Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
26.57 MB
2023-07-26 11:13:29
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
196
334
Zala-Somogyi Közlöny 1868. 005-009. szám február

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
7. évfolyam

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Aftgy-KaitlMui. Hetüdik ¿vfolyaw.
5. dzáiu. február 1. 1808,
__ir^joKlÍL V • • v ''

KitojD^tc
SOPRON- és VASMEGYÉKBE.
t^tiA^xt«. lietilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, pzdámt, tudomány és mflvés/eí MréMí.

mJ»d«a uonbttoa,
W*u.
M*rrkr*sUi írod« tv* Lladó hivatal i
WAJDlTfl JOZHV.K k;i»yvW,«»k«dMI>.K.

Előflzetóai föltótelek :
Ilcljrbru Káihdi horitfiial vidékre |>oilán kfflilr* > KlfÍM ¿vm i - « frl. — kr.
F.rmgjrcdr» • \ . 80 .
j,.
hon»»
XClrd.etéaeK
A hat U«iUm«« i>rlll»or<!rt l-«»9r 7 kr. )-**or (5 ím minden tovíblil b<tlkuU,<Srt A kr. lUlytgHIJ inindoti f<yc« l>flkutf»írt >0 kr. A „N.vilt lőrén* CK/ petit tor UlkuUil díj* 16 kr.

Hirdetéseket elfogad :
M.-tUnlzián:* K''ADÓ-IKVATAl*. peatea: ZRfiLfTR M.
Btos-, Hamburg-, Berlla-, lUJwHa.-FrMkiW üaW|. bea: HA \SKX8TKIN k VOOLKH. Upoit. Btra-, i Stuttgartban ! 8ACH>K k TáUSA.
A nagy kanizsai tisztújítás.
Alig hihvtő, hogy h k(St testvér-ha-uában volna in cg cg y második hely, hol h városi tiattujitáa Annyi nehézséggel folyna le, mint városunkban! Pedig általánosan ismert dolog, hogy Nagy éa Kis-Kanizsa polgárai bátorság ós Ősi alkotmányunk, a azabadválasztáa rendíthetetlen a kegyeletes szeretetében nem állanak hátul, melyért veszélyt nem lamerve erélyesen szembe szállá-nak a pártusák olykor hevesebbelőfor-dulatakor is, mellette munkás, szorgalmai» éi takarókort « mi fő: tetőtől talpig tö» gyökereit magyar, a igy a hazaszeretetben páratlan, mégis a tisztujitások alkalmival majdnem túlzásig fokozzák «t iránti buzgalmukat.
A azabad választási jog o.iak akkor Ünnepli d adalát, lm a többségnek, mely, ha minden izgatás éa egyesek Alattomos szitása nélkül, egyedül a honpolgári meggyőaŐvlés Hzilárd érzetéből merítve szeplőtelenül gyakoroltalik.
Fájdnlom, a réuzreliajlatlan bit áld tapasztalása szériát. oz alkalommal irt némi izgatottság volt észrevehet^; termésleleten a uóp gyenge oldalát érintve és eltalálva, a bikéa éa azabadolvü, de Sgyszeramint fllggotlen alkotmány oh válaaztáa elé többazöröa akadályok gördítitek. • -1
Da menjünk a dologra.
Több hó dta élénk érdekeltség uralkodott városunkban a közelgő tisst-ujitáa érdekében annyival ia inkább, inert már egyszer a választás meghiúsult. Végre falragaszok által ia tuda-lék városunk választó polgáraágával, hogy f. évi jan. 30-ka tűzetett ki tiaztujitá»i napul. A várva várt eso-ménydua nap reggelo megérkezvén, sáasló leugedezése éa zeneszó kiaóre-lévcl a nagyszámú választó polgárság a „Zöldfauvendéglő, tormébon mint a vá lasstáa szinhelyéhoz, hangozva: Éljen Halva* József vároabiránk! miga másik párt Mbanioh Flóriánt óhajtva biróul «Mitdbcn haladt a kitűzött hely felé. A teremben ezeremberen felül levén, választási elnök HegcdUa József ur élénk beazédben nyitá inog a polgári jogok (•gazebb gyakorlata végettt tisztuj tó gyUléatj mely tttán liaboohay Jánoa tároablró ur fsemélyeaen megköszönte a bizalmat éa a tiaztikarrul együtt letett« hivatalát ép « vároa kulcsait, agy « pooaétet, a választmány elnöke katébe adta át. Erre aztán a» egyik párt snavatáat kért, amáaik ellenezte, ebből lárma kerekedvén, as elnöknek higgadt, parlamvntaria modorú erélyes iütéakedéaável aikerült a nagyazámá válantókat Willapitani éa érvényre anialni aaon indítványt, hogy egy kandidáló iá »zavazatszedő bizottmány válaeataasák, mira a aaavazáa megtör-tánt, mely iga«i nagy nehéaaégekkel járt, ««te Utt éa tgy a tnlajdonképeni
tisztnjitá» más napra, jan. 31-ro ha-Úsztatott.
Megemlítendő, hogy jan. 29-én szeretve tiszteli megyei első alispánunk, tokintotea Haroza Sándor ur városunkba érkezvén, gyengélkedő betegeskedése következtében 30 án a ti»ztnjitó gyűlés teremében nem jelent meg.
Másnap, jan. 3l-én iámét hasonló nagy számmal jelent meg a polgárság n választás Bzinhelyén, — A feljövetel osak iga¿olás mellett történhetett. Köxked-vességlt alispánunk, magát jobban érezve, s hivatni! ü^ybuzgóságát egy jnir-őzig sem feledve, i-zUnni nem akaró éljenek közt érkezett a terembo éa bar»Has beszédében a pillanat helyzetét tapintatosan alkalmazva oly hatást tőn, melyet sajnáljuk, hogy egész terjedelmében nem kőzö.hctjuk, de a tiszttijitá^ra vonatkozólag azon határozott és törvényes feltételt kikötötte, hogy a mennyiben a választó közönség törvénytudó bírót választani nem akar, kötelességo az igazság kiszolgáltatiíaa érdekében leg alább más 3 törvény tndö tanácsost va lasztanl, mert ezeknek jelonléte az ité-lethozáslioz mulhatlanul megkívántatik.
A Hzavazáa megkezdetvén, élénken folyt; déli órákbatt Halvax József városbíró éa Caéry István főjegyzőnek lotí tetemea Biavazattöbbséggel megválasztva.
Ez alatt ''a znj, a lárma folyton nőtt a két párt között. A kandidáló bizottmány nkülönzötten, törvényileg titkosan p/kia teremben működvén, n fokon-ké.it zajosbodó tauáoskozmány pedig a nagy terembon folyt, mely Hlknlommal talán túlbuzgóságból a a polgári jog gyakorlati érzetétől elragadtattál! avagy örömitaasan (?) íuparlamentaris modor-hun egy érdekelt egyén felszóllalván, komoly jelenetre adott alkalmat s a megyoi lŐosendbíztoa é« a par.duraág közbejöttét vette igénybe, hogy oz ingerelt kedélyek összeütközése komolyabb szint ne öltbesaén magára.
Az Időközben megválasztott két törvénytudó tanácsos egyik személyesen, másik megbízottja által kijelentvén, hogy n különben rcájoknézvo megtisztelő választást ily körülmények között elnem fogadják, a megyeliatóság nevében jelenlevő első aliapán ur áltHl a . választási elnök, illetőleg kandidáló bi-I zottmány megkerestetett, hogy holyet-'' tük másokat éa miután a törvény a városi törvényszékeknek még ogy harmadik törvénytudó tanácaoa jolenlétét oml-hatlan foltétlenül tűzi ki, tnég egy harmadikat ia annál inkább kandidal janak, mivel a fŐjegyiŐ (habár törvénytudó) ennek helyét annál kevésbé pótolhatja, miután ő a vároa közigazgatás éa köz-gazdáazat, ugy a törvényszéki jogy»ő-tiaittel ia leend elfoglalva.
Rövid szünet után a kandidáló bixott-mány a m«llékteromba viaazavonult éa hoawaaabb tanáoakoaáa után a váUts-
tái«i elnök azon jolcntéaael tért viasza első aliapán úrhoz, hogy a városban azékelő törvénytudók közül hivatalt vál-lainí egy aeni óhajtván a vidéki vállalkozók közül pedig azok ismeretlonaége miatt egyet sem kandidálhatván, nem ké|>ea megválasztás végeit osak egy törvénytudót is a választó közönaégnél javaslatba ho«ni.
Ennek következtében a polgári jogok legszebb gyakorlatának kereke ehhez képsett és városunkban olég számmal található szaktudós egyéneknek egyenetlenség szülte visszavonuláafc miatt ujolag megakadván, üdvösnek találta megyei alispán ur a tiszujitási gyűlést további megyei intézkedésig — sajnálattal bár — felfüggeszteni. Ennek következtében a nagykanizsai tisztújítás két napi folytonos erőa vita után másodszor ia meghiúsult.
A közigazgatás, személy éa vagyonbiztonság kívánatos megtartása végett megyei első alispán ur a kővetkező ideiglenes rend-xnbályt és megbízást boosátott ki hivatalosan:
Tekintetes Főszolgabíró ur 1
A tegnapi és laai napon át a megkísértett Nagy-Kanizsa városi tiszt-ájltás ismét meghiusult, és legnagyobb sajnálko/á ómra c nagyfontosságú városban a törvényes állapot helyreállítása, szíves fáradozásaim daczára, nciu sikerült. Ezen tuztüjító szék ke/dete alkalmával a vármegye közönsége által nnilt évljunius 17-én ideiglon behelyezett tisztikar hivatalairól lemondván, és az újnak törvényes megválasztása nem eszközöltethetvén, a város tényleg ezeu órában elöljáró nélkül van.
Miután pedig ezen állapot csak egy napon át sem tartható, azért is hivatalos kötelességemnek tartottam e hiányról addig ia, mig a tok. megyo közönsége, hová jelentésemet ezennel megtoendetn, bővebben intézkedend, egy oly városi tisztikar ideiglenes összeállításáról s helyettesítéséről gondoskodtam, mely a városban a csend és a rendet fönntartsa s a Bltrgetós, nom halasztható ügyeket addig is a városi tanács novében elintézze, s e czélból ideiglenesen t. i. a tek. mogyo közönségének további intézkedéséig : a városbírói tisztre Halvax József urat, tanácsosokul pedig W I a s 11 s Eduárd, Wáguor Károly és Szandveber J. urakat helyettesitéra, s egy úttal ez utóbbit a városkapitányi hivatal tocndóivcl is tneg-blxom; — tek. fóbiró unit inxlig megkerestem, hogy ezen rendelkezéseimet a város közöasége előtt közhírré tegye, a novozett urakat mindjárt holnap az üjabbi választásig visszahelyezett város előbbi képviselő testületének bemutassa és tisztükbe beig-tassa, egyúttal a város közönségét komolyan oda útasitaa, hogy a nevezett urakat mindenki a vároa ideiglenes törvényes elöljáróinak ismerje, s személyük, ugy intézkedéseik iránt kellő tisztelet és eop^ol-ueMággel viseltessék.
Végre megjegyzem, hogy a választAíj alá neui cső számadó s kezelő hivatalnokok tisztjeiket toVábbrrt ís folytatni tallóznak és ennek teljesítésében senki által sc gátoltassanak.
Kelt Nagy-Kanizsán, január 31. 186Ö. HARÜZA 8ÁNDOR, s. k.
/,»Unu^yo tl«<i aliip^Dj*
Ezen hivatalos rendelet értelméhort t. Martinkovíts Károly főszolgal |ró ur többek jelenlétében Halvax Józsof úrral az eskiU letétette h azon perezbeh a város kulcsait h pecsétjét ideiglentí-sen általadta; h igy városunkban n közigazgatás — bár osonknltan,— dfl kívánt rendben áll, éa szerény óhajtásunk Csak arrn terjed, hogy ujolag a tisztújítás mielőbb megtartatván, ennek alkalmával mind azon egyének, kik szellemi képzettségűk és,társadalmi jellemük által a város jólétének előmozdítására hivatvák, kellőleg tekintetbe vétessoiiek és a közjólét kívánta hivatalos állomásokra minden más személyes és pártérdek háttérbd szor.tártával meg hivassanak.
Végül megjegyezzük, hogy a helybeli izraeliták is gyakorolták polgári jogukat éa a szavazásban jelentékeny számmal vettek részt. Első alispán nr fentebb említett beszédében szinte előhozta Őket a figyelmeztette, hogy most ntár az édes haza éd«s gyermekeivé lőnek, simuljannk is hozzá éa a haza jólétét szív éa tettel mozdítsák elő.
Perczel Mór látogatása
A fentiastelt hazafi január 8-án érkezett Szegedre. Az egész vároa ünlie-piea alakot vott magái a. Nem volt itt mondva eainált fogadtatás. A legalsó osstálytól fel n legműveltebb outályig, egyoaok, ugy iniut testületek siettek a* indóházhoz. Három óra után robogott u vonat a pályaudvarba. Ncplenger votto körül a kocsikat, s n rég nem látott honvédtábornokot a kocsiból kiszállásakor a honvédegylet elnöke fogadta igen szívélyes és átható szavaké kai. A szeretett vendég meghatottun éa megható .válaszban kösxöué mog az ünnepélyes fogadtatást.
Ezután mvgíndult a menet. A* indóháztól lakásáig — a honvédogylet elnökének házáig — mely távolság oly hosazu lohet^ mint Nagy-Kanizsa Kia-Kanizsáig — szélesen terjedő sorfalat ké|>ezutt, az üdvözlő néptömeg. A hintó előtt és után, melyen a táboruok födetlen fővel állott, diszlovasok léptettek. Ezeket követé a kooaik végetion Hora, A házak nemzeti sástlókkal voltak ákitre. »/.ívből lőtt éljen kiáltáaok hangzottak szakadatlanul. A* t''dvö.tlők számát nagyitásnélkül tehetjük20000rt/.
A táboniok ttállására érvén rövid étkezés után fogadta a tiaxtclgŐtestül«-
tokot té Hl a vároni tanáéi, a
kaszinói egyealllet küldöttsége, a polgári társalgó kör, Rt olvasd egylt^a Lloydiársul^t, h világi tanfyrhnk, a/ ifjúsági kör sat.
A tisztelgők Bzakköréhea kópén'' a tábornok oly avatott, oly átható « )•!-kesítően válaszolt, hojy jniiidon UUl-dötuég elérzékenyülve állott előt''e, mint 18 évig szenvedett élő vértanú eltílt —
Estve 6 órakor díszelőadás volt a •tinilázban. Ily népe« régen volt n szegedi színház. — Előadás után következett a faklylU A. )cvtgtí .ködön, az út cáron volt, de Szeged néjm n legszebb májnál estének ní*te az időt — s oly számban jelmt meg a tisfcielgésen, mely hoz hasonlót Stegod régen nem látott. Szeret eaésnek tartotta magát az, ki íák-lyát kh, hatott. A takarékpénztári nagy-azeiU ópWlet emelőiében, mint u kaszinó ht-Tybépébeh, válta a kedve« vendég a diazuienctet.
A ro, palit nagy számú tisztelgők nevében Nagy Sándor szegedi derék ilgy-véd Unott igen tapintatos és jeles l»e-sxédet. Perczel a nyitott ablaknál állván ¿rihutö n magasztos hazafiúi érzelmektől áind..»ó beszédben válaszolt. Beszé-ilének lényege» rész« volt Hton nyilatkozat, miként mindun törekvését vda iráuypr*», liogy Magyarországnak »«ját honvédelmi, nemzeti hadserege legyen. Ebbeli nyilatkozatát egekig hatd éljenzés követte. — A nép meghatottan, ujászületve távozott lakhelyeibe, aiu-lkül, hogy a rendet éa közo.seu-det legkisebb kihágás zavarta volna meg. — A neme« szabad értet korlátozni képe» minden reudznvnió szenvedélyt,
Másnap honvédgylllés tartatott. Nem csak a volt honvédek, de mások is ritkn részvéttel voltak jelen gyűlésen, A részletekbo nem bocsátkozhatom, do I''eiozel boszédu itt is hiven toliniícsolá
?zeged népének érzelmeit. A gyUléa olyama alatt egy — még 1849 ben a sz.-tamási harangokból általa vorotett és azóta egy példányban hiven megőrzött emlékérem tU/.etott molléro.
Este 1''evezel Mór tiszteletére diszla-konia rendeztetett a kaszinó helyiségében Szeged értelmisége nagyrészint megjelent e lakomán. A pártokat a közös öröm érzete itt öwzeolvasztá. A személyeskedést háttérbe nxoritá a multak «^é''-sozeteit képviseld tábornok. A felkjflKln lések álírlán
a s/.abadelvllség • emelkedett Imzaftság soha el nem fojtható jorríb/Mif. «vodtekv A* ^stély íolylníabÁv, ,..''•,>''■ ntínjoU számos példány b^WKWöli&I «TOlT dda, melyét » „Zala Somogyi-Közlöny" számára Is megküldeni bátorkodtam. "
Mintegy 11 óra «tán a tábornok ki-»érőivel együtt (rieglátogatá az esetleg épen aki-or t»r''ott Lloyd társulati táncz-vigalmat. Itt is hngy örömmel s lelkeseddel lön fogadva,
10-én a déli vonattal távozott körűn kból a 18 év dta nem látott hazafi tábornok. Beéged áldá«^ kísérte öt utjá-r* é« ítisóri továobi életpályáján. Adja v« ég, hogy a 48- és 49-ki vére» bárotok az azután küvetUurett ét az egész m«gyar batát mélyen auj'' i*Ó.Menvédések, egy boldogabb vŐsyi*»«ivel )»-gyenek lelvaUvn. V jh*. rikarUinű a iianiMt tpítf iongált életliAVvját n közmegelégedés, boldog*»! ''¡¿Hotmányos teljes, azabaiUáy '' vj.. ot juttatni I ¡. De ezen köfcCl^táa ugy való-
sulhat, Imi a pár''.orito-''x :. személyesko-dé", uIjhh Önérdek vés/ssellemo a haza leidéről száműzetvén mindenki a maga körélxfn. hivatásához ké|»e*t, tőle kitel-b«tö erővel mUköd «. közre Magyaior* •»ág alkot" ányo. fejlődésére. *zabnd-«áfának,* Mo|(k«^4uaJz megalapítására a biztositástira, [.
140.1 A GERGELY-
. A; ,------
A „HAZA" életbiztosító bank,
J" Egy tUndé)rha\nÁgnak (ártom kötelét H.nentyurt, oly tol ve, oly leifitj^Vo liuiotn a»íg, jnitttha o-ak a hulál^k-vál-t(>; csönget tyll zsinegi* vulna,p> dig oteny* ■ nyíre ellenkezőleg áll a dolog !
Olt élet, itt halál I mindkettő oly na* játs<gos, oly titkos érielmü fogalom, hogy már csak hallásakor is szent íjb''r-zadály l\lt vígig eK''inken, hopvnn nö remegnék tehát, midőn ily o-mbtelj«^», ily varaxsharang nnk akarom koioliit ineglinzjjii ?
Velünk született az életszeretet és, mert halál oly sebesen következik életic elunnyira, hogy alig kezdőnk élni, azéldk könyvébtf ulig igtatnak be, már a halál is beirja neveinket luketo könyvébe: az élni szerető emberek vajmi sebesen sieihctnuk az életbiztosító ha iáiig hangjára az ujon é|>Ult templomba imádkozni, hogy legalább még osak 16—20 évig biztosíthassák magokat a halál kérlelhetlen hatalma ellen.
Érf azért remegok, és azért repkedek én oly annyira, mert könnyen félreérthetnek, leglŐképen, ha átsetn olvassak ez igénytelen sorokat és c*ak a czitn után indulva betű szerint magyarásván ez irás szavait halk léptekkel, titkos sóhajok küzt, reszkedŐ köszöntéssel nyithatnak be hozzám és alázatos könyörgéssel terjeszthetik elő szerény kívánságaikat, hogy bár o*nk husz.évre óhajtják még biztositani életüket.
Na de nem osoda, hisz oly szép ez az élet 1
Egyiket gazdagsággal, kényelemmel, ranggal ajándékozta meg; a másiknak, ha megtagadta is tőleo múló kínosokét, Adott helyébo szellemieket, avagy adott szerető nőt, kedve* omládot és őzért oly szép, őzért oly édes az élet ; meg-vagyon tollát mindegyikünkltok oka, u miért ugy szeretjük az életet. ''
Do még n szogénynek is van oka a miért élni szeretne a miért óhajtaná me^hosszabitKtti életét ; igen ís, mert hiszen neki is van szerető családja és oly nehéz, oly elvlselhetlen azon gondola .hogy kedveseit minden anyagi vigasz nélkül, ki tudja nem a jövő órában nem a jövő perozben kel!-o elhagynia. kitéve nyomornak, szenvedésnek, üldözésnek és talán az éheuhalásnak, mig ha biztositja életét még vagy 20 évre, nyugodtabban tűrheti a nap melegét ál Mutatósabban törülguthoii hont káról n gyöngyöző verejtéket, meri bot dogitja azon tudit, hogy 20 év lefolyta alatt legalább is pár száz forintoortkdt takargathat meg elhagyandó orfuládja számára.
Van, Van oka édes mindnyájunknak, a miért élni szeretünk I s ha egy koldul hallunk is panaszkodni az élet keserves terhei ellen, eszünkbo juthat ama n<e*o. melyben a fa terhe alatt roskadozó koldus,* halál könyörillatéhoz folyamodva mit mondott a, megjelent haltil-nak : azért . hívtalak — úgymond — hogy a fát segéld hátamra emelni.
Híában I nciu tudom mórt?; do még a koldusnuk is szebb as élet, mii:t a sötét sir.
lliztosíUuk tehát életünket ; de hogyan és miért? ez a fökérdé*. ! Ha tévúton volnál édes olvasóm, hallj egy pár szót az eliuék tisztázására.
Mindenek előtt kórlek, jöjj velem a „Haza" ''il-Albistoaitó tát salat irodájába, hal''gasd ki ott figyelemm. I ** ngy-nököt, vedd fontoló a a miket mond, én teljeaen hisztin, hogy, bár nem is annak fogúd találni, minek r.ierész illu-sióidban képzelést, do ináKi« megnyng-UUtiesz reád nézve a fölviUgositás.
Ám halljuk, hogy hát vultaképen, mi is az as élet biztosítiU?
Az életbiatoaitá« egy oly, mind erköloailrg, mind anyá-Hiilagjóhatásnintézmény, mely
holtunk után elhagyatott£ktíd-veseinket, kiköt különben az anyagi nyomod ^t» szűk-í-ítéjij k « »« ivV«.a} nv*> *,t tvl ókául k Iti.lt vultia jt t . h ag yvn un k, n»t r á iiy, do mindazáltal 11 s s t o s-ségoa anyagi s«gélyly^l ellát ván, legalább ideiglenes jólét állapotába helyezi. : i >Eá'' ezt te tehetőd meg édes ntyámfia, oá A akarnod kell, ,
I''Mjdufoin, hogy liaz lukban tiiég oly nép/zofiltlen ezen cszuie, elannyira, hogy o-tak''nagy nehezen bírják kevo->én niljiek egész hordofejév i''ölfogni) }j még többen szántszándékkal nem isakar-ják megértőid, r.Őt grtHyos megjegyzéssel ill^i.k^t il! I ¡«0
H it ez a föl világosait XIX ik sxá-zadbani korszerű haladó*? Ez-o a le''-kosedós, mely lyel moidett szép, nemes és j> iránt blMgunk? Ez e az igyakezol mely lyel hazafiúi kötelességllnknek eleget tenni sietünk, hogy még azt is gnny tárgyává igyekeztük »enni, ki emberi nemesebb hivatását fölfogva, nem egye dtll énjéért, hanem a közhaszonért is akar élni? — Vajmi kosoiü tapasztalás az édes honunkban, hogy még most is találkoznak, kik meg nem értve a kor villámgyorsán haladó fejlődóséi, önmagokat ámítják és panganak a régi slendrián életben, avagy osak is ráktn >djá-ra haladunk, mig a külföld osodákat müvei s szebbnél szebb, jobbnál jobb intézetek szaporítása által gyarapodik.
Fájdalma«, hogy tény, mit folebb állítók, t. ¡., hogy még a jóakaratot is beosmérlik gúnyos'' megjegyzéseikkel! S.tját lültapasztalásniik után mondhatjuk, hogy a preference közli dii-cur*ust olyasmi észrevételekkel spékolik. Innen van. aztán, hi/gy nem értjük, mily mesz-szo kilnitő, mily üd.ös intézmény az életbiztosítás, magunk ugyan is felölő olvasni mitsem akarván, az egy két jóakaró proletarim pedig, kik magukat felvilágositókiil tolják löl, ugyan természetes. hogy tévii''ra visz, legfŐkvp, ha tudatlanságához még egy jó dózis rosz akarat is járul; mert ¡«merete ép oly szűk, ép oly korlátolt levén, mint a mienk, az életbiztosításról még ha jó akarata volna is, nem tud tókélete« ismeretet a lni. Olvasnunk tehát, olvas-Mink, avagy hallgassunk nálunknál avatottabbakat, hogy a nálunknál is még hzükebb ismeretekkel bíró szegény embert, ki egyedül, tehát föltétlen 1, csak családjának boldogítása iránti szeretetből óhajtaná ineghoshzabiiani életét, föl világosithassuk, megiuondhassuk neki ; édes atyámfia, íme moM még élsz napi keresményedből kiszakíthat** e^y pár krajozárt a azt az életbiztosító társulatnál biztos alapnak rakhatod le egy általad meghatározandó összeg-tőkének mj, ha végzeted édes o^aládod köréből kiszóllit, elhagyott, kedveseidnek pontosan, azonnal ki losz íueUe, mely összeg tollát anyagi állapotát könnyj-tundi, enyhitendi szellemi fájdalmukat, a mennyiben az anyagi nyomor által nem sulyosbittatik az én ezért áldani fogják még porodat is, őszintébb lesz az érted hulló köny, mert hiszen ők átérxik azt. hogy egy gondos o*alád-atyát vesztettek benned el; te pedig nyugodtabban szállhatsz a túlvilágra, mert egy kimondhatUu boldogító érzet, aiua eJvíiázhatlai* tudat ki«ér si-i ódba, hogy gondoskodtál tiéidt''Ől.
tKoljru ka**ik.)
Levelezés
ll.uuburg, jsn. 2 2 18GK. fi nspokhan U(ivnlku«ö ntitistikai nd «tokit votMtuk Uj-Y.irkól.
A Uiy4nd.irt.ltHk ■»Ains I807 b<>n, kik caak Uj Vt.rkl.mi «»«Illák parira »43,141, eznkbAI I tti.2^8 wAia«! «láramsAsii v.»li, kik fk«k un,*)id»t> rész« « hsuibur^i kikutőluil indultak uj liws^uk f«U, • tt>bbnyiro « Uí»«i* «Ippi völgynek tartottak, ez«ktiUn k6v«tks« l,k • hollandiak «0,3*7, Utakkal, kik Uj-
Yofkbaá VéÉxInt pedig PennyUániabsti fele n*dt»k 1«. A« obiiult é vl.eii 530 nmerikai Ita-iú,,(:l3 tol kuveaalib, mint 1800.) jutult tüa, flli-ir vngy hntt tltkózó» által tüiikru 21 mil-
d^tttr órteklic-rt, . _<
^ T jvAlib''v riout eankély ntogl^póit nyújt ««i.tUi.i vWyitn ti» korunki.duiiiii fnrgHltjai 1»«|íA. T. ijtviirt ós tár«H az olaö k-rrcskcdoliW ll.N»« IJj Yurk''n»ll 8 óv alatt 203 millió «loll.tr 6. lókd oladAankat kötött, ugyaalnl'') II- I) C> iftin é* tilrtn 3 Avi for-g''tlin.i 107 millió d"l. ór'', A lognngyobb adó Hzotö n «stkveKÓgbon Willinn A*t»r, ki is uank n Miinieipin ozelrA 8tl(XXK) ilol. lia.-t, ide nnm azAmitvii azon toiaórd.ik Oaazegot, iuo-lyct ö mó^( a birodalomnak óta iiaiuzoti kor-miinyimk tízot, ó« yíTolo ad ttok mint a luve-lytfc írj«», mt irtiiní kélCasAoibiMi létocnok.
Varuaank a U.jsxúi irtózó kiirnyékkol •gyUU a 1"Kuj.iLilii üaazuirús után il(X''-(X)8 a/« riflyjyol (nr, ozuitkivül Altoi|At, moly ópltó''-k Altul If tmljurgÓaizokbttotélaol van GÖOOü az. lukja. '' nim
ilar <-gyazor volt ulknlmain mngy»r-egy-l )tüiik Intórdl; liuliAr i.era ignn kfvdreadog, juliulésf t"nh«iin, do nin oly U .llaoM« boly-aotbou vagyuk akkori aaavzmat . viaaaavallatom, óa önt oxylotünk klllönöa vi. AgtA-aAról |ta<Ji.«Ítoiu, moly auii^I ia inkább flrven-tlutuiobb reánk nóz-vo, minthogy pgylui(inkol iittiit oa ik n lioiilitk lutz laz.-roloto va jóyai-vfl.-A^o p irl''.l|n, do ogyazoráinínd o vAroa Inkol, ugyaíiintA mAe mOvnlt tinm<<tok ia liaslulik nauinaozébinkat. A l-t^-ssobb biaohy» aAgbati 1 Aa»e»ültUiik nnap.,.k,b(*H ta''toll #) U-leaon, n mely töhli numxi.lb '',l(«k axivt-a rois-Votclü itllsl agvaznl vAn Int.''i iintion^lia líuo-tinggé alaVa1t,inintli^gy li''itA''nk Ad.''» nyolvén kivül még Angol, franexia, Ol Némot é« Oroax ny.dvlion folyt« tárailkotlA«, éa btlaa-k<f 11 tuoi divtjuk, Itogy Msity^r-I''^ylot alig ruaxoaillt ij^g v.ibtba ily kMÖnt^térben- A
t''.doobigi tag-.k axAm 1 n 40 ot lulli.il.idja, 0 Lilxt tis/.to''otboli t''ig v n n fiambnrgíakoo kivfll, Angol, KranczU, » o»a, Oroaa, nu»t-riai aat. A inult hotnn a tiaitclt ha<
xAokli-v óa hír«« lilinkó iiiUvűaiti.ik Nagy J.iknli axoroneaóltotó cgyliiUokut inlonlAté-vul, ki ia Lénáimból ¡óvón, o litil .''10 Vn több művész koxremükod.lao msllutt vAromnk-b 111 liangVi-ra ínyl ud.
ItlŐja rA»Unk nagyon vAltnaandó, éa mdg a millt liotnkbuii H*slO fok llideg iin-llatt «yo-nyoríl Alator folyóok,, moly I i^axobb di»»« váruaankti''ik, >.ly Hrii»»n l.o volt f így va, hogy
vuaárrt)ip''ín ll)05 ) «-gvéni.At törthYo''roaoiyíyi
rn|ta, «öt na Kll.k rolyóa''la « jAg x j> r.yira oaopirioanh, liogy « lió''l^*--lH<ig a hyii.suyoW» Injuk nji-K<it 4» npto tilrbftték
óa tvItajó kiUbiketlóa uóliAny nnpig m igaadnt, ina mAr ttvursi napjaink vagiiak é* « Ujj egéaann elnaxlott.
Al illAkolv-t küldöm cgyletflnk slapatsbi-lysit, éa iigyaxoramind van atoraneaéni ma-gsoiat «son iiyoiniatott «lapiaa.bAlyuk«i«k mint axorxöjét, ozon ogylotaek mint pétin, tárnokát bsuiutatni *)
ZKLLINOKR T L..
Hoti szemlo.
Január 24. 1808.
— OrAoxbin potrnloam kslyllAt találtak fo|. — A kirulyl tnl »nrtartáar« a Magyaror-»xAgált.l mi.ga|Anlolt Oaazogat havi ró«»U-ti.kbon küldik lióu«ba. K^y ogy Iiaví réaal«t 2j0 Oxi-r forint. — M gyár hj.lgy.-k Artéko» billikomot küldött-k lt <it«oii*toin »&A»x tábornoknak, ki I8ö0-bau a a é Ü • * a ti 11 magyar kutmiákat ápolás éa vlg.iaatal tslnn ré*s«> aitotta. — Aa aradi vértanuk 001 lók b»ot.r A r« eildig 17 6xor forint gylllt b».. —a 1''rAgai tUototéaoknóI b ilruk, mint fti uaundsavaró elfogatott. — Erdélyi J tno« juloa koltÖ jat). 23-An inegliiilt. —• Az U''r. obntii iak.• I-''tV ttorp f''.gnak bibbó kutli. rgkí/r.tW f.>l(»gy.-M« al itt All ini a eultunainlaator raniloletn sao-rint, —> Ax oroas.''k aat Írják, a jolon iUnbau a liáborn n«>n ilioaöaúg, baiiuiu aaurouoaét-lettaóg. — Portog illi.tbaii u ^y *t ugntott-lág; kitöréa''ől fölnek — Koropsban (>0B tótx.lyd t van 5 log''.obb FraimxU ^.rkxágVmrt, b gksvoaobb ''I'' iroklionban; amott 110, «miti 2 — Ur. SaltnoiUor honvédkurl íítifr voa 1^40 b«u TvírokoraiAgbm inah<>m«dáo liitro tort, mint törölj n«yo éi h^t ^-y< rniqkó vei iahiét kiiiholiktís bit. —;'' Vidókflhkonl a*«l.tté«<1 i.éjiioa írónk Vas Owtwben —'' Ra ciakovit* J >a«.''f — liéeabdB ffutalttée foly-tAn Ht''-gbiilt. — A *átiT''>lá »tMá*gyttU»a«( luidÖn a «oi«»eti kü|.v»»altlk oltáv..xtab, Ju-xl|> -vita, n régi ui .g^.ir aaivá íiax«á, uUiinu} kiállton ■ „ko»*/»ntetOin (lrt''c»«1ioffot''-i — Bfl • xArméoyi «1 jló -pisi*«! famét slliKit mtite tt. -Köliiiroa Imi a Jul.i« saint Areu tata Vánar&l K«xt«rgijinlMi maiit a onnan witlr kUUk r» »aAn dekoaik jóniii. — Kccakooioioy jan, % léi
vér«* öaaaudtköxé* tOrteiit h jubb •* bal»i
íf! JJ. .b''d ''a *!>
ka(x a dwik *«rt«i »•»••« uk aH-"''***«« t«a»»«*
M,«w.u.l>t« «uá<o».<k. K.ta^A djTAaWMuk»«!
j»liatAk köxt. — BalgrAdban magyar koi>-iult txándékoxnak kinevetni. — A volt sserb fajodéiért Karagynrgye vics .Sándor liorvÁtortiágban birtokot akar venni a l''est-töl állandóan <xla költözni. — Fiume a magyar vaaúti kölcsönre lf>0 kötoluz vényt irt „(4. — A Bukareatben levő mngyarok ttát db. aranyat küldöttek bo a houvédalnpra. — A páriát lengyel amigraiio fokozott tevé-konyaéget fejt ki. —A tuaxyar delegatíoban Becke magyar beszédet tartott.-— A katonai Yál''tágdij 1000 frtban állapíttatott meg.
Zala megyei hirok.
— ügyvédi ügynök I i roda. Tevékeny a jelet képíetttégü ügyréd lléaK En-aol Sándor ur követkexö köroxvónyt boctA-tolt ki, welyet ax illőtök Hgyrlmebo kéltséggel ajánljuk: Miut a Ptttii Napló 214. •>. WagyarorsxAg 178. ss. Politikai Újdonságok 411 ■ t. Ortságoa naptár 18UH-ik évi folyaméban atb. közölték, ügyvédi irodámat ügy nökaógi oavtálylynl láttam el. Ügyvédi jogo-uilványokknl kupembitoa teondök vf.ghet vitelé vei járó ügynökségedet a ntrgtt m. k. ijraztAgügy miuisleríutniiAl ia bejei Hitettem tu''hv szám alatt, — Ct ellőne észrevételezés nem történvén, bátorkodom tudatni, lingy : ügyvédi flgyeökl iroíánp vidéki kftriársa-iintól, egyletek, táraulatok, koxtégek éa mn-gánaóktól atb. eltogad minden megbíxáiokat, molyok tör vény kegétl Vagy közigitxgatáti ügyekben a Uutla l''etten tzékolö minittori-umok. kiri Cárit, váltó éa vilrosl törvény-txékek, társulatok éa cgylotcknél kötbetv-járáat, mcgatorgalinarásl, érteailéseket atb. igénye nck:* Cxelja ügynöki irodámnak a vidéki ügyoabajoaokat a jövésmenés!, utánjá-ráai iuttiöltési torhes költségektől iiingmanr teni, gyors, Ui — eiitŐ alapot tudósítások kai szulgálui, és Ind ukzdályotva lennénok képviseltetni stb. Irodám helye Petr, L.övetS-utexa 8. ez. Kuselháx. A dijak legmérsékel-tobbfn számíttatnak fol, igy p. o.''''- valamely hatóságnál lovó itgyd «rab beérkezése, szám i előadója aa (Igy miben |ét<>, elinténéso, ki tndalAs* és ért,-siiés adásúrt, mennyiben r\z egy félnapi időnél löbltet igénybe ni-iit Vtnnn, a tél vagyoni állapotára! tekíntetlel 1—3 fr. fáradotási dijat, mennyiben A/.onbaii vidéki kartártaim, ko/.«ógnk atb. több rendbeli ügyekben bisnának meg, mérsékelt dij ikai, végro ügyvédi JognaultsAgomm ii járó nagyobb faradság vagy mm: ka latot igényid eaetnVre nésvo egyeaségilug megállapítandó ért Itámitok fol. lat. Késő Kntol .Sándor, köa- 4* váltó-ügyvéd.
Kitfaludy Sándor eddijr ptiat-tán maradt sírjára a aUmi''ghi katgíi.ó vállal-kotatt nmlékatobfnt állítani. Vajh* **«k, kiket a* ég snyagi jóléttal áldott meg, ItiusAg ét tMaivadély^iknek ■ tömjénétől« ,holy«tt axoWtiák esentelnék anyagi erejüket, kik neÉtaolünk dicsőségét a tudomány éa inüvé-s a ot terén alapítják ét alapítottak ! A kérdéses itoborrn, tudtunkkal eddig 3 otor a néhány saát forint gyűlt össze; a mint értesülünk, annak elké»xiléaére| jeles ttobrászttnk Izsó fog megbixatni, ki ia o cxélra logkö-aelebb hOuiegliro fog utazni.
—■'' A d a k o * á a. Az arndi vértanú''; emlék-sxebrára C»Aktornyaváros elöljárósága 17 irtot adományozott.
-—A K a n I s s a-b a r o s 1 vasútvonal megnyitása f. évi julius 1 ig biztos kilátásba van helyezve. Mig a I''. l.apikban azt olvas-tuk, hogy a vasúti munkák as-ikadatbuiul folynak, biztos u remény, miként c vonal ni''irotius végi UÁ annyira elkészül, h"gy legfeljebb aprll elején S kót!urg.»loimiak átadatik.
A A nagy kanizsai vondégbls, k/.vés és méttárot egylet f. hó ift)-én tartá a „Zöldfa" hagy termében zártkörű táncavlgnlmát A fény/tat n kivilágított ditset ter-nnben nem nagr tiámmal, da mégis válogatott kötönaég gy ült egyba ; dictéretet érdemelnek a hol-
Iy''sk, hogy nem mint Kanizsán bevett tzo-
áa paaarfénynycl, hanem egysterüon jelen-teK n»ag; aa emlitett egyletnek tíatal tagjai nagyon it kitüotuk elcgins éa finom bánásmód által, • víg, kfdélyts táricziuüIaltágnak ucveahetö. — Eiuliléat érdemel, hogy a tánc alkalmával egy idegen Jelent meg három asflborával, «gyik aranybél éa arany iáacscxal alktra, melyet tortolát alá bootájtott &00 A20 ujkr., a sort jegyek amint el-atUliok, • kiliuzála Ikalr.iávnl sajátságosan a .kihozott azámok fel nem találtattak; aa Idegtn ««ép zsákmányával eltűnt- Szolgáljon másoknak például.
* V » t u t i (terenosétlenség. A prártrhofi vasúti éllomá«<tn egy magyaror-•»4JP K-re való ft. navuajtQ atsaonysag U-«W» K*«ösrftl, kagy n „Ili „4r4 Uj rom be n
•KI JM^^kíplhe^magét. Egyik vmuiI tltt-UnTürdeata; hol a váróterem ? a tittl tsive-Jy aaan moaolygva kéaaaéggel ajénlkoaott,
Öt Uraaali a kérdaaotl kalyra. Aa ata
•xonyaág kötiönettel vette. Még eddig semmi szerencsétlenség tóin történt. A fáradt nő a diaiét Imtorxattt • melog tttibában nx ut fáradalmai kovetk< ztób <n oltitii.nyadt.. álmodott vastiti robajról, fel- ét b''dUlearttl, oh as álom tokazor otnl 1 rómüljlebon liirto len folijjedt ét éa ölelő karok közt találja magát. Mint erényt nő protestál t n Vasúti nagyobb hivat duók a támadt tájra reti-rélván a vasúti tzeroncaótlentég bővebb leiratát ezúttal moralítor elhallgatjuk.
nyitégd füstölt hutl és máa élelmi csikket raboltak el, — t tetteseknek nyomában van nak, — (közülük <gy már kézre ia került.
— JA n<> théta Aa vidékének „eyöi-pAp-i mjh''ái i vatutügykon kiadott B"inlek-ÍrntAulinE nt illotő uouaortittm rét torol térkép it ajénlti.tvan, közbejött nkad.tly ini itt atonhtn elmaradt. Szolgáljon tudomásul ux érdekelteknek.
Somogy-megyei hírek
—Adakozás, Somogyinogyei Nagy lltjom sx<dgabirá|a az aradi vértanuk omlókstob-rára 72 frt, 10 kr. gyűjtött,
— Veszett ob marét. Inkón a mült januAr lió elején, egy votzntt ob kóborolt már Itárom faluban megfordult, míg végre a vrAttlói katxnár urnák aik-rült loltini. Kt eb Patt hely »égben egy attxony ruháit lépte le, do Untét i.»in érintvén tomiui komolyabb követkeainényl nem von» inaga ntAn, mig ellenben CxippAn ForeilCX liovü */» t'' lk''it polgárnak koxét molylyol migAt vádolmez-ni akarta, vetzélyoton megharapvAn, a napokban a dbh rajta kiütött ét jelenleg ágyba íánozoltnn rendkívüli kiiiok köxt monthet lenül várja hal.il.it. A txoronctétlentóg Aax-lelotekor orvoailag ajánlott milioxtarlást | mellőzte s igy ax engetb lb''Htég Aldoaat t b tt. i Sx.dgáljoii intő például, hogy t kutyákra nagy télben óp ugy, mint forró nyárban ko-inolyau kell vigyázni.
Sopron-megyei hírek.
Sopronból,J tn 29.
»A soproni takarékpénztár a
magyar vntutf kölcsönro 25 ozer frankot Irt alA. Ka többi tukarAkpénztarak kétxségél tokiul jttk, mint a tömet vári 331&00, « szexe-dl 120040, s gytilM 818ÜOO- a győri 3uíkHX),
:i pozsonyi 4Ö9OO0, n tuitkobzi 76t,HK), hí
• •«rt 72.IÜO, m fohérrArl Mü7l)0, n rozsnyói öl000 frankot irvAu alá, valóban exon alúiru ti oaaxeg ctekélynnk tetszik.
=3 F o t> r u á r 2-én az itteni tnk^rékpéna-tár részvényesei iiitgysi<''rü binqiioltul Ülik inog ax intézet 25 év. t léteiét.
— Február .''1-An les/, l''.sten a m. kir. mlnistorium belylségeb mi egy tartAokox-inAny ax ujabb ip.irtörvAny kidolgoxitsii él* dokébrti: Soprontól páIfii Sándor kooigyár ros hivatott ia*c'', ki egy szilárd ét szabudul-VU üzletember.
— A párizsi vilAgkiAllitAson vidékün kön Plandortrer lgnécx Sopionból bronz érmet nyert.
,, A tegnap jan. 20 én tartott tanulók bAIja volt o tánoxidénybon a legfényesebb, t ölette látogatott levén, n szépek nly nagy axAtninal valának, hogy tánoxoauőbou hiányt uoui lőhetett taenvedlií.
--- /; i ,
Va« megyei hirek.
* Adakozások. Sxalmty Antal ur Sxombitlholyen a várót leikot köxöntégétöl a VAutón felállítandó honvéd txoborr.» etldl-gelé 23 ftot gyűjtött, —a nmnes keblű s Al-d<>tat V étx liaZati.»k né v jegyiéke ax adomAiiy ösaxegek mennyiségével ínrlapilag fognak köaölto.tai.
* Halálozás. F. hó 25-én kitértük ki örök nyugalma helyére Fniisxtolendö Hajáki Sándor (iyula, premontrei áld >tArt ét tanárt, kit a halai, ifjusAg« virAgaban 30 évet korában pár napi betegség után ktixülünk elrn-gadott. — F köi szeretet és b c-ületben rA tliitÜlt papol ét jolrs hazatit a részvét köoy-nyeivol sxoiuökben több ezerre menő közönség követé a txt.-mártoni sírkertig, — ax össtws
Qtag halotti hymnusx éneklése mellett ha
i>(t a pompátan deeorAlt érotkoportó után — ax IfjQsag fekete galyabn kardosan, a koporsó tlőtl vitotott a gyönyört! töld koszorú, mely előtt kardjok hegyét fold felé hajtva hal idtak, jelen voltak továbbá fiz izraeliták lelkésze ét tanárai at ifjtiaággal, a helybeli lti-ik gyalog torétrod tisztikara telyrt ti isibon, a tisztviselők, a megyei katonák kivont karddal, — a boldogultunk rendtársai a koporsót kOsvatlon kOvetuk, el.irm titkolható jelével A fá|daloinnak, és bánatnak, — a cxólirk fáklyák kai, sat. oly hostxu volt a monot, hogy mire k>aúiök eleje Szt.-Mártont elérte, akkor indult még usak a gyáat kocsi olviendö közülünk, kit mindannyian gyásxolmi|:. — — •— Legyen neki • fold könnyül
* Ismét halálosát. Moretti Pál ct.
dr. tx izados a b lyholi garulsonból f. hó 26-in ru^g -li négy Arakor«nogtxilnt eIni. —- 10-■ aeté»o axon fénynyel él pompával meol vé^bo, mint a fentebb leirt.
* Kabláa Hohrer Láttlé helybeli ügyvéd ur lakásán at éles kasoarél 27 kén virradóra fölverték éa kirabolták, — no^jrmany
Irodalom.
— Stivea tiszteletem mellett felkérem iv tartóimat, hogy Kossu''l Lajos és liainak kőrom otsxett arotképeikkol ellá tamló toljet szövegű ét Ottxet leveleikre vonatkozó „vlütixotési felbi vasokat" niiiiél dóbb beküldeni txivetkedjenek, miután a mii már sajtó alatt v«n. K/yszersmiud van szeren-csém mindazokat értesíteni, kik o ragyogó szellemű könyvet postai után vétellel törté nemlö, szinten I Irinyi fizetés mellett megszerezni k ivánják, hogy beesőt névjegy-x é k e i k o t h >/.zdm, (.Pett Dják utcza 0 ik tzáin.) 14 nap nlatt beküldeni aaiveakedjo-nek, hogy ax ily módon megrendelendő kő-töt t pé I <1 A uy o k a t február hó 20-dikáig axtnton cxptidialhassam.
SZODOIIAY SÁNDOR
honvéd s/.átadot, mint ki uló.
— Vettük Majthényi Flóra „Klegiak kit fismhni" esimU csinosan kiállítóit füietet. A nmgatröptü s mely értelmű költőnő maga mondja előszavában, hogy b<mno ax olvasó költészetet ne keressen. A Vflló a költészettel karöltve van n|»zomorú eb''giákban. Ajánljuk hölgyeink ti gyeim A be. Ar.t 50 kr.
TÁRCZA.
• -VT-T—
PBIROZBL MÓR
tábornokhoz.
S/ffltd, január tt-án. 1868.
üA( t-Ani lanloin 11 r «••nri ft Ií>ri.''t I.áaf Ibi ti* I leovcxt Aii''krl. M.tv ló n v. dli , ti mis itiA.I\ 8 éldcniM.t hltru WJalutaá. —
A siAiati11 |tnek iilsrz piheni h tyo, l,e k. t a l onvAjy Kínjai éitstlk, --A bnJ''O.Auttk i«| v.-t" <«ly k II.
Mcil rlbttr * liluok alUtojs.
A b''i<ta''an«Af binatna fr st*.
>ttt l«s''su mii«/ lópi a szív riít. A s Aailt Minek uIiirs n/nfalaia, Unnt.lan ii az «¿és« viliben.
Csnk a Msjryzrtion s rnt kebi''/n tz''it Vlf.\<> I, kit a tiö h -nsif r<t « (is^tt. A Ilii insg/a* nak ht 4ja
Vau ctak, e.t''il ip. J, t., bal cs k.sü.
Mit ssenv.-d>t « SsAiaklrstét ajatl t Mi it s ijlélá bfti 1 Ik d A ifon to''al III U»ol a ko iv • h> it I
KJtciio thii sir ö,i)bj .1 ln«4tt
(lylstus i;<«onvoli* s« Aiva h n
K''Oi/o.rr kínt* Ik>I vall a . U Ki k.irrs , isitzil ka>A»s *it«, VáJt; Jogit ai ony.lsi. t it.sn.
IH Wtyín ál lott II iniila .tstnae, lt <ty tA^.--I iámét viss^vaAult n künk, OrOn-kOa/il r*''g a Ima ar«stu 11 Jt asrt''Ut kuszorák dis.lllk—
Mint bajnukot, mini k4p''ls«l8t a nAp MáitAn ma^as la'', in rt kaioA <■« siavat 8.« sz íksn u/y, lulnt barcsin* do, késs t KU.Uiul a h-ua 4s kiiátyért.
: ti >. 0 I v \
Mint kis v* *ri biíu IIiItüsM «• Ka«jsa. K dt/«• áíjVt bár lrcsi|M>lt-t a
M st ts a hous rrel.C vaslr.l.
II Jiir-Ai t aV V''1"/ arc''sla,
Itr, tárnak limit. Ajkuk Imii r.bs*>
II Igy a klnnt)it ilrí :a »írnek
>11 » 1
Ltja a
bon viruUsa l«g/eu !
M''ly rxnl bnrang iaost a rtaUtiraksn. Kutrttok a hir Siárnyal Isn^enek, Alattuk ll''Ja hlsak e.r.1 : , Aluiwto.ik la/yog" jn«<lr(l.
Miniét táras, hsa friss koasorát asklk!
0 mig StrJilknak tisloii sl«Mi s tlyH. Klrnk rt-w«k*«lk, in rt »< t il Nem ír t o hírt k> f/rl ttjl o.»i
A1 fáid vléákéa, aesstrlra fjeken Kihányt vil''s.k airJa a ■ •"»« nU''t,
. K I J c fi v • z A r II n k I4 .* IJ « a a ben!
Hanoik sí Tisza s Lírára ia atéa I
Al éjt zeé(A*l nappali vá tja t*l Bár assrrt J''iMil * b»u<.i ír A dVsa kittig • ''Atva l^god,
L.tksaMI a kaaa Itjuaága.

