Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
132.43 KB
2006-01-08 15:32:22
 

text/rtf
Védett Védett
3
69
Beszámoló a Halis István Városi Könyvtár 2004. évi tevékenységről

Könyvtárunk életében a 2004-es esztendő az új épület birtokba vételével és új könyvtári szolgáltatási szemlélet és könyvtárkép kialakításával eltelt időszak lezárásának és a könyvtár-módszertani újító központtá válása időszakának esztendeje volt. 2004 végén elindult az a fo-lyamat, melynek során Dél-Zala könyvtári ellátását új minőségi elvárásokat teljesítő szervező, szolgáltató központtá válhat intézményünk. A lezárt időszak sikerességét talán a 2003-ban kapott Év könyvtára és a 2004-ben átvett Év Kreatív Közössége díjak jelzik leginkább.
Az új kezdetét pedig a dokumentumállomány textlib integrált könyvtári rendszerünkbe vite-lének felgyorsulása és a nagykanizsai kistérség településeinek könyvtári szolgáltatását bizto-sító rendszer kialakításának kezdete könyvtárunk központi szerepével. Ez utóbbi jelentős szakmai kihívás, mely a folyamatos fejlődés anyagi forrásait is megsokszorozhatja.


Céljaink 2004-ben

A könyvtár céljait SZMSZ-ünk Küldetésnyilatkozatában megfogalmaztuk. E célok 2004-ben is aktuálisak maradtak:
Célunk a dokumentumok és az információ a rendelkezésre bocsátása. Minden, ami a könyvtár gyűjteményében található és mindent, amit el tudnak érni más szolgáltatóktól – a könyvtárhasználó igényének megfelelően –, rendelkezésre bocsátjuk.
Célunk, hogy városunk, régiónk lakói tájékozottak, informáltak legyenek. Az olvasás és az információ értékének fontosságát érezhessék, élhessék át, tapasztalhassák meg könyvtárunk segítségével. Intézményünkben ismerjék meg a helyi nyilvánosság újfajta színterét. Legyenek képesek közreműködésünkkel eligazodni a jogszabályokban, az élethelyzetükre vonatkozó információkban. Mindeközben olyan hely kívánunk lenni, ahol feltöltődhetnek, irodalmi, ze-nei vagy képzőművészeti élményhez juthatnak.
Célunk segíteni a fenntartót a lakosság informálásában (jegyzőkönyvek, űrlapok, kiállítások, fórumok stb.), segíteni a közigazgatás dokumentum-ellátását.
Célunk az itt élők jövőbeni érvényesülését segíteni. Az alapfokú oktatásban résztvevőket segítjük, hogy versenyképes felkészültséggel kezdjenek középiskolai, a középiskolásokat a felsőfokú tanulmányaikhoz végzéséhez. az itt élők. Célunk, hogy átképzésre, önképzésre is színvonalas lehetőség adódjon intézményünkben.
Célunk a város hátrányos helyzetű csoportjainak, rétegeinek elérhető szolgáltatásokat, kultu-rált körülményeket biztosítani, hozzásegíteni őket ahhoz, hogy visszakerülhessenek a munka, a munkavállalók világába.
Célunk, hogy a könyvtár is őrző, rendszerező és hagyományozó helye legyen a város és környéke kultúrájának, vegyen részt a városról kialakuló kép alakításában, ápolásában, legyen a Nagykanizsáról és környékéről informálódók fontos, keresett helye.
Az egész év folyamán ezek szellemében dolgoztunk, gyorsan reagálva a napi szakmai kihí-vásokra.

I. A, Könyvtári tevékenységünk 2004-ben

Könyvtárunk 2004-ben végzett munkája következtében az intézmény regisztrált olvasói létszáma és a látogatók létszáma egyaránt 8%-kal nőtt, miközben a város és környéke lakosainak száma nem gyarapodott. A regisztrált ovasók létszáma 2004-ben 10700 fő volt.
Az évről évre állandó szakmai létszám mellett egyre bővülő szolgáltatási palettával állunk látogatóink elé s igyekszünk minden téren megfelelni a magas minőségi követelményeknek.
Kedvelt helyévé váltunk a nagykanizsai köz- és kulturális életnek is.

1. Állományalakítás

A könyvtár állománya akkor hasznosul jól, ha sokan hozzáférnek, ha biztosított a sokoldalú használata és ha olyan dokumentumokat tartalmaz mind nagyobb számban, melyeket használ-ni akarnak, szeretnének a könyvtárhasználók. Ma már nem az extenzív könyvtár, nem a tere-bélyesedő gyűjtemény az, amely mindezt kielégíti, hanem az intenzíven változó, a megfelelő ütemben egyszerr