Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
10.28 MB
2023-06-07 13:59:44
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
120
235
Zalai Közlöny 1887. 006-009. szám február

Zalai Közlöny
A nagy-kanizsai „Kereskedelmi Iparbank”, „nagy-kanizsai önkéntes tűzoltó egylet”, a „nagy-kanizsai kisdednevelő egyesület”, a „nagy-kanizsai tiszti-önsegélyező szövetkezet”, a „soproni kereskedelmi s iparkamara" nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap.
26. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

\AGY-KA\iZSA, 1887. február 5-én
6-ílü szára

Huszonhatodik évfolyam.
i
Előfizetési ár egész érre . . . 5 írt — — «1 évre . . . . 2 frt 50 kr negyedévre . . . % 1 frt 25 kr
Egye» számlO kr
HIRDETÉSEK:. 8 hasábos petitsorban 7. másodszor
. s minden további sorért 5 kr.
NYILTTÉR8EN
soronként lO krért vétetnek frl Kincstári illeték minden egyes hirdetésért 30 kr. fizetendők.
I
á lap szellemi lészét illető közlemények a ase-k''Sfi^^ffh* Z, anyagi retxét UW>tő közlemények >edig S kiadóhivatalhoz bérmentve intéx-ndők:
Nagy-Kanizsd n takarékpé uatári épület
A nagy-k nizsni „Kereskedelmi Iparbank", a „nagy-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet, a %nagy-kanizsai kisdednevelö
Bérmentetleo levelek nem fogadtatnak el.
Kéziratok vissza im küldetnek
egyesület", a „nagy-kanzsai tiszti-Önsegélyző szövetkezeta „soproni kereskedelmi s iparkamara* nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZÉR, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.

X
Farsangi elmélkedés:
Megkezdődött & farsang; a vi dám kedélyű ifjúság örömmel látja a báli saisont, hogy kedve szerint mulathasson. Ki is venné azt zokon a fia-Ntalságtói! Vérében van az neki; apáink és őseink is igy szokták volt tenni. De vájjon mennyiben hasonlítanak a mostani mulatságok a régiekhez ? Semmiben! A régi kedélyes mulatságok. melyek oly hiven tükrözték visz-sza az egyszerű családiasságot, a kölcsönős barátságot — ma már di vatszerötlenné lettek ; helyét az önteltség, hiúság s a nagyzás eszméje foglalja el mindenütt-
A mostani bálokat nem nevezhet jnk lélek és erkölcsnemesi tő összejövetelnek. hol mindenki jói érezheti magát, kinek tiszta erkölcse és jelleme van; hanem olyan helynek, hol fitogtatni lehet, kinek milyen ékszerei, piperéi és fényes öltözéke van. A fiatalság, de magnk a család anyák is azon báltermekben érzik magukat jól, hol igen fényes volt minden és az egy-szeiQségne; még csak nyoma sem volt. A bálrendező urak pedig heteken át azon törik fejőket, hogy táoczrend, a bál minél fényesebben sikerüljön.
Mit használ, ha a sajtó némelykor — de igen kivételesen — fel is emeli dörgő szavát, vagy a jobb gondolko disu rendezők — a meghivó aljára ritkított betűkkel oda nyomatják .Kéretnek a t. hölgyek minél egyszerűbben megjelenni." — Ezen kérelem a rendezőség részéről, — leszámítva a jó akaratot igen naiv, * daczára stereotyppá vált gyakoriságának, alig akad egy-két nő, ki ezt figyelembe is venné; sokan tudomásul sem veszik, s elhangzik mint pnsztáb i kiáltott szó.
Ha ennek okát kutatjuk úgyszintén a rohamosan terjedő fényűzését ; azon tapasztalatra jutunk hogy ezt
annak a hozományát a d vatárusok számiája nem fogja megemészteni, és jósága, nemes szive mindenkor nemes tóke, — egy egész család boldogsága. 3 ha a divat hősnőinktőt nem .tagadjak is meg a szivjóságát a nemes gondolkodást — bús ez igen gyéren fordul elő — annyi mégis áll, s ezt az életből merített tapasztalatok is igazolják: hogy a kaczérság. binság és nagyravágyás elfojtja a nemesebb érzést 8 kinek szivében ez fel burjánzott az gyakran önmaga és családja boldogságának árán is kénytelen ezeket kielégíteni ; s kétszeres jaj azon szegény családapának, ki úeje igényeit nem tndja kielégíteni, az ilyen családból a béke, megelégedés, boldogság és kölcsönös szeretet örökre elköltözött.
S mit tesz mindezekkel szemben a ;i sajtó ? Ha némely kivételes eseteknél fel is emeli szavát, társadalmunk ezen ferdeségei ellen ; igy far-sang alkalmával mintegy megtért bűnös egekig magasztalja, dicséneket zeng azoknak, kik fénylettek és ragyogtak a pompában ; s így mi sem természetesebb, hogy sokan kívánnak a magasztalt bolygók közt lenni, azou reményben, ho^ymost pár ezren fogják neveiket olvasni.-
S hx véletlenül kimaradtak a névso bői — sokan előállnak azon piperkőcz római polgár mintájára, ki Antonius mellőzésén felháborodva igy kiáltott fel : «Micsoda engem észre sem veszesz ?• De igen — feleié Antonius — te vagy azon ember, ki haját. fogait és körmeit oly gondosan ápolja. — Hugó Viktor, & franczia költő király — Dupanloup abbénak, ki vele egy szereucsétlen polémiát folytatott, egy alkalommal igy válaszolt: „Monsieur vr.n szc encsém önt sajnálni.* A hírlapi kitüntetésre vágyó nőknek agyán ezt mondhatják.
A nők rendeltetése az, hogy nekünk férfiaknak tessenek, hogy izjé-
sünk szerint öltözködjenek és cselekedjenek ; ne fokozzuk tehát mi férfiak a nők hiúságát — becsüljük meg azt is ami szerény és igénytelen, vegyük észre az elrejtőzött ibolyákat is — ne csak a fénylő csillagokat, mik előbb utóbb ugy is eltűnnek nem hagyva mást hátra mint — bút és keserűséget.
Mulasson az ifjúság kiki kedve és módja szerint, de no feledje a hazaszeretet ápolását — az egyszerűség meghonosítását ; mert csak igy mondhatjuk : A farsang a tavasz, a tavasz pedig az élet «''lóhiroöke.
Löb Simon.
Tudnivalók.
- 451-250 darab gyümölcHfa-mageaemetét hirdet eladásra a főldm. miuisz''érium. E csemeték (alma, korjo, szilva, baraczk, meggy, birsalma) a ko-lozs-monostori, adai, rimaszombati, budapesti. nagy-enyedi, tarcsali és kecskeméti gazdasági iskoláknál kaphaték. darabonként 1—2 krajcsárjával. A szállitáai és csomagolási költségeket a megrendelő
megokolt folyamodással, mely a minisztériumhoz intézendő, ingyen is kaphatnak csemetéket.
csak ais részben a nők, nagyobb rész be i azonban a férfiak és a sajtó idézték elő.
Igen! mert a selyembe atlaszba öltözött csipkével, gyöngygyei stb-vel fel-piperézett s talán contőra megrendelt öltözékü nő, nem veszi észre sót lenézi a mellette lévő — tán sajátke-züleg készített — egyszerű, de csinos öltözetű leánykát, ki minden szivjó-sága mellett is, ha nem akarja, hogy mindenkinek feltűnjék aző mellőztetése, kénytelen hátra vonulni, vagy pedig végkép le kell mondani a társas életről, illetve mulatságról. Pedig mily lelki Őrömmel készitgette ezen szerény fis ibolya egyszerű ruhácskáját, mit szeretett atyja az anyagi f körülményekhez mérten saját tetszése és önként vett neki minden per patvar-és családi dráma nélkül ; — s még e mellett, hálát is ad a jó Istennek, ki neki ezt az örömet adta. Mindezt a felpiperézett bábuk és ezek édes anyja észre sem veszik, csak nem compromi-tálhatják magokat annyira, hogy ilyen egyszerűen öltözött libácskával tár salogjanak, pedig ki tudja hány családi dráma előzte meg azon ragyogó öltözetet, melyben az anya most oly büszkén látja leányát fényleni, — s még hány iogja követni azt még a tulboidog anya sem tudja.
S a férfiak jó nagy része körül rajongja a felpiperézett kisas^zonyká-kat. — mindegyik első akar lenni, s örvend ha velők foglalkozhatik, s boldog ha egy pillantást vagy mosolyt nyerhet; a »erény öltözetüre pedig rá sem tekintenek, talán azért, hogy ez nem jó parthie. . ,
A dolog pedig épen megfordítva áll; mert a házias, takarékos, csinos öltözetű, és fel nem piperézétt leány, kinek szivét a biuhá; és nagyzás eszméje meg nem rontotta. íokkal többre becsülhető és jobb parthie, mint az, ki mást sem tud mint csinosan telőltöz-ködni és szalondámát játszani, mert
— Közgyiímok, valámínt *s árvaszék által kinevezett gyámok az árvaszékhez intézett jelentéseikben bélyeg -mentességet é''vetnek, vagyi« mindazon jelentés — kérvény — «vagy számadásra, amelyet gyámoltjaik érdekében az árvaszékhez betly ojtanak, bélyeget ragasztani nem kötelesek.
A nagy-kanizsai onk. tözoltd-sgylet
tisztújító közgyűlése.
1887. évi j-nuár 30-án délután a városháza tanácstermében tartott évi rend"« közgyűlése a nagy-kanizsai önk. tüzol tó-egy la -nek a legszebb rendben folyt le.
Elnök Lengyel Lajos ssivélyes szavakban üdvözölvén a megjelenteket a következő elnöki ét fóparancsuoki j«len->és olvastatott fel :
Mélyen tisztelt közgyűlés!
Tizenöt év folyt le egyletünk fennállása óta, s örömmel constatálhatjuk, hogy a cél változatlaQ maradt, mivel a kitűzött irányban haladva egyletünk jellege megőriztetett.
S ezt előidézte az, hogy czélunk folyton az volt, — hogy polgártársaink élete a Vagyona a kártékony tűs elem ellen általunk megóvassék.
Iparkodtunk tehát az elismerés babérjait férfias bátorság és lélekjelenlét által kiérdemelni.
Hivatásunkhoz mért nemes törekvésünk elérésére szükséges tapintatos módozatok megválasztása parancsnokságunk belátására bisatván minden habozás nélkül mondhatjuk, sl hogy annak minden egyes tagja hiven felolt meg a várakozásnak.
Örömmel jelezhetjük azonban ast is, hogy busgó működő tagjaink nagyban elősegítették célunk iránt való törekvésünket, a mennyiben igyekeztek minden alkalommal szép számban megjelenni a kikápestetésnek magukat alávetni ée ta-
nusitott engedelmességük által egyletünknek dissére válni.
Mindezek oly nyíl vánulások, melyek megőrizték azt. hogy vezéreiket törekvéseiben támogatják s őket mindeaben elősegítik. .
Hálás elismeréssel és köszönettel tar-tozunlc^rosunk közönségének is, mely évenkint szép összeggel járul intézményünk f*nUrtásához s ezenkívül elismeréssel adócik odaadó terhes vállalatunkért.
Mindezek U''áo áttérve jelentésünk tulajdonképeni tárgyára; jeleotjük, hogy az évfolyUn bilépet: 7, kilépitt 5, töröltetett szolgálat mulasztás végett 7 tag a mindezek utáo maradt az év vécével 14 mászó, 47 szivatytyus éi 10 r*ndfentar«.ó összesen tehát 71 működő tag.
A működő tagok közül 15 szolgálati évet túlhaladott vao 10, — 10 évet 5 Ö évet 16 — a többi 5 éven aluli.
Az év folytán mindennap az őrU-nyán rendes, s azonkívül a színházban kellően ell»n "rzött őrség álíott. Az őrta-nyán tartott őrség száma 36Ó a színházban pedig 20.
Tüzeset, melynek oltását kisáró-lag egyletünk teljesítette — *voJt 7 — ezek közül a város területére esik 6, város határán tul 1, és kémény tüz 2, szalmatető 3, széna- és szalraaboglya 2.
Működő tagjainknak az összes tüz-
T & r <5 % &.
Deák.
Megvagyon
Hallgassátok &« írás lángszavait figyelemmel Hon»zeretetre Uait x hasa bölcse: Deák!
Éd.s apáink óshagyománya, te drága ereklye, Te gyönyörű szép könyv, izinaranyozva, te
szép
Nemzeti szentírás, te dicsőség angyal i könyv« Jer kezeimbe te könyv, gyöogyragyogásn
betűsl
irva tebenned a honszeretetuek
erénye,
Rózsapiros vérre], hattyufehér lapokon. Régi rfzabadságunk vagyon irva e ''nemzeti i '' könyvben,
Gyűljetek össze körém . . . nyitva előttem a T könyv I
; Hallgassátok az (rás lángszavait figyelemmel. Benneteket magyarok! fcouszr-iet ne tanít. Történe''müi.k: bouszerelemnek könyve kitárra, - Nézz bele >>5si ap&k bős ivadéka? magyar! Bámuljátok a honalapító dálias arczát,
Hősi oros/lánnik képe e szittya vitéz. .. Itta 1 eresztnek szentje, apostola, két k«ze égnek
Kulcsoltau, aroidő" háJaíroája repül A magyarok nagy Istene, szivek arához'' a .a menybe
S isteni áldást ránk hőn esedezve könyörg.. Itt ragjog ateza hazánk szent Lászlójának e
könyvben,
Dicsfényből koronát homloka Hord örökké .. Hős Huuyadink, törökök veszedelme ez itt eme
képen,
OrzőcsitUga volt régi hadinknak. . . Im itt Mékó gyermeke: Mátyás ől a királyi palártban,
Fényes igazaágnak ő vele napja 1-hunyt. Száz rege szól még «zizadok inneutui e hazában,
Emlékezni r«á honfiai kegyelet... S a magyarok Leonidásáról birt ki nem értett ?.. .
Vagy^ a drégelyi hőst, nemzete vértanúját, S a zászlós katonát ki nem ismeri hirből ?
Ott amidén a falon átkarolá a pogányt... s a szabadságharca csalogányának ki feledte Hsrcti dalát, melyet xenge a vér mezején ?. .
Olvassátok a történet könyvét 6/yeIemmel,
Nagy csodadolgokról t<*SK tanaságot e könyv.''
Olvassátok amint szivem olvasta gyakorta. Csak magyar kit e könyv bonszeretetre
bevitt.
Honszeretetre: az édes anyáért halni vagy élni, Ám önérzéstelenúl! — igy koszorúzza babér
Fejeteket, igy lesztek érdemesítve a dicsre: Hogy ti valátok a szent s jó haza hú fiai !
Igy zeng rólak az ének, akik eme könyvbe
fe irvák,
Kiket a drága honért bonszerelem bevitett.
Kiknek az ?l>-t azért adatott vala, hogy a ha-
záért
Áldozzák lobogó honfi szivük erejét.
Igy zeng rólam is addig az ének amiglen
nemzet,
Nem feled annyi jelest nem feledendi fiát,
Ki a hazáért élte világát sírja poráig
Snrm hagyva holta után más>, c*ak a u< mze-
ti gyászt.
Éljetek ugy, mint éj: a hazáért : semmi jutal
mért,
Légyen boldog a bon,,—ez legye« ajntalom:
Győze m t nem kardtfíl nyertem a szórnyd csaukban.
véreim volt&k y-''g szava < itt eme könyv !
Alkotmányt szerezik, kQ*déjr diadalma*erővel. S iiir"uevem =t bosszú mua''ka ntán aratám . .
M-rtaW^érttrarczban halni, ha honfi dicsőség Élni a közjóért — dicsteli honszeretet ! .
Hallgassátok az írás lángszavait figyelemmel. Honszeretetre tanit a haza bölcse : Deák!
Bdlintffy Bálint. Egy fotographia.
(Vig bi tória)
Ezt a képit nem én kaptam le először avval a mug^atlao ágyúval, amit fo-tografus-masiuyáoak is elkereszieltek, — hanem egy német tárczairó. — Éu miod-öasze csak retusirozom — éa egy kis magyar lakkal öntöm nyakon.
" Hát tessék megtekinteni !
A városligetben egy végelgyengülésben szenvedő ház földszintjén lakéit egy végelgyengülésben szenvedő nyugalmazott kapitány, akinek eren siralomvölgy öu nincs más barátja, mint végelgyengülésben szenvedő pincsi kutyája.
MinJakett''*, a gazda meg a_pinc»í is — «Kgl-gény. Har»gu znak a szép nemre! Rámordulnak minden kötényre ^— és ba cstk megpillantják is az alaó«zok-nyát, ugy t4szuek, mint hajdan, a jobb idókben — KöDiggra''znél; rükwü tscoo centrirungsmarseb... stb..
Házmesternéjük a legvénebb és Ieg-elsárkozottabb ki-dánbél való. valéságus mustrapéldáuy. Ez lesz-vesz mindent a ha''lábu nőgy ülolópár körül Szobájukhoz extra kulcsol tart, mert hát oda csak akkor azabad beti:.ne az orrá'', ro kor az .urak" bazú''ról elsomfordalnak íri&cbe Luft achöpfen !
S ha a f~tum vagy az öreg ur, ami mindegy, basa értekor szobájában k pjá akkor van nemulass m-g apec aculum. quaniam aa-ia. Ilyenkor a .Néró* Jbele-Ciimpeazkedik a női Cerberus lábikrájába ami vajmi nagy feladat! — a vén ezmarsfi pedig aarkig tárja az ablakokat — hogy kiazeliöslesse ez báját.
Egyik vasárnapon az öreg Ur piucsi-jével egyetemben egy „Ausflug"-ra szánta el magát. Tavoztakor asztalára »gv p«-pirszeletet tett, melyen: 0 Annak az asszonyi állatnak értésére adatik, hogy csak estefelé jövüok haza"
Mig a mi nőgyűlölő párunk jóked-vüleg poroszkált a városliget^ vasárn»pi kaleidoscopjában, addig a végelgyengülés-
ben szenvedő házban készülődtek.
\ Ne tessék.megijedui k. olvasóm nem gyilkoláxtt^nem rablásról van szó I Nem ! Hanem...
No igen! Hanem — a legvéuebb házmesterné felhaazn&''ja halálos ellenségének ''ávollétét és egy kia tricca-traca-ra meginvitálja a szomszédságból barátnőit
Kávét készít. — Annélkül nem lehet szapulni!
Lévén pedig aa ő szobácskája olyan sötét, akár a pokol — meg mint a mi utcsáink, — ha nincsen holdvilág, to vábbá tudomásával bir áo annak, hogy a volt kapitáuy csak esefe''é tér haza, hát letelrpssik a díszes aávéirtó academi ával id cO''pore — anégyülölők szobájába.
Vala p-digieu asztalra is ssűkség : ennélfogva dohányszelencie, hosszúszárú pip i, kopott ujs-igok stb. a aaiokba kerülnek.
Papucs é< slafrok lőtávolra jutnak.
A azék-k, recsegő nyugágy meg az éjjelt szekrény is, az öreg frigyládája el-| mozdita nak régi helyükről.
A nőgyűlölő fl«skéj>>ban hoznak vi-znL poh irábol i«znwk. A Néró ágy« Kán-hágóként felduia''ik.
E;;y azó mint száz: az eg*«s st-.n ély t megbeCit-ílenitik, ez-«i szeresen megbecs-Uleoitik.i
S még az nem elég.
A nyelveket megoldj« éa fehü''eli a czikóriás vizzei meghigitott tej ■ megkezdődik a szapulás.
Tisztességesen megmossák as agglegény párt.
Széttagolják, darabokra szedik azét
borzasztó dolgok '' s a darabkákat újra felaprítják legkisebb, szabad sze''mmel nem látható molekuláira. Mindenki tud róluk valami roszat. Pavlicsné asszonyság, aki egy vén törzatiast lábát hét éven át kenegette fe-renczpálinkával, kámforoa ispirituszszal, nagyon parasztosan rángatja a vállait és szeretné tudni, hogy éppen hol éa mikor volt ez a kapitány kapitány !
— Aztán hol van az az émber, aki csak egy pindruakát is látott a nyugdij-bárcaájából ?
— Hm! kapitány! Hiaz azt mondhatja akárki ia !
— Háazen a p»pir is ellűri, hogy rá írják !
— Rablókapitány talán!
— Az már lehetett! — Tetaaik még egy fíndzsával Nekutiné komámasszony ?
'' —JHo, még egy csöppet csak... hanem többet nem ám! Aztán az a kutya, az a pincsi is, — ördög tudja a milyen állat!..
— A még roazabb mint gazdája-Beleharap minden nőnek a lábikrájába. Mintha csak rá volna tanilval \
— Igen, a labikrába... Aztán nézzék csak! az a vén madárijesztő a mult héten, mikor meg ia esküdtem rá, hogy at ő Nérója ide beleharapott — még most kimutathatom a helyét, — tudják mit mondott az s vén... képzeljék csak! az a:vén. ..bogy a... üsse meg! Azt mondta, ast mer«e mondani: Hiazem magának nincs ia lábikrája! Képzeljék csak óh 1 óh I — azt meri mondani nekem, nekem ! hogy nincs lábikrám!? Hanem aztán meg >8 oldottom ám a nyelvemet!
HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887 FEBRUÁR 5-én
egetekoél kiaebb felsértésnél komolyabb baja nem esett.
Tartató''t ss év folyamán oktató gyakorlat 12 diszgy akorlat 2, mely utób-hiak a várakozásnak mindenkor m*gfe-
^UjUekT
Választmányi ülés tartatott 2, - 10 Ügydar->b0al ; parancsnoksági illés p-dig 24. — 120 ügj darabbal, melyek mind - elintézést nym tek.
Van szerencsénk végre bejelenteni, bogy a választmány a parancsnokság javaslata loly tán egy uj szerkocsi beszerzését határőrt» el ; mi mellett a legörven-detesebb az, hogy a vételár (mire ugyan már eddig is biruok alappal) kiegészítésére a jövő évben kilátásunk lebet.
A midőn .ezzel jelentésünket befejezettnek nyilvsnitoánk uem mulaszthatjuk el tisztUrsaink nevében as önök megtisztelő bizalmáért köszönetünket kifejyni és egyletünket további jő akaratukba ajánlani.
A számvizsgáló bisottság jelentés« tudomásul vétetvén, minden a legnagyobb reodben találtatott.
A költségvetés egyhangúlag elfogadtatott.
A közgyűlés alkalmával „Araoj-ezüst," vagyis 15 éves ssolgálati ''éremmel j kilőttek üntettve:Hencs Antal. Saller'' Lajos, Knído* Sándor, Bitói fi Lajos.'' Bódis János, Jack Ede, Mamuanó József íSchvrarz József, AugenfeldFülöp, Mamuanó; Ede; ezüst éremmel Horvá h Boldiszar.
A tisztújítás következő eredménynyel folyt le: Elnök: Leogyel Lajos, alelnök : Grünhut Henrik, titkár: Koort-czer György, pénztárnok: Weiszmajer Mór, választ, tagok : Vágner Károly, Lőwinger Ignácz, '' Thomka Endre. Sza- ) konyi József, Szommer Sándor, Ebeo-spanger Leó, Kocsis Ferencz, Csemi''s Károly, Győrffy János, S/igrits Róbert, Oszeazly Antii ; póttagok : Fea-elboff r József, Keller Ignácz, Ssommer József ; számvizsgáló biz. tagok; Plosszer Ignácz, Nucsecz József. Maniuauój3óssef. Főparancsnok : Saller Lajos, alparancsnok : Kardos Sándor, mászvezető : Ábrahám Zeígmond, I. ezivattyua tiszt : Bód-a Já-noa, II. ssiv. tiszt: Perkó Péter, szertárnok '' Savel János, segédtisst : Rotbmann Béla. orvos: Augeoteld Fülöp, zászlótartó : Brinner Mihály, mássvesető helyettes: Ács Jánoa, I. sziv. liszt helyelte*: Scherz Emil, II. aziv. t.helyettes : Mas-] tuanó Ede. Tüsvédőrségi alkapitány: Bá-: torfi Lajos, oszt. parancsnok :J*ck Ed-)'' tüzvédőrségi oszt parancsnok : Horváth i Boldizsár, tüzvédőrségi tiaathelyetes : Staub József.
Este az .Oroszlán" vendéglőben társas vacsora tartatván, Horváth József vendéglős Ízletes ételéi és kitűnő jó italai mellett ha''almas jó kedv kerekedett. Po-hárköszöntéat mondottak : Kuortzar György, Brinn-r Mihály, Bakos Ignác«, Legyei Lajos, Perkó Péter, Wajdtts József és Bódia Jánoa.
Jól esett még az estélyen tapasztalni, hogy némi ellentétes nézetekből eredt zsurlódás kiegyenli''etvén a telj-s kibékülés megtör''éntj és igy as egyeaületben most a legszebb egyetértés uralg. Adja Isten, hogy tartóé legyen 1
A nagykanizsai „Polgári-Egylet''1 évi rendes közgyűlése.
Az 51-ík évi rendes közg;ül ''ae voU a .Polgári-Egyletnek" szerdán február 2 áu, melyen a tagok igen szép számban jelentek meg. Dr. Bentsík Ferenc* egy!, elnök a határosatképeaséget kijelentvén a gyü''ést megnyitja, minek megtörténte után Kuorczer György titkár olvasta fel • tárgyilagosan kidolgozott és lelkes szavakkal záradó jelentésé'', melyben kiváló meleg bangón émlékesett meg F«iCs Lajos háznagynak aa egylet érdekében kifejtett tevékenységéről. As egyletnek jelenleg 363 rendes- és 9 kültagja van. A könyvtár, mely a lefolyt évben vételntjln 69 rd«kozás ál''al 89 köte tei aaaporodott jelenleg 815 kötetből áll; a könyvtár fo-Ijó évb-ni gyarapítására 120 forintot aza-vazott iqag a közgyűlés.
A számvizsgáló bizottság jelentése tudomásul véetvén, a pénztárnoknak a telmentvény megadatott.
A< egylet jeleolegivsgfooa. 24061*02 A választmány ál''al a folyó évre javasolt költségvetés egész terjedelmében elfogadtatott. A válasstmány vél ménye sserént ez évben 10 kötvény volt kisorsolható, ez azonnal foganatosíttatván, a kőveikető «(ima kötvények az -gyleú pénztárnál 20 forintjával bevállatn**. 302, 442 190, 130, 392. 441, 456, 437, 285, 342.
Baboss Liszló -Hgn»k azon »zép indítványa, hogy a« egylet több hazai tudományos és szépirodalmi társulatba részint mmt rendes- részint mint pártoló tag lépjen be, tekinte''tel a már elfogadott t. é. költségvetésre e . idő szerint keresztül vihető nem volt.
Torma Au al vendéglős »Lpoa iodo-kolá sal 400 forint évi bér engedményt, — Csillag egyleti szolga pedig tekintettel az egyleti tagok örvendetes szaporodására fizetés felemelést kérelmez. Mindkét kérvény érdemleges elintézése a választmányra bízatott.
Elnök saját valamin: az egész választan ny nevében az eddig viselt tisztségről leköszönvén, következett as uj választás, melynek eredménye a kővetkező: elnök: Dr. Bentzik Ferenci, alelnök: Gelaei Gu''manu Vilmos, titkár: D''. Tripammer K-izső, ügyész: Sim>n Gibor, pénztárnok: Knorcser Gpörgy, háznagy : Faics Lajos, k5uy vtárnok Tóth István. Választmányi tagok: Bogyay Öd<ln, Berdin Márton. Cseresnyés Sándor, Grünhut Henrik, Győrffy János. Hertelendy Bála. Hugón-nay Kálmán gróf, Jánky Károly, Keller Ignác/, Kovács Béla, Knausz Boldizsár, Leogyel Lajos, Miltéuyi S rndor, Neu ied-ler Pál Pfaff József, Somsich Lőrincs, Vajda Bálint. Számvizsgálók: Rituper K''-roly Récsey v György, Fagyas Lajos, Székely Tivadar, Tripammer Gyula.
A azapuláa csak folyt — rohanva, mint a megáradt folyam. Utoljára any-nyira belemelegedtek, hogy éazre sem ve-ték az ég egy pár porca alatt való elbo ruláaát s hogy az úristen is ssapult.
Megeredt az eaő. Már moat nem caak bent, hanem künn ia mosták a nőgyűlölő testület 6 lábú tagját.
Míg a legvénebb házmeaternő, mivel neki kemény szék jutott, a kapitány ágyából éppen egy friss huzatu vánkost vett ki s reá ült, addig a trics-trac* Niagarája alatt a mi agglegényünk már már elsülyedett.
No, de pszt. Nyiiík az ajtó. A bőrig ázott Nero páratlan csataordítása al a feli-jedő asszonyok szoknyái közé,rohan.
A küszöbön meg — borzasztó nézni ia, — ott áll a csuromviz kétlábú agglegény, aki k irándulását az eső .miatt kénytelen volt féibsazakitaui éj gyinutlanul tért haza.
A nőgyűlölő, aki szobijit haciek megfordult ia benne a házmeaternő, már szellőztette 1
Ó ezen sipírtyó-társasággal ! — annyi vénasssonynyal szemben.
A szó megakadt a torkán, mely különben olyan megindítóan tudta kommá ndérozni: szaladj !
Szótlanul bámulta a szobájába betelepült .ördögöket- kik kezdettek medu-z.tókké válni.
Végre magához tért.
Reszkető kpzében a fenyegetőié«; felemelt bottal f d f e g y v e r k e z v e
egy lépéat tett a meggyalázott azoba bel-
aejébe.
Ajkai rángatóztak. Keble görcsösen zihált. Szavakat keresett.
— Kehrt euchl Marschl. ordította végre a ájultan egy »»ékbe rogyott.
Este 8 órakor társas vacsorára gyűltek össsi az egylet tagjai közül mintegy 120 »n. As uj alelnök már az első alkalommal is megmutatta, hogy tud lelkesíteni, ki''ünó boroknál és pezsgővel kedveskedett.
As első felköszöntőt Győrffy Jánoa mondotta az elnökre, azutáo Plihál Fe-renca a teatvériség és egyenlőségnek ssen-telve néhány szép ssavat, éltette az alel-
Az asszonyok vihogva szaladtak sza-
naszét. — Néró utánuk rohant, — szeretett volna többfelé szakadni, hogy mindegyik asszony lábiaiájáo bebizonyitsa, mennyire haragszik a női nemre.
Másnap felmondta a kapitány a lakást.
Haber Samu.
Biró aram baja.
Jó bor terem Bokros biró szőlőjén, Lánya is van, kiért bomlik sok legény, E<yik férj »él, a másik haiadon szflz ; Borában, vagy lánya szemében több tűz?
Hamis szemű, kökény «zemú szép leá iy, Csókra váró rózsa nyílik ajakau, Orczácskáin derűit uva.a ott virít, Liliomból angyal szőtte karjait.
Bora, vója. hajad->n szép leánya, .Még sem teljes biróék boldogsága, Hat éve, hogy férjhez adu egy lányát, Gólya madár kikerülte a házat —
Bíró uram agyát mindig az járja, Mért niuceej iczi-piczi uuokája ; Hej ha a sors megáldaná egygye 1 öt, VertrsQhtből csináltatna kis bSlcsót.
De a gólya, a rossz gólya messze jár, Biró uram remenye is elvész már ; Mint ig búsul, vigaszt most már mis-tn ád, Borba fojtja kese* vében bánatát'' —
Zene zondöl biró uram szőlején, Oda esődül sok száp, sok derék legény ; Biró nram tflxes bora egyre fogy, Biró uram a sok bortól flldre rogy. —
A mulatság most kezdődik igazán, á legény kér, csókot ad a szép leány, Czigány, bor, lány, tűzbe boz i, felhsvit, Kinek csak egy csép ver járja erejét.
Biró uram kialudta mámorát. Haragjában csak úgy tépte a haját, Ezer átkot szórt hajadon lányára, Mert rászáll a gólya madár házára
nököt Ur. B-nczik elnök az egyket tagjai, Rapoch Gyula sKellemes humorral Kovács Béla járásbirót kössönté fel, u:obbi est ugyan ily módoo azonnal viszonozván élteti a polgári-egyletet, mint demokratikus irányú egyletet. Következett egy érdekes epizód. Simon Gibor egyle-i ügyész jelenti, hogy ő atoézie vájjon kinek kötvényei sorsoltat''ak ki a mai kösgyü''ésen; ráakadt, hogyazegvik Ebmspanger Lipóté. A kisorsolt kötvény tulajdonosa azonnal kifejezte abbeli iotézkedését, hogy a 20 forint aa egyleti elnök kezeibea fizet*s«ék fcit égj elazegényedelt polgár segélyesése czéljából. A mulatság Csak reggel ért "véget.
A közgyűlést és társasvacsorát meg-előső estén tartatott as egyleti bál. mely miot látogatottság, mint kedélyesség le-kinte''ében fényesen sikerült, meg is ér-demletts est a fáradhatlan rendezőség, mely mindent megtett és semmit el nem mulasztott, csakhogy az egyle-i bil méltóan aorakofhaasék az elite bálok közé A hölgyek válasstékos. elegáns toiUetebau jelentek meg; a ki vágót'' ruha-derék, mely as idei farsavgban i«mét nagyon dívik, még inkább emelt» a kápráztató fényt, mely szigorúan véve nem másnak miot a következő ssép hölgy koszoruuak köszönhető: Árvay Milka, Bsn»''hay Matild, Dobr.n L ''tka. Fülöp K*''icaa, Guoih Laura H«rtman L »ura (Bo.-ska) Hanoy Katinka, Hegedűs Margit, J oda H-dvig Klement Juliska, K''iauss Katinka. Lerch Ti ok a, Liszek Anna. Mossnyak Hermin, Nagy Lujta (Z*laE>a-szeg) Ri.cs nővérek; Schück Ilka, Skala Hermin, S''őke Böske (Vente) Szekeres Erzsike. Szal-may Céaarin, Svaatits nővérek, Tripammer B-t", Vagoer Aranka, Vioss Maris ka, Wajdíts nővérek, Wueatl Ad«''.
A''vay Sándorné, Bogyay Ödönné, Dr. Beatzík Ferenczné, kinek be''épé»e kor a rendezőség pompás csokrot nyujte t át, Dazső Biláoé. Erdődy L.josné, Eper jAssy Sándorné, Fülöp Kásmérné, loyag Gerhauser Jeoőné, Gózony Sándorné, gel-sei Ga''maon Vtlmoané, Grünhut Hen-rikné, Győrffy Jánosoé, Gogl L^josné, Hartmanné (Bocska) Janda Károlyné, Kalivoda Jáno^né, Németh If;uácsné, Kn»un Boldizsáraé, ösv. Klementué, Pan« dur Fereociné, R^« Antalné, Szőke Fe-renezné (Vente) Saekeres Jóssefné. őzv. Schiickné, Sabes yén Lajosné, Sv«atita Károl/oé. Tripammer Gyuláné. Varga Imréné, Varga Lajosné. Wajdi''S Jósséfné, Wít inger Aotalné. Wu^ztl L»joané. — A női táucarend nem volt ugyan valami ialéaeasn megrálaastva, könyv alakú tükör igea vaskos kiállításban, de a cotilionok aoná'' csinosabbak voltak. As első né-gyeat 52 pár táncaolts. Hét óra felé járt már as idő, midőn a muUtók legtöbbje nebéz azivvel bucsut vett egy kelleme-aen töltött éjszaka kedves acíohelyétől.
functornm* V «nor szavai, s kezünk újra imára knlcsolódik össze : Csizmadia Imre meghalt!
Üh jó barát ! szeretett társ, ti elfoglaltad mir szent örökségedet, s most a boldogultak honában, hova szent reményünk helyez, a legnagyobb boldogság részese vagy : emlékezzél meg boldogságodban társaidról is. Imádd a mennyei atyát értünk is, kik még küzdünk, 8 hogy el ne bukjunk, a tiszta sziv imáira oly nagv szükségünk van. Mi még küzdünk, a szent titokzatos czél uttn, te e czélt ismered már, s a kitartó küzdelem jutaimit élvezed. Míg éltél szivedet s, sziveddel egész valódat Istenednek áldozád, — boldog vagy, mert ifjú szivedet tisztán s szeplótlenül áldozád fel, ''száz*zor boldog, mert Isten ezt kegyesen elfo-gadá. Légy boldog az uj hazában, s imádd az Istent értünk is! I
S ti jó szülök, kiket kettős bánat súlya nyom, vigasztalódjatok ! — Enyhítse fájdalmatok a mi őszinte részvétünk. — Ti szivetek szerelmét Istennek áldozátok, ó ez áldozatot szivesen fogadá tőletek. Legfőbb vá> gyatok volt fiatokat az Ur szent zsámolyánál láthatni, ő most sze t trónja előtt térdepel, s értetek imádkozik. Vigasztalódjatok ! s reméljetek, ott fent találkozunk!!
Soletormos 6ry.
Felhívás előfizetésre!
A .Zalái Közlöny■ XXVI-áik évfolyamára f. évi jannár l-tőlkezdve elő lehet fizetni:
Egész évre jan.-decz I887.5 fr. Fél „ „ jun. , 2 „ 50 kr Negyed , márcz. „ l . 25 „
Mely összeg a vidékről postau. talványnyal küldendő
Néger.
Cs. I. papnöv. halálára.
tNe félj a halál ítéletétől. Emié-cezzél meg azokról, mik előtted voltak és mik rád jövendők ; ez az Ur ítélete minden test fölötti" (Ecelstcus) Igen, az Ur Ítélete, hogy egyszer meg kell halni! . . . . Ismét egy ifjú élet hanyatlott a sirba. az egyház örökké vi-rágzó rózsatője ismét egy bimbótól fosztatott meg. Egy ifjú élet tele re-ménynysl, vágygyal, lángoló buzgalommal — megsemmisült!
Ki hűlt a kebel, mely érted hevült nagy Istenünk, megállt a sziv, mely szent vágytól és lángoló szeretettől dobogott; kialudt a szemek világa, melyet a szent öröm lobogtatott; megmerevültek a tagok, melyek az Ur szolgálatára valának szén tel en dók ; az arcz rózsái elhervadtak: a halál fagyos lehelete érinté őket. Győztél halál ! a győzelem tied ! Sok szép reményt, isteni vágyat s lángoló szere tetet vivél el magaddal, s nekünk ismét csak a bánat, a veszteség maradt.
— A veszteség ismét csak a mienk!
— Még nincs egy éve, hogy lesújtva álltuk körül K* ravatalát; még nem emeltük le szivünkről a gyászt, mit S* halála borított reá; még ott rezegnek szemeinken a fájdalom köny-nyüi; még halljuk a sírhantok tompa dübörgését, melyek a csak néhány hő-napja elhalt T* tetemeit födik ; s ime szemeinkben újra kőnyek gyülekeznek, szivünk szorul a kin alatt; újra halottunk van! Újból megkondult a gyászharang, s éles hangja ismét a mi szivünkben talál viszhangra. Csak most hangzottak el ajkainkon a „Da-
WajdUs József
könyvkereskedésébe
Ni{/-''(iui««a, tik i •¿tpi.if.t* épület.
i r 0 k.
— Al igazságügyi minisztérium intézkedése folytán a ^Zildfa" féle uro-dalmi épületbe as eddigi megállapodás szorint csak is a törvényszék, a telekkönyvi hatóság és a kir. ügyészség tog elhelyezte ní, a törvényszék moetani helyét ellenben az emeleti részen a kir. járásbíróság, a földazin''i réast pedig az illetékszabási hivatal foglalja el. Azon általános óhaj, hogy az öaszea igazságügyi hivatalok, tehá'' a járásbíróság ia az elég tágas .Zöldfa" épületben helyeslessenek azon compiicalt viszonyokat szenvedett hajótörést, bogy az igazságügyi tárca» a tor vény azék mostani helyiségéért a pénzügyi tárcsának a különben is aincatá^i J épület u''án bért nem fizet, ha azonban kiüríti kárpótlást nem kap. Ezt persze mi nem értjük. Hiszen a pénzügyőrség is bérelt helyiségben lakik, de m«g különben akár pénzügyi akár igazságügyi tárcsa forog kérdésben, mindegyik az állampénztár érdeke. A nagy-kanizsai ügyvédi kar küldöttségileg tisztelgett az igazság<lgyi miniszternél, hogy az igasságügyi hivatalok a „Zöldfa" féle épületben helyeztessenek el, mely érdem-bm egy memorandumot nyújtottak át. As igazságügyi miuisster megígérte, hogy minden lehető*, elcövet a méltányos kérelem teljesítésére nézve. íme, a fen''ebbi-ek szerint mir intézkedve ia van.
— AdóQgy. A veazprémi lapok ré-mea do gokat írnak aa ottani megyei adófelügyeló eljárásáról. Ugyanis a város tiszteltebb férfiai megállapító iák a hás-bérjövedelmi bevallásokat becsületes lelkiismeretességgel, a nyomasztó viszonyok és a helyi körülmények gondos figyelembevételével. As adófelügyelő elveiette a munkálatot éa saját közegei álul házró''-házra felülvizsgálja. Nálunk Nagy-Kani-azán az első asakér;eimes munkálatot eddig nem kifogásolta körültek a intő figyelmes felügyelőség, hanem egyesek tesioek nyilvános helyeken elégületlenséget tanúsító izgalmas megj-igysóseket, holott tudvalevő dolog, hogy az 1880-ki állapot szemmel tartásával késsült » lelkiismeretes alapmunkálat, éa csak elismerés illeti a városi hatóság küldöttjei nek nehés feladatát Azért óva intjük az illetőkar, hógy nem jó, nem helyes az ördögöt falra festeni.
— Diszestélyt tartott a m. kir honvéd tissti kar as uj honv^^ktany á-ban január 3l-én ; a helybej^^BUsozó
cs. kir. közös hadsereg tisztjeilM^meg-
jelentek. A barátságos es''élyen 38-an vettek részt; a kedélyes mulatság reggel. 8 óráig tartott.
— Palin! urodalomban boldogult Wieber Ferencz fővadász utódául Gőcze erdészi mérnök neveztetett ki.
— Baleset. A 48-ik ezred adjutánsa január 31-én d. e, a Kirily-utczá-ban lovagolván,"kocáik közti egyenetlen kitéréa folytán egy jtocai rud a ló szügyébe fúródott s as illatot agyon kellé lőni.
— Helyreigazítás. A nagy-kanizsai főgymn. hangversenye alkalmával történt felülfizetők névsoriból kimaradlak : Wuaztl Alajos 1 frt. 50 kr. és Bemard Sándor 2 trttal, mit ezennel helyreigazítunk.
— Eljegyzés. Bendekovics István K*ssthely melletti ujmajort ispán január 16 án tartotta késfogóját a bájos Tbomka Ilona kisaaazonynyal Zala-Szántón. As esküvő a nyáron lesz. Isten áldását- ki-, vánjuk a kötendő szent frigyre.
— Esküvök. Dr. Frhz Jóssef o«< gyei aljegyző jan. 27-én vezette oltárhoz Zala-E-erazegen Rajky Irén kiaaassonyt R*jky Miklós megyei |gyámiasámvevő ur szép e kü leányát. Gaoth Anna kisaaazony t Paithy Miklós Soprou m. árvaszéki jülnök
Bükönma, febr, 5-én vezeti oltárhoz.
— A balaton-füredl ''„*zereietháza ügyérc vonatkozólag Örvendetea hírről értesülünk, ugyanis Trefort minisc-er ur egyik leiratában kijelentette, hogy a ua-laton-füredi .sseretethá«" anyagi ügyeit rendbe hosni kívánja a felkérte az igaa-gatótanáca tagjait, mikép jövőre is megtartva ezen minőségűket a a*zereiatház" ügyeinek vezetésébeu ügyazeretettel éa buzgalommal vegyenek részt A f. évi állami költaégvetéabeu már 8000 frt javadalmazással vau előirányozva a „azere-te ház," E magas intézkedés méltán szép és dicső 1
— Meghívó. A nagy-kanizsai ipa • roa-itjuság önképző-egylete képző- és segé.yső-pénatára javára 1887. évi febr. hú 6-án az „Arany Korona"vetfdéglő termében jótékonyczélu zártkörüUneavígal-mat rendez Sárközi J. jeles zenekara közreműködésével. Bölépti-dij személyenkint 60 kr. Felűlfizatések köszönettel fogadtatnak és birlapilag nyugtáatatnak. Kezdete 8 órakor. A jótékony czél iránti figyelemből ia felhívjuk a t. közöoaég azivea figyelmét.
— Megtalált ékszerek. A főgym ifjúság tánczvigalmán egy ezűat óralánca éa egy grUnát hajtű találtatván, a tulajdonosok Cserei József főgymn. tanár urnái étvehetík.
— Gyászhír. Csizmadia Imre II-od éves veszprémi papnövendék, lörek vő s szépl -Ikületü ifjú, asülei karjai kosi Nagy-Kanizsán meghalt. Temetése nagy réssvéttel január 25-én történt. Haláláról egyik társa kegyeletesen emlékesett meg, mely lapunk „Caaruok''-rovatában olvasható.
— Közeledik a boldog emberek évadja : a bankok és takarékpénsiárak évi rendes közgyűlésüket hirdetik. A nagy-kanizsai takarékpénztár febráár 8-án d. e. 10 órakor tartja közgyűlését. Mint halljuk uz osztalék nagyobb, mint tavaly volt. — A délzalai takarékpénztárnak alapssabálysserüleg máreztus 25-én lesz a közgyűlése.
— Örönihir a szőllőbirtokosokuak. Vmcse napja ailaudóan tisst* és derült volt; a régi időkből ránk mamdi ssóha-gyomány szerint pedig :
Ha fénylik aVincze, Meg telik a pincze 1
— Uj zongoratanár. Naazluhács Ödön jetes zongoratan ír Nagy-K«nisaára érkezett s itt szándékozik állandóan letelepedni. Ezelőtt Székesfehérvaro t «öbb előkelő hásnál kiváló sikerrel működött. Győrött, Balaton-Füreden, Siófokon, ko-rabban pedig a magyar irók ós művészek társaságának egyik estélyen a „Hungária" szálló dísztermében nsgfhatáasal lépett fel. Esek nyomán bátran és jólétekkel ajánlha juk az illető érdekeltek figyelmébe, annyival is inkább, mert nemcsak a küzdőket, de a haladókat is a legalaposabb sikerrel taníthatja. Díjfeltételei méltányosak. Bővebb értesülés nyerhető e lap szerkesztője, nem ktllöu-ben Wajdíts József könyvkereskedésében.
— A tűzoltói zenekar január 23-án a „Korona" vendéglő éttermében saját tagjai javára zeneestélyt, illetve tánczvigalmat rendesett, melynek tiszta jövedelméből egy-egy zenekari tagnak 1 frt 60 kr. jutott. Felűlfizetni szíveskedtek Sallér Lajos 70 kr. Pintér Sándor 30 kr. Krenasz N. 70 kr. Mecz Lajos 20 kr. N. N. 10 kr. össseoen 2 írt,» melyért a zenekar tagjai köszönetüket nyilvánítják.
— A Bucstí -szent László és wd. önk. tűzoltói által f. évi jauuár 30-án tartott jótékonycaélu tánozvigalom jól sikerült, szép ssámu közöoség vett benne részt, helybe i és vidéki polgárokból
HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖYN

1887 FEBRÜAR 5-én
A jó kedvet mutatja aa, hogy a tánca kivilágos kiviradtig tartott. Felülfiaettek : Groae Mór 1 írt, Vajda Jánoa 20 kr, fogadják as egyiet köszönetét.
— Eiisnieré*. Glazer Gyula sala-«zentgróth''i tanítót as ottani casino tagjai j»nuár 15-iki közgyűlésén ti* éves jegy-aői dicséretes működéséért értékes emlék-gyürüvel ajándékozták meg. Szűcs Imro nyújtotta á*. megható »savak kíséretében.
— A zala-egerszegi jótékony nő-egyiet elnökéül . ismételten Roaeoberg Henriette urnő választatott meg, de újból leköszönt. Jótékonyságot gyakorolt ez egyesület a lefolyt évben 945 írttal. Vagyona 1677 frt.
— Hymen. Proazt János törvény-sséki jegyző Z*!a-Egerszegról oltárhoz * esette Sümegben f. évi január 27-én Takách Alajos ur köstissteletben álló ügyvédnek kellem- és szellemdus leányát Margit kisaaazonyt. Fellegtelen boldogság kiférje a kötött firíeyet.
— SÜmeghen 1887 január 29-én tartatott a sümeghi takarékpénztárnak köagyülése. A tisztújítás következőkép ej-tetert m''g :- elnök éa vezérigazgató Eitner Sándor, alelnök : Takách Atajoa, felü-gyelő bizottsági tagok : Darnay Kajetán, tíáuü Alajos éa Eitner Zsigmond, igazgatósági tagok lettek : Dr. Takách Jáuoa, Balasits Antal, Fekete Jgnáca. id. Mojser Imre, Kaufman József urak. — A választás egyhangúlag volt. Részletesebbet közlünk a mérleg kinyomatás* után.
— A farSaug Sümegben elég eg.-banguan toiy, f. évi j»o. 29 éu volt a .Polgár. Önképsőkör" bálja, nincs is kilátás többre ez időben. Kitűnően sikerült a négyest mintegy 40 pár tánczol''a tiszta jövedelem 74 frt. — A szebbnél szebb iotelligens és polgári hölgyek vettek réazt.
— Meghívó. A „Magyar irodaloméi művészet pártoló Egyesület" f. évi február hó 12-én a „Casinó" dísztermében zártkörű hangversenyes felolvasó estélyt rendes Belépti-dijak : ülőhely az első két sorban 1 írt 50 kr. — a többi sorban 1 frt 20 kr. állóhely 1 frt — Jegyek előre válthstók Grünbaum Pál ur üsletében (dél-zalai takarékpénztár épületben) és este a pénztárnál. Kezdete 8 l/2 órakor. Műsor: 1.) férfi vonó négyes előadása. Közreműködők: Geiger Miksa, Kovács Ferencz, Kalivoda János, Pick Salam urak 2)Couplet, Auber „Feketedominó" czimű operájából. Énekli Hentaller Lajosné őnagysága; zongorán kiséri Pollák Miksa ur. 3.) Párbaj történetek, irta ésfeiolvasss Hentaller Lajos ur. 4 ) Magyar népdalok ének''i: Hentaller Lajosné őnagysága. 5.) Férfi vonó négyes elóadáaa. A rnűior be-fejeztével táncz következik. Oly élvezetes estélyt biztosit a műsor, hogy a nagy közönség bizonyára sietni fog ebben részesülhetni. A mint halljuk a vidékről már sokan levélileg keresték meg a rendoző-séget jegyek rezerválása miatt, hasonló kivánatoknak, csak ugy tehet a rendező-ség eleget, ha idejekorán érkeznek hozzá az evégetti megkeresések.
— Meghiva8. A „Nagy-kanizsai ipartestület" az elaggott ip»rosok segélyezése alapjának javára, folyó évi február 12-én Sárközi jeles zenekara közreműködése mellett az „Arany Szarvas" vendéglő disztermében zártkörű táucsvigal mat rendez. Kezdete fél 8 kor. Belépti díj személyenként 80 kr, — családjegy 2 írt. Felülfizetések köszönettel fogadtatnak és hirlapilag nyngtástatnak. Akik meghívót nem kaptak és arra igényt tartanak, sziveakedjenek a teatület irodájában jelentkezni s azonnal intézkedéa történik. Ez igen aaépczélu vigalmat kiválóan ajánljuk a U "közönség buagó pártfogásába.
— Meghívás. A Zalaszentbalázs és vidéke czimü önk. tűzoltó egylet szerelvénye alapja javára 1887. évi február hő 9-én » szentbaiázsi nagy vendéglő termében zártkörű tánczvígalmat rendez — A meghívókat Pálffy Elek. Dr. Via Undvay József, Vehofsít» Adolf bocsátották ki. Kezdete 71/» órakor. Belépti díj személyenként 1 fri. családjegy 2 frtc. 50 kr. FelÜifisetések köszönettel fogadtatnak és hirlapilag nyugtáztam i fognak. — S zállásokról gondoskodva leend.
— Nyilvános köszönet. Herte-lendy Bazerédi Berta urnő ő nagysága, kis leányának pár órai oktatásáért egy helybeli uevelő intézetnek kűltött; de visszautasított 3 frtot, a helybeli népiskolába járó szegény sorsú leáuy gyermekek segélyesése o*é!jábol hozzám áttévén, — fogadja ezen nemes szivűségéért az iskolaszék nevében köszönet nyilvánításomat. Knáusz Boldizsár iskolaszéki gondnok.
Tisztújító közgyűlését a nagykanizsai „Társas-kör" január 30-án alap-szabály sserüleg, a tagok csekély azám-bani megjelenésük miatt nem tartha''ta meg. Ujabb összehívás vált szükségessé.
— K088uth Lnjos nagy hazánkfiának legújabb életnagyságú arcaképe díszíti a „Délzalai takarékpénztár" nagy termét, mely csak a napokban érkezett meg Béosből Gróf Majiáth Józseftél. A remek aroskép Schubert kréta rajzoló-
éiig 200 lépésnyire van á Drávától. — Ha valahol, ugy ezen a réssen kivánna a Dráva némi szabályozást.
művésstől való a valóban érdemes a megtekintésre. A tisztes agg vonásain ssinte észlelhető a lelki fenség, a lelki nagyság! Hazafias elismeréat szavazunk a nevezett részvény társulatnak, hogy a dicsőnagynak e legújabb mesteri hűségű arczképével di-szité közgyűlési termét.
— Helyes indítvány tétetett a nagy-kanizsai önk. tűzoltó-egylet legutóbbi parancsnoksági ülésen, mely abból áll, hogy nemcsak a köstüzoltók, de a tiszti állásra aspiránsak is elméleti és gyskorlati vizsga alá vétessenek. A szabályzat, illetve a vizsga tételeinek kidolgozásával az indítványt tevő Knortzer György titkár bizatott meg.
— Az idei qjonczozáe Nagy Kanizsán april 21—23-án less. Lapunk jövő számában az egész megyére szóló ajoncso-sási kimutatást közölni fogjuk.
— Tombolával egybekapcaolt táncz« vigalmát a nagy-kanizsf.í önk. tűzoltó febr. 20-án, vaaárnap tartja az „Arany Szarvaa" szálloda disztermében. Aa egyesület kebeléből 4 tűzoltó tag kiküldetett tombolatárgyak gyűjtésére, evégből tisztelettel felkéretik ac érdekelt közönség, hogy tombolatárgyakat ajándékozni ke gyeskedjeoek, melyek az őrtanyán köszönetlel fogadtatnak. E tánczvigalom tiszta jövedelme az egylet uj szerkocsijának beszerzési költségeire fordíttatván az igye kezet a t. közönség méltó pártfogásába melegen ajánltatik.
— Ö jön! Vagy már itt is vao, t. i. Darázs Miska ki''üoő népzenész ismét a kanizsai zenekar élére áll. Sárközi Jancsi meg vált az ő neve alatt működött zenekartól s helyét Darázs Miskának engedte át. Ez újból egyesült jeles „esigáDyzene-banda" ismét Párisb-t megy vendégszerepelni.
— Tyuktolvajok, A horvá''-szentmiklósi tanitó udvarából az összes tyuk-állomány ,14 darab «gyík éjjel ellopatott.
— Az érzelem változás. A horvát j les vérek irántunk! érzelme » hetvenes évek óta tudvalevőleg változott. Ason idő- í ben midőn nemzetünk el volt nyomva, a horvát nép volt az. mely tévedései s csa-lódásai után érselem tekintetébea majdnem teljesen azonosította velünk magát. Dalai, viselete, stb. stb. egyezeti a magyaréval Ko ss u t b, Gari báld i, K 1 a p-k a , Türr stb. » horvátok olőtt is a szabadság fenkölt alakjai voltak, söt mi több: az akkoriban oly népszerű betyárokról szóló dalokat is átvették, s maguk is költöttek rájuk dalokat, tetteikről egész mondák keletkeztek. P a t k ó, S u b r i » több ason időbeli bityárok nevei még most ia élnek közöttük — Patkó P.atáról beizé-lik (a nótát még jól megőriozték) hogy egyaaer egy papnak (termést tesen horvát papnak) küldött volna levelet, melyben megirta volt neki, mikor fogja meglátogatni. A pap a levé! vételével nagyon megijedt, de aaért nem távozott hazulról, hanem a levelet a szoba asztalán hagyva, felmáazott a kéménybe. Patké a nevezett időre caakugyan megjelent de a papot, ki elbujt, nem találta caak az általa küldött levelet. Erre vona''kozólag szól ama horvát dal;
„Patkó pismo steje,
Pop se v—ror se smije ;
Éljen Garibaldi!"
9
Magyarul:
„Patkó olvas levelet
Pap a keményben nevet ;
Éljen Garibaldi !*
Azóta az „éljen" száműzetett Horvátországból, még a csárdást sem tűrik. Szegény „Sáogerek" kik nem régiben Varasdon voltak, mivel csárdást merlek tán-czolni. kifütyöltettek. A Horvát nép( vagy is kolomposai a Magyart, mint a Horvát nép eltipróját tüntetik fel a _— fájdalom! — nem aikertelenül. A nép már itt, Magyarország határsséle körül is tudni véli (hogy honnan? — nyilvánvaló), hogy nekünk az Oroszszal háborúnk lesz s öt majdán az oroszokat segi-tik. — Mennyi változást hozott köztünk
az alig egy pár évtized /I.....— cs —
)— A Dráva régi szeszélyéből mit sem enged csakaz őszszel mult egy éve, hogy Vara8dnái a hidakon felüli egyik ágának bal partját kikeilett termő kővel kövesni, hogy az országutat alá ne mossa, a nem régen volt az, midőn a vár megye a régi medrét elhagyni kessülö folyót Ku rsá-necz táján a kirendelt oapszámosokkal megfékezni törekedett; — a Dráva azért még mindig rombol! A régi m-drét elhagyta s beljebb csinált magának Magyarország felé, mely/réízen par j it még mindig odább-odább azéleaiti. A hol ulóbb a kursáneczi erdő szálas, nagy tölgy fai büezkélkedlek, — már a Dráva folyik; csak egyes, kiálló gyökeres törzsek bizonyítják, hogy, ott valaha (és pedig nem is régen, csak egy pár éve) — erdő volt. A Drávához közel sí fák»t az ura-441 om (Gróf Fe*tetích Jenő birtoka) levágatja, oe hogy a viz elmossa. Éveokint. aalpsrtján, még mindig 2—3 ölet mos be a Dráva. A Zrinyi-emlék (mely Zrínyi M. a költő megöletéfének helyén áll) már
Igy hét tfrtéaete,
— Hegyei r. b. Wehofaich Ottó z. egerazegi kö»ig. tisztviselő Gyalokay Ámá lia kisasszonynyal jegyet váltott. — A csáktornyai jótékony nőegylet alapva-gyona 1547 írt 10 kr. — Hajdinyák Gergely megye bizottsági tag Perlakon meghalt. — Glád Ferencs Kotoríból Nede-líczre kántortanítónak választatott meg.
— A keszthelyi gazd. intézetben a félévi vizsgák febr. 9-én veszik kezdőtöket. — A lentit tűzoltó egylet javár febr. 9-én műkedvelői előadás tartatík. — A Zala-szent-gróthi jótékonyczélu tánczvigalom 162 frt, 30 kr. tiszta jövedelmet eredményezett. — Vághó Ignácz honvédh»gnagy „katonai olvasó könyve" megjelent. Ára 80 kr.
— Hazai r. h.Irsay színigazgató neje Tamásiban meghalt. — Hazunkban a mult évben 2602 uj szabadalom levél adatott kiközt. 221 hazai találmány van. — Gr. Csáky Láasló élte fogytáigj1000 frt ajánlott két ovoda fentartáaára felsőmagyarországon. — Győrött őriz. gy. képviselővé újból Baross Gábor választatott meg. — Hazánkból iaval 10 550 magyar vándorolt ki Amerikába —A „Kia-Kun-Halas" czimü T«p megszűnt. —- Budapest adója 10.148 201 frt volt tavaly, a.myi mint egész Horvátjb^zágnak — Győrött a kereskedelmi ifjúság bálján tánca kötben egy nőnek kitörött & lába. — Hazánkban jelenleg 539 hírlap éa folyóirat jelenik meg.
— A „Neue Züricher Zeitung" anarchista lap kitiltatott hazánkból.— Monarchiánkban a bankjegy forgalom 363 miliő 400.000 frt. 8 mllióval több, mint 1885-
ben. — A csepregi czukorgyár beszüntette működését. — A szepesi püspök és a csornai prépost Romába utaztak. — Munkácsy nagybátyja Pécsett meghalt.
— A m. tud. Akadémiának 2 miliő 123.647 frt vagyon van. — Arany János szobrára 81.380 frt gyűlt be. — Mac-Ma-hon Verbovecz horvát falcban időzik lányánál. — A bpesfí egyetemi ifjúság Gr. Keglevich István intendáns ellen tüntetést rendezett. 1
— Külföldi r. h. Dr. Roboz Zoltán Montpellierbo — Dél .-Francai»országba, utazott a philloxira tanulmányozása czél-jából. — Texasban nagy inaég van. — 16-dik század óta 286 háború volt Európában. — Limogeaben egy nő éhen halt meg, és ágyában 25 ezer frankot találtak.
— A milánói dom 500 éves jubilaeumát februárban tartják meg. — A berlini egyetemet 43 magyar látogatja. — Miksa, császár árulója, Miguel Lipez ezredes meghalt. — A pápa jövedelme évenkint 3.400.000 frt. — A czárról azt hireük. a nihilisták, hogy nem él továl-b félévnél — Hollandiában gyógyszeré« segédekül legnagyobbrészt nőket alkalmaznak. — Liv-landban egy kétezer éves fát vágtak le. —
volt. — A modern Sodomáról. — Felöltő éa azerelem. — Kaktuaz házassága. — A mikor én szerkesztő voltam. — Sokféle ember. — Kővári Báa a „Dunántúl" szerkesztője. ^
— Érdekes könyvtár csimmel egy figyelemre méltó uj irodalmi vállalat indult meg, mely a vállalat által kibocsáj-tott prospektus tartalma alapján valóban megérdemli a nagy közönság pártfogását. Legelső kötete Kleist Henriknek Schiller mellett a legkitűnőbb és nálunk még be nem mutatott drámairónak, Heilbronni Katicza czimü, nagy ssépaégü azínművét tartalmazza, Reviczky Gyula művészies fordításában. Havonkint egy kötet jelenik meg; az egéaa évi folyamra 4 írtjával (félévre 2 frt. negyedévre 1 frt) kőtetenkint tehát körülbelül 33 krjávai elő lehet fizetni, a kiadóhivatalnál (Budapesten, Révay 8) vagy Franklin-társulat kiadóhivatalában (egyetem utcia 4), de bármelyegye« füset minden könyvkereskedésben külön is kapható lesz s minden egyes kötetnek 50 kr. as ára.
YfcSyes,
— A Popp-féle Anatherin szájvíz több mint 40 év óta rendeltek a legkitűnőbb orvosok által, köztök a boldogult Oppolcer tanár által is. Dra-sche tanár is ujabban nagy eredmény-nyel alkalmazta a bécsi egyetemikórházban, ugy szintén Schnitzler tanár is a száj, nyak, foghns és szájpadlás betegségeinél. — És ezért sokak számára a Popp-féle Anatherin szájvíz, mely kapható Nagy-Kanizsa minden gyógyszertárában, épen olyan biztos gyógyszer mint nélkü-lözhetlen óvszer lett és lesz mindenkinek, ki azt a száj, torok és foghus betegségében használta. Egyidejűleg figyelmeztetünk eszájviz szédelgő és gyakran káros hamisításaira, melyek gyakran a kezelő orvost is megcsalják. Minden eredeti palaczk nyakán ott van a védjegy, mely az eredetiségről tanúskodik. — E gyógyszer rendkívüli tekintélynek és elterjedésnek örvend az oszrák határokon ¿ívül és egész Európában sőt Amerikában és Ausztráliában is vannak csodálói. Figyelmeztetjük továbbá Popp J. Gr, cs. kir.. udvari fogorvosnak anatherin fogtapaszára és növény -fogporára, mely igen alkalmas és híres fogtisztitó szer.
8aját»ágos foglcdJcozá*.
(Jjévi köszöntéseket olvasgatván, ily czédulát is volt alkalmunk látni:
„Boldog uj évet kíván a „Monarchia" kibordója." A jámbor bizonyára az „Osztrák-Magyar monarchia képekben és írásban" czimü füzetes vállalatot kézbesíti.
Ki* fürtért**.
— Báróné: János l mit tud fiamról ? foglalatoskodik-é ?
— Inas: Igen, kártyázik zongora-mesterével. Mikor ssobájok előtt elmentem, hallottam, hogy a mester igy ssóit kétazer ia : „As ászt Üsse msg 1"
Ki nyert?
Hozás január 26-án:
Brünn, 45. 85. 37. 11. 83-
Húzó*január 29-én: Budapest 13. 34. 27. 80. 90. Lincz 45. 56. 24. 76. 79. Triest 40. 18. 60. 55. 84.
Szerk. üzenet
— M. G. Köszönet, helyi lip az ajánlattal szemben nem terjeszkedhetek ac egész országra.
— B. A. A kérdezett Eszéken van. A hiányzó könyveket megkQldOm, addig is üdvözlet !
— R. Sajnálom, hogy nem sikeralt. Node sebaj I több is veszstt Mohácsnál!
— ó. H. Gy. Kötzönet a vigasztaló soro
kért
— „A fájdalom tragödiája'' czimü szép költeményt megkaptuk.
— Grácz. Nem tehetjük.
— M. G. Bpeat. Nincs és néhány évtizedig nem is lesz.
— Cz. B. Az illető nem N.-Kanizsán, ha-nem Z -Egerszegen sztlletett.
Irodalom.
— Székely Ylctor könyvkiadásában megjelent Beniczkyné-Bajza Lenke munkáinak füzetes második olcsó kiadásából „Mártha" regény első és második füzete. A kiállítás csinos és ízletes. Ára füsetenkini csimboritékkal ellátva csak 20 kr. Előfizethetni a kiadónál Nagy-Kanizsán egész évre 10 fort, félévre 5 írt » negyedévre 2 frt 50 krajczárjával. Minden héten jelenik meg egy-egy füzet. A kitűnő írónő müveit ajánljuk t. közönségünk pártfogásába. ''
— Jung Helén, írta Lindau Pál (Budapest, Sioger és Wolfner kiadása. Egyetemes Regénytár 9 kötete.) Lindau Pál azon k*vés német író közé tartozik, j akikben igasán pezsgő, moudbatoi fran-czia szellem a kedély melegével é.9 az érselem mélységével párosul. Jelen elbeszélés nemcsuk érdekes meséje és sikerült jellemrajzai, hauem mindenek fölött vonzó irálya által tüník ki. K>egésziiétül «gy másik bnszélyke is foglaltatik a kötetben, szintén Lindiu tollából; a ,Fogadásból" citnü. Ebben 18 sziporkázó jó kedv é< ügyes bonyodalom kötik le mindvégig az olvasó figyelmét. Mind a..két elbeszélést fordította Tábori Róbert.
— Következő E''őfizeiési telhtvásra hívjuk fel t. közönségünk szíves figyelmét, annyival is inkább, mert a derék szerző ezelőtt lapunk igen saorgalmaa munka társa volt. „Verőfényes napok" csim alatt egy kötet humoreszket bocsátok közre. A körülbelül 15 ívre terjedő, éiszea kiállítású kötet előfizetési ára 1 frt, (a „Dunámul" előfizető részére 80 kr.) mety alólirottboz Szombathelyre intézendő. A kötet jövő hó közepén hagyja el a sajtót, s tartalma a követaezó less: Antiszemita hőaők. — Egerek tragédiája. — Egy színházi kri-i-kus Viszontagságai. — A halsora embere — Kirándulás faiura. — Egy ember, aki
Édtt
bottá.
— Nem értelek téged, kedvea Gyulám. Te mindig haragudtál Piatára mégia néki
adtad lányodat.
— Boazuból tettem barátom, hogy feleségem legyen as anyósa.
Katonai dolog.
— Etredes: Nagyon sajnálom, hogy ssemrehányást kell önnek tennem ; as altiszt panaszkodott, hogy a legénység előtt leszamarazta.
— Kapitány ; Bocsánat ezredes ur, kí.-sit heves természetű, de jó ember vagyok, valóban sajnálom, hogy ama kifejezést használtam, de nem hittem, hogy az a marha ross néven veszi.
— Jó a thea ?
— Hogyne, mikor csukor vao benne mevg rum.
Vasúti menetrend
Inául Kanizsáról.
Reggel.
Pragerhof 5 óra 20 perczkor postavonat Barcs 5 óra 45 „ postavonat Budapest 6 óra 28 „ gyorsvonat Budap-Bt 7 óra 30 „ vegyesvon. Bécsújhely 6 óra 35 „ postavonat Délben.
I
Budapest 2 óra — pereskor postavonat Pragerhof 2 óra 45 „ postavonat Sopron 2 óra 15 „ postavonat Barcs 2 óra 25 „ postavonat Este.
Prágerhof 11 óra 20 perczkor gyorsvonat Zákány 11 óra 5 „ posatvouat Budapest 12 óra 5 „ postavonat BécsujL 12 Óra 15 „ postavonat
Éríezit Kani sara.
Reggel.
Bécsujh. 4 óra 12 perczkor postavonat Budapest 4 óra 47 e postavonat Fiume 5 óra 52 B postavonat Pragerhof 6 Óra 17 „ gyorsvonat
Délben.
Sopron 1 óra 48 perczkor postavonat Pragerhof 1 óra 15 „ poatavona t Barcs 1 óra 40 „ postavonat Budapest 1 óra 59 „ postavonat. Este.
Budapest 9 óra 42 perczkor vegyesvouat Bécsuujh. i0 óra 26 „ postavonat Budapest 10 óra 55 „ gyorsvoaat Pragerhof 11 óra 35 „ postavonat Barcs 11 óra 25 „ postavonat
Felelős sserkesstó és kiadó :
BÁT0EPI LAJOfc
Laptulajuonos: WAJÜITS JÓZSEF.
í
KKttKKKKKSKKXXXXKKKXKXXXttXKKX
- - '' $
X K K
K
X *
X X X X X X X X X X X X
X részére B. minőségben, istállók cselédlakok és melegágyakhoz, a X szokásos nagyságban kaphatók nálunk, darabonkint
x
X X X X X
5-tól 5 tapi
l f'' . itt • * 2 j '' ht * ''>•; i- j * y s -í • * •y y ~
(az ezeken felüli nagyságúak aránylag j| drágábbak.) ^ -
X
£ A táblák a megrendelt mértékek szerint szabatnak ki.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXttX+X
''¿948 3 -4
U. p.
LUKAFAl QVEGGYáR-
Almamellék
HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAi KÖZLÖNY
f*
1887. F&3RIJÁR.
Biztos mellék kereset
sorsjegyen
eUrusitájával
(nem r é t <1 « t i v « kj Felvilágosítással éa tervrajzokkal asol^ál
Bank és váltó ház ERNYBI -A-. Ti.
Budapest üorott)» utczaő
f ? I f f f f ? i
Vidéki medrendelések pontosan eszközöltetnek.* v 2945 4-4
Kölcsön mindennemű sorsjeg ekre jutányosán ; a kölcsön rszletekben Is fizethető vlwsza.
t t i i i i t t t Vizsla
Ajánl darabonként 10 forintért:
Televér anya pointer Apa félvér angol és német keverék. Nevezetesen: 1 kan, 3 szuka, sárga szinüek kevés fehér foltokkal.
Átvehetők márczius elején, akkor két hónapos korúak. Csomagolás és szállítási költségeket az illető vevő fizeti.
Baán Barnabás
Nayy-Récse, 2960 1-2 posta N.-Kanizsa

tmmumss

Szakértők egyhangú állítása szerint egyedül az én magyar pezsgő boraiul állják ki a versenyt a l^gki^uőbb fra»»-czia pezsgő borokkal, ülföldon és főuriköre inkben pezsgőim " nagy fogyatkozásnak örveudenek már
régóta.
A IhkI pesti országos Casinó külön kitüntetésben is részesítette.
Czégem félszázados fennállása a sajtó elismerése és a gyáramat ért számos kitüntetés garaneziát nyújtanak arra, hogy a t. megrendelőim minden tekintetben megfelelő pezsgőbort fognak kapni.
Megrendelések elfogadtatnak POZSONYBA intézve azonnal teljesitettet-a következő árakon :
Országos Cassinó pezsgője Gentry Cuba extra drij 2frt 25 kr,
Gentry Guba tripla sec 2 ,25 , Tertar kűlönle jesség 2 , Nemzeti I . 50,
Kaphatók minden nagy fűszer és borkereskedésben, szállodák ér vendéglőkben
HuKier I. S.
Legrégibb magyar pezsgőbor gyár. 29 83 5—6 Pozsony.
Lieb i
Conipaiiy-féle
i *
ÍO aranvérrni és díszoklevél.
• —^
Csak akkor valódi. "»HIS-
A „Liebifl Company" központi raktárhelyisége az Osztrák-Magyarblro- f
dalom részére:
Berek Károly, osztr. csász. Kir. udvari szállítónál, Bécs, 1, Wollzeile 9.
s^r Kapható torábbá valamenyi nagyobb faszer-csemege ésgyógyfűszer kereskedésben, ] valamint, minden gyógyszertárban.

4 4
4 *
*
%
4 4 4
Bérlet tyrdetés.
Alulirt urodalmi ellenőri hivatal részéről ezennel öz-hirré tétetik, hogy özv. ifj. gr.Batthyány Ferenczné mint kiskorú Ervin fiának természetes és törvényes gyámnak a Batyki határban, a Zalán lévő háromkerekes vízimalma ahoz tartozó lakás gazdasági épület huszonhat és egy nyolczad hold összes rét szántóföld és házi kerttel együtt 1887- 8VÍ october M l-től hat egymásután kővetkező évekre bérbe adatni fog. 4 A bérleti feltételek Bögötén az urodalom ellenőri
4 irodában megtekinthetők.
4 I Bérleni szándékozók 50 kros bélyeggel ellátott Írásbeli
4 zárt ajánlatokat 1887. évi márczius 15 én d. u. 4 óráig a 4 I bögötei ellenórneK szíveskedjenek benyújtani. 4 Az ajánlatokban betűkkel is ki kell irni a malómbér
4 melyet a bérló ajánl, hasonlóan ki kell jelenteni, hogy a bér-4 [ leti feltételeket ismén és elfogadja, végre hogy kötelezi magát .óvadékul 1^00 fr ot akár készpénzben \akár biztosítékot nyújtó értékpapírban ajánlata elfogadásá után nyolcz nap lejárta alatt a bögötei ellenőri hivatalban lefizetni.
Utó ajánlatok vagy a feltételektől elté.ó ajánlatok el nem fogadtatnak.
A vállalkozó bérló közötti szabad választást az uroda-lom magának fentartja.
Bflgöte 1886. deczember 22-én.
4 *
t *
* * * J
:mummmmt
Pályázati hirdetmény.
A körmendi ág. evang. gyülekezet 30—32 ezer frtra előirányzott lemplomának építési (kőinives-, ács-, lakatos-, festő-, mázoló-, üveges-, kolompár-, cserépfedő-, kőfaragó-, járdakövező-, villamvezető stb.) munkálataira ezennel pályázat hirdettetik.
A tervek és a munkálatok részletezett kimutatása megtekinthetők az ág. e-g. lelkészi hivatalnál, hova az ajánlatok is, 10% bánatpénz melléklésével f. é. febr. 20-ig benyújtandók.
Az ö szes munkálatokra vállalkozóknak előny adatik. 2956 2 2
Körmenden, 1887. január 23.
Az építkezési bizottság
xxxuxxxxxxxxxxxxxx
2955
txxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxtxxxxxüx
----
1 legjobb kávépó
i
Vanila-Velim
vörös dobozkákban jegygyei
Veliini világkávé
fatádácrfkákban földtekével.
rOftiitiYÉ
6 czukorsüvt»g alakban, és h
legfinomabb esokoládok
nevü
CHOCOLAT V E L I M
A VELIMIRÉSZVÉNYTÁRSULAT GYÁRAIBÓL
PRAOÁBAN Kapható minden fiiszerkereskedésben.
2962 2—10

SWADLO FERENCZ
BU WAPESTE^.
ir

2939 6-6
az urodsilmn ellenőri hivatala.

PEZSGŐ
Egyedüli raktAr Naey-Kani*«án
FKSSKLHOFER JÓZ-EF nrnál
'' -V
Ti;
K2
1:
i-l
I
? : '' '' i
i i i i|
schuck
Központi iroda: VI. Váczi körút 57. - G azdasági géposztály : Külső váczi-ut 1696 —1699.
Ajánlja kitűnő szerkezetű GŐZCSÉPLŐ KÉSZÜLETEM\ szén, fa és szalmafűtésre; szegecses rendszerű járgány csép löit tiszti tő-készülék kel, zsákolóval vagy anélkül, gabona-lisztitó rostáit (Baker és Vidacs-rendsz r) továbbá legjobbaknak bizonyult szabadalm. Schlick-féle 2 Ős és 3 <>s ekéit — árak 68 JrttóL kezdve - szab. Schlick-íé\e mélyítő ekéit kiemelő szerkezetid, mélyítő ekéit Önvezet ékkel (Sack utáuj. Eredeti Schlick- és Vtáaís-féle egyvasu ekíit.
Legújabb szabadalmazott sorvetőgépek.
Ezenkívül készletben vannak: Kgyes és kettős őrlőmalmok ;Little Giant* csöyes tengeri darálók, tengeri morzsolók, takarmány készüő gépek, olajsajtók stb. Gyarunkban működésben láthatók : a legújabb
**k ké™ ég^ Tamie''i kender-> lentörő- és tisztüó-gépek rendkivüli mennyileges (és minőleges
Árjegyzékek kivánatra ingyen és bérmentve.
ff"
2959 1—6
Gyara: ker-, alsó erdő-sor 3 szám
badJmazott. zaf.alan, óumükodó rárredőnyeft hullámról« ücxéllemezből ; továbia »»» badalmázott B:»«:c«k éH Br-czka. téle (öltő- és siellöxtetéxi kályháit, vnl»nint központi íüte* berendeléseit, saját «labadalm* 9te-rint, egy vagy több helyiség számára,-mely utóbbiak különösen aj épületek nél, iskoláknál, kórházaknál stb. szal-löztetéssel, vagy szeilfiztetéa néikül
igen ccélszerűen alkalmazhatók-Ajánlj, továbbá valameonyi ax épitéi Btakmábn tartutó munkáit, ugymiut: épület-, rnft*-," és «zerkexeti lakató« tégla éa vakolat felhuaú gépeit kovácsolt vasból munkáit.
MiníakártyáW ét költségvetések ingyen és bementve.
2SU4 36 -- 56
A''W.VW^/SW.V/J''WW''
í
s h
IO 000000000000000000000001
1
évi budapesti országos kiállításon a
Saiatti
a ti.ely azr 1886.
nagy éremmel lett feltöntetve,
100 darab 71 ceoúlitertís pA»ao«kot 50 frtan ajánlok
Ferenczy Karoly i
2fX»7 8-10 gyógyszerész Vesz p-l-é m ben
oooooaoooooooJOOOOOOOOOOOO 00
Wajdiu József kónyo-ifo«*iájá^H Ntjj-íCuÜlsá''k

NAGY-KANIZSA, 1887. február 12-én
7-ll£ szám
I
i
Előfizetési ár
egész évre . . . 5 frt — — fél t;vre .... 2 frt W> kr negyedévre . . . 1 frt 25 kr
Egyei szán 10 kr
HIRDETÉSEK 8 hasábos petit»orbaii 7. másodszor
6. s minden további sorért 5 kr.
NYILTTÉRBEN
boronként 1U krért vít«tuek fel
K inr&tári illeték minden e^yeshir detésért 30 kr. fizetendők.
Huszonhatodik évfolyam.
i
A. lap szellemi részét illetS kflzl«--
mények a szerkesztőséghez , anyagi részét fll^cő közlemények pedig a kiadóhivatalhoz bérmcntvo intézendők ;
Nagy-Kanizsán takxrékpé nztári épület.
Bértr.entetlen levelek nem fogadtatnak el.
Kéziratok vissza nem küldetnek
egyesület''
A nagy-k ■ nizsai „Kereskedelmi Iparbank u, a „nagy-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet, a „nagy-kanizsai kisdednevelö a „nagy-kanzsai tiszti-önsegélyzö szövetkezeta, a ,soproni kereskedelmi s iparkamara 8 nagy-kanizsai külválasztmdnyának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.

