Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
10.79 MB
2010-03-09 13:37:57
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
934
2764
Zalai Közlöny 1915. 086-094. szám november

Zalai Közlöny
Megjelenik hétfőn és csütörtökön
54. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

54 \'k évfolyam
Nagykanizsa, 1915. november a Kedd
86. szám
Szirklsztoiig ii kiadóhivatal Diák-tér 1 Kelolős síeikesílií: Kösz«i keiiló: Miljilanlk hétfőn él csütörtökön.
Bánekovich János Kemény László hlOfli.lí.l árak: Kgén évre 10 korona, félévre 6 korona. Negyedévre 2 korona 60 flll. - Egyet etám éra 10 011
A mifalbumunk.
■(^Kihunyt, hősi halált halt dicső véreink halottak napján nem találok méltóbbat e sorokra nAIatok. Habért, borostyánt, pálmát \' 8 minden más örökzöldet a ti emléketekre szedek ma össze. A megemlékezés, a koszorúk elhelyezésének aapját üljük. Égő mécsesek fényinél, rideg sirliautok rögei alatt keresgéljük ma a holtuk emlékét. A tieiekról sem szabad megfeledkeznünk. Érzem, tartozunk ezzel nektek Nemes ifjú, férfi éltetek, amelyben annyi remény összpontosult § annyi szeretetnek, büszkeségnek tárgya volt, hoztátok áldozatul értünk kölelességieljesítéslek örökre beszédes érvéül. S e sorokban eddig miudig az érdem, a kötelességteljesítés dicsőítése hangzott Ma a ti napolok van. Emlegetünk titeket. Érdemet szereztetek erre. Ami győzelmi mámorunk, végső diadalra való kilátásunk, ellenségeink\'\'gyalázata, támadásuk szégyene, gonoszterveik bankrotja, — mind, mind a ti érdemetek. Minden örömünk véretek árán boldogító lulaidonuuk, miuden félelmünk u aggodalmunk megszűnése, eloszlása hősi hslálatok eredménye. Ti vol-latok a váltságdíj értünk, itthonlevókért, még mi a mindennapi élet zenitlijén jártunk. Minden stenve-déstek és nélkúlözéstek, betegséglek és halálotok miértünk volt. Nem is tudom eléggé részletezni érdemeiteket. He kell látnom, hogy bálám kifejezése, erőtlen irántatok, mikor rólatok írok Érzem, hogy gyönge minden szó. kevés miuden dicséret, ha az rólatok méltatólag szól, mert ti a szavaknál lob-bet lettetek. Kern álltatok meg itt hauem tovább
mentetek a cselekedet fenséges netovábbjáig — a halálig, — aiuelywkjúl az ember már nem mehet, mert megszűnt gondolata, kialudt akarata. De mégis 1 szólunk rólatok. Kölelességteljesitésiekért nekünk is kötelességet kell teljesítenünk. KI kell ismernüuk, hogy éltetek epilógusa valóban hősi, esakugyau csodás. Szólanuuk kell róla, hogy amil (űrietek, amit megvalósítottatok, az teljesen öuzetlen. Nem fiktív jelszavak voltak irányítóitok, hanem tartalmas örök, ideálok, amelyüket az idők keze össze nem törhet. S a hogy munkátokat végeztétek, azt a képzelőerő minden lüktotésével és kifejezésével sem tudjuk viaszaadui Nagyok voltatok, szavainkkal wem érünk fel hozzátok s érdemeitekhez. Mindaz, amil monduuk rólatok, lelki nögyságloknak csak sejtető kontúr vonala. A valói, az igazat úgy érezhetnénk át rólatok, i ha miudent elszenvednénk s végig eselekeduéuk, amil ti elszenvedtetek 8 végigcselekedtetek. De uem prób&ljuk c meg a természetfölötti! is szeinlélhelővé s érzékelhetővé tenni ? Emberi törekvésünk határtalan. Ezért kíséreljük meg a ti uagyságtokat is kifejezni. 8 ha nagyon sejtelmes palettánk szine nem elég éles, határozóit a kép rólatok, bocsássa meg hősi szellemetek. Halálotok irdatlan magasba emelt fölénk titeket, a hova alig tudunk feltekinteni A harcok küzdelmében a fáradtság óloinsúlyát ti nem éreztétek, csak miudig u kötelesség vilt benneteket előbbie — a halálig, ^zért szárnyaló dallamunk, ünnepi pathoszunk mind kevés érdemeitekhez; kel-lóeu csokorba kölni uem tudjuk azok méltatását, mert körülöttünk mindig ott cseuguek múlandóságunk melancholikus akkordjai. [titeket pedig halba talián hősökké Avatott halálotok. (dr. I. j.)
Halottak napján.
Kihervadt a. virág, elszállt illata. Óazj eső jött rá, dér leplo el,\' elfonnyadt.
Szomorú szél sírit a tarló felelt, hangos varjn sereg rekedt hangja zavarja osupáu a szürke, méla usondet; Kár! Kár!
Az elsárgult lombok búsan hullatják le utolsó leveleikot. a hangos madárdal elfllt, néma, ijjesztó osond ütött tanyát az erdők hangos süréjében, honnét még a favágók kopogása sem hallik s ahol osak néhány félénk vail vonul meg ijedten elrejtőzve vér szomjas üldözői, a vadászok elöl.
A nyáj kolompja is oly mélabúsan hallik a völgyből, liol dideregve húzza össze magát a jószág a nedves, a hideg, a mindent áthatóan sivitó szél elöl.
A ködös esti szürkületbe fájdalmasan zokog belé a falu kis harangja, imára intve a még hivókel, kik a hidegtől meggémberedett tagokkal fáradtan térnek üres, rideggé vált otthonukba.
Óh mi másként hangzott a kis harang, mi másként osengett a fülekbe régen és most!
Ali más érzelmekot keltett az egyszeri) lelkekben akkor — akkor ós ina I
A azürke köd, a sivitó szél, a szomorú
Orosz népszokások.
A menyegző előestéjén a vőlegény és atyja házukban egybegyűlt rokonaikból néhányat kiválasztanak bizonyos hivatal betöltésére. így szükség vau koronatartókra, a kik a fiatal pár által a templomban viselendő koronát fejük fölött tartják a pap bizonyos imádságai alkalmával ; külön megbíznak segédeket, a kik a. vőlegényt karjainál tarlják, miközben ősi szokáa szerint lokouai előtt a földig meghajlik; választanak még külön bojárokat, a kik a fejedelmi pár kísérőiét al\'totják s különösebb segítségére vannak a szertartások közben.
Az egybekelés napján a sok szertartás a vőlegény megáldásával kezdődik ősi házáuak szénijei előtt megbízott rokonának Üunopélyes beszéde alkalmával, áldási aduak rá szülei, keresztszUlei s egybegyűlt rokonai. A keresztanya sörbe mártott fésűvel osztja áldását s végül meg is fésüli öt. Ugyanez történik e közben a menyasszony házában is, miközben a jelenlevők néhány kopeket szoktak\\ ajáudé-kőzni.
Azulán sok helyen lelkerekedik a vőlegéuy és rokonsága s a templomba megy, a hol a menyasszonyt és kíséretét megvárja. Másutt azouban még külön bucsuebéd következik miudkét háznál, a melynél a
fiatal pár nem vesz részt, hanem mindegyik a maga vendégeit biztatja, hogy fogjanak hozzá az étkezéshez s minél gyakrabban igyanak az eléjük telt édes pálinkából, sörből vagy borból. A lakodalmasmeuet mindkét házból külön indul it templomba, vagy pedig a vőlegény rukonsági\'nal előbb menyasszonyához megy. Mikor értesül, hogy a menet már közeledik hangos jajveszékelésbe és sírásba fog, a melyben az asszonyok, éléu anyjával és legjobb barátuéjával, hivatásszerűen segédkeznek. A vendégel itt közös étkezésre ismét az asztalokhoz ülnek, majd a szülők a most már egybetartozó párt inej^ldják s a menet h templomba indul, a melynek éléu a vőlegéuy ke-reszlatyja és a menyasszony keresztanyja halad a szeutképekkel, s így érkeznek végül a templomba a pap elé A liatal pár két kendőt ad ajándékba a papnak, ki az egyik kendőt a földre teriti s erre áll I az oltár ele a pár, a másikkal karjaikat összeköti. — Azután megkoronázza őket, illetőleg mivel a templom 1 koronáit a fiatalok fejdísze miatt feladni uem lehet, az említett koronatartók a llatalok^faje fölött tartják a további ceremónia alatt, a mi nem csekély megerőltetésbe kerül A pap egy pohárba bort önt, megáldja s a párnak nyújtja, a kik isznak belőle; azután a stólájával is összeköti kezüket s háromszor az imazsámoly köré vezeti, mintegy jelezvén ezzel, hogy; most ujabb élet kezdődik számukra. Ezután a koronákat leieszik s a fiatal férj, majd utána felesége is,
háromszor megcsókolja az evangéliumot s háromszor mélyen meghajlik, mig homlokával a földet uem érinti A pap most üdvözli őket, majd hosszú, boldog életért imádkozik s felszólítja, hogy uj frigyüket Isten jelenlétében egy osókkal megpecsételjek s ezzel a szertartás be is fejeződött.
A templom előcsarnokában gvorsau átöltöztetik h fiatal asszonyt rokouai, a haját kétoldalt befonják és arauyszálakknl a fejhez erősítik, azután főkölővel vagy kendővel a haját teljesen eltakarják, miközben a menyasszony ismét sir, de a templomból kilepve, azt a kendőt, a mellyel könnyeit felszárította, eldobja magátCI, jelezvén, hogy mindeu bánatnak vége van s most már öröm következik számára uj életéban.
Ezután kóvolkezik a lakoma, a melyat rendesen a vőlegény szülei házábau tartatnak meg, a hol belépéskor uz anya üdvözli a fiatal párt » bevezeti egy hátsó^zolmba, a hol a fiatal asszonyt háromszor a mosótekuó körül vezetik, hogy ügyes éi szorgalmas legyen, azután így fogyasztja el a fiatal pár azt á\'szerény ételt, a mi nekik feltálaltak. Ez az első étkezés közös asztaluknál, utánua bemennek a társasághoz, a hová a fiatal asszouy meuyasszouyi fátyoléban lép be, melyei férje egyik rokona kazével vagy ostornyéllel vállára vet vissza, mire auyósa komlót és árpaPlítot fejére. Itt is dalolással kezdődik a mulatság, de már nem leányok, hanem asszonyok énekelnek, akik a fiatalokat mintegy társasá-
I
Z A L 4 1 IOÍUHI
NOVEMBER 2.
füz suttogása s a falu tis ércnyclvének zoko-gá«a mennyi fájó érzést, mennyi bánatot, keserű-•éget, mennyi mély gondolatot kell a meggyötört lelkekbon, az itthon maradt, árvák özvegyek kesergő szivében I
Le — le a szivek mélyóig liat fájdalmas zokogása, felzaklatja a fájó lelkeket elszáll a sóhaj, a fohász messze — messze a harcterekre s a harcterek körűi nyugvó hó-sök beroskadt, jeltelen sírjaihoz.
Káró, könyörgó fohász kél az ajkakról fel a leghatalmasabb trónusához s a könny-áztatta szemekből patakként folv a fájdalom, a bánat, — a legnemesebb érzés drága gyöngye.
Hisz az egykor meleg, kis falusi kunyhó üres immár, nincs ami felmelegítse, nincs aki édes öleléssel felszárítsa a bánat keserű könnyeit, a dolgos apa olt — messze — messze nyugszik, a uiosoly örökre elhalt hervadt ajakán.
A felszaporodott árvácskák ámulva né zik. Ak mindezt még nem érlik s jó, hogy nem értik. Az egyszerű szoba falán függó feszületről némán mered le a szenvedő Krisztus képe, mintha lélve, biztatóan szólna: Jer hozzám, bízzál bennem.
S a kesergő lassan elcsendesedik, a könnyek árja megszűnik s a kétségbeeséstől meggyötört, elhagyatott szív megenyhülvén, csendes imába merülve lel lelki vigasztalást. Majd elszáll messze — messze, leborul a frissen hantolt sírokra, melyeken a gyertyák lángjai helyett az otthoniak szerető megemlékezése lobog.
Elhagyott sírok, jeltelen halmok, itthon maradt özvegyek, árvák, hősi halált halt övéi.
osendos lakói, ott az idegen főidben is nyugodjatok békében, legyen síri álmátok csendes, édes, boldog, zavartalan, s nyugodt.
Ti pedig, kik itt jártok, kikéri mérhet-len szenvedést s gyötrelmeket elviselve az ott nyugvók verőket ontották, áldozzatok fel minden lehetőt azokért, kiknek mindenük ott nyugszik a vérázlntln osalamezőkön. S | ha majdan elül a harci zajj 8 a vadídüli lecsendesedik.
Zarándokoljatok el majdan sírjaikhoz, 1 merítsetek erőt, tüzet, lángoló hazaszeretetet példáikból, gynjtsátok fel újra — meg újra az emlékezés fáklyáját, hintsetek virágét a nyugvók sírjaira s ha uj tavaszon ama tájakon járva vérvörös virágokat leltek, jusson eszetekbe, hogy azok hazaszeretettől lángoló vére festette a virágokat vörösszinüvé. Boruljatok le, poraikra, mondjatok egy imát értők s dicső tetteiket regéljétek el gyermekeiteknek, hogy a magyar nevel megbecsüljék az eleseitek emiékél soha ne feledjék\' kiknek véréből fakad majdan a szabadabban fejlődő boldog magyar haza felvirágozása s annak reájuk áradó minden áldása.
Ti pedig, eleseit hősök, nyugodjatok békében, harcban meggyötört lelkinek álmodjék, szépeket s nyerje el örök jutalmát olt fen az egekben.
Banekovioh JanOB
HÍREK.
\' sor s ekkor csak egy palackborról akart elszámolni a resti főurának* Tény, csak egy üveg állott üresen előtte. A többi leemelt üveg elegánsul bő télikabátjának különböző kaliberű zsebeibe vAudovolt Fizetvén számláját, úgy ahogy — kifelé indult. Ekkor azonban a már boszim főpincér eléje Alit, s pardon! — [szólván feléje, zsebeibe uyúlt s onnan négy csemege-| borral telt üveget szedett elö. Vendégünk u\'em jött zavarba, úgy látszik, már máskor is megesett vele ilyenféle eset — nyugodtan nézte a büvöskezú fő pincért, aki az ő üres zsebeiből annyi üveget elővarázsolt. S inert cseugettek Pragerhof felé, köszönés nélkül ment a kijárat felé — a vonatba, jobb reménnyel nézve további kalandja elé! ha már Nagy I kanitsán nem sikerült egy pár Üveg buléliabort uti társul beszerezni. Az udvarias főpincér nem üldözte tovább az uri tolvajt s megelégedett azzal, hogy 11 jogtalanul elrekvirált palackokat helyükre visszarakhatta.
gukba fogadják. Csak ritkán lehel bús nótákat hallani a menyasszony fájdalmáról, hanem annál több vígat 8 nemsokára egyszerű zene mellett víg táncra perdül a fiatal pár, majd utánuk az egybegyűlt vendégek is.
A lakmározásnál a fiatal pár már nem eszik, hanem vendégeiket kínálják étellel és pálinkával ; némelyik vidéken szokásban vau, hogy azt. a ki pá linkijukból iszik, mindannyiszor megcsókolták, valahányszor n poharat letelte, ütáua két rokon elvezeti a fiatal párt a számára előkészilelt kis szobába, a hol ismét esznek Keveset s utána a fiatal asszouy férje csizmáját huza le, annak (eléül, hogy férjét urának elismeri. Reggelfelé a vendégek a kis szoba előtt egybegyűlnek s itt lármával, zenével és énekkel arra kényszeritik a megzavart fiatalok^, hogy előttük megjelenjenek, hogy üdvözölhessék őket. — Ezzel az egész Ünnepélyes egybekelés véget is éri <ie igen sok vidiken még másnap is együtt marad-n,k a vendégeli s ilyenkor sétakocsizással kezdik a napot s evéssel-ivással folytatják s a sok kínálgatás köT«tk»zlébon rendesen íüoii szánalmas állapotban fejezik 1)8. a harmadik napon a listáink végül uj otthonukba mennek s komoly, életfeuutartó munkához fogúik, de enuekelótle gondoskodniuk kell a szentképek elhelyezéséről, a melyek eléli hosszú imára! kezdik meg az uj ,delet.
Dr. Schiff Péter.
(folyt, kov.)
Halottak emléke.
A szokásos évi kegyelettel líldozoU az elhunyt tanárok emlékének a főgimnázium ifjúsága amely a lanáVi kar vezetése alati hélföu délután 3 órakor testületileg vonult ki a piaristák sírboltjához, ahol a lógimn énekkar több szép gyászéneket adott elő. ezek között Bor* Lajos hatásosan szavalt, Hui\'kt-liausru Lajos pedig emlékbeszédet olvasott fel A nagy sár miatt a hősök sírjához nem mehetvén m ifjúság, az ő emlékezetüknek is itt áldozólt ítél étiek előadásával s az elhunyt hősök lelki uyugalmáérl végzett imával A hősök sírjánál tervezett síép ünnepel az alkalmatlan Idő zavarta meg. így néhány darabot a katonazenekar előadván a szépen díszített síroknál tervezeti ünnepség elmaradt
Az úri tolvaj.
A vastili reslanratio inásodos7.lál)U éttermében tanúul pénteken osle, hogy egy uri formájú ember is helyei íuglall a veudéguk kihull. Rendeli halai vadat, mi jó falai, s bőséges lakumáia után nem szerényen egy—két deci borral, spriccerrel, vagy tahin egy korsó sörrel elégedell ,n«g. h.uiem nagy ■ni módon e drága világban Villányii, Tokajil, Badacsonyii s tudom is éu mi másléle. csemege borokat vutl. Kémleli, S hogy a kiszolgáló pincérnek ne kelljen nagyon uiossziról asztalához hordani a jó nedűk flaskáit, közeli,,, húzódott a boros atagelioz S azután már meg i, kímélte a pincéi l a kiszolgáláal kellemetlenségétől s önmaga nyúlt .1 fiaskók sorj.ii,., De azután egy kis hiba lőrléut. Fizetésre kerllll »
Városok foljajdulása.
Az egész világ agy falu — a magyar vidéki városok is azok. Mindenül! egylormáii drágul a tojás-a vaj. a Isi, a hua. a baromfi, a zöldség. A falubél bejövé kofák és törmelék gőgje, ainelylyel nem ismernek ural az é ár.rólolé hálálniuk fölüti. Min,leniül egyformán hangzik a városok szabnlt fizetésből, vagy szűk ......................élő uépo felé: ha nem akar-
nak ennyit fizetni, hát haljanak-\' éhenI A Hernád, a Sajó, a Titzn vagy a Principális kanális pariján egé-,zeu ugy megy mint a Maros mentén. Az egyik tárosban talán kolönb a polgirmestor. mint a másikban. az egyikben keményebb öklü a főkapitány, mini amannál : de a mai árdrágító törekvésekkel szemben nem lud elég okos lenni a polgármesteri zseniálitás és nem tud elég erélyt alkalmazni a főkapitányi hatalom. »
Nincs semmi csodálni való rajla. hogy azon a tanácskozáson, amelyei 01 törvényhatóság kiküldöttei larlotlak Kassán, a\' panaszok egybehailnozásán, a föl-jajdulások visszhangján kunt ogyébb is történt. Ili azeu Ka-ss, Kperjes. tgló. Sátoraljaújhely, ha akarna se tudna olyan zárt egységei lereinleni. amelyen belől az árakat becsületes uiióraállilaui.nem áll módjában s ha közösen alacsony maximéiig árakal állapítana k meg. azzal a négy város ép ugy jár, mini ahogy eddig az egyes iii.t: az élelmiszer nnincsak az egyik várost korüli el, hanem mind a négyet s megy Debrecenbe, Uyőrbe, sít a fővárosba és Ausztriába, Ilyenformán még az összes városok öessefugédzása se változtatna az állapoton. Nagyobb ur ma egy rizsbai.k\'. ->agy egy seitéskupoc. mini Magyarország valamennyi szabad királyi lárosa.
Mindazonáltal helyeselhető az értekezletnek az a határozata, amely az ösaies városok egybehivását sürgeti. A városok állásfoglalása, demonstrációja nem "ti "\'kain........ fejezte ki az ország városi középosztályának, tehát a nemzeti értelmiség egyik leghasznosabb, legdolgosabb részének óhajait és köve teléseit. A vidéki városok képviselőiünk összejövetele a komoly, energikus tiltakozás hangiáu fejezze ki a polgárság
ii-vébeii, hegy ez unni maliét tovább, Ita az or-zágbán a lakosság egyik része a másik rovására gyarapszik, ha az egyik pénzbőségben fulad, mialatt a másik * legszükségesebb ennivalókat se tádja megszorozni, ha lehetővé válik, hogy a log-
NOVEMBER 2
í A L A I KÖZLÖNY
primitív spekulációval, » kózzletek összevásárlásával.! ség kau>aróra (4«J8) s vörhenyre (823), hasihagy. visszatartásával vagy csak máról-holuaprft való tovább mázra (168) s hólyagos himlőre (116) eseti. Érde-adásával milliókat keresnek s a drágaságot a vég (kes, hogy a betegek között 150 katona volt. Tracho-telenségig fokozhatják: ez az egyensúly olyan meg-1 mában ez év első felében ápolás alá került 174
S vájjon a hatóságiak nem áll jogábau az ilyen visszaéléseket megtorolni? Nem hisizUk.
billenősére vezethet, amely a legkomolyabb következ menyekkel ijeszt bennünket.
* — Pfeiffer Elek tftnár előléptetése. Pfeiffer Kleket, főgimnáziumunk kitűnő rajztanárát a Vallás és Közokt. Miniszter a VIII. fizetési osztályba nevezte -ki juuius Imvára visszamenőleg — Pfeiffer tauár előléptetésének igaz szívből Örvend városunk társadalma, inert a kiváló rajztanárnak nagy érdeme van nbbau. hogy városunkban \'a festőművészet oly általáuos elterjedtségnek örvend. Pfeiffer tanár tollából lapunk hasábjain is kiváló cikkeket mulasztva.
egyén Orvosrendőri boncolás a, külső hullaszemle 57 esetben teljesíttetett. 8ulyos testi sértésnek 26 esete jelentetett be. öngyilkosságot 14 egyén követett el. Véletlen szerencsétlenségből bekövetkezett haláluak 24 egyén esett áldozatul. Szerencsétlen szülésnek 8 esetben volt orvos beavatkozására szükség. Klinekóruak 13 eiete képezte hivatalos beavatkozás tárgyát. Veszett ebinarás következtében I egyén szállíttatott a budapesti Pasteur-intézetbe. Két évnél fiatalabb gyermek gyógyiltaiása 82 esetben lett el-
írt, amelyekkel a múizlés fejlesztését fokozta a lakásberendezésben.
— Mozgalom a"\'hadisególyekTfeleme-lósóórt. Az a tűrhetetlen élelmiszer uzsora, amely napról-napra lékvesztetten garázdálkodik, legjobban sújtja azon családokat, amelyeknél a családfő hadbavonult. A hadbavonultak feleségei és nyolc éven fe* lllli gyermekei fejeukiut állag uapi 70 fillér, nyolc éven aluli gyermekei pedig 35 fillér ájjami segélyt kapnak akkor, amikor a 4hus, zsír kilója 7 kor. (elé jár s M
tejet, tojást és más legszükségesebb élelmiszert pedig drága pénzen Bem lehet kapni, mivel azokat elvonja, visszatart|a a piactól az élelmiszoruzsora, a spekuláció. A hadbavonultak hozzátartozói eddig kétkezi munkájukkal szerették meg a mindennapi be tevő-falatjukat. A mezei és más egyéb muuka azonban az ősz végével megszűnt * küszöbön vau a\'tél, amely a kiadásokat csak fokozza Kire való tekintettel Dobrovics Milán v. orsz. képviselő, a nagykanizsai Jóléti Iroda humánusan érző vezetője, fölterjesztést
- Gyászmise. A Nagykauizsai Kmberbarat Temetkezési Kgyesülel értesiti t. tagjait, hogy halottainak lelki üdvéért a lelsó templomban e hó 4-én (csütörtökön) reggel 8 órakor kezdődő gyászmisét mondat.
— Keresztszentelés Hid végen Lélek-\' emelő, kegyeletes ünnepség folyt le vasárnap délután Lendvahidvég községben Néhai Gazdag Pál hídvégi lakós lavaly a halálos á^án meghagyta, hogy
hagyatékából a világháború emlékére egy kőkeresztet emeljenek a községben. A kókeiesz tet a minap állították fel a hídvégi iskola mellett;: rajta ezen örökemlékü szavak állanak : .Az 1911 — 15 evi világháború emlékére." A dUzes emlékkeresztet vasárnap délután szentelte be Ötrausz Flórián alsó-I lendvai esperesplébáuos. A lélekemelőén áhilatos ak-1 tusou róáztvett a község ós a környéknek a lakossága l majdnem teljes szAmittat*
Á dólzalai takarókpénztár igazgatóságától : A délzalai takarékpénztárral egyesült Öusegélyző iaite.lt . ptettü,^.«gb«. tmauityibeu k.n, |s,5,„„,,„, ,„„_„„. ^„„i.,. . foly4 4, íé
!H!i!.> .: \'\'"\'\'",,0"UÍ,."k ^"r^!*4"1 ^ .l«p.«.MIjok írt.lmib.ü
1916. évben uj óvtársulat lép életbe Miről a t. kö-
\\ SEITAK. liÉSZVÉNíTÁRSASÁli NAGYKANIZSÁN
mint a m. kir. Pénzügyminiszter által kijelölt hivatalos aláirási hely elfogad jegyzéseket
a 6" ,,-os III. hadikölcsönre
eredeti feltételek^mellett.
A jegyzés céljaira iö°/0 készpénz lejlí\' zetése ellenében, P(?"/0 kölcsönt ad az intézel bárkinek 1—2 évi időtartamra kamat mellett. •
lakbérjáraudóság cimón haladéktalanul emelje löl.
Kétség sem félhet hozzá, hogy u pénzüg> igazgatóság
tel|usiteni fogja a kérelmet, mert a kormánynak is
az az intenciója, hogy a hadbavonultak hozzátartozóit \'
\' OJ melyekre
a szükséghez mérten kell segélyezni.
— Esküdtszék! tárgyalás . Varga tJozsel rigyáci lakós bűnügyében — az esküdtszék) tárgyalás szerdán délelőtt lesz u törvényszéken.
— Veszedelem a kóbor kutyák miatt A mull hét vegén a kóüor kutyák közül egyik ismét megharapott egy kis diákot. Most megint csak a tényt konstatáljuk, de egyúttal szavunkat a rendőrség e bűnös mulasztása ellen isiuet felemeljük, hogy a kóbor kutyák ügyét nem reudezi Maholnap minden lépésünk veszedelmes, meit miuduutalau gazdátlan s csavargó kutyákkal találkozunk a városban Nincs biztonságban sohasem áz ember s ugyancsak kell Kerülgetni a sáros utakon a járdákon ténfergő kóbor ebeket. ha)uem akarunk velük öst-zeülkuzni Hogy mily veszedelem rejlik e szomorú tényben, alig tudjuk elmondani De u naponta megismétlődő kutyaharapásuk mégis ciak kiabáló esetek amelyek rendőrhatóságuukiiak intézkedését teszik fZükségessé ezzel u veszedelemmel szemben Tessék már egyszer rendezni a kutyák ügyét k minden gazdátlan állatot kiiktatni a város területéről.
— A varmegye egészségi állapota. — Arvay Lajos vármegyei alispánnak a törvényhatósági közgyűlés elölt lett jelentése szerint ez év 2-ik negyedében fertőző betegségokben 1154 betegedett meg; meghalt közülük 81 egyén A legtöbb beteg-
öuség oly hozzáadással értesíttetik, miszerint az ujonuau nyitandó 1918-1991 éviársulati üzletrészekre.
befizetések hétfőn eszközlendök, az előjegyzések már november hó 1 élői kezdve a szövetkezet helyiségében elfogadtatunk. Beírás-és könyvecske-dij nem fizetendő. Kölcsöuök kézizálogra, jelzálogra és kezességre mérsékelt kamatláb mellett nyújtatnak.
— Elhalasztott befizetések. A nagykanizsai takarékpénztár állal alapított Önsegélyző Szövetkezeleknél a november hó 1 ére (hétfőre) eső befizetések az Uuuep miatt november hó 5-éu. azaz pénlekeu d. e. tartatnak meg. |
A Délzalui Takarékpénztárral Egyesüli önse-l gélyzó Szövetkezetnél a november hó* l-re eső be (izeték az Uuuep iniatt 5-én vagyis péntekeu délelőtt eszközölhetők.
— Akiknek mindent szabad A piac laárusokról, azokról a gatyás, kérges kezűi s odvas lelkű uzsorásokról szólunk, kik hallatlan árakon ad-|ák el rozzant lalyigájukou bevontatott rothadt fájukat.
Kgy kiskauizsai paraszttól kérdeztem, hogy árulja alig 1 köbméter fáját? ügy foghegyről odavágta : 82 korona s hálát fordított. v
Szóial 4 köbméter lenne 128 koron* — S vették. Akadt bolond a horogra, ki e gaz uzsorásnak felült. Vájjon mit érdemel egyik is, másik is ?
— Supilójkörözéee Supiló Feieowl, nem is oly régen a horvát politika vezető tagját, körözik még pedig hazaárulás büutette miatt. A fiumei halóság lefoglalta „NoviKList" lapjának kaucióját. Ez az utolsó felvouása annak a drámának,\'; melynek főszereplője Franjó Supiló volt, akinek^ nagy része volt abban, hogy a magyar és horvát nemzet között szakadás állott be. Supiló inost ellenségeink táborában vau többed magával, de hazaárulása csak önmagának ártott.
— Arcképes igazolványok érvényesítése. Kólám jegy váltására jogosító arcképes igazolványok érvényének meghosszabbítását és ujak ki-állítását a szombathelyi üzletvezetésig a zalavármegyei igényjogosultak részére december hó folyamán eszközli.
— Borzalmas szerencsétlenség történt mindenszentek reggelén a miháldi malomban, ü. i. üzv. Umm-nénak-egyetlen leánya segéd hiányában a malomban foglalkozott. Kgy szerencsétlen pillauat-bau a malom kerekei oda kapták a leáuy ruháját s
a leáuyt darabokra szabdalták. A segélykiáltásra édesanyja segítségére rohant b a gép neki is félkezét azonnal lekapta, bár azonnal ápolás alá vették, mindazonáltal életben maradásához kevés a remény.
— Megint;a „Magyar Király-. Gyilkos honvéd. Mindenszentek estéjén, mint szokás szeriut minden Ünnepen haugos muzsikaszó s táuc folyt a »Magyar Király" hires verekedő tanyán. A dézsa-tUudérek is felvonultak a \'mosogatás után, hogy a katona bácsikkal lejtsenek egy ugrást. Hogy, hogy uent egy néliáuy honvéd összekapott s Megla József közülók a leghősebb vitéz egyik társát leszúrta, ki nzounal szörnyet halt. A gyilkos bátorságot veszítve kereket oldott, azonban mihamar hurokra kerül, amikor elfogja veuui bizonyára méltó büntetését^..
„BERLIN" nagymozgó színházban ma kedden és holnap szerdáu nagy dráma estély tartalik. Bemutatásra kerül két elsőrendű dráma, mely felülmúlja az eddig látottakat szépség és érdekesség szempontjából, ezenkívül még a remekszép kísérő műsor. Csütörtökön és péutekeu ismét ízen-zációs ós válogatott műsorok. —• Szombatou ós va-síruap egy igen érdek-is mozi-iudíor Issz bemutatva.
ZALAI K 0 l I, ö N Y
NOVRMBEH
Irodalom.
— A pápaválasztás jogtörténete és tételes joga. Irla: Lukacs Jozsij, toK\'"1"■ tanár. A vaskos munka a pápaválasztás történeti fejlődésével foglalkozik. amig az jelen a)»kjálioz ért. Mindenkinek érdeken és tanulságos olvasmány, amely inig egyrészről szigorúan tudományos, másrészról könnyed stílusával élvezetes olvasmány. A világlörlé-nelem o jelentés mozzanatának ismerete minden kultúrember tudásának szükséges részo. A 111(1 ára 4 korona. — Kapliaté Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében. Nagykanizsán.
— Az .Élet* szépirodalmi és művészeti In-li-lapol (szerkeszti Andor József) g«zd»ü tartalmn. érdekes ós aktuális képek egészilik ki. A kiülné lapot melegen ajánljuk olvasóink figyelmébe. Szerkesztőség ós kiadóhivatal: Budapest, I. Kahörwi-nl US/e -Klólizelósi ár félévre 10 koi.„Mutatváil)\'«zJinol kési-séggel kllld a kiadóhivat.
— A ..Vasárnapi Újság\' minden száma gazdan tartalommal jelenik meg. A .Vasárnapi Újság" előfizetési ára negyedévre tit korona, .Viliin-króniká\'-val ogytltl hal kolona Megrendelheti a .Vasárnapi Uiság- kiadóhivatalában tUudapest, IV.. Egyeteiu-utea 4 |. Ugyanitt megrendelheti a .Ke-pss Néplap", a legolcsóbb ujság a magyar nép számára, lélévre 2 korona 40 fillér.
— Uj Idők. A világháború leghibb krónikása, Írásban és képben az llj Idftk. A .....irdekes esemény a négy világrész harcterei!) történik, azt inifnr elónk tárja feslói szépség!) képekben. Érdekesség, művészi nívóval és wlókelé izléa jellemzi lloiceg Ferenc hetilapiát, az lTj Időket, melynek minden száma aktuális közleményeiben, elbeszéléseiben és regényeiben is egyaránt ii szépirodalom ápolója — Előfizetési áia negyedévre 5 korona KiudelmaUl. Budapest, VI. Audrássy-ut IC. ez
NYILTTHR *)
m
Dr. S/,ego ^Kálmán
s/.in.itónunia- os vizgyójryintézete felnőttek- tis gyermekek sz.1ui.1nt,
Abbáziában.
i\'atot olvassa el na- Erösitö és edző hiz.laló-kurák
ponkónt a Budapesten meg- egész éven át. Gyermekek 7 éven jelem") felül kiséret nélkül felvétetnek.
A Xí I^J" J" S A (3* * K louii alatt közlőitekért nem vállal lelelős-
. . . , . , ségel a szerkesztőség.
politikai napilapban A háborús In-lvüet kimeritö Os szakszerű magyarázata. Hó hírrovat, tájékoztató és minden tudnivalót felölelő

I
közgazdasági rész. íyes példány ára 12 fillér. Kapható minden ujsagelarusilonál.
ELŐFIZETÉSI ARAK:
. 32 korona.
Egész évre . Fólóvro . . Negyedévre . Egy hónapra
2 K. SO (.
Megrendelési .11 j t AZ UJSAO KIADÓHIVATALA Budapest VII Rákóczi nl. 54 szám
ki a német-nyelvet is birja,
tartós és kellemes állást nyerhet
IFJ. WAJMTS JÓZSEF
könyvkereskedésében.
nevjegyek
eddig még nem létezed nagy választékban jutányos aron készíttetnék
Ifj. Wajdits József
könyvnyomdájában.
szemesnek
kell nin lenni, lia túl akarjuk szárnyalni versenytársainkat. Az élelmesség nem
áll
egyébből. minthogy ne késsünk egy pillanatig sem. Iianem soron kivill vegyük igénybe
Zalai Közlöny" hirdetési rovatát, mert ott ................ eredményt ér és a magyar hirdető
világ
hirdetéseit itt .....glalálja. A hirdető rövid
iilé nlail meggyőződik az ereiimenyrAI. — annak határozottan
vaknak
kell lenni, a ki nem látja a „Zalai Közlöny" rohamos fejlődését, ez, pedig világosan jellemzi. hogy
az
\'•/.\'•ii Inpliiiti megjelenő minden hirdetésnek kellő haszna van. Szemesnek áll a világ, vakunk az
alamizsna !

= Jff )WJIS =
KÖTÍYY-, PA^- ÉS IRÓSZE^KEUESKEQÉSE
I)ús raktár legújabb divatú levélpapírokban és névjegyekben Nyomtatványok ízléses kivitelben jutányos árban gyorsan készíttetnek.
Tanintézetek részére szükséges cikkek
-- dús raktára.
Jegyzői és egyébb közigazgatási nyomtatványok nagy raktára.

Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József kóayvtiyomdájibaa Nagykanizsán
54-ik évfolyam
Nagykanizsa. 19,5 november 4 Cstltörlök
87. síim
ZALAI KÖZLÖNY
Szirkiiiliiii 11 klidthWatil Diik-Ur I
Téltlon: 182. — MlrdaU««h dllaiabia 1 1
Felel/i. iMikMsIÓ:
Bánekovioh Janoe
KósscikustA: Migjilinlk hition 11 tiOlirllkin.
Kemény I,tv»r,iÓ tlfllW.U.I Arak: K^í. I «VI. 10 korona, Itlim I korona.
N\'agyadcm 2 korona 60 1111. kgr" aiám 4ra 10 Ali

mi albumunk.
; jj UGSCH RÉNE^és GRÉTE azimén .
Iladaagaljió Hintegetett tmmkáaai közá lar-luxnak, üri lulkok, ideAlis síivuk egétz tartalmát hották magukkal néhány háuapin a mi aokszor kiaiáradt, aiikkatll körünkbe, amely ai ilyan pMMaekra igeu gyakran reAaiorul. A liirteleu fergeteg módjára támadt oroar invázió hozza ókul közénk, ahol azután, — muri liaiafiaa lelkük luuézi «a megveti a nahéz idökbeu a kiiiinjuliull Kliense-Kel — hainaroaan munka lilén néztek. H nem puaiia Mi\'irakozíaból, IdélölUahil, hanem meri aiúa nem-zali iriáallk Hite a bajlódik 6krl arra, hogy valamiképpen ráazl vegyenek. rénll kérleltek a nemzet küzdelmének munkaköréből. Meglalillék hunokat a ItadaegélyzA aredményea múkOdéai Imijén, abban a munkateremben, a mely szapora a ÍQrgt- kazU iuun-kasainak szorgalmából ezerszeres bálit, köszönetet, ila egyúttal őrömöl in váltott ki bálorlalkn a vitéz katonáink lelkéből. Igen, abban a tok százezer ciga-_ rella, karécaeuyi éa buavéli csoniagelkészllléséhen a Bugsch HdvértkHek ia teleméi, részük Tan, akik közét kilenc hónapon ál voltak a lladsegélyzó igaz, azorgaluiM éa lelket munkásat. E munka kOzban adatot gydltöllek a nagy jelen kincsesházából a jövőre, hogy későbbi korukat bearanyozzák a munkakörökből azerzett aina édei, boldogító ludallal. hegy a vAlaAgos időnk paraucaolta kólolességbalmazból ók ia kiemelték a megillető réazl, amelyre őket iiemllk, jel-leintik — azóval agyéniaégok llivta a jogoaitolla. Szingazdag tfjúaággal a annak valóban szép lartal-
uiAval néznek a jövö elé, Inielyitek nyugalmAra a ölömére könyveli el lelkiiaumelUk a Hadaegélyzóben végzell muukájukal. Munkáink alkere meleg a tartóé öröniöl aearzelt a nemzeti agylluk nehéz munkájának súlyosabb részét ételük kockáztatásával viielók lelkében, albumunk egy lapjára iriuk tehát nevüket, minden idők iifli lelkének nevelésére s lauitáaára.
Vr. I ,.)
Főgimnáziumunk 150 éves^jubileuma.
I7Ö5 ilov. 5 -\'- 191.5 iioi\'. .5 -Százötven év. N«gv luíztrutu ez. különösen oly téren, hol a szeretettől áthatott \' becsületes munkásság folyik mindenkoron. Gyermekkori Almok édes emlékek, hova tüntetek, merre foszladoztatok el? Mintha most ia itt lennétek, mintha ma is intelmeiteket hallanám régi — régi jó tanáraink, lent nyugvó lelkiyezéretnk. Hám .lózsef, Her-zay, Cserei, Ormandy slb. mintha most is itt járnátok, — |iedig ti már rég ott nyu-gosztok áldásos munkátok után az édes anya-földben. — Szerető szivetek nem dobog többé, ajkiitokon elhalt a szó. mellyel oly szoretet
tel, atyai jó szivvel oktattatok akkoron bennünket.
A szerénység, a szeretet, az emberi jó-ságiminlaképoi voltatok.ti, kiktól tudást, erkölcsöt. önbizalmat s önbecsülést szivlunk magunkba akkoron, amikor gyermektelkünk oly fogékony voltjmindenrc.
A ti vezeti lelketek, elődeitek, — utódaitok. s most müködó rendtársaltok sok ezer lelkei vittek be a felvilágosodás, az emberi erkölcsök és tudás világába - kiktól csak szeretetet, erkölcsi nemesbülést s megfékezett jóindulatot vittek sok annyian ki az elet nagy kQzdó terére.
Százötven évi Hosszú idól Három emberölió, melyen keresztül a piarista rend szakadatlanul oktatja városunk, vármegyénk s a szomszédos megyék ifjúságát.
Ha e határkőnél megállunk s emlékünk végig száguld a múlton, — felidézve mindazt. mit ulravalóiil ott kaptunk, — lehetetlen, hogy meghatottság ne vegyen erót a lelkeken s megilletődéssel ne szálljon el azok sírjához, kik atyai jószjvvel oly szerető gondoa-csepegtették lelkünkbe a tudás, a
Főgimnáziumunk rövid
történeta.
i.
Kanizsa Tárának visszavételével Zala és Somogy-megyo megszabadult a török játom hosuzantnrtó szenvedéseitől
A lakosság a beállolt békében anyagilag gyarapodni kezdett, szellemiképpen azonban minden a régi kerékvágásban kullogott Az anyagi jólét azonban mihamar megszült* a tudás vágyat i» s miud-iukább érezhetővé vált egy tudományos és nevelő intézet hiánya.
Batthyány Lajos Magyarország akkori nádora, Nagykanizsa földesura e hiányt észrevévén, fiával Józseffel az akkori kalocsai érsekkel érintkezésbe lépett, hogy aegitségével váiosunkban egy közép iskolát állítson.
Akkori idóbeu a nevelés és tauitással osak a jezsuita és piaristareud foglalkozott s mivel ft piaristák Hzeréuyebbek. kevesebbel inegelégedettebbek voltak b nem befolyásra, hanem az emberiség általános kiművelésére törekedtek, Hatthyáuy József ka-
locsai ériek velők lépett érintkezésbe, I7f>3-ban m«»KkrrHhie Tapolcsáuyi liergelyt a kegyes tanitóreud akkori fónökét s megbeszélte vele a Kanizsán fel-állitaudó gimnázium tervexetét és költségeit.
Az iutézet Ugyéuek anyagi oldala meglehetói gyors megoldást nyert, annál több nehézséggel járt az eng«dély kieszközlése, melynek sok huza-vona uián végre két év múlva meg lett mégis az ered-inénye, ngy, hogy 1765 nov. 6 én meguyillott a gimnázium 300 uovendokkel, Usankai Jóli igazgató vezetése alatt három tagból álló lauári karral Kraucz Bertalan Doináuyi Márk és Járos László tanárokkal.
Az ifjú \'intézet elsó vezetőinek a legnagyobb I nyomorulággal kellett niHgküzdeuiök, de akadtak ue-meiszivtl férfink, kik segítettek t tanárok kétségbe-ej ló anyagi helyzetén.
A körülmények moitobasága azonban a tanárok munkakedvét uem csökkentette, daoára, hogy csaknem kizárólag a jól és lelkiismeretesen végzett munkának boldogító és felemeló tudata volt fáradalmaik minden jutalma.
Második évben már 478 növendéke lett az intézőinek, mely at idól>eu fokozatosan 6 osztályúvá fejlesztetett.
A tanítás délelőtt és délütáu is két és félóráig tartott, szombat délutáu litáuia volt
Már at idóbeu volt az intézetuek zene és éuekkara, a zenekart Matkovics litván látta el táját költségén hangszerekkel.
)7C7-ben a kalocsai érsek látogatta meg az intézetül a a tapasztaltak felelt legnagyobb luegelé-1 gedéséuek adolt kifejezést.
A Mária Terézia korában szép fejlődésnek in-I dult gimnáziumra s a kegyes tauitóreudre érzékeny 1 csapást mért II. József császár nyelvreudelete, — amennyiben a német nyelv nem tudása s gyllíölele miatt sok család kivette a gyermekét a gimnáziumból s a rend ifjú növendékei közül is sokan buosut vettek. Dacára, hogy az akkori ulsó főigazgatók a legerélyesebben követelték a német nyelv tanítását, inégis akadtak tanárok, kik azt kereken megtagadták.
8ok bajt okozott az iutézetuek az 1787—88-i hadjárat a törökök ellen, amennyiben városunk volt akkoi a hadi és élelmiszerek lerakodó helye s ez okból a növendékek kiszorullak osztályaikból.
Az 1790 ik eszteudö annál örvendetesebb volt az elóbbeniekuél, amennyibeu József császár tudvalevőleg megsemmisítette egy tollvouással egész éle-téuek csakuem minden alkotását.
1
ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER 4.
szeretet s az élet útjaira szükséges készsé- itt s ott font is majdan az örök élet buná- "niban foljhawék le. annak lenyes argumentumául,
hogy a vett jókért, iiogy tíze, a modern kor libe-
llán méltóképen.
Banekovich Juiioh
- X"---
HÍREK.
A kath. főgimnázium másfélszázados jubileuma.
ralis IH
gek és^érzelmok osiriil.
Hálás emlékezettel száll el lelkünk sírjaitokhoz régi jó tanáraink. S ma amikor az élet küzdelmeiben megtisztult érzelmekkel gondolkozásunk önnalóvá fejlódött értelemmel munkátokat értékelni tudja. — összekulcsolt kezekkel mondunk köszönetet s rebegünk Imát értetek, elhunyt lelki vezéreink.
Véreink gyermekeink, kik a jelenben oly boldogok lehellek, hogy e gimnázium Uér . |iluk r6|> Me||l(oJ ,„p|>a| el(lllb c<lk falai küzt hallgalhaljátok jó tanáraitok okta- ugy rapszodikusan, amml a jelen eseméuyei meg- Kozák ,ova< ~ «"» «-\'.
tását, fogadjátok szeretettel, odaadó lélekkel engedik e kitérést. I).. nem erdemetlenül vesszők Megteszi, hogy torkára forrjon, mindazt, mit lelketekbe beosepeglelni igve- fel az eleitett fonálat. Nagy sor, begy valamely in- A vaskani tnagj\'ar paraszt. S ha az élet zivatarában bármi 1ÍM| éves múltra tekiuUeu viasza A je-
I soha \'"u "ÍIÍ P01"\'"\'11" sll,« "<"" » "ük\' h\'J8) I\'arasi< vagyok, ~r kunyhóban rengett. méiirélszézadui végigiekialeQnk. (íjoraau pereg az A bölcsöm és nem palotán, idó orsója a alig vMK7.uk énre, hogy ív évet ka-, Kezemben ásó s kasza pengett,
Ének a magyar parasztról.*
Hogy nem születtem gazdag urnák S püspök még egy fiam se lett, Hanem mint én, barázdát túrnak, ■ Nem bántja az én lelkemet. l)e hogy magyar földet tiporjon
keznek
viszonyok közé sodorjon is a sors ne feledjétek, hogy szigorúságok mellett is
mindenkor csak java,okért, jövendó boldog,,- ,„„ .........,„„, Ufl ,.gy lnléwl élBla. 10rlAl„ie, ^ ^ .
I&slokéri fáradoztak azok a jó tanárok, kik- muU|, ,„1H|y „,asmi„(i„j„1 foglal össze történeti
nek elódei e nemes munkát 1ÍÍ0 évvel eze- keretén belől, mégis dicsó. Másfélszázad I — Menny1
j Nem ismerem, mi fény, mi pompa,
lóit kezdették meg városunkban.
generáció lelki éleléue^, kialakulása |iályá,ának ki-
itely rám maradi vagyont apaszt,
Amikor e batárkónél ószüló fejjel tua- ioduWwi. deleléje. alkonya, gam is megállok - sorakozzatok ti is lé- 81 s,íl,,,ortllM H \'
történeti emléke liizódik De >\'"is """ \'<>\' kis birtokomba, Míg élek én, — magyar pajaszl.
lekben míllém, rebegjetek velem egy hó imát. kérve, a Mindenhatót: Uintso áldását
názium nem szegény a nagv nevú növendékek sere-
ban, akiknek szerepük roSl a „mit térté,„léé. Hosszú Uékib"< «\'» *"\'«\'««.
sort írhatirink iile ama növendékek soréból, akik Tisztelve mások igazát.
az elporladt elódökre s nyújtsa sngitó tua- koré i5ií„,l0uv „,.,.„„ ^„menyéi fonódtak , kiki.ek. 7V hogyha, kell. a harcba rántva. laszlját nektek, hogy szorgalomban törek- lOiieroéuyea pályája a szilául alapot itt nyerte. S ei Sem védi más ngy a hasát: vésben. iparkodásban méltó utódai lehessetek " intézet jubilál. Holnap, pénteken ilélelóit félkilenc- [tőségben, fagyban, ázva-fázva, mindazoknak, kik a mi jó birnévnek örvendi kor T\' Dí"""" "\'""d. hálálkodik a másfélszázados w^,, meiy könnyet fakaszt, gimnáziumunkból kikerülve a társadalomnak "•Wrt> "ik»\'u i»rt«l...rtirt. Kár , A- éjj.,lnpoi csM.,,;i \'
. . , . , , ..,,, . hogy épen ez idó közé eseti a jubileum uaj>ia. De
hasznos polgáraivá fejlődtek. .. . . . Helytállókén. - magyar paraszt
így IS e napnak a varos Ünnepnapiénak kell loiinie,
* meri a fégimnáziuin városunk elsó kulturális intéz- j c , l • ,
, , m, , . . . i> lia a bölcs Isten ugy akarja.
Kedves Tanár Urak! — Ouök pedig, """>ye. fáradalmunk intézőinek tetemes része ej
kik a jelenben oly sokat fáradoznak gyerme- "\'» k«oi k«»" « «>»""•« élei küzdőterére. "J*r benullan menjek haza.
keinkért, fogadjak szüléi szivból jövó halas El rol1 " "J\'< WWi»"» «<"/<"«»« * karja.
... , ,,.,,, , tebetsegtlk a nevelés lialá.a alatl. Usak hálával gon- HaSZIHll veszi a szent haza:
köszönetünket azon hó óhajtással egveteuiben. . ..............6
\'tolhat e jóért minden volt növendék a raáslélszáza- __ hogy áldásos munkáikat kisérje az Ur ke- ,iüB giml|taiualra , mf|v|J| ,i|riv>|ój4l M
gyei,ne s jutalmazza meg a legméltóbban S!ép lenne, h, e hála Ünnepe már «z „i gimnízi- IMm,„T \' ....... \'"" v,m"
Kz iiil(irke(lós folytán ni alálianrallull intézet
,,...,„ i ■ l t i ■ K"" láUg"S .......... " Int\'V C",\'íl1 4,d0,,i- k»rl1" " ......"lére Badolay
a ,t \' t™................"""""" l\'4k"^"s,,,......................... li a" " ...............
száma 3.1-rél t30-r. emelkedőt,. géuységgel kllzdó tanári kar nyomorál s t.rtotl. lenn vezette azl
A tandíjat eltOróltek. a né...... ,,elv ...............„ok ................ Az épület „onh.i, oly ,o- „osaztl vapidá. „......égre ta^-ban . gi.má-
tsiuét ■ latin nyelv vezettetett be , Zal.vá,megye zoga és .............. vo„, hogy az esf,iz a tanulók zium és tá.sház oéUz-rü át.l.Léhoz I h X
vuszaállltotta > régi lanren,Inzert. nyakába folvt , "luzaiogian,
. ..„,.„ ... ... mely a városnak 12, i oo koronájába karolt Ugvau-
Az 1807. évben kil o Járványos Megsejt A;. 1SU —Ifi ,;,;„ ,„,;.„i,\', „u.,,,1,1. ,, 1 L\'KJ,n
nagy pusztítást vitt végbe a giiiiázíul „0,,,„1kei ............íImAi 1 II, 7 ^ tnr:"""; T.......
kOzótt . e miatt az intézetet be is kellatt egyidér. pok következtek az .......... ia\'zegény lárÜI!" i < ? \' ....... " -Kbo-abbitották . toi-
zrtrní s a háborn iijomtin keit insty oly nagy volt
pieiiiotilifli renddrd, hogy A prumoritrei i«ml t^nüko azonban látva
táraliAzai sorába. — hogy az akkori kolura
«y«» m-guagyobbilották. - IKy azuWn 1886-ban
-»—• -.....- -égei,|írrrs: ......-
s"" lud,ák "•"»«• ...............nkal, k, 360 tára. közöl, Az 183,.ik évben dacára
Bzou idében történi, Iiogy mivel aem Zala- az el.J eminens <ol, ítél. minden évben a követ- nagyon mogzavarla a
megye, aem Kanizsa a gínimUiumnl.l „én, lörédött kezét találhatjuk a tannlék névsoréba.: .Kranciscua nyill muf . k,LL"«im láziuT ^
a kegyes tagitórend (lufik, erinlkezésbe lépet, a Deák u„„a Ke.....a, „aliene bnugaius eondilione no- Kz időben gyarapodott a tárahéz könyvtára i,
..............l"M" ...............\'\'00 kötettel, melye, intézetnek egy volt „öven-
rozoga A na)),,lenni hadjáratok uiegszm,lével a lérsház déke Kloliam Kerenc zágiáhi
epületei, tedvel veszilre inkább « keszthelyi gimná- soi>a is onyholt s a hadiáratok miatt elhanyagolt dékozotl a ...........
ziniiiot kívánta megtartani a így a gimnázium veze- közoktatás is haladásnak indult. Ilalla Mállón a ke- (Kolyi M>)
le»e további a is a szegányséjj/ioz szokott piarislák gyes laniléreiul akkoii róuöke a remi pénzlérábél k.z.b„i, maradt. j j000 koronát utalt ki a kanizsai tárabáznak. EziJJ. ,
egyetemi tanár aján
tíovembrb 4
ZALAI KÖZLÖNY
S
Ha meg halál von rám kimérve, Hisz el ugy sem kerülöm azt. — Temesselek hazám földjébe, Nyugodjam oII, — magyar paraszt.
Kerekes András.
pontokat Az átíiigyás ellen a végtagokat kell kolú-\' között nehezen Iái napvilágot a gyermek. — 8 itt
tekintet** dolog, kik
vagy maliciából vagy könuyelmOliéghóI vagy holmi
uösen védeni b elért a legloutosabb téli óvó-cikk [s llunl R vezető egyéniségeken, hanem
az érmelegitö, a térdmelegitó a rövidebb harisnya é> |ÍM|>U ra,||ék„9mé|,Bk,n ,„u|ik , vagy kapca. —
A pótruhátati cikkük közlil klllönóaeu fontosak a haskötők, fejvédók, u. m. hosszú sálak, vékony \'"teg.cgból nem érnek reá a légzést l.imi
zsákszabésii hósapkák, továbbá a gyapjukeztjO, »iz- « illetékes helyre eljuttatni. — Vájjon ha a kiadó
A mi húszasainkról.
Bizonyos liOszkesógKel tűrünk
mentős burkolatu keztyü a lábszárvédő. A hadsereg veletlan, holmi mellékszemély hanyagságából a azonban a fentieken kivül szívesen fogad miudeu e|8ejín ,UHK ue|11 kapná flzt)tén(St. ugyan, hogy oly cikket is, amely az abnorinis hideg ellen má» tekintetben is védelmet nyuji, vagy a katonák ellen-vissza vitéz közérzetéi jarit|a Kiváló foulos-
honvédezredüukhöz, amelynek dicsősége már túl.,fitt 8*K,,ak útitl u Ilibf«ivédök- «»»klyák. meleg takarók-
..,,,,..,, „ . ...... végül h fehéruemüek.
a szűkebb értelemben veti haza halárán. A bog sz- . , - •,, , , . .. ■ . .•
* Az egyes óvó-cikkek készítési modjál ismerteti
lovkai diadal Ilire folytán nevük csodás varázsa az MUlAn Ht lUmu,M6 ,,01,t)1«, könnyen érthető lei.ással ország, söl a küzdó szövetségesek minden rétegéhez és ábrákkal Az anyag beszerzési módjáról «s h cso-elhatotl. De a laglöbb helyen tévesen Frigyes kir. magolásról, beküldésről is ud felvilágosítást a füzet, herceg dicsérő napi parancsa nemcsak a 20. ezred sok M0«»veJ«»l hivatva nieg«lőzui.
II. zászlóalját emlegeti, mint tévesen a forgalomba került, hunem hz egész 20. houvédezredel s a testvéi 31. honvédezred II zászlóalját. A húszas honvédek mindannyian részt vettek a bámulatosan végrehajtott támadásban s nevük dicsőségének fényéhez ujabb fénycsőmét kötöttek. Emlegetett lesz mindenkoron a húszasok em<í fegyverténye. A német szövetséges is csodálattal nyilatkozott e íjdöl, azért ktlldott az ez-
— Lapunk legutóbbi tárcacikke a jelen ak mái is tárca miatt megszakítva legközelebb folytatódik
hó bi-
gy észten é el kényes kis ajakát s mit szólna hozzá, ba három hónap után sem juthatna hozzá kellő időben, mert valaki lusla volt vagy köunyelmü ? Nézzünk azonban tovább: Notabeue a pénzügyi bizettság bolátva az ipa-rostaiionciskolai tanítók jogo>ult kívánságát, a fizetés folyósítása elől uem is zárkózott el, azonban a tanácsba a tanítóságnak egy ismert jóakarója u dolog tárgyalásakor olyau propöziciót tett, mely az ipariskolai tanítókra nézve határozottan sérelmes.
A jóakaró ur indítványára u i. kimondotta a
tanács, hogy\'az ipariskolai tanítók ezentúl uem miut
— Istentisztelet. Az Izraelita templomban «dd«g előre, hanem utólagos havi részletekben > az a péutekesti istentisztelet f. hó 6-íkétöl kezdve to ig^gató állni láttamozott nyugtára kapják csak fize-vábbi intézkedésig d. u »/*T» ó»»kor kezdődni. leaöket, épngy miut a város diuruistái. kocsiiai s
— Készül a barakkórház, Az az ""gMményesei, — azonban nekik nem kall fóuö-impozáus építkezés, mely a szeulmiklősi uimentén keikkel nyugtáikat láttamoztatni, mert benuök meg-
rednek négy Vaskeresztet dicséretének jeleként. Azóta ^ Hrá|,yHÍ dacára Is rohamosan halad előre, bízik az az ur. ki a tanítókat ezzel csaknem olyanok-
ujabban is diadalt arattak a rai húszasaink. Ennek A mai mod„ril kor legkényesebb igényeinek megfe- uak bélyegzi, kik fizetésüket jogtalanul is fel szokták
alig egy hete múlott ínég Már kemény harcn volt lelően készlll minden tekintetben a barakkórház, mely gte(jnj az ezrednek, mint talán még soha, mint a hiteles 1»» befejezést nyer. az iskolaépületek ismét vissza tudósítás mondja, öt napi pokoli tüzérségi tűz után a,ial,,,,k *rtH,öli ^ideltetósüknek
húszszoros erővel sem tudta a mieinket állásukból kiszorítani az orosz. Hiába volt a reggeltől késő estig
Kaá tudnánk mutatui tán éppen találó helyen sok jogtalanságra, de e helyet éppen most nem akar-
— Uj tanítónő a helybeli iparostanonc- ..... . , , ,. . ,
...... . i i < i, ........ . . ií juk felhasznalm vadaskodasra Azonban rosszul eső
iskolánál. Az ipariskolai lelllgyeló-bizottsag a no"
iparoaUuouoUkolai tauitóuői állásra egyhaugulag Nagy konstatáljuk e lealázó tényt, melyhez hasouló
tarló kézigránát harc s a legvéresebb kézi tusa — ^„„j p0|g ^ tanárnőt választotta, ki kedves modo- az ország egyetlen városának vezetősége sem
réuál és készültségénél lugva -arra nemcsak a leg- produtált, csupán a miénk s éppen azzal a tanitó-
huszasok vitézül tartják helyüket A hely, a falú, hol ez történt, voJl s ninc látják, hogy valaha itt is emberi lények laktuk de a huszadik ezred változatlanul marad helyén
ak kémények mű-1 méltóbb volt, de vele nyert az iparos-tanonciskola
— Óvónőink a város polgármesterénél, jártak arra kérvén ót. hogy a városi tisztviselőknek
tostülettel szemben, mely fáradtságol uem ismerő, buzgó munkája utáu a legfelsőbb helyeu is miudeu-koron a legnagyobb elismerésben részesült.
Büszke is vitézeire Bugsd. Aladár etredparaiicsüok.,»)U|iandó drágaság pótlékban Akel is mini városi _ NJnC8 tej> ninca ^^ y?ü g^ouban az
Sypniewsky daudár píraucsnok és Schamschula Rezső tábornok, hadosztály parauosnok, akik a húszasok hírneves ezredének fölöttesei
alkalmazottakat részesítse.
utcavégi szatócsoknak, kik azt a falusiaktól öaszeha-
elól
Nem liiszük, hogy városunk o jogos kiváuság rácsolva uzsoraáron adagolják. A rendőrség azonban mereven elzárkozék b méltányolva az illetők leoaapott reá «;bizonyára elveszik mélló bünletésüktl,
Meleg ruhát a katonáknak.
Útmutató a ruházati cikkek készitéióre.
kérelmét a főgimnázium választott tanáraival együtt kik * kölóü8é« orr» M\'61 elkapkodnak miudeu mag-
vehetőt, hogy azzal vagyonukat gyarapítsák,
— Elhalasztott befizetések. A nagykanizsai takarékpénztár által alapított Önsegélyző 8zövet-
■ őket a drágafági póilékbnn részesíteni fogja.
— A városi tiszviselök drágasági pótléka Néhány nappal ezzelől, a mikor a magyar kezeteknél a uoveraber hó l ére (hétlőre) eső be
A honvédelmi mioistterium hadsegélyzó hivatalai
takaros kis füzeikét adotl ki. amelyben utmulatások- . ....
. , . .. , . , • i , i , miniszter kijelentette, hogy a drágasági pótlékra vouat-
kal szolgai a hadrakell sereg reszere szánt meleg \' °
, ...... .... fizetések az llnnep miatt november hó 6-éu. azaz
városok országos kongresszusának küldöttsége átadta- p^n|eke„ d e ,aViatnak meg.
Sándor János haliig>miniszternek a városok memo- A Délzalai Takarékpénztárral Egyesült Onse-
» i „„u(i! . „•!, . vir/.vi gélyzó Szövetkezetnél a november hó l-re eső berándulná , a konp eszus vpzetöl szóve tettek a városi ^ - .
E (izetek az ünnep miatt 5-én vagyis pénteken délelőtt
tiszviselök diágasági pótlékának ügyét is A belügy- eszközölhetők.
óvóra házat i cikkak készitésér* és gyűjtésére.
A füzet k"<> városi határozatot Csak ugy hagyja jóvá, ha az
az érdeklődőknek ingyen áll leiidelkexésére a kassai uem haladja meg azt a keretet, a mely az állami és Vörös Kerestt-Kgylel irodájában, úgyszintén a bpesti had\'segélyző hivatalnál (Budap^t, Országház) és hisz-szűk. hogy minél tömegesebb számbau fogják az itt-
A NEPTAKAREKPENZTAR RÉSZVÉNVTÁRSASÁIJ NAGYKANIZSÁN
a megyei tisztvisiilókrc van megszabva. Arra a meg-1 jegyzé.-re, hogy e rendelkezések a mai uagy drága- mint a m. kir. Pénzügyminiszter ál-
houmaradottak a gyakorlati útmutatót a katonák érdekében felhasználni
Kérő szóval fordul a hadsegélyzó hivatal a magyar társadalom és különösen a magyar nők me-
sag melleit uem elégilik ki a megyei s az állami tUiviselőkel sem, azt lelelte a miniszter, hogy az állami s megyei tisztviselők helyzetének javilása érdé. beu törvényhozás utján foguak gondoskodni s így ez
leg szivéhez, hogy szerető gondoskodással bizonyos listással lesz a városi lisztviselőkre is. fizikai jólétet teremtsünk a lövészárkokban, hogy a katona csikorgó, abnormis időben so fázzék, a házul
— Nincs fizetés az ipariskolai tanítóknak Negyedik hónapja vajúdik már az iparostanonc-
ról érke.6 .wrelel.domíi.pk pedig miudn,<junk\' ....... (ÍHlfe mé vígra üo8!1„ vlju.
egjütlériésének íldltaait vigyék nem rsilggedfl leikeikbe. —
hi uttilulató ÍQzeteceku elaAben iainertflti óvóruházati cikkek készítésénél az általános azeiu-
ilfiíi utáu az illetékes kórok meggyózódtek róla, liogy az alilioz a tauitóknak joguk van — Határoztak is fölötte, dóutés is volt ez tuytien, azouban a aok bába mtllell.
tal kijelölt hivatalos aláirá»i hely elfogad Jegyzékeket
a 6"/„-os III. hadikölcsönre
eredeti feltátelek^mellett.
.•i jegyzés céljaira ICPj^ készpénz lefi-zelése ellenében, !>0"/„ kölcsönt ad az intézel
o
bárkinek 1—2 étn időtartamra 6°/0 kamat
ZALAI K 0 Z I, ÖNT
novbmbki: 4.

Irodalom.
— A pápaválasztás jogtörténete es tételes joga. Irl»: Lukacs JuzscJ, főgiinu. tanár. a vaskos munka a pápaválasztás lör-téneti fejlődésével foglalkozik, amig az jelen atakjához ért. Mindenkinek érdekes es tanulságos olvasmány, amely mig egyrészről szigorúan tudományos, másrészről könnyed «lilu»ával élvezetes olvasmány. A világtörténelem e jelentós mozzanatának ismerete minden kulturember tudásának szükséges része. A mű ára 4 korona. — Kapható Ilj. Wajdits József könyvkereskedéséljen, Nagykanizsán.
— ae .Élet" szépirodalmi és luíiveszeti hetilapot (szerkeszti Auilor Józsefi gazdag tartalom, ér-.lakae és aktuális képek egészítik ki. A kitiné lapel melegen ajánljak olraaéiuk figyelmébe. SzerkeMtéség «» kiadóhivatal Budapest, 1. KebérrMut 16/c. — Eléhzelési ár félévre 10 kei MiiUlványazáiiiol kési-seggel kOld a kiadéhival.
— a „Vasárnapi Újság" minden sráma gazdag tartalommal jelenik meg, A .Vasárnapi Újság" előfizetési Ara negyedévre öl korona, .Világkrónikáival együtt llai korona. Megrendelhet a „VaBárnapi UjsAg- kiadóhivatalában (Budapest, IV., Kgyeteiu-uloa 4 ). Ugyanitt megrendelheti a ,Ke-pas Néplap", a legolcsóbb uj»*g a magyar nép számára, léiéire \'J korona 40 fillér.
— Uj Idők. A világháború leghSbb krónikusa, irisban és képben az Uj Idék. A mi érdekes esemény a négy világrész harcterein történik, ait mind elánk tárja (estéi szépségé képekben Érdekesség, ih A vészi nivóval és elíkeló illés jellemzi Herceg Ferouc hetilapját, az Uj Időket. melynek minden száina aktuális közleményeiben, elbeszéléseiben és regényeiben is egyaránt a síépiiodalom ápolója — Kló/iieléai Aia negyedérre & korona Kiadóhivatal, Budapest, VI. Andrásay-ul 1(5. sz
cimu rovatot olvassa el naponként a Budapesten megjelenő
AZ ÚJSÁG
politikai napilapban A háborús helyzet kimerítő és szakszerű magyarázata. Bö hírrovat,• tájékoztató és minden tudnivalót felölelő közgazdasági rész.
Kgves példám ara 12 fillér 1 ; Kapható mindan ujsagalarusltóital.
ELŐFIZETÉSI ARAK : Egéax évre .... 33 tcorona.
Félévre .....16
Negyedévre .... a
Egy hónapra ... 2 K. 80 r.
Megrendelési cini
AZ UJSAU KIADÓHIVAT\\LA Budapest
VII Rákóczi ut f»4 s/.iini
NYIfeTTÉR*)
Dr. Szegő Kálmán
szanatóriuma- és vizgyógyintézete felnőttek- és gyermekek számára, Abbáziában.
Erősítő és edző hizlaló-korák egén. éven At. Gyermekek 7 éven felül kieéret nélkül felvétetnek.
*l K rovat alatt kéziéltekért nem vállal felelősséget a sierkeszlóség
szemesnek
kel! inn iuniii, ha túl akarjuk szárnyalni vor aenytárnainkal. Az élelmesség nem
áll
egyébből. minthogy ne késsünk egy pillanu lig sem. Imnem soron kivül vegyük igénybe
I
ki a nómefjyelvet is birja,
tartós és kellem esjállást nyerhet
ifj. WAjnrrs józsef
könyvkereskedésében
névjegyek

iddlg mag mm létiziti nagy ralaizlikban Jutányos áron kíizlttitnik
Ifj. Wajdits József
köny vnyomdAJ ában.
ÍSSt.v. „ ÍHSIFítijlBSf^feBíjlüSSÜf;
„Zalai Közlöny • hirdetési rovalat, mórt ott határozottan eredményt ér és a magyar hirdetó
vilAg
hirdetdseit ill megtalálja. A hirdető rövid idő alatt meggyőződik az eredményről. — annak határozottan
vaknak
kell lenni, n ki nem látja a „Zalai Közlöny" rohamos fejlődését, uz pedig világosan jellemzi, hogy
az
ezen lapban megjelenő minden hirdetésnek kellő haszna vau. Szemosnek áll a világ, vaknak az
alamizsna i
KÖNYY-, PAPI^ ÉS IRÓSZE í^K ERESKEDÉSE
Dús raktár legújabb divatú levélpapírokban és névjegyekben Nyomtatványok Ízléses kivitelben jutányos árban gyorsan késiittetnek.
Tanintézetek részére szükséges cikkek
_ dús raktára.
Jegyzői és egyébb közigazgatási nyomtatványuk nagy raktára.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
54 ik évfolyam
Nagykanizsa iqiS november 8 Hétfő
88 szám
ZALAI KÖZLÖNY
Szarkasztisi| n kiadóhivatal Otab-lir i í-elelú* »t«i kenalii Miujilinlk hitlön is csütörtökön.
Bánekovioh Júuoh Kemény László ktAn<«Ull érak: Kgé.z «Tre 10 korona, félévre 6 korona. N\'egyedevte 2 korona 00 Oll. - Egy., azám éra 10 Ali
A mi albumunk.
ÖROSKÉNY1 PIROSKA s HÜTTER jgV*\' ANNA iiT ama kevesek közé tartóinak, v • akik lankadatlan kitartással, a keidet lelkesedésével s buzgó lelkiismeretességgel végzik a Had-segélyzóbeu elvállalt kötelességeiket. Nem a mutatkozó magányt cseréltét fel életük e szakában a munkás szorgalommal, hanem egjénisúglllc hagyományos meggyőződéséhez hiven a magyar név és magyar aziv parancsolta kfltelességteljesiiésból akarták részüket kivenni akkor, amikor a Hadsegélyzó lelkes és fáradhatatlan napszámosai közé beálltak, A kötelesség becsületéért dolgoznak olt a HadsegélyzA megnyitásának el só percétói kezdve s e munkájukban nemes idealizmusuk segiti. támogatja ókét. A Hadsegélyzó gazdag statisztikai adataiban az ó szorgalmuk, az ó munkájuk eredménye a döntő A jelen mozgalmas eseményeinek kötelességéből ók alaposan kive\'.tek részüket. Az ünnepi szín, az ünnepi hang, — amely-lyel méltóan szólunk a Hadsegélyzóról s annak munkaköréről — igazságosan élénkül meg velük szemben az elismerés regisztrálásában. Ha cselekede-tükuuk hó krónikása akarnánk leuui, a minden szónál ékesebben beszóló számok adathalmazát kellene ideírnunk, hogy az beszéljen, az szóljon munkájuk s lelkesedésük eredményéről. A mi harcos vitézeink kuszöuó és hálálkodó sorainak megírására az ó had-legélyzói szereplésük nem kis mértékbeli hatott közre. Szorgalmuk, munkájuk emléke s gondolata tapad azoknak legtöbbjéhez; számlák vagy uyugták
azok, amelyekben a küzdő sereg könyveli el az örömöt, amelyet nekik szereztek a harc fáradalmaiban s amellyel »?eiivedé>flket s nélkülözéseiket » szeretet és figyelem jeleivel enyhítették. A két nemeslelkü honleány munkájának festői ábrázolásai részben e hálálkodó sorok, amelyeknek visszhangja csendül az albumnak eme lapján ahol emléküknek nyitottunk helyet. (dr. /. j_)
Karácsony a harctérén.
Közoleililt a második Karácsony, aiuoly fiainkat a Okaládi otthontól messze, a rideg lövészárokban lalálja. Onnepelltelünk-e mi itthon levők Karácsonyt anélkül, hogy gondolatunk, szereteteink és ajándékunk feléiöli. hozzájuk ne szállana?
Ks hadd tudják meg monlfll előbb, hogy nekünk csuk ugv lehel az idén ünnepünk Isten fiának a születése esléje, lin rájuk nézve is ünnepé tudjuk avatni szerelőiünk ado-uiányávai.
Mert attól, ha az 6 súvuk a mienkkel szeretetben összedobban ■ atlól, ha lelkes, önfeláldozó hősiességük lüze a karácsonyi öröiulüzekkcl versenyt lobog; atlól, ha ami imádságunk érlök az égbe. gondolatunk hozzájuk szállván gyöngéd megemlékezéssel, elevenen érzik honvédő nagy munkájuk er-