Élj bo dignl »>, netttori <tv«k«l. Ns baJj rnvg addig vlg ka.U
P4I nsia virul | sstft ¡<r tsfcM a»ak
Á sir a.in ajbgodalaiMl i les.
Aa *gl áldis tysrmakelilra I*
Hz''Iljon Is! Atrjik szellőm« hassa át Okel. hitAnkÁrt ülni. halni
1,''» na at tt btvaláiuk it majd
TrfrtAn-» tukb»n he. ne«<d á''ol fog, Mig a THtioak partjAiu magyar. Mert a tt»b*.|t\,( b Jnftkiliak
¿rdtuaáauav* ti «ihatatlan.
HÓJA OKHUKLY.
Lipót vár föladása 6s ostroma
18ti), óvi február 2-án.
Az 1810-ik óvt fobruár 2-án déblrttti 10 órakor a galgóuxí oldalról megdördültek 8i-., muttitth ágyai, miután nx osztrák vezérnek at cröd feltétlen folndása végolt a várba küldőit parl.imeujnir t ig.nló vnlan/.t kopott, — a jól irányzott Iiovks AgyuxAs vsakis hatásra volt saumitva mintsem a falak töreté-sere, mert a cnrnirozó hadsereg nebét Ott-rotu Agyuk hiányában Volt, a kisebb lövegekből pedig sikoret ostromot nem vívhattak, részint mert a föld fagyos talaja neha-xito ax ásatásokat, rcszint a siktér miatt a» ostrom lövegek biztonsága,, csupán ax éj oltalma nlatt felállított homok kossrakra storitkoaoll, — kel órai bevet tUze''ésok«t a vArbolíek csak gyéren vistonutták, mort lökéttleiUnkel kimébük a nótán kotnolyab-bi lel épét etetére.
Uár ns ollonfég gyújtó gránátjai sűrűen hullottak a várba, mindazonáltal a Sz.-Antal ostlop t a várkápolna tornyának össxeloveté-tén kívül jelentekonyobb kár nem történt.
Déltájban Ordódy vhi parancsnok kitütob te a fehér lobogót, a a kia gyenge védvű s kálómban It rokvéténél fog va j«UntikuUn strutegikus váracsot, mint véleménye sxo-rint ngy sem tarthatót, feltéllonül feladta, a már dnli 12 órakor a téli napiug.tr exnrkét-sxáx lerakett houvéd fogyvoraauronyaiu ra-
gy0«""- . ; lt Vi
A nicsztícskói kapun délutáni 2 óra tájban kivonultunk As az osztrák cs < p*t--k kai szemben felallittsitur.k, inig a várót lüszer káaalotek, b''J külonltnxö üregű ágyukat, fegyver-kot ea''. Atvotlok, — özek uián a ratÖfseg erös f<gyver0a fed ixet alatt Nsgy-sxoinbntOa kísérleteit.
Lípötvárlól y.igjszombatig utunkba esft fulvuk lakóinak séttegetö m«*gjeR) zéseikot mÓA máig som feledtük el, — ebbeli fájdalmainkat azonban cgyoiiMilynzA Nagyszombat varosának inUyclt lelkű köxöuacg«, kiknek ktvébo ««ti 7 óa 8 órit köxt a magyarok nemzeti Ittm dalát a szózatot énekelve beér- • kéziünk, a ott eg''y- nagy kormány épület vlt>it l''vUllittattunk.
Kiszorult n sxiv cIsU tárgy látásánál, ea letépett nemzeti zászlóink uyeleinek tört darabjai volt ik n tüs torony, a töb''i egye« hátakon roppant nagy néptömeg vart ban-iiünkel at u-oxákon dauxáru a dorm'' s/.tÖ ht-dt''guok, sokan olforditak arraukat tőlünk, hogy ne lássuk u szemeket, melyekbe a hon ti vbánat, e mitgstentvU /Ajdaloini a ijlolta kö-nyek felküzildtlék magokat; r— boraatztó némaság állott bo, s csak a tjró kAipáti szel, s ogy egy olfojtott tokogát hallatsxotb
Ott álltunk csaknem egy Aráig vékony ruháinkban tzemolnkbin nugfagyott köny-nyekkel, zúzmarás sxnkáll, és hajjal, — ugy néztünk ki, mintha o fid nap al-itt mindnyáján megőszültünk volna; de bitiünk az ügv igazsAggban mrlyAM „»wroluláiik, » bitiünk a magyarok Istenében.
l,tbainkat ax ut, szíveinket at emlékezet tövisei vérezek, s közeljövőnk kínos bitony- y talantági rémképeket fost''tt lelkünk elé, mely mintegy setét kereszt óriAsi teborklnt noheiedett külömben it levert kedély állapotunkra.
(Vi-o k''lvetketik.)
''. K ■ ''" 1" '' ■ J,ii<
NyUt póata.
- D.0. 8isg i Ai ¿d*t k4ib«t(iat| k. At «lUre. ilotlnsk bit! Isv^l lapunkban ni«gjtl«nt, metj ssimot iy»tag postára f tt k.
. . l'' J H ombatbfly. Bi''res ttdr«z''«t < I.ipnnkra st eTt''i(i l*s *s évi aprll h > W(stg ta J« tt
- . At Iga sátf szeg. a/s" Általánosan ismeri pré-
1 áolnf
** 1 rVarAe,,n<J'' Igen J4, <t. «Ikésvtt Ujabb ISI» t«m njrekel stabadjoo klrn nk.
___Ta ni át Unt. Ilorsos áron kaptuk meg.
_ K, l.. P tl l)«ot 20- kl kfl den./ny«d«t Sat» Tilt ik Ketil neV el.el»<-t nt
_ A .Magjai Uj-Ag '' lek. kitduhi'' »Isliuik 8.1-Tts kíittUnel a f Ivltíf ostttsiit A es r«pJt l*nyt Inait kipjuk. XIi ueiu meni nk lehvva. Upnnk Wt Ívnia natn IIk Nagx-^anl aAuJ«|. nt ine* Kgy bi ouy..» ellen, f^liiiltyonlianl iaam övi rjs volt, h >gy a cs<-rrpildiaitál
l.igyMiik tus Iva. Kt wl lappal tűit <ul, n;>t-<| a .Magyar U jság (a .Ma{/are.s .ág a naxyvttAg», a t''ASlt II tHapS » .N^k.rtás««-, .Luda. Ma«yl*. .r«sU H 4//.l|vallap*. »AiAM" és a Ittbbt, — Arv«, Utsigb«-Vtalt fog A* hl i a lly*a I
- A .Vatirnapl lavslsk* atsgárkatlak, baaaaa t tiáotbél atkátvéa, jSvüra hoss«k.
_ »Oh. r A fat.ft.bbi ajIlt postit tilvr.k«44k salats Sgya.''M>bo vomai. A kor. St Ipa/k«».rai jelat d.ilgoiti.l ktti«nstlfl voltak,
- <it. •*tfél. Von« latoiaakai f
_ Atou batUalyis- A u.pokban ogj Ik yUéktfi
pogkOlditk. W
- K- Űy. ás Ny. J. arakaatr A .nartUaMoaok• ka<ma41k fliaaUt Is a ispokhan ktlájak a.eg.
&
■T.j''iim T
aar*
wwwi — Miimoi —ae—aaew
ÜZLIö T IHIHÄTÖK.
*Aör-KAN''28A, Jtn. »». 18««. Aa Ar limét »»Mr-daUtt nyert mladeagabnalArfyuAI, tt klIAtA* ran hogy atig gnrgatabbra emelkedik mlndtn mrghatáro''A» nél-búi, ho*y «utiMig fog még M»ga*o.liil. H.-m lulotiink ha AlllUuk, míí u rlnt majdmra egri» Európa a ml k»-ay«r(liikke) tAplAlkotlk, mtrl a terménygatlag Amerl-ka t* éjttak Afrika. m< lyvk klllónbíii nagy mennylié-gB eabait ho«Aqak a vllágplaatra, »-«I maguk 1« MAiijr 4« »t(ik»égg»l klitdmtk. Ily kír"lui4nyi k k&<t a< itli aiagac Arak megfog ka t-''-rá Ültnek 4» hvgy »okAig tartanak — Igta valiíttlnÜ.
Lefjlyt orítlgot vAt\r, egyik« a Itgroittbbak k3«Ul Veid volt, mo''ye t legiuk Abb a roit kóileki-uét okotolt.
JtWultgi Arak altó-aiintrlal reíflkAnt « b-ilyboll pl«*a:Unia8J~83fua0ft 10 krrtcVt kr, 0 it .".0 kr. kom 78—79 fontot 4 frt 40 A ÍH 80 4 ft 40 ar. Ku-rltik 84 -86 fntft — 8 A 10 kr 8 ft. 40 Árpa Mrfd^thna jó-T8 font 8 frt 10 8 ft,40 kr.Zcb 44—47f.ini 1 C 7» kr. I fr. 80 kr PohAnka ¥ frt 85 Xr.S ft 10 kr Pa-aaly f.hér 4 lt, 74 kr. tarka 8 frt, 74 kr. Qubó midii mA-iAJa 10 frt — 8>llvapAllnka 40 oku í«-*d fit hordóval egytltt. I\5rk.llypAllnka S0 fvku II VO frt bordóval «pytitl. ft. — kr
llorkd M Irt Ík<ltb3r rnAnAja 47 trt, laítinMr 46 frt, Ün4|Hr ti frt. hirJaMr f«U«'' 114[■•} nMkUI UMif
Borok . fehér A* *8rKt (»chlllor) I80t- éa 1864-kl -r vldékliukbell — t.W« 0-14 frt. Villányiét t-eg-i''Ardl faxet« I8A0 14 ft — llj b«pl Ur vi.iit éa fuhér 1847-dlki Afrt. 40, 4. 40 BaUtonmalUkl bírok 180*- ét 18U6-lkl f.hér 8--Iifrt akmként. VU». 124 Httt»niéget gyapjn bttár3rvld4kl Ara — 5<t Ot. Pehir rongy Arait — frt — kr. fektta 4 frt 40 — kr.
AiA-ku?iliHNÍ piucai ár»k jatt. 31-éu
Bort<A UcéJ» U kr. Ltüi*v|Ugéjt 14 k>. lUb (to<4|o 7 tarka 8 kr. Horgonya luArtiJ« — 0 80 kr.-— Mar-hnhiil funtjr Í0 kr. Borjuhut fontja 44 kr. 8«rt<a- I Um fontja 44 kr. Bjélouua n.A»»AJa 31 Tri — kr. 7,*\ r '' fontja 48 kr. Király.!».» " a-, inAaAJa 14 ft 40 kr. LAut(tlMt t, ai. niA.«\Ji 14 tVl — kr. Mngtt» I 1.m> m A«», 14 frt 4''J kr. SU«mtyell«at 3. as inAitA a IA frt — kr. Z«:mly«ll»*t í. ai, raá*»Vja I* frt 24 kr. Keiiyór-llnt fjhlr 4. »4. u». 14 frt 40 kr. K.-nyérllt t 8. n. ia. lt frt 74 kr. K»iiy4rll»it 7. ta. m. 11 l''rt - kr. K«nyér. ! It.t 8. ti. m& tfja 0 frt 44 kr. RnttlAng I. »».10 frt — kr Ko » lAng 4-dlk tiáia niAa«'',Jt 8 f.t — kr. — Xuknrlctallait fontja — 0 kr. Álltra fontja 14 kr. K.lle»kA«all«''iJa 10 Ki. KI,«kAw fontja —18 kr. faolaj fontja (0 kr. Kopoieolaj fontja 81 kr. Leuinagolaj f.ntja 40kr. Cinkor 81 kr tt| l^r Ile. !''■ kr ^ l»>r lf. Ift
kr. P. tll tíir llo«4!« 14 kr ICanl««!.! iír ItciAJe 10 kr. 0 •boiiA-pMiuka ItíaAJo 41k''. Tdrk.<ly.pAllnka ltfl»AJ* 14 kr Pallea-pJUiuka Jto»-<J - 8 1 kr. Nyeri fa«/ mA»«AJa 44 frt. — kr Oiit«tllairyg/A-gy«rlya fontja 0 kr. Petroloiiiq foutia 41 kr S«appaii. fintja 40 kr 8 • fontja 11 kr. Ki m^nyfa «le 0 frt — kr. ''Pnlnía «!« 8 frt — kr. Nyer»fa rtlo 7 frt — k< KatiAu ui r3Je 84 kr. 8«Ana mlt»4|a t frt - kr. H»„lma ia. — 70 kr. Kender fontja it kr. I.«n f .ntla «0 kr.
A PZOMIl \THEIjYI piacion 1848-lk Jan 48-An elkelt ifab inA''i »k 4rJ ity»l\o!
Hu ta I. o«»f. A fl 70, 1 na it 8 ft < A ft 94 kr. - Hoíi l.otit.4 «10 kr. 4. o»«t. 4 fl — Arp* I, o» t 4 I JO 3. oa t 4 fi 64 kr. — K.tb I. ut .. I fi U3. 4. ..iil. t fi 70 kr. — Kukuilota 1. ot.t X ft 9 », 4. ont 4 ft 70 kr
80PK0M. JanuAr 47. 1858. Mai htllvitiruuk a ba-hoiatalbin Igea ga <!»/ v„lt At Ualcra«'' r ''Irp ment; hlAnytott atotiban ax ald 0<tlA''y& bu a, iné :lt a • Ar jk cincik dt k. t ntin k8vetk«t«ll bo. ml vArat tt. liu>a 84-84 fut» 6 frt S frt 40 kr. 80 -87 fnlt 0 frt .V) -70 kr; 87-88 fnto» 6 frt 80 kr 7 frt. 10 kr. 83-8" fnlt 7 fl 40-80 kr. Kott 7i-8) fnlot 4 fr. 01-9) kr, K''iknrlctt 78-10 futt 4 frt. 81. S.IOkr Arp* 70 7i
fnlot 3 frt. tO, 3 frt 40 kr.j Jínb 44—4« Ynto» Tftl lf frt 10 kr. loérSnként.
HAMBÜBO, Jtn.44. 1809. A *«bi*.JUl>>l « Wtt,» é''.ínk f;«r<al/ni inall«tt Jobb Àr#k.,t <5|t, fa htxxa, f^ kéi en ■ J Ii''hIcrI .¿rak : Vattyar bova
(Lati - fitOO v f) 8*6^.483 ét <f*>\ phrTíA»« bu a 187-184 438-ttfl p,7 t., hoítielal biistiWft..|M 419 p. ti m««k>nbqrM| 14»-180 .944 p. I. (.Latt — 5100 ,r. ( i m ''tklenbarjfi M8r-l*l l7.1^,X7Jt p .i magyar ét o lefal Ií0-I4t 178—180 V " {. am-rlktl 140 184 p t.j (Mit — 4800 v. font)''
180 110 p. t ! *.ib (Lvt 3000 V. f ) a bal 81-85 p'' t.i mockl uborgl 84-83 p. I.
j j i ■ i
IIóchI |ióuti:íi*r«ly<tiu Jkh, 31-dti,
6"/,moUliqoa f)li.8í)i 5u/o »''»n». kutoaöu ;
05.80. 18Ü0 ki Allatlulioi kOlotiln 83, 70, baltkrdtzvénvuk 0.7Ü ; lt»t »bi|tia >U >4«,». váuyak I80.9D; L»nrl.,o 11.0,ÍJ; OA^t
118.-tarany <Urab|h 5 frl.73» < > \
Het
1 n a p t à
Fabr. 2-t»l 0-lg 1860.
Hi.4» brit- w.p Kalhollkii» napt Protêt táu» naptAr • UOrAg-oroii naptAr ItraelitAk uapt. H..Id I ...Ja
Kath. A» prêt K Utr Kv v. Krlttlut a hAborg • ttug.rl Ic.tnlnití. A vA no«ró'' A< pnb IkAiintról. Lnk . V Vitt, klát^Víí, u-*t- 10-14. Î
VatAratp E 4 fly. u. 0. A
11liin ¡Ha''Au pU»p4k Kedd |l litor.Andr. Stirla Ag''Uanivt. ClIIArltk D.iriittya tt. Pintek ltomiuld ap. ^taiabit MA''htl lAint
E4 Üy. tt.
Ba''Att
fild»r Mod Jl
Uoro''tya
KlkArif
Sa''amon
K.
41 6. Trlotl
44 Tlmulh. 4 I Kuljineu 44 Xénia 44 Oergcly 19 Xenophon 47 JAnoa Ch
a ii m
9 Xylofvrla Un. I0 lt
14 Henoh 1.1 JAkob IA
14 8. Jtthro
Vasúti naponkint! menetrend :
Indul N.-KanlttArél Ilnda feli; délután 1 öra 22 portikor.
„ eitve 9 Arakor . . Biot renket 7 <rali pírc.kor
„ délu. 3 i ra 30 „ Trleil „ d-Vu. 1 Ara 40 „ „ „ Mlv« 9 ira 44 ,. Krk..«lk N.-KaolttAra Bu la felöl : reggel 4 óra 0 p«rc»kor ,, ., ., „ dAlulAn 1 „ 40 ,
litc „ délben 14 „ 31 , „ I. «»!*« 7 .. 20 »
„ Trleit ., reggel 4 ,. ''¿I .
d* b n 14 .. 44 .
Ortzágtt vAtártk vldékUakö«
. i- c !> í u A r 1800, '' ;
Sán^éctett.
4-én Können len CHkturnyAo. 10 ért PApAn. 14-An H ombatbelyen.
18-Aii V • prímben, Knylngeo. Mura-8»o«l>atba».
It-éu 2.,;.t.Kg>>.tiegcii.
20-A n M« h - t I bárul Bírény, lUJkoa.
44-Aii Ctepretihen.
44-4» Ooicoi.yAii.
47 én Na/y-VAnoiiy U Ua»».
48''Au J,cl'' ny''n. _
HVÍuliit ar.orknaxtil i WnjtlH» 4tU*ef.
x-x
R 13

ZA<f
magyar életbiztosító bank ■
PESTEN,
1807-ben két millió alaptökévei alapHtatv&ii,
ajái.lja magát i
mindennomü ólét- a jövedékbiztonitás elfogadására,
(ovábliA általAno* balépétro élotbo lépteti as Abala tzervetetl nT u 1 é I 6 t i o t o p''o r t o k n tu mint taintén at általi képcctt « oddig a blr<Ma>omban mUködtt élotbiitotitó tártuht>k egyikénél tom alkabntaott „Tomotkotéai ogy lotokcl", muly utóbbiak még a legvagyontalanabbaknak it alknlinnt nyvtjtanak tamotéei költtégUk iiittutiliaArA'' A „11 a a a" oly o l ön y ük o t nyújt b i a t o i i t o t ta i n a k, m 11 y u k ó I o ti tl i g mát I n t á to t föl ttom mutatott, At d lj táblái a ónéinak logmcgfololöbb niOvolotokou uinptaannk. Mint fényét bitonylték ttolgáljon, Itogy 18U7-ki teptambor l-töl n mai napig
1,2111,924 ftt, 2(1(10 arany, 8800 tiülér és 8000 frank
bpolláti ajánlat nyújtatott be a „Hátánál."
BiatoallAvi föltételekéi, dijtiobályoknt, t minden ido vr.natkt Iolvllégoailáit legnagyobb kótziéggnl nyújt a bank igntgntótágn Peaton, Deák Forenos>utotn 5. ot., vagy pedig votór-, fÖ-1 alügynökol.
A bank közegei :
Forgách Antal gróf,
«I liüh.
.ijj : :. i. ''
Elnökség
Puluky Ferendz,
a''cluök.
Nidasdy Lipót gróf.
lllitfletbell elnök.
Becsben, belváros, Bornergasso 2. sz.
[id. Popp ti\ és gy akorló orvos állal
készített
Auatherin-szájviz
kitűnő hatását újra megerősíti e bizonyitvAny. ,
Igen titttolt orrot ur 1 Kedvet kötcloatéjreinnek ¡»merem ni Ón állal feltalált, a taonvcd» omborltégnek Irt nyujtA: Anatlmrln atájvitéért Jeg-ttatintébb bAlAinat kifojethetni. B h»»T ff^lr»! haaxttnlata által mritevnilfiti ii»"k: nyöUrrt-*«-»! r iRfájd;tlmnk-tolt l«yl,akwa foxabi» ttt iát ©f„ ol»'' j''»l haa»iinlbati»«u, ni Int ni rjtéai-éKi-arkft. tranán d UHÜiií caarntliij» eny-uttnl nilnilt''ii fi>K-íiid«K«nnt ínvtfrzéatöl nirftataWaditott. — Legyen ön tnegityttxödve, Imgy ttoro ajAnbitára mindonk íulliatKuáliik, mi toliottégotnbon áll. Magamnt hajlamaiba ajánlva roartdtam.
Boriin, Anna-ut 47.
Lobeck T., hadnagy.
At .AaathHla-tiá|vl]'', valamint *« ,ArMttkíri»-f»CJ>*lrta Vi».-S»tTHtflyktBU»án : Bolut Jóttef By. gyta-rét*, Kotenberg, KotenWd VJdltt J„ Wtlltch, Ketaalhof r Al «oliwart A urak keretkedétíbtn.
KwtktWta: fln.^r ii. — ka^reneiiit:
Ctapé V 11 mot. Krtl KAioly. Hollltehi r Pillöp, Ktgl.vleh BAla gríf.
liraVortthy Oytrgy.
Ar»4 i Taínthl Jánot urçAI. ^attltretehAnyAn i Kolltrt Ai liantr
urakqAl.
breea nbeu i PiathuiAr; tetlvAf uraknál.
A választmány:
Kern lefp. lil Já/ta.
Mandl JAnot HhAky K M.
MaygraWr Agoitoa. T.ikA. ty Mlk''.''f. NAda.ty Oyörgy.
Igazgatóság:
Kohen Jakab. Koppéi L>. M. Boet íur P. M. Kitt Ztlguion''!, veté. • Igatga.4
Az eddig felállított ve/ér- ös fő ügynökségek:
Po.lomban: OUnlh- r M. Vllniot urnái.
JA.. .
*Vkl Ttchtpen J., 8tampfl O. At I,Çwy I uraknál, j..^,- . , -^¿Rla-Eaertztflen: Antal K. irrósyitorít« At Ittniller II. — Ittfcr , IWerll gyégy»««rín — Varaidon Halter gyAgytterén. — 8rt.-€y9rqyín iNítblg. — Sllmeowi: Dorntr Kajol. ét Stauibortiky. gyégytserAt* u/ak ''..Al.
(64-3)
/mi : l>A*tl4 Qyula urnái.
brefa nben i BtathmárjT Kq Aken t l.aypetlg utnAl. üyítib. ti i Vrnnner 8. At tU uraknál. Xattal Hfl lilh Perenca nrnAl, KoImih Arott : BogdAn IltvAn urnái. 1-otonc on : Kollor L). P. uraknál. MUkoi. ju.n : Bed« Lit IA urnái. HarvtvAtAiLelycu : NovAk BogJAn nrnAl.
Nagy-Kaitóiií
Ncubcrgcr Mátyás
nmál.
p.''ct tt ; Weldingrr J. urnAI. Sialhmirott: Weif. JAnot uraAl. -"t geden : II rcer Z*iginmi l UrnAI. "''tAketf hérvArott : P, I« DAnlel urnAI. 8. A Uihe''^b n : Vi Agfy Pál urnAI. Temi »» Ar.iti : Magyar tcitvAr UiaknAI. Zomborbati ; Itdod hofar urnát.
ZVrAbbtii: Poveiaanovlo A. uraAl. s »••«t é« PrAgAban : Kutteln L. uroál. ïrlettbci ; Welt nfe d J. nrnAl.
i-''- r K»-; fl h n''«. fl, I« "»xAt.
\ sikcíség gyógyidialéo
rí-»-''
„ llarmlno« évnAI tor Abb t«*nredtem a mladlnkAVb «ríthSdít «I-
[ kotlégbcn, Kinn |d l alatt fon bajnu való to^llAt víg«»! hUlwMi kA(l«i» lorvotlAat a legblr n bb orvotokiél. KlvAgr« tlit/any«rt«m teljes htllá»»»8 fegy bitor ''Ot ..lúdt''er Altat, melyrt in egy tokit uta Ott öreg teng-ma bapIlAnynai ka»iöiihn«k t ■ wit mir, wiulAn a<ea n»Aitt«erl »ok » «nv« I áukkel >.t<»!t-a., H on elAglAti lem A» Oritwetn vat, h<>«fy »»AnitaUu tok k4-L»J,J..6 ''ev let kaptam átoktól, kiUok a«on mói''.»t»r h\tvn|. kAp orvotláu tkxolgA'' #|ott
'' Knuek küvelka<t''b-n ''n tarAbbra la kAtt vagyok mln.Wn t*«a-
fvedön»V arc Ittlnd gyóK''yiaódnerl, bérmcntcilUtt lovílb.n btktil l«U « [fitArt Atlrv^>etkb«n tadtára adut. : U :■ > / ■
Oelöfier Lajos
Herilnbtn( N«ao Hcliöubauwr tftr. 1». •
r ■ i
Wajditt Jótaef kiadó-, la|>- éa nyomdatulajdonoa N'';. .Kaimmín
llitwufc I
^rirhsÄlbfc Betr.
Earsdick''t Zragnia^.
, I
«ort tr»kl^W-B otorli« iek hier-
nil «p-ienM. j=if fw-P*bratea
■4 rk^ i 7 T^pfeiea Ibr»» b&cbst rar-
ti-i-hex Brorbta''W« Hadn, i».''
»*>e »oa der »eiwi b-r«n Port-? t Tapfe, ''rt der tiük rt t TAp£c. Di W j tl TOB Ikoeo erhaltenes Portjo-uao hth s den sie gaakx£ ^üsaU> pt tztelf geUbt, ud ¡tt mithin ''inrtrk fU dar ltiifg Meaj h-lt ei« erwirien, wdch''t airh» nrr I aJiae TW|. x tpotie-t, toedrm a«cl. 4t» brackkraakes kfiltarsarh~E Hiaek »it nicht tn W ch-rfbead a Wortu ¿ankec. < verpfii'' ht t «iui.
Stwioitx-Siejieoierf. Kr- ia H ijrsu, fnm W.kl.''.ti.e, ,.«»>. J..|i )8«7.
_Lt ICraadt.
Obife Falb« i-t Mwkl dtrekt to»> j Erfnder 6«tt.»rt SUntaeegtr is He-. riitx. Caaton Appen teil (^chweU) .M ; ^»ebeu. alaauch dnrrh Hr. F. For-aMMQrl Apoth tnr beil. Marie in Ptit » ^kAnii-Promeaa-''c W, and Hr. A tetriajr, -Stadt-A^eTkeke »»m »chwanra A-Iler ie Teattrar. Prrlt pr. T«pf fl. S. 40 kr. geR*» de* Batras» Heütvg »bat Eatziaisaf, ic w ilaat Arn ueiatet Ti l»a lieber. - Gebra-chtacveri«a »ehat weiter»« Zecgi.Uaec rra''i-Rnciterage« La«v ia BnekMadcra ___(62 12—1.)
KOHN 1GN.4CJZ
jó A tröen őM '' ''
óra-üzlete
Pesten Kjgyó-trtcza a szán.
AJAalia doaan feUtereh raktárit ti. «Unó. jó ¿, oteaó áráJcbói évt U-
rftkeaét a«ett.
ARÍESYZÉX:
~ M.
F.*lxt heape.-íra 4 kór» ... 10 „». > A kőre rofonrnra! IS a , finom aranT íerr''ttaílS , . kettőt'' f.d^ilel V4 ! . T » j«T««ravegyei . ff » 15 kóré . . . ;9 kettőa f''déllel . 18 • - erő« crftttböl . jo aei. .'' horg. óra JeseexQV »Í.M.tl ., . r»moot..ir. '' 28, 3«, S6
^''nlf Ï imSb»« -iW^bói.
A'' oŐiórái 4—« iie, tt Sí . tavaaettt. 4-8 tió,. 3a,4ö,A4 ; , ¿-».-ponjór* 14 kőre . «&. 40. S4 í , remontoir nőknrk 80, ti, »0,100 y % korjooyóra 14 kőre - V,. . 34 f * a aranyítdái*. . 4*.
• « . »*Toi»etre . . w [ . tavon, xt íedítl 48,$í. 65. 80, 90 i , remontoir tavooette erít ar. '' hdiUd . . tOO, H<Ji 13«, 1« nfíóra aiod«n 24 ¿a xUníeDiot. II ; , 8-ad napra felhax 1*. 19.41, 24 | . ■ óra- it félónOtóuel . 2S, 31 óra- t* negred ra Ot 46. 40, 52 l . óra-ceg7«dór a 3tiesel JM, 40 » hari ngnUum . . 29, 31 SbreextÓ 4 frt órával . ... '' Vidéki megrendelitek előre b«-''íBldfltt xt rxry pottáai ntáorít met-Jeu Ir^pontoubbaa éa gyoetabbaa tel. ''ieaittetnik. Órák cterébe ét jarltiara ^U elfogadtatnak é» oly drik. melyek meg nem felehsek, miaokkal pótol-•ttnak. <60 8—1 1
Nagy-Kanizsa. Hetedik évfolyam.
<>y — ■. • i i:
t ■ • » \
• 1 i
k borJr^ •ó kArpAh
czlioltük J
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
Vegyes tartalmú hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből.
ILUl'' l''M.-i''J 1MJ.I.
Me ad ©lenlfc:
minden sxotabatoit,
»» i»OU.
lSa«rkfBttdi Iroda éu kiadó hivatni t
WAJDlTfl J0Z8EF kOnytkt^Bcd^íb.n.
; BJflflte^si, föltételek
~.ljb«u bAilio» horiUiiivl ím viJíkro poalAn kntdr«1 Hgiii írre ! • C frt. — kr. FÍt irra - . 3 . - . Kvnojoredro - t . 60 .
t.''

1.« >
UlrdetéBels:
A hm hk*ibo> p«Muor4rt Wuor T kr. í-i«»r ö a iniuden további boikUUiArt 6 kr. H<ly«fJ|J mlndvn oiye* betkUtiUJrt «0 kr. A „Njrllt tir.n* egy petit tor belkuiiji dija Ifi kr.
¿jaiii.
Hirdetéseket elfogad :
N.-KanlitAn:* K ADÓ lílVATÁT,. Peiten: ¿fcHLER M. üée»-, Hamburfl-, Berlin-, Majnvm.-Frankfurt- Síiéiben: llAASKXáTKtH k VOOr.KK. Uposs-. Bíró-, i 8tutto*rtb«n : HACUSB k tAkjja.
Megyei közügyek, Zala-Eger-azeg, február 8-án, 1888,
Nagy napunk volt, a szép számmal megjelent bisottmányi tagok melog réenvéto által, főispán ur (I mltsgn lei-kos szavukkal nyitotta meg a gyllléat, elmondta vívmányainkat! » boldog uj évet kivánt Zwlamegyo népének.
A szokásos alispáni jelentés után, üaroza Sándor ur omelt axót; a igon lovgrőlog hatott kedélyére, hogy a ka-nizaai bírd választás ismét nikeretlenUl maradt, —• előadá kiküldotéso eredményét, — felhivá n megyo közönségét ö tárgybani intézkodésro javaslatba hozta: ninoa más mód az egyenetlenségek kikorülésérp mint Nagy-Kanizsát saját kérőimére Kis-Kanizsától hutóságilug olválasztani; A megye közönsége egy tekintélyes férfiakból alakult küldöttségül novozott kl az ügy végrehajtására, Kia-Knnizaát pedig n főbiróí hatáskör alá helyhezó.
Ugyan ozon küldöttséget utasitá, hogy a bajoaoi Ügyben, melynek lakosai annyiszor megsvl rti}k u birtokjognak tiszteletben turtását — ellenök fo-nyítŐ vizsgálatot tartson, s cgy úttal a n kar hatalmat ia elrendolé. üír osak a kllltlöttaégnok sikerülne folvilágost-tAni a tévútra vozotett népet —• mi-■ nél kovesobb lenne azok száma, kik a közeaendot felzavarták ?
Olvastatott a» árva ügyekről szólló jelentés, örömmel tapasztalánk, hogy szorgalommal iparkodtak az illőtök a tmtU maradványait olentézni, tagadhatatlan, hogy a szorgalom igon sokat &*okott pótolni, n 4-dikén tartott gyü-lés egyiko volt a logzajosabbnuk, okot adott rá <»z ogorszogi bíró választás, nem akarok réazletokbo boosájtkozut — a két benyújtott folyamodvány™ osak annyit jegyzek mug, nem holyoalom a Óon''vent és BZnrony: kifojezést, —-u máinknak hosszúsága igon untatott, ós unalmassá vált, — mórt Az irmodor ia osak ugy felel meg a ozélnak, lm mentől rövidebb és volŐsebb.A benyújtott folyamodványoknak akadtak védÓi, Osuk a legszükségesebb hiányzott, mely íökelléko n tanácskozmánynak a l U-«i''eloMi és.ó 1 ás-s za bad aág ; vélo-rnényem &*erint a kérdéseket igy leliot foltjonnií hélyeaelhető o a főbírói eljárás, moly hivatkozott a törvényre, a moly hwtá^köfét kijelöli, vagy |)edig ildomoságból .JiolybehagyAUdó-e a megtörtént vwlluartáa, moly a lakosság többsége éa ótn|ja szerint történt? Szavazáa Utján Gláviua Lajos ur indítványa fogadtatott el, mely indítványba a megyo joga a jövő választásra nézve fenha-gyatik.
Napjainkban midőn oly érdokosköz Ugyokfórdulnak olő, igen gyakran meg **ik, hogy elágosnak a vélomények, da a többséget kéz felnyujtás által ki veanl n«m lehst, igon óhajtandó volna
Somogymcgyo példáját kövotvo a golyó-zássali, szavazást boliozni, mórt oz által igen sok időt nyornénok, mit az angolok az életben legtöbbro becsülnek.
Miután alkotmányos élotltnkben a nép nevelés újabb londillotot nyert, u világiak liatáaköro is szélosobb alapra kitör-jcsztotott, szabad legyen nekom is oz egerszegi oskola-gondnok urnák osak ennyit mogsugnf, hogy n szem az emberi tostnek legnemosobb orgánuma lévéiv-ynngy.Hztlkség van rá, ktllönÖ-sen az ifjuságnUk. A III. o-?,tály kályhája el van repedve, tiom állja ki a nár-zást, ozélszorll volna kijft ''»Wini, vagy ujat osináltatni, mert a fllsi nagyon ¡Alkalmatlan, igaz, hogy miudozeket osak gyermekok után tudom, do a példabeszéd azt tartja, hogy a gyormekek igazat szoktak mondani, és ozt örömmel is
* I
visszavonom, ha az ellenkezőről inog ozáfoltatom. — Áldási békesség logy''en velünk a viszontlátásig 1
HAUANVTAI ELClC..
A nagykanizsai tisztújítás,
Lapunk utolsó számában a nagykanizsai tisztujitásról irt oaikkbon több oly hiba csúszott bo, molyok részint értelem zavarók, részint pedig (ogyos mondatai kiazakaaztva)tt ozikk irányával ellenkeznek, éa téves magyarázatokra adnak alkalmat.1
Midőn ezt olvasó közönségünk olőtt nyíltan bevalljuk, és mentségünkre az idő rövidségét (hisz u tisztújítási kiaér-let január 81-én esto fejcztetoUvén bo, lapunknak február 1-én reggol mogkol-lett jelenni) felhozzuk, nem késünk a lényogesobb hibákat a következőkép kiigazítani.
Ugyan is a 3-ik hasáb, első szakaszának oly forma értolmozés ia tulajdonit-ható(sŐt hallomás szerint tulajdoníttatott is) mintha mt a szaktudós egyéneknuk visszavonulását a közöttük támadt egyenetlenségnek rovtuk volna fel,ezt állítani szándékunkban annál.kevéabbélehetett, mivel a tényleges válósággal ollenkeznék s azért ujolag tüzetoson kijelentjük, hogy az ott megomlitott egyenetlenség nem aBzakképesogyénok között támadt: mort ezek,— logfoljobb egy két egyén kivételével, — ^ legnagyobb egyelér tésbon fpíytak bo a tisztujitásba. sőt jelöltjeik is az önfeláldozással járó községi tiaztaégoket elvállalni kéazok valónak , liánom osak azután vonultak vissza, midőn az ellenpárt az első szavazatoknál diadalmoskodván, feláldozásukat hasztalannak látták, a ily szomorú körülmények között, a vároa érdekoit éa jövőjét egyedül víaszavouuláaukkftl ismerték fol mogóvhatónak. ,, K% alispáni rondolet által idnigle-neaon holyettositoit tiszt urak köztlla városi kapitány teendőivel nem Sanvc-ber József, hanem Wagnor Károly ur
* * i bízatott mog, mely hiba a nevek helytelen folsorolásávul csúszott be.
Végre a 4-ik hasáb közép czikké-nek azon mondata, hogy városunkban a közigazgatás — bár osonkultan, do kivánt rendbon áll, nem ugy értelmezendő, mintha nz a kívánatnak megfő-lulno, hanoin, hogy az mínt kisegítő expodieus u ozélnuk megfelel, és hogy addig tnig a normális törvényes állapotba eljuthatunk, a kivánt rondát ». i. a szumély és vagyon biztosságot fontor-tani fogja.
K^okct eloro boosájtva felemlítjük Zahiniogyo közönségének o hó3-ki közgyűlésében hozott azon fontos határozatát, moly K.-Kanizsát N.-Kanizaától közigazgatási s törvénykezési tekintetben külön választja, s a tiszt újítást már most olkülönitvo megtartatni rendeli.
ICzon városunkra nézve uj korszakot képző eseményt ezúttal osak röviden említjük fol, annak nagy horderojérŐl most .nem szolunk, do , annyit nyíltan kifejezünk, hogy N.-Kaniasáuak uj korszaka nyillótt, érezni fogja azt velünk együtt, ugy hisszük, minden mélyebb gondolkodásit polgár.
Mihelyt a megyo közönségének érintett végzéso kozoink közé jut, o tárgyról kimerítőbben fogunk szó lani, jelenleg pedig Zalamogyo lelkes közönségének, és különösen e ratltogljs gyógymód bölcs inditványozdjának mi részünkről háHs köszönotet szavazunk, éa'' ^zon OzikkHnket azon buzgó óhajtáaaal fojoz-zük bo, hogy a város minden polgára tegyen félro minden mdsérdokof, Tlsjaía-bad választóhoz méltóhig azaviuatávál o város nagy jövőjének illő megállapításához járuljon, nem osak azért, hogy a tok, megyo közönségének o város ujjá alkotására nyújtott sogédkozését kiérdemeljük, hanem hogy a késő unokák Ősoik jól megfontolt intózkcdéaeinok gyümölcsét élvezvén rólunk háládatosan emlékezzenek nteg, é.i minden utóbbi határozataikban az elődök példány gyanánt mutattathassanak fel.
TT~M
A „HAZA" óletbiztositó ban^:.
(Kol/uU**.)
tís vajmi édes, vajmi megnyugtató tudat oz, egy haldokló oAaládatyára!
Nom alap nélkllli, nemürea azó tehit az „életbíztoíitás''*, Inert valóban biztosítva vannak a hát.Vahagyottak élotoi a nyomor, inség, szükség ellonébcn amo összeg által, moly a biztosító halála ntán azonnal kifi7.ottolik az illőtöknek. '' Do szahAdjon még egy más hurt is megpendítenem.
Nem tudom honnan vnn,do tngadhat-lan, hogy a lolkünktől megfosztott tost iránt is kegyelettel viseltetünk a j.^, emberileg ia van oz igy. Velünk születőit o kegyelet s elkísér a síiig, s philosophusok állítják, hogy még a túlvilágra is. ínnen van aztán, hogy
még végicndolctünkben is mogemlé-kozünk testünkről a mwfifszokjuk hagyni, hogyan takaríttassák az el.
Hát a szogény embortől — kérdem — inegtagudtA-o az Alkotó A kegyeletet? Öi várrá, fogékony talán i\á torom-té-o u szogény unibor köblét, melybo ép ugy ihlette Haját iatoni lelkét, mint a gazdagóbi? 0 nem! egyenlően o*z-tá a/ét kegyelmét az igazságos ég, no, noakarjuk tollát megtagadni a szegénytől o nemes érzést. Ugy van, még a koldus issz«''i''otiié, hogy tisztességesen takarittassék el; igt-n do hiszen hogyan hagyja ő meg akrirátát, riiídón halála mán o.Miládjának oaak nutiyíjA ia alig vaf.\ hogy egy íokoto koporsót bírjon venni, vagy épon még erre is kölcsönt kell kérnio kamatra, mert különben csak ugy viszik kí a temetőbe, l''odíg oly nehezen esik azon sejtelem a haldoklónak, hogy oank vgy dobják bo a gödörbo a Hzeut Mihály lováról! Mily megnyugtató volná tehát ¡ilyen-kor, lm t^diiák, miszerint A biztosított összogből tomotósünl^re s jut és pedig tisztoségeson?! La no ii)oudjátok, hogy ábrándos képzolgós ez, no affektáljátok a közönséges stoiousokat avagy rationalístákat, mort hidjétok inog, a váhís ™''^pérözébeü'' inegozáfolaudjá-tok magatokat, /
0! osak körül koll tokiutonünk, s milliókat tilláliiuk, kik a legnagyobb féltékenységgel őrzik nzon összeget, mit m4r toniotésökro jó clovo félreraklak, ,,
Ugy van, ez napnál fényesebb igazság s Csak sajnálnunk kell azokat, | kik az ellenkezőt affektálják.
Do bár mily elvontan gondolkodtunk ia az éleibiztositásiól, lehetctlon, hogy sokoldalú ha«zuosságát bo no lássuk. Áinvogyünk föl ogy pár eiutot.
Valuóicly biztos pl.; gazdasági vagy katonai hivatalbap szolgáló családfőnek ninos miéi t busulpin, hogy gyermekeit éa szeretett nejét szükség érhosso, mert jövedelme elegendő arra, hogy, ha nem is lucullusi, de mindoncaotro beoslilülOH módon élhosícn, rnhrfzkod-liaasék, bőt néha-néha kissé muluthas-son ia, egy azóvhl, hogy némi kényelmet is élvozheBKon ; do lm még mu itt k«íll, hagyni szerető családja körét, Öz-wgyo 4s gyermekei n bizonytalan sors-hányatáaaioak a nem ritkán nyomor-és Ínségnek néz ölébe. L gondolat, ó mennyire megkeseríti a jelen öiöm-perozoket ís ! H emiatt a lcgboldogabb-nak látsró egyén íh ó mi sokszorpótló sóhajtással néz a jövő felé! Keresető a jelent nem ocak teljesen kielégíti, do azonföllil évenkint jelentékeny összeget ia képes megtakarítani éa ha a* ég életét csak évre is nyújtja
még bíztosithatja Családját. ígeti. da eriŐl senki som biztosítja öt, m m An''z-tosilhatja, hogy épen, rgétirégessn

