Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
18.68 MB
2010-03-10 13:51:28
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1076
2586
Zalai Közlöny 1918. 046-050. szám december

Zalai Közlöny
Megjelenik hetenkint kétszer
57. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

57-lk ívfolyum.
Nagykanizsa, 1918. december 2.
46. nzám.
ZALAI KÖZLÖNY
Ssorkoutfiaéy ém kiadóhivatalt Fő-ut 13. »ám alatt,
« HogenrUder házban. TBLBPON: 103 Hirdetések iUJaz«bá» sxerlnt vetetnek fal.
Megjelenik minden hétfőn, a kora reggeli órákban.
BlŐtUetónl árak: Bgy évre 10 K, félévre 5 K, negyedévre K 2.50. Egyei ■ xim ára 20 fillér.
ver. Csak o az érzésben és
Értsük mag egymást.
!rt«: Dr. Lakács JAiacf,
Nem lehet közömbös hazánk függetlenségének biztosítására s jelen államtormánk megszildrdi-tására. hogv közéletünkből mindazt kiküszöböljük, ami a magvai köztársaság egyes társadalmi psztályai közé éket szoros egység, gondolkodásban való harmónia lehet ax a bázis, amelyre jövőnket alapithatjuk. Erre nézve azonban még sok a kivánni való. Minduntalan fölmerül a gyanú egyesek megbízhatóságával szemben, a sugdosó* folyton hallatszik s az némelyek politikai múltjának boncolgatásával azoknak az uj életben való érvényesülését próbálja lehetetlenné és népszerűtlenné tenni. Sőt, a gvanu mellett nemritkán névtelen levelek is disszonánssá teszik a közélet, a közérzés hangját.
Aa élet eme bojtorjánjaival most nem foglalkozunk.
Célunk az, hogy közéletünk figyelmét odairányitsuk: — senki se lásson polgártársában most mást, mint a független" magyar köztársaság szabad polgárát, akinek gondolata, karja egyaránt iga*, izmos és lelkes arra, hogy szabadságunkat megvédelmeszÜK. Hogy százados rabságunk jármát összetörtük, hogy nagyjaink esz-, ménve megvalósult, — annak minden igaz magyar csak örvendeni tud. Ennek a nemzeti általános örömnek helyhében csak üröm volna, ha továbbra is válogatnék polgártársainkat fai, felekezet s áHás szempontjából. Minden szavunk ünneprontó lenne a magyar függetlenség nagy napjaiban, ha azzal az általános egyenlőségen és szabadságon némelyek mellőzésével csorbát ejtenénk. Erőre, erkölcsi kohézióra van szükségünk, ha a körülöttünk zajgó ellenségeinket hazánk feldarabolásától távol akarjuk tartani. A közös cél magasztosságától áthatva — hogy a független magyar köztársaságot megőrizzük — meg kell egymást értenünk, hogy a vállvetett munka sikerrel járjon, mert imponáló erőt csak igy tudunk kifejteni s csak igy tudunk egy biztos jövőt megalapozni.
Klauzulának csak uzt irom még ide: — ha a fogházak ajtait megnyitottuk, hogy a magyar szabadság pirkadáiiakor a foglyok kiszabaduljanak, az elfogultság sok színárnyalatú lakatait is szét kell törnünk. Ne sebezzék nzok senki lelkét, aki a függd len magyar köztársaság iga/, munkása akar és tud is lenni.
A megértés — mint egy bővizű zsilip — árasszon el most mindent a hasábra. Igy leszünk erősek itt é« határ únkon kivül, mert a megértés a legjobban imponáló erő.
Erdély elszakadt.
Budapest, dec. 1. Gyulafehérvárról jelentik: Mintegy kilencfenezer ember jelenlétében tartották meg ma a román nemzetgyÜlést, amely teljes rendben folyt le. Goldis László beterjesztette a határozati javaslatot, amely kimondja, hogv Erdély és Magyarország románlakta területei minden feltétel nélkül csatlakoznak Romániához. Megalakítanak egy nagy nemzeti tanácsot, amely jogosítva van a Romániából kapott autonomia alapján intézkedni Erdély, Magyarország és a Bánát románlakta részeinek ügyeiben. A többi nemzeteknek tejjea szabadságot és olyan kormányzatot kivánnak adni, mely a teljen vallásszabadságon nyugszik, továbbá kimondották a radikális birtokreformot és hitbizományok csökkentését. Végül elhatározták, hogy UdvOzlik a Monarchia igája alól felszabadult testvér nemzeteket. A benyújtott határozati javaslatot nagv lelkesedéssel elfogadták, s mtánna a nemzetgyűlés teljes rendben oszlott szét.
Bécset nem szállják mag.
Bécs, dec. 1. Egyes lapokban megjelent híresztelésekkel szemben, Bécset,
tat arra, hogy az entente részéről ilyen terv merült volna fel.
Németország csődje.
London, dcc. I. Daily Telegraph pénzügyi szakértője irja: Bár a márka és a korona depressiója a semleges államokban azt a benyomást tette, mintha Németország, Magyarország és Ausztria csődbejutott volna, — a börze ingadozásának mégsem szabad túlságos jelentőseget tulajdonítani, mivel Németország ásványcikkeinek értéke 250.000 millió font sterling.
Éles francia válasz a bécsi újságíróknak.
Páris, dcc. 1. Bécsi újságírók táviratot küldtek l.ecomte Georgehoz, a párisi újságírók egyesülete elnökéhez, amelyben kijelentik abbeli reményüket, hogy a béketárgyalásokig lehetőleg barátságos közeledést fognak teremteni egymás között és hogy az osztrák újságírók élelmiszert l\'ognak kapni [rrancíaországból. Lec.unte válaszában megállapítja hogy az osztrák újságírók sohasem voltak részvéttol az oly nagyon megkinzott francia és belga néppel szemben. Olyanoknak nincs joguk, irja táviratában, — hogy részvétünket Igénybe vegyék. Érvényesíteni fogjuk befolyásunkat, hogy olyan békeszerződés jöjjön létre, amely önöket megakadályozza abban, hogy nekünk ártsanak. Ami pedig a közeledést illeti, ha már olyan cinikusok, fiogy arról egyáltalán beszélnek: tigy hagyjanak fel n reménnyel.
Erő*ödik a militarista ellenforradalom.
London, dcc. I. A Daily Mayl tekintélyes semleges személyiségektől airól értesült, hogy a német császár vissza akar térni Németországba és a trónhoz való jogát érvényesíteni akarja. Az informátor azt állitja, hogy német tisztek mohamedánoknak és munkásoknak öltözve szitják az ellenforradalmit és álarcaikat csak akkor vetnék le, ha az ellenforradalom csütörtököt mondana. Az ellenforradalom tervei sikerrel járhatnának, ha a szövetségesek nem kívánnák a leghelyesebben, hogy a császárt kiadják.
Berlin, dec. 1. A Berliner Tagbiatt ellenkező hirerzte-lésckkel szemben megálla-_ pitja, hogy a szikratávíró ál-
én, amely szerint az ólaitok megakarják szállatli Jflin&iQk lÚUSSOVOlt. JlÜlggCt-V itteUke* helyén kijelentik,hogy semmi jel sem m«Pj\'icn sociálisták ttózében. A
szikratávíró állomások a nép-
biztosok felügyelete alatt állanak.
Minisztertanács.
Budapest, dec. 1. A Pol. Híradó jelenti: A délelőtt folyamán Károlyi Mihály miniszterelnök elnöklésével minisztertanács volt, amely d. e. 11 órától megszakitás nélkül d. u. 4 óráig tartott.
Wilson európai utja.
Washington, dec. 1. Az előkészületeket Wilsonnak béketárgyalásokon való részvételére vonatkozólag befejezték. Indulásának órája még nincsen publikálva, de bizonyos, hogt/ a jövő hét elején a Washington György gőzösön elindul útjára. Az amerikai béjceaelegátusok névsorát csak ükkor teszik közzé, mikor Wilson megnyitja a kongresszust. I A sajtó tudósítóknak a Grisona nevit személy száliitó hajót I bocsátják rendelkezésükre.
— Köxgytllés. Nagykani zsa város képviselőtestülete f hó 4-én délután 3 órakor közgyttléet tart.
— A kftth. Icgényogylot
■tje. Érdekes mÖ6oru családi estét rendezett a legényegylet tegnap este. Gazdag műsorából Földi János szavalatát, Ösinder Piroska zongorajátékát említjük meg dicséretesen. Az elismerés őszinteségével kell megemlékeznünk a Szabó Pista betanította dir/.palotásról, amelyet (Jseke Gizi, Halász Ernike, Talafaun Oina, Varga Annuska, Bognár Adolf, Horváth József, Sz«uusek Géza és Weinacht György lejtettek graciozus bájjal. „A szerelmes levél" vígjáték verőfényes derű hangulatába hozta a telt házat. Tarr Ferenc, Argtnt Annuska, Földi János, Oseke Gizi, Halász lluska, Bognár Adolf fa Tóke Jeuó kéltek versenyre tehetségük javával a siker érdekében.
— Sypniewssky tábornok itthon. Szombaton délután öyp-niewszky tábornok hazaérketett az olasz harctérről.
Zalai Kö»:«ny
1918. dfciwbíi 2.
k műrész és az élit.
— Riport. —
Kgy halom kedves, szép, okos, majd naiv ambioió 6a illúzió Stolczer József élete. Ilyennek ismerem s ilyennek látták velem együtt mindazok, akik e kdlönöa tehetséget megismerték. 8 ki nem Ismeri ? A legutóbbi lilharraonikus hangverseny izelitót adott szelleméből, invencióval teli mQvéttz lelkéből, amikor egy alkotását elóadta. Kbból teljesen megismertük az ö lelkét •xelid fényébea, művészi értékének reggeli frisseségében. Dicsértük nl-kotását, zenész, hozzáértő és laikus egyaránt. Sok volt benne az eredeti zamat, amelyből már ki-kodlik a zenetörténelemben való éppen nem közepes állásfoglalás, a név s a művészi erő nagysáyáuak elismerése. Húszas honvéd önkéntes veit Stolczer József. Járt-kelt összevissza, amerre a reglama vitte. Pontos, lelkiismeretes ember a napi munkájában is. A kötelesség teljesítés szerinte szintén harmónia 8 uh ebből sok len az életben, minden árnyalatban, minden színben at ember: társadalom élete nagyszert* lesz, mint • egy szinfonia-Mindez igaz és szép. Stolozer tovább végezte kötelességét s tovább tanult közben. A hQperhangok theóriája épen ugy foglalkoztatta tevékeny szellemét,"mint a kontra-punktirozás és a liturgikus kontá-ték. Égy cromó partiturát termelt munkája közben s azt elkflldfllle a bécsi filharmonikusok igazgatójának Az átnézte, a megérezte rajta a szellem, az érték erejét s már egy 8tolczer-Abend lett volna u megismerés gyOmölese, ha be nem (U as élet mai ehaotikus állapotával. Szomorúan, letargikusan jött be a múltkor — talán három napja — Stolczer leszerelni. Eljött a meglátogatott engem. A jövőről ki beszél most? Fő a jelen. Ó szegény csák tornyai Jin. az édes apja pék ottan Tompa hangon mondta, —\' mintha csak az ö feltalálta minuwos snb-hangján szólt volna — hogy ő haza megy, mig a viszonyok megváltoznak s iámét folytathatja az akadémiáu tanulmányát. 8 otthon? — kérdeztem kíváncsian — A teknőhöz állok és segítek az apámnak a sOtésben, a mesterségben mert sokan vagyunk otthon s élni kell, — válaszolt Stolczer természetesen és lethargikusan. —cs —f.
Értesítés
Az igen tisztelt rendelőim becses tudomására hozom, hogy boldogult jó férjem
MHllayártá Özemét
szakszerűen tovább folytatom. Egyben kérem ugy a helybeli, mint n vidéki rendelőinket, hogy nagybecsű pártfogásukkal továbbra is megtisztelni kegyeskedjenek. Ehdás Digjrbu és kicsiiykii — Tisztelettel
ön. SZABÚ TASS KiROLYHÉ
kötélrtirtó mnh»ly» Nagykanizsa, Magyar-utca 79. TELEFON 218. /
NAPTÁR.
R<lm. kuth. Bibiána I\'rot. Bibiána. Ctir. kel. (nov. 13.) Ilabnkuk lír. Kisslev 28.
A nap kel 7 óm 2H perckor, nyugit* Ik 4 óra 10 perckor.
A nap hossza 8 óra 4M porc.
Köszöntöm
c lap olvasóit ós bejelentem, hogy a mai nappal a felelős szerkesztőséget és ezzel együtt a lap szellemi Irányítását átvettem. Programniol, ami Ilyenkor szokásos, egyenlőre nem adok. A foriadaiom vihara vonul át hazánkon, ezéit ugy érzem, hogy a jelen helyzetben nem a pártpolitika a legfontosabb kérdés, hanein erőnk oly irányú megfeszítése, amellyel szomorú helyzetünkben u közrendet és a belbékét helyreállítani és azt megszilárdítani tudjuk. Mégis szükségesnek tarlóm kijelenteni, hogy köztársasági alapon állok testestől-lelkestől ós e kereten belUlupáit-politika .. érintése nélkül c város iránti szeretetemtől vezetve minden erőmmel é; tudásommal Nagykanizsa kultúrájáért, fejlődéséért és mindenekelőtt belső békéjéért akarok dolgozni, s ha "zflk séges, ennek őre lenni. Ha pedig eljön az az idő, amikor e lapot pártszolgálatba viszem, akkor is szüntelenül csak a fenti célok lehetnek majd szemeim előtt. Megvallom azt is, hogy minden kérdésben támogatni fogom Kiskanizsa jogos érdekeit is.
Hiszem, hogy e töí^kvé-semben egyetért velem e város minden polgára, azért tisztelettel kérem támogatásukat.
Dr. Hegedűs György iijiyvc.l,
— Szerkesztőváltozás. —
Lukovich Imr. a keddi nappal megvált lapunk felelős szerkesztéstől A tehetséges fiatal újságírótól, akii magán írdekei vittek el lapunktól, ezúton in lijú szívvel huesuzuuk.
— Állandó választmányi Ulé.. A folyó óvi ilecomht-r íl-én tarlandó törvény hatósági liizuttsági rendes közgyűlésen felveendő ün\\i-k tárgyalás* végetj az állandó választmány diósét folyó óvi december hó H-án délelőtt fái u árakor ii vármegyeház gyOléstermóhen tartja meg, amint Bosnyák («<*u főispán jelzi.
— Náaz. Csillag Jenő, u „Zala* politikai napilap tulajdonosa tegnap házaKhágot k-Mótt Neufeld Mamiiul a csengeti utcai izraelita templomban.
— Ügyvédi gy akorlutomat Király-utca SS. alám alatt tovább folytatom.
Dr. Hegedlla Gylirgy.
— Kladóváltozáa. A Klwliel
Fülöp Kia cég kiadásában mogie-lenó .Zala- politikai napílup tulajdonjogát, valamint a nyonidaválla-latol megvette Csillag Jenő nagy kanizsai lakós. - E hírünkkel kapcsolatban köteleeségaíerOen regisztráljuk a tényt, hogy » Kiáehel-walád érdemei tagadhalHlanill nagyok a nagykanizsai aajló körül. Hészrehajlás nélkül jegyiünk meg róluk, hogy működésűkben az ob-jektivilái, a pártatlanság jellemezte ókét. A béke pártolói, jóbarátai vol-tak minduntalan s minden törekvésük ennek fenntartására irányult, Kgy hosszú pálya szebb dicséretet alig nyerhet, mint ez elismerést.
— A Soclalis Mlsslo társulat l\'ntronage osztályának I. hó U8 án tartolt munkaórája eléggé látogatott volt. A munkaórán dr. Mulsclicn-haclier Kdvin előadása ós llécsi Vazul !i. plébánosnak a jelenvoltakat miiit a patronage lelkes munkásait üdvözlő beszéde után dr. ltolliscllild Hála, a nagykanizsai patronage egyesület titkára ama előterjesztést tette, hogy a nevezett liiró elóailisát a palronago egyestl-lelnek iisszebivandó értekezletén ismételje y ineg. Eniiuk hatása alatt kilátást remél arra, hogy megvalósuljon a liiró által előadása keretében felvetett az az eszme, hogy jövőre a patronage egyesületek közös inunkaói ;\'ikiit tartsanak. Dr.Mutschen-Imeber Kdvin a patronage egyesület tilkára állal előterjeszted kérelem teljesítésére őrömmel vállalkozott.
