Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
26.69 MB
2023-07-26 13:07:34
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
141
278
Zala-Somogyi Közlöny 1868. 049-052. szám december

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
7. évfolyam

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

N»gy*Kanfm, Hatodik évfblyaím.
40. swím, flccxcmbcr 5. 1808.
Kiterjedve v'' '' • '' \
SOPRON- és VÁSMEGYÉKRE.
''.i: .i
tartalmú iiotiieLX) - - • -
a szépirodalom, kereskedelem, ipar, ga/ilászat, tudomány es művészet kflrébőL
T
MegJelonlls: s
, t , ''von
ttttrrfet''aliői llwtln é* ki«jó IlivotAll WAJ1MTH JOÜSKK k&uyrker<Mk«d*«,SbfO.

Előfizetési föltételek
lielybtu hiibo« lioi.M»«*! h viOíkio | Sfí»» i - 6 fit. - kr.
V?l ír« • - 8 . Kvti«0*<)r« • i . f>0
lek: 3
•U«I«U Xnl.lvji
BUiraetéseK
-K lut Iim^Iúi petitiorirt \-txHtl7nj0f.rJ, »•..or''O lur.
. Ilíljf|tdlj mlinli''U ofjr«i belkUtfWrt W kr. \ A .Xylli Kfín*
**jr p*UI tor btlkuOtl illj» 14 kr.
''''U-W-MMitUflM-

Hirdetéseket elfogad :
H.-K>»1i>An: * K''Aifú iiivatai,.Pe«t*a; 7.kmi.KHM Béo»-, Hamburg-, Bwll»-, M«J»«-n.-rrft»kfort- ¿1 Dsm> , btn: iiaahknstkin h VUdl.KH. hpöm-, Btrt-y it 8tutt|»rlb»a: SAC''IWKfc TÁltóA. Béc»be*: OI''PÜIJÍk.
A bordesssma é» as adó.
A jövodelmi adókivetési bizottságok Zala-megyében ia működésüket megkezdvén, többen a, ajóllódézsmát vesztett birtokosok közöl tiltakoztak az ellen,hogy reájuk a azőlö-déisuu, vagy hegyvám utáni jövedelmi adó tÖÜfl-ik évre a legközelebb mult 6 évi átlag seerint ki ue vúttCAiék, mert a szólódéxsinát és hegy vámot eltörlő 1868-ik évi XXIX. t.cz. ai. §.-ban határozottan kimondatik, hogy a szóló-dé-Mmát vesztett birtoklok, az ez évi dówwa járandóságuk helyett, a kimunká-laudó kárpótlási öeuvegnok 6 Bzáztóliját nycrendlfc; k minthogy ezen most még bizonytalan fowvegnck csak egyedül kamatja vétethetik adó alapjául, kétségtelen, hogy jelenleg nincs biztos.alaj), melyre a jövedelmi adónak e nemé fektethessék.11 r!
A pénzügyi közegek részérói történt ugy^n oly ellenvetés: hogy jólehet a szólő-dé-^sma utául jövedelmi adó 18f)l-ik évben hoju)tott bo, üj, tuló mégia a uiegolózött 1 HfíO-jk évről volt fizetendő s oz szerint a folyA évben még csak az 1867-ik adó jön lerovás alá - - azonban ezen okoskodás zseb-jeinkból kap cxáfolatot, mert lH(>4-bon mikor egy év 14 hónapból állott, az az a katonai év számítás a rendes évjárattal ki-egyeftllttctett, vagyis egy oly financz ope-ratlo történt mely egy 12 hónapon évben még % hónapi adó fizetési többletet vont maga után, ekkor már tisztában volt a leg-járatlanabb adózó is, hogy az adó minden évben tendesen kirottolett és bevétetett, tekintsük csak meg adó könyvecskéinket ott is megfogjuk látni, hogy a* adó évenként (¿¿Íratott, és a kivetés tettleg már eszköiöl-tutett.
Ezen előzmények után kérdést nem szenved tehát, hogy a pénzügyi minisztériumnak oUsvo gondoskodni kellett volna forrói: hogy miután az állam ezen jövedelmi ágát nem nélkülözheti, a szólódézsma megszűntével, minő alapra fog nr. 1868-ik évi adó kivetés fektetni; ekkor az adókivető bizottságok és a telek kellemetlen súrlódásoktól megkíméltetvén tárgyalás alatt a vita uew arról folyt volna „fenn áll-o még, vagy mi pótolja az c centen volt adóalapot? hanem, hogy mit kell fizetni.''
A nagy-kanuaai adókivető bizottság szorongatott helyxotóbeu az elótte tett óvásokra határozatilag kimondott* ugyan, hogy jogköré hejt ncV1 tartozik az adóivndszer kérdései fe(ótt döntőleg határozni is azért — a kérdés elintézését illétő helyéről várván — az adót addig is 11 mult évihez képest eló-jegyeé*bo votte, a feleket podig értesítette, hogy ez ellen a folszólamlási bizottsághoz fellebbezhetnek, azonban a kérdés felett Yég érvényesen ott sem határozhatnak, mert az adő akpja • lóvén megtámadva a határozat az országgyűlését illeti várjunk tehát mi fog történni, addig csak készüljünk a flzo-téshez.
W. A.
Apró hübórlaegek.
ív. :
(Vígo.)
Volt nrbéresf községoinkben mindpu ki méitten történik, a földek Caleaturákban, a; legelő é« ei\ló közösen adatott ki, igeir természetes, hogy haját kívánságuk folytán
— a földmivelést, az erdő és legelő mikénti kiv.elését, egy a máséból guzdagulni szorető többség határozza meg. Ezáltal cl van vágva az utja az okszerűbb gazdálkodásnak a ha van a faluban — minthogy vau is mindeu faluban több vagy kevesebb
— oly Morgalmás gazda, ki számos családja íentartása, ós ások munkás kéznek ezélszern felhasználása tokintotéből, gazdaságát önállóan és a jelenkor viszonyaihoz mérten kezoli. A föld termőképességét trágyázással emelni, s ennek folytán az ogészet használni akarná, nem teheti; mert ott vau a Oalcatura, mely megszabja neki, hogy bármily számos a családja, s a föld erre-bármily kovés, még ozon kovéíoiok is ''/, részét hevertetni vagy is somogyi tájnyelven szólva .parragolni" kell. ti habár egy darab marhája nincs is, vagy ha akármenynyl takarmányt tudna is termeszteni, azért a legelőjét ki nem veheti, s nem használhatja mert: a többség ezt meg nem engedi. A többség áll pedig oly cmberokból , kik számfelett tartott marháik számára, a kisebbség legelőjét bitorolni szeretik. Kzon része az embernek jogot bír, az «szerübb, szorgalma?-, sabb, felvilágosodottabb kisebbség tulajdona íelott reudolkezpl. Azok szorgalmát lenyűgözve tartani]. Azon része felett a földiul-velóknek, kik hivatva vannak arra, hogy majdan jé példáik álul a többieket is ok-''sxorü gazdálkodásra serkentsék h a régi slendrián, úgynevezett paraszt gazdálkodásból az ujabb földmivelési módhoz az utat egyengessék.
Mondhatni minden községben van egy vagy több oly gazüa a földmiveló osztályból kl kész volna összes birtokát egy tagban vagy legalább legelőjét s erdejét kivenni, de nem lehot. Mert a többség nem engedi. Sokkal többen vannak azok, kik nom akarják hevertetni hanem trágyázva folyvást használni ; de nem szabad, mert a többség ugy határozta, hogy aratás előtt a par-ragot, azután pedig a tarlót fogják legeltetni s no próbálja Benkl takarmánynyal elvetui, mert lelegeltotik.
S mindamellett, hogy a volt úrbéres birtokok ily nyűgben vannak, azért az adó ki-votésnél nem tétetik különbség a gzabad és úrbéres föld között, a teherben egyenlők a földek, csak jogban nem.
A nemesi közbirtokosságokban jog engedtetik, a kisebbségnek a többség ellen ta-gozáíi pert kezdeni, a volt úrbéres földbirtokosainak nem. Nincs ennek hőbéries zamata?
Mikor a törvény olőtti egyenlőség 1848r ban kimondatott világosan megjegyeztetett,

hogy nem a nemes joga szállitatlk, hanem a nem neines emeltetik íel azokhoz. Váljon a 48-iki törvények szelleme nem azt igényli-e, hogy a volt úrbéres földek is hasonló kedvelésben részesüljenek. legalább azon községekben, hol az úrbéri rendezés folytán a volt urodalommali minden közösség megszűntével mind az egyesek, mind a községnek a tulajdoua tettleg kijelentetett s átadatott. Valjou a volt úrbéres községek nem e megannyi közbirtokosságok, miért no bírnának a földeket illetőleg hasonló tulajdon rendel-kezhetésl joggal mint a melylyel a nemesi közbirtokosságok bírnak ? . Kik ezt akadályozzák azok vagy szándékosan, vagy mint magam hinni szeretem és sokszor tapasztaltam azon téves meggyőződésből, hogy a fóldiuívelő osztály elszegényedésének fognak gátot vethetni — a híU i bériségek emlékének tömjéneznek. Mert mint ''már múltkor mondottam a gyakorlat ellenkezőt mutat fel. Az egyén gazdagításá nak okkal móddal leliot vötiü, do elszegé-nyedésén csak ugy bcgitlietnéuk ha kedvünk vau az tikár pazarlás, akár szerencsétlenség folytán támadt hiányokat helyre pótolni. Ki fog erre válalkozni?
Azért én a moiuló vagyok. Adja meg a törvényhozás mielőbb a szabad rendel kezesi jogot a volt úrbéres föld birtokosának is, és mentse fel a gyámság alól.
Mert az ily gyámkodás is egyik tényező arra, hogy az úrbéres földmiveló osztály még mindig zárkozottabb, a szabadabb és műveltebb osztály iránt. Hisz ók még most is mint külön része a liépnek toklutottnek, tu által, hogy külön bírtok törvény alatt állnak. Legelőjük erdejük közös, egymás birtoka felett — jus fortiorls nemű intézmény folytán — a többség jogával rendelkeznek, ez folytouos tápot nyújt azon oly sokszor nyilvánított óhajtásnak, hogy vajlia a legelő közösebb volna, vagyis más szavakkal vajha a volt birtokos urak is a kisebbséghez tar-toznánnk.
Nem felelne-e meg jobban a nomzetgaz-dászati igényeknek, ha az okszerű gazdálkodás minél hamarabb elterjedne a földmiveló osztálynál. Ha a közös legeltetés helyett nz istálózási rendszer minél nagyobb mértékbon ne legalább ott, hol a legelőket inkább koplalónak nevezhetni. 8 ezen most marbavészt terjesztő térek takarmány termesz-tésro használtatnának.
Ha a volt úrbéres birtokok" tagozására ut nyittatnék ez által a mostan legelő és erdő adóosztályáb.1 sorozott területek, földek és rétek osztályába jönnének, miáltal a föld adó gyarapodnék « ennek folytán nem lenne a törvényhozás Kényszerítve a földadót emelni mert a földadóból befolyandó összeg a ta-gozás következtében folytonosan gyarapodnék.
Nem Is emlitem azt, hogy a közöslegclók kevesbedése által a dologkerüló kanászok és aordások stb. száma és .tolvaj képe?dóje" kevesebbednék.
Leszin ián, kik az úrbéres birtokok tagozására nézve, aggodalmasan fogják ellenvetni, miszerint a mostani körülmények nem alkalmasak arra; hogy a községek többségei felzuditassanak, s minek káros következményei lehetnének a hazára nézve, rneg-leliet, hogy igazuk van, legalább részemről én ugy látom, hogy oz aggodalomnak vau legalább nemit nlnpja mostani körülményeink közt ámbár előre bizton állítani még se moruém. Azonban legyen.
Huucm azt már csakugyan minden kocz-káztatás nélkül meg''lehet ongednl, hogy a volt úrbéres birtokok tetszés szerint cldara-bolhatólf'' legyenek — mert ez átuláuos óhaja minden fóldmivolóuck azután bízzák az idóro; nem lohetetlen, hogy ez előbb fogja a tagozásnak a többség általi követőiénél maga ntán Vonni mmt sem gondolnók.
Az úrbéres birtok eldarabólhátási jogának korlátozása hova tovább mittdig több káros következéseket szül az ogyttfok részére — s'' mégis meggátolható nem loend mert ezt a nép szaporodása s a folyton nevekedő földv.ükség múlhatatlan követeli. Az e részbeni halogatás a telokköuy vezéxuél oly bábeli zavart fog szülni, )uely vagy u földmiveló osztály egy hagy számú károsításával — ami valószínűbb —4 fog végződni." Mert könnyebb loond a földeket szabaddá tenni, mint n megtörtént osztozkodásokat s( darabolásokat megseiumisiteni s az előbbi birtok állapotot előállítani, lísezaxért leend, mert mig a birtok cl darabolása meg nem engedtetik, addig ezt hem tudva nom ís folyamodnak érto, hanem titokban maguk közt osztakozq.ik és darab dják birtokaikat, 1
Mindé/, pedig szükségkép előbb utóbb megtörtént tényűl fog tekintetni.
IMJANOVIOJ PÚIK'').
Magyar tudós társaság.
I»e<nov. 30. J808. KccrtCKtotő roményckkfl haladtuuk oz Aka-doiuU folé. Tóth Mrlncz emlékbe4*<''HlcrV), vol-
ti\nk kiváncj»Uk, ki XAJor (tyílrjy fölött volt tiirtuudó ciulékboiw«Wot, awtibhn doci«n>bor h<> i4-éro habw^lntott ol, tuclv nlk^loinra n* igi»*-, ■utgüg^ luiuituctort a u cunát u mát luu^hitrU.
Igv tohAt Thaly Kálmán crtokowtt érkkeA nélkül, n.''igyou tonu<vi]Botc«on « kurnc< vilA^ról, melynek Ixin^wzéaét élet foUdatAul lll/to ki. Éa o»akugyntt ti Hutai törtóuolom bnvar, ki a a biitórini okmány nyomoxá« t <n5n oly ragyogá biruovot r*v''nu,''lt magának, mcglopö cr^tmé-uyckkid lop frd, n inuli nyáron óí öaazol megy^bf» i\ vöroiviiri ^rdódv-fób) arcbivumok-bnn kutatott, dllfttldőAn ^kalipr K bu<loi kamarai lovöllárhuii nulkiWlilc, tv hol AllUtUa Bjr.orlot az ladö»ly-lVlo i«*uika okmányok darabjai ki-ogéitútbolök. JkiUJtátott a/, Akdileiuiáioik no. báity oddig UmorotluM Tokillv hh|>1ó|< rjdákot» titko« protokoll, moly ben a k llfiíMiokluu irt lovoli k mái*olatai, oitiiuni voltak fóljegyo*y<s lüül-lx}!» kUtíhuWa * kövotkuxókkol lov^liiwtu u, iu. Zritty Ilona, VoUcani tábornok, |hmtI»í minUitorvk, török n«n\o'';knl, t>vábbá «con< •Untioápolyi frnnoú» kövultDl, molyuk ogylöl ogyig ax iiloaoa nvolvüok ma/yurn» (Onlitva o l>rotoko)b-i t*>l vannaU jígye«v«. A lUk(k»yr
fék. okiratok kU}üKü»ea két főrészre oszolunk} a uoveiev*''Mttbbek«t II. Ferencx, midőn 1711-bou külföldre bujdosott, magával vitte, do Lengyelországba hagyta, a másik rész Munkácsra vitetett, de nem sokára, támekorekro rakták, o a kassai kamarai levéltárba hurczoltattak, oh töretvén a levéltár, Budára. szállíttatott hol a magyar minisztérium., Liaovextotése ÓU meg» nyiluk a ftradhatlan történelem búvár előtt a kapuk és leghorderejübb okmányok látnak ma már uapfényt
Most következnek a* összes ülésí tárgyak. Akin Károly ügyo forog fenn, moly oly nagy enthusíasmust csinált hazai journalistikánk torén, még a „Borsszem Jankó*1 jó epigrammo-n\ja U elismeri értlomoit költvén :
Még fiatal, 0 már is annyit, hogy tudni mo-
rénwls*
Bünül rójja föl axt néked »1 agg butaság.
Toldy Ferenc* intcrpollálta a természettudományi osztályt hogy vájjon, azon phuikus ur májfél évi fizeté» hazán után mutatott-o föl eredményeket, tett-e évnegyodl jelentést, vagy c»ak níltídlg reményalápön engedték tovább m(l-
ködnlf '' • r
'' Farét* dolog Toldy úrtól ina interpellálni Aklnt midőn ozolőtt két héttel megígérte, mikor Toldy umak néni méltóztatott jolon lenni, hogy a jövő természettudományi osztály Illésen bo fogja mutatói működésének eredményét. Sto-cMk és Groguss indítványára az Ugy elintézésével a terűit, bizottság bizatik meg. ,
Exután Dc. Akin Ult a tóid asztal mellé, legelőször is bemutatta azon nagy munkát, melyet a londoni kormány adott kl, n moly 0 század kezdetétől 1863-lg Európában megjelent folyó-iratokat tartalmazza. Csodálkozik axon, hogy ínég aa Akadémia könyvtárának nincs meg, midőn a dcbreczeui oolJegíumban már jó idojo meg van. Ezután székfoglalójára mogy át, legelőször la axon állítással áll szemköxt, hogy székfoglalónak lecxkfoése nem való, ezt''k külföldi usussal cxáfolta meg, mondván, nagy ritkán van az, hogv a külföldi tudó« spcciali» problémákkal foglalkozzék székfoglalója alkalmával, meg klllönboni», miért foglalkoznék oly fejtVéuyekkel, molyeket már a külföld ezelőtt 30 «vvel megfojtott Nagyon jól tudja ő axt, hogy Msgyarországban van, hol a phisikusról csak ugy szoktak szólani „mit, egy phizikus" és nincs Olaszországban, hol egy egyszerű phizikus is mer miniszter lenni. Azután azon állítást exáfolgAtja, mintha- blxoay, a mit Szász Károly osztálytanácsos ur mondott tökéletesen ugy volna, hogy hazánk »ok Euróoai hirU realistát számlál. Uram I nom vagyunk Skótjában, hol minden ombor egymást nagy ombernok tokinti, mert mlndogyiko megkívánja, hogy ví-»zout nagynak neveztessék. Végro Kónay Jácintnak ront, kinek múltkori kifejezését akadémiai rovatomban én is eléggé hangsúlyoztam elég találóan Így wól: „A múltkor egy arex-képet tartottam kozemben, moly egy papot ábrázolt és egy Benedek rendi tag kíméletlenül borzadt vUsxa saját arexképétő), ugy van az uraim, mint az apostol mondja: ,A betű öl, A szellem éltet."
Végül egy indítvánnyal lép föl, melyben kéri a»'' akadémiát,''Hogy »»«vozuo ki egy bizottmányt, melynek cxélja w. exaot tudományok állásának omelésé^mi,. Vban lehetővé teszi.
Végül Oy sxel>?>it beszédét. A meddig hazámban Ittftw.u, ¿/''n.xídlg az Akadémiában <ssékotu lesz, (kidig nem itzünöm mog testtel lé-jokVöl a tudományo« műveltség buzgó apostola lenni, tia évi külföldön tanúsított szorgatmAm tanulmáajraí val síkra motvk szállani, és as ol-íugults^ nyilfti ellej magasrú tartom védpai-zsomat, mflkÖ<léaeinben soha sem mellőzöm a nemzet <u-ejéu:k jxainmeltartását, do bátran .merek bivatkozní a mrmzetelodázhatlan köte-''«Métfáit) is. — Az lni^Uvdny elfogadtatott. — aítí diadalaapját Ült- és vis«xaU>rli*át a mult-korívAk 1 Akin. Ml a ;egwebb reményeket kötjük fiaWJ tudóaurtk működéséhez, mert oly sxép Unulmánr, oly ¿agy olvasott*^ mély gondolkozás jciMuatí í pár sorát is csak Aklnnak, éi n. franexijx, aagol folyóiiÁtokban már annyi nevezetos problémákhoz u !t, hogy majdnem egész kiztonsággal r-iorem mondem, hogy mig most sokan legkonokabb e''isjuí, % msjd egykoron belátva faoÁ balitél-dtk '''' ''Osalt büszkén fognak reá hiva tk^. / I>r. Akin magyar.
WLA8Í-" ''^JíYULA.
» <
Heti ;
ék<ft *t'' % 4-én, 1868.
— A bécsi posUbivaUlnál legközelebb 19 cser frt bankjegyük bon a -J oxer db. arany slk-ka»ztatott el. — Bukurcstben nov. 28-án éjjel erős földrengés mit — SS/ígyarorsiágés Auszt-rtának 31 crWjo var, 60 millió frtU
került — A. ¡. h. feh Vf>*«i • múlva — a nap mint laoxfk.. »rő álW, uj találmány szerint, w Haallk bíbornok miV jobban van. Gróf Niexkx Krlstót, Béo»l>«n «Kobalt. — C) felsőé a kiráf§'' Ugköz&''ebb 8ehrceken»él fényké|>eztoti magát — ¿r^oC■> Mibáiy .Arany tn>mbiU" c*iiaü politika '': i lapot índit mog. -''Berozik
rNéps>«rtl»éga ozimU »zindaiabla adatását a bclUgyiulníszteriuui egyszer minqenkorra betiltotta. —Bécs polgármestere Zolinkon meghalt ~ Vajda Hunyad várát a 14-ik názad stylje szerint újra klépitlk, melyre 7ő otc.r forintot fordítanak, —» Bajáu egy izr. választatott törvényszéki ülnökké. — Poítinegyo hat hóra Tögtönbiiáakodási joggal ruháKUtott fel. — Magyarország adóhátraléka 40 millió frt. — A mamzí pÍAex tavai Magyarországból 6''/i xuiilió frt értékű gabonát vett át — Testen .munkátok háxa* létesittotik. — Saár községlion ogy ember forróláz kövotkoztébon szarvalaku kldom-borod ásókat *pott h cdokán s 0 miatt oylip-dert kénytelen viselni. — Reményi Ede mult vasárnap este ő Felségeik jelenlétében hegedült — Zalai Horváth Feri kályhás huzam szerkosetet (Zup Apporot) talált fol a kályhákhoz.
Zala-megyei hűek.
/Vbk)''-KhiiIxsh, decz. 4. 1868.
— SzUrko nénék. Hoharnboek ur, mint a vesxprémmogyoi püspöki javadalmak teljhatalmú, érdemdús Igazgatója Nagy-Kanizsán, dec. 8-án tartott képviselő ülésben személyoscn n''utg-jelcnvén, megható tUces sxavakkal előadá : hogy ő Excellontlája főt. llanolder János megyéi Püspök ur. általa nyilváníttatja Nagy-Kanizsa város közönségének, hogy a leánynovelé« olő-mozdltásA ezéljából városunkban óhajtana egy oly zárdát létesíteni, melyben a leánygyermekek növelését as úgynovezott szürko nénok vezetnék. Az intézet alapítására 20,000 frt, az ohhex szüksége« helyiség épitéséhoz 10,C00 frt « 0 zárdai leánynöveldei helyiségek első bebútorozására 8,000 frt, összesen 38 ezer forintot alánl fel. <3 Kxoellen (iájának 0 nemes ösztönből kelt jóindulatát • városunk iránti láncbuzgalmát hálás elismeréssel fogadta a képviselő testület a kebeléből azonnal ogy bizottmányt novozett ki, melynek feladataul tűzetett, hogy ez érdembon kimoritő alaptervet » az építésre nézve költségvetési kimutatást készítsen, s hogy ml uton módon járulhat a város közönségo hozzá, melynek beérkeatével ő Exeollentiája értesíttetni fog. -- Ítészünkről is örömmel üdvözöljük ő Exoellontíájának obbeli kogycs óhajtását, mort városunk leány gyermekű! nevelésére bizonyára a legszebb előnyül szolgál, s hisszük, hogy a vátosi képviselő testület nem ejti ol a kodvoző alkalmat ogy oly intézmény létesítésére, melyből városunkra disz é« haszon háromlik.
— A n a g y-k a n i z 3 a i választó kerületnek Deákpár^* deox. )-én értekezletét megtartván, j a vidékből! választókkal egyetemben mintegy 160 egyén legnagyobbrészt az intelligontiából —• megjelent. Olavina I>ajos urnák üdvözlő szónoklata utáu ő, a választó korületbeli központi választmánynak elnökéül egyhangúlag kikiáltót .''JmiutáuA jelenvolt választókat követ-jelöltjük megnovezé«éro felszólította, a nagyobb tömeg Sümeghy Foroncz nevét hangoztatta, azonban egy félrevonult kisebb tömeg köréből kéthAng Falk Miksa novét említette, kinek, mint értesültünk, )>ártja tömörülni is kezd. Ex-u tán megalak itUvttnk a községekbelibixottmányí tAgok, kiktók feladatul tétetettjolöltjöknok hívőket szerezni;''Já »xorint tehát moglévén a (jelölt uevexvo folyiak n. viták rnlndon körbon, moly-lyik les» A győztes ?) — A balpárt, mint bAlljuk, szinte «agy tömogot ké|>ez, egy ideig Ltidwlgh jeles toubiiczista volt jelöltje, most azonban a nézetek) oda fejlődnek, hogy BarczA Sándor mogyei első alispánt óhajtanák követnek, Sümeghy Ferepczet pedig első alispánnak. Sokan u Deák pártiak közöl is reá bírhatók volnának ily kíegyenlitéáro, ha B a r c « a S á n d or ur mint követjelölt fellépni óhajtana.
- (N.) A kanizsai kereskedők egyikét t Ho-xenfeki nürnbergi kereskedő urat, mint ritka becsületességü egyént, érdomesnok találom a közönség előtt dicsérettől megemlíteni. Nov. 25-én vevői közül valaki ogy tömött tározát — egy negyed órával előbb mint mí bementünk — ott feledett; a a becsületes kereskodő a tárnát nkkor vové csak fígyolombo, midőn róssünkro késx szolgálatát tolicslté, jelenlétünkben azt lo-pecsételvén a városi hatóságnak átküldé. A vallásosság és emberbaráti érzolom a legszebb ékkövek, melyek az erény koszorujál>ao ragyoghatnak, most már vallási és polgári, ipar és kereskedelmi, irodalmi és politikai, egyetértés ém testvériség tekintetében.,Vallás különbség nélkül f-lj''j bizalommal ápolhatjuk azon reményt, hogy nemzetÜuV rxép jövője bixtositva vau.
— A dalmátországi vAsuti tervek határozottabb alakot kexdenek Ölteni. Az épiiéeek elvállalását két társaság akarja magáévá tenni, ezek egyike a vasutat Károly vártól Fiúmén keresztül, másika Kanizsától kíindulólag akarja engedélyeztetni. Mindkét társulat röpiratot adand ki • igy a közönségnek alkalma leend a tervezetek életrevalósága felett Ítéletet mondani.
QCastri Paulina, a párisi olasz opera jeles énekesnője e bó 1-én, Nagy-Kauix*án a „Zöldfádhoz cximxett vendégfogadó nagy toromében hallatá bflbájos énokét. A nagyszerű hangversenyt a zsúfolásig tömött terem, a mél-táo kiérdemelt tapsvihsr séljonz«<sek mindinkább
nagyszerűvé einelék. Gyönyörrel hallgatjuk honi zsidóságnak és ilyetén nekünk k uyujtot**
Poílák D. kitűnő hegodü-játékát, melyot Gráf Vilmos zongora kísérete1 felragadóvá s Hölczol Guszt. választékos előadása oly emlékezetessé tett, hogy lelkes közönségünk vágyódva fogja ez ostélyt kedvesb ünuepoi köré számiuni. As Ünnepit énekesnő, daczára ulsiklássul történt lábfájásé nak, oly hatást tett, minőt figyelem és dicsérőt nélkül nem hagyhatunk; »ajnod még is, hogy találkozott egyén, kl a köztotszéabon részesült „Szózat" előadása alatt fúnyoa arcz-klíojozéssel akará bukott bírálatát fitogtatni. — Ííodo ez mit so vont lo a jolee művészek érdeméből, — mert hol egész műértő közönség fön koszorút — Ott egy agyra esett és kifiozamo-dott hányavetiség figyelmet nem, csupán inog-rovást, érdemel.
— Kölcsönkönyvtár t. téli id.éuyre hsssnos és mulattató időtöltésül szolgál A ¿»U veit közönség részére, onnélfogva olőzékonysé
Íet tanusitunk, midőn Wajdlts Jóxsef kölcsön-
önyvtárát, mely 2 oxer kötet ¿nagyar s néinot könyvből áll, jutányos ármollott t. közinségünk figyelmébe ajánljuk. ''
— Tornászat. Pongrácz Antal jelos ismeretségit tornatanár ur mult hétfőn a nagykanizsai főgymn. tornateremben megkozdotto működését, a fölszerelés óa szabadgyakorlatok képezvén jeloulog működési körét, alkalmilag tanúja loondünk az előadásnak o valamint erről ugy a rendszabályokról értesítést küzlon-dünk. —
— A nagykanizsai ez idei országos vásár decz. hó 7-én tArtatík.
''— lapunk l»eznr<akor blitos forrnH-ből vetonxflk a hirt, hogv Knroson J u-b á h » Andris elhírhedt rabló fóuttköt n pnraastok pénteken délután 8 órakor agyonverték. Kljcurk n dőrék Koronlak!
Somogy-mogyei hírek.
— N o m o s-V i d 0 n dcczember 16-án tar tátik a baloldaliak értokezloto folytatólag. A no-vomber 23-iki értekezletben határoztatott egy kiáltvány szerkezete, mely Horváth Sándor, vésel ágostai lelké« úrra bízatott A.kerület összes községei számára pedig as „Igazmondó" lap három hóra mcgrondoltctott.
— A os urgói izr. hitközség folyó hó 1-én tartott választmányi gyűlésében különös öröm inel tudomásul vétetettt az .Izr. Közlöny" mult hó 27-én mogjolont azámának azon tudósítása, íoolyszerínt a csáktoroyAÍ városi tanács a log-közelebb történt izr. congrossusi kövotválazztás alkalpiával a humanitás és legőszintébb líbora-lltásnak oly szép jelét adá azon oljánUa'' -iltal, hogy a választás napjára eeett heti vásárt már néliány héttel előbb elhalasztottnak nyilváuitá, az ujonan fölépített városházon podig kitüzvép lobogóját, annak termét azzal avatá fel, hogy az új polgárok első joggyakorlását ott vitette végbe •— miszerint Indítva érzi magát fa elöljáróság kövotkoző olismerésí nyilatkozatot hozzá intézni t < .'' ■ > ;.
Tekintő tele» városi Unács I
A testvériség, a társasági ólot cmo éltető tényezője, kedves hazánkban mindinkább kifoj-lődnl látszik, mióta hazánk nagyjai bölcs belátása szerint ama nép, moly o hazát bár min-diff sajátjának mondá — és ezt tettleg bo is bizonyítá, míndon tőle kitelhető módon annak virágzását elősegítvén — kiszabadíttatott elzárkódzottságálxJl és a hazabelí más hitfelo-kezotü j^olgároíthoz, kik a szt.-István koronájával összekapcsolt jogokat már régóta élvezék, hasonlóvá tétetett. S habár az o honbeli zsidók nem mutatha:oak a magyarok történetének oly lapjára, mely üldöztotéaök én sAnyargattA-tásuk históriáját — mint c* a mán nemzőtökéiben valóban follo''hotó — tartalmazná, habár a magyarhoni xsidó és más hitfelek kOst a távköx nem vaIa oly nAgy, hogy ez az általános ogy-n^áthozi közeledést lehototlennó totto volnu, mégis az ujabb aera s/.Uloményo az, mi a valódi testvériséget létosité. Es a haladó kor emo dicső eütmegyormoko szülotése óta a tcstvércsedi^ éi a tartós összeolvadásnak annyi jelolt vevónk észre, hogy valóban bensőlog örülne el koll mondanunk: A magyarnak ninca párja I
De mind ezen dicső, a testvériséget jeüomző tettek között nemes Csáktornya városának tik. tanácsáét látjuk legdicséretreméltóbbnak, mely szerint a legicözclobb történt ■ zsidó congrcssusi követválssztás alkalmával, usm csak az 0 napra esett hetivásárt már jóval olőbb elhalasztottnak nyílvánitá —- ml magában vévo Is elég dicső jele a humanitásnak — hanem az ujonan felépített városKf''.*ná! a tcatvériség zászlóját kitűzvén, anuak termét különösen tiagy sxivélyc»-téggel iogelősxör is az uj polgárok első joggyakorlására megnyitá, moly tett által iiein^sak a osáktornyai-, hanem az egész magyar zsldósá got részesítette különös megtiszteltetésben. Az ily jele a legőszintébb testvériségnek loheteUon hogy örömérzeluiokkol ne töltené ol miudon honbeli zsidó köblét «<* igy nem is leend feltűnő, ha a helybeli izr. hitközség a dicső tett által keltett érzelmeinek ezennel kifejezést adni óhajt
Vegye tehát a tek. tanács forró hálánkat azon a legliberalisabb módon az egész magyar-
siivbeli testvéri« bsrátaágárt és legyen r<4rflsk-* ről meggyőződre, hogy arra büszkék vagyunk és leszünk is mindenkor.
Végül nom hAgyKatjuk említés nélkül, hogy iolen h.^lanyilatkoxatunk, moly által kedves kötelességet* teljesítünk, azon okból történik oly későn, mivel dicaő tettök hiro csak f. hó 1-én jutott hozzánk a sajtó által.
Fogadják mindnyájan legbenső testvériec'' kézszoritásunkat, mely után vagyunk éöjmaradunk. x Osurgón 1868. docz. hó S-án. A tek. városi tanácsnak
mély tisztelői, SALAMON MIKSA hltk. elnök.
SINGEK HAMU hitk. jegyző.
MíJSQurrrfcK JAKAB.
válurstmányi tag.
Sopron-megyei birek
= Hizonyos Gzonkl nevű egyéniség, ki pár náp''ftlőtt « bflrttfnból igen''salátoi^oa és U-lálós észt mutató módon megszökött, a közönség őrömére, magának podlg nagy fájdalmára atyja házában szabadsága élvezetének li-ik napján ismét elfogatott. • J .
= A bromborgi kőszénbányákban ismét ogy ember csott áldozatul. A szeronesétlfsunok arcza egész a folisiuorhotlonségig taszo volt zúzva*...
s=MogszUnik az El isi u m! minthogy Munczi I>ajos, az itteni zenekar primása kijo lontetto, miszerint többé a casino alatti alvilági termőkben játszani nem fog, az Elisium hnlálo» ágyán fekszikée kovés idő múlva sokak fájdalmára k> is muland.
s=s F. hó (1-án s''.oasino helyiségben uagy**erU hangvorsony tartátik.
= Kik a legboldogabbak? Kétség kívül a soproni titczaaeprők, kii'' -niatt mlnd*-azok, kik az utczán járnak, fclyr.m a sárbafulladás vcAzélyénok vannak kúé. a. I>e ily körülmények kőzött a kirándulás ugyancsak kel-lomoUen, tehát a viszontlátásig!
Vas-megyei fcirek-
Szombathelyen, Tulok Imre egy „Szombatholyi naptárt" adott ki, molyro ugyanis a fwiubatholyi és nagykanizsai könyvárusok czéf''.uii — habár tudtuk nélkül ¡— rányomAtta, de < nifik daczára mégis városi bajdu által házról lui»« küldi s áruitatja. — 1 la ezt igy foly-tatjáL, a rn-gyar könyvkotoskodés szép jövőt ronélhot I
*l)Alvorsouy. A szombathelyi dalogylet f. 1868. évi nov. 28-áu a .Szarvas1- vendéglő toromébon, társas estélylyol és táncavigalounual összekötött „Dalv<ir»onyt" tartott A terem ltátulsó rásxét a közönség fogl^lá el, mig a közép térebi a terített Mztalok voltak, éa az előrész magaslaton a dalárda roŰkWöt*. A mflso-rozatot mogkoz«lto a dalárda .Üdvözlő dalMal Zsaskovízkytól. .Vértemdalok" Liszttől. „Maga-sap repül a daru" néptlal Dopplertől. .Ima" .EJl szállás Granadában" czíuiü dalműből, r-Népdal 1 )rn..''i a fUM é. ,Ko»uth induló." — Ez utolsó tapsvíharral fogadtatott, liom csak azért, hogy miiidenki lelkében érintett egy h&rt, melynek luwgja a szívót fölrázta,''de, mert legjobban sikerült is, az előadások jól é<i szabatosan folytak» du a .tenor" haug, tán caupfc. lulkusültsógből, nom tartva a hangnulyt t6Uá-gtisaii orősro emolkedolt, a íjuartottnál podig egyet) hangoknak nem ttzábad kitllnnl, itt amalgamízált hangok képeznek egy szerves egészet. Az ének közt Tulok Emilla kitasaxouy axavalt, könnyűd otthoaiassággal wiadaddig mondogatta „nom, nom", migő neki ís zárszava ..ígen* volt Balogh Gyula ur saját l^blteményét . A tél" szavalta el, hogy miként és mily sikér-rel fololt meg, az ismételt klhivá» éa tapsvihar moginngyárázzák. Ezek után .következett1 aa»'' étkezés. Erről Aunyit inouduuk, hogy tuf ¿tkok, rosszaságát csak a''.ok drágasága multa felül. Végro követkozett a táncz a virágos Jó kedv-vol tartott a mulatság osaknem reggelig. - -■ A férfi közíínség a .Szép l>0vldl*-it L a .Schöno Mayort" pathosszal énekelte.
♦ Rögtön Ítélő bíróság. E percabea állnak ismét rögtön binWilg előtt IIajIí* István töttösi, és Szanyi Miska csempoaz; j«{iá«t, valamint Itoeenthsl Samu töttösi zsidó korwTrtán>s mint bűntárs, ma már nogyodnapja állnak » bíróság előtt, foly vást tagadva makaosul a tett elkövetését, daczára az összbangzó körűimé nyéknek. Ezek veltik a gerogyei bíró, Kias Józsefnél nov. ll)-én osto rablázi szándókkal. — Hallomás szerint SzoosŐdy rablói is Zalában elfogattak, ide fognak kisértetni rögtöa biró* ság elé.
*Vas megye köagyüléso f. évi docz-hó 1-én vetto kezdotét legelőször i» az üresodésbo jött 2-ik aljegyzői állomásra Szluha Dénes ur * ennek '' Myébe Károlyi ur válaastv4n meg. Ezekután első alispán ur ő mltsgának Széli Jő luwif főispáni holy tartó urnák királyi bistos*á
Uu kLa*v«at«té*ét iolout¿ ti bizottmánynak. —. Tovíbbá* bátultaltfl fegyverok moghkútMi tpdatáj .melyeknek a foglárok közti azonnali kíoMtAsa butin»tátott.
Ktty H»>t«l nö, kl mindennemű n3l késimunkát, i falQgyclÓi-, gatdaasssonyi, Íj fó»¿» kOrflll Uta-k telle»iU»éro olé¿ kípictlack iril magát, ajánlko-állí»t elfoglalni.
Kgyjd bixanyitvnuyokkal »llitoit, » ma.
Kjrar , német-, horvát é» ola«« nyelvekbeu jártas vgyéu urálitok mellé Inaiképen ajánl|a magát
HJrodHliul kertéin jelenti magát, ki b»a»él «U-e«t<|, uérnettll, horvátul » magyarul meglehetősen, ajánlj* magái bármely uro dalomnál feltétetni) 1809-lk ¿Y «US napjától helybo mehet
MJndeaakrM b«vebbt,u WaJdlU Jóaaeí nagy->i Solttal «US tudakoló .» köavetlt« intéietében.
► Igfelittí*telé* h nöi vllnghas! — Nine»
ttbbé méh- éa gyoi orgSrca, iigysalnla n81 baj alkal-itVA elSttl ktti>ó fájdalom. ,'' •
Hatu* ftJáaHsi a Böknél I Millió éa mlllld u«k
eaanvodnak «»»II álla''patbau, miért t ártatlan earmér-iat>k utalt ! Mlutiu meg»okaltam a »11116 aíknek a,*« klmd betegiégelt é• leányoknak »tenvedételt t v\y bi>u44«''K4M gyégy»»eit találtain fel, mely min-dínklnél bittotan mcgtidnletl a kínaó fajdalmokat. 1 >1JJ atott névtelen levelekre U a blttoa gyógyaaert utaaitátom mellett a lognagyobb titoktartáabau tceg-k&ldOsu. . Vidék/« podlg po.tán utánvét »illett la. O.b recaeo, okt. 80. 1868
OC8VÁHT KUK, orto».
»00
Nyílt póata.
— H, H. I-»i»«ok rendesen Ordára küldetik. VI »aentl ttdvflalel mindnyájunktól.
— Sopronba. A''raiámapl levolekot tartalmasabban kérjük * caak tónyeka. Többire nésvo Intfako-dendllnk.
— W. (ly. Peet Hftridfbbon • Igjr tömöttebben, kérjek akadémiai a»lw» Udo»ltá»alt, mert lapunk Ura t»8k, Aa óllósáat non» Igen ttereüak, a oalkk megyei érdekflaéga «ulstt ♦» egyrsar kivételt UaiQuk.
— Szombathelyre, Aa iutéaall hlrdaUaényt 70 kr, bekflldéto mellett tehetjük.
— A nemetvldl baloldali ért«kcal«tr8l Irt h*i>au cikket ttvm Koahatják, ka itilidibb modorban volna Irra — Inkébb, Ml eaak aaéraa tiuyekat bo>Katuuk, i mlodtn oommiotir nélkol.
TÁRCZA.
Öbz.
Ítgy ddrOxOlT« beborult ereddel ltom képe, kaldoklé t«rn>é*a«t Rég vártalak én, epedS tóhajjal, Mint mélka IQét, vártalak téged. Puextáu mint téreld, áll életem ;
Halálra Int«««, UdvOi légy nekera.
* ''
Nem hallik uir a vadgalamb bigáaa... KlciendtaOlt a lomb é( béreit«t8. A vBl(ry0b8lb«n nem talál»« virágot Aa ogéi* egjr halotti aienfedS. Kihalt minden, é«tr«véllen, halkan, Oly egyaicrr«, uéhány pillanatban.
léiként tgy elbaid hang a viharban Ugy «lonlott a (lép madár^ereg. '' A koronátUn e««r tiáraa tet8Jéu Még c«*k egy tévedt gerle ketareg, — Ka la eltiáll • mint tiltott gundolat, Kélve kerea menoktlIS utat.
Hett«gv« var aalvem a váltoaáaon i Vég remény éa hervadt «mlényakan ... Hogy én It hittem egykor emberekbeu f Oh e tudat erSt ve»* lelkemen ; 8 c»ak ha majd megaaakad lélekietem C»ak akker tadnlk meg o aejtelem.
Itten hoiett, Ott, életem hfl képe I Halálra Inteo, adv8ilé|(y nekem.... KOiel orkánod már ajtdmnál hOrOg, Oh, mint örülök érk*»4e«d«n. To adtad nekem a kOlUaaetet, Hogy ne énekelném meg jöttédet.
8ZKNTKHtAl,Yl AURÉL.
Karáesonéj.
— Klbettélét. — (Kolvtalái.t
— y\< auytk podig ténhiiro oro»<kodvc, lialk ímlt rulícgott. AniUttal tolt Aeoini''tt bizalommal craclá n magMba, Ututokulcaolt ko/< i tnolléro MorulUk; — wk lőhetett ott, minők znjlA órzcl-mei fcasülro tóduluk kifeló.
8cgíU meg uram hton I suaogA, óa legyen ildott a te »ront neved ! Ámen.
K pillanatban az ablakon halk kopogiU tó-rejo hulla tar ott. Aí aMzony ijodvo ugrott fel — a »zöl, goudoli azután. Po a kopogd* iarnótolvo hangzott, mir mo»t kiaaó erAsobben.
— Ki ax ? kérdd a nö bátortalanul, arcza old telt tenyerére) ax ablakhoz (¡múlva.
— Jó barát, ki nagyon fázik — hangzék ottkinn egy mély férfi azózat. KrcMzen be.
. — Talán Péter szomawkl ? Mi baj ? • > — Péter vagy Pál, — öu nem iatnor ongo«u, haeztnlon mondanám nov<imot. Nyiaaou ajtót baiqor, nAgyon hideg vaa ittkinu.
-i- Valami oxogóny omber, ki hajlék nélkül maradt, * uioal didereg a fagyva időben — gon-dolá az aMzony.
I)o hátha... Kh, mit kereano itt olyau oin-ber? o nyomortanyán! — Azután folijodt gyermekeit caendro intvén, kiment a a mogfagyott zárt caikorogva nyitá fel.
Pár peros múlva magaa idegen férfi lépett a azobába dua fekete haja félig elukarta azép arczát, melyet a hidog azél piroara loajo ; baju-azán zörgött a zúzmara, moly lehollotétfl fagyott o^a. Oondoaan beburkolta magát feketo köpenyébe, a ogy vizaga tekintetot votett körlll a azObában.
— A kicsikék már lefeküdtök? kérdé a gyermokok felé fordulva.
— Igen uram \ kéaő az idő, tán éjfél ia eb múlt tyár.
— Ep most van. Nem hallja a harangok ztt-
Íáaát, mely a azél azárayain oly kiaérteiie»
?"gt\k álul ?
— Valébafl. —- De uram, miben lobotok azolgálatára, An igen át van fázva.
Több két érájánál, hogy á azabadban vagyok, do nom twsz semmit. — Ha Karáoaon ^j« vunugyo?
Igou/ üu nem tudná ? Ép azért valánk mi is olv »oki ébren. "No moAjcn oly igen küzel a kályhához, a hirtelen meleg megárthat.
— Oh nem ; nekem notn árt mo£ aemnd. Önnek gyermekei igen azépou tudnak énekelni.
A gyermokok fcazobujtak ágyaikon; a két kiaebb axoroaan ilt/3lolvo tartá ogyn>á»t, mintegy védelmére kéí/Ulvo a furcaa vendig ellen.
— Mily gyönyürll a KarAcaoufa , mond ez. Ea e kis kápolua, mily egyazerU é* mégia izlé-aeu. Önök itt boldogok ugy-eV
— Oh uram, mond ax aaazony kérdÖ tekintetet Yctvo a beazélőro — ki volaa boldog o földön ? Dó logalább - ha elégedettek nem: nyugodtak vogyuuk, a ha *zllka<Wol kell i» kllzdenUnk, zugoló lAa nom jő ajkainKr*.
Hány van kinek több oka lehet a pauaaxra, a ki bennUnkot talán irigyleni ia tudna! Ax laton gondoakodik legkiaebb teremtm«!>nyriröl ia, éa ini miért eanénk kétaé^bo V
— A* laton.. ? ah — >geu. — l>o (iuuek igaza van ; mogelégodéa, vagy legalább nyugalom — de ki adhatja oxt ?
Ax idogen pár porosig hallgatott, s merően nézett maga elé.
—■ Minden évbon igy szoktákmegtllnl a Karácsont ? kérdé azután hirtolon.
Nohány évvel oz «lőtt fóuyeaebben . . . Tizenkét év éU caak egyszer hagytuk el.
— Tavaly '' ttgy-e , midőn férjo a folyóba voazett ?
O. M.
(Kulytatáia kKv.)
tr ss
jíb ja T i -
faU a frt. 80 kr. Árpa k0t4n«ége», 66—A8 IU. S fr. 30 kr. «7-«8 fo■. t. frt. 40 kr. Kukorica 9 frt K> kr., 2 frt 60 kr. Kukorloia ola»« (ralnaaantln) frt 70 kr. Zab 4Í-46 fna. 1 frt. 60 kr. 40--47 fns. 1 frt 70 kr. P o k a a k a Ofl-88 fu». t frt. SO kr. «0-66 ÍU 2 frt. 40 kr. Paaauly fehér 4 frt 80 kr. 1* a s * <i I y , tarka 3 frt. ''¿0 kr. Gubd eltSrendlI 3 frt r>0 kr. Hiéna mát«. 9 frt Ktalma 1 frt Vt> kr Xepr«* 6 frt ¡15 kr. Uvaa.l Í.&0. 100 fej kápo.tu 0—1*2 frt.
hírnök
Mafy-Kaslzsa, deci. 4. IH41H. A rlUlklány még neca érte végét A« egi»i lefelyt héten eaak egyetlen egy nap volt) melyen aa lU. nl vajutállomáanál gabonát lehetett ixállllan^ mely már hoteaabb Id8 ¿U feküdt. — A kltebb állomátokou UrtnéterUeeu uiég iiaryobb aggály van, é» ha még «okáig Urt e vitel-hiány, o kOalekedé»! akadály, ugy nyugati Knrona bnta »«Qkiégletelt Amerika fogja fedeaal r m I hát-rányuukra. Ily állapotban a ml gahnatValetQuk laia-• éga klniodhatatlan. inlndamrllett a íorgflom nagyobbodott • aa aprtS vitelekben élénklég uralkodott
haozl hutl-vásárl kalatársk.
NAGY-KANIZSÁN, docaember S áu.
Alt<4-aut«lrlal mérőnként.
Toratéayek < 1) u''a a 88-8fl fontot S frt, 90 kr. i frt S4-M Alt 4 fr. 40 kr. 87-88 fts. 4 frt 60-65 kr. Koa* 78 — 70 /«U. tt fr. 60 kr. 79-dO fnt. » ft 05 kr. Arp». sttf5a?nak, 70-71 fnt t fr. 60 - kr. 7t-?9
Bécsi pénzérfolyam, decz, 3.
67, motaliquoa 58.70 5 6% nemz. kölcatfn 64.40 ; lHGO-ki álladalml kölcaön 01.80; bauk-réaxvényok 6.80 ¡ hitelintézeti réazvényok 24f>. 30{ London 118.60; exUst áglo 117.— ; arany
darabja 6.68 kr.
Vasúti naponkinti menetrend:
perca, perei.
Indul N.-Kanluárdl Duda felé d. u. . , . eitvo
lléca
Trlett
lUrea
reggel ettvo d. u. ettve reggel
I ára !»
0 drakor. 7 dra lö 7 dra 45
1 dra ftü 9 dra 25 H dra 66
délután ''2 óra —
i-t A Kanluára Iluda feldl reggel 0 dra 0 », . . . J. u. 1 dra 20
lJée«
Trleat
I tarea
reggel 8 dra 20 oMvo 7 dra !iO reggel 6 dra 28 délbenl 2 dra 62 <1. u. t dra e.ío 7 dra 20
Heti naptéir.
Decíanber 8-tél 12-1« 1868.
111.1
Hó- éa hetl- Katboliku» nap «ár I''ruletláim
naptír mi.
Katb. Kv. Jáiio» a^foi MAti XI. 1-ltJ tágban.
1 o fl^ííld i át
1 Hétfd AmbrUe \>k. A<aU | &
8 Kedd Botd. Aaaz. fof- <t*ofrou A*»
9 Haard. l.eokádla sa. C««M s
10 CiQtArtAk Judlth, Kul. Judltli
lt l''éntek l)ama«rts p''lsp. J)^ináa (j¿
12 Hxoiubat , IlAxeuet pk. Hulead M
Felelős szerkesztő: WftJdH« Jtóxsef, Segédszerkesztő: Bátorfl Lajos.
II 1 R I)
K
ri^
E S K K
Btttg.MM«- éa aUoaMtatolá mely H<lnden kláltltáaon l''érltbar, J.ondon-ban ét New-Yorkban aa olt5 juUlmat nyerte, mludeu Utaaé* aserlnt, papír vékony formában 60 darabot hámoa egy perea aUU; eaekély ára nzry elterjedésre van »ámítva. Súlya mái-fél font JUa 8.50 kr.
Igán .''autót minden háiUrtáaban a Ugí}»bh*.i, (eltalált faayaalU kaslta, melylyel ciludeakl a legkönnyebben « 4 legázébbon klfényeallhetl régi bútorait katulya ára, mely elég «•iry gantlt^ára, 60 kr. Meg J«K/»e<*W lai&, hogy e keniSea rom látnak Kntá''iTttca kitéve.
Fa«r*iM; btrmlnema, monnal ál landoau n.eg>«Autk a berlini fog«tep l>«k bataoAlaUuál. A jdtálláa annyira blatoa, fcogy netnbatanálA* etetében a pént vlatiadatlk, miéit la e «««rnek tyyctleu hátban ten> »tubád hiányot Sla. 1 ttveg ára Wl kr.
A l^aigyokh »(QUkarttáa mlndeu ká« tártáénál, két mű vetnél é« gaadánál a> »génen ujjá alaklutt angol pa-U..» WtrIM álul (hauná)batd minden vágd eaikOakOi, ugyolntén |ve^»«taaéaro la) a legnagyobb köny »yUtéggel Mekány máaodperea alatt ^ legéieaabbre kftnOrölbetnl tompa |oeU*8 ee>k«>Bket, mint például ollót, k<»t, kaaaát alb. Ka bltonyára min 4«n báeaál « legnélkalfiihetleuebb ét l»g*itlg»ég»«ebb Urgy, t Ara oly teekétfr* v*° aaabva, hogy e kitfln<S vépet bárki 1« meg»«ere«beti. I drt Ita uUa»uU#*al AgyBtt 80 kr
1 Czlzl rtayaellAfalyó, kltdnó .«<•-Mlod«« wegbowályotgll éret
Politechnikai és gyakorlati találmányok.
ojjá éa fénye««é tételére, arany- .''•< eaOatmflreaeknek nélkOlAthetlen. Kgy drb ára 10 kr.
Valamennyl óra rcguUtor« a rc-gatált sastra compattel, mindenklnek a legjobbtn ajánlhatd, uerl o blto nyára ponto« órával mludeu mecba-nlcut órál meglgatllhatunk, 1 darab éra fiuomao fényeaitve 26 kr.
Maa^á-Mr. >■ por alkalma»éaáaál meglakaritunk Iddt, Mttakát éa péazi, e mellett a legnagyobb alSny még aa, hogy a ruba «okíal Johban klwélt». tlk, mlnt katbnt.''get kéeiOletnél. 1 fonloa «aomag á/a 22 kr.
Amertkal pateuUrotott MrtsaHálir, kltünS «lerketetll a miuden balO(ét éltea blatoa. 1 db kltebh rendo ára 80, 40, 60 kr. i db nagyobb rendü tO, 80 k*. 1 frtlg. 1 nagyobb két kulettaal tfiM 10 frtlg. 1 db utaaó táakára valí 26, 40 -50 kr.
OyakorlaUak a aSáráf-védtk, me-lyek a nadrágot roaa IdAjáráahan aa elplxkoláitdl védlk. — Kgy pár ára 2U kr.
Angol ollék a legjobb aoélból, I eaabó ullé, a legflnomabb 26, 85, 45 kr. 1 «llng-olló, a legfinomabb 20, 90 kr. 1 olió Une» 10 kr.
Nary el8ny nyajtaiiak a egujabb t¿p-lrừk, megklméltetnok aa unal na« begyeaAttdl. e bl.to.ak lehetdnk bogy aa ón begye el n»m tArlk. Kgy >ib fába foglalva 10 kr. (''»outba fog-lalva ára 16 kr. T«l]lartó>al ét két tel 80 kr. 1 megtsltntt tok, mely 8 bdnapra elrgendí, 10 kr. 1 db nnlo radlrguuml dn é* calnk «támára ( krajetár.
Kltünó Unytui''. kaiittchiikkol ve gyltvv, hogy « b5rt tartóttá tegre. I katolya ára 16 -ilO kr.
L»««jahb Lljrolno itcblUr-aieraiáia, a leggyakorlatibb a tuaga nemében, neoi dohánytóknak la ajánlatot, ka «Ontége* tdiutrnim kelleme« kit formájában egy lámpával egyaaltva, mely ueháay órai égianyagot felvett, "gy hogy ryaVrati alSjAvlf alkalmakban hamar világot grqjthatal. — A eeekély ár gyora teijedéare van ttá mitra. 1 db. ára 60 kr.
Par zalai kaJaJvaaztá-sztr, miáltal ««Orka hajak r0gt4a t>tt*éa »aerlhl barnára vagy feketére leethetík, éf egyaaanmlnd a t inaéaieU« frlaaeaé-get vl««»anverik. NftvényekbBl kéttlt telik a tokéíeteeen ártalmatlan. 1 cto-mag DtaalUaaal agyfltt 9 frt.
Fslyikoay aayv. Minden há»uná»-ban nélkOlOibetlen, mlálul a kfllOn félő a • káttartáaban el8jöv5 apróbb bibikai magunk igaaltbaljuk. — Ka enyv évekig eltehetS éa hidegen al-kalmatható. 1 (Ív. ára 26 kr.
Lsfsjabb roxadapor jótáná««al. -Minden roaadafoltok eltAvolitáiára váttonból. «elyembíl a máa kelmék bffl, ugyaaintén acaél- éa vattárgyak ból. 1 eaomag 85 kr.
La«i*M borétvakéa-paala. Ka által
a borolvak»»»Orfllét «adkaégtelau lea» Kgy katolya ára 25 kr.
A ItUkat aadvaaaégtél utfévaJ
Mindenkinek ajánlatot, mert ea aa egét i »égnek aaolgáL A Met.er féle kltflnS bSrkéaaitéa módnál, mely bírt láthatatlanná teaai, ugy hogy a bonaabb jártáU» után a nedveaaég
ben n nedv behatáta nem érethető, é« a etélnak legjobb mértékben elégtétetik. Kgy üveg ára 60 kr.
A*t«l Urféayaaál. Minden blmek hajlékunyaágut adni óa egyiiaramlnd fényeaíteul. Kgy kla Oveg «5 kr , 1 nagy 46.
Kltatáaaa tlaztlté por, melylyd intndau éroaet, arany, <-»U»l, j-akfon« aeeól éa r«e«t UMtltaol é« fényr«lt«nl lehet Kgy katulya ára 20 kr. Párúl agyataaaa ra«aaz, nomcaak
aa avég^t, poraaellánt, követ, Ujté-kot, fát ftb. leggyoraabbaa akként megrágaaatani,1 hogy aa elválhatlan legyo^, ^aneui kttlftofélék egjetlléaé ro 1», például fát ércaetel, üveget poreiadáunal alb., Ugy hogy tettté váljék» Pakétja eien minden báanál nélhnlpihetlcn nemek raaV 10 kr. UfyawtMa raftaaz) folyékony állapot ban, lg«n kitflnő, Bv. 80 kr.
Lsvilpaoaét-Wlylftk. »gyednl e.ak gyárnak kép«« ilyen érért dolgoaul, melyek kényeli«e»*égltk, oleaótáguk éa blttoa ragaaiok miatt ti ottyák é« peetétvi»»« felctl «ilJunyel bírnak. aranynyal Un) db 1 frt *0 kr, 1000 lb 1 frt 01 kr.
SiabéJyjió, a tollat minden kéabet ét paplrhoa Igatitani, — ugy, hog.i ugyauaaou tolla] a legdnoinabl» é« legvastagabb vonásokat lehet véf( bea vinni, la db 24 kr.
VaiMI noaol taUkéwk, 1 db két kéaael 20, W), 40 kr. H kéaanl, 60, 60 kr. leg&nowiabb 3 késsel GO, J(l, 90 kr 1 frt, 4 Oésael 80 kr. 1 frt, 1.20 kr.
Mvéwatl faatéaz. A legaagyobb
klnnyHtéggel lebet egy pere »ben s legkulttiibblfthh f»<tm<''nyakét, ugy. mint etopor\o<atokal, .rlrágfUséreket, csokrokat, *tb. r-(nd<«féla tárgynkr», kivétel nélkOl, például fára, csontra, Hvogre, bádogra, porctelláura, tiíirro. kőre, papírra átvinni. Kaek alkalma-sak mindenféle háaltárgyak Wdl»«l-tésére, és kalSnAten ajánlatosak ipa n>»«k ssinira, I)«r»bJ» Ily képaknek
I. 2, 3, 4, 6, fl, 10 kr. -- Kgr Oveg átviteli lakk ára 20 kr, jaely 6X) db átvitelére elégsége«.
Ltffelafbb htlyril azabadüuuatl
méreg egerek, patkányok, hflrr*OgAk, éa vakandok kiírtáéira. Aa eladi» jótállás mellett Wrtéilk. 1 nagy píéb taelenesa 1 frt
A dló olaj a legjobb. k»2r * Iwj rugauyoaaágában meglatu''aáék éa » világos vagy tsQrke haj sötétre fea-teaaék, a vegyéaai kés»ülékek Mind ártalmasak. Van »«ereneaém a uagj-énlamlt kSaönaéggel tudatni , hogy Kaml»itlau, frt»«, Uóisaerosen Hnoml-tott dióolajból raktáram van. Kgy kla (Ivrgectke ára 26 kr., nagyobb 45 kr.
Gyóke>at azar a tyákaiemtt legfeljebb m nap alatt nyomtalaaul kllr-tani. K.ten újonnan feltalált ster felnimül minden tddlgit, éa «tért jótállás mellett adatik ed. ! katulya haainálstl ntaaiUaial egyOtt 00 kr.
Ca. klr. arab. pacaétaiappas, mely
hármi néven nevetendS pecsétet minden kelwéból kivétel nélkül uebánr pillán«! alatt eltávolít Ksaa >0 ky-s»itmény hatására néiVe feldtmiil oalndeu eddigi hasonló gyártmányt,
Imlntbogy a I egképyeselib »»int 1» «értHlentiI hagyja, ó» «<ohl>al meg-»táradra, s»ag iivikül marad. — A ko.At: lik lítlUiim 1». kltiaélMn alárj-liat''V 1 (fvegcae ára utatitással egyUtl 10 kr.
a legfinomab^í^alÖ?t^2JT|*!IÍÍ* nagyság« >lb ára 15, 20 kr. nagy 25 kr. 1 tégely valddt iMai^ztfr, Mi* pomádé 30 kr. 1 db valódi UUr*}-tzatacr U"> kr. folyékony glvoeHu-aaappap 1 ttveg 2ó kr. glyeerla Otlaaa ni Mt U»rtAi>lartisá>*, 1 ÍW, 45 kr., ugvatlnte mindén eirvéb bel éa kUlfdbli Ittat- éa t«lP»llÍ-»W.«k nagy válssstéka.
A Után* »»obanalló tinviHf pa«(a Y.nó«gával> M«ly ''» ]''*l|<íiak a lag-»«ebb fényt kdleaAnal, V '' tkrtd.aágr* néave miuden máa eddigit frlulmul.
katulya ára, maly elég egy sto-bára, l:ftt
Utagtalaii, viaáthatlan ájybatél«i, aa ágy ne miiek átásáaának raaggátlá •ára gy»rinekeknél, betegeknél v^gy gyerinekágyasoknál. 1 db ára (KI kr.
1.20, 1.60, 1.70 kr.
I.egklnróbáltabb »ser a «vábboga r»V f>«U^»Jt|lrMí*ra. Kgy katulya ára *5 kr Kgéeseu fria* th*$**r, mely minden alkalmatlan fé<get kiirt l.kle Qv. án> ÍO.krviu»tr 25 kr. Valódi Martoiann-féle pstoaáa^rUaMr. K »ter hastnálalánál nemeaak a féreg less tökéletesen és ArAkra kiirt va, — hanem a további fésekaléa >» .>góaaei| meggátvIUUky «liévt 1« e sier as egredtlll e itemhen 1 A»«* ára 8o kr.
__Hogy i. vevüioket tévutakra vnzftfmék, mimlent elkövetnek, a^t ínég a csikkek hirdet"*«»»''^ irályát ia utánozzák, figyelmoztetjUk a kiteöoaéget, bűgy as arodeti éa TakVíi
caikkék «gyödül caak 1H.4UC10TT FKITKL áruházában, óvjogygyol ollátva, kapbaté. ArjeKyzék « r*kt<irbi»n (olálbaitd iviittden tiirgyról lugyrM adatik.
TBAÜÖOTT FE1TEL ehö auwtrlaJ bliomány szállító-üzlete Bécs, Kftmtnerrlnfl Hr. 2, BögenMer dm Drasche-H«u«.
Kereakedók ée vifaonUladók nagy eegedwényt nyaruek. (Wl- lí.ü,
•MM
tíam
Gyakorlati találmányok
!

