Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.2 MB
2009-01-26 13:11:24
 Nagykanizsai Maraton 2008 12 18 050sz 02old - Újabb előadás a Mindentudás Nagykanizsai Egyetemén.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
755
2002
Rövid leírás | Teljes leírás (2.59 KB)

Nagykanizsai Maraton 2008. december 18. 50. szám 2. oldal
Újabb előadás a Mindentudás Nagykanizsai Egyetemén


A cikk szövege:

Újabb előadás a Mindentudás Nagykanizsai Egyetemén
2008-ra talán úgy is emlékezünk majd, hogy ekkor kezdődött egy különleges kanizsai történelemismereti sorozat. Különlegesség abban rejlik, hogy a Nagykanizsa - Város monográfia két kötetében megjelent várostörténeti összefoglalók meghallgathatók a szerzők előadásában is, sőt, az előadások felvétele - akárcsak a két kötet maga - a könyvtár honlapján (www.nagykar.hu). is bármikor megtekinthető.
Ezt a - reméljük - hosszabb sorozatot gazdagította a Mindentudás Nagykanizsai Egyeteme második előadása, melyet december 15-én rendeztek a Halis István Városi Könyvtár szervezésében.
Kaposi Zoltán előadásában az 1690 és 1849 közötti időszakot, mint Kanizsa mai településszerkezete kialakulásának időszakát mutatta be. Gondosan felsorolta a most is álló, a város karakterét meghatározó építményeket. Az előadás - akárcsak a korábbi - a sokunkban élő, mesésnek ható kanizsai végvári világot kötötte össze a kereskedőváros éppen ebben az időszakban kialakuló világával. A mai korszellemmel is párhuzamot vonó előadásban megjelent az épülő Principális, a Piarcz tér, a fő közlekedési irányokban húzódó utcák hálózata, a mai belváros. Az előadó gondolatmentéből kirajzolódó időutazás nem eltávolított bennünket a jelentől, hanem közelebb hozott bennünket mai életünk megértéséhez.
A szép számú hallgatóság és az előadásról lemaradó érdeklődők számára, hogy (újra) átélhessék az előadás hangulatát, TV felvétel készült, amit a Kanizsa TV tűz majd műsorára.
A felvételek (immár kettő), a Nagykanizsa - Város monográfia
két kötete, a kötetekhez kapcsolódó játék, valamint a következő előadás is a www.nagykar.hu című honlapon elérhető.
A Mindentudás Nagykanizsai Egyeteme jövőre is folytatódik. 2009. január 19-én a középkori Kanizsa 1540 előtti - a végvári harcok időszakát megelőző - történetét ismerteti Vándor László régész, a monográfia I. kötetének szerzője.
Könyvtárpártoló Alapítvány Nagykanizsa
Mindentudás Nagykanizsai Egyeteme „ díszletei" között a nézők, a program szervezője, Czupi Gyula és az előadó, Kaposi Zoltán, aki a Nagykanizsa városszerkezeti rendszerének kialakulása (1690-1848) címmel tartotta előadását.

Insert failed. Could not insert session data.