Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
16.11 MB
2023-07-26 12:31:07
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
192
332
Zala-Somogyi Közlöny 1868. 014-017. szám április
16. szám hiányzik!

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
7. évfolyam

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagy-Kanizsa. Hetedik évfolyam.
14. szám, április 1808.
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
Veiry©» tai*ta)lmu íietllap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, sazdászaí, tudomány és művészet kflréhől.
MesJelenllsc::
■»Indán tioabatoa,
«4«*» ivuli.
Ho-fkrNx(ól Iroda óm kiadó hivatnii
WAJDITB JO/.8KF kí5iij> kcre«ko<U»Jlioii,

Előfizetési föltótelek :
Helyben liixhok ImriU»«») íb vliMkro jiottin VllMvo1 ;.<»« írre i >- 0 írt. t- kr.
I ¿vr« Yiiejyoilr«
• 8 . _
- t 60
r
HlraetéaeK
A h*t liiwAbo» pMlUorírl l-MÖr T kr. »•«or 8 A« mln.len IoyíI.M bfikuuí«<írt kr. lUljrtgillJ rolodun *>(j*% b«IMnti»<S<l kr. „NyiU Ur.ii« »*/• |)tlit »or balltUUtl Jlj» 16 kr.
>.....—......... —i
Hirdetéseket elfogad :
h.-KanlitAn: * KtAOÓ-lllVATAlj. l''eiten: ZKHI.ER VI. Béo»-, Kimburo-, Berlin-, MaJaa-u.-Fraakftirt- <t. BaMiben: IIAAHKN''HTKIN h. VOOLBg. Um<«-. B«f*-, <í Stuttgart bán: Mt.llW * TÁRSA.
Mit csinálnak a szomszédok P
Ha valahol találunk-ogy csepp politikai eseményt, azonnal kutatjuk , korcssíik , mi van bcr.no ránk nézve tanulságos? nem különben, a hol felfedezünk egy morzsányi alkotmányosságot, rostáljuk, és iparkodunk a tanulsághoz képest javunkra fordítani; azért van "is meglehetős „fogy asz t&sa* a politikai, irodalomnak; de végre még az nem elég a nemzeti boldogulásra; az anyagot sem szabad elfelednünk, mert a politikailag kedvező állapot nem csak nem elegendő, do fenn sem Állhat tartósan a szegény népek* nél. A kik tehát arra hivatvák, hogy politizáljanak, végezzék tisztöket; do a kik állásuknál fogva arra vannak utalva, hogy viszont a közvagyonosodást emeljék , nem kevesbbé hazafias kötelességet rónak le, midőn a közmivelódés és közgazdaság terén felmerülő ujabb eredményeket tanulmányozva, önmaguk és honfitársaik javára iparkodnak azokat terjeszteni és népszerűsíteni, átttláínx«á tenni. Abban azután aummi különbség sem lesz, hogy egyik dolgozik a papiron, mert egyebe sincs; a másik meg a nevelés terén, mig a harmadik saját — áldott gazdaságában. Ez utóbbi ugyan az egyénre hé«Ye a leghálásabb, do már arról nem tehetünk, hogy a sors igy osztotta fel a rnyukát. Hanem épen mivel ez utóbbi foglalkozás az egyénre nézve hálásabb, annál több. saját érdeke kivánja, hogy hivatását betöltse — és. Így a közvagyonosodásnak, a nemzeti hatalom emelésének épen olyan tényezője legyen, mint akármelyik országos hirtt politikus, vagy alkotmány-csinAló.
Megtanultuk eléggé a közel múlttól, hogy mennyire életbe vágó a nemzetre nézye egyes tagjainak műveltsége, képzettségo, ós gazdagsága. — Azért a kik ugy vannrx megáldva a sorstól, hogy o téren róják ie a nemzet, társadalom és saját családjok iránti kötelességeiket, szükséges, miszerint a szomszéd nemzetek közmivelódését és közgazdasági előrehaladását tanulmányozzák, és hasznukra fordítsák minél előbb , minél jobban.
Azt azonban nem adtu meg a sors a legtöbbünknek, hogy kiutazzunk a külföldre, s magát a gyakorlatot szemléljük meg; ctt megteszik azok, a kik tehetik; mi többiek pedig hallgassuk meg elbeszéléseiket, olvasgassuk el jegyzeteiket, és aztán nem elzárkózva, elszigetclvo, hanem minél nagyobb társas körben vitassuk meg, rostáljuk meg a jó csaméket és midőn aztán egyenként használjuk, valósltjuk, egyszersmind tanitóuk meg rájok a népet is ; a nemzetnek legnagyobb részét, hogy a haladás minél AtalAno-sabb legyen.
Ily szempontból alkalmat voszok tanulságot vonni egy külföldi kirándulástól s azt o lap t, olvasóival, és a közmivelódés barátaival Közölni. Teszem pedig ezt csupán azon okból, mivel magát a leírást könyv-Arnsi Hton nem !«h«t megszerezni, do a mely érdemes , hogy minél többen megismervo
gondolkozzanak komolyan a közlendőkről s a jóra való gyakorlati (»zméket iparkodjanak vidékeiken meghonosítani.
Mult évben a m. kir. földmivelósi minisztérium megbízta volt Kodolányi Antalt, ti/ orsz. magyar gazd. egyesület segédtitoknokát, és Sporzon l''ált, jelenleg a keszthelyi gazdasági tanintézet igazgatóját, hogy tegyenek körutat a nyugati országokban és tanulmányozzák a gazdasági szakképzés mostani állását. Jelentésüket természetesen a kormány annak idejében fel fogja használni, és meglesz annak a kívánt eredménye; do o jelentésben oly tapasztalatok is fordulnak elő, a molyok a nagy közönséget közelebbről érdeklik, sem hogy e tekintetbon Hzükséges volna a kormány intézkedését nagy lassan bevárni; mert ugy szólva magára a közönség közvetlen felkarolására készen kínálkoznak az ily eszmék. Ezúttal tehát én csak is ezekre szorítkozom.
Nevezetesen vannak ugyan Franczia- és különösen Németországban , Schweiz- és Belgiumban műegyetemekkel összekap-» csolt valamint önálló gazdasági tanintézetek és földmivos iskolák, pedig nagyszámban; a melyek egyszersmind minta-gazdaságok kezelésével vannak összekötvo, a melyek a gazdálkodás elméletét és gyakorlatát a nép között ugy, mint az előkelőbb flildblr-tokos osztály között is hatalmasan és folyvást terjesztik; s a mezei gazdát szakképzettséggel teszik képessé hivatásának megfelelni. De ezek mellett ott vannak a gazda-sági egyesületek, különösen pedig a vasárnapi gazdasági és téli ostyéli gazdasági iskolák és gazdasági g y ü 1 d é k ! Ezeket kívántam különösen xicmclni és pedig azért, mort a magyar ember szintúgy szeretvén a társas összejöveteleket, miért no rendezhetnének a lelkészek, tanítók, jegyzők és földbirtokosok ilyen gazdasági gyüldéket?
Továbbá ott vannak a kaszinók, és alakulnak egyro a Deák-demokrata-körök, olvasó egyletek, nem lehetne azok körében nem csupán politikai társalgást vagy eszmecserét vinni? és eltekintve a politikától, minden körnek érdekében állván a közva-gyonosodás és közmivelódés : lehetne hébe-korban egyeseknek vállalkozni azon — a politizálásnál sokkal hálásabb feladatra, hogy gazdasági felolvasásokat, értekezéseket tartsanak. Ennél demokratikusabb ós politikusabb tettre alig vállalkozhatnék valaki. így kellcno a közgazdasági elveket, a mezei gazdálkodásban, s a gazdák képzése ügyében felmerült Mladatos eszmékot terjeszteni a nép között, s magát az olvasni nem szerető, vagy a gazdasági könyveket 8 folyóiratokat nem ismerő földbirtokosokat és népet az ily életrovaló eszmékkel megismertetni s a folytonos haladásra — nógatni.
Vannak az cmlitctt országokban utazó tanárok is; a kik a kormányok költségein időszakonként helységről helységre jArnak és gazdasági felolvasásokat tartanak; a tapasztalatokat feljegyzik vidékenként és
. •"''■''■". • '' l. ,lv t! i «vi.
jelentéseket adnak, melyekből a kormányok megismerik* a hiányokat s képesek lesznek czélszerü intézkedéseket tenni ugy a gazdasági szakképzés, mint átálában a gazdasági helyzet javítására. Természetesen, ezeket mi ne várjuk tó, mert még sok elintézni való vár & kormányra; azért vannak minden vidéken egyes képzett egyének, gazdák, földbirtokosok: ezek vannak hivatva arra, hogy téli, vasárnapi és esteli iskolákat alapítsanak, gazdasági gyüldéket rendezzenek; és ott aztán miként Németországban Is egy-két „kriegl" sór elfogyasztása közben is, természetesen nálunk egy-két öreg kancsó bor elkóstolása mellett is értekezzenek, kritizáljanak, olvassanak fel, magáról a borról, a szólómivelésról, a mezei gazdaságról, a termények piaczairól, a szállítások módjairól, a gazdasági irodalomról, stb. stb.
lUnk nézve pedig mind ezek azért fontosak nem kétszeresen, hanem százszorosan, mivel egy részt Magyarország földrajzi helyzet© és fekvésénél, népo miveltségénél fogva kercskedelino, ipara és közlekedésének fejletlensége mellett , a gazdálkodásra van utalva; más részt meg daczára ez utalásnak, nagy Magyarországon még alig van három gazdasági tanintézet; földbirtokosaink fiai pedig elvégzik az egyetemet, vagy gynmasiumot és jó nagy részök haza megy — gazdálkodni I Aztán komolyan hogyan kivánhatnók tőlük, hogy jó gazdák legyenek?! mikor ók minden egyebet tanultak, csak azt nem, a mivel foglalkozniok, s a mi által boldogulniok kell — vagy kellene!
Ez''okból, mint fentebb cmlitém, azok a kik a szinte említettem módon fognak vállalkozni a gazdasági ujabb, korszerű, megvizsgált, megvitatott 8 megrostált eszmék terjesztésére: valdban nagy szolgálatot tesznek c nemzetnek és hazafiúi kötelességet teljesítenek.
És én hiszem, hogy e lap t. olvasói között lesznek elegen, a kik o felett fognak gondolkozni, azután meg nem csak gondolkozni, hanem eszmét cserélni, végre pedig — tenni is! IUKOSI LÁSZLÓ.
A soproni kereskedelmi és iparkamara jelentése.
Voltuk a tevékeny soproiji kereskedelmi éa iparkamara jelentését, melyet a ni. k. ftildmi-volési, ipar- és kervskodelmi minisztériumhoz terjesztett az 18Ó3—18G&. évben észlelt ipar és kereskedelem Állapotáról. K nagy szorgalommal üMwyUlitott joles dolgozat megérdo-molné, hogy egész terjedelemben közöljük, «ionban terünk oly szllk, hogy uzt tennünk lehetetlen, do olykor, olykor inégis köxlUuk bolőlo, hogy vidékünkön ax ipar és kereskedőim! állajiotoii lendítsünk valamit azáltal, hu a mult tapasztalatait a lövő irányadójául jelezve a* érdekelteknek feltüntetjük.
Iliiét és bltrllutéHt»l(. Hogy ont/ág jogviszonyai a hitelt 181)1. óta kuzániithatlan milliókkal kArositák, »okkal általánosabban elUinei t t<5ny, aoiuhogy valamely ohlalnil tagn-
Lapunkra szóló
dAuba vehető, avag)- ivak limitható volna. l)o senki ozt jobban nem tadjk, A» »enkiro órt^-konycbl>on nom hat, niiiit a korvakedúro 6» iparosra. És a tett tapasztalatok ox osztályokat | azon inoggy(5z<l<l(Vro vozotték, miezerint a hitelt | semmi egy6b nom fogia oniulhetni; mint a Irftozö viszonyok kövctvlmcnyeinok megfelelő kor^kedohni (Vi hltoltörvények alkotja.
Att Arvq a tónkok «''■« hitelintézetekre fel kell emlitenünk, hogy a nngyobbszerü tőkékkel ellátott hitelintézetek száma még sokkal cae-kélyobb, semhogy ax AltalAiioe Rzük(ulglotnok mogfelolhotnének.
Már az 18C0—18C2. évi fójolontéíUukbon kiemeltük, hogy j^ldAul a p«iti magyar fiJld-hitelintézet, sok kölcaönkcrwőtől ig«n távol fekszik, miáltal n kolcsíin szcrfiJett megdrAgul, miért w általunk, a magvar földhitelintézet neszéről nz ország nagyobb városaiban fiók-intézeteknek leendő fulállitásn hozatott javaslatba. ; <
Kzon, akkoritón kimondott véleményünket most is ismételjük. Valóban mintegy gúnynak látszik, hogy oly országban, mely 3<M.li négy-szrtgmérfóld területit, s molynek fövagroim a fíildmivoléMtóu fekszik, ennek gyAmoíitAsára és elömozditAsára, caak egy hitelintézet van az ország központján. Mert itt nem c*nk a távolság jó tekfntotbe, lumcm as is, hogy tol-Jim lohetetlen^g, miszerint ezen egyetlen hitelintézet, a szükségletnek csak tizedrészét legyen képea kielégíteni.
Igaz ugyan, hogy az országban létező takarékpénztárak tetemes ttiwzegeket fordítanak jelzálogos kölcsönnkre. Szintúgy, kttlönfeen az 1860-diki évtől fogvn, az omzágban meglehetős számit takarék-, segély- és ulólegozóoi egyletek kelotkoztek. l)e kinok tígyolmét kertil-hotte volna ol , hogy a kereskedelem és forgalom, évről évro nagyobb igényekkel fordul ezen pénzintézetekhez?
Ennok természetszerű küvotkezt''so, hogy a mennyivel a népgazdátrzat emo két ténvező-jéiiek ttlbb adatott, ugyanannyi a haimadiktól, t. 1. a ftildiulvehSslől elvonatott; azonban a hitelszükséglet ebben is oly mérvben nflveko-dett, mint a ker.e«k«lplcm és forgalomban.
K szerint tehát nom állitliató, hogy az ortóágnak hitelszükséglete, a létező pénzintézetek által kielégíttetik.
Véleményünk oda törjed : hogy vagy a magyar földhitelintézet az ország nevezetesebb várvsaiban fiókokat álliUon, — vagy podig, hogy az ország o tekintetben is az önsegélyhez folyamodva, sajAt erejével az annyira szükséges vidékenkénti fiild- és hitelbankokat alapítsa j továbbá, hogy mind a mAgiu» kormány , mind valamennyi hivatott tényezők réazéről, az (ínsogélyezésnok és az egyotumlogvs kötelezettségnek elvén alapuló takarék-cgyoirU-lotok létesítésére a kellő erély kifojto^+ék, hogy <jzek mielőbb sflrfl hálózatként az egiW országra terjedjenek; mert ezen cgyoaülutekben oly hatalopi fekszik, melyben a népvagyon fejlődéi és képzésének csirája rejlik.
1806. év végével a segélyző ogvosületek száma 10 volt.
Kzon sutmból kitűnik, hogy kamarai kerületünkben a táruuliUi ügy, legalább o téren, szép előhuludiUt tett. Sajnálandó, hogy ezen egyesületek nom részeltetnek mind azon kiíunyitésekbon, melyeket sikeres fojlődhoté-sükro nem nélkülözhetnek. Már a inagas jővo-drluii adó in, ezen rendszerint és léhyetttlk-hoz ké|K«t c*ak esekély haszon mellett inÓkíktó ogyosüloU<kre nyom.isztólag ha». De ehhes járul inéi? azou körülmény ''m, hogy nemcsak a* úgynevezett rénzvény-konv vecskék vannak a bélycgkötolozotlaégnoX alávetve, hanem a hotonkéiití bő tizet» Vek is, csak a. fokozatos bélyogiUeték mellylt lehetnek nyugtatók.
etófiietésököt folyton alföldünk.
van .! ^iln.ji: .! A'' .i !
Kju.ii intézkodés a mondott egycsulolek mű-k"''»liW folott fttggő dainoclos-kard, mely ax alig létosülteket minduntalan megsemmisítéssel fenyegeti, a mint már o miatt u «alaegoiwgi hcgélyező ogyosület kénytelen is volt,iuttktfdé-aét az I8GÓ. évbou megszüntetni. 4
Takarékpénztár kettő alakult 1HÖ8-U» Pápán és lyOo-bcn Ka|MMvArott. Van A kamarai kerületben 9 takarékpénztár és ]>odig Sopron, Kőszog. Győr, Pécs, N.-Kanizaa, Veszprém, Szegsz* rd, l''á|>a és Kni>oavárott.
Koxelésök alatt levő vagyon volto0 takarék-pénztárnal 18fl3-lmn Ü,í>8f>,747 frt 7H kr. IKG4-Im)1i 7,01 Ji,7li8 ft 77kr.l8(fc">-hon 7,140,183 ft 2ü kr. összesen 2o,7;;<J,(>l>(J ft «1 kr.
Magyar tüdóa táruaság.
-------- |»eht, márcz. 30. 18G8.
1 hüonophia, tfírvfeny és történettudományi jük''-». Jt-lsó értoko/ó volt Dr. Horváth c-y/U, .^y elemi Uuiúr, ki a „ Philusophiai módszerek auadályoi" cziiuil tudományos munkájának fól-olvasásaval gyönyörködtette a hallgatóságot, (jiiúr u ki luegorlelto); azonban sajnos, hogy o bölcsészeti értekezésből nem sokat vohottUnk ki, luuilhogy Utcltckeaon legyen mondva, ember legyen ¡.z a talpán, ki Horváth Cyril magas " clőudúsát egy óráig is csak figyelemmel kisérvén, felfoghatja s mintegy átérezhoti, mert clőaitását ugyan tiszta tömör, magyar mondatok ulko^ak, do a mély philoeophia, moly az egészet miutegy átleugi, irályát a stylistika azon pol-ezára emeli, hogy laykus csak nagy ritkái), l''tftúlubb szakember ériheti meg.
J>unél fogva onnuk bírálatába, sőt homiliájába sem bocsátkozhatunk, tehát nincs mit tennünk, mint átengedni a'' bölcsészeti kritika szigorú itélőszékének, annyi azonban kétségkivUl igaz, hogy liuzai bölcsészeti irodalmunkat a müveit európai philosophiai tudomány sziuvonalára emeli.
A plnlosophust a történetbuvár váltá fel. ftxílády Arou elismert történetbuvár, és archoolog bolognai útjában tett tapasztalatairól értokozék, különös tekintettel a magyar bolognai collc-giumra, moly, mint tudjuk a közép-korban igen »»agy befolyással birt nemzeti luAvolődésünkro. Lgynuw sokat zaklatott hazánk e korban a tóivk dulásokuak volt színhelye, ily körülmények közölt pedig a tudomány előrehaladása háttérbe worittátik: tehát kénytelenek voltak a nemzet tohotósbjei gyermekeiket külföldi tan-iutézetekbo küldoui, hol uz állam viszony ok kedvezőbbek valáuak, j\y. idegen tanintézetek közöl hazai részről leglátogatottalib volt a bolognai cgyetuui, minthogy a jogtudomány itt leghatal-masabbau virágzott, ha/ánkbau pedig erre leg-Uugyobb Hzükscg volt, minthogy jogaink ezen biiorló kors/akLun sok csorbát szenvedtek.
Ax elulitott bolognai magyar collegiumban lUch-íoJoguuk csak kél magyar ügyre vonatkozó okmányt talált, az egyik egy folyamodást tartalmaz, uiolyet M-ik Kelemen pápához a teher ínegkónyiiéso végvtt, melyet a város a magyar coliegiuiiua nitt., intéz collegtutnunk és ezt •S/ilády le is másolta. A másik az érujki levéltárban találtatott, 14 sorból áll és a „ >tio ger-manicu" féle ügyre vonatkozik , de ezt intéző befvlyások hiniUolui mm eugodék, és igy az akadémia birtokába noiu jöhetett. Ez llgyre Vonatkozó codexok Salamon szerbit a magyar arvhivumbau is találtatnak, «őt a zágrábiban is, a unni .^zilády megjegyzi. - -lUÜády eitávozott s helyébe a jeles régész llow^huaii lrnro ült a zöld asztal.mello és li''judv". nélkül a következőleg szólott:
>«mi kell cmlitcriom, hogy ama nevezett« xky-fC''lo archeológiai gyűjtemény iránt, uitlyre miudeu müvult nemzet büszke lenne, oly i észvéijvnségut tanúsít a magyar közönség, töt guuyt ú* belőle, hogj- l''ulszky elhatározta, hogy el fogja adni a Itritt-muzeumnak, mely a legnevezetesebb gyűjteményi osztályokat kivéve, nem is eredetiben, hanem csak egy olasz uutiquatiustól lerajzolva látá : mégis ¿00,000 frankot igért l''ulszkyuak, de ez bizva nemzete ílgyb,iwgo«ágában , és ezen unicum-uak nevoz-J to kinő-méltáuyláoálmn, ily lépésekot uem ¿Kltfo jelen alkalommal is, a midőn méltatlanul bántak vejw, fizzál a ki ily aagv kincseket sAiincett hazájának , nem engod a l>riU múzeum > .orgalm^ánának, hanem kettes indítvány nyal lép (el ti ennek el. v^gy el nem foga<lásiÍtól fUg(^, lt>^y barluiroic Vagyunk-e ragy művelődést taauidtó nuin/ef, szolt liatagoean Hensrol-iniUi. Az »Vvlk az, hogy rögtön minden íink^i/''" > néij-l knldoMfék potitio az oniiággyU-léslwí kh-í- ^cri-xi.x tiszteleti tag kér «Mák fel, ki ¿ájw''gy fié nagy pártolója az ügynek, az ösz-seeje íii^fVi^»;'' ázásáért. A íiiAsik az, hogy fOgtttP ^sL''-is} ivek IxísáttassA''iak szét,
m,nél "lőbbl »Mew , v tJMköt Hensju''bnan l''uUzky
k«!a iúo»*..és m>»*t ugy sz*\lt, hogy még''l|y láttuk. Ostorozó,, kárhoztat«) szavukban tört ki, melyek a harag éa lelkem-déo, g) nlökt és szeretet hangjai voltak , hogy náft uuiuHt mi mitwlsut tett volna, fölfogván
a realiémus intéző Ixjfolyását a nemzeti jólétre, mig a magyar csak politikai mámorában tud dicsőségért lelkesülni, melyek ^Jenekből állanak u ilyói, molyuek oly horderejű következményűi vannak fölfogni, átérteni nem tud. Siró .hangon beszélt ajs öreg régés/., sőt könnyeket it ojtott és lelkesedésében annyira ment, hogy olővottc tárczíijit és 10HS forintot tott le az akadémia asztalára, p«digöt kellett volna mog-•jutalmnzni , ki a gyűjtemény rendta&ében annyi érdomot szerzett magának. Krfo ''IVddy Ferencz állott fol, ki csak az országgyűlési j)etiti<)t illető Indítványt''kérte inegvnhWtani, dollunfalvy, Kubinyi, CseDgory Antal miqdn két inditvánv inegvalósitátát sürgették éa csakugyan cl is fogadtatott.
Ha jMagyarország ezen kincset keiéből kiereszti, melynek birtokába többé Hohaaom juthatott volna : oly műveltségi kis koruságot árulna el: hogy többé soha sem tisztázhatja magát, magára sütött" volna a barbarimnus ''bélyegét és joggal, inert képtelennek bizonyította volna be magát arra, hogy fölismerje nzt, mely dicsővé, nagygyá emelheti a hazát, tehát, ha lassan mout is korcsztül o korszerű indítvány, csak hálát adhatunk, hogy keresztül inent.
A negyedik tárgy a „Karácsonyi drámai jelentés" vylt. Összesen ¿1 pályám A érkezett bo, molyok között voltak gyormekics, bárgyú do komoly törekvést tanúsító drámák sót tragoediák is. A „Tiborius Orachus" „Zrínyi Miklós" czimüokbon inog volt a tragoediai szikra, do a jellemrajzok hiánya csak egy szebb reményro jogositók fol, do a jutalomra n> in méltók. Vult azonban egy a „Trónkercsó" czimtt, mely a pályázati szabályoknak tökéletesen megfelelt é* ezért a jutalomra méltónak találtatott. A jeligés levél fólbontatván, kitűnt, hogy a szerző SzixliL''eti Kdo. Üdvözlet a kitűnő szin-
költőnek I OLÁH FI GYULA.
Heti szemle.
April 3-án, 1808.
Az államlotteria főnyereményét, 80 ezer ftot, egy pesti szegény ács nyerte. — Karagoorgievits berezeg Bécsből intést kapott, hogy jwlitikai okokból Morvátországban nem szabad földet vennie, ollenbcn György, hannovorai király 2 millió frlig alkudozik horvátországi uradalmakra. — A gyufát magyar omhef találta fel 1832-ben, most Kuropában 30 ozor embernek ád foglalkozást, s naponkint 2 miliard gyufa1 használtatik fel s fa 11U,800 öl évenkint. — A l»écsi arzenalmuzeumban van Zrínyi Mikhis, fohér márványszobra és II. Hilkilczy Ferencz* ágyúi. — A piistamesterok nyugdíj intézető megalakult, a kormány 4000 frttal járul hozzá évenkint. — Az erdélyi „ Magyar l''olgár-ellen egyszerre 13 sajtóper iudittatott meg. — Mig I/ongyelország honfiai számára á nyoinor és kéUégb»H''8»^8 holyo, addig a muszka hivatalnokokra nézve Kldoradó. Ixjgutóbb 17 ínurzka hivatalnok nyert a kormánytól jolontékony uradalmat. — I»sonczon nagysxerA posztógyib rat alapítanak részvényekre, moly a kűllbldiok-kel minden tekintotben versenyezni fog. — A születendő királyi magzat Dudán, ha tiu lesz István, ha leány, akkor Mária nevet nyerond.
— Pepita do Oliva Turinbau meghalt. Lu-diu Matyi *7<-rk<>»»tőjo (í hóra s 2<K) frt bírságra j Ítéltetett. A koletázsíai uxpe<litio létrejöv«>- , tele ellenéin) a magyar kormány nem gördit többé akadályokat, — A m. k. pénzÜgyminis-terium erélyesen azon van, hogy a sót saját kezelése alá vegyo, —• A képzőm A vészeli sob-sohU niárczius 31-ről május lf)-re halaszlatott.
— Mánnarosmegye folirl a belügymini*zteriunt-hoz, hogy miután a hg. Koburg Koháry család czimoréből a Koháry előnovet, mint értéktelen ¿''alninit kitörölte, fosztassék meg nlagyar mág-nílsijógiltól. — A bécsi N.Fr.Pr.azorint Moldva-oláli országbíiu 2tK)ezeriw. lakik..—1''unton török fóconsulság fog felállíttatni.— Triesztben magyar olvasó- » társalgókör alakult. — Kocsl-sovszky dal-társulata o tavasz folytán Kszék, Zágráb és Fiumét fogja meglátogatni. — A pénzügyininister már bemutatta a Deáli-) értokezlotou az uj veretű magyar ozűstpánzek próbapéldán v át.
___il
Zala-megyei hirok.
— Galambokról következő megkon«ést vettünk : KlsŐ levelemben egy örvondoto*, a nép felvilágosodásának legalább is hasznát jelző orodményről, van czorencaém bocse* .lapjait, olvasóit tuihisltani. Ugyan is a. holyb«li ker. kgyző t. Körmondy Sándor, a róni. kath. kántor-tanitó t. Szabó I>ajos urak inditványo-zása folytán mároiitu hó 16-én helységünkben megalakult az „0 1 v a só-ogy I e t." Tudtunkra megyénkben az első. Kz alkalommal az alapitó közgyűlés mindenek előtt egyleti hivatalnokokról gondoskodott; s közfelkiáltással mogválasztattak tisztolotbeli elnöknek tíaál F.ndre járási főszolgabíró ur, az egylet vidéki tagja k ismert hazati, — elnöknek tysabJ I>ajo* róni. kath. tanító ur, pénztárnoknak DolwAsy
Imre asztalos mester úr, jegyzőnek pedi '' alulirt ref. tauiui. Az ekként megalakult -jgylut megrendelni határozta a Hont esti U ójával, Nép zászlóját, lkilond Miskát, liornsze-ai Jankót és egy gazdasági lapot. Töhbot is óhajtanánk, többro is volna szükségünk, de anyagi erőtlenségünk még most nem engedi, mert ogylotüuk ez ideig csak 17 helybuli, három vidéki tagot számlál. Vidéki tagokul beirnták magukat a tiszteletbeli elnök úron kivül: tek. Várbogyói llogyay János földbirtokos ur Sármellékről, és tok. Gaál Miklós m.iaktldt ur Keszthelyről. Az egylet összes tagjainak a*áma tehát 2n, kov«-s ugyan, do kozdotnek oz is jó, egyébiránt helybeli iMjIgártársaink közül még mindig jolent-kűznek. Az ugylot ünnepélyes megnyissa f. é. húsvét másod napjárn határoiftatott, a mikorra az egylet t. vidéki tagjai már inoghlvattak. — Ez ünnepélyről annak időjében tudósítani fogom a t. közön léget. Megért vo a kor intő szavát, ekként ünnepli meg Galambok az olőttünk örökro feledhetetló/i milrczlus liVét!
S. J. egyl. jegyző.
— Avértanui halált ért (.Vány i Igaziénak most készül egy gránit omlékszobor Gorenday mfitermébon, melyotj a lelkes Zala-megye liA fiainak áhlozntk(^azs«^go rendelt meg. Ugyancsak megyénk számára élotngyságu arc/.ké|>o készül "jeles festőn!. Barabás mAtor-mében. A minta már kész s a boldogult ismerősei teljesei'' UAhok találják.
— B a 1 a t o n - F ü r o d o tv ez évi Alrdői idényen Erdélyi .Sándor színtársulata tartand olőadásoknt. Szigeti Imréveli szerzőilés feloldatván, Erdélyivel köttetett meg.
— Csáktornyán négy elemi osztályú új taniKla fölállításán szorgoskodnak.
— Gymnasium. A nngy - kanizsai rcal-gymna-iium épületének nagyobbitása érdekében I. april 1-én megtartott városi képvisoló-lestülot gyühWSbeii az árlejtés nem hirdettetett ki, mert az építési tervezetben némi hiányos kitételek merültek fel s igy ezok rovidiálására Ploszor Ignácz i^stanácsos Wngnor Károly urak, szakértők felkéretvén, jelentésök boadása s tilrgya-lása után az árlejtés foganatosítása f. évi april 14-re halas/.tátott.
— E lapok felelős s z o r k esz t ő ÍJ» könyvárusi s hason tárgyit üzletének nagyobbitása érdekében elutazott s már egy hét óta távol van.
— Távirdászát. Schnoldcr ügyelő ur Bécsbou egy uj távirdai rondszort talált fol, melynek nlkalmazása rendkivülileg előnyös a gyors táviratozásra. Nemcsak a készület egyszerűbb, do a gyorsaság és biztosság moMezo-
rüm''gig oineli o nagy honlerejA találmányt. De beszéljenek tények : leidig a Morsé féle készület ogy óm alatt közönséges sürgönyt legföljebb 20-at engedett tuljositeui, a ilughua félő szinte ugy ófnt.l||att titK-1 a Schuoider félő legújabb találmányú ollonoe-i ugyancsak egy óra alatt 3(K) tavsürg.''inyt to''ijesithot.
— Ingyen mulatság, ''útónként ha sétálgatunk N.-Kanlzsa várua utczáin s piho-nóleg megállunk a láin|)aos/.iapuitoknál mulatságos nézni a lampagyujlót, midőn türelmetlenül gj^uitogatja plajos lámpáit, perszo a szélnek toUwlk a kéngyortyás gyufát eloltani, igy aztán tnogctdk, hogy gyufáiIxVl kifogyva,'' K lánt|«áa hlratásMerfl feLulatát num telj-.-iiti s az olaj más, harmad é.i további napra marad benn. Váljon nem volua-o czólszorőbh ái olosóbb, ha petróleum alkalmaztatnék, ozt köny-nyobben meg is lehotno gyújtani!? Más nagy városl>an hol még gáz nincs, az olaji''yotóst már mellőzik.