Nagyjelentőségű minden háztartásnál az ungynevezett „Polir-Pastamely AHaI mindenki
seggel képes fónyvesztett avult bútordarabokat stb. kifónyasiteni. Egy doboznyi anyag elegendő egy bútorosat kifénycsitéséi o; ára 80 kr. — Ehhez még megjegyzendő, hogy c l''asta
soha meg nom romlik.
legnagyobb kttuuyú-egész
! r
gjSlt-tlutitt yelyó. kittinö «aar [minden elhótnályűault fémtárgyak ikifányeaitévéra , uálkalSíhetlen aa parány- <!» exttai mflveaeknél. Kgy drb. 110 kr.
Ejy ¿ra »zabályió, vagyl« egy pou-Rtot impóta delejtdvel inludenkluek kajAulható, mivel .''«által inlndennemS (óra ««abálvoíható. Kgy drb ¿6 kr.
Wíiló pW> fciau |ior alkalmaxa«a ¿Ital Müht» , pédiben é«'' munkában gatdAlkodhatiil. K mellett
"j
Kagyobbolfínye.hogy a fehérnomfi | Mixabátfa »alá olló H6, 3$, 46 kr.
Igen kímélheti. 1 font <;«omag j 1 db. himi/ni olló SO, .''iü kr.
. , ollóláncx 10 kr.
t Kx i I «lfnynyel ««Olgáinak ai
lniiOre«o j ^yrJnoi^u,ni|»laknilnllie«.«Ok.
tl-g hegyeié«™ «<i.i lOiLilÄI nein tarthatni.
ldbfanyélben 10 kr. „ . caontnyélben 16 kr • . . tolltartóval é» ké-jiel 00 kr. „ . vakaró-gutni 6 kr.
U
Vele Igen b»n -ii kr
AaterlkalblitoiuAgi lakatok, kltll n"S »ierko«et(lek , blttotak
ellen.
1 db kl««bb fajú .10, 40. 60 1-r , » nagyobb . 70, 90 kr, 1 ft.
,. , . .kit kiildfaal 1 frt
lOkr.
1 db utltAikAkra ''J6, 40, 60 kr. Angol «Ilik a legjobb aexélból, 1 dl
KoflfAjások ellen, bármily »«(ütlek «»ok, elonyö«er. haiauiltatnak n berlini fogeaeppek ; e axer oly blitoi, hogy ha nem haainA|na, Ara vlttia adatik Kgy llvegc«ín«k Ara 80 kr.
Gyakorlati nadrájvidik , molyok aAro« idtfbep a hoioorakolódAtlól megvédik. 1 |>Ar 20 kr.
KIKlnS fénymAa kauUukkal vegyítve, hogy a bflrt t«rt<S«hbá tegyék. 1 frt 30 kr.
Szerencse föl!! Egy millió 222,?«« tallér kész ezüst pénz
elosztva 19,000 liyervtnw« kft vetkező ¿{«szegek bon, 175.000, tObftOO, 70,000, 36,000, V-tr-vr 16,600, 2-H/er 14,000, «-lW 10,000, ¿-szer 8750, }U*or 7000, S-eior 6250, 6-atór 3500, 13 «or 2625, 105-srór 1750 stb. 8»b. frtot tartalma* a UrauH-tchwAÍg herczegügi kormány illu) ólotbo UWotott 6» bizMtott orti''igot lottert«. Valamennyi nyfcrvünjp A hnzAí után a*onb«i>
Bredeti Fompadour-Paata.
''A híre« l''oinpadonr ataaonynak XV. JUajo* udvarán rolt egy «xore, mely a világ clCtt titokban maradi, mel/lyel 8 magának «« Hju klnéxé«(, u ni. vidor «tép«égát fa a bCr «Imaaágát cgéix a kéiö Orogaéglg megtartotta. Etcn recept kéxBhb egy maga« urlc«alád birtokába jutott, melynek a<rx«xép''ége ma 1» a bJUiulat tárgya. HikorOlt Ki* orvottudornak e««n nddlg titokban tartott receptet in<<gliero«nl, hogy aa tgiu vllAg.j^vAra foTptltatS.\(«<''k. Eatn föllllmnlhatlan artx-paitának eredménye mluden rArakoiiat fölüloiul, mlrfil »alinű» blioaylIvAnyok megleklnlfa vígéit t. c, kbrlinÍK'' Mndelk4«<»<rt Állanak. A« egyetlen ater c», mely minden arca-foltokat, »epICl, niaj-follot itb. gyoman kipra rltAvolilanl
Kgy tígely Ara lUaWtA«»*! egyUtt 1 frt 6U kr.
Á loguJ kii b 11 g /oin -1li »I aier-HNtA (tubben bordhatA) a leggya-korlaliabb « nemben, nem dohA|>y^ák •lAiuira ia ajAulatoi, k^iönaijgel tfial • «er«<Am foiuiAjAra, UmpAtal vitn gybekMve, mely nehAny örAra valA KJWOW'' ™< M. Ugy l^ogy gyakran ad<Jd<S alkalommal legott vilAgot lehel gyújtani. Ara rjak a gyora elter-¡ed<a« miatt tlt«l«tt Ily oltaín., 1.1. gy db 60 Vr.
V u r » » l n l hajfo4|5aa«r, mallfel aa ó»« haját perei alatt barna it feUetára feathetnl, ía egyúttal megóvja a ter-(Ido/gít. NCvényekböl kí-aaUlt éa eg/aien Ártatlan. Kgy doboa uUaltAaaal 1 ft.
KolyAkony enyv. Legnilkü-fiabotlenebb aier minden hAitartAa-ban, mert evvel minden a hAabau elS-javü javiiiaokat miudruki maga caar |knaAÍK«-(i, eien enyv Avekig eltartható hljrgon haainAlhatd. Kgy "agy cg At* V6 kr-
r b * i d a jl o''r; Hiilo-ilolt mer rahidcn^la roaadaíollok llAvoliuliArA vAaiuiiból, aelyembSI ''¿«.nlnden inAa/At* ajbvetekhíl »»Int-u|v vaa- it acaAUierekrSl. Kgy cao-i.aw nra. kr.
J.ngjobb borotva-liAlöca. K»en lifuGc. állal a borotva kdaiBrlllíae iiiellöitcihetlk. Kgy dou«» Ara kr.
írd tollak regulatorral. Alkal-i\K.«halók minden kfabas <»paplrko», u^y h«.gy «-gy it ugjranaion tollal a egl^nouiabh Aa legvaatagabti vonáao-k»t lehel cainAInl, 1« db krArt.
tői, erre gondja legyen mindenkinek, minthogy aa egAtu/get feutaitja. Ki olireUk a MetigerfAle hSr-«ajlolmány álul, mely a lábbelit puhávA a Alhat laiuiá toail Iigy, hogy a c>lp8,bAriu«d-dlg tapoala Ugycn la a vliea aarat,
rrg»om Areahelnl benn* uodv«»«4gel, Uvegocako Ara GO kr. Angol b8r-fAoyiuáa, uiely a bSrneinOUdk eredeti UgyaAgát vitaia-adja Aa Ugtaebb fAnrra hosaa, egy ki» Uve£c««ko ára 26 kr, egy nagy üveg ára 42 kr.
Altaláno* 11 i a 111A - p o r, melyIyrI lulndenuemll Arcxcl, afínyat, oitlatöl, broux (,pakfongol,aeAlt Aa reiel tintára tlaitll/al A a fényraltéul lehet-Kgy doboa ára 20 kr.
l''ártai általáuoa ragaaa, mcly-lyel nemcaak Oveget, kflvel, lajlAkot, fát atb. a leggjrnrtabhau Aa állaudúau meglehet ragaaitaui, ágy, hogy olvá-íaltlhallan maiad, hanem hogy min-deu ag/etllvo legyon, f/tt Arciciel, flvVgét porcelánnal atb. ui»v 6»a»era-gaaalhatní, hogy egy trallA loaa. Kieu minden hAinAInAlkillflihetlenOl »«dk-»Agea a«erl>í!| egy dohoxal 10 kr. Ugyan e ragaa< folyadAkban, tlvegbo aacdvo UO kr.
I<ovA pacaAtlit b/lyey k, me-lyok kAiiyeiiu.''aaAg, olraia/:^ ¿a bla-toatágilk miatt la tnlndei) oalyánál V. vlaaanAl el?r.yC «bek. legfinomabb Aa bArmlfAle cAvvcl v*gy caAggel Aa e«l-merrel vagy jegygyel 6aaáa db 1 fl. 60 kr. etar db ''i frt. ''
VIII a ny o ■ o t t.fogkefAk. Ktekkel
por nAlkUI, caupán hideg vlaiel a leg-«»ebben fehAreu, egí»»«Age»eia Aa a*ag nAlkUI Uhet tartani egynerll dnrgtt-1A« Által. Uogy inluAI nagyobb legyen a kelendFaAg, dbja caakla 00 ktra tótét««. ''
Alogliiktoaabb Aa legjobb aa«r minden alkalmatlan rovar elpuatillA-«Ara klaárdlag c«ak a frU« poraaa ro-varíllő por egy Ovegartkv 1» kr., há-romtxor akkora 86 kr.
Valddl angol tollkAaek egy-egy kAt pengAvel 20; 30, 40 krt » pentfível 60- GO kr.; leg(Uioiuabb faj peiigA>el G0, T0, »0 kr., 1 frt, 4 ptOgAvol H() kr , 1 frt, 1 frt ÍO kr.
nfi vö » f 0» t A a a ot.Kgypei«a*lail lehel luIndenfAle tárgyra klvátrl iiAI-kOI p. fából, kSbőI, bádogból atb. való tárgyakra, lcg«aobb a<|iiarell fettAil álUudÓAU átr oxolui. ugyanny lia.liogy alrgtlfyo^nbb kán Állal kA»«iletl fe«-tAa gvAnánt fog fellllnnl. KMtnlaen Alánlhatv aa l;>aro»oknak, minthogy a tátgyaknl if>Vn raUoahllja A a ajánlóvá t«»»l. Kgy Ily kAp, mely virágbokrokat, gy R mölcaOk el, I Ajk Apjkct, Allatfejeket,eaoporto«aloknt vagy karikatúrákat kApca, kapható 2. 4, li, 8, l<) krt''rl, egy (Iveg AlvexelAal lakk elAg«Agea 6»»A» képre 20 krArt.
LogfntaSbb helyen «aabadalina-aott mérrg rgorek, patkAnyok, llrgék A> hOreaOgAk klIrtAaAra. At eladAa fe-lel8a«Agro ISrtAnlk. Kgy nagy (tolen-cae Ara 1 frl.
A hajat Alánk Állapotban larlanl, aa 6tal vagy aa8kAt baruára fealenl legaikalmaaabba dió-olaj minden ve-
gyi kAanllmúnyek károaok. Van rencaAm a t. c. kO»9n«Agnek jelent, hetni, hogy nAIam frla», meghamlalt-hailan káUier tllatltott dió-olaj kapható. Kla üveg 26 kr., nagy 46 kr.
(lyökeroaaie r.inelylyel a lyukatemet H nap alatt kl lehet Irtani. Ka ujabban feltalAlt merők minden további dlciArete fclealege«, minthogy
f;aranlla mellett áru-!tatuak. Kgy do-ioaial haaauálatl utaaitáaaal együtt 40 kr.
(!a. klr. aiabadalm. Haaponlu-aalr-Hthnr, melylyol llAhány perca alatt minden nAveu nnvexeudtf »neny-follokal mindenféle kelmékből n leg-llatlábban klveaa. K»*n nj kAatilmAny meghalad mindent, ml aa IlyfAlo a«o-rokben eddig lAtoiell, minthogy még a legfinomabb Aa a legkAnyeaobb ««Int 1*. >értallonUl hagyja, mindjárt aaárad is ueui «»agoa. ajánlható egyaavra-mind ke|«tyQ tl«»tltá«ra. Kgy (Wcg-ha»uálall lláaial 40 kr.
Valódi állá^ aó glyonrln-«<ap-pan a legfino wabb Illatokkal. Kgy kltApnagytAgn darab Ara 16, ''¿0 kr. '' u.igy darab 2i) kr. Kgy tégely valódi - mAr-aalr(Kaminfelt), hajkeuGc« !l<) kr. Kgy darab iuar-aalr bajua»p,)dr8 30 kr.; valamint mlndou mAa Illat- iV«toi-lett-aa«r«k bol- Aa külföldiek a Icgna-gyr.hír vAlaattAkban
Ca. klr. aaab. vlthatlan AgybetAlvo minden bAxlartáanak ajAnlhaló k|káll klllAii6«en gyermekok, betegek é« gverniekágyaa nSkneW nélk(ll(l«het-leo. 1 db §0 kr., 1 frt 20 kr., 1 frt 10 kr., 1 frt 80 kr.
Il6gy lábait megótja a ncdve««Ag- a fogakat minden falapaai vagy fog-
iPVICj üül." Vt t''TÍt» minthogy a nevetett cilkkek meg I« hamlalttatnak, bátor vagvok figyelmeilelnl a» liAnt, tnlaierint atok raak j a IbífcU^Lilfcltíy. nevetett raktárban kai
116^-12,10)
tek meg kaphatók.
Mindenféle bliományok elfogadtatnak Aa pouto«au teljeiltloneV. "(J^j Arjeyy/ékek « kapható oilkkekről Ingyen ezolgiltatnak.
Az első au8ztlrai bizományi üzlet A. FRIEDMANN Bécsben,
^^njMM^g^^^aJá^^^"0 ft''fttt l^r<V»cr »örciuirnok mellett.
k<Se« JK >--.l>eit Iiz«tt6tik ki, « minden kihúzott sorjegjnek uk-vetlor.ül k*U n ftntobbi nyorvínyok ogyikiU olnyornio. (W mii c*nk ü buziU Wítónik, molyok közül ny. oIikS
már Jövő hó XO- és 3JL-ón
megy végbo. K 8or«hnzjUb«ni n.W.v<itelii<M iv nAgy kilátások ar^nyitlioz krfpcat c*»k ig«n kővé« kuezkitztntik, miatAn ea* «gitt er«l«ti »őrhegy (neín ígérvény) osftk 7 l''rtbfl, egv fdl V/% írtba, egy negyed oeckóly 1 frt 76 krba kcrUl, molyok ¿rtókllk bckllliU''.so ellen n Jvgltivolubb lielyukre w megkUldqtflpk.
A ki tcluVt iv »«sreuaw''nuk kov«S«b<S külU«igt3»iSa solid módon kozot nknr nyújtani, Mzivoakedjtik Ih;c«o« niogroiidol^i bixalommul mielőbb nz c/ett Honijegyek elndiUávai megbirott nliiljegyíett nagykiritktdlihdzhoz juttatni.
GUSTAV SCHWARZSCHILO
(IBI—3) »n Hamburg.

Kitlinő minöséfiU ós olcsó óráit.
(1UT —12,10)
IMII Vti
dtiwiú folwtendt « i^vck «onín jolea lilfro kftjx>tt
ÓRA-ÜZLETE. Jpestox»^ kigyó uteza 6. mAw.
Nagy v<ilA»zt<<kot aJAnl''mindimnomll jól ltóigazltott <5ráklx5l, Ít:t évi kcxi>HH«g mellett, Árjegyzék szerint. Minden iirn u uoati kir. ftnynliilA hivatal r«5sztir«M ellenőrzői jegygyei van ulUtvn.
k nAIam vAaArolt órák a l<>gponlo«abbau vaiiuAk Igatltva, ugy, hofy akír filc/3, akár fvkví» hidyicllion vauiiak, ex port<>»<Agukra teiar^l befolyAd nem gyakorol. — Kgy Alul mii irt kíluyvet fognak Igon liaxlelt vovíitu Ingyen kapni, melybnu k''ixnlvo vAiinak a« órnk inluél tovAbbl pontoi-«Ag.lt c«xk<kxlő óvó-rond>xabályok.
angol hoijjonyórák ilvogg. 1» rúblun.
krlttily
1«, 20, 21—2S aeregiiorg. d. dnpl. fed. frt^l 34 horgony remoiitolr valódi kengyelnél fogva felhuxh. — UV i>t. fed. 16 rilblmUl 1 frt 84 -''fí
MISEMONDÓ RUHÁK,
|)lnviálók, dalmatikák, albák, rochottek, velumok, oltárpárnák és toritők stb.
I • • t, l II» i .'' i 4 '' *
. V • '' 11 f'' ''
Chlna-eaüöt éíf tüzaríinyzotfc
monstranisök, kolyhek, MÍboriumok, pacifical gyertyatartók, füstölök töményt*rtÓYftl, Mentei<S-yLztartó aspa-
*'' < • » í C -''1 *''
üoriuuuual, lámpák stb.
(«»r-SW.U) I • I
c/ili- és iskolai lobogók,
baldicliimnnok ¿8 puutitical eazküx,kesztyű iafula pHHtoral, ^remiöl, harisnya, caipft »tb.
a a loggaadagabbau kiállítóit
OHNATOK,
I
Á » wluilen egyliftai h a e r o k
Ugjul.inyotb dron kaphatók''.
Otíertjauor Alajos,
m . >, t u '' '' ■ i . .s;; • <
vé««i-uttza Iá. «/im pesten.
krtrtyiék* i* wUaltáMk kívánatra bcküldetaak
TI8Z1-3PW ORVOS ÖHf
_ Kedve« küUiliW^einuok tartom, fogorvos dr. J. Q. I''OIT urnák, kinek t '' ''jr , ,
A N A''ífJfiUÍr SZAJ-YIZET
roghtiHiMti gyttkorl vérgéno, n fogak Inognhii, gynkori rtipiiiiiatirUH fugrájdnlmak, <1« vt^gro mctg n ttohányHgng el-távolltnKára hft»znAltam, luogérdemlutt dle«4rotot nyilvánítani, fa ozon fogorvos urnák egy nomesak fAjdnlmo», hanem undo-riíó botvgwígltőli folgy%yu)A»oiiiiSrt a legbensőbb küszönotomot tolmácsolni. Bócs, Gumpendorf, 685. sz. a.
i * Liboret Helfer, m. p.
■ bilíMiHwl gyámok.
> Egy pi''.lac/k árft f frt 40 kr. — Csomagolfo 20 kr.,
ax valamint aa ha*«t)mrlll•fb«á•zial, kapható i
m»«y-iu4ü»áa ltoloa lotaef gyágyaierén | Hoacnberg | iToaoafold a.| WaJ-ilu j.; velll.ch ; > «i«elh(.lí>r ót Kohwarx a. urak kerótkadáiáben. Pápás l''acbepen j.t Utam pH o. é« !,«»y v uraknál. kmtmym Hlngrr m. Zala-Ettrutge.- Aatal k. gydpy«a«r*m öi Hajtdler h. Kípronoiin Wertl gyógy-.a.róax. Varrikdoii Haltar gyógy.-«rá««. sít.-Qyürgyín Nnthlg. 80m««m Uornar Kajct. éa ßtamboraak^ j gyógyaieráea uraknál, áa Uxombathelyan
jT
GENFI ZSEBÓRÁK:
KxIUl hengerórAk A rubinnal ft |0—11 J . AtATiyaxéllel, felaahkki-uil 1S--II){
. lml"v(Jnlk .'',''. . . frl ls —14. . hengerórAk 8 rubiiinal , 14 —16!
.luplafJdéllel 1 ft — I<; f - ,lnl . hengeró, krlat llv. 1 H r. M 17 '' Arany beugerórAW, 8 próbá» arany, , horgonydr. 15 rublnn. frt 16 — 11» 8 rublnkővol . . .frt 30 — 32
dnpl. fedél-16 rulilnu. 1H, iO — ''¿2, . arany-köpony 8 rublnn, Ä hulgyórAk 4 —ftrubluji. . «4 — 27 l''ranctla bronxórák, ''mindenik
. araiir-kOpeny- éa rol tiúlro. felhuaaudd 20, 2Í— 35
8 rublpnat . . .". »1-1)7; . két hátban . írt 40-''«) hölgyóra gyém.kl.akvA, 61 5«'' , ÍW-120, 180-Sl»''
Uü«oay«>. 1A roUínu.. . , Km"ciU ébrea.tg drávai . , frt i
finomabb arany-kftpeny é« • ,neT/ «reí»lí»n« gyár-
16 rubinnal . . . frl 41—11» ''.''*t gyújt .... frt, 9-11 borg. dupl. r»<l>lft rub. . H V.l o«U«t láncxok frt 8, 4,
Arany horg.»r.kQp. Ül.Ü''J.:u. Hl) ^w/hÄ-.-- ftr T, «, »-10
borgonyóra krldályUieir-. ar. v''|(|ik, megromIelA„k ,|kol.
orgonyór* krlltálytlveg-, ar. kftp. 16 riibluu. . . frt 6ÍI hftlg)horg. ó. 16 (ul>. írt -42,-
, krt«t Uv. . 17-
Arany remontoirok, vaiidlOi. kengyelnél f.i^v« frllnusu-
dók, 16 nihiiiii. 6!), 7l>, K!»
dupl. fed.
dött Ar, vagy utánvét mrllnlt I« a l«g-
74
í pon\o«abban é« gyor«abban teljefiltet-nek a ami tetaxáare nom talál na, aa
U) ■

jl''lllleh >''or«ata gyógyateréax urt ^
kicieréllotlk, — >legJegyox»ón, hogy fllggő é« ttebórálm, minden modorbau a legpontoiabbaii igaxgatva vannak. 110, I lü. 12», 148, ltMt: OrAk, arany ál «mi* a l^nvag-aabb lugaóra, minden ¥4 óra utAn fliut. 11 ''árakon faírébo Tétetnek,
8-ad napra felhux fi 1>J, 2S I Mlndonnemll IgaxItá.oU áltaUw ful-fólóra Uléaael . »0-82 talált gépak éa axertíámok ««gluégévo . . 4», ft)—A4 (a logdjabl. genfi mód aieriut kéi«lllut
óra
havi regulaleut-
¡JO—32 > htok h Igen olcein »«ámltíaluak.
l''Alrakoixomxott a párlii kiálll-tí»on. A munkát v««tályJavára t
Muakátóra (Monlro letalre] kulci né-knl felhuiható, Igen tnrtóaau kéitllvo, két klllnnbftto fajl.a''i 10 él 12 írtjával. Kgyednli drpot Magyaiorixág é« kAji-c»olt réitel xAinAra oak nálam.
Kplel!«
w und Weiliuaclitsgeschenk,
Kolm Igllácz, «Jra-műv«.
kohTGYIT^''
nicht von deu . verl>ol.-ncn|«ei)ten nach Knlacheitl ^Vuinaaaan, aui luoluem 1»/ Vit iiüJ.iumI ver«ch<vleg<-n.
pror
Jer OíltífTelohl'' Lc»i« lat voa d«^.Waari
K*|l««ag gl^Uiléfc ''/'' ■''•'' J werden «olcho gogen fraaklrli iiurch n-cliio vorn b««onderein
Kinteitdnng dt» Betrag«« «elbti.Olaek begUnalifUn Loo»«, baba nach den eftlfarnteaUin tlegendeu meinen Iutere»a«ulen bereit« ajltlil von wir variandi. , |la Oetterrelcli dl« alt»rt»ltoh»tM
,6ott88 S^oii volCohr "
Gro»(teCáplt«|!ei^V''
KU»g
von Uber Drei Millionen. Die Verlu''iaong gMehieht unter I KtaiaU-AkMrM Iteginn de/ Zlehut-.g i.n It tea [V MMk«r :
Nur 7 ; Jlden >/>.'' W. oder! 3 ftildert 50 tr. 1 W. mler I ferfttec .75 xr ö. W.
WMt«4 ttV-''Wa i ttaM* larw-Or^aal
K« «erden
nur G«wlaa« gexegeo- HauptratTer vo» 300,WO. i^o.uuo, l>le Hauptgewinne betragen : ¡137,000,152,500.150,000,130,000
250,000; 150,000; 100,000; -50,000; 2 k 25,000 ; 2 • 20,000 2 A l:
2 A 15.090;
13,500 ; _
10,000 j 3 k 7505: 2 4 6255; >">« «7,000 auf Nr. 2*23. 5 k 5000; 13 k 3750; 105 Ii»«" » Tagen »okoa wlt4#> 2500 ; 5 k 1250 ; 14« i tOOO : imr«»»tM Haupt-fl«»iln« auf
u)*kriuabla 125^)00 |00,Q00 und «rat vor
WihruiaU
4 Woch«;i
3 i »oIwh vrMer 4ai gra«»« Loo«
000; Ili8r 290 k 250 ; 100
750) 200 k 500 20 k 200 : IÜ8U0 4 175, (25; 100; 75 ; 90 ; 30.
Ueülaag«ld«r »od amilich« 7A« ab*l«f< «vwdc meiiUM Meie«
>034 In Wim auiMiahlt
uz. ms. KÜHN
la Haiabartf,
l<*uk

ii
norinborgl él díixru&kerctkr^átábou \«h)''-kuul*mn n,
Hol«» ur gytaytAra m«H«tt,
jutányosán kipV-*u''ik » log na £Vobb vAlrtHati''kOmi
KARÁCSONI ¿8 UJ ÉVI AJÁNDÉK0KUI.
• xolgáló tárg;»l> «
oyehusk-ÍATÉHÖ»- »
(IUI— 3,1]
W^jiíw Jóisef kiadft-, l*p és nyomdatulajdonos Kugy-Kaniz^án.

Nagy*Kaniz8ft. Hetedik évfolyam.
W
.50. szám, deczomber 12. 18ÖB*
. . v- Kiterjedve 1
SOPRON- ós VASMEGYÉKRÍ3. ■
Ve^yöB tartalmú Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből.
o''ívSr.
:f J I -UÍ

