyes, tevékenysége felől
szervezi egyensúly helyreállítására, |"**7*r állami pénzügyek
| pgy
Minden egyes minisztérium bud- j javulásának biztos alapját getjéMk izásatdatai tültetik fel nyertük.
meg az
hanem a
folytonos is meg-
legvilágosabban, hagy mikéit vezet-1 Mintán az államhitelezők biz-tetik az illető miniszteriaii — Az tonsága a polgárok adó képességé re eredmények melyeket Baross Gábor is van épitre : a jelen viszonyok
O11 ..u, , . .. . , * ' elért, már ma jatára szolgálnak a közt igeu megnyngtató annak meg
ÍV . n ! i eredménye. bad^et ke4feiobb ala.alásáa.k. Ez állapitáta, hogv az adók befolv&L
Lzzel ellenkezőleg örömmel üdvözh ercdrűé k „ ^m^üUÍ üzieté- izetíat MagvaWgon » általános mindeuki, a ki Magyarország köi- Qek 1886> évi arszámadáaaban nyil- jólét épen aem cikként. g*T* !L. jtjlt *|TÍuulUk s hatjuk a folyó évi I.,l A magyar állam szívósságának
lottójövedék a szegény nép játék- DegyedébeQ érTéDvefeul A ukaré- és jólétének egy másik jele abban bankja, mely a lefolyt negyedben (kosgág ^^ Btr(WS nÍQÍgiter „ ^^ nogy a mtgyar álltmpt.
áilamvaratak igazgatásában életbe pirók utóbbi kibocsátásakor a leg-léptetett, minden tekintetben ész- jnagyobb réei a hazat tőkepénzesek szerfl. Nem gépies törlés által gya- j és belföldi megtakariiott tőkék saját koroltatik az, hanem az igazgatás és erejéből a külföldtől eit&zen 1 ggel* az ftiieti mechaoibmai értelmet, egy- lenül talilt elhelyezést, nernsitéw által. A bodget ezen ré-
y y gy (
140.521 frttal kevesebb jo«*jil-j mezett, ezent.l i. khebkedik. Kü-i lönben ezen kisebb bevétellel 119.111 forint kisebb kiadás áll szemben.
Ea az 1886. év í. negyedetek mérlegét az 18 37. év haaosti Üt
szakáaak mérlegével egybevetjak, az'BxérOi uén szólunk kimerítőbben utóbbi jelentéktelen összeggel 38.052 mtírt még mindig uiuc* eléggé mél frttal kedvezótleuebb. De na a pénz- tanyolva annak fontossága, hogy tán eredményeket a tényleges álla- mennyire függ a magyar' állami pot alapján tekintjük, a mi minden gmidálkodás mérl-gelése attól, hogy esetre a legmegbízhatóbb alap, látni mennyit/ jövedelmez a magyar ál fogjuk, hogy a bevételek 596.526 'unTngyoa azon félmilliárd forintja, tntal tagadhatlaoul kedvezőtlenebbek, |mejy a magyar áilamvasutakba vau a kiadasoK azonban 2.U33.62S fttal befektetve.
kedvezőbbéi. K szerint a végered- i Ha t2 oríJtig többi jövedUem meny a múlt év I. negyedének képes aktíváinak, bányáknak, ipar-1.487.101 'telepeknek sib kiuasz'iáiáia, továbbá ,az egyedárusagok, köhnöseo a du-
eredményéhez képest frttal kedvezőbb.
A közgazdasági nehézségek ael- káa}esyedaru^ágkizjákmánvolai»job
A magyar államin tel megszilár-dnláu. a magyar jiradúL a. folya* mának emelkedő irMiya, a tuagyar viszonyok helyesebb megi^n főleg a sajtó által ez íránybnn tcl-jeaitett becses szolgálatokon kuül a on körülménynek tnlajdüuitaudó, hogy a magyar állam mindig olcsóbban és a külföldtől mindig függetlenebből fedezi hitel&zükségletét.
Uogy Magyarország pénzügyi viszonyainak a sajtó segélyével a lehető legnagyobb nyilváuosság által az 'gazsághoz híven le ndó megismertetés* mennyire fontos, kitűnik
T i r c x t.
¦ariskámhtz
RÍjDk
Az elti tzerefam
Irt* : Perhoné Btau Jéiaa.
tokkal h«r«4«bbaD min'- ellbb. ¦ «o *i-«uoat faiBjUüi • tttralnaoiiau Firakotó-i.«k. Meg rolt«m l«p«i»«», midőa Feri lrp«t' be, •«;«* dali Moaioru voli, m«g-
r*g»dA E.roni»t, ¦ f*jd*lai»* hvigoa igy
J«r velem rögoo, oe Ut. uiert ügetem Tü.üék F
p«« fel»loi.
*tnél utcsákoa tteire b.l.diiiu., migoen Feri »¦ MredM psloU lelő JOiét:e lep-iMt. Vttsni Dftme » teli emook < bá-nk<oi •ló^istoek k»puu meg, • Feri dalt u-cér* tskialTe, iisraBCsét eov^get MJtatt«m, de T.jjüB mi i«r éohstatt • Biérl épaa •¦(•¦ rouno\ Fart olj tiatT*.,
K'>ppaat tokát fconv oh mi várt ro*m! A kapui caodálkoaa-¦omra Dfitva találtak a robamot leplekkel mániánk foi a iépcWJn. Ai enr«-deaoé aipadtao jött «lank, reám mérgoa pillantást vatr*, Oga mobájába vesetatt L>«DttUnket. A acoba halványan roit ct*.k megvilágítva, a « letósetr&l ietoggÖ vöfAe teiaO éji lámpa, a asobáoak oly kteeVt«-ti«t kioéiaai kolcsóticGu, bogy at ajtó kö-atóbón ijedva állottam meg.
Aljban fékre láttam egy haUáej nÖt, ki ugvan hatoDÜtou egy kia»é O g*-ho«, d« éo ai elaA p«rcsb«tt nem bih»it«m hogy aa a baUáOf kin»»ot: fekrA alak O-ga leheMea. Ai ágyai ellett Irene 9gy alaoMny uámoljoa foglalt helyet, asemei ki Toluk lirca, nép tsoke fortíta fejét kesére támaraU. SsiTemat lasooja b>»r««-daly futotta át e iiomorn, asa ˇ*" látványnál, aietve köftel<*dt«a> a* ágyhot.
Irént ajni»t lépteiéi tájától me-rtogiiéiüi Diagáboc té't, l*a»an t*!*-malte bánatoa igeinei'.. a engem msgia tverra íol.«ftkötl ha!jé-&l lávocni kéacfllt. De még elébb baikaa «attogra iatésie bostám e asarakat, on maradjoo, O g* még egjaser Sanmélni »kar önnel. AinUn Feri karját vére távosotL.
Éo r«at«$ve léptem ágy bot, a megfogtam (Mg* híd** kesét. erre at érintőre, ö felnyilá isotD^it, a.b bogy takioleli raám, mennyi aseavedéa éa kiált bánat, meanyi félelem a e*de* iQk-röd«Att viatta e nemek tekioietébő ! tohn óéin fogom feledni.
Jánot, asóla halk basgoo .wne atorotao átfogva, éi oinghaiok, halálom ekosoja egy oly léSnj, ki nak*a »* élet hm kiállt «*av*4«Mknrt bó kárpoUiit
nyújtott voioa! K«áni nézett »Jhallgat att hívé bogy értam, da éo •aoiUnv! tekintettem reá t ó remeg re fulytatá.
Éa egy Óra óta apja vagyok, ii gjarmekem, a e a tarák iái egy pólyába takart piesi léoyt muutott nekecn, kit egyik karjával etaTéhea Moritva átölalre tartott. Eddig a selyem paplan eifödle a kit gyermeknt atemeiai alól. ¦ igy ^ meg-leftre fftggtem a ráratlao f«lf«deséa«n, mely után Olga aros*t láta* pír b>ritá, * éa térdre borultam e nÓ elóu, kt aonyíl nly végtelen sokat tsoovsdett ontattam. H^st már mindio érietum, de Olga m4g lorább beszéli. E gjermeknak atjj« ön Jánna, » ba engem tob* o«m ia saereteit, iust balálom órájánál ballgassa m*g egj •okai ssenvndfltt an^a könjűrgévéi, a tte-reaae Bál gy er mekeme i. Két*égbe«* v e ölelem fiamat keb-neare t kMaa<H e*-kttre emeive álltam asöJaanl 0 g» ágjá-aái, de o oxigénen, esknre anM t kenőmet forró aj ki no í esortta, tarábo autiogoi: wenvedélyt ég6 ««ral««t •táruló bangói. Njngodtankalok anár moat meg, tudva ml, bogy ön tteretni fogja fiu, nevasaak •! Jenőnek, en baldo|t«h apám aeve volt. S énekkor ti.mat, i<««( 0 g< m«hé f«k-tetve, ttjra térdre bor ni n • láaaa bangón re bégem.
Te nem fogsa ao^b^loi egjauea«m, « qAcd leesett, bis* éa •terellek. niT«n mélyéből. Og« tsemai egv p ircsra ragyoglak anun boldogatgtól aaalyet beeao Maráim oko-tak neki, de asaláo rogiftn tsoniorn fajdaim^a baagon t^lrlaU.
Nem Janót, n« e«4b>ied tai teatet, éden soha be nem teljesedő reméiijek*«l, éu led nem ie«Mktém^ni bogy elvágyók
i*m t»«Mélj igy agjetlanam, fsleJém, nem lehet n halál oly kegyetlen, hogy elraboljon tőlem most midőn oly boldoggá akarlak tenni.
Ugy ran, monda Irén, ki hallva ni' laó ritTaimat, belépett, te nem fogan gbnlni drága O'gam a «gy holnap alatt mindketten boldogok lessttnk.
Értéksnj cucaut vétlen O gauil s 6 amtogra rabagé, mmt már agyáur : jftj-'~ «i uom sokara. Idege* ouraougia fu> a át tagjaimat a sie'.ve tárót am.
Megérkecre oitbon, táradtan du'.tem a kerevetre, ast hirém hogj otig6riiÍ6k, ah mit i* tnenredum nébáaj ora óta. Ne*em fiam van, tm.tógám láaasan t O ga beteg; k«ve4, tán már semmi re menj tel-udalónahss. C*ak es as agy gondolat kinnoU régteiaaU1, ob mtr; asQkeégéi éraatem annak, k*xj jévá **gvem e no régtelen, kiállóit tájdwisait, elrémdUem midin elképaeiém. kogj most már ast alig lehetem mag, na a balál kagjetltnat elragadja loiem sswgén/ 0 gámai, fiamnak anyját.
Nem foijtaUm tovább magán betté deoa»t, es nem le**t, 6 n4m Imi, kit én •tereim fog»K. S Irán, oh e modea M«n-redéaemnek oko>ój>, még etek aiáo is •sifem e«siBéaj« vala i»«g must ía oaak ól ttereitem inaidiam.
Di komoly vá.totatlan T*la bianem asou •lh«iáro«á«, bogy O g« oöm Ui, » xuUtéstd Jsaó oku«u «**n •Ihatám-, m*rt éu drága anyádat o**k |a»j-nálm, de stere ni írns mdt*m. A A olv jÓ vuli, mindent mngbio^tutt nekem, a tegetekélyebo stemreb<ujá*«al tem iile-Mtt os*k ast urá^U bőgj noknd aijád l«gv«k • an«reaa4Í«k. nlng akartam b?«aÉ>
1 latét menteni, múltját tintára nntoi a eot oank ngy tehettem, ha n6fil vettam volna, fájdalom hogy et lebeleüen vala. Ha már nem tehet nőm tokáig, legyen aasá egy p*rctig, megeaktiiaöm vele halál o* ágyán, virkové re ai éo nevem legyen vétve. 9 min.tégy öeetönöave felugrotikm. Olgáhoi etetve. Egy óra előtt távotUm elk-Hgyva*gy moeolygó, boldog reménytől tagáreó baJváoy arctot, a moat találva egy hideg halottat.
Megtörve borultam a halottra, Lobál vége miodinnek, tört ki belőlem atenve-délyaaen a fájdalom iuti, még búciut ae vah»tteni tőle.
Fari vnnt ki gyenge oröatakkal a ttobaból, • én aokogva dűltem fi'éVem kábelére, kea^rvemet báaatoma; elrejtendő, a hiába v«la, mind iq kísérlet a vigaeetaiátra, et még oaak nagyobbitá fij-d ólmaimat.
Anyádat eltemettük, le Jenám öi aoba mrg ae umerbetteti, oekad aoyádat aa ecediené uótolt*. ¦ eno^k h ilá^a után Iréné.
Seeói* én m«g*tüot*ro mátoak élni,
int neked, ueraitél a apidnak bivtál. Mi
korát esredaaoé maghalt, axt vélted, bogy
igaii anyádé t*tték a tirba, a mély aiere-
tattal viteitetve iránit. Aitiu én m-^«ira',
lad. Olga, h*tti*-4Uáa Iréoo Fari noji latt-
estn eaeméoy, mely már oly régóta vuit
elóre látható, »iveaa*t isikre axaegatá.
Iréaa noeg m* *em 'adja, hogy öt aaereUenm, nem moodo't>m o<{( est neki noha aem,•tivom mélyébe tárt-mértalma-
a mit ia baeaaált vo aa, o soha tem viasooonta volna aterelcoeaist. Mof; maradt anon bitben hogy O g« vala asivem hofy A okotU minden t«ea*HUSZONHATODIK tVTOVfAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887 MÁJUS
tbból. hogy cs»k kit uázaléknyi ár-foljamkülSnböiet t nagy hitelműveletek Dél milliókkal emen yagj csflk-keoti t badget terhét.
Ez nem pirtkérdós, mert M«-gyarorsiágun nem létezik — nem subád, bogy létezzék — párt avagy kük, melynek érdekében állna az, fagy személyes öröme telnék abban, hogy Magyarország pénzügyeinek igazságtalan megítélése és elégtelen ismerete lolytán egyesek érdekeinek kedvéért 6 az összes adófizetők kárara kizsákmányoltasték és megká-roíitussék.
Ez azon kényszerítő ok, a miért a sajtó Magyarországon inkább mint minden más illámban a legna gyobb huznot szerzi a közjónak ha Hagrarorczág pénzügyi függetlenségén közreműködik.
Uti eatokek.
bt* as a o*cj kaaizaei BPolfiri KuWt-'ben I «vi mire. :s ™ felolvaita
Gyűrűn
(Foiytati*.)
A Torda-Araayoe m«gy« oyugoti rétiét baagesó feetoi hegyceoportuk «t:yik liacaolale a lordai b&tar nyugot feláll .irf.lit képeai. A mint Torderol a viroe-búí kiindulva • eeen hegylaacsoiat télé tartva, a meaor. kié'ünk, a talaj eaakha-mar a viroe fölé emelkedik. Essn mag-aa íeoaikoo, melynek éjasaki oldalit a mély-•égbó1! koronként íelcaülimló Aranyt* iulyó airga bullamai lucaoljik, balad a. ember egé«> a haaadék kóaeléb., maly-uak óriáji arinyail tolyion alfittUnk látjuk. A huadék kötelében a fomik ¦!.-uilyoe, aima felület, lejtona vilik, majd ruhamoeao mélyed éa aaiaadok viharait látott ónaa niklik koet leeraa.tedve, egy borcaaklol körQliirl kicei pauk aaétta ó ágai álul ójtöaötl íllMe lapilyban találjuk ougunkai, m.lynek caendee nyugal-°"' *Í7 k» vili malom p.jkoa kelepe-léae veri fel. A caevegS patak klgyódso tolyaain.k aa.mkb.1 tartva, a «akato16 malom eíott elhaladva, ciakhamer .16 -tiiok áll a haladék egé.. irlóiato. eaép-aégéban. Alt a haiiat, a. mit a lermeaaet •"¦ rendkivüiiaáge ai emberi kedelyr. gyakorol, lehetetlen leírni. A.% óriáa bagy-linci, maljnek felső garlneae teljeeen ..ebilyo., domború hoplr tolli.M képe*, • egy.il.n egy ónáj aa.kliból lilu.k alkotva 1«qdí, itt minden alósmény Beikül geriaoatftil a völgybe lágyuló libáig e^é.1 uéleaeag.beu, T«gy n va.t.g.igiban k»l-felé haaadt miat mikor egy képielhelien °*g7>áL" Öriia vekni a derekig kelt« lórik. A aaéiv'ilt két hegyőröm felulol. éf oldalai egy miahos leljeeen baaoolók "SJ. hogy a italaiéi váll ket egy miiből ilió koIoaau.kéolvoliaiiniélöaaiiVIleai hilj. A haaadia procituaioak k'épielmét emeli a kékemurke uikla haei.ok kóai m.guk-ra maradt éa magaaba felnyúló egye. asabiiyialao agikla töret forgicaaiként
• ak kellett annak lennie, osajy ant a re.d-
kÍTt»tave»«a..U»oal.t
A baa.r.aab. ..iaaig ballabb hatolva, a tara»aaaelaak agyra aordonabb ra *a-d*bb képe lirnlt aléak. Még a attüd ku
p patak >a
nyáj
g
iaaeo kevéa távolaágbaa völgy e«ljem piaai jia d
aaétlarttive, annak minden augit • Idinuaggal fnnoaaa korBl, itt már óeaa. .sorul f'nyegatö fblyóvi dunad, a bar»-gna aOideeairga hullimai ingó eaéaaei laj-tékoaaak nagy a.j éa lirma küaiu Mikiiről s.iklira
A •tikiakkal birkouS habak oaak-h.mar utunkat illták, s mivel a 2 6>ai jiriat képetó baaadék ilbarangolaait veaaély nélkülinek Urtolluk,igy .etetőről eoVa nem gcndoakodtunk, moat pedig aa eee.legeaaég itmeretleo ve.aelye.Bek ily lakatlan h.ly.n magánk.
tam tudjuk, hagy Taoaorira mtm lábal nyakai üaii, mini puliaakü. (Folyt, kor.)
TafWvaMk.
— PoftlUa aaillitaodó portomeataa-
téget elveti laveleaáaek a kUldemény.k a feladó hivatal, hxóaag, köaaég, kór-jogfto', egyhiai atb. hivatalok iltal — hogyha magyar anya kerületre ttolaaak — k.earóatg a magyar illám hivatalom nyalTéa QaiD«sea46k, mia oyalven caim-
llul a feladónak pótlaa végeit viaaaa-adatnak.