— Tartalékos él népfelkelő tisztek és szellemi munkás katonák országos egyeslllete. A fenti ennen az elmúlt hónapban egyesület alakult a fővárosban — VIII. József utca 48. — s ennelt célja: bizlosilani a szellemi mnnká\'ok gazdasági elhelyezkedését az nj hazában, és biztosítani a forradalom vívmányait, amely forradalom minden kategóriája számáta az egyenlőséget Irta zászlójára. Az egyesület felhívja az érdekelteket, hogy nálunk Is ala kitsák meg annak fiókját. Az egyesület nem azonos a Magyar tisztek és továbbszolgáló altisztek országos szövetségével, mert ez az egyesület kizárólag a nem hivatásos katonák alakulása. A tagsági díj 18 korona. Az egyesület tagjainak száma hálom nap alatt 11.000-re rúgott.
— Adomány a felsfiterap-lomnak. Itrunner tiiisztávué unió » l. lsólemplomnak nj oltárképére III" h l küldött szerkesztőségünkhöz. A nenieslelkfl adományt rendeltei,Wi helyére jntlatnk.
— A kormánybiztosság figyelmébe. Hiába adlák 11 »
szesz tilalmat, — a réazrgeiuherek száma nem akar fogyni. Ila valaki éjjel végig megy a városon uton-"tfélen kurjongató mámoros kato. náha vagy polgárba ntídik. Ideje ............ ha ugy a kormánybiztosság, valamint a rendőrség a legnagyobb eréllyel nyúlna bele e kér desbe, s s tilalmat megszegő vendéglősökkel számbeli pold«l statuáló büntetést alkalmazna
_ Újjászervezik rendír-•égUaket. Nagy öróuOnk telik
abb.ni, hogy Kiss renddrbpiléay uj, 1110Jern és munkfa awllaniet vitt be • rendőrségi-e. Ainbltii\'zus kézzel nyúlt bele a testület életébe ó, ujjáalakitisibi, a ennek k.lpín-hetjtlk, hogy nuulőrlegényaégffnlc szánni hamarosan hatvan gyalogosra és tininkét lovast* amelkídik. K létszám teljesen elegendő lesz arra, liQgy ne csak a város bolrendjét biztositsa, kanem védje annak periferiált is, Kiss főkapitány ngyaíis azt tervezi, liogy a lotasroudöraég fele a tavasz beállával állandóan kint, a kulturált földeken teljesít majd szolgálatot, hogy radikálisan végelrethessen n mezei lopásoknak, amit az eddig alkalmazóit rokkant katonák, illetve az ezekből leli csőszök megakadályozni nem tudlak. A legénység fegyelmének fenntar- \' tájára s szellemi tudásának Uivább fejlesztésére mindennap egy-két órás liszli oktatás les*, ezenkívül hetenkint az altisztek is, ellenőrzés mellett,, iskolát fognak tartani. Tud-jnk, hogy rendőrségünk eddig Is szép munkát végzett s a hosszn háború alatt önfeláldozóan leljeailetle szolgálatait, hisszük ezért, hogy uj szervezettségében és javított helyzetében a legmagasabb színvonalra emelkedik.
— Halálozások. A hit lolya-mán Csáktornyán elhunyt Slrauss Sándor, a .Muraköz" kiadója. Strauss Sándor egész életén át szenvedel-mea harcot folylalolt lapjában a muraközi magyarság érdekéért, s ezért, valamint egyénisége több kiválóságáért neve becsülésnek és tisztelelnek örvendett. Temetése csütörtökön volt órriási részvét mellett. Sok és előkelő rokkonság gyászolja. — A mult napokban balt meg Ktmfmann Klári spanyolnáthá-ban. A művészlelkű nrilánvban Kantiiiann Jenő, a Nagykanizsai Takarék lópénzlárosa egyetlen leányát gyászolja.
— Sortűz a Sugár utón. Harsányan csengett n nóts, mint mikor diadalra indult a század a véres háborúban. Duhajkodott a jókedv, játszott a vér a vonuló húszas században, amelyet Angyal százados vezetett. Kgyszercsak ki-patlant a jókedv liósége s eldördült egy manlieher a Sngár nton Több se kellett. Mintha parancsszó hangzott volna el tüzet vezényelve, egy-niúsulán legalább 100 lövés dördült el az utcán a masírozó századból. Hej! Drága, jó vitézek, aranvol levernék, drága nemzeti kincs > muníció, becsüljük meg jól magyarok, s tartogassuk a határainkat támadó ellenségre, ne lövöldözzük el potyára. Munka, fegyelem, rendszeretőt, takarékosság legyen közkinealnk.
— Baleset, l\'énlcken délben a Szent liároniság-téreu egy kocsi elütött egy úriembert A közeiére-leiben álló öreg urnák, aki halha. lántékán szenvedett könnyebb zuzó-dásf, Dr Szigcihy Károly nyujtoll segélyt S ugyanekkor elianieréssel kell inegemlékesnünk Stefi (iyulá. né lilantrop és nemimlelkü Melske ihtéről, aki á|>olás alá vette Irodá-jáb.J a lialeaei alsó perceiben az öreg urat. .
\' 1918. \'december 2.
Z & U K ö i 1 ö n y
— Felhívás az oruxág minden kttzségénekjóériésa lakosságához. Férfiak! Asszonyok I Mytrinekekl Ai orwiág vilin-roi átalakulásit átmenetileg rázkód-\' tftlásoknt okozott- "A forradalom vlv-.ményait, a megszerzett szabadság jogokat, a szociális relorinokttt ós az uj köztársaságot a- lelkekben is biztosiUni kell. Óriási felvilágosító | munkára van szükség, hogy a népet\' a békés termelés munkájára ^ vÍK8f.a vezessük. Az uj Magyarországért már régóta kOzdó progreaiz sziv gondoíkodwiM férfiak és uók Országos Propaganda Bizottságot alakítottak, amelybe a szociáldemokrata éy radikális pártok is kikül<U>t-tét képviselőiket. A Nemzeti Ta-uácaJSíró Lajost küldötte, ki az Or-szigos propaganda Bizottság kebelébe.\' A biaottság már meg is kezdette működését. Lázasan folyik az ország megszervezést*, felvilágosító és\' mpgnyugta^ nyomtwyáiiyok ter-jwUfat. MHgbixottaink már járják az országot tó a szó ^s ez írás erejével világosítják fel a népet. A pá- ■ lyandvarokoji^níár dolgoznak embereink, akilc a hazatérft katonákat a falu békéjének és rendnek biztosítására tanítják <M köztársaság gondolatáig felftkfaililr. Hivatott irók é« népmöVifek a íorlutfalrfii idők kö» teleiségeire nevelő népies írásokat készítenek. UeuüjtivUli u feladat, amit elvállltuuk lkak akkor bírjuk teljesíteni, b& a% egész társadalom csatlakozik liozzánk. Minden községben önkéntes pegjtótársakra vaó szükségünk. Jelentkmen mindönki. Tanítók, postamesterek, orvosok, tanárok, jegvzók. ós községi bírók, ha-zatérő katofták, katdtatisxtek ás ti i* awtouy«k ós gyermekek, azonnal ajánljátok fel ségluégteket Mindenkinek Uaizpát vesszük, mindenkit feglalkomflif tudunk, miadeu-kire kötJewé^et hárítunk írjátok meg tehát azonnal, hogy ti i^résjt kérteks/elvilá^onUás, szóval ás Írással terje^láséböl Ai "szággs \'Propaganda\' Bizotteáft helyi-ségeiben, Budapest, IV., Melinied tSwltáo-»|t vt> j • várja mindnyájatok jnlentkwisát. 0)o ne ceak személyes munkával ajánlkozzatok, hanem te-rcinUétak meg hnpzá az eszközöket;
Anyakönyvi szemle. Az
elmúlt uovomber hóban Nagyknni-zsán született\'fiu 24, leány 15 ; meghalt férfi 76, nő 52. Házasságot kötött 16 pár. fcfoomor.u statisztika j
— A postaigazgatóságtól.
A pécsi postaigazgatóság közli, hogy a pécsi, kaposvári és nagykanizsai 1, 2. számú postahivatalok a kereskedelmi miniszter rendelkezése szerint a2 Osztrák-Magyar bank budapesti fóiotétete által kiállított iihiii kamatozó pénztárjegyeket nemcsak fizetésként, hanem feleslegn skésx-pénzkészletük erejéig kószpémífl való beváltásra is elfogadják.
— Gyilkosság. A kotori állomás őrségen szomorú vég érte néiiteketi Salamon János órvezetót Hégi ellenlálwsti Horváth János, fltyeházi születésű tizedes ittas ál|a-poM\'an, kisebb szolgálali Ügyből származó ellentét miatt fegyvert fogott rá és egyetlen lövéssel leteri: tette. A gyilkos futásnak eredt, azonban a szolgálatot teljesítő őrmester háromszor utánna lőtt s mindhárom golyója talált. Horváth János három sebével is tovább aza-ladt és bemenekült az egyik házba. Az őrség azonban reggel megtalálta, letartóztatta és beállította Nagykanizsára.
— 400 koronás kocsis. Idők jele, hogy a minap egy úrhoz beállított a kocsisa,\' akinek havi Í00 korona volt a bére, és fizetésemelést kért. Indokolása egyszerűen
angzott: családjával nem tud mégélni a csekély fizetésből. Ide nem kell kommehtár. De hány tisztviselő és pedogogflw esik gondolkodóba, hogy neki pines havi 400 K fizetése s mégis «ueg kell élnie.
— Hadirokkantuk I „ A Ma gyar Királyi Allámvasutak" igavíqa
i ló«ága fóleg számviteli iropai munkák elvégzése v céljából hajlandó volua részben Hudapesten, részben pedig a szegedi leszámoló hivatal-nál mintegy 200 olyan liadirukkán tat AlfcáliAathi, akik a számvetési • alapműveletekben jártasak, irni és pedig
\'UjttÓi tud, uqjtsös, ^ tolvasni tudnak, műveltségűk lat adjon, aki irodaszer- ^.körŰlütOl oly mörv\'ü, hogy
rel, Írógéppel, szakemberek kölcsönzésével seiLtbet, erael segítsen. A Urtkdtlom minden rétegét magába olvaszto elnökség és szakemberek bői válMztott ellenőrző bizotWág biz tositja. hogy minden fillér az igazi boltrejVrül mjüd. Profcramnmnk csak lle|| van\'í Mindenkivel — mindenkiért tényleg dolgozni. Sagitu-tek, bQKy béke én Ö^ugalonj legyen h/. országi\'sn, béke és nyugalom költüuák a lelkekbe. Mimim jt-Untkttis és felajánláx írásban ttrtinhM. Megbízásainkat mindenkinek Írásban küldjük meg. Országos Propaganda-Bizottság elnökségé
— A jószágigazgató sorsa. Mióta \'a *avaroe állapotok Horvát-urMághaa Inertek, , neui kevesen fo rdidtak ^írdeKlo désse I ííovimnrof felé, ahol gróf Erdődy uradalma volt, akinik jószágkormányzója Piroska Lajos, városunkban köztiszteletem áltojtt. A jószágigazgató ajk-szőr* megfordiiít nálunk s linóm, nri modói\'áVal mindenkit lebilincselt^ A napokban kaptunk róla hirt, hogjr •a zavargó\' Horvátok Piroska jószág-kormányzót letartóztatták Azóta
négy középiskola elvégzésének megfelel. A négy középiskola elvégző •ének okmányáért! igazolása, ameny-nyiben .a fenti előfeltételek fennforognak; nem kívántatik meg. Az alkalmasás egyelőre próbaidőre szólana 3K napidíj mellett: ué-hány havi próbaidő eltelte után azonban azok a hadirokkantak, akik rátérm\'ett^ignket belgazolják, a.i segédtiszti státusba felvétetnek, itt részükre nyugdyképossóg biztositat-nék és óVl- ilíetiiiényOk máximalisan 3—4000 Ü-ig emelkedhetnék. Budapest, 1918 október hó 24-éu. Gróf Teleki Pál, az Országos Hadigondozó Hivatal elnöke. — Felhívjuk a körzetünkhöz tartozó és ogyébb hadirokkantjainkat, amennyiben a font jelzett állásokra pá-lyázui óhajtanak, hogy ebbeli szándékukat közvetítés céljából hivatalunknál jelentsék be. Az Országos Hadigondozó Hivatal pécsi hadi-\' rokkant munkaközvetítője.
— Piszkos járdák. — Amint M erős, havas idő beáll, tüstént felhangzik a panasz a járdák ellen, amelyek életveszélyesek Felhívjuk rendőrségünk figyelmét, hogy a házigazdáknak tegye kötelességévé a járdák tisztántartását, hogy e panasz kihaljon a közönség sorából.
-rr Adakozás. Dr. Hentwk
Ferenoné elhunyta alkalmából Mii-hoffer Ödön és neje 20 K-t adományozott a Sociális Missiónak, Kperjessy Gábor 50 K-t a Ker. Jót. Nóegyletnek, Haspel Ferenoné, Holecz Jánosné 10—10 K-t a mezítlábas gyermokeknek, Haspel Fe-rencnó 10 K-t, Rózsa Ujosné 6 K-t a vak katonáknak, Hózsa Lajosnó 6 K-t a tüdóvószes katonáknak, mely összegeket rendeltetési helyére jutlatuk. l)r. Szekeres Józsefné.
— Elszáradt fák eladása. Nagykanizsa város közhírré teszi/ hogy a város alsó, erdején levő ol-száradt fák a helyszínén 191Ö. dec. hó 10-én (I. e. 9 órakor kezdődd szóbeli árverésen eladatnak.
őszi Üzenet valakinek. ¥¥¥
A piros nyár ma őszre sápadt.
A falevél sárgára váltan
Rút ködbe, lucskos sárba bágyad,
A szívben, mondja mégis nyár van?
Az ősz, c vén mogorva piktor, i Fakóra fest zöld erdőt, rétet, Mint ki valamit nagyon titkol.
Egy csöpp tavasz csak, amit kérekl
Már minden elmúlt, ami szép volt.. Virágnyilás . . . pacsirtaének ... Oly szürke, ólmos most az égbolt-
Ma ugy-e jössz ?... ma várlak téged.
Kováta Aqna.
IRODALOM
A Figaró mindig írdíken sMrdáii jelenik ni«g. Kh[iliatú min-(Ivnnit az iijHAg&rilsokn&l. Kiadó-liivftlnl Budapest VI. Teréx-kSrill 5.
Ax Élet a U-gb/.ebben illusztrált Hiópirúdaluii hetilap, (iazdag tar-talina változatossá s vonzóvá teszi. Kiadóhivatal Budapest, II. Fehérvári ut 16.
A Vasárnapi UJUg-got régi kora ói elterjedtóég« is dicséri. Érdekes képei és klasszikus tartatnia ajánlják e lapot. Kiadóhivatal Budapest; tv-. Egyetem utca 4
Feleld) sierktsitó:
Dr. HegedU* György. ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Zalai Közlöny
eredeti távirat ée telefpnj elentóaeel
megjelenik minden hétfőn a
kora reggeli érákban.
előfizetési Arak
Egéas évre 10 K, fél évro 5 K, négy adévro
a-BO X. Egyes szám 20 fül.
Hirdetósek dij&zabás szerint vétetnik fel.
