Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
16.88 MB
2023-06-23 10:43:22
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
212
363
Zala-Somogyi Közlöny 1865. 004-006. szám február

Zala-Somogyi Közlöny
Ismeretterjesztő lap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
A somogymegyei gazdasági egyesület hivatalos lapja
IV. évfolyam


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

ff agy-Kanizsa. Negyedik évfolyam.
4. szám 1865. Februárius

„ Ismeretterjesztő kp
szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és művészet kűréből.
A somogymegyei gazdasági egyesölet hivatalos lapja.
Megjolea o lap ^f''^V^Min^t Jl''tíl,k?!dT0 m5n,dcn hó lín 106n 6t 20án- " ár postán szétküldéssel és helyben házhoz hordva egésa évrs 5 frt,, félévre 3*rl.
Negyed évre 1 fr» 70 kr - Minden olöfizcW a tulajdonos kölcsön könyvtárát a» eddigi fenntálló feltótelek mellett fó1 á r o n használja. - Nyllttér egy Petit sorért 10 kr. - flW,-té^l hat Uy.Ab«YlV U sorért l-ör 7 kr , 2-or 0 kr és minden további belktntá.ért 5 k*. a bélyegdyért 80 kr. fizetendő. A beiktatási dil . a lap kezelését Illető mind«,, tárgy * kiadó Irataihoz Nagy-Kanizsára; a lap szellemi tartalmát Illető közloményok pedig, ug^ minden levelek bérmentve a szerkesztőséghez küldendők Kaposvárra. **
Népnevelésügyi közlemények.
ii.
Javítsunk néptanítóink állapotán!
Ismerők egy holyet Somogyban, hol nem a község, város vngy falu fizeti a tanítót; lakházat Bom ő ntl neki, csak a néhány krajozár didaotrum, illetőleg iskolnpénz ok összes kéltség, melybe a gyermokok taníttatása szegény tanító egész évi fáradalma, vesződaége mellett kerlll. E csekély tandiját is házról házra kell, mivel hon mégismindenki könycb-l>on ad, gyermek összeirásszíne alatt megszereznie; ha nem teszi, megtörténik, hogy felo annyi tanonossa sem lasx a azok is rendetlenül egyik év elojén, másik közepén, vngy piano év végén hozzák meg a nagy, neháriy krajozárnyi összeget, kedves iwostorök évi jövedeb inét, do talán néha egészen el is marad.
Ml több, az iskola házat természetesen évenkint legalább egyszer ki kell tisztogattatní, meszeltotni stb., nehogy a oultua község diszéro időbarnitotta kormos düledező falai végre tető nélklll mint valami rommaradvány meredezzenek égre a falu közepén. Do sajnos, e tiszto-gattatást nem teszi som a község mivel Ő nem építette, nem is akarja tiszto-gattatni; som a ozéh, mivel hozzá nem tartozik;nm a kegy.úr, ö építtette viselje a község gondját; a szegény tanító pedig nem evett bolondgombát, hogy maga zsebjéből szurkolja ki ame-szcltetést, mit gazdag tostllletek u földút ura megadni vonakodnak. Tehát mi történik? Hogy ugy no maradjon régi szenyelégében mindenki botrányára az iskola ház, lót fut a tanító majd a bíróhoz, majd a ozéhmestorhez, majd a tisztartóhoz, mert klllönben czélt nem ér. Végro is a lelkész teszi saját zsebéből, vagy legalább Bogit tanítójának a gor^uai osomót megoldani, vagy is szétvágni és sok vajúdás után igy esik meg az iskolaház évenkénti renovatiója. Bo-osánat a kivételes évnek, mint pl. jelenleg már két egymásután következő évben * község egy szóra tcijositotte fölhozott helyen, tán megérték a szót, a ol-hagyják eddigyvonakodásukat? Ki tudja azonban, máshol talán minden tizedbon kerül rá a sor? S a gondos szülök nem törődnok vele, ha kedves magzataik elfúl adnának is a szonytől, vagy iia éhen hal is tanitójok,kiro a kényes csemetét bízzák, osak pénzt no kelljen kiadni. Fényüzésro, más haszontalanságokra ogész oapitalisokat költenek, gyor» mekei ket széptuhába öltöztetik mert ennek szerintük meg kell lenni, do vallásos noveltotésök, szivök képzésére no-liány forintot is sajnálnak. Jellomző a XIX. században.
Erro még azt mondhatná valaki, elég ha a tanítói a kegyúr jól fizeti, mért fizessenek a községbeliek is? Csalódol kodvesolvasó, a kegyúrnál most a régi alapítvány van fenn t.i.40-^-Í$öft kevés gabna és fa; ebből a tanító "ianon-czainak számához képeit altanítót is
tartson 80—100 frt fizetéssel. Elég ez egy családos ombernek mai világban ?
Uraim, ma nom anno 1700-at írunk. Minden halad a korral, csak a néptanítók maradnak az ó-ban, midőn megelégedtek azzal, lm 15—20 éves tauonciai olvasni tudtak. Ne akarjuk őket, azokat jobb állapotba helyezni, kik a haza utc-nomzedékét növelik, képezik? Ne léptessük azokat is elő a korral ?
Nem, az nem lehet, hogy ne javítsunk állapotukon! A képozdék gondoskodnak arról, miszerint jól képzett, vallásos solid férfiakat nyerjünk tanítókul, o?ak mi no rontsuk el őket. Erro ismét tán azon megjegyzést tennék némelyek mint már hallottam is, ép azért nom kell a tanítókat kény ólmos állapotba helyezni, csak ugy mint régen volt, különben megérjük még, hogy ők lcsznok falun az urak. Pedig osak is igy kellene, akkor részesitetnénok kellő tisztelőt,bo-csülésbon és méltánylásban. Vagy paraszt bérenozokot akarnak az ugy gondolkozók birní? Vagy olyanokat, kik ugyan jól képzotten jőnok ki, do itt tudomány szomjukat ki nem elégíthetik, egy lapot vagy folyóiratot som járathatván, mert előbbre való a mindennapi kenyér, s nom haladhatnak a korral, pedig ki előro nem halad, hátra marad, o szerint durva, miveletlon lesz tanítójuk? Igon, mert elrontották. Hisz épen azáltal satnyul el a legjobb szándékú leghivatottabb tanító is, ha öt nyomorogni hagyjuk osak olyan kérésféle fizetés mellett b méltánylásban soha sem részesítjük. Iskolája végoztével szegény családja körébon mi szórakozást som talál : gyormokoit foszlányokban látja, nojo megevő falat után kérdezősködik, vagy valamoly rajtuk türtént szerencsétlenség elmondásával gyötri. Ha szórakozandó kimegy, kellőleg nem booslU lik, kalapot is némelyek alig emelnek előtte, osak a „szegény mester" ő mindenütt. Sehol sem talál nyugalmat, mint az űzött vad. Megelégedésről miként lehetno tehát szó? Belső megnyugvása njegelégedés, Ő azt nom ismeri. — Attól, ki nincs megelégedvo, ne k i v ánj nom csak sokat, de semmit so! — Tegyük fel a tanitó családos ember, Bordülő gyormokeit szeretné a nyomorból kisegíteni, gymnasiumba küldoné, do hogyan? nincs pénz. Szoretno bolő-lök más embert képeztetni mint ő, moly törekvés még mindig jóra mutat s dicsérendő ki erre törekszik t.i. gyormo-kcinok boldogitására, do nem teheti. A gyermesterBégre adja, felnő a lesz bolölo mostorember, de látva, hogy apja még is csak nagyobb úr, jő szándékú szülőjét lassan vádolni kezdi, utóbb az elfojtott s magába zárt szemrehányásokat olége-dotlonség követi, igy lesz belőlo egy második szcronosétlon.
Ha a képozdéd elhogyja a fiatal tanitó, népnevelő, olointo fárad tán, izzad ia minden tokintetbon a nép valódi vezetője (nem kolomposa) akar lenni, később látja törekvésének sikertelenségét,a nép nom hajt szavára; látja, hogy hiába fá-
rad, hiába izzad, mind ennek falun som-mi jutalma ninos; mogélhotés tekintetéből inkább mezei gazdasága után lát, az iskola szenved; látva, hogy igy som boldogul, másra határozza el magát, mort kénytelen; elégedetlensége növe-kedtével egészen elhanyagolja tulajdou-képeni hivatalát a népn ''vélést és losz belőlo rosztanitó — néprontó. Igy lehot el ront sr.1 u jó néptanítót.
Irparkodnék mindogyik község e feslett nyomorból tanítóját kiemelni,hogy fmegelégedott legyon, akkor örömmel toljositi tisztét b marad népnovelő-, tanitó hivatása mollott.
(VuljUlJuk.)
8ELLYEY BÉLA.
Kálmán c u t4 {
(VdjfO.)
Ily bkokon, logalább részben segitoni, mi aom lovón inkább hivatva, minta maga« kormány által is őréivel sürgőit, a a hazas^orto feltünedező takarok magtárak, minélfogva azon mogtfyö*ödésbon, hogy a rang»» küldök BEont ozéy''ával bizonyosan nom ellenkezik a nyort szép aogélyt takarók migUr alapításával megörökíteni, lön az oszmo ko/vlgünk-bon szegény mint gazdag által ogyliint üdvözöl vo. , ■''•
Mivel podig mindon zaongo intósmón/ eok gondot, fáradtságot, s mologkoblü ápoiáít igényel, hogy mogsiilárdnlhasson: asüksé-gcsnok látsiott oly koiok kösé holyozni, ko-solésit, molyoknoK ép as omberbaráti a ko-rosstyénl elvoknok aa élotboi átültotéao leg-Bzontobb tisstök, tehát a holybeli lolkész u gondnokok vesotéso s az eklézsia folügyo-loto alá.
Hogy pedig a toatvérlség elve, a községünkben élö más valláafolokesotüok irányában, mégtas elfogultság vagy rosi akarat szomeibon se sértossék: a más hitfelo-keaotüok részérő as arany frtra oaö öszlot kloaatatott a mind a mellett is a takarék magtár élvezetében a m£u hitvalláauaknak is, salát feleinkkel egyon-löon részesülhetni minden különbség nélkül
elhatároztatott^
Az igy mogállapltott t. m. tár kezelésire követkozö szabályzatok hozattak:
1. A holybeli gyülokezot lelkészén ok kön-votlen folügyeleto alatt kezelik a gyülekezőt gondnokai; rendoa számlakönyvot vozotvén róla, a a gyülokozetl elöljáróságnak a ogy-házmegyol káu. viaitáolónak évenkénti számadással tartozván.
2. A kozolö gondnokok folelöséggol tartóinak a keaolés pontossága n a gondos és folytonos gyümölosöztotésért a minden netáni hanyagság gondatlanság vagy értetlenségből szóval önhibátokból eredő károkért.
8. A kozelésért az évi tiszta jövedelem Vi«-do dijjul adatik a gondnokoknak.
4. Kiosetatik a gabaamennviség, min^sn év tavaszán, aratásig — tüzkárosultaknak vngy jégverés esetében vetőmagban szüköl-ködöknok olöbb is, — holybeli v agyont vagy egy vagyonon kexost biztosítékul kimutatni képos önálló egyénoknek: tekintettől a valódi szükségre a a kölosönvovö beosületos-ségiro, erkölcsös, vallásos szorgalmas éa jó> Kan ólntéro. Pazarló vagy erköloatolen, ha csak javulást nom tanusit, nem részesülhet benne.
5. Boszedondö a kiosztott mennyiség minden év ősxén sxept. utoljáig mulhatlanul és pedig oly szigorral, hogy ha ki a uontos visz-szafízotést elmulasztja, többé kötosöuro számot nom tarthat, a behajtás mégia a mennyiben a községbiró hoWskörét fölülmúlná a
mennyiség, vugy erélytolonség következtében bo nom hi\jtaiiá,— szabadon válnsatható bíróság által sommás szóper utján lesaen usji-közlondö.
C. A haszonvételért jár minden 10 méröro 1 mérő kamat, obbo számíttatván a kezelési költség la.
7. A kozelés könnyobbségo ezompon^jából, a számlakönyv ugy rovatozundó, hogy a kivételek a visszafizetések mindenkor hitolo-aittethessonek s igy külön kötvényok és nyugták a számadást ne torheljék.
8. A ki- és bemérésre ugy a kamat besző-désro ogy hitelesített mérőt B rgy */l0 d. m-mértéket készíttet a takaréktár.
9. Ha holybeliok egyik vagy roíaik évben ki nom moritenék a magtárt, vidékieknek ia adható kölcsön, fönnebbi föltétok alatt, hi-toloa birtok iv vagy helybeli kozes mollctt.
10. 11a pedig ¿pon kinek sem kellono kölcsön ! kötolosségök less a kerülőknek nyilvános árvorés, vagy vét számla a plaozl hl-telos árjegyzék mollett kés« pénzen ls eladni az ó magot, a aratás után ujat venni.
11. A kiadás ¿a bevétel ccak megrostált tiszta nn^fj«!'' í''ir>énhotik. Rosta hulladék a közölök .¡¡í''«''^
12. a magtár ''/^-do egész aratásig föntaVtandó.
18. Ajolonlegl monnylség (13Ö. m.) nnlg 600 méröro tol nom szaporo Jlk illethetlen, a közölök 7,,,-dökct kivéve. Ha Azonban ax 500 mérőt oléri azon tul a kamat jövedciepi
S''ülokozeti a iskolai szükséglotekro less for-
tható.
14. Ha 10—15 évi fonállásn után ls fölöa-legesnok vapv ozéltalannak tűnnék föl e ta-karék mngt/v, az egyházmegye ongadelmével lenno Csak megszüntethető a a gabna árért befolyó Összeg takarék-pénzUrrA ,fordítandó, szintén liolyboli sze^nyok gyánt''olitására.
V5. Takarék m^Url helyiségülfe!ajánll«-tik agyülokezet le''készi laka pallásának egy fiókja, oly kikötésül, hogy a magtár tirtozik olléezototni belCl i k^-Uről külön följáráat készíttetni

Ez s.iaps*aW.lvvk r v* • Ájt kii ojtott elvqk a aa Üg;r ginoslsével kapcsolatban feltorjesz-totvén a b. oornogyl víf. egyházmegye t. évi nov. I6r-^18 nap''"''^-.-Bajomban tartott közgyülósir^ ,. jfríU^v. végett, az 65. d. J. k. p. a. „wivv-imol r«tte, aa egyházmegye helybon hagyja a v''>;yer8aitl a Igen óhajyá, hogy minél íöbb egy''náa községek kövessék o valóban követésre móltó példát."
Hátra volna még, — minthogy a gyüloke-aote* lntézkoíU»o,ogy igaztalan „Igazmondó-" által, r Sürgői / 271. d. azámában , egyéb teljess^ferdv''^s alaptalan hason tárgy báni köi.''.s'';í.iénvok''kel kapcsolatban, mogrovatott, •— mcj^foíolnl igazmondónak: do «ai ugyau azon térre tartva fön, melyen a támadás történt ; i zabadjon itt a közönség sem „poétikai vtl&not, sem folokesotességl clfog!,iItti.g által ;•• nem vesotett kodvozŐbb Ítéletét rom^i-i /O , azon nézetet fajezní ki, -r ho^y mivel köztapasztalat szerint, az embo-riség legnagyobb tanító mestero a kényszo-rltö szükség, vt^jha a jelen csapás fölvilágosítaná a magtárak ozélixerüsége felöl községeinket, a az Itt ugy mint Szob, Darány a Islváudl községekben salntén mcggyökcrc* zott oszmo. a totomes mérvű gabnasegélybeu részesülő községokben, szintén ápolókra találna. Mit különbon létrehozni oly las sa éo nehéz munka, mily könnyön létoaithetŐ volna é^. A jelen szükségen, aa Ily föltét mellett kioaztott gabona ia caak ugy aeglL mint, különbé^- ji kedvezőbb uj tormésbőli visszafi-aotéa — Ájivált több évre oaatva fol — pedi* érezhetív.jom lenno a ogy nagy lépéssel olöbbr« ».•''.''''■Ma megyénk, anyagi jövője terén.
Do hi.^^yük is ol, hogy a nén arkölo»l övej^''iaz ingyou segélyek nom mosdják «10. Panom ot uircenaaal kiáltásra fakadhat, fi scgélyhía szokott közőn,Mgt a Igy bizonnyal valódibb javára loeud a népnek oly intézu^*

