Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.71 MB
2009-11-27 15:02:19
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1196
4509
Rövid leírás | Teljes leírás (329.03 KB)

Zalai Közlöny 1890 049-052. szám december

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
29. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

[VÁGY-KANIZSA. 1890. fleczember 6-án.
49-ltc szám
Előfizetési ár. ttitz évre . . , 5 írt "1 érre . . . 2 fit 50 kr. gywiérre ... I frt25 kr Efyta I2íb 10 kr.
NYilTTERBfcN
etil toronként 10 krért vélt-tsek ll KlDCat&ri illeték minden egyea hird*ié»ért 30 kr fireteodS
.nagy-]
I A nagy- kanizsai keresztény jótékony nőegylet"
HuszoBklfeiiczedik évtfflyaa
Kereskedelmi Iparbank
a nagy-ianizsai izr. jótékony nőegylet*, a .szegények tápiutézete" nyának hivatalos lapja.
a nagy-kanizsai<\'kisdedneyelö egyesület",-a .soproni iiereskedelmi iparkamara*
A lap «»Ilemi réa«t illető kös
lemíoyek a. «orke Hatóságiiéi, »oy*gi résaét illető közlemények pedig a kiadóhivatalhoz bérmentve mtézendők : X agy-Kanizsán. takarékpénztári-épület.
Hent< :>;. terelek atm fogad-tatnak el.
Kéziratok vissza m» küldetnek
nizsai külválasztmá-
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ- VEGYES TA RTALM^fgTILAP.
A mi fővárosi.napi sajtónkról.
Mik** még nálunk a közlekedési eszkőzök nem Toltak oly tökélyig vive és a nyomdákban nem működtek rotácziós gépek, mint ma, a hírlapnak sem volt meg azon társadalmi jelentősége és hatása, mint ma, napilapok pedig egyáltalán nem létezhettek. Az újságolvasás akkor nem volt éleuzfikség, s akit a föld népe újságolvasássá! látott elfoglalva, arról azt hitte, hogy az atyafiságban van a garabonciás diákkal, s bízvást nem jóban töri a fejét. De fordult egyet a világ kereke, közlekedési viszonyaink, eszközeink fejlődésével összeköttetésbe jöttünk a külfölddel, bele vonattunk annak kulturmozgal-mába. társadalmunk pezsgésnek indult, a gondolatok nálunk is vámmentesek lettek, hogy tehát a nemzetteslben megindult vérkeringés folyamatban lartassék, hogy viasza ne guruljunk a hegyről, amelynek végre neki indultunk, a hírlapok szaporodtak, terjedtek, a kulturális élet fejlődésével azok is nyertek jelentőségben, hord-eróben, s ma már a sajtó oly nél-külö^hetlen társadalmi tényező, hogy az, mint joggal mondják, a hatodik nagybatalmasság. A hírlapok, a sajtó ezen apró, mozgékony napi termékei bejárják az ország legíélreesöbb. z& gait, eszméket visznek, cserélnek,.terjesztenek, közkérdéseket támasztana\'k, érlelnek, tanítanak, buzdítanak, a társadalmi élet eszményi irányát tartalmát elősegitik, szóval: a sajtó ezen. 24 órára szán t termékeinek erkölcsi és uellemi hatása kiszámitbatlan; de épen ennélfogva nagy felelősségérzetet, lelkiismeretet is követel annak vezetése, s erkölcsi BzOkség, hogy azon a közélet árjának netáni veszedelmes hullamai megtörjenek, ártalmatlanná lehessenek; ha ezen hivatásától eltér, akkor maga alatt össze* döntötte az erkölcsi fundamen-
tumot. Ily magasztos hivatása van a sajtónak, de attól el is térhet és a lelkiiemeretlenség kezében alacsony czélok eszközévé fajulhat.
Vegyük szemügyre a mi fővárosi napi sajtónk termékeit, a hírlapokat, lássuk, megfelelnek-e azok e feladatnak? El kell ismernünk, hogy a mi fővárosi hírlapjaink a nemzeti eszmének hü apostolai; a szépnek, jónak, nemesnek bátor, kitartó eló-harezosai, terjesztői és védői; ha van is kőztük; egy-kettő, melyek szolgálatába szegődvén, egy tekintetben ez alól kivételt képeznek, az talán nem is lehet máskép az apostolok közt is volt Júdás, sőt azt mondjuk, hogy az „maliim ne-cessarinm," mert ilyenek létezése a tulajdonképeni czél diadalát természetszerűleg csak elősegitik.
De van egy.hiba, amiben fővárosi hírlapjaink egytől-egyig mind leiedzenek ; ez a hiba magában véve apróság, s jelentéktelennek látszik, de sokkal fontosabb és kihatebb, hogysem azt immár hallgatással mell...

Insert failed. Could not insert session data.