Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
18.58 MB
2023-06-23 10:52:55
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
161
236
Zala-Somogyi Közlöny 1865. 034-036. szám december

Zala-Somogyi Közlöny
Ismeretterjesztő lap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
A somogymegyei gazdasági egyesület hivatalos lapja
IV. évfolyam


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagy-Kanizsa. Negyedik évfolyam.
34. szám 1865. deozember 1-én.
i Közlöny.
aj__uersa
Ismeretterjesztő lap szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből.
A somogymegyei gazdasági egyesölet hivatalos lapja.
Mogjolon o Up legalább ogy ivonjanuar hó 1-töl kozdvo mindon hó 1-ón lü-ón és 20-án. — Elíilizotésí ár postán szétküldéssel ós holybon házhoz hordva ogósa évr« 6 frt. t félévi Negyed évre 1 frt 70 kr — Mindon olöfinotd a tulajdonos kttlóidn könyvtárát az eddigi fontfejálló feltételek mellett f ó 1 A ro n linsanAlha^a. — Nyilttór egy Petit sorért 10 kr. — tésok hat hasábos Petit sorért 1-ttr 7 kr , 2 or- 6 kr. ós mindon további beiktatásért 6 kr. s bélyogdijért 80 kr. fízotendö. A boiktatAsi dij > a lap kozolését illető mindon kiadó hlvatalhos Nagy-KamzsAra j a lap szollomi tartalmAt illotö közlomónyok gfldig.vUgy minden lovolok bórmontvo a szorkosztösóghoz küldondök Kaposvárra.
Somogyról.
(Nem Somogyból.)
Jeligei Körtvét, «Imit
* III.
Mintán Somogymogye két nagyságát le fény- és arczképeztUk; átmebetUnk már a többiokro. Ezekből nlár többoket szoríthatunk egy képbe. Bármint grup-pirozzuk őket, egy alak mindig ki fog tllnni közülük: neraosak egy fővel magasabb, de o fő beosUletben mogőszült Álrtökkol ékeskedik, s kiki tudja, hogy az érott kor e dero alatt még ifjan vidor és velős gondolatok etikáznak, « köble pihenő kráterében a hazafiság tUzoeoha kínem aludt. Az öreg Paiaa Bódi ez. Öregnek olyértolembennevezhotomosak, mint Deákot nevezgetik nálánál sokszor vénebb barátai. Igen, szorosan a muni-cipális élét körébe tartozó dolgokban, molyeknek ezen esinját-binját a« ifjabbak nem ismerhetik, — ő az orákulum, h ily értolombou el lobot mondani: Paiss Bódi = Somogyvármegye.
Bllszko lehet reá, hogy mint egy magyar táblabíró prototípusa, a minden vármegyék táblnbirójával, az ország nagy deákjával áll párvonalban, b ha Somogymogye e derék vetoránját követének hvva választja meg, ezzel osak magának l<m kárt. Ha valaha arról lesz B7.ó, hogy a megyét régi jogaiba viswuhelyeztettUk, vagy legalább az ujabb koroszmék ollonében lehető legtöbbet mentsllnk meg belölök: ez Ügynek nálánál buzgóbb, avatottabb szószólója nom lenno. Hátha ogy annyira ohajtott jó Codexröl, ha úrbéri természetit és tagositási kérdésekről, ha az tigyvédok roformjáról, «•; községok rendezéséről, az adók igazságosabb felosztásáról n több eféle dolgokról lesz szó, melyek szépen csengő frázisokkal el nem intézhetők, ki tudna egy okosabb Bzót hozzá szólni, mint Paiss Boldizsár ? I — Mindig a liberális Ügynek előhar-ozosai I. őzt állott, azon mérséklottol azonban, mely a nagy táblabírót s az angol whiget a radikáloktól annyira mogkU-lönböztetí.
Van aztán az öreg Bódínak ogy derék fia Andor, kit nagy reményűnek már nem nevezhetünk, mort az ajánlás alól rég kinőtt, ő nem kozdŐ már, h a benne helyezett roményoket, midőn alkalom volt reá, tökéletoson igazolta, ugy, hogy minden látnoki szellem nélkül is Somogymegyének loendő igon jó főjegyzőjét UdvözölhotjUk benne.
Hát Zichy Antalt hová togyUk? Naplói vezérozikkei alá,mik jók voltak, miért nom irta ki egész nevét ? kezdőbetűi után Talléroay Zebulont gondolták sokan, ki hozzá, ugy hallom, némi rokonságot is tart. Az a famózus országgyűlési beszédo, .olvasva most is jó; vagyis, hogy igazat mondjak, most jó, akkor rósz volt. Mert hát a jó kakas reggel kukorékol, nOm pedig éjfélkor, mikor az omberek még alunni akarnak! A mi Stuart Mariát illoti, és azt aStraf-fordot, kit érdomo szerint lenyakazott,
— .no már olyat mngam is irok, ha hozzá fogok, sőt ha akarja különbet is. Ön, édes barátom, igen inpraotiouaj embor. Lássa én, ha már olyan jarabu sokba foglalt históriát írnék, legelőször íb honi, sőt mogyoi tárgyat választanék magamnak.. Igaz, hogy Zrinyit elvet to előlünk Jókay, do azért van még a Sió és a Dráva közt, a mi lantra méltó és a somogyi közönséget érdekelné. Azt hal lom egyszor ogy nagy iuaidon-8|)ecohott tartott, molybon egy rosz élezet mon-? dott valami vörös nadrágról. Manet alta* mente repostuml''
Ugyan mondja meg, miért szorot any-v nyira főjegyző lenni? Hiszen már 17 év előtt főUgyész volt; annyi idő óta bi-zony már többro is vihetto volna. Mit mint öoflémnram kozdott, azt mint uram* bátyám folytatja. Ugy tosz a költészot-bon íb.
Jó omber oz a Z. A. hanejjg^jagyon puha. Nincs elég aozélja, bár — olegöt verték. Nézetoinok roppant önállósága is\ínkább kárára van, mint előny érej mort olszigotolí a pártoktól. Nom tartja meg, mit StraíFordjában maga tanáosol: Menj a tömeggel I
Érdesobb egyéniség Kozma Sándor. Igaz-e, hogy ninos a képviselőjelöltök közt? A Gl-iki országgyűlés után, melynek értolmos tagja volt, ő tetto azon novozotos indítványt, moly szerint Soniogymogyo a 48-iki törvé-nyekellonére fönnálló dioastoríumöknak fobnoridotta az engedelmességet, s ez által saját feloszlatását mintogy provokálta. Beszédo, mollyol o merész, do akkor korszet''tl indítványt indokolta, üly velős éa oorreot volt, hogy hasonlót bármoly parlamentben elmondhatott volna. Hibája az, hogy nagyon okos és nagyon bcosUletos, s önnél fogva félő, hogy a világban nom fog oly mér-tékbon szeronosét osinálni, mint ama két tulajdon kisebb adagával lehotno. A mit tesz, nem félig toszi; amit megragad, azt egyhamar fel nem adja; rokon és ellenszenveiben határozott. Egy-iránt ostorozza mind a két szélsőség elöitéloteit, vétkeit; gytllöli mindonbon a oharlatánságot; megkaozngja azt a mi nevetséges , b kl meri mondani, hogyha rosz között valakibon némi jót talál.
A hallgatók közt van — Bittó Pista. Egyszor — más megyében — művészi beszédet mondott a védogylot mellett; reméljük, azóta megtért a szabad kereskedés zászlója alá, moly Magyarországra nézve Udvösobb. l''o-zBony megyében megbeosülték b olklll-dötték, —■ kárára a 48-diki országgyűlésre. Somogyban ia szeretik és méltán Szellemi fegyverei, az alkotmányos élet hosszú szUneteléso alatt, som rozsdásod tak meg, s ha iobz tér és alkalom — kellő fényben fognak ragyogni ismét. Csak no féljetek ugy a diseussiótól. Még kovcsbbó helyeselhetem, ha azt mondjátok: nincs embor. Dehogy nincs! több is mint gondoljátok; osakhogy ti nom
tudjátok őket felkeresni. S vujmi sokszor véka alá rojtitok a világot.
Fekete Lajos is tagja volt mind a 48-iki mind a 61-diki országgyűlésnek. Kant és Hegül o nagy ismoröjoi most szakavatottén közeli Garret és Shuttlc-worth mUveitsjó barátja Vidacsunk''nak. Téves felfogás, melyről lo kell szoknunk most a népképviselet behozatala után, a szerint itélnttnk meg a követek képcs-uégét, a mint odafont boszéltok vagy hallgattak.
Először, igen sok talentum az osztály Ulésokbon éj választmányokban érvényesíti magát, s n mi nyílt Ülésben a közönség előtt történik, az nem ritkán ínár Itiosinált dolog ; a szerepek az olyan parádéra'' már többnyiro kiosztva vannak. Do aztán togyUnk csak egy kis számítást.
A képviselőházban Ülni fog, kerek számmal , mintogy 400 követ. Ezek napidija, Bzálláspénzzel, irodai stb. költségekkel kerül az országnak naponként mintegy 2800 frtba. Ez az ára ogy bo-¿zédnok, mely egy egész Illést elfog, s ha tizen szólnak, cgyro 280 frt ősik.
Már mOBt valamint vannak beszédek, molyok egyátalában semmi pénzzel fel nem mérhetők, FŐt azt, a mibo elmondások kcrlll, anyagilag is ezerszeresen visszapótolják; ugy lohototlon.föltenni, hogy minden vármegyének 8—10 kö-voto mind olyan nngy nyomatékú beszédeket tarthasson.
Bégen szólni kellott a követnek, ön; igazolása végett, mort utasítása -volt-do most, kllldöinok hálájára inkább érdemes az, a ki semmi már mondottat nom ismétől, s ha osak a kérdést vala-moly egészen uj oldalról b más világításban feltüntetni nom tudja, inkább megelégszik az ogyszorU szavazással. Avily önmjgtagadás csak elismorést érdomol, s az illető választók jól teszik, ha szónokok helyett azokat koresik fol bizalmokkal, kik szólni is tudnak, ha kell, de, Pythagoras tanítványaiként bölcsen hallgatni isi
TIMON.
,i. q...........— ''''«'' « -
• * * « . , ,
Letenye 1885. nov. 26.
A választások hazaszórte tarkábbnál tarkább színoi 8 gyakori torzképci között egy mindenben magasztos b komoly nomzoti Ünnep jolenote volt a f. é. nov. hó 23-kán Letonyén tartott képvísolő-vála8ztá8, melyen Királyi Pál 61-iki képvisolőnk egyhangúlag lett a válasz-tókortllet kövotjévé.
Kanizsáról — hol a pályaudvarbani nagyszámú tisztelgők élén a történelem sj ogi téren jártasságáról ismert Bokányi György flzopetnoki plébános t»r hazánk fia honfí''érzelpm sugallta szavakkal fogadta a jelos hazafit — Pallini Inkoy Kálmáh köztísztelotbon álló derék ifjú hazánkfia négyes fogatán onnok rigyáczi kastélyába hajtatott a kísérőt, honnét oz, s a választók fölös számmal foglalták ol Loto • nyén a választás szinholyét,mit mogelőző-legaz cgyosVídékeknok,közöttük a Mu-
raköz lelkes polgárainak i» bevonulását látni, 8 tudni, hogy itt a honfi akarat egy és ugyanazon szont őzéiért hovlil; lélekemelő a egyszersmind megnyugtató volt.
A számos nemzeti lobogó, Udvkiál túsok, harsogó zene, dobpergés, majd felső vidék nemos közönségeinek számos képviselői o sorok irója által kocsikon vezetve oly egészet képeztek. Mely ősi színezetű saz ogyotértés szelleme által áthatott volt.
Az egybegyűlt sokasághoz Nóvák József tót-szont mártoni plébános ur hazánkfia által mondott lelkesítő szónoklat, különösen énnek Fiume visszacsatol tatására vonatkozó részo — ezután az állványon megjelenő Királyi, ugy annak magyar s horvát nyclvon tartott romok diplomatiai beszédo — molyoknok a politikai lapokban! közlését óhajtva várjuk—roppanj/ lelkesedéssel fogadtatván— az ünnopólyt a követ tiszteltoiérr rendezett társas ebéd zárta bo, nu-l-et szívből orodt ci;))<3s felköszöntésok <ü-szerezének.
Eddig az olismorés s őszintobizalomnak a választás színhelyén felállított oltárán omelkedott a láng a választottért olthatatlanul..-, és ozután a diadalut kövotkezott, melyről lassanként „veni, vidi, vioiM-t mondhat el Királyi Pál. Igon a választás utáni nap a képviselő ur, midőn vidéke ezen követjeit meglátogató, míg oz által egyrészről; batáti ragaszkodásának biztos zálogát választói lakához önmaga hozván cl, azt mindenekfölött drága bocsUvé tette másrészről; özek tegnap gyakorlott választási joguk után, ma Ősi magyar ven-dégszerotetUkot ozon nemzeti Ünnepeinknek soha el nern maradható fényes oorollariumat — kedvos vendé-gUknok saját orodotiségében bemu-tatlmták. Ünnopolt kőrútjában Inkey Kálmán, Szalaoay Farkas urak,bNóvák József plébános ur által kisérvo, B. 8zt. Györgyön Kercsolin Mjliály helybeli plébános; Szont-LiszlónTuboly Viktor, P.-Magyaródon; Gyursánszky Márton ottani plébános; Gutorföldön Czígány Alajos urak fogadták őt a nagyszámú tisztelgők élén, kiknek szívből jött harsány éljeneit még sokáig víszhangozní fogják Göosojnok rogényes hegylánozai!
T. V.
Jegyzőkönyv
a soproni kereskedelmi- és iparkamara 1866. atigusztus dl-én tartatott általános rendes illéséről.
(Folytatás.)
9. A nngy méltóságú magyar klr. helytartótanács Átküldi á Bécsben 18G0. ó\i május havában tartandó gazdássati ós crdésxcll kiállítás clölcgoB torvoaotót, oly utasítással, hogy as tokíq''tettol az (Igy kiváló hatanot-ságára, miliól nagyobb mértékben köztudomásra hozassók. Az említett torrezot a kővetkező :
A cs. k. bécsi gazdasági ogylet 1800-bnn gazdásaati és erdéfzeti kiállítást fog ron clozní, Usszoköttetéiben mezei éa erdei gas
dákuak való háziazorkíállításaal. A kiállítás helye Bécsben a l''rater. Megnyittatik május közepén, tnr( május vágóig, azonban még kút héttől meghosazabbittattatík. A kiállítás főosztályai :
I. A mozoi s ordoi gazdaság, valamint özek ipara ás technikájának terményei, minden roi^jok vonatkozó gyűjteményekkel ogylltt.
II. Allatok, u. m. lovak, szarvasmarha, juhok, sortésok, aprómarha és obok.
III. Gépek mozoi- a ordoi gazdászati esz-közök.
IV* A mozoi a ordoi gazdáknak szükséges házi «szközök.
üépok és eszközök a bol- ón külföldről, a mozoi ót ordoi gazdaság tormónyol, barmuk, — ¿« hásiszerek, azonban oaak a belföldről fo> gndtatnak ol.
A termények, gópok, oazküzök éa házi-aserok kiállítása élőjétől végig állandó loss, a barmok ainnbau a kövotkozö rondbon fognak kiállíttatni:
1. A azarvaamarhák ¿(juhok, a hízott marhák óa Juhokkal ogyiltt a* első nógy napon.
9. A lovak, sertések 4« tollas állatok,* huott aortóaokkol s apró marhával ogyütt a reá kövotkozö nógy napod. 3. A kutyák ezután két nap. A''i ogyoa osztályok közt ogy-ogy nap hézagul marad.
A barmok, tormónyok, a házlazorok fodott helyiségekben holyeztottok ol j a gópok a (-»/közök csak a mennyiben oz szükséges > volna.
Mindon kiállítandó tárgy logfoljobb 1800. óvi február 15-ig. bojolentondö, óa pedig bejelentési jegyek mollott. molyok a kiállltáal bizottmánynál d|J nélkül kaphatók. A bojo-lontósi jogyok két példányban küldondök be, molyok ogylko a bojolontönok visszaszól-gáltatik, hogy feltétől! jogvül szolgádon. Oaak ennek elümutatáun mollott fogadtatik ol a bojelontott tárgy a klállitásra, a adatik vissza annak végévol.
A bojulonlott tárgyak ol nom fogadása felett a bizottmány határoz, indokainak ki-mondása nólktll.
A kiállított tárgy a meghatározott idő előtt a kiállításból vissza nom vohető.
A tárgyak odasaállitása, kimálházása s visszaviteléről a kiállítók Baját vosz''edolmök óa kültségökro maguk, vagy megbízottaik átt.il kötelessek gondoskodni, csak viblgos kivánat esotóben fogja a kiállítási bisottmány o fáradságotomboroi által, a költségűk mogté-rittotéao mollott eszközölul.
A gópok, oszközök ós házlatorck kiállítói s kiállltáal holyiségok használatáért, utóbb kihirdetendő mennyiségi! holypénzt fizetnek.
A társulat«kiállított tárgyaknak tüzollonl biztosítását a kiállítás tartama alatt magára vállalja.
A kiállított tárgyaknak aom megsérüléséről, aom elveszésérl jój nom áll, do gondolkodni fog öiisotökrőf.
A kiállítási tárgyak szállításánáli díjmérséklésről a vasutakon óa gőzhajókon oda és vissza, lehntölog gondoakodni fog, a o lépé-acítiok oredmónyét közhírré teendl.
Lépéaoket toond az iránt ia, hogy n kiálli-táaí tárgyaknak az osztrák vámvonalén való átszállításával, valamint a bácsi fogyasztási adó vonalon a szükséges vám és adómentességet kloszközölbcsso.
A barmok őrzése és otetóso a kiállítók dolga; s kiállítási bisottmány azonban magot és takarmányt szabott árakon készen tartand.
Ugyszinto a gépeknél szükséges tüzelő szőrről Is, a kiállító kívánságára megtérítés mollott gondoskodni fog.
MlndonnemU kiállítási tárgyak résiére fognak dijak kiosatatnt, molyok részint ezüst- és bronaérmokbon , részint pénzbon s megtisztelő olíamorésokben állnak, ós az állam korraány által — iníro van reménység — még aülön kitűzendő dijakon kívltl, 10,000Írtra fognak rúgni.
A/útalom kitűzés részletes programmja anr.ák idejében ki fog hírdottotni, a mint » c/. k. keroskodolml és nomzotgasdászati minisztériummal a tárgyban kozdott alkudozások bo lösznek fejozve. K kiállitáa mindon osotro minden, eddig Ausztriában rendezett kiállításoknál nagyobb számú pénzjutalmakkal fog rendolkezhotnl, valamint remény vau az iránt Is, hogy különös kiváltságos fontosságú gazdászati ágakra nézve jolontókeny császári dijjak fognak kittlsotnl.
A dijak odaítélését egy o végro hivatott jutalomosfttó-blróság oszközlandi, s azok kiosztása a kiállítás végén üntiopélyoson fog megtörténni.
Oly nyereményok kisorsol ás a is fog r udeztotni, melyek a kiállítási tárgyak köstül lesznek raeevásárlandók.
Minden, kiállítónak szabadságában áll, saját kiállított tárgyaira azok eladási árát följegyezni, s eladásukra lépésoket tenni, azon föltétel alatt azonban, hogy az eladott Urgy a kiállításon mindvégig megmaradt
Azon kiállítók «tárnára, kik benno részt akarnak venni, a kiállított tárgyakra árverés
fog tartatni: óa podig a barmokra nózvo a mindon osztály számára kiszabott ki llíttási idő, az állandóan kiállított tárgyakra nózvo pedig az egész kiállítás végével.
Mindennomü közloményok,tudakozódások, küldemények stb. bórmontvo a cs. k. gazda-sági egylot kiállitáai bizottmányához czl-mozondök.
Ezon teljes tnrtnlom kiállítási tervezetnek n nyomatott jegyzőkönyvi kivonat utjáni közzététolo olrondoltctett.
10. Hanauor J. ur, bécsi mérnök, a kamarával közli, miszerint sikorült néki a tohor-szállitásnak utraozdonyokkali közvo''itését jól épített utakon folfodosni, és miután szándéka egy ilyes közlekodésl hálózatnak o kamara korUlotóbonl engedélyezését kiosfckö-zölni, kéri a kamarát ebbeli véleményéért. Azon szempontból kiindulva, hogy minden vállalat, moly jelenlegi közlekedési eszközeinknek szaporításit , vngy töKélyetosítését ozélozza, n legnagyobb figyolmot és pártolást érdemli: a kamarán közlött tervezetet figyelőmre méltatva, annak kivihotőségo iránt torjedolmes nyontozódásokat tott. Eddig még mindon oldalról a várt tudósítások annyira még bo nem érkeztek, hogy már moi»t alapos és minden viszonyokat számbovevö vélemény nyilváníttathatnék. Mind a mcllott annyi már világos, hogy miután Hanauor ur a mozdonyok-kali bejárható utaknak szllkségos állapotáról közelebbről nom nyilatkozik, és általán nom szól arról, mennyiben volna ké|>©8 uj találmánya az utakon gyakran előforduló jelentékeny emelkedéseknek akadályain túlhatolni, moly akadályon hasonló korábbi kiséi lotok már meghiúsultak: nem ígonlosalehotö annyira részloto» véleményt, mint talán váratik kifejezni, mi egyébb-iránt a torvozotnok részletes valósítását nem gátolhatja.
(folyt, követk.) v;
Vidéki tudósítások.
Pécs, novombor havában. T. szorkúBztő ur l Jóllohot mire oson tudósításom napvilágra jő, a napi lapok a választások eredményeit már közro bocsátandották, do azért közleményeim kikerokitéso végott éa a felvet tárgy befojozéso toklutotóböl szüksógosnok tartom obbell levelezésemet. Ugyanis folyó hó 10-án mont végbo a pécsi választó kerület követ-választása a hozzánk fortály órányira fekvő lMozváros holységbon. Korán reggel már homzsogtok a város utozáln a vasárnapi ruhában dhösködott korületboli, csuknom mind
Harasztokból álló választók. Mintogy kiloncz ra tájban kezdődött a megyoházuaní sora-kosás, a liounét a körülbelül 1000 egyónro növekedőit népség, mindnyájan „Siskovics József" feliratú ozédulával kalnnukon, Frank megyei főjegyző és Egri József, hites ügyvéd urak vozotéao alatt s^Ios^on kiáltások közt a kttzdtéro vonultak.— Ezon elnevezés Itton nom Igazolható, mert nem volt ollenség, mívol oz odább állott, do mégis minta választási holy jolzéséro „bovott" szót nem akarjuk lótolétől meg fosztani.— Alig <>da érkezvén közfelkiáltásai moglőn választva Siskovics József ur, kit a közlöny számában omlitottünk. llolybon minél közolobbro jutunk a választásra kitűzött naphoz, annál inkább folynak mindogyik párt töiuürttlésáro czélzott orStc^jes törokvéeoV. A Madarász-pártiak 16-án ogybo gyűltök a „Magyar kí rály* cziniüfogadóban. Jolöltokot mintogy 1()0 tagból álló küldöttség kísérete oda, volt lakoma ós a volo kapcsolatban járó fölköszöu-tésok. boszédok özönlöttek. A közlöny nem tulaiilonképeni polotikai lap, a miért is ezek közlését mollőzük, átalában mindönki foszült várakozással néz olébo novombor 26-nak, mert mindegyik párt Abban bialk, hogy az ö részérő billonik a győzolmi mérleg. Mint baljuk a megyében még a következők győztek. A bükösdi v.korülotben: Dollmánios. A pécsváriban: Kardos Kálmán. A mohácsiban: dr. Siklósi, nómotbolyi születésit és Budán gyakorló orvos. A Siklósiban: ilokai Mór. Adár-daiban gr. Kida''i László. A 7. vál— korületboli követ t. I. a mágócsi, novo nom jutott még tudomáaunkra.
VEC3I. •)
*) MegUsott 8«crk.
•v-
I''ér», novombor havában.
Hogy őzen lapok legutóbbi azámában tett igórotomnok mcgfolcljok, a logközclobb vá-roBunkban lofolyt öröm ilnopélyt kollono leírnom.
Tokintotbo vévén azonban ezen a maga nőmében ritka caomény számos nagy azorü jeleneteit, óa víazonylug az o hasábokban | számomra kijelölt szűk tért, érzem, miként a sajátlagí leírástól olovo lékeli mondanom, és csupán a kitűnőbb mozzanatok jelzésóro ozoritkoznom:
Ilyeneknek tarajuk azokat, molyok cinem hangzanak mint a zono bármily gyönyörű ac-coidjai ol nom némulnak mint a taraczk du-ranásai, mélyebb bonyotq.ást tevznok mint a logmostorlobb beszéd ós logélozesobb tonszt, fényosobben világlanak mint a hamar elhamvadó díszkivilágítás, értőm az olyan tet-tokot, melyoknek üdvös hatásuk az utókorra is kitörjed és maradandó omlókét biztosítanak az általok kítüntotondőknok ópon tigy mint az illotö végrehajtóknak.
Ugyanis Pécs szabad királyi városának azon iid< m-lnyát sorolom ozon tottokhoz,moly-lyol azt aranymiso ünnopélyo alkalmából ő Nngyiuéltóiága novét viselendő tanitónövel-do fölépítéséhez járulni kószpok nyilatkozott, t. I. 100,000 faltéglát és 50,000 csoropet ajánlott foj. Méltóképen hozzá csatlakozott a .ssidó község és ugyan o czélra 100 forintot ujáudékozott. Kiég, lm tokintotbo vészük, i hogy „ez mindene az áldozónak" mort magok is templomépítéssel foglalkozván, péi.ztárok fonokéro jutottak. Szolgáljon ezen eljárás komoly intésül, hogy n népnevelés ügyét no nézük közönyösön kerosztbo vetett kózel, no . biezunk o tekintetben mindent a kormányra, liánom orőnkbttl telhetőleg csolokcdjünk, hogy valahára nálunk Is joubra forduljon a haza reménységének, a gyormokok ügye.
Migmáautt a váloaztók az ököljog nyomán bizonyítják boáz üjelöltök méltóbb képvlao-lői minőaégcít, nálunk ezt főképen egy vagy két gézonguz toazl, kl vasárnapon ogy kicsit nagyon is mélyére talált pilantanl a pohár fenekének. Ellonben a választók értelmi-ségo a 10. század egyik vívmányával élnek, hpves tollhcrczot folytatnak egymás ollon, a valóságos diplomaták módiára, csupán azon külömbségcl, hogy Jogyzékoiket nom valami i^jság utján bocsátják közro, liánom csak, mint ub ÖBRKckoczant házaspár a gardinok
Cögütt zsörtölődnek. Hogy tohát magamra „pletykázó" mogbélyogoztotóst no vonjam, nom szólok azon jogyzékok tartalmáról, molyok legközelebb az órdokoltok kozóbon koringtok. Majd talán azért mégla megtudja avároaulik megyéjén kívül lakó közönség is, mort a „szárnyas" szó meszo olhatott, ós a „jogyzékok" kinyomatnak.
VÉ03I.
Hirek ós események.
A Az utolsó napokban városunk ritka élénkségnok örvendett, ugyanis nov. 22. érkezett meg Pestről megyénk jeles fia, a szép tehetség!! és köztisztelotben álló lotenyei kerület követjolöltjo Királyi l''ál, gróf Lázár Kálmánnal. Az indóháznál ozornyi nép, diszfogatok, zeno, bandérium és 50 kocsi a választó-korlllot-böl lobogókkal-ékitvo várták. Megér-keztokor íőt. lJokányi György szepetueki plébános az egész választókerület nové-bon üdvözlő beszéddel tisztolto mog,miro az érkező szokott ékesszólásával, velős szavakkal válaszolt, annak befojozte után a diszfogatokon a jolos vendéget lnkoy Kálmán, Szalaosi F»rku8, Sélloy László és többen, az érintott 50 szokérrel telt választó és bandérium kisérék a főutozán keresztül, dörgő éjjenek közt a korü-lotbo. Másnap 23-án S lmoghy Foronoz a nagy-kanizpai kerület követjolöltjo hasonló szép fogadtatásban részosült, a választók az érkezőt a város határán fogadták, miro Huboohay János város-birónk lelkes szavakkal Udvtyzlé. Fél tiz órakor vonultak a válanztók, tqmérdok éljenek közt a város templomi térro, hol 1861-dik óvi követünk közfelkiáltás-sal újra megválasztatott. Délbon a polgári ogylotbon társas ebéd rendoz-totott, molyon 120-an vottok részt s a hová, az eddig kizárt izraeliták is hivatva voltak, s többún az olőljárók közül mégis jelentek. A folköszöntésc-kotOoszterhuebor kezdtomog, a polgári egyletre omolé poharát. Haboohay János Oosztcrhuebqrro. Albanioh Józsof 8ü-meghy Forenozro. Könnye AlajoB Deák Fcrenozre. Szép Károly az izraelitákra. Sütneghy Foronoz választóira. Prossbnr-I gor egy jobb jövöro és az izraeliták
folszabaditására.Oes^torhueber Presbur gorro. Tóth JUijos lnkoy Lászlóra. Hegedűs Józsof ogy jobb ogyetértésro; a még többon. A termekben élénk volt a vigság; annak fénypontját különösön az izraclitákkali kibékülés képezto, kik közti 00 év óta záratlak ki a termőkből. Testvérileg nyujták egymásnak baráti jobbjukat, Magyar szellőmtől áthatottan buzgón fogadták, hogy örömben, búban mindenkor osztoznak velünk és tántorithatlau hü fiaivá válnak édes hazánknak.
A Horváth Vidor Begüsdi quardián ; (Buvári név alatt) keídottőj fogva lapunk hü munkatársa és buzgó pártfogója, o napokban jobb létre wtendorüU, a szőrzet egyik hü tagját , a katholiku» leikok egy jó lelki atyát, himoves szónokot , mi pedig benno jóokarónkat vesztettük. Béke hamvaira.
A Ft. Könnyo Alajos holy bol i igazgató ur, legény-ogylot folállitáBávnl fárodozik: vajha uikorülno ezen tové-kony férfiúnak érintett szép tervo,hogy ifjú iparosaink minden jóban kiképezhessék magukat, h no kelljen üres ido-jökot az annyi alkalmat nyújtó elkor-csosodáu utján eltölteni.