— Muraközbon, Gr. Féatotich György ő Excja osáktoínyal ur»ulalmábaa a legelő és enlő olkülöniuisi úrbéri íwrcs ügvek számos község ellen vannak jelonleg fölyamatban. Mindez a törvény rendes utján történvén, ellen stogülésok még som hiányzanak, mert akad, ki a szegéig- nétwt bujtogatja. Igy vnlanii Nuhz
. hold uevA vólt pénzügyőr, kwóbb foglár Tur-''C^ísojio vend községbuu bujtogatván, magának jutalmat köteloztatett. A megyo őt bofogatpi. nuidelta; — iiiárcz. 28-án 7 foglár élükön áz őrmesterről a noveaott községben meg is jelont s Nuszholdot rJfogták, a midőn azonban ol-kisérni akarták, a harangok félro verettek, a lakosság összetódult^ a pandúrokat dorongokkid, fo¡székkel sőt egyesek puskával is ellátta megrohanták s agyonvorésseli ingerült fenyo-gotások között, tőlök az elfogott lázitót elvették. A pandúrok fegyvereiknek lövésre, szúrásra használatba vételétől visszátartózkodva, a faluból távoztak. Kisfaludy Mór fócacndbiztos, «volt honvéd alezredes jött ükkor négy pandúrral eléjök, visszaszólítja őket; bo monnok a faluba; a biróház körül még csoj>ortosulva volt néptömoghez érvén, Kisfaludy kivont kani ját békés eljárási szándékának jeléül hüvelyébe ereszti s az izgatott tömeget, melyben neháuyan magyarul ludók értők is voltak, csendre inti s barátságos bangón fttlvllágiwítani S jövetelök ezéllát nekik higgadtan magya-'' rázni akarja. Alig kezdett beszélni, elkiáltfájt; .agyon kell verni az urakatV s egy paraszt
a ícezéWn lovó darab fával a föc^endbiztwt ugy ütötte fejl>er hogy koj>onyája megrepedt, s azonnal összerogyott. A pandiirőrmestornek, a főcsendbiztost leütő ])arns/.t fejére irányzott kardvágása, ennek fejét kettéhasította. — Az Őrmestert erre egy másik paraszt szintén leütötte s o dllhöuczöt meg a jwudur-káplár tAzíitt azúronyával halálosan leszúrta. Az mind izek láttára is nemcsak hogy mog nem félomlott, hanem még l>ős/.ültebbé vált nép dühe által a logélotvcezélycsebb helyzetbe jutott pandúrok, fegyvereik teljes inérvbeni használatát voltak kényszerülvo alkalmazásba venni, minek következtében fájdalom, a nép közöl ö a helyszínén halva maradt, 10—12 —közöttök 4 pandúr is, kisebb-nagyobb mértékben megsebesítve lettek, a lázongó tömeg azután szétfutott. A falu bírája Nuszholddal megszökött. Kisfaludy életéhoz kovés roinéity van.
— Douglas novü somog\-mogvei birtokos utazott keresztül a napokban Na^y-lv uiiwán, ki 111. Nnpoloon császár egyik lovász-ine^turu levén, néhány napra jött haza, rokonait meglátogatandó. 19 évi távollét után édes neki az ismcrőseivoli találkozás. Sok széi>ot beszél a frnnezia udvarról, hová ismét visszautazik.
Somogy-megyei hirek.
KnpoHvnr, npril 1. 18Ü8.
— II on véd-ogy 1 61. A somogvmegyei honvéd-egylet által f. évi febr. 6-én Kaposvárit rendezőit tánczvigalom alkalmából 1U3 frt és 2 db. arany s a Nagy-Aládon febr. 10-én tartott tánczvigalom után a rendezőség által beküldött 24 frt 04 kr; JWwzosen : 1)57 frt 04 kr a Öotuogy-mogyébon lévő rokkant honvé<lok, honved-özvogyok és árvák közt, kik magokat igazolták, az egylet szabályai szoriiit kiosztatott.
— N é m o t h I g u ác t köz- és váltóügy véd ur, tisztolt munkatársunk Kaposvárt ügyvédi irodáját megnyitván, követkoző kiboosátványt tett közzé: „A t. iu. k. ítélőtábla s illetőleg Váltó-feltörvényszéktói nyert jogosítványaim alapján ügyvédi iroilámat (Kaposvárt, .Morn-féle házban, a megyeház átellenében) megnyitván tiszt-lettel felkérem a n. é közönséget, hogy bármi jwrea vagy perkivüli Ugyoi vito.ére nézvo l>ocsos bizalmával mogtUztv''liu, s kupvi-soltoliWo iránt hozziiiii fordulni, — valamiül is-uiorőit s b .rátit ugyan-ovégott hozzám ulasitui sziviakwljék — A inegtisztolő biz.iltuut átgondolt s leik io: nerc tea kezelés által megérdemelni; nemkülönbeni pontos és lehető gyorv oljárásom-iiial minden igénynek megfulelui, czéloui s fő törekvésom lesz." A jeles tehetség A i(ju ügv vó-dot ajánljuk t. közönsi^güuk méltó figyelmébe.
h. Muít hó 23-án Kajiosvárott rendkívüli b i zo 11 m á n y i nagygyűlés tartatott. Közönség — mint már egy idő óta megszoktuk — nem nagy számmal. A* érdokesb réazlotvk a f, ¿vi fobruár 1-én s f. tartott n. gyűlés jegyzőkönyvének 3 sz. végzés© által kiküldött a állandósított .közjogi vá 1 asztn.ánynaku a vármegyék rendezése éa a felelős kormányzati rendszernek a megyei önkormányzati rondsxer-rel mi módon lootidő összoegyoztotéso, Ugy egyéb tárgyak iránt beadott véleményes jelentéjei s javaslatai körül forognak. A különösen megjegyzett két rendszer niogegyoztctését illetőleg — oda terjedt a nevozett választmány ja-taAlata, — melynek alapjául é« srgé<lforrừ''il Gyűr-, Eszterginn-, Ugwsa-, Nógrád- éa Vas-megyék ugyaneLárgyú kö/.leiuéiiyoi azolgilltak, miszerint a vármegyoi i n t ó z m é n y, mi n t autonóm törvényhatóság törvény és alkotmány által biztosított jogaival (a követ-választási és utasítási-jogot ide nem értve) továbbra is fentartnaaék,suzabizottniány által kimodasaék. Indokolja u válaszsmáuy aztán o tételt s rréz}etoson kifejli, hogy minő elemekből n mouuyi számliól (1000 lélek után 3) álljon a képviselő tostűlot, hogy hatótógát „várinogy o''kyzöncég«" név alatt gyakorolja, — elősorolja ü jwntban külöuttócn h'' ha-oUKört s ügyeket,, Uielybou mozogni a illetőleg miket acabaduu olinjéznio lehet, s végül, uioly rondolotoket, . cgyátalán végrehajtani köteles nem leszén. K javaslatra kövotkoző végeést ho tott a bizottmány: lHüé.évi ntáro.zinahó 23 án KajHMtvárott tartott rendkívüli bizotüuáuyi n.-gyüliW alkalmával végeztetett. Moly felolvasott véleményes jelenté* azon hozzáadással fogadtatik ol, hogy som kis gyülósok tartását, sein ál-landósított választmány felállitásátezen megyei nagy bizottmány egyáltalában caélra vozotőnek azért nom tartja, mivel a kis gvülésok határozatai csak a nagy gyűlésük helybenhagyása által nYerhotik mogerősittetésüket, a< állandó-si tott választmány pedig azonkívül, hogy nagyobb kölUw''gbe kerül, mint testület, kev<<sbbé kérdőre vonható , mint eg\''e« ogyén ; minthogy |>odig a vánnegyei képviselő-testület évenkint legfeljebb négyszer, s csak sürgető s föntosabb osetekboa ülhet össze rcndkivUuleg: nehogy a közigazgatás [ fennákailást szenvedjen, legczélraveaotőbb mód, ha a vármegye alis|»ánja, miat a ki közbizalom által lón wékébo ültetve, bíznák mog, hogy az admínlslratioualis Ügyeket saját felelő-si^gére elintézhesse, ebl>eli elírásáról as ávne-
gyedot rendé* nagygyllléanek »jámolni tartozván. — Továbbá a vármegyei képviíolőtettület tagjai kilépésére jtézvo a választmányi általánosságban tartott jelenté* o<Íh .módosittrtlik, hogy nz élethossziglan választott törvénykezési tisztviselők a képviselő testületből a/. előadott módon n többiekkel ogylttt kilépvén, csak ujo-unn lott megválasztatásuk után lobotnek ismét a képviselő-testület tagjai. — Kgyibbiránt n n. mlgu ni. kir, IxjlUgyininUterium mogkorestetui rendoltotott ax iránt, liogy ezon elfogadott nézo-teknek, a törvényhozás elő torjosztendő e tárgy-beli törvényjavaslatban holyot adni, — az or-szággyültnek képviselő házához pedig kérvény inté<totni rendeltetett avégett, hogy a tör-vtíuyjivvn»h\t felett hozuudó határozat alkalmával ezen nézetükre fígyoleraiuol lonni méltóz-UMék. Végro az o tárgyat illető választmányi .jelent«1«, az erro hozott végzéssel együtt a testvér köztörvónylmtóságoknak pártolás végott inogküldetni. rendeltetett. — ktnf. — Olvasni s kiadta H.irUöxv TItUH s. k., főjegyző. Olvastatott ezenkívül ugyancsak a közjogi választ-utáoynak: a) nemzetiségi- ós nyolv-kjili\d<U iránti javaslata, molyro nézve Zem-pléumegyo határozata fogadtatott ol ós érvónye-nitéso iránt a ministeriumlioz ós országgyüléshoz fölíratok menesztottettek. b) a honvédol mi-rendszer ós h adsero.g nemzeti lábra ál-liuUa iránti javaslat, molyro nézve Arad városának határozata alapján szinto feliratok intéztették a fonebbi helyökre. c) A királyi tab-lának Buda - l''eston leendő további együtt maradása iránti vélemény elfogadtatott, d) A cselédek (juhászok, béresek stb.) esztendei változása napjául 100 frt bírság terho mellett sz. György napja tűzetett ki. e) A drávaszn-bályozása iránt felterjesztés intéztetett az illető minlstcríumhoz.
h. A busára 2 krral folebb tótotott multhé 2:i-án tartott b. gyűlésben — e hó 1-től kezdve. A helybeli mészárosok azonban — mit nekik a hatóság! — még az nap estén életbcléptotték a magasabb árt, s számos panaszt hallottunk, hogy több vásárlót ugy utasítottak ol, hog^'': „ha nem tetszik igy, hát tessék hust neui onui." ''itégon |>engetjük mi már ezt a nótát, do csak nem hallja meg a hatóság I
h. S o 11 y o mezőváros lyjonan enge<lél vo-zott országos vásárai elsőjének jövedelméből íV) frtot a honvédek sogélyezéséro beküldött, leljenek!
h. Február ö-én tartott honvódbál tiszta ^jüvwde.liuóból UOfcVfrt s néhány kr. a mo-gyei jelentkezett honvédek ntár tettleg segé-lyoztottúk. Siebenlíszt őrnagy 100 írttal, a nagyobb sebesültök 21 frttal, a többi rokkantok stb. 12 írttal fejenként.
h. Hir szerint a szemesi tiszttartó házát, míg ő a mogvegyülé«»en városunkban időzött, kirabolták. fcrélye* nyomozások már mogkezdettok az akasztófavirágok ellen.
h. A fa oly drága lesz maholnap városunkban, mint Posten. Kgy kocsi fa, melyen JJ—4 fötósro való nyert és legtöbbször uodvás hasáb van 1 frt 80kr.2 frt.Es oz nálvuik van, hol annyi ax erdői
h. Szinésxeínk is vaunak, Sxathmáry tehetséges igazgató vozórloto alatt. Mlholyt no-háoy előadásukat láthatjuk, b^vobUn otnléko-xtlnk m»g róluk, Egyelőre annyit tudunk, hogy a támulat épen telje« szervezés utján van, s oz mindenesetre «llt-sérelos.
Sopron-megyei hirek.
Sopron, ápr. 1. 18G8.
Vasárnap, marez. 29-én volt az ittoni torns.- ós tüzoltó-ogylqt évi roados közgyűlése. Ezen ogyletek inflVÚkWsi erodötényökbon mindenkit kielégítenek éa magoknak ellsmoróst, szép nevet szerzettok. Különösen a tüzoltő-ogyletnek a lqfulyt 1807-lk óvbon több, mint »^áz gazdálkodó polgár lett fcigja, elannyira, hogy most jelentékeny szám felett rendelkezik.
— A bopróni kereskedelmi kamarának ogy nyilvános értesltvénye szerint szőlőazeti-egyletünk nom a kívánt virágzásnak örvend, « hogy tevékenységet homály fodi, llgycibo alig néhány választmányi tag folyt bo. Ennek következtében S. B. olnök ur leköszönt hiva-
taláról. Az uj .választásnál erélyesebb egyént {»hajtunk, hogy nz elnöki megtiszteltetés érje.
— (HekUldotott). A győrvídéki gazdasági egy osUlet által 18ü8-ik évi május hó 13. napján szántás verseny, és eke, »gy ogyóbb a föld megműveléséhez tartozó eszközök kiállítása, ezeknek gyakorlati mog-kísérléso mellett rendeztotlk. Elérni óhajtván a szántás verseny által, hogy főleg kis birtokosainknak , kik a szántást saját kezükkel eszközük , buzdító tért s gyakorlati utmutatást kijelelhessünk ; — míg ugyanokkor a gazdaközönség az olcsóbb s czéíszqrAbb gazdasági eszközök nemeivel, ezeknek Ind beszerezheté-sével megismerkedjék, — s egyúttal az iparosok s gyárosok készítményeiknek biztosabb cladhatására kedvező alkalmat nyerhessenek, o czclból mindegyik kiállitó tárgyát a* egyesület által leendő gyakorlati megkísérlése végett átengedui tartozand. Mindkét verseny >(egyinás mellett lesz rendezve, ós erro nézve (") mélts. győri megyó« pUspök urnák szíves átengedéséből Győr városa szomszédságában levő s a győri püs|)ök8ég ura<lalmához tartozó tákói réten az alkalmas térség kijelöltetett. Jutal-makul — egyesületünk szerény körülményeiben — az oko • a föhl megműveléséhez tartozó ogyóbb esxközök legjelesebbjei arany, (ízüst s bronz óromjelvénynyol, ugy dicsérő oklevelekkel tiszteltetnek meg; -•- o mellett a nyertes tárgy szállítási költségeit az egyesület niegté-ri''i; — s az esetro, ha a kiállitó nyertes tárgyát ela<lni szándékoznék, az egyeaület azt — saját tagjai között leendő kisorsolás végett — megveszi. A szántás versenynél 3 arany, 2 arany, 4, 3, 2 és 1 tallér jutalmak osztatnak. Az első - szab. gőzhajózási társaság |>odíg kiállításunkra szánt küidcniényoknok vítolbérét frt)°/0-val mérsékelni sziveskedott, s alapos reményünk van, hogy ugyan-c kodvezósben a vasúti társaság által is részeltetünk : — oz okból felkérjük a kiállítani szándékozókat, hogy e szándékjukról a kiállítandó tárgynak nemo, száma , s a köz lokedésí eszköznek kijelölésével nlólirott fen-dező-bizottmány jogyzőjét legfeljebb f. ó. april 20-ig értesítsék, hogy részükre az íllotő igazolási jegyek megküldothcssonok. A szántás versenyre bejelentések ugyan a jegyzőnél a verseny napján is rog. 8 óráig elfogadtatnak. Győrött, 1868-ki márczius 18-án. A győrvídéki gaztla-sági egyesülőt meghagyásából a rendező-bizottmány : Dornor Ede s. k. elnök. Kriszti n k o v i c h E <1 o k. jegyző.
Vaamegyei-hirek.
— E. J u 1 í a kisasszony ismert perébon a vizsgálati okmányok körülbelül 100<) ivet t«az-nek. A végtárgyalás auril 22. és 23 án losz.
♦ G y á s t h i r. Szabadd Sándor lK4H-ki s a jolon orszAggyüh^si Szt-Gotthard kerllloti képviselő ninc« többé, — agysxorvi bántalmak okozták kora halálát; márczius 31-én tétetett lo az örök nyugalom holyéro, halotti pompával, a katona helyőrség tisztjei, egyházi ás világi ho-noratiorok B roppant státná néptől kisérlotvo. Egy tovékony s joles hazafit vesztettünk benno. Nyugodjanak békével porai I
•lltólago» ujoncz-állitás. Ma, azaz april 1-ón vették nálunk foganatba az utólagos ujoncz-állitást.
— Tornaogylot. A szombathelyi tornaegylet alapító tagjai márcz. 20-én értokozletet tartottak s ogy választmányt alakítottak; a közgyűlés a tagok számától függ, hogy mielőbb mogtartAssék.
— Jósa Kornél unit ő Folségo kamarás
méltóságra emelte.
^____ , ^
Irodalom.
— „Ipar és kereskedelmi értosi tó" czim alatt ly képes heti folyóirat Indult meg l''eston, az ipar, keroskodolom, közlekedés és biztosítási érdokok képvisoléséro Jagócsí l''étorffy József szerkesztése mellett előfizetési ár o csonka évre & frt. Az első szám tartAlomdus és kívánt pártolásra méltó.
—Szini Károly „Iston országa" czim alatt indított lapot.
Meghaltak névjegyzéke.
Hioinbathclyen, ra»rrilu« tuSImii.
HiitncdH IiivÁn 7 hón. Urfl»ler Jantrs « 4v. N«gr Thero.l» 84 ír. N^met LitiU h»rm»dfót ér. Horvát Imro 84 ér. Wtber Faronci il óv. (--»fgli.ly Mibály M iv. NylrrSy Anna 76 tr. l''í»oiiber<cr Manó I <v. hiabó Jinu* harmadfél ér. Ilruoer Hántlor 1 é*t* BUrlinfc K*j*lAn ÜO ér.Juháia Jó*»«f i* ér. Bxabadfi Üiador 48 ér.
Nyílt Póata.
— It. K. Ut«IÓU Bn beo4«i larelét vcltcm volaa, mér ai éu lereltm útban roll. A (Orténelml adattárra néír« kérőm »»Ivr« rélanét.
— <Jr. ritéclionyi Jénoi ur rt Mt|ja r«lkk« kétSn érknvén, jolon (lémunkba torjodolmc» rultéiiél fo^ra nem rehctIUk bo.
— 8. 8. C«uri{A. KlkllldMlük. fUvflilet!
— K. K 8. Pctt. VrttUk, fogadja őkIiiIo kOxnnotflq-
ka
TARCZA.
Horczeg Woroniecky búcsúja.
VUtoUnál IH49.
Nem lonn a pijitor furulyája, New *vi>k nukeui tobb éneket; Lelkem rApte többé neut nabad... Biétii''ura hever a bflvöi lant. Ob k ö 11 é • « o t, Ittou veled t
Nem teng a haroiok hanonfja, Kern «eug több ciata-énoket; A h5«nk rablénciokra ffiive — l''cfp rtrolk mlud OeaietOrre.
II a < i in, htiim, Uten reled I
Nem >eng nekem bfirót iong*réJ, Nem teng, olt hfllgy, több éneket; Hab-hajiénak beborult ege . . . Nlne* ««orelfue ,.. nioci kSltéaaet* ,,. H 8 1 g o k halgjro, Uteu veled t
Nom tóg a vihar tobb v黫t rsém, Hi''ilyo» atok a nemieten ; OroiiUnjrok kOiOtt pértritiily ! Ta rag/ oka ebnek, bűiaka cair. lJocjá«i meg uekl, WUuem I
Vén Európai harciok baiéja I Mivé lett hÜtl életed 1 Hol van Síeld diciSiége,... Korouáld ragyogó éke.... Oh mondd I ml maradt hét neked tt
Mullból temnil... éa a jelennek Vag/ 1« •>ívtálen narnoks;
l)e a népeknek botiúja n*g Ztarnokot többé földön nom hagy. Kgjrig nu''g kcllend halluia.
aZKNTKlUAl.Yl AU8ÉL.
.. , I8TEN KEZE.
[Történeti beszély.]
KgybnxnHbQkki Dervnrlm Knltuánfől.
(KolytaU. )
II.
A szekérről lcnzállott tiszt a lakba ment, honnan néhány porcz múlva mintegy tizenöt — busz szolgával viaszaiért, kik a sobcsülto-kot omoltok ío a szekerekről.
E látvány a legdurvább keboll>on is szánalmat gerjeszthetett volna, oly borr-osztó volt.
Szegények rettenetes fájdalmaik miatt nom CSAk sírtak, do szitkozódtak is; tnindonik más- i félő csonkításban részesült, cgyikuek kezei, másiknak lábai voltak ollőve s o csonkítás szülte szörnyű fájdalmaikban egyik ájulásból a máaikba ostek és sebeikről darabonkint iuui- I kadozott lo az aludt vér. I
Az egyik szekérről ogy még fiatal tisztet emeltek lo a szolgák, mellét exifra érdom-jolok diazitotték , homlokán ogy fehér ruha volt keresztül kötvo, meiyon azonban már áthatott a piros vér, o férfiu^oszmélotlonül hovort ott a szolgák karjain, kik^őtot a log-gyöngódobben egy a lak legdiszosb toremébo vittek.
( E torom boltozatjáról egy lámpa függött alá, mely elogondő világosságot terjesztett körül.
Tul a terom belső ÍaIa mellett fehér puhA ágyon feküdt A férfi, beesett mély »emeit kékes gyürü karikák szegték bo 6» mintha c«ak meghalt volna, még lihegését som leho-tott észrevenni. ■ Néhány pere» múlva az orvos jött bo s lábujhogyon közelitett az ágyhoz, looldá a
kendőt u Ixteg fejéről, melye« egy mély véres seb tátongott s ex volt ax ok uii tol s -tonon ájulásban tartotta, miliox még ftjcyvoíó gyuludáa is járult.
Ha jól szemügyre vesszük o féiiuit, Wr arcza most a. fáj<lalomtoljes l>et«gsé^ miatt ogésxen elváltozott, még is megismerjÜK beuiu> a logut>>lszor a tongcq>Arton látott Káavárt, do most minő száitalointcljus állapotban, mentiyi különWg az ott látott erőteljes iQu é« Az itt o betegágyon heverő férfiú között V egyébiránt Sásvár még csak 38 éves volt.
Az ajtón a már ismert karcsú nyúlánk szőke tiazt rohant a terembe, ki ogyonrsen i»z orvoshoz közelitott s annak kezét ragadta meg.
„Hogyan van Sárvár? kérdé kétségbe ejtő fájdalmas hangon — süImj vettw^lycs, nemde? szóljon.
Az orvos flllébo súgott valamit a kérdezőnek s mindketten a mellékterembe vonultak. — E mellékteromben a legnagyobb kényo-lemre volt minden elkészítve, a gyönyörű ottomauok ruganyos párnáik szinto kínálkozni IáUgottak a fáradság kipihenésére , a mór-izlésll ablakokat khinai szövetű tArka fUggö-nyök födték el annyira, hogy csak kétfelől tllnt elő a művészi faragvány« párkányzat; balra a vöröses szövetekkel bevont fal egyik fülkéjében ezüst lámpában finom illatú rózan-olaj égett, a padlón, pedig csíkos solyom szőnyegek vonultak tova, valóban azon paaha, ki e lakot épitteté s a termeket butoroztittá, bizonyosan azt hitt", hogy a .török uralom örök időkig biztosítva vai> Magyurortzágoii.
A férfiú némán ere*/.kodik as eg) tk otto-man hullám-párnái közé a kezével intett az orvosuak, ki liozzil közel azinte helyet vett.
„Sásvárunk — kezdé az orvos — halálos vágás van fején, a kani éle egészon az agyvelőig hatolt, lőhet, hogy a hártya felfogU a vágáat, do ha az agyvelő megsértve van, ugy szegényen aligha lehet segíteni,
„Uottonctcs baj — vága kőzbo A férfiú a véres kendőt leoldva főjéről, mely nélkül íme ltustánt látjuk magunk előtt — mWuu utánua orvos ur, hogy oz ifjú barátom felgyógyulhasson, ne kiméljo fáradságát, kutoa^t ki az orvosi tudomány rejtekeit) csak montao ineg barátomat; rettonetos caapás volna rvám nézve, annak halála, tudja orvos ur, gyermekkorunk óta ismerjük egymást, egymáson kívül soh.i sem szerettünk senkit, alti óu nom liiiuáin halálát túlélni . . . !
„Mi tölom kitelik s monnyiro még a töké-lotlen orvosi tudomány terjod — válaa.-.olá a/, orvos — mindont elkövetni fogok, hogy barátját a halál torkából kiragadjam, do kérőm, mondja ol nekem, hol érto o rémitó csapás hadseregünket, hisz n végtelen sorú azekerek egytől egyig mind tolo vannak sebesültekkel.
„Fáj ugyan visszaomlékoxuem o szomorú eseményre — mond Kustán — do ha ön kívánja, elmondom. Ez év elején a szigoti parancsnok llassan l>ég Körmond és (Wkány vidékén rémítő pusztítást tett a giaurok között, foglyainak száaia majdnem 300-ra ment, azoufölül még gyönyörű magyar menyocskéket és szüzekot is szerzett tábora számára; munnyiro kémeinktől tudom , most a veszprémi várkapitány Istvánffy István és Ormándy Péter palotai várkapitány a kölcsönt vissza fizetni óhajtva összebeszéltek , hogy seregeiket Kop-páBy cllo« s aat «gyftslllt erővel
feldúlják.
„Vakmoró terv I — vága közbe ax orvos — ugyan háuy főből állt a két giaur kapitány sorego ?
„Istvánffy sorego kétszáz lovas ós háromsxáx hajdúból állott — válaszolá Iiustáu — s ezzel meg is indult, hogy majd a Palotáról jövő Grmáudy seregét a MatAcsi hogynél borárja ■ vélő egyesüljön. Ugyan ozeu időben mi is kiindultunk innen Koppányból Veszprém ellen, molyro SangiakunknaK Alibegnok már régen fájt a foga. Csillagtalan sötét éj volt , midőn a Balatonhoz értünk, az eget gyávám födök int vaatAg fekoto folhŐ takarta, asonban oly borxasztó csönd volt a termésMitlwu wiaÜM mindon kihalt volna, csupán csak o kis tnrtgw hullámainak pezsgése zavarta a csendet. -
(KofcL kör.)
ty as
Ntiy-KanllSS, april S én 1368. A kö.olgfl or»«égoi vM»tiutí«ii^ti ,r»«a eisjclol »ut»tkom«k, koré* vevő, •»«If V*vi,„bb kedv I-Uiiksslk a (aboaa beráaérlá-VA. , A''|,»Ufj;»|dékl gyapjú 45 f.tou loU «|.
a<Ua méuija; borra nétre tetuml kérdoiJtködé*. A gabohénkb^. koré« a* árrtitoaá*. ívKUu külföldi kerotkedSk'' MiuymüaW. .4 boaa aionban legerJfeobben tartja magét, raeljrbfil uag/on rllkén boaatík a piacira. )|e»iéii;ank van, bog/ rövid IdC alatt krdvoi/Sbb for-
óulatut iim a gabuattileU
'' i
PlaetJ kstivésár éa k*(«t*r«k.
NAGY KANIZfláN, aprili» S in.
Ali.''> auttUial mérüukéot Ttriaéayek I»...* foutoa 4.Ö0 & frt 5t0 kr. «6-8« ínl. fin 40- 60 kr. fnt. 6 fr. 70—»0 kr. Uo>. ÍS—79 |ut. J tr. ÍOkr. 70—SO fnL 3 fU tK) kr. árpa ..rf9>9uek 70-7t f«». t tr. M-kr. 11—Ti
a ®3 T I
— 1 frt. 70 kr. Árpa köiöntéges 05 -60 fne. S fr. 40 kr.
67.----fo«. i frt. 60 kr. KukorloaaU frt. RO kr.
8 IV 58 kr. Knk orlo a a olaai (c<ln<|uantin) 3 frt 10 kr-K *n x é r 111 ■ t 5 •«. 11 frt. 76 kr. Ken/ér Ilit. 6 •«. 10 frt. 76 kr. Keny.-l. iu. 7 «». 10 frt. — krt K o ii y -I. m. 8 *»• 8 frt. S5 kr. K o • • I k n g m |. «tám 9 frt. 60 kr, .Koxsláag miaeéja 2. «»ém 8 frt. 60 kr. Kukorloiklllit m. 4 frt. 60 kr.
KIISsfMMt. Mét méuéja SO frt. — kr. Viaa> m. 110 frt.— kr l''agygjrá n/«ri m, 10 forlut JO kraj. fSfnorá »»éio« u>. 18 frt. ÍO kr. Oyapjó fiuom m. »6 — 100 frt. kr. O/apjó batirórridéW m. 60 ótfrt kr. Kehérrongx m » frt. 60 kr. Tarkarongjr m. 6 frt. •Itt kr. 8*alin> ta — frt. 80 kr. 8sé»a m. 1 frt.
— kr. Kg/ leér* s«up IS kr. Uurgonjra mértje 1 frt. — kr. MarbabSr ««Aroa, nebéi mén. 60 — 70 fit.
— kr. MsrkabSr «airoa, köun/fi aéaaéja 68 60frt kr
I R N Ö K;
llorjubBr fojjel 1S0-S6 frt — kr. Borjubör (ej nélkül 1S5-130 frt kr.
. fiyifcrfieslk : Alma mérője - frt. - kr. DIÓ mii«.
6 frt 60 kr. A«»alt gyUmölc« mér. 6 frt 60 kr.
Borok i VIdékankbell ójbor IH67-dlkl, faí.ér va«7 tobillor akója 3 frt 6 U VidékOakbeli ó bor 1860. , 1M6-beli fokérvagy eeblllor ak. 8-IS frt kr. Bala-ton-mellékl 1867 béli fehér ak. 4^6fit. kr. Bala ton-mellékl 1863-65 bell feb. ▼. achil. ak. 10 forint
— kr. 8omlay I8«.H—«5-bell ak. 14 frt. — kr. Rom-la/ 1867-bell — frt. — kr. B*dac»ou/i l»éS-65-boli |
— kr. Vlllin/I é< ookiaárdl fekete 1867-kl akója
8 frt — kr. ''
8#frítss (per gTad) fokonklnt — frt. 60 kr. Ssilvapi-Unka kordóval SO fokú SS frt. 60 kr. TörkOl/ráUaks hordóval SO fokú 19 frt. — kr.
KUpJsOll ársk : Marbaku« fontja SS kr. tUrtéokui
fontja 26 kr. K.aloua fnt. 44 kr. Borjakue fut. S4 kr. óbhua fat. — kr. ¿«Írnak fnt 4« kr. Ifaolaj fo«da 60 kr. I.enmago l*j fat. 36 kr. kepcieol^ fontj. S8 k. Petroleum fnU. Sí kr. C»ukor 6noiu fo\j. SS kr. ICiré fnlj. 65 kr. Kou/haaó f.aj. 10 kr. MarhMÓ fa- 4 kr. Kagf/óg/ertya f.iitja >8 kr. Saappan fonti* " kr. Kis«ki«a Itcséje :s kr. Kölaakás« ltotj. 0 kr. Hajdina ltc«J. 10 kr. r*héf bab (pa««uj) llcij. 7 kr. Tarka bab <paa«uj) lte»|. « kr. M 14 kr.
Borsó bab it. is kf. Vr I.ivi, S frt - kr.
Lúd lil«ott 3 frt. 60 kr. Ka,<* pirj* 1 frt. 60 kr. t''njka pirja fit 60 kr. T/dk toji» «darab 10kr. Seriéi 1 Iui««ii Só frt. Martéi S mi**i« 40 foHst. Ujbor llciéjo 10 kr. Ó bor ltoa. 10 kr. PmI «Kr 1W»J. 14 kr. Kanta>al aŐr lt«aj tO kr. »alWa-vi-lloka IU«j 76 kr. Keményfa öle aairoi 9 frt — kr. K/orafc 61« 7 frt — kr. Fa-a*én mérSje 30 kr. H/utaak pirja — frt. — kr. o.
Pufi mil, mild, 30 1868, A kedve iSUiii idöjárá» kftv«lke»t<ibiu mal gabnavájánmk gyeugéu y°'''' gatva vldékrCt a kevéa »xállitás történi, do ár nun
«melkodctt. , i
lima Mr »ifouUt ft ft. 30— 60kr. 84-.H6 fot 6fr fin M kr, 8« 8« 6 frt. OO « frt. 40 kr, 80- 00 tal. ó fit 70. « (VI 80. Kom 78-80 footo» 4 frt —<.16 kr. Ht--8» foul, i frt Í0.4Q kr. Kukortcsa 7Í - fa» ¥ ft HO- tV> kr., »1—82 fut Ü fit — 90 kr. Arpa T0—A.«, ¡i frt 60 - 00 Kr.,72- 73 fnt. i frtJO-W) fr''L ZaM*- « f><u 1 f" 70-80 kr., 4T- M fot. 1
frt 00- * frt mérőnként.
Heti naptár.
April -Mol ii-lj 1868.
lió- é» hc.r
■M
Katholiku» uap , tir
Kulli. éxproL Kt. Jé»u» (1 iiye» bovoouláxáról
l''roteiláu» naptár
wm.
nía
Ulj
Jertuaálemb». Máté
8 Vasárnap 0. 6 VHffvai.
0 Hétfő Cxeletxtiu pllap.
7 Kedd Hermina axfix
8 Bxerd. Diene» pll»p0k N»g>\ c»ht«rt«k
d C.ntörtBk
0 Péntek Nagy pént«k
Hsombat \agy axombat
XXI, 1-9 ás 14-M,
vrrfssr
Irenen» Hermina Dánes. -N. oadtOrtök N. pfalck N. »aombat
Vttsuti naponkinti menetrend;
i
l ml ni N.-Kanlxaáról Iluda felé d, o > <«»y«
Bécs
d. u.
it. Ii.
N.-Kanlxaárs Iluda felSI roggol
d. -
Trle»t
Éri
lléc» Trlcit
l óra 2t pcr^«.
..... 0 órakor.
reggel 7 ár* 15 P®''"-3 <5 ra SO , 1 óra 60 »
0 óra US „ ft óra 0
1 óra 20 , délben IS óra 31 , ctivo 7 óra J8 . rcggol A óra 2S „ délbeult óra 62 .
Bécsi pónzArfolyam* *pr,f 3.
- •. -v"
5*/0 motalique« 60. 35; 6*/0 nomz. kölc«Qn 62.00; 1300-ki álladalnii kölcaön 82.10; bank-részvények 7.20; hitelintézeti réazvénok 182. 80; Imondón 116.70; ezüst ágio 113.16; arany
darabja 6.62Vip kr.
Fololös szerkesztet Wiíjdlto Jdaaef.
nrai^''i ii iiinnn*""1 T

