Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
468.12 KB
2006-06-07 10:13:26
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
523
1832
Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. október 23. 85. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

51GY-KAIíIllíiA*187«.oktober 23-án.
8S-11C
Tlsennyolczadlk évfolyam.

til ívre
agyad l
10 *r
Wrtfvtésta
kasából petrtaorban 7t aftáaodaxor 6 s mindan tovifcti sorért 5 kr
STtLTTÉBBErl Neonként 10 krén \'«-
tatnak fal
i Cinestári illeték mindéi liegyas hirdetésért kOloi 1 30 ki (astaadS.
ZALAI IOZLOIT
O Z L. O INT
előbb: .Z A. H.
■ S O MOOTI
A la* aa»Uami rauét tOett koslweeyek >
ujl|i tattal illett *—i\'wéiji> padit • Ua4«koz Uraaatve
latSMeok : HAQY-IAHIMA
WllllllrtlT THaaai.la\'liu totálak, oaak iaaMrt munkatár-saktól fogadtattak al.
tKiairatok viaaaa nesal krUdatoak.
helykatéiigának, „n.-kanligal önk. tüiolté-egylet", a ,a.-knBiuai kereakédelml ■ lp.rk.ak", ,n.-kaniual takarékpénztár*, a ,zalaniegj«r*ííuiánoa Unitétea tfilet*, • .n..kani*»al kliíei-neielo enrertlet", a .aoproni keremkeielsnl • InarkHsarz n.-kaniuai külTsjMztnsanj.\' • Ubk megyei ét viroil egjertlet aiTatalos értetitije.
Helt\'iiklnt kétszer, vasárnap- s csütőrtököo me^Jeleuo vegyes tartalmú lap.
Jelentés.
Alulírottaknak, a nagy-kanizsai tár-saskör által a bosniai occupatio idején mozgó-sítottak hátrahagyott szegény családjai és a sebesültek segélyezésére kiküldött bizottság most már végleg befejezett működéséről, a következőket van szerencsénk jelenteni.
Hivatásunk lévén mialatt katonáink a harezmezón éhség és halállal kaidöttek, támaszai szolgálni azoknak, kiket dk tá-masz nélkül hagytak ; másfelől pedig készen állni azok segélyezésére, kik a hadjáratból bénán tértek vissza: e kettős feladathoz képest járt el a bizottság, mikor a ren-delkezésére bocsájtott pénzösszeget kiosz-totta. Nem szorítkozott azonban csupán a társaskör álul 1878 évi szeptember hó lS-án rendezett tombola estély 450 frt. 30 kr. 2 drb. húsz frankos és 1 drb. cs. k. arany tiszta jövedelmének felosztá-sára, hanem ezenfelül feladatától áthatva, mindkét helyi közlönyben, egy a városház erkélyéről s a ferencziek templomának szó-székéről is kihirdetett, felhívást tett közzé, melyben a jelzett czélra a nagy közön-séget adakozásra kérte föl, sajnos azonban, hogy csekély eredményűvel, mennyiben nem eredményezett többet, mint 10 frt 40 kr. ebből 4 frtot Grünhut Fülöp ur adomá-nyozott 6 frt 40 krt. pedig Tisztelendő Szemányi Á. ur szt. ferenezrendi szer-zetes gyűjtött a Uives részéről. S igy a segély-zf bizottság rendelkezésére állott 460 frt 70 kr,2drb. húsz frankos és 1 drb, cs. k. arany.
Ezen összegnek egy részét, és pedig 239 frtot s az 1 drb cs. aranyat a bizott-ság következőleg rendelte felosztatni: Meg-Bzavazott Farkas Józsefné szfll. Tóber Évá-nak 10 frtot, Sebők Istvánné szftl. Ács
Jolinak 6 frtot, Kollarics Istvánné szül. Kosek Katalinnak 5 frtot, Lobovaikyné szül. Eisner Magdolnának 5 frtot, Babai Jánosnénak 7 forintot, Halb Józsefnének 6 frtot, Hell Borbálának 8 frtot, Németh Jánosnénak 8 forintot, Bakos Sándornénak 6 frtot, Sommer Józsefnének 5 frtot, Xenemán Józsefuének 5 irtot Veiszné Ci linek 6 frtot, Jerzsán Jánosnénak 10 frtot Steiner Hermáiménak 6 frtot, özv. Beck Sámuelnénak 7 frtot, Ángyán Jánosnénak 10 frtot, Németh Jánosáénak (Szt.-Miklós) 10 forintot, Novak Győrgynének 5 frtot, Farkas Józsefnénak 2 frtot, Burka János-nénak 2 frtot Berecz Károlynénak 4 frtot, Heisler Miksánénak 4 frtot, Matosek Já-nosnénak 2 frtot, Eirchenknopf Mátyás-nénak 4 frtot, Steiner Bemátnénak 2 trtot, Muraközy Lajosnénak 2 frt, Reiner Ala-jcenénak 4 frtot, Szundra Ferencznének
2 frtot, Molnár Elisabethnek 10 forintot,
Yamberger Ignácznénak 4 frtot. Singer
Sándornénak 2 frtot, Horváth Jáoosnének
4 frtot, Schmidt Kovács Józsefnénak 4
frtot, GrUnbaum Salamonnénak 2 frtot
PéK Mihálynénak 3 frtot, Kranur Lajos-
nénak 3 frtot, Horváth Jánosnénak 9 frtot,
özv. Schei Gergelynének 4 frtot, Sulek
Jánosnénak 4 frtot, Beneze Győrgynének
3 frtot, Stefal Győrgynének 3 frtot, Lipo-
vics Mártonnénak 3 frtot, Horváth Fe-
rencznének 3 trtot, Lakatos Józsefnénak
4 frtot, Herdine Andrásnénak 3 frtot,
Kállovics Győrgynének 2 frtot, Berke
Józsefnének 2 frtot, Herczegh Ferencz-
nének 2 frtot, Kristián Józsefnének 2
frtot, Kurucz Jánosnénak 3 frtot, Benne
Ferencznének 2 frtot, Farkas Józsefnének
2 frtot, Fülöp Janóménak ü frtot, Hor-
váth Téréinek 1 frtot., Ezen összegeket, 13 frt kivételével, mely özv. Tehei Ger-gelynének s Horváth Jánosnénak volt megszavazva, kik azonban a félvételre nem jelentkeztek, Babos László, Fischl Pál és Dr. Bentzik Ferenci bizottsági tagok a nevezettek közt kiosztották, az 1 drb. cs. k. aranyat pedig a bizottság megbízásából Dr. Bentzik Ferencz az t.) a nyugta sze-rint átadta az adományozó nyilvánított akaratához képest özv. Horvát Józsefnének. A fel nem vett 13 frt pedig Dr. Bentzik Ferencinél hagyatott arra az esetre, ha az illetők netán jelentkeznének. A hogy ez mind igy tőrtént arról Dr. Benézik Ee-rencz a bizottság megbízásából 1878 évi okt. 11-diki kelettel a Zalai Közlöny 1878 évi 84 számában a közönséget értesítette. A többi pénz pedig, mely már most ezen 239 frt és 1 drb. cs. k. arany levo-násával 1878 évi október hóban csak 215 frt 30 krt és 2 drb. 20 frankos aranyat tett, mivelhogy tisztelendő Sie-mányi ur a hivek részéről gyűjtött 6 frt 40 krt m»t no vpm Herbert adta it a rtíl-
zalai takarékpénztárban a sebesültek közt leendő kiosztásig kamatozás végett elbe-lyeztelett 8 onnan csak a bizottág f. évi apríl 29-iki határozata alapján május 1-én vétetett ki s ekkor már a tisztelendő Sze-mányi ur által gyűjtött 6 frt 40 krral s 7 frt 80 kamattal megszaporodva s a 2 drb. húsz frankos aranyat akkori árfolyam szerint számítva 18 frt 50 krba s hozzá adva még a föntebb említettük föl nem vett 13 frtot is, összesen 261 frtra rúgott. Ezen összeg a bizottság f. évi april 29-iki határozatához képest következőleg oszta-tott ki: Kelé György tehetséges fiatal író,
ki » hadjáratból egészen koldusán jatt vissza, egészsége helyre állítására kapott 100 frtot a B. a. nyugta szerint, Dr. Laky Kristóf, Vágner Károly és Dr. Bentzik Ferencz osztották ki f. évi május 4-én a bizottság megbízásából elesett Ma-talics József özvegye és három gyerme-kének 45 frtot, Sebesült Vajda Ferencz-nek 40 frtot, Nagy János sebesültnek 25 frtot, özv. Golobics Baláxsnénak, ki őt fentartó fiáról mindaddig semmi hírt nem vett 25 frtot. A fenmaradó 26 frtra néz-ve pedig azon intézkedés tétetett, hogy Vágner Károly bizottsági tag ur kinyo-mozván azon szegényeket, kik a mozgó-sítás által legsúlyosabban érintettek, — miután a bizottság helyből több sebesült-ről tudomással nem bír — ezek között osztassák ki, mely nyomozás végre meg-történvén a fennmaradó 26 frt Vajda Fe-reneznek a mozgósítás idején mindkét lábára inlyosan sebesültnek adatott ki.