A Kanizsa pénzes egyéneit figyol-moztotjltk a kaposi üjdonsági rovatra, mely hirül adja, hogy FroystUdtler ur Kapósban ogy gőzfürdőt állit fel; oz Kanizsára valóban szégyen, hogy amaz megelőzi. Meggyőződésünk oz, hogy hazánkban minden oddig felállított gőzfürdő ddsitn találja számadását. Nem tudjuk, mennyi »zázalékot kívánnak n mi vállalkozóink ?
A Egy holyboli gazdaember a szőllő-ből hazafelé jővén bortól nehezült feje egy kishidoni átjövotelnél pltévesz-teté az egyensúly fentartását, a vizbo bubott, meghalt. — Egy itteni kereskedő kocsisa, ki telt gabnazsákoícat hozott a vasútról, útközt lefordult a kocsiról, szintén rögtön halt; ilyonokot tüntet fel az ujbor eredménye, melyben sokan nem ismerik fel a „no többot."
A Egy megvadult szarvasmarha ogy holyboli kis leány szemét kjdöfto.
A Mint már omliténk megyénkben n követváinsztás 23-kára volt elrendelvo, a kilenoz koiütotbon ogylmngulag megválasztottak Nagy-Kanizsán SUmeghy Foronoz. Letenyén Királyi Pál. Baksán Simon. Keszthelyen Tolnay Károly, Tapolozán Bottka Mihály, véres veroko-dések. következtében meghiusult. Csák-tovnyán Szabó Imre, Bogdán Miklós. Lendván Molnár Pál, Horvát Péter. Zula-Egorszegon Szabó Samu, Laky N. Szt.-Gröton Hertelendy György, g;óf Batthyáui Zsiga lottók jelöltök, oz ulóbbi bolyon oly dühösen verekedtek, hogy 30 egyén megsebesült.
A Időjárásunk oly szép és kellomos, hogy az llzlotok ajtai nyitva vannak, éa könnyű öltönybon látunk számos sétálókat a főutozán.
A N.-Kanizsán oz évi utolsó vásár doo. 4. tartátik mog.
A Wajdits József könyvkoroskedésé-bon ogy ismoretlon vevő erszényét ott folojté, kéretik az olvitelro.
f Malovetz Ferenoz , nyug. belga kir. urod. tiszttartó és köztisztolotbon álló holyboli polgár, szélhűdés következtéből» f. é. nov. 29. reggoli 7 órakor jobblétro 8zondorült. Béke poraira 1
* Boldog emlékezetű Spánior Ferdinánd ur halálával, a helyboli fődohány-tőzsdo, mollyot 5 perozont haszonvéiol mollott birt, — gazdátlanságra jutván, oonoursus hirdottotott roá. Csakhamar akadtak oombinativus koreskedőink közül többen, kik a vorseny kövotkozté-bon az 5 perozentnyi haszonvételről leszálltak 4 ro, majd 3, 2, 1, ''/, végro ''/« porozontro. Ekkor Zorkovioz W. és A. ur állott olö, s a főtőzsdének mindon haszon nélküli átvételéro ajánlkozék, s tnogi« nyoré. így tohát novozott ozég, noincsak hogy haszon nélkül kozoli a tőzsdét, hanem a kész-
pénz fizetés melletti dohányátvétol a az onnok kezeléséhe* alkalmazandó ogyéni-HŐg fizetése számbavételével: még tf fizet, hogy bírhassa. E verseny következtében mint látjuk, nz állam nyer, h Zorkovios ur azért bizonyára még som voszit, hogyan egyenlíti ki magát mégis a dolog, ez talány, molynek megfejtését ajánljuk a talányokkal foglalatoskodni szeretők figyelmébe.
* In kéről a következő sorokat vottllk: Novcmbor 29-én, örömtől rezgő közökkel nyúlok igénytelen tollamhoz, siotve meghozni e kodves lapok olvasóinak azon örömteljes tudósítást, mely szerint a osurgói választó kerületben nagyságos Inkey József ur lőn deozember 10-én megnyitandó nagyfontosságú országgyűlésünk™ képviselőnők megválasztva! Valóban midőn as átélt tizenhét hosszú siralmas évek után, a bölos fejedelom szent akarata folytán, Hazánk gyászos egének láthatárán az alkotmányos élet jótékony napjának rezgő sugarai ismét megifjult erővel fénylenek, semmisem kívánatosabb, minthogy a közbizalom oly férfiakra ruházza sokat zaklatott szoretett magyar Hazánk, illotőlog a nom*et sorsának elintézését,kik elegendő ésx, seiv és akarattal bírnak az előttünk álló nagy munkának befejezéséhez I...
Itt az idő I most vagy soha!...
Eléggé ki vagyunk merülve! mi béke, nyugalom után sóvárgunk, mint a szomjas szaivas az üditő forráa utáni azért mi minden utógondolat nélkül kívánjuk n nemzet és a kormányközti őszinte kibékülést, mert tudjuk, hogy a nagyszerű pangás után, osak igy fog újra virágozhatni az ipar, kereskedolom, nomzotgnzdászat, mint megannyi oinol-tyttjo hazánk boldogsága óh jdllétónok! Rzenderegjenek azért Urökro ridog sírjukban nehéz átkai hazánknak, úgymint: n viszály és ogyenetlenség!.. Azért is nem lőhet blluzkottrUmroel nem üdvözölnünk n cxurgói választókerület választó polgá-rnít, a kik bizalmukkal oly joles férfiút óh hazafit tiszteltek meg a emeltek a honatyai méltóságra, mint nagyságos Inkcy József ur! a kibon a legszebb tulajdonok, a kinél mindenek előtt áll a haza boldogsága! és a ki azt nem téves utakon keresi, hanem azon ösvényen, mely előttünk as ígéret földét feltárhatja! tíljon őí igon él ion a jele» honfi! a osurgói választókerület képviselője.
N. J.
A Körülbolől fél éve jelentettük, hogy egy gyermek találtatott egy helyboli ház udvarában, s miután nom tudódott ki, hogy kié, a városi tanács 9 frt havi fizotéB mellett, kiadá növelni, — mi valóban a tanácsnak diosérotot érdemlő
eljárása, — a nevelő anyától gond fordított a gyormekro, szépen fejlődött és jó ogészségben van. Nem régibon azonban kidorült, hogy a kisdod ogy zágrábi családtól lopatott s hozatott el; gondolhatjuk a szülői öröm-künnyokot, midőn a hosszas kétségbeesés után a szerotő atya olvoszottgyormokét újból karjaiba omolhoté.
A Letenyén a napokban 6 ház melléképületeivel együtt leégett.
A Nov. 26-án R. Ferencz barátunk I színházba indult, utközbon egy ittas | egyén által megtámadtatván kegyetlenül arezon csapatott. Az arozon osapót azonnal elfogták.
Kapoavár.
* Nov. 29-dn számtalan választó egyboaurogleténok lelkesedése mellett Somssioh Pált mogválaszták követnek.
* Nom sokára itt losz a nagy nap, midőn a nemzet s jövőnk öröméro — Felséges urunkat hazánk fővárosában üdvözölhetjük. Tudjuk, hogy ez ürömnapra a Duuántulról is ozor és ezoron so-reglep.ek; ajánljuk o tokintotből a balatonparti vaspálya igazgatóság beoses figyelmébe a vitelbér leszállítását, mely ily országos ünnopély alkalmával, éppen hozánkban ugy, mint külföldön, ál: tálában szokásban volt.
* Mint halljuk, Balogh budai színtár-8}llata osak deo. hó 4—5-íg szándékozik a székvárosban maradni, s holyébo Jőne Ilényci társulata Sz, Fehérvárói,
= Következő gyászjelentést vettük : özvogy Vörös Sándorné,szülotott I>ász-!ó Anna és fia Vörös Lajos mély fájdalommal jelentik feledhetlen férjének, te-kíntőlog édes atyjának Farádi Vörös Sándor földbirtokos és oklevoloB ügyvéd urnák több havi súlyos szonvedésok kövotkeZtébon a haldoklók szontségoi-nok ájtatos fölvétele után f. óvi november hó lG-án délutáni 1»/, órakor történt gyászos kimultát.
Az üdvözült hideg tetemei f. évi november hó 18-án délutáni 3 órakor tétettek lo a puszta-kováosii köz BÍrkert-bon örök nyugalomra.
Béke ós áldás legyen sírja fölött.
* Mult hó 16-án meg volt székvárosunkban a főispáni értokozlot. A küzér-doknól fogva, moly e naphoz volt külve, a meghivuttakon kivlll is számosan jelentek meg; a jelenlevők számát bátran tehotjü 600-ra. E nap döntötte el: bemenjünk- o a megyébe ? foglaljunk-o állást vogy nom? Az összes közvélomény az állás foglalás mellet volt, Somsích Pál és Ziohi Antal parlamentáris, szép
szónoklata következtébon. „Tekintetes Vármegye" ugyan még ninos, do ez értekezlet kifolyása volt, hogy a tisztikar nagy részbon változást szonvodjon, mi meg is történt. Micsoda novok úsznak a felszinon, még nom Írhatjuk mog, míg a folülrőli megerősítés mog nem érkezik. Mi is azt kívánjuk a „Pesti Napló"-val: „Vajha a mogyók no lonnénok többó a osjiládi versongésoknok, a nopotismus-nak, a sociális életet felzaklató pártoskodásnak, a tospedésnek színhelyei."
* A legnagyobb szerencsében is v* u Bzororosótlonség. Egy helybeli őrmester legközelebb megtesz öt számot a sorsjátékban, h kijön négy száma. Első szerencsétlenség : hogy ámbótornóra tott; második: hogy csak 16 krt reszkírozott, sigy kapott összesen 110fit40krt.oszt. értékben. Erről ollehot mondani: szerencsétlen — quaterno.
* Kaposvár szegény gyermokeinok Karáosony előtti estvéni felöltöztetésére: t. cz. FroystHdtlor Antalnő a»»z. ajándékozott 20 frt. o. ó. Spitzer Riza k. a. 10 frt. o. é. Fogadják a lelkes adakozó-nők a szogényok nevében hálás köszö-notünkot
* Mint értesülünk, FroystHdtlor Antal főbérnök ur a jövő tavasszal már mogkozdi építését az annyira óhajtott s nálunk majd nélkülözhetlon gőzfürdő-, nok. Bár mielőbb teljesednék o jó hir!
. A Veszprémből írják: Nov. 23-kán ködös reggel köszöntött bo; már nyoloz órakor láthatott az ombor egybu falusi koosikat fehértollas atyafiakkal terholvo egyik vagy másik vendéglöbo bejárni; a U . . . b pártiak zászlói a házakról eltűnvén, osak egyedül a K . . . . tz zászlókat lopto a vastag köd. Kilonoz órakor indult meg a hosszú utozából a piaoz-felé folnyomuló hét zászlós tarka osoport, moly egész a főnök lakásáig vonult, hol az egész tömeg összojötto után egy valaki telő torokkal háromszor kórdozto az összegyültöket: „Van-e valaki, ki nem akarja, hogy K . . . . tz logyon a követ?" miután senki som szóllalt fel, zajoB éljenzésok között meglett a választás. Kevés mondani valónk van még, hogy t. i. elhatároztatott, estóro fáklyás zenével tisztelni mog a követet, mi raindon zono nélkül mogís tartatott. Ilogy miért hallgat a 14 ... b párt, hogy mi ozélja van, arra azt mondjuk .• mindon farsangnak mog^van a maga bőjtjo. 8Z. P.
* A Zseliozből több holység küldötl-ségo tisztelgett b üdvözülto Somssioh Pál ö ngát, mint a központi választókerület leendő kövotót Saárdon, Saár-közy Miklós vezetése alatt. Az üdvözlést vig áldomásokkal füszorezott ebéd zárta be.
* Mohácsról írják: Az o hó 16-kán történt kövotválasztásról következő adatok szólnak: Soitovszky Márton ő nga a kitűzött határidő előtt mintogy nyoloz nappal visszalépett, b igy dr. Siklósy Károly mnga maradt mint kövotjolölt. Vélasztói (a pórnóp) harsogva követnek kiáltotta ki.
Az intolligóntía békésen visszavonult, s szavazatával nom járult a választáHhoz, \/ióbbíak mindont szándékoznak elkö-/etni, hogy Siklósyt a verifioálásnál megbuktassak.
A választás napján,főispán ő mltsága elég óvatos volt, s az eshető népösszo-ütközés moggátláaára katonákat rendeltetett bo, a korcsmák a korcsmárosok nagy boszuságára, egész napon át zárva voltak, igy a választó népnek, természetesen azoknak , kik ily alkalommul a boroskancsót s az ólmos bllonköst i* szaporán szokták megforgatni, nem lévén alkalma,magát a rosznuk átengodnie. E hatósági ellenőrködés mindouesetio csak köszönetet érdemel, mert míg 6—6 egyén kárt szouvedot ozoreknek lo''ki nyugalmat adott.
KUGYERAY.
* Nagy Foronoz birtokos ur Péosről nyilatkozatot küldött bc hozzánk,moly-ben kijelenti, hogy eszeágában sem vo!t a kaposvári v.-kerületben követül fellépni.
* A közeli években megszorított vadászati rendszabályok következtében annyi őz van máris Kaposvár vidékén, hogy a Zselicz-rengotegot „vadaskertnek nevezhetnők ; van olyan hajtás,hogy bonno 10—12 db. őz szökik a vadászok olőtt.
= Felhívjuk a székváros csizmadiáén czípészoít, hogy a karáosony napján fölöltöztetendő gyermekok lábbelije kiállítására (20—40 db. lábbeli) e lai ok szorkesztőségéhoz adják bo deoz.hó fi-ig feltétvloikot; ki jő minőség mollctt, lőhető logolcsóbban állítja ki a kívántakat, a lábbelik annál lesznek mog rendelve.
* Lakatos Sándor tánozmüvész jelenleg Szabadkán van, mint halljuk szép számmal vannak tanítványai, b jól fogadták.
* Ft. Ns. Kádra itudolf ur, kir. tanácsos s győri tankéi üloti főigazgató székvárosunkba érkezett.
= Vartulát Györgynő, szül. Medgyesi Terézt, oklovolos a kitűnő tapasztalatokkal, tanulmánnyal biró szülésznőt ajánljuk a ezókváros a a megy® nagyérdem » közönsége figyelmébe.
(Boküldetott.)
TARCZA.
Isten hozott, Isten veled I
— Oötho —
A gondolato/1 gyonabb a Utt, — Föl lórit, Ualvem tora von I A« o»t ring..;;» mir a földet B ott fílxg at ¿1 ti ormokon. A & írt 1», nibiul
.»ó/urb<M reim bimnl ^iú nemivel * »OtfU
A hold a felhők fityolin át Bxomoraan ni* ixerte ixit | A «tél halkan lebbenti «xirnyit, Ztngvín borxaluna ¿nekét Kxer rnt .«Oruyo van ax ijneíc, l)o ax in »»Weai oly vldim \ Etc>n.ben oly ttlxek ¿gn«V, Bxlvem mílyíben annyi Ung I
Uegl''^.''/űt — ¿d<4 nemedből P.elld^j foly U Unyemeo) KilU.l »Ivem minden vcriio , Krtted minden lehellotera. Arcxod kSrfll rotfMilnben M»ln«t.« kegy, Urui ragyog. U«m<lt«m eit, fl« 0h n«gy I.Uu I KeA 6a m#lt<} nem ragyok.
l)e nÍTem a vilii Morltla
Mir a köi-Je''; AaJ;;.Voi»t Oh. monnyl .¿j 1j.<JklaJAba'' I ''.<> oilr.db i'' v^nnt-. ^jdalom I Megyek, U uiU« >-■ utinnam ejti
V > ^
Htemod nedve« tekinteted : H míg in (xeretnl « nerettetnl, Mily itagy boldogaig Istenek I
öreglaki temetőben- . . .
öreglaki UmetSben alrt itnak ; Sxlve repedt meg egy »iSho lcinynak. Siomoraan ixdl a harang fölette, BaritnSl vitáik a temetőbe ....
Siegény kla liny olyan nagyon »»ereteti Kit ueretett, ho»»i hfiüen, cxalfa lettl AxArt volt oly rövid ¿lto-vlliga, Angyaloknak nem e föld a haiija 1...
MAIUA LUIZA.
La Vallóre herczegnő ólete
K*r nivtolen il 1708-Un Kölnben megjalont franfila kladia utin fordltotU
RÉNYI REZSŐ.
(Folytatása éa vóge.)
Ily határozott, komóny ób onnyi fölsőbb* aóggol adott vAlass loirhatlanul kcíontó La Valióro-ót. Sirt, kosorgott, a a fájdalomban, moly alig engodó <«óho» jönni, igy azólt: Igy szórót ön ongem? folodl ogy anonvcdóly omlókót, molyot mindig booíülni kollono? Ón nom örömcat hallgat ongow, a körüli »zomoimot, molyok mogazokták dn kedvozö plllantAaait. Oh öiro, otulókozr.ók,.hogy mog igórto nokom örük azorolmót, gondolja mog, hogy az, mit ön ma caolokezik hütlcnaóg 6a ezt a a ¡sorolom mogbocaátani nom kópoa. lla
asolörolátott kogyvoztóaok olvisolhotök, ugy nokom]mogfndiunl aom kcllono, mortoztmúi* róg idojo boláttam. Ilová lottok a dícaórotok, Sir, molyokkol máakor ollialmozott ? lla ön azivhöl aiorotott, miórt nom azorot ön ongom mindig, olvoinól fogva? Mert os as Slro. mit máskor biztoaltott, & mit ma vógkóp oíuta-alt; ozok vóllak ama azópszavak,molyokkul Folaógcd nagyon >a ignzolt fólolmót legyőzni igyokozott. midőn azorolmo megszűntön ro-megtöm. On nínoa többó moggyözödvo Siro, mikóp nincs naiv o világon caak az enyém, mely kópc» legyon önt ugy azorotnl mind kívánja. Ön nom tart attól, hogy nálamnál máa inkább azorotnó koronáját mint azomé-lyét, a hogy n hiúság ogy királyt látni lábalnál nem azolgálna-o nagyobb örömöt, mint a monnyl gyongeaógot kópoa lonno azorolmó-nok orojo boló loholni. Mcgológazom Siro, igazaágOB panaazairoat Folaógod ai\ját azaval folott kiöntonl, a kinyilatkoztatni móg, hogy •zívom nom változott mog, do az önó ozon már tuloaott, Slrol a azorolom igazságos ón előbb utóbb hUtlonaógeiórt mog fog boazulní ongom I.
Mindoa nom volt kópoa a királyt megindítani. Elvolt már határozva, a fólbon azn-kltá boazódót, hogy ogy azóval klnyllatkoz-tasau La Vallóro-nok mikóp lm azt kívánja, hogy odább ia azoroBSO, no kívánjon tölo többot mint mit tiszta indulatból nyújthat j a hogy vógro azt óhajtja mikóp Montospán asszonysággal mint oroltilt barátságban éljen, s oly fonyogotóssol Yógzó szavait, hogy más
eszközökhöz nyúlna ha ezen wazonyaág irányában valami kollomotlont kövotno ei.
La Vallóro aaBzonyaág, a világon epylko n logjobb lolkoknek, ongodolraoakcdott, a a király akaratát mint nmgáót tokintó. Montospán asszonyságot oly bánásmódban rószel-totó, milyot ogy vágytárs sora romólhot. Mivel podig senki so kótelkodott tovább, hogy a királynak L* Vallóro többó nem tetszik, a csnk azon töri fojót mint azakitaon velo, hogy magát Monteapánnak adja át Mindönki oauaálkozott La Valióro azolid őn megodáaán.
Montoapáu asazonyaág ki.
„Kózről kózro adatott" „Mlg jó kezekbo eljutott."
Szoroncaójóbon olbiaakodv«, hogy a»tmeg-tartbaaah, mindonek előtt fórjóvtlVogy nagy viazálkodás után, rögtön aiakitott, mivel pedig ő folsógo igen finnyáa királyi axerettf, a nom tudá magát olhatároznl, hogy kedvoaót annyira annak fórjóvol megosaza Monteapán urat oltávolitnl készült , nagy Ígéreteket tovón neki. Ezen ur azonban mindont oluta-sitott, megaláztatásának nom akarván köszönni omolkcdósóU Ezon úrról mint jellem-teljes fórfiuról hallottam beszólni mindig, nom is tarthatom tnogam viaeza itt koveasó ogy pár boszódjo foló kitérni, melyet cry angol lorddal ha nom oaalalkosom Caatel-maino hor.zoggol váltott ki óppon Frinozia-országban tartózkodotí, s hasonló körttlraé-nyok közt ólt.
E kót ur Crc<[ui horcxognél találkozott. „Monteapán kórlolhotlon, s a dolgokat majga
í nővén novozni szokott ombor levóa, klkolt a ••abadslntU nük ollon. A tárgy igon gasdag anyagul ssolgólt, különben I* saeilomdus lovéu. képxolliotjük, hogy tokut ''.udott ofolöl bciaóini, b nomís tartóskodutt, magára cról-üAsoknt alkalmazni. Igon olomóbon volt, hogy o kalandját ö maga kosdltoti legojóbb, a hogy olykóp beaaólhot felölő, mlkóp mogmutató, hogyha nom bír is maga folott «laótyoscii uralkodni, legalább o léggé bcosülotóratt éa bátor ogy a tormésiotf türvónyokot Itíbbal taposó igazságtalanság folott fonnhaagon panaszkodni.
<:— Külttoüs blzarraág a%, hogy a férjek bccstlloto nojolk tisatnságától függjön. — Oly dolog o oz, luolynok ök ura» ? Ha ogy Imil-vceér raogsznlnd, s hadsorogo fogyolmotlon-uógo és páni ijodolmo végott mogvcrolik, oa személyen gyávaság, n bűnöst órí n gyalázat, (lo onnok hibája nom ősik visssu a parancsnoksága alatt álló tisztokro. Ellonbon szabad-oliuUskttdjók nüra, som boloogyozósoinot nom
''''im, som tanáosomat, söt ollonkozölog hn k. megakadályozom, visoloténok piszka roám ősik vissza.
Cnstelraaino nom lovón ogyórtclombon vele, vagy logalább saiát nyugalmáéit nom nkart volo ogy órtolsmbon Ion ni, kütolossú-génok tartá válaszolni.
— Bngedjon mog uram, — szólt ö — ha szabadságot vcszok magamnak ollont mondani, Azt hiszom, ön csalatkozik; mort nom tapasztalom, hogy az okos omborok kovésbbé liocsdljnnnk opy férfiút, mlvol oly nojo van, ki''*legkisebbé som kónyos arra, kii noino bocxülotnok novoa. r—— r-—rr - " ''
— így kollono louni — válaaaolá Monlos-pán, — do másként van, s oz igazságtalan-ságot a szokás szontositi, o fölül moggyözöd-hotik ön azon nyomorú olnovozésböí, mely-lyól oly férjet, kinok nojo crónyt«lon illotnék, a aa mégis mindon igazságtalanság közt a legnagyobb, ,
Uram, hn móg nem tudln, azonnal kinyilatkoztatom önnek, hogy hasonló körülmények között vagyok mint ön — válaszolt C^atolmaine, a habár Caslolmaino asszonyság n ini''jó királyunk karjai közt van, Icgkvvlsbbá "''"» tartom becstclonnnk. Minden attól függ: a dolgokat azon bizonyos oldalról tekinteni, honnan nyugalmat s vigasztalást morithotttnk. A fínomitoU gyöngédnél ij»cn alkalmatlan csak keserűséget szfll a kie»iiikodét>ünk áldozatává teszon. Ha a mi jó királyunknak tetszeni fog nÖinet
visszaadni, ópon oly ragálytnlnnul fogadom öt vissza, mintha logjobu barátaim egyikónok öavogyo lennej foltóvo, hogy hasínosnak találjam visszntórósót. líigyjo meg nokom uram, a férfink as ily eiotbon nyugalmukat találják fol 5 s ón azon itomos rómairól tartok, ki azt mondA, hogy: nem kell mindont hinni, csak azt, mit látunk, a a lohotö logkovosob-bot kell látnunk. Nom különbözteti meg ön a királyokat máu ombortöl ? Ha a királyok mindonok urai, nom azok-o nojoink folott is? Ha Önnek, kí Montospán asszony ollon oly nagyon kikol, szabadsága volna ujrn nősülni, azórt hiszi, hogy egy más jobban ktológitenó ? A nösülóa olyan, mint n bibire«, hol n szo-roncso szoropel, a a legügyusobbok behunyt szemmol választják nejeiket.
— Tudós boszédok ozok — viszonzá Montospán ur — a ön mórsókloto valóban nagy. üo uram mog fog engedni, ha eltanulni nem fogom, Erzelnmink mint mngunktartása igon különbözük. Ön Caslolmaino asszonysággal azt csolekodto, mit Martiával utlkní Cato, azaz ön kölcsön adta öt. Nálam nem ofc az eset.
Tolom nömot elrabolják, s nokom jogom van panaszlani Volontis non fit injuría: ha ngy cselokcdtom volna mint ön, hasonlókóp beszólnék is ; cocuago— hahuroi elégodotl volnék mint ön, s használván önök szép eszméit, hogy dlcsbeszódot tartsak n nópo.k\ vaksága folott. Megkülönböztetném a királyukat más omborok tÖl mint ön, s iv logkósz- \ sógesobb szivvol raogogyoznóm, hogy maik mind megannyi Uorrail-ok logyonoH, hol ök csak kezdőt vozessenok arra, ki nekik mogtetszik,. Tovább is folytatták volna ha Crcqui hurozog nom szakitá mog mondván, hogy Montespau ur haragja kissó erős, s hogy a koroná* fejőkről több mérséklőitől ki>ll szóllani. Énon midőn Croqul ur végozto belépett a király tostvóro s közömbös tárgyak folctt kozdftdött a társalgás, molyok 0 mü körén kivfll osnok. Mi som szóltunk tohát folölök liánom felkorossUk a kót vágy-társat.
Az udvaronozok kik a kogyolom szoloi után mozognak, kik hasonlag n dámvadakhoz, azonnal olsznkadtak sobcsült társuktól, alig vették ószro a királynak Montospán asszonyhoz! szóróimét, már is tömjénezni kozdór.ek nokÍJ Mindenki bocsülésóbo iparkodott magát ledolgozni. Mivel podig Mon-tcspán igon j.szélyos volt és nagyravágyó, tárt karokká^ fogadta'' ökot, lehotö logtöbb
barátot igyekezvén szerezni magának, A kovósbbt nagyravágyó és órdok nom vozelto La Valióro nom csolokedott ekóp. Hohasom volt torhóvo a királynak 0 onnok ogy kod-voso som korült kovosobbo ; mort hogy megmutassa Ő fenségónok mlkóp órdok nom kért kegyvasztóse nyilvánossá lóvén, min* donki kötelosségónok hitto olhagyni * boldogtalant. liánat« óp oly hovos volt, ro|p| szorolmo. Panaszkodott Qrammolt mnrsnl« nak ki tréfás modorával azt folelto, hogy aa alatt raig oka volt novotni, jól totto volna, ha másokat la megnevettet; do ma midőn airni van oka, nom koll kívánnia, hogy mások is sírjanak volo.
La Valióro asszony vógro olhatározva lovón, még egy vógorölködéaro, lobot, hogy a romóny nóml sugarai tűntek fel, vagy hogy panaszkodva enyhíti fájdalmát egy sonottot irt, és olküldó n királynak.
A sonott igon jónak találtatott. A király nyilvánosan dicsórto, némvolt oz elég, hogy csodáltassék ? azonban szorzöjo Ugyóbon semmi változást som ídózott olö, csakis azon ujabbi biztatást, hogy ö folsógo által mindig nagy bcosülésbon tartatik.
Elhagyatva látván msgát La Valióro, ol-határzá olhagyni n tért és vágytárat birtokában hagyni kodvcsét, napjait podíg cgy zárdában végozni. A karmolitnnökot Páris-ban 8t. Jaquos külvárosában választó, hol rövid idő mulvn boöltözött. Ez 1074. óvju-nlus 2-ik napján történt, hol ozutáii nagy alázntosságban és az öszinto bűnbánat mindon jololvol ólt.
Kfllönfólokóp beszóltok visszavonulása folett. Nómelyok nzt mondák, hogy kónyto-lou volt vissznvonulni, s.ájtatoskodását ko-sorÜHÓgo és szorolmóiak tulajdoniták. Mások ellonbon a nióltAnyossabbak azt hitték, hogy sokkal dicsórotosobb és szontobb indokból csclokodott.
A mindont lofátyólozó idő La Vnliórénok valódi órzolmoít is fulfudozto. Ö mindig lolkiísmorotos volt, voltak hibái ía mint másoknak, do szobbot ós épülotosobhot mint inogtóréso volt nem láltaiu. Kogyvoiztésó után, a illetőleg visszavonulása nlütt egy ¡dohon veszélyes botogsógbo osott, molyböl folépüléso nom remél tátott. Sok Időig szor.-vodott, vógro fölgyógyulván, kogyvosztéso, botogségo a bünoinok cmléko n mulandóság és az ^élol birsága folott oly komoly gondolatokat holtónok benne, hogy olmólkodésnok adván magát, magánhasználatára egy kis
órtokozést irt , melyet ogy előkelő hölgy legbensőbb barátnői ogyiko kóziratban bírván 1080. óvben Párisb»n kinyomatott o Cflm alatt; olmólkedósek az liton irgalmassága folott. Kik 0 köoyvot olvasni mnn röstellik, megfognak győződni a felől mlkóp az Isten irgalma a világ áemmiaóge és hiúsága felett jobbao irni nom lőhet. JB könyvben világos joloit adja hibái megbánásának, a u szamaritánusként ogy cseppet kór a*on istoni vizböl, molyol lelkének bünhöat hajlamát és onnok lángját eloltsa. Kórl Józai krisztust, öl mint az ovangoliumi Magdolnát tekinteni s noki azonkép megbocsájtani. Másutt pedig maga magát kövotkczőlcg foddl: monnyíre.ol-bizakodom, iiogy szénvcdólyoím klholtnnnk, holott orösobbon mint valaha óraom azokat felélődni az iránt, ktt magamnál jobban szo-retek (a királyt órti) s annyival gonoszabb oz; mort baráti hajlamom» szenvedélyeimet igazolni akarván, elfojtja az ósz szavát s akadályoz követni ai:-óri Istonom kogyelmó-nok szent sugallatait.