ItI''
• V
<1
fog ¿liii; nom biatosithatju, hogy a míg ina toljon ertibun iIíbbIíí fórfi, kot> iinp 11oni leni-ó nwtr por <Sa hamu?! Igen, mórt ólotllnk Isti)h kőiében vanl l)o lm a« ilotbi/.turiltó int<5r$tbtm biztosítja magát, nemhogy 20 ávj^ élh«*-nen m<?g, hanem, hogj£ ''**tr°. ha
20 <5vig nem (51, enn^V^**!*''*11* hettí koroHoto csoládjA''^''^''jrJuaittassók: nyugodtan nózhot a nap ol«5,
mort histon bitr mit hosand in az, oaa-Ijídja bístotfitva van.
Jlftl/f. k(Jr»lV)
«'' ; • 1___
- Heti szemle.
Ferbtiár 7. 1808.
— A uiogfcsodAlásokról elterjedt vélemény nooi mese. Egy nő, ki gyüinölciőt lopott, gyoruicko 40 gyUmőlctforma kinövéstől izületett. Egy másik nő Londonban, Ui-nok férjo tréfából koséba ogy békát nyu-uiott, oly szörnyöt szült, moly Inkább bóka, mint gyoruiokhos hasonlít.— Európa 1800 — Gft évokben 12B03 milió forintot fordította vnpitháló kiépítésére. — Földváron egy kiszolgált huszár ogy dztldáttal párbajra kolt. A lány kapítáuy eíébo korait, ki incgongod-te o vívást és abutzárnaka lóválatztátt. Torino, lingy huszárunk győzött, kinok a ka-
titány Ft forintot, amannak pedig 24 órai uM*vmsMadott. — A lőpor egyodárutág eltöröltetik.—Sohultzo Delltsoh h munkát ogylo tek fáradhatlan szervotöjo Postrojő látogatóba.—Komónyi EJo magát külföldön ct. kir. kamaravírtuosnak czimozi. Jolcnleg Jonában van. —A zágrábi tartománygy ülésen a Pestre menondö orszAgos küldöttség tagjai : Bjdo-kovils, Vukanovios, P-ijaotovíoli Látxló gr, Zivkovict, Zuviot, Vukanict, Datadiarini ót B''rlios, naponkint 10 frtot kapnak axutikölt-jég''kiuogtéritétével.—Vámbárl Ármin keleti nyolvéts, Dr Arányi Lslos szép leányát Kornéliát oljegyezte, — „Esseggor Lnoalblatt" sxerkotztötége ellen n mogyo sajtópert indított.— A pesti Kókus korház egyik szobAjá-ban ogy beteg nevető görcsöt kapott s látására utáuna n második, harmadik s agy tovább számszerűit heten noYottok a» élet felett. — Kuutz Gyula u közös pénsügymin ittcriunf ban osztályfőnök losx. — Angol ssAmítAs srerlnt jolenleg Európában hót miliő ötssáz t»r kAtona áll hadilábon. Hainer fŐlior-ezog ós Hohmorling lovag nom fogadták el az ülnök ót alelnöktégot nz urak házában. — Htiftor Adalbert Ulos nómot költő jan 28 áu Lincabon moghalt. -p >
Zalft-mogyei hű-ék.
— ö Apostoli Felsége a Király éa Királynó fibr. & ikén Budára árkoltok. A királynó huxamosb időig marad honunkban. A fran-ezU c«á>*ári párt is várják fővárosunkba.
— J a I u-E g 0 T • « 0 8 rö l kővetkező so-rok A votlUnk: Nom Igen róg idő, hogy me-*ü> városunk dor,ók — minden szép 6« nemes Iránt órdukkol v Isultétnl tudó fiatalsága t. Hzentgyörgyi Jóataf Konetinitó ur kezdoinó-nyozéso folytán „Zalaegerasogi dalárda" otiin alatt — a táraai-élot foló|n*ztóto ót uomzotl dalaink mttvelótQ ozéljából, tekintettel az ogyháül ónókek pártolására — e%y-letotaltkitott, mely eddig U asóptzárau pártoló- » roüködőtagot számit kebolóbcn. Tiszt viselők: Ibóó t''«ronc* elnök, Mangin Károly «luluök, Hraúnstoin Pál titkár, Hanlcs Mihály pé »-¿tárnok, Ctoknyoi Jánoa ellon* őr, továbbá 8 választmányi'', i pártoló-, 4 in(|ködö-tag. Karmetter Sientgyörgyi Józsof. F. óvl februárhó l ón tartott váUtatmányi gyOléaen elhatároalntott, hogy „Dalostóly" oaim Alatt fobruár 16 ón, a tagok tsámárA az alapszabályok órtolmu »zorint ingyen bemo-net mellott előadást tnrdnnd, a kiadást az ogylot pénztárából fődttzvón. Lolkoa váró tünk a korral haladón i parkodásának egyik legtzcbb jolót itiuót tanúsította a városi kép ▼ tsvlüi közgyUlésnn aa által, hogy a helyboli főeloml tanoda s csokólyen dijacott tanítóinak évi lllotmóiiyót, tokintv« • mostani drágaságot, fojeiikónt <10 o. ó. írttal megjavította é* a ntág oddif^ n«m létezett vAsárn«pi tauodit létre hoaát''tt it Uvatlatba hozta. Ar. idaiglonosen kiküldött bizottmány ftdő Kö-nigui»ior Károly tanfotügyolő ur einökloto Alatt a vasárnapi UknU toklntelóben terve-xetot bevégezvén, fiaton lobot romónyloni, hogy a lugközolobbi kőzgylléson cz boly-ben hagyatva, a vasárnapi oktatás f évi már-oaius t ón nyiteond. Azon édes örömmel aároi« bo luv^lomet, hogy aa ulvbun elfogadott iilgymuntlum ügyél^n (• nomsokára In-tÓKkedás történ«^. BZÉLIO KBHENCZ,
• k y J á o " » aU^ páhoUI tegódleb kést nem a farkatokra tartott vadátaatnak lett áldozata, mint arról ujabban órtetUlónk, hauotu hazamoutáb«o a faluban öletvén, ma
i''
B''t lábszárban meglőtto.minek kövotkoztébou
udou orVi)fi tugély aaczára, élto kora tc-''▼»»»án jobb ólotro költözött. , _
■ t KVa. tkelyen jtn. 26-ón a ftfltöhb g«tda«ágt Uointó«ot hallgatói által tondu-zett v ág Iptóaet ««gélvoaési póuatára javára tartott UiiAzvIgalbm Ntoyeson folyt lú. Tisztelt tudósítónk azonban arról is értesítőben* nőnket, hogy a bizottmányi olnök tapintat-lansága következtében illoyali« bánátmód-bai\ rótzotiteU ogy orvost, kivol W. kitasz-szopy nem táuokoft, do egy másikkal igoó» A sórtói ngy tétetett jóvá, hogy a báli kö« aöntég nom oroaató haza a nugiértottot- lift-, tonló panatz omeltetik S kisattzony ellon (• Lám, lám! M bálkirálynŐk megovonéto ót kiórdoinlétu belyotf ahonloányi kotaoru ogy egy szálait horvadátrn gcrjoszli « szeszélye* válogatás. Óhajtjuk, hogy Kotztholy lelkes hölgyei tudoaltónk tzorónytelontógét szokott, nőiét udvarianággal mfgozáfolják.Esen jótó-konyozólA vigalom lelket pártolói pedig fogadj Vk az intézeti tzóp Ugy novóbon hazafias köszönetünket. S kérjük arra csontul Is uoiuűi részvétük töbszörös bobisonyitását ét pártfogását!
Nagy-Kuni »a a, február 8-án 1808. Kcdvos ssorkosstü in I ¿Jiotok önt a kövot-kesoudőkről értesíteni. A holyboli nagy-kaszinó, tnelynok tagjai egy-kettő kivételével mind IsrAcílták, * a polgári ogylot, molynok tagjai Ismét egy-kottö kivétolóvol keresztények; ae összoolvailást olvbon kimondották. A nagy-kassino miodon ingóságból álló vagyonát a mostani polgári ogylolbo hozza, s a kót egyletből egy lesz. A mostani polgári egylotnok a város kellő közepén saját birtokán lövő épületét lorontják, s részvények után ogy a kó* összeolvadt félnők raól(ót|kgá-ion illő ópülotot omolnék, mindjárt a mint 4 tavata megnyílik. Ennyit egyelőre mint bi-sonyotAt írhatok, a többit majd annak időjén, Ab etkmót minden ctotro szívünkből tldvö-aüljük,« kívánjuk, hogy fónyoi sikor koronázza. — Ugyan ct«k a polgári ogylot febr. 2 áu, mint alakulásának óv forduló napján, mint rnindon évben, ugy az idén is tártss obódut runduzott, uiolybeu izraelita tcstvó reink közül Is már most tokán rótzt vettek. Kösvotlon étkezós előtt Darás Zsigmond ur olvasott fol egy Wlasits Antal ur által, a megyei bizottmányhoz **orkos*totl » » kót Kanizsa ugy politikai, inint közgazdatági takintotboni vóglogos külön választását kérelmező folyamodását, mely folyamodásról midőn átalánosságban azt moudbatnók, hogy romok mü, agyszorsmínd nem mulaszthatjuk el Darás Zsigmond ur irányában is elismerésünket notn nyilvánítani; mint aki a pompás papírra rakott órvokoi, tiszta érthető w igon Ogyeson hangsúlyozott felolvasásával, mindnyájunknak érthetővé totte. A foly»-tuodás éljouaóssol fogadtatott, s a 70—80 ra menő joleu volt órtolmiség által azonnal aláíratott. Ebéd Alatt hallottunk folkŐ-•»öntéseket logolősxör is Széohonyi Istvánért, i\ királyért, Barozáórt, az ódos borért stb. Kaan Károly indítványára Euerjotyhok mogyénk köatisztolotbon álló alispánjáért Harcsa Sándor úrért mondott folköizöntéio, aa illetőnek azonnal mogtávirAtoztatott. — Estvo az egylot holyísógében tánöavígalom tartatott, melyről kovós ssépet, kevés jót Írhatnánk. A holyiség még a táuosvigalom kozdotóvel is toló volt « délben ott hagyott füsttel. As pgéoa hölgykoszorut 8, olvasd oyolos tánocosnő képviselte, s néhány „mikor ml lányok voltunk" felott elmélkedő gaVd d'' dani: A polgári osztály egyetlen párban volt''képvisslve, kik hatalmas okot saolgáltattak ason kövotkoztotósro, hogy a háaat táfsak óvok múlva it gyönyörködhet nok ogy másban. Az ogylot elnöko » tánczvl-galmon nem jolont mog, s a tános ''vagy rend /ontartAsAval sem bízott mog senkit. S minthogy pedig orro nózotünk szorint szükség van, kimondjuk folotto a „nom volt rendjén11 * mint ilyot följegyezünk. — DOCTOltÍTrf.
— A sttmogl gőzmalom feltűnően látogatott. 1860-ban lö7uU; t«07-bon 1685Ö őröltető volt. A gabuát lísstórt Azonnal bo-cacrólik.
— Zártkörű táuoavigalmát a n kant-ssaí nl''olgAri-ogylotu ma, fobr. 8-An tartja.
— Kérdés. IIs Tomesvárott a vár és városon korossIÜl lóvonatu vasutat szándékoknak létesíteni, h.\t a nagykanizsai város és Indóház között távolságra mikor lótnti^-n"k hasonló lóvouatú vasutat? — A fololot Altaláooi mosolygát,
— Nagy vígság n Ak, s » o m o r u s á g h vóge. Annyi N »gy Kanizsán a bál, dali-dó, túnczostóly, Hogy mdnkát adna statltti-kívilag össitoirnl, » aránylag mind látogatott; még n gy''ermokbdlfk in divatosnak. Iliába intóskodík t tanodái igazgatóság, midőn a tsülök ollono vannak, l''uinszkodjék aztán valaki, hogy nincs »ársas-élutl Dshogy ninos — mulatságra, igbn, hantm a női gyengéd értelem fejlosstéso, ápolására gondolni más kérdés. Például mily ssép a nagykanl-
. III fí
assi jótékony nőegylot áldásos működése, as az pardon, ahol ninos, ott uo kirótt.
(Mo k ü ld o t o 11) Pélorlotfgo Jinoa innsbrucki nagy fogyvorgyárából újabb árjt\gy-sék. E gyár párisi, kölni, «fcln.-.bm gi, sa|. érmekkol van foldUál^ve. Ugy az;<ri6<ó Ara, iint a nagy válnsstókra nózvo bátran ajánlhatjuk a t. közönség figyolmóbo íotorlongo ur gyárát. Kaphatók: a l''fauohoux-fogyvo-rek, Lojouno, Qodin, lioux, Collogo sat. mintái uzorínt 48-tól ogÓBz 300 forintig. Lart(!Mtor, ainoríkai r«vi>lver<\k 2^-1^-40.forintig. íjof^aságl, gyalogsági fisgy v»rok mindonnenio; duplacsök drótfonásból, aiigót róosadamaso 11—70forintig, l''andurok pásztorok tzáaiára olctó pinkák, ssobpisztolyok; régi kardok s a vadátzathoi ''»nogkiVAntító minden eszköz sat.
Somogry-mogyei hírek
— Csurgói lovolozőnktől kövntWoíŐ hl-roket vettünk: Janusr hó olojón a holyboli izr. hitközség ujjá <zorvoztotutt annyiban , hogyjól készített alapszabályok srorínt, melyeket mindoddlg nélkülözött, fog ezentúl működni. Ez alkalommal uj elöljáróság is választatott, tnelynok eliiöko, Dr. Htoíner Li-zár, orvos a jolot tudós, lön; do fájdalom, csak róvid időig visolto o tisztot, mert már mult héten letovó hivatalát. Mi gkbo.l? nom tudui. Kaptunk azonban ítmót jolos elnököt Salamon Miksa ur siomélyóbon; őrQlhotünk oson szintén slkeros másodválasstásn.ik, mert tudva levő, hogy jolonlegi elnök ur én a tisztet már Ssombathelyou is »sóu ored-tuénynyel visolto. — A holyboli ssíaó ifjú-tágján, hó lb-ón tánosvígalmat rondoiott az iskola javára | aioredmóny közel 100 forinthoz. — A biró választás is'' tneg volt már nálunk; ogy ssldó Is volt candidalva, do minokután szuvazAtra nom is koríllt, minthogy a» olőbbeni biró megmaradt tehát két zsidót választottak tnu; esküdtnek, t. i. Mayorhofor Sándor ét Józsof urakat. — Mult hétben folszállittattak IrAsilag a holyboli zsidók a „dalárda*4 ogylotlöl, miizorínt most minekután a jogegyenlőség ki mouda-tott, ciaUtkoznának az ogylothez, mi mog it történt; tzópjelo a toutvéríos jó akaratnak! A dalárda is rondozot> tánczvigalmat f, hó 20-ón ut országot honvédalap javára, do nagyon sajnáljuk, hogy vidékünk oly gyöngén pártolta o jótéKony ozólt, legnagyobb pedig . a panasz as ogylet o környékben lakó tagjaira, kik nagyrótzt elmaradlak. Volto sikor vagy som? egyolöro nem mondhatom. Ezúttal ol nem mulaizthatjuk a vendéglős urat fi-gyeliuo»totftl; bogy .jötőro kisobb számokat írjon étlapjára ós hogy a fogasokat no a Dráváról, hanoin a Balatonról hozassa; továbbá, hogy intto meg pinoxérjót, miszerint őrködjék jövőben az ütvonkilenozot, kilooozvon-ötnek olvasni. — Ennyi a múltról most valamit a iövöröl! A holyboli Izr. hitközség logközolobb tartamija k« egyonjogositáti (lunopólyt pro^ramszorü dl s»>s Istoni tisztelettől. — Jövö hó 12-én Bomonozóu is lesz tdnozvlgalnm s pedig aa ottani kisdqdovoda javára. Bár az intézőiét moglátogatní még nem volt alkalmam, még is megvagyok győződve, hogy ez minden igényoinok mog-felol, tnert annak vozotőjo, kivoí logközolobb mogitmorkedni tzorouotém vala, olyannyira lAtssik folsdAtát órtoni,, hogy kellő buzgalom mellott, mit az ovó úrban foltoizünk, logtzobb tikért várhatunk, tóz okból megérdemli a jótókouyozélu vigalom a pártolást és ajánljuk ís minden jóltovőnok. '' — Vidékünk ogyik tobotsóges publicistája Andorka Qyula somogyinegyoi osküdt ur na mogyék rondozóso1'' tárgyáhanl logkö-xolebb kibocsátandó röpiraton dolgozik. — OdvözÖliük 1
— A longyoltótl jótékon yozélu tánoz-Vigalom fobr. 10-én fog mogtartatni.
— Kaposvárott a „Demokrata-kör" megalakult. Elnök Kovacslos Ossínte, jogyxő Szalay Károly Ugyvól.
— Kaposvárról tudotlttatank, bogy ott fobr. 10-én a „Korona" fogadó teremében I ft. o. ó. bolépti dij mellott polgári tános-vigalom londoztotik as ottani r. kath. tomp-lom i^jitAta ét negyobbltása javára. Es Imaházat aa áhítatos hivők már nom látogathatják, az idő viszontagságaitól ugy m<*g van rongálva, do különbon it a ssókvárot ét kömyéko r. Uath. hívóit befogadni som volt képos, ennélfogva mind újítása, mind na-gyobbitáso fössükséggó vált, «'' tanács tollát elhatározta, miként c úzélrk már begyült pónzössacg ncvolésóro tánosvígalmat rendez, molynok minél tőmogosb látogatását óbajtjukl
'' »H i''ts) - / , /
salvén hordozza, (Eltalálta í Szerk.) — T# magamunk ai^uyi bátors ágot, hogy én is. mint egyszerű soproni polgár néhány sorral felfcdoazom társas óletüok azon apró titkait, njolyekho< csak mélyebb fürkészés és vias-gálódás utái) juthattam, mort tudja t. szer-kosztő ur, ilyen magamfólo egyszorü ember sokszor láthaiUnal j8 nagy dolgok nyomára jön, azután mint afólo lustigor gomüthlioho-bo hnzüohter sokholyon megfordulok, aa igaz, lib ^y Osténkónt a sötét gázlámpák miatt hol egy .Vöbo, hol podig hókupaezba megbotlottam múr, no do souiml, nzzal, vigasstaltam olyankor magamat, városunkban azért még is csak gázbotoiiohtung van I ilyen világosság mollolt pedig nom csoda, ha nagyon is fölvilágosodunk, mprt j»nyár, )8-án Urtott „Bürgorb''all" toljefcou ariitóorllt« bállá nőtte ki magát, ós nom vettünk bo mást, mint csak önálló tekintélyes polgárt, vagy pedig még höherl póldAul fortály mágnttst,■ igv történt, hogy két órásaogéd, pedig mindkettő tiiztetsógos polgár osolád gyormoko, a „Bür-gorbalfb* bo nom juthatott, »f igoz, hogy megkinált aláírási ívro előjegyezték magukat, no do annak daosára mégsom orosztet-tllk bo ökot, hja I az Ő hibájuk, hogy még eddig önálló mastorró vagy podig mágnássá non) lettdkf Ugy hlszom os elég VÍUgotsAgl Azonban'' no tossék fólroérlenlj nem a» ittoní ü. Boto lapot értettem, mort aa ugyan nem torjoszt világosságot! Talán tudni fogja tisat. szork. uram, hogy van nokünk itt ogy jó intézetünk, n „tornász ogylot14 moly ologondő tagot is számlál, hanoin u ki oda akar moQ-ni, hogy magát gyakorolj», a» csak csinálja mog olőro a tostaiuontumát, mert ha aa odavezető uton szeroncsóiion karosstUl tud hatolni, hogy nyakát no tőrjo, as csakugyan a logjobb tornát» lobot, y»gy podig valamoly csillagzat alatt kotlott annak síületDÍo. Iíj»l ast mondják, „a mi jó, ahos nohojtan jut »» omber". — A t, városi magittriruo ugyan akart már egy bocsUlotea ntról gond iskodni, mi okból mogis koidtók ax uj utcsát ogy bA> lerombolásával, do ki tehot róla, híigy a bálba lakó ogyón olyan Ifonok, hogy midőn a búz miudon részét lerombolják'', ö dgy iiobát melyben lakik, a hás teljek közepéből máig soin ongod lerombolni. Hipperlót, ox valóságos spootaculuml Ugy áll ott a város kőző-pén nz ogy ssoba, négy felöl mogtámas»tra durzokkal, mint valami olA''kozott ruina ét ha olmogy mollntto u>. ombor, csakugyan fól-nie koll, hogy egyik oldAlíi ag^on no'' üsse. Hát kérdem most már, a» ily koményf^jü ombor, egy ogósx maglstratu» tor.y/éuek meddig fog még olloin»ogü|ni,,4» Vfilo daexolni? fődig könnyű volna a ki* raakscikodót he-
lyéből kizavarni, — «» ón oi
éSsjárA-
Sopron-megyei hirek*.
Hopronből, j >n 20.
Vasárnapi lovaink. I, Miután már olyan tokát hallottam o lap élolrovalóiigá-'' ról, ét tudva, hogy városunkról U olykor olykor megemlékezik, söt anuik órdokét
tom gondolt Is niár orro módot, t i. miután az Illető az első omeletbert lakik, tehát hnx-zá kell fogni as alatta lerö földtxint Iprvm-bolásáhor., ugy óljek KXX) esztendőig, hogy rögtön uj lakát után fog i^ógui a kU daosot. — Végül mint szomorú fairt föl k*ll. ótátlto-nom, hogy városunk köztiszteletben álló pol-gárniQttorét súlyos csapás órtft, mintán szép reményű fiát olvocztetto. A ''mUvolt t 4ehot-sógos ifjút, ki Pesten tqár saép állást főjtött b<\ óloto logvirágxóbb korában ragadta el a kór lelhet Ion halál. Szolgálj''óp a keshredstt atyának az általános réaxvét vigaszul. Mott pedig hozárom toraimat, ha bA»* még sokat tudnók folhoxni, do félek, hogy - mindjárt első lovolomben it untató; lonnék ; ast áronba u ígérőm, hogy a Foipraboudot esutáu It ilyen levelek Írásával fogom tölteni, s ha tiszt, szork. úr szlveson voeiidi, becses lapjába közlés végett elküldendőm. (Ssiveson vessaük, sőt kérjük. Baork.) i,
nOHNZÜCUTEíl FtÓR^,
soproni polgár. — Batthyányi (Jéza, a kősUgyék előmozdításában oly h^ti\toi»n fáradozó gróf, sopronmegyoi KapuvArott segélyegylet »1»-kitAián fár Adózik. Üdvözöljük a nemes ^»án-dékota vs^Ka miudai) nagyobb városban ta-lálkoauék ily fő ur, ki a nép anyagi a szel-lomi boldogtága olőmozditásábau loll Ogyik gyönyörét,
Nnprvii, fobr. 4. =° Folyó hó 3 An délutáu oltávozött egy Itteni keroskodöi háznak több évoa l^ef^isa, és mátnap reggel au ordőbon ogy ián fel» akasatvA találtatott oiog.
=s E hó olsején eltávozott egy levélének hátrahagyásával egy Itteni váltótörvóajraaé-ki hivatalnok • mai napig tom tért b»M- ^ hátrahagyott iratba Jtávoaáaának okául felhőst, hogy ő nfgy tzámbjil Alló 0talá4J*«»k nyomorát tov ábí ira Ís nOznl nem birvAn, életének viget akaf''Vet^l. " '' V •
r= F.''bó l én soprönt takarék péostár rótzvónyotolnok évi közgyüléso mojttarta-tott. As évi; üzlet oly ködvető orodménytt volt, bogy róssvényonkint 40 ft osstalék jutott. lis alkalommal az intézet Í6 év«» fennállásának emlékotll ogy diss-lakoma rende-séso elhatárostatott, mely l. bó 8-Ad, bátfőnj alkonyat foló (nem pedig mint as utolsó lap-ban hibAsan vasArnap Íratott) a casinól teroia-
bon csakugyan meg Is tartatott, n résavényo-
aok kösfll 60 egyén volt jolon.
sí Amint hulljuk, az ittoni takarók j>énz-tár n nyors termékekről clőlogozest is (Ulot körébo kivánja vonni és már n mogfolalŐ helyl»<5g"k kisaomelésévol ii foglalkozik. Ex igen korssortl eszme. . f=tt F. hó 9-én vásárnap aa ittoni ipar >c-gétyxö ogylet raegtartandja a városi tanácsteremben harmadéves köxgyüléaét, a bár mily jótékony I s helyi viisonyainkrn ozou intézet, a kiosztott (ízleli mórlog áttoklntéao után mágia el nom fojth/ttó ki nom elégített éreelmUnk. A fél miliót''a rugó üsloti forga-lomlio» képest kovcaoljük a körülbolül 5000 írtból álló tiaata jövodolmnt, de sseinbeötlő u 82,£>18 frtból álló pénstári maradvány ia, mikor az intését idogonektöl kölűsöu vott-124,626 frtot mutat ki. A aoproni ipar ao-gélyaő egylotjövöro uagy saorepro van hivatva éa aaon romönybon élünk, hogy a ke-aolőkro nésvo bokövotkezö uj választásnál behatóbb goud fog fordíttatni.
Vas-megyei hírek. Vasmegyo 1888-ik óvi február 3-án tartott megyei bizottmány! gyűlése.
A raogye minden vidékéből számosan össso aeroglett biaottmányi tagok jelenlétébon ö'' mltaga főispáni Uolytartó ur u gyűlést megnyitotta.
Ab (lreaodéabo jött hivataloknak szabad válasxtás utján leendő botöltéao jololtotott ki általa legolŐsaör ia.
A törvényszéki elnök, a holyettes aliapául hivatalnak botöltéséra ö mltaga a oandi-dfttionalia jogáról ok úttal lemondott, nehogy irányadóul látszhassák aserepolui a kiiolo-14a által, — erre s/óf Batthyány falkelt, • gyönyörűen szerkesztőt! bestéddel elöadá uc érdemeket, miket a h&rti zaja között előtte éa utánna Ivánkovioh ur >aers«tl, ki bl^jdoklása kőzött ette a hontalnnaág kosorü kenyerét, • a sxáwflxotés aaíbbnaxtó fájdalmai kösött ia hiven mogörzé lqlkébon ait, ami legszentebb,^ logszobb kövét kéuozi ór-dom koszorújának a hazaszerototet, felhoata továbbá ason rajongó hazaazoretotet, melyet Ivánkovioa ur tanusltottazon nehéz idők kö-rUlményol között,» midőn n nép stabadság * nyera orő által letlportatott, a midőn a né i>ok azont joga fölött az önkény éa a hóhér képeaék »« igaaaág kiazo''gáltatáaál, mely idöbou áldozat lott egyik kedvolt rokona gr. BattUyany Lajoa ia a nemzet nagy vértantya; tapintattoljea éa kiválóan szóp korokded-uéggol elmondott beazédo oly nyomó túlsúlyt gyakorolt a bizottmányra, miazorint kővé» kivétellel ogyhnngulag kiálták ki a jelen has »fit Ivánkovits Jáuoa urut tr vszéki oluük, holyettoa alispánnak. • < ■
Kz után ínég fcgy törvényazélt! (llnök választatott — hárman lőttek kijolelvo, a esők közül asinte csaknem egyhangúlag Vidos Fái ur választatott mog.
Ezek után 0 mltoga gyönyörű beszéddel hoxá fel az izraeliták által n "»rt cgyonjogu-■ágot, a nzon óhaját fojozé ki, miazorint a tekintélyesebb isméiig Gi|iH4ok egyikéből ugy mngvni tiaztoletl/>í''V*V. í válaSttatsék meg, do 0 raltságá^i»K>i>ek. Í korszellem által ia kövotelt kívánalma a bizottmányi tagok nagy többségénél ellenxékro talált, — ö mltaga látva azt, mlazerint ezen az uton elér ni még idő előtti, a tárgyra nésvo oaak annyit jegyzett meg, li>gy a tiostoletbeli ^«ztviaelöknok klnovozéao az ő jogához W .oiíijt, s oaen jogát vövid idő alatt gyako-r«5>í is fogja.
Exik utá:i a mogyo törvényssék » indon osaláwánnk aa évíiegye-ús munka kimutatása olvasgatott fel, n?M/ nem csak hogy kielégítő vo.lt, do méltó dicsérőtől és elia-mordat is nyyrt.
* Ad ukcftiii A azt. liárotnaág szoborra püspök ő mltaga 800, valaralr.l a káptalan le 800 frtot ajándékoztak,
" Öngyilkosság. Woiac N, foetö nom tudván ml okból folakasstoltA ivogá: :
♦ Zár tkö-fajfe^l- T. Ha^-ltoyrr^.« m^ íaonyság aártkörd, tánosvIgJ>- % Jw:. j''.r 2y-tartatotl meg a p5l« jV)ki aö. ház toromébon, — klválóati jollonlozto a vrgaltrv on ke-
'' v#kdod aaabatosság, és fvTf.lefen/.VV í%.<iság, Mely a dlases^vendég k. . Ul. ,, ,ott. — Ovönyörü láiyáúy volt r.ővon-
dékoktick fohér ogy nru''iájuk, .jz.asz(ntt átvetőfel a jóV. begyako; iotl tánosaikkal, a .házi sssaonyság kedélyea éa kedvos kis Laura lányárai mindonaM jolon voltak, « mindent olkövettok, hogy n vlg hangulat s otthoniaaság fok»sédjék ,*''^uü* kiaaaazony -Wll a vigalom 4ll'' ö leik ,jíoMonie. A hölgy í keaaoru inin4«.~,yea vi/zg* azép volt mint a tavaasj hajnzla, a kereaotlen egyszorU toi-lettjelk torméazoUb bájaiLat inkább kiomolták, mint ha ezek caipko, azalag, virág, aat. i''sftoae-bseaék alá '' ttok volna tomotvo.
9 llouvéd táncBvigalora. Eobruár 2-án esti 8 érakor „ Kossuth induló" nyitány-nyal mogkezdetott a nonvédek tánozvigalma, moly i; maga nemében páratlan, Szombathelyen podlg noha aom volt, már két nappal n tánozvjgulom előtt gyillokoztok a vidékiek, hogy holyiaég tokintetéböl magokat | bistositsák, a torom ^zsúfolásig tolvo volt tánozoló fiatalsággal, mig n többi ét éa más termők azinto tolvék fent éa alant. — Tara-íáanó aaaxonyaág ö nagysága mint tánezve
Ífalom anya gyönyörű magyar dissöltönyben ogndta válogatott Yondégeil, a a honvéd tiastek mollóro saját kozeivol tüzto fel a honvéd tisxtokot jele:''» hároc nzln oooardát, megyei huszárok, pandúrok, és városi hajdúk diszöltönybon foglalták el a bejáratot, a jegyeket egy honvéd toljos dissöltönyben a/.odto, valamint a hölgyök éa urak szamára a tánezrondeket honvédtiaxtok oaztogatták, — fél kilonozkor Nagy Kálmán Budavár ogyik tnájua 2l-ik oatroin érdomjollel diazi-tott höfo azázadoai disz egyenruhájában dörgő éljenek közt lépett a torombe, oly jól esett a azemnok látni azt, mit 20 év ótn nem láttunk, azólt a zono, a vidor fiatalaág tán-ovlta a caárdáat, a teljea diazbon jolon levő oa. kir. osr.trák tiaztok is járták a caárdáat a a legszebb ogyetértésbon barátilag közeledtünk ogymáshoz. SsUnóra alatt Főtisztolon-dő Sobessy promoutroi kanonok gyönyörU toaaztot mondott a jolonlovŐ honvéd egylot elnökére, inolybon ecaetolé as olmtltsi várfogaágban kiállott asenvedéaét, s hogy ő tudja azt legjobban, m<irt rabtársa volt, a fel-köszöntést meghatottan viazonzá n dandár-nők olnök, reszketeg hanggal, do fiatal .''.Úszol éa lélekkel, a bár hotVon év viharzott el öas fejő folett, do még mindég kéaz teljes ssiv ós lélokkel tenni, hatni és raindont elkövetni, a mire a haz* üt folhivni fogja. Esek után a kodvos tánosvigalom anyára, kl testbon és lélokben magyar volt, viharos felköszöntések voltak. Asután olkozdotott a tánca és tartott kivilágos klviradlig.
A torom gyönyörű diazitniényét fölog kó-portók a nomsoti aászlók és honvédokét áb rázoló képek, a nomsot vértanul, továbbá Koaauth, Porozel életnagyságú képei, ott volt a főhelyen a király I páré gyönyörű vi-lágitáa közuputt, oson fáradaágoa éa keleti pazar fénynyel diazitett torom átalakitáaa osaknem ogyodűl Tarafás Józsof h. főhadnagyot illeti, ki hétszámra foglalkozott a ron-dezésa<:l. A táncí vig ilom tiszta jövedulino, )->azámitva mindon nóvou novezondő kiadásokat Öaaseaon G86 frt. 40 kr. o. é. toss. — Nom hagyhatjuk olismorő köszönotünk nyilvánitAsát ki nom fej esni: Magassy Antal, Czoke József éa Pilliuli Foroncz ''uraknnk, kiknok szivos közro müködéaé által éretett
01 azon osél, noly méltó volt nagysscrüaégé-ben n houvó iháévhos. — Nagylolkü felül fizotéaok a kövotkezók voltak:
Horváth Holdizaár 5 frt. Ernuat Kelőmön 3 frt, llezoredy Elok 6 frt, Llngor Ouaz-táv 2 frt,Korornlai «olioy Károly 16 frt, B. I Babarczy Antal 6 frt, KŐazeghy Konstantin
2 frt, Szabó Feroncz 4 frt, Kroneckor Jó-sef 3 frt, Piok Dávid 6 frt, Ajkas Károly 6 frt, Batthyány Lajosnó 5 frt, gr. Batthyány Elomér 6 frt. Ünary Kmil 1 frt, Piok Zsigmond 8 frt, Baranyai László 2 frt, Bardoasy Józsof 6 frt, Dr. Htadlor Antal 2 Irt, Hoilig,
1 frt, Guary Miklós 1 frt. Kororalal Scliev Feronos 13 frt, Schay Sándor 18 frt, Rclndl Mihály 2 frt. Czeko József ifj. 2 frt 60 kr. Tuczonthallor Gyula 2 frt, Ssovják llugo 2 frt, Kovács 1 frt, egy névtelen 1 frt, ismét ogy névtelen I frt. 60 kr.,Nagy Sándor ifjú 100 frt, Koozor Dsnl 3 frlj 8*611 Józsof 6 frt, Farkas Imre 3 frt, Chornol Ferdinánd 8 frt, Augostus Pongrács 8 frt, Tovoly Jóaof
2 frt, Bathó Forencs 6 frt. LlndUuef ézuk-ráaz 6 frt, Maróthy 4 frt, fogadják lolkoaado-mányosásaikórt a loghátásb kössönotünkot a rokkant honvédok novében.
4 Kimutatás, us 1868. évi január 26-a tartatott tánosvigalomból, molynek tiszt.
Iövodolmo a szninbatholyi egyesült prot. la-iola alaptőkéjű gyarapitáaára fordittatik : T. adakozók novoi: Batthyány Fülöp horozeg Önagyméltóaága 10 frt. FoaatetlU György gróf, miaister ur 26 fr. Gayor Antal ur Sárvár 2 fr. N. N. Sárvár 4 fr. Horváth Boldi-ssár ministar ur Pestről 6 fr. llagel Boni ur Szombathely 6 fr. (^oithnor András ur Kör-möndről 2 fr. hl . kus István ur Ssilvágyról 6 fr. Mayforth Sámuel ur Jáákról 6 fr. ltadó Ignáoz ur M -GencsrŐI 10 fr. Klsmáu N. ur órás a kisorsolt óra bovétolébŐl 7 fr. Schey Sándor ur Kössogrfll 8 fr. Zobl Laj«»s ur Vörös várról 2 fr. Wo isz Józaof ur Szombat- I helyről 2 fr. 200 darab belóptljegyórt 2G0 fr. Folülfizettok : Forster Józsof ur Ss.-Lőrinoz-ről \) fr. Meitorliásy Gyula ur Ssilvágyról 8 fr. Takáta Lajoa ur Ssombathelyről 2 fr. Teasary Jóaacf ur 1 fr. Osssog 3j38 fr. As Össses kiadást 18t) fr. 62 krt lovonva, marad : tissta jövedelem 181 frt 48 kr. f Utólagosan | Takáta Sándor ur által 4 jegy ára 1 forint.
U''.ol. Karner Gyögy ur, a kiaoraolt óra nyerőjétől 10 fr. Egy sümegi névtelen aziakola alapra 26 fr. Öaazog ; 220 frt 48 krajezár.
HODOSSY LÁJUS. Győr- pápa- molnári vasút.
Folyó Iió 3-án HorvtUli György, mint ft Gyíír- Papán át Molnáriba vozotcnM vnsútiiak Srüllősön Jánosházán kore»z-tUl leond(5 kiópittotéüo kieszközlóaéro nlaknlt tárHftság elnökének t. Zulumegyo bizottmányi nagy gyiilésélioz benynj-tolt abbeli folyamodására, nii módon kérolmo a t. megyo ¿rdekónok ugyan-azonossága tekintotóböl is pártoltaHsák : elhatároztatott, hogy hivatkozva a nuilt évi november hóban tott fölterjesztésére őzen folyamodvány pártoltatik és nom o.xuk a szükséglett feliratok és megyei országyUlési kövotoknok adatik utasítás o kérelem pártolására, hanom egyszersmind Mélt. gr. BatthyányiZsigmo.p/''. ur olnükleto alatt egy tekintélyes kiküldöttség novoztctetl ki, a moly a dolog Hikercs kivitele iránt annak helyén a szllkségcs lépésokot megteondi.
Szombathelyen elhaltak
IS6S. JznuAriui hábau.
S«»b.S Káról/ 3 héii. Wiener Anna 7 lián. m«t íitvin 1 ér. Horvát Jójief i nsj>. ktfiiáros Ti-tua 10 n*p. I>ob«rm*y«r Anna ''i ir. <''«i([l"r Já>»«f Ti ir. Totto Jinoi 4'') íy. Kác> Bándor U het. l''ai-loi IgiUls 69 ér. Német Vilina t ér. KaJ«> Kánl 0 lián. Horváth (Ubor t ér. liajákl Sáiutor U/ula 3] ROle Katalin 88 ér. Morcttl l''ál 40 ér. Motor Katalin 80 ér. I''élajr Mária 1 nap Hchrano* Jánot 46 ér. flialay Jáxaef öi ér. Héra Utván 0 hánapoa.
TARCZA.
Újabb olegláimból
kis fiamhoz.
Minek volt a tOrrén/kexé* Felotted én gyeruinkein I 11 ia> örökre ncin adhatnak Bem apádnak, aem nckciu.
Btlraddel lem reudelktaaak Ka c<ak éret él noret . . . ha korlátlan hatalommal Ott áll a törvény feletti
B ha megnSttél, ha nsfjr lettél, J« aa élet a kOvetel, Kikövetel majd magának S hatalomiual ragad el.
B to eliiárnjal«, mlot madárka, Független tettvágy vaiet ; Kl foghatoá itt m«g lelk-d 1 I Kl kOlhetné meg keséd?!
Nem ragv többé aem apádé Bem anyádé — d» xabad, Caelakedaa a atenl hasáért Tívo ait, ml aaép, ml nagy t
Nem vagy többé »cukié aem Kínra Mctiod hatalom ! Caupán egy — a aaját aalved — B ebben a ateot vonzalom.
B akkor aié leaitai majdan. Kit talved jobban Mtret — A kl jobban megérdemlé Ártatlan *aép lelkedet»
Annak léaiaa majd tssatSj«, lift latápja egykoron. Ait fogod végig veaatal Majd a aSld alrhantokon.
A kinek a legfőbb törvény i Baját a.ived oda ád | Ai fog kebleden meghalni... I.egyok aa én, vagy apád !
MAJT1IÉNYI KLÓIIA.*)
Lipótvár feladása ós ostroma
1840. évi február 2-án.
(V<ge.)
Végro a rokkantak laktanyájába éa ogy tnác állami épUlotbo elaxálláaiil''.altnnk, honnét !»arinaclna|irrt regből kikiaórtotldnk a ló-vonatu vnapályáhos, továl>l>l rendeltotéatlnk helyérő, Déeabo azállilamlók, n mint iámét a • xóiat énnkléao kAxlltl haladtunk a város ut-azáln, as oltlkulöbb hölgyek búcaút intő kendői lobogtuk as ablakok bél olé nkbo a utánunk.
•) ór« mniel tldvftaöljak haiánk láoglelktl krtltl-oSjél tiaatelt mankatáraalak kQaött. Kgyaaeramind t. kOinnaégdnknek kivárniuk kedveakedni, inldSii kije-lentjak, ho.jy aa oly fájdalmaaan aengA kOakedvraaéglt köllÜnS Ígéretét bírjuk, molyaaerlnt íapankut töbh-a»6r a>eraac<él|«tl i\jabl> költemény* bekUld<Uérrl. AlkalnilUtC kijelentjnk, hogy a .Somogy* leguldbbl aaámában aiegjulant .Karácaoukor * elnevaiéalt aaép költemény Majihényl Klára .Kle^iak kié haml.o»-eaiinfi Onálldlag megjelent flIiatbM vau minden forráa megneveiéa né|ka| kivéve. Bárra.
I aaámnaan kikísértek a pályához, uxomoik-ben könnyekkel axívbkben fájdalommal ■ még
is ogy nemével n mosolynak nyújtották bticsu-s/.órn njiré kosoiki.''t, a vi gaaztnlé ''ar.avaik oly h iláat gynkoi oltnk lelkűinkr o,h gy axínte erőt nyertünk u móg meg nom axokott fogolyélol könnyebb ell(iréaéro,odanyujták valainennyi-on osinkc-kondÖcskéjiiket, hópy turfsuk ning emlékül snefelodjük ol fikot sulin, — soha 1
A hnea burus ogéti o honleányi órényok-ken ragyogó kárpáti csillAgokunk novoit föl noiu jogyezhottUk bár, do emléktinkbon örökro élni fogunk, mert leáldozott napunk eolét (jtinkáj n lionszorolemtöl lángoló lulko-ik világoltak, melynek örökfcnyil vcsxla tüzénél látták lolkisxomoínk a kosét, mely a távol meaazcaégből fullünt n nuu''g jöni fog és jöni knllu jóiigóket mu''t la.
Kxi-k ti Un fölültünk, axaz csak fölálltunk n kövecshordó sxokerokro klaéróink kösé, kiknek csnk axuronyvnau volt hidegebb sziveiknél, s a .iol^yok még ogyssor fol-nyu^totluk fölénk kexuikot, soha som foledém egyiknek vigasstaló aznvatt , ki Kirelnmro intett s ninndi „várjátnk meg njugodtun, inig elviharzik fojotek fololt n véaz, s mosl elnyomott sohnjaitok huraány kiáltás less honfiúi ssivuluknjk az átalakulás legelső világára."
A tárogató harsogott, a dobok perogtok a a nehézjárművek megindultak, s n nomos hölgy caapatsxoborszerü nrosczal nézett után* ntink, mig a liUkörböl ol nem távozánk folytonosan küldvo utánnunk nz laton hozzá-dok ezroit, oly magasztos, oly funségcson nagyszerű volt lAiui a tuidöii nz elválás pillaun* tában csak fel órai ismeretség után ezerkétszáz katona szóméban felragyogott a mull dicsőaégnek ogy könybovegyült augára.
Egy szegény tlu a 7-dik zászlóaljból le-oaott a azekérröl és nyomorultunk a lábain rnont koroaxtüí a rnppiint vuskorék, moly sst Ősszozúzá; bokötetlen feldobták a kocáira, a sUrdon csepegő vér, mint egy varas szalag, vonult végig a fehér havon. Szegény honvéd bajtársi noked ''cottös fájdalmad Vl!'' töri láb és zúsolt sziv III ,
Déltájban értünk Pozsonyba, r. >1 ogy kórháxszorü épület udvarán felállítottak bon-nünket, itt is a rémes xajtalanaág és komor némaság uralgott, uiort körül bo volt as udvar fallal koritvn, mig végre egy osztrák-tiszt azemlét tartott fölöttünk a ul.iiiozhutlan orrhangon vczónylé a nC''»ákó roacn wcgu»kot miro mi egykodvüen lábai elé dobáltuk csákóink tricnlor rózsáit» ogy rrcohts urn"-ra elfoglaltak börtönszolü szobáinkat, honnan ssinte e('',y r.api időzés tilán Bécsbe rzállitot'' tak dl.
Ido érvén, i dolgosóhás, városház, Ma ria Thft''ísianuin és randőrlaktanyábiv ssál-liísoltattunk felváltva, itt cscresnyoveros hajtokáju Ohovaux legor fraokokba bujtattak s nyakkendőinkből turbán»/,erü lojtnka-rót kéax''.tettünk, oly snjátaágoaan néztünk ki, hogy egymáaon olmoaolyodtnnk j ot;yi-doig r.árva voltunk együtt, később nzr-nhan a jó ég tudja, hova votott bonnünket a sors egymástól, sokat besoroltak s ne osalrák-zitszlók alatt hnrozolt, aoknn mega/abudul-tunk, do mogoaküdtottok bonnünket, hogy töbl>é a« osztrákok ellen harosolni nom fogunk, mi neonban bemontünk töbl*4n Komá romba,« p trnncanoknál bojoleniettük magún-knt csak ugy fraokosan, elmondottuk, tni-kint sr.ah.ulultunk meg a hogy eskünk, melyet Déoabon voltok tölttnk köiolustí e? Azonban ogy tábori lelkésa bennünket tör-YényUlen és eröszskosan kövolvo vett os-künktől a szentháromság novében felmentett • egy óra múlva Ismét barna atiilábn öltöttünk.
Ezek után nemsokára bokövotkeztok a nemzőt véres harczai, melyen ao.van viaaza* tértok köxöa anyf.nk az édea Inixu óléi o, hol logfoljobb a hősök porait cgyegy kin fakc-rosat jololi, do moly mégis clegondö zaklatott élotpályájuk egéss fájdalmaira.
De az élö ajöyő nemzedék elxarándokol sirhalmaltokhoz s a nomsot e mngsaeutoU otrlékoihoz.
Dioaüsségea volt életotek , dio<ősaég«a volt halálotok. Emlékoitoket, nig magyar él, nincs hatalom kebloinkből kiténhotni, mórt a szent harezok Istono hatalmas későkkel tutja sírjaitok felett n hnlltatlanságuak örökké viruló borostyánkosxoráját.
SZALMAY ANTAL.
Nyílt póata.
— A a«om«»*dban,., Nom Qti meg a kőinlhe-téa eaabályait.
A K. innak Maréxallban. K4rj«k a több év éul liálrálékbaii lovd 7 ft 60 kr. aaivea bekill.téeét
''-.II. B. Amin» moll van, natu Unáva^ljuk, okát aiomélyea találkosáauakkor mondltatjuk
_ K I.. Peat. A népdalokat kOaaöit^M veitok, .t» igértt.« várjuk
— K. K. Vetted Wrelirfhet ?
— Kri«t]>elyre. 8<lvea tudoaltáaát rgin lerjeJe-Ipmben a jótékony ciél iránti flfy«lcmb&l m. ,» Uoa li »lluk.
ÜZLE5 T IHIRNÖK.
H \(1Y -K KNIZ-* fobr. 7 Még o hiten koictttill 1« a gViOnlvAtir nem n le ¡.''lénkobb volt A mngtA-ri kénlotok a roit utak ¿« a iaegaka.lt (liletmcnetek miatt iw n ittporódhatltk. - Ilyen megakaditok aa évon koroiitill gyakoriak voltak; a gyortabb Utlet-mot^ilom nt ujonan megnyitott bajóköal''kedéieknél biatot klIAUib* holyeahető, ha nnin lt elóbb. liabár at ldJ míg korai it, mi^it élet Utátu g»»dAk tmlul aWják bog/ a hó terainl bcfolyátt tem fog hátrahagyni a vetiiekro, ól ha kóiSbb elemi káro»itá»ok nem kötőikéinek, njbol Igen gtadtg ét AldAtot tor-m elélt leinélhetUnk.
Jelenlegi Arak atió-aniitrlal mérőként a helybei pUooníBnta 85—88 fut 0 ft 10 kr 0 frt 30 kr, 6 ft 40 kr. Kom 78—711 fontot 4 frt 60 — frt — ft — ar. Ku-ricta 8 ( ^85 fut ft — ft — ke S ft. 40 Árpa »erf<Jié»hoi t .. 70-r7.1 font frt — 3 ft,30 kr.Üab 46 — 47f.int 1 . 70 kr I tV. 80 kr Poblnka 2 frt 85 kr.3 ft 20 kr Pa. ml/ Miér 4 ft, 76 kr. tarka 8 frt. 76 kr. Úubó , U3 rendu in An AJ a 10 frt — BtllvapAllnka 20
okn 2« 28 frt hordóval fgylltt. rórkölypilluka 20 fokú I 8 — 20 frt hordóval együtt. MW 19 ft. — kr llorkii 02 frt ökörbőr ináitája 65 Irt, toliénblr 50 frt, IlltólKlr 20 frt. borJuWr fejjel 105 f.) nMkül 114 fit. ''
Korok . fehér ét vörö» (•olilllarl 1802- 4» 18(16.kl — vidékünkben —termét 8 — 12 frt. VillAnyiét tteg-■ Jtirdi fekete 1800. 16 ft. — Uj hont bor v.Wrtt éa fehér 1867-dlkl Afrt. 60, 6.60 Btlatonmollékl borok 1803-At 1885-iki fehér 8-12 frt akimként. V|ai< 124 Kötöméget gyapja határSrridékI Ara — 68 frt. Fehér rongy Ara 11 — frt — kr. fekata 6 frt 60 — kr.
,\.-kuilli-ini planai árttli felír, 7-ó.t
Uortó ItcAJn :4 kr. Lenem lUtéjo 14 kr. B»b lto<A|e 7 tarka 4 kr. Ilurgonya mérttjo — ft 80 kr. — Marhabul fon tje 22 kr. Borjuhut foutja 20 -22 kr. 8orté»-hut foutja 20 kr. 8talomi* oiAt.Áj* it frt — kr. Z»ir fontja 30 kr. KlrAlytlt.t 0 »t. luAxtAJa 16 ft 60 kr. Lánglltit l,tt. mi tAj.i 16 frl — kr. Hugit» it 2, »<, m An. 14 frt 60 kr. Zionilyullttt 3. tt. inWik,* I 4 frt — kr. Z»oínlyell»»t tt. mAtlija 13 frt 25 kr. Keuyír-
lliit fehV 5. II. m. 12 frt 60 kr. Kenyérllttl 6. ti. in, 11 frt 75 kr. Knnyértlut 7. tt. m. t I frl — kr. Kenvér-Mtit 8. at, inA''iAJa 0 frt 25 kr. llntílAn« I. »».10 frt — kr. Kot» lAng 2-dlk aiAin mátstja 8 frt — kr. — KukortcialIaU fontja — 0 kr. Árpad ira fontja 12 kr. K.MeikA.a itoxéje 10 kr. KlnkAta fontja—18 kr. faolaj fontja 00 kr. Itepoteolaj fontja 32 kr. Lenmagolaj fontja 40kr. Cinkor 31 kr UJ bor llo. 10 kr. Óbor He. 10 kr. Pv»tl »ör ltotAje 14 kr Kaní»»t tór Itotéje 10 kr. Otboua-pAllnka Itctéjo 4''Jkr. Tórköly.pálinka llcaéjo 34 kr HtlIva-pMiiiita tte.iéji 80kr.,Ky.ri Utfy tn''nija 22 frt. — kr ÖntöttUiyg/é-ftyertya fontja 0 kr. Petroleum fonti» 91 kr. Siappnn fontja 2« kr 8 i fontja tt kr. Koutéuyfa öle 0 frl — kr. Puhafa Ölo 8 frl — kr. Nytraf* Ölo 7 frt — kr. Fa»«4n ui riSJe 36 kr. 8i4na mtaiija 1 frt — kr. 8ia|m« m. — 70 kr. Kender fontja 24 kr. l.en foutja 60 kr.
A .Hait4 !il''.t Mili btnk janiiVr íta''vi klinulaUta: '' bonyujtatott 891 db beralllt 1.101.8 >6 ft lük''ro 17509 frAuó a 1I00 db ar.; f Igg8b.-t> maradt a mull hinapb>l
559 981 ft t«k> » 000 db a», Ött teaen 1 .«00.086 ft t»k. 17,60.Ifnna 17 )0 lb ar. Ebből kiDli|U^>tt h.vlAlt»«Ura 591.871 ft til''io 000 db ar. 10 000 franej éffltc».U,» 201 211 fl lüke, t iHlé»l cupirt ikb» Si. 981 fi ttfk«; lénbi toaltAira 81.201 (1 i»ko; f lg««b>n mai>vll élT.4Ji tiíko 76o/> ft\ elittAtltUloll 41.310 ö»»t»» n 1.660.806?, t8!io 17.600 franc » 170) db ar A baok m .küdé»{Mk k otíltte óta b myii)t ) tt b~vallótok fltt ego t. I, inu|| ér tspl iinbir 1-181 Jt-rtAr »''gil^ 6 S0ï,7»W frl 3700 ar 88 00 talléréi 26000 franci.
i <
Ut''fHl péiix irr»lytan» fvbr. 7-éu.
5°/.|inotiliq iu 67.ti&; ú''/0 nom». koloaOo ; 06.00. IBOO ki AllacUlmi kdlctön 82; 90, binkrétavényuk 6.92; li''toliutAtoti rótt-vértyok. IB7. —; Limlon U89ÜJ otdtt ájjic, tlG.79|ar«ny darubja & frt U9. f .
Heti naptár.
Febr. 9-töl 15-lg 1868.
11.- ét hrtl. nap Kathollku» napt l''roteitáui naptAr 1 Uörög-orota j naptAr IxraelitAk napt. Hi.ld •Ojt ''
Katk. él pl. t i- ■ . Kv. A t.öltJiiinukA» król. MAt-í XX. 1-tO. — Oönig Kv. A pttar Au- : ról. LukAra XV. 11-32.
0 10 11 lt II «4 19 jVasáratp Hétfi Kidd 8<iV''''a C»fl törtök Pént. k I H»oinbit I E Appointa tfkolaittlka D. ttér, Eufr. KulAlla »» lt AgAb. Barna UAIInt S''aiiMtii Ehstv. v. ArpAd EufiOtlna KulAlla Barnlka BAllnt Panniin i8CI Hetv V. 29 Ipoly ION. Vatul 31 C»lr. JAn. 1 Február 2 Krlszt. b. 8 Plm. Anna 10 JAfct 17 18 19 JAton 20 JeremlA» 21 22 8. Mltput d* 1 * S g
Vasüti naponkinti menetrend ;
Indul N.-Kaulttiról Buda felé: délután I óra U2 peroakor. • „ I, ,, e»tve 9 órakor
, a Béct ,, reggel 7 i''ral6 ptretkor
, , i, i, delu. 3 óra 30 „
, . Trleit „ dAiu. 1 óra 50 ,,
. e „ ei''vo 9 óra 26 „
Krketlk N.-Kantnira Buda fe 18): reggel 6 óta 0 pereckor í „ ., „ délután 1 „ 20 ,
,, Béc. „ délbea 12 „ 31 , t. ., «i»vo 7 „ 28 ,
TrlMt ., reggel 6 ,. »1 „ délben 12 ,. 62 .
Ortzágot vAtárok vldikQnkSa
IreoruAr 1808.
10 én PApAn.
12 énH ombathtlyeft. ") ! '' '' ; V }3-4nV a prétnben, Knyjpgou, Mura-8»omb»tba».
1 íl-én''fcaU-Kgo,tio^en. >:
ïO-éa Mvh''nt. Iháro» Beiéu/, Hajkon. íi-éuC»e|.rífthon. '' ! T".
26-éu CiokonyAi). 27 én Hagy-VAiiony ét Ltao. 28-Au Letenyén.
"Kolol''üt''»torkot«^ I WajdltH Jd»aef,
IXIHDBTÛSÏ1
, Különleges bathatóiágn at >
ANATHE ltIN-SZÁJ YlZ-nek
dr. Popp J. G. gyakorló fogorvostól Bécsben,
clóadvn, Jjuii''t Gyula «yakorltf orvo» atb. i''illnl, dr. pro/««-J tor (l|)|ioltir llrclor, m«y»if. kW. itd$e udvari tandetot, rfr.|j KUIríiimUÍ, dr. UrtuitM, dr. ll«llcr atb. által rétidéivé a cu. k.J kóródttbaii, l!úrr>bcii.
f J''rr. - ■••■ .....v >••> '' >
A fogak tltititáiára tiolgil egyálta Iában.
Vegytant tula)don»AgainAI fogva feloldja a nyMkAt a logak kőit ét fogakon.
KUlónŐicn aJAnlh iló annak htatná-lata at erét utáu, mart n fogak kóit viitiamaiaAt hutréatvetWék a rot-hadAabanl átmenetkor a f.i^ anyagot veitélyr>tetik • a ■aájb.lat oly kolle-inttlen bilit tericutik.
Még nxon oiolben 1», hegy ha a bor-k6 a fogakon Ullepednl kexd.ntgy tlíny-nyel alkalmazható; a uu gkumtnjrtdétt Ifí.totja » atelieu nagyban működik, ll''kr akkor it: hogy ha a fognak leg-kitabb poutj-i vtorbltva vau,'' a Itaba-iíon Mó (o( a ctontt A által tae^tá* wadt»tlk, okr-tlen elvéit a at egéia-
• ég«» fo^-íkat it uioxrougálj*.
A fooAknák szép t természetet színit vliszasdja, inlulhoity ttoknak mlndtn tde^iuaie r:i burokjalt vegyó. ttlletf »«''f.t''tja « leOb ltl.
KOlíniJs htszontal Jár a ottfogtk tlsztáftltrtátánál, fentartja atokat ere-d tl I lutlkb ii, rényUkboii, » a borkS i.rak-iiAtAt «Atilla, » at oly kellamet-leu bü<t3l raeg''.vja.
Knyhltl nemostk azon fájdalmakat,
melyek aa I rt» lltrkílt fogaktól
• •Armatuak, htuem atok loeAbbterJo-déiét 1» meggAtolJa. u
rtathatóiiiak blaonyutt be továbbá
mt~ Aa .Anttfc«rln-»zá|vlz", valamiül at .Aattherln fogpászta tóNagy-kaalztáa: Btlu» Jót»- " A,. Wajdlt» J., Welltoh, Pcttelliofer ét Bchwtr» A. Páoáa: Tiíbtpen J., Sumpfl 0. 4» LKvry í. uraknál, Keszthelye ^ - " " " Uandler H. — Ital
aa anatherln-szájvlz a foghus rothadá ta ellen, bWtoi »»er non (AJdaiinak •llárolitA»Ara. melyek at ilrca fogak tói ereduek, valamint ctótot fogfij dalinak nllon.
A» anatherln-szájvlz eilllapllja ki nyen, blatoiau, anétktll, hogy valamely kAro» köre tk.»>it..| tartania kolteno a fijdalmat a legrövidebb idtf alatt.
M«xbeeiUlhétl"n IrirklvAttkép aa anaih«rJn-»''AJvii a léiekzel kellemes lllatbaal tartására, ngyulnt-a meglő pS kellemetlen büzil lilekztt emelissre t aattk eltávolítására, m l.ro né<v« eléglég.» hogy liát''Aj o vittel naponkint t»bl>»t*r kiöb lítetik
New eltg|6 ajánlható az, taplós fog húsnál. At anatherla szájvizet alig 4 héten át utatltAa »»••rlnt hn/nAlva a heteg foghutról a halavAnyaVg elenr''A-I »xlk,éa kellemel plen t in l''p hetjébel
Épe« ugy jeleinek blzoayall be az! antthsrln tzájvlx Ingén fekvó fogaknilj ea oly baj melyben nAraUlen tkrofn-2 Iátok atenvednl a ektak, valamint olyl etetekben, hogy h.t at etörebaladitll korban a fogliut olcnyéitéte ketdBdlkl
Siztoe tzer az aaaUrerh iíí^.''jJ könnyen vérzfl foghutltál, mely a lor-l edény ok gytnge »égében kereteudó.Mégl pedig 0* netbou keményebb fogkafek httanálaadó.mitttán a foghuat karcolja,| in. ly állal t«tll»g<aiég ldé<t< tik el0.
Kapható Nagy-kanUsán: Btlut"Jóttef gyégyiteré»», Bo»euberg, Koieufeldi
— '' "" ................. ~ . . nr4lt kereikedétében.]
Ülng proaoz
la-Cgtrszeaen: Antal V. gyógyn«r4*« 4» Uandler Warll jfyó){y»"''ó»t — Varatdwt: llalur gyógya»eré»t. — 8zt.-Öy8rgyín: Nötblg. —'' Sümegen: Doruer Kajet. éa 8tambor*iky. L »4L
(64-4)
incei
w; . jy««
gyógytaeréta urak
pályázat!
¿IlurakOsbrit, « Kit.- Marin rum. katli. azontegyliAenAl (lrttcdúsbe jött orRoiin lueateri én taiilttíi ¿llomnarn, mely lyol öttso vnn kaposolvn 2)10 fl. 4v{ kötapéntliaotéa, kényol taea lakát, 7 öl tütifa, ttaliad atóU ¿a 1 hold »zán^fúld ha««-baaanAlat j. a pályátók Wclíftltyc ffllttorclt folyuniodátukai, — a inngyar- éa borvAt-nyulvbenl Jártasság kaíiiníitoi» bobizonyl tandó loj; fiibibb of. Avifobritárhó ^''J-éij; o^yonűton ido intétnl atlvoaki-diennk.
Kelt S2t-Wárián, 1868; évi február hó l-ón.
(«4—:t-n a fárabóli közönsőg.
nfiagyar életbiztosító bank
PESTEN,
1807-ben két millió alaptőkével alapíttatván,
i ,, ajánlja magát
mindennomü élet- s jövertékbíztositá» elfogadásárn,
(ovábbA állnlAno* b-ilépétro élotbo léptotiiae Általa SKorvor.ott „Ttl ló I 6 t i o loportokal" mint sairil6n ftt Általa képtolt s oddlg a biPnditiombau müködü élotbiatoaitó tilriuhlok egyikénél amn olkalmaxott „To m o t k o z é s i o gy 1 lo tokot", muly ntóbbink még a logvngyontalanabbaknak is nlkalraat nyújtanak tomotóei költségült bitUníláaArA''T
AnHiita''J oly olönyákot nyújt bistoiitottninak, melyokot oddig mát l.ntéaot föl uom mutatott, és díjtáblái n oaélnak logmogfololőbb mtlvolatoUo n alapazannk. Mint fénye a bizonyíték szolgáljon, hogy 1807-kl teptombor 1-töl a mai napig
4,201,1)24 frt, 2(1(10 arany, 8800 tallér és 8000 frank
bovaliAti ajánlat nyujtntolt bo a ^HazApnl." <• *.-■:. ,■ y \ , .
13ittOKÍtá»i fóltéti lokot, dijttnbályoknt^ • minden ldo vonatkoaó (ö)vllágot(tátt legnagyobb készséggel nyújt a bnnk igazgatósága I''oaton, UoAk Knrouoi-utosn B. 81.,''Vagy pedig vozór-, fö-b alügynökoi.
A bank közegei :
Elnökség :
Forgách Antal gróf,
elnök.
C''tapó Vilmo». Ertt KAroly. Iloiltichrr Fülöp. ■ Kegkvith Béla gréf.
Orabovtaky O.rörgy. Kohen Jakab.
, Pulsiky Ferensz,
, . 1 a''eloók.
• •1 '''' v ''i >
L választmány:
'' Kern L»o; • ... i Maudl JAnot
Maygraber Agoaton, NAdat»/ OjriJrgy.
I g a z g a t ó s ii g :
Koppéi L. M. i , 1 toc».lier Y. M.
Nádasdy Lipót gróf.
tltaUletbell eloök.
Nyíri Jóa»a. BlrAky K M.
Takátiy Mikii«.
KI»» Zitgmond, ve tér »f gaagató
Aradi Teletchl Jinot urnAI. Bei»lerc»ebAnyAr, Kotlen ét Hantr uraknál. Bia^i ''l.an : LAtjló ''Jyula urnAI. DebrrCaenb. n ; h''tatli;nAry teitvér uraknál. K» 4kou : Laypetlg ii^u/.l. Oyőib n : Urnnner 8. ét fla uraknál.
Az oddig felállított ve/ór- ós fő ügynökségek:
'' * Pdr»onybant OUnlher
Nagy-Kanizsám
l;JUat*l Jl/ltlUh PorfiK* urnái, I aóli>t»vár.lrt t BogdAii''TltvAh rtruAI. Lntouc Öli: Kollnr H K. uraknál.'' Mltkol-ton: II..lo X,At ló uri.At. MaroivAtArbelyeu ; KovAk llog lAn urnAI.
• m
M. Vllmot urnái. Péciettt Weldiuger J, urnát, f 8iatJnnArolt: Weia: JAiioa urnái, "t''gednn; Burg«r Z»Igm«n l UrnAI. ^aékeaf hérvárotl: Pete UAnlet1 nrnAl. ».-A nTjha''ylK« : VllAgf/ APAI umAI. Temtsyárott : Magyar teitvér uraknAI. Zoniborban : Hclnd hofer urnái, ZAgfábban; Poreiaanorle A. UruAI, B/et ét PMgábtn ; Kpitelu L. urnAI. Trle»tbaa • W''elienfeld J. uraAI. Lemtrrgbeii; Oablrac» O/ula urnAJ.
i ''
»101
Wajtlil« Jóxaef kiatlti-, lap- óh nyoiiHlultilajdonos Nagy-Kanizsátt
>i >—
- Untcrlrlhs- \
Bruciisajbe betr»
ÜRZTUCHESZEUGHISS.
* ---z
''eh -rlaab« mir hi- nuU nm «¡a''tBpf-A i Ver Saag-t''-ichneien Broefcaalbe *« t. tata, da ich Kereti» Wouder^erec Wir-^mkeitbeohaehtct hab«, u,J ,i,. k r ii«»«ib'' vlrmttiii alteia irt Hűl f» ohaed r miad--»un B-lájtignog áer lri ieadeu üeatvkheit ftwiueohtíl ao-e-.pfe*le IHew meioe medlelnitchA Aa-eikeootmg wotlaa aie naah BiUcbco verôffea''liehea.
. Piwlavttz bel Preraa, Máhror, ù»ter-reich, de a ia A-ig«n 1867.
Med. U-. Fr. PrziwaaeJt.
Obigç 8£bo Ut towoh* direckt vos Ertwler ÖJTTUiS STURZ£KE66£R in C»nu»o Appou/«!!. ($ch*«i»-«u b-»i, h«, al, no. h tiarrh Hr. Fr. For-»á«yl, Apoth. X h. il. Maria in Pe»t,8 é-^Ti-Promenid, SC. uod Hr. A. QeJ-rity, ftladt-Apolh it t. ». bvarxec Ad-
1 rln Tesiejvar. -PrrU pr Topffl. 3.20 kr. ceg-n Eia-*end-:og d>t Brtra-ct, Heüaag cb^e Eat-waástng, ia » ».''»aa« <Seo B(i,|ru Fill. n
»¿Cker. ti hraaclaiAnwrei.na? t^btt wei-
tee-0 Zeornitaea (raüs. Reictóaűüe»t Lajer la Brachbiaíera.
(62 12—2.)
%m HüXACZ j
jó hirben áüó
óra-üzlete
- - Pesten
" \ •" >
Kigyó-otcza 6. szára.
Ajánlat duxan felrterelt raktárát kí-tanó jó ¿a órákból két évi k»-i esketi et aetlett.
ÁRJESYZEt r -
v Ï l-t. tzfist heagerórt 4 kőre. . ^ . jo
» » * k2re rogooynyal 11
■ ► fiaora arany kerrtteilj
• . . . kettSt fedéllel U » -r j«g*czllTegg«l is
• " • » 15 kíre. ... 15
-9 « ket»6« {«dâlet . ia
: r. er6a e«iUÜ>& . Jo :» angol horg óra jegrczflr 18^0,21 « - '' «■ reioiiBtmr. 24, 23, 32, 36
Oráfc 3
próbáa aranvból.
Araor nóiórák 4—S k5r« «4, 28, 32 > . «avoaetle 4 8 k3r» 5«,40.4t . horgonyár» 14 kőre . 45. 50, 55 , remontoir nőknek 80. 85, 90,100 . horgoayórt 15 kőre . J , 34 » »_ aranyfedcllel . 42 - » - aavoneOe . . . 54 . UT«a. u fedül J3,92, 66. 80, 90 . remontoir tavonette er5a ar. f-edélUl . . 10", 110, 13«. 165 Ingaórx aiedea 24 ói* után fdhni. 11 . 8-ad napra felhu* 15, ». 21, 24 . óra- é» félóeafltíatel . 28, 31 . óra-ét aegTed ra «t. 46, 50, 5t
a óra- éa ae-zyedóra Qtéavel S.% 40 -, a havi régulateur . . 2g, 31-fibreartő 5 frt óriral .... 7 Vidéki megreadcléaek előre be-<.tld.".tt ár rasr poaUai utánvét melle« le*?oato«ab>»an é» grortabbaa tel-jej-ttetnrk. Orák cserébe ét jaritáara ia elfogadtatlak ér oly órák. melyek meg aca felelnek, aiaokkal nótoi-
(«0 L- 3Î)
Nagy-Kanizsa. Hetedik évfolyam.
•«
»''i-1
SOPRON- és
* 7. szám, február 15.1808
; Uf t''if é) n ¡x'' ■• ;
S MEGYÉKRE.
Vegryeö tya^ttj^MOLil. Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gizdászat, tudomány és művészet kftrÁlMíl;
1 m
2 > I
WW
: ''¡X2/V4tó^r
minden srombaton,
ok<S«< ¡ven.
HaírknixtiM iroda és klndó hivatni:
WfAJDITH JOZ8KK koiiyrkeroakrdéaében.
UJJIWHI''I] —...... — n aj ii mm-r-r~*rn
Előfizetési föltótelek :
Itrlybcn hAthua hnrdáiaal éi vidékre portén kltídvi Kf<» ivra : - rt frt. ~ kr. • Jfíl ívre . - H . — . Kmegyedro • - t . 60 .
mrdetéaelc
A hat hat.llm* pHlt«>rért Uaaflr 7 kr.
T-.aor 0 éa mludeii tordbbl heiktatiaért 6 kr. Ilélvrxdlj minden ejtvoa belkuUaért 30 kr. A .Nyílt téren" rgy petit aor beiktat*«! dija 16 kr.
Hirdetéseket elfogad :
N.-Ksalisán:a k-ADÓ-tlI VATAt>. f^ten: xkhf.br M. Béos-, Hamburg-, Berlin-, Majna-a.-Fraakfert. éa Baselben: iiaabknfttkin * voaleíl. Llpote-. B»ra-, i
Stuttgartban : 8ACJ18K ét TÁK8A.
!, • 1 ■ : !