Hol Tan a baj?
Midőn az 1793-iki bábom után Angliában a tömegnyomor soha sem ismert fokra hágott, akkor Malt-hns a világot az ó .Népesedés alapelvei* czimü munkájával ajándékozta meg, melyből — mint a szerző állította — megérthette mindenki „az alsóbb néposztályok közt minden nemzetnél észlelhető szegénységnek és nyomornak okát", a mely a .tápszer mértéket túlhaladó szaporodás* azaz a túlnépesedésnek tulajdonítandó.
Ezen téves felfogással még ma s gyakran találkozunk, ki nem hallotta a kifejezést: „többen vagyunk, mint a mennyit az ország tisztességesen elláthatna, innen a nyomor, iuuen az általános pauperizmus."
"Pedig a baj nem itt keresendő, ellenkezőleg azon gyászos körülményben, mely szomorú, de elvitathatlan számokban áll előttünk, hogy mig más nemzetek létszáma bizonyos idő alatt megkétszereződik, sőt van nemzet, melynek megkétszereződéséhez kevéssel kell több harmincz évnél, addig nálnnk a születéseket és halálozásokat jelentő anyakönyvek eredményeit a statisztikai hivatal feldolgozván megálapitotta, hogy »Magyarország polgárainak létszáma, legkivált a magyar fajé, a helyett, hogy növekednék, évről-évre folyton fogy.*
Ezen megdöbbentő jelentésben lévén a baj kutfo rása, vizsgáljuk és keressük, hogy magyrr fajún* miért nem emelkedik.
Sokan a ragályos kórokban ; sokan az orvosi segély ritka igénybe vételében; sokan a kedvezőtlen lakás viszonyokban; sokan a hiányos táplálkozásban ; sokan a nagyfokú gyermekhalálozásban keresik a valódi okot,
ken, csak arra nem gondol senki, hogy a nőtlenség is i^en nagy akadálya a népesedés előmozdításának, tehát káros az államra és társadalomra egyeránt, a hazára nézve pedig veszédelem. Ezért törte el a pálezát Augusztus római császár a nőtlenség felett mondván: „A nőtlen ember gyilkos, mert születni nem engedi azt, kinek természet szerint születni kellene; istentelen, mert az istenadta nemzetséget kihalni segiti; szentségtörő, mert az ősök faját és nevét kihalui hagyja; tékozló, mert a hazát kipusztítja és néptelenné teszi."
Ma nem ilyen a nőtlen ember minősitvényi táblázata, ellenkezőleg ma a nőtlenség oly kiváló tulajdonság, mely a ^férfit kapóssá teszi ; továbbá ma egyes életpályán meg van nehezítve s t meg is van tiltva a nősülés, ellenben a rómaiaknál nagy előnyökben részesítt^ett, .1 nőtlenség pedig érzékeny vagy ni hátrányokkal sújtatott, ugyanis a lex Papia Pop-paea szerint a nőtlen ember megadóztatott (ime egy uj adóforrás) és öröklési képessége korlátoztatott, ellenben a családapáknak (páter familias) Julius Ceasar földeket adományozott, ezen intézkedések által a háborúk alatt fogyó polgárok számának szaporítása czéloztatott.
Ma a nézetek megváltoztak, ma a nősülés az állam által nem gyá-molittatik, pedig a házasság alapja a családnak, az emberi nem erkölcsi és szellemi művelődésének s magának az államnak is, mely utóbbi jólétére és kárára, valamint a népesedés előmozdítására nagy befő lyása van, tehát kívánatos, hogy a házasság senkinek se nehezítessék meg s főleg meg ne akadályoztassák, ellenkezőleg miután „a magyar faj hanyatlik az enyészet felé* mindenképen megkönnyítessék és elómoz-ditassék és pedig annál inkább,
mely miatt nemzetünk létszáma csök-jmert ugy is „oly kevesen vagyunk,
hogy még az apagyilkosnak is megkeltene kegyelmezni.*
Mindezekután azt hiszem nem cselekszünk hiábavaló dolgot; ha nemzeti létünk érdekében azt indit-vánjpzzuk, hogy a pápánál eszközöljük ki Magyarországra nézve a papi nőtlenség felfüggesztését, ugyan is tudva vao, hogy papjaink nem isteni, hanem emberi intézkedés folytán nem nősülhetnek, már pedig a világegyetem nagy építőmestere által az emberi nem fentartása, szaporítása és boldogítása czéljából alkotott és szentesitett házasságtól eltiltani senkit sem szabad, de a papok házasságát is csak a XlL századtól tiltja meg az egyház s azóta is adtak a pápák felmentéseket ezen bontó akadály alól egész országokra nézve, igy jelesen ül. Gyula pápa 1554-ben a felsőbb rendekkel megnősült papokra nézve, Mária angol királyné alatt, továbbá VI. Pius pápa a franczia forradalom alatt stb. bizonyára XIII. Leó pápa megadja a felmentést nekünk is, hogy g y a r a podjékajó magyar nép, melynek hanyatlását elősegíti némileg a papi nőtlenség is, már pedig ez nem kívánatos az egyházra nézve sem, a nemzetre nézve pedig határozottan káros, tehát jókor mikor, még az utolsó pillanar nem tünt el, siessünk a'' mult idők mulasztását jóvá tenni, mert csak az. a jó magyar, ki az ősök faját hanyatlani, pusztulni nem hagyja, kövesse tehát mindenki rendeltetését és az utasítást, melyet Isten e szavakkal adott az, embernek: „crescite et multiplicaminr et replete terram.''
De midőn egyrészről a papi nőtlenség eltörlésétől vagy felfüggesztésétől nemzeti gyarapodást remél lünk, addig szorult kebellel látjuk szaporodni az agglegényeket, kiknek még inkább tulajdonithatjuk azt, hogy dicső multunk nagy gyalázatára, hal-
hatatlan őseink örökös szégyenére fonnyadunk, hanyatlunk, pusztulunk; indítsunk tehát erős harezot az agglegénység, mint természet- és nemzetellenes állapot ellen, erre int az eleink vérpáráival terhelt levegő, melyet szivünk, ezt parancsolja az ó sirdombjaik felett termett kenyér, melyet aratunk, mert szerintem: az a nemzet, mely Jaj át hanyatlani engedi saját nemzeti létét gyilkolja meg, már pedig a nőtlenség előmozdítja a luny&tlást, leapadt nemzedék pedig sem nagy, sem szabad, sem boldog nem lehet, azért ha máskép nem, tehát törvénykezés utján intézkedjünk mi is e baj ellen mert hol a nemzeti létkérdésről van szó, ott a czélt szentesíti az eszköz.
Weber Pál.
Pötközieményé
azok neveinek, kik hagy Kanizsán születtek, szülőfoldjÖktől távol tar-tózkodva értelmi pályán működnek.
Bakonyi (Bscbrach) Miksa a Pannónia gőzmalom igazgatója Bpesten.
Cser József tanár Veszprémben.
Farkas Ferenos járásorvos Nován.
Horváth Gyula ref. prédikátor Kis-Kőrösön.
Naschauer Vilmos osiss. tanácsos a gabona tőzsde elnöke Bécsben.
Plossser József ny. gazdatiszt Vess-
prémben.
Schnitsler János tanár, a „ Medici ni-sche Wochenschrift" szerkesztője Bécs.
Seidl Ágoston hg. Essterhásy fő-kőnyvelője Kie-Martonban.
SölétormoB György III. éves papnövendék Veszprémben.
Wajdíts Károly könyvkereskedő Pipin.__
? Tudnivalók.
— A vadászati törvény elleni kihágások ügyében a belügyminiszter rendeletet bocsátott ki a vadászati kibigiso kat elbiráló első f. hatóságokhoz, melyben oda utasítja azokat, hogy ha valamely kihágás hivatalos uton jut csak tudomásukra s az még vadászati jogot élveső tu-
domására nem jutott volna, s vett hivatalos értesítés, illetve feljelentés után aaonnal értesítsék as illető jogosultakat, hogy ások sértett jogaik megvédésére a kellő lépéseket megtehessék.
— A* egyéves önkéntes szolgilat. A közös hadügyminisztar a következő rendeletet intézte a katonai térparancs-noksigokhoz. A védkötelezettségról szóló törvény 68.§-áqak|l. c. pontja értelmében as egyéves önkéntesek csak oly fegyvernemet választhatnak, melyre alkalmasnak találtatnak. A pilyisók tehát, ha feltételesen al ka 1 ma ■ 0 k n a k találtatnak nem a gyalogsághoz sorozandók be, hanem a 127. 24. §-sa értelmében kérhetik oly csapatba való felvételüket, melyre alkalmasak. Ha erre vonatko-sólag kérvényt nem nyújtanak be a rendes sorozásnál a korosstályra való tekintettel, őket illetőleg oly eljárás követendő, mint'' a többi védköteleselcnél. L rendes sorozást követő beosztisra nézve a 68 §. 1. pontjának 2, kikesdése intézkedik.
— A katonai karhatalom igénybevétele tárgyiban a honvédelmi miniszter körrendeletet boesitott ki a köztörvény-hatóságokhoz, mely beik tudatja, hogy a mult évben kiadott sorhadi és honvédségi > karhatalomnak igénybevétele alkalmával a közhatóságok részéről követendő eljárásról szóló utasitisok átdolgozása szüksé--gwsó vilt. Ennélfogva ae eddigi érvényben állott utasítisokat hatilyon kívül bolyesi, s egyúttal megküldi az uj utasítást, melyet a közös hsdügy miniszterrel és a m. kir. belügyminiszterrel, továbbá Horvát-Szlavonország hiújával egyetértő-leg állapított meg.
— A honvédelmi miniszter körrendeletben hagyta meg, hogy minden honvédtioztaek a polgári hatóságoknál való illaodó alkalmaztatását az illető hatóságok jelentsék be annál a honvédpa-rancsnokságnil, melyhez az alkalmazott tartozik. Ez intézkedés azért vilt szükségessé, mert gyakran megesik, hógy azok a honvédtisstek, kik polgiri hatósigoknil alkalmazást nyertek és a honvédségnél sajit kérelmükre a tartalékba helyestettek it, ha hivatalukat birmi okból
as ideiglenes alkalmaztatis utin elvesztették, akkor ,vétetik fel magukat ismét a tényleges állományba, mikor helyük már be van töltve s igy tetemes költséget okosnak. As emiitett rendelet
Tárcsa.
Itthon.
Itthon vagyok, itthon vagyok; Oh! hogy örül az én anyám : Meg is ölet, meg „is csókol Az én kerdes édes anyám.
Végig kérdi : merre jártam — 8 hogy jó volt-o olyau messze ? 8 feleletet nem is várva Reggel^ el kérdezgetne. ^
S a mit eddig nem mondhatott; — Hosszú idő : más fél évig — Szerttné mokt, ha egy szóval Elmondhatná véges-végig.
8 én ölébe hajtva fejem Szótlan csüngök kérdő ajkán : Mintha nem is itthon volnik : A templomban imádkoznám.
Elfelejtem, a mi eddig Úgy égeté szírem, lelkem S azon vessem magim* észre, Hogy mir újra gyertnek lettem.
As a sok bú és szenvedés, Az a „tegnap* csak egy álom ; Be jó >s, hogy fölébredtem 8 most újra a régit járom...
Végig kérde anyám mindent, Csak ígyet nem; dehogy sejti, Hogy kívüle van egy lélek, Akit tndok még szeretni.
— Oh! ha tudni, oh! ha tndni. Hogy mért vagyok oly halovány ; Haragudnék reád, tudom, Azén kedves édes anyim.
Bdtky Lajos.
ben él. Házaikat, belsőségeiket egymi-sétó kerítés (sövény) alul különítik el s eszel a vissálkodis magvit magiban rej''ő aprólékos jogi igények felcsigizásáaak is útját vágják. No meg a szomszédok hiai illataínak sokféle alakban előjönni szokott kártevései sem ingerelhetik őket egymis ellen. A fülemile füttyök pedig mit sem veszélyeztetik niluk a bélés viszonyt^*
A szomszédok érdekközösségüknél fogva segítik egymást a munkában. A szegényebb szomszéd elmegy a vagyonosabbhoz napszimba; ez meg viszontszolgálatul felszántja földjét, haza hordja szénáját stb. Ha a házat kell zsuppolni, a kertet igazítani vagy k&nn mezei munkát végezni, a szomszéd az, kit első sor* ba.i hinak segédkezni s ki sajit jól felfogott érdekéből szívesen is megy. És a kölcsönös kisegítések baritsigukat is bensőbbé teszik. Ha templomba mennek a szomszédok egymist rendesen, megvir-jik, hogy elbeszélhessék heti dolgaikat, a termési kilátásokat stb: mert hétköznapon, ha együtt nem dolgoznak, az egymással i érintkezés- s huzamosabb eszmecseréhez nincs idejük.
A vasir- b ünnepnapok azok, melyek jobban összehozzák őket, nemcsak a templomban, (hova nagyon sseretnek járni) hanem a különböző nemű s e nspokon tartatni szokott ünnepélyeik, mulatságaik s „eseményeiknél* is.
A vendoknél nem találjuk azokat az apró, kedélyes lefolyású tát sas összejöveteleket, pl: fonókat, disznó''ort, különböző társasjátékokat, amiket magyar helyeken majdnem mindenütt fellelhetni; minek tÖvetkb*óben a fiata''ság két nemének
A zalamegyei vendek társadalmi életóból.
Irta: Göncxl Ferenc*.
A társadalom minden rétegének s nemének megvannak különleges sajitsi-gai, melyekre a nemzetiség, vallás, kor, rang Btb. befolyásoló mértékeinek nagy-sigai adjik meg a jellemző kinyomatot.
Ki mily körben nevelkedik, forog, e él, szokásaiban is ugyanolylyi lesz; azt Ülj a s találja lelki világa s legtöbbször anyagi körülményeinek itt legmegfelelőbbnek a azt is követi. Ha ill ez általánosságban, még job an ill a népre vonatkoztatva, mely conservativ természeténél fogva többnyire idegenkedik mindazon befolyásoktól, melyek reá társadalmi élet-s szakisaiban italakuólag hathatnának.
Hasánk különböző nemzetiségeinek köznépe, beleértve magyar köznépünket is, a középkortól-a legújabb időig keveset viltOfTolt Nomsetiségeink ősi hagyományai jelentékeny módosulist nem szenvedtek, erkölcseik tősgyökeres gondolkodás-módjuk lényegileg — a régi. A népnél megtalálják magit a nemzetet, gyalulatlan állapotban.
A zalai vend*k társadalmi élete s szokásai több tekintetben figyelmet keltők, mtlyek as érdekesség több oldalusigá-val kinilkoznak kü-öu figyelemre.
Csalidi életük egysserüsége- s elvo-nultsigábau nyilaiké zó sajátosságok ugyanoly irányban a viszonylagos körben nyernek folytatást társadalmi éle üknél is.
A vend békés hajlamiuü íogva köre''eobi sromaz^djaival jó -gy»tértés-
egymássali nemes érintkezése elől az ut mintegy elvan zárva. A községekben nem láthatni, hogy a leányok maguk köst, vagy a legényekkel együtt a falu nagyobb téréin viditó játékokban keresnének szó-rakosist; ilyféle ártatlan s a fiatalságra jótékonyan ható időtöltést ők nem ismernek. Pedig nem moudhatnók hogy hajlandóságuk nem volua ri; — van, mert szór-kozisnak a kedélyes, szabad idejében gondatlan kedvű vend — noha az élet örömeiből való osztilyrész kivételében tultakarékoakodó voltinil fogva igen szegény — a hol teheti s alkalom kínálkozik, tán még költséget aem igényel. — örömest átadja magát. Mulatságaiban a kötős hangulatnak kedélyességbe menő emeléséhez egész aprólékossigig megy.
A nem nyilvános jellegű s a magaviseletben mindenesetre lisztesebb korli tokát ssabó mulatsigok sokkal ritkibban fordulnak elő, semhogy a fiatalság, sót a korosabbak is mulatozisi vágyukat ezzel kielégíthetnék. A korcsma ss, mely e tekintetben kárpótlást nyújt, ez képezi nyilvános mulatságaik egyedüli színterét bol mindegyik kitombolhatja, ki mulathatja magit esze. islése, kedve szerint.
Ht zene van egyjk vagy másik korcsmiban, nem keli sokáig várni a kliensekre; asene hivogató hangja hamar összehozza a fiatalságot.
Megjelennek először .is a közeibeli gyermekek ; azután a legények, a leiny-nyok ; este felé az öregebbek is elballagnak egy pobir borra, vagy csak egyszerűen számát szaporítani a miudig bőví-ben levő jimbor szemlélőknek. Mert a Vendségben a korcsmai mulatságnak, ha
zene van, rendesen több a nézője, kiket a zene, tincz vagy talán egy kis reményit „potya* hos össze, mint a voltaképi. a korcsmárosok részéről vendégszimba jövő közönség.
De azért a korcSmázisnak demora-liziló hatása iltalánosnak vehető, mely társadalmi életükbe is mélyen belenyúl; bár méltatható oldaliról talilhatök benne oly vonások is, melyek egyrészt a kárhoztató ítéletet enyhitőleg ellensúlyozzák.
Elvitizhatlan, hogy a fiatalságra a különösen a serdültebb hajadonokra a korcsmai mulatságok erkölcsi tekintetben igen kiros következményűé* mir annálfogva is, mivel őz zajosabb kedv-töltési b tánezvigyukat egyedül itt tölthetik ki.
A venaéknel, ki tudja mi okból, a leinyoknak 13 — 14 éves koruktól kezdve lakodalmi mulatsigakon n em szabad résst venniök. Pedig ott a fiatalság érintkezési módja sokkal szebben, nemesebben nyerhetne kifejezést, mint a korcsmiban. De hál az bevett szokás, melyen — birmily ferdének tűnik ts fel — mi-utin gyökeret vert, nehés viltostatni.
A fiatal nem együttes korcsmizisr lerontja mindazon tisztesség határátjelző vilassfalakat, melyeket a nemi különbség a köznépnél is megkíván. A leinyok egy részénél az oly kedvesen ható sse-mérem — óp^n a korcamázis folytin — ledérségbe csap it, mely a nőiességet az érzékiség sodró vigyai alá terelvén, — könnyelműségük ildozatai lesznek.
S hogy n«mC8ak a fiatalságra, de — miot mindenütt — a meglettebbekre
IlUZáONHATODIK ÉVFOLYAM
zala^kózlöny
1887 FEBRUÁR 12 -én
o!y kép szünteti meg a viszás helyzetet hogy » polgári szolgalatba lépő honvédtisztek ezután'' csak akkor tétetnek át a tartalékba. ba áilotnáinkat véglegesen elnyerték ; addig p-ídig mint szabadságollak, természetesen járulékaik felfüggesztésével, evidencziába« tartatnak.
952, polg. elnök C.ertín Károly, polg. orvos Dr. Mangin Károly. Ezek ssTÍnt : A paos. jár. f«lbivott hadkötelesek sz.968 | A leienyei . . . 717.
A perlaki . . , 982.
A csáktor. „ 1120.
Az a.-lendvai „ . 1339.
A kessthelyi . „ 642.
A lapolosai . „ . 12t>0.
A sümeghi „ . „ 1207.
A novai „ „ . <42.
A s.-egerssegi , „ 826.
Z.-Eg*rszeg vár. „ . 151.
N.-Kanisss . . . 396.
A nagy-Kaniss vi . . 952.
Usssesnn : 1CÜ879 egyén esik as ¡dán sorosás alá, egéss Zala v''.rm egyében. Legkevesebb-it ad Zala-Egnraseg reud-zett tanácsa város, miot soruzójárás 151 egyénnel és legtöbbet ad az alsó-lrndvai járás, t. i. 1339 ujoncsot
állit el?>.
1887-dik évi ujonczozát
Zalamegyében.
As". ujoncsosás megyénkben maros. 1-éu veszi kezdetét és ''.art ápril 30-ig és
p dig:
Pacsán márczius 1-én veszi kezdetét és iart 7-ig. Felhívott hadköteles az I korosztályból 245, Il-ból 242. Ill-ból 240 éa IV ból 181 óssze.en 908 Polgári ••luök Arvay István, pjlg,orvos Dr. M«n-gin Károly megyei tiszti főorvos.
Letenyin márczius 1—5-én. I. kor-, osz ályból 297. Il-ból 255 és 111-ból 165, összesen 717 egyén; po''g. elnök Schmidt Emii; polg, orvos Dr. Hijós Sándor járási orvos.
Perlakon márczius 6 — 12-én. I korosztályból 309, II-bó. 262, Ill-ból 213 én IV-ből 198 összesen 982, polg. elnk. j Dr. Bentzik Feretrcz, polg orvos Dr. Bőhm Sidn-y járási orvos.
Csáktornyán márczius 13—21-én I korosztályból 347, Il-ból 302, Ill-ból 253 és IV-bÖl 218, összesen 1120, polg. eln. Molnár Elek, polg. orvos D<\ Kraso-vecz Ignácz járási orvos.
ALló Ltmdván marcsius 22— april
I-én. I korosztályból 386, Il-ból 4l5, III-ból.287 és IV ból 251, összesen 1339, polg. eln. Hajós Mihály, p »lg. orvos Dr Király Mór járási orvos.
Keszthelyen márcíius 8 — 15-én I. korosztályból 218 Il-ból 237 és Ill-ból 187. összesen 642, polg. eln. Pap Sándor, polg. orvos Dr. Mangin Károly.
Tapolcsán marcsius 16—26 án I. korosztályból 334, 11-ból 322. lH-ból 228 és IV-ból 256 összese« 1200, polg. elnk. Csigó Pál, polg. orvos Dr. Mangin Károly.
Sümegben márczius 27— april 5-én. I koross''álybó! 357, Il-ból 326, Ill-ból 307, VI. 217 összesen 1206, polg. eln. Ta kách Alajos polg orv Dr. Mangin Károly.
Novón april 2 —6-án. I korosstály-uól 138, II-bói 172 és IH-ból 132, ősz-»zesen 442, polg. eln. Arvay István, polg. orvos Dr. H*ry István megyei tisz b főorvos.
Zala-Egerszegen a járásra né ve apr. 7 — 16-an. I. korosstálybeli 270,
II-ból 280. Ill-ból 273, összesen 823, polg. «In. Cssr''án Károly alispán, polg. orvos Dr. M-tngin Károly.
Zala-Egerszegen a városra nézve apr. 18- 19 I. korosztályból 60,II-ból 50,
III-ból 41,151, polg. eln. Cser án Károly, polg. orvos Dr. Mangin Karoly.
Nagy-Kinizsin a városra néz\ e april 21-23 án.- I. korosztályból 162. Il-ból 134, IIl-ból 100 összesen 396, po{. eln. Csertán Károly, polg. orvos Dr. Macgin Károly.
Nagy-Kaniztin a járásra nósve apr. 25—30-An. L korosztályból 320, Il-ból 242, Ill-ból 219 és IV-ből 171, ősssesen
Séllsy László
— 1816 — 1886. —
szolgabirájává egyhangúlag^ megválasztották. E téren ernyedetlen szorgalma- és igazság szeretetével bebizonyította, hogy a benne helyezett bizalomnak derekasan megfelelt, mert az 1844 évi jnnins 11-én tartott res tanratio alkalmával hasonló minőségben megválasztatván, hivatását teljes odaadással tölté be, a lakosság jólétét minden körülmény között előmozdította, köztisztelet- és közszeretetet vívott ki magának, a Karok és Rendek ezt látva 8 tapasztalva 1847. évi jnnins 18-án megejtett választás alkalmával a főbírói állásról visszalépett Horváth Péter helyébe Muraköz főbírójává. egyhangúlag Sélleyt választották meg.
A tisztelet- és bizalomnak e jeles példány képe mint vasakarat és honfiúi igyekezettel felvértezett bajnok, szeme előtt a szabadsággal, lelkében és szivében a tiszta hazaszeretettel telve felelt meg kötelme betöltésében. Mint buzgó, mint önfeláldozást gyakorló tisztviselő a haza iránti buzgalmának majdnem áldo/ata is lett.
1848 évi szeptember havában a Muraközbe özönlött horvátok által épen hivatalos működése közepette Légrádotr elfogatott és Varasdon parancsnokoló Benkó nevű katona-parancsnok elé hurczoltatván, elzáratott.
tízt Murakőz lakossága látva, átérezte azon fajdalmat, mely az ellenséges indulatu csapatok és azok pa-raticsnoka által szeretett fóbirájukon elkövettetett, értesülvén e balsorsu állapota felül, villámg< orsasággal tömörült és Gabelics Imre felsővidéki szolgabíró vezénylete alatt 76 községből 76 kocsin szervezkedve a fogoly főbíró kimentése végett Varasdra siettek s szabadon bocsáttuását kérvényezték.
Midőn a küldetés okát Gabelics Imre előadta, Benkó parancsnok oda nyilatkozott : ha oly kötelező irást adnak és azt mindnyájan aláírják, hogy a horvát nemzettel soha semmi körülmény fcözött ellenségeskedésbe nem lépnek, ügy a fogoly szabadon bocsáttatását kilátásba helyezi.
Igen világos, hogy ezt a törhet-len hűségű és magyar érzelmű fogoly-lyal közölni kellett. De hogyan ? Szerencsére egy varasdmegyei tiszti szolgát Gabelics Imre megismert, *zép szó és egyebek árán sikerült neki a fogolyhoz bejutni, ki az „Oroszlán* vendéglőben volt letartóztatva egyedül egy szobában, ajtaja előtt éjjel nappal őr állt.
Gabelics bejutva Sélleyhez előadta neki a parancsnok fentebbi nyilatkozatát, melyen első pillanatban megbotránkozott, mondván : Hogy kívánhat egy parancsnok ilyesmit, hisz ez elvével teljesen ellenkezik, ó ellenségével sympatiálni soha sem tud stb. Mire köztük elmecsere fejlődött ki, végre abban állapjdtak meg, hogy a nyilatkozatot Sélley is aláírja, ha benfoglalva lesz, hogy a horvát nemzet amig a törvényes téren megmarad, addig igen a viszonyt fen tartani és azt gyarapítani polgári kötelességének ismerendi r
Minthogy azonban horvát nyelven irni nem akartak, magyarul pedig Benkó semmit sem ért, s mivel nagy ellenszenvvel viseltetik a magyarok iránt, nem láttak biztosítékot ab ban, hogy a magyar nyelvű nyilatkozatot még csak el i< olvastatja, igy abban állpodtak meg, hogy kisegítőül deák nyelven szerkesztik és írják alá, igy e nézet, mint a viszonyoknak legjobban megfelelő, elfogadtatott.
A latin nyilatkozatot Gabelics a küldöttség élén átnyújtotta Benkónak, ki mérgesen kijelenté, hogy ő latinul nem ért, s a nyilatkozat tartalmát nem tudja, magyarázatát pedig Gabelics tői nem fogadja el. Végre Varasd megye másod alispánját Osegert hivatta magához, ki azt is Benkó megbízottjai előtt felolvasta és megmagyarázta, melyből azt a következtetést vonták le, hogy Sélley e nyilatkozat által kijelenté, miszerint a
horvátog jelleg nincsenek] a törvényes téren, igen természetes, hogy a magyarok iránt súlyos ellenszenvvel viseltető alispán a letartóztatottnak szabadon bocsáttatása ellen volt s igy Gabelics és társai megtört szívvel távoztak.
Alighogy a parancsnok szállását elhagyták, Mlínarics nevü pap, ki ép akkor Benkónál volt szaladt és Gabe-licset figyelmeztette, hogy az egész küldöttség lehetőleg gyorsan iparkodjék elhagyni a várost, mert különben mindnyájukat letartóztatják. Erre aztán szabadságukat >. féltve, azonnal visszautaztak és Sélleynek semmi értesítést nem nyújthattak.
Kinos aggálybau teltek a napok.
(Folyt köv.)
- Gyűlések, f. évi ja^^ 30-kán
megalakult újra Sümeghen^Hj^Kkereszt egyesülő ; as egylet elmult^^B'' alatt rendes kötelezettsége mellett e»r forinton felül gyakorolt jót; ruházta a szegény iskolás gyermekeket, segélyezte a betegeket, pénzadományt adott a házi szegények nek, gyűjtött Győr és Tirol árvízkárosult, valamint a sümeghi tüsvéss ái''al tőnkre lett családok réssére. Elnöke lett az érdemekben gazdag ssentmartoni Dar-nay Kajetánné,-jegyző Stinder Péterné, pénztárnok : ReíleNIóasefné, titkár: Bánfi Alajos. Az egyletnek tagjai, kik kilépést be nem jelentettek ajabban is tagokul tekintetnek. Háborús időnek nézünk elibe azt hisszük, midőn véreink ápolásáról van szó, mindenki ssivesen hossa meg a csekély egy forint dijat áldozatul. Ugyancsak Sümoghen f. évi fe''or. 6-ki nsgs. Mild Mihály prépost egybehívására ssá-mos úrinő jeleut meg a reál iskola épületében, hol egy jótékony nőegylet alakul''. Kötelezettség három évre terjed vagy egy frt tagdíj, vagy hetenkini két krajcárt adnak a tagok jó ékooy célra. Prépost ur elnöknek választatott meg, kilett küldve egy taggyüjtő, valamint alapszabály tervezetet készítő bizottság. As előmunkálatok utáu rendszeres közgyűlésen ejtetik meg a tisztvíjelőseg választása.
— Süuiegh feb. 5-én tartotta a .Népbank« évi sárülését Banfi Alajos igazgató tanító elnöklete alatt. A mérleg as intézet emelkedéséről tesz tanúbizonyságot, a kezelés rendes, befisetve van egy résivéuyre 75 frt. — osztalék 7 frt. A« igazgató Epstein Vilmos al-elnök Mojzer József urak , r<-ndes évi fizetése 400 frt. — 100 frtban allapitatott meg.
— Eljegyzés Milhoffer Kálmáu helybe i törekvő fiatal kereskedő szombaton f. hó 5-éu eljegyezte magának a kedves Fieischhacker Julcsa kisasszonyt.
— Kéménytüz volt szerdán délután Steru J. Mór ur házában. A háziúr azonnal átckúldött a tűzoltó laktanyára két tűzoltóért, kik a kési fecskendővel meg-
ijelenvén minek azonban hasznát nem vehették, mert mint a tűzoltóit constatalták a tűs anyagát aem mas, mint a kéményben Össz-jótt nagy menyiségü korom.szolgáltatta. Etzel kapcsolatban megemlítjük, hogy szombaton e hó ő-én a dél zalai takarékpénztár palotájaban ugyan ezen okból ssintén kémény tűz volt.
— Tornából. A szétküldött meghívók u*án ítélve, elóseteaen is meg voltunk győződve, hogy a tornabál, mely folyó hó 5-én tarta ott, elité bájaink köst méltó helyet fog elfoglalni. £t voltunk készülve, hogy fényes terembe lépünk mégis meg lepett bennünke: az igazán fiaom ízlésről tanúskodó előkelő dissités, mely mindenben magán hord« a tonra-egylet: .Épség, erő, egyetértés"* jellegét; de nemcsak a dissités árulta est el, hanem még inkább meggyósódietett bennünket a jelige utolsó szaváról a pompásjókedv, mely lankadatlanul tartott as egész vígalom alatt. A hölgyek a vigalom keretéhes mérten pasarfényü elegánczi-ával öl-ösködtek; a buzgó rendezőség tán sejtve est, oly gyönyörű, művészies kivi-te lü tánosrenddel lep ti meg a hölgyeket, hogy as valóban s legelegánsabb öltözéknek is — díszére, vált. — A táu-ezosnők sorában ott láttuk: Breier Frigyeske, Deutsch Józsa, Fuchl Gizella, Heimler Teréz, Kauser Anna, Kohn Hedvig, Klein Fánoi, Löwinger nővérek,
Reichenfeld Liopoldiu, Rosenfe''d Ilona, Rosenfeld Vilma, Scbeibner Fau-ny (Verőcze) Schers nővérek, 6trém Hermin,Tripammer Betta, Unger Mariska (Gyékényes) Weisz Karolin, Weisz, Anna, Wolheim Fánika, Woiss Gizolla; továbbá: Bilcakíy Ivánné, Dr Blau Simonué, Bogenriederué, Deu sch Henrikné (Ssom-bathely) Fischer Ödönné, Fischer Samuné, Dr. G-irő Józsefné, Grünhut Henrikné, gelsei Gutmann Vilmosué, Heimler, Manóné, Heimler Mórné, Hlaiko Jánosná Kraus*né (Veszprém) Milhofer Ödónué Dr. Neumann Edené, Poílák Lipótné, Rotschild Samuné, Rotschild Zsigmondné, Reichenfeld Edeoó, Dr. Rotschild Jakab né, Sattlar Józsefné, Shweínburgné, (Zágráb) Weisz Divídné,. Ott voitak még: Engláoder Lajosné, Garay Benőné. Ma-schansker Mórné, Deutsch Bernátné, Klein lllésné, Kohn Henrikné, Lengyel Bernátné, Lttwi Adoifoé, Kaíser Sándotne, Rosenfeid Adoifoé, ifj. Singer Samuné, Scherz Zsigmondné, Tripammer Gyuláné, •Weisz Adolfné, Weisz H. J.-né. Az első két négyest 46 pár tánczolta. A jelenvoltak bisonyára sokáig kellemesen fognak viszaemlékezni ezen kedélyes vigalomrs, a tornaegyletnek pedig kívánjuk, hogy minél többen sorakoszanak báljaik alkalmával zászlójuk alá, mert irva lévén ezen: „Erő* testben erős &z, edzedt tehát és erős lész.
—Petőfi ésahadagyministeriuiit
czlmen hozott hirközleményünkre vonat kozólag több fővárosi lap azon kérzést intézte hozzánk: hogy mi okból keres* hette meg a hadügy ministeri um a nagykanizsai katonai irodát a Petőfire vonat«
A magyar s-abadságharcz és a magyar alkotmányos küzdelem egyik tényező bajnokáról ki\ánok megemlékezni.
Még friss az emlékezet sirja fÖ-iött e, még metsző a fájdalom örök tá-voztaért.
Az idóngyan mindent megorvosol, csak a nagyok, csak a kiváltságosok emléke él örökké, d - azért illó meg emlékezni s emlékét kegyelettel megőrizni azoknak is, kik egy szűkebb körben élve, jelentékeny szerepet vittek a közélet harczaiban.
Sélley László Zalamegyének a legválságosabb időben egyik vezérférfia volt. Mint köztisztviselő szorgalmas és erélyes, mint vezérférfi a megyei küzdelmekben szívós tevékenységgel, éberség- és lelkiismeretességge ljműkö-dött. I
A politikai élet hullámaiban meg-meg ingatta ugyan hajóját a szórvá nyos visszavonultság ridegsége, de azért egy perezre sem tévesztette el lelkének vágyát, a haza jólétét előmozdító törekvéseket.
Született Gelsén 1816-ban Sélley Elek és Osertán Rozália szülőitől. Elemi iskoláit Kőszegen végezte, jogi pályán Pozsonyban volt. Az ügyvédi szigorlatot 1837-ben tette le. Bárha ügyködő ügyvéd ebbeli hivatásának nem élt, mindazon állal jeles képzettségének mint bíró számos kitűnő jelét adta, mit azon körülmény is tanúsít, hogy 1841. é. májue 30-án Zalamegye Karai és rendei az alig 25 éves ifjúban a képzettséget felismerve, osztatlan bizalommal ót Muraköz alsójárási
incs jó hatással a kor.-smai dinom-dá-nam; as oly általánosan tudott lény, mit fölösleges bizonyítgatni.
(Folyt, köv.)
A férjhez menő leányok legújabb abeczéje.
A „Sopron" febr. 2-iki 10-dik száma egy szellemes nStől hoz tárczát, melyből átvesszük a következő abéczSt.
Milyen legyen a uösülendó férfi?
Legyen arravaló,
né süly edő hajó,
„ banknóta zsebében
ne szalma fejében,
n czifferblattj*,
ne majom ábrázatja
v csókra mohón vágyó
ne csak bagót rágó,
„ dalias a lelkem
ne ssük, beteg mellben.
■ elegendő a vágott dohánya.
As anyámaaszooyférjet vigye
el a kánya.
• éber lelke, bátorsága tüse,
De a más asszonyát megne környékezzél „ finom a modora,
ne kampós az orra, » gavallér a talpig,
aki becsületbeo soha sem alku szik.
„ gyémánt a szemének fénye,
kevés a hibája, minél több erénye..
• haragban is nemes,
máskor kellemetes.
• Igazmondó,
ne más hírét rontó, a jól rendezett viszonyok embere, ne a hozományból jnscon a felszínre.
Hirek.
— Arany-mise. Ritka ünnepélyességnek volt tanuja B.-Magyaród január hó 23-án a .Dunántúl" közlése szerint: Gyurcsánssky^árton magyaródi plébános, a ki hiveioek valódi atyja, e derék szelíd lelkű aggastyán, ülte aranymiséjét, melyre saját hívein kívül egybesereglet-tek a szomszédos söjtöri és bánok sst.-gyórgyi fárák is. — As isteni tiszteletet ajubilans a b. szt-györgyi plébános, és Kiss Sándor ottani káplán segédlete mellett végezte, s as egyházi szónoklatot is maga tartotta. As egyházi ünnepélyességek után díszes vendégkoszoru gyűlt egybe a jubiláns véndégszerető asztalánál, kit Nsgy István söjtöri plébános ékes beszéddel köszöntött fel. A derék Öreg ur már 26 éves plébánosa B.-Magyaródnak, s ezen idő alatt"saját költségén javíttatta ki a paplakot és templomot, s magát a plébánia javadalmat is jelentékenyen növelte. A gyümölcs-tenyésztésben kiváló szakember, s mint ilyen egéss Zalame-gyében ismeretes. As Isten még sokáig éltease hívei s a hasa javárat
— öngyilkosság. Zákányban Ma cheleid Kálmán ki a déli vasutaU mint d>jnok slkalmasva volt, foly hó 5-éo délelőtt 10 és 11 ora között fivérénél a posta hivatalba főbe lőtte magá: és rögtön meg balt, a szerencsétlen fiital ember eme szomorú cselekedetének oka miut hírlik szerelmi féltékenység lenuu mert más különben, readesett viszonyban takarékos és ssorgalmasan élt, as illető igen jó családból származott.
— Az „Armi-r Reiseuder"-féle egyének igen elszaporodnak Nagy-Kanizsán; a fóutezákon nem igen mutatkoznak, de annál inkább a külső .utczakban s egymásnak adják a kilincset, az egy és két krajezárnyi adom Ínyt rnegse köszönik hanem dörmögne«. Felhívjuk a rendőrség figyelmét, főleg a déli órákbani kóborlók szemmel tartására, mert ami kese ügyükbe esik, biz azt kiemelik.
— Halálozás folytán üresedésbe jött Nagy-Kanizsa városi árvaszéki előadó tanácsos megválasztása köselebb megtörténik. Eddig l(ét pályázóról van bír. Remete Géza és Trojkó L»jos ügy védekr ől.
— A gelsel ifjúság febr. 15-én a „Holcser''-féte vendéglőb-»u tánczkosso-rucskát rendez. Kezdete 8 órakor, belép-tidij 60 kr.
— A zala-egerazegi kisdedovoda újonnan .ónenó, a kor igénye szerinti átalakítására nézve Kovács Károly polgármester lelkes felhívást iotéz a közönséghez. őhajtandó, hogy a lelkes felhívás mél ó viszhaugra találjon.
— Zala-Istvánd község képviselő testülete nemis érzésre valló ssép határozatot hozót: Német György ottani evaug. néptanító a köss. határán keresztül vonuló utak mellékeinek gyümölcsitkkal való be« fásítása érdemé be terjesztett eló iditványt, melyet lelkes szavakban elmondo t indokolás alapján, a község képviselő testülete egyhangúlag elfogadott, és elhatározta, hogy a helybeli evang. iskola faiskolájában létező, valamint a község *gyes lakosai által is ssaksserüleg nemesitett facsemetéket a község költségén bevasá-roltatja aszal az utak mellékének befá-sitását as ioditványt tevő tanítónak felügyelete alatt már a folyó év tavsuzán megkezdeti és bttejezéséig évi ól-évre megssakitás nélkül folytatja.
— Meghívó. A» 1887. február 19-én Csurgón a „Daru" vendéglő nagytermében a Csurgón felállítandó kisdedóvoda alaptőkéje gyarapítására rendezendő sárt-körü tánczvigalomra. Rendezőség: Dr. Hoobreiter Kornél r. b. elnök. C*ák Sándor, Csonka Ede, Csonka Gyula, Hám Ferencz, Kassay F. Mózes, Payer Géza, Plachner Manó, Dr. Rajosi István, Schőn-leitner Károly, Dr. Vida Károly r. biz. tagok. Belépti-rdij: Személy-jegy 1 frt. 50 kr. — Család-jegy 4 frt. Kezdete esti 8 órakor. Felülfizetések köszönettel fogadtatnak a hírlapilag nyufjtástataak.
Legyen komoly is mikor szükséges
sohasem gyereke«, avagy nevetséges. „ „ láng, erő, vér benne
ne fakadjon mindjárt könybe a két szeme. „ , müveit lelkű, tanult és okoa,
ne elpuhult, görnyeteg, to-ty akos.
n nagyravágyó, fel, magasra törjön, hogy vele as asszony szintén oda jöjjön. . uyilt könyv egész múltja,
hogy tzaaszony elolvasni tudja, „ okos sseme, csókra termett ssaja ue hamis szive és hamis zúzája.
9 önzetlen, ne olyan miot nem«,
kinek kávéház s korcsma a mindene. . piros ajka,
gyöngysor foga. rátartós, büszke, ne sunyi pipiske. „ »aját lábán járó,
ne anyjahoz hajló. . »zép pörge bajusza,
ue bozontos, kusza. „ titkos poéta, avagy componáljon, Csak az istenért, tárcsakot ne írjon.
• Ur ő otthon,
ha elment az asszony, a ügyvéd, vagy akármi más,
de ssükséges a foglalkozás.
• zenebarát annyira-mennyire,
hogy nejét a bálba gyakrabban elvigye. . Zsarnokságot tűrő, szépen otthon ülő.
Csepetecske.
vj
HCHZ0N3AT0DIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887 FEBRÜAR 12-én
kot6 »datok érdemében? Utána kérdezősködtünk a art ig sikerült megtudnunk hogy el»ő isben a soproni lyceum igazgatója tudakozódott ez ügyben, de sikertelenül, másod isben egy budapesti egyetemi tanár, kérte a Petőfire vonatkozó adatokat, de ennek kétdését is a „nagy elfoglaltság" miatt válasz nélkül hagyták: Nagyon valószínű tehát, hogy es utóbbinak megkeresésére tette a hadügyi ministerium magáévá az ügye''. Egyébként igyekezünk még iüsetsb kutatást eszközölni.
— Darázs Miska ujabb hirszerint
_ febr. 19-én érkezik Budapestről Nagy-
Kanizsára a zenekar vezetésének átvé-talére.
— Koroknyay Ottó tüntettetett ki a Munkácsy féle 6000. frankos pálya-díjjal. As orsz. magyar képzőművészeti társulat as őszi tárlaton három müvet ajánlott, ezek közül Munkácsy az alapító levél értelmében választott, s a választás Koroknyay .Javíthatatlan" csimü müvére esett. Koroknyay hosszabb ideig lakott Nagy-Kanizsán a Kazinczy utczai Dobrinféle házbsn s általában kedves társadalmi jelenséggel bírt. Kiképeztetését Somssich Lőrincz ur mozdította elő, felismervén beune a szép tehetséget, mindenfél-kép buzdította, és pártfogolta. A szerény viszonyok közt élő ifjat állandóan vendégszerető asztalához invitálta. Az ő közbejárására készítette Koroknyay díjtalanul Frőbel Frigyes arczképét, mely a nagy-kanizsai kisdednevelő egyesület nádor-utcsai ovodájának munkatermét di-ssiti. örvendünk a méltó kitüntetésen. Isten éltesse!
— Kis Komáromban felállítandó templomi karzat javára, mütedvelői előadással egybekötött táiczkoszorucnka tar-tutoitfebr. 6-án, mely tekintve ugy az erkölcsi mint anyagi sikert, nagyon sikerültnek raoudhaté. Színre került Tóth Edének „A toloncs" csimü vígjátéka, mely ily uemúmükedvelőie lőadás tekintet-tebenvalóban ritkítja párját. — K:tü-cősikert aratott szép játóká val Pájer Mariska kisasszony, mint Liszka azobaleány, Tóth Mihály ur apesti mészáros szerepében. Kitűnően adta Farkas János ur Lőrincs gavallért, nem kevésbé volt kitűnő ifjú Lerch Antal Mrawcsák öreg vándorló szerepébeo. A ''öbbi is jelesen oldotta meg szerepét. A tiszta jövedelem a 200 forintot jóval meghaladja. A szini előadást táncs köve te, amely folyt mind végig vigan, még csak » kakas kukorikulása u*m figyelmeztetőién a hajnal hastdiára.
— Alsó-Domboru ifjúsága as ala kuló önkéntes tüzóltó-egylet javára e hó 5-én a nagy vendéglő termében zártkörű tánczestélyt rendezett, mely a várako-sásou felül sikerült, mert fesztelenség és jókedv uralkodott kivilágos kiviradtig a sxép számban megjelent közönségnél. — Ig»z, hogy ebből as oronzláo rész a szép u-met illeti, mert egyszerű, d-» isléles öltözetük még jobban növelte szépségüket, s igy nem csoda, hogy a fiatal emberek valódi jó kedvben voltak, a mely kedvnek csak reggel 7 órakor szakadt vége. De a mulatság nem csak a jó kedvet, ha-uem a nemes czélt is »lősignette, m«rt a rendeső urak 61 frt 94 kr. tissta jövedelmet mutattak ki, a mely összeg, miután még as egylet megalakulva nincs átadatott tek. Újlaki Hirschler és fia czéguek megőrzés végeit. — A jelenvolt hölgyek és kisasssouyok közül az alább következőket sikerült fe jegyesui. Beck Nelia k. a. (Keszthely), Faics Forenczué, Fsics Ilona és Paula k. a. Freund Károiiu k. a. Alsó-Domboru, Gruber Róza Budapest, Hirschler Lipót Jánosoe Alsó-Domboru, Hocbvaldné és Hochvald Juliska N.-Ka-nissa, Kerber Janosné Alsó-Domboru, Loncsarics Anna, Podbresst Lbcsariűs Vilma k. a. Lőve Adolfnó. Miszer György -né, Neufeld Adolfüé, Neut Id Henrikné és leánya, Nenfeld Malvin k. a, Pichler Imréné Alsó-Domboru, Pick Ignácsné és Pick Ilka Budapest, Rózsai Mórné, Ri-zsai Irón k. «. Kotmri, Starkl Autalné, Öchvaros Simonná Alsó-Dombom, lovag Szaborettiné Kotlori, Sonnevald Her-maunó, Szlámek Józsofoó, UtasiJózsefné, Uuzi Aranka k. a. Alsó-DomborU, Weisz Láss Ióné, ós Weisa M.thild k. Drás-kovecz. Továbbá felülfiemi sziveik voltak : Burics István 1 frt, Cseszná-c József Perlak 2 frt, Czimmerman Ferencs 1 frt, Fischer Gedeon és Fisoher Gu«*táv Szt.-Mária 1 — 1 frt, Golub János és Gud-lm Károly Aisó-Vidovecs 1 — 1 frt, bvag Hirschler Miksa 9 frt, Hirschler Lipót Ja nos &» Hirschler Jakab 3-3 írt, Hirschler Henrik 5 íft, J*kupák Józsefe 1 frt, Korber János 50 kr, Kengyel Ferencs 2 frt, Kohn Károly 1 frt, Lábos Lajos Sst.-Iván 1 frt, Lőve Adolf 1 fr$ Loncsarics Lipót Bzt,-Mária 1 frt, Makai Ferencs Budapest 50 kr, Miszer György 1-50 kr. Neufeld Henrik 50 kr, Pick Ig-uácsué Budapest 2 50 kr, Pibhler Imre 50 kr. Rabentsein Győső Kottorí 50Jkr, Róssai Lajos Kottori 1 frt. Scbhs.nger Gyula Nagy-Kanizsa 5 írt. Sípos Károly Perlak 2 ff'', Schlesinger Is.dor 3 frt, Starkl Antal 2-50 kr, Stefics Imre 1 frt
Scblesinger Károly 1 frt, Sohvarcs Simon 50 kr, Schőnfeld Kotttwí 20 kr, Szalai György tűzoltó alparancsnok Kuz-minecz 50 kr., ez ugyan azon egyén, ki magát Alsó-Domboruban történt kétszeri tűzvész alkalmával kitüntette; Sonnevald Hermán 50 kr, Szlámek József 50 kr, Ssántó Zsigmond 1 frt, Utasi Jósssf 50 kr, Verli Ferencs Perlak 50 kr, Vrátí Tivadar 1 frt, a mel yösszegekért köszöne tét nyilvánítja és nyugtázza a rendezőség.
— Veszedelmes kéjencz f. hó 6 án egy 68 éves asszony jött Miháldról Kanizsára gyalog, a midőn a városi erdőn átjött utolérte egy Péterfinevü23 éves suhancz vata beszélgetésbe eredt éa végre nemi erőszakra akarta kényszeríteni, az anyóka azonban ellenszegült, mire a suhancz felhagyott szándékával. — A rendőrség, hol a feljelentés tétetett, áttette az ügyet a bünfenyitó bírósághoz.
— Pótközlemény. A deák-kon-cznrttel összefüggőleg a főgymn. deákse-gélyző-egylet jtvára felülfitettek még: Hertelendy Béla 10 frt. Kehler Ignácz 50 kr. Mocsáry Jánou 2 frt. Nga. Etlényí István apát ur 3 frt. Bernát Sándor 2 frt. Gyömörey Vincze 5 frt. Vörös Máyás
1 frt. 50 kr. Réthy Fereocz 2 frt. K. I.
2 frt. Wusztl Alajos 1 frt. 50 kr. ,Té^-y kincseddel a Fölséges parancsai szerint, s ez inkább használ neked az aranynál." (Jézus Sir. F. 29,14 ) Hálás köszönet ase-gélysettek nevében! Egyúttal íölkéretík a m. t. közönség, ha netalán becses felül» fizetését tévedésből eddig nyilvánosan nem nyugiáztnk, est Cserei József főgymn. tanárnál jelenteniszíveskedjék.
— Kimutató*. A n.-kanizsai iparos ifjúság önképső egylete által rendeze''t 1887 évi február hó 6-án arauy korona termében tartott zártkörű táncsvígalmat. Illetőleg UZ összes bevétel — 127 frt 20 kr. As összes kiadás pedig 78 frt. 60 kr. A tiszta jövedelem 48 frt 60 kr. A mélyen tisstelt fölül fizetők név sora: Újlaki Hirschler és fia AUÓ Domb iru 3 frt. B a-t Béla 40 kr. Schvarcz Mihály. 40 kr. Mil-tényi Sándor 60 kr. Musikár Vmoze 20 kr. Goldberger Jakab 40 kr. Sburn Lipót 50 kr. Cteiner Anna 20 kr. Jaugblut N. 40 kr. Pürger Mihályne 40 kr. MersiU Ede 40 kr. Rothtnann Menyhért 60 kr. Gertner Vilmos 40 kr. Au2*nfeld Laji»s, Oslay Józset 40 kr. Simon Örzse 1 frt 4ü kr. Schvarcz nővérek 40 kr. Bognár István 50 kr. Wiltner János 20 kr. Csók* Nándor 1 frt 20 kr. Fesselbofer Jówet 40 kr. P. H 30 kr. Híim Mihály 40 kr. N. N. 40 kr. Hoduschek Mihily 10 kr Márkoviié Ferencz 20 kr. Fullér Mihály 20 kr. Kásztner János 1 frt. összesen 16 frt. 60 kr. A jelen volt hölgy koazorubol a következő hölgyeket jegyezhettük fel: Szalay lika, Jelenek Malvina, Kardos Mari, Gol«*uc«ky Mari, Lasky Verona. Lirheím Teréz, Szilig Fáni és Róza, Mol uár T-.réz, Csemtts Gizella, Kovác« He lens, Kis Veroua, Muzikar Hrisztína, Ré-csey Zsófia Gertaer Józaif és Mari, Wni-maun Mari és Józsel, Simon Örzse, Sziur Viktória, Picbier PauU, Csiegler Fani. Beck Hermina és B rU, W«rga Imr<\ Czángel Teréz, Hirschler R6za, Schvarc« Szeiina és Qisella, Pürger &l*ri és Téré/., Preudler Mari stb. kis»sszouylovabo* Horváth Boldizsárné, Miltényi Siodcrné, Wiltuer Jauosuö, ifj. Wittmanu Mátyás-né, Schvarcz Mintlyné, Csóka Fe dináud-< né, Wald Má''yáaoé, Genuer Vi muso^, stb. úrnők
— A nagy-kanizsai taknréapéuz-ár tároasAg folyó hó S-m Urlola XLII évi reodes közgyűlésé:, melyen 52 róss-j vé iyes 305 szavazattal volt képvíseive.; Az igazgatóság alikl inditváuyb« hozott) 48 forintnyi (40%) osztalékot a közgyü-j iéa jóváhagyta. Kimerítő tudósítást lapunk jövő számában hozunk.
— Xauthner Ödön fővárosi m«g-kereskedó czég-id-ű f''Wjegyzókéoek lapunk mai számával szé:kü''dótt kivonatát melegen ajtnljuk t. olvasóink figyelmébe. E czég elvitázhatlanul a magyar magkereskedelem elsőrangú képviselője, Üzletének nagyszabású berendezése vállalatának a részletekre terjedő minutirsus gonddal való vese é>e egyrészről azt igazoljak hogy Magyarországon is ««ép fejlődésre tehát szirt a magkeresked-il''-m ha helyes alapokra vau fektetve, másrészről a czég''üzletének/nagy arányai a mellett tanúskodunk, hogy az érdekelt g*tdakö-zönség tudja mél ányoini törekvéseit és évről megérdemelt elismerésben részeseti a növeaytermelés egy fontos érdekének szentelt szakavatott munkáját. Örvendünk, hogy e czég bosszú é»ek során bebizonyította a magyar magkereskedés fejlődésre képes voltát s közvetve azáltal, hogy magterméaye inknek a külföldi piacsokra való kivitelét is nagyban előmozdítja, a cség működését a magyar mezőgazdaság ssempotojából fölötte hass nosnak tartjuk. AjánUsra e czég nem szorul, előkelő és tekintélyes állás* a magkereskedés terén sséles körben el van ismerve, ezért tehát csak fel kell hívnunk t. os vasóink figyelmét a lapuokhoz mellékelt árj ''gyséki kivonatra, mely miut minden évben, ugy most is csak tömörítve kösli a főbbérdekü dolgokat, de
ha t. olvasóink alapos tájékoztatást kívánnak szérezní a czég kiváló üsleti rendszeréről, hoz saák meg a czég idei főárjegyzékét, mely kívánatra bárkinek szívesen megküldetík.
Jegyzék
A nagy-Kanizsai kír. tszék mint büntető bíróságnál 1887 -ví február hó 2-ik felé ben megtartaadó végtárgyalás s ítélet hirdetésekről. 1887 febr. 15-én.
25/687 Lopás bűntettével vádolt Brül József elleni bűnügyben végtárgy.
5079/8640 Hatóság elleni ''erőszak-kai vádolt Horváth János s Ursa elleni bűnügyben végtárgy.
5/687 Göcze János elleni bűnügyben Hl. bír. it. hirdetés.
27/87 Podturics Iván s társa H. bír it. hírde.4s.
¿$&7 febr. 18 án. 42/87 Halált okozó súlyon testi sértéssel vádolt Salamon Pál elleni bűnügyben végtárgyalás.
5637/886 Lopás bűntettével vádolt Raba András s társu elleni bűnügyben végtárgy.
43/87 Fülöp Vendel e társa elleni bü
□ ügyben II. it. hirdetés. \ 53/87 Kocsián Istvánné elleni bün ügyben IL bír it. hird.
11/87 Bokrosi Jóssef elleni bűnügybe n II. bir. it hird.
12/87 Polai Kati elleni bűnügyben II. bír. it. hird.
Febr. 22-én. 5125/66 Lopás bűntettével vádolt Sklelics Balázs a társ« elleni bűnügyben végtárgyalás.
5054/86 Hivatali sikkasstás bűntettével vádolt Kovács András a társa elleni ügyb*n végtárgyalás.
4949/686 Lopás bűntettével vádolt Gerenciér György s társa elleni bűnügyben végiárgy.
13/87 Szlavicsek Iván elleni bűnügyben II. it hird.
55/87 Grebent Fereocz elleni bűnügyben n. b. it. hird.
87/887 Cíigli Ferencz elleni bün-ügybeti III. b. it. hird. *
87/87 Jurovica Istváu elleni bűnügyben Hl. b. it. bírd.
Febr. Ü5-én.
61/87 Lopás bűntettével vádolt Horváth József s társai elleni bűnügyben végtárgy. "
133/87 Súlyos testi" sértéssel Tádok Brodorics Józs-f társ« elleui bünü yben végtárgy. ^ , .M
158/87 Sikkasztás V.''tségével vádolt Ztegler Lüjoí elleni b''iuügyb-íu végiárgy a I ás.
89/87 St.d*r István e leui bünügv-b <n II. bir. it. bírd.
111/87 Jakabty György elleni bün-ügyben II. bír. it.bírd.
140/87 Pretn Antal elleni bűnügyben II bir. it. bírd.
127/87 Horváth József elUm bün-ügybeu III. bii.it. hird.
A nagy-kanizsai kír. tszék mm: büntető birósájíuál 1887 évitebruár 8-»n. Kiadta :
Plánder György
kir. törvényszéki irod^tiszt
A delegatió febr. 26-ára Bpestre összehí-*atik. — Ausztria-Magyarország haderejének mozgósítható létszáma öt miliő huszonnyolcs ezer amber. — Eszéken ssámos kolera eset fordult elő. — A ló-kivitel Monarchiánkból febr. 5-től kezdve betiltatott. — Szombathelyen „Irodalom b müvésset pártoló kör" akkuit. — Budapest katonai erődítést nyer. — A fővárosi kir. álatorvosi tanintézet 100 éves fennállását ünnepelte. — A nemzeti ka szino Széchenyi lakomáján Gr. Tisza Lajos mondta a pohárköszöntést. — A Kisfaldy Társaság« vagyona 103.748 frból áll. — Seltenhofer Frigyes soproni gyáros nyugalomra vonult, fiai t ették át a régi gyárat.
- Külföldi r. h. Varsóban hat ez red doni kozák köspontosittatott. — A német hadseregben a velociped is alkalmaztatni fog. — Egy prágai ezukorgyár leégett, kára hatszázezer frt — Lipcsében nemzetközi ssakácskiállitás van. — As angol trónbeazéd fájdalmát tej ez i ki Sándor bolgár fejedelem távozta fölött. — Thompson angol természetbúvár kiszámította, hogy a világnak 10 milío év múlva vége less, addig tehát békén álha-tunk. — Ausztráliában fekete méhek f-deztettek fel. — Triosstben Mateovich Henrik szerkesstőt az utcsán kegyetlenül« elverték. — Bócsbeu 634 ügyvéd van,| míg Bpestm 700 nál több. — A zultán pompás gyűrűt küldött barátsága jeleül a pápának — Három uj üstökös tűnt M az ég boltozaton, de csak teleskoppal láthatók. — Litzenmayer festő hazánkfiánál Münchenben a prímás a „ssentcsa-Iád menekvése Egyptomba" cs. nagy képet rendelt meg. — Brüanben egy korcsmárost fogtak el, ki 11 gyilkosságot követett el. — Nápolyban Pasteur-intézetet állítottak fel.
. ,7" B- B- ktéskedtOnk.A* Ígért költői epistolát »árjuk. Olvasta »z .Irodalom" czimú uj lapot ? önről szépen nyilatkozik.
— W. L. 8ziv«s levelére válaszoltunk.
— G. F. Köszönet, a másikat is kérjük.
-- G. A. Megkaptuk, üdvözlet!
— K. E. Örömmel értesültünk.
— A. ü. Köszönet az értesítésért.
— N. M- Lapunk szűk tere folytán hosszabb közleményeket nem fogadhatunk el-lehetőleg belyi dolgokra kell iráayozni figyel-műnket-
— 0. A. Sajtó hiba volt biz az.
— A tilosnak felső végén stb. Lehetetlen közölni igy amint irva|van.
— K. 8. Amit tehetünk, szívesen,
Felelős szerkesztő és kiadó :
BATOBFI LAJOS
LaptulajuonoH : WAJIMTS JÓZSEF.
INTyirttér*)
Ezennel felszólítom Reis-man M. idegen nyelvtanárt, szíveskedjék 5 frt. tartozását, melylyel 1886. szeptember hóban Pápán léte alkalmával kosztpénzben adós maradt, megküldeni, ellenkező esetben fénytelen leszek azt per utján behajtani. 2964 l-l Pápán 1886 Február 7. Ozv. Krausz Johanna.
Hivatalos piaczi arak
Nagy Kaoizsán febr. 11-én. Busa 9 frt. 8 frt. 50. Ross. 6 frt 40 6 frt. Árpa. 7 frt. 6 frt. Zab. 6 frt 40. 6 frt. Tengeri. 6 frt. 20. Burgonya. 2 frt 40.
Gabonaárak Dunántúlon :
mm.
figf Inét i9rtfódfev
Csáktornya: Busa 8.60-80 kr. Rozs 6.10—80 kr. Árpa 6—7 frt. — Zab
6 20—50 kr.Kukoricza 6''10 kr.
Székes fehérvárott; Busa 8 50 - 80 kr. — Rizs 6-50-70 kr. Árpa 6.50-60 kr. — Zab 6.80—7 frr. Kuko •■iera 5.50—60. kr.
Szombathely: Bu<a 9 10-15 kr Rozs 6-45 -70 kr. Árpa 640-50 kr ZA 6 45 -50 kr. • • -■••,:
Moháes : Busa 8*50 kr. Kétszeres 6''3Q kr: Ross, árpa, zab 6 frt. Kukoricza 51Í0 kr.
Pécsett : Buza 8-60—9 frt. Kétszeres 7—7-20, kr. Ross 6*10-60 kr. Árpa 6.20 — 50 krTZab 6 20 -40 kr. Kukoricza 5 40—80 kr.
Pápán: Buza 8—80 9 30 kr. Rozs. 6-60 -70 kr. — Árpa 6.40-80 kr. Zab 6.10—70 kr. Kukoricza 5.90-6-30 kr. Sopron : Buza 9 frt, 9*45 kr. Rozs
7 frt. 7-30 kr. Árpa 6-50-7 40 kr. Zab. 7 10—30 kr. Kukoricza 6''30—50 kr.
Van szerencsém a nagy érdemű közönséget tisztelettel értesíteni, hogy a Neu és Grünbaum czégból barátsági utón elváltam és folyó évi márczius 1-én helyben Jötér Babó-chay féle házban egy nórinbergi, nöi, fehérnemű, uri divat és rövidáru üzletet nyitok. Nagy súlyt fogok mindenkor arra fektetni, hogy t. vevőimnek bizalmát pontos és jó kiszolgálás által, valamint jó árukkal kiérdemelhessem.
Kérve a nagy érdemű közönség becses pártfogását, maradtam mély tisztelettel kész szolgájá 296SM 2 2feu József
Ki nyert ?
Húzás frbr. lén?
Prága 60. 72. 30.'' 87. 1. Lember» 11. 76. 55. 80. 77.
V ^ Húzás febr. 5-én. Bécs 9. 12. 38. 73. 53. Temesvár 71. 25. 67. 29. 2. Grá« 13. 31. 89. 18. 60.
Szerk. üzenet.
— Megyei r. h. Baudiss Eruőné Kiskomáromban meghalt. —^Keszthelyem a vőrheuy járványos jelleggel lépett fel.
— A perlaki takarékpénztár közgyűlése febr. 26-áu tartatik m<-g, a csáktornyai
pedig febr. 20-án. — Németh Elek v. - — W. P. Mindenkor «Ívesen látjuk. As főjegyző a zala-egerszegi polg. iskolának *f''u törekvést méltányoljak. értékes pénsgyüjtemény i ajándékozott.
— Kovács Ferencz ny. gazdanszt K^ssth. meghalt. — A Balatonon 1—2 lábnyi vastag jégkérek van. — Br*nu Ignácz neje, kit a bpesti kösponti vaspályan szerencsétlenség ért, letenyei születésű, ueve Schmert Hermina.
— Hazai r. h. Ö felsége főhadsegéde B. Beck allab<>ruagy lett. — Abpts''i hazai első takarékpénztár által keze t pénzösszeg m-gba adja a 106 miliő íoriutot.
— Nagy András-János, ki a hódmezővásárhelyi ariészi kutat fúratta arany érdemkeresztet nyer». — A Keglevích-Komjáthy ügy felett a bpea i ügyvédi kör nap:rendre tért- — Sz»uter Autal gör-csönyi plébánosnál rabiók jelentkeztek, de a lé ek«rős férfi nem vesztette bátorságát s a rablók sikertelen távoztak. — A horvát tartománygyülés febr. 15-én összeül. — A népfelkelésről szóló utasítás 20 ezer példányban küldetett szét as országban. — Trefort miniszter 70 éves.
— A czeglédi százas klüdöttség vesére Dobos János ref. leikéss meghalt. — Ipolyi pilupök hagyatéka 200.000 frt. — O'' Donnal grófnő operettje Djbrecsen-ben is sikert aratott. — Vesspréinben a közbistonság szomorú lábon van, fényes nsppal is rablógyilkosság követteteit el.
Hirdetmény.
Somogy-Aracs községben Babóesa mellett, ugy egész határában gyakorolható regálejog, korcsmalakás, mészárszék és gazda sági melléképületek, vala mint a belsőséghez tartozó sa háznál lévő 3 hold, a csokonyai ut melletti 1 hold szántóföld szabad kézből örök árjbaeladandó.
Venni szándékozók, ha több földet igényelnek a fentieken kivul Ji3 kültelket is kaphatnak»
Bővebb felvilágosítások megtudhatók.
Ktrausz Lipót tulajdonos, babocsai lakosnál.
2961 1—3