Lo kollono másolni ogószen 0 könyvocskót ha annak minden olórzókonyítü helyoít Idézni s ogy bűnbánó igaz fogalmát adni akarnók. Tohát nom boszólünk róla többó a az olvasót csak reá utasítjuk. Lohot, hogy már oly ao-kat itt beszéltünk felölő mlkóp azzal vádoltathatunk, hogy a szent dolgokat igen is világiakkal kovorjük. Térjünk tehát vissza La Valióro elromlására.
Annyi igaz, hogy a királynak ós Montospán asszonyságnak ulóg okul: volt azzal mog-ológcdní, mort olvégro az elhagyatott kod-vosnok julontóso igen kolloinotlon dolog volt, kivált hí az n királynak álhatatlunságát ós szerelmi igóroteinek luogszogósót szomóro hány ta.Montesnan asszonyság pedig ismorvén Vágytársának lolkót és órdomcit) ozáltalmég fólol 1110 tárgyától is megszabadult.
La Vallóról visszalépésének, s á zárdában tanúsított áJtatoBsilgának daczára nom hagyták nyugalomban a több oldalról! ármányok, molyok iemót Montospán mogbukt''atásárn koholtattak. Ezu" asszonyság minden igyo-kozoto mellett is, hogy barátokat vszorozzon tortjiészotónél fogva heves lovón, do szoron. csójébon is olbizakodván több első rangú szomólvt idogonitott cl magától, kik a fojo-delein kogyoíbon áltak és megbuktatását ol-határozták. Ezek ugyanis ö folsógo oló koz-dók torjoszteni, hogy Montospán noiu viszo-
(Vege n mclliíkleten.)

I V
JSJ
T
DÉ3 &
B
árverési hirdetmény
floinofynjrifyo pölpf. tör»»«^li<-
ii<k mint liivkkilii/Tl hAWSt^nak
rii .<r3l ki''uhlní lítítik , h"|?y Hcluib ÜoltlitiAr rc«íii) t Inkótnkk iviIiü r. nlklt Vargo Jinul mn-cvU''ll |»Vís «-II. 11
kAr«titU(<i fedő-\Áth» loiM<k|{oIt t» a VloriolAd 4*. ■«Anni tjköiijrvíbtn A I. kintit tfjy ncgycil I. l«k, btr.»-4ru 400 l''rt o. é. t* A I. l''JO. hr. • »-öll.f bciUrn üio frt. o. 6. »>«-cí''ilt tn^stlanok Moct<>U<l kö»»''«
b n a V''lyt ii>4u 1860. januAr''tii 4-lHnajiJÁnnk r^-gd. 0 órAJMi í/ilht ** ''''1*8 hntArnnpnn -— olArvo-rvilrtnl fogunk) a uiA»o<lik Ar»f-r.l«( td8,hn urtAn n> rlcin yerÜ nein utílk«suék, 1800. feUr.iAr fi tk nnpJAnnk rcrir. ll 9 órijirs » hely. »iluíic ktllt cl|k,lio({/ okkor fennebb kijelölt iiiKntlnnok a b«c»-Aron á|ol t( eUdJttnl fognnW.
A* Aiv«r/«l fultítclek n tflr*. lro^AJAbnn ioin«l'' nkor nifgtoklut-ii t;ik.
Kslt l''»po«yArotl novepibor 11-írt 1866.
Hem"XT>"eK/° titrv. (xíko uiint telekkönyvi hutóiAg.
1 •»*«•/M 1—8t árveresi hiboetmeny.
8 imopyinrjrye polff. törríuy»»-''- . kiuek. toint tolfkkiinyvj hat ¿«Ásunk r<«./rii| kÖ»hlrp» táu>tik hogy KovA" • DAvidiitS k.-bajomi Inkén-nnk lVI|v>re»»lg.« nl .tt átr. Meiel JAnnpoü brlegi IaW» ellőni köve-t lí«.< l''i.le*4»íio li»Alo(.olt • a ütleg kJuÁff 68. «íAma til.k-jígyniíkiiiiyvíben A 1 nlntt egy iiegyol tflek birtok birólU(f 800 frt O. 4. betiUlC lugallanok 1K |cg Jtft»»<K*t>ca /t holyxluJu 1800. ¿vl l''«bruir liü 1. u*|>JAuak ng^cll 0 úrAjAn — iiiinl ai eUQ hatArnapoa — elArvoreiletnl fognak) a inAto-•lik A»verátl Mö, ha uetAn a-. oUtfn v«»» n*oi UlAlkomék, "8Ö0. ¿vl ruArvalu* hó l-iö nnpjAitnk rcggoM 0 or\JAra a hrl/taintre klltUetik, rttínl, hogy »kkor fennebb kijelelt Inatlanok » beugrón alul U cl-aHtltil foft^k. ■j A» Arverí»! Mtflclfk » Wr»íay-txjk irp''tAJAUan mindenkor mrgte-klnthetök.
> Kelt KapoivAr november h-S H-én 1840.
8omogymeny Mrvíuvníko mint •lekkünyvi h»t<''..Ak-t- 1 --—----
louu
1-8.
Hirdetvény.
Mnvarc» XbrahAm hltelexSInok Oitiiehlvása I
Somogy megyo polg, tnrvfny-txiVa mint telokkDnyvl hatéiig r^xirSl koiliirró t^leük, hogy \V. I»« >ló*f» folperonrk Bchwarc* AbrabAin elleni koreietAben a ki-cl.^U.M v^grcliajtA* utóbbinak a h k.i Oi. a.t. j. kOnyvben A I nUltí r;8 VOS UUO. hr. •«. a''ntt b^J gyíett ¡4* blrtokAra elrendelt irveréii Motelek a a klolAgit^l • un*n«i t«k(Rl«Hkt)t hKelciiíknok tAr^ynlA«! határnApul 1860-ik ¿vl JaunAr bd 2''tllk napJAnnk rrggell U drAja kltnxrtlk; mlro lilteleiGk mxnl blvAtnnk 0iO(f, hogy inegnrm jelctiAifik «••cIúIkii a foonebbl ügyletek blrdllag fognak raegAllaptt-tatnl.
Kgynxeraiuind felhlvatoak miud-axok, kik a kijelelt blrtokhoa Igényt tartAnnk, aat a fennebbl linlAridőlg Ide - bejelontoni »ií»-•enok.
- KapoavAr uovember hó 11-Wn 1865.
Somogy megye tflrvínyaióko mint telckklnvrl hnt<''«Ag,
árverési hirdetmény.
flomogymegye polg. t^rvniékí nok, mlut telfkkilnyvl halónAguak rf* Ml MihlrrA tétetik , hogy DAvid Andrii dr.-paikouyal lakatnak fclperc»-*lgo alatt Végh MvAn, kodnrkuti lak.''e elleni k(S-v«tolÍ5cfede*é«íro lexAiogolt a Kadarkút 01. s*. tjkSny-
v/ben A I hArom nyoiuia''t telki HO trU kr. o. t. bee. IU in-gatlanok Kadarkút k»/.»<i/<tb«n a hrljMinén folyi! ¿vi n»\ombor b<V 20-íknnpJinak regalt U JrAJAu— mint n» «!•<! hnlArnapou — ciAr-yereitelni fognak; a niAtodik Ar-»ffésii.lö, ha no Un a» elsőn vcv5 i\cin tnlAlkoíiiAk, f. 6. dicaembor hí 20-dik napJAiwk rog^eli 9 ArA-
{Araah lylilnóroklttl etlk, amal, ogy okkor fennebb kijelölt ingat-lauok a McsAron alól U eladatni fognak.
A» Arverí»! feltótelck a Wrr. l''odAJVban mindenkor incglckln''.-hít<lk.
Kelt Knpo»vA(ott oktober hó 10 An 1.865.
foinogymrgyo türv. «xóke mint t«lckkdn/vl bnt''>*Ag.
kMU 1—3.
• árverési
Hirdetmény.
Somogyniegye polg. tttrvuókó-nck mint t^lekkiinyvi hnlóiA^nnk rlix/rSI közhírré tétetik , hogy Krliitinkovlvb A. gy«ri Ukótnnk felporei''ég« nlntt iQ. Pap JA-nosnfi »i lletett Domoukot Julin k.-méröl laki« elleni kdvsM*«« f.d''ióiéro lu/.Alogi>:t éi a l''spoci-wirö kditég 16. <*Ainu tjkilnyvében A t. alatt bojegviett hArom huttod telki AlloruAny 15 lor-aaAmu bol»tJ»ógg..l egytitt SOO frt. o. é. bect''llt Ingatlanok K.-m*rB kKmégbeu a hrlyoiuin f. óvi d • oiembr hó 14-lk nnpjAnak reggeli 0 írAJAn — inint rlt5 hntArnapon — elArvercitetni fognak | U uiA-■odik Arveréii ld9, hn nctAn ai eliSn vevő nem talAlkoxnék, 1806, évi JnnuAr hó 18. napJAnak reg-g«li 0 órAJAr« a b«ly»»inér.i kilU-i«tik, nixnl hogy ekkor leunebb kljelOlt ingatlauuk a bcciiron alól i* eladatni fognak.
Ai rverétl feltétolek a törrmék IrodAjAban mindenkor megtekint-hctSk.
Kelt KapotvArott oktobor hí 2«- An 1866.
" flomogymegye t-^rv.jiéko mint tolekkOnyv: ható»A».
C0|7»»i 1-3.
ÁRVERÉSI
hirdetmény.
Pomogyinejjyo polg. t8rr»íéké-kénok, mlut telekkönyvi ható»Ag-ttnk ríméről köihirré tét tik, l''Ogy Kii* Lajos ainkAoi Inkóanak fel pnrealégo Alatt ViltAk I.Atiló P'' KovAUl lakót elleni küv. t.-ié«e fe-deiéa''ro 1«<Alogolt é« « Pa«*t. KovAcai kö/eóg6. SiAmu tjk-inyvé-ben A+ 7 éa 58.hr.i(. nlntt foglalt nonirli Ingntúnnkbóll kétharmad téiíéro éa n p.-kovAe*! 45. at. tjkvbcu fogln''t kihbirto-koanAgl ki>xH< JavakbM A<IA*t Illető 98,64''JU, arAuybóll réaxo ulAu JAró klrAlyl bMionvételckre, mint a lefoglalt birtoknak JAruléknir.« birúlUg 6682 frt — kr. o. i. be-ca llt ingAtlanok p.-kovAcl köxaég-ben aiielyS''Inén f é. Jnn. »5-dik nnpJAliak rrggrli 0 ¿rnj/m—mint ax eltöhatArnapou — clArroro. tvtnl fognak) u mAaodlk Arvoréai Mü, h^ ncLAu ti olaün vevő nem ta''Alkox-nék, f. évi febr. líd 16-ik nnnjAnnk reggeli 0 lirájAra a holyaxlnéro ki'' tllx.-tlk, aiiaí hogy ekkor fennebb kijotölt lugatlnnok a bocaAronnlúI la eladntni fognnk.
A> Arv<ré*l feltételek a törv.axék IrodAjAban uiiudoitkor megtekint-hetök.
Kolt KapoavArott november hó 19-én 180S.
H.>mo;(ymegye törv »xéko mll/t tel.kkönyti hntóaAg.
! >
LIPPICS aTULA
flzöretkezvdn Viduts Istviíu urrnl Nagy-Kanizsán, főüteza 14. szAm. alatt
megnyitotta
GÉIPG Y AH AT
ós ajánlja a t. 0», küzOnsóg figyolmóbo
mindennemű gazdasági GÉPEIT ÉS &SZK0ZEIT
1» Ienjutiíiiyosb nron.
Mogronclolósok mindennemű Inkfttoumuukiikrn ós cpUletvnnnláHokrn olfogndtatnak^ ós azok pontos kivi* tolo a leggyorsabban oszközöltotík. (3—8)
------
Hangszerek,
melyek 4—80 inadnrab tnríAlommnl bimnk, köxlllck alcülroltnAI » kO-votkoxS ktttnli Jelt» késxletak kaplintók u. m, hnrnuuJiilMXtisxor,
trombitn, axiutén hnrniiKjrithK«ÍMtrck, fuv()ln-Jnt<?k égi
hangokkal éa mondu.rAval, tovAbbA.:
Játéls-Batulolj::
IvnrlttrltSk, r^ityk^p-nlbu-
„ .......Jti linsnrHkűk, lenével, mindegyike diaeoaon fnrAgva .v^gy foatv>( tovAbbA J/ilHlrt-bnhrtk, aveiexi OltOxetbeu, r-one- A-i tAneicxnl ellAtva, mint legujnbbakat kéax pénx fixetés mollott ajánlja, ugyaxiuto jnyltj -.tlt U clvAIInlJa
Heller J. H.
Bernbep.
1
Ax érintett hnngaxcrt ngy termek ntlnt »,«t«^p>k »»AmArn tanA-caos mogaxerstnl, mivel nmk bármily keJélybAilgulntot képe-aok felvidítani. , (3—3)
2-12 darabból u,- m. tnrosák, Ilink, iró-0h*UJzÜk, éa nvv
U,
i''/o»
701 »a. liaboUai járás nzolgubirájától.
Árverési hirdetmény.
SomogyixiQgyo bubytHjij járá-s szolgabi-rájától k(Jzbirr<5 tdfetik, tnikdnt kÍHkoru gróf SomsaiclvÖdön gyámja felporCHsdgo alaft, Iloch-ráitor László nlperes ellon ha»ssonb<r nem fizo-tda tárgyában indított keresetben folyó tWi aúg. hó 23-án !us-tamáf»i,ezcn Somogy megy é-ben kebelezett pnszfán, bírói zár alávett 193 db. anyabirka, 7 1 db. öreg ürü, 140 db. tokló, 7 db. öreg kos, 148 db. bárány, 12 db. jármos ökör, 4;db. negyedfíí tinó, 3 db. éves linzií, 1 db. három t<ves bika, 2 db. hámos ló, 4 db. anya-kaneza, 4 db. kdt <<8 egy dves csikó,, továbbá tfibb neniü gazdasági pszközök, takarmány ds szalma, valamint több száz mdrÖre menő szo-mes gabona, melyek összesen 0089 frt 30 kr. o. ő. becsültettek, folyó óvi november hó 27-dn reggeli 9 órakor a legtöbbet igórönok nyilvános árverds utján keszpónz fizotds mellett eladatni fognak. Kelt Nagy-Attád oktober 27. 18Go. Simon Karoly sz.-biró. (3—3)
WajditH JtízRof kiadó. ln)>- <5h nyomda tulajdonon Nagy-Kaiiisután.
Mni Hzómunkiioz ''/, iv nifll^klct ¿8 Hümi ghy Ferent-i Kuniian v. krr. k<lvetjénck váln»x(á»Hkor tartott bchsode vau <t»ntolvn7
w- _J
Melléklet a „Zala-Somogyi Közlöny" 34-dik számához.
La Valiére herczegnő élete.
Egy uivUlen 4* 1708-ban Kölnben mcgjelont fr»ncila kU.tiU útin fordított*
KÉNYI IIEZSŐ. - V<?ge. -
uozza ugy mint kollono ü Folségo szóróimét molyol mogtisztoló; a est bobizonyitandók azt álllták, hogy okkor ós okkor ily meg ilv alkalommal nom viseltetett olég tlsztolottel.
yímbár nzon olöteijeeztósok doiu győzték mog a királyt, azonban a dolgok ugy adattak elő, hogy azt hittók, mikáp a király lolkc moglugolt. £ körülmény kedvozö lovón használni akarták, kéUégtolonül boblzonyi-tandók, mlkóptf felségo kodvoso nom érdemos a mog Isztoltotósro. Egy hűtlen komorna alkalmas oszközzé vált. E r»d miután mog-váaároltatott" volna, Montospán asszony ogy lovolót kózro adta. Mivol podig o lovél ogy magában,ugy a mint szólott kiológitő nom vala egy kis toldalékot adtak hozzá, oly jól utánozván az irást, hogy a síkor kótiógtolon volt. E lovól mint vólotloiilil talált, át nyújtatott a királynak; ololvasta az Írás jollogébon mi kti* lömbségot som talált. A két értolmü toldalók mcglcpto a királyt a azonnal fclvilágosittatnl kívánván magát, Montospán asszonyság lakosztályába inont, kii ogy szorolmcs könyv olvasásával UUU tlfogUlvn.
Hogyan asszonyom — szóllitá mog öt oly hangon moiy rosz kodvót oléggó tnnusitá — ily hatfzontalansággnl foglalkozik?
— Valóban haszontalanságok ezek, ninos ogy csepp jóravaló bonuök válaszolt Montospán. i)o Síre, honnan jön ürömünk ós búnk? nom álmaink vagy mások álomlátásából ? Tudom, hogy hasonló mulatságok kevéssé gyUmölcsöznok, s uiógis oléggyongo
vagyok érdokoltotni általuk. Van o könyvbon némoly jój sikerült holy, különösön ogy szorolmos hütlonségéuok leírását találtam bonuo, moly vóleményom szerint oly sikorült, hogy nom tarthattam vissza köunyoim a szerotő szoroncsétlonségo fölött.
— Csodálkozom — szólt a király — hogy a nÖkkol oly közös hűtlonségon megindult.
Ő folségo ogész társalgása o téren mozgott, annyira, hogy Montospán ószrovetto titkos czólzatát; do nom bírván o titokba hatolni átaljánosságban okóp felelt t oly fojedolomnok, Slro mint ön, nom koll a nük hűtlenségétől tartani.
Önnok érdemei azon follül állanak.
Eddig ón is azt hittom — válaszolt a ki* rály — do most már szüksógos, hogy boís-morjom, mikép ha a'' látszatból Ítélünk, gyakran csalatkozunk. Montospán asszonyság mitsom vethotvén magának szomro, csodálkozott. a király o szavain, mivol podig nom tudta, mi forog a szőnyegen, a logszlvélyo-sobbou a mint azt csak a leggyongédobb szorolom adhatja, ezonfölül könnyei is sogó-lyóro Jövón, lefogyvorzó a király haragját és egószon mogszolidító. A király tormészot szerint jó ós érzékeny az Iránt, kit szorot, megolégedott ezzol a nélkül, hogy felvilágosítást kért volna, mint azt magában féltővé, hsnom kodvesónek könnyeit mint ártatlansága tanult t^cínti. Elüzé tollát Montesuan keserűségét hosszú kodvozésekkol, so közben xsobábo csusztatá a lovolot.
A bizonytalanság logklnosabb, do a szép nö nom sokáig volt bizonytalanságban; mert alig távozott a király, mídön kendőjét, szóméit felszárítandó, clövonnó a végzotes lovél lábaihoz hullott Felragadja, mognyltja, olvassa és rögtön fölismeri ollonségeinok ármányát. Sokkal ügyosobb volt, somhogy no ismorto volna fel, mikép fődolog a király, sokáig nem hagyni tévedésbe. Hulndék nél-
kül folkorosto'' tohát, moglsmortotto volo ollonségolnok gonosz czélzatu toldalékát, s Yégro egószon Igazolta mugát. Kedvo cllon lett volna ő folségónek, ha Montespán nem győzött volna, vigasztalá tohát, száz meg száz lokötolozöt mondván, s ígéré jővöro hasonló ármányoknak hítolt nom adni.
Minden loliuttéges megtörtént, hogy a fondorlatok szorzöl vissza ijruztossonok 5 do n czél soha som éretott el oly ügyoson jut tatiák ozok a lovolot ö folségo kezoíbo, hogy az egész ügy körül csak könnyű sojtelmok-bon kellett megnyugodni. Mindenki a muga módja szerint okoskodott. Némelyek azt hitték, hogy o csapást La Valiéro intézte, ki a mngány szigorúságában nom adta fel még érzékonységét: mások ollonben a királyné egyik udvarhölgyét gyanusiták ; míg másuk végro Ltiuruu marquis barátjainak tulajdo-nlták.
Lulza Franciska do la Oaumo le Blane, La Vallére és Vanjourl herczegnő, do la Daume, la Blano Lőrínoz leánya, a királytói két gyormokot szüli. Az első do Blols kisasszony, a másik Vormaudoie horezog volt. Hz utóbbi nagy romónyekkol biztatott. Azonban ifjan elhalt, átalánosau gyászoltatott. Azt mondják, hogy kicsapongásai nagy feltűnést okoztak az udvarban, a o kicsapongások áldozatául csott,
Do Blols kisasszony Conty horezog nejo lott Midőn Conty nőül vetto, u király Lau-guodru kormányzóságát igérto !>ki. mit még som nyert mog. Mivol pedig o kovHíinyzóság nősüiéséuftk foltételo volt, megkért? a király testvérit o folöl ö felségének szót'' omolni-, tudatandó volo kosorüségót, látván magát megfosztva oly Javadalomtól, melyet ö folségo nokl ünnopélyeson odaígért. Ez azonban közbonjárásával nom elégedhotott meg, mert ö folségo hidegen nzt váltszolá, hogy o kor* mányzóság felett Maíno berezeg javára már
roudolkozett. Testvérjo tohát igou ológedot-lon a király fogadtatásával, vissza vonult, ylmbár a királyi liorczcg igen okot és zár-kozott volt, mégsom tudott boszankodásának ura lonni j mort azt mondják, hogy az olő-szobában horezog Hooho Sir Yon-nal találkozván, eléggé Indulatosan mondá: n laugu-odro-l kormányzóság nom Conty horczegnek való. Itt csak a korcsok kogyeltetnok.
Conty horezog okép csalatva látván magát, fonhangou nyilvánltá elégedetlenségét, do oz som vezotto czélhoz, s neki csak ujabb bajokat okozott. Kodvotlonségo napról napra növekedvén, barátai azt tanácsiák, hagyná cl az udvart. Ezt annyival szivosobbon tette, mert már erro elhatározta magát. Elutazót? tehát Itooho-Sur-Yon, Turonno, Coraeray* horczogokkel, Louvoís egyik fíával s többekkel Bécsbe, onnan Magyarországa, hogy ott a hadjáratban részt vogyon. E horozegok távozása, kik az ellonM-g szolgálatába lépőn-dők voltak, annyival nagyobb zajt ütött az udvarban, mennyivel rendkivülibb volt az, hogy Ily haderővel biró utazás ily kényes körültnónyok közt a király ongddolmo nélkül történ*.. Mttfribln mivel minden tekintély az . udvti/oxtó gaílgyben érdokolvo volt, maga az akkói<>í>;,''uíV:Ílei)ható Louvois in, ki iiát megrontani nem akarta, oda vitto a dolgot, hogy az orvoshatlan rosz folöl egy szót som szóflottak.
A horozegeknek Bécsbo érkozvón, legolsÖ goudjuk volt eszközökről gondolkozni, hogy barátaikkal folytonos lovelezésbou lőhessenek, t» nélkül, uogy azokat az udvar haragjának kftegyék. A királyi herozegok s főurak lovoloi ropdeson a fÖ postametor irodájába vit- tnok ki azután a oziiuzettoknok kézbe-sítteté. Lohovica ur ez idttbon fő-postamostor volt, mivol pedig ezon mlnlstor gyanúsnak • látszott előttük, ''.foletto czóliránytslannak tárták leveleiket kezein keresztül rondoltc-tésük holyéro juttatni.
Nagy zavarban voltak tohát a toendök felott, több torvok adattak elő, do mindegyik voazélyosnok'' találtatott. Végro Conty hcjr-czog folAlt, tanácsolván, mikóp niiaotn lom.'' jobb, mint egy szolgát iucognito küldeni, ki a lovolokot szomólycson kézbesítené, a u válását is meghozná. Ez tetszett éa elfogadtatott. A «olga tubát útnak bocsáttatván, lovolokkcl tornolye, érkozett Páriába, szo-raélyesen kézhez adván mlndnyájokat. Azonban lobot, hogy szorcpét rosszul játszotta, vagy hogy a herczogek hütlon omborbon bíztak mog, erről tudomást nyert, a szolgát üldözŐbo venni, rcndeló, parancsolván, hogy öt, uiidőn a vál szokat vinné, Strassburgbau tartóztassák.
£ parancs teljesült, « szolga elfogadtatott, a levelek kézhez kerültek, s az udvarba vitettek. Kezei közt lóvén a királynak a lovelek, Lauvoi* ur és Mniutonon asszonnyal h felett tunácakozott, mit legyen teendő o levelekkel. Ezek tanácsa az volt: tonuo »kén mit t Ca:sar tott a catilauuii csata után talált ládácskával, aznz bontatlanul vcsso tűzbe. Do a király nem volt véleményükön. Kíváncsisága ingorlé, s ogyátaljában mog-nyitni kívánta a ceomngot. Kíváncsiságáért l>ütihi>dött, mert ezernyi g»nyt talált azok-ban, molyok érezhetően inegkosoriték. Imo itt közlünk egy kivonatot klizülök..
Conty horczegnö lovelo férjéhoz.
„Miótu ön távozott itt csak boszuságukban sírnak. — A mi parlagi nemesünk még mindig az i> vén .... mulat" stb.
A lovél többiben barátságos volt. Utóiratkép egy uj énekről emlékezik, moly n ,A raji.ni gép" dallatnára énekeltetik.
JJouillon bíbornok Tureumo berezegnek, unokuöcscsénok Írván a király éi Maintouon a«fzony rovására ólczoskedott, mondván: hogy n király Maintouon asszonyt osak aael* lomílg kívánta nőül vonni, és orro az ö t. i. a bíbornok áldását kérte ki. Egyszorsraind clbeszélé Crcqui marquis kegy vesztésének törtünőiét, mint oly osoményl, moly nagy »ajt.okozott. Ez alkalomból több csípős ész-rcvétulekot lesz, s dicséri a király testvéré-uok raéiaékletét é> türelmét. 0 eminentí^ja
I emiatt nem sokáig maradt büntetlenül, mert a király csakhamar száműzte.
Croqui marquis kogy vesztésének oka.pedíg egy lovél a klrálvi heroMghw, a király b»-togségo alkalmából irt lovél volt, m Idöröl mldön 0 felsége felgyógyulásához remény som volt. A levél szavai ezek voltak t Örülök, hogy a király botegségo mind rosszabbra fordul, igy önnek nyit hnlyot. Romélyem azon helyzotbon leszünk nemsokára, hogy ellenségeinken mogboszulhatjuk magunkat stb.
E lovél kézre korülvén ö folségénok át nyújtatott, ez Crcqui herezogot magához hi-vatá, s mnjdnom azon kérdést tevé neki, molyot egykoron Nathan próféta Dávidnak midőn Borvalé-vol házasságtörést követvén ol, enbek fér|ét. uriát mogöiotto 5 aztkérdozé tölo t. i. mily büntetést érdomleno az ki a király tostvérénok ozt meg ezt imá. Crcqui horczeg mindon zavar nélkül azt válaszolta, míkép ő irgalmatlan lonno ily embor iránt, mert az a halált érdomloné mog. E válaszra átadta neki a király,fia levőiét mondván: én nem vagyok oly kegyetlen mint ön marsohal ur. A kegyolom nagy fojedelinek siyátja, s én mint Augusztus jóságom orojénél »karom ellenségoimet legyőzni, a mcgelégszom azzal, hogy fiát az országból kiűzzem. Vigyo meg noki 0 parancsom, hogy siessen innon gyorsan.
Conty horczegnö rettegvén a király haragját mindont olkövotott, Tiogy a béko helyreállíttassák. Mninteuon asszony, ki igen ügyes-s kiben a lélek nagyság* a kiusinykodő rágalmakon fölül áll, igen jó szolgálatot tott noki, rávotte t. i. a királyt, hogy a herézog-nőnok mogboosásaon oly foltétól alatt, hogy kötolosségeit olismerjo és ő.folségo bocsánatát kikérje. Ezt térdon állva, sirvá teljo-slté is. 8oknu uzt hitték, mikép ozon ügy volt oka, hogy a király 0 horozognőnek ujubbi férjhozmonotolébon mogogyezni nem.akart.
A többi Int irtóztatott lovolok szinto tolvo valának gúnyokkal, molyok azonban nem bírván, hordorövol 0 munka czélján kívül esnok,''mivol itt is La Valiéro nek a királyaii viszonyáról levén föltett ozélunk szólni; azért az oltávozott berezegek viszatéréso
Nyomuiott n kiadó tulajdonosnál.
felől nem is beszélek, ozennel bezárván a lapokat, molyok sokkal jolontékonyobb kő-rülraéayokot foglalnak, semhogy a történészek előtt feledékenységbe menjenok.
Gazdasági tudósítás.
N.-KanizBH, nov. 30. Á kellomos Őszi idő igensok terményt hordái piaciunkra mit kö-vetkező árakon vehetünk : Buza 8 frt 10kr. —3 frt 45 kr. IJozs 2 frt 1B kr. Kukorioza uj 1 frt. 70 kr. irpa 1 frt. 70 kr. Zab 1 frt. ß kr. «ab fehér 4 frt. Tarka 8 frt 20 kr. Dió 0 frt 86 kr. Uj bor magyar akója 4 frt.
1
Ktnlual piaosi árak: Hurgonya mérője Oft 80 kr. Marhahua fontja 18 kr. Johhpi fontja 8 kr. Ser-''élbui fontja 18 kr. Uj axalonna miiiAJ* 30 frt — kr. Ziir fontja 36 kr. Ungliait mixiAJa 18 ft 0 kr. Zaemle-llaat inAiiija 8 fri 00 kr. Kenyérllaxt fontja 0 kr. Ka-kortcalUxt fontja 8 kr. Uj bor itexéje 10 kr.'' Ó bor itciéjo 10 kr. Bör Itexéja 10 kr. fliliva-piUuk* Itexéje 32 kr. Törköly-pálinka itcaéjo Í6 kr Kagygyu mixiAJa 18 frt. — kr. öntött faggyúgyertya fontja 86 kr.
Kaposvár, novomborhó 15-én. Mindegyre a loggyönyörübb meleg, no"olő tavaszi napjaink Járnak; alig ogy egy hűvös éjszaka, molyen dér van. Votéseink kitűnő állapotban. csakhogy — fájdalom — több gazdaságban mogint kezd pusztítani a gubacslégy ; így Újfaluban,a Balaton montén; a Zsoliczbon; már is tőbbon fölszántottak — míg néhány nanpal is nagy reménnyol biztató votéstáb-Iáikat. Ezon csapás miatt nagy u lóban-goltság.