Ml
H I R 1)
Hirdetmény,
E
K
Nagy Kanizsa városa törvényszéko részéről közhírré tetetik, hogy néhai Szép Károly '' hagyatékaihoz tartózd s Nagy Kanizsán 26 sz. tjköny vben 3. 4. f> és Ó-sor s/ániok alatt felvett vasút dűlői hosszú földökben), s fecske partdülői 3 db szánté földnek és a város réten felüli, fekvő 2-k düliibeni rétnek 1 K (i 8 év a p r il 20-á n, s ha akkor a becsár inog nem iigértetnék f. évi mii- I jus 20-áil mindenkor délutáni 3 érakor a helyszínén meg kezdendő nyilvános árverés utján leendő eladatása elrendeltetett. Melyre a venni kivánék 10°/o bánat pénzzel ellátva oly kijelentéssel hivatnak meg, hogy a becslési okiratot, és az árverési feltételeket elovo a biróaágnál is mog-tekinthutik. A városi törvényszék.
Nagy-Kanizsán 1868 Marcz. 21. (8»;—
SOMMER TÓZSEF ^
KFaary-scaniaisAn Kóruaz-utozáiDan
különösen figyelmezteti a n. e. közönséget,
fea^y MMMHKMÍ és R§VIBÍE©
nagybani ós kicsinyben! eladása mellett nála folytonosan,
a legnagyobb mértékben,
VALÓSÁGOS Pottenaom KÖTÚPAMUT
a legjobb FEHÉRÍTETT és FEHÉRITETTLEN SZÖVŐPAMUT és GÉPFONAL és
inindonneintí termő vetemdiiy- főképen káposzta snvnnyitnni, KELKÁPOSZTA-^ KAHALÁD1-, liÉPá-, hol napos és téli fekete KKPKK-ujforkw, Hnlútnr, karitól-, paréj-, ncller- éa pi-lri-Melyem-magvak,
és azon kellemes helyzetben van,
HOGY A LEG. JUTÁNYOSABB ÁRON SZOLGÁLHAT. ^fSBT IkoufclUi 8 műzHft utolsó termésű SPARGOTA MAO, mázsiíjn
12 írtért kapható.
B ft © iiífS^S G HEA ® B ® í
, tartót» füneni,
elvetve, mint takarmány-növóny.
Kirn rn"Syói>y a («•góK''nkol,!» f(In«m«k kötó larloslk, ifsl/ok sddl((-rI''"> («msrítMrk. llanAja (Kalifornia (Amrrika) it magitól no a Klalh «''» l.t-ttvl* folyók parljalo, c<»3 volt Sthrader, kl (1830) Index flenilmitn i-4 lm fi inunkAi^ban «4«u nuvo^ct alatt Ceratocldoa PenduU limertette ihok Kunt idtsl sionban a llroinu>-ok uiitilyába, Mtlybex talóban tartoilk ¡«. inrontatott U k» ellő liinert«tS Iránti hodolatból a aUroious Bcbraderl ntvexetet It uu''f(tart«ttai
Ily«ii liromas kitflno nietel nOvóny oiroi fekvjiO fllldbn U f.jljtonoMu diuliU s *x4tjlgoió gyOkereinúI fogva, elnyom minden krtrtll-lOtts »arjadió ni»» ínjl U^rt oly helyeken, Ind a Urouui elvettetik Jii mii rKucm Viahlány miatt kinárad, ss, mint a Cypr«i<e föleinél forct AH
Kirti nftríny kflRrtOl gondot nem Igényel, mert uilnden lalnjn fd «Itrtt dlnllk ; A fald, nifl) bu aUsttetlk mélyen foUiaiidó vagy |hl«»Aiit*ndó, i.aaoiix oly tmtó» lenm\**et0, liogy úvek után i«, ug)rana«on egjr földben t/.per«^« <!» tonníkpnyii''ge meg nem fogy.
Ila el»elletett, a |Md keményen meghengereieniW, aiírl, hogy mag»» gjror»an r>iráxb*>«Ott, Ily biniamódot Igényeli »» elvvU*« után lí-j-16 napra <-jirám»l kent, két <hónap után. ha mAreaiui vagy aprillaben vlvet-Utik, már kaaiélható, as utóbbi kaiiálA«nak ideje a t«nyé»sléik«s alkab Iiaprdtg Sauinl vettetik el, már márolui ét áprllii havakban kaí»Alli»tó, mert exen növény (mely még télben Is nő) már február há »Tején megindul. K«en Bromua, a franola gasdaaágl egyeiUlet tspsixta Uia át^risl felett« salro* éi tojei teroiétaelU növény é* ha «öld tikarmá 11) Ili hiuináltatik i évenkiul 4—6-»s8r U (máreaiuitól novemberig) kasxál
g£ Nagybani és részletes eladás.
A
pest-budai r
BUTOR-KEZMŰZETh
a téli idény «latt oly nagy számú bútorokat AUitott elő, és oly nagy nionnyiségbcu, hogy mi c birodalomban létező cféle
legnagyobb
butor-raktárunkat
a t. ezimii közönség szives figyelmébe PESTEN, nádor-uteza 9. 82. a. berendezett lakhelyünkön bizton ajánlhatjuk.
A bútorok kitűnő minősége és a rendkívül: olcsóra szabott árak számos látogatással kecsegtetnek.
(73-6-5)
Az lgrazffatósá«.
h«tó, bA l, í- s>^r a» Cnuol olvettetetl.
^airógatva leca kiadó takarmány iiyerhelő belGlc, éa megtartja rtiag^ban a«oá liOsjáontágalt, melyek iiyora álla|iotil><a benpé fUltalálha IÓX. >llnden háxi állat, (a (ortéssk ét lovak U Ido értve) akár »sáros, akác liycrs áUspotbaO kívánva e^xlk.
A» Allatok, melyek exea nOrénynyel tá|ilálkoinak fol>tono»ai> ezéil''égeíek, nicit b5»égexen lartalmaxia magában a«oii éltető ré«xeket, melyek nx állatok égé<»égére nagy befolyAxial vnnuak ugy hogy táp fchjrag 1*. l''t llahaeratu tanár aaerlnt tokaaur 4, Ai »xAoiho» arárylik. i- l.evslií,'' uépgsxdáax axailnt eaon Hrotona Huhraderi kitSnő liatáxal TSI» * fejt»» telnuckie, mert ax exekkel élők 10 <''/ el több tejot adnak, ax IrótvaJ uyiron keniéayebt,, könnyebben eltartható A» Igen lil''tee : Ml'' (A i»x)Undl gaxdaaá|{t egyeaOlet Isdi ért tO. »».> Kxeg növény««! magva áiult.itik; ¿apetUi; egy kilogramm vagyia Í» lattal 7 foilnt
uiiudfii ó''<i;r«-iidtlA«re, mely 10 kilogrammon vágyig 10 béeal fonton fölSlI; tétetik 6 (.erccpt dl! adatik.
A aatvea* megrendeléaek utánvét melUtt gyoraau teljeilttetoek.
Észrevétel. j
A llromue Sehraderl ax év minden hónapjában elvethető márexlua-tót kexávc ejfíes nőveniTirVIg, ía mivel tartja takarmányt ád, n marha tartóknak Igen előnyöa növényxetkép ajánlható,
f~l meter (138 béeal Q öl) kitorjodéall fÖldbo i kllugramm (liioat font) IMS »Ilik«vueltatik". tlJ
'' ygftT ltéf<á«ut*4 Megrandaléakre kéaxégét ajánlja •1 T " »• ''»I. ■ . I r ...
___
''l''isxtohutel érluaitum a
Antonio Tatnburini,
Hovereto 101. Oorao Nnovo Trldantino, L icliziiuségut, miszerint
(Igyvédl irodámat
(Kaimavárytl, fő^utozá|>an) megnyitván, minden o szakba vágó íuegbizánt il fogadok s {»ontosan teljesítek.
KajKwvár, márc-ziusbaii lHlW.
^HH 3.1)
Németh Ignácz,
kOx- éa »áltó-iigyiéd.
HIRDETMBNY.
ur
Alóljrott bátorkodik a t. cz. tiufliboM llortulnu által feltalált
„erősítő italt"
a tisztelt közönség becscs figyelmébe ajánlani. Kzen. eroMllü-ilal előmozdítja a jé étvágyat, kfinnyiti a jéf ^ emésztet é.1 moghütés ellen megóv, és átalában az egész'' ű idegrendszerre melcgitőleg cs erösitőleg hat. |Ugy szintet ^ jyánltatik mindazoknak, líik hideg lég befolyásának ki^ vannak téve, továbbá a lábadozóknak, kik a kiállott betegségek után erejüket visszanyerni nem képesek; |végni a tengerre utazóknak, miután a tengeri ut Ismert* jj ^ ^kellemetlenségeitől megóvja az utaxét. f 1
Hz/!«) prŐMlte-Hal u\eghi*á* utján a tulajdonos uri ^ pecsétjével ellátolt Üvegekben az utasításaid együtt^ ( alolirtnál kaphatók. „ , , ) (
IH9'' K vidéken egyedüli raktár alulirtnál luvén''l '' tisztelettel ajánlja e kitllnő s nagy hatású szórt. { j
Ara használati utasítással együtt 1 frt- f )
Wajdits József,
(84—2) Nagy-Kanizsán.tO [/JÍK
Kos eladás,
[j. A ldros, gazilagszőríl és tiszta Negrotti azármazáau tijrzsiik-nyájbol a jövő Ünnepekre ogy t^t két éves nagyobb számú kosok adatnak el jutányos áron, a inolyok minden ragályos és őrökíwlési betegség nélkilliok ewVt jőállás biztositlatik. iOfélo kosok az uradalom pusztáján Uj-népon, N.-Kaüíi:<>a mellett láthatók éa cz érdemben mindonféle értesíti1« készséggvd adatik éa az előjegyzések fel lesznek vévo.
JÓSZÁG IGAZGATÓSÁG
;8T-1) L''j-Nép#:i, up. N-KanUaa.
Unterleibs-Brachsalbe Betr.
Aerstllches Zengula«.
ELADÓ IIA%
Székes-Fehérvárott.
Széchenyi utczában 166-dik szám alatt cserép fedéllel, f) szobával , két konyhával , udvara éa kertjo K42 négyszög «1 mellette 3800 négyszeg ölijyi réttel, szabad kézből eladó. Tudakozódhatni szcmélyeson vagy lóvéi által Kovács Mátyás Urnái Lon-gyoltótiban, vagy Kovács Pál Uazcré.« urnái,8z.-Fehérvárott.
(SU-rlkl)
TISZTELT ORVOS ÚK!
Kedves ktitelc^ségcmuek tartom, fogorvos dr. J. Q. POPP urnák, kinek
ANATHER1N SZÁJ-VIZET
foghuHoni gyakori vérzése, a« fogai» Inogása, gyakori rheuiualicu» foKiájd.iltuak, éa végre még n dohniiyHing el-.távolltáunni használtam, megérdemlett dicséretet nyilvánítani, és ezen fogorvos urnák egy nemcsak fájdalmas, hanem undorító betogségl>őli felgyógyulásométt a legbensőbb köszönetemet tolmácsolni.
Bécs, (lumpondorf, 635. sz. a.
Liberet Helfor, m
bótor-aiövet gyámok.
Egy palaczk ára I frt 40 kr. — Csomagolás 20 kr.

wr A« .An*tb«rls-)iá|vlc, valamint ax .Anatherls-fogpánta Kapható Nagy-k inliaán : llelua Jóxaof gyx^gyax-réax, Hoaouberg, Koi
Weliacb, »iielhofvr éa flehwarx A. Urak kere»kedé*áben Pápán: Taehepen J , Klampíl O. éa tSvry I. uraknál, K«lltb«lyM: hinger S. Zala EaeriiejCfl : -Antal gyógyjiaréax éa Kandier H. — Ksarsaeiis : \VerU gyÓR) »»«réax. — VarauSos n*lter gyógyaseré»». — Sit.-fiyttrgySa SUmtges: Dornet Kajet. fa Stamboraiky I,.
ilöthl* .--jál
gyógyassrin urak
• (64—-8)
-
Kurs \Vohlgebor»n era^ieh» leh hl«r mit erg< beult, mir für l''atlenlen wle-d rholt f TöpfcheU Ihrer htkhlt vor-xOgllrhen llruihaabo «u aeaden, und »war von der ichnKeh''-ren Porto 2 Töpfe, ven der »lKik^ra"6 Ttfpf.-. Dia bis J. tx von Ihnen erhaltenen l''nrllo-uen kabm dori nie geabnleo giinetl-gen Erfolg gehabt, und let mithin Inrch fio der leid d-n »leuxrhelt ein Mittel geworden, vrelchfS nleht nnr allen Theorien »poltet, Sondern auch dlo bruchkranken Mitrarnachen Ihnen ihlt nleht an bo-cHre|bend n Wörter, daukeu »egiK ud vcrpfljehu t »Ind.
Steudalsz-Sleaendorf, KreU Haynau, Preuax. Bvhltilen, den 3t. Juli 1««7.
Dr Kraudt.
Obige Hnlh« tat »owehl dtrakt Tom Kiflnder Uottlleb SluritneMer In H»-rliau, Cnuton Appeuaell (Hehtvela) au b aiehen. all auch durch "r- f• magyl Apoth. xürhrll. MarKlp Pest, 8 ''/cMnvi-Promenade iö, und J''.r. A. Qulriliy, Btadt-Apothake itim aohwar»'' n Adler ln«Tn*Mvar. Max "or'' "irvAth Apotheker In A|ra« ''''»*aa
Wjtkowltz, Apot. xur ;><-*. '' V-: Ewigkeit iu Schemnlti.
Prell pr. Topf fl. 8. SO kr. gogan Kln-elidmig de» Metra«». Helluftfl ohn8 ElitlÜndUftfl, In vreltaua dej mc!it»n Killen sieher. Oebraiiachanwelaung uebat Welleren Zeugnltaen gr^tia. Rcb:*aitH|M Liger In Bruc^Vadern
Jelei» tés.
Alulírott tisztelőitől jelentőm a n^gyérdemd kttxi-.iáégnek, hogy Szombathelyen a piacion fennálló kercskotJósom mellett uri utczában egy liok
fUwer-, anyag és festék-
KERESKEDÉST
a „Magyar JCirAly"-hoz
ezimezvo nyítoltmn, kereskedésem oaikkeil a i^golsö raktárakból szerezvén be.
azok miiíösógre a lcgkítUnöbbok. —- Kgy úttal kijelentcin, hogy áruoaikkeimot sllrü koresottsój: for tán a lúgjutányosahb áron adhatom. Szombathely, novomb. hó 1867.
(46-13-11) ilsatelottel
TotJl« JóJBiaef
-rr-
W ajtlits Júzsel kiadó-, lap- és nyomdatulajdonos Kugy-Kaniztán.