MögJ elenlls::
mIMUO m«lut«H,
cgiUi lron.
Hserki-asiöi írod« ím klntló hlvntnl:
WAJDIT8 JOZ8KV k«nyTker®»kedMben.
Előfizetési föltételek:
Helyben háitiQi hordiuAl ít vUUkre po»tin kaldro '' Egélt irre : - fl írt. — kr. Kii irt« • - 8 . — . ¿»iioK/odro • l , tö „
Az országgyűlés bezárása.
Pettl, docz. 10. 1868.
Már 12 órakor Pa kocsik, diszfogatok hosazil sora vonult Pestről a budai várpalota folé. A trónteremben a felsőház és kópviöelóháx tagjai oly uagy számmal gyűltek Össze, hogy a terem zsúfolásig tömve volt. Kevéssel 1 óra előtt József fóher-czeg, a honvédség fóparaucsnoka, jelent meg lovastábornoki egyenruhában, s a trónnal szemközt a királyné számára ké-axitett piros bársonynyal bevont emelvényen foglalt helyet. Néhány porczczel 1 óra után szűnni nem akaró éljenzések körött jelent meg a királyné, s az emelvényre lépett, jobbról tőle három és balról Ismét 8 palotahölgy foglalt helyet, közöttük gr1. Andrássy Gyuláné, Majláth Györgyné. — A királyné az emelvényre léptekor, a terem minden részéből ismételt harsány éljonzé&sel üdvözöltetett.
Néhány perczczel ezután a szokott szertartással a király jelent meg, kitörő éljen-zéaekkel fogadtatván a merre elhaladt; mely még akkor is tartott, midőn a trónt már elfoglalta.
A hcrczeg-primás a tróntól jobbra s mellette a keresztet hordó püspök, az első lépcsőn gr. Károlyi György állott az állampallossal. A miniszterek a tróntól balra foglaltak helyet, ó Felsége fövegét föltévén a trónra ült, midőn a miniszterelnök a trónbeszédet neki átnyújtott«,.
Ö Felségo az itt követkéz'' trónbeszédet tisztán, csengő hangon számtalan él
jenzés által fólbeazakitta» ,a, olvasta föl :
,„..''* . . 11 . > ,
Uraim 1 Főrendek I és Képviselők I
A jelen törvényhozás müködéso a mai nappal megszűnvén, személyesen kívántuk be fejez ui azou országgyűlést, melynek gyümölcsöző tevékenysége példátlanul áll Magyarország több százados történetében.
Nehéz és komoly viszonyok között hívtuk egybe ezelőtt három évvel Önöket egy nagy feladat megoldására.
Közös czélunk és törekvésünk Srala : megoldani mindazon kérdéseket, melyek-nem csak a közelebbi idők, do évszázadok óta kutforrásai voltak a bizalmatlanságnak, tespedésnek és súrlódásoknak.
Es noha a múltból öröklött balitélotek, a szokás hatalma, az események által élesztett féltékeuység" és az érdekek színleges ellentéto, a helyzet bonyodalmát még DÖvélték, még Is sikerült a nehéz feladatot szerencsésen megoldanunk.
A király és nemzet őszinto szövetkezése vivta ki ez eredményt.
Ez országgyűlést illeti meg azou dicsőség, hogy véget vetett a politikai helyzet bizonytalanságának, mely a nemzet legnemesebb erőit tétlenségro kárhoztatás
A közjogi súrlódásokat birodalmunk két állama között a kölcsönös barátság, és becsülés viszonya váltotta fol.
Hlraetóaelc
A h*t huihoi petiuorírt l-»iör 7 kr. 2-wor r> /« minden további belkuUelrt 0 kr. lUlye,fdlJ mlndou ogy« belkUUUArt SO kr. A „Nyílt tfren-ß tgy petit »or UlkuUL.1 dtf» 16 kr.
Az osztrák-magyar monarchia mindkét állama alkotmányos parlamenti kormányzat mellett, önállóan intézi saját köz ügye>t, — mig azon nagyfontosságú kérdésekre, a melyek a monarchia kölcsönösen -megállapított közösügyoit érintik, alkotmányai befolyását mindkét államterület egyenlő mérvben gyakorolja.
A monarchia, súlypontját saját kehéében keresvo és találva, ifjúit erővel ha-ad előro az uj pályatéren , — melynek czélpontja a béko és jólét, egyúttal pedig megőrzéso azon állásnak, melyet a/, curo-)ai államok sorában elfoglalni hivatva van.
Ekként azou forrás, melyből a mult bajai eredtek, be van temetvo, s fölébo a magyar hűség, hazaszeretet és mérséklet állandó emléke emelkedett, melyre a tör-;énelem már is egész sorát jegyzé fel a nagy és üdvös sikereknek.
Szent Istvánnak őseimtől öröklött koronájával ünnepélyesen megkoronáztatva, : Magyarországnak alkotmánya teljességébe flpott. — Mi pedig visszaállítottuk a rna-jyar király czimének régi súlyát és érvényét, és bizton érezzük, hogy ezáltal birodalmunk nem gyengittotett, hauom csak régi alapját és erőjét nyerto vissza.
E czélból a külföld irányában birodalmunk czimét, a törvényieknek és az életerős tényezőknek megfolelóleg állapítottuk meg.
Horvát- és Szlavonországgal a kölcsönös érdekek méltányos kiegyenlítésének alapján közjogi egyezmény jött létre, mely a két testvérucmzet között dicsőségben és wlsorsban századokon át fennállott kapcsolatot megujitá. Bizton reméljük, hogy ezen frigy beuső őszintesége századokon át fogja ismét egycsitoni a magyar és horvát nomzetet királyi Házam ós a közhaza szeretetében.
Magyarország és Erdély egyesülése a bevégzett tények sorába emelkedett.
Ekként szent István birodalmának épsé-go oly mérvben lett érvényesítve, minőnek áz ország több mint háromszázad óta nem örvendhetett.
A magyar korona ugy mint birodalmunk épségének egyik biztosítéka az uj védtörvény.
A védorő szervezésénél bizalommal és mély belátással Ismerék cl Önök a közös hadsereg szükségét , és igy a monarchia fejlődését oltalmazó védhatalmat létesítették.
'' Ennek támogatására a honvédség van lyvatva, uj cselekvési tért nyitván a veszély pcrczciben az ősi vitézségnek, melyről a nemzeti történolom fényes lapjai tauuskoduak.
Magyarország és birodalmunk állását ekként megszilárdítva, ebben a kűlbéke biztositékát is találjuk, melynek zavartalan fentartását királyi legfőbb gondjaink közé sorosuk.
A nemzet szellemi fejlődését mozditot-
Hirdetéseket elfogad:
N.-Kanl/tán: a K''ADÓ-III VATAL. Peilea: ZK19LKB H Bio»-, Kaaferg-, Btrila-, HajM-M. rrMkNrt- U Baut ben: HAASKHSTKtN & VOOLKR. U*4M-, Bt«-, U Stuttgartban: HACH8K4 TÁUflA. B4m*m: OPPELHL
ták óló Önök, a midőn oly törvényt hoztak a népoktatás ügyében, mely lia áldozatokat kíván is egyes külön érdekektől, do egyszersmind egy oly népuevelési rendszer alapját veti meg, mely hivatva lesz az ország szellemi és anyagi haladásának támaszául szolgálni.
A jogegyenlőséget, melyet a különböző nemzetiségű honpolgárok politikai és polgári tekintetben eddig is élveztek, kiterjesztek Önök nyelvük használatára is, törvény által biztosítván mindazon kivánatai-kat, a melyek a kormányzat és törvénykezés feltételeivel ellentétben nem állanak.
Kornéljuk, hogy nom magyar ajkú híveink teljes megnyugvásukat találják azon tudatban, miszerint az alkotmány minden honpolgárnak a szabadságot és az anyanyelv fejlődését egyaránt biztosítja.
Az egyenjogúság elvét követték Önök, midőn az alkotmányos jogok gyakorlatát kiterjesztették az izraelita honpolgárokra, kik eddig az alkotmánynak csak terheit» do jótéteményeit nem ismerték.
A keresztény hitfelekezetek viszonyainak szabályozását Önök a polgári és vallási jogegyenlőség elvére fektették.
A hosszabb időt igénylő jogreformok alkotmányos tárgyalását bo nem várva, az uj törvénykezési eljárás megállapítása által a gyors igazságszolgáltatást és a magánhitel omolését tették lekotóvé.
A szó lödé zsm a megváltását szabályozva és elrcndolve, a hazai termolés egy nevezetes ágának önálló fejlődését biztosíték. " A pénzügyek terén Önök üdvös tapintattal találták fel a helyes utat, s mig egyrészt megszavazták mindazon költségeket, melyeket az ország kormányzata és hitelének fenntartása szükségessé tett, másrészt gondos vizsgálatnak vetették alá az országgyűlés elé terjesztett költségvetéseket.
Magyarország haladása eddig az anyagi téren nem állott párhuzamban gazdag természeti kincsforrásaival, de a törvényhozás felfogta az anyagi haladás egész fontosságát.
Uj vasutvonalok építését rcndolto el és több külföldi állammal kedvező kercske*. dési szerződéseket kötött.
Mindezen intézkedések az államháztartás megzavarása nélkül történtek , sót a nép terhein némi tekintetben, mint például a sóárára nézve még könuyitenl is lehetett.
Nagy és nehéz munkát végzett az országgyűlés, — és az eredmény azon meggyőződést erősitetto meg Bennünk, hogy az alap, melyen oly rövid idő alatt ennyi üdvös intézkedése lehetett valósítani, a teljes életképesség minden kellékével bir — hogy ezen alap jó és a nemzet valódi érdekeiuek megfelel.
Uraim! Főrendek és Képviselők! .
A leélt napok fáradalmai után Önök visszatérnek házi tűzhelyeikhez.
A uemzet szellemi és anyagi emelko désénck már is mutatkozó jelenségei hazafiúi örömmel tölthetik el kebleiket, és ba majd bekövetkezik a teljes siktír, melylyel az isteni gondviselés az erélyt és kitartást jutalmazni szokta, az utókor hálásan fog megemlékezni azokról ^ kik áz ország felvirágzásának cszközlói valának
És most fogadják ósziule királyi köszönetünket és adják át azt az összes neiiv-zctuck is, mely hagyományos politikai tapintattal támogatva Önöket, lehetővé tette azon nagyfontosságú törvények alkotását, melyeket fejedelmi hatalmunkkal Bzente-siténk.
Tegye a mindenható maradandóvá azon őszinte egyetértést, mely nemcsak a politikai téren vezetett nagyszerű eredményhez, de a fejedelmet, és a nemzetet e kölcsönös ,bizalom és szeretet kötelékeivel fűzte össze, és ujabbau éreztető Velünk, hogy boldog fejedelme csak boldog nemzetnek lehet.
Ezzel a jelen országgyűlést btiekesz-tettuok nyilvánítjuk.
Ezen zárbeszéd felolvasása után a király lovévén fövegét, az előtte elvonuló menetet követte, és sokszoros éljonzés között a teremből eltávozott. Ezután a királyné lépett le emelvényéről s visszavonult lakosztályába. Az országgyűlési tagok lelkes és harsány éljenzésel kisérték mindaddig, mig a terem ajtói utánna bo nem záródtak. Ezen Ünúepélyta várkápolnában egy tedoum* köVette.
Éljen a király l
Zalamegye országgyűlési képviselői következő memorandumot boc sújtottak ki:
Tisztolt választók!
Midőn három évvel ezelőtt kiliirdotto-tett ó felségének az országgyűlést össze hivó rendelete, a haza minden polgára nemcsak szívesen üdvözló e fejedelmi tényt, do a kezdemény őszintesége reményt is nyújtott az iránt, hogy a nemzet életerejét zsibbasztó, 8 érdekeire elszogényitólcg ható bizonytalanság végét éri, s a* orazág alkotmányos jogai addig tagadott érvó-nyökbo visszahelyeztetvén, király és nemzet őszintén kezet fogva a törvényhozás terén sietnek orvosolni a sérelmeket, behegeszteni a sebeket, melyeket hazánkon és alkotmányunkon az 1849 után ránk nehezedett absolutismus, .b majd a provi-sorium oly széles mérvben ejtett, a mo-lyeknek sajgása alatt ország és Aép egy iráut szenvedett.
A jelszó tehát, melyet azon idóben hazánk minden része vis* hangozott, kibékülés volt; — s minthogy e nagy Címének leghűbb kifejezést Deák Forencz adott ismeretes húsvéti exlkkébeu, « annak keresztül vitelére is az ó bölcsesége, ha-(&«rktutö*fgi pÜdÁnyJ
zafisága a politikai fényes jelleme szfL gáltaták a legtöbb hitellel bíró kezességet, következett az, miiiek a sorsa jarításán gondolkozó nepuet józanságánál fogva következnie kellett, hogy o nagy név po-litikai zászló lón, mely körül bizalommal sorakozott az értelmiség ¿9 tömörült a nóp.
E tisztes sorba álltunk\ mi is, érzelmeink és meggyőződésünknél fogva, s az ősi jogért, szabadságért, jóllétért küzdők e tömör csoportjában találtuk tisztelt választóinkat is, kik áthatva a helyzet fontosságához mért országgyűlés nagy és válságos feladatától, abbuu magukat ugy akarták képviselni, hogy szavazatuk a törvényhozás asztalánál mindenütt és mindenkor azon vederbe ejtessék, mely a haza Őnállásának, törvényes szabadságának, alkotmányos függetlenségének meg-védéso- és fentartásával eszközöljo mindazt, mit az élotszükséggé vált kiegyenlítés nagy művének sikere követel, s nemzeti létünk alkotmányos feltételei megengednek.
nagy jelentőségű teendő végzéséi c tisztelt választóink bizalma törvényes választás utján minket szólított a cselekvés sorompói közé; kik is elvállalva a ránk ruházott szép, de nehéz tisztet, kezdettől végig ''állhatatosan , következetesen s ingadozás''nélküli kitnrtással megmaradtunk ama zászló ulatt, hova elveink és meggyőződésünknél fogva tartozunk; jó akarattal, tiszta meggyőződéssel kezdtük, — a hazafiság lángjával, a józan ész elfogulatlan Ítéletével folytattuk a munkát.melynek czélja: rendezni hazai állapotainkat, visz-szaadatni nemzetünknek ami ezer év óta övé : önkormányzatát, szabadságát, — s hu az egyezkedés eredményét csak áldozatok árán érhetnők cl, o kibékülés oltárára rakjuk ez áldozatokat is, ha azok az adott körülmények közt elvisolhetők, s alkotmányos önállá-lásuukat csonkitólag nem érintik.
A tudat, hogy ezen meggyőződés vezeti választóinkat is, báwrllá bennünk az önbizalmat, aczélozá erőnket, — hogy a munka akadályaitól vissza no rettenjünk, s megszerző a határozott akaratot, hogy a czélhoz segíthető eszközök megválasztásánál sem a túlélői ''tény loyalitás, sem a. mindent visszautasító bizalmatlanság Hugalruai eljárásunkra irányzó befolyással ne lehessenek; és végro fékezé az indulatot, hogy oly emlékek felidézésénél, melyek előtt elborul a kedély, «midőn a inegujult fájdalom sajgása alatt az embertermészet oly igen hajlandó a megtorlásra, pillanatra so feledjük, hogy nem saját nevünkben foglalunk helyet a törvényhozás asztalánál, hanem a bizalom alapján, — polgártársaink ezreitől küldetve , szem előtt csak azt szabad és kell tartanunk, rnit a haza igaz érdeke kíván. Nem lőhetett tehát politikánknak rugója sem szenvelgés, sem boszu. Békét kíván hazánk, békés egyetértést népünk, s e nem tagadhatott igazság tudatában elfogadtuk a felénk nyújtott békülő kezet, lett légyen a* hujdanában ellenség keze, mert : „inkább szeretjük a hazát, mint gyűlöljük ellenségét."
.#8 most, a három év lejárta után nem csak megnyugvással, de a kebel jutalmazó önérzetével is rá mutathatunk a ''¿aHéz munkft eredményére azon szeutesi-??tt U/r vények bon, melyeknek alkotásában részt vottünk, s melyeknek czéljok e so->t'' hányatott hazát végre a megpihenhetés k mUm révébe, az aryagi és szellemi jóllét Karjaiba vezetni, s népét hévvel imádott szabadsága és alkotmányos jogainak birtokába, uiiudeu időre; s minden eshetőségek közt behelyezni.
fc) törvényeknek alapját az 1866. XII. . íórvényezikk képezi.
Nem szándékunk t. választóinkat ezen törvény keletkezésének éa szükségének előadásával a részletezés terére vezetuí, csak'' sut jegyezzük meg : hogy mii a pragma-Sfc« »anctiy fébb vápásokban körülirt s
mit az 1848. III. t. czikk hasonló általánosságban átvett, de az érdekek kölcsönös megnyugtatására be nem fejezhetett; pzt elintézni, s a belőle eredő s eredhető súrlódásokat és összeütközéseket megszüntetni ezen országgyűlés feladatává lőn, ha küldetésének megfelelni, s az országnak alkotmányos önkormányzatát visszaszerezni akarja.
Az élet és keserű tapasztalatai elég súlyosan bizonyíték be irányunkban, hogy hol a huzamos együttlét közős érdekekot teremtett, ezek követeléseit agyon hallgatni nem lehet, s hogy az együtt lakók egyike som tolhatja cl azokat magától tartósan anélkül, hogy a késedelmezést nagy bírságokkal ne kelljen megfizetnie.
Midőn alaptőrvénycink közösügyeket ismernek cl, melyeknek terheit az élet naponkint súlyosabban érezteti, do a nemzet vonakodik azok rendezéséhez kezet nyújtani; o viszás helyzetből alig kivetkezhetett és alig következhetik más, mint a minek csapásai alatt tizennyolcz éven át szenvedtünk.
Országgyűlésünk hü azon jelszóhoz, mely a választások napjaiban az egész hazában viszha''ngozott, nem akarta, nem akarhatta tovább is folytatni a szenvedőleges magatartást, s ezáltal küldetését félreértve, mintegy hidegen szemlélni, miként fogy erünk, s napról napra, miként pusztulunk az elszegényedés alatt.
Kijelenté tehát készségét őszintén és férfiasan, miként hajlandó o czélra megtenni mindent, mi alkotmányos függetlenségünk koczkáztatása nélkül megtehető.
Ez alapon jött létre a fönebb érintettünk alaptörvény, mely a birodalom hót felo közt a mindkét érintő érdekeket határozottan körvonalozYán, megállapitá a határokat, melyeken innen egyik fél sem követelhet jogsértés nélkül hatáskört.
És elmondhatjuk, hogy csak e törvény megalkotása óta élvezi Magyarország a mivelt népek családjában a jogot, hogy saját nőve alatt azok közt helyet foglal, velők egyenesen érintkezik, köztök ranggal s hitellel bír.
A király meggyózódvo a határozott akaratról, hogy a nemzet kész mindazt tettel is beváltani, mit felirataiban ígért, elfogadta a jogfolytonosságot, kinovezte az ország felelős kormányát, 8 az ekként kiegészített országgyűlést végro törvényho-, zásképcssé tevén, alkalmat szolgáltatott arra, hogy a szigorúan körülirt dualismus és parítas alapján keresztül vitt kiegyezési müvet a király felkent személyében megkoronázza s jogot szerezzen a népnek arra, hogy elhárittatván a viszály köve, szebb és boldogabb napokat várhassunk.
A fejedelemmel s a birodalom másik felével történt kiegyenlítés lehetővé tette, hogy a törvényhozás oly intézkodéseket is megkísértsen, melyek a haza népei közt a közbejött rázkódás alatt megérlelt 8 a rákövetkezett mosto ha idők által táplált bizalmatlanságot eloszlassák, hogy kik ugyanazon föld lakói vágjunk, testvéri szeretettel osztozzunk jótéteményein.
E tiszta szándék vezeté a törvényhozást a horvát társncmzettel megkezdett, türelemmel és bizalommal folytatott, és sikerrel bovégzett egyezkedésnél!
E szándék volt kalauza azon törvény alkotásánál i>, mely a nemzetiségek egyenjogúságát szentesíti. mely a Királyhágón tul az unío által befejezetlenül hagyott viszonyokat szabályozza, és mely izraelita polgártársaink polgári s politikai egyenjogúságát mondja ki.
Megállapodva perezre korunknak o nagy horderejű alkotása előtt,vhe"n tarthatjuk tulmerésznek a reményt, mely a vallási társadalmi, közigazgatási, igazságszolgáltatási s közlekedési érdekben hozott törvényeinknek ép azért ígér gyümölcsöző jövőt, mert hol a népek jogaik és érdekeikre nézve a méltányosság és igazság alapján kiolégitvék, ott a nemzet erqje millió egyesekből összeforrt oly nagy egész,
melyet a sors személyo nem zilálhat szét 8 az idő haragja szét tiem rombolhat.
Még inkább erősödik e reményünk, midőn lefolyt országgyűlésünk legértékesebb müvére a népnevelési törvényre mutatunk. Csak néhány szakasz az egész de az eazmo^ melynek azok kiféjezói, a szeretet áldásthozó melegével fogják körül folyni rónáinkat s hegyeinket; 8 ha ugyan azon hazafias buzgóság hevíti a végrehajtókat, a mely lelkcsité a megalkotókat, ugy e szép hazának nem leend több nemzedéke, melynek nagy többségét a statis-tiku8 a képezetlenek tömegében találja.
Nagy teher volt az adó Yállainkon, súlyát mindnyáján érezzük. Legfőbb feladatunk volt az országgyűlésnek az adórneg-szavazás kitűnő jogát «, lélckismcrctcsség teljes szigorával gyakorolni; s minthogy az éllamkiadásokat a közigazgatás káros megakasztása nélkül annyira leszállítani nem lehetett, hogy a közterhoken érezhetőbb könnyítés eszközöltessék, igyekeztünk ezt az által egyensúlyozni, hogy az adózási eljárást törvényes korlátok közé szorítva egyesek önkényo vagy visszaélései, s az adózó nyugalmára háboritólag ható zaklatások jövőre lehetctlenittessenck; s lassankint inkább megismorkedvo valódi szükségeinkkel felfedezve saját erőnknek eddig bedugulva hevert forrásait, és begyakorolva magunkat az önkormányzat teendőibe, mód és alkalom nyujtassék a mai kezdeményekben egyszersmind a jövő megtakarítások utmutatóját állitnjft fel.
Ez utóbbit várhatjuk kormányunk erélyes hazafiságától, mely a kezdet nehézségével ha egyszer megküzdött, több biz- j tousággal haladhat nagy czéljai felé , s nem csak időt nyerend az államháztartás terheinek könnyítéséről gondoskodni , de felismerendi a rendszert is , mely a jó kormányzás eme fóczéljához fog eljuttatni.
Midőn közigazgatásunk terheinek rendezéséről intézkedett az országgyűlés, más részről gondoskodott eszközökről is, hogy a tormc9ztó terrr. j*.rtményci számára pia-ezot találjon. A gyors és olcsó közlekedés az ipar és gazdaság legalkalmasabb elósegitóje; ezt tartá szem előtt az országgyűlés, midőn a haza minden vidékére kiágozó vasutvonalakat részint engedélyezett, részint meghatalmazta a kormányt, hogy leendő engcdélyezhetésök végett a szükséges előtanulmányokat megtegye.
Anyagi jólétünk emelésének hő vágya volt indoka annak is, hogy a szőlő birtokok után járó tartozások váltság utján megszüntessenek, s mindenki a földnek, melyet saját novo alatt művel, önálló tulajdonosa legyen.
És a nép helyzetének könnyítése volt a''czél azon törvény megalkotásánál is, mélyásó árát szabályozván e czikk-nek ez által nagyobb kelendőséget szerzett s további árleszállítást helyzett kilátásba.
De nem untatjuk tisztelt választóinkat egyenkinti elsorolásával a hozott és szentesített törvényeknek; felelős kormáuyunk gondjai közé tartozik azokat az országban divatozó minden nyelven köztudomásra hozni; csak egyet akarunk befejezésképen kiemelni, mint — tagadhatlanul — hon-gyűlésünk legfontosabb vívmányát.
Ez a védorőről és a honvédségről szőlő törvényi
Az elv, hogy a haza védelméro fegyvert viselni minden polgár — osztály, vagyon és születési különbség nélkül tartozik, s hogy senki so lehet a szent korona területén, ki magát bármily okM a véradó terhe alól elvonja, oly jellemvonása törvényhozásoknak , mely midőn igazságot szolgáltat az idő szellemének egyszersmind letette működésének legszebb momentumát, szentesítve azon magasztos intézményt, mely az 1848. és 1849-iki évokben nevét ragyogó hadi tettei által a halhatatlanok könyvébe irta, de mely később üldözés tárgya volt a vigasztalan le-
nézetésben, sanyarú nélkülözések közt kelle jobb napokra várnia.
Egyenlők vagyunk mindnyájan a törvény előtt, egyenlők leszünk a katonai szolgálatra nézve is!
Midőn az elmondottak után t. választóinktól bucsut veszünk, engedjék megjegyeznünk, miszerint a lefolyt országgyűlés sokat, s mind lényegeset tett arra, hogy közigazgatásunk, igazságszolgáltatásunk, b átalában államháztartási rendszerünk törvényes és állandó kerékvágásba vezettessék, mindazáltal legfőbb intézményei csak is alapnak tekintendők, melyen a jövő törvényhozás a reform kérdéseket, a bírói s politikai közegek szervezését, 8tb. az ország javára teljesíthetik;
és engedjék kifejeznünk azon erős meggyőződésünket, hogy a befolyásunkkal is hozott törvények épen azért, mert a helyzet megváltozott szükségeiből indulnak ki; mert szem előtt tartva a haladó kor jogos követeléseit, igazságot- szolgáltatnak a társadalmi rend átalakult viszonyainak a nélkül, hogy a nemzetélet történelmi alapját, ősi jellemét bár miben is gyen-gitőleg érintenék; és mert az alkotmányos szabadság valódi alapját, a törvény előtti teljes egyenlőséget minden rcndel-ményo sarKpontjául választván, utat nyitnak a szellemi mivelődéB, s az anyagi erósbödés kellékejnek átalános megszerzésére,- mondjuk: ama törvények ez okok« ból is olyanok, melyek a legmesszebb jövőben is igazolandják alkotóikat a tiszteletére válnak a kornak, melyben megszülettek ; s ha nép és kormány öntudatosan Völcsönös bizalommal csoportosulnak mel-(ettök, azok szelleme és betűiben államszerkezetünk oly oszlopokat nyert, melyek uomzeti létünket minden viszontagság ellen biztosítják, 8 népűnk jóléto, szabadsága, szellemi és anyagi erejéből azon erődöt épitik, melynek megvihatlan bástyái közt minden időre virágozni fog a magyarok hazája.
Kelt Testen, dcczember 9-én -1868.
Zaiamogyéből Botka Mihály, tapolczai kerület, Hcrtelcndy Kálmán, szentgróthi kerület, Királyi Pál, letenyei kerület, Molnár Pál, alsó-lendvai kerület, Simon Pál, baksai kerület, Sümeghy Feroncz, n.-kanizsai kerülőt, Szabó Imre, csáktornyai kerület,* Toluay Károly, keszthelyi kerüleí, országgyűlési képviselői.
Nagy-Kanizia, decz. 10. 1808.
(B-fi.) A leigázhatlan s ki irthatlan magyar nemzet dicsóségteljes történelmében lctürül-bctlen betűkkel van felirva 1866 évi de-ezember 10-ko, moly napon az uralkodó Felség, szakítva őseinek hagyományos politikájával, a tapasztalás ke.erü eredményén cróteljesülvo királyi jobbját tárta fel a nemzetnek, a magyar nemzetnek, hogy feledjo múltjából a keserűt, hogy emelkedjék lenyűgözött honszerelmo égi szárnyain Európa kék egére, hogy szercsso királyát, midőn az ihletett költő szavaiként valóban a legelső magyar ember akar lenni maga a király. ---a súlyos bilincsektől reszkető Öklével törülto Árpád ivadéka szemeiből a régi bü, honfifájdalom maró, do a királyi Bzóra örömmé változott könnyűt, mert királyát a magyar, még elpártolásában, még hibáiban is ímádásig becsülto, szorette ; —
--magyar hanggal nyílt meg a hon-
gyülés, a lelkesedés egekig hatott s Európa, nem, az egész müveit világ rajongó kéjjel pillantott o hazára.
Tudjuk mindnyájan mily eredménye lón o hongyülésnek, a mi jó van benne, szeres-sük, szeressük a honfi kéj legőszintébb érzet/vei, tisztesük a honatyák buzgalmát létörömünk méltó hevével s becsüljük a munkásság, jóakarat kincseiként. A jövő kezünkben van, egyesüljünk testvérileg, egyesüljünk bizalmasan. mr Folytatása a mellékleten.
+ A vasmegyei telokkönyvi hivataltól a telekkönyvi vU»gát Peston a* ígaxaágügvmi-niszterium olótt Peócz József, llotfi lléla, Szál* may Antal é« Goastonyi József urak sikeresen letették.
Rá b a - Hidvógon docz. 0-án virradóra tett» Berba György szolgabíró ur katonája óde» anyjának'' nyakát vágták borotvával. Klo-téhes van remény, mert a gégét nem sértette a metszi*.
— A .Vasvári olvasókör" docz. hó O-én gyűlést tartott a tiszti választás, ¿6 a minő félő lapok olófizotéso végett. — Minden lapot megtartották az olőbbiekböl, csupán P. J. indítvány Ara a „Vasmegyei J^pot" hagyták ki. A gyűlésen a 60—70 tag közül alig volt 12-tó jolon. mert — nem tudjuk, készakarva-o vagy véletlen — a gyülée napjára az illotö tagok a •aükott mód szerint mcghWa som lettek, s igy, kik hirból tudták is a gyűlés napjAt, de a meg nem bivAs miatt a gyűlésen nem jelentek meg. Elnöknek válaazták Tóth Benedeket, pénztár-noknak Khon Farkast, könyvtArnoknak Kar-bUly Farkas Józsefet, a többi választmányi tagok megmaradtak, do azt még nem tudjuk, vaijon mindazon tagok, kik eddig ax olvasókör tagjai voltak, maradnak-o : mert mind ez időig kaves vau beírva. — Adja Isten, hogy az uj pénztárnok oly hűen és gazdaságosan vezosso kiadásunkat, mint a lemondott" Hutta Gáspár pénztárnokunk; az uj könyvtArnokunk oly gondosan ügyoljen könyvtárunkra, mint Ügyelt a volt a lemondott fáradhatatlan Simon Qyula 1 Vegyék fAnulozAsaikért forró köszönetünket.
BÜKKBZERI.
Irodalom.
* —-Bonedok Aladár szép tohetsé^U fiatal iró mint szerkesztő s kiadó olöfizetési ivet bocsátott ki: .Uj Világ" cximU szépirodalmi, társadalmi, ¡amorottorjosztó és kritikai lapra, melynek külön divatréazo lesz a hölgyek számára. Megjelenik havonkint háromszor. Klöfi-aotési Ara t ogész óvro 8 frt, félévro 4 frt ne-gyodévro 2 frt. AjAnljuk olvasóink figyolmébo.
— A* ,Idök tanúja" s .Pesti Ilirnök" egybeolvadva .Mugyar Állam" czim alatt jelenend meg.
— Vettük tisztelt munkatársunk Késő Enne 1 8 Andor Ügyvéd s a némotorszAgi fogy-há*i ogylot tagja Alul nagy szorgalom s beható tanulmány nyal irt: „Fogy házi roforin Magyarországo*xu czimü kézi könyv elsó füzetót, mely a tápozásról azóll. Ara 40 kr. E közhasznú könyvnek a legelsó elófizetóje maga az igaaaágügri miniszter, s reméljük, hogy a mo-
Sei fonyító tiszt viselőségek általában mogron-
leadik, hogy a jövő országgyüléson o fontos kérdés is idŐMorü megoldást nyerhessen.
— Előfizetések a Hon véd főtiszti soho-matismusra 2 írtjával és utánvét mellott 1 frt jávai folytonosan elfogadtatnak kővetkező cxim alatt: Városligeti fasorban, Liodomanu-félo kertbon.
A névkönyv érdokos, mert a létező egvletek «¿érint — megjegyzésével a hol tartózkodásnak — tária fel a még életben lévő 1848—9-kl honvéd tisztekei és folomliti azon kivül a jelesebb oselekvényeket, melyek ogyik vagy másik egylet réuéről eszközöltettek.
Nyílt tér.
PíaR>«MUI. Egr bánfából u.«vé«illeg faragott és barnára oaiváaott.(páoaull) dlaaaaatalka, — mely fényképéaaeknok fölvételekre külöuö»»-u alkalma* volna, 28 írton kapható.
(Jrodnlllll kcrlCHK j«lentl magát, kl beatéi oU-»aal, aémelül, horvátul * magyarul meglehet2«en, njáa\Ja magit b Ár moly urodalomnál felvétetni) 1869-tk év tUS napjától helybe mehet.
MT" Mlndoirkről bSvobben Wujdlla Jdwef nagy-kaalaaal el»S tudakold • kOavetiH letételében.
A magyar vaaatl kölcsön.
I''irisból értesittetünk azon mély benyomásról, melyet ottani mérv adó pénzügyi körökben ama hir keltett, hogy a magyar vaauti kölcsön od''lig kiadatlan részét egy bécsi bankházakból alakult társaság a hitelintézettől egyetemben
átvette. A magyar pénzügyminiszternek a bécsi hauto financo-al kötött emo békofrigyo nem csak azért méltatandó figyelemre, mert ezáltal a magyar vasúti kölcsön állása kétségtelenül és közvetlenül erősbül a pénipiaezon, hanem mert egyátalán befolyást gyakoro1. a magyar vállalatok és pénzügyi műveletekre is, melyeknek lendülete és felvirágzása a magyar királyság első állampapírja értékét csak növelheti. Nem lesz tehAt meglepő, ha legrövidebb időn a magyar vasúti kölcsön iránt PArisban ujolag nyilatkozó érdekoltség számokban felismerho-tőlog fog mutatkozni. Ama veszély > hogy a
Jiiaczon rögtön nagy kölcsönbeli tételek fognak olentkesni, elhárítottnak tekintendő és szem elől nem tévesztendő, hogy a magyar kölcsön jolon Árfolyama szerint 7°/t-t kamatoz, és az Allamjavak zálogleveleihez viszonyítva ezeknél árban 25 frankkal alantabb áll, már pedig oz utóbbiak a magyar kölcsönnel szemben csak azon olőnynyel bírnak, hogy visszafizetésük 40 év alatt törloszteük. Mindkettő 16 fraukot vagy 6 ezüst forintot kamatöz és a magyar kölcsön hasonlókép teljes biztosságot nyújt az által, hogy az ország vasutai és csatornai külön fél zálogául szolgálnak.
A magyar vasúti kölcsön Bécsben is 11 írttal kisebb árfolyammal bir, mint az államjavak záloglovoloi, moly árbani különbözőség bizonyára már logközelebb itt ép agy, mint Páriában a tőko és speoulatiónak figyelmét egyaránt magára fogja vonni.
Ha majd aa élet teng. rín i vóit» A eaéoak törve le»i, B kláltáaldfa nem aiél a barátaág H körüled ••■nini aui,
AVkctf), <aalt akkor » nifjel «1 velem ! Halálra Intőig — H.lvmléjy nekem.
HOKFUAN.N HÓK.
Ezen kötvények legju lányosabb áron J. J. Kohón pesti banküzletében értesítésünk sze rint kaphatók.
IVTyllt. póata.
— 8«. y. Z.-Egeraaeg. A lltngrapklákat elVárJuk. Ha. tudoaitványa mi-gk/sctt. DdvöiUt I
— It E. 8. I''eat. A Uiceba küldött kflnyvek «lomMycicn adattak a oilmiettnek át. .C»0ra< irka* cilmU archeológiai bectoa inKvúbCI kérlluk nintat-vinyt, a tnbblrol sátán.
— U. K. Hahót KBitOnJak a alkalmilag liau-nilol fogjuk.
.Mily b^folyiaeal voltak Magyaromig t.lrtó-uetero a befogadott ia meghdditott népek ai Árpádok alatt* ciluill pilyanyrrt«-« - értekeiét ho««>u<ága miatt — fijdalom I — lapuukban nem hoihatjuk. Külön klnyomatáta irdekibSa magiulovelot Írunk.
TÄRCZA.
Viszhang.-
tit. Aur^l baritomnak.
Légy UdrOiOlro bébortilt egeddel Kltorn kjpe haldokid termAnet, Hág Tártalak in eped" lóhajjal Mint mátka IQál yárUlak tigod, Poiitin mint téreld ill életem Halálra intei* — OdrOxIégy nekem.
özentkuUlti auuél.
Nem láttalak mág, • mit »törettelek Hierettcm lelkedet, A lorok kOiOU olvaaim Mflnetl''in Itúd- f »»euvedéaldct. öleltem lelked — ttWe bánatkOddel lAfj UdvöaölTO biborult ogeddel.
8 vonáaldon mik lelkedet mutatták Bokáig cadggUm én, Ködbe borult volt a mit ott keraatem Aa a koré* remény.
Ifájd kebellel edh^Jtám te véled, Item képe haldokid terméaiet.
8 mldSn találkoiáaunk volt kitdare
8 oly vágypal vártalak,
8 a aora vágynak iemervo rakott újra
Köaéak vilaaifalat
Intettem midin indnlink rebajjal,
Kég virtalalc én epadS adhsjjal.
8 mldSn a aora dacaira öuxejöttflnk
B végro ölelkeiénk,
8 a guny egyik aaolgája aétatáraal
Lopádaék ott köxénk
Mégia U nékem mondád « én la néked
Mint mátka iQát vártalak téged.
uoat T Aaéta »ok lombját hullatta, Örök fa — idő ; n nálam »aent még a barátaág ttlao Vigaaital 4 élUt«-,
Nshéa • keuiéay »iát megértenem — 1J na a tán mint téreid ill életaa.
£
Karácsonéj.
— Klbe^iéléa. — (FolyUtáa.1
— Igen, mond az asszony meglepetvo, hát tudja tiram ? TAn ismerte szegény JAnosomat V
-•Ót nem, do esetét hallottam. Nem inon-dauA ol,''hogyan történt?
— Oh no kérdjo, szólt a szegény nő könyökre fakadva. No kérdjo uram I
— önkényt kereste a halált, nomdo ? kérdé az idogon suttogva. — Nagy oka lohotott rA.
— liisz ön mindent tudl — Oka? ah, az nem lehetett I Neki nem volt hite I számos veszteségei b a családjára bekövetkezendő nyomor kétségbeojték ; az ég legyon noki irgalmas.
A fájdalom fuldokló zokogásban tört ki köbléből. Arczát kondőjével tikarta ol, azután csendesen gyermekeihez lépett: —aludjatok kedveseim ! suttogá nekik.
Az idogon pedig székro ülvo, könyökéro nyugasztá fejét, s mélyon elgondolkodott. Nem | háborgatta senki. A gyermekek félve bámul- j tak reá, őszökbe jutott a mesebeli foketo ember, ki eljön ijosztgotni a rósz gyormekokot s meg-júudmazza azokat, kik magukat jól viselték. Az anya pedig ágyuk széléro ülvo, csendesen bámulta sajátságos vendégét. Ez podig Ult mozdulatlanul és nem nézett fol soká.
— 8 ő mindenesetre rosszul cselekedett — mormolá végre fogai között, mert szükség volt reá. Do kire nincs többé szükség . . ?
VII.
Az a daróezgubás férfi, ki épen most érko-zett a kis ablak olé, nagyon furcsa szemekkel bámul azon kornsztül. Fejét sokszor megcsóválja, talán köhögno is, hanem zajt csinálni nem akar. A dolog azonban valószínűleg totszlk nokl, mert a gyertya sugarai arczának nagyon megelégedett vonásain törnekmog. — Mi történhetik ott?
Az asztal előtt áll aa ismorotlou vendég, vidám, mosolygó arczczal. Fürtéit hátra simltá arczárói, s most lehet látni a nemes magas homlokot, molynok márványára egyjjüTcső gondolat Ult ki; a mély tüzüszemeket, amint a lélek belső gyönyörét tükrözik. Jobh kezével a két fiút tartja átölolvo, kik karjaikkal dereka körül fonódtak, mint az inda az erős töltcy törzsökére. Baljával a térdelő anyát igyelcstik fol-omelni, ki forró csókokut nyom a sima kézro, moly most ugy remeg. A két kis leány egymást átölelve sir 6a kaozag, éa könyben uszó »zömeikkel áldást mondólag bámulnak a karcsú férfiura, kl ugy áll ott a csoportban, mintegy jótevő istenség, áldva és vigawtalást hlntvo maga körül.
— Koljen fel jó assrony — mond az idegen. Ns öleljo térdomelt, ongom az nom illet. Keljen fel kérem I
— Oh én drAga uram I mond aa anya, hadd airiam ki magam, lladd Imádkozzam itt lábai-nAl. Innen jobbau talál az utat a magasba, no bántson, ongodje elmondanom gyermokolmért a hálát, molyet imába szeretnék foglalni I
Az asztalon két kibontott csomag fokssik. Tarka szinü szövetek, erős, meleg kelmék hevernek szétrakva; távolabb szines papírokban csemegék, aszaltgyümölcsök étf czukornyalAnk-sAgok, miket a kis gyormekok annyira szeretnek. — Oh mily öröm 1 Nom koll többó oly silány, ezer folttal rakott s a hideg ellen csak alig védő ruhákban járni. Ki lohot menni vasárnap az utorára, a a pajkos gyermekek nom fogják többé mondani: Ni a rátartós Anna fiai mt|y rongyosak I Nom fogják többé kérdezni'': hova lott a szóp ruha, miben még tavaly ilyenkor is jártatok ? Megettétek ugy-e ? — Aztán az a sok szét> ozukor, bába l Báránykák, galambok, angyalkák; mily szép leaz a KarAoaonfa, ha ezokot mind reá aggatják. Van sok édes

gyümölcs, füge, narancs, pálmaszilva; kt hitte volna I holnap mindegyik ogy-egy tányérkAval fog kapni 1 — Oh ez sokkaltóbb, mint ameny-nyit KarAcsonéjjelén is remélni lehetett I v
Végre fölkelt az anya, s rnegrpgtdva aa ia'' meretlen jótevő koxét, könyörgő nangon mondá.
— Oh urnm, kicsorla ön ? Mondja meg, hogy tudjuk, kit koljon naponkinti Imáinkba fogUl-j nunk! Mondja mog nevét, hogy legyen egy szó, melvot kiejtve, hálaadást mondjuk az egek uráíioa 1
— Ninca nevem, szólt az idegen. Ax Iston — mond láthatólag meghatottan — kit ti imádtok, az legyen hálaadástok éa imátok ceélja.
— Oh önt valóban az Iston kllldé. I-egyen áldott érte szent nevo 1
— l)e igaz, mond az ismcrotleu a nagyobb fiuhos fordulva — te kedves gyermekem, ol akartad adni felöltődet, melyet anyádtól Kará-csonra kaptál ?
— Igenis, jó uram — felelt a fiu, én ós mi mindannyian, hogy édes anyánk kitudja ficetni a házbért. J>o most már ?
— Nos mit fogtok most cselokedni ?
— Most már bátran eladhatjuk, azért nem maradunk ruha nólkUl.
— Mit anyátok készített? Kedvoaltn no adjátok azt ol, nincs drágább az anya munkájánál. — TI nem fogtok eladni semmit. — Asszonyom — mond aztán zsebébe nyulvn — öu ebből kifogja fizethetni tartozásait, tán még ogyébbre is marad. Netn tudom mennyi, tán van még kétszáz tallér, ennyi talán olég ?
Ezzel egy marok ezüstöt rakott az asztalra szép csillogó tallérokat, ntlkoly kisórtőleg féuy-lettok a sápadt gyertyalángnál. — A szegény asszony ajkai mcglopotéstől nyitva maradtak, anélkül, ho^y egy hangot képesek lottik volna adni. — Dicsőség az Istennek l robogó végro s mellére kulcsolt közökkel térdeire rogyott. — Az idegen podig gyorsan kalapja után nyúlt, homlokon csókolá a gyermekekot, s jó éjt kiváltva, sebosen távozott a szobából.
A kis szoba lakói magukhoz térvo bámulatukból, szótlanul meredtek a hirtoloa olslető utón. Néma fohásr.ukban ogy mély, igaz áldás rejlett, s midőn végro térdeikun buzgó imát küldöttek az éghoz, az azt illeté, kit ők tón soha nem voltak többé látandók.
— A daróezgubás férfi pedig most is ült gür-nyedt az ablak előtt.
— Különös, különös — mormolá magában. Az ég nom hagyja el szegény Annát, mog is érdomli I
— Hahói kiált egyszerro, érezve, hogy ogy sebcsen elrohanó majd loveri lábairól.
— Bocsánat — mond«setét nlak félre lépve.
— Kicsoda ön uram? hej! a< Isten áldja mog 1 -r Huh be nagyon elsiet, srinto fut. Ugyan ki lehot? — Már eltűnt. Hogy egy nagy ur ilyen kodvtöltésokot keres, azt a mai világban nagyon csodálom. Podig o* Tj''.t annyi bizonyos.
Aztán megfordult s lassú mormogással folytató éji utjAt.
VIII.
Az éj embero gyors léptekkel haladott n város belsojébo. — Egyszer megAllt, és gondolkodni lAtszék, valljon no forduljon-o vissza, s monjon arra, hovA kozdetben Indult, klfolé ? — Aztán megkeményítette magát, és mont elóro nagy, izgalmas léptekkel.
Agya forrt; mint a láabotognuk, ki csak imént ocsúdott fol kába látományaiból, ozor zajló gondolat czlkázta át agyát. Izzadt homlokáról sürün tflrölgeté n vcrilókcaeppckot, tno-lyekot a uUnő vihar nem tudott felszAritani, * koronként értelmetlen szavakat mormolt.
Nagyon ol volt fáradva. Az éj iKgalmal, n hideg szél, molynok órákon át tevóJii magát, ; kimeritók erejét, s mollébou égető szomjúságot I érze. Aa utozák tníud setétok voltak, azt sem látta, hová lép. Kozoivol tapogatózva kereseti valahol ogy kiálló szegletkövet, s arra leülvo, hosszú lélekzotokkel szivta be a fagyos lovegőt,
Q. M.
(Kolytatáaa köv.)
Ü Z L
i Naiy-Kaaiisa, doea. It. 1868. A« e»8aé»eket rSgtöii felváltatott fagy éa kSnnyaa Járhatdvá javult nt dac«ára a tenaék-aaállltáaok o\jr gyéren történnek, hogy «gybabaaonlitáaaal a lagköaelebb elmúlt hetekkel — aa Baletvllág egéaxen* pangáaaak néa elébe.
flaorl heti.vásári ksktár^t.
HAO Y-KANIZ8ÁN, december 11-én.
Alad aua.triai mérSnkéul.
Tsrniaysk illun M—tó fontoa 3 frt, 90 kr. á frt •«- «4 fst 4 (r. 40 kr. 87-88 Aa. 4 frt 40-60 kr.
Ílil 7Í-T9 int. ¡í fr. 60 kr. 70-UO fnL U fi tó kr. rps aerfíiínek, 70—71 fnt I fr. 40 — kr. TI — 7tf
_____"X* I -
fala t frt. 70 kr. irpa kOaönaigea, 66- M tu. t ír. 80 kr. 67 — 68 fu». t. frt. 40 kr. K u k o r i o a a 3 frt 36 kr., 9 frt 46 kr. K uk orlo aa ola»a (eainuuantin) ''i frt 70 kr. Zab '' 44-40 fna. t frt. 45 kr. 40-47 fna 1 frt 00 kr. Pokanka 66-6ít fna. * frt. 25 kr. 60-65 fia S frt. tí> kr. Paaanly fehér 4 frt 80 kr. l''aaauly, tarka 8 frt 80 kr. Oubd elaíre.idll 8 frt 60 kr. Baénamáa«. 8 frt. Haalma 1 frt 20 kr. Ke,,no 5 frt 26 kr. tavaaxl 4.60. 100 fej kipoaaU 0—12 frt.
Bócbí pónzarfolyam, dec«. 11.
f)''/0 metaliquos 69.10; 6*/0 noinz. kölcsön Ö4.t>0; lH6<)-kí álladalrai kölcsön 01.20} bauk-réazvények Ö.Ü4 ; hitelintézeti róaxvéoyek 242. 30; London 120.10; ezüst ágio 11«.— ; arany darabja 5.68 kr.
I R KT Ö K
Vasúti naponkint! menetrend; j
Indul N. Kanluárdl Dada felé d. u. . . . . Mt"
lléca
1 dra 22 perca. 9 érakor,
reggel 7 dra 16 perca.
s . . . ealre 7 dra 45 .
. , Trisat , d. u. 1 dra 60 ,
. » . . e«tve 9 dra 2i .
, . H»''ca , rrggel 8 dra 66 ,
. . délután V éra — .
¿-k. N.-Kanlaaára Duda felíl reggel 6 dra 6 ,
. . . . d. u. 1 dra 20 .
, , Bén , reggel 8 dra 20 , . . . , vetve 7 dra 80
» , Trie»t . reggel 6 dra 26 .
■ ■ . , d«lb»n!2 dra it ,
a a Bare« . d. u. 1 dra 44 .
• a a . **U 7 éra 80 .
Heti naptAr.
Deouinbtr 13-tél 19-lj 1868.
Hé- U heU-nap
Katholiku» nap-Ur
Proteatán» naptár
Kath. F.v. JánoanoaiiaV hlioiiy*ágté<<-l/r<''^, Jánna I, 19-»8
í mi
"TTíCaiT
Hét/3 Kedd
CafltörtSk Péntek ftaombat «in ír -ir-
II i MM
0 3 l.uraa »«. Hpiriilinu Irenen« pk. Etalka Káat. f l.áaár, Kiér. Oratian f Ntt<nv«iu( |
D 3 tuuaa
Kikáa Valérián Ktal Uaár
Kfgvaa
Nemtő
Felelő» szerkesztő : Wajdltí József. Segédszerkesztő : Bátorfl Lajos.
H I R D E T E S
.aom
mm-
Tessék csak egy próbát tenni,
és a2 alább megjegyzett tárgyak moglepő olcsó áráról meg fog győződni.
O&jp- Mlttden miuh íiftjobb míucWgrftlI MiíomIIAh mrllrtt ndntik el.
Itt a legújabb gyakoilatl ttnyO«íi! calkkeknek olv nagytterfl válawték találhatd mluS Ilécaben haionlé nem léte»lk| gondolkodva van Itt] datál ¿« Öregről. usry hogy e»«kélr»égért iiJj" ¿4 alkalmatoi ajándékot nouictak hölgyek él urak <!o míg tnludeu korú tt álláau gyermekek »tárnára «»»rféle válaj-.tékbah találhatni."
'' Arjegytékek mindenkinek a falmö pontot inegneveté» után Ingyen ét bérmentve megkQldctlk; nagyon elSnyöi tehát a vidéki t.e. lakotokra
néave, hogy egy Ily példányt megtaereaaanak, mintán abban nerueaak at ár, liánom minden a raktárban léletö ciikk pontot iuegnore.xé»o U Ulillhaté. A jtét-kuldd» utánvétel, vtf/ a ¡>éut elSUgM *>ektlldé»e mellett t«iténlk.
Legjobb gyártmányú kUlönfóle czikkek kivonata.
Fraaoxla Iwtl ptpirok.
aiindeu kivioi név,betű vagy koron*
ibtfyen uyouiaUtávaí. •A» db H ad finom fehér . .tókr. » , . angol, vonalaott . 04 . y , . rteté» itlneiett . 75 . , * *~»d finom fehér . . 85 ■ » • Angol vonaliott , 1 fl. , „ bortUk 8 ad fehérre . 30kr. . . . . erS» . . fiO ,
1 a . MÍn.,roci. 6i „ , . . belSl aouiánco» 60 „ , , flnoin gyá»ahoriték . 80 . , , boríték 4-ed fehérre . 60 „ , ... erfc papír. M
2 calnoa betű koronával « divatot KtbbiainQ nyomatban aai* papírra 40 Vr. uii borítékra 40 kr.
100 db. Látogató ]egy. KettS» fáuyoiátii papíron, legllno-mabb kSnyomat egy »oriráaaal 1 ft. ugyanilyen Icgfínom. feket« nyom Át-•«1 ....... . TOkr.
ngyanlly. legflo. araay nyom. »0 kr. «Indán ko velketG »őrért 10 kr. Ubb. ttf Wtogatójagyak, logfln. angol ború nyomattal,legújabb uamfi ba-takkel, ol«»dbb mint mludenatt .»4a db.fah., kettotfeny a papír. «0 kr.
Réitotlak. 1 tet, aog. réttől! legjobb rajban 10 kr.
IJ te«*, ang. ré»toll egy doboxban, fonuebbl fajban . . . . 80 kr. U Uat. alumínium toll, blatotltra
roiidaoll»u.....80 kr,
1 tuciat Irén J.S ulaStegfl
10l5ííVS5 4ökr. 1 tűit. tollnyel . . 10 li 20.11) kr. Finoman vétett peaiétayoaik leg-
iiebb Iráttal. 1 db két betSvel, Unom nyéllel 60 kr. Karouáért 30 kr. kBlfla, egéta narak
olcióu «aámltutnak. Doiaboruyoiné préiok névről egylltt
legfinomabb .1 ft 60 kr. IWtyag (átamplglla) bádogttekrény il.
nyol, foiték éi cciettel 4 60. f>60. legújabb inaga magét nodv&ltu bélyeg, (Hlamplgla) * gép egytserl Modvealtvtaeleaor lenyomatot ké-aalt. \ Wggrakorlotubb hivatalok iru.lAk axémira 1 db legűu. véiö Q n 60 kr 7 a 60 kr. Legjobb mlnoiégfl, va»tage«U»t le-
mciael rllitott CMM átilléí it> évi folytonoa ha»»nAUt melletti U t ovőkauél lift kávé»-kauil U ft, ké« éi villa 27 II, 1 p4r gyortyatartd 4 5 0 ft. db tnjmarita J>. #A80 kr. 1 . Invi>amerít<> 6 ft 60, 0 ft 60. 1 tot ké«t*rt<}. legiiebb faj 0 ft Kgyéb cbl".*-t4rgyak gjirl irért» Kieu f .írlmAny »in éa formában.
HiagLalan vlimentei baioulé modor-is valódi aalUthea ban vau kéaaltro. Agybaralék, nagyon ajánlhaték vltelflk, gyermekek, betegek é* gyermekautony •»4m4r* elbiritjék takéleteaen aa itaadvealUet.
Nagy raktár gyanntk- é« tár»a»Játé kokbaa.
Bábok, dbja 510 15 S030 krt^l -JÍUX.
IfOlanféle állatok 6 1 0 20 , 1 .
Játéktárgyak dobotokban 10 20 30 Mkrtó» . . . . . . . íftlg.
Allatok, terméeiet «x«rint elkéailtYa 60krtdl. ..... I—2fUg.
Egyéb Játéktárgyak oaer féle válaia-tékban 10 krtél . . . . 4 Aig.
Táraaajátékok 30 60 krtél .2 ,
Aa UmereU« rouletto jiti''kok en ml. nlatura 1 db 40 60 00 »0 kr. 1 2a 1 f»60.
Laterna magica, a> úgynevezett ra-ráiilámpa.a legkellemoaobb mu> lataágIfjak é« Bregek aaámára, ldb 12 kép. 06 86 kr 1 60, 2 3 4 6 Alg.
KanyvnyonuUk takélei bctakkel é« •«erekkel, megnőtt gyermekeknek 86 kr 1 20, I 80, a 60, 3 4 6 ftig.
Angol iiertaámládák, telve minden A háxban »«Bkiégelt ««erekkel, 1 Láda 1 60, 2. 2 60, 4 ft, 1 kl«ebb gyermekek 26 30 60 80 kr 1 ft
Ucgr«udMé«eknét Játékokra kéretik n gyermek korát é« a darab értékét niognoveaal mely után a legalkal-inatoiabb válaaatatik miután a vá-lataték roppant nagy.
Különféle Játéktárgyak dobotokban
sgatiabau, «ajét gyárt-
aiii féle válA«xtókbau fi- é« lánygyermekek ««ámárn, darabonklnt 10 20 40 60 kr. 12 rtlg. Legfinomabb kaultohuk-fésiik.
I fodorító fítfl 16 20 26 30 kr. I «flr« li''«a 20 25 30 kr. t nyele«fé«n 26 30 36 kr. lt«rtéfé»(l 30 40 N) kr. 1 ««ebféin 10 16 25 kr. 1 ««ebféitl kefével 16 36 40 kr, 1 fejkefe 30 4050 kr. 1 frtlg. I ruhakefe 60 «0 80 kr. 1 ftig 1 legfinomabb fogtyafn 10 íS 30 36 kr, kflrömkefék 26 A 46 kr.
bogiobb angol tollkéjck, dbja 25 36
46 GO 80 kr. I ft 1 ft 20 kr. KlSnyfl« a*obta><«er«>ámok kanóc«* etalv. anélkal,dbja20 804060kr. Legújabb pénitárr«ák 20 40 60 80
kr. 1 írt, 1 ft 60, 2ft. Tártiák 60 80 kr, l ft t ft 60, 2 3 ft. Valédl iAjlék.-»»lvar pipák é> tartók legoebb fogtalá« i* legfinomabb faragá* dbja 60 kr, 1 ft, 1 ft60,2 8 4 6 Irt.
8«lvArtálkák 30 60 80 )tr, 1 ft, 1 ft 60
2, < ft.
TOkéleteaen ellátottdobáuyojáíikc-
nnletuk valódi tajtékból boroa-tyáukSrel tokba, ttebbo va''d, a tnltéiiaám ««érint kBlnnbOat! »tárak éi pipákkal, tfiMteriaáinkauóo, • xlvark黫it6k papiroi ■ egyéb do-bány«á«l kétiUlcttol, darabja 3 4 6 8 8 nrt. •
Helyem nyakravalók urak »«ámára darabja fekete vagy ixlnaaett 16 36 46 00 kr. l)|vAU>»»elyeiu-chArdeok 80 kr, 1 ft
1 ftöOkr. Legjobb nadrágtartók tartó» éa el6-nyö«, párja angol ciérnábél 46 (0 80 kr. »elyembfll PO kr, 1 ft 20,1 ft 6o kr.
Paplrtárciák.
Kgy »«épen ellátott anveloppo kalan-féle fényBiéii papírok éa borító kokkal telvo dbja S6 36 60 60 80 kr, 1 frt.
Kgy Irótárcxa ellátáa nélkal 80 kr, 1 frt, 1 ft 60, 2 ft tflkélete« író *«er-»almokkal 4 ft
'' Fényképi albumok »aáatxori YálogaÜ mány.
1 db 26 kéore 35 60 80 kr 1 fit. •gy db 25 képto legfinoinabbfélo 1 ft
t ft 60, 2 3 ft egy db 60 képre 60 80 kr. 1, t ft20. egy db 60 képre legfinomabbfélo 1 ft
60.3 8 4 6 ft egy db 100 képre 3 4 6 0 8 ft. Gyári raktár rámákban, darabja 6 10 20 30 60 kr. KülSnféle női Beo«»»elr-ík. takéleto» varró-kénlet dbja 80 80 kr.
1 23 4 6 frt a kiállttá» minoiégo »«érint.
Gyári raktárfrane«la ««Inháxl láteaS-vekben <)bja í 4 6 0 8 10 ft, melyek a látniUvéatnél dupla árúak. Legixebben kiállított nfii ké«i tárnák borból é-i kelmébGI, dbja 1 ft 60, S ft, 2 ft 60, 3 4 5 ft. Legújabb ákaierek legdlvatoiabb forma uj aranyból mely mlhdlg ai iranyadnt megtartja éa utáltai a valódi ékaierhox A legámltóbban liAionlit. Melllrtk dbja 40 60 80 kr. 1, 1 60,
2 frt.
KBlbevalók, párja «0 80 kr. t ft 1 50, * frt
NyAkérmek, dbja ÍO 2ó 36 60 65 kr. Rarporecxek dbja 60 kr. 1 1 f>0, 2 ft. TartofétBk 80 kr, 1 1 ft 60, í 3 ft. Qyfirfik knvokkel 30 40 60 kr. ÓraUnctok, rOvldek 60 80 kr kr, 1 ft 1 frt 60.
Nyaklánraok 80 kr, 1 ft, 1 ft 60. Gomboatílk urak »tárnára 20 40 Ml 00 kr.
Klftlng-gombokdbja 10 16S0 30kr. UJJ-gombok, dbja 6 10 kr. Kgé«« kéitfllelek előing éa u{Jgom* bókból l -gtiebb klállitá» 60 KOkil lift 6o. I
egy ctopió ¿ra-fityelék, nagyon cai-f noaan ttaaaailUtT* 60 80 kr. 1 ft.
A lejdlvaloib auél-ékuer
6»»xeállltva »ok finoman köitöríllt
ei III tacxék-t6 vekből. Kgy melltfl 40 60 80 kr, 1 ft egy melllfi exllatbe foglalt 1 60,23 ft egy pár fnlbevaló 60 60 80 kr, 1 ft. , . fnlhevaldeaBitbo foglalt 1 60 2 3 3 60 kr.
Legfinomabb«» elkészült brillant ékszer
maga a «aakértS 1» ámittathatik ex áltat. Kaen ékaier valódi eiBitbovan ellátva, ax utánxott calllárok a legfi uomabban kr.tanrlllt hegykríatályból valók. A melyek élénk tBiét »oha aein veittikel) niá« drága knvek Is ijmer-hotlenBI vannak utánoxva. Kgy melllfi 4 6 6 ft . pár flllbovaló 4 5 fi ft. . . cISIng-gombok 2 60, 8 60, 4 ft 60 kr. egy darab url tfi 1 80,2 80, 3 4 ft. UrlIlant-gyBrfik arAnyból I 20, l 60 2 — .1 frt.
Kerexlek é» »«Ivek nyakdiix gya Hánt S 3 4 ft
Qyiiziktzar.
fekete legatebb alak éa Igen tartó»,
flvogjet, lava él blval-ataruból. Kgy melltfi 20 30 60 HO kr. 1 ft.
pár ffilbuvaló 26 36 60 80 kr, 1 ft db karperec» 30 00 80 kr. 1 ft „ nyakhajtóka 60 80kr, 1 rt. ravid óralánca 15 30 00 kr. nyaklánc« 30 80 kr, 1 ft előiug-gomb 4 kr. pár uj gomb 16 20 30 40 kr. . tartó-féa« 20 40 60 80 kr. Nagy gyár raktár bel- éa kfilfaldi parfnm »xappan, olaj, hajkenSei éa egyéb plpore ctikkekben.
Hihetetlen de mégJ* lgaz«áy.
Halón-órák brouexból Ovégfedél éa
Alaptatul. Kgy db ki» óra 2 frt.
. kóiépnagy»águ 3 ft 20 ki, . , nagy óra 2 ft 00 kr. . , legnagyobb 4 ft 60 kr. Ciiiio» »xobaórák porcxellán cilm
lippal. '' 1 Kgy db fltomft nélkül 2 3 3*80 kr. . Otímfivel 3 60, 4 60,6 ft. Kten órák tartólágáért é» jó járá
»á«rt keteiiég vállaltatik. .Mindepneinfi megrendéaek átvétetnek a gyortan é» oleión tel/aait-
tetnek.
K K:
BiScsbeií, belváros, Hornerganso 2. sz.
J. G. Popp (r. és gyakorló orvos által
i .
kéazitott
Anatheriü-szájviz
kitűnő hatását újra megerősíti e bizonyitv&ny.
Igen tl»«telt orvot ur 1 Kedve» katele««égeninek itaierem At Ön által faltalált, n aaenvedS «inberiiégre (rt nynltó: Anatheriu »«ájviiéért legSixIntébb bálámat klfo-jexhetnl. K azer félévi haiználata által MeaekDIte* meg: n wélye« aylt«-rezett fogfájdalwaktól; Igy lyukai fogaim most tp oly lé! httnUM^twv müt az effémégmket Uraiigod klIUn« e«»entíija egyúttal ml*4M fe«-r Indaganat éa lavénéltél Meguabadtott. — Legyen on moggyőtSdve, hogy atero ajáulatára mindent falba»xnálok, rnl UbeUégembeo áll. Uagauiat haj, lamaibn ajánlva maradtam. Herllu, Anna-ut 47.
{M>-*) Lobeck T., hadnagy.
A a „AaatWIniiAJvIz," valamint a» „Awttherla-fegpAazU" kapbatá: Nagy-Kaalzaán Uelu» lóaaa/ gyógytteréaa | Holenberg j Koteufeld A.) 4IU J.| WclUteJi | F*»»olhofTor ét 8cbviara A. urak keretkedétében. Pá^Aq r»chepen J.) Htarapfi 0. éx LSwy I. uraknál. KfUtMyNi Alng«r M. Zala-Ef«raze«M Antal K. gyógy»»eré»» éi Händler 11. Kaproaczáa Weríl gyógy-Iterétt. Varawloo Halter gyógy»a«ré»>. Szt.-flyörgyötl Natbig. 8iaMfM Dorner Kajet. ¿4 Stimbonxky L. gyógyiierétx uraknál, é» 8aombaUie1y»n Pllllch Kerenca gyógytxeréax urnái.
WaJOlta József
könyvkereskedésében Nagy-Kanirsán kapliató a
I''eaton, Kggenberger Verdlnandnál megjelent
AZ UJ
POLGÁRI PERRENDTARTÁS.
Gondosan átnézett olcsó kiadás.
(193—8,1) Ara 60 kr.
Az első ausztriai bizományi üzlet.