Piaczunkon a rozs ái''a oinolkodcll j közelebbi hetivásárunkban a szép buza ára Volt: — 90 kr, a rozsé: 2 frt. 20 -40 kr. Árpáé: 1 frl. 40 kr. Kukoriozáé: 1 frt 80 — 50 kr. Zabé: 1 frt 5—10 kr. Egy zsák burgonya 5 frt 70 kr. Egy akó t\J bor 4-6 frt. A gyapjú ára is omolkodik. Pár külföldi koros-kodőíiáz ügynöke épon most utazza be mo-gyénkot. (m p.)
Bécsi pénzárfolyam november 90.
5*/» motaliquoe 64.80; 5% nomzotl kölcsön 67.35 j 1860-ik álladalmi kölciön 85.— ; bankrészvények 774.— ; hitolintézotl részvények 160.80} London 106.70 j ezüst ágio 107.— | arany darabja 5.17.
KTyllt poBta.
D. J—nek, 13—bo: B^JnAljak, hogy a levél meg-kéaett j moit már nem volna érdeko | a nép költeményt köixöncttel vettük.
Telkednek : Haaonlát Uxenünk ; de axért kérjük • Jörflro 1« köiremüködéaét | habAr horer U ax tu Ulfiában 0nt81 egy dolgoxat, axért axiveaen UtoU vendig mindenkor.
Vicjinek : Mindig a hó 6.- 16.- 26-ro teuik leveleit kOldenl; hogy ön a lapot mcgkaphaM*, inUc-kedtOnk.
H—uak, Le tényén : «fakorra ia kérjük becaea le-veleaéaéL
W-nak ; KOixOnet mogemtékex&ioért; minden tekintetben atámolunk kegyed erőtelje* Umogatiíira. A kéiHoriUat Átadtuk.
Öreg-Lakba: A fáradoiáaért vegyék kö»iönetünket; ai ígéret rfivld időn teljeiitve Imi \ axerkentSnek ninca roix ut
j—nak, Vcaxprém : LevcUlnk elmont; kérjük bt-caea válaaxit aaon bixonyoa ügyben.
_ K. Za. V—ben: Mcgérkcxott-o Nagyaigod axámlra a küldemény? A távaürgttny megtette hatiaát
OyBiigyöaniellélr, Kélő!
L—y—nnk.- Kanlaain 1 Am említett mtlTet aaért nem adhattuk eddig, inert aa ilyneuüek köxléae lapunk körén klrül eaik. Vártánk velő, hogy majd mia helyen felhaaxnáljuk \ mit ha nem hagy On helybe, axonnal vlaaxakaldJÚk 5 kérvén továbbra ia aalrea kOx-remflkttdéaét.
.A nepolirmna többé nem agyrém." Hxeretnink t. iréjávat beaxélni. A raáaik küldeményt mi nem haaa-
nilhatjuk. --
K. H-nek . Klinent axámodra levelünk.
Ci, 8.-nak : Innen-onnan elfogy a néta I a J6v8 hé folytán taUlkoxunk.
V. K-nak: Irtunk.
Felelős szerkesztő : ROBOZ ISTVÁN.)
I
Nagy-Kanizsa. Negyedik évfolyam.
35. szám 1865. deozember 10-én.
Ismeretterjesztő lap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, g&zdámt, tudomány és művészet köréből.
A sop^ogymegyei gazdasági egyesület hivatalos lapja.
* * - »f .......IÁI--L''. !-"''-''■''-" ...................—gM1?1'' !"■ Hj" ""..... "■ ■■■imi»« ■■■ ■ ■ unamin ......................i i mii i ■ ■ ——— ■ ■ ■ ..........■ ■ i
j—i mtsetm j i j iu''js^f.
Mcgjolon o lap legalább egy ivón januar hó 1-től kozdvo mindon hó 1-ón 10-én és 20-án. — Előfizetési ár postán szétküldéssel és holybon l.ázhoc hordva egén» évra B frt. t félévre 8 frl Negvod évro 1 frt 70 kr — Mindon olöhzotő a tulajdonos kölcsön könyvtárát aa eddigi fo/mtAlló feltételek mellett fól áron hasanAlhatja. — Nyllttór egy Potlt sorért 10 kr. — Hirdetések hat hasábos letlt sorért l-ór T kr , ¿-or G kr. Ab mindon tovAbbi boiktHtAsÓrt D kr. s bélyogdijért 30 kr. fizetendő. A beiktatási díj a a lap kezelését illető mindon tárgv a _kifcdó hivatalhoz Nagy-KamzsAra; a lap szelloml tartal.nAt illotö közlemények pedig, ugy mindon lovolok bérmontvo n szorkcSztöséghoz küldendők Kaposvárra.
Előfizetési felhívás.
Közeledvén az uj év, tisztelettel, bizalommal liivjuk fel a n. érdemli olvasó közönséget lapunk további pártolására, ezután is főbb czélunk levén a nevolés, ipar, kereskedelem, gazdászat, irodalom, művészet stb. — mint közmüvolödésünk legfőbb tényezői — érdokeit hiven szolgálui 8 a t. olvasó közönség várakozásának a részrehojlatlanság, igazság s folytonos munka terén, erőnktől telő lehetőségig megfelelni. Az előfizetési feltételek:
Egész évro ő frt. — kr. Félévre 3 n — „ Negyed évre 1 „ 70 „
Somogyról.
(Nem Somogyból.)
Jcllgo; Körívét, almit
IV.
Uraim 1 ez a* utolsó tabloau, aztán bczár-juk a bottol. A kínok arczképo mosdósak olmosódvn, vagy épen nem Jön''kl, vigasztalja magAt azzal, hogy logközolobb egyodül a» Ő tlsztolotéro fogjuk itfra fölállítani oamora obsouránkat.
Midőn azt mondtuk, hogy Somogynak Jankovloh az egyedül lohotő főispánja, aa nora mindon auxosls nélkül volt mondva. Senki bo hlgyjo magAt klpótolhatlannak.
Itt ran á vármegye nostora, Somnich l''Aluak édes atyja, a hqjdan hlrcs saemély-nöknok szilárdabb olvü tostvéro, közéletünk régibb korszakának ogylk legérdomesobb votorAnja, logoredotlbb alakja Somssloh " Miklós. Itt van, kit a megye kitűnőségeiről szólván a logolsők közt kell valaomlltonom» a salntoly művelt lolkű mint hazafias jellemű gróf ZI o k y János. Itt van, az ovatlók elöl saorényen visszahúzódó, csöndes de folytonos tevékenységben élő, mindönki által becsült és szeretett I n k o y József. Itt van a noraes-lolkü, Áldozatkész hsznfi, gróf Széohonyi Gyula,s a többi viselői ama nagy nóvnek.Mlnd ''''alkalmas agyag arra, hogy „currento rota" ogy-egy jó föispAny sőt, illotÖleg alispAny is válhussék belŐlök. A nagy urak itt, kovés kivétellel, mind liberális derék eiuborek. önként értetődik, högy a nagyúri liberális-must a maga<mórtókóvol kell mérnod. Azaz, kivévo tonnészotoson a kivoondÖkot: nom jó volük ogy tálból cserosnyét onnod, a ha nom tartozol közéjök, ugy tarts InkAbb Komplsa Tamással, a-ki azt mondja: „SIs rarus in aula magnatum." Ez idézotot, melyet tölom j(Jl megtanulj, — mollosleg mond?», magam is mástól tanultam, mort valóban nom djcsokodhotom volo, hogy ama szent férfiú Írásait olvastam volna.
VUsaatérvo tArgyamhoa, «a olöndottakból is nomdo vilAgos, hogy van ottan emberi Hisz mindon vAlasztó-korülotbon, — van pedig nyolca, — a régin kivül, ugy hallom, két hArom kövotjolölt is Jolontkozott, a ki magAt az utasítások hiányában most még
nagyobb orkölosi felelősséggel jAró képviselői-állás kollő botöltéséro képesnek és hivatottnak Arczto ób vallotta. E körülmény, mjnthogy mindegyik aspiransnak ügyfoloi is vannak, a kik mellotto tanúskodnak, nomdo ismét azt mutatja, hogy — vau omborjí az olégnél néha több is?l
Még ucm íb oinlitettom, a radikAl pArtnak ogyolőro figyelő állásba vonult olomoit. Ezek közt szónoki talentuma által N oszlop! tűnik ki, oly ombor, n kinok még jövíjjo ís van. Némilog oda koll sorolni Jakali Istvánt Is, a kl élénk tomporamontumnJ őrös képzolödéso, rögtönzési tohotségo, az ütíyok-boni jártassága s ogyéb föltűnő tiilajclonal kövotkoztébon vagy használni, vagy ártúui van hivatva, do a» arany középszerűség sima utján mogmaradni alig.
Eb árnyalathoz koll még, InkAbb osak tradltió, mint biztos adatok nyomAn szAml-tanl Madarász Józsefet. Csengő orős hangja, mely ogy zsúfolva tölt nagy torom mindon szögét, augát betölti, a a tömog kob4 lében mli.dig viszbangot kelt; holyoi, nohi''i a magasb politikajogköréig ritkAn omolkodö, észjArAsa ; könnyön mogérthotő, vilAgos olő-adAsa, — moly öt gonlAlisabb bátyjától előnyösön megkülönbözteti j végro ama bizonyos mérséklőt, moly ujabb időbsni szereplését jollomzi, iTtind ogészon alkalmatocsá teszik ■ öt, hogy ogy inogyoi orős pArtnak ha nom is fojo, do Vezérszónoka logyen. A parlamont-bon, hol orösobb tényezőkkel koll szómba-szAllanl, eddigelé majdnem olonyészbtt. Hogyan, hogyan nora? ö n tulajdonképonl népnél legalAbb két mogyébon föltétlen népszó-rüséggcl blr, o már onnól fogva is sohogy som ignorálható, sőt mindenkép szAmba voendő, mérlegét nyomó egyéniség. Képvi-soliii állomAsokkal rondolkoslk.
Imo osak nagyából érintvo la, mennyi figyolomro méltó novot toroltunk elő, s ha volna a megyében Ismét Igazi élőt, mindogyik a novozottok közül Muoius Scaovola hlroa szavait ismétolnó: longus post mo est ordo, idom petontium doous.
Igonis, még többon is vannak.
No folcdjük a két Kaoskovioaot, Ignác a a megyónok ogykor volt saorotott főjegyzője, mostani idilli visszavonultságá-1 ban#) is ápoljA szivébon a honssnrototot, lolkébou a tudomány szorotetét, s azon ügy, mely szolgálatét megnyerné, csak nyorno Általa. A mAsik tostvér Sándor, osak kisobb körbon ismorotos, mint tiszta jellomti, sokoldalú müvoltségü férfiú.
Háládatlan aa ember, midőn csak a csillámló fényes tulajdonokat magasztalja, s ol-felojti legnagyobb jóltevöit, azokat, a kik tohetségoiket aa administratió száraz és untató, do annyira nélkülözhotetlon a élotbe-vágó föladatainak uzontelik. Ők o nagy köpünok, molybon oly jól érzitek magatokat, igazi mézgy t\jtő, szorgalmas méltói. S o téren, hogy o vázlat nagyon hézagos no maradjon, Csopán Antalt és Somssioh Lőrinczet, mint a közvélemény által kijelölt leendő alispányokat**) kell megemlitonom.Az iroda-
lom munkásai közt podig IIoboa, Hényl Dömény stb. irók novoivol talAlkozunk. Az első hotilap, naptArszorkesztő, hangvor-sony, népünnep rendező. Mogirja Somogy mogyo kistükrét. Ilangvorsonyt rondea a szűkölködő horvAtok és alföldiok fclsogóló-séro; a kaposvAri leógottok javára; népün-nopot a c:ilb. egyhAz oltAralnak aranyozására, protostáns létértí — összesen több mint 4—60ÍXJ frt. tiszta jövedolommol. Mogirja a gymuftsiuin történetét. Ha koll fáklászono, rendez, szónokol is; folöltöztotl a szegényokot. Szóval: másokat s megyéjét ahlr arany mozében hordja, mig mügAnak egy rézkraj-czAr som jut. A pnpsAg, valIAskülönbség nélkül, hogy no veket no emiitsok, ».magasabb vonalú értolmlségot, novezotos contingons-sol egészíti ki, s bofolyAsAt a népképvlsolől vAlasztAsokra ugy hallom, lnzafias irányban érvényesíti.
Nom mondom, hogy mindozok egot vordoső lángelmék j mAshol so mindon bokorban teremnek azok; csak annyit akartam bobi-zonyitani, hogy ombor — van 1
Midőn ti .Somogyiak, kl önhittségébon, kl tulszorénységébon azon sopAnkodtok, hogy orro vagy arra, kivévo ezt mog azt, nincs sonki; midőn diogencsi lAmpAval Indultok neki embert koresni: akkor bizony degro-'' dAljAtok magatokat, sőt si\ját koblotokbo mártva kést, szolloml öngylIkossAgot követtek ol.
Idegennek kell tehát tükröt tartani olétok, mely bár nom mindonbon hlzolgŐ, s nom is ^lűgünomtvbban kicsiszoltak ogyikoj nngy-ban olűt mégis ama „kia tükörtől, mollyol doák-korotukban annyit vexáltak a szomszéd, megyeiek, * molynok píquant slagwortjAt magamra átvitt értolomben, ez ártatlan elmefuttatások éléro mottó gyanánt bldgyosatonl bátorkodtam; körívét/alinátl — ád t. 1. n ki mást nom adhat. Isten voletek 1
TIMON*).
*) J«lont«K a l.-táti vÁlmitiikcríllctbcu cgyhait-gul«g kikiáltott követő Somogy vármegyének.
Hiork.
"•) A n*gy/rilemU In5 » tlmrtclt munknt.''!r«iiiik o lcvrlvkct uiíg nov. lió olcjéa irta. S * c r k.
Jegyzőkönyv
a soproni kereskedelmi- 6$ iparkamara 1866. augusztus 81-6n tartatott általános rendes üléséről.
(Folytatás.)
A knmnrn véleménye «zorint nz ut-tnozdoiiyoknuk nlkalmnziÍKii kivált k<5t irányban, volitn a forgalomra n<5zvo. jelentékeny érdekű és hasznú, — a mint o vállalatnak jövedclmczüaégo ia — ha t. i. az ntak állapota kedvozö — remél-hotö volna. Ezon vonalokul jelol-tetnek ki:
a) a Sopron — Pozsonyi.
b) a Sopron — Győri ntak.
Az ol«Ö irányban erős alépítményit és jó kaiban tartott államut vezet. ílaazitt ott előforduld emelkedések a. vállalatnak akadályul nincsenek, ezen vonal, tekintettel azon nagy előnyökre, molyok általa a kereskedelmi forgalomnuk nyújtatnának, igen kívánatos, és
•) KírjUk t. ¿rdepic« irátáríunkát, mlílíbb roeg-
emUkcml rólunk, » bocié» ígéretét beváltani. --------------------S » e r k.
tokintottel a sopron-kaniw»! vaspálya megnyíltára, biwmnyal jövedelmező is leend.
A kérdéses vállalatnak valósítása esetébe a Triest és Pozsony vgy a legközelebbi éjszaki megyék közti viszonyos áru forgalom természetes útját ismét Sopronnak vehetvén, e rovatot» jelentékeny forgalomnak fejlődése lehetővé lenne.
A Győr és Sopron közti voaal mollott kUzd a. gabnának Győrből az alsó-ausztriai és Steierhonimal» mokbai nagymérvlt szállítása, továbbá a sónak és épületfának jelen-tékony forgalma, moly őzen vállalat által lonno eszközölhető. Vissz-szál-lítmányul Győr felé a stíriai vas, liszt stb. folemlitondő.
Noha ezon vonalon is a közleko-dés mindon tekintetben kívánatos és előnyös lenne, — míndamoliott tekintettől a Soprontól Győrio ve-7.0tő útnak állapotára, füleg pedig az azon találtntó hidakra, Tntáro-zottan nem mondható, valljon ezen közlekedés egész éven át szakadat-lanul,vagy egyátalán lehető volna-e.
Egyéb utak bejárhatása iránt nyilatkozat még nem ^dattatik, ©z osak a még várandó folvílágositan-dók beérkezto után lévén lehetséges. Azonban okvetlen szükségesnek tartatik, azon vidékeknek és utak-'' nak tervező általi személyes beutazása, melyeken utmozdonyait al-knlmazni kivánná.
Ezek folytán olnök nr határoza-tilog felkéretett , valamennyi ez érdemben kért tudósításoknak bo-érkoztévol,a kamarának véleményét nz előadottak értelmében és a még netalán szükségesnek mutatkozó közlekedési irányoknak megjelölésével, Hanauor1 úrral elnöki utón közölni.
11. A nagym. ra. k. holvtartótanáos közli a totnesvárics. k. országos katonai főparancsnokságnak azon átiratát, moly szerint a katonai fölszerelés! tárgyak bészerzésénél nagyobb versony nyittatni, és o végből a koreskedolmi- és iparkamarák számára, aa iparos viszonyokra való tekintettel, a különféle anyagok mutatványainak a« okból! kl-szolgAltatAsa szAndékoltatik, hogy aa illető iparosok ezeket megtekinthessék; egyúttal a kamarAnak moghagy ván, mikép a kérdéses mutatvAnyok kiszolgáltatásának czéls*orű-ségo iránt joiontést togyon.
Efelszóllitás folytán feljolentoni határoztritott: hogy ámbár a legtöbb katonai szükségletek előállítására, a nagyobb iparos telepek-nok csekély száma miatt kiváló tennolési képosség nem várható, mindauiellett azon körlllgiénynél fogva, mort a posztós ipar a kamarai kerületben némileg képvi-solvo találtatik, ugy szinto ogy bőrgyár és több nagyobbszerli bőr-osorzésok léteznek, — ozélszorUnek találtatnék, ha .a kínált mntatvá-" nyok rondolkezésrolonuénok, hogy az illető iparosok azokra figyel-
mesaé tétetvén, olőfö.''duló szállitá-»ok alkalmával, a versenyzésre fol-■ '' hivat hassanak.
Ez alkalommal egyszersmind kinyilvánítani határoztatott, hogy az a kamarai kerületben nyomaaztó viszonyok közt élődő iparosoknak érdekében igen kívánatos lenno, ha korai BzUkségletok elŐállitásá-ban többször részt vohotnénok, a mi oddig az előállítandó tárgyak minimumának magassága miatt, moly az egyesek termelési képességét tulhaladá, lehető nem volt. Igon kívánatos lonne tehát, ha a nagyméltóságú inagy. k. helytartótanács oda müködhetno, miként a szállítási monnyiséglet az egyes vállalkozók részérő minél alantabbra szabatnék mog. 12. Báb«. llldvég községónok vásárcngo-délyérti folyamodványa felett a vogyes bi-sottmány követkoxő jelentést terjosxti olő. A mint a folyamodványban órintotók, Kába-Hidvégon már is négy orsságos váaár szokott tartatni, óa a mint oson folyamodványban aainto folomlitetik, ezeknek látogatása in gyenge; — ezen előadásával folyamodó község önmaga bizonyltja, hogy az abban tar-taui szokott vásárok, az ott nyilvánuló forgalom kifojloaztéaéro noraoaak olegondö al kaimat nyújthatnának,de, hogy esőn alkalom inkább gynkorl mintsem ritka. Ezen körülmény bizonyítását találja még abban ia, hogy a kérvény még látszólagos oly indokot nom tartalmas, mely aa érzett forgalmi szükség-letböl fakadna, sőt inkább abban egyedül e községi jövödolem asaporitásának, o helyt figyelőmbe nem vehető csólja, tartatlk szem elölt. Ezen nyilvánvaló tény körülményeknél fogva folyamodó községnek kérelmétöli elmozdítása hozatlk javaslatba.
Ezen előterjesztvény a kamara által helyeseltetvén, a nagyméltóságú m. k. helytartótanácshoz! jelentéstétel oz értelemben elren-dultetott.
18. A vogyos bizottmánynak Sárvár mo-sövároaának mégis két orsságoa, éa heten-ként csütörtökön tartandó hotivásár tartatásáért fólyamodványa tárgyában, kövotkozö véleményes joleotéso olvaatatott:
Tekintve azon körülményt, hogy Sárvár éa vármollék,közigazgatási tekintetben egymástól elválasztott két kölön községet képes ugyan, do forgalmi tekintetben osak ia egy kcroakedoltul helyül toklnthotö oson két lor-g ilmi szempontból egyesitett község pedig össsosen négy orsságos vásárral már la l>lr; a vásároknak o bolyoni szaporítása annál kevesbbé mutatkozik szükségesnek, mivol a beterjesztett folyamodás mellé oaa> tolt jegyzék ssorittt, egy legfölobb 8''/» mér földnyl körben 67 oraságos vásár tartatík. Illutve pedig a minden osütörtökl naprn kórt hetivásárt, auuak megadása a forgalom érdé-kébon véleményeztetik; mórt a sopron kanizsai vasút megnyíltával S/rvárott n mezőgazdaság termékeinek forgalma kdlOnóaon a mögötte fekvő Kemonea vidékéből, roiuély-hotöleg lendületot fog nyerni.
Mely javaslat olfogadtatván, annak értelmében a nagym. m. kir. helytartótanácshoz intézendő jo-lentés folterjeHztetni rendeltotetl. 14. Olvastatott Nagy-Kanlsaa város kö-aönaégének, követvám asedhotéso iránt az oraságos kormányszéktől leadott folyamodása folytán bű mutatott kővetkező bizottmányt jolentéa Esen jelentés szerint a kanizsai utaknak notn osak roas, do csak ném Heg kod vezötlon Időjárás alkalmával feneketlen állapotánál fogva, a kövezotvám-nnk azodhetéso — o jövedelem útjavításokra lévén szánva — megongedondö volun, mert ajetuntéat tevő bizottmány ugy vélekedik, hogy, ámbár esen ongudély által a forgalomra közvetlen teher nehezül, do ellonbnn az utak javításával ssinto a forgalomnak minden évszakokban, és csokélyobb költségek melletti szabad fejlődésére alkalom adntík. A lfomollékolt vámUriü''ára nésvo megegyez-tátik, hogy az abban tartalmazott ogyes díjak mérsokolteasenuk, és hogy azok általán minden akár üres, akar ^negrakott szoknrek liánt no esek minöségo, hanoin a lefogott vonós állatok sxáma szerint asabAsaanak meg. As előadott vélemény a kamara által helyeseitatvén, a nagyin, in. kir.. helytartótanácshozi jelentéstét«! azon hozzáadással lön ol rendelve: hogy a jelen Ugy pártolására a kamara osak a forgalmi érdekek indokában indíttathatott, miért is azon óhajtását kell nyilvánítania, miszerint a kövezetvámnak jövö-delme, egyedül ax útjavítás kitil-
zött ozéljára fordíttassák , mire nézve BzUkségosnok véli, hogy folyamodó község utasittassék, ezen oziin alatti bevétolok és kiadásokról, illotőleg a bevételekből eszköz-lött útépítésekről különleges számot adni, és a számadást évenként illetékes magas helyem botekint-hotéa végott felterjeszteni. If). Végro előterjoasti a koboboli titkár, a f. é. julltta 81-én- hozott végzés folytán, a Rába folyó hajózhatóvá tétolo (Igyébon, ala-
Í>os adat gyűjtés végott, a Kába vidékéro tott livatalos utjáróli Jelentését. Esen terjedői-mos munkálatnak felolvasása, és nz abban előadott, a forgalomra vonatkozó számtéte-Inknek raegblrálása után, kövotkozö felterjesztés határoztatott a magas országos kormányszékhez iniéstotni: ''
A kinyomozott adatok szerint, Győr éa Pápa, továbbá Győr Pápa éaa Rába folyó által érintett Győr, Veszprém, Sopron és vasmegyei vidékek közt az évenkénti forgalom különféle ozikkófc,nevezoiesen pedig termények, fa én sóban, mintegy 2,296,100 mázaára rug. Azonban ezen szám, moly o földmivclési vidéknek mellőzhotlenUl szükséges a természete« felesleg a szükség-lettöl igényeit forgalmát fejezi kí a Kába folyó hajózhatóvá tétele tervezetének kiszámítására, egyedüli alapul nem vehető; hanem kell, hogy fontolóra és combina-tisba vétessék, minő természetszerű befolyást gyakorolni van hívatva ezen osetleg létesülő forgalmi eszköz, az általa érintett vidékek, és érdoko''t emporíumokra.
Ilr«bár általános nézet, hogy a . fojlődendő forgalomnak számszi-rínti rneg ''llai itása oly vidékekre nézve, hol a hiányzó közlekedés miatt minden élénkebb forgalom és az iparnak fejlődése lehotlonit-tetik, felealegea munka, mert az oredményok az általános világ ke-reakedelem helyzetétől függnek és a valóazinüség számítás kereteibe nom szorittatÓk: mindamellett a Itába vidékét illetve még ia szájni-táaba veendő, hogy ezen földter-ményekben oly gazdag terület, a szóban levő tervezetnek valósulása esetében, nemzetgazdáazaií tekintetben sokat nyerne. Mivel a víz és tUzelő anyag bőségétől segittotvo, oly iparnemek fejlődhetnének, melyek a meglevő természetes előfeltételeknél fogVa, szép virágzásra hivatták; minők egy részt a mezei gazdászatnak iparosabb és észszo-y vUbb kezelése, » igy a népvagyon szaporodása volna következéso, — niáaréazt pedig a forgalom élénkebb és a tervezet jövedelmozőaégét illetve — az eredmény kedvezőbb lenno.
Máa a viszony Győrt és azon '' kérdést illetve: minő befolyást gyakorolni van hívatva a Rába vizének hajózhatóvá tételo ezen piaoznak forgalmára? — éa itt okvetlen szükséges, biztos számokra — a mennyi-ben ezek nevezett piaoznak dél felé irányuló kereskedelmét illotik — súlyt fektetni ezen kérdés taglalására szükséges, a g)őri piacz jelen helyzetét és kereakedelmi viszonyait, a mennyiben a szóban levő ügyre nézve bármi jelentőséggel vágynák, közelebbről fojtogotni, egyszersmind pedig a legközelebbi múltra ia viaszatok inteni.
Győrnek—a I)una.folyó melletti kedvező fokvéae bezárólag az 1860. évig, a világ piaozán oly előnyös, holyzete volt, hogy az akkori közlekedéseknél fogva képes volt minden irányban a legkodvczöbb vi-hzonylatok után kémlelődni, éa nagyréaxt a Bánát és Báoakából beszerzett terményeinek forgalmát a szerint intézni. A Buda-kanizsai vasútvonalnak 1861-ben történt megnyitása azonban sokat változ-
tatott Győr hátrányára. Olaszhon, Illyria, déli Stajorország és a déli tengerpartokról — Győr korosko-delmo rögtön elosott, mert voraonyo az ezen vasút által több mértföldro délhez közolobb jutott pesti piaoz-ozal,oz iránybanlohotlonné vált.
A mondottnak tanuaítá »ám szolgál a kövotkozö távolsági kimutatás:
A távolság Budától Pragorhofig 44 mrfld.
„ Triesztig 8l''/,„ ollonbon Győrtől Ssékosfehérvának
Pragorhotlg öl „ „ Triesztig 88 «/« n tehát a különbség 7 mérföld, vagyis a szállításban átlagosan mázsánként 7 kr, — mi a torménykereskedés-ben mindig határozó marad.
tía mégis a győri piaozra nézve fŐfontosaágu dolog, s délfelé irányuld koroakedéat ismét visszanyerni, mert ennek elvesztése min-don irányban érzékony hatású, mi egyébként nom is lohot, ha figyelőmbe vétetik, hogy a tett nyomozások szerint, őzen kereskedésnek forgalma
az 1866-dik évbon n 1807 „ . „ 1858 „ „ » 1869 „ „ '' » 1860 „ „ vagyis középszámmal 2.866,000 mázsára rúgott.
(Vógo köv.)
1.960,000 2.146,000 2.760,000 2.826.000 2.600,000,
Hirek''és események.
= Lapunk zártával vettUk a hirt. Zala-Egerszegen szavazat többaéggol Szabó Samu, Londván pedig ismét meghiúsult. Csáktornyán szinto szavazattöbbséggel Szabó Imre választatott meg képviselőül. Rátkon a azámtartó fegyveres cg) ének által megtámadtatott, s kiraboltatott.
A A letenyoi választókerület értei-miségo, kövotjükot Királyi Pált tömo-goson kisérék a n.-kanizsai indóházig,'' hol ő szívélyes buoauvét után rendeltetése helyére indult. v
A Ha jól értesültUnk, városunkban újból folállittatik a szépészeti bizottmány, dejo is; hogy moggáto tnssík a ferde házak épitéso, a sok nyaktörő-Ilid javítása és a lábat annyira nyomorító rosz ját dák igazittatása. Ezek mind kivihetők, osak akarat kell hozzá!
= Pintér Pál köz- és váltójogi hites ügyvéd értesíti a t.oz. közönséget: hogy ügyvédi niuködéaét f é. dnozomh. 10-től kozdvo N.-Kanizsán fogja folytatni.
A A kereskedelmi egylet f. é»i deoz. 2-kán tartatott ülésében Rosouzweig János helybeli őrnagy urat tiszteletbeli tagjává választá.
A Hajmeresztő eset Muraközben. Muraköznek szt. Mária helységén ogy év óta 9-szor történt gyújtás , melyuok kövotkeztvbonagaz tettesekot elfogták; de nom sokára ismét szabadon booaáj-tak, ezok megszabadulása után ismét löbb helyen égés történt, orro az elko-eorcdott kártvallottak egész állati düvol támadták uieg a gonosz szcllimtől áthatott .etteseket és borzasztó, leirliutlan kinok közt kivalltatták a tottet, mire a fölböszUlt nép úgyszólván iniinlen csontjaikat összetörte, szalma közé luir-ozolák és felgyujták, oaakia a# erélyes falu-bírónak si-korült a kinzottakat a lángok alól megmenteni, melyok közül kottŐ fájdalmas nyögésok közt meghalt, a harmadik halálát pedig naponta várhatják.
