Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
23.77 MB
2023-07-26 13:04:50
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
142
213
Zala-Somogyi Közlöny 1868. 045-048. szám november
44. szám hiányzik!

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
7. évfolyam

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Jtfagy»K&iifcsa. Retodík évfolyam.

45. szám, november 7. 1868,,
•r.h»
. Elterjedve
SOPRON és VASMEGYÉKRE.
Ve«y©« tcü-títlmn Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és művészet körébűi.
''1 . '' .
j''.m .''.«¡nm
Itm.
«LmHi^mUmU itNnta<4* WaJá J»i**<«J
WAJT)lttí JOZStfF k8»/vk*r«fc*4fe4b«i.
Torvek Nagy-Kantona jövő-Jóhoz.
Innen-onnan egy éve lesz, hogy városunk szebb jövőjét rajzolgatni kezdtem ; sok megváltozott azóta * világon, sok változott N.-Kanizsán la: csakhogy a város szépült vagy kényeluieabbé lett volua azt nagyító üvegen t*öju leket énrtvenni.
Eddig Kfa-Kanizxávali összefüggésünk mondatott a szabad és gyors fejlődés egyik akadályának : ez megszűnt, o veszélyes nytlg-tól a véletlen megszabadított: do hát miféle nagy előhaladás történt azóta ?
Azután váro«uuk nagyszámú izraelita értelmiségének a közügyektől! elszigeteltsége volt a* erőtlenség és tehetlenség nagy oka : ez is megszűnt és most már egyenlő joga és kötelezettsége mindenkinek tehetségét rész -ben a közjó előmozdítására fordítani: mégis a közügyek iránt nagy részvét épen nem mutatkozik.
Uj vasutat is kaptunk, gymiuwl^wqt is épltettttnk adakozások utján ; do hogy a ván» saját erejéből csak egy utczát is köveztetett volna, vagy .puszta tőreinken néhány emberbarát néhány fát ültetett volna: arra nincs eset, azt unokáinkra szoktuk halhatni.
Mégis én hiszem, hogy váltoiVán a körülmények, változni kell az embereknek is: midőn hazánk a szabadság hazája, váruauuk a hazai forgalom egyik központja, vidékünk termékeny ; időjárásunk kedvező : lehetet-líá hügy tovább is a régiek maradjunk.
Nem akarom állítani, hogy általában hetuinl szép és jó nálunk fel noro található í elismerem, nogy Kanizsa igen élénk keres-kodŐ ráros, tudom, hogy sok miveltség, szorgalom és pénz van itt öszpontositva; de hogy külsőképen városunk igen szegény, hogy benne kényelem, tisztaság, izléa nem uralkodik, az sxomora igazság. Nem a mi hibánk ugyan, hegy a régi nagy időkből úgyszólván semmi sem maradt reánk ; nem tetetünk róla, hogy a híres kanizsai várnak még alapfalait sem találják, hogy egyetlen ódon eittlékazcrü épület, egyetlen százados fasor nem ékesíti szegény városunkat: de hibánk, hogy ugy hozzá szoktunk a nyomo-rusághoz, miszerint nagyobb kényelem és jóllét utáu törekedni; városunk rendezése és szépítése végett áldozatokat hozni eszünkbe w«u jut .": „
Igaz, hogy annyi volna e tekintetben a teendő, hogy azt is nehéz elhatározni, hol kezdjük: de hátha sehol semmit nem kezdünk, bizony nem is végzünk akkor semmit. Kaadják tehát valami könnyű dolgon, talán * Siker majd nehezebbekre bátorít
Ültessünk fákat I
Mult évben uUiuk rendezését utczáiuk és járdáink k-övezéaét terveltem, mely égetően szükséges, de egyszerstniud nehéz és költaé-ges, boldogabb időkre elmaradt: most könyü dolgot indítványozok, de félek, hogy ez i»-inét azért marad abba, mivel nem épen égetően szükséges.
Etfflsdtósi föltételek :
HtljrbMi hAa|oa W.Ua**1 ¿4 »Idíkr« |»e»ti» XllMv»'' T-tl— 1 • « frt. — kr.
, rli *tt« - . s . _ .
¿»iicgjtf.lr» - t , 60 .
Fák nélkül még egy ideig ellehetünk: ezt fogják mondani, vagy, hogy a fa a kilátáat veszi el és az utczát szükiti. Ily geniáli^ ellenvetésekre mit szóljon az ember ? Azután a város azt várja ültessen fát mindenki maga háza előtt ; * magányosok viszont azt várják ültessen a város, mert azé az utcza.
Véleményem szerint a faültetés egyenesen a városi hatóság dolga, mert csak az szerezhet be nagyobb menynyiségben egyforma fákat, ez kezelheti az ültetést terv szerint és őrizheti meg a fákat pusztitás ellen.
Egy fa kerül 20—30 krba, tegyünk eró-sebb akácz és nyárfáért 60 krt; az ültetés nálunk, hol jó puha termő föld van, és utczáiuk kellőleg trágyázva is vaunak 10 kr. egy kerék vető fa 40 kr, igy összesen egy fa 1 frt Ha már most a város évenkint 600 fát ültettet ennek költségeit a pénztár meg som érzi, pedig igy tiz év múlva városunk
legalább
$vig, rnig a fák zöldek igen
kellemes és egészség»» liely 7-7 Hogy az ntrzák érf terek mindénütt a városéi''," és hogy neki azokat tis/tAn tartani, sót klkö-veztetni is joga volna, nem szenved kétséget ós tudjuk, hogy 0 tekintetben csak pénzhiány gátolja a jog gyakorlatát: mig tehát egyebet nem tudunk tenni, miért no szakadna a szemétdombokat szép élőfákkal az árkokat és vízmosásokat zöld gyeppel és bokrokkal pótolni vagy legalább elfödni. Itt csak a jóakarat hiánya lehet az egyetlen ellenvetés.
És pedig, tessék elhinni, zilált alaprajzú városuuk csak is terv szerinti faültetés által lesz némileg szabályozható; egyenetlen ut-czálnkban tetszetős egyenes, vagy görbe vonalok csakis fasorok által létesíthetők: házaink Ízléstelen építészete, kopott foltozott külsője csak élőfák által palástolhatók és sok fölösleges rendetlen puszta tereink csak be-fásitás által «építhetők és diszithetők.
HENOZ. ''
Válasz Pijánovits árnak as apró hűbériségek czimü csikkjére.
Nem szándékom hosszas polémiával untatni fiz olvasó közönséget, lehetetlen azonban válasz nélkül hagynom az apró hűbériségről irt czikket. — Azi''mondja aa l-ső bekezdésnél. — Aztáí mi tudjuk azt, mily nehéz 1 emondani a nnak tudatáról, hogy az ember saabad választó polgártársainak urasága legyen. 1
A volt kiváltságos osztály ezen czirnet, hogy nemes ősei vérével és hazaszeretetével szerezte — és hazájának majdnem ezeréves alkotmányát kül- és beltámadások ellen védte, és számunkra biztosította, — igaz ugyan, hogy a pártoskodás miatt voltAk szomorú napjaink is, de volt a nemzetnek fény kora is ?
A 48-iki törvéuyhozás önkényt lemondott jogairól, és szabaddá tette többi polgártársait — ily nemes tettel egy nemzet osztálya sem dicsekedhetik — ezen érdemet
íöraetíésoJs:
A hal VAliboa paUuorírt t-a.Of 7 kr. ! Mor « U in tud«» «»ttUkl WUMUt 8 kr.
nty«f4U Mind*» «0« baikuUWrl SO kr.
A .Njlll Ur.o* *fj paUi aor balkuUui díj» Ift kr
a történelom som fogja tagadni soha! nem számítottak teh*'' fáklyás zenére, csak lel-kök sugallatát követék, mort majdnem minden megye követjeinek Ily utasítást adott; töröltessék cl a robot, legyen mindenki szabad polgára e hazának I
A mostani törvényhozók — a dézsiua megszüntetésével, szinte áldozatot hoztak.
Mert vaunak családok, kik bordézsmájo-kat előre eladták — s a kárpótlást mikor kapják még meg ? pedig egy kereskedő mér-lcgjében Is zavart okoz, ha azon pénz, mire biztosan számit, a pénztárába be nem folyik annál inkább zavarba van a kisebb szőlőbirtokos, kinek hegyváma volt egyedüli tiszta jövedelme ? — mert befektetni való tőkével nejn rendelkezhetik, kénytelen addig még papirosaihoz jut várni — és remélni,— nincs más baj itt, minthogy senkinek sincs ajándékozni valója?
Mint szabad polgárai a hazának mindenikünk utalva van kalászokat szedegetni a szorgalom mezején, — ha oly nehezen várja a czikkiró ur a regale jogok megszűnését I mért nem áll elő javaslattal, hogy mimódon lehetséges — az eltörlés — hogy egyik fél se károsodjék, mert senkinek sem szabad másnak kárával gazdagodni, türelom tehát, u Isten a világot, ki alkotónk volt, az se teremté egy napon.
Azt állítja tovább, hogy a föld most is bir elójogokkal, erre ez a szorény megjegyzésem, hogy az úrbéri birtok mórt nem darabolható el, engedelem nélkül — ha törvény nem korlátozta volna az eladást, mi történt volna a fertály helyes gazdával? például egy atyának négy fia osztozik rajta, és szabadon akar építeni, hogyan fér meg u kis belsőségen, ugy hiszem czikkiró ur tűzfészket építtetni nem akarhat — mert a dinaatatió a nemzetgazdászat kárára van — azért hozattak arányositási törvényeink, hogy a birtok egyesítésében rejlik a nemzeti kincs — elszórt birtokon gazdálkodni czél-irányosan nem lehet, mert mielőtt valami ferdeséget ostorozunk, mindég kötelessége az Írónak az irányt kijelölni, hogy a bajt mi módon lehet orvosolni?
.Végül azt állítja, hogy omber és ember között a külöubség v e sz endő be megy, ezen állítását csak a törvényes téren érthette, hol mindenkinek niinden czim- és rang nélkül szolgáltatják ki az igazságot — do ezen tételt az egész emberiségre alkalmazni nem lehet — mfcrt napjainkban a születési aristocratia helyét a pénz és ész aristocratia foglalta el — és hol van legnagyobb mértékben mint á szabadság hazájában Amerikában? — pénz és ési utat tör mindenhol magának a világon, mert egyikkel vagyont és jólétet, a másik-kál kitüntetést szoktak szerezni az emberek. — Én részemrtö-befejeiettnek tekintem a vitát
BARANYAI KLEK.
Hirdetéseket elfogad :
| M. Kaeizsáa: a KIADÓ-HIVATAL. Pt*t*«: ZKJ8LK8* | «^.V-frMÍlWrt- U Saa*
J bw: 1IAA8KS8TKIN 4 VOOLKH. Ur**, B«r*-, U | St*tt|artfcM: 8 A CHSE k tXrSA. BéctU* j 0PPKI4K.
Magyar tadós társaság.
Pflet, nov. 3. IrtüH. liuMH koag * h*raaguó, tótót fátyollal lelop-lozott híUgvok, gváMruháb* öltütótt Ivánkák koMorukkal kesetkUn üetnek a halottak ke-gyolota« ouildkéaok hddoloi.
As emberi olino, a felodni nem bíró axiv u touluk emlékeit kegyelettel ápolj* filrfbea, mla> don, ami elmúlt jobbnak tűnik föl, «óhajokban tör ki a uiv indulata:
Hej nem i#gr volt os hajdan 1 A rideg tilv, ht minőig távol tartja, in oul-gától a ködre* eltttntak «mlókeit, ha bolvilágá-ban miadlg M 6u forgatta koraiAny pálosiját a mív küzdelmei fölött, ém folyton aa óm Imgotó íAazlajáa a diadal eMmólt| ma mó^i» aa <Wx hatalma megUtrva - m i uiv napja — ma a müv rejtélyei tárulnak ki, óa ha nem ia tubád a sajnálkoiáat kifejezni, egy titokban fflt-iÜló könycaeup örökíti meg mógia as eltUnt kodve« hd emlókót, ma a aiivnok pariutoaolni ueui lehet, áttör aa eumel hatalom rétegein, Aradox, tuloeapong, érxókenvkedik.
E nap a naiv napja. — Ln.jodjók. mog tehát nekom u, hosy halotti koasc. ul fUiliaaaok. gon-dolaUim azálaiból egy kedv«« h»lolt*ui fojfá-jára, ki távol egy ki* falu dombtetején
aluaaca örök álmait, hol nem tündöklenek a oaillárok ezrei, tol osak a tenuóazet nagy inóla b&a világa abájoa hold sugárai morengo-uok rideg hantjai fölött, oh do ott állok én U, a »«ellem »sárnyaival, aaivembeu liften lAugré gyújtva, a logmsentebb omlókeset, a tiui kegye» lot szövétnekét.
Midőn a aziv buaong, ha órsem4nyei lásba törnek, mi nyújtana lélekemelőbb vlgaast, mint ax éta vivmánya a komoly mussák, a tudomány. Kölosönöa vlssony van as ombori alkotvány e két királya kdsött, &s éss a »xiv úlóben kora« uyugalmat, midőn talán ópon arra ébred fel, ho«y komoly fegyverével Kyósw lu ft Mti>-in-dillatjainak harcsait, moniUnk tehát a tudomány pantheouAba, ax akadumtába.
Nem hiába halottak napja van, as akadémia U im-gUlni hitssik est, inert cwak egy é,tolu»aóa van bejuloutvo. SsilAgyi Sáuilor lovelesó tag mutatá be „llákóozi k l''ásmáuy'' osimU munkáját, mit inkább, mouayil kx opUodbó! kivo-huttUuk , adatgyleleménynek, mint hbtoriai münok »xerotném nevexui.
Ax elismeróa koasornját övedxi v^ltiin értekező ur homlokára ason fáradhatUa ''t^várLU eredménye, a mennyiben ötvbu nev^tea a korwakot hatalmasan megvilágító adatru iwtk-kant. TörténethAen sorulta el, hogy aa orMUÍg v iszonyai ivük ssabályosására oscn korszakban • a bécsi béke által ajánlott alap vagy tágasabba» véve as ugy nemzett llocakay István fólo testamentum lón elfogadva, elmondta, hogy Pás-
inány és hUsturháxy egy politika harozcaai vol-Uk, de már aron idóaxakot, midőn e két államférfiú érdekűi mindinkább öusoütkösni látszottuk, midőn a történetírói sserop, a világaesthe-tika vesxi kuxdotét, itt gyenge jeliéin vitelt, nem elég Wrténetirói geniust tapasztalunk. Ason korszakot már tlgyeaebb tollal koseli, midőn Pázmányról, Krdéíy önállóságának «•*-móiéről beszél, midón ason viszonyokat fejtegeti molyok kOst Pásmáuy Itákóosy tnSujának oeg-orősitéséro oly uatalma* szolgálatokat tett, »sóval l''óhibáját «en értekezés ia ott leli, hol a többi ujabb históriai dolgosatokat; t L a jal-letusés abstract vitelében.
IXj luindosek daczára osea történelmi mft fontig kinoshazánk irodalmában, mert ha nincs ta Thiors szellőmében átdolgozva, miodig késs anyag marad, melyet a geniusaal megáldott történetírói capaoitás hasánk oUó rangú törté-nolmi mih ei ktiacii emelhet.
01 Ali FI öyilLA. ^
/ N