- Bini.at.ri rendeleiek éa dönt-
y
»m akartuk,
g
-„ m.o.ttnk !
ki- —»•¦ törvén,h.ló.ig,b,,otlUg a ko.- * d "írbaadi- triat
gj nehrattlaek.
•Stt « a lagidöaabb a a háalarláa n.kéa l«»la:ak bérjövedelmének hova lord.ii-;, baU(,k .lkUiönitgitek vagy lagal.bb gondjai moal már u J ku apró Tillaira •• kirdé^baa boiott ahapiai halaroaa- j k/M. ^_ „„^ölil, Ittrölköaí, irapobar hattlaek. I tok naa a bolngyminiatlerhaa, b.»io hu.nil.Ulíl elii.ia.ttak, b«ieg .akolaaók
Hívtuk moguukkal, de vonakodott " 1876 VI. 1. ca. 58. §-a riapjin a köa- ' M wkolaból knir.tl.k. falaaarall orvoai v.lUnk jönni, mert édea atyja bent raa ' igaag«tili biaotlaaghoa töllebbnendök. r..,ial4 aaobik mind<n kölaagbea l-lill. Tordin a he:i viaaron.de .alá. mágia — b.A k4~agak Tadáaataralalaike. kö- | „,„k . „inda. „„,„, r.nd..er« gyógyil oaak velttnk jílit lolmácanak, a Saul «ría' uUa»k bérfcxadni. 6 Ha a koaa.i;i "-uibia köialntatei , miután pedig pon o« lh di 6k Md dáoierül.l ixrbaadaaa caéljábol kitttaöu llkh ó é lí
_ már eml.tett patak-malomhes, mely ! "*« bért.ar.odéwk magerflaitéiér* »r. eiőtíkélbámétskodóóláhét egy btualóf^J "•"»* feljogosítva ainct, ¦ aa et
gy a.'amár morfoodiroiott. A» olihak a mi
| j
j érdemben botolt beliroaal temmit, - a
a.amár morfoodiroiott. A» olihak a mi j
magyar beaa.aii.ikre oláhul vilataolt.k,. " Hj "^aríailé. vég.uaa arra tSrvény euak a komikua beiyaamek egy kia oláh '•••"<" illeiíkM aliipánbo. ttwndö it. 2. lány m^rJalanéM vetatl T«.t, a ki habár ¦*.k6»*»i>».da,..ar<jl.j irín. ko<ö.t »«¦-lörvr magvanU ködeit velttOkbea.éDÍ.;»Wé. »r.éoyi..ru.ég«n.k elbiriliaanil U lk «» • "r" " '" L------------......
ud magy.rul mert a aso-ntted Palard dáwterWet, a kösségi vdáasterületbe
töltetben a retormátut i.kolábs jár-, törvény 3. § a értelmében való bérbe-
1. at éd~ anyj* meghalt • neki basa »d** caéljábói, a lulsjdonot ellenére be kellett jönnie,
már osc- mesése a kivitel
Lajóa 26 írttal »¦ ai Ql*« *4get
— Esyptora Már
•igi
Ugja Ult,
g ¦¦-
rakAilMn. Má r^bbea kltaAltnk a bírt, bőgj a memo»i* kötbárijalob K.0H0-b D«g;obb mérvbea folü^lle fajét • TcasaljM kórral it«nb«D a h.ui- ua^-sk a leg>»i|rorubb ó»iai^ke-t léptetlek éUtbe. A« idai f(5aoro- miDt » ,.Mur»kös'-baB oUaavuk : kiiiiot aaoob«ti, bogjr mát köaaéf bei bad-kólilat«k ia asearedoak e ragályt* kórban, no oly tapantalat t.rra indította a járáa tiasti oi-rotát, hogy a járá* 36 k<> iik Ö»as«aIakoaaágátmegTÍsagáija.E g aaoa aaomoru Taiót derítette fel, hogy as egyptomi aiembetegróg Mara-k6ibeo — legalább a perlaki járásban — tájkor.lag uralkodik, a msanyi-b«a 21 köwegb«D 253 kórea*. állapíttatott meg. A kórlepoti kiísaégek e««ik : Kol-tori, A -Viduvecs, A.-Krályoveci, Damaai-•«oHodou.B,Qoric«án, PáliooTsoi,Bfloko tm«, Or«hoTÍcaa, Vullaria, A -Domború A.-Mihályovt>c, Deraaimopec, NoTakQTeoa, DakáBOToom, CMborecs, Curkutlao, Dréa eos, Podbi-eas', S«obutic«a, S»t. Mária. A járáaorToa, kalhatóaao támogatva a járáa fóaaolg.bírája áJiai, arAljetaa mÖ-ködik oteu rugál) o» kór torább arjedéaé-¦ek aa-gK-tli.ib.n. Mjodes rKJM bet»g nemklllÖaben kól
D-srt kuapró tettrérei kő- »•« vonható. — 4. A kftiaég. »adá«
egéat l»kó*aAga - kor ragaiyo*
ea volt* trant
ilvilago-n
mely a Drávával ain partja egéé* lapos, és igy lépésről kellett a különben sem mély visbe nie. aboi vagy Önkényt elámerUtve, padig elbukva megfulladt. Hulláját találták mag, és nála 34 frt ké pénsl ékasereit, valamint iratait, melyből tse-¦éyetonoeaága a már aapokkal előbb onrreoiált *iryén asonoaaága kiiüm. Ka-láról a belytiioére megjelent katona • polgári commitaio a bullái mrgTÍsagál-asoo a küleróssak semmi nyomát
déU«loU temettek «l temetAbot} egj diMtelen d
nem Iá.iák. 1 sákányi falun koporsób*o, miod*n ceremónia
¦d három hónap alatt as itt a harmadik erfosakoa halállal mut eset. Hostá ni tv. még egy teetvérgy.lkolási kísérletet, (as apró f"jbeverést ét mag nyomc-ritatt belenem ¦samitv.,) valóban megdöbbenve kérdtstük. vájjon e küIonban a term黫e által anyi ••épséggé, megáldott kis lerttiat meg van e átkusv^ avagy aa Öogyükoi jftlóltek ctendos agyeatégre lép:ek-a, hogy esőn alig 50 léle&bol álló kit ooloaiái tolytoaot isgalombae fogják tartani!
május 23 áo Nagy-Kaoiasáo, mely tava ai vásárra figyolatesteljük as i - TŰI Tolt műit b május lü-áa, Nagy-Kéceén, mely lommal »gy hat égett el-
ekényl Hor'atfcae állam-lanáctos Ötvgy ét nonöveide tulajdonúé
vagyia
alka-
jóhirü afinöveldéjébaa májut 22-én déiutáa 4 órakor a no, andékek által magyar, német és francaié nyelvan stindar.bok ¦dalnak eí, melyre as érdekeltek üss-telettél m-ghivstaak.
A „Kerrmxtény j6ték<»ay aó~ " Nagy Kant Mán majut 19-éa
___________,..._____________________ , . ____,______r _ „ t._ ,. élénk réasvéiel mellett magal.kult. Étidig
papoa oláh asolK. pedig vesaióaek. Miad- (támerUlet bérboadase oséljából kitüsött; 4, uikllllDS,atM gyógy kas-lét kellő ittmu 280 i.jrja van. Ide.gionea alaök Featelbo. agyikUnk hatalmas botokat kapó a késé ! árveré-i határnap kellően köshirré o»m;or.uwk hiányában m.ndea kösségboi. fer Jóaa«(aé urn>\ ideiglenes titkár: Bá-
IJ""!t" -------- J—eré. altján kötött j mmm ..„köaóltetheuk, két jArvaayarroa | torfi Lajoa As alapesabályok némi módo-
immilitendA. — 7. kikQldetéaa kérelmeateletL V-jh. telj«s i aitáaaal elfogadtatván, a Oeiügymimaa-1882. XX. t. cs. életbalépéeét mageló kikér koronátoá a bivniott kó«eg«k Aufel- j t riumhos teltarjeasieia. hkiaro*l«toit. sAíegas 1872-évi Vitt. os. alapjáa kötött |Aiduso nükódéaét, hogy ssare^ell Mur»- ! J«gytóaou> V hileleait^aére : Somstich
'uAnncsné valóságot átokká válható sulyoa bajtól. 'feltek fal.
— A következő gyastjHrBlétt — Balogh Arp*d jal«a aservaseta
vettflk: Saeiigmaa Agaeion m. kir. la- •siutartuiala á<u aso.ag NagyÜ.«uituáa virda tisst a mag., valamint kitkoru gy*r- 12 elóadut tart, május 19 éa volt aS alaé mokni: Agoaion, Margit, ugy aÓg»ra, Dara* Istváu, továbbá ssáioo* rokonaik na-vébea fájdalmas ssivvel julaatí fol"j het-
ink natalmas botokat kapott kese !*'"«' "•'""•p """ m kivtil aaaolga még egy jó hoetsu I téialik : as esan árver< t is emelt vállára s .gy felkassaiv. ! kéri*" aaersodés megsan ... •,. . 1 a. iaa« yy - ». ..L.v
¦tálak, melyek, a látásának líatsama-
radUkoak, a mikar a hegyet m«gmáatTa,
daeská
bevettük a tordahaaadékot, mint as oro-
ssok s Sipka ttomat.
A tordabasadékon a pe érdi patait
ubog kereaatü^eaen patak felett a haaadék oldatáa kapasskudik as envbtr tsik-laról in ki ára, • ahol dyaa isiklafal állj* el at utat, melyot függélyes helyseiénél ét
ma felületénél togva m^gmáaaai nem lehel, ott ninoa máa mód, mint teesáUai a tuhogó patakhos s kéretni alkalvaa helye', a hol a patakon a tultó oldalra át-iehei, a ott folytatni ¦ luvábbi kapaaskodást, míg as elóbbi akadály és aaD»k hasonló módoai legyóséaa ajra U-vétMdik, éa peétg-a saáaatáláa taxuaia alatt ragy lö tao/. Ily átrergAdéeelr&é. a
lelytégek kipahatokására esetleg ak egyik taikltról a maaik ssíklára való ugrat aiós-gitéséra haasaáltainak a botok, míg a deaska oly esetben jon baasnálatba, mikor a visból kiálló, etetl*>g a via álial csak némileg ellepett egyik isik Iáról a másik tiíkIára való ugrást a távolság lehetetlenné tessi. ilyenkor egy Uhetö távoltágra a deaska nyujtauk ki a ati>n
vadáasab béraaersAdéeek éa as •BneklkosaBk mi«júbb ' magssabaduljuo *san j Lönnoné é* Bogyay Ödönue umók ké-aupjáo saersait magáa jogok a kikötött '
httandA lejáriáig oaakia bírói u<oo be lyaabeiök érvényeo kivQl.
Hírek.
— 0 FeUé«e a király a aojtAri i&akárosuluk javára 500 frtot küldött magán péosiarabo. Liégaii 84 háa t aagy aiaanyiségű, melléképület 610 tagból álló; 1K5 osalád teifeeea tOakrejuiott a kegyet resavétért eadtaek. As adamj*ayos:at K.U Sándor h. plébános ur •, fog adj.. A kái 62 eser frira b'ootui 'eteti, biatoaitvi 14-350 frt ec-jéig voli.
— A Varaaai-lophcuii fordóvea dégek idei kiiaut»iáaajak kél elefi taáiaa beküidaivén hossáak, magemi>jük, bogy s biraevet gyógyfairddbe eddig 65 f Lyó-•sám slatt 196 turdóvendég láioKaila.
— Nulaár Aladár síremlékére 900 Irtot Bsav.suti meg a balatoufoividéki
o -------- * J — — i — — — — —° ------------ -----
bkllanciirosva kémleljük ki a he.yaetet ¦ I uéptaniiÓ egylet I. hó ő-éa Balaion Fu-
• teliről néatunk bal. a baa«ii.b., »«.t.kk.e,.n.„ki. „»l.k, mint. lkib öá f
jutuak át valahogy a legköaelebbi asiklá-ra. Lehet képaelni mily aok maghutult kiaérlet, fáradaág ét venély mellett tudtunk a lordai baaadékoD átvergődni.
Nem is kesdltiok volna bele ha miad
— ¦ —1 I i'OUl « eVTMJLUUea, TUID1 OBItJ Ha mi
ag, .., .Ur. ,„lj„t, m.kor a.o.b.n már kl b
j
»l.k, mint. pokcl .mb.r a kuad.im.i n>eek-,dt. . ,„
lorkiban a. öná. f„g.k. Még h.lUni biionvo. ti.oUigr. ..hntolt .kkor mir vél. a. ember a,t a „ttantí h.raogia',' „„m lehet viaaaafordulm, a akarva nem melyet . .„klik ai.trep.déa. alnid.s-.tl, | akarva h.ladm kell
'v.°eJk"Utí *'" r<m"a h*rM°«ÍáJ Lehet goodoln, moet mir m
ho. lehetett h^.16. I tWfM.igot f.teU,tqk ,., .rr<|
.n.y,
ehetett h^.16. I tWfM.igot f.teU,tqk ,., .rr<| . ^
Mily ir.ó.atoa földuni forradalom- utaséról, kitol utasiu élméoy.röl aaöM
ikkéb i hl z
vedéa.m.1, hogy a. „ halai. t.tt. élaun... i "VT.' l olyk.yomoru,U, . maradjon., a ***?LL
uaséról, kitol utasiu élméoy.röl aaöM tKlcsacaikkébeo pir hóval aszott aat ol-
*""?" *'7 "*k'
A mini magad .1 tudod fiam, as es- tt.,".^*
r^detné halála óta Irénénél tarléakoduok,' ^Z^
iám neked a két kedves lényről, kik légedet oly nagyon tserettek, de tsándékom vala lehető rövidnek lenni Már aat h:
'4"* "° * ">r<i' Ck

Caáklor.yát vagy Lágrádot. .
nagy taradaaggal ¦
raden tartott gyuiéaé ea, a b^ryull liWO H.vra-kap
trlbol a •írom ét elkéaa.iéaével ool Aot.l jóbirU aaékeafebarviri
hÓfukát emelt&k,
elérve s ssél ellai
Jeefi megfogá apja mindkét keaél t ajkt.ho* em-lé mseket, torní csókot nyomott rájak. Boctáas uieg »pám tséls
mig hangjs re^ett a> érselemtol éo' Z---------—'••««
>Ka«Uls0 vslék ir.utad, de légy ----- ¦ h^'0"' * mikor •W'e, hogy saeretlek, bectttllek . eaeaml miiKlen akaratodnak alá augaa.
ONfru k*»
míg a keieü lejtőt védettebb helyaei
1„ \ V 7»i
Z '" ¦4r*k» °láh «titár.noük a M •»SÍ«i«l« " »láhb
*1
"W*- ; Miért vaoaorát, nyilván egyttgyiinek U-, t hogyj |álu tömnk M( a jáBsbor két46átf m(>rl
T«Wje»BlTeaioadia, hogy .bát mit foss ék ? jFűlíaBkát." és mosolygó taemeive. sai-i aéiai látiaott baaaiUkat, kik taég aal
kótaraagót fogja megbisni, a ki asen or •aágoa j-íllegti kegyelő tea Ügy iránti tekintetből, igen eiőoyoa ajanlatot tett. A gy Ült Öasseguek megmaradó réss« a még remélhető adományokkal együtt Molnai Aladár nevére móló alapu<áayként fog oih»ly»st«tni at áiiaia aispilou ¦¦erethásbao, eU6 aorb«n uépiauiiék árvái réssére, A ti.ea.les: még m«* folyamat fe. tog áltittatai, s egyaseramind emlék táblával fog élláttatai Molnár Aladár esa.óaáaa Veesprémbea
— A balatoa-fftrteU 1
javára koaelebb adakuatak : asg. é. fÓ.tast. &0Ves Jáaoa falsó-Örai prépoat ur 25 tr\ as tMsó magy. ált. bisioaiió táraaaag lÜU trt, meit. l>évay Hear<k fórendibási iag 50 írt, Poagay MiKió« ur 51 frt, 66 kr, Balogh tCáruly ea Kormoody Jó«ael ur*k egy csillár-lámpát. Mmdeeeu has*ld*s adományokén ko*se*«t«i aytívasul aa n (eset igaagattteaáee*.
— A Bal»*oB rnjlet iK.
Feayvesty Fereacs dr. uras. elnöklete ai.u ií-éo deuiáa ülést i«r ott as írói kör helyiségében. As igesgatóaág tagj*i kosul oit voltak: Koraapuiy hla roly, Uefoseg Mihaiy dr. 6uján Ferenci, Horay lttváa, KaUáy Ujula és Ssalay Imre. Eibatáros.ak, bogy as író. éa mü-véesi körrel agyeiértóleg? punköadi kirándulást rendesnek 1 *¦ eiútoget iutéskadd-aek megtéieiéVei Suklay Jáao. dr. éa Fény veasy Fereaos dr. biaaiuk meg. A msaetjagy-iroia foaokeége hajlaadoa>k matatkosott a B*Utoa-egy lettel karöiivo, asoabaa annak miadea anyagi lámugk-taaa néikül Péter ea Pál aapjáo a Balaton vidékére kirándojsat rendezni. As egylet évkönyve, « melyben a többek kösott Kerkápoiy Karoly, Jókai Mór és Üeroseg Mihály dr.-tól it migjeleaik egy-egy doigosat, — a fir6 hó végéa jeieaik meg. Saoba kerftlt a második balatoni gósbafó ügye it, ét Ssiklay Jáaos titkár öroasasei jeioatetta. Iwgy a kérdés
lea
"J-.
aayjuk ét aAvéréaek :
S«AÍigman Ag>M'-i>nne asUl Darása Roiaa, vult Táro.i raadea tauitóoooek f. hé 14-en d. e. 9 órakor rdrid aseoradéa a ián élte 25-is; évébea törtéot gyássot albanytát. A boldogoltaak h&U tetemei f. hó llVéa, m-s vasáraap déitttáa Ö órakor tétettek a Mieki a-csa Ti. ssámu hitből a hely-báli rom. ksth. airkertbea Örök
elAadáa, mrly < ól mans btsioa tudomást leheléit veoni, bogy mól'ó a pártolásra, azért felhívjuk titsieit kosouaé^tt ik»t a asivea megjeleaéare éa buagó raasvélelr*. — HrttCX AnUl epMéss ur nyerte et a o-gy-kaniitai ujabb kliukoruiak el-kéaaitéaet a Irgnlónyoaebban l»U ajinUt
tolytán
oyogo-
lomra. A a eagoesteid a«ant<iBÍee-á.dosa f. hó 16-án délelóu 10 órakor volt i helybeli tsent-Ferencsrandi plébánia t»mp
loo
A
ia«oai . kovqtkeaó koicorukat lat1. .Sseraiett kariáraaak nejénak at.vird* fől "^
. A dá* éa béka «mlékea.et«aek ! — ugy réssvétellal tönéoi gyáttaasertar-
állomás tm ik.vr "
kartártuak-
nak." A népiskolai tantoa'.tle'. .Mseretet és kegyeié'. j«léüla több isvirdattast naje. flSserete;t Kósaámnak" Anna.. Felejt heüen taaiiónóoknek". Halát Umtvá-nyai. BSsnreléit nuokanAvarunkn«k. J< scfio éa Margit. Éa több asámot foli-rataélkUli komra t'b.