A imgykanitaal klr. tOrvény«ék.\'
B. 1179/1917/3. . \' jJ, %
6 Felsége a Urálj nevében 1
A nngykaniKSiii kir. törvény«ék mlrtt büntelő bíróság u gyorsított oljáríit rondw »*ob*ly«l sterínt Járván cl, — árdrágító vlsazacllés vétságe miatt Bosko-vitz Kifőne, Gráf Simon, Bech Lipót, Kím F41 én Lijbl Samu vádlottak ellen a kir. íigyíazségnek 627/h. u. 1918. síámu »ád-inditványában foglalt illetve fl • főtárgyaláson részben módosított vádj» folett Dr. MuUchenbachcr Bdvin kir. törványssékl biró, mint elnük, Ssékács Pál és Dr. S«a-bady l.órínc kir. törvenystéki birák, valamint Dr. Almásy Gyula kir. törvtoy-széki jegyző, mint jegy»őkönyvve«ető részvételével, Dr. Gójiony Aladár, kir. ügyésznek, mint kósvádlónak, a szabadlábon levő vádlottaknak és Dr. Balázs Zsigmond, Dr. Havas Hugó, Df.. Bród Tivadar ügyvédek, mint védőknek. Jelenlétében — Nagykanizsán. 1918. évi április hó 18. napján megtartott nyilvános .főtárgyalás alapján, a vád és a védelem meghallgatása után meghosta a következő
Ítéletet,
I. Bockovitz Ferenc, 42. éves, ador-Jánházai születésű, budapesti illetőségű és lakos. (Nagydiófc utca 32.) -magyar honos, izr. vallású, nős, 0 gyermek apja, vendéglős, katona nem volt, ir-olva*, vagyonos vádlott, bűnös az 1016. évi IX. tcikk ). §-nak 1. bekezdésébe Ütközőkét rendbeli árdrágitó-visszaélés vétségében, amelyet ugy követett el, hogy 1.) Kiscsehiben 1917. szeptember hó végén és október hó elején, háború Idején nyerészkedés céljából 16—17 métermázsa, mész, majd pedig 2.) Nagykanizsán, 1917. október elején, háború Idején nyerészkedés céljából 100 métermása gesztenyét és 25-30 métermázsa diót, tehát mindkét alkalommal közszükségleti cikket annétkíll, hogy azok forgalomba hozatalával hiva-tássserüleg, vagy hivatásából kifolyóan foglalkoznék, vagy azok forgalomba hozatala céljából való beszerzésére hatósági engedélyt nyert volna, — saját hásl és gazdasági szükségletét aránytalanul meghaladó mennyiségben beszerzett.
II. Gráf Simon 53 éves, tördemiczi szü-letésü, nagykanizsai illetőségű és Ukós, magyar honos, izr. vallású, nős. 2 gyermek apja, kereskedő, boeorozott és ideiglenesen szabadságolt honvéd, ir-olvas, vagyonos vádlott, — mint a Btk. 09. §-nak 2. pontja szerinti bűnsegéd, bűnös as 1010. évi IX. tcikk. 1. §-nak 1. bekezdésébe ütköző -két rendbeli árdrágitó visszaélés vétségében, amelyet ugy követett el, hogy I.) Nagykanizsán; 1917. szoptember hó végén és október hó elején Boskovitz Ferenc vádlottnfak a fentebb megjelölt méz-mennyiség megvásárolt hatása céljából, részben segítséget ígért, illetve az oladónak a megvett méz vételárának egy .részét kifizette és Boskovlos-csal a méz megvételét megelőzőleg abban egyezett meg, hogy Őt (t, c. Gráf Simont) a befolyandó haszon egy rés*e fogja megilletni, s így a Boskovitz Ferenc vádlott által . elkövetett vétség elkövetését szándékosan előmozdította és megkönnyítette, illetve a cselekményből származó hasson biztosítása iránt vele egyetértett; 2.) Nagykanizsán 1917. október elején Boskovitz Ferenc vádlottnak a gesztenye és dió megvételére vonatkozó JpfW\'** tet a Boskovitz Ferenccel való előzetes tárgyalás alapján Lóbl Samu eladóval írásba foglalta s * mát előzőleg Boskovitz Ferenc vádlott által erre a célrs adott 1000 K foglalót Lőbl Samunak átadta 8 így Boskovitz Ferenc vádlott bűncselekményének elkövetését szándékossá előmozdította és raegkönyitftte. i
III. Lőbl Samu 68 éves. Izr. vallású, zalalövői születésű, Istenyei illetőségű és lakós, pék, nős, 5 gyermek apja, katona nem volt, vagyonos, Ir-olvas, vádlott bűnös — mint a Btk. 49. §-nak 2. pontja szerinti bűnsegéd — az 1916. évi IX. tcikk 1. ü-nak 1. bekezdésébe ütköző, egyrendbcli árdrágító visssaéllés vétségében. amelyet ugy követett el. Icogy Nagykanizsán 1917. október*1ió elején Boskovitz Ferencnek a fent megjelölt mennyiségű gesstenyét és diót eladta s Boskovitz Ferenc bűncselekményét dékosan elősegítette és megkönyitettS.
A kir. törvényszék ezért:
\\. Boskovitz Ferenc vádlottst az l évi IX. toikk 1. §-a és 5. f-a és a 102. Q-a alapján, a Btk. 92. fi-nak a utazásával 600 K (Hatszáz koron*) p büntetésre, mint főbüntetésre és 40( Négyszáz korona) pénzbüntetésre, mellékbüntetésre, — továbbá 60< (Hatszáz k\'orona) p«nxbUnt*té*rt, főbüntetésre és 400 K (Négi " " pénzbüntetésre, mint msü összésen tehát 2000 K (K:
4
Zalftl K 0 ilHy
1918. d««fi»b«r 2.
pénzbüntetést® • véRül 1 (egy) évi hi-vatalvmtesrc «» politikai jog*i gytkor-latinak ugyanilyen tartamú ídlüggcizté-• »<r«, mi«t well«kbünteté»r« Itíli.
II. Gráf Simon vádlntUt ai I0l«. évi IX. tdhk I. §-a 5. J-a. a. Btk. 102. é» 78 |\'ki alapján 600 K (Ötszáz Uo-róna) pénebüntetéire, mint főbüntetésre én 260 K (Kettőssáitftven korona) pén»-büntetáwe, mint mallékbilntetéiue, — to-vábbá 500 K (ötazáz korona) pénshün-tetéaie, mint fóbiintaUara én 250 K (KettAazixötvcn korona) pénabüntetéare, mint mellékbüntetésre, üssíesen tehát 1600 K (EgyeterÖUsát korona) péns-bünUtéare én végül 1 (egy) évi hivatal* vesatásre éa politikai jogai gyakorlatának ugyanilyen tartamú fel(\\iggesítésére, mint mellékbüntetáwe Ítéli.
III. LAbl Samu vádlottat az 1016/ évi IX. tcikk I. éa 5. frt, a Btk. 78. «-• alapján 800 K (Kattóaziz korona) pénzbüntetésre, mint Whüntetésre é* 100 K (Kgyssás korona) pénzbüntetése, továbbá I (egy) évi hivatalvesztésre és politikai jogai gyakorlatának ugyanilyen tartamú felfüggesztésére mint mellékbün-letésie Itt IC"
A vádlottakra kiszabott pénzbiliijetíit behajthatatlanaág esetére a Btk. 63. §-a álapján 20 (húsz) koronánklnt 1 (egy) napi fogházbüntetésre átváltoztatni, vagyis ez esetben Boskovitz Ferenc vádlottnak 100 (fgyszáf) napi fogházbüntetést, Gráf Simon vádlottnak 76 (hetvenöt) rupi fogházbüntetést és Líbl Samu vádlottnak 16 (tizenöt) napi fogházbüntetést kell kitöltenie.
Az esetleges szabadságvesztés-büntetést megkezdésének napjától, a hivatalvesztést éa a politikai jogok gyakorlatának felfüggesztését, a szabadságvesztés-büntetésnek, vagy a szabadságvesztés-büntetés elévülésének befejizésétól kell számítani.
A pénzbüntetést az Ítélet Jogerőre emelkedésétől számított 15 nap alatt kell végrehajtás terhável, a nagykanizsai kir. ügyészségnél az 1893. évi XXXII. tcikk 3. g-ban meghatározott célra megfizetni.
Boskovitz Ferenc, Gráf Simon és Lőbl Samu vádlottak a Bp. 480. és 461. fl-ai értelmében kötelesek az eddig felmerült bUnügyi költség fejében 28 koronát ogye-temlegesen, az ezután\' esetleg felmerül6. bünügyi költséget pedig külön-külön az államkincstárnak megtéríteni.
A kir. törvényszék a bűnjelként lefoglak méz éitékesitéséból befolyt 7287 K 60 Aliért, valamint Walletsdorfer Ferenc-tÜ», — mint a kérdéses méz eladójától -lefoglalt 6C00 K-ból 4000 K-t és s l.öbl Samu vádtettól lefoglalt 1000 K-t, a Btk. 0). 9-a alapján elkobozza és ezeket a készpénz összegeket az Ítélet jogerőre emelkedése után a kir. ügyészségnek megküldi.
A kir. törvényszék Waltersdorfer Ferenctől lefoglalt 16662 K-nak erre Jogosult részére való kiadását a Bp. 488. ft-a alapján elrendeli, s azt a méz msnnyisé-get, amely még le vsn foglalva Waltersdorfer Ferencnél, — a foglalás alól feloldja.
. IV. B«ck Lipót 61 éves, Izr. vallású, nagykanizsai ssületésu, illetőségű és la-kós, házaló, nős, 8 gyermek apja, va-gyonoa, besorozott és ideiglenesen szabadságolt honvéd, ir-olvas, valamint
V. Kiss Pál 42 éves, ref. vallású, botpaláit szülétésü, budapesti illetőségű és lakós (Weáelényl ut 1. sz.) ir-ohas, nő«, I gyermek apja, vagyonos, katona volt, vádlottakat az 1916. évi IX. tcikk 1. B-nak 1. bekezdésébe ütköző árdrágító visszaállás vétsége njlatt ellenük emelt vájl aló! a Bp. 320. 3-ríkk 1. pontja alapján frl-menti a ennek folyamányaképpen a Waltersdorfer Ferenctől lefoglalt 5000 K készpénzből 1000 K készpénzösszegnek Kis Fái vádlott részire leendő kiadását a Bp. IR7. S-a alapján elrendeli.
A kir. törvényszék az 9IÖ. évi IX. tcikk A. alapján elrendeli, hogy az Ítélet jogerőre emelkedése után -— áz indokolásig terjedő részig ~ Boskovitz Ferenc, Gráf Simon és l.őbl Samu vádlottak költségei s Nagykanizsán megjeleni .Zalai Közlöny* cimü lapban egy ívben közzététessék.
Végül elrendeli, hogy az Ítélet jogerőre smelkédése uUn a Bp. 4H4. g-a alapján \' a kin ügyészséggel, a Bp. :\'U0. Ja telmében Budapest székesfőváros cs Zala vármegye tövényhatóságávul. — községi vezetőség azempsntjáhól pedoig Budapest székesfővárosi rendőrkapitány) hivatn\'ával, •Sagykanizsa r. t. város rendőrkapitány! hivatalával és Letenye ki>zség elöljáróságával közöltessék.
Nagykanizsa, 1018, április 18.
• Dr. Mutschenbacher Kdvin s élnok.
Saíékáes Pá. s k. előadó.
ö FeU4f« a király umréb^ml
B. 664/11./I9I8. «zám I
A pécsi kir ítélőtábla árdrágító visszaélés vétsége miatt vádolt Boskovits fe-r.nc, Grsf Simon, Bcck Lipót, Kis Tál és l.őbl Samu ellen folyamatba tett bÜn-ügyét: melyben a nagykaniasai kir. törvényszék 1918. évi április hó 18-án B. 1170/1917/4. szám alatt a gyoraitott bűnvádi elj. rrnd. szab. szerint ítéletet hozott, a kir. ügyész által a Beck Upót éa Kis Fái vádlottak felmentése és a Boskovitz Ferenc, Gráf Simon, LAbl Samu vádlottak büntetésének enyhe volta, Boskovitz Ferenc, Gráf Simon és Lőbl Samu vádlottak és. védőik áltsl a bűnösség megállapítása és a büntetés súlyos v«U» miatt bejelentett s Boskovitz Ferenc és Gráf Simon részéről Írásban is indokolt felebbezés folytán 1918. évi julius hó 24-én tartott nyilvános felebbviteli főtárgyaláson, melyben Jobet Béla kir. curtal biró elnöklete alatt Flnkey Pál és Kelemen Józzef itélőbirák vettek részt, a vád képviseletében dr Simon Rudolf kir. főügyészi helyettes járt el, viszont Bty. kovitz Ferenc vádlottat dr. Kelcinaa Mózes üg/v. védő, Oráf Simuii vádlóiul dr. Müller János ügyv. védő, Btck Lipót ügyvédet dr. Kengyel FrnŐ ügyv védi képviselte, a Jegyzőkönyvet pedig dr. LuU Miklós tanácsjegyző vezette. — a vád és védelem meghallgatása után vizsgálat alá vévén, a következően K1
Ítélt.
A kir. Ítélőtábla az első bíróság Itéfe-tét helybenhagyja
Pécs, 1918. jálius 24.
Finkey Pál s. k. előadó.
Jobst Béla s. k. a tanács elnöke.
A kiadmány hiteléül:
Thury József iroda tiszt.
Véfsfo
B. 1179/14/1917. sz. . r
Árdrágító visszaélés vétsége miatt vádolt Beskovilz Ferene és társai bűnügyében. A kir. törvényszéka B. 1179/1917,4. sz. első bírói és a B. 664/1918/11. sfc\'. másod bírói It.tetet Jogerősnek és végíe-hajthatónsk nyilvánítja, s az elsőfokú Ítéletben említett készpénz-összagekel á kir. ügyészségnek megküldi A kir tört vénys/.tk az elsőfokú Ítéletben emiitttt 100(1 K készpénzösszeget megküldi \'a budapesti Vll. kei. elöljáróságnak azzal á megkereséssel, hogy azt Kis Pál mézUe-reskedő budspesU lakós (Vll. Weseléh^i utca I. azám) Halát kezéhez adja ki s az átvételi elismervényt ide küldje meg. , \'
A vádlottak erkölcsi bizonyitványlt - Kis Pál kivételével — é*a többi váB-lott vagyoni bizonyítványát és a költség-Jegyzéket átteszi a kir. ügyészséghez.
A kir. töivényszék felhívja a .Zalai Közlöny* kiadóhivatalát, hogy az egyidejűleg megküldött első és másod fcku Ítélete^ az indokolásig terjedő részig egy-ízben tegye közzé és a költség-számlát « kir. törvényszékhez küldje meg.
Nagykanizsa, 1918. november* l-l.
Dr. Kőri s. k. Dr. Ábrányi s. k.
törvényszéki elnök. t. jegyző.
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Egy mindenes leány vapy
BKszouy, ki a tfz&lien jártas, felvétetik. Cint « kiadóhivatalban\'. ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Cíutecböusztáv
drogarla
f6njkíM"«tl »»«H»I\'\'
Az ibiiei fényképészeti cikkek, il. m.: lamaiak, I ki, bróm, í« cfllolilln paphreaok is az ÜM"" fánykápáaaall v.|j«»-rak- (amatírOknek is) *««»-,tóan nagy nikiáron. «
liakHl)U)\'>uk nagy ki».ii«tajboilii«ll"k
KKXHXXKHHHH
Szabó István
mrl 4> ntfl h><ti»t>na« Nagykftniisa, Ffl-ut
(Bo,.nii*J«[ i\'.lul. } T.l.(o»: III.
VJunlkür. kiilöubejúrfttu hölgyMaloo. Elaöriingu fflvóroii mintára ba-renduett vállalat.
XHKKXHXXKN
Mftráail képak káisttlnek
Halász Sándor
modem mflUrmébea
N«fjrk*nlssáB,
K»zlau»y (vasatl) tt. az alsó tamplom át-sllsnébsn, I
SCHNtTZER 6EZA
l — ékhnén — ! NAOYKAHIZSA
SaU r.rnae-Mr
Ékaiait kéaalt éa jaTlt i lefcjutányoaabban.
Betűszedő felvétetik.
ÉRTESÍTÉS.
Tisztelettel értesítem u n. é. közönséget, hoKJ\' hosszu Imiftéri szolgálat után Nagykanizsára visszaérkezvén, iparomat újból folytatom. Mivel azonban Snrajevóban léví szerszámaim teljesen elvesztek, addig is, mig helyettük ujakat beszerozni módomban lehet, jóbaráfom, Simon György lakatot-mester ur Kazinczy-utoa 29. szám alatti műhelyében fögoni iparomat folytatni.