Heti aitemlo.
v >
.Vovniibi-r 0-iín,
- A l''osteii felállítandó Pető ti sxoboirn 21 ezer forintnál több gyűlt bo. A szobor odtligi terv ok szerint a mimet színházterén fog felállíttatni. — Szop tatodajkául Mária Valéria foh-r, czegnóhös hír szeriut egy csinos fiatal 21 évea szadai paraszt monyvcsko Legéndi Lida választatott.— Székely Jóa■ • f volt hon-véd*huazánzáxados, ki az utolsó lengyel fölkelésben részt vott h Szibériába deportáltatott, n mugyar miniszterelnök közbenjárásával száműzetéséből visazabocsájlatott. > már utbaa is viui hazafelé. — Loguj^bb nirck szerint a királyi udvar egész f. hó 20-ig Gödöllőn marad « ouüc okkor költözik át litidár». — Kgy nagyváradi iparos neje -- mint h P. Jt irja — ül» «ott viszonyban élt bizonyoj fiatal emberrel, kit a féltékeny férj azzal fenyegotott, hogyha még egyszer hátába lép, lolövi. Lato csakugyan lesbe áljlt a »wwnesétían férj, ós egy egészou Artutlau jfjut lótt agyon, kit utia véletlenül épen arra vozétéit. — A dorocskcl Kszterhásy-ttío nagy urödnlmat Tisza Kálmán. Móric* Pál ¿a Lovassy Fórencx egy és fél millióért ujog-votték. —• Szász Uéla jeles fiatal költöűk okt. 2Ü án kelt Maros-Vásárhely« ogybo Mon-tovioh Ferenox vot«ran irónk szollemdús konyával Júliával. — Dr. Lingloy, canter-huryi érsek a Augolország prímása okt. 27-én meghalt — Logujabb birok sxerínt a porta ol van határozva a román kormánytól felvilágosítást kérni rendkívüli készülődései ós fegyver esszehalmozáaai iránt. — Hallomás szerint az urazággyülés ax ltfÜU-ki budget, s minden hozzá tartozó kórdós letárgyalása után, olóször is az urdólyi unió ügyét voszi tárgyalás alá. — A pesti plóbáuia templom tornyában egy bádog szolenczébo zárt latin szövegU okmányra találtak, moly iserínt u torony építését 1759-beu fejezték be. Föl van abban jegyezve a Ir.uria ós a város akkori hivatalnokainak nóvsora is. Továbbá az élelmi szerek ára. E szerint ogy font hus 9 k^ borjúhús 8 kr. Sertéshús 6 kr. egy méró buza 4 frt volt váltóban. — A hivatalos Budapesti Közlöny szerint ö ctász és apostol királyi Felsége legfelsőbb elhatározásával, a hadászati tudomány iikask a m. kir. tudomány-egyetemnél javaslatba hozott rendkívüli előadását legkegyelmesebben jóváhagyta.
Zala-megyei hirok.
( J ''¿> a I a m o g y é b o kobolezott l''eríak mezővarosában az eddigi két országos vásáron ki-vül óvenkint még két országoa vásár ós pedig u húshagyó és Szent-Mihály hetének kedd napjára engedélyeztetett.
u (Meghívás.) A f. évi okt hó 22-éro tervezett Kesithely-Sümegh kerületi tantestület értekezlete közbejött akadályok miatt lueg uem tartathatván, ujabb határnapul folyó hó 17-ke ugyan Karmacsra kítüxetik, hová a t. kartárnak üzenne} tisstelettel meghívatnak. — Szántó nov. 5. 186JJ. lirüutigam Fereticz m. k. egyloti j«igyzó.
— Követválasxtási mozgalom. Ar-vuy István alelnök a Deák-párt választmányi üléséből .KIvbarátainkhoz" oziiutt felhívást biicsátott ki, uielyszerint a jövfl követválasztás érdemében Zala-Kimr»zegon nov. 22 ós 23-án Zaln-Egsrssegeu a Deák-kOr holyiségébon értekezlet tar tátik.
— Az alsó-1 e n d y a 1 választókerület padig nov. 10-én délelőtt 10 órakor Alsó-I^endván a fogadó nagy teremében értekezletet iart.
— Vasúti sxoronosétlcuség. Vizvá-rott oktul>er 31-én este egy vasúti raktári felügyelőt a vonat a raktár falához szorította s 20 ptre* múlva meghalt.
— Havazás. Marburgból tudósíttatunk, hogy ott a mult napokban már többszörös hava«*« történt.
—'' DalObtély. A .kaniaéai dalárda* szom-batoa nov.'' Y-éu pártoló ujainak a „Zöldfa0 vendéglő nagy termébon dalestélyt rendez, fde-geook i frt belépti dijt tizeinek.
— ZaJabór község tUzkárotult lakosai részére ó Felsége 600 forintnyi segélyösszeget méltóztatott legkegyelmesebben adományozni.
— SeUosJánosur nagy-kanizsai lakos az olaszországi volt magyar legio egyik törzstisztje Viktor Kmauuel olasz király álul néki adományozott Szent Móricz ¿»''vízzár rendet, hogy elfogadhassa os viselhesse, ő apostoli Felsége okt 1 B án kelt legfelsőbb határozványával legko-gyehnesebbett megengedni méltóztatott. '' — Fáber beszól ö gép ét Nagy-Kanizaán is bemutatja. Jelenleg Sopronbau vqgi s mint mindenUtt, ugy itt is a csodálat tárgya. K gépen ogy caiuos s bajdús női arcx látható, mely a világ minden nyelvén beszél, továbbá nevet éneksi és sir; határos a lehetetlenséggel. Fáber tanár ur Nagy-Kanixsáu a .Zöldfa" vendéglő «agy tareuiében azerdán nor. 11-én fogja ko-''unk vívmányai krtzt e legszebb találmányt bemutatni, hisszük, hogy nagy számmal jelennek mag ez egyeden «lőadáson.
Somogy-megyei hírek.
— (K ö v o t v á k\s x tá s i moxgalom.) Marczalí kerület válaaxtóihoz okt. lö-éről kel-tezYO egy felhívás küldetett szét, mely a hon-'' gyűlés bál közép elvéhez ragaszkodik.
h. A f. hó 2-án kezdett évnegyede«» bizott-''onányi (iléa még folyvást tart midőn o sorok kolook, » igy a részleteket még határozottan nem közölhetjük. A tiszti választás azonban, mint az első nap eredményo következőkép ment végbe: központi fóbiró l^aípcsig Jónás volt fő-Ugyéáz, o helyett Ilottka AnUl volt Uz«<ki tanácsos és tszéki tanácsos o helyett Krisztinkovici Antal helybeli ügyvéd lett
h. F. h ó 2-án reggeli fél tixkor tüz ütött ki a sétatér utcza sarkán ,«5 egy háx leégett.
b. II ir s'' 3rin t o hó folytán Sxupor Károly svintársulata jő városunkba a téli idényre. ;fíem hisszük, hogy fentarthossa magát Kocsí-sovszky után, kinek jó operettel elkényeztették közönségünket s ki kitűnő társulata daozárn is vc«U''séggol hagyott el bennünket.
h. A dalárda is mozog és enWn késztlj egy ohö folytán .Káulinbál* czim aUttadnndo, dal és tánczcstélyre, molyen ft közönség meglepetése van hír szerint kilátásba helyezve uj és jól betanult darabok olőadása által. Majd meglátjuk.
n. A szabadelvű kör tisztválasztása e hó 2-án este ment végbe. Klnök Zichy Antal, alol-nök Szabó Kálmán, igazgató Urubor Ousitáv lett — a ezeken kívül 30 választmányi tag választatott.
h. Juhász Andrisról ismét nem hallani semmit — hol és merre tanyáz. Az elfogott Somogyival pár nap clatt l>o lesz feieezve a vizsgálat Vallomása nyomán o^/d>gcló is mintegy GO orgazdát fogtak ol.
Q h ó fr-én Osurgón egy — a rablói üldözésére kiküldött őrjáratból visszatért — ¿¿t logsági tizedes, magát készakarva agyonWUt''.
Sopron-megyei hirek.
Hopron, nov. 1 én 18G8.
— A deákság megérkezett, ós podig oly nagy számmal, hogy katli. főiskolánk helyisége alig elégséges befogadásukra. Sajnálatra méltó, hogy épon a so°|)<x>ni Lycoum, inely a f. tiszt, llenezo atyák 1 e*'' alatt országos hírre vergődött, oly rozzant állapotban van, és sötétsége zug szobái inia.it is ouyátalán a ezélnak meg rtem felölő oly*n épülőt, mely helyolt az mtézet jó novo régen jobbat érdomlott volna 1 — Tudom, hogy évek óta tervezgetik ogy uj Lyceum építését, tudják ezt mások is, — de ámbár a .aivitol" sokkal kevesebb időt igéuyelno mint a „tervezgetés,* méttis elég sajnosan halljuk, több év óta kérdoxősködésünkro a választ .majd a tavaszazai» I — de mikor, mely évben üdvözölhetjük azon kikeletet, mely a keblünkben ültetett remény-virág bimbóit élotre ébresztve a „vulósulás* meleg sugkraívaleláfuixtra növeszti''/ — azt nem tudjuk, cío nagyon óhajtjuk I
— Október 2-i-ón Mélt. Zalka János győri inogy&i püspök ur szerencséltette városunkat megjelenésével, hogy az itteni .Orsolya« wéni> kék zárda harangjait felszentelje, Kz alkalom* inal minden előkészület, vagy másnemű .aviso" nélkül a leikos nevelés barát Osöudes J. ur iíuo-velő intézetét lepte meg váratlanul ő méltósága látogatásával, hol miután a létező — és mindig lelhető — rend és tisztaság fölött megelégedését nyilvánította, a tantermekbe ment, hol éppen mind a 4 növelő külön-külön tanitáíuud foglalatoskodott
ó méltósága végig hallgatta az előadásokát maga is kérdéseket intézett a tanulókhoz a földrajz, számtanból, franczia és német nyelvből. Tudakozá végre tőlük novükot, a hogy hová valók? »tb stb. nagyonmeglepé ő inltgit, midőn a kis 0 —10 éves tíuk sorra bátrau válaszolva elmondák azon helység és megye novtSt a hová valók, p. o. Post, Ilékés, Tolna, Sömög|y, Zala, Vas és Soproumegyékből; továbbá Morva ¿1 Steioronuágból 1 —i (ennek valé»ágáról a Ut-kedő minden perexben személyesen meggyőződ, hot.i Ezek után az intézet igazgatóját kitartásra • béketűrésre ősztönzé, és legnagyobb megelégedését nyilvánitván távozott.
Csöndes ur valóban megérdemli e kitüntetést mert szorgalma, bánásmódja, s szilárd bocsülo-tosségu már is oly novet vivott ki magának e sikamlós do szép pályán; — tanúsága M U, hogy két év óta áll fent ezen intézet, az első évben U-en voltak a tanulók, s most ennek csekély száma 33—SkVre szaporodott — s igy in-téaoto méltán nevezhető városunk egyik díszének — E püspöki látogatás is ogy uíabb bizonyítványa annak, hogy az intézet jó hírneve ég ész a főpásztorig hatott, s ezért mi Csönd w urnák szivünkből gratulálunk I
.— Azon hir környezte városunkat, hogy fő-isoáni helyettea ur mit. (Iróf Széchenyi Gyula lokfozönl hivataláról — o hir azonban nem valósult
— Október hó 31-én a város köxdpéu lévő
• —
rom, ívárvrom) 130 font lőporral sok száx ember jelenlétében szétvettetett, — a meggyújtás villanyos géppel és oly dicséretei kiszámítással történt, hogy a sok jelenlevő néző csak azon kollcmotlensÓKbon részesült, miszerint a föllobbanás ágyú kilövéshez volt hasonlítható, éa kan megijedtek. (?)
— Négy napja már, hogy Pestről Hakonvi ■daltársulata nagy mogolégodésóre közönségünknek a „Rózsa" vendéglőben mflködik.
— Bizonyos kútfőből halláiu, hogy a lövői gyilkosok, és a czenki rablóknak a hatóság uyomábaij van, — a<lja Istcu, hogy erélyes közreműködés által hurokra korllljenok.
r. I.
— Szélütés. November 2-án a délelőtti érákban a soproni sétatéren ogy embert a szél ütött meg. Szép meglojwtéö annak, ki oda üdü. lést keresni ment
Vas-megyei hirek.
Vnnvár," nov. 8-án 1808.
— !l a b 1A s. Főt Zalrai Pál kerülő ti esperes és győrvári plébános a 70 éves aggastváu kiraboltatott, novombor 1-éu esti 7 óra tájban. Két
[luskáa 6» egy baltás ogyén botért a fennt ein-
itett c<speros ur udvarába, az itt és a folyosón talált cselédeket a cseléd szobában az ágy alá bujtatták, hova midőn a kocsis bájni nem akart megütötték. A gazdaaszazony vacsorára teritett az obódlőben. — Esperes ur pedig ogy másik szobában volt, mely egy szobával sincs kapcsolatban ajtó által. — A rablók kottojo e szouába nyitott, — a harmadik a cselédeket őrizto — az esporos úrtól pénzt követeltek, erro ő azt feleié, hogy noki nincs pénze, mely szóra ogyik a puskát mollénok, másik a baltát főiének fogta. Erre megijedvén aa esperes ur, zsebjébe nyúlt, 80 és néhány forintot tánizával együtt kezükbe adott, a tárexában lévő iratokat az ospores ur kértére visszaadták.
A gazdaasszony, ki épen az ebédlőben volt a bajt hamar észrovovén, az ebédlő ajtaját becsukta, s u kereszt vasat is roá tette, ozután azonnal ar. ablakhoz »ietott, honnan az utczára lármát kiáltván, a vész harangok cnakhamar megkondultak, s egy közel levő házból, hol épen lakodalmat ültek, rögtön odafutott ogy 27 éves kovács legény és szabadságos katona ogy másik gajda emberrel, kik a folyosó ajtóban a rablók-kai szomkör.i jővén, mindenik egyet-egyet torkon ragadott, a harmadik látván, hogy másképen ezektől szabadulni nem lehet, a kovács legényt mellbe lőtte, ki azonnal szörnyű halált halt, a rablók pedig eliraiulottak.
Kilétüket sonki a háziak közül megmondaui nem tudja, csak annyit mondanak, hogy kettő posztó ruhábau, a harmadik pőre gatyában volt öltözve, s egyiknek kalapja cxivakodás közben a fóldru loosutt s ott maradt
FAUKASFAI.
— Aki másnak vormot ás, maga esik bele. Egy zalamcgyei rádi földmivee borát váltóra adU ol egy ílócabo költözött egyénnek,.kitől váltója leteltével a pénzt felvo-ondő a kisbéri péket bízta meg, ex fel is vette az 600 frtot Hazajövet Molnáriban kiszált s Vasvárig gyalog ment, innen Kisbér felé megindult, de nem sokára visszatért Vasvárra s jelenté, hogy kiraboltatott A tett színholyéro azonnal hivatalos egyének mentek ki; a* ut árkában a pékmester minden elemózsiáját megtalálták. Erre gyanú tárni dván, börtönbe kisértetett s ruháit kikutatták, mely alkalommal egyik csizmaszárából 4 db. 100 frtoa 1 db. 10 frtos 11 db. 6 frtos s 1 db. 1 frtos hullott ki. Ennok következtében letartóztattatott.
* Vasmogyo közgyűlése nov. hó 3-án vette kezdetét, mely alkalommal törvényszéki bírónak Farkas Károly ur ellenében Istóczy OyőzŐ ur v Alasztátott meg, — továbbá szőnyegre került a megye területén megingatott közbiztonság, miéit is határozatba ment, hogy a megyo közönsége által rögtön kéressék egy királyi biztos, mely határozat táviratilag az illotő kormány nyal azonnal tudatott is, — o határozat ullen többen szólottál, az autonómiának megcsorbítását vélvén benne látni, — do a midőn ő ml tag a főispáni helytartó ur exen rém visiói-kat az illetőknek olosxlatá, bolo nyugodtak, sőt a midőn felhiva a megye közönségének azon részét jelentkezésre kik daczára a magyarázatnak is ragaszkodnak előbbi akaratukhoz, mert mint monda okvetlen szükséges azokat ismerni kiknek befolyása netán a királyi biztos mellőzését vonná maga után, azon okból, hogy a többi a kedvezőtlen esetekben magát tiaztibcva lássa s őket tehesse folelőasé, — a midőn erro egy liaug sem emolkcdett, átalános éljenzés közt az inditváuy határozottá lett.
* Gyilkosság ér. rablás. A napokban Zarka házán öt főből álló fegy veres rabló jelent meg, valamint Püspöki községben hir szerint 17-en jelentek volna meg a ogy mérő túrós ha-luakát parancsoltak; — Tömőin, Körmenden é« vidékén szinte mutatkoztak, huxük azonban hogy a királyi biztos erélyes működése határt
fog szabnj hallatlan garAsdálkodM&mik, -ugyan e nap Káraiban oste egy gyultogatót totton értek a ki épen a kazalok folgyujtásával foglalkozott, * vésa harangra ar. összefutott nép dűnénokcaettáldozatul, mert rögtön agyonvorto.
* Nóviüuu op.'' Vasmegyo több hoqvéd-tiaztie óhajtván bajtársuk T. Tarafás Józsof ur azoiíetndúa nejének neve előestéjén ősxinto ki-kiváaataiknak kifejezést adni, többen bádonfán megjelentek, hol a kedves házi nő éa honleány őszinte örömmel fogadá a szivből eredő üdv ki-vánatokat, — somlyó arany nedűjén keresztül csak hamar rózsa színben mutatkozott az élet s a kedélyes felköszöntések nem hiányoxtak, — csak azt fájlaltuk, hogy az igen tisztelt házi úrnő, kinek Caroliua napjára üdvözletünket olhozánk , gyengélkedése miatt rövid ideig lehettünk szerencsések társaságát élvezhetni.
♦ Honvédgvűl^s. Folyó ihó 3-án tartatott meg n honvédgyülés is, melyben Vetter altábornagy urat egyhangúlag ax egylet tiszteletbeli elnöknok megválasztotta, s ezt vele okmá-nyilag közölni olhatározta.
— O. Oj. P«t A lapokat read«««a po»Ur« : t«iuOk. A nem nálunk k*rM«a40. 1
— L. E. P«st. Kívánságod teljc*''■ tteiett a V. P. K.-rs vonstkoxóU^. , i'' ''
— T. J. Boproa. Migin levílrtnVro **1t*s flgyd-raét kérjük.
— 8. P. Vs«vár. Odröiíljtlk 1 I^puak JülMoUk i msgáaUvslSak a napokban mcfj, - '' '',f
«00 tál 1000
holdig Urj«dS liíilcljáííiv k»-r»*UUk kstionbárb* fandu« tiuUacluust, uillktli.
MsljrrSI b8r*bb«a W^Jdtts JAsmt «qpr, ksaUssl éU5 tadskotiS ■ kOiTtUU! tnt^»«Ubsa.
Tekintetes Oaál Ferdinánd or felkéretik lakását b&iátaágos értekezés tekintetéből az alólirttal tudatni.
MARTON PÁL m. V.
ügyvéd, lakik Kls-Cxelben.
Válasz
licrtiiy Árnak, a ./sU-Uomogyl Kft»l0n/* o«l.
13 lk »»ÁiuibAn mogjelonl l«v«Ur* "}
fiot, oct. 30. 1Ö6U.
■1 *
UerÜijr úr, p«r«l lrod»l inA»« (t) a „^aU-SoBioxjl KB»l0«7* 48 JLfc. OÍ^iÍKiia a bfllfj ^gotr erkÖtc*-U nltá «irrtj»AI»Ch kUArll taeg toll« ^
Ketu; (i) , n mai jugá«>«ágol, do tSlsg a u/cjlt, illetőleg jálnduUta «ilvúnek. Kgy ««,, hogy s joráif urak a „ráksugratájon* »■tgány ^ pohsrssás síJutt Uawrktdnok, * niitatp «'' t«u tudják, nská^y kl»i-uUrel, hogy JOtUk hasa | a másik as, hogjr a jogá- '' •isk a dnákokkal *i«Rtb*n uagökat tráfábál uraknak u«r«aik. M(ndk«tl8ra Itt van, n«o« U«fthy hanam a ./.. 8. K0«lönr'' t. olrasö kftiOaaíst.» etStU IgaaoU''ankra y/UwtunW. Horthy ár 1« kap váltási o válás* vAgín.
Ami Horthy úr aU5 fájdalmát lll«U, mta^S Jóson amber tuJU, hogy tMtOtslban raakls olft»» lőhet cgyuiá* Iránt kOleaSnOa btsaWiu » a t»*t01*« kösdgysi {ránt álulánot ¿rdakeltsjg, ht < t«>tOl*( mlndsn tagja »Cyroáa »aiváhss kőslednt l«r*W«»lk. H«gi ea ogy mán iránti biuUom lítrojöhassoo, .sttkságe* ss luntnlUfr ■olután podig termissotában vSn as ssabsrostCr kéff, fílsg tdaganskhol, Jobb vltf, mfat*«s«l»erá kö
rU''.méuyek lUkt uiagtfruorksdnl, • stlntá» u.« íog lulndtn jogása a máalk laViU/a slasuat, hogy v«U addig 1», rolg as it /olywUi kllaiaorwadl, iMgUaMr-k«dják, aadkaágs« »gy áluUnoa, rir ¿aaMj(»»«WW rondeani. Es s .rikaogratis.'' Itláhá tág Bn oly rop psnt dóetert sfesot, 4a hoaaa «18 aorkenUt aíornak a akor»s*U«tu»t'' j nlg «g/fásat önnsk tanácsára as»; mtul oknak sincs, addig roááráast logyen naggyfisSdvs, hofcr «1 a .rdkaugriu*''t, molyot addig esők tslvi-tjw • jdkedrO mulaUágnsk ImwUlpk. as««ul l* SMf fogjak minden 4v olajén, ug; mint Illik, da nam ugy min« ss Oa kiAcsSiuodott ¿aijáráaa lalrtd, Ujianl. Ua Ennyit s .réksugtatás''iál. . j,
Horthy ur * Joi(ii«"k«t maga la uraknak n*vsat, hanara togatt egy calllagot it asb aWtls »asUsadMaa» »•<í•Cr»,. ^ jogaatok, Ítéíábój. a^akM <*''*k-
nsk, s deákokat meg gyerekeknek nsreatk.* — Hogy raskugyan uraknak s«1mest»te»k a JogáasoV 4« minden f«te«bh Unod« »«sn''.W^beUtt volna, ha íeWbb tanodig *s)ahs járt yoVis, míWtáa Itt minden nytlráaoa bi.onyltfá^y atb-Wen'' a tiaHgoW nova alCtt o síd 411 J ,Uotnla««k* J^dig la, linul van, a magyarul, annyit W.» ; ,0r.» Í^Ü Berlhy ár a IsÜn nyelvet ennWr« már? Torábbi a« mosdja líerthy úr, hogy a jogászok IriMbAI, wtdtía magoké« arassák a deákokat ryerekoknok neveslk. C^sltngyan Igasa vsa, hogy tráfábil, de va\Jon nem bk>b4J4-» 0 huaaár I* tréfából a bakái .po«*4tokertŰ<*nelt t » nem önnek s U4fs, s .gyerek*. »sá .kUsá
esik 7 Ut oka f--
Megdleaárt v4g1»l 6n a deákokat, hogy ások as-láa ke molyan ke.detUk ám *s 4vstl Mafalakltották as .1 r o d s 1 in I • k C r*t Hlgyle el, BsHky nr «aaek mi ta folsttekép ftrtlltlak, _^tsg«lább *«é«4nrllM*»nk jobb Irodalmárokat kapKatnl, »lat «^U/*»1 "^ff,^ teli asab. klr. P4m vároaa. UJ c.ak ««r.M»J» Wrto-hatunk aa Iroialml-kör tatlk8d4sshea önaksh pddtg
•) A pártatlanság «Ivónál fogvn koasak ssea ta'' igssolájal aaolgálá válasst e«ías te«j»dWB.4btn, a*^ uilstul jelentrón kl, hogy lapuul nsk aaaylrs n»M easU a i. Jogá«» Ifjusóg a Póoel lapokban Asirt, asort s .róksugratáef Uvsle»«nk gyOngádUUattl lr^ A rókaugrstáa'' anal/aWba'' »e« akarunk bocaitksval, mert Uok la Sndj4k e Ui»«*rtk, kik oly reU4»tí»ó4 s4rtrs 4rslk n>ag»kst. ,
U »U«Ut.UM vág*U 1.017, ba bíV«»llk.
íftJün bs a kört;« *W*t«l aaolgálalba, Igy ti »okai lékel ám profitlroial. Maitinui»i U csak .fráUr UyOrgj,*
vall tK*t<*r. /c''
Wág ®«Tr0 önt. Miután mulaUá-
»alnkat átalakítás tárgyáivá Utte, mini vidéki r.por-
Uroek, kötel«eság« önnek o .Z.-8. Köilöny'' t olva
erTÓl 1» ¿rte*Uul, hogy a Jogástok >es ol«adások
«Ikeadése után 1 »aflJakltották Snsegélys«-
¿gvletök Uestlkarát, hogy nyomorban »iuISdS táieaik-
,vak a aegályeaUtést, november 1-tfil kesdvo lehetővé
Ufif k''o^oiján mondjuk, Berthy ár, " 0« tolla amily »«engo plstkos, <P o1/ stemtelan, a n«m Önnek f*uil«nk • válassasal, hanem a kftiOnségnek, melyet Ba aa 0» «Irnoatba akart Mire ve.etnl, de melyet ei utUl kötaleaság<li»kn«k Ismertük • tárgyban elSsaör 4« utoljára felvilágoailnl, mert )«(yen «nsrtcy6»8dve Herüiy Ar, hogy Ont »oh« »ok* többé felelőire i.ow
ruéllaUndJák
ía pácai jogáss ur»k.
—''
T Á R C Z A.
.t 171«
»terellek ... feldalt menyorsaág«m
I.ngfálUtUbb kincsével, Aa Istenségnek belém oltott
I.egtUitább értelmével. Melyet, »Int Uuger gyöngyit milyen OiltUm ealvem Met itáljébe... H mldíu feloalllámloU, aaárt UtU t Mert Utttdvét benned megsicrotte.
Tagadd weg a aap rsgyogéiát,
Vagy » Urast eljfltét, Amannak melegéi, világát, H emeuask bájssUldtél A» illatot virágokat é« llldd attán : ml nagy a neuvedéi Nem bírhatni tágrd mind Örökre j Kiben intgvau a lét minden fldve.
Biaretlek, miot aa latenfia
8« er et te a világot, Uoldog.ágaért oly fájdalmas
Halált laidCn kiállolt. K *<ent mámoromban odaduáu éltemet én la, ob da tudnám : Hogy neme* szived ssUtl gyönyörét Kgy pereseiéi Is nagyobbítja a Ut.
Hseretlek .,. aaerelem, Mereleml
Te Imádott Urtllée 1 Ilenneo, veled s to általad a
Halál éde» Ölelés. Akt téged nem blr, nein éret, Krtáktelen göröngyöt képe«. H benne a legaaehb áraelek árja Kora mefMmmlaalétét várja.
Bt eretlck, bár ne Méretnélek I Btivem ta agy hu érted. Habár eUtUvd «»er, eior
Halált bálna la ártted ... KI g7Öngy«ajkán. aranyhullámeu, lllatosó virágpárnákon Moaolygaa a világi emberekre, ti kflttük agy faerelmében Órdltre . .
Karácsonéj.
— Klbestélés. — (Folyta táa.)
A kínok pedig sem barátja, tont cnAládja ninoa, nx magini tArju ni njtót, a (éayoa lim-»«vviláguAl Bőim la[>oz./.a könyveit, molvekbou uA aikorUlt valami ¿rdokeaot találnia, euldig óimig olálmosoilik tOlo -, uláa kíi-{t«rik
iKiWnim maRÁt molr.g |>Arnájn ölébo, * az4p Altnokat kofvaVe hallgatja a kopogd •«''<! aival-kodÍBAÍt- Mikor kinn «»¿l fú, rntgyuu édi!««u loliet aludni. ''
HAt aki otthon elunja inagAt? Ott a »ok kA-véhAi, ötkexó-oaaruok, {>ompAa, ftiuyoa torinek, molyekbon mindig van tAnwuwlg, mert a haa a legtolhototlonobh Útónig, annak mindig kuli Áldozni.
l)o miról ia lx*«Uek ? HU« ma KarAt^on itjo van, a ki« Józua ójjole. HAt ounok aouki Hin örlll V — Oh » nagy vAroaok du»gax<lag lakdaai uom tudják, mi ax a Karácson. Nálunk caak deczombor 2Ö-iko, a azontúl ha m^g valami; csak oly Ünnep, mint a többi, ntolyoit az eniber nagy bo^/.u/iAgAra míg »zínházl>a iám szabad menüi. £• logfólobb arra oml^keztoti Őket, hogy közéig immár az áv vt''.go, a önnek »okait nom nagvon »zoktak örülni, mert ez »okfólo kollo-metlcn vondóget; tarka-barka lizotoudö »zámlá-kat hullat ölUkb«.
HAt nagy vArv*okban nem ülik mog a Kará-caont? Ott nem azokA« noki kát h<Jnapon ko-reaztül örülni előre, • ha elmúlt, izmát egy hó-napigjemlákezni roája? Oh igen, ott U vannak, kik ezt a napot én annak megelőző ájjolát c«a-lAdl Unncppá teázik, a melyen örülni kuli, inurt az a boldogaAg <W UdvöaaAg napja. — JőleikU emberek adakoznak ilyenkor a azogányoknek, » novöket ii kinyomatjAk az ujvágban, hogy mi-sok p<MdAt vogyenokőróluk. Ezek a iá emborok aztán otthon u Karác^ont tartanak, ti nom mennek aohote»; ők móg nom ioledkeztek meg az Iatcuről, ők mág keroaik » imádják ; — Azután meg a szogányok, kiknek mág azükaégUk van reA....
111.
Abban a ki* alacsony házikóban ia, ott a vA-| km az/Jén, molynok »/.Uk ablakai fólig a földből
oyilanak, » mclynclc ropedexett bnrtia faldí caak az luteu irgalma tartja öaaz« : ott inoil Ünnepet ülnek, Öten vannak együtt a aztlk kia axobAban, melynek füatö« falaitalig krfpea tncg-világiUuii, pislogó vőkony fagygyugyertya. Kö-uSj>ett hoaazukáa uégyazegü ("onyllaaztal áll, durva, do Itófehér vá*Zonab?o«zaz*l loteritve. As a#zUtlon kornőay papirből alkotott kicai ká-polntf, azinea napirvirágokkal, apró oMsngotyü-vei, a % kApoínicaka bolaoj^bon puha rnohAn egy kl» viaszbábu, a kU Jftzua, — jó emberek én ImAdaAgo« gyermekek öröme. — Az aaztal előtt egyszerű »zalmaaróken középkorú, aovAny arczu nő ül balkezére tánuunkodva, mig a jobbnak mutatóujjával egy nyitott könyv íoralt kUéri. — Femtangii olvaaAtAt ájtato« ügyelem mol hallgatja a négy apró gyermek kik as a*/> talka »róleíro támaszkodva, örómaugárzó arcz-czal lesik az ¿de« anya szavait.
— Kinn az utexán egy feketébe burkolt alak botorkál. Moasze hagyta ntAr maga mögött a csillogó várost, melynek téréit • utczáit fónyoe világú gá/.lámpák ragyogják bej oieon a táiou merro inost jár, nom világit egyéb ax ég c*iíla-gaiuál h a sápadt holdvilAgoiJ, caakbogy rnoat ozokből totu lubet látni »emmit Ha fatáblákkal vagy durva függönyökkel claárt ablakok miV-gül gyér gyortyavilág »ugárwk az ntCüára, » midőn onibcrUuk ogy-ogy üy kis vtlAgoasAgon Áthalad, »üvogét m^g iuéiyebbett ráutja azo-rueiro, fekete köponyét Podig arczára vonja egészen. Nagyon alkalmatlau neki a vilAgoaaág mintha attól félne, bogy valaki mogiameri é» kiolvassa szemeiből, hova indult? Pedig nem jár arrA s«nki ; ha járnA is, elég dolga volna magával, hogy aa utozát el ne hibázza, érno rá tnásru ii vigyázni.
neui
O. M.
(Kolytatáaa köv.)
Ü SS I. H T I-3E3C I R N Ö K;
Kagy-KaaÜM, nov. 6. 180«. A jelenlegi Ualet/orga-lomnak hátrányára még mindig aa eltaáUlláaban rejlik, gtiaertfnk nem leván kép*, aa odábbaaáJlltáat «es-kSiftlul. Nem csupán Itt belyban. Hanem mlnde» r»» uU állomáinál a aaállltásra várt, leUumá»y ety lut-aasniiyleágfl , bogy maholnap as alremUehea kOael AlUnd. Még *ddlg«l8 1 eggyor«abban a Kanlsaa-Uo hác>i taállltmánjr r»»köiOlt«tik ; nagyon kelyoeen U lálkoirA A IföansondávaJ i -k* uj »»prü léi iöpör.*
Kgyéblránt a forgatoat élénk, • aa árak a helyitég-bea taabotiak- / x
Piaoji k«tl-vásári kelstárok.
NAOY-KANIiíHáN, november Ö áa.
Aieá-auaatrisi nárfaként.
TsO»*ay»k > B u « a 8a-tó foato» S frt, 80 kr. \ írt M-H fat. i fr. 80 kr. B7-M fia. i frt 60--06 kr.
Ïo»«îtt-YWÏit. í ''fr. <50 kr. í»-a0 íbl 3 ft. 60 kr. r p a aaHSaíoek, 70-T1 fnt. í fr. 60 - kr. 71-72 faU » frt. W) kr. Árpa kösBttaáf^ M~M fis. ï fr. — kr. »7"«8 fus. t. frt 80 kr. Kukorica» S IH *) kr., ï frt 40 kr. K nk®rlwaA«»aa«(Mlnouantln) S irl 70 kr. Zab U-i* fn». 1 frt. 56 kr. éé-47 fni-1 M 66 1er. V f « h ft a k a »6- 4« fna. t frt 60 kr,
60-66 ft» 2 ftt. IV) kr. l''aaauly fehér i frt kr. Paaaaly, tarka » frt. 80 kr. QuU eUSrenda — frt — kr. Baéna mása. 8 frt 8»altna 1 frt ïOkr. Hapeae T) frt 2i kr. tavaaal 4.60. lOO fej kápoMt* 10-14 frt
Vasúti naponkinti menetrend;
Indul H.-Kaniasáról Uuda felé d. u. I éra W perci.
. . . , retvo 9 Arakor.
. „ Hé<« . reggel 7 ára 16 perei,
. » . „ eatve 7 óra 40 .
, , Trieel . d. u. 1 ára 60
, . »■ . eatve U óra i''-> ,
, . Uarce'' , reggel H dra 6ti .
, . , . délután 51 éra — . •
t-V. tf.-JCcnlaaára liada felSI reggel 6 ára (1 . , , . . d. u. 1 ára 30 .
. 1 »<«
THeet
BirM
reggel b ára 30 aaive 7 ára 80 raggal & ára ¡tó dél beul? ára 69
d. u. 1 ára 44 o.(e 7 ára 30
— A .HAZA* életbiitodtá magyarbank folyá évi oet havi ttalatforgalml klmutstáaa i BrnyulUtott 703 db bevallás 811,TŰM ht USkára, 6000 Lite, 96,760 fre., Mi" dl. ar. • 1000 frt e>0it \ fUggAben maradt a mull liónapbál l 9^.366 frt tekére | öm<eeen 1.717.033 frt ée ÔIW db ar. lOOO frt eillit, 6000 I.Ire é< 36, 760 franc. Khhfll klállitut.lt H61 daiab haláleevtéie 465,810 frt tSke, 103 db. életesetére 118,800 frt tíke, 67 db lulélás csoportokba 49,336 frt t«ke. M db ellenblitbállásra 48,33ő frt tftke. fOggSbsa maradott 986,768 frt t«ke, elutaaitUtott 86,676 3,000 db ar. A bank mCködáeánok keidete áta, t 1. mull év 8ept. 1-tíl 1868. Oet hó végéig aa ÖMae« benyújtott be valtáiok öaaiege > 14,690,906 frt, 36,970 db ar., 8800 tallér, 181,660 fro. 8360 frt «alUtbs ás 600Ö Life, ''
Bécsi pónzárfolyam, nov. 8.
D*/b metalinues f)8.iM)f)*/» noniz. kölcaön 63.25; LSGO-ki álladalmi kölcsön 87.50; bank-róazvények 8.06 ; hitelintézeti részvények 218. 50; London 116.— } <>*llst ágio 114.— 5 arany darabja 5.50 kr.
Heti naptádt.
Novtaber ö tél U4g 1888.
Itá- U hali
nap
Rali..
"Víiíríííp"
Hétfd
Kedd
Hierd.
CaQtörtök
Péntek
8>otnbal
KalhöliVüa tár
r>ot..tá>..
Aaatár
Kv. A főember laányárál. Málé IX, 18--36
oaJ fto^ioM uótTfT
Tivadar vt.
w
uti
Aeu. András Márton pk. Aastrlk ptUp. KoMtka 8a«rapl«n vt-
Todar
Klorenca
Jouia
Árkád
ltidak
K lement.
Fetclós szerkesztő : Wajdlti JÓZMÍ. Hcgéckzerkeaztö : Bátorfl U}0f.
..i J
—:
Ii
[ Mi D K T E S E K:
Politechnikai és gyakorlati találmányok.
T:
B«ry*«ya- áa akaakáaiazá jAp, mely; aaindsa klállitáson I''áiUban, London ! baa áa Naw-Yorkban aa eU« JuUlu.nL nyerte, minden tetesás assrlnt, papír, vékony formában 60 darabol himo. egy perra alatt | oeekély ára nagy! eUerjedéaro van asáaltva. Hulya máa-l fái foat Ara 8,^0 k/. *
Igen foatM minden káaUrtásbntf a, leguisbbaa feltalált fíayasrté melylyel mindenki a s a lcgnebbea kifit^AÚtü tifi tm-toait stb. 1 k»MSft, to*, <***J »Mg egy effis* gwwilsrí^, 90 kr, Meg-
J»gy«U»»4« »^t, hogf * íom-
P4À» >tno* htté**. ^Wl^t^, bá>-MW3t>, wo oral állandóan »»gtfeíluiíí a berlini fogceep-(H-k WtuáfeíánAI. A jótállás anorlra hituftf bofy u«mha«snálás »seMbeu a yim vtwasdatikf'' miért la s nsruekj cgjítlert hátban aem aaabad blányoa-'' Jí. 1 fi rag ára 80 kr.
A tttaaayoM nMgtakaritáa »laden kástartásnál, káamttveenál U gavdáaál aa egáaaeu ujiá alabltatt angol pa Unj M«*ftrUé fiéa által (haaanálható «»Inden vátfó eaaköshöa, ugyaiiutáa 8vegmetttét»(e U) a Ugua^yobb köny-nyOtéggsl nekány reáeodperc« alatt a iegUaaekkre köaaörtllhetnl lompa; metsa5 eeiköaöket, mint például ollóig kést, kaaaát atb. Ka blsonyára mindé- hásaál a legnélkOlöahetlenebb és 1 egaattgaáfMebb tárgy, • oly caekélyTe vsa asabva, hogy e kitOuS gépet bárki Is atSfsaarMbetl. 1 drh ára ataitttatással egyQU 80 kr
Ezlxi féaysaltá-iilyá, ki ta »5 «er »luden mcgbomalyo4ult érci tárgy
ujjá éa fényeséé téulére, «May- éa. «atiatmfiveaekaek aélktlUahstlen. £gy| árb áru 10 kr.
Valamennyi ár» regulatora a r*-| ««Iáit napára comwuesl, mindenkinek a legjobban ajájalkafci, mert s blso-J nyárs o*oSx árával minden mecba-piem» MX «Mgtgaalthatunk, 1 darab ám gfto&atí fényetitva 26 kr. !
a por alkalmaaásáaál ¡sbegtakarilunk Mit, »Sakát éa báaxl, e mellett a legnagyobb elSny még a*,, bogy a ruha sokkal jobban klatálu-'' tik, mint köaönaégaa kéa.ûletnél- 1< fontos csomag ára 33 kr.
Amerikai paUntUeaott Wlt«*Há lár, kltflu« saarkeeata e mluden betörée ellen blitos. 1 db kisebb rend« ára 30, 40, 60 kr. 1 db nagyobb rendű 70. 90 kr. 1 frtlg. 1 nagyobb két-'' kalcsesal egééi 10 frtlg. 1 db utasé-
rkára való 36, 40 60 kr.
Oyakorlatiak a aadráa vááák, »•; Jyek a nadrágot roas Idöjáráiban m kóláétól vádik. - Egy pár áraj ÍW kr.
; Angol etlák a legjobb acaálból, 1 Uaabé-olló, a legfinomabb 36, 36, 46^ ir. J aUng-olU, a legfinomabb 30,! >0 kr. 1 oltó-lánca 10 kr. ! Nagy elSny nyajtanak a agujabb gép írások, mcgkiméltetönk aa unalmas begyeié« 181, • bi>to«sk lehetőnk, kogy aa ón hegye rl nem törik. Kgy db fába foglalva 10 kr. Csoatba fog | lalva ára 1& kr. Tolltartóval á* kés j ael 90 kr. 1 megtöltött tok, mely 3, hónapra elegendS, 10 kr. 1 db unlo , raölrgumml ón áa cslak »rámára 6; krajc tár.
KitOnO rtaymáz kauUakukkal ve-■ yltve, hogy a b8rt tartóaaá tegye. 1 katulya ára 16-80 kr.
Lapjait xtsktiz-znra^
a leggyakorlstibb a maga aeaaéhen, oetn doháuyaóknak Is ajánlatos, kö> aönaágea tllzszeraaám kelleme* kis formájában egy lámpával agysaltvej mely néhány árai égüanyagot felveea,! ugy hogy gyakran elCjövö alkalmak ! ban hamar világot gyűjthatni. — AJ oaekély ár gy4ra terjedéars van ttá-^ mltva. 1 db. ára 60 kr. j
Perzal*!7 haJaávMitó m, miáltal^ isOii-.e íajak rögtDn t>taaé« »»érint'' barnára vagr feketére leathotík, éaj ig)<ier»mlna a t»ci»é«»«te» fria«e«é K<t vl»Manrertk. Növényekből kéesit-leti k a tökéletesen áitalmatlan. 1 eao-j tus; uta»ltáM«l együtt 3 frt
FsJyákMy enyv. Minden báatartáa-ban nélkalöahetlen, miáltal a kSlöu ; féle a háitartásban eISjövS apróbb, hibákat magunk Igaalthatjuk. — »orv évekig eltehetö éa hidegen al kalmaahatá. 1 Ov. ára 36 kr.
Lsfajabb rsradapor JóUUá.tal. -tálnden roaedafoltok eltávolítására^ rásaonlóf. aelyenbSl a más kelmék-, t>Sl, ugyolutén aeaél- éa va»tárgyak . bál. 1 teomag 86 kr. ;
L«^ bsrítvakáa-paits. Ka álul;
a borotvakÖMÖrfllé» aaflkaágtslen l«»c-, £gy katulra ára 36 kr.
A lábakat «»dvtaiAgtál n«(ávaJ.| Mindenkinek ajánlatot, mert ea a* rgée.ságnek aaolgál. A Meteer-féle! kltfluÖ bSrkáeaitóem ódnál, mely aj bSrt láthatatlanná teul, ugy hogy a, houiabb járkálá» után a nedvea«ég
;beu a asáv behatása nrm éreihet8. ,éa a «iáinak legjobb mértékben elég-Jtétetlk. Kgr 6vag ára 40 kr. ^ Aaf^ Mkféaytaáz. Minden b.Vn.k, vhajlékonyaágot adni h rgytierimlnd* l''ényeaítoul, Kgy kis flveg <6 kr., ÍJ
vtiagy 46.
Kltatừ« tisztító por , melylyel minden éreaet, arany, eaQat, pakfong ía«aél ásraaet UoUtaal éa fényeallenl ¡lehet Kgy katulya ára 80 kr. > Pá''M «tystnaat rafasi, nometak ''aa Ovsget poreiellánt, követ, tajtá <
kot, fát atb. leggyorsabban akként! ''magragasataui, hogy aa cUálhadan'' legye», h<*eM kalöafélék rgjeit/».'' re la, például fát ércteael, flieget porosallánnil «th., ugy hogy t»»tté;'' rétjék. Pakétja eien minden há»nál> aélknlöahvtlen aaemrk rsak 10 kr. Ufyaaazta ragasz, folyékony áiupot : bau, Igen kitOnff, öv. .10 kr.
LevftipMtit-bátyegefc. egyedül c»«k gyáruhk képei ilyen árért dolgotul.'' melyek kényelmee»égflk, olr»á»Ag>ikí és blatoa ragaatok niait ai u«t/ák éa psssátviaaa felett elSunyel biruak^ aranynyal 600 db 1 frt »0 kr, 1000 db I frt 60 kr.
Szakátyrá, a tollat minden kélhet is paplrho» Igaiitanl, — ugy, hogy lugyanaaon tollal a legfinomabb éa'' legvastagabb vonáeokat lehet vég-'', bea vlnal. l''i db 34 kr.
ValátH angol Mtkiaak, 1 db kát; késsel S0, 90. <0 kr. S káseel, 6U„ «0 kr. leg«uo»Al.b 8 késeel 60, 70, ?0 kr 1 frt 4 öéaesl 80 kr. 1 frt, 1 30 kr.
Bávéaietl fèstéai. A legnagyobb
IköntiyQtvggel lehet egy perrtbeu a ÜegkUlOnböifibb festményeket, ugy mint rsoportoaatokat, virágftttáreket ''eaokrokat, ilb. mindenféle tárgyakra, kivétel nélkül, például fára, ctontra. Üvegre, bádogra, poreiellánra, t»5/i.\ ikSre, papírra átvinni. Kaek alkalma-, |sak mindenféle háaltárgyak fsldiaal lésére, ás különösen ajánlatosak ipa rotok »tárnára. Darabja Ily képeknek fl. 3, 8, 4, 6, 8, 10 kr. - Kgy üvg átviteli lakk ára 30 kr, mely 600 db átvIUlére elégaége«.
Ltgfelsább hely.il uabadákoiatt méreg egerek, patkányok, hÖresftgök,\ és rakandsk kllrtátára. Aa eladás; játállá» mellett történik. 1 nagy pléh aaeleneis 1 frt t ■'')
A álá-«Uj a legjobb, hogy a h«J( ruranyoaeágábaa mrgtartaxék éa a. világot vagy »tütke baj »«tétre fe»-tsieék, a vegyéiti V/tiülékek mind ártalma»ak. Vau »»orvor*óm a nagy-énlemll köaöntAggrl tudatni , hogy hamlalllan, frU», kétMtreaen finomított dióolajból raktáram van. Kgy kl» üvegecako ára 36 kr., nagyobb 16 kr.
OyákacM at«r a tyákueaiat leg ''
feljebb 8 nap alatt nyomUlannl ktlr-Unl. Eaen újonnan feltalált aaer ff-! Ifilmul minden eddigit, U eaárt ját-, állás mellett adatik el. - 1 katulya baesaálatl utasítással egyfltt <» kr. I
C*. klr. uab. pseaálaxappaa, mely! bármi néven nevesendft |>eeséut min den helmábül kivétel nélkül »«hányj pillanat alatt ettáv«Ut. Kseu nj ké »aitmínV hatására nézve frlttlmul( minden eddigi hasonló gyártmányt,!
nrialhogy a IsgJUaje^bb salat i» sérteti«*«! hagyja, és asoaaal meg • »átadva, aaag ttálkül marad. — A kosilyük lisataeára is kOlOnfteeu ínjául ható. 1 Ovrgra« árs utasltáseal egyUtl 4<) kr.
Valódi átláuf''i |<yoMa-«z*MaMk,
a legfinomabb UlaUal. — Kgy kftté* uagytágu db ára 16, Sü kr, nagy 36 kr. 1 tégely valódU látaralzálr, h«|. poiaádá 80 kr. 1 db valódi Mtaiaj-flzstwr 80 kr. folyékony glycoriu stappan I tlveg 34 kr. glyeerln Od»« aa arca tlutáutartására, 1 Uv. 46 kr., ugyealaU mindé« eg/^b b«l U külföldi tlt«t- éa la«StU fcM.sk nagy válasstéka.
A kltttaO asubapaUó fá«y*sétá (másgáeal) mely a pallónak a le« »»ebb fényt köle*ntwl, a Urtó»eágia néava minden más eddigit MMSU. Kgy katulya ára, mely elég egy'' »»« bár a, | frt
»aagtalan, viaáthatUu Ágyt^Ut«k, aa ág>nemitek átásásinsk me(tfáUá iára gyermekeknél, betegek»*! »«*, Cysrmekágyasokuái. 1 db ára PO kr. 1.30, 1.60, 1.70 kr.
I/«gkli.róbálUhh *«4r a e>ábboga rak fyMs<«s kHrtáaáie Kgy k.wl,» ára «6 kr Kgóeasa frt« fé.egps., mely minden alkalaaatUu férget kiirt I kU «V. ára 30 kr, n^ry 35 kr. Valódi Hartmaun féle p^oaka l. táusr. K aasr kaaaaálatáaál nem<«ak a fé-reg le»« tokéleteaen éa örnk r" kiirtva, — hanem a további féukeláe Is •»gásson meggátolunk, »11,1 U . aser aa egyedflli a aamb«» 1 üteg ára 80 kr.
mmr Hogy t. rovôinkot tévutakra voio^ik, mindent elkövetnok, ».ît még » czikkok hirdetésének irályát ia uUnozzák, tigyolmoztetjük a köaönaégot, hogy aa «rodoti éa valédi ozikkak agyédöl caak TltAIJUOrr I''KITEL ámbázában, óvjegygyel olUtva, kaphaté. ArJfÂ) «ék a rak</.íban található mlndru tÁrnyrót lutyt* aáatlk,
,.TBAüeorr FEITEL eted ausztriai blzomány siAllitö-üzletß Bécs, Kärtitnerring Nr. 2, gegenüber dem Draeche^aas.
Xeresked8k ée vis»ontriadók nagy eagvdmvnyt ayernak. (171—IS,l>
wwmw
mniriWranWiH TI, -a i . -A.
Tessék csak egy próbál tenni,
és a* alább megjegyzett tárgyak meglepő olcsó áráról meg fog győződni.
Uhuiéit nrn a It-Kjnbl» minÓHt^róli bUtoHit^M melleit adatik el. "W® 1
Itt a legújabb gyakorlati féuyUtésl itlkVekriik oly nagysterS vál*«tték Ulálhaló min« Hóoshon hasoaló nem létesik; gondoskodva vau Itt Batftl it «ragrOl, Ujty hogv ca«kélyt*fá:l''stép és alkalmi W» njánd''íkot nemcsak hölgyök út .urak do még mindeu korú éa állású gyermekek »sántára oaetfóJo váiasrtáfcbau találbalal.''
A^egy-sókek mii^d. nkluek a es|«o ponloa m6tfA«v«zás után Ingyen és túr.uenlve rnegktlldctlk ; nagyon elSnyös léháta vidéki t.e. lakosokra i-— l— — ii. ..íi.u.,.1------m(„ii., abban noifeosak az ár, knnem ihlndet) a raktárban lélesí oaíkk pontot meguovosése Is Ulálható. A
nótve, kogy «jcy II» példányt niegssuresseuek, miután abban uomcaak ai eaét-Vltldi''t utánvétel, vagy a péru elölt ¿a Veknldéso mellett történik.
legjobb gyártmányú különféle czikkek kivonata.
» »
f. • * •
e «
k< e
francai« levél papírok,
nua Un kiránt páv,b«tltragr korong
Ingyen nyouWtáitával. ,, itiá» db H-ad ánom febér . . 46kr. , angol, « •oalioit . ói . . r«osés aalneieU . Tö , 4-e.l finom fehér . . Ö.''i „
. angol vonalsott . 1 ft, boriték 8 ad fehérre . 30 Vr. , . er3t . . 60 , , . ssln.,reca. Ó5 » » beliil tománco*) 60 . fluom gyáaaboriték . 80 . „ bortták 4,-ad íehárra , 60 , . . • • erítpaplr. «6 „ 2 eaino» b«tS korinával a divatot áVbaaluU nyomaiban etáa papírra 40 kr. ttáa borítékra40 kr. ''
100 db. láUgatáJogy-
Kettőt fánymáaa papíron, legfiuo-mabbk5nyohr\at egy sor írással 1 ft. ugyanilyen leglmom. fűket« uyomáa-sal . »* . . . > . TOkr. ugyanily. legfiu. arany nyom. VO kr., minden kSvetÜeaS sorért 10 kr. több. gjf- Látogstójcgyeb, legfln. angol '' boruttyomatta^legujabbnemS bo-
Ükkel, olcsóbb mint mindeulttt taáadb.fek., k«ttSsf«uyU papir.áOkr.
Ráilollak. t tcat ang. ráatoll 12 legjobb fajban 10 kr.
llltcxt. ang. ráatoll agy dobosban, fennebbl fajban . . . .80 kr. Ip tcit. alumínium toll, blitotltva
roatda ellen.....80 kr.
tucaat Irón Jó mluísegü
~-''—TO15 96 45 45kr.
1 tett tollnyel . . 10 16 30 SO kr. Wnoman vétett pcooátnyomák leg-
ssebb írással. 1 db két betfl^al, Üno.o nyállal 60 kr. Koronáért 30 V- ktllr.n, egén nőnk
olcsón »«ámlttaUak, Uomboiuyomó prések uávvel együtt
legfinomabb 8 ft 60 kr. Itélyeg (Htamplglla) bádogstekréuy-10 ( I. feltik áa ecsetül 4 60. 6 60. legújabb maga magát nedveelUI bélyeg, (HUinpigla) a gép «gysterl Ivesitéssol o»cr lenyomatot ké« «alt- A leggyakorlotUbb hivatalok ás irodák saámára 1 dbl»gfin. vásfl 6 ft 60 kr 7 ft 60 kr. Legjobb nilnOságO, vasvag «attst le-
meaaal ellátott Ohlaa elült, jótállás 10 áv| folytonos használat * »ellett 1 tet evőkanál 1« ft kávét-kanál U ft, kés ás villa 27 ft. 1 pár gyertyaUrtó 4 5 0 ft.
.»•jp^tai aft Wkr.
levcsmtritS 6 ft 60, 0 ft 60.
1 I
1 tet késtartó, Egyéb eWna-i _ Kseu gyáitmány
Ug*a«bb faj 0 ft-tárgyak Kyári
lány satu éi form
árért
formában.
Üaagtalau vittnenUt baaonló wodir-a valódi cadtth«« banvan késaltve. ágybavalók, nagyon ajánlhatók vlielók, gyermekek, betegek éa gyermekasstony srámára elhárítják tOkéleUsoa aa átnodvesitóst
Nagy raktár «venaak- é* tám«láti a ok kan-
Uábok, dbja 61015 SO90 krtól 2fUg.
Klllnnféle állatok 6 10 20 r 1 .
Játéktárgyak dobotokban 10 80 30 60 krtól .......3ftig.
Állatok, terniésact axvríat olkésiltvo 60krtól, ..... I—aftlg.
Egyéb Játéktárgyak wir féleválast-tékban 10 krtól . . . 4 ftlg.
Társasjátékok 30 60 krtól . 2 .
Aa ismeret«« rodlelt* játékok «n miniatűr« 1 db 40 60 60 ÖO kr. 1 20. 1 ft 60.
Laterna magica, aa úgynevezett varázslámpa, a legkellemesebb mulatság Ifjak és öregek »tárnára, ldb 12 kép. 66 86 kr 1 60,2 Sá&ftig.
Könyvnyomdák tökéUs bellikkel és sierekkel, megnőtt gyermekekuck 86 kr 1 20, 1 80, « 60, S 4 6 ftlg.
Angol ssersaámládák, tel»« minden »hátban »»akságelt éterekkel, t láda 1 60, 2, 2 60, 4 ft. 1 kisebb gyermekek 26 30 60 80 kr 1 ft
Megrendeléseknél játékokra kéreük a gyermek korát és adarab értékét megnavssnl mely után a legalkal-ma''.osabb válastUtik miután a válást ték roppant nagy.
Kfllönfél« Játéktárgyak dobotokban aaáa fél« válasstékbau rt: és lány-gyermekek siámára, darabonklnt lo 20 40 60 kr. 12 ftlg. L«Q«aonabb kaiUolwk-féiBk.
1 fodorító fétfl 16 20 SS 30 kr. 1 »fir« fé»8 20 2ó 30 kr. 1 nyeleifóxl 26 30 35 kr. 1 tarlóié.« 30 41) 60 kr. 1 «»ebféMl 10 16 26 kr. 1 saebféatt kefével 16 SAéOkr.l fejkefa 30 4060 kr. 1 frtlg. 1 ruhakefo 10 80 80 kr. 1 ftlg 1 legfinomabb fogkefe 10 35 30 36 kr, körömkefék 30 46 kr.
Legjobb angol tollkések, dhja 26 35 466080kr. Ift,lft20kr.
ElSnyös ateblrtttaerttámok kauoct-ctalv. anélkül,dbjaUAso40 80kr.
Legújabb pénitárcták 30 40 80 80 kr. 1 frt, 1 ft 60, 2ft.
Táreták 80 80 kr, 1 ft, 1 ft W, 2 8 ft.
Valódi Uítók-salvar pipák és U.tók legstebb foglalás és legfinomabb faragás dbja 60kr, 1 ft, 1 ft 60,2 9 4 6 Irt
Ksivarláskák SO 60 80 kr, 1 ft, 1 ft 80 3,3 A.
Tök-''-letosen ellátottdohányoiási kó-
saületek valódi UjtéVból boroa-tyáukővel tokba, ts«bbt> való, a töHésstám sseriut különböiS szárak és pipákkal,t(1itt«r*sámkanóc, stlvarkésaltlik papiros s egyéb do-hányaáal kéaifilettol, darabja >46 8 «frt
Selyem nyakravalók urak stámára darabja fekete vagy aalneaett 16 86 45 80 kr. Dlvaloa aelyem-chardook 80 kr, 1 ft,
1 ft 60 kr. Legjobb nadrágtartók tartói ót «10-nyöa, párja angol caérnából 46 80 80 kr. telyembSl »0 kr, 1 ft 20,1 ft 60 kr.
Papír (ár arák. Egy esépen ellátott «nvelopre kolön-féle fényütéil papírok és borítá kokkal telv« dbja 36 36 60 80 80 kr, 1 frt
Egy Irótárcta ellátás nélkül 80 kr, 1 frt, 1 ft 60, 2 ft, tökóleUi Író szarszámokkal 3 3 4 ft
Fánykipl albumok, tiátttorl válogatásban, saját gyártmány.
!l db 25 képr« 36 60 80 kr 1 frt ogy db 26 képte legfinomabbfól« 1 ft t ft 60, 1 8 ft egy db 60 képre 6080 kr, 1, 1 ft 20. egy db 60 képro legfinomabbfól« 1 ft
60,1 3 4 6 ft egy dh 100 képr« 3 4 6 8 H ft Oyárl raktár rámákban, darabja 6 10 t0 8060kr.
- Killónféla n«l oec«»»etr-ek.-
tökélct»» varró-késslet dbja8080áir.
1 3 3 4 6 frt a kiállltáe mintlság« aterínt.
(4vári raktár franctla aainháal látcsS-vekben dbja 3 4 6 6 8 10 ft, melyek a látmtlvé»anél dupla árnak. Leg.tebhi.il kiállított uJl kési tár-cták bőrből él kolmébSI, dbja 1 ft 60, * ft, 2 ft 60, 3 ó 6 ft. Le«ujabb ikuertk legdlvatoiabb forma ttj aranyból mely mindig aa aranvsilnt ine^-Ur''.ja ét etálUl a valódi áksa«: bet a legámltóbban hasonlít Mclltfik dbja 40 60 80 kr. 1, 1 60,
2 frt.
Fülbevalók, párja 80 80 kr. 1 ft 1 60, S frt
Nyakénnek, dbja 20 26 36 60 85 kr. Karpcreesek dbja 60 kr, 1 1 60, 3 ft Tartoféaük 80 kr, 1 1 ft 60,2 3 ft. Oyflrfik kövekkel 30 40 60 kr. Óraláncsok, rövidek 60 80 kr kr, 1 ft t írt 60.
Nyakiáncaok 80 kr, 1 ft, 1 ft 60. OombostKk urak stámára 20 áO 60
60 kr.
ElCIng-goinbok dbja 10 16 30 80 kr. UJJ-gombuk.dbjaó 10 kr Egésa késsületrk előing és ujjgom bókból legetobb ktállltái 60 80 k 1 1 ft 60. , . egy csomó óra-fityelék, nagyon csinosan össseállltva 00 80 kr. 1 ff.
A legdlvatosb acrél-ékzier
8«ss«állltva aok 6nomaa kösaörflll
•aüstacsélcsővekbSl. Egy melltfl 40 60 80 kr, 1 ft. egy melltfl eiüitbe foglalt 1 60,2 * ft egy pár fülbevaló 60 60 80 kr, 1 ft. r . fülbevaló esllitbe foglalt l 60 2 3 8 60 kr.
Lcflfinoinzbb.tn elkéuiilt brlHaat Ikutr
maga a itakértS ia ámltUtbatlk szállal. Eaon éksser valódi «tOttb«ran ellátva, aa utáuiott csillárok a legfi nomabban könörUlthegykrlstályból valók, a melyek élénk tüaét soba sem vesttlk el | más drága kövek Is lsmtr-hetlenül vaunak utáuozva. Egy melltfl 4 6 6 ft^ . pár fülbevaló 4 68 ft.
. elölug-gombok 2 60, 3 60, 4 ft 60 kr. egy darab url-tfl 1 80,2 80, 3 4 ft UrlUant-gyOrflk aranyból I 20, 1 2 -3 frt
Keresitek és ssivek nyakdlsa gya uánt S 8 4 ft.
•I i., , Oyáuákuor. fekoto lo^ttebb alak ós ig«n Ur üvegjét, lava és blr*l-siaruból. Kgy melltfl 20 30 60 f}0 kr. 1 ft. '' , pár fülbevaló 26 tó 60 80 krjt
. db karperec. 30 80 80 kr. 1 ft. . . nyakhajtóka 60 80kr, 1 rt , rövid óralánc« 16ŰO 80 kr. . nyaklánca 80 80 kr, 1 ft. . elólng-gomh 4 kr. . pár uj gomb 16 20 30 <0kr. . Urtó-féifl 20 40 60 80 kr. Nagy gyár-raktár bel- ét külföldi parfüm eaappau, olaj, hajkentf és egyéb pipere csikkekbon. Hihotetitn da migl« Igaztág. Halón-órák broncsbol üvégfedél
alapaattal. Kgy db kla óra 2 frt . . köaápnacyaágu 8 fí 20 kr. e • »agy óra 3 ft 60 kr. e » Ieguae,-obb4ft60kr. Csinos eaobaórák lappal.
Kgy dk ülßmfl nélkfil 2 8 8 80 kr. ntömflvel 3 60, 4 60, 6 ft.
Aa alulírott Igaagatóság tlsatelettel leleutl a haaal t. kötOa-[ségnek, hogy a w. klr. ker««k. rnlnlsterlum f. ári Jn*. 134n 788L, kelt engodély folytán a
|„Ná^y.k0IC80nös blztosltó-baok^
működését megk" ietia.
Minélfogva at Intótot mind helybeli, m''.nd vidéki pártolóit I tlast«lattel felhívja, hogy a bhtOBtágl fiUp képtésébfn mint alapl-| tók résitvenni stiveskedjenek.
Jelentéseket e ctélból elfogadnak legközelebb
Pesten a/ „Angol-magyar bank" (fóut 1. sz.)
f a foncalmaott Intézet ideiglenes Irodája (régt posU-ntraa 10. si.
II. orarlot) ,
Budán az ottani Mtakarók|)éi)ztir" (léaczliid-tór.) < 1 Vidéken pedig az intézet llgyvivói.
Hol ügyvlvöségek ucni jíteiuok, A j^utklsémk a fcalctiu. I |z«tt Intésetek bármelyikéhet írásban IntáiendSk. .
Alapító l«het mindenki, kl ez Intázet bltt alapiára '' • aláír, t et......... ''''
több 100 ftos jegyet
össtegbSI alálrásko/ 10».
OKY >0CT •JU. « aa trbf 70*/
IldelgL nyugU kásbesltésokor további 20®/„ lg lcilict; a Utb ] egy áv> lefolyása alatt 8 vagy több kis«bb rásaletbea ßsotcr-dS 1«.
Ezen összegek képoslk au ¡ntiiót bizM^Ul alapját m«l [benne réste»QlCknek as On kettís efónyt nyitja, b<
át m«lr a
.... °gj »Ig aa Ule- , tőkójökot vissiakaplák, attól folyvást 6*/« ké nt tartandó klsorlosás alkalmával podlg
tík kisorsolás Utján
kamatot húsnak, aa óvenk _ _
egésa betáUlök egrsasm, a klsoraolás Idojo asarint 26*/0-tál «gésk |lÖ0«/o-ig emelk«d8 felfllAzetáss«! adatik vlasaa.
Mflködiiadt kitorjoaati ozon intówt a leg«lfln^dwbb fol Kitelek mellett:
1) a tűzkár H''mI blztoiltáMkra, minden ingó és ingatlan vagyonra nétve,
2) a jégkár elleni™, valamint
9) az emberi étet minden stokásban lorS módoaatok tte-rlntl bittositására.
Az oten üsletágakból évenklnt maradó fölöslegek ketdtlben aa alapitók állal aa elSro képzett biitonaági alapr i úti befiaetáaok törlesstáséro ssolgálnak | o törlesttái után pedig mint UrtsláktSk« aa özaz»« rásavtvSk kötöt tulajdonát kápszlk, n kik betáUlök legkisebb kooskáttatása nélkül, nemcsak azok után járó kamatokat, hanem a díjtételekből maradó további fölöslegeket élvezik asou elSnynyel cgyeUmbon, t hop az Intézet rendelkesét alatti t?kélt «IsSbbtégl Joggal kölcsönkép haazuUJák, a Igy itüktég Idején biztos és olcsó pántbea juthatnak.
Aa Intázet azerveíeto a legaaahadelvflbb, amennyiben aa összes tagok befolyása és ellvnBrködéso alatt áll.
Minélfogva n t. kfltönség résrvétáb« és pá''tolásába azoa ¡egyaéssel ajánljuk, hojp'' bármi további hlvllágosltisaal ugy ax tet , mint vidéki ügyvjvíl a legnagyobb kétziéggel fognak szolgálni.
'' '' '' Pttt, 1868. szeptember 4-án. • :
A JAGY. KÖLCSÖNÖS BIZTOSITÓ BANK"
(t68-j0^) iKnzKatÓHágo. 1
meg. Intés
4 m
porczellán ctim
Ezen órák Urtóságáért ós Jó járá
sáárt keteiiég váHalUtlk. Mlndennemfi megrtndések átvétetnek a gyorsau és olcsón teljeslt-Utnak.
Az első ausztriai bizományi flzlet.

FR;IBDM|AÍ]XrKr B^oalben.
Praterstrass« 28. st. és Oporngas«« 6. sa. a l)rék«r sörcsaruok mellett.
Bécsben, belváros, Bornergasse 2. sz.
J. G. Popp tw és gyakorló orvos által
kéfutitett
Anatherín-szájviz ■ . .
| kitűnő hatását V
üjra megerőaiti e bizonyítvány.
Igen tltilelt orvos ur I Kedves kötelességemnek ismerem aa ön álUl feltalált, a stenvedfl * «nituiUégT« frt nyújtó : Ajiathsrln »»ájvlséért legdialntébb hálámat kife-jszbntnl. K szer félévi használata álUl nea*k(Ute«t meg: a esélyen ayíko rctott ft>gfájdalwaktál; Igy lyukas fo«altn nőtt ép oly Ját haaxaálkatoM,
1,170 - •)
Nagy hangverseny
H. Weiiwtf hftngvoraoity-vállftlkowi vo«et<5M alatt fog tartatni
Kedden, dec. bd l-ón esti fél 8 órakor 7 ,Zöldfa" veudóglö tereroóben.
Casíri Paulina,
»
u pirUi olasz ..jktu priiuiuiouitájn, fíoltz«l (¿Hiztáv, Ora/WOm. ¿t l''ollák 1). elsó mngu múvós/.ck fognak o/. estén közretuuködni.
IIKI.YKKÁHA: ®
Köraiék I frt 50 kr. Számoibtt hely I frt 20 kr. Bementi díj torembo 70 kr. Karzat 40 kr.
A vállalkozó számitvái) a aagy kOzdua^gre, a helyek Arait , ,, u Mietó legulcadbbra telte,
ii-ftyt-k bapbatdk : naponkint WajdlfM Jósaef könyv,
iuiV óh hftngjogykereíkt>d<.Wdl»on- i v > i
rtiiMi.ii i -1
Id. Madarász And. Pécseit
ajánlja GÍPGYARA ÉS ÖNTÉSZETE
készitmónycit
klllöniMou jHxlig malom »zorkezeteket, olaj heii sajtókat, lx>rpr\W)ket, gőz- áa vizvozetóai csövekot takar _ , helyeket »<« azok egye« rAtzeit, kutakat, oazlopokat, rácaoza''oi jíj minden néven ntvezendő üntváayokct, továbbá
-f .CSt
gazdasági gépeit
u. m. ozántd-, irtíV, kftj>áI<J- 6» töltögető okékot, mugUknrúkut, rostákat, erúuiilveket(güj>p«l) lószorkis** ^os^plft, gépekut, kukóricza morzaolókat, r4pa éa azecaka-vágókat, zuaót é« daráld gépekot.
Miudett a gépószet szakmájába vágó megrendeli-; ket | legKXvraabb ulÓáilitia a lcxjuUuyoaabb árak molleV /ál ugy a {jyárba Vítéz-utciA U-ik «xAul aUtt, valamin! . kti ..... * ol> keazitrt
Í1ILJ2
alít az •gászságszekél Uraságod kltttöá Ifeiagaaat á* lavérléstól MMzzabaátott — ssar« ajánlatára mindest fölbastnálok, ml lamaiba ajánlva maradUtn. .< ltorlln, Auna-iit 47.
(64—*)
emntlája egyatUI slaáea feg-
li»g)«u au asggy8a8<tv«, hogy UheUégomben áll. Uagarnat haj
Lobeck T., hadnagy.
vatnintnl a.
Wagy-Ksslzzáa Bolus lót»»f gyógysterátt j
élts J.j Wclllsch ; Ksssclhoffer és Rc.hwars ........
r sehr yen J.\ HUmpll O. éj I,5».-y'' I. uraknál. r(o$ltfe«l
yAfe*tk»rin-fö«pA»Xta" kapható :
Bosenberg i KoseufeW A.) Waj^ A. iitzk kereskedésében.
,edésében. Pápáik frat «Inger M. 2aU-
, - , . x- - Werll gyógy-
izdréaz. Varatdoa líaltcr gyógy»,c,í„. 8zt.-(íyífttyta Nttthlg- 8Ü«e0«a D.rn»r KaJet. éa 8u«bor«sky I, gyógysterósa uíakail, és ßzouvbatKelyen Pili <>. Ketones gyógysteréss urnil.
Egerz-iaea ánul Y. gyógysterét« é. Handler H. «Mr® Varatdoa ltalter '' ~ * ''
ugy __ ________ _ .. t ___________
E irodáiábait orazigat 5-ik szám, hol a fentebb elősorol1 keazitm n^okbó''
M folytonos kéazlotot tart.
; ÁkTerési hirdetés. '' .
k^X-^Sl 1SG9.- 1B70
j&p.-ki fürdőidényre folyó évi c3Le»OS«4ei>3Cn.TO«öir
délelőtti B ÓnsUcor Keaztho-
Ijlyca az uradalmi Tisztség inxiijáb&n árvorég utján kibérelhetni fog.
Moly árverésre a bérleui tóáitdékozók kellé bánatpénz clíátYft megjelenni kéretnek.
Kelt Keszthely«!, nov. tí-átt 18HH.