— Zákányból írják aekúak;Nefn tudjuk, vájjon a már végbeaa>>nt •somu események, avagy táo már a hely alkalmassága ia leasi-e Zákányt oly hirhedié, hogy most már Bon ctak a Zákányiak ölik magukat és mást, han«<in *ós*l ét távolíak m jöaaek ide, akár oaak találka heiya volna e gyöayörü regényes vidék aa óagyilkos éa duellant urakaak. Alig bogy kit otoaiánkbaa rlkangsott ss édes testvérre iráoysott gyilkos, astáa — as öagyilkoa, — tovább* a párbajotok halál t-hosó f'gyvere, most mag máa, tt« talán még tsomontóbb haiáikereeét nemét láthattuk. D-. bármioó is legyen a t^rma, a motívum miadegy>kaél ugyaaaa: mély oorup'ioja táaadalmánknak ! Aaay iasor amliitetetl már H. M. fóhaduagy, eaate melybes még a kovetkesd inmuou k<>t léaét főit ük : Itt Zákány bankaraaett me-aekvést ugyitait f. b-V 3-ao jöt Zuányba a délatáai vonattat. A v»suti vendéglÓ-bin még két buosmeveiM irt, asián elindult • Dráva mentén ngéss as 6*a»ekón5 ' ig és asoö m-Meae >úl, valóasmu, bogy taár a dé után folyamait akarta borsaas:ó .áttét elkövdtat. Ugy >atssik asonb>n, a«Ky még Dam volt elég lelmereje boisá, kUlönban egéesben véve r«j éiy marad as ia, hogy egy ka ott, ha már visbe it öli magát, hogy est egy pocsolyaDaa vé-gnste. Drnye nevfi ptuatáa egy kurta korcsmCbaa mulatott egésa 4 óráig reggel. Ahonnan lámolyogva váossornoit át bidon a magyar terftietre. Itt veeetó-jét (egy munkás, *±i ojrjaaott mulatott) eabooaájtván, magányoaaa ment esőn helyre, melyet made« Talóasiautég mellett már délután kiesemelt magának. Ki egy flises ét bokros tér, a vis padig, BMlyb« beiesmant,pisakas, sekély áilórii.
p
honvédaég doboló a fu*ó
— Tftbk •Ualrol vénánk pasmaaa aaia botrány os és koaceaB,d-baboritáa aegasUa.eieaéra né ive, hogy a Nagy-KaoiwáQ állotaáaoaó m. kir. boavé4-aég doboaai éa trombitásai égess napoa át taitó gyakorlat-lkat a honvédlakta-nya melletti téren ¦ eaóa iái eeeie .«u a a lakások mellett levő oyilt helyisagb>-B eeskötlik. Tiasteievtal felkérjük tehát as illeifi terparanosook, illetve a m. n.ir. héé hli föparanciaokát, htgy »
ktsdatlegM taagyaaorla-uiknak a városon kívül való lelj«aitéaét ujolag a régi módssar ssenut elrendelő, tsiveekedjétt. UisssUk, hugy feisso.amiá-tdnk méltó figyeUtnba vétóim.
— Kapronrzán e kiea fokveeü régi töriéaalmi jeil«gfi városban idóitttak «.
apotba, bul dr. Ferko V. ügy v. ur veadég-•SdretA basánál *»á:lr a ústelegüok acella-msa Dojríoél, kitói épeu lapuuk tárctajában köilLts.ttgy érdoklMtiti'i novellái. A aai-vélyaa báaik«*S(jny ujabb regéayan dol-gosik ; férje látogatott ügyvirdi cli«ntu-rája melieit tsintéa irodalmilag ia működik, átadts ig«a érdekes kéeiratat, mely kaleti badjáraibaa tap*aitalt élmé-ajeit méJic érdek el >aég,r«l éa «léakeeisfe- l j E l
«1 írja le. E,* alkaloa iüR a régi vár romjait a regi begy ség bortw odŐ aa»*p taaiŐbog; eit; la^lukftbb tellüai a gyoayorü téiaiér, m«iy»» kevés kö.tsé|r-g<ii igau islateeté. kallemseaé lehetne tenni, a költői, idyllikut „sóhajok ligetét" tat. Általában Kapronosávai fugialkosoi jgérkestilak s imuajábul eddig*-staeretlaa adatokat foguuk k<>% «dk
- Ménékrlt Hleaiek N .gy-Kaai-•aao. A mérsékel ellentétnek nagy napja volt városunkban vagy tán haiys>*eb-ben a kaaisaai vál.astikerfile.baa, vasárnap 15-én. Esea napon d. u. 2 órakor erkéstek ide Apponyi Albert gróf, Ho-ráotsky Nándor és Feayreasy Fereacs, asonkivUl itt idöttek Borger fgaáci Molnár Antal ét Vetster Imre képviselők. A Bpsatpo) érkeao vendégeket Kuiler Ist. tC d-birtokot pártelnök üdv&sölte, mire Apponyi röviden valansoll. Eire megindult « sok diaafogat, h^nú kocsisor- és baade-namból álló menet. Lloas6r Ku-Ka*<-saára meatek, bol Ko Ur p&rtelnók iaaét ddvosolta a Vendégeket. Utána Fonyveeay tartott beesődet, Iokey LUslói ajáalváa jelöltül. Eiutáa a meaet viaasatért Nagy-KjaOiasára. Délután & órakor a sörkertbea volt lakey beetámulója, melynek .megtartására Koller a képviaalfit ftlkérvén, ttép virágoeokrokat, Appoayíaak egy diaaaa babérkaaaorut syujtou át, a^iaCriDSZONHArODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887. M.U.J3 8l-«V
gjg knek adomio/át. lakáj ,rü»i-| — .Va várt ka avatás. Folji »/
da kijelwtatu, bőgj 6 tokaaaa tdtal 19 4a oaötöruiköa Mu 10 óra uUi m itr. iaava*at*t ül/ jftVMUtbos, mai/ a uép faitköa*. lak. atoiai épQleUaak falOg/elójét tarkán DÖvatte rolaa, kftlfiab«a kirá*j», j Waiaaleiu Márk tat a kapucMaagntjU lotf a loiolyl eraiggytUés eredmlajré-. hangja , kapuaji áara hivogatt.. A faluról, ts eraaag haljset«rfil a »álat*fók iQ- nyelő e* a k hamar a kapuail lerBaelt, bogv tate*«bbaii íb formai baaaik magukat, mi- a jó* evénj se panaaskodbaatak, iiíim-«rt it baaiámotójit írásban telle le. 4* es reat soká kellett Tárakoiaia; de bn * • jai«oTol-ak kost »tét is i«atalott. Utána aaegevyuek nem volt érdeatM Melai, mert a tüggetleaaégi párt nevében OroacTárj alig, hogy akapat kiaae kinjiU, agp t»» Qvula h«TYel elú«dolt bea**dér«j kifejé, tag bottal olybataJaaa ftléet kapott ar-miért •gyeiiilt eieo válaaitókerülelben a' csába, bngy *külőnb*.o >¦ gycag- alkatukat elle&iak, eooek nevetőn ajból í*l.' -mbai, T«4rtíl borítva aaasaa^UUeaUl rtai-
kert« Iokeyt * jeloluegre, mit «s »l it fogadott. Apponyi, rekedwige miatt caak aé-báay árit atólhalult, helyette HoraiMaky é* Feojwmty T«-ték boootkáa *!á a je-i kormány 12 é>i működéaet, ujanl-
¦•erogyott, a a krgretloa TeadAg pedig — «ltü:it, hagy boTá a rendőrinek Ibii dolga kipuhatolni.
— Liítványo* veraaoyjé* E hó elad sápjaiban telepedett le r*ro«aakb*a
van toksyl megTá!«attáara. rsir&u Tu- Fuaor Jótaaf ÍÁof képét*, ki « dél-salai buly V te tor beatéit, uod reménynek j takarékpe'aetár palotájában. hol miliarme
is van, igeo oaiooa, kikerült arctképeket állított ki, n>«lyekaek bit akadtak b&mu-l<\i. A eonon sétálók örömére, oaakhamar Fiadler feoykép^s ii reodeaet^ vároabis •löui kirakatában egy ilyeo kulhuUt. ea a veneaygfik dic#e>e:«Ve lagjsa mondva
¦art kifejocéWt, hogy ianast Iokey I Kertilat képorn-.íja. L«te fakljáueaa volt, ma'.y alkalommal isin le a Tuboly Viktor ügyvéd bo#iélt, ai éjensés iec*il-lupuitiávul pedig Horánaiky Niadw képviseld váíaMolt. Esek régei teve! a« iparik éa fölacaivaMk köldöt légilaf tias talaglak lak.y^éi, bol Caillag Károly ipa-rua á« Kiaa György f&tdoáirea tartották a
tttalgö
beaa«d«t. L• asatán bankett.
- Deák Fereoei boltteau a Baf-byáoy mau*olflumb<Sl ma, májúi 21-éa déleiéit 11 órakor vitetett át a kerepefi un lematóban olkéjiüít D'ák-mauaele-umbi. Daák egykori óbajanak megtelaK-aa ai átaaaliitaa iebetfi cendben tortéot. A bolttaateta bolvároii plébáou* ¦tsotal-te b«w
— A ongy kaiiiisai kaibolikui (6
gymüM-un hó 28-án
ifjúiig* 1887, éri májua mimuatoQk a aOL7nQQaaiutn
nagytermébe*) a mQéoeK-, *eoe- ea aaara-!»ibó( sáróUooapdlyt tart, malyre a t. •lÜlókM éa a %n(lgy barátait tiiatelettel maghívja at igaagatóatg. Mfttorocat 1) Tavuai dal. ,Kn doktor* c»imfl dalmű b&>. LiAadja a ffigrmn. énekkar. 2) Nyitány, .auiílaume Toll.- RoMiaitö:. filö-• dja a fÖgymn. weoekar. 3)HoDtÍdal. Abt F.-iöJ ElÓadja a íógymn. gyermekkar. 4) Triu. ,A axnv-illai borbély' cnmü d*\-mflbdl. Koaaiuiiői. Cellóo, beg»dQn *• iod-
C-M-áo előadjak Ep«'jeay Gábor 8., R*uch Igaáoa « éa Samuén Pál 3. oaat. Unuiók. b) Ssavalat. Eladja Dugovicb Tituaa 8. u»zf. lauuld. 6) ,Scher«o a Capncoio," b>-gedü uégye«. MandelMobatól. E óadja a főgyrao. i«nekar több tagja. 7) Magyar népdaluk. E'őadj* a fogyóin, énekkar. H) A páiyátatok eredményének kibirde-t«u. Ü) .Liebaabriaf." Polka traogaiaa. C. M. Z ebrartől. EiÓadja a f^gymo. én«A. 4**»a#k.«r. 10) O**%\or»íst* Kei-det« 5 arakor. Tiaaielettal figyelneitAtjük -« érdekelteket e kiválóan érdeko* it'ju-aági Uoaopélyre
bajoi lenae egyhamar eldOatsai Fiadler-e Vágj Fodor. ' " ¦¦
- Gjtjtc*. A nagy-károlyi tOiká-romltak a«gélyesé»ére a aacy-kaBiaaai iar. bitk&saéie <y(ljtA-iv»t kö>ö(t«t
— Furfango* raalé. T. JAimIimd-liaslót f>>ldm&raa gyarmac korábba megtanult irm e« hugy ^«en lud^oiinyd kárba na veaasen, elketdatt kÖleio*veny
o^, esakkel aatáa bejött M.-Kaai- éa ai ügyvédi irodákban keidatt •s«rs»oaét próbálni oly módon, hogy «gy kötarasvéoyi á:adott megp^ralés 'égett, melyekra aioaban aa illető ttgyvédiől alő logei kért, több ilgyvadnél megfordult, de a* előleg kioaaiáa caakta «gy b*>|y«a •ikarüít aaki, ' egyik aoiybsh Ogyvéd ugyanit a kolvéoy ellogadaaánál 10 fn. előleget adotl a furfknguc otalónak. — A 200 írtról aaóló kolaNsvany asoob.u aeoi *>t agy fabatkát, muri a rajia alitor dúló uevak mind légMl kapottak. — A Biker folbátoritoua a p*raast ficikót, dulug umédéaéra M f. nó 18-ás egy 90 frtról ¦sóió kóteUiTéayt tiiotév \y módon akart értékesíteni Sebeatyés Ügyvéd nél, ott aaonban f«>liui:, mert a köulea-véoy gy-nuiuak ifinvén fal, Sebeatyéa ügyvéd a ticskót letartóautta. — A r ad-őraégnel tortént kibalgatáaa alk»lniáv« T Jf bi h kl
lofatáat l.ll Krebti a«».t eó(or •> Oroes-láa saállodibae laka Trufiaakaal, ki Bég áfbaa fakadt, aa vala beeaelgaUabe eredt arra kerté, hagr teaee i lovarda i(aag.tdjeDál ajáalilot, aog* 6 ie I«It«i.(-e*k i táriulatboa. A kollega est ajagigefLe •• Krebaa kóbor acbwar&kQMÜer Deg-alejultio Utoiuii; aa ágjbaa njugod. lelekk'l barereeaA Trufia* eeoevea ae<a ««t aatra, hocy . baran koll»f[« már kori reggel Krikorolji aAvaaaetat; atart ejj.li Mvkraajaa Tolt 75 fr> art^kll tealoir ui«búrlj« ¦ánaie péaam in.nr-U ! elittől. Mikor ait Trufia.k aaara t«i a, gjon&a faiöltAsott él a tcipitáajaágbui • 'a-ett j->laot4at t«aai. — Krabas asoabio oera isort volt bdráas, httgj ut aa órár»l vaatUgeijoa, b*aan iámat ii muodu tiatM p^Mio maracb! 4a o ia eltuat. Krabatoak arAaeo fltik i ajoan*l bo-.tal-
— KjMUaa varoa ajToair* oiaga-;:att i vaxáb'di kim&.»taa aseriat a
lafoljt »p-<hi hóbao 252 drb ¦¦¦rlilur bál, 690 drb borjai. 66 b-jíinmr. la«lt biaqtt «arteat ai 11 láda Taajjia Ofvaa-aaji loaiáiaa baiat. NtfB kall uhat pa-aaatkodai a|Tá(Tbiáarntl.
pakra N. SaaiaUróI Bfotba, iaoal FlUDia-Triatal- aa V-la«c..b.; - a jó bírt «... Scbro«kl ulKiat kSirstilí oaag által, — ia;aa alAnyúa, majdaem fel ár melleti Indul májul 29-«" 12 óra 15 parcikor. — BArebb erteaitéit Bjujt hirdataat ro-Tatuak, val.mmt •• arr. roaa.koaó lal ragaamk.
— Bf Tiutelrltei falkaretael miadaaok, kik maga l*p al4tisjteae*e hátralakb^D vaDoak. bugy >tt mielőbb
laoi asivaakadjaaak.
g
/e, hogy a kÖteleivéay»- iig a gyártott* és at v«k légbólkapu:taK. Atada- ^ékk
T. Jó»ef btti ket roiud elólurduló
to;t a bunt y
— BAvém colleKlálltás. A <-ár
•uakban tddaő lovarda bQ*éast Trufioek Dttriob »gj poh*r kiakomárooii mélleu m giaaaerkedeit egy kerauittl uuao KxeDts Károly novü bdréaaael. At együtt muiatájt kóve'ő raggal már 6 órakur lá-
bét tSrtéaote.
— Mrj^el r. h H*. B.ubyáuy üdon nyári tarlóskodaara Körmeidre é'-ketoii. — Komárr ároson hiaalojárrány uralg. — S&meghes a villám a Saeal-Fa réacnnK koloaUirab« oaapof. — As uju-nau léiMÍtett Murakeraistun jegytői ál-láa legköselebo b^tőIUtik. — Badactooy-b»n a jegetŐ n»gy kárt t*tt. — Nagy-Kauiaaán a népfulkelo tisstjeioltek máao dik tanfolyama nem tartalik m«f>. — Dr. tt*aob Z igmond gyakorló orvos Nagy. Ksaissáa letelepedett.
— Hasal r. h. Siegadan as njonot f^Ul*iMg»l«too 197 hadkötelesktttttl osa« 4 vált b«. — TaaoaioaaA javára rtndes-ll iparosb.ngveraaay 687 frtot fóvrdelos--¦•u. — A Tis«a«or»jagy fdnyeraoBényéi Kiás Már>oa kosj-gyaői belyaitea ayertt nng —. *K*,gj~V*rmd«ú rósamkiillitClt terv«aaaat • iftikároajuttak javára. — Bpett'ii «gy olajgyár éfett •>!. — A a gedi oAipar kialiiUU l800 trtoi jövad
^ Bolthelyiség-változtatás. ,
Ftiy»,«vl Mjn ké l-l* k««v« I
HLATKÓ JÁMOS\
n .-v óta i-uniio
f«x>fl*iza.iD d>-tixl ete
a fít#ri Enpitiputi^r-Ule báii<") n ftetcral Or Szakit* fül
buba, a „Kon.na- vt-ud^il." »t«i..i *b-. . Ht-l.n (ri4jfwr-
iára n.-.M.n
ajonan feldíszített bolthelyisógbe
fa*>I;«Xt«t«lt át, li..l a jfgatahb, J
h*i*ai- é* külföldi di*H$tu ?