JUC-12,12]
ti
fcí?
A. FRIESDMANN Béoauenj
Pratarttraa»* 2i}. aa. ét Oporngaaao 0. »a. a Dréher «arctamok mellett.
mmsfim

llctblztosltisi
ügynökök,
kik megtelelő biztosítókkal birnak, nagyon 0I6''. nyös íi''ltiUelek mellett azunnalalkalmnziíst nyor-Jietnuk. üővebben tuda kozódhatni
Lenek Samunál
(183—3) Sopronban.
K01IÍV GYULA
« . » .
norlnbergl é» díiimfikeretkedéiében Nnny-KaiiIzMiíii. Btlaa ur gyógytéra mollott,
PAUL HALM» Büchorgeschftft, Eti^olgasflo Nro 2 in Wien, liefert gegen portofreie Einsendung vtjn 2 Gulden (ohne Wertangabe) überall hin frunco folgende« Musikhoft:
Eine Sammlung von 55) der beliebtesten Oporn-melödion aus Czar und
Zimmermann, Stradolla, Ernani, Beiisar, Luoio, Prophet, Froischütz, Indra. Faust, Kreuzritter, Sota Ohiara, TannhUuser, Zampa, Marthn, Uegimontstoehtor, Prinz Eugen, Lucretia. — Leicht arangirt
zu zwei Ilünden Tom,Musiklehrer Zahn. _ (195—12,1) _ .
Iii IVIa<lfll>iil<7 tliil \ . Helymoz?6 ^Locomobile^
DIE WINTERABENDE AM PIANO.
juUnyoa&u kaphatók a lógna'' gyobb válaaztiikbau
KftRiCSONI és UJ ÉVI •
AJÁNDÉKOKUL
nolgáló tárgyak t GYERMEK- JÁTÉKOK.
AZ ALTESTSÉRVBE N
szenvedőknek.
nitonyitráWyok, (levélkivonatok.)
Mélyen meghatva éraem magamat, kegjredet ludétltanl akarom, hogy •érvkontleaéuek 2 tégel/ ha»«uáláaa által altotUénrembdl, tnelyban II ir 6ia »okát »»envedlem » lgen»okat kell* at ágyat Srltneni, t\\je»en klgyígyol-tam, ugy hogy CM éve» téteurv mindet» Ügyemet elvégethetem.
11 U h I 0 n, n Rajit» m. WUrtomberg mire». 16.1WÖ. Hayer KriwtláJi,
Noha elelnt« »érvkenöctéhaa bl»al-mam nem volt, raégii clhatároaám magamat vein agy kliérletot Unni l — i* valóban több In-pék é» oaocab-t4réanél kltünS kltvetkeiményo lelt Ó-Veruir, aprít 1.1868.
Dr. 9tark, kdöt Subaara a. 1>.
(191-3,2j
mit \ bl» 48 Sitteken, worunter! Fraeliwerke mit Ulookauaplol, • Trommel und (llockeniplel, mit] UIuiu«1u(Imiiiu, xuUUaiuloliueu, | mit Ktprettion u. ». w. Kerner i
" " Spiöítosoft
mit 2 bt» 12 Kitteken, worunter •vlvk« »>i» Nrco»»alr«a, Clgarren-»tSnder, Schweiierh*ii«eheii, I''ho-t^graphla.Albumi , rtchreibteiige, ffamüehabkatten, (;ignrr<<ii-Ktuli>, Tabak»- and Zaudholidoien, I''tip-ArbelUtUckehau, alle» mit Mutik ( íernor Ultthle, tplaleml, \v«.im man «Ich »etat. Btoía daa M*ii«*t* empltahlt
J. H.Heller in Bem.
/.u WeJhaacht»fl0«cfcenke.i eignet
•leb iilcku be»ier. lu k.-hiein'' Halón, mi k<ln*w Krankenbett« »oll-ten die»» Werko Uhle«. l''relicon. rattte »endo fianoo) anch b«»orga Keparaluttiii. -i- lertlger
Wnká > (170—3,fl)

Ida Madarász And. Pécsett
ajánlja
GÉPGYÁRA ÉS ÖNTÉSZETE
k ó a z i t mi n y e i t
gölgöpelt, klllöniteon \>odtg malom werkorotokot, olnj henper- ta aajtökiit, lM>r|>nWokot, gó«- viiveaowW cstivokut takAr^k-tUz-| bolyukétn«>k cyyu«» riwoit, kutakat, oaíloi>ok«t, rácaoxAtgkat, tninilon mWon nov«í«ud6 Untv^nyokut, továbbá
gazdaság» gépeit
ÜI. iü. Mjlntd-, irtaS-, kapáld- óa tölUi^ntő okdkot, votőgóixjkut, ma^lnkaníkat, rustákat, orfljiiUvokot(K<lpj>ol)lflazorkozetrtí,i,>M''|>lö-K^pokot, kukoricza tnorwolókat, rtipa azoi-Jika-vágókat, zuui «ía darHId gt^xikot.
Minden n ijöjKWzct Btaktnájába vAgiS mogropdol&űkot i oggyoraabb ulóAlliUU a lugJtiUnyoaabb árak mollott elvállal ngy a gyárba Vitva-utcza 14-lk szátn alatt, valamint raktári irodájában orazá^ut Ő-ik azám, hol a fontoitb olóaorolt kduitim1-yoklxM folytonoa kikzlctct tart. (I7f> ■''!)
A fenn nevetett kenSo* a Mtalálétél STUHZEKEeOta aOtTtlEB-UI Herl. aaubaa, Kanton Appeniell (Bchwel») rendelheti meg, ral/mlHt'' FffMtfl F. ,8». Márli''-hoa oalMaatt gydfyaaaráaa ur álul, Peiteni é» Horvátb Mlkan gydgytxor黫 ur álul Zágrábban.
«.'' ! Imii j Kgy tégely ára 8 M 20 kr. ft. A. íj beküldendő. — A gyógyiláa gyn Indáa nélkUl legtöbb ételben bitonvoa. Hattnálatl utaaltá»ok bizonyítvány-

nyal pratlt.
(144-19-9)
03 SJ
ca »H-I
.o c
a
o
■o tt N
o
£
t-. —M
CD
w
ÜJéinljuK Joles
GÉPII AJTÓ-SZÍJ AIIVKAT
n legurősobb jávu-borhol kdszitve. RUGÓ MÉZGA-SZÜTYŐK, SÜRITÖ-LAPOK, legfinomabb gépbogyó-olaj. SVHIOZI KÖ8ZÖRÜX.Ö-KÖVB1K,
valódi Laferte és Budai MALOM-KÖVEK,
a melyekből legnagyobb raklu ly vau :
GEITTNER és RAUSCH uraknál,
BÉCS, Mühlmarkt 10. sz. PEST, malomkollékrak-
tár, főuteza 2. sz; n:w--io,io)
II oly mozgó (Locomobilo) szíjak»
&
o
w
Waylits József ki»d6-, lap- 6» nyomdatulajdonos Nagy-Kanizsán.
Melléklet a „Zala-Somogyi Közlöny" 50-lk számához.
Ezen országszerte választott egyének f.
Tiszteljük n nézeteket, tiszteljük az elveket 8 ha ezt tesszük, bennünket is tisztel mimténkí. A pártoskodás no fajuljon mássá, mint oppositióvá, mert nem áldásos a természetbe» sem, ha örök"derű uralg, mint nem, ha örök ború fedi a láthatárt.
Ne bántsuk egymást a személyben, hanem hajoljunk meg egymás szeplőtelen hazafiságán, s imaszerüleg emeljünk közösen kalapot az imádott haza szent képe-előtt! oh mert'' ezer éves történelmünk lápjaira ha tekintünk, fájó szívvel tapasztaljuk, hogy sírunkat még mindig az egyenetlenség ásta meg, s hogy bele nem fulladtunk, azt az isteni gondviselésnek a ama makacs vasakaratnak tulajdoníthatjuk, moly a magyar nemzetet jellemzi, hogy halálát Is büszkén fogadja hazája, nemzete és saját becsülete-ért és erre a halál, az enyészet elpirul s tovább kullog.
Honatyáink működése felett megkondul az'' élválás csendes harangja, mely távozásra inti óket, legyünk meggyőződve, valamennyi szemében egy köny rezeg, valamennyi szivében elfojtliatlau érzet kél n pillanatra, midőn egymásnak bucsu jobbot nyújtanak a viszliang lelkűkben: megtettük mind, mivel csak tartozáuk 1 — a többi a jövő dolga! '' i •
• Hazatérve fogadjuk őket szívélyes »Isten hozottal", a szivélyesség oly tulajdon, ine''.y-lyel bizton lehet hatni.
A hongyülés eredményeire ugy, mint a választások körüli teendőinkre adandó alkalommal visszatéiendűnk !
Nagy-Kanizsa, decz. 8. 1868.
(B-fi.) Ha panaszkodik egyik gazdász a '' másiknak bármiről, a refraine többnyire az szokott leuni: meghaltak a régi jó cselédek! '' t— Erre aztán a nem messzire áldogáló öreg béres azt düininögi magában ; hej! bizony meghaltak azok a régi jó gazdákkal egy (Itt!
Mlnekutánna mi nem vagyunk politiku-, sok, Madrid, London, l''ekkíug, és Uj-Hol-laudból nem közlünk távirati tudósításokat, (noha mi hozzánk is megérkeznek), hanem azért amtígy szói-szál mentében mi is hozzá ''szólhatunk a pólikához, akarom mondani a politikához és egyetmást t. olvasóink engedelmével rövideden elősorolunk h hozzí, szólunk oly dologhoz, melyek bennünket nem politikusokat is közelebbről érdekelnek.
A fentebb mondott adomaféléhez hasonlítom, én jelen helyzetünket, mert tagadha-.íatlan, hogy a régi'' jó táblabírói életnek vége, ha t. i. uz jó volt; de az is tagadhatatlan, hogy öiég a jobb pártiak nincsenek ma>/^ Üónkkal megelégedvo, mondván: ami iiíncs, meglesz, de végro az is tagadliatatlan, hogy a balpárt egy részének siucs igaza, midőn azt hangoztatja, hogy nincs önállóságunk, terringette, már enge-úflöt ugyan nem tart senki, és semmi más, mint saját lábam, ha ezt kiütik alólam, ugy > vége mindennek, hiszen ma sirt ásnak Audrásnak, holnap ásnak már másnak.
Könyves Kálién királyunk óta a jelennek jutott kezébe azon nagy könyv, melynek czirno-; élet, polgárisodás haladás, cgyszó-yol; fjyenlóség! Kbben a könyvben meg van Írva, miszerint minüen becsületes honpolgárnak szabad válási íítsi joga van ! tagadom, hogy c könyvből ím vlvastak volna őseink; (dvastak igen u, fr^''X betűzték ki, hogy u hazában »¿v-Sotfi'':¿%ddót elkeli választani c ;.vemzct-tórzstő|, »wdíg abban a könyvben világosan olvas! ^ala: közbi-zaIon, közakarat" - ''en;.. y,J fözös jólétet, a/a* miiplen hassrw*, munkás és becsületes polgára e,hu/anak egyf V < joggal bír.. — Magas bölcAüsségü (lultnsminiszterünk a jól értelmezett egyenjogúság szellemében valóban felszólitá izr. honfitársainkat, hogy valláserkölcsi és közwf tvíhjdósi érdekeik korszerű kifej fcOeflg; illetőleg egy központi in . ípnövei''de s a köznevelés reformjai tárgyában saját köbölökből, közbizalom választotta^Vöveteikkel tanácskozzanak.
hó 14-én ülnek először össze Pesten a megyeház teremében.
Üdvözöljük óket a polgárisodás és társalmi átalakulás e/on magasztos ösvényén, hol egy jobb jövő verőfényes kapuja nyílik meg'' számukra, melyhez mint a keleti három királyt a honszerelem lángcsillaga vezényelte.
Valamint e sorok írója, ugy eróseu hiszem, minden szabadszellemü egyén az izr. eongressust nem egyszerű tanácskozmány-nak, hanem messze "\z állam, a nemzet bei-életébe ható oly cselekvénynek tekinti, mely egyrészt hivatva van a legégetőbb korkérdések megoldására, értem a rom. kath. köz-nemzeti egyház autonom rendezését.
Ha Olasz, Franczia, Német, sót Spanyol-országban az izraeliták oly annyira Összeolvadtak a nemzet zömével, hogy óket megkülönböztetni nem lehet sem viseletük sem beszédjükben, ugy hisszük, a nemzet által önként nyújtott jobbot nem fogják balkézzel fogadni.
Elmúlt John Knox ködös százada, ma világosság dereng mindenhol s mindenki számára egyaránt. Elmúlt a kor, midőn az elavult hagyományok fóldclejzési hevében vakbuzgó őrültséggel rohantak öldöklő harezokra t az elóhaladás szózatát követő újítókra : hanem mint Spinoza mondja: mindennap ók is egy lépést tesznek előre, hógy a napok számával meghosszabbodjék életük s Mcn-delsohn szerint: a hazafiság s valódi nemzetiség zománczával hímezik ki köntöseiket, hogy mindenki felismerhesso bennök a művelt hazafitsa magyart!
Igen, magas feladatuk megoldásában óhajtjuk, hogy a hazafiságot s azon egyedüli való nemzetiséget, mely távol a fajszármazás ma már törpe gondolatától, a magyar jelvényben politikai s vallás-erkölcsi létezésének legérthetóbb kifejezését találja, nem tévesztendik egy pillanatra sem, s a hozandó reformok mindegyike által beigazolandják, miszerint politikai értelemben volt talán, de immár nincs többé zsidó Magyarországon b hogy azok is, kik vallásegyházi szervezőtök tulféltékenységéből, — melyet azonban e congressus érinteni nem fog, — az ortho-doxismus jelszavát írták lobogóikra, ezt csak is az ós hitelvek iránti tiszteletből csc-lekvék „nem pedig a socialís fejlődés elleni gyűlöletből.
E szellemben üdvözöljük az egész cong-ressust! ■
A torn&szatról.
Báfó Eötvös József magyar kir. vallás s közoktatásügyi miniszter ur ó nagyméltósága által ujabban országosan szervezett a rendes tantárgyul kötelezett tornászat a nagy-kanizsai fógymnasiumnál az alább közlendő rendszabályok tanúsítása szerint tényleg létesíttetett. Országos elismerés és érdem a fógymnasiumügyi bizottmánynak lelkes erélyeért s a főt. tanári kar ernyedetlen buzgalmaért, hogy ó excellentiájának o kor-igényelte óhaját oly gyorsan létesítők, tudtunkkal ily kimerítő rendszabályok még hazai lapjainkban nem közöltettek, azért sietünk az összes hazai tornászat emeléso szempontjából valamint fővárosi, ugy vidéki laptársaink figyolmébe ajánlani: ltond szabályok
•i/. intézeti torna-növendékek számára.
Hővezetés.
I-ör. TornAszatra csak 0 évot meghaladott növendékek vétotnok fel.
II-or. A tornászat czélja: a testet ügyessé, erőssé ; kitartóvá tenni, a növendékek Ixm 1>A-torsAgot, öi lizalmat ébreszteni s Altoknak üdülést, örömet s eleven kedélyt szorozni.
IlI''Or. A növondékok különbség nélkül az intézeti rendnek nlá vannak votvo — a torna tanítónak szófogadAsra, egymás irányában illedelmes ée burátsAgo* vUolotro kötolozvék, az ehnaradozök, mukac«, engedetlenek és illetlon viseletüok, ismételt hihágás esctél>oii, megrovás büntetés végett, nr. igazgatónak feljelentőinek.
IV-«r. A tanitást a tanító vozoü » osz^a bo a növendékeket csapatokba, ő rendeli a fő-tornászokat és helyettosokot, ogyotértőlog az igazgatósággal. |
V-ör. Minden növendék első belépésekor kéz-adá*sAl kötelezi magát, a rendszabályok hü megtartási ra.
VI-or. A főtornAszok és holyottesok, minden héten ogy külön-tanórában részt vesznek és kötelesek abban, valamint a rendes torna-érákban buirga),inasan megjolonni.
VII-er. Kv végén vizsgálati disz- és vorseny-tornászAs » időnkint pár torna-kirAndulA< tar-tatik,
I n t ézo t i r und.
I-ör. Magán-tanuló, nomi különbség nélkül lehet mindenki, ki a szülők, vagy eíok helyettesei által, felvevés végott bejelentetik.
II-or. magán-tanulók kótelosok 30 kr. havi díjat legalább 3 hórh előro lefizetni
1 II-or. Kik n bő 20-ika előtt lépnek bo, tartoznak az egész hóra, a 20-ika után belépők pedig, csak a követkozö havidijat fizetik.
Iv-er. A kiléjMj magán-növendék tartozik utolsó torna-óráján kiléixisét bcjolonteni; külön-Ihju a fizetéa tovább fojy.
V-ör. A növendékek kötelesek a kitűzött időro a csarnokban megjelenni ; olmaradásí mcntségUl csak fontos okok fogf<VUtnVk el. A tanitás nom szerint külön-külön órában történik.
VI-or. A növendékek tartoznak nélkülözhető felöltőiket, a s/Amokra kijelölt helyre illeszteni.
VII-er. A torna-teremben enni, inni én dohányozni szorosan tilos.
VIII-or. A növendékeknek bíráskodni ogyes sérelmek felett nom szabad; ki-ki tartozik no-taláni panaszával, az elöljárósághoz fordulni.
IX-er. A szabályok ellőni vétők, a csend- éa rendzavarók nevei a torna-tanító által, a fegyelmi könyvbe följogyoztetnok, mi az igazgatóig által, időnként láttamoztatik.
X-er. Krdekolt nézők akkép tartoznak elhelyezkedni, hogy a tornászást no zavarják.
XI-er. A gymnasiumi s az olomi totanoda 3 fi-osztályának nyilvános, rendes növendékei, dij nélkül nyernek a toruászatban oktatást.
T o r n á s z a t i r o n d t a r t á s.
I-ör. A tanitAs alatt n növendékek a torna-taniténak é« holyottosénok engedelmeskedni tartoznak. r
II-or. A torna-ruha illedelmcson alkalmas legyen | pőrén tornászni tilos.
III-or. Az első jeUditsia a csengotyüvol, a azerokut cl kell hagyni s a : .sorakozz!" szóra beszéd nélkül gyorsan sorba állani.
IV-or. A szabad gyakorlatok alatt legszorosabb ctend ajánltatik, egész figyelem a vezényszóra fordittalik, kiki csak önmagával törődvén.
V-ör. Minden lü—12 tornAszéból Álló csapat egy fő-tornAszt és ogy helyettest kop, kik n gyakorlatoknál sogedelemro kt''ezek legyonok.
VI-or. A csapatokban a rendet és a sort szigorúan meg kell tartani, egyik csajmttól, a másikhoz kószálni s az éra alatt más szereken csatangolni tiltatik. Minden gyakorlatot az előtor-nászás szerint kell végbo vinni, vagy raigki-térloni.
VII-er. A szerek változAsakor rendben koll
mon ni.
VIII or. A torna éra előtt, senki se kísértsen meg oly gyakorlatot, molyot még a csapatban ki nom vitt.
IX-er. Senki so tornásszon oly szeren, molyot állásból el nem ér. ,
X-er. A szerüket rendeltetéaekhoz képest kell használni s hihetőleg kímélni; ozAudékos rongAIIAsok kárpétolandék.
XI-er. A folszóllitásnak f .helyet 1* mindönki azonnal és gyorsan engedni tartozik.
XII-er. llirkózásnál, vagy erő-pröbAlAsnál, sem szabad índulatoskodni, az ollonfél ruhájAt fogni, szoritAs által fájdalmat okozni, ráugatni vagy lökdösni.
XIII or. A caapatok, a »zükségos szerokot maguk hozztlk elő, s igazítsák holyro; a tornA-szás után minden csapat, a legutóbb használt ozort, ismét kirendolt helyére viszi.
XlV-er. A torna-óra bofojozto után, a tornA-szAs teljesen tilos; — mindönki letett folöltőjét fölvenni, mi nélkül a csarnokot elhagyni, vagy fölhevülten vizet inni szorosan tiltatik.
Nagy-Kanizsán, deczember 2-An 1808.
KÖNNYE ALAJUS igazgató.
PONORATZ ANTAL torna-tanító.
Pócsi levelek.
I''érn, docz. 8. 180«. J.V.
_r. A fófolyt hét cseuiényoi közt miitdon
esetre legnevezetesebb a pécsi plUDök öirk György halála és temetése, íuolynek eirásA-val nom akarvAn untatni az oIvmóí, csak ő uxcellentbtja végrendeletéről szólunk. Koppant vagyonát (azt IWlik több fél milliónál) három részre ositA: de a k^tjóra o usgy halom pénzből egy ti.lér sem jutott.
Sok, sok mondani valónk volna a szent életU püspökről, do .de mortuis nihil, nuii l>eno 1*
Hallgassunk tehát mi ú! — A Oath. OUrus eme nagy férfiának a viUUr wiupadáu tftrt^nt bukása utAn, a botok ÓU Ölnyi plakátokba hir
dotott, méregdrága hangvwsoüy bukoU A« nált akkora fiaskót'', minőt dőtt« »eaki. — Nem ut egyhamar látogatnak meg ők uira, ugy hiszem. Hja ! ahol annyi zo ne műrész van egy halomban, mint nálunk : nehéz ott zöld ágra vergő<lm. Nom hisszük azonban, hogy ama két fiatal omber, kiket tegnap temettek el nálunk: pálinka ivási képességük által akartak volna a ooncertoző tArsasAg votélytársai
lenni I---Már megbocsásson az olvadó,
do o hét csutia temetésből állt majd n színházban temetnek o! egy darabot, majd itt, maid amott; volt azonban még w ogy, amit romélom nem fogunk eltemetni; és ez a keletkezendő „l''éöai K n 1 a w zu, mely a yároo és kötél környékének minden néven novezrrulő intézetét, helyiségeit b ezek tisztviselőit foglufandja magában. A iú-|K)ukint fojlődő ipar, forgalom éu k«ireske<b''lem, a népesudéá szaporodása, vállalatoknak vállal» loutáni keletkezése oly kiterjedésű városban, mint a mienk: ily kézikönyvet nemcsak idegc-nok, de a köz«lvídékiok, sőt helybeliek kezében is nélkülözhetleuué lesz. — KgyébirAnt most av egyszer más bajom nlnc«i!
Heti szemle.
DcoErmber 11-én, 1868.
— József főhcrczeg oltáboruagy a magyar korona onszAga honvédségének főparauconokAvá neveztetett ki. — BAró lieust grófi méltósAtra emeltetett. — A pécsi káptalan ogyhangulag ngoe SzlAby József kanonok urat vAÍasztA p(U-pöki holyottosnok. — A győri rendőrség egy magát lengyel berezegnek novező iQut tartóztatott le. — A pesti vAroaligetbeu vasúti tor-mekkol ellátandó vendéglőt építőnek. — A do-legatiók docz. 10-An jönnek összo, üléseiket az akadémia kis tormébon tartják. — Anglia egyik váro&ábr/i ltochforgl''Usexbenogy 1 lévő*leány gyermeket szült, Ajűndkottő eg«^szségoa. — No-motorszAgban 1345 félő naptAr jelent meg 18ü8-ra. — A bclügyminisztori''iiii TólhivU a hatóságokat, hogy Miksa csáuf''" emlékére gyIntsenek. — Pesten jelenleg l»ló ^ylet van. — A zsidó-oongroMus decz. 14-& /eozi kezde tét. — Az angol kai >inot loköszönése bevégzett tény. — Kluxkluxklan novü gyilkos társulat Amerikában folyvást rakonczátlankodik. — A trichin lietcgség Wittenbergben orőson mutatkozik. — Irányi Dániol Testre érkozett. — Vielicska sóbánya elsülyodtaét vAriAx. — A budai indóbAznAl meleg forrásra aka<ltak. — Nagyvárad össze* eleinl tauitóinak fizetését ÜlM'' írtra omol te. — Uudán, ogy nagy posztó-gyií/ alakulóban. — A nagyváradi ptlsoök-ségot hirszerínt Lipovníczky, a pécsit Or. For-gáoh Ágoston nyerné ol. — Veszprém városa megszüntette a koldulást, a szükölködőkot ösz-szeiratta, s évonkínt 40—26 frtnyi segélyben részesíti.
Zala-raejfyei hírek.
— Lapunk e hó végével bezárja hetedik évfolyamát s a nyolezadikba lép qj er<l-, meggyökerezett akarat-, — vérünkké vált, szorgalom- s honfiszerelmünkhez forrt szeplőtelen jóakaratunk szilárd vértjeivel. Hazai, viszonyaink óriási fejleménye édesdeden felrázza a legigénytelenebb honpolgárt is álmaiból, hogy Árpád nemzetének minden tagja egyiránt lelkesedjék a haza fölvirágzása- 8jóléteért, melynek tudatában azonosul édes mindnyájunk boldogsága, jóléte. Egyik zajjal, nagy szavakban, másik tettekben, a legtöbb vagyon s vér felajánlásával kívánja imádott hazánk javát elómozditaui — — — mi szerény tevékenységünk mellett vidékünk diszéro akarván őszinte odaadással hatni, melyhez a t. közönség figyelmét és pártfogását előlegesen Is kérjük, előfizetési felhívásunkat e lap jövő száma hozandván.
— K os z t ho 1 y, decz. 10. Hogy tollporoz«. gotésomot ily hosszú időre félbe szakitám, különféle oka volt, molyokot azonban most érintetlenül hagyok, ¿9 rAtérek mondókAmra. Mik törtéutek a mult fl folyó hóban vidékünköti.
Nov. 17-^n mint o lapban jelontvo is volt, a kosztholy-silmegi * tankerületi nevelési egylet tauAcskoziuAuyt tartolt; moly alkalommal az alapszabályok huzamos vitAra adtak okot; nAwj módosításuk utAn a többi között az alapitésAgi dij 5 írtban ozaz öt írtban o. é. Állapíttatott mog, míg más liason-egyloteknél 20—26 íxt sőt több is. A ki fölfogja a uoveléa-e^yU» jolontÖ-ségét szíveson Áldozza a 20 frtot, «Jleqbon ö-öt tom. Alaptalan tehát az aggodalom, mintha a 20 írt össaogtől viaszariadnának.
Mult hó 28-Au a doAkpArti kör, f. hó ft-An podig a baloldali tartott értekealetet. Mowana-taikat uetn épen ok uélkül elhallgatjuk.
A zsidó közönség u mogvAlaaztá képvb«)dj4t a cougroMusra; TUnozer Pált érte a kitftntatía

ét estébéddel ia megtiszteltetett u választott A terem ajtója fölött e kivilágított fölírat volt olvasható: „A ki halad, velünk " tarthat.''
A toremben:
É\jen Tilnczcr FAI A mi követünk, ó majd kitalál, Mit követelünk.
PoSta nascitur--—
6-án a sümegi gőzmalom kigyuladt, ■ lo ia ¿g®tt egészen. A kár tetemes. Mint halljuk vigyázatlanság volt M oka.
Majd elfolodém még a mult hóban a keszthelyi dalárda a« ugyan itteni állandó szinház tőko alapja megvotéséro tánczvigalmat rondo-mU, moly bon azonban nem volt rend, és csekély a jövodoíem úgyannyira, hogy épen nem illik bo tőkének.
K. Gy.
— Juhász Andris. Galambok, deoz 9. 1868. — F. hó á-én, mint már becses lapia közié, Karoaban Lakatos János parasztgazda pajtájánál d. u. 8 óra tájban a hírhedt rabló-ÍŐnök Juhász Andri* agyonveretott. lakatos vallomása szerint először szüretkor, másodszor Mindenszentek böjtjén volt nála, s csak ekkor nevezte meg magát, • a házigazdával mindkét alkalommal durván bánt, semmiért nem fizo-tett, s Lakatos még akkor elbatározá, hogy ótet kézrekeriti. Harmadszor e hó 4-én ment hozzá a szokása szerint ételt és italt parancsolt. Minthogy azonban lakatos — azon megjegyzéssel, hogy a vidékon őrjáratok van-nák — távozásra folszólitá. I)o'' még a borral sem volt megelégedve, Lakatost agyonlőni ké-szült, b csak neje kérelméro hagyott föl o szándékkal. Míg a nö Juhásznak könyörgött, addig Lakatos, használva az alkalmat, elosontott s testvéreit felszólitá, hogy a rabló elfogásánál nyújtsanak neki segédkezet. így elintézvén a dolgot, visszament a pajtához, egy csutora jé bort vivén magával, melyből a velo kibékült s a pajtában heverésző rablóval együtt ivott Esxrevovén Lakatos, hogy három testvéro már a pajtán kivül várja a történondőkot, az épen ott levő fejszévol Juhászt mellbe vágta; Juhász erro felugrott s Lakatost megragadta, do a bo-rohatít emberek által még jókor leveretett. — E* ac elfogott Lakatos János második vallomása rövid kivonatban, mert első vallomásában azt állította, hogy Juhász okkor volt először nála. Kár, hogy az épen Galambokon idéző főbíró ur odaérkezésekor már meghalt a rabié, mert valószín U, hogy fontos vallomásokat tett volna.
— Köret választás i m ozgal oQ. F. hő 8-án Kosztthelyen a baloldali párt értekezletet tartott, o váíaaztókerülotbon kövotjelölt''ül tek. Gaál Endro ur tüzotett ki, megválasztását a balpárt réaxéről bizonyosnak írja tudósítónk. 1 — Tornászat. Mult vasárnap délután nyilvános előadás tartatott a nagykanizsai fő-gymn. tornatermében Pongrácz Antal ur fia vezetése mellett. Az ifjúság élénken viselte magát s a gyakorlatok kezdeményezésében kiváló rokonszenvot tanusit a tornászat iránt. A tanár ur előadási modora könnyű és érthető de egyssersmiad eleinte — beismerjük — fárasztó ia. Jelen voltak az oMtox tanári karon klvlil a fögyuuj. ügyi bizottmány tevékeny tagjai a a polgárság közül többen s mindannyian
.«légedettea távoztunk u uj torna terem bőL
— Templowa isutsléi Ősepetuckeu f. bő 15-án történőiül meg, mely egyházi Ünnepélyre föt. Kamay Sándor a dunáutuli ovung. egyházkerület aunerintondonsa személyesen ido utazand. A nagykanizsai indóháznál már 12-én délután fél kettőkor * azepetneki anya- > a nagykanizsa leány-gyülokezet kUldőttségo fo-/adandja,
— Ag osy Albort forradalmi menekült, Axenti György, köztiszteletü polgártársunk kedvei sógora, a napokban Amerikából Nagy-Kanizsára érkezik ; a keserű azámüzetésben nyert tapasztalatai és dlményoirőli elbeszéléseit bizonyára méltó érdekkel fogjuk hallgatni. — Hozza Isten szerencsésen haza, s tartsa meg számunkra sokáig!
— Kir n o r - félő hátultöltő s vágd szurony -nyai ellátott fegyverek már ki is szolgáltattak a zalamegyei foglártágnak.
— Kopasz és Oroszlán fegyveres csavargók Veszprémből Zala-Kgerszegro a mult héten átkísértettek, honnan ismét Vasmegyébe fognak a rögtönitólő biróaág elé vitetni. Minden tettüket bevallák.
—Látogatás Koszthely on.^Ügyeim Keszthelyre hívtak. Első lépteim, melyoket a kis városkában tevék, a felsőbb gazdászati tanintézetbe vezettek.
. Felettébb érdekelt e* intézettel közelebbről ismerkedni meg. — Megismerni az intézetet, swly a Georgikon clasaicus földjén mintegy aonák hamvaiból emelkedett — élő áldozatul a nagy Festetics György azelleménok.
Horn tagadom, hogy egy nemével a* elfogultaidnak léptem át az intézet küszöbét, — azzal, a* elfogultaággal, melyet a gyakorlati élet em-rend***» táplálunk a theoriák régiói irá-
nyában, mitől én sem bírtam teljesen szabadulni, daczára annak, hogy a mezőgazdaság tudományának irodalmi termékoivol cpen nem minden napi mérvben foglalkoztam gazdasági pályámon.
Készségesen vallom be, hogy az első órán, melyét az előadásokból meghallgatni szorencsés valék, szétfoszlott elfogultságom, sőt azt csakhamar egy neme váltá fol a lolkosodésnek azon intézet irányában, moly szerencsés több oly kitűnő férfit számithatni Unári testületébe, kiknok egynémolyiko a mftvelt világ bármoly hírneves kathedrájában ia dicsőségesen fogná helyét betölteni.
Pár napi Keszthelyen idézésem s a Unári karrali folytonos érintkezésem jobban-jobban
Sőzött meg arról, hogy a felsőbb tanintézet oly
eseu van összeállítva, hogy kívánni valót alig nagy hat.
Az intézeti gazdaságra nézve már nem nyi-latkozhatom oly kodvezőleg. A tulAj mindenek előtt nem viseli magán a töldunai fokoto föld typusát, egy rcszo sovány kavics talaj; a birtok figurája szabálytalan hosszú szalag, a gazdasági épületek a birtok végén feküsznok----itt aztán nahéz czélszcrü berendezést mutatni a növendéknek — s nemcsak gyakorlati tapasztalatait, — hanem aestheticus érzését is gyarapítani.
Amennyire a mostoha fok vés és talajviszonyok engedendik — mindamellett mog lesz tévő egy év lofolyása alatt minden lehető — a gyakorlati térre nézvo is.
Mindenesetre sajnos lenno, ha valaki o gazdasági tér után Ítélné -Inog a felsőbb intézőtől, melynek jelensége, hogy; elismerésnok örvend, mutatja a 124 számra szaporodott tanonc« sereg.•
8 hogy oz elismerésre teljesen méltó az intézet, ahhoz többé kétség som férhot. Y.
— r Második t o r in é s. Z.-Egcrszcgen HorváthGyürgy lelkes kertészgazdánknak a rás-kótai hegyen lévő gyümölcsös kortjében cgy „calville" nyári fajtájú almafa juliusban újra virágozván,"a gyümölcsök, még pedig 13 alma, tökéletesen megértek nov. elojén, a mit ritkán előforduló, igou szép ez idei őszünknok tulajdonithatni. — Az orsz. gazdasági egyesület, mely Gírékuti Feroncz közvetítése utján két igen szép példányban részesült belőlök, az állítás valóságát szakértői itészettel oonstatálja, gróf Festetics György miniater urnák kedveskodett velők.
— Hivatalos. A cs. kir. belügyministo-rium közlése szerint Magyarországból Stcicror-szágba a szarvasmarha, juhok és kecskék, valamint az azoktól származó nyors termények, szállítása oly időben, midőn a határos magyarországi megyékbon a keleti marhavész uvalg, o következő állomásokon engodtetik meg és pedig :
1. Kőszegről a hartbergi járáshoz tartozó Szt.-János községbe vozotó útvonalon.
2. Szt-Gotthardról a foldbachi járáahoc tartozó Scbiffer községbe vezető útvonalon.
3. Az uj-szöny-pragerhofi vasúton Polstraum helységben.
4. A zágráb-stoinbrücki vasúton Kann helységben.
Pesten, 1868. évi nov. hó 30-án.
A f0ldmiwl4$; ipar- ét ktreikgdilmi tu. kir. ministtriumtól.
— Koszt bolyon Korixmich IJuuló vá-lasztatik meg valószínűleg kövotnok a Deák-párttól.
— A zá ká n y -zágrábi vasút munkálatai már jó előre haladtak, a töltée csaknom egészen elkészült s a vonal hallomás szerint
Íövő év október havában adatik át a forga-omnak.
— Hivataloa. A nagy-kanizsai és nyir-egyház-városi kir. postahivatalok föllottek hatalmazva,hogy a jövő 1869. január 1-től kezdvo az 50 forinton fölül 1000 forintig terjedő postai pénzutalványokat kifizetés végett, és viszont az 1000 (a bécsi és pesti Dostapénztárakra 5000) firtíg terjedő összegeket, uy összegek kifizetésére fölhatalmazott postahivatalokra való utalványozás végett elfogadhassák és foganatosithsLiííák.
Posten, 1868 évi decz. 6-án.
A földmlvelés-, ipar- és kereskedelmi m. kir. minisztériumtól.
— Hymen. Albanics József ügyvéd ura napokban vozotto oltárhoz Prey Luixa úrhölgyöt, Dorvarits Imro szolgabíró ur pedig Ud-vardy Ilka kisasszonyt. Áldást kivánunk frigyökre I
# I
y 1 ■
Somogy-megyei hírek.
— Falusi 1 o v e 1 o k. II. lengyeltóti, nov. 30-án. öszi idényünk nedves és kedvtelen egyhangúságát a congressusi képviselő választás zajos és mozgalomteljes napia váltotta fel vi-doran. Mint képzelhető a haladó párt győzött, és ennok egyik derék zászlóvivője, Morgonstern Mi hál v, maroxalí rabbi válaszUtott meg szó-többséggel a kaposvári rabbi ellen. Igen azé pen elbeszélhetném, hogy mint történt mbden, és mily nevezetes nap az a november lX-ika, a
magyar zsidók életében, — elmondhatnám a tahi orthodoxok mily roppant nemzeti lobogóval érkeztek falunkba, a m«ly lobogón, az or-thodox iránynak mintegy ironikus jellemzéseül állottak e szók: béke és igazság. — Nem igaz, szeretett orthodox föleim, ti nom békét akartok, hanom háborút, és az igazság leplo alatt, követitek el a legnagyobb igazságtalanságot, midőn szent vallásunk ollenébon, molyot mindig szátokban hordoztok, a holyott, hogy szeretnétek, őket rágalmazzátok, saját testvéreiteket, — elmondhatnám, mily szép magyarsággal szénokolt, a választási elnök, mily szép szavakkal dicsőité édes magyar hazánkat, moly a fanatizmus subei által uszított és üldözött népnek ama sötét máglyás korban, — egyodül nyújtott rao-nodékot; s mily azépen mondá, hogy .to Izrael népein fouu fogsz állani mindig és örökké a nokod a vadonban kinyilatkoztatott tiz parancsolat talpkövén." Lelkesedést, nsgy lelkesodést idézett elő o beszéd még keresztény polgártársainknál is. — Nom akarom e becses lap terét annyira igénybe venni, azért csak röviden mondtam el mindont. ("A „Somogy!" nyíltterében elég hosszan i Szerk.)
A falusi tél minden kellometlonségoivol egyetemben küszöbön áll, s intolligons lakósságunk daczára, nem birunk sem olvasó egylettel, sem casinoval, melyben egy-egy órácskát zajosabb társaságban, vagy csendesen olvasgatva a kü-lönfélo lapokat, lohotne tölteni. így tehát mi mást tenni, mint morzsolni a multakat, mint a jámbor barát az olvasót. A farsangi dalidók — vagy csak dalidé, — mégoly mcsszo van tőlünk hogy puszta szemmol ki nom vehotő, azután ki áll jót, a farsang rövid, — ezek a roppant hó» fuvatagok, — huj I ha tavalyra emlékszem vissza, mikor január 15-én is csak a doczembcr 30-iki laiH)t kellett ÜO-szer átfutni — már ha csak névleg is, hogy logyon politika. — F,gy kis füzetku költemény érkezett hozzám Pestről czimo: Zsidó Dalok, irta Kiss József. Az egész füzetko 9 költeményt tartalmaz. Lehet mondani hogy a költemények mind sikerültek, jóllehot itt-ott ogy-ogy strófa ollon volna némi kifogásunk, a külső fomára is kovés gondot fordított a szorzó. Van bonnoegy költomóuy : I)al a szegény Arjeről, moly a népballadák gyöngyei közé számitható. — A „congrossusi nóta" cziroü is »¡került, itt van egy igen szép strófa belőlo: Magyar nemzőt, a nemzetem, Zsidó vallás, ősi hitem Zebaoth ! a hadintéző S a magyarok isteno, Tudom egynek nincsen semtni Kifogása ellene.
Nom tudunk azonban megbarátkozni a ,I)e-czember 20-áii^czimü költeményben kifejtolt néhány gondolattal. — Mutatva azon napra, melyen a magyar zsidó e hon máshitü j>olgárai-yal egyenlő jogokkal ruháztatott fol, o földet nevezi az igérot földjének, mit mi is szivoson aláírunk, do azután igy szól tovább : Oh dolxl cl, dobd, hitvány korhadt mcsédot, Mely vampirként kiszivja legjobb véred. Moly által csal s lidérczként hiteget ígérvén ős liuzát, ős trónt nokod Hogy mog küzd bennod hit szeretőt s ész To önmagádban ne lehoss egész. Nem mondom hogy szakíts a drága múlttal Do — a jövővel, melyre multad utal.
Tisztíts le magadról szennyet sarat A szolgaságtói moly reád ragadt.
Ha miazoszmo fojtogotésébo bocsátkoznánk, moly az idézett és más nem idézett sorok alapjául szolgált, vallásbölcseleti thesisokbe kellono bocsátkoznunk, do a ml ogyszerü falusi lovclünk körét túllépné, s azért minden egyes olvasó józan ítéletére bizzuk, vájjon jogosult-e egy oly osxménok ogy költeményben ilyetén mogfojtéso.
A viszontlátásig.
H-n Mór.
— Vadászat. Mult hó végén a szontpéteri föcrdész farkasvadászatot rendezett. A felállított vadászok két szárnyat képeztek ugynovo-zett keleti s nyugoti szárnyat, llövíd légyott után 25 lépés lőtávolságra megjolontok párban, a hegyes hllü, bozontos farkú s ordas szinü állatok, mint vidékünk sarezolói, hat lövé«sol fogadtattak ugyan, mégis tova robogtak. A jól rendezett vadászatnáli jól czélozás, ha mégis rosz orodményt mutat föl, szomorú s foljegy-zésro méltó.
Kaposvár, decz. 8. 1868.
h. Kaposvárott a jövő követválasztásra nagyban mozognak — mindkét — (t. i. a bal én jobb)-párt kezdi szervezni magát, — egyik bizalmat szavaz a baloldalnak, másik a jobbnak s így tovább gyülésok tarlatnak, aláírási ivok keringnek , melyokkel a párt tömörülése czéloztátik. — Még részletesebben nem szélhatni o mozgalmak irányáról s egyolőro a balpártról is csak annyit közőlhotünk (mert oz elébb is kezdett mozogni) miszerint ez Kaposvár tisztán polgári osztályának legnagyohb részét magába zárja. Jövőre többet.
h. A dalárda estélye m. hó végén igen
sikerült, mind az énekeket miud a vigaaluií részt illetőleg Markbrviter karmestert többször tapsolták ki, u,)cgis érdomli — igen sokat fá-radott. K hé 8 án 3 évi fenlét után tartott közgyűlésen pedig, mint halljuk, az egylet Ismét és még erősebb lábra állva — újra Btcrroz kedik.
h. A d o m b 0 v á r-k apoavár-zákányi vasút kiépítéséről mint biztos valamiről beszélnek. Bárcsak ugy lenne.
Sopron-mógyei hírek.
— A sopron városi börtönből kiszökött Czonki novü ogyén csakugyan Nagy-Czenken elfogatott. — Az elfogási érdem egy város katonát illoti, ki a nevezett szökevényt anyja háxa körül álruhába vaskitartábsal leste addig, raig siker koronázta szorgalmát.
— Hangverseny rondoztoték mplt vasárnap a casino torombon, mely alkalommal ido való mflkodvolő hölgyek is szíveskedtek közromflkődni.
— A mult városi gyűlés alkalmával az itteni izrooliták iskolájuk fUttése számára 10 öl fát kértok, moly némi ollonvotés után megadatott.
— Szi n házunkban napokban, adatott már az 5-ík dalmű. „Zaar und Zlmmcrmann* — mely nagyon szépen sikerült a publioum és a színház igazgaUWÍgnak is, mert az olső mog-olégodottcn távozott az élvezettel, a másik a pénzzel. — Átalánowágban azonban színházunk az idén kevéebbé oly látogatutt mint tavai.
— Halálozás. Soproninogyei Beled helységben deczcmlx;r hó H án tették öróknyuga-lomra Kondils Josefa úrnőt, ki nomosak ióanya de u szegények vahidi jótovő védaugyala volt. Nyugodjék l>ékévol!
Va«-megyei hirek.
Hi''ilm-Hzeiit->lllu»ly, decz. 0. 1868.
Szomorú napokat értünk l
Mig fogláraink nagy részo a hivatalos love-lok és kézbesítési ivok szétliordásával foglalkozik — a többi pedig a megyénkbon garázdálkodó rablókat üldözi: addig vidéküuköu a gyilkosok száma BZjmlátOinást sr.oj>oro<lik.
(.^sak néhány nappal ozolött kisértotett a inogyo székhelyére, s állíttatott a btlnfenyltó törvényszék elé ogy roppant gazdagság- és fukarságáról o vidéken általánosan ismert föld-mivos, ki nőjét, mert ez a szegényeket szerfölött sogélyozto, meggyilkolta — ma már ujabb gyilkosságról értesülünk.
Ugyanis: mult hó 19-én egy gyarmali pórnő ki kicsapongó* komaasszonyilval tiltott vi»zony-bau élő férjének zanrnokoskodását bámulandó kitartással K év ÓU tllrto — nyom nélkül eltűnt. A szerencsétlen nőt két hétig hasztalan keresték; — mig végro folvó hó 2-án a Itábsr partján halva egy bokorba lielyozvo megtalálták. Orvosi vizsgálat folytán kiderült, hogy & nő erőszakos halállal mult ki o világból. AbUn-vád a hfttlen és roszlelkü fiirjét terheli, lto-méljük, hogy o hallatlan bűntény elkövetőjét a rögtönit élő biróság, a többi jó madár olretton-téseül fölfogja magasztaltatni.
A körmendi és azent-gotthárdi választókerü-lotakben — hol a Drulk-pártiak nagy többségbon vonnak — a Deák-kör értekezlotot tartott.
Az omlított pártboliok roinénylik, hogy a körmendi kerületben Szelostey I^ászlót, kedves költőnket; a szt.-gottbardiban pedig Sz<MI Kálmánt, mélyen tisztult főispáni Holvtartónak nagyreményű s lángeszű Hát fogják képviselő-, kül megválaszthatni. • •• ..
A képviselő-válas/.(ások orodményéirv),, aM-nak Idején ha tok * szerkesztő ur megengedi tudósitandiuk bocscs lapjának nagyérdemű olvasóit. (Szivoson fogadjunk sőt kérjük. Szerk.)
— .Juhászati tanfolyam* Mint a jolon évben, ugy szándékom a következőben is borostyánkői törzsjuhászatomat, (Kőszeg mellett)—melybon a juhtonyésztés három főirányú: „lognagyobb gynpjumennyiség," .legnagyobb finomaág," éa Jiuatermeléa," három külön fajban képvisolvék, — a juhászat kedvelők oktatásának megnyitni. Mindonkinok kényére ha-gyatik az év négy olső havának egyikét, jókori előleges értosités feltevéso mellett, o czélból tetszése szorint használnia.
A havi dij, élelem és nxállaasal ogyütt, előre lofizoteudő 100 frtban van mogállapitva, ami azon esetre is változatlan fonáll, bahogy az itt időzés rövidobb tartamra azoritkoznék. Borostyánkő, nov. 18-án 1868.
EGAN EDE.
* A szombathelyi Izraelita Stadlor (orthodox) párt annyira fanatisálva van, miss^rint a sinagógába sem jár, hanem ájtatos«ág<aít a i)árt vezérnek saját házában e ciélra fuüjái»-lott helyiségben végezi, — a mennyit« sajnos e sötétség fiainak konok makacssága, annyival Inkább örömünkre szolgál az, hogy a szombathelyi ixraéllták műveltebb és nagyobb r<Wse a haladás emborci, s csak néhány jolentékU-Wiiehh ogyén képezi e klllönez pértot.
NAgy-Kanim. .Hetedik <HfoIy
fain.
i >
Jn.''ii,
A.nl- ''
51. 8/áni, deczomber 19. 1868.

Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
V , ^egryea t^rteujoax* Sae»*,!*«,;^
a szépirodalom, kereske em, Ipar, «azdászat, tudomány és művészei kflréML
■-.-■-..ll1."-"'' *-.''. .i''JJi-SU UH.IUIH n rm\.—■----^-— i ^^L._____. , ^---,__________:____
«I''IÍV > ''»ir-'' J I. UL.1" - ■ -uuum - »1JUB
Mesd oietük:
ttMl IIWkutORi
8»i fknt»H<dl Irodn i:h klndd hivatni i
W^JUUTtt JÓZOK? könyTkeie.keJAíiben.
Előfizess! föltételek :
Helyben hiihoa honUiiM it *Uikt« portán knldr«1 y.fht irt« i - 4 frt. — kr. Vi\ ¿rr* •> - 3 . — . K»«<-gy»Jry -I . no .
ISf&gy Kanizea, decz. 18-An 1808.
(||-ii.) Tagadhatatlan azon általános öröm ód oá megnyugvás ór/olmóuck szeplőtelen lbirá«a, mely a magyar éa horvát nomzet »minden egyes fiának hazánk közös boldog-T*ága<^t dobogó sxlvét oly édesdeden eltölti, üiiljzerljít a. izzadok hosszú során jó és bal-közt együtt ólt YÍtéz uomzot béke-jobbot nyújtva, testvéri szeretettel öleli egymást; nem nézi lb a magyar (mint elleneink tárrk fogni szeretik) azon tömegben bár ki-'' ibbbb, tdo, (Sntadat, jóakarat és hazafiságban Sfijat^R tündöklő nemzetfajt, mely hozzá fel-i emelkedni vágy, gyönyörködvén Szent István Bzent koronájának drága • gyöngycin, ''í^lrtotóhak érozvo magát cnnc)c árnyékában, elégoilett napjait, éveit, adja Isten szá-zndokón át!
Eaeu Országos öröm hazafias élvezése kö-«opett1 legszentebb kötelességeink egyike áljundósjtflni a kibékülés jótékonyságát, nhnyiy''aijs jiikább, mert a magyar sz. korona jlÚnyóUbaji csudán csak''a szeretet égi virágai tenyésznek 8 tenyészhetnek szabadon, '' szépéiV-rillatddsan, nem pedig holmi abso-'' lutiátjkTig bogáncsok, tflskék s maszlagos nadragulyák.
A természet annyi kincsével megáldott ¿Salauiegyének jutott a legkiválóbb szerep a in agyar fa horvát nemzet közti gyöngykapocs kedves terhét viselni, és a jövő nemzedékre VÍszsugárwtUaui annak fényét. Zalamcgyo eyyik nagy jövőjű pontja Nagy-Kanizsa város pedig''tó részben ü íótényezó.
Mirtódóp? Kimondom rövideden, jfo^te és tudta valamint Nagy-Kinizsa város ÓPdemes közönsége, ugy a hazafias tevékenységben az ország elsői közt lovó Zala ^ Homogyniegye, bogy egy Nagy-Kanizsán tétetendő felsőbb tanszék a közelségnél fogvg jelentékeny számban ösztönzi horvát twtvóreink fiúit a magyarnyelv megtanulása yégóUi''idojövetclro, mely előrelátást maga ttUpasztalás bizonyítja ; csak egyet emlitek. Báró .1 elassiq,;a 48-ki bán egyik közel ro-Jsona,''a napokban, „midőn a horvát küldöttség Pontról eredménydúsun visszatért, Nagy-Kanizsán időzött, fiát a nagy-kanizsai gym-jntMnmbii adandó a magyarnyelvnek szabatod megtapulása végett, mert úgymond — ^kségeswó vált a magyarnyelv megtanu-Uwt rnwtj midőn a két nornzot örökldőkro kibékült '' s szégyen volna rájok nézve, ha wm tudnák a diplomaticus nyelvet akkor, midőn a királyné oly zengzetesen beszéli, ^owájok is, midón a küldöttség némotül .nyilvánitoiu hódolatát, a királyné magya-inii fclelt, molynj a jó Örog bárónak köny-jei gördülték alá, egy Jellasicsnak, kinek Mtyja''Wykor vérnu áztatta a félreértés tfJutt görnyedt drága hon virányait, mwt utóda könynyel, a bánat s öröm, a vonzalom ff nagyrabecsülés könyjeivel mossa le.. '' Mint mohdám a^ jfjn báró a nagy-kanizsai gymuíLsiumhívn fogja uj évtól kezdve UflUtlni ^m^gypi nyelvét.
E.körülményból kiindulva s az alkalmat
kodvezoleg felhasználva, midőn ily nagy s vonzó név áll támogató a pártfogóul, üdvös lenne, sőt múlhatatlan, hazafiúi kötelességo Nagy-Kanizsa város t. elöljáróságának, do különösen a fényos érdemekben gazdag fó-gymnasiumügyi bizottmánynak, a tősgyökeres magyar jellemű Bodekovics Kálmán tni-niszter, b. Itauch Levin bán és a cültus-miuisztert lehető gyorsan egy a helyzetet hiven constatáló felterjesztvénynyol megkeresni, hogy a kibékülés örökomlé-koül Nagy-Kanizsán államilag ogy lycourn 1 ótosittossék s országos költségen tartassék fon.
Erős meggyőződést táplálunk magunkban, miszerint mind a három helyen o nagyhorderejű kérőiem hajótörést nem szenvedne, .—-annyival is inkább nom, mert a horvát befolyásos körökben ez óhaj elvben él, az állam pedig kiviheti 8 ténylegesitheti. Hogy miért az állam ? ezt felesleges körülirnom, tudván azt, miszerint Nagy-Kanizsa város és vidéko nem tőbbitheti a hatosztályu gymnasiumot önerejéből jeíbnleg, do hogy c nemes város telokadással a lyceum épitéséhoz hozzájárulna — kétséget nem szenved.
Felhívjuk Nagy-Kanizsa város tevékeny hatóságát indítványunk szive« keresztül vitele-, illetőleg hivatalos utoni megtételére, melynök sikerüléso esetében Nagy-Kanizsa város kétségkívül dunántul egyik legtekm-tél.) esebb városai közé tartozand.
Nagy-Kanlzaa, detz 11. 1888.
(8z-i.) Minél többet gondolkozunk a módokról ós eszközökről, melyek a közjóiétól előmozdíthatnák o nemzetben, annál erősekben meggyőződünk, hogy mig a honvédelmi ügy végleges elintézése a nemzetet némi kételkedésben tartja: mindaddig a naponkint sürgetóbbekkó váló javítások ösvényén biztosan nemcsak nem haladhatunk, sót vagy már a legelső lépésekuél íöl kell akadnunk, vagy minden intézkedéseink roppant áron vásárlott nyomorult foltozásokká törpülnek, melyeknél »iker és eredmény a czélnak és várakozásnak soha meg nem felelend.
Nem az itt a kénlés, hogy kimutassuk azon számtalan hibát és hiányt, mik a mai mivelódé8- és polgárísodás annyira előrehaladott korszakában hazánkat oly kétos helyzetben tüntetik ki, — a mit bizonyosan minden részrehajlatlan első pillanatra el fog ismerni. Nem I ez nom feladatunk;, czélunk sokkal magasabb , mert kötelességünknek érezzük journalistikai állásunknál fogva az annyiszor hátravetett közjó előmozdítása érdemében minden lehetségest eszközzé tenni, hogy ama bús komolyság, melylyol vagy nemünk eredete, vagy egy évi.íred viszontagságai nemzetünk jellemét színezék — valahára derültebb színezetet nyeijen. A fejedelmi adott rzó „a honvédé 1 mi törvény szouteiitésébon" egy szebb és jobb jövoűdőro nyit utat. 8 nekünk hinnünk kell I mort jól esik reményteljesen látni munkához. Reménytelenül csak vagy
Hlraetéaels:
A h*t hmiiboi peUUorJrt Ustttr 7 kr. ».«•flr d h minden lovibbl belkuUWrt 5 kr. JUl/egJIJ minden tgyet beikUU*4rt 80 kr. A .Nyílt tfren" egy petit ior belkUbUl dija 15 kr.
az emberi gyarlóságon felülemelkedett nagyság, vagy a kétségbeesés képes tartós küzdésben fáradni. Higyjünk és bizzunk ca i 1-1 agzatunkhan; do bizodalmunk horgonyát az akarat, erő s munkakitürés fenekéro vessük; mert még csak reggel van, még a dél hovét át kell izzadnunk, hogy, niielőtt megpihenni jogunk volt, honvédelmünk ügyót gyózoloiumol kecsegtethessük.
De van az elvpártok közt egy ellenség, mely üdvös józan elveknek mételye, a korszerű haladás mérges visszalökóje:ez a személy sértőé és szomélyoskodós epébe mártott hegyes ftilánkja, moly nem győz, nom hódít, nem czáfol, hanem boszant, iugerel és tüzel, és mely a pártok szenvedélyeit izgatva, az elv vitát, minden nyilvány-6őt magánjogi kérdéseiket is n személyes harc* küzdhomokára ragadja; pedig vajmi gyengén áll bolértékéro nézvo az oly tárgy, melynek védelmére, okok helyett, személyt bo8zantó és zavaró szavak in van szükségei
Maradjon kiki közülünk szilárdul, változ-hatlanul meggyőződésén épült, s nyilván ki mondott elvei és polgári tanjai mellott, har-czoljon mellottfik férfiasan, észszol, okkal, értelemmel, mig nem fegyvereit elleneinek megczáfolhatlan védokai előtt letenni kénytelen ; fuisa meg végig rondülotlenül ama pályát, melyet ,éna-jévcl Bzámot vetve b lelki erejét fontolva választott; do elv elleuoi személyét soha sem tettel, sem szóval no sértse, a személyeskedés fegyverét megtáma-dólag soha, védőleg pedig csak kimélvo, óvakodva használja.
Tehát jelszavunk : szomólyes kibékülő s, barátság, do maradá» oÍveink mollottl
Ez volt rég óhaja a lovagias fejedelemnek akkor, .midőn homlokát szent István korongja még nom éríntó ; most pedig ez óhaj — a koronázás megtörténte után — a testvér nemzetek kibékítése a a honvédelmi törvények 8zentesitése által maradandó becsű 8 emlékezetűvé lőn; s épen ezért helyén találjuk itt a királynak a hadsereghez legközelebb kibocsátott parancsát egész terjedelmében ide igtatní, mely következőleg hangzik:
„A monarchiának békére van szüksége. Tudnunk kell azt fentartani.
E czélból mindkét képviselő-testület elé egy törvényjavaslatot terjeszteték, melynél fogva a fegyverfogható lakosság a szükség pillanatában, erejének összegét vetendi mérlegbe, hogy a monarchiának magasztos küldetése teljesítését, hü népeimnek legdrágább érdokei megőrzését biztosítsa.
Mindkét képviselet várakozásaimnak teljes mértékben felelt meg. Igaz hazafiúi érzelmektől áthatva, az uj védtörvényt elfo-gadá, ÍCn szcntcsitém azt, s rögtöni foganatosítását clrondelém.
A közjogi átalakulás a birodalmat ama történelmi alapra holyozte vissza, melyen azon időkben nyugodott, midőn a legnehe-
Hirdótéaeket elfogad : «
M^Kaabtáa: * K iA l ><V i 11 vATA L. Ftttaq: ZKMLKMM Béo«-, H««buru , Berlin-, W«jM-Wvrr»»kíWt- B*«>»1 b««: MAA8K.N8TKIN k VOOI.ER. Ltpote-, Bíra-, ía
3t«tt»artbí»: »ACHSKfc TállflA, ; Ol''fW.JK.
zobb harezokat »ikeivsen vivta, és fényes győzelmeket nyert.
Birodalmam mindkét része moqt egyenlő érdekeltséggel foga mófntrdrfa iiagysAga-, hatalma- s biztonságaért soromp<'')ba,lépni.
Hadseregem ezáltal oly szövetségest nyert, kl ót szerencsében s balsorsban eróteljf>»eii táiuogatandjn.
Népoiin a törvény rendeletét követre — otxtálykülönbség nélkül, büszkén » jogosult önérzettel fognak zászlóim körül mt*-kozni, hogy kötelmeik lcgncmesbikét teljesítsék. •
A hadsereg legyen a/.ou erények iskolája, melyek nélkül nemzetek nagyságukat, birodalmak hatalmukat fenntartani nem képesek.''
A hadsereg mellett egy uj elem, —a honvédség kiegészítő részként csatlakozik a közös YÓderőhöz. Czélja ugyanaz, mint a hadseregé; — hasonló elemekből, sőt rétt-ben magából a hadseregből alakul. Bizalommal fordulok hadseregemhez. Akarom, hogy mindazok, kik a.''hazanak már fegyverrel szolgálnak, ürömmel és erélyesen lépjenek az uj pályatérre. Akarom, hogy a hadsereg drága öröhrétze, a húség a a benső bajtársi-érzelem, minden osztályánál épségbeu tartassék, hogy a hadsm''g, hadi-tengerószet és a honvédség mint hrt fegyvertársak összetartsanak, azonos kötelmek által lelkesítve, azonos dicsőségre jogosultan.
Elvárom tehát a hadsereg é* a bonv&hég minden tisztjétől, hogy a»; aj intézöVét)y| ily szellemben fogják fel \ k ül Önösen pedig a tábornokoktól, mint vozetóktól, bogy szorosra fűzni törekedjenek ama kdtoléket, mely a két félt összekapcsolja; — a rend és fegyelem szellemét élénkítsék, » minden netán felmerülendő téves irányzatnak miadjárt kezdetben elejét vegyék.
Súlyos balsors érte hadseregemet; komoly válságokon kellett keresztül tnoume ; de bátorsága mog nem tört, s benne helyezett hitem meg nom rendült.
A hűség ós becsület pályája, melyen birodalmam vitéz fiai haladtak, — változatlan maradjon mindörökké. A hadsereg ne tagadja, meg múltját, hanem századok dicső emlékét a jelen korra vigye által.
Haladva az idővel és íudománynyal, uj '' elemek által megizmosulva, — üixteietet parancsoljon az ellenségnek, legyen a birodalom és a trón oltalmazója."
Budán, 1868. évi dcczember hó Ö-jfo. FKRENUZ JÓZ8EK, s. k.:
S ily intézménynyel ml volna feladatunk más ; mint mcghajnlnl a nemes fejcdalem.aü: apostoli király trónja előtt; ősi alkotni nyunk s nemzeti önállóságunk érd^tiéibefi ezen megnyugtató legfelsőbb intéeiat''^syát már eszmében is elfogadni, azt hZtvUnkbf« híven megőrizni, s egyszersmind wávfl támogatni.
(Se*rkstíiö*6gi pékUnjf.)

Heti szemle.
fIrriMti&tt- lö-án, 1868.
— Dr. Balassa a gyógytudomány kitünőscgo a királyné udvari orvosa múlt szerdán haltmeg
..béllobban, évea koiában. — A» uj országgyűlés — hir szerint — upril elsejére fog üsazo-hivatni. — NyAry l''áluak választói arany tollat nyújtottak át. — Aa alföldi vasat elsőbbségi kötvénye 80 exerro bzab^tott S nyilvános alá-Irán 860 oxcrro történt. —f A horvát lesxámito-láai bank már mogknxdotte működését. — Horvátország bánja b. ltausch Lovin a miniszter Bodekovich Kálmán lón. — A* aradi vár fog-laiuak bilincsei docz. 12-én éji távirat erejénél fogva levétettek. — Klapka Nizzába utazott. — Hotschild hagyatékától 10 millió frunknyi öröködéi adót fixottek az üríik/laük. — A pannonhalmi spjpt Htíin*lok-«ii<l 129 tagot számlál jelenleg. riÚMif SWchenyi Ödön öt aranyat ajáulott föl a hujózáai iskola növendékei Ösztöndíjául. — Landau Lénárd PmI városának polgára, a» érdímokbeq elvitázhatlan ioleaségU rujxtanár meghalt. — Noptsa Ferenc* b. Államtitkár ő Felsége a királynő udvar mesterévé neveztetett ki j^r. Kőnigseggholyébe. — Udvar-mesterné gr. königseggné holyébe Auersporg herezognó leend. — Klapka, l''orcxel At Votter diapoulbuia honvédtábornokokká fognának kineveztetni a zászlóaljakhoz pedig szinte ax ezredesek tóbbnyiro a regi honvédség törzstiszteiből fognának vetetni.
- ™
, ZMa-megyei Jbirek.
— Lapunk mai számához van mellékelve előfizetési felhívásunk. Ajáuljuk L olvasójuk tuives figyelmébe, különösen gaz-daközönségüuknek. kik gonddAl, kiváló figyc lemwel vezotett gazdasági rovatunk s piaczi árjegyzékeink után biztosan tájékozhatják yiagukat. .
r-.A »Kanizs a i Dalárda" caőtörtökön decz. 31-ón pártoló tagjainak a .Zöldfa" vendéglő nagy turemébou urünbaum zenekarának közreműködése mollett „Dal-ostélyt* rendexond következő mösorozattal - „Nyitány* előadja a zenekar, 1. «JWign- l''yllemann F-tól .Szózat" Egit**y tői éuekli a dalárda. Zonodarab. 2. .Né-
Íyea" négy férfikarra, zonokisérottel, Engols-erg É, 8 -tói, énekli a dalárda. Zenedarab. 8. „Dalárkedv" férfikarra, énekli a dalárda Zenedarab. 4. „Potporri* Joitolos J.-tól zenokisé-rottol, énekli a dalárda. Zenedarab. Allat-né-
ixner
gyea zenészoti bohózat, négy férfihangra, Brí J.-tól, zongora-kísérettel előadja: Tenor L (maca-ka) Tenor. H. (tyúk) Basso I. (kutya) *4* Ba«o II! (sorté») Zongorakísérő (majom) A t. pártoló tagoknak családjaikkal uaabad a boMpot, idegenok 1 frt belépti dijt fixetuok; holytadi Romtagoknak a részvét az alapszabályok szerint meg nem cugedtothoük. - At oV fctlllők tisztelctiel ^éretnek, hogy kis gyenbekokét no hozzanak magukkal. Kezdető 8 órakor. Pénztár mognyitAa 7 ómkor. A Dalárda" tagjaivá lenni óhajtók t ilLauiíáttdw «Jnük urniTwivo«kodjcjxok magukat jeléntonl. A karzat zárva loond.
— Apáczák. A veazprémi plUpök ő excel-leBtiAjátiak Nagy-Kanixaa ráró» réaxéry toU •kjánJUta ónlumlbon a városi kópviaolőto»tület-
kiküldőt^ blJtottrnány folvtonowi működik, íitóbbi Uléáóben véjoményozé» alávette a holyl-•Ag kU*«rtiolAM?t, tnély a montani oloml iskolák Ionnn, ax átalakítási tervezőt ké-„jAtíle^xi ti<Md énitéaa urat megbizta, ennok bu-vradja johiuíósét.
, A » ag y-k a n i za a i köxrundószoü bi-*x)ltioAny főt. Könnye Alajoa gymn. igazgató ur indítványára büutotés terhe alatt botiltatá liögy utciálnkou a tmttzárosok a levágott mar-Liát beföd ós nélklll vitessék kocsijaikon. E helyű* iu0*k<xA4*4 odaránt sürgőté az Ízlés stisaU-üág törvényo.
,— Katonai kórház. Valamint a katonai fSparajtcsnoLiág, ugy a bolügyminiaztorium fel-hivá Nsgy-Kanitó» várwa közönségét, hogy ál-laú- költaégnn nagyobbszerU katonai kórház áyittotik, e^nólfoícv* a holyi körülméjiyokhez kojK*t iolentéoét miolóbb adja bo; vóloínényoz-í ,u»tt. hogy a kormány» * katonailag kiszomolt tági dcÜáuyraktár-félo helyiség átálukÍUUa hc-, Bt^rről,. hclyoxteasék inkább a némot-uívs»/ '' iboc^ iy-féla házbi, mely nem
Juiüu Lunylr* a ráros köwpén.
— A a a.gy kanizsai válaastókorillot bal-pá^ Á^A''k« az doczernbcr 19-én, szombaton
a .Zöldía'' ven-''églő nagy tor>í~ értekftzlotot Urtott. Klnöt : Horváth j««?^ : /»Ihanicb József Ugyv. voltak számra 52-i. Kgyl>angulag Ludwigh Sláos Brflwolbou élő publicistánk nyilvánitU-követjotóltttl, kin«k előlegesen már 18-án r^UvUáa táviratoztak is, do az értekezlot egytltt JÜfttg váW» «Mo még n«m érkttwtt; halán fogadná el a nfloykattitaai korilloti kövot-ugy ujabb értokoslnl hivatik összm. Kitatáa több bizottmányI tag választatott a ta-Uauwvoi jLteponti ,Alggetl<Mi kör- állal kin«
mmW''
— Oróf FostcticB Tanxszi I o készt-holyi méneso számára egy félvér angol ménló vásároltatott Angliában, amely különösen to-nyósztósru alkalmas.
— Zal aog a r » a«)g i mozgalmak. A helybeli .Deák-kör" bizuttinilnya össz«« tagjai és «jlvrokonai »/ámára folyó hó lő-éro ¿rUdce/.-lottel egybekötött estély t rcndoMtt. — Az ígc^i ivigy Mámban megjelent n^azvovók a kör ho-lyúégét ogész a zsúfolásig telték meg. A kör érdemteljos II-<xi olnőko, tok. Árvny István ügy véd ur lelkes szavakbnn adott kifejezést abbeli örömének, melyet az elvrokonok ily nagy számbani megiclon«Vjo keblében nüvesztvo költött. — Felszólitá végíll a jőlonvoltakat, hogy a felterített asztaloknál kiki totszóso sxerint ho-lyet foglnlni és u tagok egymás költi kölcsönös sxerctetének megújítása és növelése végott ez estély t otthonias víg kodv közt oltAltoni szíveskedjék.'' Kzokután az értekezletet a jövő kövot-választás mikéntjére nézve megnyitottnak nyilvánította. — Az értekezlet kex<loténél elsőben is us. apát Köntguiayor Károly ur lelkes éljo-nok és megazámiálhatlan .igaz" .helyes" közbekiáltások közt kitUnőon ecseteié hazáuk bölcsének alkotmányos jogaink visszaszerzésében tanúsított érdemeit ós élő példákknl kézzelfoghatóan illustrálta hazánk nagy fiának zászlója alá gyUlt honatyáink eddigi áldásdús működéseit, melyek — bár több kivánui való maradt még hátra — már eddig is hazánk anyagi és Bzellomi érxlokeit tapasztalhatólag tnozditák elő.
— Kzoket esak a szándékos vakság és a kaján irigység nem látja bo. stb. stb.
K jeles szónoklat végét zajos és hosszas éljsn-zés rekeszté be. — Igen velős szavakban szólalt fel ntdő Nagy István söjtóri plébános ur is, ki megyéd;k országgyűlési képvlrolőínok, kik Deák Forencz zászlaja nlalt küzdve törekedtek országunk érdekeit, mint honatyák szcplőtolon tiszta hazafias jolleramol kivívni, — egy kivételével
— kibocsájtott momorandumát, mely o lapok becs« hasábjain az 50. számban már meg is jo-lcnt; — sikeres és áldásos működéseik felőli tö-kcletosb iuegKyőró<léa végott átolvasni ajánlotta. A több példányból álló inomoraudum csakhamar szétosztatott. — B<*zé<lénok végén — mindenki elismerésére — holyeson figyelmozteté olőro is a választó közönséget, hogy tömörlllni iparko<ljanftk, minden pártoskodáat és indula-toskodást kerQljonok és erősen összotartsannk, mert mig az ^yenetlenség a ''.oguagyobb erőt is mogseiiunisiti, addig az összetartás azt bietositja. KxutAn áttért a kör tagjai által eleve fölléptetett kövotjolölt tek. Skublics István úrra, kit szeplőtelen tiszta hazafias érdemei és jolloménél fogva a választó közönség figyelmébe előre is ajánlhat. — Dörgő éljenek kövotték ezt. — Igon jeles fclköaxöntést mondottak még : tok. Hérics János m. lllnök ur, tek. Isoó Alujos ur és még többen, melyek közlll a hosszadalmasság olkorüléso végott csak t. Hrnbovszky Flórián ügyvéd úréból omlitek meg még néhány szót.
— Lelke« és uj iwlgártársaink legnagyobb öröméro minden ioíon volt legnagyobb tetszé-séro Udvözlé izraelita }X)lgárMtinkat, kik alkotmányos jogaikat élvezve ily szép számmal jelentek mog a kör helyiségében, ezután éltette még Doák Foronczot a nemzetek védangyalát.
— A megszűnni nem tudó .éljen" itt som hiány-xott. — íizek után otthonias jó kodv és tostvó-rioson folyt a mulatság kinok-lcinck tetszéso sxerint. — Magam is, időin hiánya mintt berekosztom tudósításomat, azon édes hiszeinbon, hogy a hallott lelke* szavak az összetartást biztositni fogja és igy biztosítja azon édes ürömnapot is, molyet tényleg követünk t. Hkublies István ur megválasztásakor élvezni fogunk.
SZÉLIG FKRKNCZ.
— Ab iszákosság áldozata. Nagy Vondol n.-kanizsai lakós és éji őr f. hó lÜ-áu délután o lap sogédszerkesztőjének jó kodvvel fűrészelte, vágta a tUzolő fát, éjjol pedig a 11 órát Is hosszú rhytmussal elkiáltotta, moly mult századi szokásból fen maradt dallninzat hattyúdala lón, mert ezután egy caárdába tért be, hol egy kíssd borozgatván, jó kodvo kerekedett ■ a borra kranpanpulít készíttetett magának, melynek megivása után elaludt s többet föl som kolt. Hagyott maga után egy szogény özvegynőt b kis gyermekkel együtt.
— Még ogy. Mult szetdán a n.-kanizsai téglaégotési helyen egy férfi hulla találtatott, valószínűleg iszákos állapotban fekUdt ott ls örök nyugalomra.
— Morénylotok. Daczára, hogy a nagykanizsai városi elöljáróság erélyes intézkedés« folytán fegyveres éji őrök rendeltetlek, mégis boltfel térések kezdonsk divatba jönni; igy Itéi-nitz helybeli szivarárus ily uton 20 o. é. frtig
megkárosittatótt. V..
— A nagy-kanizoal gymn. szép czélu „önképző kör"-étól következő lovolot kaptunk : Miután a tanév kasdolén ismét összegyültünk a muiaák szentélyébe, főt. igazgatónk csakhamar megpondité az .Önképző kör* mogalakitá-sának eszméiét, moly az Ifíuság lelkesedése folytán rövid ülő alatt meg ls alakult. A ezél, melyet kitüstUnk: hazai nysivttuk mUvoléso. H hol uyerhetno nyolvüuk hőbb á|x>láot, mint ily
körökben ? van-e önnél szebb mellékfoglalkozása aa ifjúságnak? — valóban — nincs. '' ''''''
Ks hogy buzgalmunkat siker koronázza: a pártolásra van szUkségUnk. De imo alig kozd-tük meg a munkát nemzoti nyelvUnk mltvoléso torén, már is taJálkowU, ogy irodalom pártoló, ki egy kitUzött }>álya dij álul bz. cxélunkat mintegy koronázni akarja:
Ugyanis t. Wajdits Jozaof uraZala-öomogyl Közlöny szorkosztőjd két arany pályadijat tU-KÓtt ki, inelyok egyikét az Önképző egylet tagjai közül ax nyerendi el, kiuok „A knnizsai ifjúság hymnusa," czimU mllvo legsikerültebb lesz, a másikát pedig, ki ugyan ezen müvet zonéro teendi át.
Kzenkivül bocses lapját is dijnélkul küldi körUuknek.
Köszönot a lelkos adoinányoxó és irodalom pártolónak f ''
Elnök főt. Könnye Alajos ur megbízásából A kír novébon
NÉMETH ELEK HÓDI8 LAJOS
titkár. alolnök.
— Californiáüól ma érkezett N.-Kani-zsára Ágoston Albert, kiről lapunk egyik szá-m^1 már szóllottunk.
— A nagy-kanizsai segélyegylet, városunk méltó diszéro váló emo kedves intézmény, évi rendes közgyűlését a .kereskedelmi ogylet" teremében tartja f. évi doczeai. 20-án délelőtti 8 és fél órakor. A közgyűlés toendőjo köyotkezó sorozatban állaj>ittatik meg:
I. Számadási jelentés.
II. Ennek, ugy az egyleti könyvek mígviza-gálására szükséges bizottmány kinevoztotése.
III. Jótékony ozélokra fordítandó összeg meghatározása.
IV. 1807—8-ik évre lotóteményozondő tartalék-alapösszeg meghatározása.
V. Az egylet érdekében előforduló indítvány behozatala.
VI. Az igazgatóság és választmány részérő
— hároin következő óvro — leendő rt,^illeték meghatározása.
VII. Engodményozés, hogy pénz-fölösleg esetében a magyar földtehormontes. kötvényeken kívül, más magyar állampapírok is az egylot i-észéro mogszerezhotók legyenek.
VIII. Az igazgatóság megválasztása.
IX. Az egyloti alapszabályok 22. §. szerint kikülönítendő választmányi tagok megválasztása.
Somogy-megyei hirek.
A nomeo-vidi baloldali kör következő meghívást bocsátott ki: Somogymogyo tnarczali választó-kerületéhez I
Tisztelt választók I
Az 1805-dik évi doczc.nV.a- 10-dtkéro ogy behívott országgyűlés három évi működéso nohánv nap múlva be loond végezve, s a* 18ü9-iki újévvel a nemzeti törvén;, hozásnak és a magyar haza történetének ogy ujabb korszaka nyílik mwj.
Midőn mi a képviselő-választás magasztos polgári jogát ismét gyakorolni fogjuk, — tisztán áll tuár olőttünk az országos pártok iellomo és törekvéso; * igy egyedül magunktól filgg, hogy olyan férfiút küldjünk a törvényhozás templomába, ki tökéletosen érti hazafias gondolkozásunkat, ki a mi politikai olvoinkot vallja s kinek szivo a mi szivünkkel ogyformán dobog a nemzet boldogságaérti
Tisztelt választók 1 Nem mondjuk ml, hogy azon hazafiak, kik a végére járó hongyűíésuok ugyaovezett jobboldali pártját képezték, — nem szivök meggyőződésű szerint működtek volna a törvényhozó-házban. Nom mondjuk mi, hogy a
jobboldal vozére, kinek novét tisztelettel oralit-Uk, szolgálatot nom tett volna nomzetének, mi-dón a szolgaság hónából közelobb vozotto a szabottság igéretföldóhoz...
Do, hogy mi az 18á8-diki szabadságraű ki-énítéso alatt soha nom érthettük a haza jelon állapotát, arról vágyaiban, érzelmeiben soha mog nom változott hőzafisxiyUnk toss kétségbe-Yonhatlan tanúbizonyságot I...
Miben áll a hata szabadságának egyik legfőbb biztosítéka ?...
Neuido a nemzeti hadseregben ?
S van-onokünk magyar nemzeti hadseregünk?
Fájdalom, nincsen I Fiainkat az úgynevezett osztrák-magyar hadseregbe sorozzák s mcsszo viszik a hazából, s a mi több Doni esketik fel őket a magyar nemzeti alkotmány iránti hűségre. Vezényszavuk... német j lobogójuk ... feketesárga!...
Egy évvel ezelőtt azt hittük, bármennyi nemzoti jogunkat adja fol országgyűlésünk, ezt az egyet, a nemzeti hadsereget, o legdrágább kincsünket sol^a áldozatául ne hozza a kíngyuzés-nok I
Szomorúan csalódtunk I alkotott ugyan a hon-gyűlés, tán vigasztalóul, ogv honvédelmi törvényt i do az abban igért honvédzászlóaljak nom fololnek meg a nemzőt jogaiuak és vágyal-nak. Magyarországnak nem részleg«, hauem egész magyar hadsereg és hadügy kell I
A nemzet fölvirágzásának elengedhotlen föltétele : aa országos pénzügyek függetlensége.
Es kérdjük mi, tisztelt válaastók, szabadon
rendolke*lk-o a magyar törvényhozás U kormány azon pénzzel, melyet n magyar omber veritékkol szerzett vagyonából adó gyanánt fizet V Dehogy rendelkezik szabadon I Odaadtuk jogaink nngy nJn^t a velünk wttveUág«* Atisit-riának, s ex idő szerint olyformán me^y, országos pénzügyi gazdálkodásunk, mint midőu ogy ember zso béből két ember parancsol.
A sok millióról, mit Ausztria adósságának törlesztésére évenként ad o nemzet, említést sem ukarunk tonni. Segíteni akartunk azegé-nyon, hogy terhoi alatt összo no roskadjon s a jótéteményt — bár nyög alatta ha&ink — nem akarjuk panaszossá tonni. Do azt már csakugyan nom értjük, miórt fizet a nemzet száz-ozerekio menő nyugdíjt azon gyűlölt egyéneknek, kik ogykor hazánk szabadsága elnyomásának lolkotlon évközéi voltak I Nom értjük, Aliért kell nekünk ezreket áldoznunk oly osztrák katonatiszti iskolákra, melyekből »»ámüavo van a magyar nyolv és magyar szellemi N«u értjük, miért kell a hazából kivinni a magyar errcdokot, hogy milliókkal több költségbo kerüljenek ; midőn benn a hasában sokkal kevesebb összeg is elég lonno fenntartásukra I
Külügyünknek, a szonlszód nemzetekkel való viszonyainknak vozetését annyira megosztotta országgyűlésünk Ausztriával, hogy Aidául a béko és háború kérdései könnyen az ogésx nemzet akaratával ellenkező irányban foj tód kelnek ki!
Három legszentobb nemzoti jogunk tett megfelezve Ausztriával: hadügyünk, pénzügyünk és külügyünk I... Es az osztozás mindegyiknél ugy ütött ki, hogy uekUnk jutott a kisebb rés«.
Igaz ugyan, hogy oxen ügyeket közös minisztérium vozoti, b liogy a közös költségvetés a magyar országgyűlés küldöttsége és az osstrák birodalmi gyűlés dologatiója által határozta tik meg évenkint; do a ki e csudaintéxménynek Jó sikert és hosszú életet igér, Az nem ismeri a népek történetének örök törvényeit Mig a magyar dolegatió azt akarja, a mit az osztrák, addig nem kerül konyértörésro a dolog; do ha majd ióuak látj > a magyar megtagadni a mit aa osztrák kíván, sgy az osztrák nom teszi mog a mit mi akt runk... ini történik akkor ?... Leszavazza egyik, fél a másikat ?... Igen, de a leezavaxott nemzet sértett közvéloménye vihart fog felidézni, vihart, moly a kiegyezés müvével ogy ült hazánkat is könnyen romba döntheti I...
Így állunk a jövővel szemben I... Nincs semmi biztosítéka hazánk szabadságáuak, nemzetünk jövöjónok.
S mi lett mindazon szép roményokből melye kot hazáuk belügyeire nézve tápláltunk?... ElröoUltek, mint a hajnali álom, nom maradt egyebünk a szomorú r :óságnál I - Európa népei óriási léptokkol haladnak olőre a szabadelvű'' intézmények alkotásában ; mi, mintha elaggott vén nemzet volnánk, tohototlonűl támolygunk egy helyben !
S vájjon segithotünk-o magunkon ?
Igenis, ha oíyan képviselőket küldünk a hoa-gyülésre, kik a mostaui közUsügyi törvények helyett jobb törvényekot alkotnak.
De szabad-o a mostani törvények holyott másokat alkotni ?
Igenis szabad I Valamint a jelon országgyűlés többségének szabad volt ax 1848-dikl törvényokot megváltoztatni, ugy a jövő orsaággyU-lésnek is joga lesz az 1807—8-diki törvényeket módosítani, illotólog holyettök ujakat al-kotuil ''
Mi tisztelettol engedelmeskedünk mliutun hazai törvénynek, míg törvény marad ; do ugv*a szívvel, lélekkel axon vagyunk, hogy az oruxág ezeréves szabadságával össze nem férő törvények helyett jobb törvények alkottassanak.
Mi nem akarunk Ausztriának *ll«"isóge lenni, sőt szabadságunk megerősítése bistositá»» és fejlesztése által hatalmasabb sz£votségcsávé »karunk válni.
Mi ő Folsége, tt koronás király dioaŐségét, a haza független önállását, a nemzet jólétét, a nép mivelődését, a testvérnépek egyetértését, us egyonlőséget, a szabadéivüséget, szóval mindazon cszmékot és olveket irtuk lobogónkm, melyek egyodül tohetlk nagygyá, dwaóré, boldoggá, imádott hazánkat I...
Ml azt követeljük, hogy a ki a lövő orwtág. gyűlésen képviselni akar bennünket, adj* ki politikai hitvallását nyomatott nyilatkozatban, hogy tisztán álljanak előttünk hazafi-saivéoak Óhajai, szándékai, czé^i I
Követeli ük , hogy politikai hitvallásAtaii nyíltan kifejezze jelöltünk, miszerint őaa t887-diki közísügyi törvényeknek, törvény«« wtöt> leendő megváltoztatására egész szirvol, l^Jkk«! közreműködik. Követeljük azért, martak&jtö«-ügyí törvényok illeukoznok hazánk állami fUg getlonségévol, s mert e törvények, Uletölt« aa ezekből folyó pénzügyi helyzetünk a legtöbb oka közmivetődésünk s általában köaJóUttt^ szomorú jelenének és remény telon jövójá*t«)L. <
Követőijük, hogy jelöltünk miudójtou dogitó eszuiék harezosának vallja magát, — melyeket e sorokban röviden jeleztünk.
Követoljuk végro, hogy jelöltünk oly telon jellcmli, művelt hazafi logyoa, kirdl
ysgynrik gyöződíre, kegy tud is, akar is az általunk említett crdlra törokcdni.
Ez elveket, ó cz<Slt, melyeket nov. 22-dlkl •értekozleiünkűn tilztünk magunk olé, a míg anilkMÍ omtággyóUs körépbaloldali pártjában Útjuk legjobbau kifojozveL Azért ogycsültünk ini e párt novozeto alatt I .'' V^TiíitoH választók 1 A kiknok a* a meggyőződése, bogy c párt vau hivatva a nemtet sza-badságának mcgsaílárditásárasahazajövőjénok tnt^&iéritéaóro, — mindazon honfitársainkat ú»zÜlettel meghívjuk deczomb. 10-án -délelőtt Neiue»-Vid mozővárosában tartandó síjabb''pArfcértokesletUnkre.
EljcA'' « király J Éljen a haza I Éljen a bal-ítöwSppáHl
VKS8EY ANTAL w. k^
értekezlcti elnök.
JIQUVÍ.TJI ÖÁNDOR in. k.
irtckealeli jegyit.
KISS LAJOS m. k. JBÖUÖCZFFY PÉTER. m. k. ÜJZARÓ DÁVID Ugyv. m. k. BERENYI FRIOYE8 m. k. NÉMETI! ISTVaN m. k. CSONKA JaNOS m. k. VÉ3SEY LÖRINCZ m. k. Kbss «Andor m. k.
KULCS Ab JÁNOS m. k.
1 1 . .
&uponvár, decx. 16. 180S.
h. A ¡kaposvári dalárda kövotkező íeHiiv*st bocsátott ki:
Felhív ás.
i i .
A „kaposvári dalagylot* három évre alakultán, n»oVödósén«ík idojo e hó végével lojár} tehát bogy diétát folytathassa, annak uijá alakúiét Kmii körülménynél fogva f. hó 8-án tartott ogyloti közgyűlésen jolen volt tagok — u dal ifánli lidkosodcsüknok kifejezést adandó — cgyietUkuek további fenntartását elhatározták, a alulírtakat bízták meg azon nemes fogla-iatOasággst hv)gy m«k»dő tagok szerzóso által uHá itfftkjiílást lehotségessé tegyék. Miro .nézve tisztelettol felhívjuk mindazokat,
* kik (. hó 30-án újból sdakuló .kaposvári «lalegy$etu a^ködő tagjai sorába kivánjuk magukat felvétetni, hegy o végből Alulírott bizott-«águáí f.l doczomW kó 20. 25. 26. ós 27-ón délolőtt 11—12 óra közt as egylot helyiségéből! (Tolly JwueMiáa)jelontkczui no tcrholtossonok.
h. A csurgói rof. tanoda igazgatósága f. Jhii 5-ril kelt levelében ifj. Csorba Kde és Németh Ignácz urakhoz intézvo, köszönetét nvil-v^nitja azsun 40 frtnyi — mflkodvelői előadás* l>ál «rodt öwze^drt, mely as említett intézet részérő osstt 4iuuk elküldetett
k. £|f<M«»vAri válaastó kcrllkt Ulpárti válasstói L hé 13-án értekezletet tartottak — iuolyoft elaökll Kovács Imro óa jegy zőül Hzalay Káh*y urak a ezenkívül húst választmányi tng
« * mozgalom további toen-<16ire kiküld ve. EsutUl * vidékhez is fölhívás •határozta tott latíatetni, melylyel egyelőre azon
• fMtütn történt meg, hogy klnyomatása a kaposvári m. nyomdában nem ongedtetett meg 1 — Haladunk, haktduuk a ssabadságban I
h. A „Somogy* gúnyosan kérkedik, hogy u .Honban" közlött a u balpártnak bisalmat szaVazó telograma alá csak 36 név volt Írva, ós füszereül a rosa viezuek, azt veti utána, hogy a» deákpárti névsornak az ogész .Pesti Napló" «ím lenne elég! Nyugodjék inog a „Somogy" juoii telt^raum aláírói olyannvira többen van-nak ¿¿-nél, hogy bátran oda tohotünk a 36 után még egy zorust is, — egyébként nem mindig a alám nyom ám, liánom van sokszor egy névnek Mártái felérő súlya I
h. Uisonyo''í Sch&fifer Márton meg moute-geti magát egy nyilatkozatban, — ugyancsak A- .tíbuiogy ", BAsábjaí n, hogy 6 nála nem tart a balpárt lériak&staUt. A ka|>oavárl balpárt megnyugtatja a nyilatkozó [Kilgártársat, miszerint ¿gitba« volt aohn senkinek a balpárt-W^ftjbr tárton tfrra ily mcgtisstcló dolgot
ráfogni — ós nyughatik szertett és werzondö babérain I Farvei I
h. A boglári uton múlt napokban egy kaposvári — állítólag részeg — kocsist a lovak elragadtak, mi közbon a kocsi kerekei közó kovorodvén ogyik lábát a kerék teljesen lemetszette — magát Összo-víasza törto ée nyert sobeiben rövid órák alatt moghalt.