M. Gróf FesietioH Taszsisilo ur
Jo^ i» Jós/ágkormánya.
(177-3,1)
WajdiU József kiadó-, lap- és nyomdatulajdonos Wagy-Kanizsán.
ölöck aaf imcb Fraacfort s./«.
Als eines der rortheilhaftesten solidestes L''ntersesmen en-pfieht ante rxeichn eto Baokf rma ¿ie ron der Kenofl. BnmntSmiit-LSsciEqjrrebca
gno«hiaigU- nnd p&astlrV grosse
§l.-satsprai-''4ec,"-Vcrloo-
von über Zvtd Miffioatsa GkL
deren Crvwinn^ehaagea schon zu»
lOten d. Ii. »«ginnen.
Diea-flb« otnfast 36^00 Loose, wovon 19,600 tmh«dingtnrit Trrf-| fw erscheinen mBzsm, da aar'' Sewlsoe gezogen werden.
Die Hauptziels« sind: 8»W. .73,000; 105,000; 70^00; 35,00<1; 2 i 17.500 ; 2 i 144100: 2 i 10,500 ; 2 i 8750: 2 i 7000; 2 i 5250; 5 i 3500 ; 7 1 2626-J ¡05 i 1750 ; in Allem 39,600 Gewinne
t d Oejren ELaseadnng de« IJetraget .rerread« ich .Origjnal-Staats-l^oo-ae* (kein« Proaiessea) für obig* Ziehen; n folgendes PlssaXitj-gea festen Preisen : Ein guzez t. 7. — Ein Halbe« fL 3^0. _ Ela viertel 4. L73 Banknoten ua-Jer Zariehemng pmrttti«r B*-dieaoB —Yirloosnegaplan, sowi e nach jnder Zieh anj die imtiieit« List« wird ohn« wertere Ecehnang Soers aadt.
Darch das Vcrtranen, welchea zieh d«a« Loose »o ra»cj in ö»-tcrre.ch erworben haben, erwarte ich !>eteud«T»d« Aaftrij^e, »olehe werden bU rc den kleinsten Be-steilaagvn, s«lb*t aach- Jen «ot-ferntettea Gegenden asragefSfcrt.
Jj» bellefcr. steh haifi^jt rtr-fcrwwazroa and dirnt ra wenden 1 snit dem V«rkiofe obiger Low ron der XXreettoa heanftrajte Groaahaodlsra^T-Haca
¡(172-2,1) j. w. MUS,
J''rtnk.''sr: i.,''JC
- *
SÖ^ Die airiatec ILnpttrrffer fai-len ia ajeia DeSit, co azb» ich i-a 5. Aa—yt i. J. witätT itS fi«w!BS I* Osgsra nuahtaüt
Nagy*Kanizsn. Hetedik évfolyam.
46. szám, november 14. 1868.
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉíf m
Vea''yea tarUUmu hetilap
a szeplrodaioin, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és mOvés
»U4«a uowbaton,
cgé»i Iran.
4&at*rfc*»»4öl Írod« én kiadó hivatal:
WAJMT8 J07.HKK kOny»k*rokadía<b«n.
A nagy-kanizsai főgymnasium alapítványihoz ujabban adakoztak; nagy-kanizsai Farkas Borbála asszonyság 100 irtot. Dr. Prwsborger ur 150 frtot és Csizmadia Imre nr 100 frtot Összesen 350 forintot.
Moly szives adományokért a fógymnasium Ügyi bizottmány novében köszönetemet van szerencsém kijelenteni.
Nagy-Kanizsán, aov. 12-én 18G8.
TÁRNOK ALAJOS m. k.
alelnök.
ÖAzdAszati elmefuttatás.
J»Uf*: KISUed a klUdí», «Ifitud a pilya,
A» «ril)«n citlg^oil, u erői meg/Ulj». ¿a ludad ki erS mirtodaf — Akarat. Mely «Ifibb rnKx utóbb, d« boreltyAnt arat.
Arany.
A magyarhoni gazdászat átalakításának uj kora a mult század utolsó tizedének elejétől kezdődik, az időtől t. i. midén mind magyar, mind erdélyország főurai egy agy kedvcnczöket a külhoni gazdasági intésetek látogatására kiküldvén, tapasztalataik-jele« bizonyítványaival megezáfolták azon eszmét, mintha a magyar-föld mivelési és termelési tökélyctesíthetésének természetes tekintetébél szégyen volna tanácsért szorulni más megyébe s annál inkább külföldre.
Mennyi reményünk lőhet a jövendőre, ki fog bőven tetszeni a magyar honi-ipar és gazdászat történetének uj korából, honnan az elmélkedő olvasó bőven szedhet magának bizonyítványokat állításunk igazolására, habár mi abba semmi figyelmeztető jegyzőtöket nem toldunk is. — Csekélységnek lAt-nzik ugyan e tárgy sokak előtt; do a föld-uüves osztály térséges mezőt talál benno: csekélyebb vagy uagyobb kiterjedésű birtokának rendszeres felosztására, s a mivelési ágaknak idő szerinti bovetéso a termelésre nézve.
Nem ok nélkül hivalkoduak némely mintagazdák, hogy bármely, teljesen elhanyagolt kopár tércket düsan termő földekké — a rendszeres kezelés által bámulatosan használhatóvá lehet átalakítani; sőt mi több: már most nem csekély tapasztalat azt is be bizonyítani látszik, hogy a gazdászatot ugy kell tekinteni, ¿n i n t terv-szerénti művészetet, melynek befolyása van az ország éghajlatára és fekvésére, valamint a nép szokásaira is, s hogy ezen szempontból tekintve, arégis ujabb sxörkezet egészen természetes, s íu elfogyásra egyformán érdemes, és pedig inkább a fennforgó körülmények miatt, mint az egyik vagy másik módnak határozott 8zé«aége»W haszna miatt. ; . „Ha valamely embert észre veszek — beszéli Sir W. Bridges — ki csak a U-lálmány egy stíljéből tud örömet vonni, s ennek kí^ólag érdemein dogawtizalni, nálko%o^ gycugeségén s megvetem a magára rohizáat. Ha ó különös vonzalomról vagy uttretatról szól, vagy arra nézve, mi régi vegy wj i ha egyedül csak a holtakra, vagy «¿In-* woritj* dicséretét: mind a két eset-
Előfizetési föltótelek :
Helyben hiihoa hordÁMal é* vldíkre poiliu ktlldr«1
Kgin ívre i - 0 firt--kr.
>''íl ¿rr* - - 8 . — .
Érnegy*dr*
l
60
ben nevetséges az, do inkább ostobasága még inkább bebizonyodik az utóbbiban. — Fő joga az embernek — ki vizsgálat és tanulmány által megnyitá szellemének minden kellemes idea-egyeztetése forrásait — találni örömet majd magányos erdők vadságá-ban, majd elragadtatni a terjedelmes síkságok vidáuuHgától, majd ismét a finomított művészet feldíszítésén, a fényűzés s gazdagság poinpáxságaiu, a nép1-*» tenger kikötőkben látszató foglalatodig >kon, a városok igyekezetein kézmiveikkei, a játékszínek díszes alakjain, az ünnopek fényességein — örömet, mulatságot lelni" stb. stb.
Nem szándokunk eldöntő feleletet adni azon kérdésre, melyik ország lőhet legalkalmasabb o földkerekségen kormányzása, csi-nosbtilása s állapotja által a legnagyobb ki-fííjlésrc s oly előterjesztésekre, milyenekre a l fffxdászat alkalmas; azt sem híszszük, hog'' volna olyas ország, mely minden ágra uékve iegfensóbb jelességében bírná a uiegkivánta-tókat; — de hisrazük, b hitünk «»/.iklaltént szilárd, hogy a? elméletileg kezdett s gyakorlati tapasztalással egybekapcsolt gaz-dászati tudomány a szorgalom s változó időjárások helyes felhasználása mellett iparunkat azon kivánt czélhoz — honi gazdászat unk t ökélye 8 ités é hoz — fogja emelni, hová a letűnt évtizedek alatt igen sokan gyorsították meghiúsított törekvéseiket.
Csak ennyit akartunk mondani hővezetésül azoknak, kik azt hiszik, hogy a tudomány maga gyakorlati tapasztalás nélkül is képes sikerről biztosítani.
Arra nézve, hogy valaki mindenik művészet tudományát magáévá tegye, természetesen megkívántatnék, hogy mindabból valamit értsen, mi rokonságban áll azzal, vagy mi valamikép arra szolgál, hogy munkálat-jok s elrendezésük természetét s befolyását megmagyarázza. Kz azonban több annál, mit egy embertől általában kivánni lehot; több annál, mit egy gyakorlatilag tapasztalt embertől valaha méltán várni szabad.
Kitekintve azonban a fukar ész korlátoltságától, — habár az oddigeló megjelent számtalan, gazdasági jeles könyvek és röpiratok bó kutforrásul szolgálhatnak is birtokosainknak, a mezei gazdászat körüli fontos teendők elintézésében — nem leend tán felesleges, ha egy — nem épen tudőö és minden tekintetben szakavatott — czikk-iróuak elméletileg felfogott s némi tekintetben sikeresen tapaszult gazdászati szakismereteiből, a kisebb földbirtokosok, különösen az alsóbb rondünéposztály figyelmébe, használható megjegyzéseket ajánlunk. ♦
Először is tehát, az igen sok vidéken elhanyagolt, s igy következésképen használati jóságáról kérdés alatti, úgynevezett
„L u c * e r n a*
azon nemének termesi lésétől, melyet ma-gyantl franczia lóhornek ; — latinul
HiraetéseK
V hat k.a*Abo* vetlUofirt t-»«0r 7 kr. S i*or 6 ¿4 mlndan tovAbbl belktalAaírt 6 kr. lUlyrplU mlnd«n »0« MkUlAaiit 80 kr. A .Hym t<rro" 1 ®(fy peüt »or bcIkUlAjl díj« Ift kr.
.íiinneusszerint"medicagosativa; németül pedig Luccrner-Schweiczer-vagy Schneckon-Kloo-nek noveznek.
I. A luezerna vetésnok igen sokféle haszna vehető, mert a luezerna hamarább kibúvik a földből, mint akármely más fúneiue; továbbá nem vész cl a legszárazabb nyárban is, és eltart késő őszig, mig csak a keményebb hidegek el nem ölik: ugy, hogy háromszor s négyszer, sót gyakran többször is lehet egy évben kaszálni. Ebből látható, hogy a luezerna termesztés után nagyobb bőségben lenno a jófélo takarmány; következőleg.
Mind vonós marhákat jobbakat lehet tartani, mind pedig a fejősöknek több hasznukat Yenni.
lía gyümölcsfák közé vettetik a luezerna azokat is termékenynyó teszi, még a legszárazabb évben is. Ennek oka igen egyszerű és természetes: a luezerna gyökere mélyen beveszi magát a földbe; tehát az által a föld alatt luvó vizes erekből is felhúzza a szükséges uedvet; és a fák gyökerei körül is nedvesen tartja a földet. Egyébiránt a harmat és cső nedvessége is igen tartós u sűrű luezerna között.
Megjegyzésre méltó Itt, az úgynevezett »vörös lóher* is, mit különösen legelőn ok vetni felette hasznos. Votni lehet akár tisztán, akar más fűmaggal vegyítve. SZENTKIRÁLYI AURÉL.
(Vlgo köY.tke.ik.)
Szerény észrevételek a népnevelési törvény-javaslatra.
Feszült figyelemmel 8 nagy várakozással fogadtatott hazánk minden rendű és rangú lakósai által a népnevelési törvényjavaslat, melytől a népnovelés emelése s virágzásnak indítása oly nagy mértékben váratott, do hogy e várakozásnak sok részben nem felelt meg, s hogy különösen mi néptanítók, kik oly szép roményeket kötöttüuk hozzá, várakozásunkban — mint legközelebbről érdekeltek — igen nagy mértékben csalatkozánk ezt igyekezem kimutatni, felemlítvén a t. jav. legfőbb hiányalt.
Hazánkban néhány év óta mind nagyobb érdekeltség mutatkozott a népacveléshez egyaránt. Számosan foglalkozván vele, lehetőleg kifürkészték az e tekintetben! haladás akadályait, s ezek közt legfőbbnek tant ki a tanítók roszszul, mondhatnám nyomorultul díjazása, s elismertetett, hogy a népnevelés ügy nagyobb lendületet mindaddig nem vehet, mig a tanítók .»nunkájokhoz illő díjazás által a megélhetés küzdelmétől fel nem mentetnek, Annyira megvitattatott ez pro et contra, hogy ezt bizonyítgatnunk ez alkalommal felesleges. Joggal vártuk tehát, hogy a törv. javaslat a közkívánatnak e tekintet-beu eleget teend az által, hogy a népnevelés elmélkedésének legfőbb akadályát elhári-tandju. A helyett azonban kimondja a törv. javaslst a községi iskolák tanítóira vonat-
Hirdetéseket elfogad :
N.-KwiliaAti: a KIADÓ-HIV AT AI.. Pf »t»fl ! ZKISI/KK M Bio«-, Huabtirfl-, Berlin-, MajM-».-Fni«kfiirt. A« B««l b«: 1IAA8EN8TKIH & VOOLKR. Upo»*-, V***-, U 8 t att gart bau: 0ACH8K& tAeBA. Bioiben: OPPKMK.
kozólag, hojy fizetésök 300 frtnál kevesebb nem lehet. Ez oly csekélység, melyből egy 5—G tagból álló tanítói család helyzetéhez, — melyet kell, hogy a társadalomban elfoglaljon — illően meg nem élhet, Ehh**, mint a kecskeméti tanítók az országgyűléshez benyújtott folyamodványokban kifejtették, szükséges, hogy a városi tanítónak 800 a falusiaknak fizetésök pedig G00 forintra emeltessék.
Több felszólalást láttam már épen o tárgyban a .Zala-Somogyi Közlöny" hasábjain is, de az illető felszóllaló urak csak mind a fizetési minimum csekély voltát emlegeték, ugy látszik kikerülő figyelműket az, hogy t. v. még ezt som terjeszti ki a felekezeti Unitókra, de sőt özeknek még cjak meglevő fizetéseiket sem rendező, s a rendetlenül befolyó felekezeti tanítók fizetéseiknek rendesebb beszolgáltatásáról nem gondoskodik, a mi pedig oly szükséges volna, nemcsak a tanítók, do a népnevelés Ugy érdekében is: mert e kettőt egymástól elválasztani nem lehet. Ugy látszik, a t. v. a felekezeti iskolákat ,no bántsd virág"-nak tekinti.
Általánosan elismort tény, hogy a rendes iskoláztatásnak egyik logfóbb akadálya a tandíj fizetés, vártuk teliát, hogy a ^j. ozt megfogja szűntetni. Ez azonban nem történt, hanem a helyett, a 40. §-ban kimondatik, hogy: — „A községi elemi nép - iskolába járó növendékek tandijt nem fizetnek", mig a sokkal nagyobb számú hitfelekezeti iskoláknál ez érintotlen hagyatik.
A lefolyt gyászos 18 év álatt sok helyen az absolnt kormány rendelete folytán behozatott a vasárnapi Yagy ismétlő iskoláztatás. Vártuk: hogy a törvényjavaslat által ez helybenhagyatik, vagy e helyett czélszerübb intézmény hozatik létre. Ez nem történt meg. Kimondatik ugyan a községi iskolákra nézve, hogy azon gyermekek, kik a mindennapi iskola egész tanfolyamát bevégezték, a három évi tanfolyamu ismétlő iskolába kötelesek járni, és pedig a téli félévben hetenként öt órát. A kítfelekczeti népiskola növendékei azonban még az eddigi gyakorlatban volt vasárnapi iskoláztatás alól is föl* mentetnek, a 39. §. álul, hol ez áll: „Ha ugyanazon helységben hitfelekezeti vagy egyéb népiskolák is volnának, melyekben CBak hal évi tanfolyam van, ai azon iskolából kikerült gyermekek is 16-ik évük betöltésiig kötelesek a községi ismétlő iskolába járni.*
Ezek szerény nézetem szerint a törvényjavaslatnak legfőbb hiányai, a épen a nevelés ügy érdekében óhajtandó volna, feogy mindazon kedvezmények, melyek a fc&ségi népiskolák tani tóira vonatkozólag t&tá&sk a törvényjavaslat által, terjesztetnék ki a felekezeti tanítókra is, mert hiszen a tefor egyenlő.
a I. Galambokon.

Magyar tudós t&raaság
Pc*f, nov. í>. 1 Mi*.
A tudomány békés Itarátjai fogyvort ríniuk kezeikbe, hmuauutu, miliőin, philotvgus iurista, hUtoriou* mind l>tw»i<U( mind Jwragsdk-
l>r. Akin <Vrtokcxott az oxaet ittdemáoyok ól láaáról Magyarországon, aza* s ji»bbnii mondva kikereste a nyelvkiucs fulánkjait « a kttlfiddi-e«wég aífeotalt mese alatt tartott lettkóz&t h nemzet közönségének. Elmondta azt, mit már nagyon régen tudunk, hogy Magyarország nem Ali aaearópm tudományosság színvonalán, kárhoztatta a kormány a* országgyűlési majorit A» hanyagságát, hogy «, tudomány érdekében som-mit sem te»«, kárhoztatja B. Eötvös népnevelési törvényjavaslatát, hogy t i. nem ott kellett volttá kezdeményezni a közoktatást, mert ha lesznek népiskolák* B«m ^«znak nópoktatók, mert a gyfimasialis rendszer roSZ, mt ogyetem nom Ali a tudoiuAiiy színvonalán, a*tu mondta, hogy a tudományt Magyarországban »orn méltányolják a ez wtf okn, hogy sokan visszarettennek o pálya tövisei ölül » igy a külföldre van szorulva Magyarország, és oly fatalis dolgok tör-ténuo|i, hogy a lipótvárosi kupola romba <151, a vasutak idegenekre vannak bízva. De ki tudná mindazt elsorolni, a mit előadd ur felhozott
/»Sod nuuo veníoad fortissimam themam; Akin ur amint elhagyta a szószéket Oreguss Ágoston ATI kfl és ezáfolgatni kezdi előadót, heg}'' t. i. nem Ismeri a hazai viszonyokat, talán azt som tudja, hogy hazánk most bontakoiwtt ki az önkény vaskarjai körül, mo«t adatolt át önmagátok 3 tehát nehéz (óladat jutott [wrlnmontunk-uak, a legégetőbb szükséget kellett legelőször orvosolni, és ha majdan Állami létüuk háza felépült, a szobrokat b könyvtárakat csak azután kell ós lehetséges beállítani. - Utána Jodtik támadta meg, majd Szása Károly einelt szót a mellett, hogy hazánk daczára a zilált viszonyoknak mégis tud fulinutatui oly egyéneket, kik tus exaet tudományokban —európai színvonalén állandó, fölhoz egy Petavalt Hloee-M, Thaut stb, — majd lUllagi kárhoztatja csen leozkézóst, mert székfoglalóval a tudós bo-hzokta magát mutatni, oz pwlig nagyon ívsz tükröt nyújt az »¿¿donnának, tagérzékenyobben támadta meg Kónay JAeint, mondván, nekünk logelóssör a nemzetiség megmentésére kellett minden erőnket fordítanunk, mert a nemzetiségnek alávetem a tudományt, alá magát a szabadságot, inert a tudományt pótolhatjuk, a Szabadságot visszaszerezhetjük, do az elvesztett nemzetiségei soha semmiféle körülmények között som nyerhetjük vissza, beszédét igy fejesé b .Akin ur látszik, sokat tanult u külföldön, de nem tanult illodebnet, nem kíméletet.
Ilyen dolgok történnek az Academiában, azon Aeademiában, melyről az öreg Dumas azt mondja, midőn egykor as unalmasaágot akarta találton festeni, .olyan, mintázacadouiiai ülés," A mai tokéletosou megczAfolta az öreg írót. — Akin ur említettem értekezésére az a megjegy-sásem van, hogy nem Akadémiába én nom ssék luglalónak. veié, valamely lapban illó helye lett volua, de »„¿m a tudomány szoutélyébon. Kló-adónak »iklwu igaza van, n mit az Akadémia is elism ,rt, de sok állítása alaptalan és indokolatlan, szóval ezon Icezkézésél Akin umak leg-jubUui az a bírálat jellemezhetné, »mit Leasing loondyft bizonyos könyvről: ,i*lxeu köuyv sok jót és uját foglal magában: kár, hogy ami jó benne a* nem uj, iW ami uj l>enno: az n«m jó."
OLAHFI GYULA.
Heti «Jteoile.
ÍVoveuiber 13 án, 1866.
Ű horvát tartomány gyűlés e hó libára
van egybehív*. — Madaráss Viktor festess ha-záhkfia PArist elhagyja és műtermet readexvén Ite Pesten, állandóan itt szándékozik letelepülni. -- A kisvárdai hg. Kszterhásy fél« uradalmat íij»bolev»4teregU S Zemplénmegyékbun a bér-w»r*Wé*ok érvény ben hagyása mellett 720,000 fitért megvette Wahrtuann Mór iwsti lwqkár.
— A mllanéi akadémia NyAry Alíwrt bárót le-velestŐ tagsági oklevéllel tisztelte meg. Kit meg-etóaólog már báró Kötvös Józaef éa gr. Miké lutre minisztereket, továbbá Horváth Mihály l''oldy Fwrvaca ós Thaly Kálmán tuwánkiatt
kltUntofcfa Ariv. - < líwiu tábornok, k»««-rait Aleppóból Erdély be aligha sikerül átsxál-iHsui a maroavásárhelyi honvéilegyletnek. Isx-kéttderbey (<ut erdélyi ssármasásu Friss (luss-tAv) ki közelebb több napot töltött Nagy-.Swv Umben, legalább kételyét fejezte ki a lehetőség (Vlett mintán a korán tiltja a bolttestek kiása-tását.Xftültta János« koletássba e*|w«litiöba * kv*má«y által küldetik. — lWmi as tdón StóOMwt 103T szoItával épített«!^ f. évi ja«. I tói 2''5 ezer lélekkel szajwrwlotk — üözöd Ájfctö ittkól e^yüttoaen áttérUik az izraelita vallásim A marhavész elten egy naláe/i birto-kesaó aj gyógyszert taUlt fel: dehotot, Iwtyánt és fegbag^niát eczetbeo összetörui s tuczel a marha fejét s orrát megkenni minden reggel.
— Árpádnak emléket akar állitani három kecskeméti ipar»«.
Zala-mogyoi hirok.
i J As i Havai országos fogházból f évi május hóban elszökött sárusdi Kupi V. rabló C s o n t o s K* mogrvi csendbiztos vezérlete alatti őrjárat által mult hó 26-én lladacaony-Toiuajou agyonlövetett.
- I.obkowit* Lajos berezeg, cs. kir. »yásádort a 10. sz. dragonyon túrodban, ki ez évi iulins^hóban tartott tábori szemlo alkalmával N.-Kaulzsan lováról lebukott, o hó éjjol hosszan szeli vedé» után elhunyt.
- Z a I a m e g y e i gazdasági egyesület igazgató választmányi ülését 1808-ik év uovember 20 án d. u. 4 órakor éa folytatólag kíizgvUl^ét tartamija; melyre uz egyesület tagjai teljes tisztelettel inoghivatnak.Zaía-Kgerazegenokt. 1808 Sellyoy LAszlti alelnök.
— A katalintánozvigalom N.-Kanb wiiu nov. 14-én van a Zöldfánál. Ikdépli dij l>0 kr.
— Haisai ha (tenyésztés omeléséro az országgyűlés által megszavazott 20 ezer frtlxjl a Halálon s vidéko részére Keszthelyen felállítandó tenyészdéuck WKKJ forint adatván, azok tehát, kik e segélyt igénybe venni óhajtják, ajánlataikat u mldmivelési minisztériumhoz nyújtsák be, hol ez ügyre vonatkozó felvilágosításokat megnyerendik.
— Zala-Kgerszog, nov. 7-én 1808. A helybeli dalárda-egylet folyó évi október ill-én inint az egylet alakulásának évforduló napján ujolagi alakulás végett közgyűlést tartott,melyet a dalárda helyiség egyik ablakjáról lefUggó nemzeti lolx>gó e felirattal „híjon az egerezegi dalánlaogylot* előre hirdetett. — A résztvevők száma, hogy az ezelőtti illésekét egészen meg nem közelítette, a közbejött zordon időnok tulajdonitható. — legelőször is a tisztviselők megválasztása került szőnyogre, — ebben semmi változás nem történt. Az eddigi tisztviselők küzluiugu felkiáltások mellett ujolag megválaax-tattak és a további mftködésro folkérettok. — Kzután a milködő tagok számára, kik az alap szabályok szerint tigy évre — nem mint a pártoló tagok ;l-ra kö tol estetnek, az alAirás folyóvá téUitett, eddig ugyan nem a legnagyobb eredmény nyol. Az aláírók száma 20 mfiködő, hauem várható, hogy ez is napról-napra nagyobbodni fog. —
Másnap az egylet funállását Isteni szolgAlr.t mellett ünnepelte meg, melyen ns egyhAsi éneket a dalárda végezte. — Nov. 7-én pedig a da-lArda bizottmányi tagjai tartottak ülést, melyen a bejelentett számadás szerint örvendetes tudomásul vétetett, hogy minden néven nevezendő kiadáson feltll a pénztári maradvány pár szAb forintra rug, mely tőkesittetni határoztatott. — Ugyanezen alkalommal a 4-ik dalestély megtartása is elhatároztatott, — mi Katalin körül leend megtartva csakis tagjainak számára. ÖrOm''mel nézünk elébe az ezelőtti daloslélyek által szokottá volt jó kedvnek. — Az eredményről annak idején többet.
M. L.
— Halálozás. Kz-évi nov. hó f)-én Zala-Kgerszeg egyik énlemoiról ismeretes i,«ko»át, volt városbinU, Tival Feronczet tettük a rideg sir ölébe. — A vég tiszteletet a dalárda testülete adta meg mint egyik bizottmányi tagjáuak. — l»éke |>oraira!
— Fáberfélo beszélőgép mult szerdán este a Zöldfa vendéglő nagy teremében csakugyan benmtattatott. Közönség középszámniul jelent meg, mit a rész idő okozott. Ami a találmányt illett, az valóban meglepő iW czélszurü, hanem a magyarázatnak élénkobbuok kellene lonni. A gép érthotő tisztán mond ki mindon szavat, melyet egy nő kormányoz. Kanizsáról Keszthelyre ment.
— Kgy olaBs fogorvos N.-Kanizsáu Ütötte fel a napokban sátorát s minden fogorvoslatot, ugy testi kinövésekot gyorsan látszott gyógyítani, de a városi elöljáróság által mint charlatán működése betiltatott.
— A keszthelyi dalárda egylet folyó évi november 21-én az „Auuuon" tófötuéboy szavalat- dal- és táncsostélyt rendez, mire, midén a teljes ezimü közönséget tisztelottel meghívja, egyúttal jolontí, miszerint a tiszta jövedolemmel a Keszthelyen építendő állandó szinhás alaptőkéjét megkezdi. Helépti dij 1 frt alapító- pártoló- és ezek ossládjáhox tartozóknak tőle. Kezdete 8 órakor.
Somogy-megyei hírek.
— Kaoskovics Károly umak köttsei kertjében (u. p. Karád) található gyümölcsfák terjedelmes árjegyzékét vettük, m« ilylyel Waj-dits Jóssef tudakozó s közvetítő intézetében szolgálhatunk, kívánatra megrendeléseket u eszközlünk.
— Falust levelek. I. Lengyeltóti nov. 9. 1808. - Kezdess a politikával, boldog boldogtalan ug)is avval vesződik most seél''^a e bazábau, miért tennék kivételt? kezdum pedig a politikának azon paragrafusával, a melyben a politikus csizmadia az ő feleségével is megbotlanak — t i. az izraelita eongreasusi választá-
sokon. Nemde érdekes tárgy ? A legérdekesebb ez időben. A parlamentaris életet megakarják kedveltűtui uzokkal, kiknek 2000 esztendőn át isak saját hajlékokban volt szabad hangosan szólani. — Két ezer esztendő titán végre kibotorkáltunk a sxolgr.úájí jiocsolyájából, liogy átvegyük az ftutonomiat jog szépen kikövezett útját, a melyen talán kényelmesebb lesz járni. A lánezok lehullottak, széjjel vannak törve a bilincsok, furcsa; a zsidó sziit is alig lehet hallani mAr, meg a gyerekeket sem ijesztik már avval Trézsi néniéknél. — Kzt a korszellem tévé, készülünk a eougrossusi kövot választására, moly 18-án lesz, hanem ami nem étien feltűnő do a helyzetet eléggé jellemzi, ama körülmény miszerint az orthodox pártboliok »ürögnek fo-toguak és kerülotünkben mindéül elkövetnek, hogy ők legyenek, és - félek, — Uogy a haladott párt annyira ringatta magát bizalmában, miszerint végre is kisül, hogy senki som jós a más házában. — Kzt nem más mint uz itt-ott nsgyon istSszrevehotőleg kivivó indíflenSutismus okozza, moly fájdalom, sek tekintetben a haladó-pártot nagyon is jellemzi. Vaunak olyanok, kiket éjien uoin érdokol semmi, és ha érdekli csak futólag, -w mig a dolog os újság ingerét hordja magán — azután prosit.
A haladás párt jól tenné, ha érdekébon sürögne forogna egy kicsit, mert utóbb akkor koz-dené, mikor már késő.
Majd beválik, azután mogiroin falusi lo-v elemet.
Még valamit.
Pesten ugyan o tárgyban valami íöpírat jelent meg némot nyelvon o cziin alatt: „Komoly szó a leendő congressusi kfívotekhoz.* Irta valami l>r. llorgel Kaposvárott. Kz a komoly szó több mint tréfa, mert annyira telve van czifra sülotlenségokkol, hogy a dok tor ur b&kórságban szenvedő betegeinek alig ajánlhatna jobb folvi-dulási szert Bár a doktor ur olég kegyes voh röpiratkáját rövidre szabni, írn^is szerettük volna, ha azt chemikai ügyességgel sommivé olvasztotta volna. U L i.azt mondja egy helyen hogy a zsidónak szükséges, hogy különösen nomzotiségét és törzsét óvja mog, mert ebben fokszik tulajdonképon vallásának abipja. — Az nagyon merész állitás uram, mórt ez u nemzetiség volt tulajdonképen oka ezredévos igájának, azt csak föl nem tesxszük újra, mit liálu Istennek nagy keservesen nyakunkról lorAztunk. A magyar zsidó nemzetisége magyar, és külön nemzetet nem képezhet, neki csak a vallása isidé, — és óvakodni koll, hogy ez a kettő összo no tévedjen valahogy, mert utóbb az jö-hotuo ki belőle, hogy zsidó vallásunkat xaldé nemzetségünkért fohudoztuk, és igy sem zsidók, »era magyarok nem volnánk, ■— azért félre doctor ur a szűkkeblű frasoologiával, éa no lásson ott elefántot, ahol egy légy vakarja a fülét. — Adieu 1 a viszontlátásig.
H-n Mór.
Kopnitvár, november 11. 1808. h. A helyből! városháza pár nap alatt teljesen felépült a átadatik a közjónak. As épit-kezés befejezését s illetőleg az épületnek megnyitását UnnoRÓlylyol szándékoznak összekötni. (''sek bár mielőbb a rendezett tanács élotbelép-tetéséuek ünnepét ülhotnők meg.
h. Jótékonyság. Homssich Lórincx alispán ur ismert uemeslolkUséguok ismét szép példáját adta a mult napokban, mikor Is a csok-nyai tüzkárosultak közt, kiknek alig volt megevő kenyerük 100 mérő rozsot és 60 mérő búzát osztatott ki. Isten áldja mog a nemeskublü emberbarátot I
h. Uj és a jelenlog élotbelovőnél tetemesen szigorúbb rögtönbiróiágt szabályok küldettek le a megyéhez az illető miniszter részéről további használat végett. Ez óhajt mi már rég kifojextük s teljesültét, — ha yiAr egyszer halálbüntetés szükséges valahol — üdvözöljük, különösen a mai napokban. K szabályok égyik czélszerübb Intézkedése az is a többek közt, Imgy az olitélt legföljebb 8—10 tanú jelpnltyó-l.tü és zárt körben íllontedő a szokásos halál bQntetésse).
h. 11 ir szerint ,jiolgári-kör* cximű egylet is alakulóban van, városunkban, mely állítólag minden politikai színtől menten, egyszerűn a társadalmi életre akarna hatni, s tagjai a várt« polgárai lonnénok. Idővel bővebben e "tárgyról.
J o 1 e n t é •.
i Alóirt tisztelottel jelenti, miszerint Krisstln-kovits Antal ügyvédnők somogymtogyei tszéki ülnökké lett megválasztása következtében — úgy án annak irodáját átvetto, miért*» kéri as illetó felekot, hogy ügyeik iránt ezentúl hozzá fordulni szíveskedjenek. Kaposvár november 11-ón 1808.
NÉMKTHIONÁCZ köz- és vAltó ügyvéd.
— V a d A « z a t. Inke nov. 10. Tisztelt Szerkesztő ur i Késő őszi napokat élünk, a nyári napsugarak nem lopódznak többé a lombos boltozatokon, sem zöldes fény vonalak nem szövik többé az erdők nagy térségeit, és szenvedély űuk mégis oly sokszor vezet a zavartalan magányba,
hol feledhetjük az élet lmjait; ós es « hply. '' át a néma erdő. ■
A ki 8oiuogymegyét ívtak hirből ismeri, nem gondolná, in ily rengeteg erdőségek bori tíák azt, melynek évszázados tölgy és bükkös álhidékAi-ban megkezdették szokás szerint oz idén is a vad Ásza tok. Ezen foglnlkozils igen felvidító képet nyújt a lövésznek egy szép róna láthatáron. Ily élvezetnek voltam tan uja f. hó 0-ón az i n-k o i fiatárban, hol a köztiszteletben álló földbirtokul ur által nyolcz uri-lövósz megtiszteltetvén — részt vett. — A vadászat beosztva a birtok egynegyod''részében, csupán az évenkint hajtás alá esendő lor''reniunon történt, hol egy koz-, és nagy lAnezhujtásban négy órai élvezet után osett: ál darab nyul, 1 róka, és 1 ózbak;
— megjegyzendő, hogy a négy tekintélyes uri egyén mellett — kik által az összeg ejtetett — a vadászatban ujoncz lövész urak is vettek részt kik a szerelem bűbájos érzetétől környezve — remegve lőttek. — Kégi vadAsz szokás szerint barátságos iuo?<ily közi ooucentralódtünk minden egy hajtás utáu, és annál élrezetesbbé lett a mulatság, midőn egyesek azt álliták : meglőttem, ''de — oliuont; azért kérem lövész táreai-inat, figyelmezzünk a jól rendezett vadászatoknál, jól ozéloznl, hogy czélunk kivitelében erod-inényt mutathassunk fel.
l''^gy löviW
Sopron-megyei lilrek.
Sopron, nov. 10-én 1808.
— Ürményi József kir. biztos ő mltga nov. 17-én 9 órakor Sopronban a Rábcxa sra-bályozás tervo és kivitele iránt az érdekeltekkel gyűlést tart.
— A r a b 1 ó k, kik vidékünk jámbor lakóinak aiiynyi aggodalmat, félelmet és ijedelmet okoztuk, darab idő óta elnémultak. Ürömmel tapasztaljuk, hogy a megye erélyes iutéikedíW nom maradt siker nélkül.
— Folyó hó íi-én a várrom egyik része ismét tetemes lőpor monnyiségo által légbe rö-pittotett E jelenet végbementét bámulni a lakosság közöl olyannyion jelentek meg, hogy a rendet a városi katonaságnak kellett-fenntartani nehogy tán egyes rendetlenek avagy tudatlanok kíváncsiságukat drágán fizessék. A villanylelop Konacher sönuérdéiébeii volt felállítva. Az eg készlet oly iol volt ös&zcállitva, hogy a felrobbantott kövek csak alig néhány lábnyira estek. Csupán ogy darab repült távolabb ée magiv sabbra. do bajt tt som okozott.
— A Fertő kö r ü 1 i helységek ogyikénok erdőségében a mult •lapokban egy zrnkntt tena tartózkodott. Az erdőpásztor, ki volo véletlenül összejött, kérdezé őt, hogy talán nincs útlevele ? De igen, felelt az és kabátja belső xsebjéből egy pisztolt rántott elő. Es as erdő pásztorra ugyancsak rá is lőtt néhány lépésről, do onnok, minthogy lebukott, a golyó csak kalapján fúródott korosztül. Erre a gazember kereket oldott éa megmenekült. Tegnap nov.'' Ö-éu azonban esetlogeseu két nyugalmaxott tiszttel találkozott, kik épen azon tájon vadáutak. Exok olfogák őt és behozták.
— Sopronban, 1808. november hóban egyik tanácsos azon inditványt tette a város gyűlésen, és a katholious convontnél: hogy mivel a protestáns temető a város köxopéa — a sétatértől alig száz lépésre a Lyceuui mai összeköttetésbe — és zsúfoltig telvo van, azt hoeá luditványba: .vétottoasék 15. hold ftld a városon kivül ée ez azután legyen közös temető!''*
— Ezen czélszorü indítvány t m. gróf Széchenyi János ur többed magával a kath. coaventbén is melegen jiártolták ugyan, do nagy majoritás ollen küzdvén megbukott I — Ezen v«dó<li »Egyenlőségi-kör" melybe oly sok szép rejlik, nem protestál ha protestáns mellé kerül is — lám a csatatéren oly sok hős nyugodtan taksáik egymás mellett, és nincs panasz I .
A föérvek, melyot a majoritás felhozott n»-
Eon ogyszerüok p. o. a temetési szertartás tur-
Iná a külön felekexetekét Errfl azt "vagyok bátor megjegyeani : a szertartás minden civiH-sált felekezetnél egyforma, azaz komoly I — a könnyek egyformán peregnek a szánakosók és szánandó özvegy s árvák szemgödréből a fb*-gödörbe, itt láthatja mindenki biztos .jövéjét* s jelen gyurléoágát. — Talán a*t gondolják ezon urak magokban : inkább meg sem halott, mintsem proteatans melle feküdjem I Kjs nem Mányira .szép" mint .jó* gondolat, do a kivüaltf E* nagyon rosz vért szül o haladás korában egy oly városban, hol a lakósaág fele katbolikus fele protestáns,
— Tegnap a megyeház I. emtieti ablakáról egy rabnő timtogatás alkalmával leesett, és rögtön — felugrott I
Vau-megyei hirek.
* Kömény István és Weíhoffw* Tltus urak, kitűnő eredménynyel tettette««ügyvédi szigorlatot, s itt helyben letalepsdtek, s"^»-tal és szorgalmas ügyvédek saóp ktvót nek maguknak, - ajánljuk as ilWU| mébe.