kölcsi erejét és acélos karjuk, acélos szivük, acélos elszántságuk félelemmel boritja el ellenségeinket: atlól rebben föl, ez jusson eszünkbe, az ö rettenetes lövészárkaikból, a fehér galamb, szájában az olajággal, meghozván a világnak az óiiajtott, az áldott békét.
Ezért fordulunk a magyar közönséghez, mely buzgóbb mint bárki a világon, a\' nemzeti jótékonyság oltára kórüli áldozásban.
A honvédelmi tyiniszleriiim Hadsegélyzó Hívatnia és a Vörös-Kereszt Szeretetadoinány-oszlálya együttesen fogiák az idén a Szeretel e müvet intézni. Mert az eddigi tapasztalás azt mulalla. hogy ily tömeges feladatot csak jól megkuncipiált egységes lorv szerint lehet sikeresen megoldani. Hiszen nemcsak a magunk magyar gyermekeinkről vau szó. Nagy karácsonyi testvériség lesz ez: a magyar, az osztrák, a német, a bolgár s a török, akik együttesen dolgoznak a világlragédia nagy lináléjáu a Halkánon, mind bele vaunak foglalva ebba a magyar nemzeti Kara-csony ünnepbe.
Ki nem akar ebben közülünk részt venni V
Jöjjön léhát mindenki: az is, akinek hőse oll küzd a soron, azért, mert oll van
Főgimnáziumunk rövid története.
I8.46-IÓI fogva 1641-ig gimnáziumunk életében semmi nevei-tea mozzanat nem fordult elő. — Az 1841. év máicz 16-án az országgyűlés fontos viv-mányakép.\'ii lóiguzgató elrendeli, hogy a szokásos szent besietlek magyarul tartassanak. melyei 1644-bun követeit a rendelet, hogy a tövében az összes tárgyak magyar nyelven tanilaudók s az iutézet számadásai s a levelezések és jegyzőkönyvek is anya-f nyelven vezeleudók.
Ezt megelőzőleg 1843-ban a kormány Nagy-kauizsán egy tanítóképző intézetet is állított fel, melynek az idóbeu Horváth József főgimnáziumi igazgató lett a vezetője.
líimtiáziuinuukat az 1848-iki mozgalmak j/agyon megzavarták s kerékvágásából kizökkentettek.
A nevezetessé vált 1\'2 pontot városunkban is az Isten szabad eg« alatt tárgyalták. A határozatot ünnepélyes isteuitisztelet követte, mozsaruk durrog-talásával, mely alkalommal egy mozsár szél robbant « szilánkjától Taródy László 3-ik osztályú tanuló találtatván, azttrnyet halt Kz volt a nevezetes ese méuyekiiek városunkban az első vértanuja ^ . \\
A teljes mellékben k\'tört szabadságharc annyira elfoglalta a lelkekel, hogy vele szemben minden más érdekháltéibe szorult műhelyek, irodák, tanári székek megüresednek s mindenki sietett a zászló alá s így nemcsak a tanári kar, de a tanulók száma is erősen megcsappant, leszállván 111 ra.
A tragikus végei éri szabadságharc lezajlása után szomorú napok következtek az egész országra a a nemzet a győző-bosfvzuiáuak áldozata lett.
A minden léreii; "keresztül erőszakolt reakció\', a közoktatás ügyét sem kiméit- meg s 1849. okt. 9-én az uj tanítási rendszert az tfluémetesiló bécsi kormány valameuuyi iulézelr- reáparaucsolta.
Az uj rendszer értelmében a gimnáziumok felső és alsókra osztattak, amazok nyolc osztálynak valának isi tanár vezetése alatt, ezek 4 osztálynak 6 tanárral.
Minthogy nálunk csaknem minden gimnázium a szerzetesek vezetése alatt állolt, felszólították őket, mely gimnáziumukat óhajtjuk az uj szervezet szerint átalakítani » melyeket beszüntetni. B felhívás követkeltében a kegyesrend tf\'J gimnáziuma közül a közokt miniszter 7 felső — ll-et alsó, 11 et pedig megszűntnek nyilvánított s e megszűntek között volt a uagykauizsai gimnázium is
Az intézel megszűnése kinos szenzációt keltett a városban s a város, mely alig telt az ideig a szegényes intézetért. Inert kapkodva rendkívüli közgyű-
lést tartott a küldöttséget meneszteti a rend fÓkor-mányzó|ához, tiogy. hajlandó az eddiginél nagyobb áldozatot is hozni, ha a gimnázium továbbra is megmarad városunkban.
A küldöttség tagjai: Valentini János helybeli igazgató, továbbá Chiuorányi Boldizsár, Habochay János és Szép Károly urak voltak, kik egyúttal Katthyáuy Fülöpnél is miut a gimnázium első megalapítójánál szintén megtették a kellő lépéseket.
\' i* A küldöttség gyorsau járt el megbízatásában s sikerrel is, mert az akkori kultuszminiszter gróf Timii l.eo 18 50. okt 14-én kelt rendeletével a gimnáziumot ismét megnyitoMoak nyilvánította.
— Azonban a város közöusége sehogysem tudott megbarátkozni azzal, hogy az eddigi hat osztályú gimnázium most 4 osztályúvá lelt. Mindenáron főgimnáziumot akartak, de ekkor hiányzott a pénz. Megkeresték tehát a Menedék rendel, hogy a helybeli gimnáziumot vegyék át s fejlesszék ki 8 osztásúvá, amire ók azonhau nem roltak kaphatók, az 1000 forintot a gimnázium segélyezésére felajánlót-Iák s az továbbra is mint algimnázium a piaristák k ezé ii maradt.
Ez időben szüut mog a gimnáziumokban az osztálytauitás s helyébe lépeti a szaktauitás.
Az 1858. évben gimnáziumunkat több előkelő egyéniség látogatta meg, köztük Scilowszky János hercegprímás is, s ez évben lelt kötelezővé téve az
Z A I, A I K () A LÖN.?
NOVEMPER 8.
a bőse: az is, akinek nincs ott senkije, azért. mert nineson ott hozzátartozója. Ks senki se legyen olyan önző. bog£.ó a uiagá-ónak akarjon külön ajándékot küldeni. Tudjuk a tavalyi Karácsonyról ós a háború egyébb tapasztalataiból, hogy az ilyen küldemény más időben is nehezen jut céljához és későn, hát meg a Karácsony ajándékos napjaiban, .a mikor a postaforgalom százszorosan meg van terhelve.
Az lesz a tökéletes karácsonyi óróm. ha mindenki, aki meghatottan gondol harco Mainkra, pénzbeli adományát címünkre küldi el Mert itív mindenki egyszerre, biztosan kapja a lehelő, legjobbat, a lehető leggyorsabban.
Nem gydlhai ki a Karácsony estéjén annyi láng a karácsony Ián és csillag a telj égbolton, mini a hány sziv katonáinkért meg-dobban, a liiiny kéz kínyujtódik szeretete adományával, a liáity kaionalélek megenyhül a gondolatban, hogy a magyar nemzet »p-raja. nagyja, szegénye és gazdagja össze-hordta filléreit hogy a szent Karácsony lénye. üdve. dicsősége és melegség* járja be a szivét annak is, aki az ajándékot veszi, azét is. aki küldi.
Budapest, li\'in. október havában A \\ őrös-Kerozt SzeiYtetadomany-
oszialyának vezetője : baro Her/.og Mór Lipót, fómegbizott. A Hadsegi\'lyző Hivatal vezetője: Kirelmer llennann. cs. és kir. altábornagy.
A katouak karácsonyi megajándékozására szánt mindennemű pénzküldemény a rendes utalvany-ürlapon a ni. kir. postatakarékpénztárhoz (Budapest, V.. Hold-utca) cimzemiő. de föltétlenül szükséges, hogy a szelvén\\ iv edairia a feladó a kövelkezó sza-vakai
„Karácsonyi szeretetadományok 8880. számú számlájára".
Keriük az adakozókat, hogy a pénzkül-dcunek lehetőleg ezt a módját vegyek igény-
be, df, beküldhetők az adományok a honvédelmi miniszterim Hadsególyzó Hivatalának (Budapest. Országház), vagy a Vörös-Kereszt Szeretetadomány-osztályának (Budapest. Lipót-körűt 1.). azonban minden esetben megjelölendő, hogy az összeg a katonák karácsony ára van szánva.
A rokkantkérdés megoldása.
Irta: Dr Battlay Dezső
Kezüukbe került Kra»só Szörény vármegye alís-liánjának előterjesztése a törvényhatósági közgyűléshez, — és kezünkbe került a közgyűlésnek erre hozott lélekemelő határozata.
Üdvözöljük uz alispánt akié az eszme, a üdvözöljük a vármegye közönségét, aufelyé az eszme megtestesülésének érdeme.
Nagy horderejű esemény ez! Az első percben teljesen ál se érezhető. A roklantkérdés teljes megoldása ez — a társadalom állal. Az allal a magyar társadalom által, melynek ez becsületbeli kötelessége voli
Keájötlünk végre, hogy rokkantjaink nemcsak a hazát védték emberfeletti harcaikban, de védték egyutinl a magyar társadalmat is — védtek minket is — saját életük, saját lesti épségük feláldozása
árán is.
A kormány már mej/tetle és meg fogja lenni a maga kötelességét, — a mennyire az ország gazdasági helyzete megengedi. Tovább azonban nem mehet.
De, .tudjuk a múltból, hogy amit az állam nyújthatott, arrit volt legfeljebb elegendő, hegy a rokkantak élelükei nyomorúságosan, mások alamizsnája mellett elieugeihHssék."
.A mull idők háborúi pedig nem követeltük auuyi áldozatot, mini a mostani, ugy hogy eleve láljuk annak lehetetlenségét, hogy az állam segítsége olyan legyen, amely teljesen biztosítja a nyugodt megélhetést."
Pedig iokkaiil|aiuk ezt legalább is megérdemlik.
A magyar társadalom becsületbeli kötelessége, hogy az állami segélyhez hozzáadja azt u plu-zl, mely szükséges, hogy a mi rokkantjaink abba n gon-talmi, nyugodt anyagi helyzetbe kerülhessenek amely megengedi, hogy minden keserűség, minden panasz nélkül, büszkén, önérzettel gondolhassanak visuza a nagy harcokra, nélkülözésekre, szenvedésekre, — saját rokkantságukra
A megindult társadalmi mozgalmaknak néhol egyenesen elkápiáztató eredméuyo a tanubizouyság amellett hogy társadalmunk (elfogta eat a szociális, egyben nemzeli és hazafiúi kötelességet, s kész lelkes adományaival lelket, melegséget, szeretetet önteni az állami akcióba.
De eddig még nem at egész társadalom mozdult meg. A nagylelkű adakozók mellett Akadlak még egyesek, főleg a falvakbau akik szükkublüség-ből, s szent kötelességük félreértése miatt még mindig uem rótták Itt rokkantjaink iránt Önkényles báláikat.
Ilogy ezek is kénytelenek legyenek leróni hálájuk, adóját, azt célozza Krassó-Szörény vármegye alispánja, és ezt valósítja meg a közgyűlési határozat azáltal, hogy 50 évre pótadót vet ki polgiraira, azokra, akik e célra már áldoztak, s azokra-is, — a az a lontos — akik a .társadalom nemes j\'elbuzdulá-mHóI magukat ridegen távol akarlak tartaui.
Még csak ebben «z egy vármegyében valósil-latolt meg az eszme.
De hisszük, Imgy nemsokára utánzásra talál a példa a többiben is.
A gondolat oly ifeép, hogy megérdemli a követéit. 8 hogy a nemes példa hivó szava azertu hangozhasson az egész országban, azért irtuk e szerény pár sort
HÍREK.
ot-v/.ag gimnáziumaiban u tandíj fizetést, mely
illőben evi H frtot leli ki
A? IfT-í! eii huljátal folylán Au.-ziria békü lekony hailain.t mutatott n régi magyar Mellem i» a/ időben diadalmasan vonult be iskoláinkba
Az Isotf ialléi őszén lépeti a későbbi kullinz-miniszter W lussies lívul i i> gimnáziumunk növendékei >uráb.t. ki példa.* magaviseletével., szorgalmával s tudásává! kiinni Uusai ko/.ill mind a négv oszlálvon kenuiul
1 ht;i\'il\'éii ühe fégimiiá/.iumuuK looéves íeiniHll.\'isának eml-kümiepéi.
A Ihi,, eV s\'e,»t..mbe, kell leillelet-
tel a koz.ikt iiiniu>zl»r m-tr.«iigedi a gimnázium lo-vábbfejl.\'- •! nielytie/ n város, a IJ.uibyáiiy csn-lad, a H-ne.l. lead s tt környék is csuk áhl izutot hozolI. Iilllel ebk-1 leli a;, mté/ell deli <>ld tilt I. kl-epitve.
I\'gVitiVsaV e;. . vbeu vahozlak meg az iskolai torién Vek i , meü.iel uj ,sk..lai v/aliiUvok léptek in-ie/etihikii.-l i- életbe — Az itt70—71. évben a
hetedik, 1872-ben pedig megnyílt a 8-ik osztály s ugyanezen évben elnyerte a nyilvánossági jogot is Az 1874—75 tanévben a főgimnázium egy lelkes tanára Fekete Endre megalapítja a „Uyakorló lskolrt"-|át, mely ma is fennáll.
Ugyancsak az év végén mutatta be az ének és zenekar egy fényes hangverseny keretében tudását és ügyességét.
Az 1875—715. évben a tandíj 18 írtra emelkedett. Ez időben semmi nevezetei, esemény nem történt gimnáziumunkban
A mindinkább fejlődő intézet számára a régi épület szűknek bizonyulván, a tervbe volt uj fógim názium építése pedig költség hiányában (el nem epülheletl, az intézel 11 Sugáruli elhagyutl s átalakítóit honvéd laktanyába lalepitletoil at.
Ili végzik ma s végzik 150 év óla áldásos munkájukat a piarista rend tagjai közöttünk, fáradságot, buzgalmat nem kímélve, odaadó lankadatlan lelkesedéssel, szeretettel novelie a hazának hasznos és derék polgárokat 3 j"
Csata után...
Teljesül immár az. Mi után vágyódtam ... Ütközet mezején Fekszem elhagyottan.
Tagjaimban érzem, Hogy már nemsokára
Dl a földi lélem
Utolsó órája.
Ellenséges golyó Találta lestemel. Hazámért áldozom Immár az éltemet. -
Többé nem kerülök Muraköz híjára. Hol a visszatértem Édesanyám várja.
uh, ha most ápolna Engem ő, a szegény. Tanúja lehelne Mikép Italok meg én:
Utolsó szavaim : Jézusom irgalom.\' Érted és Hazámért Eltemet most adom.
■ífj S7AVÓNCS1K AXTAL
— Hadbavonult zalai tanitólc éa tanárok A ial.imyy.-i lanilói és Untlri kir is impozáns \' Stáiiiln.i, t,M részt » liun védőimének litnni muu-Miab.i. A iiinigósMs óts 207 zalai Unni és lamtr lulirait v,.k, IoIíhmIoii kaluntii attilgiilnoi, „sgiobMra s lílllitüljuió liarclt-rekyn
NOVKMHKR a.
ZALA! K (í l IJU
Bentzik áudor kitüutetées Umét áléukebbé váll i. előreláthatólag ma a hir, shAr meg- j általános óhajnak elegei leli és a közel jöríbeu az
visszatérünk ifjii liésüiiklioz. skiiíl már anuviszoi rii ,. , , , , , . , , ,, .......
... . . .. . „„ , .. iihjissoi felöl i, vHOMHliak, akár néni. hozzá (ok járulni ah- Összes eddig meg ncnn maiimált takarmány-cikkek
dicsérő szot elteltünk. Neve s hón. vilézi volta va \'
lósággal városunk büizkeségo és dísze. Mosl a,mán "y * \' hor"blh" "r,k MOkkenjenek. árat, kózlllk a számolt moslék. olajpogácsa és iiw.
nagy kitüntetés érte hMiikel. amint ogjik reioheii- — Mal misodik cilckiinlcet a .Közigaz Inszo maximális árál is megállapítja, hogy a lakarmauy-
bergi lapban olvassuk. A lialal llísre ugyanis — K,)zl\'1">" bocsátotta rendelkezésre s egyídőben kérdést, amenyuyire lehet, dlllóre vigyo. Kz az
aki néhány napja ott adui - négyszeres kitüntetése í"Uik ""\'\'üposlen "4l«»k- A »«"\'J" intézkedés mindenesetre igen belyes és célszerű vol-
■ .. - ■ . .. Ivnl r.ulMI/nilli ^ll.Und lnl,...IC.t»t., .1 f ...
na, feltétlunUl szükséges azonban, hogy minél elóbb
lyel foglalkozik, ^knlámm jelentőségénél fogvi
>r lóherceget. A főherceg ilenlzik ^ndei,\'mag^z ZZ^ZZ\'^Z
ivatta a hosszasabban kikéidezle vitézsége é, ii,hin.t, » "muiu társadalomnak.
Kbból az alkalomból is tigyeluiébo ajánljuk "okliek lel, begy a maximálás sem lógja elfogad-olvasóiukiiak azt a páratlan\' agilitással szerkesztett hatókká tenni, nívós szaklspot, moly az uj razzia vezetésével bal
">i»ll figyelmessé tették sz ott idózó Ferenc Salva-tor
hivatta a hosszasabban kikérdezte vitézsége érmeinek eredete felól. Egyben azt ia megígérte, hogy Úíel-sége figyelmét is lelhivia majd reá. 8 mikor megtudta azt. hogy ;l!entzik Sándor ismét beoszlatott egyik
menetszázadba, a fóhereeg különösen lalkére kötötte ll6""P "lsS kSl\'K"g«<*« "aklapjavá
fiatal, vitéz hadusgynak. az óvatosságot. Króaen \'i"?8.11" \'»•**•• KdlOiutoeii felhívjuk reá a kéz-
... , kÁui ú« Lmifln vl Ali fin valutát Lilrii.il> l>.;
ségi és kűr$gyzők figyelmét, kiknek köl«l(*üsó-<Qk a szakirodalom támogatása. Alinál i» inkább előfizethetnek reá, mert a „ Közigazgatasi Közlöny"-t a belügyminiszter is melegen ajánlotta a megengedte, — MIIIíób előjegyzés Hadikolcaönre. hogy az előfizetési ríij h községi pénztárt terhelje
Fa, tengeri, burgonya Mindhárom oly
hisszük, hogy Beulzik 8áudor jövőjére nézve döntő hatású lesz ez a. felső kitüutoté*, ha a béke beálltával Hentzik Sándor pályájához visszatér.
Franek Heurik Fiai pótkávé gyáros cég éitesülésüuk
szerint i harmadik níagyar hadikolcaönre ia I millió j foutos kellékek, hogy nélkülük el sein tudunk lenni.
koronái jegyzett el6.
— Egy kanizsai hős. Fülöp György húszait zászlós még csak tavaly tett érettségit, de jnár ia tóbbjniiit féléve, hogy a csaták >0zét állja. Knnek a jntulmául kapott tizennégy napi szabadságot. Mellen két vitézségi érem csillag, — amely beszédesen bizouyitja, hogy Fülöp György a háború rengetegeiben ii mindenkor otthonosan helyén vau s egy percre sem veszti el lélekuyugalmát, amely már ueiu egy veszedelmes helyzetből mentette ki ót is és csapatját is. Fülöp zászlói a \'napokban tér vissza ezredéhez. hIioI vitézségévé! előmozdítja majd legendás hírű ez
\\ NKI*!1 AK.AKKK RÉSZYÉXÍT.tRSASÁi; NAGYKANIZSÁN
mint a m. kir. Pénzügyminiszter által kijelölt hivatalon aláírási hely elfogad jegyzéseket
a 6" ,,-os HL hadikölcsönro
eredeti feltételek mellett.
.4 jegyzés céljaira /Ö"/,, készpénz lefi-
S sajátságos, még nem is láltuuk tengerit, máris epedve sóhajtunk ulántia
Városunk vezetősége, átlátva a helyzet nehézségét, mindhárom keslekiól gondoskodni kiváu.
A tervbe veit erdó irtás u./i. a kózel jövóbeu z\'iléiC ellenében. !l(T"a kölcsönt ad az intézet kezdetét veszi, tengeri a Muraközböl lesz beszerezve lhirkm(k ^ \' idStarlamra pj W„
nagyobb mennyiségben, burgonya pedig a szomszédos vármegyékből,, úgy, hogy mindenki elláthatja u,eJJe{l\\
magát a télire kellőképen. \' ____*_______.-=-=--^■ -----—-—
MárciU8ban vonulnak be a 42-50 _ A csukaszürke. Büszkék „az öreg fiuk,
redlink dicsőségét. Óvja még »z egek "üra ól tovább- év0fl népfölkelök Mióta befejezést nyert a 42-60 akike, bevettek katonának. A negyvenhárom ötveu-
ves néptölkelők sorozása, azóta állandóan izgatta mieIldÖ8 |l8(lflttki Hkik (I(().ail sohasem gondolták
, kozonségHt, bogy mikor vonulnak ma|d be a leg- volnil ,10g). va|amikür zöMfülü újoncok lesznek.
is a harcok tüzében.
— Az első kanizsai sebeaült nálunk.
lak, hogy már az ideu meg log történni a behivás. _ Majd ,neg|it0(|t _ tréfál az
Kz a tudat rengeteg zavart idézeti elő. Öokaii siettek )yH|| ),Ő8 l8M7„k ^ Q0nk egyló| ^)ek elvégezni hz ós7i vetéseket, mások elhagyva mindeu muiiká)ukat, nagyszabású készülődésükét lettek a be-
- Mitől?
— Nem a muszkától, a laliántól, hanem attól,
Aug. 89 én talán egy éve mull, hogy az első sebe- öregebb uóplölkelók. Sokan abban a fóilivésbau vol- yörik j5 jjüMk^n a mellüket, sült szállilmány hozzánk érkezett- Becézte, sajnálta is őket mindenki s aki csak tehette, szeKÓuy», gazdagja. mind kedveskedett valamivel az első sebesülteknek. De külöuös réstvéllárgya volt Schiudelaz Ferenc önkéntes, aki egyik lábát vesztette el. 0 hónapokon át élvezte nálunk az ápolást s mikor tőlünk megvált, levelével t>okszor felkereste mindazokat, akik akkori nehéz helyzetében vigasztalták s ápolták Szombaton azután személyesen látogatod el
hozzánk, hogy megnézze az ó jóburálait. Schindelaz ^ ^ lieplölklí,6kutjk
műlábon jár u egy kis pálca támogatása mellett sétál most már. A sok fájó tekintet — amely egy évvel előbb
egyik
vonuláshoz. De sokan voltak már eddig is olyanok, hogy M ul)okA)n aiá k,rll|ók 6g akltor 6> a ,|i(Intgy akik még,^ bár nem tudták a bevonulási időpontot, _ ur ,e haszontalan-kölyköz engem, a közöuséges lelmeutés^vagy bizonyos ideig szabadságol tatás iráut közlegényt.
kérelmeztük. Most, miut hivatalosan értesülünk, ezek-behivasa az eddigi tervek szerint legkorábban márciusbau fog megiör-kiséite jártában — most örvendetes\' biuui Március előtt seminiesetre sem hivjitic |je őket.
A behívás ideje márciusnál csak később, de hamarabb neiu kövotkezhetik bu.
— Kifosztott postahivatal. A minap tör-,
nézéssé változott, hogy az ifjú zászlós, — me»lköz ben zászlóssá lett - oly szépen jár-kel.
— Az olasz szakácskönyvből. .Frulti d Itália-, a hires olasz nemz*t eledele. Vévy egy ,-u| hüg> i)rAv«vásárhelyeu a postahivatal kasszájá marék elvetemültséget, légy hozzá állandó lassú keverés közben kétannyi alattomosságot, azután egy
ból 2tiOO koronát elloptak. A lopást a déli órákban
— A másik pedig büszkén vágja ki a rezet:
— Hagyd el azokal a gyerkőcoket! Mi vagyunk az igazi katonák, nem ők Mert nekünk a sapkánk is ciukaszürke, a blúzunk is, a nadrágunk is, köpenyegünk is. de — a hajunk is csukaszürke, fizt csinálják utánunk azok a zöldek.
— Szerbia és szerbek < immel jélent meg egy rendkívül érdekes füzet, amely a legaktuálisabb hadiszintér országát «s népét, Szerbia kivonatos tör-
parányi finomra fölapritott becsületé.zésl; az egészet jkövciuik "m,kü\'\' a postamesteruö, özv. Szlovén- [ém[él iwnerlelj. Szerbia térképével ellátott kis íü-
keverd össze jó nagy adag szellemi szegénységgel, miután ez utóbbit egy késhegyui ravaszságon lel gőzölted Az igy nyert keveréket Öntsd a hálátlanig tengelyébe, tölts még hozzá egy kavéskanáluyi ^ ||fc4géw, jul0„8fc bt) H hivatalba^ elromlott költői szellemet s az egészet azután r kapzsisál bosszulüzéu liz napon keresztül hagyd ro-
csák Gézánó ebédelt s a hivatal zárva volt. A dráva- zet ,ar,a|niH H következő: A szerb uép török uralom vásárhelyi csendőrség most kinyomozta, hogy a lo- a|aU A török invázió. A löiök uralom alatt. A fel-
pást kél 12 esztendős fin követte el,
kik álkulcs szabaduló harc A belső viszonyok fejlődése egészen az állami önállóságig. Gazdasági és szociális állapo-A szerbiai hadifoglyoknak semmise ,uk. A szerb hadsereg Az osztrák-szerb viszonyok.
A füzet ára 50 fillér. Kapható Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében Nagykanizsán.
— Tanárok és tanitók szabadságolása A Külügy-Hadügy tegnapi száma irja: A mióta a tanárok és tanitók katonai szolgálatra bevonultak, azóta a tanítás menete állandó nehézségekkel küzd. A honvédelmi miniszter a hadügyminiszterrel egyetértően igyekezett segíteni o nehézségűken s ugy lia-Héglotet kielégítse. A hir természetesen nagy ijedel- galouiba hozni. Hz a helyzet sok bajt okozott, mert tároZlnk ,|0gy a „egédszolgálrttos tanárokat és taui-iiih| kelleti azok közt, akik érdekelve vannak és a drágámig egyro nagyobb lelt és a visszaélések tókat áthelyezik a nemtényleges viszonyba, hogy akik nagy készletek é tartanak raktáron. A forgalom országszerte elliarapództak. Hir szeriu* a ko. iii ány polgári foglalkozásukhoz visszatérhessenek.
lyogui. A véletlenül felszínié kerülő szégyenérzetet küldhető. Mint értesülünk az összeköttetés .hiánya
óvatosan fölözd le s azután a felsült Frutti d Dáliát mialt Szerbiába a hadifoglyoknak semmi uéven ne-
ledd jégre. vezeudó küldeményt nem lehet küldeni.
— A kormány lefoglalja a zsákokat ? — A kormány maximálja az összes
Hudapestról írják: A gabonatőzsdén napok óta be- takarmánycikkeket? fiz ideig tudvalevőleg
szélik, hogy a kormány a közel|övől*eu a zsákokat tnkai máiiyiiemüek közül csak a korpa ára volt maxi-
lekvirállatui fogja hogy az egyre nagyobbodó szűk- máivá, többi cikkeket azonban szabadon lehetett for-
4
ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER 8.
Irodalom.
A pápaválasztás jogtörtenete és tételes joga. Irm: Lukács \'JuzseJ, fógínm. tanár. A vánkos munka a pápaválasztás lól-tóneti fejlődésével foglalkozik. amíg az jeU*n afekjához ért. Mindenkinek érdekes és tanulságos olvasmány, amely inig egyrészról szigorúan tudományos, másrészről könnyed stilusával élvezetes olvasmány. A világtörténelem e jelentós mozzanatának jsmerete minden kultúrember tudásának szükséges része. A uiű ára 4 korona. — Kapható Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében. Nagykanizsán
— Ac .Élet* szépirodalmi ós művészeti hetilapot (szerkeszti Audor József) K«*dag tartalom, érdekes és aktuális képek egészítik ki. A kitlnó lapot melegen ajánljuk olvasóink figyelmébw.^zerkesztóség és kiadóhivatal: Budapest, í. Fehérváriul 15/c. — Előfizetési ár félévre 10 koi. Mutatványszámot készséggel ktlld a kiadóhival.
— A „Vasárnapi Ujaág" minden számi\\ gazdag tartalommal jeleuik meg. A .Vasárnapi Újság\' előfizetési ára negyedévre ót korona, „ Világkrónikáival együtt hal korona Megnuiilelheló a „Vasárnapi Újság- kiadóhivatalában (Budapest, IV\'., Egyeteiu-utoa 4 ). Ugyanitt megrendelhető n .Képes Néplap", a legolcsóbb újság a magyar nép számára, lélévre \'2 korona 40 fillér.
— üj Idők. A világháború leghőbb krónikása, Írásban es képben az Uj Idők. A mi érdekes esemény a négy világrész harctéréin történik, azt mind elénk tárja festői szépségű képekben Érdekesség, mű vész j nívóval és elókeló ízlés jellemzi Herceg Ferenc hetilapját, az Uj Időket, melynek minden azáms aktuális közleményeiben, elbeszéléseiben ós regényeitien is egyaránt a szépirodalom ápolója — Klóflzotési áia negyedévre 5 korona Kiadóhivatal, Budapest, VI. Audrássy-ut 10. sz
ki a német nyelvet is birja,
tartós és kellemes állást nyerhet-
ifj. i vaj dl ts józsef
könyvkereskedés ében
névjegyek
addig m«g mm litizitt nagy nilaiztikbin |uUn)oi áron kiizltiitnik
cimu rovatot olvassa el na-
ponként a Budapesten megjelenő
AZ UJSAG
politikai napilapban A háborús helyzet kimerítő és szakszerű magyarázata. Í3ó hirrovat, tájekoz-tató és minden tudnivalót felölelő közgazdasági rész. Ügyes példány ára 12 fillér.
Kapható minden ujsagelarusitonal.
ELŐFIZETÉSI ÁRAK:
NYÍLTTÉRI)
Dr. Szegő Kálmán
szanatóriuma- es vizgyógyintézete felnőttek- és gyermekek számára,
Abbáziában.
Erősítő éa edző hizlaló-kúrák egéBZ éven át. Gyermekek 7 éven felül kii éret nélkttl felvétetnek.
*l b rovil iilall kfltl\'lllalíHrl iihiii vAIIhI 11^mm-«é(í»l » *zerkes2l0né>!.
szemesnek
kell ina lenni, ha túl akarjuk szárnyalni versenytársainkat. Az élelmesség nem
Cgeax óvro . Fólévre . . Negyedévre . Egy hónapra
32 korona.
áll
2 K 80 r.
Megrendelési cini AZ UJ8AU KIADÓHIVATALA Budapest. VII Riikúo&i ut 54 szara
Ifj. Wajdits József
könyvnyomdájában.
egyébbAI. minthogy ne késsünk egy pilláim \'ÍR ha....... soron kivill vegyük igénybe
..Zalai Kö/.loiiy" hirdetési rovatai. mert oli határozottan eredményi ér>* a magyar hirdeti
világ
hirdeteseil ill megtalálja. A hirdeló rövid iilé alait meggyózódik a/, erodini\'nyról. — annak határozottan
vaknak
kell lenni, a ki nem látja a „Zalai Közlöny" rohamos fejlődését, ez pedig világosan jellemzi. hogy
az
ezen lapban megjelenő minden hlrdetéauek kellő haszna van. Szemesnek ill a világ, vaknak az
alamizsna!
Jf/. f^/pjjs ffyZfY. =
KÖNYY-, PAPIÍ^- És IRÓSZE^KERESKEDÉSE
Dús raktár legújabb divatú levélpapírokban és névjegyekben Nyomtatványok ízléses kivitelben jutányos árban gyorsan készíttetnek.
Tanintézetek részére szükséges cikkek
_ dús raktára
Jegyzői és egyébb közigazgatási nyomtatványok nagy raktára.
Nyomom » Upt\'i i i.i.. It, -V, I\'. 1,^7 7i i-.ji m lljibn N uvkaniz-ún
54 ik évfolyam
Nagykanizsa 1915 november ri Csütörtök
89 szám
ZALAI KÖZLÖNY
Sztrkaizlésag •t kiadóhivatal Daak-lar 1 {■\'cicin* axci kesfctA : Köí«eik«»*|.i: Mag)alanik héttön •« csütörtökön.
falaton: 18a. — HlrdaMaak <J)|aiat>*a liatlnl. Bünekovich Júuoa Kemény László uaniatial Irak: Kg*>» ív.e 10 korona, (#lt»ie 6 korona, N\'egyetfcvre 2 korona 60 1111. Egyaa atim ara 10 Ali
A mi albumunk.
£AAN IRMA a háborús viszonyok között szintén nem maradt tétlenül. NhiiiihU érzése űzte, jószive tanácsolta és ajánlotta neki, hogy menjen • keressen helyet, ahol abból a kötelességből valami részt Vehet, amelyet oly impozáns módon juttatóit kifejezésre sok millió érző magyar «ziv. 8 talál 1 is helyet. A ker. jól. nőegylet Teleky-uti kórháza lett ar. « keret, a melyben — ha más alakban is —• de a jótékonyság szolgálatúban érvényesült. üoudos lelke, a legkisebb aprólekosságra is kiterjedő figyelme a kóiház adminisztrációjának egyik nélkülözhetetlen tagjává avatta. 8 mióta a nemes cél szolgálatában állók csapata jó lelkük mely érzéséről tanúságot tett, azóta Kaan Irma is hagyományos szokásához híven kitartott s kilarl a kór ház szolgálatában A mult jótékonyságának bokros érdemei sokasodtuk e télen teljesített szolgálatával, ó is beírja nevét az itthon kötelességteljesítők sorába. 8zep érzések jutnak kifejezésre e tettében A magyar nő lelkivilágának rejtett kincsei, amelyeknek fényéi a súlyos idők küzdelme, közös veszedelme telte értékessé «« ragyogóvá. Ú| stigmák törte* elő »z 6 szivéből is, amelynek ereje az önzetlenség s az öu feláldozás erényeiből nyer élelel. Mult és jelen harmonikus szép egészet adnak ki lellál az ő életében, amuly az ő jószivéről lesz tanúbizonyságot öiök idők élő emberei előtt. (dr. I j.)
Az amerikai szabadság.
A szabadság országának, a/, emberi jog birodalmának teremtette meg Washington György az északamerikni Kegyesül Államokat, Háromszáz és e$fnéháriy esztendő elég volt arra, hogy a világ,elé ideálnak állitolt ország lesölyedjók a milliárdos rabszolgatartók, az abszolút tókehatalom és a mindent ehipró legfelsőbb üzleti érdekek államává.
A munició-gyárosok iröszlje csinál törvényt, erkölcsöt és pulilikat az U. S. A.-ban Az Egyesült-Államuk népe hiába borzad attól a szereptől, amely a világháborúban Amerikának jut, hogy egyre gyártsa és küldje az öldökló szerszámokat Kurópiba, hogy ezzel irtózaiossabbá. gyilkosabbá legye es minél liusszubbá legye a háborút, amely Amo* rika nélkül bizonyára lég eljutott volna a békekötésig. Az Egyesült-Államok törvenye-ibeu tilos a gyilkosság, a gyilkosságnak elősegítése. az Egyesült-áUoamk- poKtHtftja a legszigorúbb semlegességet hirdeti: a valóságban mégis szilják. fegyverrel táplálják a tömeggyilkolást és segítséget nyújtanak — lia mindjárt szabott áron is, — az európai csatatereken küzdó felek egyikének.
És a Itires szabadság, a szép emberi jogok? Aim-rika kényszeríti a hozzá bován-dorlott idegen állampolgárokat. hog£ a saját honfitársaik élete ellen szegzett fegyverek és hadiszerek gyártásában részt vegyenek. Nem érte be azzal, hogy ezek az emberek elhoztál^ az ó világból a maguk vérét, a maguk izmát, a maguk agyát, hogy annak munká-jábúl az amerikai meggazdagodás még szédítőbb iramban haladjoti: "oda akarja szorítani a német, a magyar munkást, hogy ágyúgolyót öiilsön, amelynek tölteléke talán az otthon hagyott testvért. íiut fogja megölni: lia ezt nem csinálja, haljon meg éhen I
Amikor pedig az osztrák-magyar mo-narchia amerikai követe, aki diplomáciai állásában se szűnik meg búzájának fia lenni, tlgyelmezteti amerikai honfitársait kötelességükre. amikor lelkiismeretükhöz szól és arra inti őket. hogy ne dolgozzanak a muníció-gyárakban; akkor a mngsértelt tnősV.t-érdek siet érvényesíteni mindenható erejét s ráparancsol az Egyésült államok kormányára, hogy ezért elégtételt szerezzen. A milliárdos társaság becsöngeti a „hallja maga Wilsotr-t — és az engedelmes elnök siet diplomáciai affért csinálni u dologból.
Valamikor a sztrájkoknál is tisztelték odaát az egyéni szabadságol, és azt a jogot,
Jól járt.*
Irta: Vértesy Gyula.
fin Istenem, de jól ts járt, Aki meghalt egy év elölt, Amikor még meg nem íátta Ezt az Örült, nagy temetőt. Temetőjét emberinek, Művészinek, jónak, széjmek Temetését annak, hogy a holdon műveli lények élnek. Jól járt, aki meg nem érte. Hogy az ember ma is állal, Jól járt, aki meg nem látta A földből pokol, hogy lámádt! Jól járt, aki ugy mehetett Még el az utolsó útra, Hogy azt hitte, hogy a földön Igazában van kultúra . . .
\'PtluirHjta szert,i .1 l*eliHUrs.n.ig legutóbbi
ItlíH
\\
Orosz népszokások.
Minden orosz egyik legfontosabb kötelessége annak a szentnek különös tisztelése, u kinek nevét viseli s a ki az égbei. ői izeiére van rendelve, épp ezéit egyik legnevezetesebb ünnepe nevenapja. K napot nagy ünnepélyességgel kezdik a. templomban, it hol a szent tisztelőiére a pap ullal imádságot vagy litániát mondat el, ntáuu pedig rokonait és barátait várja, a kiket tésztával, nehéz barna sörrel es különböző pálinkákkal megvendégel. Kunok az ünneplésnek a vendéglátó jómódja szab határt, nélia napokon át tart s nagy kicsapongásokk\'d és duliftjkpdással végződik, külöuösen a városi polgárságnál.
Szegény orosz muzsik élete csupa szenvedés, törés s vallási szertartá", a mely a maya rideg egy szerűségével a siiig kiséli A nagybeteget rokonai gyakran látogatják és vigasztalják, ha sorsa jobbra nem fordul, papot hívnak, a ki ót lelkében, vallásában megerősíti. Rokonai imádságai közben szenderül azután át a túlvilágba. A halálesetül követő harmadik, kilencedik, huszadik és negyvenedik napnak különös fontossága van, ue rl bizonyos lokot jelölnek \' meg 11 test felbomlásában s ilyenkor a halott lelki-üdvére misét mondatnak vagy imádkoznak.
A halottat kiterítik a legszebb szobában s a
koporsói bársonynyal vagy selyemmel áthúzzák s miután a temetési szertartás végén a pap peniteuciás-levelét a halott kezébe ad|a a rokonok s ismerősök énekszó mellett kikísérik utolsó útjára. A menet éléu egy közeli rokona halad, az elmaradhatatlan szent-képei, vedófczontjének képmásai viszi sa koporsó uláu a halott számára készített ételt hozzák* a mely rendesen tejben főzött rizs. melyet az ólban tolás után a jelenlevők kőiben köiUladnak, mindegyik megízleli, a maradékul este a halotti tornál fogyasztják el.
Kz mindjárt a temetés uláu. a pap megérkezésével veszi kezdetét, a ki először is megáldja az itali és eleit és személyesen először izlel meg mindent, utána korülhordiák a meghívottaknak is. A tor rendesen igen hosszú szokott lenni s az étkezést s italéi vezetet gyakran megszakítják éuokkel vagy a szentképek élőit elmondandó imákkal. Szokásban vau az.is, hogy bizonyos emléknapokon kedves halottaikat meglátogatják a temetőben s a sir mellett ilyenkor minden családfő szerény kis lakomát roudez családja Körében.
*
íme, a legnevezetesebb családi ünnepélyek és népszokások a melyek mind a legszigorúbb vallásos jelleget viselik magukon, mindazt igazolják, hogy sikerült Nagy Péter óla teljes céltudatossággal az orosz nép zömét az egyedül üdvözítő orosz vallás külsőségeivel s szigorít szabályaival lenyűgözni, a mi
/
■/, a i. a i K u /. i. <> n »
NOVEMIIKK 11
liogy a munkásokat lehessen fölvilágosítani, irányítani. Must, amikor a muníció lirmák legjobb üzletéről vau s/ó, el kell némulni mindennek, érzésnek, becsületnek, tisztességnek és jognak.
Üt még az óra. hogy a tengereken megint megindulnak a nagy hajók. Visszajöttünk még a kivándorolt milliók, seregestül menekülnek a milliárdosok óriási ketrecéből. A „szabadság országában" fölelevenítették a rabszolga-tartást, amelyet százliz éve töröltek el. még pedig sokkal kegyetlenebb formában, ahogy száztíz év elélt csinálták. Haza. haza erról a földről I
A kragujeváci arzenál.
(lyászolók keze tétován nyúl h koszorú után, lelkük a messzeségbe kóvályogva keresi a helyei, melyre őszirózsáit éa horo*iyánlt>velcil letehease: Urislen, hol ágyazlatiál meg nekik halál-imgyalaiddal ? A nemzet gyöngéd haláia adjon feleletel minden gyászolónak: nem ismeretlen a sir, mely halottadat óvja, mert halottja Ó iiiindnyájunknak. éppen ugy mint e vérzivataros idd első két hősi áldozata: F< -reue Ferdinánd trónörökös és &sófia hercegasszony, nkiknek lelki üdvéért e y birodalom mondod imát és akiknek drága, liszta éleiét azokkal « bombákkal és revolverlövegekkel oltották ki. melyek a kraguje-vát i arzenálban készültek Dicsőséges seregeink Mindenszentek napjának reygelén vonullak be Kraguje-vácba és mire otthon a temetőkbe, a bő*ök sírjainál a Líberát kezdtek énekelni x papi karok, akkora már » kragujeváci arzenál ormain a szövetséges zászlókat lelUeCíjilll^f\'í SlVe* ilO&TntíiMáiflA \'
A borzalmat láng. amely véres föig<t*gbe sodorta az enesz világol, a Balkánról csapolt lel. A
annál köunyebben sikerült a pópákuak, mert e melleit kedvenc szenvedélyéről, a páliukaivásról sem kelled letenni. Az absoltil istent hatalmid azután átvitték a cárra is, a ki alattvalóiról kegyesen gondoskodik, de rendelkezik is velük, feltétlenül parancsol nekik, mint maja az Isleu. Igy led az orosz paraszt vallásossága a cári absolultsiniMiak loutos alapjává egész a jelen időkig, a mikor látjuk, hoyy a cárnak, nagyhercegnek vagy nevezetes patronusnak legkedvesebb cselekedete, hogy látogatása alkalmával kegye-seu szeuiképekel osztogat A sok vallásos szertár lássál lenyűgöztek, nondolkodásra szinte képtelenné lelték az orosz népet s igy leli a oaesaiopapismus egykori alapja a mai Oroszország gyengeségé. Meg kell Ügyelnünk igen nagyszámú foglyainkat, ereszkedjűuk velük szóba s rögtön észrevesz»zük, amit különben külsőjük is a legtöbb esel bon elárul, hogy oly béketűrő faj. mini az orosz muzsik, löbb nincs Kurópá-ban, de ez nem rejtene veszélyt magában a cári birodalomra, hanem igeiii* vészlhozó, hogy a |eleti orosz paraszt latalislává lett, a nvly fatalizmus nem fejleszti harci erényeit, hanem ebből kifolyólag iuI-nagy segítséget várvái. a szentképeklől, a bábomban is irtózik a gyilkolástól s a szentek védőszárnya alalt inkább megadta magát, minthogy vétét ontsa fele-, barátjáért. A caesaro-papimni* újjászervezésre sjorul a jelenben, hogy újra alapjává lehessen az orosz hatalomnak. ki kell szorítania a pálinkát és a .szeuiképe-ket a muzsik lelkéből, hogy a minden oroszok cárja iráni érezeudö feltétlen tisztelet és engedelmesség ismét a néplélek alaptulajdonságává lehessen.
Dr. Sckitf Péter.
tv«g..j
megkótyagosodott agyit Szerbia kezdte ki nemzeti lélünk ós tört államiságuukra. Ma ez a szerencsétlen államncska összetörve, megalázva lábaink előtt fekszik. Szerbia sorsa beteljesedett: a tökéletes pusztulás vár rá. Azokal a gálád, laiiatikus szerb legény-kéket, akik jöttek Szerajevóba, hogy ott végrehaiU.ák ocsmány tettüket, amelytől vérbeborult az egész föld, 1 Kiagujovácban szerelték fel A kragujeváci arzenál titkos irodájában ládák el a merénylőket bombákkal és revolverekkel és ez most bosszulta meg magái : elfoglaltuk a várost.
Gazdátlan sírokban akik megbékélve alusznak, azokat máslél évvel ezelőtt egyiől-egyig a maga gyermekeinok larthada az Klet Munka, gyarapodás. i-gészség, szerelem és lövendő generációk megalapítói lehettek volna. Tán egy sincs közöllük, aki a maga rossz és külön rendeltetése szerint a halottak városába laknék most. A haza és a világ magasabb érdeke, a nemzet és az emberiség magasabb rendű életigényu fektette oda őkei, fegyveres kézzel, fegyveres kézlól halálra sebezve
Mindazok a szegény lestvéreink, akik nem borulhatnak hatódjuk sirdombjára, merítsenek megnyugvást az inmeretleu közös sírhalmok szimbolikus jelentőségeiből. A haza bekopogtatott a békés hajlékokba és elvette az apákat, a fiukat és a lérjeket, hogy megadhassa azok békességéi, akik a léi fiáknak kedvesek voltuk. A haza nem adhalja vissza a férfiakat, de kell hogy feg) verőink győzelmei nyomán kihnjlsou az általános és tartós béke, amely biztosítani lógja mindnyájunk számára a jövő boldogulást A kragujeváci arzenál koinlokzaliín a szövetségesek Idlszke zászlai lengenek, Szebbik leniében a szövetségesek nyomulnak előre, az összís froulokou | mi dominálunk ; a temetőkben pedig ctöndes. ájlaloa imák szállnak az Úrhoz. A nagy nemzeti gyász közepette halkan gondolunk az első áldozatokia Nincs orgonaszó oly teuséges, mini a nemzet liaug-talan rekviemje az elesett hősök porai fölólt, mely bői a beke dns lombozatú fája fog majd kihajtani
téri működése a felettes hatóságoknál. Bátor lelkű, vitéz katona aki dúló csatánkban m\\r sebet is ka pod, aki a háborúk kezdetétől kötelességét mintaszerűen betöltve állja helyét s adja szép példáját a hivatásos katona vitelkedésének. Munkaerej., lelkiismeretessége közmondásos. Fáradhatatlan a vitéz vezér, akinek eme* kiválóságai a Vaskoronarendel, a hadiékiiményes katonai érdemkeresztet s a Vaskeresztet szereztek ineg. Neve nemrégiben az ezred bogizlovka\' diadalának Ilire folytán került országos forgalomba, mintán itt «z ezreddel oly bravúrosan verte vissza az orosz túlerőt az ellenség legnagyobb vesztesége mellett, hogy az ezred támadásának tanulmányozására négy vezérkari porosz lisztet is kiküldött Liusiiigen Biigseli Aladár ulóléptetése az ezrednek is megtisztelteiébe, de ebben a megtisztel -lelésben városunknak is része van. meri a többszörösen kitüntetett ezredparancsnok a mi háziezredüu-ke| vezeti a diadalok s a dicsőség hírneves útján. Reméljük Bu„\'sch Aladárt előléptetése alkalmából városunk elüljárósága is üdvözölni fogja, így adván kifejezést liszleletéuek az iránt, akit érdemeiért u legfelsőbb helyen is elismerésben, kitüntetésben részesítettek
HÍREK,
A főispán gyásza.
Sipeki Hálás l\'éla főispánt mély gyász sujiolla Sipeki Bálás Zsigmond dr. kir. törvényszéki jegyző, tarl. főhadnagy a cs. és kir sz lábori vadász-zászlóaljban a Signum Laudis és a hadiékiiményes 3. oszt. katonai érdemrend tulajdonosa, századparancsnok ez évi augusztus hó 27-én életének So-ik évében. az északi harctéren Zloulipánál. ellenséges golyótól lalálva hősi halait hall
Bugsch Aladár ezredparancsnok alezredes.
Az öröm eiithuziiismiisával írjuk 0 sorokat. Alinak teljesültéről adunk il hírt, közlési, nmii már régen variunk, reméltünk * biztosra véltünk. hogy Bugsth Aladár őritagyoi. a mi vitéz dicséit és csodált bu-zas hontéde/.redünk parancsnokál soron ki vüli alezredessé lépteti elő a legtöbb hadúr. H tilost néhány napja reményünk valóra vált. kívánságunkat tény követte — Bugsch Aladárt a többszöi öshi ki-lüiileleU ezredparancsnokot, akii kiváló vezető ké pessége miill már daiidárparaiiCKiioksíVggal is meghíztak — Őfelsége soron kívül alezredessé léptette elő. Mar régóta lig)elem iárgya Bugsch Aladái karc
Némelyik fa es szénkereskedö mérlege hibás.
Régi panasz már. hogy k vásárolt szén és fa uem felel meg a rendelt mennyiségűek Nem elég, liogy mindküitő méregdrága s alig megvehető a nagyközönségnek, hanem azonfelül mindig kevesebb, mint a 11011:1) it fizetnek énük. A rendőrségünk teg-nup jo fogási cHnáli, amikor Slösel Ignác és Berger l\'ál caeiigeri-iilcai fa é» szénkere^kodók két szállítmányai lefoglaltalla. apiflyukét,^0/, László (jSjösol kocsisa) s Szabii József (Berger kocsisa) alkalmazol*^ laknnk kellett volna a rendeltetési helyre szátlitaniúk. Odor Lászlónak különböző hülyékre körülbelül 6Ü0 kg. kőszenet és 60 kg fal kelleil volna viunio A rendőrségen megméretvén ajonban a kőszén, csak ü7.r> kg. volt, a fa pedig 44 kg. Berger szállítmánya pedig, amelynek luO—100 kg.-nak kelled volna lenni Bozseííovit\'s cuki ász részere csak 83 kg. volt. A rendőrség a hamis súlyú szállítmányokat lefoglalta s most vi/»gálato( iudil, hogy a bűnösséget kiderítse s azután súlyos büntetést szabjon a hibás súlyok szerint mérő szén é» (akereskedókre. Rendőrségünk eme intézkedéséért csak hálás lehel városunk közönségé, melynek érdekeit a törvénytelen uzsorával szemben igy törekszik megvédeni. Az igazság pallosának P\'dig s a koztuegvelésnek le kell aujtauía ezekie az emberekie, akik a jelen nyomorúságait Illeg lelézik lOrvéuMeleii Cselekedelekkel
— Dr. Czirbusz Géza jubileuma. Dr.
Üzirhusz Oézt piarista egyetemi tanár, aki ami gim-ná/.iiimuukbaii is laiiilolt s lapunknak is munkatársa volt. Iánáli működésének negyvetiodik esztendejét \'a napokban löltöde be A jeles piarista professzor jubileuma alkalmából tudós személyéről hamarosan bővebben is szót ejinuk.,
— Batthyány herceg — a nagykanizsai népkonyhának A nagy kanizsai népkonyha részére BaiihyAny heic.gi uradalom eddig minden évben teljesen ingyen szolgáltatta a tűzifát. A népkonyha vozeió-ége a hitbízoniáiiy ni birlokosAt is megkérte, hogy a szokásos lámogalásl adja mog. A herceg a kérelemre kanizsai ordőinesteréf ulailotta, hogy iigyanazmi tüzila menny iséM, uielyol elődje a népkonyha céljaira évente adományozni szokott, ezentúl » kiszolgáltassa
NOVKMHKR II
Z A I, A I KA Z L ö N Y
— Polgármesterünk felhívása Nagykanizsa váron polgári lakosságának élelmezésére a mi Misztérium Sífto vnggou gaboua bevásárlására adod engedélyt. Ezeu engedélyezed gabonából kiórbudó liszt a város élelmezésére csak a leguagyobb takarékoskodás és a liszt kivitelének megakadályozása mellett lesz elégséges ValószinÜnek larlonj, hogy az ttsetleges zavarok és különösen a visszaélések elkerülése céljából, kénytelen le*zek a liszlulalvány-rendszer beboziitalát elrendelni. Ennek előkészítése végeit az 1015. évi november lió 15-tól felmerülő szükséglet <is%zeirását elrendeleiu. Egyúttal azt is meg akarom állapítani, bogy a várói közönségének 1916. évi december hó 3l-ig igásállatok, baromfiak és surtések tartására s az utóbbiak hizlalásához mennyi kukoricára, illetve zsirra lesz szüksége, hogy ennek a beszeizéséról is goudoskodhassam. FeHiivom tehát a város lakósságát. hogy a kiadoll bejuleliló lapot a valóságnak megfelelően pontosan kitöltve a városház tanácstermében nyújtsák be, mert uki a szükségletét uem jelenli be, ellátódnak tekintem s az Összeírás után szükségletéről uem gondoskodhatni. A beje-jelentésűek-, mz átvételi kötelezettségei is magában kell foglalnia
— Hadsegélyzö Fehér kereszt osztályától A Hadsegélyző Fehérkere^zt osztályáuak működése már közismert dolog. Irtunk vezetőjéről. Illrge munkásairól s az elismerés hangján szólhatunk o>ak róluk. Körülbelül négy hónapos működésére azonban It-gszebb félyt ez a statisztikai adat, amelyet az alábbiakban közlünk. A gimnáziumi, lozgouyi utcai, polgári iskolai, kereskedelmi iskolai, nádor utoni éa maródi ház, tarlalékkoiházak részére kiadlak, 15890 drb- U|ságot, 6907 folyóiralol, 1774 könyvet, 40 osoriiag kártyát, d\'rb. iiuak^njVel. Kíéii kivül dohányt, cigarellát, szivart bort, kompótot stb, szeretet adomány t juttatott a sebesült harcosjkiiak ** Fehérkereszt. Beszédes adatok ezek, amelyek a Fehérkereszl működését a legizebbi-n dicsérik
— Halottak napja a fronton Egy- egy elejtett sor néha világot vet hó»eink éleiébe, amelyet a fronton töltenek. Ölömmel irimk erről mindig. Akiknek miudeu idejük a mienk s életük, haláluk a mi boldogabb jövünk záloga, azoknak minden »onit közkinccsé k>-ll lennünk. Szallmaver zászlós szólalt meg egy pár sorban isméi, a Hadsegélyzóhüz iiváu. 0 ii ja, hogy halollak napját, hogy löllötlek el a hficvonalon Az eleseit bouvédbajlársaink valamiül orosz halotlaink sírját szép fniyókoszoruval es mohával diszilették fel K*te fesgviijiolták a szeretet mécseseit és 4 —f> méter magas máglyát rnkiaK száraz fából s azt meggyujloliák. amely azulán 6 —8 méteres lánggal égett. S inig ez lángolt, elgondolkoztunk azokról —■ fejezi be sorait — akik olt hon a honi, az anyai földben nyugszanak.
— Minden földet be kell vetni A mi-niozler leiratban hivta föl az Összes zalamegyci elöljáróságok figyelmét nrrn. gondjuk legyen reá. hogy a gazdaközouség miudeu földjét bevesse A gazdák légyenek egymás senilségére és ott. ahol uem állana elegendő innnkaeiő rendelkezésre, a nókiink is segí-leni kell a gazdasági munkákban Különösen az állam -segélyt elvező nőknek kell ebliól a munkából kivenni a részüket, mert akiről bebizonyosodik, hogy ilyen munkaalkalmat megtagad, atlól a hatóság megvon-katja a további segélyezést.\'
— Mikor a muszkák egymást verik. Kártyázták a muszka foglyok a fogolytáborban A heves játékból még kevesebb eszmecsere lett, umit
— more patrio — lejbeverés váltóit fel, nagyobb változatosság kedvéért. Az összeabroiiosoli fajü szeli- másik, Vedóleges hőst a közkórházba szállították.
— Vitéz fiuk a matrózok, — veti oda a
— Poézis a lövészárokból. A csend, mely uéha a harclereken egy két órára-beáll, megilleti a hősi lelkeket. S kitör belőlük a hangulat tökéletesebb vagy kevésbhé tökéletes Tormában. — Olyau darabos, színek ezek a harcos katonák lelkivilágából, de azért ezek is világot vetnek a baka világra, az ó életére. A napokban kaptunk egy ilyen kezdetleges strófát. Leadjuk, mert a harctérről jött, ahol pedig miudeu érdekes iánk nézve. A strófát egy katona, Kircbknopf Károly, többször sebesült és kitüntetett vitéz 48-as káplár irta. — szól pedig az imigyen :
Este vau ... A nap hajlik nyugovóra . . . Négy iufauterist indul most forpostra .. . Kanizsán — mindenki nyugodt otthonába\' Én pedig elmegyek, el — a feldvártára .. Sötétség borult már a fi ontunk tájára, Töllölt Manlicherrel várunk a muszkára .. Sok a jajkiállás, a fegyverropogás — Oda át a muszka szauilécz bő sírt ás . . . Virradunk ; immár ot óra hajnal vau, / Muszkáknál — Bozse moj! — hangzik panaszosan
— Balog uram Jcólcsont ad a királynak. Balog uram, becsületes nevén K. Balog Sáudor gazdauram bemont az Elmelékről Nagyváradra. Az árvalOrvéuyszéknél eligazította az interes dolgát, aztán végigballagod a szép cifra üvegablakok előd az utcákon, megsajnálta a szegény koullisgebéket, parolázod a sebesüli vitézekkel, 9 déltájban benyílóit egy takarékpénztárba. KörUluézegeletl kicsinyég, megállt a pénztáros kalitkája olólt, hogy micsoda furra egy
i ketrec ez s micsoda istentelen sok péuz fér el a zömök vasládákban. üjasomfordáll a márványon pult elé: .
— A tekintetes ur veszi el a pénzt?
— Micsoda pénzt bátyám ?
— Hát ami kicsit hoztam volua. Ide szívesen adnám.
— Adhatja is bátrau. Nem vész el a többi
közi.
— Ipp>n ez az Kicsinyt akációzus ember va gyok. nem mindenkire bíznám Már egy bankból visszagyötlem.
— Vissza? Aziáu miért?
— Ne vegye zokon az 11 r, de aki a pénzt szedte, igen vastag szivarhul szili. Ej sohse tud in az ember, mi sora lehet másnál az pénzének
— No öregem — nevetett a pénztáros — minálunk uem is szabad szivarozni. Bizhal bennünk.
■ — Bízok is tekintetes ur. K Balog Lajos a nevem Százötven pengő fofiulot hoztam.
Már szedt^is ki a szeredásból az adókönyvet, az adóköuyvból az intól, az iulócédulából nz»öjságpap irt és újságpapírból a bankókai:
— Mondok, olvastam, hegy megint péuz kell felséges királyunknak a habomra, kihirdették a hadi , külcsö\'nt, bál ami kis lolös guras vau a háznál, szi-vvseu adom kölcsön Ferenc Jóskának . ..
— Lövészárok a tengeren Katonák olvassák 11 bipol. Éppen haditengerészetünk nagyszerű győzelmeit olvassák Beszélgetnek. Magyarázzák a dolgot.
— Szép dolgok ezek, — mondja a/ egyik
baka
- Mondjátok már aztán, hogy megy az a tengeri harc? — kérdi a harmadik.
— Ugy, mint a mienk Csakhogy tengeren Nem értem én azt. Masíroznak a tengeren Jól
van. Sluriiioluak. Értem. De hogy ásnak lödözékei. lövészárkot a tengeren, azt már nem ériem.
-T- Megint a kutyákj A tok panasz, mely a kóbor kutyák ellen felhangzód s a veszedelem rendőrfőkapitányunkat annak a rendeletnek kibocsátására biitu hogy a póráz, szájkosár és bálca nélkül csatangoló kulyákat a «yepmesleriel elfogassa. — A rendőrség e közege pénteken már meg is kezdi rég óhajtod működését s hisszük, hogy igy utcáink hamarosan megtisztulnak a kutyatáboriól, amelynek léte a közbiztonságot veszélyezleli.
IIÉSlíVÉXVTillSASÁli NAGYKANIZSÁN
mint a m. kir. Pénzügyminiszter il-tftl kijelölt hivatalos aláirAsi hely elfogad Jegyzéseket
a ö ..-os 111. hadikólesönre
eredeti feltételek mellett.
A jegyzés céljaira /0"/,, kész/vnz lefizetése ellenében, .W" „ kulcsúul ad az intézet bárkinek I—2 évi időtartamra (j"/o kamat mellett.
Szerkesztői üzenetek.
— J. lVrsze, hogy megkaptuk. Nem (éledtük el. Hogy is lehetne olyau levélről, olyan kívánságról meg feledkezni. Nagyon is megjegyeztük miuden
, szavát. Többször is elolvastuk s azután — megbotránkoztunk rajta. Bút önzés miudeu szava. Észre sem veszszük. Hiszen mar magának emléket email sajat soraiban. Mi öuuek Ilyen emlekel uem tudnánk emelni. Nem mert az Öli működése a mi tekiiitetüuk elolt — szétfoszló semmi. Aki saját maga dicsőítésére, mutogatásból lesz miudenl — annak a tette egy őszinte szó * dicséretet sem érdemel. Elhelyezte magú a saját pauiheoiijába — hát elegedjek meg vele. Ne is kopogtasson Az önzésre csak oosárló, de uem méltató u szavunk. Nem várta, mig más veszi észre munkáját, hát csak dicsérje továbbra i« önmagát
— R. K Megkaptuk. Hálás köszönet Dagadó szép véun eredménye miudeu sora Tele poezissal. hévvel, tűzzel. Szóljou, minél többször, szavál mindig kíváncsian várjuk s örömmel logadjuk.
— Z. Gy Margitta Megtölt, örömmel fogadluk. Végre is örökérvényű a közmondás : — öreg katona fegyvere jobban fog. Szép. Sót több, tökéletes. Ilamaiosau sorát ejtjük. De most már ismét buzzog a gazdag forrás, reméljük. Miudeut felhasználunk Sorra kerül miudeu küldött a múltból is, csak az alkalmat rárjnk. Sok, sok üdv. Két példányban megy, intézkedtünk. ^
— Levél- ön azi írja: írom a levelem. . . . No, no, mi ezt mondanánk inkább: sírom a levelem .. Hangja érzelgős, hamisítod s nem igaz. Nem közölhetjük. Ha szabad jövendölnünk, ön sohase lesz költő — ha már eddig nem volt Pedig már fégen leheted volna, ugye?
— Sz. Z. Bpest No, ez ugyan uem hosszabb lélekzetü elbeszélé-. Sekély, sovány törtenet. Ez nem termékenyítené meg lapuukai irodalmi értéckel. Nevet örökölt azt látjuk, de tehetséget — alig. Csodáljuk, hogy annyi lap munkatársa; miut névjegye mutatja Nem tiltakozott az a kartonlap. hogy annyi miudeut rányomatod? Küldjön mást. Ez nem lapunkba — hanem a papírkosarunkba került.
— W Csak kitartás Az érdemesek napja lelkelóbeu. Nem homályosítja ezt el semmi óuiéjsem.
7, A X \\ I K 0 n ó N Y
NOC&MHRR II
Irodalom.
— A pápaválasztás jogtörténete és tételes joga. Irta: Lukács JözseJ, fógiiiui. tanár. A vánkos munka a pápaválasztás történeti fejlődésével foglalkozik, auiig az jflen alakjához órt. Mindenkinek érdekes »\'s tanulságos olvasmány. amely inig egyrészrój szigorúan tudományos, másrészről könnyöd stílusával élvezetes olvasmány. A idlaglörté-nelem e jelentós mozzanatának ismerete minden kulturember tudásának szükséges része. A mű ára 4 korona. — Kapható Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében. Nagykanizsán
— Az „Élet" szépirodalmi és művészeti hetilapot (szerkeszti Andor József) gazdag tartalom, érdekes és aktuális képek egészilik ki. A kitauó lapot melegen ajánljuk olvasóink figyelmébe. Szerkesztőség és kiadóhivatal: Budapest, [. Fehérvári ut 16/e. — Kló\'izetési ár félévre 10 kot Mitlatvlfnyszáiuol kész-aéggel küld a kiadóhival.
— A „Vasárnapi Újság" minden száma gazdag tartalommal jelenik meg. A .Vasárnapi Újság* előfizetési ára negyedévre ftl koWía, ,Világ-króniká-.vsl egyntt hat korona Megrendelhető a „Vasárnapi l\'iság- kiadóhivatalában (Budapest, IV.. Kgyeteiuulca 4 ). Ugyanitt megrémülhető a .Képes Néplap", a legolcsóbli uj-ág a magyar nép számára, félévre "2 korona 40 fillér.
— Uj Idők A világháború leghűbb krónikása, Írásban és képben az U| Id6k. A mi érdekes esemény a négy világrész harctéréin történik. a/.i mind «lénk tárja festői szépségű képekben Érdekesség, művészi nívóval és előkelő ízlés jellemzi Herceg Ferenc hetilapját, az Uj Időket, melynek minden száma aktuális közleményeiben, elbesréléseihen és regényeiben is egxaráut a szépirodalom ápolója — Klófizetési áia negyedévre 5 korona Kiadóhivatal, Budapest, VI András*)\'-ut t(>. sz
cimü rovatot olvassa e-1 na-
ponként a Budapesten megjelenő
AZ ÚJSÁG
politikai napilapban A háborús Ih\'Ivzi-i kimeriló cs szakszeri! ma-gv;ir;i/ata Hö liirrov;.it, tájéko/-taio cs minden tutlnivalót felölelő kit/gazdasági rész. 1 pckláns ára 12 fillér. Kapható niiiiilasi ujsap\'arusitónal.
NYILTTÉR*)
Dr. Szegő Kálmán
szanatóriuma- cs vizgyógyintézele felnőttek- és gyermekek számára, Abbáziában.
Eröeitö éa edző hizlaló-kurák egétz éven át. Oyermekek 7 Avon felül kiiéret nélkül felvétetnek.
•) K roval aluli Itfltlölhtkérl ii.hu vállnl MoIAm-■ég.\'t a sierkeszlflsé([.
ELOFIZETEBI ARAK
fiz évre .... 33 koron*.
le 8
2 K. 80 r.
Wi\'gientieli\'-si cini
Félévre Noayedévro F.;;y hoiMpi.!
/Z
U.ISAIi KIADÓIUVAT .1.* Biul.ipe.-t VII RnkóOíl UI 54 SZÍ Tn
ki a német nyelvet is bírja,
tartós és kellemes állást nyerhet
IFJ. IVAJMTS JÓZSEF
kön wkcrcskcdésében
névjegyek
addig míg nem latazell nagy választékban jutányos áron katonainak
Ifj. Wajdits József
könyvnyomdájában.
szemesnek
kell ma lenni, ha túl akarjuk szárnya(]|j^r senylársainkal. Az élelmesség nem
áll
egyótiMI. minthogy D,a késsünk egy pillatia tig sem. Iiaitem noruii kivíll vegyük igénybe
a
-Zalai Ko/.lóif>" liinl.\'tiwi ruvalal. mert oll Imlározotlnu ered.....nyi ér o« a magyar hirdeti
v/lág
hirdetéseit iu megtalálja A hirdetA rövid Í1I6 ulail meggy ó/ódik nz ereduienyrAI. annak halározoltan
vaknak
kell lenni, a ki nem hllji, a .Zalai Közlöny" Whunius fejliiMl. e/. j pedig világosan j«J-lein/i. Iiugv
az
\'•zen la(ilian niegj.-leniS minden iiirdetéauek kelló haszna van. Szemesnek áll a világ, vakunk az
alamizsna!
Jf/. WA,l;,irs JpZSf:f -
KÖNYV- PAPI í^ - ÉS IRÓSZE F^KL ERESKEDÉSE
Dús raktár legújabb divatú levélpapírokban és névjegyekben Nyomtatványok Üléses kivitelben jutányos árban gyorsan készíttetnek.
Tanintézetek részére szükséges cikkek
---dús raktára ■
Jegyzői és egyébb közigazgatási nyomtatványuk nagy raktára.
Nyoma,., U„,,U, I,, If. I ,f )ln,Ujil),n N,<ykMÍBl4|,
54 évfolyam
Nagykanizsa. 1915 november 15 Hétffl
qo szám
ZALAI KÖZLÖNY
SiarksizlDiig ai kiadóhivatal Oaák-tír i
TaUfon; 182. - HlrcUtéaak .itj.r.bá. «,arl..(
Velőin* *ze<lc««K|A:
Banekovich János
K.">»»tei kenr.iA:
Kemény László
Migjilinlk hétion ét ciltirtlkin.
klöílí*tíél 1
Segyedevre
|K: Kgá.z írre 10 koron*, fil4»ro 6 koron korona 60 Hit. Egy** (lám éra 10 I
A mi albumunk.
B.AU.ÓSSV ERZSOK
és l\'AM\'Y
SS ETELKA neve HMin markdhat n feledés rétege alatt, amikor nemzeti küzdelmünk hós munkásairól, a kötelességteljesítés napszámosairól memoiit irunk. Értékes két munkaerő a betegápolás terén mind a kettő. Munkájukban kitartók, szeréuynk, önzetlenek, odaadóan buzgók s szivük, leikuk egész kincsesházát viszik abba. Érdemes kél egyéniség. S liiváláson síép foglalkozásukban nem a feltűnés lelkesíti őket, hanem ama tiszta b ideális törekvés, hogy valamiképpeu részt vegyenek nagy küzdelmünk munkájában. Áldozatul hozzák tehát hz otthon kényelmét s ezért cserébe veszik a munkát, a törekvést, amely feledteti a nyeit seb.-* fájdalmát, n sorvasHÓ beteg->.ég lázát a a közérdek áldozati oltárán szenvedett nélkülözések tudatát, emlékét. Nemes leiekre vall ennek a munkának elvégzése s muukását dicséri, ezt a két hangtalan munkást, akik jóságos szellemekkent surranak az utcán végig ónként vállait szép é» nemes kötelességük színtere felé. S ebben a munkában fáradhatatlanok Nem sopánkodnak kimerülésről. ha-nem jó napszámosként végzik teendőiket a kórházak termeiben. Éh már több, mint egy éve, hogy helyükön a kezdet buzgalmával dolgoznak. Miut a jó hős a csatatéren, ők is lankadatlanul kitartanak Tudják, értik, hogy minden hely egyaránt fontos a súlyos küzdelmek napjaiban s onnan nem subád s nem is lehet előbb nyugovóra térni, amíg egy utolsó sóhaj hangzik a honvédelem tüzében kapott fájdalmak
panaszszavaként. Nem hátrálnak s nem riadnak meg soha egy peicre. sem. A mtgyar lelkek virtuozitásával állanak helyt ott. ahova uz igaz hazaszeretet hívta n odakötötte őket. Munkájuk a hősök soraibi iktatja őket is,, ipint ama sok mást. akik a veszélyben forgó magyar haza liivó atavára fogékonyak lettek a nagy kötelességekkel izemben s azokból derekasan kivették részüket. Az óhajtott siker, az esdett diadal és béke megteremtésére ók is tetemes erőket hoztak uhui szabad tehát róluk sem megfeledkeznünk Emléküket megőrizzük. (dr l. j.)
Femet a hadseregünknek!
Minden újságol olvasó ember liaztában van vele, hogy ellenségeink mily óriási erő-feszítéseket lesznek, hogy • lószerkészletükel emeljek és a lós/érgyártást a végsókig fokozzák. sót az ósszea szánibaveheló semleges allamokból rengeteg mennyiségű löszeit vásárolnak. Ki ne gondolkozott volna már nr rút. hogy " mi utolérhetetlen hadseregünk és nagy szövetségeseink hogyan képesek ezt a rengeteg mennyiségű lószerl előteremteni, amelynek — nem utolsó sorban — köszönhetjük győzelmeinket V Vájjon kinek a lelkében nem lámtidtjtk aggályok, hogy meddig győzünk féiukószlelekkel, amelyek a lőszerek elóállilásáboz szükségesek ?
Meg lehet nyugtatni az aggódó lelkeket I Had vezetőségünk bölosesége, előrelátása, bizonyára foglalkozik ezen legfontosabb kérdéssel, annál is inkább, mivel az utolsó időben a fémek behozatala a külföldről megszűnt.
Gondoskodni kellett tehát a femek pótlásáról és ezen körülmény indította a hadügyi kormányt, illetve a Honvédelmi Miniszleri-uiuol a legutóbb kiboesájtoll ujabb miniszteri rendeletek kiadására.
I\'\'oiito8abb lényegükben ezen miniszteri rendeletek abban foglalhatók Össze, hogv a hadvezelóaég ép ugy. — mint az Németországban és Ausztriában már korábban történt — indíttatva érezte magát, hogy az\' eddigi fémrekvirálas kereleii kibővítve, az országban található összes háztartási fémeket, nevezetesen a lisztu nikkelből, továbbá sárga-réz-, vörösréz-, bronz- és lomhákból készüli összes háztartási cikkeket. hadi oélokra va-!ló beolvasztás végett is vegve igénybe.
Ezen igénybevétel egyenlőre nem történik hatósági rekvirálás alapján, erre csak november 30-a után kerül rá a sor. Ezen időpontig 11 Magyar Szent Korona Országainak Fémközpontjn r.-l. van megbízva — ugy a hadügyi kormány, mint a Honvédelmi
A Végzet.
Az éj! A sötét. . . Alszik a falu;
Beliul egy o.eppke fény. C.ilt. . I A osond;
ügy két sápadt raillag odalent,
Ki némán áait sok hezáit kapu.
Halott az utcasor Nem él már semmi »em ;
Vagy c.ak elbujt a Gond, a Félelem,
A Vágy. a Kiu szárnyas angyala?
Jé rejtek a kis szobák zuga.
Csitt, a sötét I .. Csitt, a csend ! Sötét ás csend most az Klet 1 Nézd csak : most lépi át A airkert szárnyas kapuját Botálaziu szárnyal a : Végzet I .
Nem lál|a elt a csaoka kis folyó. Mely csobbanva úszik amoda át. 8 halk\' mézsikálva mesébe kezd : Dúdolja az álmok édea dalát . Alszik az élet. Alszik a kiul Nem fái a fény. Nem séit a sziu! Nincs vád, se baj, Nem hallszik jsj!