** Nagy-Kanizsa város gymnasialia Ugyi bizottmánya folyó évi deozombor hó 28-án reggeli 9 órakor a városház nagy termében nyilvános ülést fog tnr-tani, az ebbeni résztvevésro a noveléa-Ugy minden rendU éa rangú pártolóit tisztolottol meghívja a gymnaaialia ügyi
bÍ4oUmány,
* Városunk igon tiszteletre méltó polgárai közül néhánya^, egymáaközt 12 db. aranyat gyüjtöltok, tisztelendő Lottlinger Károly, kegyosrondi gymna-sialis tanárnak, az ifjúságot az énokmU-vészetboni több. különösen az utóbbi novombor 6-iki százados iskolai ünnepély alkalmával sxivemelö sikert tanúsító oktatásáérti megjutalmazásáuh — Mi, midőn itt kedves kötelességünknek tartjuk, említett minden szép és jót szivUkön hordozó derék polgártársainknak áldozatrai készségüket napfényre hozni; egyszersmind üdvözöljük a tisztelendő tanárt, ki a mUvéazet magjának — mit nom kovés fáradsággal az ifjúság azivébo híntott, — szellemi éa anyagi gyUmölc«ét szedi. — Korunkban, min-donoaetro a legízletesebb s legzamato-sabb gyümölcs.
A E napokban éjfél után tüz támadt a kereszt-utozában, do gyors sogély által csakhamar elfojtatott.
A Egy helybeli jó módú kávés ámult napokban ouriosumként emlité, hogy ő 20 év olőtt ogycdUli pinczére volt Kanizsának, és ma a szolgálutnélkUÜokon kívül 105 van alkalmazva. Ez is bízo-nyitja, hogy városunk a kor szellemével mennyiro halad. A helybeli pinozér-egylot Roindl vozotése alatt, anyagilag igen szaporodik, mily jó volna, hogyha a helybeli kereskedő-segédek is, más városok módjára ogy egyletet alakitanának, hogy ne kelljen nékik ugv lézengeni ido s tova, mint a pásztor nélküli juhoknak.
A A Székesfejérváron megjelenő „Borász osarnok" szerkesztősége által lel vagyunk kérvo jelenteni, hogy az érintott lapbdl 1864. és 1865. évi számokkal még szolgálhatnak és pedig ogy évi folyam ála 3 frt, mindakottőé pedig 6 frt.
A A nőket némot tartományokban is alkalmazzák nyomdákban, távirdai- éa pósta-hivatalokban, ez igen szép foglalkozás és óhajtandó volna, hogy mielőbb átszivárogjon mi hozzánk is, mennyi családon és osaládfŐnok lohotne túlterhelt gondjain könnyit\e és sogitve. Es sok nő életo függetlenebbé válna. ,
A A kiadd nyomdájában megjelent és kaphutó: Liohtsoheíu JÚajos kanizsai segédpap által irt; „A zsidók közéj)-, jelenkori helyzotök éa viszonyaikról a az innen származhutó, joggal követelt: omanoipa tioj uk."
A Ráth Mór könyvkereskedésében Pesten kapható: Kiss Lajos, „Hunnia," c/.imUcsinosköltoméuylUzér. Amkr.
A A vasut-társa&ág »tz országgyűlés meguyitásakori alkalomra jóval lejebb szállitáuszomély-dijt,ugyanis o hó 3-tól fogva válthatók a Sopron^ ^nizaai, Kanizsa-Székesfehérvári éa Üj-özŐny. Székesfehérvári vonalok minden álK-májain szakadatlan utazl<ra, Budára és vissza azólló, pósta és vegyes vonatokkal haaználható 8 napi érvényességgel biró menet-jegyek, ugyanis: Szí.Mihályról II. oazt. 9 Irt. 92 kv. III. oszt. 6 frt. 62 kr. Kanizsáról H. ot«r. 8 frt. oO kr. III. o«zt. 6 frt. 74 kr., Boglárról II. oszt. 6 frt 88 kr. III oszt. 4 Irt. 60 ki. Sió-Fokról II. oszt. 6 fit 52 kr. III. oszt. 3 frt. 68 kr. Ez ugy u népnek, mint a t. társaaágna c ia hasznára van. Kanizsa és Szombathely közt naponta kétsior közlekedik a Vonat» indul Kanizsái ól 7 óra 16 | erczkor reggel, éa 1 óra 51 perozkor délután. lur-kezik: 12 óra 61 peronkor délben és 7 ó»a 28 porozkor eato.
Kaposvár.
* A követválasztások me^ yJnkben következőleg folytak le:
Közfelkiáltás utján, s nagy lelkese-déasol mog választattak: Somssioh Pál Kapoavárott; gf. Somsaioh ImrelSagy-Attádon; Inkoy Józaof Canrgón; KftCd-kovios Ignáoz Lengyeltótiban, röppent szavazati többséggel tpeg^álaoziattak:
Tabon: Ziohy Antal, és podig a né\> ov^tiói, ax ^rtolnúnég tisztolettoljos ragaszkodása B lolkesedéso mollott, mintogy bobízonyitván : a tudomány oly kínon olötto, melyot semmi egyéb ér. dókért nom mellőz; Szigotvárott: Bittó István; Marozaliban Domaniozky Boldizsár, miután Csépán Antal a megye nagy közönségének kivánata folytán az elsÖ alispánságot vállalván, s a kö-vetjolöltségről lemondott. Fájdaloüi, hogy az alkotmányos élet hajnalán a polgári legszebb b logdrágább jog gyakorlatában, a 07.illi kövotválásztás alkalmával, folt is ragadt e nap omlókéhoz; a mennyiben az igaliak nngy részint a rendet, a törvénytől paranosolt méltóságot megvetvén, már a választás előtt vorekedést kezdtek, s az értelmiség ellen fordult,kövekkel hajgálódzván,fenyege-tődzvéén. Magaatörvényok paizsa alatt álló vál. elnök, ködobás következtébon orozán megvéroztetett: a lelkészi karból, a birtokos osztályból többen, kisebb-nagyobb mértékbon megdobálva ; a kazsoki biró, mint . lobogó-vivő, oly súlyosan megverve,hogy életéhez kevés remény van!.. Voltak többon, kik itt nem nevezhető bolyon korCBtok menedéket, hogy az Utlogoket elkorllljék. Általában pedig megfutamodtak a legtekintélyesebb, legorősebb egyének is, a törvény szigora szerint , védtelen állapotban levén. Fájdalommal irtuk lo o sorokat, do nem hallgattuk el, midőn a megye neve, beosUlote van kérdésben, s a felelőség pár olyan kor-teBro esik, ki a népet bor és vakmerő Ígéretekkel táplálva ezt kitöréBro irí* gerlé. Nemokozzuk mi a népet; tudjuk jól, hogy ha bár az alkotmányos jogok gyakorlatára még éretlen, neveletlen is, jó kozok,jóvezetésalatt a legméltóságo-sabban viseli magát; a nép még viusz ná''nnk, arra hajthatod, merre akarod; a felelősség tehát a vezetőkön van, kik felzaklatták a hullámokat, s vagy nem tudfakv .vagy nem ia akartak a dilh és veszélyen azcnvedélynek parnnosolnl. 1 Sajnáljuk; hogy a Svastios né\ ¿valódi diszo, ki annyi népszerűséggel bir,Svas-tics József meg nem jelent a .lioly színén ki bizonyára "fékezni tudta volna nz ingerült kedélyeket, s a megye nevét, a osalád becsületét is megmentette volna 1 A kaposvári szegények felöltöztetésére, az o lapok szorkesztőjo által ron^
dezott olső „Fillérostély" megtörtént e hó 3-án, a „Korona" fogadó tormé-bon, és pedig oly elegáns, oly nagy közönség jelenlétében, melyot o terem még alig látott. Megkell hajolnunk a szék-város lolkos, Ugy tisztelő érdemteljes közönségo olőtt, moly tömeges jolonlé-tével hozta mog áldozatát, minden rang, rend és valláskülönbség nélkül" Szabó Kálmán, egyik jobb novll fiatal Ügyvédünk, b o lapok szerkesztője tartottak felolvasásokat, közben Bizi F. zonetár-sulata játszván, és pedig a ozél iránti tiszteletből ingyért, mit a mai szegény világban nem hagyhatunk megemlítés nélkül. Az estélyen Jankovios László, ö méltósága Somogyvármogyo főispánja íb jolon volt. 9 órakor 100 torítékre vacsora a fogadó alsó holyiségciben. Bovétel volt: A pénztárnál, kővetkező felyllladakozásokkal ogyUtt: Főispán mlga 6 frt. Froystildtlor Antal 1 frt 60 kr. Fodróozy Edo 80 kr. Hausor Gyula 80 kr. Tillér 20 kr. Kováos Imro 1 frt. Hartmnn Theodor Cs. h. — 80 kr. = összesen: 60 frt 10 kr.
Sajnáljuk,hogy az idő rövidsége miatt terjedelmesebben ki nom terjeszkedhetünk az ünnepély megírására ez úttal.
* A székvárosban épon most dalárda van alakulóban. Kívánunk jó sikert a lelkes U^ybarátoknak.
* Főispán ö mlga több napig körünkben levén, 6-én eltávozott, o hó 9 vagy 10-én Pestre utazandó a förondek táblájához, molynok méltó diszo loond.
A pénztáron kívül Balogh János,
70 kinyi felyüladakozáfával bojött 21 frt 80 kr. így összes bovétel a 30. 20. és 10. kr. boléptidij mellett teszen:
71 frt 40 kr. A kiadás: Nyomdára 4 ft. Világítás: 3 frt 6 kr. Ajtónállóknak 1 frt. Lámpagyujtogató 60 kr. Aprólékosra: 78 kr.
Az estély tiszta, jövedelme volt = 62 frt 6 kr.
* A szegények felöltöztetésére külön adakoztak: Foll JózsofnŐ asszonyság 6 frt o.é. Nagy béri 2 frtot. Cs. f. 80 kr. Csalay Iinrenő asszonyság egy szoknyát, egy felöltőt, egy kötényt s egy inget. Szokolay Lndviou: egy Bzoknyát, egy kötényt, egy ingót, egy nyakkendőt. — NémothKárolynö asszonyság egy sapkát, egy téli kendőt. Szobényi Lína k. a. egy sapkát, egy nyári kondőt. egy kötényt. Szohoviué. NlndoraŐ assz. egy >
Bzoknyát egy nyári kendőt, égy kötényt, jloffman mérnökné assz. adott ogy pré-m08 téli loányfelöltőt és egy sapkát. p0lák Jakabnö: egy • sapka és egypár Icnpozát. Kontrássy G. k. a. Egy szoknya és kötényt. Steín Lipótnő assz. egy se-lyom férfi nyakkendőt b egy nyári nŐ-kondőt. Kántor Lajos egy yadrágot. Zuzman JózsefnŐegy szoknyát. Németh Antónia k.a.egy szoknyát, ogy felöltőt, egy kötényt b egy női téli kendőt. Özv, Kapoosffy Józsefnő és Schulz Eríohnő assz. Egy gyermoknek való budát; egy magyar nadrágot, ogy mellényt, egy sapkát éB egy téli nyakkondőt. Matko-vics György nő assz. egy szoknyát, egy felöltöt; egy kötényt; (.¿y meleg alsó szoknyát. Szonheitl Ferenoznő 6 frt. o. értékot. iíig ft szegény éB árvák személyesen is megköszönhetnék, novökben vegvék addig is szives köszönetünket a lelkes szivü adakozók ; Istennők áldása felettük. (Folytatjuk.)
* A jövő fillérostély valószínűleg — a megye palotájában leend.
* Somogymogyo tisztikara következőleg alakult: 1-ső alispán: Csépán Antal. 2 ik alispán: Somssíoh LŐrinoz. Helyettes alispán s olnöklŐ elsőrendű törvényszéki ülnök: Bernáth József, kir. tanácsos. Főjegyző : Sárközy Titusz. Tiszt, föjogyző : Roboz István, f őügyész Csorba Ede. Levéltárnok: Nngy Lajo*. Főszolgabirák: Ladányi György. Svastios József. Igmándy Bonedok. Baán Gáspár, b. Majthényi István. Véssey Sándor. Alszolgabirák: Gosztonyi Lajos, llortelondy Miklós, Kaoskovios Boldizsár, Hermán Manó,-Tlércy Lőrinoz, Lehner-Sándor, Hegyessy Antal, Maár Gyula, Tiszt, aljegyzők: Somssíoh Andor, gróf Somssíoh Imre, Gaál János, Hogyay Kálmán. Tiszt. Bzolftabirák: Sárközy Miklós, Tallíán Jonő. Esküd-tok: Vajda Gyula, Szabadi Antal, Borii Tivadar, Fodor János, Bárány Sándor, Mihályfi István, Farkas Sándor, Hooh-reiter László, Razgha Nándor, Fodor Géjza, stb. stb. Azok nevei ninosonok itt említve, kik állásaikon megmaradtak.
* Talán jó szolgálatot teszünk t. ol-vasóközön«égünknok, ha megemlítjük, miképnz ismert Jakopiostól, Laiohbach-ból, 100 mázsa savanyu káposzta és répa van leiévo Bogláron Simonnál; mind a káposzta, mind a répa kitűnő minőségű; melyek ho dákban vannak jól eltéve
60 fonttól 300 fontig. Ára: 100 font savanyu káposztáé 7 frt. o. é. 100 font savanyu répáé; 6 frt o. ó. Bogláron holybon. Továbbá szállításért bért nem vesznok, csupán a fuvarbér fizotondő. A szállítás a leggyorsabban történik. A megrendelt tárgy órtékénok ''/* részo, bérmentve olŐro beküldendő Boglárra, Simonhoz.
• Az első jótékony czélu, — b ugy hisszUk — legfényesebb vigalma ino-gyénknok jövő fahangon, január hó 20-án leond a gymnasium javára, meg) e-palotát\k torinébon. A haziifiui szerotet összetartás, a Bzont ozél iránti bnzgalom habár csudákat m" voltok rövid idő alatt, pénzszogény napjainkban, — a gym-nasiumnak még is van adóssága, melyot kikeli fizetnünk, hogy teher nélkül örököljék azt az utódok. Ez adósságnak — habár réHzbeni kifizotéséro — lesz o vigalom rendezvo. Kívánjuk szivünkből, hogy ha ez időszakon politikai tekintetben még nem is közös öröm, du már onnok reményében s a szont ozél iránti tokintotből, o vigalom mind a megyei legyen. Mi míndont elfogunk kövotni a t. bízottsággal,moly rövid időnösszoül, hogy e vigalom, mind a megye hirnovo, mind a nagy közönség méltósága s várakozásnak megfelel jen.
• A szilli követválasztási napon elkövetett kihágás, verokodés megvizsgálása végett tnár kiment a küldöttség, melynek tagjai: Som^sich Lőrinoz, 2 od alispán; Csorba Edo,főügyész; Igmándy Bcncde?;. főszolgabíró; Chríszt János, törv. tanácsos és Mérey Gyula urak.
O (Mult számunkból kimaradt ) Ns. Somssíoh Pál ur 19-én, d. u. 11 órakor leírhatatlan lelkesedéssel kikiáltott a kaposvári vál. kerülőt kövoténok. Számos zászló, b a Rákóozyinduló mellett nagy küldöttség ment érto a „Koro in" fogadóba, meghívni őt a mogyo palo1 ltjába, hol a kikiáltás történt. Biszédo harsány éljenekkel fogadtatott s nagy senzatiót gorjosztott. A választás mind Unnopélyosség, mind a nép méltóságon magatartását tokintve, egy volt a log-szebbok közül a hazában. Teveli Elek ügyvéd ur lolkes szavakban tolmáo-olta a nép olőtt o nap jelentőségét, mint a választmány elnöke, s beszéde éljenek-töl kísértetett. Délbon díszebéd az ünnepelt követ tisztelotéro. Általában o nap ünnopo volt Kaposvárnak.
T AR0Z A.
Ki jutalmazhat mog...
Ki jutalmaiba! mog ouujrl »»envedéaért, Ml életem felén hlveu végig WU^rt T Talán »»ok • jó, fagyoi bolc* omberek, Kik leuéxék agykor a ««égin/ gyermeket, B gúnnyal kikaexagák, uilut ifjúvá dOyo j Hogy pénxe nlnc» — do v»n aaerolinra hfi exlvo ; A kiknek dolgoiám, éjjel nappal híven, 8 Örömöt »xerestem keaertlaégimon 7 ..
Tudo-» már mit Jelent ajóaág, bOloion égi A ."«(»¿»«ok alkán c«ak cxlfra »xóbetléd. Kxxei végig JAUxva. oly könnyU a axoretfl ( N* a kell jutalmatok, ti Jó, bOlci emberek I Oeak legyo''.ok »Imák i okotak, mind a kígyók: Varadle''^;i óta, tudom, hogy ex Így volt.
Atl<i «♦» VjHUk <r*« — bír nom K^ujluk IlmJÍU»,
áro- vett hírnév díc45tég I
1c. gyíinyOröiég««, Tlrígo»«J leAny KI napit V-rtl tiemeln, n>é«>el kínál ajkán. Kit II H< ég aaéit tereuite e«aU |
Ho- ..''-VC, éde«, — Jól, éde«en to vl<l 1 . . i V.», ''¡í ./«ni, a b& kUxdolmakért Ulán To te''i''d íejeuiro ragyogó koronám 1 K a ''L'':, ,«ak egy >«b ég, megvagdult lelkemen — üi-.ireYü*dlCl i''gy-ogy nyíló virág terem?..
llllbájoa nemeden, bár tt állító 1(1« ég i Nem látod, nom éried, ml Jellem • hlliég I C«ak o két eaót érted i c> niegény, a* gaidag I W két »»ót tekinted veiérlÜ c«lllagnak. Klh»gyod, megveted, ki leinmtt aeiu Ígért,
éltét áldoiá, hlu énelmldért,. . O merro a fény ragad — raé|nr»x nem »»eretve bár: Jutalmat hfi »»íren, többé t0l«d «0 vár...
A legfxebb Jntalem, — a tl»xta Hntudat Hogy tövUe* volt bár, bevégiénk a« utat I A» Sntudalban van ft megayugvá», crá, Mivel vlga«»taljA magát »ok »xeurodC i
obi. no bánUatok — e* nékem nem elég. UlelStt meghalnék, legyek boldog elébb I így *»ól »»Ivem — ■ e »sót »» *ugá neki, Hogy lsgyen bát boldog, bátrau kOvitolll
KI adja meg nekem, ei éde» JuUlmat ? .. Krre nlnc« válaaxa máinak, c»»k a dalnak.
K* xngja txelldcn, inig annyit »xenvedeú, Kxlveinbo megaiéptllt, moguCtt a axeretet I i.egaxebb Jutalom aa i hogy »xeretnl tudunk I H tiaxtán, Onxéitelen bevégexvo utunk, Ai a» éde* OrOm, jön a «Írig velünk: ltopjr boldogok »»ok, kiket Igén «»eretOnk l CSUl''ELt PANDOK.
Elmefuttatás a házas életről.
Olva»Utott » ixombatholyl dalárdánál 18ÓÍ. decx.
20-én tartott hangveraonyén,
AbI szokták moiulnní, hogy n házniság olynu Allnpot, molylio a Bznbnd embor bolo kivdnkozik, u ki pedig már bonno van, abból monokülni óliiyt. En podig hajlandó vagyok hlunl, Hogy hu van in ilyfólo halandó mint oz utóbbi a kók ég alatt s a zilld föld folott, az osak szórt olyan, hogy a mogazokáa által már ogy kiásó órdokvosatott ¡pjút. moly alatt önkónt hajola mog, egy ujabbal oseról-hesso fol.
Do mlis tnlajdonkó|K)n hát a hdaasság ?
A komoly otoborok a«t mondják: hogy Itton rondolóso, a társadalom fontartója, nz orkölosök nomositöjo. A kik pedig megseok-tnk könnyebben gondolkoziii, azt álíitjAk, hogy a hnsns ólét egyikónok üröm, a másiknak Üröm, eunok'' monyország, annak podig purgatórium, hol az ember legónykori botld-snórt vosoklik, mlndkottönok pedig áltáljában vóvo oly fogság, mely ollon osak ''rendkívüli uton van appollata.
Amdo Igy ooupán azok vólokednok, kiknek ntnos ológ bátorságuk magukra vonni azt az ódofc torhot, moly nom nyom, do felomol, mely hom laukaszt, löt olonkoEÖlog erőt, szilárdságot ós botartástönt a lólokbo.—
A ki mogpróbálta, tudJa jól, mily boldog azon halandó, kit a> óg csondos osaládl örömmel áldott mog.
Ennok már azután hiába sugdossák baljós-latulag fülóbo hogy >
t A vígjáték rondesen UátasHág^al vógcödik,
A házasság mindenkor Vigjátókkal kezdődik. " Barátságos klosi szoba, kicsi szobában vidám folsóg, ölóben mosolygó kisdoddol, mindont, do mindent Mojtett volo.
tlindannuk dno/ára azonban, hogy bájnk-kal ékes n IiAbhs ólot müvószi kópo, bo kell vallanunk, hogy vannak biz annak mégis hiányai, molyok nagyon lehangolják a műkedvelő közönBÓgot.
Ilogy valami ártatlanul azóljunk például: gyakran mogtötónik miszerint a boldog, családja oly öt-hat ki« öröninok van birtokában, kik jó kcdvUkbon az ónok uoala valamennyi hangfutamában ogyBzorro gyakorolják ma-
f^ukat, ami uom a kollomosebb hallomány ohot, ogy nyugodni vágyó atyai ftllnok; ám do orro az ombor azt ozokta mondani hogy: Isten áldása, ki tudja mire jó.
Megesik továbbá néha aa is, hogy midőn az ombor a házasságot intéző szellőmnek urnájába bolo markol, fukotét huz, s olyan katonás kit földi angyalt nyor élettársul, A ki olötto szüntolenUi azt igyokszik bebizonyítani,liogy a nyolv azért toromtotott, hogy örökös tovókenysógbon legyen, s ki fórjót mind addig, gyakorolja a jámborság, szófogadás és ellentmondást nem ttlrö ODgödulmos-sóg erényében, tnig a szótárban a P hold alatt meglehető és saját maga által hímzett házi eszköz érdomrondjót annak tuolléro nom ttlzi.
yímdo szánandó lovagja az Hymonnok, kínok gyongo kezekkel kormányzott, sajkáját kodvozöllcn szelők a házasság taván onnyiro ragadják. Bizonyos lobot bonno, hogy a hol boldogságot korosvo leüt, ott felültetik, • ha o miati bánatában a bornak no-kl ül, hiába osolekszi, mort a bu oly oröson mog üli szívót mint a jó huszár a lovat.
Az is mogtörtónhotik hogy olyan folosóget kan, ki ha hizelogsz noki, porol volod; ha poaig balgatag, komoly vagy, akkor mog
épon notn maradsz mog a háznál. Sok nő gyakran e.isoszétyos mint a gyermek. Ha nom nyitod noki a kivánt tárgyat, sir; ha podig kíváncsisága szerint cselekszel, akkor inog ezért vonod magadra haragját.
Vannak indulatok, melyokot csak ogy kö* közép uton lőhet kielégitoni, do óppon ezon közép ut meg választása oly nohó*.
Hanoin ez mind csak kivétolos állapot. A házas élet tuli\jdo>iképoni paradicsomában aa olmondottukhoa hasonló tapasstaU-tokut hiába igyokszol szorozni.
A házas ólot paradicsoma hasonló ogy tün* dór korthos, hol a csillogó napsugár örökké viruló tormószotro , ragyog. Kristálytiszta patak haslljn a bársony .t''Q szőnyegét, molyoa to Inssu szollök suttogásaabájlon aongő m ula-rak daliása mollutt alussod a boldogok álmát. Szoroncsós halandó 1 Botdog férj I Tedd össze büszkén karodat, tokints körül, ós látni fogod mint irigyolnok boldogságodért azok, kiknek még nom volt alkalmuk elrobogni a holtomiglant, mint irigyelnek a egyúttal bámulnak ts orónyoid nagy voltában. És monnyi alkalom nyílik saáinodra, hogy orónyoid tUndököltothessod.Jól caelokvó az, ki a kalmdáriomot foltaláltalálta. ho^T abba születési-, név- ós ünnepnapokat Is Jegy-aott, a mikor ogy gyöngéd férj mindig talál nlkalmat a nojo iránti váltoaatlan vunaalmát tanúsítani. Most ogy karporocz, máskor egy szép solyom ruha vagy uj főkötő, majd egy logujubbdivatú inantillo, napernö vagy legyo-ző s többofélo. Oh ezok mind meg annyi szép tárgyak, molyok mindonkor osalhatlan hév-mérői a kiolthatatlan férji lángolásnak.
S ha a férjok kötolmoiről akarunk aaóllaai bokoll ismornünk , hogy a férjek kötelmét nagvBZerüon magasztosak. Egy jó férj p. o. obéd után soha som mogy olóbb s<ím kaszinóba som kávóháaba, mig orro kodvos nojó-töl, illőkópon engodolmot nom kór b osak ha azt Bzoronosós volt mog nyorholni, vosal ka-
lapját ¿» tdvor.ik, Arado ol nem mulaaitia még mind oitulött a sióp kozákot ogy csókkal illetni. Egy jó fórj pyiron At, ba toondöi engedik,,mindég boldogítója körében tartozik lenni. Nyáron sok a szúnyog ós ogyób olknlmatlun éllnt, ozoket pedig ogy jó férjnek nem szabad neje körül mogtürnl: Tólen ? pnpuosot hu«, s házi sapkával, házi kön-tOsben oda (ll n kandnllój mellé s míg n nő izletcs tlieaját olkészitl, addig a fórj felolvas, és pedig akár vorsot (tkár prózát do mindou cs-''tro oly tartalmú erikkot, melyben a Jérji hflség a fö szerepet jAtsxn. '''' Do hogy a pajzántág babos folyamáról a komoly gnndolkosá* nyugodtabb vízóra térjünk, valljuk mog őszintén, hogy mégis nngy boldogság bírni ogy nÖt, kit feloségnek, saját mn^unlc felo részónok »övezünk, ki hivon megosztva velünk szonvodóüinket a részvét mosolyával üzl ol homlokun król a bánat fello-uit, a kihez — ha as egész világ ol fordul is lüliltik, bizalommal közolodhotüuk. tí osak vpy csrp n családi boldogság tongoróbÖl a kínok égető lángjaira s azok megenyhülnek Allah. 1
Szóval, szép élet a házas élet még ház núlkül is, mort ha néha küszöbünkön ogy mogorva vendég, a gond meg is jelenik, ott u fórti szilárd, megtörhetetlen lelkóvol, tnply védi k kisded családi fészket mint a szikla
a szorény kőrózsát a tenger hulláinál ollen, hiszon igy szól u koszorús költő is; O no nézz ránt oly sötóton Pályatársa ólotemnok Mint midőn uz őszi fellog Iluzsiv árnyékát a réten. Nézz vidihwin, nézz mosolyogva, . i Fórlió az élőt gondja l -rtindo ozuttal bofejMom a házas ólot tlioo-riiijának további féjto^etósót, táinthogy o tekintuiben is a gyakorlat hálásabb oktató az elméletnél, s falván n latin mondásra : ri"»us te plurn dovo&Lty felhívom mindazokat, kik eddig még nem gyújtottak tömjént Ilymou oltárán ós mégis tudvácyban szeu-vednok, válasszák mnguknak jelszavai ozt : házasodjunk 1
BALOOII GYULA.
Gazdasági tudó*itás.
¡V.-Kniiixsn, decz. 10. Időjárásunk komoly
erős, utaink jók, mint a mellett köves gahna
szállíttatik niuozunkra, a koreskedolemben
semmi változás, jó uj bor kerestetik, ára is ''¿".Ta^i,TT Tu uiT emelkedőben van. /Írniuk a következők : kelt. A közegészség jó lábon.
Hu/.a 3 Irt lOkr. ltot« 2 frt 10 kr. Kukorioza 1 frt. 80 kr. /trpa l frt. 70 kr. Zab 1 frt 5 kr.
Bab fohér 4 frt. Tarka 3 frt 25 kr. Dió 7 frt. Uj bor magyar akója 4 frt.
KnpoHvnr, docz. 7. A szép, melog őszi napok után jó esünk volt j csondos, molog, tavaszi oső, moly a késői votósekro jól hatott, mig sok bolyon — ha móg fogy nem jő — a korai votósok oly buják, meg is döluok, ml más jó óvokbon logfoljobb május hóban szo* kott történni. A gubaoílógy több vidókoit megyénknek — mint már omlitök — pusztításokat tesz; a nohóz, agyagos földek jobban vannak klmólvo. Egyéb rovarfajok ia pusziitanakt több levél jött hozzánk, melyek: bon panaszuk fordulnak olő, mikóp a szépen kikolt bnzaföldot újra folkollott szántani, a ol vetni. Ajánljuk t. gnzdaközönségünk ügyel • móbo jövőre a dorók Haborlaudt tanár,éazlo-lotoit, melyeket múlt óvbon közöltünk u gu-baoalégyről; — többok közt a késői votéat tartja ozólazerünok. — Barmaink még mindig a legolőkro járnak , Így ez Időjárás azónakimélóa tokintotóbon mindoncaotro nagy nyorcaég. Ar, elosógár kovés változással áll a nom rég közlöttek szerint. Káposzta alább szállt; lehet venni G frton százát, a mily minőség ozolőtt 3—4 héttel 10—12 frton
(m. p.)
B^rtl ptfnzárfoIy«tu deeiembtr 9.
6•/« motailquos 61.80; 6% nomaotl kölcsön 04.66 ; löCO-ki dl ladaimi kölcsön 88.86; bankrésevényok 760.— ; hitblintózetl réis-vényok 157.80; London 106.30; ezüst Agio 106.60} arany darabja 6.8.
Kryiitípoata.''
D. J-n«kt Hogy a Wcioi küldeményt wírt nom kOxOltOk, rájnhet 8n, ba es Ügyben a Upaakbaa ko sHltskot figyelemmel kltírle. A n»pUi*kal ultidat ideig »«írt uetu kQldtak meg t. nitinkstirislnkivsk, mert Bomogymegyo nj tliitlkarAt 1* hoasndjs lcgko-rolobb. KírjUk Ont, továbbra It támogatni bennünket kOirsmdkOdiiivel. _ ,
J. Q-nitk: VeJiprém : liatoiildt Issndnk, beetet lovcUt Tettük ; a magunk vjtemányo U as, A, kOldo-inlnyek nem tokáig várnak.
8-nak : Nagy ingcrOltalget itlllnc, mit — kivált napjainkban — kerülnünk kuli.
T. J. Meddig maradnak ? magunk svm tudjuk ; d« tán ök maguk tem
J. (iy-uak t A válatit elküdtak.
Ulogeuet: Oynkrabban I
K. L. A költeményekből egyet sem kBaBlhetdnk.
Tlmoni ltoc«i|.ít 1 bogy meg ném JelvuhSttdnk, trát oka van 1 Kírjük a nagybccaO''.^géret beváltását.