nyok létosité-e, molyokhez a nép egész or-kölcsí óisoio «öt tudata csatlakozik : „segíts «agadon h ah utón is ugy segít meg.
KÖRMÉNDY SÁNDOR.
Levelezések.
Veáiprciuvidéke» jan. Lóban.
Kedve* Bzerkcsztö barátom I A »árnyalt ilr, melyrftl logközelobbi lovolembon csak utólag értositettolok, fájdalom I szomorú va-óság. Gombás Lajos — ki minden szépot — ót és nemest oly lelkesen karolt föl, kit n cözügy széni »söreim« oly s*ont lángolással lovltott, ki áldozatával ogy oltártól som maradt ol, ha honfiúi vagy vallásos kötelesség-órseot kövotolto az áldozatot — nincs többé közöttünk. A folböisfllt nép baromi vakdü-hénok eeett áldozatul f. hó D ón délután 3 és 4 óra között 84 éves korában.
A* erdöpusztítAa meggAtlása végett olha-tároatátott n Bzent-gáll ordönok sár alá vó^-le. Fözártartó lett Wllláx, veszprémi k«.1^ ponti Járási főbíró,''altárUtó Gombás Lajos/ tfient-Gálnak egyik legtehotösobb, erél,. «ebb s rettonthetotlenebb közbirtokosa. H fi kötelességéhez híven erősen fönntartó a zárt, o téren nem ismert még barátot sem, mint oly férfiú, ki barátaiért mlndonét kész föláldozni, de kötelességét nem. ki toljesiti azt, a mit kötelességo parancsol. még akkor is, ha tán mogkellene érotto halnia. Előtte első volt a ktttoloníg, mindon egyéb — még az <élct Is, csak ezi''.tán kövotkozett.
A zárolás utá.i c:<indon héten cs«k ogyszer, akkor is bírtokoránylag osztatott fa n lakó-• oknak. E rondturtás soknak nem totszutt, n n nép fölcpr an.»k alsóbb, szegényobb osztálya augnl kozdett. A* oz évi első faosztás határidejéül jan. 3-ka t(Uctott ki, a helyszínén többen rendetlenkedtek, sokan meg som jelentek. E rendetlenségek — mint szinto oson körülmény is, hogy kitörő zavargás olő-jelel mutatkoznak bejelentetett Voszprém-ben a fö zártatónak.
A központi főbíró nem ment ki személyeven a helyszlnéro, hanem Németh Imre, megyei osktidtot küldötte kl 9 pKndurral, oly ■utasítással, hogy a rondetlenkodőkotutasitsa rendre, kl f. hó Ö-én mog is jolent Szent-Gálon. Ezt megolözött napon Koronozy birtokos házánál a lázongó,tömeg gyűlést tartott. A helybeli bíró (Csapó Gábor) szétosztásra szól-litotta fol a gyttlésezöket, dn azok nem ongo-delmeskedlok. Ab leskütt kij.''Wetolo után az ugynovezett Nvlrő dombon gyülokoztok. — Gombás Lajos háláin már ükkor valószínűleg el lett határozva.
Gombás Lajos vidékről látogatásán volt barátaitól bucsut volt, délutáni két és három óra között ment a faluházhoz. Ut közben egy barátja figyelmeztette az öt fenyegető vo-ssélyre, az ellonségcs tömeg fenyegotő mozdulataira, de Gombás hidegen vállat vonított Ment, mert kötelessége hivta öt, s a fo-nyegotő veszély nagysága nem volt képes öt a kötelesség utján feltartóztatni. Valódi magyar, kl megtud halni, de n«m remeg soha, még akkor sem, mikor nom altatólag, hanem Összetörő hatalommal közeledik a halál.
Alig ment bo Gombás Lajos a falu házához, » Nvlrö dombról oda tódult a folbö.aült (h ki tu<\ju, hogy nem bőssittetott o titkon mtiködŐ s nnpfényro tán nom is hozható rugók által), a vérszomjas tömog. A rond orabéról még okkor mind oda haza voltak,s később a faluházához csak is n rondetlenkodök tömegének szétvoréso után juthattak volna. Ferenozy másodmagával bement a falu házába, n ott egészon az esküdt orra alá tolta felét. MldŐn ez által a fonsŐbbség iránti tisztelet teljes magaviseletre intotett, még tiszteletlenebb lön, s okkor aa i''sktldt parancsára a pandúrok áltsl vasra voretett.Ugyanakkor kivülröl''iíajongás támadt s a betömi akaró nép előtt as ''ajtók bezárattak. Három erős Ajtót kollett azoknak botörnl, míg azon szobába juthattak, t>ol a megyei esküdt a község biró, község jegyző, Gombás Lajos és 8 ÍÖlfogyvorzett pandúr voltak. Gombásnál re-volvar volt, ».mikor látts, hogy mindjár be-tör a bős* osoport, önvédelmére rovolver-ét ragadta olö. Do mort az eskQdt nom helyeselte, sőt tiltotta a lövést, Gombás hidegvérrel tette zsebre rovolvorét. Nom csak Azt nom kérdúzto, hogy a benn lovfí 8 pandúr miért átl tétlenül, a kinn levő 0 pandúr io miért "nom siet a vész helyérő, miért nom utasítják rémire a lázongó, s orélyes föllépés esetén tán vissza is döbbenthető tömegot, hanem még AZ önvédolmozés gondolatáról is lotett, nohógy ő miatta.,-* megyei osküdtnok és a pandúroknak élote veszedolmoztessók. A tő* mog betört, s a nélkül, hogy a pandúrok fel'' tattóztatására csak legkovosoubet is tettok volna, kezdték Gombás Lt\jost kifelé vonni, de az eltaszította ökot magától, b önmaga ment ki a felbőszült tömog közé. A feldühödött népnek áldozat kellett, s áldozatul azt válamtottA ki, a kiben a zárlatot megtestesítve látta, a zárt szigorúan fenntartott alzár-tartat Sok ütés alatt összeroskadt a nélkül, hogy''A. bŐss tömeghez csak egy kérő szót iatézetl^fegy ajakain egyj^jkiáltás hang-
zott volna. Szótalanul tűrte az iszonyú üté-sokot, a nagy fájdalmak gyengébbek voltak leikénél, mor» visszafojtotta a jajt, nyögéso-kot, szótlanul és ra ég vetői eg nézett végig a gyáva népon, moly nem pirult egy ember ol-ion, a kl nom is védte magát ollenök töma-ges támadást intézni. Voltak nök is, kikben a* angyal ördöggé nülyedott alá , b kegyot-lonségökkol túlszárnyalni vágytak n férfiakat. — A loroskadott hőst ott hagyta a tömog, moly mintha maga 1« borzadna, a véres tott színhelyéről visszavonult. Egy férfiú« nak : Bognár Gábornak, ki ópou akkor érkezett, b bátran szóllalt fol a gyáva tömegnok cmbortolon — alávaló tette ollon, oz ombor-nek erélyes föllépéso crcdmónyeztn némelyek Bzorint a visszavonuláat. Gombás a Bok 6b nagy Ütések alatt (bár osaptató fákkAl vor-ték lo) nom halt mog. Eletbon vozoték bo a faluházába. Ott loült a kályha mclló, tosté-nok nehézségéről panaszkodott, o ágyba lo-ondö foktotósét kórte. Kérolmo toljosittotott a benn lévők (Csapó Gábor biró, Csapó József a reform, egyház gondnoka) Által, kik Jó bnrAtal voltak. A kannlbáli nép kezdeti visszatódulni, u meghallván Gombásnak ki-hangzott szavát, o kiállással : „El ám még a kutya I" uj rohamot intézett épon akkor, mikor a biró nz alzártartónak véres fojót mosogatta. Csapó Józsof egész orövdl igyokozott akadályozni az Utónak betörését, do már bo-voté öt íb az i\jtóval ogyütt a vad csorda, mikor egy mogható jelonot fejlődött ki. — Csapó Gábor félbo hagyta a Bobcsült fejnek mosását, s o szavakkal vesz bucsut Gombástól : „laton yolod édos Lajosom l ón föláldozom magamat értőd, ha bár meg nom mont-hotlok is. Itt o földön nom lápjuk többó ogy-mást, do tul n siron — néhány pillanat múlva újra találkozunk." Ekkor intett (Csupó Józsefnek, hogy nyissa ki az ajtót, s a köz-ségbiró oda Alt as ajtóba, dörgő hangon kiáltván a vérszomjas csŐcsolókro : „Mit akartok gyilkosok? még gyilkolni Akartok? ha Igon, akkor itt vagyok ón," Ekkor a tömogböl o kiáltás hangzott; üssétek agyon, oz is csak olyan kutya" — do ogy másik hang ezt ki-állá vissza : „hozzá no nyúljatok, no bántsátok, mort nz hit alatt szolgAl." E kiAltós is a nép félrovozotettségéro mutat, mint szinto Azon körülmény 1b, hogy n kozdotbon nom talált rovolvor később a jegyzői lakba esem* pésztotott bo — mind oly jolonaégok,molyok titkon működött rugókra uralnak vissza, o rugók nom voltak ugyan ott a színhelyen, dó ozok mozgatták as ott működött tömegot^ molynek embereit anyagi órdekolknok kép» zelt sérolme — az ordőzAr ollenl bossziyá különbon ls bőszült — dühöngővó tette. A bírót és gondnokot sérolom nélkül vitték ki n hAzból, s a már különben is összeklnzott GombAs Lajost lAbainAl fogva földro rántották, s kivonszolták a szobából, fője a földön csúszott! IJjra elkezdődött a vorós — de ax áldozat egy hangot sem adott. Ugyan azon őrös lélokkol találkoznak most is, s nem pirultak o kis lolkok, hogy oly nngy léloknok különbon is már összeroncsolt sárházán újra kozdték pokoli kogyellonségökct''. Lobot képzelni. mily baromi volt o kegyetlenség ? — abból, hogy A fején r«m maradt bőr, a szakái és a bajusz ugy tépetett ki,.a fej különféle irányokban volt Összo hasítva, a föltost egészon a lábszárig Összo volt türvo, ranr-czangolva. S az áldozAt még most is ólt. — Gyönyörű ollentétoül az olÖbb fölhozott, s kogyetlonkedott ijőknok — most két valódi nő jelenik mog : Zsobök Jánosné ós Dcrooz-né — ők lépnek fel a férfiak helyett védoni a jog védolmozésébon — kötolességo szent torén olesott bajnokot, fölog az olsö pirongatja a csőcselék nópot, moly nom átalt még Ahoít iósten is kegyetlenkedni — s imol a zúduló nóp csillapul — utat onged a nőknek, kik épen akkor érnok a haldoklóhoz, mikor ogy pokoli fajzat o kérdéssel : „Élsz o még kutya?" fejét emelőnek fojévoogy utósó ütést tott a kezébon volt csolökóvol. A roncsolt tostÜ férfiút — kit előbb riök is ütöttek — most ismét nök, csak hogy amazoknak ellentétel fogják fol, angyali jósággal omolik föl n földről, s éluljolt vovén bonne észre, ol-kezdték kifolé vinni, s imo az oltorzltotl, a félig már meghalt férfi még néhány lépést tolt kifolé, do csak hamar kimerültön Összo-roskadott. Ekkor csolédoi vottók át a nőktől, kik épen akkor érkeztek — Oakzoroskadot-tan feküdt karjaikon a haldokló gazda, mig az ütések alatt összcszakadt budájának rongyaival a szél lobcgtotön játszott. A bőszült tömeg örömnjjongvA mont utánna, mint pokoli kíséret az üldözött erény után, „ az összetépett budánnk lengő foszlányaira mutatva, gúnyosan kórdozó ; ki vesz rongyot? Alig vitték bo Gombást saját házához cso-lédjei, azonnal meghalt Lovorő, do mégis felemolő, eltorzító; do mégis gyönyörű halál, molybon n pokoli gonoszság látszólagos diadala fölemeli, mogdlcsőiti az önmagához mind végig hű, önmagát soha, még a logne-hozobb: körülmények között is meg nom tagadó férfi erényt. A mily szép és közhasznú volt az elosottnok élete folyása, oly dicső — magasztos példaképül szolgálíató volt halála is. Férfiul Wtorsága, lelkének erejo soha,
csak egy pillanatra sem hagyta meg — gyA-vnsAgnak Árnyékát som voliott« észro bouuo a bösztömog, b ha oz omberi érzolomnok utó-»zikr^jn is kl nem aludt bolölo : akkor a bA-mulat, osudAlkozAsnnk tisztolő érzÓBoivol kollett mogAllnia lovort nagy ollono előtt, kit halála halhatlanitott, s kihez lehajolni nom méltók, hogy volo órintkezzonok. Érozniök kollett öntörposégőkot Bzomközt a rendkívüli lóloknagyaággal, moly mogvotni tudta ceak n gyilkos tömogot, do ogyotlon egy szovAra som tartotta érdemosnok. lIŐBllog halt meg b kozókon mind végig ott volt azon ügynök m»g»8ra omolt lobogóin, molynek vódlotére hivatolt, s molynok vodolmóbon önélotót Al-dozá fol.
Hajlott korú, do lólokbon még most is fiatal erojü atyAt, elsll nejétől ogy fiút s bAna-toB özvegyet hagyott hAlra. Ily kogyotlon halAllal ment szemközt önként nz, kit az élet-hoz annyi kedves kötolók csatolt mógl Ifjan 34 éves korAban halt mog, hogy loroskadó földi ólotéből omelko<\jók föl a jognak bevo-hototlon orössógo.
MAsnap O-An a fözártartó : WillAx közp. főszolgabíró ment ki a holyszinóro, húsznál több férfit o nőt fogatott és lAnozoltatott Össze, s erős fedozot alA kisértotte a veszprémi mogyohAz börtönbo. — Kijelonté az özbzo hívott népnok, hogy az alzArtató olcsatt ugyan, do ő mint főzArtartó —fonn fogja ab ordő zArt tartani — a lakolni fog, n ki mozdulni mor.
Ily orélyos föllépés — molló a most alkal-mnzott fegyveres orő (csendörök, pandúrok, ogy szAzad katonaság) aligha meg nom akadályozta volna az 5-kl vóros jolonotet.
A kaszinó ópülctéro kitüzotott gyász-
Íolül a foketo lobogó. E kaszinónak Gombás i^jos volt ogylk alkotó szollomo, óltotöjo ós olnöko. Ilelyiségót ls ő vetto és ajándékozta a kaszinónak. Aldozathozatalokban gazdag volt az élőt, b loroskadása a közügyekro nézvo nngy voszteség. Ab olhunytban nom csak Szent-Gál, hanem vidéko — mogyónk— nz egyházi és irodalmi élőt is sokat vosztott.
Tcmotéso f. hó 7 ón délután mont végbo 11 és 12 óra közt. Ezorokből állt a gyAszmo-not) b Szont-GAInnk Veszprém-Pápa ób Dala-ton vidékének értelmiBÓgo által kóneztotett. A háznál Kiss Dávid b. udvari rof. lolkósz n tomplombau CBooka Foroncz alsó oörai lolkósz b LnposA Dániel sz.-gáll segédlolkész b a temetőben Eötvös Károly ügyvéd gyakornok tartottak moghatón szén boszédokot
Plhony bókén nomcs koblu baráti Te no-mos hnrozodat szópon mogharozollad I Lőhet, hogy nom sokára ml — hátramaradt barátid is kövotní fogunk.
Ugyancsak 7-ón tomottotett ol a Sz.-GAlon est folé Szüob KAroly, pápftl VlII-lk osztálybeli tanuló, kl VAroslődön 6-An roggoli 4—B órA között szívón lötto magát. Egész éjjol vígan mulatott — tAn olökészülotéröl,, hogy olhatArozAsAt végro hajthassa. Ml indíthatta o különben oly bocsülotos, jó szívű, tiszta jollomü ifjút o sötét, s öt bensőn szorotett szüléinek és testvéroinok életét gyászba borító tényre?— tudni nom lehot, titkos fá-,tyol fodozi azt, mint a szent-gáli mozgalom rugóit — csak annyit tudnak''— mint bizonyost állitni, hogy kodvos emborónok : Gombás Li^osnak Ilorondon meghallott gyász os''oto rá levorőlog hatott, s olkosorcdvo tette önmaga elé, do mások által is hallhatólag o kérdést: „IIAt csak ilyon nz ólot?" Még uj óv első napján együtt voltam volo, Alsó Eötvösön, kedvoson mulattatta a» összogyü-lokozott társaságot, s a szülék szemében örömkönyek cslllogának. Most ralndonnok végo van — az ifjúi élet ki van oltVA — önmaga által. A levegőben koll valami nyomasztó clomnok lonni, moly még az Ifjak közét is öngyilkolásra irányozza.
Mint hallom n Bzont-gAll bűntény elkövotŐk közül mAr 70-nél többon vannak bebörtönözve, b n komáromi hadi törvényszék fogna folettök Ítélni. A csondör laktanya Városlöd-röl Szont-Gálra tótotik At, » Szont-GAl leg-AlAbb is 8—10 óvig Állandó katonatartABÍ holy loond. Keserű gyümölcsök, molyokot a sötét bűn f«ya tormott a Szent-ÜAlioknnk.
v. r. 1.
Sldfok, jan. 16. Mi is haladunk 1 Nom ró-
?;ibo még, hogy Siófok egy Bzogény kinézésű nlu yo)t, itt-ott egy nyomorú viskó tűnt fol a mÁgasra omolt homok fuvatngok közül, molyok a hAzak oltöltésóvol fonyogottók ób csak a gondos urnsAgi tisztnok slkorült a balaton homAba tott szAmos faültotvónyoi Által onnok olojót vonni, mi a homokot raeg-nkndAlyozza. Különbon ldövol ugy jAr mint Pompóy és Horkulanum , molyokot a lAva töltött el. MAr most meglohotős számú lakható ház van, itt ólénksóg forgalom nagv, folytonosan homzsog a nép. Mult hó 21-én csapott fol o falu „mezővárossá"; okkor lett a m. kormánytól ongodményozott heti- és or-srágos vásár legünnopélyossobbon klhirdotvo. Dobszó és nomzotl lobogóval járta tfrego, Ifja. apr<\)a öröm kiAllitAsokkal végig az ut-czAkat, ozt köYotto ogy jó ostobéd, moly vidám mulatásra adott alkalmat, koringtog a poharak, éljonok között, így mont végbo oz
ünnepély. —A gabona kereskedésben lényo-ges nom fordult olö.
OMELLÉKI.
MoIuích, jan. 20-án 1865.
Itt volt Gölöncsér a hírhedt rablóvezért Mennyi átx»k> rémületes hír , szívfájdalom van a nóvhoz kötvo. KülűnÖB satyjára aa ólotnok, dogy mig némely omber korának alkonyán, midőn már sanyaruság s a viszontagságok mindon nőmével megmérkösött, éri el azt, hogy novo o világ színpadán erkölcsi tekintélyt nyor; mig másrészt kapja magát nohány rosz lolkü suhancz, ogycsltott orövol megrohanják nohány bóko polgár küszübét rpbolnak, gyilkolunk, h ez által oly hirro vorgődnek, hogy még a késő utó-kor is om-logetl rémes tetteit, néha cgy-cgy mesés toldalékkal meghosszabbítva. Ilonunk tán soha so fogy ki n hircs rablófőnökök neveiből; nlíg mul ki az ogyik a bakó kozo által, mint a szAzfejtt aArkAny az órszág valamely rés*én már meg egy másik mbló garázdálkodik. =— Patkó novo jó egy Idoíg forgott a nép szkján, ogyszorro csnk oítünt. Jött utánna Bergam, Kutyásí, Gölöncsér Btb. Sajnos, hogy egész lajstromot lehot novoikkol betölteni , azt hinnők, hogy Somogy rongotogjo több rosz-lolkü ornbort, mint zamatos oprot torom. Bo-vozotő szavam tohát nz vala : itt volt Gölöncsér, do nom rabolni, hanem ö kogyolmót őrizet alatt kisérték itt keresztül tegnap, hihető Somogyraogyo székvárosába a hatóság elé állítandó. Hallomás szerint sajátságos módon jöttek nyomárA. A kik a rablóvosért kisérték a tényálladékot ekép boszélók el. Gölöncsér, ki sogédtársalban annyira kifogyott, hogy már majd csak ogyedül maradt, így nagyobb merénylotro kilátása nem lóvén. Horváth Józsof név alatt Somogy vidékéről K. Kunságban monokült, s Halason uj évro ogy juhászgazdánál bojtárnak szegődött bo. Ez időközt azonban irt volna szülolnok, kik szigotvAr vidékén egy csArdAn laknak, moly a szigotvArl posta Állomás korülotóhoz tartozik, hogy külhonok noki pénzt és ruhát. — A levelon a név föltűnő volt, esetleg egy ottani inogyoi tisztviselő kezébe került, (t. I. sziget várolt), kl íb a czímzottot magához hivatván, a lovolot fölbontá, n így a rablóvezér tartózkodási helyo kitudódott. A szigotvárl főszolgabíró hivatal részéről azonnal olindul-tak nohány s ogy kalauz kisórotóben Gölöncsért Halason elfogták, n midőn javában mulatott. Elég BokAig rottogtotte Baranyát, Somogyot, idojc hogy ötot is valahára elérjo a sors kozo. Midőn itt átkísérték, többon bo-széltok vele, klknok hajmeresztő kalandjait oly könnyödén olboszélto. mintha az n 8u-ro rugó gyilkolás! morényíoto csak moso lott volna. Roppant lolkl szogónységre midőn egy 26—27 óvob omber oly Iszonyú tények vezetőjévé válik I KUGYERAY.
Hírek és események.
A Tanügy. A helybeli rom. kath. tanintézetekben nss 1864—6-ikóvt I. tnn-folyamból a nyilvános vissagálatok kö-vetkoefi n%pokon fognak tartatni u. m. Tólutd-február ö-k<5n a «tontlólek iwgít-aéglll liivátui 8¡6, miao-áldúzattal ass ifju-pági Bzentcgyhárban. Télutó 6-kán a gymnaaiumi ifjuság, b 7. az elmi f8tn-noda ntí- és fitanonozni n valláBtnnbdl; 10. a gyninanium 4. osztálya, 11. a 3., 18. a 2. b 14. az 1-b(í osztálya a nyelvekből; 18. a gymnaaium 4. oaztálya, 20. a 3., 21. a 2. b 22. az l-atí egyéb tanulmányokból; 24. az öbszos gymn. ifjúság a rendkivllli tantárgyakból. Télutó 8. délután a leány tanoda 1-sö osztálya, 16. a 2. és 3. osztálya délelőtt egyéb tanulmányokból; Télutó 8. délelőtt az elemi főtanoda l-ső fiosatálya, 16. délután a 2. fiosztály, 17. délelőtt a 4. 8 délután a 3. fiosztály nz ősszos tantárgyakból adand tanulmányi nyilvános vizsgálatot. Miről a t. cz. szUlők s a hazai tanügy barátni ezennel értoBittotnok. Kolt Nngy-Kanizsán, téllid 26-án 1865. -KönnyoAlajos a nagy-kanizeai rom. kath. tanintézetok igazgatója.
A A kanizsai városi tanács következő sorokat boosátá közhírré: A keleti mar-havéi*inok zalamegyéboni megszUntévol a nvírlia vásároknak megtartása megyo-hf.fóaágilng megongedtotvén; közhírré tél''otik: hogy Nagy-Kanizsa városában az eddig szokásban volt marha vásár jövőre minden szordai és péntoki héti-ugy országos vásár alkalmával mog fog tartatni, Nagy-Kanizsán boldogasszony hava 24. 1866.
A Jan. 80. tartatott olsö országos vásárunk; mely a legnagyobbak egyike szokott lonni, mind a mellett, hogy a
rég nem tartott marhavásárral voltössz-kaposolvá, "-»elmondhatjuk, — omlitést aem érdemel,wiyel a forgal o m hidny ,]3énz-«»ükség ¿s a rósz utak elszomoríták a szükségben tenged« i parot? oká<; kik o napot várva várták, hogy a legAzüksé-gotebb fizetéseiket''mint az adót, élolern, bért könyíthessék, — do sajnos, o reményt ikben nagyon csalódtak. — Városunkban oly roBzak az utak, különösen nz indóház folé, hogy egy élezés barátunk következő kérdést íntézott egyik itteni hivatalhoz: — váljon nem tudják-o mikor kozdi meg fa gőzhajó társaság működését e yárosban ? — Gondolni lehet moosárral telt ntozáink szépségét.
A A „Zöldfa tormébon" kővetkező hangverseny rendeztetik tánczkoszoru-val kapcsolatban február 18. a Bécsben énekesnőnek kiképezendő Német llortha k. a. javára: MtWorozat: 1. „Somíra-jnidew Hosaínítól, négy kézro zongorán előadja: Iby Vilma k. a. és Rédl J. ur. 2. nUalM Sohuborttől, előadja: Darás Betti k. n. 3- „Wustration do Topéra Martba" Asohertól, zongorán előadja: Masolmnzker Ida assz. 4.Trio „Hunyadi Lászlóból", két hegedtt és zongorára szerzé Huber Károly, előadva: Redl J., llaUBor János és Horváth Sándor urak által. 6. „Ki volt nagyobbV" Költemény Tóth Kálmántól szavalja: Kafka Ilma k. a. 6. „Nagy gyermek Symphonia" Romborgtól. t oz. köz-
reműködők sziveségből lépnek fel.
A A Zalamogyoi gazdasági egylet tagjai részére kinyomatott Wajdits József könyvnyomdájában az „Ertcsitő" 2-ik száma és a gazdasági jegyző ur által minden tagnak megkllldetett.
A Muraközbondco. 30i 4 dohány sikkasztó, kik több mint 4 mázsa dohányt szállítottak, Alsó-Vidoveoz és Derzsimo-rccz közt G ottanilakós által az uton meg-támftdtattakésorőszakosan kiraboltattak, mely bűntény miatt 6 vagyonos polgárt és egy a bUntényre indítványozót a l.toly-beli katonai hatóság elé állítottak s jan. If. mindnyájan kötél általi halálra Ítéltettek, de tokíntvo eddigi fedhetetlen-életmódjukat, hat és öt évi várfogsággal büntetettek.
A A dalárda által febr. 8. tartandó
álarezos tánczvigalomra a meghivó-jegyek szétküldettok.
A Lakatos Sándor tánezmester ur SUmegen a lehető legjobb pártolásban részesült. Fobr. 8-án Zala-Egerszcgcn kezdi meg magyar tánozunk tanítását, óhajtjuk, hogy Zala-Egerszegtől szintén oly megelégedetten bíicsuzluisson mint Sümegtől.
A Wajdits József könyvkereskedéséből a Kodolányi féle „Gazdasági'' zsebnaptárból oirca 60 példány keltel, do osak később vétotott észre, hogy a pesti kiadó feledékenységből a haviteendőkot nem mellékelte, minek következtében az azonnal meghozattatott és a t. vovők a kereskedési jegy fölmutatása után a hiányzatot megkaphatják.
A Zalamegyo lelkes hölgyei egy óriási szőnyegot himeztok Deák Ferenoznek emlékül. E szép eszmo megponditőjo s buzgó kivivője Botka Hortolondy Paulina úrnő volt.
A A mult számunkban említett izraelita község néhány ezer frtot jövedelmező kántori üresedését, a szegedi kántor ur csengő szép hangjával foglalá cl, ki fogadjaUdvözletllnkets szabadjon üdvözletünkhöz még azon kérést is osalol-nunk, hogy a kevés templomi teon^őin kivUl szenteljem egy kis időt a helybeli dalárda emelésére is, és a boldogult Gold\ stein karmester ur általi veszteséget szi-vcBkedjék pótolni; hiszszük. hogy a dalárda tagjai hálájokat ez ifputux után dúsan fogják árasztani. Vmf»
Kaposvár. íln^
* A megy« palotájában megtartatott 18-án az első vigalom, a gymnasium fedezetlen költségeinek pótlására. Közönség nem a legnagyobb számmal jelent meg, melynek okai a végotlen rósz, sáros idő s napjaink szigorú körülményei. 11a még a pesti „ vigadó "ban is csak kong a közönség, mit szóljunk akkor a székvárosokban ? Egyébiránt a jelenvoltak meglehetős kedvvel járták a tán« tozokat reggeli 4 óráig a fényesen világított, gyönyörű toromben. Mit hozottá vigalom a szent ozélra, azt osak a vég-Bzámadáskor Írhatjuk meg? miután fentebbi czélra még egy vigalom tartatik febr. hava 1-én.
* Febr. hó 15-én, a helybeli izraelita ifjak Bzinto rendeznek egy vigalmatTóth fogadójábanv melyből a jövedelem részben a megyei kórház, részben poditf az izraelita iskola javára fordiltatik. Háziasszonynak Kriszt Jánosnő asszonyság kéretett fol, ki u tisztet «1 is vállalta.
* Gróf Zichy János örököseit illotő 1100 akó neszmélyi bort árvereznek f. évi márczius hó ö-én Adonyban. (A borok 1788, 1802, 1808, 1810, 1811, 1822, 1827, 1884y''1841 és 1846-ík évből valók. Ilyen pínceében tán még meg lohotno a kedvot találni napjainkban is?
* Paoaáról irják nekUnk, hogy ott egy közpénzügyőr magát agyonlőtto ismeretlen okok miatt; továbbá : hogy a jan. hó 16-án Alsó-Hahoton tartott tánozvigalmon a gondos előkészületek daozára öt tánozos és kéttánozosnő mulatta magát Burka Bódi siralmas nótái mellett. Az illető fogadós aztán pár vondégo számára a mulatság holyott — ágyat vettetett! Szomorú farsang biz ez?
* 23-án virradóra, 2—3 óra közt a főutozán levő cs; kir. adóhivatalba betörtök, kiásván a falat s a kézi pénztárból 24 ft o. ó. elraboltak.
* Január hó 23-án délben volt o1 tél folytán a legerősebb hóesés, osak az a kár, hogy nom fagyos földro, hanem Bárba.
t * Megyénkben is megtőrt&nt — mint egyik helységből tudósítanak bonnün-kot — a miGyörbonnomrég; egy iszákos ember 10 itezo borért eladta a bajuszát. Azt hisszük, nem kár értő ugy is — loázott volna idővel!. . .
* A helybeli nemzeti Casino is tervez egy tánozvígalmat a farsang folytán.
t A megyénok ismét két hü fiát vosztettük el legközelebb. Az egyik : Ka-posinérei Mécey József, meghalt Péosett 71 éves korában szélhUdésben. Az alkotmányos életben, sok éven át fáradhatatlan tisztvisolőjo volt a megyénok, s 1848—49-ben 1860—61-bon olső alispánja. A mrisodik Antal Farkas, meghalt Köttsén 70 évpB korában; a múltban szinto egyik tevékenyobb és több éven keresztül buzgó tisztvisolő. Áldás legyon poraik felett.
* Az érdómoB „Pestor Lloyd" egyik újdonság írója némi guny által — s mint
századunk csudáját — omliti azon köz loményünket, hogy F. SegUsdön vadon tunyéazik a g\apotnövény. Ha a t. újdondásznak ez csudának tetszik , vegye magának a fármlságot, ránduljon le rt szerkesztőséghez * megszemlélheti azon tökéletesen kifejlett s vadon tenyészett gumókat, melyek hozzánk boküldettek, s melyeket szerencsénk lesz a legközelebbi megyei gazd. egyleti gyűlésnek bemutatni.
— Gölöncsér J. rablóvezér csakugyan elfogatott. A t. hatóság erélyes intézkedéséért köszönetet koll szavaznunk. A háló mestorileg fonatutt. melybo bele-esett. Az utóbbi oatastrophák utáu ugyan is a haramia főnök, e''vitető magát 200 ft o. értékért Csauádmogyébe, azt hívén : „köd előtte, köd utánna.* Azonban a köd holyett mindenütt a luitóaág szeme kisérte, mint árnyék a testet. — Végro néhány napja hurokra került; egy osanádmegyei tanyáról. Sajnáljuk, hogy a t. hatósági intézkedést n legkisebb részletükig mestorileg kivéve h a „hálószövést" nom közölhetjük. Meg kell azonban emlitonünk azon szomorú tényt, hogy a rablóvezét viselt tetteiben, gi»x-ságaiban megyénk jobbinódú polgárai, helységek olöljáiói vatinak bokoveredvo kik órgnzdáakodtak, h a rnblóo<apatot titkon olőaegíték hajmeresztő tettoikbou. Szomorúan emelünk tollút népünk ily romlottsága felett s megdöbbenve vilijük be : „hogy a fenésedús múlyon el van torjedve a testben, melynoV kivágására a 10-ik század oívilha''i ''jn, növelés és a törvényeknek legnagyobb szigorát . koll felhasználnunk, hogy a nagy test ép részét megmenthessük. A haramia főnök bandája ált következőkből : So-romfai, Vorkóoxi, Sajtos, Vida. Vcrkó-czi — mint tudjuk — pandúrjaink üldözése folytán nem rég agyonlőtto magát ; Sajtost magok löték agyon a haramiák statáriahter a nemeskeí erdőben. Vida kóborol még valahol. Gölöncsér elfogva, Soroniiai pedig bizonyos té-nyok folytán felsőbb helyről kegyelmet nyert. így az egész bunda — egy kivételével — meg van sommisitvo.
* A hírhedt heidolbergi szemorvos Rödor tanár, nehéz műtét következtébe,!
TÁRCZA.
Eyy uívtvleu ét noS-lwii KOlubcn mogJMeni francils ItUilU utiu íutJituiia
R É NYI lt E Z 8 O.
(Kolj-uUi.)
HiJsnönk jnjvó»tókló»oi sokkal Indulnto-sdbbok voltak, eomhogy t<vrtó»ak is loliottok volnál A »»oroncko vagy ezorolom pártját fogUj mort a király li^znssága ép oly hirtolon fóíbo szakadt mint torvbe vótetott. A nem tartó» és »soronoséson megoldott nkucUlyok után ódosobb az öröiu. — Szabadulva látván uia-gát a kisasszony rottegóso tárgyától, a király pedig folytatván mindig ujabbnál ajabbjoloit adni szorolmónek, más oldalról az anya-kl-rálynó is lobotólog óhajtott bocsülós tiuujo-loit adván, nom ismort ogyebot mint holyzoto b^jo» voltát v /..,■•
A« udvarnak Párlsba törtónt visszatóróso Mulatságnál ogyób nom volt, s merőm állítani, hogy az soha som volt vígabb, do Mau-cini kisasszony som ológodottobb. 0 folsógo nom akarván, hogy a vigalmaknak Ily gyorsan vógök szakadjon, mivM az átnlános kodv-bon a kUlönlogojot föltalálni tudta, azt kívánta, hogy mindonik a társaságban sorjában mulasson. K mulatságok molyok-ogyodüll alapja a szorolom vola, táborozások voltak, hol nom tekintve a kedvezőtlen időjárást min-don fényesen sikortllt.
• Megkell vonnom magamtól a kodvet o mulatságokban t&rtóntokot íolrnl, sok Idömbo kerülnes vastag kötotokigveaetne, mindazonáltal nem tartóskodhatom kiomolni egy eso-mónyt, mely eléggó mutatta mennylro udvarias a király, a monnyi alkalma volt ozt ido-jón Unasitnl. Manoinl kisasszony ogvkor ^«o gyorsan haladt ogy fasorban 5 ö folsógo kezát akarván neki nyujttni a szóp ki«a»z-«■ony kardmarkolatának gombja által fölötte könnyedón mogtaszitatott, orro egyként bájos ós szoretetro móltó haraggal kirántja^király
kardját hüvolyóböl s oly modor ós kollommol moly oldggá nom csodálható olvotó. A király száz mog száz szópot mondott 0 folott, inti ólozossó tonni, s nótuán do oly modorban mog-itólnl nom szUntok meg a körttlállók, hogy « királyi folsógónek valóban nem pagy tiszto-lotóro vált. l)u a ki magasban áll, hogy no rá-galmaztatnók ? I Hlro járt, hogy a blbornok húgának a királvlyali orno üsszoköttotós^t ogósz halállal olrojtanl igyokszik; s mondhatni n mily Ugyos ombor volt átalában vóvo ö omineutlája. annyi bajába korOlt ozt olór-nio. Manoinl kisasszony as önhitben ringatta magát, hogy nagy bátyja kövotvóa as udva-ronozok zömót, szlvólyesabb ós halandóbb Iránta mint az olött} do ogy órdekellm szo-mély után mondhatom, hogy mily mórtókben •zorotto öt a király, oly mórtókMn gyülölto a bibornok, áöt a jól értesültek hlttók, hogy az ''udvarnáli mogjolonósót szorotl a király, do azt is tudták mikóp a bibornok ezt ópon nom türhetto.
Csodálatosnak tűnt fel, hogy a blbornok, kl mint mondám, családja omolósóröl gondolkozott, oly határosottan ellene volt annAk ml öt a nagyság magasára omolhotto volna; mert az mtndon látszaton tál vagyon, hogy Manolnlt nüUl votto volna a király, ha a bibornok ollono nem szegUl. Egy oz idöboll jo-los szorzö Írja mlkóp orr* ö eminentiáját az anya királynó határozá, tudatván volo, hogy a király unoka húgát nüdl voszl, öt kótsóg-kivQl magától oltaszitja ezt okvotlen ssám-(lzotóno kövotnó. De a bibornok sokkal eszó-lyosobb volt, som hogy 0 csokóly okoskodás által imgát mogfogiitul ongedto volna, olte-klntvo a látszattól mintha a királyné tokin-tólyo órsotóbon som osolokodott a bibornok ur kivánAta szorint, ki gyAkorta szükségesnek tartá öt sarkalni, több izban szomóro votvón. hogy nom elóggó határozott, • hogy azonnal ollágyulamint a király panaizCtnöve-késznek. Azonban logblzonyosabb ok, moly nek a blbornok inmnrt ellenzóso tulajflonit-ható VaIa, ugy látszik nom az volt, hogy saját érdeke, moly a királyéval kApcsolatos vala, liatározá öt uuokahuga ellen ura szol- j
gálatának órdokóben csolokednl, mit ogyodUl kötolossógo érzoténok indokából soIia som tott volna. TudtA ö jól, hogy sok ós hatalmAs ollonsógei vannak az országban, kik csak alkalmat korosnok vosztóro; nemtóvesstó sze-mo olöl, hogy Condó horozogkl a polgár-há-ború után Hpaiiyolország''ia monokült, losto csak a kodvozö alkalmat megbőszülni magát; sokkal Ugyosobb volt ö, somhogy no tudtA volna mikóp ö fonsógónok*) tokintólyes barát»! vannak Franoziuországba, képcsők le-Vén öt a nép előtt foketóre festeni; 0 nép pedig igon is késs volt már a lázadásra, nyomatva lóvón a tettleg folyamatban levő Spanyol háború által, molynek vógót ópon a királynak a spanyol infaninövoli házasságától romólték; végre olöro látta azt Is, hogy nuin fogna hiányzani h hlr miszerint ö a közjót nagyravágyásának s x>rszágttdvót valamint a királyét is családja omolkedésénok föláldozza.
Több óvok óta hadban álft Franczia- ós Spanyolország egymással. Mindkotton bole fáradtak már, ax utóbbiak Don Antonlo-t küldték Francsiaországl)a a bókokötésro. Amint aSavoy-l herczognővcll házasság torvo mogbukott, — mint már mondtuk, —mludo-uok szoiuoi a Spanyol inf*nsnőro ostok, mort mindazt liivó, hogy oz lonne az egyodüli eszköz a kót hatalom közt folyó hadjáratot be-fojozni ós a kereszténységnek nyugalmit visszaadni.
Manolni kisasszony jól tudta, hogy a szerelőm rendszorint u szomokon át veszi útját a szivhoz, különben is mljolét som vóvón, hogy a király ogy álta|a csak hiróböl ismort horozognőt szorotno, 0 nöízUlóssol nom sokat törődött Amint Azonban a Spanyol infánsnő arczkópo Francziaországba megérkezett azonnal mogváltozott gondolkozás módja, attól tartván, hogy az arczkóp szorolmot Idézhet elő n királyban orcdotljo iránt, ha mindjárt az anya-királyné, a blbornok s több állam-ókok nom kötoloznók is öt a házAaságba mog-ogyozn i.
. ( C''ou li li«roi»(a*V.
Aggodalomba osott ugyan, do nom szűnt remónylonl blzvA szoreiiosójóboii egyrészt, mely hasonlón fonyoggtö balesettől már mog-montette, a a mi egysxor megtörténhetett az boköv-ikezhotik uiásod izbou Is, uiisrásxt podlg ószrovotto, hogy elég Idejn van mig oselokvósro • a király beris ijónok klpuliAtu lására; belátta, hogy 0 házassági torvaj«-vondötől függ, a öttől még jó tova vau a siker; különben mludonbon a királynak olóbbi figyolmévol találkozott, látta h«gy Ö folsógi nom hagy fol vele, annylru hogy uz anya királyné és a bibornok mindon ollouvútó«el tuillett is a maga ntján halad a mind eaolött ugy most Is meglátogatja.
A bibornok ur kit Maucinl kisasszony kalandjai (igyelmosobbó tettek, attól tartott 110 hogy Ilortonsia kisasszony — kit osután Ma-zazlnl asszonyságnak novezondünk, s ki az egyedüli is ctaládjából kit igazán gyöngéden szerotutt — órdoko ollou valamibon rt&szt vegyen, ezórt meghagyá Vonollo asszonynak reá szorosan ügyelni. Ejó assx<inynkk lült-sem akart kötobssógi teljoaitéiébou hánya-nyagolnl, örökösan kórdezgotto minJjnről kit látott a kit tudna szorotni? Síivel azonban szlvo- nom iamoró a szorolmut Venello asszony sem tudott bizonyos itélotot meritnl az adott folelotokUil. Elvógro Muncinl kis-asszony cszélytolensógo, vagy Iia ugy totszik hovosségo, ki azt Akarná hogy ha Ő szorotax ogósz világ szoresson, olhltotó Vouelle asa-szonnyal. mikép &lazaxln asszonyság sxlvó-bon raáakép 6eox mint ajkai nyilatkoznak. Hosszas ideig igyukoxott is Ö ox utóbbitól megtudni ha ninca-e ax udvarban oly férfiú kit másoknál sxivesubben lát.
Mazazin asszonyság megunván 0 tolakodást, azt vaIIó iioki, hogy van biz ott egy fiatal ember, kitynoiu utál, do boszAiikodaók ha a királynál, jobban totwonók nokl. Fölújulva Mazazin asszonyság 0 vallomásától Manoinl a királyhoz siót, önnek megnevezi a fiatal embert, hossz m elbeszélvén Ö felségének mindent, nom levén olőtto külÖnbon is tommi titka.
n''olyt kUv.)
tgy 20 ¿ve» teánynnk, ki vnkon szlllo-tett — níllu vissza Bzcnicvílif^át. A leány mtir üIsohmí tanul h megliiitiJ jelenőt volt, midiin hazatérő suliiéit és testvéreit elíkzttr megpillant.
* líogy mennyire öntikként hü ingnt-Ihij értéko 3—4 év óta, mutatja inon kttrUhiiény, hogy a váró« »«ebb ré»zén t-gy Itií*, melyet ttt évvel czelíítt ötezer ítért adhattak volna cl, 2800 irton kelt cl.
* Drága fiíté«. A gyulafehérvári postamesternő, mig férje a *zomízéd bzo-hákhnn volt, egy csomó rósz papirrnl eleműt; a papírokban 4300 ft bankó égett cl.
INTyllt jpöato.
T. V-nsV : A« utóbb v«|. d W.8II fmtos tArgyra kói-JUk vAlassodal HU a< alAirA» 7 a kUldrmAny t
T, V-nik, Pesten i ''ÍY>bb.»3r i* megemlókeshrtuAk üu rólunk. K.''illiik levelokn U.
II. I''-nak, Vesspréin : Adni fofrjnk-, kórjllk a folyta-lAst is, inw11 auiiAI to» Alibi» marad kttslA''e.
II. Uy-nak, Hsombalholjeii i Kbssünettel vellllk i kérjük lovAhbr» is beeses rAssvAlAt.
K-re 1 ■Rikb helyi Ii l> vau olyan vidulom, Ii''«/ ,3 |>Ar JArJa, >KY fr< (f ur pai''lg ssoló it''ll.* A kedvet nem lebt I sH''ltrtiii, aiilij Ival lllkabb a ss< b.-ll
I*. U-nak I l.erel. t Ii tunk SiAuiodr 11 n« k.k n vA-l«*t I ut"bbl leveled U nap nullvn Jiltt kesttukbe j esArt rlaiaiadAsa.
I(..tf-nak i \t apróbb hlr«k»l mindig istvessn fogadjuk.
IJAohc i ItAgen vArakosuuk önre.
llr-n : N-KaiiistAn i A loirAt utjf/ou liomu. »«ó t nem hisiuAlhatJuk, na uJdousAgl rovatban a.lnalunk holjt s/AmAia — pAr sorbau.
M (ly-uek, IlAesbo i talAn t0bb«*Sr la Ukelne »
M-ha: csak annyit tudunk, hogy a UArdAses munka «.vjtó alalt vau.
II. Uy-nak : Aa Igírctct vArJuk | kArüok Isielekot tö.''ed.
r8*cnicld''. klostanAban rossabb verset ncui kaptunk; a lovelit Alul adluk.
-Hattyú dal*. KAr »olna ÖnArl oly virAgsó korban : In-kAbb temessük «1 a kUideniAnyt, A prósa |An jobb loaa,
A „pantalló vIssontagsAgalt* IgiulUMal adhatjuk.
M. b-nek, KlagenOirt. A vAImi — babAr kAsfln — elment Ön ssAmAra. HaJnAljnk, hogy levelünk — neho-sebbeit nsiu mehet. UscgAny a* ekklAssia, maga harangos a — mestrr.
UNTyirt té>r.#)
Mult év ntolsd havában Kiss Lajos szakjíosi kbzbirtokos ur, fia számára nálam egy öltözet rnhiít rendelt meg azzal, hogy azt midőn készen fog lenni, a kialkudott 60 Írttal o. ó. azonnal kifizc-tcndl.
Az öltözék olkéwslllvén, ogy részről, hogy megrendeld urat szavilra oinlékez-tessem,másrészről a jolenleg mindenhol, telult nálam is uralkodó pénzszűkétől
'') A» fitu rovatban kttilttllck/rt ogyodUl n •aJtóliAtó-t\g liAujr&ban > Állal MrliJtlg. t a • «o r k.
kényszeritvo f. évi január 2-án, miután a megrendelő ur a ruhát ogy pénz nélkül küldött gyalogbérc« által elakarta vitetni} miro is uzóról szdra kövotkező — ugy hiszem — legkovcsebbé som Bértő lovolet íntéztom hozzá:
„Tekintetes Kiss Tajos urnák!
¡SsftkáciibAii.
A mogrondolt ruha k^iz, do a mostani kürültndnyük minit hilolro nőin ftdlm-tok j kórom tollát aa ártó járandó 60 frtot mogkUldení, ón Asonunl a ruhát kitEolgá-lotu. maradok kóas szolgája
Kuhn."
Ezen levelem megrendelő urat annál kövesebbé sérthetto, mert eddigelé ná-lain soha som dolgoztatott; ő azonban szeplőtlen becsületét fentebbi soraim által talán ez életben olőször látja osor-bitva s hihetőleg azért, hogy soraimnak minél további látása őt jobban és jobban no ingoroljo, lovelmet a XIX század vallási türelmének gunyjára a nem akarom mondani a század — dc saját mi-vcltségének és beonület teréni érzékenységének kitüntetésére — alábbi betűről betűre közlött sorokkal megtoldva visz-küldé:
„Egy illeu kócKO« Zaido ki nékem illen levelet mer irni, uetn drtle-mos «rrn ho<jy szerencséltessem uálo dolgoztatni — a ruhát túrosa meg magának — ox dn fiam képes magánok ktllönmb mester emberudl is ruhát esináltotni, ds nem csak 60 frtot kifllzotni, do olyan Zsidrfnak mind Khon ozeresekbUl halotti üngöt is tudna varatni Ki«»s m. k. *)"
'' .í''i J ''■>.■ ■. •
Halottas ing! — Ezerósek! — összefüggésüket osak Kim ur logicája deríthetné fel I —
ő nem félt ok nélkül megsérteni bennem az embert és vallásomat; <—merészsége ellenébe én n közvélemény Ítéletében reménylek elégtételt nyerni. — A tényoket őszintén oommentár nélkül terjesztettem a nyilványoság elé! A közvélemény Ítéljen fölöttünk! Marczali Január 18-án 1865.
Kubsi.
*) Ai rrtdotlt uAlam, bAr kl ba <>»ak curiotumal (a nugteklnlbcti Kuhn.
ÜZLB3TI HÍRNÖK.
\aK) -Kauli»a. Jnn. 30. A* utak járhatni-Unsága miatt a sxállilmányok'' rgóixon meg-sittutuk, olyannyira, hogy gabnnpiacsunk somiul uja> 1» omouidö árnak nőm ilrvond, mi maj«gy*ünk: Hiun .''J frt; r<>*» ií frt;árpa 1 fit ÜU kr i sah 1 frt ll) kr; kukoricán 1 Irt 8:) kr. v
A johh lil''íhnn ornxágos vásárunkra ar.nl-Ütutl árticsikkok kilvotkoxölog kulink: kis-■uhb osnmtigii gyapjú 04 frt''»n sslvoson váio-tolt; anyura tör: ü. m. tohóa- ús marha-h«r iniliiúja Í»H Irton 5 » juh hör párját 2 frt ¥0 klórt n''lig lohclolt eladni. As uj ón ó bor kórdóstárgygyá aom móluiott, do ellonko-KÖlig «» ó »xllva pállnku akója 20 frtórt ko-rostotutt, liánom onnok ttom volt oliidójn.
K n n i » « n I piacai Araki Burgonya luírőjo 0 ft S0 kr. Marbaliu* fontja <G kr. Juhko« rontja 10 kr S r-tA«kai fontja SO kr. Uj daloiina mAaiAja frl — kr
Z»lr fonlja 30 kr. I Aogllut inAiiAj* II A 0 kr. /.«rmlo-1 ni ui Aofja S frt 00 kr. Kcil/4r:l»*l fontja Ú kr. Kii-korlo ta''Uil fon|jA 3 kr. UJ bor ItCíAJo 8 kr. Ó bor llcn''J '' Irt kr. fl lr (tca^J • 10 kr. Billra-pAünka lt<i.''Jo .14 kr. Tdrk%-pAlluka Itciíjo »5 kr Kag/gyu mA«iAJa «% frt. — kr. Önlrtll f»5rygr«grerl/» fonlja AO kr. m.Vr-toll fonlja S''J kr. Hjappiu 1''outJ.t KO kr.
Kajíoavár, jan. hó 20-án. As idi! sicsüó-lyónek, ugy lálulk, allgórjük vógól. Ma k»d c»tí ( langyos tavasai ns|>, holnap már olyan hó esó», a milyet ritkán láttál. Nom la kell mondanom, hogy uasunk a sárhan ; utalnk több helyon — tnindon ráfordított gond mul-lott 1«, majd járatlanok | legalább a teherhordás toklntotóbon. Kovós gabonát is hosnak pinezunkra, s a mit hosnak Is, folyvást nlantl áron kel; som ross idd, sem uohós »»állítás nom lenditonok ns áron. Ily körlümónyok köst könnyön meglőhet órtonl—mórt állnak
¡autót többen a bukás szólón? Üzlot, korcs-kedolom pan^áahan; nomsokárn azon szóp napot la ntagc-ijtlk, hogy isilárdul álló koros kettőink aoni hítelezuok, mert sok pónzük kint hovor hahajthatlanul, s ttk som kapnak hltelbo a kulházaktól. (Inbnn áraink osokóly hullámsáianl így állnak : ilusa 2 ft 00—70 kr. Koza l ft 80-~8D kr. Árpa 1 ft 80—40 kr. Kukorioza 1 rt\ 20—40 kr. Hajdina 1 frt 20—80 kr. V.ab 1 ft 10 — 20 kr. Kgy ül fa ()—7 ft. tiyy mázsa szóna 1 ft. A ssupp |>árja 10 kr. K^y p. m. burgonya 00—70 kr. Kgy nocaotivo mnlaoa 40—80 kr. I''ujka jxlrja 3—5 ftig. Csirko, 80—BO kr. Kgy clat-ab kót mázsás aortós 20 —-81 forint, /.sir Itozójo 40—40 kr. (m. p.) [
lloKlár, jan. hó 25. Nuza 2 ft 70—90 kr. Hoss 2 ft. Kukorlczn, a melyik szóp 1 ft 40 Árpa l ft 40 kr. Zab 1 ft 20 kr. Kuhogyl ó-bor akója 0 — 12 ft.
Slőfok, jan. 27. Tisztelt sxorkftaató ur! A rendkívüli, vagyis rondos rots utak mUtt igon kovós forgalom volt. Ks as oka, bog/ a gabnaár jobU.láhra nom kap. KUmU> rátolok osak holyboH kereskedők álul törtóntok. — 13 us a 2 frt 70—80 kr. Rosa 1 frt 70—80 kr. Árpa 1 frt 20—80 kr. Kukorioza 1 írt 20-25 kr. Zab 1 frt 1 frt 5 kr.
BlómelUkl.
ilcrnl |icuxwrfii!yam Jan. XO.
5"/^ mota|[í[ucs 72.40; nemsotl kölcsön 80.10; bonkróazvónyok 81(5.—hitollntóseti róssvónyok 101.50; eztlst agio 113.501 arany darabja 5.80.
Felelő» azorkesztő: KOBOZ ISTVÁN.
D
El
T É S El
...