Nem éhezünk. Nem vérezünk, Nem bánt a gond, Könnyet aem ont, Nem ont a szem s a szív I Holdogok az álmodók 1 Boldogok az aluvókl Boldogok a gyermekek. Holdogok az öregek! OsUpa csupa boldogság, Mit az édes álom ád! Áldunk álmok édes álma! Áldott álmok éjszakája!..
Mig csacsog a csacska kis patak : Átlibben rajt\' a Végzet angyala. Ki alsó szobáoskák ölén ezalatt. Sok békés, boldog szunnyadót, Bölcsős babát s hófehér apót. — Felkent már egy uj Virradatra: Vérszagu. gyászos
Sürü, sok keresztes, uj —csatanapra .. .!
Rátlcai-Radits K.
Az én 24 érám.
Sürü setét fellegek ültek az égbolton, összeolvadva a Mecsek hegy ködben uszó peremével, még a csendesen szitáló esőcseppeket a zunankós őszi azél csapkodta lázas arcomhoz.
A városi villamos csilingeli immár, ámde a homályosan pislogó lámpák már csak fáradtan, bágyadt fénnyel világították meg maguk körül egy-egy kis kört
Az egykori török mecsek öreg harangja mélabúsan kotigta a reggeli hatot s a néptelen utcák szinto ijesztően verték vissza egy-egy elóévedt járókelő alak csizmáinak hangos kopogását.
Gondolataimba merülve, bágyadtan, lehangoltan bandukoltam, kapaszkodva felfelé a dombos, hepehupás szük utcák tömkelegében egy még szűkebb átjáróhoz, hova fáradtan felérve egy rideg fakó épület vasrácsos ablakai vigyorogtak gúnyosan felém.
Tehát itt volnék??
A\' kapu előtt egyhangú léptek zaja rázott fel > elmélyedésemből s hogy pillanatra megrezzenve meg-állottam, a fel s alá sétáló őr reám szól ridegen : Mit keres itt ?!
Meglepődve, szinte megdöbbenve alig szorult ki a szó torkomból, hogy hiszen ide invitáltak be,
h A I KOHÓN Y
ÍNOVKMHHH n
éa Kereskedelmi minisztérium részéről — a háztartási fémeknek. továbbá a szállodákban. ipari illemekben, szanatóriumokban, iskolákban. fürdőkben. egyesületekben, rendházakban szóval minden nyilvános ós magánjellegű intézetnél lalállialé fémeknek azonnali készpénzfizetés ellenében v»ló beváltásával. Magánházak felszereléséhez tartozó fémnemekre nézve a rendelet természetesen kiterjed a háztulajdonosokra is.
A fémgyüjlóhelyek az általuk beváltott fémanyagra nézve a beszolgáltató félnek elismervényt adnak ki, mely november 30-a után bekövetkező rekvirálás\'* alkalmával, a hatósággal szemben igazolásul szolgál. Nag.v-kanizsán Meudlovils József vaskereskedő vállalkozót! a sok munkával, de semmi ha. szonual nem járó fémbe váltás keresztülvitelére mire hatóságilag meg is kapia a jóváhagyást. Sem reklámról, sem üzletről nincs szó. Egyenesen hadiérdek parancsolja a kastélyok és kunyhók féiuanyagainak behívását. A femek készpénz fizetés ellenében való beváltása mindannyiunk érdekét szolgálja.
Tradicionális szokások, kényelmi vagy hiúsági szempontok, melyekkel esetleg egy-egy becsesebbnek tudott, vagy hitt tárgyhoz talán -egyesek ragaszkodnak, ma félrcleendók A haza iránti szent kötelesség parancsoló szava az. mely beszóliija házaink fémtárgyait, össze kell fognunk mindnyájunknak a közös cél érdekében, mert lörlénelmi időket élünk és az egyes egyénnek érdeke teljesen i-llőipül ama nagy cél előtt, hogy hadseregünk mindnyájunk létérdekéért- küzd s a hadseregnek — bármily áron is — meg kell adni annak
ehetőségét, hogy ügyünket diadalra vigye, minden vidékén, hogy Mágy.ror.zágg.1 e» aépai.el Hőseink életüket\' éa vérüket adják a hazáért któ».l.ll«..ül megismerkedjék. Kivonult,« tánarigbui és értünk I Ne mondhassa senki, hogy ezen d. Wol».6.«.fh,ál, iskolában, « .
nagy napokban csak egy is volna köztünk, ki hazafiúi kötelességének meg nem felelt volna.
HÍREK. Czirbusz tanár jubileuma.
Nnuyven év ... Október 1-éii volt negyvenedik évfordulója adnak, lingy Czirbusz oéza dr a geografia kiváló egyetemi tanára, a kecskeméti k. r
sajtó terén szívesen látott ember volt mindenütt.
Az egyetemi Bölcseleti kar 17 szótöbbséggel 1908-ban megválasztotta egyetemi rendes tanárrá.
Tiltakozó állásfoglalása a geologizáló geografin jelien irodalmi és birlapi harcba keverte.
Az események, fóleg az európai háború Ozir-busznak adlak igazat. A löldel és népeit egybekap-\' csollan kell ismeruüuk és elméleti geogi a fi a helyett a gyakorlati lóldraizra kell az ifjúságot tnuitauunk. Nemzeti geografia kell ma, nem geologizáló földrajz. A küzépi»kolni tauitás tervezed tanácskozásain a miniszter Czirbusz Ciézát is meghallgatta, aki természetesen ott sem tágitott, hogy 1. honi geograliát kell
hogy egyuapi államiogházbüutetésemet e díszes társaságot magában foglaló épületben töltsem le.
Kisió gúnyosan humoros megjegyzésem ugy-látszik hatott reá, mert szó nélkül bebocsátott.
Bent a kapu el Alt szintén komoran, gondolatokba merült száradt szuronyos katona lépdelt (el s alá, szótlan, kémlelő pillantást vetve reám, szinte kérdezui látszott: Mit keressz te itt? — Hisz itt csak rabruhába öltözőit, rovott multu gonosztevők ülnek felváltva sötét és homályos cellákban. — fakó arcuk, daróc öltöny(lk nem tehozzád illenek.
Nézd ! — mintha szólna, — amott kit körben sétálva, láncol csörgeivé különböző kétes altikok mo* zognak, lehajtóit fővel, nehéz gbiulolalokba merülve Majd kis idő miilva uriruhába bujtatott alázatos képi) jövevényeket kísérnek a* őrök, kiket meg.nolozás után azonnal szQk egyes cellákba kísérnek.\'
Uram! — szól megvető pillantással a börtön mester, — ezek azok a hírnevei bukaucscsalók.
Nagyot zörrennek a cella ajtók « bezárulnak mögöttük. Vájjon mikor nyílnak meg újra elődök s társaiknak, a jó Isten tudja. Hej pedig ma táskátokból libamáj, csokoládé, különféle csemegék kerültek elé s tenyereiken nem látszott meg, hogy napszámmal kereslek dorozomás kenyeret I
Tul az udvar ellenkező oldalán beteg rabok szívták a friss levegőt — a munkateremben pedig egészséges arcú ifjak dolgozlak uekipirulva különféle ipari munkákon. Tán ezek a legkisebb gonosztevők s az itt levők közölt a legboldogabbak is.
A folyosókon sötét cella ajiók mereditek felém, ! előttük állandó szuronyos őr fel s alá járva, a kém-> lyukou bevetve egy-egy pillantást az azokban büu-j
főgimnázium katedráján megkezdte áldásos tanári alaposan tanítanunk topogranhiai, nemzeti és gazdaműködését . .. Negyven év .. Kgy emberöltő. — sági alapon ; \'J. legalább két órában ti éven keresz-Czirbúsznál még ennél is több. Mert nemcsak a tül egyfolytában kell tanilaui a geográfiái, de mindig katedrán, hanem tollnl és szóval n tudomány, mű Magyarországra való tekiutottel. vészét s a társadalom minden leién dolgozott, mun- Irodalmi munkássága sokoldalú. Fómunkája: kálkoilotl, széles ismereteit, iiBgy tudását »zellemeseii Magyarország a XX. században. Hat kötelei nagy csillogtatva. . N geogratlája Nagybecsketeken. Megirta továbbá a dél-És most, négy évtizedes nehéz munka után, megyBrországi németek, bolgárok és krassováuok csöndes, zajtalan jubileum jut osztályrészül Czirbusz- uéprajzát külön-külön kötetben. Művelődés geogra-nak, az esprit nagy mflvészéuek. a tudomány min- fi,jju i-iokatlau hangjával és széleskörű geográfiái Iádén ágában ösmerl jeles professzornak ........lel s jekozottságával, de főleg keresztény alapfelfogásával
bizonyos hálával ragadjuk meg az alkalmat, hogy nagv port vert föl Most jeleuik meg Budapesten
lapunk hasábjain néhány sort szentelhessünk lapunk „égy kötetre tervezeti Anihropo geograflának első
egykori olvasott főmunkatársának ritka jubileuma al kötete.
kaiméból. Czirbusz liéza az úgynevezett self-mad mau
Czirbusz (iéza dr. 1863-Un szintéit Kassáu. önerejeból felküzdöll ember, ki protekció és ismeret-
Egyetemi lanulmánjail Budapesten és mint kész ok- «ég uélkül szakadatlan munkásságával egészen az
leveles tanár Kolozsváion végezte egyetemi kathedráig jutott. Ezért van sok ellenese.
A kegyes lauitóreudben 1876-bon Kecskeiné- leszólóm Budapesten, de van tömérdek tisztelője az
teu kezdett tanítani. Tudatosan tauiioti ai ország orMág „nudou részében Különösen tanítványai szeretik a mindig érdekes, sohasum sablon előadásait.
hódó lakókra. Minő környezet, mennyi bűn. mennyi gazság egy határon I
8 éu — én is itt egy napig, — kinek bár minden szabad, de e bűntől bűzhödt környezetben — ahol szabadon élvezhetem a virágom udvar szabad levegőjét, zamatos cigttrollá\'. szivn szabadon lölt-helein bármivel időmet. —• mégis az undor bizonyos
igazságos leikéi és derűs tréfára hajló szivét.
Sypniewsky György betegsége.
Lovag Stpniewsky György dandárparaucsnok.
neme fogja el lelkemet «z emberi galádság és gaz-^j^ ^sülü.\'ik. vakbélgyulladás.. fekszik egyik
kAi/ i>nie niÉ*i>iosli>vilAiii.itr Li)iiill.ii.\'it>.ii. i ..... .
tág eme megtestesítőinek közellélében El.
mint az emberi piszkos bűnök és gazságok eme ké les alakjaival egy levegőt- szívni hosatu ideig.
8 az udvar búsan hajlaugó krizantinjai az ós/.i széltől lengetve. mindegy c«eudcs.ii bólingatva felelnek : „Bizony bizony!* — Mig az ég csatornái sü
katonai kórházban. Őszinte részvéttel vesszük és kö-\'""!!!! 2Ö,,0k ez( tt hirl H klvál0 l,óh Parancsnokról, akinek
szereplése annyi dicsőségen haditeltel trtte gnzda gabbá győzedelmes hadseregünk történelmét, Kemél-jtlk, a hós parancsunk hamarosan visszanyeri egészségét ^ kiváló hadvezéri taleuiumát isiuét ériékesili diadalunk utjának .-gyeiigotésére. Tekintetünk rajta pili t*ii s vAijuk, hogy a kóiágvat mikor cseréli l.;l ideiglenesen s liijiialommal elhagyott ilaiidérparanu-i-
nuki lisílével.
ke-
nln onlják cseppjeikel, miiithi csak n viliig
.....beriség incrliclleii gazságai l.-luit hullainak
sergfi kényeiket.
lassan beáll ni esi, vele elcs.....IhsIII min -
dea, csuk a közeli templom imára ioló hangja hal Ilik csupán, mignon álomha merülnek mind e g uiosz-t^vök. kik fölült épugy, mini a/, egész világ felelt írköilik a mnolonnkfl i„«gtioc«áló 111 iiálalmas orejo s kikre é|i ugy felkelti llila naplilt. inihl zakra
i«a-
— Postások szovatkozéae a drágaság ellen? Mim ill.h-kua helyról úi-iunaltauk uz ország
összes poalásai körében .....zgah.m inrlult msg, hogy
» drágaság cllunsulyozására » enyhítése céljából lo-
„ A""1\'" ........ ...... " Alom <" tS"\'M szövelkezelBl alakítva lön,eges inejmviséa-
múlik az i.lí, a hajnal .lerengeiii kezd, majd az éieg ...... st«r..zz»li l„. ,. ....... , ., . ...
l-a„« is...... reggel hatot ül. Az esi pedig szilái ,.....i«larlásh«z szükauges c,kkak„l
a villáinos isinél ,i,iám»i, csilingel, » vár.....á.npák " "\'0süljl,a" boc«tl««ík tagjaik Nn.ialkezó-
is ininiha vi.l/unahhaii pisloKiiinak s éii ki lolhiiniilal A"""l"yii\'™ a mozgalom iMvíu volta al nem
\'Sak egy árlütlan hirecakél inam 1,. csm.á.i _ »»( vinlihalé. helyén való lene, ha az ország ó«zus hi
, valahaik,i S7.ovolki.-zve, has...... „„„lo,, igyok.znénok
| liázUrtásí tdrhahíeu köayiluni.
égy árlllllnii hirecakél illáin lo csupán — ej horzaaztö na,> mán is„t.-t a kapun kii ul szabad ina mái illlioo ia vagyok.
NOVKMHKR lr>
ZALAI K 0 7. L 0 N Y
3
- Halálozás. Egy munkában, hivatás sze- tömeges megrendülés a központi irodában kis torló- — Vizes tej, forgalomba hozatala miatt fog retettól áthatott lelkiismereten lanitólélek költözött el dást okozott és ezutáu kéri tündémre az Auguszta a helybeli rendőrhatóság Szájbéli és Kéri urak felett az élők sorából Orbán István nagykanizsai áll. el. alap a megrendelőket, csak néhány napi késedelem- (itélkedni. U. i. nevezett birtokosok, tejesei vizes tóink, tanító személyében. ről van szó. Az Auguszta-alap kéri a közönséget, jet hoztak forgalomba, mely megtorló intézkedést Hogy ki volt ó az iskolában, azt csak tanítvá- hogy a Mikulás-bélyeget már most rendelje meg. igényel. Hogy a manipulációban ki a ludas, azt a — lauitolársai s feljebbvalói tudnák elmou- mert a bélyegek előállítása, nyomása hosszabb időt rendőrség fogja megállapítani s birsággal sújtani.
A peduusságig lelkiismeretes, ki, hogy uöven- vesz igénybe és az eddig rendelkezésre álló készlet
— Miért drága, kevés és rossz a sza-pan ? A szappan drágulásának az oka az óriási spe-
dékei közül egy élne maradjon a udásban, képes nem fedezi a szükségletet. Kukkant hőseink nyugovóit szabad idejéből is feláldozni, hogy azokat előbbre dalmas jövőjét segíti rló az. aki Miküláa-bélyegei kuláció. A gyárosok arra hivatkoznak, hogy a háború vigye. vesz Mikulás-bélyeg nagyobb mennyiségben meg- következtében nagy hiány állott be zsírokban és óla-
Puritán jellemű nem megszóló, uem dicsekvő rendelhető az Auguszta-alap központi irodájában (KA- jókban, miután a behozatal majdnem teljesen lehetetnem rágalmazó, — mélyen érző, szerető baráti sziv roly-körut 3 ) lenné váll. A belföldi szappangyárak kénytelenek dobogott keblében _ Lelketlen marhahajcsárok. Napról- voltak üzemüket részben a nyersanyagok hianya, Kollegái, baiáiai tisztelték, szerelték s épen najira megbotránkozva tapasztalhatjuk, amint a stálli-, munkaerő híján megszólítani. Ez az oka anuak. hogy purilán jelleme miatt nagyrabecsülték. tás alatt is agyon nyomorgatollfcmarhákat lelketlen nemcsak drága a szappan, hanem kevés is.. A szap-Azonban mintegy évvel ezelőtt « szerető ba- hajcsárok a legkíméletlenebbül dorongolják, ugy hogy pan igen keresett cikk lett s ezt egyesek arra liasz-ráthoz is ellátogatott a kór s azóta, miként a mii a a legutóbb egy az üléfcek alatt összeesel mai ha a iiálták ki, hogy teljesen éitékteleu anyagokat hoznak fát őrölte, öröke, míg végro hétlőu reggel 7 óra Kozgonyi utou kínjait tovább nem viselhetvén, léhe- forgalomba. A kereskedőket is akárhányszor meglé-10 perckor végzett vele. tetlenttl összeiogyott s kérgeslelkQ hajszolója még vesztik ilyen áruval és nagy károkat okoznak. Épp A hatalmas atléta termel össze roskadt, a „kkor is az egybegyűllek korholAsára se hagy la abba \' ezért szükséges volna, hogy a szappannal való YÍssza-nejél, barátail s hivatását oly melegen szerelő sziv «z ütlegelést. Valóban in-m ártana, ha a leikellen élésekel hatóságilag üldözzék, még pedig nemcsak megszűnt dobogni. hajcsáron próbálnák ki mily jól esik alfélé kímélet- az apróbb mizériákat, hanem a nagyban űzött i-salá-Szerető özvegye s kartársai zokogva könyezve lenségel neki eltűrnieV sokat is.
borulnak koporsójára s sírjához elviszik az emlékezés — Szülök figyelmébe Az ország minden\' . \'. ---
vidékén ismét felütötte felél a gyermekek réme a legyen siri Alma csendes, skltr|Al „ „ r0lictj0|ó toroklob, melynek okozója rész-
örökzöld virágait
Nyugodjék békében,
szerelő baráti stive s lelke nyerje el ott lent majdan ,,eu a mAm\\ Iltí(|VöS idójánW folytán beállott meg-
megéidemell, méltó jutalmát.
— A Hadaegélyzö apró munkásai Néha bizony megcsappan a nagyoknál a munkakedv. A séta és sok más elvonja olykor n munkáskezeket a Hadsegélyzó műhelyéből. Jöttek hát a távozók helyett ujak, kicsiuyek. apró muu\'ás kezek, akik a mull szombaton déluláu már mindeubeu utolérték a hiányzókat s pótolták azok munkáját. Versenyt tartónak s csak a kezük járt szorgalmasan, ajkak, kicsi
hülés s a ragály lerjesztésében a szülők könnyelműsége és gondatlansága. — Ugyanazért nem tudjuk eléggé a szülőknek a gondos ápolást ét óvatosságot ligyelmökbe ajánlani, nehogy későn legyen
— Sár, viz mindenfelé. A folytonos és állandó esőzés folytán nemcsak a lapos, de a dombos mezők is még mindig teljesen műveletlenek s a vetésre szánt földek oroszlánrésze szerte az ország-
Hu az
gyermek ajkuk szótlan volt egesz idő alatt. S . , , , ,
eredmény meglepő volt. Egy délután 3500 cigare
(l4l b.u meg tel|««i műveletlenül parlagon áll
készítettek » kis munkások\' « litrcoló katonáknak. "lójárásbau változás nőm áll w, az (isii munkálatok bárkinek 1—2 évi időtartamra
KKSZ\\ KNYIARSASAfi NAGYKANIZSÁN
mint a m. kir. Pénzügyminiszter által kijelölt hivatalos aláírási hely elfogad jegyzéseket
a 6" ,,-os III. hadikölcsönre
eredeti feltételek mellett.
A jegyzés céljaira lO"/a készpénz lefizetése ellenében, í?0% kölcsönt ad az intézel
Volt olyan ia. a kis (írat Höske, a Hadsegélyzó befejezési alig nyerhetnek, amely iiiéihotlen károkat Pintyőkéje, aki délután egymaga egy ezer cigarettát okozna a jOvC érre, amitől Isten ó«|on mindnyájul,-
6°L kamat
mellett.
téliéit. Mellette l\'alnmer BSzsi (500). Molnár Ma\' riska (5UU), Dobes Margit (Suu), Wlatails lloz»i lluoi és Hetiké A lanka (luti) váltak ki szorgalmas munkájukkal.
kai s amely a legmegfaszitettabb inunkéra a takaré- — Uj napilap Budapesten. A háborúsai kosaágra kell, ho^y késztessen berniünket. kapcsolatos különleges sajtószolgálat egy u| és min-
— Hadaprodiskolai felvételek. A Buda- íon""jlU\'"" ""deli politikai napilapot teremtett
meg Budapesten Az uj lap első száma november
, i : pesii Kozlóny november 3-iki száináóau a honvédelmi — Pályázati hirdetmény. A nagykanizsai -jo-áu este fog megjelenni, homlokán egy egészeu
önkéntes ItUolté tes.Ulel \'a hadba vonult tűzoltók. I"""",»r\'ui" "i,l<l"l"U\' m\'[\' " «a|áls*g„s. sziule szokatlan cimmol: S órai
kalonal badsprodiskolákbau, kalouai akadémiákban éa Újság. A lap oime egyúttal jelzi lebát u uj vállal-
a Ludnvika akadémiában rendkii Ilii feltételek lesznek kezás programmját is: a késő esti órákban lesz ez
..... . . . , ,,.••, akadémiai pályázathoz elegeudó a középiskolai H I»P 8 közönség lelkes, szolgálatkész, miudig jól
pályáz.,, oh.,,0 egyenek az óitanya elyisegeben e ^ ga,ohi,., hadaprédi.ko IKgy.lóre Bécsben, Berlinben
ll.S UI1.II/ Ixlairil Va.7ll«lliiiU w HV hu Valii lult-lHlekre I li O.ll.l________ll II I et , -a a
mászó k\'^Hhez pedig a harmadik osztályról
szóló bizonyítvány. A katonai nevelés nagyszámú
helyére vgyelőre ideiglenes minőségben tűzoltói szolgálatra alkalma- egyénekei fejlogad. Kzen h.ly»-kre
hó 3ü-ig jelentkezhetnek, s az egyéb feltételekre vonatkozólag ott értesülést szerezhetnek. A osztály tag|vi póllasára lévén különösen szükség, hova csak oly egyének pályázhatnak kik a magas létrán és az emeletes házak tetején való működésre vállalkozhatnak. Ily miuóségben szolgált tűzoltók vagy
állaiuköltséges hellyel kömiyitletik meg A folyamod- közönséggi
semleges Svájcban és a Halkán fővárosaiban lesznek a S órai Újság-uak tudósilói, — akik expressz-távi ralok utján közlik a 8 órai Újság revén a magyar
! tosabb köielesi
legfrisebb híreket. Az uj lap legfou-\'gének azt tekinti, hogy mindig iga-
Vasárnap este a József Ult irJo"\' ho«* *s gyorsan szolgálja ki
a közönségei A 8 órai UjsAg. egyes számának ára
ványok november 85-ig nyújtandók be. öngyilkosság
...................- a közönségei A 8 órai Újság egyes számánál
kőművesek, ácsok, cserepesek és villany terelők "tCtt ******* löies dore,e riasztotta fel. 6 fl|léri fitWÖ| „erkeszlője: dr. Nadányi Emil
U. i egy felhevült állapotában levő tiszti szolga éleiét megun fa buoul veti a nyomorult löl)li élettől. Hogy mi vitte e lépésre, ismeretlen/
előnyben részesülnek.
Kelt Nagykanizsáit, lülö. évi november hó
10 éu
Szerkesztői üzenetek.
Az idei Mikulás
A parancsnokság. a rokkantaké Az csönm
Csaba Bpest. CNak szorgalmasan Min-a hadiköl- Í,H" ke7\'(,et "•\'hét, de a szorgalom és kitartás a folytatást könnyűvé teszi
R K íme itt jön. Osak minél többször a
- Egy cigányprímás jegyzése Megemlítésre méltónak találjuk mert dicséreegész ország közönsége nagy lelkesedéssel karolta les hazafiság js. Toll Jaucsi budapesti cigányprímás I,öbb<\'1 bálijuk 8ok üdv
— Sz Z Epést Különös, hogy önnek két kiváló író statisztál a siker érdekében. Ha azok ér-3-iknál j demesnek tartolták munkáját a nevükre, miért küldik el lapjuktól az idegenbe? Must kérünk, hogy
... ........ ,, . .. . , .; |tehets-\'géről nézetünk megváltozik. S kissé érzéki
községből több ezer Mikulás-bélyeget rendeltek. A zett elő. [im ja.
fel az Auguszta-alapnak azt uz Ollelét. hogy az idén liedikillcsóure való jegyzése. Toll Jancsi az elsé ki-\'
Mikulás ajándékainkat lássuk el 10 és SO tilléres bocsátáskor ........ a V-iknál Stt.Olll)
Mikulás bélyeggel Néhány usp alatt száznál tübb : 5U.00U koronát, igy Összesen 150 Ilon koronái jegy-
ZALAI KÖZLÖNY
NOVÉMBER 6
„BERMi"
MAGYMOZGÓ SZÍNHÁZBAN
(Szarvas-szálloda i\'pillplóljcn. Krzsébeltér) inindnnnap\'turlulik előadás a legválogatottabb ós a legújabb s szebbnél szebb s érdekesebb-nél-érdekesebb műsor van bemulMva. Az igazgatóság nőni sajnál s<>m fiiiiidlsájfuí. sem költséget. hogy a in tiszteli get kielégítse Daeára annak, hogy a filmek 70- 80 százalékkal megdrágultak, mégis a riígi olosó helyárak .....Ilett mutatja be művésziesen összeállítóit- remekszép műsorát Minden harmadik nap tejesen uj műsor, A „BERUN" mozgóswnhár. látogatását mindenkinek a legnielogobben ajánljuk.
Irodalom.
— A pápaválasztás jogtörténete és tételes joga. Ina: Lukács JózseJ, fógimn. tanár. A vaskos munka a pápaválasztás történeti fejlődésével foglalkozik, amig a/, jelűn alakjához éri. Mindenkinek érdekes és tanulságos olvaMiián.v. amely inig egyrészről szigorúan tudományos, másrészről könnyed stílusával élvezetes olvasmány. A világtörténelem o jelentós mozzanatának ismereti-minden kullurember tudásának szükséges része. A mű ára 4 korona. — Kapható Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében. Nagykanizsán
— Ab .Étet* szépirodalmi én művészeti heti-lipot (aierkeazti Auiior József) gaidag turulom, ér-délies és akluália képelt egészilik ki. A kitlnó lapéi melegen ajánljak olvasóink figyelmébe. Szerkesztőség és kiadóhivatal: Badapeat, I. Kehérvári ul 15/c -Bló\'izetési ár félévre 10 koi Mutatványszámot kést séggel kutd a kiadóhival.
— A „Vasárnapi Újság" minden száma gazdag tartalommal jelenik meg. A .Vasárnapi Újság" előfizetési ára negyedévre üt korona, „ Világkrónikáival egyttlt hal korona. Megrendelhető a „Vasárnapi UjsAg- kiadóhivatalában (Budapest, IV., Kgyeteui-utca 4 ). Ugyanitt megrendelhető a „Képes Néplap", a legolcsóbb uj.ág a magyar nép számára, lélévre \'2 korona 40 fillér.
— Uj Idült A világháború leghűbb krónikusa, irúabsu én képben az, (J| Idók A mi érdekfts esemény a négy világrész harelérein történik, azt mind elénk tárja feslói szépségű képekben Krdekeaség, művészi nívóval és elékeló Ízlés jellemzi Herceu Kereuc hetilapját, at Uj Idóket. melynek uiiuduii száma aktnálts közleményeiben, elbeszéléseiben és regényeiben is egyaránt a szépii odalőni ápolója — Előfizetési áta negyedévre 6 korona Kiadóim alul, Budapest, VI. Aiidrássy-nt n; sz.