Nagy-Kantefla. Hetedik évfolyam.
15. wáto, Április 11. 18AS,
. u-r^dsm:......
KitorjMvo
SOPRON és VAS1KEGYÉKRE.
Vegye» tertaOmu betUap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászal, tudomány és
r^r
>

köreitől.


elemik:
mlndtn »70(Hb4t«n,
■"(.''¿ik Ive».
HBrrkcHUtól Irotlt. Klndu lilvntnl
WAJDIT8 JOZSKK ko»y*kert«kedi»i).en.
Előfizetési föltételek
i Halybti. bAahoa ),Of<U«í»l ri YldJkr* pötr/in kfltdra » Kgfat órrc i G frt. — kr. Kii ¿Yf, . - 3 „ _ „
- I . 50 .
Kii Kvuegytdro
r-rrrpnRS^wrw
í
\ hat h«..»bo. p«Uboriri Í-»»«r 1 kr. '' ««or ft ^» liiillrftti toviblli lirikt iU<<l|t kr, IU''ly«g<llj mind,mi egy*» l.olkUtJ«4rt Hd kr. A .Nyílt tíren" egy petit <or w«lkU»t*«| dl;» 15 kr.
Hirdetésokot olfogad.: 5 W.-KneJíAiti;« Ht(AD6.HtVATAt.P»lt»a: ¡CMíSM*»
i Béo»-, Hawk^rfl-, Bér«*»-, Majsam.Frankfurt- Btttí-< ben; If A A8ENSTEIN fc VOOCKIi UfH>i«: ÖW»-, i StaHjartfc*»: flACIIHF.h TÁRBA. : OPrEt.tK.
A n. kanizsai realgymnasium-nak részint alaptőkéje, részint ópitkozési költségei fedezésére Rabban adakoztak.
(KolytatA«. )
N.-kanizsai fazekasezéh magánkötelez-vényben 200 frtot.
Kperjesay Sándor ügyvéd ur 100 frt. Fasciatti Bertalan ur 1ÜÜ frt. m. or. föld-tehementesitési kötvényben.
üutmann Simon ur és Szommer kereskedő testvér urak 1UU--1ÜÜ frtot államkötvényben.
N.-kanizsai asztalosczéh 4U frtot.
Pécsi káptalan 20 frtot.
Pavics János ur 10 frtot.
Ferbcr Ignácz monostorapáti esperes ur 6 frtot.
Méhes Vendel vrá izlói uradalmi kasznár ur gyűjteménye : Méhes Vendel, Both Ján. urak 20—20 frt, Németh Lajos »imoayi tanitó ur ö frt, Zombori János ur 3 frt, Kóbor Mihály, Srugli József, Duits József, Bosznyai Mihály, Budai Iiajos urak, egyenkint 2—2 frtot. Szatler Márton ur 3 frtot. Berger Sándor, Schwarz Jakab, Woiss Lip. urak 1 — 1 frtot. Horman Vincié ur 2 ftot. Liuczbcrgcr Bcncze és Berger Samu urak 40—40 kt. Végre Méhes Kálmáu 7 éves flu Összetakarított filléreiből 1 frt 20 krt. '' Összesen Gtí frt. (K.ljin»u«raeilfjol fiierk.)
Molnár Iiajos i./^gyrécsci lelkész ur gyűjteménye: Tóth István ur 120 frt., llécso közönsége pedig 3 frt; összesen 123 frtot.
Valamint a kegye« adományozók, ugy a gyt^tók fogadják ncmesszivü jótetteikért legőszintébb köszönetünket. Kogyes adománk-ok valamint az épitkezési költségek fedezékére, — ugy az iskolai alap növelésére folyton elfogadtatnak s hálás elismeréssel nyilvánosságra hozatnak.
A tanügyi bizottmány nevében: TÁRNOK ALAJOS m. k. alelnök.
(fc''olytatiía kdrelkötik.)
ar.Saéehenyi Janouő mgának, mint a népnevelési egylet elnökének,
/.i, mife*. 10-io Sopronban tartott megnyitó be«»ído.
Tisztolt polgártársaki Harminczhat év mult cl, mióta igénytelen személyem nyilvános politicai pályára léjHstt; többször volt alkalmam számos és tekintélyes hallgatóság elóty szót emelni, de soha annyira elfogulva nem voltam, mint épen ma; mert szerotett hazám fiai olőtt, eljárásomat akarom igazolni.
Soha sem volt B/.^tidokom tündökölni, mert arra kellő tulajdoniul hiányoznak , és inert dicsvágy nem ösztönzött, czélom volt egyedül , meggyőződésem szerint csekély tetwtségeimmel hazámnak'' és az emberiségnek szolgálni, midőn tehát tiszta szándékom gyanwiitUtik, természetes az elfogultság.
De ha hazám bölcsére, halhatatlan Ferenczrc tekintek, és mi vagyok én Deákhoz képest? meg kell szűnni elfogultságomnak, midőn ellenei szándékát félre magyarázták , azt válaszolta, hogy a ki tiszta meggyőződését követv^ komoly megfontolás után nyilatkozik, csak az ur Istennek és saját lelkiismeretének felelős.
Midőn b. Eötvös közoktatási miniszter ur, az ország értelmiségét felszólította, hogy u kormányt a népnevelési munkába, a menynyire tólc kitelik, segítse, istápolja, és népnevelési egyleteket alakítson , ezen szent ügy engemet mód nélkül lelkesített.
Keletkeztek ilyes egyletek hazánkban majdnem minden megyében, mi nálunk két félő vélemény uralkodván , alakult egy tiszta catholicus úgynevezett felekezeti egylet; és egy vogyos egylet, azaz olyan , a melybo mindenki részt vehet vallás különbség nélkül, én <v. utolsóhoz tartozom, okaimat későbben elő fogom sorolni.
Kívánatos lett volna, hogy ezen két különbfélo egylet hívei eszmecserébe bocsátkoztak volna, mert minekutánna egy közös czélunk van, t. i. a catholicus egyház autonómiáját kivívni , és a nép nevelést emelni, do sajnos, hogy ez nem történt.
A méltányosság azonban kivánU volna, hogy ellenfeleink legalább szándékunk tisztaságát kétségbe ne vonják, mert mi senkit sem akarunk kizárni, sőt testvér kezeinket nyujtjuk polgártársainknak , minden vallás különbség nélkül, hogy közvetített erővel ezen »zent czél után törekedünk, és mégis gyanusittatunk.
A megyében azon hir terjesztetett cl, hogy az egyházi és oskolai alapítványok kezelését, mi akarjuk által venni, — hogy az egyháznak, vallásnak, és az egyházi személyeknek ellenei vagyunk, hogy a népet ellenük izgatjuk , hogy mi hitsoreoeínkat a protestáns vallásra akarjuk áttérltení. Efféle agyrémekkel zavartatott meg az egyetértés, megyei népünk között, ennek eredményo hátrányos pártviszály lón ; ezt pedig kerülui sőt akadályoztatni, ha valaha, hát most épen szükséges.
Ezen gyanúsítások ellen egyletünk határozottan tiltakozik , és mindenkit utalunk a kibocsátott programmra, a melyből minden elfogulatlan meggyőződhetik, hogy mi világosan határoztuk, hogy az egyházi és iskolai alapítványok dolgába semmiféle ürügy alatt sem fogunk avatkozni; hogy a vallási oktatást, senki más, mint az illető vallásfelekezet lelkészei fogják teljesíteni, és pedig a törvényhozó test szigorú ellenőrködése mellett, mert ámbár az egyházi oskolai felügyelők ezen hivatalukhoz ragaszkodnak, mégis gyakran megtörténik (, hogy évekig oskolájukba bo Hem tekintenek. — Amis többi rágalmat Illeti, azokra nincs válaszuuk, mert megezáfolni nem érdemesek. A kik elhiszik, azok sxánskozásra méltók, és világosan tanúsítják az által, hogy mennyire «ükséges őket nevelni ? a kik pedig ezen
'' híreket terjesztik, és a szegény tudatlan nép együgyüaégét felhasználják párt érdekek miatt, azok polgári bűnt követnek el.
ín részemről ünnepélyesen nyilvánítom, hogy vallásomnak, melyben neveltettem, hive maradok holtomig, és hogyha távolról gyaníthatnám, hogy a vogyos népnevelési ogvlctek eszméje, vallásomnak kárára Volna, semmi világi hatalom nem birhatna reá, hogy hozzá járuljak; dc azt feltenni nem lehet, midőn ó felsége, alkotmányos királyunk, kinek vallási buzgósága ismeretes, oltalma alatt b. Eötvös közoktatási miniszter ur ily értelemben szóllitja fel liazánk értelmiségét.
Hivci vagyunk vallásumuiak, dc én megkülönböztetem u vallást az egyháztól, az egyházat pedig a hyerarchlátóí, és kéirm Istenemet, hogy hazánkban a vallási \-yt-korlatot szabadítsa fel a hycrarchiának bilincseiből 1 *)
Az alwolatlSmüu és » hyernrcWa, ellenei a szabadságnak és haladásnak; látjuk a lajtliántuli országokban, miképen a hycrarchia egyesülve a bukott rendszer Ínyeivel (mert ezek mindenhol kezet fognak) aconcordatum sáuczai mögött a népeket izgatják, a kormány, alkotmány és a törvényhozó test ellen.
A magyar clcrus, többnyire hazafiusága miatt népszí ;ü volt, sok felvilágosodott pártolója a haladásnak van közte; dc jelenleg függotlcnek-o a hycrarchia fegyelemtől? alig hiszem; mert még a képviselők választásánál is főnökeik utasítása, nem pedig &sját meggyőződésük szerint szavazhattak; ezt ha őszinték akarnak lenni, maguk is elismerik, ez pedig korlátozása alkotmányos polgári jogainknak.
A püspöki tanácskozmány a nevelési ügyben azon javaslatot adta, hogy a catholicus hívek által.synodusok választassauak; ezen synodusokban 2 harmadát képezné a clcrus , egy harmadát pedig a világiak, és ezen synodusok kezelnék az egyházi és oskolai alapítványi javakat felelősség nélkül 1 Már kérdem akinek ciak távúiról fogalma vagyon az alkotmányról, ozt kiváu-haya-e ? midőn tudva van, hogy alkotmányos rendszer alatt senki sem vonhatja meg magát a felelősség kötelessége alul; mert így minden felelős minisztérium csak illusio maradna.
Nem kívánja a haza, hogy az egyházi rend, egyáltalában a nevelési ügytől kizá-rassék, hogy az iskola egészen az egyháztól elválasztassék , mert oz által a nevelési ügy eok igen jeles tehetségtől fosztatnék meg;
•) N4*«t<lnk ừrl»t » byerkrchl» »poitoli »lap'' MDtUaer lórin, »Uíl a n«m Urh«( «1, ml t«m
* papiifbM, A* » hyorarchUl Maducrb«» kiriauak több elfogulatlan konbttffahnat kUVjt.UI Utol, mart
* rt agyar katb. «Unta ka hajdau a haraimaaSn eu-toUa rírit, ildoita életit a ka.Airt, »¡ot a MUkawalS
* 4rU*l aaapiaibaa U oly najynerflon h3»l mohicai QtkOiat tanú »ltja, ugr JaUnbon, ai rl«h»ladÍ4 vívni-nyaiban 1» magaa iklatuig, aiabadaUH loeggyíiSdi» U .«attba« aa ilat* J«llg* lalkaalM aladaa ,(;m miltd tagjít a magyar ol«ai»»k. Ka alkalomsal ki-
bogy elTaaiaararitalakaak la Urt ajrituak TixlAiauk aa Mamikat, Igy kamarabb .............S>*rk
j.UntJOk lapapkban. -elirjök aa «gyatirria boldogéit!
Lapunkra síétó eWfljtetéwkeí
'' hanom követelheti, hogy az egyházi rend, működéseiben az alkotmányos törvényeket szigorúan megtartsa , a népet alkotmányos hazafiúi érzelmekben nevelje, és magát sem-miképen alkotmányos kötelességeivel ellentétbe ne állítsa, akár honnan, akár kitől kapjon is ellenkező rendeleteket, mert midőn pappá lett, nem szűnt meg honpolgár lenni, és ez annak ucm engedelmeskedhetik, a ki a hazai törvény ellen mer rendeleteket kiadni. Állam az államban nem létezhet; ez áll a clerusnál szintúgy mind a katona-'' ságnál.
Ha ilyes eljárást követne, akkor maga ásná alá tekintélyét a nép előtt, és kárára volna a catholicus vallásúak ; mert ezer meg ezer buzgó catholicus méltán megütközik, ha egy paptól, vagy más ultramontan orgánumoktól azt hallja, hogy egy szabad alkotmányos ország polgárának vallása tiltja, hogy a szabad szellem iránt rokonszenvvel viseltessék, hogy tudományos, liberális szilemben irt munkákat és hírlapokat olvasnia. Hová akarunk vissza térni? A középkirí sötétségbe ? A keresztény vallás a szabadságnak, testvériségnek és haladásnak hirdetője; nem pedig a zsarnokságnak, türelmetlenségnek ''''s sötétségnek, a mi vallásunk nem követel uralmat mások felett, hanem testvéri egyetértést, nem kívánja, hogy az istenség legszebb adományát cszmebeli tehetségünket korlátozzuk, hanem inkább tökéletesítésünkre használjuk.
Az izlam üldöz mindenkit, a ki nem híve, vagy rabja, az izlam nem szenved meg más tudományt, mint a mi a koránban foglaltatik.
A kereszténység a liberalismus vallása, és a ki nem liberális, nem is keresztény.
Most áttérek azon okokra , melyeknél fogva a vegyes népuovelési egyletet üdvösobb-nek tartom, a felekezeti egyleteknél.
Először igen világos előttem, hogy egyesült erőknek nagyobb a hatása és eredményo, mint a szétszórtaknak; és elvitáxha-tatlan igazság ő felségének, alkotmányos királyunknak jelszava: „Viribus unitis.«
Továbbá protestáns atyánkfiainak Iskolai rendszerük (én Itten a nép, polgári és reális iskolákat értem) jobb, mint a mienk, ezt ha magunkat ámítani nem akarjuk, el kell ismernünk: hogy az ő iskoláikban az oktatás tökéletesebb, rendesebb, mint nálunk ; ml tehát, ha a mint a vegyes népnovelósi egylet szabályai megengedik, ezen iskolai rendszert tanulmányozhatjuk, csuk nyerhetünk; és igy nem a mi részünkről (t. i. a catholicnsok részéről) hanem a protestáns részről volna a* engedményeié«; mert ők autonómiájukat bírják, és iskoláik jól van nak elrendezve.
Hozzá jirul az is, hogy aton válaszfalak, melyek a különbféle vallás felekezetek közt léteznek, igy lassankint megszűnnének, a népek Össze törődnek, egymás ellenében testvéries érzelmekkel fognak viseltetni, és ennek ^következtében az undok rak buzgó •ág és türelmetlenség , mely stégyenéne a f. évrwyyedr« frtyte« elfogadunk.
XIX» szii/JulMk; most is lítwk. Téfekópcn
elenytoend.
Elvégre egy najnos körülményre kell figyelmeztetnem t. polgái tAnyumat j bo^ry t. i. báró Eötvös József kf>zOktaW « Agyér ur/felségé íck jelentette^ miszerint hazánkban 6000 község van, » melyeklxw,épen semmi iskoláséul létezik, áu-i t frtbbvHllÁsfole-keretű lakosuk lévén, ku£>i«guk erejükből mimUm felekezet részérc külön iskolát nla-piUini nem képesek , abba pedig, hogy közösen egy «kólába nyerjenek gyermekeik oktatást, (a vnltósbeüt kivévén) bele nem egyeztek. Knnek a következése, hogy sok szegény i>oigái1ársiink minden oskolai oktatás nélkül int fél.''
Khhez couiuientár nem kell; mert nem akarjuk. hogy annyi polgártársunk minden nevelés nélkal martalékja legyen a csábitásnak , arra utalva, hogy maholnap a börtönöket népesítse.
Ali megtettünk mindent, a mi hatalmunkban állott, ha nem koronázza siker működéseinket, csuk azt mondhatjuk : vict-,''rlx eausa, diis piacúit, sod victa la tori; hanem roméljük, hogy a törvényhozó test ezen nagy hiányt, socialis életünkben pótolni fogja.
Kzennel a kiküldött választmány által készített alapszabályokat van szerencsém a t. gyülektv.etnek tárgyalás végett eleibe terjeszteni.
(Ír. NZKOHIONYI JÁNOS.
Pár szó a magyar történelmi társulatról.
P«*t, april 2-án, 1808.
.leien korunkat, mint a nagy Horváth Mlh. momlj«, találóan nevozhotjük a nemzetiségek xzázndáuak, »''* |H*lig uxért, mert na idegen elo-mokhóli kibontakozás eszméje vezérli n jelenkor intéző férfiúit u nagy politikai átalakulásokban es J^lig oly általán»« és szembeszökő mozgalommal, hogy a* említett név valóban én tökéletesen magában foglalja a fogalmat, molyot s jolon átalakulási irány képes.
Jelszó tehát n noiu«oti*óg, <lo kérdjük,.mi a leghatékonyabb dajkája a noinzetiségaek, nom-o a történelem V Mi n történőiéin kritikájú, nom-o a régésxöt ?
Knuyl elég, hogy a történőimet r vele pár- . huzamban .iu archeológiát, mint, legnagyobb | közvoti^it a uointotiségnek, melyen minden alkotmányunk « szabadságunk alapszik, művelnünk kell. Más érvöt nem hozok föl, mert nem föladatom a történolom nagy fontosságának más (ouim|>oiitlM>li ItovitatAon is, elég Annvi, mennyit emlitók, mert mog vagyok arról győződvo, hogy mindeu egészséges gt>ndolko/4Uu ember iniudon külbebizonyitáaok nélkül önmagában út eljutott azon polcom, honnan eltokiutve, maga elé tudja állítani a történelem tartalmát h annak nagy befolyású künk.
* *
A történelem és a régi kutfók nyomozásának nagy fontosságát ar. akadémiai történetoextály szóin «sl.1t* hordozván, már rág pengette azon csamét, hogy korszorü lenn«, ha egy szélesebb alapokra fektetet'', rendszert» történelmű társulat hozatnék közelebbi viszonyba a müveit közönséggel. A* o»xmo folyton érlelődött, s végre 1807. elején az alkotmányos ¿let hajnalán ax egésx nemzőt örömért) valósulásnak örvondett.
Ugyanin l\*ty Frigye« ax ilgy lolke*» |>ári fogója ongodélyoxoU történelmi folyóiratát a koletkomuuló támulatUl egybe kötni óhajtván, Ipolyi Arnoldot,fóUíólitá, hogy hina öasxo egy '' magán értekezletet1 ax »»»»ne megvitatására. Ez 1H07. ftibr. 2-ikán mogtörtóut, fa köxlolke»«d(ki-•ol fogadtatott, élénk numocxoro után ax alap-■uutbilyok kidolgiixiUávnl Thaly Kálmán lón meghuva, ki Ipoivi Araoki, l''cwty Frigye« é* lUmor Klórw kijolölt tagokkal ax ügyet köxöl-vén, köx''is ino^álla|KxIá«uk folytán á fobr. 7-én tnrtAUdi értukozlot <ílé terjow.totott. A szokott nlakitA-ii vit«tk(uiA«>k után végro tul nUjMtn I41y<>k me«állap»ttatt«kf é« most már a támulat megaUkuláfA c^uik a 1Q0 Aláinitól fUggött, aduiban annyira kedvezett a JekintetU-n a axo-reniw, hogy a\>rll végóro M aláírók Kxima már » Károin ««Axnt U''mc^kttxAlltftto. Khhex kéix«t tehát ax el*ó köxgyitlós május
lf>-dikér« hlva-
U>t* pkJtU'' » a» oióhtgea bitottmáuy elnöku ,HorváUi Mihály áluLtsgy r«w>s>k, » ti^rUiuclem «»nU*aágát alapoean targyaló j«iexé«ldel nyittatott meg. A megnyttó-j»í)^xó<l után ax alajwxa-Itálvok ujr« mogvitattalak'' u elhatároztatott,
hogy hí atap«MkbáÍyok tuegorfoiUUeutAn ««>nnal
wcakkité kij^yUWü hivnMÓk enyrbv. i^x juniuit 1^-Au lUUj^UM tényén, föffcliuUuU«''/. l. i a* elnök
•ég éüA válaaxtmány iímcválaaztatásáliox fogott agylllé.-»; olnOkkégrófMikólmr«,mástnlelnőkké Horváth Mihály harmadelnökktí Ijwlyi Arn. választattak, eaü^áiv pc<lig a 4ft tagu váliuxt-niány jotófétett ki (wavarjts utján. - A tisxt vttöiliVg vála^xtáaá joHu» ''J kár* töwtett ki, mely nlkalovamat »»Akugyan |1*tV Frig^cw péastámnkui, l*halv Kálmán titkárai, kinek qgjk HxeiKiuind k(Jtel»'' <*éjrvi köxé UÍtoxotta táríu lat .iSxáxad.ik* eximik iiavi köxlonvéiu k »ttr kenxtése is, Ugyé«xül |>edig l)r. Fischer Kálmán válasxtAttuk meg. Így rövidetlen mltuk a törté nolmi társulat keletkezésének történetét, moly id^fdl időre sikereanhben mrtkodik «<« kitöxött nagy hivatásának minden irányban megfelelni igyeksxik, miről fényesen tanúskodnak valamint a havi közlöny tapintatosan szerkesztett számai: ugy a hó eJsó e*ötörtökién tartatni »uokott válitsztniányl ülések is. Mindexokot szüksége»-nek tartottam elmondani a megérthető.-» végett ax.)kra néxvo, miket o téren jelen, ugy máit alkalommal is küxleni fogok.
Ajiril hó 1-sócsötörtökon nagyon érdekes li»vi gyUhfeuek valánk tanúi. — llottka T ''ivadnr nkadoiniai tag s orszjiggyülési képvisoló egy mindeu tekintotben a jelen történeti irodalom sxinvonalán álló „Valkó elenyészett magyar mogyéröl* cxinfü értekezéssel lépett fí5l, mely megj''o a későbbi országos átalakulásokban. Sxorém ón Verőe-xe megyékbe olvasxtatott be. Értekuxő ÍÖltUnteté különösen r.xt, hogy o megyo minden időn keresxtül mind ]>olitikuilag, mind sxármazásilíig magyar volt ta sz»iiuos jogU''irtíV neti adatot sorolt oí. Sajnos, hogy ez értekezést végig nem hallhattuk, axonban, minthogy a ,8xtix<ylok''-ba fölvétetni elhatároztatott, egész terjedelmében lesz sxereiuaiénk ezen alapos jog- | törtéueti értekezést átolvasni. |
A juáswlik értekező a nagy archoolog lbhner Flóris volt, ki a PUinken 11. Nyári birtokán j talált régiség! tárgyakat mutatta be. Mielőtt ! az egyes tárgyak magyarázásához fogott volna, megeinlitó, hogy föl van födösve ama nohéz-ség oka, tnulylyel a régészeti tárgyuk kutatása szokott járni; ugyanis h>uii nyelvünkben hiány-xanak a sxók, melyekkel ax egymástól csuk alig különl>öxő régészeti tárgyakat szoktuk jelölni,sigy a« abstraet légésxeti meghatározás hiányában vagyunk, a mi kétségkívül nagy mértékben szegi szárnyát a régészeti előrehaladásnak. Kzen körülmények iiuÜ''.ották értekező urat arra, hogy megalkossa n régészeti nyel- , vészetet De minthogy egyedül a nép az, a melynek szerencséje jut a hajdankor emlékoU u tudóssal s igy a müveit világgal megismertetni, erre is ki kellett turjesztunío figyelmét s igy nem önmaga, hanoin cgy füloki fazekas-mesterrol együttesen, a mi 8(\játkéj>en ax etru-zíai edényekro vonatkozik, állapiták mijg a bögre, korsó, kis huta stb. elnevezéseket. Krto-kcxő különösön arra kérto a hallgatóságot, hogy a tnerro megy, mindenütt Uwjosss^s ismertesso a nép|>el ax archeológiát, nehogy olyan fogalommal biriunak e folől, mint a rimaszombati rézműves, ki, miután 0—12-dik századbeli kurdot késekké fent, kérdőm vonatván , azt a feleletet adta : csinál ö százat is olyant csuk mogtixessék, — Hallottunk még ugy harmadik értokezéat is B. Orbán Balázs-tói a székely várakról, molynek, minthogy csak egy negyedét hallhattuk, blrálntába nem bocsátkozhatunk. Végre »altk!>ége#ne>* tartom mogeinlltotii még azt is, miszerint '' .határo/.tatott, hogy a törté-nelnii tilrsulat kOxüléso május 14-ón fog tudatni, melyen egy ''.özénlekü értekezést lesx szeren-estink hallá <i Hóvész Imrétől ily czimmol: Nemzeti törté''.etünk fejlődéso.
OLÁHFI gyula.
Heti szemle.
Aprll l(Vén, 1808.
Finnországban oxrok és »xrek halnak el az emésztő éhség lassú halálával. — Pcrczol >Iór tálramok». Kossuth ellőni bossédjoért 8 kihívást'' kapott. Krre .Somogyi Ignác» Marczaliból a 1''. H.-ben felszólalt, hogy Pcrczol helyett ftiind a nyolcxcxal ihegviv. — lJosztcrczebánván egy férfi ruhába öltözködött nő megnősült, jK>r#ze válás követte s most perlekedés. — llullo mul-lett I>andsbergben égő szivartól, a puskaporos torony fulloblwmt. 7 egyén halt meg. — I.udas Mutyi axcrkc«ztője ellen Kuhn hadügyminiszter indított sajtójwrt. — Száz év előtt egy dolmány vai ráww(rt 1 frt 8()krt, egy magyar nadrágért 2<) krajcüárt tízettok a szabóknak. — A« aradi vtvrtunuk emlékszobra javáru oddig ''Jti ex** frt gyűlt össze. — Széchenyi 1WU és Wilexek grófok orosxlánvadászati ''utjukból, Afrikából a napokban térnek viasza. — A „Hazánk* és pilon* között mogoszlott balközt^p tagjai ujolag ogyesUlteL — A közös luulügyminiszteriuin hivatalai lm esj»k h«urcxképt«len tisxteket v<«/. be. — A honvédsogélyoző bizottmányhoz e»ldig folyaimnlvány érkezett be. A pesti takarék|>énzulr Ó ujillió ertijéig HK) írtról szóló I kaiuatoxő |K4iitári jegyskot ÍkkjuII ki. ~ A ! n.-váradi Ixr. honfitársaink ax egyenjogositás emlékének örökiUWni 5815 frtot adományoz-
« 1 .V 1 ■ . I :
tnk. 1CHX) frtot bolóloa honvédok közt osztottak ki, u többi árva gyenuekek segélyezéaéro for-dittatik nemzotis<<g i1« valláskülönbség nélkül. — ltécsben egy mulatságos |>e|y<árgyaltatik t. i. egy korcsmán»« bcp:>uaj>zoltj<»):y liivuUlnokot, kj 6ÍO(i pohár kosciat ivott l»áL - hitelbe. — A hiron uiigol ^Tirat-H" lap 1788-hun ala pittitott.. S/.omero Bertalan a budai elmo-l>e.teg-gyógyiut.«otbon még'' folyvást küldi a legszörnyehb harexot, nx auyag harezát a vég-feibomlással, inig nagy szelleme tnár rég megtörött. Másfél év óta tart e szörnyű harcz; eltart még tuláu néhány hétig, néhány hónapig s aztán a trugoodia utolsó jelenetéül megzendülnek a halotti r-Kolotsmák. --Türr kljolentó egy frauozia lapban, hogy a kieg^''czkodóst elfogadja s a balközéphez tartozik. — l''luroau községben (llrelagneltun) különös szokás divutoxik a menyogzők alkalmával. Rögtön a szertartás elvégezte utána vőlegény nrczul legyinti aráját e szavakkal : „Ilyen vagyok, ha haragszom !u s azután mugcüökoya: „Így teszek, ha békében ólok !u Jelképe az élet viharainak és derült napjainak , hogy a feleség mindkettőn) elkészüljön. — Kgy franczia lap a római pápának királyunkhoz intézett lovolót közié, mely hamis levén, lefoglal tátott. — Mily veszedelmes néha a hivatalosan használt hlnu<|uet-ok, mutatja egy nagyváradi eset, hol is egy nyomtatvány következő furcsa módon töltetett be : „Állatorvosi bizonviat .... az .... i utexán . . . szám alatt lakó k ur . . . . megvizsgáltatván , egészségesnek találtatott s a csordára befogható., t tehén egészséges. Kelt N.-Váradon april 1-én 1808. N. állatorvos,u — Liebo tanárnak egy kalitkába zárt éneklő közönséges házi egoro van; hangja hasonlít a pacsirta é« kanári madarakéhoz, szép cadenciákban gaz«lag két octávávnl bif. I/Ogszebbeu énekel, ha háta inogott macskát érez. —• vlludáu több római sírt fedeztük fel. — A Bócs-posti vasúton ismét több szorencsétleuség történt.
Zala-megyei hirek.
fSzordán, april 8-án volt 8 évo, hogy gr. Nséehi-nyl Ihívuii , a legnugyobb magyar, haxájaért hőn láugoló szivo megszűnt dobogni. A bajnokok legragyogóbb csillaga lovon — mint a„Füg. L " igön helyesen írják — illő éa méltó, hogy inindon magyar lelke Istcnünkut a megboldogult nyugalmáért esdve, kérjo ót, hogy szenvedő hazánknak sok oly fia legyen, miuó gróf Széchenyi István volt! — Orvundünk, hogy a dicuőült nagy cgvik tovékeny, a közügyért lelkesülő rokona jeles beszédjét vidékünk hft közlönyéin) boküldvén, ex alkalommal meg-omlékozólcg hozhatjuk.
— Uyásx és öröm. Kiirthatlan a hit-buzgiiak kebeléből ama kegyolot és moglmtottság moly uz ó és uj tostaiuentomi hivők szivét dobogtatja a húsvéti szent ünnepek alkalmával. A mély gyiUa, moly a nagy napok alatt átlengi emelkedett lelkünket, édes örömmé magasztosul a feltámadás első napján s akaratlanul oszünkbo jut üdvözült költőnk, Sá-rosy (ly ulának u napjainkra is »>ly tulálólag alkalmazhat«^ ihlett költeményo :