* A r ő g t íi n ¡Vt »V'' 3 b i r <»» A g, Oál I*it«xió, muriéi binl gyilkoen fclott o hó ltWn mondU» ki itótoU^i. A gyilkos ki c»«k a gyilkoMág olküVolAio olött ndhAny" nappal bzaImuIuU ki ZaUmegyu bőrtünólxM, nrngft mindont bevallott, d6 minthogy a* órkorott iratokból a tolt olkö-vetMnok áröaxukkal lott vrfgrohajuUa coníta-tálvív nőin volt, »W mert ZaliunogyóWl az itólot kihirdot«Wnek órAjiUg a tanuk meg uom iolcn-Usk, a nigtönbiriWgi »znbályok ¿rtohnóbon a halál bUnt«>t«tHuok holyu non» lóvón — rondoa porulriv uUwiltatott.
* Dia bb pjJgtöu birtWgi Bzigoni rondo-lot i''ikuA^tt o mogyíhoz f. hó8-áu m már a snjuJ untam dolgozik, hogy a kihirdnté» mihanmníbb «xkÖtóltothoMkik. — A rondklvtlli események, rondkivülí intéxkod&okot igényoluck, b bár nuuiuyiru követeli in a mUvoítobb órz&t a halAl bllutotdi oltórhWt, még in n megingatott köz-bhtnnnágnak olőbbi állapotba leendő vímzo-Kone«Wo vdgotti Bzük8<5gC6«<<g u halál büntető« fennlartilsát hangosan kövotoli.
•Vottor Antal honvód altábornagy úrtól vasmegyo honvAdegylotl választmánya következő tartalmú lovolet kapott.
..... Tisztelt választmány I
F. óvi oktober 20-án kelt becM átiratát, melylyel az egylet tiszti karának arczkápoit tartalmazó omlók lapot küldoni sziveskedott, a legbensőbb ürömmel olvasUvm.
Fölötte jól oaott ozeu omlóklapban legalább cgyrószót azon fórunknak ÖMizogylllten láthatni kikkel hazánk ujabb tílrtónotónok logdicsőbb, do egyszenuuint leggyászosabb korszakát ától-tom, leik valamint a dicsÓBÓgbeu, ugy a homu szcnvod&ben is hazi\jukal sziveikben hordozák s nom ctQggodrén önnek jobb jövöjo felölt, megfogyva bár, do törve nom ólnck o hazán.
Logylluk ezentúl iiy hazánknak rondUletlenlll hivői, ragaszkodjunk ezentúl is azon olvokhoz, molyok vóros zászlóit hordozák, s melyoknok legszebb diadalát a>:on közelismonk kópozi, jnolynól fogva annyi bal szerencso közt, » oly aok viszály után, bókós uton különös megállapodás alapján órvónyro jutottak. — Az id3k megváltoztak, s bókóbon koll moet ezon eszmó-kot terjesztenünk, — mutassuk tohát valódi honBzcrototUnkot leginkább az által, hogy tisztelőitől luqghajolván a király a törvóny előtt, alkotmányé* utou törekedjünk hazánk valódi ór-dokoit előmozditani.
Örömmel joloutom volna meg gyülóseikbon tisztolt baj tárjak , do teoudöim megfosztanak azon ólvozottól Önöket szomólyoaen mogismor-betni, annál jobban ««ott tohát srcmólyea megjelenésük in efHgio, — uóavón, ós ismót nóavón, o íórtias urezvonásokat, akaratlanul felmorUit bennem azon óhajtás, vajhu a többi bajtársak
is póldájnkatküvotvón, ű*x vödröknek lehetővé tegyók mindazokr.t, kiket''annyira bocaQl, és szeret, legalább arozkói>eikbon Inkában láthatni.
Fogadják o gyöngéd figyelőmért legőszintébb köszönotomot, melylyel magara folctto becses emlékökbo ajánlván vagyok
őszinte bajtársuk Posten, lí>08. nov. 7 én.
VETTER ANTAL ra. k.
3^''jrllo pósta.
— BtlgetrArra. Jelen »«Amnnkbdl ciki»«».
— T. Hxoinbatbeljr. A vcr«et nem hothatjuk | a naplArakból bliomAnykép a könyvkeresődé» kii*-léggel Atreic.
— H. 6. C»urc<5. l''njnAljnk, hogy n liUnyti iii-mokksl nem >solgiilh.itiink.
8. J. tiieged. A* ujabb Kerbdalokat nem hajinilbatjuk.
— V. Hopron. Hoffy magyar vcmlig»erel^ho> alkalom vau I*, len la — dlci^rolca dolog, a jr.vő hiten Igénybe rc*»*(lk.
(ly.^kran íirt j.t rlr««i|ra l.rlkrnt nobel »>árnyra kelt, Vi''rlg kinxott «obxetl IxItciu •Ml.nl enyhet ■ rlgatit lelt.
Ki a* Alom J» a remíny, Mely ndliA lelkemet t Valltigban Mustja már HoldofitA mennyemet
'' '' - V t
A dult <J«V elenyíaaUV, H éltem bíbor hajnala KuldarOlt, * Im enyAm ragy mir l I.elkeni tiolld angyala.
IIOK8 KÍROLY.
nryll* t&ir.
*¿ÜU M 100Ü holdig tarjedS hérlotjé»ig kerestetik bauonbérbe fundu* Initnictuaaal, vagy anélkol
Pf" MclyrSl bíivobbcu \V«JdlU Jdaaef nagy-kanlsial eUQ tudakoxd * knaretltS Inteleiében.
Tekintetes öaá 1 Ferdinánd ur fel-kérctik lakását barátságos értekezés tekintetéből az alólirt tal tudatni. ''
i
MAltTON PÁL m. k.
U«yvód, lakik KU-Czolben.
TÄRGZÄ.
Láttam kedves____
IJlUatn kedve* aOtét »emed, tln iiereluem Unna gyúlt t KgyrdUl téged bl(hatnl — Lelkem 4lea Alma volt.
Gyakran ültem lAbaldnAI Ka elloaém «cShaJod, Mely a j8vS titkainál -Még reményben ringatott. — t i KflsdUm érted, é> caénakom Ide • tava hAnyt vet«U, Lángold aierelmem Uave — Ciéltalanul kergetelt.
tx
Nasy-Kaalxsa. nov. ia-An. Kedd ÓU vajulalukon a gabnasiállltá* megkexdetolt, a vaggonok egymáat á#ik, hogy a nagymennyliéf ü gabouAt renddletéio helyére isAJUUák. Daciára a koppant tevékeny»¿gnek
A''<17 i í * > * i 4 * * '' . J v
a k»re»ke»l8vllAg mégla elógedetlen, mert a forgalom
nem lehet gyo.». Sok a dolog * koré« a haaion. A»
ixr\ nem axenvedtek vált''náa» valamint nAlunk, ugy
mA* létsekrSI eem halljuk.
•— r...
PUoil «í<ü '' ielrtárok.'' MAOY-K //».• . / v november 18-An. AUd auxtrlal niérSnként. terwisyek i Hun 83~8ft fonto* 8 fit, IW kr. 4 frt M IW fnt 4 fr. 40 kr. 67-96 ft*. 4 frt 60-60 kr. Boa* 78-7» fnt. a fr. 60 kr. 7(1-80 faL 2 ft. 64 kr.
2! L H T I-
árpa n JUaínsk, 70-71 fnL » fr. 60 — kr. 7t—72 faU 3 frt. 90 kr. ár pa kft.tln.ége., «5—(W fia. t fr r- kr. 67-48 fa«. 1. frt. 20.kr. Kukorlosa? frt 90 kr., 2 frt 86 kr. Kuk orio a a olaai (calniiuantín) X frt 76 kr. Zab 44-46 fna. 1 frt. Co kr. 40-47 fm. 1 frt 76 kr. Pohanka 66 - 68 fna. * frt. 40 kr. 60—86 fU 2 frt. 60 kr. Paaauly fehér 4 frt 80 kr. Patauly, tarka 8 frt. 40 kr. Oubd el.Srcndü — frt — kr. RaAnamáa*. 2 frt. Haalma 1 frt 20 kr. ltepe»» 6 frt 26 kr. társsal 4.60. 100 fej kApoota 9-12 fit
Bócai pénzárfolyam, nov. 18.
6*/. motaliques í)8.20 ; 6*/«. nomz. kölcsön 63.15 ; iHOO-kl álladalmi kölesöu 87.80; bankrészvényük H.27 ; hitolintéioti réazvónyok 223. 50; Ixjndon 110.7Í); ozllst ágio 11B.—; arany darabja 6.51»/,, kr.
Karácsonój.
— Klbetzélé«. — (Folytat ir.}
A házak mindig alacsonyabbak l^sznijk, n az éji vándor ha nom látja is, gv ^itja jnif, hogy nemsokára kiér a szabadba, ilogkottóztotó lép-tuit, hamar tul akart lonni az omborlakU tóron midón egyszerre kojjogást hall magával szemközt a fagyos kövezoton. Megijedt — miért? — Odalapult szorosan a falhoz, s lélokzetét Is viwzafojtá, nohojp'' az áthaladó valahogy észrevegye. — A kis líáz földszinti ablaka bó világot hintett az útra; bonu csondoa beszélgetés hallatszott — majd ájtatos, méla ének csendült meg, s emberünk boszusan mormogott valamit fogai közt a hitvány csócsolékrc, moly ily késó éjjelig pazarolja a gyertyát, midőn alig van mit ennio.
Az, ki volo ezomközt jött, épen az ablakig érkezett, megállt, botokintott az alacsony szu-golyba, s látszott megvilágított arcza sanyarú vonásain, hogy nom rosz szándékból totto. 1UW vovő szomokkol lesto egy időig a bonnt történteket, valamit dünynyögött is magában; azután elfordult b foly tatln útját
— özogóny Anna 1 mond olhaladtábun, tavaly szomorú Karácsonod voltl
Vándorunk a fal mellott hallotta o szavakat. Mintha valami nyugtalan szellőm súgta volna azokat: o^ósz (estébon megrázkódott — Ka-; rácson 1 rm oz?.. Emlékszem még, midón kis gyormok yoltam, a ítüzolgott a Kat ácson éjjolo, szorctó anyám mily nagy, mennyi örömöt szerző szivoinnok... Régen volt, mikor én még g y o r-m''o k voltam t
Ezzol kilépett rojtekéból, b keményen odább akart menni. Valami furcsa kíváncsiság uzon-ban azt Búgta noki: nézzen bo azon az ablakon tal történik ott ? Mcgtotto. Egy lojwtt tokinto-tet votott a keskeny szobába, azután félrokapta főjét. Eh mit I dörmögó magában. — I)o azért
ínég sem állhatá mog, hogy még ogyszer v!m?íVy; no nézzen — uükkor azután szépeu megfordult,. b nem ment tovább, miutha lábai a földbe gyö-kere^tok volna. Üzemei oda tapadtak az ablakra hosszan, cróson; nom mont odább, h«nem koroaztbo vonvA karjait merodton bámult a szurtos, félig földsxinti hajlékba. — Vt^lér« mogunta az állást; a szél épen oldalt kapta, * hajtotta bő köpenyét, hogy alig bírt volo. Leóit a kemény, jogos, havas földro; fölét oda ta-
Siasztá tenyerével az ablakhoz, szemeit ol nem ordította egy perezro sem. Nom törődött a zúzmarás, zimankós szélvószswd, mely kékro fa-gynsztá orczait; nem bánta már, ha valaki jó és meglátja ott kuporogni az alacsony viskó ablakánál, setét éjjol, csikorgó hidegben, mint ogy éhes koldust
IV.
l''odig ottbonn nom játszottak semmiféle szin-darabor, sem varázslatos mutatványokat notu tartottak. Ott Ult az anya fenyllaszhJánál, ölébo simulva legkisebb gyermeke, ogy angyalarczu kis leányka, kinofc gyönyörű »zóko förteivel édosdedon játszottak azok az áldott anyai ujak. — A» » kis papiros kápolna pedig szépou kivolt világítva két szál vékony viaszkgyortyával; az asztal előtt állt két fin, botokra támaszkodva, kik a tőlök kitelhető legkomolyabb nrczczal ■ legvastagabb hangon énelcoltok valami nag^''on ogyszorll éneket, szomoikot maid a kis kápolnára, majd anyjukra omelve. Mollottök, közében csengotyllvel (ís napirosliliommal állt egv nyolez é*os loányka, nófehér öltözetben, kinek piczi szája oly magasztos lelkosedottséggol han-goztatá, — hogy: glória t dicsőség az Istonnekl Az anya pedig mosolygott, hallgatta az ónokét és maga is sogitelt, a hol a pásztorok és az ángyul elhibázta ték.
, Híz oz nom valJmi mulattató látvány. Micsoda gyönyörűséget találhat az énekben a nagy város ombero, kinok föleibori gyönj irllségos operák hangjai csongonok ?
Mit élvozhot 0 köznapi jelet iv.>a, ki a világ-liirU művészek elragadó játékait is egykedvű szemmel tudja kísérni V
No ugyan hogy kár ott dideregnie a fagyos földön.
A gy«rmokok elvégezték énokűkol, s önolé-gülten teklnténok egymásra. Azután unyjukhox futottuk s megkérdezték jól ment-o ?
— Tavaly nom énokoltUdk, mond az idősb fii. — uom csoda ha ogy kicsit elfelejtettük. 8z gény atyus! mindjárt sírok ha cszetnbo jut.
a. m.
(KolytalA** kOv.)
I R N ö xc :
Vasúti naponkint! menetrend:
Indul N.-KanlaeArdl Itnda felé d. u. 1 Örs 22 perce.
» , .. eetve 0 árakor.
, , ltéea . reggel 7 dra 16 perei.
, « . . eitve 7 dra 46 ,
, , Trleet . d. u. 1 dra 60 ,
. a . . citre 9 dra 26 .
, » Uarea , röggel 8 dra 66 ,
. . . . délutAn 2 dra — ,
6-k. N.-KanltiAra Buda fel8l reggel 6 dra 6 f
■ . « » d. u. 1 dra 20 ,
, , ltéea , reggel 8 dra 20 ,
, , . , eetve 7 dra 80 .
, , Trieet . reggel 6 6rs 26 .
, . , délbenia óra M .
, , Itarc* . d. u. 1 dra 44 ,
, . , , eete 7 dra 20 .
Heti naptéir.
NsvMtbcr IS-tM 21-fg 1888.
lió- U heU-i n*P Kathollkua nap Ur Proteetin« naptAr lnA Utl.
Ki 15 ,16 17 18 19 20 21 ith. Kr. Ifaio mag! ''VMCSIÍP Ilótfo Kedd 8ierd. CtOIOrUJk l''éntek 8iombat nid mennjreknok oa. MAtl XIII, 1 D 24 B A eil. KJmuud pk. C». Oergel* K«gen, Hilda Vf. Krsiébet llddog Mir. B. UM. klu. orr<Aga a roui H-2ti D ~ OdOu AhlAa Jen8, Odo Kroébct JolAnt* Hilda tlr 1 m m 4
Felelős szerkesztő: Wajdlts József. Sogédsxerkesztó: Bátort) La]««.
H I R D E T E S E K:
Lohnendes Einkommen
fiir Gegchäftslüiite, namentlich für Inhaber von Dro-guen-, Mater?ulnaren-, Parftimorie-Gesehüften und - iv^n Ii ade-Anstalten.
(181-24 .
BedO '' ,v uber werden Niederlagen meiner Hoff-»chen M&A^abrJVUo vergeben. Bewerber wollen gtite Keferenzer» aügeijen, ünd sich auf das Blatt beziehen, wo sie dieso Annonce gelesen haben.
Johann Hoff,
1
königl. Conimisaious-UAth und Hof-Iiiefehuit '' 1 lu Berlin,
Central Depot in Wien, Kärntnerring Nro II.
Herren F. Werthelm & Comp. in Wien Í
K. k. priv. emte Kaesen-FabHk.
81 a n is 1 a u, am 17. Octbr. 1808.
Ich erlaube mir, Ilineu miUuthoilen, das» bei dem am 28-ten September d. J. stattgefundonon, Uber alle Mammi furchtbare» Brande auch meine, vor einigen Jahren aus ihrer altgemein bekannten Kassen-Fabrik bezogene Kasse Nro 13,418, Grösse Nro 4., dem Feuer durch fUnfcehn Stunden ausgesetzt war, dass dieselbe in der Feuergluth weissgiühend geworden, und diese Feuerprobe vollkommen glücklich bestanden hat. Ich verdanke der Solidität dieser Kasse die Rettung ihres wertvollen Inhalts, besichert unter Andern aus dem bei mir deponlrten Vermögen der Sophien-Frideriken-Mädchen-Erziehungs-AnstaJt per fl. 17,000 in Obligationen, dann aus andern Obligationen, sonstigen Werthpapirsn und Documenten. Dcssh&lb bitte ich Hie, meine Anerkennung hiefür entgegenzunehnem, und ermächtige Sie zugleich, vom Inhalt« dieses Schreibens, nach ihrem Ermessen öffentlich Gebrauch zu machen.
Mit tiefer Hochachtung
Euer Wohlgoborcu ergebenster
Dr. Paul Skwarczynski,
(180—1) Advokat.
Gyakorlati közlemények.
a népgazdászati korszellem részére
Ex** Meiuattuü «*yo»vsx«tt KrS- > A végt«len plpereij''appari, IllaUxor kl« B«B tárak külír.öseu pontos és ; stb. raktárból különösen kiemelendő csinosan kiállítva, a férfi és női órá- \a valódi átiátuá fllyotrla-mppsit 1 kon »Int értnek rloelUtnek, aa egyik | Igen nagy darab a magyar király sl-oldaton mecbaulsmua által a nap áa \ került arcakípável 10 kr, 1 tocaat 1 frt álfái ho.iaát, a nap felkeltát és le- s Egy totíraa wagloa birtokában mintáén tát, a másik oldalon a folyó he-^denkl bűvé««. Egy dUae. a ««úttal Ut óa hónapot mutatják. Egy darab -Ifjú áa öregnek falvllágealtó játákaier, vaWdllag aranyoiott 46 kr. egyaaetnely 71 különféle neveietet iteraé-rjttn aranyoaott 2A kr. egy drb. kö-í lylségeket ralndeu tetssés sseriuti ajnaágej lO kr. ? helyre btlvfll, a társaságokban ked-
A varráahoa Ige« ««ük«áge. a. ujon : »•«•■ foí*<lu.tlk. 1 <»>. a hostálar
A varraenoa igen ssuasege« aa ujon »---, » »».
föltalál, varró tiksfiixáflép, melylyel ^Ll " *
* vak U egy pere« alatt a legflno rótfibe a aaálat
varré
Kgy ttfnagyeágtt ÉÖ kr. ÍOO ang.
a
a «»¿lat beffl*boti. aaeleneae ára csak ang. asab. varrótfl, mindegy ik darab jobb acaélból 80 kr.
Kgy likacsos aierkoaettl angol t—t «linden a mai napig kéaaltett találmányt a háttárba saorit A káa álát a á-»»«ii íeués után áleaaá teail, a »álkel, bogy karvaolna. Egy darab ára 80 kr.
ígyet*»*« héviaéréit é. léfuérót *«0>t»«Ott lappal cala»« tokban, kátl »sOkeágUl»« fa 1/aggeaateul, vagy uta-láara, bltonyára mindenki fog ma-< iák sa«r*sal. Kgy darab ára 85 kr.\
még nagyobb Nr. 8, Ï frt 60 kr. -
Egy kosárka lllaUaerekkel éa eaap pannal megtöltve gyümölcsöket Képeinek, háromféle uagyiágban darabja 60, 70, 80 kr.
gyOrfl uj aranyból 60 kr: Leg ujabb ákaaer-tárgyak (nem broaa) dupla ul aranyból káaaltve.
ítelltfl, I db. oalnoa tokban, 80, áO, 00, «0 kr—l írt.
1 pár fUlftlggő feketo sománescsal acaál vagy teU(éa «aerial 86, 60, HO kr. 1 írtig.
-*C*ta«a aláadék egy gyürtl «gyei > aranyból relrulen db. a »(bélyegeire. 1 BŐ-gydr totssós aaeriatl »alnfl
Karpercetek tömör 1 drb. 1 frt 1 frt 60 krig. -n^
Érmek, vé«ve, sománesosva 10, 20 áO, 60 kr.
Óraláacaok, uj pári.l 80, 60, <M kr. Nyak óraláacaok, sománe» gylirti-vel dlaiettn kiállítva 1 frt 60 kr.
Acaél óraláacaok rövidek 10, 16, SO kr. Nyakláncaok 80, 70, »0 kr. 1 pár kéaelbgomb 26, 86, áO kr-1 db. mellgomb 8, 8, 16 kr. 1 db. gallérgomb, osont 8 kr, ara-nyoava 6 kr. gyöngyanya 9 kr. VarráetxMx otlaot Mrlááákkta,
mely áll 1 olló, gyüssü, tűtartó kö-römrá»poly, füső kés, lyuktágitó itb. 60 kr. kétaxer Ilyen nagy 1 frt 20 kr. még ciinoiabb 8 fit.
Aagol levélpapírok, minden teltiés sterinll név, beta vagy korona ingyen bepráaelé«áv«l. /
100 db uyolesad, velln fehér -íñ kr.
100 . ugyanaa 100 borit/66 kr.
100 , viilir duplád - Vordáava y, vonaloava 60 kr.
100 . ugyanaa 100 bérit 1 ft 6 kr.
100 negyed velln 90 kr.
100 , vastag duplán hordáivá v. vonaloava 96 kr. nroloaad, oalnoi külön, fél« ssinből «0 kr. ugyan a», 100 «sine« bori tikká I 1 írt »0 kr.
100 db mindkét oldalon féuyeteU* lithograph.-va pontoian kéiiitve 90 kr A Jegyeken 3 vagy 4 aor késaithetől anélkül, hogy töhbe kerülne.
1000 db Jól méigásott levélp«esét-Jegy aranyban nagyaága teUsés sso-Hnt 1 frt 60 kr.
lOOll db. legujsbb, vöröi mint a pscsétviasa 2 ft 60 kr.
1 akatulya betökkel 10 kr. «" l akatulya vlrágpecsétjegyekkel
Órák s^Ját kéailtmény minden formában éa nagytágban két évi jótál-
1 db. függő ór~ ar. c.lmmel 1.40. 1 db. ugyanas ébresstŐval 1.60. I db . porca, »aámlappal 1.60. 1 db. , . ébre«itővel l.ttO. i 1 db. . . nté.iel 9.80. I 1 db. Ingaóra, ««ekrénye fényeseit, 2 napig Járó aierkeiettel 10 ft, 1 db. utaió-óra, hámál Is hasnál-ható, ébreattővel 6.(10.
Erltt angol xtebérák 13 Uto« e«a«t bői, minden darab reguláava 1 drb. á rubinnal egy diiae« uj aran láncacsal , aielynek toIógyü rtye ao mánca e ava van, ll írt
kőv.l 1 frt 60 kr.
aewSvr^tk és «gyéb optikai tárgyak. A*É»I tollkét beatemeri ácséiból 8, 3 vagy i káeael. C«oatUI lá«g>kr. Oy«n*yaoyávat 40 á« 60 kr, ¿Xfsát-r^omTval it kát betflv«! 60 kr, 1 db. gySagyanya 4 késsel 1 frt 40 kr. ,
A osoáamdár aranyoaott áreabSI é k*d»e« IQaaágnak most a Ugssebb »a út. ás a. A tavasat áuekeaek dalait aealóáátlg rtfaena Kgy darab ára
kr. i f ét acaél alappal
1 Bál pocaét fySHl kövei 1 ftSOkr J férő . .. . a ft - kl 1 dk. kát betűvel vélve 8 ft 60 kr, L«rajabb betörés « tOtblato« «tab.
lakatok
1 db. kiesi.....60 kr.
1 db. nagy.....I Art.
Eiarayék, alpaoca 2.40, fél.elyem 3.80. lelyem 6 ftO, mindkettő ti ¿ ft 80 kr.
íanyél
100 db. angol grata mai 90 kr.
boríték belfil t»mán-oaoava 66 kr. 1 levél dlvato* nono-
100 db. ugyaaas borítékkal 1 40 kr. 100 drb. látogató-Jegy, egy p«rca tU elkéasltve V) kr:
Minélfogva aa Intését mind helybeli, mind vidéki pártolóit ÜaaUlettel felhívja, hogy a bUtoMá^ alap képaésábsa mint alapí-
tók rásttvenni saiveakedlentk
Jelentéaeket « osélból elfogadnak legköaelebb
Pesten az „Angol-magyar bank" (fóut 1. sz.)
a a íencalma«U lntéa«t Ideiglenes irodája (régi posta-«t«sa 10 oa
ft. emelet)
Budán az ottani „takarékpénztár'''' (lánahid-tér.) Vidéken pedig az intézet ügyvivői.
Hol tlgyvivS.égek nem létosnok, a Jalontkeaásak a fonUtira-i«tt lntéaetak bármelylkéhe« írásban Inlátendók.
Alapító l«h«t mindenki, kl «a intáaat biat aUpjára egy vagy több 100 ftoa jegyet aláír, « ea Ö«a«cgb5l aláíráskor l0*/8 • aa I Idelgl. nyugta kéabe«itás«kor további 5>0»/.-lg leflaet i a többi 70*/ egy év lefolyáaa alatt 8 vagy több kls«bb réailctben Btetend« 1«.
Kien ftaaaegek képealk as Intéaot blatonaágl alapját, m«ly a benne réiteiQlóknek axoa kettői elónyt nyújtja, nogy mlg aa Illőtök klaoraoláa utján tftkélökot vlaa.akaplák, attól folyváat «•/« kamatot hutnak, aa évenként tartandó kiaorloaás alkalmáva
á»a betéteink cgyaterrc, a klaoraoláa Idejo «aerliit t6«/rtál ......felBWietáaoel adatik vin»*.
flkikltWt kitörjoosti exon iut^cot a l«gel¿nyfrobb
val pedig
L
föltételek rnollett : WitooétáMkr^ minden Ingó U
lagaSM
■ódoaatok
- . ; k«fék, fogk«fék| rw— virájtcaerepek, gummllab-ik, bromnemflek, leválnyotsók, Iró-nok,china «aa«t ké»al«t«k, kanál, villa, kés, gyertya tárták, pakíong félék, fogyverok, keaalyOk, legye.Ck, nadrágtartók , gallérok, taMler«sámok> kávé thea r. autall t«riték«k, riria-esikaaök, lakatok, továbbá Igen nagy válat.léku gyermek-Játék éa táraaságl Játékok «tb. (170, nZ^*1
Trau*ott Feltel
I as ax trial Hagyaroraxágaak ált. Wx*aáay.«iáJUtá Bitot«, Béoo, Kirat-aorotrat«« 57. ét lUoratarrrUg 2, g«««aâb«r át» Dnwcko-HaitM.
1) a t tikár vagyonra nétvo,
2) a Jégkár eUoair«, valamint 8) ar emberi élet minden aaokáaban levfl
rinti Ktitoaltáaára. , y
Aa eaen Oaletágakból óvenklnt maradó fölöelegak k«adatban aa alapítók által aa «ISr« képaeU blatonaágl alapra tett betaeté*«k törleaatáaér« «tolgálnak ; e törlesatéa után podlg mint tartaléktőka aa Öaa«e* réaivevők köaöa tulajdonát kép«alk, a kik batáUlök legkisebb kocakártatáaa nélkül, nemcsak ások után Járó kamatokat, hanem a díjtételekből maradó további fölöslegedet élv«sll( aaoa •lSnynyol egyot««beu, i hogy aa latáaet r«od*ik«»és alatti tőkélt elsőbbiégi Joggal kölcsönkép Uaanájják, s Így «altkség idején bittó« és olosó pénsk«« juthatnak.
As Intáaet aaerv«a«te a legsaalMwUlrűbb, aaaeaayikM aa ösosoa Ugok befolyása á. ellenKrködéee alatt áll.
Minélfogva a t kőaönaég réssvátébe é« pá-tolásáha aaoa meg.egy«éssel ajánljuk, hogy bármi további f»lvilájro»ltá«»«l agy intáavt , mint vidéki ttgyvivől a legnagyobb klaaséggoi'' aaolgálul.
aéggoir fognak
Pest, 1868. «»«ptember 4 én.
A JAGY. KÖLCSÖNÖS BIZTOSÍTÓ BAHlT
(168 -10,10) ««««««Ili»«««.
Gyakorlati találmányok!
Nagyjelentőségű minden háztartásnál az uugynevezett „Polir-Pasta," uicly által mindenki a legnagyobb könnyűséggel képea fény vesztett avuJt butordaraliokat 8tb. kifényesíteni. Egy doboznyi anyag elegendő egy egész butorozat kifényesitésére; ára 80 kr. — Klthez még megjegyzendő, hogy c l''asta
soha meg nem romlik. ''
Cxtttt-ttoxtltá Qolyá . kititnC «««r mindeu elhomályoiull fém-tárgyak klfényetllévéro. nélknlöthetlen aa arany és aattit mttve»eknél. Egy drb. 10 kr.
Egy ára arakályxá, vagyii egy pon-tos napóra delejtftvel tnindeukluek ajánlható, mivel etálul mlndennamfl ra .tabálvoahalf Ejry drb *6 kr. ÜOió t-''Ofi Kten por alkalmaaaaa által időben . pénaben éa munkában gaadálkodhatnl. E mellett
legnagyobb olSnyc, lio^y a fehérnemű veto igen kímélhető. 1 font nomag ban U kr.
A»«r&ftl blatoniágl lakatok, kltn-nŐ nerketetflek , blttoiak feltöréae ellen.
1 db kleebb fajú 80, 40, 60 kr , . nagyobb , 70, 90 kr, 1 ft. . . • . .két knlcacsal 1 frt 10 kr.
I db útitáskákra S6, 40,60 kr. AiKjol Ollók a legjobb ácséiból, 1 db
kiitabáira való olló lő, 3ő, 46 kr. 1 db. Iilintéil olló 20,1)0 kr. , , ollólánca 10 kr. Nagy elCnynyel isolgálnak aa uj gépírónők,haianálatuknál nlues «»llk-•vg hegy«<é»ro aeoi tőréitől nem tart-hatni.
1 db fanyélben 10 kr. . » csontnyélben 16 kr. . . tolltartóval éa késsel 90 kr. „ . vakar0-gur.il 6 kr.
Foff&láiok ellen, bármily nemitek ások, elouyöaen hasanáltatnak a berlini fogcseppek j o saer oly blatos, hogy ha uein haaanálna, ára vl.uaa-adatik Egy üvegesének ára 80 kr.
6yak«rlatl aaérágvidók, melyek sáros időbeu a h«mocskolódástól megvédik. 1 pár 20 kr.
KlttlnŐ íéuymáa kautsukkal ve-Itve, hogy a bőrt Urtólbbá tegyék, frt 30 kr.
ESreaeti Fompadour-Pasta.
A kires l''ompadour aaaaonynak XV. Lajoa udvaián volt egy awre, mely a világ «lőtt titokban maradt, nielylycl 8 magának as m vidor aaápoégét éa a bőr simaságát ogéa» a késő ör«gaégig megtartotta. Esoa recept később egy magas arieaalád birtokába Jutott, melynek »resttépsége ma 1« a bámulat tárgya. Sikerült Rlx orvoatudornak oaen eddig titokban Urtott receptet mogiseroaiil, hogy aa égési világ Javára rordlttathaaaék. Ea«n fölOlmttlhatlan arci-pastának eredményo minden várakoaást fölülmúl, miről ssámos blsonyltványok inegtekluté« végett t. köaönsér rendelkeséséro állanak. Aa egyetlen sser es, mely minden arc «-foltokat, «aeplőt, máj-foltot stb. gyorssn képes oltávolltanl / Egy tégely ára átaaltásssl egyQtt 1 frt 60 kr.
A legújabb IIgroln-tB«l s«er-
ksám aebben hordható) a leggya-kor lati abb e nemben, nem dohánysók taámára is ajánlatos, kösönségel tŐal ste tám formájára, lámpával van egybekötve, mely néhány órára való gyuanyagot vess fel, ugy hogy gyakran adódó alkalommal legott világot lehet gyújtani. Ara csak a gyors elterjedése miatt tétetett Ily olcsóra, 1.1. egy db 60 kr.
Per*«lat h%Jfeatőss«r, melly«l aa őta hajat p«roa alatt barna éa feketéré foithetnl, éa egyúttal megóvja a ter-méssatM ttdeségét Nővényekből ké-ssUlt és egésacn ártatlan. Egy dobos utasltáassl 2 ft.
Folyékony «nyv. LegnélkB-löshetlcnebb ater minden háataitá«-ban, mert evv«l minden a háaban «15-övŐ Javltáaokat mindenki maga ms-löiölbetl, eten enyv évekig eltaitható ás hidegen hasanálhitó. Egy nagy Ovrg ára 1b kr.
Legújabb roasdapor ltlsto-''sltolt ster mindenféle roasdafoltok •ltávolitására vásaonból, selyemből [áa minden másféle ««övetekből ««Int-ugy vas- ás aeiélsrerekről. Egy cso-agára. 8tkr.
Legjobb borotva-keuőca. Víten kenőé» álul a borotva kös«örfllé«e mellŐatethetlk. Egy dobol ára 2A kr.
Irótollak regulatorral. Alkal-''maahatók minden kéahcaéapaplrhoi, ugy hogy egy és ugjanason tollal a egflnoinabb é« lagvastagabb vonásokat lehet olnálni, 1« db Vft krért Hogy lábalt megóvja a nedvesség-
től, erre gondja legyen mindenkinek, minthogy aa egéssiéget fenlartla. Es eléretik a Metiperfélo bŐr-ixjtolmány álul, mely a lábbelit puhává s áthat-lanná teasl ugy,hogy a calpő, bármeddig taposta legyen la a vitet sarat, mégsem érethetni benne nedvességet, 1 üvegccske ára 60 kr.
Angol bőr -fé nymáé, mely a bőrnemtlnek eredeti lágyságát vlaaaa-adja és legsaebh fénvre hoaaa, egy kis Uvegerske ára 26 kr, egy nagy Üveg ára 42 kr.
Általános 11 s a 111 ó - p o r, melylyel mlndennemO érctel, aranyat, raüitöt, bronsr l,pakfongot,acélt éa reaet tlas-tára tisstltanl és fényesíteni lehet.Egy dobos ára 20 kr.
Pállal általános rágása, melylyel nemcaak üveget, kövei, tajtékot, fát stb. a leggyorsabban é* állandóan meglehet raga««lanl, Agy, bogy elvá-latatbatlan marad, hanem hogy minden egyesítve legyen, fát ércacael, üveget porcelánnal stb. ugv öaasera-gaaathatnl, hogy egy teatté le-sn. Esen minden hásnálnélkÜlOshetleuOl ssQk-ségea sierbSI egy doboaaal 10 kr. Ugyan e ragasa folyadékban, üvegbe atedve 30 kr.
Levé p«c»étlŐ bélyegek, melyek kényelmesség, oleaAság ésbis-tosságuk miatt Is inlnden ostyánál v. vitainál elŐnyösbek. Legfinomabb éa bármiféle r.évvel vagy caéggel éa cal-
re^ vagy Jegygyei 6»aáa db 1 ft 60 eter
mem
kr. eter db 9 frt.
Villanyoson fogkefék. Etekkel a fogakat minden fatapaas vagy fog-
por nélkül, csupán hideg vlssel a leg mebben fehéron, egésaségeoen és saag nélkül lehet tartani egysaerü dörgö lés által. Hogy minél nagyobb legyeu a kelendőség, dbja caakla 60 krra té-tetett
Alegblatosabb és legjobb sser minden alkalmatlan rovar elpusstltá-sárr« Maárólag eaak a friM peraaa ro-varÖlA por egy üvegecake 18 kr., há^ romaaor akkora 86 kr.
Valódi angol tollkések egy-egy két pengével 20; 80, 40 kr) 4 pengével 60— 60 kr.; legfinomabb faj pengével 60, 70, 90 kr., 1 frt, 4 pengével 80 kr., 1 frt, 1 frt *0 kr.
nflvöafestésae tEgyperca alatt Uhet mindenféle tárgyra kivétel nélkül p. fából, kőből,bádogból stb. való tárgyakra, legssebb aquarell fesléat állandóan átvesetnl, úgyannyira, hogy a legügyesebb kés által kéaalUtt fúté« gyanánt fog feltűnni. Kölönöien ajánlható aa Iparosoknak, minthogy a tárgyakat Igen calnoabltja éa ajánlóvá teaal. Egy Ily kép, mely virág-caokrokat, gyümölcsöket,tájképeket, állatfejeket,e»oporto»atokat vagy karikatúrákat képea, kapható 2. 4, 6, 8. 10 krért, egy üv«g átvsaetéel lakk olégtégei 6i«áa képre 20 krért.
Legfelaőbb helyen «aabadalma-aott méreg egerek, patkányok, Ürgék éa hörcsögök kiirtáiára. Aa eladái fe-lelőuégre történik. Egy nagy aaeltn-cae ára 1 frt.
A hajat élénk állapotban tartani, aa ő«at vagy ssőkét barnára festeni legalkalmasabb a dió-olaj minden ve-
£ \
gyl kéatituiéuyek károtok. Van «se-reneaém a t c. kösönséguek Jelent, hetnl, hogy nálam frle«, ineghamlalt-hallan kéUser tisstltott dló-olal kapható. Kis üveg 26 kr., nagy 45 kr.
(lyökeressaer,melylyel atyuk-ssemet 8 nap alatt kl lehet Irtani. Es ujabban feltalált aterek minden további dicsérete feleileges, minthogy garanlia mellett árualtatnak. Egy dobottal hasinálati utaaitáaaal együtt 40 kr.
Ct. klr. saabadalm, H tápon lu-aslr-üther, melylyel néhány peres alatt minden néven n«v«aendő aaeuy-foltokat mindenféle kelmékből a leg-ti»»tábban kivess. E»en ujkésaitmény meghalad mindent, ml aa llyféle aae-rekben eddig létea«tt, minthogy még a legfinomabb é» a legkéuyos«bb aalnt la aértetlénül hagyja, n\indjárt asárad é» nem »»agoa. Ajánlható egyaaera-mind ketityd tlistitásra. Egy Uveg-hasinálatl Háttal 40 kr.
Valódi átlá^só gly on r i n-a a a p-pau a legflno mabb Illatokkal. Egy kösépnagytégx darab ár* IA, 20 kr. nagy darab 20 kr. Kgy tégely valódi mar-asir(Kammfett), hajkenőca 80 kr. Egj darab mar-aslr bajusspödrő 30 kr.; valamint minden más illat- és tol-lett-nerek bal-ét külföldiek a legnagyobb válasttékban
Cs. kir. »»ab. vlshatlan ágybetétve minden hástartásnak ajánlható kjkált különösen gyermekek, betegek és gyermekágyaa nőknek nélkülöahat-len. 1 db 90 kv*. 1 frt 20 kr., 1 frt 70 kr., I frt HO kr.
FIGYELMEZTETÉS.
Minthogy a nevetett etlkkek meg Is hamlslttatnak, bátor vagyok figyelmestetni aa Iránt, mlsserint aaok csakis a neve telt raktárban kaphatók.
Mindenféle bliományok elfogadtatnak és pontosan telJjsItUnek. Arjtgyxékek a kapható exlkktkrál lagyea uol|áltataak.
Az első ausztlral bizományi Üzlet A. FRIEOMANN Bécsben,
Dróaor aörcMrttok moilctt.
h l ÍV /PTkgyj nffvk
Nagy hangverseny
8. ^YtJ¡m•r hangvonctty-vállAlkozú vcxotAw alatt fog UrUtoi
Kedden, dec. hd l-én esti fél 8 órakor .Zöldfa" vendéglő teremében.

Castri Paulina,
a páriái olasz opera primndanitnjH, ü''ólczel Gusztáv, Oraf Wilm. éi Pollák D. ebő ntugu művészek fognak ez estén közreműködni. HELYÜK ÁUA : Körszék I frt 50 kr. Számozott hely I frt 20 kr Bementi díj a terembe 70 kr. Karzat 40 kr.
A vállnlkozd »zAmitván n nagy köxönwSgro, a bolyok a lohetd legolcaóbljra tolt«.
I Jegyek kaphntdk : naponkint Wujdltn Jőisef könyv-,
mű- ¿a liaugjogykoroakodó«<51>ou.
Árverési hirdetés. .
A. keBKtUelyi üév-vlz-mrdönéi ass étterem, ■ ital-Ma^réai Haszonvétel 1869. 1870 és 1871-ki fünlőidényro folyó évi dleoaseml>er l-én délelőtti 9 órakor Kewthe-lyen az uradalmi ''J''isztség irtxl^jában árverés utján kibérel-tetni fog. • /

Mely árverésre a bérleni szándékozók kellő bánatpénzzel ellátva megjelenni kéretnek.
Kelt Keszthelyen, nov. G-án 18G#.
M. Gróf Festetics Taszszilo ur
.log- és Jószágkormánya. ____(177-3,1)
At alulírott Igasgatóság tisatelettel jelenti a kaaai t köaöa-I »égnek, hogy a m. kir. keresk. mluUUrlum í.-ávi Jan. 12 án 7881. ss. a. kelt engedély folytán a
LNagy.kOlcsOuas IMositó-bauk"
Wajdit« Járni kiadó-, Up- ée nyomdátaUjdonoa Nagy-Kanizsán
mflködáaét magkesdetU.
Nagy-Kanizsa. Ilotodik évfolyam.
V
g