AlUla Ötletében L*íiit«jt! fírfiAlttinjok, aityanuti- (llag Ul földi pyáü kplaiék ua«yv4lMit*kb»u kéasieiiwu u áluatók
• a mafreaUetíftck (joraan |;ODtt>tau, a U|_ufáu)o«abb»j
slkéaaittatncA. I
MiMa esra axIathelrlaea^Bi váKoatatáaát a ¦ *¦ 1
köiflu»#c «• m titateit vrv^íia bt^saa rudnniaaáTa kosom I
• partfoca-ak-t tiiat«Uttelj-a^o m«fko»zöb»«i, bwai..»¦»! I kérem acl ré.ícaire továbbra i* fonlartani, mu ea h
ft &cjrl»mmel. kifáM njek»r*tt.-l «¦ pn^tu* •iolf finoDl-tk bofij a b*DO*m b^lj^«*-ít feiznlval ¦ ö iránti párt fog* *i aolid é- minden (•kiutrthem u>ej«l< >*! érdenMli».<i ki.
»ái 18r? Báj»* ha Kiváiö tt*it«l*t»«i
Hlatkó
f* ti.t»b.
¦aaett. - A kiadedováa 50 érea jabiluo-
¦áaak BBa^urtAsa ianét ms Anre balan-
ttott. — Biaháaé Soproobaa vendégt**-
pp«|. _ Sopronban F.Dioy mmittar a
épviaalAjatdlt. — A kfisöa penaftgymi-
ai#»t»r B ^ssiábaa kora tat tasa. — Tréa-
'öknaoéok májas 21-díkéa üli 23 ik
luletésaapját — A máaodik vidéki ajflki-
állttása aapok-b«a Szomb^baljen ayilik
c. — ÖFeUéfea jeJ.aors.ággyalést
jos S6-áab«rek«asti. — Steajeden artéai
t furatik.
— KilföHi r h Moatesama vá-á( « fAldreogés elpusatitolta, 150 egyén aegbmh. — Caiiltfwmer aagol Tárosban tokele m6 ^setl. — Franciiaorsságnak 71 ttaer iskolája raa. — Londonban • gyorcirássat 50 éva« jübiUaanát fogják megUiaap*!.,. — Sa«rbiában ráUig ura g. L*agiewita leagjel tábornok Koasta«tl-aápolybaa meghalt. - A ia*xikói exoaá-ssáraé 20 évi elmeb.ja gyógyul. - Pária éa Aaa-erdam kött te afonosstakött*-tétt létesíts.t«>k. — (ieich*übort»«n májat "22-éa t»d 50 *ve, hogy ai alae fQrdMvad mefayittntott.
KI nyárt?
Huta QKJut H-'b.
87. 34. 73. 58. 41. Oáo. 13. ai. 62. 56. «7.
TV.wár: 14. 30 68 tó 34.
SJ'HSJ'i
? Bazilika
SORSJEGYEK.
Bvn bt
isr t 3
uzab
a pesti
Jmíos 1-61: 200,000 fóriit esi ért. Dfczeiöer i-ei 100.000 faríit ssztrál ertet.
Eredeti »or*J«-K} ek > napi irfuijtmon.
l^*-Hf-\ 5 rur.j',(jr- 24 Iimti r«stiatli4a á furtat t L0
j-«jek,IO . 24 . . ..»*!>
uansali )áU«á*i j
188? juniuM elméjén tőrténé húa**ho m
A lagkitíbb ny«resie0vBy»l kibni^tt aoraj^typk a aokcál ii tofább játiaanak
K:ereikedelml t>ank
Uorottya-utcxa 1.
toti
. 1867. aaáju 90.
IdSjáráaa.k u oiolaé kei heteD it borö< .. •aBi folt, töbl.iiaili kiadat Jfviipódiaokkai L fölötte k*dwn& kOrOlaiényft- köxGtt »#tí-aeiak aacjroo uáp«B f*j!6dt«k ét m« » u.. ¦mebb reaiéojakn> jofoait«aak. — GalftOtik
, rtlMl ;«o
••Ül kír.^ti u i»k k,til4k*p«. Ui er6i«ii ertkkenuk é. miw loríkbi h«« •okuk »é.h.tl.k .lik.. _ A („,_, Utotí l^«|k.bb k.r.tb. toÜ .«,„,„•.
M«i j«rr««.ink ... 8 70-9------Koi. 6«J-6
-tSU _ CIiquotiD « 30 -8 50. ?g
1 i ti'
Ba T 0 K KI li t j U ü
Laptu --
T&O-JKüY
PEZSGŐ
E«jaoíh .aktár Na,J Kuim. i»EF Tin
ooooooooooooooocxjooooooooo oo
g €S^gap2BK A pD.ikÖHdl Oimep, k g
O ,a^kraJNBBB alkalmából. q
Vasárnap mijus 29-én Q
körttlbsioi 1*1 na.on.etMLx-L>.Ic>ca.l
MaiT-Kaiiziáról Bécsié, oonét Fiue-, Triesi- «• MeBetíir&k oda és visszautazásra:
Kanizsáról Bécsbe II. oszt. 10-10.
, Fiomébe . , 14.40.
„ TriMit . . 14.40.
, Veleiczébe , 17.40
III.
oszt. 6 80 ,10 30 . !ű!30 . 12.30 . 11.20 p. reggel. Érkezik
május 29 éa 5 óra
, frtnes 17.40 ,
Indul Bécsbe m<joi 29 én, 12 6ri 15 Bécsbe máj. 29-én 8 óra 55 p. reggel.
Indul Fiamé-, Trieszt ét Velenczébe 20 p. reggel.
Érként Fiaméba májat 29-én II óra 48 perukor e,te Érkezik Triesztbe máj. 29 én S óra 30 p esta. - Jegyérfé»í«»ség 14 atpig. Szfbadpndgyász nem fríged tetit. Gyermekekér1 az egész menet díj ¦íreltetit
Bóvebben a filrafr^uok- és programmotbol, mely utóbbiak sí indóháznál kaphatók.
Nrbroekl Ci
3U45"l 1 '1. Weni utazáii iroda
3CrX)OOOOOOOOOQ 3OO O 3O O
XJ tXLr-SLtla. és Társa FragaBuuna.
ekék egész vas és aczélból
solckil urt/n»bbik. raiat aion ekék, melyeknek fa fogóju k és falc rekak van. - szállítjuk pedij. következő árakban :
3 7 mélrmenetllt salja 90 kilogr. . . 33 frt 4-8 . 95 .... 35
6-10 , . 100 .... 37 .
ElSkés iiílkQI mindeu eke 2 frtlal olcvíbb Szállítási terpglajt az eke liimélé^re 6 frt. — Hinta lapok és árjegyzékek ingyen é» berniemre küldetnek. 2994 9-12
Hth's Tárna onzágus ^p^yár* Pph(C« BuIiiihh Migrarorui; fóraktári: Budapest Váczi-ut fiO. szám
»¦!»-» ¦¦!»¦¦¦»¦ ¦¦¦¦»¦»¦
¦¦I »¦»¦!»» ¦¦¦¦¦¦»¦»¦»¦
¦¦¦¦«»»»¦¦¦¦¦
2 Fényirda megnyitás.
«^ Alulírott tan tzerencsém a nagy-kaniisai é>> zalame-
a^ gyei mafras uraaágok s a n. é. közönség tndomá^ara liozui. tui-
*{ sierint > délzalai takarékpénztár épületében levő f«nyképé
• • sieti műtermet • jrk-nknr idényeinek megfelelőiéit bircud<z\e
JJ {. éTi május 1 lói megiiTÍtuin.
:^ Fényképrk minden iiajr\Háribaii a le^dia^est-bli kiaiii
^ tással, iiintermenilwii ni<-Kri>tiilolhetök.
LL Magamat a magas ura^águk s a n. é. közönség liiv
^^ cses párt ligásába ajánlva, maradok leiralázatnsdbb szolgája. tt Keit N.-Kaoizbán ápril 30 1887.
¦¦ FODOR JÓZSEF.
¦¦ 3031. 4 — 5. fényképész
»¦HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
HAJÓS 1887.

pünkösdi ós henna ajámiéko?
Árverési hirde
kaphatók
WAJDITS JÓZSEF
KÖNYVKERESKEDÉSÉBEN N A G Y-K A NIZ S Á N. 1
U. m. kath. imakönyvek, papir, vászon
bőr, ehagrin bársony, rscmt. ugy a legújabb párizsi diszkötésben is. — ára 30 krttól kezdve 12 frtig. ;
Továbbá csinos elbeszélések, kisebb diszművek, ifjúsági iratok, képes könyvek.
Vidéki inetrrendelések posta
Tisztelettel
?T
Xagy raktár iro és levélpapírokból, rsomag-, és dobozokban, olosó árért.
Nagy választék a legújabb
hangjegyekből,
minden hangszerre.
fordultával es/Aözölíelnek.
WAJDITS JÓZSEF

gOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOQ
Alapittatott '838 ban
BEKFAY JÓZSEF éött
et&zer-. arany-, ezüstárat s női remüutoir-örat ,t.l3,m
választékban, jutáiijo* árakért.
4-f ¦++¦+¦¦++++¦¦+¦+¦¦¦¦++¦++¦
+ liég-i hírneves +
í KÉNFÜRDŐ í
sQTLÖnf
i K;ürük fi
riynCi ranyférfi
raoj rjQrílk gyémántt-J 10 ruyfOSk 13
2 írttól Ml
rt.oj férfi -óraláaczok
rnnj nSi ártlúifiok
f%\j oSi r«moo-oir éi
-&D7 keress te k
ir»nj- madálliák
f brotchok
VitMki m.rr.ndaléi.
Ann}' karékek 10
Arany ]eDei*k 2
Anuj collier nyaklánc-. jv»
Arany mfffonbnk -J
Arany férfi nyakk-ndüiifk &
KiUii fvSk»nal»k 4amt.j* f,
Ltd«t
K*Q«t ... . KsQit G pár E<ü.t 6 . c
+
Jyasnti a
j WARASD-TOPLICZA í
7.agnria: vasútnál (Zágráb Gsiktornva) A 45° R forró forrás' a Kéumoha felülmúlhatatlan hatással csuíuíI köszvéuynél, for-' bajoKiiál, syphilisoél görvélyuél stb. Ivó gyógymód mell-máj és1 ^béltiajoknál. villaayoxgág. dörzsgyógymód. Gyógyintézet míodeo kész-1 'lettel. Orvosi értesítés ad Dr. I><iugbiDo A Jegyzéket küld a1 'fürdúgjzgatViság. '
i 3Ü27 4-6 i
¦»lIIItII14
O 3034 3-'
a
vaiy ektz»rl|p«]rik i le^Hiiitiib árikert sefvítitiek
vify i|ikeri kleeerettetiek i ré«ilotflietóa mellett la.
Vílv !,•»!.,.-ll-l
BE11ÉXY JÓZSEF ev-.U,ttt MILHOFEIl S
ékaterész, arAD; ¦ •sQ»tniÚ*«>» N»KV- Hí iDÍtián » rároithitl ^ r.]t«niirt»n
Alnlirt kikOldStt ^ 1881. ériliX. t. ez. 102 S-ben ezennel kízbirré teszi, hogy a na-.y-kanizsai liir. törvényszék l»6ft. számú vegzése által Remete Géza kinevezett tömeggondnok felhirására Zellinger l.ajos naey kanizsai va-gyoubukott ellen csőd összeírás alkalmával lefogklt és 1970 irt 55 krra becsült butarot. bolti eszközök, fűszer s egyébb anyagok és élelmi czikkekből álló ingóságok nyilvános árverés utján eladarnak.
Mely árverésnek tötneggondnok kivánatára a helyszínén vagyis a fóutezában vagyonbukott lak&sán és boltjában leendú eszközlésére 1887. évi június hó 3-ik napjának délelőtt ü órája határidőül kitüzeuk s ahhoz a Tenni szándékozók ezennel oly megjegyzéssel hivatsaimeg, hogy az érintett ingóságok ezen árverésen az 1881. éri LX.lU7-t.cz. $-» értelmében a legtöbbet ígérőnek becsáron alul is készpénzfizetés mellett eladatni fognak. 3Ö43
Kelt Nagy-Kanizsán 1887. évi májas 16-án
BARTS GYÖRGY kir bírósági végrehajtó
Nagy-Kanizsán, mely áll 3 tágas uiczai és egy vakszuba, konyha egy udvari- és fürdőszoba, mosó konyha, éléskamara padlás és pinezc. — közelében egy hozzá tartozó udvH-ri linz '¦'' szoba, éléskamara és konyha. Egy igen szép parkszerű udvar, kut igen jó ivó vízzel. Van továbbá kitüuó gyumölcsöi és konyhakert, melyet áthelyezés következtébe! szabad kézből ád el a tulajdonos. ! Bővebb értesítést nrujt a to-
j lajdonos Nagy-Kanizsán, Csengeri ut-cza 28. szám alatt. 3039 1 —2
Hamburgéból Newyorkba Havreböl üewrorkba
:t,.fJ>T, k,-.Jd- I,
Stettinböl Newyorkbk
mmJen 14 nap ai«tt.
Hamburgból NyTig»tindiAb»
tiavonkint )iaromiz<ir.
Hamburgból Mezleóba
hivonkint e^rsr.er.
A tlrufláe fx>Ht&t;Ü2h^}ói kitunü «llil4B melktt mini} i h ijúizobákban úgy I fö-d^lkiizlirn elh^lyf/eit altiaknak ii »
Sooooooooooooooooooooooooooo
RÖMER-BAD
slelrri (¦ « s I H ¦ I
A rBrdöidrii) fttcKDjtlMgii f'ityó évi májú* elején.
A déli vaspályán (a gtorsvonattal liécstól X és fél, Trieszttől C óra,) igen erós akrathoterek 3n — 3I*if naponkint 20,01)0 hekt. vizmennyijég, különös hatással kSszvény ideg^zenvedés. szélhüdés, gyöogeség, női betegségek, havi tisztulások, megvénült cxsudok, rögzött hurut, csont és izbetegségeknél stb. Nagy riziár, izzadó szobák, elegánsan kiállított nj külön mávány és kidfürdó.. kényelmes lakások ,május és szeptember hóban egy harmaddal olcsóbb) a leglátogatottabb havasi ' tartomány, hossztt árnyékdus sétaterek, újonnan épült magas ivóviz-forrás vezeték. Fttrdöorvos Dr. Ma;rhofer H. múorvos üéciból. (Lakása apríl hó végéig Bécs. I. Kngerstrasse 13.) Kimerítő elóirátok, árjegyzékek ingyen és bérmentve küldetnek a fflrdó igazgatóság áltál Kömerbad. Alsó Steier 3019 3-3
1-ső májastól gyorsvonat is közlekedik
SCHLICK fele VASÖNTÖDE és GÉPGYÁR-
részvény-tÉiraas&i; Buaapesten
Központi iroda: VI. Váczi körú
(iázdasági géposztály: KüUú váczi-ut 1696 1699. SCHLICK fele szabadalmazott .TKiUMPH"
SCHLHJk-Jei* szabni, egyet, rayol-. kettős- é.i hármas ekék,
a clsű dij, aranyérem és még károm egyéb kitüntetés.
SCI1L1CK- és VIDATS/ék
ered. egyes-ekék kapáló, Udtryli,
és porhanyitó-ekék ttb.
diut.auy .tul«.BiMaMtk»<i«nv#«^yM Qözcsépliik, járgánycséplök
gabona-rosták) iyrlömalmok ,
aknrmánykHziU* és egyéb
qazóas&gi gépek.
Etfinrös fizetési feltételét
Legolcsóbb árak. — Árjegyzékek kívánatra ingyen és bérmentve.
3026 4-S
WmjéU Jatt/
Nagy-Kamuán.NAGYKANIZSA, 1887. miijas 28-án.
szám
Huszonhatodik évfolyam
Elöfixetési ár
¦gi»y *»:* . . . ó írt-------
«i évre . ... t rt W) k
>1\*Aint . . 1 frtÜÖki
E|vm szán tO kr
HIRDKTE8KK
l hawaiion (if-titourban 7. mátixiMor
i i tniml-u további BortTt h kr
NVILTTERBEN
¦.orot.kéul 10 Icr^rt v-t-m*k M
itm>iȒi illetek Kiualeu ^KM-aLir
ai^K-s.ri 3U kr fiseteudok.
ZALAI UZLÖIY.
A nagy-kanizsai nKereskedelmi Iparbank"} a mnagy-kanizsai önkéntes tüzoltó-efylet, a 9nagy~kanizsai kisdednevelo |
JA lap 6<«Hemi rteét i mén vek a. s«e krazt
i terelek u-n f.
egyesület*, a „nagy-kamsai tiszti-vruegélyzö tzövetkexet*, a 9$oproni kereskedelmi s iparkamara" nagy-kanizsai külválautmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Njilvános felhívás
a leetett mauar yarosot és \imul
gytrs segélyezésére es feihlvás
áüandó önsegélyre a jövőben.
Magyarország legTirigxóbb varosai közül kettő, Eperjes és Nagy-Károly lett tűzvész alul nagyrészt megsemmisítve. Torocztó, Kur ¦tics Araümeg.vébeD, Meregyó Kolozsban, kR n s z b e r g, C s i k-Kozmás és Jáooshaza magyar községek tSokretéuttek a pusztító elem által. A ieggyorsabb segélyezésre van szükség, mert sok ezer ember lett hajlékulinná s maradt kenyér nélkül. Sok ezer csalid jutott koldusbotra s jelenleg minden kereset nélkül a legkeserübb nélkülözések közt szenvednek és néznek a legszomorubb jövő elé, hacsak az egész ország hazafias és irgalmáé v polgárainak felebaráti szeretete a * leggyorsabban segélyt nem nysjt ott, hol legnagyobb a szükség.
Ú Felsége Magyarország koronás királya, a ki minden alkalommal népe igazi atyjának bizonyalt, valódi királw bőkezűséggel állott az (irgalmassag ezen hazafias cselekedetének élére.
