Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.78 MB
2010-02-13 20:22:23
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1253
3930
Rövid leírás | Teljes leírás (272.36 KB)

Zalai Közlöny 1900. 044-047. szám november

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
39. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSA, 1900. november hó 3-án.
44-ik szám.
XXXIX. évfolyam.
Elófixcténi ár:
Kg\'íst é»ro . .. 10 kor. — fitt. F*l érre ... 5 kor. — fili. Negyedévre . . 2 kor. 50 fitt. Kgyes Híára 20 flll. HIRDETÉSEK 5h»sil)ospctitífirbiD l4,tDÍaod«*or 13, i ruindcü további soréri 10 fill.
K YI L TTÉ R BEN
petit soronként 20 fillérért Tétet-"nek fel.
A lap nzollcmi részét
den közlemény & felelt b Bzerkemtő nevére, az anyagi réflit illető köi^ leméuypk pi\'dig a kfadó nevére cimzotten Nngy-Kan zsára bérmentve intézeúdók.
Bérnjpntetlen levelek tatnak cl,
illető mio-
i fogad-
Kéziratok rlBSzanew küldetnek
A nagy-kanizsai „ Ipar-Testület, • „a nagy-kanizsai Takarékpénztár részvény-társaság,*: a .Kotori takarékpénztár részvény-társaság," ,lnagy-kanizsai és a galamboki önkéntes tűzoltó egylet,■ a ,nagy-kanizsai kisdednevelő egyesület,* a .nagy-kanizsai tanítói járáskör," a .nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet^\'^-tótífesai izr. jótékony nőegylet," „szegények tápintézete,* a „katonai hadastyán egylet," a „soproni kereskedelmi iparkamara," nagy-kanizsai külválaaztmányának hivatalos lapja.
HETENKINTJEGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ1 VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Az a helyi sajtó!
(Y&lasz Dr. Sz. Zs.«nak.)
N\'agj-Kanlxsa, IPOO. nov. 2.
(V.) A közszellem hiányát lobbantják szemére közönségünknek. A helyi sajtóra meg azt mondják, hogy minden kérdéshez ugy szól hozzá, mint á politikus csizmadia. Sybilla se mondott bölcsebbet ennél.
A mi közöDségünk, igaz, nem boszankodik semmin, nincs meg benne az a szent.. tüz, mely a nemes felháborodás okozója. A gazdag ember nem . törődik kuszált közügyeink rendbehozásával azéct, mert nem . érdemes neki másokért veszekedni; a szegényebb polgári elem pedig neui mér vitézkedni, mert az ó bőrére meg}*. Félti anyagi érdekeit; az egyik fél, hogy nem kap megrendelést, a másik, hogy felemelik adó-^ ját, a harmadik, hogy kibuktatják. Mindenki tehát attól tél, hogy fejére sulykot rak. Ez a kisvárosiasság átka. \\A sok\' ügyvéd, aki helyet foglal a képviselőtestületben — és méltán, mert jogtudó emberekre ott szükség van ~ nagyon szük szavú. Aki ott van közülük, az nem igen beszédes dr. Dick József kivételével. Nem beszélnek pedig azért, mert vagy egyetértenek a dolgok menetével, vagy pedig azért, mert látják, hogy hiábavaló volna itt már felszólalni és néma tompaságbán kell tűrni azt, amiuek jönni kell. \'
Az első okról nem nyilatkozhatik a sajtó, nem feladata puhatolózni, • hogy iyüle vagy Füle miért nem ellenzéki és miért van megelégedve a ifcnálló viszonyokkal. A másik-okra nézve megjegyezzük, hogy az ügyvéd urakat se fatalistáknak, se

\'félénk katonáknak, kiknek hátul van a szemük, nem tartjuk. Amit azonban szomorúsággal kell tapasztalnuuk, az. hogy sok képviselő-ügy véd soha közgyűlésre el se megy. Azért még mindig szivesebben látjuk dr. Ollop Mórt az egészségügyi bizottságban, mint közgyűléskor a társaskörben. És a sajtó? Attól követelik, , hogy folyton tüzet rakjon. De nem olyan tüz kell ám, mely világit és melegit, hanem olyau, amelyik nagy füstöt ereszt!
A mi lapuok hétről-hétre Városi ügyekkel foglalkozik. Megrakja a világosság tüzét, mely lángot vet, de nem füstöl. Azt a tüzet évek óta csak dr. Dick veszi észre. A többi 185 képviselő, mintha mind egy lében sózna, észre se veszi, hogy a város közönségének fáj valamije. Mert nem tehetjük fel, hogy felszólalásainkat a szerkesztőség önérdekeinek, istápolására vezetik vissza? Az év 52. hetében minden áldott szombaton nyilvánosságra hozzuk bajainkat, nemcsak azokat, melyeket a városi adminisztráció...

Insert failed. Could not insert session data.