47. szám, noven
1868.
¡vt.
. IM
Kiterjedve
SOPRON-és VASMEGYJÉKRE.
Vogryea t»rteOmu Hotlla^»
a széptrodatóiH, kereskedelem, Ipar. gazdászat, tudomány és művészet köréből.
elenlh: s
otafatt SXOMIMUII,
•fXw l»6U.
ttxerkt-t>a<öi írod« én kl«dd hivatni:
WA.IDIT8 JOZ8BK ken/tkMMk»rii*Jb«p,
-a-'' r i r ''.»Oi
Lapunk érdekében kővetkező körözvényt bocsájtottunk ki:
Igen tisztelt honfitárs I
I lur.tti viszonyaink fejlődéso minden hon-polgárt legbensőbben érdekel, hazája javát » boldogságát saját jólétével kívánta, akartu mindenkor azonosítani a novéro, nemzete s hónára büszko magyar, azért mindazon agyért, iuely hazánkat érdekli, egyformán lelkesUl a gazdag, mint a,szegény, s hol találná most máshol meg gyorsabban a hazai «gyek fejleményét, mint a nyilvános közlönyök, a hírlapok hasábjain. 6 midőn az édes hazát emiitjük, ebben kétségtelenül bcníog-lalva vau a megye, mint egyik erős ós ép tagja, melynek viszonyai részben ugyan az öJszw nemzetet, do legközelebb saját tinit , érdeklik ki válói ag.
Napjainkban az országgy ül é si uj választások« a szabad akarat s
Via/,** mvugys¿«¿¿¿.a o lneHXübh
legragyogóbb k i n c s o ujolag gyakoroltatni fognak s mintegy ujult életet lehelnek társas életünkbe, teljesítvén a legszentebb i>olgárl kötelességet, melyre gyönyörrel tokint Európa mint oly ezeréves kincsre, ''melyet fcoiu a tatárdulás, seiua törökjároin, sem még uz ezeknél is fájóbb absol titkon mány kebelünkből kiirtani nem tudott.!
Hazaüas kötelességérzettól áthatva sjour-nalistikai tisztünknek híven ¿negfelelni törekedvén. a jolcn választási mozgalmakat gyorsan v h lto 1 es en hozni kivágjuk, hogy ezált/ i lapunk h o m 1 o-kán .képvisoli megyék boni választásokról t. közönségünket azonnal értesítsük, a fővárosi hírlapirodalomnak pedig segédkezet nyújtsunk gyors és hiteles közleményeinkkel.
Velhivjuk ennélfogva Zal a, 8 o m o g y, Sopron és Vas megyék mélyen tisztelt közönségét, különösen a városi és kerületi jegyző urakat, a kerületi választási elnököket, hogy a követválasztáai mozgalmakról lapunkat röviden értesíteni szíveskedjenek. Az ügy iránti lelkesültaégből Áldozatoktól (Kiu riadunk vissza, elfogadván a bér montotion ül küldött levclekot is, ha kívülróljoleztetika feladó neve b h levél érdekes tartalma. Halmozott közleményeknél lapunkat mellé kletekkel is ár felemelés nélkül bővítjük, sót rendkívüli osetokben rondkivüli időbon íh kiadjuk lapunkat. Özóvalhasz-n&lni s hatnikivánván aszabad választás, szabad joga gyakorlására, klbocsájtjuk jelen felhívásunkat, jelezve, hogy pártállást nem foglalunk, hanem a tényeket minden commontár nélkül közöljük, meglévén győződve, hogy hazánknak 8 vidékünknek nagyobb mérvben használunk ha nem a pártoskodás üszkét lobogtatjuk, hanem a haza a nemzetiség és a polgári szabadság szeplőtelen axereteténok nemzeti ¡aászlóját,
Előfizetési föltételek :
llo!jrl>«u hialibi hor.U***! <!« vií^km potlXn VUlitre
Í - « írt. — kr. Kel Ivr« • • 3 , — , tfvuagysdro - 1 . 60 .
Jt
Hlraetósels;
\ !>»« ht.»»bo» paUUorJrt l-dOr 7 kr. l-ssor a ia minden további btlkUUsjrt ft kr. IUljr*ftt(J inlmUn »gye» belkUtAiJrt >0 kr. A .Njrllt Ur«»* .<(0r potlt >or beikutijl dljs 16 kr.
mondván: a választási jog a honpolgároké, vidéki hirlapiró teendője pedig feltárni a mozgalmat, mint egy hü tükör, melybe mindenki belenézhet, s magát önérzeto lelkiismerete s politikai hitvallása szerint tájékozhatja.
Jlizahuas kérésünket ismételve jóakaratunk tisztaságánuk méltánylatát kérvo lapunkat s honpolgári törekvésünket becses figyelmébe ajánlva honfiúi tisztelettel s nagyrabecsüléssel vagyunk
Nagy-Kanizsán november hóban 1HÜ&.
ZALA-SOMOGYI KÖZLÖNY szerkesztősége.
Gazdászati elmefuttatás.
(Föl/Úti* 4« víg».)
II. Mit kell tenui a székes földdel, hogy alkalmatos legyen az a luezorna termésre ?
— Kizárólag őszszel, jő mélyen megszán-,ím4r. a téli fagy a hantokat megsziv-l hassa s a nodvesség magát mélyebben bevehesse ; —• tavaazszal újra ismét, mig a tél? nedv a földben van 8 a napnak erejo nem igen nagyobbodott (böjtmás hava, vagy. sicut-györgy havában) minél mélyebben le-hot, felszáutatik vagy ásatlk — ha t. i. a felettébb való nedvesség nem akadályoztatja — az olyatén föld; azután tövis vagy vas-boronával lehetőségig összetöretik a föld. Ha ezen első racgmivelés után, igen göröngyösen maradt Yolna wég a székes föld: meg kell azt homokkal és fekete földdel jól hordatni, s ezzel egybekevomi: ekkor a lu-ezeruamag elegendő sürüen elvettetik ; mely meglevén.^vetkezik annak árpa vagy tavaszi búzával azounali behintése; ezt kövoti a bevett földnek hossza és keresztbe leendő beboroná-lása.hogy a maggal annál egyenlőbben elkeveredhessék. Az árpa vagy tavasz-buza arra való, hogy a gyenge luezerua jövésnek árnyékul szolgáljon, a eképeu megoltalmazhassa azt az elhervAdástól, mely könnyen megtörténhetne, ha a napnak melegebb sugarai egyenesen reá sütnének.
III. Mennyi luezérnamag kívántatik egy hold földbe?
— Miután a luezernamag alá jövő földnek jól elkészített és porhanyó földnek kell lenni: egy holdba kívántatik 1''/» poz«. mérő árpa, vagy 1 ''/* pozs. mérő tavasz-buza és 10—12 iont luezerna mag.
IV. Nem lehetne-e a luczcrnumagot árpa vagy tavasz-buza nélkül is elvetni?
— Igenis lehet; csak hogy akkor igen szorgalmatos gyomlálás kívántatik, nehogy a gizgaz még gyengeaegében megöljo a luezeruát. Kzon fáradságos gyomlálás elkerülése tekintetéből tehát; legjobb, ha a luezerna a fent nevezett tavaszi vetésokkel
elegy ittetik.
V. Mit kell továbbá cselekedni, a midőn a luezorna a tavaszi vetéssel együtt már szépen mutatja magát ?
— A tavaszi vetésnek megérését bevárván azt learatjuk; a igy a tarlóban megmaradott
luezeruát — az idő határozata szerint — a tarlóval együtt lekaszáltatjuk, s jó 8zára-r a z o n, mint leghasznosabb téli takarmányt megtartjuk.
VI. Miro koll figyelmesnek lennünk a mcgkaszált luczernu-fóld iránt ?
. —Hogy az ilyetén földre marha ne menjen: ugy aztán eltart az egy szeri luezerna vetés több évig; és minél többször fog kaszál-tatnl övenként, annál inkább meggyökeresedik s a haszontalan füveket elfojtja, és mivel a maga sűrűsége 8 mélyen lenyúló (gyökerei áltul nedvcsen tartja u földet (mint már fentebb is emlitők): ennél fogva, minden trágyázás nélkül zsiivsabbá tétetik a föld, rnelybo — azután — ha tetszik, búzát vagy más gahnamagot is nagy haszonnal lehet vetni. — Megjegyzendő, hogy nz ily luezerna földet, minden harmadik évben legalább, télre apró trágyával beteríteni s ta-'' Ykszs/al ismét levonni kell, hogy ezáltal: a kaszálás tisztábban történhessék.
VTI. Mikor alkalmatos a luezerna a le-, kaszálásra ?
— Mihelyt virágba indul; nedvesen nem czélszerü lekaszálni, hanem csak szikkadt korában.
VIII. Miro kell ügyelnünk, ha zöldön akarjuk etetni a lucaernát marháinkkal ?
— a., hogy a zöld luezerna soha rakásba no''tétessék; mert igy átmelegedve megpál-lanék; a pállott luezerna pedig felette ártalmas u marhának,
b., Nagy mértékben nem szabad adui a marhának, hogy ezen édes ós jó izü eledeltől meg ne zabál jék,
c., Eleiutén jó lesz, szalma vagy széna szecskával megelegyíteni, s ugyiszyk''tatni a marhát az ételéhez.
IX: Hát szénát hogyan kell készíteni a luczernából ?
— Darabonként vagy szakaszonként leg-czél&zerübb lekaszáltatnl a szénának való luezeruát; miután egy darab lo van vágva, azt akár reggel, miudjárt a linrmat felszá-radlsa után, és a déli meleg előtt; akár estvo felé napnyugta előtt, gyakori forgatás által meg kell szárogatni: vagy i>edig ha esőtől tarthatni: akkor valamely csűrben vagy szellős padláson léczeket lehet keresztbe rakni, melyekre vékonyan kiteregettetvén a luezerna magában szépen megszárad; — meg száradás után — lassankint egymásra kell rakni, hogy meg no melegedjék.
X. Hogyan lehet jó magvat venni a lu-czernának ?
ír- Az első, sőt a második évben Is á vetés után, mig t. i. a luezerna, tökéletesen meg nem gyökeresedett, nem tanácsos azt magnak meghagyni; még harmadik évben is az e ls ó kövér jövést lo kell kaszáltatni; ás ha esős idők járnának 8 követkozésképen a luezerna másodszor is igen kövéren nőne, sőt meg is dűlne: akkor a második jövést ls jobb lekaszálni, mert a kövérség miatt megdűlt luezerna kevés vagy épen semmi magot íiera fogna adni; csak kelleténél soványabb
[irdetéseket elfogad :
N.-ttaalz«Aa:«K''ADÓ.IIIVATAl<.ftttM: ZKWt.KK M Bios-, BwIUk-, IU1«-«,-?rMlifttrt. i, ftaMt
ben: ItAA8KN8TKIN k VOOLKII. Ll^oít-, Bcra-, (* 8t-Ug»rth«u: »AUI8B4 TXüflA. 0*o»*a: OPPKU^C.
földbeu 8 száraz évben fog a második sőt a harmadik jövés is jól megért magot hozni. — Miuekutánnn lemotszetett az ilyotén magos luczernakalász, meg kell azt, akár napfényen, akár pedig esős időben fedél alatt vagy csűrben szál itaui; annakutánna kicsépelni, s a magot rostálás vngy más mód által tisztítani.
Legközelebbi alapelvül szolgáljon i»cdlga mezei gazdának mindenkor a haszon, vagy a hozzá illőség, moly az alkalmazásnál - a mogkülönl)özteti) körülményekhez képest •— aaészBzerüelóhaladáster-mészetes és elvltázhatlau sikerét szerzi meg.
SZKNTKIRÁLYi AUItftL.»
Baranyai Elek árnak a Zala-Somogyi Közlöny 46-ik számában hozzám intézott válaszára.
Figyelmét, molylycl ezlkkcmct kísérni szives volt — köszönöm, s aként veszem, miként az Írva van,vagyis legjobb szándoku eszmecserét. Polcmiától épen ue tartson, mert ennek magam se vagyok barátja. Azonban megfogja engedni, hogy annak idejében válaszára a mennyiben szükségesnek látnn-dom válaszoljak. Ezt azért moudom igy, mert hivatkozott czikkem még bevégezve nincs, csak félben szakasztva közben jött teendőim miatt. Majd a mikor bevégezve loeud, akkor tán egy némely tárgyra válaszolva is leaz. Amennyiben pedig netáuszükségesnek látandja, arra nézvo is elmondha-tandja nézetét, hogy akkor én a hoszszadal-masságot elkerülve, egyszerre válaszolhassak. En részemről örülni fogok, ha valamely tekintetben önnek nézete által meggyőzetem mert szerintem a lapok azért vannak, hogy a nézetek kölcsönösen tisztáztassanak. Addig is Isten önnel!
P1JÁN0V1TB HIDÓ.
Bun Sámuel nagy kanizsai ta-nitó emlékirata, ö excja a közoktatásügyi miniszter nr által a közoktatás ügyében előterjesztett törvényjavaslatot illetőleg.
Mélyou tisztult Képviselőház 1
Owk mé^ rövid idé u kUzoktAtáii Ugyébuti ő Exoolloutiája a klixokUtásUgyi luiaiutcr ur álul olótorjoutott U>rvéovjuvn»Ut u tUítolt házban tárgyaltstni fog, inniuk <>rmlio<Suyo oddig sok holylltt oluyomorult népiskoláink ouvohUéro «u olsŐ lépés logyou, egy tiirvéoy, mtJy hivrtv» lészou, ogiWa lilkonnáuyos életUnk a noioMt szollocui (W ai\yagi jölétének alapkttvét ké^xuuii. Mint o hAM polgár* iVi kiváltkiS^t udnt Unitö uomosak jogouinttk, do kOtoloMégomuok is Ur-to:n, OdhMi jitvujtlnl löltítli scontay iWtrovétoloi-ntet a kfívotkozöklMn a timtolt k«^)visel<5loUwak nlitxntiuuin olél>''rjusatoni.
• 41.$.
,A UnórAk száma hetenkint a mindennapi iskolAlmn legalább 20, legfeljebb 25, beleértve a vitilns tuut l»." * f .
Ar. o g-l>an kiszabott Unitási idő tényleg helyei ; .ogy kevesebb vagy több, egyaránt Áruimon yo!)ia. Do sajnálatul itt egy »agyon eltor-• jodt bajra figyelmeztetni bátorkodom oa igen tisztelt házat, miszerint t. L igoií »ok község lucoii alapelvnek:
.Minél több, annál jobb- hódolva, iskolájában 40 Bőt 4-1 boti tanórát ^hozott. Ezen baj többnyire olyan oonfessionalis iskolákban található, hol a vallástan terjodolméro hivatkoznak é« 10- 12 éves gyormckokből kész theologuso-kut kihozni vélnek. A »¡kertelj«» Unitás ogyik lényeges föltétele az, hogy a U»iító vlÖA<iiUft alatta tanulók? figyelmét lekötni, üknt folytonos kellemes feszülésben tartani tudja, lía cz már (<gy 5) órányi (félnapi) Unitás mellett ügyességet a tnnj deréről ig^ny<d, egy 4 órányi mellett liiejr a legügyesebb Uniténak is lohototlouséggé válik, egy olyan fárasztó és mégis hasztalan Untul« utáu tanuld valamint tan ¡tó is lelkileg és testileg kímerülvo elliagyják a nekik börtönné Vált Iskolát. Sőt foltrfve a tanitó birná Is, a tanulok fi^yiSmét 4 egymásután következő óra iilat). ébren tartani, ezon Urtós olmofárasztás '' oly kdroí következményi! a gyermekekre nézve, ibiwt''rínt''fc nélkül, hogy sokáig kitartanák, a , B/jLT/utt tudást lelki ós testi tehetségeik érzé-kcw.v gyöugiuMvel ológ drágAu űzetik. Más-r''wrvl íuogíut u sokáig tartó Ulós a gyakran czéJjilnnk meg nrtm felölő iskolauobában a gyermekek testi fojlődéséro nézve igen kártékony. A hóptnnoifa czélja pedig, a gyárinak akut ne in csuk » * o 11 u iu il o g d e testileg is kiképez ni.
l''aeditgogiai valamint egészségi szempontból tekintve tnhAt, egy a törvényjavaslatba kisza-bottn.-ll nagyobb tanitási idő Atalánosan csak . kArtékony luhet; mert oltekintvo a mondottak-- tói a tanitó noinosak n kiszabott tanórákra szo-ritkoxhalju hivatási tevékenységét, hanem idojo kell, magát tovább kiképezni saját tudáskövét folytoiiiM.ii bővíteni ós az előadásokra elóké szülni. llAt a klpihonés? — A 41. g. csak községi iskolákról szól és Annak következtében a felekezeti Iskolákra néni érvényos. Miután po-dig az itt felhozott baj csaknom kizArólag felo-kozeti iskolákban található, és előre láthatóing a legtöbb iskola felekozoti jellemét tovább ii nUigtArtamljn azért a gyortneksk legnagyobb nW) k i époztotósét tovább is felekezeti iskolákban nyerOndi j ennek folytán «stlkségesnek
találom1
hogy ív 41. §. a felekezeti iskolákra is terjesztessék ki és osak olt, hol a vallástanítás va*i lóbfitt több idő- igényel, egy 30 órányi hoti ma-xiinum engedélyeztessék. .
43. fi. ''
.A szünidők összesen 10 hetet évenként nem '' haladhat mik tul stb."
Vannak községok, molyok még r.etn jutottak azon belátásra, miszerint 10 honapos elmofá-rmuUl* után tanítónak és tanulónak megfelelő . lelUdüléíru is van szükségo, ós azért ilyen kO*-s^gekbeii tulajdonképcn szünidő nom is létezik; szüksége» tóhát
hogy ezen is, a szünidő minimuma meg-luitáronUi mellett, a felekezeti iskolAkra ter-jeszUwi''k ki,
50. §.
.Egy tani tó hetenkint 30 óránál többet nem klitole* tanítani."
Miután itt Ali ,ogy tanitó sem," ez alatt valószínűleg minden iskola: elemi- és felső népiskola, községi és felekezeti iskola Unitól értetnek, éa''ez oiutbdii a 41. fölötti észrevételem ebben megnyugtató eldöntését talAlnA; de mivel, U*»íp; "M, „községi tanintézetek" továbbá „felsőbb népiskolák" czim alatt megjelenik, ennek folytán u«on kételynek tért koll engednílnk : Vájjon valóbban az érintett passus tnmd«n tknitóra, kftUlabsóg nélkül, vOnatko-xik-w V - ||i>gy teháta törvény minden habna-gyur^zitfa tij czélzaUw ferdítése megelőz tessék, Szükséges
iuc fut. §.-t a kívánatos értulembtm bővebben negbatározui. ,; ,
78.;
a megyei tnnf*IUg}-»14 tecndóiníl szól. MAr gyakran történt, hogy tano<lai felügvo-Jők tiszti" mftkddéflökben egy a hivatal méltó-sAgá^al és az iskolaezéllal ellenktaő iwfgstar tAst tanúsítottak a tanítók irAnyáb«íf^« igy hivataluk Által többet ártottak, mint tulajdon képen használtak ; mert nemcsak hogy ily bánásmód által a tanítók bizalmát meg nem nyerek, inkább lehaugolmták ért rendeleteik ellen ellenszenvvel meglftllék; hanem ilr «»etekben tekintélyében is ArtAnak neki. Fődig Ali hogy osak azon Unitó taníthat sikerrel, ki U-. n«lói ée awk »«ttlői tiszteletét éa szeretetét
Wfj*
Mindenesetre nagyobbrészt magától a taui-tóuil tUgg, e< )ket magának uiegazerezoi; do
m
m^nnvl osotben eömmUittotik mog,ezon, huzamos idő alatt csak ugy án mognyert tisztelet az tilöl járó vagy folügydlő móltatlau, sőt néha egye nest durva ftllépéso által f — é« tisztelet nél kOl niací w«>rctot, e kettő nélkül nincs valódi lóiokképzés. A kormány- és közegoinek tehát egyaránt o<1a koll törokodniök, a Unitó tokln tólvét és tiszteletét óvni, és azért szükségei
hogy a fölügyelőknek pontos utasítások adós .«inak. TovAbbA kötelességévé tétessék míiulon lelkésznek, istontisztoleti olőadAsaiban; •• vala míut minden alkalommal a népet az iskola.too tossAgAra tigyelmostotni •) i » Unitó iránti tiszUletút előmozdiUni.
8b. §.
(A képezdékröl.)
/„Fölvétetik mlndon a 4-dik gymiiasluml vagy 5-ik reAÜskólai osztAly t végzett tanuló stb."
Ha egy a 4. gymnasiumi osztAlyt akár a legjobb sikerrel végzett Unuló tudását jól megfontoljuk, találni fogjuk, hogy mint ek''Uirtoretok egy olyan Un intézetre, mint — helye» fogalom szerint —- a tanitó — képezde, nom elég. 5Jlt is tud olyan ogy 4. osztályú gymnaslnlista a természettudományokból 7mit a mérUnból? — Mindenből valamit, és semmiből elegendőt, hs azonkívül a kéjjezdébe lépő fiatal embernek már bizonyos érettséggel birnia koll, a mit po-dig a 4. gymn. osztályban ritkán talAlhatni, legfölebb azoknál, kik az ogyos osztályokat ismételték. — A Unitó —■ képezdo ne legyen folytatilsa n középtanoda alsóbb osztillvainak hanem valami önálló, bizonyos tekintetben főiskola, és azért minden beléj>őnok a szükséges tudományokból lobotő alapos, tiszU''értőimet magával hoznia koll (mlro a 4. gymnasiumi osztAly nőin elég). A képezdébon ezek, a Unitónak különösen szükséges tudomAnyok (paeda-gogia, gazdAszatUn, ének stb. hozzAcsatolAsa mellett csak megmzilAtxlitassanak és náluk leginkább A gyakorlati oldal kiemeltessék.
Szóval a néptanító ugyan no lágyon tuihis, do tudjon legalAbb annyit, a mennyit a mai napon minden m üvölt embernek tudnia kell| tudja ő maga, do tudja UniUui is. Knuélfo^vn a 4. gyinniudumi osztály a kéj)ozdél>ei fölvételre neth olegondő, hanem szükségos a bevégzett 0 osztilly.
(Kolyi. Vír.)
BUNSAMUKL
nagy-kanizsai Unitó.
Magyar tudóa taraasag.
Pe«l, nov. 10. 1808.
Mióta Kcadoiuiai tudósításaimat írom, nem endékozom oly szép szAmu közönségre, mint mennyien ma megjelentek. Vagy a múltkori Kajos ülés, vagy a dolegatió tisztelőiére ujonnn Aulakitott dlszee torom vonzotta ide nz ifjú hallgatósAgot, vagy a mit logjobbau hiszok, Vencel tanárnak értekezése.
Szilágyi Foronoz „A heidelbergi káté vagy a
CsteaUns autonomia Magyar és Knlélyország-
n .% 18-ik században" czimü értekftxéMel''lépett fel. A heidelbergi káté történetével gyönyörködtette a hallgatóságot. löGG-dík évben lőn ismeretessé, és nem sokára magyarra ú le-forditott, és már 1747-ben botilutott.
Sokkal fontosubb ós nevezotesebb Vencel Gusztáv egyetemi tanárnak értokezése , ki Diósgyőrről, mint n királyok egykori mulató helyéről Urtott előadást. — Négy oly novezotes hely van, tnahruk nemcsak hazai, haneni európai ügyek eíintézésénok is szinholyoi voltak u. m. Uuda, Visegrád, Diósgyőr és ''1''aU. — A két előbbiről már kimerítő értokozést tartott, ma a harmadik t. i. Diósgyőr teszi vizsgálódásainak tárgyát.
Kútfői ííagy Iván, Kun Miklós, Vahot Irnro és Kubinyi Ágoston néhány iraUiu kívül mind codnxekből állanak.
Értekezése három főrészre van osztva. Az első részt a diósgyőri regestAk v. HU). szAm teszi, a mAsodik rés* ezen kútfői alapon kidolgozott történetét adja Diósgyőrnek a 14. és lf>. században a harmadik rész azon novezetcs eseményüket jelzi, melyeknek Diősgyőr szüló-helyo volt.
Diósgyőr Itorsodmegyében fekszik Miskolc* mellett, a vidék vadregényes, a düledező vAr-omladékok fölött az AbrAndozó honlikebcl tágulni kezd,, az elmúlt szép idők egy fényes monumentuma Diósgyőr. MAr Béla kirAly Ano-nymusa az Árpádok *<>;ában tesz róla emlitést Értekező I. L^josnAl kez.li fejtegetését. Diósgyőr Zsigmoud és MAtyAs korában is nevezetes szempet játszott, de II. Ulászló alatt csak, mict urodalom volt ismeretes.
Négy ixempontból tArgyalja Vencel Unár Diósgyőrt, toKintotbo veszi, mint urodalmat, vizsgálja, mint várat, tárgyalja, inint mezővárost, figyelembe veni egyszersmind a hozxAtar-tosó helységeket is. Diósgyőrnek, mint uroda-lomuok birtokosai voluk Lajos, MAria Zsig-
•) Htii t.Anuklat kOiOlt ali( *ty»t*r halll^nl ily ralami rOL
mond; 147». után Mátyás lioatrixxal egybekelvén kirAly női jószAg lett; mAr 15C3ban, mint magános jószágot Uláljuk, ugyanis Halassa Zsigmondnak inseribáiutott, és bizonyos ideig magáuosok kezein volt.
Tekintetbe vévén, mint várat, ugy Uláljuk, hogy Lajos kirAly 1369—1381 esztoudőigévoa-kint 2—8hónapigUrtózkodott itt. 1888--1Ö91 években Zsigmondot UlA^uL Diósgyőrött. 1412-ben av. olasz ügyek olíutézésénok volt szinhelyo 1431-ben Borbála királyné tartózkodott itt, Mátyást 1175-bon látjuk Diósgyőrött, do őzen év végén már Heatrixé lett.
lía mint mozővArost vesszük vizsgAlódAsaink tárgyául, Upasztalni fogjuk, hogy Diösgyflr a hozzAUrtozó helvségokkel együtt némi kitüntetésben részesült,, van egy okinAny, moly azt bizonyítja, ho^y lö05-lxm Anna királynő ré-szcsitotto pArtKipAsálw.
A ió-dik száiad kezdetétől fogva irányára nézvo sokkal fontosabb n tőszomszédságában fekvő Miskoloz városa, mely Diósgyőr oxisten-tiájával szorosan egybefügg. 1105-bon Miskolez, mint szabad királyi város említetek, azonban privilégiuma nincs, igy tehát nagyon diloUusrn mutató érv ez, hogy ezt a kitüntetést diroct a parliamont adu volna Miskolez holyik^giSnek: annyi bizonyos azonban, hogy 1411-ben, mint városi helység említtetik, és hogy Diósgyőrt korán tulszárnyalU Miskolez, Mohi, Mezőkövesd, molyok Diósgyőrnok mind kiegészítő részei l4tl4-bon válnak mozővárosokká.
Keresztes „poasossio valochalu" név alatt fordul elő a kéziratokban, „valachalis" szavat Erdélyországban rumonnok értjük, hogy itt mikép kellene magyaráznunk, nom tudjuk.
latjuk tehát a mondottakból, hogy Diósgyőr a 14 és liVik században több érdekes momentum szinhelyo. 1. Lajos tizenötször Urtózkodott Dióí-győrben, téli hóiiBpol''baii lévén itt, nagyszerű vadászatokat rendezett. Magasabb politikai okok is kényszerítők Diósgyőrbo tartózk dni mert ezen időszakban a magyar és a lengve! kirAly íözött bizonyos feszüluóg támadót! ^ közo-ebbi érintkezésien akarván lenni a longyol királyival a kibékülés végett, villantotta tartóz-codáci helyéül Diósgyőrt, cimkiigynn sikorosen is működött, mert 13tJ9-diki congressuson már kiegyonlitvo látjuk a lengyel ügyet. 1370. végén nevezetes esemény adU mn^át elő, Ivázmér ''ongyel király lováról loesvén, nov. 3-án mog-mlt, i''is helyébe Diósgyőrött Urtózkodó I. I^i-(is választatott meg lengyel királynak. Erre nézvo nttijyon homályos tudósitásokat birunk. Jgyanez év deczeml>orébca Moldva Ugyeivol foglalkozol^ T»l<W^vfir''Sit. l»74-lwu bsqu. 17-en íaí>sán n lengyel főurak «yülésezvén, mogláto-gaUk tLcsgyöri várában Lajos kiiiUyt, ki 1376 370, 1877-ik évoklíen a Lithvaniai hodjáraUa készült tArgyolt helyünkön.
Diósgyőr történotébon opochnlU hatást gya-corol az 1381-dikl év novembenM^sdfxaembero. Nov. 26-An tArgyaltatott a turini békekötés, docx. 3-An adatott ki az olső nyugUtvány ama 7000 arany felől, melyet Velenozo tartozott MagyarorszAgnak fizetni (oh boldog idők i) l)o-ezomberbon volt Diósgyőrött a magyar anstok-ratia színe. •
Zsigmond kirAly ideiében az 1388 és 1412-ki évek nevezetesek. Előbbi évben bosniai hadjáratra indult, egy nyilt declarutiot intéztetett Olaszországhoz, május G-Au ugy szövetség ala-cult Diósgyőrött Frigyes ausztriai herezog ollon a három bajor herezog a görci gróf és Zsigmond-között, utóbbi évbon királyi birtok Jett.
Mátyás király ötször Urtózkodott itt, in non odúit ki a hussziU háborúra 1401-ben..
Mátyás időjében inkább gondűző volt Diós-j ;yőr, mint diplomatlai hely.
Visszapillantván mindarra, a mit elmondtunk tArgyalAsunk nom foglalja magában multunk opochalis momentumait: azért mégis hazai tör-énolmünk UnulmAnyozAsAban Diósgyőr mel-őzhotlon, ós ha nomis opochalis hatású: de mégis szép jelentőséggel blr.
WLA88IC8 GYULA.
Az ailattenyósztés alapelveiről.
A pároBitá« szabályai.
A pArositAs czélja bizonyos nemes kül- és t>első tulajdonokkal bíró Allatokat nemesitmi, szaporlUnl, melyek hazai vissonyainknak sgaz-dAszatunknak ísgtökélyetesobben megfolelnek — as az: a «»ülők nemes külslakjAt, s nemes tulajdonaágait mentül nagyobb mérv bon a nemzedékekre AtszArmozUtni.
Miután M Állattenyésztés körüli Upasztola-tok azt bizonyítják, hogy a válogatás nélkUÜ párosítás mellett a tenyésztés mindig hanyatlik • a tenyésztő nem nemesebb kül- és DeUő tulaj-donsAgokkal bíró — de hibás eltorzult alakú nemzedékoket nyer, — » ha a UpaszUlatok Által bebizonyult azon elv áll:hogy valamint a jó s nemet tulajdonsAgok, ugy a külső hibAs alakok s egyéb szervezeti ■ természeti hibák is AtszAUitkatók — átörökíthetők a nemzedékekre, ugy főfoladatunk a tenyésstésra szánt vagy választott állatoknál a legcsekélyebb hibát Mm
hagyni tigyolom nélkül, s, mindég) csekélyebb hibával biró Allatot zArjunk ki a tenyésztéstől, mert a UpaszUlAs bizonyítja, hogy izámUlan Atörökült lényege« hibák csak a későbbi mAsodik vagy ha/madik nemzedéknél mutatkoznak például hibAs aluku paták, — szemek gyöngesége stb.
Az Állattenyésztő föladatai továbbá:
a) Azon nemed tájból, melyből tcDyewxtoni, szaporitni óhnjt, — egy minden hiba nélküli him Allatot mogszerozni, péld. egy Ulivér angol mént, — s azt bAr egy közönséges — elegy fajta, do hibAtlan nőnemű állatul páro^lUnl.
b) A nemzedékeket gondosan Uplálni s kivált fiatal korukbau minden rosz árUlinas kül-befolyAsoktól oltalmazni.
o) Fiatal korukban, a pArosodAstól megóvni s a pArotodásrn azon élotidőszakban l>ocsájtani, midőn már a nemi ösztön a» Állaton igen gyakran s nagyobb mérvbOu mutatkozik.
d) A tényé»/tértre választott Allatot díisau nem táplálni k nem hizlalni, mort a kövérség a nemzési tehetségre kAros hatású.
o) A tenyésztőre kiválasztott nomos fajú állatokat a noinzedékok<között párontgatni, még aa elegy fajú nemzedék a«'' eredeti neme* faj kül- és belső tulajdonságait csaknem tökéletesen megnyerte, mi körülbelül az ö—6-ik uomzo-dékbon olérhotő.
Végro megjogytendő, hogy as .egy: vér^l f/4-rmazó tonyésztett állatok a helyi viszonyok után gyakran a helybeli közönséges vegye* fajú állatok jellegét olstuátitják, az &x elkorcsosod-nak, minélfogva szükséges a nyert nemzedékeket bizonyos időről időre cz eredeti némoa fajta állatul pAroeitani — fölfrissíteni, mit véx fol-frissitésnek nevezünk.
Majdu-Doroghon, szeptembor hóban 1 >-08.
mAÁH NÁNDOll Allatorvoe.
b nem rek
Hoti szemle.
Aoyember 20-án, Q Mig minálunk a legszebb őszi iejők jártak, "um egy iuá»odérésü gyüinölcsrőj jőnfiek hi-, Osonországban már hófúvások akasztják meg a közlekedőt, sőt az „Esti lap" szerint f. hó .1.0 ón nagyszerű szerencsétlenséget okozott, fennakadván egy katonákat szidlitó vonat a hóban, melybe aztán egy utáua jövő tehervonat oly erősen ütközött, hogy 20 halott és 60 sebesült esett áldozutul. — Hamis egy forintos állami j agyuk keringnek, molyoknok ismertető sorszám ioloi. „A f> 33," KUnl.« tAtu^nU ■az „Egyenlőiéül kör" sllrgotő kérelmére az elnökségről való lomondAsAt visszavonta.
Zala-megyei hirek.
Q A z ors zAggy U 1 6a Alul u hazai hal-tenyósztés emelésén) megszavazott 20,000 frt iránt a földmivelési minisztérium már kibocsA-totU rcndolkozését. E szerint egy a Balaton s vidéke részérő Kesztbolyorí folAlliundó tenyósz-dénuk 5000 frt. jut osztalékul. Afeok tehAt,.kik o segélyt igénybe vonni óhajtják, ajAnlaUíkat c?»n mlniszteriuiiihoz benyújthatják, hol- az ügyru vonatkozó felvilágosításokat is mo>^>yo-rendik.
Q Szörényi István igazgntiUn alatt mflkMó p»ssti Beleznay kortlwli magyar daltársulat tartott előadást f. hó 14-én a korona vendéglő éttereméből»; — Ukintotul a mflsorozatra a helyett, Jiogv kedves moglopetésro számítottunk, épon eífonkező tapasztalatot nyen^nk, a mennyibon a tAradUt osakugyau mogfolc.Jt —-átutazó figyelem nélküli szerepének.
HAn a gy-kanizsai piaczozal különöseit a fadolgábau nagyon megvagyunk akadva; a monnyiben az igon keskeny éci kurta köcsi oldalak közé szorított néhány darab taskóért elkér az illető 2 frt 50 kr. » frtot} -<-''»»agy meg-illetődéesol ozt is csak megfizetné a* ember, do hátra van még a fölmotsző napszámos követelése, egy kis ölecsko két darabra föl**o}ye 2 írtjával, nAroin darabra 3 frtjAval; meglepő követőié«, elannyira, hogy kényszerülünk ilyenkor feljajdulni, s a munkás néposztály rendezését a vAroei haUiság figyelmébe mologeö ajánlani, — nagyon csudáljuk, hogy nagy-kaniwa vállalkozó szolleuio nem UlAlt ki mAr egy közvotitőt aggo<lalmaink eloszlatAsAra ? — mennyit» kerülne példAul egy famotaző gép — tekintettel zilált péuzviszonyainkra V
— Tótszontmártonbad MárUm napját a vendégszeretet 6* hazafisáfláról ismert Nó vák József plóbAuos urnAl szép számu és lelkes vondégkoszoru űlto meg. Aa ebéd felett omolt lolkos toastok közül T. V. ur lapunk kt^dves munkatArsa Által rögtöu«6tt*t az Illető izivoss<^éből közöljük:
gft nom mondom is, mAr o vidéken Uidjék i venként fogyasztom én itt MArtoti ludjáí, De azért nem a lud vonz eugem o liAzh»* Lud és 1 i b a nálam immár neiU fiatáryA Hanem ran o házunk ogy oly derék pApja Kinek ilyenkor vau egyik ne+onapja, Mert a mily szent Márton fent a menyonwágbw»
Épen oly«n szent ő a h a e a fi s A g b n n Tisztelom jelenjét, tisztelőm a múltját Mindkettőt Mtóp honfitottok koszorúzzák ... Kiván»ágoiu bár e szenvodott hazának Az istonok több ily un papot adnának Mert ha íjy paptól jön az áldás, áldozat
Vas-megyei hirek.
()dv les* o hazában, nem pedig kárhozat, Kljea o derék paj> móg köztiünk sokáig, H tirb st egyszor: a jövő Szentmárton nap-
- rv • ,''. j uig.
|J Ax izraelita congrossusra küldendő képyioeló választási f. Int 18-áu mont végbo N.-Kqnizaáii. Nagy örömünkre szolgál consta-lálhatuunk, hogy a választási menetrendnek ki-•/árólag magyar szinezeto volt, b hogy a követséget lupunk t. munkatársait derék és becsületben megőszült Löwy Józsof (luttmann ellenében nagy »xótöbbséggul nyorto el. Válásitól migyszerU fáklyiUxoitóvel tisztelték meg, mi ]>odig áldást és szép sikert kívánunk korszerű inrtködésoiro, hogy a közügynek szentolt élotst veszély soha no érje.
• ni
gomogy-megyei hirek.
Kaposvár, november 17. 18C8. ll. Jfo 1 v i rad t a nagy nap a zsídó-congros-
susbeli követ válasz iAh napja. II* e helyt ktllön .vxikkot lehotno közölnünk, megpróbált« szép rendében leírni: mint kelt fel a nup, mint
vopultak bo a nemzeti lobogós pártok és népo-siték városunkat, miut hullámzott a vélemény eiuolve előbb oxt, majd losujtva r.inazt stb. do miadoxon szép dolgok megírására o hely szük levén rövideden adjuk ax oro<lményt, mely szerint is u két főveiseuyző t. i. FroystlUltlor Antal é4 Stein Jakab jelöltek közül ex utósó lón győzte« IH szótöbbségből. A helybeli véloményt jelző barométer jiodig o győzoloinro hazáit ft borult időre, vagyis küzulégületlensóg uralg váro-»uiikbuu o választáson, — mert uxt hiszi mln-do, nkihogy mégis csak sokkul többet ért volna ha Froystüdtlor Antal urut értő volna a. w közbizalom szerint is o választás, mivelhogy ex min Ion tokintotbon többro looudott képusi -tett az ügynek hasznára lenni. A választás ellen holmi vesztegetések és nom tudjuk mi egyéb lilájukból — egyébként óvást tettek és vizsgálatot kértek ux ellenpártiak és ma is erősen ro-ménylik, hogy iné^ másként lesz.
h. Jutában f. hó lű-én virradóra Krausx korcsmáros gabnájn meggyúlt s el is égott. A tűst mikénti kiütését senki sem tudja, do bx bizo-iiyuo, liwgy l>i»to»itv»i volt.
h. A városunk boli összes iparosok kérvényt nyújtottak bo a képviselő házhoz., melyben —■ elősorolva a jelenlegi és nagyobbára az osztrák iparroud által olőidezott rendezetlenséget és visszaéléseket — hathatósan kérik, hogy ux országgyűlés ax ipnrŰgyot mielőbb ü''lr-
vónyiW h«x*a romiba.
I I No m o s-V i I
időn a baloldali párt f. hó • ''¿¡i-ái: értokozlotot fog tartani. Aa eredményt jövő számunkban közölni fogjuk.
—'' Ottt rgó nov. 19. Tegnap megtörtént nálunk iv congrefcsusi követválosztái-. Megválasztatott May or no for Salamon általános
tiszteletben álló község tagunk n pociig köxfel kiáltással. Ka to txmipás fáklyászeno ugy a vá-1 osztási elnöknél, mint pedig a követnél; ax
olőbbiuél Siugcr Samu köszönte meg ama dicsó-retro méltó tupintatu eljárást, melyet a választási gyűlés vezetése alatt tamwitott; utóbbinál podig Milhoffer Károly választási elnök beszélt, sxi-véro kötvén noki kötoluiségo hű teljesítését. — A követ pompás díszebédet adott, molyon sokan nem zsidó honfitársaink k ttstl 1 ta j*b>n voltak; a sok elmés toast annyira fűszeresé ax ebédet, hogy inkább hallani mint enni kivátftak a számos ¡o]envoltak.
r. L
Sopron-megyei hirek.
.Sopron, nov. 10-én. 1868.
□ NagyssorÜ .Katalin álarczosbál" fog a városi Bxinháxbau f. hó én tartatni.
(''JA választási mozgalmak titoksxorűleg folynak; éW figyelemmel kisérjük a leteket, s ax eredményt annak idejében közölni fogjuk.
Műkedvelői olőadás. Csütörtökön esto tartatott a .Szarvas" fogadó helyiségében a schweizi vizkárosultak javára rendoxott sziui olőadás. Obernyik Károly .Örökség* cximű ■i folvonásos drámája adatott elő. Elameróa a
®b7
iránti hajlamot, s rokonszenvet fejleszteni tőro-kedik. Mzóp a mflkedvelő uraktól, hogy napi
derék rendoző Hidassy Ede urnák, ki a színművészet iránt oly lángoló szerotettel visel-totik, hogy minden alkalmat mogragadva az ax
o-1»
foglalatosságaik mellett Thalia papnőjének is
hoznak áldozatot, ha n szorgalmat • nemes törekvést áldozatnak lehet mondani. llidaMynó nuszony kedves színpadi jelenség a érzéssel adá Margit hálás szeropét, több izben ki is tapsolta-tolt. Közönség közép számmal jelont meg.
a Szombat h oly e n államgymnnstnm ítása Iwtároztatott el. A város kijelentette, hogy unnak idején mindon tőlo telhető áldozattal járul ahhoz.
* Ax izraeliták congrcesufti követválasz-tása Szombathelyen f. hó lK-án ment végbe a logszebb rendben, melynek erodményo az Ión, hogy L>r. Rokonstoin I.i|>ót helybeli rabbi, egy tudományosan müveit magyar hazafi választatott meg roppant többség által a 8 szavazattal biró Borgcr ellonébon.
♦Vasinogyo királyi biztosának ó méltósága Széli Józsof főispáni helytartó ur novoxto-tott ki. ,/x
* Halálozás Tóth István ur mogyénknek 1818 előtti jegyzője a »tép tohetségü férfiú életének Ml évében (. hó 11-én elhunyt; a boldo-gultnnk hűlt tetemei a székesegyház sírboltjába tétettek örök nyugalomra.
* M üköd velői színi előadás. A scbwoiczi vizkárosultak felsegéléséro l''J-én ment végl»e.
Nyílt levél.
llobox István úrhoz, minta .Somogy" felelős szerkesztőjéhez.
Már több izben, do különösen n .Somogy" f. évi -16-ik számában tapasztaltuk, hogy egész cxikk ollózta tik lapunkból ki anélkül, hogy a forrás megneveztetnék például a soproni közlo-ményünk, mely szerint Jlgos Zalka János győri püspök ur Csöndes F. intézetét meglátogatást!), szóról szóra mint eredeti cxikk közöltetik, ex oliárás ellon tiltakozom h figyelmeztetem, hogy adandó alOaloiumal a forrás muguovozését használni ol no mulassza.
Továbbá nom a Ingsfcobb inüveletokro akadunk a .S<««ogy" kiadó hivatalánál, legközelebb Is Daubo A. a társaitól Frankfurtból hoz-ránk cziuizett lovelot vottüuk, mely szerint Sclivranachild-félo hirdotmény hozzánk küldetett általa be, s ex mégis nem hozzánk, hanem a .Somogy"-hoz érkezett. Ex ollen óvást teszünk b ha még egyszer ilyesmit tapasztalunk, kényi teleunok érzem magamat a törvényes biróság előtt keresni orvoslatot. Mi, ha postai tévedésből hozzánk érkoxik a .Somogy" levolo azonnal kézbesítjük, Vagy postára visszaadjuk, hasonló méltányos s illedelmes eljárást várunk a .Somogy" szerkesztő a kiadó hivatalától is.
Jelon nyiltfelszóllalásomat szíveskedjék figyo-lcmbo vonni s eszerint intézko<lnl.
I)aubo urat azounal órtositottűk a tényálla-dékról.
Nagy-Kanizsa, nov. 10. 1868.
WAJDITS JÓZSEF folelős szerkesztő.
~ Nyilatkozat. Azon néhány tisztelt barátom és jóakarómnak, kik n letenyei vidék-boli Bzolgabírói állás üresedésbe jöttóvol igi^ny-telen szomélyomrőli megemlékezésük által ou-gem szívós bizalmukkal mogtiaztelni kívántak, minden ez irányban felmerülhető kétely eltávolítására szükségosnok tartom nyilvános téren kijelenteni; hogy én ax irt sxoígabirói állásra jelöltül fellépni semmi sxin alatt nem fogok, sőt nevemnek bárki által idovonatkozólag leendő megemlitéso ellen U határozottan tiltakozom. Szent-Lisxlón 18liB-ik évi november hó liVén. Tuboly Viktor bixottmányi tag a letenyei vidékben. (Ilek Uldetett.)
Tekintetes Gftál Ferdinánd ur fcl-kérctik lakását barátságos értekezés tekintetéből az alóUrttal tudatni.
MARTON PÁL m. k. ügyvéd, lakik Kis-Cxdben.
F. hó Kl-én roggoli fél négy órakor ax Ihá-kos-Ilerényí fővadászi laktól ogy fehér tarkáa szőrű vizslaószrovétlonül eltűnt; feltalálója illő díjja/ás biztosítása mollott novexett fővodász urnái jelentse magát.
Nyílt póata.
— FeUS-ltsJkrs. Aa elSfltoU« 18»>''.». 4»l Január lerjtd. Kogsdjs **lv«t OdvOzletUnket I
— N. A. l''écj. McgksptuV, k^EÖiiJak foRSdd fórrá k^xtxorlláiuuksl. (•».)
_ M. N.-Uoly. MsZínl«Y*l«t írunk.
— K»ntll Klári *i«rk»tilOjínek jál a jibál á* »ok hniiuottt s hsssnoibál tjfy lovAbli. 0dv>1«lcl I
T k R Q Z A.
Az ifja kor emléke.
— Ponctl. —
M''iro tanU-l jáUai IQu^Koro T . ... Vlnl s »«ílríi* Ilit« l>iVo»l tftl((vl(''»/l, Kuli}» * aor* lengn krnjrAiiuk (««¿I H mp»»ilr»tl ctsk inAr eiulúksd Ulom.
Jmt«d gjror« roll, mint s pu**WuAt(úu Hogybk rSglOn jS a íorr.l, dMI »«íl, ámdo mlut ox, »Intól/ KX°r*an «liMitl, — KHuigjráJ, — • moit nlnessa féiixtugArom,
Arcxd bájolt • Ann/I ját l(jin) \ KIIiakjtAI • >i elhagyott »ilriro Mimi Irt caak a mull aai)> stnUkc ad.
¿a tl «mljk loaa JfltS rexjrem,
ÍoaeUud a némít puasta tAren, ■ t atrba — kisírt hamvsntat.
IC 8AJÓ JKNÖ.
asryiiti tór.
K«)'' (latul hó, ki mlndtDDsmd uSI k<«lmunUl, liáa-feltt^ílfil-, gsxásaaaaoujrtf ¿a f3»ía krtrdll U«n dfik tel|»*lU^re *Mff kA|>a«Uatk ¿rsl magát, sjánlko-sik Állast elfoglalnL
Kgy Jt> blxoayitvntiyokkal eiUtott, « m» gjrar-, níuiot-, horvAt- 4a ol»«» n/clv«kboii JArUi «gjia uraaágok raellA InaakApcu ajául)« m
MlndraokrM b5v«bb«u Wsjdit» Jd»aef n»fcjr-ksnl»»sl «l»3 tud«ko»ii a kOavolitS tnt<Sa*tát>*n.
Karúogonúj.
— Rlben/14 a. — (Kolyl/vUa.)
-— En minden éijol n\la álmodom, mintha most is látnám, amint a halászok behozták kékült iszapos testét I Oh Istenem I a kis tiu sírva fakad t>-
— No sirj gyermekem, mond az anya ; ő ott fonn van s imádkozik ti értotok ; no sírjatok.
A sxogény asszony gyormokoit bixtatá, s maga félre fordulva nyomott el két szemeibe tólult keserű könyűt
— Miért is mont a folyóra? szólt zokogva a fehérruhás leányka. Ilísx Karácsonnap előtt nom kollotiu halászni, ugy-o édos anyám ?
— Szegények ti, monda magában ax anya, mialatt aa ablakhoz fordult, ti axt hiszitek, vé-lotlonűl veszett a hullámokba. Ah Istenem I
A gyermekek sokkal inkább elvoltak magokkal foglalva, semhogy o sxavakat hallották volna. Mégis meghallotta axt valaki...
— No most már elég ám kodvesim — szólt
úi vagytok.
— Ohnom,
7
ax aászouy gyomokéihoz. Talán már álmosak
ük. ,
jrhangon.
Mi Bohasetu löszünk álmosak, nerodo Konrád ?
nem I ldáltának azok ogy
kérdó a logidősb, mintegy 14 éves fiu öcsosét.
— Soha bitony. Szép is volna, Karácson éjjelén aludni. — Ilissen még Karácsonfánkat *eiu láttuk.
ÜZLETI-
. '' f»ta 1 frt. 70 kr. árps kO»Ba»<j«a, 66—M ÍU. » (r.
I R 1ST OK:
Jók volt«tok-e édes gyermAeim? kén!é az anya. Tudjátok-e, hogy Karáosonfát csak a jó gyermekek kapnak V
— Nem tudom kodvea anyáin — mond a tiu csüggedve. Nom mondanád meg, liisa te tudod''/
— Lasd iskolába eljártam, imádkoztam, főkép szegény atyánkért, neked, szót fogadtam, te«t véreimet nuna bántottam.
f— Én is ugy viseltem magamat, szólt az idősbik. Azonkívül dolgoztam u, mert én már nagy vagyok, eljártam a folyóra halászni, voltam már hatszor a tengoren is, ée miadig hox-tum valamit.
— Hát én anyám ? kérdé a nagyobb leányka
— hát én milyen voltam? Ugy-o uoked itthon segítettem, már tudok harisnyát kölni s ogy kicsit varrni is.
— Kedvesiin, mond aa anya konloly tekintettel —• nem illik avval dicsekodnünk, ami jóval birunk. Tanuljátok meg, hogy az om-
legszobb eréilyo a szerénység éet nlá-
jovi ber
zatosság; Irtjátok, a bájon ííwlya Ixikrok és kövok alá rejtőzik, s aa emberek fölkeresik ott is, mlg a hitváuy gizgazt, melyet uton útfélén találni, senki nem bocsüli. lxigyeU''k jók, de no hirdessétek a világnak, ne kérkedjetek vole. Isten és saját lelkiismeretetek tudja, b ennyi elég. — Most menjetek, végezzétek estimátokat, én addig fekhelyeiteket készítem el.
A gyermekek szótlanul ongedolmoskodtok, a a kis szoba szegletébe vonulva, a falon függő fekete feszület előtt csendesen térdre borultak.
Azalatt az anya nesztelenül kinyitott egy éoska falszekrényt, s uagy figyelemmel ¿$ Vigyázva valami magas tárgyat emelt ki bolólo ! s ax asztalra helyxé. Egyszerű fenyülomb volt az, virágcservpbe erősítve; zöld ágacskáin aranypapír csillogott, s köröikörül apró aszalt gyümölcsök, Alggék és ezukorkák függtek alá róla. Azután Ismét vett elő valamit; ogy kisdod csomagot, melyet kibontva, uégy darab egyszerű ruhát rakott bolóle ax asztalra, két fiu-, és két lrányölUinykét. — Sxépen elrendoxvo Okot, csendes mosolygással tekintő n halk hangon imádkoxó gyermekekre, és sxerető s/ivo előre sojté ax örömet, melyet meglepett kedveseinek kéíuitett.
A gyermekek áment uondva fölkeltek.
— Anyánk, édes anyánk I sikolta egyszerre valamennyi, megpillantva ox asztal uj éko*ui geit. A Karácsonfa! a karácsonfal Istcnum bo sxépl
Ezzel anyjukhoz rohanva, körülölelték, csókolták kezeit, ráháit; mng visszafutva ax asztalhoz, kéj«« szómmal bámulták e gyönyörűsé gokot, mik ro^jok nézve bocaesebbek voltak egy halom lelkeden aranynál«
— Két év előtt is ilyen pompás volt 1 Éd es atyánk csinálta, ón meglestem mond ax egyik fiu.
— Oh mily szépl hogy ragyog, fénylik «--'' ugy-o anyám ex arany ?
— Hát nem ismered ? kérdé a másik. Ex lM szilva, ax dió, eme* pedig ftlgo. — Ni itt ogy kia angyal, ott galamb, emitt pedig bár/.nyka cxukorból. — Oh bo pompás.
— Hát arra nom is vagytok kiváncslak — szólt mosolyogva az anya —ki mit kap ? — Itt ex a felöltő Jánosé, ox a másik pedig Konrádé. A kis Mari kap ogy bélolt. zubbonyt, to meg Teróx egy jó molcg szoknyát, hogy meg uo fázzál, ha iskolába mégy.
— Köszönjük I köozönjük I ah mily iaé]>! ini jól áll.
— Nézzétek Teréz, Konrád, ugye cgésztiu i>iás fiu vagyok én ebben P Hogy fog majd holnap rám uézni a kovély Károly, házigazdánk fia !
— Majd azt mondja megint, hogy jobb volna ha anyánk a házbért fixotné ki. A goromba, mindig igy beexéL i
— 8 talán hát anyánk nom tudná kifixetni a házbért ? "
Ax aftya szemei szomorúak lettek.
— A mult évnegyed! is elmaradt - inaada. Ha újévkor sora tudok fiwtoi, gazdánk atxal fonyeget, hogy kiszór az utexára, b míndeuüu-ket elveszi.
— ,Oh Istenem I liát mi les» belőlünk ?
i r
O. M.
(KolylstAas kör.)
Magy Kaoixt*, Novsuibsr Sl. lörtS. A gabaafor i;»lom l.clj»»to a mult béltől fogra váUoaás uálklll ruarsát, a »»AlUunAttji knalsksdi* foltnn3 htáa/a mlstt, •nttok foljtáii több raaott alatk lerakáaArál goudoa-kodaak.
A katonai LatáiSrrldAkl K/Sfju »»állllisáujr u* Moa ker«*»M, mAxaáj« SV -ÍO fril* o. í. — UJ bor U«<re»*t4a''V>b saftlMirgjekrSI »ksja 3 trt 60 kr., 4 t> ftt o. í.
Wsoit k*tt-vásári ketsUrok.
NAOY KANIZaáM, DOraubcr iW sn
Alaá auaatrisl tnírSnkíiit. t p n s a 8«-«» f.»a»oa X frt, 90 kr. 4 frt
M—M fát i fr. 30 kr. »7-8« Itt. 4 frt M Ml kr. Xoscis—Tefot. 2 fr. 40 kr. TB-ftO fnl. V ft. 60 kr. árpa »erfJtíuek, TO—Tl fnU I fr. 60 - kr. 7»— Tlí
30 kx. í? -«8 fa». *. frt 40 kr. tL a k o r 1 o s a 8 frt 40 kr., 3 frt 4ö kr. Kuk orle sa olaaa (oalnouantin) 3 frt 00 kr. 7. ab 44-ifi fna. 1 frt. 60 kr. 4Ó-47 f»« 1 frt 60 kr. P o b a o k a M-M faa. S frt. 20 kr. 60—6ö fu 3 frt. 40 kr. I''aasaly fehár 4 frt 80 kr. I* » a » u 1 x , tarka 3 frt. 30 kr. O a tt''í'' eUSrsndQ 3 frt 60 kr. HiAna máaa. 3 frt H»aliMt 1 frt 30 kr. Kepe»» 6 frt 24 kr. Ut»»»1 4.60. lOO fsj kápo»»U 9—13 frt.
Bécsi pónzárfolyam, nov. 20.
f>*/0 motaUques f»8.46 : B*/o nem«, kölcsön 63.70 j 1860 ki áUadalmi kölcsön 88.80; bank-rr^usvények 6.83; hitelintóxeti réaxvénvek 233. f>0; London 117.15; oiüst ágio 11B.50; araey darabja 6.62 kr.
Vdauti naponkinfci menetrend;
Indul N. Kanlwárál Buds fílí d. u, 1 <5ra 33 peres,
a . , e»tre 4 drakor.
, HA<s i >>''ifj«l 1 Ar* 16 pero».
. . ■ eatys 7 óra 46 .
Trleat , d. tt, 1 óra 60 .
, . eatvo » drs 34 ,
, Barcs a r«ggal 8 óra 66 .
. „ déiután 3 órs — .
É-k. N.-KauUaárs
Bads f«10t rujfjrol 6 óra 6
. , d. u. 1 óra 30
Uács . reggel 8 óra 30
. . aatrs 7 óra 30
Trloat . rrggel 6 óra 2«
. , <t«lbs»I3 óra 61
Bare« . d. o. 1 óra 4t
■* , , es»« 7 óra «1
Heti naptétr
Navsaiksr 22 ití 28-% 1868.
^tó''-^hT- ÍKatboliku* nap I l''rot««tLua
nap tAr 1 naptár
Kati.. A ▼¿gpua»lulAa U»ouyAÍról.
MA ti XXIV. 1H- iH
w Tisirsi, 0 28 C,iv,OT; Dtrőzz-
33 \Utí6 Kelsmau pk. Kalemeu
«4 Kedd »lóra »»fit Klóra
26 8 .wJ. Katalin »„fia Kata
''tű) f.fltflrtök KoprAd pk. VAe» rean.
l''Antak Akoa bllrai;''. Eber
Haombat 8o»l»aM l''tro.ka
Fülelik amktttxtó : W«)ét« Mztef
Segédszerkesztő : Báíorfl Uja«.
H
I KDE T E ■ S E K
Szerencse frtl!! Esy luiiifó 222,700 tallér kész ezüst pénz
elosztva Í9,6(X) nyrrrvlnyrt kővetkező ÖMxegekbe,n, 176,000, 105,000, 70,000, 89,000, 2-swsr 15,600, if-szor 14,000, 2-«*• 10,000, 2-**er 8760, 3-szor 7000, 8-a*Or 6260, 5-ször 3500, lH~íxor 2Q26, löö-wör 1760 stb. stb. frtot lurtaLinai. a Braun-tchweiy htrcztutigl kormány által ólotbo léptetett 6a biztuitoti orsidißt lóttm<f- Valamennyi nyer vény a húzás után azonnal kész péozben fizettetik ki, i minden kihúzott sorjog^nok okvetlenül itU a featobbi nywvényok egyikét elnyernie. Összesen o«tk 6 huiájt történik, molyok közül uz elsó
már jövő hó XO- ós XX-én
mogy végbe. E sorshúzásban i rószvé telnél a nagy kilátások arányához képest eaak igon kefré* koczkáztatik, miután t,,y *<//.;• #tW«(» toriiegy (»«-ji igírviny) osak 7 írtba, ogy fél V/t írtba, egy u ogy ed csekély 1 frt 76 krba kerül, molyok értékük beküldése ellou a legtávolabb hol/okr« ia mogküldotnok.
A ki tehát a azoionoaének kevésbé kült»égoa éti tolid módún kőzet akar nyújtani, azivesketljék becsos megrendelését bizalommal mUdóbb »u ezen sorsjegyek eladásával megbízott ftlóljogywU »(tgybiretk«löhiizli03 juttatni.
(»76-1;
(184 — 1)
GUSTAV SCHWÄRZSCHILÜ
in Hamburg.
Ikv (¡täte und IleilNMiikeit wegen
In ganz Europa verbreitet.
Tic patiiitirU» uitb ulclfatf) burd) <Pul«mcballltit in 3>cutfdj< •laub, tiuiilrtitb iitb ftranfrrldj attfflejfldjntltit, btfonbtt« ab« burd; <Wt «fiot ^(rjttt tfuvöjMö flidiiidtb cvljcönttu, itt .£*i(anftaiUu uilb tönlrtliifjfii ¿ljarttl}«« mit btti gfinftiiifitu (irfoljitit aittjciuaiibtctt Johann HofTuchon Malz-Hoilnahruugsmittol de« Hoflieferanten Herrn Johann Hoff in Uorlin, ruipft^ltit mir hiermit fotoobt ÖJifuitbitt, bit ftrttitib* attfltnt&in f^mtrffnbrr uitb bir fiuibfalt feitfrrtjirttn Gktrdnfi {iub, alt» tfraiifcit, bic i^rtr l^ncfttua bolb (^ntvifölittn luoKcit. "3>a3 vJ)ia(jfftratt «Wt[uttb^Udbicr uitb bic üWats liWotobt nxrbtit uoit übtr ''AXK> Ärzten alfl au«M<i<i)'' ntlc, |rbtr,vit fofert aitUKiibbart |>dlna$niitg#<f TMt- unb <?t>1r'' fiuifl<mittt( ju abuxdfSfcinbtm t^tbrauefa bei $ämou$oibcit, ÜDiaßtit«, Villau, unb söruftbtfdjiwrbiit, btl ''¡Herixiihciiilfytltui uub .£>ii|;<ii .rmpfotytH. Sie fabot Wt fttfutifcum Vcbiiiaftäftc uitb fiätftu ¿lc gcjdjitfcSdjttfttii Ukrbcuiungflorgattr. gftt ftfyUM^t ftinbtr unb SWi^-llii.jf riflHrt fi<$ tsi« (Ityefo(ab<}>iilt*r mxlj bcfottb<rj)f bas aitdj ¿u 3iipp<it ixnooibbar ift''. 1>ic f<$Uim(Öffiibtn iÖrufttnaijbouboii«, fo toi« t>cr J8rtifttualKl»Kfrt nxrb<it i^rcr umitrttrDrix^tutit itmwub bavttit »oeflfti beit Ötrfpiratlun6(cibfiib<u oon btfoiibcKtn ^iu^it feilt. — Stint (iftllena .gkTT iyiuanjmlnlfttr »ott btr £xibt: So (afftit Nim tyxt SWal,V(Vobtifatt ul^t« ju tt?ünft^ii übtifl; Seine (ijWllcnj l^itnoi p. (MaMenj, ®omwrmift-te. ^ob btruor, ba[t ei dn ,iie( fd, in birfet Slkif« ben \.<eibeitbeu ^itfrctd^ beiju. flehen; ^u^ friue örieiintj Wraf ei?u Plantarer fltioanii bic über-jeuflunfl ooii bet ^tilfamen fBirfonfl ber ^o^tiut ^otf''f^en IDialj. jabdtate.
- 1 -i l''r^iae: Wo(^traft Ü ftfaft^it fl. Ü.70, 12 ft(afd&en (1 ^iaf^t «abott) fl. 7. inftiijiw fttaf^en unb ikrparfung; 3Dia(,v^tfunb-t>fi(«''(it?elo(abc h %<futib fl. l.llü unb 2.40; »vuftmalj iöonbon« U Martoit 3U unb 60 fi. fi. (182—1)
Zeitral-Ddpot In Wien, Kärntnerrrlng Nr, II.
EGYETLEN VÍSSZAVOKHATLAN
HANGVERSENY
Kedden, dec. M l-én esti fót 8 órakor a „Zöldfa" vendéglő teromóbon.
öastri Paulina,
a páriái olaaz o p o r n oltó é n o k o a n 6 j o.
ltólcicl Quszt., Gráf Wilm.,
es. kir. mlv. u]>era-éu»ke>. hg KtArlicmliuiK kam.-iongoiAna,
PoUák 1).
kogcdfl iiiöv/í*, fa. kir. lidr. opera kar tA^ja, karmcator. Baltán
első r^gu négy művész ;jg
ugyan ezen oaWn fog tigya/.orro iüllépni.
HÜSOKOZAT:
(ffik 1. Viwxttmp*. Duett .Óboron" hogodtl- h zongorávnl olőadva " i Gráf W. éa I>ollák D. által.
\ 2 2. Donizetti. Dallam »Linda do Chamouuix*;bdl Caatri I'', t® .''I. JlUltel. a) Magyar-dal ) . . , Hfllcial Q.
tíouppé. b) »Lilndlioh, aittlieh- ) ClUl0lt - — 4. AVtwf. Ábránd .Otelló" kogodllvel Polliik I). 6, Donizetti. Dallam „Klmir d''ainoro" komikai opotn, — Cantri raulina tit Hölozel (}.
Árverési hirdetés.
A JcessstlielylBC é v-vlas-fftytíLönél aas étterem,»itol-méréBl toiaazonvétel 18G9. 1870 és 1871-ki fürdőidényre folyó évi €3.0OSKeim.''fc*©r* 1-ÓJl Űélelőttl 0 óxre&^oar Keszthelyen a? uradalmi Tisztség irodájában árverés utján kibérel-1 totni fog.
Mely árverésre a bérleni szándékozók kellő bánatpénzzel ellátva megjelenni kéretnek.
Kelt Keszthelyen, nov. (j-án 1868.
M. Gróf Foátetios Taszszilo ur
Jog- és Jószágkonnánya.
(177-3,3) ^
i* oin rilból (''nstri 1''. j j H. ¡irkel éa Vieuxtemvi. Duott lieget!il é.t zongorán a
)
ö. Graf, n) Hzóazélyko
Litzt. b) Magyar induló 7. tíellini. Dallam .>Sonnaml)ulu