A mily nagy a szükség, legyen ^ oly gyorsan nyújtva a segély, mert soha igazabb nem volt, mint a szerencsétlenségnél, bogy aki gyorsan ad, kétszeresen ad és szerstetadomá-nyával tizszerte több jó cselekedetet gyakorol. Magyarország sajtója pirt-külömbiég nélkül, a fővárosban és vidéken mindenkor hazafias készséggel résztvett miodabbau a mi a magyar nemzet szivét megdobogtatja s a haza javát elómozditjt. Ehhez képest mi is. mint fővárosi lapok és a vidéki sajtó összes közegeivel egyesülten közzétesszttk gyors se-gélyiránti kérelmünket. Az adakozások és kegyadománrok t nemes czél
elérésére legelőnyösebben a vörös kereszt-egyesület központi igazgatósa-i
gához Budapestre küldendők. !
A magyar vörös kereszt egylet, melynek első sorban leginkább a habomban Qtott sebek gyógyítása' képezi feladatát, felhasználhatja most az alkalmat, hogy az ország minden részében létező fiókegyletei által suj j tottak közt vagy az adakozó utasításának, vagy a szerencsétlenség ki-terjedségének és a legégetőbb szükség kívánalmainak megfelelóleg felosztassa
A természetbeli adományok nktő rárosi, vagy községi elöljáróságokhoz küldendők. Az irgalmassag cselekedete nem tür halasztást. A
'jelen szükségén enyhíteni kell az
1 emberbaráti érzelem és a felebari: i
'szeretet eszközeivel, melyek a magyar haza minden gyermekét ily
1 roppant szerencsétlenséggel szemben
'a legbensóbb testvéri egyetértésben
'kell hogy összefűzzék.
A jelen pillanat szükségének enyhítésén kival a jövőre nézve ép oly sürgősen szükséges, mint halasztha-
' tatlan az állandó önsegély szerve zése, a biztonsági rendszabályok reformja, melyek föltétlenül megaka-
1 gályozni képesek, hogy u ilyen elemi csapások oly vészbozó és sok eze-rek jólétét rcétdnló terjedelmet
!vegyenek.
A vidéki sajtónak, mely a közönséggel való ben ,ó és közvetleu érintkezés folytán leginkább hozzájárulhat ahhoz, hogy a népet saját javára és az egész ország üdvére közgazdaságilag is javitsa és oktassa épen most kell a közjóra és az államra fontos hivatásszerű kötelessé gét teljesítenie. A baj <gazi okait eltitkolni vagy szépíteni, melyek miatt egyes elemi csapások oly borzasztó katasztrófa nagyságát ölthetik magukra, hogy milliókra rugó értékek semmisülnek meg: bün lenne az
igazság és az okos hazafiság ellen.
De legnagyobb bftn lenne felnem használni a jelent, a midőn a a polgártársaink szerencsétlensége fölötti gyász és részvét hozzáférhetővé teszik a népességet kellemetlen, de haszoos igazságok meghallgatására s követésére.
Magyarország. — mely a politikai szabadság terén a Tilág egyetlen állama riögött sem marad hátra
ban minden tartózkodás nélkül kell a nemzet lelkiismerete előtt feltárni. Csak addig hallgat a nép az
orvos szavára, a érzi. Ezért van
míg a fájdalmat most idején a pro
— ott, hol a mányzatról hol
közgazdasági önkor-csak a szervezett
önsegély, nem pedig az állam gyámkodása s a kormány rendőri ellenór-ködése használhat, mindenütt igazán
paganda % közöny, a tudatlanság és általán a biztosítás terén a lelkiismeretlenség elleni küzdelemre. Ezért ran most idején mindenütt, hol szükséges, ajjal matatni a tűzveszély elleni óv rendszabályok szervezésének hiá nyaira.
A nehéz felelőség a sok mulasztásért nem a egyes személyekre súlyosul, hanem nyilvános és közgazdasági élet összes téoyezCire, me
röstelendőieg legmesszebb elmaradt! lyek érdekelve vannak és részesek. Európa valamennyi államai között. A helyi hatóságok, sőt a minde-
Tény, hogy Magyarországon a nütt jogosan nagy befolyást gyakorló tűz- és elemi károk elleni biztosi-! papság e tekintetben rendkívül sokat tás és az életbiztosítás legtávolabb tehetnének s pótolhatnák, a mi évek maradt vissza egész Európában. | hosszú során át sajnosán elmulasz-
Tény s egyszersmind intő példa: tatott.
és egész Magyarországon megszivle- j Különösen súlyos felelősség terheli lendö tanulság, hogy az elhamvadt magukat a biztosító társaságokat, városokban s helységekben majdnem| Ugyanazon társaságok, melyek semmi sem tolt, vagy csak az ele-
összegek voltak
oltáshoz szükséges
nyészésig csekély biztosítva.
Tény, hogy a tüzoltószerei, az viz s általán a
oly szánalmas állapotban voltak, hogy jobb lett volna, ha egyátalán nem léteztek volna.
Tény, hogy sok száz község létezik Magyarországon, melyekben, ha komoly, szakértő vizsgálat tartat-tatnék, ugyanoly megszégyenítő, közveszélyes állapotok derittetnének fel.
Mind ezen nem tagadható szomorú tényeket, a gondolkodási lns-tasagnas, a büntetésre méltó restségnek, a szokássá váit könnyelműségnek mindezen bizonyítékait; az országszerte szokásos súlyos mulasztási bűnöket, melyeket a biztosítás elmulasztása által követ el minden polgár . az igazság te.jes világítása.
alapításukat, létezésüket, virágzásu kat a közvélemény jó indulatának, közértelmü közgazdasági eszmék beleégett helységek j folyásának és a sajtó közremüköde
sének is köszönik, majd végkép meg
oltásifölszerelések | feledkeztek arról, hogy a sajtó ezen közreműködését, » biztosítási elvek érdekében kifejtett szellemi propa gandát nem nélkülözhetik.
Évek óu és tekintet nélkül a pasztában prédikáló szerepének hálátlan voltára, folytonosan utaltunk a .Pester Correspondenz"-ben a ve szélyre, melynek Magyarországon a biztositi i intézmény ki van téve az álul, hogy majdnem valamennyi bit-tositó társaság, mely Magyarországon működik, a szellemi propagandát és a saj^ó nélkülözhetlen társműködését rendszeresen megvetette és elhanya golta.
Sok igazgatónak bürokratikus nagy-zása rendszerré emelte a mitsemte
vést a biztosítás szeUemi propagandájáért éa mindent azügynökőktől s a társulatoknak egymás közti tabella háborújától várt.
Most már a biztosító társalatoknak főleg azonban az idegeneknek, melyek csa» díjbeszedés végett szil-lóheiyet tartanak, vagy meg kell sznntetniök a gondolatnélküliség ezen schematismasát, vagy pedig saját mulasztásaik által magát az államot kényszerítik arra, hogy a vármegyékben a kényszerbiztositás kérdésével közelebbről foglalkozzék.
A nagyobb magyar társulatoknak egyenként vagy közösen, a biztosítás népszerűsítése végett mindenesetre nagyobb munkásságot fog kelleni ki fejteniök és ugy saját, mint a közérdek czéljiból erélyes és rendszeres tevékenység álul a biztosítás ABC jenek és a biztosítási eszmék kis kátéjának nélkülözhetlen ismeretét a nagy közönség közt terjeszteniük.
Ha a biztosító társaságok Magyarországon eddigi bürokratikus ósdi szokásuk mellett maradnak, ugy az államot kényszeritik a beavatkozásra a mit sajnálnánk.
Mindenek előtt hiányzik ehhez ezen intézeteknél a nép álul köny-nyen megérthető propagandának és érdemleges ellenőrzésnek észszerű gépezete, mely a tűzoltási rendszabályok pontos foganatosítását minden helységben váratlan revideálás által folyton vizsgálja.
Még egy más újítást is indítványozunk, miután az országos tűzoltó-szövetség magas védnökének, József főherczeg Ü csász. és királyi fenségének erélye és hazafias buzgalma a gyakorlati életbeléptetést és sikert már eleve is biztosítja. Ha Magyarország minden nagyobb községéb' az országos tűzoltó-szövetség hiteles jelentéstétel végett hivatalos megbi-zotut küld ki, akkor lehetetlen lesz,
T é r c x &.
Az első szerelem.
iNtvella ) Irt* : Perhoné Blatt JÖMsa-
(FuljUti*.;
No majd orr51 máikor beszélünk, monda Verney, Öromitaasan asoritvs fiit karjaiba, ma mar késő van.
S v»vlóban már éjfélre járt as idó, Jenő szívélyesen bacsaaolt eJ apjától, s ssobájába Tavusott.
Lefeküdt é sokáig nem bírt aludni minduntalan a aj1 ja asép halvány aroaát vélt* látni, a aiok a asép ass<mek mintha foljtoo rajta nyugodtak volna, ob anyám rebegé Jeni!, miért nem élss, mért nem borulhatok moat hí kebeledre, hogy ott kisírhattam fájdalmamat?
S ezután elaludt, as öreg Verney u elégedetten faküdt je, > magáboi botiél-getve igj ssúlt. 0 oem rows fiu a engem azoret, teljesíteni fogja élelem legutolsó, de legbenaobb forró kívánságai. S Mariska'' á gyermek, előbbi viselete, ia orról taniukodott. Ssegény Varney most m»n-¦**'detit máa símben látott mint el óbb, boldog vo.t hogy ti* «t megértette, s hogy végre megszabadult élete nehéz titkától.
H»gyjuk nyugodai Veroejt s Jenőt, • különben is ssükség» a lakásról ia valamit atólaoi, a melyben oly különféle érselmd lény lakott.
III.
Goth etylusban épült kastély, óriási parktól körűi réve. gyÖoyftrü elragadó láívaajt nyújtott a scemlélóntk. Föld-
asiot a cselédség Ukott, as elaó emelet egyik oldalán Mariska neobái voltak parkra nyíló ablakaival, a másik oldalon Mtriaka »iülíinek lakosstályai voltak. Egy óriáai terem válaastá el e két Lakást agy mástól, mely tfrem vadássatok alkalmával a vendégek elfogadására hasz-nátutott.
A második emeletet as öreg Verney fiival Jenővel lakta, a itt is terem váiasstá el a két lakáat, esen terem valamivel volt kisebb ai eisö emeletinél, a itt étkesett a Vernejcsslád.
Már magasan van a nap, keressük fel as t-bédlÓt a hol megiamerkedtiok asoi két léoynyel ia, a kikről as elmúlt eatéi oly sokat hallottunk beasélní.
A teremben hotssu assial vao regge-: terítve, as aastai fón as Öreg Verney foglalt helyet, M»ríska as ablak nál Jenftvel cseveg, ki ma nagyon savart-oak látssik.
Most nyílik as ajtó, s belép egy fel-tÜQÓen ssép magas nő, egy boldogan mo-aolygó férfiú karjáR.
Mariska asaló: elébe ssaladott a aoy-ját üiegöielre igy sóhajtott tel. Kedves anyám, kéaön jöttél tegnap este has«.
A mint e két fiatal lény igy egymást átölelve tartá, testvéreknek lehetett volna íket tartani, as anya oiy saép vala mint gyermeke. Mariska ói feledte* pihent anyjavarjaibaii, ajkait anyjáéra sse-riiva, • Ctak *tjja asemreháayó ssavai .éritek msgihos.
Hát nekem leányom aemmi aem jut, rólrm végkép megteledkesté?. Egy peres .r volt, a Mariska apja karjai kost pihent már.
Ireae Vernej be» weUtt meltfeo
saoritva meg ennek keséi, . astán barát- j Iréné férjére tekintett, s a két egy ságoaan inté magáhos a méláso Jenőt, I mást aaerető lény megérté Mariska sava
ki Irénének kesot ctökoit.
Mariaka atyját as asstalbos vesette, a atláo kedves csengA hangján kesdett bessálni asemrehányolsg. Csak János bácsi tudja, hogy mily roams kedvű, voltam tegnap, mert t) nem voltatok hun, Jenő tudj' Isten hogy hol csavargóit, a a bácsi ia aaomoru volt, unalomból majd meghallunk.
Feri megasoritá bátyja kesét, s ••«
mei édes m«g«lég«déssel nyugodtak i nejéo, majd Mariskán.
ajd
Látod Irénkém, ssólt nejéhes, tudtam, hogy egy kis prédikácsiót kapuiik, bizony majd másként bessél, a mi Mariskánk, ha ó is velünk jöhet as öreg nénék eetélyeire.
Mariska hallgatott, ason gondolat villant meg nyugtalan agyában, hogy vájjon asokoa az eatélyekeq ott less e — as a fekete asemQ asép ifjú?
ingerelte Martakat, hogy ugyan majd kivel mulat 6, ki akar majd oly picai gyermekkel tánoolni, s Mariskának örülnie kell majd, ha JonÓ jön őt ma-attatni
Mariska elpirult s hevesen, meggondolatlanul ist feleié: Tán majd mágia less laki önön kívül is Janó, ki velem Mívesen táncsolna már most is.
Mária megbánta mvait, mert minden isem rajta nyugodott, a meglepetés ki-fejesésével, a különben as időibb Ver-ley furkérste Mariska arcsát, ki a ká-éa nnssát emelte fel, elrejtendő arcaa pirolását, a gyermek Mt képwlé, hogy
p, gy
már most mindenki tudja
gy 6 kir*
rának okát, de hallgattak, JenÓ mégto vább is tngerkedett.
Midőn megreggelisett a család, MY riska kési munkát véve magáhoi, a terem kösépső ablakánál egy kis aastalnál fog-jalt heJyet, vele ssemben Jenó ült, a olva-
As öreg Verney leveleit s újságait néste kereastül, Iréné férjével távosott.
eggeli sétájukat a parkban végvend fik. 2 évvel volt Feri bátyjánál id&ébb, a ugy látslott miotha 20 évvel lett volna nálá-
lál ifjabb. Nagy különbség létesett e két testvér kösl, Feri mindig botdog, János Iréné miatt örökké boldogtalan.
IV.
Iréné Feri karjára támaaakodva fel a alá sétált, ssiva a friss iiditi levegőt, a bassélgetéaökbe elmélyedve, egyaserre ki értek a parkból, a a f*luho* resató ut tárult nemeik elé. As útról fel, egy finoman öhösött magas ifjú jött lasau lépésekben, elsÓ pillanatra képe* volt aia-denkit elragadtatni gyönyörű, est menyi arcsával, s ssép termetével.
írtad mintegy álmodvs néste a kő-¦eletiö asép ifjat, s csak midón férje nevén ssólitá, riadt fel. Bocsáaa meg Ferim, asóla Iréné mintegy sajnálva, hogy oly sokáig feledte asemeit »s ifjún, de e férfiú meglepett, soha aem láttam még. a mégis mintha iamerném.
L kösbon mindinkább köseledett a ssép ifjú, mintegy gyorsítva lépteit.
Midfln Verneyék elé ért, tisstelettel-tjesen emelé kalapját. Astio egy peresig
miatAgy goodolkosva megállott, aztán asép férfias hangján igy asólt.
Bocsánat, hogy oly bátor vsgyok, s [önöket megszólítom, d' valóazinüleg a kastély uraibos van sserencsém, a ép ÖnÖkhös esándékóztam menni egy kéréssel.
Nevem gróf Ressó Kaymood, a foly-tatá ssomorumosolyiyal ajkán, családomnak átka vagyok, mint Bsenvedéiyes teatÓ működöm, s be ugy látszik szégyenére válik családomnak.
Itt elhallgatott, Feri azivélyeaen sso-ritá meg as ifjú keiét, a megbivá ót a kaatélyba, ámbár még kor* volt. S asu-lán mindhárman megindultak lassan a kastély télé.
i A-1 'íja gro' ujr« felvéve as elha-
gyott elbeasélés fonalát. Én önöket arra aki r:am felkérni, hogy iefeatheeaem ft gyóayörü vidéket, a ea csakis agy történhetnék meg, ha ssabad bejárásom lehetne a park kösepés levő emeletes lugasba.
Feri meglepetve ' nésett a grófra, hogy !• meri ön e lugast barátom? As ifjú zavarba jött. a mária ajkain lebegett as tg*Mág, de egy pillanatnyi habozás ntán igy f-slelt, hi« már egy hónap óta vagyok itt, a aiótft már aétaltam néhányasor a park tekervényea utam, es vala egyedüli atórakosásom, s igy lamerdm a gyö-lyörü logaal ia
Kedves grófom, monda Verney én azi-/esen egyesem bele kérésébe, aít mindent, mi kényelmére szolga 1 and megteszek, most jöjjön fel, mert csélnál vagyunk.
(Folyt, köv.)HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLŐ K!
1887 MÁJUS 284a
hogy ezen kettős szakértői ellenórzé és az illám erkölcsi befolyása mellett oly szégyenletes állapotok to vább iétezhesseoek és az egész országot gyászba borító katai/.trufák ismétlődhess ének.
Svaitics Benő Zalamegye főispánja Sümegben.
F. évi máju« lb áu számos tagból álló küldöttség fugitdu SUmAgh határtt-nál a főitpánt, kit atg. Miid Mihály prépost plébános udriisöli ni-<h«* •kÍÍü asav»kk«l; * tíÍ8p4nt wglepin «seu nem várt elövékeny fugadás. Kóvidválaai uiin a ditses menet Siim«ghr« hajtatott. () niéllóaaga Eitnar ááodor orsaáf gyűlési ±*t. képviseld voodége lett. Alig idAtott Síi-meghan egy fél órát, máris látogatásokra indult. A siolgabirik. járási orvos és Kit-
Nyug»t-faj marhákért: Tóth Lejoa tÓiapin úrtól, viiwa boiváo nekünk még
20 frt. Kéger litván 20 írt. A*o«U>o Dá- «gys»^r aiivélyet üdvöil«Ut.
niel 10 frt. Neabauer Jó»iftf 10 frt. lay Gyula 5 frt. ouuiaa kioaatatott 109 frt. A siimegbi kör a miaiaLer úrtól uUl-vánjosoU 300 frtból 100 fnut vett át e uélra főispán úrtól, a s.-ege»iegi Rasda-aagi flgyasületbdl HO Irtot. 109 Irt ki osttatván, egy jövőben rendesendö kiálli-(ásra mar»dl, at egyesületnek 71 frl o. é. Mf^emliiundo, hogy Kéd*y Sándor stl-raeghi Ijldmivet a nyert .5 frtnyi ti»»te-iet díjból, a sQoiegbi g*ada körnek 6 fn
HuuaUteu máakurií!