A »«or«tct urs
kti-ebal, filUmsOJoti értet«k,
Oh foltli vuibcrck !
IIirt i hfln ett«n rjitetskf
A ifi iM.tlft
fujt, ki\ii/»I, (llilöi, »éil uou <!• olef,
Tluisdjatok I
8ser«lnt s hsiát
A» (i>iil>«ri<t«n roll (
Mikvr Utálok Át:
Il<>i;y n vlasály mindlf C4»k ¿ttot olt?
K«Ic<ljelak . . .
H 1)4 hslT* volt *a Iga b«oo«t«V I
Tiín*«tj»tok I
— Baranyai Elok kodvoa munkatársunktól Huhótról april. I-éu datálva a kövotkoző sorokat vettünk: Április elsejo, ezen szó már maga igen nevezőt««, igen régi szokássá vált, hogy nun a napon ax embereknek szabad egy-milst felültetni — s haragudni nom szabad érte, hány egyént küldenek ol uagyobb városokba: csiga vérért. Míg ml falusiak logfölobb a zordon időjárásra haragszunk , azon töltjük ki bosxunkat. Kzen minden tokintetben sovány bőjties sorokat azórt irotn, mert óhajomAt kívánóin nyilvánítani. A kezdett pályán göröngyös nehéz körülményü múltért, logyen tartós és sikeres a jolon, biztos és gaxdag legyen a jövÓ I A csalódás kosxoruját, mit náraoly ember önnek nyújt, adju víssxa nekik, mert már belőle ugy is elóg bokrétát kötött A viránydós kikeletnek tavasxa hoxzA meg számára a földi boldogságot, mentül több szellemi erőt, Annál több anyagi jólétet. Ujságot vár ugye bár?o kripta csendes vidékről. Ax embereknek itt is ugy mint máshol, tiem elég a társadalmi lát, kUlön körükbe alakulnak, politikai néMtüket átviszik UssAnkánt a családi életbe, moly nem helyeselhető. Axélet fűszere, a mAgyar barátság lassanként kihal, önzéssé válik mindönki, egymást csak távolrólösmerjdk.Szóval, köxeledünk a robiasoni életi»««. S miért vau ez igy V Mert egymástól még a hazafiság IímU szándékát is
megtagadjuk • bölyotto alap^laívgyAnu fy fél tékenység szálja meg köbleinket. — Igen sok kellemetlenségtől megóvnék magunk, ha a vitatkozásoknak helyét mindenütt nem foglalnák el? meghagynák azon köretben, «nolyot őseink csináltattak, értem a hon gyűlést, mugyáktormuU és a nzabud s a j tót, o három fő tényező eléggé biztosítja polgári szabadságunkat; — a magán találkozásoknál túz. teljük egymás véleményét, do nézeteinket no erőszakoljuk; — legyünk higgadtak, türjünk békével férfias higadtsággal, fokozódott szorgalommal teszünk a hnztlnak legnagyobb szolgád-latot, hisz a költő is azt mondja: Tűrni nehéz, de haszon, TOrni ki tud, mogmonti hazáját.
— Sikot-nóma, mint tolvaj. A nagykanizsai szent For. rendüuk templomába az elmúlt vásár napján ogy marczali azületésü siket néma belopódxván, n |H»rselyt el akurá Orozni, azonban sikotsége daczára is észrevett«, hogy jelenléte felfedeztetett, mit volt ináat mit tenuio, mint a perselyt az ablakon kidobni, és maga magát ]>cdig a catodra alá rejteni, do biz ott is megcsípték. £ totto már nem az első volt,
— llj kórházi hoiyiség. Lapunkban említettük volt, hogy Zala-mogyó által Nagy-Kanizsán e''ndandó teinotő melletti raktárak jó volnának kórháznak, mint értesülünk, n váro»i tanács az épülőtöket csakugyan megvett« s oda kórházat rendez be. A mogyo ozeu befolyt ősz-szegből a székvárosi megyeházat nagyobbítja.
— Furcsa czim. A nagykanizsai )KXtára a következő czímzotü levelet láttunk föladatni: A tlitzniihidasi ozéh subjectjétől. Nemzete* cni/-mndin Legény, ponzionált furvizer-káplár, több jótékony-czélu intézet fűtőjének saC Keresztúri Kristsory Lo''iel lábtyii művészeti fogalmazó gyakornokunk az urnák, jó ét, itvágyat kívánva. Pesten. Zrínyi utcza 7. sz. a. II. omoloL N. N. UgyviM urnái.
— Posta. Biztos forrásból tudják, hogy a nagykanizsai jnistát f. évi június elsőjén a kór-mány átveszi. Leeud 1 hivatnlfónöke, Jf postatisztje, 2 iárulnokja, 2 levélhyrdozója é« ogy hivatalszolgája. Az egyszerű lovolok kézbÓHi-tésoért az átvovés napjától fogva semmi dij sem lizottotik. Az ajánlott éspénzos lovolek vovényo darabjaért azonban 8 kr. fog vétotni. Akik podig a postáról vitotik el a lovoloket éa ujság-jaikat havonkínt 1 ftot fognak fizetni.
— Bn la t o n - F ü r e d közst''g folyamodott, hogy rég idők óta a fürdői Intézeten lövő postahivatal tétesst^k át a községbe. Aligha értlók erélt, inort n távlnla »*« gőzhajó állomás, posta nélkül el nem lőhet; sőt, ha eddigelé a községben lett volna n posta, akkor is készséggel át kollono engedni a fürdő-intézetnek.
— A dobroezoni országos dalár-ünnopélyro vidékünkön Is n ''következő dalárdák hiTiittak meg t a csugói dalárda, nagykanizsai dalárda, soproni dalkör, és a kaposvári dalárda.
—; Z a 1 a m o gy o b o 1 i Bellatincz mezővárosában f. éyi april 2.:)-éro eső orswtgos vásár ezen évben ugyanazon hó 27-dik napján, valamint Dobronak mozóvárosában évenkint junius2í)-én tartatni szokott orsz»lgos vásár az idén ugyanazon hó 27-ik napján fog megtartatni.
— MauI Antal 7j»lainegyot utbiztos voz« téknevének Moxényi-re kért átváltoxtatána hivatalosan mogongedtetett.
— T ü x. Nagy-Kanizsán april á Jn délután u mezei utozábun 2 ház és 3 istálló égoti ol. i— Mint gyuladt ki a tüx? nomlohotcttkipuliAtolni. Biztosítva semmi som volt.
— Vesz ott ob kóborolt Nagy-Kanizsa utczáín a napokban, de ogy várost najdu álüü agyonlöveteit. Embereket nem sértett meg, több kutyát ugyan megmart, do ezek is agyonlövettek.
— A muraközi turcsiscsei esemény iránt a hivatalos vizsgálat apr. 0. óta folyamatban van. Kisfaludy főcsendbiztos jobban van, a két kanizsai foglár még kórháxban fokszik.
— Ö kö r-t o 1 va j 1 á s, A nagykanizsai vá^ár alkalmával (>>1 huiui 1 lenr? bárU ur két''járná* jlkro Dobriu B, koroskodó, udvarából; nappal oltolvajoltatótt.
— K ö v e » o t v á ni j o g o t nyert N.-Kanixsa városa ax illető ininísteriumtól 12 évre.
— A balosai legelő elkülönilési por megszűnvén, a katonai karhatAlvm ,v»s«**VonAtott. Kz órdombon jövő számunk tüzetes közlést hozand.
— Mogyoi utuk rondozéío tárgyábau a kajHirnaki főbtróaágnál Zalamogyo blzottmánva f. april 5-én ülést taitott, melyben több óletfe-való Indítvány tétetett, a. május 4-éu tart»»áó közgyűlés «ló lesznek terjesztve.
A nagykA«i«sAÍ leszámítoló bAnk, mint hírlik, f. apr. 19-ón köxicyülést tart. - Aa érdemes Ideiglenes elnök ur jónak lát bennün ket ignorálni h hirdetésével a seomssédba niegy, holott « közönség iránti udvorias figy«!»«"'' tőle jogosan követeli, miszerint helyi lapuukbau közzé tétessék, különben o tárgyra is via térüuk jövő számunkban.
Somogy-mogyei hirok.
— Jankovloh László tomogymegyei főisj>áii ur elnöklete alatt ogy társamig alakult, i>gy a megyét hazában Kaposvárról Ber-zenczéig átmetsző vasútvonal létesítése tárgyá-Un. K colból Kapoavárott a főíspáu urmll márcz. 24-én tartott értekezleten egy több tagból álló választmány alukult, molynek feladata f. é. május l-ig a megyei forgalmi kimutatást kidolgozni.
— Kohn Simon és fin Adolf kanonvAri lakosok mik megengedtetett, hogy vezetéknevü-ket Ktintt-ra változtassák.
— A somogy mogyoi börtönből négy egy<5a megszökött r mielőtt a mogyo távirata megérkezett volna a zalamegyei kapornaki járás fobi-rájához, már Viola cáurgól szolgabíró ur szóbeli értesítése folytAn a uomogyntogyci foglArok ultal lildözéabo vett 4 szökevény, zalamegyei foglArok Altul U kutattattak a csakugyan a csehi pusztán megtalAltAk , azonban jöttükot észrevették smcgi)lnntak,az erdős vidékent>edig egyenesen üldözni nem lehetett. Egyre futása közt H lövéot tottok, ol is ouett, do felkerekedvén, mégis behatolt az erdőbe. Drunjin novll inkoi paraszt fegyverrel, a többi baltával volt láthatólag füllegyvorkexvo. Utóbbi lopásuk l-l sertés.
— „A budai v izg y óg y i n t é zo t.u A kényelme« közlekedés a budai hegységgel, mely a létesülő közúti vaspálya által fog nyújtatni, bizOnyAra inAr a jövő jó idéuyben is arra fogja indítani az üdülés és gyógyulás után vágyók nagy részét , hogy gyógyczéljukat a budai begyek és völgyek mérsékelt, tiszta, egésaá;oa . légkörében keressék. Az ide Áramló fővárosiak kéuyelméhez némileg járulandó, a kis svábhegy alján levő elsó iu. A t a 1A n o s gyógy-intéxot mAr it előkészületeket tosz, nemcsak hogy vizgyógyitását «''•» testgyakorlatAt bejAró Uitegek szAmAra is használhatóvá tegye, hanem egysiersmind, hogy kivAnsAgra friss töltésit ásványvizekkel, aaVóval, tejjel, később szőlővel is, gyógyczélokra szolgálhasson.
Sopron-megyei hírek.
Vasárnapi lo v o 1 ok. III. — Ku int zum Hiuwenleiil A chronik scandalőn ismét uj adatokkal szaporodott. — Képzelje csak tiszt, szerkesztő ur, vArosunkban két szenvodélyoa vndász lakik, as egyik fiatal ember, másik már éltes, n az irigységdaemona fészkoltolio magát sziveikbe, mort n vadász ember mindig irigykedik inájík
vadász társára.....Egy napon valami dévai
ficzkó az éltesebb úrral elhitette, hogy a fiatal ember Ost novrt kutyájával kijár a mezőre, éa ott a fiatal nyulakat fölotutl, mi okból a sárga irigység vak gyűlöletté vált az óltoa ur köblében, minek gyászoa köVetkczményo az lön, hogy egymást czifrábbnál czifrább kifojezésokltel mogeaimozték. Alsó was war zu thun? A fiatal oinbor olküldötto socundánsait az éltes úrhoz , és por Spass olégtétolt, kért tőle, mondván, hogy e gyalAzatot csak vér moshatja lo, miután mindkotton nemes emberek. Az éltes ur azonban kinyilatkoztatta, hogy ó katona uom volt sohn, és ilyon inoatorségnoz nom ért, tehát azt no kivAnjAk tőle, hanem adott c^y írásbeli nyilatkozatot, melyben a czifra kifoje-mWjkot visszavonj». Most pedig a fiatal ember ntemplis papíroson zsel>él>e hordja l>ec*Ulotét, n a békopohát- mollett egy awicki puszi mindont jóvá tett, - VivAt Soroksári az európai egyensúly ismét helyre van Állítva I — 1>© V|4U még ennél pikánsahb törtéuot is. K.-MArton városába« <-gy fiatal Don Jüanba szerelmen lott ogy fiatal hölgy, no porozo a virágnak megtiltani nem lehet... azonban a két szerelme«, a kemény itor* ellenszegülése folytán egymásé nem lehetett, tollát mi történt? Rgy szép reggelen nlcisasszony nom volt sehol található. Mindon zig-zt''ig össze lett keresve, végre l^on Jaan lakása erőszakosan fnlnyittatván, a tét szerelmes nár ogyütt találtatott, bár a kisasszony égre földro hivatkoifjti, hogy Ő moat már Don Jüan nojo, do azért még l is elválaMtattak egymástól. Es most llomeo és \ Júlia »rellemo »Ír ;iz égben o gyászos szerolmi kaland íblöttt --Hiába! a tavasz közeledik, allcm regt sich, a nílnt a magyar költő mondja: Minden élőd és örömmel Várja már az uj tavaszt.
nOHNZÜCUTKU FLÓRIÁN, soproni polgár.
— Széchenyi Gyula gróf, mint olvasóinknak elmondottuk, a közöamiuuitcriumban alkalmaztatott; Sopronmegye most egy kérvényt intézett a kormányhoz, hogy a gróf ur ozeu alkalmaztatása mollutt is , liagyaasék meg mint a nevezett mogyo főispáni helyettese.
Vaa-megyei hirek.
Ss«Uib«thrl)7 apr. 8. 1808.
* Farkait János ikervári molnármesterről lapunk 13-ik számában közlött azon hir, hogy nevezett molnár, Mojnzcr tíomn negédiét halálosan főbe ütötte, éa cnizma sarkával főlx> rugdosta volna, a vizsgálati iratokból s a tanuk ilw.hang/.ó vallomása folytán oda iiKklosittatikf miszerint Farkas János, nevezett segédjét, midőn kötelessége toljoeltésónek olhanyagoláaaért feddette, neki visszafeleselvén, nzt puszta kézzel ütötte főbo, míru ez az Utént kikerülendő magát visszarántotta, s egyensúlyt veaztvo földni zuhant, s a padlózatban levő dombor alakú vastag szegbe vágta főjét, mely közvetlon halálát okozta.
♦Houvéd-gyülé s. Folyó hó (ián délután tartatott inog n városház teremében a szokottnál nagyobb számú honvédek jelenlétében az egyletnek havi gvülése, mely alkalommal bíí űj tiszti választásiéit elnökünk által indítványozva, azonban az a jövő május havi évnegvodos gyűlésre olnapoltatott. — Ezután felolvastatott l''erezel Mór tábornok a .Hazánk" 77. számában közlött « az ország minden honvédegylctéhoz intézett folhivó levele u budapesti országtw hon-védegvlct feloszlaliltuk tárgvábau. Mimliiyájau éreztük a pillanat nehéz nyomntását, melynek hatalmát gyakorolta felettünk, de mindnyájan éreztük és tudtuk, hogy valamint nemzetünk a múltjának, ugy az azí alkotó halhatlnn férfiaknak, mivel tartozunk. — Hosszas vitatkozás és eszmecserék után végre a határozat egyakarattal elfogadtatott, s annak közlése, valamint l''orcrel táltornok úrral , ugy több magyar lapjrnl is közöltetni határoztatott, a határozat szövoge kövotkező : I''erezel Mór tU>ornok urnák, az országos honvéxlclini bizittinány feloszlatására né*vo tapintatlan eljárást követett el, a miról CgylotUuk sajnálattal értesült, a köztelken tartott pc-ati honvédgyülé-sbon liazánk nagy fiai irányában tett nyilatkozatait nom osztja. Ezon kíméletes s ongesztelóleg megrovó határozatból meg fog győződni a táliornok, hogy mily koserfl kötelességet teljeaitottünk akkor, midőn azt aláirtuk. — Tiszteljük mi l''orczel tábornok urat, mint 1848 én 49. évek egyik legnagyobb hflnét, tiszteljük benne a nemzet irányában olkövotott feláldoz«» ncmealelküségét, szemeink előtt lebeg rolót a csaták oroealána Szt. Tamás stb. előtt, s nagv nevéhez fűződött emlék lelkeinkben örőkro ápolt marad, do voltak o dicsőséges kornak sziuto más nagy omberoi is, voltak fél istonoi azon opochának, kiknek a noveikhoz knocsolt fénysugár bo világol a jövő századok méhébe, borostyán koszorúiból nom hullott le még egy lovolko som, b kiknek rajongó hazaszeretettől dobogó nemes szivök előtt egy ország meghajol. Ezokot védelmezni szent kötelességünk. — Mi surrotjük hinni, hogy őszinte éa lelki meggyőződésünkből mondottakat nekünk nem fogja bftnlll felróvni, s tovékenységét a haza javára megszüntetni, hanem kettőzött erővel, mint az csak nagy eml>erok sajátja, haladni fog azon pályán, rnolytu hivatva vau, a. melyet a gond viselés számárn kijelelt, « bizonyosak vagyunk Ixmno, hogy a hós tábornok, Ühiok győző kardja előtt romogott az ollon, maga felett is megülendi győzelmi "ünnepét. — Foitn^ ojl a viszály magvát, moly óriáai gyor ki magát, — ellenkezőleg uo vArjo.t. i.^.» V ¡alránk küldendő elleuségot, mi magunk közt is foltalAljuk azt; no adjunk amúgy is számos cllonségünknok anyagot örömre, zabolázzuk a fékvosztett szen-ve«lélyokot, mort l>okövetkezik m idő, molybon öröm á» diadalérzet mámorában fürfldvo, tom-bolva ülik meg viszályko<láaunk folett ellensé » ^■»k a bachusi ünneiiot s győzelmök joléül boldogságunk éa jólétünk sirlinlmára kitüzeodik a ki hozat setét lobogóját. > Hz. A.
- E. Júlia kísasszoi^ f. hó 8-án hallgattatott ki utoliára, kyelov; xstvén noki, hogv a terhelő adetok folytán eddigi felügyeleti Yog-ságu vizsgálati fogsággá alakíttatih
Xsay-KMitM,, syril 10 ¿ii 1864. V.UmUt M Ut. u 11 » k»«h. (InucpeV mUll 4 ^><t«ii koví« ttíUUon». lom voll Awl s gsboo/t IIUll, lílbb lUnVtig ur*l lodol«, mint «tSbtk, <*''«» 4UitW<*K u fl«JftU meKh«-
HfltakiA vftH i gi Aj>ju»áf r«.id/ji tUUt Um^i
iaén*Ui«j< >su, it M c Wiiak ito—tó ftnyt
^»»»«W máxiajtnil, mflytk crSttílÍMol it II. U. tniud«u «k<oJa1.ju) uilkttl ii 14ujr«»itt«Uk a »•»8k r*»«éf6i, minthogy knlöuB.cn » kOiipJótAgii
erspj« •Unuitásirs uloc. küiUj. I,«» dson
jaaU jobb írUko Uv^o, •> kJtnnyrl.bfn • c.ekíIrclil) »«»Ujfl/íl f»(UliilUtik U.
ty Z L 355
Plaoil heti i* íjíni49«»vá»Ar. >,»Hl/
naoy kakizsan,
ap-ül-, i0-t''n mírínkiSnt
T»fai«y«kt L>hU>. ■ kr.
85-9« iut. 5 fr. «O-OOV. to». V #6».
no — 90 ini. uir,»v-w«i, m ""
Kom IH.fi int. s ír. iok/''" '' 10 - ''0 kr.
.*itó»4u»k JO—11 it"»'' 40—- kt. U—»H «ft.tö--80k. árpnkóiöo^lo. «4—W ^ *fr. Mkr. 87 -88 tut. 11 ÍIU 60 kr. It u > o . 1 o . frl. 80 kr. » K. »0 kr. Kuk o rio a a ol»»» yo«ln<jaántln) 8 frt 10 kr K.nyirli..« 8 •« tl frt. 76 kr. Kabyirlita. S •». 10 hu 76 kr. H»»jr.-l. 7 M. to fit. - k«» K • n y -t. tn S u 8 írt. 18 kv. R o a • I 4 n k m. |. aaim 9 fii. 60 kr. U o a . ti Uf( mia.ija 2. "im H írt. 60 kr. Kukorica«!.I »1 in. 4 frt. 60 kr.
irodalom.
— Hoffm/inn Mór, t. munkatársunk, kit jeles tehetségéről leginkább a .Magyar Izraelitában" éa .Néptanítóban" megjelent szép » erőteljes költeményeiből ismerünk, legközelebb 6gy tita ívre terjedő liébor tárgyú költemény-filzért HZilndékóak sajt-? al.i adni FöPiWuli t, közönié,;llnk, kUlönŐscn izr. honfitársaink ligyel-iniít o in unkára, melynek aláírási ivei legköze-iobb fogunk lapunk mellett is szétküldetni, — ''előre is, mint oly munkára, moly minden esetre megérdemli, hogy pártoltasaék —iránya é4 tartalma végett is. Jövő malmunk mutatyányt közlentL ••
— A ,N é p sz a v a" Més/áros Károly határozott szabndolvü politikai ujrnlgnismét megjelent. Ara évnegyedre 1 forint. Megjelenik iniudun vasárnap. , ■ ,
— Az „Izrac! itu k'' sl<inyu kiadója elnézést kér előfizetőitől, hogy a legújabb számot, a lap körül történt tfHibrendbeli átalakítás folytán, csak később küldheti szét.
INTylXttór.
A fogak épségben tarUta • »ion ia4rouUa baj, brtrfii''K «llcni uiPf(iW4a4ra, melyeknek » tóit min <lun r^yi-bb rc.i^n^l kitíífl vannak, miltin • lógna-gyobh figyelőm a goiido«a4g Urgyának kelleno lenni« Mind » mellett ¿|>pen a jelen nam<ed4ki>vl t»14lhatd le^inWitili, hogy » fogak éa ><4iréiaek » aail4rdt4g éa tgiiuig nom »ion norm4lia állapotálian vannak, melyet » T«>t népeknél eaodálunk, a tSIUk irigyeink. Mattan vraotne eaeu nagyon olUrjedt fog- ét aaij. betogiég kUlAnbnaS okai el^aorolÁa», mluliu • sorok caélja raupán xz, » Ügyeimet »gy óviaorr« IrÁiyoani, mely t>4mlalau tapa«<t«14a nyomA» a noreaett beteg »égek ellen g4tliil»g halni, éa » aa4jn»k it aaervel-nek flde.éget éa jilétot la«<4t kfilcaönöaui alkalmat. Popp J. G. bécal gyakorló fogorroa ur Anath«rln-• zijvlz« eredményei »Ital, ¿vek ¿1» blaonyitja, hogy aa ínég a leggyengébb aa4jrétaekre la, egy é|> oly ArUlinatlan mint hatiateljea aaor, betegtégel megi5v4-r4ra ralmlenuouiA fogfAjAt, meat4inai|l fog»k, SorkS j oaonttati éa tllly. valamint gynladAaok a atájQrogli«n, »a .inatbedn aiíjviaben egy oly (lltoro találnak, mely aiokat tartja haianAlat után n''mctak blatoaan 4a fájdalom nélktll legyKal, hanem A már déri ngltaaég! állapotot, minden további károa behatia ollon megóvja, t mint liaatitó taor tartótaá éa aailárddá tetal. Lentit tehát • taer mindenkinek CgyalmAb» ajánlva, nmly rgyaior alkalmaav», hírének mindig Uaatelöket aacrci.
— Két tanuló vétetik fel Wajdlta Jáncf ujenan folaterolt iiyomdájábau, aaQkaégea, hogy kellS lakolal képaelltéggvl bírjanak. A feltételek elSnyöiak. ,
Nyílt Pó»ta.
— II. O. hai-g.d, HovaáiiAt, Urjc4«l>aet loTclét nem hoahatjuk, pedig tiioretnők ; de lapunk tere oly #tftk, hogy alig vagyunk képetek rendeakedul. Haa-badj >n hatouM lovelek helyott Iráuyralkkokat kérnflnk,
— 8. K. Péci. Kendeten ktllljdk.
— Hp. J. Hiabadka. Várjuk becaea ráUtiát.
— D8m ény J. N. Herény. Üdvflaletl Jelen tiá-munkból elkéaett, jörSre hoasak.
TÁRCZA.
Mórt nem oltod ...
Mért nem oltod oh keblem Uughevíl, 8.11« etikáddal el ajkAmon, lánykA t — Mélt t-tgAdad rosg Itlríd HtftMl, Honnét bda leikom éjcaél várj».
Midőn moiűlygAaa, édet nwiolyod Hötét valómból A» égbo emel) Da hogy ha kérdlok — kell-e ugy atólned : Hogy A aaó k(n i* kárhoaatra ver?
... Ne légy kegyetlen áltem AngyAl«, Ne vond mog tőlem kebeled báját l Oit — boldogtágow kal5U^jo»l» Eloialatja majd élUm homályát. —
llerót éltemnek egyetlen féuyld CtillagA lo vAgy aaends kla leány | K ctillag tinta féuyo • világa Caalfán moaolygnl tudhatna talán T —
Oh nemi — u» tltUd hát drága aaerelmem, Keléd lobogni keblem aaent líaél, — Legyeit nyugalom 4» lr lelkemen, Mit a kínok gyOtrolm« Sava t4|>. —
Nyujtad felém eaak bíbor ajakadat,
caókom hadd leheljem rája t Viaaont aaerelnut kebeled Adliat, 8 kebleden lelkem üdvét találja.
»0118 KáKOI.Y.
I8TEN KEZE
(Történeti beszély.)
Kgi liitxitHhUkkl Dr.-vnrlrH KáJiit uitól.
(folytatái.)
II.
Seíegünk tova vonult, már éjfél körül leho-tett az idő és mé^ is oly borzaaztó sötét volt, ugy látszott, mintna csak most mentünk volna az éjbe. — Egyszerre megálltunk. Ml az V kérdeztük egymástél, do természetesen egyik sem tudta az okot, miért álltunk meg, elől az előőrsöt vezető spaliik nyilsebewé^^cl nyargaltak vissza a tömeghez, Alibeg kivo/it karddal kezébon nyargalta körül Uijtékz<i ménjén soro-gét » tudtuukra adta, hogy az elleUbég néhány puskalövé-snylre CsHénynél locziSvckölvo áll
előttünk és sorogünkot in<gtáma;l''M készül----
„Megbolondult? véga közbe gúnyosan n»>-votvo az orvos.
„Kz alig történt meg— folytatá Hustán — midőn az ellenség ágyuiliól sortüzot lövetett reánk, mi torraé»*et<*on Iwrtnaxtú pusztitást tett 11n<Ueregütikl>en, azután egymásra rohau-tunk, s pnsztitottuk, öltük, kit hiostoha »orma olőnkbo hozott. Hnjnalig tartott már e esatá-eás, a győzelem hol egyik, hol a másik részre hajolt, azonban még határozatlanul, végre keleten felpirult a nap lángvörön aroza, sugarai mugvilágositák a tirt, hogy Iá«»tik mennyi kegyetlenséget ké|>o<» iyy éjen át véghez vinni as omber, o rottouetpa »zöniy ; — a matacsi hegyen át Ormándy ií megérkezett seregével, ezt látva a már már csüggedő Istvánffy, újra I megfúvatta a hare.zl kllrtökot s elszántan rontott vérszomjas seregünkro, Ormándy seregével hátul került nekünk s ckkép két t(lz köz/Itt élethalálra vívnunk kellett, képzelje ön o nyomorult helyzetet, szerencsénk, hogy o két g''uitír vezér ágyúikat nem bömböltették reánk, mort aligha egy tői egyig mini ott nem liagytuk volna,fogainkat.
„Hali! miért n«tn válhattam akkor azon mosé^ ériássá — kiáltá düh<is haraggal az orvos — ki egy maga ogy egész sereget agyon vert, hadd tanítottam volna meg a kutyákat miként kell bceeUlnl aa igazhitűeket.
„A vesztesség azonban végre mégis mjnkot ért — folytatá ltustán — Altbeg megseboaitvo hullt lo lováról s fogolylyá lőn, hasonló sor« éi to Abdulaht és llagi amit mintegy hotven-hét elsőbb rangú spahiltkal ; : Sásvár egy dühiKlt giaurnak kardcsapásától elszédülve épen mellettem bukott lo lováról, én azonban a kegyetlen giaurt fobo lővo. Sáavárt a fel-gázolUitástél megmentettem, hátamra vettem őt, éa vittem ágyúink felé, melyek már vise-szafolé fordultak, hátat fordítva a csatatérnek ; a mint igy czipeltom őt, cgyszeiTo fojemro egy rettenetes ütést kaptam, eszméletlenül estem a Rildro Hustánnal ogyüttj rottenotoa volt helyzetem, fölöttünk inintogv harmincz-negyvon gazdátlan paripa nyargalt kínosan nyerítve sebeikből Ritákként ömlött a vér, moly arezo-mat befecskendezte hah I do végro még egy végső csapás is ért a mint oazméletemot visz-szanyertem u elgyöngült kezeimmel Sáavár után tajKigatództam, ha még mollottom van-o, egy gíaur vágtatott ol fölöttünk s éjien'' e perezben lova agyonlőve rogyott le alatta a ez mi reánk esett; én Sásvár éloteért remegve közömet laa/abftdlvottnm a döglött ló alól szablyámat, ntoonylro orőmből^tolt, döftem a reánk hullt lovag oldidába, oköx|*;n a liarcz-«/.omjaa spahiknak sikerült az ellenséget visz-•zanyomni, b a csataraj, mint ogy rettenetes vészfelhő vonult tova a láthatári-óf, éa én mog-
szabaditottam Sásvárt.....*
„Borzasztó caatázás lőhetett — szólt közbe az orvos — hát Atiboggel h a többlekkel mi történt? « mennyire rúghat vesztoaségünk?
„Alibéget a tőlünk zsákmányolt zászlókkal együtt llécsbo vitték — folytatá Hustán — vetztességünk tömér<lok, a aobesülteket''alig győztük össze szedetni, kiket, mint ön láthatá szekereken hozattam vUaea. i
„8zegény Sásvár — mond az orvo« —• bár felgyógyulhatna, hogy barátjának nento^- tetteit meghálálhatná.
„Most ptnlig dologra orvos ur — végző I Hustáu as ottománrél felkolvo — nézzen Sás- ; vár után, én pedig, aobem voszélyén tul lévén, , rendelést toendok a jebcsültok áp>lá»a végett S mindketten távoztak.
(Volyt k«v.)
H I R KT Ö K:
Heti naptAr.
April I2 t«l 18-1« 1888.
tl":».
Uó- óTm-
u»p
nnib-
l>AJ>-
piot.
KAlholikua
I Uf
1-. ''Vóáua dlc»5
.tán.
naptár
feltámadáair
Márk. XVI. t —8. iV Vatáraap D7 H»«vítva»áV«. ö. H«*vátva«.
Hld
u«J
Hitfó
Kedd
8a«rd ''.laü törtök
Péntek Haoinliat
HutvitMtn
Tibotca Neat«
Itudolf Apollón
ur,
H««v4tMM
Tiborca NmU
Taith.«
Reaaö
Kde