A n. é. közönség b. pártfogását kérve, maradok teljes tisztelettel ,
_________UJLAKY BÉLA Ü^Ti
XWIIOP)BIOKMIKÍPC^IiniHKlKJItJKJiJtOK}g
Mafk«dSdSH • «•«
Karácsonyi
Fürst József áru-— házában. —
LaaxáUitott iraki—
Telefon S-SS.
Borítékok, Gyászlapok, Névjegyek, Meghívók, Falragaszok, Röplapok, ftgyvédi és kereskedelmi nyomtatvány
i>lé«e« kivitelben uon-nat kiazlll
Zalai Károly és Társad-
Nagykanizsán, Fd-at IS
(Bogesriedar háx)
telefoni jes.
A Telekj-ut vígén larS katoa.i «lreáliik<Ha mellani fabarakktáborban
UriintuívikiiiüiL
A vav« a kltermaUa iráat
gondoskodni tarlónk. Jeleni keaía az ottltvA «ritéive2e löaígnél. 7
Nyomatott a laptnlajdouoa: Zalai Károly «a Táraa nyomdal mttlnu«wben
57-ik évfolyam.
Naarvkanlu*. 1918. Jiumlur Ifi.
4jt. btíih.
m«kJ.I.
s..rk...t«.éjr ém kiadóhivatal i Fő-ut 13. alám alatt,
* Rofenrleder hátban. TBLBPQNi lllu. — HlrJoU.ck Jljaiabán szerint vítotaek fel.
clonlk minden hítfín, a kora regf.il órákba..
Bttllsetéal árak: Bfy övre IQ K, lúlérre 5 K. ncgjraíMvrs ■ 1.50. Egyes szám ára 30 fltUr.
Dologtalanság.
A napokban egy komoly úriember panaszolta, hogy 120 koronáért sem tudott munkást kapni, aki fölvágta volna keservesen megszerzett ölfáját. Napszámost ugyan talált, — e* azonban azzal válaszolt a felszólításra : dehogy megyek dolgozni, ha nem lesz kenyerem, beállítok a Nemzeti Tanácshoz, elpanaszkodom, hogy nincs munkám s kapok azonnal segélyezésül pár száz koronát. Miért törjem hát magam ?
Igen szép intézmény a Nemzeti Tanács, tudom, hogy sok hasznos dolgot cselekedett már, de az utóbbi időben kőzhirüvé lett adakozó kedve inkább árt a köznek, mint használ.
Van egy javaslatom : írják össze egész komolyan a különböző foglalkozású munkásokat, nagy figyelmet fordítva azokra, akiket különösen a háztartásban lehet alkalmazni, vegyék mindnyájukat hatósági nyilvántartásba s köteleucék őket, hogy vagy a szabad egyezkedés alapján megállapítandó Összegért, vagy ami helyesebb, a maximálandó munkabérért kötelesek munkát vállalni. Hiszem, hogy azonnal kevesebb lenne a munkátlan, — s a Nemr zeti Tanács tényleg odafordíthatná a rendelkezésére boeááj-tott nagy összegeket, ahová azt a jószívű adakozók eredetileg szánták.
Szépen meg lett csinálva mi köztársaságunk, azonban az államformával együtt nem változtak át az emberek is. A köz fogalma s szeretete az alsóbb néprétegeknél még teljesen ismeretlen valami, s. ha kellő időben meg nem inditunk egy propagandát, akkor az elharapódzott dologtalanság miatt tavaszra baj lesz.
Legjobban észlelhetővé válik majd a munkakedvetlenség a parasztnál. Nincs e világnak zár-kózottabb, politikusabb s önmagának valóbb teremtése a magyar földmivesnél. Pénze, lisztje, husa van elég, a háborúban elfáradt, a felfujt jelszavakból pedig fejébe véste a „földosztást" s most vár, az erőteljesebb termelés kérdése nem érdekli.
Jó lesz tehát arról gondoskodni. hogy ne államtudományi problémák, hanem a kötelesség-
érzet és munkakedv menjenek előbb népünk fejébe, mert más-
kép a tavasszal éhesen fogunk politizálni.
A csehek megszállják Kassát.
Kassa. dac. 15 Éjjel egy Arakor Jelentik, hogy tegnap délután a megszálló ctehek parancsnoka
távirati kérdést intézett Kassa város.....
hoz, vájjon lehetséges volna-e, h< reggel csenek
hatóságé hétfőn
> í érakor minden zavaré incidens nélkül a ik megszánhassák Kassát. A távirati érte-Ka— án nagy konsternadót keltett. A nemzeti tanács, valamint a katona és munkás-tanácsok nyomban rendkívüli Ölésre Ültek Sssze és egyhangúan. a leghatározottabban tiltakoztak Kassa város esetleges megfczállása ellen és hivatkoztak arra, hogy Kassa a demarkádonálls vonalba nem esik bele és ha mégis megakarnák szállani, akkor a várost minden erejükkel fegyverrel Is védeni fogják. Margltfalvát és Iglótól északra levő | Káposztafalvát ma m egH/álíották s közelednek Igló felé. Poprádon megkezdték 200 cseh katona, egy ágyú M gépfegyverek be-vaggonlrozását. Ezzel az erővel akarják Ka megszállani. ".....—_
A tartalékos és népfllkolü tisztek ás szal-Ismi munkáskatonák gyűlést.
Nem tudunk a meghatottság nyomasztó érzése nélkül beszámolni arról az impozáns gyUléssöl, amelyet tegnap délután a tartalékos és népfelkelő tisztek és szellemi munkáskatonák tartották a városháza nagytermében. — Száznál jóval tttbb tiszt, hadapród s önkéntez gyillt össze, hogy bajaikat felpanaszolják. Szomorú tény, hogy azok az emberek, akik hosszú néjy esztendőn át a kinok-kinjít, mellőzést s lenézést tUrtek el panasz nélkül, most kénytelenek nem az elvégzett honmentő munkájuk megfizetéséért, hanem a csupasz megélhetés biztosításáért a kormány ajtaja olött kopogtatni. Minden érdekcsoport társul és töltet előre, mégis a tisztek, akiknél jobban senki sem vette ki részét a nagy háborúból, legutoljára szervezkedtek, mert azt hitték, hogy a haza, amelyért oly hosszú Idő minden órájában kockára tettek mindent: majd ugyls gondoskodik róluk kérelem nélkül is. Belső helyzetünk, a kormánynak
egyéb elfoglaltsága, tovabbá( a megbukott Harthu hadügy-, miniszter machinációi azonban arra u meggyőződésre jutjatták a tartalékos tisztikart, általában a szellemi munkáskatonákal, hogy szép sióval és reménykedéssel semmire sem mennek, ezért ha valamit elérni akarnak, akkor fel kell lépniök s döngetni kell a kaput, amelyen bebocsájtatást nem nyernek. Mert ha van a magyar társadalomnak egy egyesülete, amely a hálát és támogatást megérdemli, akkor első sorban a tartalékos és népfölkelő tisztek és szellemi munkáskatonák tömege az, akik nemcsak harcosai, hanem tényleg szellemi munkásai voltak annak a nagy erőnek, amely hazánkat megtartotta.
A gyűlés folyamin howzu »ita indult meg s Budapestről érkezett kiküldött Alul ismertetett azon memorandum felett, amelye- a (óvárosban megalakult anyaegyesület a kormánynak itadoU. Kelnúlallak : Kárpáti Lajos, CavalloHí Bámtor Ho/fmmn Henrik, FMiUs Miklós főhadnagyok M raégraások.
A vita bofejeséaa után mngvá-Iásították a tisztikart. KtllSk lelt Dr. Hartha József főhadnagy, aki elnöki székfoglalójában megkapd •zinekkel vázolta meg a tartalékos szellemi munkás helyzetét, s - tartalma* looális irányú munkatervet terjesztett eló, amelynek megvalósításáért az egyes illetnek küzdeni kell. Alelnökök lellek: Dr. Föliti Miklós főhadnagy, 11 User Jásoa százados ügyéit lat: Dr. Ucgtdiis György főhadnagy. Jegyzők lettek : Dr. Rotsihild Bóla főhadnagy. D>. Dómján Lajos, Dr. Gyulai BAla ás Völgyi Holtán hadnagyok Kllenórök: Hoffmann Henrik íő-hadnagy. Ltazlo József százados. Pt\'uttáriiok: Tripawtuer Jenő. Kzenfelül megválasztottak egy nagyobb végrennjtó bizottságai. A választás megejtéso után Pásxior Jenő hadapródjelftlt a végrehajtó bizottságimii helyet kért móg a nem tiszt azellemimunkás katonák számára is, amit a gyhléa meg ia igórt.
Muraközi hirak.
• Saját tudósi tónk telefonjeleptfiwl.
C^FÓT^-J^lK iVy mura:
közi származású Nórák m«vQ flgy-vódjclölt, aki jugoMlár elveiről la-meretes, a napokban Zágrábban
járt 8 az ottani nemzeti tanácstól katonaságot kért Muraközbe. A nemzeti tanácstól azonban aat a választ kapta, hogy a muraközi kór-dón egyelőre nem aktuális.
Csáktornya, dec. 15. A helyzet javulásári vall, hogy a csendőrség Muraközben rnindenOtt elfoglalja régi helyét. ■ \'7
Drávavásárhely, deo 15. IU gyakran erős ágynzás hallható ; az a bir, hogy a jugoszláv csapatok megütköztek az osztrák haderőkkel- %
Zalai Közlöny
nrodetl távirat ál telefoDjelentéssel
pag|alealk zniodsp hátföa S
kora renall órékfc—. Aj
iLömsTiu AKAKI
■fása ina M X, r«-ivr* a x, i>niUvrt
HO K.
Egysa ssánz M HU.
Birdeliuk djjsiiMs suriil rttilui hl ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Z I. 1 & I K ö 11 8 n y
Politikai hullámok.
A Károlyi párttal megjártuk, nem kapunk program mut, meri — amint tegnap egy rövidke távirat jelentvtte, —• a pártban daló egyenetlenség miatt a fontosabb kérdésekben megállapodni nem tudtak. Perese, kiket okoznak : a régieket, a belépetteket, akik nem tudnak beletörődni az ty iilflkbe s abba, hogy szociálisabb •zinre legyen mázolva az őrsiig képe. Azt\'\'mondják, hogy az uj emberek, h volt munka- éa alkotmánypártiak, valamint a pártonkivilliek ellenforradalomra is gondolnak. Tehát nenuwak elvi ellentétek vannak, hanem a rendszerre is haragszanak sokan. Hja: de gustibus non est disputandum. Mit szólunk mi ehhez sopánkodó kanizsaiak ? Itt jobbak az emberek, szépen megfér egymás mellett a volt mungó, n néppárti, a radikális és nem radikális filggot-leniégi stb. slb. Persze, pemze, va lahol csak meg kell lapulni Az ntrui letévedt szintelen. gebéinkel paripává OtjQk s próbálunk olvasni bekormozott reklámtáblákról. Kell es nekünk ?
*
Katonák szakszervezete.
Uramisten, ki mert volna erre gon-delni néhány hónappal ezelőtt? Vörös szalag egy tiszt sapkáján. Dante poklának megjelenése nem okozott volna akkora rémületet a volt k u. k. vezérkarban, mint egy kis ilyen •zinO szalagocska. Forog az idők ..kereke, 8 mi nem is igen csodálkoztunk a katona-gyftléx után. hogy iQaink a forradalmi zászló alatt meneteltek vissza a kaszárnyákig Sorakozik a nemzet meg nem szállt része n küzdelemre: eommuuizmus, vagy még egeidére n.nemzeti histórián, szellemen és kultúrán nyugvó polgári pártok uralma jön-e V Vigyázzunk, mert csak most látszik, milyen fene gyerekek a szociálisuk : elgyfllósezuek és szaksserveze-teakednek mindent orrunk elől. A katona-gyOléaen is egyszerre leg; alább másfél ezer szavazatot hurkoltak le. Mit szólnak ehhez Önoök, hivatáson szóuok urak? Ilyen nagy eredmények után nem ártana önöket egyidőre narkotizálni.
Megkezdődött a nagy
Karácsonyi vásár!
Fflrst Jízsef áru-— házában. —
LeazAllltott árak t— Telefon 3-88.
Dr. Reumann Ede
1859-1918. ..
Dr. Neumann Ede, a nagykanizsai főrabbi csütörtökön reggel meghalt. Ex a szűkszavú szomorú jelentés hirtelen járta be városunkat. Vallás különbség nélkül minden ember Őszinte részvétté vált szeretettel emlegette a megboldogultat s emlékezett meg amaz érdemsorozatról, amely dr. Neumann Ede személyéhez hozzáforrt.
Megilletődés nélkül alig tudjuk leirni e sorokat. A tisztelet és a baráti érzés, amely - nemes személyéhez fűzött, mind csak fájdalmunkat fokozza, hogy ö most távozott cl örökre körünkből, amikor megértő és engesztelő lélekre társadalmunknak oly nagy szüksége van. S mert e tényt mindannyian átárKzúk, azért fájlaljuk most kétszeresen dr. Neumann Ede elhunytát;
Érdemeiről már tőbb iiben megemlékezett e sorok Írója, amikor u harmincadik, maki harmincötödik éves működése alkalmából az izr. hitközség fi: gyeimét felhívta Dr. Neumann Ede érdemeinek ismétili ellérüé-résére és a róla való megemlékezésre. Ez alkalomból azonban a megboldogult ünneplése elmaradt n világháború zivatara miatt. Pedig egész társadalmunk örömmel állt volna az ünneplő izraelita hitközség mellé, hogy a jubiláris elismerés hangja minél intenzivebb és harmonikusabb legyen, mint a huszonöté\\/és jubileumnál történt, őszintén uaj-náljuk, hogy e szépnek igiirkező jubileum végleg elmaradt Dr. Neumann Ede bekövetkezett halála miatt.
Dr. Neumann Ede 1883. március 20-án jött Nagykanizsára. Izmos tehetségén kívül égő munkakedvét hozta magával varosunkba. Ideális lelkesedése, alkotó vágya itt me^tnlálta a munkateret. bok várt itt akkor restaurálásra az izraelita hitközségben. A múlt állapot hibáit és izolájts\'ígát dr. Neumann Ede energikus lelkével hamarosan megreparálta. Az eredményes munka a lelkekben hamarosan reflektálódott. Az eredményes munka nyomán nőtt a főraobj. tekintélye. Mikor a munkakedv az első siker után megnövekedett, unnak hatása a társadalmi térre is átcsapott. Nem volt-jótékony intézményünk, amelynek élén erős munkásként ott ne láttuk volna dr. Neumann Edét. ÍT mindent nem külső látszatért, feltűnésért, vagy érvényesülésirt tette, hanem azért, mert munkás lelke csak akkor talált nyugalmát, amikor a köz érdelcében jó napszámosként valamit vé-
Sezhetctt. Tagja volt a város
épviselötestületének is. Ezt sem külső dccorunmak tekintette. Ebbeli működése szép méltatást nyert dr. Sabjáh Gyula polgármester elparentáló szavaiban a csütörtöki rendkívüli közgyűlés tárgysorozata előtt.
Dédelgetett kedvence volt az Irodalmi és Művészeti Kör is, amely agilis alelnöki működésének sokat köszönhetett.
A megboldogult kora reggeltől kéfcő estig mindig dolgozott. A munka volt éltelő eleme. Ez meg is látszott egész életén s az emintt lett értékes alkotásaiban.
Szorgalma, égő szelleme hírre kapott városunkon kívül is és az országos rabbícgylet figyelmét reáterolto. , ■ ,
Ez leit dr. Neumann é éjének második epochája. A lelkészi teendők mellett , nagy «kerrel müküdött az irodalmi téren. Cikkei, tudományos értekezései feltűnést keltettek a szakkörökben még a külföldön is. Ennek lett természetes következménye, hogy az Országos Rabbiegyesü-let hivatalos közlönyének, a „Magyar Izraelének szerkesztésével őt bízták meg. O e bizalomnak derekasan megfelelt.