Sopron-megyei hirek.
— Gróf Széohonyi Qyula Sopron-mogyo főispáni helytartója, József fóhorezogbe* főudvarmestorró novextett ki.
= Fö 1 d r on gós folyó hó 7. ée b-íka közt éjjel 12 és 1 óra közt városunkban földrengés volt. Tudós természetbúvárok az előtte való napon jeleutkező majdnem mondhatni forró szóiból olőru mondták. A kísérletül felállított inga 20 foknyira hajolt el, mindazonáltal croj«J nom volt nagy, minthogy egyes házak ragaszainak leválásán kivUl semmi kárt nom okozott. Nem fog-e ismét, s nagyobb mórtókbon visszatérni ?
=3 A ki hír ilotott rögtönítélő bírósági eljárás mflködéso csnk hamar érvényességének mindjárt első szakában élotbo lépett. Ugyanis a mult héten négy legényt kísértek egy nom épon távoli falujából mogyénknok, kik a vád szerint loptak, azonban részegen, attól kí őkot itatta a korcsmában és loréscegítette. Eddig nem hatá-roztátott fölöttük. Hisszük a rögtönitélet nem loend elhamarkodott
=» A» oaelőtti langvoe, osős ós hó olva-dásos napokat hldog ós ködös időjárás követte.
= F. n ó 9-é n a szegények háza javára jótékony előadás rendoztotott. A darat> Wimvarr finom, kedélyes ós mulattató. Mind a játszók kitettek magukért, mind a közönség. Ab olőadás jó, a látogatók száma igen, igen nagy volt, a mi azonban ritkaság.
Elismerés és köszönet mindkét résznek 1
Vas-megyei hirok.
■»Öngyilkosság. A mult napok egyikén egy szombathelyi futai ombor, kit beaorozott az ujoncz avató bizottmány, hogy kodvesétől válni kell, szivo fájdalmában kötél által végett votett ifjú életének.
* AR o honostól Szombathelyre vezető országúton o hó 14-én egy fuvaros 2 db. hordóban 24 akó voros bort hozott s ogy zrtkkonés következtébon kocsija összeroskadt, s a nagy esés következtében as amúgy is már silány ós elviselt borodény összezúzatott, s a drága nodv az ut körüli árkot csakhamar betöltötte, — és elitta.
•A ssombatholyi tanuló ifjúság önsegélyző egyletet a lapított, nírflynok alapszabályait ő maga készitetto.
* UionoBoaás. Ab ujoncz utó állítással az avató bizottmány már három napja van elfoglalva, — h mig befojoBve lesz, ugyan annyi idő
kívántatik.
»
NTyllt póBta.
— 8«. r. Z>U-K|t«r**«K. C''.xlád! hódat barátilag mcgoJitjuk. Fogadd áláraatt réaavétQnk Gialuto klje-
lantáaát.
— 11. K. Kunaaontmlklda. — t — Moháca — t — Kíalk a válaaa as éji homályban ? I
— A karácsonyi a njávl ast. ünnepek miatt Vérjük rendes munkatársainkat, hogy munkálataikat előbb beküldeni sslveakedjenek.
TÁRCZA.
Karácsonéj.
Hogy elaengiem lant húrjain Ks áj thrtáoeUt
Sslrsm aaelid áuelmalt Keleten fintl sáát.
A nag/ világ e rétilbeu Hol llotlehom terül
Megssállt kifáraht kél uUa l''ibsnnl terhiből.
As cgjlk fér A v#lt, a más
Angyalsselldke nS. Pdlyáo klvfll nem volt egyéb, Mwrával mit hoa 5.
Biegények 8k. KejOket a
Mlro lehajtanák Csak ag/sae.ü saslmábdl állt. O réeatétlen világi
8 a lak, hová besxálltanak
Még mostohább vala. Kájok födélen néae ba Kg minden csillaga.
Köröttük Itt egy stép tehén
Amott bárány lehel. Kssel körükből a fagyot Hideget ütik el.
Pihen a n?, sorsküsdre bár,
Da égi aoagxetek Nyújtsanak aalvére balsaamot 8salld éraelmeket
A férj «seriében réstrovés
(lyöugyOavc tükröslk. Salvéban a »tant érietek Fáklyája megtörik.
A kit egésa világ olyaa Igen sdvárgta tárt, Most lát világot, fénykör« Most árasat üdvsugárt.
ó mily sselld, & mily diceS
Ks égi üdttlrág I Föllelni benne föl lehet A stentség harmatát.
Aa angyaloknak énekét Hallvin a pásstorok, Uyorsan jövének áldani Aa égi magzatot.
tflg Így hódolnak 6k neki r
A a angyalok a saép Jésust anyjának karjai Kösé lefekmék.
klagak pedig elmentek a
Boldog hasába fel. A boldog ssüs mosolytell Arcsáu bimbó fesel.
A férfi rousdulatlanul Imába mélyed el A boldogok hónába leng Kltnélkedésivel.
Es üdvvlrág lm mit bosott,
Mutatja már nevo Vétkünknek büntetéseit Hseni élte törli le.
A tél sordon fagyára Igy
Meleg követkesett A lombtalan fáeskák remény • Bslnükké lettének.
Felolvadt a fagyos folyd,
KiOnt a partokén Kajtok hfl nyáj, a hit legel Véssben, de boldogon.
KI Megváltdmat meghosád Légy lldvöa drága éj I UmlékedrSI éueklenl Lantomnak ünnepély.
U
SZERÉN YI I.AJ08.
Karácsonéj.
- Klbessélés. — (Folytatás és vége.)
I''ár iH>rcz múlva a»tkf^mogint elindult, azt som tudva jóformán, hol jár. VJtczából utczába, térről térre kanyarodott, s nagy öröméro szolgált, midőn végro félórai barangolás után csillogó villogó világ derongósót fedezték fel szemei. Oda sietett. Valami étcearnok volt, melyben egypár olké«<.tt dörzsölő ozivódott az álom-Uilansággal. Az ajtók már zárva lóvén, hosszú zörgetés után sikorült csak bojutnia, nd alalt türelmo végkép kifogyott.
1 lelépve, arczára rántotta köponyét, süvegét mélyen homloka alá húzta, a félro ülvo egy sarokba, valami molog italt paranosolt. A ptnezér roaz ketlvüen teljcaitó kívánatét, a belotolt o^y
negyrxlóra, mig a kívánt italhoz juthatott. A« alatt volt idejoelmélkedni s a teremben mulatók beszédeire Ügyelni.
Ot-hat fiatal ember Ilit, hoverl amint jött, egyik tivoli sarokban, akik nagyon el lehettek foglalva magukkal, mert jöttét észrevenni sem IáUzának. •— Az egyik, azép szőko fiu, fölült az asztalra, s két kézzel ragadva mog egy szük pezsgős palaczkot, ajkaihoz emelte.
— Nászúdra Oottfriod I tuond hebegő nyel-vou és ivott egy hosszat.
— Köszönöm, viszonzá egy másik, ki a sxé-kon-ülós furcsa módját találta fol, mert ogy karszékben oly kép foglalt holyot, hogy hosszú lábai annak két bársonykarján lóggtak lo. -r Kót hónap múlva meglősz, dadogó. Eddig csak egy volt a bökkenő, s remélem, ha as angyali Charlotte még egyszer meglát, egészen más szemekkel méri értékemet.
— Természetesen — mond rá egyik a faipara* Iagukon heverők kfíztll. legalább egy mát*a ezüsttel többet nyomsz.
— Ilahhaha 1 kaczairo tt a többi, Ilermanq mily találó asempontból fogja fel as ember értékéti
— No, s hát balgák — duzzogott amaz — mit ordiutnk. Hát váljon ti nem érnétek-e többet, ha találkoznék oly szeretetreméltó nagybátyátok, ki kedvetekért magát főbelője ? — líisa oz többet ér a fónyerőnél a nagy lottérián 1
— Igaxad van Hcrmann, sipolt egy vézna viassképU legény. Éljenek a derék nagybátyák kik ha nom jön a halál, maguk mennek érte*
— Éljenek I hangzott az ¡fiak mámoros ajkairól, s egypár pozsgő palaczk kiüríttetve henger* gett a padlaton.
Az ujonjött vondeg égő nrczozal hallgatta a lármás beazódet. Szemeiben sötét villámok égtek, a kosorü mosolyra torzult arczán kaján !«« dulatkielógitottkifejezése ült. Egyszerre kih^tá a párolgó theát, nem próbálta, valljon nem hordja-o lo nyelvéről a bórt? Aztán gyorsa» felkelve, az iQak csoportjához sletott — Esek egyiko épen valami szelletudtis variatióval kfiLz-ködött az előbbi thoma felett, s magasra ernet poharának tartalmát azerencsésen a nyaka kö''.i öntó, midőn az idegen levóvo süvegét, mély dörgl hangon köszönt:
— Jó estét urak !
A dőzsölök rémes moglcpotésscl tokinlénok a szólóra. A bor és mámor pirja hirtelen sápadt* ságnak adott helyet arczaikon s valamcnuyl önkénytelon fölugrált Uló, fokvő helyzetből.
— No no ijedjék agyon magukat, szólt a férfiú metsző gunynyal. Én vagyok, nem a lelkem.
— Ócsém, mond aztán egy egósxen a sarokba lapult vacsogó ajkú i^uhos — koráa ülted lacg
- toromat — Amint látod, még aem haltam meg, s hogy a nagy bánat idő előtt föl ne eméssz«n kedvedért még csak elélek egy darabig. - Jé raulatáat I
Azzal sarkon fordulva, véghetetleu gunynyal árosán, kísiotett a teremből.
Jakab kapus összekoezódott térdekkel boci^té bo urát j a lámpát is elojté ijodtében. — hangjába nem jutott eazébe, hogy a halottak Inlkel nem szokuk egy éjjoí kétszer bn**-jámi.
Henrik szobájában van. Pisztolyát moaolygva veti legrejtettebb fiókjába, és ogy könnyítő bó-liaj után szdl:
— Elnl fogok, igen, mig ama magasabb hatalomnak tetszik. — Mi gondom rá, mit a*.Vl » világ? - Meggyőződésem, bogy használhat.^ aíükatig van reám: ós nevein áldva fogják -«« legelni. — Oh, kik megutáltátok aa élvnkst kik gyülöliiek örmagatokat, kiknek Uros e«y hangú az élet: togy o to k jó tl
— Akkor legnagyobb a* embor, midőn jé* cíelokszik, egy istonséíf száll keblébe, ■ ér|t ha övé volna az örökkévalóság, ő bo tudói tölU<nL
G. M.
Ü Z L H T I-H I R N Ő K
Ks*y-Kas4aa, doca. Itt. laüít. A vasútvonaloknak :Skö«l«k»ééal ''mflfiitoriulta miatt aa üaletforgalom még Méndig pandában van. A kereskedelmi áraoslkkek kiasolgáltataaa ¡f vevőket Illetőleg — valami eaakély a-éesben Jav»''f. időjárásnak folytonosan asőa j — és utáluk oly ross állapotban vanark, hogy s keresko-X-lciu rlór-kaladiaát nagyou Is függőben tartják.
» '' ypUod hstl-váaArl kalatársk.
KA4J v''iK kU I KrtáN, decaeutber 18-án.
Alsé AussWiaJ mérőnként Tarwéayek i Uu< á M-M fonto* I ftt, 70 kr. 4 frt aai-SS fut. 4 fr. i<4 kr. 87—Sít fta. 4 frt 60-00 kr. HSas 7S...7y fnt, 1» fr. 20 kr. íl>- 80 fut. ''J fL GO kr. árpa terfSsőnek, 70—71 fnL t ír. 40 — kr. 11—Vi i** t frt. árpa kötöutégot, 66—88 fts. 1 fr.
W %r. «7 fm ií. frt M kr. Kukoricás II frt tO kv , * frt CO kr, Kukorica»
ulass (oaiaaaaaUn) I
. M kr. 46—47 fut.
f
l frt W KV./ }"«ks » k a SH foa. 3 frt. 40 kr. o-í fo''füy f«C 7Q Ht, l''atauly íehér 4 frt lö kr. y afa nly,'' ta^ka !} fj^. V) kr. Uubó elsőrendű 3
1 Ml kr. 8s«n| vdása, 2 frt rttalma 1 frt 20 kr. Itepeae frt kr. tavasai 4.ftO. IW fej kápossta 9-12 frt. (.Iáztak t má»t. X irály I Is at 0. as. 18 frt — kr. Litif Ikeal mss. fc aa. 11 frt 60 kr. hásgllsat Wss. %, tpju*. 11 frt — kr. Z a « n I a 111 « t 3. ssáu t''-1 frt 60.kr. ü.enlal last 4. aai,u S frt 80 kr. fr »nyá tilsat ö sa. 8 frt. 60 kr. Kenyér Hsat » «v , t irk M) kr. Kvny. I. iá. 7 ss. 0 frt 60 kr. k • » y.w 8 eau 6 frt. 60 kr. K o a s I á U g máss.
|. ssáiu 7 fit kr. Hoatláug niáatája 2. ssám 6 frt. 60 kr K u k o r I e a a 11 s s t mas. 4 frt. 60 kr.
Kiliöafélék. Mii máasáJa 1»> frt — kr. Vlsaa m. 116 frt — kr. Fagygyd nyara m. 20-22 frt — kr. Fagygyd ssáras m. »2—25 frt — kr, (iyapjd flnon. .80-406 frt. — kr. Oyapjd haUrőrvIdékl m. 70 frt.
— kr. Fehér rongy m. 11 frt. 20 kr. Tarka rongy ra. ti frt. 60 kr. Hsalma m. 1 frt. 20 k. Kié na m. 9 frt
— kr. Egy kére atup 12 kr. Burgonya mérője 1 fit 10 kr. MarhabSr aaáras, nehés mássája 60-Cú frt. Marhabőr saáras, könnyfi máatája 76—80 frt Horju-bőr fajjol 100 100-100 frt. Borjubőr fejuélkUl mas. 100 -lOt) fr. llirkabőr 100 s ^ frt — kr,
• Bárok I Vidékünkben A.Ujor IH87-diki, fehér vagy schlllar akója 3.60 ír. Vidékünkbe« ó-bor 1860 -66-heli fehér vagy Schiller ak. 8 — 11 frt — kr. Halaton melléki lH48-beli fehér ak. 4- 10 írt — kr. 1868—66-heli íah. T. sehll. ak. 8--12 frt — kr. Somlai 1888-84 bell akója 8-9 frt. — kr. 1887-bell 6-7 frt. _ kr. Badacsonyi 1888-88 bell akó 1* frt 1867-bell akója 6—0 fr — kr. Villányi és Hsokstárdi fekete, l»8f-diki akó)» 8 10 frt. — kr. Borkő 11 frt — kr.
Sptrítas iper grad) fokonkint — in. 80 kr. 8sllvspá Unka hordóval »0 fokn 20-.2I frt kr. Törkölypálinka hordóval tv foka 18 frt — kr.
Klsplsezl árak: Marhahua fontja Dt kr. gertéabui fontja V8 kr. 8salona fnt. 38 kr. Botjuhus fat. .M kr. Jdhkua 6,1. 13 kr. fcalrnak fnt. 44 kr. Aattali olaj foulja 80 kr. I.enmagolaJ fnt. 80 kr. kepcaeolfj fnt kr. Petroleum futj. 12 kr. Ctukor ánom fruj. 38 kr. Kávé fntj. 80 kr. Konyhasd fog. 7 kr. Marhasónak fontja
3 kr. Faggyúgyertya fnt S6 -kr. Szappan fut tl kr-Ulaakása ltcséja 10 kr. Köleakáa/ lt«aj. 0 kr. Hajdina Itcaj. 10 kr. Fehérbab (jtiatJ) ltoaénként 6 kr. Tarkabab (passnj) ltoaj. 6 kr. Xrpadars fontj 14 kr. Boraó ites. 10 kr. Lud, sovány 1 frt, 1 fr. 6-»0 kr. Lud bisott 2 frt. 3. 80 kr. Kasa* -»árja t frt 40 kr. Pttjka párja 1 frt 60 kr. Tydk tojás 3 darab 10 kr.
Sertét I máaaáa <6 frt Sertés t máasáa — 60 frt jbor iIcaéje 10 kr. O-bor ltox. — 16 kr. Hsilvapá-Unka iteaj. 40 kr. Kaulatai sör itosj. 10 kr. l''eetl sör Itcij. u kr. Keményfa öle ssáras 10 frt — kr. Nyerefa nle 9 frt Fa-ssén mérője 36 kr. Fgy pár eelrka —, 80 kr. Kgy kit malaca sültnek 1 fr 10 kr.
Vasúti naponkinti menetrend;
1 óra 22 B órakör. 7 óra 18
7 dra 46 I óra 80 » óra 28
, . liarea , reggel 8 óra 66
. délután 2 óra — ¿-k. N.-Kanlsaárs Buda felől reggel a dra 8 . . d. n. 1 dra 20 Bécs
Indul N. Kaulssáról Buda felé d. u.
. . . vstva
. . Bées , reggel
. • e ■ estvo
i li. estve reggel
peres.
peres.
Bécsi pón*Árfolyam, deos. 18
6*/e tnetalíquoa 59.— j 6*/, nemz. kölcaötj 04.70; IH60-ki áJladalmi kölcsön 90.-; Unk4 réaavónyek 6.04 ; hitelintézeti részvények 2 AÍ 50 j Ix>ndon 120.65; ezüst áirio 118.7Í»; arau» darabja 5.74 kr.
Heti naptáj:.
Osozsmk«- 20-141 27-lj 1868.
I",1 ''tl !t"''l ■ 11» ii ii 1
Hó- éa heU- ÍK«ihollk.
Trlest
Trla.1
Bar««
reggel 8 óra 20 est ve 7 óra 80 reggel 8 dra 28 délbeal2 óra 8t d. a. 1 drs 44 •ste 7 óra 20
120
21
¡21 21 ,24 20 28
r uralkodási 11
1-fi.
tűt,
tukár. III,
Hátid ftwáa apo.t^l i • ~ *
K<*«W 1 /.,no. Flá''.ián Ss.r-I '' Vlctofia u.
C.uiA.taw j Xdón, U Ává t Péntek Karáé »as
Siaathst totváa vart.
Tamás'' jjfe Fiát ián ^
tlf: N KtftttM
látván
Ét, m
ÉM
Felelős szerkesztő : WajdiU lél**f. Hegédszerkesztő : Bátorfl LaJol

Munkatársak
i>
Károly, Ábrányi Kornél és Emil,
lí Tv :
I hntrt | W WJ-tXCJgtX *HílíJiaMK -vt4J
„A .KIÍFÍje


cziniU
szépirodalmi és ismeretterjesztő képes folyóirát
xól leginkább, kik vállalAtunkat nem Kimerik, Akik lamerlk, »«ok UsitibAn VAn-* .Képea V.''ig- nomeiak egéisen uj, — nilunk parlagon heverS »ért foglal el



téren
o hirdetése »«okn*k a
I it»k arrn nésv?, hogv * „Képea „ „ .. -
megjelenéséről, de a''st gondjai lm .Udoxatokkal oda mivelá, hogy BU Már a külföld le« tud C VftJiBil jelesbet felmutat«!. Ks «egyórássá tqcg'' a rendkívüli résxvéUS a kösönség réssér«!, ex ama hlsslgó nyilatkozatot, mol/ek mind sűrtlbbeu érkexnek honink, * melyek okvetl n «ItántorlUninak, h» nem élne lelkdnkbsu a meggyösödés, bogr a tökély tttju vógulen, s a haladás, a törekvés kell, hogy eientul I* lebegjen záezlóakoo I
ItítW* Az cl só fUzet sokoldalú gazdag tartalma, moly a sajtót a najtókban hagyta ol, csak olsó szorao a ínoglepotAjük hossau láuczának, molyok a» eliWi^otó közünsdgro várakoznak. KoridclkozósUnkro állnak a legjo-li»rtbb tollak ós művészi hirrol biró ónok, melyekkel az któszerUt is a legszebb, loglökélotosobb alakban fogjuk nyújthatni) ezenkivttl adunk havonkint ogy nzlnezctt mellekletet, az ogósz óves olófizctóknek pedig
isrirOia.yOrtSi r^ülta-apot. ^
A „Képes Világ" megjelenik hetenkint egy fOzctbon.
ElSfijwtóil feltételek : negyedévre 1 írt 60 kr., félévro 3 frt., egy évro 6 frt.
Pct, nov/i6.186«. A ^Rópes Világ" kiadóhivatala
Dorottya utosa U. •*-
■-- > . . ,
Gyakoriéi kli/Jcmények,
a népgazdászati koraié!lein részére





Irrt.rMJVI
Csukássy idzsef, Dalmady Győző,
"S
! 1 Negyedévre csak 2 frt. Félévre 4 frt. II
..*******U*VI a*-»-'' «r.>4,-w»)iimrn» n IWHIM M|UülWr*i <nmi''-1.i■ iri ■«* I^ ini MM—
A „MAGYAROKSZAG és a NAGY VILÁG"
czimü
legnagyobbb, legterjedtebb ós legdíszesebben kiállított hazai kópés lap
uun kevéezs Irodalmi vállalatok egyike maly-eknek ogy művelt oealád asztaláról ««m nabad hlányxanl. Képel, melyek a mellett, bozy egy''Öl Ogyig a legkiválóbb művészi erők Ónja alól kerlllneli ki, mé* azon elCiiynyel l- birnak s többi hasonló hsuxl vállalatok rolnit, — hogy idtfsierUek ós ugyixólván aaámrót stámra lépést tartanak sí eseményekkel j exSyeflérít l>e.lig legyen elég annyit mondauunk. hogy lapunk az orezágo; nevii Irodalmi erVk gytlpontjn.
KxcnfalQl óvenklnt félévet tlíflMtölnk két westerilCfl színezett nfilapst kapnak, melyek elaeje a f.lejthcletleu Hem api életéből uhu jelenetét Abrásolja, tald3n 8xá«x-8ebeien a* rtreg Némolh alexrede« o nAVAkkal nyujtA At nokl a nem-»«igyBlés, áltsl kttldötl ela3 rtndll érdomjeleL .fcu uem vAgyok íxánok, ha a» volnék, sem tudnék inoit bcssélnl. Kn meg, hoifV megcuókoljam jobb kssót, mely hasimért vérnolt.* — É« slrvA ciéknlla ast »« Áldott jobb ko»el, éj a jclcnlév la niln<l sírtak, pedig esupa ediett vltéssk voluk.
Meg Tagyuuk győsódvs, hogy o gyfJnyörtl indlsp a legkedveltebb f»ll-képe< sgylko Uend.
EI3fl>eté«i dij : félévre l frt.; negyedévro 2 frt Ás elSBsstósl péusek alóllrott kiadóhlvatalh«s, ,P«st, DoroUyá-utcsa 11. mim" kaldendSk.
A „Magyarország óh a nagy világ"
kiadóhivatala.
r 11
A .MAGYARORSZÁG és ft NAQV VILÁG" polllik«! r黫o - a .PESTI HETILAP''-bAn Oly ke.lönyt nyujtunk A m.jryax
k»»«tuégO«k, mely hÜ tükre a hét cacményeinnk, egyetlen érdek«» vngy fonto« moxsiiAtot lem »i»l«»»tvin el, éi mindent oly cgynerfl és vlU>;u» IrAlylyal köíftlvin, melv a lAimliAgot kellemes »lakbAU teriesitl. — MunkatérsalBk kotzorujiba a sierkesxtttiéd baiflalma folytán oly nevek fonédnak. milyenekkel egy hetilap sem dioeekedtietlk.
A iap tartalma mint «ddig, ezután is Iass : vtiirctikkck, hasai ¿s külföldi hetissemUk, «rwUti pdriii ¿t béai . orttlíljijijUUti tzemUk, gatd.uj tavtalmu IctízgatJaa-.igi-rovai, ós véglll fiilötto órtloko« i^s
w<it/o»iifo* ídrczti.
''¿''s«n/<ilill a kiválóbb orttdggyllUii beizídvket egitt terjedelmükben ktllön -«dUkUtpl havi füzetek-iuk i
6«m fogjuk adni.
As *l<Sflsoté*l fellétolek : félévre a l''o«t Bovember 15-én 18A8.
tVIagyAror»iAg él A nngy viUg''gAl egyQtt 0 frt, félévro 3 frt.
.Festi Hetilap" kiadóhivatala
Dorottya-utó«* 11* |íAm.
WWW fff« ^jxswiirw ■at.vt-t.T.-»^! r iiaspiafun ■
11 Evenklnt két mesterileg színezett mölappal ! 1

«4
I 1 Havonkint négyszer 1 !
A "„«IVAT''1
srriturm^wi ■

képes irodalmi divatközlöny
totl óllr ulé uká
| i
S '' mA^iilc-ves pAlyij* alatt oly hallaUaa «Ikort arAtolt, hogy mAl n«p inir közel 3500 példányban kUldetlk ezét. f R mind»11 virAkosist fnldlmuló meleg nArtfogA« a* alóliroll kUdóhlvnUlt a*on kslleme» helvnelbe juttalA,.hogy a .Divste* ">5 | ~ mtly tddlg havonkint c«*k kótoer Jelont meg, — ulévtil kezdve ugyanazon ellflrstésj árért, négyszer Jelenteti meo "«.« fi irtdlc letkltSaíbb irol crök kírrt«őkW黫 melleit, CsukAssy József gundos és taplnuios **erke«*té»o «l.''t, lnég a« eddi-j Kleknél is D.-8AIMI «»épIrodalouimaL mlg Wohl 8tófanlo kl»a«»soiiy a divatrésit esonlnl azon páratlan JelesjéaB a íj divat minden jelenségére kiterjesztő éber flgyelewMcl Alllland|a össte. mely lápunkét as 8«.n. hatat divatlapok ve?érévé '' AVAtM ''fBl. — >te^ vAgyuuk gySaBdve. ho^r a kladóhlvaUl es ujabb ildoiatkéstsége nem fogja clk».fllnt a nagy köiflnség
< ilgytlmM, ós Így vAllvetve a logrüvldebh Íd3 olatl elérhetjük, hogy a Ü V It t (<J 14 l (> d o j o » r n A 1 o k a t.*
A ..1)1 vitti''lóllxelé
mAgyar hölgyvIlAg teljosop uélkOlíihsU

VVlévre — jjtfjr A» olőli*elési
„l>lv«t" clóllieténi Uijnt
— — — 4 frt. Negyedúvre r~ — — •— V fr>. péuiek n .Divat* kladóblvatslAhos kllldemluk, 1''sSt, Dorottya-utesa II, -^J
A Deutsch-fóle liirl&^.kiadói
rÓAzv^nyUraulat.

X,
minden
'' Ezen mechanikai úgynevezett tfrö-kOs naptárak ktilöuOse«» pontos és csinosan klAllitva, a férH és n5l órA-kon mint irmok.ylsoltefnok, a» egyik oldalon mochanlsmus Alul a nap és éjfél hosssAt, a nap fölkeltél óo le-mentit, s uiAtik oldalon a folyó hetet és hónapot rolitaljAk. Kgy darab valódllag »ranyololt 16 kr. ogysso; rden aranyosott kr. egy drb. kö-*8nséges 10 kr.
A varrAshos Igei» »«nk»éges as ujon fslUlAlt varrótű befdzó gép, molylyel a vak is ogy perex alatt a legfinor mabb varrólflbo a ssAlat beföshetl. Kgy tflnagysigu sieleneso Ar« csak 10 kr. 100 ang. siab. varrót«, mlrid-k darab Jobb ácséiból 20 kr.
llkacsoi sterkesetn angol fe»5 en a mai napig kéisltctt talAl* mAnvt a hAttérbo noriU A kés élét 3—i-ss«rl fenét utin élessé tessi, • nélkül, hogy karcsolna. Kgy darab ára 30 kr.
Egyeteme« hévmérót és (égmérót esOstniOtt lappal eslnos tokbau, KAsl sídkségletro felfUggesiteul, vajfy uU> sisra, blsonyirA mindenki fog Má ginak sserotnl. Kgy darab Ara 36 kr. Hsemdvegok és egyéb optikai tirgyak.
Angol telikés bettemorí actélból V, 8 vagy 4 kétsel. C.onttal lö,20hr. OyöngyanyAval éO és 60 kr, pecsét-nyomóval é» két betűvel CO kr, l db. gyOngyanya 4 késetl 1 frt tO kr.
A otodanadár aranyozott ércsbíl a kedves iljuaignak must a legszebb mulatsAga. A tAva^sl énekesek dalait csalódAsIg uUnoisa. Egy darab Ara 80 kr.
Karperecick tömör 1 drb. 1 frt 1 frt 50 kríg.
Érmek, vésve, »omAncsosv» 10, 20 40, 60 kr.
óralAnesok, nj pirist 30, 00, 90 kr.
Nyak áralAnetok, KomAnes gydrfl-vel dinoien kiállítva 1 frt IM) kr.
Aeiél óralAnciok rfividek 10, lö, 30 kr. NyAkiAnciok .10, 70, ÍK) kr.
1 pAr késelfígomb 26, 35, -10 kr.
1 db. mellgomb 3, 8, lí> kr.
1 db. gAllérgomb, cnont 3 kr, arA-nyoivA 6 kr. gylIngyAuyn « kr.
Varróeszköz oslnot bórládikban,
mely Áll 1 olló, gvfluitl, t(liArl«i kil-rOmrAspoly, fl »1 kú«, lynVlAgltó »tb. CO kr. kéltser Ilyen nagy 1 frt20kr. még cslHoeabh II fit.
Angol levélpapírok, minden teUxéi swrlnll név, belli TAgy korona Ingyen bepiéielétóvel.
100 db nyolexsit, velln fehér 45 kr.
100 . tigyaiiAx 100 hortt. 05 kr.
100 , vastag duplán bonlAava v. vonaloxva GO kr.
100 . ugy.iiiAx 100 borii, 1 ft 0 ú.
100 negyed ve)ii» ík) kr
100 . vatiAj dtiplán bnrdAiva
v. YonaloxvA p5 kr.
100 . nyolcsad, cxinoi kl|lön (éle ixInbSl CO kr.
100 , ugyanax. 100 ailnes borítékkal 1 frt 20 kr.
100 , boríték beint tomAn-cioxva 65 kr.
100 db. augol levél divatos monogrammal 60 kr.
100 db. iigyanai borítékkal I 40 kr.
'' 100 drb. IAlog«tó-jegy, ogy peros alatt elkésxltvo 60 kr.
Átlátszó G(yotrl«-»zapüaíl 1 y dar«b a magyar klrily ai-
A végtelen pipereszappan, Ulatu«-alb. raktárból klllöuöaen kienaelendU n valódi Igen nagy kcrlllt Arcaképévol 10 kr, 1 tueaat 1 frt.
JCgy laterna mayloa bUtokibaa mindenki bdvésx. Kgy dlsxM s egyúttal ifjú é< öregnok folvilAgssttó jítéksxer, l''nelv 72 különféle noves«t«s sxemé-lylaégekel minden toUxéa saeríntl helyro bdvól, n liisa.tAgukbzii, kedvesen fogadUtIk, 1 db.'' a ktiMtiUr-tosandókkAl 80 kr, DA^yobb 1 ft. 20 kr. még uAgjűbb Nr; 3, 1 frt 50 kr.
Egy koiirkl IlUtsaerekkel óassap-pAnnal megtSltvo gyümölcsöké« kó-pésuek, hiromfélo nagysigkaa da-fabja 60, 70, 80 kr.
Kgy gydrtt uj aranyból 60 kr: 1. ujabb ékszer-tArgyak (nem brona) dujila «j aranyból kéxzitve. 1 ilclllfi, l db. cinox tokban, »0, 40, 60, 80 kr—t tf\.
1 pAr fdlftlggi) fokoto somAiiczcxal acxél vagy tataiéi ixerint 86, 60, 80 kr. 1 írtig,..,,.
Csinos aliadék egy gyí''" cK7eí aranyból .minden db.. mogbilyeyeive.
1 uB-gydr • telikéi Morlntl sxlutl kövei 1 frt 60. kr.
1 nól peosét-gyHrfl kövei i fteOkr.
1 férfi . . ..»fti-kr.
1 db. két bellivel réivo 3 ft 50 kr. Legújabb betöréa a tdablsto* aaab.
1 E*j ix: t o
1 db. klosl ... , . 60 kr.
1 db. nagy ..... 1 frt,.
E»erny8k, alpaceA 2.40, fétsstyem 3.80, selyem 0 60, mindkettő fatiyíl és acaél nlnppal 3 ft «0 kr. • i
100 db mindkét oMalon fény»ss»», lilhograph.-YA pontosa:i kisxHvo 60 kr,
A Jogyfken 3 vagy 4 ior kénllholS anélkül, hogy tölibo kerülne.
1000 db Jól mésgAr.ott levélpecsii-Jegy Aranyban nagytá^A UUaés sprint 1 frt 60 kr.
1000 db. legújabb, v&rtfa mint n pecaétvlaas V ft 60 kr. •
1 ikAtulya bellikkel 10 kr.
1 skatulya vlrigpacsétjegyekk«! 10 kr.
Órák ».íját késiltmény minden for-■nAiian éj iiagyságbail két óvl Jótállási Jegygyei.
1 db. f>lg£# óra ar. cxlmmcl 1.40.
1 db. ugyané* «brssstővel l.CO.
1 db. . poros. sxAmlappal l.fiO.
1 db. . . ébreixtövel 1.80.
1 db. . . dtéllel 2.80.
1 db. In^nórA, nokréuyo fény«x«lt,
2 unpig járó aaerkoxet^«! 10 ft.
1 db. iilAió ór», hátnál la Uattnil-
ható, ébreaitSvel 6.50.
EzUst angol zsebórák 111 latos .rt»t-ből, mludoit darab reguliavn 1 drb. 4 rubinnal t-gy dUxes uj «vau linpa-cSal,a\clyuok tológyttrUjo xománcaosva
vau, 13 frt.
Albumok, ktféle, fogkefék virágcserspek, gumn^Ub-iiak, brousnouiúek, lovélnyonók, ir«}-uok.ohtiia-eadat késxUuk, kAoál, villa, kéj, gyertya Urtók, pakfong féléit, fegyverek, keixlydk, UgysiBk, uad-rágUrtók, gallérok, ttlxsaorsxiwok, káró- OiCA ca asxlall lerltékek, rajz-e«.kn«nk, Ukalok, további Igen nagy .illA«.tókti gyermek játék éi táramági játékok .tb. (170, 18 4) i
!''
Trati»ott Sfölt©!
eleó ausztriai «agyarorszájnAk élt. blzomáay-azáillté (Üzlete, Bées,
nerslrasso 87. és Kaerntaerrlny 2. ge#e*yb»r dsot l3íaM>J»«-H«aM. 1
Wajatta József
oBtiK. sa JTjti.
könyvkereskedésében Nagy-ICanizsán kapható *>


3,50 kr
uw Wiener Armen-Lottcrie
wobei Troffor mit
DUKÁTÉN IN GOLD,
800« tUO Dukátén, CredltliiHPii sonstigen Kunst-, und werthvollen Gogenstltndon von (¿old, Slltser, tlronzo und Purzdlaii,
—300 Gowinno,m 60.000 fl.
Abuehmer von 5 Ix>son erhalten I Los gratls.

(189 U
W. SCHLESINGfR''8 Wechselstnbe Gross-Kanizsa
ulshat d*u .Ortliien Usum."
^A JÉ
norlnbergl és dfsst,^jWr»skedés«ben I
^ngy-KBnljuiáB;
Jföyj
Bein» ur gyógytár« XK
ulányosan kaphatók a bi^''S gyobb választókban
KARÁCSON! hs UJ ÉH)
'' - • ''V saolgilé^. ,
GYERMEK* ! A Tt K t K.
i/ (101—3,1
Pwtcn, Bggonbergor FerdlnaBdnil megjelent
: .•"''''■ it''
AZ UJ
PERRENDTARTÁS
Gondosan átnézett olcsó kiadás.

SÁRI
HMSENSTEIN S VOGLER
Aunoncon-Expcdition, WIEN,
Wollxeilo 0.
Hamburg, Berlin,
gJohanUstr.14. (JerlraudUn»tr.7.
Frankfurt a/H.
gToase UaUusitraSM 81.
Basel, Lelpzig,
Wajdita József kiadó-, lap- te nyonidatubjdo-.óíKagy-Kanizsán.
werden prompt remii uater Bembsttaé «. í. 0 " "
la dls * Zeitungon aller íJUider. ;
Zeltnnas veriolehaisse gretls a. fn»e< J Belegeblitter db«r j''kU tu*K«ton. Rab*ttvertbeile,g«.ix «eb <t*n bei d»n
y.sltungen g«lt«iidi.u K^eteaaasoMAg* «uh*« a«r ''WumcI | vurher su Dluitea.
Nagy-Kanizsa. Hetedik évfolyam.
52, szám, deezember 26.
• Kiterjedve
SOPRON és VASMEGYÉKRE.
« C''SSm
"Vogor^iSi tartalmú iiötllaop
a szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészei kOrcbffi.

gne

BkdCogKl 6lemK:
mla&a axostkaiaa, . •
Cf,iét lyaa.V
tix«rk«*f.atöl IroÚM óm klndó hlv*t«|: WAJDIT8 JOZ8EK könjYkerwkedéaibeo.
Elöflzefcótíi föltételek;
lUl^btn báíU* J,oH<í»*M ia tld^kre portén VflMre • Erisa ¿vrot - « frt. — kr.
Fél érre - - 8 „ _ . Evnegj''tdro - t . 60 »
MU 41.IU I JUV
Hiraotéaelc
A hU haséból peUUorért 1-íiftr 7 kr. 8-»*or 0 ia minden továbli belktatáaért 6 kr. lUljregdlJ minden egyes beiktatiíért 30 kr. A „Njrilt téren" og/ petit eor beiktaUai dija 16 kr.
Előfizetési felhívás
LZAUSOMOGYIKÖZLÖNY"
kitérj ©dvo
Sopron és Vasmegyékr«
osimü
vegyen inrtnlmu holllap nyolozadik ávfttyaatára.
t869-kl jauuár-cJoczemberi ogés* ¿víö 0 frt — „ január-juniuat fái „ 3 „ —
január-niártiu&i ¿vnegyodro 1
50.
ílirdetdsok Jutányosán s gyorsan
közöltetnek.
Kár j ük az előfizetési összeg mielőbbi szíves bekülddsdt, liogy a lap fexpeditiójában fcunakadiÍH 110 történj dk.
Kiadó hivatal.
-----------—-■• ---------------—it '' *tii 7 itt
Nagy Kanizsa, docz. 24. 186£.
(Sz-i.) Néhány nap van hátra még, ■. az eseményekben gazdag 68-dik óv bevégzi pályafutását.
Van egy kincse a halandónak, mely egyedül képes lelkének tápot adni, egyedül enyhül fajdalmait, egyedül vezeti ki az élet labyrintlyából; ezen mcgbecsttlhetlen kincs «i gondolat felszabadítása, moly Hélkül nem boldogulhatunk, nem haladhatunk; nélküle csak zavar, szakadatlan egyet-^e.mértés és az ezekből következő számtalan baj, melyet mindig magunk szerzünk; fájdalmas sebek, melyeket minmagunkon ejtünk; megszerzi e kincs az emberi méltóságot, nem csonkítja alkotmányunkat, a békét 4em kocíkAatatja, és áldozatot nem kiván.
Jegyezzük meg azonbau jól, mig nyelvünk szeretete a csinosbult osztályok soraival Össte nem forr, mig irodalmunk a műveltebb osztályok mindennapi eledelévé nem lesz, mig a felsőbb körben mozgó hölgy nem honi dalnokok szózatában találja föl keble khnondhatlan sejtelmeinek kifejezését, mig a műveltebb ifjú nem boni költók lángszarain gyul föl a szabadság onthusias-Bius ár a, szóval: mig társadalmi életünket gyökeresen magyarrá bem reformáljuk: addig diadallal nom ditíekhctünk; nem, — mort jelenetek tünedeznek föl szemeink előtt, az életben, sajnálatosan bizonyitgatók, hogy honunkban magyarnyelv s nemzeti önálló érzet még korán sincs oly szilárd polezon, mtaerint ügyót kivivottnok s jövendőjét aggodalmon kívülinek gondolhatnók.
A felforgatásoknak nem levén barátja, do u pártoknak uszályhordozója sem — nem tuindokuuk vitatni, hogy a lözajlott évben á fejleménynek miuó fokára emelkedett iro~ dalműnk; azt sem akarjuk vitatni, mennyiben igaz Ohateaubriand azon állítása, hogy a nemzetek irodalma költészeten kezdődik a regényekkel vágzódik; miszerint a népek
gyermekkorát s vénségét egyaránt a költe- 1 mények jelölnék. Csak azon alaptényt állítjuk föl, hogy legyen bár a nemzetek életében gyermekkor az, melynek irodalma kí-rokesztóleg csak költőket képes mutatni: do a mely nemzetnek műveltebb osztályai cl nem korcsosodtak annyira, hogy a nemzetiség szent érzelmét csak gyéren ismernék, — az ily nemzetnél, éljen bár, gyermek, férfiú, avagy aggott kort, a nemzeti költészet bájlangjai ötökké becsben fognak állani; s hol ezek becsben nem állanak, hol a hon-szerelemnek a szivreoJk oltárán lángoló tüzét a nemzeti költés'' istenfuvalma nem élteti, ott nomziit nincs. Nemzeti költészet lövelli állócsillagként a nemes érzelmek fénysugárát a népekre ; az üdvözíti nemes gerjedelemmel a boldogokat; az csepegtet balzamirt a boldogtalan vérző keblébe ; az emeli a népdicsőséget föl egy meny-nyei diadalig; az riasztja föl maratlioni csatára a bilincs fenyegette szabad hon szabad fiát; ez idéz magasztos mosolyt ajkaira, midőn a honért, ha k >11, halni mcgy:nzbir ama b''üveró tehetségével, mely az egyéni élet prózai mezejénok minden szögletén a kóznemzeti individualitás burját megrozgeti; s igy tovább a — végtolc n 0 k i g.
8 most, midőn kell, hogy rcgistráljuk lapunk rovatait; ha nem is kitűnni — de mindenesetre, az elősoroltakhoz képest magunkat felküzdeni, akarva, szabadjon lclcp-lczetten bemutatni munkásságunkat:
A »Zala-Somogyi Közlöny", a szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdá-szat, tudomány és művészet köréből hozta erodoti czikkoit.
Köszönot a híven sorakozott munkatársaknak ¡köszönet a pártoló közönségnek; köszönet a kritika kórlolhotlen szigorának, — hogy szoplótlen feladatunk nagyságához mérten oddigolő itéloton felül állani s olmöndhatni szo--roncsésok lőhetünk :
„Mogtevónk mind, amivolcsak tartozánk!"
Nem vagyunk követelők, hogy lapunkat azon politikailag dicsőített lapok sorában szomlélhetnők, — melyek becsét az együtt élő nemzedék elismerje, 8 melyeknek csak sirukról Yirul föl a halhatatlanság borostyánja; mert volt, vannak s lesznek, melyek sorsa fölött ily b a 1 c s i 1-1 a g z a t uralkodik, melyeket ugy öl meg az idó, mely munkáiknak életet ad, kik meghalnak anélkül, hogy tudnák, mikép ó k halhatatlanok.
Es igy jelen számmal befejezzük a hetedik évfolyamot, mely provinczíális lap életében szép idő ; nyugodt önérzettel mondunk .Isten hozzádot" valamint t. pártfogóinknak,ugy kedves munkatársainknak is s reméljük,hogy az uj évben, vegyis a jövő számban ismét találkozandunk.
A hajdankori szalav&ri apátságról.
A középkor történelmében fontos szere* pet játszik a zárda-élet.
A christianismus volt ezen időszakban a
kor uralgó szelleme, és ha vizsga szemmel kisérjük a históriai fejlődéseket: azt tapasztaluk, hogy azon nemzetek, melyek a chris-tianismusnak, mint ezen kor szellemének, a «ivilisatio elsó csirájának meghajolni nem akartak, eltűntek a föld szinéről; ma már iv nemzetiség nagy fája alatt, mint hervadt, korukat leélt gyümölcsök hevernek. Ellenkezőleg azon nemzetek, melyok fölfogva eme kor intő szózatát, a modern haladáshoz alkalmazkodtak, a kereszténységet elfogadták még inai nap Is virágzó államok. Fényes bizonyíték arra nézve, bog)- a korszellem előtt meg kell hajolni, mort az ellene sze-gillót elsöpri, mig éltető elemo lesz a m?g-hódolónak.
Ha — a mit tagadni nem lehet — ezen időszakban a történelmi mozzanatok elsejét a christianismus tévé : akkor, ha tiszta ismeretet akarunk szerezni magunknak a középkor történelméről, a zárdaóletbo kell hatolnunk, a zárdák könyvtárait kutatnunk, mert a műveltség ezen ködös korszakában egyedül ezek voltak képvisolői a tudományosságnak.
Ha elfogulatlanul, eltekintve attól, hogy a szó szoros értelmében vett zárdai élet a mai műveltség és fölvilágosodás színvonalán mint leélt, ősi intézmény tűnik fel, csupán azon kor körülményei közé helyezve Ítélő tehetségüuket, pillantunk végig ezen social viszonyok felett; ha tekintetbo vesszük, hogy a. cultura özektől származik, ezek szoktaták a népet a földmivelóshez, a mocsáros vidékeket termékeny szántóföldekké vari. jolták ; egy monte-casinoi kolostor, moly Nápoly mellett feküdt, gyűjtötte körébe egész Európa nagy férfiaít: az elfogulatlan történelembuvárnak nemcsak hogy nem szabad, de nem is lehet a mai kor szempontjából felfogva a dolgot, ezeket csak felületesen félrevetni. ''
Ezen korszakba, mely a feudalismus időszaka volt, a püspökök, apátságok képezték majdnem legnagyobb részét a királyi vasal-lusoknak, ennélfogva a conventek archívumaiban a korszakot hatalmasan megvilágító okmányok, hűbéri iratok, leltározások, mint azt a mindennapi tapasztalás bizonyítja, ta 1 áltatnak.
Néhai ltáth Károly szorgalmas történet buvárunk minden évben bárom-négy hetet töltött a szál a vári couventnél, fáradhatatlanul kutatott, és fültanuja voltam,midőn azt mondta, hogy ezen országos levéltárban annyi fontos ós érdekes vau, hogy telje^ kimerítése egy ember életét venné igénybo.
Midőn én ezen alkalommal a szalavári apátság történetét adom, egyszersmind fölhívom a történelembuvárokat, hogy fordit-
Hirdetéseket elfogad:
N.-tUabsáa: «kiadó-hivatai,, Pe«t<?a: ZK1SLKB tí B*oi-, Hawburo-, Bérli»-, Majna-«..FraakfWrt-1* B***t ben: haa8en8tein k voulktt. Llpos*-, B»f»-, ¿a Stuttgartban: 8achse& táusa. Bé«*bM j 0ítélik.
Bák figyelmüket ezen convent országos levéltárára ; o zárda vendégszerető tagjai a tudományosság érdekében működő egyéneknek épen oly szlvélyosséggel tárják föl az ajtót, minő készséggel nyújtottak fölvilágosítást néhai történetbuvárimknak Ráth Károlynak.
A hajdani Szalavár ronyai emelkedettebb téren és szigeten, a mostani Szalavár falutól nyugottra még mai nap i<? láthatókk, czölöpök emelkednek ki, mely körülmény kétségkívül azt bizonyítja, hogy ezen vár 1«, mint majd minden középkori erősség, czö-löpvár volt.
várban hajdan s*.; Adorján vértana tiszteletére — mint azt az eredeti alapítási oklevél mutatja — Bcnedek-rondÜ apátság és szerzetes társainak templom és kolostor alapíttatott. Ezen apátság a kilenczedik századból veszi orcdetét. Priviuua szláv berezeg ugyanis, ki Lajos, bajor királytól a mostani Szalamegyénok déli részét hübórben bírta, építtetett egy várat a mocsáros Szala folyó szigetén, melynek nove aiua korban Mozburg vala. 8ö0-ik eszteudőben pedig vidékét népesíteni szándékozván, várának közelében egy várost alapított, mely ezen iratokban Zalaburgnak hivatik. Ezen városban 853-ik eszteudóboii egy monostort n templomot is szent Adorján tiszteiére ópi-tett; utóbb pogány őseinktől a vidék a szerzetes lakvárossal együtt elpusztíttatván, a templom is fóldulatott, mig sz. István, első apostoli fojedclmünk az udvari s nagyobbrészt külföldi tanácsosok által figyelmeztetve megemlékezvén a sz. Adorjánról czimzett apátságnak egykori virágzásáról H a hit terjesztésébon tett érdemeiről, ugyanezen apátságot 101f)-bcn föléleszt« ismét « Ivőkc-züleg el is látta birtokokkal; azonbnn most már nem Zalnburgba, hanem az egykori Mozburgnak helyére, t. i. a mocsáros Szala folyó szigetére.
Virágzott ez apátság a gyászos omlékü szigetvári ütközetig, s ezen idő alatt a pipák és fejedelmek kedvezményeiben többször részesült. l.r>G8-ban azonban az ozmánok a bzalamenti helységeket dúlván, hihetőleg az apátság is ezen évben dűlt romba; annyi bizonyos, hogy semmivé tétetett, mert az 1676-ki országgyűlés már arról panaszkodik, hogy a szalavári convent a kapornak!» val együtt a török rombolásnak lón áldozatává.
Ezen időtől fogva országos levéltár», melyet a 13-dik század közepétől bírt, a vasvári társas káptalanba vitetett, azaa a jelenlegi szombathelyibe, honnan csak «zen apátság visszaállittatása után, t. i. 175&-b«i hozatott ismét az apátság birtokába rítaza.
Föklulatása után nz apátság javadalmai, mint azt az okiratok bizonyítják, radgamibb állású egyházi férfiaknak adományojtattnk a fejedelmek által, míg végre 1715-ben az apátság ismét szent Benedek rendének adatott vissza, csakhogy nem ósi ftnállá*a szerint, hanem ogy alsó Ausztriában léteró, »
qfcq^kmH i|#gy t|»z telet ben álló, névszeriijt ''gottviri apátsággal kapcsoltatott össze, moly összeköttetés következtében a szaluvári apátság 4 gottvicival oly viszonyban van: mint fiók az anya-apátsággal. 17ló után nem ósi helyérő épült, hanem ősi helyétől északnyugatra, mintegy órányi távolságra fokvŐ emelkedettebb és egészségesebb holyre, t. 1. Szala-Apátiblt. As/alavá-il apátiág kijelölése az adományozó oklevél szerint jelenleg a gottvid apátság jogai közé tartozik, a helybenhagyás pedig az apostoli fejedelmet illeti. Most már háromrnégy évtized óta Szála várnak nincs is külön apátja, hanom a gottviű-i fóapátot itt egy administrator helyettesíti.
A szalavári apátságnak elválasztatását öottvíctólj fél százada elmúlt, hogy sürgeti az ortzig, mely flgyot leginkább a zárda késelésére és hűségére bizott országos levéltárnak menekülési» az idegeu elemtói, teszi ■nyomatékossá.
így rövideden, hiteles okiratok nyomán adtam a szalavári apátság történetét.
FquUü egyrészről azért, mert nevezetes pkmányokat rejt országom archívuma; más-résziől azért, mert a jövő országgyűlésnek főtárgya loend a papi javadalmak rende/.éso, itt pedig a szalavári apátságnak törvényes cjivál^tatása Gottvictól.
Nem fölösleges tehát, tudni azon körülményeket, mellek között az ügy oda fejlődött, hogy a szalavári apátság, önállásáuuk teljes biztosítása mellett a gottvici-val összeköttetésbe jött. „P. N." után.
WLABSIOS GYULA.
Kivonat.
1868ik évi november hó 23-án Zala-Kgor-a ás o g o i: txirlött gazdasági ülésnek jegyzőkönyvéből.
" 3. a.) Felvétetett Árvay Istvánnak mint kertészeti szakosztály elnökének, a folyó évi nép-tanitéi, s tatok növendékei pályázásáról tutt je-lout&e, h a kioaztandó jutalom-dijak iránti javaslata :
Meglop Ürömmel értoaült a közgyűlés azon örvendetes eaoményről ; miszerint a f. évi május B.ki közgyüléa 17 bz. n. végzésébon, a me-gyobolí néptanítók éa ezok tanítványai részérő, ^ gyütnölcafa tenyésztés ulómoxditása tekintetéből kitűzött ösztöndíjak, — már ex évben is — uz ogyesülot nemes törekvéseit, azon megnyugtató eredményhez juttaták, hogy a kitűzött HMjptrttn W 20-iki határnapig öt pályázó jolent-kexott; valamint a tanuló ifjúság körében is, »tgyan ogyik pályázó néptanító növendékei u gyümölcsfa, netnoaitéai tanulmányokból. — a azabályszerüleg ösazojött bizottmány előtt, — gyakorlati vizsgát tottok.
A közgyűlés örömmel látja a gyakorlitt terén lőttekkel igazoltnak azon elveket, melyekből a pályázat alapításánál kiindult; de még inkább azt. hogy az alig pár hónap olforgáaa után mutatkozott alker, a megkezdett útnak helyességét tanúsítja, a jövőben méltán a legszebb reményekre jogoait.
. Hogy p«dig a» ügy iránt megyoazerte mutatkozó Tólkcauluég fenntartassák, h az eddig közömbösöknek tapasztalt néptanítók is, kötelességük lelkes teljesítésire öaztönöxtcaaenok, a közgyűlés kötelességének ismeri a pályázati illjjaknak, minden késedelem nélkül — a szabályokba« üunopélyo«ég megtartásával —. a jutalomra méltattak kezeikhez leendő eljuttatását.
A jelentéében kifojtott okoknál fogvk, a hat tforab aranyból álló elaö jutalomra: y. 8«ringór Károly magyar szerdahelyi népUniíé érdewoaíttetik; azon fölül a növendék ¡fmaágnak o téroni oktatásban Unusitott rond-kiyÜli és fényes eredméuyÜ buzgósága tekintetéből; egyszersmind a megyei gazdasági egyo-aillet tiszteletbeli tagjainak sorába fölvétetik; a orról uékio az oklevél kiadatni rendeltetik.
A három darab aranyból álló másod juta-lomfa:
IVrgcr József petendi néptanító; harmadik jntalomra Kováta Józaef m. Apát hl néptanító; ifxeken kivtl), Gataar Lórinoz vjUzolyí népUnitó kitüntetett buzgalmáért I-só tpntÜl dicsérő okiratra : Alazeghy Jánop alsó-fenuvai népUnitó ltod rendű dfcséfő okiratra, érdemcaoknek talál uttak, a ozett kiérdemelt pályadíj mindnyájoknak kíadatcÁ rendeltetik.
A meg rubelt taouló ifjúság közül egyedül a "Magyui-szerdahelyi jelentkezvén pályázásra s v ¿M* a helyszínén! vizagát, a küldöttség jelen-azoriut tnoílopéjó sikerről kíálván, a jelen-Jártéul kijelöléa azorint, a magyar-szerda
holyi tanuló ifjúság közül, a következők órde-mosittotnek jutalmait« áltjK kitüntetésre, név
szerint:
Kgy egy darab eziiot 2 írtosból álló oUó pálya dijra: Németh István ¿a Sipos István.
ügy egy darab czilst 1 frtoal«ól aljó másod-rendü pálya díjra ; líol)Or látván, Sóéa Lajos, Márkus Lajos, és jSckvolUer Károly.
Kgy egy darab ozüst húszasból álló harmad-rendll pálymlijra: Krausz János, Molnár István, Takács József, Kudita István, Tóth Imre, Kutby litván, Mezgár Márton, Benczo József, Kováts Károly, Tóth I''étor, Tóth Lukács. ''»''/
Mely dijaknak, tíellyoy I^lszló alelnök nr ér Snlkovich Károly egyestíloti titkár — kezeihez leóndő kiszolgáltatására, Thassy Ijtjoa egymIlleti pénztárnok ur uUaittatik.
A kirendolt })ályadijakiink a« illetők koréihoz leendő eljuttatására nézvo, — uovczoteiicn á M. azcrdahídyi néptanító és a tanuló ifjúságnak — Üellyoy László egyoaüloti alolnök Gla-vina I>aio», és Dervarics Ákos urak; — főt. Fcrber Forcncz ker. eai^ros, Salkovich Károly egyesületi titkár t^t Cíigó Pál urak pedig, a többi pályázók részérő kérottiek fel, hogy nz odaitélt dijakat, a helybeli lelkész urak és a községi elöljáróknak hozzájárulása álul ömölendő ünnepélyességgel, a megkezdett dicséretes buzgalomra serkentő fölhívás mellett kézbesítsék ; a egyszersmind a mpgyoi gazdasági egyesületnek megnyugvását tolmácsolják arra nézve, hogy néptanítói szerény éá rögös pályájokon kitűnő buzgósággal teUcaitenitőrokodnok; mind-nzt, mit a közjó érdekében a haza tőlük vár f^ igényel.
4. Kótisztelondő Talliáu Kxlo lelkész éa ker. es|>eres ur, a néptauitóí és ezok növeudékei pályázásánál UpaszUlt reudkivüli buzgalom, és meglepő órodinény által meghatva, az Ülésbon kijelenti a jegyzókönyvbo vétetni kéri, miszerint mindaddig, mig ő a megye kcbolélxüi lakni fog, a gyümölcsfa tenyésztésnek a Unuló ifju-aág körében leendő előmozdítása tekintetéből, éveukint lü darab fjtüst két frtatt ad éa bocsát a megyei gaztlaságí egyesület rendelkozéso alá oly kéjHjn, hogy az ogyoMllot álul alapított évenkinti pályázásnál — őzen öaazeg — a szabályok értolmébon az ogyealllot által kiadandó dijakon felül, az érdemeseknek találandó tanuló ifjúság között, az egyesület által szinte évon-kint kioszUsaék; a folyó évre 10 darab ozüet két frtoa Sellyoy László egylotl alelnök ur közére átadni szinto megajánlván.
Főtisztelendő Tallián iído esiMtroa urnák, ezen neme« és lelkos ajáoic.tát, a kózgj''üléa hálás köszönettel fogadja, a a dijaknak az ajáudé kozó ur által kitűzött módon leendő évenkénti kiosztását, a Hzabályuk szerint arra hivatott vizsgáló bizottmányok utján eszközölni fogja: hálás köszönetét az egyesület nevében jegyzőkönyvileg is kifejezi s a nomea tett emlékének megörOkttésóül jegyzőkönyvébo Iktatja; s a folyó évro folajánlott 10 db. ezüst 2 frtost po-dig Hellyoy I^áazló egyesület alelnökének azon utasítás mellett rendeli kiadatni; miszerint a folyó évben mogkezdott legelső pályázásnál egyedül a m.-szordnholyl Unuló ifjnság jelentkezvén vizsgára, a 10 darab ezüst 2 frtoa csak is ozokuek kiadható és kiadandó, a minők is belátása azerínt, a pályadijak kézbesítésekor leendő kiosztására ftollyoy l4Uzló alelnök ur kéretik éa haUlmaztatik fel. k. m. f.
8ALKOV1T8 KÁROLY.
egyleti titkár.
A azepetneki Agoat. evang. templom felszentelés! ünnepélye.
Engodjomcg tisztelt síCfkr-*tő ur, hogy folyó hó 13-án véghez ment ünnepéi, 71 néhány sörrel megemlékezzek.
A axopotneki ovangobkusok régi templomuk helyébo, ritka áldozat-készség, a vu tg ósággal ogy diszoa uj templomot épitottok.
A felszontelési ünnopély ileczembcr Í3 ára tűzetett ki.
A felszentelésrt> Oyőrről a dunántuli ovaí^c. likua auperintendens főtisztelendőKarsay Nándor ur 12-én loérkozett, kit ''N.-KnnizíAn az indóháznál a somogyi ovang. c«i>ereWg nevében egyházi a világi tlsstelgók élén nt. Audorka János somogyi ovang. esperes ur üdvözölt. /
13-Au a 8zopotnokro.bevonuló főpásztortban-dériutnmal, s mozsarak dörgéso mellett fogftdU a lelkesült nép.
Ab ünnopély délelőtti 10 órakor votto koz-dotét.
Molyot csak rövidon irok lo.
Az ünnepélyt az oftár előtt főtisztelendő su-|>erintondons ur kenetteljes beszéddel s imával nyitotta meg.
Alkalmi egyházi magyar beszédet nt, An-dorka János oaportts ur tartott,, német nyolveu — (a gyülokozot német ajkú) — Tiszt, ltonncs András szent-királyi lolkéaz ur beszólt.
Az ünnopélyro egy ogyházias szellemű köí teményt tisztelendő Horváth Sándor lelkész ur adott «lő.
Végro az ünnepélyt gyónás s keresztelés fo-jezto be.
\ A nagykanizsai segélyegylet ( ''
évi rendes közgyűlését a legnagyobb rend s a Ugok telje« mogelégedótéro megtartatván, a tia*t-.vlselóaí''g következőleg választatott meg : első igazgató WeiaaSatnu, má«>d-ígazgató Hauaer János,
1)éuztárnok Illan l''ál, ellenőr KnglJijider Ijtjos, válaazlmányi t/igok jwdig Stern Mór, II. J. Woiaa, •''eisolhofer Józaef, Itothachild Albert, Kiehtor Mór éa ttalwax JÓMef. IJdvöa inüködéao a kóv< lkoz^ kimutatásokl>ól tényleg látható :
S2AWADÁSI Jti-EWTÉSE
a
nayy kanizsai
aESGÉIX.y-BGYIi.EITISrBSK
Tartozik
18Ü7„-dik évről.
Követel
ip maw m >
LLjati BBBtt i.;
OHitrnk ért.
Heti betétek 2200 részvény után 50 krral a pedig 1H02-dik évi nov. hó 2-tól 180H. évi okt. lH-kaig számíUiidó
312 hétro.............
Kamatok 1H62/3, 1868/4, 1804/5, 18CÖ/Ö, lHGti/7 éa
18G7/8-ik évről.........
Jrátxlijak folyó 1867/8 évről. Halasztási kamat 1867/8 évr. Klójegyzési dijak 1867/8 évr. Átiratási dijak .V. Tőkeaítottkam.-szAmla 1866/7
év végével............
Fógvnm. számla 1866/7 évi . Katholiktis mütanotla-számla
1867/8 évi............
Izr. műt.-azárala 1867/8 évi .
Tartalék-alap-axámla 1867/8
• « ■,
Lotétoményi-dij-azáml. 1867/8 évi
* frt.
343200
73782 85
6251) 24
356 81
m 56.
* 18 60
7140 80
115 51
54 68
f>4 68
226 20
kr.
lbWzv. betéti hátralék 1868-ik évi okt. hó 18-ig kimuUtás
szerint.. . ..........
KUzolgAlt kölusB&Bk :
betáblázásra____ 13600 frt.
hitelpapírokra . . . 30610 „ eddigi betétekre .. 82705 „ kezoakodésekro . 21)»/10 .
Adakozások 1867 8 évbw: a holybeli szegényeknek ki
oszUtott....... ........
a főgymnásiumnak kiszolgáltatott.............
a fógymnásiuin épitéaéro kiszolgáltatott ...........
a főgymnasiumnak kiszolgált mult évi VövotohW Kamattal
ogylltt..............
az egylot UrUlék alapjára .
Előleges jótékony adakozások fc-jébsa 1887—8 *vrt:
A honvédelmi alapítványnak
adatolt........
a főgymuasiumnak átadott 3 db magy. földteherm. kötv. 300 frtnyi értéke kiegéezitó-
aére..............
Költségek 1H67/K évrOl . I''énzkészlot folyó évi oktober 18-án.............
Ch
zcsen
¡Oaxtrákért.
frt. rj j.9*.- . . ::— kr.
" 598 50
> Iv .
• • . . 426585 —
100 —
UK)
25 :
115 51
50 *
1 25
19 74
2SB5 to
554 Í2
.J 430409 02
MÉRLEG
l8G8-dik évi október hó 18-dlkától.
Tartozik
KOvetel
Fő kJ lap
Pénztii''-azámláiiHk . . Adóalovél-axámlának .
fOaitrák í''t|.
írt. T kr.
"......
054 72 426585
427139
78 ltészvény-számlától . . 75 | Kamat- „ UI | Tök. kamat-számlától 41 | Tartalék-alap- „ 62 Katit, mfttenoda „ 01 0 Iar. mAtanoda
72
Kolt Nagy-Kanizaán, 1868-ik évi október hó 18-án.
ÜHitrák ért.
frt. kr.
I 342601 50
7378ÍÍ 85
1 10110 72
[ 226 20
54 68
54 v 68 < ■
i 427139 72,
LÖW. MIKSA h. k.,
egykx könyv vivő.
B—ig
''.;.>. .¡fjr
WEI88 SAMU 8. k., ÜLAU PÁL a. le,
igazgató. pénatáhiok.
ENGLANDER LAJOS h. k.,
ellenőr.
tóm----BBBgj .......................Ill—IIL
Lélekome]/ »volt az ünnepély, mert a jolen kor ezivilizatiójának nemes vívmányát tüntette fel; — ro-jr^ <k Mnepéjycn képviselve volt 8 vallásos luivtf ; — minthogy itt nem c«ak a ke.ov Jnj /JMásfolokozctok; — hanom •l tomplom felépitéao olősegi\lé«»éro oly nagy áldozatul s íoged- "tjénél iáruló n.-kanizsai zsidó-ogyhá Vkép olt; jelon volt ugyr.:t is
m .yon a n.-kanizsai rabbi, a
több fttváv'' Sa.
xV2 AQ JH^ jj *A 11 kar-egyház község által rendezett obéden nagy számú vendég koszorú voltjelen.
A folkfiszöntéaok sorát nt. Andorka János t5»porea ur nyltotU meg; éltotvo a hivol között megjelcpó .Uztclt fBpásztort.
Fóti^ Víindő Karsay Sándor aaporintcndens j a azeí>otuoki egyház községet éltette.
A n.-V.anizsai tisztelt vabbi német nyolven viharos iotazéasel fogadott beazédben n jolen Vvőket kóaíöntötte foí.
.''ízen folköazöntéaro Andorka tlyuU ur vá-
■ . i ■. r
1 aszóit; üdvözölve a tisztelt rabbit, ki jelenlétében a szabadelvűsig iliadalát látja ; — a kifo-jezto azon meggyőzÖilésiU, hogy a nemzeteket s vallásfelekezeteket elkülönző válaszfalakat csak a azabadaág ronthatja lo; — azért cróa a hite, hogy közel ax idő, midón mindtm igaz óa szaba«lo!vU férfiú a szabadság zászlója alatt együtt fog küzdeni az omberisOg szent jogsáért ti a.T egyenlőségért.
Horváth Sándor lelké«« ur élénk azcllemlya Üdvözölte a fójiásztort, az Mpare* urat, * családját.
Saly zalai földbirtokos a jelon lovó alkotmányod szellemű tisztviselőket Martinkovioh, » Andorka urakat üdvözölte.
Szóval ez ünnepély minden tekintetben k odvas omlókét hagyott fenu maga után, m» rt« vallásos buxgóságnak a t<utvéríséguok volt Uu ncpe.
N.-Kaniasa, docz. 20. 1868.
Z.
Folytatáu & mölléklöton.