S
Bécsi pónaarfblyam, apr. 10. .
67„ meUliquca 66, 66; 6''/» noo»«. kö)osöo \ 02.00; lKGO-ki álladalmi kölcsön 82.10; bank- '' résavéuyok V.OOj''UiUilíutéieti réasvdnak ÍH''.Í — ; Ix>ndon 110.ÍK); ezüit ágio 114.36; arany darabja fi.iHi kr.
Kololöi i.aorkoastt* t Wajdlta Józttrf.
H
It D E

t<»
Hirdetmény.
Nagy Kanizsa városa törvényszéke részéről közhírré tetetik, hogy néhai 8zép Károly hagyatékig .tartozó s Nagy Kanizsái* 25 sz. ^könyvben 3. 4. 6 és »-sor »tárnok alatt fclvott
'' ii.ti'' L_______ ími _____! _ r___''.....- — - -
f''asut dlM hósszu foldekbení, s fecske partdülőí 8 db »rántó földnek és a város réten fölüli fekvó ''2-k dülöbeni rétnek 1 8 ti8 év april 20-án, a ha akkor a becsár meg iioro iígértetoók f. évi május LVáa miudeukor délutáni 3 órakor a helyszínén meg kordoüdö nyilvános árverés utján leendő eladatása elrendeltetett. Melyro a venni kiváltók lO»/, bánat nénzzol ellátva oly kijelentéssel hivatnak inog, hogy u becslési okiratot, és az árverési föltételeket elovo a bíróságnál is meg-tukint)nit!k. A városi törvényszék.
Nagy-Kanizsán 18G8 Marcz. (80—3.3) .
T E ELAD é
S
]ílz
E K
Székesfehérvárott
Széchenyi utczában ltlü-dik b/Aiu ulatt cserép fedéllel, Ö mohával , kót konyhával , udvara és kortjo 842 négyszt« öl s mellette 3800 négyszög ölnyi réttol, szabad kézl>ól eladó. Tu-dakozodlmUii személyesen vagy lt* vél által Kováé* Mátyás urnái lengyeltótiban , vagy Kovács Pál flisr-oró« urnái, Sa.-Kehórvárott.
''/ITIViH/V UUIIÍin)
pluviáldk, dalmatikák, albák, rochettek, yotamok, oltárpárnák és teritök stb. Ohina ezüst és ttizaranyzott
Monaíranmk. kelyhek, ciborlumok, paclfleal gyortyntao-tók, fflktölöU töménytartóvni, bxcntelö-vlitartá aspuHr-rluntmal, hímpnk Mb.
Egyházi-, czéli- és iskolai-lobogók,
lilKUW
s a ieggaalaga&Ma felálJitott ORNÁTOK, és minden
EGYHÁZI SZEREK
logjutányosb áron kaphatók Otoertoauer Alajos
gyárraktárában, váczi utcza 15. szám a. PESTEN. (6V-VÖ4) —------
«gt ÍRJKOY/.ÍKKK t> dtahitahok kivAnatra beküldetnek.
TtT iii i. ■ i i . , , i i ......
B
Zur hohen Beachtung für
M Bruchleidende.
Der berühmte Brurh>l!alna!ii, dessen hoher Werth selbst in Paris anerkannt, und wolcher von vielen modiciuischon Auto-rltAton erprobt wurde, welcher auch in vielen tuusoud Fallen
«lüoklicho Curen hervorbrachte, kann jederzeit dir. brieflich vom [ntcrzoichnoten die Seliachtel d 4 U. ö. W. gegon Einsendung des Iletrugos, da die Postnnohnahmo nicht stattfinden kann,bezogen werden. Kür einen nlolit so.qltun Urach ist eino Schachtel hinreichend.
J. J. K. Kienhu in Gal; bei St. (ialcu (Scliwclx). (57.8-3)
IfllHUUTJUÉIMY.
Alóiirott bátorkodik által feltalált
u t. ct.. («oinbot» Ucrtnlnn ur
„erősítő italt"
Tisztelottol értesítem a t. közönséget, miszerint
ügyvédi irodámat
(Knposvárott, f¿-utczában) megnyitván, minden e szukbu vágö megbízást elfogadok s pontosan teljesítek. Kaposvár, márexiusban 18liM.
Németh Ignácz,
(88—M) le»- »''■« vAllA-ngyvM
ti/>»telt közönség bocscs figyelmébo ajánlani, Kzea'' (»TÖHltó-ltnl elómozditjn a jó étvágyat, könnyíti a jój icmésztést és meghfltós ellon megóv, és átaiában az igésn idegrendszerre melegitőlog es erösítölcg liat. Ugy szintéi íjánltatik mindazoknak, kik hideg lég befolyásának ¿1 annak térő, továbbá a lábadozóknak, kik a kiállott1 betegségek után erejűit visszanyerni nem képsek |végre a tengerre utazóknak, miután ft tongeri ut wmort! ikoll einetlensógeitól megóvja nz utazót.
Ezen erotfitő-ltnl megbizás utján u tulajdonos uri ''pecsétjével ellátott üvegekben az utasítással együu ''alolirtnál kaphatók.
I K vidéken egyedüli raktár alnlirtnál lóvén
tisztelettel ajánlja o kitűnő s nagy hatású szert. Ara használati utasítással együtt 1 frt-
-3)
Wajdlts József,
Nagy-Kanizsán.
Sóra k tár.

A es. k. Hznb. oszt. hitel iuídzuk mn^yar eó üzletnek mS rakttírn NAGY-KANIZSÁN n vneijti álló-nuÍA közclébuu a GUTTWANN-fvloraktárakban a t. közöiiHi!^ rt{«ztJre marczitif» 23-«í«> tnepnyitfntott.
Megjelent
I
,RAJTA FIUK, VIGADJUNK*
osslmü aallcönjrv II, Klaaäiaa,
Vnn szerencsém a t. cz. dalkcdvcló közönségnek tisztelettel jelenteni, liogj- a 11-dik kiadási írt r je)entékeuyea bőlitetl
./ni
,RAJTA FIUK, VIGADJUNK!''
czimű 8 kölkodvessóflü dalokat tartalmazó könyv
a »ajtó nlól kikerülvén, nz 630 lapra terjedő-s díszesen kiállított zsebkönyv ára 1 ft 20 kr. Dús aranynymuás- és aranyszegélylyel ellátva pwlig 1 frt 80 kr. Megronddhetó kí''myvkere«kodóscmbcn, valumínt miuden hiteles könyvkereskedőnél.
(94-1)
WAJDITS JÓZSEF,
N.-Kanizsán.



FESSELHOFERJÚZSEF
figyelembe ajánlja, N. Kanizsán u városliáz épületéibe fekvfl kereskedését, melyben mindenféle áruezikkek nagy választókban, jutányos ár mellett találliatók fel, nóv-Hturint: u leghnomabb csukor, kávé, thea, rhuui, nixi olaj, chucolaUe, rlin, ár^nkn»«, maroaro«!, Milly-, Apolló-, ParaiTIn, hlklóitl «yertyn én »iap-pat), pesti hengermulmi Uniti és dara, bel- és külföldi bnrok, os*.tali kávé« éa theás porozollán edények, fiuom tajtékból k«íszitott dohányzó szerek és sorteáruk.
Ugyanott kapható továbbá: korueuburi(l marhatápláló por és Uditó nedv. l^epp anathorin szájvíz, ós mindonnomű pipere aierek. Ottoll Llpdt-félo csúe elleni Ir (Jixnuntum o<jul) lovaknak.
CiuitiUMitu ItloM-félo pstluLn, egér, büdös féreg és csótány irtószer. Láiár-félo büdfoke veaztó jx>r és fogtinkturája. Znrherl-félo ballinpor, Török-féle fog-azivarkAk és fehér luelUyrtip, valóili Pagllano syrnp, Dr. Penrxe Edw. és Daubler-félo
gyomor-szósz, angol hártya jiapir befőzött gyümölcs üvogok bekötözéséro.
'' ,. i
Metszett tt''veg''ek.
Nemkülönben friss töltéaA budai Keuwerth, Deák, Kxéchenyl, llunyady-fél<) kerMirü víz, alapi, Ivándnl, Kleichenber((i, inarlenbndi, pllnal, parádl, rubleal, t.si IM fiiíjdHi ht(»l ásványvizek, u. rn. Dr. Kruffer-féle sodavis, nyo-rcgkenócs és lxVfekoül3 szer, valódi amerikai ¡>etn>lcum , 4a nagy válassÚkbaa
különféle lámpák.
Ugyanott van az „elwö magyar általánon (tfl*-, jég- és élet-) bitloaitö m«ly«t kedveió föltétele és iutányowága végett a L uradalmak <* g»id*kí«ni»^nok különösen figyehnéba ajáuíów; szabadalmazott lópor, ón, éH salétrom árulás. M. k. insrh&só fAraktira. Istríoi marhaaó ée belgiaí Paraffin
kwócü rak Ura. (03—3,1)
g£ Niigylifiüi és részletes eladás. 33
A pest-budai
BUTOR-KEZMŰZETI-
a téli idény alatt oly nagy Bzáiau bútorokat Állított elő, és oly nagy mennyiségben, hogy mi e birodnlomban létező eféle
legnagyobb
butor-raktárunkat
a t. czimű közönség szíves figyelmébo PESTEN, nádor-uteza 9. W. a. berendezett rakhelyünkön bizton ajánlhatjuk.
A bútorok kitllnó minőségo és a rondkivüli olcsóra szabott árak számos látogatással kecsegtetnek. ^
(73— (J-G)
Az larazffatóiséiff.
agMWMWig|MÉ

.......


SCHLESINGER VILMOS (<
VALTÓŰZLHTB
minden nagy varosban igen kedvelt norsjegytársnla-tot itt is NAÖY-KANIZSÁN megalakította.
Htifiz havi 6 forintnyi rdszletfizetós mellett azon kedvezményben rdszesit, hogy u jegybirtokosa 20 darab 1864-diki dl lant Borsjügy nyorcményeiro, melyek a társulat ideje tartalma alatt kisoraoltatnának, igdnyt tarthat;búse hónapon áti rendes befizetés után a rdsztvevcí egy eredeti sorsjegy birtokába jut. Különösen : 1864-ki sorsjegy 9 húzására 5 írttal; Hitelsorsjegj-re 8 húzásra Q frttal; 1860-iki ötödre 6 írttal 3 hueáara ós húsz hónap után a t. cz. résztvevők Bzclvényoikkcl együtt 10 frt vissza fizetés mellett; 8alm-soi-hjegynél 4 húzásra 2 frttal; Waldsteiíi sorsjegyre i frt. 40 krral 4 húzásra; Rudolf-sorsjegyért 4 húzásra I frttal és ülary sorsjegynél 4 hozásra 2 frttal részt vehetni.
A n. é. résatvevő közönséget tisztcleteljesen rnpghivja nz e tekintetbeni meg-yáutató értekezlet végoU váitóirodájábu N.-Kanizsán a ,ZÖLDFA" szálloda mellett
ŰMf Mindennemű kamatot és kamat nélküli állam- és kölcstfm papírok, fWdtetomenteBitési kötelervényok, aorajegyek és réazvények oyOjtelóka, axelvények, különféle bankjegyek, „ARANY" éa „B55Ü8T" pénznentek be- «!h fölváltása


Wajdíts Jótaeí kiadó-, lap (Bal számunkhoz van meltókelvo Oberüauer Alajos misemondó ruhák
és nyomdatulajdonos Nagy-Kanizsán, ós egyházi szerek gyirraktárának hirtieté»éhez tartozó árjegyzéke.
Nagy-Kaní«*u. Hetedik évfolyam.
17, szám, április 1868.
Kiterjedve
SOPRON-és VASMEGYÉKRE
Veary«» tartaumu hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet kóréWí.
i_un II——»'' i ■ ''i» ..........n ii
MeKl eienllc:
IMN eiúwbatoii,
egéii Ivei).
«•tffceaaiÜ IrotiM én kiadó I1lvni.1l: WAJDtt» 4O30KK koiijTkw.Ai.li.4bcn.
T
Előfizetési föltótelek:
Helyben háahoa bordéual íi vidékre poitéu köldve '' Kgéta évre t - ft frt. —. kr. 1
Fel évro - • S . -r .
.. twJlt ~ Mfát ^

A hat baiéboi |>eUt«oréit t-Mör 7 kr. liaor ft ¿4 minden tovébbl belktatAaért 6 kr. UélyegdiJ minded ipw beikUUiért 10 kr. A .Hyilt téren« '' egy petit tor beiktaláit dija IS kr.
Hirdetéseket elfogad:
Ham
MU«UI4«:>.K(ADÓ UIVATAI.. PÍ»UM: ZKISI.KK M. Btot-, Hu**-«-. Btrih»-, Majaa-«.-Fraakhrt- éi Batd-bM: HáAflKNUTKIN fc VOOLKK. Btra-,
Stuitgtrikan: 8ACUSB JkTÁJitíA.MmMiOPPKLIK.