*) E rovat alatti köslöttekórt nem v.Állal felelősséget a 8ierk.
0000000000000000000090000000
o o
O A Csáktornyán székelő
í
1887. évi februir 26 an délután 3 órakor saját helyiségében
tartja meg, melyre a t. részvényesek ezenuel meghivatnak..
NA PIESND:
1) az igazgatóság és felügyelő bizottság jelentése.
2) a zárszámla beterjesztése, s e fölötti határozat. A mérleg jóváhagyása. Az osztalék maghatározása és a telinent-vény megadása.
3) Az alelnök, az igazgató és aligazgató. 4 igazgatósági tag és a felügyelő-bizottság megválasztása.
4) Egy gyüjtó egylet létesítése tárgyábtn megbeszélések esetleg megállapodások.
5) Az igazgatóság jutalékának meghatározása.
6.)Netáni iaditványok.
7.) A jegyzőkönyv hitelesítésére két részvényes tagnak megválasztása. 2957
o o o o o o o
ooooooooooooooooooooooooo
o
8 o o o o o
ooo
2-3
t
HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
Z
alai''kózlöny
Ifiii
xr
1887. FBB1
12-én.
26» tkr. 87.,
>
Árverési hirdetmény.
A n*gy-k*nitsai kir t»rék telekkv. osttálya réirró 1 közhírré tétetik, hogy Burka Jiunc bajosai lakón végrehaj:a ó-uak Pintér Jáuo« végrehajtást szenvedő bajcsai Ixkó« rllcni ]0 írt tfke, 18,86. évi marczius 1 l-1€*SI járó 6% kama-ok 23 írt. 90. kr. végrrhaj>&« kér«lmi é« fogauato-loaitási 10 frt. 30 kr. jelenlegi n még {elmerilleDdú kftltaégek iránti végrehajtási ügyében a fent nevezett krr. tftr-vénysték kerületéh-z tartozó bajca&i 44. tkben f 56. hrsz. a. Pinlér Jánoa végrehajtatást sien''edő ugy Pinlér JólSnJ" éa Pintér Imre tkvi tulajdonys Ursak tulaja donául fnlvett az 1881. 60 ker. 148. § alapján 450 írtra b«cs(llt ingatlau ax 1881 60. ker. 156. §. c pontja alapján eg«a*beo 1887. évi április 28-án délelőtt a kötség háxáoál Dr. Ntusiedler Autal felperesi ügyvéd v. helyettese közbejöitével njil-váuoe árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár Árverezni kívánók tartoznak a becsár lO°0-át készpénzben v. óvadék képes papírban a kiküldött kezéhez letnoni.
Vevf. kötelos a vételárt három *gyen-16 részletben, még pedig »z elsőt az árce-rée jogerőre «molkedésótől ezámitaiidó 1 hónap alatt, a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, harmadikat ugyanattól 3 j hón ap alatt, minden egyes részlet után j az árverés napjától sTámitandó 60/o kamattal együtt az árverési feltételekben meghatározott helyen és módozatok szerint lefizetni.
Nagy-Kanizsán a kir. törvényszék telekkvi. hatóságnak 1887 évi jan. hó 15. napján tartott ülé-éből.
Gr. Hugonnay
b. kir. tizik. elnök.
Eveil
kir. tazík. jpgytö
2962 l-l
Szakértők egyhangú állítása szerint egyedül az én magyar pezsgő boraim állják ki a versenyt a legkitűnőbb fran-ezia pezsgő borokkal, ülföldon és főúri köre inkben pezsgőim nagy fogyatkozásnak őrveudenek már
régóta.
A budipesti országos Casino külön kiíűntetésben is részesítette.
Czégem félszázados fennállása a sajtó elismerése és a gyáramat ért számos kitüntetés garancziát nyújtanak arra, hogy a t. megrendelőim minden tekintetben megfelelő pezsgőbort fognak kapni.
Megrendelések elfogadtatnak POZSONYBA intézve azonnal teljesitettet-a következő árakon ;
OrszágosCassino pezsgője Sentry Cuba extra drij 2frt 25 kr.
„ Sentry Cuba tripla sec 2 , 25 .
Tertar különlegesség 2 „ > Nemzeti I , 50 ,
Kaphatók minden nagy fűszer és borkereskedésben, szállodák ér vendéglőkben.
Huber I. S.
Legrégibb magyar pezsgóbor gyár. Pozsony.
29B3 6—6
legjobb kávépótlék Vanila-Velim
t
vörös dobozkákban jegygyei
Ve I i m i v i I ág kávé
faládácsfcákban földtekével, czukorsüveg alakban, cs a
legfinomabb esokoládok
nevű
CHOCOLAT VBLIM-
A VELIMIRÉSZVÉNYTÁRSÜLAT GYÁRAIBÓL
PRÁGÁBAN.
sm Kapható minden füszerkereskedésben. ím
2952 4-10

EDDIG MÉG FELÜLMULHATLAN
a MAAGER W.-féle
cs kir. sab.ídma/iOtt, valódi, tiszta,
Csuka in á j-olaj
Maager Vilmostól Bécsben.
Az orvon! tekiotéiyek által megvizsgihato;t és köny-nyeuemészthetőséKe folytán gyermekeknek is. ajánlható mert a legtisztább. legjobbnak elismeri szír: mell- tfidő-bajok, görvély, daganatok, kelések, bőrkiütések, mi--..rTTw rigybajok, gyengeség stb. ellen — egy ¡ive* ára 1 frt — kapható gyi" rartirban : Becben, Heumarfct 3. fixám alatt, va amint az Osztrák-Magyar birodalom legtöbb és jobb navü gyógyszertáraiban. V
Kragy-Kanlzsáin Kapíaató: Ro»enfeld Adolf
és Maron Adolf keresktedö uraknál. \ 2899 »-12
Dr. Mikolasch Károly-ftle ,
spanyol Ch ina-bor -Dr. Mikolasch Károly-féle j spanyol vasiartalma chlna bor. Dr. Hikolásch Károly-féle
spanyol
papai n bor. Dr. Hikolásch Károly-féle
spanyol )
psptonbor.
Dr. Mikolasch Kroly-féle
pany ol
A legjobb szer gyomor-gyengeségekben, hideglelés, ideg bántalmak b utóbetegségek
ellen hgj flveg ára 1 frt 50 kr. Kitünó haUsu azon betegségekben, melyek, vérszegénység, v«gy rosz vértől származnak, Egy üveg ára I frt 50 kr.
Rendkivüli szer mérges daganatok, a gyomor la»8U működése s az ebból származó betegségek ellen. Egy üveg áfa 1 frt 50 kr. A legbiztosabb szer a gyomor működésére oe.ii ha''ó szervek felUdi''éséül Egy üveg
ára 1 frt 50 kr. A legjobb szer gyomor- és bél-katbarus ▼»lamint egyéb betegségek ellen. Egy üveg árai frt. 50 kr.
Förattár Ausztria s Manarorszairra nézr e (Galiczia es BnMna kMdfrel.
Ma&ger fitaos&á!, Bées, HL Ima;r&t I*
««mm::;::::::

Ajánl darabonként iO forintért:
Televér anya pointer Apa félrér angol és német keverék.
Nevezetesen: 1 kan, 3 szuka, ár>ri szinüik kevés fehér fotókkal.
Átvehetők márc/ius elején, akkor két hónapos kornak. Csomagolás és szállítási költségeket az illető vevő fizeti.
, Baán Barna bát*
Nayy-Récse, * 2960 2—2 posta helyben
mummmtm
XUXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX X
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXtxxx
részére B. minőségben, istállók cselédlakok és melegágyakhoz, a X szokásos nagyságban kaphatók nálunk, darabonkint
x *
*
(az ezeken feliili nagyságúak aránylag S
drágábbak.) X
. *
A táblák a megrendelt mértékek szerint szabatnak ki. £
x
X
X +
Í948 4 -4
LUKAFAI JVEG6Y4R.
«. p. A Imamellék
VÉD-J KttY
PEZSGŐ
BK y^flli rJitír NseJ-Kaoiniu
FESSEI.HOFEB JÓZ-KK nru4l
J SWADLO FERENCZ
BLI)APESTE.\
í
schuck-fele vasöntöde is 6epsym-
Központi iroda: VI. Váczi körút 57. — Gazdasági géposztály: Külső váczi-ut 1696 — 1699.
Ajánlja kitűnő szerkezetű GŐZCSÉPLÜ KÉSZÜLETEIT, szén, fa és szalmafűtésre; szegecses rendszerű járgány cséplőü tisztitó-készülékkel, zsákoló val vagy anélkül, gabona-tisztitó rostáit (Baker és Kúiacj-rendsz r) továbbá legjobbaknak bizonyult szabadalm. Schlick-féle 2-ös és ekéit — árak 58 jrttóLkezdve - szab. Schlick-ié\e mélyüö ekéit kiemelő szerkezettel, mélyítő ekéit önvezetékkel (Sack utánj. Eredeti Schlick- és Vidats- féle egyvasii ekéit.
Legújabb szabadalmazott sor vetőgépek.
r '' '' ;
Ezenkívül készletben vannak: Egyes és kettős őrlőmalmok .Little Giant" csöves tengeri darálók,
tengeri morzsolók, takarmány készitö gépek, olajsajtók stb. Gyárunkban működésben láthatók : a legújabb
saját rendszerű ramie-, kenderlentőrő- és tisztitó-qépek rendkívüli mennyileges és minóleges munkaképességgel. . *
Árjegyzékek kívánatra ingyen és bérmentve.
2959 2—6 M
ker-. alsó erdő-sor 3. szám
j ol ] % s*« b adni mázott, wjtalan, önmükódö zár redőnyeit Imlia.u-y..tt ai réllemezből ; továbbá a*a badalmazott Biaaicek éa Brecíka-tél« (Öltő- én szellőzteténi kályháit, valamint központi füté« berendezéseit, aajat »«abadnlma szerint, egy v»gy több helyiség számára) mely utóbbiak klilönösin uj épületek nél, iskoláknál, kórházaknál stb. asd-lóstetéssel, vagy szellfiitelée nélkUl
igen czélsierüea alkalmaxhatók-Ajánlj továbbá valamennyi épitéi stakmáb» tartozó munkáit, úgymint: épület-, mü-. éa szerkezeti lakató« tégla és vakolat felhúzó gépeit kovA-canlt vasból munkáit.
Mintakártyák éa költségvetések lagyen ét bérmentve.
2804 38-56

ooooooooooooooooooooooooo
• Salát termésű piactereit somlyói Doroiol - §
a >■ ely az 1885. évi budapesti országos kiállításon a
nagy éremmel lett kitüntetve, S
100 darab 71 centiliteres p%laotkot 50 írton ajánlok
Ferenczy Károly
2907 9—10 gyógysteréaz Veíiprémben
ÖOOOOOOOOOOOOJOOOOOOOOOOOO
V^ajdils József könyvnyomdájából Nagy-Kanizsán
NAGY-KANIZSA, 1887. február 19-én
I
Huszonhatodik évfolyam.
PC
Előfizetési ár
egrzz ¿T-e . . . 5 frt--
fii évre .... 2 frt fcO kr nepyedérre ... 1 frt 25 kr
Egyet czám 10 kr
HIRDKTÉSEK 8 hasábos pctitmirbaii 7. másodszor
ti. i mindi-n tovabhi »nrért 5 kr
NYILTTERBEN
»••roi kéut 10 krrrt vít-t: «k f-1 K''mcfctx i illrték miüden e*y»-»hir-dt-:. »t-rt 30 kr. fizetendők.
A ruigy-k nizsai „Kereskedelmi Iparbank e ^ a „nagy-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet, a vnagy-kani2sai kisdednevelö
I
A lap szellemi részét illető köil»-
ni> rxyek a íxeik- 8ztöaéjjh»z . 4iiyagi re-xét illető közlemények jiedi>j a IciadóhirxVsJiio« bértn<»iitvr int •z.-ndők :
N a g y-K a nizsán tak-irékpc uxtíri «-j Llct.
B«*rrr.pn''«"tlon levelek n-m fo-£i<lt:tf ¡:nk el.
Kéziratok vissza nem küldetnek
egyesületu, a „nagy-kanzsai tiszti-önsegélyző szövetkezet*, a „soproni kereskedelmi s iparkamara" nagy kanizsai külválasztmdnyának hivatalos lapja.
HETENKINT-EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.