REFERENS.
CSARNOK.
Deák Fereacz bamralnal atszaUita&a.
Deák Ferencz, a haza bölcsének holtteste immár olt p:hen a kervpttii-juti köztemetőben ópiteti díszes niau-kegvelet emelt nagy ember Május 2 1 én Eitner Z»iga pAnitárosa-já-iukbolj^ibía helyezték at Deák Ferencz
í.ég«it S.ÜU Utvánj^lf""111311- ™d-vet
•inökúk, Süm»ghi,örok nyugvóhelvéül
A kiállít
és Gyom..r«y
Tiviular k»r \-ty*&. «• Saüu Z«igmond h. földi maradványainak.
p*n l
városi kórhazat, a reál, elemi tiu és leány iskolát. Délután 6 óra lévén, tauitváoyok j f"u jelen nem voltak ; de a tanári kar éleo j J1** Ádám Iváo igargató é* a t»nitói kar élen pedig Pídü Alajoi igazgató- »nitó ige** asivéáen üdvöslék » toag*s vendégel, ki megnétvén ax egyes tantermeiket, atertárakat — soi kéai munkát, Oáilik Mari ositály taonóoÓ növendékei tnutatváoyát — megelégedését f-jesta ki as intésetekben étsleltek felett.
Fflitpia ur kiváló érdekkel visfilte-tik a tanügy iránt : másnap ismételten sajnálatát fejezte ki. úugy teendői as it-
** ily ugybuigó lititi-
A kiállítás miodtukit teljesen kieU -gitett tőt meglepett.
Ltssan, de bisto»«n haladunk! SsQu István elnök köszönetét fejosm ki, a fais-
g fflis
j ,
- ¦ tárado»»sáért; a kiál- razdálkodájrt busd>tó
befftj-itetett.
eti* Ka
j
OLM'tter u'ódokná! » irgkiiünőbb bor Matolái, piacé kraeléa. A borok n©rac*»k Sh d Há hé
hírnevét »¦
kolában hu tek; — Tak
nosabb >do*ést nem enged-cb Aiajus iskola bizottsági
p
Sümegh, d»j Hagyaruruág emelik kQlföidóu.
A sok oldalú taradiig a sikerét ki-á.litás elmultával a g»idakör tkgjai és StitDAgh váró* in'nlligeos lakói kotül ÍÖ-irpAQ ur tiiit-letére r«Dd«cett bujqu-t Mojíer Jó«sef féle vendéglő nagy
mintegy hatvanan veitek ré^st, kk é ilk
holttestét a Hattyány-n
hol ideiglenesen el volt helyezve, a].
Deák-mauzóleumba ünnepélyes szer-j
tartássa , melyen nagyszámú kőzöo | „„^Yeomba 8"T,'égy méter"
gy
hol terméiseles jó étkek éa italok, neiUtt sainién nem lebet«'t flkö
»v^f -*— A. «tl^U fVIVJ^* »&VI> */i*Ufc»»»^» I ------------------._.v_ _,--- .-— ---
aloökkel és Soóa Pongráci íosíülgabiró- ! tőkb*>D hiány, nagy ré*« élj«o a fóispái ..... - ......- Havkkal é&dlk
Tal as államilag legéivsett reál iskolában iamétalten voitscivea megjeleom »föUpán, 17-én délelőtt, boiott elég te«ud& várt rea. Svastics ur tán esti pihenLr«
Havakkal g
Kísér sük m?e elméletben kiué viti-ssa meQDÍ. Sxüia István Darg-csrúl mÍDl a gazdakör elnök* köítooeltel eutlité fól óf Sh i Pl kkdli
,ó uo. kórüi-b._ M,n<1 iokibb b.|,.
dőlt, amiden seue, Ukiy*tény, ablakok j fól gróf Slécheny i Pál kereskedelmi nji-kíviligjiás*, nép'.ómeg bartány hangja : nister urn»k, ama gondozásit, mely!y«' „Éljan S^aatics Bami Zalamegye tíis-'«.» allalkiáilitás céljára h.trom stai frtej. páoja!" figyelteti * tónéoeodákre. Érke- ' engedélyeiét. Éljen*és. A mioíasterl főie-¦ése oapjás 16-án esti 9 órakor Eituer ur páo ur be]ye»iteite. dits kenje eiótt üdv kiáltások caiUpul- ( Báofi A!
tával Barkóci Károly ügyvéd sióooki m 6it ^y,^ hévvel sorolta elú Svftttican*k érdemeit, m)4] ^^^ ki miol megyei főjegyaíj kiiünt, ki mint :oob,a ,(,.„„." alispán, érdemeit f-kotta, s kioet gacdag malija elismerésre t»l*lt, melynek Ztla~ megye Örvejd, Süccegh pedig öröme mellett *¦; érkesés, a becses látogatást üunep-nek tekinti, ssivból údvöili a sseretv* tisstelt megye iiülöttjét, a kedvelt fÖit pánt?
tk átok hiányos voltat.
M aél figyelmesebben kísérjük as előre haladt nyugolot, annál iokább éret-sük a nálunk létezd hiáoyoka'.
H* at avarok, hunook sorsára ju'ni nem akaruuk. ha mogaka.rjuk tartani Árpád által sterieU földet Kárpátoktól
Adriáig: tennünk kell! Tettek őaeiok
t elkészítették lgéoye-
' LC bwcu.uk. or többet kivao a ne-
A asÓooklat gyakori éljen kiállta- . sok k&st volt elmondható, v»lamiot ffiis- ' !* ' pán ur hatásos rálássa is. Ü méltósága j
• megye, eanek érdíkeit Ügvei és helye-'., ,,.,.,... iuk .u.t.lt. múltját, aldo... jöv6 id.- kúuk hlUi" kell!
j*l i«; »al tudja nem csak SUmfgh, ni; A h"* boldognaaira irányuló eas-
ludja Zalam>g;« éa sp»n esért oly lolko-: *°' külonfélokfp oyilváodll. MigDáMink sin fogadiatik 6 mind«oütt, ahol rangja-| küíóldon emcil.ek palo'ákat lén) t fejtel-l«n Zalában. A faklj-a fíny o>toiiá»al j "k k'- m»emuaHak ujagoto«k, m,ly Eilner k«P7,»oi5 uri hasában ktdéljdus , »»gj-oi>°s fiai vannak • tnagjarn.k. Ei-Mlély ía píiagóa-pohara* c«fngés« k6«-' *•' h*M1 kereskedelmünk, ip.runk nem b«n hallottunk nébiof Urtalomdús felkö- ¦ f«jlódh«iett. Keroakedelmít. ip.rt iuhbn . aaootit, a bili ur Tendégei — esel kóaött; t-jlea«ljük ; saorgalmaa, érteímos, muoka első aorban Sv'aatics 6 méltóaigara, a>b., \ kedveli népet nevelünk, mmfjarri teas-
* * " ' >L ' ssük a magyart saiv, lélek, nyelv, vaüáa
é* erkölcsös éleiben, ig; állbatuok meg
6 vUvoat a ba»i úrra. Üritv« lett pohir, unüeJ, -líljiró.igr. ii mg Hild Mihály prépo.i, T.kach Aiij 'i i«koN4i8ki elnök, Enner Sándor mUodolnok, B.rkíci Károly mÍDiiteri UkoUlálogató ur«kr«, aid-»«l at wt élénk és vidám táraalgiaeal rövid éjjeli órákkárbvidült, míg í mélW-aága Byugklomra vonult tímu.
F6iapáu ur a hivatalok, vároaháaa ót ai isr. iakola látogatásain ktvul 17-éo reggei 10 órakor kisére'ávei a 8'imegh és tal.-grót-vidéai ^aidaaag-egveaületi kör által Ramaaetter utódok bor- éa raktár helyiségeiben rendeseit starvet miu-ha kiállitáat nyitotVa meg. Nemíeti lobogók jeleitek a bejáratnál, mi van oda benn-, t. i. ai e!s6 starté* tenyéaaállat kiállítás Sttmegbeo. Siimeghi Tivadar urodalmi a galdakör jegyeöje údvöaölte a t kéé 'kiáli ii
aaáa.d sorompóiban.
Végre viaaaa tértink 6i>eink tuglalko-aiaahoa tenvéeaiünk asép eV eroa ál.aio-kat, gatdalki>duuk oksaTUen. 'Jr6mmel tekinti a főispánt Sumegh"n. a gasdakör két elnöke tek. Stüta István éa Gyömö-rej Qáapár ur, örömmel mindnyájan eaen alkalomból, midőn ma a kor aita' elösaör rendesett kiállítás megnyltiaara megjelent és kívánja :|á!dá« legyen a kör-nea megketdett üdvúa irányú munkáaaá-gán áld-a kinérjs a atere ett toispán Svaa-uc« Biuó ur lepisil itt és miodenütt. Él-Jeméa. S aaóloitak még többen fi. Retaó
y°rKy türjei kormánytó egalakitói.*a Gyömurey úr Hl F
ga7dakör emelte po-
barát. Herlnlendy Fereuca orac. gTüleai
főispánt, kérTéo ajkiáliitáa megnyitásai éa| képviselj, Ibial Lajoa vasmegyei birto-megtekinléaét. A fóispin kiemelte a'koa, B.tkóci Karoly a gaadakörre éa gaidálkodáa, aa állat tenyésatée haafnos,: főispánra. Iimé: Bánfi
Io|t-IT
foia
y ,p Bnfi |tIT ki a foia
saUkségea voltát ssámoa érdekelt előtt a p»a hárman caéiu megjelenését. Htglato-
asial magyar, réaaint nyugoti lat vnattetatt be kiállitáara. A bíráló
kiállítást megnyitni sxives volt éa a kiállított illatokat általában úgy egyenkinl ia msgtokintetla. Bar rövid idS volt a ki-illitáa köito tételére, mégia 52 drb. ré-í.ju ál-
bifottaig tagjai : Sjlita Ialván, Skablica Gyula, báró Puilheány Gé»a, Bo«yay János, Gyömörey Qáapár •• Csigi Pál urakDÓl illatt.
Dioaérfi oklevet kaptak magyar fajú marhákért: SaQu látván, tiirjei pré-postaig, Slim-gbi Tivadar elsí oaslályut; ^paiaod oaatalyut: Hujier Jóaaef, Klaas Jóasef. Nyugoli fajuakért: 1 oaatályut. Türjai prépoataá|; ifj. Hátaky Kálmán, Kéger István.
!i-od oa«lályot: Láair B roid, Zath-urec aki Márton, Kitner Sándor és Sü-meghi Tivadar.
Péoabeli dijat nyárt a. fajú marhákért: Réd.y Sándor ló frt, Horváth Sin-dor 8 frt, Kaauy János S fi Tanolv An-ul 8 fl, VágBW tohiij S> 'frl.
galta a hivatalokat, at iskolát és megnyitotta a kiallitaat —sgivesftD jótt ^ümeghre Eitn'T ur háaábos.
L'tetve lett Kitner Sándor a B. sat.-
ség volt jel n.
Jóral ai üDíiepélji-s actas meg kezdése előtt szazakra menő díszes kőzóoség gyűlt össze a Battbyánr-maazolenm elé s 11 óra tájban megérkeztek a hivatalos egyéniségek
kik közt ott voltak: Binffy Béla képviselő házi alelnök, gróf Tisza
műkertész A maarolenm építészet stíljével és hatalmas méreteivel, bem Székely Bertalan allegorikus freskó ival s Stróbl Alajos szarkofágjává impozáns benyomást tesz. Építője : Gersier Kálmán '; a szarkotág alkotója: Strob! Ai.^ís a mauzóleum ban Tártik a menetet, mely íél egy órakor templomi énekszó mellett ért oda. A koporsót a főlépcsőiét tetején helyezték el s kezdetét vette i gyászszertartás. Rnmciser pápai ka marás, belvárosi plrbánns teljes te melési szertartással szentelte be a :> drága hamvakat, miközben egy templomi uégye^kar énekelt. K szer-irtás alatt a beszentelés jelenetét fényképezték.
Krre a koporsót bevitték
mély
boltozott kriptába eresztették éppen a szarkofág alá. Mikor ez megtörtént, Visontai Kovácb László, mint a mauzóleum épitési bizottságáuak elnöke rövid, lelkes szavakban nvuj-tofa át a mauzóleum aranykulcsát és adta át a mauzoUuiuot a fővárosi
,T ". ' 5, .. D. torveuvhatoságnak. inelvtiek neveb-ju
Lajos, Visontai Kovácb i-ászlo, Bö- „ - , . : ,, ,,
' ' Kaaermayer polgármester vette át s
ihlettói áthatott hangon ígérte meg.
lönyi József. Vársdy Gábor, Pulszky
Ferencz orsz. képviselők,
Fii a főrendiház jegyzője,
Gvulay Ráth
dtszes emléket őrizni, jó kar-
„ ,, ban tartani s az utódoknak is izy
Károly po gármester. Kamermayer , . ,. , ¦ , i
„,.,..,.. í:„„.„.. ti™!.. .ii,. iudD1 » f8íAros szent köteleaségének
polgármester, Gerlóczy Károly alpol f
gármester, Márku; József főjegyző, Haberbauer tanácsnc:k, dr. Toldy László fölevéltájnok. Deák kereszt-
" fogja ismerni mÍDdenha, Ezzel az
áthelyezési szertartás miután előbb még az
véget ért, országgyűlési
bizottság tagjai és a [óváros képvi-
fia, dr. Gíbhard Ijaios tiszti főorvos, ,.. ". .,' . .... ., f_,r laégé
, ' T „ , .... . seloi alurták az átszállításról fölvettic6 .
dr. Jenny Gyula íokusi h igazgató —
jegyzőkönyvet. Az üunepló közöuség erre déli egy órakor szétoszlott. A munkások pedig a kriptatlregre rá-p"' helyezték a barom nagy betou lapoi
. . . a ezek fölé főirakták a teljes bol-
nemzeti es nepsun- , .. . , . , '
n.. .„,. d_,....,.i... tozatal szolgáló a-oczkakóveket.
H i r e k.
Jekelfalussy Lajos min. taoácsos, VTeodrey honvédezredes, ThaiszKlefe, dr. Ladányi István és Jálics Kálmán fóv. biz, tagok, Szacva; s még többen
ház tagjai közül. Ott volt Balrovszky Lilla asszony is. Deák Ferencz ro-künai közül Bölönyi Józsefné szül. Xedeczky Ferike jelent meg mély gyászban, kezében ímádüágoá könyvel. Deáknak ó volt a legkedvesebb uQokahugs. A rend Majthényi DezsÓ rendörtanácsos felagyelete, alatt egy szakasz lov&s és a gyalogreudür vonult ki.
Az áthelyezés pom 12 órakor kezdődött. A Batthvánv mauzóleum
jobbfelöli lejáratának ajtajához Deák jóhirü koporsóját előzetesen odahel; ezték. Az országh&z és a főváros képviselői betekintettek a kriptába s azután Meixner Ferencz temetóigazgaió ve-
— O MsPge Üirtcbler Mikaa ét Hirtcbler Lipói Jáaot testvéreket tv köEÜgyok iriui UoutUuU jó scolgftl»-
íönurtaaára uikort . mteyit-r nft[n«Megg^ jat*im»-
i* fcitó-dooaborm olőoévíöt. 0r«tulÁ!utik elt ki üaietécaek ! dOg puatöici; Üooeplátt ki-váauak iiss-.olt koiouaégünltDeit é* kedves DJUDitta;ari*inkn»k I
— VrzeLeo). Horváth LM* urofi
poharát, Ambrm Farenos pleblooi a T«ad4gt)ier«tat«t kö»*Öüte mep ér*eLa»«« •¦tTkkkftl. A* ótsi korún* Zala Sieot Irinbao, mlg a j itŐ ttfUii Bac^u-SseDl-
Lifltlóa tartatik meg.
— Felhívás a co»gyar gaidak5*»n-¦*gb«* ! Aiakuló Ü:é*ünkbiSl február 28. áo takr volt iieraocséok felhívj ¦ tiiiteh gasdakötÖDieghea. A miiJ tartottuk teljetso kio|;é«itott »tJ máaod'k iiléaünket ét nersödé«il«g álUpitottuk »¦ e »6 m»gyar általiao« biitoflító tártuiggkl miod^soa külóo k«d-TearaéBjeket, melyek > B*tiv*>téé%Í tag»l a lörsibArallaJibatQ fu^lult kndv*am'ioy«' k»D falul m-igilleuk. Ksen alAuyoket elA-¦orohuk mar «liő ftlbivásuDkb»ny és mint ujabb intÁtkrdéa; íei«mliijük, hogy bir-u»kvAlto*ii, berbaadis éa halálozás «•«:«-ibao »¦ uj birtukus, bérío\ v»gy örököa nem kóte>oitetík a aBÖvelaégí tagiág f^ly-. Tolj »• autoDon..*! nyer vén « lUég tool', ujr» » magy»r gatd«-köióoaégboi furduíuak, bogy rokuosioa-vét, biialmtt ktkérjiiic a jég"gfiT«'ié)r rétiére. Ai oldígi eredmények már is a legnsbb reméoyekre jogimtuaak. Ai ortiág miaden rétiérő uagy ssámbao lorakoiomk j«le« gatdák e ssóvetséghet, •is hiasiUk, bogy ai Üdvös tnimt miad-? kább nagyobb elterjedést oyernod. Mosta jégbistositás negkeidéaéaek idejében, kivált miután ai ort*Ag»*erte beállott aldáaoteti jó termési enged remélői és *• itt o:l már i» előfordult jegveréa«k ai előrelátó gaidát 6va'Ot«*gra id ti, ujaDbao tolkörjük gasdatáraaiokat, vegyék fos-:ulóra a tzórettég álul ay-ij Olt siámos előnyöket és lépjenek be a jégbn ositása-.tkai. Mioél több«n iesiünk, auoál többeu é«f«ü iiak a sióveiség jótéismíoyaibfln i anual parányitib leai a vittelendS to-h«r. Bud»pes eo, 18S7. május bó l\-én. A magyar gaidik jégoiztotiitáaj tsöret* 'k fe ugyelö- éi v.ugaló-b<sutttág«: us Jonő, földbirtokos, a sn'aaangyei
— A DBgy-kanissai ú**u ttöve^-kese. h'gy»t»ii*i o»n»lyáb»o a kávé, ctukur s egyéb élelmi cukkolt, noha kilOQóüeo a káré ara felemelkedett, most is a régi jutányos sroa ndaiaak ol. -
— A pÚokAfedi kani»»i orsiágu* •*-tárt eimjetft as m6, kiiobb hetivásárnak illet, csupáo bo. }
— Évi read«8 K»gyu,ésé'. a a»gy-kaottsai M >ty»r ir^daiom- é* mftvéaset-pártuió egytMÜet tájat helyitégeb«n iDdittiai lakarékpÁottár II-d<k udvar II. emo.öi) juaius 5-en délután 5 órakor tartja.