S igy az egész összegyűlt pénzösszeg felosztatván a bizottság küldetését befe-jezettnek s magát feloszlottnak jelentvén
dó társaskör elé terjeszteni s egyúttal a közönséget értesíteni határozta.
Kelt Nagy-Kanizsán 1879. okt 19. Dr. LAKY KBISTÓF
a táraas kör segélyxo bilottaágiümk eUQke.
VÁGNER KÁROLY
btsotUáyi tag
F1SCHEL PÁL
bi«- tag.
BABOS LÁSZLÓ Dr. BENCzik FERENCZ
bia. titkár.

TÁRCZA.
Találkozunk....
(1879. »pr. 4.)
Találkozunk mi B>ég olykor-olykor; Öasse-öasxeboz a reg«xet. S ah I e* ildfa »ojtó pillanatkor Kimondhatlan u, mit érések.
T&lálkoxnDk. Stivem, saegéoy, remeg, Zavartan a vágyra nézek reád\'. Vajfa axelidcn égő caillag saemed Kuld-e felém egy reménysugár! ?
S te Dflm tadod, még eaak aem il aejted kiéri a pir halvány arczomon?. ■ ■ Hofy oly nagyon, oly forrón Méretlek, Saarelmeai, édaa-kedvea angyalon!
EPOLYVÖLGTI BÉLA.
Török közmondások.
Ford: Sinkáts Lajos.
Ha A népdalok a népek érzelmi scüája, melyet a uomoruaág ée a vigság haogol a sse-retet ataphaDgból; akkor a kötmoDdasok a né-pek értelmi scilája, melyet élciosel a tapaaztalat, guaysjal a taonl&ag hangol, mégpedig legtöbb-nyíre aa* életböloaeeég alap hangján. A valtocatoa de eroteljej hangokat maga a kötélét adja. Ai alaphang tiasta csengése, aa öeahangsatot il lengieteaebbé, a valódi hangsor aokaaaga a Ksála tartamit gazdaggá-, becteasé s a dalt asebbé terai.
Tehát a közmondások hiren tolmácsolják • különféle népek különböző szellemi erejét, gondolkozási módját, melyekMl biiváat lehet következtetni a népek erkölcsi életére is, csak teljesen ismerni és érteni kell aaokat. De nem
a nagyvárosi tarka közéletben kell a nép köz-mondiu.it keresni, a hol már a nép jellegzetes sajitaigai kiforgatva, itváltoztatra vannak; a hol a siokis árnyoldalai könnyen érvényre emel-kedhetnek s aa erkölcsük hamar meglazulnak, megváltozhatnak, mert az alkalom mosolygó kecsegtetese lépten-nyomon kínálkozik. Az innen merített kimondásokból vont kő vetkezte tések rendesen fényes eredményre vezetnek, hogy ha aa öastes nép felett lelkiismeretesen ítélni akarunk; mert ezen nem a nép valódi, teljes tulajdonai, azokat a nagy városi zajtól távol a kisebb varosokban, szerény kis falvak-ban kell keresnünk; a hol a nép 6si azokasait hiven, tias\'in megova, fentartva találjuk; a hol a közéletbe salak nem férkóihet oly könj-nyen mint a nagy városiba; a hol a nép gondol-kozása még a maga eredetisegében agy szólvin a maga pongyolatigiban nyilvinul; a hol a nép saját észjárásától követve itél mag* e* mások felett, tanácsol és oktat saját tapasztalata szerint. As innét merített közmondások teljes hii képét adják a nép gondolkosisi és okoskodisi módji-nak bár mily fokon álljon is a nép műveltsége.
Minden esetre ha a török nép közmondá-sait óhajtjuk kutatni és tanulmányozni, s azok-ból következtetést akarunk vonni a köznép gondolkozására vagyis értelmiségére és erkölcsi életére, akkor nem Stambul sem Várna, sem Smyrna vafry Törökömig mis nagy városainak közmondásait gyújtják össze csupán, hanem ft kisebb helységek és falvak közéletéit is.
De mielótt a török közmondásokat ismer-tetnok -neg, nem lesz érdektelen, ha Dr. C. Saa-deczkynek, a kis-ásziai utazónak igen benéz tapasztalatait, melyeket a tortkkoznép köz6tt tett és a közmondtsokkal egylllt ,Du AatUnd*
czimü folyóiratban igen érdekesen leírt, ha ezeket előre bocsitólag köaöljük, mert ezek nincsenek elferdítve, befeketitve, mint azt a roszakarat és ellenséges gyűlölet tenni szokta félrevezetés czéljából, hanem teljes valódiságában, hiven tüntetik eld s derék pogány nép romlatlan köz-életét és nemes szokiasit, melyek a legnagyobb mértékben nyerik ki rokonszenvünket és dicsé-retuntet. A becses közlemény következőleg hangzik :
á. midón elaó utazásom alkalmival meg-érkeztem, egy igen tisztességes görög igy szólt hozzam :
„Ön oly tartományokba fog menni a hol a benlakók (értve a törököket) még teljesen Ábrabimi emberek.\'
A mint kérdezősködtem, hogy miként érti S ezt; reá utalt a sajátságos kifejezéssel a a bennlakók igazlelkuletukre, becsületességükre és vendégszerető szokiaaikra.
„Minden emberrel, jegyzé még közbe, — semmiben sem ssükséges írásbeli szerződést kötni. A mit megígérnek azt irie OB pecsétnél-kai is megtartják, jobban mint itt (e beszélgetés Smyrniba történt) bárminemű írásbeli kötele-zettségre."