Megyei birtokosok mozgalma.
Több elókeló birtokos, a gazdasági reformok mellett mindeukor nagy buzgalommal harezoló Skublics Jenő ur felhívására, mozgalmat indított azon czélból. hogy a megyében a gazdasági egyesületnek s a jégbiztositási szövetségnek együttesen tagok gyűjtessenek s igy a gazdasági egyesület jövedelme közvetlenül és közvetve emeltessék s a jégbiztositási szövetség, — mely minél naggobb lesz, a tagokra nézve annál eíönyö-sebb lesz — terjesztessék.
Az ez irányban tartott értekezlet jegyzőkönyvét s a megyei gazdasági egyesúlet ez Qgyre vonatkozó felhívását alább egész terjedelemben olvasha ják birtokosaink.
Nem szükséges azt bővebben kommentálni. De hangsúlyozzuk, hogy az alap, melyből birtokosaink s a gazdasági egyesület kiindulnak, igen helyes. A számítás praktikus. Mert gazdasági egyesületünk rendkívül nagy lendületet nyer ne, hí akisbirtokosság köréből sok uj tagot tudna toborozni 5 ezek a tagok egy forint évi tag-sági dijukat a tüz- és jégbiztosításaik után nyerendő jutalékból bőven fedezhetnék
Miután az első magyar általános biztosító társaság az ország igeo sok gazdasági • egyesületével szerződési viszonybán áll, remélhető, hogy birtokosaink mozgalma más megyékben is felkölti az érdekelt körök figyelmét s ha országszerte ily mozgalmak inán inak meg, a gazdasági egyesületek s a jégbiztositási szövetség emelése nagy arányokban elő lesz mozdítva.
Felhívás
Zalamejcye birtokos közönségéhes.
A zalaiiK-gyei gazdasági egyesület mindenkor szem előtt tartotta a földbirtokosság érdekeit s alkalmak adtán melegen üdvözölte azon reformokat. melyek a sok oldalról meg-
terhelt gazdák heiyzetén könnyíteni voltak hivatva.
Ily reformnak ismerte fel az első magyar általános biztosító társaság által alakított Bmagyar gazdák jégbiztositási szövetségétmelyet első rangú hazai társaságunk azon czélból léptetett életbe, hogy »ehetővé tegye az eddig ma gas jégbiztosítás dijak leszállítását s ez által mód nyujtassék ugy a nagy- mint a kisbirtokosságnak terményeit évről évre jutányosabban biztosithatni jégkár ellen.
A jégbiztositási szövetség, melyet a zalamegyei gazdasági egyesület még a mult év szeptember hó 30-ik napján tartott rendkívüli közgyűlésén tárgyalt, érdemleges vita után egyhangúlag elfogadtatott, országszerte s igy Zalamegyében is jelentékeny arányokban terjed. Az első magyar általános biztosító társaság dicséretes buzgósággal és kitartással munkálkodik azon, hogy a szövetség minél nagyobb s igy az a magyar gazdaközönségre nézve minél előnyő-sebb legyen.
S ha teljesen tárgyilagosan és gyakorlati szempontból ítélünk ezen ügyben, be kell ismernünk,, hogy a szövetség sorsa ezen fordul meg.
Ha a szövetség nagy lesz, a szövetségi tagokra nézve rendkívül előnyös lesz.
Hogy pedig nagy legyen csupán a gazdaközönségtöl függ.
Ebből tehát világosan következik az, hogy első sorban magának a gazdaközönségnek kell odahatni teljes erővel, hogy az minél nagyobb s igy minél elönyösebb legyen.
Mert mi ezen szövetség lényege ?
A birtokos, ki a szövetség tagja lesz, kötelezi magát arra, hogy terményeit 12 egymás után következő évre az első magyar biztosító társaságnál biztosítja jégkár ellen. (A bérlő csak azon idő tartamra, ameddig bérlete tart) A szövetség jég-
j=5=
biztositási üzletéből eredő összes tiszta nyereméuy a szövetségi tagokat illeti. A nyereményösszeg fele tartaléktőkék képzésére fordittatik, a másik fele pedig a dijak leszállításira szolgál akként, hogy minden szövetségi tagnak az őt illető nyereményrész a kővetkező évben fizetendő dijából leíratik, ugy hogy abban az évben annyival kevesebb dijat fizet. A 12 évi időtartam lejárta után a tartaléktőke a szövetség tagjai között — befizetett dijaik arányában — feíosztatik.
Ezzel szemben a szövetségi tag évi átlagos biztosítási értékéhez képest egy évi dijösszeg erejéig készfizető kezességi nyilatkozatot ád. De ezen lekötött ősszeg befizetése a szövetségi tagoktól csakis azon esetben követeltetik, ha a szövetségi üzletből netalán eredő veszteségek a díjbevételből s a tartaléktőkéből fe dezhetók nem lennének. Külöuben az egész 12 évi biztosítási idő tartama alatt még nagyobb veszteségek esetén sem kötelezhetők a tagok a szabályszerű biztosítási dijak kivételé vei, további fizetmények telje-i''ésére, miután az els-ő magyar általanos biztosító társaság'' a szövetséggel szemben azon kötelezettséget vá''lalta, hogy mindazon üzleti veszteségeket, melyek a \2 $vi időtartam alatt, az évi díjbevételt, a tartaléktőkék s a szövetségi tagok által lekötött biztosítéki Összeget túlhaladják, sajátjából fogja fedezni.
Ha már most a legkedvezőtlenebb esetet vesszük is ; azt hogy a szövetségi t. gok kényszerítve lesz nek a lekötött biztosítéki összegek bt fizetésére, az az 12 évre nem 12, hanem 13 évi dijat fizetnek, — a legegyszerűbb számitással ki lehet mutatni, hogy a szövetségi tagok ez esetben sem veszítenek, hanem nyernek.
A példa ez:
Egy zalamegyei birtokos 10.000 frt. értékű kalászos terményeit jég-
kár eUen biztosítván, fizetett ezen biztosítás után egy évre 125 forint dijat. Most ez a birtokos beállt a szövetségbe s a törzsbevallás 8. §. alapján, mely szerint a szövetségi tagok jégbiztosításai után számitan-dó dijak legalább is 20%-kal szállitatnak le azon díjszabályhoz képest, mely az 1885-ik évben az első magar általános biztosító társaságnál érvényben volt, fizet csak 100 frtot s ugyanilyen összegig vállal kezességet a netáni veszteségek fedezésére. Mint egyszerű biztosító 12 év alatt befizetne 1500 frt dijat, mint szövetségi tag, ha nem is lenne nyereség, mely a dijak évről évre való leszállítására szolgálhatna — befizet 12 év alatt 1200 frtot Ha már most még a lekötött 100 frt. biztosítékot is megkeltene fizetnie, fizet összesen 1300 forintot, tehát 200 frttal mégis kevesebbet, mint fizetne akkor, ha be nem lépne a szövetségbe.
De azon kedvezőtlen körülmény, hogy a szövetségi tagoktól a biztosítéki összegek is beköveteltetnek. aligha fordul elő, különösen nem ak-sor, ha a szövetség nagy terjedelmű lesz. Újra azt kell hangsúlyoznunk tehát, csoportosuljunk a szövetségbe minél többen, s akkor biztosan számíthatunk ny-reségre.
A zalamegyei gazdasági egye sülét első sorban éppen erre, a szövetség lényegére és gyakorlatiasságára fektetett sulvt s mert azt határozottan előnyösnek találta s az első magyar általános biztosító társasággal s/emben bizalmának erős alapja a régi összeköttetés, — a magyar rgazdák jégbiztositási szövetségét a legmelegebben alánlja a birtokosság figyelmébe.
A zalamegyei gazdasági egyesület tagjai a szövetségi dijakból 4% illetve 8% engedményt élveznek. Azok, kik 100 frtnál kevesebb dija^ fizetnek 4%-°t, azok pedig, kik 10^
A fiatalság rendkívül ssereti a táa-cso , a ast hévvel, ügyességgel s sok kecsesei járja. Táncsuk a polka. Van egy sajátságos táncsuk is, melyet a polkából fáragtak s lényegileg polka is, E táncs-nál, a zene ssetint négyet (magukat gyengén jobbra hajtogatva) helyben tipegnek, azután polkával ugyanannyit tovább lejtenek s ismét megállnak, ismételve a ti-pagést, asután a polkát. E két réssbÓl áll az ő ,n e m s e t i* tánczuk, melyet asonbtn inkább curiosumból, semmint szenvedélyből járnak. A csárdást csak hírből ismerik, ami — ismerve tánoz kedvüket s azon körülményt, hogy keleti szomszédságukban magyarok laknak, — ssinte csudálatosnak tűnik fel, különösen akkor, ha meggondoljuk, miszerint még Muraköz jó nagy részében is a csárdás a fótáncz. Tanr.s közben * legények sajátságos kurjantáuokat tesznek. Tánczosnó-jüket, mig a zene egyfolytában tart, nem teszik le, s letenoi illetlenségnek tartják, mely nem egyébb, mint a leány megszégyenítése. Ha tánczközbeo mégis ott kívánják hagyni, ae esetben más tánezoat kereeu-sk tánezos nőjük számára. A táncsok köití szünidőt vigpoharazás s énekléssel töltik.
Téli időben gyéren látogatják a korcsmát, csak akkor mennek oda tóm-gesebben, ha „muzsika" van, de ilyenkor is — kivált * fiatalok — inkább a táncz kedveért. Bort keveset fogyasztanak, sőt bizonyos alkalmakkor — a korcsmárosok nem kis bossuságára — egyesek még enni-valót is vissnek magukkal (hőst pogácsát) hogy azért se kell-
ftnál magasabb dijat fizetnek 8%-o S az első magy. általános bizt. társaság az egyesület tagjainak biztosításai után jutalékban részesiti a gazdasági egyesületet, melynek évi jövedelme ezen a réven jelentékenyen gyarap«» szik.
Ezen előnyökre való tekintetből is, Zalamegye gazdaközönségének figyelmét felhívjuk egy részt a szövetségre, másrészt arra, hogy azon birtokosok, kik még nem tagjai a zalamegyei* gazdasági egyesületnek, lépjenek be az egyesületbe s erre vonatkozó szándékukat jelentsék be az egyesület elnökségéhez.
Az összetartás nagy erő.
Ez az erő adhat hatalmas lendületet ezen ügtnek is.
Hitünk szerint, fog is adni.
Ha a szövetség tagjai országszerte buzgólkodnak a szövetség ter-je ztése étdekében, az üdvös eszme fényes diadalt arat.
Rajtunk áll, hogy könnyitsQnk terhein ken !
Kelt Zala-Egerszegen 1887. febr 8-án.
A zalamegyei gazdasági egyesülj nevében és megbízásából.
Háczíy Kálmán szigetin Antai
elnök. titkár.
/
Tárcsa.
A zalamegyei vendek társadalmi
óletéból
Irta: Gönczi Ferenc*.
/ *
• (Folytatás.)
A Vendségben egyes korcsmák majdnem második, harmadik vasár- v. ünnepnapon senét tartanak, hogy több vendéget édesgessenek össte. Búcsúk alkalmával még ig«sán elmarsdhatlan a aenei e nélküi a búcsúk aligh* lennének oly kedveltek a fiatalság előtt.
A búcsúnap bözárój* náluk is a korcsmai mulatság, melyen a~boriéi megzavart fejű férfinem szilaj csapongissá fajult jókedvének — mint másutt is — e hősies verekedés szokta megadni a csattanó«, befejezést.
De a zene caaloga ó hangja nemcsak a nagyobbakat hozza össze a korcsmába, hanem a reménybeli apróságokat is, kiktől felfelé az öreg nagyapa s nagyanyáig, ha máskor nem is, legalább búcau napján, minden kor-s uembeli van kepviselve. Ilyenkor a különben józan életű s korcsmába n-ra járó egjének is elballagnak, némelyek ca»l«dostól egy kis nézegolódés. elbeszé''g-tés s Csendes szőrpöigetésre. Az öregebbek már nem táncsra valók, ők hát a hosszú X lába asztal mellé telepednek le, nyugod« szemlélők, a f^leaég, kicsinyük, esetleg unokájuk társaságában.
Mellejük csatlakozik valamelyik bísalmás szomszéd, ismerős, sógor, koma vagy más rokon, (kiket megpillantásuk alkalmával első kötelességüknek tartanak borral megkínálni), mely után, egy kis társaságot alkotva, víg pohorazás közt megered a beszéd, as ártatlan dévsjkodás ; megjön a jó kedv, melyet a vig zene még fokoz; s ha már elég magasra nő a hangulat, as ének, dal sem hiányzik, mi nem egyszer az egész vendégsereget magával ragadja.
A mulatozók legzsibongóbb, legvígabb s legfigyelemr e méltóbti része természetesen a fiatalság.
A leányok csinos, ilyenkor igaeáu választékos öltözete, örömet eláruló vidor arcza elég bizonyságok arra, hogy kedves napjuk van. Búcsú alkalmával mindegy ikleácy bátran megy mulatni, n»m fél a megítéléstől, bogy „korcsmás" mire más alkalommaU ellehet késsülve. De ezen tódat sem'' teszi elég bátorrá ahoz hogy a „táncaterem* vagy táncshelyiség-ben foglaljon helyet; hanem (egy része valódi más része ál-) szeméremből, szérűi, a táncz helyiséget körülfogva áldogál, várva és reményivé, hogy a zene megszólalásával valamelyik legény — tán éppen as, kit óhajt — táncsra hivja"; mit ssokásos vonakodással, de leg öbbször titkolt örömmel, el is fogadl
A nagyobb leányok hála mögött — köröskörül — vannak vagyis állnak as ére.lenebb 13-14 éves leánykák is egyikmásik mar ason remény b-tn, hogy őt is érheti valamelyik legény figyelme.
As ácsorgó gyermekek örökké ber-
zenkedő csopor''ja s m hiányzik, kik köst a siheder számba menők uralják a tért. Ezek a kordonon kívül mulatnak, itt tánezoinak félig pajkosságból utánózva a nagyokat.
A legények mugatarlása adja meg többnyire a mulatság jellegét, ök nem-ossk a táncz, de a kö ek''-dő magaviseletben is sseretnek legénykedni. A veud ter-méisetében nincs m*g a verekedést vágy ilyenkor mégis abban iparkodnak egymást tuliicsitalni.
Es ezen nincs mi! csodálkosnuok ! A fiatalságnak — egyeseknél egész bántó hetykeségig is, ment óntsltaégekedvtelé-eeiben is szeret kilüoni s első lenni olt, hol ebbeli vágyát legslább estély ősségeinek kellene korlátoznia. Az alkalmat műveltségi fokához mérten, tehát oly alakbao használja fel, amint azzal, a vele egy goudolkodásnakiiál resp-ctáló haust vél tenni.
Hősíeskedésük legkedv^ncsebb tárgyait a más falubeli legények képezik, kikkel szemben különösen szeretik megmulatni, hogy „ki a legény a csárdában". Egyik búcsún az x. falubeliek győzik le s náspángolják el as y. falubelieket; esek a szégyent nem akarva magukon hagyni száradni: más alkalommal torolják viss-ssa. Egy<s helyeken ez igen sokszor ismétlődik.
A kisebb, korcsmai snnes mulatságok lefolyása hasooló a búcsú napiéhoz, csak hogy ott minden kisebb kiadású.
Mulatozási kedvük természetesen a táncsban elégíti ki magát leginkább.
A szövetségi ügyre.. vonatkozólag az első magyar általános biztosító társaság nagy kanizsai főügy-nöksége készséggel megadja a részletesebb felvilágosításokat.
A ii.-kanizsai takarékpénztár « XUl. évi rendes közgyűlése.
I évi jelentós. < ^
( - Tisztelt közgyűlés!
A lefolyt 1886-ik évi üzletévről készült zárszámadás, illetőleg mérleg és vagyon kimutatás ugy a forgalmi áttekintés, — melyek az intézet t. részvényeseinek a mai közgyűlésre való meghívó kapcsában
jen külön költekezniök; a maguk sütötte ételekbe bátrabban is.haraphatnak, s igy a bör jobban csúszik. A vendek közt kevés ember megy vagyonílag tőnkre korce-másás által.
Ha otthonjukban keressük fel őket s kutatjuk egymás közti tulajdonképpeni társadalmi életüket, — azt nem találjuk különös figyelmet keltőnek.
Hé''köznapokon, még télen is, dologgal vannak elfoglalva; nincs elég szabad idejük a kölcsönös érintkezésre; legfőlebb estelenkínt. Ilyenkor a szomszédság egyes család tagjsi is átrándulnak egymáshoz; az öregasszonyok egy kis pletykára, a fiatalok dérajkodásra vagy egy kis nyilvános légyottra, melyen cs»k a szemek 8 sziveknek szabad titkosan beszélniök.
Vasár-s ünnepinapok délutánjain a mikor legalább ia egy pár óráig a Co»1''''* minden tagjának van szabad ideje : a h előtti kapu, ajtó, hajcsi körül telepedne» le, vagy a rendesen gyepes. pázaitoB udvarra beveréaznek, a hova a ezomszédbe-liek is átssállingóznak s morzsolják az időt, legtöbbször élénkb^szélgetés. tréfál-kodás s nevatgelés között.
A zalai vendeknél osztály különbség niics. Vend intelligontia nem létezik;-« müveit osstály (mely pap, tanító, jegyző s gazdatisztekből áll) msgyar. Köztük csak annyiban található különbség, hogy egyik gazdagabb, másik szegényebb. Különben mind kőzoép számba jő.
(Folyt kBf.)
11UZSONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
lt87 FEBRUÁR 19-én
kézbüsitve lettek — hú képét nyújtva a lei oly t évi forgalomnak, egy az elózó években még el nem ért rendkívüli kedvező eredményt tüntetnek ki.
Jóllehet a forgalom az előző évit az üzlet minden egyes ágában meghaladta, ebből azonban nem származhatott azon tetemes nyeremény többlet, mely az 1885-ik és aMe-foh t évi üzlet eredmény között mutatkozik.
Az intézet működése azonban nem csupán az elért nyeremény ősszeg alapján birálandó el, tehát nem tartjuk feleslegesnek, miként a felületes elbirálás alapját képezni szokott üzleteredmény nsgyon kedvező volta diczára is, kimerítő jelen ^ tésben megismertessük az intézet t. részvényeseivel a lefolyt évi működést és azon irányt, m<Jjyet az előterjesztendő, a nyeremény felosztására vonatkozó tervezet elkészítésekor követtünk.
Betétüzletünk fo.galma a megelőző évit meghaladva annyiba.i tüntet fel kedvező eltérést, a mennyiben betéti tőkénk gyarapodott, míg 1885. évben tetemes összeggel apadt.
Megemlitendóuek tartjuk még itt, mikéty az év folytán a felmon-dásnakotlá uam vetett 100 frton alóli összegeken kivül 474.000 frt betéti tőkét fizettünk vissza felmondás néiküi; valamint azt is: misént a postatakarékpénztáraknak a lefolyt évben megkezdett működése nem volt káros behatással betét Űzletüakre.
Jelzálog-kölcsön és váltó-üzletünknél szinte élénkebb volt a forgalom mint a megelőző évben.
Jelzálog-kölciöneink egyenlege 57093 frt 92 kr. váltó tárczánk 68.925 frt 45 kr. szaporodást mutat.
Mérlegünk vagyonrovatabm intézeti házak czimén 126.500 frt van kitüntetve, az elózó évi mérlegben szerepelt 82.000 frttal szemben.
Ezen változás okát a t. részvényes urak bizonyára ismerik.
Ugyanis az intézeti házzal szomszédos Wlassics féle ház tulajdonosa házát eladni szándékozott ez alkalommal az igazgatóság elérkezettnek látta az időt, hogy egy reg táplált óhaját megvalósítandó ezen házat megvásárolja.
A megszerzett ház tágas és az intézeti ház vzük udvarát egyesítve megszüntette az udvar elégtelensége folytán fenforgott és oly gyakran ismétlődő kellemetlenségeket.
Lebontatván a főépület közvetlen közelében levő épületeket, ez által világosabbi és lakályosabbá téve a lakhelyiségeket, mind ezekkel az intézeti házértékét emelte a nélkül, hogy ebből nagyobb meg-terheltetés háramlott volna az intézetre.
Nyert pedig még ezen kivül az intézet, egy az iskola utczára nyíló tágas házi telket mely akár építkezés, akár eladás utján lesz értékesíthető.
A érintett ház vételára 45.000 frtot tett. Vétel illeték, átalakítás és tatarozási költség fejében költetett arra 2225 frt J5 kr.
Összesen: 47.225 irt . 15 kr ehhez számítva az intézeti ház ér-tékegyenleg ''82.000 ír. eszközölt beruházások 355 frt 18 kr. "Össze sen 129.580 frt 33 kr.
Ezen összeg apasztására az évi nyeremény összegből 3080 frt 33 krt ajánlunk fordítani, melynek levő nása után 126.500 frtban marad a két ház felvéve, ezen összeg kellő kamatozást nyer a házak bérjövedelméből
Egyéb ingatlanaink egyenlegénél nem találunk lényeges eltérést Oly jelentékeny jelzálog üzletné minő intézetünké, időnkint szükségessé válhatilf egyes ingatlanok, megvétele de azok isméti eladása nem jár nehézséggel, és többnyire veszteség nélkül eszközölhető.
A kamathátralékok egyenlege alig mutat említésre méltó változást.
A mult évi egyenleghez képest 83 frt 81 kr. ap%dás 9 arany szaporodást tüntetve ki, jelenleg 20 arany 60 frank és 9413 frt 40 krt. tesz.
Ezen összeg jelzálogkölcsöneinkkel szemben nagyon csekély és reméljük miként a kellő szigor alkalmazása mellett a jövőben is sike rülend annak felszaporodását megakadályoznunk.
Értékpapírjaink állagánál tapasztaljuk a legtetemesebb változást.
Azok állománya 1885 detzem-bef hó 31-én 968.150 frt névértéket tett.
A lefolyt évben vásároltatott 128.000 ft, ellenben eladás és kisorsolás utján értékesítve lett 275.800 frt. igy az állomány 147 800 forinttal apadt, jelenleg 820.350 frt névértéket képvisel.
Ehhez járni még a tartalékalapnak már korábban kitüntetett 36.000 frt és a lefolyt évben ujabban beszerzett 18,000 frt valamint a nyugdijalapnak 24,000 frt.
Összesen 78 000 frt névértékű 5%-os magyar papirjáradék kőtvé-nye; igy az összes állomány^8 350 írt névértéket tesz. mely értékpapírok a beszerzési árakkal vannak a mérlegben felvéve, ugy hogy azoknál javunkra az 1886 ik évi deczern-ber hó 31-ik;, az általános kedvezőtlen viszonyok, de különösen a folytonos háborús hirek folytán nagyon alacsonyárfolyammal számítva is 62.000 frt árkühmbözet mutatkozik, ez által az esetleges további árfolyam csőkkenéssel szemben tekintélyes tartalék összeggel rendelkezünk.
Az év folytában eladás és kisor solás utjin értékesített papircknál, minthogy azok a beszerzési árakkal ¿cltak felvéve, az árkelet külömbö-zetból oly tetemes nyeremény származott, hogy ez által az 1886 évi nyeremény egyenleg az 1885 évi egyenlege'', majd 50% tólival meghaladja.
Ezen nyeremény azonban nem tekinthető üzleteredménynek, tehát nem is képezheti a felosztási tervezet alápjá'', miért is azon szempont->61 indulva ki : miként csak az üz-etból eredő nyeremény fizettessék ki osztalékul, mig a az értékpapírokból eredő nyeremény, daczára hogy értékpapírjainknál az esetleges, ma már tényleg bekövetkezett árfolyam csökkenéssel s/embm a fentebb má" jelzett összeggel rendelkezünk, tarta-ékaink gyarap tására fordíttassák.
Alap szabályszerű tartalék alapunk, mely a mult évi közgyűlés által 50 000 frtra egész ttetett ki, az évfolytában értékpapírjai kamatai által 2601 frt 63 krral gyarapodott, jelenleg 52,601 frt 63 kr. Nyugdíj alapunk egyenlege 1885 deczemb''r hó 31 én 23.278 frt 42 kr. volt, az év folytában ugyancsak értékpapírjai kamatai által 1197 frttal szaporodott jelenleg 24,475 frt 42 kr.
Ezek után a mérleg teherlapjá-nak két utolsó tételében ós p«*dig miut már megadóztatott házbérjövedelem cziracn felvett 6406 frt 06 kr., adómentes szelvényekben kitüu-tetett 110 arany és 237 frank 44.553 frt 47 kr. átszámítva a 110 arany és 237 frk. papirértékre 765 frt 13 kr. Összesen 50.724 frt 66 Kr. rendelkezésre álló összeg felosztásra nézve a kővetkező javaslatot tesszük.
Tekintettel, hogy az értékpapírokból eredő nyereményt, mint már jeleztük tartalékaink gyarapítására óhajtjuk fordítani ajánljuk miként az ez évi nyeremény ősszegből 20.000 írt egy külön tartalék alap létesítésére fordittassék.
Osztalékul részvényenkint 48 frt tehát 3 frttal több fizettessék m;nt mult évben, vagyis 600 drb részvény után 28.800 frt.
A korábbi éveknek megfelelóleg a jóváhagyás czéljából előterje:ztendó jegyzékben foglalt városi köz- és jó-
tékony czélra 1000» ftt adományoz -tassék; a még rendelkezésre álló 924 ft 66 kr. pedhj a városunkban épiteudo szinhiz javára adományozott 10 000 frt fedezetére szolgálandó, je''enleg 4992 frt 02 krt. tevő alap gyarapítására fordittassék. mely alap ez altal Ö916 frt 68 kra emelkedne.
Jelentésüuket zárva, kérjük a tekintetes közgyűlést, miként abban foglalt felosztási tervezetet elfogadni és a lefolyt 1886-ki üzletvezetésre vonatkozólag nekünk valamint a felügyelő bizottságnak a fel ment vényt megadui kegyeskedjék.
11 « ísSsdednevelő egyesület javára 20 >
12 az önk. tüsoltó egylet javára 50 „
13 a betegsegélyső egylet javara 30 ,
14 a hadastyán egyletnek (mint »lapító tagsági járulót) 25 „
15 n.-kanizsai vörös keretit egy-
i«t javára 25 ,
óai«i»u 1000 frt. adomány ostassék ; a fennmaradó 924 frt 66 kr. pedig a Nagy-Kanissán épitea-dfl színház részére adom inyozott 10,000 fedezésérc szolgálandó, jelenleg 4992 frt. 2 krt. tevő alap gyarapítására fordíttassák, mely alap ez állal 5916 frt 68 kra emelkedne.
A mérleg ngy as igazgatósig jelentéséből kitűnik még, miként az intését-n«k már korábban tulajdonát képezett és az év folytán megvásárolt ^Wias-*its féle ház. értékegyenlege aptssta-sir- 3080 frt 33 kr. fordi tátott. Továbbá miként az alapszabálysserü, a mult évi közgyűlés állal 50 000 frtra kiegészített tartalékalap, ertékp.pírjai, kamatai alul a leiolyt évben 2601 fr< 63 krral, a tiszt, viselők 23.278 frt 42 krt. tevő uyugdij alapja ugyancsak értékpapírjai kamatai által 1197 trttal gyarapodott.
A közgyűlés megelégedéssel .vess tudomást a lefolyt év kedveső eredményéről, valamint az igazgatós ig és felügy elc^izottsag jelenicseiiöl ; változatlanul elfogadja az igazgatóság fsunti felosztási tervezetét, az osztalékot részvé-nyenkint 48 forintba al.apítja meg es as igazgatóság ugy a felügyelő bizottságnak is a lefolyt 1886-ik évi üzlet vezetésre vonatkozólag a f=im ntvényt ezennel megadja.
Garai Benő ur iudilványoasa miként az igazgatóság elnök és másodelnöknek azon buzgalom és élénk érdeklődesért a melylyel as intézet erdekében iniUod.ek és annak érd keit pártfogolták, jegyzőkönyvileg koszöuel szzvastas''ék. Dr. Rothschild Jakab ur pártolva a i. elét e szóló 4uditvauyá'', az igazgató válasz -m-iuy összes tagjainak i« eiismeióssel kíván adózni buzgó és tapintatos működéséért, melyet az elnök és másodelnökkel egyetembeu as lotézet gyarapítása és megszilárdítása körül kifejte tea.
A kozg; ü és heíyesli G ,rai Bouő és D.. Rr.l^child J-k»b urak ind tvauyai, az elnök és másodelnök ugy a» ig-tzgaló válasz máuy összes tagjainak buzgó és eredméuydus működéséért köszönetet szava*.
IV. A lá gysorozat 4->k pontját az
alapszabályok 11. §-ának módosítása képezi.
Alapszabályaink 11- §-a ekkéntszól:
„A hó «ls3 telében torién'' betétek u:án a KHtnaiok azon hó 16-ik napjától » hó másod * fdlébeu történtek után pépedig a köve kező bó l-ső n»pjatól s tárni.tatnak. A visszafizeések féUzami''á sánal ugyan eteu ídó*ráoy tartatik m-g *
Az igazgatósági alapszabályok rz-n in ó<k. dését az intézet fejlődésére nézve ha''.rauyosuak találja, miért i< induvá-uyozza, miként az ¿ovoik-zúkép módost t»sssk :
1L §
„A betéti tőkét aam«tozisa a be-i té;el> követő n-p-ól v so kezdetét és t»r; i a visszafizetési, esetli-g a felmondás lejaratát megelőső uapig.
A Közgyü és osz''.va as igazgatóság véleményé , szükségesnek tarja az alrp-S''.abályok 11 § áoak jelze''.t értelemben leendő módosítását, elfogadja epyhiugu-l«g, minden váitoz''.atás néikü elajánlott szöveget.
V. Következtén as alapisabályok értelmében lelépő elnök és másodelnök, u sorrenden levő 10 és elhait egy igazgatósági t«g ugy a 3 felügyelő bisottsagi-tag helyeit ujak, esetleg azok ismét* megválasztása.
Énük as/avasa''.sz-dJ-bízO''ts ág tagjaiul Ebenspanger L. Grünhut H., Juhász György. D \ Rr.hiohild J. Sorntn^r S ét Vidor Samu urakat jelölvén ki, a gyü-léit a választás tartamara foifüggesz i.
A 8zavasatBzedő-bi<0tiság b-ifejez-vén működését, a gy Ü és toly ta''ólag megnyittatik. Ebenspanger L pót ur a bizottság részétől következő eredmény t jelenti:
B^adatott össiesen 309 szavazat.
Ebből nyerlek : miot igazgatósági elnök Tóth Lajos 309 szavazatot, mint Il-od elnök gelaei Gutman Henrik 309 ssavaza ot. mint igazgatósági tagok 3 évi időtartamra
Vidor Samu 302 ssavazatot.
Ebensp »nger Lió 299 • , Sommer Ignácz 298 >
Weiss M-.CÓ " 28& ,
Gelt.Gu>mann Vilmos273 ,
Plosster Ignácz 261 .
Unger Ul m»nn E ^k 257 .
Ifj. F''S«elhoff»r József 235 ,
Roseoberg Lr«el 230 .
Wiiser József Sl28
agy évi időtartamra Lőw nger Isra^l 2l9 ,
. - Választmányi póttagok : F.jchl Pal 134 ssavazatot
Klein Illés 115
Tauber Alajos 79 ,
mint íelűgyelO-biaott» ;.gí tagok egy évi időtartamra
Juh áss György «zavazaot
Welúch Lsjos „
Engländer L»jos 262
feiügyelő bizotsságt póttag: S rem Vilmos 60 szavazatot,
mely eredmény tudomásul vé.otik.
VI. A tárgysorosat 6. pon ja érelmében a jelenlevők elnök ur által netáni indítványok tételéért hivattak fel.
Minthogy indítvány tételre ki sem jelentkezett, elnök a tárgysorozatot ki-meri tettnek és a közgyűlést befnjeaetsnett jelenti ki.
Miről jelen jegyzőkönyv felvétetik ós aláiratik.
K. m. f.
. Tripmer &ynla Tóth Lajos
jegyzőkönyvvezető rlu8k.
Jelen jegyzőkönyv hiúiéul
&araí Benő " * Ndcsbcz József-
A nagy-kanizsai kir. járásbíróság ügyforgalmi kimutatása 1886. évről.
1. általános:
vlősó évrö há ra é<b tu mtradt ügy-k
szarna .......... 1055
1886-ik érben érkeze:t . . . . 18696
let: öss«esen . . .'' . . . . 19Jól
1886-ik évbeu eliu''éitet. tt . . 188Ö5
hátralékban maradt.....856
i
11 részletes :
A.) Polgári.
a. kőz. polgári tigy: előaő évről hátr»!ékb >d mar^d- . 57 1886-ik évben érkezeti . . . 11518
lett összrsen.......11635
1886-ik évbex^elintéz e.ett . . 11605 há ralékban maradt .... 30
b. sommás per: előző évről folyamaiban maradt . 512 1886-ik évben érkezett .... 169»
lett összesen.......2210
i ítélettel . . 762i
) egyességgel . 402) c, örökösödési ügy :
előző évről folyamatban maradt . 140
1886-ik évben érkeze t ... 3l0
lett osizescn ...''... 450
1886 ik évben elintézteted . . 400
tolyamatban maradt .... 50
d., folyó ügy:
előző évről folyamatban mar d: . 8
1886-ik évben érk-zett . ... 916
lett összesen . . ............924
1886-ik évben eüutéztetett . . 924
folyamatban maradt .... —
é., kisebb polgári üg>:
előző évről hátralékban m»r d; 37
1886 ¡k évben érkeceit .... 169.)
lett összesen.......1732
lo86-)k evbtíu eliuiézteitítt. . . 169J
h tralékban maradt..........33
f., bűnvádi ügy:
B.) Bűnügyi:
elóző évről bátralékb^ti tn«rad: . 96 I
1886 ik évben érkezett . . . 54^3
leit összesen . . .... 6384
elinté*tetett..............5591-
hátralékban maradt.....793
g., büu vizsgálat :
előző évről folyama.ban maradt . 123 1886 ik évbon érkezett . . .192
lett össseseu ..*.... 315
1886-ik évbeu elintéztetett 7 . 21 1
folyamatban maradt . . . 104
h^ kihágás! Ügy:
e''.őző évről folyamatbau m«r«dt . 533
1886 -ik évben érkezett ... 741
lett összesen . ... . . • 1Z74
1886-»k évbsn elintézte ett . . 7üö
folyamatban maradt .... 569
i., foIyó ügy:
előző évről folyamatban maradt . 20
1886-ik évben érkezett . ... 234
le''t összesen................254
18-6-ik évben elintéz etott . . 211
folvamatban maradt .... 43
kelnöki Ugy:
1886-ik évben érkezett ... 934 elintézést nyert mind. . .
Jegyzőkönyv.
Felvéve a mgy-kanizsai takarékpénztár részvénytársaságnak 1887. feb hó 8-án tartott XLlI-ik éri rendes közgyűléséről.
Jelenlevők: Tóth Lajos igazgatósági elnök elnöklete alati, Bab»ch»y György, Berényi József. BUu Pál, Biau L*jos, Dr. B-:dő Béla. Br»cb Adoif. Danneberg Jak., Ebenspanget Lipót, Ebenspanger L-ó, E;singer Henrik, Eoglajder Lzjos, Fes-s^lbofer József, Fischsr Józief, Garat Benő, Galseí Gutmann Henrik, Gelsei Gu''-mann Vilmos, Gutm«n Simon, Grünhut Alfréd. Grünhut Heurik, Grünbu: Fülöp, Haiphen Mór, Hertelendy Bila, juhász György. Knorczer Frigyes, Lő winger Israel, L''iwing^r Ignácz, Ma-«cbanzk^r Mór, Mayerhn£f*r Sándor, Nucsecz Joz-et. Pio<ízer Ignácz. Práger Bó''.a, Rjseufeld Adoif, Roseoberg Izrael, Dr. Rjthschild Jabab,D -, Schrejer Lajos, Scberz Albert. S reiu Vilmos, Klein Illés, Stern J. M." "Sommer Sándor, Sommer Ignácz, Dr. Szűkíts Nándor Tauber Alajos, Uuger U:lmaon Elek, Vágoer Káró y, Wallenstein Frigyes, Weisz Manó, Vidor Samu, Weis^r József, Weissmayer Mór ós Weliach L''jo« összesen 52 részvényes, kik 403 darab részvényt képviselnek.
L Tóth Lvjos elnök üdrözölve a megjelenteket, konstatálja miként a részvényesek az alapszabályok 52-ik § ában körülirt határozatképes számban vannak jelen, a közgyűlést megnyitja.
Tnkinteltel arra miként az ő mint igazgatósági elnök, három évi időtartamra nyert megbízatása, mai nappal lejárt, köszönetet mond az irinyána t»uusito t tisztelet és bizalomért, kéri t. közgyűlést miként a jelen gyűlés vezetésére elnököt választani szíveskedjék.
A közgyü és Tó:h Lajo« elnök u-at kéri fel az elnöki tisztség betöltésére, ki is azt elfogadta, jelen gyűlés jegyzőkönyvének hí.élesítésére G »rai B^nő és Nucsess Jóísef urat kéri fel.
II. A tárgysorozat II. pontját az iga-.gatóság és a felügyeló-b:zo''.tság je-lentéséu^k felolvasáaa képezi.
Az igazgatóság jelen •-éseazámo'' adva a lefolyt évi üzletről, ismertetve a mérlege: a nyer ''mény felosztására nézve as alább következő telosz''.ási tervezetet ajánlja elfogadásra.
A felügyelő bizottság jelentése tanúságot tesz arról, miként az előterjesztett a szabálynzerüen vezetett könyvek alapján készült mérleg a valódi helyzetnek megfelel, miért is az igazgatóság áital javaslatba hozott osztalék megállapítását részéről is ajánlja; egyben az 1886 ik évi üsletves ítézre vonatkozólag néki valamint az igazgató választmánynak is a felmentvényt meg dni kéri.
IIL A mérleg teherlapjának két utolsó tétele m. m. már megadóztatott házbér-j''ivedelem 6406 frt 06kr.
oyeremén adómentes szelvényekben 110 arany 237 frank. 43.553 frt 12 kr.
átszámítva 110 arany 237 frank pspirér-lékre 765 frt 13 kr.
Összesen : 50,724 frt 66 kr. áll a közgyűlés rendelkezésére.
A jelentésben kifejtett indokoknál fogva az igazgatóság ajánija miként eZ)D nyeremény összegből első sorban egy külön tartalék alapra 20,000 forint he.yeztessék.
Ozz:a!ékuí ré^zvényenkint 48 fr'', tehát3 frttal több mint az elősó évben vagyis 600 drb. részvény után 28,800 frt fizettessék.
Városi Jótékony és közhasznú czé-lokra u. m.
1 a gymnazíumí muzeumra 20 frt.
2 a polgári iskola czéljaira 20 s
3 a községi iskola czéljaira 140 „
4 a kösségi iskola sz -gény sorsú növendékei számára 60 w
5 az irraelita iskola cséljaíra 140 „
6 az izraelita iskola szegény
sorsú növendékei ruhácatára 60 a
7 as izraelita kórházra 70 .
8 keresztény házi ss-génye ;nek 160 9
9 izraelita házi szegényeknek 160 B
10 as iparos segédek b^tegse-gélyző egyle ének 20 •
Jögyzőkönyv.
Felvétetett Zala-Egerszegen, 1887-dik évi február hó 6-dikán a talamegyei gazdasági bgyetüht tanácskozási term«i-beo.
Tárgy és jelenlevők, mint következik[;''
Skublics Jenő ur, a »alamegyei gazdasági egyesület másod alelnöke Zzlatne-gye ason földbirtokosait, kik » jégbiztositási szövetség tagjai, a mai napra^rte-kezletre avégett hívta meg, hogy tegyék tanácskozás tárgyává, hogy miként lehetne as első magyar általános bistosiló társaság ál-al alakított magyar gazdák jégbiztohltási »zövetaégének intézményét minél tágasb mérvben mejism-rtetni • a szövetségnek míuól tobb tago; sz>-eztr. — Megjelentek as értekezje''re Zala-Egerszegról gkublica Jenő, Háczky
huszonhatodik évfolyam
Z A LA I KÖZLÖNY
1887. FEBRUÁR. 16-ón.