ii.
A n.-kanizsai realgymnasium-nak részint alaptőkéje, részint építkezési költségei fedezésé-, re újabban adakoztak.
Tette»
11 a r t lt o tl o i« z k y Gyula törvényszéki Ülnök ur gyűjtemóayo é» pedig: u gyűjtő maga, Nagy Károly, Árvay István, 8zigethy Antal, Sibrík Adorján, mindegyik 5 frt. Vértessy Iván 2 frt. Ö88*o8on 27 frt.
M. Gróf 8¿éohőnyi János uröOft II. Zalka János győri ni. pűs-pbk ur 25 frt. ♦
Kanimi sogélyogylet kötvényben 100 frt. kész pénzben 25 frt.
N. Slaby Foronox kanonok ur 200 frt.
Győri Káptalan ordélyi űrbéli kötvénybon 100 frt.
N. Simon Zsigmond tibuuyi apát ur 100 frt.
Veszprémi Káptalan 300 frt. T. Lendval Mátyás szolgabíró ur gyűjteménye: mnga és Pöszér Ferencz 3—3 frt. Szilussy Károly, Péntek Mihály 2—-2 frt. Dervarioh, Gordignáni. Rosonherg 11. Kiss Róla, Szalavári Félix, Piey György, Faozel István, Sohmiodt, Gnggonberger, Prey Henrik, Hofniann, Tootka, Üölos József, Bron-ü«r György óh Alszoghy János 1 — 1 frt. összesen 26 frt.
; M. Gróf Szapáry G^''za zalame-g^el Ifüíspáti ur 18títí-úik évre való hozzájárulását és nem mint végleges adakozást 100 frt.
Kovács JánoH langvizi jegyző gylljtetnenye: Pallini uradalom 100 frt. Gluvina I>ajo« 20 frt. Kováos János 10 frt. Godir.ti Jáno.v 6 frt. Wolf József 6 frt. Velíofsits Adolf, Keményffy Iván,HoffmaiVri és WagnerMihály 2—2 frt. Safícs Menyhárt, Sohreiber Mátyás 1—1 frl. Péntok, tanitó 50 kr; összesen ¡151 frt 60 kr.
"Valamint a kegyes adománysók, ugy a gyUjtök fogadják nemes szívű jó-tetteikért legőszintébb köszönotünket s midőn qpet nyilvánosságra hozni kedven kötelességünk, el ueiu mulaszthatjuk kijelenteni, hogy a nagykanizsai renlgymnasiutui épület nagyobbitására szolgáló előleges intézkudésok mogté-totvék; a tavasz beköszöntével az épit-tetéa ia megkezdetik, mirenézve valamint az építkezési költségok fedozé-y sí, ugy az iskolai alap növelésére történi? kegyes adományok folyton elfogadtatnak s hálás eUstnorÓ88ol nyilvánost» igra hozatnak.
A tanügyi bizottmány
nevében:
TÁRNOK ALAJOS m. k.
alelnök.
(Folytattatik.)
Szózat az emancipált zsidó fer
leinkhez.

FöltUnt végre a v»lrva várt szabadság fénylő napja. A megdermedt tagokba uj élet száll s a niesterileg lekonyult iio-j liositott növény a tél fagya tüntévol bllszkén emeli fel rllgytelte ágait.
K Ghottó falai romban hevoruok,i névlog visolt szolgaság bihiiosoí össze zuzvák s szinlog odörtetott lánozuitok nyakékké változtak. — Szabadok vagy-j tok! A szeretett hon édes fiai vagytok^'', „Árpád hős magzatjai" mint édes test-vérokot ölelnek dobogó keblükre.
Szent a béke, szent a szabadság köztünk. Templomaitok háládul tói visz-'' hangzanak, moly o barátság megkötó-i sónok omlékoűl kel föllelkesUlt koblo-tokbol Israol Isteiiúhoz.
A Irigy lélosUlt. De énitek-o az ebből eredő kötelmeket?
Oh igen, Isrnul hányatott magyurho» ni ivadéka tudni fogja, mit tesa a«, e drága honnak, a magyar nemzothez igy szólhatnia: „édeH anyáin !J Israol vihur-dult nemzetsége megérti az anya szavát, viszonozni tudja az édes testvéri ölolést, már többé nem mostoha testvéreinek!
Kottőt kiván tőletek o hon. Fölog két kötolem száll rátok e frigyből: a Hui; a testvéri kötolem.
„Szeresd a hazát ÍM szól hozzátok a nemzet Kölo*oy szavaival s Vörösmartyval ..i... / „Hazádnak rendülotlonUl
Légy hivo !" llingó bölosőtök fölött virasnt o hon; édes anyai emlőn nevel már nagygyá bonnotok « elporladt hamvaitok lőíött Ő fakasztja fájdalmának szomoráliiz ágait.
Anyátok lön. —• Örömében osztozni, fájdalmában résztvenni | tartoztok. — S ha ellouei száguldó sasaikat röpítik felé villámként síkra «¿állni kötelmetek, mint egykoron a megtámadott Sión ormain; s lm lantosai n hurokhoz nyúlnak, p a „Talpra magyar 1 hí a haza!" riadója vori föl a szunnyadó gyormokoket: pénzetekkel ésvérotokkcl siessetek a lmza oltárához, mint egykoron a halhatatlan Makkabousok,
S ha fájdalmunkra vórUnkben fllrdik a tomboló gyözős lerontja ogyos őrtornyainkat: föl! s no osak sirassátok a gyászt, mint egykoron a vtzok partjain iüzro akasztván föl összetöiedezatt lantjaitokat, linnetu Nehemias szelleaiévt;! siessotok fölépitni a szont templomot.
Anya lott nektek is o hon. Ha látjátok fölszaggatott vérző sobeit, vihartép-to öltönyét, siossotok segélyére. — Ha n jótékony intézotek, a hazai mUvésze-tek templomai, alton fölvirágzását olő-mozditó tervok liui karjaitokra is nehezedni fognak: örömmel vegyetek részt, s mutassátok meg akkor, hogy ti o hon
édos gyermokoi vagytok; mulassátok mig, hogy eroitokben a vér ép ugy lüktet a honért,mintTuhutum legbüszkébb ivndékábant mutassátok meg, hogy a honszeretet férfias honerőre ébredt kebletekben a magyar haza iránt s ti nem szájhősök, do tettok gyormokei vagytok ! —
Ha az anya iránt leróttátok adótokat: jő a testvér. — Az az egyszerű, Őszinte, lm mindjárt koldus foszlány födi is tagjait, nz a természetes pór „nemzetünk zöme. —Megszűnt re.ld nézve „goim" lenni: egy anya viraszt mindannyiunk fölött; egyenlőn osztá el köztünk birtokát és jogát. No vonakodjál öt kebledhez szorítani, oly őszintén, oly forrón, mint a testvérérdemli. —
Mit? képes lennél e testvéredet ton-gazdagságodért vagyonából kifosztani? Ha szükség sötét éjjolo reá ront s alázva kopogtat küszöbödnél segélyre, visz-szafuetés fejében: vájjon lesz-e most tttetvéri szived, nem fogod-« megszorult helyzetben, kifosztani őt mindenéből ? s húszszoros ár követoléso mellett öt osoládjával koldusbotra vinni? Váljon ha őszinlosége vagy ogyügyüsége fondorlataid szövovényébo nem lát olfe-lejted-o tesvéri szived dobogó vorését,
Nem ! mi bízunk. A szabadság, melyet telt marokkal éreztetett nomzetllnk veletek, frigyünk kötelmét voletek nem engedi elfolojtetni. Ti iskoláitok falai közt ifjú gyermekeitek szivbo irnndjá-tok láng betűkkel: szeresd testvéredet! Hogy a nép, mely közt lakni fognak testvéri nép, testvérek, hogy ki nekik árt, Önmagának árt.
S a gyormok oz elejtott magot, mit szivo földjébo votottok magas fává fogérlelni, melynek gyllinölosei fölvirágoz-tatnndják édes magyar hazánkat.
F. két külolom nzdll rátok a létesült baráti, vagy testvéri füzér kövotkezté-bon. — Ila o kötelmekot toljositonditok, nem fog többé a magyar „szomszédinak nevezni, hanom mint valódi testvért fog szivére szorítani » áldani fogja a napot, melyen rozsdaomésztetto békóitok névleg is összotörvo lehullott lábaitokról. —
VÖLGYI.
belőle í hs oly koserU, oly básitó ez érzés, o sejtelem! — Csak vagy egy száz forintot hagyhatna reája, nyugodt lélekkel gondolna a megválás keserű perozeire, do igy oly ijosztő az. Lám, néhány krajozárért megvásárolhatja magának o nyugalmat, családjával pedig legalább szerény oxistentiáját, mert ar. ra való az élotbiztoaitó társulat, hogy ily anyagi boldogságot hintsen az emberek közé.lgon, mert ónak néhány kraj-ozárt kell fizetnie a „Haza" életbiztosító társulat pénztárába s halála esetében nz óhajtott száz forint özvegyo vagy gyermekei számára azonnal pontosan kifizettetik; és ez összegből aztán még az adósságra hordott orvoMiág és a temetés költsége is kikerül és azonfö-lül a megmaradt összegeoiko még arra nézvo is elégséges lesz, hogy árvája no legyen a részvétlen emborek panaszos konyeréro szorulva; mert egy ki> pénzcosko mellett szivesebben akatl ám valaki, ki az árvát magához veazi, könnyobben kerül egy jóravaló legéhy is, ki az árva loányt megkéri.
Ugy van, mórt még u csokély vagyon is a jólét, a függetlenség alapja; mindönki szereti tehát a vagyont, mert mindönki szereti a Alggetlenséget; a vájjon az államra nézve ís, nem jobb-e ha polgárai vagyonosak, függetlenek?
Igyekezzünk tollát magunknak biztos, független jövőt szorezui, hogy igy mind önmagunk, mind pedig az államnak terhére no legyünk.
Távol legyen tőlem, hogy egyedül o vogyont állitsam a függetlenség ab-Bolul alapjának, igonjól tudván, hogy őzen fogalom,függetlenség,.sokkul magasabb értelmű, semhogy múló vagyonhoz volna kötve; a léleknek magában rejlő eszményi tulajdonsága az; és még kevosbbé akarom azt vitatni, hogy aki a« életbiztosító társulatnál biztoiitjn övéit: az a jövő foU egészen nyugott rozignatioval nézhet, nem; én osak ezt mondom, hogy nyugottabban, mert a rögtöni segély, mi özvegye vagy gyermekeire háromlik halála után, legalább ideiglenesen biztosítja a beköszöntő nyomor ellen; és mily mogbeosUlhot-len ilyenkor a segély már csak az idő uy orés szompontjából is! addig ¡b^*-tositváu pl. mig valamit fordíthat az ombur magán, mig ellenkező esetben a rohamos inség martalékának áldo-zatjává esnék. Do mindazáltal előbbi állításomra visszatérve uzt kereken m,e-rem álllitani, hogy az anyagi függetlenség biztos alapjául szolgál a »»elle-mi függetlenségnek. ki tagadhatja ugyan is, hogy az anyagilag független egyénnek félannyi leik ¡erőjébe kerül szello-inileg is függetleníteni önmagát? aki tagadhatja vájjon, hogy már szellemileg függetlenített egyén nem egyedül azért igyokszik-o anyagi függetlenséget szerezni, hogy emberi létében biz-
•<l ki Ü1-JM..X 1 • , ''
A „HAZA''
életbiztosító bank.
(KolyUtAaa.)
A szegény napszámos, n z«olléreni-bor, ki mindennapi munkájával, véres verejtékével keresi konyorét, elfogult köböllel, fájó érzéssol néz a szomszéd gazdag gyermokoiro, hej! mert azoknak lesz a levosbo mit aprilani akkor is, ha édos szüléjök elhalV de mitévő legyen a* ö gyermeke, ha pl. egy hirtelen halál által ki talál ssólittatni az élők sorából?! Hizonnyára mások irgalmából tengődő nyomurult árva lesz
/iVl ,t". i ■(,".»/■■;i.l i* ,mi\ tos alapwt rakhasson szellemi fliggetlon-«égének, melyet örökségképen Jnkar ma-rttdékaira hagyományozni? A ^ondós, erkölcsileg hélyos névelé* igaz ''ugyan, hogy már magában képes u fzclhmü . függetlenségre fogékonyságot «itlni, mint ezt már fölobb ''mpgjogyz.''nt,"ha az is igaz, hogy emberileg, kivált kép osaládatyák vagyUnk, osak anyagi függetlenséggel foghatjuk. azt biztosithatni, állandósíthatni. De magát a gondos erkblosi nevelést, a szellemi függetlenség ez olkerülhoflen orkö''.osi a''ap-ját is as^nVagi jdlé|b(il^ópitheln:- följ ntár pedig Wiek'' fÖltOtloti kolléko a rjagyotu------------- -•■■-- --------
(Folyt, kör.)
: '':■»!" 10 i . . ''
>iH
Levelezések.
Pécsi lorolok.
I.
(r ) ''''''PJ1 pill''nti» Pécs népesebb ut-csálnak húxsarknira és moggytfződholü nk, hogy még o pénxszilkvilágban i« oly vig farsanggal dicsekedhetünk, mlnöt a nrógi jóvilág" imn ráutalhat fol. Dalidé, Uulidót ór Péosott, alig buktatták meg a gáxvílágitó részvény társulatot, már ia egy ájabb, a k6ajó olőmozditásúra befolyó! szerveznek. LégsxessviUgitás tolult lesz I A torvolö uraknak figyelmébe ajánlom meghozatni, a légszosavilágitiWsal bíró városok sxorxö-désoit, különösen a poslit, melyben a váró a 2í> óvro szerződik oly forináo, hogy minden C»ti 0 óratói hajnalig égő lámpáért fizol 62 frt 40 kr, pp. do ha a kőszén G p. krral olcsóbb lo»z oz IdÖ alatt, a társu-lat tartoiík a rájövő óvben mindon 3 pft-nál 10 pkrt ongidnij ha pedig huiznosubb, olesóbb és jobb vjlágité''azort talál nak fol. A»t 3 óv ttlatt »»j*t költségére boszoroxni óa a vároaiaí uj szerződést kölni. Ugyan-o szerződés ogylk pontja azt mondja, hogy: „Kitelvén n 26 óvJ á vároa njra szorzőuho-tlk, do fel ia bonthatja, vagy máa tárau-lattal kötliftt szerződést, az ul«ü esetben a tárau Lt előbbi óvokbon használt árak Vj-évvel tartozik olcsóbban világítani; a 2. esetben a város köteles a boruházá sokat becsárban átvonöl. A ö-ik 26 óv ha lejárt n társulat ''/,''ddal olcsóbban világít; vógro n 4. 26 év,aa aaiOü óv múlva ingyen minden kárpótlás nélkül tartozik világitni. lilndoxokst axért it czélszorünok tartottam megemlíteni, ha Majdan ''Nagykanizsa is fölébred a sötélaég chaosából, a mondottadat jó leaa, ha ügyelőmre mélfctandja. — : i ( A kegyes óhojtáaok közé Urtoalk. bzerk.) A dalidókon, .tyg»xcs»vi>£gitáaon kivül a baroi-pécsi vnsutról la beszólnék, igon élénken. Ha valami „olhárllhatlan akadály''-1 nem j8 köxbc, o Vonal május hó elsőjével n közlokedésuok adatik át, ós Igy egy lépéssel közelebb leaaünk a fővároshoz. bo ta me r.
Heti szemle.
Február U 186" A váoxí síkotnéma intézetben nyomda i> könyvkötészet állíttatik fel. — A magyar vaaiui kölcsönre Magyarországban 20303400 frank Íratott alá. — Gr. Hunyady Lajos Al-glrban agyonlőtte magát. — Esztergomban irodalmi cgylüt alakult. — Poston négy mí-IIó négy száa ezer lovél adatott fol, ozonfo-l''ll 4Üt 1,000 ajánlott, s 047 ozor szekérfjós-tal küldemény. — A brémai tanács pinczé-jébon vuti a legrégibb bor a ví''agoii; több hordóban orlsoek 1624. és 1008-Íkl rajnai Uiji, Ezeu borijuk most gyémánt értéke vaII; rgy ¡tís pohárral — ÍOOO csöpn —2760 tallér. — Pesten hÖlgybUottmány alakull, na <0««ág minden liiSlgyo köat gydjtéat kíván asakOaului, egy fojodolcui bölcaÓ mcgvóloló-ra. — AJorsius gy|Srl(lakos ogy uj aaorkoac-Ul liéfultöltö fogyyprt talált f«l. molylyol Ögy |x>rc»bou 30 lovóít tehetni. 0 Kolségé-^''hallgatást kórl. — Ebergényl Júlia da/<T>íV4bBi« ogy viatgálnt nlkalmáral levelo-kii b álink, luulyokbon aChorinsky viaagá-lafán1^ szóló tudositások foglaltattak, ogyik (''».vj Öf ^dta bo noki. — Inkoy Ferdinánd ;",i,''it egy Ipar lovag'' itgyaacsak rásío-ai.'' .\ ö»teh ogy g^tbtiakoroskodOi, klho» ugy >f?"i»s muiit a inkoy nevében 8600 mérő . ''^."loricaát ajánl itt neki eladásra s bemuta-(1 tá a tulnjdonost.u A ssoraödést mogküWt-ÚV, a kor«skó l.i iriffc) frt. oltfleget adott a moat várja a kiikorlosAt. Á jó madarak még nem kerültek horogra.Háagban egy orosalán aaaliilitüt aa áltatok egyiko eltf-ljadá<kor iiiogroliiiita s meghalt. — — A | járati visv<)sol«^ harmadfél milióba korUl.— , — Csalók ma li. ''ii- it 1 gnamesobb óratossá-
K napokban például ''%y''klViilalnák^lUiL» lnV.ii.;il»i benyit egy tls <te»>ég<-s kblsajd 4a korn asszonyság,
s a mint a aaoháha lép, olájul és Ossieomllk. A jósaivil hivatalnak azonnal »ogély után lát, elhagyj* saohájit, » mikor vissza tér, asm ajtisa''csségca nsazonynak, som tárczá-jáaák; »unt az asztalon fokildt gytlríliiiok Bcmmi nyom*, -r A mágynr vasúti kölcsön-ro tott iXláirás >k mujduoiu száz milió frau* Kot értük íl. — Milanóban <>gy uógért mutogatnak, kinok homlokán Oz sz trv vau ki* iiiivo. —Övód tongorparli vidéken a nnp lohtilláaát várták, inert ogy jósnő ÖOaívtb)" o> olöit a/.t mondotta volt. —. JJ''llt óvbon hűitőlnkban a dohUuy'', tmnnopollain jörodol-hio 900096 frttal emelkedőit — Az ttrsdi
vértanúk omléksaobrárn IH ezor forintnu follll gyűlt oddig hc. — Az Amerikába való klyánduVlás^béjUm hazánlfhiiit is növekedő félben van, pedig hn-z.ínk népességo még uoia oly túlnyomó, hogy az cgyénuok Utú-lo a n munka állal biztosítva nom leltolno — ax örök oiükségisnk, — « aznknnk totomoa csQkkunéso, kovéabtlléso káros volna. Axon élőt, molyet aa európai képzo|ot torumt Amerikáról, az uj világról, nngy részben csuk ia csalékony délibábként röpül ol, mi-'' dtfn az utánnn futó azt olórni vágyódik. Valóban óhajtandó, hogy a kormány a tolo-pitési Ugyro js kiterjosszo tigyoliuét, do másrészt hhtánk lolkészoi óh tanítóinak olutaslthntlan kőtolmÚk, népünk szivébo nz „áldjon vagy vorjen Sors keze; — itt ólned, halnod kell" — igaaaágát csop-gtolni. — Henrik ffihorozog fobr. 4 én vetto Hn(T> mann k. a. színésznőt nőül. — Ö Felsói go a király a. posti orvosniJvendékok báb jában nntn ment ol, noha mogigértoj mort a cs. hadsorog tisztjoitiíl a humunetj dijat megtagadták. — A magyar orssággyülés hirssorint mnrozius 8-án fog ismét llsszo« ülni., r— A Bi)s*örményt por tárgyalása fohr. 27-én loond. — Valaki öaszoazámi-tottn, hogy Poston jol-nh<g 831) Klein, Noumann, 390 Pollák, 637 Xolnvarz, Öo0
Kohn éa Wclsz novll izraollta van. _
Meteor caott lo Tropjwu mollolt j.-tti. 30-án esti 7 órakor.
Zala-megyei hirek.
— Nagy-Kanizsa v,tfos köpvisilösé-go f. hó Í3-án Ülést tartván, Zulaihcgyé-nok azon határozata folytán molyen N.tgy-és Xts-Knnizsa kiJzségo törvényk^zéül ós közigazgatási tokintotlhin egymástól olkü löujttetui, ós a lisztujitá« mindkét holyon küli)n mogtartatnl rumlultotott, a rálnsxlási eldmunkálntokat votto tnnáoskozún alá, mir.donck elött kimondatott, hogy Nngy-Kanixsa a lakósok számához képest, mint közép város rond''.ztotik, nxután Tóth Lajos ügyvéd ur válnsztáai elnökünk e^yhnn-gulag mogválaszlatotl, köxtnogállapot|a» jött létro axOn hivatalokra nózvo is, molyokro a választás kl fog terjesztőiül, o szorint tehát losspolgárinostur, városbíró, knpititiy, föjogyzö, a ki egyúttal törvénytudó tnna-usos ia, és oxon kivUl még két törvónytu-dó tanácsos, a közigazgatáshoz vál-iazlantló lesz 4 rendes ós 4 (isztelolbell tanácsos, ós ogy tanácsjegyző, a számadássalt.-ir|ozó> töbul nivatulnokok podignz 1848. XXIH-dlk tör, »sikk 17-''lik §-«a asorint, vxutlal a városi törvény hatóságunk rnszletorf clron-dozésoig, oddig viselt hivatalaikban meghagyatnak, a tisztújítás f. hó 17-kén fog megtartatni és tűivel igazolá«! jegyét sok választó olvosztotto. Zöld s/lnü papirra ujj ab bak nyoinnttattak éa ezek n válaazló polgárok között kiosztattak, óhajtjuk, ltogy a válnám lássál ¡oly egyénekot nyerhosatlnk, kik kellő képességgel ós szukavatottsággal bírván, városunk Ugyolt |ol yozcsaék, azon nagy hordorojü foladatot pedig, moly t»-. ol-válnnxtott két község közös vagyonának felosztásából áll aa igazság éa méltányos-ság alapján fuegpldasaók., ,
A A n a gy k n I) l z s a i t i s x t uj i í á sj most már harmadszor, február 17 én 1 o-; ond megtartva.
— Koldusok i-ltnnylra szaporodunk Nagy-Kanizsán, hogy nz nzokrai''felÜgye-lot, avagy hatósági intézkudéa városunk egyik sürgetőn!) teendői közé méltán so-fpabató., :'';; :(t 1;#
— Oözfürilő. Örömmel regístrállmt • juk, hogy Nagy-Kanizsán ogy 100 M-.s kétszáz darab részvény kibocsátása inol-lott j;őzfhrda létitsilésére részvénytái »u -lat alakult. Ax előleges Intézkedés mole-i gen felkarolt atván, bizton hihető, mlíiserinl városunkban q nagy hiány pótlására kényelme* a aa itteni művelt közönség igényeinek megfelelő gŐzfUrdŐ''létosíttetik.
& Se''filjrz'' Ignác/, kanizsai knroakodő üzlet helyiségét n tnult éjjelek ogyikén felakarták törni, azonban jókor vétotvén ésxro, a tettesek, auélkUI, hogy tudnák kit:,, elillantak.
A A nagykanizsai tanitói testület már több ízben folyamodott osekély fizó'' tésök megjavíttat Vsáért, azonban eredmény-
.i''l •
tolen. Hisszük, hogy a város atyái tekintetbe voondik nx uralkodó drágaságot, a miholyt a városi tisatika/''nlWbtmányosan mogalakulva loond, oz dg^ct buzgóan f«l^ karolandja.
A Postáinkra sok n panísz, ^omér-dok Iovól olvoszéno sejtetik. Hol lehot a bibi? nom tudjuk.
A Borjú kínzás. Az állatkínzók mogfenyitéíére mivolt országokban cgylo-toW''''al.tkulunk. üoh nagyon olkelno nálunk isi külöftOspn Nagy KAnioáaigon kollcmotl^n beityqniás^ *Ml, amint'' naéi»«A-rosnlnk á fcoijuknt végig végig h^rozolják utcíáikon. . . ¿jzoüdobb érzést uraim I szo-lidohuot várunk a mai kyrban^ '' — J^angversonyt sdt>t». Ka-
nizsán a D''Kttoro pár fabr. ll-én Pyilo-maun ós Öuuiok urak, ugy UrUnbaum zo-notársulata közremüködéso mellett. A zöldfai kla;tarom moglohetöíCtéW volt, do a közönségül nom elégitottr ki a luUaoro-zat. U''Ettoronő h^-igja igen fátyolozott} az olasziskola azonban észrovohotö rajtok.
A A. postakocsi fobruár 9-ón Nagy-Kanizsán a Torsauczky ósliáos orvos urak háza között fölfordulván a koosiu ülő kir. postás lábát törto, sajnosán qsott lapasz-táltií,'' hogy csotleg a kót szomszéd ''« rvos közül egyik som volt ozon porozbou hon, som segilségot közelben nom kapván, huza-niosb ideig utczán fekve kollott sxonvod-nie a szoronosétlonnok, mig vógro Tor-sanczky ur jövő, a köz korházba száilíttatá.
— Koszt bolyon Balaton fdrdői rész-vény társulat van alakulóban. Kvek óta közóhsjtás volt, hogy n Balaton . vízállásának örökös változása kövotkoztébon tönV-ro jutott keszthelyi fürdő a magány vállalati szűkebb kórlátok közül kiazabadi-(nssék és társulati nagyobb orővol minden akadály daczára uj és ,''tjabb virágzásba hozassák; néhány hét óla os ügylett gyakoribb tanácskozások tartatván a részvény társulat végleges megalakulására f. hó 20t ka tüzelőit ki. EgyelŐro csak 160 dorab 40 forintos rÓHzvény klbocsntása szátnlé-koltatik, mivel a mull óvbon épült, tollát uj fürdő ínég ogy évig anuál is inkább fennállhat, minél inkább kezd a megfagyott Balaton ujabb miniszteri rondolotok, és erős esőzések kővotkeztébon már is dagadni. Ha igy vizUnk lesz, tán fürdő* vendég is csuk több jött, mint oddig éai ha a társulat folhasxnálju mindazon előnyöket, molyeket K-''Szlltoly fokvóso és a város minöségo nyu''jt, és igyekoziii fog a fürdőnél jó vondJgWt és jó aonét, a városban tisztaságot éa olcsó szállást osz-közölni: ugy még tissznUrhotnok a jó idők ós Koszthely fénykora nom volt, hanem lesz. — Szóval a hosszú zsibbadás után inTis mozogni kezdünk, és orőson fogunk huladtii, ha valami köxbo nom Jön és ha csakugyan könnyebb loaz folytatni, mint kizdoni a baladáat. .. !
— Kosztholy, fobr. 6. 1868. Nálunk is 1808 at irunk, nemzoti átalakulásunk nak nálunk is voltak bár szoróny, de mégis magaizlos, lélokomelÓ jolenoteí, molyok bizonyságul «zolgáluak nrrn, hogy közönségünk a kor kívánalmainak iparkodik megfelelni, s mind az iránt, mi nomos és »»ont, buzogni. A* említett)w jelonnlok közül különösön mogomlítjük a helybeli izraeliták f. ó. jnn. 21-én tartott cgyonjogo sltáai hála isteniiiaxtnlotét, mely alkalom-mali a rabbi igon szép alkalmi bescédot tartott néiuot nyolvon. Gyűlési határozat folytán, u zalamegyoi hunvód-a|ap javára 100 frt tökét tottok lo ós a mi színién dicsérttől oljárása nz „(^ polgárokunuk, a városi saogányokot vallás külömbség nélkül, jolontékeny össxogg-il aogélyoztók. Ax újonnan alakult d dárdánk.folsogélye-zéséro 16-én zártkörű tánozvigalop) tárta-tik. Még ogy alig nélkülözhető egyletre volna sxükségo városunk közönségének t. i. a „polgári olvasókör" ro, molynok hiánya nagyon szembeötlő ; de híszszük,.bngy K.''szllftly o tokíutotbon ia tnegfogja tnu-tatni e szép és hasznosra kpszsóggoli török vést. A bíróválaaztás is mogtörtént. Köz-sxerotutO város-bíránk, R. V. ur. f; ''évro Is kilxakarattal megv.llasKtatott, Óhajtottuk. Üdvözöljük. •, Koazlor Gyula.
— Za l a-Kgo rszog, február hé 10-én a harangok tompa zúgása jolontó, hogy varosunkban halolt van. — Csak hamar elterjedt a nép minden rétogol közé a htr, hogy ogy megye l díjnok nője kínos (szülési) fájdalmak közt sxondorült a jobblétro. Nagy csapás volt o* az illotö férjre,. mert iiomosisk liíl nőjét, hanem kisded gyormo-koinok jó és gumlo* anyjokat vesztette ol. Aggodalommal növelte o Csapásokozta fájdalmait axon pénzszük holyzot, melybon takarékosságának dacsára osekély dijaokí jö vedelmo miatt szonvedni kéuytelenitto-tott. F.aon nyommaaató helyxetot tudva aiot-tek jóakarói, barátai és ismerősei pénz-»dakoxás ált\l enyhltoní s siránkozó kis-
''.•:,» I''! A-t /■
dodokksl köruyoxolt .apa fájdalmain • rövid idő alatt meglohotöa össxog gyűlt öbk-sze nz örök álamba azondorült totom tiszte-sóge» cltnkaritÁsára, folyó évi fobruár hó ll-ón, szépszámú halotti kiaérot molloH ment végb''v- Ax adakozók novoit elhallgat vu, külöttö» emberbaráti szorototet tanúsítottak haionaovü magasabb rangú tisztvisolőtársai. —Moghatóbb tomotéat ez élotbou látni lohototlon. bonkisom találkozott, ki könytől ázottan no távuaott volna a tomotöből, egyotloa ajk som volt, mely örök bókét no kívánt volnaa szuny-nyadó porárai Idője volna a díjnokl lizo-lésokot a mogyónok megjavítani. — Mit szóljanak ohhez a szegény csuládos díjno-kokV noto várt'' oiapáauk értQkoxtokorl Fo-nebbí soraim okolta lohangoltságomból kibontakozva tudósításom folytatását máa lárgyra vozotom át. Azon rotnónyom, me« lyel a vasárnapi iskola tokintotébon lapja múltkori számában kifojoztom, toljoa valósulásba mont; inort a nauokbau tartott városi közgyűlés —• a roludeif s*óp, nemes ós üdvöa ozélhoz vozotöt, do különösön a népnevolést haaa&ut buzgósággal forrón pártoló ~ftdti Königmaier Károly tanfelügyelő ur elnökloto alatt a vasárnapi tanod» létesítése toklntoléboái ~ kiküldött ideiglonos bizottmány bovégaott torvozolóiiok joluntóséro —i vasárnapi tanodát f. évi marozius 1-töl vaUáakU-lönbség nélkül njlnden kézművés-táabló számára mognyltottuak határozta s annak vozotését 3 osztályra osztva, 8 tanítóra, kiknok mindegyekét évi 80 frt tandíj-ólvozésébon részesiletto. — Hogy esőn | ügy a uzélnak moglolelö lehessen, asttk , sógos a városi halóságnak szigorúan kös-rouiüködnl a i( czéhmostoroknok szigojfu-au moghagyuj, hogy addig, mig as TllotS taaitók a lelkész''által Is aláirt bizonyítványt előmutatni nem tud, soukit fol t>a szabadítsanak s az inasok, amonnyi kötélen órát alapos ok nélkül elmulaszUöak, itiM időjüket annyival szolgálni kénybe-lcuitossenok. — 11a ily szigorúsággal, mit bi''itVn hiszek a város orólyossógétöl, jár el ez ügyben a hatóság, ax orodmóny ozél-hos vezető loond. b sóiig Foronoz.
— Zalaegerszegen Deák éa Do-mocrata kör fölállításán fáradoznak. ,
— Z a 1 a-E g o r sz o g o n a casínó fobr: 20-án, az „Arany Bárányu-ban oártkörO tánozvígalmsit rendez. Belépti díj 1 személyre 1 frl. 00 kr. családi jogy 3 frt. o. ó.
— bauronoaótlüuaég. Egy 18, 14 éves Hu písztolyly^t mont vadászni a a városhoz félóra távolságra eső Pozvai or-ordöbon egy héti olvoszés Ulán közön keresztül homlokba (agyon lövöldözve) lővo találtatott. Keblére imádságos könyv s ogy zacskó aörót volt t4vo.! — Eddig a gyanúsítás közel áll a válósághoz. A vixt-galat foly. }
— Szent Ör »aó betli hegyen lU btk távol Znlo Egorszojjtöl, ogy 18 éve», hsadon uö sonkinok honn nem léte alkalmával, atyja puskáját nézegotvo, magát véletlenül meglőtte; élotéhos kovéa remény van.
— A nagy. kanizsai tisztájitás olü-készületi couforentiájn fobr. 16-én, szombaton délelőtt a szokott holyon ismét megtartatott, hanem az ox napi álarezoa bálra tott do ooratiók oly hatást idéztek elö, hogy azt hivők; az álaroxos vigalom koxdotét vette, bein olnök, som végzés, . . < do ogy nappal olöbbro vágy tuk.
Somogy-megyei hirek
— ;Inko, fobruár U-éo, 1808. Tisztelt szerkesztő ur! A múlt u <pok ogyikén önök arkadlájokban szorenesés voltam nohány boldog órát töltoní, as alkalommal önnél igérotot tettem, h-^gy a közolohbi időbon becses lapja hasábjain Igónytulou soraimmal, valamint a kegyos olvasót, ugy önt terholni bátorkodom. Nekoin ugyan inlnt ordőaznek, nom jutott osztályrészül azon tzordnoso, hogy írói plinwtasiaval, vagy mint Oioero ókon szavakkal tudnám eosotolni azon egy éjszakát, melyet február 8-án a polgári egy-let álul rondozott tánozvigalom alkalmával láttam, és élvoztom, —a pompa, fény éa látvány toklntetében oly nagysxorü volt a hölgykoszorú, mint a milyent ogy tündér regébon a képzelet gondolhat. Mi a táuuxtor-met illeti 300 szomélyaok kellő tért nyújt a tant ogyíugotésr*, do miután az ujabb polgárok szabad boléptol lísztelteténok meg, o szerint oly látogatott lŐn a tánczustély, hogy 000 on foíül sorakoztunk össxe, * miután bálban voltam, a ssünórát közönségesen aa ombor finmiuibh, jobb étkok éa italok kölU-sévol tölti, kivált, — li> vau —• magam ía ogy torltókat választók, a hozzám tartozókkal köríll ültem és '' barátságos poharaxgatáa köat voltam, — midőn a mellékszobában, majd ismét a mi szobánkban köx bosxéd tár gyává lön, miszerint a nagyméltóság Batthyányi Fülöp horoxog uradalmaihoz tar-
tozÓ laspetnoki pagonyban ma tartatott a nyúl vadászat, biaon meglehetős késő; miután már január utolso napjaiban ft déli lej-tökön tartóakodó félénk kis ártatlnnok párosodnak} tzolgéljon n vadászAton fcjügyolő tzeraélyzotnek figyelmeztetésül na „Erdó-. ■zeti Lapok" 1866. óv Xlik füzet ós 1866. év Ill-ik füzotóbon mogjolont vadászati idösaak törvényszorinti szabály» — egyszersmind ajánlom édes magysr hazánk anya nyelvén oly szakftvatottsággAl szor-kcsstett „Erdészoti L^pjainkiít" olvasgatás vágott as Illőtök figyelmébe A nagykanizsai gymnasium építéséhez. szerény állmomhoz mértoo, itt küldök 6 forintot én is szorkoztó urhoa azon szíves kérőiemmel, tegye «ion oltár lábaihoz, melynok szilárd falni között a kisded múzsák fojlosztésévologycllon linin ogykoion szintén nyorhoti a tanoktntást.*)
Nouszlodlor.
— A pé o a-b n r o » i vasúttársaság Igazgatótanácsa mogválnsztatot'', tagjai: olnök Majlátb György. Tagok: B. Rotaohild: b. WodiAnor Mórj Casstnn M; Hóra Gy.; gr. Zichy Ferd.j Harkányi; Hollj Szemlor ós ItanffAy 8. urak.
A Ebraaráa kövotkoztébon viziszony-ba osett inkei ember, kinok szomorú s veszélyes betegségét Inpunk 5-dik számában már rogíslráltuk; ujnbbi hitolos érto-sítél'' tVériht klszónvodott u kőzrósivót melleit eltemettetett.
Sopron-megyei hirek.
Sopronból, jnn, 80. 1868.
Attépuovolóel egyletnek Sopron ■negyében születéséig, még soklélo kílsdel-met koll kiállni.ia (az az ha csakugyan egy ilyon egylot vnlnliu születni is fog) az embor alig hinné est, • podig ugy van. Megyénkbon a haladási pártnak, moly oz egylet létrojöt* tén olismerésre méltó kitartással dolgozik) két más párt áll homlok ogyoncs ollonébon. Az egyik (párt nem akar népnovelési egyletet, mely pedig a inogyóbon lótozö minden vallásfelokozct érdekeit magába felfogná, ehe* örügJflVMt Ijo*zh fel: hogy a katholl-kus iskolai czéiokra felajánlott hngyományo-sAsok egyéb, noiu ópon katholíkus növelési uzélokrn ís íordittatnánnk, ami természo-tesen a hagyományozó szándékát sértené, (minő élea eluiUség!) A másik párt egy bizonyos saámu protestánsból ¿11, kik n népnevo* lési egylet által, uhogy ab czélóztatott, önlia-lóságukat látják veszélyoztotvo. A körülmények ily álUaátlál fogvn igon megbocsátható, ha az ember ozoii nnnyirn kívánatos egyletnek léttejőttéu általán kétségeskedik. Szomorú jelenség ez a társadalmi téren. Mi, kiknok még nunylt kell liolyre ütnüok, kik jtitüzött feladatunkat csak is egyesitott erű-Vei oldhatnánk meg, igon zokon vesszük ca^ti''atmyrrp hátrányos szétszakadást, -r
jnf JL. soproni oasinónak fobr. 16-én tarlaui saánaékolt 8-dlk táncsvigalmn febr. V-l-re halaututott
— Sajtot kálón Kuppreoht ur gA»dá-scatában inult hétfőn tttz ütvén ki, nomosnk a gezdászatl épületek lottók a ttU marUlé^ kává, kanom kétszáz anynjuh részint megégett, részint tetomeson megsérült.
Vaa-me^yei hirek.
18&8. Fe b r u á r hd3. tartott vnsmogyoi honvédgyülés jegyzőkönyvi kivonata. A lepdiiS baVi gyIllés délután 3 órakor é vá-rosu''Áa tőrömében mégkeidótett szép számmal egybe gyűlt honvéd társak Jelöniétében, legelőször is Újvári alezredes ''űr elnöki tiszttélölmagát felmontoni kérte, azonbnn u ni ind ón oldalról i felkérésnek'' engedvén, tísitét továbbra lé megtartotta, b kijelentvén egyszersmind, hogy at egyletnek, mint 70 éves nositóra, ezentúl is szívvel és lélokkol oda fog működni, hogy hajd*i»l politikai hitvallásunk ágozataiba ütköző elvek ellen ktizdéni fog, mely nyilatkozata óljenokkel fogadtatott.
Határozatba mont továbbá a h''onvédlapuajt aa. egylet általi 20 példányiban leendő moghozatala azon kettősökből, hogy míg egyik részről anyagi gyámolitást nyer a lap, másik részről nAgyobb sikerről tanulmányozhatják vagyontalanabb honvé-doink azen szükséges tudni valókat, molyok a nevetett szaklap tárgyát képozlk. A 8-iki fényét álkor koszorúzta honvédbál jövodol-mel lettek aa egylot oló torjosstvo, moly össaegböl a rögtöni sogélyozésre vagy 150 frt.o. é. kiosstatott, a többi része tőkésittot-ul határoatátott. — Köszönet szavaztatott, a többi köat lfju hagy Sándor urnák, ki a ba-za rokkAntjAl részére 100 frt. o. é. küldött,'', valamiül hazánk vértanújának özvogye gr. Batthyány Lajosué ö raltsga állal küldött 5 frt kegyes adományok éljenzéu közt köszö-uottel fogadlattak. Ezek után a pesti első országos honvéd gyülésro k üldött kő voteink közül Magassy Antal ur, egyletünk lovéltár-
• Adja J»ún ! — A« » frlol álrsttfik s lek. Tárnok Alsjss urnsk k««betitet4<lk. 8/<-rk
noka az utí költségek s más kiadásokból eredő 60 frt. o. ó. követelésétől n haza har-ozosai javára lemondott, moly ritka nemes totto az egylet méltó elismerését, s a nyomorral küzdő bajtársuk Int In közt rebegő áldását nyerto jutalmul, — legdrágább Ju-talmát le íj o pedig az öntudatban, hogy önzéstelen hazafias totto által * nyomor ombo* roinek sanynrnság szántotta barázdákat, Iia bár csnk pillanatra is olslmitottn, t a uotno-ikbo gyülekezett fájdalom cseppeket öröm könnyekké változtatta. Végül u bál anyá-nsk tkts Tarafás Józsof honvéd főhadnagy ur bájos nőjének azon szívós fáradozásáért, molylyol o bár kitűnő, de nohés tisztet ol-vAllalni kegyes volt, molog köszönet szavaztatott, melynek tudomására juttatás végett Ujváry, l''illloh ós Kétholyi bajtársak felkó-rottok s Tarafás József bajtárs pedig, másnap az egész tiszti kart szivosoil meghívta. Ezzol olnök ur által a gyűlés befejezettnek nyilatkoztatván, eloszlott. Szalm^ay Antal, honvédogyloti aljegyző.
• Kimutatás. A SzaloiAy ur áltnl a Váczon fölállítandó honvédszoborra gyűjtött nomesszivü adakozásokról: Vittnyódy József 1 frt. Antal Lnjos l írt. Polányi Nop. János 1 frt. Zittrioh Benő 1 frt. Spitzor tost-vérek 1 frt. Uudolf Fercnoz 1 frt. Mi eer Károly 40 kr. llotyoy József 1 frt. Ulman Zsigmond 40 kr. Trotter József 50 kr. IMIlicli Feronoz 1 frt. Firkas Károly l frt. C''zeke Mihály 1 frt. l''etrlk Jóxsof l frt. Bortány Károly 50 kr. J. A. Tóbis 50 kr. Le-zler N. 50 kr. ürünwnUl Jósef 60 kr. G.illuf'' Kál mán 50 kr. Tóbia Jflztof if|u 60 kf. Szabó György 1 frt. Gyuk Sándor60 kr. Kronccker
. Józttf 50 kr. Mayer Jóítef 1 frt. Nagy Sándor 40 kr.Liiky Antal 60 kr. Karik ForonQ» 50 kr. Szabó Ferencz 50 kr. Vörösváry Ist ván 40 kr. Hzabó László lfrt. Kránítz József 60 kr. Erodils Feronte 60 kr. Összesen 22 for. 60 kr.
— A vasVáfi olvasó kör február 6-én tartott közgyűlésében l''uly István ur Az elnökségről, Lóránth József ur pedig a könyv-tárnokságról mond ván . lo ; olnökkó Szabó Imro, liogyliAti járásbeli szolgabíró ur; könyvtárnokká Simon Gyuln gyógyszerész ur, mindketten közfelkiáltással megválusz-tátink. Továbbá határoziittá oinoltotvén, a választmányi tagok s/.nporitátn, Puly István, Kolin Jakab, Alattlioa ''Pál, Wittmann Mi-liájy,'' S/.njer Gyftrpy és l''ayor Károlyiunk szinto egyhitiigulng a választmányi Ingok sorába felvétetlek.
fl — CtáfolaL A -Zala-Somogyi Közlöny" 1868-ikl jnnuá''r''&ó-éröl ke Kezet t 4 lk számában : „Fecsegő Bösko széptovöjo" nlá-Írással ellátva, Vnsvárról egy lovelozés jelont meg, melybon többek közt«» mondatik, hogy a táuczvigftlom: nn onslndi pénztár csökkentése, vagy is akarom mondani gyu-rnpitásárn" rondoztetett. Erro nézve elég tesz a követkozöket mogjogyozni: I. a vns-v4*l olvasó kör múlt évt doczombor 11-én tartott közgyűlésében, melyben a tánezvigt-Ibm''mogtortásA "lhiiUW)avA I3n : a rendoző-ség lUAgára vúll-iltA a netán orodö deücit fo-dezését| vezérelvül ^vén kimondva, hogy u tánczvigalom költségei semmi tekintetben no terheljék az olvasó kör pénztárái; II. a folyó évi fobruár 6-én tnrtott közgyűlésben, A rettricsŐség stámoi adván bevételei és ki adásairól, a Jelenvolt tngok többségo önl''ény-tcs nláirás utján ¡Árult a kimutatott dofiolt törlesztéséhez, sokkal is inkább méltányolván a rendezőség orhycdotleW''>— bár anyagilag riorrt slkordú» — fáradozásait, hogy-som » pénz áldozat egész súlyát is kizárólag a rondoHÜség vállaira nehezedni engedje. Ezok nyomán az Idézett sznvitk éloyczé törpülnek, vagy p«dí(t rostakarittu irágalomként tűnnek > fel) ¡Valasszni» Mmerctlon lóvclezö .. Tiszteletteljes blzalóhtmnl kére-'' tik, a tiszt,, szorkosztöség ozoii néhány sornak becset lapjában helyet ndni. Kelt Viis-várott nz olvnsó kör február 5-én tnrtott kötgy ülésének megbízásából Uamaiif V i l-mos, jegyző. »
— Sárvárra megérkeztek n gyfir-pápn molnarii vasúti vonal olőmunkálatait telje sitondö mérnökök. Mint tudva vnn, felsőbb bolyon elrendeltetett mind a szöllősl, mind n vnsvári vonal felmérotése, s ép azért feszült figyelemmel várjuk a kérdos eldöntését.
— Nem tohotjük fel, hogy a humbuggá növekedett helyi érdoket, szomfényvosztést fol nom ismerve, megfoledkoazék » m- kor mány két mogyo igi\ji érdekéről, Itt ol kell hallgatni a protectionak s vitszA vonulni a* önérdoknek. — Loond még alkalmunk bővebben s többször Is szólni a dologhoz, addig is kijelentjük: ha Sümeg, mint ''megyénk érdoklott városa érintését ktoaaközölni le-hetetlen volna, a szöllös jánosházi coiubi-natioboz frC''son ragaszkodunk, mint a mely Zalamegyo jelentékeny t gazdag részét még ia képes lehetne klolégitor.i, fii
* VAsut. A Győrött Alakult györ-grü-tai vasút consortium Bocsktv és Probszt mérnököket küldto Mécsbo, hogy a grfttzl