E férfi valóban tapasztalatból beszélt, mert e tapasztalat, melyet magam is tettem, sohasem jött ellenmoorlisba ; eot még a felsőbb hivatali körökben is oly férfiakra bukkantam, a régi gárdiból, kikről a benlakó keresztények, a kik épen ugy a tartomány belsejében is elő-nyösen kitűnnek mint tengerparti lakók, a leg-jobb bizonyítványt állíthatnak ki ról\'rk még pedig igazságoeigukról becsflleteeségökrol. Por-sae ezen tünemény a ritkább esetekhez — rari-nantes in (urgite vosto — öM szakilokhoz Ur
tojik, a kiket még az uj (nem az ifjabb) török civilisatió nöm hálózott be. A nép alsó OMtilyat összehasonlítva az arabokkal, kissé zordnak taliltam minthogy a testi alkotások il erőtel-jesebb, de sohasem udvariatlannak, még kevésbé nyere vagy gorombának,ée további ériankezésben oly magatartist, illemet vettem észre, melyet a mi földmivelőink, — denemcsak aföldmivelAk — alsó BajorhoDban, hanem más vidéken is a leg-nagyobb nyereséggel elaajitithatninak.
Aljasságot a beszédben vagy a magavise-letben vagy épen részegséget és illetlenséget, a mi a szégyenünket íelgerjesztené, Bohasem észleltem; igy igen ritkán hallottam esküdözni, vagy káromkodni, persze az elsőnél kivéve mindazt a mi a mohamedánokról meghonosodott de nem hamisan használt (mert az araboknil nem hiányzik a színlelt, hamis,) erős és mis eféle állításokat. A valódi ouinte isten-féléasel, és a kötelező vatliautsiggal mindenkor — a mennyire tapasztalatom terjedt — a leg-nagyobb nyiltasivuaeg és igusigtzeretet volt egybe kapósaivá.
Mindenkor önbizakodva és az izlam min-den büszkeségével tekintenek az ő benlakó keresztényeikra, és ők bennünket európaiakat, általában sokká 1 vallásoasabbaknak tartanak, mint a milyennek a benlakó keresztény egyé-nek; mivel akárhol oaaze jönnek, rajtunk vagy nilonk az istenfélésnek semminemű nemét nem veszik észre, és épen ezért dinzisz azaz hitetet-leneknek, vallástalanoknak neveznek; hanem a benlakók iránti lenézés a velökvaló érintke-zés által, valamint ezek utálata a mi istentelen, séguuk iránt, sohasem fajul a ezékóeégig. (Folyt, következik.)
TEBNNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
OKTÓBER 23-fa 1879.


I. A biitosit.ivk Állománya
KösgauUság.
Az osztrák-magyar üetbütototó társula-tok 1878. évi üzlet-eredménytirSI
s következőket olvassuk a .Neue Irei Presse"-b«n: .Ha az osztrák-mzgyar oletbulositótársu-latok 1878 évi mérlegeit at előzetes, évekről ■tolókkal összehasonlítjuk, kitűnik, hogy idő-közben ex intésetek helyzete lényegesen javait. Ai egyes intésetek uiíárdaláaa jelentékenyen haladt előre, mint többnyire ai eszközölt nagyobbmérvü leírások matatják; így pl. az elszámolandó szervezési költségek 1876. év vígéve] még 218,060 frtot téve, 1878. végével
\'. 44,500 frtra apadtak, továbbá ugyanezen, idő-
( azakbaa ,ai el nem számolt Sgynöki dijakból"
360,000 frt Íratott le, ugy hogy 1878. végével
l osnpán 443,000 írtmaradtmegelszámolatlsnul,
mely Sstseg 6 társulat terhére étik.
AB üsleti eredmények ai 1878. évben •okkal kedvesebbek róluk aa előzetes évekkel nemben, habar aajnálattal kell constatálnunk, misserint ai Üzlet növekvésének jelentéktelen-sége legjobban bizonyítja, hogy mennyire hiányaik a közönségnél meg mindig a helyei fölfogta, a> életbiitoaitáa szüksége iránt.
Liquidátiók nem fordultak elő, ellenben
számításba veendők meg egy táranlat eredmé-nyei, és ekként a lefolyt érben 20 táradat fog-lalko«o« Osztrák Magyarországon aa életbi\'to aitáaaal. Összeállításunk caak 19 társulatot fog-lal magában, amennyiben a .Tiaza" meg nem tett közzé mérleget; némely mérleg nem elég kimeríti, noha e téren il megelőző évekkel nemben jelentékeny haladat mutatkozik. Azon-ban nagyon hiányosak azon adatok, melyek a valóssinü halálozáaok arányát a tényleg bekö-vetkezett halálesetekhez képest megállapítják, holott eiek az életbiztosításnál a legfontosabb tényezők egyikét kispezik, amennyiben tartós tulhalálozás a riaicok rósz kiválasztását jelenti.
A különböző tételek egybefoglalása szintes nehezíti az eredmények pou.x előadása\', mi ismét arra kényszeritett bennünket hogy némely tételt megköselitoleg ieloesazunk és ezt as illető helyen csillag álul megjelöljük.
Az előbbi évek beosztása változatlanul fentarutott, miután valamennyi a társulási biz-tosításra (associatio) vonatkozó adat elkülönített amnnyiben est az egyes merlegek részletessége lehetővé tette; a többi anyag négy táblázatn van beosztva: 1. a biztosítási mozgalom. II. Bevételek és kiadások. III. A vagyon elhelye-1 zése. IV. A társulat Urtozásai.



A társulat neve
igazgatóság s.ékh.lje
• z*
1878 január 1-én biitositva rolt
egyén | haláleietre íletwrtre •*
L\'j bixtotitáaok köttettek
««■•
Ai ev veiével Mstasitva volt
egyén halálesetre
tokebiito
Utasoknál
Kölcsönös biztosítás érrsajbeii álott >■
Viuibit-toaitáiok


|46,4>9 941 16.946,527
8.000,000* 18.671,044 30.442.373
9.Í.77.S41 20.511,410 25.374.536
12.073,912
3.134,610
620,362*
5.031,811
7.825,478
2.337,290
8 269.il X)
S.285,182
443,560
963,851
319,623
2.169,738
107,976
138.800
27,200
267.428
1018.486
237,011 74.107 19,790 60,031 41,880
5784
6403 56 109 24,2>7
7973
26,422
764
1876
se.242 Í2.683 16.486 18,814 16,445 12.161 15,477 3il,465 1,121 5(96 8604 3646 5903 8029* 2621 1917 100O0 ■2700* 509
7.188,949
10.746,767
8.178,17S
4.211,325
2 631,500
1.644,070
1.183,814
3.950,681
5234.004
355,15Q
37773
1040
24,800
7S3J
l,OU8|223.77s,739| 18 010,508 | 585.S35
2806
1838 1O0O*1 1806 | 1678 2700
1600*;
3265 1832 !