SX./87. Hirdetmény, fekinte es alispánjának
Kálmán, Dr. Gyömörey Vincse, Ssigethy , Antal. — Gógán firól Gyömörey Gnpár, Külley «József, C»ab-RendekrőJ ifjabb Haczky Kálmán, Botfáról á.«ilj Dezső, — 1177
Audrásbidáról Farka. Fereacz, Farka. £aly*nnegye , -—r__,----
László. Na«y Lengyelből Strausz Öándor sz.a. kelt readelete alapján köz-
Boctföldról Boncz András, Vizsy János, birré tétetik, hogy e hatóság területén a Dozspotjános, Vi»yP^,S«nionffy György ™osi képviselő testület k-.beléből az urak. Skublics Jenő ur as értekealotet a j 1886 éri XXII. t. cs. 41 §-a értelmében i fentebb jelzett tárgy részletezésével meg. • kilépő tagok helyeinek — válasz-ó kertt-uyítván az értekezlet vezetésére elnökül benként választás utján leendő betöltésé Skubliw jegy«5^1 Ssigethy Antal f- február hó 21-ik n. pján, a város
választattak ós kérettek fel. • házánál reggeli 9 órátóí délután 4 óráig;
'' - ■ '' ■ ! - - .. I-1.i J. t- v___kIí _ e \ . i ,
As ügy érdeme felett megtartott réseié«" beható tanácskozás folytán egyhangúlag - következő határosatok ho-
x.ttak:
1.) As értekesiet kimondja, miszerint » Btóveuég érdekében esúkségeanek látja, hogy a szövetség mindegyik tagja erkölcsi kötelest égnek ismerje a szövetség támogatását, ennélfogva a szöve;ség intézményének ismertetőié:, terjesztését s azon törekvést, hogy a szövetségbe való belépésre uj tagúkat megnyerhessen.
as alakuló közgjülés pedig február hó 22-én délelőtt 10 órakora varosház nagy* termében Tekintetes Csertán Károly Zala-vármegye alispinj* elnöklete alatt f<>g megtartatni. A váró J tanács. Kelt N«gy> Kanizsán 1887 évi február hó 14-én. Babocbay polgármester.
— Csáktornyán erősen sérülnek a megyei főispán é* a ispán féuyes fogad-tatására fibruir 25 én é keznik oda.
— KÖvetválnsxtáB Mindinkább erósbödik az a hír, hogy mz országos kép-
tíleg, rokonai úgyis elpocsékolnák *s gény intésetek pedi^.nem a s«egéayek" nek adnák. — Rómában és Nspoiybsn oly nagy havazás állót: bé, minő 40 év Óta nem volt. — Bismarck kutyái* szob-
*»/-v» U.» D_ __• - - _
Szerző lehető óvatossággal szedte össze as felderitése. Egy egyén csupán két kabá-egyes feltűnő régibb eseteket és vonzó tot árult a puezen. et feltűnt a rtodőr melegséggel olvasztotta egybe. Többen ségnek s kérdőre vették az ipsét. Lend-u^yau nem alkalmas felolvasási tárgynak vai Ferencs murakereszturí segédtanító* vették s pedig nagyon csalódtak, mert nak nevezte magát s hogy a két kabát
épen ily ferde eszméktől kell lehotóleg atyjáé volt A rendőri hivatalban már rot kap. — Fraucziaorsság 116 miliő a társadalmat megtisatitani. Az orvosság Krizsanits Istvánnak vallotta magát s a frankot szavatolt meg katonaczélokra. — ha keserű is, gyógyít mig az édeskés lassú tapintatos kerejstkérdések folytán kide Munkácsy „Krisztus Pilátus előtt« képét
.....-p^-.i:---------------- - • -- * - New-Yorkban egy filadelfiai mübarát
120 ezer dolláron megvette. — Oroszországban ujabban republikánus ősszee-kűvést fedeztek fel. ''
2) Min hogy a talamegyei gazda-'' viselőrálasztátok nem az ősszel, hanem sigi egyesület a jégbiztositási szövetség'' m*r a megtörténnének.
intézményét elfogadta. annak terjesztését! ~ Halvar József németkeéri p''e-s a gazda közönségnek a tömeges belépésre bino*, országgyűlési képvise.ő a vallás-ajanl*s&i elhatározta, am óriásiét meg- I óa közoktatási min«ster ált*l migocsi plé-keresi 8 kérje fel .t egyesületet, hogy e bánossá neveztetett ki. E«erint előbbi határozata folytan és annak értelmében a; h''rünlt megvalósult. Halvax pl-.bános ur közönséghez buzditó fehivist bocsásson Najjy-Kanizsa város szülőttje levén, ör-ki s annak terjesztésére a hatóságokat , | vendünk a jeles szóaok nagyobb körbani
alkalmas közegeken ktrje fel
3.) A jégb zi-sitasi uzővrt-ég iniéc-1
egybá''i tényk*db*téséne.c.
Dunántnli közmű''elődési egyesület
ményéue* különösei a kisbirtokos gazda- jlé ki esének eszméje pend.iteiett m-g Pe-közönséggel is közvetlen megismertetése ¡ °8eu 5 "_>d-jgl. szervező btz.ttság élre
S abba a tömeges belépésre megnyerése czéljabói járasonkint értekezletek tartassanak, moiynk a kiviteli módozatok iránt, a helyi körülményekre tekintettel, legjobb belátásuk szerint, csélravesetőleg batároszanak.
A járási értekezle;ek elnökeiüi egyhangúlag megraia«stattak és felkérettek: Tapolcsai j .raara : Bogyay litván
Keszthelyi Sümegi Szt.-grótbi Pacsai
N.gy-kamzsa
Letenyei Perlaki
Csáktornyái . Aisó-lendvai .
ídovai ,
Z. egerszegi
Bjgyay Máté Gyomörey Gáspár Paly János Zithurecsky Z<ig. Kolier István Tamas Ádám Etienyi János StabÓ Imre L snk Öion D-*ak Mihály Skublics Jenő urak, kiknek erről értesittetésdvel Skub l:c* Jenő és Szigethy Antal bizattak meg; ugy azzal is hogy as eljárásban akadályozott jarasi énekesien elnökök helyett tisztségre m*s egyént kérjenek fel.
4 ) A járási elnökök arra is felkérot-uek, hogy as ér;ekezlet«k alkalmává cl gaxdatuffi egyesület érdekét is felkarolni s a gazda közönségei a talamegyei gazdasági egyesületbe belépésre. — a*on körülméuy elótei-jesfeaevcl buzdítani szíveskedjenek, hogy a.) a gazdasági egyesilleti tagok jég-bizt03Ít*suikn*l az &ltaUnos 20°fQ dij-Uszillit ison felül, mint egyleti tagok, még külön dij leengedési kedvezményben is részesülnek s
0.) a gazdasigi egyesület a szövet-
Perczel M>kló* főispán áll . A végrehajtó bicoustg febr. 27-en ülést tar:. A ,Pécsj> Hirlap" élesen ki kel a szomszédmegyék ellensdges érzülete miat1, botrányos léhaságnak rovást érdemiő békaverű<éguek minősítvén m eszme irán i közönv'', amennyiben a felssólitást kellőleg Dem méltattak, mert úgymond Pécs után nem szeretnek indulni, as elsőségre pedig nem eléggé késsültek. Egy kissé erős vágás bir ez. felelnénk is ra azonnal, de az ügy komolysága és nagyszerűsége int arra az időre, mikor a pécsi jelzett ü és eredményét tudni fogjuk.
— Alsó Leadván -.ártotta menyegzői üunepélyé; febr. 9 én H^rvá h György mum-szombati ügyvéd Mihony Kamilla kisas»zouynyai Gyul% kosziból. A>dás kísérje frigyüket.
— A nagy-atádi takarékpénztár febr. 24-én tartja évi rendes közgyűlését. A hoszank küldölt zárssámodás és jelentéi szerint mult év forgalma 1.145.578 frt. 40 kr, volt, .nyeremény és veszt-seg számlája 36.978 irt. 52 kre. a vagyon mérlege 446.639 frt. 91 krt tűn-e fel. osztalék 15 frL városi ket lámpára 30 frt. az er délyi közművelődési egyletnek 10 frt s a nagya ádi városi az -gáuy itcnok 80 frt 19 krt. ad. A tartalék tőkéhez p*dig 90(J fr<. csatoltatik.
— Magyar nzinészet Sághy Zsigmond színtársulata feür. 22-én tartja bucsuelő^dáaát Zomborb«n » iunen N«gy-K.aniz«ára érkozuok.
— Érdeke« régiségekkel szapoio-dott az utóobi nap ikban a nemzeti mu''.e-um régiségtára. Gróf Széchényi Béla 18 darab őskori broutomvéuy i ajándékozott,
ségi tagok Altai beßietendv dijakból m^g . ^ l^^^yT7^ a,D ,
70 ? i„! áVKnn L Ím''ÍOV S ^^ » P° ^^ (Z bfonslelei kl-
Pfa jutalékban ts részesittetik is igy köihasznú egyesület is anyagilag jelentékenyen timogattatik.
5.) Az értekezlet je en jegysőkőny ve a ra « megyei lapokban kössé té''.etik, — az országos lapokban kivonatilag, érde-m l*:g köz hetik,
6.) Gy mörey Gáspár urnák, ki a szövetség os gazdasági egy-sülét érdekében oly buzgalommal jart el, hogy Gó-gunfáról és vidékéről 47 tagO'' nyert m-g » ssöveúégbe és gazdasági egyesületbe való belépésre, az értekesiet .teljes elismerést szavazott.
Ezzel az értekezlet befejeztetvén, a határosatok végrehajtása végetti teendőkkel eloök és jegyző urak bizatujc meg.
K. m. f.
4
Skublics Jenő s. k.
Zjila megye gazdasági egyesületi alelnök.
Szigethy Antal- s. k.
az értekezlet jegyzője „
Grünbaum Palné, Dr. Garő Józsefné, Heimler Manóné, Helfi Sománé, Kanitc Henrikné Kaiser Sándorné, Krausz M. Jakabné, Kövesdi Jenőné, L-issner Henrikné, Löwe Adolfné (Alsó Domború) Lowinger Ignácsné, Maschansker Morné D -. Neumann Edené, Neu Józsefné. Pii-hál Ferencsné, D.*. R->tschild Ssmuné, Rtpoch Gyuláné, Bécséi Sandorné (L>e lenye) Kchter Henrikné, Kosenfeld Adoltné, Dr. R->''4child J^kabné, K>t-child Samuné, Koseuberg Ádámné, Schern R''kbárdné, Scherz Zugmoudué, Seb ff -.r Kaimáuné, D.". Schreyer L>jooné, ifj. Smger Sománk, Samek L «josné, battler Mórné, Saller Lijosne,Somogyi Heurikné, äirem Adamué, Vidor Samune, Woiler ísidorué, Weiser Janosné sat.
— Hangverseny. A nagy kanizsai kereskedő ifjak egylete f. bó 26-ao hang versenynyei egybekötött tanczeitéiyi ren des. A hangversenyen Roseuberg A«tam ur Vezetése alatt töbo elókeló c-a ado-k uó agjai szíveskednek köeremüaödui. mi alitl az estély igen érd>*ke«n*:k ea iái«>g« «.ottnak Ígérkezik.
— Lapunk mti számához mel<é^j «telve van Núliiug Vilmos fő varost magkereskedő c*ég árjegyzőAj«n juk a köz ínség szíves figyelmébe.
— Kimutatá» a nagy kauizsai ip.iri.es.ü o>. ali>l f. hó 12 én tar ott joté^ ko lyté ú tánczvigalom eredményéről Bi-épti j-gyekért befolyt 132 fr, 40 Adomány képen b ¡küldetett domborui Hu sch-ler testvérektől 2 frt. B&bochay György polg. m. 1 frt. Leugyel Lijos főjegjz^ 1 frt Tass Simon 2 frt. Felülfizettek. Orosz
egéaZ''lő reszet képesik s épeu azért külö-. v^ry Qyula 4 frt. 20 kr. Szommer József
. , J I n . XT I • . >• ''
méreg ós ront. Teljes elismerést szavazunk rült az is. hogy tüskessentmárton vidéki a lelkes felolvasónak s tiszteletteljes kö- j illetőségű a mult év nyárán szabadult szönetet a szives közreműködőknek. Mi- ki Aradon töltött három évi fogságából, hályfyné urnő szép dalainál a zongora-1 Átadatott a bíróságnak további eljárás kíséretet Rosenberg Ádám zenetanár es*-j végett.
közölte. A kitűnően sikerült előadást aj — Éjjeli madár folyó hó 16-ró vendég művészek tiszteletére bsnquette 17-re átmenő éjjeli 12 órakor azon(megle követte, melyen a lelkes pohárkössönté- pő jelentés jött a helybeli szent-ferencs sek sem hiányostak, a nagy teremben [ rendűek zárdájából a rendőrséghez, hogy pedig táncs rögtönöstetett, melyen az el- j a bezárt folyosón egy ismeretlen egyént ső négyest 78 pár lejtette. A jelenvolt j találtak elbújva, egyelőre el ú Bántak hölgy koszomból követkeaő neveket sike-j ve!e agyiban, hogy bezárták egy cellába rült fsljegyesnünk: Belus Paula, Beck j— Az éjjeli felügyeletet teljesítő rendőr-E-la (Keszthely) Breier Frígyeske, Ber-; tiszt rögtön két rendőrt küldött a szokat-ger Pt-p cza, Cseresnyés Etelka, Dobrín lan időbeni zárdalátogatőért, kik aztán Lottika, Fischl E-nma (Boglár) Fürst meg is hozták ót Szabó János foglalkozás Ksmilla, Go dítein Emília, Grünbaum nélküli kocsigyártó legény személyében, nővérek, Heimler Julcsa, Kaíser Anna, A kihslgaiasuál azsal állt elő hogy 6nem Kaiserlíc^ J. lan (Bpest) Hirschl Paula, tudja, hogy berúgott álIapo:áöin miként Kemény Félicsa. Lów.nger nővérek, Pá- botorkált a tárdafolyosójáraegyátalán nem hál Vilma, Rosinfrld Lka, Risenfeld tudja hogyan juto''t ods. Persze ennek a Vilma, Richnitx Adél, R-ticheofeld Mai- vallomásnak nem sok híte''t adlak hanem vina, Rosenberg Adél, Scheibner Fánny bekvártélyozták a városház börtönébe. (Verőcze) Schle fer R-ígina (Pac»a) Scherz — A aárdafínök jelentése szerint, egy nővérek Weisz R^bska, Winter Teréz, idő óta kisebb nagyobb össsegek reggelre Wortmann Paula — AWstater Lipótné, elei tűntek a plébánia hivatalból s igy Biuer Miksáoé, Bölcskey Ivánné, Breuer most az a gyanú hogy Szabó uram már Mórné. Dr. Biau Sm>nné, Bichrachné húztmosb idő óta járhat be álkulcscsal* Eitliz (Becs) Berger Adoifoé, Cseresnyés j — Gyászhír. Boros József küzségi Sandorné, Ebenspanger L pótné.Fürat Lt- biró Gelsén, általánosan szrretett jómódú josné, Dr. Fárnek Lászlóné, Fárnek Kál- gazda, rövid betegeskedés után febr. 9-én manné, Fischl Pálné, G.ünhut Henrikné, este Y2 7 órakor meghalt. Temetése nagy-
_____ TI. I _ ^ r\- /-» » »# '' '' '' ■ ■ •
Felhívás előfizetésre!
A \Zalai Közlöny'' XXVI-dik évfolyamára f. évi január 1-től kezdve elő lehet fizetni:
Egész 6?re jan.-decz 1887.5 fr. Fél , „ jnn. , 2 ,50kr Negjed , márcz. , 1 .25 „
Mely ősszeg a vidékről talványoyal küldendő
postan
WajdUs József
, könyvkere«kedéiébe Xagjr-Kanissa, Ukarákpóastár épülju
nös érd''küek. Vanuak közte láud saCsu-'' cook, tokos és szsruyas vésók, öntórögök stb. Az egész lelet egy 75 cm. m <gas urnában volt elrajlve. Valószínűleg dskori öntőmühely maradványa.
— Meghívd. A Bucsu-Sst.-Lisiló és vidéke önk. tűzoltó-egylet szertár építési költségeinek fedezésére 1887. évi február hó 20-án a közbirtokossági nagy vendéglő termében műkedvelői ssini előadást rendes. Uiánna táncavigalom lesz. Kesdete 7 órakor belépti dij: 1-ső hely 80 kr., 2-dik hely 60 kr., 3-ik hely 40 kr., állóhely 30 kr., tűzoltó-jegy 25 kr. Felülfíse-tések köszönettel fogadta nak s hirlapí-lag nyugtástatni fognak.
— Hangversenyt!} el egybekapcsolt felolvasó estélyet a „Magyar irodalom és müvészet-psr oló egyesü:e.u febr. 12-én a oasino termeiben kitűnő sikerrel uagyssámu • disses közönség jelenlétében tartotta meg — A műsorosat a következő volt: 1. Jaell A.: „Norma-ábránd", zongorán eléadja Páliak Miksa ur. 2, Thomas A.: Romanos „Mignon" dalmű bél, énekli Mihályfyné Lásár Mariska urnő ő nagysága, songorán kiséri Rosenberg Ádám ur. 3. „Párbaj-történetek'', irta és felolvassa Hentaller Lajos ur,'' 4. Népdalok, énekli Mthályfyné Lásár Mariska urnő ő nagysága, songorán kiséri Rosenberg Ádám ur. Pollák ur jel*» zongorajátéka után tapsviharral üdvözölletett, Mihályfyné Lázár Mariska urnő, kinek kellemes hangja határozott eredetiségű és benső érsést visszatükröző altslános elismerés: keltett. Gyújtó szép magyar dalait ismételnie is kellet''. Gyönyörű szép csokorral tisslel(eiett meg, melyet Pick Salamon, ai egyesület e buzgó pártfogója és lelkes tagja nyújtott át. Hentaller Lajos nr felolvasása uemcsak érdekes, de nyitott tüköré it sjpárbajosáa fogalmainak.
részvéttel történt febr. 11-én s ugyanaz nap a boldogult lelke üdvéért megtartatott a gelaeí fára templomban sz engess-tetlő szentmise áldozat. Béke hamvairal
— A kanizsai szülöttek hollétének közlést alkalmából értesülünk, hogy Gall György honvédelmi ministeri ssám-ti.st Meran-Tirolban még 1885-ben meghalt.
— Csertán Károly alispán ur tiszteletére febr. 21-én este 8 órakor as „Arany Szarvas* termében disz-stély rendeztetik. Egy teríték 2 Irt. 5U kr.
— Mulatságok febr. 19-én a kis kanizsai pjlgari olvasókör saját helyiségében a könyvtár gyarapítására felajánlott jövedelemmel tánczvigalmat tart. Belépti dij családfő 40 kr, családtagok személyeukin. 20 kr. febr. 20-anl as Önk tü«oitóegylet tombolával egybekapcsolt táncz vig«lm*t tart. Húshagyó kedden ped g a n.-kauizsai „Poigár Egy let" ren d->z tombolával egybekapcsolt tánczes-tel yt.
— Hallomás szerint a n.-kanizsai Önk.''űsohó egylet á>tal rendezett tombol muiaisagra a na&y érdemű közönség K<»rÜi bc.ui 200 iarg}at ajándékozott. A fő tomb^J^U p«digm«ga az egylet rendelte meg. Ugy hiszua h»gy a tombola-esiély igen látogatott lesz de kell is, hogy azt a sok szép érdekes tárgyat el uyerhes sék és a kitűző t nemes czél, hogy egy uj, alkalmas «zerkocsi mielőbb be^zeres telhessék, elérheió legyen.
2 frt. Miltényi Sándor 1 frt. 40 kr. W.<-tinger Antal 1 frt. 20 kr. Ojzeszli Anta> 1 frt 20 kr. Tóth Antal 1 frt. 20^kr. ifjú Samu József 80 kr. Csemits Károly 70 kr. ifjú Ciemits Károly 70 krajcsáru Zirzief Ferenc» 70 kr. Fischer Antal 70 kr. Köllor testvérek 1 frt. 40 kr. Djbro-vits N. 50 kr. St ub József 50 kr. Rot-man Menyhért 40 kr. Stv.pánek Katéllin 40 kr. Dsncs Kalman 40 kr. Péter Jó-ssei 40 kr. Kochoé asszonyság 40 kr. Csóka Ferdinánd 40 Hubinka Vilmos 40 kr. Hagyikán luván 40 kr. Tóth Károly 40 kr. Knausz Ferencz 40 kr, Tóth József 40 kr. Perneczi Ignács 40 kr. Ab* rahám Zsigmoud 40 kr. Hiltz Lijos 20 ifjú G&rtner Vilmos 20 kr. Horváth Pal 20 kr. Tsncsits Ignácz 20 kr. N. M. 20 Mersits Ede 20 kr. Grebencz Henrik 20 Ganner Család 20 kr. Kohn N 20 kr. Turm Lipót 20 kr. Hercz N. 20 kr. Pol-Uk József 20 kr. Kardos Sándor 20 kr. Anhalser N. 20 kr. N. N. 20 kr. KabTer Ferencs 20 kr. Scherts Ztidmood 20 kr. N. N. 5 kr. Hein Mihály 20 kr. Csem-pess Kálmán 20 kr. ifj. Bogenrieder N. 20 kr. Bajor Laszió 20 kr. Dénes N. 20 kr. Tóth Mihály 20 kr. Bauer N. 20 kr összes bevétel 165 frt. 65 kr. kiadás 103 -40 kr. Tiszta Jövedelem 62 frt. 25 kr. Amidőn est a n. é. közönségnek tudomására hozni szerencsénk van, egyúttal óazinie köstöoetüiket nyilvánítjuk mindazoknak akik adományaikkal és falU fisetéseikkel a jótékonozé''hos járulni, szíveskedtek, és megjelenésükkei bennünket megtiszteltek. Valamint hilás hössönetünket a t. nőegyletnek, nogy a vigalom alkalmára a díszítéshez alkalmazott függönyöket átengedni szíveskedett. A rendezőség
— Nappali madár. Rendőrségiünk éberlétének köszönhető a következő eset
Egy hét tSrtéaeti,
— Megyei r. h. Domby Lássió csá-nyi körjegyző nőül vette Bánrévy Sirolta kisasszonyt Bpestről. — A Csáktornyái daUrd* febr. Zl-éu dalostélyt tart. — Nagy-Kanizsának 30 rendőre van. — Ta-polczán febr. 9-én volt a tisztújítás, városbíró Mojzer Ferencz lett, este fáklyaszenével liszteltelett meg. — Szentgrótbi járás orvosává Dr. Mizner Antal neveztetett ki.
— Hazai r. h. Körmendi jegytővé S-JÓi Sándor választatott meg. — A toron-talmc gyei ip^rkiállitás marcs. 27-én nyitta ik meg Nagy-fsent-Miklóson. —, Május 1-én Bpesten baromfi kiállítás lesz
— A péoii ssinhásat Somogyi Károly ssin társulta a nyerte el. —Déván Hoós János zene tanár „Msgyar dal tár" czimű folyóiratot indít meg. — Vag Bessenyón egy tótasszony aju szos és szakálla« leányt szült.— Röbh Frigyes tüsoliói érdemeiért arany érdem keresztet nyert. — Tur-kevén tehénhimlő intését nyittatott, első a hazánkban. — Nemes-Dömölkön (Vtsm) egy isr. váásztatott meg község bíróvá.
— Kossutholt ujabban ssentes, Mármaros-Sziget és Kun-ssent-Márton válasstotia meg disspo gárrá. — Brázay Kálmán a Wenkheim-lCsindery féle bsranyai 3000 holdas nemes/ birtokot megvette. — A maros vásárhely i katonai pénstár kiraboltatott, 8 ezer írton felül vittek el.
— Külföldi r. h. Münchenből apr. 15-én nagy sarándokmenet indol a szentföldre. — As orgentinai köztársaságban a kolera kitört. — Hubai Jenő hegedűtanárt a belga király a Lipót lovagrend korssstjével dissité fel. — Zichy Mihály festőnk a czár naplójához készít illustra-tiókatSzentpéterfároit.'' — Jackson Dániel angol tőkepénzes 2 miliő vagyonát a londoni Rothschildnak hagyta végrendele-
Krodalonu
— A „Torma* Szombathelyen megjelenő nsgy elterjedésnek örvendő élcslap mult számában Festetics Tassílo grófnő sikerült arcsképér, egy csínos kis jellemrajz kíséretéhez kös''.í. — Ajánljuk es ügyasen szerkesstett lapot olvasóink ssives figyelmébe. — Ara egéss é»re 6 frt. félévrs 3 frt. évnegyedre 1 frt. 50 kr.
— Franklin Társulat kiadásában megjelenő „Képes folyóirat" mely elég tapintatosan a „Vasárnapi Újságot" adja füzetekben a 4 szám is beküldetett haz-sánk. A.ra a terjedelmes füzetnek csak 30 krajcsár.
— Pallan irodalmi és nyoa részvénytársaságnál megjelent 1886: ^ törvényezik a „Népfelkelésről" valamin, utasítás a népfölkelésre vonatkozólag a m. korona országaiban, magyarázó jegyzetekkel ellátva. Ára 25 kr. Kapható minden könyvkereskedésben.
Ki nyert?
Hnzás febr. 9-&n. Brünn: 23. 82. 84. 79. 78.
Hnzäs febr. 12-én. Budap-st 2i. 35. 16. 65. 26. Lines 27. 22. 1. 72. 3. Trieszt 87 12. 56. 66. 35.
x
Szerk. üzenet.
— „Barátság és sserelsm" színházból ki színházba be... ez az egész. Ezért pedig nem felöljük.
— N. I. Köszönet az érdekez adatokért
— G Gj. Készséggel intézkedtünk.
— G. F. Megkaptuk; tiszteletteljes kö-■zönet örvendünk, hogy beismeréssel van igyekezetünk iránt.
— E. Gy. A kiadó hivatalban intézkedés történt.
— P. A. A nagygyűlés fogja elhatározni.
— S. t. 8. Nem lehet.
— Sz. A. Ama csikket több lap is hozta. Enoélfogv* nem r«flectálbatnnk rá. Több it szóval.
— B. B. Ama lappal nem vagyunk csere-viszonyban „A számtlzött magyarhoz* gyenge.
A csatadal" korai. „A Dárius- azonban j5.

enetread
Indul Kanizsáról.
Reggel.
Pragerbof 5 óra 20 pereskor postavonat Barcs 5 óra 45 „ postavonat Budapest 6 óra 28 , gyorsvonat Budapest 7 óra 30 „ vegyesvon. Bécsújhely 6 óra 35 „ postavonat
Délben.
Budapest 2 óra — parczkor postavonat Pragerhof 2 óra 45 „ postavonat Sopron 2 óra 15 , postavonat Barcs . 2 óra 25 B postavouat
Este.
Prágerbof 11 óra 20 pereskor gyorsvonat Zákány 11 óra 5 „ posaívouat Budapest 12 óra 5 » postavonat Bécsujb. 12 óra 15 „ postavonat
Értezit Kani sara.
Reggel. 4 óra 12 pereskor postavonat „ postavonat
Bécsujh.
Budapest
Fiume
4 Óra 47
5 óra 52
postavonat gyorsvonat
Pragerhof6 Óra 17 , Délben.
Sopron 1 óra 48 pereskor postavonat
Pragerhof 1 óra 15 Barcs 1 óra 40 Budapest ^ 1 óra 59
postavonat postavonat postavonat.
Este.
Budapest 9 óra 42 perczkor vegyesvooat
Bácsuujh. 10 óra 26 Budapest 10 óra 55 Pragerhof 11 óra 35 Barcs 11 óra 25
postavonat gyorsvonat
postavonat
postavonat
• Felelős szerkesztő és kiadó :
BÁTOBFI LAJOS
Laptulajaonos: WAJD1TS JÓZSEF.
M
HUSZONHATODIK ÉVFOYLAM
ZALAI KÖZLÖNY
■ r>i<
1887 FEBRUAR 49-én
3418/tkv. 886.
Aryerési hirdetményi kivonat.
A» alsó lendvai kir. járásbíróság mint telekkönyvi hatóság kőihirré te«*1 bogy Marosa Ferencs, xniat Kovács János engedményre lakos, végrehaj''atónak Zsálek Márkné ssül. Zsitsek Katalin k. palíni I. végrehajtást sseovedő ellen. 41 írt 85 kr. tőkekövetelés és járulékai iránti végrehajtási ügyében as alsó-lendvai kir. jarásterüUtén levő kis-palinai kősségben fekvő a palinai 11. st. tjkben A 1. 1. 4—7 sors*, a. felvottá l/k részben. Z3Í»sek Katalin alperes oivén álló ugy ezen tjkvból idóközileg a 212 *«. tjkvbe átirt ó* ott A L »orsz. a. felvett és x/k részben, as alperes nevén álló; továbbá a 11. sz. tjkvbftl a 219. «z tjkvb* áttirt é* ott Aj" sorsz- alatt felvett és ''/,-ed részben alperes nevén álló továbbá a II. sz. tjkvból a 258. sz. tjkvben átirt ott A f 1 sorsz. a felvett és ''/» részb.-n Horváth István, Horváth József ujtulajdonsok nevén álló, é* végül a 11. sz. tjkbM a a 259. sr. tjkbe áttirtsott. A f 1. 2. sorsz. a. telvett V% részben Glavács Márton és neje Zaerdln Katahn uj tulajdonosok nevén álló és az adó alapján összesen 1211 frtra btcsült ingatlan részekre az árverést 1211 frtban ezennel megállapított kikiáltási árban elrendelte és hogy a fentebb megjejölt ingatlan az 1887. évi marezius hó 12-ik napján délelőtti 10 órakor Kis-Palína községben a községi biró házánál megtartandó nyilvános árverésen a megállapított kikiáltási áron alul is eladatni fog-
uaa. Árverezni szándékozik tartoznak a\ ingatlan bejárának 10%-át vagyis
121 frt. 10 kr. készpénzben vagy az 1881 60 t. cz. 42. §-ában jelzett árfolyammal számított és az 1881. évi november 1-én 3333 sz. alatt kelt m. kir. igazságügymi-niezter rendelete 8 §-ában kijelölt óvadékképes értékpapírban a kiküldött kezé-h«z letenni avagy az 1881. 60. t. cz. 170 §-a értelmében a bánatpénznek a bíróságnál elő/eges elhelyezéséről kiállított «labá''yszerü elísmsrvényt átszolgál atni.
Kir iárásbiróstg telekkvi hatóság Alsó''Lendva 1886. évi. nov. 21. 2970 1 — 1 SZIRMAY BÉLA kir. alj, biró
Zala szt. Gr 3th.on
a főutezán a városház átellenében fekvő, Steiner Ádám féle házban egy állvány és szekrényekkel felszerelt boltozott üzlethelyiség, lakással együtt aráriylag igen olcsó árért bérbe adandó.
A—helyiség leginkább rőfös és div at kereskedésnek alkalmas és bármibor átvehető.
Bővebb tudósítást ad MÜIíLER ILKA Z. Szt. Gróthon. 2965 1 -j2
10723 sz./1886.
i Árverési hirdetmény.
Alulirt kiküldött végrehajt »z 1881 évi LX. t. cz. 102. §-a értelmében ezennel közhírré teszi, bogy a nagy-kanizsai kir. járásbíróság 10513 számú végzése által Greap-jl Hugó budap-sti gépkereskedő v^grehnjtó javára Horváth József H Torday Julianna hahóti lakón«« nllen 744 frt tőke ennek 1886 év október hó 1-só Japjától számítandó 6°/o kamatai, és eddig összesen 43 frt 55 kr. perköltség követelés erejéig elrendel1 kielégítési végrehastás alkalmával biróilag lefoglalt és 650 frtra becsült Marschall féle cséplő gép, mozdony mindep felszereléssel, nyilvános árverés utján eladatnak.
Mely árverésnek a 10723 sz. kiküldést rendilő végzés folytán a helyszínén vagyis Hahóton végrehajtást szenvedett lakásán leendő eszközlésére 1887-ik évi február hó 24 ik napjának délelőtt 10 órája határidőül kitüzetik és ahoz a venui szándékozók ezennel oly megjegyzéssel hivatnak meg, bogy az érintett ingóságok ezen árverésen az 1881. évi LX. t. cz. 107. §-a értelmében a legtöbbet ígérőnek becsároo alul is eladatni fognak.
Az elárverezendő ingóságok vételára '' az 1881. évi LX. t. cz. 108. §-ábsn megállapított feltételek szerint lesz kifizetendő.
Kelt N.-Kanizsán 1887-ik évi február hó 14-ik napján. % >. Bartofl György
kir. bírósági végrehajtó
2968 1 — 1
Van szerencsém a nagyérdemű közönséget tisztelettel értesiteni hogy a Neu és Grünbaum czégból barátsági uton elváltara és folyó évi marezius 1-én helyben Jötér Babóchay Jéle házban egy uj órinbergi, nöi, fehérnemű, uri divat és rövidáru üzletet nyitok, Nagy súlyt fogok miudenkor arra fektetni, hogy t. vevőim nek bizalmát pontos és jó kiszolgálás által, valamint jó árukkal kiérdemelhessem.
Kérve a 2agy érdemű közönségbecses pártfogását, maradtam mély tisztelettel kész szolgájá
Neu Józnef.
2963 2-2
! +
$
INGYEN
+ +
4, +
+
Ï +
í 4=
t +
ï
t +
+
t *
w♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦t* I i-MI J
Somogy-Aracs községben Babócsa mellett, ugy egész határában gyakorolható regálejog, korcsma-lakás, mészárszék és gazda sági melléképületek, valamint a belsőséghez tartozó sa háznál lévő 3 hold, a csokonyai ut melletti 1 hold szántóföld szabad kézből örök árba eladandó.
Venni szándékozók, ha több földet igényelnek
A tartós rósz üzletek és kivitel biánya miatt kényszerülve vagyok 3000 tucza». legszebb meleg kendőimet a legolcsóbb ár mullelt eladni, hogy még a p«mut ára inc* megfizetve, annál kevésbé a munka és divat A meddig a készlet tart, *dok : 1 szép divatos női fejketidök 70 Úrért, 1 igen finom divatom nagy női kendőt 1 frt 40 krért. valódi berlini pamutból a legpompásabb színekben és árnyalatokban, mint : bordó, gránát, sandár, drapp, barua, lila, fekete, vörös, fehér'' sárga, szürke, zöld, acót, ''.örök stb. 60 legf. fazonban. Ez a legelegatiMabb viselés minden hölgynek, használható a házban, bálban stb. és ép oly kedv?8 mint gyakorlati ruhadarab őszr» s télre, meleget tartó.
Használja fel mindenki mielébb a kínálkozó alkalmat, majdnem ingyen ily saép finom és meeg fej éi testvédő kendőt beíserezni, mert a váaárlisi kedv igen nsgy le»z, ■ a készlet rövid idő alatt elfogyhat. Megrendelésnél a Cxira pontos meojel ését kérem, ngy a szint és minőséget. SíétkQlBés az egész világra 24 ¿ra alatt ntá .vét mellett vagy az érték előleges beküldéne ntán a bécsi kendő gyára raktár által £2914 4-*
GANS A. Bécs, III. Kolonits-utcza,- 8/67. sz.
a fentieken kiviil '' 8 kültelket is kaphatnak.
Bővebb felvilágosítások megtudhatók.
Birausz Lipót
tulajdonos, babocsai lakosnál.
2961 2—3
VÉD-JEGY
PEZSGŐ
Eg jer.Oli raktár Kagy-Kanissáo
FESSKMIOFER JÓZSEF nrnál
m
schlick FÉLE vasöntöde ÉS gép&yár-
Központi iroda: VI. Váczi kőrút 57. - Gazdasági''gép osztály: Külső váczi-ut 1696 -1699. f
Ajánlja kitűnő szerkezetű GÖZCSÉPLÖ KÉSZÜLETEIT, szén, fa és szalmafűtésre; szegecses rendszerű járgánycséplöit tisztító-készülékkel, zsákolóval vagy anélkül, gabona-tisztító rostáit (Baker és KwWrendszer) továbbá legjobbaknak bizonyult szabadalm. ~Schlick-Íé\e 2-ös és 3 as ekéit — árak 58 Jrttol kezdve — szab. Schlick-íéle mélyitö ekéit kiemelő szerkezettel, mélyítő ekéit önvzzetékkd fSack után). Eredeti SchUck- és Vidats-féle egyvasu ekéit.
Legújabb szabadalmazott sor vetőgépek.
r a"
r Ezenkívül készletben vannak: Egyes és kettős őrlőmalmok ,Little Giant" csöves tengeri darálók,
tengeri morzsolók, takarmány készitö gépek, olajsajtók stb. Gyárunkban működésben láthatók: a legújabb
saját rendszerű ramie-, kenderlentörö- és tisztitó-gépek rendkívüli mennyileges'' és minóleges munkaképességgel.
Árjegyzékek kivánatra ingyen és bérmentve.
2959 3-6
A legjobb kávépótlék Vanila-Velim
. vörös dobozkákban jegygyei
VHimi világ kávé
fnládicnkákban »Sititekével.
FiSISlfl
ezukorsüveg alakban, és n
legfinomabb csokoládok
nevtl
O H O C O L A T V JE L I ''V! ^
A VELIMIRÉSZVÉNYTÁRSÜLAT GYÁRAIBÓL
PRÁGÁBAN. Kapható minden füszerkereskedésben.
2962 4-10
GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOdOOOOOOO
A Csáktornyán székelő i
1887. évi február 26-au délután 3 órakor saját helyiségében
¥!, r©a<á@s fcSxgfttlését
tartja meg, melyre a t. részvényesek ezenuel meghívattuk
NAPIREND:
1) az igazgatóság és felügyelő, bizottság jelentése.
2) a zarszámla beterjesztése, s e fölötti határozat. A mérleg jóváha«. yása. Az osztalék meghatározása és a leimen--
vény megadása.
3) Az alelnök, az igazgató és aligazgató. 4 igazgatósági, tag és a felügyelő-bizottság megválasztás i.
4) Egy gyűjtő egylet létesítés* tárgyábm megbeszélések
esetleg megállapodások.
5) Az igazgatóság jutalékának meghatározása. 6.)Netáni indítványok.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o
7.) A jegyzőkönyv hitelesítésére két részvényes tagnak Q
u.egválasztása.
2957 3 -3
o c
OOŰQOQOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOÜO
A
BUDAE''ESTE.V
♦AY^ríS
5 SWADLO FERENCZ
a" í c
fflté-
ker-. alsó erdő-sor 3. szám
jinlj* sb ad«lmar.ott. í-jta!an, finroükodó *árred«"»nyeit hullám-tott arséllemezből ; továbbá saa badalm*«ott B a*»cek és Br^czka «. féle töltő- én szellőzteté»i kályháit, vJ.»niut kOzpiMiü berendezéseit, «aj*t saabadalnn »a«-rint, egy v»gj több helyiség sxámira -mely utóbbiak különösön uj épületek'' nél, iskoláknál, kórházaknál stb. ml-'' lőstetéssel, vagy ssellőstetés nélkül
igen csélsserüan alkalmasbatók* Ajánlj- továbbá valamennyi at épitét ssakmába tartotó munkáit, ugymiut: épület-, mű-, és azerkeseti lakatos tégla és vakolat felbusó gépeit kovácsolt vasból munkáit.
iagyea
Mintakártyák ás költségvetések bérmentve.
2304 39-56
es
f". "a
S
V
s
V
s
■a
s
ï
V
«V
"a
í %
V %
%
•W
V
s
"a