több, ruha-
consorttnm megbízottjaival magukat érintkezésbe tegyék. . -.
* Rablás. A katona lakt>nyát f.
''0-én virradóra kirabolták, s több, r nomüokot oroztnk ol.
* C s u d a sz ü I ö tt. Á napokban Kls-Kajdon egy pórnő, ogy ctudu szülöttet hozott a világra, moly bár egészen kifejlőd-vo volt, még tem élt toyább néhány óránál, — mint beszélik 4 kozo volna, kettő a testhoz növő, — a muzoum számára fogjak küldeni.)
* ftahló gyilkosság. Folyó hó 6-ón sertvót kereskedő nóvszorint Soíiwenk
Fi ■renoz kis Unyomi lakot üzleti utazásából h az a kocsizván, vclo cpy házban lakó üzlet társA n sorki ujfitlu és Hidvég közti utón öt hátul egy súlyos pózuávAt,föbo ütötte, moly ütés kövotkoztóben a 64 éves öreg agyvelő rnszkodás és szédülés miatt önki vületbo jött, ez alatt a gyilkos egy kötéllel nyAkát a szerencsétlennek ötszörös hurók kötéssel n szekér oldalához erősítette, ekkor leszállván a kocsiról a lovakat magukra hagyta; ö meg bujdoklott pár napig, n lovak a szerencsótlon ősz hullájávul ÖsztÖnszerülog hnr.n mentek, — órája 8 körül belül 70-rlOO frtig nála volt pénz hiányzott, — a gyanúba vett társ azonnal oifogatott, t bűimét hovallá, » mosta fogságban várj a ír bíróság Ítéletét
* T e r in ó s z o t i tünemény. Folyó hó 12-én roggoli, 8 órakor mutatkozott a kőszegi hegyek felől egy az égből a földig lenyúlni láttzó tnjfohérségü óriási oszlop, mely körülbelül egy némot mértföldnyi szélességben rohanj sebességgel a nagy széllel köz-lgolt városunkhoz, a sok nézd közül ogyik Így, a másik mAtképp vélekedett felölő, még cgyszorro előttünk Alit, ez egy tömörült hó eső Volt a log-nagyobb viharral, elsötétitetto ''/,'' óráig a látkört, ogyszerro azoubpn elviharzott fejünk felett s utj.lt Vátvár < fölé votto, s távoztával színtű siép látványt nyújtotta, — alighogy elvonult, Ismét kisütött a nap, és n l^guzebb Idő lott.
* Ki n ovo z és Főispán ur 0 mltsga fobruár hó 4-én fotytatvA tartott gyűlésen Koromlay Sohoy Károly izraelitát inogyoi tisztoli-tbell jegyzővé, és Hochsingor Sa-Inuiou szinto ízrnoltA ügyvéd jelöltet tísz-lctbeli esküdtté kinevezte.

í
TARCZA.
; ( \ 11 \ '' , . : ,
;''<: I
Sipol a szól . . ,
Btpol a szél, hideg van,
Unl.lhsjtja a fslhSket ma|ta*zni Uintba sOtít bánat volna mlndeolk, 01/ siomarun hullnak slá kbnyrlk.
n ;í
Hit * fetKK. QldAsl n»(tjr keiorvt) Titkol borét ss in stlvemr«,
K«letk«ilk bsnuem egy bál gondolái, » száz sóhajjá válik lulkoin aa alatt.
. i >
Hxtll a sdbaj, raefftaUI-o valahai T/)(fd k»r«s, boldogtá^om callUga. Ólt huuytil le, olt ut inor láttalak, Ilol bitciui vstt as^a^kedres g7Önpyalak.
Ílajh I aiAta boráa as fn kebelem) )»l virág bsnne minden ¿rssletn. I)o ha eitrkor Ulrkatom iuók UdTiimot, 8<er«tuieuibSI U>s ax Üröm kikelet.
i .)•/:•:
Pipüt kezembe.
l''ípál keieoibe s borral telt kapát, K kit orö, ml nikoin kedvet ád: A bát leOntfim, mely silvembe vágott, 8 ki füstölöm 0 v<n álnok világot.
I r
Huni rá cilgányt ua Ulj hiába itt , llaild •irjnnak helyettem húrjaid. — Va^y lni<d vígan : VI tudja meddig ílllnk, Öirtinbe, bába lí»^e I0bb«t r^titlnklT,
I.rsnyt Ölembe, síiipo, ksdreset, KI lángra gyújtja a.Uorás sdvst Csákba, borba temetem a keservet. Hogyha rSvId, legyen édes az /let!
HAJOATÓ Ö.CSDOK.
Zalai leanykórós ós lakodalom.
Minél jobban Vizsgáljuk magyar népűnk élotét. észrevosszük, hogy a hány megye, nunyifélo szokás, különböző tájszokások divatoznak, tok bolyon nyelvünk kiejtése egészen más. Mi Válniuk szeretjük az édes káposztát hússal vellávAl; a somogyiak pedig mög-öszlk a mögyot elölünk, • nem ndi bolüle; a vasiak nagyon szeretik a répát és a bort, azért fent is tartják ám a süögöt; nem vagyok én nyelvész, hogy szokat vizsgáljam, melyik megyébo beszél-nok szebben, és ejtik ki a szót divatosab-bnu, amit én korestom a népbon, megtalál-
tam, én aaon romlatlan szivet, mely nera adja oda hlu számításból érzeményét. — Mogkisértom leírni népünk életéből a legvígabb napot, a lakodalmat, Zaláoak azon tájéról, hol én lakom:
A faluban <»*k Sít mondják a lányok, Hogy ¿n mlndcg, menyecikék után járok. Új korába repedjen el a ciiimám, Iia in többet járok nenyeesklk után.
Éd es apjokom a ml Junosink, ha jól etnlékszom most virágkendor nyövétkor lesz 24 éves, jó lesz mogházailUni, lássa ked örogok vngyunk, sehol temwl segítség, Istenem re mondhatom, hogy a napestig tar-; tó házi gond engem ie Uifár»s»t. — A csali-di értekezlet, as öregük közt megtartatván, az apa beszólíttja a* ístúlóbah foglalkozó fiát. — Édes fiam már szüretkor gyanit-hatád, hogy nem okooikül hagytnm uieg e két süldőt, melyet anyád oly,gondosan és szépen foluovelt, a U -se tinót íh azért abra-koltam bn^gundi répavnl, hogy eladjom, ha-nomhogyjó atiroiilevessolegyén a lAkodn-lomkor, ozokbŐI tüdhatod, lmgy olhatarozoit szándékom téged meghózositani, láss utána'', "fiain nőin mondom, hogy kit, azt to ugy Is tq- j dod, tégy engom öreg napjaimba Úrrá, tied lo« i gyon aa élet gondja, az én kezemou megmaradjon a pinczo kulct. — Szem-1 lesütvo kipirult arczcza| hallgatá a jó üu aa atyai tanáosot, csak ennyit moudott, lo-gyen a kod akaratja szerint; nom ollenko-j zlk-e, ha meghívom hegymester uramat és kántor uramat kérőnek''/ liiss eaek voltak novolŐ atyáim.
Nyukupl Dávid épen ujsag olvasással volt olfoglnlva, a uépnevelesi czlkkro só-hajtott egyet rgytz^r valahára a tanító is mogknpja fáradsága diját, nincs már több mostoha gyormeko egy is o hazának, népnovelia jöjjön cl a to országod, elérzékenyülve olvasgatott, midőn Horkenyo János, há''AStilandó, bekopogtatott. '' i
Jó estét kivánok kereszt aty/unnak és anyámnitli''í él A kéz clókot, mesterné asz-szonynépém kézén szépen is teljeaité. Mi jó hírt hoztM''''János Öosérrt eiegény hajlékomba? Nem egyebet, ha szómmal nem véto-nék, s nom tiltaná fáradaágát eljönno nékem loány kérőbe SzÖkéjékhez.
Szivoson édos fiam, ozt tonnl korosa-tíny kötelesség, jól ''teszed tóin, hn polgári kötelességedet teljesíted, nnp.ainkünu á patzkonczaoin bőrnek nincs toi)< mi becsülete, sztnorodjék u siegeny magyar, ugy 1» sok ellensége YM/» Jtmegteszem, pedig szívesen, s tudod, hóvá kAntOr botommal b''lépik, ott tzéna aiok.itt lenni, a kutya nom szokot engem megugatui, mint ogy drótos tótot, ezen Önbb.ilmilitg mondott .szavak után a vőlogénynek való is neki bátorodott s határozatba mont, |^ygy holnnp ostvéro Szökéékhoz bekopogtatnak.
Mi pápisták nzt hisszük, hogy''''á házas», ság isteni eredetű, s vau is benno vaUujl. Saőko Agnos soha nem firJitott magáf« annyi gondot mint o napon, öltözékjo csinos-volt, a konyha klmoszelve lotl, a pitvarajtó nsinosan kisöpörve,n szobában a feslett képek letörölve, a votottúgyon meg nom azouvodottA kis lány semroinomü rávetett ruharlorA-bot, rokkája orsója majdnem egésvton toli fonvA,ugy vártA ö szivo váln^ztottjAt.
Kevés vártatva ab utczán erkeröknek léptei hallatszanak, a iecz s kerten megnyílik a kis i^jtó, Bod^i a ház komondora nyihogva b fnrkcsóvAlva fogadja a nap h iselr, N vukupi Uávld mestroúi urAm ozon örvtndetos jejlt szónélkül nom álbAtta inng, nem mondla>n szóval figyelniotteté a vőlegényi — de mielőtt a szobába lépne egyet stimmel torkával, mintha orgonálni készülne, kopogtat, bont hallatszik e szó, hogy szabad!
Dicsértessék a Jézus neve, mindörökké Amon. Minők köszönhetjük e ritka szerencsét szogény hajlókunkban? Hogy ml járatban vagyunk elmondom röviden: nz anyaszentegyháznak régi szokása szerint ezen bectülbfc); jámbor ifjú l.vóuy eljogyózni kívánja, kegyelmotok hnjadon leányát Ágnest tisztA szivb#l,,é|i ^zyretethől, minthogy n leányok vég^ehdoltetés« k as, hogy Asszonyok legyenek, vegyék ezt m(nd tu; klntotho s bennünkot Üres kézzel no úrésífi szónak el.
iK.-i i. kóv.t_
JNTyllt póata.
- r/c r C»»k ralidra ét lóii)«k,it. liorainai
S JtitiMy^okirt I íj ^ _ .. _ i
H/abadka. Vld/kt levelet U^uuk ssUk tere inlatl c»ak a kft/cl vidrkrt''l kdiftlhelllnk. Inkább más do)go<«tot kérünk
HP. J Ugy^ol». Odrftx tjnk! Magán lava:«t
'' ''li MTTTI-Í.VOT
8., A^ Kriilhely. l''.ltörStt » Igy urtn k»ssllb«t. -t) K. ''J; KMkUsly. S,v|nAljuk de kireltai''.nek nera tehetllnk eleget. A levllir^ja nevíl «>erkM*t3i titok fed.
— Nagykanizsai február 15-ki tisstajl-tásra irt becses erikkot, későn érkezvén, nem vehettük lapunkba be. Az elnök meg-nem jolenéso o szónok nemléto nagy hátri-nyul szolgált városunk jelenlegi nagyhorderejű alkoim^nvo» lisstnjitására.

ÜZLBTIHIHNÖK.
NAIIV-K AXIZ8 A, fel.r 14. 1868. Utóbbi tmloaitá-aunk 01» ugaboair», klvJt«« »árpái. Ifjabb nicnt, .1 o tt nem tarthat vaMaatnlllcg «oki, mert * Iaví»» kő«« lo.ltjr.l x (ugyxttlit tAbblllui »»gkott.
A» illet"il<-({ a Kalinaforgalom eaekély roll,
m|rel », elvlók míg mindig ^i»gaa Art remélve, olcaób ban *<l..l oriti »knrj»k
Ilorkereakedía csendes.
Jeleolrgi Arak alsd-anaatrlal miríMi.l a holybcli p/aoop :{)"*» 85—88 fna 0 ft — kr) írt 30 kr, OfUOkr. Kom 78-70 font.»« 4 frt 26 4 f,t 40 4 Ii 50 nt. Ktt-rlesA 84 -Hifht 3 ft 3« kr — ft. ~ Árpa aerrdnéeh«» v«i\ 10-78 font I frt 10 8 ft,ÍO kr.teb 4A_47fnnt 1 ft 70 kr. t fr. 76 kr. PohAoka X frt «0 Vr.3 A — k-; Pa-■''il/ f»h*r b ft, — kr. tarka 3 frl, 90 kr. Oubí "•ndJ miuAla 10 frl — fiallvapAllnka S0 fo-
fokú ti--ÍH bontóval rgylitt. Törk51ypAII»ka
Mf«V» 18 ~ — fttfcorJJral együtt, Mi» 19 ft. — kr
_ '' '' ; '' i 1 /
ItnrkS — r>i «k«rl>őr miltaAJa 44 fr«, laUnUr 60 frt, lluóWr 118 írt borjubilr lejjoi 11» fej n.''lkUI 1 15 frt.
llor. k ; f. h.(r •<» vóil''.a (aeMlier) I8rtí- it IBaft-kt — vl<UkUnkb*ll — t''rmía 8.-1* frl VIIIAnyUa a<og-a«Ardl fok.to 16 ft. — Uj honi W v ria
it foblt l867-d(> i Sírt. 80, 6. 60 ltalatoumalKki borok
IHflH. ,t, iböi-lki foltir 6--frl aktaként. VI.«< m
Kii Öuai^e. gyapl« hatirSrvidikl kr» - 69 frt. fehér rongy Kr* tt — Irt — kr. fekete 6 Ol 60 — kr.
iV-kitiiixKni (ilnril árnl; felír. 14-én.
ÜorSo Itcíjn ¡Okr. Loncle Itvaíjo 14 kr. Bab ltc<i|e 7 tarka C kr. Ilurgonya uiíröjo — fl 80 kr. — Mar-liabna fonljr Jííkr. llorjuhua foutja VO -00 kr. flortie. boa fontja írt kr. flialonna mAaaíja 40 frt — kr. Zair fontja 46 kr. KlrAlyliaU 0 »<. iiiAtaAJ* 14 ft 60 kr. I.Auglistt 1, ta. mA''íiJ.x 16 frl - kr. Ltnglla <1 3. ta. tnAaa. 14 frt 60 kr Zaeioiyellaat 8. aa. m4aaA^ 14 frt ~ kr. Zseinlyallsat »a. inAaaAJa 13 t''rl «4 kr. Kenyér-
| llait fehér 6.»». m. lt J>t 60 kr. Konyérliaat 0. aa. m.
11 ftrt 76 kr. Konyérliiüt 7. aa. in. 11 frt — kr. Kenyér. I llail 8. aa. máta\|a 9 frl 26 kr. RozsUnff I. »»10 frl — kr. Ko«« Un« ¥-dik axAra mAaaAJa 8 frt 80 kr. — •iKukorlcaallaat fontja -0 kr. Árpadara fontja 18 kr. K6|eakA«a itoaóje 10 kr. KWskita fontja — 18 kr. Faolaj ¡rontja 60 kr. ItepoaeolaJ fontja 32 kr. í,en magol aj fontja 40kr. CauWít kr Ujbor llo. 10 kr. Ó bor Itc. 18 kr. Prill a8r Itczéjo 14 kr Kanlaaal a''lr Itcaéje 10 kr. Oaboiia-pAllnka Itcaájo 40kr. TórkKIj .pillnka itoaije 32 kr . Balba-pAIinka iteaéjo 80 kr. Nyer« faggy mAaaAJa 22 frt. — kr. Őnt3tllagygyá-gycrtya fontja 40 kr, Petroleum fontja 22 kr. 8t*ppan fontja 20 kr St fontja 10 kr. Kominyfa Hlo 9 frt — kr. Puhafa 8le 8 frt — hr. Nyerafaöle 7 frt — kr Faa«4n w<. r''ijc 36 kr. 8aina raiaaija 1 frt — kr. 8aatma m. — 80 kr. Kender foiilja 24 kr. l.en fontja 80 kr.
A SZOMIIATHKI/YI placaon elkelt gabonirakMk Arjepyaéko fobr. Il iről. Iluaal. repdO ö ft 80, randa rt ft 40, .1. rendll 6 ftdOkr.-Ron 1. rendit 4 ft (6 2
rendű 4 ft 46 kr. — Árpa 1. rendű 8 ft. 2. rendű in 80 kr. — Zab 1. rendu i ft 70, 2. reádtl x ft 60 kr. -u. korloa a 1. lend« 8 ft 10, 2. rendll 2 ft 86 kr.
, 1 r >■ Hr-r,»
UócsI |)tiiií(trfolyaiti febf. ^4-éu, 5%motaliqoa 67.10; 6*/a nőin*, kölctön : 60.—, 18G0-ki álUdalml kölcsön 82j 20. bankrásaványuk 7.09; h''talinléaotl résa-vón yak 180.90; London 117.05; oaü»» ágio Uf).00| arany darabja & frt 60.
H.
i* hi-ti •
_aap
k,|tb. it pi..t
Heti naptár.
______F«kr. Ifl.til á2^rl8M.
Kalliollkua napt
ProleatAiia naptAr
Uflrög-oron naplir
ItraeliUk liapt.
Hold iitja
10
Vasárnap
lí.<tf KrJ.t IOHi.r.1* loh:»ni«ri«k 21 Pálilrk
Kv. A «.OISiniiukAs ikról. MAtA XX. 1-1«. — Oilr^g Kv. A paaar fiu-ríl. Lukira XV. 11 - 32. t Mtv. V i""4J*(»"2 JUaa.
E JnUaua
D.lllÁt VÓ|t. Hlin''oii, h/Ar. Mana,. p(1>p, KlculUvr pk. Kloonora -r atékf.
|IVl
Theodul
Coneord
Ziuxaa
KuUrio
Kleonora
Oaa. 1'',''ter
ft vaj liítk. 0 llukol p. 7Pártóupk 8 Tivadar
OMIccphor |o Pflr.ipua
USJl
tt
•il 28
29 Jónáa
20,)dnalan 21 Kpidli. hal 20 Hab. Ant.
10 I. ha-
jbor ír.
I M
• Vasúti naponkinti menetrend :
Indul N.-Kanls«irAl ltuda feli; diluIAu I őr» 32 pereskor. . „ .. ,, eatve 9 órakor
lJica ,. rrrgel 7 ^ra 16 pereikor
„ ., dílu. 3 óra 30 „ Triral „ d^lo. 1 ira 60 „ „ ,. ealvo 9 6ra 26 „
Krki <lk N,-Knui»*ira llu la fc)8l: ri-ggol 6 ora 0 pereikor ......« - 10 .
Uiea „ itílbcn 12 „ 31 . I. .. vivo 1 •
Trieal „ rrggil 6 ,. 21 ,
dílVii 12 .. 62 .
Ország«« visIVok vlflikískín
Február 18Í8." ** 1 , 20-án Mohára. IhAros Usriny, Kajkon. 24-án Csepreghon. 26-án Caokonyin.
27 én Nagy-Váiaouy ás Haan.
28 án Lctenyiii.
Fclolös süorkosBtőt Wn.jdlttt JŐMCf,
IX I R D H T
SOMMER JÓZSEF
Nagry-Kanl]z»á>n Kórhaz-utossaDan,
fijdnljft legjobb minü.sif^U
KORlNBKil''ai aÖfSöÁBBí raktórAt nagyban és klCiSlnylien,
(En Gross und Detail) lotyutáuyo^bb árakon.
S __
Továbbá különösen ajánlja legnagyobb raktárát
>1
Orv
fehérített és fcliérltctlcii VÁSZON- és GEI
-nak,
__

SCHLESINGER VILMOS
(uc-,1)
VALTOUZX.HTB N.-KAlSriZSAlXr a minden nagy varosban igen kedvolt sorsjegytaraula-tot itt is NAGY-KANIZSÁN megalakította.
IIurz havi 5 forintnyi részletfizetés mollett azon kcilvez-múnyben'' rénzesit, u jegybirtokosa 20 dnrab 1864-Uiki állatnaorsjegy nyeronidnyeire, melyek a társulat ideje tar-, tnlinu alatt kisuraoltatnáoak, igényt tarthat ¡húsz hónapon áti renden befizetés után a résztvevő egy eredeti «ornjegy birtokába jut.
Jkülfinbsen : 18C4-ki sorsjegy 9 húzására 5 frttnl; Hitclsorsjcgyre 8 húzásra 8 írttal; 1860-iki ÖtMrc 6 írttal ÍJ húzásra és hrtsz hónap után a t. ra. résztvevők szelvényeikkel együtt 10 frt vissza fizetés mellett; Salui-sorsjcg> nél 4 hnzásra 2 frttal; Waldstoin sorsjegyre I írt. 40 krral 4 húzásra; | Kudolf-sorsjegyért 4 hnzásra | frttal és Clary sorsjegynél 4 húzásra 2 írttal részt vehetni,
A n. nUztvovő közönséget tisztulotcljcscn iiicghiyjn n/. ti tokintetbeni mog-vántatöcrtvkozlct vögott váltóirodájábiv N.-Kiini/juin n ,ZÖLDFA" szálloda niitllctl
Mindennemű kamatos te kamat nélküli allam- és kölcsön-
papirok, földtehermente8ité8i kötelezvények, sors részvények gyüjteléke, szelvények, különféle bank „ARANYU é« .BZÜ8T" pénznemek be- én
egyek és egyek,
öl váltása.
ZERKOWITZ V. & A
NAGY-KANIZSÁN
^yamat-, festék- öar&eresketlése.
Felvailaluair, tolzomanyoicat a Del- é>s KiiXLT&lCL
minden lrémvaltoan.
■ ■ i ■ J ■
IV Ezen fölül ajánlják mindenneinü friss
A''iizilasi''igl- és kerti vctciiiény-magviik
ugy
közvetlen hozutott veres marha-só-, valódi kufsteini h n legiinomobb porrlaitdi vízhatlan mosz (Veniont) RAKTÁRÁT.
, (Gl—1)
a hol ¡8 a
el íeKJutányosaöt) ärok naellotiti
isren előnyös bevásárlások történhetnek.
J (68—1)
iiiifni iifflffifflfTi í''iiifnnwwa_
Jelentés.
Alulírott tiszlolotltil jalontom a nagyérdomö köaöniágnck hogy Sxoaibathulyon a piacion fennálló koreskedósora mollót nrl ntexában ogy liok
fűszer-, anyag- és festék- r
KERESKBDEST
a „Magyar Kiraiy"-hoz
cílinexvo nyitottam, korcskcdásoiii czikkoit a legelső raktá rákitól sxorozvtin bo, azok ininösógro n logkitttnöbbok. — Kgy-nttnl kijolontom, ln»Ky árnozikkoiinot sdrü korosettsógűk folytán á logjutányosabb áron adhatom.
ijxombatlioly, novomb. hó 1807. (45—18-3) tisztolottul
Tptola Jósseer.
PÁLYÁZAT
MiirnkOxbfit, n Hil.-ülárln rom. ka,tb. qjipVitegyháznál Ureacdéabo jött i»r«oim niCHlrri éa moly-
yol ¡issr.ii vnn kapcsolva 815 fl. dvi kósa^iatiaotóa, kónyol ines Inkán, 7 öl tüzlfn, szobád stól > ós 1 hold szántóföld hasz-ssnálat; a pályázók kollöl.-p feUzorclt folyamodásukat,— a magyar- ón Inirvát-r yelvbonl Jártasság kö''.önftsen bobixnnyi landó — loKfölubb o f. ó v 1 f c b r tt á r h ó 29-óig ogyonoson id<-intóxni sxiveske^leni''k.
Kelt Szt-«ántc., J.888. évi f&bruár hó l-én. (04-3-0) " a farabéli közönség.
i . . 1 , • Die von vielen medit''rnischen Autorit^''sjn anerkannte und durch glänzende Zeugnisso bewährte
J iruchsalbo Jur Uiiterleibs-Bruchleiäeiide
; 1
SturisatOfler In Herltau, Canton Appanaoll (frli''vo.-i) lal fort aoht i

on QottL
Mkhread frlsoh und iíoht towohl von demsejb«n an b«aioh«.i, »> aueb
lurch llerren F. Fornágyl, Apoth. «. holl. Marin lu Pest, S eshányl Pro mrnade tfl, A Qulrlny, 8ladl-Apolh. *. acliiraraeii Adlo; hi Teotetvar. Max oil Horváth, Apotb. lu Agran und Ur ioh, WitkowlU, tp'' ^ uv-^ell lreif*lli|(kcil In SollCmnltr. J- I''rfli» pr. Tojft q. 1. ^O kr. "
Enthklt kelne sohldllohen StofTe, Hellsng oh.ie EeSiUniav- la|r../i«as ilen melsten Flllsa slcfcer. (lobrain-lMainrplaiinir V«d Zeu^il^« a«r verberl-gen Utberttugung auf Verlangan grails. ReicY^Uitigss Lsger In \B^VOh-
bUndtrn. \ I '' o ''
..................
h M «i ti ✓
MTPUBLICITiT.
Wir empfohlen nnaer Inatltnt j dem Inaarlrenden Publicum aar Übertragung voa I«»ertl«n»-Auf-trägen Jeden üatfttngs», und ruh ren uarhatehend die hierdurch crwachaendon Vorihello snr gefälligen llrrAekalchtlgung an.
Duroh dl« uns von «KiMitHoli«a Zcltungs - Expeditionen gUnitlgit flMtsllten Coadltlon««. sind wir l In dou flland gesetsir die nna | tlherwlearnen Auftrieb unter fol-gvndeti billigen k . liagaagen nua-
»11(tilirrii :
. 1. Wir berechnen nur dUi Qrl-glaal Pr«l»«. 2. l''orlo oder 8po-aen werden nicht belaatai. 3. ilel grllaeni und wiederholten Auf* U*k«ii enliprechMder Rabbstt. - Speclsl-Contraoten mit besonders gUnstlgen Qtd''agaagta bei Uebertragung des MtaaMtM la-sertlonswesea». 4. Beltf« werden In allen KUI«» Hir Jede» Iaserat von uns Kclirfurt. 6. Klhe elnatt-llgo Abschrift des InseraU getOgt auch bei Aufgabe für »Skrf«« Zeltwagea, 8 UngeaumU lteall-Nationen am Tag« der Auftrager • tln-iluiig. 7. U«bsrsetinag«a In al-Icn Hprachon werden k«8t«aflr«l auageldbH. 8. KoiUa-Aa*&MIg« werden Uroltwllllg«I auf Wunach vorerst aufgeteilt, o. Cfrrrttfoa-d«nz franoo gegen ftaaoo. ■ llnaer a«««St*r u. OAfTMtMUr
INSERTIONS - KALENDER
Voraclehniaa »Xmintlleher Ztllun-gen und Zeitschriften mit geaattar Angabe der Auflagen und s.astl-gen fAr die Inaarenteji wichtigen Notlsau stet« gratis sn DlenaUn.
Sachse £¡06,
Zelt«s|»-Anoxo«a Expe*üoa.
, In.:, telp^lg. FliialkandltiBB«a viril« «g la;
Utrii und «tutt*art. , > i Annahai« vor lMK«t«a
41 I
in...

,1.11 l-l''.u

W-ajditH ilóxvef kiadó-, lap- én nyomdátnUjdonoH Nagy-Knniwáti
ilin:
■il \it
mm ima
jó hirben áüó
őra-nzlete
Pesten Kigyó-trtcza 6. szám.
Ajisli* duaao fclazerelt raktáni: ki-
Ulnű. jó ¿« olaó ¿rákból két évi ke-zeskedés meiiett.
ÁRJEGYZÉK: írt.
Hzfi''t hrngíT<ir» 4 kűrc ... 10 , . I kőre rnponTnyni , » finoci arany ken Urll3 . keltűt fedi 11 el 14 . . jegccxüve^gel . 16 . • i, 15 kár.- ... 15 kettős í-»deltel . 18 *rS* exSstW>1 . . Sir . ntigvl horp ¿ra jefecxüv. .''8,SO^I r . rvmostolr. 54,2«,^.»«
Orák T .írtbÁA amnyi-"^ ■ Ai-aay BŐUlrS-: S Ure
«. . Mrc''octu 4-8 k5r» 38,40,42] , horgodra, 15 kire . í 60, > remont^ir nőknek 80, T korgoovira 15 kőre . ''..,\v''.
v «ranyfedéllel.. . , . urootUt . . . 6C{ . «von. xr fi dill 68,95, 66. 80, 90 , rrwoutoír **vone«e erőa ur. fedéllel 100, 110, 136, 165 Ja£a/>r* miade« 24 ia útin felhoz. I í , 8-ad napra felhax. 15,19, íl, H . vra- ¿a félőraíllóael . 28, SI <Jra- m »eíreá ra 6L 4C. 50, 5» úca- éa segyedúta fltesael 38,40 , kari rejatatear . t9r 51 EbrMrtő 6 frt, iwiral ~ . =- = 4\ . Vláéki aegrenátJíaek elSr. W-kfildött it rxfj portási utxevéí nol-lett Jegpestt^abbaa é» gyoraabban je»ittetaek. órik cserébe és j«rití.va U elfogadtatnak éa oly ¿rák, »ehrjk meg nem aüaokkal p^Mf-Utnak. - rt0 6—tj
Nagy-Kanizsa, Hetedik évfolyam.
8. szám, február
.''. i: , ., I, t .!• v: •
r
i !•
Kiterjedve
SOPRON- és VÁSfflEGYÉKRE.
Veiíyes tartalmú lietllap
a szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből.
v
NÍV.^IV^/

