Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
6.15 MB
2010-02-17 15:11:57
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
937
4367
Rövid leírás | Teljes leírás (974.95 KB)

Zalai Közlöny 1921. 222-247. szám október

Zalai Közlöny
Keresztény politikai napilap
60. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

60-lk évfolyam
Nagykanizsa, 1921. október 1. Szombat
222. szám
zalai közlöny
KERESZTÉNY POLITIKAI NAPILAP
Ss«kMxt6ség is kiadóhivatal! P<5-nt 13. «x.
__— Inlorurbaivtelefon 78. ■
MeRjclonlk mindig kor* rcggol
FÓSZERKRSZTÓ: Dr. HEGEDŐS GYÖRGY
■•ttlitgi. Itpn.\'l
PELELÖSSZEFKESZTŐ:
BODROQKŐZY ZOLTÁN
Blölixcté.1 árak i] E,t4.i im 400 K. FÍMvI. 200 K. N«ít»1-ivt. 100 K. E& Wn » K. Ecy« ««= in 1 X
Oktáber negyedikéig ki keli Qriteni Hyugatmagyarországot.
A magyar kormány a határnap meghosszabbítását reméli. — Benes a jövő héten találkozik SchoberreL — Briand üdvözölte Benesh — Alhir a magyar mozgósításról.
Paris, sxept. 30. A Reuter londoni távirata közli: A nagykövetségi konferencia tegnap elhatározta, hogy értesiti a magyar kormányt, hogy az ultimátum értelmében október 4 én tartozik Burgenlandot feltétle-
nül átengedni Ausztriának.
London, szeptember 30. A Reuter szerint a nagyköveti értekezlet tegnap elhatározta, hogy felszólítja Magyarországot, adja át október 4-ig Nyugatmagyarországot. Az ultimátumot minden feltétel nélkül teljesíteni kell.
Bécs, szeptember 30. A Neue Frei Presse értesülése szerint a magyar kormány az anlant-ultimátumra adott válaizában jelzi, hogy arra esetre, ha a közvetítő tárgyalások október 4 ig nem fejeződhetnek be, az antant részéről a kiürítésre kitűzött határidő meghosszabbítását reméli.
Itteni antant körökben ma azt beszélik, hogy Benes külügyminiszter a közvetítést elhalasztotta azzal a nyilatkozattal, hogy a közvetítés napját az ultimátum lejárta után fogja megadni. Addig nincs abban a helyzetben, hogy közvetíthessen.
Belgrád, szeptember 30. Pasics, miniszterelnök hosszabb kihallgatáson fogadta a román követet. Hír szerint a románoknak és a jugoszlávoknak Magyarországgal szemben való magatartásáról tárgyalt.
Belgrád, szept. 30. Szerdán minisztertanács volt, amelyen Pasics miniszterelnök ismertette a csehszlovák külpolitikai akcióját a nyugatmagyarországi kérdésben és megállapította, hogy a közvetítéssel való vállalással a trianoni szerződést, amelynek pedig minden áron érvényt kell szerezni, alapjában ingatta meg.
Berlin, szept. 30. Az „Achturblatt" berlini diplomáciai körökben arról értesül, hogy Benes miniszterelnök a nyugatmagyorországi kérdésben Jugoszlávia éj Románia egyetértéssel járt el. A közvetítés , eredményes kilátásáról eddig még netfi sokat lehet mondani.
Prága, szept. 30. Benes és Schober csak a jövő héten fognak találkozni egymással, még pedig Budweisban.
London, szcpteAiber 30. A nagykövetek tanácsának tudomására jutott, hogy a magyar kormány húszezer embert akar mozgósítani és a tanács elhatározta, hpgy tiltakozik ez ellen.
Egyelőre még nem lehst tudni, vájjon " híradás megfelel-e a valóságniik és a nagykövetek tanácsa tényleg foglalkozott-e ezzel a Magyarország békés szándékával homlokegyenest ellenkező váddal.
A prágai sajtó viszont azzal a koholmánnyal foglalkozik, hogy Fricdrich ki akarja kiáltani a nyugatmagyarországi köztársaságot.
A lapok szerint Benes ebben az esetben visszalépne a közvetítéstől, mert ilyen puccsban a békeszerződés kijátszását látná.
Bécs, szeptember 30. A nyugatmagyarországi kérdés megoldását Ausztria teljesen a nagyantanttól várja. A kisantantnak is ma már fiz 87. álláspontja, hogy Párisból várja a nagykövetek tanácsának további intézkedését. A helyzet kedvezőtlen állása dacára is Schober osztrák kancellár és Benes cseh külügyminiszter legközelebb találkozni fognak, de osztrák hivatalos körök nem sokat várnak ettől a találkozástól.
Páris, szeptember 30. Briand miniszterelnök táviratban üdvözölte B...

Insert failed. Could not insert session data.