538 í
784
64", 1180 |
100*|
668 I
17J ! 3985
600»i
738
685Ü,90« 2.962,875 1 5(l0,00li 4013,932 4.262,600 1.968,097 3 895,642 S.160.297 1.683.506 811,421 1.328,547 941,907 \'635,820 150,000 473 385 191.370 1 180,642 l.«O»749 502,950
38,962 !*5 755,753 ;il.I65,610 290,311
1834 1833 18*2 1856 1869 1860 1863 1865 1867 1863 1868 1869 1869 1868 1869 1870 1870 1374 1877
Trieist
Bécs
Trieszt
Generáli Janiw
19 790 87,610 69.794 22,275 54,417 53,875 49,65! 39,978 51360 25,804 10,340
620.36\'*
4.781.09a
6.687,538
2.165,435
7 838,628
4 073.383
413,22 i
986 07S
886,635
2 012.861
88,430 j
1H8.9O9
18,600
307,690
718,063
16,485 19,795 18U
8 080,000* 18.866.886 24.968,119
».565,58S 20 079.8S« S4.H0.704
6 935,404
7576,807 10.462.60S
3 307,490
4 345,989
2.631.5OÍ*
1612,805
1.171,949
3.821323 I
4.570,0í8 \'
iaieaáa)
8740 850
Sinnilae Adriatiea ....
,
31,357
15,338
29,080
12,998
6540
8578
3574
5572
8020*
2428
1888
7530
2500-
Halár
ántria
Budapest Béea
Ebi magyar
5452 20
HiraUlnekok Ifriase . ■ .
Patria r>»i?
Fhímx*) . . ! \'. 5. ."*. Dona< ....;\'. ..-V-
Budapest Prága
Kagy-S&#187;eben Raicbenberg
Bécs
Krakó
Bícs
FMi. . . ,, . .,. ......
alavia . . ; *. . \'- ^ . Prana*) . i .\' . !. . -i
500
Transsylvania
640 34,800 15,6(2
&#8226; v
Coneordia
Honi i
Krakii . . , , . ;&#8222; . . Sat.-OjorgT [. . .\'. . \'. &#8226;
27,824 37.107,625 | 37,33<
549,133 218,88,064 I &#171;4 741,815 | 897.103
t) KSrWbelal &#8226;) 1876] évi adatok alapján. 1 Ao 1876/78. még átl9ga. &#171;) MsgkSjelitMeg, amelovibeo mérleget nem kapbattunk
1.022,490
í.uoo.oou*
815,417
6.313,273 45,871 1 682.191 29,236 189
1.000,000*
290,614
861,648 1.425,681
1.000.000
346,1 M - 110,079
&#8226;77.164
117,6&#171;0
- 12,119
34,365
10,494 88,999 961,399 305,150
340691 4 938 405 2639,500*
109,491
200,000\' l.OOft.000*
107,187
ti.6M.736
1.785.086
1.081 ,tbb
500,000
3 184,139
3.881.380
25O.OOU*
.259,017
755.635
485,599
661.676
1.037,213
410.040
250,000"
60,000*
ICIOOOO*
222,649
700,000*
S0.0O0*
Í7 153,99(1


Az 1878. év kezdetén az oszrák-magyar I 65\'3 százaléka a január 1-én biztosítva volt
KCvekvii CB&kkenés Nettó forintokban furintokban TagJ &#8212; 24086 301 3 tárt 4 185.922 19.901279 11.600.911 7 , 9 073 264 3547.648 11.441.796 7 &#8222; 11.8*0.776 78 980 7JJ4S.077 8 &#8222; 8 162 478 918,401
Bevételek és kiad&sok
I év kezdetén és végén össsehuonlitjuk, belátjuk i H!I! ?!
Tolt 251, 008 egyén 271.784,247 frt \' hogy mily jelentékény ősségekkel volUk" az 1031 százalék és 585,838 frt = I egyes társulatok részesítve; mindenesetre nem
II.
intézeteknél (társulási bistositásokoo kivüH érvényben állott 249,133 kötvény 263.265,2711 furlnl biitoaitolt tfkével és 897,193 forint jára-dékkal.
Ujonnaa biztositutott 27,824 egyén 37.207,616 fit tökével = 141 százalék és 37,330 frt jára-dék = 4-2 százalék; a biztosított esetek bekö-vetkeztével esedékessé válott 5202 biztotitás 5.135,851 írttal = 1-9 szásalék (4.329,086 frt 843.059 frt járadék "= 38 2" saáaalék; WkkV-nas önkénytes kilépés által: 20,747 kötvény 23 812,807 írtul &#8212; 9 százalék és 5536 frt jára-dék = 0-6 százalék; az év végével tehát biz-
tiké és járadéknak. Viaszbisstoeitáaok fennál-lottak az év végével 47.084,736 trt össsegben Més társulatoknál visszbutositva volt 17.154,990 frt &#8212; 6-3 százaléka a tókebiztositásoknak.
Növekvést a tikebistositásoknál lő tarsut lat ért el 8.281,166 frt összeggel mig 2 társul.-122. 198 frtnyi csökkenést mutatott föl; 2 intéxetrol hiányzanak az adatok. Ellenben a járadékbiztosítások nagy mérvben csökkentek
-&#8212; :.lrwL&#171;.&#8222; UM^ITM P#&#187;tívVi irráf el-hunyta folytán, ki az osztrák intézetektől körül-belül 300,000 frt évi járadékon húzott. Ha az egyes intésetek biztosított járadék összegeit ax
állott ily nagy mérvű risico saját számlára való átvállalása semmi arányban a szokásos ütlet gyakorlattal, mely szerint már 10,000 frtnyi haláleset biitositásnál a visszfödölés más társu-latoknál eszközöltetik.
A biztositott egyének száma 1875-eU_ 0 7 százalékkal emelkedett
1873 22 tán
1876 14 1876 10
Hogy ezen eredmények as eloietee évek-hez képest sokkal kedvezőbbek, mutatja a kSvetkeao összeállítás, melynek 1873&#8212; 187G évról ssdló számaiban már as elleabistüaitás is bt

1877 11 &#8222; 4.311558 5 &#8222; 3.640.893 770 665
1878 16 &#8222; 8.281.1(16 2 ., 122198 8158 968
A növekvés 1878. évben tehát majdnem bárotmzor annyit tesz, mint az előzetes négy év eredményei és emellett visszbistositánba adott összegek caupán 479,000 forintul emelkedtek. A bevételek és kiadások, aiassociatiokra vonatkozókat bele nem értve, (némely intézet-nél ez utóbbiakat nem lehetett elkülöníteni) j követkeaoképen lettek felosztva: A díjbevétel \' 10.156,545 frt tett és 402,486 trtul emelkedett az elózote. evhoí képeat, voluképen 722,489 í.iUil, &#187;o.ouo7ib=n 1-177-keil 220,000 frtnyi tőkejárabék betétei eszközöltetett.
A kamatuk 2.666,955 írtra rugtak= 4\'98 ssázaléka a kamatosiUndo alapoknak, a kamatláb tehát 0.09 százalékkal kedvezőbb, mint az 1876 &#8212; 1877. években.


Kifizetések
Vesatesé* gek é> leírások
Nyeri-menj
viaacavá-
sarláaok-irt
kalálei*-l&#171;kírt
kokért
Italokért
973 082 |323,143 217,035 321,070 I 18,880 | 38,207 18S.542 ! 10,000*! 10,000* 370,6&#187;* Í126,716 -&#8212; 5/.00 34^40
3 107,92a
907,102
482,21
1.104,423
4.724,149
496,114
1.471,043
1.045 354
408,051
372,026
462,830
869,874
146,657
99,928
63,442
2-7
123
4-8
6-8
122
37
321
0r7
11
3-3
222
58
3-8
13 7
7 &#8212;
102
0-7
16 S
63.488 48,120 18,344 44,755
4,367 34,487*\' 21,278 37,556 16,755
9,216
G8r,.57 229,405
103,419
8,827
4 6SO
13.448
128,260"
49,527",
370.912
155,645
28,611 10.000
7,133 31,740
6,443
351,298 113.3J2
94,191 2U.I71
63,463
81,826
24.619
26,212 5.926
64,509
38,093 1,100 .191,328 | 767,1
21,31!