•I i.
íl !>
ntaáea uewbaton,
tixerkeastil Iroda éu kiadó hivatalt
WAJDIT8 JOZ8EF könyvker»«kedé»ében.
Előfizetési föltótelek:
Hclybtn héihoi hordtaal é» vidékre poitéu küldve «
Kgi»» évre i - 6 frt. — kr. PéfTr" ■
évre • - 3 , — , Évnegyedre - 1 . 60 .
HClrdetóaelt
A b»t h»»ibo» peUUorért W«i0r 7 kr. t-iior t é* minden további belkUti»érl 6 kr. Bélyegdty minden egye* belktatáaért 80 kr. . A .Nyílt Úrra»
egy petit »or belkUti»! dlj» 16 kr.
Hirdetéseket elfogad:
N,-KaaUiáa:a KIADÓ HIVATAL. Petttn: ZEISLKB M. Oéo»-, Hamburg-, Berlin-. mjea-w.-Frankíurt- U Uatíl-
ben: tlAABBNBTF.lN k VOOI.kh. Llpoit-. Bera-, é Stuttgartban : 8ACH8K k tAkba.
A n.-kanizsai realgymnasiam-nak részint alaptökéje, részint építkezési költségei fedezésére újabban adakoztak.
T. Vasdinnyei Lajos zalalövőí járási szolgabíró ur gyűjteménye: ő inaga ¿8 Paslok János 2—2 frt. Szé-kelyi Iván, Borgor Ignáoz plébános, Dobronak. Szoray, Rédíos község, Bolosios János, Pokotnándy Miliáiy Roos Pál 1—1 frt. Brüokner Mihály Szíjártó János 60—60 kr. Szont-Györgyvölgy, Török József 40—40 kr. Szakály János, Szaivald, Somogyi Gyula, Zsuppan Forenoz, Tóth János 20—20 kr. Baka Ignáoz, Sooa István. Csigán István, Pápai István. Tóth István, Kánonai Károly, Völgyi Károly, Mayor Forenoz, Bot Józsof, Tüske György ób Pétor 10—10 kr. összesen 16 frt.
T, Konyáry Mihály fíiszolgabi-,ró ur gyűjteménye: Csáktornya város 60 frt: Say 8ándor 3 frt. Gllnoz Lajos, Horváth Lajos, Tausz Izidor 2—2 frt. Hoohsingor Loo óh 8alamon, Bass Adolf, Hirsohraayor, Deák Jóseí, Straohin Forenoz, Sseivort Antal, Klóin Ignáoz, C''igler Lajos, Fodor Reohni-ozer, Podusiozky B. B. Huszár Sándor, Hegedűs József 1 — 1 írt. össz 74 frt.
T. Polák Foronoz rádi lelkész ur gylljteraónye: Polák Forenoz és Rád község 10—10 frt. Tánozos János 1. frt. összesen 21 frt.
T. Simon Foronoz ara. pénztárnok ur gyUjtoményo : névtelon, Dr, Mesko Isidor, Rosonthal Ignáoz, Weisz Izidor, Rosenthal Albert, B. Stern, 1—i 1 frt. Weiss Edo öü kr. összesen 6 frt. 60 kr.
N.-knuizsait. oz. osizmadiaozéh tostü-letileg 400 frt.
Föl. Farkas György kanonok és galamboki esperes 60 frt.
Ft. Vofcronios Antul esperes u» Marosaliból 10 frt
Valamint a kegyes adománysók, ugy a gyűjtök fogadják nornes szivll jó-•etteikért legőszintébb köszönetünket 8 midőn ezVnyilvánosságra hozni ked-vu kötelességünk, el netu mulaszthatjuk kijelenteni, hogy a nagykanizsai realgymnasiumi épUlet nagyobbitására szolgáló előleges intézkedések megtár tetvék; a tavasa boköszöntévol a* építtetés \n megkezdetik, mirenézvo valamint as építkezési költségek fedezé-"gy as iskolai alap növelésére történő kegyes adományok folyton elfogadtatnak b hálás elismoréssel nyilvánosságra hozatnak.
A tanllRyi bizottmány nevében: TÁRNOK ALAJOS m. k.
alelnök. (Folytattntik.)
Nagy-kanizsai tisztújítás.
A tisztújítást Nagy-Kanizsa városa már Kis-Kanizsától olkülönitvo o hó 17-én tartotta meg.
Köztisztelotbon és szorotetboiv álló megyei alispánunk személyesen nyitván meg a közgyűlés., komoly ób őszinte szavakat intézott a választó közönséghez, folemlitvén, miszerint ; o-ményli, hogy most már Nagy-Kantat hivatásához méltóing fogja legszoj^ alkotmányos jogát gyakorolni, ÜdvÖK-lé a nagy számmal megjelent izraolita polgártársainkat, kik most olőször élvezik politikai jogaik gyakorlatát. A tisztújítás eredményo : polgármester lett Halvax József, törvénybíró Gózony Forenoz, törvénytudó tanácsosok Wla-sits Eduárd ért Kooh Adolf, közigazgatásiak Wo.sk Manó, Kollarit* József, Gáspár Ferer 3z Dr. Neustudl, rendőri tanácsos: Wagnor Károly. Jegyző : Bisstriosanyi Ignáoz. —
A választók egy nagy réHZO még a városi közgyámot is óhajtotta volna restaurálni, do szoros értelemben városi hivatalnok nom lévén, és számadással tartozván, a törvény értelmében tisztújítás alá nem esik, s igy a kívánatnak o részben elég nem tétethe-tott.
Az egész tisztújítás — habár minden egyes tisztségre a törvényes titkos szuvazat megtartatott, hét óránál többet nom vett igénybe, ae ogész közgylllés a logszobb rend és osendben folyt le, it ha párhozamot vonunk a | mult évi junins 6-ki s f. évi január I 31-ki tisztújítási kisérletok között teljesen bobizonyull tény körlilmény loond, hogy a tok. zalamegyei közönség különösen mélyen tisztelt elbő alispánunk igen holyes nézetben valának, midőn az oddigi viszályokat Kis-Ka-nissávali szövetségllnkbon keresék, mert alig oldatott fol a kötelék, Nagy-Kani/sa választó polgársága fényeson bobisonyitá, hogy nz eddigi bonyodalmaknak nom ő vala az oka, — mit elcő aliapán ur zárbeszédében meleg szavakban önmegelégedéssol beismert.
Estve a választó polgárság fáklyás menotet rendezett, moly alkalommal a város novébon Kooh Adolf ur szónokolt köszönetet alispán urnák azon feláldozó türelem és jó akaratért, melyet u város eddig már tapasztalt, éa melynok sikorlllt a viszályok örvényéből az alkotmány és törvényes állapot biztos kikötöjébe soká hányatott városunkat bevezetni; o megtiszteltetést alispán ur szívesen megköszönvén, a viiroa közönségét állandó jó akaratáról biztosította,
E tények orvoslása után hírlapírói testünkhöz képost egy kérdést vagyunk bátrak koozkástatni. Ugyanis
biztos tudomásunk szerint a városi képviselői testülete hó 18-ki ülésében elhatározá, hogy a közigazgatást n törvénykezéstől elkülönítvén, a város biró mollé a város éléro egy polgármestert állit, ezentúl pedig a már-'' rendszerezett városi főjegyző, s kapitányi hivatalokat is betöltetni fogja.— Köztudomás szerint a városi képviselő testület van jogosítva a város minden ügyeiről intézkedni, a választó polgárság hivatása pedig osak a tisztikar és képviselő tostület megalakításában öszpontosul. / Lchotott-o tehát, a minő jogalapon a candidaló bizottmánynak a képviselő testület határozatától oltérni? mert ugy hallottuk, hogy nem városbíró, hanem törvénybiró, s nom városi kapitány, hanem rendőri tanáosos lett oandidal-va, b mégis választva, mig külön főjegyző bo oandidalva, so választva nem lett, — Ugy hisszük ezen az ősi hazai gyakorlattól, sőt fenálló positlv törvényüktől eltérő olnevezésok az illetéken körök figyelmét felébreszten-dik b a normális állapot itt is helyro állíttatni fog.
Izraelita polgártársaink a választói joguk gyakorlatát nem csak olnem hanyagolták, hanem a tisztujitásba tovékeny részt vettek, minek elég bizonyítéka már az is, hogy a megválasztott 81 képvísolő közé, hajói emlékezllnk 34 jelöltjüket sikerült akkor bovinni, midőn a városi inteligentiának egy részo a bizalommal mog nem tisztol-totott, sót egy kettő sértő modorban mellőztetett.
Szordáu (19-én) öszvegyült a megyei küldöttség, moly a politikai s törvényszorü tekintetben már tényleg szét választott Nagy- és Kis-Kanizsa között b hatósági határvonal ideiglenes kijelölésére n a többi közös ügyök elintézésére a megyo közönsége által oly utasítással kllldotott ki, hogy a főlek között az egyezséget wegkisért-so, ennek nom sikerülte esetén pedig a megyét illotő jogkörrel önnek no-vében ideiglen intézkedjék. E küldöttség alá mindegyik kőzüég részéről bizonyos számú megbízottak ()ottek mog-hiva, Nagy-Kanizsa olegot tön a felszólításnak, a képviselőség részéről a kívánt Bzám mog választatván, míg a kiskanizsuíak közül egy egész tömeg jelent meg.
llolytolen volt ugyan eljárásuk, do egy körülmény kiderítésére mégis szolgált arra t. i. hogy & kiskanizsai polgártársaink túlnyomó többsége nz olválasstásba szívesen belo nyugodott és kijulonté, hogy igen is ők elválni, b e kösösökot felosztatni óhajtják.
A küldöttség előtt, ha jól emlékszünk, osak ason két pontra nézve
sikerült az egyezség, t. i. hogy Kis-Kanizsa ezután is, mint mezőváros, és nem mint f„lu fogja magát sser-vezni b hogy a kö*öa vagyon« rgy közös küldöttség által kezeltessék, (van tehát városiknak is dolegatiója), míg a többi kérdések felett a küldöttség kitartó fáradozásainak nem sikerült megállapodást létrehozni, !-''s most már önnek áll tisztében ogy pro-visoriumot behozni!
lgeo fontos máV magában, e feladat s mort nchés leend egy oly aránykul-osot kitalálni, mely mindkét rész ki vánatainak ily életkérdésekben megfeleljen, do annál tapintatosabb meg oldást igényel, mivel mind a két ft? ünnepélyesen kijelenti, hogy a küldöttség elhatározásában megnyíltaik; — a küldöttség öszvoállitása kizár minden aggodalmat, miután megyénk logkitünöbb férfiaiból van öv*v«alu-kitva — Baroza, S''lmeghv. Inkey László, Glavin», Gaal Endre," Há-y József urak — (Séllyei László ur boteg-ségo miatt a közreműködésben gátolva van) b azért nyugodt ssivvel várjuk a pillanatot, melyben ennek megállapodása kihirdettetni fog, mégis közlésünk vég soraiban nem hallgathatjuk el a feletti sajnálkozásunk kijelentését, hogy kiskanizsai polgártársaink egy néme-; lyíkéro még e fényos küldöttség som bírt oly behatást gyakorolni, hogy a tartozó tisztelet és illem korlátai kö-i zött állandóan megmaradóit és a tsnáoa-kozás folyamát többszörös intések da-t ozára fnlkiáltozásaikkal nn háborgatták volna. ím
iT\. . j., Kdiaaéggol hosmk a lefolyt tiaatujilAaról irt alábbi oaikkot is, molj mintegy kiogé-ssittfjettl szolgál a fentebbinek, köxülván aat, mi amabban ninoa. Ez által nem hlsasQk, hogy kedve« ón tokintólyea raunkatáraaink még. aórtvo ¿roanók magukat, noha as iamétl4a«k olkorülóto miatt a azorkeastftaigi verua ón) alkalmaznunk kollett. Hsark.
t Nagy-Kanizsa, február 17^n. Kanizsa városának tisztujitása végro m« jött létre, miután már aggódni kezdtünk, hogy most is meghiusul. Lapunk ntoUó számában emiitettük'', hogy a mult rzoui-baton tartandó volt értekezlet a választási elnök megnem jelenése által eredmény nélkül szétoszlott, o szerint könnyen, történhetett volna, hogy a választók som az elvek, sem pedig a választandó tis*tvis<>-lók személyei fölött tisztában nom lóvén, vagy épen nem tudtak volna választani, vagy pedig elégületlenek lettek volna a választás eredményével.
Ezt sokan belátván, más napra uj értekezletet hivtak össze a kereskedelmi egy? let helyiségébe, inelyro a választó közönség nagy számmál meg is jelent
Ax értekezlet vezetése Valbach Mór úrra bízatott, ki ij az egéaz tanácskozást tapintattelj *en vezetto.
Megállapodtak nblvm, boK.v polgármestert é* tdrvéuybirót * ehhez két jogtudó tanácsost váloa/tinak, az első helyre 11/ ideiglenes várotjjhimt Halvax József ur»( a bírói hivatalra pedig liabochny (¡yórg^ ügyvéd urat kijelölvén. Küldöttségileg fW-kérettek mindketten, do c*nk ax ol»'') jelent meg, a rA esendő vAlaszfA-t elfogadni levén, 1 la bocitay ur pedjfl nemis várván bo a küldöttség fclszóllitasát, akármi városi hivatalt jelenleg elfogadni vonakodott.
K/. alatt Iuirci, a mult tisztújítás alkalmakor Csérv és társai hatalmas korte-se lépett a szószékre s nagy patkóssal jelentette l>v tiltakozását, a mostani választás ellen/, tódlyát <J addig Mrv&iyrtnoki nem tart, inig a kiskanizsai választók nem vesznek részt benne, de miutihi a józan gomlofltofcUn választó közönségbe elvbarátokra wm igen talált, kénytelen volt ft-githlni fetVéVol fölhagyni és eltávozni.
Xngy'' vita támadott, inig a választandó törvenybiró és jogtudó tanácsosok személyében megegyezkedtek; könnyebben ment az egyezkedés a közigazgatási tanácsolok uoveiii) nézve.
i /Még zajosabban menta választandó 61 városi képviselő kijelölése; mindenki magát, rokonait vagy jó barátjait akarván Whoziii; a választáj vezetői különösen magukról gondoskodtak, s a válautandók jelleme éa .képességére nézve nom voltak tc--k intettel;
, ¿Oson értokexlotet azért irtuk le oly részletcsen, mivel ez hú mintája volt a imásimp következendő választásnak, megki-téreuiljük ezt is híven lerajzolni.
A városi templomban tartott isteni tisztelet után D órakor a választó közönség iuár türelmetlenül várta a választás kezdetét, melyet nemsokára Tkta. Uarcza Sáudor 1. alispán ur megnyitott.
A Ynsáruapi értekezlet eredményű nemsokára mutatkozott zöld papiron nyomatott névsorok kiosztása alakjában, mely névsorok szerint a szavazat szedó és candidaló bizottmányok választattak meg.
Erre a választás gyorsan haladt előtti,, mely alkalommal, minthogy minden hivatalra három cand dáltatott, két ügyvéd nr tiltakozott kijelölésük ellen, egyik cró-kcii in kikelt a választási elnök ellen, de uoiu foghatjuk föl, mi volna abban sértó, miután ugy ko aspiráltuk a hivatalra és ismeretes volt, hogy kit fognak választani ; a mint tudomásukra jutott #. dolog, barátságos módon lón kiegyenlítVf.
A választott tisztviselők megköszönték a h«iuiök helyezett bizalmat jü mindegyik megígérte axt ki is érdemelni, a miben nom is í kételkedünk. Igen jó benyomást tott, hogv újonnan választott bíránk a polgármester úrral egyetértve a városnak javáért tnüködui igért, nem különben Igen tetszett Nonstadl tanácsos ur rövid, do kzlvból eredt és ig)'' szivre ható bcszédo, melyben többek közül azt mondá , hogy ó, mint a népnek lu, ki már sokat próbált élőiében és in ár uiogkóstolá a szegénység keserű kelyhét, különösen és minden alkalomnál pártját fogandja.
A képviseli testület választása, a mint előre volt látható igen zajosan ment véghez, különösen azért, mivel az értekezleten megállapított névsor néhány nr által egészen meglőtt változtatva.
Igen feltűnő volt, hogy egy családból négyen, öten Wvoltak jelölve, egy kereskedelmi czégből hármnn, s hogy az értelmiség osztályából aránylag igen kevesen vétettek bo a névsom/.atba.
Még inkább növekedett a zavar, hogy njontiHii választott polgármester ur többek felkérése folytán kezdé fölolvasni a képviselők névsorát, miben azonban a választási elU<Ur ur által szak itta tott félbe, ki a.tör-vány Szerint titkos szavazást sürgetett, *rely kívánsága tisztelt alispánunk erélyes közbeszólás által támogattatott. Azonban i* rlnHk ur engedvén a közakaratnak felkláUAs Által l*gyta végbe vinni a képviselik választását, de ez a mint másképen nemis képzelheti nagy rendellenség ós zavar
közt történt: sokan kimaradtak, kiket általánosan akartak, mások ismét becsúsztak, kiknek az asztalhoz közel Alló egy—két uri fmher kedvezett, líz nem tWJtás, hanem t. ay, ft lulvól számos jelenlevő vál^/JÓ id-liat taiiubiiouyságot. Klóbbi állításunkat Is, kofo a képvwelő testületben az értelni-e.-g háttéri he» s/^ritt itott következő f/ámbk bizonyilják bo: választattok a kereskedelmi osztályból 2:>- a földmives és mester oiube-rck osztályából 38 az értelmiség o^tályá? bóK14-$t. Ehhez semmi megjegyzést neui akarunk tenni, (*uk tényeket rcgistraluuk; talán azoknak volt igaza, kik a/. érUdiuhié-get háttérbe szorították ? civilizált országokban neai ugy szokott lenni.
Vasat ügyben.
Jánosháza, febr. 18. 1868. Zalamegyc közelebbi bizottmány! ülésének határozatánál fogva, küldöttséget iudit Pestre, moly küldöttségnek feladata kieszközölni, hogy a függőben levó vasut-kétxlés Zalamegye részérő előnyösen oldas-sék meg. Miután pedig ezen küldöttségnek kötelességévé tétetett, első helyen, oda hatni, hogy Sümeg érintéso m cg álla pittassék, kivihotlenség esetén pártol-tassék azután a Szóllós-jánosházi combina-tio : — kívánatosnak vé|jük ido vonatkozó igénytelen nézetünket elmondani, r Mindenük előtt elóro kell bocsátanunk, hogy ezúttal csak u második stadiumba lépett gyór-pápa-iuohuirii s illetőleg gyór-gráci vasútvonalról lehet szó, ennek miként alakulása fogná azután kilátásba helyezni a balatoni rész kiépittetését, vagy pedig — az cl Ion törekvések felülkerekedése csotén — annak végképcu meghiúsultát.
Két kérdést lehet felállítani : lehet-o kilátás arra, hogy Sümeg éríntéfo kieszközöl-tcasék ? — s másodszor : czélszertt-e, az ügy jelen állásálian, mind a kormány, tuind pcd''g a vtUlalkozó társulat szándékát tál szárnyaló külön kéréssel lépni fel ?
Kinek a vasutak irányzata, szükséglete, idő és tér mcggazdál kotlási fóelvéről némi fogalmai vannak, lehetetlen, hogy a kérdéses utasítás elsó részét füleslegesnek, sót időszerűtlennek nc tartaná. Két három ''.»tértföldnyi kerülő azon előnyökért, melyek mind a vállalat, mind pedig — nagyon csekély különbséggel — az érdcklctt vidék részérc, anélkül is biztosítva vannak, egyáltalán nem szolgálhatnak rugóul nagyobb építési költekezések tételére.
Feleslogcs volna o tételűéi tovább időznünk; térjünk át a helyett a második kérdésre. — Iparkodni fogunk eléggé világosan rajzolni Vasmegye magatartását,
ElÓrc kell itt is bocsátanunk, habár nagyon is távol áll tőlünk védeni akarni a győri (társulat eljárását, melynél fogva a szőllósl pontot kiköti előmunkálati kérvényé-bcu; sót inkább elismerjük, hogy az által mindenek felett saját értekérc gondolt ; de még sem tehetjük, hogy megnő jegyezzük, miszerint még is, és csak ezen combinat ió fogna Veszprém, Zala és Vasmegye érdekeinek helyes és arányos előnyöket nyújtani. l)c menjünk tovább.
Alig értesült F. komcncs, hogy a vállalkozó társulatnak nincs akarata az ugyiiove-zett Cser érintésével koezkáztfltni vállalata jövőjét, azonnal kitűzte a vész zászlaját. Holott, mellesleg, de helyén megjegyezve, a 102 ezer holdat kitevő, nagy territórium Csert a világ bármelyik vasút vállalata is kiejtené combinatiójából, miután az terméketlensége miatt, sem producens, sem consument vidéknek nom fogadható cl.
A ki Ismeri a helyi viszonyokat, vagy a döntő körök ez idő szerinti alakulását, tudni fogja, minő jelentősége van F. Kemenes — Cser zrtgolódásánuk Vasntcgyóben.
Az érintkezések ÍVst- és Mécsesei egymást érték, s az itt, ott stlriln tartott értekezletek utóbb, egészen érdektelen vidékek belevonásával is, rendes és gyakori gyűlésekké nőtték ki magukat, melyekből azonban, o vidék, mind végig, nagy következetességgel kizáratott. — Részvény-társulat
Fölviiagositas a „Szózat emancipált zsidó feleinkhoz" czimü czlkkhez.
Móg égett kosom a moleg kézfogástól, még dobogott keblem nt ti''tíuto testvéri ÖlolóslÖl, mely lyel honunk többé • kevésbbó mostohán tnrtott, a Ingjobb reményekre följogosító tinit honfi értelmüktől áradozó »»¡vuiulioi »»ontottam: » imol egy ImrAtt »zó legnagyobb meglepctó»omro figyolmoxtet, hogy a to»lvA rtcs meleg kizaxorltást uj toitvAroiuk hideg a fájdalmae »»oritdenak j aa ö»»inte fllcUat gányoa marczangolaanak, a aaerotettöl áradó cgyaaerü teatvári ö»xuite ligyolinoatutéit aiy-tó rágalomnak voaaik.1)
Oh! valóban óraókenyek, tuUrxAkcnyek vagyunk o^yinA* iránt, tiatvArek teatfárek iránti — Mily caekály a blsalout, moly kft» tünk honol, inolynok pedig mogrendithetlen-nck kell Ionul. — Annyira sajog keblüok na átórzutl «»onvedóai''k »ulya alatt, a tapaastalt mo^vuté» anjtó villáma folytán, hogy miiltlu tottvér ösainto, melngiMi Atérr.<<tt minden »¿r> tö utógondolat nélkül kívánalmait tárja föl | míVft, táo kevé«»ó vilá|(Pt Va^y ia>>»t»irii| Xitl unoly aúrttt kifojnai»óra n üeolrtlnt lAl»ió, do mindezt 4pon nana rejtő nyilatkoxntrní,
I) r.«k uclilny i 14 1« inkább iKnorálandé Sínk,
alakíttatott; aláírások gyűjtésére a iu,egye összes járásbiráit utasította az alispán, do sót, — ugy halljuk, hogy a/, engedélyt kapott társulat mellőzésével, az előmunkálatok,e pillanatbau $eljesitteífu;k is — Ii 8o«> rok irás,ikor is, Szombathelyen, 2- -.1 bécsi b-tiiltár jelenlétben ua^y «yfllés t.utatik.
líolHMetlenség, hogj e rend^res mozgalmat Ogy magasabb, eddig láthatlau kéz no vc^t?$se; mert annyi bátorságot, minden el-ísméré,sünk mellett sem tehetnénk fel, különben, az illetóltwii, hogy t^y Jcurmányi ri-ndclet''rfcilló/é''tévt''l, atiuak világos szavaival clIunkc/óU''g jarj.tual el.
Szóljunk világosabban. ministerj
szám alatt J^/U rha/.y h«"- és társai, fél évi időtartamig szóló cirgedélyt kapnak a gyór-p''ápá-molnarii vonal előmunkálataira, azon kikötéssel, hogy a folméretés mind Vasvár, mind Szóllós irányában teljesíttessék. Valami természetes, hogy nz engedély csak is a folyamodók ucvéro szól, azoknak adatott meg: s igy — mi ugy vesszük fel a dolgot, az előmunkálati jognak más általi használását, részvény társ u bit alakítását, alig leltet egyébbnek, mint az engedélyt nyertek jogaival — s a kormány akaratával ellenkező, s illetőleg törvénybe ütköző ténynek tartani.
Vagy hát mi cz ? Szemfényvesztés, szem-bekötösdi, comoédia, vagy mifélo játék a természetben?
Ezckután méltóztassanak határozni: czél-szcrll-e, az ügy jelen állásában &ülön kérései lépni fel? Ncin mutatkozik-e inkább ki-vánatevmak összetömörülve, kérésünk egi^sz súlyával lépni mind a kormány, mind pedig — Vastncgyo szemkápráztató példájára — az országgyűléseié?
Ki kell mutatnunk, hogy ezen fenhangú mozgalmak alatt alig lappang egyéb szemfényvesztésnél, s hogy mindezek nom Vas-megyo, tlc csupán a f. kemenesi Cservidék érdekélHMi történnek, miután Sárvár és vidékének alig 1''/, órányira már különben is van vasútja. —- Láthatóvá, do egyúttal ügyünkre nézve ártalmatlanná kell tennünk azon kézt, mely nemcsak e hasonlíthatatlanul több előnyt felmutatható vidék; do sót Zala- és Vaszprémmegyék rovására eregeti a s/álakat.
A kérdés mind Zala-, mind Veszprém-megyére nézvo rondkivül fontos, egyes vidékeiket illetőleg podig bátran életkérdésnek mondható. Kzt .Jánosháza és vidékeinek közelebb o lapokban is megjelent emlékirata bővebben is megvilágítja.
Zulatncgyo tekintélyes n kltttnó férfiakból álló megyoi küldöttséget indít l''estro. lligy-jük, o küldöttség, habár megfelelve is u nyert ütasitásnak, do számba véve a fonyo-gető körülményeket, fog módot találni arra nézvo, hogy közös Ag)üuk kérdése, a lcho-tósóghez képest előnyösen oldassék mog.
l)e cz szerintünk, csak is a szóllós-jánosházi combinatióval, h ahhoz való szoros ragaszkodás által érliotó el. — 0 —
ÍOlreszou asonnal a titkon fájdalom > as öla-lAat hidegen vn)(y aórtVo vi»xonozia.. .. .*)
Aa Ily fölfogásra kötelo»»égeni, mint »(irtani nem akaró t''dlnok a»avaimat világoaau föltár^ii a inindno tölreórtéat olo»*latní.
Múltkori <i»ikkoin, mint bár ki i* futólag átolva»va m. gonjMidi, — aórtoni nom akart. Nincs nbbai) toinioi kitétel, moly fÖlssaba-ditott liontitáraai uki\t vótiógekríl.l ogyenetou rádolná. Ml oéak kórdrflug imliténk egye» kihágAfokat, molyukot a kőxvtMomóny, ragy ha jobban tot»»ik a bal- a olö-itálotok aÖ|ot kötlo boa hulláincáaba a aíomml mngjogyxök: hogy nom hiataük oaukot föleinkről,'') a m i biaunk, hogy nom fog ot inogtOrtónni; moly kivétolokon no Utkötallnk meg annyi ra, hogy a bizalmat oly korán mogeommiiit-jük.
L''igylllik í)«*lnték! As, vagy talán azok, kik liórd黫» csikkomben aórtöc bctüatek ki, vagy uorn Áronok magyarul, a egy»* »»ava knt nyakon e»ípvo, önmagokat ámitják • ingerlik föl, v*|vy gyArou, igen gyAron ol»aa-nak magyarul.*) ,,
Avagy privilogiáltatni akarja nohAny magát • mintogy fölényt képeara „no nyolj ho/.aámu virágként akar fojlüdul ? nem gondolják mog axt, hogy noiu as a jó barát, ki örökkó bisdogvo bókol, hanora at, ki férti >» nyillaággnl cgyoaok hibáit feltárva, jóakarattal figyoliU''Utot. Kt ototbon altAlAnóatAg-bnu levén azó, egye»ok önmagokru n<Mö vehetik, ha igr:i, aaokon o»ak »\juAlkotni lsk?t.
Kgyébkónt őrös m i KtryosÓdé aom, hogy n mivolt a magyarul jól tudó • igy velünk tiaatáoérosö itraolila hontitáraaink nom találják magokat »értve,1; mort a novesott otikkbon aértóa foglalva ulncs, do nat tenni itánddkomban nem i» volt » nom la lolietMft, midőn a» ogyenjognsitáa fulott örömeiaal tol-máotolni aidltoin. • >i«l<>(I
VÖLÜYI.1)
\--Kanlsaa, fobrnAr 20.
A mult héton valóban különöa dolgok Itr-téntok volem éa ón azoknak olboatóléaét log-üröoieatobb tArctába raknám, ha nálam táróiéról valvilikor »»ó ia lehotno. Már pedig arról cgyáltaljábtn nálam azó nom lehet, mort nincs, nom ólok volo. I)e hát minek la, mikor »ohu sinus pénzem; izégyen, gyalásat! zsidó lótomro nincs pénxom. Imo, na omaooi-patio kártékony kövelkezményoi I aligeman-oipAlnak, inár is kivetköxtottom miudon ha-gyományo» előnyökből, már is nincs pénzem. í)o hát, kérdőm, minek ftggó.lohi ón moat ozon omborl gyarlóságon, hogy I, i. pénzem nincs, hlasugy »e vohetném hisxnAl mégrgy ki» u»»orA»kndá»nak it, bcoiukódott minden tór, miután ki lott mondva a to»tvéri»Ag elve. Testvérek vagyunk a »zó telje» értelmó-bon, toalvérek közt pedig ozon rut pénxtú-fárkodá« még a Riblla szerint 1» szigorú tilalom alávettetik, a init én liiuu» volumb.u ia minden erötotéa nélkül bobixonyitani késs vagyok-De móg ex''Jn bi»ony»ég is»»ilk»égte lonné válik; ha cg)''izorUen kijelentőm,hogy akárki kerpistény hazAmflai kotül póns in< g azerxéto régott hozzám fordulna, én annak asonnal pénzbírságom nem uaak fölét, do do egé»a ősszegét minden kamat vagy uzsora nolku1 kőlosön adni kéat vagyok. — Ad
vouein uzsora, eszembe jut, hogy tulajdon-képon történetet elbeszélni volt szándékom, é» hogy ilynténképon stükaégea, hogy aae-rény üzleti víaannyiim mellözétére saánjain magamat. Történt, t. i., hogy a lefolyt választásokban olyannyira böv<lkodÖ héten aa utotára ránditlUut azon tilko» inoggyösödóa-
t) Hicrencs* , bojjy nein a v*loil«i»l «togeUáay erejével blr ss egy kctlfi. fiierk.
3) Ki benn« lévén a cikkben, kiviláglik, h -uy as ill«»3k eil vagy n«ro olvasták, végy n«a« érUlUk. »Vcyábiráal e. nem ájsé« »álank, kik ka el<ttUeié«l kftnyvilnket lolOtjÜk.ofcy nerao a plraláinak f«Vj» *t srciu.ikot, hogy a h«))b.U UraalllAk kttsíl ely «*«-kély •lámmsl Járadék lapunkat. AlksItniU* kllrUnt-btijuk. hogy egy kleilt faresáa J8 otfl, niUsorliU o>l as IsraalltákatéráakU k<lslw»éuyekcl iua|«nkévá te»i mllk, mig ők (Untaiét a kivételeknek I) kéiDbbro halasztják magukévá tenni most wAi .kn»es Ogyttn-k»t." Ml tényokksl sseroyuk llhulráJui Áiniásalakat s nem sieiaélyei bánlsluisi<t>ial • nevcletleniégsl eláruld gorombátkoláisal , mtnt est Koianíeld Aáolf tett* n lapok íelrlőa sssrksntSJével, mely telte álul műveltségének nstfénytéjl bisonyilványát ailt» kl, » hogy ellenében el utIAl Uomnlran f»l ae*i tébOak » belybrll Isrtsliták s ai Ogy IráuU ígyslambM to»i • lük Mint a, ral nsin »lenUégtsIenitJOk be sa e^yen jogoiitási Onnepélv tflrvényrfslrtsét, melyet I ngy W( aslk nlulrM UJvó^Slt a a M»b»4»*'' U. jégét nem értve, ilurv\ és gorosiba hetvanksJéiiel opponAI »» Ját beesel énjének I Saark.
Ha KotettfaM A«1»IWI keUene ítéletet monda-nuuk — magyar lapot ioha I ftierk.
A) Hogy Bnnek teljas tgasa v»n, Unoeitja as slább kAslMt • ugjlk a.-ka«iasat ttaslsll l.rssliU benítár
élénk tollábél íol^t táresV.ierO eslkk, mslyet An .KOlvtlág««llá»ábo.'' ri»«el»l Jé.uk líuank Miark
d) eeurgárél t munkaUrtunk SiaU" H»mu liU f irlstni Untti urUil 1« Init vgy esiíota» inely élénk sstnuel foftf, heiir ISH-ksu s .stdék már h»r-esoltak a huáért. ta.ly nem *r. ftvék volt, m imyl-vel inkább remélheti mos» leleu kftilemé..* «k el^gg* világosak levén, t. mnnkstárrtnW megbocsát, ha ,r.ts-revétolsit* sgéei terjrJclembsn nem kftsOljük.
Hisrk,
»ul, hogy ongom ia megválasztanak, hu csak fáklyásnak ia. Korosatül kasul avexek* ) a ptifoson, ssinto órtom, hogy jógiink «lism«-i''iao óla éiiós hniáin eltoló gürüngyo jobban ragaszkodik hoijxáui ; meg-inogiillokas egyik úr másik válasz tó(\aoparinál, hallom« mint gyakorolják magukat -/.»¡Jó atyámfiai a mn-gyur ókoaazóláabsn éa ebbeli »Ikorük oly meglepő, hogy nom csodálnám, ba találkötnék olyAn U, aki, miután csak kórós itléje e/.elött aszal vádolta okol, hegy nom tanulnak magyarul, mert erőn magyar nyolvbcn h iiuarjábao mogisorxott Jártasságukat oaak-iiűin aokallaná, a mint mondám, ájtatosnn bámultam éten a hazafiság axülto csudákat, ii|i4?u röklön ogyik vérmes ismorösöm rám löf ;fl»ojiykövo*ott hangon kérdi tőlom : ,« : s^KJ™0» wrara üosótn, hallott-o már vala-j mit a síózalról ?"
„Hallja aa úr,volt fololotem, ,„őn in-g(?rkct|ik velőm, már hogy no ismortiém ón * szót a tol, ha tutseik el is énoklom,''"
„Do hogy is totsxik, do hogy is totstikl" mondja rá, „Hadura kórom, no tessék ilyon-kor tréfálni, nom Vörösmarty ssótntáról van itt stó, hanem a Völgyi-fólo ctikkről a„Z.''-S. Köslönvbon,- a moly borinsstó sérolmokot tár fel hitfoloink ollón; hát ön nom tud sommit ofolöle ?u
„Egy máksxomnylt sem Ia „,Ugy ön nem is ttidé."'' „Sajnálom, hogy tsidó Voltomat kétaégbo totstik vonni; pedig mi könnyen cxáfolhat-nám ineg Önt, ha otthon volnánk.f
„,Ugy hát tessék axqn otikkol elolvasni, fogadom,'' Ön higgadt lótéro is haragra fog gyúlni. így meglecskóxui bonnünkot, hogy e/.ontul 110 uxsnrásko(i|junk ; ha Völgyi álnév alatt ir ia hirlapcsikkot, mégis kiviláglik, hogy piédikutió I"''
satu
axok mindeddig csupa Ugrisok lettek volna, éa hogy a sxabadság ajándoka következtóbon várja ő oton vadállatok megaxolidiléaét."''
„Erro Is csak ast felelőm, hogy pap. A pap nmn ismeri a gyakorlati élotot, s többnyiro mint népomboro axt toszl, mit a magyar nomxot nagyrésto még mindig mond****) t. I. n magyar pór," ha ogy gaxdag ssldót lát, mindig ilyformán vélokodik ; „heh sok pén-to von ex embernek; jóaxánláböl csak nem adta neki senki" és attal végzi be elmélkedését :
„Már bizony csak ugy lopta vagy csalta ki más embor tsobéből lu No lássa édes Vér* bulcs Izsák, obuu* balfogalom, félreértés} nincs mit neheztelni l higyjo el 1
HEGYI.*,*/)
„l)o hát hol kapható ax a lap, hogy olvas-tu el én Ut kívánóit vagyok tudni, mi gor-jeszthotlo foí önt annyira."
„, Valahára I hát csak támadt ogy kis kíváncsiság ön koblébon is. — No, köszönöm itlásaati I ohon van az adrágalátoa lap, bizony nagy fáradságomba korült hozzá juthi, ugy ellossik ssem olől, mintha osupabankó vagy patkánymórog volna. — llenjon föl a polgár-egylotbe, ott nem háborgatja önt sonki, ké-nyolinesan elolvashatja, inig visa/.njön, helyben magválom öut.u''
Erro távozók. ÍNom volt kedvem barátom tanácaát követni, s vnlmnelyiK oaaino falai mögé luoghutai magam; hanem egyoneaon liutnfolé siettom. Amint stobámba lépék, ntonnal nivarrn gyújtok, mer» a füst legbölcsebb útmutatója a fölindulásnak, és ngy látók at olvasáshoz. Előveszem az elhírhedt lapot, sxugénykt) oly aláxatosan konyítja lo fejét, hihetőleg sokat göngyolgotték, és niég nxt is fneeartúK ki belőle, a mi bonao som volt.**) Olvasom a ctikket, gyönyörködöm ssi vrelialó, valódi költői klfojotésoíbon, éa elvégre foltulálom ast is, ml rontotta ol kod-ve» hitsorsosimjókod vüket. IgaxBfondorlsti»''d . szövevényébe" elolvasásánál önmagamat torkon fogtam. Lásd, mondván, Völgyi ur azt''hísxí, hogy minden zsidó ssttntolon azon töri nz i''sxétt „klfosxtanl keresztény testvérét in imlenéböl," le is egyik vsgy azon haramiák közöl, habár ínég nom igyokextél is valaki» „koldusbotra vinni,— Mondhatom, neltoiomro esett tapasztalni, hogy Völgyi ur illatos vlragkostoriyába oson osaláht***,) Is bolo fonta, do axórt se baj, fololhotok én még valamit fclbBstült atyfmfiáiiak ; gyerank I —
Kilépők u harctinotŐri''^"''TViár is ott vár en- i gem derék „szomszédom"4
„.Nos, mit sxöl ön?"4 kéidi tfllen ágynlö-vésnyi távolságról, ,„mlfólo fslolotet ho*?"
„Fel ele tat még nem," mondám, „előbb lo-gyek oly merést egy kérdóst intésül önhöz. Váljon inll gondol, ki írhatta ozt a otikkol?" „.Valóstlnülag pap.''" „Ugy hát felütöm kéas." ,„llát mit tarl ön o oxikk «őrzőjéről?"'' „Hogy pap."
, „, Hogyhogy?"
„Hát ugy, hiigy korcsxtény pap létére}* tényok ily böloa olismorését nem vártam ivolna a »»¡dók ogyonjoiroaltását mint n „Vh? '' va várt szabadságol" dicaőitonl, Ily magas bolAtásrx a világ mlndon papjai közül csakv j magyar pap eintlkodhotlk; sotn német som angol clorlous nem iamorné a.»ha a *aidókat a „starolett >lton éd*s tiainak", do aoha, azt olhíhelí ön lu
n.Do hát mit folel Ön arra, hogy Völgyi ur n^*ldókat ogyáltaljában ugy tjki/ill, mintha
T) KI tálát u, v*lában ev.anUnk kall a sárban boldogult l''etrl hevIchUnt míg a nagy ktrnutl t 1 p-r a I t y á a ta. .».,( bt« oii Járdának. vagy maojfsivV ven lrol..|m»k uev*ml nem lehl. Hlyín lallty^f mcgemlllenl. ho^y « „,rro ,, Pmbi>r<-k (árnak áUak; várókban. hord*ti»««ik legalább |.18kít>3i.kJin(í a air el. Ka mir •« ulo ár t nem kívánjak le, ineil akkor >» egáai Kani»«» oda len. Sierk,
") lg»«. . tálílekro KUUa^t felhívjuk a ei.Vt. ■ t-knek víllek A^yelinát Saerk *, ''
".•) Ha a« alkotd J6 • U lvOenek lalálla a ce.Aláiv.
teremteni, mUrt ne alkalmaik ttiil atf aa IrA le I I
\
\ lS
Heti szemle.
Kebrunr 21. 18G8.
— Oratzban fobr. 8-án ogy 7-1 évea nyugdíjazott póstaigatgntó nőül votto a poéta ellenőrének leányát s minthogy önnek nővérét korábban ogyik fu votto ol, u ftnlal me-nyocako moat saját nővérének anyósa, sógorának podíg anyósa és mostohája. Ez. aztán czlfrn atyafiság. — Qrúf Zichy Forraris Hódog győrmegyo''i főispán saját kérolméro folmontotók s holyébo Qróf Viczay Hédor nnvazteték ki. — As esztergomi bazilika kupolájának Ösizodolésótül is tartani lohot A kijavítási költaégvotos logalább 12Í) otor forintot tosz. — Csiazér Józsof voterán azi-né»t meghalt. — At orstágos öaazoiráanál, aogélyozéaro 22 eaor honvéd jolontkozett. — Lengyelországban a tanulóknak cautiót kell beadni a gymnaaiumokban, hol nom az,<\bad longyoltll boszélniök, ha Igon, ugy o catitlóból fognak le. Budán o napokban két aikotnéma térdelt Hymon zaámolyán. — Schwarzor bécsi minlster leánya ínséggel ktlzdvo a pesti irgalmas nénék kórhátában halt .» napokban meg. — Oróf Forgách Antal volt oanccllar o hó elojén kolt ogybo Rómában Ederor Florentinával, prágai izrh-olita kereskedő leányával, kl elébbi férjétől Olasor hamburgi bankártól elvált. — A do-•/sonyi Ncipiwrgf^lo alTalro békés utón ki-ogyonlíltetott a hadparancsnokaág által adott magyarázat kövotk-xtóben. — Pota.-.nyban a napokban katonai őrjárat a patidurl őrjáratra tüzelt, inert ez nem adta át elfogott caond-zavargóját, kit ogy korcsmából kisértok bo. Egy pandúr raugsobesUlt. — Hécsbon fobr. IJJ-án röggel a villám irtótatos oaattanással leütött asz.-István tomplom távíró.^, vezotó-s)iro. _ llainls'' bankjogyok vaunak forgalomban követkoző ismortotő jolokkel: a bányász arcsa feltűnő rostul vnn rajtolva; a hüntotésro figyolmoztotő irftt ^ollil mindkét oldalon olvashatlan, vízjegy nincs, a „Zohn Ouldon" fölötii kétfejű sas össxofutott; » aöld foglalvány hiányos. — A németországi snjt/.t élénken foglalkostatja a Franctiaor-száj^ban gyülekező franotia logio. — 5—0 *Uí>;.\ lueitíi 13 tissttel előstör Hollandban
''-. ;iU meglolopoilnl, azonban a porosznyo-naa a kormányt kiulasitára kénysxerité. Aztán SohwciUba költöttek, do ott Is ugy jár-trk ; magukat UyÖrgy király tántorílhallan híveinek tartják.
Zala-mogyoi hirek.
— Zala-Egorstog február IG-án 18G8. A sokak által várvavárt nap, fobruár lö-S< olérkozott ós n taUogerstogl dalÜrda-enylot logelsö daleatélyét stlgoruan at alapszabályok hot ragastkodólag hosott kösgyü-lésl határ^sata sxerínt (ml s«»k uj pártoló tagot ssnrxott), csak Is as öss*os tagok s családjaik mulattatására mogtartotta. — A dalol 4 sgakassbt osatva ogy egy sta-kaaxba három dalt sorozván, követkotö rondbor xis '' k ol(5: I. Induló. (Hogyha vérmat&''u /"^Ában ...) 2. A kápolna. 3. NlnOS«!»^--''kék«Vfítt. . IL stak. Sxósat. (Ha-tádnftk reiu!ül"''.lontll ..) 2. Hazánk (Stor.t at ér*ot) /»felástdal (Toll Vilmostól.) III. I,'' A v i r/''^''^feiogti l tan I nom... 2. A nyá-
j '' xtám •.. 8, Hl adó (Üaitij/
v''.V;ijk.) IV Hymnus (Isten áld mog a ma-gyr.rt../.V Vistöntlátás. 8. Zár^nok. — M''.ndon sxakas« ulán ''/a stünotolés tar-
tatott, maly idő alatt a tonésxek storepel tok, ik tagok podlg kodélyoson társalkodtak A drUstély igon élvduaan ■ stép rondbon foly«.v, A; nagy »támban megjelent uri ¿« osttály folytonos tapsvihsr, meg-
sxllwiíi nom akaró éljonxéaok—, s hogy volt U /éle felkiáltásokkal nyilvánította a dalát da 3 havi fonállásl ideje alatt tanuai-
• '' K mUljltk a er5a m»ggy8»M«la lnk, hogy c»ak havás IJelg Urt mág e véleioány, wely a edlát kd-.iukor maradváaya. Haerk.
V '') Aa ilfaiwvátasitái mály a.ál.áeát értjük e hltaVuk, hogy VBIgyl monkaláreunk áláok celakben válattoland. A ''♦"f''1-
tolt olömonoteln fölötti mogelégodését. Fol-kösxöntés''''kot is lohotott hallanunk, tok.. S/.igothy Antal, Hrabovstky Flórí ügyvéd urak és több mástól. Éltotték t. I.xóó Foroncs elnök urat, a dalárda össtos tagjait és a dalárda vczotöjét, Szontgyörgyi Jósaef kar-meator urat Logatobb atavakban nyilváni-tá tok. öxigothy Antal ügyvéd ur, a má-aodator történt folkössöntés alkalmával a dnlárdaogylot ctélirátiyos clöhaladása tokin-•ytében azivboli örömét, tapasztalván, hogy egyletünk nemcsak notnxotí dalaink roüvo-, lesét, hanom n társadalmi élőt felélestté-aét is ctéhtl tűzte kl magának. A dalosát befejeztével közazerototbon álló elnökünk indítványára a toritékek a tőrömből kihordattak, a xoiio működését megkotdto, és a tánc* széle« kedv köxt minden feszültség nélkül kivílágos kíviradtig tartott. Végetr-tlll kl nom hagyhatom az ostélyböl aton mcglopő jolonotet, inolyot négy különfiyit állat (lárvával) follópóso idézett elö. — Csak a bovotoiö koxdö nxavai után síkorült megtudnunk, hogy nagy fáradság mollott botunltott quártettel axándékoxik a t. társaságnak olöadnt s pedig mindon állat a maga torméaxotos hangján fogja a müvéat. contraliaatiot bornutatni. AxI. tenor m^caka, II. tenor tyúk. I. Haas, kutya. II. Baas diaxnó. — E Jól aikorült müelőadáat nom akarom kritika alá venni, hanom annyit őaxintén elmerek nion.dani, hogy at állatok bomutatáaa^a sxomórtnoa nők irányában kiseé alkalmatlan vi.lt. — Azonban férllak hahotát va álltuk körül n caiidaaxörnyokot s Ügyolommol hallgattuk mind végig 8a. F.
— Kisfaludy .Sándor siromlékéro történt ujabb adakoxáaok: Uyiljtéaekbon : soproni lyooumigaxg:>lő 8 frt, 30 kr. dob-reosoni polgári Cnaíuo egylet 0 frt., Uékés-mogyo jogytöí hivatal 03 frt. Farkas üyörgy galambősi plébános 8 frt, Kallós L\jos Dab-rectonből 12 frt. 20 kr. Somogymngyoi ellő alispán 0 frt. lMog Alajos ügyvéd Sopronból 12 frt. Troiieeűiiinegyoí első alispA» 25 frt. 5 kr. l''ozsonymegyei első-alispán 6 frt. Gf> kr. Miakolczy Lajos bihari olaő alispán 10 frt. 20 kr. Eiztorgommogyo 8 fr. 10 kr. Voszprémmegyo 50 frt. Temosvároia 27 frt. 64 kr. Voatprómi oaaino egylet 30 frt. Oróf Károlyi Alajos 50 frt. Oróf Fes-totioh György 60 frt. Körmendi kaaiuo egylet 7 frt. 50 kr. Bocs János torontáli fóbi ró l frt. Hátxky Kálmán Uonosröl GO frt, Mosorítsky l''éter 5 frt, Nógrádraegyo első alispánja 17 frt. OG kr. Adományok : Földvári Károly 10 frt. Kulosár Mihály pötőn-di osporos 5 frt. Zalka János győri püspök 25 frt. Qhyoty Kálmán 10 frt. Ax előbbi kötlomónyokkol együtt össtoaon 852G frt. 00 krajexár.
A* o hó 11-én a koasthelyi „Társaskör" által rondosott táncxvígalom, melynok tisstA jövodoltne fele részben a „talamegyoi honvéd sogélyző ogylot" alaptökéjo novolé-séro, fela részbon podig a „Táraaakörl könyvtár" gyarapitáaárn, továbbá, f. hó 16. a Koattholyon ulakult „Dalárda" alapja fol-sogélyotéséro «oraoláaaal cgybekötvo ren-dottelett, o mai vigalmaiuk logaxebb, leg-fényoaobbjei közé méltán sorosható I*) — Egyoaülvo volt itt miud as, mit városunk s vidóko leikost ós ssépet magában foglalni képes. Stépoinkon kivűl a „üeorgíoon" lelkes ifjai omolék a bál beosét, melybon a társalgás jelenleg fosttolen és mondhatul nyájas volt. Jolonben nálunk at osztatlan Ügyelem at orasággyülé«ro és a honatyákra van függosstvo. A gondos és értelmes oivisek jobbjai komoly képpel olvassák a hírlapokat.» Epedvo várják a tostvérnom-sotok egyesülésénok nagy napjait éa egy jobb jövőnek bistos remonyébon öröm sugárzik sxomeíkbon. Magyar tongerünkön még orős jégkérog vau. Heti vásárinkban szombotünölog több pc eladó, mint a vovö. Annyi a stép eladó leány is, kiknek ssc-mében a siorolom lakik, mint a kék égőn a csillag. Furcsa nép oa a mi népünk, hölgyét is veszi, paripáját is vesti, atérl van nxtán a háxasságban annyi voasteség« Atouban kérem a nyrtjaa olvnot, no tessék est megsxólásnak vonni, mort éjjol írom o sorokat; minthogy at éj bistosltékn at álomnak, és igon torméstat<«s, hogy ennyi bál után aludni sxoretünk, levelemet Morphous ur volt axlvea holyettom l^-fojozni. Majd ha fölébrodendek, sxorkositö ur ongedolmével, újra bekopogok.
''1 , S t. A u r é I.
— Tls ttuj itás. A nagyknnlssal (Uxt-ujitás f. fobr.''17-én kövotkexő oredmény-nyof folyt le.'' Polgárm»ator: Halvax Jóaof, TMrvényblrór Góxony Eorenet. Törvénytu dó tonácaosok: Wlssits Ede, Koch Adolf--^-cgyuttal föjogyxö. Alj<-gyxfl : Bistricsányl Ignáct. Tanácsosok: Vagnnr Károly reml-őrl tanácsos, Weiss Manó, Gáspár Feronos.
Neuatadl orvos, Kollaries Jánn». A s«Ama-dás ás ketolésl hivatalokban levők, kik válasxtás alá non) estek. ti»*thik«t folytatják. Siálláa bijttps:, ^liojita Ka''roly, Kn-
*) Ujabb mdveiláa eieilnl a tinta J-Wedelem MO
fótiul. fl.erk
maráa: Bnrtos JVh''oi frtnxtnrnok és ado-stedő: Tsausncr Henrik és Ossosxly A u -rél. Erdömoster; Botii Károly. . i
N«gy-Kauitsa vúroa képviselőinek névsora : Albanioh Flórián, Axontl Györgv, Ács János, B.ibouhay Jinos, Blau Pál, Btí-vári Forencx, Bemnntlioa Farencs, B-jrényl József, Blau László, Főt. Boraay Elok, Bencxik Foronct, Bolut Józsof, Brunner Ignács, Czápári Jóxsvf, Csomíts Károly, Darás Zsigmond, EnglUndor L^jos, El>en-spanger Manó,'' Ekkor Aótal, G''ldörháíy István, Fitrsl Simon, F^-selhofer Jóasóf, Fisohar Jóxsof, Friedontlinl Jakab,; Fraft-osics Jóxsof, Guttman S. H., Hogrdtls Jfi-tsof, H-.-.or János ifj, Horváth János, ügyvéd, Harsai György, Halvax Károly, Horctog György, Kaan Károly, Kirs János Kooh Mihály, Lovtug^r ltra<;l, L^yry Jósef, Martlnkovícs Károly, Mayer Józanf, Mura-köty Jótsof, Markbroíler Jakab, Nagy Foroncs, Nagy Károly, Nusecs János, l''lo stor Ignáct, Pavios János, l''r-issburgtlr Jakab, Pollák Fülöp szabó, Uosor.feld Sáli-dór, Kis Ignáct, Rosa Forencx R »sonberg Izrael, Relt Antal, Heichonfeltl Márkus, Rottman György, Sarcot György, .Síuitt Jósef, Soherta Albert, Storn J. M. Slern Kh-tura, Somogyi Henrik. Soitl János, Sxücs Jóxsef, Stommer Sándor, Sslvos Fórénak, Tárnok Alajos; Tóth L\Jos, T-irsáncxky Jótacf, Tánotos Gorgely, t Vojf Istváji, Velisoh Samu, Welst Samu, Vas Kár Vollielm Ernő, Valbaoh Móf, Vl.islcs Antal, Volst H. I, Virág Jóttef, V''Iamayér Mark, Blau Jóxsef, Őr. Horváth József,''
— Kenyérből készüli órá lá''.ható Nagy-Kanitaán a „Koron»" vúntlógfo;:adó egyik asobájában. A kivitel stóp és n türelem jutalmazott; fogságban1 kéaxült. ''
— Saép adomány. A nagy-knnitsai csítmadia-otéh, mint lapunk ttlső csikkében ol vitaható, a helybon létesítendő real-gymnnsium építési költségei fcdetéaéro 4CX) frtot stavntott meg és biztosított. E stép és nomes ssivü udomáuy önmagában hordja aa elismerés édos érxotét, mirruoim llett nom mnlaattjuk el különöaen me,^ «jóin eniló* kötni o körülményről. Adja <sl«»n, hogy n tisztelt ozéh érdemes tngjni sokasor va etikáig álvoshoaaék a családi éa lionpolgári örömet, melyet gyormokolk okozatidnak az álul, hogy a tudomány e stontélyéhen ftildi élotük klesbítéséro e hlturkölcsöa müvelő-désükro önmaguknak atnrgslmas méh gyanánt alapos ismeretet gyüjtögetvó, magaab fokti stolloml képtést nyorondonek. Korunkban csak at haladhat bittosnn elilro, ki minél stélosb és alaposb mérvben! tudományos késxülettel bir o ha et jelenben már elismert tény, monnylvol inkább élotkéf-dés a jövőro nétvol
— At itrnollta értokexlotro báró Eötvös Jóssef kötokUtásügyi miuiater által meghívott egyének névaora kftxt rtrömmol olvastuk Nugy-Kanlxsáról Löwy Jóxsef ur novél, ki a ssabadelvüség egyik higgadt elölntrotoaa, a nem nyilvános lárm>> s ineg gondolatlan kifakadásokkal, haoem sxorény-séggel párosult tőitekben test és hat,
— Kére lom. Kérjük tisxtelottel olöfixo-tőínk kösül azokat, kik latiunkat nem gyűjtik öasxo, hogy at idol, különösen a (l Ik ssámot haaxnálatunkra bocsátani sxivesked-jenek.
— A nagy-kanltsal két fgyoaűll c-tslno febr. 20-án választmányi üléet tartott, mely alkalommal egy 5 tagból álló bi-aottmány küldetett ki, hogy ogy nagyobb-steril épltkexéai torvoxotot kéásilson, és «gy bizottmány at a|ape*Hbalyok újajib kidolgozására.
— Bnosúttaló. Sxomorínn J.-lontJűk, hogy journallatlkai pályánk különbéit la mesterségesen osinált tövisoa tiiafn at illatos éa bájos rózsák horvadl'' lovelki ntán osupán tövisei maradnak nekünk, a mennyiben a báli tttdóeiiások elmaradunk, a farsang végét éri! E ssomoriló k''irtJl-ményt már érotlotní kesdék o lapik feli-l«s sxerkeaxlöjével, éa akarván c«ip<leanl iöviaaol, valamely üvogháxban uomdo ? Ali dehogy 1 koroakodolmj oaainobitn, a férll ik atornkoxó h<lyén, a finom táraaeéloti rsi-mecsere, annyi sok »<óp és honi -s indítvány születés bolyén, mégpxllg a nyelv tóvisó-vei; mely votxedolnio« növényi Uosonfeld Adolf ápolván, fojleístvén, csodass''örnyként dioaekstik velo. (^nyftiÜ, nem ¡rlgy:lentlö tulajdoni Uram, uram, Roaonfeld urAm l napjainkban nem elég ám, hogy aok, syk, aok péntünk légyen, hanbin tuUveltaég, finomaág, emborlva bánáamód as, mely a tUsteletct megsxorsi éa blstosltja, különben a durvaság, gorombaaág, Tajankóság vagy no vétségét, vagy megvetést, tnigvotésléa ii-mét megvotéat arat! —
— A latnak! kápolna mollott február 21-kén íirv újonsxüliitt gyermek hulláját találták fel; a kösslvlí anyát nyomossák.
Irodalom.
— Mai számunkhoz yan mellékclvo egyik tevékeny s tehetséges munkatársunk líaj-gató Sándor eléflzetési felhívása .Kikelet* cximö költoményfazéréro. E költemények nagyrészt eddigelé már megjelentek, fólog lapunk több'' izbeu közlött boléle, azért t. olvasóközönségünk előtt ismeretesek. A fiatal szerzőre nézve, kitől o téren sok szépet várhatunk, buzdítás leend, ha minél nagyobb pártolásban részcsülend. A húsvétra megjelenendő munka olófizet&i ára 80 kr. A kiállítás minden várakozást fölülmúl. Ajánljuk t. olvasóink figyelmébe.
Somogy-megyei hírek
— Lengyeltóti, febr. 17. T. szork. url — Jótékony csélu tánosvigalmunk • hó 16 ón fényeden megtartatott. A helybeli ót vidékünkről összejött mindkét nemből! vendnek izáma mintegy 160-ra tohotö; a toreiu nagyságához aránylag oly mounyi-aég, hogy majdmm oaak «sorosan fórho-tenk el. L)e es mit sem vont le a jókod-vüitégböl, mit n feastelan otthoniasság általánosait tett. — Hölgyeink szépiégo s as ahos kedvesen illő, olegans magyar öltözékek üntiopélvviaégo, a jó aene ós n müveit Ízléssel berendezett decoratio mind oly ötshsngsólng hatottak kedélyeinkre, hegy lehetetlen volt nem lelkeiűlni főig a körös öröm felett, moly feltűnően ragyogott. Sfóval nagyszerű volt es áj
gyönyöreivel, minőt esak ábrándos képzelem toron^thot magának egy vígalomról; s asért feledlietlon omléko maradand minden resslvovőnek; omléko as uj polgárokkal! toiivéreiülUég szeplőtlen szerotetónok is, kik a osál iránti kegyeletből ssámos meg-jolonásükkol islntén iparkodtak a klváut eredményt bistositanl. Ki volt a bálkirályné? Ugy hiszom, legtöbbek volomónyét oastom, ha 1''. Ouolla kisasszonyt novozom meg, ki bájaival mindon tekintotben kitűnt a diases hölgykosznruban. Ennyit tánczvl-galiuunk szelleméről. Ami a sikert illeti, a kegyes folülfisotésekkel együtt 300 frt. tiszta jövedolein maradt fenn a kis-borényi óa háoai tüskárosultak köst kioistatandó. 8 most nincs más hátra, mint forró köszönetünket nyilvánítani R basa ót a megvigasztalt sserenotólleuek nevében. Fogadják azt a n. t. rendező urakl különösen pedig szi-veten kezdeményező tek. I''orlaky József helybeli tisstUrtó ur, ki miut felügyelő is mindent elkövetett, hogy a mulatságot lehető kedvessó tegye, t kinek a ssűuóra alalti tsivólyos felköszöntétek vitshangjaul ¡•mótelvo kívánjuk, hogy öt, a mindon szép ós jóért nemesen busgó hazafit as egek ura mindnyájunk öröméro móg igen sokáig éltessel! Hajgató Sándor.
— A csurgói dalegylet f. évi febr. hó 24-én as egy lot helyiségébon dalestólyt tart. Belépti di| tagoknak osjsUddal- 1 frt., nem tagoknak fejenklnt 1 frt. A daJsstélyt tánosvigalom kovotcndl.
— Szigotvár, febr, 1868. Mióta utolszor Írtam Saigetvár már ogéasen más város, asóta a casinón kívül egy olvaaó ogy-lete is alakult még pedig tekintve, hogy egy éve sincs fenállásának, móg is egy csinosan bútorozott nagy és egy kisebb Ürme van, tagja lohot mindon beciülotes ember, kit ogy tag ajánlatára a válasatmány befogad, s tagadhatatlan hatása van a kézműves osztály ssellomi kiképzésére, kik most nem kéuytelonek korcsmárosásba keresni ssórakoaást. — 14 lapot tart, melyek közül 12 magyar, 2 német, s igy régebben fenálló catinót majd nem elértof melynek 12 magyar 4 német lapja vau. Mivel faraaug vnn, megemlitcm, hogy a oatinó febr. 8-át> fényes tánozvigaluiat rendesett, melynek as alapítandó korházra ssánt liss-ta feleslegje mintegy 140 frt. less. As olvasó egylot is adolt egyet szintén felerétsben a korház javára f. hó 16 én. Ebből láthatja tserkeisiö ur, hogy kórháaunk is akar lenni, s less 1«. Vaautunk kéaaen lets a nyárr«, no akkor ini is, ötasekötlotótbe jövünk a nogy világgal. Ctak azután meg kötsÖnjc:, nem Ön, hu nem a világ. Különben a VMtuti munkálat a vidékre eddig is iuár azon jó hatással volt, hogy kis, pénz forgalmat okozott, mihes as is járult hogy raindennek jobb ára lévén, a munkás nép könnyebben jutott pétiéhez. P. P.
Halálokát. Inka, február 13-án 1868. Tisztelt szerkatstő url Nem oly könnyű egy bucsúWt a szép gyermekkor naujaibau, n««" «ly könny« leujoíidani as életről, habár
toktior fájdalmakat szül, — ét oly kedves leélnünk azt, mit a rendeltetés ogy poroz-ben raogtagad és buosut mondat volünkl Egyetlen sóhaj ót Isten velotok 1 . , Ily szomorú esetnok valánk tsnui folyó hó 13-án a kérlethetlon halál elragadta azorcttci köréből a loggyöngédebb;virágot as cgyotlon szil-
Iői őrömet'', Mezötzcgedi Szegődi Effiquonia (isasszonytélto B-ik óvóbon, a izorotő szülök fájdalmait onyhilto azon jó öntudat, a ti-ron tul kedvűt loond a találkozás egykoron. A boldogult totemol folyó hó 16-én Vnamo-gyébon Acsádon a ctaládi sirboltba tétetett. Az elepyésshototlen világotság fényeskedjék nekil N.
— Eljegyzés. Mint értosülünk, do a „P. Lloyd." sserint it a szépreményű ifj. Nádaidy Fereticz gróf, KomAroinmugyo
örököt fő len fia e ogyik leg
¡•pállja gróf Nádasdy Lipót egyot-ogyozto magának Soinogymogyo elkesobb s honloányi orónyokbon tündöklő bájos hölgyét gróf Zichy Ilona úrhölgyöt. Áldást kívánunk a szout frigyről
— Bot szu. Mint értesülünk Horváth Gyula ur őnagysága Inasa Boloznán a szobaleányt hosszából agyonlőtte.
Sopron-megyei hirek.
Hopron, fobr. 20. 1868.
Ma 20-ra a catino helyiségeiben a jogássok és hivatalnokok bált rendeznok, moly az idény minden báljainak legfényeiobuikévó vállnl Ígérkezik.— Farkas Miska jeles zenekarával lett lefoglalva; — a molog ágyak, a fakatstó Uvogházak, a inoitorkólt parkok klsiákuiányoltatnak; a nöitsabók kosol tol vók munkákkal { — a hozsájárulhatási öts-szeg 20 forintban állapitUtott inog. Szombaton, 22-én a caslno termőiben lesz szinte az évek óta annyira szereteti dalárdakmsorú is readosvo. As embor látja, monnyiro egymásra sietnek az élotnényok, izja, a farsang ▼égéhez közolg!
Egynohány nap előtt as Itteni vámhivatalhoz a tiz hónappal azolött ogy innon Sorbiá-ba kiköltözködött orvos oslino alatt Bolgrád-ba feladott ládaoaka vissza órkezott, inort ott kóshos nem szolgáltathatott. A vámhivatal igon torméiseteion a ládácskát hivatalos oljáiát végott felnyitotta, a képsoljo csak valaki a hivatalnok meglepetését: a ládact-kában fűrészpor közé jöl olholyosvo s meg-őrlsvo volt egy nagv tlvcg, a obbeu a nagy üvegben egy körülbolül hat hónapos gyer-mok hullája a ssoss által tökólotoien mog-óva. Ezen etetröl a hójelentés azonnal mog-történt a várotkapitányi hivatalnál; — a lá-dáctka küldőjére néavo a visagélatok folya-inalbnn''vannak ; —• miután ugy hitzik,hogy a küldeményben feltalált nóvtolen lovél n tettes nyomára vosot. Az egéts város kíváncsi asen titoktoljes osemény kifejlődésére.
x= Folyó hó 16-én a casino helyítégokben megtartott a koroakodók- t iparotok bálja oz idénynek tagadhatlanul a logfónyo-sobb vigalmai kösé ssátnitandó, és annyira látogatott volt, hogy a oaslno holylségoi csak alig fogadhatfák bo a mulatni vágyókat.
Sopronban legközelebb as iparos élet kamatozó tevékonységol mutat fel; ugyanis: Kilóin ur ogy gőznilát fgttzfdréssraalmat] épit, molyet már oddlg is nélkülözni nagyon érzékeny hiány volt.
= Ssapora istenáldás A„H.uaso-rint Egyeden a napokban egy asogény atz-ssony bárom gyormokot ssült, kínok eddig is négy apró osometéjo lovón oz által a családi gyermekvilág egyszorro hét tagra szaporodott. Mind a három ép és egéssségcs ni in I a makk. A kis háromságot, mint értesülünk, Gróf Batthványi Gésáué ö méltósága vette áldásos pártfogása alá. Itt önkénytelenül is essüokbo jut a „Mihály dalnok" (Lonkaytól) osimű vorsnok, az agglegényeket Illető, azon refrainjo: „Házasodjék még/ mint Iston rondolé, s nem borul enyészot magyar nemzet fölél" —
Vas-megyei hirek.
• Gróf Batthyány Lajos özvegyének Va»u>o-gye Honvéaogyloto» a kövotkoző köszönő lovelőt küldött: MóUótágot Grófnői Azun tsent kegyolot, moly raéltóiágod honleányi lelkében miut voiztatüx, olthatlan lánggal ég iámét jolontkesolt ason kogyea felto-gélő adományában, molylyol a nomzot rokkant harcsosainak fülsogólétéhe« járult.
Kéltzorea öröm s hálával fogadtaVasmogye Honvédegyleto a foltegélondök nevében a könyör adományt, mórt míg ogy réasről az alap növekedőit, más réssrő) alkalom nyújtatott neki némileg leróhatni ason kötiöno-tot, tnelyl/ofnem oiak as egylot, do nz rgéea hasa tartozik a nemaet egyik le^nAgyobb vértanuja ösvogyének. — Fogadja tehát móltótágod kogyoteu liasafiui üdvözletün-
ket, melylyel lenni megoem azününk Méltóságodnak Szombathelyen, 1808. február 18-án, mély titztolöjo, Újvári litván honvéd aloz-redot, Vatmogyo honvéd egylet olnöko.
• Ifjú Nagy Sándor urat Vasroegyo Honvéd ogyleto Niinto a kövotkoző köszönő lo-vóllel títzteltomog: Nagytágos Nagy Sándor urnák 1 Ha valami van az élotbon, mi a nemes szívót lázas dobogósba hozza, mi a lélek fonaégét diesfénynyel környezi, bizon''»yára nem más, mint a haza sze-rotot, s a nemzet mult dictötaégénok emléko iránt őrzött kegyelet. E nemes jellem ismétel vo nyilvánult Nagyságod személyeben akkor a midőn tajál nemes ötztönétöl indíttatva oly szépöszcggol járult rokkant harcsosa-ink felsogélyezósóhoz. Moghatottan fogadtuk a nemes ajándékot, moly annyival ít inkább folkölté lelkünkbon a tiaztolelot, mert Nagyságod, ki ama nagy idők eseményeit ifju koránál lógva csak a történolomből ismeri, « o nemes tott csupán a magától ébrodö szent érzó» sugallatának kifolyáta volt. Fogadja tehát Nagyságod a béna honvédok novébon az Egvlot hálás köszönetét, melylyol maradtunk Nagytágodnak. Szombatholyon 1868 ík óvi február 20-án igas tUatelBJo Ujváry István, mk alozrcdot, Vatmogyo honvéd-egylot elnöko.
•Piquo, níque. T. Smalkovíts úrnőnek f. hó 10-án tartott zártkörű táuczvigalma a legtikorűlte.bbok ogyiko volt, melyok mint ilyenek létozhotnok: mórt a novozelt urnő cstélyón oiak is a hauto crémo volt jolon ót nevozetetbb családok gyormokoí, valamint mf> intézőt növondókei. — A házi ur szorepót Főtiaitolondő Sobotsy premontroí kanonok, mint intézoti vállát tauár vitelte. — Két te-rombon folyt a táno az egyikben a gvorino-kok, másikban az ifjúság, •— a katona tisztek közül is többen ielen voltak : Szól-lott a zono roggolig, Vajda kozóbou az a saára» kis fa darab ugy jajgatott, mintha nyúzták volna, — ctak ugy lógott azon «vo-nyon a Böszörményi s a „Csömötoí szabó do mogjárta" csárdások. — Éjféltájban a lucullusi asztalokat foglaltuk ol, fl az üveg ét sodor barricadok voltak a roham olső tárgyai, molyok nagy számok daczára az ostromlóktól rövid ollonlállát után elfoglaltattak, — a kodves liáxi kisansxony, ki örököt tlioa kétzitétsel foglalkozott kedvot mamájával oly jó isü örömét nem titkolhatta el jó étvágyunk folott, mulattatott és felszolgálj egy iránt, — csak az ctudálui való, hogy oly apró toromtól bon hol férhet ol as a nagy szeretotro méltóság. — Világot roggol volt mikor az utolsók olhagyták a tormekot.
• Országos vásárunk 18-ik februárban tartatott mog, — oly ritka hagy-txámmal ogybogyűlt ombor tömogot ós válári CBÍkkoket, mint ma, rég nora láttunk, — különösön feltűnt a vonó marha drágatága, mig aránylag a vágó hízott ökrök tokkal olotóbban kőitek; — igon óhajtandó volna, ha a húsár vaiaháru 22 xrol lojobb szállíttatnék.
• Ritka nornos tott. A f. hó 18-án kisCzollben a honvédok javára tartott fényes tánczvigalomra Sítkoí ídőtbb Nagy tíándor ur ö Nagysága 1060 ft. o. é. fizotott ogy belépti jegyért. — Lo a kalappal uraim 0 jellom előtt, mely egy, es ideig a maga néniében, — mig n nomos álaozatkésztég logszobb példáját Clio bovésondi a történelem lapjára, addig it szívoinkbe hordjuk a hála ét tisztolet érzotét.
• Büvótaot. Kövotsy Ede magyar bűvész, s Arad városa díszpolgára f. hó 10-én Szombathelyen honvédok javára, valamint az aradi 18 vértanú omlékszobrán vk felállítására bűvészi eladást tartott.
• Vasvár fobr. 16-éa 1868. Ma reggeli 3 órakor aa egész kis város roztatziuü fényben uizott. Mogkondult a vétz harang, tudtára adandó a iakóitágoak n tűzvészt; bár nokum nincs sok fóltoni valóm s én is elmondhatom a híres bölcsőiéi hogy: „Om-uia moj mooum porto"; do mivol énünk és as emberiség iránti kötolmoiuk paranoiol-ják, veszólybou rajtok orönk- s tohetsé-g(tűkhöz mérten togitoní, siottom én is a tűzvész asíiiholyéro. Sajnosán kellő tapatz-talnom mily olfogult as omborok többsége, alig csoportosult néhány, a a azok is önse-dugott kesekkol bámulták, txóval az ogétz tüxóltái kellő rend ét fegvolem nélkül történt. Hogy as ogész utcz;» Ionom égett, nora aa oltók buzgalma, — hanotu az akkor uralkodó logynagyubb szélcsend aa előtte való naponl etötémok tulajdonítható. Loógeti két hás, két pajta, egy istálló- a bonno lövő marhákkal ogyütt. Az égő házban folodott kis gyermokoket, csak nehezen tudták a már lüsltol tolt szobákból kihozni. Alkalmilag látom itt megjogyozní, miszerint a* oly tsegénynk, akik a tüz által mindonóktöl megfosztattuk , bármint iparkodjanak it, sohatom képetok magukat regretiérozni.
Üdvös és óhajtandó volna! hogy akiknok a véletlon minden ssorgalom mellett ogy-■ zerro a koldusbotot nyújtja, szokat embertársaik annélkül hogy és nekik áldozatba kerül iiO fölsogólnék. Ami pedig könnyön elérhető volna: ha valamelyjáráibaa a tűzeset oly ártatlan áldozatai vannak , akik mindenöktöl megfoiztatva a szó izoros értelmében földhözragadtaknak nevezhetők , az illető bíróság a járásban minden adókötelesre oiak 10 krajezárt is relno ki, s annélkül hogy ezt megéreznék, az emberiség logszobb kötelességét gyakorolva, hány szerencsétlen embertársuknak törölnék lo véres kőnyoit ? I — *) Tán t. olvasóim o nézetet tó vet-, ét czélizerűtlohnek .fogják tartani, ám logyon 1 Do izentosítie ck egyéni nézetemet az: hogy én bár mint Igénytelon porszem a azurenciétlon emboritég ügyét ezlvomon hordozom , — akit a sors akkor is sújtott, midőn szegénnyé teremtett, hogy a sorsüldözöttokot a legbensőbb réisvéttol nézzem, s netudjak rajtok segíteni 11
* Egy körmendi bankó hamisító társaságot fedeztek fel legközelebb. Egy fényképéi« photngraphíroziWa után készültek a bankjegyek. Zalacgerszogen jöttek nyomára. i-on vannak befogva. Jövőro többet
TARCZA.
SZERB NÉPDAL.
llinjriior mondták már ueked to kis Itán/ , Hvg/ no inouj «1 vls4rl a logluy után | Hideg a vii aiulán mog uiuh vau, Kg^ixou a oabadkal liatárbaa
Ait U tudod, hogy befond ai IQaság, Magát könnyen engsdl vlgtágnak át. Tudom, ervg anyád is haragudiitk, Hogyha sokáig hoinád liideg Tlaát
Anitán as udrart usm sOpfirtsd el. A leányka kcdvo>4u«k így felel t Oh kedrosein, hallgasd mit mondok r.ikcd ! Három solymom van s igy besaálnsk *s«k. —-
A« egyik eiltft, a nátik éjfélkor, A harmadik podig hajnalban Igy stél i Át et»3 cilvénk^nt ait mondja nekem : öleld kedvesed, do ii4p C4oude*oa.
A másik éjfélkor ait mondja nekem i Öleld kedveled, de t«¿¡i ciendeieu. — A harmadik hajnalban igy siói nekem t Váljatok el egyiuátlél stép csendoseu.
öreg anyád elhagyta a fekhelyet, S hosott is már a patakbál friu visel, .A hldegvii ott benn áll a konyhában, Oreg anyád ott benn van a szobában.
Bl''lTZKH JÓZ8KK.
•) ll.''lyeieljUk, ám de magunknak is lehet a váUl-Ivnro gondolva, sxorgalinuuK gyllmólciriböl néhány forintot ávonkint ne gukaritanl, bittoeltváu a vafyont, sőt vagyon uem lilében aggnapjaink nyugalmát is uirgsiereibetJQk, mint mindez áp«u most tár^rallaiik lapuukhau a „lla»a" bi.tosllá lársulatrál Irt czikkbeu. Jó volna, ha e cxlkksorozatot a níp minden rátegíben olvasnák I_B»»rk.
Nyílt póata.
— P. P. Bxlgethvár Iloczánat a kivonatat hass nálatárt I
— K. J Jáoo»há«s, Ugy asaUhváaV, fiUrve Ja-gysitOk elő.
— V. J. Kexthelyr«. Ujolzg kásaziggal megkül-
dOUQk.
— U. K. ItahiSt. Háromszoros vivátI
— I. P. PeiL Hatásos levelit köszönettel vettük.
Plaozl hetivásár U ksltUrsk.
NAUV-KANI/.SAN, február ít án, 18«S ban. Alsé-ausztrial mérfinkint. Termények : Ilin ss-st fontos S frt. — kr. 84-8« fontos 0 ír. 46 kr. 87 —88 fontos « ft. «0 kr. Hoz. 78-79 int 4 ft. 1» kr. 79-80 fat. 4 fr. 80 kr. Árpa serfosSnok 70—71 fntos. 8 fr. Ift kr. 71 — 71 3 frt. 16 kr Árpa kösönségas 88—88 fns. — fr. — kr. 67 — 88 fns. — frt. kr. Kukorleua 8 frt. 80 kr. Kuk orlo aa olass (czlnquanlin) — forint — krajes. Zab 46-47 fns 1 frt 70 kr. 47-48 fos. 1 frt. 76 kr. Pohánka 66—68 fos. 3 frt 80 kr. 68—70 fontos 3 frt. kr. Paszuly fehér 6 frt — kr. Pasauly tarka 8 frt. 90 kr. Qubi elsSreodd 18 frt. — kr.
Lisztek : máz.. Királyllssl 0. s«ám 1* frt. 60 kr. L áll g 1 i s z I uiázi. I ss. <6 frt — kr. Lány 11 aal mása. 2 sz. 14 frt 60 kr. Z se ml alltat 3 s»á» — frt — kr. Zsemlallsat 4 ss. ii ftt. — kr. Kenyérllsst 0 sz. frt. 60 kr. Kanjrárlltsl 6 ss. 11 írt. 76 kr. K eny.-l. n>. 7 ss. It frt. — kr. Keny-I. m. 8 ss. 9 frt 16 kr. Rozs láng in. I. ssáin to frt. — kr. Jl o a s I á u g mázsája 2. aaám 8 frt. 60 kr K u k o r 1 o a a 11 a a I m. 6 frt. — kr.
Ozikkeink sürgős volta miatt szokott rovatainkat kénytelenek voltunk kihagyni.
8ZERK.
Felolrts sAorketalUt WnJdltH Jázarf.
Wajdíts József kiadó-, lap- (¡a n^unidululnjtlono» Nagy-Kanizsán
Kitörj cd vo
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
Vetfyes tartalmú lietllap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és művészet kOrcbó''l.
Hirdetésekot elfogad :
H.-Ktnlnfcn: a KtADÓ-llt VATAt*. PeitM: ZV.HLKR M. Bio»-, Hamburg-, Bwlt«-, U«jM n. rr«Rkfart- ia B«mI-ben: HAA8KN8TKIN k VOOLKK. Llpoia-. B»rn-, ia Stuttgartban : 8ACH3K A TÁU8A.
MefidelerLlk::
r.ilf.<J»ti íiowbatoR,
eirita ivon.
Hxerkt-Nitól irodn é* Ulatló hivatni:
WÁJDIT8 JOZ8KK kflnyvkeieakediaiban.
Előfizetési föltótelek :
Helyben kAahoa hor<Uatal ia viliikre poatAn ktlMve 1 Kgúax ivro i • fl Art. — kr. Kii irro - • 3 , — . ¿vnegyr.lro - l . 60 .
Hirdetések:
A liat liaaáboa potltaorirt l-tartr T kr. 3-aior 6 i« mliwlen tovAbbl beiktatiairt 6 kr, Bil/egillJ minden egye» beiktatiairt 30 kr. A .Nyílt tireu* egy petit «or belkUlA«! <lija Ifi kr.
Nagy-Kanizsa. Hetedik évfolyam. '' 9. szám, február 29. 18(58,
A n.-kanizsai realgymnasium-nak részint alaptőkéje, részint építkezési költségei fedezésére újabban adakoztak.
(KolyUUU.)
Ngos Pali ni Inkey Lajos, ur kész-pénzbon 100 frt,
ftiUntuanu Uozső ur földt. ment. kötvényben 100 frt.
T. Ujváry Illésurgyüjtött Nagy Kanizsán : Mattosoh Jósef, Fisoher Jósof, Gödörházi István, Honcsik Foronoz, Nngy Ferenc«, Csizmadia Ferenoz, Gudlin Ferenoz, Márkovics György, Imrey Ferenoz urak egy—egy 100 fr.
Honosey Anna kisasszony lOOfrtot.
Nngy Károly, Rothman György, 8torn Károly nrak ogy —egy 50 frt.
Pavios János 26 frtoi. Mngánköte-lozvények utáni — óvi kamattal a tanárak fizetéséhoz járulni kötelezték ma-giíkat.
Kátz Antal orvos ur 200 frt.
Neurziedlor János fővadász ur Inkéről 6 forint.
Kluoso József b frt.
Kooh Mihály Ügyvéd ur 100 frt.
T. Baroza Sándor zalamegyei 1-aő alispán ur 100 frt. ■ N. Inkey József ur 20Ó frt.
N. m. Uárd Sina Simon ur 200 frt.
N. Simon Vínozo oaornai prépost ur 60 írt.
Csikasz János szentmiliályi plébános ur gyűjteménye 21 frt. 60 kr.
Üerényi Frigyes urTapsonyból 10 fr.
Korpavár község 3 frt 80 kr.
Langvia-köxség 6 frt. 40 kr.
Horaokkomáromiközséfe 3 frt. 70 kr.
Emtregnei község 6 frt.
Némethszentmiklósi közBÓg 6 frt. 60 kr.
Füzvölgyi község 2 frt. 10 krajozárt.
Valamint a kegyes adományr.ók, ugy A gyűjtők fogadják nemos szivü jó-tetteikért legőszintébb köszönetünket i} midőn ezt nyilvánosságra liozni kedves kötelességünk, el nem mulaszthatjuk kijolenteni, hogy a nagykanizsai realgymnasiuml épület nagyobbitására sxolgáló előleges intézkodések megté-tetvék; u tavasz beköszöntével az épít-tetéa is megkezdetik, mironézvo valamint az épitkezési költségok fedezé-ugy az iskolai alap növelésére történő kegyes adományok folyton elfogadtatnak h hálás olismorésuel nyilvánosságra hozatnak.
A tanügyi bizottmány novében:
TÁRNOK ALAJOS m. k.
alelnök.
(KolyUtita kfivalkailk )
- ,
Torvek Nagy-Kanizsa
jövőjéiiez.*) *
fel.
Közeledik azon időszak, mel /ben városunk a szép Velenozéliez igen utson-lit, osak az kár, hogy utozái lkat fekete tongor borítja, mely allrübb hogysem rajta gondolákkal közlokodhotnénk. Ezen szép tavaszi koraink, mely bon szálitással járó munkát végezni, utazni, vagy unalmunkat aétáláaval Űzni, híjába próbálnánk, igon alkalma« arra, hogy osendesen elmélkedjünk sárözönös állapotunk korszerűtlen és káros volta fölött ós CerVakot koholjunk, hogyan 1 illetne segíteni magunkon,hankarnánk.—-
Azon erŐvol és költséggel, moly egy éven át megtakarittatnék, Int a vasúttól városunkba jó uton 20—30 mázsát lehetne szállítani a mostani 4 — 8 mátsa helyett, oz egész m hosszában a legjobb gránit koozkakövezot volna kiállítható; azon vám főjében, molyet mindenki szívesen fizetne, ha a kórház-utozán életveszély nélkül mehetne végig, nomosak kövezetet, do ép oly hosszú hidat is le-hotno építeni; azon osizmák, oxipők, és uszályok értéko, melyeket rögös járdánk tönkro tesz, egész város azogó-nyeinek ellátására elég volna. Ez uein tréfa avagy éloz, hanem szomorú valóság; tessék osak ogy kissé utána számítani.
Elismerem, hogy utaink képtelen rosszasága egyrészt eddigi nyűgöző belviszonyainknak tulajdonítandó, mig Kís-Kanizsa azzal felolt, hogy a kinok utunk nem elég jó, fogjon bo négy lovat; mig a lakosság tehotősb részo, mint izraolita, elzárva volt a közügyok-től addi$ orőson nom haladhattunk; az is világos, hogy nehéz nálunk jó utat csinálni; do mi tagadás bonne az akarat és oróly, a szorgalom és értelem hiányos volt.
Épen egy éve, hogy a korház-utoza kikövezóse nyilvános árlejtés utján biztosíttatott, a költség felo nz Ínséges alapból volt födözondő, a város nyorho-tott volna ily módon 6—8000 forintot, — és mégis abban maradt az egész. Mult Ősszel egy darab osatoma készült a fftpiaozon, oz igon helyes, hanoin hogy fölibe járdát csináltak és két oldalt számtalan kerékvotőfát alkalmaztak, as piár mégis luxus, midőn a járdának so kezdető, so ozélja, so vége, és ások drága ozövoknok alig van más feladata mint omber és ló oldalbordáit folyvást feszegetni. Ezokot osak például hozom fel, hogy no lássék alaptalannak azon vakmerő állitásom, mísxorint eddig rendszerünket kritizálni igen kőnnyü, ós sxttkséges is.
•) L. Lapunk mull ifi nor. U in kelt $Mk aairaii.
Baark.
Régi krónikák szerint, „ponunt lu-tuin super lutum ot dicunt viam."'' elődeink sárt sárra halmoztak és ncvozték vala útnak ; mennyivel oselokszünk mi helyesebben mikor murai laza kavicsot hordunk feneketlen ntainkra, s azt hÍHHZtlk őzzel mindont jól végeztünk; és lm már Árpád korában rőzsét raktak össze óh ezt hívták hídnak, mennyit haladt azóta osatornázási iparunk, melynek romekei nyitott árkok és a járdákat átszelő forde tölgyfapallók? — Tisztelem a régi jogokat, az ősi alkotmányt, do már a technika terén inégÍB a haladást és újítást bátorkodom ajánlani és mindenek fölött azon elvet, hogy többot észbzoi, mint erővel,
Az útépítésnél első tényező a talaj, második a burkolatanyng.
Talajunk a leliotő legroszabb, homokos agyag, más szóval iszap, moly a vizet hamar beveszi, soká mogtartja és általa ogészon kásává ázik. Noliéz tollát az útépítés, kiváltképen mort kásává ázott alapon semmi burkolat mog nem áll, és amint tapasztalásunk bizonyítja, kavios, tégla, ló, koosi elslllyed. E nagy veszedelem ellon osak két orvosság áll rendolkezésUnkro; vagy a sár fölé oly | vastag szilárd burkolatot hordani, melyen át a korokok nyomása nem hathat, vngy a mit inkább ajánlanék a a mit eddig nom próbáltunk : a «ár képződését vízhatlan burkolatáltnl meggátolni.
Uurkolatanyagunk murai vagy drávai ..gttmhttlyll kavin*, midyoek kiváló rosz tulajdonsága, hogy a vizot rögtön átereszti és ogymáshoz legkovésbé sem tapad. Két lábnyi vastag ily kavicsréteget ogy súlyosabb koosikerók könnyen átszel, 3—4 lábnyit behorpaszt ós kimélyít, ha pedig régi szokás szerint 3—4 hüvelyk vastag kaviosréteg jön az útra, oz 3—4 nap alatt nyomtalanul alásülyod : hogyan logyen így jó utunk ?! Tétetett kísérlet téglaburkolattal is, orodményo kielégítő, és még jtíbb volna, ha a téglák nom szárazon, hanem malterba rakattak volna; miért nem alkalmazzuk o modot, talány előttem, de talán még jobbat is lehet kigondolni.
Egybovetvo talajunk és kavioaunk sajátságait, gyökeres javítás gyanánt osak is a vízálló mésznek mindenlltli alkalmazását ajánlhatom; oz lesz vizkór-ságos állapotunk egyetlon sikeres gyógyszere, melynek mikénti alkalmazását röviden leírni megkísértem. »
i
Az aj ipartörvény érdekében.
Nopron. 1808. jamur hólisn.
A hazai ipar, vagy tulajdonképen az iparállapot egész országszerte mozogni kezd, anélkül, hogy mi a kíjo-leltnek látszó törekvést osél által valami különösen épülhetnénk.
A legtöbb nngy városban, hol a sajátlagos ipar otthonos, nz iparllző testületek omlékiratoknt, kérvényeket készítnok, melyek általán több, kevesebb nyíltsággal, és arinlott nyomós okokból a veszedelmes kínövésll avult ozéhrendsier visszaállítása mellett emelnek szót.
Az igaz, hogy hazánkban az ipar- v állapot iiam épen rózsás! do őzért forduljunk még is el azon nézőitől, mintha a régi ozéheknok minden lényegtel enségökkol egylWti visszabehozatala iparunkat kedvezőbbé alakíthatná át.
Az elszomorító jolonség okai kevésbé találhatók fel n mai ¡partörvényekbon a legkevésbé lehelnének olhárithatók a létezett ozéltUgy felébresztése által, kerosnllnk kell azokat leginkább a jelen követelményeinek megfelelni kellő köA-lokodési eszközök hiányában; a tetemes állam adósság miatt foly tonoB növekedésben voltadótehorbon;—az o miatt mindig összébb s összébb aszott fogyasztani ké-posségbon; a közigazgatási, a politikai » törvényes formáknak a rövid évek sorával aránytalanul sokszoros változataiban; — az ezekkel karöltvo járó jogbizonytalanságban; — az olőbbi kor-mányrondszor alatt bekövetkezett or-azággazdászati érdekek teljes elhanyagolásában; — az évok termelési inos-tohuaágábanj éa még egyebekben.
rosz állapoton azonban egy éleire való népgazdászati politika, kedvexő évok, s a társulati hatalmas szellőm még segithotnek, de nem szabad, hogy a mUípar torén velo tormésxutszoril kifejlődésnek, általános elméleti alaptételük után hozott, s u mi gazdászati viszonyainkkal ellontétos ipartörvények és közigazgatási rondszabályok útjában álljanak, s n logjobb törekvésoket moghiusitsák.
Ilyeneknek, kellone feltétlenül kijelentenünk az ipartörvények be netán beférköxhetőv a régi czéhrendszor mellett annyira gazdag sorozatú tiltakoxő rendszabályokat, s pedig annril inkább, mort éveken keresztül a hatályban volt, s még levő oxxtrák ipartörvény alapján soksxerU társadalmi, s magán« jogi viszonyok szövődtek, melyeket megingatni, kivált egy alkotmányo» államban, legkevésbé sem Bsabad; — különösen, a főkép pedig azért, mert iparunk, osak is az államszervezésnek megfelelő szabadság mellett képes dtsx-loni s erőt nyerni.
Mi nem osak, hogy nem akarjuk magunkat a» osztrák <iparrend»«er vé-delmezőjoUl feltolni, a annak netáni tökélyt küzdeni ki, — ettől nagyon is távol állunk, sőt inkább annak egynehány igen jelentékeny hiányát rójulc meg; --a régi ozéhrendsxorrel »»mkttst azonban egy félro nem ismerhotő haladást mutat fel; — mert még a cxéh-
retujjtxer egv önálló iparosnak a kebelééi HUétMt mhlden kigondolható uió-don megnehezíti, s n mi több: többeknél «it az által elérhotlenné tette^juertf képcnek nem voltak a uieaUinnU, a remek kiállításával iWmeUtött sok költséget; a remekműben csakugyan folfe desett, vagy oxak fclfi de>ui J^i^l J»i-j ányokért kiszabott üúnxtVíinUitésokot, a kütelességbeli venddgfctés terheit sat. viselni, minek egyedüli jutalma a várvavárt mestorlovél vqlt. As uj ipar rendszer Uslete torén hz egyéni munkásságnak egy majdnem korlátlan szabadalmat engedett.
Bár ÍH "»élíassa- azonban
as ember a szabad kézmű iparnak erő-emelkedett alaptételét, n törvény életlni lúptetési módját gáüosolilí kell, piert ez készUletfonUl történt, még ¿melóit ax iparüzlctokie hitelintézetek állíttatlak, volna fel, mégm előtt hb ipa-ros általán értelmi míveltséggel birt, hogv igv «« anvng, és n szellem Pzcn két hallania* e>zközével felvértezve tiiMiit fogadhatott volna él a kikerülhet* U-it veiiénynyel.
tV,<ye kft».)
A „HAZA* óiotbiztosító bank.
(KoliUliss.)
Vagyont igyekszik szerezni a bankár, a gazda, n tudós, tudatlan, sze-péíiy, vagyont u művész, iparos, kereskedő, egy szóval mindenki, legyen bár magas vagy alacsony ágból született, mert tudja, hogy ha érro építheti föl jövUjét, biztos alupon nyugszik'' as. "
Ha anyagiing veszszilk a vagyonszerzést, semmi kétség, hogy nz nem a legnemesebb ozélu törekvés; de ám ha azért iparkodunk vagyont szerezni, hogy az állni fZellcmí függetlenségünk alapját vethessük meg, nem azért tehát, hogy egyedül élctkényelmüuk eszkÖzeül szolgáljon, be leli vallanunk, hogy a ozél megvan nemesítve.
>íeni »agy fáradságunkba kerül, hogy-'' tapasztalást szerezhetünk mu-giniknak a felöl, miszerint ->ok egyén, aaellemilcg független, tud^s, iparkodó értelmet»^ egyedül bölcs Jszes, fáradságom munkájáén szorgMiua után ép oly helyésen neveli gyermekét, ''mint akármelyik vagyonos; sőt sok esetben 110-velóko okosabb, clőnyöscbb és nemesebb is; ámdo nemes fáradozásának osak'' ükkor leszeit áldásdtts sikere, ha as Isten óletét és keresetét még évek hoMsn során át egészségesen föntartjn Ha h!áüy vélmlen enet jöhet, hány nem ttlrt sxeieiicflétlmiséy, noiit löméit ve szóiy akadályoztatja meg nemes mun káját''( egy Hnlyos . betegség i''gyhoz szegezheti, « egyszerro meg \agyon akadályozva eddigi működése terén; avagy egy hirtelen hulál porba sújtja és a ma még gondatlanul élő cailád holnap már búnak lesz áldozata ''és legjobb e«eiben nyomorít életük, ha'' ogyelmt nom is, elvesztotto anyagi fUg-geilunaégét.
ex at u borzasztó tndat, mely éjeken ái honi boc*át álmát n család-1'' atya szemére, mely a legédesebb öröm ktt*4.i* egysxorro, amint a jövő o bús sejtelnke megjelen, ürmöt kever. . Igyekezzünk tehát magunknak biztos egyéni jövőt szerezni, igyekezzük jelen nyugalmunkat biztosítani s ezzel függetlenségünket.
ólelbixtotitás eszméje kétségkívül jótékonyság elméletéből lépett életbe 6p ugy pú mint a takarók-pénztár, vakok intézete, lelenoxházak, és «ok uiáa jóirányu intézőt, molyok mind a*. állomra/ .mind az egyéniségekre, mind régre magára r.x erkölcsiségre uésve messze kiható ói kíazámithatlan jótékonyságuknál f<>uva inegbecsUlhet-leaek; s ha bár az nlapitók, a hosszabb ■ ¡i'' •. > >» ít ''oi l riíii
ideig élők befizetőit fölös filléreink né mi nyereséget élveznek is, kiás, ki ezt irigyelje tőlük buzgalmuk s fáradságukéit? s.vk*rdeih Itent niéltlí-e u munkás i»# ő béjéw?* kérdem van e nzolgalnia-nlbb niunká* iinnál, ki mások boldogulás* és boldogítása Után igyekszik láa-go ij) Nqldeg||)ij|i? K ha van ítité/pt, nielviiek jótékony ozéljit lehet t^énVel nem ismerni ugy bizonyára a« élcíbiz-tositótársulntét csuk a legclfogultftbb'' váltatja, de még az sem vitázhatja ol.
Ki át nézi a „Huza" életbiztosító bank szabályait áz egyszersmind azt is látni fogja, hogy a társulatot nom Önzés vo-»érli, piert kiviláglik nbbóU hogy még a nyereséget is megosztja bizonyos ösz-szegig az elhagyottakkal, özvegyokkol és árvákkid,
liu valaki biztosítja életét, 30 éves korában bizonyos összegig pl. 1000 fr.-tig, ezen összeg, bár mikor történjék halála, ha a következő nap is, családjának kifizettetik. Azonban hu a rendes arányt vesszük is fel, mely szerint még 30 évig is élhet, évenkiut befizetendő összege oly osokélyro van szabva, hogy
— beszámítván a kamutok kamatját is
— legalább is 25 évig koll még élnie, miszerint az az 1000 for. lo legyen fizot-ve, mi családjának, mint löntobb is enilitéiu bármikor történendő halála esetén, rögtön és pontosan kifizettetik.
Igaz ugyan, hogy oly eseteknél, hol t. i. nz egyén bíztonitáMi után még vugy 30—35, sőt 40 évig ís él : a társulat uyer; de az is igaz ám, hogy u biztosítás utániií hirtelen halálozások által o nyereség nagyon is ellensulyoztatik és mondhatjuk, hogy ugyancsak megapad, azonfölill, ha kedvez a véletlen u társulatunk axaz, ha n biztositök hc#asnóle-ti''.ek lóvén, számban sokkul föl''ilhulad-ják azokét, kik csakhamar elköltöztek, a tetcinohbben megszaporodott nyeremény nem egyedül u társulat pénztárá bu szivárog, honnan bizonyos rész az özvegyek- éw árvákkal mogosztatik, mint föllehb előadtam.
Van-e tehát egyetlen psvt, egyetlen árva ok, mit e társulat nzuluéro vethe-tllnk? Ezt csak a roszakaratu teheti, ki | a legszentebb czélt is bemocskolja alávaló rágalmával. Ám ítéljünk, do ítéletünk legyen elfogulatlan; és ha a/, akkor bo kell vallanunk, hogy az életbízi tositó társulat azon valóban nomus-otnborbaráli részvéte által, molynek kö, votkeztébon fölös nyereményének egy részét,, mi különben öt jogosan és igazságosan illetné, megosztja nz árvákkal és özvegyokkol, míg vesstesége esőiében egy fillérrel seiu követel többet fizető tagjaitól,liánom tartaléktőkéjétől fedezi veszteségét: a tisztán nyerészkedő hason vállalatok körén tul. felülemelkedve, mint a nap a delelő ponton,
wUniwí,,
Jlgen 17: válaszol valaki — do hát ha keservesen koroséit filléreim, miket ma. gamtól és családomtól megvonva a* életbiztosító társulatnál |eraktam,ugynu-orak bukása kövotkoztéb^n elvész, én szegé.iy mitévő legyük akkor V avagy megtéfitik azt nekem? s hogyan, mi. után a társulni maga is oly, állapotba jutott, melyben követelni tölo már csak azon egyszerű oknál fogva sem lehet, mert inkább ii biztosítók veszíthetnek kevesebb összeget, mely voszteség, őket ugy som teszi tönkre, uiint a társulat oly tömérdek összeget, mélyítők tejmé-szetns követkoxuiényo a koldus bot.
Ha osak ez az ok aggodalmadra édes olvasóm, ha egyedül ez riaszt vissza az éloibutositástó), ha egyedül e* hlltl lerbüzgalmhrtát l»W(il!néhi{ W-lenszeuvut iránta ugy^'' l/iSsom egy kis magyarárat és meg vagy nyerve a jó ügynek.
Az életbiztosító társulatnak ugyani* Ób pedig mindenek olŐtt biztos alapja,
letett tőkéje vagyon, melyből tehát még ily szorenosétlonség esetén is az az illetők aránylag kárnőtoltiitnak; do másodszor s azt jól megkell jegyezni, a ttzámadások nyilván közélteinek, minek nr. a természetes kövutkosmétiyo, hogyha észrovétotnék, niiszoriht a kifizetendő összeg felUlhaladjA ama megkivántíitó pénzmennyiséget, melyet az életbiztosítók leraktak, a társulat alaptőkéjét a síükségos arányos mennyiségig megszaporítja, mely szerjnt tehát a buká* liem következhotik bo. Továbbá az ho kevés lolki nyuguliundrn szolgálhat, hogy o társulat réqcvényoaftifiok soiá. ban, hazánk előkelőbb ismert o^ahídok neveit találjuk, hogy a kezelést szinte ismert tekintélyek vezetik, kikben ámbár már magukban is elégséges ga-rautia vagyon, mindazáltal osak a legnagyobb nyílt ajtóknál tartott közgyü-létok és hírlapi jelontések és kimutatások ellenőrzéso mellett müködhetnok.
Imo tollát nem vesz ol a kosorves ke-rosménynyol piegtakargatott öszvegecs ke, mert annak újólag, még pedig hasznos birtokába juthutnak, o szerint nz életbiztosító társulat minden esetben csak áldást osztó intézet.
De ez osak föl tét volt s nom is lehet más, mort ha van közhasznú intézet, mely egyszorsiuind szilárd alapon is nyugszik; ugy o társulaté valóban sziklára vagyon fölépítve.
Do mégis — kérőm szépon —ellenve ted isinél — csuk ugy van biz a, hogy a befizetett összeg értékesithotlen levén ott hever a nélkül, hogy osAk kamatját ís élvezhetném, én hn pl. annyi tehetségem volna, hogy osak vagy 10000 forintig biztosíthatnám magn-mat h élni találnék még vagy busz évig o 10000 forintot egészen befizetném, és reám nézvo holt anyaggá válnék, mert nem értékesíthetném, nem vehetnék belőle gyermekeimnek pl. egy kis fekvő jószágocskát, mig ellenkező oset-ben, ezen összegnek kiszámithatlan hasznát vehetten volna.
Erre mindenek előtt'' azt felelem, hogy könnyű már akkor argnnientizál-ni, mikor n multat átéltük, mig nz előtt mikor még osak jövő volt a mult is nagyon különös arról föltétcsen okoskodni, miről berniünket senki sem biztosíthat; ámdo axért;'' ''eltekintve az ellenvetés helytelenségétől, és jónak tevén azt föl, hiszem, hogy kielégitölog fogom azt megezáfolni.
(Kolyt. k<W.)
,. Heti szemle.
február 28. 18Ü8.
— W¡hiábaa megkexdetto hs oruBt kormány a, lungyol birtokok eladását, intdy kegyotlous/igo- irtáéi »záiulókáunk koronája. — Ki» Kajdon egy gycrinok »»ületett •t kóízel. Néhány óráig élt. — A fnwgysr-orsság-gyülé« msroslti» U ón hlvatlk <t»»ce -t-i A dobrooseni Csokonsi »soborra n látott niány Ö500 frttal roudelkefik. ,—. lV« »ol Mór a delegntio albitottmányálian indítványozta a gollérthogyi utí ladoll.t lehord «tá»át. Jegyzökönyvho vétetett. — A gytlrvidóki gaadatági egveadlet f. évi rtiajut lit-án eko-veraouyt rendes Zalka Jóim» ptlepok ö inga tákói birtokán. — ktityasdót boa
bo, a jövodulpm a »tegénvtik foliogólyeté-térő fordittatlk. — TŰrr l)éc»eii kerotttill itmét Tettro érkezik. — A mennydörgőt ménkű mint reclaino oaináló. Néhány évvel uaelölt egy komáromi iiyotndá»» kiadott ogy naptárt, melyben minden napra azóló idííjóslatok I* voltak* Midiin a sz<?dö a kóz-IrAtot a nyomdában olvatta, éstre veaal. nogv fobruár 13-ra iilnctort jóa|»t. Menten ktll.fi a nyomda ina»ti fusson uráhok • kérdje mog mit Írjanak as üres holyrh. As inaa elfut » u.rál kárty4»va találja. KlöadJa a dolog ml-bonlétót. A uyciodá»» a*onban nem ít hullja, mert elvan morfllve kártyáiban. ntlutz-lálja" éa éaaréveasi, hojty Voas nblattu-h< z játott. „Kjnye mennydörgtta niénktl)M kiált fel hsrsgoaau. Aa iuaé ost felolotaok véli ét vltttarohan a nyomdába, Helolettik, hogy fobr, 13 án monydörÖf(ni fog. A nnu tár luegjolcnik t a gaadavilág báiuul, Feb. lö. s uionydörgéi, A világ nevet, hanem a
^élatl flfl ''ti^a^ jcfiná^, a feb. . >a áo ,<»ík. ugyan monydőrgütt. A*óta a esallóköaben elfogy nr. crÓsz kiadilt. — A íávlrdai tanfolyamra 2()«i.nál Mbb halig» tó van 1 bejegyea-ve. Al ''rtyar i4ndjolt kéi|«Ulnuk »lapítani.
— Kairébnif vnaeblyct iilmlörngály töri ki.
— A »siil.ii ndii királyi e»ec»uuiö számára tápláló dajkát Dt llalassn Stogsaárdon vá-la»*tott. --Dobreczen vidékén egy 100 évea ifggaktyán él, unokája lakodalmán vígan tánczi ''.t a lefolyt farsangon. — Böszörményi Lászlót at ismoretei perben ogy évi fogság ét V eaer forint birtágru ítéllék.
Zala-mogyei hirek.
— Kuthy K m i 1 honvédhadnagy Nagy • Kanizsáról nemfaak egyik erdélyi hegynok törvényesen „llfih-lfcgynek" leomló oliamo-rétóu buzgólkodik, bánom a piakii . otatn hzÍnhelyén omelendö emlékotxloura rgy J0 frankot aranyat ia köldött, melyet a Hunyad-Zarándmegye ¿» baáaavároa rgyntüll honvéd, cgyletónok közgyöléto lelkesült örömmol vette.>.Üdviiaö(jUk a nki«aolgált o*erepárlu a toltok meaején.
—• A kotat helyi ortzágoa gaxdáasatl tanintézetének ludlgatói tavaly folyamod-tnk, hogy n katonakötolozotttég alol meii-lottunok fol, azonban orcdiiiénytoloníll| inóst itmét nz Ipar- éa keretkedehní ininisitori-umhos fordultak. A katAnnkötelosotteég »1-utt valóban pályájuk meg»znkitátt szenved,
— H n 1 á t o n-V ti r e d o n novezutos Ajl-tátok lóptettotnok clotlie. Az eladott telkeken több uj és igonizlolos háznk ét nyaralók fognak még nz idén épUlní. A fürdői idényro Farkat Mitka zonotáriulatával köttetett meg a szerződét. A Halnton vls csekélytégén hivatalosan lota aegitve, a menynyiben a zsilipeken ctak a folöaleget vls
orcaitotik kj> | I ''J
** Hajéti köztég aa ollenUk lefolyt úrbéri rendező porbon hozott ígon kedvező Italotok végrehajtátának ellent állván, őket makacs ellouSzegalétUkiiek követltotményei utolérték, mort Zalamogyo köxgyülése elle-n(lk a karhatalmat olronilelvéu ogy oaatály lova» katonaság f. hó 20-án miután a hozzájuk kiküldött megyei válaaatmánynak fol világotitó oktatása likortelon maradott, a a kökiégot megszállott i ét a végrehajtási munkálatok moat eunok fedezető alatt telje-sitidnek, felette tajnot, hogy aa ily nagy-tzorüon sújtott, különben ít azogúny község Ogy kontárkodó oly izgatásának esett áldozatul, ki tnngáu érdokéi hajhátzváu tőlük U<i ftot kicsalt, és Ogjükün segíteni nom tudott; azonban jól értotülltektól hallottuk;■»hogy as Lga''ó elfogatott ét a törvényook már Alszol gAltatott.
** K napokban az anglo magyar hitelbank egyik igazgató tngja NVodjatíer ur Nagy-Ka-niztán inogjelenl ét néhány itteni tőaaérrel értekezvén, ezekkel tudatta, hogy a fsntlrt hitol táranlat Itt ogy tiok bankot akar felAl-litsni; egyúttal mintegy 12 kerotyedelmi czég állni nevezetet moniiyíiég!! rétzvénve-ke''. sláiratott. — Mi Udvoálühk minden péntíntéartet, mély hazánkban megtelepül, de tajnotaa votstUk, hogy vAroaunk tóbbi lakosi is, kik réaat venifí óbaj tanának, a vAl-IaIa11>ól kirokotztettok. Fígyolmeztoté» okáért jónak látjuk n l»vlyen foleinliteni, Ipogy városunk szAmót polgárja oz előtt néhány övvel „leszámítoló intézet" folállithatására engedélyt nyertek, ét hogy a atabadalom ideje még nom ,járt h>, helyén látnók, ha 9ton társaság jogaího* rt^attkodva, magát más által kisodortatni no ongodné.
— A farsang utolsó napjaiban «gy inast mattero a ixölöbegyro küldötto kóborért, azonban ö is Ontott a garatra, olyannyira, hogy az utou atívkproko megakadván, szegény ^ borltzákoaság kora áldozata lóit, meghalt.
— Z als-Kgersseg, febr. 2ö. Farsangi .életünk, mely as idén vígan folyt, február 23-An at arany nl)árAtiyu''hot calmsetl voudégfogadó atépoö foldjttitctl teremében ftz uj-korháB javára tartott táucz vigalommal fojoatetott 4>e. A jótékony okéi-, vagy a fartang utolja b!rl-e varázséi Övül ? — Nem tudom; annyit azonban biaton morék mondani, hogy a terem a mellék ssobái atufo-látig töiuve voltak. Vondégfogadósunk jó italéi- ét ízlotot ételeivel magának órdoinot viTott kl. Uálkirályhét —''á pomuát mell''Os-ve -*■ mégis dltxea nökosBoruliól vólatala-Ili nem tudtunk, mort a tiaata rgysserOaég ctaUiiom luiiidanayit l bálkirálynttvó tette. A begyült ősszegből kifizetvén minden néven nevesoudö ki«dAki''—! maradt a vAro» rendelkotéaéro frt. o. é. titala jrtvede-loin, moly az uj kórbAs txorv«tó»éro leond fordítva. Víg fartaiigttnkat itend-t lx»|tí napok váltották fel, moly idő alatt keret»-tényl kötaloatégünk ioljoaítésén kívül egyedüli éUeaetünk loend as, a mi télen a falutiak e t. 1. lapok olvaaáta. 8 a. F.
Somogy-megyei hírek.
_. ÍJ o m o (! y ra o gye a koronázási ban-
dorium díssruháját ft budai népszínháznak adományozta.
-—Egy s o m ogy m o g y ei koroskodő-nek 60 kros poro van a kir. táblánál.
Longyoltóti, fobr. 25. Községünkben a farsang utolsó vasárnapjának «■tvójón ogy diosérotosen említésre méltó • ünnopólynok voltunk tanúi. Ugyanis a hely ''belllzr. iskola nftvondókql dorók tanítójuk rondozóso • felügyelete alatt'' színjáték,- Bza-valmányok ós énokkol ogybokötött tánozvi-galml estélyt tartottak, u»olyen az órdcklott »/illókon kívül számosan megjelentek úgyannyira, hogy »okai» csak a kedvo-•un feldisBitcti tormán kivül hallgathatók ni órdokos olőadást. A kia múzsafik meglopó ügyesség B tiszta kiqjtéssel Adták olő szero-poikot. Ezok''hovógoztóvel a formális r.ziu-pad tánosholylyé alakíttatott át. — Ritka lelki élvoxot volt látni mind a táncr.ra koro-kedett kisdedek, mind pedig a jolon volt szülök lolkosült öröinót. Az elismorés álta-
Öpos volt, mi az illotü tanító ur fáradhat*
h skbrgaln''át a 1''legnagyobb : mérvben mogjutalniafá. Adjpn Isten több ily ozóp tehetségű h buzgó egyáut a novolószctí pályának! KözsógUnkbon a fársangl utolsó napok általában r.ajoa mulatságok közt folytak lo.- i » I H. S.
— Csurgó, 18G8 február hó 2ö-úu Tisztelt szorkosztci ur! A helybeli dalár-egylot f. h. 24-ón dalostólyt tartváu, indítva érzőm magamat, mint annak tagja arról referálni, már azon okból, mivel karmesterünk l''ásztor A. ur oz alkalommal bobir.onyitotta, mit lohot bizonyos szakban értelmesség és szakadhaUtlun buzgalom által véghez vinni. Uyormekok ugyan nem tartoznak egylotl>o és nom is azért mondom, mintha a helybeli daWegylotben, ozok képeznék a tagokat, sőt nagyon is dőrék férfiakból áll, — kik közül esak ogyet vagyok ''fqlotulitendö t. i. t. Tóth Károly urodalmi pénztárnok urat, ki kéllotnes ós''órcztoljoa tenor hangjával, akármely dalárdának is diszéro válnék, — hanem ar.órt, mivel ez alkalommal a helyből! gyntnasium ónokkara, melynek karmos-toré szintén P. ur lévén h küjiroinüködött az előadásban.Csak is két dalt ónöklo a kar, do exok, bár nagyon oomplicslt, de móg e mellett igon nehéz hanglejtÜok vuláuak, ép oly nagy biztonsággal lettek előadva, Imgy 1ki kell VMllanunk, < -ak értoltnossóg és orély folytán lohot ilyesmit elötoromteni. Nőin is lkétkodtüok soha P. ur képofsógóbon,- do az ¿mljtott tény meg osak szilárditá ezt illető
elismerésünket. Kár, hogy o jeles férfiúnak
"7.. I.''l! i . "______!._.!!- .-« .-.t '' !. r l.l___
alkalom nom nyujtntlk tehetségeit jobban gyümölcsözővé loholni mint ez itt náburii lehetős, A férfiakat — majd megfelejtkeztem, hogy propria lant amidol; do azo«» toldatban miszerint magam ugy szól várov ; ''. kér ötödik kerekét képoxom itt, mÓ£i ?i\ , inondÁm, hojry oa nagyon je leseti wükouott, tiííit eddig OgyáltaláhaU az előadásokról mondani n«m szoktak. l>e nom is hiányzik itt tohetség (Nom eaivk uz ogylot, hanem a dalárda iu «¿áporodott télr^UégoB sbíiIó tagok kai.1) és bu*g»lombAn is, Igy reméljük, hogy dalárdánk névre .rairt b b''»gy a« egyleti tagok eziránt. ktVaöhlbösaége ezennel >n«g f''>g s-ünni. A* Itt Oinlilfltt előadás lulp jánaxegylct kÜxgyüUst tartván «» ot t :-kalominnl történt ujvavaiztások köveik, zö neveket tüntetnek fel. Tisztelendő Verbay Tv elnök, Mayerhoffor JózHef-alolnök, Sin-gorSamu titkár, Mayerhofor'' I.ajos péneUr-nek, Szabó L»joa.levéltárnok. Tóth Károly, Pásztor B. karmesterek, ft. Berky J., Mas-lorházy J.; Nagy''S,, MaVerhofer Sal J, Zöld F., Zenker .G„ Héjas P., Kugler o ril< válasttni''áityl''tagOTtrM''''fír''«^
••■''. ———— / .\ . i • Sopron-megyei hire^.
— 11 i r n z o r i n t o koxös ktiHlgymin''*-toriumba egy magyar államtitkár fog t c? ff -'''' tolobb kine vcx^qliij,''j /tioly állomásra V Széchenyi Gyula soproninogyeí ffispá''ii helytartó ur volua.állítólag kijélolvo. t; = V as A t<n n pil ev ol o k. II. Wir szán hald ajlewei^ lidél! lllgyjo meg tiaxtolt szerkéíxtü uram, ilyen iiuttlg Faachin? niár rég npm volt Sopronban^) inlnt as idén. A f. hó lő-én tartott ''(,Htnd«|s Ind utrio" 1-ál ígon fényesen '' ütött ki, bsíuliirozás »'' ijxlívek körül, ó| |*''ÜVnoa inép A kuri^láj ridésági)» ijtdustrlo lott. — Dt mé^ fün''yé^ább v<dt a 20-án rondexett urak bálja, mely uz idei farsang méltó kv''onája volt. A '' oldotok csakugyan ndnO '' ^''kö-j voltok annak féayo ,ó» slkorénbk o'' oxdl-tá,»Ar«. El dokes látvány vált I bffVoov oos- ^ tűmben öltözött fiúcskát látiyi, as ai első falut postilion a ciiflllionboi ssílksége« bou-cjuetokat aranyozött ta^gán lolta bo, a másik kottŐ nedlg rococo öltözőiben a füzér-tánca rendjeleit osxtogk.ía sxét. Jó gondo-
lat volt továbbá a férfiaknak masquo öltözete is, a kinek novót ^alamolyik |iölgy eltalálta, az tftuoxolhutvtt, képzolholi tiszt, szerkesztő uram hány oiubcrnok éneit lo akkor az álarcza ! — Valóban jó lonno ezen i figurát a/, élotbon is alcaznl, talán mogtorry-nu a képmutatók száma egy kissé 1? Főlog pedig a iu:. ozon bál fényét omollo, volt a »enokar; niort a Vörös Jánosi győri jolos zonclársulata mellett folhovült aaok ifjú kohol, ób a vidámság ogéaz fényoa roggolig tartott. — Most podig az ifjúság fáradalmait alussza ki, s gondolkodik arról, váljon a so-böt, molyet Ainor nyilai okoztak, Hym''on bulzaum cscppjoívol hogyan kolljcu hogoeztení. — Sapporlót! most voszem óhzro, hogy mcnnylro heli-mílyodtein a bálokba, podig még másokról is kellene tudó-sitanoin. — Talán azt tudja tisztelt azor-kosztŐ uram, hogy Sopron igon csinos szép város, liánom a legszobb helyen, hol a sétatér kinálkosik árnyas fáival a í''árjidtsétálóknak enyhet nyújtani, és hol a legkitűnőbb modorban épült paloták büszkélkednek köröskörül — mondom oson bolyon, a régi vár árok-maradványa, mélységes foiiekévol s looűi-lott tégláival épon ugy tűnik fol, mint a német mondJn:E(n Faust, auf oln Atig'' — Ugy látszik a „Stadtveiycliönorung« Comlssío" csupa régiaég búvárokból áll, kik a báatyá-nak ősrégi tégláiból a történelmet akarják tanulmányozni, vagy talán az árokba csörgedező kanálisnak gyönyörködnek, moly egész zuhatagot képoz, valóaágoa Niagara kicsiben, — moglohot mondom, hogy ez lobot oka, hogy o szemet azuró természeti ritkaság oly nagy ke^yolottel türetik, do, hogy a közönséget épon nom gyönyörködteti, daa ist eínnial slchor! — Valamint nqip. gybnyörködtotte az „Ö., llotou-ban L. nevelő intézőt tulajdonosnak egy ogósz álló hóig közlött végetlen Joremiadjai, melyek ogósz a csöinörléaig ingerelték a közönségét, liánom azután volt újdonságunk is, éa podig o hó 6-én Gróf Széchenyi Györgynok o helybeli színházban előadott egy felvonásos sikerült vígjátéka „Dor moderno Mouolaus" ezimmel. — Örül uz ember szivo, ha látja, hogy az nristooratln egyik tagji> ily azéji Irodalmi szórakozássiilttölti bo üroa időjét. —< Még mint újdonságot szemléltük a nl)ino-rahu czimü opera, ugy a „Schönq Iloloiiau{ operett előadását, moly utóbbi a farsang daczára is mindig teli házat _ kínált. Il úba a mostani elkényeztetett publikumnak frivol darabok kellenek. — Még fol kell enililonom hogy a tornász • egylet részéről rendezett két rendbeli tánczvigalom az idei farsangon leglátogatottabb volt, a örömmel jegyzőin mog iy, hogy a ''liolyboll tűzoltó egylet, a magyar lnr.toaitó társaság UgynökBágétől 100 Irt. jutalmat kapott, annak clÍBinoróaeUl, hogy az egylot azü^aégoa voltát olUinari, éa annak életrovalóaágát móltáuyylja. —• Végre pedig miután u?t tartja a péhUhrszéd n Kii de gut, alloe Hat,u -J'' tollát fobr. 20-án a Caalhó termeiben zu .gUtor letzto nagy ll''<ringacl:msi|a tartatik, moly évek óta mint igen kcdélyoa oatélyhevoxetea lóvén, mindig I szép számú vondégsoregot gyűjt egyho. E* «szel olteuiéttÜk volna a farsangot. — A milyon dicstoljea volt élete, ép oly kogyele-les loaz temetése la l-Most pedig Isten ve-lUnkl M°Kyuk l)ainu,t hinteni fejemre, a böj-
javára tánczvigalom tartatott, milyben min- I den rendid» rangú polgárok képvíaelvo vol hik, élénk azinezotot nyujtá e feszlelon vi- i galom azon patriarchális életnek, moly még ősi in agyar es^ládainknál több hely n divatozik, hová még a haladó kor, nem biriA férd n irányú sxoká*nil elhinteni,1 o nngy csoport élet vidor nép, mintha ogy család gyermokol lóitok volna, tostvér! ölolkexés között itta ki azon tüz nedűt, moly olfolojte-tó vele, buját, éa bánatát, csak a Jolon örtm virágait szodto. Szóp hölgyeink is jó kodv-ben azinto nom hagyták magokat felülmúlni, mog aom gondolták, hogy máanup már a ro ssnazin púder holyott szentelt hamvat dör-göluok homlokukra, — b ódoa nagyaám, szívom királynéja, boldogságom éltotő szol lomé, sat. bzói) szavak holyott, egy öreg barát «ugja fülébe a momonto mórit.
* Hang vo az tó a. Klobel János bankjegy hamisítás miatt befogatott fényképéaa, éa honvéd százados vfelott tiszti rangjának örökro loondö olvcaztéao éa a tiszti inévtár ból loondö kltörléeo a legközolobbl honvéd eg'' loti gyűlésen fog kimondatni, mi ia tu-doináa végett hirlupilug orazágszort« fog hirdottotní.
tárcza;
önbírálat.
Miket ,h o" « » A. irtsia itcrtlmcien, lllrÁlgatum inoit már v«rs«lmet{ 8 itt —olt coipek OKyel'' * t o c li a I k i n, 8 im-gbillenUia « ■Aulllé riDicl.
Y''í''K íulko» rsjtok a K''omtolAl, Kii rsjUm mr{ n Hírcliai liiilcj;; 8 éltül olysaforlailM roxkelhotok, Mint Uutun a »«sks.lo/ó t>le|(.
K* lis mind oly ni\> volnr. ii, mit ir, llir liíU^ct »ciik iniaiteu /.linkem 1 Koiu dudálom h<igy ,í>4 nciB hltto rl i H»- mind ó» ugy — insgsm »cm bittom T