— HfOieii. Farkat Imra fÓ7»ro»i hírlapíró, nem rég a »Z*U* Lár»»*erk.©*«-tőjo május 26-áa tartu.t eakÜTŐJet K.rou-feld Emiim kisatasonoy»i Nagy-Kauissáo. GratuUluQk é* sírig tart*i boldogságot kiráuuok ax aj psro»k !
— Magyar sziiirsiet. B*!ug A. >gaz-
SUlyus'tsibeoi uoiiáiaakitnép as moglfipő «red- tola»; erdcm-^lue. A iniWo*«t ralti>>f>tua ¦*i méoyn v*a. A krdvei kit taervp Ők kÖ- ' éieak • lehetőleg uj durabuk retetnak elő. b"O»tá«ut mütodlek : L' e o-[Mag» »a igttga.ó kitÜDÚ erő, ctügKedési
1 a d l t
v é ! Mad
zetése alatt nyolez díszruhába Öltő V zőtt temetúőr kiemelte a é-czkoporsút s a fekete bársonylepellel lebontott kézi szállítóra tette.
A zöldesszürke koporsó még egészen ; düför're.;"ie"r Iiri-.^rieU. ép. csupán aranyos diszitékeit viselte meg kissé az ídó vasfoga. Kzután kuporsó éreztetejét levették s a belső üveglap alatt látható lett Deák Fe-: rencz bebalzamozso-t holtteste. Mindenkit meglepett annak épsége, konzerv a it állapuu. Arca alig valamit, agy hogy arczkép után is
máj at 22«a bárom
uyelvan kis itludarabuK adait»k el6. A
saülők és érdskeitok uagy s«á<obaa jel-u-jgaUta at.ui dráma, vigj-uék uép»AÍOiuii Lek meg s vtlóban ali»i*nof dictáreiet ét \ és opereite ttiolarsulaia Ta,lób*u egy»k« litmerétt arattak a iserftp Ők roiud gyike, j a vidék legjobb tsorvt-xetu stinUr-ulata-
Komuly igyekeiel, rend és mindenre ¦jedíi ligyeidm, mel áu nagyobb pár-
rep A
nit a kiíjtéf, mtnt • b*tor»ág doaáa híven matati-. bugy
t[ang- j tekio-
i nem ism-rő ;evékeuység ' higgiduag íegnebb ja
taa* atartó, nasa. Igeu
P«, f»rre«:ier UodCx Janoy, M*d. Vil.oeu- 1 dicsérnlea ]QiésKed«s U'.ie, bo^y föle áron ve Cíotl OiulU, Ai ce t. tills Kroii Er- ( nép*ióadátok»t is tart, ambir eanak TÍf«->ti, Md . Cilia« Wittm^er Irma, Mdl. aaabaió ereje »«d, at«n » oépető*da»oka. Virgioe Ctigah^iy Attna diux gou^er- ; íukabb döiaian kelleuo tartan.a üoonep-oantet. Ktvu^ i'aofent truuvé Bartot Ssi \ «¦ vasámapokoo, a társulat elé< n»gy, dí. Qr.nd« éle»e E dAdy Sarolt*. P.ui.e- | nem igen b*loa moxer-Míetéíbe. A* "" nt-urt é-éTe--. — Ddr re.che Vetter ! Ewi! ka jeiUmre mu.al, bu^y a bérletdijt Dom [•ina., Ano* Vjtitt Giiölla, | olóre iiodik, baneto utóUg, amin. a kö-Mai»nie, Aitr^d K<*dődy Irma *>n.ég kiváoj*. Kitúaő nők: Ligrtmé, c ,. . . ,, ,. .. .. . MBaor n.uwr arm«0 Wi.W . Gu.lUv Er- B tlugh Ai.josné, Borotoé, MuoOnné, Vi-
ft-lismerbeite volna bárki, a ki életben dMj S4l0,Uí Ju|„ WllllIlg,.r irm. üe-dur H-. miu aav B.logh ÁrP*d, M.Mn,
nem is látta. Hatalmas ivezetü, „chw^ter. Aladár der reicbe Vetter Len-! Nímeih, Boross, Pén»w, Ol*«, sat. Mm-
domború hoinloKa, torzooborz sze- u»r lréo. Drótot Knabeo Lutaer Iróo, tán neve* -,,5-dast wnanak, bii*)umoi»l
möldeivel megőrizte régi jeltegét. Róth Irma. — A m er e r p o b á r. Pa- | és tmteleitel felkérjük kötöaségUoke
altOZOLt M<nh«rd Bela Wsis Kindar m
alatt áüáu Kiserkedzett Odöi Összekulcsolt kezei na, :
jó társulat mái tó pártolására. , M*ri»ka Bv>ikovit« Iluu*. D.Q. K.ron Er«, — Jubileum Feeki AI-joh
egeszén , ^^^^^ p(I[il 3llllilU A(lttl, LODI, JJi. | C1a, gm%d. féltőbb BÍp.tkolai tann i. hosszú |1ÉÍ1. jrtn4 LiCii B^s«kovit• M.rml. éTes taonótkudítántk jub.Uumt
Csak szemgödrei üregesedtek le. Tö : t'W«« Mnl.ow, Júliák* Wuu.g-r In mött, erós bajusza pedig rót-vörössé faUult, valaaiint betegsége szakálla is.
I most is ugy tartják a kis < ébeDfa-keresztet, mint mikor
it. A
B.iskuvit. M.rgi Erdldy Irma, B*r<a Csiijah»«y Aa- i jumus^l-éo Al.jus oapjio
apol-i 2b
. évi
ra-perczig tartó
Bartoa Ss di. Ela M.k-y Ei Margit Erd6dj Margit, Kaiicsa Va,doer K-ticaa., Irma Boih Irm., Mariska Hu-biaka Hariaks.
— Moalrovtes János nagy-lcani-
gróibi íorű:«:ni!k nem csak jíl«D, baoem í Tiüllri tették. Pár
mint a jóv3 ciklusra megiálasilaodé agooszkálái után. mely kőnj'ekct »ai kerüioli aspsrn-plsbaiioa ur°elaökl«-
'csalt sokak szemébe, újból lezártak!" ai»u május 24-én N»gy-Kani»a4o a koporsót s nyoicz temetáór falira- '.*•'• f»r"csríudi «irdaban,minib»lyoi.M
képTÍael/ija.
Fdifpáo ur többaaór sstSlalt fa) t4-
laajoivan -ígyoa-k koaaöaiéaiero üdvö-aoiie Eilner kandúrt slb.
MsÓDuki asavai iráaU táplilt ragass* kodiat emelték.
IdS
téfeMlk6l81te„átTÍte,t Elózete. :
[
y mg. tava.., toro-
I n«", malv«n a kerülal öaaaaa plabADiaVía
pompás babérkoszorút tettek *,kéPTi..l« ,«lt. ••»««••*• jeiío «lutí koporsóra, melynek széles nemzeti' Nowlopy Gyula, Ambrat Ferenci, Nyéky volt Olvasható :'Pál. K.öb$lót Iasre, Király Eiek, Kocsis
lS-ao
déleifitt* tőrjei prépotuég Gizella." Mire a menet megiüdult, ] ¦_UTOOTtt.Sa«Dagli- a Deákmauzoleum lépcsózetét s kör-
elkuértétc ; Eitner Sándor, T»kách A.
nyékét
közönség szállta
Vincse Tik»ria», Huttro* Fióri^ Un a a helrbeli sieot í Lét u án distebéd levéj,
kap-r üe-
« gaadakör .éawről, Samegbi Tivwiar y
urak, kik T&rjérÓi ebéd Uláo eiváiuk gyeletes buzgalomból
I lem eo báifónök ur t/iT*íly-»en ödvoBölie, r-— r-3 ^ tftrül8l kö.úrtrtia a uj esperesét, ki vitel ke* „oat t vendégaserelÖ hasigaada ét iMr-József ftetat tártatra t » kerület papjaira omol te
_->»; T*polcsáo, mire aésre,-U budapetn reudfsiJ bitotitágai ertetuét- kibuetfc'otta. — Szombathelyről irjik a követ-ke>6 mulauágos lörtéoetkót: — As Uidö-¦ott borbély. MulaiBÁ^ot pórt tárgyalt * oapokbao a tsombaihelyi tórvényssék. A p©re« felek,
y
Siombatbe y János
két ismert dégL&a éa
TőUöaty borbély voltak. A két i»omiié-dot H*«»fi Vor*i Jioos, a „oép kökíje" tette pörbeli elleakbasokks, rémséget ,tnsgrová*i kalandot" Írván a jámbor borbélyról. Tőttö*sy H»iocimannt tartott* * .Tors* értelmi ssersdjéaek t olyasmit taláu róla mondani, ho^y Htiocimaan rágalmaaáti pórt ak»titott a Dyakába. A tárgy*i*áton astáo kitört * keserűség a vádlott borbélyból „Heincioaana ur, imigyto p*nas»kodott a bo bély, már nem egy csúnya dolgot mivolt velem. Egyiser magából hivatott, hogy egy eiftkelA vendégét borotváljam meg. As uri outályl magam ttokvio .ksielni*. siettem * veu-déglóbe. B->oyitok * tiobába, hát uramHUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
fia,mit látok! Ai Mit a i ró l három borju-íej mereattelto rám meguvegesedett sie-
mei:. — Április elsejét) jón hoztam egy pincér, hogy meoj'k |« gyoreao a türd.V hátba kupolosui. O*tzepakoLom instru meDtumatmat > belépvén a kabinban, ott utal "in a Heioczma.no vithordó ssami rat. D-* még e«t 1S ©UfirWn ! Pár hétt kév'bb f<tphutáira hivatott. Atm-gyel kát Cxibúk Idorkát találom mi bepityó-kátva: -gy v^o awtooyt — hias ugy is letatik ismerői — a kin«k már etelőtt 40 nsL«od*>v*l mind kibollntt a fog* De még mind naak rmmi. han^m. hogy < gem ataal * csavargó bolonddal rangé keltetőit, as kihntmt a fodromból.' Kőnél már sem bírta tovább a mulatságot ¦mi ki « [Orvényláló urak kniiil. Igasi ha-hx'ában atouban oaak altkor törhettek ki. mikor a í«i«* kibékúlve elhagyták
— MegbiTÓ. A nagy-kanizsai .Ha-
daityán-Kgyiet" 1H87. évi juoiu* 4-én, asaz itombatt.ü, a „Zöldfa" kertben fény »• beog*li vilagitá* mellett tártkorü tavaszi tánczvigalmat ronda*. A vigulom ¦ tisxta juvede aie a „Hadaatyan" árva- és •egély-alap javára fi-g fordittatni. Bolép'.i-díj: 50 Kr. C«aládjegy bárom személyre 1 frt. K*zd-te e. e 8 Órakor. Kedvező len id'> eeeiéu a mulatság a jnv6 vaaaroap tartank meg. A „Hadaatyao" egylet ne-Tében Varga Imre slnök. — L megiSró kösléae alkalmával nem mulassthatjuk el a t. közönség figyelmét tel hívni e valóban humaoas ccém egylet iráot. — Hogy pártolásra mily mérvben méltó, igato ja alapatab*lyá<*al, melyben főcsélul van küüzve ai árvák és ói vegyek, ugy stin-téo a munka képtelen tagok segélyesése. — Ettől eltekiotve, pártolást érdeme, a rendesendL 'áocivigalonj már átért is, mert ss egylet által eddig reodesott minden mulatság a legjobban sikerült.
— Galambokon s pUbános 240 frt értékű két okréi május 20-áo éjjel elhajtották, a nyomozás eredménye as lett. bogy a plébános aaját cselédje adta késre, ki is eituratott ¦ ugy la tank hamis neveket vall be, m"!yoek kövelkez'ében a felfedését oehetitve v.n.
— Se kedves — se czipo. Nem meafze Nagy-Kanizsától történt, aől sokan att állítják, bogy bis, városunk m*ga volt színhely? a kovetketö mulatságos esetnek. Kgy p^nctér beleszeretett egy le-
. ányba, de ex még oem a legnagyubbbib*, m. terméazelear üb, bogy nemcsak szerelmével, hanem más prózaibb tárgyakkal ia megszokta ajáodékusni, de még ct sem baj Baj csak as, ami most kör«tkflSÍk.Á pmcsér e^y atép májusi napún kíállhataU
- lauoak találU a kávéhás ssorutt levegőjét. sttthaduBi attarváo ettől, fnloyitá as ajtót; de a roas levegő belyelt elpárolgóit maga. Ig«z, hogy a kávéhás tuisjdoooaá* lói oem vettbucaut piacterünk, mi különben a kávé* b*ja, d* hogy imádottjának De
* hagyjon valami ssemlmi zálogot, est nem trheli egy melegen értő ssiv. BHa az éa Stivemet valami szorongatja, legalább as ő lábát is noriui valami" így vélekedhetett piuctérüok és rendelt elpároU páti* eló'.t egy par elegántoa csipöt, ter-mósteteseo akkor Etetendő, ha a „ked> \m* mrg less relf elégedve. A cupő elkészülj basa vitetett, megtartatott; ssokott nckülönbeo a csípők előtörténetének rendes kezdete leooi; d« mint a t. olvasók látják et»k nem voltak öly miodennapos i-i'p'k, eiok a medailloDt helyetesitették, asial ¦ küiömbséggel, bogy a „sasretett" arcsképe heiyett as „imádoitaak" lábai voltak es^kbeo. De ob kegyetlen sors csak *^4 oran át elvethette az imádott eseo storoogatás keliemeaségnii, mert a ciípési másnap reggel értesült a piactér . elp*rolgas»ról elküldte az inast a cxipokér*. a következő furfanghoz folyamodva. ElŐ-•túr is meghagyta as ioaaQak, bogy a lehető legudvariasabb legyon, mondja meg s> kisaasaooyoak, hogy a csipők elcserél-t«ttek, ai Övéit még csak holnap lessoek kéasito, kéret nebát a maj»tter a tegosp hotoii esip<5kot vmasH. As ipsie nagyon jól eljárt mégbizattáaibaa, mert bis a sse-relein etea tmoga visetavándorolt * csipeszhez. D« a másnapra igért cxiptSk csak Bem jöttek; levelnt intetett hát as „imádott" as o kedves Caauájáhos, tudatta vele, hogy a sujttter elvite'.to a ctipő-ket, Je as igért©kot nem küldi; legyea oly jó és intézkedjék. L levél asooban már nem talál la meg a ezimtettet, mert fi toár 3 oappui azelőtt megtette a jónak" vélt iotézkedéaeket, csakhogy másTrXs;-baa,t. i. a szökésre és igj most — s* ksd-ves, - se csipŐ.
— Gjásiblr. Nagy-KaDi««* varos aljárásbiróját Arvsy Ssodort mély g> *•* ér:«. E hó 24-én hunyt el apósa, Takács Pál lukafai birtokán 39 évei korában. As elhunyt egyenes jelleme éí jó ekoojsága miatt egéss éltén at a kös-nsiteet iárgya volt. A család fájdalmai enyhi s« - kosréazvet.
— ÉpUkesés). Dr. Scbreyer Lsjos •sgy kantss*. orvos megvette a , Keres-kodelmi és iparbank" tulajdonát Képeső C»engerj- éa isk.-u^c. sarkán levő baai.1 ket és ennek egyik réasérs a Cseugery
Icaiban oq ve tett intéseit palotája mel-i, még es év falyamibaa a asumszéd-ot méit.i házat f,.g épute ni.
— J¦tatom. Napi reodea v*n ssrbb és jótaj a kutyák ©Uop*»a. Mu ki»tf.'.n a orsságos vásár o»pj*- — *"-'
MAJOS 1887. 2S-4.
tíóxo
g pj
v >andnr urnák egy w i é lk
st feli
tíóxouv >andnr urnák egy wm\} easúrtt 2 éves igen s»ép tei-.»lk«ta kaokutvája ellxpa'ott Aki fitasavas kált
'pa'ott. Aki vjassav:asi a kárUnuít-iak, at ]() frt jutalomban réate-ül.
— Zalmure\rben as uj Upvi-
oliWáia.itAi'-k juuiua 2i,-ka tar a'.itak
ell
.Polgári E«y7n • 1H87. évi juaiua S-áo lajái kertjébao a „zaiam gyi tütkuri -mltak" jmvAra aArtkórií táDcivigrt'mat r*»ud"t. Belépt, dij sx-mé-y'-iikint 1 frt Kot<i-l" vml- ií oraltor. Aa emberbarát, éa D-n«s ncélra a fe.iilfi.o'éo^k koaso-aeitel fogadtatnak étt nyilváo->«an a\ ug-latva l«Msn^k. Kndv*zóllf,il idő Mae'én a
tátik m-g. Hidou a tiép iut«iiti(jvai bíró tórekréat üdvcniiljüa. a t. kósón-iég kiváló p^ritogasá: kérjük.