A legnagyobb vteöhruha-raktárban •>
vá«zi utezaYPSILANTI-hoz
Pesten.
Kanták a legolcsóbb árakon a legnagyobb választékban mindennemű kész
> t . > ''''
fehérnemUek. férfiak, urak ós gyermekek számára, úgymint:
iW«»*r daíabnál tObb férfi Ingek rnmburgi, hollandi >»ny Irlandl váttonból, darabja 8 ft 60 kr.,
Ö 0,3 ft 6U k, 4 ft. 1 ft 60 k, 6 0, 5 ft 60 k, 0 fl, 0 ft 60 k, 7 0, 8 a, 10, lí ft. lo CKt darabuál Wbb szím íirll Ingek, eier kUlönbö«ő mintában 1 fl 60, 1 ft 80 kr., 1 frt, 2 ft 60 kr, 3 ft.
Kefek B*d«p«láB férfl Ingek, 1 ft 60 kr, 1 ft 7f> kr, 2 ft, U ft M). 3 ft. 3 ft 50, i ft. fM gatyák válZOaból, raAgyar, íílmagyar vagy francia n.iiiláia 1 ft 76 kr, 2 ft, S ft 23 kr,
S ft 60 ár, 3 ft.
WA vá»»onból, »Imák 9 ft «6 kr, a ft .60 kr, 3 ft, 3 ft 60 kr, 4 ft, 6 ft. hlmoiro 3 ft, 3
60 kf, 4 ft, 6 ft, 6 ft, H ft, 9 ft, »cbweUi ét franc»U mollmúítrával d ft, i ft 60 kr, 6 ft, 0 ft, 7 ft, H ft, 0 ft, 10 ft., J ( (álé.villák (l)atnen-Mlcder) 1 ft 60 kr, 2 ft 60 kr, 3 ft, 3 ft M) kr, 4 ft, 4 ft 60 kr. PU»-l««ek Vászonból i iif 1 ft HO kr, 2 ft 4» kr, 0 ¿TM 1 ft 85 kr. 2 ft 40 kr, 8 ívei 2 ft, 2 ft 46 kr, 10 iret 2 ft 10 kr, 2 ft 66 kr, 12 ívo. 2 ft 40 kr, 2 ft 00 kr, 3 ft 60 Vr, 11 ¿vet 2 ft 06 kr, 3 ft 15 kr, \ ft 20 kr, Irt irt* 3 ft 60 kr, 4 ft, 4 ft 60 kr. 8lU»» fl« Ittflík, 4 irt, 1 ft 10 kr, 1 ft 25 kr, 0 Jre. 1 ft 25 kr, 1 ft 40 kr, 8 árét 1 ft 35 kr,
1 ft 66 kr, 10 ívo» 1 ft ÖO kr, 1 ft 76 kr, 12 irt» 1 ft 06 kr. 2 ft, 14 árei 1 ft 76 kr,
2 ft 10 kr, 10 íve« 1 ft 76 kr, 2 ft 20 kr.
Mindennemű téli al»6 mellények, nadrágok, harlinyák it egy Ab UU etlkkek «rft*k it hölgyek
•»ámára, nagy YáU»*tá»ban.\ VíraktárA a legjobb amerikai krlnollanak mlndenfílo tainben 2 ft, 2 ft 26 kr, 2 ft 60 kr, 3-6 Mg. al«4 azoknyák. 4 frt 76 kr, 6 ft, 6 ft 60 kr, G ft, 7 ft - 10 fii*.
¿a »ok egyéb kíta fohírnemü c»lkkek, melyekrSI a.i árjegyxík klvánAtrA bírmenteton olkuldeUk. — Továbbá Ajánljuk nAgy rAktámnkAt rumburgl, hollandi, it lrlaadl vásznakban, vígo 27 ft, 88 ft, 30 ft, 32 ft. 33 ft, 40-120 ftlg.
Cma-váiz«* vág* 13 ''». 18 ft 60 kr, 13 ft, 14 ft. 16 ft. 10 II, 18 ft. 20-26 ftig. Váazfttt zetbkendSk, tuc*atja 3 ft, 8 ft M> kr, 4 ft, 4 ft 60 kr, 6 ft, 6 ft, 0 ft, 7 ft, 8 ft, 9 ft, 10 ft, egí»» 20 ftlg.
TlrlMtfc« teaaUa. 6 ft 60 kr, 0 ft, 6 ft 60 kr, 7 ft, a ft, 10 ft, 18-20 ftlg. jjiUvís áayl oanavátz, rigó 0 ft, 10 ft. ll, 12 ft. 13-10 frtiK. ''
Vá»z«a-alztalkendÓk t.iciAtja 6 f./, 6 ft 60 kr, 0 ft 20 kr, ő ft 60 kr. 7 frl 60 kr. 8-12 ftlg. — Abrawok minden nAgy»ágl>An 0 »»emílytfil 24 lg. — Alztall készletek, fl, 12, 18 U 24 aaanályre.
Nagy yáU»»tá. ágyterltík, plquo in trlcotpaplanr .bél, kávé», it o»e«dge-kead6kbíl.
-MH- • l,/ bev< vti:l»iiiál íehírnemtlink roppAnt halroata kfl-
Menyasszonyi KeszietoK. YMkclai)cn 0iy hoiy.etben vegyünk, h0gy * legnagyobb mennyiséget mindenkor kí»«en tiolgálUtliAtjuk.
H> Ktlldemíuyeket minden IrAnyhAn utánvétellel míg » levél ¿rkeito napján AJtonnal »IkaldnnkT» r»om»gi>lí«l nom »»Amitunk, ugy..int* megrendelőiek legh»io»rAbh elkéi»ittotnek.
SCHLESINGER VILMOS
(ou~y)l
minden nagy városban igen kedvelt aorsj egy társulatot itt is NAGY-KANIZ8ÁN megalakította.
IÍU82 huvi 5 forintnyi rtíftzletfizetéfl mellett nzon kcflveR-mdnyben r<f»zesit. hogy u jegybirtokosa 20 dftrrib Í864-(liki állam-aorajegy nyoremdnyeire, melyek n tflrsulnt itleje tartalma alatt kiaorBoltatná.iak, igényt tartlmt; litW, hólitípon 4t |rendc8 befizetés után a résztvevő egy eredeti rtortfjogy birtokába jttt j Különösen : 1864-ki sorsjegy 9 húzására 5 frttal { Ilitclsorsjegj-re 8 búzásra 8 frttal; 18tíO-iki ötödre 6 frttal 3 húzásra és hüsz hónap után a t; cz. résztvovók szelvényeikkel együtt 10 frt vissza fizetés mellett; Salhi-sorsjegynél 4 húzásra 2 frttal; Waldsteití sorsjegyre I frt 40 krral 4 húzásra; Kudolf-sor8jegyért 4 húzásra I frttal és Olary sorsjegynél 4 hozásra 2 frttal részt vehetni.
A n. ó. róaztvovő kötönw''got tiaitolotoljeach ineelnvja Itt c< tokiiKcrtl^ni nfe kívántató ¿rtckcxlot vdgott váltóiKKlájábft N.-Kanizsán a
jZÖLDFA"
szálkxU incllctt;
pír Mindennemű kamatos és kamat hélkUII állam- és kölcsön-papírok, földtebermentesitési kötelezvények, sorsjegyek és részvények gyiljtelóke, szelvények, különfélo bankjegyek,
ARANY" és rEZÜ8Ttt pónznemek be- óh fölVíiltása.
Ujóvi
JEHER
vendlöKlölc
kdv^Iiüzak
aiAmir*
(iz iwazeg oriUjwjnok clo!°go-z«?jto h ii Ulbbiuok utilnviUu ntollott ka{>bAt<5k
Zeisler M.-ncI
l''wton, kirdly-utc''im 60. nt.
(100-1)
-----------------------------—^ -----«maasaasB.^ \
PAUL HiLLM''s Dttchorgoschaft, lLngelf^soo Nro 2 iir Wien, liefert gegen portofreie Einsendung von 2 Gulden (ohne Worthangobo) überall hin franco folgende« Musikhefl:
Eine Sammlung von ßi) der beliebtesteit Opern-hiclödien au« C''zar und
•Zimmermann, Stradella, Ernani, lielisar, Lucia, Prophet, FroischÜtz, Indra. Faunt, Kreuzritter, Scta Ohinra, Tannhiiuaer, Zampa, Martha, Regimcntötochtor, Prinz Eugen, Lucretia. — Leicht arangirt
Kolliii''its József és liai.

il''EHI
Pill,
feu zwei HUnden vom Muaiklehrer Zahn.
(195—12,2)
Hégi
6a mlndonnemll arnuy, «•xü''.t & driinn-hftvckkei kirnkott ré«l(.i:nekft j torAbM K)''0n«t «krf, u*|-nPH köveket, nrnitynt, rxflstöt et «Mvänyok/»! Ycaz Aj caonSl a Icgnlitgoanbb áron u
rögisógek ës természetiek irodiljá
Pí»t#n, DoroHyaatoz« a Ltoyd épfilelbtn, 14. »z. n. Oéotbta (férrea Gana No. S.
hol egy ftagyváluiták» rAktár mindonn>mU r.''Kl«<Ríl<, pín.ck, gombok, ö»ok «<ji ni»nte-kftt«kl»6l » l^olci.il.b Arou u»y.«lnt<n eKy iiAgy rAktár á»Tányok, l*pk¿k, ítíf^UV niA-dárbSrOk, tojá»ok U Uvrgoemrk i. ulálhAtAk. l.ovrí.krV nivelen vál»»»»»Al it írte«IU»«el tiol^álUllk. (I!W — 1)
O
MISEMONDÓ RUHÁK,
pluviálék, clalmatikák, albák, rochettek, volumok, oltáq)árnák és teritök stb.
Ohina-ezüst ós tüzaranyzott
v
kioDstraaaok, kelyhek, cziboriumok, pacifical gyertyatartók, füstölök töménytartóval, szenteló-viztartó aspa-tóriummal, lámpák stb.
l«~»M»>
Egyházi-, raéli- te iskolai lobogók,
^aldiohinumok óh pantitical eszköz, keaztyü infula paatoral, gromial, lmrisnyu, cziptf «tb.
• A IrggAtdAgAbbAn kiállított
oorl 3vr-A.*r'' OK: ,
4 0 tu i >t <1 «'' it « k y ti á a i h * e r p k
Uyj<it(ínyotl> dron kaphatók''.
Otoertoauer Alajos,
WEa-jditöJ József
könyvkereskedésében Nagy-Kanizsán kapható a
l''etfcn, Kgg<-nb<-rg«r KrrdinAndnál megjelent
AZ UJ
POLGÁRI PERRENDTARTÁS.
(193-8,3)
Gondosan átnézett olcsó kiadás.
Ara 60 kr.
KllKtnlogce hAthatiiíUgiv n*
ANA THERIN-SZÁ J VlZ-n ck
dr. Popp J. 6. gyakorló orvostól Bécsben,
előadva Jnuct «juin «ynkorló orvo« n|j„| dr.frojtt* tor OppoUer Hector, magnif. kir. tzdtt udvari tandc*»/ dr.
• * -y
Kleulaski, dr, llranlti», dr. Heller Mb. által rendelve « c*
k. kdrodtíhRu, Uérkben.
Id. Madarász And. Pécsett
aj anlja GÉPGYÁRA ÉS ÜNTÉSZETE
készitmónyoit
gÄzg<Jj)oit, kUlönlfaoa ixxlig inalom saterkozotokot, olaj hongor- ¿a sujtókftt, borpnWkot, gűr- vixrcsot&i caövokot taknnik-Ula-liclyokct n/.ok ogyoa rtWcit, kutakat, oaalopokat, rácsozatokat,
"ibá
minden iióvon novoiondő Öntvönyokot, továbl
A fogak Uartltáaára ezoljíl Myáf-ta Iában.
VogytAnl UiUjdoniágAlnál fogra feloldjA a nyálkát a fogak kO»t it fogakon.
KalAnSien aJánlhAtd annak ba««ná-laU a» «yit után, inert a fogak kSat rUtaamaradt bu»r^tae««k^k a rotha-(láabanl átmenotkor • fog anyagot r•»»¿lyeitotlk • a »»ájbdl aa oly kellemetlen bSit Urjr«»tik.
Méa azon r.el&eiílg, hogy M a Wí-kő a fc^akon Ullepedsl kezd,«agy elipy-■Muhaló; a in«gkemíny<^li«t
Mak( ■Vei a.''kali)
gátolj» • aa eJlrn n»g
i gépeit
1. m. azílntá-, !rtö-, kápdló- <^a töltögető okikét, votögépeket, magUkanJkmt, roatákat, erőmüveket(gûppol)lô«»crkoxctrè,t*ipl& lg(^[ickot, kukorica« rnorsaolókat, rt5j>a tf« nocak*-vágókat, iutó »<• daráló gópokoL
ryban niBkOdlk. M ig akkor |«i hogy ba a fognak l«g-kl»«bb pontja csorbítva van, a »»aba-don álló fog « conUti által megtá-maduuk, okr»U«n elv^»a • »» egít»-fogakat I» megrongálj». Balmak azáp éa taraiéazate« szl-*ét vlttzaadja, minthogy AiokuAk ninden ldpgeni»er(l burokjAit regyí* »»lieg »aátoxtja » leöblíti.
Külíaöe batzoenal jár a MÜfogak tlaztáatarUaáaál, fenUrtjA A«ok»t eredeti «»indkben, fányOkbeu, » a borkő l*r«kodá»át gátoljA, » a» oly kellemet->•» 1.8.151 megdrja.
EayhJtl neaotak az«a fájdalmakat,
u«lyek Ai tlrei it n»ikni fogaktól ''aárnaioAk, kanéin a»ok továbbleije-dá*át I» meggátolja.
Mathatdiuak biionyult b* torábbá

<1

Mk. ir^«y«ák*k it utatltá*«k klváaatra bekUldelaek.
» gO
,''lőAlli
Kiirh» ViU5/.-uteia 14-ik axAm »latt, valnmint rikUri irotláiában oraaágut f>-ik axáui, hol a fentebb cjôaorolt kiWitmë
■ ■ (176 "
ugy a gjrArtxa
iroílAiAban or uyokMiHob^^
a« aaatb«Ha-ui|v1i a ftfgbet retka-di*a ellnt, blito» aaer" «»on MJdalmak elUrolitAtAra, mel/ek a» Ore» fogaW-tdl erednek, valamlnt ctû»et fogfij-dalmak ellea.
A» Anatberln «zàjvlz . »UU^Itja kff-nyen, bl»t»»a«, aiUlknl, hogy »ala-mely kAro« knroUe»A*U!l Urh.nl» kelleao » fAJdalmat a legrSrid^bh tdS alatt.
MrgbeciOlhellen U(rkirAltk<p as anatb«riu-»>AiTi> a lilekztt killiasea lllatkaal tàrtiiir« ugT„ioie » »e«Us4 kellenetleit bflrt lélelzet e^Jraa aaaak ellàvoUUtira, melyre hA»y«
<l^g»^ge» , hofryha »¿j e tU««I na-Jionklnt tflbb»»nr kiObllUeUk.
Me« eli«4 ajinlhati ti, ffcfr fcaaaâl. A» aaatk*rla azàjvi<*t »Ug 4
hiten Al ntAJitAa »«enn» h»»nAIt> A b«. te«fogho»r41 a hal»vA.iy»>* rirwjsU.lk, t* kelltmoa piro» »»in lep belyibo.
Ebm ngy l»«»M«k bbaayatt U M analherln-azâjvlz bfia ftkvi fa^Rll
e» oly l.*j melyben »»AmUlan aVr. rn lA.ok »»euredul taoklak, »»l»mial oly e»etekbeu,hogy ha a» »ISrehAU^oll k«r-bAii a foghut il,<ivinfc.i ke»dddik.
Blzto» »zer az anatterla »jUUvIz klMyea **rz4 f»«tm>aài, m»lr a f>«, ediurek gyengetA^kea keletenif jUf pedlg e» «<etben k«wAny«fib f''orfitft h»>inAlAiidil,*nlutin A foghiKt Kiroieljj, mely Alul Iddmtik «Il
A» >rAaatke<la-»<^vii," »aIaioím ». ,,AiurtJ»erl»-»&gpá»zla" k» pk.tó Nafy-Kaalzeáa Hein» t.U»»/ gyógy..or*«. ; Ittenberg; ItoMnfel.l A ; \V*j. iiU J ; WelliíeJi ¡ » e«««lhoarr Hcln»»r. A. urak kerMktdá.áb.it, fá^A» r«eh«pen J.¡ O. it l«3wy I uraknál. KeutMyta Hingrr U. Zata j
Cfe<aie«eii Anuí K. gfAfjn»U»i A. Itaadler II. Kayronoráa VVerll gyógy taaráaa. Vara»do»i lUlter gyAgy»»«ri.». Szl.-Gy9rgy4a Nnthlg. Damer kmjci it fkambonaky L gy¿gy»»cráta urakuil, à* S**i>W*A«ly*» Pillleh Kf ir oc. gyógyravrá*» uroál.
- u
it8UXt*tS*SU
Gyakorlatitalálmányok!
Nagyjelentőségű minden háztartásnál az ungynevezett „PolirPasta," mely által mindenki a legnagyobb könnyűséggel kéjK* fényresztett avult bútordarabokat i;tb. kifényesíteni. Egy doboznyi anyag olegendő egy egész butorozat kífényesitéséra; Ara 80 kr. — Ehhez n>ég megjegyzendő, hogy e Pasta
soha meg nem romlik.
ie*f»t-tiM«t4 MWBÜ HX
luden c)buKÜ/u>ult fém-tárgyak kl/Any« >,<:, .1 , nélkfll8ab«U«a u
Iarany- í> esUit inBvotckuél. Kpjr drb. t(> kr,
Efy óra-Mabályzá, vagjit ''ff !>•«-\+* napóra deleJtÄvel luludeukluek ajAnlható, mivel ««AlUl wind»»«»mí óra n»abAl.v<>»h*tó. Kgy il|b tb kr.
Kaaápah por alkalma»aaa
Alul í40b»u , |MÍ(.«b«u ét műn. kAban gatdAlkodhatal, K mellett
Icgusgyobb elínye, hogy a fehérndmA velő Igen kímélhető. 1 font csomag bau 18 kr.
AaiirfcaJ bl»ton»Agl lakatok, kltd-n3 a»erk«tet(Wk , blttoaak feltflréte allen.
1 db kitebb fajú SO, 40, 60 kr '' > . uagyobb . 70, po kr, 1 A.
. . . .kit kulr«c»al 1 írt 10 kr,
1 db otttáikákra <5, 40, 60 kr.
Angii ollók a legjobb acélból, l db
kiaaa bátra való «IM W, 36, 46 kr. 1 db. hlmaéal olld >0,30 kr. . . ollólAnct 10 kr. Nagy «lSnynyel »»olgAlnak aa uj gépírónők,hatanAlatuknll oinet ndk-•<-''« hegyeséire «cin t0rj*t9I nem tarthatni.
1 db fsnyélben 10 kr. , . rtontnyélben 16 kr . . . tolltartóval ét kéaael W kr. . , vakarJ-guml 6 kr.
FagflJilOk tilM, birmiljr neműek aiok, elony8t«n hatinAltatnak á bír-1 Hol fogetsppek ; • fi«r oljr blatot, I hogy ba utm hatanAlua, ára vl»»«a-1 adatik Kgy Üvegeiének Ara 80 kr.
fiyalttmtl aadrágvédók, melyek I airoi idSben a hemoctkolódáitól | laegvédik. 1 pár tQ kr.
KltQnő fénymAa kauUukkal vo-gyltr», hogy a bort taitóibbá tegyék. I frtCOkr.
Elrodoti Pompadour-Pasta.
r. ,1
Mre» l''ompadonr aaatonynak XV. l^oa udvarán volt egy eaere, mely a világ «><"'' Utókban maradt, melyiyei 5 magának aa ifjú klnététl, ta. vidor »«óptégét Aa a bír »ImaaágAt egéas a kóa5 Oregtégig míg^artotU. Kaen recept kéaíbb rgy magas nrtcaalAd birtokába jutott, melynou íreta.épaége ma la a bámulat táryya. 6lkerttlt KW orroatudoroak «tea eddig titokban tartott receptet megttereasl, hogy aa egéaa rilá* jarárk fonlittathsaték. K««n ÍWHllmulhatlan arca-partinak eredmény« minden várakoaáat fOlQlmul, mlrSl tsámot blaonyltványok megtekinti* véf«tt t. «a kO.Ontóg rendelkeiétér« AlUaak. Aa egy«tl«n ater ea, mely minden arca-foltokat, taepl«», máj-folcot »tb. gyortan kéj>ea eltávoUUnl
II '' ■ Egy tégely ára átaaltáaaal egyfltt 1 frt 60 kr.
A I eg ujabb llgrotu. itta iaaer-»Am (»»ebben hordható) a lcggya-tUUabb e nemben, nem dohAnytók <imAr*W ajánlatot, kOtOntégel líti tttnim formAjAra,'' lAupAval van gybekAtv«, aely néhány órára való uanyagot veaa fe), ugy hogy gyak-jw adddd alkalommal legott világot fthet gyújtani. Ara c«ak a gyor« elter-)«.li<jd miatt Utetett ily olceóra, t. i. gy <lb «0 kr.
l''orxalal hajíe»tS»«cr, mellyel aa <t hajat per«« alatt barna ím foketére fr jihetnl. 4« egyúttal megóvja a t«r-lüí.iou» li&ttig4t, N6vóny«kb61 ki-■ tilt i* t^intn Ártatlan. Egy doboa ittaaitAaaal a ft.
WolyAkvttjr enyv. LegnAlkU-Isihttlauebb aa»r minden hAatartA«-

jíivá j*vitAaokat mindenki maga eaa-
í
^«»íhrti, sen enyv évekig eltartható • hidegen haaanálható. Egy nagy . f(í Ara 25 kr. '''' ; I.ogujabb roaadapor. Uiato-litolt »»er mindenféle rondafoltok ItAvolilAaAra vAajonból, «elvemből ti minden máafAle aaOvetekbOl aaint-oj)f vaa- Aa ac»íl«»erekr8l. Kgy cao-bi«g Ara. Sl kr.''
l.ugjobb borotva-kenőc«. Kaen krnäc« Alul a borotva kn»»nrfllé>e íadl''íilcthcUk. Kgy dobo» Ara kr.
leótolUk regulatorral. Alk«»-baahaiótrmtnd«« Ííirhía éa paplih''o»,* uiLT hogy egy ugjauaiun toli*l a egtuoinahb A« legvaatagabb vonAto-kat lehet c*lnAlnl, la db j5 krArt. Hogy lábalt megóvja a ucdveuAg-
tSl, erre gondja legyeit mindenkinek, minthogy aa egó«»<Ag<t fanUrtja. Ka eléretik a UeUrerfélebSr-*altolmAny által, mely a lábbelit puhAvA • Athat-Unuá teaal ugy, hogy a calpiS.bártned-
SI Uporta legyen la a vlaea sarat, gteut Areahetnl benn« nedveaeáget, 1 Uvegecako ára 60 kr.
Angol b8r-fónymás, mely a bOrnemtinek eredeti lágyaAgAt vtaaaa-ad|a ét legaiebb Marra hoaaa, egy kla Qvrgerak* ára So kr, egy nsgy Oveg ára 49 kr.
AltalAnoa tl aatlló-po r.melylyel mlndennemO éreaet, aranval, eadrtot, bronat t,pak(Ongot,acált fa reiet tl»»-tAra tiaatitanl i§ fénye«lteoi lehet.Kgy doboa Ara 20 kr.
> Párlat AlUlAno« ragaea, mel;-lyel nouic»ak Ov»g«l, kOvet, tajtókol, fát rtb. a leggyoraabban é« Állandóan megtehet ragaaitanl, Agy, hogy elvA-laiathatlan marad, hanem hogy minden egyealtvo legyen, fAt ércacael, Üveget poro«Unnal atb. ugy tt»«aera-gaarthatnl, hogy egy te»ltí le««. Ka«n minden há«oálnélkQIO»hellenQl aadk-aégea nerbSl rgy dolioatal 10 kr. Ugyan o ragata folyadékban, üvegbe atedve 30 kr.
I.evé p• c• é11S bélyegek, mo-lyek kényelmetaég, olr«ó«Ag é4 blx-toaaiguk miatt la inindon ortyánál v. vtaasoál elJnyöabek. Legfinomabb éa \>Armlféla cir tel <agy oéggel éa c»l-merrel vajjy Jegygyei 6*»A» db 1 ft, 60 kr. e«er db <i frt.
Vlllanyoaott fogkefék. Klekkel a fogakat minden faUpaaa vagy fog-
por nélkül, eaapAn hldog vlatel a leg-•aebben fehéren, egé»aa»''ge*«n é« »»ag nélkül lehet Urtanl egy»»crtl dOrgö-léa Alul. Hogy minél nagyobb legyen » kelendSíég, dbja caakla 60 krra té-Utett.
A 1 egb I at oa a bb él legjobb aier minden alkalmatUn rovar clpu»«llU-•Ara kltArólag caak a friM peraaa ro-varölJ por egy üregecako 18 kr., hA-romisor akkora 36 kr.
Valódi angol tollkéwk egy-egy két pengável UOj 30, 40 kr( a pengével
60 60 kr.| legfinomabb faj pengével
6o, TO, »0 kr., 1 frt, á pengóvet 80 kr., 1 frt, 1 frt SO kr.
ltflvft« featéásat.Kgypereialalt lehet mindenféle tárgyra klritél nél-
gyl kéartUnényok károaok. Van »««■ roneaém a t. c. kOaOnaAgnek jelent.I helnl, hogynAlam frlaa, meghaml«lt-| haUan kéuaer UaaUtoU dló.olaj kapható. Kit dveg 36 kr., nagy 46 kr. I
Qy ö kore»»»er, melyiyei a tyúk-] aaemet 8 nap alatt kl lehet Irtani. Ka ujabban felUlAlt «»erek minden további diraérete felealegea, minthogy garanlia mellett árualutnak. Kgy do-boaaal haainAlatl utaaitáaaal együtt 40 kr.
Ca. kir, »aabadalm. Baaponln-«•Ir-Xther, melyiyei nébAnv p«rca alatt minden néven neveiendo »»íny-foltokat mindenféle kelmékből a leg-| lltitAbhan klveaa. Kxen uj ké»»ltményl meghalad mindent, mi aa llyféle ne-
kQl p. fAb.ll, k8b51, bádogból atb. való írekben eddig létesett, minthogy még tárgyakra, legaiebb aquarell featéit.'' a legfinomabb éaalegkónyetebb aalnt
Állandóan Atveaetnl, úgyannyira,hogy a legügye»ebb kéa Alul kéaaltett fea-tét gyanAnt fog feltűnni. KOIOntlien ajAnlható aa Iparotoknak, minthogy a lArgyakat Igen calnoabitja éa aJAn-lóvA teaal. Kgy ily kép, mely vlrAg-
caokrokat, gytlmí)l<i»8ket,UJképjk«t, AUatfjjeW,csoportosatokat vagy ks-rikaturAkat képe», kapható 2. 4.6, 8, 10 krért, egy flveg Atveaetért lakk el.''gíégo« 6»aAa képre 30 krért.
IiOgfel«0bb helyen »«abadalma-aott méreg egerek, patkAnyok, tlrgék é> hörcaOgök kilrtAaAra. Aa eladAa fe-Ul6i*égre tnnénlk. Egy nagy »»«len-ca« Ara 1 frt.
A hajat éléuk Állapotban tartani, aa 8»<t vagy «»5két harnAra festeni legalkalmasabb a dió-olaj minden ve-
la aArtetlenQI hagyja, mindjArt •xAradl és nem »»ago«. Ajánlható «gyeaer*-inlnd ke»«tyfl tUrtltáara. Kgy Uvcg> haaanálatl ltA«»«l 40 kr.
Valódi AtlAu.ó glyoorln-aaap-pan a legfinomabb Illatokkal. Kgy k«aípnagy»Agu darab ára 16, 20 kr. nagy darab 20 kr. Kgy tégely valódi mar-a«tr (Kammfett), haJkenSca SO kr. Kgy darab mar-aitr bajnaapödrö 301 kr.i valamint minden mAa illat - ét tol-lett-t»erek bel-ét külföldiek a legnagyobb vAlaartékban.
Ca. kir. isab. vlih&Uaa Agybctétv« minden hAaUrtátnak ajAnlható k)kAlt kttlOnOten gyermekek, betegek ét gyermekégyat nóknek nélkQIOthol-len. 1 db do kr., 1 frt 20 kr., 1 frt 70 kr., 1 frt 80 kr.
FIGYELMEZTETÉS
) H I / 1
lt hamltUUlnak, Utor vagyok figyelmeatelnl a» Iránt, inUaartat aaok eaakta
Minthogy a nevetett calkkek meg nevetett r a k t á t b a n kaphatók.
Hlndenfélo blaomáayok elfogadtatnak éa pontoaan UljetlUenek.
ißt tv
VI!
Arjegyrékek a lupbató ozlkkekról Ingyen »zaJgáltatnak.
Az első auwtirai bizományi üzlet A. FRIEDHANN Bécsben,
Pratoratraaso 20. tus. «V» O;
jgorngw»
0. sa. alatt Dr^hor sörcsarnok raollott.


.1»f
-tr tr
fí-lufO '' •
-L----

PHÖNIX
biztosító társaság.
¿4
tarsaB&ff
Az öt millió forint
kezességi tőkével bíró
^PHÖNIX" löísstoöltó
ungyknuUttal föÜgyuükaéKéuek
ezennel van szerencséjo a t. a. közönségnek tudomására juttatni, hogy
mindennemű biztösit&sok
ewköiléíit teljeait.
A ftjldtonnényokrci biztosításoknál a tilrsaség totorueson leszállított dljtétolok«t axab meg, valamint megougodi, hogy ai ogész bístoaltásí díj — ha oz kívánatnak —• csak aratás »tán fieottoasék bo. __
A,további eléuy — mely által a .Phönix" legnagyobb bizalmat vívott ki magának — a kár azonnali fölvételében és annak készpénzbeli haladéktalan kifizetésében rejlik.
Az itt elősorolt előnyök kapcsolatában alólirt főögynökség a jégkárok elleni biztosítás eszközlésére legjobban ajánlja magit r minden időben, ugy körülményesebb közlések tételére, valamint bíztocitási bevallások fölvételére hajlandó.
Hagy-Kaiiixaa, i888. April. 24-dikén.
Életbiztosítási
ügynökök,
kik mo^fblelő biztosítókkal birnak, nagyon előnyős föltételek mellett azonnal alkalmazást nyer hetnek. Bővebben tuda-kozódhatni
Lenek Samunál
(188—4) Sopronban.

, i in-
„llíiiljuk a szép szói!"
„Rajta fiuk, vigadjuíijk ""
--(1H7 l>)
'' > . * Jfogjolont és minden hazai könyvkor«Mko<l<''jtlM-u
kapható: , >v ''
„Halljuk a szép szót !"
cxímll magyar folköszftnté (tonsl) könyv, moly kötött é«|& kötotlon inindonnomll fulkösz''jiitéat tartalmazván, dlszoa y kiállításit és tömött tartalma, ugy hnuznoa és mulattaté vol- ¡3 tánál fogva az ifjnság figyolmébo klllönöson ajánlható. --^I A 160 lapra torjwlé és I4ö többnyiro cmloti folk8s«nt4fet i''UTtalmazé szino« keményköt«V»U köny vnok ára l ft.
Továbbá megjelent ; %
a dalkedvelő ifjúságnak különösen ajánlható
„RAJTA FIUK, VIGADJUNK!"
köakodvosségU dalkönyv máMMÜk javított tetorfre4»n * bővített kiadása.
E nagy szorgalommal összeállított mű közöl ÍÜOO , j válogatott dalt tartalma«, és szinoa boritóku ; csínos kiálli- • tásánál fogva is kítUnrt, mondhatni : cgyotlon u maga no-1 mébon. Az oloé kiállítás 2000 példánya ígon rövid Idé alatt j olktílt, mi oléggé tanúsítja, hogy méltó Hgyolmot érdomol.'' Ara az ÖiU) lapra tcrjodŐ s díszesen kiállított zsebköpy vnok í 1.20 kr., dús aranynyomá»- éa aranyezogélylyel t.80 kr.
Végro ugyanott megjelent
LENORMAND, *
A HÍRES GZIGiNYNÓ I6AZM0NDÍI VETÖKáRTYáJA
88 Bzinezett kártyával, magyar aláírással éa szöveggel. -Ara f)0 kr. • A
Mind n három \ng>-Kniil«H.ín, WaJd''tM Jómef^ kttnyvkercukedénében egyszerre révo, valamint utánvéttel ogylltt rondolvo 2 frt 60 kr., és 10 példány utáu egy tisztolotpéldáuynyal ís szolgálok. f {• f
Minden |>ostaí utjlnvét mollott a m^réndolö szi- *f yesküdjék bérmonUw lovélbon az említett ösazeg ogy har-i'' madát mellékolní.
UJ könyvek,
melyek
WAiOITS JÓZSEF könyvkereskeílós^fln kQ&ztfú:
A VÁLASZTÁSOK Wí/>TT. Ára 2 forint / - V VÁLASÖZUK-K A TÖltV ÉN YKKZÉSI TISZJ''-VLSKLŐKKT? Ára 2 frt-
„SZABAD KG YHÁZ A SZABAD.ÁLLA^I^r
Williams Iloger, ezen elv meg teremtője s megtér* | sitóje. Életrajzi vázlat. Irta Horváth Mihálv. Átk-^ 84 kr.
A NEMZETGAZDASÁGI ESZMÉK FUJ l4Ól>fcSiáf TÖUTÍ3NKTE éa befolyása közviszonyokig Magyar . országon. Irta Kautz Gyula. Ára 4 frt 4Ü ''kr. '' KOSSUTH LAJOS ujabb leveleire Horváth Mihály.
Harmadik jutányos kiadás. Ára 50 kr. LASSÚ VIZ PARTOT MOS. Regény. Irta Kwbó Richárd, két kötet. Ára 2 forint. f; $
NAPTÁRAK I869 IK ÉVRE
Ugnagyobb v4lat*tikbun, killiSn/éU tírakofh
RAJZMINTÁK,
az általánosan joloseknok ismort Horrnea-félék.
Olasz virágcsokor-papirosok,
a legdíszesebbek, kertészek számára
FÉNYKÉP-ALBUMOK
igen dfttetek, utcáét oletó áron.
Papirosok ós egyób írószerek
a legnagyobb vAlatitékban Irodák t»áj»Ara, Otlell éa roagáoba«*. nAlatra a Irgmértékeltebb Arakon ajAnl \
WAJDIT8J6Z
kílnyvkentkedS
i.tltAÍ l''.''ift.
ZERKOWITZ V.
mm.
Isrti


H» t
A nagykanizsai főügynökség:
LE8SNER H.,
*
IrodAja : kóroda-ntera MO. ta. a.

