Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.08 MB
2009-11-17 13:36:09
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1085
3700
Rövid leírás | Teljes leírás (319.68 KB)

Zalai Közlöny 1888 044-047. szám november

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
27. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

XAGMATOA, 1888. november 3-áiu
Huszonhetedik évfolyam.
Előfizetési dr egéez érre . - ó írt — — féi évre . . - fr Mí kr.
negyedévre . \\ . 1 irt -fi kr Egyet tzim 10 kr
B1BDE T.E.3 L K 8 hasábos petitsorbaji 7. másodszor
UBlIeL
¦rabbi soré:
NYILTTER8EH
pátit soronként !(J krert vétetne í"ei Kincstári Ule\'ék minden eitye hirdetéaért 30 kr. őze.teudok.
ZALAI HO ZL ONT.
A lap szellemi részét illető közi*-
lények a szerkesztőséghez, anyagi részét iiWö közlemények! pedig a kiadóhiTa.ca.lho* bérmentve] intéiendök :
takarékpénztári épüle;.
Bé •"mentetten levelek nem fogadtalak el.
Kéziratok vissza nen küldetnek
\' j4 nagy-kanizsai „Kereskedelmi íparnank1-. a snagy-kaniz*ii Őnkétdes tűzoltó-egylet, a „nagy-kanizsai kisdednevela egyesület* „nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet*, a Snagy-Kanizsai tiszti-önsegélyző szövetkezet*. a ^soproni kereskedelmi s iparkamara11 nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja
FTETEMKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Hitoktató ós korházi lelkész.
(Foljt. és vége.)
Talán a gyóntatásra nézve fölösleges? ki merné ezt határozottan állítani? A test semmi, lélek minden! Hiába toldozzub-foltozzuk a teltet, előbb-utóbb az mégis csak elpusztul. — mig a lélek örök életre vau \'hivatva. Mit ér tehát, ba azt aaS.v gonddal ápoljuk, mig a lelket beat hagyjuk nyavalyogni fekélyeibec. = végűi elveszni hagyjuk? Vagy talán azt hisszük, hogy elegendő, ha azt a papot a betegnek halálos ágyához küldjük, s ott abban a pillanatban, mikor a lélek küzködik a testtel, a halál fagya a.sziv me legével, utt. akkor készítse elö arra a nagy útra, melyről nincs visszafordulás, a melynek végén már csak a kész boidog-iág, vagy az örök kin. gyötrelem várja a lelket? Ki áll ]ót arrói, hogy az a lélek megmen-mentetett?S ha az elveszett.\'ki számol érte? Vagy ki áll arról jót, hogy míg a pap a beteg ágyához meg érkezik uem szenved-e ki? Az az irgalmas nővér őrködik gonddal ?nnak a betegnek az élete fölött, de a Mindenható akaratával azembeu ó sem da-czolnat s megtörténhetik, hogy ép akkor ragadja ki a halál ápoló karjai közül, a mely pillanatban azt hitte, hogy sikerül visszaadnia a társadalomnak.
Sokszor az is nagy nehézséget gördít a gyóntató elé, hogy a beteg fél tőle. mert nem akarja elhinni, hogy neki már meg kell halni. Ott kell tehát lenni annak a papnak folyton a beteg körében, hogy óV-et alkalmilag oktassa, tanítsa, anélkül hogy észre vennék, őket kellőleg előkészítse az esetleges halálra. Kényes annak a gyóntatónak a helyzete akkor, mikor haldoklót készit el az örök életre, nem csekély felelőség nehezedik reá, egy lélek sorsa, a
mely csaí akkor nem lesz veszélyes reá, ha a betegnek bizalmát birja ; az a körülmény pedig, hogy öt a betegek csak akkor látják, mikor haldoklóhoz hivaük, nem nagy bizalmat ébreszt iránta a betegekben. Oktatni, tanítani kell a betegeket, mert tapasztalásból tudom, hogy sokan még azt sem tudják mit hisz nek, a vallási igazságokról, a gyó-násról pedig fogalmuk sincsen.
Különben is a test és a lélek szoros Összefüggésben állanak egymással, egymásra nagyou hatnak, lla beteg a test, beteg a lélek is. és viszont. Az re tapasztalati tény, hogy a töredelmes gyónás, a lelki orvosság, a vigasz, nem egy testnek adta már vissza egészségét. Az ügyes és lelkiismeretes pap az orvosnak valódi assistense, ki igen sok esetben tehet nagy szolgálatot az orvosnak. Ámde ha a pap már csak az utolsó pillanatban hivatik. midöu a test már csak aüg piheg, az az imigyamugy végzett gyónás nem sok hatással van a lélekre, és ez a testre.

Insert failed. Could not insert session data.