citnii rovatot oivassa el naponként a Budapesten nif»-
AZ CJJSÁG
politikai napilapban A háborús! helyzet kimeritö és szakszerit mii-jrya.ra/ata. Bő hírrovat, tájékoz-tato es minden tudnivalót felölelő kóz^azdasagi rész. K-jyes példány ara 12 fillér. Kapható m i ti d a a ujsagalarusitonal.
ELÖriZETÉSI ÁRAK: Egóaz évre .... 32 korona.
Folóvre.....16
Negyodévre ..... 0 Eb.v hcii.p-a ... 1 K. 80 f.
Mogrendelówi eiui
,-Z UJSAÜ KIADÓHIVAT >l.A Budapest.
VII Rákóczi ut 54 satvm
NYILTTÉR*)
Dr. Szegő Kálmán
szanatóriuma- és vizfjyójjyintézetv felnőnek és gyermekek számára, Abbáziában.
Erösitö és edző hizlaló-kurák eg;é«z éven At. Gyermekek 7 éven felül klaéret nélkül felvétetnek.
*) K rovat alatt közlőitekért nem vállal felelós-séget a szerkesztőség
szemesnek
kell mti lenni. Iia lúl akarjuk szárnyalni v«r-si\'UylálSnillkM. A/. élellll«\'SS(*g IKMII
áll
egyébből, iniiitliogy ,„, késsünk egy pillana lig sem, linni\'iu sor,,,, kivol vegyük igénybe
a
-Zalai Kozlouv" hirdi\'téai rovatát. mert ott hiitározoM.\'tn ............. ér és a magyar hirdető
világ
hitdeléseii ni megtalálja A hirdető rövid
idő alatt .....ggyóződik a/, eredni \'uyról.
annál határozottan
vaknak
kell le...... a ti nem lálja a „Zalai Közlöny"
rohamos fejlődését, ez pedig világosan jel-lem/i hugv
az
e/en I;i|iIíiiú tiii\'uji ItMiiS tniiiiliMi liinlrtnannk kt-lló Iias7.ua vau. S/.i\'inoHiiek áll a világ, vaknak a/,
alamizsna!