7,729
1,071
1,613
32,244
3&#187;,038")
457
2,980
650
24,000* 9,000*
5,000
301^99 368,578 11,740
| 12 823.604
A társulat neve
Generáli . . .
Jaaoa
Atienda^l . . . . RiQniooe") . . .
Ankor
Autria
Siti safjH &#9632; . - &#9632; &#9632; at7>ele
Dooao. . . .
Pesti . . .
iavia . . .
Praha . . .
Tranaavlvania
Coneordia
Honi . . .
Krakoi . .
8*1. QrOrgy .
Bevételek
BittotitAsi
díjbevétel
Kaiaa\'ok éa különfélék
605,244 237,342 67,928 227,856 502,774 73,612\') 409,363 136,000 54,900 42,073 &#187;&#171;,866 66,1(2 21,042 30,408 6,5&#187;6>) 4JI28 tl,&#163;9&#187; 85,578 278
S.6OÍ,6B5 669,760 414, 95 87&#171;,567 1.219,375 432,502 1061,680 910,354 J63.151 329,958 366,9(6 214,212 167,615
<9,6!0
57.877
36,000* 240,000* 688,020
12,018 10.156,6481 S.6
Kiadások
Tiasbia- Költségek
loiitoU ia
dijak I prOTtaiék
532,883 38 146 50,000*
16,498
52,116 i 371,39 J 34,089 I 123,473 14.00O*1 ino.OOU*
71,017 1111,733 j 139 550 67.361 !iS9.26O \' 2?9\'&#171;5&#171;
8,463
129,098 168 689 148,340 109 884 52.710 57,850 63,206 60,135 22,395 19.611 13,436 125,877 40.844 8453
63,256 10,826 17,323 30,055 26,169 7,492 3,360 2,319 2,442 10,121\' 8,606-
7,280 43,116 25,123 17,249 27,189 34,8*0 14.100 11,079
9,005
1,930
3,673
8,116 2d,470 951
ataradvanj
83,597\') 111,712 22,833 75,430") 211.244")
18,178 474.41-i 7,064 4,521 12,4x2 102,930 15,588 7,144 13,737 4,467\') 4,176 S.0624) 43,829. &#8212;3,6*7
1.211,908
tartalék .QOTekTés
; dijbe?*\'
(t&#171;lsaáxa.
likkéut
202 3ii-6
21 J 16-6 16-6
10K) 127 47-7
271 344
21-8 13 5 251
27-0 367
55t,58l 205,027
89,842 145.837 190,712
42,279 129,727 4:13,847 - 20 503\')
89,253 -41.367*)
73,644 -2,767*,
15,163 7,822 9,063
39,680")
62,909
4.416
19-9
7021,187
3,107.929
907,102
482,217
1.104,423
1.722,149
496,114
1471,043
1.045,854
408,051
S72.O16
462,030
269,3 <4
188,657
99,928
63,442
40,988
301,599
268 698
11,740
.2.823,504

lU gek
Kifizetés esedík butositá kért
48-7 41-7 49-6 50-7 42 9 56-8 38\'8 34-8 387 328 61-9 SS-2 484 28-5 413 15 9 27.7 178 91
12 &#8212;
13 6
&#8226;a-
126
16-2
26 &#8212;
10-8
14.2
86-9
14-2
lí-5
198
26 6
823
309
328
41-6
16 2
603
43.3 1 Í5 6 | 9-5
1 Beleértve a bittoaltottak nyeremény rétaletít 78,612 frtul. \') A biitoaitottak lyereménr-re.&#171;lctét 69,101 frtul beleértve \') EbbSl 3829 frt a re.iletjegr.k tnlajaonoaait illeti &#8226;) 2200 frt kauat a rinlet jefj talajdoDOSai aaámira; nvere.énj tincsen a nagyobb mim leiráíok k6&#171;tk.&#171;tébeii. \') A. 1876-ik éri adatok sa.rint. &#8226;) Ai 1876|78. mérleg é&#171;i áüag a.erint >) A háaiado é. tir.al.ti réul.t levonáaa atán &#8226;) A. do>etes évekből ssan&#187;a.ó valamennyi .1 nem aaámolt proviaio leíratott. &#8226;) Ctókk.oi. a Potokci fele járadék lejárau folrtán. &#9632;&#8226;) A UrtaUk-oOkkená. tuUjdooképen 1&#171; 480 frtot In &#8222;ivei a viisabtatoaitáii tartalék 4255 írttal &#171;nelk.d.U 4t ma. alapok 13,776 frrtal dotáltattak. ") A ndfekvi, a Urániáéi -egyént illeti, . tartalék-cs5kke.&#171;í. p.dif a Potocki-féle járadákbil ... rmaiik &#9632;&#9632;) Ebből 20 566 frt a biztoaitott fejeket illeti

&#8222;A visszavásárlások\' és &#8222;viazsbiztositások* ! tartalékuyereményt e ciélra fordították.
ozimtt. tételek, majdnem ugyanaion százalékot vették igénybe, mint az ekizetes évekbev; a .költségek- ciimü tétel elleobsn bővebb ma-gyarázatot igényel.
E kiadistétel szásalék szerinti emelke-
majdnem valamennyi társulatnál kedvezőtlen | déae a múlt évvel szemben onnan ered, mivel vala és néha jóval felülmalu a számtansterü- . egyrészt körülbelól hat milliónál tSbb uj biz. leg várható haláleseteket A mi különöse, u \' totitái köttetett, más réWől pedig (egy tárau-
Kiadatott: esedékes biztosításokért 5 millió 507,406 frt ^ 43.3 százaléka a dijbevé teleknek; visuavátirlásokért 1.028,973 frt = 8.01 százaléka a dijbevétetaek; vjaszbiztositá-sokért 571,273 frt =. 4.4 sziaaleka at 6es.be-vételnek, 5.6 százaléka a díjbevételeknek; költségekért 2.004,669 frt = 15.6 százaléka az OHsbevételeknek, 19 7 sxáztléfcz a dijbevéte leknek; leírásokért 428,103 frt = 3.3 saáza-léka az ossbevételeknek, 4.2 százaléka a dijbe vételeknek.
Ai összes társulatok, kivéve a Sat-Oyörgy társulatot, 2.215.540 fit tiszta nyereményt értek el &#8212; 9.4 százaléka az úasbevéteieknek 12aaázaléka a díjbevételeknek.
A díjtartalék nSvekésrese 2.021,187 frtot tett s 15.8 százaléka az osszbe rételeknek, 19.9 százaléka a díjbevételeknek.
Az egyes kiadási tételeket következóké-pe&#171; tüntetjük fal az előzetes évekhez képest:
as oaszbevételek a díjbevételek
asáaaléka nerínt ssáaalAka aserínt
1876. 1877. 1878. 1876. 1877. 1878.