. d-8) Árverési hirdetmény.
Öoiaogruifgyn polg. törvAuvné-ki''nek mlul U-lekk8iiyvi hutáiAg-nak rAaaArül küiblrr.* tAl«llk, hogy HArfcSiy Vrrauca íaTaranyl l''ítrr bttl lakáaokuak |Vlt>«r«<*Affa alatt U^Orik I«lvAu JUl lakó* tlloui kil-valeU*« Mfiíi.''''.« ét a JA<1 t:«* t/Au,« UUkjagii^AayvAbrii I. pfj m/icl t íVi «» irt rend-
nkm alatt fogla''t tt bíró lag 000 frt o t. btcsUlt Ingal''anóV JAd k8 t.igUti • iMlyiiiuAn f. ivl f b-ruAr bA 0 napjAnak reggelt 9 órA-JAu — mlut as oliS katAmapon — oUrvwaktnl fognak | a tf-lk Ar-vvrAil Idd, ha nclAn as «laSu revü m< m UIAIkninAk, f. Avl mArtlus U6 0. uapJAuak ruggrll 0 ArAJAra a k''ljUin^i« kllU.rltk, uitl hogy i kk«r f i.iicbb klj <l»lt Ingatlanok a bot »Áron ab''-l 1« eladatni fognak.
As ArverAil Motelek a tSrvíny-mík IrodAJAhan mindenkor magto-kl«lk»tök.
Kr 11 KapoavAiolt januAr h\ 10.u 1M6.
.Homog/.iirgj o tfirrínj sxeke ullll t'' tekkAnyvt h .I «A*.______
''f/m
Árverési hirdetmény.
Homogy mogro polg. t3r»Auy-•a^kAaak, ml ni Ul«kk(li..vl K*t ''»-•Agnak ft» Arol Aaklriá tAtellk, hogy Rxab - J >*»> f eaokoiul lakásnak f«lp< re«»ígo alatt Antal Uyírgy »Anaool lak. • ollenl kSveUlA«»''le-deaAsAro leaAlogolt As a sAmaont k»»»íg 7a»sAinu tal«kjegy,ök9i>y-víb.-n foglal I 5Ü«enkatod tálka bl-»Vllag fit o. A, lendít In-
gatlanok BAmson kou^gbMi a holy-ailuAtt f. 4v f.brüArh''i 18 uap-JAn»k r»gg«U í^írfJAu — mini aa elail hatArnap"« — olArvereatrlnl fi.guak | * tuAaodlk Arvsr^sl IdS, ba n*lAn a* ol»őn ver$ nem UlAI-kosnAk, f. muri. Í8 napjAnak reggeli 9 ArAJAraa helysaluíro kl-tlls> tik, a''sal hogy ekkor f. nucbb kijelölt lorallftttok a beesAron fttM U i UtUtnl foguak.
A» Arv«W*t fa tlUlek a t8rvAoy-s*Ak IrodAJAbau mindenkor mnjW-klnlh«t»k.
Kap^vArolt, J*n. hó 6-n tHU5.
ywMy* ÍOrW nytxéli«, miat t(UUi#nyvi koldult/.
imU (2-8) ürverési hirdetmény.
B>mogymegye polg. törvínymí-k^nek, mint telekkönyvi hal ''Ágnak r^ssArOl kOahlrrA tMetlk. hogy Spleser HAnuiel mocaolAdl lakAfuak f«lpcrc»»i(go alalt T >lh Jómefmo-caolAdl lakás ellent kÜreteUso IV-llesAsAr« loUlogolt t* a MoesoUd kSitAg l>. liAmn te|ekj<igys6kany.. vAben I. 10. As 18. ugy f 108 hr. ss. alatt foglalt blr>Mlag SIA frt u. A. becsült Ingatlanok Mor.solAd krti-r«j[b«n a helysalnAu f. AvI febr. hó 16. napjAnak reggeli 9 órfJAn — mlnt''as el «fi halAruapon — elArve-rrstetnl fognak i a mAsodlk Arve-rAsi idd, ha netAu as elsiln vuvü nem találkoaiiAV, f. AvI mArttus hA Ift. napjAnak reggeli 0 ArAJAra a helysiluAro ktlUselik, atsul hogy ekkor fvnuehb klJelMt Ingatlaiiok a beesAron alAI is eladatni fogunk.
As ArverAsi feltAulek a Wr>''Any-siAk iro<l^jAb»n mindenkor meg-teklnthelbk.
Kait KaposvArolt jan. 6-n 18G5.
Somogymegye tör vAny sséke mint telekkönyvi hutAsAg.
»Mí/(
(2-3)
hirdetmény:
OyOrAk IstvAu hitelesölnek ttss-ssaklvAsftt Somogymrgyo polg. tör-vAuyssAko uilnl l<lckhöny\l hatA-sAg rAsaAröl köshlrr<! títelik, hogy Tftranyi PAternek, Oyör.''k UlvAn ollóul keresetiben a klel^li«1»! yég-rt hxjtAj utAbblnsk a JUl 1.18 t. J könyvben I, alall bejegyseit blrtokAra elrendnltetvAn, as Arié. rAsi fsltAlelek s a klelAgllAsI sor-r.''ud megAHapilAsa IskiutetAböl hl-t.''lvsöknvk Üigy>dAst halAruapul 18ÖA jan. KA 36. napjAnak rexK1''" a órAJa ktlUselik | miro hltelesök axsal hivatnak meg, hogy meg nem
folenAsök eaatAhen a f. nnebbi Ugy». *t«k blrAilag fognak mi-gAllapliu tatai.''
Kg)ssoninlnd felhívatnak n\|nd-atok.kik akljelolt blrtokhos Igényt tartanak, ast a bennebb! hatAridólg ide bejelNiteni siessenek.
KaposvAr deci. hA «0. |8űl.
Homog) megyo tör vAny SsAko mint telekkönyvi hab^sAg.
»IIS/
/1
(2-8) hirdetm ény.
IlArAKAkonyl JAssef hitolesQluek ÖsssehivAsa I Somogy megyo polg. tilrvAiiyssAke inint telekkönyvi hi-tAsAg rAssArOt kUshirrA tAtetlk,hogy Wloiu r Mayomek, h. KAkónyi Já-ssef elleni keresetAben a klelAgl-tAsI vAgielmJtAs utóbbinak « ker-Cltllget IV ft. I j. könyviben BA« hr. a Am As alatt bojegysvlt blrlo-kAia «IrondaltetvAn, aa Arrerisl frl ló lelek s a klellgltisi sorrend megAllspltAsa teklutetAböl hltole-söknok lArgyalási batArnanul f. Avt inarlliis hó 37-ik napjAnak reggeli 0 ArAJa kltUtotikt miro hltolesök assal hivatnak meg, hogy meg nem Jotcnisök csetóbru a fenuebbl flgy-l''ti-k htróllag fognak mrgAllfpIt-tatnl.
Kgystersiiiln.l filhivatunk mlnd-am ik.kik a kijelo''t blrtokhos Iginyt tartanak, ast a fenuebbl halArldölg Ide bejelenteni slersonek.
KaposvAr, Jan. hó 6. 1806.
Hoinogynr gjo törvAnysiAko mint telekkönyvi hatósAg.
t»4l

(2-3)
h i r d m m é n y.
Htonhales Htchard httvKsftlmk BicsehIvAsat Bomogymrgyo polg. lörvAnyssAke mint telekkönyvi hatósAg rAssAröl köshlrró tótelik.hogy Velscr J. C-nek 8tephsits Hlchar.l ellent kercselAboua klelAgltAil vAg-rohajlA« utóbbinak a Ns. l)Adi 6«. ss. t J. könyvílioul — ArondsaAmig brjrgyselt IditokAra elrendoltetvAp, as Arvrrisl feltAlelek s a klelAgltAsl sorrrnd uiegAllapItAsa tekintetAbtíl hltoleiökiiek tArgyalAsl hatArnapul f. Avl mAreiius hó S9. napjAnak io;gcü 9 ÓrAJa kitltsMik| u.irs hi-telesök aisal hivatnak meg, hogy inog nem Ja>enisÖk esstAben a feu-ivebbt Ügyletek bíróilag fognak mrg-Allapltlatui.
Kgyssersmind felhívatnak miud. asok,klk a kijelelt blrtokhos Igóoj t UiUnak, ast a fennebb! halArldóig ido bejelenteni siessenek.
Kaposvár jan. hó A. I80.V
flomogymegye törvéuytiAko mint telekkönyvi hatósAg.
A nagy bajomi i közbirtokosság* haszonbérbe adja :
2 — 3
1-ilr. Helybeli nz ugynove/ott „Fnrka8u-hoz czlmzett nngy fogadót ea pociig kiivetkeztí feltdtekk alatt :
a) Az említett nagy fogadóhoz tartoznak : bor- cb aormdr^s, huavá-gtÍH, ezenkívül 70 holdra menő sziíntófóld óh rét.
Fenntebbi haszonvételek bérbe adatnak f. évi május h<5 4-én, a helyszínén tartandó árverés utján, lBíifi-ik évi jan. 1-töl szállítandó 6 ogymást követő évre.
A kikiáltási ár 1000 forint leond, s az árverezni kívánók a fizetendő haszonbér Vt részét tartoznak bánatpénzül letenni.
Kíudandók még továbbá, ugyan május hó 4-én :
2-or. Az úgynevezett „Czifra korcsma" 300 ft kikiáltási árnál.
3-or. „NTyirfa korcsma" 2f)0 ft. kikiáltási árral.
4-er. „Flórián-féle korcsma14 300 ft kikiáltási árral.
ö-ür. nRózsa korcsma" 150 ft kikiáltási árral.
fi-or. „Sürházi korcsma" 200 ft kikiáltási árral.
MegjogyzondŐ, hogy a 2-ik számtól a G-ik számig kiadandó haszonvételek 3 évre adatnak bérbe 1806-ik év január 1-től, éa egyedül bormé-
rési joggal.
7-er. Különösen kiadatik a pálinka és sormérési jog, ugyan fentebbi határidőtől 3 évre, a kikiáltási ár 800 ft o. é.
8-or. Négy országoft vásár alkalmával a váaárhelyoni bormérési jog 20 frt kikiáltási árral.
Az árverezni szándékozók a részlotes foltételoket minden nap megtekinthetik NT.-Hajómban gróf Fesztotíts Ágoston ur uradalmi Kaasnárjánál.
Wajdita J^Esef kintit, U;>- én nyomda tuttvjdoiiot Nügy-KaniMán.
Nagy-Kanizsa. Negyedik évfolyam.
5. szftm 1865. Februáríus 10-én.
te