lf J )WJTS fPPffr
KÖNYV-,. PAPI^ ÉS IRÓSZEf^KERESKEDE
SE
Dús raktár legújabb divatú levélpapírokban és névjegyekben Nyomtatványok Ízléses kivitelben jutányos árban gyorsan készíttetnek.
Tanintézetek részére szükséges cikkek
--: dús raktára
Jegyzői és egyébb közigazgatási nyomtatványuk nagy raktára.
Nyomatúit a laptulaj lotios Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
54-iH évfolyam
Nagykanizsa 1915 november 18 csütörtök
91 szám
ZALAI KÖZLÖNY
gzirkaszloiag n kiadóhivatal Daak-lcr
Téltíon: 182. - Hlrd«U««k dljtz.bi. •(•.Int.
felelős szei kenető:
Bánekovich Júuoa
Faszer kcfxtflj^r
Kemény László
Magjalinik halion ét csűlftrtfikftn.
tloli/olíii Arak: Kg4t< ívie 10 korona, félérro 6 korona. Negyedévre 2 korona 60 Ilii. Egye* •zim ára 10 Ml
A mi albumunk.
fJOfcENEDI AURAN, LABOR MARIS-KÁN és KLÁRIN is megakad a le-kiniet, a mikor a munkás ók kölelességtel jesitó lióiök után kutat. S ugyanakkor t-ny édes emlék ia felúiul lelkemben a regi idők legendás korából. Megelevenedik előliem a régi nők .csoportja, akik nagy buzgalommal készítették a lépési a bon-védelem küzdolmébeu nyert sebek gyógyulásának előmozdítására. Szótlan ajkakkal h révedező szemekkel ültek egymás mellett, csak gondolatuk, az a tiszta 8 ideális lelki termék járt messze nyomokon, a harcterek veszélyes útjain, ahol a halál, a sokféle; veszedelem ólálkodott a féltett hősök uláu. S mikor már a nagy idők lezajlottak, a lelkek a megtelt mult emlékeiből a késő kor gyermekeinek édesebbnél-édesebb epizódokai adlak le drága örökségkéul Kgy-szerUxu, tisztán, amint mellék é.s átérezték, amint akkor, a fátyolos idők aggódó perceiben szivükbe zárták. S ezeknél az einlékokuél szebb gyöngyöt a csiga is alig teremhet. Meg maradlak s emléküket bebalzsamozta a honfiúi kegyelet, amely nemzeti kincset és értékel látott bennük A lépés mellett szótlanul Illő ábrándos leányok később történetek kút forrásai lellek, mert öreg koiuk épen azáltal lelt tisztelt, csodált, hogy a lépés készítés korának eseményeit álvetitellék az unokák korába azoknak gyönyörködtetésére, de egyúttal okulására is. Munkájuk révén tartalmat szívlak magukba, amelynek színei, nemzeti zamatát megkülön-
böztetett tisztelettel emlegetjük ma is. Kz jutott eszembe, amikor e három ifjú hölgy munkájára gondoltam. A mull költészetének egy megujútó rof-rainje az ó munkájuk. S nem kevesebb, mint tizenöt hónapja, hogy szorgalmas és dicséretes buzgalommal készítik a pólyákat a veit, a sajgó sebek sokaságára. Csendes, zajtalan munkát végeznek a gimnázium egyik termében, nem gondolva mással, mint hogy fájó sebek tüzének erejét töri meg az a gyöngéd puha kötés, amely a sajgó sebhez odasimulva, annak lavulasál, hőforrását; gyógyulását eredményezi. Szép és nemes a kitartás mindannyiuknál, s az szótlanul is rávall ideális jó lelkük véglelen finomságára, de ogyulial hazafias érzésükre is, amely ókei arra sarkalta, hogy val\'iniképen részt vegyeoeK a feltorlódó kötelességek sokaságából. Cselekedetük uekík is emléket állit ezekben a sorokban, ahol a kötelességteljesítés. a nemeilelküség halhatatlanjainak véssük ki i liósi emlékéi, amelynek szava távol jövők messzeségébe is lehal, hogy dic>érjen tanítson s lelkesítsen ott, ha valamikor a mieukhez, hasonló idők megyéjére térne a jövő nemzedéke. (űr. I. j.)
Szerbia utolsó napjai.
Svájci száiiiklveteisegböl. hosszú epedé-isok. türelniellcu almok. kedvetlen nélkülözések mán királyi Irónia julott Karagyorgyc-vics Peler. Hogy iií olódat ugy kellell erőszakosan 11 másvilágra küldeni, az nem volt szokatlan útja Szerbiában a Irónl\'oglalásnak. Kipróbált megismétlődése szinle a koronázási
ünnep kellékévé, a megszentelt cerimóniálc némileg zoril, de impozáns előzményévé; lette a király-gyilkosságot De az emlék, ha véres, mégis csak kellemetlen. Jó azt feledni és fő-leg feledtetni. Pétor fény mán kapkodott, a sóiét lelkiismerei vad áhilozásával. Kngyogó koronát akarl. szimbólnmál egy nagy birodalomnak, amely liusz milliónyi népséggel kápráztasson s a inai Szerbián kivül lioszniál és Hercegovinál. Dalmáciái, Albániái, Horvátországot és a magyar Alfóld lelemes részéi foglalja magában. Szóval egészen uj a noha cári rokonsága is kérkedő, de ezért még mindig nem eléggé előkelő dinasztiáját lóképpen a mi rovásunkra akarta nobilitásban és hatalomban pompázóvá fölmagasztalni. HA alaltválói, katonák és népvezérek, szintén nagyszerb álmok haszonleső álmodéi, megkezdték a teli propagandáját. Alattomos ak-názással működtek ellenünk elószór. majd, mint régi gyakorló bérgyilkosok, a nagy teltei döbbentenék meg az egész világol. Mi elégtételt akartunk, nekünk, ha létünkről lemondani nem akarniuk, eléglétell kellett vennünk.
A sors most megadta nekünk ezt az elégtételt. Szerbia rettentő szenvedések uláu, ha néha lélegzethez jutóit is s uj erűvel Iáit-
Orbá.n István, f
Nincs többé, már csak emléke maradt a mienk, kik nemesen érző barátai szivéhez oly .szorosan hozzá voltunk nőve.
OH voltunk, elhaiilólluk, olt álltak köiülo tisztelői s barátai, mignem reá borult a sirkó, hogy eltakarja csendes nyughelyéi.
Zokogó övéi, lauitváuyai, barálai n tisztelői eljöttek mind, hogy szerető szivétől elbúcsúzzanak s a jóságos szivéről ismert Lukács tanár énekkarát is elhozta, mely felette megható gyászzsolozsmái énekelt.
Ravatalára sok koszorú borult s felelte utolsó bucsuzóul a tauilótársak nevében Bánekovich János a következő gyászbeszédet moudolla :
Lágyan suttogó szomorú füzek, — némán bólintgató lombtalan fák. -•• korábban elhunyt régi csendben szendergő ismerősök, íme egy új lakó érkezeit közélek, hogy a halál kiuos szenvedéseit s aránylag rövid életének fáradalmait e bús sírnak jég ólén kipihenje.
Igenl o bús sírnak jég öléu az enyészetnek eme néma csendjében lészen jövendő szállásod fo-ledhetlen barátunk s kedves tanilóteslvérünk, — hova
som a szeietet lágyan suttogó szavai — sem az emberi gyarlóság szennyes gántsolódásai, — sem az elet rakoncátlan .-zeuwdélycinek kitörései le nem hatolnak többé.
Lelkiismeretes, szorgalmas, odaadóan munkás, puritán életed utolsó állomásához jutott immár, hogy megtérjen oda, — ahonnét vétetett.
Szerető szived, mellyel az apró gyermeksoreget, barátaidat, kopoisódra boruló zokogó hitvesedet, őszbe borúit atyádat, testvéridet, rokonidat ismerőidet oly odaadó meleg érzéssel vetted mindenkoron-közöl, megszűnt dobogni immár. Az öröm a fájda- j lom, a jajszó elcsendesedett, a szó megfagyott alkation s le néma lettél miként e sir s itt minden, de minden.
Kletgoudjaid elmultak, a félelem, a rettegés megszűntek, hiszen Uiisleu a mi föidi ilt megszűnik miiilloli, de minden.
De le boldog vagy immár, szenvedéseid fiimultak s megérkeztél oda ahonnét elindultál.
Ámde nekünk még o földi alacsony helyeket kelhjáruunk s arcunk verejtékével kell áztatnunk e földel, mely oly sok bút, bánatot, oly sok fájdalmat, keserűségei, oly sok rút hálátlauságot s oly kevés örömet nyújt. ^ \\
Bir fáj szivünknek s rosszul eső érzéssel válunk meg szerető egyéniségedtől a e földi porhüvelyedéi borító koporsótól, de megnyugtat mindnyájun-
kat a ludat, hogy élted ott fent tovább folyik s emlékezeted iti marad velünk mindvégig, míg majdan mi is. kik iil km ül állunk utáunad jövünk.
Nem i* tartóztatunk tovább, menj utolsó utadra, nyugodjál békebeli s odadó szorgalmas példás munkásságodéit melyen érző szerető baráti szívod nyerje el ott fent a mindeneket, értékelni tudó \'hatalmas Urlól legméltóbb jutalmát I
Menj! szállj le osevdcs sírodba. ím már utolszor búcsúzunk édes jó Baiátunk a viszontlátásig Isten veled !
Az alkohol.
— Igaz történet —
Most történt csak, nem i* régen, Talán éppen a mull héten, Nagyszecsődön kihirdették, Hogy: „ki nem vak, sánta, ki ép Másnap reggel S órára, Gyiljjek a község házára; Meri olt illés lészen tartva, A pa/>. jegyző, biró tartja. Pálinkáról lészen a sor, Hirdclletöilik hannaccor /" Mert Szecsődöm szörnyűképpen, Erői vett ugy kór a népen,
t
ZALAI K 1) l, L 0 N V
NOVEMBER lö.
goll is föl népiben • nagyzolis, most oly közel áll megbünhődésénok végső beteljesüléséhez, hogy menekülése már nincs neki. A célt tubát, amelyet a háborúval kitömünk, mi már elértük volna. I)e közben más és sokkal hatalmasabb ellenségek támadtak ránk Szerbia ürügyén, mint vadul ránk éhezett, véres, viosorgó szájjal, amely a testünkből, földünkből akart lelépni egy-egy darabot Hogy fflltartóztátluk a veszett ránk fenekedő kot, az drága életekben, tömérdek értékben már eddig is anynyiba kerüli nekünk. hogy értük Szerbia minden elégtétele, maga Szerbia, minden vagyonával, népével és csorda-val osuk nagyon kis kárpótlás volna.
A háború maga már más oélokat tűzött ki nekünk, mint amilyen céllal elindultunk Mi most elsősorban ugyan még mindig azt valljuk legtöbb vágyunknak, hogy soha többé Szerbia a békénket meg ne ronthassa: de ezenkívül kell. hogy ami kivt gazdasagunk tökében, elvesztett munkaerő elveszteti mim bájában, fejlődésben szenvedeti, az mint kár póllóiljék. S ezenkívül garanciánk legyenek majd arra, hogy egy erőleljes, állandó gazdasági lendülés adja meg méltó pozíciónkat, hogy a monarkia valóban egyik nagyhalai-massága. ellenségnek, barátnak egyaránt imponáló, gazdag állama legyen Európának.
— A kíváncsi postahlv&talnok Lúgosról iiják I Az itteni törvényszék levéltitok mei/sérté-sénnk vétségééit három IuSiih|.í fogházra és hivatalvesztésre iléllo l\'at ipov Száva lugosi postaliivatnllio-kot, a kire tizenöt esetben rábizonyították, hogy idegen leveleket fetboiiloli és elolvasott Az ttélHtet a Knria is helybenhagyta.
Kérelem városunk áldozatkész es nemesszívii hölgyeihez.
A Hadsegélyzó a harctéren küzdő li&s kalo-, náiuknak (a húszas- és negyvennyolcasok; karácsonyra szeretet adomáunyal óhaji kedveskedni. 8 liogy ez a figyelem az őket megillető módon eszközöltessék a mélyen tisztelt hölgyek neyies áldozatkészségéhez kell fordulnunk. Kérjük, legyemik kegyesek a szeretet-adományhoz s U t e m e n nyel hozzájárulni A sütemények csakis hosszabb ideig eltarthatok legyenek, mert három hét kell, amig a dolgok rendeltetésük helyére érkeznek.
Minthogy 5000 csomagot kell összeállítanunk, kérjük a mélyen t. hölgyeket, minél nagyohb mennyiséggel táruljanak bozzá, A sütemények elkészítését és a liadsegélyzóbe való beküldését vasárnap a l-ig, estig kérjük.
A sütemény: len sütemény, báb és házisü-méuy lehel.
Kiváló tisztelettel
FARKAS VILMA.
Eddig a következő hölgyek jelentkeztek a nemes cél érdekében: Tabajdy Kálmáuué :S00 db. Bugscli Aladárné 300 drb. I)r. Pliliál Viklorné 300. Bog) ai lisjosné 800 l)r. Szekeres Jóiselné 300. Frau Ella Hilíl 20- Ur. Tamás JánoMié 200. Kövesdi Boér Gusztáv né 300. Gillyéu Sáudoriió 300. Vidor Samuué 300. Szily Kálmánné 500. l)r. Eöry 8zabó Jeuóué 300. Viosz Kerencné 900. Sanvéber Józselné 200. Orosz\\áry Gyuláné 200. Maschler Istváuné 2oo. Remete Gózáné 200. Lendvay Vilmosué 200. Son neiiberg Frigyesué 150 drb Stern Sándorué 300 Knorlzer tíyörgyné 150. Dr. Fried Ödönné 800. Dr Krátky Istvánné 200. PaUskáry Péterné 3 10. Gen-zing.r Matild 30o drb.
A nemes-szivii adakozókat már itl is megdicsérjük. ho y ily rövid idő alatt ily szép számban hozták össze adományaikat.
HÍREK.
Ittak, mint a kefekötó. Leli légyeu az bor vagy seprő; ügy öntöttek, mint a vitel, Nem deciszám, literit... tizei! Kupaklanács feltette hát: A falu apraját, uagyát Kioktatta ékes szóval, Hagyjon fel a gonosz jóvnl, Kimagyarázván majd nékik: ÉUUket rövidre mérik, Miv«l átkos ai alkohol, Akárcsak az égó pokol Elsiláuyii \'.estet, lelket \'Hitel kiöl h becsületet Butává lesz ember lóle, 8oha uem mehet elóre . ..
No, lelt za| a községházban, Összejöttek sokan, százan. Kitáncsiak voltak szörnyen. Valamennyin a községben. Mi lesz az a „pálinka sor,"
Amit dobollak. nhartuaccor ?" *
A pap mondott szép beszédet. Isteure kérvén a népet : Hagyjon fel az alkohollal, így szakithat a pokollal. . . Jegyző is szólt, egy óráig, Hajtogatván egyre, vállig.
Az alkohol káros voltát, Például hozván a csodát, Mely ha szomias, vizet iszik. Soha le uem részegedik — 8 eloszlott a gyűlés rendben, Mit hallgatlak szépen, csendben, Csupán egy megingytöst lellek, Példái a csordáról veitek. Hogy ember is tikkor iszik. Mikor éppen megszomjazik. 8 arról aztán ki sem tehet,
Ember többször szomjas lehel •
♦ *
.Sikere lón szép szavaknak,
Amin lassan haza tártnak,
Biró uram üuuepseggel,
Fogadási tétet a néppel,
Hogy : „még bor lesz, törköl, seprű.
Alkohol hát nekik nem kő" . . .
S mint a libák, szép sorjába\'
Bevonullak a korcsmába.
Erezvén a szó hatását,
Megitták az áldomását . ..
Aulikoholislák serge —
Mikorra beállt az este.
Mind otí hevert egy rakáson;
Ki udvaron, ki padláson.
Zombory Gyula
És most...
A háború első napjaiban történt Üzenet jölt a magyar nökhöz A hang gyenge volt mégis eljutott a bércek rengetegeibe Is. Kivitte mindenhová az ólmos őszi eső. a fakósárga rezgő lomb, a költözők bús nótája. 8 ahol talált kisirtszemű szomorú anyát, bánatos hitvest, mélázó hajadont, megállt mellette s fülibe sugla, meleghangon döngicsélte:... sejtésed való . . a zápor csapdossa, hideg szél aszalta, láz gyötri elcsigázod tagjait... kemény göröngy derékaljuk. csillagos ég a párnájuk . . . porban, sárban, bandukolnak, szélvésszel versenyt rohannak . . egyedül ... lerongyolódva .. . elhagyottan .. Szíred uem indul meg ennyi nyomor láttám; a pusztulás és rombolás orgiái közepeit uem jajdul fel lelked. Térj magadhoz! Ébredj feli..."
8 mire zimankós lett a vidék, lehullt a lomb. kihalt a mezőség: eilüut a kérkadó arauy, elnyomta a vas, meleg szobára, puha ágyra, goudos kezekre talált a sebesült h&s, kenyérhez jutott a háború árvája
Lelt ruha a didergő tagokra, balzsam n sajgó sebekre, gyógyír a szaggató fájdalmakra. 8 dörgött bár lankadatlanul az ágyú s a lecsapó gránát, "a sivító srapnel százával vetette a fóldro az elóre törőkét. uem fáradtak el, kitartottak. Dacoltak a rombolni vágyók emberfeletti muukájával, nyomdokaikba leplek, hogy leszedjek a láz rózsáit, ellüutessék a halál sápadtságát, ulját állták az éltető piros vér szabadon folyásának, hogy életet teremtsenek a halál birodalmában.
Nem ériének a romboláshoz! Ez nem az ó munkáink. Ahol ók iáinak, olt uítiCrf halálhörgés, ott nincs „jaj" szó; lépttik nyomán mosoly fakad. — Amerre ók járnak, otí a sziv imádkozik, bizonyítékul, hogy megértetlék az idók szavát.
Reszt kertiek a nemzetmentő munkából. S míg azok vérezve-verejtékezve a határon rakják le a jövendő Magyarország alaptait, itt dolgos kezekkel, megellő szívvel járnak kezeikre.
Ouaba.
Orosz vers magyar fordításban.
A Stripa mentén harcol a többek közölt egy széplebelsegü magyar ífju, ki iit iievolkedelt fel t\\ Balaton pariján s ilt végezte az elemi és középiskolát. Később Szerbiába szólította hivatása Ilt a szeib nyelvet tökéletesen elsajátította, n mely tudása az orosz nyelv megtanulását is inegkönnyileué. Pár hónap óla tarló harctéri front szolgálata közben egy elfogott intelligensebb orosz fogoly egy cirilbetüs írott verseli adolt át a magyar zászlósnak s kérdezte tőle, vájjon megérti-e a versel? Zászlósunk egy há-boritlauabb szép őszi napon megkisérlé lefordítani az , orosz verset, mely hogy mennyire sikerült, ítélje meg az illetékes olvasó. A verset itt közreadjuk:
Halálhörgés és végső sóhajok, Áttörnek ágyuk bősz szaván, S az iljn vér csak ömlik ömli\'i, Mint viz a Visztulán. Hál mért vau ez ? Mért hulluuk, véltünk?
NOVKMUKR n
z a i, a i k ö z Unj
■ Hogy boldog légy" így ttzól a cár. Ónak vissza, vissza, ; Holdog olt leszek, Hol kis családom vár.
Jó Isteuem, no halld mt*g Te sem
A haldokló sziv mii dobog, Ti cárok, ezer éven át Hazudtatok. Az édes szabadság? A féllelt uépjogok ? Ki hinne abban már? Csak vissza, vissza, Szenvedni tovább, Hol kia családom vár . .
degéhb, mini a Kaspi-tó északi partjain. A tél tehát drágításban, s Hógeuwarthot tízezer korona pénz-ezeu a hadszíntéren uem olyau kellemetlen, mint az büntetésre, Iglic Máriát pedig, a kinek kisebb for-ósz. Szerbiában megkezdődnek a bosszú esózések. galmu üzlete vau, háromezer korona pénzbünletésre feláznak az utak, járhatatlanokká válnak az ösvények. ítélte. Az ítéletei a felsóbb bíróság is megerőaitette Igen zord ez az ősz és a léi a Dardanelláknál, ahol s ezek után biztosra lehet venni, hogy Högeuwarlh nemcsak az eső hhle<;, köd teszi tűrhetetlenné a és Iglic a rézgálic árát Jelentékenyen le fogják szál-helyzetet, de óriási viharok is döhöugenek Az olasz litani.
harctéren a tiroli és karinlhiai átjárókat már ilyen- Bolgárok a magyar hadseregben. A
kor magas hó födi, majd jöu a .-írokkó és a Karszt- Külügy-Hadügy írja: A hadügyminisztérium és a le|tókön vízzé .válik a hó. Az Alpokban korántsem honvédelmi miuisztéiium a bolgár hadügyminiszté-olyau zord a tél miut a Kárpátokban. Ha nagyobb riumiual egyetérlóleg ugy határozott, hogy • bolgár is .a hó korántsem olyan nagy a hideg. Legkedvezőbb állampolgárok a háború tartamára önkéntMekül be-az idéjárás a nyugati harctéren, ahol ugjau gyakori léphetnek a cs. és kir. hadsereg, a magyar és az az eső és a köd, de alig vau hideg
— Ifj Löké Emil halálához. Még mindig siratjuk. Nehéz elfeledni daliás alakját s jó szivét, ildomos modoiál. Halálához füzünk néhány sort, amint megtudtuk. Fedezéke előtt* robbant fel köz-,, vetlenül egy gráuát s a lövésen vagy látórésen ju-
"l"0\' .............. ,""«C\',r"lJ" "" » Ml b- ,g, M, „,„„1, ,wik 0|d.|«i
Íme a lövészárok költészetének egy szerény.
hogy inler arma,. sileut musae.
Sírját — ahova üuiiepieseu temették el — inegje-
osztrák honvédség kölfelékébe. Akik a bolgár hadseregben már szolgállak és ezt igazolni képesek, ugyanolyan fogyverueinbeli csapatokhoz léphetnek be önként, mint amilyennél a bolgár hadseregben szolgállak, akik nem szolgáltak niég. azokat a gyalogsághoz osztják be. Az önkéntes belépés iránti kérvényeket a hadügy-, illetve a honvédelmi miuiszter-
A lélek mélységéig meghaló sorokban az orosz löllék. S ha majd a ■sendes béke uapj.t felvirrad, kell benyújtani. Ez a rendelkezés a bolgár tisz-
uép eluyomollsága jut kifejezésre s a milliók érzel- haza hozatja a jó édes alya egyetlen reményét, büst-ninit zokogják a földi léi leguagyobb kincséhez a k8bó«a ~ 8 ,,rAK« Aldozalál a haza oltárán. Olyan drága családhoz viszasiró szavak
lekre (tisztjelöltekre) nem vouatkozik.
— Az adó mérséklése. A pénzügyi kormány rendelete érelmében a pénzügyigazgatóság körrende-
különösen érthető ez a halálesel, hogy a fedezék ablakán — mondjuk igy — tör be a gránát darab Nem mese lebál, hogy-az orosz cár álkozoll ha- N ö|j ^ ^ oU mAr ^ kw(lmi)U Met bocsátott ki, amelyben lajékozialja a köiónsé-
Ulináért nem sziveseu harcol az orosz nép, inerUberendezkedett, amint soraiból kiolvassuk —• Virág jól sejti, hogy a rabszolgaság vár reá tovább is, ha övezte s diszilette a hősi lakót s már *gy élőlény, porba uem hull a cáii hatalom. \'*«>\' macska is bekerült oda - hogy eleveuebb la- kérelmezhető, ha a ház tényleges birtokosa bérlójé
Diága véreink éleiéért folytonos aggodalom ésl*>\'en a fw,MÍk- Mim,-M gwdAllao árva.naradl,
, . ,. , . , ,, ....... »rép fedezékből Lóké Emil halálával kiköllöiölt
rettegő remenykedes közt ts boldog büszkeseggel ad- ^ ^
jiik közre e tartalmas és az orosz nép lelkületét hi .
— A hatósagt husszók titkai
Valami
get, hogy kikuek és mily esetben van igényük adó-lengedésro. E szeriut a házbéradó törlése bármikor
nek>a házbért egészben, vagy részben elengedi*. A A töi lés alapjául a ház tényleges birtokosa állal ki-állitardó bélyegnieiiles nyilatkozat szolgál, melyuek
ven Visszatükröző költeményt, mely azt is bizouyhja, ^^ ~ "^^ü^tk\'ma"i« a kora ^W* a* hivatalnál Kapható. A ház tény le. hogy a ml poétikus ozondua ! hajnali órákban zár. a,(ók mögött a hatósági hns- Wrt**» ^ nyila.kvzatot minden egyes bérlet
székben s mire a közönség, az ignzi plebsz felébredt, már a lisztén levő benfeiiles urak elragadták a lerí lékre került állal megehető részét a többit pedig a protekciósok zsákmámányollák el
ugy vitézségében, mint szellemi kiválósigbau szép reményekre jogosító ifjak fejlődnek
— A váfou jegyzése a III. hadikölcsönrc. Nagykanizsa városa a III. hadikölcsönre 20(1.000 Nüm ,u,lÍ,,k \'""g\'nagyaráztíi, mi lehet oka,
koronát jegyzett a lógirooáziumi alapból. A lauács e hogy abban a nevezetes székben mindig olyan titok-határozatát a mai közgyűlés jóváhagyta. Ingyenekkor zalos módon mérik ki azokat a szerencsétlen jószá-a közgyűlés a tanácsnak a N Merkúr" gyár kisajáli
külön külön köteles kiállítani és a nyilatkozaton lévő záradékot az elöljáróság, illetve adóhivatal által igazoltatni. A kérvényeket a péuzügyigazgatóságnál kell benyújtani. A harmadosztályú keresetadó mérséklesa csak abban az esetben kérhető, ha az adózó léi igazolja, hogy a másodosztályt! kereseladónak 191!í—1G évekre jogerősen megállapított alapja az adózónak
lása Ügyébfii hozott határozatát a pénzügyi bizottság javaslata alapján sajátjává tette Különböző illetőségű kérvény.-k elintézése után a közgyűlés véget ért.
— Esküvő. Francsiis József Schuhz Teríts kával f évi november hó 18-án d*. e. fél 11 órakor a nagykanizsai plebauia templomban házasságot kötött
— Halálozás. Löwimstei.i lslvánt szülei haza-hnaiták a harctéri sirjáljól s itthon 19-én d u. 4
. . n x • i . ji i katonai szolgálatra történt behivasa folytán legfclább
gokal s a közönség soha nem tudhatja meg, mikor J °
\'50 százalékkal csökkent. Az ilyeu adómérséklésre
részesülhetne egy jutáuyosabb aru húsféléhez.
Miért uem veszik le azt a láblát legalább, hogy
a Hatósági húsvágó „s írnák ki. hogy a Husvágás
l\'iótekcióhoz". mort ez sokkal jobban illenék a
fölé a zári ajtó fölé
— Hogyan büntetik Ausztriában az
árdrágítókat? Az áru- és élelmiuzsora tudvale-
órakor helyezik az izr. temetőbe örök nyugalomra »vóou sehol a világon nem garázdálkodik olyan sze-, . ,. _
14. .... . .. , ., v . , . ,, ," ,. ... «s pedig 6 súlyosan és 9 könnyen sebesült A bal-
— Olasz Karoly a város iparos ifjúságiinak «*gyik mermetleiiül, mint nálunk, hs ezeu nmes is mit
legdeiekabbja hunyt el a napokban. A jó munkás csodálkozni. Mert ha előfordul az a ritka esel, hogy
egy ilyen hilváuylelkü kulári nyakon csípuek, alig
vonatkozó kérelmeket az érdekeltek legkésőbb 1910 január végéig tartoznak a pénzügy igazgatóságnál benyújtani. —
— Vasúti katasztrófa. F. hó 10 én a Siófok—Kaposvári vicinális vonalou Tah és Kapoly közölt két motoros vonat uyilt pályán egymásnak rontott. Sajnos, az összeütközésnek több áldozata vau
köuyvkótójnasier tavaly télen hűli meg s azóla állandóan betegeskedett, míg szenvedésétől szerdáu meg- ... . , . , , ,
, ... 14 . ... , ... , . néhány száz korona peiizbüuletest szabnak ra es az-
szabadttotta a halál. A megboldogult buzgó tagja volt \'
a helybeli karli. legényegyletnek A jó modorú finom «ieu\'»y«« mesterségét olt. a hol el-
lelkű i«jut őszinte részvéttel kisérik pénteken délután bagyta. És kétségkívül folytatja is, s talán húszon-4 órakor a Teleki uii gyászházból örök nyugalmára, négy óra sem lelik bele, s az átháritási elmélet gya-— Milyen lesz a tél a harotereken ? korlati alkalmazásával megtérni neki a kisded péuz-Oholnoky Jeuő dr. a kolozsvári egyelem kitüuó la- büntolés, Hezzeg Ausztriában uém báuuak ilyen kínára, érdekes előadást tartott Kolozsváron arról, inéleteseu a háború hiénáival, hanem, miut az alább i hogy milyen időjárás lesz az eljövendő hónapokban példa mutatja, akkorát koppiutanak a körmükre,
! esetnek legsúlyosabb áldozatai Hunyadi fűtő és Pálfi t mozdonyvezető. Hunyadit agyrázkódás érte, l\'álliuak egyik karja törölt el. — Hogy ki okozta a szerencsétlen összeütközést, azl a folyamatban lévő vizsgálat fogja kideriteul.
Szerkesztői üzenetek.
— Csaba. Egyiket itf olvashatja. Üdvözlet.
— Z Gy. Amíg az egész uli kaland kezünk-
a harctereken. Az orosz hadszíntéren megkezdődik hogy hosszú időkig arról koldulnak. A pettaui járás- \'l\'"0*1 \'"\'K1* "em M\'«l»»k a közlésbe I
. . „,„ . . , . . ,■..«,..,,,. , .«.,,. merl ll"ll,B »»egakad » posta, mint most ts s akkor
az esős, ködös időjárás, amelyei decemberben der- bíróságnál följelentést tellek Högeuwarlh Oldó n Kérjük a folytatást 8ok üdv I
mesztó tél követ. Hó nem esik, inkább erős dér lep Iglic Mária kereskedők ellen hogy drágán árulják ... Magasan . . Mit ágoskodik akkor. Nem
el miudeu. Kigu körülás KeletgaliciiUuu sincs hi- ! a rézgálicot. A biróiág büuö u -k iiélt-j ókil az ár érte ol. Se próza, se vers. Le kerüli — a kosárba .
4
1, A I. A I K 0 7, I, 0 N Y
NOVÍMBEII 18
BKEWM"
itot olvassa el na-
»»
NAGYMOZGÓ SZÍNHÁZBAN
(Szarvas-szálloda épftleiél.Hi. Krzsébeitér) ínindennap\'lartatik előadás a legválogatottabb ós a legújabb s szel.hnéi szebb s érdekesebb-nél-érdekesebh niúsui vau hemuliilva. Az. igazgatóság nem sajnál sem fáradtságot, sem költségét. Iiogy a ni lisztéit közönséget kielégítse. Macára annak, hogy a filmek 70 — 80 százalékkal megdrágultak, mégis a cimti roval régi olcsó helyárak mellett mutatja be mii- ponként a Budapesten nieg-vészieseu összeállítón reinokszép műsorát ■ . -
Minden harmadik nap teljesen uj műsor I\' \' n"
A „BEKIdN- mozgószinház látogalásál min- A V7 I T T ö A deukiuek a legmelegebben ajánljuk -tl\\- Z-i LJ (J KD -Cl VJ
—^-- - politikai napilapban A háborús
vzet kimeriló és szakszerű ma-ira/ala Hó hírrovat, tájekoz-és mindeii tudnivalói felölelő!
közgazdasági rész. \\es példám ara 12 fillér. Kapható minden ujsagaláiusilonal.
ELŐFIZETÉSI ÁRAK: Esc*2 évro .... 32 korona.
bel tat
Irodalom.
— A pápaválasztás jogtörténete és tételes joga. lila; Lukács \\József, fógíiim. tanár. A vaskos iiiiinka a papa választás történeti fejlődésével foglalkozik, auiig az jelen 1 alakjához ért. Mindenkinek érdekes és tanulságos olvasmány, amely inig egyrészről szigorúan tudományos, másrészről könnyed stílusával élvezetes olvasmány. A világtörté-nalein e jelentős mozzanatának ismerete minden kultúrember tudásának szükségess része.\' A uiű ára 4 korona. — Kapható
Ifj. Wajdils József könyvkereskedésében, AZ Nagykanizsán
— Az .Élet" szépirodalmi é» művészeti hetilapot (szerkeszti Andor József> Kazdag tartulom, éi deke» és aktuális képek egészítik ki. A killtnó lapot melegen ajánljuk olvasóink ügyeimébe Szerkesztőség és kiadóhivatal: Budapest, 1. Feliérváriul 15/e. Kló izetési á«- félévre 10 k^i Mutatványszámot kes/, seggel kllld a kiadóliivai
— A .Vasárnapi Újság- minden száma gazdag tartalommal jelenik meg. A .Vasárnapi Újság\' előfizetési ara negyedévre ot korona, „Világ-króuiká*-vnl együtt liai korona Megrendelhető a .Vasárnapi Uiság- kiadóliivatalában (Budapest, IV., Kgyetem-utca 4 V Ugyanitt megrendelhető a .Képes Néplap*, a legolcsóbb nj«ág a magyar nép számára, lélévre 2 korona 40 tillér.
— üj Idők. A világháború leghűbb krónikusa, iráftbftti óh kípiien at U| Mók A mi érdekes esemény a négy világrész harctéréin történik, azt mind elénk tárja festői szépaéglj képekben KrdekeSseg. művészi uivóval éa előkelő itlés jellemzi llorcví Kqreuc hetilapiát, az Uj Időket, melynek minden száma aktuális közleményeiben. elbeszéléséiben és regényeiben is egyaránt a szépiiodalom ápolója Klődzetési ál a uegvedévre f> korona Kiadobivaial, Budapest, VI. Andráasy ut Ili sz.
Fótévre Nosycdévi-o . E-y hónapra
te
a K. só r.
Mt-gi endelnsi cini UJSAO KIADÓHIVATALA Bu«lap».s.t. VII Rákóczi ut 54 Hzuni
NYILTTÉR-*)
Dr. Szegő Kálmán
szanatóriuma- és vizgyógyintézete felnőttek- és gyermekek számára, Abbáziában.
Erősítő és edző hizlaló-kurák egész éven At. Oyermekek 7 éven felül kíséret nélkül felvétetnek.
*l K rovat alall kütlitltnkM inon vAllal Inl^lfth-ségfl a HtarkatiZlóaúg.
szemesnek
kell ma lenni. Iia lúl akarjuk szárnyalni v«t senylársaiukat. A/, élelmesség nem •
all
egyébből. miiilhogy ,„. késsünk egy pilláim lig sem. hanem soron kivíll vegyük igénybe
.//.alai Közlöny" hirdetési rovatai, meri oh haláro/.iiitan .•reihm\'nvl ér es n magyar hirdeti.
világ
...................eglalálju A hirdeti rövid
idö nlaii meggyőződik a/, eredm.niyről. anniik huiározottan
vaknak
keli Ii....... ii ki ....... láijn a .j\'/ziiiai Közlöny"
rohamos fejlődéséi. , pedig világosan jellemzi, liogy
az ■
ezen lapbai......gjelenA minden hirdelésnek
kelló haszna vau. Szemesnek áll a világ, vaknak az
alamizsna!
Jf/. jVA/PfTS =
K.ÖNYY-, PAPIF^- ÉS IRÓSZ E\'l^K ERESKEDÉSE
Dús raktár legújabb divatú levélpapírokban és névjegyekben Nyomtatványok Ízléses kivitelben jutányos árban gyorsan készíttetnek.
Tanintézetek részére szükséges cikkek
-----dús raktára
Jegyzői es egyébb közigazgatási nyomtatványuk nagy raktára.
NyomiloU „ U|,M! Ii W.iidru .iozsií Kőiwvnyoindáiában Nagykanizsán
Nagykanizsa 1915 november 23 Hétfő
92 szám
ZALAI KÖZLÖNY
Szirkeaztösig as kiadóhivatal Deak-tír l
lalalon 183. HlrrtaUaak dl|atab«a ai.rlnl
A mi albumunk.
Izv BENITZKY GÁBORNÉ született & Gróf BATTHÁNYI ILONA, * nagy nemzeti vértanú leányit a mai napokban is hú maradt Önmagához, eddigi jóságos lelkéhez. Nevét a feledés avarja ne boritsn, jótelleiuek hosszú sorát az élet emlékében tartsa — szólunk róla. Nem elóször ad erre okot s alkalmat. Még élö emlekeze-tUukbeu hordjuk a Tulipán-mozgalom [idejében tett nagy segélyének tudatát a helybeli ker jótékony nó egylet elnökségénél, s most jószivének ujabb bizonysága ezerkorouás adománya a közkórház főnök-u6|ábez a kórház betegei élelmezésének megjobbitá-sára Tisztelettel állunk meg személye s szivo tósága beszédes cselekedetei elölt. Örömmel Udvözöljtlk öt e soro\'ibau, amelyek az ö önzetlenségéről a inatinp önzésének megnyilvánulásával szemben halvány kontúrvonalakat adnak. A nemes harcok, a sziv és lélek-nemesség Önfeláldozásainak ezerszeres megújulásával szemben az önérdek rút tülekedéséből örökszép harmónia fenséges dallamakent száll ki a sokaktól áldott grófné jótékonyságának emlegetése Mi ia e dallamhoz csatlakozunk szavainkkal, hogy anuak erösebb, szélesebb rétegre kibatóbb legyen hangja. Megtalálta a helyét a súlyos jelen kölelességtel|esilésének kelétében. Ciukotáu hadikótházal tart fenn teljesen a saját költségén, ahol a honvédelem véilauúiiiak a magyar sziv vendégszeretőiének minden jóságából részük jut. Nagy lény ez, amely a mondák dicsfényével övezi egyéni-égét. S nem érdemeltedül. Mindent azoknak, akik mindenüket adták ériüuk, — i.e
Velelós sxci kc»;ttő
Bánekovich János
Kőssei keaxt.V,
Kemény László
Mig}|lanik hátion ii csütörtökön.
110fi*0téal Arak: Ktfén é»ie 10 korona, hu*le 6 korona. S\'cgyetfévte 2 korona 60 (III. - ERyaa aiám éra 10 Ali
mos eszme és életprogramul s ez csak azok lóéból sugárzik ki, akik az önfeláldozás hősi nagyságának igaz tudatát hordják lelkükben. Kzek egyik megszemélyesítője a cinholai grófnő. Tiszláu, nemes érzésektől álhetile\'l cselekedeteinek hosszú sorával áll elöltünk. Nem is szabad róla megfeledkeznünk. Kmlegetése kötelesség, hogy jó lelke minden cselekedele iskolás példája legyen a jel*u szükséges tevékeny életének kioktatására. (dr l. j.)
Rajtuk már ez sem segit.
Az ellenséges országokban ugyan ugy is beszélnek, liogy a háború sorsa ugy sem a balkáni barcléreti dói el és Szerbiát sorsára kell hagyni: az események mégis azt mutatják, a háború súlypontja a Balkánra helyezódött át. A franoia és a belga fronton aránylagos csend van. A németek birtokábnn van majdnem az egész Belgium és a franoia földből liz megye. Ugy iálszik, nem akarnak egyelőre elóbbre hatolni, de állásaikat tartják rendelülellenül s összetörtek azokon a nagy franoia támadások. Körülbelül ugyanez a helyzet az északi orosz harctéren, bár olt csapataink egyes helyeken elóre hatolnak.
Do a linlkánon minden nap van előnyomulás, tuinden nap győzelmekről, városok elfoglalásáról kapunk liireliet s n mi csapa |
taink a bolgárokkal együtt keresztül-kasul járják be az országol. Kzek a csapatok már a jó uiinnp lalalkoztak s közvetlen érintkezésbe juiollak egymással, s csuk napok kérdése a török haderővel való lalálkozás is. Abban az esetben, hogyha Szerbiában erre a haderőre is szükség volna. De lehet, hogy iii\'in olt. hanem máshol lesz rá szükség. A „ közel kelet" helyett esetleg a „tárol keleten". ezúttal Egyiptomot értvén ezen elnevezés alatt.
Olvastuk a franoia és angol minisztereknek a parlamentek előtt tett nagyhangú nyilatkozatait. Amikkel ugyan nem elégítették ki sem a harcolókat, sem az otthonmaradiakut. Ugy látszik, azok a szavak csak arra vol-lak jók, hogy elfödjék a tényeket és a gondolatokat Erre mulat, hogy Anglia most Kitohcner lordot küldi a Balkánra.
Ismert nevtl eiuber ez az angol katona, aki most Londonban a hadügyminisztérium vezetője. Az angolok n hadvezérek ideáljának tartják és szerintük Kitcliener mellett minden más csak senki és semmi. Az igaz. hogy Angliát már sokszor kihúzta nehéz helyzetóból, de lávoli. erotikus országokban. Kitcliener oll volt az egyiptomi fölkelésnél, azután megverte a mádi csapatait Szudánban. A rlanszváli háborúban, mikor már nagyon
A SZIKLAFAL.
Ugy állanak vitézeink.
Miként a sziklafal, Egyetlen sincs, ki ull meging: Ez a magyarra vall.
Ugy védekezik iá maga,
Miként száz óriás. Csodálja föld, ég csillaga; Igy v hul, senki tiuis.
AJtár támadja ellenél,
Vagy a honi védi <>■ Csiipásl soha még el sc vél: Igy győzhet a dicső.
Kis időn már övé lesz ilt A végső győzelem, Csupán a zsarnokság veszít: /I biine végtelen.
KOSA REZSÓ.
Egy fogadás.
lila : Berke László.
A Udncöl szekere magasan járt. mikor a jókedvű társaság oszladozni kezdett. Ifubayék falusi kúriáján . . Mindenki megtolt elégedvn az ősiével, csak a ház ura nem. Az aszk.\'taságig komoly, rideg férjnek sehogysem tetszettek ez.-k a gyakori összejövetelek a késő éjbe nyúló estélyuk stl», melyeknek nem ritkán a pirkadó hajnai~vetett véget. 6 mindezeket szívesen elengedte volna, hiszen a vendégek között nem volt egyetlen barátja sem, mind aránytalanul fiatalabb volt nálánál, de hát az asszonynak kellett a vígság, a nagy uri zajos ólul, mert azt csak nem kívánhatta senki, hogy olt hervadjon elhagyatva, gondozatlan, mini egy ulszéli virág, mikor ö még olyau fialal és szép volt, forró vérű, szerolemrevágyó asszony . . . Pedig szegény Hubay ha tudla volna, hogy a „Nagyságos Asszony" talán mindenki mást szeret csak éppen, ól nem, bizonyosan [más szemüvegen nézte volna a világot l
— Nagyságos Ur a kocsi készen van — jelentene Ferenc, a régi hú cseléd — az Urak meglesznek velem elégedve, jó ülést készítettem.
— Uraim I — szólt most a háziasszony min*
denkit lebilincselő kedvességgel — nem stép Önöktől. hogy enuyire sietnek, de ha már mindenáron menni akarnak, még a szent János áldása előtt meg kell igérniök, hogy vasárnap isméi az ón vendégeim lesznek I Persze, hogy megígérték.
Még egy bucsupohár, néhány szívélyes búcsúszó s az orvos, a kis hadnagy, meg az iró kocsira üllek, mely nemsokára vígan robogott velük a város fele. A hűvös esti szellő homlokon csókolta mámor-1*1 szédülő fejüket, mit a bor, a sok szivarfüst — no meg az asszonyok szemei okoztak.
— Pityukám hova megyünk moit?
— Kérdezte orvos a hadnagyot, ki egy imáját végző mozlim áhítatával hajlongott ülésén.
— Sehova! azaz i—igen, hazamegyek, leiekszem.
— És Te öregem I ? — fordult az iróhoz.
— Szokásom 6zerint a kávéházba, egy novellát akarok irui.
— Akkor veled megyek, inert aludni úgysem tudnék, olyan furcsán érzem magam. Tele vau a fejem .. .
— Tudóin öregem, tudom I
— Mit tudsz ? Taláu bizony azt hiszed az asszonyok . ..
— Nem az asszonyok, csak azoknak ogyike ...
— Tévejjsz öregem, inkább a sok ital, amit uom szoktam meg. okozza rosszullétemot. Hogy is
ZALAI K 0 U I, 0 N Y
NOVRMHER i\'J
rosszul meni az angolok sorsa, ismét csak Kitclienert küldték oda parancsnoknak. Azután Indiában volt katonai parancsnok, mikor ott is mozgolódni kezdtek az elnyomónak milliói. /Azután megint Egyiptomban volt, mert ott is el kell nyomni a benszolöttek mozgalmát. Ó volt az, aki a szudáni csaták ban a mádi elesett katonáit elletnelellenül hagyta a harcmezén, mert „csak az ilyen példák hatnak". Szóval Kitehener mindenütt ott volt, ahol az angol valamely, addig még szabad népet akart elnyomni, vagy ahol a lázadozó elnyomottat kellett még keményebben belegázolni az elnyomatásba. Angol szempontból tehát nagy hadvezér. Az igaz ugyan, hogy a legtöbbször rosszul, fegyverezett ellenségek fölött gépfegy verek kel nem vol1 nehéz diadalt aratni, de Anglia még ma is az angol hatnlom egyik megtestesülését látja Kilchenarben. Mert hát már csak Kitc\'honer segíthet I Mert hosszú idén át mindig a vég szükségben rántották eló. Mikor a fóuri családokból származó 1 generálisok nem mentek semmire, akkor rántották mindig eló a skót parasztgyerekból lett Kilohenor lordot.
Most Is. mint „ultima ralio" fog. vagy akar szerepelni. Kz tényként mutatja az un gol ijedelmet. A parlamentben mást beszelnek ugyan, de valójában már megérzik a balkáni események jelentőségét éa szedik elé n skarl-tett Kitohcnerl. akinek már annyi minden sikerült.
De hát nem segit olt már a charlumi gyózó sem, de senki sem.
Nagykanizsa szive.
— A Hadsegélyzö munkája
A múltkor közzétettük. hogy a Hadsegélyzö, növébeii Farkas Vilma felszólította városunk női tár-, saiialmál, adjanak söteméuyt a mi két báziezredüuk katonáinak karácsonyi megajándékozásához. A felszólítás szava inindiMi |obb módú családhoz elhatott. S nz eredmény bámulatos lelt. Szombaton este már megkezdődön a süteményei leszállítása és pedig oly mértékben, hogy a Had segélyéé minden zegét-zugát megtöltötték az édességekkel megrakott tálak. Mind megannyi dicséretes buzgóság gyümölcse, munkája, adománya. Gyönyörtől ittas szemekkel néztük ezt a szép kiállítást, u mely míg egy százezer lakossal biró városnak is díszére valnek. Mennyi pontosság, uieunyi csiny, mennyi izlés minden csomóban. — Látszik, hogy jó szívvel, uaz magyarérzéssel készült, s szeretettel szánták a mi küzdő hós bakáinknak. Mert nemes elhatározással így végezték el az intézők, hogy a harc fáradalmainak oroszlánrészét viselő bakákról kell elsősorban gondoskodnunk — S gondoskodtak is dicséretes buzgalommal. GiQuhut Anny egy-két óra alatt harminc kiló csokoládét gyűjtött össze. 8 azután mások mást hoztak. Csupa édesség minden. Mézes kenyerek s efajta izletesné-gek sorakoznak szépen egymás mellé Ha valaki kívülről betekint, azt hiszi édesség kereskedés otthona Karkas Vilmának az a birodalma. Néhány jámbor, édességie \\ág)ó cseh baka be is nézett már oda s venni akart a kívánatos portékából, amelynek édes illata betölti jóságosan az egész helyiséget. Tévedésüket azonban hamarosan észrevették a szegények s ki is somfordáltak onnan A vitéz küzdőknek csomagolják ott a szeretel megemlékezésének édességeit Cukrot, cigarettát, csokoládét os süteményt Szorgalmas női kezek buzgólkodnak, hogy a közel ötezer csomag hamarosan készén legyen s pontosan
-7- -—
gondolhattál arra? Hanem talán Téged talált Aiuor nyila, hogy éppen ezt a théiiiát vetted föl!?
:.— Bolond vagy Dokioikám, hisz tudod, hogy én a világgal csak mintegy látyolou keresztül, az irodalom uljáti érintkezem, az enyém a félvilág, ott nyiluak számomra azok u balváuy. misztikus virágok, hol az élet is csupa titokzatosság, mit csak mi bohémek értüuk meg igazán.
— Szép, szép, de én ennél szebbel is tudok Egy asszony — Buiátom I — egy asszony, ki szivének egész melegével szeret, csak az édesítheti meg élettliikot, csak 0 Allata bírhatjuk azon gyönyíí rok Kdénél, melynek kincseiről c&k azok tudnak beszélni, kik már oda bejutottak.
— Nem is tudtam, hogy ilyen nagy idealista vagy!? Pedig ez ellenkezik hivatásod eszméivel. Igaz ... valamikor én is az voltam, csupa ideáiizmussal s romantikával volt tele a terein, ez akkor volt, mikor még szerelmes tudiam lenni egy bájos kicsi lábba, vagy egy parányi bársonyos kacsoba — élveztem szép asszouyok forró ölelését, bóditó tüzes csókjait s mikor azt*hittem a legtisztább vér íolyik ajkukról, méreg volt az, mely kiölte belőlem az érzésekel.
— Nem szabad általánosságban beszélned, — minden szabály alól vau kivétel az igaz — de én azt hiszem minden egyes esetben mi férfiak wtgy mik a rosszak s igazán szeretni csak a nők tudnak.
— Balgaság I Kii bizonyítom Neked, hogy iiinca egyetlen igaz nő a világon, egyformán csapodár mindannyi s ott csal meg. ahol legkevésbbé gondolod.
Nagyon szerelném ha ezt bebizonyítanád. Kü lönöseu Huba)né érdekel olyáu szép, olyan ártatlan arca van, az az assszonv ha valakit igazán szőrei, nem tudná megcsalni.
— Hagyd el. az Arlnllaiiság i> külső jelei csak jobban megtévesztik az embe.cket Az ilyen uók hasonlítanak ahhoz az almához, mel) kívül csá-biló, szép poros s belül romlott. Ami pedig Hubayné szépségét illeti, egy Csepp művészi szépséget Selll találok lajta. A szemei olyan kifejezéstelenek s általában egyetlen vonása sem klasszikus, melyekből szinte le lehet olvasni hiáinos intelligenciáját.
— Ne akarj kiábráudilaiii ezekkel n peSsi-m isi a fejtegetéseiddel, mert megsúgom neked : fülig szerelmes vagyok llubimiéba
— tíomloliani . . (iralulálok | . . . De legalább Hubayné is szerelmes-e beléd?
— Azt hiszem, — bár ezt nem szabadna megmondanom, de ludod előtted nincs titkom — az asszonyka egy bizalmas mosoly kíséretében a következőket mondta: „Jöijön el eguzer egyedül, mi kor én is egyedül leszek!
— Olló bánnom I eriv nem lehel adui. Nekem is mondott valami biztatót, ha jól emlékszem éjfélkor, mikor ehtkurlam menni ezt mondta: „Ha nem akarja az általános jó liuigulalol — különösen Bár-czyné. jó kedvét — megrontani, «-l no menjen, mert Bárczyné csak addig van ill, amig Maga I S hogy nem ült-m föl neki. uzt láthatod. Külombeii a te dolgod, hogy mit oiiiáls/, csak addig üsd a vasat, amig tflzos !
— Hanem, hogy az előbbi ihémára visszatérjünk, nagyon leköteleznél Vele, lm állításaidul bebi-
zonyitáiiá\'d!
- Akár fogadási js leszek rá !
- Jó! A fogadás aII!
(Víg, kov )
ott legyen, mire a szeretet ós béke ünnepe itt lesz. fcs siet ni kell Mert nagy sor az, amig ez a küldemény céljához ér. A csomagolás közben megjelenik Dobrovics Milán s a sok mindenféle jó láttára elé gedetten dörzsöli kezeit, míg Farkas Vilma örömtől . ragyogó szemekkel mutogatja, hogy a közel félórában mi minden vándorolt megint a már ott pihenő csoport mellé. S mindig lobban dagad az érkezőkkel a már szép sorjában egymás mell.é rakott sütemény. A Hadsegélyzö kis munkásai szinte ajkukat csókolgatják, úgy szívják magukba a Hadsegélyzö édes levegőjét. Minden morzsára tisztelettel néznek azonban. mort azt a hősöknek \'küldi a Jézuska, tehát bántani nemzotellenes volna S olt HüUer Anna s Mágics Ktelka állandóan, hogy minden leiidben legyen s a legnagyobb pontossággal legyen minden adomáuy számon tartva Minden édes tehertől dagadó tárcának meg vau ott a jószívű adományozója S innen-onnan talán több is. vastagabb is lelnék — fakad ki olj kor a krónikás, de kérlelik közben, még jön onnan, fellát nem szabad hamisan irui róluk. — Tegnap délután már nagyban folyl a csomagolás. Farkas Vilma mellett voltak Tabajdiué, Plihálné, Bugschné úrasszonyok, Plihál Böske, Mágics nővérek, Hütter Anna, a Török nővérek s még egy sor, egy kis tábor apró, kipirult arcú munkás sereg S a megindult munka ment késő estig laukadás nélkül Nem voli séta, nem volt beszéd, de e helyett édes örömök és meglepetések készültek az értünk küzdő, az értünk harcoló, az ériünk vérző hősöknek. Nuiiihb dicsőséges munka emlegetett munkásai már mosl dicséi ütik titeket. Ne csüggedjelek, ue szüneteljetek addig, mig minden kanizsai baka num kap a harctéren egy édes Csomagol — az itlhonlevók hálás szerelőiének, figyelmének s megemlékezésének — karácsonyi ajándékukéul!