K. M-uak: flrinml hlr T
H. J-nok l X«e''i:gyeI-T<Jtibau i tevelQnkr« neui
jön válatt, tem a kértet nem kOldnd.
8». J-nek : Hugy vagyunk a küldeménnyel (
W. J-nak, Píc4 : LevtllluV elment ön ssáinára.
Felold« Bzorkenztő: KOBOZ ISTVÁN.
L
IEC
OFt

33
£3
OES
!\

2-3.
árverés! hirdetmény.
Bomiigymrgytt polg. törvtiAké-n> k inlut ts''rkkiiuyvl kaUiAguak ró. /röt k ><hirré tétetik . hogy Pcbrlb IJoldíikir rctény i lakiinak lulp. r ttégo alatt Varga JAuói ma-rmdAdi lak-''s t-lli-n köveleléto fedo-«(lére lei/>l >golt és -a >loitoUd kiutAg .44. sxAmu IJkSnyvében A í. hinti! i py nrgyod t< lok, bert-Ara 400 frt o. t. ét A I. 104. hr.
• >. * 011.i W-ciAra 810 frt. o. é. bo-et.ilt ia.-at''.auok Moeaolád köx^g-b n a k> lyt Inén 1060. JannAr há 4-i1« napjának roggtli 9 érAJAn — mint at eli<S lmtAruapon — clArvo-rftfitni fognak | a mAtodik Árverési IdS.hn uotAii at eltón vevtS nem tftlAlkoanék, 1800. febrná« h<S S ik uapJAnak frrg II V érájára a hely.
• titiére kllU4vtlk,hogy ekkor fun-iM''bb kijelölt ingatlanok a bcca-Amn ul"l it eladatni fognak.
As árveréit feltételek a tOrr. IrotlAj/.bau miud.nkor megtekint-h tűk.
Ks''.t 1 apoivArott november b''» tl-áa IHCö.
'' Somogymegjre |SrV. Stéko mint ^Iclkönyvi bat. tAg.
" « 2-3.
írveres! kirdetmeny.
Somogymegye polg. USrvénytaér kének, mint telekkönyvi batAtAg. nak rétw''ríl küthlrrá Utetlk hogy KovA.s DAvidnU k.-b^jonű lakét-nak frlperMt''f.i alttl Ötv. Metál JA«..«nö belegi laké* «lleui köve-t-lí«u fedraátá • lesálogolt s a Beteg kJttég 03, siáinn tolek-jsgyaftkönyvében A I alatt egy negye i Ulok birtok bíróilag 80U frt o. é, becsült ingatlanok ll.-lcg küit-<gh«n n h -lyaJuén tUM. évi februAr hé 1. napJAnak rvggeti 0 érAJAn — mint atolttf hatAruapon — elárv«rest«tnl fognak, a mAto-dik Árverési l«!8, ha uetAn a< el.Ön vo\U nem Ulálkomék, «800. évi uiin tiu» hé otpJAnak rrggoli 9 orAJAra a helrssiuére kitUiotik, at«al, hogy ekkor fennebb kijelelt Ingatlanok a btfsAron alul Is eladatni fognak.
As Arveréti Altételek a törvény-s>ék irodájában mindenkor megtekinthetők. .
Kilt Kaposvár november hé 11-én 1800.
Pomogymogy türvéuytióko mint telekkönyvi hatójAg.
Co |0
°u

ÁRVERÉSI
hirdetmény.
Pomogyinegye polg. lörvtxéké-M»ek, mint telnkkOuyvi hutósAg-uak rétiéről kOthirré tétitik, ftogy Kitt Lajos saakácal fakóinak fel per<a*égo aUtt Viiták Lástlé P-KováUl takés tllenl köv. t.lé.o lp ileaés/re leiálogOlt ée a Punta Kaváeii kÖ«»ég6. siámu tjkönyvé-beu A+ T ét 68. hr. sí. alatt foglalt németi ingatlanokból kétharmad réín''ro és a p.-kovActl 46. s . tjkvben foglalt k8 blrto-kottági kotxJi Javakból adá*t II-l 0 V8ÍM70. arAnybóll rétao uUu jAró klrAlyl hattonvéUlekre, mint a I. fogta!t blrlokAak járulékaira bíróilag 650* frt — kr. o. ó. bo-ctilU ingatlanok p.-kovAoal kO«tég-bciv''a helyt/iu*''« f. ó.''jan. tO-dik nVpjAnak rrgKvIl 9érAJAn — mint aa«-l»öhalArna|iOH — rlArvere*t< tnl fogiuJk | a második átvfrétl Idd, bn peUu a< eltön VvVÖ a«m talAlkoa-f. évi febr. hrf 10 Ik napjának
ruggull 9 ¿.''Alira a holyitluAm ki-tUtotlk, a<*.*Í bog/ < kl;or f. nnebb kij«IUIt Ing&ilnnok a b. eiÁron alól it oliwUtnl fotruak.
A< Arvi réil f llóiel k a t«rv../.ék IrodAjAbau uilnd- nkor uit-gt kint*. hetük.
Kelt Kapoirárolt november hó 19-én 1805.
$omogymegye türv it/''ko mint telokkSuyt t hatói.lg.
Hirdetvén y.
Behwarct Abrnbtoi hitolexülnck öixitohlvAta I
Poinogy mogyo pi»l;f, törvénj--stóko mint telekkönyvi hatóság réttvról köxlilrró télotlk, Imgy
JVrlii Mót s f lpo ean<k Si li-.vnrr« ibrabim elleni kerotelébon a l<l-elégltótl vógrrlmjtá.i utóbbinak a hfteil üt. s-.t. j. könyvben a i alatti 128 V03 ÍUÖ. hr. it. a''ntt bejegyzett r.éi''birtokAra elreude''t árvorétl feltételek t a klelégttéil torrend teklntetóbCl hltel«x3knek tárgyalátl határnapul 100:1- ik évi Január hó 9-dlk napjának reggeli 9 órája klttlxetik | niiro hltelex<1k axaal hivatnak meg, hogy meg uum jelenétOk eietébeu n fcunoblil ll?Y-letelc bíróilag fognak mngállApit-tatnl.
Kgyaiertmind fi<|!iivntuak mind-átok, kik n kijelelt birlokliot igényt tartanak, nxt a funnubbl határidőig iilo boji''toiiteni tlet-seTOk.7"»
Kaposvár november bó ll-kén 1866.
Somogy megyo törvénysxékn mint telekkönyvi hálóing,
'' »u,/,ss 8-8r
árverés! hirdetmény.
8ouiogymegye polg. IHrvstéké-uek. mint telekk.lnyrl katóiAgmik róe érül k''uhl''ié tét tik , lio^y Dávid AudrAt dr.-palkonyal lakódnak frlperes-b''go alatt Végh I.tvAu, kadarkút! U»S elleni kü-''vvtetésefoJefi''iére |e/Alogoll él a Kadarkút k»t*ég 91. ss. tjkSny-vében a'' I három nyolvtad tol ki 140 frt. — kr. o. é. boesllt ingatlanok Ka-larkul kö-.aó^ébon a hrl^talnén folyj évi n«vemb"r h > 39-iknapjának reggeli 9 órAJAn -mint aA eln''i határnapon — elár-vere^retui fognak t a iiiAsodlk Ar-vrréslidii, ba nolrtn at elidn vevS nem találkoznék, f. é. d rs''mbor hó 39-dik napjának ro/goll 9 <>rá-JAra u h lyiiinéro kitU «tik, atxal, hogy ekkor f Unrbbkij ''tö t ing-it-Inuok a be<iArou a''i''l It il.idatni fognak.
Ax Arvoréil f ''tét- lek a tü v. l''odAJ\b.in mind nkor megtekinthetek.
Kelt KnpoivA.ott október h''» tO-An 1866.
Homogymrgyn t.irv. i*ík.'' mint telekkönyvi hat i g
ÁRVKRÉ8I
Hirdetmény.
Bomogymogye polg. tírvixéké-nok mint t lekkönyvl hatóiágnak léitérSl kOxbirré tétetik, hogy Krliitlukovjch A. győri lakóinak f. lperfi''égw nlutt iQ. Pap JA-iiomü it''iletelt Domonkoi JnlU k -méról lak''* olltni kOveUlét« f.d''xéiéio UuAlogo''t él a '' apóra-utóró kóxióg 16, ixAmu tjkóuyvé-
beu A I. a''alt bejrgviett h.\rnn ''|lint od telki Allominy 16 sor ltúliul boliütéggel egyiltt 800 frt. -«. ó. becsült ingatlanok K.-uiérO k«x«Agben a h''lyitinén f. évi d -ctciub'' r hó 14-lk napjának reggeli 9 érájAn — mint < Isj határnapon — (lArvereitetni fognak | a második árverési id-l, h» uetAn at elsőn vevő nrm lalálkoxnék, 1800. é\ | Jituu^r hiír 18. napjának reggeli 9 érAJára a lislystinén kliü-xetik, a''xnl hogy < kkor fennebb klj«lölt Ingatlanok a b''csáron s''.ól li eladatni fognak.
A < rvcrétl fi llételek a tórvi ék trodtjábau mindenkor uiegtokint-betOk.
K-it Kaposvárott oktobor liS Vd-Au 1805.
Bomngymegyo t^rv.nékc lulnt telekkönyvi hatóiAg.
,;,0/n4 (1-8)
árverési hirdetmény.
8 "lm gymegyc polg. törvénysté-kének, mint telekkönyvi hat''sAg. naft réitérül köthirré tétetik h Jakab JAnot kadar tilt lakóinak f-lperr stégé alatt Jtkab 8And >r J6*sef UivAndi <ak s ollrnl M-veteléso fi''detétéro lo lAIogolt él a TstvAii''U köti''g S''J. li''imil telek, j.gyfilkiiiiyvébiu A I al .ttl 30. uAplor-itAuiu boltötég ét hottA-tarló é fi negyed le kl küliótlg blról''ag 1240 t''rlra btcsüil lm;au
lmok Istvándl kötléirbou a luly ixlnén I8f.fl, Jannár lié 6 napJA-nak r.ggellD óráJAu — mint at cl«ó batAruapon — < lArverettelnl fognak i a második Ar\eié<i Idö
ha nótán ax cliiin vovii nom ta-IAlkotnék 1860. fcbritAr li.''> 0-dlk napjAnak reggeli klleno órAJAra a • helyitinére kilüxetlk, axsal hogy ekkor foimebb kijelölt ingatlanok a btciAron al ''l it viadalul fognak.
Ax árveréii feltételek » tflrvény-sték IrodáJAbxn mindenkor meg-teklotholük.
Kelt Kaposvárott nov S8 18C5.
Soinog i mo :yv törvéuystéka mint tolvkkóny vl hntóslg.

S1W/
10)
1-3
Hirdetvény. "
. Kikutt JAnoi és n''Ji.- hitelezőinek ömchlváiA !
Pomngy niegyn polg. törvény-i/.éko mint tel kkllnyvl hatóság rétiéről kf.tlilrró tétetik, hogy Kcl-Imier ßAudornak »killt JAnoi ét liej<i elleni kernelében a klelégl-tétl végrehajtás utóbbiunk a cse-rénfhl 66 ix. I. j, könyvben A f 027 029 hr. ''st. nlatt bojegyictt birtoka clrendoltetvén, ax átvoráal feltótelek • n klelógiléii sorrend inegAllapItAoa toklntolóből hitele-xSknok tárgyalási határnapul f. évi dect''-mber h> 18. napjának reggeli 9 órája kiültetik | miro blte-eloxSk axi.il hlratnak mog, hogy mog nem jelenétök etetőben a fcnehbl Ügyletek bíróilag fognak niegállnplttatnl,
Kgytxertinind felhívatnak mlnd-axok, kik a kijelelt blrtokbox Idényt Uilaunki nst a fennebbl batáridőig Ido bejelenteni ilossonok, Kapotvár nov. hó ''¿7. 1806. Bomogy megye törvéuyiiéko mint telokkönyvl hatóiig.
Ch. kir. kizíiróí. 8/nbad.
f o g-s 25 i varká k,
It''^ujnbh h mint li''KjohlMink elismert IcKktfitjelnti-hl»
Hgrr « fojtf.iJiÍH itiiudcii nrnte cfIon , egyedüli Mtalillójn : ''l''örilk JüXHt-f pyégyszoróss i''oston, király utcsn 7. ss. nlutt.
K*en fog-itlvarkák, kényelmet alknlmazáink s blttoi batáink végett általanoi hasin A latra minden mngaiztalás nélklll maguk-magukat a legjobban ajAn''ják. — A fo^fájAtbau ixenvedő xon pillanatban meggyőződött ixerethet magának , hogy egy Jeles él ok-izerüleg összeállított kéixitméiiuycl — mely a otélnak tökvleteion megfelel — van dolga.
Arn t Kj akntulyiunik 1 ft ''/a HknlttlvAunk 50 kr. I''oh-tüll küldve la krrul tdbb. Ismét olndók ill''imlö s/.AznltMib.ui rés/osülnck.
Középponti •Iküblétl raktár i a fenterintett gyógyizerétxuél. Megrendelhető továbbá a Magyar- ét itonitzédorttágok, valamint nz öt.izet cm. kir. otztrAk tartományok inimton gyógytzeréttéiiél. (I ■*)
Szivei megtekiiKfe vfeed.
Alulírott orgonakószitö bátorkodik a nn^y^rdetníl kíizüns^ct íigyuluicztotni, lio^y Nngy-Kniii/.Ptin n kereszt utc/.tibnn 41-ik h/„ a. litizbnn .letelepedett, elviíllnl uj orgonák ki''Hzite«dt t!H telállitiÍHát, phis- ds vonó harmóniákat ft legujftbb olasz, fniuczift c^h nemet Hzerkezet »zoríiit kt-8/.it s jftvit.
_ Tpvábbá elviíllal zongorák j«vit»ÍH- ¿s liai>golá8iít, nemkülönben kovdes- lakatosok íiltal haszmUt 8 elromktt fujfcatók ki igazitií-silt, a lehető legrövidebb ido alntt ponto.sau c(s ni^rsdkclt árdrt
WEISS KAROLY
orgona Lé«*ito.
I I /:
Somogymegye törvc{nyazc{ke mint árva-szók rc{«/A{röl ezennel közhirrd . tdtetik, miszerint kjskoru gróf Somssich Ödönt tulajdonjoggal illető 08 «87''7,.o holdból dlló.Taraáfli puMztnjbcli instruált birtok 186''1. dvi január hó 8-án (AiÜoIőtli 0 órakor a helysxinc''n Oörgetog közsi-^ mellett levő Tamási pusztán, tqbb; óvro hdszoiTberbe fog kiadatni.
Mire a liaszonbtfrleni kivánók oly hozz»ta-dással hivatnak inog, hogy a haszonüéri felttí-teleket ezen árvaszdknc''l betekinthetik.
Kelt Somogy megye törvényszéke mintár-vAsztíknck 18(15. tívi novemb. 28-án Kaposvárott tartott tanácsüldsdben.
Olvasta h kiadta
Schvarz Forencz
aljc-yyxö.
Allemeuesto
mit fjcwluneii brricpteiid v< riMi''brl«
Grosse O c 1 il v c r I o s n n g
von
2 MILLIONEN 677,250 MARK.
in welcher nur Gewinnst© gezogen werden,
garantirt von der Staats-Rcgioiilug.
Jmii Sliuvts-Original-LooH kostet Zwei luilhos dt o n
Vier viertel tlto „
Acht nclitel cito
7 n. ». w. 7 n n 7 „ „ 7 „ „
Unter 17.(>00 tii''uinuotrn bofimlon hioli llnit|ilr<»ffer von Mark •¿5;>,<)iM», ÜO.OÜÜ, 100,00«), .10.000, 25.001). VJ.nnimOOO,2mnl I5.00O. U-unl lt.5O0, 2iii .l 1D.ÓOO. i mnl 7500, Oiunl ÄOO ■). f»uu.l U75Ü, 2iii»i 3(>:)0, lOUmnl í&OO.Ömnllíai). i l.''imltOOO. fjni.il ?.> ), l.''lUni il ij()0, 216mnl ''¿r,O, Iti^UOmul 117 M .rl; i ir. cto.
HlognXu (M* Xloíumg1 am-. M. Ilm*
IJntoi* inoinnr in weitester Forn« ii Kitttttl ll und nll it''iudu bell Itten <it»n: hüft« Devin.*:
„<ioite,s Segen bei (¡«Im
iiuijo ie|i bereits ''¿Ómul das grosso Lmm nusb z iblt.
Auswlirtigri Auftril^o mit Kimosson in nllon rtoi toit Paplerntld fUliro ich selbst imcli den ouir«''riit >tril Oo^ondi''.n l>l''ui)l|)t »t. verM.-hwiCKC» ntts, und s-rdo niutliclic ZichiniK«iltH<eii und <ievvlui>Ki ld. r aofott
nncli dór lCutsulieidttng bu.
Laz. Same. Colin,
Iianquitr in llumlurtj.
Wnjditn .1/znef kin(M, Inp- ím nvoniiln tulnidonos N''ntrv-Kanizsnn. Mai »xitniuiikltm I»[)tiiik elutlzeti''««! fVIhiviÍHit vmu tu lleUclvo, ^Ul
Nagy-Kanizsa. Negyedik évfolyam.

3tt. szám 1865. deezember 20-án.
> ''t
m
„V.
Ismeretterjesztő lap
szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és mii vészét kőréWI. A somogymegyei gazdasági egyesölet hivatalos lapja.
Mogjolon o lap l Negyed óvro 1 fr tÓMk hat hu oá
kiadó
—>rWWTH
ab ogy ivónjanuar hó 1-töl koicdvo mindon hó 1-ón 10-én ós 20-An. — Elötizotési Ar postAn szétküldéssel és holybon hA»h»» hordva ogése évro 5 frt.j félévre 3 frt. kr — Mindon olőfizotö a tulajdonos kölcsön könyvtArAt nn oddigi fonntAlIó foltótolok mollott fél Áron liaaznAlhatjn. — Nyilttér ogy Potit sorért 10 kr. — Ilirdo-otit «őrért l-ör 7 kr , í or 0 kr. -és nvindon tovAbbl bolktatAsórt &kr. « bélyogdijért 80 kr. fizetondö. A boiktátAsi dij s a Ui> kozolését illót« mindon tArgy a vatalhog Nftgy-KpnlxsArat a |ap szollom! tartalmi illotö közlemények fodig, ugy mindon lovolok bérni.mtvo a szorkoszto^-ghoz küldendők KaposvArra.
kö-
E lapok t cz. olvasó zönségéhez.
Folyó évbon ez utolsó számunk, mely üdvözlet s a jövő reményével lépi át a küszöböt; azon reménnyel: liogy kedves hazánkra valahára szebb, jövendő derül! azon reménnyel: hogy a jövő évben újra szerencsénk leend e lapok t. ez* olvasóközönségét együtt lathatni.
Mi mindent elkövetünk teljes erőnkből, hogy egy pro-vinczialis lap feladatát megoldhassuk azon erőkkel, melyek közé Somssioh Pált, 2ichy Antalt publicista és irói kitűnőségeket van szerencsénk elősorolhatni; ugy az irói koszorúból Timont, Jánosi Gusztávot, Osepely Sándort, Rényi Rezsőt, Tamásfy Gyulát, Dömény Józsofet stb.
A hozzánk beérkezett s általunk közlött pályamüvek irói közül ki a nyertes, jövő évi első számunk hozandja.
Ajánljuk tisztelettel továbbra is lapunkat a nagy érdemüközönségszivesfigyel-mébe és pártfogásába
a szerkesztőség.
Neveljünk.
H.
MidÖn a „Vallást" említem, nem értőm a silány tüntetést, mellyel valaki azt mutogatja, melyik vallás-felekezethez tartozik; hanem azon illotettség éa Ahi-tat-sugalta tények buzgalom teljoa gyakorlatát, melyek egy bel meg győződd 8 folytán laton iránti hála és hódolat, — emberek iránti tiaita,ön»éatolcn, őszinte «zeretet néma tanúi. Ezt apáink Roligiói névvel fojozék ki. Az „Eszmék" tudóa
»zorzőjo„Egély-reumagyaritá. Napjainkban „ValláB vallásosság" hovekot használunk, miknek körülbolöl onnyit kollcno kifejezniük: a józan ész megnyugvása egy fentebbi lény kijelentésének igazsága, azontaégo éa lldvöa léte folott; — a ozivnek hódolata a kijelentő tekintélye irányában... Sok szép éahaeznoa iamoro-tot szerczhotUnk mi érzékeink holyoa használata által, melyek nyugalmat, megelégedést még nem adhatnak a nagyra
törokedő é»xnok. ~~ A természet kutatása, u ritka tUneinényokro szoros figyelem,a történelem alapos tanulmányozása, a külön korokban dühöngött viszontagságok összehasonlításából észlelt eredmények cgyenltfségo, vagy eltérésébon rejlő titkok folfodezéao, a több efélék, «0k éa gyönyörll munkát adnak az észnek; de fáradozzék özekben bármi buzgalommal, és eredménnyel: maradnak hézagok melyeket be nem tölt soha; és épen azok maradnak ismcretlenok, miket a szellőm nyugtalanul kutat. A természet titkaiba mélyen bolmtolt nngy Kzcllomok, midőn az ész körébe tartozó mindon tudományt megszoroztok,ismerték meg, hogyjnitsom tudnak; mert mi köblüket mcgnyugtatliatá, még nem bírták. A tudomány érzetében bUszko ész, törpcségét árulja.
Bzen alapigazságok rondszoroa vitatása sem lapunk szllk köro hasábjaira, som felvett tárgyunkra nem valók: meg kollo érintenünk uxígia, hogy a nevelésről Bzólván lotóhoHsllk annak alapját,'' és kitűzhessük irányát.
Valláa a nevelés alapja.--Mi is
lehetno más? Az átalános tudomány? — Nem 1 Oly tág értelmll szó a tudomány, mely ogy onibori korban ki nom ismerhotős ismorotokot feltételez.
És osak akkor mondhatunk valakit neveltnek, mikor mindenről, mi a tudomány körébe tartozik alaposan értokozni tud? Ilyen értolombcn novelotlonok maradnak az omboriségnok legjolosbjei: a a szaktudósok, ezekkel a hős vitézi osztály, a keroskedoloin férfiai,az üzlet om-borei, jelesen a munkás réos; holott mindon osztályban találunk erénydds férfiakat, jámbor nőket, azorköloa gyönyörű példányait ugy az öreg, mint a fiatal korban. Vegyük ol ozoktŐl a Koligiót: hol éa a tudomány melyik szak-, májából meríthetnek mindonnok annyi orőt, hogy fékezhoasék indulataikat, irányt adjanak öaztönoiknok és folytonosan érezzenek azivökben örömöt,moly nélkül az élet merő kosorv: mi adhat nyugalmat, megelégedést a zajoa élőt viharjai között: mi vihoti harozban ifjú vidor teljes korában meghalni a bajnokot? stb. N»no8 tudomány a vallási tudomány nélkül,mely a léloknok osondét, a teatnek jólétét mogazorezhotné; nincs mi az életot éa vagyont ugy biztosítaná. Vagy talán a böloaéazet, leend a nevoléa alapja? Igen: a böloaéozot ha holyea alapokra épült eszméket tanít, megnyugtatja az omber józan eazét, és nemosak vezeti egy elérhotlen, legbölcsebb alkotó, rendező, kormányzó és fentartó lény ismeretére: hanem kötelezi, sőt vonja íb annak tisztoletére. Míg ellenben az ál-bölcsészot, mely ampa emberi vélemó-nyokro épült, elvonja a» ombort Istono ismeretétől: azét töri az állam é» egyo-sekro üdvös korlátokat a ragadja mind arra mi neki pillanatnyi élvozotot talán szoroz, do ozt ia mások könnyein, aőt vérén; hogy azokkal jusson végnyo-
morrá. Az ál böloaéazet idézto előalog-több szorencsétlonKégoket.
Ünnepelt bölcsész volt az, ki ön, és mások mogczáfoláaára mondá a-múlt század végo folé: Ha fejedelem volnék, nom kivánnék vallástalan alattvalókat; mert igy mindennap ellen mérget kol-lono bovonnom. Valamint alattvaló lé-temro aom kívánok vallástalan fojkdel-mot ; mert igy naponkint várhatnám a pallost.
Könnyön ki lehet mutatni, hogy a iudomány, vallással egyesülvo több hü íuűafit adott az államnak,mint nélküle; jobban kiképcztoajiolgárol atjcrkülcaileg a vallás, mint bölcsészet; és hogy többen léptok ki falusi iskolákból, sőt o nélkül az apai házból, kik mitsom tanultak szülőik körébon a vallás augalta tanuknál: jámborok , azolidok , tiszta, élotüok, szendék, illedolmcsok, fáradhat-lan munkások, erő» lelkllok éa ízmoB tostüok,az igazat bátran és illodolmeaon kimondó őazin''^k^ántorithatlan férfiak éa nők, mint a világ bármelyik egyeteméből. — Kiket a korán elsajátított vallásos érzolom éa kegyelet vezet az életpályán, oléggé tudományosak én bölcsök az élet minden viazontagságai között, éa hasznos tagjai a társadaloin-nak. Míg a vallástalan: vad, azömy.
Azonban no ugy értso valaki ozon állításokat, mintha a szép tudományoknak és lmaznoa bölcsességnek ellőne szólnék. Oh nom! aőt az a hitem: hogy ki tanulhat és nem tanul, okoskodhat én nom okoskodik, nem elmélkedik, ő maga ássa meg n sirt számára, és mely nép netn tanul, elvész. Tanuljunk mindent mi üdvös önssomélyünkre, az'' ál-ladulomra, do fő legyen a vallástant! Tanitauk a haza apró roményoít éa utánnunk leendő polgárait minden jóra azépro, éa töltsük meg őket vallásiamé* rotokkcl jó korán, oldalunk mollott, előbb mint az orkölosbon annyira elkorcsosult világba kilépnok, tanulmányaikat folytatandók. Tőlünk tanulják meg jó korán, hogy mindon szépnek, hasznosnak forrása azon hit,melyot Isten nyilatkoztatott ki; miért annak valamint hinnünk lőhet; mort jó éa szent Atyánk, egyedüli gondviselőnk: ugy megnyugodnunk koll szont akaratán, mort osak hasznunkat korosi, akarja.
A vallásbani tökéletesedést nbban keressük, hogy naponkint novoljük iamo. rotoinket azok megtanulhatáaában, mik a hithez tartoznak, és bővebb értelmükben gyönyörködvo azokhoz mérjük gondolatainkat, szavainkat, osolekedo-teinket.
HitesBük ol magunkkal, hogy avatatlan éaszol kellő készültség nélkül a vallás ellen azólni: — nom okoaaág; fölette itéazkedni merő vakmerőség. To-gyék kiknok feladatuk; do tegyék azok is ugy, hogy eazökbo juaaon olőbb a nagy fololŐBség. Nom osokély feladat oz. Ki a hit folott itészkodni s annak tanait bírálgatni akarja: „ogyszerro nagy tör-
ténés/., nagy tudós, nagy bölosész éa hittudós legyon... ezeken kívül még exegeta és nyelvész, népismorő(othnog-rajTius) éa hagiographua, numiamata éa antiquariu8,phi8ikua éa vegyész, Iojjícuh és-metaphisicua, élq^áajerméazcttudós, psycologus és antropologu«, oosmologua éa geológus s ha nem csalatkozom egy kiísé csillagász ír."
Kinek ennyi tudománya van lépjen ki, én ti.-ztelní fogom őt, éa mogliajolok előtte.
BÚVÁ KIINCZE.
Jegyzőkönyv
a soproni kereskedelmi- ét iparkamara 1806. augusztus 81-én tartatott áUaUinot rendes üléséről.
(Folyt.)
Ezen eredménynek iamétí elnyerése csak oly kedvező küzlokedén eszközökkel lehetséges, melyek a jelenleg Pest-Trieszt éa Győr Tri-oszt közti távolaági külömbaéget ncmcHak kiegyenlítik, hanem a szállítási aránylatol illetőleg—ozutóhl i . _ irányban kedvezőbben io. teázik. Hogy egyszerűen a távolaágok kiegyenlítése, ha azzal egyszersmind az olcsóbb szállit.la lehetővé nem . tétotik — miért nem nyújtana a győri kereskedelemnek lényeges előnyöket, azon már emiitett körüú ményben rojlik; hogy annak súlypontja a körül forog, hogy a bánáti éa báo.ikai terményeket a világfor-galomba hozza. 11a tehát G) őrnők lohutotlon,áruit legalább is ugyanazon foltétolok alatt l''mgorhof vagy Triesztig szállitar.i, mint ez Buda-Pestről történhetik: TormészetsM-rüon az ez iránybani versenyzésről szó som lobot. •
Az 18G3 ik évben főleg Győrnek kezdeményezésű folytán szőnyegre hozott Győr-keszthelyi és Buda-kanizsai vonallal kaposolatos vasúti torvezotnok, moly Győrt Trieszt hoz 7 mérfölddel hozta volna kösrolebb, főleg azon czélja volt: Győrt a dél irányú kereskedelmének kedvezöt-lon helyzetéből kiomolni.
Azon körülmény pedig, hogyha a győri keréskodolemről van szó, főleg osak is a torménykoreskedés érthető, melynek feladata a termény-feleslegnek az országbóli kivitele, a nélkül, hogy egyszorsmind onnok megfelolő bovétolt foltéto-lezno; továbbá, hogy az ország-szorto még csekély fejlődöttségü ipar, és onnélfogvu az iparos ozik-kok, ezok nyert- és segédanyagainak gyér fogalma,mai nap másod-rondil költséges vasutaknak építését általán koozkáztatott vállalattá to-szik; a Győr-keszthelyi vasút tor-vozoténok kíviteléro zsibbasztólag hatott.
Ezok siorint Győr helyzetének
jobbulását valamely vasút által, még soká romélheti. Természetűi tehát hogy a Kábít vizének kedvoző folyása, mindon érdokoltek, 8 a koreskedelmi-kamara,mint korllloto anyagi érdokei képviselőjének figyelmét is magára vonta, éa pedig azért, mert annak hajózhatóvá tételű egyrészt egyéb népgazdászati ozélnkat is magában foglal, másrészt ozon tervezet Győr keresko dalmének Trieszt folé a legközelebb és legolcsóbb utat nyitná és mégis azon nagysúlyú előzniény-nyel birna, hogy a költségek a vasútépítési költségeknél sokkul csekélyebbek lévén, valósulása előbb eméii)lkctő.