A nevelésügy barátihoz!
Nagy-Kanizsa város lelkes közönsége f. évi april 30-án szép és adja Isten, századokra kiható Udvadással koszorúzott ünnepélynek less szemtanuja és tényezője, ugyanis a fentirt napon leend a nagykanizsai fógymna-siuuii épület nagyobbitásáifak alapköve ünnepélyesen letéve, melynek eszközlésére berezeg Batthyáni Fülöp ur ó kegyelmessége a fógymnasiumügyi bizottmány által fclkérc-ték, erre kegyes volt ó Herczegsége f. apr. 22-én kelt nagy becsű soraiban oda nyilatkozni, hogy örvend e jelenségen s sajnálkozva jelenti ki, hogy akudályozva van személyesen jelon lenni, de felhívja a bizottmányt 8 váras közönségét, hogy az alapkő letételét nevében eszközölje. Az emlékezetes üuuepély csütörtökön délelőtt fél kilencz órakor a városi templomban szentmise áldozat bemutatásával veszi kezdetét, ezután a menet megindul a főgyronasium felé a tanuló ifjúság szent és nemzeti zászlója lobogása alatt. A helyhez érve a gymn. ifjusAgi dalkör a Kölcsey, Hymnus* -át éneklendi el s követ-kezend az egyházi functio, melyet főt. és nsgos Karkas György cz. kanonok és intézeti püspöki biztos ur, muraközi apát főt. Etl István ur ó nagyságával együttesen teljesít, ez alatt az illető hatóságok küldöttei jelenlétében berezeg Batthyáni Fülöp urő kegyelmessége nevében tétetik le az alppkó és emlékirat, végeztével a gymn. ifj. dalkör Vörösmarty „8zózata" s pár alkalmi énekkel rekeszti be az ünnepélyt.
A nap öröméro ugyanaz nap a tan- és nevelésügy barátai az „Arany szarvas" vendéglő teremében társas ebédet, tarlíiidauak.
Másnap, pénteken főméltóságíi herczeg Batthyáni Fülöp évünnepe alk „imával Infu-lás hálaadó isteni tisztelet <ég tartatni, ó llerczegsége városunk jólétét, virágzását
mindenkor annyira szivén hordás dicső elődo,
folcdhctlcn nádorunk Batthyáni Lajos áldásos emléke iránt, ki 17(13. első volt a jelenlegi gymnasium alapkövét letenni, legszebb s kegyeletes tényt teljesítünk, midőn a kedves tavasz első napján a viruló természet ékes virágai versenyzéséül, a tanügyért élóhaló sziv éncetvirágait rakjuk le a népnevelés wtont oltárára s mutatjuk be a Mindenhatónak hő imánk kíséretében, hogy ifjainkat Isten dicsóitéso , luuink Bxerctctc, a törvény tisztelete és embertársaink becsülésére nevesük, hogy legyenek 0 sokat szenvedett drága hazának erőteljes, szilárd oszlopai, tántorithatlan, .elviül fiai és szeressék azt, mi jó, bccsü\jék azt, mi szép és tiszteljék art, mi nemes!
A nagykanizsai fógymnasiumügyi bizottmány kedves kötelességét teljesiti, midőn e nemes város lelkes közönségét a nyilvános téren cz ünnepélyről tisztelettel értesíti s Örvend, hogy arra minden tanügy barátot meghlni alkalma van.
Kelt N.-Kanizsán april. 24. 1868.
Főgynmasiumügyi bizottmány nevében: TÁltNOK ALAJOS m. k. alelnök.
(S*rk**tíö*Aji példány.)
A n.-kanizsai realgymnaniüm-nak részint alaptökéje, részint építkezési költségei fedezésére újabban adakoztak.
(Kolytatii.)
Az esztergomi ngos és főtisztdó Fókápta-lantól 1000 frt.
T. Talabér Zsigmond úrtól 100 ft. Fülöp Mór úrtól 10 frt. Dcly György úrtól 6 frt. Nem Antal, Saly Mátyás urak 1—1 fort., mindannyi sárszegi lakosok.
Tomsits ur f) frt, Fóka János 2 ft, Póka István 2 ft, Varga József 1 ft, Balogh Ján. 1 ft, Szekeres János 60 kr, összesen 11 frt 60 kr, mindannyian szentjakabi lakosok.
Nagy-Kanizsán: Hauszer János ur magyarországi fóldtehermentcsitésl kötvényben 100 frt.
Kaizer Sándor és Wcisz H. G. testvér urak státus kötvényekben mindegyik 100— 100 frt, összesen 200 frt.
T. Gózony Ferencz és Nagy Károly urak 60—-60 frtos magánkötelezvényekbcn, ösz-szesen 100 ft.
Forster György ur Csányból 10 ft.
Veszprémből következő nemesszlv sugalta szép JcYclet kaptunk:
Tekintetes bizottmány! elnök ur I
A nemzetek életo, az előhaladt kor igényei,, folytáu műveltségükhöz van kötve; örömmel üdvözöltük ezért Zala-vármcgyé-nek azon hazafias és készséges tevékenységét, melyet a nemzet műveltségének előmozdítása érdekében egy főgymnásium áldozatot igénylő létrehozásában tanúsított; ezt látva mi is, Somogy és Zalának néhány ifja, elen gedhetlen hazafiúi kötelességünknek Ismertük ezen, a nemzetet érdeklő szép czél elérésére, habár csak néhány fillérrel is, de mégis hozzájárulni. Mi szeretnénk többet tenni, do quantum potes, tantum audol Kérjük azért Tckintctcsségcdct csatolja 0 csekélységet szívesen az alaphoz, oly szivesen, mint azt a küldők adják, azon óliajjal kisérvén, hogy adja az Isten, miszerint a közreműködők ezen érdokben tanúsított áldozatkészsége lényeges lendületet eszközöljön a nemzetnek annyira szükségelt clóhaladásá-ban; s ily példákon buzdulva a hazának minden részo, minél előbb eljuthasson azon pontra a magyar, hol magát a müveit világ méltó tagjának nevezheti.
Veszprém april 19. 18(18.
Aláírás szerint : Horváth Pál 1 forint, Papszt Gyula 1 ft, Szabó Lajos 1 ft, Káuzli Gyula 1 ezüst ft, Matkovics Antal 1 ft, Sváb Alajos 1 ft, ligy névtelen 1 ezüst húszas és 50 kr. Szüts Móricz 1 ft, összesen :'' 6 ft 50 kr. egy ezüst húszast és egy ezüst forintost. *)
Valamint a kegyes adományozók , ugy a gyújtók fogadják nemcsszivü jótetteikért
•) Örönimel Udvöiöljük a nagyreményű « lelkei papnövendék hniénkflaU • UtUk raetején, adj» Iiten, hogy önök anép valédi édei atyjalkénl minél nagyobb körben, Minél nagyobb mérvben éldéiduian ladköd-htitanek 1 neme« ««Irak éde« éraelmelt dréga haiénk
illut é< javéra fogaoato»ltha»eák I fl»*rk.
legőszintébb köszönetünket. Kegyes adományok valamint az építkezési költségek fedezésére, — ugy az iskolai alap növelésére folyton elfogadtatuak s hálás elismeréssel nyilvánosságra hozatnak.
A tanügyi bizottmány nevében: TÁltNOK ALAJOS m. k. alelnök.
(V oly tatéi* követkexik )
A .Hon" 84-dik és a »Zala-Somogyi Közlöny Ití-ik számában Eötvös Károly aláírással a Budapest-Grfltzi vasút ügyében egy czikk jelent meg.
A győr-grfttzi vonal ellen van intézvo, mely az országos vasúthálózati tervezetben fel van véve és a fehérvár-molnári vonal mellett szól.
Mint minden vasúti kérdésnél, melyet országos czélok ellenében particularís érdekek hoznak létro, nagy szavak hnugoztat-nak, erős kitételek használtatnak, és szokás szerint a „haza szent érdeko" hang-sulyoztatik a tárgynak megfelelőpathoszszal.
Hogy pedig a hatás fokoztassék és meginduljon minden kebel, egy molodramaticus alak is hozatik a színre :
„Egy ősz férfiú, a múltnak és jelennek országos kitüuőségü bajnoka, stb. ki sirva kéri a minisztert 1
Most pedig következnek a gyanúsítások, felemlittetik az államtitkár mindenhatósága, a nyilvánosság levegőjét gondosan kerülő sötét üzelem, s több ily épületes és megezá-folhatlan indokok, melyek az ősz férfiú könyjeivel együtt a fnhérvAr-mnlnAri votinl kiépítése szükségességét kétségkívül a kollő világosságba helyezik.
Magától értetik, hogy a déli vasúi-társaság is helyet foglal a czlkkiró esatárlán-czában.
A déli vasúttársaság valóságos bete-noirja a közlekedési minisztériumnak; — míg meg nem fojtja, nem lesz nyugta tőle; ellonesci l>edig akkor is azt fogják mondani, hogy csupa szerelemből történt.
Nos, 0 helyzet nem a legkellemesebb; do tekintve a gyanúsítások absurditását és hogy azok ellenében tények fognak beszélni, nem nagyon kétségbeejtő.
•] Kieu MvilégoilUa meghosia a ciéfolalot L évi 19 uému heU lapunkban kOiaétett tuddiltiiankra U érteiOlvéu moll MÍT ai ügymenet reudjér8l, atap-talanuak keU lartaal aaerkeixtSi megjeryiét alatt hoiott ason itteni birt, mely flolléa Krnö urat gyanúval terheli, tovébbé bővebb utinnyoraoiéi kfivet-keitébea vaUlUunak jelentetik kl még aaoo hir 1», mintha oly véUalkoid taUlkoiott volna , kl ^jénlatot tett, hogy a kanlua-baroii vonali 33 eter fttal m/öidenklot olcidbban kéea kiépíteni él hogy ea a kormány köiegeltíl magaiabb poliUkai okokból •luUaitUtott volna. Ai egéetbíi, mint magunk U hittak, jelenleg ««ak aanyt vali.ul, kogy Itteniek AlUi Héojben a lualaMl érdekeknek kedvei« olciAbb véllalkoid kereetetett Aioa paoaeioa hangok aaon-ban, hogy a péc«-Ukiavl voaal a kaalaealakaak, kik a vaeutl OMieköUeté« érdekébfil a pélyaadvarra ely nagy ildoiatot hottak, igen nagy bétrénvéra U«t, taég foly véét tartja magét a élénk viuUrgyét képeel) vajba a m. kormény éi hongyaléeBak a voaal vég-legei migalapitiiakor érdekeinkre ígyeUmmel lenne I hofy eien minden Uklntetbin virégad véroirak nagy klfajlSdéire Indult jövffje blitoiiuatnék. H.erk.
Lapunkra azóló elöflzetéaeket
Visszatérvo a czíkkiróra, ki legalább nyilt sisakkal használja ármányos fegyvereit, (még egy kis brutalitás is jobb az anonymitásnál) köszönettel tartozunk neki, hogy alkuimat szolgAltatott a vasúti ügyek iránt magát élénken érdeklő közönséget, némileg felvilágosítani azon „mindenhatóságról," melyet » közlekedési minisztérium egyes, — bármelyik tagja — gyakorolhat.
A7. országos vasúthálózat, mely a minisztérium részéről 1867-ben az országgyűlés elé terjesztetett, ismeretes.
Minden törvényhatósAg felszólittatott, hogy arra észrevételeit tegye meg.
E felszóllítás egész tömegét a felterjesztéseknek crcdményczto és egész halmazát az országgyűléshez beadott petitióknak szülto.
Egy vonal elhatározásánál a közlekedési minisztérium több szakavatott közege meg-hallgattatik.
Az elhatározási javaslat a miniszterta* náca elé terjesztetik, moly az előterjesztés alapján hutároz.
Ezután, hozzá szól az országgyűlés, mely a kérdést előbb a kebeléből alakult tizenötös vasúti bizottmány által tanulmányozhatja és tárgyaltatja. ,
E bizottmány asztAlán feküsznek a p iti-tiók, ós rendelkezésére bocsáttatik minden szükséges adat.
Végro az országgyűlés kebeléből alakult pénzügyi bizottmány is foglalkozik a szőnyegen fekvő vasúti kérdéssel, mely fölött csak ezután liatároz a törvényhozás.
Mikép érvényesíthető ily eljárás mellett egy egyénnek mindenhatósága?
Oly e Íját ás-0 — mely a nyihánosaág levegőjét gondosan kerüli ?
És hol rejlik ez eljárásnál a sötét üzelem?
Oly eljárás ez, érdemes czikk író ur, mely azon biztosítékot foglalja magában, hogy u vasúti vonalok meghatározásánál nem Önző partícularis érdekek, hanem a közhasznú országos tekintetek vannak hivatva dönteni.
Oly eljárás cz, melynek követésénél senkinek sem sikerülhet klzsákmáuyolnl és eltéveszteni ü „haza szent érdekeit"
Oly eljárás ez, mely mellett nem sikerül egy csakis intcrprovinciálls vonalat, mint internationalist becsempészni egy világforgalmi vonalba.
Oly eljárás végro ez, mely nem enged egy vigál forgalmi vonalt — mint czikkiró és érdektársai óhajtanák, — a Hakonyou ás a Stoyer havasokon át erőszakolni, midőn aa természetes völgyirányban és rövidebb uton vezethet Budáról Párisba.
Czikkiró nem valami kitűnő udvariassággal kopogtatott czikkével « közlekedési üli. niszterium xtjUtJAn, de ha ezen belépni akar, — és a tout seigneur tout bonueor, kitttnó előzékenységgel fog fogadtatni, — egy tekintettel a fóldabroszra, meggyőződhetik, mikép azon vonal, mely Budáról kiindulva Prager-hoí, Marburg, Willach, Brixen , Insbruck, Chaumont és Troycscn át vezet Párisba, egyszcrtlebb, helyesebb és rövidebb, niint aa
f. évnegyedre folyton elfooatkmk.
11 * • *
általa ajánlott: igaz, hogy Veszprém-Palotát
nem érinti, mi kétségkívül ?zen vílágfontos-ságu pontra kissé kellemetlen.
NYÍRI JÓZSEF.
A nópbiráskodásról hazánkban.
Hé»ó Ensel Sándortól.
|Fol,uU,.) v
A nép igy állapítván meg előbb a tény kérését, azután tért által a böutetés kimérésére, melynél zsinór mértékül ismét Lévit (azaz Mózes II. könyve) 70. R. 27. verso szolgált alapul, melynek értelmében .akár "férfiú, akár usszouyi állat legyen is az, kiben ördöngös jövendő mondás lelke vagyon, azaz ü halálának maga oka" mindkét vádlottat tüzes halálra ítélték.
A népbirák, mint magokat kifejezik, igaz lelkiismeretök és kiváltkép Szent Isten parancsolatját előttök viselve hozták meg itélctöket és annak meghozatalával az okmányt, hogy a végrehajtásnál a végryhajtó biró magát ez irattal gyámolithassa — aláírván, ismét szét mentek.
Kz első példánál megállunk, és kérdezzük, ha nem volt-e fenn a népbiráskodásban, az esküdtszéki intézmény belső valósága ? Kik bíráskodtak, nem voltak törvénytudók, ők nem Yerbóc^y ltármas könyvére, nem a cor-pus jurisra, hanem u bibliára hivatkoztak, ők nem voltak rendes u czélnt kinevezett törvényes bírák , hanem több községből összehívott becsületes és példás előitéletök-löl ismeretes, a nép közül való esküdt emberek, ók nem a törvény szabályai és szakaszai;-hanem azon benyomás szerint Ítéltek, melyet a vádlottak és tanuk vallomásaik benuök szültek/ ,
Szabó Károly és Szilágyi Sándor, midőn Ralla Gergely N .-Körösi krónikáját Kecskeméten 1856. évi, jegyzetekkel és oklevéltárral ellátva kiadták, a 24-ik lapon e nép-bíróságról szólván,* alatt jegyzik meg, hogy a bíráskodás a jury egy neme volt.
Klóttünk többen kimondották azt, hogy az esküdtszéki intézmény hazánk történelmében nom idegen, elvileg homogén idomban nálunk divatozott, igy 1843-ik évben, midőn az esküdt székek behozásával egy választmány foglalkozott, Pestmegye rendes követeiket ezen intézmény pártolására utasítván, már hivatkoztak a szabados községeink levéltári adataira a czélból, hogy ez intézmény nem idegen (Pesti hírlap 1843. 279. w.)
Hornyik Ján v .Kecskemét város története" czimü müvében II. k. 92 lap és 151. 160 lp. tudományosan és oklevelekkel támogatva is ezen népblráskodásról és nála a convocatusok „fogott birák"-nak neveztetnek, mert mint azt ''fett. Nydrv Pál ur Pestmegye volt érdemes első alispánja helyesen értelmezte előttünk, a török világban megyénk rendes bíróságai sokszor szünetelvén, gyűléseit Is 1593-tól 1G84. april hóig Nógrádmcgyében Füleken és Gácson tartván, és csak 1(!84 szeptember hóban tért vissza Pestre Ülésezni, igy ezen három város kénytelen volt ügyel rendben tartása végett nép törvényszékeket létre hozni és hogy ugy fenyítő, mint polgári perelt gyorsabban sen-tentiázhassa , számosb esküdtre, bírákra volt szüksége, különösen vásáros időkben a traditio szerint, hogy a tolvajok, rablók megítéltethessenek , a néptörvényszék biráit a városokban ugy fogdosták össze. A város rendes bírája kiküldte emberét, hogy esküdtek után tudakolódjék, és ki esküdtképes volt, azt hívják fel a városházra. Sok ember eltagadta hogy esküdt, csak hogy vissza no tartassék dolgától, de mert ki esküdt képesnek ismertetett fel, kötelezve. voty megjelenni, igy azok, kik ónakaratukellenérehivat-tak be törvénykezésin „fogott birák*-nak n<m«t«tU''k. JMoroyik közöl egy jegyzó-könyvet 1657. jun. 9-ről, mely igy kezdődik: Becsületes fogott esküdt személyek: Körösi, Boros János stb. 1659 jul. 10-áről pedig egy jegyzőkönyv e szavakkal kezdődik : MiOonvocatus b ecsü léte*.e«küdt fogott személyek stb. Így "mert uz esküdszékekher. is igen gyakran
ugy fogdossák az esküdteket, a fogott bírák eszméjében is már benne rejlett az esküdt-széki eljárás.
Mind Hornyik „Kecskemét város története" mind Hallá „N.-Körösi krónika" kiemelik mü veik ben, "hogy Czegtód, Körös és Kecskemét városok egy századig gyakorolták ugy a jogot, hogy fclebbvitclt uem engedtek, Kecskeméten is a fólebbezés nélkül a halálos ítélet nem csak kimondatott/ de végre is hajtatott, polgári perekben is csak 1678-ik évben fordul eló fölebbezés, midőn Kohári István a népbiráskodás rovására síri törvényszéket alakított — ennek okát ismét abban keresik, hogy az egész megye török birtoka alatt volt, de bármely ok járult is tényezőül erre, e körülmény ismét a jury eszméjét tünteti fel, mert a jurynak ítélete tcrinészéténél fogva mint magának a népnek, a társaságnak határozata eldönthetlen s módosithatlan és fclebbvitclt nem szenvedhet. • Nép bíróságunk gyámságot nem tűrt, a közbizalom által választott bíráinak ítéletét senkinek sem volt szabad felebbezni, r''g Az is tiltva volt, hogy valaki elkerülje a magyar törvényt és a törökre menjen, azaz a basához panaszra. E részben 2-ik okmány:
N.-Körös városában tartott esküdtszék bíráskodása polgári perben.
81-ik lap. Anno Dni 1093. Díc 12 Február. Mi Convocatus Arbitcr Rírák Kecskeméthi Ralog István és Halyágos János, Czeglédí Horvát István, és Kis Mihály, — A boni Darin Miklós, és Szíjgyártó István, edgyben szállíttattunk Körös Várossá becsületes Birájátul Seres Marton urunktól némely dolgoknak Törvényessen való revi-siojara, kik midőn pro tribunáli Körös Várossá közönséges hazánál letelepedtünk volna talalak még törvényi Székünkét Senlei Da-rasí András, és Néhai Darást János Özvegye Proponálván előttünk Darásí András l''rae-tensioját Darasi János Özvegyén Urától Darásí Jánosról reá maradott szőlője iránt; Mi midőn mind az Két Partoknak magok feleletitt mind tulajdon niagok szavaiból s mind az Tanuk attestatiojokból megh értettük volna, mi Közönségesen ezen dolgot jó lelkünk isméreti szerént jól meg raminálván, és vcntillálván Commuui votó et contensu illyen Deliberátumot pronunciáltunk.
Delibcratum est.
Mivel Darásí János Darásí Andrásnak Rattya, midőn az felső Országról lejött semminemű ösrül maradott jószágot nem hozott, hanem itt Varosunkban Csizmadia művet exerceálván ugy vette el Feleségül ezen Asszonyi allatot az kivel Darási János holtáig tisztességesen lakott, és ezen Asszonyi állattál edgyült htkvAif csinálta ezen szőlőt, még pedig ezen Asszonyi a Hatnak első Urá-rul mai adott szólóból holta után Darasi Jánosnak maradott edgy Fia az ki hazasagot is érc, és gyermeki is lettének, Mivel azért mind fia Darasi Jánosnak , mind fiától való gyermeki megholtanak Darási Jánosnak holta után szállott nz fiára az örökség, de az fiak is mind mcgli halván az fiakról szállott az Annyokra mivel az Keresztény embernek az Feleségénél nincsen közelebb való Attyafia arra száll az Örökség; azért mi ezen dolgot jól meg raminalván az Asszonynak itteljük az szőlött ugy hogy mig él éllyen belőle lm meg hal szabad legyen vcllo az kinek hádgya, hogy ha pedig éltében el akarja is adni szabadságában allyon.
Kiadta : KEREKES ISTVÁN, N.-Körös váro*a lovéltárn.
ad felvilágosítást Szolnok megyéből, mely sziutén hódolt rész volt; ezen okmány sze rint (kiadta „Budapesti hirlap" 1857. 278. kz.) 1634. octb. 6. Kőtelek és Kürü községe közt, a Viszérben történt hallopásra nézve per keletkezvén, vádbejelentésöket a Kürü községbeiiek Szolnokra vitték Muharin pasához, — oz cl Ion a kótelkiek kifogással éltek 8 fenn álló magyar törvénykezésükre utalták, azaz azt kérték hogy Convocatur-választott népbiráik ítéljék meg a bünper tárgyát. (Wg-«. ve».)
MAg^ ar tudós társaság.
Petit, april 20. 1808.
a húsvéti ünnepük után ina tiltok ö«rzo elő-azör akadémiai tudósaink; b a hallgatóság, valamint a tagok 8 rám a is meglehotő« mérvben volt képviselve. a tribünt Dr. KauU Uyula, egyetemi tanár jeles nomzotgazdászunk foglalá cl, ki gyönyörű irmodoru es tartalonul ú* szavakkal húzott párvonalat a jogtudomány és a nomzetgazdászat, mint azon tudományok között, melyek az emberi társadalom alapját kéjx;zik, melyek az állam létezési eszméjének föltétolezői, s molyok nélkül semmiféle álladalom nem élhot pályafutásában csak egy rövidke aranykort is. a jogtudomány szabályozó, rondoző (regulativ), a nemzotgazdászat a inateriulis jó teremtője. Mind a kettő államéloti kellék. Szerző őzen foutosságáról szólván, átmegy, hogy a nemzotgazdászat mily hatalmas befolyást gyakorol mindon socíalű tudomány tovább fojlosztéséro, továbbá mily nagy mértékben kivántatík meg a nemzotgazdászati ismeret a jogásznál, ha szép hivatásának megfelelni óhajt; minthogy nom-zetgazdászati ismerőt nélkül helyes itélotot so-liasem hozhat a társadalmi körük annyira gyakorlati cs sllrfl tárgyal folett. Szerző íbltllntoti továbbá .i különfélo phnzisokat, melyeken keresztül a nemzotgazdászat a jelenlegi jwlczra emelkedett, megismerteti a közgazdászat*! alapot, melyet minden jogásznak, legyen az törvényhozó, burcaukrata, publicista vagy bíró ismernie kell, ha kötelességének meg kíván felölni; továbbá : hogy erős közgazdasági alapok nélkül egy állam som számlál századokra nyúló korszakokat ; a mit már a romaiak is boláttak a hajdankor sötétségében, és midőn a római név világhírűvé lett, ozon fölemelkedés tényezőiül nemcsak a politikát és a hadügyet tartották, hanem a nomzotgazdászatot is. A jogtudomány és nemzotgazdászat — mint Kautz mondja — két egyenjogú testülot, .molyok miudogyiko önálló és dús sikerhez mégis csak akkor vezet, ha karölvojár. Testvériség honol közöttük, mert egy anyának, t. i. az igazságnak gyermekei.
E szép és tudományos értokezlet, mely noha nem rendszeres fojtögotéejl hanoin csak eszmotö-redék, azt engedi sejtenünk, hogy ily ala|>os tanulmányozás mellott nemzotgazdászat! irodalmunk nom sokára azon |>ontra ér, in.''Iyen az angol vagy a német nemzotgazdászat áll. ''lángos éljenek után a fiatal tudós eltávozé s át-engodé a szóhelyot a nagyon is heves régésznek t. i. a közkcdvcsségft ltómer Flórisnak, ki ismét beszédét egy régészeti unicum lelet (sok un i-cum van) ismertetésével kozdé meg. Ugyanis líonwStl megyében a legközelebbi ásatás alkalmával találtatott négy ezüstlemez, melyeknek egyikét bemutatá az akadémiának, minthogy többé ugy som láthatnék, mivel a Hrittish muzoum áléal 1000 francért már megvétettek. Hogy mire Wználhntták, ozt határozattan mog nem mondhatjuk; a mint azonban szerkezeté 1x51 kitűnik, vagy övne! , vagy lóeszközi kelléknek kollott lonniök.
Más értekezési tárgy nom levén, a folyó tárgyakra került a Bor: Gr. Mikó Imre közlekedésügyi ministor ur a vasúti igazgatósághoz uz , archeologia ügyében irt, a mennyiben kéri az igazgatóságot, hogy mindennemű régészeti lolot-ról, értesítsék, vagy a pesti, vagy a kolozsvári muzoum igazgatóját, hogy ezek kellőleg rcndol-k^zhessenek nz dlotő lolo tokról, hogy igy no gyakoroltassék tovább azon üzérkedés, a mit a fóllelők a külföldi muzeumokkal (Íznek.
Miután a jövő hotí ülésre bejelentőit két fül-olvasás, t. i. Szoposí Imrénok „ Jolon viszonyaink az ó classicai irodalomhoz" czlmfl és HálíntGábornak „a kazárok földéről" (porsa fordítás) czimft értokozései kihirdottottek, az ülés foldott. OLÁIIFI gyula.
Heti szemle.
April 24-én, 18G8.
— Hévizén egy szatócsot neje főbo lőtt, a golyó balszoménél ment bo és jobb fülénél tört ki. Neje azt jelöltette, hogy férjo öngyilkos, nzonban midőn siránkozva feléjo közeledett, a három óráig élt féri utolsó kenetül nrczul ütötto, ezzel jelentvén kl, hogy a nő bűnös. Befog.itott.
— Deák Ferenczhez folyvást sok levelet és kérvényt intéznek mindonfolől, a többi kört ogy ember azért folyamodott hozzá , hogy ístnorotes befolyásánál fogva eszközölje ki a kormánynál mikép ő csak egyszer is nyerhessen — a lutrin.
— A« év első negyedében Ausztriában 185 ezer fogyvert alakítottak át hátultöltővé. — A budai ráczfUrdőt Mátyás klrálv, a rudas, király és császárfUrdőt törökök létesí''ték. — Az összes európai államok jövodolme 2800 millió tallért tesz. — Az országos egészségügyi tanács fölállítását ő folsége mogengedte. — A pesti nemzeti színház ujabb törvénye szerint a szoroplők-nok tiltva lesz jelenetek, vagy felvonások után kihívásokra megjelenni. — Pesten ogy vértes és ogy dzsidás tiszt ezer tallérban fogadtak, hogy a verte« tiszt, teljes öltözetben lánezhidról a Dunába ugrik és kiúszik. Ezt látva mentésére siettek, gyanítván öngyilkos, »ionban csak
hamar parim úszott. — Mészáros Károlyi rcUlM. közös hadügyminiszter ellen a Ludas Matyibau közlött sértésért az esküdtszék ogy évi börtön éc 400 ftra itélto. — Kossuth I.ajos lomondott Pécs városa képviseléséről. — Az osztrák hatóságok rendeletet vettek, mely szorint mindon magyar beadványt el kell fogadniok. — Egy osztergomi ügyvéd a Pesti "Nnpló azon számát, inely Porczel beszédét tartalmazá, hogy tovább no terjedjen — mogotto. — Amerikában a nőor-vosok száma 3(Kl-ra mogy. — A „Máramaros" lap tnlajdonosa ifj. Jura György megyei főjegyző meghalt — A belügy és kereskedelmi miniszterek megrendelték a hatóságoknak , hogy táv-sürgönyözósuél a felesleges czimozésekot szigorúan mellőzzék. — Az oxpress-levolok, éj- vagy nappali kézbosítéscért 15 kr, távolba .nértfóf-denkínt 50 kr. küldönozdíj fizettetik. — Kairóban magyar ogylot. alakul. — Now-Yorkban Zaddok gőzombor készítését találta fel, melynok ára 2000 dollár. Egy porca alatt cgy angol mértfóldot halad. — Saii-Franciskóban „nőezép-ség-biztosító társulat" alakult. Hazánkban nagy pártolásra akadna. — .Mennyit szaporíthat egy ember?" E cziin nlatt ^gy igen régi magyar nyomtatványban kövotkozők olvashatók : ¿Igen sokat, mint az ulámitákról mondja az irás, hogy szajxwitók voltnnnk százig. Artaxerees-nek voltának 115 fiai, Híoronimus-nak, az arabsok királyának, (500 fiaik sok feleségeitől. Prokulus császár i>edig 15 napok alatt 100 leányokat tott anyákká; hát ogész élotében ? — Ludovícus Vives: a ínaga idojébon Spanyolországban mond egy olyan paraszt ombert, a kínok az ő gyormokoi még élotében botülUittek száz házból álló falut; a kik egymás között immár az atyafíságnak még novozotét is elvesztették volt. — Volt Stctin városában egy asz-szony, a kínok egyszersmind szoino elütt életben voltak XII gyormokoi, LXX1I unokái, XLI unokáinak gyermekei, mind együtt CXXV. Maga podig meg halt LXXXV1II esztendős korában. Az egyiptomi asszonyok néha egyúttal szültonok hat gyermeket is. — Vannak olyan országok is, a melyekben Öt esztendős korukban elkezdik a szülést, do nyolez esztendős korukban mogholuak. Ugyanazon könyvben találhatni még o néhány — lelon korunkra is bölcsön alkalmazható — Borokat is: „Míoso da időben élünk? Arany időben! Hit, vallás, törvény, tanács, igazság, tisztesség, élűt stb. mind arany után jár." — Lónyay Menyhért a Lipótrond nagy keresztjévol diszittotett fel. — Magyarországban 15,500 iskola van, hol a leányok a fiukkal tauitUtuak.
Zala-megyei hirek. ;
— ósBudavárában a magyar királyné leánygyermekkel örvendeztette meg a nemzetet. Az első bulletin így szólt: ó Felségo a császárné cV> királyné ma reggeli 5 órakor szeron-csésou ogy fóhercxognőt szült. Mind ó Felsége, mind az ujonszülött főhorczegnő egészségi állfl-
Kta toljeson kielégítő. Dr. lialassa J. m. k.,
''. Fleisohor m. k. Elmondjuk ini is örömmel s költő szerint:
Iil«u Jobhjk hoiott, Ittrn Jvbbj* vcxcmoii.
—• Örömmol értosülünk arról,. hogy o turcsiscseí összeütközés alkalmával veszélyesen megsebesített pandúr őrmester, káplár és közlegényok ismét szolgáiatkópoMKké lettek. Kisfalu ly Mór fócsondbUto* ur is jobban érzi magát s naponta néhány órát ágyon kívül tölt. A botegek gyógykezelésénél az ismert ügyosségü Klóin ur szerzett ujabb érdemokot.
— Csáktornyán jelenleg Halvig József varasdi német színtársulata működik meglőhető* •ikerről.
— Bakónak községébon april 23-án este 8 fegyveres rabló az ottani plébános urnái megjelent, valamint őt, ugy a cselédet is mogkö tözték a mintegy íóö frt értékű tárgyat, többi közt két csővü puskáját és lőszereit magukkul vévo Sómogyba illantak. Kisfaludy Gyula csendbiztos ur nyomukban van.
*• Folyó hó 10-én tartotta a nagykaniají4 kcreskodolmí és íparbank alakulási nagy gyű-lenét, ezen ülés olnökelll felkiáltással WImÍcs Antal, titkárául pedig Markbroiter Jakab urak kérettok fel, Gutman^ Sándor ur az ideiglenes választmány eddigi mflködécéről jelontést teu és a gyülekezetet értesítette, hogy a 200 ftos kibocsátott 1(500 drb részvény, molyok ro egy-elöro részvényonkint 60 ft lett bofizetvo, kapva kelt el, maga az anglo magyar bank 45<> dara-bot jegyzett alá s minthogy a társulat őzen intézettel Üzleti összoküttotésben fog állani, mind a/ alájegyzett részvény mennyiség birtokában megluigyatott, ndnd pedig előnybon U nWxol tetott, hogy az Igazgató tanácsban in két egyén által képviseltetheti magát, — ezután szavazati jegyek mollett mogválosztatott a felolvasott alapszabályok értelmélxsn hz igazgató tanács, elnökké egyhanguhig kikiálutott ő méltóig» grtif Szapáry Géza megyénk szeretett főispánja, ki erről táviratilag értesíttetett, a tanáos többi tagjai kanizsai kereskedők s Feaselhofer József úron kívül kóziUtük Uibb krrx*zlény niaca,
pedig van több oly részvénye» is, kik. közül válasatani lehetott volna n.ogbizható vagyonos és értelmes keresztény emberekot is, azonban ugy halljuk, hogy bizonyos körnek elólogos értekezletében ki volt már csinálva, hogy azon pénzintézet befolyása alatt tartassák ós akövot-kozés igazolta, hogy az összetartás jó eredményt hozott, oz Kanizsán azután sokszor igy losz, ha az ellensúlyozásra jókor fel nem ébrcdüuk.
— Brunnor Borbála úrnőt f. hó 21-ón temették el. Benno a nagykanizsai szegények egy''jó és nomos szivü nőt vesztettok.
— Ainurakoroszturi liorvátajku népiskolában f. hó 19-én vasárnap délután tartatott mog a próbatét Martinkovits Károly járási főszolgabíró ur s egyébb vendégük jolonlétóbon. Vasárnap dicséretes tapintatosságául azért tartatott, hogy a szülőknek is jolen lehetni alkalom adassék a külmunkátóli elvonás nélkül. A nevelésügyért annyira buxgólkodó lelkes apát ur ó nagysága maga totto a kérdésekot magyarnyelven • a feleletek oly lólekomolőleg sikerültek, hogy a jelenlovők axemoibeu nem egyszer örömkönyokot csaltak, és oa legszobb jutalom a szorgalmas fáradozók- ós ornyedotlcn buzgói-kodóknak a nemes öntudat édes érzetén kivül. Az asztal tclo volt órdokcs és értókos ajándékokkal, molyok ki Is osztattak. Örömmel ro-gistráljuk vidékünkön jó példaadásul o körülményt, vajha ilyot jelezhetnénk minél többször, inert vajmi lovcrőlog hat roáuk a köztudomásu tapasztalat, hogy elhagyatott többnyiro horvát-ajkú községekbon évtizodek óta nem tartattak iskolai próbatétek.
— A nagykanizsai leszámítoló bouk tisztviselői: Elnök: Gr. Szapáry Géza. Titkár: Morkbroitor Jakab. Igazgatók: Quttroanu 8. H., Lttwy József, Fessolhoffer József, Englttndor l<ajos, Zerkowitx Zsigmond, Ollopp Samu, IA vringer Izrael, Blau Fái, Ebenspanaor Manó, Wodiancr Arnold, Weiss Samu, Rosonbcrg Izrael. Pót igazgatók: Wollisch József, Sommer iliksa, Woiss Manó, Epcrjessy Sándor, Walbach Jakab, Grünhut Külöp. Vizsgáló bizottmány: Uhriuger Miksa, Walbaoh Mór, Kjwrjessy Sándor. Pót vizsgálók :Sominer Miksa, Rcichonfold Mark és Grünhut Fülöp.
fi Sajátságos hal. Mult napokban egyik istnerfaünk a Mura vizéből egy sajátságos halat fogott. Ponty, súlya körül-belül egy font; fejő egészen buldog kutya fejhez hasonlit. K hal Ix>vák Károly ur gyógyszertárában mogtekint-liotő, hol borszoszbon holyozotten áll. Valószínűleg vagy a pesti vagy a helybeli gyinnásiumi íuuzoumba fog adatni.
— Posta-Ügy. Regisráltuk lapunkban, hogy a nagykanizsai postát f. évi juníus hóban a kórmáuy átvosxi. Ez érdembon a leendő postai helyiségét inár ki is szemelték N. -Kanizsa egyik félro eső, majd nem zugholyén, és mint halljuk a szerződést a városi hatóság toljos ig-norásával meg is kötötte volna a kiküldött titkár. A helyiségnek ily félreeső kiszemeléséért többen aláirást eszközöltek, hogy a ministorium intózkodjék, miszerint ily élénk városnak közepére holyoztoasék. Sajnos, hogy n ministerium erélyes intézkodéso ily ogykedvUlog devalvál-tatííc a közönség előtt. Kincs magánérdek, nem szabad magánérdeknek lenni oly osotben, hol napnál világosabban szól a közérdek jogos kívánalma. Ha a posta a város közepén, vagy kö-¡¿epéhoz közel, fő- és tágos téren van oz a közérdek, ■ ncin sxflk s bixtonságnélUüli holyen,— Hisszük, hogy a magas kónnány megsemmisíti h szerződést és az illetékes városi hatósággal ogyotértólog alkalmas helyot szomoltotond ki postai helyiségül. A nagy közönség ugy viseltetik a magas kónnány iránt nomcsak köteles, do őszinte, azivos tisztelet, hódolat és elismeréssel, ha viszont a kórmány közegoi a holyi vi-szonyokat isiuorő íllotékos hatóságot ily oeetbon nem ignorálják.
Somogy-megyei hirek.
Kaponvár, apr. lb. h. E hó első Bogláron .szabadelvű k őr" felállítása iránt értekezlet tartatott. A kezdeményezők aláírásával programmal bocsátanuk ki, melynok mogjelenéso a napokban váratik. Egyelőre olég ennyi, majd meglássuk mi lesz u programban, — szabadság, testvériség, stb. stb.
NStf-KaaUM, aprll *4én 1868. E héten a busa áia feljebb msnt, »« árpa keresett volt, többiro uéave ss elfibbuni b«ll árfolyam maradi fdSjáráaunk váltósé, Inkább saáraa és sieles.
PlsoiJ h«tl-vaa«rl kelctárok.
NAOV-KAM''/.hXn , április S4én. j AlséausaUiai mérőnként.
Tsrisisysk : Hu sa 8»— 86 fontos 6 frt. 60 kr. 86 80 fut. 6 fr. -H 80 kr. 87- 88 fnt « fr. 0 frt. 80 kr.
Csak egyszer.már valami eredményt látnánk a sok külöufélo czimü „körökből I*
h. M. Első és másod alispán urak aláírásával m. hó ;K>-ról számos meghívás bocsá-tatott ki egy Kaposvárott inájus 3-án a megyeházban a kaposvári és csurgói gyinnasiumok javára rendezendő tánczvígalomra. Pár évvol ezelőtt rendeztetett már hosonczélu vigalom At pedig szép crcdménynyol; — meg vagyunk győződve , hogy Somogy lolkes fiai s leányai most is bőkozüleg adakozandnak a szent czélra 1 h. Az usztorgomi káptalan a kapos-vári gymnasiumnak 16 ezor forintot adományozott. Tessék most kigyót békát kiáltani papjainkra !
h. E hó f>-é n délben Kajjosvárott vigyázatlanság folytán két kis udvari ház leégett. Az egész kár uom megy sokra.
h. A dalárda — végre valahára jolt ad — s mint a megváltó husvétro, — halottaiból föltámadni készült. Jolon voltunk a gyűlésen, molynok határozata szerint a volt karmester helyott, egy uj s állítólag avatott egyén fogadtatott, — az egylet uj éa állandó szállást vesz ki, a hanyag tagokat kiküszöböli stb. Szóval jó és szép határoztatott, nem is cmlitvo azt, hogy mekkora majalist fog rendezni. Örömmel várjuk a jó eredményt.
h. Pár nap óta hideg, szeles idő boszantja az enyhe tavasz után vágyó közönséget. Azt mondják a sz o in s zód osztr. tartpmányokban sok hó esett, ettől van.
— A »Somogy* czinifl lap már több izbon azt irta, hogy a sári pusztán, Gróf Széchenyi birtokán jó sajt készül, azonban a „Somogy" szerkesztőjének, mint somogyinak, do legkivált Somogy k i stükro Írójának tudni kellene, hogy a Bán puszta nem Széchenyié, hanem rég idő óta Gróf Hunyady József uré. Kérjük Somogy-mogyo nagytűkrében majd kijavíttatni! Egy somogy m egyei birtokos.
— .Szabadelvű polgári kör" alakult Kaposvárott, szervező gyűlése május 4-én d. u. f> ómkor a „Korona" vendéglő nagy teremében tartatik mog. Igen sj\jnáljuk, hogy a beküldött felhívást egész torjodelinébcn késő jötto miatt jelon számunkban nem közölhetjük.
Sopron-megyei híreket
tartalmazó t. boliuunkatársuink levelei lapunk Imzártáig nem érkeztek meg. — K ogy ol in o zés. A kapuvári kerülőt képviselőválasztás következtében történt verekedés miatt vizsgálat alatt levőknél a további vizsgálat ő Felsége által kegyelmileg megszüntette tott.
Vas-megyei hirek.
NxotubMtlicly, apr. 21. 1868.
♦Népünnep. Falragaszok hirdetik mindenfelé a május H-áu, a .prater"-ban tartandó népünnopot, mely oz ottani toromben tánezmu-latsággul looud összekötve, — mint mindig, ugy most is igen nagy számú közönség részvetoléro számítunk, annál is inkább, mert a jövedelem a Gizella gyámolda javára fordittatik. Hideg ételeket hölgyoink fognak átülni.
* Kraitoa helybeli jeles táncxnifivészünk pár hó múlva ogyidőro olnagy bennünket s egy táncz-botanitási idő tartamra Nagy-Kanizsára táv outiul, okunk vau hiuni, miszerint as ottani közönség megelégedését, miként nálunk, meg-nyorendi.
* Lovorőlog hatott ránk azon hír, melyet ma már a lapok is közölnek, miszerint Pöl-tonberg Ernő szabadság horczaink egyik vitéz tábornoka özvogyo az országos honvédsegélyző bizottmánytól 50 frtot kopott.---A bitófán klnszonvodott martyr öxvegyo méltóJag önmagához s boldogult férjo szelleméhez o tizedest végkielégítést zalamegyo houvédegyleto rendelkezésű alá bocsájtotta, hogy logyon egy oly özvegyé, kínok férje a csatatéren elosett.
♦Országos vásárunk ma 21-én tartatott mog, roppant számú vidéki kösönség látogatá o vásárt, különösen kész férfi ruha s nöi pipere árusok Pest és Bécsből sokan voltak, kik daczára a nagy szélnok mégis jó vásárt csináltak, az élolmi ozikkek csak nem akarnak fokozott áraikról alább szállani.
* Rablás. A rumi templomot ismeretlen tettesek lG-ára virradóra kirabolták, — a pénzérték, mi eltolvajoltatott 400 frtot meghalad.
üXTyiXt Póata.
— 0. V. Csáktornya. Sajnáljuk, hogy saemélye-•eu nem lalálkoihattunk.
— T. F. ¡''¿ci. Vattük a bessélyl, elfiu« axonban rnig két elfogadott van kOrleud®. Májú» kOaepén le» Idlnk átolvasni.
N. .1, Kaposvárit, Magáu levolel Írunk. Maradunk a rí«i«k. As uj e*ak a naptárban aalikaéges.
— 0. öy. Psst. A ,H. N." iserkes a tőségében átadta a küldeményt?
— F. F. Tata. Fogadja advöslelünkat I Magán levelet Írunk.
— Qynlay BoneUjel nem bajinálbat^k. Jobbat kérünk.
— T. J. Vlnetef3. I.apunkat readeieu kOldjflk U. p Tilhre.
— A aohaj — a ¿baj maradt. Vaunak «otek, a hol aa ember már nem aegitbet.
— Hamburg, t t T 1
— D. I. H.-Herány. Bocsánat, hogy a ltoboa látván •llen irt hoaatu oaikket jelen alakjában nem hoiauk. Baemílyeakedáat kerülni kívánunk; egyébblránt ea érdemben magán levelet írunk.
TARCZA.
Szép csaplárné eszemadta...
Haép csaplárné eaiemadla, Furcsa tÖa a kelmed bora. Egyet, kettCt alig Ittam, l.ángot vetett aa agyamban.
Hát még esemc ragyogása, Tagadom, hogy volna má*a. Amint bole tekintettem, Felfordult a világ velem.
Caaplároané, drága lélek Nem tudom én hajh I mit éraek. Fejem saédlll, Inog lábain ; En Istenem, de megjártam!
— Mért Is méri el a borát, Hogyha vele csíkot nem ád I Eper ajak édes méae, Meggyógyulna aaivom tiíle. —
Csaplárosné, gyöngyvirágom I Nem sok aa én kívánságom. Tegye meg aa egyster értem, Áldja meg a három Isten!
Csak egy saérs lépjen ide, Hadd borulok kebelére ; Hadd mondom el inl a bajom, Mi aavsrt meg olyan nagyon.
A alán nena is kéi«IU uiáaéit, Csak néhány caAk ráadáaért — H bucauarira adja saavát. Hogy máskor is saivesen lát.
11AJOATÓ HANUOK •)
ISTEN KEZE.
[Történoti beszély.)
EKyhnxnHbakkl UervnriCH Káliu uitór.''
(folytatás.)
Épen alkonyat volt, az elluiló napnak még t^ak néhány elkésett sugarai kalandoztak o szomorú tájon, aztán azok is eltűntek s a napnak holyét az égen csupán csak egy veres folt jelölé, moly szinte mindinkább haloványabb lŐn s végro elenyészett és a szomorú tájt rémes sötétség takarta bo, hogy elfödje azokat a halálos sobókot, melyeket oly szivtolenül ütöttok rajta.
Balrót»a romok közül lódobogás hallatszik, moly perczenkint tmmrosabbá losz s a sötétségbon két paripát különböztetünk meg ogymáatól, melynok mindogyikén egy ogy lovog ült.
Sokáig szótlanul ügettek fáradt lovaikkal, mindenik elmerongott a gyönyörű képoii, melyeket a fáradhatatlan képzelet rajzolt oléjök.
Az egot sötét vészfolhők takarták és még is oly csendes, oly néma volt a természet, még a száraz avar is mozdulatlanul hovort a földön.
Do imo a terhos folhő köblét a ozikázó villám haaitotta kétfelé s vakító fénye kén-lángu axin-bon fÜröszté a tájt.
•) Mutatvány, saeraSnek napokban megjelenendS „Kikelet" cslmü költemény ftlselébfil, mely kOnyv aaért késett el, mart egésaen uj belük rendeltettek hoatá. Haerk.
E pillanatban az egyik lovag paripája megijedve borzasztó ugrást tott hátrafolé.
.Hal mi volt «t? — kiáltá a mográmült lovag társához közelítve lovával — ez uem lehet a képzelet játéka, Kustán láttad azon kisértot-sxorü lényt amott a földről íelomolkodni ? ,
„Egy pillanatra láttam — válaszolá a kérdo-zett Hustán barátjának Sásvár bégnok — minő jelonfct ez ? ily kcsó sötét éjjel élő hjny o puszu romok közt.
„Süsd roá pisztolyo<lat — folytatá Sás vár bég
— bizonyosan azon gyaurok egyiko , kik élo-tünk után lesclkwlnek.
„Nem barátom , — válaszolá Kustán — fogollyá teszem őt, ha az ellenség kémo, ugy tőle sokat kitudhatunk, tudod hogy a magyar nép állhatatlan, esküjét, hűségét igon könnyen megszegi s ép ezen állhatnllansága által vívják ki fogy verőink mindenfelé a győzőimet.
Hintán mcgnarkantyuxvn lovát, bátran rúgtatott előre. A villám vakitó fényo másodszor is mogvihigositá a földet, Rustáu elbámult, mert közel lova előtt «gy domború siron fohérbo öltözött fiatal leányka térdolt főjét a sirkoroaztro haitva, csak midőn igen közöl ért hozzá Rustán, akk or emelte fel bánatos arczát, melyeu u két török férliu látásán a harag pírja gyúlt ki s megvotőleg tekintett maga körül.
Sásvár és Rustán gyöngéd szánalmat éreztek kebleikben o leány iránt.
„Szép loányka — szólitá meg őt végro is Sásvár töredezett hangon — nem félsz o sötét éjben ily elhagyatott puszta romok közt s o siron térdelni.
A leányka o magyar nyelven történt megszólításra elfojtotta a haragot, moly arczán tükröződött s neki bátorodva kolt fel a sirról.
„Miért és mitől félnék? — válaszolá aztán -e sir födi azt, ki nokom legkodvosobb volt oz élothon, kit ugy szerettem mint nomzotomet, ■uint magát az Istent, mert ő vőlegényem volt,
— és nagy fekete szemelbon két könycsopp égett b aztán folytatá — az ő szollomo megvéd engemet, vagy sírján voszok ol s aztán lolkeink a más világon ismét találkozni fognak ....
„Ah ! hát te is hiszed a lélok halhatatlanságát, rnelyot a konui tanít''( kérdó bámulva Rustán.
„Hiszek ogy istonbon , hiszem a lélok halhatatlanságát s az örök életet — válaszolá a lányka kezeit imára kulcsolva.
„Rustán gyújts tűzőt — mond Sásvár — engemet érdokolni kozd o rejtelmes tünemény, kíváncsiságomat iuár is a legmagasb fokra csigázta.
Néhány porcx múlva a közeli rom fala mellett száraz kóró égett s o pislogó tüz körül álltak Sásvár és Rustán lovaikat a fékszárnál fogva tartva, a leányka pedig közel hozzájok a sir-korosztro hajolva állt olőttök.
„És mi okozta vőlegényed halálát V kérdé Sásvár szemeit merően függesztve a loányka halavány arczára.
»Kcgyotlon fegyvereitek öltő meg őt — válaszolá haragos hangon a leányka — hazáját védvo esett ol a csatit ban és én o sírba temettem őt, hova minden esten kizarándokolok lelkéért imádkozni.
„És oly közöl van ído lakásod ? kérdé tovább Sásvár égve a kíváncsiságtól.
„Gyalog két órányira tul a hegyeken ogy vadon erdőben válaszolá a loányka — atyám lakása sreronoaénkm kikerült« a rsntavéa* dühét
— és néhányszori kiraboltatáson kivül egyéb vcwzély nom ért minkot.
Néhány porcz mult el.
Most haragos lett az ég , süvöltött a vihar a a száraz avart a földről mind könnyű polhet kapta fel s magosán felhajtotta a légbe, rettonotes hideg szél fujt Rustán és Sásvár öukénytolonül bur-kolództak bő vörös köponyoikbo.
„És meddig tart imád szép leányka e siron ? kérdé most Rustán sxinto töredezett magyar hangon közelebb lépve a leánykához.
„Midőn ax első csillag fénylett aa égőn, visz-szatértem Atyám liAjlékábA — válaszolá a loányka.
(FolyL kov.)
Kon 78—70 fut. 8 fr. «0 kr.7»- 80 fnt. 3 fi. 70 kr.
Árpa aerf3a«n»k 70-71 ftat. * fr. 70--kr. 71 — 7«
V frt. 70 kr. Árpa köaönaéges «6-06 fus. I fr. 60 kr.
«7—68 fa*, t. frt. T6 kr. K u k o r 1 e ■ a í frt. 80 kr. 8 frt — kr. Kuk orloaa alaaa(cainquantio) 8 frt ''2b kr. Xtb 46-47 fos. 1 fil «0 kr. 47-48 fos t frt 04 kr.
Ü Z Xs JP T X
Tohanka 60- 68 fna. í frt. 70 kr. 68-70 fontos T frt. 76 kr. Fsuuly fehér 8 frt. 60 kr. I''asauly taika 4 frt. 60 kr. Oubé elsőrendű 16 frt. — kr.
S7.0MUATHELYF.N, aprll 2l-én elkelt gabuaár; Unta t-s« osstályu 6 frt 80, t-ik o. 6 frt 76. 3-ik o. 6 frt 40 kr. — Koas 1. o. 4 frt »0, S. o. 4 frt *•>, S. o. 8 írt 85 kr. — árpa 1. o. 2 frt 80, S. o. S frt 70 kr. - /.ab 1. o. 1 frt 80, *. o. 1 frt 60 kr. — Kukorica* 1. o. » frt «0. »■ o. » 76 kr.
Bécsi póni/árfolyam, apr. 24.
5*/, metaliques &0. 605 b9/0 nomx. kölcsön 62.80; 1860-ki álladalmi kölcsön 81.— ; bank-résxvényok 6.91 ; hitelintézeti részvények 180. —; London llti.W; ezüst ágio 114.96; arany darabja 5.M kr.
IC :
Vasúti naponkinti menetrend;
1 óra X* peres.
0 érakor, reggel 7 éra 16 peres.
8 éra 80 .
1 éra 60 ,
. . eatve 9 Örs >6 „
Erk. N.-Kanlasára Duda felOl reggel 6 éra 0 „ , . d. u. 1 éra »0 Mécs
Indul N.-Kanlasárél liuda fel<5 d, u. , , . . estve
, HA« „
. . . . d. u.
d. u eatve
Heti naptár.
Aprll 26 tél Május 2-ig I80S.
Trlesl
Triest
■léibenIX ér* St eatve 7 ér* t8 rcggsl 6 éra 26 ftélbenlt éra 6«
Hé- és heU-nap Katholikus naptár 1''roUatáua naptár Hld "U
27 88 tt 30 1 » Katii, és prot. Kr. A jé pisatorrél. János X, 11 — 16,
Vasáras|i Hétf3 Kedd Saerd. CsQtSrtOk Péutek ftaombat D, ''A ».rvm l''aregrln bit. Vitái is VaUoL Maaittin Ölen Katalin FulOp és Jsksb ttbaaáa Ö.íil.1. AnasUa Váll Aatalka Kutréb Fal. U Jak. ZalfBiond %
TI
R T)
K
T • E S E K
UI5753T (W-9,2)
Árverési hirdetés
Kanizsa vAroa tvazékének mint gyámhatóságnak 1808. évi april 4-én 401 b/867 u. a. kelt végiéao
folytán közhírré tétetik miszerint »¿hűi Stelilik Venczel N.-Kani-zsán elhalt kertésznek hagyatékához tartozó éa a nagykanizsai 91. azArnu tjkönyvben felvett bécsi utcicai 1. sor a*Am 141 h. r. az. alatti OőO számmal jelelt hAx, udvar ¿a kert, mely IKK) frtra becaültotvén , még ¡» W" tjkönyvben 2-ik sor s*. h. 4818 h. r. ««. alatti magyar utczai rét, mely 160 ftra beosültctott nyíl vAnos közArveréd utjáni cladati-suk elrendoltotvén ennek foganatos! tásAraolső árverési határnapul f. é. május 22. szükség esetében pedig 2-ik árverési határnapul f.
junius 22-iko mindonkor reg. ií órája a holyazinére kitüzetik
/ V wWV » Wv