A harctéren küzdő katonáink karácsonyi szerelet adományaihoz sUteméunyel a következő ur-acszoiivvik járullak hozzá :
Jpöry Szabó Jeiióné 300 d. cakes. Székácsné 272 d. házi s., Dr. Hamburgerné I-M) d. h s., Markó Nándorné 150 h. s, Schmidtué 15(1 enkes, Waligurszkyné 200 házi s,. Viosz Ferencuó 150 h. s, Masehleiné 300 h. s.. Tóth lstváuné 230 h. s., Grüuhul Auuy elsó fizetéséből 3 kl. tea s. és 1 és "gy negyed kiló csokoládé, Gombosné 50 h, a.. Eppiiigerné 76 h Lendvayné 200 h. s., Dr Ta-iiiásué 3u0 h s. Weisz Ignác 20 cakes. Dr Keiiedi lmréué 200 h. s., Steril Sáudomé 300 h. cakes, Herényi József 150 h. c, Babán Guszti 375 h s, Zeikowitz Lajosiié 300, Dr. Krátkyné 1 tábla csokoládé 200 h. s., I r. Hoihschild ffamnné 45 esket, Schilhán Jáutisné \' 100 h. s, Gulmanii Stiudorné 180 c., Horváth Gézáiié 100, Dr. Kapoch Gyuláné 110 d báb, Itubiut Káiolyué 200 d , Dr. Plihál Viklorné 300 h. s , Sipuiewskyné 328 h. s., San-weberné 200 h. s., Kozárinó 100, Gyórfly Jáuosué 20o li. s.. Dr Öamuellyné 15, Kohn Lajosné 200. Heltaiiié 300 Grosiiiger Józs-jfnó 100, Szabady Ló riiieué 100, Friedlerué 50. Sleru Iguácné 50 cakes, Ádám Róbertné 100. Kuhárné Inu h. s , Dr. Vajda Márkne 150 »*akes, Dr. Dürr Vilmosné 350 h. s, Dr. Neumann Edéné, lioseufeld Józsel\'né BOt), Faléi Mibiilyné 5no h. s., Hosenlhal Jakabné fél kiló cso-kóládé. Kéri Jenóné 2oo h. J^iiUiihul Henrik 350, WeUz Mónié 1 és fél kiló csokoládé Weisz Mórué 124 d s, Klein leld Igniicué 32 d Köhler Nina 200. Tabajdi Kálmánné 300 h. s. Fábián Zsig-inondué 200,. Mutlisclienbaherné 200 h s., Mráz Káliniiniié lói) db, Gowuy Sándomé 200 " házi s Braii.llhoferiié 200 h *.. Noll Víktórifi 100 h s. Paluskáry Péterné 300, Milténjji Gyuláné 300, Dr Szekeres Józsefné 300 h. s., I\'áll\'i nővérek 300 h s., Váry -Zoltán 3li, Özv. Miukó Auliiliié 100 cakes, Záborszky Zoltáuné 300, Vidor Sainuné 1 d. cakes,
NOVKMHKR 22
Z A I. A I KÖZLANT
3
Oroszvárj üyuláné 225 li. s.. Bogyay Lajosné \'212 mosódott körvonalai bontakoztak ki a távoli roeme-1 területekre. így talált nem megokolatlan az a r«-s 8zegő liyuláné lü lev. lap. \'255 li. s., Fonyó ségből, már is volt futkosás a tornácon. Az izgalom, „UMiy8ég, hogy a kínálat eró„bödé«e folytán a hu.-Mthályue 50 cakeH, Stilí Kálmánue 115 d. ti s és a bizonytalanság, a remény, a várakozás, * rettegés . , . , .. , . , . . . , , , on <i ..n i i v> . i • , , i , , , . Hrak mar közelobb osökkeuni fognak. A húsárak e-
\'20 d. gyümölcs kenyér, Forbáih Artlnnne lOO db.\'kittit az a|akra, a szemre, az aicra.
..............................Kapu - ajtó lárva - nyitva **ál,itAsa egyébként már azért is igen valószínűnek
Megtörtént, liogy a reméöy kútba esett, a lo 1"u,lik- miwl tt Sznibia területén harcoló katonaság vas elvágtatott. Megtörténi, hogy meglasitotta futá- élőállattal a helyszínen történó rekvirálások róvén bő-Közpouli szálló 300, Sommer Nátháimé 160 cakes, sál, pár szót vállolt a kapuban állókkal, de aztáu ségeaen el van látva és így tetemes mennyiségek Arvai Adollné 3 negyed kl. cakes, postai Horváihné sarkantyúba kapva lovát eliramlott. Az sem volt rit Székely Nándorué kaság. hogy betért az ajtón, de h-j, nem ót várták Mégis szívesen logadlák. Az ellenség elöl |ött
báb, Kövesdi Boámé 4uu d. h. c., Dr Fischei Józsefné 167 h. a., Biíll ezredesné \'200 h. s.. Mágia* Etelka 70 h. s., Mágics Kereucné 300 h ».,
\'200 h. s , Bugschué 300 b 120, Frank Vilmosné 100 cake
Sági biróné 100
h. a., Dr. Friaduó \'200 h. s., Reiuitz Józsefné 75. amiHk golyó|át vagy nyilát húzta el leslében ; ontiau Haimlerné 50 cakes, Ütó Lászlóné 200 h s.. Sutién- jölt néha félkézzel, néha véres fejitvl
berg Frigyesué 150 li. s., Dr. 200, Gillényi Sándorné 300 h
Szigeti Káiolyoé Marasztották *, Droveuné 2<)0 h. Sebeit kimosták gyengédeu ápolták,
s., KnoiUor üyörgyué I5u h. s., Sc^wartz Uusz- osztották, ölömre hangolták. Ks az pihent.
lávné 300 h. b., Fleischerué 250 Urünhut Alfrédné Apránként eliltul a halál sápadtsága arcáról, ,, , . ...
70, Kádár Lajosné 250 b s., llüiter Lajosné 350 erót szerzett, lalpm állóit Kedve megjött Beszélt " \' 0tí,ia,ra ,or(,»»u*lt
h. a., Nagy Irén 00 h. s., Siampf 1 .zelel csoko- Beszelt » napvilágról, « széthúzásról, a sok ......... Mtmii mAr "l08t is érettel ^zöljOk, amelyuek
Iádé, tirünliut Anny gyűjtése \'20 kl. csokoládé
szabadulnak lói a belföldi fogyasztás ellátására.
— Mükiállitáb. Szép tervvel foglalkozik Pfeiffer Elek rajztanár s Dobrovics Milán. — Főgimnáziumi ifjúság teslményeiból s iparművészeti tárgyaiból száudékozuak kiállilást rendezni csekély bánatát belépődíjai dec 19—27-ig. A belépődíjakból s
kiállított tárgyak eladásából befolyt összeget azután A nemes tervet és
ról, Isten büntetéséről, bizalomról, kitartásról. Vigaszt s eredménye akár paedagógiai, akár pedig jó-
öutöll nz elcsüggedt szivekbe. S mintha osak űrre lékonysági szempontból is megbecsülhetetlen.
HÍREK.
Hajdan.
— A malommunkások felmentése. A
várt volna. Kiköszörülte fegyvere csorbáit, bucsut mondott s elvágtatott alkonyatkor, ame.re jött \' kereskedelmi miniszter leiratban kereste meg Arvay san nézett ntáua az nitva a gyermek. Könnyezve ki-
Bérlék szemeikkel a poros utón távozót, mígnem az alkonyat homálya elfedte elolilk a lovast, a lovai, a az utal. a tájai Csend lelt.
A mezőről hazatérlek; az állatok lepihentek a madárdal semmi élet
Olt meg ebien voltak. Imára kulcsolt kezekkel, térdonállva mondották: ,Szánakozzál rajta, légy erős oltalma, óh add vissza ujial"
Az elmúlt nehéz hónapok számos lélekemelő jeluuiége arról lannskodik, hogy a 2u-ik század ma-gyaruóje méltán illik azon dicsőséges századok uvm ismeri hölgyéhez, ki a békél csak hírből ismerte, a J\' *«l**oai.ág.
nyugalmat számüzvr tálalta, kinek lálóhalárát nappal a lángban álló falvak füstje takarta el, é|je| a re-csegó-ropogó tüze* üszkök világították meg.
MiT " 4,hl" ? ,\'1"4" - Kitüntetés. ÓÍ.Wg. dr. 8«.k„«, jóu.1
sogora otthagyta Sisakkal homlokán, vertte mellen « ,, .,,„ , ....
, , , . . w i . , i M{< 0rAf Wllei Nándort, dr. Kritnkl és dr. Ham-kacagannyal vállán, fegyverrel oldalán pállani lovára
s elvágtatott védeni a szabadságot a német, oltalmazni bur«*r orvosokat a vöröskereszt II oszt. ezüst-
a magyar faji a töiök ellen. Távol maradt néha na- érmével lüutette ki I Örömmel adjuk közzé ezt a
pókig, néha beleken, hónapokon ál, gyakran örökre: hirt, mert dr. Szekeres Józsefné és gróf Billot kiiüii-
gyakran akkor eszmélt fel, inikor már keze-lába bé- lHlé>(l Uos>l[1 érdenisorozat méltánylása, amelyről
kóba veretve, szomorúan gondolt ilyenkor arra. kii egyedül hagyolt a tágas udvarházban. Mit csinál moat ó? Azt amit eddig: romélt, bízott fohászkodott, dolgozott
már többször méltalólag hirt adtuuk. \\ nevezettek kitüntetése őszinte örömöt mindazokról akik a kitüntetettek önzetlen munkáját már hónapok óta
Alig pittymállott, már talpon volt. A kasznár a szemlélik.
kora hajnali órákban már n pitvaron találta a nemzetes asszonyt amint nagyszámú nprómarháját szám-
lélg.lt., elelg.lt.: . kertéK vel.ttléttyeMbeu pill.it- é> „„„„ llll4lMll4l4| „l4r líó|,„„k n „ . „,. lotta meg, amint gyenge kezuivel locsolgatta meg
csodált palántán, vagy amint illatos virágos kertjében gyomlálgalta a szulákot. folyondárt, arankát és gyu|-(óvány füvei, hogy féltveóizött rózsái, violái, szegfűi
kárt ne szenvedjeuek. 8 mikor. Itt I-. végzett, sietett nyos határozat mégis hátrányos - • a város közöusé-az árnyékos fák alatt a kert végére, a magasanfekvő gére KgUg,|jj a|apUllk liagy()ll lfi csekély arra. hoyy
bugáshoz Kru)ót alko olt szemeinek kezeivel és ugy gttVtt||tjr08uu jula|nlMtuk tekintett a távolban elvesző útra, melyen oly régen fedte el az ut pora azl a várva várt vágtató lovast, óhajtva kereste, találgatta .Úr Uten jön e mai ?" Mi lelte, hol maradt, jön-h ma|d?
Néha amikor elcsüggedt m imában, ki fáradta miiani: Ha alapunk elég nagy volna, szót sem ejte-várakozáfban. meglört a sok csalódásban, itl, ahol |ló||k a gBValléria ellen. De igy. Pótadó, pótadó
senki sem látta, megingott erős termete, ö.-szeiöit alakja, elhomályosult a szeme, zokogott a szive de ha lépéseket hallott, ismét h légi volt. Dacolva fáj\'
dalmával, gúnyolva gyengeségét keményen, emelt \'\'ilézetünk, a népkonyha megnyílt.
— Csökkenni fog a husinseg ? Ilire jár, hogy az utóin) hetekben á Romániával szomszédos határterületekre igen jelentékeny marhaszállitmányok
fővel lépkedett a fehérre me>zolt épületek leié Benyitott gyermekei elsötétített hajlékába, forró csókjaival költögette magzatait, kinyitogatta fehérfüggö-
nyÖ-» ablakikat; nőin pihent, nem fáradt, hol itt, hol , , . , . ,. , x .
. . ,. , ,, étkezlek, meg pedig a vasúti .szállítóeszközök igénybe
olt termett, szava mindig hangzott. Ha maga nem
ért rá, hol egyik, hol másik gyermeke szaladt a kapu elé nézni |öun nz édesapa?
Sokszor tartóit arra
vétele nélkül Az élőállatok importja még folyamatban van és kilátás vau arra, hogy az elkövetkező hetek-lovasember. Mégosnk el- ben is igen tetemes mennyiségek kerüluek magyar
Lajos alispánt, hogy az alábbi rendelkezéseket kö-7.«lje Zalavármegy\'e malomtulajdonosaival: A hazai malmok üzemük fentarlására az utóbbi időben gyakran kérik katonai munkások kirendelését. Minthogy a kérelmek ujjabban már nem teljesíthetők, a hon-Iné,null: az ut pora leszállt; sehol védM mi|JÍMUtr l||ár ,IOMájliruh ahh h
OsBk a muskállii ablakon szürödölt , , , ... M ... , . ,,
malmok bevounli es a mögöttes országrészekben levő
népíölkelói szolgálatot leijesiló malom-alkalmazottak, a legk.ivéielesohb és külön méltányolást érdemlő esetekben korlátolt időre visszaadassauak. Az ily irányú kérelmek, rendes folmentési javaslat alakjábau keresk. miniszterhez iulézeiidók. Megiegyzi azonban a miniszter, hogy csakis magyar honosok menthetők föl.
— Éhező gyermekek Naponta seregestől keresik fel a kórházakat s laktanyákat az éhező gyermekek, hogy az olt megmaradt ételueiuüeket fazekaikba hazavigyék nyomorral küzdő caládjaikoak. Mi jószivüek is ami katonáink, akárhányszor maguktól vonják meg falatjaikat, hogy e nyomorullaknak valamit juttathassanak.
— Mit dolgozott Vilmos császár Varsó elfoglalása napján? Vilmos császár egyik érdekes és uem mindennapi szerepléséről ad hirt egyik sziléziai lap. A oászár augusztus havában személyesen vett részt egy árvíztől fenyegetett töltés megerősítési munkálatainál es a közkatonákkal vállvetve dolgozott. A sziléziai lap egy közhuszár leveléből idézi az érdekes jelenet leírását. „A kalouák javában dolgoztak u töltésen — írja a huszár — mikor hir-tel en megállt az utón a császári Automobil. Őfelsége megkérdezte, hol vau a töltés, mire kíséretével együtt u kérdéses helyre vezettem A császár hitesére én is hozzáláttam a munkához és nem maradt tétlen a császár sem : fejszével hegyezte,a karókat, amiket mi azután, bevertünk a töltésbe. Kis vártatva több tábornok és törzstiszt érkezeti a helyszínére, nekik is dolgozniok kelleti, amikor meglátták, hogy az uralkodó maga cipelj a nehéz karókat, deszkákat. A magasi augu tisztek és a császár ingujjban dolgoztak, alaposan ki is melegedtek, (iyönyörü kép volt, örökké emlékezetes marad: ezen a uapou esett el Varsó".
— Széljegyzetek a városi közgyűléshez.
Csütörtökön közgyűlés volt a városházán. Sok szép
lározat a liberalizmustól n a hazaszeretettől. Helyén való. Dicséret érle. Osztozzék e szavuk dicséretében a közgyűlés minden tisztes tagja. De de. Talán bizo
város munkásait. Az igazságosság ellen nincs szavuuk. Méltó a munkás uz ó bérére. De a városi póladó terhére a gavaléria nem mehet u végletekig. Tessék csak ulánua szá-
Iegyeli az alap folyton? Meddig győzzük?...
Megnyilt a népkonyha Kgyik jótékony
ZALAI K 07, L 0 N T
NOVÍMBKR
11
ff
NAGY MOZGO SZÍNHÁZ 8 A/J
(Szarvas-szálloda «ipflloltii>«"ti Krzséb.itet I mindennap lartatik előadás a legválogatottabb és a legújabb s szebbnél szebb s iI L■•■-.■ IjI> nél-érdekesebb műsor van beniulatva. Az igazgatóság itein sajnál sem lüindtságol. sem költséget. hogy a lu. tiszteli közottse get kielégítse. Ilaeára annak, hogy a filmek 70 - SO százalékkal megdrágultak, mégis a régi olcsó Itehárnk mellett mutalja he művésziesen összeállított reiitekszép műsorát Minden harmaiiik nap teljesen uj műsor A „HKIil.lN" mozgószinház látogatását mindenkinek a legmelegebben ajánljuk
Irodalom.
— A pápaválasztás jogtörténete és tételes joga. Itta: Lukács JózseJ, fóginui. tanár. A vaskos munka a pápaválasztás történeti fejlődésével foglalkozik, tutiig az jelen alakjához ért. Mindenkinek érdekes és tanulságos olvasmány, amely inig egyrészről szigorúan tudományos, másrészről könnyed stílusával élvezetes olvasmány. A világtörténelem e jelentós mozzanatának ismerete minden kulturetnber tudásának szükséges része. A mii ára 4 korona. — Kapható Ifj. Wajdtts József könyvkereskedésében, Nagykanizsán
— Az „Élet" szépirodalmi és iuűvesz<-ti lieti-lapot (szerkeszti A tiibtr Józsefi gazdag tartalom. < i dekes\'és aktu.ilis képek .-gészitik ki. A kitniiő lapot melegen ajánljuk olvasóink Imréimébe Szeikesztóség és kiadóhivatal: Budapest. I Fellérvái i itt 15/e. Kló izelési Mevn- 10 km Mutatványszám.>1 Us, seggel klilil a kimlliltivai
— A „Vasárnapi Újság" .......t-n ezánu
gazdag lerl.ihuiiinal jelenik iiick A .Vasárnapi l\'j sátí" elótizetesl ára negyedéit.- el korona, „Világ króttiká--vnl egytitt bal korona Megreiidelholó „Vasárnapi Utság" kiadóhivatalában (Budapest, IV Kgyeli-m-ulea -ti Ugyanitt ni\'-gremlellieló a „Kepe* Néplap", a legolcsóbb itj-án n inajíyar ncp számára, lélévre ll koroini 40 tillór.
— Uj Idők A világháború leghűbb .............
írásban és keplieu az l\'t lilék A un ludnke* ttiény a négy világrész harci,\'fin történik. iut initid lilénk tárja b-stúi szépségű kép,.kb.-n Kidekesség, művészi nívóval -lékelő Ízlés ji-lb-iu/.i Hercert Ferenc hclilapiál, at l\'j Idflkot. nedvnek iniinbii
szánta aktuális ...............................\'■lli.\'sznlés.\'ib.ui és
regéliyeiti.\'ti is egvaruut ,i -í.\'jurmlaloiii ápnlója Klófizetési átn neuyeilévre 5 korona Kiadóhivatal, Budapest, VI Audrássy ni n;. sz.
cini ti rovatot oivassa el naponként, a Budapesten mcjí-
AZ CJ J S A Gr
politikai napilapban A háborús helvzet kimerítő es s/.tks/críl magyarázata. Hő hírrovat, tájékoz-i talii t-s 1111 mi Ion tudnivalói felölelő közgazdasági rés/. Hgves példány ára 12 fillér. Kapható mliídmi ujsagelarusitónál.
ELŐFIZETÉSI ARAK: Eaéaz övre . ... 32 korona.
Félévre.....18
Negyodévi-o .... 8
Ej;y hónapra ... 2 K. 80 f.
Megrendelési cini AS5 UJSAü KIADÓHIVATALA Budapest. VII Rákóczi ut 54 s/.itn
NYILTTÉR*)
Dr. Szegő Kálmán
szanatóriuma- es vizgvógyintézete felnőttek és gyermekek szamára, Abbáziában.
Eröaitö és edző hizlaló-kur&k egész éven At. Gyermekek 7 éven
felül kíséret nélkül felvétetnek.
*
*l K rovat alatt kózlóltekért netn vállal ítdidAe-séget a szerkesztőség
szemesnek
kell iim lenni, lia Itil akarjuk a/árnyalni ver-scnylársainkat. A/. olelinesHóg vinni
áll
egyébből, minthogy ne késsünk egy pillana ÜK »...... hanem soron kiyül vegyük igénybe
..Zalai Közlöny" hirdetési rovatát, mert olt határozottan eredményt ér és a magyar hirdető
világ
hirdeleseii ilt megtalálja A hirdető rövid iilő alatt meggyőződik az eredm-Miyról. — innak liatározoltan
vaknak
kell lentit, a ki nem látja a „Zalai Közlöny" toliitntos fejlődéséi, ez pedig világosan jel-lemzi. hogy
az
ezen lapban megjelenő minden hirdetésnek kellő haszna vau. Szemesnek áll a világ, vaknak az
alamizsna i
ewdtf.. yifa. -A.\'. MŰI**
== |! ,i f A,i|MTs fp^ff =
KÖNYY-, PAPI í^ - ÉS IRÓSZE F^K ERESKEDÉSE
Dús raktár legújabb divatú levélpapírokban és névjegyekben Nyomtatványok Ízléses kivitelben jutányos árban J5 gyorsan készíttetnek.
Tanintézetek részére szükséges cikkek
_ dús raktára
Jegyzői és egyebb közigazgatási nyomtatvány.A nagy raktára.
Nyomatott a laptulajdouos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
54-ik évfolyam.
Nagykanizsa. 1915 november 25 Csütörtök
93 szám.
ZALAI KÖZLÖNY
Szirkaiztisii ét kiadóhivatal Biák-lér t Felelős ixokcsítő ; .1 FósxerkesíuV Magjalanlk hétlön éi ciütörtökftn.
Tataion: 182. — HlrdaU.ah dt|a«ab*a arartnl. Bánekovich Jánou | Kemény László tlölli.U.I árak: fcgé.. «vie 10 korona, félívte t korona. Negyedévre 2 korona BO fiit. Egy*. eiém éra 10 fl||
A mi albumunk.
liljl;A dr. KRATKY ISTVÁNNÉRÓL és .}.■)? PALFFY RÓZSIRÓL nem emlékezném meg « helyen, az elismerés igazságossága el- . len vétenék. Az ő egyéniségük és munkájuk is érdemel szerzeti arra. liogy Írjunk rólunk. Keresgélve a harcias hósök méltó társai utéu önkéntelenül is megálluuk ő előttük s alakjukra a tisztelet tekinteté- < vei nézünk. Munkást, önzetlenül (áradó két napszá-1 most látunk bennük, a Hadsegélyz6 két buzgó fárad-hatatlan munkását. Az első hónapszámra állandó gyorskezú munkása volt ez iolézményünkuek, inig a másik — mig hivatása máshová, az élet műhelyébe nem bivta — a Hadsegélyző titkári leendőit végezte. Kmlékük eleven s munkájuk ériéke most is emlegetett, bár a mult munkásságál még újabb kitartás és szorgalom eredményeivel is megszerzik. Működésűk ónkéuteienül is rávall magyar lelkűk és liszla szivük igaz idealizmusára, mely valahol működési terel kereset, hogy a nemzetegyetem nagyarányú küzdelmének munkájából egy részt kisajátítson. S mikor harctereink szeles mezőiről összehordjuk a hósök nevét s tiszteletüket általánosítjuk, e ügyelmoe Imekvéaúuk csonka maradna, ha e pár sornak homlokára tűzött két név birtokosát továbbra is az elhallgatás leplével (akarnánk el. Kiemeljük őket a nagy névtelen munkás-hösök sorából, hogy önfeláldozó munkájukkal egyült nevük is megörökítésre leljen. Talán mostohán\' is bánunk velük, amikor most csak igy szólunk róluk, mert hiszen )ó lelkűk önzetlen munkája a szikrázó szellem óda
szavaiia. az élethűségei jellemző rajz biztosságára méltán tarthatna |ogigéiiyl. !)•• ha nem is teljes e tekintetben róluk irt soraink összakkorja, jó lelkük hazafias iniiukájának emlékét idirvetiletlük, hogy az el nem némuló nyelven beszéljen a késő korban is.
(dr. I. j.)
Él magyar, áll Buda" még...
Immár egy éve, liogy túlharsogta az orkán Üvöltését a riadó riasztó szava: „Csatára Iliv hazád, kifent aoélt ragadj I
Akkor lörlént. hogy Intette az apa a kaszát, a kalapácsot a tollat; akkor történt, hogy elhajította a gyermek a könyvel és rohant elóre, védeni n hazát, oltalmazni a mezők göröngyét, mely boldogította szüleit, felnevelte öt és megáldja maradékait; sietett a gátra, dacolni az áradattal aranykalászos rónaságok; őseink verejtékkel — vérrel áztatott hagyatékáéit
Megvetette lábát a Drina. lJuna partján, kitűzte lengő lobogóját a Kárpálok ormaira. Helyt allt az özönlő eniberáradaltal szemben. Ellenségei lüktelő piros vérével festette meg a Száva szürke habjait, megitatta az elrejtett
völgykallauokat uiegdiizzasztotta a csörgedező hegyi patakokat Ropogott fegyvere, pengett acélja, dörgött ágyuja. hogy rezgett belé a lég, hogy remegett az öreg bérc is;alatta, de célját elérte,° gátat" emelt a hömpölygő áradatnak, hekatombát áldozott ősei emlékének.
S bár zümmögött, süvöltött, jajongott mellette a sebet ontó, halalt-hozó golyó, aze-me ragyogott, karja nemjlankadt, szava hangzott : „Árpád apánk ne féltsd ősi nemzeted I" Emberfeletti erővel birkózott a hóraezókön, tülekedett h jégháton, küzködött a rohanó patakban, hegyen, völgyön, sziklaháton, mignont diadalmaskodott, győzött.
Győzött egyszer, győzött kétszer és mikor annak a tudatára ébredi, hogy munkája nem gyerekjáték, hogy a babér még a messze távolból integet feléje, nem pihent, nem várt, nem csüggedt, bizolt és ramélt.
Reménye valóra vált.
Utat tört a beláthatatlan, de nem megingathatatlan sorokon által. Karcolva, verejtékezve, vérezve, mégis erővel, lendülettel halad elóre. Harcol, mert magyar, inert vé-
4 HONVÉD SÍRJA.
Erdő melleit faluit pariján FrisseiI ásoll sírhalom áll... Fenséges a béke csendje, — Szegény honvéd nyugszik benne.
Kezében kard szivében lul ; Boldog ki.. . megüdvözül igy. Ágyúdörgés, liarczok zaja Pihenését nem zavarja.
Valahol a Tiszaparlon Nádfödeles házikóban. Öreg anyó — buzgó szivvet Imádkozik esle — reggel. ..
Minden csendes a faluban, Az emberek nyugovóban: Csak a kuvik, kuvikkolgal Valahol a kertek alatt. . .
ifi. Szabó Károly
Egy fogadás.
Irta : Berke Láezló.
II.
Néhány nappal e párbeszéd után, Pityu; a kis hadnagy, meg az iró találkoztak az utcáu.
— Mit szólsz hozzá? — Kezdte a hadnagy -ez a szerencséden doktor szerelmes llubaynéba.
— Honnan tudod ?
— Mondta. Pedig ha ludna, hogy en már elhalásztam előle ha—ha-hal...
Másnap mindjárt kiuu voltam náluk, arrafelé végeztem gyakorlatot s sejted, hogy a caelekvés mezejére léptem 1. . . ha—ha -ha II.. — 8 kacagott végtelenül cinikusan, füstös, gömbölyű képét mélyen a köpenyébe húzva
— Jól tetted Pilyuskám I 8 milyen volt legalább a tiltott gyümölcs?
Kanyar, Íztelen.. . Most már mehet a kis doktor. éu ugy sem megyek többé . .. ha—ha—ha!.. .
— De szervusz Pityukám, sietnem kell a szerkesztőségbe, nagyon sok dolgom van, éjféluláu a kávéházban lalálkozuuk
A
Aznap sokat irt, egész éjjel dolgozott a kávéházban is s már világos reggel lelt. mikor a vasút felé vezető uton megszokott reggeli sétájára indult. Kjjyszercsak ismerős kocsizörgés ütötte még a fülét, Föleszmélt gondolataiból s ámulatára a doktort látta Hubayék kocsiján mélyen belehuzódva dértől csapzott gúnyájába.
— Honnan — hounan Doktorkára ebben a korai időben a Hubayék kocsijáu?
— Lépj föl Te is Öregem, aztán jöjj át hozzám egy pohárka kocuagra, otthon elinoudok majd
i mindent.
Amint hazaértek, a doktor jófajta kocnagot vetít elő, megkínálta vele az írót, majd ruhástól végig dőlt az ágyon s megeredt a nyelve.
— Hál tudod Öregem a dolog ugy áll, hogy Hubayné legnap a városban járt - amiről én peraze értesítve voltam — s estefelé hazamenet megkért, kisérjem el, mert nem mer egyedül hazainenui. S én elkísértem egészen hazáig. — Majd fölugrott az ágyról végigsimította homlokát, fejfájásról panaszkodott s vetkózódui kezdett.
— Ertem értem! Te aztán nem mertél hazajönni s megvártad a. reggeli. Legalább ez mellett
ZALAI KO\'ALÖNÍ
NOVEMHER 2J>.
rében van, a pezsgés s az élei, inert atyai öröke a diadal és osataraj. Harool az ezeréves göröngyökért, ahogyan a sebzeit anyaoroszlány kiosinyei éleiéért; harool létééri és szabadságáért a zsarnoki, vérfertózólt Urálon) hordái ellen; lelkesedéssel a knnosuka, kevesedmagával a barbarizmus ellen. Verejtékével puhítja a letaposott, keményre fagyott rögöket, igy ás fedezékei, igy keres menedéket; Itt védi fisni hamvait, szeretteit, hazáját és királyát. Innen száll fohásza az égnek: „Légy Mária anyja Árpád nemzetének".
Záporban fagyban, hőségben. hózivatarban. vagy osendes estéken itt gondol az elárvult magyarra; bajtársai kiómló piros vére itt tölti meg keserűséggel, haraggal, bosszúvággyal; Itt szerez erőt és innen zuditja könyörtelen golyóit élete hóhéraira Innen tárnok meg elhagyott fészkükbe a kötelességteljesítés boldog öntudatával.
Osendes nyári alkonyaikor az árnyékos fák alalt. csikorgó téli estéken a pattogó tdlhely mellett, belemélyedve a kandalló lobogó lángjaiba ók mondogatják majd térdeiken szendergő kicsinyeiknek: „liaj nem igy volt hajdanában I"
Amit nem lehet titkolni.
Ha a háború zivataraiuak is volna medvéje, mely a téli fagy elöl a barlangjába húzódik és Gyertyaszentelő uapjáu dugja ki a bozontos lejét, hogy
tavaszodik-e már, alighanem elégedetten rázná most | meg a bundáját éá nem menne vissza, hogy tovább aludiék. A néphit szerint minél vadabbul tombol februárban a vihar, anuál közelebb a tavasz.
A világháború zivatarai most csapkodnak legmagasabbra. Az orosz fronton, az olasz hegyek között őrjöngő dühvel indulnak ujabb és ujabb halál -rohamokra ellenfeleink. A nyugati hadszíntér vérbefagyott utolsó ofteuziváját megint kövétui akarja uj vállalkozás.
És a háború iszonyatosságaihoz szokott idegzetünk is megremegve hallja azokat a rémséges híreket, melyek, a vandál szerbiai harcok vadságáról szá-moluak be. A szenvedelmek olyan magasra lobognak, mintha most csapnának össze elöször az ellenfelek, de azért olt van valamennyiükben az az érzés, hogy már nem tartanak sokáig a zord idők.
A népek hangulata megérett odáig, hogy követeli, hogy a vérpatak zuhogása elé bocsássák már le a zsilipet. Nem ok nélkül takarodtak mindenleié az országok éléről azok, akik a háború szerencsétlenségét reánk zuditotlák. llj embereknek\'kell jön-niök, hogy az uj helyzetet megteremthessék. A háború polilikf^a megbukott s a romokat nem takaríthatják el azok, akik a föliudulást okozták.
A politika kezdte a háborút s a politikusoknak kell befejezniök. A világ diplomáciájában küszöbön álló személyi változások a nemzetközi életben bekövetkező nagy fordulat bejelentései. A bukott rendszer minden próbálkozása a népek bizalmának visszanyerésére n komikumba ful. A lrancia kormány felfedezte, hogy a középponti hatalmak egyik sikert a iuá»ik után produkálták, mert hiszen sem Paris, sem Pétervár, de még London sem esett el. A közvélemény uzonbau már nem támogatja ezt a szédelgést. Még aznap az egyik francia újság ártatlan arccal megkérdezte, hogy hát Becs, Budapest és Berlin az eutente
kezében van-e és mikor vonullak be a szövetséges seregek Konstantinápolyija. Ha pedig a fővárosok elfoglalása mórtéke a háború sikereinek, akkor Brün-szel. Belgrád és Nis elestét melyik fél javára kell
irni? --
... A világ józanodik és nincs messze a tavasz. — \'
HÍREK. Polgármesterünk felhívása.
A Magy. kir minisztérium 3906/1915. M. k. sz. rendeletével n búza, rozs, kétszeres árpa és zab készleteknek valamint az ilyen gabonanemüekből előállítóit lisztkészleteknek továbbá, bab, borsó és lencse készleteknek bejelentését és közcélokra leendő igénybe vételét rendelte el és elrendelte hogy minden termelő köteles november hó 25. napján a birtokában levő gabonunemüeket és az azokból előállítóit liszlkészletet nem különbet) a bab, borsó és leu-geiit. legkésőbb novembeé hó 88- napjáig a rendőr-kapitányi hivatalban bejelenteni; a uom termelők pedig azt a mennyiséget tartoznak bojelonleni, amely a saját házi és gazdasági szükségletükéi meghaladja
Ezen bejelentések szóval és irásbau teljesíthetők
A hüvelyesekből csak 30 kgrammot meghaladó készlet jelentendő be.
Figyelihezlotem a város lakosságát, hogy 1915. évi december hó 85- ik napjáig bezárólag buza, rozs, kétszeres árpa és zabkészletet vagy ilyen gabonanemüekből előállított lisztkészlelet csak Hadi Termény Részvénytársaság és e társaság bizoiuányo-eai vásárolhatják meg és eufiél fogva csak az ó részökre szabad elidegeníteni.
Mindazokat a buza. iozs, kétszeres árpa, zabkészleteket valamint az ilyen gabonanemüekből elő-
bizonyít Hubay háló ingje, csak aztán ne nagyon büszkélkedj benne, mert még ámbód lehet I
— Az ördögbe hát már ezt is észre vetted?
— Hiszen olyan nyíltan csináltok mindent, hogy a vak is észreveheti. Sót azt is látom, hogy velem egyQtl nagyon keveset aludtál, vagy éppenséggel semmit, pegig a kellemeset a hasznossal fűszerezhetted volna. Nő de. elég időnk van délig, aludjál jól, én is hazamegyek lefekszem . .. fáradt vagyok.
Multak napok, multak hetek, az iró szorgalmasan irta novelláit s a doktor szogalmasan eljárt Hubaynéhaz Könnyű volt neki, a férj nem volt otthon, a doktor egyik korházból a másikba vándoroltatta valami képzelt szembaj. miatt. Egyszer azonban megszakadt a játék, mert a doktornak hirtelen elkeltett utaznia P. városba. Az iró elérkezettnek látta az időt, hogy munkába kezdjen. Egy szép, forró juliusi délután kocsiba ült s kihajtatott Hubayékhoz: Az utou azl határozta, hogy szerelmet vall az asz-Bzouynak, de egy egészeu különös módon, ugy, ahogy ínég Benki nem vallott szerelmet asszonynak. Egy szépen kigondolt mese alakjábau meg is lette azt s az eredmény meglepő volt. Az asszouyka olvadozva dölt karjaiba s az iró csokolta teltetelt hévvel a kezén, a nyakán, az arcán s mindenütt ahol csak érte. . .
Éjfél felé lehetett, inikor-különös gondolatokkal
a fejében — hazaéri. Nem feküdt le, hanem cigarettára gyújtott b hanyagul végig dőlt a kereveten -f- I.y találta ót a mosolygó reggel, cigarettázott és gondolkozott . .. Tudta hogy célt fog érni, hiszen érlelte a módját, ugy játszott az asszonyokkal, mint macska az egérrel, de ily gyors eredményre mégsem számítolt. Hogy lógja ezt megirui a doktornak vagy egyáltalában megirja-e, hogy az isteníteti nó egy dai-moi), aki ugy váltogatja udvarlóit, miut más assz-szony vagy leány az ékszereit.
A sok tépelődés után abban állapodott meg, hogy egyenlőre függővé t»*sii a dolgot, majd alkalomadtán . . személyesen .. .
A végzet azonban, melynek tuláii az a rendeltetése, hogy minden emberi számítást megrontson, beköszöntött az iró életébe is s elsodorta abból a megszokott, kedve- kis városból messze idegenbe. Csodálatosképpen ugyanabba a városba, hol a doktor is élt. Természetesen első látogatását régi barátjánál tette, ki a szívélyes üdvözlés után mosolyogva kérdezte :
Nos öregem, hát hogy állunk a fogadással ?
Az írót meglepte a váratlan kérdés, azóla ó már el is felejlelte régen .. . Majd ugy érezte hogy a szive haugosabbau dobog s mintha lelkiismerete Dámok les kardját lóbálná feje fölött, eszébe jutott jellem, becsület, egy asszony becsülete. . Forgott
vele a világ... mit tegyen?... Nem mondhatja meg a valót, ó, a mindig szilárd jellemhós és er-kölcsbiró, inkább meghazudtolja önmagát, igeu, ezt fogja tenni, mert ezt kívánja írói jelleme s egyéni becsülete ...
L-küzdolle izgatottságát s a világ legártatlanabb hangján felelte:
— A fogadást Barálom sajnos elveszítettem, mert Hubayué valóban a világ legbecsületesebb asszonya, büszke lehelsz rá I
— Ejnyo Öregem, de szépen van mondva I Csak úgy leuné legalább. Igaz, hogy engem már uein érdekel, — mert azóta még sokkal szerelmeseid) vagyok egy illeni bájos leáuykábá — de nem ériem, miért nem mondod meg az igazat, hiszen
• megírta Hubayné egyik rokona, mennyire belevagy-tok egymásba gabalyodvaI... I — Hazudott! én mondom neked Baráifalvy az iró, hazudott uz a nó ha ezt irta s ezt csak azért | tette, mert vele nem foglalkoztam. — Csak oyuga-\' lom Öregein, soh\'se méltatlankodjál; igaz hogy azóta niás leáuynak mondom, hogy szeretem, de azért még ma írok néki egy levelet, no mond|a, hogy hűtlen lettem hozzá . .
(Vége.)
NOVKMBBR 35
> Z A L A I KÖZLÖNY
S
állított liszlkészletekel és hüvelyeseket. melyek a be-jelentésre kötelezetteknél 1<J16. évi december hó 36-án inog vaunak a hivatkozott reudelet értelmében rekviráltatuak.
A közszükségleti célokra igénybe vett készletekért az illető terményekre nézve az átvétel időpontjában az érvényben álló hatóságilag megállapított legmagasabb árnál 4 korouával alacsonyabb térilés fog fizettetni.
A ki ezeu rendelkezés ellen vélt, kihágást követ el ós az 1914. év 4. l.-c. 9 § \' alapján kél hónapig terjedhető elzárással és 600 koronáig terjed-hetŐ; pénzbüntetéssel büntethető.
— A Tarnay-hungversenyíTelőkészüle-tei. Az országos uevft dalkoltő és zongoraművész, Taruay Alajos iu. kir. "zeneakadémiai tanár a rokkant katonák javára rendezett hangversenyköi utjának programiujába Nagykanizsát is felvette, ahol dec 5-én hangversenyez. A kanizsai hangverseny előkészítése céljából dr. Sipeki Bálás Bela fóhpáu vasárnap, hó 28-án Nagykauizsára érkezik és elnöksége alatt nagy bizottsági ülés tarlalik A raudezőbiiolUági ülésre, mely vasárnap délelőtt fél 12 órakor a vá rosháza dísztermében lesz, ezúton hivatnak meg a hazafias cél ás a kiváló művészi esemény iránt érdeklődők.
— Tanfelügyelői látogatás. Szii mai Miksa Királyi laulelűgyoló városunkban járván hol a különböző intézeteket meglátta « az eredmény felelt legnagyobb megelégedésének adott kifeiézésl.
— Az izr. hitközség közgyűlése, az ízr. hitközség folyó hó 2tíáu, vasárnap délután 7,4 órakor a hitközség tanácstermében tartja mudes közgyűlését. Tárgysorozat: 1. Az 1916. évi költségvetés megállapittása. 11. Esetleges indítványok.
— Nem lesz rendőrkapitány választás Mint mellékutou értesültünk a tervbe veit rendőrkapitány választás a bábom előtt Ugy szepuraszliku-sau nem fog megtörléuhetui. Nagyon helyes. Vagy miul más városokban törtéül, legyen általános tiszt újítás, vagy tolassék ki az a háború utánra amikor senki érdeke nem lesz megsértve.
— Beteljesül a végzet. Orgyilkosok bűnhődése, gaz brávók érdemlett sorsának beteljesedése folyik most a szeéb In-gyek irdatlan szakadékaiban szakadó záporral viharos éjszakákon korbácsoló ilélel1 időben. A végzel igazságosztó pallost sujtóban vau már, és remegve, belső lázaktól tépeileu, a végitélei elórösejtell kínjától lorzult arccal várja egy nép az utplsó óra kondulását.
i És a szövetséges seregek diadala nemcsak egy kis nemzet katasztrófája, nemcsak egy magában véve jelentéktelen ország összeroppanása. Szerbia végzete távolabbi vonatkozásaiban szimbolikus értelművé nő. Az igazság a legszentebb jogukban megháborított ueiutet, a becsület a polgári nyugalom, a társadalmi konszolidáció diadala ez a lölött a Paudora-szeleucéje lölött, amely ebben a baljóslatú névben testesüli meg: Szerbia Az igazság diadala ez a hamisságon, a hűség győzelme az árulás fölött, a békés, mások igazát tiszteletben tartó hazafiság felülkerekedése a kalandor politikán, az igazságos bíró Ítéletének végrehajtása az orvkezü gyiikosou.
Él mikor Ertsébelnapjáu egy nagy halottunk , n. k 33 fillérjével. Hát ez nem áthágása a maximális
szelíd emléke gyújt drágaféuyü mécset minden ma gyár szivében, mikor az emlékezet áhító érzésével koszoruzzuk magyarok felséges asszonyának, Erzsébet királynénak nemes alakját, akji valamikor a genfi tó azuros, örök mosolyú partján ugyanilyen gaz orgyilkos tőr lelt örökre iiiosolytalauná, akkor egy pilla ualrrt kielégülést, egy percre megnyugvást és kiengesztelődést érzünk a. .szerb események láttára, ezért a fürdőzésért is.
A lövészárkok éjjelében a nemzeti érzések, az ideálok diadaláért küzdő és bizó szivek lángja lobbant angyali féuyl, hogy örök éjszakát vakítson minden gyilkos ármánya, minden bujkáló, homályban! hol lappiingó\'gonoszságra, valamennyi íondor tőrére y„tl
árnak ? — De valahogy el ne riassza őket a tek. rendőrség addig, inig forrást nem lel arra, hogy a közönség tengeri szükségletét olcsóbban fedezhesse, óh! de nagyon félünk, hogy ez is ismét csak a papíron\' maradt, mint az a sok minden, arait bár epedve, de hasztalan vártunk s amelyek mindezidáig pihennek az ígéretek édes honában, s kivitelűk meg-feueklell a nemtörődömség útvesztőjében.
— Felmentették Jutassi, Istvánt. Szálas körben ismeretes, hogy Jutass! István városi tisztviselői a. helybeli kir. törvéuyszék egy kinos ügyben súlyosan elítélte. Az Ugy a pécsi kir. lábiához került, ujabb tanúkihallgatások folyláu uj fordulatot < az eddig hivatalában felfüggesztett tisztviselő
— A decemberi pótsorozások sorrendje, jogerős Ítélettel felmentetett. Hisszük, hogy az ellene Az 1891., 18115., 1890, 1873. 1874 , 1876, 1876.1 indított fegyelmi vizsgálat is kedvező eredménnyel jés 1877 évfolyambuli B. osztályú népfelkelőket, akik log végződni s a hosszú kálváriát járt Julassi István az eddigi sorozásokon nem váltak be, - december | hivatalába ismét vissza fog helyeztolni, okulva a ki-hónaphau újra fogják sorozni. A vármegye egyes já-\' nos vezekiésen.
rásaiban a sorozások a következő sm rendben lesznek: £ A világháború naplója A Magyar
Nagykanizsa városában d-c. U- és 15 én, nagy-1 Könyvtár<ily cimü füzelserozatábál iriost már a VI.
kanizsai járásban 10.. 11. és 13-án. i fl. \\ • , . . . ■„ . . .....
Vj I füzet |elent meg. amely az 1915 március—áprilisi Zalaegerszegi járásban dec. 24., 27., \'28 és 29-éu,
novai tárásban dec. 10. és ll-én,
alsólendvai járásban dec. 13., 14., 15. és ifi-án csáktoruyai . „18, 30. és 81-én, perlaki járásban 23., 24., 27 és 28-án, Jeleuyei tárásban dec. 29. és 30 án,
eseményeket foglalja össze. A háborúnak ránk, Magyarokra nézve legfonfosabb része foglaltatik ebben a füzetben: a kárpáti hadjáratnak a mi javunkra való eidülése s ezenkívül az ö«sze« < harcierek esemé-uyei, tengeren és szárazon egyaráut. Ezeket az eseményeket a füzet részletesen tárgyalja hivatalos ve-keszihelyi járásban (a II számú sorozó bizottság dec.. . . - . , , ... .... , \'..
* zérkari jeleulesek es egy óbb akták idapjáu, külön
kiemelve belőlük a legfontossabb eseményeket. Kzen-balatoulüredi járásban 15. és lli-áu, ...... ,„ , . , ...
. kívül ez a füzei is számos érdekes cikket közöl hadi-
sümegi járásban 18., 19. és 2o án, zalaszeiilgróti járásban 22 és 23-án, a pacsaí járásban 17. éa I8-án.
— Egy orvvadász végzete
tudósítók éa katonai iíók tollából. \' Molnár Fittéit Lázár Miklós. Morath őrnagy Franyó Zoltáu, Wege-ner György a mások cikkei teszik e fthéllt kiHló lfju Kók érdekességég A tüzet a Lampel R. (Woldiaoar 9:
észreveszik, hogy agya-a mull napokbau egy egész röpiti a sepredéket. A házi
Gergő régi ismerőse a rendőrségnek s az uradalom éa Fiai) cég kiadásában jelent meg : ára 60 fillérí
vadban bő zsigárdi erdejének, hol miut orvvadász . „ .. UM
6 ; \' - A porló ruhák Kaptuk ma az alább
gyakran telt zsákmányoló látogatást, különösön az éi . , . . „.. . . ..... .
... . , \' : k\'ögge «l nem Kelhető az a gonoiz szokás,
leple alatt. — A napokban, mint katoua szabadságot urt,r.. . . , , „
, ., . , , Ü0K> B C8elédük a P«>r,o ruhák tartalmát az ablakok-
kapott s e rövid itthon let idejét is felhasználta arra, hA, a7 ,„ . . „
J boi az utcára Szórják. Persze, hogy ók nem gondol-hogy egy kis vadfelet harácsol|on az uradalmi erdő- . . ...
. , )"k bogy milyen kellemetlen a áró-kalőkre,
bői. Ez utja azonban a végzet folytán az utolsó lett, ..... .
. , , "a tisztára kefelt ruháikat, tele szórják szemétül, s meri útközben elerte régi szívbaja s összeesve a . . ,. .
....... . . . f , , m . , , . gy«k«»» bizonyos férgekkel, melyeket bővibsn
zsigárdi nrokba bukott, hol halálai lelte. így lett ^ Ka(|jígiu. A ^ ^ „„ do|j, m
szomorú vege egyik bátor vadorzónknak, melynek a sól (fl|áu UBVHt ,g h>
I vadas lakói bizonyára nem tudnak eléggé örülni. ^^ ^ g6| ^
- Esett a disznó ár A legutóbbi béli vA- j deputAeiÓIJ«k „^
sár alkalmával, amikor a felhajtás disznókban nagy .... . , „ ........
1 *J asszonyoknak kellene őket kitanítani, hogy hogyau
volt, azok ara a mull hetek áraihoz képest teteme- ta\\,ar:toa,iai. , . . . , , ,
\' takarítsanak, hogy más embernek ue okozzanak kele-
sén esett. — 150- 160 kgros disznó kilogrammon- „„.., . „ . . , ,
* metlenségel és ezáltal mások egeszségét ne vészé-
ként 3-3-60 k, 100 kgraminon aluliak 3-20—3-40 |¥..„.luBáu Hll., .... ■ " .
lywít^sselc. Helyén való lenne, ha a rendőrség ezekre Koronán ke|i«k, ami bizonyara a jövő hó folvamán t n - > .
3 \' \' * körülményekre figyelmeztetne a közönséget ós az
meg esni is fog, különösen, ba a sertés hizlaló gaz- ullullű , n , .. . . .
« elleue vetőkre szigorú bűuteteseket szabua. dák kellő inennyiségQ tengerihez juthatnának méltányos árakon. , , ■ ■ ..
— Ninos burgonya, nincs tengeri Mióta a burgonya maximális ára megállapítást nyert, azóta hűtlen lett teljesen piacunkhoz, külöuöseu azóta, hogy a szemfüles rendőrség egyesek burgonyáját 9 koronáért erőszakkul eladogatta. De a tengeri is. begubózott csendes otthonába s epedve sem lehal látni piacunkon a többszöri elkobzás uíáu. Csupán egy-egy vékában, néhány liternyit, melyet egész vigau mór-j
ki a német nyelvet is bírja,
tartós és kellemes állást nyerhet
ifj. wajdits józsef könyvkereskedésében.
4
ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER !6-
Meghívó.
--
A KIRÁLY-SÖRFŐZDE RÉSZVÉNYTÁRSASÁG
t. részvényesei tisztelettel meghívatnak
az 1915. évi december hó 7-én délelőtt lO\'ja órakor
Nagykanizsán, A PESTI MAGYAR KERESKEDELMI BANK nagykanizsai fiókintézetének helyiségében megtartandó
XXIII. évi rendes közgyűlésre.
jut I-II ífíy n ii (JV
NAPIREND:
1. Az igazgatóság óh a felagyelóbizottság
2. A zárszámadásuk előterjesztése, a mérleg inogállapitása, a tiszta jövecielein hovafordilása és a kifizotendó osztalék meg állapitága, valamint az igazgatóság és a felügyelóbizottság részére adandó felmontvén; iránti határozathozatal.
3. Igazgatósági választások az alapszabályok 20. §-a értelmében.
4. Hat feldgyelóbizottsági tagnak egy évre való megválasztása. Nagykanizsa, 1015. november 19
Az igazgatóság-.
Axon t riaivinyoaek, kik azavazati jogukat gyakorolni óhajtják, sziveakedjxnek részvényeiket szelvényeikkel egyltll >t alapatabályok 13. §-a ér talmiban legalibb bírom nappal a kötjiyOlés elölt a Poali Magyar Kereskedelmi Hurik főpénztáránál Budapesten, vagy ezen bank itagykanitsai fiókintézelénok pinatárioil (irilvény ellenében loteuni, mely utóbbi helyen a (elllgyelóbizolteág állal megvizsgált is helybenhagyott mérleg. valamint az igazgatótáv éa a fel-Qgyelóbiaottaág jaleutéaai nyolc nappal a közgyOléa alóli a I részvéuyaseknek betnkintheléa vágatt rendelkezésére állanak
VAGYON
MÉRLEG SZÁMBA
TEHEB
Beruházás: Építkezés.......
fiyárberendezéa.....
Ingatlanok: Előleg budapesti ingatlanra Vidéki ingatlanok . . . .
Előlegek nj beruházásokra.....
Pioakiazlm......
Váltétárri*..........
Hadikölesöny kötvények ......
Termeivénvek, anyagok éa árpakészlel Adóaok: Készpénz követelés a Pesti Magyar Kereskedelmi Banknál . . . Egyéb készpénz követelések ...
Előlegek árpára........
Különféle adósok........
korona fii. korona fii.
722279 |76jj 885113 68) IGQ7393 33
20000 —I 76500 -
96500 -
133731 70
19113 01
87068 40
90300 —
273604 9f
668835 —
94046 61:
36836 68
503541 06
I
Részvénytőke.........
Ujrészvények kiboesájtási számla . . . Tartalékalapok:
-rendes tartalékalap.......
értékcsökkenési alap K. 516000\'— folyó évi gyarapítás „ 170000 —
Hitelezők : Magyar kir, adóhivatal (söradó és söradópótlékórl).....
Osztalék számla: Fel nem veti osztalék
Különfélék .......
Nyereség áthozat múlt évről.....
1914 -1915. évi nyereség ....
Korona fit. Korona fii.
1500000 339338 -
200000 i — 685000 j—
403423 — 1436 \' -917622 77
16690 67 243361 20
622481 77
259050 96
3606870
•Ab igatK.t.lMfti indítvány .tfngadás. ált.! a rendű t.rt.lékalap 215000 koronára fog emelkedni.
Nagykanizsa, 1916. szeptember 30.
KIRALY-SÖRFÖZDE részvénytársaság
Gutmann a. k Fellner s k
Megvizsgáltatván, rendben találtatott. Nagykanizsa, 1916 november .19.
A FELOGYELÓ^BIZOTTSÁG:
Mártouy József a. k
alnttk.
Mór a. k., Kalmár Usó s. k„ Lendvai Samu ». k, Unger Ullmaán Elek s. k . Wallenstein Frigy., a. k
Nyomatott a laptulajdonos l(j. Wajdits József ltóny?nyomdájiban Nagykanizsán.
54 \'k évfolyam
Nagykanizsa. 1915 november 29 Hétfő
94 szám.
ZALAI KÖZLÖNY
Szirkaiztoiag u kiadóhivatal Diik-tír I
TéUlon: 182. - Hlrc
Felelői ■»/.«! ke»/,t\'<
Bánekovioh János
Kősjcikfl*ítcí:
Kemény László
Magjalanik hétfőn ét csűIArtttkAn.
klOfixetitl árak: Kévre 10 koron*, íóWvre 6 korona.! Negyedévre 2 korona BO Olt. — fcgyat (iám Ara 10 f
A mi albumunk.
A harctéri hősök itthoni] munkatársai között szemlét tartva egy kis csoporton is megakad kutató tekintetünk. Sabján Terka, Nagy Irón, Wittmann Tercsi, i Bognár Margit s azután öav. Tilhóf Istvánná Liohtfusz Irón Polin Ella, (Takács Mariska tartoznak e csoportba, akik Önzetlen s díjtalan munkájukkal a közkórliázat gyarapították fehérnemű-készletében. Működésük elótt, az Önzetlenség szép megnyilatkozásával szemben tisztelettel álluuk meg. Jól esik\' az ^önzetlenség láttán némi lelki gyönyörnek.átadnunk magunkat, amikor a sivár ós rúi^önzés oly dús araláct végez napiaink-ban. sokak nemes önfeláldozást így honorálván a saját anyagi gyarapodásukra. Annál nagyobb az ön-zetlen munkások jutalma a dicsérete az igaz hazaliak szemébeu. Az önzés kútárairól is feléjük téved a tekintet s látásukra felolvad az elkeseredés jege a jogos felháborodás érzésétói elborított szivekről Mindenkit lajstromozunk, nyilvántartunk, aki a nagy csata munkás kötelességéből csak valamiképpen is részt vett. Nevezetes iuveutár lesz ez a_ jövő szá mara. amely a lelkek titkos világába vet majd fényt, hogy a nemzeti értékek és igaz értések kincsével szemben napfényre és köztudatba jusson a hamis, az önző, az ellenséges a jelszavakban kimerülő talmi hazafiság. De tépjük ki magunkat eirie disszonáns hangok közül, amelyek ha uélla a lélek elismerő szavaiba is beleveg)ülnek, az az oka, hogy az erdemet, az erényt, az öuteth-nségei jobban * nagyobb-
nak látjuk és csodáljuk, ha mellé állíthatjuk az ellentéten visszataszítóan rút voltál 8 az elkeseredés baugiáimk njppmiétlíae\'^lí dicsérete* refraiu azokkal szemben, akik mint a fentemlilett önzetlenek is - az ellenkezőt cselekszik.
(dr. I. j.)
A Király-Sörfözde Hl Részvénytársaság „közgyűlése.
Hazánk lerniészeli fekvése, áldolt termőföldje ősidőktől fogva arra utulta az ország lakósságál. hogy a rabiókalandozással felhagyva. u nomád életet a földművelő élettel válisa fel s a békés foglalkozásokhoz szokják. melyben a nyugati népek már korábban megelőzték.
A középkor s uz újkor vandalizmusa ebben minden törekvése dneára hosszú ideig megakasztotta, mivel a keleti csordák iielö-rései ellen épen az ország lakossága volt arra kárhoztatva, hogy „karddal kezében állandóan, mint a nyugati műveltség védőbástyája őrködjék nzojivpnsztilásai ellen s igy az ipar, a kereskedés csak az újkor hajnalán, főként pedig a legutóbbi 30 — 40 ev alatt kezdett lendületet venni hazánkban, amikor a neiu-zel intelligensebb része, kezdette belátni, hogy
a nyerslernieiés maga nem képes a nemie-l I tok sorába a versenyt kiállani, ha lépéstl nem tart a nyugati népekkel,\' melyek gaz-l daságukat épen ipari és kereskedelmi fej-" leiségüknek köszönhetik.
Az ötvenes, halvanas évek elején, amikor a vasútvonalak városunk mezőit is keresztül szellek ntár. varosunkén ia\'örvende-les fejlődésnek indult a kereskedelem, nem-e.sak kezdetleges formában, de Kanizsa lett mihamar a dunántúli kereskedelem gócpontja s mint több. és több kereskedő telepedett le városunkban, hogy egy nagy vidék keresletet kielégítse s a kereskedelmet közvetítse.
Lassabban indult meg azonban ipari té-1 ren a fejlődés, ami a szabad ipar megszületésével kezdett városunkban is élénkebb lendületet venni.
U. i. Városunk intelligensebb, szélesebb lalkórtl elemei adiák meg esak az erősebb impulzust arra, hogy a gyáripar is megfészkelje körünkben magát s ily körülmények közölt született meg a ma nagy tekintélynek örvendő sörgyárunk is. melynek a kezdet kezdetén óriási nehézségekkel kellett megküzdenie, hogy életképes vállalattá nöjje ki magát.
Emlékezetesek mindnyájunk előtt e szép
levele.
1% y .„ X"LJ \' <\'\',/■il,l\'■,, niondoiii. hogy nem számítottunk arra
ur. negeaus byorgy lonaanagy «.... ezredünk ml.,,,* mm végzi
feladatait, téliéit nem publikálta, — megelégszik a hivatalos elismerések csenden, de súlyos hangjával,
Kedves Barátom I ""rl "" hil,ok- a "»8MU
Imre alnll a mi Icozoiisé^Unk is egykedvűen esik át
Bocsásd;meg bilim....... hogy ennyi ideig ball. egy-egy csapatnak n karrierre való menetelekor. Ka-
gnllaul, iiidil I-I aluliban,- hogy a liotatú szótlanság uitsn nerrlotr, haiaüassaga » lelkesedése azonban
(lka nmu a aterelel és barátság llíAriya vull. a....... változhalallau ......Ii»u»k azért bármit Kanizsáról, —
hor.Mil fllz — lianaai laióbau nagy nlli\'glsMságom a vöt............ mindig az. ami volt: e vitrns annyira
a folyton változó liléinek. amelyek lelkemet óráról- sltiiiett kózponlja a képességeknek, a hélközuapias-órára magukkal ragadják, lekölik, a lerinóatelnek, ságokon lul emelkedő inlclligenciáiuk a a helyi li»-vidéknek szinte panuramiklH változása s ebiről szár- zaliasságnak — mini kelés várója az országnak. —
mázó vágyain, hogy amit csak Inilok s ami csak ár- Nem azért in......lindnzl In, mart nekem annyira
damna, azt megörökítem nagy jóságos viharból jól esett « iiinlng kézszorítás, amellyel harmadszori emlékezetemben. — Természetesen \'l\'n most liarál- utamra elboeaájtnltak, hiszen meglelték ezt mással ságos szobád Íróasztalánál azt válaszolóit. — hogyha is hanoin mén, mart ez a háború gyermekkorom annyi a Ihéma, annyi az elraktározni való az agy ólaegyellcn ideálom voll, -i i az szlávokkal való orosz azámára: akkor miért ueiii közlöm mindezt \'i\'n veled lestámobis. « e kedves ..Indásban azt láttam. hogy
is. Nos hál, Kedves ............ elvezetlek liörz (ira- snk-sok kanizsai polgártársam lelkébsn ugyanit a
dises tartomány egyik csendes karslkoruyékll és In- vágy él......ii az enyémlnu
vagöjn szlovén laltijábp, — amelyet mi csendesen ,i;iazásnnk gyora volt! Már máanap délelőtt
magunk közöli Húszas falunak neveztünk el s mn-1elszállásoltak bennllukel Kraina egyik valóban feslói selek Nekad eltávozásunkról. hónvídeimrnl s mind- fokrésl) tizliázas kis falujában. A hadvezetőségnek arról, ami körülöltünk történik. végtelenül bölcs intézkedése sznrini a sik lorlllntról
Mondanom som kell. hogy háborús emlékeink I jött csapatokat előbli hozzászoktatják a nagy fáradt-egyik legkedvesebbje az a végtelenül meleg bucsuz- sággal járó bngyl gyaknrlalotáshot s a hidegebb kii tatás, amellyel Kanizst váll meg tőltlnk nliövetelOuk- mához, amivel sok betegségnek v,iszik ngyrészt ola-
jéi, másrészt padig erósen megedzódletik a katonákat. Kgy hétig szokatlan volt torméauteaan a hideg lerágó, a lióráa ezcl, a végalálllatatlau llegyna éa köves vidék, azonliau minden kellemetlen átmenet oél-kül megatoktuk, a moit már igen jól éreztük magunkat Kezdetbeu teriuászoteseu egy-egy nagyobb hogy megmászása elótt igy sóhajtottak honvédéin: Főhadnagy ur, sohasem emuk oda fid ! Dehogynem Ham, — próbáljuk csak meg] S megmáattuk a leg-magasabbakat is. Mily öröm, mily boldog.ág lábtoll a honvedek arcán a hogytotőn! A havasok képe, a sziklaiak ijesztő meredeksége, a vólgybeu lévő kia tavak bája felvillanyozta az ogyezerO jámbor lelküket is! Készemről természetesen sok butiké gondolattal vegyasllll ilyeu kirándulás ! Kl-elnézlein az előttem hegynek rajvonalozó honvédeiinel, s ha kezdtek fáradni a soha nem lalolt éa szokatlan terepen: but-dilgaltam őket: mouj csak magyarom, stokd mag azl isi Harcoltál s harcolsz s világ mind a négy táján, gyűröd irlózatos birkózásban a muszka módiit. Yperunál haláltlőrgésbn fojtoltad a (élelmetesuak hitt vadak csntakiáltását, vered szakadatlanul a szerb gyilkost S most lekerültél a hrigauli ország balálba küldött Invina tini elé, ahol tizszorezd meg erődet, hogy kngyetloaül bönhódjöo Imr.slelínségeérl hazájuk s majdan büszke fegyvered árán fényben a magyar királyi trón és korona napnál ragyogobbaa a legyen boldog az az oteréres szánt magyar föld. Most már
ZAl, 41 KOiLÖNY
NOVEMBER 29.