Lángoló lelkesedéssel irta cikkeit, tanulmányait, hazafias felszólításait, amelyek gazdag és sokoldalú tehetségének legszebb gyöngyszemei voltak. S míg tevékenyen dolgozott, sohasem felejtette, mivel tartozik a felekezeti békének, a társadalom e feritartó pillérének. Érintkezése finom és előkelő volt mindenkivel szemben. Nem hivalkodott állásával, tudásával, tekintélyével,, hanem mindent kikapcsolt a társadalmi érintkezésben, ami mások lelkében diszharmóniát teremtett volna* h
Ugy élt, mint egy tökéletes ember.
Családi életével is tanított, a boldog élet útját mutatta. Nem csoda, lia övéi jagy fájdalommal tekintenek a ravatal felé, amelyen az igaz férj, a jó apa és a szeretetre inéltó nagyapa pihen.
Tartalmas élete bő anyagot adna egy egész memoire-ra. A gazdag jellem főforrása a megemlékezés dus tártalmának.
A pusztító spanyoljárvány áldozata lett dr. Neumann Ede. Talán sohasem volt beteg életében. Ez volt az első és utplsó betegsége, s ez a betégség ha-\' (állal végződött. Ravatala felé Őszinte részvéttel és fájdalommal tekint Nagykanizsa város egész társadalma, mert ő több volt, mint az izr. hitközség főrabbija. Dr. Lukács József.
A közönség köréből,
A a ajtó éa a közérdek.
Folyó hó II-"in este Nagj Ujoa állami tanító elnöklőével n^háuy síázembrr • On,slürMÍ^I»ü Hlljlóiiö liailifoglTalnk hozzátartozói, — jöttek 0»szn « városháza dísztermében, hogy Mt\'UYtfdá véreink mielóbbi ha zajílvelelél előmozdítsák. Az értekes leien » helyi sajtó képvlselói köilll egyedül 1). Szcrke.szlfWg[>kel Inunk képviselve.
Sajnálatul állapítjuk meg. Iwgy « helyi sajtó nem taimslloll elég meleg érdoklódést fogoly Italán ink sor»a Iránt. Már |wdig más túrnák megírásira ián elég hely i, idd, l(tj például közel egy liaaál>ot szen-tel az egyik lap legulébbi száma egy poilrparlenak, a mely lóseer-krtztóje és Bosnyák beingji államtitkár kllzolt s perlaki trachoma-kórliáznak Nagykanizsára loeiuló he-lyezése törni folyt a nkaulzsai tas-utl állomáson. Ez s lótna h^Mjebh a Urliát insigatósá^áru pályázó orvosi is a hidegekét ólélinezní akaró ál mlást érdekli a jelen idópoollaui. p Kunéi c-ftii érdemesebb tárgy sok ►zíz-fc-r iiiswáges, ólnte virágában 1 Invr, liuzxálartózónk sor>* Pon-m a
\'■\'!.......... lapkiadók 1* nerlianlák
ízii.sebln n látgialnak állaiulitkárok-
kal, mintsiránkozó anyákkal ós kódorgó apákkal. ^
— liógi, szubvenciós idók sto-káta fólspánváltozások Idején a kor-mányhauSságokhoidówIllódsal. Nent rossz gondolat — « ez a fílcsepe-ridott badi milliomosra vall — iy kórházat telepíteni Kanizsára. Annak a jelen idókbon más igazgatója nem lelist, mint a ki «rr« az or»o-sok kóró ben a legdúsabb politikai érdemeket szerezte. Ha pedig az uj igaigatófóorvos hálás, a sziibienolót bizonyosan nem a Zalai KOzlónyoek fogja kioszközólni
Hogy némely urak nem gondolják meg. lián; kormánjbiztosságot, hány igazgatofóorvosl és egyéb ál-állást érdemellek ki flroszországban szenrodó réreink? Som gondolják meg ezek az urak, hogy kiknsk kOszSnlietik azt, hogy a káióház ablakából nézhették végig « liábo-rut ?
IsmortOilk Ssgykaniiaán egy igen igen tehetséges kedres ujság-írót. Ama tlz ér alatt, a mlg Itt mékildótt solis a nore a lapjának hasábjain meg nem jelent még akkor sem, ha eleven államiitkárokkal beszélt, ó maga azonban mindenhol ott volt, a hotá a küzérdek hirla Az igaz, hogy nres zselvbel távozott innen. Nem való volt foltnak a pénzeszsákra.
Egy népU.urilö lítbbck uevébett.
Sorakozzunk.
— Levél a szerkesztőhöz. — Tisztelt Szerkesztő Url
Bármennyire töröm is n fejem, nem tudom megérteni Nagykanizsát. A regenerálódás történelmi napjait éljük, amikor váll a vállnuk kellene dolgozni éa az alkotó munka felé sietni, mi mégis taplós szivvel dugjuk össze fejünket, ezt hánytorgatva: mi lesz. Nem tudunk tömörülni, lelkünk felduzzadt ereje nem kerget bennünket rohamra a meg-ujuló Világ ragyogó kincseiélt, de irigykedve nézzük mások ideába szervezettségét. Ez nagy bai. Mindene meg van e városnak ahhoz, hogy imponálni tudjon: okos férfiai, okik mögött már ott áll a nők diszes tömege is, vagyona, kultuiáia, múltja s még egy: a szomszédos Jugoszlávia miatt végvár szerepe. Mégis: csak sumákolunk és bárkánk kormányos nílkül kánykolódik.
Azt hiszem Szerkesztő Ur, hogy ennek egy igen tragikus oka van. Sok « párt nálunk, s ezek mindegyike a maga képére és hasonlatosságára akarja átformálni kisded országunkat, ahelyett, hogy a közérdeknek alávetve magát legalább ezen átmeneti időre sorakozna elvfeladás nélkül. A közérdek pedig az, hogy a bennünket fenyegető végveszélyben tömörüljünk a haza védelmére. Minden pártkérdésnél fontosabb az, hogy Magyarország területe jogi vagy gazdasági öaszefüggáaben megmaradjon a a felborulni készülő belső béke állandósuljon. E két ok önmagában véve u elegendő lökő erő az összetartásra. A vonat utasai önálló individuumokként igvekeznek egy cél felé, — ily alkalmi egyesüléat megengedhetünk magunknak mi is. Ha ozt nem tesszük s továbbra is szíthuzunk, akkor azt kell hin-I nem, hogy a vezetők hallgató-
1918. december 16.
Z,a l a i K ö, g 1 ö n y
la^os szerződést\' kötöttek — egy harmadik javára.
A politika bolond dolo& a érzékeny hőmérő. De nem is éz válassza el az emb^eket, hanem
sok irányú vagyoni, vllágfczcm-léleti, foglalkozási stb. rugó, amelyek erre hatnak. .Uraim, van egy kérésem: járassuk le ezeket a rugókat egyidore, hogy ne hajtsanak bennünket, s alakítsuk meg Nagykanizsán a demokratikus polgári pártot, amely magához ölel mindenkit. Ne ál-junk egy országos párthoz se, csináljunk magunk kölön\' prog-rammoj, olyant qmely mögé nyugodtan tömörülhetünk. Kiska-nizsa már mint ércfal áll együtt és ha mi nem sietühk, elvész a számunkra s ezzel meg is buktunk.
Mindezt pedig azért ajánlom, mert a Károlyi pártot is marcangolja a belső , egyenetlenség, programmját sem tudja elkészi-teoi, s amit vall, az mögé nem sorakozik meggyőződéssel tagjainak nagy réspe, — ez igy van a Kanizsán megalakult Károlyi csoportban is. Hithű 48-as kevés var\\ benne, ezeknek nem M az élesebb radikalizmus, viszont a radikálisok — sokarí vannak — nem mennek a régi jelszavak Után.
Nyugodtan vetem föl ezt a kérdést, mert én nem tartozom egy párthoz sem, s e miatt azt hiszem magamról, hogy tisztábban nézem a dolgokat, mint az, akit a pártprogramra kőt.
Soraim közlését kérve, maradok szerkesztő urnák hive:
Helybeli.
NAPTÁR.
Mm. katV Alblna $*. vt. Prot. Albina, fiür. kel. Aggoun. Izraelita Tchcth 13. 5Ü?0. A nap kél 7 óra 49
rrckor, nyugszik •» óra perckor.
A hold kél 1 óra 45 porckor, nyugszik 12 óra 42 perckor.
A nap Itoaszn 8 óra 25 perc.
- Városi közgyűlés. A
képviselrttHfitnlet e hú 12-én rendkívüli gyillést tartott, amelyen «gy-hangultig elfogadták a rendőrtiszt-viselők fizetés emelje ügyében hozott pénjsftgyi bizottsági és tanácbí javaslatot, íigy színién a gymnásiuini tanárok 50 száialékos ílr.etés emelési kérelmi t a a rendőri tnwltól szolgálati díjból előterjesztett szabályrendeletet. líagyobb vitát a kis-kaiiízsaí rendőrség és tiszti orvosi állás elfoglalásának kérdés okozott Szabó Intván népiskolai igazgató ugyanis indítványt terjesztett a közgyűlés eló, amelyben Kiskanizsa ?7.á-niAra 12 fő gyalogrendört óh 4. lovast kért: azonfelül intézkedést kért arra, hogy a nagy járvány miatt a meg választott tiszti orvos foglalja el azonnal a helyét. A tárgyhoz Bnn-ezoin József, Sneff I\'éter László, Ujfáry (iéta és dr. Hegedűs György szólottak hozzá. — A rendórlngény-ség nagyobb számban való ,kj(\'gés».i-lésére vonatkozólag a poifrtVm< stcr megígérte, hogy a rcudőrlőkapiláiiy-nyal egyetértve lehető gyor.ósággal megoldja a kérdést, dr. Ilege-dfls Györgynek a városi tiszti orvos ügyében telt kérelmére vonatkozó lag pedig azt u kiUelező kijelentést
tette, hogy 15 napon/betol a tiszti orvos rendeléséit Kigkanizsán meg-kezdi. A feUzólalók mindkét választ tudomásai vették.
— Személyi hir. Dr. Krátky István városunk főjegyzője, aki az egész háborút végigszolgálta, a napokban elfoglalta bivataiát. Annál szivesebben vesszük tudomásul e kellemes hírt, mert a polgármester épp olyan helyre osztotta be szolgálattételre, ahol az ő tapasztalt munkaképességére szorgalmára a legnagyobb szükség Van, t i. reábízta az össze* élelmezési ügyek vezetését.
— Zeneiskola. A napokban több zenebarát ömqjatt Találkoztunk, tanácskoztunk, városunk meddő zenei életén mint lendíthetnénk valamelyest. Éppen kapóra jött Wirmtztr György, a 48. gyalogezred dőrék karmestere Megállapítottuk, ót állítjuk a zeneiskola élére, Tanít zongorát, hegedűt, fuvolát és tok mást a fnvó szerszámok közül,\' áini egy esetleges városi zenekarhoz fizűksétfes volna. Wirnitzer karmesternek dicsőséges , múltja van. már városunkban, ama fii harmonikus hangversenyek révon, amelyeket 1915-ben rendezett Ez az ember rtivyel-lélekkel magyar s örömmel marad köztünk, ha ezí a szép ideát," hogy zenedét állítunk, megtudjuk valósítani. Városunk kulturális haladásában nagy lépést jelentene\'egy ilyen intézmény létesítése, amely azután a városi zenekart is realizálhatná.,. Gondolkoz* zunk s határozzunk. A jó alkalmat ne szalasszuk el, hogy o szép intézménnyel gazdagabb legyen városunk.
— A Néptakarékpénztár Részvénytársaság, Nagykanizsán cég, pónztárórái az uj záróra rendelet következtében d. e. 9—lö-íg vannak. Rzenkivöl értekezési idő d. u. fél 2-tól fél 3 ig.
."3
— Halálozás. A SQ-ik honvéd gyezred tisztikara szomorú szívvel \'jelenti, liógy kiváló bajtársuk. Paár Ferenc hadnagy 24 éves ko-rábáh spanyollázban elhunyt Testvéri, áki szintén 20-as hadnagy volt. néhány héttel ezelőtt Ukrajnában\'halt hősi halált. A nagy csapást szenvedett 9 közbecsülésben álló; szülők iránt városszerte nagy a részvét. Temetése 12-én volt óriási részvét mellett a róm. katli. temotő halottas házából. -
*fr A drágaság. Törhetetlen zsarnok még miudig rajtunk, amelytói \'Viein tudunk megszabadulni, bár-m ennyi ra akarjuk is tirannizinusát megtörni. Knnek aduit a csütörtöki közgyűlésen kifejezést IJjváry Géza, aki a polgármester ama szavaira, hogy a hús árak hamarosan még johh n leesnek, a közohajnak adott kifejezés ama szavaiban: nézzen ulállna rendőrségünk, hogy az áruk hol ráfinak elrejtve. Mert a gazda-közönség iiíár leejtette az árakat, a kerijskjiidó világ azonban még mi;i> dig ikésik az árak méltányos redu-kálásávul. "helyeseljük Ujváry (iéza szavait s mi is a rendőrség után kiál|iink, hogy az abnormis állapotokon segítsen, A közönség íorrong, hogy egy kötény, kendő 60 — 80 kortjna. Ha van, mert van bőven, miért ez uzsora árak? Miért 300—■ Bt\'Ó korona között ingadozik a lábbelik ára. Egy leszerelő katona 360. koronát kap. Vehet e ebből ruhát? Fofitos kérdések ezek, amelyek. megszívlelésre várnak. A drágaság ma szociális kérdés is. Ennek megoldásán gondolkozni mindenkinek egyformán kötelessége- Ha már i^l korszak virradtát ünnepeljük, öljük ki az emberekből az elkeseredést. De ehhez az kell, hogy az uzsora hajlamot is kiöfyék az emberek \'léikéiből. Alikor talán már lesz okunk a jobb kornak OHvefldení. Derék rendőrségünk munkába I
— Azok a kedves finom szerbek. Szinte undort gerjeszt az a bókolás, amelyet némelyek ellenségeink előtt kifejtenek. Azt hinne az ember, hogy ezzel a hangos lelkendezóasel némelyik gyáva lélek megnyugtatást keres az elől a látvány elől, amelytől a háború alatt megmenekült. Ugy látszik attól félnek, hogy mégis lőtávolon belül fegyveres ellenséget látnak. Hát persze, hogy jók és finomak a szer-bok, amikor elvihetnek mindent, amit csak akarnak, szenet, gabonát, lisztet, bőrt, dohányt, cukrot stb. Senki sem akadályozza meg, sőt még europeer hírűket keltik. Bezzeg nem voltak finomak a szerbek, amikor nem engedtük még azt sem, hogy a bőrüket elvigyék szárazon. Sic transit glória inundi. Az igaz, hogy bizonyos urakat tulfinomult ízlésük akkor sem engedte beavatkozni a barbár vérontásba. — Tán éppen a jelenleg hajlongó bókoló-kat.
— A gyufa. Megint tollúnkra visszük ezt a kis tüzes szerszámot, amely a megboldogult világban ssá-mitásba sem jött. De hiába I Nagyot fordult a krajcáros gyufa történetétől napjainkig a föld kereke. A gyufa js drága partéka lett. Nem pazarolja senki s nem szégyen, ha egy asztalnál öten is rágyujtauak egy gyufaszál mellett. Szóval avanzsált a demokrata világban a gyufa.
. Keresett, drága portéka lett, amit keres, kutat az emberek tömege. De hiába keres. Egyszerűen nincs. AZaz, még sem igy áll a dolog. Mert ha megfizetik, akkor van bőven. Amiért e krónika íródott, annak az az oka, mert egyik kereskedésben szintén akadt gyufa. No. de nem az a baj, hogy akadt. Végtére is azért kereskedő, hdjy portékája legyen. De ... de az ajtón ki volt akasztva a cédula: Gyufa nincs 1 8 jön egy parasztasszony. Keres. Nem aranyat, mint a régi alkimista, hanem gyufái. S aki keres, talál.\' Az asszony is talált gyufát ~ cserébe bárom tojásért. Itt megszakad a történet. Minek is többet rzóln.i. A további tónust vegye át a rendőrség Keressen az is. Talán tojás nélkül is talál
hogy családuni
Meggyötört iládunk feje.
lélekkel és mélységes fájdalommal adjuk hirül,
Dr. NEUMANN EDE
nagykanizsai főrabbi, az Országos Rabbiegyesület elnöke stb.
rna reggel atyáihoz költözött. 59 évet élt, 36 évet töltött papi szolgálatban, 35 évet boldog házasságban.