Ontf Wilm.
JIu-|
nyady" operából. Graf W. én l''ollak 1).
BösendorO. zongora.
HELYEK ÁKA : Ktirszék 1 frt 50 kr. Számozott hely 1.50kr. Kantat 10 kr. Jegyek kaphntók : naponkint WitjditH Jtíittef k(lnyv-, mfl- én hitDgjegykorcsketléaóbon. Pénztár nyitva Ali a haii(;vereoiiy catén ''/,7 órakor. Vihar esetén a terem bofUttetni fog.
wDebatteM és a „Wiener Lloyd"szerkesztőségéhez beküldött, ezen ujságlapokban megjelent és fbgorvjM 0. J 6. POPP-hoz Bécsbe Intézett nagybecsű elösmerő Irat.
Egyedül és oaupán is omh.erbaráti szorotoitíil és azon vágytól, hogy »zonvodöembertársaimnak hasanálhaisak, árietn magam indíttatva a, kővetkező tényállást tartalmazó sorokat nyilvánosság elé hozni: 18 évi orvosi gyakorlatom idoju alatt á szájbetogségek több nomoit elégssor volt alkalmam gyógykezelés alá venni; do a loghathatósabbnak vélt s nagy költsé-got igénylő »zerok nom vosottek gyakran a kivánt orod;nény-Itez. Én teliát végro r^ogkisérlóní a hirhodt
l)r. POPP-réle Merln-szájvlz
insziiálutba vétóiét, molylyel nz óbajtott-csélt valóban és talje-icn elértem. '' ,'' (4á_10)
En teliát, mindazoknak, kik ssájfájdalittakbAn szenvednek szert, melynek használnia legosekélyobb kell«>metlonsággel i som jár és »nhn sommi féle rosa utóhatást ttom Vöti msga után, a logmelogobben ajánlom. ''
Dunafiildvár, márosius B. 1865. Dr. ííroa», gyak. orvos, Ara i fr, 40 kr.. RÖngy ilvo postán $0 krrál több.
Aiialherln f;»«pnMztn í IV. kr. \0vvny fosp ir 36 kr. KoKÓItiltl ar. odvas fogak saját ólmozásAra % frt. 10 kr.
A* „Aaatkerls-siájvlz," valamint a* „Asnlheda-foupászta" kaphatá i Nagy-Ranliaán Ikln« l.i»»ef gj-égyMíráa*; lto»enl»«fg | lloionfald A.j Wal-4iU J.| Wolllacli j l''oicllmffi''r í« Hohwara A. arak keroikedácákan. Pá|tán t''achepcn J.| HUmptl O, U I.tíw/ I. uraknál. Ksarlbtlyen 8ing«r M. Zala* E|j«rszefl«n Antal K. p.''.gyaa«ríai in llandl«r II, Kapr»a«záa Warll taigj-»auráax. Varasdon lialtor gyAgy«*erán. Szt.-Byörgyőn Nöthlg. Dorner Kajot. éa 8tArnl)or»iky I, gyágyaioréla urakná!, áa 8<ombatheIy*n t''iUlcU Vercnca gyógy«acrá«a urnát. ___

m
Kl»
mi''^lVlflo l)i/.toHÍtt''kknl bírnak, nagyon elt''í-nyijs IflM''ti''li''k mellett nKonnal nlkoltiiaKtUit nyer-
itelmik. Iltívi''bhfn tiulnkotódlintni tXM 1)
H|MM*aaHwar
-i-t''
Lenek Sanamál Sopronban.
i Mmliii''ász And. Pécsett
t > v '' i ,. , . «. * {;•''■,* f í''
aj ön Íja
GEPGYÄRÄ ÉS ÖNTÉSZETE
k é s i i t ni é n y o i t
t
g^sgéptüt, kulünftsen \xvHg inalom szerkezeteket, olaj honger- t^a »ajtókat« borpréaekotj gvlz- »V vizvejeotéai csilvekot takarék-tüz-helyeket «in a/ok egyeit n^/cit, UuUtknl, oazloiwkat, rácsozatokat,
'' '' "ibá
mindéit néven uevozeudó üulvényeket, továbl
írazilasa£i


MISEMONDÓ lllllál,
pluviálók, (lalmatikák, albák, rochettek, vei um ok, oltárpárnák és toritők stb.
Ohlna-ozüst ós tüzarAnyzott
monstranzok, kelyhek, cziborininok, paciflcal gyertyatartók, füstölők töménytartóval, szentel ő-vi> tar tó a.spa-löa—->0,16) soriuiumal, lánjpák stb.
Egyházh czéli- és Iskolai lobogok,
> ■ l v ,•«•.. i-, •
bnldichinumok ^a pnnffficnl eszköz,keasstyü infVIa piwtoral, grciniul, haiJmyu, ezipéj .^tb.
i a leggaidagabbau kiúiltott
O^iixr AT OK,
én m I u d e it e g y Ii a a I ha e ? o k
Ugjutdnyotb. dron ka}>h a t<ik:
ODerisauer Alajos,
Kitűnő minőségű és M érák,
mm IGNÁCZ
dósai felsztirolt n ¿rok aorán jelaá hírro kapott
ÓRA-ÜZLETE. ''
. I »
Pesten, klgyó-utcza 6. szárn.
N.tgy választékot ujánl mindonnomü jól beigazított érákból, ki*
mvI ke*e*-ó« mellet«, Ariogyzék ¿terínt. Minden óra a jxwli kir.
fényoltilő hivatal részéről ullonőrzéai jogygyol vau ellátva.
¿álam váaArolt ¿rák a lagpouto.abban vannak Isaaltra, ugy, bugy akár
rí pontotaágilkra aentinl bafolyáat
:- l(rgO, akár feWvo lioljraetbcn vaunak, jeni gyakorol. — Kgy általain Irt könyvet ingyen kapni, melyben kOaOlvn vannak aa drák inlnái , *ágát c.akdtIS ávó-rood.iabál/vk.
GENFI ZSEBÓRÁK:
Hittat kengerdrák á rubinnal ft 10 - 11 i . arnny.aállel, f«l«»BkWouS 1^—18! . bölgyárák . , /•! frt 18-14, . bengerdrák H rubinnal
gyárraktárában, váczi-uteza 15. szám a.
Arjf«yiák«k és utasítások kívánatra b«küU:t»ak

fognak IgM '' ti.itelt l>l további
v«v8ln
angol borgonyjrák krl.tály Uveíg. 16 rdblnu. 18, ■rroghor^. 6. dapL fed. fttií I - iá horgony retanuMr valádi kenjjrelnál fogra felhaah.37—W
»7
I rubinnal . lá-^lt; M .konffreinsi fogra feltto.b.af. dnpiafodállol nnpl. fed. 16 rubinnal frt »4
U''Ov. 4—Ö r. 16—ÍT JÁrany kengerárák, 9 prábáa ar
li-ki- r., ír ia, g rubinkövet '' 1 «-*
I prábáa arany,
/: K ao—na
16 — 16 ■
dupl. fedil-16 rubin». 18,s0-W; . arany-köpeny 8rabion. , 84- -ÍW
henger«}, kri.t.'' . _ borgonyór. lö rublnn. frt dupl. fedil- 16rublmt.
hölgydrák 4 — h rublnn. . '' Krancaia bronadrák, mindenik h^t-
'' , arany-köpeny- áa j röl hátro felhuaaudd ÍÍO. Sft-ltft
. 41-Í75 k4* kátkeo ("itj''«'' frt <0-60
90—iso, ieo-aoo
Kraátetla átnre«at6 árával . . frt fl , mely ábrea«tá«uál gyertyát gy^J»'' . '' . '' í frt, 9 -11 IS próbás .«altot látrtnok frt 8, 4,
m. tixÁntó-, Irtó-, kapáld- é« Wltógtitő ekéket, veiógépokot, mag takarókat« n.»ták«t, Arórtiüvoket (göppel) Itfezerkezetre, eaéplö-^(k kei, kukoríeza moraolókat, répa At szucáka-vágókat, zuzó-■j < í fa daráló gé|)©kot.
i > Minden « gépéazei aaakmájába vágó nu^rendehíaokot
előállitáy n iftgjutányoaabb árak mellett elvállal ugy a gyárba Vltóz-atc«a 14-ik "szám alatt, valamint raktári Irúilájáixtn ;>-ik azáui, Im4 a fentebb olósorolt kéasitmó-
folyöraot készletet tart. (176—1)
wa—ssws —WÉ—sw>á—
havi regulateur
8 rubinnal • b^lgyára gyám. kirakva , 64-6« 1 . horgonyá. 16 rubfnii. . 38-39 , ÍMiouiabh arady-köpaay ¿a
16 rnblnnal . . . frt 44-49 „ lorg. lupl. fed. 16 rob. . áá-49 Aiany hori»- ar. köp. 64, 69, 7», ö9 - »5 Vc. j ''-''tára krUtályOveg-, ar.
rubini. . . frt 6U -14 kofev^g. A. 16 rub. frt 4a-ft4 i . { . krUt üv. , 47- 60 |> rany t.if-í''ntolroh, valAdiak, I i vJcál fogva felhuaan- i I V''ínblaa. «9, 79, »9-»?;
od. 110, 119,1ÍW, 14H, I»8í
Ingád''* minden ''¿4 ára után f hua. 11J
naprafelhoa fl 19, 31—3» 5 dr.i a fálóra Utáaael . 80-W(találtgápek is ..éraaáraok ^gttaágáv.l 60-64 a legújabb genfl wáá rtartat káe.Tuet
6-6 MnU*. IS prdbá. h ort »ti . frt 7, 8, 9 — 10
VUákl megreadeláaek elöro elküldött ár, vagy utáarát «allett I. a leg-ponto.abbau áa gyoraabbaa telje.lttet-nek a ami tetaaáare neu> találna, a. klc»erált«tik. — Megjegyaaváa, hogy f(tgg3 ¿i a.ebárálm, minden modorbaU a T«f;''<>nHeaVfcaa tgáagatva vannak.
Ör.A, arany áa pattit a l^*»»g»»abb árakon oaerába rátetnak.
Min denn« Biti Igaaltáwk általaw fel-
48,
gájabb genfi i 30-83 \ nek áa Igen olc.dn »«¿mKUtaak.
Hályakoa.ontaoU a párUi kUlli-táson. A wuukáa oaatály Javára s
Mttakás ára [Hontre letairoj kuloa ná-kttl felUuahaü), Igon tartáaaa káaaltre, kát kalöuböaS fiyban 10 áa 19 ^ival:'' KgyedtUi depót Ma«yaroraaág H ka)w caolt ráaael asáaaára t4*k náU».
Kohn Ignáez,
NVojdih Jt''ytt i kindó-, lap és nyomdatuiajdonos N^gy- Kanizsán.
Spielwerke
mit 4 bät 48 Stöcken, wometer Praehwerke mit Gloekenapiel, — Tr»»Bi! cum! Gioeienrjiiel, mit Himmeiaatimmec, mit Haadoli^ca, mit £zpr«aaion n. s. «r. Ferner:
SpMdosea
mit 2 bU 13 Stdekea, ironuiter aolchc mit Ks—aaairaa, CipLrrea-»1toder, Seh weiaeritä-oaciicn, Pko- , tograpbia-Aibama, Sckrtibxoage, Saadaciiakkaa''.es, Cgarres-Etaia, Tabak»- and ZCndhobdoaca, Pup-f*ea, Kr''t>*ita»t*cii-ebec, alle» mit Mnaik ; ferner StShle, »pielend, wetr atx. »ich aetaL StcU daa Seneau empfiehlt
J. H. Heller m Bern.
z.c Wiihaacfctsj«»tbeakza eignet aich nicht» Vjaaer. In keinem Sa->u>, aa kei: .vs KrxokcnocCe aoli-
«a,4i«*i ''Ikvt®^ fehlet. Prriacott-j ";T-''-cjtS aewie U,ineo ; aoeh heaoq-* : Ztaparatarac. — l*ager rertigo-Werk». t <179-3,1}]
Nagy-Kantom Hetedik évfolyam»


48. szám, november 28. 1868.
i i
Kite^edYo
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
Vegyes «»rtium^ betUap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, pziiászat, tudomány és művészei köréből.
* » 1 > > .
infl V''1 —I——■1 1 un ■ ■ i ■ t■ ,| -
sasurnsr—xr
lUll-t-l.''
Megjelenlli;:
nl^m HMlljtw, «g黫 Weu.
t»«erkr»xtdi trodM é* klndá hivatali t
WAJOIT« JOZSKK könyrker«kft«U*Aheu.
Előfizetési föltótelek:
Helyben hi.ho» hordiu^l Ai ridAkro poetin kflldvo »i v Kai*» - 0 fr«. — kr. I
Ki 1 irt* ■ - 8 . —
- w m
hvnogyedn - l , ftO ,
Hlraetések
A bet IimAIio» petiUordrl 1-eiOr T kr. 2»*or 0 A» minden tovAbbl belkUlijArt 6 kr. NAly»gd|] tuinden belkuUWrt 30 kr.
X „NyUt tdren" egy petit «or beikUU*! dtj* 16 kr.
Hirdetéseket elfogad : ''
M.-R»ttJi»áB: »KIADÓHIVATAL. Pt»l«a: SMSMOi M B*o»-, He*k«r»-, Bérli«", K*Jfl*-w.-rraj»kfurt- A. Ba wl *Ml HAABM*C*tV fc VOöLKtt. l^K-, B«*-, «• St«tt»*rtfcM: SACHSK-fc tAkUA. tíiűtbea: OlTíXIK.
Zalamegye közgyűlése.
(B—I) November 23 án és folytatólag következő napjain tartá Zalamegye ez évi utolsó évnegyedes közgyűlését, melyet annyival is inkább méltó érdekkel vártunk, mert a vidéki ugy, mint a fővárosi lapok egész a csömöriéiig legijesztőbb 8 felezifrázott frázisokkal körülirt rémséges helyzetünket con-atatálták a Juhász s társai rablóbanda garázdálkodása miatt, borzadva gondoltak Zalamegye közbiztonsági helyzetére, pedig, mint az alispáni jelentésből is kitűnt, rendszeres rablóbanda megyénkben nem létezett s jelenleg sem létezik. Igaz, hngy Juhász s lüuxd^ía át*átcsapva Somogyból félelmet goijewtottek s nem egyszer tényleges bűn-nyomokat is hagytak magok után, de azért korántsem oly rettentő rósz lábon áll közbiztonságunk, minőnek azt sokan tul nagyítva gondolák. Készséggel ismételjük az alispáni hivatalos jelentés után, hogy /.alamegyében
rendszeres rablóbanda uincs.
/ ¡\
Vasárnap, november 28-én közszeretetű főispánunk Gróf Szápáry Géza ur ő Méltósága s^Ját négyes fogatán ment a szentiványi indóháztól Zala-Egerszogre a megyei közgyűlést másnap személyesen megnyitandó, mely alkalommal egy valószínűleg részeg atyafi rendotlen lóhajtással ment a főispáni fogat mellett, mire ő Méltóságának lovai megbokrosodtak a visszatartásuk lehetetlen Iőil A bátorszivü főispán ur látván a helyzet veszélyességét, hintájából kiugrott, s oly szerencsésen, hogy testi sérülést nem szenvedett. A lovak tova rohanva, az útban 8 db sertést összetiportak, többet megsebesítettek, még a két ló is sérülésben részesült. A mily megdöbbenve s méltó levertséggel vette e szomorh eseményt a mogyei tisztvi-selőség, ép oly édes örömmel esett az isteni gondviselés Őrködését szemlélni, hogy tísz-telvo becsült főispán ur ő Méltósága leesés ssemélyét baj nem érte.
November 23-án délelőtt 10 órakor FŐ-bjiáu ur 6 Méltósága jeles a a helyzetet híven rlótükröztetó l>eazéddel nyitotta meg a megyei nagygyűlést.
Mint tudjuk, f. évi aug. 3-án tartatván az ez előtti évnegyedes közgyűlés, e hó első hétfőjéről pedig az ujonezozás végett napol-tatván «1, majd négy hó elmultával tartalék a nov. 23-án kezdendő nagygyűlés. N négy hó lefogása alatt a közegészség nem mondható kedvező s kielégitőnek, epés lázak egész járványt, cJholerát képeztek. A megyében 8 öngyllkosssági eset fordult elő, és két órülési ^lenet. 26 tűzesőt. -
Szé»ptemb«r 17-ke óta rablás a uuigyébou nem történt, mégis a megyei foglársággal 200 közember, 37 altiszt s 6 főtiszt 10 őrjáratra felosztva, szorgalmasan működik a rablók Ühlöeó&ében. A megyei foglárwág oj fegyvereire a jninistorium által 6 ezer
foriyt, egyéb költségekre pedig két ezer forint engedélyeztetett.
A kukoriczatörés, kolouipérszedés és bor szüret az egész megyében befejeztetett. — Mennyiség s minőség tekintetében kielégítő. A bor minősége azonban jelentékonyen feltűnő, amennyiben basonló termésro csak 1834-ro emlékeznek, mégis e rendkívüli jóságnak sem a kelendőség, sem az ár nem felel meg, mely nemhogy feljebb, de lejebb száUt.
A paisszegi és barabásszegi erdőkben a farkasok már 10 db juh s kecskét ragadtak el.
Aug. 2-án maradt első bírósági elintő zendő por 99, fellebbezett per 60, egyéb folyó Ügyben 86, összesen 234. Azóta első bírósági per 241, fellebezési per 114, egyéb folyó Ügyben 1703, összesen 2061. Elintéztetett 190, fellebbezési per 106 egyéb folyó ügybeni 1755: össüascn 2061. Elintézetlen ebó bírósági per 151, fellebbezési per 68 egyéb folyó ügybeni 38, összesen ?47. — Arvaszéknél maradt hátralék 1842, azóta beérkezett 1467, össz. 3609. Elintéztetett 2364, vau elintézendő 1248. Telekkönyvnél maradt előadandó ügy 10288, beérkezett 2683, összesen 12971, tisztázandó ügy 4378, bevezetendő 4538.
Ezekből előadatott Ö818, tisztáztatok 2956, bevexett-cctt 2787, hátralékban vau előadandó 10''/63, tisztázandó 1422, bevezetendő Ím, kiadandó 1761. Tárgyalás eszközöltetett 550 ügyben, telekk. kiszól-gáltatc.t 638 ügyben. Büntető törvényszéknél maradt 64 bünper, egyéb folyó ügyben 2, Összesen 66. — Beérkezett bünper 123, egyéb folyó ügyben 494, összesen 617.
Itélettelbofejeztetott 140, egyéb folyó ügyben elintéztetett 490, itólet nélküli 47, egyéb folyó ügyben 6. letartóztatva van 32 egyón, szabadlábon 43. Elítéltetett 201 egyén, Ítélet nélküli 49. Megyei börtönbe kisértetett 189, elitéit 141, Ítélet nélküli 32. ítélet következtében felmentetett s idejüket kiállva elbocsáttatott 172. Fegyintézetbe kisértetett 21. Megyei börtönben van elitélt 214, elitéletlen 33, összosen 246. Közigazgatási ügy beérkezett január 1-től 7360, ebből elintéztetett 7069, elintézetlen 291. —
A jelesen s nagy szorgalommal szerkesztett alispáni jelentés végén egy távirat is közöltoték, melyszerint Veszprémben Orosz láu és Kopasz nevű fegyveres csavargók elfogattak s ezek körüli intézkedésro az elsÓ alispán ur felhivatik. így Juhászon kívül valamennyi fegyveres rabló elfogva vau s minden tettók világosságra derittetett.
f 1 ''<r y : \ , - _ •
Alispáni jelentés után választások eszközöltettek : Inkoy Kálmán ur ó Nagysága leköszönésével Üresedésbe jött szolgabírói állásra Sxigothy Lajos ur, pótszámvovőnek Horváth János ur, tiszteletbeli aljegyzőnek Martonfalvy Lajo3, tiszteletbeli esküdtnek
pedig Györkös Alajos, Kurucz István, öte-fuu József, BlauPál, WalbachMórésFried-feld Jakab urak választattak meg.
A többi ügyről lapunk jövő ''számában szólunk.
A katonaszaiiasolasok ügyében Nagy-Kanizsa varos közönsége következő felterjesztvényt nyújtott be az országgyűlési alsóházhoz :
Mélyen tisztelt képviselőház I
Városunk részint az itt Összpontosuló vasúti vonalok — részint az orezág határáliozi közelségo miatt, valamint a folytonosan itt állomásozó, ugy a nagy mérvben átvonuló katonaság beszállásolása által rég idő óta szakadatlanul — és pedig érzékenyen van terhelve. .
Ezen teher — nemcsak mint kisebb köz-''xégpk''bra a katonaság elhelyezésiből áll, hanem a katonatisztek részére kiszolgálandó szállásokrai fölül fizetésből; mert miként az •/. rJattl s a folyó évi szükségletre vonatkozó kimutatásból kitetszik — még az állam a katonatiszti szállásokért Öszvesen egy évben 2476 frt 61 krt 0. é. fizet, a város ezen szállásokat csakis 5466 frt 61 kr. mellett képes kiszolgálni, s így évenként a tiszti szállásokra a város pénztárából 3000 frt ó. é. felül fizetendő, moly összeg annyival sű lyosabban nehezül a városi közönségre, mivel nem csekély — 4 közjövedolmeink mellett is évenként jelentékeny városi pótlékot tartoz-, nak fizetni, hogy a kiadások fedeztethessenek. —
Megvagyunk gyózidve, miszerint e megyében — valamint általában hazánkban több község — és város is van még, melyek a katonatartás miatt kiadásokat, a mienkkel aránylag egyenlőt, sót nagyobbat is tartoznak visélui; — de cllcukezólog arról is, — miszerint megyénk, sőt az ország községeinek 8 városainak legnagyobb része mitsem tud a katonatartásról, s hosszú évek során át annak terheit nem ismeri.
Kiiudulva az 1848. VIII. t. ez. azon Igazságos elvéből, miszerint Magyarország és a kapcsolt részek minden lakosai minden közterheket különbség nélkül egyenlően és aránylagosan viselni tartoznak — minthogy a katon&tartás és beszállásolás is a valódi közterhek közé tartozik — s meggyőződve lóvén arról, hogy a mólyen tisztelt képviselőház nj 1848. évi törvény fennebb hivat ko/.ott liftározatát — mindennemű közös terhekre egyarAnt kiterjeszteni óhajtja egész alázattal bátorkodunk esedezni.
Méltóztassék a nagyméltóságú m. kir. honvédelmi ministeriumot oda utasítani, miszerint a katona beszállásolási közös téliéiből egyes községekre nehezendő terheknek, az e teherben még eddig nem, vagy csekélyebb mérvben részesített községekkel aránylagosan s egyenlően leendő viselésére nózvo
minél előbb törvényjavaslatot terjesszen elő. -
Mely alázatos kérelmünk után tisztelettel vagyunk
Kelt Nagy-Kanizsa város képviselő tes- . tflleténck 1868. évi szept. hó 15-én tartott üléséből.
A mélyen tisztelt képviselőháznak hódoló szolgái N.-KANIZ8A VÁllOS közönsége.
A peredi csata.
önvédelmi harczaink közt a perodi véres napok bizonnyára sokkal omlékczetosebbok, mintsem hogy élénken no emlékeznénk róla leginkább a fővonásaiban, do mórt valamint minden nagy mú apróbb szerkezetekből ala-kittatik nagygyá, ugy e véres csatáknak is jelentőségeit a kisebb s egyes hadtestek mozgásai s tömörülései alkották.
A magyar hadak fővezére (lörgey Arthur 1849. évi június hő 19-én főhadi szállásán Komáromban, saját terve szerint kiosztá a hadtest parancsnoknak intézkedéseit, fenntartván rnindon had csapat felett magának a főparancsnokságot.
A 2-ik magyar hadtest derék hada junius 20-án az érsekújvári Dunán Aszódnál átkel-véi, jobb szárnyát Zsigárd, bal szárnyát pedig Királyróv felé inditotta, moly falut oz mog is szállott; ezen seregek feletti parancsnoksággal Asbóth volt megbízva, ki a fővezért itt volt bevárandó, a további parancsok vétele végett.
Eközbon llakovszky Negyedről elő nyomult Zsigárduak, a ezt keleti oldalán 10 órakor megtámadta. — l''ott osztrik dan-dáraok erélylyol védő a falut, mig egy hát-baui támadás őt állásából ki nem vetette, a nom kéuyszeritetto Teredre visszavonulni.
Javában folyt itt is a harcz változó szerencsével, látván azonban Asbótb, hogy a szétszórt állású ellenséges csapatok tömörülnek, — megindította seregét, ehhez csatlakozott liakovszky is.
A Perednél folytonosan szorongatott Pott segítségére Herziuger tábornok küldetett, mely csapatnak balszámya Asbóth derék hadával összeütközött, melynek következménye lott ez utóbbinak Folsó-Széllyérc lett visszanyomatása. Azonban Pott jobb oldalára Asbóth két had oszlopban rohamot indított, s oz egyik oszlop liakovszky vezetése alatt szuronynyal bevotto Peredet, s az osztrákok Dcáki felé visszavonultak, 1 röppentyű üteg s két gyalog és 1 lovas ütegek a megfelelő fedezettel képezték a visszavonulást.
Pár óra múlva a harcz színhelyén megjelent a 3-ik hadtest is.
Alsó- és Fehfó-Széllye Zsigárd és Pered a magyarok kezében volt már, a fáradt csapatok is nyugalmat óhajtván, a csata dél utáni órákban megv-üut. — Ez alkalommal Asbóth és Knézich tábornokokat Görgey állítólag önállóságra! képtelenségükért le-
tgtte,? hpjyettrk a 2-od hadtest vezénylet j^tinnjirá, & .t-lkk i>édig griif Leiningcn-ro bút a.
Klapka tábornok az egész komáromi őrséget néhány zájulóalj kivételével az erődből kiindiíotta 4 záadóalj gyalog 6 század huszár Kosztolányi ezredes alatt ARzódnál. Két zászlóalj és 2 század huszár Zichy Ottó alezredes alatt Apácza Hfakállosnál, s végre két Zászlóa\j és 2 azázad huszár Eszterházy ezredes alatt, Nagy-Megyésnél foglalt állást.
Csorich ezalatt Wolgemuth mozdulataival őszhangzólag közeledett az aszódi hid ellen, mig a Keisciiach dandár Nagy-Megyer felé indíttatott.
Déltájbáii n? érintett bid felé a* érték-ujvári Duna mindkét oldalán erős osztrák hadoszlopok közelodtek, nehogy a hídhoz közel kellették a csatát elfogadni strategi-,c«s szeiupou^ból Kosztolányi és Zichy állásaikból Nyarasdra indíttattak.
Nyarasd meg volt szállva osztrák gyalogsággal s ez ellen Kosztolányi két záazlöáljt vezetett rohamra s elkeseredett de rövid harcz után az, osztrákok állásukból kidobattak ; do ugynnekkor az osztrák lovasság egy mély völgybeu megtámadta a Károlyi huszé.r ezreJ 3-ik századát s visszaverte, mig azonban Összeszedvén magukat, uj támadást intéztek, —- moly hasonlóan szerencsétlenül ütött ki.
Kosztolányi gyalogsága is minden oldalról erősen fenyegetve lévén, Aszod mellett foglalt állást, 8 itt ismét uj ágyuharcz fejlődött ki. — B közben érkezett meg Zichy alezredes Is három hadoszlopban 2 század lovassággal 8 egy üteg 8 fontos ágyúval nyakig éró gyönyörű búzában. — Zichy csapatainak puszta megjelenése elég volt arra, hogy az ellenséges hadsereg vissza vo-nnljon.
Elhallgattak este felé az ágyuk érez torkai, Kosztolányi és Zichy vissza küldettek előbbi állomásaikra.
A Nyárasd felé visszavonuló osztrák csapatnak egy szemüveges törzs orvosa az ismeretlen erdős vidéken eltévesztvén az irányt, Kcbos ügetvo közeledik a már táborba szállt dandárunkhoz, jól tova figyelmesek lettünk tollas és légliasitó kalapján», de ó nyugodtan közeledik k a midőn vagy 50 lépésnyi távolságra érkezett, — Hvadronyát kérdő: nem láttuk-e? — — ez ekkor feléje közelgő több tiszt vörös zsinórjaikat felismerve megfordult « sebcsen tova iramlott, do mint tüzes isten nyila, nyomába a huszárok, s a midőn látta, hogj''»ninc; menekvés, megadta magát s lassú lépésben felénk érkezett. Kumy kapitánynak vytyt'' lo kivont kardját hegyénél fogva, oyujtott barátságos job-l»ot nem ''Jögv''-i^ ¿1. »Szép nárga lova a 7()-ik zászlóalj segédtisztje, Matkovitsé lőtt.
Másnap, azai 20-én a szövetségesek derékhada Görgoy főállását Peredtől éjszakra Jiovos ágyutüziel támadta mog, melyro a 3-ik uwgyar hadteat támaílással felelt, 8 a szövetségen hadoszlopokat megrendítő, azonban a 2-ik hadtest őpeu ekkor vissza nyomatott, e a mor*2s liatást ezen .a ponton is előidézte.
Azonban a Urlaeusk oresz ezred egy zászlóalja a pereli erdő icellstt a 2>ik hadtest honvédéi áitAl pus^iitó puskatüzzel fogadtatott, eközben Pa, »atíne is előnyomult kinek gyalogságát a huszárod megtámadták, de a vasasok uj tán.o-''''■•i<jű ''^t* orosz tttzó-rek sürüu i^eíté gr^uoíUi,s v ^artáiiai vissza vonulásra kényszerítő üad''oszlopainkat.
Senígcink 21-én i»mé> $''<éntan támadták meg királyi /íiVid tusa utón Herzingor tólaí^ » Zsiguru felé vissza vo-uult, e vjyw"yonr.láebar r ^ugtalanitotta az eilout Qróf.ljeir.íngcn hadosztálya.
Igy folyt változó szerencsével e három napig tartó véres harcz, mely mindkét részről megkívánta áldottak. « .
NyugodMtok ^ elmnlt harezoknak fiai egj^i?''in«lle/i'', — a kiengesztelődő« zászlója io»>og csontjaitok feletti
■ír SZALMAY ANTAL.
Bon SAmuel nagy-kanizsai tanító emlékirata, ö excja a köz-
_^sttgyi miniszter or Által
¿^^Oktatas ügyében elóter-<jv ",btt törvényjavaslatot Ü-
;■ letöleg.
'' i
(Folytatás <<. v<V )
90.
a képozdében előadandó tantárgyakról szél. Maga-n tapasz'' íjásából tudom, mily cícélszo* rutlen közöltetnek ezek itt gyakran. A födolog nom ritkán agy — tulajdonképi értelem nélkül folytatott — kivültnnulás- és elmondásban áll, A fősúlyt jövőbon leginkább a jolölt önálló, paedagogioi és didacticai képzéaéro fektessék.»
131.
a taniték üzetént minimumát következőleg szabályozza:
Tisztességes lakáson kívttl
a) az oloml népiskolai rundoa Unitnak 300 " frt oszt. ért.
b) elemi népiskolai segédtanítónak 200 ft. o. é. o) felső népiskola tanítónak 650 frt. o. é. . d) felső népiskolai segédtaniténak 250 írt o. é. 11» .tény, hogy még csak azon közönségi-j» kéz-
mivos, ki foglalkozásának testtel lélekkel oda aom adja magát, a tehetségeinek mogfololő szü-loményt ölő nora hozhatja, ez a tanítónál unnál nagyobb «nyílvánsággal morül föl, miután az ő foglalkozása tiszta szellemi én osztatlan e lazán ás-tél föltételezett.
Enuok folytán a Unité csak akkor visolhoti méltéau hivatalát, csak akkor tololhot mog va-lébau onnok jogos kövotolrnényoiuok ; midőn egész gondolkozását és cselekvését csak az iskolának szentelheti, ha kitarté lélek-olovonséggel oda adhatja, magát, éó hogy ce lehessen min dánok olőit n/.ükséges, hogy minden, olméjét igénybe vevő, lélok-olovcueégét korán kimoritő anyagi gond tél ment logyen, hogy eddigi nyomasztó helyzetéből kiomoltossék.
IX) remélhető-e ez a 131. §.-ban, kiszabott tizotési minimum alapján V — ÁlUüánówn nem, ¿a minden népiskoláink igazi fclvirágzásihon kötött remény mindatidig puszta képzelem, mig a taniték anyagi holyzoténok alajK)» javítására kolló gond nem fordittatik. Nem novotséges. sőt mondanám gunyolédé-o, ha a tanitétél lel-ko»edé«t, teljes odaadást követőinek, midőn ő és kedvesei a nyomorban sinlődnek ? — Vagy tálán nagyon foketéro festek ? — No hát mál-téztassauak o szegények gunyhéiba lépni, hás-tartásukat megtekinteni, <4 axon »neggjrőxődést fogják nyerni, hogy gyakran a napszámos jobban él, é»i élhet, mint a tanité, a népnevelő
ÍR a tanité még oly nemes érzelmek tő át van .ztva, ha hivatása magasztosságát és szentségét még oly jél fogja tel, saját és övéi iélété-nek mégis minden fölött állnia kell neki I Ismerek éu t&nitékat, kik mflködfoök kotdotéa valédi lelkesedéssel karolták fel hivatalukat, a lognornosebb terroket tervoxtek. és magukat Idővel''a leghíresebb paodagoguaokaziuvonalára emelni vélték. I>e lnssankint észrevehotlcnUl megcsökkont bennök azon buzgalom, elaludt azon szent tüz, feladták vala minden szép terveikot, és cgy l''cstalozzinak helyűit nomso-kára a íegmogvotendőbb sehlondnánnak ha-sonlé látták magukat; miért? — Háládatlan, szép szavakban ugyan, do tettleg még mindig ol nom ismert hivataluk áldozatává lottok.
Melyik tehetséges, fiatal ember válaaxtand magának egy hivatást, moly még a logjobban bovégzett tanulmányozás után is a nyomor viesorgé torzképét mint jutalom dijat hos elébo javitátr* valé kilátás nélkül? mert a Unitéi rendben nioos fölebbléptetés mint a katonai és hivatalnokiban és ha a főtanitéig (800 frt évi fizetéssel ?) vitte, fellobléptotését legtöbb esetbon lKivégzettnek kell tokintonio. Tehát jövőben is többnyire csak hajétöréet szenvedett, miuden másra alkalmatlan egyének lépnének e pályára, ezt mint eddig oly gyakran történt, uant utoUé vészhorgonvt megragadva. Nem, ismétlem, mig a taniték anyagi helyzetének alapos javitásárél nem gondoskodtatok, addig a néptanoda valédi omolésének reménye merő ábránd I
Kérem tehát:
A tisztelt ház fbllebbodjo megfelelően a 131, kiszabott fizetési-minimumot.
136. §.
,K törvényozikkben u 121. 8 tél a 185. §-ig foglalt szakaszok a 121. 122. és a 130. ki Tételével egyodUl a községi ol.no i- é* népiskolák tanitéira árvényesok."
A 121. 122. és 130 §S. a taniték képessége és kötelességeiről szólnak, melyekben a feloke ioti taniték a községiekkel teljesen párhnwunha tétetnek, mialatt a más 12<). 136. as ezen törvéuy által a tanitéknak «rotlft előnyökről: élethossziglani alkalmazás, fizetési minimum meghatározása, nyugdijaüU, özvogyeik- és ár-váikröl valé gond<«tkodás — szólnak, melyek-ből a felekezeti tanitók kizáratnek. Mindazon
határozatok, ha csak a 131. fölötti észrevé- . telem (a fizetés javítása) figyelembe vétetik, valéban képosok, a néptanoda felvirágoztatásában fontos tényezőt képezni. A törvényjavaslatba fölvétettek, nem talán, mórt általuk a községi iskola Unitéit iobb tehotwgeik v»gy nagyobb terheik éttlomébon kitüntetni akarták (I. a 121. 122. és 130. §§.) hanem minden bizonynyal azért, mert a néptauoda emelésére átalánosan szükségeseknok Ulálták. Ugy hát n kevés felekezet nélküli iskola vXon határozatok előnyös kövotkezményoít ugyan élvozni fogja, do mi történjék a felekezeti iskolákkal? — Ha a felhozott §§.-bnn foglalt határozatok tényleges emoltyfik néptanodáink emoléséro t— ót» ez áll — miért no terjesztessenek ki a felekezeti iskolákra is? — miért, tagadják mog özektől egyikét, javításukra logtiélk^lözhotleuobb, eszközöknek iÍh igy javitéiiuknv valé remóoyt ma* gát is, as elvetett magot csirájában elfojtva? — Továbbá inéltányos-u • egy bizonyos rendtwi egészen egyenlő kötolosaégoket kövotclui, jogokkal pedig ogyik résziről »''- .»oítohán ;nogom-1 ékezni ? — Ugyan jél tudóin, miszerint a hitközségnek biztosított nutonomia folytán otón határozatok nohányát, legalább <)*0n mértékbab nem parancsolhatják reá; ugy p. o. nem köteleztethetik, tanitéit élethossziglan alknlmazni, mert nom tudják, nem oszlik-o föl maholnap iskolája, mely esetben a taftiték a hitközség torhéro osnénok ; de kérdjük : Nem alkalmazhatják-e arra is a 127. másod részét, miszerint a tanité csak csnpán jíAlyoa hnnyagság, erkölcsi kihágás vagy polgári bűntény miatt mozdítható el, az álul egy avatlan elöljáró szo-mélyi boszuságát, előítéleteit és vallási yokbue g«\ságát vonja maga után ?
Jobban paraucsolhat-o a felekezeti Unité az ő és gyerniekoi éhségének, mint a községi ? — Miért no gondoskodjanak asőillő fizetéséről is V Nem szolgáIja-o az államot Ugy, mint a községi iskola tanítója? — Miért tagadja az állam tőle, özvegyo- ée árváitél az amazoknak nyújtott gyámolltást? — Niucsenok-o ugyanazon kötelességei ? — miért r.um is ugyanazon jogai ?
Kérem tehát határozza a tisztelt ház miszerint a 121. 135. .88., a 126. és 127. §§. némi módosításával, a felekezeti iskolák tant-tóir«» is érvényop.ok logyenok.
Ezok a törvényjavaslatban foglalt határozatok fölötti szerény «fszrovételoim. Továbbá bátor vagyok, a következő határozatok felvételo végett a tisztelt házat megkérni.
1. Ha, csak kovéa több osztályú néptanodát J meglátogatunk, az uralkodó tanrondszerro nézve nagy különbséget, vulgo rendetlenséget veszünk észre, mi az iskola átalános fejlődéséro csak káros lobot. Az egyikben a fellobszállitási, a másikban az osztályrondszer bo van vezotvo, egyikben a szakmáuy rendszer szerint, a másikban tulajdonképeni rendszer nélkül amint épen jón Unittatik.
lfogy egy — mindenesetre a körülményekhez alkalmazandó — rendszer szerint tanítani kell, az olvitázhatlan tény. A nevezett három rendszer között szükségkép egy a logjobb, mo-lyot tehát azon iskolákban, a hol kivihető törvényileg bevezetni kolleno, nehogy-az iskola egy kovésbbé jó rendszeri vagy rondszer nélküli tanitás által szenvedjen. Mi a szakmány rendszort illoti, azt középUnodákban használhatják ugyan, do a népUnodák számára áUlá-nosan ol nem foga«lható, és belőlo egészen kiküszöbölni kellene. Az osztály és föllobszállási rendszer között az utolsó ajánlatosabb, mert U-nitó és tauuló csak több év folytán kölcsönösen jél megismerkodnok, egymást mogszerotik és igy a tanitásnak a legjobb Umaszt nyiijtják.
Tehát csak hivatásom érdokébon vélok cselekedni, midőn n tisztelt házat azon határozat felvétele végett kérem
miszerint mindou nyilvános (többosztályu) tanodán r follebbszállásí rendszer vozettossék be.
2. Szükséges, a gyermeknok alkalmat nyuj-Uni, szabad idejüket hasznos dolgokra fordítani
.do nom az által, hogy feladásokkal túlterheljük, liánom a gyermokok önkénytes akaraUbél. Azáltal az öntevékeuység és a tudvágy logjobban mozdltutnak elő; do arra szükségos
hogy minden iskola megfelelő, jó ifjúsági iratokból álló, könyvtárral bírjon.
Ezok, néptanodáink igazi felvirágzása miatt ápolt forró óhajtásomból éq hazám iránti szero tetemből származott, szavaim, melyekot a tisztelt háznak uléterjosztoni nem tagadhattam meg tőlem. v, >k
A méiy.-n. ti-utolt képviselőház
alázatos szolgája
BUN SÁMUEL nagy-kanizsai Unité.