Ismeretterjesztő lap
H
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazüiszat, tudomány és művészet köréből. A somogymegyei gazdasági egyesölet hivatalos lapja.
Mcgjolon o lap legalább ogy ivon januar hó 1-töl kozdyo mindon hó 1-ón 10-ón é» 20-án. — Klöfizotósi ár postán szétküldéssel U helybon házhoz hordva ogósz óvro B frt. j íólóvro 8 frt. Nogvod óvro 1 frt 70 kr — Mindon oltffizcttf n tulajdonos kiJlcBÜn könyvtárát az oddigi fonnlálló foltótolok mollott fél áron has»nAlíin\ja. — Nyllttér ogy Petit sorért 10 kr. — Hirdo* téflok hat hasábos l''otlt Borórt 1-ttr 1 kr , 2 or G kr. 03 mindon további bolktatáftért 6 kr. m bólyegdijórt 80 kr. fizetondö. A boiktatási dij u a lan kozolásét illót« mindon tárgy n kiadó hivatalhoz Nagy-Kanizsára 5 a lap Bzollomi tartalmát illotU közloményok podig, ugy mindon lovolok bérmontvo a szorkoszttfséghoz küldendők Kaposvárra.
ÉRTESI T E o.
Zalamegyo gazdasági egylete áljai megszerzett Kachelnmn nyom-tó gdppol a nyilvános próbacsóp-Ma f. é. mártius 0-kán délelőtti 10 órakor Szent Gróthon mlgos gróf Batthyány Zsigmond ur által e cfcólrá felajánlott helyiségben fog megtartatni; — miről a t. gazda küzöueóg özönnel értesíttetik, és zives rószvdtro folkórotik. Zalaogorszog 1866. jan. 30.
Zalamegye gazd. egyleté-ek földmivelési szakosztálya.
I
L
Pest.
— Februir h<5 6-kín. —
V.
A A farsang, mely kezdotben kodv^ olonül a nagyon is Bzegényen Üdvözöl otott, oly téríoglaláaokat t©e»,©Iy nngy ajjal jár, hogy még az országgyUléB összehívásáról szállongó hirok ia csak amúgy gyöngén lltik mog — o tokintot-ben nagyon íh Órzékony — hallidögoin-ket, nz erős dobporgós, trombitaharsogás, ozimbalompongós 8tb. közt.
Ki ugy OBtvdli órákban lópne Pcatro, látva u BÜrgÓBt forgáat; ragyogd világításokat, a mindon oldalról zongő mu-sikát j robogd fogatokat, ékes öltözotc-ot, — azt hinné: hegyen-völgyön la-odalom van, a Magyarország adófizető népo — fizet, do azért mulat 1
Muzsikaszóval gydgyitunk Bobokot L. Muzsikaszónál felojtjük: hogy udva-unk kapufája kidőlt, házunk csurgat, cüszöbünkön Ul a szegénység, földjeink ranyidők ptán vágynak, gabonánkat sivsik eszi. Do nem akarunk szemrehányást tenni. Senkire sem lehet ráparancsolni, hogy edvo ne legyen, vagy ne szomorkodjék; * vórmértók, körülinényok és zsob lm-ározhatnak egyesek folott; a miután )osti vignlmaink nagy része jótékony ¿ólokra fordittatik,® ínég mindig sokan annak, kik mulatva áldoznak a nem nkényt, — ám rázza osörgő sipkáját ajjal a farsang, do van ogy, mit el nem vallgathatuuk fájdalom ós mogdöbbonés jóikul s oz: A fényűzés.
Vannak divatlapjaink, molyok 100— 00 ftos vigalmi ruhákat oly könnyol-mttleg ajánlgatnak, mintha mi nálunk cdoztók volna fel logközolobb ''azt a aolc ranybányát? o Körmöoaben még több olna a kincs, mint California, ÍPeru bátyáiban.
Egyik folöl happl másik folöl -4- jaj! A* családok nyomorát fölöltöztetjük ollóz solyomruhákba... A családapa önyét odavisszUk ragyogni a osillárok ö^..; Váltókon vcBzünkriehány „fran-raanógyost" „keringőt" „csárdást". A feltűnés, totszvágy, Bokszor ogy kézszo-itás, százakba kerül,» midőn elhangzik
a muzsikaszó, lofoszlik a fehór kéztyü, hazamegyllnk a az ablakba könyökölve morfundirozunk a 60 % felett!...
Az egyszerűséget még mindig legyőzi a gőg, önfitogtatás,nagyravágyása 15 — 20 frtoa ruhában bemutatni magát a ví-galmakban, szentségtöréa a divat ój régi szokások ollon!
Pedig hiába!
Elmultak nálunk a?on idők,midőn20 Bzomet hozott a búzakalász s a gazda sokszor nom is votott,liánom csak rászántotta földjét a kihullt magra, igy is ológ tormett.
Többé móg Fraknó vidóko sem arany-okóvel szánt, sőt faokóvel is nehezen keresi a — rézpénzt!
Elmúlt az az idő, midőn Magyarország földje zsirt termett, az etfő között tej hullt, u fákról zsomlyo ós kalács; több volt a méz óh édesség, mint most a „kosorü cseppek" ...
Elpusztult az „eldorádó" keritéso, a a paradicsomba beszökött a nyomor, b?.o-gónyöóg b hol az angyal lángpallosával
«»»out lcoJduo na alamiiil-
nát....
Többé nem 184G-ot irunk, midőn az ablakon dobálták bo a pénzt, hanem lö65-öt, midőn még a vorojtéknok sinos jutalma.
Fennt ós alant Bzegénysóg, nyomor, küzdelem!
Az ősi birtok idogon kézen, vagy — úszik....
Az óvok mostohábbak arra, hogy ujat szorozzllnk.....
Leggyökeresebb magyar családiunk pusztulnak anyagilag^; s lm a föld — c biztos alap — kirántatik lábunk alól, ológ-o a hazaszorotot maga arra ia, hogy osudákat tegyUnk; do csak arra ia,hogy hivatásunknak móltólag megfeleljünk ?
Kiütött a csőd, s a jámbor adós fény-mázos csizmában vigalmaz.
Az omoletben dáridó, a földszint loi)e-osétolvék az ajtók.
Haszonbérben a puszta, mely sohasem körül többé kózro vissza b tulajdonosa Ihllssolből rendol csipkét, Párizsból ruhát Londonból oxipőt!...
A pinczóből egy akó bort 2 fton ár-voroznok, b egy szál kamólia ogy arany...
A „ vigadó "-ban pozsgő; otthon intő-czédula az adóért.
Monasztorli boltját futjuk a rótok és szántóföldök holyott.
60 mórtföldro ia elmegyünk egy vi-galomórt, otthon juh és marhavész.
Gázlángok mollott foledjük azt a lángot, melynek a család anyagi jólótóro b boldogságáért kollono ógnio. Fónybon nom látjuk az éjszakát, molyben ezorók tapogatnak, vozérkóz után vágynak.
Miro vozot ez!
Ám vigalmazzon, mulasson,kit anyagilag njcgáldott a sora; jól teszi, ha hazafiúi kötélyeinok olegot tévő, az örömnek is szedi rózsáit.
Do midőn azokat látjuk ma ragyogni kik holnap mózoa zsidó kegyét hajhász-szák; kiknok fojo folott összecsaptak a habok; kik adóság.on szoroznok fényt,
kedVet, örömet, — ez megdöbbont, b méltán kérdjük ; miro vezetV
Visszavonulás ott, hol a szigorú kö-rülményok parancsolják.
Inkább félrevond a harangot, mint álmadni a vészbon.
Takarékosság, egyszerűség a nohéz napokban; olynn két orény, melynek főbb uraink is büszkék lohotnok.
Ezt BUgja maga a kor; a józanész s nz önmngunk iránti kötelesség.
Türelmesek logyünk a nélkülözésben.
¡Valahányszor a lapok hasábjain anyagi helyzetünk, legkivált lm pénzviszonyaink mdrUl nuk tol, távólról bcíu akarva az ottan felsoroltak valóságát kétségbe vonni, de nem titk^''Í^U".-,hogy lclkoin mélyében minden!.^; -.odorod a gondolat: 1» ogy korszakunk a kölcsön korszaka, magyarán mondva a z c 1-dú ó b o d á h k o r »*/. a k a, mort egy v©-roüJbinilkíÍHt Játum bőrövödvo, napiólo-Mlnkbe,liogy pénzt, olcsó kölcsön pénzt kt.H31 előteremtenünk. Adja Iston, hogy sojtílmcmbo csalódjak, do o voros fonál kero8 Uül Bzövődik más gondolkozásunk, tottllnk, szóval egész Oótünkön, font a magasban ugy, mint logalantabb. — Meglőhet azt a korszak hozza«nagával , s leond most esz oladósod,ás, mint volt hajdan a vándorlás, ökíijog, lovn-ginsság, vallás korszakai. — En azonban mint magyar földtulnj ionc , azon föhibirtokosaink évdokébo . • L nyíltan kimondom reánk hasznosabb volnu, miután az olcsó pénz (*■>( í^uánk nézvo igen rolátió) előtr lemté''-"'';^; tŐ<. Ilink fltgg, ha az antv. ?ftj> í^jábjáti anyagi viszonyaink folonúltéséy^ ^aolosó pénz,nem az olcsó kölcsön,hanémanólkü-lözéa, még anját mogoröltotÓBUnkkol is, a k öl oá ön pénz nélkülözése ta-nácsoltatnók; megjuondouí miért:
A pénz yagyis kölosön hogy olosó vagy drága légvár nékU&K, részbo nom is tőlünk, hanom uz csoményoktől f.''gg, osak egyet omlitek : ha tormónyeinknek jó ára vagyon, az aj tolőtoremtoni segélő tőke 8 százalékká ; ''osóbb, som mint a 4 százalékos, midö''i ommiá.aBincs tor-mókoinknok, mirít jelonbon ezen állitá-Bom 18G2 Ón ¿865 eléggó igazolja. Majd fölöslegessé válik, feloniliteni,hogy kölcsönnel, torholvo a aok, birtokot, azonnal börzo értékké válik; igenis csak egy kis után gondolat koll: ha például bár olosó kölosönnol, ki 1862-bonoladósitá birtoka ogy hatodát, már jolon 1865-ik óvbon midőn a pénz esetleg annyira mogeeU-kült, hogy az akkor 800 tton olkolt l/4 úrbéri telokért alig admik 300 ftot, nom ''/«-da van eladósitva Itokának, do osak-nom folo óakölesöno >-^bja mog nyomba birtoka árát, akarva, l . <m akarva börzo, ós keroskedésboli p''Siufolyama ezorint koll gondolnia ericko folöl, mort már földórtóko s igy vagyona fól gyoplő-azála hitolezője kezébe vagyon. — Hát móg iía azt megfon-
toljuk, hogy nálunk földbirtokosoknál, a kölcsön pénz osak markolat nélküli óIob kés, igaz Ugyo.son lobot vólo működni, do minket földbirtokosokat hamar mogmeoz, mort nom forgatható, mint iparofl, vagy kerosko. dőnél nálunk nincs nyele. Folte-Bzom 1862-ben Bzáinitott egy birtokos, hogy évi jövodolmo tized részévol vigan fizeti kölosöuo kamatját, a tőke noha arányba, vagy talán a mostoha óv miatt még kovoi bb jövcdolmozést oszközlo 1865-bo, mégis fogadom, mogfolozi jö-vodolmét kamatokra. Nom olmóletből, de tapasztalatból mondom hangsúlyozva loginkább kisbirtokosainkhoz.
Do nem ozélom kesorllsvgot itt ismételgetni, ozéloni má8,ugyanÍB azon olvet figyelmóbo hozni nz illető lapoknak, hogy daczolva mindegy a korszakkal a vóres fonál mindenkor,bármi pénz-viszony folemlitósónól, u türéa ós nélkülözés logyon, mort a nólkülözóshoz c<uik akarat s kitartás kuli, holott az olosó-tőkék elötoremtÓBÓh*« sok, Igen sok, olyfélo is, miről szóllaui nom lohot különösen tohotség. — A nélkülözéa megtartja földünk, mi nélkül számunkra ninca üdv, —do ki azt hiszi, a válság rövid idejű leond ók csak a jolonbo, a jolonnok-ól, annak falra borsót hánytam; annak ki megakar érteni rövidon ezt mondom: oaak no logyünk tü rolni o 11 o n o k a nélkülözésben, földbirtokaink montvo loond-nők. GAÁL ALAJOS.
I
Hirek és eaemények.
A A polgári egylet fobruár 2-án tartá meg alapító ünnopót; a társas ebédnél nyolozvanan voitak jelen « mindamellett, hogy Tóth Józsof bérlő ur minden lehótőt olkövotott, hogy n t. vondógoka iegpontotiabb szolgálat,úlotoa étkekbon részosüljonok és kedvők szerint kiológit-tosBonok, mégis az elmúlt évekkel hasonlítva nagyon is élctnélkUli volt ez Unnopóly; szőllő-gazdáink versenyeztek jó poraikkal, hogy a diszos vendég körön minél díszesebb öröm kedély özönöljön végig, do hasztalan; —voltak folkÖ8fcön,tésok, azokat a múlt óvokéível nom lehot hasonlatba tonnllnk; — gyanítjuk polgáraink jó kedvők szunyadá-sát! Esto víg tánozkoszoru gylllt öszze, 200-nál fölül nyomult a válogatott «ép közönség a szUk és roskadozó épület falai közé, a kik is a hajnalt üdvözölve hagyák oda a szűk, do mégis oly ottho-niasságot nyújtó rozgő tormecskóket.
f Vida Lajos saját, ugy gye rmokéi éa unokája Katalin, férjezett Himon Gyulánó a önnek leánykája Mathíld -r-ugy szintén Gizolla, Magdolna ós Erzsé-bot novóben koseredott szivvol tudatja foledhotlon neje, illotőleganyjok ÓBÖrog anyjoknak szülotott Viosz Kuneguudá-nak folyó évi január hó 30-án délutáni 2 órakor életének 47-ik évében tüdő-'' vészbon történt gyászos k¡multát. t
A boldogul.tnak liült tetemei fobruár hó 2-án délutáni 2^órakor tótottett a
gelsei köíö* sírkertbe az ölök nyugalom helyére. — Az engesztelő szent mise-áldozat e hó 2í-énOolsén tartHtik meg. Béko hamvaira!
v •
A A dalárda által rendozett álarczOs. tánozvigalom nagy dísszel, de úgyszólván álozások nélkül tartatott meg ; a.vidék minden résziből jöttek mulatni vágyó vendégek; a torem fénycsőn világítva, a karzat látványokkal diszítve, hol ¡8 a középen egy nugy Bolond Miska prosi-diált. •— Hölgyeink a pazar fénytől tündököltek; a sok drága kövekkol ellátott ékszer csillogott és villámként dzórta a szikrákat. Jelenleg is mint máskor a diszes magyar öltöny, mi a test szépségét és kellemét annyira kiomeli, a nöi koszo; Aban igen gyér volt; fájdalommal kell tapasztalnunk, hogy az olo-into annyira kedvelt Bzép magyar viselőt, melyet dicső őseinktől öröklénk, jo-lenleg újból az enyészet fátyolába burkoltan kell, ki tudja hol én kiken fellel-nllnk. — A rendezők állítása »zerint nem lehetett álaroz öltöny kölcsönzőt ido nyerni, pedig utí költségül 60 ft volt ajánlva, ez okozta volna azt, hogy oly kovés álarozo* volt, s özek is minden éloz nélkül; de mindamellett, hogy a tavalyinál sokkal szobb fény lengto kö-rlll az egészot, ez amazt mégis meg sem közelité, hibáztak az élozes, csintalan, egy kevéssé gúnyolódó éscxipkodö álar-ozosok, kik többeket mogkaozagtat''a''c, kíváncsivá tettek és sok elrejtett titkot fölfedeitek, mindez elmaradása r.agy feszültséget okozott; — a vigalom sike-rlllt, s körülbelől GOO-an vettek részt Ixnno. A zeno is megfelelt a várakozásnak.
Valóban egy kissé unalmassá válik folyton és folyton a rosz utak létéről panaszkodni, do mit tegyünk, ha napról napra javulás helyett csak rosz-szabbulást látni, ebből kiindulva nem mulaszthatok olegy esetet közhírré tenni: A műit n: pókban halálosét következtéből) egy közeli vidékről nyugodt uri fogattal szándékoztak Kanizsára hajtatni, a végtísztelethez kívántató eszközük megvásárlása végett, de midőn a fogat a loirhatlan nyaktörő, minden figyolmet kikerült béosi utozába érko-zék az egyik fél öl mélységű gödör-
ből a másikba zuhant ugy annyira, hogy a lovak törés, szaggatás követkoz- , tében elgyengülten mogálltak u tovább nem mozdultak; a koosít az ut középen ott kellő hagyni és gyalog a városba sétálni a kívántakat megvásárolni. — Mit írjunk ily rendetlenségről?ha—Isten őrizzen — o rongyalott piszok utozába, hol az a temérdek szalmás gunyhó áll, tüz támadna, hogy lehetne oda fecskendőt vagy vizet szállítani? hiába panasz-kodánk, hiába kérénk, nem basznál semmit, ép ugy hangzanak, vagy jobban mondva vesznok ol a kérő szavak, mint a falra hányt borsó szemek. A haladás itt ólomlábon fut.— Had zengjon erről alább néhány sorunk:
A kl Nagy-Kanizsán
Tipor agyagot Torhea annak utja,
Nuiii haliul nagyot Lattan mogy,jiiogál vn,
Mindenfoló nóí, Van-o még ogy biztos boly, Mort sülyodni kóss.
Dicső vagy Kanizsa,
Minő ritkaság, Sima fónybon úszni Minő boldogság. - - Vclonczónck méltó, Vntólytárta vagy, Ctakhogy ott a tongor Itt a tnoctár nagy. V
Amott bárka diiztik,
Itt bagaria, OH a pravo gyilkol,
Itt...........
Ott a viabon fürdik Kolő, nyugvó nap, Mivel itt a tárban, Mindig foltot knp.
Do az idö foga,
Mindent fblomóir.t, »S hajdankori fónyed, Mindinkább elvóáz. Morl lia ogy pár napig
Eged iioni borul, Porfollitík köszöntőnek, Látliatárldrul.
Knpodvúr.
=» Ftíiaptín 0 mdltósrfga tormeiben o hó 5-én kedélyes zártkörű vigalom volt, molynok óráit fllszorezto azon— itt valóban ritka — meglopotés, hogy a mog-hivottak nagy részoálozában jelent meg.
Magunk som tudjuk, hogy az álar-
ezos hölgyök izlésteljes szép öltözékét ,emoljük-o ki, vagy az általános víg kedélyt, mely átlongto az éj óráit? . /
Itt az egyének találgatásában megzavart a vörös osokrokba svoúett, négy egyforma fekoto selyemruha degantiája; vti ogy szép, sugár alak égszín kékben, moly álczávalugv, mint áleza nélkül az est fényét emolé.
Emilt gazdagon ékitott rózsaszín sel-lyom suhogott melletted, mely nehezebb volt tán, mint lengő úrnője . . . Amott egy szép gyöngyös fő, andalusiából; nem {adtad, jolleínzotc» öltözékét bámuld e, vogy könnyű <— szép tánozát.
Erre a ílóravilág gyermekei szórták a virágot, mintha csak arczokról szedték volna; arra a nődominók alól szellőm és kedv szikrázott feléd, a ragyogó kedélyű olasz porleányal.
Arra egy originálisán öltözött kéményseprő, német orvos higanyszerü mozdulataival; a harl.tquinok onörgő-zörgő futkozása; a osemegeárus bőko-zllségo; a korral daozoló tüz és vérről; a kis fiutal szerb feltűnő öltőzéko, könyü társalgásával; aozukorból való kertész-legénybe stb. Btb. kötötték lo figyólmedot
A meglopotés csak fokozódott, midőn az álarozok lovétettok, s * titkok fátyla alól egy-egy jó ismorős bontakozott ki b ugrott bele a tánozba, moly jó és általános kedv rfiellott reggeli három óráig tartott. V ''
Éjfélkor a nagy toromben 60 teri-tékro gazdag vacsora, mely a vígalmat adóknak ép ugy bőkezűsége, mint mog-előző szive8 vondégszorotctéről tott ta-n UBágot.
Általában mogjegyezhotjük: hogy 3 év óta a főispáni termek mintegy tanyái lottok a szives fogadás, vendégszeretet és fénynok, molyok a farsang időjén ép ugy mint az évek más szakában bőke-züleg árasztattak minden jolcnlcvőro rend, rung és valláskülömbség nélkül. S tán nem csalódunk, ha oz áldozatok és olőzékonységben a megyekormányzónak azon határozott akaratját látjuk: vajha párt és véloménykülömbség nélkül mindönkit összohozhatna ogy gyu-pontba, politikai ugy, mint közügyi to-kintotbon ogy akarattal szolgálni a ha-
zát » eszközölni az annyira óhajtott ki-békülést az oszlályok minden rétegében a megyének szellemi és anyagi felvirágoztatására.
* A gymnasium költségeinek fedezésére febr. 1-én tartott második vigalom a megyo palotájában , jobban ütött ki, mint az első, a menyibon, többen vettok benne részt. Majdnem reggelig tartott a táncz; s a mi mig a vígalom után is jó kedvet ad, azon tudat: hogy a két vigalom 5—600 frt o. é. jövedelmezett e Bzcnt czélra.
* Tóth János fogadós is ad két polgári vígalmat, 8 és 22-én.
* Már láttunk kinyílt ibolyát. Most olyan idők járnak,hogy januárban kint nyiliknz ibolya, jttniusban pedig elfagynak a rózsák bent a kertokben.
* Mult számunkban emiitett aton újdonság, mintha Boromfai,Gölöncsér bandájából, kegyelmet kapott volna, nem valÓBul; ő is együtt ül fogva méltó társával s várja ítéletét
* A BzékvároBi takarékpénztárban, megnyitása óta (junius 7. 1864.) január hó utoljáig 181,748 frt kr. o. é. volt a forgalom.
* A nemzetiCssino vigalmaohó 22-én loend a „Korona" fogadóban.
— Tudomásul. A kaposvári k. elemi főtanodában az 1864—6-ik isk. óv l-ső folébon leendő tan-virsgálatok következőleg fognak megtartatni: február 15. és 17-én a Hittanból minden fi-és leányosztályban. A többi tantárgyakból padig 18-án az l-ső flosztályban, 20-án ft 2-ban 2 lén, a 8-ban 22én,a4-ben 28-án az l-ső és 24-én a 2-ik leány osztályban, 2ö-én az érdomsorozut fog nyilvánosan felolvastatni. — Miről az illető szülők és tanügy barátok tisztelettol értesíttet-nok. Kaposvár, február 6-kán 1865. Czompa György, helyettes jegyző.
* A székvárosi nemzeti Casino kövot-kező lapokat rendelt meg ez év folytán:
„Pesti Napló." „Hon." „Pesti Hir-nök." „öüriföny." „Vasárnapi luság." „Koszorú." „Zala-Somogyi Közlöny." „Bécsi Hiradó." „Üstökös." „Füles Bagoly." „Bolond Miska." „P. Lloyd." „W. Lloyd." „Wanderer." „Neue F. Presso." „Loípozigcr HlustrirteZ." „Figaro." „Buda-posti Szemle."
T Á R C Z A.
Nagy hangverseny.
(Mouítro Concert)
Kaposvárott.
Előadatván kövotkező czimll nagy opera, mely alig két év, alatt világhírre vergődött, s a föld teko minden színpadján alélt lelkesedéssel bitmultatik:
„NINCSEN PÉNZ"
Drámai—nagy opera 5 felvonásban. 2^enéjét szerzé: Szükség Szorváoz. az európai nevesebb zoneegylotok lovo-lodző tagja ¡az irlandí „éhonhalási Clubb" Lord Mayorja.
Szövegét irta: Nyomor Pongráoz, a „koldusáig" „rongyban járunk" — „Universalis orida" ozimü hírhedt regények írója.
A kart igazgatta: Koplaló Bonifáoz, a szűkölködő egyletek, Comiték, magánosok által, ez alkalomra ido küldött zenekarnagy.
Miután az egész székváros köa>" nségo, körül belől 5000 lélok vett részt o hangversenyben, — nem is kell gcndolni, hogy tán Tóth János íogadój'' V- ment végbe. Ez parány; v& ^nnyi «¿áotehut-«égnek.. eg ér/- .-áros.
í)e ha minden l&ífc játszott, a város pedig minpad volt, — kérdik önök: kikből állt hát a nézőpublikum?
Oh, ez megfordult világ uraim és hölgyeim 1
.Külföldön, p. o. a londoni, párizsi agy ipannükiállitások alkalmával többször adtak ityen monstre Conocrtekot,
8—4000 ember is működött bonne, kü-lönbfélo hangszerrel.
Nálunk azonban most kezd honosulni; királyi és mezővárosok, sőt o/ész megyék lépnek fel egyszerre ^ dúdolni, szomorú durból, s a miután nézőközönség ninos, — mert minden ember játszik, — az idő megáll röpülésébon és maga a néma bámuló, ránozba szedett homlokkal.
I)e térjünk a hangversenyre.
Első szakasz:
„Nagy a városi toher." RéBZt vett bonne minden házi urvháziasszony, házi gyerek és leány — fagóttal, s oly menydörgő hangon, közös erő éo erős mellel fúták hangszórókat, hogy maga az idö — ez egyedüli kritikus — végítéletet kiáltott.
Különösen tetszett kövotkezöquartett: Akkora a fundusom, Hogy egyszerro beiszom. S midőn összo számolok, Rajta árendás vagyok.
öt ezer egyénből álló kar mennydörögte ez utolsó sort: „rajta árondás vagyok''.
Bár nyilt téren volt az eladás, izzadt minden homlok, u a »zömökből köny csorgott. Hordoztak hüsitő italokat a „reménység kutjából;" „nem — birjuk — ozitrom," „boloveszünk — eper" és „pongrót — málna fagylaltokat," Kényszer Flóris leghíresebb czukrásztól, — mind hiába! a forróság fullasztó volt, s már az első felvonás alatt több ájulás történt, molyokro sikertolenül használtak hideg vizet, mosuszt az orvosok, a betegek nom oszméltok. Egörosök ellon egyetlen gyógyszer a kapós bank (ó)
lapdaos, moly azonban az itteni gyógy- • szertárakban nom kapható, még reoipo mollett som í..
Míg a felvonás utáni szünet volt, élénk társalgás folyt mindén oldalról; bókt/k, kézbeszoritások, zsobkondő röpitések, bi avók, melyekre fol kollott húzni a függönyt joléül: hogy a fagótisták jól mű-ködtek.
Második szakasz:
„Sok a peres, egy sem fizot." A Classious zenemű egyik legszebb melódiája o szakaszban fordul olő. Klári-néton előadta minden székvárosi és pro-vineziális ügyvéd allegro; az Ügyvéd-segédek kis bráosán kisérvo, mig a nagy dobot verték hozzá.
Minden klarinétos egy-ogy kiképzott művész, ki nom csak a darab szellemét jól felfogta, liánom oly mehanikus, hogy maga Liszt is megbámulná.
A fizetési nagy jolonot, mely jolmezőt osoportozatokkal, görögtűz mollett adatott, nagyon totszett a szemnek, hanem senkit mog nom inditott. A szakasz másadik fölében előforduló indulót azonban, mely igy kezdődik: „ingyen dolgozunk"— harsogó éljen követte; zonéjo olragadó, s tulemoli az ombort a földön. Szövege is genio tollából került; olég logyen belőlo mutatványul o pár sor:
„Mindig megy az instantia, Do kevés a kvétántia t Ha polgár jő, avvagy ur, Egy ^parulát oda szúr, Ez a honorárium, Cinna-rá-ra-dum"...
Itt aztán volt koszoruuső; bravohar-sogás; botosörtetés! mindon peresfél
főjével- biozozontett, s nem osak a főbb klarinétosokát hívták ki, hanem mig a nagy dobot''vorő Írnokokat is.
Az ogésü^szinházban kissé dorllltebb kedély, annál szomorúbb a rzinpadon.
Harmadik szakasz:
„Ninos bevétel jön a Crida"— A zeno mindenhatóságát lélek sziv, kedélyre, korunkban Rossinin és Mayer-boercn kivül igy még senki be nernjri-zonyitotta.
Már a kezdetnél,midőn öt divatárusnő — mint primadonna — kilépett a deszkaszálra s elkezdte a legmagasabb alt hangon:
„Kalap, szalag, főkötő, Fejdisz, kendők én ozípő, Mind olmásznak hitelbe, Egy krajezár sinos a zsebbe." —• Ugy vaui igázok vanl Halljuk tovább! Bravó! Bravó! helyeslések voltak hallhatók, 8 a kitűnő hangú énekesnők annyi babért arattak^hogy o zöldséggel min-donfélo téli dÍBzitést elláthattak.
Mindjárt erro következett ogy tonor ária, a legerősebb mellű és hangú boltosoktól, mintegy variálva a fentebbi strófát:
„Czukor, kávé mandula,
Aprószőllő, bors, g> at''a,
Olaj, borok, liptai,
Hengerliszt és gőzmalmi,
Köleskása, riskása,
Megy tőlünk Contózásra,
Így bukunk mi rakásra"----
Csizmadiák, ozipészek, kovács, bognár, aranyműves (í fogadósokból álló, válogatott Chorus ismételte az utolsó sort:
„Igy bukunk mi rakásra."
A soló brugót összo-víssza koszornz-ták ; jiitusójÁt pedig, ki ihletődött hangjával in fegitett a huroknak, felemeltek s tenyereken tartva fennt a légben kellett ismételnie a jót kivitt dalt, mig közkívánatra az égés* birtokos osztály rá-kezdto mennydörgő hangon:
„Egy kabátban leszünk öten, Ezernyolozszáz hatvanötben."
Bár esti nyoloz óra volt, doegyszcrro szokatlan világosság áradt el mindenfelé: visszajött a napnz égro, nézni a szegény-Béget diadalában...
Elkezdett esni kint az eső: sirtak a felhők az omberek sorsán!...
Erősön menydörpött: közbe szólt az ég, hogy ez igy tovább nem mehotf...
A ntonydörgés és esőt fénye» szivárvány váltá fel, melynek ragyogó ivein isteni szavak szálltak loaföldro: „megjutalmazlak benneteket."
Egyszerre térdre omlott a közönség s felimádkozott:
,J u ta1 ijí\in mog bonn II n k o t1!
Ez nagyszerű jelenet volt. Varázsfény ömlött el légen, mezon — a bizalom varázsfényo: hogy uz Isten jelen van és lát mindent!
5-ik szakasz:
„Mi lesz belőlünk?"
A. költő — habár fényesebb szemekkel néz is, mint egyéb halandó — itt a jövő tekintetében oly kérdést vetett fel, nielyro ritka bölcs felolhotuo meg?
8 miután tökéletes megoldása ninoso szakaszban,a darab folytán összehnlmo* zott csomóknak, — n müvet aesthetikai szempontból azért non» tarthatjuk bo-végzettnek, miiegésznek az összehalmo-zott sok szép ária daozára sem.
Minden osztályból /öregesen tódulnak a színpadra,s kérdik: mi lesz bolőlUnk?
A birtokos osztály Uros zxákokat, üres tárezakat dobói a légbe!
Az ügyvédi kar a negyedik bírósághoz, a legfelsőbb törvényszékhez apelál — ** *ffbe.fJf ___
A gazdutiazti knr a kerílésen kfvltl sír, a földtulajdonosok meg belől!... Mig a Helga « egyéb külföldi bankok képviselői — mint résztvevő nézők — fátyolt és viawgyortyákat osztogatnak a# vég-tisztOHség tételnél.
A koreskedők, moslercmberek, ipnro-sok egy nagy koporsót kisérnek könyes
•zömökkel,melyrec« vanirva: „Hitel". Meghalt anno 1860-ben.
Végro minden osztály cgyeaül a nag y 1 arban. b lelket rázó hangon énekli ® végáriát.
„Lég, viz, föld átváltozott; Túl tavaszt, nyár ő*zt hozott. A merre lép«», változás. Ég és földön pusztulás! Háromszor szántsd a földet. Még sem torom eleget; 8 minden egy sxem búzára, Száját busz ember tátja. Mennyi volt hajdan a\hó, Annyi most a bolt oonMí 8 mint mezőn a vadvirág Ugy teiem az adóssitg. Adj vigaszt oh latenünk: Ugyan mi losz belőlünk ?... Az ur, a ki gazdt»g vult. Anyagiing rég'' megholt!... Haszonbérbe a jóaztig, 8 megetto az adóiig. Gyalog megy, ki hintón járt; A ki birt két — három várt, Más kegyéből éldegél, Szive fáj és nem roméi!... Adj vigaszt oh IstonUnk. Ugyan mi lesz belőlünk ?... Szabó, suaztor drágán varr; Ki aratott, mo»t kapar! 8 még ím alig élhet mug. Sziv, gyomor, zsob — mind beleg... Dootor, mérnök és ügyvéd, Ingyért gyógyit, mér <* védd! A tudomány nem ken) ér, A diploma mit sein ér!... , Fennt s alant szegényedünk, Ugyan mi losz belőlünk?...
Volt elég bravó! taps. Kihívták a zeneszerzőt, karnagyot h miro a hangverseny elmúlt olyan árvíz támadt akfi-zönttég környéből, hogy a reménység ily feliratú omnibuHzán meneklllheténki „Országgyűlés." R.
Irodalom.