Kifiaetések 406 41 8 43.3 40.4. 514 54.7
VisasaTisirlások S.8 8.3 8.1 123 10.7 10.7
Vianbiztoaitáaok 4.&#8212; 4.4 4 4 5.&#8212; 6 6 4.6
KSItaégek 16 6 16,1 15.6 M3 19.3 19 7
L*ieáu>k 6.&#8212; 14 3.3 6.: 1.7 4.3
Ti.aU nyereménj 3.8 7.9 9.5 4.1 10. 12.&#8212;
Tartalik DŐTOkTéi 21&#8212; 2l 1 16.8 26&#8212; 27- 19 9
Ha e számokat összehasonlítjuk, ugy ax 1878 év némely tételben kedvezőtlenebb ered-ményt muUt fel ugyan, ex azonban csak lát-ssólsgos, amennyiben emellett azon mérvadó tényezőket is tekintetbe kell venni, melyek például a kfiltaégek emelkedését vagy a cseké-lyebb lartaléknövekvést idézték elí.
ElaJ sorban a kifizetések vettek nagyobb
százalékot igénybe a lefolyt évben ; a halálozás
jd li álál kdl
utolsó években majdnem mindig egyforma volt .járadék* tételt illeti, a legközelebbi zárszám-adásokkal csekélyebb összege\' fognak kimuutni, mivel gróf Potocki halála által körülbelül 300,001.\' forint járadék lejárt.
|K járadékos halála némely intézetnek lehetővé tette, hogy daczára a nagyobb halálo-zásnak jelentékeny leírásokat eszkSzöljSn és még nyereményt is mutasson földmivel az em
laton kívül) valamennyi intézet ügynöki költ sági számlában tökéletesen el zmámolva vannak, mig múlt évben a provisiók fejében kiadott je-lentékeny összegek a vagyonkimuutásba mint elö>e kifizetett provisiók lettek könyvelve, mi-áltat az elszámolt költségek terméesetszoruleg csekélyebb százalékot mutattak ki.
Mint a bevezetésben már felemlítettük, a
&#163; helyütt ismételve nyilvánított abbeli óhajunknak kívánnánk kifejezést adni, bogy a provízió előírása az osztrák intézetek mérlegei-ben nem sokára tökéletesen megszüntessék, kivált oly intézeteknél, melyek nyereményt mutatnak ki. Minden intézet érdekeitjei bele-egyezéseket fogják adni arra nézve, bogy a nyeremény ae osstassék szét, hanem inkább &#8226;&#8226;
TIZENKYOLCZADIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
OKTOBEB 23-áa 1879.

átvitelek törlesztésére forditassék, hegy ezáltal <az intézet szilárd ulása hamarabb elérheti lepvén. Be kell ismernünk, bőgj eien átvitelek nem tekinthetik kizárólagosan oiitrik viv-mánvnak, amennyiben esek külföldi, neveze-tesen aDgol ez német társulatoknál még nagyobb mérvben alkalmaztatnak. Mig oestrák társula-tok a még elszámolandó províziók ossssegét nyíltan a mérlegben felemlítik, és est aránylag rüvid időtartam alatt elszámolni kötelesek, eddig az emiitett külföldi in létetek melyek a \' provisiókat teljesen be nem számítják, a mathe matikai reiidszer elferditésével palástolják ezen átvitelek és törlesztéseket a> egész bistositási idótartamra kiterjesztik. Több ily módon járó intézetnél a biztosítottak tarulékszámlája ter. heheiik ezen ügynöki provisiókkal ahelyett, bogy erre a biztosítási díj költségpétléka for-dítatnék.
A tartalék megrövidítése provisiók által gyakran többre megy, mint az elaö évben fél-reteendó tartalék, miáltal az ugynevesett nem leges tartalék keletkezik. Ily módon azon ban a jövő nagy mérvben terheltetik a j&#171;len rovására, mi annál kevésbé helyeselhető, mivel a maDipulatiók csak oly czélból történnek, liogy a többieket lehessen kimatatni és szétosz-
\' A tiszta jövedelem körül-belül 230,000 írttal emelkedett az elAzetea évvel szemben s a biztosítottak ai egész összeg 25 százalékában részesültek ; a díjtartalék növekvése azonban csak 2.020.187 frtot tett, mint már említettük a csökken*, járadéktartalék következtében.
Helyi hírek.
&#8212; Hymen Szeidl Ágost városi titztvi-
trM ur jegyet váltott a szép és maveltlelku
liarátb Anna kisasszony nyal Áldás kisérje a
kötendú szent frigyet!
&#8212; A* általános zalamegyei tanítótes-
tületnek Sümcgh járás köre f. évi november
12 én dilelött 10 érakor Süm?ghen az elemi
fitasoda helyiségben őszi közgyűlést tart, melyre
a t. tagok és tanügy barátok tisztelettel meg-
hivatnak. Tárgy: 1. Elnöki elótnfjeettés, 2.
péuzUrouk jelentése. 3. .Néhány Ssunte ssó a
járáskor összes tagjaihoz* kösli: Vellner Alajos
Káptalanfáról. 4. Nagy József csehi tanító, a
történelemből gyakorlati elAadist tart, &#8212; a
oéptaooda többi osztály növendékeit pedig
elfoglalhatja. &#8212; 5. Eszmecsere tárgya : Miként
ur&#187;-usolja a tanító a tanodában előfordulni BZokott
lopást? Sümegit oktob. 16. 1879. Bánfi Alajos
járás köri ulnSk.
&#8212; FelMván Egy szerencsétlen sorefil-
duzölt ember, ki élte legnagyobb részét a tudo-
mányok müvelésére ssentelte s ki as irodalom
;eréa a hazajolétének érdekében is működött,
de kit a sors mostohaaága miodenétól megfotzt-
v in, jelenleg a legszükségesebb ruházatott is
nélkülözni kénytelen, azon tiszteletteljes kére-
lemmel fordul a t. közönséghez, kegyeskednék
útet viselt té\'i ruhával megajándékozni és ez
által ínségén enyhíteni. A kegyes adományok
u .Zalii Közlöny &#8222; szerkeez\'óségiirodájába küj-
dendík
&#8212; Sajtóhiba. Küvetketó sorokat vet-tünk: 1879 évi okt. 16-án 38 f. a kibocsájtott l\'.pjáoalt himnus ^!) rovatában Horácsek Ist-ván lierdosnek sat. jegyváltása tétetett, közzé, erre vonatkozólag követelem [\\) hogy alapesen hirdetményre i\'t) vonatkozó része kiigazittaasék, miután én alulírott nem fóerdós banem a novai püspöki uradalmak foerdéaze vagyok, tisztelet-
tel Horácsek István urod. föerdész. (Jövőre kérj%k. tiszteit munkatársainkat, hogy as ilj követelők himuui hirdetéseit Be közöljék velUnk. Szerk.
&#8212; A marhavém Pettaubas is kiütvén
Vasmegye slispáni hivatala egész Suyerország
zselén ssoros batársárt vont. Zaiamegye tudva
levúleg szinte erős határzárt alkalmazott Dekle-
csiotól Légridig
&#8212; Kocacth Mark eddigi turniosai
plébános nyugdíjazása folytán üresedésbe jött
torniosai plébánia javadalom ösv. báró Sina
Simunné által Ssalay István ottani adminístra-
tornak adoiránjoztatott és arra í bó 2 án püs-
pök nr 6 méltósága által egyházilag felavattatotU
Segédlelkéssnek pedig Biricz Ferend helyezte-
tett át IndecsroL
&#8212; A .Pápai Lapok\' b%a olvassuk:
A pápai m. kir. sdóbivataltól Harmoe Zoltán
ellenőr péustársokká lett előléptetése folytán
Alsó Lendvára helyeztetvén át a napokban
városunkból távozik, Hannos Zoltán már kora
ifjúságában ismert névvel birt as irodalom
terén, mint ilyen kiváló buzgalmat fejtett ki
városunkban egy helyi Lap megalapítása körül
így jött létre 6 év előtt a &#8222;PápaiLapok\', mely-
nek as idő óta folyton tevékeny és kedvelt
munkstársa. &#8212; Kevés mozgalom volt közéle-
tünk terén, melyben bár szerénye* &#8212; gyakran
névtelenül &#8212; részt nem vett volna, több huma-
nisztikus és közművelődési intésményünk az ó
kezdeményezésének köszöni tételét. Különösen
az .Ismeretterj-sttó* és .Krajczár* egyletek
agy s .Népkönyvtár* alapítása nevével egybe-
forrva van. Adjon Isten több ily lelkes férfiút [
városunknak, kinek most &#8212; reméljük csak
rövid időre, és mégis fájdalommal &#8212; Isten hoz-
zád\'at mondunk* &#8212; Harmos utódául Jády
Gyula volt letenyei adóhavatali ellenőr helyes-
tetett át.