Akikért önzetlenül és becsületben dolgozott áldják emlékét. 1918. december 15-én délelőtt \'/, 11 órakor temetjük a nagykanizsai zsidó templomból-
Nagykanizsa, 1918. december 12.
Dr. Neumann Bdéné Knyaerllng Bmraa \' • özvegye. 1 ;
Dr. Naméuyi Ernő . Welaa Ernő
Weiss Brnőné Neumann Vera I . vejé.
Dr. Naniiinyl Lajos \' Dr. Kayaerling MAjcrnó PhlUppaon Bprta
gyormokei. \' anyósa.
Kayaerling Jolán, Ör. Pfthrer Simon és neje Knyaerllng Róza sógornői, sógort. Welaa ftvi és Anny unokái.
Van jutalma munkádnak, ugympnd az Örökkévaló -(Jeremiás 31. 15—16.)
és van reménye a jövődnek.
a 1 a i íöilöny
1018. december 16.
- Dr. Neu
Ede tö-
ltése. Megható pompával ment végbe tegnap délelőtt Dr. Neumann Kde ÍSrabbi temetése, Az izraelita templom teljesen megtelt gyászoló közönséggel, s ennek soraiban otí láttuk a város, az intézetek, a felekezetek küldötteit, akik mindany ujfiaif az Aszinte meghatottság zósével állották körül nz elköltözött ravatalát. A szertartást az énekkar nyitott* meg gyönyörű gyáazáneké-vei, amely tói a halál ftivalma szállt szét a templomiján s ebbe az el-ktiltízött családjának zokogása hangzott olykor áthatóan. Amikor Dr, BHchler Sándor keothelvi rabbi szószékre lépett, a közérdeklíidós siónok feló fordult, aki ögyes szó noki fordulattal terelte a figyelmet az elköltözött köztiszteletben álló személye felé. A beszéd magas nivájn szónoki remek volt, érveit a tudás és a tapasztalat kincset^ tárából merhette Méltó volt mindenben Dr, Nenmaun érdemes életéhez. A beszéd után megindult az óriási emboráradat az izr. temető leié. A simái SomtHer Ignáo hit-községi elnök megható szavakkal búcsúzott a Qirba szálló lelkipásztortól. Ulánn* Baria Lajos hitköz-trfgi titkár a fájdalom paroxizmuaá-val vett a hitközségi tisztikar nevében buosut a főrabbitól S ezzel a szomorú aktus véget ért. Dr. Neu-maunt a sirba bocsátották s kitöró hönnr«k árja búcsúztatta az eltávo-z«U,lelkipásztort, akinek mtílvödésó-ért n volt a legszebb elismerés és a legÖ8zinlébb_köMöntt. S mig klrapölygó emb«ráradat viwtzatéi t a rárónia, minden wó Dr, Neumann emlékét magasztalta a jóságát ál dotta. Ilyen emléket emelt ö magának a lelkek világában Hdvöa niDködésével, minden éremnél m radandábbat. (Dr. I. j.\\
— Kineméa. Mint őszinte örömmel értetBlOnk, Mair Jóuefet a pécsi posta- és távirdaigazgatóság-hoz tanácsossá nevezték ki.
— A kétssás koronás •sámlii. Hok anekdota forog mi nj 200 koronás pénzQnkről, Fura biz\'a s nagyon hasonlít a különböző számlacédiilákhoz. így tör-tápt azután meg egyik nagykereskedőnél, hogy egy 200 koronás üres hátlapjára alaposan rászámolt tintával, mintha valami közönséges számla lap lelt volna. A tévedés hamarosan kiderült, de akkorra már a 200 koronás hasznavehetetlenné vált mint pénztári jegy.
— A pápa a Szentszék s gatartáeárél a háború , rám. Az ígyházi Közlöny most megjelent száma közli a pápának Gasparri biboros államtitkárhoz november 8-án intézett levelét, melyben a Szentszéknek a háború sopán tanúsított magatartásával foglalkozik. A pápa elmondja, hogy a Vatikán ellemégeí az olasz fegyverek sikere után most arra törekednek, hogy az olasz közvéleményt a Szentszék ellen felizgassák, ameny-nylben azt hangoztatják, hogy ez a győzelem kellemetlen a pápának. A pápa rámutat arra, bogy iámé telten fölemelte a szavát, hogy a volt kettős monarchia és Olaszország között a territoriális kérdésekben oly megoldás létesüljön, amely megfelel a népek jogos követeléseinek. Még legutóbb is azt nz utasítást adta a bécsi nunciusnak, lépjen barátságos érintkezési).- a volt kettős monarchia különböző nemzetiségeivel. Az egyház alkalmazkodik a különböző kormányformákhoz, mint ahogy minden nehézség I
nélkül elismeri a népek törvényes territoriális és politikai különbözéseit. A pápa hangoztatja, hogy ha nézetét általánosabban ismernék, hem akadna józan ember, aki olyan fájdalmat igyekszik neki tulajdonítani, amelynek semmiféle alapja (nincs Nem tagadja azonban, hogy aggódik, mert az ellenségeskedés még nem szűnt meg mindenütt és a harci-zaj még továbbra is gondot és félelmet okoz neki
— A somoyymegyei állapotok. A Kaposváron és környékén garázdálkodott hatalmas bandát a dr. Hegedűs főhadnagy géppuskás osztaga és a melléje beosztott Kabick-csoport negyven tengerésze — amint nekünk jelentik — teljesen megfékezték. Először Böhö-nyén, azután Nsgybajomnál szórták szét óket - Csak most derült ki, hogy a fosztogatásra előre készültek, mert a banda több tagja társzekerekkel ment be Kaposvárra s azon szállították el a lopott holmikat. Ezeket azonban már nagyrészben visszaszedték s átadták tulajdonosaiknak. ,
— Taoltótfyttlé*. Zalauiegyo összes tanitói és oróndi f. hó 19 én csütörtökön városunkban megyei tanitógyfilést tartanak. Feli helybeli tanitói elszáll
Fllásoló bizott-
ság a közönséget, szíveskedjék ez alkalommal érkező vidéki Unitok es tanítónők részére agy éjjelre «gJ-két személy részére szállást feluáo; lani. A felajánlandó szállást kérik Szslav Sándor igazgatótanitohoz, ~ Zriuyi Miklós utcai központi iskolában levő irodájában bejelenteni,
3 briuianssai «» * A becsületes meftalálA adja be a read«r»é«lieK, ahol 200 korona Jutalomban részesül.
telelő* Morkcsítő:
Dr. Hegedűs György.
Csak e hó 23-ikáig
cégnél na vösszeB raktáron levő bársony-, vclür-, filcén szőrmekalapok, úgyszintén duplaszéles ruha-selymek, szőrmecicák és muffok kiárusittatnaktl
Mindenki ragadja mef ax o 1 o • 6 vásárlási alkalmat!
^f^ttif ntMtm
JRmmmMMmmMmmmm Wmmm MMm
ÉRTESÍTÉS.
Tiszteletiéi értesítem a n. é. közönséget, hogy hosszú .harctéri szolgálat utón Nagykanizsára visszaérkezvén, iparomat újból folytatom. Mivel azonban Snrajevóban lévő szerszámaim\'\' teljesen elvesztek, addig is, mig helyjttűk ujakat beszerezni módomban lehet, jóbarátom, Simon György lakatosmester ur Kazinezy-utca 29. szám alatti műhelyébei) fogom iparomat folytatni.
A ii. é. közönség b. pártfogását kérve, maradok teljes tisztelettel $
UJLAKY BÉLA SSSSSÚ M
„Újvári telefonál"
DJDONSÁOI Meaéa faivá teli
Alig volt még magyar tréfli* falrélelnt-k olyan níiníáfión sikere, mint önnrk » hanglemeznek, melyet Újvári Károly, a Iegkae«gt«t6bl>, le/f népszerűbb bllíln[>.-iti koinlbiH pompásan adott pIö. RlejéWI végig boltra nerelletG IA hangiamra pénzért nem kapható, caupin 6 öreg lejátszott lemezért
Wagner
„■utnmaijrátulUi- \'-■>« Budapest. Józaefkörut 15. Flóki IX., Rádayutca 18. szám. T.l.f.a: liiHf || |],
< - kuunftal tm komnllf
±ÉÉÉÉ4ÉÉɱɱ
Névjegyeket
csinos kivitelben legolcsóbb áron
■n azonnal késelt —
Zalai Károly és Társi
könyvnyomdája, fO-mt IS.
ZeutecbGuaztiv
drogéria
Itoykápésüiti izrttzlit
Az Összes fényképészeti cikkek, u. m.: lemezek, gáz, bróm, és celloidin papirosok és az 8ímm fényképészeti végyszerek (amatőröknek is) <illi«n-dóan nagy raktáron. 6
•sakfémjrkápéaxak nm*y kadvaiméaybanréaaaittiaok
IRODUOM
A Figaró mindig tírdekee M aerdin jelenik meg. Kapható tuin-denOtt ai ujtágirüsolnitl. Kiadóhivatal Hudapeat, VI. Twfe-MnU 5.
linkaaUu r. I. viroa rudlr t.pIUijrl kl.ataUMl.
Nyomatott a laptulujdonoa. Zalai Károly é. Táraa nyomdai mttlnM..tlKLr
8274. Kzg. 191?. \'*
Pályázati hirdetmény.
A Magyar Belügyminiszter 153.054/1018. VI. C. számú rendeletével a Magyar Kormány határrendőrahisztl állásokra pályázatot hirdetett. Ezen állásokkal évi 2400 K fizetés, 400 K pótdij, 175 K 62 fillér egyenruházati átalány, 1900 K háborús segély, továbbá családi pótlék és törvényszerű lakáspénz vagy természetbeni lakás jár.
Ezen állásokra csupán teljesen megbízható és fegyveres szolgálatra alkalmas, Írni olvasni tudó, katonaviselt, egészséges, 40 évet tul nem haladott magyar állampolgárok pályázhatnak.
Fclhivom a fenti állásra pályázni szándékozókat, hogy hivatalomba pályázati kérvényüket születési és Erkölcsi bizonyítvánnyal felszerelve, személyesen hozzák magukkal 1919. január 10-ig, hogy felvételük tárgyában a Magyar Belügyminiszter Urnák javaslatot tehesse^.
Nagykanizsa, I9I8.dec. 13.
KUa LajoíT
ren,l<5rkapit(iny. s
M
57-IU évfolyam.
Nagykanizsa, 1918. december 23.
49. szán.
ZALAI KÖZLÖNY
Szerkesztőség ás kiadóhivatal i Fő-ut IS. u.
Bngenrtcilcr lUtb.n. :i INTHRtJRH AN-TKI.Hl\'ON; 183. Hlrdoteeek <» nyiltter dljuabáa arerliit vitetnek lel.
reieiSa nnkmii i Dr. HEGEDŰS GYÖRGY.
Magjelenik minden hétfőn korán reggel.
HtótlieUal árak! Bgéas irre 10 K, félövre S K, neryeá-4vro K 2.50. ~~~~ Egyei szám ár■ 30 fillér.
A Károlyi-párt nagy-gyülésa.
Budapest, dec. 22. A Ká-rolyipárt ma délelőtt fél tizenegykor tartotta meg u fővárosi vigadóban alakuló nagygyűlését. Hock János a párt elnöke nyitotta meg a gyűlést, majd Károlyi Mihály emelkedett szólásra és egyórás beszédben ismertette a párt uj programrnját. A legérdekesebb kijelentése az volt, hogy a holnapi minisztertanács fog arról dönteni, vájjon lajstrom utján, vagy padig rendes szavazás utján legyeri-e a választás. Bejeleiitette a nagygyűlésnek, hogy a kormány a választé-
rwronr
belül ki fogja Írni, bár a megszállott területekre való tekintettel a választások keresztülvitele kissó nehéz lesz. Megemlékezett az ország egyes részeinek megszállásáról és kijelentette, hogy egye-neson őrület, amit az entento csinál, mert erőszakos megszállással és a, fegyverszünet semmibevételével egyenesen anarchiát Idéz elő Magyarországban. Az anarchia pedig nem áll meg Magyarország határán. A birtokpolitikai reformot remélhetőleg rövidesen közmegelégodésro oldják meg. A hadinyereséget a legnagyobb mértékben fogják megadóztatni. A hadsereg kérdéséről szólva kijelenti, hogy a hadseregre és fegyelemre múlhatatlanul szükség van, már csak azért is, hogy a forradalom vívmányait megtudjuk védeni Beszédét azzal végezte Károlyi, hogy három jelszava van: függetlenség, demokratia és a sociális alkotások, Ezekkel áll, vagy bukik A miniszterelnök beszédét zajos tetszéssel fogadták. —
Azután nagyatádi Szabó István a kisgazdapárt csatlakozását jelentette be: Amikor a haza veszedelemben van, minden becsületes magyar embernek az ország megmentésére kell siettújjha szükséges, hajlandók ipblelösség-ben is osztozni. Szende Pál pénzügyminiszter a radikális párt üdvözletét tolmácso|la-Ez a párt mindéit elkövet, hogy a demokratikus haladás minden eredménye érvényesüljön. Haller István a keresztényszocialista néppárt csatlakozását is támogatását jelentette be. Nagy feltűnést keltett felszólalásával és zamatos magyarságával a következő szónok, egy baranya-mo^ei kisföldesgazdiu
\'W\'JB1 a magyar föld-mives párt nevében jött a veszedelemben levő hazának a megmentésére. Teljes szívvel és lélekkel csatlakoznak, kívánják az örök tulajdont, mert ők függetlonek akarnak\' lenni s még az államtól sem akarnak függni. Amikor ogy kocsira ül, előbb me {győződik arról, hogy a mellette ülő kocsis elég erkölcsi garanciát nyujt-e, hogy elviszi a végső célhoz és nem dobja le a kocsiról, ezért adják meg Rákóczi, Bercsényi is Kossuth parasztjainak a földet, mert akkor bármennyi ellenség jönno is ellenünk, a ma gyar parasztság meg l\'ogju védeni az országot. A szónokot viharosan ünnepelték. Károlyi minisztereinek is hozzáment s melegen megrázta kezét. Azután dr. Nagy György szólalt fel, kijelen tette, hogy hódítani nem akarunk, de a magun|éi a tigrisek ösztönével védjük meg. Majd Szappanos Lajos és Bélteleky Lajos a pozsonyi illetve szatmári függetlenségi pártok csatlakozását jelentette be. Buza Barna föld\'
müvclésügyi miniszter szólalt fel még, aki beszédjében hangsúlyozta, hogyha Magyarországot megülik, akkor a hullátói hullamérgezést kap egész Európa. Minden kálvárlajárás után feltámadásnak kell következni. A g)>íllés végén Hock János fo|plvasta a Wilsonhoz intézendő szikratávirat szövegét, tfmolyekben rámutatva arra, hogy elfogadjuk a Wilson félé elveket és alkalmazkodunk is azokhoz, de viszont elvárjuk, hogy Wilson odahat, hogy szövetségesei is becsületesen betartják a velünk kötött fegyverszüneti szerződést. A Himnusz eléneklése t-tán a fél ketőkor
Wilson ragaszkodik a bákopontjaihoz.
London, dec. 22. Minthogy a bákeprellmlnárék előzetes megbeszélésének programjában előre nem látott változások állottak be, Lloyd George nem utazik Pártiba, ellenben Wilson azt tsnrnl, hogy a szövetséges államok vezerf ér fialt kttlttn-külön meghallgatja, aztán összehasonlítja egymással nézeteiket. A népszövetség a békeszerződés egy részét fogla alkotni. A kárpótlás adását Illetőleg előbb a Jo-
5os Igényeket fogják meg-llapltau és csak azntan döntenek az eszközök felől, hogy Németország milyen módon tudja teljesíteni. — Wilson utazására azon aggodalmak szolgáltattakokot amelyek a békealapul elfogadott 14. pont bizonyos lényeges szakasza ügyében támadtak.
Wilson utja.