•Nanoloon J ii 11 u s 0 n o s a r j afobr. végo felé egyszerre néjry nyelven fog mrgjo-lenni: franciául, némotdl nugolnl és olaszul. A mU három kUtotru torjod, mindegyik 40 — 60 Ívnyi, mihoz mó^ »0 lapból álló földirati abroszjárul. A „Magyar 8ajtóM »*orlntanagy-érdektt munka március hóban Ráth klór kiadásában magyarul Is meg fog Jelorni.
.TöbboD.* A WkepontokAl, ugy mint fogalmaiva vannak, ml U alálrjok. Tehát bákeaaíg kBiflttllnk.
1). O/ii*k '' Ilecica »oral.l vettak ; alSflusUuxl Jan. W. l-ji.i i 4 *Wk«r mrgwjllottnk fit érrv| foga<»<l ddvBilettlnket.
„IWka jár.* Btxony jár ám, mi^JJ wludeu U|it«n, nyomon.
„Homogy leg««ehh virága.* Ile). nehix eat elmondani ott, hol »nnyl tok axip virág van !
A .bí!hlrályr.!>t" — ha a fueíng folytán hely leaa •xámára, kiadjuk. Ax álom axip, bár axtán a valii la kOvetné.
„Kgy hía a gárdából.* Sxeretniiik, ha meglátogatna bennünket írója.
P. O-nak : Mind a kát exip levelei kaptuk \ a>ueg-lepoUat n«m U koll mondanunk. A kénláiei mfivel akaratod fierlnt bánunk.
NyUt tér/)
A napokban benyitok egyik nagyobb fogadónk kávéházába, a mit hallok? A polgártársaktól rágalmazni a polgártárst; azok
*) Aa ex«n rovatban kSxIBIUkért egyedül • »ajlihvtá-
aág Irányában vállal felelBsiget a • i o r k.
tíZLElTI H
egyikét, kinók mindoncactro aoknt köszön-hot Kaposvár.
Ugy lútoui. hogy aljainknak''» ráülöm épon ugy örökségo, mint a csüd, bttkáa, adó* tág és hitelhiány. A nyelv él.isobh, minta kard, s jobban üt, mint a kéz, Mo»t a 24 fontosak helyolt szavakkal lődöznok; csakhogy sok ombor szájábar. n szó nom ágyúgolyó, hnnoni cseresnyomrig; ez az egy sxorunoso 1
Tohát halljuk a szép szót;
Donr.er várnai polgár megbukott; sonkl nom kreditiros nokij olnyelto nz ndóság; nom lehet neki adni egy fakri\josárt som stb. stb.
Kaen jó omborck (aknrám mondani assso-nyok) folodik, hogy ez emlitolt polgár egyik logszorgAlmcaabb ombore a várusnnk; ki ójt nsppalá tessj s nem csnk mnga érdekében fárad, liánom másokat is fulmontett tftbb kol-lometlenség alól.
Feledik, hogy ozon ombor egy ogéss kis városrésst ópitett, moly áltnl a város nyert legtöbből, mert 20,000 fira monö épitkozésoi közt néhány hét nlatt nkkorA kaszárnyát omolt, mindoa^ittlovö katonaság bem o
I R 3NT ö K.
tanyáz, s ar, ogyosok f.;lvannak mentvo a ssállásr.lás terhe.alól.
FaUdik » i>yel*kía«k, h^gv ha «dóságot csinált is a f.iot neveset, do van is mLro ; mert üö --»XXK) fi t értéke csak van, melyből kttnnyon fuethot minden csőd, és bukás nélkttl, ha tuult szorgalma meg non ▼olna ia.
Mindezeket feledik a rágalmazók.
Do ast meg mások nem felédhetik, hogy épou o rágalmazók küst olyanok Is vhitnak kik a rágnlmazottnak tartóinak. Más hitelét akarják azok ingatni, kiknok magoknak sincs hitele.
Kzorencso az azonhi n, hogy as elssórt szavak nem golyók, csuk cseresznyemag ; szerencse, hogy sok nvclvröl a mint leperegnek a szAvak, nzomial hi.tolökt''t vesztik s köddé válnak) hu a aok oUxórt »zó inlnil kö volna, azegény Dounert már rég cltnmetlék volna, vagy bolÖlo egy ujvánirc|szt éuithetne.
Tohát csak olüre Idos szájlifiseiiu í a kávéház fUstjébeu aszalt tunyaság soha som riaszthatja meg a szorgalmat.
Kgy jó barát.
Nem is koll mondanom, mikép o jo-lenet — hol a drámai oseloltvény márv erősen fejlődik — szomorú hatást szült minden rétegébon a közönségnek s magok a szoroplők is annyira, átérezték a darab szellemét, hogy egyremásra könnyeztek.
Kis i^ünet után uj változással a szin-
6ad ogttik sarkán megjelenik két bar-ély legény, s fuvolával, gitarro kiséret mellett érzolgŐ hangon előadják következő magyar rhapsodiát, az 1 frt bankjegyhez:
Képeddel alszom el, Képeddel ébredők, Ál», mondhatatlan az, Mit érted szenvedek."
E duet ábránd futamokkal kezdődik, a utóbb súgóvá válik, do az olvadozásra Ítész tő hanghullám közt is világosan ki lehetett venni a themát, az alapszint: hogy ninoson 1 frtos.
A jól exequalt dallamrészt közfelkiáltás kisérte: „Ninosen 1 frtos. Ninosen 1 frtos." Mig lehetett látni a nagy színpad hátterében, messze, mintegy ködburkolatban , a mint a szappanyosok, ropozetermolŐk, olajUtők a petróleum források mollett koseregtok 8 énekelték a régi zsoltár módjára: Hogy a petróleum forráxoknál t.ltllnk, Ott mi nagy siralomban keseregtünk. A nagy bAnak és bánatnak miatta, Hogy a petróleum
Üzletünk és mesterségünk megnyomta.
Ez ária Után az asszonyok és gyerme-kok kezdték magokat fUgofalovélbo öltöztetni s következő gyáaz induló mol-lott vonultak ki a paradicsomból:
„Ninos itt maradandó szállás."
E felvonásban életbo vágó jelenetei, meglepő fordulatai, elérzékenyitő dal-részei annyira meghatották a nézőkét hogy a bámulás közt elfelejtettük tapsolni.
4-ik szakasz:
„Már váltóra Bem kapunk." A drámai caolokvdny foköiafosan s önmagához következetesen halad, emelkedik.
Ugy tllnt fol előttünk, hogy az operának o dallamos részo csak „átirat" az „adóslovelok" ozimü másik dalművéből Sz kség zeneszorző urnák.
E szakaszban kíválólag a hegedűk
3\ryiit posta.
P. O-nak i Várjuk válaxxodat; a máat la.
T. r-OAk 1 A t»l«H Írttá, »gy ItKtUk | • UbvV •ionnal meg voltak rendalv* | tehát nem a ml hibánk. Ka aokálg várakoxtaa» leveledre.
8-nak, I''oxxonyhan : Hxlveaen látjuk Ont | c«ak ml-uál tsbbaxfir.
PeaU lerele«8nknek ? ?
B-nek, Peiten : Kagpr Waí aoral káaSn jDttok kexttnkba i aionnal a nyomdába kOldtflk) a magán leválr* U lntáxkedtönk. .llogy állnak a vélemányek» t Krr« magán Uvélben váUaxolank.
Labanesnak i MU a kíaedelem oka T
8. K-nak i A alrvenet neui haaxuálhatjuk ; különben la txebb torok Illetik 81. .
K -l-nek t Hogy adhatnánk ki 1 ö ilysn atrdfát ■
.Sxebb angyal a fttldUn nálad rúg nem volt I
Épen Ily axíp volt Uatvárod. >ri megholt.
Ha jól násxül, mig a napoaAa van folt,
llQt<k° l«h«t benned Paat-I''ilia ia Bolt."
Kanlaaaberklnek l A levil megkáaiá | a Jövffro tán t<er(<ne«i>ebbek letiSnk.
ttf-nek i Igen I Sn aaámára la nyitva áll a „nyílt-tár.* Erre aeuklnek alnoa privilégiumai a beküldött sorok megfeleljenek as Irodalom miltóaágának. melyet soka tem sxabad xxam elSl tiveaxtentlnkj a axer-keaxtfl csak a sxjtáhatdiág Irányábán felelői értök.
Mohátara i Könönettel vettük.
N»ny-Kaol«B», fobr. 9. Mindamellett,hogy as agió csökkont, s a nyors termény ára oly alaotáll a külföld plaozaira soqtmi, do hazai piacsalnkon nagyon is éaarovehetA lenyomást gyakorolt, utaink rosszak,asaállitás nagyon b^jos, az itteni termény kevés, mégia ezok ára 6—10 krig szállt loiobb mérőnként: Buza
Ífrt 00 kr.—8 frt. Itozs 1 frt 00 kr.—2 frt. rpa 1 frt 60-60 kr. Kukoricza 1 frt 7&~-80 kr. Bab tarka 2 frt 80 kr. Fehér 3 frt 80 kr mérftje de alig oladhat^.
Kaniasalplaeal áraki Burgonya miröje 0 ft 80 kr. Marhahua fontja ''6 kr. Juhhus fontja 10 kr.Str-tithna foutjn »0 kr. UJ ssalonna miasija 28 frt — kr Zilr fontja SS k>. I.ánglüxt má.aája 11 ft 0 kr. Zxemle-liaat máaaája 8 frt 00 kr. KenyárlUxt fon^a 6 kr. Ku-korlciallut fontja 3 kr. UJ bor Itcxije 8 kr. Ó bor
működtek, itt-ott zongora kiséret me!-lett. De, hogy o szakasz is megtegye kellő hatását, b a Colossalis fölszerelés minél távolabb vidékekre röpítse a siralmas hangokat, -r- földbirtokosaink mind bejöttek s a nagy brugókkal működtek. * -
Kár, hogy a brugó hangok a városi pianókat elnyomták, melyet még az is zavart, hogy a páholyokban néhány ^váltóllzér és gyapjnkcroskedö tobákol-ván, erősen elkezdtek prüsszögni, s mormogni : „ninosen hitel" — „ninosen Credit".
Egy magán brugó ária volt, mely tul-orős baszus hangja, s a hurok rendkívüli vibrátiójánál fogva, méltó, hogy ido jegyeztessék :
„ 1847-ben,
Az ablakon csak kinéztem, Ingyent adott falu, város; Maga kínált a korcsmáros. Merro ü«t sarkantyúm pengett, Boltos s hitelező intott: „Tessék magállni egy szóra, 8 csak ugy hullt rám a banknóta." Ingyért dolgozott a szabó. Nom volt adó, nem volt I''atkó! S nem osak nem tudtuk mi a folt, Ruha s élet solyeinből volt; Oh, de most már nem így járja! Hitelező, boltos, üzér, Az adósát exequálja. Innen-onnan ablak, ajtón Alig lehet már kinézni Mert azonnal ránk kiálltják : Bepörlöm, tessék fizetni. Utozán kijár, mint vakmerő, Lépten nyomon hiteloző. 8 birtokosnak, árendásnak, öazdatisztnok s polgárnrignak A hány darab volt birkája, Annyi darab Ezres most adósága ! 1 liuhánk, ház s hitelünk rongyos, Ha volna mindegyünk drótos, Elég volna bedrótozni, E sok lyukat befohoMiiiJI.. A ki ur volt hajdanában, Négy lovon járt szép osézában, — Csóza, négy ló adóságba'', La a birtok árendába. Ezer nyolozszáz negyvenhétbe'', Lakzi, névnap egymást érle! Ezornyolozszáz hatvan ötben Egy kabátban leszllnk öten!!
Iteaije 16 kr. Sör ltcaiji 10 kr. 8*llv»-)>ál!nkA lu.ijo 81 kr. TSrk&ly-pálluka itexije ü kr Kagygyu tniaaáj* S5 frt. — kr. Öntött fagygyugyrrtya fontja 40 kr. mártott fontja SS kr. Sxappan fontja 10 kr.
Kaposvár, Febr. hó 7-én. Bár n ködös, esős idöutáu fagy kövotkosett, hideg éjszaki »zéllol, s igy az utak keményedtek a hetivásáron még Is alig nébányembor lézengett. Agabnairak mivel sem javultak, múlt számban! tudósításunk óta piaciunkon | s az uradalraakbanl nagyobb előadások is a ritkaságok közé tartoznak. Kövér sertvés folytonosan található hetivásárainkon, s as őszhez képest nyomottabb áron vásároltatik a zsír ára, ennok daczára som sUlyod; még mindig 44—50 kron mérik itezéjét. Baromfi, tojás, tej és zöldséggel eléggé elvagyunk
látva n vidékről, do meg is adjuk az árát} nom hisszük, hogy l''eston drágábban fizetnék az éli;lini ezikkoket. (tn. p.)
Veszprém, fobr, 6. A legpompásabb tél van: meglehetős nagy hó, jó szán ut, csak hozzáillő hideg is volna; do oa a legnagyobb baja a szánkózni szorotöknok, r.jort rendoson naponkint délután luoa-t>oca langy idő áll bt a igy ninos tiszta idöro kilátás. Köd quantum satis, harapni lohetno, van is olég beteg. Jó, hogy az Időjárásról lőhetett valamit Írnom, mort panaszon kivül ugyan köveset tudnék másról. IparUzlotűnk pang, csak soká re tartson, mort tudom, lesznok ismét rendre bukások; bálosoink mogolégesznok i\ fcuváU csccso-bccsékkcl, nom igen kell uj kesztyű ath. stb. Minden nap több ház kapuján látjuk:
-----__
« 1 ad a t i k. Az adó |m»<1Ik ismét folebb ens«!'' kod eif, ha jól tudom, foriuti nkint néhány — talán 6 — kraiczárral. — Mai és mult betl váaáiuukts eddigioknól sokksl silányabbak voltuk. Az árak nom váltustak, mlndon olcsó, kilátás podig ha tan Is, vérmes reményeink épen nom lohotnek. r, I.
Oérai péiizárfulyaiu feUr. 0.
t>"/o wotillquea 72.40; nomaeti köloaőn * 79.36; bankrész vények 802. — hitelintézeti részvények 181.80; ezflst aglo 112.26; arany
darabja G.3G.
Felelős azerkoMztŐ: KOBOZ ISTVÁN.
XX
R
33
El
T
3É3
£3
»ki

1—3
Hirdetmény.
Jlár.ll r»p Jó»»;f hlUleiöiuok fciichlváial öonioffy u\tgy« pol*. Mrvényiiék« mtnl IrlekkÖnyvi hn-trémről kö.btir.1 tJt-uV, h<.«y Hárdl l''»p >''er«nein«k, llárdi T«p J.Wf ell.nl kereiet^ben » kl«U-glUil y¿ft^)u^U^ ulibhln»* a k. mhto 11». (i. I.J. kKnvvben 1. 4i t »UH t>oJ*gyiMi klrtolAi» flfíi«-UilMván, «» áivorx''ll fulfc''t-''lck • « kUl''gIOai »orrenil nie-rfálliiiltái» teklnt.t{bOI Mteloiiiknrk UrRX»-lAil h«tAin*)iiil 1805. ivi mártlui hA 0-lk n*|>JAu«k rc(rgrv ll y órája kltlliillk i miro hltelo ük «»;»! hivatnak nt«f(. hofrjr ura noui Jtleni-•Sk eietíben a feneobi ligyloDk tir<Hta£ fognak uiegálla]>itlalnl.
ftgyueriminil felhívatnak mini • tok, kik • kijelel t blrt-kbo. ijín» I Úrimnak, *>t a fennebbl határ.''dolg Ido bejelenteni ikne/iek.
Kapoivár Jan. hó 6 An 1885.
Pomogymeiry Wrvínynóko mint tclekkünyvi batóiáR.
SÍI/ ''i
tíi
(1-3)
Árverési hirdetmény.
Fomojcymegyo polg. törvínyiié-kinrk, mint telekkönyvi hat lájf-rA»»Ai8l kiiiliIrrJ télotlk, hogy Kon Ven Jel lilgelvArl lakóinak feipe-rtiüga alatt Ilertha Mátyái ul-getrári lakói elleni követeli»» f«d«iA»Aro leiálogolt A« a 8ai-golvári k;l.iág »30. ii. telokjegy-lilköny víben A f 1 rJAi AS8. hr. »<■ alatt foglalt i* bíróilag A000 ft o. A. bcciUl! Ingatlanok 8<ig«tvAr k8i-• tg ben a holyulnóu folyó óvl martiul hónap l-«3 napjának reggeli 0 óráján — mint ai rU9 batárna-pon olArvereit'' tnl fognak ; a máiodlk árveróil idtt, ha nctAn at eliün vevö nem lalilkooiAk, 180.1. april hA t - «ií napJAuak reggeli 0 óráján» a helyirlnóro klrUetik, anal hogy ekkor founebb kijelölt lugatlauok a beviár >ii alól lf eladatni fognak.
A> árvon''ii filtótelck a Wrvóny-• iiAk Irodájában mindenkor megto-
klnthotók.
Kapoivárott j«u. hó 88-n 1805. Keniogyniegye Itfriónyitóko mint telokkKnyW hat<ilg.

IC»
(1-8) ÁHVERtíSI
hirdetmény.
Somogymegyo polg. tiJrvóny-• lékAnek , mint telekktlayvi hat >-•Ágnak rínóröl köahlrró Ufotlk, hogy liamner Ijn. ölvöjl lak inak felperefiAgo nlal» Fábián Sándor Btvtlll Iak6» elleni kdvetelíao fc-deiAii''ro leiálogolt A» a Siabii kOiifg BDtlik ulmn telakjegyatl-konyvAbon I negyed telki bíróilag 1000 frt — kr. o. ¿.''Wi''JH Ingat-laual SiabA* k8xit(gben a hety-
•xlnín f. i''v mait. hó 1 napJAnak reggeli U órAJAn — mint n« el»8 lutArnapou — olArvere«tetnl fognak; n inAiolIk Arveri''»! Idd, ha netin «» cli ln vevö noui talAlko*-nAk, f. A»l njirll h\ 1 napJAuak reggeli 0 órVJAra a hclyiilnóro kl-tU<otlk , axal hogy ekkor fennebb klj«18lt Ingatlanok a bft»Aroii alól la eladatni fognak.
Aa ArrerAti feltAtolek a tUrvixAk IroiI^JAban mindenkor megtekinthetők.
Kelt KapotvArott j«n. 5. t805 ft^ntogymegyn t8rv«»Akc mint t«leh.k3nyri liatótAg.
"/i»w (1-3
Árverési HIRDETMÉNY.
Boinogy megye polgAr. tSvvíny-»»AkAnok, mint telekWnyvl h»tó-
•Agnak rA»»Ar«l k8»blrrA tAUUk, hogy ltoliner Ojrörgy biAncil lakóinak felpcrotiAgo alatt Uralder AdAin baAnqil lak.''» elleni kttve-telAio fodcxAiAro leiAlogolt A« a UogolaaAneiI k8i»óg 67141 »»Amu t elek Jegy »fikónyviíben foglaH , A» bíróilag JÖOO ft. o. A, b?c»Ult io-gatlanok UiAncx köiiAgbon a h«ly-•ilnAn f. Av april hó 110 napjinak rcggíll 0 órAJAn — mint ai oliö hatirnapon — clArrercitetnl fognak l n tnitodik ArrerAil Id8, ln netAn a« cliön rorö nem talAlkoi-nAk, f. Avi mAJui hó S9. napJAnak reggeli 0 orAJAra a holyi luAre kl-. illietik) anal hogy okkor fcn«bb kijelölt Ingatlanok a bcciAron alól ll eladatni fognak.
A« ArrorA«! feltAtelek a lörrAny-»»Ak IrodAJAban mindenkor megtekinthetők.
KapotvArott Január 10. 1808.
Somogy inegyo törvAuyixóko mint telekkönyvi hatóiAf.
t.V|
1«)
(1-3
Árverési hirdetmény.
tíouiogy megy« polg. tőrvAnyiiA-kónek. mint telekkönyvi hatóiAr-nak rA»xAi9l köihlrrA títetlk, hogy Jakab JAuoi KadarkutI lakóinak folporeoógo alatt Jakit SAudor Jó»«af «tvAndl lakói ellőni kövo-tolAio fcdeiAiAro loiAlogolt Ai as 1» tv Andi köxiAg 09. iiAmu tolok-JegyittkönyvAben I. 1—11 rdltiut alatt foglalt Ai bíróilag 1310 ft.oA. beciUlt ingatlanok IitvAndl köi-lAgben a holyiilnAu f. Av mArtiui hó 1. napJAnak reggoll 0 órfJAn — uilnt «1 el«9 hatAruapon — olAr-vereiUtnl fognak j a mAtodlk Ar-verAll td8, ha netAn ai eliön vevö nem UUIkoinAk, f. Avi aprít hó t-i8 napjának reggeli 0 órAIAra a hclynlnAro kitUietik , a»»al hogy ekkor fenibb kijelalt ingatlauok a beciAron alól 1» eladatni fognak.
A» ArverAil feltAtelek a törrAuy-nAk iródAJAban mindenkor megtekinthetők. Kapo.v.rott JannAr 19 180».
Somogy megye törvAnynAko mint telekkönyvi hatóiAg.
árverési hirdetmény.
Somogymegyo polg. tArvAnynA-kínok mint telekkönyvi h-tó»Ag-nak rAnArÖl köihlrrA tétetik, hogy RArköiy Ferenci Ai Taranyl I''Ater bUi lakótoknak felperMa''go alatt OyörAk íitvAn J.VIi lak''a elleni kö-vetelAie fedeiAi^ro 6é » J.Vl könAg 138. atimu telekJegyiiíkönyvAben I. rgy negyed t>lkl Ai l— 8 rond-luAni alatt fogla''t A) biri Ug «00 frt o A. bellit ingatlanok Jid köit.''gben a helyniuAn f. Avi f b-ruir hó 0. napJAnak reggeli 0 órA-JAu — mint eliO hatAruapon — elArver.''itetnl fognak ; a Ü-lk Ar-verAii idd, ha netán at eliön vovO nem talAlkoauAk, f. Ati mArtlni hó 0. napJAuak reggeli 0 i''rAJAra a htlyiiinAre kitUietik, anal hogy <kkor fennebb klj >l»:t Ingafanok a beciAron abd ii eladatni fognak.
A a ArverAil feltAtelek a tÖrvAny aiAk IrodAJAbau mlud-nkor megtekinthetők.
K< lt KapóivAtoll JauuAr hl 10-n 1806.
Homogymeg^ e törvAnynAko mint telekkönyvi h .t »Ag.
''^/.n ~ (8-»)
árverési hirdetmény.
Romojjr ra.gyo polg. ti''lrróny-
• »AkAuek, mint t-l. kkíuyvi ható-«lg nak rAnArbl öiblrró tAtetik, hogy Hiabó Jó*l< f ciokciul lakóinak folpf reeeAf - alatt Autjl tiyörgy
• Ami ml laki» elleni kUvetelói-» fe-d«xA«Are leiAlogoll A« a lAmionl könAg 78 nAinu tolrkJejyiökOny-% Ab; n foglat 1.9 tlieuhatod te''.ko bl-tólUg iiAgyitii frt o. é. bcciült Ingatlanok SAmioa k^iii Vbon'' a hely-nlnAn f. Av fubriArhó S8 napjának reggeli 0 óráján — mint aa eliO határnapon — elárvereitetul fognak | a máiodlk ArverAil idö, ha netán ai eliOn vevö nem talál-koinAk, f. Avi mart. 88 napJAnak reggelt 0 óráját» a helyiilnAra kl-t(l»*tlk, aiaal hogy ekkor ftnnabb kijelölt ingatlanok a b«eiáron alól U cladttul fognak.
A* íJrverAil íell''telek a tOrvAny. nA.kJr>dáJában mindenkor megto-klótok.
Kapnivárott, Jau. M 0-n 180&.
ÍJomo<jyme<iy« tVrv4nyuik*, mint (tlekköívjvi halátdy.
4,1,/.o, (3-3)
árverési hirdetmény.
Somogymegyo polg. tÖrvAnyuA-kt''nek, mint telekkBnyvI hat''iág-nak rAiaAröl kSthlrrA tAtetik hogc Spleier Sámuel mociolAdi lakóinak lolporeiiíge alatt Tólh Jóiief mo-cioládl lakói ollenl kOvetelóio fc-deiAlAro loiAlogolt Aa a MoetolAd kSaióg IS. itAmu tvlckjegyiököny-vAben I. 10. Ai 18. ugy f 8(38 hr. ii. alatt fugUlt bíróilag 210 ftt o. A. beciiltt lujatlanok Moeiolád köi-»Agben a helviiliiAn f. Avi fehr. hó ^16. napjának reggeli 0 óráján — mint ai eliü hattrnapou — elárvereitetul fognak i a máiodlk ArverAil idd, ha netáu ai eliiin vovU nem találkoxiiAk, f. Avi mártiui hó 16. Hajijának reggoll 0 órájára a helynlnAro kitUietik, anal hogy ekkor fennebb kijelölt Ingatlauok a beciáron al I 1» eladatni fognak.
Ai árverA»l feltAtelek a tilrvAny-iiók Irodájában miudenkor uieg-teklnthelök. 4
Kelt KapoivAroll Jan. 8-n 1808.
Somogy inexyo titr vén \ »».''''ko mint telekkönyvi httóaág.