&#8212; A pacsai postamesteri állásra pálj 4-
zat. nyittatott, kérvények 3 hét alatt a soproni
kir. postaigazgatósághoz nyújtandó be.
&#8212; Olvassuk a soproni kereskedelmi és
iparkamara ssept. 1 jén tartott ülés jegycőköoy- \'
vében: 123&#8212;1680. Levelező t&#187;g, Lenek Öd6n
ur, alsó lendvai lakos, a kamara figyelmét: a)
az utak rósz állapotára és b) Tyrolban a gabo-
nabevitel alkalmával fizetendő illetékre irányoz
va, kéri: ad. a.) miszerint Zalamegye számára
42,000 ftnyi kölcsön kieszközöltessék, illetőleg
ennek s magas kormány általi megadása pár-
toltassék; ad. b.) a gabonakereskedést károsító
és semmivel sem igasolt beviteli illeték meg-
szüntetése iránt s kellő lépések megtétessenek.
Ehhes elnök nr jelenti, hogy ss első pontot
illetőleg azonnal a magas miniszterínmho* elő-
terjesztést tett és a kifejezett kívánalom telje
aitését melegen pártolt*, ttfj szinte a második J
pontot illetőleg is, miután as innsbrucki kama-
rától felvilágosítást kért volna, illetékes helyen
előterjesitést tett, asssban eddig egyik figybea
sem érkezett le válasz, A kamara, elnöke eljá-
rását helyeselvén, as eszköslöttet tudomáüul
veszi.
&#8212; A lótenyésztés ügyében a föld mi
velés , ipar- és kereskedelemügyi minisztérium
a megyei lótenyész bizottságok elnökeihez
körrendeletet intézett, a melyben tudatja, hogy
az állami méneknek egész évre való kikölcsön-
zését, minthogy* ez w. állam, de a tenyésztő
gazdák érdekében is az utóbbi három ^v tspass-
talaui nyomán czélszerüüennek bizonyult jö-
vőre nézve megszüntetni rendelte s ez irány-
ban a méntalep parancsookaágokat utasította.
Ezentúl csakis a négy havi iödösietési időre be-
relhetők ki az állami mének. A lótenyésztés ér-dekein való tekintetből a mének hasmálatáért fizetendő bérösszegek s lehető legcsekélyebbre &#8226;lábaltak. Egy mén után az egész födöztetési időn, u [Halmosni és ssálizás költségei* ffiloli 100&#8212;150&#8212;200-250&#8212;300frt.Etetendő a mén isji minőségéhez képest. 300 frton felüli bér csak egyes nsgyérlékü angol telivérik után ssa batott meg. Az állami mének kibérlése iránt v&#187;Jó jelentkezések november 15 ig fogadtatnak el, azon tul nem vehetők figyelembe. A neveseit minisztérium a lótenyéss btsottságuk elnökeit utasította, hogy az itt elmondott intézkedéseiről a lótenyésatú gazdaközönséget minél tágabb körben értesítse.
&#8212; Stvid Mrek. Kossuth Lajos atyjá-nak airköve Dabason f. hó 26 án leplestetik le, Kossuth egyik fia az ünnepélyre hass jó. &#8212; Liszt Ferenciét e hó 12 én szentelték lel álha-tói L kanonokká. &#8212; Spanyol Honduráaban egy vonat légbe röpült, puskaport szállított. &#8212; Manchesterben festi nők egyletet alapítottak.
&#8212; Kozma főügyész neje meghalt. &#8212; Tokajban
nagy tüz volt, leégett 2 templom és egy paplak
is. &#8212; Gr. Zichy György nagylányt birtokán
maghalt. &#8212; Győr vízvezetéket kap. &#8212; Bpesten
.Magyar francaia* biztosító társaság alakult 2
miliónal több alaptőkével. &#8212;Szombathely város
képviselősége eltogadta az orvosok és természet-
vizsgálók XXI-dik nagygyűlésének ott tartását
s 2000 frtot azavazolt meg. &#8212; Don Carloat 30
ezer frt erejéig meglopták. &#8212; A törökök fel
veszik a keresztényeket is a hadseregbe. &#8212;
Budapesten 195 adóvégrehajtó működik. &#8212;
Hadügyi költségeink leszállitatnak. Ideje! &#8212;
Sassulics Vjera 600.000 rubelt örökölt. &#8212; A
király kőszáli sast lőtt Gödöllő mellett, elsőt
életében. &#8212; Temesvárott egy 107 éves asszony
halt meg. &#8212; A phylloxera Kerkapoly budai
szőllejében mutatkosik. &#8212; A pápát szerencsésen
operálták. &#8212; Blsháné 900 frt. adót fizet &#8212;
Egy magyar hajó az atlanti óceánon elsülyedt.
- A királyi udvartartás évenkint 4.650.000
frtba kerül. &#8212; Január lén uj bélyegjegyek
jönnek forgalomba. &#8212; Carey hires nemzetgaz-
dáss meghalt. &#8212; Bla háné volt férje Soldos
Kencznél mülovsros lett. &#8212; A madridi árvízben
500 ember veszté életét. - Tóth Vilmos a közös
számvevőség elnöke lón*
KI nyert?
Budapest okt. 1* án: 54, 31, 24, 33, 13,
Lincz . . 47, 30, 1, 38, 66,
Triest . , 6, 8,48, 17, 89,
Irodaion
(&#163; rovat alau megemlített munkák Nagy-Ka-szásai Waj41U Mzaef kasTvkereakriése által meg-rendelhetők.)
&#8212; A mttátadok\' októberi füzete megje-
lent. Tartalma: A magyar történelmi társulat
f. évi augusztusi vidékikirándulását Maros-Tor
da megyébe B Maros-Vásárhely és Segesvár
városaiba, E nagy és aemea intentióju társulat-
nak tapasztalatokban éf eredményekben gazdag
kirándulása 164 lapon van leírva. Szerkeszté
Szilágyi Sándor tilkár.
&#8212; Salamon FtrincitBl &#8222;Budapest törté
nete" három részben jelenik meg I. Bpest az
ókorban II. koaépkorban és III. a* újkorban.
Ára egy-egy résznek 4 frt.
&#8212; A .képet aalddi lapok\' második év-
folyamának tarulomdus első füzetet vettük.