A Rába, nyugottal keletfelé folyásában Molnárit érinti,a honnan éjszak keleti irányban útját Győr-nok veszi, h itt a Dunába Omlik. Molnári a megnyíló Sopron-kani-z ai vasútvonalnak egyik állomási helyét ké|>czi : ennélfogva egy Győrtől Molnáriig vezetett hajózási osatorna Győrt azemlitott vasúttal közvetlen összeköttetésbe hozá és igy a termékeny Rába völgyét, Pápa kereskedelmi hellyel a világkereskedelmének megnyitná, és Győrnek kilátást nyújtana, a meghosszabbított viziut segedelmével, a déli piaozot ismét visszaszerezni.
A Kába szabályozása iránti mU-Hzaki előmunkálat szerint a távolság Győrtől Molnáriig mintegy 18 mériföldot tenno.
lla léhát számíttatik a távolság: Molnáritól Kanizsáig 10 mrtfd. Kanizsától Prngerhofig 16 „ Pr-tgerhoftól Triesztig 87''/, „
kitűnik, hogy ez Győrtől Ti iohztig 80% „ G\ őrtől Pragerhofig 49 „ és h^gy Győr Pest irányában 1 ínfűiddel előnyben van.
llogy a déli piaoznak Győr részért! isméti megnyerésére a I^ába folyó szabályozásának valósítása által, nem felületes és osak látszólagosan kedvező eredménynek kimu-• tatásán alapszik, hanem hogy ezun loltovés jól megfontolt, az a kővetkező számításból kivehető:
A Dunán közlokedő tehor hnjó-koni vitolbér, „mázfa és mérföld ,4/i «o krral számítva tesz:
Bozdánlól a hajóknak a Foronoz esatoruábóli kiindulási pontjától fog a a* dunán Budáig. 29 mérföld . 7.64 kr. ehhez az átrakó*
dási illeték 8.96 kr.«=l 1.60 k.
BczdántólGyö-
rig 49 mérfd. 12.74 kr.
clihoz az átrakó-
i dási illeték - 8.96 kr.=16.70 k. Ha tehát a kereskedelem a Trieszti irányban vétetik szemllgyro. és o mellett Győrtől Mohácsig, egy a déli vaspályával kapcsolatos, 18 mérföld hosszú hajózási osatorna létezőnek gondoltatik, akkor a szállítási bérnek számítása Bezdántól.
a) Pest-Budának,
b) Győrnek, — kövotkozö eredményt adna I
ad a) Bez-dántól Budáig, mint fentebb 11.60kr. lludától Triesztig 81 ''/, mfd, mfld- és tnárBánként átlagosan 1 krt hzámitva , és mégis 1.60 kr. fel- és lerakodási dij
ad b) Befc-dántól Győrig, mint fentebb 16.70 kr. Győrtől Molnáriig, máisa-
88 kr,= 94.60 kr
és mérföldenként, netaláni '' Viokrnyi vám-illetéknok beszámításával 9 kr. ehhoz ismét az átrakódás illó- |
ték. 3.06 kr.
MolnáritólTn-osztig 62 mfld, az a) alnti számítás szerint. 63.60 „ = 93.16 Ezok szerint Győr olőnyéro a vitelbérbon 1.84 krnyi klllömbség mutatkozik, a mi ha a fontobbi számítás egészen biztos nom volna is mégis a Győr és Post közti vorso-nyok lehetőségét Trieszt felé, és általában a déli kereskedésben olő-tUnteti.
A kamara véleményéhez képest tehát, egy Győrtől Molnáriig építendő hajózási csatornának jövedelmezősége iránti számításánál, az annak előtt Győrtől délfolé létozott forgalomnak nagysága is figyelembe veendő; és ha mégis az,ozon csatorna által érintott vidékoken természetszerűen fejlődendő, ugv a déltől Győr folé a gyarmatáruk és ipar czikkok behozatalában várható forgalom számba vétotík; ez oly eredményt ad, mely a jövedelmezőségűt nem csak kétségen fellll helyezi, de talán o vállalatnak ko-retszlil vítolo.nagyobbpénzos társulatokra nézve osáborővol is birna. * Illotvo azon kérdést: mikép volna a hajózási ozéltoliszabályozás, moly terjedelembe, és minő nrányban a legczélirányosabban eszközölhető? a kamarának véloményooda-terjod: hogy mint az 1864. jutliua 30-kán kolt fölterjesztésében kifejtve lett, az észszerűen ¿s a fon-forgó viszonyoknak megfolelő gazdasági ozélbóli szabályozással volna kaposohitba hozandó, és hogy ezen vállalat azon országos olőnyöknél fogva, molyok kivitolót kÖvotnék, a magas kormány részéről iiem osak erkölcsileg, do anyagilag is támogatandó lenne.
A kamara véloményo szerint, o vállalatnak a magas kormány ut-jáni és országos költségem korosz* tUlvitele, és igy mint szabad vizi útnak létrehozása leginkább volna az érintott vidék forgalmi érdokoi* nok megfelelő, és ez uton a való* aulás is leginkább remélhető. Az Országos alapon ez által háruló terhek nom volnának elvísolhetle* nek, miután a parti birtokosok érdekébenoszközölt szabályozásnak költségei birtokaránying azokra nehozednénok,— másrészt pedig o vállalatba foktetett tőkék, a köz-vagyonosság emoléso, ugy egy — a természettől bőven megajándékozott vidék adóképességénok szilárdítása által, gazdagon kamatoznának. áfcfj
Az edaijji ozon folyónak — saját érdokbeni és u hajózási ozélnak "kizárásávali szabályozása végott a partibírtokosokból alakult társulat'' a magas kormánynak a javaslott ozél elérése érdokéboni eljárását támogatni van hivatva, mort novo-zott társulat bizonnyal meg van győződve arról hogy mUködéso fensőbb közrehatás folytán sikoro-sobb loond.
(Vójo kÖYotk.)
VIDÉKI TUDÓSÍTÁSOK.
Bétn, doo. 12. >866.
Midőn valahára limit folvohotjük lovoloxő tollúnkat, feledjük jolonlog, hogy a kodvo» ha«a határain kivül, abirod. fövAroaxajAban vagyunk. A magyarorasAgi muniexlnAlia u\o» galmak, az alkotmányos ölet o kexdeményo-rései folyton feaaftlten tarják figyolmUnket, a nom egyaxer »»állunk gondolatunk a hon-aserelmünk axárnyaln «a annyi balazerenoa
j / nom tört nemzetünk húrom azinü
Ja «Iá, mely ogy sziibb jövő rnményó-0I'' ,u/otett ki haxaszort.\ Pl róg várt nap megérkozett, a békohoxó j ®J''''dolom néhány órával oxolött iudult ol no* ,1 * "Ú«1^» — • fin époTi o pillanatban hír-ntl *z. (Joliért magaalatáról az ágyuk moraja fcltámadáa hajnalát! Ó dörögjön át o riadó azé Ica o hazán, a ezorea vfazhangjával l>ér-őzen völgyön, rázza fel a még tán Hzunnyadó lolkokot, tisztíts i a véazoa luvogőt, moly aa ogyonellonség, a noinzotl oxivódások, pártoskodások, kortoskodéaek átkoa magvait hi té nem ogyszo.-az flaök vérétől nodvoa föhllwl Dörögjön; éa ha n dörgéa olnémult, húzódjanak ol ÖrÖkro főjünk fölül n villáinlorhoa fellegek, had ragyogjon hazánk bonillán ogén azobb napunk, viztflkrözvo a királyi koronán I Az ágyuk morajára azálljon magaara a nom-zoti hozannall
A rég óhi\jtott nap mogérkozott; a magyar országgyűlés küszöbön áll, a iniro soraink rondollotésok holyéro érnok, akkorra máról Is hangzott honatyáinkhoz u fojcdolmi szózat.. r élelem éa roménnyol nézünk a közöl jövő-nuk elébe. Köményünk őrös, a szilárdságát biztosítja a az. nkarat, mollyol Fejedelmünk néjjosoboitorvosolni aiot. Félelmünk oszlani f°g, ha a nomzot elfogadva a békojobbot higgadtan vobz^a fujodolmi szézatot, ha at orazág képviselői egy vezért kövotnek.
Európa figyel,immol kiaóri lóptoinkot; ol-lonoink a kövotválasztások vérnyomaiból véazt jósolnak | a haza sorsát szivükön viselő nagyjaink azt mondják; itt az idő, m o a t vagyeohal — O ozok uj félolmokkol töltik az ifjú honfi koblot, moly habár oaak a történőt lapjaiból, vagy apái bua ajkáról ta< nulla, hogy o honnak azobb napjai valátiakj do érzi, hő Imájával onyhithoti.. . I a t o n áld moga magyart laton vuled hazám I
„Ha visza térok, boldogulva ó hon, Lásaa-n népomot virányidoni"
K.-BERKI.
inás.tn dolgorolt. ismét kláruláal, árveréai és boltnyitási hirdotményokot készit. Csak ogy dolog van még, in<ily a« olmult napok ko''sorü csoppjoit képézvén, még most aom tói t vissza cégi korékv.lg iaába : a polgárik olégülotlonségo, ns „urak" iránt ámbár az egész viszály csupán félroérléobon vollo crodetét, és mind.-n tokiptotben alaptalan. Ugyanis n/.t hozzák f.il sérelmi okul, hogy rólok''nélkül.ik tfi^tók ki a képviselőt; ezen eljárást olloneuly-ixandó ök, a „polgárok," is azok nélkül ló|>t:)tt-k fel ogy oUonjolöllet/ ki azonban megbukott Most miután inár nit eső elmúlt, még akarják használni a köpö-nyogot. Mi v.ilóltnu ozt a azámltó uéposz-tályról föl nom t > lük volna, hlazon a „bukáa" után szokott dolog a „kiogyezkedéa" éa az üzlet mielőbbi folytatáaa, mort különben még a megmaradt vagyon ia a porlokodéa zsákmányává lesz. Mit ^r a azoróncso romjai folott zaákba öltözködvo jajgatni? —■ ez osak fantaatikua ifjút illoti. — Vagy talán polgáraink politikai sühodorkoruk érteimé-bon caolokazonok, és nom haladtak a gőz-mozdony éa villanyosság sobosségóvol, röpülő koraaolfommol ? An\ vannak őas gyormoknk ós fiatal öregek. Mi a pécalokot mindig az utóbbiakhoz szoktuk sorolni, éa moat Is roméljük, miszorint nom loaz szükségünk ogy újkori Monenlua Agrippára, ki a pol-gártáraak fölgerjedt kedélyét azóp mesó-vol fogná looaillanitanl.
Ezon ogyonotlenaég közepott a „Öllent leges Intor arma" közijondáa nom jutott, hála laton érvónyro. V/<ro>l hatóságunk ugyan ogy alapbóli folforgntáesal foglalkozik, do oz korántsom a törvényokot illót], kanom az utoaal kövozotot. As u sok hagyó* inányoa gödör, mely as ombornok minden lópéaót bizonytalanná toaai. meg fog saftnní; a ookozegü kő, moly haladáaunkra nézvo valóságos botrány volt, ol loond mozdítva. As ilotö szerződés a pályázat utján legkevo» Bőbbet Ígérő vállalkozóval már mogkőttotettf végrohajtása főkormányszéki helybenhagyáshoz van kötvo. A költség, a kövozot ndó jövedelméből lesz födözondŐ, mfnok kővot-koztébon Pécs vidéki látogatói ozontul log-olább órozni fog''ják, hogy mi okból fizetik a nálunk ujonnanbohozott adó-nomut, Daczára ezen hasznos hováforditásának a Bosnyákok alkotmányos érzüloto aZ uj toher iránt U\kó* lotcsen föllázadt. V>/. képezi az országgyűlés működéséhez kötött romónyök tetőpontját.
A lógszoszvilágilás ügyo, moly tavaly oly élónkon foglalkoztatta a várost, jelonlog, midőn politikai egünk rózsalángokban ^By0!?» ugy látszik, elszondoredott. Addig ia, míg fölébrod éa élntro fejlődik, nóg aok jó barát óa egyébként logmoralisabbtfmberok ia nyilvános utozáu fognak ösaxoütköznl, morl az ogy pár potroloom-móoa, moly vároa-kivilágiiási czimot bitorol, a leggyöngébb ködfályolt aom rontja át. Ellonbon a vaaut ügyo, fömóllóaágit főkanczollár ur réaxéről erőteljes ¡>ártolásra találván, kedvexő phra* aisí.a .lépett és minden 4)izonnyal várható lótesitését.
Üli''« üécsbon az „Énokes iltka" czimü \í*b?x}'' korült szinro, nálunk ogy családi . ;£oi\»ón\játék folyt lo, molyot a szöveg némi, bár sántikáló hasonlatossága folytán, „átkozott Zonésa"-n«k akarunk olnovoxni. Egy oxlgány, ki a harmónia országában élti világát, hitvestársával, ki noki hamisan kontráit, oly nagy dlsxharnjonlába jutott, hogy bang-sxoroitőí mogfosztá ; kötolet votvón nyakába és azt, kivotközvón a nomos zonójzeti érsfltotből, kegyetlenül megfojtotta. .Áldozatára rázárta az ajtót éa ő maga odább ''A\4t. Hisszük, miszorint hatóságunk őrködő Bbome meg fogja akadályozni, hogy legalább élvo no jusaon noki osztályréczül az „olsü-lyo.dés" íj „olfojtotós." ,
VECSI.
Znla-KgerHxcg, dooz. 10 ón.
A mull hó 23-án verekedés miatt felfüggesztett kllvotválasztásnak újbóli foganalo-aitAsa f. hó O éro tüzotvén ki, ax tegnap katonaság hasznábian mellett mog is tartatolt, mely alkaloméiul —délelőtti 10 órától másnap roggeli 7 óráig tartott szavazás folytán —■ igon tisztelt b érdomdua 1801-évl követünk Szubó Samu 1443 szavazattal — Laky Kafi ollonjelölt 1170 szavazata ellenében — országgyűlési képviselővé választatott meg. Luirhatlan n lelkesedés, inoly a másik pártnak nom ogészou kifogástalan oljá-rá sa Altul felingatott vAlasztók kedélyóbon ozen oredmény folytán nyilvAnult.
A megválasztott képviselő a lolkoaodett váloaztók folkéréaéro a vAlasztAs liolysxinón megjelenvén, rövid, do meleg s órzéstoljoa axavakban f.ijoxto ki az irAnta tmuaitott Í»i • zalmértl köszönetét. — Sokat kollono még a t. olvasó közönség oló tArnom a végett, hogy tudnA s Ítélné meg azon aok fólo nemét a kortoakedésnok, molyot nálunk a kövot-j választás alkalmával fölhasználtak. — DiouO a asomólyoa axavazáai jog gyakorlatának »xabndságnl — do ennél undorítóbbak azon eszközök, mollyokot a nép oltántorilására felhuaználuak. 1. cz.
PérafSboz. havában.
Valahára végkópon AtaiiXnk a követvá-laaztásl tünoményokon. A xAszlók/molyok aok pénzbe körűitek, haszontalan lommá avultak. A tollakat, mint az nlIonpArt jolvó nyoit elhányták.A kokárdák róazint asi órzolgő fiatal hazafiak éa honleányok által mint.diadal-emlékek őriztotnok, részint pedig aolyom-azalagoa minőségük folytán felfojtvo a kis leányok babáin dlszolegnok. A hadi lábra állított katonncaapat borjúi éa bádogbográ-oaai megint békéaon lógnak a fogjon. A korteaok kijózanoduk é« rokodtflégökből i«t kÍKy^gyuBsk. A képviselő már ax orürd^ házában ülj városunk azokott axin^otOt visszanyerte j mindenütt a legjámborabb csönd uralog. Ax urak csoportosan jolonnok mog a kaszinóban, komolyán olvassák a landtagl beszédbkot, cgykodvüon orosztik a pinafübtöt a lógbo, kollomos hangulatban ta-rokklroznak, és mogfelodkoztok a programm" gyártásról. A mols^orok,kik .MagyarKirályt« „Koronát," „Gróft" forgattuk olméjükbon, müholyelkbon vannak, exabnak, rondexnok, bitolexnok és osak vasárnapon a logjámísj*. rabb Indulattal folytatott politizálás kfc-V^a szörpölgotik kávójokat, vagy kortyogtatjAk as árpalovet nyilvános helyekon. As inasok nem kiabálnak „éljont,* nem „vallnak többé sxlnt," hanoin pajzán aiésxélylyol fütyölj OfToubaoh operottejólt. A napazám<,. molyok mint praktikua omborek a borivá sal kooaegto^ö alkalmat üatökéhél raj^úták, megint « axent Háromság axobraf^lŐtt álla-nak.éa ax oltünt xairoa boldogság felelt morongyo várják a muukit. A könyvnyomda, moly alkalmi veraek éa Büx«moloku kinyo-
Kecskemét, dooz. 7-ón 1866.
Talán Őr<?.^nok vél a nagyon t. olvasó kő-xönaóg bop-r^r.oat már innót búvom olő, do mindjárt e< íonkoxőröl győxődlk meg, ha moggondoífa, mlazorént azon oaotWn nora én küidon^V h „Zala-Somogyi Közlöny" ha-•¿M tira hanom lapunk llferálna
K. .. m , '' .yan—jó barátot.
^/íirca város az alföldön Kooskomót," mni''lja V-/.iorm népköltőnk, nokem Is őrről kall szólnom, s én is olomlegotem Kocskemét liirességoit. Mlndonok előtt tehát a városról maqáról.
Ktt, laton látja lolkom, ugy vagyok o vá-ro»i»:ji, mint egy vogyéax a logónynyol, —* btcuajc azt tudom myonincs, s nomlsroo-rtai nxt mije van; no do hiazon oaak ki koll hajlékunkból lépni, hogy bő alkalom terüljön'' elöltünk, a lépcsők azomlólésóro is.
Keoskomét, ogy n homokpusuta közepén roppantul olterjodő alacsony felületű város, ftvlyct ószro som vonno az ember, ha ég-felé bágaskndó hét tomyAban a szomlélő tekint to mng nom akadna. Nómolykon midőn « ponzla túlságosan működik bounom, o városról ily képet készit enthusiasmusom: ogy a pusztában elvesztett iszonyú axéloa kara* májú drótoatót kalap, melynok toteje a vlhar-
■JiíiA /
tói bogyürton ét kllyukusRtvs hóangain ogy pár szál alatta tanyósztt füvét ongod tornyok gyanánt a axbadba omolkeiliil.
Mogongodtotott h nemen városnak, „szabad királyi" lehetni, — már t. i. lm lizot ¡. nom lóvón azonban sok pónz,iióiuolykornküri)inro koppantanak, ha az sz. U. boltikét valami alá odablgyosvtik. Az iszonvu kit- rjodósü liolyot 50 ozor ombor lakja, kik a luliotö legtöbb fólo vallás felokcethuz oszolnak.
A város logüslnosabb rószót hasztalan korosnők, talán az nem Is Kecskomóton épült, — ogyik oly nom szóp, utluö a másik) házakban Ízlés szorlnti ópitkezós nincs; alig van pár omelutos épülőt, s a külvároséi mnjd-»om mind náddal ledőltek.
Kövozotet, hasztalanul koroséi, a kanizsai még nagy szorü oz mollott; por rondaság általán jeílogo az utozáknak. Torol vannak do ozoko''t nom valami'' gondos kóz rendozé ol, hanom a szeszélyek hozák azokat lótro, nom lóvón óponsóggol sonkinok totszóso liolyokro ópitoni. Ezolc köztkülönöson említéstórdoinol a (ko-)fákkal igon gazdagon boültetott főtér, moly a kUlönfóío áruozlkkol chaosától ugy olv(\n borítva, hogy alig marad egy olrobogó
[»arasztszokérnek noly, nom csekély noszó-yóro a Járó kolöknok; mert a szekerek oszo-vcsztott futását a homok alig hallhatóvá teszi, a kocsis meg amtigy is tokíntólyén alulinak tartaná , akárkit is figyolmeztotni , hogy térjen ki. Két sétánya van; mindon csín és ozél nélkül, mert nem adnak a gyongo s nom sokává még Ifjúságukban elhaló ákászok annyi árnyékot som, hogy a városban olnyolt por s piszok lerázására, órdemesnok tjrtanók ido vonulni.
E sétányok ogyike a vaspályaftf mollott van, a közopét a Katona József szobor diszitl b megjegyezzük, bár monnviro nom értök n sétányokkal czéít, még is dicsérctéro válik a polgárságnak az nknrnt alkotni, midőn más városok p. 1. Kanizsa vagy Veszprém kod-voző körülményük s helyzotük mellett sem fordítanak ilyosmlrologkovosobbfigyelmet is.
Épülőtől közt omlltósro méltók a templ omok, a kogyosrondioknok nagy háza, s a ref. col-logium, moly utóbbi magában foglal 0. oszt. gymnasíumot, 8 bölosészotl és 3 jogtudományi óvot; oz intézetbon 18 tanár tart előadásokat.
Egy kis színháza is van, — olyan forma mint a keszthelyi, — hol oct hóban Kocsi-sovszky a most Láng színtársulata mulattatja nem sok, do a Kanizsainál mindonosotro több pártolót.
Vaspályái összoköttetóso van 8zcged ós Ozcgléddol b oki''Ital az egész alföldi vasút hálóval; keroskcdolmo nem épen nagy,
A népet illotőlog, fájdalmasan tapasztalom, hogy a nyomor mogrontá az alföldi magyar-ság oly ismoretos egészséges kedélyét) husz-talán keresnők oz alföldiek közmondásos ■ jólétből számazó oredoti szokásait, ezek ho-lyott inségokozta tragícomicus dolgokat lolünk b épen a nyomor okozza, hogy az el-szogéiiyült nép oly gyakran sülycd a legnagyobb rászba. — Ha Zalu-Komogyban gyakori a rablás, itt sokszor történik gyilkosság) igy a múlt hóban is három oly egyént akasztottak Itt fel, a kik Jobban szerettek kovós vosződséggol szórt tonnl valamire, mint dolgozni: ogy aortésórt három gyormoket gyil-kolának meg.
Aa úri osztályt igen szép lolkesülés, a jó irát, jollomzi) de van is oredmény. E fnszo-gény vidéken, októberben oly gyümüleskl-állítás rondoitotett, moly Valóban igou kio-lógitó a várakozást: aztán kolle nagyobb mutatványa a közügyek iránti részvétnek, mint akath. gymnsium, — molynok épitóso egye-
dül a város nemes buzgalmának tulajdonítandó.
Képviselők maradtak, kik a mtilt ország-gyílléson belyetositék a várost, Horváth Dömo és Kiss Miklós, kik nov. 2ü-nn litnok meg-válosztva (nom elválasztva, mint Lonkt\i úr moiidoná, ki egyik könyvében az írókat mint ugy olvAlnsztjn aoad. tagokká,) egy hangulag; mort az utóbbi ellon fölléptetett votélytárs, — Lostár —-amármár kitörondŐ vihart visz-szajépéso által locsílapitá.
En pedig bofojozciu soraim azon remény-bon, hogy haszontalan fecsogósoímnok a jövőt ci is hagyand kis liolyot a szerkesztőség.
AUEOPAG. •)
Hírek ós esemónyek.
A A honboldogitás és orkölosi érzőt magasztos érdekében örömmel jolofczük ám.« mozzanatokat, molyok társadalmi 8 politikai érettségünkről tanúskodnak, f. h. 13-án kanizsai választó-korületünk t. Szabó Samu urat, ki u zala-egorszcgi korlllotot az 18G1. hongyülénon is képviseld, b a szavazatvásárló pártoskodás daozára megyénk központi korüloténok követévé ismét megválasztatott, Postro törekvő útjában az indóháznál nomzoti zászlók nlá sorakozva a lumyady-induló-val fogadá, a tisztelt követ úrhoz a ko-rlllot novébon Könnyo Alajos gymnas. igazgató ur tartván UdvözlÓ szózatot, jólesett a tisztolt követ ür válaszából ama politikai hitvallását hallhatnunk, miszo-rint valamint 1861-ben, ugy most is Doák Foronoz lobogója alatt fog ktlzdoni.
A F. h. 14-én mint alkotmányozó hongyUléslink mognyitási nagy napján délelőtt Va 9 ójutkorn gymnas. és elemi ifjúság nemzeti és szent zászlók alatt megjelent szentegyházában, hol az Kg áldásáért osdoklő Unnopies Istentisztelet tartatott, molynok folyama alatt a gymna-siumi dalkör négye» hangokban zongc-dezé a szent énkvkoí, az isteni tisztelőt után a templom előtti téren körbe állott az őszes ifjúság 8 oz igazgató-tanár rövid alkalmi szózatot int&vén hozzájuk, élteté a hazát so királyt, miroaz ifjúsági dalárda szabatos önzhangzattal énoklé négyes hangokban a hymnustésszózatot. Ily nomos lelkesedésnek nyilvánítása az ifjú nemzedék részéről valóban nagy hordorővol bír; azért novolészoti néz-pontból is csak helyoselhotő. Az ifjúság cmo Ünnepélyén városunk értelmiségo szépszámmal vnlaképvisclvo. Különösen hazafi méltánylattal koll folomlitenUnk városunk uj bírójának tktts Babóchay Jánoti urnák azon intézkedését, miszoríiit nz Ünnepély nlntt a város mozsaraiból üdvlövésckőt tétetott. Igon, ha nom is oly általános mérvbon, mint több nagyobb városok do mégis meg ünneplők deoz. 14-étl Vujhn minél toljoBb mérvben szállna meg minkot is a honpolgári ogyboforrás boldogító szollomol
•) Silvcscn fogadjuk tudóiitisail s közreműködőt.
8 » o r k.
A Lipót belga király, a koronázott fojodolmok logidősbiko, Zalamogyotöbb uradalmának tulajdonosa, Hrüssolbou f. hó 10-énéloténok 75-ikévóbon meghalt.
A Ámult számunkbon omlitottvasúti árleszállításunk szép erodményo lön, mivel az országgylllés megnyitására igen sok kíváncsit vitt és hozott.
A I^csérotut érdomel Sormás föld-mivelő osztálja, ugyanis ők öt pesti la-pot járatnak; Kis-Kanizsa pedig jóval nagyobb, mint terjedelmén*!, mint népségére mégis alig hisszük, hogy egy lapot is lolhotnénk náluk.
A A női szép magyar öltöny mi a hölgyeket oly koososen tUntoti föl, újból divatba jött; — mi igon óhajtanák, hogy no osak divat-, hanom állandó-vi-solotté váljon. S reméljük is, hogy a szépnem nagyobbrészét, az idei táncz-vigiiltnakban magyarosan magyarba Udvözölhotjllk.
A A jövő ujonezozásra az összeírások mokezdőttok. Megváltsi dij, egyenlő az Í865 ik évvel.
A Karáosony másodnapján n*-holy-beli „Polgári egylot" é8 „NagyCasinó" togjui közt választás történik.
A A helybeli pínozér egylot elnökének ismét n buzgón működő Keiudl kávést és alolnökénok Knorczer Frigyest választák meg. Az olőbbonit ostvéli zenével tisztelék meg választói.
A A holyboli Segély egylettől foltor-josztott alapszabályok o napokban a j magyar királyi helytartótanács által I holybon hagyattak. Ugyanis oz ogylet | t, hó 24-én tartandó gyűlésének pontjai követkzők: I. Számadási jelontés, II. ennek — ugyaz egyloti könyvvezetés megvizsgálására szllkségos bizottmány kinoveztetéso. III. Jótékony ozélokrn fordítandó összog: meghatározása. IV. Az 18G*/»-ik évro1 lotétoményozondő tartalék-alapösszeg meghatározása. V. Az igazgatóság éa a sorsolás utján kimaradóit G választmányi tag megválasztása.
* Tragikus eset. A napokban Pesten éjjol n lánozbidról egy férfi s cgy nő o folkiáltásBal: „Isten legyen nokllnk irgalmas! — a Dunába ugrott, s a hullámok között,vesztek cl. Ki létükről még mi som tndatik., ''
K u p « h v ií r.
0 Midőn ez évi utolsó számunkbnn forró köszönotllnkot fojoznők kit,munkatársaink és lovelezőinknek, kik bennünket szives közromüködésökkel támogattak ; egyúttal bizalomtuljoson fordulunk újra hoZzájok, hogy lapunkiól Ugyszoiotot és munkásságokat ezután so vonják mogéHnokünk segédkozet nyújtsanak, mert csak egyesült erő éa közakarattal érhotllnk ozélt.
* Bogláron is sogédegylotet alakítanak, 400 részvényro, hotenkét egy részvény utáni 50 kr. lefizetéssel. A közel-szogényodés ellen,a takarékosság szóm-
pontjából ozélszorübbet nom ia tohotet volna azon vidék t. közönségo; azért isszorenosét kívánunk Istentől hozzá,saz Itgy élén állóknak kitartást, buzgalmat.
* A szüli vizsgálat után azt a hírt vesszük, hógy nagyobb volt a zaj, mint mngok a tények, Annyi nzonban csakugyan áll, hogy bíz ott többoket jól megdobáltak , h ily kihágások az alkotmányos szabadságnak nagy kárára vannak.
* Balogh A. színtársulata ol távozott a székvárosból.
tj Egyik legtoholségcsobbs magasabb röptű fiatal irónk Komóosy József fötnunkatárssága alatt megjelenő, s 2000 előfizetővel biró„ Posti Hölgy-Di-vatlap*-ot lelkiismorettol ajánlhatjuk t. olvasóközönségünk figyelmébo és pártolásába. A lap megjelenik minden hó Lén és lö-kén szinezott divatképpel, öltözékek rajzaival torméízoti nagyságban és számos finom kézimiutával. Ezen kivlll gazdag béltartalommal a szépirodalom köréből, novozotosobb Íróinktól. Előfizetési ára: egÓBZ évre 8 frt. félévro 4 frt. o. é. A közszorototbon álló lap jutalomképei is oljjt^aápek, hogy bármely torcumok díszéül szolgálnak. Az 1866-ik évre adandó jutalomkép: „Hűit yady Mátyás találkozása édes anyjá val Szilágy iErzsé boi tel," egy a legszebb és sikerültebb képek közül, melyért dioséret illeti a szerkesztőséget és kiadót.