.0» (3-3)
nf h 0£tm£nk
^ Oyörík NtvAn htteleiOlnek öi>. ItehlvAial Somogyiuegyo|''olg. tör* vAnynAko mint tilekkönyvi hat\-lág rAiaAröl köihlrrA tetetik, hogy Tarán<1 l''Atcrnek, Uyörók litván ellent kereietAben aklelAgllAii vAg-rehajtái utótibln.tk n J\dl 188 n. t. J. könyvben I. ntolt bejegyaelt blrtokAr* elroudoltotvón, aa ArverAil feltAtelek • a klelAgitAil .orrul megállapitáia toklntetóbol 1.1-t<leaöknek t\rgy«láil határnapul 1806 Jan. hó 86. napjának reggeli 9 órája kitUietik | mlro hiteleink aaial hlvati\ak meg, hogy meg nem JelenAiök eielóben a fibnebbl Ugy. letek bíróilag fognak mcgillapit-tatnii
Kgviierimlnd felhívatnak mind-aiok.kik akijelelt blrtokboa IgAnyt tartanak, aata bennebbi határidőig Ido bejelenteni alciieuek.
Kapoivár d ea hó 80. 1801.
Homogyinegye tÖrvAnyliAkeutlnt telekkönyvi hatóiág.
k"7:
(3-3)
hirdetm ény.
HáróKákonyl Jóaief hlteleiöinek Vfiarbivá.a I Soiii ''gym^gya polg. törvAnyiaóke mint telekkönyvi hl-tóiág rAnAröl köihlrrA ti te tik, hogy Wlemr Mayemek, b. Kákonyi.Jóiief elleni kereietAb<mi a klelAgU tAll vAgrclutjtái utóbbiunk a ker-ciellget 10 ii. t. J könyvébon 880 hr. « ám Ai a''nlt bejegyielt birtokára elr-''ll.lolt.tvAn, ai ArverAil feltAtelek • a klvlAgitAii iorréiul megállipltála tekintetéből hitele-löknek tárgyaláil határnauul f. Avi mariiul hó 87-lk napjának reggoll 0 érála killiaetiki mlro hlteleiök aiaal hivatnak mfg, hogy meg nem
ÍetenAiök eictAbín a fennebbl Ugy-jt k bíróilag fogunk megállapít-tntnl.
Kgyneriinlnd.fi Ihlvatnak ml mini >k,kik a kljelo''t blrtokho» igAnyt tartanak, aat a fennebbi h&tárldölg Ido b jelenlunl »le>»ouek.
Kapoivár, jan. hó 6. 1806.
Somogyinfgyo tiirvAnyiióke mint tilekkönyvi hatói''ig.


(3-3)
hirdetmény.
Stephaie. Klelmrd hlteloiÖlnek Hinciilváaat Somogymegyo polg. törvényiaéko lulnt telekkönyvi hatóiág rAnAröl köahlrrA tAtetlk,hi/fy Velier J. C-nek Stephalti lllchard ellőni kercietébíii n klelAgllAil vAg-rehajtái utóbbinak A Kl. l)édl 08. ii. t. j. könyvAben t_Arondiiáu>lg bej.-gylett blrtikár.x elreridoltetvAn, ai árverAil feltótelek i a klelégilAil ■orrnid iuegAllapItAia teklntctAböl hit^leiőkuek tárgyalá«l határnapul I''. Avi mároilua h> 89. napjinak roggeü 9 órAJn kitUa«llki miro hl-telexök aianl hivatnak m^p, hogy meg nem Jo''enéiök r leiében n fen-tteblit ti(jyletek bfrvlln^ lofft''iA-mcg-illaplttatnl.
Kgyiaerimind felhívatnak mind-aaok,kik a kijelelt blrtokboa Igényt tartanak, nit a fennebbl hatArldöl;{ Ide bejelenteni nleiienek.
Kapoivár jan. hó A. 1808.
flomogymegyc törvényiaéke mint telokkönyvi hatóiág.
A hagy bajomi 1 közbirtokosság haszon-3_3 bérbe a^ja:
1-íir. Helybeli nz ugynovozett „Fnrkasu-hoz czimzett nagy fogadót óh pedig küvotkezfl feltételek alatt :
a) Az. említett nagy fogatlóhoz tartoznak : bor- ds aermtírds, huavá-gii.s, ezenkivdl 70 holdra menti szántóföld da rdt.
Fonntebbi harionvdtolek bdrbe adatnak f. dvi május hó 4-dn, a holy-Hzindn tartandó ár^ords utjiín, 186G-ik dvi jan. 1-től simítandó G ogymitst küvotti dvro.
A kikitiltiisi áv 1000 forint leond, s az árverezni kivánók a fizotendö haszonbér V* rdsz<5t tartoznak bíinatponzlll letonni.
Kiadandók m''dg tovdbbá, ugyan május hó 4-dn :
2-or. Az úgynevezett „Czifra korcsma" 300 ft kikiáltási árnál.
,''}-or. „Nyírfa korcsma" 230 ft. kikiáltási árral.
4-er. „Flórián-fdle korcsma" 300 ft kikiáltási árral.
5-ür. „Llózsa korcsma" 150 ft kikiáltási árral.
(J-or. „Sörházi korcsma" 200 ft kikiáltási árral.
t- .
Megjegyzendő, hogy a 2-ik számtól a G-ik számig kiadandó haszon-vdtolek 3 dvro adatnak bérbe 1800-ik dv január 1-ttil, ds egyedül bormd-rdsi joggal.
7-cr. Különösen kiadatik a pálinka ds sermdrdsi jog, ugyan fentobbi liatáHdWtöl 3 dvro, a kikiáltási ár 80.0 ft o. d.
8-or, Ndgy országos vásár alkalmával a vásárholyoni bormdrdsi jog 20 frt kikiáltási árral.
Az árvorezni szánddkozók a részletes fcltdtuleket minden nap ^ptogto-kinthotik N.-I3ajomban gróf Fesztetits Ágoston ur uradalmi Iíasznárjánál.
WAJDITS JÓZSEF
könyvnyomdájának nagyobbiiása
Nagy - Kanizsán.
Alólirt bátorkodik a nagyérdemű közönséggel tudatni, hogy 1802. óv óta folyamatban levő könyvnyomdáját, melyből eddi# is több mü került a nyilt körökbe; jelenleg bolszervezetót nagyobbitá és ügyes magyar személyzettel bövitó. — Késznek nyilatkozik, minden e szakmában vágó munkákat, de még a legnagyobb müvek kiálliüisát is átvenni és pontosan a lehető legjutányosabb árért te\jesiteni. Különös ügyelem fordíttatott a farsangi táncz- vagy egyéb mulatság! meghívásokra, tánozrendekre, étlapokra, látogató jegyekre és falragaszokra, stb.
Továbbá ibsletében minden községi jegyzői nyomtatványok, posta-, vasúti-, fuvar szállító levelek, ügyvédi meghatalmazások, kötelezvények, váltók, vegyes nagyságú számlák, kereskedelmi-, ipar-gazdasági irodákba megkívántató vonalozott és anélküli könyvek bel-, külföldi és st\ját gyárából nagy választékban mindenkor olcsó áron kaphatók és vidéki megrendelések postán gyorsan h pontosan teljesíttetnek.
Kegyes megbízásokat kérve kész tisztolettel _
WAJDITS JÓZSBF
könyvnyomda tul^jdouo«.
'' i Wi\jdit» JöiBof kiadd, Up- és nyomda tulajdonos Nngy-Kanitsán. ,
''Niigy-Kanizsa. Negyedik évfolyam.
G. szám 1865. Febnulriiis 20-án.
-somo
Ismeretterjesztő lap
a
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet koréból.
A somogyinegyei gazdasági egyesület hivatalos lapja.

Megjelon o lap logalább ogy ivonjanuar hó 1-töl kozdvo mindon hó 1-ón 10-én ós 20-án. — ElöBzdtósi ár postán szétküldéssol és holybon házhoz liordva egész évro B frt. | félóvro 8 frt.
évro 1 frt 70 kr — Mindon előfizető a tulajdonos kölcsön könyvtárát az eddigi fonntálló foltétolok mollott fél áron használhatja. — Nyilttér egy l''etit sorért 10 kr. — Hírdo-tésok hat lm»ábos Potit sorért l-ör 7* kr , 2 •or 0 kr. és mindon további beiktatásért 5 kr. b liSlycgdyért 80 kr. fizetondö. A beiktatási dlj h a lap kezelését illotö mindon tárgy u Tuadó hivatalhoz Nagy-Kanizsára 5 a lap Bzollomi tartalmát illotö közlomónyok pedig, ugy mindon lovolok bérmontvo a szorkesztösóghoz küldondök Kaposvárra.
Vidéki gazdasági egyleteink teendője.
A központi országos gazdasági egye-tfIllet, ha bár hazánk legkitűnőbb gazdáit száujitja is tagjai kőié, a ezoket a közjóra irányzott legszentebb akarat lelkesíti — gazdászatunk gyakorlati torén csak akkor hathat igazán áldólag, ha minden cgyos megyében niogalakut a fiók gazdasági egyesület, s ezok vele ogy organikus benső, szerves összeköttetésben lövő, ugyanazon ozélra mllködő egészet kópozendimek.
jól tudom, hogy mindon hasonlat sántit, s omno simiío eBt dissimilo . . . de aligha tévedek, ha a központi gazd. egyesületet a vidékiek nélklll oly emberhez hasonlítom, kinek fője helyén van, gyöngyörll olvokot állit fol, do nom alkalmathatja, nom testosithoti meg azokat, mort közei és lábai: a kivitől eszközei hiányzanak.
A központi egylet a vidékiektől nyori azon gazdászati, állat tonyéaautéui, közgazdászai ntb.r»<lfttoknt,melyok sukordd« működéséhez nélkülüzhotleiiek, s molye-ket osak is a vidéki egyletek gyűjthetnek össze skűldhotnek be hibátlan pontosa ággal.
A központi gazd. egylet által felállított átalános gazdászati elvekot, a vidékiek hézik át b vitatják meg ujből, ezek határozzák mog, alkalmazhatók-o azok, n hu ikon, mikép alkalmazhatók vi-dékjöküti, az elveknek a gyakorlati élet mezejéro''való átvitolo, buzdítás, lelkosí-tés, jutalmazás s az egyleti tagoknak jó példával elömenéso általi elterjosztéso az Ő teendőjük.
A vidéki egylotok forrásaiból mcrití a központi gaz. ogylet valódi életerőjét, azt a szent erőt, moly az egész ország gazdasági viszonyaira áldón kiható köz-hasznú munkásaágban nyilatkozik.
Ez az oka, hogy a vidéki g&td. egyo-sületek eszméjét osak hamar mogpon-dittotésök után szont lelkosodéssol karolt« felanemzet, h mikor a közélet toro különben is zárva volt olőtto, tömogesen aiotott n gazdászati tórro, hogy ott <5rtó-kositse szent erőit, « ezok nyilatkozatában mutassa ki, hogy él, hogy erojoosak zsibbasztva — nom pedig törve volt.
A gazdászat toréni olőhaladás közvot-lonlll ugyan anyagi, do közvotvo szello-mi orejét is növeli nemzetünknek az anyagilag és szellemileg orős nemzet előtt, előbb vagy utóbb mindon munkatér nyitva fog állani.
A gazdasági egyletek arra hivatvák, hogy az olőro haladott gazdászat olveinek a gyakorlati élotbo loondő átvitolo által, tegyék jövodolmozőbbé a gazdászat ogyos ágait, kevosbitsék a művelés költségeit., n&tyoljék a tormolŐ erőt, élénkítsék a szorgalmat, mutassák ki a gaz-dáazatrp'' nyomasztólag nehozedő terheket, s L utakat és módokat, melyokon azok elhárithatók — moly terhekhez soroztatók az adózási kqlos — vám-viízonyok— tőke hiány etb. emeljék tnyagi erőnket; — s lm a hivatásokkal
megfelelnek, akkor egyik alkatrészét képezik azon kősziklának, molynok ingat-hatlan alapján emethotő csak fel a nom-zeti nagyság szent epülete.
A vidéki gazd. egyosületoknek jutóit osztalékul a nemzet anyagi erojénok jobbléténok omoléso az által, hogy az ujabb olvek alkalmazásának áldó hatását gyakorlati téren tüntetvén ki, ez által utat tör azon elvek előtt a gazda-osztálynak minden rétegébon, s főleg a nemzeti erőnek zömét képező közgazdákat — kik többnyire csak a Hűkor, által koszorúzott példa után indulnak s a régit csak akkor hagyják cl, ha az ujabbnak hasznosabb vpltát kézzel fog-lmtólng bizonyítjuk bo előttük — oda édesgeti a haladás tőrére, — ha erőinok tovékeny müködtotéso által felvirágoztatja a földművelést, szőlőszotot, borászatot, gyümölosészetot, kortészotót, állat tenyésztést, nomesitést, méhészetet, Bolymészototstb., ha aközgazdászati viszonyokra javitólag hatni igyokezik a többi egyletekkel o ''ózélru kezetfogása
áltál; — hn torhokot »«Untot, hiiíiiyoknt tölt bc, sa természeti osapások rosz utóhatását lehetőleg enyésztetni, az általok ütött sobok fájdalmát enyhíteni igyekezik.
Ez a vidéki gazd. egyesül otek teendője, kitűzött czélja. Do hogy a ozélt elérhesse, erŐro van szüksége, mely nyilatkozzék. Az erő nyilatkozlmtásán^k azonban egyik fŐrugója a pénz, molvot Petőfi találólag novoz az élőt szokérko-nőjénok, nélküle osak tenghet,*do erőtelje» élctot nom mutathat fol a gazd. ogylot. Nézetom szerint mindon megyo gazd. egyesületének kellene birni minta gazdasággal, hol — ha bár kicsiny bon — do fölmutathassa az olőro haladott "gazdászat ujabb olvei alkalmaztatásának hasznosságát, 8 oz által no osak meg-kedvoltosso azt a gazdaosztály alsóbb rétegével, hanom egyúttal gyakorlati alkalmazására is megtanítsa, mert gazdászati téren egy látás többot ér száz leírásnál. Ido járul, hogy a gazd. ogye-slllotnok kiállításokat, vorsenyokot kell rendoznio, haladási törokvésok keltéséro buzdító jutalmakat koll kitűznie stb. s mind ezt nom tohoti, ha hiányzik a ner-vus rerum gorondarum: a pénz. Ezért:
Első teondőjo mindon vidéki gazd. ogyOBÜlotnok oly pénztőkoolőteromtéso, moly képositso őt erőinek közhasznú kinyilatkoztatására. Ile koll édesgetni nom '' csak a főbb és közép, hanem a kisbirtokosokat is, mint akik legnagyobb mér-►tékbon BZükségolik az ily egylotoknok áldó- folvilágositó- gyakorlati hasznos ismorotokkel gazdagító hatását. A községek tcstülotilog alapitó tagokul léphetnének bo, az ogyes ki» birtokosok rendes tagokul. Do hogy minél több kisbirtokos léphosson bo az egyletbe, o rendos tagsági dijt logfölobb o$y forintban koll megállapítani, mert ha ennél''tnagasabbra Bzabatik, akkor kis birtokost nem ölolend az ogylot tagjai közé" és igy azokra nom hathat, kikro a nemzeti orő szilárdítása szempontjából leginkább kellene hatnia. A tehetősbb
birtokosoknak szabadságokban áll nagyobb áldozattal járulni o szent Ugy ol-táráb oi A nagy birtokosok alapitó ta-gokflehotnek, kit isten anyagilag gazdagabban áldott mog, az bizonyosan áldozni fog; s a szegényebbek előtt nem lesz jelzárva a beléphotés, lolietövé tétetik rájok nézvo az okulás, s inkább meg-közelittotik a gazd. egylotnok egyik fő-ozélja a közhasznú gazdasági ismerőtöknek jé a tapasztalatoknak minél szélesebb körij en elterjesztése és értékositéso. Va-lós/ipüleg a pénzforrás ia gazdagabb lcena, mort több sugárban fog az eíüm-leni,!lohotövc; tétetvén oly sugarak l>c-ömléso is, mélyok különben nom fogtak voltba ido férkőzhetni. Ha a pétog«r''# "Aő vaniteremtvo, akkor
; Második teondőjo a gazd. egyletnok a központi gazd. egylettcli benső, orga-nicitjj összeköttetésének lottlogos kintit-tatájia, mely kapcsolatnak jeléül annak alnmtó taprjai közé lép, azt éloténok mhwon mozzanatáról érttsitvén, annak og)*fc8 vidékek re vonatkozó határozatait n hefyf JcOrtlJm^nyoJcIiea nlkalroü''Ottan érvényesítvén, er. által is benső ^ybe-függésöket tanúsítja. Az egy^s vidékek gazd. egyesülotcinok ia szellemi érintkezésben kell lonniök egymással eszméik kölcsönös kicsorélése és közhaszna tapasztalataiknak egymással közlésostb. által. (Vég* kövotk.)
PAP CvÁBOH,
A bőrféreg, (Wurm); 1
do csak a nyavalya alsóbb fokozatún. Orvoslás mondja ez:
A csckély számmal levő daganatokat sztlrko higanyos irral keni szorgalmatosan, hogy oz által az eloszlatást olősegitso és a higanynak folszivatása által a uodvvog) Ulctro másltólag hasson, lm az eloszlutást Így nom sikertll előidéznie, akkor tüzesvassal égotl ki azokat 5 a nagyobb daganatokat felmetszi. Mindon magától nyílt, s f-inyitott fekélyt piros higany norral hint bo, hogy jó indulata genyedést hozzon létre, még ls előbb az által okozott kemény kérgeket szénapolyva fözotévol borongattatja, hogy loázzanak. Ila sikerült a nyílt fokólyokot jó indulatú gonjo-désbe hozni, akkor nyom t lm sóból és tölgyfa kéreg porból készQlt koverék-kol hinti bo azokat, s födéinlll tiszta kóozot használ. A sebek mosására még mindig a szónapolyva főzetőt használja. Vosx t. i. 4 lat porrá tört nyors 11 m s ó t, és 18 lat finom tölgyfaliéjport üsszokovervo.
Ik-lsö szorolós nélkül egyet Rom hágy. Kap o szorint mindon beteg ló, a betegség kiterjedéséhez és az életkorhoz képest naponkint a fokoto higany kénotböl — no th i o p s mineralís — Quooksilbor mohr; gyalogfon yö és knlnius gyökér
G>rral, egyenlő monnyisógbon ''/» V* latot, gv állítja, hogy o bclszcrokct legkovésbbé 2. 8 hétig koll alkalmaznia, liogy jó hatással legyonék.
A szomes abraknak, az istáló és lég tisztán tartásának, a tiszta viznok s a romlnt napi tisztogatásnak nem szabad hiányozni.
Kiváló gondot fordit podig arra, hnpy a beteg lovak és botog lovakkal foglalkozó ern-bo.''ok az egészségqs lovakkal som közvotlen, nnrn közvotott éríntkezésbo no JöhossQnek.
lét mogyoi foglár közben járásával fog-Kt.''.ozlk flhponta, hogy annál kodvezőbborod-möriyt mutathasson fel. Nehezségnélkül nlr.es pjeködéso.
alkulommal meg kell említenem, mist«-■fr:iut«k faluzé kontér, ki o <-<.>g l«vak *r-vuelásával elsőben foglalkozott, annyira meg-• jntott nohányat a választóvízzel! kegyetlen ígotéssol, hogy ozok gyógyításával több gondja és vcsződsógo van, mint a bőrférge-sekkel. Vannak lovak, molyeket csontig a röfssám égetott. Tortózkodásl helyoaló gyilkosnak Molnári, nevét nem tudtam tudoraá-aul venni, axoubano fsa. bírói hivatal Intézkedett e merénylőt megorvosláiában is.
A közigazgatási főszolgabírói hivatal Intéz- '' kodett további az Iránt la, hogy a f. évi Január hó 80-án N.-Kanizsán tartott országos vásárra a beteg ló tulajdonoaok meg no Jelenhessenek, a b<sfeg is látszólag egéazséges lovaikkal a ragályoa udvart ol no hagyhasbák.
Az aggodalomban lovö környéknek tnog-nyugtatására szolgáljon oa értesítésem.
Január hó 20-án óvatosságból szemle alá vétettek a töszomszéd sormásl lovak is. A lovas katona tisztikar azt votte észre, hogv a aormásíak sokkal több gondot fordítanak a lótenyésztésro a szopetnekloknél. Igaz, hogy Szcustnekon is igon szép lovakat láthatni, do korán som oly tiszták, egészségesek mint a aormásíak, itt mé^ csak egy náthás lovat som lohotett találni, P«dig körOlbolöl 870 darab tonyészteük s fél akkora közsóg ez, mint amaz.
Szepetnakon már ezelőtt néhány évvel is találtattak bőrférges éa taknyos lovak, sormáson azonban nem emlékszem, hogy 28 évi megyei hivatal''oskodásom ideje alatt csak egy oly botog ló is lett volna, melyet hivatalosan kollo Ugykozelnom. ■<■'' <
Dicséret tehát Sormásnak e szép igyekezetéért, de meg is látszik másrészről vagyon állapotán aa Isten áldása.'' Mog is érdemli e szerint o község, hogy a lótenyés^s körflli szorgalmáért kitüntetésben és ha joUtomban nem ls, logalább nyilvános elismerésben részesüljön. TERSÁKCZKY.
(Poljt k8r)
Melyről oz olőtt említést tottom, uOtno-lyok ált il k u k a o » nyavalyának lcMr.i vélemónyeatetott, mintha a botogség csakugyan böralattl féreg volna. Hogy tollát megértsük ogymást, olmondom 1. mi az a bbrfé-reg, 2. mint áll a szepotnoki bőrférges ?ov„\k állapodja, ugyanis:
1. ABörfórog. (Jlallou;« fr''.si miwo''ía», caohoxla lymphatioa farciminost j — Wurm, Hautwurm, Wurmboulon), a nylrknedv vo-vegyületnok botogos felbomlása, moly a bőr alatt összegyűlt daganatok, vag.>:;igyoa csomók és fekélyok által bélyegzi ;^:át. A tak-nyossághoznagyon közöli rokon., gyancsak azon kórokokból is bontakozik lei. Ritkán döglik meg bőrférges ló • iíélkűl, hogy meg no taknyoaocljék.
Ebből látható, hogy a bőrféreg nem kukaca botogség. A 1-otog állat nom eszik s végre rothasztó láz, vagy taknyosságban 2. 8. 0 hónapi szenvedés után elvész, uémoly usatbon hamarébb is.
Kifejlődik magából ugy, mlnf fertőzéssel, ily kép igon olterjossthotö.
Azért mondatik bőríérognok,—Hautwurm, mort a mondott apró daganatok a nyirkodény monoto szorint követkoanok o^-rr áa után, mintha csak ugyan hosszú kukacai, létez-nónsk a bőr alatt.
2. Sxopotnokon a 41 közül a mai napig gyógyult 12, olvossott í; a többi nagyon javult.
Van e községben N.-Kanizsáról ogy, a botog lovakkal állandóan és szorgalmatosan foglalkozó, egykor vólt katona állatorvos, Há-bori János, kl mindaddig itt fog tartózkodni, még osak a betegség lo nom győzetik. Hogy mit mivol a betegek körül, jó loa* vfn felem-lltonom. >
0 ia azon eddigi véloménybot van, hogy néha alkortll ugyan a börféreg gyógyítása,
e
A tancx, mint a nevelés kiegészítő része.
A „Zala-Somogyi Közlöny" ogyik számában mutatvány lön közölvo Lakatos .Sándornak kiadni szándékolt táuczkünyvéről, a habár ama mutatványban a tánoz mint művészet eléggé méltányolva volt, még »ora mulaszt-hatom ol Arról egyetméét elmondani.
Megjegyzem ózonban jó olőro is, hogy ón nem vagyok rajongó a tánex iránt, nőin is igen ianultmp biz azt, s épon ezórt lőhetők mérsékelt ónnak fejtegetésében.
As ombort érzolmok eokféloképnyilvánulnak. Kifejezik asokat as arcz vonásai,a szavak, ónok, xpno, kifejezi azt a táncz }a. A mi most már aftálicxot magát llloti, t-t kizárólag a ló kodvnok, még pedig a magasabbra
fokozódott jókcdvn.ok kifolyása, nom U l,lt"
tunk soha szoinom- émbje Jt> iánozolnf, söt maga Lnkat<>a in, ki mint torán művész móm''ftrHcr tudjVo toktusol «sámát a logoso* kólyebb törtsxámig, s mozdulataiban még talán a jégeső som confundálná, — mihelyt kovéa kösönségo vnn, azonnal megérzi, a meglátszik a hibáin is.
A tánezrn való lir.jUm Atalán volo sztllotlk az oiuberrul s alig vnn fiatal ombor, a ki azt nem ssorctiié, « igy megvan, megvolt as minden népnél. Az öröm és jókedv kifojc-i-.íooíll találjuk azt a vad állapotban lovö om-bereknél, do épgn oly durva alakban, mint n«áu szokást \ugy tulajdonságot. Do mihelyt magasabb fokára emelkedik valamely nép a lul''voltségnok, nilvelüdnok szokásai, tulajdonai, s igy tánczn is.
A tánoz azonban mindig megtartja ason népnok jellegét, amelynek tulajdona,s a külső mozdulatok hiven vi»bzotükiózik nz érzelmek si\játságát mindaddig, inig a tormészet ellen törokvö kontárkodás meg nom hamisítja.
Tohát a tánoz ogyiko azon sajátságoknak, molyok a népokof,nemzeteket egymástól megkülönböztetik, s minthogy alig múlik ol valamin» való mulatság tánca nélkül, nagyon kiváuAto», hogy a iiomzoti jelleg Itt la a log-főbb axorepot látozo, a tohbi lágyon osak a változatosság kedveért. Ez okból roánk magyarokra nézvo nom lobot kösönbös, hogy táncsunk nemzeti irányban fojlödjék.
Do fájdulom, némely bugyogós szellemek annyira votoinitotték már n dolgot, hogy holmi koringük a tudja az <''g még mik által a délceg magatartást igénylő magyar tánozokat /saknom kiszorítjuk, mert szorintök oz nom ,lobol ^1) Azonban még ez mind mogtonné, a ki nom ssoroti, ne járja, soha, so tukmáljuk l>is azt aenkiro. i)<t az már otakugyon boss-»zantja az ombort, mikor némelyik eljárja a ghert (kört) do n dóloxeg magatartás a szabatos lojtés helyett boszorkánysxorü csossogássá fajitjoaz egészet.
Ilyen amphlbiálie eljárás ellon küzdött Lakatos, a magyar tánexok mostoré, mindig j s ősért méltán üdvözülhetjük müvét.
Do lássuk n tánezot, minta novoléa kiogé; szitü részét.
Az ombornok két ncmA van, s habár as egyikot néha asBzonyi állatnak nevelik is, azért még som indulunk ki u Hanoii filozófusok következtetéséből, honom elismerjük az egyenjogúságot annál Inkább is, minthogy a papucs gyakran fölül szokott korokodni.
Kl tagadná poUig nat, liogy akót nom egymáshoz való viszonya nr>gy szorepot játszik nz emberiség éloióbon ?
, .Nagyon hibás nézet nr, hogy a különnemű gyormokok sifjúknak egymástól olkülönltése a* erkölcsiségot elémoxditjo, ha ogyéb nom, uicgtvtáfuljn rtzt bizonyosan a közmondás: „hajlunk a tilosra,-'' A pyurrnok-ifjubAn foj-.tödöéax azonnal okét kutatja azon eljárásnak a meglőhetünk győződve, hogy igy előbb la ,mogtudj>i<
Az is tagadhatatlan, hogy a dróton húzogatni szokott bókokat nem omlitve, aa ogyéni magaviselet osak ia a máa nomllekkol való táraalgás által f-jlödhntik azon tökélyotos-ségre, molyrt egy mi volt egyéntől méltán kö-votolhotünk, ~ort már a dolog torinésxotébon fikszik, hogy a másnomüok irányában több iigyoleinro vugyuiik utalva^ a azokkal szómban önmagunkra is több tigyolinOt fordítunk.
Ily magaviselotszabályzó társalgásoknak már a gyormok-, vngy logalább is a kora ifjúkorban kolf kezdődniük, mórt később a umlauttá* pótolhathin. Gyakran látunk szánandó ©gyénoket, kikbon onnok hiánya nagyon is iHutatkosik, állnak szegényok, mint a burgonyazsák, ha miUnomüokkol koll társalogniok, árosukon folytonos suvar, tagjaik feszültök, a, bármit tosxnok is, mind ügyetlenül esik ki. miga körülmények módosulásával ozokböí riil ki a legtöbb ssomtclonBég.
bajoknak elojót v«n»i az, Ho a külön neműek közti társalgás által a magaviselet j6 korán médoaul, mert igy megismeri na ifjú ama h*tárokat, melyokoQ tul lépoio nom ssa-,badf — Do, hogy vihető ez ki? Iskoláink a kühiiinomüok számára külön vannak, do azokban az effélének nincs is helye. A nvil-v&p* a fölnőttek számára rendezett (mulatságok szintén netn alkalmasok e cxélra. Tohát nem marad egyéb hátrs, mint cgymivelt,
szakértő tanitó által kczolt tánczlskola, a hol o gyormokek, és ifjak kellőleg, ollonőrlavo, do figyelmöket a tanulás áltftl íh eléggé olfog-lalva, már jókor.mogszoiíják n máa nomüok-kol való,társalgást, s magukvisoloto mogtisz-tul a szögletességektől, molyokot később levetkőzni vajmi nehós.
Kzokböl Kövotkeztotvo, a tánoz nomosak mint.nemzetiségünk ogyik orőtoljoa külső jo-lonségo, hanoin mint a novolés klogészitőio is igen fontos tárgy, s csak örülhotünk, ha ily Irányú irodalmi munkáoskát látni oredni oly művésztől, ki élotét a ipogyor tánc» mü-vclécénok szontolé. TOTII VINC''/.K.
Levelezések.
I''oZHOny, január hó végén.
Tokintotes szorkosztő url Hzokás ünnepélyes föllépések olkolmával holmi székfoglaló boszédokot tartani a hallgató vagy olvosó közönség épüléséro és Igy ón ia, mint kl olüszür vagyok follépondő o lap hasábjain, kötolozvo volnék a szokás orojo által ilyonnel kezdonl cl szorény pályafutáa^piat. Azonban én mégis, nagyhivü oynikus név-druszám olvéro támaszkodva, o foloslogcsség tokintotóbŐl ozt ogyonoson mollőzondiJnok vélom, nohogy mindjárt kozdotbon össxeüt-közésbo jöjjok fcntérlntott nóvolödöm^álta-lánosan ismert takarékossági tliooriájávali — azért is azonnal tudósitásaiiu előadására térok.
Pozsony társadalmi élotébon szintúgy, mint egyéb nagyobb városokéban, a szlnügy Idézi elő o legnagyobb élénkséget és változatosságot, mit klválólag Sohwnrz Alajos színigazgató vállalkozó szolloménok köszönhetünk; — mort ő a mollett, hogy tárauloto jól szervezett és különösön a komikai téron számos joles taggal bir: nom mulaszt elegy alkalmat som, hogy a változatosságban gyönyörködő közönség buzgalmát idogon vondég-sxöroulök bomutatása által élonkitso. — Igy n többi között a mult év utolsó hónapjaiban Meorgató mulatott bonnünkot három jól betanított kutyájának mutatványai által alkalmi színdarabban; —majd Gallmayor k. a. vondégszoropolt (o hó 18-án másod, 28 ds 29-kén podig már harmad izbon), ki romok mimikái-Játékával érdomlott tapsokat nra-tott, bár az extomporizálvaközbobzöttconcan-fordulatok sohogy som illettek játékának folyamába — fájdalom, hogy a színészet némot, do a város közönségét tokintvo^oho-totlon még csak gondolkpdpi ie ogy magyar as/ndsa-tár«Aság sikeres foltépto és létezéséről.
A farsang mogluhotős élénkoo folyik nz ínséges idők daczára. — Folyó január hó 11-én tartatott inog oz akadomiui joghallgatók, 14-én podig a tisztek bálja; — mind-kotlőboii, különösön podig nz elsÖbon, sxor-folott vidám és számos társaság vön részt még a fölsőbb körökből is. A holyboli uj«lag fostott és dissitott, vígardai (rodoutoj torom tág tero a tánczkodvolökot tökélotoson kielé-githoté, szintúgy n csárdás-barátokat a jog-halgatók tánozrondjo, mort a szünóra olőtt és utá.o<füi*oU .8 ft 8y< ^MMMf* 1&. »**«» ■ <Vi>raU között négysxorfordult olő lassu-magyai''csárdással. — Természetei», hogy a tisztek keltö-vol is boolégodtok, molyoknek ogyik azonkívül a szünóra utáni sxnkoss végon, midőn már osak itt-ott loliotott ogy-ogy tánezoló iiárt látni, volt. — Mindkét tánozvigalmon két-két zonokor játszotta fölváltva a legújabb tánezdarabokat, novezotoson n jogászokén, (molyro nzogész tisztikar, valamint cmezéro nz ogész jógászság hivatalos volt,ogy katonai zonokaron kivíí!,I»nrkos János jolos czlgAny-bandájo; a tiartokén pedig két katonai zonokor.
A pozsoiiyl "fiatalság mindon oaütörtökön, a helybeli íövöldóbon koszorúkat rondoz; az olsö 20-án várakozáson fölül fényosen é» jól osott ki; — a vigardában podig vasárnapon-kint belépti d<j mollott áloroos tánczvlgilmak tartatnak, tormészotoBon vogyos közönség-gol; — a harmadik 22-én mindazáltal jól sikorült a társaságnak nagyobb száma^és választékossága miatt.
Jővő fobruár hó 1-jéro ogy jótékony czólu, — 15-ikéro ismét ogy másik álarczi>s bál von hirdotvo fölemelt boléptl dljj nl (1 ft. 60 kr. ós 2 frt.) mi1 hihetőleg az alsóbb rondü közönségat kizárja és igy a társaságot válogatottobbá toszi.
As akadomla jogászság által, n jelon óvbon megalakult jogáos• sogélyzö egylet javára még egy tánosvigalom rondoztotik bolépti dijjol fobruár 8-án.
Ilangvorsonyokbon szlnto nincs fogyatkozásunk; — ogyiko volt a logsikorültob-bokuok a „Liodortafol1'' aylvostor-ostí hang-versonyo.
A közlokodéal 4lpt nom oly élénk mint az más évszakokban szokott lonni, mert egyrészt a hajóhíd elbontása (a jég-adások miatt), máa részről a gőzüaök járásának mcgsxüa-totéso a Dunán észrovohotőlog kevesbíti a járókelők számát. '' DIOGENEtJ.
Mohács, fobruár hóban 180& •) Örültünk, do nom annak, hogy az idoi farsang alatt a bálok azáma jó csomóra szaporodott, liánom hogy a lágy idő miatt n gőzhajói közlekedés megkezdődik. Jött is 4-én. ogy sxomélyszállitó hajó Postről, a négy darab passasért rakott ki a partra; do 2 nap óta már ismét oly osipősou a kollometlon hangon dudól az északi szól. hogy a »ok kormos artsu kofa, kik ogy kosárka gyümölcscsol ogÓBz napon át ott ólálkodnak a gőzhajói rakparton, szívesen visszaviszi sátorfáját a kályha mollé.
A Duna nohánv nop óta orőson zajlik, a ha a jolon zord idő igy tart, hihotő még tor-raészotes hidal kapunk át, initazidén omugy is nélkülöznünk kotlett n lágy idö miatt. Ma virradóra ogy koldus (itteni lakóa) a tömető árokban halva táláltatott, ki bizonyosan ott mogfagyott; meglőhet nzünban , ^hogy tán máa ok volt halálának közvotitöjo, mi az orvosi vizsgálatból kiderülend.
fjajátBágos toloink is vannak, nohány év óta, midőn már javában várjuk a tavaszt,mint a szorotő ilju tiltott kodvcsétől oz ehő csókot, okkor rohan ránk o fagyos szél, s nzámitá-aunknnk tollvonás nélkül is vógot vot^ podig ugyan Jajgatnnk ám már a koroskodöV, hogy áruikat olcsóbban szállitathatnák, a igy tán a forgalom kővé b londülotet nyorond. Azt mondják, hogy tavaly rosz óv volt, doajolon üzlot ínég 30% rosszabb; nz ignx, hogy a koroskodolmi pálya, do hárinoly iparágnak ösvényo most olyan rögös, miszerint ombor legyon oz a talpán, kl ol nom bukik.
KUüYERAY.