í
oooooooooooooooooooooooog
o
1
8
o I- ely az 1886. évi budapesti országos kiállításon a
nagy éremmel létt kitüntetve,
100 darab 71 centiliter«« paiaozkot 50 frton ajánlok q
q Ferenczy Károly q
Q 2907 10—10 gyógy»»«réfl* Vesiprémben Q
UOOOOOOOGOOOOOO
,♦!■> ■ ♦ ♦ 1
WajcUts József könyvnyomdájából Nagy-Kanizsán
VAGY-KATOA, 1887. február 26-án
-—.. ---— ■ . ..—;—''<——r-r '' -
9-11s: szám
Haszonhatodik évfolyam.
----!----1
Előfizetési ár
egész évre . . . 5 frt__
fél evre . ... 2 frt 5ü kr urtf-V-Uvre ... 1 frt 25 kr Egyet szám 10 kr
H I 11 I> K T É S K K 8 ba.g& bos petit «orban 7. másodszor 6. s minden torábhi sorért f> kr. NYILTTÉR8EN
kuroi krut ¡0 kr^rt v.''t^tt:«-k f 1 Kitx-stári illetnie 111 mii-ii e^v« » b:r-deK»ert 30 kr. fizetendők.
I
I
A lap szellemi részét illető közlemények a szerkesztőséghez, anyagi részét illető közlemények pedig a kiadóhivatalhoz bérmentve intézfndők:
JV agy-Kanizsán
takxrékpó nztári épület
Bérn-.enietlen levelek nem fogadtatnak el.
Kéziratok vissza nem küldetnek
A nagy-k nizsai „Kereskedelmi Iparbanka „nagy-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet, a „ nagy-kanizsai kisdednevelö egyesületa „nagy-kanzsai tiszti-önsegélyzö szövetkezet*, a „sopronikereskedelmi s iparkamara" nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETÍLAP.
\
Az alispán Nagy-Kanizsán.
A megye első tisztviselője az alispán hagyományos szokás szerint hivatalos látogatása alkalmával kiváló fénynyel fogadtatik, főleg, ha e látogatás az első.
A képviselő-testületnek tudomásul adatott a városi tanács részéről, hogy Csertán Károly ur Zala vármegye újonan választott alispánja február 21-én Nagy-Kanizsára érkezik.
Úgyis történt. A jelzett nap délelőttjén a 9 órai vonattal megérkezvén, a pályaudvarban Babóchay -György polgármester ur rokonszenves szép beszéddel üdvözölte, mire az alispán a fogadtatásért köszönetet mondott s mint egy 50 kocsival történt a bevonulás a nemzeti zászlók-kal_disritett városba.
Délelőtt az alispán a különféle küldöttségeket fogadta.
Este fáklyás zene volt, mely alkalommal Lengyel Lajos városi tő-jegyző ur tartott a város nevében üdvözlő szép beszédet, tolmácsolván a város közönségének tiszteletét és ragaszkodását. A városház erkélyéről alispán ur köszönetet mondva hangsulyozá, hogy Kanizsa mindig büszkesége volt a megyének és ó mint a megye őszinte szolgája minden tőle kitelhetót megfog tenni, hogy Kanizsa tovább is viruljon és megmaradhasson ami volt, a megye büszkesége és a kereskedelemnek gócz-pontja; a megtiszteltetést, melyet még eddig semmivel sem érdemelt ki, reményű a jövőben kiérdemelhetni.
Szűnni nem akaró éljenzés közt lassan oszlott szét a nagy közönség.
Este a „ Polgári Egylet"-ben diszestély tartatott, melyen az első pohárköszöntést Babóchay György polgármester ur mondotta ó felsége s uralkodó családjára, puhái Ferencz az alispánt, az alispán Kanizsa vá rosát, Simon Gábor a polgármestert,
Kovács Béla szintén az alispánt éltette. A többi pohárköszöntést már alig lehetett hallani a jókedv kitörése következtetőben.
A diszestélyen 97-en vettek részt Másnap az uj képviselők nevei felolvastatván, alispán úr szívélyesen üdvö zölte és a képviselő testületet megalakultnak jelentéki. Az árvaszéki előadó tanácsos megválasztása és a képviselők választása elleni netán történő reclamatio határideje marczius 5 ére tüzetett ki.
Az uj képviselő választás eredménye a következő :
I. kerület Rendet tagok t Cfeiésnyés Sándor, Garai Benő, Fischl Pál, Holczer Gusztáv, Danne-berg Jakab, Hoffmann Mór, Dr. Tripammer Rezső, Berger Adolf, Kohn Gábor.
Póttagok . Dr. Neusiedler Antal, Fleisch-hacker József, öreg Samu József. Lóbl Miksa, Faics Lajos.
II. Kerület. Rendet ;
Lengyel Ignácz. Ditrichstein Dávid, Deutsch Sándor, Dr. Ben-czik Ferencz, Nucsecz József, Fagyas Lajos, Dr. Gerő József, Knausz Boldizsár, Unger Uilmann Elek, Dr. Rotschild Samu Maschanczker Mór, Barts György.
Póttagok : Weisz H. I., Trojkó Lajos, Kel-ler Mátyás, öreg Merkly Antal, Scherz M. I.
IIL Kerület.
Rende» tagok : Matkovich Sándor, Krumér József.
Póttagok: Simán István, öreg Ács József, Trojkó János, Horváth Pista János, Dómján Ferencz.
c IV. Kerület
• Rendet tagok: ^
Miltényi Sándor, Somogyi Hen-
rik, Dr. Blau Simon, Benczik Ferencz, Saller Lajos.
, Póttagok :
Eáféán Ferencz, Varga Lajos, Halphen Mőr, Szalmay Károly, Ber-din Márton.
V. Ker.
Rend. tagok :
Kranicz János, Tóth. Mihály, Hilcz Pál, Ábrahám Zsigm., Varga Ferencz, Stepanek Albert, Staab József.
Póttagok : Viola József, Babics Antal, Mu-raközy József, Horváth Mikula István, Fischer János.
VI. Kér., ■ v
Rendet tagok : Fülöp Péter András, Dolmányos László, Varga István, Smodics László, Plander Károly. Kai lovics József pelva.
Póttagok: v Mihalecz György Mátyás, Knausz Károly, Varga Ferencz Makár, Smodics György, Varga György Makár.
VII. Ker.
Rendet tagok:
. Öreg Hegedűs László, Anek György, Gaál György, Anek László, ifj. Hegedűs László, Imrei László, Faics Lajos, Ánek István, Rózsa Károly.
Péttagok : Jámbor György Ilona, Horváth József Johanecz, Bolf Muczes György, Dolmányos Ferencz, Milles József.