\ VI mlnVet in «f cysU,!
I''jV.>U>» legyen kso4a>
igy ért a lioldog iij pár ur, .Ujon hajlé-kaha, hol egymásnak örök hűségi á" S<''J-relmet esküdtek.
A pionot iuoii r ndbrn jii t vissza, a
kühtmbséggol, h<>gy Nyu.tupi D ivid uram<* mai é kedvoa l''oli-aégévol többen lottnkf inoasairöl lehetett látni arcz vonásált a kö« örömöt, mind ha mondmá az ouibereknok nézzétek ez.itt mind az ón mívom, uéssó,^ tok mily boldogolt. leSxrtck I. .. i
A hangáa7. banda <• kálha melletti szoba sarkot foglalá el a násznép, éz új j>ár szokás szerit)! az asztalnak alsó végén fogUJt hel; a vőfényok e» alatt az érkező vem dégeket fogadták, Tlsatelondö ur a falu orvosát, Küinenck MaXot hozta vele, kovéá, vártatva Kzinlo in^gérkoxelt llnziigi Mikló^ nejével Czucxival a c.vstrum, doloruon, melynek korokéi csak kövotvuí.i«xtáakor al nagyobb ünnepélykor szoktak pörögi)^ H Ez alatt a konyhába köziWttt, veftÜ''V táloláa, a vöfényok nagy tálakban hozzák a levest o bo köszönt:unk:
r Moll bomolt a)ev«ifc4s~%''&éit»t
Kodvoi vo.xió^cink »«ercMÓk aU-xitot. Donom voszom olvuaóimnak türolmótto^rtbte igénybe, minden tál éleinek behozatalába nom bocaájtkoaom. , ,lt.it ''
a szokásos kása pénz azedése után egyon kint sxóliták ki a tánezra -aa< asztaluálv tllö kot, hogy ineatrnm urain is megjárta hl két-Béget ao szenved, do Oxuzi tonsasatony ,ia jól mulathatott mert főkütöjén meglátszott, a boldog Bzob.^ pora, ós o-z igy tart sok helyűt nálnnk kél núplg ¡a. Ki no emlékeznék kft-.illünk kedvoaou viassa ifjúsága boldog napjaira.
^S most lo löszöm a tollat azon jó kívánattal: Adjon az laton a magyar hazának minél több boldog Intzas pírt.
uauanyay elek.
l''i /!/ / 1 « ¡1 '' M»).l ffu
tikiul 1 Auf Wíéderiehdn B 0 h n z ü 0 h t c r F|é r soprpn^ pó lg ár.''
A> st nrBk-hlt »terelem pedig, Melynek rfitid lehetno élutUnk, Me^kSttünoj, hogy nxgy iteroncto még: lis mslloUo «j é t> ar i t o k" lettünk!
JtXKOÖl LÁSZLÓ.
Zalai loánykórós ós lakodalom.
(Végo.) }
Igon örülünk o ritka szoroncsénok, moly axogény hajlékunkat értő, do tudja axt moatrom uram is jól, hogy a lánynyal ia kell boszólni, a mint a magyar példabeszéd mondja: ufát8o vágják lo egysxorro; no sokulják fáradságukat, és jöjjonok el holnap estvére.
Szívcb bucsutás után Jancsinak meghagyatott ostvcliü órára késsen legyen, niit 8 cl nom mulaaxlott, a kitűzött ór^bi jobb kedvvel indult uiog u íiás/anrog ¿«őkéjók-hoS, a bekopogtatáa Után lehetett látni, hogy '' n I tsebAÜa mik történlok , látszott, ked Vcs vendégokot várnak ''niort uz utztal fel volt terítve piros azcgélü fohér abroaxszal, ¡volt kaláoa, pecaonyo, sódar, piros bor, poiocÁ, jó jel szokott lonnl, Nyukupi Dávid nőin fáradott híjába. Do alig várta, hogy , fvlkulhússens alka|iui köszöntését oliuüiid-" assa, lolouielkodett ülésáMl moatáV íirám,
Vas-mogyei hirek.
— E- Julla élénken kó^űl a. v^gtár-gyjtláshos, ogiszert feliéíiiír bltlfzntthn akar i -gjoloni.i, do nieghagyaték neki/7 hogy azon üliözolet koll folöltqnío, melyben Miliő imben volt. Fülében halálfejesKllbo-Tiíh^r ''■'', .«znek fílzvo s niollén hasonló késxi-iü;t> rMtü. a, msgiuditolt vizagálat befajos-tetvói'', a végtárgyaláa marozius végo felé fog ''^tartatni.
kjogyhamls''t^k. A február l . ..iV ''>gorszegon tartott országos vá^ár al-kal''"áv»l Lábodi Mjháty kalaíai, ós Babos lf 1 körmeiidi lakosok lillal vásárlóit ökrök, hamis tbattkjogyekkol f''uottot|ok, molyok folisinortolvén a hatóság oz érdemben értealttotett, nihiok folytán a kindólknál nyomozás tótotett, minők uson eredménye löji, hogy nevezett Baboa István lakásában ríiogtuláltalott » fób^kópéző gép, melynek segélyével Sobqfjíf» .Fepljnaflá, éa Klobel János fényképé»» gyártották az érinto''.l bankjegyüket, ebbeh találtftk többrendbeli kisobb és, HBgyol)b bár nem tökélotoson siko-rült kós»itioéi»yil bankjogyokot, — Lábodi Mihály, Babos ^*tvánt Kelébel János kunion-di fányképésBjojinok neje Kollanits Mailül-ida Sohofka Ferdinánd ál egy velük niŰkOd-ni gyanúsított bócsi egyén mull csütörlökön fogy VoVes Krlaot alatt a megye hái fogságába szálUttutlak.
• Rounio. Utolsó farsang ostéjén a casinó helyíségolbóu a szombatliolyi dalárda
fJgf^djk''Aif^Cj '' j|; ;
Mielőtt hazámnak e piros, kedvé» ter-. Iiúényéuek lóvét torkomon '' loeroaztoném, szabad logyen kívánnom, hogy oly piroa és(r^*BkSziíiü legyón uz ujp^rnak jöyenjdő béli hildogsága, uiíjon uz ístlá ttökik f«lJ <11 boldogságot, holtuk után podig örök dicsőséget! Általános ugy ongedje Iston ! szóvaI Igazolták hogy, kántor uram velősön beszélt.
Aj olikgyzés megtörtént tliatolondő p)o-bános olőtt, ogy pár korongé tallér jegy-pénzt kapott a monyafcszouy, a vőlegény po dig büszko volt a ezifra jogvkondörJ, a mffrlng levél Írás, hirdetés, Nyukupi vid legboldogabb napi foglalkouUa volt..
tíljölt a három hétnok harmadik va-»űrnapja, mit epodvo várt nom csak a vőlegény, kíváncsi volt rá asogóaz falu, utón ulfólon mindönki''axőkójók vendégségéről beszélt, 32 ház hivatalos a közönséges urakon kivül^ igy hitt nálunk is a Pecsovics vendég hivo! négy háznál Csinál-ják! SitnyOBXolui lányok Sí vö(ónyi zászlót. A^ mjnt a falu vendég liivója bosxéló, osak-ugyf.n ugy történt, hegymester uram fsls-íógével négy vőfénynycl, hoazorus lányokkal, négy Ifclczifráxoti szokóren muzsika szóval megindult. •
Szólt a zene hangzott a dal.
M ikaMeakába tirg»m»dirl .J At uletában víileginy Járt a koaxorus lányok dobálták k pereeset aa utca a ajtékban álldogálóknak, a falu aprósága futva ment a sxokór után! i^ólt a se-uo, hangsott > dal:
1860
Gróf Zriuy Mik lós Somogymegyo főia-pátijának leveVa J^«ágo.
dolgok foglalván ot öl azomófyeseu nem tarthatja utog A tisztújítást:
Jllufctrissiiiii, Ussmi, spoetibjlíí no ma-guifieí, Goni''rosi, Ivjn.gy, ot nobilcs Douii-11I, amícl obsurvaii''iTssjiniíj r | , ,
Halutom, ot sorvlllorrtm tnoorum porát "> commondntionom. —
1t Az moshtanl g-n^ralia^ gyűlésnek,4 p^h trtgosíma pracsontis pr^flí^lt IStntiiKna napjára mliidenkóppcn'' di»ponRliaifl,''; él rondeltem volt kegyelmolek közi viiló uie-nnthelemet, de mivel Eő Felsighe kegyolmea dispositioját értqttamj hogy"i,pr(^ dio tertia alfuturi meiisia iiovctubris a» ''jL''apAcs ur.ik-nak BiScsben föl kőlletik ujomii,,»* hová ok-Vo''ililleiiól Vziméiyiiiiiberi ti elköU-jtik inon-nom és compareáln^m,'' «ityábériliit semmi úttal cl nom mulattam volna, ezen eloltom levő gyűlést; minthogy poíiightetvllegkiváltképpen az nem^ v^W^^yo tijiiUi^alí''.j ál-s la pöttyök fölül lészön/uty ^0 roPÍ •
kulmiitorfabbakat nfcm <.ÍUIh«ti<nfc, Ms''iiÜWllii-l tudok az iuoathániakná|l; j|>m ikai, azért, helyén hagyván contiriuallynk — ''H Ai Birák Uradék lídtftl''ínliW^fyUM.^tt poivjg|i; kik kögd.''iféghek. »t ii-^ut.tiaxU'' ik-ji '' •nék, és hivataloknak nom ukhrCáfi íiie^li fohdiii, alkalmas dolglmkat niulettyák azok holyott, a/, kiket kegyolmotok gondol érdeineshckpok leoni, a< OapiUdaluiok kö-süt válaszon, ós t''ígyen kegyolin«ihok. • E*ok után uz mi me^hroiniott, és o«aknem teljesseghel olpuaztult hazánknak, éa neiu»? zotilnkni-.k javára nézve minden hasznos és istük»égh,o8í dolgok rtil '' O''öl^l I tál kod van, minden jot végozxou kegyelmf»tb",k,,|éa/(Ooii-oludállon, szivbül kévánom. — D ituoi i^ Nova Cnria, dio vigosima (iui.,ti\ oktobris. Mjlle^mo fttxconlctíino i^xíg^simoA
. Wn.í^^tl- .MUiÜti.1
, SorvUB ot am.ous pirat.ssimij», l??ppf,rí»r>|, colaus á /rinio m. k.
közli
1II.1 //il
SZENTKIRÁLYI AUlíl''^ ,„,
; L
, IVTy iit,
Azon három rendbeli czikkre nézve, j, molyok Rosenful^ ;Ai|n|f |»>kvdö ,,tuLtgt megrovólag tárgyalják. Knv^''f''jük, uíJíVo-rint a kérdéses il«yet jel-nilcg berekos/.telt •> < I nek'' tekintjük. Kősxönetot mondunk uuyAn ! ax illőtök liiprolmeért, é» a hatalmas cllk^v '' j kot cgyolöro elloMzÜk, niorl mint bixoiiy/)» , | állat a sajátságos lármát, ugy RosonMd Adolf a nyilvános sértegetést valószinüUg < neiu hagyja abba. Tollát loss még rá azük-ségünk.
Haeil bitlvAiAr é» keletárok.
NA(JV KANIZSÁN'', frbiuii SU lu, 1808 ban. AUA-amitrlal mérőnként. T»r«é*ytk : Bu»* 8.»-84 fon loi & frL kr. 66-00 fontot 0 fr. — kr 87-88 fontot 6 fr. 60 kr.
Îo t « 70-78 (at. 4 ft 10 kr. 7Í-80 fnt 4 fr. Í0 kr. r p a lerfîaJSnek 70-71 fntoi. 9 fr. H kr. 71—7« 3 frU 16 kr A r p a kntlniége« 66—«6 fa«- * fr. 70 kr. «1-9Ï fat. 1 frL 80 kr. Kukorlota 1 frt. 90 kr. KitkoHekA olà*i (etlaauanllu) 8 forint — krajet. 7, «b 46-47 foi. I frt TO kr.''47-48 fa». t frL 76 kr. P^kanka ««-69 fin. 1 frt, 80 kr. 68-70 fontoi 8 frt, — kr. Paituly febér 6 frt — kr. l''aituly tafká 8 frt. fO''kr. O « b ó eliSrendtt 10 frt. — kr.
Vleilek: mil». KlrAlyllitt 0. «im 16 frt 60 kr. L A n g 111 a t mii». | *t. 16 fYt — kr. LAngUitt m A». 2 »I. 14 frt 60 kr. ZiomUllnl 3 »«ím U frt. — kr. Zte ml eltilt 4 la. 16 frt. Si kr. Kauyérllitl 5 it. 11 frt 60 kr. Konyérltiit 6 •«. Il frt. 76 kr. Keny.-l. m. 7 n. 11 fit. - kr. K au y «i. ím. s m. 8 frt. 16 kr. U o * » u n g m. I. (lim 10 frt. — kr. H o a 11 A n g mittija 2. «»Am 8 frt. 60 kr. Kukorloaallaa» m. 6 frt. — kr.
KftfatWk. Mil m Au Aja 10 frt - kr. Vlau m. 111 frt — krl Kagygyá nyara m. 51 forint — kr^J.
Ü Z L El T I
Kagygyii niroi ra. 11) frt. — kr. Gyapjá (Inora ni, ~ frt. — kr. (lyapjá htlir5rvldékl m. 62 frt — kr. Xohérrongy m. — frt — kr. Tarkarongy ». — frt.
— kr. rtitlm» m. — frt 80 kr. Sténa m. 1 frt.
— kr. Kgy kéve tiup 11 kr. Burgonya mérSJo 1 M. — kr. Marhtbfîr iiArot, nohéi min. 05 frt. —
— kr. MarkabSr «iroi, könny (i luAnáJa 60 frt. — kr. BorJubSr fejj.t 100-b frt. — kr. Borjub«r f«J nélkdl 110-116 frt kr.
GyBmfilotBk : Aima raérCJe - frt — kr. DIÓ mi»..
0 frt 60 kr. Aualt gyUmtJlct mir. 0 frt. 60 kr.
B»r«k : Vidékünkből! iSJt.or 1807-dikl, fehér ragy ichlller akiSja 1 frt 80 kr. Vidékünkbe!! ó-bor «8«0. t806-b«H felulr vagy tehitler ak. R frt — kr. Balt-lon-mollAkl 1807-balI fohér ak. 6 f.t. — kr. Bata-ton-melléki I80J — 05-bell feh. v. icbll. ak. 10 forint
— kr. 8omlay 1863-OJbell ak. 10 frt. — kr. Som-lay 1807-boll — frt. — kr. Badaoïanyl ift«.1 -OS-bell akója 16 frt. — kr. Badacrnnyl 1807-boll ak. — frut.
— kr. VIIIAnyl <Si «ekiUrdl fokete 1807 kl akója 10 frt — kr,
8plritm (par grtd) fokonklnt — frt 60 kr. Hillvapá-linka hordóval 10 foku 11 frl. — kr. TOrkOlypilInka hordóval 10 foku 18 frt — kr. Kltplaoïl Arak : Marhthu» fontja lit kr. RcrUihui
HÍRNÖK;
fontja M kr. Aniont fnt. 40 kr. BorJuhui fnt 10 kr. Jáhhui fnt. - kr. Zitrnak fnt 4« kr. Faolaj fontla — kr. I,onm.\gol»J fnt. — kr. HepoteolaJ fontja 51 k. Petroleum fntj. 11 kr. Ciukor flnom fntj. 34 kr. Kávó fntj. 40 kr. Konyhaié fntj. 10 kr. Marható fn. 4 kr. Fagfyigyertya fontja 68 kr. Stappan fontja 10 kr. Itlnkáia Itotéje 18 kr. Kflleikáaa IteiJ. 10 kr. Hajdina ltoij. 10 kr. í''ehér bab (paliul) IteiJ. 7 kr. Tarka bab (paiiuj) Ite«). 0 kr. Árpadara fntj. 14 kr. Borió bab lt 10 kr. kr. l.ud, lorány 1 frt 50 kr. Lud hliolt 1 frt. 00 kr. Kaoia pArja t frt 40 kr. I''ujka párja 1 frt 60 kr. Tyák-tojái rt darab 10 kr.
Sertát 1 máiéit 16 frt. Sortéi 1 inii»ái 00 forint, jbor Iteiéjo 10 kr. Ó bor llet. 10 kr. l''eil lÖr Itcij. 14 kr. Kanliiat i5r ltoij. 10 kr. SillvanA-Unka itcij. 76 kr. Keményfa nloatiroi 0 frt — kr. Nyerefa öle 7 frt. — kr. Fa-«én inórdje 30 kr. Nyntnak pirja — frt. — kr. o. 4.
80rR0N, febrnir 17. 1808. Kt tgj darab ld« óta Igen gyéren látogatott gabotiaplaoiunkon a« árak tartják magukat. — KlllBnlWon karo»«tt a buia él podlg kOblo : 81-80 fontéi — frt. 6 frt. 40 kr. 87-80 fnl* 0 frt 00 kr. 7 frt 10 kr. Ro»» 78.-80 fontrti 4 frt 00 k 4 frl 80 kr. Kukurlcia 78-80 fontol 1 frt 00 kr.