Nagy-Kanizsa.
Óhajfctía és a 18-ki hangverseny.
'' Szóljunk ÍHin<St ft novoldsrtíl, jímWr nem thoorisnltam cjst,sonem töltdm óráimat n pnedagógia forgatásával, hanem mit mondani, óhajtok, egyedül n taiiasz-talat után egy nagy hiánynak sugallata.
Iíft nálunk is ugy, mind tübb mllvelt honban a novoléaro oly gond lenne for-ditvas mindon egyes gyormok tohotaégo, tcrmís/.ot adománya, dsz felfogása a tanítók éa novoltfk által figyoloninicl ki-sórtotnók b annak orejót buzdítva szorgalomra serkontonék, bizony ritka szóp tehotségok tllnnénk föl n nép kebolébUl, b oly mérvben, hogy alig volna hon, ki annyi mUvójiat, tudományos nagy fói''fint, egyszóval lángészt képcB volna felmutatni, mint hazánk, mert tagadhatatlan, hogy u magyar omber a természotttíl is kónnyU felfogással éa józan nézettel van megáldva, do ki tehot róla, hogy ogy Diostorweggol nem áldattunk meg, ki a pacdagogiának vly utat tórt, mint Kant a philosoplüának, Shakspearo a drámának, ki képes volt Poroszország népiskoláit fáradhatatlan mílküdéso, tánto-rithatlan szorgalma, kitartása által a nép és hazája lioldogitását oly fokra omolni, hogy a mllvelt Európa ogy hona som képes osak mégis kózeliteni. Ha ily férfiú volna o téren vezottfuk, ki által a tanítók, növelők szigorúan b lelkiismoroto-sen kótolességeikro sorkentotnénok, bi-zon nom voszne ol annyi genie, melynek számtalana a,l«gegyszerUbb pusztán lát napvilágot. Nem hiába szólánk már többször a népnevelés-, iskolák- vagy-ogyéb ncvolö intézetekről, mivel a jó noveléB a mivelődésnok alapköve: hol oz hiányzik ott nem lehot alapot építeni, do még akkor som, ha a föld mindon kinosével bírnánk is; mit használ az arany, ho nem ismerjük azt, mi s ha nem tudjuk annak értékét beos .lni; —mit ér ogy oly egyén, mely bíborban öltözötten kíván utömog közt tllndökölni,donkönyv olotto élotuntató undor tárgy, a toll ólom nehezék, mivel kormányát nem ismeri, s mi onnok oka? — a novolés hiány/— Különben nino3 is szándékom orégi/dalt fölmelegíteni, hisz a t. szerkosytő ur olegot mondott. „ A mi bajunk és sopeink" félő vezérozikkoiben, úgyszintén t. ír.... munkatársunk is a „Szegénység áldásáról bzóIIó ozikkében; —hisr. abölos is moh-dá: —» mit ti tudósok drága arannyal meg nom vásárolhattok, azt édes anyámtól örökléin; — oz a szogénység fíS áldása, csak legyon jó népnovolő, ki a természet e szép adományát fölismorjo s legyenek oly jótékony egyletek kik azt
'') Mogkíístt,
8 I«rk.
fölkarolják és eltísegi^; — d® erről Bzólani osak ábránd. —- Mért nem ala-ku}, köztllnk ia jótékony nőegylet, mint a helybeli izraeliták közt, kiknok fő feladatuk szegényobb sorsú gyermekeket nevelni, iskoláztatni, ruházni és minden-félekép jólétükről gondoskodni, s ennek mi az oredményo? — az,hogy a szegény
alig élhető, szlllőknek gyermekeit láthatjuk a legnagyobb városokban, jövödel-mező szép állásokat botölteni. -—Kinek érdoino az ily nevelés? — egyedül az ily egyletnek! — Miért nom lesz utánozva nz ily Üdvös.eljárd«? Tekintsünk körül, 4— 5 megyében hol akadunk párjára; nem mindig a niostoha körülmény, hanem mi magunk vagyunk okai, do a fŐokát mégis az elöljáróság- éti népet nevolökro koll háromoltatnunk} mort tagadtathatlan az ily egyletek felállásában tétlen marad; — de most erről
AOinu.... ___________ ,,.L , ___
Az előbb emlitettok közül egy osetet kell folemlitenom. A boldogult''kaftóestor Goldstein József egy holyboli utozában sétálván, erős, tiszta hang tövé öt figyelmessé, oly annyira, hogv a sfcobában honnét az énok hangzott be ment, s ott ^zegénységbon, olhagyatott állapotban egy leánykát láta varó asztalánál foglalkozni, — a» ügyes mester felismerve a ritka tehotségot, jolontést tesz, » a lány ugy az izraolita nőegylet mint több olőkelő jóakaró izraelita nőktől, de különösön a számos jótéteményeiről ismert Guttmann asszonság által folkaroltatott oly annyira, hogy a szogéuy leányka nagy áldozat és költséggel egy ideig helyben taníttatott, s jelenleg Bécsben a legelső mosteroktől nyori az énokben kimüveltoté8ét, egy pár év múlva a bécsi opora színházban o jolesobb színésznők sorába léphet. Ha őzen nem osokély áldozat —- évonkint 1000 frt. — gyümölosöt hozand, mint Német Uortlia énokosnöt fogjuk a jövőben üdvözölhetni. Ez. volt tulajdonkép a f. hó 18-án "tartott hangverseny jótékonv Ozélja, rtíl Is a nagy falragaszok jelontése szorínt a zöldfa nagy tormében 3—400-ra menő díszes közönség olőtt megtartatott, b moly nom osak a holybeli kritikus kö-zönségot, ki nem elégité, hanem egyszóval mindon várakozástfölütmult. Ugyanis „Scmiramído" Iiossinitól, zongorán 4 kézro clŐadák Iby Vilma k. o. és Redl J. ur. A kisasszonynak ámbár rég nem hallók művészi játékát, mégis onnok bírálatában nincs szándékunk ereszkedni, miután első rangú művészek és bírálók által több fővárosban olismoréat aratott. Rcdl J. ur művészetét pedig ogy mult számunkban eléggé kiemoltük. ÍDarás Botti úrhölgy betegsége folytánnem éno-kelhotott!„Illu8trationderoperaMartha." Asohertöl, előadva a szép Maaclianzkor Idától, játéka valamint kedvos modora tapsokkal jutalmaztatott. „Trío" Hunyá-dy Lászlóból, két hegedll és zöhfcoVára szerzé Hubcr Károly, előadták Rodl J. Hausor János és Horvátií Sándor urak, mogvoltúnk lepvo midőn hallók, hogy városunk egyik szerény ifjú polgára, ki a osondos magányt kedveli és kevés idejét önmulattatására a zonéro áldozza, hódolt a kérelemnek és elősző* lépett oz életben a nyilvánosság terére, játéka ép oly mint ogyéniséjjo, caondós érzelem tolt éB hoditó, mely különösen finomsága által szűnni nom akaró tap^ví-harral jutalmaztatott, igy koll nyilajíkoz-nunk Horváth Sándor úrról is, ki magát a zongorán oly othoniasnak érti, s annak kormányát ismori, figyelmét nem az ujkorizonészotiábrándos viharok, hanoin egyedül a szívhangok tanulmányozására fordítja, s molyeket ő a szokott lélok nyugalommal oly kedvesen ad olő. Az érintettekkel egyonlő totszésbon részesült. „Ki volt nagyobb" Tóth Kálmántól, szavalta tisztán, érthotőon és a köl-tomény szellemét jól felfogva csengő hangon Kaffka Ilma k. a.j moly után a közönség kebeléből, zajos élj^n k^táa tört olő. Végül Kohn ügyes ko
VI >1
ngor^
megtör vezérlete alatt adatott elő n „Nagy gyermek Symphonia" Romborg-tól, tiien voltak kik többfélo hangszeren ezon szép költői müvet bemutatták, mit ugy előadva itt először hal Iánk, n közreinííködök ügyes, pontos és ösz-hungzóan játszánnk sommi kivánui valót nom hagytak magok után ; mosterök nom osak a szőlőktől, kik először lá-ták gyormokoikot a nyilvánosság torén működni, hanem a közönség által is forré kézszorítással UdvÖxóltetett.
Ezt követé cg y pazar fény bon tlindök lő tánozvigalom, moly oly rendben és vi-gan folyt reggoli 4 óráig, hogy olig volt ki a termet előbb kívánta volna elhagyni, nom lehet tagadni, hogy a dalárda nagy tánozvigalmával vetélkedhetett. — A hangverseny tÍBzta jövedolmo 250 frt.
A jótékony ozélt tokintve fogadják a méltó elismerést, ugy a rendezők do különösön a Gutmann család,mint ogyo-düli indítványozók, kiknek ezen estély a jótékonyságot tekintvo nom csekély anyagi áldozatába kcrlllt. KÖNYVES I.
Hirek ós események.
A Hogy utolsó lapunk több vidéki t. előfizetőnkhöz későn érkezett a rendkívüli hóesés volt egyedüli oka, mely a közlekedést több napra végkép megsza-kitá; a dühöngő hózivatar oly gyorsan növekedett, hogy a Kanizsáról kiindult vonal, daczára minden erő megfeszitésé-nok nem volt képos az olső állomásra Komárvárosra juthatni, gondolhatjuk menWyi >kellemotlbn»égbe, óletvoszede-lembo került, a roppant zivatarban az utasoknak gyalog az indóházig jöhetni az egész vonal kint maradt a hótól ugy tzólván betemetve s a keminy fagytól annyira áthatva, hogy a mozdony minők olőtoújból elindulhatott volna 8 órai fűtés szükségeltetett annak felolvasztásához, hogy ismét a közlokodés helyérő állitassék. Több ezernyi hólapátoló volt ■ . y.t -'' .....
HP»
TÁRCZA
■ae&ser.
a társaságtól kiküldvc, a társaságnak ezen elemi dühöngés több mint százozor frt kártokozott. Helyben is néhány utoza oly annyira betelt hóval, hogy az utoza* beliok csak külsők segítségével jöhettek ki lakjokból. Több félő szerencsétlenségről, megfagyásokról is beszélnok, de biztosan ezt nem közölhetjük.
A A nagy-kanizsai takarékpénztár f. hó 17-én tartánagy gyűlését és igen szép orodményt mutatott fel, melyet következő eléggé bizonyít, hogy mindon 50 frtos részvényro ö ft jutott osztalékul én még ezenkívül ezor forint lett következő ozélokra utalványozva : A leendő főgymnasium részérő 200 it; u keresztény kórház részére 120 frt; az izraolita kórház részérő HO ft; a házi kerosztény szegényeknek 200 ft; az izraolita házi szegényeknek 150 ft; a korosztény női iskola részérő 100 ft; azovangelikus iskola részérő 75 frt; az izraolita iskola részérő 75 ft. Dícsérotro méltó s megérdemli, hogy minden hazai lap ezt köztudomásra hozná, azon jó reményben, hogy ily jótékonyság nHöbbi hazai dúsan jövedelmező takarékpénztároknál is utánzásra találhasson. T
A A nagy-kanizsai lövölde 1805-ik évi fobruár 27-ón a „Zöldfa" nngy termében tánozvigalmat tartand. Családl-jogy szomé-lyonklnt 50 k;v Egyosck részérő 1 frt. Jo-gyok Wollsoh W., Halpl.cn L. és Wajdits J. urak korcskcdéaébon, délutáni 4 éráig olöro válthatók. Esto n pénztárnál fojonklnt 1 frt.
KapoHvnrott.
* Az oIbő polgári vigalom logközolobb megtartatott Tóth János fogadójában. Körülbelől 200-án voltak jolon s jó kedv mellett mulattak. Folyó farsangunkban egy ponton 200 embert is összehozni, — el lobot mondani — valódi bűvészei.
* Az ép oly llgyos mint vállalkozásaiban buzgó színigazgató Szigeti Imre, marozius hó elején szinro hozza Pécsett ,,Az Ördög piluláit" fényes kiállítással. Á sok költséghez kívánunk fényes sikert.
■''■Dll I ''
= Hogy gondolkodnak sokan a nép közt?
A napokban beállít két polgár az ogyik ittoni gyógyszertárba s u segéddel beszédbe ereszkedik. — A többek közt előjött az alföldről is a szó.
— Hát aztán lett volna maga légyen az alföldön?
—Hogy no lottóm volna, felelt a segéd.
— Ott vannak ám osak uram a valódi magyar emberek.
— Igaza van atyafi! hanom hiszen Somogyban is vaunak — szól a segéd.
— Van uram, van — felelt az egyik pór, vakarva, simogatva halántékát, — van biz itt is, csak hogy sok Buda alatt — Hé os van!
* A közolebb lefolyt telekben nom emlékezünk akkora hócsére, mint itt 10, 11, 12, 13 és 14-én esott, kemény Dunai széllel. A helységekben ugy kell a házakat, széna és szalma kazalokat a hóból kiásni; az utakon száz és száz cmhor dolgozik naponként az óriás fu-várok alól tisztítani az utakat, melyeken napok óta mindon közlokodés mogszünt A fővárosból hat napig nem láttunk hírlap és lovelokot. A székvárosban is szü-notlenül hordják ki a havat az udvarok padlásokról; a zivatar eltöltött minden zugot. Hár a föld már évek óta nem ázott át jól, b igy o tekintetben szükségünk volt oz- időre; vetéseinkre is jól esett, — hanem a közlekedés, a munka megszűnvén, a pénztelenség és nyomort bizonyos körökben osak totŐzé!
* A fzánozásnak, siró-rivó osöngőzés-uok régen volt olyan divatjn, mint o néhány napban. Örego, apraja csuszkái, szánkázik; azaz; kinek pénze és lova van, a többi meg — lábán. Különben sok jég van most az élotbon is; losz majd, megint elég — elesés, foldülés.....
* A jótékony ozélokra tartott izraelita ifjak vigalma is lefolyt. A „korona" fogadó termo ritkán volt ennyi izlés és
csínnal díszítve u mi különösen dics''rőtére válik nz ifjúságnak, az: hogy no-liány kivételével, tetőtől talpig magyarban volt öltözve. Napjainkban már ezt is dicséi ettél kell említeni, midőn a magyar nadrág, sarkantyús csizmák stb. nagy részben kámforízálódtak. A vigalom rt-ggeli órákig tartott s u oiélia is jövödolmczö volt.
* Szoronosés fogás. Mint halljuk,Szemes és Szárszói halászok nem rég2—800 mázsára menő halat fogtak a Balatonban Valahára tehát nem úszott hiálmn a háló. liánom azért mi 50—60 krron fizetjük fontját a fogasnak, míg Pontén , a Molnár utczában, 20—00 krron hirdeti valaki a „P. Lloyd"-ban.
0 Szél vidékén egy ember megfagyott a közolebbi zivatarok alkalmával..
* Ki kell ömölnünk Lsngafvldf nyké-pész jól talált b müértelemmol készített fényképeit. A Bok provinczialis vándor fényképész között mindon esetro nyereség nok tekinthetjük őt székvárosunkban, ki a legmagasabb igényeknek is kollö-log pontosm megfelel. Láttunk tőle egy nagyobb képet 26 alakkal; » kőnyomások, aozélmotszotokrőlí másolatokat a legparányibb részletokig jól kivivő. — Ajánljuk öt a t. közönzég figyelmébe.
* A műmalom eddig tökéleteson mog-folel a várakozásnak; parasztőrléséio már nem egy díosérotct hallottunk, s n szomszéd helységekből a nélkül, hogy még hirdetve lett volna — már is «öregesen érkeznek, az őrlők megrondelések. Az igazgatóság szigora u gépek kitűnősége a szakavatott személyzet értolmo a legszebb sikert biztositjúk o műmalom jövőjének. A szitára őrlést máro/.ius hó 1-én veheti igénybe a t. közönség,eddig el levén foglalva az izraolita küznégnok húsvéti ünnopeiro megkívántató liszt előállításával. Míg a hirdetés mogjolonnék lapunkban, addig is jónak láttuk c megemlítést a t. közönség érdekében.
w _
Mórt nincs vig farsang ?
A a*ptárlrók lilában csináltak olyan hosszú farsangot, azért bizony aonki kt nom ugrik bőréből. .
A pesti Vígadé (Redouto) megnyitásán, itt^JT máskor a» egész fővárost forrásba hozta volna, a tflndérfény, kitUnő aono, paszomán-tO« cselédség, a jó aaolgálat melloit is csak ugy léxougett a kösünség/
Hogy vau oz? —fojtogoté a robust ozor és osor ember.
A provlnozián tudunk egy vígalmat, hol bárom pár Járta a — négyeit, és pedig: ogy luitvan ér?» or*oa , nogyvonnyolez évos özvegy menyeoakévol; ogy gazdasági Írnok. Violájá —''"—vagy is: Viola kisassaónnyaí b hogy a mulatság félbo no szakadjon, a fogadós liitcstársával.
A közönlóg podlg állt: tisztolotos uram; ogy ponsionátus tisrtvlsolő,a holyiógjegyzöjo a kót Compossossorból.
Hogy van ez ?
Fojtogotlk a provincaiákon.
Egy másik vigalorahnn a cxigányok ób ninozórok hus<nn voltak, a vondégok tizenhármán | rósz azám, azt Jolonté, hogy még éjfél előtt oz a társaság is megfogy. Igy is 1«U, uiort na egyik nom a legkarcsubb tán-cj^qsaŐ ugy betalált fűződni, hogy midőn há rótó-four, sobos polka után limonádét kiáltott ájtlltan vitték kl a vondégszobába; s kotton eltávozván ápolni, maradtak a vigadók tizon.
Hogy van o> ?
Bámulják mindenfoló.
Ataibo kezd a« ombor,sommi sem sül ol.mort n publikum mindon rendezőnők hátat fordit és sok családapa jobban fél a táóoctoromtöl, mint az adóexooutlótól.
Hol van az aa idö, midőn ni agyarországon öroge-apn\Ja járta a tánezot; aa örogapa rá-kösxöntött fiára; alösaör is, másadszor is .. . aztán meg unokáiára.- harmadszor ip . . . a kivi világ os-kivirautlg tr.rtott a dalidé?
Hol vau az az idö, midőn a ttUvérü fiatalság pár ragyogó szómért, egy szivdobbanás-órt 10-20-mórtföidro olmont dalidózni, a midőn áaás, fix<, után leugrott a kocsiról,
elkiáltotta magát:
„Három éjjel, három nap, Nom olég a lábamnak."
Midőn lm n muzsikus elfáradt, rákozdto n czltorás, ezután mog n dudás; s ha ezok is belofáradtak, füttyro tánczoltak ?
Midőn egymást órto a lakodalmi raonot; hamvas fazekakat dobáltak a kocsi korék elé s az ogy szomd ozigány brúgójáu akkora sunkák lógtak, hogy most maga az örömapa Is mogonné ?
Azon idübon voltos (anno 1847) midőn sok vigadó az első muzsikus előtt két folé tépto a százast llyonfélo szavakkal: „No, Itt van foloj ha roggolig folyvást Imzod, másik fölét is megkapod." 8 a »»ázást nom la a tározábél, liánom osak a mellény uobböl vetto olü.
A morro léptél az utczán, muzsikaszó; a merro néztél: ujju-lui 1
Ha nászba montél, lovaid fülo mollett olyan kendők lógtak,mosta pulitéro» almárjoiuod-ban sincs hozzájok hasonló.
Végig sírták a csöngők ae utczákat s a voudéghivókat fánkkal dobálták.
Ez volt az Eldorádó kora; toj-méz folyt* át a küszöbüket a több volt a lázsiás, mint most az ujkrajozáros.
Ha mosszo útra inoutél, könyörögtél a zsidónak, hogy montson foí az ozttst terho alól b váltsa bo bankjegyokro. Több volt a buszos a kaposasairakban, mint mosta takarékpénztárakban, midőn ha hitolozöidot lousititani egy darab „ozerest" akarsz látni, a Üolga bankhoz koll „rccopj''ssés" lovoloket Írni, s oladnod magadat 15—40 évro 1.,.
A kedv, mint rózsaszín szalng húzódott át az országon, az gombolitott bolölo, a ki nkart.
Mily másként áll most a világi
Az aristooratia nagy része (a hol ha nom osurranik is, legalább osepog a jólét), télro ott hagyja n provinoziákat; elvonul a* ország s birodalmi székvárosba, vagy elmegy Algírba — oroszlán vadászatra, s logfoljobb akkor tér vissza, mikor aratni koll.
Különben is mosszo vju^még az az idö, mély uz osztályokat amalgamiWIja, • nom'' Iohot kívánni sok gróf vagy bárótól, hogy a kaposvári, marczali vagy ogorszogi dalidén együtt járja velünk a „kállai kottíat".
A közópbirtokos másfél évtized óta folyvást „Zug"-ban áll; mindig fáj a foga; tolo van „váltóláz" — „adóssági rhoumaB pénz-uszkór" h egyébb napi botcgsógokkol, mo-lyekro napjainkban nom talál orvosságot. A botog ombomok pedig uincs kedvo; s a kedv nem is olyan, mint.a macska, hopy akármily szédítő magasról ugororjék is, talpra esik .. .
Imo ogy farsangi példa.
Vasárnap roggol vau. Ugy ősik, szakad az eső (Január daczára, s már oz magában elég malhour), hogy egy második Noéra losz szükség, ki bárkájával megmentsen bonnUiikut.
í''onyvesl Uéjza alig végzi el a roggolizést kopogtat i\|tnján n hajdú.
— tízabad.
— Jolontom ássan tekintetes urain, az ősz folytán ugy mogetto ogyik táblánkat a ku-kaoa (gubncslégy), fol koll szántani.
— Jól van János, olmohot; ful koll szántaid. ''
A l><>iitlol<on folhö, az arezon ránc*. . . .
— Kop-kop....
— Szabad !
llolép az Öreg béres.
—- Tuklntotos urain, az éjjol ogyik csálls ökrünk mogdöglött, uiígucstvo aemmi baja som volt.
— Melyik ?
— A gyárfás; a béres szome könny bo láb-bad ; Foii/vósi ráné*:
— Rosa hir Mihály; mog koll fejteni; most jön a dombovárl vá*ár, majd vogyünk helyotto.
Megtörli izzadó homlokát a gazda, és sö-tétoii néz ki a még sötétebb idöbo.
— Kop-kop....
— No, lohot 1
líolép a holysóg bírája.
— Kórom a Tokintotos urat, az adórostán-tlát délutánig tessék a holységliázdhoz mog-kdldohi, mort katonát kapunk.
—• Jól van üyuri; no, Igyál ogy pohár pálinkát, aztán orodj Iston hírével.
Fenyvesi előveszi az adókönyvecské»,benno üres lap... Kinyitja Íróasztalát, bonno üres (lók ... Sétál fel s alá a szobában ; osaládja mindont hall a szomszédban, do nem morl a gondot clvornl homlokáról, hátha az ébredés még kosorübb lonno?l
— Kopp-kopp....
— Szabad 1
Tisztol! májsztram a Tok ....
— Jól van, tudom, majd olégséget toszok. "— Kop-kop....
— Nal
Bolép egy boltosgegód a szókvárosból.
— Contót hoztam; ha lonno szive« n tek. ur kifizetni; bizony nom kérnénk, mort jó holyon'' van, do hétszámra som látunk ogy to-rintot, s nokünk som hitoleznek Bécsbon.
— Még o héton befogom küldeni.
— Alázató^ szolgája.
Most jön még a 24 fontos I — Két váltóhitelező ....
Ezek is olmonnok, s még jól el sem hagy-
Íák ar udvart, hoz a póstás ogy szép pjosátos
evolot.
No, valahára pénzl
Kinyitja Fonyvosy a levelet; benne aranyba köretben mogfiivás a pécsi Casino vl-gulmára, és pedig osiilúdjával.
A fentebbi olönnényok után tossék viga lomba monni.
Táncsolt szegény gazda már ogésa délelőtt oda haza, soló, még podig sxoiuora »- lutu magyart 1 . . — — —■ —
(!»ak egy birtokost fostottünk lo holyxeté-bon ; do ozon képbon rá l.ihot ismorni vala-monnyiro.
Tohát a közép birtokos osztály nom mulathat.
Talán a gazdatisztikar?
Hamár az urnák !■ lapia a snobjo, milyen lehet akkor ezeké? pedig Üres zseb m-llutt nom jól hangzik a muzsikaszó s nom igen örömest gyántáros a csigány.
''l''Alán az ügy védők?
Még azon pörökért som l''uotik Őkot, m-lyo-kol inognyűrnek, hát még a mit olvoszlonok?
Talán ax orvosok ?
Azt mondják: habár sok a betog, az arany-erős, do kovés a körmöoai...
Tán a koreskodök, mostoremborok ?
Ezok ogész nApokoii át Coutókat fít/.nek ezórnaszálakra; fölfűzik , niogint lovrxik; s habár a Contó is pénz, du azért nom lohot volo bálba mouní.
Igy ntogy oz mindon osztályon korosztttl.
Iía a gazdának nincs nénxo, nincs akkor sonklnok, mort oz ax egész világnak „Wort-hoim"-ja.
A fiatalság, fiatalság* daczára is ^rxi vállain az idők nyomását; vissaahuasii tn^gát mint szegletben apók; azelőtt nagyobUörŐm-nr''l ugrott az ágyuk, mint most kél szem tfl-zébo; a a szép loányokntln haza várnak, ••ped-nek aranykanusos biblia és iiiinköozvok mel-lott egy szebb jövő felé, 111 dy nőin o«ik bi"-^ nat >t szomorúságot, liánom gyöngyös fökötől is ad t...
8zogóny leányok 1 a tl vágyatok sxent ■<— az oltár — s még ez is rarssxe van I...
Hát az aa idö, midőn 0—7 millió mngynr igy kiált fel: Uju-hu 1?. ..
Ezért nincsen vig farsang !..
KOBOZ.
KTyJllt posteu
AreopAj;uak i A* ntolió küldeményt ia h.\atnAlni t»g'' juk | a rígl Mm inarad «1t kérJUk bet»** mükttdóaét tú-vAhbra U | núheljt lilöok Te»*, Iroi fogunk.
UAv Arinak i Kfyenklnt megjelennek i • JdvSbon u« f.kdjei) 8n bcnuiinkot.
Ve«»príiube : Megkaptuk | nem «.>VAljf fog késni.
T. (Unak t Kértlnk utoNó kllldeményedhei haaon iic-m (leket.
CY H nnVi C«ak küldj, meri majd Inuen-onnan lucglut kifogyunk.
UohAcara i A* utolaó l«rél kéld* érke«ett miit el-maradiia.
Ib.-Iteréiiyb. i Nagy k«a»»nettcl vettük, habAr • kl-tU .Ktt napról megkéiett.
.rideg van.'' I.ikúbb fUUÖn 3u, mint Ilyen v.raet
ifja«.
i" * * — KapoivAr i Aaon vigalom IciA-n mir akkor ntegtflit''nt Upunkbau, Aa .egyetlen »«ép* megemlíté-
sével aéitenttk a többit j volt ott ,at éjnek több nyíló vliAga."
8. 11. A k/rt kSn.vveket utunk Indítottuk j j.ár u»p múlva kíibi n It''i/uik.
»»laton mulli; VArjuk at ígéretet. '' ''-nakillofir kimaradt Un aa ,alArc»o«ok« kBilil aaJnAIJa? ajóv0b*n eleget teiadnk klvjniAgAnak.
ÍWeal love|.«Snknek: Aa lgéret.1 — fAJdalom — c««k elvaltuk, v,
► SArkAnyfofaV.'' Valahol olvaituk. .Nem kell vígadul.* 1>3 hogy nem t kinek kodvo vau caak — jArja.
,U»ida*AgI CgyUt/ Adui fupjuk. 8. K-nak : A c«ip8»ég« mit »«m tea», caak Iga« legym, DrAva mellé i Lovellink iliaent. T. V-nak t Kinn kapunk vAI»«at T no vArakoxtan •okiig uiaxaitia.
8a. J-iuvk i A aiAmok .1 reclaiuAltuk.
I
JXTyil* tór.
Zsoliczi panoráma. *)
Most, miután minden fohér, Zselice n Svaioxal is fölér, Forty ük lombjain rezg a dór, Oly vadrogényes mindon tór. Ellialgatott a sok kis ér,
Modróbon osondoson olfér. A diszótöl fosztott ágok, Mintha osnk volnának mások, A hó r<\jtok, test, ¡dogon, gyomja Ökot lo hidogon. 10s minden, mindon nómán tür, Kiütünk most csnk puszta (Ír, l)o osnk jöjjön a kikelet 1
'') Itt mindönki kUaíJhitl verteit, ha »orAért 6 » bé-
lyegdij fejében 90 kr. o. ó. ft<et. 8ierk.
Majd, hojcy rázza lo a tálat. A fonyü iamót szép Küldőn. Majd a hó nélküli földön, Díszét vissza nyort faágok, Virulandnak, mint virágok. A kin orok is csörgedvo, Majd tovább, tovább vorgödvo Nodvot adnak e szép földnok, Sonkit, sommit mognoin ölnek, — Mort a morro folynak, övék I Hogy áldja ezoroxor na ég. —
''»a majdnem minden fehér, hn virulni fog mindon tér, ..... Lo*z o ? Zaolfcz qly regénye* Mint Svaiez 1 — Ki magára kényes, M(\jd megírja a jó tudós Vonóju
ZSELICZI imiKJÓI.
ÜZLETI HIH3STÖK.
/!M«X)>KndIiha február 10. A nagy hóesés kövütkoxtóheu egészen megakadt a közioko-dé«, h igy |iiaczunkra sotnmi sem órkezotók az árak a légiók és következük:
Buaa 2 ft. UO kr. — 0 ft. Rozs 1 ft. 00 kr. - 2 ft. Zab 1 ft. 6 kr. — 1 ft. 10 kr. Árpa 1 ft. 50 kr. — 1 ft. 20 kr. Kukoricza 1 ft. 7f> kr — 1 ft. 80 kr. Rab fehér 8 ft. 25 kr. — 2 ft 80 krért szlvoson vásároltatott.
Ka nlaaal piaca) U r a k i Hurgun/a iuí t»J « 0 ft 80 kr. Marhalmi fontji 1(1 kr. Julihu* fontja 10 kr 8 r-líthtia fouijd DO kr. UJ iialouna in WaAJa 28 llrt — kr
Zalr foiiijn 30 kr. I.áuglidt mAaafJa 11 ft 0 kr. Zsewto-iaat niAoAJa 8 fit 00 kr. k«njrér''.l»it fontja 0 kr. Kii. koilotaliaal fou^Ji S kr UJ bor llcaíje 8 kr. Ó bor llciij'') 10 kr. 8Jr ltc<4J i 10 kr. tlíllva-pA''lnka (Uaéjo 32 kr. Törkfil>-pAIInka itcaijo kr Fagjrg/u iuA»«AJ» 83 frt. — kr. ÖntUtt fag/g/ug/ert/a fontja 40 kr. mAr tott fontja 32 kr. 8aappan fontj k 20 kr.
KnpoHViíi'', fobr. 10. Ligközolebbl hetivásárunkon, a járhatlnn utak, hófuVatok miatt HÜg volt pár gnhnáskocsi, oziknok gazdája is ázott gondolkodott: uotn jobb lott vobia-o otthon maradni? ily körülményük közt, forgalom hiányában, nz árakat som jo-
lozhotjük. Időnk folyvást télies; havaz, fagy; majd nap süt és gyöngén olvad. Evok ótu nem volt ilyon szánututik, az a kórdés: meddig tart? (m. p.)
Ki''Hztln I v, fobr. hó 10. Daozára annak, hogy a folytonos havazások és oröafngy miatt a közlekedés észrovohotölog folakadt, ja tortnék k ára pár krral inkább alább szállt mint omolkcdott. Jluza 2ft. BO—00 kr. Rozs 1 ft. 00-70 kr. Árpa 1 ft. 40-50 kr. Zab 1 ft. 10-12 kr. Kukorioza 1 ft. 50 kr. Burgonya 00—70 kr. A korosottobb ó borok
3—1 ft. Kisobb piaciunk egyáltalán ólc»ó do halat jó pénzért is ritkán kaphatunk.
Btfcsl pénxnrfolymu ftbr. 18.
57o motalbptca 72.60J nemzeti kölcsön 70.50; bankrészvényük 807.—hltolintézoti részvényok 100.40; ozüst agio 112.15 j arany darabja 5.84.
Fol cl tf 8 szerkesztő: IiOBOZ ISTVÁN.
H
R D
DE3
"T
DÉJ
X3