Magyar tadós tArsasAg.
rest, nov. 23. 1868. Ma » u/elv ós széptudományi osstályfltós levén, Toldy Fotódcz (^yetumi Unár elnökölt. Két értekustw volt bojeloutve, a» egyik Vám-
béry Ármin ^.Jlovwotés uz Uigurók «yvly^m-. lékei- cílmii munkájához, a második Uoldiíchor Jakab értékértté: ,Az álom a régeknél nyel-vészotileg fojtegotvo elolvasta volna llallagi Mér, ha no«n gyöngólkodnék^ így tehát ox érdeken munka a Jövő üléero maradt
Vámbéry Ármin jeles oriouUlistánk, ki annyi nyomorral Va inséggol küzkö<lvo a tudomány-szent érdokétól áthatva barangolta bo Ázsia vidékeit és tudományos utazásának oly szép eredményét mutatta föl már eddig is, mindinkább igyekszik inegfololnl azon várakozásoknak, melyekot a nemzőt, a tudományos viUg működésébe helyez. A keleti philologia mindinkább bővebb tért nyer jolou hazánkfia szakavatott működése által.
Már több nyelvosztály gyökoiuek kifürké-széso kuszor^zzu oricntaliotánk fárudozásait.lxjg-jobban a>í Ujgiu- hyulrotnléktíkot tette Unulmá-ny07~iának tárgyátd, és böngészés<ínok erod-ményét ugy munkában fogja közzétenni. Ma a hővezetést és munkájáiiuk felosztását mutatta l>o Az Akadémiának. Az líIgorok a török nemzőt legrégibb törzset képezték.
E szó lljgur annyit joloi\t, mint békés, és történetük valóban a fogalom mellett tanúskodik, mert mig Kolot többi nemcetvi hlhnpöly-ként gördültök nyugot folé; addig ezek őshazájukba békés társadalmi életet élvén, idogon nemzetek háborgatásában nem lolék gyönyörüket. A mai Turkesztán képozto Ujguria határát.
Egy okmány a tudomány körüli buzgalomról tnuuskodik, mely azt mondja: ,A« Ujgur a tudást jobban dicsőíti, mint a fejodolmi pompát.'' Ez kétségkívül gyönyörű színben tünteti elő az ujgurokat, de Vámbéry szerint a Utárok azon időszakban, midőn még a müveit Európa n társadni mi életet zord erdőkbon, vadonban töltötte, már oly jeles munkákat muUtnak föl, moiyok még^ikkor is színvonalon áltak, .midőn már Európa íj kibontakozik a patriarchális szellemi sommitovésből, és inodorn haladást Unuslt.
A nagy török birodalma'' tu ujgur nyelv kötötte össze, csak akkor látju: u*t megszűnni, midőn a törökök egymásté'' elválva, különfélé helyeken ütöttek tanyát.
Az Ujgur irás u nostorianussal tökéletesen egyenlő íclokkol bír, ugy, hogy midőn Aulában Vámbérynél egy nestortanus az ujgur iratokat meglátta, örömmol kapott utánna, kogv elolvassa, «*« csakugyan el is olvasta, de semmit som értett belőlo, nagyon természoteaon, mint-hogy ujgur nyolven nom lioszélt. Siganfu közeliben, mondja értekező, három keresztény köz kVc találtatott, és <v mi legnovezetcsebb a hitté ritők közül ogyik budai szülotésü magyar voi>., ''zt Jul utazó áüitása ntáu mondja éf''ekozö."
Minden az ujgur nyelvie vonatkozó okmányt a mi csak az ismert világon létezik, Vámbéry saját vallomása szerint már vizsgálódásainak tárgyává tette, kivévo, ha csak valami I''oking-ben lótezik ; hanem Gcnuában hallomás szerint van még két okmány molyok ujgur nyelven vannak irva, és ezek képezik munkájának hiányát
Kéri tohát az Akadémiát, hogy eszközöli« kl as olasz kormánytól o két okmányt, megkímélvén őt e költségi« ut fáradalmaitól hogy ő rútokét lemásolhassa, és ezáltal munkájának hiányát pótolhassa.
Az átvizsgált okmányok közül, különösen három bir fontossággal t i. az oxfordi, a párisi, moly reserve Alatt van és Mohainmed ^bemenetének történetét tárgyalja, ée végre a bécsi okmány. Mind a három dzssgatai nyelvemlék ujgur írásjellel.
Értekező ujgur szótárt is készített, és sikerült neki 2000. oly ujgur szót fölfödömi, melyek semmiféle török szóUrban sem találhatók.
Midőn munkáját az akadomiának bemuUtia, kéri a társaságot, ho^y no logyon kénytelen ismét inunkáiáuak kiadatása érdekébon külfölddel szerződni, hogy a kiadási akadályok leküzdésében vagy csak segedelmet nyujtsonj vagy az egtWz muukát az AkadomU adja ki. Toldy Ferenc» a munkát a nyelvosztálynak kéri mogblrálás végett átadatni, és annak jogkörére biz*a a kiadatási körülményüket Is megállapítani. Hangos .Eljw''-ok «Un atriböttt elhagyta orienUlistánk.
A munka kiadatása érdekében kivánuék, néhány szót szólani.
TapaszUljuk azt, hogy a tudományos munkák a közönség regényes »lésének nem tet-neonok, As a 1 ©«tudományosabb rendszerben átdolgozott müvek a könyvárusok örökös tőkéiül . szokUk föntmaradni, oz nemcsak nálunk, de még a külföldön is igy van; hogy példát ho*sak fel Vámbéri Árminnak .A dssagutái nvolvtő-ről irt munkája 340 példányban kelt el, a mi még a többihez arányítva oMg sok. Németországban 240. Magyarorsságban négy példány kolt ol, do nem keil gondolnunk, hogy a közönség adta ki novellára szánt krujczArjait, aom ; a szegény tudós és iró finomabb iiléséaak erod-ményoos. De a tudománynak a közönségbe al-kalmazko<li.i nem l«het, dö nom is szabad. A tizeukilsnczodik wázad korsoellemo a todomá-ny<a fejlWást ssorosan követeli, és a külföldi neiuzutok Akaílomiái különöaon asou uvunkák/s fektetik subventiéjukat, melyek abstraetságuk
Folytatás a melWitoten
H I II 1) E T E. S
E K :

/ *
M ci
SJ ce
cT ra
rO
o
a
o
Holy mozgó (Locomobile) szíjak.
IWpHlH.HI
fO
to
NJ O
s
k» —«

w
BJóáeűJuIs: Jeles
GfcPHA JT6-SZIJAINKAT
a lcgortísebb jávn-b/irböl ktíszitvo. RUGÓ MÉZOA-SZŰTYŐK, SÜRITŐ-LAPOK, legfinomabb gópbogyó-olaj. 8VEIICZI OBCOaZÖJFltJXaÖ-BCOVEíK:,
valódi taferíe és Budai MALOM-KÖVEK,
I "•'', >'' c. ■ !
n melyekből legnagyobb rak hely van :
(5EITTNER és RAUSCH uraknál,
BÉCS, Mühlmarkt 10. sz. PEST, malomkollókraktár, főuteza 2. sz. (i3G-iG,i5)
Helymozgó (LocomoMo) azijakT*
Lohnendes Einkommen
für Geschäftsleute, namentlich für Inhaber von Dro-guen-, Materialwaaren-, Pftrfiitncrie-Geschaften und
von Bado-Anstalten.
(181 — 2,2) _
Bedürflodss halber werden Niederlagen meiner Hoff-jj sehen Malzfabrikate vergeben. Bewerber wollen jrute i Referenzen angeben, und »ich auf daö Blatt beziehon, wo ßie diese Annonce gelesen haben.
Johann Hoff,
künigl. Commissions-Ratli und Hof-Lieferant in llerlin,
Central-Depot in Wien, Kärntnerring Nrö iL


Ersparnis bei Inserate!
EIN VERSUCH GENÜGT!!!
3VT. as es i s L H R '' s
koazessionirtes
ANNONCEN-AUFNAHMS BUREAU
SMT für alle Zeitungen
übernimmt Insertionen zu günstigsten Trciscn.
PoNt, KilnlgMg«»»« 60.
Zur gefdlligen Beachtung!!!
«i« »
i'' ■
Mi

Kitűnő minőségű is olcsó érák.
Ü
töÉ
Houx ima
(137—1U.9)
dánan folazerelt s ¿vek norán jolea hirre kapott
ÓRA-ÜZLETE. 3F»esteaa, kigyó-uteza 6. szám.
Nagy válaaztókot ajánl inindonnumü jól beigazított órákból, | évi kexCB»4x mellett, árjegyzék »¿érint. Miuden óra a peeti kir. fiSnyolölö hivatal rtacóról ellenőrzői jogygyol vau ellátva. A nAlarn vAsArolt ritk n legpontosabban vamink igasltva, »gy, hogy akAr fllggo, akAr fekvS hely setben vannak, ca pontosságukra semmi l.efolyAsI nem gyakorol. — Kgy Általam irt könyvet fognak igen tlsstclt vevfilm Ingyen kapui, melyben kflsOlvo vauink nx úrik minél tovAbbl pontos-sAgAt csikttsIS óvó-rendi tabályok.
ÖENFI Z8EB-ÓRÁK : KsUst liengorórAk A rubinnal ít 10 —lt aranysiéllel, felssOkkonS IS -13 hölgyórAk . ... frt IS —»4
Szerencse föl II Egy millió 222,700 tallér kész ezüst péuz
elo«ztva 19,600 nytrvinyre kiivotkoző ttaazegekbon, 176,000, 106.000, 70,000, 86,000, 2-azor 16,600, 2-aw.r 14,000, 2-azor 10,000, 2-wcr 8760, ö-azor 7000, 3-wor 6260, b-uür 3600, 13-tóör 2626, 105-azör 1760 atb. atb. frtot tartalmaz a Jiraun-t^hweig Ktrczeqdgi kormány által ólotbo lóptotott Aa biztosított orutdgoi L>tt*n<i. Valamennyi nyorvtjny a huzán után azonnal kőz póuzbeo fízettotik ki, h mindon kihúzott aoijegynok okvetlenül ktll a fentebbi nyorvdnyok egyikót olnyernio. (Wzo-aen csak 0 húzás ttirUSnik, molyok közül az elsó
már jövő hó IO- és XX-én
rnogy vóglw. E »omhuzáabani rxWv^tolnél a nagy kilátások arányához kupont c«ak igon ftovA» koczkáztatik, miuUn egy egéss eredeti tor »jegy (nem iyirviny) c«k 7 frtba, egy M 3''/, írtba, ogy nogyod c«ok% 1 frt 76 krba kerül, molyok ¿rtókllk boküldőo ollon a legtávolabb holyekro ia mogktlldotnok.
''A ki tehát a Bzoroncaduok kovőM kölUágeBŐ $olid módon kozot akar nyújtani, wdvoakodjdk bocace mogrondoKWt bizalommal mielőbb az őzen aorajügyok oladáaával megbízott alóljegyzott nugykeretkedöluítKog juttatni.
GUSTAV SCHWARZSCHILD
in Hamburg.
(184-2)

. bengorórAk ti rublonal . » » <lupUfe<léllet
, h«nger<S. kri.L öv. 4 --H r.
■ a — Ii i 14 — 16 i
lft-16 lü—-17 líi—16
P
Angol horgonyórák kristály
live«, löniblnn. I8,20,aî-2î svroghorg. 6. ilupl. fod. íit''Jl —ïi bürgt.uy remontoir vaMiII
kengyelnél fogra felhusb.ttV— dup). fed. 16 piblnnAl tri S4-Ü7
"»«jiAUcraRii
EGYETLEN VISSZAVONHATUN n.etary
HieiESlSEI
Kedden, dec. hó l-én esti fél 8 órakor a „Zöldfa" vendóglő teremében.
Castri Paulina,
a páriái olasz opera első ó n c k tt i n ő j o.
(17Ö-S,

8 rubTnkővot . . .frt 80-M
. arany-kö|>eny H nibinn. „ 94—06
Kranosla bronxiirAk, mindenik hét-
rSI hétre felhutandú SW, !W-i»6
, két hétben . frt 40-«)
IJO-IÜO, löO-''^OO
Kranoila ébresstS órAval . . frt 6
. mely ébretstésaél gyer-
tyAt gyújt . . . . frt, 9-11
IS próbái estist lincxok frt 3, 4,
6—G forintig.
13 prób/U hosssu . frt 7, 8, 9 — 10
Vldikl megrendelések elCro elkul
Knt^K^r, / V, mh Ztiv !ii aott ár, vagy utánvét mellett Is a lej-hölgyhotg. 6. 16 rub. frt 4i-0f{ pont0MbbS <a gyorwbbaa t«Ue*ltt«t.
nek l ami tetssésro nem találna, as
kicseréltetik. — Megjegyesvén, hogy fBgg^ asebörAlm, minden modorban a le/pontosahban igasgatva vannak.
OrAk, arany és tiOil a legmagasabb Arakon cserébe vétetnek.
MlndeanemO IgasitAsok Általam fol-UlAlt gépek és iserssAmok segiuégéve a legújabb genfi mdd ssertut k éssittet nek és Igen oleaón ssimittatnak.
horgonydr. 16 rubinn. frt . dupl. fídél- lf) rublnu. 1H, íO-''/i . hOlgyárAk 4— 8 rubinn. . ï4—ÍÍ7 „ , arany-kOpeuj- és
8 rubinnal .... 31-37 4 hnlgyára gyém. kirakva . 54 — 66 . horgonyí. 16 rubinn. . »3-39 , finomabb aratiy-kflpeny és
16 rubinnal ... frt 44-49 , horg. dupl. fed. Ifi rub. . 44-49 Arany horg. ar. köp. 64. 09, 7», 89-66 horgonyára kristály ttveg-, ar. .6 ■
kOp. 16 rubinn.
frt 69-74
, krisLüv. , 47-60
Arany remoutoirok, val ód lak, kengyelnél fogva felbusan-dák, J6 rubinn. 09, 79, 89-99 , dur!, toi. 110, 119,188,148,18a Ingaóra, a-.kden 24 óra után fhui. 11 . 8-ad napra felhua ft 19,21-2« , óra « félóra ütéssel , 80-92 , . a négy. ó. . .18, 60-61 . havi régulateur . , 30-32
PAlyakossoruiott a párisi klAlli-táeon. A mankAs outAiy javAra :
M*aká» óra (Mouire loulre] kulcs né-
kül felhualiató, igoa Urtósan k^ssítve, I két kftlonl.ö.8 fajban 10 és 12 frtjával. Kgyedtlli dupol MagyarorssAg it ka|>-csolt réasel ssAtnAra csak nAlam.
Kohn óraműves
IMcid Giiszt., Gróf Wilm.,
rs. kir. udv. opera énokt*. hg Ktnrhomb«rg kain.-»onporAasa I
roiiáJcD.
kcgedtl-mfivésa, ca. kir. udv. opera-kar tagja, karmester.
ugyan ezen cat*5n fog egyazorro iöllöpnL
MÜSOKOZAT:
1. Vienxtempi. Duett .Óboron* heged A- a zongorával előadva j
Oraf W. ó* Pollák 1). által.
2. Donizetti Dallam .Linda de Chamounix,''-b<Sl Caatri P.*
3. líöhel. a) Magyar-dal ) ,,, - — Houypl b) .Undlich, aittlioh" ) UA,OK Hölozel O.
4. AVmt. Ábránd .Otollo- kegodUvel Pollák D. b. Donizetti. Dallam .Kliair d''amoro" komikat oporn, — ;j
(Jaatri Paulina As Ilttlczel Q.
) Graf Wlm. Luzt. b) Sragyar induló )
7. Jkliini. Dallam .Sonnaiubula" oty rálxil Cantri P.
8. Erkel (W Vieuxtempi. Duett hegedű xongorán a .Hu- j
nyady- operáből. Oraf W. <<* Pellak D.
Böisendortl ason»Ora.
HELYEK AHA : Körezák 1 frt 60 kr. Számozott hely U>0kf. Karzat 40 kr.. Jegyek kophnttik s najwnkint Wiíjditx Jói^ef kttnyv-, j iuA- hangjegykereakodtWbon. Pönztár nyitva áll a hangverseny u»ttSu J/,2 órakor. Vihar caefcSu a terem bofllttetui fog.
''V/l
Figyelmeztetés Hilüden korbeli, de leglHhábli az Öregkorban
'' élöltiiöz.
Alulírottnak aa orvoaUreunl hoaaasb buvArkodáa után slkerölvóo olyau bUtoaao haló yyigy-asert feltsIAInl, mely a tödígnU, tadChurnt, «etlhflrgóa, mellégés i. ragacsos flegma fel nom kfihflg-hetísé esetében, kttlOuOsen pedig aa örsgeki.él, kik leginkább Uvasssxal éa äss.s«! saokUk kitéve : leanl a WdÓguta, tad«saólhadáanek (HcklíimacWag) sikerrel hasai>Alhau5, . a veaatdeln.es heetlcáral i való h^jlasaot is rlUvoIitja
í .L a »agyérdemli k6a0oaá(*t erre flgyslmesteUil. hogy aa emlit«« gy^gy«»ert
nyebb tymáUí vége« (pilula, labda«) alakban káaaltám, melyt«l uit darai., öregben, sajit f
! s hassnAlaU utasltáaaal «Hátra, nálam Drbrecieabca (lakAsom : vAraduUaa, _____
aa. alat«, u*yao<*«fc |« helybau YH Laj«« kfla/vkore.kedé^ben és 4t. K«tb«6l»^t ejbii gyógy. s.erUrAban kapható, ^ „uSfi.etóa mellett U m. jc^ndelhotB, Ara egy flregösének vary UÍX darab 3 forint orear. ért. ,
IrAabell megkeresioro egyéb bajokban la orvoal Uaisaommal saivesen ssolgAlok.
m^jus 16 - , ,
OcBvary Ede,
lirroi Debrecsenben, a w. k. term. UranUt r. tagja.
k»ny
2181.
I uak
llebricitn
Weihnachtsgeschenk.
Das Hplel der OMt«rr»lohUok«* Oeil.
LMM Ist von der KaJierl Rtaienno gestattet.
.Gottes Segen bei Cohn!''
• CJroHHet''npi tal''eri- Verloo
von Qbcr Drei Millionen. i)lo Varloosung gcs«|ilcht unter Staats Aofsl.drt. Beginn der Ziehung an. Il-tea ototmber d. j.
Nur 7 Gulden ö. W. oderg^TI 4 3 Gulden 50 xr. ö. W. «der I Gulden 75 xr ö. W.
- kosUt e.1« vorn Staat« garaa Urft« »IrkHcUt Orijiaal-Staats
LO«», (nicht von dfi. verboteneu
(''romessen, aus nioinem Debit und werden solch« gegen ffaaklrte Einsendung de* Btlrige» selbst nach den entferntesten Gegenden von mir versandt, Ks werden nur Gtwtaw gesogen l)i« Hadptgewinq« betragen!
WO^OO ¡150,000; 100,000 ; r
•enteu nach Entscheidung prompt ■nd verackwUgála.{* •''''< ''
Durch m rinn vom bMo»lff«m OlQck begünsllglan l.oose, habe «lernen lnler«.**iiten Varelts allst«
la OeaUrrafck dt* aiterWkM«« Hattptr«tr«r von 300,000,223,00$, 187,80t). 152,300,130,000,130, (>&}
_ r,irliri»shls 123.000 , jastirmh :2 k 23 000; 2 à 20'',000!''OÖ.OOO W#im
12 k 13.000 ; 2 k I2.8Q0 ; 3 i wleder tU* 8r»''H
¡0,000 ; 34 7803 : 2 4 «253;-«« «W*» 8 k 8000; 13 4 3730; 105 i «! ? 1001: 5 4 1250 ; 146 k lOOOj
750; 200 i 500 ; 290 k tót^''Mi I« W!m »MMuMt
Nr.
20 4 ¿00 : 18800 4 175; 125; »00; )5 ; 50; 30. j
Oawlnngalder un<l arntllrh* XI*-! hungsUsten sende meiuen täte res !
LAZ. SAMS, mn
I« H*a»fc«rg,
Bank- und Wcchselgc-s^kitA.
• matoeaartrurainrccr -
Tcssck csak egy próbáí lenni,
és az alább rneyju^yiett tárgyak meglepő olcsó áráról mtg fog győrÖtínL
gjMinden «ru « lenjobb uiIiuWriőII hlitonUns iiiollolf ndMIk «1. Ipj
|(t A legnj«bb gyakorlati íényttxési cxil kéknek oly nagyssertl vála«st*k található ralnS Héesben f>»toul«i nem Mtoxlk; gertdaskodva van Iti [flaUl h Oi«gi5J,V»Kr hogy íJeUlysígiSrl .«c|. A> alkalmaiét «JámUko» neuicx»k hölgyek ét urak do míg minden koni ia állású gyermekek »simára eaerféle vAla.itikban találhat««.
i Arjegyxíkek mludenkinek a cxlmo pontot megnevetét útin ingyen ét bérmentve megküldtük ; nagyon elCny&a toháta ildékl tc. lakosokra
nésve, ho*y egy Uv példánytraegisoresaeutk, miután abbm nemetak ax ár, liánom mlndeu a laktirban léletö csikk pontot megnőve létei« lalálbaté. * nót-kdldí« utáiivitcl, vkgy « pátta elíloget ^ekiildíja melleit tSrtíidh.
Legjobb gyártmányú különféle czikkek kivonata.
Francia levél papírok, minden kUAnt név.beM vagvkorona
Ingyen nyomatAiéval. taix db 8 ad flnow fnht''r . . 45kr. . » • augol, veoaliott . «5 . , , , reciét taiueietl . 7ö , , . i td iUom íthír . . 85 . , * . angol vootUolt ,, t fl. , . boríték 8 »4 fehértó ''. 80 kr. , , : . ««« . . M. , . t '' ». ealn.,recx. 65 . , , „ belSI anmánoot 00 „ . llnom gyátxboriték . 80 „ . borítót 4-ed fehórro . 60 . ... er5t papír. 65 „ !í csinos belfl koronával a divatot «ObbtxInU nyomatban aiáx papírra 40 kr. xxáx borítékra tOkr.
100 db. Látof ató j»jy
Kolló« fénymátu paplrou, legfinomabb kSnyomat egy tor Iráaaall ft ugyanilyen legflnom. fokelo nyoio/U-
.»I........70 kr.
ugyanlly. légiin. arany nyuin. 90 kr. mind«« kíSvctkesB torért 10 kr.tftbb. {Látogatdjegyek, logfin. augol b«iu nyomattal,IttgujahbiiemH ba tUkkel, olotébb mint mlndcnAlt ti* db. feli, k.ttősfciiyll papír. 60 kr.
RfctoUak. 1 lol. ang. rvttoÜ 12 legjobb fajban tOkr.
12 u*t. ang. réstoll egy dobóiban,
fannobbl ............. kr.
IS tóit. alumínium toll, blxto»itva
roiada ellea.....80 kr.
I lucxat Irén Jé mlnöiogfl
*» l01»frW461ft.
I to.t. tolluy«! . . 10 16 3ú 30 kr. Kiiionian vittU pco»4t«yos»ók leg-
•*ebb trietal. 1 db kit brtSrel, finom nyíllol 60 kr. Keroná/it 841 kr. kulon, «géei uevok
oleadu »láinUUlnak. l)uu>bornyomd prittk nú**(J együtt
legfinomabb S ít 60 kr. Itítyeg (Htdinplglla) bj(dug»aekréiiy • nyel, fettík ít eeaettel t 60. f> 6(1. A legújabb mag« uiagÁt nedvetllő bélyeg, (rttamplgla) a gjp egytteri aedroait^M*! ea«r lenyomatot ké-a«lt. A leggyakorlottabb hivatalok it irodlk aiimira 1 db leglle. vA»(l 0 fl 60 kr 7 ft 60 kr. legjobb ulnSaigtt, viutag entUt le
ineaiel elUtott Chlft« e/Ujt. IdtAlU* 10 ¿rl íolytonoa lia«rnitlat ii.ellett l tclnvökanál lOltkAv.''«-kaiiilUtt, kiaéa villa ''¿7 ít, 1 pír gyrityala/té 4 6 0 ít. 1 db tojmeriUl 3. H ít 80 kr. t . l«VMoi«rlt3 6ft60, 6ft60. I tet kAtUrU, legeiobb faj 0 ÍU l-Jgyéb rJilua tiigyak gyArl irérf K*en gyirtmíny <«ln h formában.
Htagtalan vlimrntoa luuonld modor-a vaWdl eatUlbex ban van kíaittvo. ágybavalék, nagyon ajánlhatok riaelík, gyermekek, bet.igek íj gyermtkuuaony • íáuiára elhárítják tökéletlen aa átnedvoailáat.
K*ay raktár ayart»ek- ia táraa»]át4 kokba».
llábok, dbja ft 10 16«080 krUSI liftig.
Különfíl. állatok 6 10?0 . 1 .
Játéktárgyak dobotokban 10 Í030 60 krtíí.......8 ftlj.
Allatok, tennéeiet ia«riut elkéaaltvo 60 krtél......1-SíUg.
Kgyéb játéktárgyak eaer féleválaaa-
lékban 10 krtöl .... 4 rtig.
Tártaajátékok 30 60 krtdl . ii .
Ai Iimeretoe ronletto játékok eu miniatűré 1 db 40 60 00 NO kr. 1 ''A). 1 ft 60.
Laterna aiaglca, aa u^ynevetott va-ránlámpa,a legkellcmeaobb mu-laUág Ujak ét Öregek taámára, ldb 18 kép. 06 ttó kr 1 60, 2 3 4 6 Mg.
Könyvnyomdák tökéle» bellikkel ét tierekkel, megnőtt gyermekeknek 86 kr 1 «0, ! 80, í 60,» 4 6 Mg.
Angol aaertiáiuládák, telvo minden a liáaban taUktégelt tterckk«l,l láda 1 60, 2, 2 60, 4 ft, 1 kltebb gyermekek 26 30 50 80 kr 1 ft.
Mcgrend.liteknél játékokra kéretik .1 gyermek korát í-t a darab fc tékát megnereaui mely után alegalkal-matotabb válatilatlk mintán a vá-latiték roppant nagy.
KAlöDÍélo játéktárgyak dobotokban ttáa féle válaattékban fl- ét lány-
Íyermekek ttáinára, darabonklnt
0 20 4060 kr. 12ftlg. Loaflnomíbl) k»ut»chuk-fé»Bk.
t fodoilté fétfi 16 20 S6 30 kr. 1 sfirfi fétfl 20 26 30 kr. I nyeletféta 26 30 36 kr. 1 tartdfé«tl 30 40 60 kr. I »«bfétO 10 16 26 kr. 1 aiebféaU kefével 16 36 40 kr, t fejkefo 30 40 60 kr. 1 frllg. 1 ruhakefe fKl 60 8(1 kr. I ftlg l legfinomabb fogkefo
10 Í5 3036 kr, kOrÖiukrfék 25 30 46 ki.
begjobb Angol tollkétek, dbja 25 35 46 CO 80 ki. I fl, 1 ft 20 kr.
hlKnyöa aaabtfixaxertxámok kanoex-oxal t. anélkül,dbja20304000 kr.
I.OKitjabb pénatárexák 20 40 00 80 kr. 1 frt, 1 ft 60, 2fl.
Tárcák 00 80 kr, t fl, 1 ft 60, 2 3 ft.
Vnlídí tajték-xxlvar pipák t-t tarték leg*x*bb foglalát ét legfinomabb faragát dbja 50kr, 1 ft, 1 ft 60,2 3 4 6 Irt.
Hxlvartátktk 30 60 80 kr, 1 fl, 1 ft 60
2, 3 ft.
Tökéletoaen ellátott dohányoiiii ké-
adtlrtek »alddl txjtíkbél borot-tyánkSvel tokba, xtebbe való, töltéxxxám tterlnl klllönbOtC »tárak ét pipákkal,tnitierttámkauáe, axlvarké»»it6k paptrot t egyéb do hányaáil káixdlettel, dar^bj 4 3 4 6 6 8 frt
Helyem nyakravalék urak taámára darabja feketo vagy ttlneiett 30 35 45 00 kr. Divatot telyem-chardeok 80 kr, 1 ft,
1 ft60kr. Legjobb nadrágtartók tartót ét olfl-nyö», párja angol exéraából 46 60 80 kr. telyembSI i>0 kr, 1 ft 20, 1
Ít60 kr.
Paplrtároxák.
ügy ttépen ellátotteuveloppo kfllOn-félő fény0xé«l papírok e« borítékokkal tolvo dbja Ü6 36 60 00 80 kr, 1 frt.
Egy Irótárcxa ellátát nílklll 80 kr, 1 frt, 1 ft 60, 2 ft, tökélot»» Iró tter-axámokkala 3 4 ft, /
Fénvképl albuaok. txáxttori válugAtátban, »»ját gyártmány.
1 db 26 képrn 36 60 80 kr 1 frt. egy db 26 kípto legfinouiabbfélo 1 ft
t ft 60, S 8 ft. egy db 60 képro 60 80 kr, 1, t ft 2a egy db 60 képro legfiuomabbfélo 1 ft
60, 3 3 4 6 Ít. egy <lb UK) képre 3 4 5 6 H ft. Uyári raktár rámákban, darabja 6 10 »0 30 60 kr.
KBIftttfélo n6l neocstdr-ek.
tökélet-i varró kétxlet dbja 60 80kr.
1 !í 3 4 6 frt a kiállltáa mlnOtégo tterlnl.
Uyárl raktár franc»la»xluháil lítcxS vekben dbja 3 4 6 0 810 ft, melyek a látmdvíaiiiél dupla árúak. Legtxebben kiállított nSi kéxl tárnák b«rb«l íj kelméből, dbja 1 ft 60, * ft, 2 ft 60, 3 4 5 ft Legújabb iktjertk legdivatosabb forma nj aranyból mely inlndlg aa aranytilnt megtartja ét máiul a valódi éktxorhex a legáinltóbban haxoullt Melltfik dbja 40 00 80 kr. 1, I 60,
2 frt.
Fülbevalók, párja 60 80 kr. t fl 1 60,
3 frt.
Nyakérmek, dbja {0 26 36 60 65 kr. Karperoexek dbja 60 kr. 1 1 60, 3 ft. Tartofétttk 80 kr, 1 1 ft 60, 3 3 ft. QyfirAk kövekkel 30 40 60 kr. Órtláncxok, rövidek 60 80 kr kr, 1 ft 1 frt 60.
Nyakláuetok 80 kr, 1 ft, 1 ft 60. Ooiubottfik urak ¿tárnára 20 40 60 60 kr.
BISIug-gombok dbja 10 16 20 30 kr.| Ujj gombok, dbja 6 10 kr. Kgétt ké»»uletek «ISlng ét ujjgom-l bókból legtxebb klállitát 60 80 kr 1 lft60.
egy ctomó óra-fityolék, nagyon ctl-uotan Httxeállltva GO 80 kr. 1 ft.
A lígdlvatosb aozM-ikizcr
ÖMteállltYA tok finoman kö»iörfllt
oaUtlac télé«''ivek hiti. Kgy melltfi 40 00 80 kr, 1 ft. egynelltO exttitbo foglalt 1 60,23 ft. egy pár ftllbovaló 60 60 80 kr, 1 ft. , . ftllbovaló extUlbo foglait 1 60 2 3 3 60 kr.
L^flBMMbban «Ikiildlt brillant
ékwer . . > maga a axakértS It ámlttathatik ex-által. Kien ékater valódi eiOitbe van
ellátva, ax ntánxolt edllárok a legfi oomabban köxxörült hegykrlilályból valók, a melyek élénk ttl»ét tohatem voaxtlk el; máa drága kövek 1» Urnor hellénül vannak utánotva. Kgy inelltfl 4 6 0 ft. , pár falbeva''ó 4 5 6 ft. . . elSlng-gombok 2 60, 3 60, 4 ít 60 kr. egy darab url tft 1 80,3 HO, 3 4 ft. Brillaut-gyürük aranyból 1 20, 1 3-3 frt
Keretttek ét »»Ivek uyAkdlii gya iiánt 3 3 4 ft.
Qyáiiikuer.
feketo legatebb alak ét Igon tartó
(tvogjot, lava ét blval-ttarnból. Egy inelltfl 20 »060 80 kr. 1 ft. v pár fülbevaló 26 36 60 80 kr,lft| . db karpereot 30 60 80 kr..l ft . . nyaklisjtókA 60 80kr, 1 rt , rövid ór.tlánct 1680OOkr. , nyaklánca 30 80 kr, 1 ft. . elfílfig.goiub 4 kr. , pár uj gomb 16 20 30 40 kr. „ tartó-fé»(l 20 40 00 80 kr. Nagy gyár-raktár bel- ét külföld pürfiim »tappan, olaj, liAjkonSe. ét egyéb plpore c»ikkekben.
Hihetetlen de méfih Ignrtág.
Btlón-órák bronoxból (tvéj fedél ¿*
nlaprattal. Kgy db kit óra 2 frt.
. kUtépnagyiágu 3 ft ''<.0 kr. . . nagy óra "J ft 00 kr. . . legnagyobb 4 ft 60 kr. btlnot »xobaórák porexellán oalm lappal.
Kgy db ntSmfl tiélkfil 2 3 8 80 kr.
, „ tttiírofivel 3 60, 4 60,6 ft Kxen órák tartóságáért ¿a jó járá
ti árt ketettég vállaltatlk, Mludonnemll megreudétek átvétetnek • gyorsan ét olctóu toljotlt tétnek.