* A szegény gyormokok felöltöztető-«érői a kegyos szivek ujabban következőleg etnlókoztok.-meg: Ess Károly os. őrnagy 8parancsnoknő nagysága: ajándékozott ogy téli Bzoknyát, ogy felöltő s egy téli alsószoknyát. Bcrnáth Józsofnö nagysága.* egy nadrág és ogy mellényt. Kapóssfy Imronő asszonyság ogy női téli reklit. Löw Mór kereskedő ur két egész öltözőt férfi téli rnhát. üaboohay Györgynő nsszonyság egy szoknyát óa egy nőiioklit. Kómosz György ospres és plébános ur 2 frt o. é. Vajdo Pong-ráoztiő ússz. egy gyormok budát s egy nadrágnak való posztót. lnkoy Ella grófhölgy ő jnlfga liogá r 51:18 pár vörös és 2 pár tarka pamutból kötött kapozát; összesen 20 párt. 7 db. horgolt roklit.
1 db. pamutból kötö:t alsészoknyát, 8. db. horgolt-főkötöt. Egy pár horgolt kosztyüt. Mélt. gr. Zichy Jánosnő a«sz. két darab horgolt roklit; hat darab kötött főkötöt. Tevoly Aloizia, özv. Ka-poosfy Józsefnő assz. egy szoknyát, ogy .roklit és egy kötényt. (Folytatjuk.) Nagyobb örömmel nomvárlmtnók a Karácsony előtti est vét a Bzegényckkol együtt, mind annak édos tudatában: hogy a palotákban, ugy mint a szegényebb lakokban ogyiránt lelkesülnek a szent oszmétől: segítőni a szogényokot.
* A holyboli dalárda megalakulásáról következőkot közölhotünk:
(Folytatás a tullapon.)
TARCZA.
Hivatásom.
(Borangor.) _
Sitgéuy yalék ¿J gyeng«, BsenvsdS, njromorék, Klruire a tOmegbs, Meri nsgjrr* nom nOrik. l''intii kel fkaimnak LegeUB ínokéu i A jé Iitea ssélt i sssgj esak,
ZúogJ ny klcíikím I
<
KocilJ» a naftáknak Uciiron röptlbenj ¿reiuem kell a gasdaf, As ur mily »»omteUn t Ml biztosit taráiknak Patkéltél tte«4nyT A jé I*t«n ssélti *«ngj C4»k, Zengj sieginy kieslkim I
Éltem bUonyUlanba HaJlUil rettegem i > Bioríny kit hlr«Ulk« Arnyába rejtőiem, ¿trágyám nagy i stabadeig Illába moeol/ges Mim.
A jé Ilten «ólt: sengj cj»k. Zengj txegóny kicsikém I
A Meretem rlg»«t*l Kínomban egyedül; Do ifjú napjaimmal As Is baj 1 elrepOl. Bslvem hiiba »»padi, Mig Unykim öleiéin ; A jé Isten »sóit: rengj csak, Zengj ncgíny kicsikém!
Csak sengnom, dalolnom kell. Es mnnkAm Itt csupin. Kiköt dalom vidít fel, Bierotnek msjd talln. Ma kedret, rlg fiaknak Körén, bor önt belém, A Jé Iston ssél i sengj csak, Zengj sxcgény kicsikém I..
Megkérdeztem...
Megkérdettem a felhőkét, I<itUk-o a sxcretSmet T PelkS ait beeiélte i Litta mii ölébo .. .
Megkérdettem a madártól, Itoxolt-e hirt a rósiimtól T
Xout hoxott. ast mondja i , Nincs roim mir gondja.
FelíítJ, ba majd viiiiaizilasi, Kis madir, ba ritaliltiaUs — Mondjitok meg neki: Bsomein könnyel teli.
DÖMÉNV J.
A mit most dalolnak.
Post-nudira Jött a klrily : Nétnl orsxignnk hogyan Ali T Litta, hogy a magyar nomxet Tör, — do sxorot Maxit, törrény I, fejedelmet. —
K nemxott sxép erényok Bxlvénolt ugy mogtetsxének i Itogy a mint Ilécsbo utaxott i Maga adott
8obmerlÍDg urnák lanfpasssot.
Uj korlitnok utin litott, Megrilasxtotta MaJiithotj H hogy libra keljen egy kicsit A dalt kredit'', PfimlnlsxUrré Bslcrédil.
Axtin irt egy nsgy lerelet t Hogy as ogésx magyar nemxet
Még es éri peexomborbeu Iluda-Pesten
Hongyfllésro megjelenjen. —
Lsgsxebb résxo levelének : Hogy fejedelmi ssirének Magyar minden dobbaniis, óhajUsa i
A Magyar boldogitisa!
Teliit kiriiyuuk nevében 8xép hasink sient érdekében : 8xir lélokben cgyeiüljUnk ; Honfi Ügyünk Eiiutéxéiéro menjünk.
Nam deikul tanicskoxunk De Dóikkal fohisskodnnk Ilogy törvényünk épségébon Trón f é n y é b.o u Klrily, nomsot üdvo íljsn.
Dnda-Pesten orixigKAxs, Isten Örömmel nés rijal Xldist id a honatyikra, Koronira,
Klrilytutkra sxép hasinkra I •, —
NAQY JANI.


i Kivonat a kapnsvát i tlalánla alapszabály»i-b^l. A „kaposvári dalárda"- CfltnU ogyletnek ezélja. a dalmtlvolóío, ós oh Által a társas élotnek előmozdítása, mindenkort tekintettel ag''egyházi éliek ápolására is, E czél elérésére aa egyli«t müködü tagjai hotonkint két-saor a korűlittényeklioz képest többször is összegyűlnek az ogylot lmlyiségében esti órákban tartandó énekgyakorlntokra. Továbbá óvónkéit leginkább négy elötulás ren-dnztotík /MZ ogylot összos tagjai számára." Aa «gylet ipMködö, pártoló és tlaztulotboll tagokból áll. A~d«lárda tagja lőhet mindönki, ki az egyleti ktttolozettségok teljesítésére szükségelt önállósággal bir. A felvétel túlnyomó szótöbbséggel a választmány állal történik. — Mindon mUködö tag ns egyletbo léptével 60 kr o. é. a pártoló tng p^dig 1 frt o. é. iktató dijt flzot. A pártoló tngok rondoa pénz-járulékkal támogatják ;»z egyl.it tagjait, a pártoló tng aa ogyletboléptével bárom évi tagságra és ozon idö alatt nyugtázott Járulékának negyedévenkénti l frt o". é. elÖlcgos rornlos befiz"lésére kötelezi magát. KI mint
Cártoló tag kiván az egylotlio lépni, szándo-át » vál^atwánnval tud>tt}a. A pártoló tagok családjaikkal együtt mindon az egylot ólul novozondö előadásokra szab id bemenettel bírnak. Jogukban áll továbbá a pártoló tagoknak, az ogylot belyiségébon tartandó esti ónokgyakorlatokra szintén megjelonni. Minden tag fölvételi Negyet kap. A működő t.ig.tk legalább ogy évi buzgó működés után az egyletbon, okmánnyal tüntottetnok ki{ e kltOntetés érheti az oly pártoló'' tagokat is, kik az egylet körül kiváló érdemoket sze
•V
roztek, A tagok irásboli nyilatkozat és felvételi Jegyük visszaküldése ¿Jtal tudatják az elnöklői kilépésüket az ogyletböl. — A pártoló tagok hallgatásai!''ujabb bárom évre kötolezik lo magukat. Az 1806. évi docz. 0 én tartott közgyűlés alkalmával egyhangúlag ki •> kiáltott tisztikar és szavazás utján megválasztott 8 tnuu választmány névjegyzéke: Elnök: gróf Nitzky Oyörgy. Alelnök: Uru-bor Gusztáv. Titkár:''Németh Igaác/. Kar-mosterok: Kulli János és Uoiohman József. Péna tárnok j Hönlg Józsof. Levéltárnok; König Jó aef. Választmány .Frankfurter Manó, Koch Adolf, Kováts Józsof, Löw Sándor, Pollitaer Uezsö, Sohvoy Ferenci, Strtrszcr Antal, Özöllösy ÖdOii. Eddig lolontkozett és kóposoknek nyilvánított működő togok száma 60.
* Ujabban mltvkoatak a Bzcgényok felöltöztetésére: Hompola J. assz. Egy férfi ing és «gy kötényt, üercozk Ilona és Mari kisasszonyok : egy téli fíikötöt, két nytiri kondiit és két kötényt. Folly Imrenő assz. egy noi télikondőt. Kováos Itmenft a a«/,, egy sr.oknyrttés ogy roklit,
* A. második Fillérestély is meg volt o hó 17-én a „Korona" l''ogadó toraiéban. Részt vottok benne o lapok szerkesztőjén kivlll részint felolvasás, részint szavaliís részint hegedűiéiben: egyik derék fiatal Ügyvédünk: Haberliauor Mór; Szobovios Katinka és Jenke. Boka József hegedUsj a a színtársulat egy
J felvonásos vígjátékkal. Hevétől a pénz-| tárnál, Kozma Sándor 40 kr. és Szabó Kálmán 20 krnyi felllladakozásával = 28 frt. 60 kr. A pénztáron kivttlCsalay Imro 4a krnyi folUladakozásával 11 frt. 70 kr. összes bevétel: 40 írt. 29 kr. o. é.
Kiadás: Pénzszedők vívosorája és Őrök borravalója: 1 frt. 62 kr. A helynmto-gatő őrnek: 40 kr. A díj nélkÜi muzsikáló bandának bor: 1 frt 8 kr. Nyomda: 4 frt. világítás: 4 frt. 17 kr. így na estély tiszta bevétolo loszen''— 21) frt. 2 kr. o. é.
* A szegény gyormekok számáru az ajándékok kiosztatnak f. hó 24-én, cb(í 6V> órakor a megye palotája nagy ter-mébon.
Mult számunkban az újdonságok közt^ezámoa zavaró hibák csúsztak be, s ogyit ujdonságunk két folé szakítva, megosztva közöltetett, malyoket eaonnol helyreigazítunk. Halogh János holyett Halok Jácos; Folt, helyott Folly Józsefnö. Szokolay Dáni-elnö (Ludovica) asszonyság adott egy szoknyát, ogy kötényt, ogy fórfiingot, egy nyakkendőt ób egy női roklit. Kapocsfy Józsefnö luilyot t özvegy K4pocsfyMátyásnttHzonheitl holyett Szouhoitl Foroncznő asszonyság olvasandó. — A lap hírdotésoi között pedig: öobwarz holyett Hchvoy Forenoz, aljogyzö.
Gazdasági tudósítás.
ly.-Knn!«»«, docz. 20-án. Az üzleti forgalom igon gyöngén foly. Tormény kivés szállíttatik piftczunkra. Ml jegyzünk t Duz» 8 frt40kr. R.zs2frt 20 kr. Kukorlcza 1 frt. 70 kr. /Irpa I frt. 60 kr. Znb I frfr-Mu. Hzilvu 8 frt. Dió (5 f.t. Hab fehér 4 frt. Tarkói'' 3 frt. 20 kr. Horért naponta Idegen vevők érkeznek píac/uokra, csakhogy 4 frtér akó-ját már nout áruljuk.
JXTyllt posta.
VéciluoHt Silve»»n fogadunk forditiiokat la, nak minél rövidebbek lrgvcu<;k a lapunk Irinyival megfelelők.
Areopig: Kérjük önt, gyakrabban omlékoinl rólunk. Mihelyt riérő tdtl.uk len, a kértet atonnal küldjük.
.Sir* néni.4 Honi forma, a«m tartalom.
I nak, Venprémbeu i Könöajük a tnigemléketéil. Mindent megírunk maginlevélben, rövid Idő mulra i addig I* kérjttk Out a .munik" rokonaigét la fuw-Urtatul.
K. I-nek t Peiten Könönjük a megeralékeiéit; örömmel vettük beciei aoralt a atonnal nlveien Ut-jealtettük méltányol kivAntigít. Ma Időnkből jut, küldünk valarult a Jövő ér olején. A lapot nem kaptuk egén ér folytán. Magánlevelet írunk.
Mnhicirai Noro tu<|j»k a honiai hallgatii okitT 8i. Kohérvirra : A küldeményt kaptuk; kdiiOnet érte ; Igen 1* Irtiihk, aajnétjuk, hogy levelünket uem kapta ön. Vcdcremo
Ih. llerénybe : A lóvét nagyon megkéiett ( saj-uáljuk, hogy elébb nem fogta ön meg a tollat''A máalk dolgoiat helyet foglal lapunkban.
B. K. éa L—mik, K —ons I/ovelet Irtunk taá-modra| kérem vagy a vélaait, vagy mcgjelenéau>k^, Huoulókat lienllnk a Ualatoupartra U.
Felolős szerkesztő : KOBOZ ISTVÁÍÍ.
R
X> 053

IÉ3

árverési hirdetmény.
8omogjrniegyo potg. t8rránif»s4-k-''nek mint U''IekkSnyvI hatálig-nak rétaérSI kllahlrrá tétetik, hofry KI* IIAItnt Qy..tu llékl lakéinak ftlp-rtsiíge a''alt Olcitea O/örgy adgetvirl lakéi «Itenl kOvetelAae f dej.VW« l?ail"go''.t éaa aalgotvirl ka »Ag 5!>7 ai. t. Jrgi a-1k8nyvében A f 619 br. ««. • hiahely a bclto-leMi''ii blriS U/''J20fl. b-ciUlt In-gallan 84Ígr|vir kÜ''l''gben a hety-•nén nos, Januir hó 16 napjinak ¿gcll 0 ArAJira mind el.ö határ-naron cUrvsiaitdnl fvgn«k| a ini-r •<? k irvi-rí''t M8, hu n<-tAn ai eliiín vuünna talilko bék, 1808. ftbr. 18. napjinak r*gg*''i 0 8rijira a hftltotiiiérv kltUietlk ax«al, hogy rkk f f.-nnebbkljM8lt Ingatlanok a brriii-on ni- ! <« rla<Utnt fognak.
A* irvetélt feltételek a törvény-• k ''k JrodijAban''mlnd"nkor megte-kluth.tök,
K< It Kaposvárott d«e em. hé 7-n 18(14. ,
Öonr gym-uyo térvényi»íke mint t«lckk»nyvl íwtdiig.
l»t*/ /Mi
(1-8)
árverési hirdetmény
fomogymegyo polg. trtrvény-l''ékénuk, mint tdekMnirvI haf>-•ilfB*,< réi éröl kflahlrrá tA''etlk, boír O Ah Mlhitv kurö.lu-tyl la-k suak ftlpareiié/o alatt hoc''.ka U/*rgy «.''/ ihvr/i Ük»* .tl*»l ktivetetéie fe ''rn li iAliig >lt é« a KCr''lihejry k8\iég ia t.-J^gyaö-köny vélnra A + nlatll f-t|teli kl>8 fal. vag/i* ejy «■•gy.d telki k li''ísíg éi hnuiUrto <1 h\« illan bsU''Wg blr ''lUi; 800 Ara IkciMII Ugatlanok K8r8ihogy k^aiAgbcn • helyialn''n 1888. január 8-lk napjinak reggelt 9 4fijÍA r- mint rllö h^tiriiapon —elirvrrvat- tul fognak; a iniio.Hk irverésl idd, ha netin aa cli >n rovS nem tatilkoiuék, 1800. febr. 8-ik napjinak reggeli 0 ¿ritira a hcly-laloéro kltUietlk, aa-al hogy ekk r fennebb kijelölt Ingatlanok a tx oi-irón alól lej «lad»tnl fl>gnak
Aa irveréit feltételek a törviiék trodáJáhau mindenkor megtekint-h«t8k.
Kelt Kapoivicott nov M. 1866.
Sonogyme^yo tOrviaéke mint telet künyvi hatóiig.
ms/(
tu
1-8.
Hirdetvony.
Tnubert ConrM it neje KBfber Zi ''fla hlteleiOlnok ÖM*ehlvi>al
Somogy megyo polg, törv<nr-s*4k« mint telekkönyvl hat<Siig riatir8l köihlrrA titetlk, hogy Dominik Pünak, Tanbcrt Con-rid ie neje eilen! kerrseUben a kieligt tili vigreliijUi ut.ibbloak * kttttsii »*. t. j. könyvben A f il.''fcr. »S.aUttbejegyaett birlokra elr«ndelt«tvin, ax irverAil foltA-telek • a kjaligitiil lorrend meg-illapltiia JokiaVeUbSI hlteloiftk-nek tirgyaliii haUruapul IUG8. januir h6 8 dik hapjinak r^ggett 9 drija kttttieUk | mir« hlteleiOk axial hlvatnak meg, hogy mog nom
IeleoiiOk eietiben a fenebbl Qgy-etok biröllag fogaik wegitlapit-titnl,
EgyMer»»ln4 Whlvatnak mlnd
ások, kik a kijelelt blrtokhoa Igényt tartanak, alt a fennebb! ha-táridStg ido bejelenteni «lenének.
Kapoivár, i • i-mb. hó S8. 1805.
Somogy megye törvénynéko mint telekkouyvl hatóiig.
41»V.» 1-8
hirdetmény.
0 o u 11 .1 » a a e f hlt«1e<8inek 8lii«hlviia 1 Somogy-picgyo polgirl tórvényuéke mint ttlokkönyvl hat t\g ré«iér8l kfli-hírré tétetik, hogy Mikhel Jó ief-nak Contl Jó<ief ellent kerületében a kielégítést végr.-haiti« utóbbinak A kapcivArl 65. s<. t. J. könyvben Ai I él t 8086, hr,
- síim rendűimig éi alatt bejegy-s''tt rénblrtnkAra '' olr< niUltetvén irvcr-''ii feltételek s a klelégltéil sorrend merillapilia.i tekintetéből hltelezSknuk tirgya''iil hatirnapul f. évi d ''cf. 1.''. §S. napjinak reggel 9 órija kllllitik | mirv hite-'' loiSk anal hivatnak meg, hogy meg nem jclenérfk eletében a fenébb! Ug/1 tok bíróilag fognak mrgillaplUtnl.
Egyiaarsmlad felhívatnak mlud a ok, kik a kijelelt birtokhoi Igényt tartanak, aat a fcnebbl hitArldSig Ido bejelenteni ilenenek.
Kapoivir uov. hó its. 1865.
Somogym g> otörv''nyi-ékc mint t"|. kkön/vl hatélig
írverési hirdetmény
S^m''tgymegyo polg. tdrviiiké-n- k in|nt te''ekkOnyvI hatóiignak rá. /r^l kUihirré tóté tik , hogy Kebelt, lioldl.iir rcWnyl lakóinak felp. r. négn alatt Varga Jinoi ma-c««|idi lakóa ellen kóveleléio fede-téi.Wo le>A|>golt éi a Mociolid, koi«Ag 4i. saAmu tjkönyvébeu A I. alatti egy negyed ti lek, beci-Ara 400 frt o. é. éi A I. 196. hr. •1. s 81 III b .elAra 240 frt. n. é. boci Ut lakatlanok Moceoli I köiióg b n a hrlya inén 1808. JanuAr hó 4-lk napjinak reggel 9 órijVn — mint ai r|i8 batirnapou — elArvo-rr*t. tnl fognak; u mAiodik ir véréit Id8,h* uetin a< eti.in vev8 nem talilkoinék, 1880. f''bmir b'' 6-lk napjinak r«irg II 9 órijira a hely-Silliére kit(|ietlk,hngy ekkor fon-n«bb kijelölt Ingatlanok a b. oe-áron ai ''i u eladatni fognak.
Ai átveréil feltételek a törv. Irodijiban mindenkor megteklnt-h t8k.
Ke''.t "»poivirott november hó U-An 1888.
Somogyniegyo törv. iiiks mint telekkönyvi hatölig.
m7« 3-8.
Arveresi hirdetmeny.
Homogymegye polg. Ii}rvéuyia--kének, mint telekkSnyvl hatóiig, nak réitértfl k8ih!rri tétetik hogy Kovii * lMvidoö k.-b^j»mi lakó-usk lelperoeséga alatt d»v. Mejei Jiooind belegf lakói ellen! köve-tilia* ffd.-aé.é.e Iciilogolt S • Baleg kSsság] 88. iiiutu t-lek-jegyi8k8nyvóben A I alatt egy '' negyed lelek !t>IHok bíróilag S(X> frt o. é. baefjUl ingatlanok Beteg kn légben a k»lyi .Inén 1868. évi fobruir hó 1. napjinak reggeli 9 óiijin — mint ai ellő hatirnapon
— elirvereilotnt fognak) a miio-
dlk irveréil l<10, ha nelin a> aliSn vevtt nem talilkoinék, 1868. évi mirealm hó 1-i8 napjimk reggeli 9 orijAra a helyiiiuiro kltUietlk, aital, hogy akkor fennebb kijelelt ingatlanok a b|e»&ron alul li eladatni fognak. I
'' "feltételek a Wrvény-mlndenkor megto-
tir november hó
Ax irverérl Iték irodijibat1 klntbetttk.
Kelt Kapo{ I|-én 1806.
Homogymegy t8t- Jnynéko mint telekkönyvi hatóiig.
Ml7m 3-3.
árverési hirdetmény.
Homogymegyn polg. törvnéké-kének, mlut telekkönyvi batóiig-nak rétiéről köihirré tél tik, rtogy Kin Lajoi eiakicii lakólnak fel pere né go alatt VlnAk I.iialó P Kovitil lakói elleni kóveteléio fo-deiéiére leiilogolt él a Punta Kovicil köuégO. niinu tjkönyvé-ben A 4 7 él 68. hr. n. alatt foglalt nemeil ingatlauokbóll kétharmad rétiére éi a p.-kovicil 46. ii. tjkvben foglalt kUiblrto-konigl köxöi Javakból adiit Illeti) 98j5il>0. ariuybóll réno ulin jiró klrilyl hanonvótelckro, mint • lefoglalt birtoknak Jimlékalra bíróilag 5502 fit — kr. u. é. boci III ingatlanok p.-kovio''l k8iiég-ben a helytiínén f. é. jan. 16-dik napjiuak reggelt 9órijin —mint ai eU8 hatirnapon — elirvero itetnl fft^ivok | » miaeiUk irvaréil 148, ka nelAn ai ellön veviJ nem talilkoinék, f. évi fobr. h(i 16 Ik napjinak reggel! 9 driUra a helynlnéro ki-llliellk, aoal hogy okkor fennebb klJelBlt Ingatlanok a beoiironaldl 1» eladatni fognak.
Alirveréll feltételek a törv.nék Irodijiban mindenkor megtekint-batök.
Kelt Kapoivirott november hó 19-én 1865.
Bomogymogyo törv iiéke mint telekk8nyv| hatóiig.
Hirdetvény.
Pehvrarea ábrahim hiteloiőlnek 8«s«sehlváaa I
Somogy megy* polg. törvénv-néko mint telekkönyvi hatóiig r énéről köihlrró tétetik, hogy
ÍVIi < Móaes felpereinek Schwaroi brabim elleni kereteiében a kl-olégitéi! végreh^Jtii "utóbbinak a b-tteiI M »«.t. J. könyvben A I alatt! 128 20S. 290. hr. n. a''att beJjgy/ett réiiblrtokira elreudolt irveréit feltételek a a klolégiléii lorrend toktntelób«! hlteleiSknek tárgyaláat hatirnapul 1860-lk évi januir hó l-dlk napjinak reggel! 9 órija kltQietik; miro h!telel8k anal hlvatnak meg, hogy meg nem Jelenélök cietóben a fennebb! ügv-letek bíróilag fognak megillaptt-tatol.
Egynerimlnd felhívatnak mlud-aiok, kik a kijelelt blrtokhoa igéuyt tartanak, ast a fennebhl batirldSlg l;le bejelenteni ilei lenek.
Kapoivir november hó II-kén 1865.
Somogy megyo törvénynéko mint telekkönyvi hatóiig.
k,1iU 8-8.
Árverési Hirdetmény,
•Somogyniegye polg. törvnéké. nek mint t^lekküiiyv! hatóiignak rénérBI köihlrró tétetik, hogy Krlntlnkovlch A. gyilri lakóinak ftlperpilégo alatt IfJ. Pap Ji-nointt nlilvtett Uomonkoi Jnlla k.-mérdi luk.''l elleni küvotilélo ftdriéiéro lutüogolt él a Kapoci-mérő kdnég 16. nimu tjkönyvében A I. alatt bojrgvictt hiroin hullod telki illoruioy 16 inr-nimu boli8«égg<>l egytltt 800 frt. o. é. beciUlt ingatlanok K.-mérÜ köiiégben a hrlynlnén f. évi de-ciemb-r hó 14-lk napjinak reggelt 9 óriJAn — mint rlio hatirnapon — t lirvercitelnl fognak; a mi-lodlk irveréit td8, h* netin aa eliSn vevő nem talilkoinék, 1860. évi jautiir hó 18. napjinak reggeli 9 órAJira a helyntnére kltUietlk, anal hogy okkor feunebb kijelölt Jngatlauvk a beciiron alól li eladatni fognak.
Ai rveréit feltételek a Wrvnék Irodijiban mindenkor megtekinthetők.
Kelt Kapoivirott oklober bt 28-in 1866.
Bomogymegye tArv.nóko mint telokköuyví ha\óiig.
ultU (2-Ö) árverési hirdetmény.
Bomogymegye polg. tSrvényné-kének, mint telekkönyvi hatóiig, nak rénérttl köihirré tétetik, hogy Jakab Jinoi kadar1-uti lakóinak felperriiégo alatt Jakab Bindor Jónef iitvindi lakói ellent köve tel éio fedőétére lotilogolt él a Iitvindl könég 89. síimu telek-Jegyőkönyvében A I alatti 86. népeor aiiniu beliSiég éi honi-tarto/ó 2 negyed tóik! kUliöiég bíróilag 1240 frtra beciUlt ingatlanok litvindi köaiéghen a hely-•i!nén 1806. Januir hó 6 ''napjinak reggelt 9 órijin — mint a* eliö hatirnapon — elirvereitetnt fognak i a miiodlk irveréii Idő ha netin ai eliőn tuvő nem ta-lilkoinék 1860. febfuir hó 6 dlk napjinak reggeli kllono órijira a helyiitnéro kltUietlk, anal hogv ekkor fennebb kijelölt ingatlanok a beciiron »1 >1 li eladatni fognak.
A* irveréii feltételek a trtrvény-nék irodijiban uitndonkor meg-teklnlhetők.
Kolt Kapoivirott nov 28. 1888.
Bomogymegye törvény''néke mint telekkönyvi hatásig.
027 "029 hr. n. alatt bejegyiett birtoka elrendeltetvén, aa irveréit feltételek • a klolégltéil sorrend megillapllita tekintetéből hltelo-sőknek tár/yali»l hatirnapul f. évi decinmber h> 18. napjinak reggeli 9 órija kltUietlk ; mir« hlte-oleiők anal hivatnak meg, hogy meg uem Jetcuóiök oietóben a
feuebbi ügyletek bíróilag fojfnak megillapltUtnl. ,
Kgynerirolnd felhívatnak mind-aiok, kik * kijelelt birtokhos Igényt tartanak, Sít a fenöebbl határidőig Ido bejelenteni sleasansk, Kapoivir nov. hó 87. 1888. Somogy ''megys tőnrínyssiks mint telekkönyvi hatóiig,
»H
''/.SS
2-8
Hirdetyény.
EikUtt Jinoi is nej« hitelezőinek ömeblvita I ''
Bomogy megye polg. törvény-iiék* mint telekkönyvi hatóiig
rónéről köihlrró tótotik, hogy Ket-laner Bindornak EtkUll Jinoi éi nejo elleni kereteiében a klelégl-téil végrebajtia utóbbinak a eae-rénfai 56 n. I. j.wkönyvben A +
Wajditü J<5zaef kiadó, la|>- és nyomda tnlajdonog Nftgy.Kanir.iuin. Mal «anmunkhuz nVgyed ív vSm mellékelve7
Cb. kir. kizáról. sznbftd.
f o g-s z i v a r k á k,
legújabb »mini lrgjobbiink clisiuert IcgkényelnieMb
Hirr a fogrójáa luludru nrtiifc ellen, egyedüli feltalálója : TÖrttk Jőzncf gyógyszerész Pesten, j " király utoza 7. sz. alatt.
Kien fog-nlvarkik, kényelrcoi alkalmaiiiuk • blitos hatáiuk végett iltalAnoi haiinálat.ra minden mag&nUlii nélkül maguk-magukat a legjobban ajinljik. — A fogfijilban nenvodŐ i aon pillanatban moggyőiődóit neroihet maginak , hogy egy Jelo* éi ok-nerüleg önteillitott kónllménnyel — mely % ciélnak tökéleteian megfelel — van dolga.
Gyermekek és nők is e szivarokat egész kényelemmel hasznaihatják.
Mlutin a fogfijii annyira kellemet en éa gyakran éjjel itt be, a inlilőn a utlIapUó ner nani Igru vau a kérnél, a fog-nlvarkAk mint legjobb hiilnernok, mindig kénlelbeii kellene lenni.
Ara egy ttkntulyáuak 1 ft ''/» nkatul) niink 50 kr. Puh-táu küldve 10 krrul tttbb.
Ismét elaflék illendd százalékban részesdlnok. Köiépnonti etküldéil raktir i a fentérlntett gyógynerénnél. Megrendelhető további a Magyar- éi nomnédomigok. valamint aa öuíci ci. klr. ontrik tartomiuyok minden gyógynorónéuil. (fi—•)
Hirdetmény.
Somogymogye törvdnyszdke mint árva-szók rtazdrtíl ezennel közhírré tétetik, miszerint kiskorú gróf Somssich Ödönt tulajdonjoggal illető ds 087''Vtoo holdból tílló Toraási pusztnboli instrttdlt birtok 1806. óvi január hó 8-dn délelőtti 9 órakor a helyszínén Görgeteg község mellett levő Tamdsi pusztán, tübb évre hdszonbárbe fog kiadatni.
lMiro a haszonbórleni kívánók oly hozzáadással hivatnak meg,''hogy a haszonbén feltételeket ezen árvaHzéknél betekinthetik.
Kelt ÍSfcmogymegye törvényszéko mintár-vaszéknok 18(>o. évi novemb. 28-án Kaposvárott tartott tanácsülésében.
Olvasta s kiadta
Schvoy Ferencz
. _aljegyzfl._
ölcsönpénzt amortisatiókra kap-hatni Scherz M. J.-nál Benzián-féle házban. (1—*)
K

Insert failed. Could not insert session data.