»1, hogy ezen ingatlanok el*ő árveréskor becsAron felül a 2-kon pedig becsAron alól in a legtöbbet ígérőnek el fognak adatni; egy-nttal a venni kivAnók tisztelettel értesíttetnek , hogy az Árverési feltételek ezen vArosi ivszéknél mindenkor betekinthetők.
N.-Kanizsa apr. 4. 1H08.
A váro&l tvszék.
FESSELHOFER JÓZSEF
figyelombo ajánlja, N.-Kanizaán a városház épülctébon fekvő kereskedését, melyben mindenféle Aruezikkok nagy választékban, jutányos Ar mellett találhatók fel, itév-szerint : a legfinomabb ozukor, kővé, Ilim, rhutu, nlil olaj, chocoindc, rlsn, árpnkÓHA, mncroronl, iHllly-, Apollrí-, Pnrnlíln, hlklónl gyertya és »z«p-pnii, pesti hongeniialini llmt ós dnrn, bel- és külföldi burok, asztali kávés és theás porczellán odényok, finom tajtékból készített dohAnyzó szerek <5« sorteAruk.
Ugyanott kapható tovAbbá: koriiruburgi marha tápláló por és üditó nedv. l»opp anathorin szAj\ iz. és mindonnomü pipere Nierek. Oltod Idpót-félo csúz elleni ir (limentum eqtti) lovvucnak.
GuIIiuhiiii HlhH-félo patkAn, egér, büdös férog éa csótAny irtószer. Lnxór-fólo büdösko veszté por éa fogtinkturája. Znchorl-féle balhapor, Török-félo fog-szivarkAk éa fehér mell-syrup, valódi Piigllntio avrup, l>r. Pparze Edw. éa Dntlbler-félo gyomor-azeaz, angol hártya ]>anir befőzött gyümölcs üvegek bekötözéaéro. Mr|»xet(. ftvegek. Nemkülönben friss töltéaflbudai ¡Vcuwerih. I)enk, Széchenyi, Huttyndy-félo keserű viz, alapi, Ivándnl, Klelehrnliergl, innrleuttadl, pllnul, pnrádi, rohlrftl, hX'' ltl éa HnJdMclillzi ásványvizek, u. m. I)r. Kruger-félu sodaviz, nyo-regkenőcs ós bórfeketitő szer, valódi amoríkni petróleum, óa nagy választékban különféle lAmpAk.
/ Ugyanott vau az
társulat44
w
ni. alt« (tiiz-, Jég- de!-)
ügynöksége, melyet kedvező feltétele ós jutányossága végett » t. nradnl-mak óa gazdaközönségnek különösen figyelmébe ajAnlom; szabadalmazott lőpor, ón, és salétrom árulás. M. k. marhasd főraktára. Istrlai marhaaó éa belgiai Paraffin kenöea raktAru. x (93—3,8)

1142/H08.
(ioc-3,2) I Ziehung
Hirdetés.
N.-Kanizsa váron tvAnyszéke réar.érűl közhirró tétetik, misze-[ riut néhai llenczik Anna Németh Józsefnő hagyatékához tartozó a Nagy Kanizsai lü.''t. tjkönyvben 103 h. r. sz. a. felvett 097/0 sor ■¿Aiiiu ház f. évi május l8-An a| mennyiben |H?dig a bivsAr tiOO ft. hu nem igórtetnék folyó óvi jun. ''¿2. mindenkor reggel 9 órakor a I holyszinén nyilvAnos Arvor^a utján a legtöbbet igérónok fog eladatni.
A venni szándékozók turtoz-uak az Arveréa megkoz<l(Vse előtt 10% bánat pénst a kiküldött UuAcsoa urnák kezére lefizetni, egyébként pedig az Arveréai feltételek n törvényszéki irodában megtekinthetők.
A városi tvszék, mint gyámhatóság. N.-Kanizsán 1808. évi april ló-én tartott üléaéből.
X. Juní.
250 fr« LOSEN
der Stadt Florencz
Haupttreffer
fr»100,000
werden von dem gefertigten Wechsclliauso gegen Baar/ahlung billigst, wie auch gegen 10 monatliche Raten fi 10 fl. — oder 20 monatliche llatcn k ö fl 60 kr. verkauft; ferner werden ebendaselbst
Lose GesellschafteB
auch 10 stück 250 frs Lose der Stadt Florencz für 10 Thsllnehmer gegen 20 vierteljährige Raten ä 6 fl 75 kr. arangirt.
Diese Lose, welcho ein jährliches Zinsen ertrftgniss von 10 frs. abwerfen, keinerlei Coupon und Gewinnsteuer unterliegen und in den ersten zehnjährigen Periodo mit jährlich vier reich dotirten Ziehungen ausgestattet sind, können wir Jedermann auf das liestc empfehlen.
A. Morffenatern & Comp.
Wfohulhau», Krana Dcik-gauj Hr.
(97-1) Pen!.
SOMMER JÓZSEF
(68-0)
ivrasrv-KaníassÉin ICó|rhL^as-utoas^^an
különüHen li^yehnezteti a n. é. kö/.i)usr :ot,
Uugy NORUtBSftQl ős BftYIttAaü
nagybani ós kicsinybeni eladása mellett nála folytonosan,
a legnagyobb mértékben,
VALÓSÁGOS 3Rott»ja.CLom KÖTÖPAMUT,
a legjobb FF.HtRITETT és FEHERITETTLEN 8ZÖVŐPAMUT ós GEPFONAL és
mindennemű termő vetemény- főkdpen káposzta savanyítani, KEJyKÁPOSZTA-, KARALÁBb, RÉPA; holnapos ís téli fekete HETEK-ugorka-, hhImIm-, karfiol-, paréj-, cicller- éa pilrozHcIyeiu-mngvnk,
és azon kellemes helyzetben van,
HOGY A I,tóQ»J(JTÁNY08ABB ÁRON SZOLGÁLHAT. Ezenfelül 8 nvizHn utolsó termésű SPARGOTA MAG, mtízstíja 12 frtJrt knphntó._______.
mm LiizA..............
hajto«lrászáll-, paróka- oa borbély-üzlete N.-Kanizsán, töreko<lnl tog az eddigi szilárd alaj>elv szeriut pontos szolgAlattul , de t^szorsinind IcAzállitott'' Arak mellett, lWcs- é« l''Arisból hozatott liAjmunkiUatokkal u uagyou tisztelt közönség szive* meghagyAsalt uiké.luuii megelégedéaiéro teljositoni; ugyszinte elvállal o szakim vágó munkálatokat t. i. puróko-, hajlíkrt-, fojtetó-, ezopf-, cokatartó-fé cok«xlupót atb,
llavonkónti előfizetést borotvAlAs- ée fodrásztatAsért forgó-kefe liaaznAlatAval (<V» nem a bajpadiásnak sérelmet okovV czél> sicrUtleu kefe) eszközölve, egyezkodéa szerint, kikötött számos látogatás luelUtt, legjutAnyoab áron eszközöltetik.
Ugyanott kaphatók mbdonnemü illat- ótt szükségelt fodrAfx-szerek gyárbeli ái mellett. (102—1)
üaluti helyis«^» V''AgntT ur házában a ezukrász mellett.
Kos eladás,
A hiroa, gazdagazőrfl és tiszta N e g r o 11 i azArmazAsu törzsök-nyAjból ogy kót éves nagyobb számú kosok adatnak ol jutányos áron, a molyok minden ragályos és öröködéai betegsóg nélküliek a ezért jöAllAa híztoaittat.k. Kfélo kosok az uradalom pusziján IJj-Né]>en,N.-Kanizsamellott|)éldAny-kép lAthatók óaez érdemfmn min-denfélő értesiuW k-''-izséggol adatik éj» az olőjogyzéeok to ''^lxnek vévo n kívánatra meghoza''.''.uUiák.
JOSZAG ¡mz&tósag
(87—3) ÜJ-Kipaa, up. N-K»oTeaa.
DARUVÁRI FÜRDŐ
Slavoniában. M©aroL3nttieLtlU: psao^ijiaja l-jén,
Ezen vasas 80—37" 11. hévvizek rég ismert üdvös gyógyhatAssal bimak: általános gyengeségnél, sáp-és gör-vélykórnál; az ivarszerek gyengeségei és betegségeinél, med-dóségnél stb. idült bórbajokuál különösen sebeknél; kitUnöen hatnak at iszapfürdők csúszós és köszvényes bántalmakban. — Jó sikerrel használtathatnak elő- és utógyógymódul « közellevő Lippiki iblanybs fürdőnél. Mindennemű ásványos vizek készen tartatnak.
Legközelebbi vasútállomás Siosek. Verőczén keresztül a (J óra távolnyi Barcsig, a hol f. é. juuius l-jén i''Asutl állomás nyittatik meg, jól épített országút vezet.
A gyönyörű fürdó-párk közepében álló czélszcrücn felszerelt épületekben kényelmes lakhelyek kaphatók. Naponkint! zene, tánczvigalmak , kirándulások a regényes környékbe kellemetes szórakozást nyújtanak.
Az orvosi felügyeletet Dr. Slegol közeli. (101—3,1) Az urodalml fUrdő-lgazgatósájj.
Czitera-méster
kerestetik fulurn4 vagy 6 hdtre. Bővebb felvilágo-sittíst o lap szerkesztőségében nyerhetui. (103-1)
toTfetti igazgátéi

uaj* UJ^ji niJiivivujitvii UJ^JTWJ, »i iwuiwui» viuipiuu, uo
ladás szerint gyakorlati szakiameretekkel bír ; «¿aé-sn a vizsgát kiáltotta, gyakorlati tokintetben pedig h jószágok több 4vi önálló vezotéao a hoaazaaabb
állásra ajánlkozik egy szakképzett egyén, ki nemcsak elméleti, de
a legújabb haladás azerint leti tekintetben jelentékonyobh jószágé utazásai mellett nem kevés tapasztalatot azerzjtt.
Krti tüzetcaen a nemzeti fólduiivoléat, az ahhoz szüksége« gépok kezelésével.
Hétmüvelést, ido számitva a viz lo- éa felvozotéaét a lecsapo-láaokat; marhatonyésztést, gyümölcséazet éa szőléazotot; 0» utolsót egybekötvo a nemzeti pinc-zogazdAszati rendszerről} méhészetet, selyem éa selyemrovarok tonyésztéaét, it locs»polia körül asükségcs vizi éa szárizoni müvek, csatornák épitéaét, téglavotéata általán az építészetet atb.
Óhajtana valamely magyarországi nagyobb uradalomban, a jövedelem megfelelő százalékaért, vagy határotott illetményért, AllAsba lépni.
1000 frt cautiót azonnal letesz.
iJövebbcn tudakozódhatni 0 lap azorkoeztóaégébon.(104—0,1) Oi, Mr. aiab. «US amerk fi aag laabadalómmal blr4
AISTATHKRIRTSZAJ VÍZ
Dr. Popp J. Gh-töl,
gjakorló fogutvo« Uéctb«n (Hla.lt, llogntryaa«« Nro 3 )
Egy liveg ára I írt 40 kr. Csomagolási-dlj 20 kr.
K jele* tier hlro ¿m haonálata 16 ivl fcunill/Ua ¿la ttgin Kutipin lói )iat«t(. KUlQuOten jeleinek bUonjrnlt mlndcanesoU foflfiJia, n szil lágy rétxelsek minden bettfliége, morgó fogak, kínnyen virtO bettg rostvai, csontaid és vérsérv elloa. Föloldja a nyálkát, nláltal m^skadályéxtatMt a fogkó képzódéie; Udltóleg, es Ixjavltélsg hat a wáj éa als^asaa el«»-aion k< IICBietfen szagot, mely bű- vagy lyukas fogakéi, Alolckbll va«y do bányzáatél llármszlk. Miután eme tiiQvis a foKak.a ¿a itáj réaaekro ttn* mlkóji tem hat mardin^ v»«/ kiiUkvlijran, auuilfvgra mlot a »«ijiiak Í0I7-louoa U»»tUá ni«r<> 1« a legjeletobb ««olgílntokat tcazl, ét annak mlndan-rcixút a legmaxajabb Irtkorij» telje* fpifgbkn ¿a eglaiiégben tartja. Maga* orvot! tekintiIjrek blioii/ltványal iijrllatkoxnak ennek ártalmatlanéig* n|An|liat<5«Agn mellett r* grakrmi e<]k nnT««at«< orvo*t41 rendflUtik.
ogoliuok, lyukas fogak megolmozására, ára 2 frt. 10 kr.
AnatWoriii-fogpásztn, árn 1 frt. 22 kr. Növényi fogpor, ára (»3 kr.
- ap;»
v,A:iath«rln-«á|vlf, valamint as .Aaaaarto-f»«H»>t«
Ka|.liM<V''Ogy k*nliián : llelu* Játtaí g/Agyaaeríaa, Koionbarf, Koaaafald Wajillti J„ Wellaoh, Fenelhofer i* tfcitwara A. urak k«rMk*aéaét>«n Pápá a: T*chxpen J„ Htampn 0. «» I,5w y I. uraknál, KmtMyfa ! Singer. N. Zal«-Cgtr»iegM : Antnl K. gyágy«ieré«a ti Handler II. — ilWMHl« i Werll gyógy**erí»i. — Varasdon: Halter gyágyaaeriaa. — Olt.-Orirjyl« : Mfitlilg SUwtgen: Dorner Kajet. ¿t 8Umbor»ky Ii. fyágy»»«rí«a urak-nil ^ - (U~Ê)}- ,
i>IISKMOM>0 KUBÁK,
pluviál^k, (lalmatikak, albák, roohottek,
veltemok, oltárpárnák és teritők stb. China ezüst ós tüzaranysott
Monntrahsok. ktVyhok, rlborluiuok, pnclflcal gyeHyatar-(ók, nt^tölok i''^inénylnrldval, nzciiteló-viitartó nttpMHû-i''luiiiiiiul, Intup ik Mlfa.
toházl-, wéli- és IskoIal-Iol


r tl i v a ( o s ; f^mk '' h > y ri>.
\lvaIapiiiiuakMSSSS^j laüarál}
Oi
g
KÄp, (TR E J/fí^tlA H IS NY A?C
s a fogmdftga&foan ki&Uitott
01 ¿föK, és minden
Ef/HÁZI SZEREK
legjutáuyosb áron kapluitok:
ODertDauer Alajoa
nyárraktárAban, váezi utcza 16. szám a. PE8TEN.
(r.tt-ïO-5)
Wajdits .íozm''Í kiatlo-, lap e,s nyomilittiilaidnnos Xagy-Kanizsán

ÁtJKU n hítfk i, U TAHITÁSOK KtVÂNATKA BKKOLDKTNKK.

Insert failed. Could not insert session data.