3 frt 10 kr. Arpa 70—71 fontol 3 frt. 10 kr. 3 f.t. 40 kr. Zab 4 4—40 fcntoi 1 frt 90 \r. 2 frt. 60 kr IUMBURO, február 17. 1868. A gabona-ftilet a mult héten, habir uein 1« Igen élénk Telt, mégii tartva |4n él ftfkép I» u »a Jé hlrékre Angol- ái Kranealain lágbél több tekintélyben riiieadlt, ni Altal,«> ArAk a birtokolok Javára helyeatettak. Ilon Jé forgalom mellad I» magaiabbra amalkedett,
Ji''trnlegt irak I Magyar.buta (L. 64 r. m.) 116—110. fontol 110—110 poron lall. Morvái 113—117 foatoi
116 éi fél — 118 por. Uli. Ceeh m~-lS3 foniei
117 p. t Holitelni 114-117 fnU. 133-134 por. tl. Brviniehivilgt 114 — 116 frii. 130—131 poron telt. Meklflnbnrgi 116 — 117 fontot 931 — 134 poron lall. Ko»i (L. 61. r. m.) Mtgrar 116—111 fka. Iftt—iS) por. tallér, Amorlkal 116 fontol 118 por. tal. Heg. Unburgl 118 — 110 fontot 181 — 181 poioe* UllA. Ár|>» (I.. 41 v. m.l Xigyar 101 ftiU. 130 por. Uli. Kab (H6 v. m.) H)l»tflnl 88 —Ä0 pr. tallér. Meolrn biirgl 90—91 pur. t.
8ZOMBATHBI.YI gabnaplaetl árak i Buta eliő r. 0 frt 90, 1 r. 0 frt 76 kr, Kon e. r. 4 frt 70, 4 fl 6o kr. Arpa 3 frt — kr. 1 frt 00 kr. Zab 1 frt «6 kr. 1 frt 70 kr Kukorltcia 3 frt — kr, 1 ft >0 kr.
mrrr
aap
e t 1 naptár.
Martini I tói 7 la 1868.
mUi i —u
lt aap Kaibollkiii» napt „>p,Ar
I katb.é. prul. Kr. Jéini viliglalant I _HöjtWrl éi atamlimártl.
l*rote«tiiii naptár''
uttnv-orou naptAr
liraelitAk napt.
Vatáraap
ilétfi
Krdt
8»<rla
C»«tart«k PJnUk Sianib it
D. I. Albin p. -<ilinplltJiii Kunegnndt Kát. Kánt. t AdorJAa léim ia. tav. f Aqii Tami» f
0.1. lavoo.
Bimplic.
Ouuda
KAim''r
Ad. Jenfl
Krlgyn
Kellr.itii
m.g. t.ok. ÂVII, 31 —14 Uör. Máté VII, tl
7 B6jt.Mli.
8 9
10 II II 13
Hold 2111
18 F 4.1 böjt.
10 Archipp
10 Leo pk. 21 TimoUui
11 K.ugenla •J3 Polykárp 24 l''hllemon
BOjt , KiS-ttnn.
Jótlál Jéiief
8. tnair
fi
WC H
Vaauti naponkinti menetrend :
Indul N.-Kanlitirél Buda feléi délután 1 6r» 11 pereikor.
„ eitvo 9 Arakor
, . Uéci ,. reggel 7 íra 16 pereikor
, . „ ,, délu. 3 óra 80 ,,
, Trlfit „ déln. 1 éra 60 „
„ „ eilve Óéra 26
Krkcilk N.-Kanliiira Bn la frlöl: röggel 6 óra 0 pereikor ......1 - 10 »
„ Béc. „ délben 11 „ 31 ,
„ ,. 1. .. c,,v® 7 28 • '' Trleit ., rrggrl 6 ,. 11 , délben 11 ,. 61 .
Bócsi pónzArfolyam, febr. 29.
f>*/0 ínotAlifjuos 68.40 ; 6*/0 nonu. kölcaőn Gf>.80; 1860-ki álUdalmi kölcaöu 83.40; bank-rt^azviinyok 7.13; hitoliatdzoti nkuvéaok 188. 80; London 11G.80; ozllat Agio 114.60; arany darabja 6.69 kr.
Kololüs H2orko«tt(i t Wnjdita Jóiaef.
II
R I) E T E S E K
»
imw
.WI6HTÏQK
Tilr
Freunde der Literatur."
HatiottûlM
LE8SINO, SCHILLER, OÖTHK
«e tur. k te kr. -u »äA via.
Ttrrilkif
In der Buchhandlung des J08EF WAJDITS In
ro-M) gross-kanizsa:
__—
Friss csírakcpcs vetőmagvak
U. ID.-
Franczia luexerna eredeti mag. Betföidl luezerna, StAjer veres lóhere. Fehér viráaú réti here. - Török baltaczlm. Burgundi répa tiszta sárga. -
„ , tiszta veres. Czukor répa fehér. Angol ALACSONY fűmag, franczia, olasz. Főmagvegytilet SZÁRAZRET elkészítéséhez ) legjobb . '' „ MEDVESRET elkészítéséhez )tokanuányna''
éf VRiRmoDnyi gazdasági füoiag fajok: TAVASZI XIEPCZE, bükköny, muhar
itb. nagy mennyiségben tisztán ís jutányos áron kapható:
Földessy mos magkereskedésében
Pesten,
i.
ri-i
al-duaaier I. ar. a.
TISZTELT ORVOS ÚR!
Kedvca kötole**<<gcninok tartom, fogorvos dr. 3. Q. P()PP urnák, kinek
ANATIIER1N SZÁJ-VIZÉT
foghuaom K_vnk<irl vcrzcHc, n fognk Inogáh«, ginkor rheumafli u-. rOKfAJdnltHak, végro ínég n dohAttyasaK rl lAvullInxára ha»7jiáltnin, mcgírdoinlett díca<5rotct nyilvánítani t* exen fogon-«! urnák egy ncnicaak fAjdnlmaa, hanem undorító bctegadgbűli AjlgyrfgyiilAaomért a legbenaöbb kOaztinotomot tolmAcaoini.
Béc a, (lumpondorf, [>35. at. n.
Llberet Holfer, m. p.
bútor »»ftrcl gyárunk.
Egy palaczk ára í frt 40 kr. — Csomagolás 20 kr.
mtr ál .Aaatfc*rta-Iiá|vli", valamint ti .AnatHerla-fogpáiita KtpbatáHatnr-kaaUááil Bvlui J6 a»ef gyégyn-rín. Kolmberg, ltoionfeld
A.. W^JdiU ).. VVella«h. Vtaielbofrr éa 8rhwar» A. urak kereikedéiéher Pá#á«: T»fhep«n''J, »lampn O. éi L6wy I. nraknil, Kiwthelvea: Hlngri M. ttja [llWtfM : Antal K. gyéjvnerén ím Handler It. — Kapronoién: Wer)l gyogri»»ré»i — Vtrtléeti llalter gy¿gy»i«>réai. ~ 8it.-0y6rgy6n K&tklg. —r Ifcaigaa: Ooraor KaJ«t é« Huoiboretky !.. »»«>''»» urak-
ait.
(64 —é)
Jelentés.
Alulírott tiíxtolotlol jolontom n''nagyórdomü közttniégnek, hogy Szomhntholyon a placzon fönnálló koroskodéaotn molleti uri utcaában ogy liok ,
fUszer-, anyag- és festék- ^
kereskedestB
a ,,Magyar Király"-hoz
caitneavo nyit ottnm, kor. tkedÓBom ozikkoít a legeliö raktA rákból tzoroivén bo, ntok minösó^ru u lcgkltdnÖbbek.— Kgy-nltal kijolontom, hogy Ariio/.ikkeimot sürll koroíottiógük foly tán a logjutAnyorabb áron adhatom.
Szombatholy, novomh. hó 1867. (40 —13-4) tiiztolottel
Tot>ls Józaef.
MISMIOMIÓ HIIIÍK,
pluviálók, dalmatikák, allíák, rochottok velumok, oltárpárnák ós torittfk stb. Ohina ezüst ós tüzaranyzott
Monatranzok, kelyhek, clborlutuok, pnclUcal g)orlynlar tdk, fÜHtölök tösnínytnrtrfval, h*i ntrlö-vlztnrtd iimjihho-rluranial, lámpák atb.
Egyházi-, czéli- és Iskolai-lobogók,
BALDICHiNUMQK ÉS PANTiRCAL ESZKÖZ, KESZTYŰ INFULA, PASTORAL, GREMIAL, HARISNYA, CZIPÖ STB. s a lögpxáapfo&aa ki&Uitoff
ORNATOK, és minden
EGYHÁZI SZEREK
legjutinyoeb Aron kaphatók: -
Otoertaauer Alajos
gyárraktárAbao, váczi utcza 16. azAm a. PESTEN.
■-j ■
Aiukhtzí:kkk éi tjta8ItA8ok kivAsatka bkküi.dktnkk
(69-101)
Dr. Kiss György,
szem- és fUiorvo8 s villanygyógyász Szabadkán;
''gyógyit mindennem 11 szemfájást, uiűtcsz szürkchAlyogotA 1 bandzsaságot, mülátAt, szarucsapot, szemgolyó clócsést/ s a szempillákon elóforduló cltorzításokat. Gyógyit mindennemű fölfájdalmat, ftllzugást, flllfolyást, nagyot hallást, süketséget, a legújabb módszer szerint, cltA-volit a külső halljáratból habarcot (polip.) s mlnden-nemft idegen testet. Alkalmazza a villany mindkét nemét, a bevezetett és állandó villamáramot, cstízos, KJ köszvényes bántalmaknál, Író görcs, érzéketlenség, túlérzékenység s a hUdésck kdlönböző nemeinél, ''u. m. féloldalit szél- s urcz-liQdésnél, arcz-sábánál stb.
A horgany és szénclemckból álló valóban nagyszerű villanytelep Lipcsében Stöhrernél készült saját módszer szerint. — Bérmontcs lovclokro rögtöni válasz.
Állandó lakása: 8zabadka, a szinház sorában.
(70-8-1)
Zur hohen Beachtung für
Brachleidende.
Ucr bcrUlunto llrurh-llalaam, du^aou hohor Worth aolbat in Paris nnorkannt, und tvolchor von violon modiciniaohan Auto-riUtton erprobt wnrdo, wolchor auch in violon tauaond Fällen glUcklichoCuron horrorbrnohto, kann (¿derzeit dir. brioflichvom Untorzoichnotcfti dio Schaohtol A4 fl. ö. W. gegon Einaandung des Rotragca, da dlo Postnachnahmo nicht atattfindea kann,betonen trerdon. Ftlr oinon nicht so alton Bruch iat oino Sohachtel linroichond.
J. K. Hlctihu Ii» Gal; hei Ht. Galen (Schweli) (67 8-ü)
WEIN LICITATION AM 4-TEH MAEftZ
SOMMER JÓZSFF
(08-
iVagry-B:aniK«á>n Kórüátz-utoztíitoan,
kül/JniÍHOn figyelmuztt''fi n n. ii, kozöusd/xot,
íiQgy NQEIfíBEttSl és RftYÍDÁB.0
nagybani ós klcsinybeni eladása mellett nála folytonosan,
a le^nagyobl) mértékben,
VALÓSÁGOS Fottenaorfl kOTÖPAMUT,
legjobb FEHERITETT és FEHEBtTETTLEN SZÖVŐPAMUT és GÉPFONAL található,
és azon kellemes helyzetben van,
IIOOV A LKG.JÜTÁNVOSB ÁliON SZOLÖ.ÍLIIAT.
ZU LUTTCNBERQ
lui Haute Nro 14, wobei Ml ''/a Mtarlln vortOglIeher I.uttenbirger 1807-er Klgeiibauweln. und tirar 16''/4 BtarUn vora Kum.ribirger und 0 Kiartln vom Otn-lla-Oeblrge laibtat Htlbgsbíudin am freier Hand verkauft Vierden.
PÜBLICITlT. H
.» Amelgen aller Art werden b.- o] I lorgt mit : Schnelligkeit — 2l & Kriparttli« von Porto u. jipa-•Jj «<-n, lowle elf .aar MOhwal-^I 3 tung — Orallibellge — Rab- gl 0 balt bel grAnern AuftrKgen ¡> f S — Dlicr.tlen, —
à Sptolal Ceatraote mit be -''I h ion der« gUai tifien B«4Jagaa - § | ■S gea bel Uebertrajuaj dei ge- 0 S 2 UMtN laiertleaiwiMai. ^ |
I Sachse Co. in Leipzig.\ |
íeltaag» Aaonoea Expeditlea. FlIUlbaadíwag vorUvAg la : 4lern und NtattK«rt,
Aanthma von lateralen für]
die
Ae/elaea I der -Ctrtialaub».- Aauf«] 230,000 tKewpl. I
Wajditf Juztof kjftdó., Uji- é» nyomdatulajdonos Nagy-Kanizsán

Insert failed. Could not insert session data.