Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
14.39 MB
2010-02-17 15:02:54
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1761
3679
Rövid leírás | Teljes leírás (915.79 KB)

Zalai Közlöny 1921. 173-196. szám augusztus

Zalai Közlöny
Keresztény politikai napilap
60. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

60-ik évfolyam
Nagyhanliga, 1921. auguaxtun 2. Kedd
173. axAm
keresztény politikai napilap
... —mbb
U kUJiMv.UI. Mlll Ij. >1. .__. lrM«[urb*n-ul«fon 7H. -.
Metlclcnlk mindig kora rejtjel
" mi\'
KdSZRRKfiSrró: Dr. HEOEDÖS OYÖROY
M»ltlfly. t*}>!»• >4
íT.LRI.ÓSSZKRKRSZró:
BODROOKÖZY ZOLTÁN
Blöflxctéal árak P.RÍII <vr« 400 K. KéMvr* 300 K. N évr* 100 k\'. F.fy hóra 35 K. V#yp* itini iriUK
A politika hirei.
Budapeti, augusztus 1. A kereszténypárt ogy látja, hogy az események nagyon előrehaladtak és nem hajlandó továbbra is hallgatag és passzív magatartást tanúsítani. Ugy látják, hogy a kormány a kereszténypárt támogatásával és asszisztáJása mellett egészen a párt ellen irányuló politikát csinál. A kormány minden pontra, mely a jövendő politikára fontos, olyanokat helyez el, akik nem csak nem értenek egyet a kereszténypárttal, hanem ellene foglalnak állást. Mindenütt volt munkapárti képviselők kerülnek előtérbe. Az integritásért folyó mozgalomban az eddigi vezetők szavait nem hallgatják meg, azokat mellőzik, hanem annál nagyobb súlyt helyeznek Perényi Zsigmond báró, Illés Józs£, Rakovszky Iván szavaira a felvidéki kérdésben, majd Siegescir Józsefére a román nemzetiségi ügyekben, akik pedig a munkapárti rezsim oszlopos tagjai voltak. A felvidéki mozgalom irányitását pedig a kereszténypárt a maga számára vindikálja.
A Rakovszky \'körüli események kapcsán is az a hangulat alakult ki, hogy a kormány nem respektálja a párt kívánságait és szembehelyezkedik a párt érdekeivel.
A párt többsége mostantól kezdve éber figyelemmel kiséri az eseményeket. Evégből a párt Budapesten tartózkodó tagjai szómba-ton és vasárnap külön megbeszélésre jöttek össze és elhatározták, hogy a legközelebbi pártértekezlet előtt intéző bizottsági ülésen foglalkoznak az eseményekkel. A pártnak a nemzetgyűlés elnöki\' állásának betöltése körül vannak óhajai, nevezetesen az eddigi status tjuo ante fentartáaa, vagyis, hogy a nemzetgyűlés elnöke továbbra is kereszténypárt! legyen.
Budapetl, augusztus 1. Politikai körökben hiro terjedt, hogy Rakovszky István kilép a kereszténypártból és mint pártonkívüli képviselő az ellenzék élére áll. Sokan tudni vélték, hogy Rakovszky már holnwp fel is szólal. Ezzél szemben Rakovszkytaz közel álló helyről közlik, hogy a volt elnök elsősorban; pár heti pihenőre Svájcba utazik. Egyelőre tehát nem szándékozik akiive belekapcsolódni A politikába, csak figyeli «* esemény eket és semmi körülmények kőzött nem lép ki a kereszténypártból.
Rakovszky azonban már most hangoztatja, hogy.minden a ssabad polgárok jogbiztonsága ellen irányuló cselekmények megszűntetését és orvoslását kivánja. Ragaszko-dik ahhoz, hogy a polgári személyek a katonai bíráskodás alól elvonassanak. Harcol a jogrendért; melynek feltétele egy-két posztu-latum. Rakovszky máris erősen résztvesz kereszténypárt belső életében.
Budapeti, augusztus 1. Hegyeshalmy
kereskedelmi miniszter holnap délután Rákospalotán előadást tart az iparlörvény revíziójáról, továbbá a postások és vasutasok ügyéről.
Budapetl, augusztus 1. Politikai körökben sok szó esik arról, hogy a legutóbbi események, Beniczky sérelmei és nemzetgyűlési szereplése, valamint ,Rakovszky lemondása arra kényszeritették Bethlen miniszterelnököt, hogy a kormányzásnak súlypontját a kisgazdapártra helyezte át. Ha ez igy volna, — hangoztatják a kereszténypártban — Bethlen miniszterelnök egyoldalú kisgazdapárti politikája a kormány bukását jelentené. A kisgazdapárt ugyanis nincs annyira egységes és fegyelmezett, hogy a kormányzásnak megbízható alapja lehetne. Egyoldalúan a kisgazdapártra támaszkodva, a kormány nein birja e...

Insert failed. Could not insert session data.