\'lalat legmostohább napjai, amikor a rész-myeaek hitet vesztve megriadtak s a rész-inyek értéke oly rohamosan esett, hogy ár—már a legnagyobb vállságtól kellett a ;áp vállalatot félteni.
Az okos vezetés, különösön a mai veze-laég látkóre azonban oly szerenosés révbe itatta a vállalatot, hogy az ma minden na-yobb nehézséget leküzdve, a legszebb virág-ásnak örvend, amit oroszlánrészben a gyár slenlegi igazgatójának s vezetőségének lehet letudni.
A vállalat jelenlegi részvénytőkéje u. i. 1.500.000 Korona, tartalék alapja pedig 185000 Koronát tesz ki, ez 1914 — 15 évi nyereség pedig 24351 Koronát. Ily örvendetes körülmények közölt illrtek össze ez év ídeo- 7.-én a gyár részvényesei XXUI. évi
Í közgyűlésre, mely hivatva lesz azt az irányt újból megjelelni, melyen haladva, a további fejlesztés folytán a gyár további fejlődései u legszebb reményekre jogositja fel mindazokat,
Íkik e szép vállalat emelkedését érdeklódéssol B őszinte jóindulattal kisérik.
B. J.
mert Kranzék mini a dohos liszt forgalomba hozatalával, - fájdalom ismét lévodlek, — muri sz 56 koronáéit dalailérozandé lisztet nem 61-44 Korom, hanem 59 50 Koronáért szállították.
Hja de ók tévedtek, mert uekik a léve-, dések is megvannak eugodye. Es sajátságos, sohasem a maguk, hanem állandóan a kereskedik, pékek a kúzéuség rovására.
De uem is ék, — u a szeraucsétleii kény-; voló tévedett, neki kell a I.Unbaknak leunie, meri í tévedett. Ua—ha—ha!
Boldogult Barin Miklós, ds jól apoaztrolállad, hogy a nagy dingók mily gyakran karaaztnl- szakítják a tilalom hálóját, inig" a kis legyek a legtöbbször olt ragadnak s elpuszíulnak. A tejes, a tengeri árus a majorságot hozó asszony slb., »tb. nlilid ki-józantllallak tévedéseikből, kíváncsiak vagyll»k már moai, hogy ez ismételt s uem ludjuk hányadik, té-vsdésból az erőskezű renitórbstóség Frluizékal is ki fogja-e józauitani.
Egyébként, — miut\' tudjuk. — néhány számla a kellő magyarázattal u rendeletet kibocsátó, jóitídu-latu magas Miniszter dl aszlaláu is meg log ielenui, liogy a kellő retorzió valnmiképyen el ue utarad-h ásson.
Hol a hatóság?
— Franzék tévedtek ? —
Polgármesterünk aláirtával tflea belük kiabálják a sarkokon, hogy olcsóbb lett a fózöliszt. melyre a Franzék kóazivének is meg kellene lágyulnia, mi* vei a paragrafusok is oda vanuak sorakozlalva
Kemény bírság szól ugy a szállítóknak, mini a kereskedőknek, k<k a rendeletet áthágni merészelik. - /
(Vült a plebs, — az éhes nép, hogy legalább olcsón eszi az áliilott mácsikot; — de csalódott. Oh I
A takarókosság kis kátója.
Mi az olcsó élet titka.
A háború ugyanis ue\'mosak kávéházi Konrádokat. hanem lakniék\'ossági Konrádokat islermutt.
Anélkül, liogy a takarékossági Konrádok mesterségébe liele akarnék koulárkodni, vagyok bátor egy kis takarékossági kátéval szolgálni kezdők számára:. A káté első része ti lakássnl foglalkozik és h következőket irja elő: ►
I. Lakj a káveházfoin. Kz a legolcsóbb • lakás és amellett még ingyen fűtés in jár vele.
. 2 Lakj »z épülőfélben maradt házakban, esel-leg\'ijj házad terveiben. :
3. Házbért ötödike elölt ne fizess.
4. Házbért ötödike ut^n ue fizess. 6. Házbért\'ne fizess. \' ) fí
6. Ne fizess házbért.
7. Fejezd ki részvétedet » háziuradnak afölött,, hogy lakói bevonuitak és még külön llijazást ad. hogy napszámra sajnáld.
Az öltözködésre vouatkozónu a kis káté a") következő tanácsokat tartalmazza:
1. Viselj rövid szokuyát. Kzt áNauácáot máris m uók ezrei megfogadták.
•2. A szoknya rövidségét póíoTd* magasszáru cipővel.
3. Nh vegyél uj szórmekabáldt,* hanem a tavalyit szegesd be cobolyprémmei.
4. Téli kalapod mellett csupáh^sajátjából, visaf di«zt. A kalap csak a fejed búbját \'Wdje be ^igy anyagban sokat megtakarítsz
5. A tavalyi selyeiuharisnyáidal is\'\'viselheted.
A takarékossági kis káté legfontosabb része
természetesen hz, amely az élelmezésre vonatkozik A kis káténak ezt a részét elókeló úriasszonyok álli^ tolták össze n szegény asszonyok részére.
Olcsó borjúsült készítése. A szegény asszony, nkiuek uiucs módja^arra. hogy a drága zsírt vásá rolja, legokosabban teszi, ha a borjdfiuBt vajban süli ki. Így is éppeu oly un izletea és nVég W az elóuye hmj, hogy könnyebben emészthető, líttiönöaen tiadba-voiíult uapszámosok iiih\'oiiiritradt\'\' családUgrainak * ajánlható.
Ízletes háborús tészta. Végy félkíl\'ó nulláslisztet, azt keverd föl három deci tejfölben. Mikor méláz ogész péppé változott, adj hozzá negyedliter zsírt, ugyauenuyi fíuom porcukrot és\'lltst tábla szét1 morzsolt csokoládét. Aztán aí\'ogésZef ttekeVeV\'ftflB* máslél óra hosszáig lassú tűzön süljük, négyszögletes darabokra vagdaljuk, liyümolcslirtel különösen kitüuó. • * ■ s* *
Hyeir és hasonló háborús recéptnk vanuak moAt ; forgalomban. Akinek még ezek után- álnod \'lakása, | ruhája és kosztja, az vegye meg ezt a kis kátét. Akinek nincsen pénze, anuak ingyen adom. A kis káté kitauulmányozása után az illető álljon be had-scregszállitónak vagy élelmiszerkereskedónek és ki fog dertifní, hogy á kis káté csakugyíij célravezető.
tam, régi eletemben. Levelezőlapon elelbeszél gelek Kreuler Mulli bátyámmal is. ezzel az áldoil jó lélekké,I, aki a maga közvetlenségével itt is meg-megjelenik elöltem I
azosban, niucs fáradtság, —• ugy járunk a hegyek nagy alkalom vau! AIiqI cél ily nagy. ott a lélek
között, mint a zergék s csak az van hátra, hogy uem fásulhat el.
Tirol kőszikláira minden időre felírjuk vérrel mi is KrintkezéMluk az . otthoniakkal és ismerőseink-
honvéd nevet. fe««l igen jó I Az újságukat másnap kapjuk, leveleket
Kölön kis vittgot .Unint - mind.n mag,a- ......... ,|,u. Pár nap előli kap,a........ Kér,
rul raagy. Laauukint a lelkekbe bele.es dtk eiin.k tWk |lrtij s ^ ^ f (|
a háborúnak több oIda u képe a valósaggal ömltasu • , . . ,, . . ... . , ... ,
, , ,. . 1 i t t ri kedves meleg Horokat — egy pillanatra otthon vol
tan mondják katonáim, hogy szerepükre büszkék,
mert ók ia védhetnek egy vonalat, amely mögött jó
kiiályunk másik országa terül el. Idaalis dolgok ezek.
Szeretném egyszer megírni, hogy a háború nem
megöli, hanem naggyá, erőssé leszi a lelket s nsgy
mértékben idealizálóvá. A .fedezékek sivár világa-. ***** |öU aluW" W «|.bb jól eső meglepő-
caak azok vézna lelkének összetákolt egyaze.ü mou- i168 : Uvn* S^w^ikj szeretett volt ezredparancs-
data, akik nem tudják alapos, puflogó szavakon tul ,,okunk dandárparancsnok ur küldött egy
szeretni, hazát, akik csak azt értik meg, bog, a )lé. öulenyképet, a melyet W-ik honvéd gyalogdaudárnak
ború mindig és csupán gazdasági okokat szolgál. - ~ "«\' a "" ~ régon nz ő
Aki uem dolgozik családjáért, sz mondják róla, ho,y klv,,l°- hIbP0»8" ^.ültekinió paiaucsnoksága alatt
hanyag, a jövóre|nem gondol. - Aki pedig - még j,etl hadilény^e után készítettek róla!
becstelenaégekkel is — szerzi a pénzt s ezt azt Természetesen /eveiét felolvastam a század
mondják, hogy szorgalmas, derék ember. Nos hál elölt, amely éljenzéssel logadta a „Húszas welleiu-
— én ugy gondolom, hogy a szent magyar föld megte«lesitőjénok üdvözletéit.
miudeunél jobban megérdemli n gondoskodást, a — Mint ebből láthatod, — egész modern
megalapozási, — amelyre most \'végre-vnUháw iguu—liébortit élünk, l\'olkészilltségüiik lehetővé teszi, liógy
annyira becsüli ismerőseinkkel összeköttetésben ma-
Szakaszparancsuokaiin Dencs, Klausz, Fülöp, Boós és Kósa önkéntes őrmesterek, valamint a hozzám beosztott Németh Sándor hadnagy jól vanuak,-derék Guk, egészségesek, szorgalmukkal mindenben segiiségemie vaunak. Miattuk a kanizsai leánykák ue aggódjanak!
Miudeuuel elégedett vagyok, csak! csak>- távol vagyok egy édus, ifjú asszonykától, akit az élet mellém adott, egy drága kis gyermektől, akiről uap-\' nap mellett oly szépekel ír anyukája. A távollét persze nagy teher. —- bízóin azonban, hogy nemsokára megjön a győzelmes béke s a zordon időket újra felváltja a kedvességéért mindenkitől elzárt otthon igaz melege.
Isten hozzád kedves Barátom !• — legközelebb küldök egy levelet, amelyben csupán az ellenségről lesz szó
Gondolj néha\' hi\'vödre ! •
Hegedűsre.
Bit A lovclol a harctérről L)r. Ucgcdus György — Ur. Lukács Mzsofnek irta, crUckait-igciél fogva itt k\'Sstfljífk. \'
NOVKMBBR 19
ZALAI KÖZLÖNY
S
HÍREK.
Önzés.
Kénnyeket falt elkeseredés
Nébány azó, néhány hatatom. ka«t Ah aajtol aok ezer szeroból « szavait váltja ki ezrek lelkéhól Marójuk számtalan-szór, ócsároljuk, azidjnk, gyalázzuk — mind hiába. Lecsapjuk aiáz fejéi, ujabb száz nó helyébe. Kipusztíthatatlan. Vin.zaleiQuk botzá miudunUlan. mert azóluunkj kall róla. Éreizuk, hogy koztuuk «z a aii
Apukám, — mondtam, — liál már ez se [fájjon
Láthadl, hogy hálok puha fehér ágyon. Kenyér ha kell, az egész nemzet adja. S ha sirok, mindig lesz aki meghallja: Bárki is az, ki karjait kitárja, Krisztus szivére borul minden árva . ..
V
— Roráték. A mai nappal megkezdődtek a szokásos ádventi hqnali misék ugy a plébánia, mint a felső templomban is reggelenként 6 órakor.
— Hány ház pusztult el a Felvidéken? £emplémben elpusztult 1858 ház és 2670 gazdasági épület. Sároxmegyébeu 2«84 ház és 8280 gazdasági épület. Unginegyóben 95 ház ós vagy 180 gazdasági épület. A társadalomnak meg^kell magyarázni, hogy uemcsak a lakóházak felépítése a fontos, hanem éppen ugy.kell gondoskodni a gazdasági épületekről, mert a gazdáknak erre égető ^szüksége van.
— Országos vásárok^Nagykanizsán az 1916. évben. Nagykanizsa r. tanácsú városban 18IC. évben tartandó országos vásárok jegyzéke:
gyötelmpuk a leg.z.bben bonukozik >i _ ngyan.k- .»•« W árakat Z.U.g«,.eg.n, , vármegyeház W t«* «• N«háU *á>
kor ez óm. minden fttadt "a .ni urainkban g> ^termében Ölést tart. Bzee . gyűlésen töltik be tmUM >ásár jnuiu, 6. Nagyboldog-
Mert a legnagyobb hatalom ,újtól, gyötOr éa\'ki- » Nagy László állandó válwtmányi aleMk.\'elbunyL ««»">> \'^r auguMtua 14. Tetézi, vá* október 9. „uz bennünket. Kz teszi tűrhetetlenné [.orauuk drá- lolyUn ra.gllr..ed„U alelnöki átláat . ugy.no,ak ez | MUíló. *ár A^ j. ~ Ai^omágoe gávn kenyurOuk, nem haiználhalóvá a uélkolózbetal
Gárdonyi Cez a.
A megye] választmány ülése. Zala
ellenségeink szövetségese, a mikor dlcówgOnk, vág,6!\'4ll»»di \'álaaztmány. decemberién dél
luneket a miuden bajunk iunen~vred. Ejniatt fázunk* ezért ébazUnk. Kz az oka, hogy a szngéuység átka mindig súlyosabb, lúbb a panasz," az nlkeaeredéa
alkalommal éllapitjék m,.g a .iecemb.r lió 13-ára »\'»rvaamarha- é> lóvásárral vaunak egybekapcsolva killlzótt vármegyei rendes közgyűlés lárgyaorozatát ia CMk tS ""P\'8 tartatnak.
— Huszonkét fla vau a háborúban á német apák közül Kulniaki Kerdiuáud, a Uugsnsii-1
KzenkivQI minden .szerdán iásárr.1 egybekapcsolt hetivásár
marba- és sertéa-\'uiuden péutekeu
■Dint a megelégedés szava. Bút árnyéka a barctér-u gélén letó Albeck lOrdóbely egyik szabómestere adta "",b m*rvu "ttéaváaár tartatik. megnyilvánuló fen.éges Önfeláldozásnak - a hálátlan » legtöbb tlut a háborúnak. Kgliaakinek. mint egy 8 órai UJaá« Kt » cimí "1°*k " ui
,i»z„uli,.....ok kiömlő véréért, koráu kihalt életéért. I berlini lapban olv-a.uk, Sí gyermeke v.u éa ezek »»P\'l«P»»k. ">•!» •!<>«•* nov.mb.t SO-án
[este fog megjelenni Budapesten. a háborús esemé-
gyenge minden hatalom, hiábavaló s bilincsei rászorulnak minden emberre, amott. De mégis — talán volna vela szemben vősség. Nem kellene oly sok bűnét eltűrni. Aki eb-
S mit tehetünk vele szemben ?.. . Zsarnoksága elleu közül huszonkét fia harcol a háborúban külöubözft-
minden szó - frontokon. Eddig huszonkét közül egyik sem sebe-| u?ek irá»l (megnyilvánult általános ós intenzív köz-
hol itt, hol sült, vagy betegedett ineg. p
— Nem fáznak a hivatalnokok, ra^rtl városunk vezetősége a felmerült haugos panaszok
beu a bűnben seuyved s,.ebből kifolyólag sok em- alapjAll „emcaak a hivatalokat berláraának tűrhetetlenné leszi az amúgy is goud éa a„4tu kol|ft menyiségO fával « aggodalmas n^jait a háborús időnek — vigyük a\' küldjük képviselőit oda, ahol a legszentebb önzetlenség áldozatait látjuk. Hadd tanulják meg. mily nágy hüut követtek el, amikor a harctéren küzdők családtagjait kínozták Ijilketleuségükkel. Taláu ez segít. Más — közmegvetés és más efféle, amiut látjuk — alig hoz valami javulást e téren.
Verus
de sz iskolákat is és kőszéuuel « igy a 1 korán bekövutkezelt tél okozla zavaron I segítve van. tnig a szükséges s már beszerzett fa és széu mennyiség befnvarozása megtörténhetik.
— Az ellőtt milliárdok. A francia „Bulle tiu der Armées" statisztikát állított össze arról, hogy milyen meunyiségbeu használtak el a hadseregek i lövedékeket a világháború alatt. Az érdekes táblázat azt mutatja, hogy a muuiciópazarlás példauélküli és
érdeklődés hiwa életre a 8 órai újságot és bizonyára ez az érdeklődés fogja megszilárdítani is Budapesten és az ország nagyobb városaiban már megjelentek a hirdető-oszlopokon a 8 órai újság sti-lusos, művészi plakátjai, néhány nap múlva alőttünk lesz maga az ujaág is eredeti formájával ée a fejlett egy időre 7i(JUfPa|j8Elj|ja mjnden készbégével. Mint a legkésőbben. megjelenő estilap, arra törekszik, hogy a legújabb híreket tárja az olvasó elé. Főtéréivé: megbízhatóság és gyorsaság. A 8 órai Újság az első lap, mely az oj sajtólörvény élteimében 50 ezer korona politikai hirlap-biztositékoi helyezett letétbe.
— a hadiarvák létszáma. Az ország valamennyi árvaszéke beszámolt már a hadiárvák
--minden képzeletet felülmúl. 4z egész 1871-iki had- létszámáról. E szeriut a létszám 1916. szeptember
járat alatt a német tüzérség ősszessen 817.000 löve- 80-án 24644 volt. Ez a szám a következőképpen A HÁBORÚ ÁRVÁJA. déket használt el és pedig 479 000-et a fraucia várak oszlik meg: a vármegyei törvényhatóságokban 20490,
Fészekből kiesett madár a nevem. Es én nem tudom: mi történt vetem ? Annyit sirtam, a szám is belefáradt. Jaj, nem találom apámat, anyámat!
j ■
Csak az éjjel jött el édesapám. Kard volt kezében, seb a homlokán. Nézett. Szeméből a könny kiesett. — Apukám édes, fáj-e a sebed ?
„Nem fáj, fiam. Szégyelleném ha fájna. De búsit, hogy a hős gyermeke árva. Ha kenyeret kérsz, van-e aki hallja ? A nyoszolyád tán túskebokor alja ? Ha sirva fakadsz, ki ölel szivére? Odaborulsz az országul kövére !u
ellen, 388.000-et pedig egyéb küzdelmekben. A jelenlegi világháború muníciópazarlásairól neiu állanak pontos adatok rendelkezesüakre. de máris egész bizonysággal mondhatjuk, hogy a mnnicióhasználat a 1 legfantasztikusabb és leghihetetlenebb számokat is felülmúlja. Megtörtént, hogy nyolc kilőméteres fronton a nyugati hadszintéren az egymással szembenálló küzdőfelek hászonnégy óra leforgása alatt egyenkint százezer gránátot lőttek ki. Az orosz^jelentésekből megállapítható, hogy a németek, magyarok j.és az osztrákok a nagy galíciai csata alkalmával 700.000 ágyúgolyót tüzellek el. Euuek ez óriási tömegű mu-uioiónak az elszállításához ezer vasúti kocsira volt szükség. A francia hadvezetőség hivatalos jelentése szeriut a fraucia tüzérség junius 17-én Arrastól északra huszonnégy óra alatt 300.000 ágyú golyót i lőtt ki.. A 300 000 lövedék összsúlya 4,500.000 \' kilogrammra tehető. Ez az egy napi muníciópazarlás, amely nem\'eredméuyezelt sikert a franciák számára, !9,375.000 fraukba került.
a városi törvényhatóságokban 1774, a rendezett tanácsú városokban 2450.
ki
a német nyelvet is bírja,
tartós és kellemes álláat nyerhet
IFJ. WAJDITS JÓZSEF
kÖHyvktrtskedhibtn.
„BERLIN" nagymozgó színházban
mindennap tartatik előadás remekszép műsorral. — Ma hétfóu fényes Elité előadás tartatik, melyen két érdekfeszítő sláger műsor lesz bemutatva a azonkívül a remek kísérő műsor leszi érdekessé a művészi nívón álló előadást. Kedden és szerdán ismét alegór-dekesebb műsor lesz bemutatva.

ZALAI KÖZLÖNY
NOVÜUBKV\'
Meghívó
— - -
A KIRÁLY-SÖRFŐZDE RÉSZVÉNYTÁRSASÁG
t. részvényesei tisztelettel meghivatnak
as 1915. évi december hó 7-én délelőtt 10l|2 órakor
Nagykanizsán, A PESTI MAGYAR KERESKEDELMI BANK nagykanizsai flókintózetének helyiségében megtartandó
XXIII. évi rendes közgyűlésre.
NAPIREND:
1. A/, igazgatóság ás a feliigyelőbizollság jelentése.
2. A -zárszámadásuk előterjesztése, a mérleg megállapítása, a tiszta jövedelem liuvafordilása és a kifizetendő osztalék meg állapítása, valamint az igazgatóság és a fulOgyelőbizoltság részére adandó felmentvén.v iránti határozathozatal.
3. Igazgatósági választások az alapszabályok 20. g-a értelmében
4. Hat (elügyelóbizottsági tagnak egy évre való megválasztása. Nagykanizsa, I9fö. november lü
Az igazgatóság1.
Azon t részvényesek, kik szavazati jogukat gyakorolni óhajtják, szíveskedjenek részvényeiket Mellényeikkel egjilll az alapszabályok 1:1. §-a ér telméban legalább három nappal a közgyűlés előtt a Pesti Magyar Kereskedelmi Hsuk főpénztáránál Bodapeeteu, vagy ezen bank nagykanizsai liékintézeléuek pénztáránál lérílvéu.r ellenében letenni, mely utóbbi helyen a (elttgyelóbizollság állal megvizsgált és helybenhagyott mérleg, valamint az igazgatóséi! és a lel-Qgyelébizotlság jelenlesei nyolc nappal a közgyűléseién a 1. részvényeseknek belekiulhetes végeil reudelkezésére állanak
vagyon M K R L E G S Z A ML A teher
Beruházás: Epitkezos.......
Gyárberendezés.....
Ingatlanok : Előleg budapesti ingatlanra Vidéki ingatlanok . . . .
Előlegek uj heruházásokra.....
Péntk ászlet..........
Váltótároza.........
Hadikölrsöny kötvények . . . .
Terinél vények, anyagok é« árpakéxzlet Adósok : Készpénz követelés a l\'esti Magyar Kereskedelmi Maiiknál . . .
Egyéb készpénz követelések.....
Előlegek árpára .........
Különféle adósok .......
ja
korona fit. korona tll.
72227U «h5i t:i
aoono 76500
965011 — 13.1731 70
19113 01
H70KH 411 90301) , — 373004 1»S
668835 -94046 111 25886 68 509541 05 1298269 34
360587(1 73
Részvénytőke ... .... lTjrészvények kibocsátási számla Tartalékalapok:
*retides tarlalékulap......
értékcsőkki nési alap b 51 r,00(i-folyó évi gyarapítás , I7fli)0i)--
llitelezők : Magyar kir. adóhivatal leflr-
adó és stlraiiópótlékérl).....
tisztalék számla: l\'VI nem >etl osztalék
Különfélék......
Nyereség álhozat 11111I1 évről 1914-1915. évi nyereség
Korona Ilii. Korona ifit,
1 1500000 3.193,\'18
200000
BMiiOOll — 885(1011
403423 1436
a 17822 j 77 1122481 77
156911 67
243351 20 159050 96
M 1 1\';; 1 tj*,11 iii.hi,\'i,,,y etr.iifa.lá\'u áll.,\' a lendc. liolntrk.láp ii;„„,M .........„ , .....,\'U,.,I|„
Nagykanizsa, 1915. szcplemhm .11
KIRÁLY-SÖRFŐZDK RÉSZVÉNYTÁRSASÁG
Qutmanu s. k Fellüer * k
.Megvizsgáltatván, rendben találtatott. Nagykanizsa, 1916. november 19. A FELÜGYELŐ BIZOTTSÁG Mártony JÓEsef h, k
elnök.
Halpheu Mór s.\'k., Kalmár Izsó s. k, Lendvai Samu s. k . Unger Ullmaun Elek s. k , Wallenstein Frigyes s. k Nyomatott a laptulajdonon Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.