— Smlonna tolvnjoL F. hó 23-r virradó-* a Teleki-uizao lakó Vajda Fe reocauek a ker:b« oéső kamraablakját
tiea KKC°k kibontották és ono«*> tobD o.dai»Zalont)tt. sonkát és egy fazék asin "llopt.k. Ai ^gyk tolvaj Litóbegy f»lé vette u'jái. utkösbeo ssonbao a ba-goiai cs^sttői, ki fegyverrel v»n ellátva, anyir* megij«dt hogy a nála levő csomagot a msaoben e.dobta Látóbegy felé futva meoekült. — A Osósz előatör oe-o tud la m.re vélni a dolgot, hogy miért fut előle ez as ember, végre odameut s hol a caomagot eldobni látta és ott mintegy 15 kilónyi ssaioaoát talált. Bihotia a kaaiassi rendőrséghea : itt egy Iá óhegyi lakost vetlek gyanúba kí ellen a nyomó-lát folyamaiban van.
— Lapnak utóbbi ¦tárnában jol-tett azon bír. hogy Kardos Sándor önk. líitolló alparaocaouk ur állásától visi lépett voina. — alaptalannak bizonyult!
— Lapunk mai ssámáhot meilékelt Ürondurtí savanj-uvit J'rospectuaát ajánljut olvasóink b. figyelmébe.
Egy bét tortóiete.
— Megyei r. h. A marakorestturi íegysŐvalaastss juo. l5*éo le«s. — A kanta ti börtönből megssúkött rabot Becss-
be'yen és Póláu látták. — Bskewv le'.s-nyei körjigysó leánya, a ezéplelku liar-csa k. a. meghalt. — Kit Kamatán és fiagoláu lólopás tör ént. — A Csáktornyái kisdedovoda 2(JO tr: államsegélyt kapott.
— Tapo'tcsán Ssatmán ssiotáraulata mü-kodik. — A dé i vasúti mon étrend ben
ii változás all be, jdvő ssámuokbao kösöljük.
— Hasai r. h Ki h Mór köayv-adó Gyula fiu kiadói társul jelentette. |
— Etztt rgomnál 8 egyén a Dunába fu-ladi ~ Érdély-pBtrűfsényi járásban a kolumbácsi l«g>ek 30 ssarvasmarbát pussúlottak el. — Savaoy u Jósai Ii lovára stállitaUott életfogytiglani börtöore ítélve. — Bpe*tea as „Erdélyi b»tár" 15 ezer forintut jÖved*lm«s«n. — Atot•taggyűlés '.agjai egyoapi dijukat egy hangú-Lag a batai tüskároaultaknak ajánlták fel. — A magyar orvotok és természet-visagilók jnvÓ évi vándorgyűlése Tatra- j füredea Ust. — A váczí püspök s leégett' eperjesi templom felépítésére 28 eser frot adományozott. — At uj nsgyváradi püspök 24 eser forinton megvette a Török János-féle 13 eser köletM kÖDyrtárl és a szatbmári egybaamegyéoek ajsndékotta.
— A gyVi varotbásanál nagy aikkaaztá->k törtetitek. — Ai ozorai mén tel epet
Nagy-Audra helyették át
— Külföldi r, h. B^lgiumbao a muokások forroognak. —Á keletrumeliu hstóságok eltiltották a ctárért tartott egy-hásl imákst. — Bulgáriában a pénssa-var Utfipootra bagott. — Amerikából 200-nal t^bb magyar munkás jő haza. — At oruat ctár caaládusiól leutazott a duni kosákokhos. — Billrotb. hiroeves sebést-
,nár vestélyeseo bstog. — Kínában aa első vtaut megayittatott.— Ausztria több vidékén havatáa volt. — Munkácsyoak „Hoaart halála" ct. festméoyét egy ame rikai tábornok 50 eser dollalert megvoUe.
— A francsia korona gyémántjai árverés utján mintegy 7 mílio frankot jövedelmeitek. — A .suliin élete ellen öass©esktt-vést fedestek fal. — Weimarban Liszt Fereoct-szobrát a napokban lep lettek !«¦
— A párisi opera Comique leégett
Feielóa sserkeazlú es kiadó :
baTObfi lajos
L.ptul.ja..-,.. : WAJÜII'.S JOZSKF
VÍD-JEGY
PEZSGŐ
Bolthelyiség-váítoztatás.
F«l>» ávl xju M LtH kut»
HLATKÓ JÁNOS
úr óta faaaillú
a fStéri Eb..n,p»nír.r-fíl*> bázbAl s fétlcnl Df •aifcs, * .Korfut- Tendáló átelUn^bpu Bola
ojonan feldíszített bolthelyisógbe
liatai én külföldi diratu
általa flileu-ben L^iited f«V6üluioTok urrtrint* Kl»m Uld> Kyári kelsi^k naKyrálawUkba,, kéatletbw talíL
tyoratn, pontoatn, a 1«LJ ucáojo»atbaa
MiU. a<en blalhel,M|n> ,álu.a«t4^t a a i. kOiSnaic o. m tiaault n.Sim braaa tudoaáiárt bo«o« • pirtfoi[».Qkat tiaitelaueljsaeii n^ikotiöoiJm. bi,alom«aJ kérem alt r»aaenrp továbbra iB feotarUni, Bit én ktaul-e«. Ctjel.mmel, kiriló iirjekaiattel *• ponio, azol.alaltil vuiomok, bofT a beuta helyeMtt bisalmat i tulet™ iránti pirtfogáat tolid ém minden takiatetbeoi meg«l«g«d*fl-
1837. isijiu hó. Eiriló tústdattal
Blatkó János
X
o
¦ gLegjobb asztali- és üdítő-ital. ^,
Hazánk legkedveltebb ^•¦l >
savanyuvize
1_
d)
ÁGNES
mely nemcsak & polgiri körtliben kedvelt, de ut»t tört magíoak a felaöbb é* leg-fel»5bb körökben is
y p
fel»5bb körökben is.
Ú fensége
ii
rendéi italul szolgál.
Ionj-Unünipolyb*n, Alezuidriiban. legközelebb Fiumíbin is ép t h&x&nkb&a áliláan a kolera megbetegttdés ellea prae*«rvativ
p g h&x&nkb&a
gyógytieroek biioaynlt
Friss töltésben az ország minden gyógyszertárában, füszerkereskedésében és vendéglőjében kapható.
OrHiágoa főraktár
L.
m kir. »• Bierb kir. udvaxi y
BUDAPESTEM, Eruab«t-tar 7. n.
Borral használva kiterjedt kedveltségnek örvend.
o o
•a
I
N
Nagy-Kanizsán kaptató: Fesselhofer J. Eosenfeld~Adolf, SchwarzA Tau-ber. Martin &] Huber Prerlmyer 4 Deatsch, Manón Adolf, nrttnil.
"o
At általiDOsaD iamert, j<S hiraevnek örvendó » több oldalulag kitOnteWtt ióa-borszett k««i iEméajrem — kelandoséffeacl íog»» — »ok atáataanak lévén « otóbbi idóbeo kitéve, etbatirottam, bofy «*okoa czimjejfeíoiet módoiitom ¦ arra kék nyomatban aaját hit.m kalto klaltját vesaem föl bejegyettetvén ast erriaeramind »ed-a bodapetti iparkamaránál.
SÓSBORSZESZ
áron •nytitéít etskSaol :
________UM.Ua. hnt>. tt%- 4. ft|«t|taia«k. uaatyHtonK ktnüMk itb. itb
elírni; J« alll5n»ieii • bjaorai«l«i-kai6-ÍJ«<-íí4í7«JCl"'«'. m«a(i». 'f* j* baliiu-
Koa^i.atitó laertll ia ic«a ajaaihmt^, a mennyiban a ÍOU*^ f«aj*t «l5**(ib a fg.BDit «rSabiti *• a stáj butt, 61 aaa|talu ift nyer a tteta elparolfaaa QtAn T&la-minl ailnlalo. e >«er fej-oiiara ii a bl|Ma|lk eröailéaére a Ujkorpi kapaSdéi mtf ftkadilrosiaira «¦ aonak eltirolititira.
Ara eg> n«f>- «ve«|[el 80 kr., egy kl.ebb avrgtél 40 kr.
Hasuiálatj Btasitáa mafjar *a(y német nyalván, bi* ományoiaiai névioráTal ellátva miadsB üTPgbet mjyen mellskeltetik.
Véd|*fy 319
RAKTÁK4K NÍ.0Y-KAÍÍIZ8ÁN: RoamUdA, Sdiwarts s« Ta«s« Strem e. Klein, FesMÜioff.r, Belua Jísmí. Mindak Gy 8. Pr«*ln.ayw
Dentscb Martos
Habr, Prifer A
iadapMieo IV k*rOlf-t, Museam kfirat 28 aȇm.
Hapható Csáktornyáni
Tódor Jéaa< Strahia tMtrérek, Oraoer lertvarak Fink J. O Eirnner J. 8046 l—í_________HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLJÖNY
1887. MAJJS »8-<«.
RUSTON, PROCTOR cs TÁRSA BUDAPEST
ff
nádor-utcia 11. 8i. alatt
•jaolják
nagy raktárukat
ogy mlol :
Szeges gőz-cséplőgépe Lit 2V, 3 és 4 lóertjü nagyságban. Járgány cséplóket tisztító készülékkel rigy i nélkül.
¦ barmaa elcétet
Sor et izáró vetéfépaket. íznaiyljtifcn. rtttikat m kaa«ríeza-a«rxs«liaat ttk a ItftloMM artkn •• ktpveiS fitéttltklul
Árjpxyiékrk kivanMra ineirn (:'s b.rnu nU <¦ kaldrtnrk. 3044 1-8
(Bazilika
? SORSJEGYEK.
Hfl"^ Ö BS" T 3 SC UZAB^1 1S8J- !¦* ben fÓDjereiu«i|ty«.t: ¦
Joniís l-üi: 200,000 forint oü. ért. J1 Deczernber l-en 100.000 fórul osztm -tsltl ?
ErrdrU sorsjeirjl'k a napi árfolyamon. ^
l?rliy-\ 5 í'irij-Kjr- 24 h*n rt'tr.lotb'ii^^^kn' 2 %O L
24 r . HA mm f
n. f n K k íi m • i e^Vt ¦
j.«jrek(10
nnaii jáuiisi jogfftl m
1887. jitntut elnején történé humánhoz m
A ltgkitpbh njrrsményQyel kihnxott ¦nrajpfypk .1 nyirreményhUM- ¦ noknil it toválib játiaanak *Z
tteresiecielml
játi
VÁLTÓÜZLBTB
55 Európának legdusaba szikany levany tavanyu vize.
1886-Uan 1 Millió liter aflatott ni.
Borral
np tettetik.
v&ED&lriD«d*Tel »afj csukorral regjhve l<*gQdilóbb re]h«b«ó italt ktpnl, miirt u át
l'l, \ U V, liter kö>Öo«4ffi «lak. :'|, 1 é« ', liter •redeti palacck. Ei utóbbi a fÖldaU'ti tülté* mifttt »okk*l öapoutoa.t-ttabb fa wirt
gy'gyciílokr* míndiaktbb fcjánlbuó.
Hamisítások meg- ^0 ^ den dugó felsö-kőliinbözteté- * # '+ je a következő se miatt min- V jelvényt mutat.
1 raáeini íMiíet; majnstoi szeptember mai tart.
Bívpbb irási ós bármiféle felvilágosításokat bérmentve ád »z [
|V Kizáró'iigos fóraktárak a köretkezó czégeknél vannak: Nagy Kanizsán, (artll és Hűbef I^o^ák féle házban, Z -Egerszegen Fenyiessi Miksi. — Keszthelyeo Wünsch Fe-rencz, Zala-Lörón Banger Pál urainál. 3047 1-*
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOCXJC
o
Q I Alapittatott I8?8 ban
o o
BEKÉW JÓZSEF_________________
ÉKSZERÉSZ, ARANY- ^s EZŰSTMÜVES
Nagykanizsán » viro^b.í. ái-n^D^b-n.Ajáoij.
W toei\ araij;-, srtstarni i bűi remoütűir-oraí raktárát
úus Yálasztékbant jutányos árakért.

ArMjoöi tjaiűk 2 frltOl fellebb
Arauyférfi . 5
*'«7 j«CT . I
Ar«»j tjrírík tjí»ititul 10 ArMjfo^Sk . ÍJ
Arany férfi-örilinciok 2U Aruj D;i öraliaciok 20
Armny nói remon-oir érik Sü AraB7 kere»t«k S
Aranj m.diiliik 8
Aranj bro«ckok 7
A»nj fOjjík 4
alatt Titzivétítttiík Ré|i truty eiiit
Armnj kirékfk 10
Arany lenetek * j
Arany collier nyakliocs 10 Arany int-gombnk 2
Armnv férfi ajakkcndStfik s E«l« erökanalak darabja 5 Ertit kiviakaulak , V
Lin* tejro«r5 B 7
KsQ*t leTPsm«ríI . 14
LaQit6 par eTÖaier «iyatl 14
3034 4-*
toskan t«Ijentt«taek, a«ateUiL tárgyak 8 nap
vagy éktztrtarfyik I l«gaufa)tbb arakert Bffv0ttta«k. vigy i|akert Uastreitvtavk.
reaxletüzetéa mellett la.
Mily tiuulttle]
BERÉNY JÓZSEF ezeliittt MILHOFEE S.
"" ' ar»O5- ¦ MÍUtniŰTei
D » várothii* <íteileo«beo.
ÖOOOOOOOOCXKX?000000000000000
SCHLICK fele VASÖNTÖDE és GÉPGYÁR-
réazvöny-táraasag; Budapesten
Központi iroda: VI. Váczi körűi 57. — Gazdasági géposztály: Külső váczi-ut 1696— 1699.
SCHLICK fele szabadalmazott
SCHLICK-Jéle szabad, egyes-, rayol-. kéttűs- és hármas-ekék,
2 első dij, aranyérem és még három egyéb kitüntetés.
SCHUCK- és VIDATS-Jék ered. egyes-ekék kapáló, töltögeti és porhanyitó-ekék stb. ¦
„TR XMPH" * aorvotögépek
Lr-goagTObb Lifüutrtéa a i araiy <]i«zakaMiy a hatvaal Matrttkiii <
Gözcséplök, járgánycséplők,
gabona-rosták, őrlőmalmok.
akarmánykéizitii ét egyéb
gazdasági gépek.
Eióflyös ízetesi feltételet.
Legolcsóbb árak. — Árjegyzékek kívánatra ingyen és bérmentve.
A leejohb
czigaretta-papir
a valódi
i LE HOUBLON
| fr»Dctift gvartniáüya,
1 Cawley és Henry párizsi
! ______UutnMáwktét óvatik
K^rn |*apir »e?» iz*r»IUtott l»r. JJ. l'uh
Itr E. Lodvir. l»r. K Llppnann bécii v«-
|ye«*efi tanárok iíUl, kik a legjobb ajánlatot
; adták, ugy « kitüoö mjnöiee. t»[amint ai
; «gé»*»i(rre n«n irt*Ima* ti»ju voltáról. ¦ b«gy
mint ilyen, * m*ga Demébnn ejjjetUn.
K.á.1
ci; •
K;íivetJ:n :*M)ta(röíhajózás
Hamburgból Newyorkba
Diindtri tEPrclan t^t vasárnapon,
HávreböL Newyorkba
miü.iín k-dden.
Stettinböl Newyorkba ól N
és Tá,rsa PragaBubna
Vegyes ekék egész vas és aczélból
sokkal Urtúsabbak, mint azon ekék, melyeknek fa fogójak és fake rekük van, — szállítják pedij. következő árakban :
3 - 7 méljmenetttt snlya 90 kilogr. . . 33 frtíi„« 4-8 ' . . 95 .... 35 . 2i|
6—10 . . 100 .... 37 „(Sí
Klókés nélktt! minden eke 2 frttal olcsóbb. Szállítási tereglajt az eke kímélésére 6 frt. — Minta lapok és ár| gyzékek ingjen és bérmemve küldetnek. 2994 11 — 12
1 mratli és Társa országos gépgyára Práa-u Bubnán
Magyarország főraktára : Budapest Váczi-ut SO. szám
«¦¦¦¦ ¦*¦ ¦¦¦¦¦
Hamburgból Hexicób*
bAkt
po>t«|t6ihajói kitunS ellitii
.*^'JA"«".",'?ik*i,fii
y liáz.
j N.JJ-S.H.U4D. m-Iy áll 3 %ra ot-
csai <•- «cr Taktioba, konjba egy udvari- it Íürd6»*ob*, mofttkoojha, él^aka-kamara, ptdláa i» pincae, — köaelébeo
i egy botaa- ttrloaó udvari háa 3 uob*, élatk*B«rk é« koorba. Lgv igeo ai^p parkvtflrü od^Ar, kat ig«a jó ivá vjtMi. Vin további ki ü»í> e.yöm6lc«64 H konj-hakarl, n;«lyol «lbelT««t kovalkaat^bis •aab>d té»bí' ád «1 a lulajdoooa.
Bőv«bb ^rtetitáct ojrujt a lalajdoooa N*gy-Kaniuio, Cieageri atcia 28. ttám •lati. 3039. 3-2
I** ¦¦!¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦ ¦¦¦¦¦¦ l»» ¦»!»¦¦¦¦¦»¦¦¦•¦¦¦¦¦
2 Fényirda megnyitás, g
«^ Alalirott van ezereDcaém a nagy-kanizsai és zalame- JJ
¦¦ gyei magas araságok s a n. é. közönség tudomására bozni, mi- ++
szerint a délzalai takarékpénztár épületében levő fényképé- ¦¦
szeti műtermet a jelenkor igényeinek megfelelóleg berendezve ^ ^
f. évi májns 1-tól megnyitom. ¦¦
Fényképek minden nagyságban a legdíszesebb kiálli- ¦¦
tással, műtermemben megrendelhetők. ^^
Magamat a magas nraságok 8 a n. é. közönség be- ¦¦
cses pártfogásába ajánlva, maradok legalázatosabb szolgája. **
Kelt N.-Kanizsán ápril 50. 1887. XZ
FODOR JÓZSEF. ¦¦
3031. 5—5. ' fényképész. ¦¦
TARCSA
111111111111111111111
rasuti |lloiuHKok N/.oiulialiel) és ANpantr T
Atrej glauhersós-vasas fürdő.
Az Meny megnyitUsa május 22 én.
3016 4-ti Fürdő jelttgyebHÚg
I I I I I I I I I I I II I I H-l I | II | |+»»
WajdiU J6u*f kimymymdijdMl Xagy-Kamuán.

Insert failed. Could not insert session data.