Ar clsó nuBztrlal bizoinAnyi üzlet.
1118-15,11)
A. FH.IESDMA3XriSr Béoatie
Praterttraato 20. tx. ét Operngaaae 0. t*. a Dréhor törctarnok uiollett
Évenként 38 hu/iásra.
valíiinennyiAusztriában létező állam-énmagánaorsjegyokre éspedig:
i 250 ftoe 1854-ki, l Hitel,
I 100 ftos 1860 ki, i 100 ftos (884-ki, I 50 ftos 1884-ki, I ütöd 1839-kl, I Como,
I Rudolf,
1100 ftos Triesti, I 50 ftos Triesti, I Gőzhajózási, I Salm, l Clary, I Genois,
I Pálffy, I Budai, i Waldstein, I Windischgrätz, I Kegievich sorsjegyre
hozzáadva I Badeni 35 ftos sorsjegyet
játon! Ielietaesiik4ft cvnegyedenkénti lelizetés mellett:
A társaság 20 résztvevőből áll, kik közül az első részlet fizetésénél mindegyik egy rész vény jegyei kap, vokuieunyi sorsjegy nieguovezésé vei, melyekre nyerés esetében, a reá tsó részt meg fogja kapni.
25 negyedévi részlet lefizetése ntáu miiideu részvevő megkapja az őt megillető i észt, tetszése szerint akár egy eredeti sorsjegyben, akár készpénzben.
Azon körülménynél fogva, hogy az összes sorsjegyek árkeleto most roudkivül iiyoitíott állapotban van s pár óv lefolyása alatt legalább íb el kell érniök az előbbi^állás-poiito*, csaknem mathematikus biztossággal feltehetjük, hogy az ezen játszótársaság báni txW.vétel, 228 húzásra a logroszabb esetben is csak csskély pár forintra rúghatna.
Mindenki egyenkint beléphet a társaságba,« a többi részvevőkkel sem kell törődnie.
Aítnt bélyegillctékot, miiideu résztvevő (¡8 kr. űzet egyszer mindenkorra. Minden nyeremény közölve lesz.
{.v UJ)
Moi*^en»t©ra A. <é>s táxsa,
VálUliódája Posten, Deák P*r«oca-áUxa (clSbb Na^ybld uUxa) 6. M.
Spifilwcrke
Imit 4 blx 48 Htdcken, vroruntori iPracbwerke mit Olockcnsplel, — [ iTrommel und Ulockeuspiel, mit ] Hlmmeltstlminen, mit Mandollnco, | | mit Kxpratalon u. t. w. Kemer i
/ Spieldosen
mit 2 bit IV Stdoken, womater toleho mit Nocettaires, Clgarren-tUlndcr, 8ehwetx«rkRaichen, Pho-•ographle-Albnmt , Hchrelbaeuge, nandsehuhkatteu, Clgarren-Etals, Tabaks- und /.flndholtdoten, Pup-p«b, Arboitsllscheheu, alles mit Musik I ferner Stühle, spielend,! Hetin man ilch »etil. Suis das| Ncuetto empfiehlt
J.H. Heller in Bern.
Zu Wclhnachttfleiohfnkcn eignet I sieh nlehta besser. In keinem Sa-1 Ion, »n keinem Krankenbett« soll-1 ten diese Werko fehlen, l''relicou-1 rante »endo tiaacot auch besorge! ltepaiatureu. — Lager lertigerl Werke. (179-8,2)
ügynökök,
kik megfelelő biztoaitdk-l 1<nl birnak, nagyon el6''-| nyőe feltételek mellett Hzounul ni kulmnziíst nyerhetnek. JWvebben tudu-I kozédliatni
Lenek Samunál
(18.1 íí) Sojironban
„Halljuk a szép szói!"
„Rajta fiuk, vigadjunk!"
, - (187 -!•)
Megjelent én inindeu liniuii kílnyvkorc*kodéaí»er, kapható:
„ríSLliJ TULH: SL B25<0X3 BSBÓt!"
oximü magyar felkfiszöntií (ton6t) künyv, moly kötött éa kötetlen iiiindonnoniü felköMöntéat tartalmAktVán, diaict kiállitáaa éa tömött tartalma, ngy baaxnoa és mulattató voltánál fogva tv* ifjwtág figyolmébo különösen ajánlható. — A 150 lapra torjodó éa 146 többnyiro orodoti folköatöntéat tartnlmaróazlnca keménykötésű könyvnek árit 1 ft
Továbbá megjolont
a dalkedvelő ifjúságnak különösen ajánlható
„RAJTA FIUK, VIGAOJUNKI"
közkedvoaségü dalkönyv máaodik javított ée tetomeftcn bővített kladW.
K nagy szorgalommal összeállitott infl közel 1Ü00 válogatott dalt tartalmaz, é$ szinca borítéka; csinos kiállításánál fogva is kitllnö, mondhatni : egyetlen a muga no-mébon. Ab clsó kiállítás 2000 példánya Igon rövid idő alatt elkölt, mi oléggé tanúsítja, hogy méltó ligyolmet érdomo!. Ára ttz 630 lapra torjedős diszeeon kiállított ísebkönyvnok 1.20 kr., dús aranynyomás- és arunyszcgélylyol 1.80 kr.
Végro ugyanott megjolont
LE NORMA NI), * s híres gzigínynö igazmondó VETŐKÁRTYÁJA
82 szinezelt kártyával, magyar aláírással ée szöveggel. — Ara 50 kr.
Mind n lnírotn ¡Viigy-KnnlxBnii, Wn^dlta Józnef könyvkeicHkeilé.''.éljen cgybzerro véve, valamint utánvéttel ogytlU rendelve 2 frt 60 kr., éa 10 példány ntán ogy tisztületjiéldiVn''ynyfll is szolgálok.
Minden postai utánvét mollott a inogrondolő szi-voskodjék 1 térmentes lovéllion a* emlitott összeg ogy harmadát mellékelni.
UJ könyvek,
melyek
WAJDITS JÓZSEF kt^yvkereskedósóben kaphatók:
A VÁLASZTÁSOK jhJLÓTT. Ára 2 forint.
VÁLAS8ZÍTF.-K A TÖRVÉNYKEZÉSI TISZTVISELŐKET? Ara 2 frt-
S8ZABAD EGYHÁZ A SZAHAD ÁLLAMBAN.« Williams lloger, ezen elv megteremtője s megtestesítője. Életrajzi vázlat. Irta Horváth Mihály. Ára 84 kr.
A NEMZETGAZDASÁGI ESZMÉK FEJLŐDÉSE, TÖRTÉNETE és befolyása közviszonyokra Magyar-aaizágon. Irta Kuutz Gyula. Ára 4 frt 40 kr.
KOSSUTH LAJOS ujabb leveleire Horváth Mihály.
, Harmadik jutányos kiadás. Ára 60 kr.
LA8SU VIZ PARTOT MOS. Regény. Irta Szab* Richárd, két kötet. Ára 2 forint.
NAPTÁRAK I869IK ÉVRE
Ugnagyobb vdlatxiíkban, tíilöttfiU drww/a
RAJZMINTÁK,
as általánosan jelosokrek ismert Hormon-félék.
Olasz virágcsokor-papirosok,
a legdíszesebbek, Krtéwek száaára.
fénykép-Ubüwok
igen dísxotek, me«áv olcté Aron.
Papirosok és egyeb Írószerek
a legnagyobb vilatxUkban irodák sxáuára, SaleU át magánhast-
uAlatra a leguié/sikeltebb árakon ajiul
WAJKÜSJÓZSKí'',
kflny»kereskedő Nagy-KauUnlu.
ÜGYVÉDI ÜGYNÖKI IRODA.
VWAkt Ogyv^dUrtaJmUI, egyletek, tártalatok, U ma|
gánxéktál aat elfogadok minden megblxátokat melyek Wrvínyi-,^ vagy kdtlgsigalátl ügyekben a Duda-Pesteu sxAkelb klrJmlnitt ''lumo klr. Ouria. válté- át virosl törváuyxaikek, Urtulatok ogy .''-Vo/f-kSxbtnjárátt, megsxorgaliaa/ást, áH«sltát«ktt tat. lfAnyc->i.;.
Cxílja ügyvídl Irodámnak — a vldíkt Qgyea baJot''-L *. Jö.''5* vítmenásl, utáajárátl, idítOltísl törhet k»ltií*ekt«l mof ntiUi^yi gyort, klmertUI, alapot tudósításokkal ttolgálfli h hol tk-.jály.va ienáánek, k<nviseltetni atb.
AkadályoxtaUsoie cselen — aa Irodai toendík t annak vet U''síben netán taQka/golt kc<pviteltetétemmel PtTVtti Qyala kSa-válUj-Omrr.''d urat blxtam meg.
A dijak UgmArtákeltebbou námltutaak fel, efy Minapi l^''aáj Wbbet nem igényig páráéért 1—3 frt
Irodám helye :
V í '') (>
''v
(78—1)
Pe«t, LAvéti-utcia 8. sráat, Enteihá^.
B£SÚ EMSEI ttm,
két- ét itía<zt-''t*-
Wajdits Jőxsef kiadő-, ljtp- és nyomdatulajdonos Nagy-Kanizsán.
Melléklet a „Zala-Somogyi Közlöny" 48-ik számához.
folyté ns logkoTUMrlthb haladást tarta-
lom mellett lennének mégis áldozatai a közönség részvétlenségéiwk.
Mi tehát hinni akarjuk akadémiánkról, liogy nemcsak sogédkozot nyuitand, hanem az egész munka kiadását is elvállalja. Ex logyon legalább méltánylása azon tudós fáradozásainak, ki Kaját magát annyira alávetette n tudomány szollomé-uek, hogy a lognaeyobb szükséget, fáradozást kiálva, egyedül hazája érdokénok szentelte életét.
WLASSTCS OYIJLA.
Pócbí levelek.
I»éc», nov. 20. 1808.
III.
(—r.) llniwti hallgatásomon, tudom w szerkesztő ur fog leginkább bosaaakodni; do ment-snn ki az olvasó közönség előtt is axou ok, nti-szerint provinexiális városainknak a».on sajátságos helyzet jutott a sora könyvében, melynél lbgva oocményoi csak is helyi érdeküok és igon ritkáu jutnak Fortuná asszony azon kitüntetésében : hogy nagyobb események színhelyévé lennének. És lm részesülnek is a kitüntetésben: a történtek leginkább politikai dolgokat foglalnak magukban, melyek miuden napilapot megjárva, jutnak csak a hot» lapok hasábjaira, hol máró-sággá válik.Ily helyzete van városunknak é• ebben e lapok szerény levelezőjének is. Most as egyszer azonban as események és újdonságok ogéaj tömkelege lén Pécs, inely az „uj a*-.a" időjében amúgy ú> hirnovet vitt ki szélsőségei áltál, miket közönségesen a követválasztások alkalmával tüntetett ki leginkább.
JNem igy volt oz a múlt szerdán tartott cong-ressusi választásoknál, mely alkalommal l''écs-városa részéről 8c ha pr inger Joaehim lón egyhangúlag,— Burauynmogyo részéről T h a u-sxig mohácsi kereskedő bchulhof orvos és a siklósi rabblellonében nagy szavazAttöbWggol a legnagyobb rendben lön megválasztva, Sajátságos csoportot tüntetett elő a választásra vonuld mngfnhértőllasodott y-sidók, zászlókat lobogtató, zeneszó mellett halasié tömege, mely tul tett az ujonczállitásra l>egyült fiatalságon — a derültségben. A derültség vidámsága látszik majd mit\(len arezon, gazdáinkén a jé termés, kereskedőinkén : a jé árak miatt; egyedül az alsóbb osztály nom osztozik obbon a fa magas ára miatt (egy öl 15—18 frt.) Szomorú a káptalan is, mert egyik kitűnő tagját veszté el da-rócxhalml Dwrocsy Zsigmond püspök holyottcs és pápai praelatusban , ki végrendeletében 11.900 ftot hagyott közczélokra. — A* őszi hangverseny-idényt (!a»tri Paulina k. a. a párisi olasz opora primr ''ounája IIölzelG. udvari opera énekes, Gráf Vilu/ós zongora- Pollák 1). hegedűművészek fogják a .Pécsi Dalárda* óé .Pécsi Dalkör" által a svaiefci vizkárosúltak fillsegé-lyoxéséro adott hangvorsenynyol kielégíteni, ugy Károlyi Lajos színtársulata is mindont ol-kövot a téli szinl-saison élvezotesbbé tételére. Mig ezek az idő kerekéit tova haladnak — ugy hisszük, az összozördült ,ur»k" és .gyerekek is kifognak békülni és nein szaporítják még Zala-, Somogy-, Sopron- és Vasmegyékbon is a pécsi .Katalin vásár" zsivaját.
Levelez ós.
Mobáca-vidéke, nov. közepén 1808.
T. Szerkesztő url Talán lesz ogy kis üres tér bocses lapja valamelyik szögletén, moly a távolabb vidéki hangokat is időnként befogadja. Esen reményben bátorkodom a hosszú hallgatás után megszólamlani, már csak azért is; hogy szülőföldünk e kedves közlönye iránt, mely ho-tenkint mint ha barát mog-meg látogat a távolban, — némi figyolmoi n méltánylást tauusit-hass^kl
( Baranyának ez áldott Chanaán-vidékén. ha a maturált* külvilágot tekintjük, szemoiuk ön-kányt Ml idei gazdag terméseken akadnak meg. Mezeink ■ hegyeink oly áldással jutalmasták gazdáink fáradozását, minőre a mult sanyarú évek után alig valának elkésxülvo, s talán sxo-rencsénsk mondhatják egyesek, hogy a májust tömérdek esőzések, kissé mogtizcdelték gabonáinkat, mert a m-.-gmuradottak betakarítását a is alig rendoILo-hotto^ ologendő erővel, fjnfojü sváb aépllnk a mily Lohezen ongodé magát né-liány év előtt camcitálni a commassatiéra, an-uál büszkébben1tekintett most garmadáinak nagyságára! népünkről lévén sző, csudálkox-nom kell hangya szorgalom s kitartó munkássága felett, melyet a dologidők egéez folyama alatt kifejtett.
Magasait is honija most főjét, s minthogy gond nélkül néz a hosszú télnek elébe, s őszi teendőivel is készen van, ki sem jön n.folyto. nos mulatságokból 1 Az ősöktől öröklött há-la&uuépot három egész nap folytonosan zene és táaoamulatság mellett oly plotAssal tartja egyik néroot község a másik utáu, minővel az év idíár-luelr ttmwpét sem tűnteti ki.
Mut\k* kíőUhi hallgat, s mig a tuagyar nép
aratásról ii lármásan h zenével szokott hazatérni, addig a németek kimerülten h bágyadtan keresik lel nyugholyeiket, —do bezzeg most nincs végo a dinomdánoinnak I
Jellemző, vidékünk Sváb népére az is, hogy főleg a cfynniassatio után totemesb foldrészolc-kcl rendelkozvén, oly dühvel viseltetik a szőlő-Ultotéa iránt, hogy a leggyönyörűbb rónákat is szőlflskortokké látjék átalakíttatni.
Számtalan helyeken gabona, kukoric.za és burgonya fbldok közt elszórtan szőlővesszők emoíkodnok, a gyönyörű telkeken présházak készülnek. S minthogy o buzgóság mindinkább növekszik, attól tarthatni, hogy maholnap csupa szóllös vidékké lesznek átváltoztatva kal.is/.dÚH rónáink I 10 buzgóság a higgadtabban gondol* kősók szerint vétkes morény önfejű Svábjaink-ban már csak axértis, mert borban úgysem szil. kölködűnk, ■ a mi fŐ gazdag búzaföldjeink tapasztalás szerint oly bort fognak teremni, mely Baranya borainak nővére, hiréro szégyont ho. cand ! — Do mikor népünk szabadsága őrzőiében azt mondja : „d a s s k h o r t m o i n, u n d d a k a n n N i o m a 11 d N i c h t s s c h a f fo!u A viszontlátásig !
KANIZSA-BERKI.
Heti szemle.
Xoveitibcr 20-án, 1808.
[ J Zágrábban az országgyűlés a Fiuméro vonatkozó királyi leiratot négy szavazat ellenében valamennyi szavazattal olfogadta. — Az ország uton (l''cston 12. sz. a.) egy osodA-gyermokot mutogatnak. Onk 12 éves és már is 200 fontot nyom. — A zágrábi országgyűlésben roppant közönség jelenlétében felolvastatott a magyar-országgal való szentesitott kiegyezés szakaszonként, ő Felsége novénok s a szentesitési zára-déknak olvasásakor, a közönség szűnni nom akaró lelkesedésbon tört ki. — Sarolt« császárné egészségi állapotában, határozott javulás állt bo, ugy hogy folytatja lovolezéseit, zenél,,fest,olvas, sőt azon gondolattal is foglalkozik, hogy a mexikói császárság visszaállításának történetét megírja. — Rudolf koronnherexeg s Gizella fólitr-czegnő Bécsbo mentők, tauulmány&ik folytatása végett. —. Kg/ szállitmán/ ui magyar ezüst forintos érkezott Budára és jő kózolobb forgalomba. — Az oktatásügyi miniszter több művészt részesítőtt segélyezésben, köztök Izsó Miklós joles tehotségü szobrászt, ki oly sokáig kénytelen volt nélkülözni s ki most Berlinbe és Komába megy további kiképoztotéso végott. József nádor szobrának leleplezését király ő t el-sétfo határozott óhajtása folytán a jövő tavAsxra halasztják. Az ünnopély napját anuak időjében ő Felségo fogjr. moghatároxni.—Onnopelt hegodil virtuózunk szép nővérét, Reményi Roza kisasz-szonyt o hó 2ö-én voxotto oltárhoz Semsey Lipót sároamegyoi földbirtokos.
Zala-megyei hirek.
— Választás az izr.oongrossusra.
Z.-Kgorszeg nov. 10. Orönuwp volt nov. 18-ika midőn o síua-ogerszegi kerület izr. község körében a válusztás őzen napou két párt közt megalakult, — az ugynovozett orthodox j>ártnak a helybeli rabbi, Engelsmann Izrael — a liberális pártnak pedig ¿enyvossi Adolf voltakövot-jolöl^o.
Nom kis mozgalom érto városunkat őzen nnp, midőn a két külön párt városunkba összesereglett. Reggel 8 órakor a helybeli izr. legnagyobb része és néhány vidéki — hősies büszkeséggel t járt az utczákon, kiáltozva éljen Engelsniann követünk I
Azonban 9 órakor uagy lelkesülést láthattunk, városunk ésxak-kőleti részén a mozsarak dörgétel joleutotték, hogy megérkezett a köz-tisxtolotbon álló — Italadást párt és két lovas élén, és valamennyinek kalapján nemzeti szalag, zöld ággal, nyoles nemzeti lobogón őseit fölirat .Éljen Fonyvössl Adolf követünk" féljen a valódi haladó párt I Itt meglátszott mennyire arat diadalt a haladás — még a más valláshoz tartozottak egyes tagiai is a legbousőbb rokonszenvvel és legőszintébb kivánattal intették az „Isteu hozottat"
A választás 10 órakor vette kezdetét, és délután fél 2-ru történt meg, A szavazás Idője alatt a rond fen tartására mogyei katonák Ügyeltek fel.
A legszebb rendben végbement választás erodménvo volt, hogy Fenyvossi Adolf 40 szavazattöbbséggel Kngi !:mr.nn Izrael rabbi ellenében ntogválasztatott, amelyről távsürgönyileg azonnal értositvo lott. — Semmi sem mariul egyéb hátra, minthogy Fonyvossi Adolfot, kit elvbarátai és hitfelol a közügyökben! szolgálatra felhívlak, — programntja azon állítása sterínt, hogy az iskola, a nevelés, és a tanügy érdekei mállott melegen harczoland — Isten vezérelje! Valóbau, példa az utánzásra I — Hisz a haza sarjai, reményei szivében és lelkében egyedül itt tétetik lo azon mugasztos, axon nemes elvek és wzUkségos ismeretek alapja, melytől a haxa, s a nemzet oly jogszerűen remél dys kamatokat. — As iskola a tudotuáuy előcsarnoka. Itt gyűjti^
mint a .■xorghlma» méhwskft lelkében az ifjú axon drágít tá|MZ.>rt anyagot, melyet később, mint lutlnkás honpolgár az okszerlt ipAr, müvo-lődés, h a I a d á sf vagy az irodalom mezején Ica* lerakandó.
ÚJLAKI M.
L) A n.-k a n iz sa igymnasíumi ifjúság nagy remény ü jövőjével kocsogtet bennünket. Alighogy kibontakozva a szülői kodvc« karok közül s visszatért a Muxsák fohtí közé; már is .0 a* ké|>zö kOrt" alakított melyneic tisztikara: Elnök: Ft. Könnyo Alajos igazgató. Alelnök: lMdis Lajos, titkár: Németh Elek, j>én*tárnok: Biba Ferencz. Bíráló választmány,egyszersmind sz.ivnló kör. Elnök: Bódis I>ajos, jegyző: Né. ntoth Elek. Sokat hölyozllnk a''nciuos törekvő«-berf, sóhajtjuk hinni, hogy a lelkesülő önképzőkört szép emlékoxe'' fogja illetni azon dicső fér-liak sorá'' ,.n, kik az emberiseg szent eszméi és czéljai létesitéso«írt sokat tettek és küzdöttek,
(_J Ba 1 a t on-Konos é u egy 80 öles szőlőr hogynek föle mintegy ¡JOO lép^nyi hosszaságban mélyen beroskadt, mig A beroskadt hely-tói mintegy 50 lépésnyire levő völgyboti halom támadt.
□ K o s z t h e 1 y r ő 1, hír szerint küldöttség járt a napokban Pesten: Korizmícs I>ászló urai felkérendő, hogy u képviselői megbízást a jövő orauWos választások alkalmával vállalja el a keszthelyi választó korületból, minthogy a nevezett kerülct''cddigi képriselőjo Tolnay K. megrongált egészségére való toklntetből vissza akar o térről vonulni. Mint a hiv. lap írja, küldöttség, mely Deák Forencznél is tisztelgett mognyerto a kívánt Ígéretet.
— A kanizsai váhuutókorülotboli Deák-párt f. évi decz. 1-én regKell 9 órnkor Nogy-Konizsán a .Zöldfa* torctu ében, kövotválasztáa tárgyában értekozlotot tAfíand, melyre a ]>Art-hivek tisztelettel meghívatnak. Több választó novébon.
J Lapunk egyik kedves munkát.*»'' , szép reményekro jogosító Ifjtt Miltényi I>élti f. hó 25-én pécaott, megszűnt élni. Béke {>o-raira I
(B). Ami halad az ol nom marad! Zalamegyo lolkes képviselősége ujonan bebizo-nyitá, hogy a korszerű lutladás és szabadolvű-sé;c színvonalán áll, midőn a f. hí> 28-án tartott közgyűlésen inditváuyuzU, hogy az elfogadott szaijadolvüség alapján a tisztcletboli mogyei tisztviselők közé uránylftg ;u izraelitákból is választással tk.
A főispár. uí J méltósága grói Szápáry Qéza. pártolván oson igazságos lcövotolést, azonnal megválasztottak és fiiesküdtottok N.-Kunizsáról a hazafiság\ éj ritka vendégszeretete Altul köztiszteletben álló Blau Pál földbirtokos, ¿s s/ép inüvolts<^go íjs lehotségo által jelos tfju Wul-bach Mór urak.
□ Készt bolyon, kath. egylet van alo-kulóban, mely ezé íjául tűzte ki, a katholikiu Btatus autonómiájának axon a vidéken buzgó közegéül szolgálui.
— Lapunk hirdetési rovatában olvasható Sehvrarzschlld Gusztáv hamburgi bankár sorsjáték hirdotményo, melyet a nevezett bankház solidsága is ajánl.
mennyil«!tí"n felfedezendő hiányok, vágy ki ömölendő jó oldalok kommentálást ígéuycl-nénok.
h. A d a 1 á r d a ma tartja dalesfélyét és'' ezwl egybekötött .KaUlinbálját.* A műsor a követ-koző : 1. .Jelszó" szövegét irta Garáy, zenéiét Marktbroit ZstgA. — 2. .A beteg leány." Ma-gán nc%yes. — 8. ,Nobuoodütiosor." Víirtli naj?y ojwrajából at ogész 2-ik felvonás. — >i. .Vitíota, nagy magán kar Abttól, fordította Si. — B. .An3or schönon bbiuon I>ouau,M koring ó Struusstól, Szövegét fordította St. — }) bizony csinos kis tnflsor, inajd moglátjuk a kivitel minő ltsZ.
— A szigetvári kerülotbon az izr, ooit-grcM''usra : JL12 szavazattal Lackonhach Ignáczy 31} szavazattal Kraizler Izsák és ó szavazattal Maisllcs Samu választattak, s igy mint a tobb-ség kifolyása, I>ackonbach Iguácz ur nyllviíott-tatott cougrcssusi küldöttül.
Somogy-megyei hirek.
Kapottvár, novomber 2ö. 1808. h. F. hó 19 - é n városunkban — rövid Idő nlAtt már vagy ötödszór — tűz ütött ki a fŐ-utczában s ogy udvarboli pajta, szénával tele, loégott.
h. Azsidó-congrossusboli követ választásnál mult számban már megemlékeztünk Annyiban, amennyibon közöltük egyszerűen annak erodményét és hatását a kedélyekro, nom 1 hagyhatjuk azonban érintetlen a választás estéjén történt tüntotésekoL molyok szerint a mlndenosotro tisztán értelmiségből álló és számra is alig néhány nyal kovosebbői álló FroisUtdtlor pártjelöltjét díszes fáklyás-monottol tisztelte meg, kiemelve onnok érdemeit és élosca hangsúlyozva, miként néha a voreségben nagyobb a győzelem, mint a veszteség stb. Ezután a hely beli és szinte tolj« lélekből Froystüdtler pártján levöSpitiercaaládot''tüntették ki soronaddal s vég-roa Wolsx-félo — majd későbbasujSchilliiuzky-félo kávéház holyiségoibo vonult a párt ós voazteségét elmés toasztok és vig zonébe ölte ; — Fruystildtler pedig — mi a legjellemzőbb mog az nap és később is, akikről csak megtudta, hogy a tett igéretok daczára mollette szavaztak, s a pénzt ol nem vették — mindegyiknek kárpótlást adott s így a gigei község által Stoiunak visszaadott 200 Irtot is nekik kifizette.
h. A p o t r o 1 o u m íjt a 1 ismét szerencsétlenség történt. F>gy sütőlogény ugyanis a lámpáid olajat akarván tölteni, a gyortyát oly közel tar totty, hogy a láng bcloka|>ott az üvegbe, mely aztán szétrepedt és az égő olaj a szerencsétlennek egész srozát és mellét olöntvén, azt ugy össxo-égette, hogy az illető élothalál közt lebeg.
h. Kádas Rudolf fődiroctor ur ő Nagysága tegnap óta várcsunkban időzik és u tanixlákat látogatja. Megemlékezendünk még adandó alkalommal azokról, miket tapa*xtalaiid<\ loss,
Sopron-onegyei hitek.
Sopron, nov. 20-án 1808.
í. . Í''.í*! - . '' r tí- í - ''-.''''-Cl-..
»Jossuiták.A Sopron melletti Bánfalva (\V*uidorf) falucskába hír szoriut harminc/. Spanyol országi Jézusrondi szerzetes atya fogna jönuL
»l''osta ellőni panasz/ Nom tudjuk mi oka, do miudonosuUro megrovandó, miszurint a postánáH oxpoditie oly hanyagul vagy rendot-louül közöltetik, miszerint e lapokat (a Zala-Somogyi Közlönyt), noha már szombaton rendesen expodiáltataak, még osak — ige» ritkáu vasárnap — hétfőn kapni meg, sőt még egy;*» elmaradások is merülnek fel. Jó lonne, ha e nem csekély kellemetlenség oltávolltására a hivatalt m soproni lap is tigyolmezk-tnév
cs B á 1. F. hó 22-én a rondes KatalinUl a a szokott élénkséggel megtartatott.
= G yiunasiutn. A mult számok ogylké-beu közlött hír a kath. Unuló-iijuság nagy számmal megérkaate felől, nem tökélotosen való, minthogy az ifjúság számiwsxego az idén jóval
csekélyebb az előbbi évieknél.--A mi az
épületet illeti igax ugyan, hogy ogy kicsikét (V) nagyon is kisszerű és rósz karban lövő, de azért ax intézőt hírét nem az épülőt, hanoin látogatóinak buzgalma és szorgalma tohoti, vagy Vöni.i marty-ként .fiai szent akaratja.* Eet az igazság érdekében I
n A f^ hiánya nomcsuk máshol, do itt is uagyL..a érezhető, minthogy még az igeu nagy ilrAjcaA-lg mellett is alig kapni.
— Plébánost i natellatio. Bükk hely • ségben uov. 28*án volt a fiatal • széplehotség.l Baur György tisztolondő urnák pléoánosi ins tollatiója, mely Uunojxílyro messze vidékről sokan joloutek mog.
LJ K i r á 1 y ő Felségo Széplak sopronme-gyei község. tűs által károsult lakósát részérő fKX) frtnyi segély ösazoget méltóztatott magán-pénztárál>ól legkegyolmosebben tudományosai.
— Folyó hó 2-tén a város bórt Inéból két fogoly megszökött — eltávozásuk előtt Azon ötlet villant furfangós agyukban, hogy mit ér az arany-szabadság ezüst és papírpénz nélkül? — Ezen értéktelenség pótlása okáért betörtök a városbírói hivatalban, hol azonban miuden roudoson ol veit tárva, n<rm ugy mint ők kottou áttértok a t. jogyxói hivat-dba, do a feltörést könnyítő eszközök hiánya miatt ott sem sikerült a Jó szándék", tehát cs«k azt vitték d a mit tufái t a k« t. L egy Atillát, tnolybo szoroueaéro a jegyző ur uom voít l''onue, különben olvUzik, pedig ily szorgalmas t. jegyzőt nehezebb volna találni, mint ax átilláját. Mcgfoghatl att inarad előttem as Indok, a moly miatt o két ogyén elszökött, hisz ily gyomombor kényelméről van gondoskodva: regpl, délbe, este étel, délelőtt semmit som dolgozik, délután pedig axt, a íw i délclÖttről megmaradt! — neui sokára a vas és tostl büntetés helyett törökpipát és fo-koto kávét is kapnak, molog szobájuk s kényei mük ugy is van, tohát mért szökni ''t
A szegény becsületes ember űzeti a nagy adót tartja as államot, és a kőxbátorság s vagy out va-ssélyező foglyokat, tartja nyomorult családját és önmagát, felülről imával, ululról munkával kéri és koreai „mindennapi kenyorét" de es nom oly könnyűn talál, mint a tolvaj, do űsiu is ugy koros!
— A vogyes népnoveló egylet megalakult, olnöko m. gróf Széchenyi János ő nsga, ki eddig is azon üdvös őzéiért, mint ideiglones elnök crnyodetlon szorgalommal működött Ve-zéruljo ax ég «pen slkamhW, do hálaadatos pályán, hogy kitartása által azon bixto* kikötőbe juthaason, hol a haladás-kor babérja koszorúzni fogja érdemeit, akkor végro felélőd a népnevelés, és a falusi tAnitó nom losxpipagyujtó, lakodalomnál „pajazzo* harangozó stb. silány fi*«-tésért, hanem ogy * hivatásának megfelelő s népnoveló, s a szerint mérve az exUteutiája. Nom mulaszthatom cl azon óhajomat, hogy a vogyes népnevelési egylet gyűlésénél tibh réaz-vét tanúsítását szeretném látni, mert ez us Ugy bizonyosan megérdemli élénk rátzvétét tuíiul^ fnlttkuxetiMik! *
<s>
Az itteni K. novli kávéház tulajdonos több izben megintetvén a miatt: hogy nála egy há-zárd jAUn\ barlang létezik, amolybou néhányan ott hagyták már saját ós családjuk boldogságát, mórt eljátszották ax anyagit, » ulánna a becsületet, do oson üzlet, ezen civitixA.lt rablást minderi mogintés óe többszöri városbirói meglo-petés daczára folytatván a barlang tulajdonos, 100 arany nyal büntettetett, - Nagyon sainos én borzasztó szenvedélyekkel van as omberi gyarl<SsA& túlterhelve, do oz a legnagyobbiknak nevezhető, mert mig egy borivá saját physikai és szellemi erőjét t borszesz oltörpeszti, addig egy játszó borzasztó szenvedélye az örvénybo rAnt nőt, gyormokot s boosületot, bol lobetno felszAmitani a »ok Áldozatot, kiknek ezen szenvedély volt sírásója, vagy a mi még rosszabb, ax ily egyén maga lott hóhérrA sajAt roskadt téslóji, vagy még miUó is lett kétségbeesése ttífa''tt''.
VANISS LAJOS.
Vas-megyei hírek.
* IJ j n ap t ár Tulok Imre ur Által szerkesztett vasmegyei naptár 1869. évre megjelent, a megyei és városi össze» tisztikar, ügyvédek név-sorAn kivUl mulattató részazel is birván aj Ad Íjuk a közönség figyelmébe.
* MAkodvolői sxini előadás. Gonosen f. hó 2ö-én a műkedvelő tArsulat Hsdassy Elek ur rendezése alatt fogja elö adni a „tkigetvAri vértanuk* -at — jótékony czélra.
•»Fiatal óri As. 1Cgy 10 éves kaposvAri (uUlotéstl 7 lAbnAl magasabb iiju mutogatja magát Szombathelyen a Szarvas vendéglőién, — a napokban volt alkalmunk litni őt honvéd atillAban én fáoián tollas fővoggol, a legnagyobb etnbort béna alA veszi, — colossal» nagy keze, do különösen lábal bámulatunkat keltették fel, hosszasan beszélgettem velő latinul, és magyarul, különösen Szokolav, Kontrási ügyvéd urakról, valamint Csalay Ilka kisasszonyról dicsérő-log omlékozott, — ax ügyén müveit és nyugodt öntnegadAssal tllri sorsAt, — mAsod éves medi-cus volt Pesten, do az utcza liuk tAbora mindig nyomában volt, do mint mondá, melyik betegnek volna hozzA tidueiAja, hisz még tosszabbul lenne őtet látva, — egyenesen nem tud inogál-lani, örökösen hajlong.
* Országos vAsArunk f. hé 24-én tarUtott inog, — nagy szAmu hizott szarvasmarha és hi-TQi sertvés volt kiAllitva, — do igen kevés adatott el, mertmig a sertvómok fontjÁt 32 krra tartották, addig oly annyira felosigáxva volt as ökrök Ara, hogy nagyon csekély adatott el, — nagyobb menynyiségben keltek a csizma és ruha félék, molyok a szokotliiAl jóval olcsóbban adat tak el.
Irodalom.
— Bartl Antal (Bgyinn. tanár éo Felsmann József főreál tan odai tanár urak szerkesztésűk mellett megjelenendő .magyar birodalmi közép tanodAk névkönyv* (schematismus) 1868—9 tanévre ozimU korszerű munkára nyitnak L fiijával aláírás L Ajánljuk a tan férfiak n a tan Ugy barátai szivss pártfogAsAb*.
iKr3ra.1t tér.
Ilttf Untul Sió, kl mlndennemll »51 késimunkit, kis-fclUgyclói-, gasdaatssonyl, és dt¿» kOrtt''l tevn-<lűk trüralUWra elég képiettaek ¿ral magát, ajiulko-ilk állást elfoglalni.
jó bisouyitványokknl «llitott, ama gyar-, aim«t-, horvát- 4a olas* nyelvekbon JirUs »gyón uiaságok mellé ioaaképsa ajiúlja maját.
• Urodaluil ksrtáax jd.nti m-igát, kt bassél ol* s*u), níroelfll, horvátul e m agy arai tnaglehotôten, Ajánlja magát bármely urodaloranil felvétetni) 1369 Ik ív els5 napjától helybe raehot.
if* MTndesekrAI b5vebb«o Wfjdlta Jóss«f nsgy k»alttal eJtá tudtkosó s kflsvelit« iqtésetében.
. Kitévedt vndáazkuty«. P. hó 19-éa reg-
Eeli fél négy órakor axlbáros-benéuyi fővadáaxi iktól egy fehér tarkásszórtt vizsla ¿xrovótlenül eltűnt; feltalálőja illő dijjazAs biztositAsa mellett uevuxeh ÍÖvadAss urnái jelentse magát.
NyUt póata.
— 1*. I*. Juda vilasstó polgárának. liirm ennyire UaaUljnk la iriaynnkbanl aal»ea Jólndalatit, a esél-távcutSn kOrvonaloiott lelráat nem hoihatjuk.
— kt. Oy. Német-Bely. A kárdeaett l''eeten, a belvárotl várothátnál _ mint blatoe — alkalmaita-tolt. — önnek jele* tollából oilkkeket ai{ve*«bbeii fogadunk.
TÁRCZA.
Htmyady Lasxló.
Mit atibongnak 6« Budáa a
Ztlgmond-palolábaii f Tán tOrOk j8, » a vét< ellen Nagy tauáctkoiát van T
Nrm tornk j5, Uunyadynk J«
Hxóu reményű I>á*síó. Vérhalált mondnak fejéro. Már kdna a véraáeiló.
>UkUt eiegtek, a király mit
KraeébeUek USu le. Qara volt aa etkHvétnek
KU5 megtOrSJe.
.Uram Utenem I mll hallok,
Bit flam U elhagy T Nlnea már nekem, nlnee reménytm I De bábáaatom nagy.*
Így kiált fal Lát ti ó anyja,
B béna Idill kedélylrel Védelmére gyermekének A fényaaékkes térdel.
Nem limemek IU kegyelmet
>''ájultak a »Ívok, 8 a hervadni keadS agg hslgy Bánatában tör meg.
Kete van már. ¿a aa alkouy
Pírt vet 81 Budára, ¿« Láltlónak tagja mebtve, BCrtQne kitárva.
A fogoly imáját véraé.
Már kéaa a halálra. Fegyvere« had kOrhe fogja. SaentgyOrgy-Ure várj»-
MegjtlenUk. Néma eaOnd van.
A halálra •tántuak Areialn ai ártatlantág titnt Htlnei jáUinak.
Néttélek ! Balvnyngalmában
KOvIden ketd »tólnl : ^¿n ártatlan a hátiért, Kitt vagyok kimúlni.*
Mlndaaáltal ellenlmnek
Megboeaáiaad lelkem, A keservek poharát, hogy Ily korán flrlUm.''
.így bdnhSdlk a hfiUetteégl*
Hangslk a vérpadnál. Lissló erre térdre omlik Mint megtört virigtsál.
B a bakó sujt mint a »Illám
As áfUlUa fíre. Hajhl de rsak három csapásra Omlik vér a földre.
Lábra kél as IQu. Kt a
Nésrsoport megTémOl, Ataldflii <■ tsók fskadnak As ártaUsa sxivb6h
.Több vsapást a uagy btlnOs >• di
Tartóalk viaelal 1 Tied éltem ó ssabadaég | Anyám jer Ölelni I*
A vesstAhely megOrttlt már
A nésSknek sslve Vérsik a nagy fájdalomban KOny ssOkel ssemébo,
Távoslk Lát sió a térrü''
Ueng a fold alatta. I)e a vérső seb nagy kin ja Lábáról leránt!**
fUpadt aresek, kOayes ssemrk
Ondós kOiCtte. Csak a tOrvénrsséki bérecus ráanlt, a újra IaU.
A bakó »njt még negyedsser - Liasló ketté válik. A meaS Itt, lelks égb«n Vérsaiahap virágaik.
82EBÍNYI.
ty
Na^y-Kaat/s«, uov. ÎT. 1B00. A gah«»aQsl«t még mindig a régi mód aaerlnt tart, m elíre, sem hát/a - ''nem megy ; élulános vélemény asonban as, hogy a ■ya gáti fél Kurópát «llepS árrU mUttl saSkségiet ml elfihb jólesni fogja. Egyébiránt nem pasallVodhaUnk mtrl péusért s Jó «sóért vagyunk o(r állapotban, — hogy éhhalilt nem engedünk ssenvedtetnl bármelyik réssének Kurefában, csak ami vasnü kOslekedéaftak élénkabb s vaggonokbaa gatdagabb vola*.
A« árak kOvetke«<Uf alakolvák :
Plaod ksti-vásAri ksMársk.
NA OY KANIZSÁN, Bovember S7én Attó a&ssUUi mérőnként.
Tansitryek i H a s « M-V> fontos » frt, ÖO kr. 4 írt Mr-n flit i fr, 46 kr. «7-mh ft S. i frt 40 iO kr. 4M« ÏÔ -Mi»». a fr. 40 kr. T9—<0 fat V ft. 80 kr. Ltp*. s«rfot£a*k, 70-71 fat. I fr. 00 ~ kr. Tl-W
_Z L B T I -
fats < frt. 70 kr. árpa kOsOntégee, M -M fu. i fr
00 kr. «7-68 fns. J. frt. 40 kf. Kukorlssa 3 frt 40 kr., 3 frt i6 kr. K uk orle a* öless (eelnauanUn) S M 60 kr. Zab 44-40 fns. 1 frt. 60 kr. 40-47 fns
1 frt «) kr. l''obiuki W—W fa*. S frt. ÍO kr. •0-66 tu 3 frt. 40 kr. l''astuly fahér 4 frt 80 kr. l''assuly, UrU 3 frt. ¡¿0 kr. Oubó olsSreudO 2 frt 60 kr. Bséna máss. 8 frt. Msalm* 1 frt 20 kr. Kepose 6 frt a« kr. tavassi 4.60. 100 fej kápoesU 9-18 frt.
Bócal pónzárfolyam, hov. 27.
6*/« metaliques 58.90 5 B*/» nemz. kölcsön 64.90; 1860-ki Alladalmi kölcsön 91.80; bank-részvények 6.84; hitelintézeti részvények 243. 20; London 118.80; e*Ust ágio 117.— , arany darabja 6.69*/,, kr.
Kar ácson éj.
— Klbestélés. — (KolyUtás.'')
—• Nincs pénzed anyAm ? mond az idősb fiu levetve uj felöltőjét, melyben ogéai büszkoség-gel mutogatU magAt ~ Tudod mit? Akkor — add ol ruhAmat; valaki megveszi. Moglossekén igy is, nom félek a hidegtől.
— As unyituet is, az enyimet is 1 mond a többi is egysxerro Eladjuk, drágán eladjuk. Minek nokünk a szép ruha? Ugy is szegények vagyunk, inkAbb logyen kenyerünk és meleg szobAnk.
Knol levetve mindannyi ujon kapott rubAi-kat, odavitték ax anyAnak, hogy mit fAradsAg-gal készite számunkra, adja el.
— Áldjon meg ot ég édes gyermekeim ! mond az anya köny telt szemeit magasra omelvo s körülfogva oda simuló gyermekeit. Bizz^tok, az Isten megsegit!
V.
I
A nagy sárga ház kapuxArAbau kettőt fordul a házmester kulcsa, » a nehéz kapu nyikorogva fordul meg sarkain. Bő köpenyos e^yén lép At küszöbén, s oda szél a kapushoz; hogy vilAgitson neki föl a léposókön. .
— Jézus segitsl kiAH es a falig tántorodva ijedtébon.
— Mi bajod vén bagoly ? fórmod rA r jött. Sioss a lámpával.
— Kegyod az uram, vagy csak a lelko 1
— Megvagy te bolondulva Jakab, hogy ilyeneket kérdesz tőlem ?
— Istenem, de hát hol is vagyok én ? iajve-székely a''kapus szemeit dörzsölve. — FAbolya küszöbén remegő asszonyi alak jelent meg fél-rerántott főkötővol,s ijedelmosarczAn akkura volt a sápadtság, hogy bátran lehetett volna halottnak tekinteni.
— Uram irgalmazz I sikolt az amxony azon pillanatban összerogyva.
A jött boszus tekintettel nézte a rémjelenetet, s megragadva Jakab kapust mollén, fülébe dörgő :
— Do hAt voszettek vagytok o mindketten? — Beszélj utAlatos moly mi lelt benneteket?
— Kgy órAia volt itt Oottfriod ur — és azt mondotta — Jaj, jaj nekem I
— Az unoka-öcsém I Ördögöt —
Ezzel otthagyva a remegő Jakabot, setétben rohant fel a lépcsőkön. Szobájában elvolt oltva a lámpa, Szerencse, hogy aitsja kilincsét egy erős nyomAssal betudta szakítani. Berohant, s a setétben néhány széken s asztalon keresztül esve, végre sikerült gyászerét inegtalAlnia. Lo-volo, melyet öcscséhoz czimzett, nem volt as asztalon. Arcza ijedt lón és remogett egész testében ; végig simitA jéghideg homlokát; és sxó-kéro rogyva asztalAra könyökűit, hoazan elmo-rülvo kétségbeejtő gondolatokba.
— Nincs visszalépés többé — mormogA végre gyorsan fölugorva. Meg kell lennie. I)e előbb elvégzem azt, amiért visaxajövék.
KinyitA szekrényét, s egy halom pénzt tömött xaobébó, ugy sietve, mint a rabló, ki idegen birtokra tör. — Ha valaki itt érne I E goudolat sarkalA, s mint üldözött futott ki a szobából. l''Ar pillanat múlva ismét as utozAn volt. Jakab kapus dermedve és keress tokét hányva magára bámult utána, s nem volt annyi ereje, hogy a kaput bezárhatta volna. Feleségéért kiAltott; do a derék asszony annyira kiiött magából, hogy először férjét iz kiakartaofukn I; midőn pedig végre o tény jogtalanságáról kellőkép meggyőződ vén, a kaput valahogy elzárta, hanyathomlok ugrott be szűk szobájába, földöntve az útban Allé asztalt s nyakát szegve a terjedelmes vizeskorsó-uak, mely annak tetején pompáaott.
— A város egyik félreesőbb utezájábau ne-hez vasajtón dörömböl valaki. Tis perez óta zörget mAr, szerencse, hogy a szél nagyobb lármát csinál mint ő, eddig az éjőrök gondoskodtak volna éji nyugalmáról.
— Ki van ottkinn ? kérdé végre egy nyers férfi hAng as ajtó mögött.
— Én vagyok N... Henrik. Nyissa ki kérem.
— Kegyed aa ? Ily későn, as útónért mit akar ?
— Ne sopánkodjék, hanem erosazen bo. Nincs kedvem kérdéseire felvilágosítást sdni.__
I R 3\r Ö K ;
— Itt nem jöhet be uram, mert a vaspántok kivlil vanuak az ajtón kvrekxtbe vetve. VArjoti néliAny perozig, majd kaput nyittatok.
Nogyodóra múlva a dörömböző fórtiu bomA lyosan vilAgitott boltban volt Előtte göruyedt helyzetű, félig öltözött egyén Alit didergő la-gokkal, U*gy kérdőjel gyanAnt meredve, ■ ar ezán a lehető legkérsógosebb kifojeséssel.
— Mit parancsol uram ? kérdé a jövevényt.
— VAsArolni akarok, kelméket venni ki» gyermekek ós leányok sxAmAra.
— Most? 1-J6 nagyon különös. Ki lAtU, ily időben I
— Mert nekem ugy tetszik; ml köze liozzá ? Gyorsan adja elő, amié van.
— Nem lobot urnm, ogyAlalAban nem lehet, hn csak segéd vagyok, ki a bolt mellett hAlok, hogy azt őrizzem ; iio^y éjféltAjban vAsArt üssek, arra njnes hatalmam. '' '' •
— On kivesz türelmemből. Tizszeres Art fisc-tek bakeUx Do gyonwtn elö a kelmékkel, különben erővel fogom azokat elvinni.
A didergő segéd előbb l>olonyult bozontos ftlr-toibo, azután még kocxkáztatott nchány ollen-vetést, amivel azt nyerte, hogy az éji vásárló félretolta, és maga rántott lo a magas álványok . polcxairól egy halmaz Arut.
Különféle tarka szÖYolok, gyapjú és erős vA-sxonkelmék, kisebb nagyobb harisnyAk, kendők, és egyéb hasonlók kevert halmaza osomagolta-tott össze, s a jövovény hóna alA kapva holmi-ját, oda dobott egy marok pénzt, nem kérdve, nem olvasva, valljon kétszer vegy hAromszor fizette-0 ki Áruit ?
— Hol a legközelebbi csom^obolt ? kérdé aztán.
— Az u^yan volna aa épületben is, de ax épon annyit ér, mintha innen hArom mértföldnyire feküdnék.
— Valljon miért?
— Mert oda nom lehot bemenni.
— Nincs hozzá bojArAs ?
— De igen, nappal az utczAról, szép kettőd Üvegajtón At. Most pedig sehonnan.
— Van abban valaki ?
— Igenis, segéd tArsam. Do az alszik.
— No maid fölkeltjük, remény lem nem öntötte be füleit ólommal.,— Monjon előre. 1
— A dorók fiatal ember megpróbálkozott szabadkozni, hanem vendége elég udvariad* nul figyolmeztoté, hogy erővel vissi el, ha mAs kép nom megy. Ami azutAn hatott
— Alfonz I te Alfonz I nyisd ki az ajtót — kiabált a segéd, hatalmasan dörömbölve a ose-mege bolt ajtaJiUi.
Alfonz végro felébredt, s nom kovésbbé el-szörnytlködött a furcsa kiváncsiságon, melyet a késő vendég elébo terjoastett Eleget hivatkozott a loheÜenségre, ami persse os*k annyit használt itt is, mint amott tul. As idegen cseb-jeit tele tömve fügével, naranoscsaí, aazalt-gvümölcsökkel és ezukor bábokkal, aztán jó éjt sem kivánva siótett os utczAra.
A két segéd kimeritette a találgatás egész tárházát, hogy e megfejthetien dolog ktdosára akadjon. Végre is abban állapodtak mog, hogy ők biy ezt nem értik, csak a tulajdonos érUo meg maid as éjféli vásárt Midőn végre elvál-nak, akkor mondA az egyik :
— Most jut eszembe, hogy ma KarAcsonáju van 1
— Igaz Am I kiált fel a mAsik. De hAt ki le hot a szerencsés, kinek számára e vAlasstékU lan vétel történt?
— Azt mAr nehés volna kitalAlúi. — Jó éjt!
VI.
A kis szoba lakói mAr keméuy szalmazsák jaikat koresik. Közel éjfél van mAr, b a gyermekek örömo, aggodalma nom oly erős, hogjr Almukat elűzné.
— Feküdjetek lo kodvesim és aludjatok mond az anya. Heggel korán kell felkolni, templomba megyünk valamennyien.
A gyermekek még egyszer megcsókolták az áldott kezeket, azután egymásnak meleg ölelés és testvéri csókkal jó éjt kívánva, tajúróik alá bújtak. Oh azok mily szépeket fognak álmodni I
a M.
(Kolytatiss kOv.^
Vasúti naponkinti menetrend ;
Indul N.-Kanlsaáxól Bnda felé d. «.
s • s • "I"
, , Bées , reggel
e • s* estvo
. , Tri est , d. u.
• • s s ealve
. . Bare« .
1 óra aa parea. 9 órakor.
T óra 1ft pares.
7 óra 46 ,
1 óra 60 .
9 óra 8» .
reggel 8 óra 66 «
délután 8 óra — ,
1-k. M.-Kanizsára
Buda felül reggel 6 ára 0
- . . d. u. 1 óra 80
Bées , reggel 8 óra 80
. sslve 7 óra 80
Triest . reggel & óra 86
, , délbenia óra öl
Bares , d. u. 1 óra ét
. . tele 7 óra 80
irro
Heti naptár.
Hoven bor 29lé) Deci. 5-íg 1868.
í''To
''ífatliöfikus nap tár
Kad,. Ëv. Jelek 1
Máté XXI,
''V as ég
1-9
CTT
ptár
TO
wr VWm, 1 laUais
András apostol EUfius, NaL BlbUtu Xav. Ksreacs Borbála satla Bab bis apát
30 HétfÓ
1 Kedd
a Bssrd.
a C*S tortok
4 PénUk
6 flsombat
rrtTar
Endre
Natália
Bibiina i
Atala
Borbála
Abigail
Felelős Kzcrko&ztd : Wájtitt M^Ssöf. öegédszerkciatŐ : Bátort tkjte. 1

Insert failed. Could not insert session data.