London, dec. 22. A Reuter-ügynökscg jelenti, hogy Wilson dec. 26-án Dowerbe érkezik, ahonnan délután 2 órakor Londonba megy s ott az az angol királyi pár fogadja. Deo. 30-án Manchester város Wilsont díszpolgárrá választja.
Az erdélyi nagy nemzeti tanáca tiltakozása.
Kolozsvár, dec. 23. Kolozsvárról jelentik, hogy az erdélyi székelység és magyarság mára hirdetett nagygyűlését az előre várt keretek között tartották meg. A megszállás következtében különben egyes megszállott területekről a magyar kiküldöttek külön vonata nem érkezett meg Kolozsvárra, mert a románok több helyen föltartóztatták a vtxiatot, sőt több helyen sortüzüt zúdítottak a vonatra. Körülbelül két-háromszázezer tömeg részvételére számítottak, azonban a román atrocitások következtében 80—100 ezer főnyi tömeg volt jslen. A gyűlést Apáthy István nyitotta meg, s utána még másuk beszéltek ée a határozati javaslat az volt, hogy Ragaszkodnak Magyarország területi integritásához, s a románok gyulafehérvári határozatát magukra nézve kötelezőnek el nem Ismerik. A gyűlés mindvégig izgalmasan, de nagy rendben folyt le.
Nagybeteg a volt némát császári pár.
Hága, deo. 22. A volt német császárné állapota olyan súlyos, hogy aligha éri mog az újévet. Hónapokkal ezelőtt szélhűdés érte, szivbán-talmai pedig az elmúlt hetek izgal.naival súlyosbodtak. A volt német császár szintén súlyosan megbetege-dot és az a veszély fenyegeti, hogy fülbaja átterjed az agyára Az izgalmak következtében súlyos ideges tünetek állapíthatók meg rajta.
Agyonlőtték a klakomá-
romi segédjegysSt.
Zsebe János volt komár-városi vendéglős tegnapelőtt este lelőtte Baksa Mihály kiskomárpml segédjegyzőt,— mert ez egy családi perpatvar alkalmával nővérének, aki Zsebe felesége, védelmére kelt Zsebe két évvel ezelőtt Bak-sának az édesapját lőtte le.
Z a 1 & 1 Htl«»r
tota. deo^hw 23.
PolitiJmf hullámok.
A tényleges tisztikar is szervezkedik b belép az egyik forradalmi pártba. Ellenforradalomtól tehát nem kell tartani. Mindenesetre óriási utat keltett megtenni a köztársasági eszmének, amig eddig eljutott. De eljutott, s nekem ez a legimponálóbb eredménye. Végre ia, a tényleges tisztikar olyan rettenetes fizikai és erkölcsi erő, amellyel szemben minden más pártszervezettség elvész. A királyság is csak az Ő forradalmi lépésükkel tönt el végleg. S mi hálásak vagyunk nekik e lépésükért. Tudjuk, hogy mindegyikükben a magyar lovagiasság, uriasság, kötelességérzet s bajtársi szeretetnek tüze lobog, ezárt az a párt, amelynek elveit zászlójukra irják becsületes szivük férfias vallomásával, nagy vagyonhoz jutott velük. Mert amit vallanak, azt hiszik is, s annak* a pártnak fegyelmezett katonai lesznek.
A régi világ ökléből kiütötték a hires szolgálati szabályzatot, amelynek simitó keze is szögekkel volt bélelve. A katonát felemelték maguk mellé, mint egyenrangú embert. A szigorú testi fenyítések helyett megjelenik a humanitás, s a tiszt ezután nem-esak parancsnok lesz, hanem bajtársi szeretettől áthatott tanító is. A tényleges tisztek e lépésének politikai következményétől nem félünk. A magyaros gondolkodásnak eddig b krémje voltak ők, ezért meg vagyunk arról győződve, Hogy akárhová vezeti is őket a sors s a megengedett politizálás forgószele, ők maradnak továbbra is hü magyar érzéstől áthatott fiai e szerencsétlen hasának.
Elkísérték a megtöviskoroná-zott Krisztust a Golgotháig, — legyenek hü csatlósai a keresztfán is.
*
Tehát a Károlyi-párt eltűnik s különböző elvű csoportok fúziójából megszületik a nagy, demokratikus polgári párt, amelynek itt Kanizsán leendő megalakítását e lap niult heti számában már fölvetettem. Egy tiracska e tervért megtámadott, — ez azonban nem fáj, mert eszmémet az idő igazolta. Ez mind szép s élő tfltr^yja. aqnak, hogy a politika szót fogjuk halálos ágyunkon is utolsóként kinyögni. Hat pogány közt „egyhazáért hűlik a vérünk", s a mi újságjaink kétharmada a politikáról, a nemzeti tanácsok tanácskozásáról, a radikális, kommunista elvekről firkál akkor, amikor e világboldogító eszmékhez már nincs Magyarország. — Hát ki az istenfiának osszuk majd fel a nagybirtokokat, n nagytőkéket, kinek csinálunk
kantonokat, ha az ország kétharmadát elviszik a rablók s ott csinálnak olyan kantont, amelyből még az utolsó magyar emléket is kiseprik ? Te szegény magyar, akit a munkakedved Amerika bányáiba vitt, ha majd Összegyűjtött vagyonkáddal elindujsz viaszt, a szent hazába s megállsz a kapuknál: Pozsonynál, Orlónál, vagy Fiúménál s bekukucskálsz volt hazád tájaira: ámulva látod, hogy a mesgye összeszorult — s szép Magyarország nem Pozsonynál, hanem messzebb, sokkal messzebb kezdődik, S amikor majd kÖnyeid kicsordulnak a lö-kémtől, amelyet összeszorult szived tett 8 Te zokogva kérded: mi történt, akkor majd valamelyik hadirokkant, aki cintányért zörgetve vagy planétahuzással ugrálja féllábával volt országunk útjait, elmondja Neked: hogy a magyar négy esztendeig harcolt s mint tüzes istennyila sisteregte égig rettenetes erejével a világot, ámulatba ejtve minden népet. De elmondja azt is, hogy amig szolgaságban sínylődtünk, addig magyarok voltunk, de amikor kirepítettük poroszlóinkat s felszökött szabadságunk napja, akkor megutáltuk egyszerre a hazát, s oly gyávák lettünk, hogy héteier nyavalyás cseh zsebrákot, néhány ezer polyákot és egy hadosztály mezítlábas és szalmakalapos rumunyt sem akartunk kiverni, s ezt a rettenetes gyávaságot, amely miatt gyermekeink még a koporsónkat is kidobják sírunkból: szerződés betartással magyaráztuk. Aztán kezet fogsz kedves visszatérő magyarom a plánétás hadirokkanttal, körtybe-lábbad szemeitek, s Te mégy kicai, idegennevűvé lett faludba, féllábas „hős" pedig tovább szökdécsel az országúton papa-gulyát valamelyik rohamnótával szórakoztatva.
Nem oda urak. Ha addig bátrak voltunk, amig idegen országokat kellett védeni, akkor százszorta erősebbeknek kell lennüpk n\\ost, amikor hazánkat átlépte az ellenség. Adjanak újra puskát, fújják meg újra a trombitát^ a három nap múlva szalad innen minden patkány. — Vezessenek bennünket honmentő urak, s mi újra eljegyezzük magunkat a halállal hazánkért. Mert nem akarunk odaadni egy négyzetmétert se. Ha az ententének nem tetszik, az az ő dolga, az azonban bizonyos, hogy ha a magyar szurony újra felvillan, s millió magyar dörgi; — előre, akkora rablók többé nem ásítanak felénk még ha mindegyikük mellé egy francia áll is.
Szolga jó fizetéssel
azonnal felvétetik a „Zalai Közl«ny"-nél.
Lakásínség,drágaság
Bajokat orvosolni caak ugy lehet, ha a bajok okít megtaláltuk. Kár tehát operáló kéaacl neki menni a teatnek, mielőtt nem tudjuk, hogy hol éa mit kell kivágni. A lakásínségnek kétségtelen oka, hogy n háború jóllakott elemei a falu kényelmetlenségét a város kényelmével éa biztonságával cserélték íd. Ők érezték meg előre és a legnagyobb biztonsággal, hogy a kői-rend védtelenaége be fog következni, hiszen ők állottak legközvetlenebb érintkezésben a legjobban szenvedőkkel 8 ők használták ki a háború véres kataszti ófáját a megvagyonosodás konjukturájának. A r. árdrágító falusi szatócs, korcsmáros, a városi polgárt végsőkig kiuzsorázó haszonbérlő, amikor eléggé megszedte magát, bevonul kultur-embernek o városba. Killcitálja házából a hadbavonultat s biztonságba helyezi kiuzsorázott millióit. Neki azután két, esetleg három lakása van. Az egyik künn a birtokon vagy bérleten, vagy a faluban, — ez a „nyaraló" — a a másik a városban, ahol őt magát és pénzének eredetét nem ismerik.
Igy emelkednek azután azon a pénzen, amelyet mi hadviseltek véreztünk és izzadtunk ki, a mi szerény otthonaink helyén a fényűzés buja palotái. Amikor azután a városi utca Is kezd mozogni, akkor menekül a lánckereskedő, árdrágító és uzsorás Iciki a maga módja szerint, a radikálisok, a köztársaságiak, a szociáldemokraták közé. Aki tegnap még félmilliót adott a nemesi előnévért, az ma már köztársasági, a lánckereskedő radikális lesz, a jobhérzésü eleinek pedig nem tartják elég bátorságosnak az élet és vagyonbiztosításnak ezt a „legolcsóbb" formáját. Ezek pénzt is adnak a nyugtatják ötször Is, tizszer is nyilvánosan, hogy milyen viaszlágy lett a szivük most, hogy félni kezdenek. Nem gondolják meg a jóllakottak, hogy ezzel a bajok forrása nem szűnik meg. Mindez csak olaj a lobogó tűzre.
Nem a csőcselék étvágyát kell felkelteni I Nem a fosztogatót, a rablót kell lekenyerezni. Szerényen és őscintén kell feltárni a vagyoni helyzetet s lehetővé tenni, hogy az állam hozzáférhessen a vagyontöbblethez. Csak igy lehet a bűnök adósságát megfizetni I A fényiizéses palotába ölt. pénz a közre nézve épen ugy elveszett, m|nt „ cselék, a fosztogató kezére jutott rablott holmi. Ne a buja kényelmet keresse a hadimilliomos, hanem állampapírt vegyen a pénzéért, értéktermelő vállalatba f„k-tesse fölösleges vagyonát. Érje
be a/rni a kényelemmel és jótéttel, amely elég jó volt akkor, amikor a vagyont szerelte. Ne fokozza az ellentétek demomtrá-lásával a forrongó izgalmat., Ne rettegjenek annyira a vagyonadóktól! Az adóprés szelídebben és emberségesebben funkcionál, mint ők annakidején. Ne szégyel-jék, ne titkolják el art, hogy ők gazdagoki Vallják inkább azt: .Tudjuk, hogy nem a mienk minden, de mi őrizzük éa vigyázunk arra is, a mi az államé, addig, amig ez az ájult állam magához tér s tőlünk elszedni tudja." — 6 —
Panaszok
a tisztviselők beszerzési csoportja ellea.
Igen. Hisz azt sem tudom, hol kezdjem, init panaszoljak fel a sok közül, ami már-már valóban mindnyájunk közös sérelme s csak azon néhányaké nem, akik ott közel a tűz mellett melegednek s szent önzetlen ábrázatot vágva szedegetik le a tejfel;, valóságos tnono pollumniá tevén a bíróság épületének egyik eldugott zugában felállított s lefüggönyözött beszerzési bóíot, ahol az ott alkalmazásban levő bizonyos egyének kedveltjei, a kiszolgáló hölgyek valósággnl \'Ugy bánnak a felekkel, mintha az ő kegyeiknek köszönhetnék, hogy néha egy-egy sárkéfét, seprőt vagy köleskását pénzűkért vásárolhatnak.
Mert egyebet, ami Jobb, értékesebb, hasznavehetőbb dolog, csak a benfentesek vagy a "Tt\'agybefo-lyásu s dédelgetett kis kiszolgáló hölgyek kaphatnak csupán.
Igy pl. mint tudjuk, kapott a csoport cérnát, cipőt stb. stb, amiket csak ugy suba alatt osztottak szét, nehogy azok Is megtudják, akik legjobban reá rannak tán szorulva.
A megtakarítóit cukorfeleslegből kaplak a benfentesek csuládonkint félkilóval többet a rendesnél; s a jó Isten tudna mindent mog, mi történik ott abban a misztikus kis helyiségben, uhoi egy kis família monopolizálta o hatalmat, mely nem ttir ellenvetést, ha bármi visszaélés történnék is, mert ők mindent önzetlenül cselekszenek s a kedves kis nebántsvirágok, az ott alkalmazott hölgyek némelyike nagv mufti patronátusa alatt nagyobb védelemben részesülnek, mint a sérelmet felpanaszoló tagok bármelyike.
Pedig, azt hiszem, hogy nem a tagok vannak egyes monopolizáló urak s kedvenceik kedvéért, hanem a vezetőség s az alkalmazottak a csoport tagjai kedvéért.
Szívleljék meg ezt azon egyes urak, akiknek szól c rövidke üzenet. .S vayy cselekedjenek ugy, ahogy azt az intézmény kívánatos szelleme parancsolja, vagy ha már arra képtelenek, hagyjak ott helyeket s engedjenek másoknak teret kik azt lá„ nagyobb megelégedésre fogják betölteni egv nylliá-nns helyen nyitott üzlethelyiségben.
A csoport egy tagja.
...........................
Névjegyeket StEi
késalt laputik nyomdája Főút
1918. deoember 23,
Két brlganti.
Válasz Tóth Zoltánnak.
Nem én vagyok a „néptanitá." Ha főszerkesztő urat érdekelte volna, megtudl.-Lta volna tőlem is, hogy ki irta a „Zalai Közlöny" mult heti számában „Sajtó és közérdek" cim alatt megjelent cikket. Ez azonban már nem lé-
Syeges s ugy gondolom, sem innék, sem nekem nem volt lényeges. Minden közéleti szereplőnek kötelességei vannak, s ezért a nyilvános kritika ellenőrzése alatt áll. Ennek a kritikának ildomos gyakorlása ellen senki kifogást nem emelhet. A „néptanító\'\' és közvetve én, aki a cikket közreadtam, semmivel sem vétett az ildomosság szabálya ellen. Vagy sértés föltételezni, hogy a „Zala" olyan kormánytól, amelynek támogatása politikai meggyőződésével megegyezik, támogatást fogad el ? Hát edd ig nem kapott véleményeért pénzben kifejezett támogatást a „Zala" ? Az sem sértés, hogy a lapkiadó ebbeli törekvését az ő gramafonja, a főszerkesztő támogatja. Ez a főszerkesztő szerződésbeli kötelessége. Még az sem lealázó, ha ez a jogosult és természetes törekvés más közérdekkel összekapcsoltatik. Erkölcstelen dolog csak az \'enne, ha pld. a lap eladásánál a főszerkesztő províziót fogadna el titokban a lap volt tulajdonosától. A közérdeknek bizonyára nem esett volna rovására, na a perlaki kórház Nagykanizsára helyeztetik, sőt az sem, ha annak igazgatója az ön által emiitett orvos, vagy más érdemes orvos lenne. A „Zalai Közlöny" -ben közzétett cikknek mindez ellen nem volt kifogása. A „Zala" a hadifogolygyámolitó értekezleten nem volt jelen, s arról tudósítást nem irt, bár más, magánérdekkel kapcsolatos események megírására jutott hely és iaő. Ezen vád ellen főszerkesztő ur nem védekezik. Ai igaz, hogy nem is lehet. Ezen vád ellen nem talált főszerkesztő ur. egy magyarázó szót sem, hanem engem személyemben megtámadott.
Miért engem, amikor tudta, hogy a cikket nem én irtam ? Azt hiszem, magyarul ugy nevezik ezt, hagy: tisztességtelen eljárás.