"gy

WajdíU József kiailó-, lap. ^ ayom«M"M°n<* Nagy-Kanizsáu.
közvetlen hozatott veres marha-só-, valódi kufsteini s a logfiuomabb portiandi viahatlan mosz (cemonfc) RAKTÁRÁT. Ugyanitt van a uagy dohány-tőzsde (trafik) is. (67-^.8)
NAGYKANIZSÁN
gyarmat-, festék« tekemMése.
Felvaixainali: toizomanyoltat a t>el- ó« htüllöia mijoicien írétxxyeLdLioabÖL.0 ^
Ezen fölül ajánlják mindennemű friss
bel- és kQlfOldi ásványvizeket
Melléklet Levelezés.
SsÁrnx levelek Toluiból. 1.
a „Zala-Somogyi Közlfíny" 52-lk számához. 1868. _
köwt ntlovulci kiadniuk, a a görög alattvalók török földről kiutasittattak.» — Zágrábban egy bntida bankóhnmisitót fogtak ol. — Király ő Folségo megengedte, hogy gr. Andrássy Gyula miniszter elnök, a belga királyi Lipótrend nagy keresztjét elfogadhassa. — A lajthántuli honvédség főparanosnokává — bir szerint — IUj-nor fÓherczeg neveztetett ki. — A vAczi piaristák templomát kiraboitAk. - Oroszország déli bndicregének hadi lábra helyezését olrendolto. — Liszt Forencz újév útin Németországba megy éa csak húsvét tájban szándékozik Komába visszatérni. — lícrozog Lobkowitz aa osztrák felsőház tagja megbán.
Ilögy黫, docz. 17-én 180».
A aok időpróféta bámulva néxi, mennyire eltalálta ő a kemény tolot, a korai tivataros telet t Azt gondolom, hőgy a prófétákkal is ugy van, miként aa álommal, mindig a* ellonkozójét kell hinni vnlósulandónak. —-Klangyoe időben" midőn ugy is a fa mindenütt oly drága, olég, ha • lirn lovolokkol fűtünk bo; imo itt eraaxtok egyet szélnek.
Fűtésnél levén, szintén fútoni akarok, befŰtni bizonyos itomoru pécsi lovelozőuok, kinok, Ámbár most más baja nincsen, valószínűleg hidege van; bántja valainifélo hideg. A Z. S. Közlöny egyik utóbbi »rámában ront szobAmba letörött patkéju rugdalódzó pegazusán u szomorú hős s előrAntva a halottak közül a boldogult pécsi püspököt, kezdi vallatni hogy hátrahagyott fél millióju hagyatékából, neki, akarom mondani » közczélra, miért norn hagyott egy fillért aem ? A szogény boldogult ajkai a halAl fagyos lehellotétől zárvák lóvén, nem folelbotett Ekk or nokom ront, rágalom-tajtékzó ménén, s fÖlhi, hogy vé<ljcm püspökömet, hisz ő tárta föl számomra az egyhAzi rond kapuit. — Bár tl foglalkozva valék : do ennyi kihivAsnak nom engedhettem ; olőveszem szép cseudosen egyik pécsi lapot u ki olvasom bolőlo annak ki ezt nálam előbb olvashatta s hallhatta, hogy a mog-halt pécsi püspök vagyonAt három részro osztá, „Altalános örököseivé tövén 1) a péca ogyházmo-gyei szegényeket 2) ugyanannak pénz tárait a 3) legközelebbi rokonait-'' Kér-dozém: már most mit tart ön drága lovag I köz-czéln&k ? A* Irányi-pártiakat? vagy talán no-mos lovagtársait ? Három vArmogyo szogényoi a azok pénztárai, nom közczél ? 8 ha ön szonnt ia fél millió a hagyaték, 800,000 frt jut a szo-gónyekro a közczélu pénztárakra; vájjon kit novez mog hazAnklwn a diooők között is, ki napjainkban egyszerre onnyit Áldozott volna a közczélra ? — Nom tudom, mit felelt.
De azt véltem, hogy a szerkesztőség javAt előmozdítandó, tehát o közczélra, igon helyesen cselekszem, ha kályhája azAinAra, e titkos szellemi harezot, száraz lovél alakjában, megküldöm.
WAJD1TS GYULA.
Hirek.
IȎcn, decz. 21. 1808. V.
—r. Amily egyhangú volt városunk előbb, ép oly forgás van most miudonütt; egyik cso-tnéuy a mAsikat váltja <01 Annyira, mikép — ha özek e lapok olvasóit iu érdekelnék — hasábokat Írhatnánk tolo; kivesszük ozok köpül a uovczote*ebb«kot és rugistraljuk. — Lo^olőször Irányi Dániul — megérkeztét, Iu egyik beszédében nrrn inté a hallgatóságot, hogy „kövessék a pécsi polgárok példáját a jövő követ vAlaíitAsokon, oly képviselőkot küldendők, kik az eljátszott jogokat tör vényo suton vissza szerezzék." Ily beszédre, mi természetesebb mint az, hogy az ö—80ü0-nyi hallgatóság roppant éljenzése küvotto. — Irányi* »különben belát-hatlon néptömeg kísértő az indóháztól szállására. Diotrich Ugyvédhoz. Eato fiklyászonével tiszteltetett meg, moly alk^á<»in;ií^8imonJai ügyvéd tolmácsolta a vAl;^ Vc''moit, kiken nagyon moglAtszott az i.j^or hatása. Tapasztaltuk *zt nemcsak a tisztelgők soraiban, hanem
0 hó 11-én is, midőn ogy kalvAiosi polgAr ré-s* g fővel nejét meggyilkolta, azonban a szesz ereje elpárolgott: maga jelenté magát még óz nap este. — Thalia temploma tognap a logolső j. vU harmoi.ia hangvorsonynok ado<4 helyet, moly a városi zenokar fölsegélye-zé»éí >; ugyanozAltal a helybeli művészek, műkedvelők és Pltilippovicsné. < Szentgyörgyiné közroimilködésévol a zenen''-.''vok legremekebb termékeiből; Wober „Onverture" a büvöa vadászból, Gounod „Walpurgi éj-o* Liszt BOrDheus-a,< Wagner ,T»nhRuzer*-ébőla ..Firelo:- «Berlioz
.. „Kákóczy-ját oly baszevágón ésszok-tosan adta elő, mikép nemcaak a nehezen kie^ithotő re-nebirálók, do a szépszámú közönség is megolé-gedéa és olísmeréso meleg kifojezévnve'' ''agyA
01 a termőt, mely Sehaurek Bódo;í.yodU"^jvios mély íl>aaao), iloffer Jvárűly1 ka^.-űk(>. Nagps tenor hangja tapavihcJrának, de a lohe''tő legnagyobb lelkesedés kös^ eljátszott „lü\é.%-iu-duló" inegráxkódtatóan mflv Wzi előr - is Unuja volt.
Heti axetultf.
Dnraeiuber 24-én, 1808
~ Dr. Bókai János, Mária Yolería fóhor-ctegnő ápolásának folUgyoletévra1. bisatott meg. — Aa éjszaki vasút igazgató«! {lyuegrondelé, bogy a hivatalnokok í/y év v magyarul tanuljanak meg, jé : ia, ha « dicséretos példát a déli vasuttáréág is követné. — A lotterta azá-sadik évforduló évo ;,8t»S. Ak olaő lottót gróf Cataldi bírta 1708-baí?— Görögország megU-ga<ltí« a I''orta köve''.»Wf: >t, euuélfogva a görög-
— Azaiamogyoi „függotlon kör" követ-kőző kiáltványt bocsátott ki: rolgár társaink hoz! Az országgyüWro küldendő népképviselők általános választásának idojo aa 184H-iki 16-ik l. cz 4-ik §. alapján mindinkább közeledvén — midőn a népképviseleti jog eszméjét, mint a polgárok alkotmányos szabadságáuak egyik legdrágább lencsét, a megyei „fügpotlcu körnek* inindon ogyes tagja nom csak féltvo őrizni tudja, hanem nagy mérvű jelentőségétől átha-tottan, p.zt a gyakorlati kivitclbon is a nemzőt üdvére alkalmazni, állami önállóságit és függot-lensógénok törvény utjáni kivivására használni ée használtatni legszentebb kötolcsségének hiszi és valtja, s — midőn határozott elvi meggyőződésénél fogva hőn szerotto nemzető jövőjéro nézvo amaz életkérdéssel foglalkozandó országgyűlésnek padjaira egyetlen ogy népképviselőt som fog küldeni tiszta honszcretctből enxit politikai hitével ellenkezőt; sót inkább választási lobogóira csakis oly novok felirását liatározta ol mindenekfölött, melyeknek vUclői a nemzet függetlenségének cz időszeriuti szellemi harczá-ban egyotlon betűre nézvo sóin mondtak lo önkényt és lomoudani soha sem fognak az örök-igazság és a jog könyvében hazánk javára alkotott azon szentirásáról a noiuzetnek, mely Állami önállóságát és függetlenségét biztosítja, •—.és midőn végül; a „függotlon kör" emlitett czélt elérni legszentebb feladatának ismeri, szükségesnek véli ezennel irányadó szempontból határozottan kijelenteni; miszerint,
Tekintetbe vévo azt, hogy közjogunknak az 1848-ik törvényok elveitől eltérő és a ielen or-szággyűlés jobboldali tübbsógo által létesítőit átol^kíUlsában, különösen; a dolegatíó, s közös minisztérium intézményében r.ieg nom nyugod-hátik; meít azon intézmény, liogy a nemzet legfontosabb ügyeinek döntő elintézésébe idegenek folyjanak be, a haza alkotmányos jogai ós sarkalatos törvényeivel ellenkezik.
Tekintetbe vévo továbbá azt, hogy a nemzet világos sérclm-rio alkotott törvényekot törvc-nyoa utón megváltoztatni, t> igy a haza független önállását, ezzel elválhatlanul összekötött boldogságát alkotmányos uton visszaszerezni és bolviszonyainkat is a haza egyes polgárainak jóllétét oszközlő, szabad-olvflbb, bölcs, igazságos törvények által kikűzdeni az országgyűlési balközép valamint eddig ugy jövőro is feladatául tüsto ki, s eljárása ezen „függotlon kör" meggyőződésével teljesen találkozik: ennélfogva indíttatva érzi magát mindon befolyásával oda hatni: hogy a küszöbön lévő országgyülósro a fent kijelöl t elvek nyomán csak oly független meggyőződéssel bíró houtiak küldessenek ol népképviselőkül, kik mint a fontirt elvoknok és a nép szent érdekeinek rondülotlen harezo-sai távol miudon önzés és érdektől, azoknak örökhivoi maradni ünnepélyesen Ígérkeznek.
Kelt Zala-Kgorszegen, a zalainegyoi „füg-
fotlcn kör" 18Ü8-ik évi nov. hó 22-én tartott
özgyülédéből.
NAGY KÁROLY m. k.
alelnök.
TUBOLY VIKTÜH m. k. idoigl. jegyző.
— Nagy -Kanizsán Kohn sapkás boltját decz. 24-iko virradóra feltörték » többnomü tárgy ello|»atott.
— Wftjdits József könyvkereskedőében lövő u nagy vAlasztékosságot tanúsító kirakat a karácsonyiésty évialkalomra gazdag anya-eot nyújt az ajándékoknak való bevásárlásra. Méltó figyelmet érdemel annak megtokintése, a vásárlásra nézvo pedig dásan lohot válogatni a szebbnél szobb s Jutányos tárgyakban.
— Újévi Ldv^rlotok megváltása. N.-Kanizsa város tanács* a városi lakókat a — részint költséges, részint kellemetlen újévi üdvözlések alól felmenteni óhajtván, akként intéz-kodctt,miszorint aláírási ivot küld mindazokhoz, kik magukat ai uj évi üdvözletek''alól felmon-totni óhajtják. A fölmentvönyi jogyojk diia nincs megállapítva s mindenki saját akaratához ké-pcat adományoz, — Az okként befolyandó adakozások a UnAcs által a helybeli szogények köst fognak kiosztatni. Az adakozók és ado-mányi öaszegok nyilvánosságra fognak hozatni valamint a kiosztás is.
üdvözöljük oz íutézkodiwt; molylyol erélyes tanácsúuk a miveltebb a nagyobb, városok
nyomdokait kövotl, — s tekintvo az üdvös és szent czélt, minél több pártolást ajánlhatunk.
— K1 ő Í o g e a t á n o z v i g a 1 m i j 91 o n-tés. A nagy-kanizsai dal- és á tornaegylet együttesen 180U-ki január 13-án a .Zöldfa" vondéglő nagy teremében fényes tánczvigalmut rendex. Jegyok 1 frtjával előro válthatók: Fes-selhofor, Wajdits, llalpbon éa Schwant uraknál, este )>odig 1 frt &0 krjAval a pénztárnál. Koz-doto fél kilenca órakor. Tekintvo a két egylet 0 szép tostvérUlését, nom szenved kétséget, hogy a közönség számos megjelenéssel koronázandja meg.
— A dunántúli honvédparancsnoksági korülot székholyo — hirszerint — Veszprém lenne. E terülotro esnék a 20-35-ík honvéd-zászlrialj; egy gyakorló b három tartalék lovassági szájúid.
— Bordézsma ügyébon W. A. szakavatott • tolláMl lapunk egyik utóbbi számában felszólalást hoztunk, melyro (nom mondjuk épen ennek kövotkeztében, inort ozon ollenré-geink jót mosolyognának") a pénzügyr lutszte-rium az összes hatóságokhoz rondolotet bocsátott ki, moly azerint ha a váltságkötoles szőlőbirtokos a dézsma váltságról hozott törvény élotbolépto előtt lerótta tartozását, kiszabandó a jüvedolom adó 5 ellenben ha oz nom történt, az illető volt földesurak jövedelemadóval meg nom rovandók, mivol az emlitett törvény szerint csak a váltságtóko mogállapitása után fognak 5% kamatot kapni. Lzon összegük után tollát, miht csődaiotoknél szokás, az adó estik olójcgyeztctik. >
— Fokoto-krónikn. Hivatalos kimutatás szerint Somogymegyébon olkövotott rablások számú 14-ro, ZalamegyélKsn elkövotteké 8-ra rug. A Somogyi és cziukosai ellen imlitott vizsgálat már befejeztetett. A fontemlitott 22 rablásban 14 omber vett részt s ezekből 9 fogatott ol. Krozina Istvánt és Druzsin Ferkét a pandúrok, Szccsődy Károlyt éa Braakót s^ját társaik lőttok agyon. -Egyedül Juhász monekült meg s azt is utólérto a neme/is. Az elrablott pénzekből &000 frtot és nuhányat az elrablott ingóságokból is megtaláltak s roméuylik, hogy mindon kár pótolhatni fog a befogott orgazdák vagyonából. Es orgazdákból .ötvenhét" db. ül hűvösön. Hnllomás szerint mind oz a Somogyi vallomásából derült ki.
□ Mint órtosülénk a 11.-kanizsai fiatalság több jolontékony tagjából álló bálrendoző bizottmány ct idén ia megalakult, s a legközelebbi január hó 7-ro tervezi szokás«''^ zártkörű koszorúját. Nagy reményt helyezünk az erélyes bizottmány tevékenységében, hogy a tavnlihoz alkalmazottai), fény és választékos-ságban nem fog elmaradni, s mindent olkövo-tond, hogy a megbivottaknak minél nagyobb élvozotet szerezzen; Üdvözöljük előro is a lelkesedést oly téron, molyon sok szép és nemos tett van fűzve, annál is inkább, mert ez ujabb alkalomból is szakavatott rendező uovévol találkozhatunk; bővobbon logközolebbi számunkban .
Alsó-,Muraköz, decz. 23-án 1808.
Tisztelt Szerkesztő ur I Muraközi községi bi-zottmányi tagok nagyobb részo f. é. nov. 7-én Csáktoi uyán értekezletet tartván azt határozta, ,hogy kérvénye terjesztessék fel a ra. kír. igaz-ságügyí miniszter ur és m. országgyűléséhez, miszerint lluraköz részére Csáktornya városban ogy, önálló törvényszék létesíttessék."
Mivel podig ózon értokezlotro sokan a bízott-mányi tagokból moghiva nem valánk, és mivol a muraközi közlakóival ezen dolog nom közöltetett volna: belő ismét folyni óhajtva; azért én a tisztolt Szerkesztő ur szivos hazafiúi engo-delmévol a kövotkoző észrevételeimet adni bá-torkodom.
Aa érintett határozatot hiányosnak találom:
Mert annak hozóira vonatkozólag, kellő, és érvot tételező száma hiányt szenved.
Mert törvényes választók Által hozói arra megbízatva, sem pedig kiküldvo nem voltak.
Mert muraközi választó polgárok arról érto-sülvo nom voltak, s igy a népképviselőt kellékével folruháztatva nom lett.
Azt is jól esnék tudni: járult o hozzá anya-megyénk jóváhagy iUa; az irányba vett önálló-törvényszék költségeiről felvilágosítása? s ha ugyancsak anyatörvényszéktől el kcllcno szakadnunk azzal járó terhek nagyobbodását, vagy megmaradását tudni óhajtliató.
Azt én elhinni hajlandó vagyok ; hogy mindenki, minden vidék, falu, és egyes ember tör-vényszolffáltatásnak közelebbi létezhotósét kívánná; uo kivánná. aztán azt is, hogy az által nagyobb torhokot magának no szerezzen.
Gyenge folfogáaom szerint a Muraközt testületileg vévo aligha drágábba nom kerülne a tervezett önálló törvényszék, mint Iia mostaninál maradunk: cgyos perlekedőket azonban ido nem értvo.
Ha tehát terheink nagyobbodását hozná magával; szerintotn, el nem bírhatnánk váltaink a nagyobb súlyt. Vegyünk csak tekintetbe,
a borzasztó sok adónk-hátralékait,
a roppant mennyiségű magán adóssági kereseteket é* végrehajtásokat,
a munka kereső ée kenyérfogyatkozott né-
Íiünk tömegét, kik messze vidékeken kényt«-onok keresni kézimunkát.
Elszegényedésünknek jelloge az is: hogy fiainknak koll£skiképezteté»ér* való elog«iid6 anyagi orővol nem bírunk ; vegyünk fel, hány oly lelkészt, ügyvédot, orvost, mérnököt vagy" országgyűlési képviselőt ki 20 év óta ezen valamely szakra kiképeztötott volna, előmutat-'' latjuk? holott ozon idő előtt szép szám At t»j láliuk.
Végre szellomi álla}>otunkra tekintvo, ott sem dicsekedhető álla pótot találok, népiskolábk-ban létező hiányok nem uyujtanak biztonságot'' az ügy czéléréséro: lelkészeket zágrábi képex-déból kapjuk stb.
Igy hát, sem szollomí, sem anyagi erőnk folytán nem láthatom hazafiúi óhajaimnak megfelelő üdvösségét által, hogy Muraköa részére csáktorpvai városban létesíttessék a határozatov önálló törvényszék, igy aztán ahhoz beleegyezésemet sem adhatnám, sőt Iu jövőjére reá gondolok ; képzelődéseíni szivemben bua fájdalmakat keltének fel; az időszak sincs még arra a}-'' kai mázható.
bellovAky fekencz
muraközi köz-polgár és bizottm. tag.
— Több oldalról vettük ama jóakaró figyelmeztetést, hogy • lapunk homlokás jel^ zett megyék híreit a sok cximzéa miatt, tn«ly összesen nagy tért vosz igénybe, egy rovat alá vegyük, teljesítjük azon őszinte a nyílt megjegyzés kapcsában, hogy valamint eddig, ogy ezentúl is kiváló figyolemmol kísérjük aa ere-doti hirek gyora felvételét, s kezelését.
— Somssich Pált válasstói Kaporvárt 0 hó 20-án nagy ünnopélylyel fogadták. A város zászlókkal volt felékesítvo, bandérium lovagolt ölibe. Ksto nagy fák^As-sene volt; aa utáni nagy lakoma három vendéglőben, egyikben 240, a másikban 100-100 toritékkel.
— Távirati pontatlanság. íx. ron-megyei Lövőről tudosittatuuk, hogy ol t .iae». 1-én délután 4 óra 15 porcakor egy haláljslen-tési távirat adatott fol Galantára, hogy szillot£ a temetésre oljőjjön, azonban a szomorú hirt Jelzó sürgönyt csj»k dcc«. 4-én esti 7 éra f>5 j>crczkor kapta meg. Igy már aztán sürgöny-nok (?) lobot novozni ez intézkedést, — tnely némely hivatalnok törökbasai kényelméről tes* tanúbizonyságot. .
Irodalom.
Szatuiirtt „Pzamo»" diumsl Bihari Péter szorkcsztéso mollott hetilap indul meg.
— Megjelent s hozzánk is beküldetett a „Floh" czimü uj német élezlap első száma, moly Babaj, Druzsin és Somogyival veaző<lik.
- Wagner László IKtVJ-ik évi jan. hó 1-től kezdvo a hazai nomzoti gazdaság, állattenyésztés, gazdasági ipar, bor- és gyümölcs tef-mosztés fejlesztésére irányzott „Gazdász''ati Közlönyt" ad kL e közlöny ugy a külföld haladásaira, mint a hazai gazdasági viszoqyokra, ugy az olmélot vívmányaira, mint a gyakorlat tapasztalataira gondos figyolemmol loend. — Ajánljuk a közönség figyelmébe.
Nyílt pósta. i
— U. U. Ssagod. Már elkelünk telő, a*j»il|ak, hogy hamarabb nem lettduk flgyalmaiUtTa.
— Ollvérnak. A kOltauín;«ktt alka)ullsf ho-aandjuk. ^
_ As. KeoketuiU Aa «ImaradUkat taJníUuk, ho|nr valóban elmaradt; most tair Igen Mi8 volua a hibát a hláujrt Jó>-A lenni. Bocaioat I
— Fi Voajprím. Kéilratok t. OulSI nlotienek , nilnok, cg) tavaail v«r«aól ogyíbb, »«1/ c»ak ta-vea.kor jShot, aiírt kírJUk aalrti k&ar«nflksdiiit továbbra la, kdlOuOton ctlkkak iloljAbau.
— Sp. Sioged. Ujabb'' ktUdom¿ujrclt hóiul fogjak, A is«rb boaiilyr« cím akkor vilaaiolbatunk, ha át-olvaitqk.
— „Multam emUkkOnjrv^bSl* ralmQ dolgoaatot legjobb akaratunk mellett ietn hoiha\Juk telj«« if-dolgoaia ailkal, arra padlf JeUuleg nlae« Id&ak.
TARCZA.
P-hez.
llol vidáman (lllOnk egjlltt Ét anojrlMOr rnegplb«nl«ni ; l.omboa fAÍ'' bfl» Arnv/kAba liag«4 pajtin képielrt.''in.
Nem, mert hHvcn ''pcugelt borod 8 körül («Alit ai ilkrk gSta, Hogy mellettak a incrcugó 8»lro bdJAt clldStae.
Nem, mert tc, rolót ••SMffuda, Felkliltil : „tlnk t J5»»ta. Igyunk egyet a haiAírt* — 8 a poharat vertük o»»»<■.
Nem) pert lelke« dalbajriUn Hangja ott »ANt fel a* Aglg H «Sneluilraet kedv«« Vilink
lUrmonAjAn JAUiU v^gig.
N»«n, mert mWm Jól etik * — '' e«c!18 JifU hegyo)di\lon ;
l)e j msrt to mér flnaatlen vagy, r*, H velttk «gylttt Jóbarátom.
Caak Vár, kár hogy nemtokára OH fcomor tál a fagyok Járnak, Hol «eddig U riogattatok —
Uold.og peroask, édes álmák !
NOTTKK ANTAL.
Nóprege
— n nagyhariáuyi hegyrül. —
Baranyanvegyo egyik legszebb részén, melyei Szolimán azt mondá : itt lobotott hajdan a paradicsom. — a boráról világhírű Villanytól nyugotra, Nagy-Harsány keleti vígén van az ugy neveseit harsányi hegy, kopár »ziklatotóvcl » oldallal. Oldala barázdás, felszántva lonni látszik s azon vídékon szájról száira, ivadékrél ivadékra, hihetőleg még a hajdankorból orodett következő monda maradt a nép között.
¿It hajdan Nagy-Harsányban egy szogény ázvegy asszony, kínok egyedüli kincso tUndér szépstell leánya Erzsi volt, a loány után a vidék léggazdagabb legényei jártak — aikor uélkUl, a nem ogynok adott kosarat Egy időben azonban egy csinos vadász kezdett neki udvarolni, kit a vidékben senki sem ismert. A leány ez iráat is folyvást hideg maradt, bár as anyja gazdagnak vélvén a vadászt — mert igen sok s gazdag ajándékot hordott mind a leánynak, mind szogény auyiáuak — nom volt idegen a vadász álul felajánlott b sltrgotott megkötendő frigytől. Végro a gazdag ajándékok 4 kecsegtető ígéretek által sikorUlt a lányt rávenni, hogy közét a vadásznak adja. A roppant fényes kézfogó a vadás» költségén megtörtén-
vén, kitftzetott o nap, melyben ^vadászunS:, — mint boldog félj — hazavieudi bájoló menyasszonyát anyjával ogyUtt, midőn ogy messze vidékről jött boszorkányság hirébon álló öreg nőtől megtudta az özvegy, hogy leányának vő-legényo maga — az ördög. E pillanattól nem volt többé nyugta a* anyáunk, s őrültként járt'' egyik javastól a másikhoz tanácsot kérni, mit- • tevő legyen ? mórt bár szeméro vetette a vadásznak, hogy kilétót eltagadta, s megtagadta tőle leányát, azért a vőlegény nem tágított, sőt kijelentette, hogy hatalmánál fogva elragadja a leányt, miut már jegyese, ha anyja önkényt oda nem adja. Végre ogy örog asszony ait ajánlá ax özvegynek, hogy lépjon alkura at ördöggel, s mondja azt, hogy neki adja leányát, do csak azon foltétol alatt, ha u bárányi hegy kősziklából álló részét éjfélig fölszántja.
Az ajánlatot örömmel fogadá az ördögi vőlo-gény s hozzá fogott a szántáshoz, egy macskát és ogy kakast fogván az oko elé b iniro az óra éjfélt ütött, a kivánt munka is elkészült. Bocskora földdel megtelvén, — az egyiket elrúgta Nagytótfalu és Siklós közé h ebből kolotkozott a Göntérhogy, a másikat pedig lleroinend mojlé, obből származott a bermnendi hogy.
Ekkor bomont az ördög munkája igért jutalmáért a faluba, s monyasszonyát édesanyjától olragodván, magával vitto a pokolba.
As özvogy nő pétiig megőrült s a fölszántott hogytotőro járt loányát siratni.
Szemtanuk állítása szerint a hogytotőn még ma is látszik egy macskk- és ogy kakas-nyom a kősziklán.
GALAMBOKI SÁNDOR.
A chinai költószetrtfl.
egykorú a dunaiak
A e h i n a t a k lantos költéizeto történetükkel. — A Schukin^ legrégibb évkönyvo, mely többnyire lantos köl-toményokot. tartalmaz, az ólső 8 dynastiából származik, (A Hia dynastia 2200-1707 Kr. e.) Schang 1122 és a Tcbsoon (258 K. o.) E* évkönyv, történolmi adatokon JcivlÜ, még rövid, mértékos verseket ós bölce mondatokat tartalmas.
Novozotos még a Schi-king (Dalos könyv) molyból néhányat közöloni is fogunk. E dalos könyvbon, molyot Khung-fu-tson (Confucius szül. 651 f 47« Kr. o. összegyűjtött és rendo-zott, a Hia dynastiából egy dal sincs, a Schang dynastiából csak 5 dics- és áldozatdalt vott fel ezek képozék a dalkönyv utolsó fojezotót, ós Scbang-song (dicsérő dalok) feliratot viselnek. A Schiking, a chinai erkölcsök éa gondolkozásmódját leghűbben tükrözi vissza, a Tschoon dynaatiatóí, l''ing-rang koráig (770 Kr. o.)
A Suy dynastia irodalom történotében következőket olvasunk : .A dalnak czélja, az ember érzelmét igaz útra téríteni, a dalok, az emberek érzohnuit képviselik, s így jogosan mondják, a mi a lélekben él, ar. érzet, s ez szavakba öntvo dal vagy költemény."
A császári udvarokban, a dalnokok vitték a főszerepet, s mindon novozetosb ünnep vagy névnapra dalokat írtak, s azokat mogzenésítvo, olénokolték, 8 így a költészet a zenével kar-öltvo járt.
Az évköqyvbcn ogy bolyon olvassuk, hogy Schun császár bizonyos Kuoyhoz következőkot mond: ,Kuey, parancsolom, hogy őrködj a
zeno felett, az eltolók Hatnak mondd, legyenek becsületesek és nyájasak, kemények, de zsarnokság nélkül; dalukban hirdessék érzelmeiket éa a zono törvényei szerint énekoljonek !u Kuey erre következőkép felel: „Ha kövemre ütök (A ktng hangszerre, moly kőből készült) ha megérintem kövemet, hartuonia uralkodik állatok és szollomek között.-
A Tschoon (Tacheon-song) a daloskönyv 4-ik részének gyűjtését, Tacboon-kong tudósnak tulajdonítják. (1115—1078.) Utáuna üonfidus folvtatá a dalok gyűjtését, 3000dalból csak »11 választott ki, melyből 0 olvoszott. A daloskönyvbon 16 kormány dalai foglaltatik. Az első rész Kue-fong (dalok) 15«, a második rész 74 középszorü dal és a harmadik rész, ''fa-ya 31 alkalmi darabot tartalmaz, a negyedik rísz 40 dicsdalból, Song áll.
A dalok többnyire rím nélkül irvák, csak itt-ott találni egy-két oér rimot, de ozt ia csak a vélotlonnok lehot tulajdonítani.
E dalok 3 csoportra oszolnak, oz első osoport Tu tanköltoményckct, a második, Pc, allegóriákat, a harmadik, Hing, képleteket tartalmaz. Mi néhány dalt közlünk Neumann K. F. után kinek a fonnebbi jegyzeteket is kössöahotjUk.
A cbinaíak csak a lantos, költészetet mlvol-ték, kovésbbé a hős és drámai költészetet. A későbbi syrikusok mint Tu-fu és Ll-tsai csak középszerűt tereinténok. Költészetük most mindinkább hanyatlik.
SPITZEH JÓZSEF.
Ü Z LET I-H ÍRNOK
Ksiy-Kaalzaa, daca. 24 én 1869. A kath. tinne pek miatt mlndennemQ gabnaaaállitáa mcglobbolt, a heU.átár tátogatott ia cladátl késietekben gstdig »olt A gabonának ára valamivel följebb isállt, olső ^uallűtu butánál iicmbetiinBen, a itállltái asonbau r«pp»nt nrháa aa utak rOMtatága miatt.
P la ozt ksti-váaárl kelatárok.
N ACl V-K ANI/.öAN, deciember 28-áu.
Altó-autiUial mérőnként.
Tarwéayek i llu a a 8S—85 fontot 3 frt, 70 kr. 4 frt ■iS-í« fnt. 4 fr. 2» kr. 87—68 fts. 4 frt 60-G0 kr. Koti Tí-Tíínt. 2 fr. 20 kr. 7»-80fnt. 2 fl. 70 kr. Arpa »ortfaSoek, 70-71 fot. t fr. 40 — kr. 71-72 fste * frt. 90 kr. Arpa kOaOutéget, 64-80 fu. II fr. 10 kr. «7-«& fot. S. frt. SO kr. K u k o r I c » a A frt 40 kr., 2 frt 54 kr. K uk orlo aa olasi (cslnquantlu) * frt 90 kr. Zab U-U fot. 1 frt 55 kr. 40-47 fnt. 1 frt 75 kr. P o k a n k a ««-«8 fnt. 2 frt 40 kr. «»-Ö5 fia Í frt. 80 kr. Paanuly fehér 4 frt SO kr. l''aaaoljr, ttrka 8 frt 25 kr.Baónamáts. 2 frt kr. Haslma l frt'' 26 kr.
Uutsk: máit. K 1 r á 1 y 111 at 0. ta. IS frt - kr. I,ánglliat mit. I. aa. 11 frt 50 kr. Láiiglleat ms». 2. ttim. 11 frt — kr. üiomltlliit 3. tiám 10 frt 60 kr. Z t o m I o 1 11. t 4. itám Í» frt 60 kr. K oajr 4 r 11 ■ «t 0 as. 8 frt. 50 kr. Kcnyórlliit « aa. 7 frt. 60 kr. Keny.-I.m. 7 ta. 6 frt 50 kr. K o n y.-l. m 8 a». 6 frt 60 kr. B o a 11 á n g máit.
|. tiám 7 frt. — kr. K o t s I á a g mássája 2. atám 5 frt. 50 kr. Kukorlcaallsat mis. 4 frt. 60 kr. KUlSafilék. Mót máatája IC frt - kr. Vlata m.
115 frt — kr. Kagygyd nyert m. 20-22 frt — kr. Kagygyd ttáraa m. S2—25 frt — kr, Oyapjd llnuin 80—105 frt — kr. Oyapjd határőrvidéki m. 70 frt
— kr. Kebér rongy Ut. 11 fit 20 kr. Tarka rongy ni. 0 frt. 50 kr. Stalma m. 1 frt 20 k. Hióna m. 2 írt
— kr. Kgy kévo atup 12 kr. llurgonya mérője 1 frt. 10 kr. Marhabőr ttáraa, nebót máttája 60—06 frt. Marhabőr tiárat, könny fi máatája 75-80 frt llorju-bőr fejjel 100 100-100 frt. liorjubör fejnélkül mit. 100-100 fr. llirkabSr 100 a — frt _ kr.
Borok : VldókUnkbell djbor 1807-dlki, fehér vagy tchlllor akója .1.50 fr. VldókUukbell ó-bor 18CO-G5-bcll fehér vagy ichlller ak. 8-11 frt — kr Halat«« melléki 1868-bell fehér ak". 4 -10 frt. — kr. 1863-66-bell feh. v. tchll. ak. 8--12 frt — kr. Bomlal 1893— 84-bell akója 8-0 frt. — kr. 1867-bell C-7 frt. — kr. Hadacsouyl 189»-r66-bell akd IS frt 1867-bell akója 6—C fr — kr. Ylllányl ót Htektaárdl fekete, 18«7-dlkl akója (t -10 frt. — kr. BorkC 11 frt - kr.
Splritsa (per grad) fokonklul — Irt. CO kr. 8tllvapá-Unka hordóval JO fokú 20-21 frt - kr. Tírkölypállnka hordóval SO fokú 18 frt — kr.
Klaplaoil árak: Marhahús fontja SS kr. 8ertásbut fontja S6 kr. »aalona fnt. 88 kr, Uorjuhut fnt 33 kr. Jdhhut fnt. 13 kr.Kalraak fnt. 44 kr.Atitall ol*J fontja 60 kr. Lenmagolaj fnt. 00 kr, Repeieolaj fnt 80 kr. 1''oUolonm fuy. S2 kr. Ctukor flnom futj. 88 kr. Kávó fntj. HO kr. Konybusó fntj. 7 kr. Marhatóuak fon\ja
8 kr faggyúgyertya fnt 86 kr. Saappan fnt S4 kr_
Hitt kása Iteiéje Ki kr. Kolotkáta ItcsJ. 9 kr. 1UJ-dlua ItotJ. 10 kr. Fehérbab (pa»mj) Itcténként 6 kr Tarkabab (pattuj) lUsaj. 6 kr. Árpadara fou|J 14 kr-llortó Itea. tO kr. Lud, továny 1 frt, 1 fr. 6 — 80 kr. Lud hliott 2 frt. 8. 80 kr. Kaeaa cárja 1 frt 40 kr l''ujka páiJa 1 frt 60 kr. TyAk tojáe 8 darab 12 kr. Hertói 1 máttás S6 frt Mertét S máasáa — 50 frt UJbor Iteiéje 10 kr. O-bor lt«a. — 18 kr. Billrapá-llnka Itcij. 40 kr. Kanlssal tOr ItcsJ. 10 kr. TesÜ t8r Itctj. 14 kr. Keményfa Mo ttáraa 10 frt — kr. Nyertfa öle 9 frt. Ka tién méróje 85 kr. Kgy pár csirke —, 80 kr. Kgy kit malaot sitiinek 1 fr 10 kr.
Vasúti napoukinti menetrend;
l dra 22 per«M.
0 órakor. 7 óra 16 pavea. 7 dra 45 ,
1 óra 60 . ö óra 23 .
llarca . reggel 8 óra 66 ,
. délután 2 óra —
¿•lr. N.-Kanlitára lluda felól reggel 4 óra
. . s . d. u.
, , Hóea . reggel
. , . estvo
. , Trleat . reggel
Indul Tf,-Kantátáról linda felé d. u. , > . oatve
. . 110« . >«gg*t . ®atvo
d. u. eatve
r''ggol
Trle.t
llarca
6
1 óra 20 8 óra 20 7 óra 80 6 óra 26
délbeol2 dra 6S ■I. ii. 1 óra 44 ette 7 óra 20
Bécsi pónzárfolyam, decz. 24.
6% metalique* 58.05 ; 5"/ii aemx. kölcsön 04.10; 180<)-ki álladalmi kölcsön »0.20; bankrészvények 0.50 ; liitolintézeti részvényok 287. K()j rundon llO.tK); ozüst áglo 117.76j arany darabja 5.(58*/,, kr.
Heti naptótr.
Dcoiember 28-dlkától 1868 Jasasr 2-lg 1869.
lió- óa heti- n"p Kathollknt nap-l S''roteitini tár | naptár «ti.
Kath. Kv. . ói i.f és Mária ouidálkoiánsk. T.uké-« •< 81- 40
27 28 29 30 31 1 8 Vaasrsap Hétfő Kedd 8aerd. C»ttt0rt0k Póatak Hiombat 0 J . w. w V. Apró aiantdk T«inás pOtpOk Da I I király 8illve«iter UI sutanM ktakár, Abel '' U JU.lV» Apróaiantek Jonatán Dávid StllvarsUr TI tutaatf Xsel, Bóla 1
Felelős szerkesztő : WaJditS Jéxtef. Segédszerkesztő : Bátorfl UJOí.
II I 11 I) ^E T E S E K:
Politechnikai és gyakorlati találmányok.
Baifsaya- ét akaakámezé nép, melynjjá ós fényeató tótelére, arany- ót tnlndeu kiállításon l''árisban, London-etöttmflvesekiiek nélkülöibetlen. Kg7 ban ét New-Yorkban na eU8 Jutalmat drb ára 10 kr.
averle, minden tolatás »serint, papír vékony formában 60 darabot hámot ■egy perci alatt; ctekély ára nagy'' oltorjedótre van ttánltvs. Súlya másfél font Ara 8.50 kr.
Igen fontot minden háatartáaban a legújabban feltslált ftaytlltj ktBÓC», walylyel mindenki a legkönnyebbe» V a !eg«tebben kifényesítheti régi bn torsit stb. 1 katulya ára, mely elég *gy égéit garnitúrára, 60 kr. Mog-''J*gyteod3 még, hogy a kenSea romlátnak toha alnet kitéve.
Fsffkjás, bárminemű, aaonnal ál-laadoau megtaOnlk a berlini fogriep-
rak hssinálatáuál. A Jótállás annyira latot, hogy nembastsálá» etetáben • péns »¡»»»adatik, miért lt e »temek egyaiien báabaa »«« »«abad hlányoa-sla. 1 ttveg ára 80 kr.
A lMMfy»M NMftakarítás minden háatartáiuáJ, kétmttretoól éa gatdánál as agáaaea ujlá alakltatt angol pa Uaa kluMM ftáp által (bassuálható mladen vágd eeakOahOa, ugytaintón Avagmetsiásre ia) a legnagyobb kOny ayttógnl aekáay másodperce alatt a Ugélesebbre kOtsflrülhetnl tompa meteti »»akOaSkat mint például ollót, káti, kaaaát stb. Ka bitonyára min 4aa kásoál a IscaálkalOihetíeaebb de Ugaa*geógite«kb tárgy, a ára oly «aekáiyra van aasbva, aogy e kitflnS gépet bárki ia mofiaereabetl. 1 drb Ara Btmntatáaaal együtt 80 kr
Cilii ftayaWtá-MJyó, klut''.ó aterj Mlndau megkotaAlyasull étet tárgy,
Valamennyi óra regulatora a r»-(«lált «apóra compasea!, mindenkinek a legjobban ajánlható, mert a bitonyára pontot órával mluden mecha-nlcut órát mcglgaslthatunk, 1 darab ára Anoman fényesítve 25 kr.
Mesdá-por. K por alkalmasáéinál megtakarítunk M4t, atankát ét pisit, e mellett a legnagyobb el5ny még aa, hogy a niha tokkal jobban klmélto-Uk, mint kAsOntéget kétattletnél. 1 fontot csomag ára 22 kr.
Amerikai paientiroaoit bUtOtltó zár, kltttnS aaerkeietd a minden betOrét ellen blttoa. 1 db kisebb roadfl ára 80, 40, 50 kr. 1 db nagyobb randO 70, 90 kr. 1 frtig. 1 nagyobb két kuleacaal egóss 10 frtig. 1 db utazótáskára való 26, 40-50 kr.
Gyakorlatiak a Btdráf-vMik, ue lyek a nadrágot rost Idfijáráaban at elplsskolástól védik. — Kgy pár ára 20 kr.
Angol Ollók n legjobb aoélbdl, I stabó olló, a legfinomabb 25, 36, 46 kr. 1 sllng olló, a legfinomabb 20, 30 kr. 1 olló-lánca 10 kr,
Nagy rlSuy nyujtauak a rgujabb fóp-lróaok, megkíméltetünk aa unalmas brgyoióatál, t hlstosak lehetünk, hogy as ón hegye el nem törik. £gy db fába foglalva 10 kr. Csontba fog-lalva áia 16 kr. Tolltartóval óa kóe-sel 90 kr. 1 inegtAltAtt tok, mely 8 hónapra eleK«uiiS, 10 kr. 1 db unio-radlrgummi dn és eaink »lámára 6 krajcsár. ~
Kitűnő tkiymtl Lantachukkal ve
fltv«, hogy a bört Urtósaá tegye, katulya ára 16-30 kr. Le«sjskb Llgrol.na laebtaz-artraxáM,
* laggyakorlatlbb a maga nemében, nem dohányióknak la ^Jánlatoa, kö tOntéget tQ«.ser»sám kellemes kit formájában egy lámpával egyesítve, mely nchány órai églsnyagot felvett, ugy hogy gyakran elRJSvo alkalmak ban hamar világot gyújthatni. — A otekély ár gyort terjedésre van ttá mltva. 1 db. ára 60 kr.
Parzslal haJsSvaiitd-utr, miáltal ttOrka hajak rflgtín títstóa ti''.rlnt barnára vagy feketóro leathe''tftk, óa egytaeraalnd a ttraéaietet fritteeó-get vlataanyerlk. NOvényekbSl kétalt-tetlk t tokéleteten ártalmatlan. 1 cao-mag utasítással ogy Ott 2 frt.
FslyMtMy sayv. Minden háaUrtáa ban nélkHl»ihetlen, miáltal a kRlön féle a hát tartásban eISjOvS apróbb hibákat magunk Igaiithatjuk. — Kt enyv évekig ellebelS ét hidegen al kalmaaható. 1 Ov. ára 24 kr.
Lepjahb roiadspor jóUlláatal. — Minden roiadafoltok allávoktáaára vá«tonból. telyeaiból t mát kelmák-b8l, ugyetlntén aciél- U vastárgyak ból. 1 eeomag 85 kr.
LaoisM karstvakéi-paita. K* álul a borotvakOtsOrfllás tallkiégteUn Itta. Kgy katulya ára 25 kr.
A likakat r>edvméfltól Mfival. Mindenkinek ^jinlatot, mirt ea at egit.tágnek tsolgál. A kletser-féle kltSnft bőrkéatlUsmódnál, loely a b$rt láthatatlanná teasl, ugy hogy a koaesabb Járkális után a nedveaaég-
minthogy a legkényesebb »»Int lt. •értetlenül hagyja, ót aaonnal meg-ttiradva, »tag nélkül marad. — A katttydk tlsstásira U ktt|0n9»en ajánlható. 1 dvegcto ára utaaltiaaal együtt 40 kr.
Valódi itlitasó glyotiis-azappsaak,
a legfinomabb llUtUl. — Kgy kHtép nagyaágu db ára 16, 20 kr, nagy 25 kr. 1 tégely valódi tttarajztlr, haj pomádó 80 kr. 1 db valódi látaraj-flxatMr 80 kr. folyékony glyceriu-etappan 1 ttveg 24 kr. glycorin
ben a nedv behatása nem éreshetS, ót a eiólnak legjobb mértékben elég-tótetlk. Kg/ ttveg ára 90 kr.
Aagol Mrfésysiir. Minden bSraek hajlékonytágot adni ól egysiersmlnd fényesíteni. Kgy kit ttveg S6 kr., 1 nagy 45.
Kltalisoi tisztító por , melylyel minden érciet, arany, etttst, pakfong setéi ét retet tlsitlUnl és fényesíteni lehat Kgy katalya ára 20 kr.
Párisi aeyeteaiei ragaaz, nemcsak as flveget, porciellánt, kAvet, Ujtó-kot, fát itb. leggyortabbaa akként megragatiUnl, hogy at elválbatlan legyen, hanem különfélék egyesítésére lt, például fát érrtciei, Üveget poreielliaoal itb., ugy hogy teittó váljék. Pakétja cien minden hátnál oóIkülOihetlen siornek csak 10 kr. Ugyasszss rajaii, folyékony álUpot-ban, Igen kltanC, Ov. 80 kr.
l*vilp«csit-bilyeg«k egyedül eaak gyárvak képet Ilyen árért dolgosnl, melyek kényelmességük, olcsóságuk éa blatoi fagasaok miatt ai ostyák óa peciélviaat felelt eldunyel bírnak, arauyoyal 600 db 1 frt *0 kr, 1000 db 11 frt 60 kr.
SMfcályiá, a tollat minden kóihea éa paplrhot IgailUnl, ugy, hogy ugy*Mzoti tollal a legfinomabb ót legvatUgabb vonásokat lehet vóg. he, vinni, lt db 24 kr.
Vattái saflol tollkéstk, I db két kéttel 20, »0, 40 kr. * kéttel, 60, 90 kr. legfinomabb 3 késtel 60, 70,
n»kk 1 /rt" 4 80 11/1 1 í,t''
Blvtwetl flatiaz. A legnagyobb
kOoityŐséggel lehet egr pereiben t legkfllOnbOaShb festményeket, ugy mint caoportoiatokat, vlrágfDiéreket. csokrokat, ttb. mindenféle tárgyakra kivétel nélkül, például fára, caouUa ttvegre, bádogra, poretellánra, bSrre, k8re, papírra átvinni. Klek alkalmasak mindenféle háaltárgyak feldlul lésére, óa kttlOnOten ajánlatotak Iparotok tiámira. Darabja Ily képeknek 1. 2, 8, 4, 6, 8, 10 kr. — Kgy ttveg átviteli lakk ára 20 kr, mely 500 db átvitelére olégiógci.
UffcMH belyiói szakadékaratl méreg egerek, patkányok, bOretOgOk, ót vakandok klirtitira. Aa eladás jótállás mellett tOrtónlk. 1 nagy pléh asaleacaa 1 frt
A dió-olaj a legjobb, hogy a haj rugsayosaigiban megtarUssók és a viUgos vagy stBrke haj sötétre festessék, a vcgyés.l kés.ülékek mind ártalmasak. Van aaarenetém s nagy. érdomQ kOtOnséggel tudatni , hogy hamlaltlaa, frls», kétsieraaen finomított dlóoújból raktáram van. Kgy kla ttvegectko ára 26 kr., nagyobb 46 kr.
fiytterst szar a tyikaiSMSt legfeljebb 8 nap alatt nyomUlanul kiirtani. Kien újonnan felUlált tier felnimül minden eddigit, éa esért jót állit aellatt adatik al. — 1 katulya bassnálatl utaaltissal együtt 60 kr.
Cs. Mr. szab. txctittiappan, mely birrnl néven i^eveiandS |>eeaétet min deu kaiméból kivétel nélknl néhány pJUsaal alatt eltivollL Kasa uj ké ssltruóay hatására n*»vo f-loluiul mladen oddlgl hasonló gyártmányt.
atsákksk
X
46 kr., ugysilnte minden egrnb bel-és külföldi Illat- ÓS tsüsttá-arsrsk
nagy válasstóka.
A kitünö siobapalló féaysiKS paals (miagával) melv a pallónak a l«g-siebb fényt kOloeOnil, t Urtósságra néiva minden mit eddigit frlolmul. Kgy katulya ira, mely elóg egy t»o-bára, 1 frt
UiSgUlan, vliithatlan áiybatétsk, ai ágynemttok áUtátának meggátlá-sára Kyermekekaól, betagaknél vagy gyermek ágyasoknál. 1 db ára 90 kr.
Uo, 1.60, 1.70 kr.
I.egklpróbálubb tter a tvábhoga-rak gyltorSS kUrtiaára. Kgy katulya ára S5 kr Kgéasen friss ftragpor, mely julnden alkalmatlan férget kiirt. 1 kis Ov. ára 20 kr, iia*y 26 kr. Valódi lla/tmaiiu féle pOloska /''tá^Mr. K aaer kastuálaUaál iiewicaak .ti féreg leaa t/lkéloUsen éa SrAkr« kiirt va, — hanem a további féeikeló» ¡» ogéssen moggátolUUk, ül) éri 1« » tter a» e^TidÜll e nrulhm 1 n<r«g ára kr.
<<s valódi
rJak°^«tVíűÍrÍx rÍnd°nt fü!^ ^ m6* '' C4Íkk°k hÍrdoUWS"ck »¿b-lt is utánozzák, figyelmrutetjük a közönnel, bogy az eredeti
I c»%k 1 HAI)«« I I > Ml Ui áruházában, évjegygyol ellátva, kaphaté. Arjegy.ék « ruktiirba«» találb.ld mlt.drn Ügyről lh,yru «.»„KU
THAUGOTT FEITEL d&ő auwtrUtl bliomáiiy tuállltó-íbilete Bécs, KämtnerHng Mr. 2, ßegmUber dem Drasch« Haus.
Ke/etkedök éa vittonUladók nagy eagadméeiyt oyaroek.
(171 lt,3>

Insert failed. Could not insert session data.