Hol is van a baj ?
Megfelelt erre a t. Weber Pál* ur egy hangzatos czikkben, melyet jelen lapok 7-ik számában volt szerencsém elolvashatni. Daczára a hazafias lelkesedés szülte jó szándék" nak, mely a. czikkezó nr tollát vezette ama czikk megírásánál, egy kis .vakolat* szagot attól a legjobb akarat mellett sem tudnánk elvitatni.
A czikk t. zerzője, azon okokra igyekszik rámutatni, melyek a jó
„magyar fajt'' —- a kihalás veszélyével fenyegetik, s a többek közt a papi nőtlenséget hozza fel.
Örvendj Hunnia! örvendj jó magyar nép! nem fogsz már kihalni, mert Weber ur feltalálta az orvosságot, mely téged az enyészettől meg óv, s ez a papok házassága. Örüljetek magyar kath. papok, mert ijektek jutott egyedül osztályrészül az a magasztos hivatás, hogy a jó magyar népet ne csak vallásosságban s erényekben, hanem számban is növeljétek. örüljetek, s mondjatok Weber urnák forró köszönetet, ki kétségtelenül a Hymen karjaiba fog benneteket vezérelni, mert hát — folyamodik a pápához !! Köszönjük t. Weber ur szives érdeklődését, de nem kérünk belőle.
Weber ur szörnyű jó kedvében lehetett, mikor ama czikk megírásához fogott, hogy a Zalai Közlöny szives olvasóit szellemes ötletével mulattassa. Ezt kell feltennünk, mert különben nem tudjuk magunknak megfejteni, hogy komolyan ilyesmiket összehordhasson valaki, s még badarsága kédveért a történelmet is hamisan interpretálja. Ha pedig ko moly volt a mit irt, ugy csak sajnálkozni tudunk azon obsenrusság fölött, a melvben Weber ur a kath. egyház istensége a papi állás szentsége, s no — meg az egyháztörténelem körül forog.
akár erkölcs, akár a fegyelem kőrü^, az isteni tekintélylyel bír. De meg há nemrestelli, üsse fel Máté evangéliumát a XIX. fejezetben rá fog ta-találni Jézus Krisztus szavaira, a melyekre az egyház támaszkodott, midőn a coelibatus tőrvényét hozta. Krisztus urunk ott a nőtlen állapotot nevezi az igazi tőfcély alapjának; — • már pedig kinek keÜ szükségképen a tökélyre törekedni, ha nem a papnak, az Isten szolgájának ? Tehát az egyház igen bölcsen rendezkedett, midőn papjait a tökély ezen közvetlen útjára szorította.
De Weber úrtól, mint volt jogásztól megvárhatnók, hogy a házasság fogalmából megtudja ítélni, miszerint a pap, mint nem szabad'' személy, a házasság kötésre törvény- " telen (irreguláris). Mert a felszentelés szellemi képmása a házasságnak, mennyiben a földi házasság osztatlan életközösség két különnemü személy kőzött, ép ugy a felszentelés erejéül fogva a pap, osztatlanul tartozik magát átadni a ( mennyeieknek, mint a nő férjének s viszont.
Nos, kell-e ehhez commentár ?
Legyen meggyőződve Weber ur, hogy nem ön az első, kinek a papi nótlcnség nem tetszik, s akik nem csupán egy nemzet papjai lakodalmát szerették tolna végig tánczolni, hanem az egész egyházét, s a kiknek egy-egy ilyen lakadalooi nagyon alkalmas helynek kínálkozott volna egy uj programúi megálapitasára, az egyház kontójára. De valamint azoknak nt;m sikerült a coelibatust eltöröltetni, ugy önnek sem fog sikerülni még csak fölmentvényt sem Ifieszközölni, ha mid járt a pápához állit is be folyamodványával.
Valóban praktikus ötlet!
Nem félne Weber a pápához belépni olyan elvekkel, melyet az Is-telit „épitő mester-"nek vallják ? Mit gondol, mit felelne a pápa fo.
Igen téved t. Weber ur, (a ki tudtommal katholikus). midőn azt mondjaf^hógy: „ugyanis tudva van, hogy papjaink nem isteni, hanem emberi intézkedés foljtán nem nősülhetnek." Ha olyan szörnyű phan-tasta nem volna, beismerné, hogy biz ő előtte nincs tudva, s elővenne egy dogmaticát és abban azt találná, hogy az egyház isteni eredetű, s isteni tekintélylyel ruháztatott fel isteni alapitója áltál, és mint ilyen bár minő törvényt hoz akár hit,
.i"
T á r & z
Fájdalom tragödiája.
Kéklő bérezek! oczeánok, Kinek, útját elzárjátok, Ki ideg- n ég-alj alatt Kere«, s u«m talál nyugalmat. Ki, mert nagyobb a tóbbiuéV Száműzetés »eoyerinél,
Ki, hogy feladjeu.....feledjen
Szellemével itt, ott jelen. —
Itt erdfik csendes mélyében Jár-kél Flóra szép kertjében. A némaság nesze mozdal A mint egytől máshoz tordal Regélve bús történetét
— 8 bár iné yen rejti könnyeit — A kis virág mind, s egyenkint Felé bájol — részvétet int, Andalítja ¡Határral
Kínálja hímes párnával ... S már már álomra ringatja A csend-élet puha ka>ja De ott benne a szív közepéa
— Mely a mult emlékezet n, Gyulladott ki — ég a parázs,
8 e kin legyőz minden varázst Esküvel kát fogadalmat: Feledni nem fog, nem szabad I
Ott meg lángeszének röpte Honnét eredetét vette — As ég csillag csarnokára Merészen benyit, felszállva. Boldog utja oda vezet. Hol irgalom s a szeretet Éltető forása ered 8 kilátva a fájó helyet Oda ereszt egy kis cseppet, — De ez sem ad vigaszt, enyhet. Oh!«-mert örökké előtte A haldokló anya képe Midőn áldott jó szivének Fiai gyilkol fenének, — Mint távolon it hónáig Bőszült lángja elvilágit.
A felgyújtott oltároknak. 8 oda hallszik millióknak Á;ka, fohásza, sóbaia — Oly őrjittő hangja .''. jajai-S mint az iszonyatok zaja Szive színét tépi, marja Csak azt érzi hogy nemzete Boldogsága, becsülete Hanyatlóban .... pedig sQlyedt, S már már Isten «em segítheti..
T=
Kéklő bérezek oczeánok''» Sínek útját elzárjátok A legnemesebb számlzött Mély keservektől üldözött Ki mondhatoá ?! — nincs arra szó Talán csak a Mindenható. Az is itt ott el.k&dn* S szó helyett könyre fakadna!
Q—th Gyula
| nyernek,f — azt is megbeszélik, mikor lessen a késfogó vagyis mikor mennek a papnoz „szemre." A „asem"-ről délfelé hazatérő jegyesek s kíséretük (násv-nagy, nyoszolyó-asszony)" ha fílialis hgiz-ségbeliek, útközben valamelyik korcsmába is benésnek ; előveszik a*magukkal .''vitt kalácsot, esznek, isznak, vígadnak jegy ideig.
A lakodalom meghatározásának idejét, a hirdetési időtartam alatt határozzák meg. A harmadszori kihirdetés után néha 2—3 hétig késnek a lakodalom megtartásával, hogy thoz kellőleg elkészülhessenek.
Az esküvőt leginkább vasárnapi napon tartják. Mielőtt esküvőre indulnának a násznép. főbbjeiből (a vőlegényen kívül 2 násznagy, 1 nyoszolyó-asszony, 1 ayoazolyó-leáuy és egy vőfél) a menyasszonyit házhoz meunek, ott megreggeliznek, asum fel- és kio >kré Azv « gyalog indulunk a templomba. (Btrmily rOsssidő vagy út van is, gy«log mennek ; — igy hozza azt magával a szokás.)-
Esküvőről hazafelé térve, künn a faluvégén már várják Őket a zenész:k s rázendítve valami indulófélé'', a násznép eddigi komolyabb hsnguUta is egyszerre a vígabbnak ad helyet. Élénk kurjantások, kiabálások, ugrándozások közt vonulnak a menyasszonyi házhoz, hol az összegyűlt vendégek már várják őkit.
, Ugyanezen idő alatt a vőlegény részéről meghívott vendégek meg a vőlegény szüleinek házához mennek öszsze. II.
Lakodalmi szokásaik. Esküvésről való hasatérés után kez-
A zalamegyei vendek társadalmi életebői.
Irta: Gönczi Ferencz.
(Folytatás.)
I
Házassági s esküvői szokások a zalamegyei vendeknél.
A házasság m vendeknél — kevés kivétellel — a szülők vagy r< konok óhaja, akarata szerint tór.énik. E végből néznek a legényhes vagyoni állás sserint illő nőt s azt megkéretik. As sem ritka, hogy a nő, illetve leány hozza valamely legénynek tudt''-ra, miszerint férjül Óhajtaná; de e szándékát mellékutakon < • óvatosan teszi. :i .
A leányt.a leendő násznagyok kérik meg, rendesen a legény kiséretébec« Ha a leány szüleitói határozóit igenlő választ
7. - • • dődrk a lakodalom. A násznép letelepedik, a zenészek ráhúznak a — megvan a bevezetés. Ezután kis vártatra ebédhez látnak, melynek el végeztével tánezra kerekednek 8 az egész délutáni időt azzal töltik.
Lakodalmaiknál egész vallási szertartások honosultak meg, melyeket szigorúan megtartanak. A főbb szertartások ünnepélyes keresztül vitele a násznagyok tisztéhez tartozik; esett kőzöl egyiket külső, másikat belső-násznagynak nevezik.
Mintegy két órával vscsora elő t a szobában levő (belső-)násznagy a vendégeket csendre in''i; mig a másik, kivüi levő (küiső-) uászaagy, értve a csendre intés jelentését, mint az uj házaspár képviselője. koezogtatással az »jtőn, a következő S''avtkkal lép a oznbába:
„Dicsértessék a Jézus Kriízins! Békesség l-gyen kőztetek!"
Be:ső uxsznagy: „Micsoda békességet hoztatok ?"
Külső uásznagy; „Mi olyan békességet hoztuuk. miut KrisZ us az apostolainak." v
Erre a belső cászuagy felszólítja őt, h gy mondja «1. mit szolt Jézue tanítványaihoz, midő.; békességet hozott?
A k. n. azután a fehérvasárnapi evangéliumot mondja el könyvuélkül. szóról-szóra.
Midőu az evangéliumot elmondta utána a b. n. beszél oly megjegyzéssel,, hogy «igen szép szavakat hozott;" és tovább kérdi ót:
„Micsoda vallásnak vagytok?"
K n. „Római katholikusok."
B. c. „Mi is róm. kath. vagyuuk;
de hát mondja meg, miről is ismerjük meg a róm. aath. hitet V*
K. n. „A szent keresztről," s keresztet vet magára.
A belső n. még külöutéle apró íogós kérdéseket intéz a k. n.-hoz, melyeket mind hosszú lenne reproducalni s (a kérdező jártassága, szellemessége szerint) azon kérdések különfélék is.
(Folyt köv.)
A ,Nyílhegyeka-böl.
A lengyeleknek.
Báthorynak ne, de polgármeztereteknek a szobrot
Mert a veszély tói n em az, de ez óvamegátni Bezele Hay.
Méltányos már kezdjüa hinni sokan; hisz
apellál,
Mert mire ítélték, véli : kevés maga is!''
Egy jelesünk sírjánál.
Sok nagy sírját most bőven koszorúzzak;
»míg élt,
Néki nem adunk am — egy koszorúra-
valót.
Férjess uramnak.
Nőd sirjáu te h*talma> tVjkőt mért i> i-meltél ?! Félsz táu: feltámad s vágja szem d be bűnöd?
Egy lista elégedetlennek
Szádba repume galamb, még ¿az sem volna
inyedr ,
Mért nincs megsülve "a feldarabolva, ugy-e? Ipolyi.
Tudjátok: lpolyinka*. az nr mé t hitta magához ?
Hogy meglássa milyen a Maecenas, ba m x-
II.
Itt hagytad szivedet: te t£laUz a menybe he.-
sonlót
Ámde mi itt Ipolyit-habztalan is keresünk !
Babér Samu.
HUSZONHATODIK. ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887. FEBRUi
/*
lyamodványára, ha ama véletlen kérdésre, hogy: mi az Isten ? ön igy felelne : épitő mester ? ! (talán nagymester valamelyik páholyban ?) Meglehet róla gyózódve> hogy azt felelné: tanuld meg édes gyermekem, hogy Isten nem épitó-mester, hanem Teremtő, és ha ezt tudod már és sok más egyebet, csak akkor avatkozzál az egyház ügyeibe.
Hogy őn az Istent nem ismeri, nem csodálkozunk rajta, hisz régen .befalazták*, hogy „humánus* (?) elveik kivitelében ne akadékoskodjék.
Ha Weber ur máskor a történelemből idéz, csak azt idézze a mit biztosan tud, s ne értelmezze önkénye szerint, nehogy önmagát s másokat is tévedésbe ejtsen. Mert ehez ugyancsak nagy ignorantia kell, hogy valaki a coelibatust XII. századtól mondja következőnek, holott már az elvirai (305), uj caesareai(314) és ancj rai (314) zsinatok megtiltják a püspököknek, áldozároknak és diaco-nusoknak a házasságot. Siricius római pápa megparancsolta, hogy a fölszentelt papok és szerpapok nőtlenek maradjanak, a nős papok pedig nejeiktől elváljanak. S miután a papok lassankint a coelibatust elhanyagolni kezdették, VII. Gergely erélyesen lépett fel, s „ki*örözítés terhe alatt megtiltotta a híveknek a nős papok miséjén való megjelenést; a nős papot pedig hivatalától megfosztatni rendelte.* (L. Kazalí: Egyházjogtan.) E szerint a mí már évszázadokkal előtte kőtelező törvény volt, ó sanctificalta s végül az I.és II. laterani zsinat törvénybe igtatta.
Ez tehát története a coelibatusnak, a mit Weber ur hibásan tud. „De a ki nem tud arabul, nft akarjon beszélni arabul.*
Weber ur nem elégszik meg ennyivel, tovább megy, s adatokat hoz fel a történelemből. Azonban ezen adatokat egy kissé alakitani kellett, hogy használhassa. Nos miért habozzon? ü neki igy tetszik ezt értelmezni. k mindjárt segitve van a bajon. Kinek rai köze ahhoz ? — Hogy nemes eszköz-e, az nem tartozik a dolog lényegéhez !
Weber ur azt mondja, hogy,: III. Gynla pápa 1554 -ben felsőbb rendekkel megnősült papokra nézve, Mária angol királyné alatt továbbá VI* Pius a franczia forradalom alatt felmentéseket adtak ezen bontó akadály alól. No ez nem áll. A pápák felmentvénye-ket soha sem adtak sem az angol, sem a franczia clerusnak, hanem csupán a coelibatus ellenére házasságra lépett papok házasságát, tekintve a körülmények súlyos voltát, érvényesnek elismerték, de őket a papi functiők végzésétől eltiltották. S kik voltak ezek a házasodó papok? Az angoloknál — kiket az uj vallás liberalismusa kecsegtetett; s a francziáknál Fousché-, Chabot-félék, kiknek nevér vérbetükkel irta be Klio Erancziaország rémnapjainak történetébe- A szerencsétlen Gobel párizsi püspök, kiben több volt a gyávaság mint a gonoszság, és hírneves clerusa, kik elsők voltak" a forradalmi alkotmány aláírásában. VI. Pius, mint tudjuk kárhoztatta „Caritas* bullájával a forradalmi alkotmányt, illetve azt a részét, mely a clerust polgári alkotmányra helyezi, s megtiltotta a papoknak, az arra való megesküvést. Később Napoleon erőszakoskodásai folytán kénytelen volt elismerni a házasságra lépett papok házasságát de őket a functióktól eltiltotta és korántsem adott fölmentést coelibatus alól
Épen így nem fog adni Xlll. Leó pápa sem Weber ur kedvéért, ha. mindjárt önmagával eipediálja is a folyamodványt.
* Hogy mily helytelen alapon áll Weber ur, midőn a papi nőtlenséget a népesség szaporodásának akadályául tartja — az a következőkből tü nik ki. Weber ur azt hiszi, hogy a nemzési cselekmények száma egye-
nes arányban áll a szaporodással ?
Ha ez igy volna ugy csupa következetességből megkellene engednünk a soknejüsegetés az ágyasságot is mint a szaporodás legfőbb előmozditó elemét. De ne higyje azt Weber ur, s győződjék meg Montesqueú szavairól, ki pedig az egyházi intézményeknek nem nagy barátja s a papi nőtlenség előtt még is meghajol, igy szól : a nyilvános önmegtartóztatás természet sze-''rint egyik helyesen választott eszköz^ az emberi nem szaporodásának *
Igazat kell adnia Weber urnák az angol népgazdászok számításának is, kik tapasztalat nyomán állítják, miszerint : „egy államban az gyedek bizonyos számának kell nőtlenül élni, hogy a többiek házassága a termékenység természetes százalékát mutassa fel.* Ha egy államban egy része a házasulandóknak megtartóztatja magát, ugy a többiek — abba a kellemes helyzetbe — jutnak, hogy ki-ki szabadon választja meg nejét a sok közül, kit a házasságra — tekintve testi és szellemi tulajdonait, — a legalkalmasabbnak tart. Az pedig az életszerv • tanból bizonyos, hogy a hajlamból kötött házasságok, a népesség szaporodását tartva szem előtt, sokkal szebb eredményt mutatnak fel, mint a külső kényszer, vagy esetleg létrejött házasságok.
A- statisztikai adatok is halomra döntik Weber ur állítását. Ugyanis, ép a kath. Spanyolországban, ép az egyházi hatalom legnagyobb fejlődé sének korszakában a nemzeti élet, a népesedés, virágkorában állt; s hogy Francziaországban a népességben apadás állt be, nem a coelibatusnak, hanem az erkölcsiség lazuláságának tudandó be. De ne menjünk messze. Megdönthetlen bizonyíték, hogy hazánkban, épen azon helyeken, hol a coelibatust nem ismerik, tehát a protenstáns és egyébb vallásfeleke-zctü vidékeken, aránylag sokkal csekélyebb a népesedés arány száma, mint a tisztán kath. vidéken. Vagy mit szól Web r ur az erdélyi szászokhoz? vagv nálunk a protestáns lakta vidékekhez?, pedig ott a papi nőtlenség nem képez akadályt.
Mig egy egy kath. családban annyira bőséges a/. Isten áldása, hogy nem ritkán aggodalmak között tartják fent a családatyák családjukat, addig a protestánsoknál csak 1—2 csemetét látunk, ha már 3 van az már nagy numerus. Nos honnét van ez ? feiel jenek meg erre ók maguk az örök Biró ítélőszéke előtt.
Téved tehit t. Weber ur, mi-dón a „baj* egyik okát a papi nótlenségben keresi. Nem ott a hiba, hanem másutt: Isten legszentebb törvényeinek lábbal tiprásában, erkölcseink romlottságában, mely ellen nem elég védbástya a családi küszöb szentsége, az ártatianság erényének angyali fönsége, s az isteni büntető igazságosság fenyegető szigora.
Valljuk meg csak Weber ur, hogy a modern Babylonban élünk !
Nem a papi nőtlenség elleni harczra int bennünket az „eleink vér-páráival telt levegő* nem ezfparancsolja az ő sirdombjaik felett termett kenyér*, hanem rettenetes vádlóként fognak egykor föllépni ellenünk, kik romlottságunkkal, feslett erkölcseink kel az ő szent emléküket hefertőzni elég vakmerők vagyunk. Mi még kérkedni merünk dicső eleinkkel ? s nem ébred fel bennünk a szégyen érzet m;d n Önmagunkra tekintünk ?
Mi merjük'' magunkat egy szt. István, szt. László unokáinak vallani? . . . Tekintsen egy kicsit körül Weber ur! s ha egy serege jön elébe azon nyomorékoknak, kik kiélt, ifjan elaggult arczukkal, kiaszott tagjaikkal, poda rás lábaikkal, mint az árnyék lézengenek az u:czán: nem jajdul fel. nem szökik a vér arczába, ha meggondolja, hogy ezek szt. István unokái? Nem szorul a srfve
nél, de általiban as esekkel való érintkezésnél «em tartja «sem előtt as egyenjo-gosultság alapelvét* Hogy esen pamss mennyiben jogosalt as a fmtebbiekből látható; mi as indító okot ilyen mosga-lomra alaposnak nem tartjuk, mé^ kevésbé tehát msgát a mozgalmat indokoltnak. Igas, hogy nincs mindenki azon kedvesé viszonyban, hogy 5 forintbeira-tási- és 16 forint évf tagsági díjat fizethetne, de hiss itt van a „P-ilgári Egylet* mely mind ason szórakosást nyújtja tagjaínak, mint a casino, azsal a különbséggel, hogy itt a tagsági dij csak 6 forint. Mindeu kevésbbé jómódú, de tisztessé ges kereskedő vagy iparos ide beiratkoz-h*tik, ic-hát »sért mert a tagsági dij a ca-sinob<n mágus, nem kell egy másikat al_ UpitHui, hiss 51 év ó:a fennáll már a de_ mokr*tikut irányb.n működő „Polgár. Egylet.'' As esstrn pedig, ha bwonyo^ egyének csakis magnkhos hasoolókkaj kivannak érintkesni és csakis esek tár_ sasáfában szeretnek forogni, vagy tán Isten tudja mi okból as eddig fen-nilló társas-egyleteket nem látogathatják, ílt vannak tága« kávéhás«iok, hol mindig v''Jj »nnyi Üres h«ly, hogy 20—25 emb-r, de 50 is, teusés sserin'' összeülhet és kényrkedve sserínt vítatkosba ik.
A vasárnapi értekesiet «gy 16 tagu bizottságot küldött kí az előmunkálatok meg''étele é* tagok v ibival*** osé já »<»1 Ha márkellő ssAmban lesznek a tagságra jelentkesök egybs fog hivatni as aLkuló közgyűlés. .
Feltételesük azt. b »gy valóban sikerül esen uj casinót létesíteni, hiss a megalapításhoz kevés ember is «legepdő,de a fenn tartáshoz mir -öbb szükséges. A t. kes-diméuyesők vegyék tekintetbe, hogy a rosz világ mindazokat, kik ezen uj egyletbe belépnének jogosan-e vagy jogtalanul ^sajnos ez már nem igen mérlegelletik) olyanoknak tekintené, kik a fennálló tömérdek egylet egyikébe sem vetettik tel, már pedig meg vagyunk arról győződve, hogy vajmi Kevés ember találkozik, ki saját szándékából esen látszatot magára ólteué Ha valaki majd azt kérdendi tó-lünk, mely osélbol alakult ezen egylet, kik esen egyletnek tagjai, becsüleérsé-süok parancsolja, hogy azt válaszoljuk : sem ezé ját sem tagjait nem ismerjük; roszakaratot Iá uának abban, ha őszín-,éo megraoudanok: hogy ezen egylet asokbol ali, kik a lé esó ssámos egy le-ben helyet nem találtak.
Most már azt kérdjük találkozik-e józan gondolkodású férfia, ki ilyen sse-génységi bizonyítványt kíván magának megszerezn> ? Mi nem hisszük. Da ha csalódnánk, és esen egylet téayleg megalakulna, biz osithatjuk a kezdeményesőket, hogy fáradságos munkájukat siker nem fogja kprouasn , mert uiucs pé.d* rá a történelemben hogy valaki zásslóként kibontott szegénységi bizonyitványnyal az urat játszhatna, még kevésbé lehet igy győzelmet aratni. Est tartottuk czélsse-rünek a megindított, mozgalom ellenében megjegyezni.
A nagy kanizsai kir. törvényszék ügyforgalmi kimutatása 1886. évről.
1. általános beadványok. % Előső évről há ralékban maradt
száma ....... 173
1886-ik évben érkesett . . . .20493 iett összesen ....... 20666
1885-ik évben elintéztete t . . . 20581 hátralékban maradt .... feö
II. réssleUs Ugy kimutatás : A. polgári, a) közpolgári per
1885. évrői folyamatban mar»d*. . 250
1886. évben érkezett , . . . 264
íett öessesen.......514
1886. évben befejeztetett . . . ^ 224 folyamatban maradt .... 29<J
b) b ü n ü g y:
1885. évről folyamatban maradt . 19
1886-ban érke ett ..... 10
lett összesen..............29
befejeztetett . ...........11
folyamtabao maradt . ...........18
c) őrő k ösödési ügy
1885. évről folyamatban maradt . 10
1886. évben érkesett .... 3ö
lett összesen..............46
1886. évben elintéztetett . . . • 27
folyamatban m*radt..........19
d)cség bejegyzés éscségtórl és
1885. évről folyamatba maradi . 5
1886-ban érkezett..........31
lett összesen ............36
1886-ik évben elintéstetett . . . 31
folyamatban maradt..........5
e) úrbéri ós rokon ügy:
1885-ről folyamatban maradt . . 3
1886-ban érkesett......—
lett összesen..............3
befejeztetett..............1
folyamatban maradt..........2
f) eg yé b fo I y ó ű g y:
1885- évről folyamatban maradi 40
1886-ik évbsn érkezet .... 346
lett összesen.......386
elintéstetett.......359
ha elgondolja, hogy a nemzet e csenevész népségtől kénytelen remélni faj fentartását ? Nem ébred fel benne az undor egy neme, vagy inkább a szánalom, ha látja egyikét amaz ifjúságnak, melynek vérét má/ a buja kór, az erkölcstelenség tes-timonuma megmérgezte ? S ettől reméljünk ép, erős. életrevaló magzatokat ? Eztlátjnk, tudjuk s még feljajdulunk, hogy, pusztulunk veszünk!" Szomorú kép, de való !!
S mi e baj oka ? Nem a papi nőtlenség t. Weber ur! hanem a „modern babylonismus* Nem hiában mondta a költő :
„Igy minden orszáff támasza, talp kSre A tiszta erkölcs. mely ha megvést, Róma ladSl a rabigába görbad !"
Sölétormos Gy A nagy kanizsai „Catino"
Minden egyes egylet működéséről időről-időre megjelenik valamely közlemény a helyi Sajtóban; egyedül a Caainó azon társasegylet, melyről más vajmi ritkán- hallható mint, hogy ekkor meg ekkor vigalmat rendezett, mely igy vagy ;ugy sikerült. Jogos tehát azon kérdés megfelel e a „Casino* czéljának? Mí »zen kérdésre határozott igennel válaszolunk, mert tudjuk azt, hogy ezen egyletnek czélja nem más; mint kereskedőinket esetleg iparosainkat egy kalap alá hozni; az összes társas egyletek közül pedig a „Casino" legkevésbbé panasskodhatík. hogy tagjai részéről elh«nyagoltatik. D* erről nyilvánosan a sajtó utján megemlékezni felesleges dolog, mert mindenki előtt tudva van, hogy a cssinónak termei legkorábban élénkülnek meg, és legkésőbb csöndesednek le.
Más kérdés az, elegendő nagy-e ezen kalap, hogy mioden egyes kereskedőt vagy iptrost befödhesseo, ki ez után vágyódik? Vagy általaban iilik-eiiy diszes drága kalap kevéssé jómódú egyéoekaek ? Ezen kérdésekre határozott nemmel kell válaszolnunk. A választmány józan belátásától függ tehát csakis olyanoknak helyet adni ezen kalap alatt, kikre es belátása sserént minden oldalról ráillik. Hogy a józan belátás sok esetben az ízlésen is alapozik azelvitáshatlan téoy, és azért sen-kinek szemrehányást nem tehetünk, hogy es vagy amaz nem találkozik teszésével, de ha valaki felett a nemtetszés nyil''ánit-tatik, feltétlen szükséges, hogy előbb as illetőt ismerjük is. Est azért emiitjük meg. mert u''óbbi időbben előfordultak esetek, hogy a casino válasstmánya csakis azért, mert az illető bejelentett a választmány tagj*in nagy réste előtt ismeretlen volt, a tagok ¿órába fel nem vétetett. Már ped<g as iiy«.n eljárás semmi -kép nem helyeselhető,.mert ha még oly ritkán is követtetik el ilyen hiba vajmi nehezen tehető jóvá. Mioek egy embert megbélyegezni, kit nem ism-*rüok; mert )Ármikép gondolkodjannak is azon feketén golyózó urak — az bisoayos, hogy a külvilág ilyen felnemvételt elitélésnek tekint; inkább hissí Azt, hogy a visszautasítás azért történt, mert as illetőt ismerik, mintsem azért, mert nem ismerik. Jóakaró tanácsnok tehát hogy slm üyeo nem ismert jelentkező felett, kinek társadalmi állása » tagságra jogosítja, a szavazás ne ejtessék meg mindaddig, mig »z illető felöl a választmány ke''lőleg magát nem informálta. Nem szükséges vala-kit oly gyorsan'' „elintézni* hiss »s ki felvéttetik később is tudomásul vessí fjj\J vételét, aki pedig vissza utasittatik, K» szívesen várt v Ina még tovább is az^ő, „iliniéztetésére.* Sok esetben asonban » visrauUsítás nem azért történik, mintha as illető jelleménél fogva nem ütné meg azon mértéket, mely egy jcasinoi tag''ól megkívántatik, hanem csakj* azért, mert nem férhet mindenki egy kal»p alá é nem minden ember oly annyira hasonló egymáshoz, hogy egyenlő keretű k-lap alá lehetne őket hozni anélkül, hogy az egyik vagy másik fej meg ne sértődnék, hogy ezsnszempontbol egyik vagy másik jelentkező fel tpm vétetik as as illetőre nézve kellemetlen lehet ugyan, de jellemén semmikép foltot nem ejt.
Természetes doiog as hogy m''oden emberben meg vau az ambíczio, hacsak a napnak csekély részén is, egyenrangú lehetni egy díszes palota legnagyobb uraival,, de ez nevetséges nagysási hóbort, mert a casino alapszabályai sserént a tagok ugyan egyenj"ga«k, de a társadalmi ssokások sserént a kiskereskedőt még a casino sem teszi nagykereskedővé.
Ez az uralkodó helyzet a casiaóbao, melyről es alkalommal azért emlékesünk meg, mert a mult vasárnap délutánján 40 —45 egyén értekezletet tartott egy második casino létesítése czéljábol.
A kezdeményezők által szétküldött megbivás ason alapszik „hogy a fennálló helybeli oaain''i nemcssk''a tagok telvét»-
folyamatban maradt..........27
B) B ü n ü g y í. a., bűn vi ss gálát :
1885. évről folyamatban maradt . 37
1886. évben érkezett .... 128
iett összesen.......165
1886-ik évben befejeztetett . . 140
folyamatban maradt..........25
b) Ti^ü n v á d i p •» r :
1885. évről folyamatban maradt . 282
1886. évben érkesett .... 420
lett össsesen . ......702
1886. évben befejestetett . . . 459
folyamatban maradt.....243
c) folyó ügy:
1&85. évról folyamaiban maradt . 2
1886-ban érkezett.....688
lett Öassesen.......690
1886. évben elintéstetett . . . 688
folyamatban maradt..........2
C) Telekkönyvi ügyek:-•), telek kö n y v i perek:
1885 évről folyamaiban marad'' . 7 1886. évben érkezett .... 22
lett összesen..............29
1886. évben befejeztetett ... 17
folyamatban maradt . . - . . . 12 b.. telekkönyvi t o 1 yó ügyek:
1585. évről folyamatban maradt . —
1886. évben érkezett .... 5i>53
lett össsesen.......50Ö3
1886 évbín elinteatetétt . . . 5050 folyamatba maradt ..... 3 D. váltó étkor eskedalmi ügy* k
«»)vaitóperek:
1885. évről folyamaiban maradt . 7 1886-ban érkesett .... 607 lett Összesen.......614
1886. évben befejeztetett . . . 592 folyamatban maradt .... 22
b), kereskedelmi perek:
1885. évrői folyamatban maradt 17
1886 ban érkezett..........36
lett össsesen ....... 53
1886-ban befejeztetett . i . . "23
folyamatban marad..........20
E) Fegyelmi ügyek.
1883. évről folyamatban maradt . 1
1886. évben érke/ett ... 2*
lett Összes »n..............3
1886. évbiu befejeztetett ... 3
folyam ,tb > maradt..........—
CSA&IÍ0S,''
Sélley László
— 1816—1886. — (Folytatás.>
Tudvalevő dolog, hogy Perczel Mórnak győzelmes seregével a pi-kozdi dÖntőüiKÖzet után Muraközben kelie megjelennie. Győzelem győzelmet ért, a magyarok fegyverének kedvezett a hadi szerencse. Ezt Benkó meghallotta, sót báró Kneze-vics érttíáité ót hogyha Sélley főbírót azouual szab-idou nem bocsátja^ Perczel győzhetetlen seregével Varadra megy ós mindazokat felkonczolja. kik okai anuak, hogy a Muraközi küldöttségnek Sélley ki nem adatolt.
Sélley azonnal szabiddá tétetett és báró Kue/.evicsné saját hintaján érkezett Muraközbe a nép leírhatatlan örömére. Egész Muraköz hozsannával fogadia szeretett vezérét az igazságos főbírót s minden templomban bála isteni tisztelet tartásat követelte a nép.
Hivatalát átvette és 1849. évvégéig hiven és pontosan teljesítette polgári kötelességét. A nép szeretete egész életén át kisérte ót, egy szavára talpon volt egész Muraköz.
Lakást Pusztakoveczen volt.
A szomorú Bach korszak beálltával mint sok más visszavonult teljesen és a gazdaszatnak élt, a gazdaság m£g akkor két nővérével együtt volt egész 1856-ig, amikor is a törzsvagyon felosztásában megegyeztek : Pu-ztaVovecz Sélley Emília. férjeze.t Nárai Szabó Imréuének, a söjtöri pedig Sélley Magdolna férjezett S ü m e g h y Ferencznén''ek jutott osztályrészül, maga Sélley László pedig gelse: birtokába vonult vissza. De békében nem lehetett, mert a megye és vidék tanácsada-sért folyton fel kei este.
£z idő alatt gyakran utálkozott Deák Ferenczczel Pusztaszent-Lász-lón, Söjtőrön és Kehidán s egymást vigasztalták egy jobb jövő reményével.
Az octóberi diploma kibocsátásakor ott látjuk t tettek -mezején. Nagy szerepet v tt a tisztujitások alkalma val.
HÜSZOJJHA TODIK É VFOYLAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887 FEBRUAR 26-án
Sógora Sümeghy Ferencz Kapor-nakff)btró Kanizsa kerületi országgyűlési képviselővé- választatván he ivébe a főbírói állás elfoglalására ó választatott tneg, mit nagy nehezen elfogadott ugyan, 1861 nov. 11-én a Schmerling korszak beálltával visszalépett és ismét a magánéletbe vonult s gelsei gazdaságának élt.
A gazdasági és egyéb egyesületekben uvéíeny részt vett.
A koronázási időszakban* erós Deák párti volt, de később Tiszapárti "lett, utóbb szabadelvű s legutóbb egyesült ellenzéki, némelyek szélső báli, illetőleg függetlenségi pártinak is vallják.
S honnan van, hogy e különben jellemszilárd, tevékeny ember politikai vallásában ennyi szint öltött ? Nehéz ielki harczot kellett vivnia honnan ? miért ? Az idők és egyéb körülmények nyomásában leli főleg megoldását, de határozott nyilatkozatot adnunk gyengeség volna. Tény az, hogy emiatt idószakonkint minden pártbeli látszólag kerülte s csak N akkor kerestetett fel, ha pillanatnyi hatást akartak általa s/.erezui. Akkor vetté< igénybe hajdani erélyét. mely azonban mindinkább összeszorult.
Tagadhatlan, hogy megyéjét ra jongásig szerette, dicsőségéért fáradságot nem ismert, johirueveért sikra szállt és büszkén vallotta magát zalainak.
Élénk emlékezetünkben van,-mikor Herteieudy Kálmánt Zala-Eger szeg határában üdvözölte mint újonnan kiuevezetr. főispánt, mily odaadó lelkesültséggel, hazaszeretettel tartotta beszédét; öröaiének ihletett tanúi valanak azon örömkőnyek, melyek ekkor szemeiben gyöngyözte*, hogy hón szeretett megyéje oly lelkes főispánt nyert, ki saját szülöttje, ki bölcs kormányzatával a biztos jólét polczára emeleudt.
Nemcsak ez elótt, de főleg ez idő újban minden megyei bizottság bau, kiküld ''.lésekben éléok részt yett. Zalamegyét minden részében össze-utazta s mindenütt a legszivélyesebb fogad; a.tásb in részesült, mint oly ismert tényező, ki saját ügyét mellőzve egyedül a megyei s közvetve a haza jóié eért küzd.
Tudomány iránti meleg érdeklődésének ;dott az által is maradandó jelt, hugy e sorok irójaval együttesen bocsatá ki azt az ivet, mely nagy-kanizsai fógymnásiumnál alapított 1000 frtos Sümeghy-féle ösztöndíj létesítését czélozta, és a zala m-''gyei magán alapítványokat kezelő választmány lelkes felkarolásával si-keresitette is,
Baratja Hertelendy Kálmán kora elbunyuval emlegetve volt, hogy Sélley lesz utóda a főispáni .székben, politikai ingatagsága azonban elmosta a közohaj teljesülésit
Kőzh-isznú tevékenysége és hazaszeretetével. ugy a megyei közélet terén te t vezérmükődésével biztosította magának az elismerést és közbecsülést. Ennek tudatával szállhatott sírjába, mely fölött őrködjék a nemzet geniusa, hogy nyugodjék békében s legyen áldva emlékezete !
Bátor£
József <ér, Nákóház :) lehet 5 írtjával előfizetni.
Kelt Sopronba 1887. február 10-én. A kerületi kereskedelmi és iparkataara.
461|8S7.
Hirdetmény.
A német birodalmi kormány 1886. évi dttCZerober 23-án kelt legújabb rendelete asennt a mustra és mint« oltalom, ottan »lykép-:u nyer. szabályzás'', hogy f. 1887 évi jauuar 1-től kezdve az ott bemutatott miudeu egyea mustra, minta vsgy csomó külön sorszámot fog. kapni, és hogy a védelmi jogosultság kihirdetésének minden soráért 30 fillér, minden mellékletért 10 ftilér jar, mely dij *k as értesítés portokót-lezettsége mellett *t „Deutsche R-ttchsanzeiger" szám''ájának vétele uán fizetendő.
M-ly körülményre ezenue! felhívjuk a német birodalom területét iletőleg véd jegyoltalomért folyamodók figyelmét.
Keh Sopronban 1887 február 1-én.
A kerületi kereskedelmi és iparkamara.
írek.
—'' Tűzettetek tolyó február hó 20-rcl 21-re átmeoé éjjel a Csengery utczá-ban levő Baum féle ház udvarán egy hosszú a lakók részére apró osztályokkal ellátott fohás gyuladt ki reggeli 3 órakor a. faházokban felhalmozott apró tüzelőt* és kőszén bő tápat nyújtott a tűsnek és ez csakhamar m*gas lángokban csapott tel, mire a Szemere utcsai barakaknái álló katonai őr tegy vérét jeladásra eí sütötte. — A házban alig volt férfi othoo, mert esek mtnt vasútiak lévén nagyobbrészt uton voltak. Csakhamar megjelent azonban az égé* színhelyén mintegy 10 vagy 11 teodór és ezek néhány szomszéd lakos segélyével ugyancsak derekasan hozzálát ak az oltáshoz, nagy segítségükre volt Hlatko János ur krrti fecskendője, mely hatalmasan lövelie a vízsugarát a sistergő fa- és kőazénhatárra nagy gondol okozott egy kis alacsony udvari laképület, melyhez a faházak úgyszólván hozzávoltak támasztva, ennek letőzsindslyei már izzók voltak és a tető azarufak etős<*n füstölni kendtek, mire néhány reudór a padlásra hatolt és létrán egymásnak adogatva fel a vizes sajtárokat a gert>ndázat kigyulladását megakadályoztak. A tűzoltóság későn értesült a tűzről, mert mire a helyszínére ért, mar ac lokalizálva és » nagyob veszély elhárítva voit. .— Mig ezt az ijedsége*. kisem heverte a lakosság már f. hó 23-áo délutáni 6 órakor ismét tűzoltó kü.-thang hirdette, hogy tüc van; az Atilla utzábol hatalmas füstoszlop emel kedett égfelé, hol egy pajta gyuladt ki és csakhamar még ket őt lángba bori tott, szerencsére a lakosság mind o;hon volt és a tűzoltóság is elég jókor megjelent, a katonaság is segédkezet nyújtott és igy a tüs csakhamar lokalizálva volt. Ha szélcsend nincs a szomszédos zsuppos házsk menthotlenűl odaégnek. — Es alkalommal nagyon érezhető volt az Atilla utsában s. vízhiány; volt fecsaendő és munkaerő elég de sz egyetlen kerekes-kutbol csak igen lassan lehetett a vizet felcsigázni, pótolták tehát ezt hóval ; 50—60 gyerek hordta a kertek végén levő szántóföldekről a havat a tűsre, melyet es sisteregvs nyelt el. — Este 7 órára s tüs el voit nyomva.
— Yakmerő disznótolvajok Vajda Ferenc« kis-kanizsai lakosnak egy kövér disznaját f. hó 21-röl 22-re átmenő éjjel elhajtották. A hajtásba azonban hamar beleunhatak, mert azt alig 10 — 15 lépésnyire a háztol, egy kazal tövében leölték, húsát azonban godosan elszállították, --hátra hagyván Vajdának a
vér ocaát. — A rendőrség erélyesen kezdte a nyomozást ée még azon napon felfedeztetett Keleta Ferencz kis-kanssaí csikóshál a leölt sertés husa. Ugyanakkor érkezett jelentés Esztregnyéről hogy as ottani kanász elöl 5 disznót loptak ei és ez alkalommal az elővizsgála-nál kiderült hogy Keleta Ferenc* ez utóbbi tol-vajlásban is czinkostárs. — Keleta, persze hűssel és csak egyre azt hajtogatja hogy ez bison nem valami „disznószerencse."
ban .Németh Ferencz a „Sopron" szer kesztője s neje Bárdossy Judith sseretett leányukat a szeliem- és kellemdűs Sarolta kisasszonyt. Fellegtelen boldogság kisérje frigyüket!
— Párbajügy a kir. kúrián. A kir. kúria I büotető tanácsa mult héten a Kovács Lajos törvényszéki joggyakornok és Hoch zenetanár közt Nagy-Kanizsán végbement párbajügygyei is foglalkozott LiCsa József referálása mellett. A nagykanizsai törvényszék ugy Kovács Lajost, mint Hock zenetanárt, párviadal vétsége miatt, egyenkint nyolcz-nyolcz napi al-L.mfogházra ítélte. Kovács megnyugodván az ítéletben, Csupán Hock fölebbezett a terhükre a kir. ügyész. A kir. tábl s Valamint a kir. kúria, az elsőbiróság ítéletét indokainál fogva helybenhagyta.
— Esküvő Putiztakoveezen. Ná-rai Szabó Imre volt országgyűlési kép viselő é» földbirtokos bájos leányát Szabó Milícza kisasszonyt febr. 14 én vezette oltárhoz Hodászy Miklós huszárfőhadnagy. A.« egyházi szertartást Peczek György tüskeszentgyörgyi plébános végezte, mely alkalommal megható r*mek beszédet tartott.
— . Iparhatósági megbízottak : Nagy-Kanizsa város rendezett tanácsa, mint I. fokú iparhatóság mellé megválasz-tatuk: Ki ük B#a, Takács József, Biu-sics József Wittinger Antal, Taach Simon, Ssivós Imre, Gärtner Vilmos, Horváth József, pattiusz György, Tóth Jóssef, Vokun Antal Klein Illés, Schlesinger Gyuia, Zillinger Lajos, Irmler Józaaf, Engländer L.joe, Slemmer Kálmán, Killer Henrik, Zerkovitz Albert, és Köhler Gyuia. A szolgabiróság mellé: Ábrahám Zs. Kästner János, Scbaprioger A. Grosz József, Ring Pál, Lierheim Lajos, Szeitl János, Simon Kálmán, Ábrahám Károly, Bentzik Ferencz, Strém Vilmos, Sartori Oszkár, Armuth Náthán, Huber Henrik, Haba Pal, Auspitz Mór, Varga János, Viola Jóssef, Tóth Mihály.
é« Blaa Pál. ''
— Az iparosbál stámodásál s a felülfizetők névsorát lapunk előző száma már közöite; a je^envoltakból összeállított névsort azonban lapunk bezártakor elkésve kaptuk meg, azért azt utólag közöljük: Tretter Lujza, Krenn Mariska, Hubinka Borta éa Julcsa, Lirheim T réz, Szélig Fani''és Róza, Trojkó Mariska, Tadier Szidónia, Kardos Mari. Gärtuer Mari, Jelenek Málvina/ Muzikár Krisztina, Kluger nővérek, Bajor Teréz, Prend-ler Mari, Csiszár Mari, Skergula Mari, Tiedrik Gizella, Viucze Lina, Harmaty Gizella (Szépeikéről) Csemits Gizella Péteri nővérek atb. Ábrahám Zsigmond-né, ifj. Samu József-né. Tidrik Mátyáa-né, Takáta József-né Witunger Anlal-né, Mii tény i Sandor-né, Musikár Ferencsné, SáveJUfános-né, Vincse Kálmán-né, Per-kó Péter-né, Tánczos Kalmán-ne, Csóka József né. Jelenek József-nó, Stepánek Istvánné, Tretter-né, Killik Béli-né, Földy Ferenc-zné, Németh Gergely-né, Roth-man Menyhórt-nó Hobinka Vtlmos-né, Knaus« Ferencz-né, Gärtner Vilmos-né, Lirheim N.-né, Trojkó Péter-né, Ceemíu Károly-né, Kardos N.-né, Angyalos N-né, Veinovits N.-ué, úrnők. stb.
— M. i. Y. B. D. z. betűk olvashatók némely vasúti kocsin, túlajdonkép : „Magyar Állami Vasút Bátaszek, Dombóvár, Zákány« kifejesést jelent. Egy vasúti állomásfőnök a következőképen fejtette meg: Äein Armes Vate^nd Be-daure Deine Zukunft.
— A „Balaton-vidéki kör« e hó í5-én a tagok nagy ótdeklődése mellcU rendkívüli közgyüéat tartott. A közgyűlés as alapszabályokat módosította és * tisztikart a követkesóképeu egészíteti6 ki: Dr. Fenyvessy IjVencz országos képviselő nagy lelkesedéssel egyhangúlag elnökké, Sümegi Vilmos a kör eddigi tit kárá. alelnöké, Mende Emil titkárrá, Korda Gyula és Mande* Béla jegyzőkké választatott még. A közgyűlésen jelenvoltak elhatározták ugy mint az előző években, az idén is tánczmulatsá-got rendezői, mely március hó 10-én fog a vigadóban megtartatni. A kör ujonan megválasztak elnökévél o hó 13-án tisztelgett a kör tisztikara és miu-''án Dr. Fenyvessy Ferenc« az elnökséget elvállalni késznek nyilatkozott, egyszersmind ígérte, kogy a kör Ügyeit, mely irán* mindig érdeklődéssel viseltetett, szivén fogj* viselni s tőle telhetőleg czéljaiban támogatni fogja és egyszersmind a bálbozi-''ságí elnökségei is elvállalta. A vigalmi bizottság e hó 15 én felolvasást rendezet , mely rendkívüli látogatottságnak örvendett. KabosEde a „Pesti Napló'' belső dolgozótársa olvas''a fel „Dudus as elszánt" czi-mü éléok humortól pezsgő novelette-jó , melyet a jelenvoltak zajos tetszésnyilvánításokkal fogadtak, A kór fennállása óla oly működést még nem fejteit ki, mint jelenben, s minden tekintetben igyekszik kitűnő hírének megfelelni. Midőn a tek. szerkesztőségnek eddigi érdeklődéseért és jóindulatáért köszönetünket fejezzük ki, kérjük egyszersmind további ssives támogatását és b. lapjának tiizteletpéldá-
nyát és igyekeiünk a kör működéséről rmdes tudósi tásokat beküldeni, mely után maradtunk kiváló tisztelettel Süm-gi Vil-mo. al-lnök Korda G£uU jeg/zó.
— Süuieghrúrirják lapunknak :
N*gy derültséget /keh^t bennem a „Keszihely" f. évi,január 30-an ,n*gy derűltaég" czimen megjeleni közlemény«. Első sorban különösnek tűnt előttem miként bocsájihat ki egy lap közleményt oly egyéntől, ki minden alapos informá-tiót. nélkülöz. Azt állítja bogy Enner Sándort, választó keiülete mmt ellenzéai képviselőt küidle fel; és nem áll, mert Ő Z.-Szigróthon nyíltan mondá : egyelőre pártonkívüli állási togial, és mint ilyen fogadta el mandalumat. Ugy lát-stik a czikkiró a „Budape.ii Hirl*pa-bói szokta allampoliticai t-passulatai. menteni, — neki is ajánlom a hallgatagság polinomját! Ha olvasta volna as Í£gyei-értés" f. évi január 28-tki sslmaban megjeleni bőszedét Eitneruek, a midőn ő mindenek előtt a takarékosságot ajánljai elkezdve azt a képviselőházon, hol a képviselők egy negyedrésze is alig szokott összejönni, tehát a megnem jelent képvi-se ők napidíjainak megvonásával százezer forinton feiftl iehetue meggazdálkodn, évenként. Innét altér a könnyen nélkülözhető hivatalok beszüntetésére stb. stb. ha mondom olvasta volna o csikket, — minden bisonnyal nem talál okot a derültségre, — kivéve ha képviselőségre aspirál (mitől mentse míg isten ha-sankat:)« példájára a többi képviselőknek, kik lettve meg nem szolgait napi dijaikat, matatott zajos derütlaéggel akartak eiharitani a veszedelmet fejeik tolől. Nagyon characterísiicus as, bogy am dón Enner Sándor beszédét véges e, egy, a czikkirónal mindenuizonnyal tapasztaltabb államférfiú (Jókai Mór:) azzal a megjegyzéssel fordult képviselőnkhöz: Böcsétnur»m, uem lanuitadmég meg: szólj Igatat, betörik a fejed." Egy választó.
— A kereskedelmi és iparbauk-
részvénytá''sulat Nagy-Kanizsán febr. 13-an tai-totl* közgyűlését, melynek ha-tarozata alapján a 13 689 trt. 74 kr. tiszta haszonból 12 ezer frt. illetőleg minden részvény után 6 frt. osztalék fejében kifizettetik; a megmaradó 1689 frt. 74 krból 1392 frt 45 kr. a tartalék-alap javára rendkívüli beruházás gyanánt for-dittatik, a 297 frt. 29 kr. maradvány pedig uj ssámiár* irauk elő. A bank mull evi forgalma 10 910.540 frt 68 krt. lösz, mérlegszámiája 297.455 frt. 57 krt, a
veszteségi és nyereségi számla pedig 28.706 frt. 44 krt. lüntet fel.
— i\yÍlvánoB köszönet Azon t. höigyek és urak, kik a polgári egylet állal húshagyó kedden rendezett tombola játékhoz nyeremény targyakat voltak szívesek ajándékozni, fogadják a legmélyebb köszönetünket. A vigalom rendező bizottság nevében Kovács Lajos rb. jegyző.
— A népfelkelő sásslóaljak beosztásánál a honvédelmi minisztérium utasítás« szerint Zalamegyében Nagy-Kcmissán less két zászlóalj felállítva következő czimmel „m. kir. nagy-kanissai 156 és 157-&£ népfelkelő gyalog zászlóalj." Keszthelyen pedig a 31 és 32-dik népfölkelő hussarszásad elnevezés alatt.
— A »ömeghi népbank 14-ik évi üsletének zárszámadása beküldeteti hozzánk, mely sserint forgalmi kimutatása 699.360 frt 78 kri, vagyon kimutatáaa 176 369 frt 68 kr. mig nyereség ós vesz-teségszámlaja 13''9j3 frt 45 krt. tűntet föl.
tőttek az egylet tagjai és ezek családjai. Volt táncz és tombola. A nyeremény tárgyak, as egylet tagjai által ajándékozva oiy szépek voltak, hogy a tombolajegy ek csakhamar elkeltek. A legfőbb nyereményt Dr. Benczik Ferencz az egylet derék elnöke értékes ajándéka (sörös service asztalkával) kép^te. Sokan szerették volna elnyerni, de á*ak egyé lehetett; a fortuna ezen kegyeltjének ugyan eddig i, voltak irigyei, de esek száma az estén bizonyára jóval szaporodott első négyest 48 par tánczol''a. A vigalom mint ezen egyletnél szokásos a legnagyobb fesztelenségbnn reggelig tartott.
Kgj hét tSrtéaet®,
Megyei r. h. Turbicza Sándor keszthelyi fa var os felak»»stotia magát, megmentették s aztán jyakát metszette be. — Bognár Sándor előbbi j«gy*se menyegzőjén agyonló"e magát Tapolcsa melleit, ááskáu. — Wiederimann István tiszthelyettes Kanissan meghalt. —Zieg-ler Ktrolina férjesstt KrOiovocz Adolfné Csáktornyán meghalt. — Giózló Jecő Csáktornyái áll. képezd, gy. lanitó jegyet váltó t Perlakon Horvá b Blanka kisass-ssonynyal — Kottori plébánia admin>8-tratoravá Vogrin János helyast«teti at Perlakról. — A csáktornyai tüzolióbál 50 frt. 13 krt jóvedelmese t — A salaegerszeg. ovoda vagyona 10.833 fr<ot képvisel. — Zala-Egers«egen „Kenyér-egylet'' alakult. Szép és dicső! — Keszthelyen tavaly 40 ssületés és 310 halálozás történt.
— Hazai r. h As„Eótvös-alap" U éves fennállása óta 261 tanítói családot segély eseti 20.490 frtal. — Koroknya-ynak pályanyertes „Javíthatatlan" cz. fes-méuye ő felsége tulajdona. — So-mogy-ssobbi ifjúság febr. 22-én batyubált tartott, mely alkalommal HazaífHugó a tánczról értekezett. — A népszínházban ünnep és vasárnap két előadás tartatik.
— A delega io március 1 ére hivatott össze. — A pozsonyi uj színház 330.500 frtba kerül — A királyi udvar e hó végén Bpestre érkezik. — Aradon szivárványt láttak a mult héten. — Szentesen a kath. harangozói állásra 120-an pályáztak. — N. Dóm községb en kanyaró miatt az iskolák bezárattak. — Puts Antal kőszegi könyvkereskedő meghalt.
— Külföldi r. h A laibachi színház leégett. — A bécsi rotundában május 14—^2 lókiállitás lesz lósorsolással egybekapcsol tan — Dr. Pebal egyetemi tanárt Gráczban egyik segéde boszubol agyonszúrta. —A Holub-expedi io visszatért közép-afrikai útjából. — Zorilla spanyol köztársasági menekültnek a királyné megkegyelmezed— A bécsi ¡1 e-tőségu népfelkelők ssáma 60 eserre rug.
— As aja Sofi* nagymecset Konstaut. pusstolóban van. —éGrűn Károly német történéss Bécsben meghal''. — A sserse-tesrendek visszaérhetnek Porossorsságba.
— Bolgaria occupatióját as oroszok marcz. 19-re tűzték ki. — Parisban Kluuyike Augnsta orvosnő, kórházi orvoenőve neveztetett ki, ez az elsőt eset.
517/887
Hirdetmény.
Folyó évi január hó foíyatnán B*t-toayai Ödön, a „Központi Értesitő" szerkesztősége beltagjának szerkesztésében „Czégek Kézikönyve" czim alatt^ terjedelmes szakmunka hagyta el a sajtót, melv a magyar korona területén törvény-" székile^ b-jegyzett kereskedelmi czégekr ról betüsoros, a fennálló czégek jogviszonyait feltüntető adatokat is magában fog-la''ó lajstromot nyújt.
Mid^n ezen, a „Központi Értesítő" czimü h vatalos lapokmánytárának felhasználásával szerkesztett szakmunkára felhívnék az érdekelt körök, főkép pedig a pénzintézetek, kereskedők, gyárosok és ügyvédek figyilmét ; egyúttal tudafju t: hogy ezen 40—45 Ívnyi terjedelmes műre a „Központi Értesítő" szerkesztőségénél: (Budapest, Ferenoz-
— A farsang temetését húshagyó kedden déíután kedélyes chinai menettel ábrásoltatta Horváth József ur aa „Oroszlán" derék vendéglőse. A főutcsá-kon'' végig^isent élénk csoportosainak sok bámulója volt.
— Kymen. Hofb.uei B. Mór f. évi márezius 2-án vezeti oltárhoz bájos aráját LőwenleH Sarolta kisasszonyt Vaissló-ban. A szép !avass kezdetén amily „alkalmatos" a sziv boldogság rózsaiánczá-oak megkötése, ép annyira kivánjuk, íogy éle.ük folytonos rózsák közt teljen — tövis nélkül. Zikányból is értesülünk bogy az ottani cs. kir. sz. déiivaspályatár-sassg egyik derék tisztviselője Jakab Lajos febr. 23-án vesette oltárhoz Sopron-
M&tságok,
— "Casino" szombaton f. hó 19«én társasesiély t rendezett,^ melyen a törzsvendégek családjaikkal nagy ssámban jelentek meg. As estély Rapoch Gyula i^yvéd ur humoros csevegésének felolvasásával vélte kezdetét, mely a hallgatóságot kitűnő hangulatba hozta, mi természetesen a reggelig tartó táncz alatt nagyban fokozódott.
— AZ önk. tűzoltó egylet vasárnap f. hó 20-án »z „Arany Szarvas" dísztermében egy szerkocsi beszerzése ctóljábol tombolával egybekötött tánc«-estóJyt rendezeit, mely közhasznú c*ól-jánál fogva a nagyközönség részéről tanúsított nagy mérvű pártolást meg is érdemié. Nem lehet megfeledkeznünk arról sem, ki ezen szép sikert nagy mérvben előmozdította s ez Jack Ede ur, ki iQu lelkesültségg 1 fáradhatlanui működőit közre a öbbi rendezővel együtt. Bevételesteteti: belépti-jegyek után 113 forint, feiülfiietések — ós adakozásból 69 ioriut, tombola-jegyek után 94 frt. 25 kr. Kiadás 89 frt. 69 kr. lévén, a tissta jövedelem 186 frt 56 kr. A szives ad*kozók, valamint felütfiseiők neveit térszüke miatt csak jövő számunkban közölhetjük, addig is fogadják as illetők a rendezőaeg hálás köszöneté!.
— A „Polgári-Egylettt-ben húshagyó kedden nagyonakedélyes estét töi-
Ki nyert?
Húzás febr. 16-án.
Prág* 58, 30. 64. 9. 22.
Lemberg 29. 43. 78. 44. 11.
Sseben 57. 3. 75. 70. 7!.
Huzáii febr. 19 én.
Bécs 53. 90. 52. "46. 79.
Grács 4. 40. 12. 9. 50.
Temesvár 86. 36. 40. 71. 24
Szerk. üzenet.
— B. Mp. T. .-nyal mi'' nem rcudsl-kezQnk. Magán levelünk megy.
— V Gy. Hálás köszönet
— .Egy »«átad egy peres alatt* kösiö-nettei vettük, mielőbb kBzöljQk.
— A „Vendéghivót" besoroztak.
— V. 8. Ha eredeti kOsle.néaytlnk nínst, csak akkor használhatják, különben félretesz-scQk .
— G. Aí. Helyes.
F. J. Ha lehet, intéskeddnk. Néhány nap óta & szerkesitő kénytelen a szobát őrizni, mert betegeskedik.
Felelős szerkesztő és kiadó:
BÁTORFI LAJOS
Lapmlajaouos: WAJDITS JÓZSEF
KTylltitór*)
A mult hét folyamán egy előttem még. máig is ismeretlen egyén ugy be-csüVetem, mint üsleti hitelem ellen támadást intézendő, s annak rovására engem több oldalon alávaló rágalmai által vélt károsítani, s miután őt titkos léte miatt jogsserüleg felelősségre nem Vonhatom, es uton vagyok kényszerülve őt, mint egy alávaló pimasz rágalmazott kinyilatkoztatni.
Z Kis-Kanissa 1887 febr. 24-én. 2975 1—1 Fleischhaeker Ign.
*) £ rovat alatti köslBttekért nem vállal felelősséget a Sserk.
IIUZSONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887 FEBRUÁR 2<5-án
7654 tk v. 86.
Árverési hirdetmény.
A n*2y k>• tii7abi kir. lörvényszék telekkönyvi oaz^áiya által köshirré téle-* tik, hogy Németh Borbála n»gy-kauizsai lakó« végrcbnjtH''ónak Horváth Jánosnó Hrüj. Kováé* Ano» végrehajtat sieuvedő Uagy-kauiz->ai Ukos rllem 160 fr tő5«''«*, ■1884. évi in ájua 1-tól járó 6% kamatai, 3i fri 5 kr. per, 9 írt 70 kr. vegrebajtis kérelmi, 9 frt. 50 kr. árverés kérelmi a a még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fent nevezett királyi törvényszék területéhez túlozó a nagy-kanizsai 125 szam. tkben f 135. hrar. alatt foglalt s 479 frtra becsül'' 678. végaorszámu ház ndvar és kert 1887 npril hó 6-án délelőtt 10 órakor ez«n kir. ikvi ha-óság hivatalon helyiségében (Cseng-rí u''. Hencz ház) dr. FáruekLászló filpareai ügyvéd v. helyettese közbejöttével nyil-váuoa árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kite t becsár Arveretni kibánok tartoznak a becsár 10°0-At k észpénxben v. óvadék képea papírban a k:küldöit k«zéhe* letenni.
Vev«'' köteles a véi^lári három egyenlő részletben; még pedig »z elsőt az árverés jogerőre emelkedésétől számítandó 1 hóiixp alatt, a másodika: ugyanattól 2 hónap alatt, a harmadikat ugyanattól 3 liómp alatt, minden egyes ré«z!et után ax *rverés napjától arámitandó 6% ka-mut al együtt az árverési feltételekben megh* ározott helyen és módozatok szerint lefizetni >
N»gy-Kanizsán a kir. törvényszék telekkvi. hatóságnak 1886 évi nov. hó 27. napján tartott Üléséből.
Eveü
kir. tszék. jegyző.
3 l/j lóerejü
gőzmozdonyok
fa-, szén- és szalmatüseléere
legszilárdabb szerkezetű, könnyen szállithatós nj szerkezetű
IGÖZCSÉPLÖGÉPEK
3zeges dobbal, kettós tisztító művel irpatoklyászolóv''al és osztályozó hengerrel.
Ara 3150 frt és azon felül.
MUNKAKÉPESSÉG 110 óra nlatt 3000-6000 kéve jótállás.
M agyar gőzcséplőkészletek
r\
o
BUDAPESTEN.
Az 18S5-ki
[budapesti általános országos kiállításon
in agy díszoklevél.

4, 6, 8 lóereju
* gőzcséplőkészletek
veróléczee dobbal és vaskerettel,
legújabb, leoszilárda^j^zerkszet
EKÉK VE«pEK, rosták, malmok, MORZSOLOK,
szecska-és répavágók
és mindennemű más. rr irt
m

GR08S>1\W és RAÜSCIIENBACII
első magyar gazdasági gépgyára
MM 6&ési t. BUDAPEST MlsS uvA it i.
Budapestre felránduló vevők kizárólag és egyenesen gyárunkba (5 percz-nyire az osztr. állam vasúttól) jönni kéretnek.

Gr. Hiigonnay
h. kir tszék. elnök
2973 l-l
Hirdetmény.
Somogy-Araes községben Babóosa mellett, ugy egész határában gyakorolható regálejog, korcsma-lakás, mészárszék és gazda sági melléképületek, valamint a belsőséghez tartozó sa háznál lévő 3 hold, a csokonyái ut melletti i hold szántóföld szabad kézből örök árba eladandó.
Venni szándékozók, ha több földet igényelnek a fentíekei^ kiviil kültelket is kaphatnak.
Bővebb felvilágosítások megtudhatók.
• S
Kirausz Lipót
X- « . > '' . i > -
tulajdonos babocsai lakosnál.
. 2961 3—3

»i - ys •
f.\
A legjobb kávépótlék
Vanila-Velim
vörös dobozkákban jegygyei
Velimi világ kávé
faládácskákban földtekével.
- FÜailltj
ezukorsiiveg; ala
an, ea a
legfinomabb csokoládok
nevü
T
CHOCOL AT V ELI M
A VELIMI RÉSZVÉNYTÁRSULAT GYÁRAIBÓL
PRÁGÁBAN. Kapható minden fiiszerkereskedésben.
2952 5-10
iÉr
í
/
í %
}
•SWADL0 FERENCZ
BUDAPESTED
**********
INGYEN!
A tartós roaz üzletek és kivitel hiánya miatt kényszerülve vagyok 3000 tuczat legazebb meleg kendőimet a legolcsóbb ár mellett eladni, hogy még a pamut ára >-inc* megfizetve, annál kevésbé a munka és divat A meddig a készlet tart, adok: 1 szép divatos női fejkendők 70 krért, 1 igen finom divatos nagy nő! kendőt 1 frt 40 krért, valódi berlini pamutból a legpompnsabb színekben és árnyalatokban, mint: bordó, gránát, sandár, drapp, baru», lila, fekete, vöröa, .fehér, j «¿rga, szürke, zöld, seót^''örök stb. 60 legf. faaon-x ban.Eza legeleganttabb vf*elés minden hölgy-°ek, használható a házban, bálban aib. éa ép oly kedves mint gyakorlati ruhadarab őazre a télre, meleget tartó.
Használja fel mindenki mielébb a kínálkozó alkalmat, majdnem ingjén ily szép finom é* meeg fej ét testvédő kendőt beszerezne mert a vásárlási kedv igen nagy le»z, ■ a készlet rövid idő alatt elforyhat Megrendelésnél a c«m pontos meojel ését kérem, ugy a szint és minőséget. Ssétköld/s az egész vilAjfra 24 <Sra aíatt^iti.vét mellett vagy az érlék előleges beküldése ntin a becsi kendő gyár* raktár által 2914 4-*
6ANS A. Bécs, III. Kolonits-utcza. 8/67 sz.
M*0 p ! r« {

VII. ker-, alsó erdő-sor 3. szám.
jánlja sr.abad-1 mázott, zajtalan, önműködő zárredőnyeit hullámzott aczéllemezbő! ; továbbá szabadalmazott Blazicek éa Breczka-féle tölt - é* szellöztetési kályháit, valamint központi füte* 5 berendezéseit, sajat szabadalma szerint, egy vagy több helyiség számára -mely utóbbiak különösen uj épületek'' nél, iskoláknál, kórházaknál atb. szellőztetéssel, vagy szellőztetés nélkül
igen czélszerüen alkalmazhatók* Ajánlj»» továbbá valamennyi az épitéi szakmába tartozó munkáit, úgymint: épület-, mű-, éa szerkezeti lakatos tégla és vakolat felhúzó gépeit kovácsolt vasból munkáit.
Ingyen és
Hlntakártyák és költségvetések bérmentve.
2804 40-56
»WWW*»»»»»
SCHLICK féle vasöntöde és gépgyár-
részvény-társaság Buűapesten. l^X
Központi iroda: VI. Váczi körút 57. — Gazdasági géposztály: KDlsó váczi-!« 1696 -1699.
r^z^lLTf ,^Kl&^ZCSÉPLÖ KÉSZÜLETEIT, szén, fa és szalmafütésre ; szegecses
tlaZLf;ké3Z?kkel'' 2Sák°IÓVal >nélkül'' gdbona-tisztitó rostíit (Baker és frTóíkJle ^ ^ T Schlick-íéte 2-ös és 3-ar ekéit - árak 58
Qlatmk. tv^m^TíT " szerkeze"el> *ekéit ''ó™»tékM Legújabb szabadalmazott sorvetőgépek.
EDDIG MÉG FELÜLMULHATLAN
a MAAGER W.-félc
cs. kir. sabadmazott, valódi, tiszta,
C s o k a III á j-olaj
Maager Vilmostól Bécsben.
Az orvosi tekintélyek által megvizsgáltatott éa köny nyenemészthetósége folytán gyermekeknek is »lÍD''h»l6 mert a legtiaztább. legjobbnak eliamert szer: mell- tUŰO-
biyok, gorTély, daganatok, keléseb, bőrkiütések, m.-rlgybajok, gyengeség stb. ellen — egy üveg ára — kapható gyiri raztárban : Bécben, Heumarkt va amint az
Osztrák-Magyar
táraiban.
1 frt
3. 8»ám alatt, birodalom legtöbb és jobb nevü gyógyazer-
Ezenkivül készletben
i
saját re dsierü munkaképességgel.
tenaeri mar^F *T s '''' é3 kettós őrlőmalmok .Little Giant" c^e, tengeri darálók
LTrŐ ^!^^^^. Gyárunkban működésben látb^T? legújabb
Kender-, lentörö- és tisztüó-gépek rendkívüli mennyileges és minóleges
ramie-.
Árjegyzékek kivánatra ingyen és bérmentve.
2959 4-6
^agy.BlaXXlZSétXX kapható: Koaenfeld Adolf éa Mar on Adolf kereskedő uraknál. y
Dr. Mikolasch Károly-féle . »paoyol Cb i n a b o r Dr. Mikolasch Károly-féle spanyol . vastartalmú cbim bop. Dr. Mikolasch Károly-féle
ppanyol s
p ep 8i n btr. ? Dr. Mlkolásch Károly-féle \
> spanyol l
pepton-bor. >
Dr. Mikolasch Kroly-féle | panyol'' rhabar bara-b o r.
A legjobb szer gyomor-gyengeségekben, ni-
degleléa, ideg bántalmak í> utóbetegsé^ek
ellen Kgr flveg ára 1 frt 50 kr. Kitűnő haUau azon betegaég«kben. melyek vérasegénység, v«gy roaz vérből származnak, Egy üveg ára I frt 50 kr.
Rendkívüli szer mérgeB daganatok, a gyo-.nor lassú működése s az.ebből származó be-egségek ellen. Egy üveg ára 1 frt 50 kr.
A legbisioaabb szer a gyomor működésére men ható szervek felüditéiéül Egy üveg ára 1 frt 50 kr. legjobb szer gyomor- 03 bél-katbarus valamint egyéb betegségek ellen. Egy üveg árai frt. 50 kr.
I- Főrattár Ansztria s Ma^yarorszaira nézTe [Mm es Bütorna
WajdiU József könyv nótájából Nagy-Kanizsán

Insert failed. Could not insert session data.