Csinos képeket s .Nővilág\' czinii divat mellék-
letet ad. Megjelenik hetenkint 3 szór most előfi-
zetni is lehet negyedévre 1 frt 50 kr. félévre frt. egéss évre 6 frtul. Különben 8 ssám egy füzetet képez s szinte kapható 30 ki-ért. Ugyan-csak Mehner Vilmot kiadásában megjelenő .A főid és népei" csimö* igen szép és tanulmányos folyóirat 9. 10 és 11-dik füzete is bek&ídetétt hozzánk. Ára 30-30 kr.
&#8212; SomogyiEdóáltal szerkesztett &#8222;Magyar
Lexikon" 38. 39 fület megjelelt; Bttekeburg
szóig terjed. Melléklete: Magyar szabadsifkarcz
térképe; Természetűn I. Rovarok. II. Phyllo-
xera. Ara 80 &#8212;30 kr.
&#8212; A &#8222;Stéged. Híradó- Szeged város tér-
képét adta meUéklstttl, kitűnően sikerült: a
derék kiadó elismerést érdemel. Ára 1 frt
Sierkesatől Qzenet
3677. B. Qjarmatb. IoléikodtOnk a kiadó
hivatalnál.
3678. B. E. , Halottak napján" küiSIjok alkal-
milag, áfánkra u&#171;zre: eaak íróval LelwL
3679. B. E. 8 &#8222;lalamefjíi halraevek&#9632;\' tM
&#8226;jaráaatát koasoiieHal Toeodjok.
3680. B. A. A jkUnyvel veuík. Kós&ljUk.
8681. L Ciabrendek. A tárcsa iS. Másik
ftgyre W. ur maga felel.
3682. E. Zala-&#163;ggra>eg. Atiltik s kiadó Divatainak.
J583. O. P. Jó?
3684. &#8222;Kincsen erőm" Tapasztaljuk.
3685.&#8222;Borsuk enjekiber". E\'oépelt ore. bméd.
3686. F. P Roii versek.
3687. ,.AlkoDVOdik," talán a hajnalodik jobb
lenae.
3688. , Bo\'niába!" Ciak tenék menni, mi
nem kelünk belőle
3609 K. L. Vesipcem. Nincs
I ti üt I menetrend.
A budt-pesti idömnUtó ón gierint,
Inául Kauissáról
Vonat hova :
&#9632;sani Ura Psre. Ml
W)6 Easik, Mobin,DomboTiri Kiamsba 4 48 ragr&#171;l
215 . . . , i 80 dilit.
312 Beda-PaMro 4 6Í ra&#171;r>
SOI . .. J 6 iilsL
XX 11 30 .&#171;..
ilSBi&#171;sbs(SsombaUulT, B&#187;cs-Ujb&#171;li l&#171;l*)5 8 re<(,l
801 . 11 48 satve
315 Sopronba 3 38 délut
Z03 Triostba *&#8226; Prácerhofoa ksreszUll
Grici í< Bécibc 4 68 reggel
301 Triestbt é> l\'rilcrhofon kerssstul
Oráo 4< Bícb. 2 47 dehii
Érkezik Kanizsára
honntt &#9632;
216 Ess4k, Uoháca, Domiiovir B Fiaméból 1 41 délut
906 . \' t \' \' -&#171;*U Usstve
803 K\'ida-PeitrSI . .... 43U&#187;g;l
201 .... . . a 5 delut.
211 \' &#9632; . 9 44 citte
3M Hecflbftl (SvomUath. tfóvs tIjli^É^|l>\'l61 10 27 estvn
; 302 &#8222; &#9632; . , 4 f) regjei
1 163 Sopronjból . - II 53 4<üel
1 211 KérsbSI Orá&#9632;&#9632;%, Harhar;, Praicorhof
f.lEI . . - ( 1! S*gg&#187;l
21HTriM.t-saiiámbul Uarmirn, Kna/ar- .
bof f.ir.i i 2f (iíi&#8222;t
íf"4Tri-&#171;at-ts Villaebbol Prigerliof felöl II &#8212; LJI.O
, Marbortcba caatlakoBáii Yill&#187;<-h éa KrauceafJ8tbőI
Felelős szerkesztő :%átort! LaJM.
HALLATLAN OLCSÓSÁG.
WAJDITS JÓZSEF
könyv- és papirkereskedésében Nagy-Kanizs&n következő tárgyak &#9632;V feltűnő leszállított árért kaphatók. "VI
u. m: mindennemű iró, rajzoló, és levélpapírok, borítékok, rajzeszközök, iró, rajzoló, valamink szines czeruzák, bel- és külföldi ruggyanta, (gumi) fekete, színes és nihabeiró tinták, veres és szines peesétviaszok, parafa, fa- és csont tollnyelek, bel- és külföldi irótoüak, rajzdeszkák teljes kiállí-tással, három szeg és szegmérők, iró- és rajzminták, köszöntő kártyák és papirok; fehér és fekete rajzkréták, festékek egyenként, valamint doboz-ban, ecsetek, notizkönyvek, különösen figyelmébe ajánlom a hallatlan olcsóságot. Következő 10 czikk egy díszes dobozban elhelyezve, úgy-mint 1, 50 iv levélpapír. 2. 50 hozzá illő levélboriték. 3. egy teljes doboz kitűnő aczéltoll. 4. három tolltartó. 5. három igen jó írón. 6. egy vonal-lap. 7. egy lap szivópapir. 8. egy nagy darab pecsétviaszk. 9. egy törlőgumi. 10. egy szép jegyzékkönyv aranynyomattal. Ára összesen Bécsben 1 frt. és 5 kr. és Nagy-Kanizsán Wajdits József könyvkereskedésében csak 85 kr. 10 angol levélpapír 10 borítókkal egy szines csomagban ára csak 15 kr. nagyobb 20 kr. szines monogrammal 25 kr., levélpapírok dobosban 40 kr. feljebb minden nagyságra, barna gyászpapirok, 50 gyász-papír és boríték dobozban 1 frt 60. 2 frt.
Nyomtatványok nagy raktára.
lelkészi-, községi-, ügyvódi-^jegyzöi-, bírósági-, kereskedelmi- és iparüzleti-nyomtatványokat; továbbá étlapokat, árjegyzékeket,névjegyeket, meg-hívókat, körleveleket, gyászjelentéseket stb. stb.
Pecsétviank
írónők Tinták Irodapapirok
Különlegesség, (Specialitá\'t) \'/, kilo pecsétviaszk csak 40 kr >/, kilo finom csak 70 kr. (egyedül csak nálam kapható) továbbá disz pecsétviaszok 1 frttól kezdve é frtig. 1 Dct. finom írón irodák számára 22, 33 és 70 kr. két liter egy üvegben csak 60 kr. egy liter 35 kr fél liter csak 25 kr.
70 kr.
3 frt.
4 frt.
5 frt
500 iv iroda papír csak &#8212; &#8212; &#8212; &#8212; &#8212; &#8212; &#8212; &#8212; 1 frt
500 iv &#8222; finomabb &#8212; &#8212; &#8212; _____ 220
500 iv finom \'/, miniszter csak &#8212; &#8212; &#8212; &#8212; &#8212; &#8212; &#8212;
500 &#8222; &#8222; &#8222; havana &#8222; ~ &#9632; &#8212; &#8212;
Reztoll
egész dobozban (144, tollal) 50-tól kezdve feljebb
Postai megrendelések gyorsan és pontosan essközöltetnek.
tisztelettel.
nyomatott a kiadó UptnUjdonos Wajdits József gyorsujtójín.
Wajdits József

Insert failed. Could not insert session data.