•n-
2-8
Hirdetmény.
lUr.ll Pap Jóaa.f htUlraOlnck i^a«< hlváaa ! Bomngjr tuegyo p«l^. «■Wv/aySi^k« min« tolrkkönyvl ha-1.''«^ r/aanll kOahlrrA l^l''llV, hoi;y »Aldi fap tVrcncanek, IlArdi l''ap JAia. fellőni kenaet^beu a kletA-gitiai vjgii haJtA* utóbbinak a k.
ktfnjr>ben I. i''a elren-
konyv oc blitokAia
nu''nll Ii3. 14. I. J. f alatt bijegyxetl drllelvAn, a«Aivfr>lal folt''-t''lok a a kt.''Mgtt/sl (»rrend iiio^/dlapItAia tektutelibHI MUlaaSktuk Urgya-Uai hatA,napul 1806. A\l mArtlua hó 0>ik iiapJAnak rej^ll 0 órAJa kltüi elik i ii (ro hitele 0k aa al hivatnak mrjf. h»ry nit g neu, Jelen''-aAk lael/btu a tVnrhbl ligylrt«k Llr.''llag fo}(Uak mi gAllaplUainl.
Kgyaaeramind felhívatnak min l • •ok,kik aktjaiéitblrt«''khoa igJnvt Iaitaiiak, aul a fonnebbl Uatir''.döig Ida bujet»utenl ali aaenek.
h''»|K.a> Ai Ja i. hó A In 180.V
Kouio«yu>rry 0rvAnyaa''>ko mint ih''kkSny vl hát< aAg.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
Homogyniecyfi polg. tSrvínjaaí-k''nok nili.t tclekkOn>\l h^lóaAg-uak r^aa^r»! kSahirri tetetik, hogy (lyu''aaty IjuAca tVlpeieaalgo alatt lla''A»» Ka.ruca t^iökkoppAnvi U-kóa ellent k3vetelíao feJe»i!aire ía a tltrOkkoppAn;! kSaaóg 38 a Amu tvUlOsfrsMSnyrébi-n A. I 21>7i. hr. «4. alutt fogla l /a bíró l.v^ 200 ft o.j.beeaUlt a*0 ló tóiOkkoppAny kS/a.''gben a hely*iiuin f. ívl f. b--ruAr hó 28. napJAnuk reggeli 0 órA-JAn — ailnt aa <-laU hatAruapon — olArver.-stvtui loguak \ a 2-ik Ar-veróal Idt, ha uetAn a4 elaltn v.tvö nem UlAlkoanók, I''. <<vl mArtlua hó SS. napJAnak re/g-ll t) órAJAra a h lyaa/iic''ru kltllaetik, aatal hogy ekkor f.-r.nebh klj •lü''t Ingat''auok atoiaArou ab l iarlud.tlni fogunk.
A* Arveríal foltótelvk a törvény-*4Ók irodAJAban mind-nkor niegtu-klnthctiik.
Ki It Kaposvárott JanuAr h>27-n ISilJ.
8omogymeg) o tilrvón»aaúkomint teli kkitnyvl Int- aAg.
a,/,0i (2-8) ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
Somogymegyo polff. tSrvinya''é-k^uek, mint t.\lekkHuyvl hal *Ag. rAa.A.SI kK.htrró tót« lik, hogy ltoaa Vendül iilyctvArl lakóanak A''lpe-r. »»ige aliitt Uerlha MAtyA, aal-(jetvAil lakó« elleni kOvutelóto tcli><4aóre la''Alogolt ti a Öai-(elvAri kHiaóg SflO. aa. ti lukjegy. aiikftnyvíbsnAf t rdía428. hr k. alatt fogl.Ut ia bir''Jlag 4000 ft o. i. t> ca.lt Ingatlanok 8 l^ctvAr köa-aónben a he''.y*<inón lolyó óvi martiul hónap l-tii napJAtiak roggell U órAJAn — mint aa i-la<) hatArna-pon — nIArvcreit tnl fognak; a luAaidlk Arvoróai 1.19, ha netAn a« elaOn vuvíi uem talAlko*nék< ISOi. apid hó t-aS napjinak reggeli U órAJAia a h. lya/lníro kit l/etlk, a-»al hogy ekkor lonnebb kijelóH Ingatlanok n b->vair>n alót la eladatni f>giuik.
A« Arvan''sl Mlítelek a tírvíny-• ''ók IroilAJAban mtudiukor megtekinthetik.
KopoavArott Jan. hó 28-n ÍSOÓ.
Homogyuiegye tHnónya.íki mint I l.kkönyvl hat aAg.
"°V.CS . . (2-8)
ÁUVERE8I|
hirdetmány.
Homogyniegyu polg. Wrvény-
• tíkónek , mint /^tokkftny-rl ható-aAgnak rUJi* kSahlrré tótrtlk, hogy Hananer ifgn. ttt\ö»l lak-anak felp»rí>a<g«/alatt FAblAn HAndor ütvitat lakó* elleni kövot«lóao fa-ileiAa.''re, 1 ''lAlognlt ti a Saabia kii »tg 89-dlk »»Amn telaklegy»9-k''tiiyv/ban I negyed telki bíróilag 1000 frt — kr. o. t. be. »ült Ingatlanai 8aabA* kS*»lgben a hely-
• aluin f. óv matt. hó 1 napJAnak reg^ull ''J órAJAn — mint ai claő lutArnapon — olArvereat ''tnl fognak ; a niAaolIk Arver/il Idd, ha netAii aa tlaJu vovO nap» UlAlkoa-uik, f. évi aprít h > t n»r>JAuak ivgjell U ór\JAra a hclyaiinero ki-tll etlk , axuil hogy okkor fennebb kiJMölt Ingafanok a becaAron alól la eladatni fofnak.
Ai ArvcrAal felUtelok a türva^k Iro.lAJAbau uilndonkor megtekinthetők.
Kelt KapoavArott J»n. 3. 180& H.iiuogymo/yn tdrvaaéke mint to1e^k''''lllyrl liatóaAg.
•V.SM , . (2-3-
ÁRVERÉSI *
HIRDETMÉNY.
Boinogjr megye polcir. türrioy-•i^WnoV, mint telekkínyvl lutó-•Agnak ríaiiröl kSahlrrá tétetik, hogy Keiauer György biAncalN la-
Íóauak f. lpcrea»Age alatt UraKlcr dAn, biAno''l lakó» elleni k»ve-teléae fcdeaéa/ra leiAlogolt t» a OogolaaAncii kílxi/g 67141 »aAmit tolekjcgynökönyvóben foglalt , <5a bíróilag 1800 ft. o. ó. bccaUlt Ingatlanok »»Adci knxaógben a haly-ailnón f. év aprít hó 20 napJAnak reggeli 0 órAJAu — mint aa o''aö hatArnapon — elArvcreatotnl fognak | a inAaodik Arrerv1»! Id3, ha nrtAn aa et^On vovo pem talAlkoi-nék, f. évi mAJua bo 29. napJAnak reggeli 0 orAJÍrn a heKa luér.< kl • ti^actik, aiul bogy ekkor foaebb kiJelBll Ingatlanok a beciAron alól 1» eladatni fognak.
Aa Arreiéil feltételek a tSrvény-»«ék IrodAJiban mlud.-ukor mog-teklnthetSk.
KopoavArott JanuAr 10. 1805.
Somogy megye tOrvénraaéko mint telokMuyvi bat> aAr.
i tu/
"" ÁRVERÉSI(2
hirdetmény*
Somogy megy« nolj, WrvénraJ-Unek, mint tclekkäny vl hatóiAg-nak réaiérSI küablrré tétetik, hogy Jakab JAnoa Kadarkutl lakóinak felpere«aégo alatt Jakab flAnder Jé»aef »tvAndl lakói elleni k»ve-tűléae fitdaaéaéro lsaAUgolt é« u latvAndl k«»aég 09. asAmn lelek-JegyiSkHnyvében T. t— ItrdiaAm alatt foglalt éa bíróilag »40 ft.oé. beciUlt ingatlanok IiivAndi kói-•égben n hetyialnén f. ér mArtlni hó 1. napJAnak reggeli fl ór^jAq— mint a i ellS hatArnapon — etAr> vereitetnl fognak \ a mAioálk Ar-vcr.WI IdO, ha netAn aa etaSn +«»« nem ulAlkoan<!k , f. évi aprít hó t-att uapJAnak reggeli V óraJAra a hilyaxluérs kl»U|ctlk , ataal hogr ekkor f»n*bb kijelölt Ingatlanok a bccaArou alól la eladatni fognak.
As Arviréal feltételek a tSrvény-nék IródAJAban mlmUnkor moj-teklnthatök. . , i
Kapoavorolt Jauuí.r 18 1803.
Boinogy megy« tSrvényaiéko mint telekkönyvi hMÓ»A«.
HARTMAN LIPÓT
1-3
Allerneueste,
WjitU-iiim iK''tlcntoinl mit Citwinnen \ t t nu-lirlo
jílohko
GELDVERLOSUNG
von
imi millmm m,m Earfe,
in wHrher mir firwiiin» Bcxngrti wt rden, guraiitirt von der ltegiorungdor freien Stadt Hamburg. Ein Staats-Orginal-Los kostot 4 Ouldon Ö. W.
„ halbes „ „2
Zwei Vif rtol-Orlg I.oso koston 2 Yior Achtal- _ n „ 2
n n ti
Unter 19,600 Gewinnen Iwflndon sieh Haupt-treffur von Mark «00,000, 100.000. 50,ODO 30.000, «0,000, 15,000, 7mal 10,000. 2-mal 8000. 2mol «000, 4m!»l 5000, 4mal \000, Ifimal 3000,50mal ÄOOO.Omal 1500, Omal 1*00, IfHttnallOOO, 100mal 500,0mal 300, lOGmal «OO, 8020mal 98 Mark ctc. cto.
Hegiitn ckr Ziohung om 5. kommenden Monats.
Unter meiner In w. ileater Kern« bekannten und a 11 g c mein baltobtun 0«seli*f»sJ»vis«i
„Gottes Se^cn bei Colin!"
i habe leh bereit« tírnal da» groaae I. o a anabeaahlt.
ÄSjr AnawiiMlgn AuflrUgo mit Himraaen In allen 8ort>n [Pap toT g e I d i«l r Kralmnrken fllhrc leh aalbat naeh den J »ntferntoaten (legendi n p r o m p t und v o r » i h vr I e g e n ]< «u» und a udo K W 111 c h e Z I e h u n g a I I a t v n und (i e \v I n u-gol de t «olort oaeb der Kntaeheidung all.
I»aas. Sama. Oolxn,
llanquier in Hamburg.
k(my\keroske(lós^ben Zágrábban
ini''gjeleiit, « kttj-lnitú ebben, vitlninint ntiuücn hiteles könyvárusnál :
llnrlintui : Qyakorlatl módszer a néotot nyolvnek gyors, könnyű s alapoa megtanulására, Ahn-Soidenstttokor tan-módja szorint, nyelvtani jegyzetokkol. I. folyam 0. kiadás 88 u¡kr!
Ugyonez, II. folyam 2. kiadás 88 ty kr.
— \t cmldsOk m n ntndnrnk tcriné»xcti ajxa, 143 termé-szothlven színezett ábrával; keményon kötvo 2 ft.
— A háziállatok n nxoknak ItnsxtiH. Tanulságosan mulattató képeskönyv az ifjúság számára. Mindon háziállatok termószethivon szinezett ábráival, b magyarázó szöveggel magyar a német nyelven. Ara 1 ft 00 kr.
— A kin álatHoreKlft. Az ifjúság mulattutása s oktatására. A legnovot^tosb qmlösállatok tormészethivon szinozett ábráival, a magyarázó azöveggol magyar s német nyolvon.
'' Ára 1 ft 00 kr.
Ilnrttnán t l''raktischor Lohrgang zur sohnollen, lolohton und gründlichon Erlernung dor ungarischen Spracho nach Ahn-Soidonstüekera Lehrinethodo. 1. Abthlg. 0. Aullngo 50 kr.
— 2. Abthlg. 5. Autlago 50 kr. ;
Koch b\ 9. Villui glasovi. Tri obljubljcno u glasbu stavljono (ijoomo zu glasovir : /
(Tüttdérhxú. Három kedvolt dal zongorára).
llr. 1. I*redlv«> je prellt od V. Li a i n ako g a.
(I. k». A rok an fonva stb. Li s i n s k i t öl.)
llr. 3. l''lac xa dragont od 1*. L 1 v a d i c a.
(2. bz. Kcsrrv « kedves miatt. Livadlostól.
Br. 3. Crno oko od J. l''mlovk o.
(3. «z. Fekete sxcili, P a d o v o o t ö 1). — Mindonik szám ára (14 uJ kr.
— l''oxexkn l''olkn. Polka treskavica za glasovir.
(I''oxsegi polka. Polka troinblcnto, zongorára). Ara 54 kr.
— Zagrebaekn cetvorka juKo^lavjaitska , izvorna za glasovir. , .
(Záurnbl eredeti délszláv négyért zongorára). Ara 72 kr.
— Svntovhko Kolo. Kolo selsko za glasovir.
(\nax-kolo. Fnltlsi kolo zongorára). Ara 42 kr.
— Hvarr. A. Koraenicn k r u n i s a n j a Z v o n i nt i ro v a. Sastavljona za prodstavu Kralja Zvoitlinlrn. Za glasovir.
(Zvottlnilr király koronázási Indulitja,zongorára. Ara54kr.
Wajdits Jázsef kiadó, lap- <5s nyomda tulajdonos Nagy-Kanizsán.
Átadandó építeszet.
(1-2)
A nagy-kanizsai izraelita eiútns község egj-12 öl hosszú egy emeletes ház épitését határozá el; melynek rajza és terve folyó évi mártins 5-dikéig a község irodájában megtekinthető.
Az épitészetre vállalkozók irataikkal a község által kinevezett választmányhoz fordulhatnak.
Nagy-Kanizsán február 17.1866,

Insert failed. Could not insert session data.