Azt írja rólam, hogy politikai pártot alapitok I Hát ez csak akkor bün, ha az Önök magtalan napraforgójával szemben álló modern „Zalai Közlöny" szerkesztője csinálja ? Azzal is megfenyeget, hogyha rosszul viselem, magamat, akkor nem fogja nélpm adományozni a városi ügyészi állást. Tán bün az, hogy erre az állásra pálvázni fogok ? Pályázni fogok akkor ís, ha ez Önnek, főszerkesztő üramj nem tetszik, azon oknál fogva is, mert több hivatottságot érzek magamban hozzá, mint amekkora újságírói képességei- és tisztességet Önben látok. Az igaz, hogy a felelősszerkesztői változás közlésére megkértem, ha azonban ön kérkedik azzal hogy nem közölte, ám legyen reá büszke. Mással Írattam dis-sertatiómat? ön e kérdésben tudva hazudik I Ha mindezek a vádak levonnak is valamit az Önök szemében az én értékemből, menthetővé teszik az
______Zalai
ön mulasztását ? Bizonyára nemi
Mi célja volt léhát a támadásnak ?
Csak a boszuállás az igazságos kritika miatt, csak az elrettentés az Önök közvélemény-monopoliumába betolakodó konkurens ellen. Nagyon megnőtt az Önök szarva itthon, miközben mi a négy év alatt tönkre mentünk. Nekünk semmi sem szabad, megszokták a kényelmes verseny, kritika és ellenőrzés nélküli uralmat. Ezért fáj a „Zalai Közlöny" ? Soha se rugdalózzon, az megy megkezdett utján.
Jól csinálta Főszerkesztő Ur, — gazdája meglehet Önnel elé-
ffedve. Megérdemli a fizetéseme-ést, s azt, hogy cselédkönyvébe
ezt irják: szorgalmas.

Válasz Csillag Jenőnek.
Ön is oly tisztességtelenüHárt el velem szemben, mint Tóth Zoltánnak nevezett alkalmazottja. Tagadja le, hogy már a cikk megjelenése előtt nem tudta, hogy ki annak a szerzője ? Tagadja le, hogy annak megjelenése után nem ment el a szerzőhöz azon kéréssel, hogy elintézési formát keressenek, mert Tóth Zoltán dühében vért hány és massirozót hivat, hogy nyomkodja meg, mert idegei fölmondják a szolgálatot. Mégis, mint kiadó, én ellenem adatott le egy támadást, holott tudta, hogy nem én vagyok a „néptanító". Önnek azonban nem a cikk írója kellett, hanem az annyira konkurens „Zalai Közlöny" felelős szerkesztője, ha bűnös, ha nem. Hát ió, az én vagyok és állok az Ur üzleti haragja elé.
ön is megtámad, mert keresztény szocialista párt alakításáról volt szó? HelyesI Azonban tagadja le, hogy ugyanakkor, amikor a „Sajtó és közérdek" című cikk szerzőjét közöltem Önnel, nem ajánlotta-e fel egy harmadik személy jelenlétében, hogy sok szinü „Zabájával hajlandó támogatni teljes erejéből a szociáldemokrata párttal szemben akár a kisgazda pártot, akár a keresztényszociá-lista pártot, ha lapját pártlappá tesszük. Tagadja le, hogy ugyanakkor, — szintén ..a harmadik Személy jelenlétében — nem nyö-szörgőtt-e, hogy a Zalával igen rossz üzletet kötött, hogy érvé-nyesiilhetésének csupán Tóth Zoltán áll útjában, akit nem tud lerázni. Még egyet. Az ön alkalmazottja nem ismeri azt az újságírót, aki tíz évig volt Kanizsán, ezért egyedül önnek írom meg, hogy az az újságíró volt az, ak\'i az őh hosszú siránkozá-sára felmentése ügyében közben járt— ingyen.
On Csillag Jenő, lapkiadó ur, utamba állt s megtámadott; amire oka nem Yplt. Nyilván azért, mert ízlése és üzleti szelleme ilyen szemérmetlen támadást is megenged. Alapkiadótól azonban a közönség a tisztességet is megkívánja. Mindebből láthatja, hogy ön lehet kiváló gőzfürdős, a lapkiadói kötelessé-
f ekkel szemben azonban még a ejletlen korban van.
A cikk szerzőjét pedig —- annak akarata ellenére — most sem nevezem meg, minthogy mindkettőjük előtt ismeretes.
Dr, Hegedűs György.
Közlöny
NAPTÁR.
H. kot. Viktória sr.. vt J\'rot. Viktória, Gür. k«l. Kréta. Izraelita Tobcth 20. 5670. \'
A nap kél 7 óra 4H perekor, nyugszik 4 óra 10 perekor.
A hold kel 8 óra 15 perekor, nyugszik 5 óra 15 perckor.
A nap hosflxa H óra 22 perc.
Darvas Lajos
állomásparancsnok.
A napokban jött a hir, bogy Darvas Lajos őrnagyot a hadügyminiszter állomásparancsnokká nevezte ki, A kinevezés városszerte nagy Örömet keltett, mert ezzel nagy lépés tőrtónt a nagykanizsai rend megszilárdításához. Darvas őrnagy egyénisége városunk mjndep polgára előtt fogalommá vált a rend, a munka, uz alkotás terén. Erős keze, tevékeny szelleme, méltányos igazságérzotH, sima tapintata, szélei látóköre mind kiváló tulajdonságai a kinevezett állomáspa-rancsnoknak. 8 óppan e tulajdonságok \'Adják biztos alapját am • reményünknek, hogy városunkban a rend terén még kívánni valók mind realizálódnak. Darvas üdvös működése mellett garancia az ö mnltja s kiváló szakismerete, amelyet a körülményeknek mindig megfelelő bölcReséggel alkalmaz. Érintkezése uri, szigora megártó — Nagykanizsa tehát csak nyert e* kinevezéssel. Az tij érát s annak IjöIcs helyi-tanácsndóját e fontos hely betöltéséért Darvas őrnagy ttéméljéVél csak üdvözölni tudjuk.
— Sneff József felépült.
Sneff József, a nagykanizsai szociális mozgalmak agilis vezére hosszas és súlyos betegségéből felépült
— Házasság. Khh Kéné állami lanítónÖ és Nagy ítöla adó-tiszt. pénteken délelőtt az alsó-tempíemban házasságot kötöttek. A polgári e.«knvŐ féltizenegykor volt pénteken délelőtt az anyakönyvi hitstalbaii.
— Telinek a kirakatok, lassan-lassan köteíitörik a normális élethez Legjobban mutatja, hogy a kereskedések főlöltik háború előtti képüket. Duzzad, dagad már bennük a sok jó, amit — amíg a háború tartott csak ábrándként gondoltunk el. Ma megváltozott a helyzet Mi az oka? — kérdik sokan. Nem bolygatjuk. Lelohadt a konjuktiira és remény. Megcsappant a nyerészkedési vágy, mert a, fennálló állapotok ennek a hangulatnak nem kedveznek. Kénytelen-kelletlen, de a kirakatok telnék A titkos rejtekekből előkerülnek az eldugott áruk s kínálják magukat. A sok ismeretlen jó láttára nagy csoportosulás támad a kirakatok előtt. 8 most itt jön, amiért a kirakatok előtt mi is m gállunk. A sok jó még mindig hozzáférhetetlen az emberek nagy részének. Nemcsak u dagadó sajtokról, a mosolygó ételekről, sok színben játszó italokról van szó, haneih sok más egyébről is, ami a közszükséglet nélkülözhe-
3.
tetlen tárgya. Itt — ugy látszik — még mindig a rendőrség után kell kiáltanunk, ha azt akarjuk, hogy nocsak nézzük, hanem élvezzük is a kirakatok tartalmát. Végtére is rászolgáltunk türelmünkkel é dolgok élvezetére. A demokratikus szavak mellé most már tartalmat is akarunk az életből, hogy jelenűHk csakugyan boldog legyen
— Elmaradt tanltógyttléa. A zalamegyei tanítótestület elnöksége e hó 19-ére, a vármegye- tanítósága részére gyűlést hirdetett, hogy azon a változott viszonyokhoz képest a jövendő tanítás módozatait otb. megbeszéljék. Azonban ismeretlen okokból a gyűlést felülről leintették s igy elmaradt.
— Forrong a plebs, zúgolódik a nép ugy & város belső, mint a küllő, az úgynevezett sáska kerületekben egyaránt mind han-gosabb ós hangossbban \'készülődve a még miudig szemérmetlenül dühöngő áruuzsora ellen. Mi, akik a nép között élűnk, a kezűnket állán-dóan annak ütőerén tartva minden gondolalát ismerjük, ajánlanók, ha a már agyon tollasodott kereskedőink meggondolnák Yégre magukat s megelégelnék a további szemérmetlen uzsorát. Mert az a mind inkább hevesebben piruló paráu, ha tovább hevítve lángra lobban, fel-tartózbatlanul félelmetes dühével kiszámíthatatlan pusztítást és rombolást vihet végbe tán azoknál is, akik arra reá sem szolgáltak. Jó lesz tehát q fölött egy kissé, de lehetőleg gyorsan gondolkozni.
— Fogorvosi rendelés. Dr. Kahán Imre törzsorvos fogorvosi rendelését Nagykanizsán mai napori Zrínyi Miklós-utca 40. szám alatt (volt tfartos-féle házban) ismét megkezdte.
— Eszmecsere XV. Benedek pápa és Wllson kttsfttt. A Heiebspoat vatikáni \'körökből nyert értesülése alapján írja: XV., Benedek egy nagystílű egyházpolitikai programmtervezet kidolgozásán fáradozik, amely a békekonferencián kerülne tárgyalás alá. XV. Benedek abból a gondolatból indul ki, hogy a kultúrharcok t történelem tanúsága szerint nem maradnak elszigetelt jelenségek, hanem átcsapnak a szomszéd államokba is. A pápa tehát azt ajánlja Wiísonnak, hogy a folytonos kultúrharcok elkerülésére, melyek lehetetlenné teszik az egyház eredményesebb, hatékonyabb kultnr-munkáját, nemzetközi és intézményes vallá8védelmi intézkedések történjenek a békekonferencián A vallás szabadsága ne legyen a váltakozó kormányfermik esélyeinek alávetve.«A vallást ne lehessen egyetlen államban sem nemzetköti megterlás veszedelme nélkül támadni. Különösen a missionáriuspk kulturmunkfy\'a legyen nemzeti különbség nélkül a népek stövetségé-nek védelme alá helyezve. Ebbeo az elgondolásban, amoly a wilsoni 14 pontnak a vallás területén való érvényesülését jelenti, implicite a római kérdés is benne foglaltatik.
1918.
December
23. Hétfő.

Zalái Köil
— FUcfcer Imre halála. A
nagykanizsai figyéswég egykori vezetője, hegyeshalmi Fischer Imre fŐflgyé«helyette6 a* utcán egyik jóbarátja mellett öaiweepeU « meghalt 59 évea korábau. A Ifőügyéw.-helyettes uri társadalmunk közkedvelt tagja volt a ezért halálát igaz részvéttel fogadták Nagykanizsán
— Kérelem. A Magyar Béke-Egyesület Paedagógial szakosztálya nevében tisztelettel felkérem azon hadból hazakerült katonákat, kik az ellenséggel szemben, vagy annak részéről olyan eseteknek voltak részesei, szemtanúi, vagy ilyenekről biztos forrásból tudomásuk van, melyek az egymás ellen küzdő katonák kőzött a megnyilatkozott felebaráti szeretet, irgalmasság és nagylelkűség gyakran előfordult eseteire vonatkoznak, hogy azokat paedagóg\\ai feldolgozás és ismertetés céljából, részletes adatokkal leírva a Magyar Béke-Egyesület főtitkárához : Szmik Antalhoz (Budaoest, IHU. ker., Stáhly-utca /. sz.) mielőbb beküldeni szíveskedjenek.
— Gyászrovat. Tőke Jámw dálirasuti váltókezelő rövid beteg ség után elhunyt Nagykanizsán.
— A járdák éa a rendőr aég figyelme. Ha az idő óni buakomorra fordul, ha a tél sára, lutva, jege teazi bizonytalanná járá sunkat, sóhajunk, panaszunk, te«ü épaégünk féltő szava mind a rendőrség felé fordul aegiteégért. Ter-mfazotea. A járó-kelő ember magában véve tehetotien a sikos járdák miatt. De ha közönségünk szavát a rendőraég megérti, sérelmét orvosolja, tüstént virágzóbb lesz közállapotunk. Itt azonkau a hiba, hogy a járdákról állandó rovatot kell vezetnünk, hogy rendőrségünk nem sok gondot (érdit a járdák tisztántartására. Utca hoaazat borzasztók e téren u állapotok. Csak tipegve merflnk járói a gyalogjárókon, mert máskülönben testi épaé-güaket tüstént vaszedelem éri. Uj érát élünk, így Hioktuk mondani. Legyen hát ez az éra tisztább, boldogabb raég járdáit illetőlef ii. Zsarnok.-ágot ne türjtlnk ezen a téren »e s bánjunk el azokkal a házi-urakksl, vagy akiket illet, ha a járda tisztán tartására nem akur-nak gondolni. Egy-két vaskos büntetés és tntyd lesz tiszta járdánk míndenfttt s lesz nyugalmunk, örömünk a sétában, a járásban és a város tisztaságában
— Ae Oruáfoa Hadlgon dozó Hivatal pécsi hadirokkant munkaközvetítőjénél a következő rokkantak keresnek alkalmazna!: Aruberaerző (levelező) 1, béresgazda-:), bizalmi állás 1, bor és pincekezelő 1, ftséez 3, •;rdőór 8. építészeti alkalmazott 1, építészeti rajtoló I, felügyelő 15, fűrész mester (rajzoló, erdőkezelö). t, gazda-aági ixpáo 2, gazdasági cseléd 1, gépész 1, gépszerelő 1, gépészkovács 1, gyári mnnká* 1. házmester 1, házfelügyelő 1, hentes l« hivatalszolga irnok (irodai rnrin-kán) «, irodaiaolKa 3, kőfaragó l, kómhvefl 3, könyvelő 1. .\'levél-hordó í, magtáros\' 2, majorgazda 1, mező-őr (hnjdu) 1, motorkezelő 1, őr (éjjeli) 9, pénzbeszudö 1, portás 7, raktárnok 1, *zrjg.»*rté I, Molga 7, tehenéw/.gaxda 1, telefon kezelő l, tisztviselő 1, útmester 2. Az Országos Hadigondozó -Hivatal pécsi hadirokkant munkaközvetítője.
Kik csináltak randit Somogyban?
E lap december hó 16-iki Márnában a következő Kir jeient meg:
— ,A somo(ymegyei állapotok. A Kaposváron ós környékén garázdálkodott hatalmas bandát a dr. Hegedűs főhadnagy géppuskás osztaga éa a melléje beosztott Fabiek-csoport negyven tengerésze — amint nekünk jelentik — teljesen megfékezték Klówör Böllönyén, azután Nagybajomnál szórták szét őket.* stb.
A félre nem vezetett közönség megítélésére bizom, hogy ezen hírben feltoltamre a saját nevemet, vagy nem. A fenti so-rokbah az nincs benne, mintha én személyesen is ott lettem volna. Valótlan az az állítás, mintha én nem akartam volna Kaposvárra menni.
Tcrsfrrral nem dolgozom, de attól nem is félek » csak ükkor hallgatom el véleményemet, ha agyonvertek, vagy agyonlőttek.
Ez a válaszom a Zala 21-én megjelent számában „Kik csináltak rendet Somogyban" cimO közleményre amellyel szemben egyébként a bíróságnál keresek orvoslást.
Dr. Hegedűs György.
MRODUOM
A Figaró mindig érdekes ós szerdáu jcluntk meg. K.pható min-dentltt az újságárusoknál. Kiadóhivatal Budapest, VI. Teréz-kőrut 6.
Ai Élat a kgaaebbnn illifstlráll. szépirodalmi hetilap, (iazila^ tartalma TálturatouA s vonzói á teszi. Kiadóhivatal Budapest, II. Fehér, lári ut 13.
A Vaaárnapl UjaAg-ot rúgj kora éa elterjedtsége Iá dicséri. Érdekes képel éa klasszikus tartalma qánlják a laput. Kiadóhivatal Buda paat,-l¥. Egyelem utca 4.
— A Magyar KBnyvtár uj ftUetel. Kadó Antal vállalata,
melyről ma mér mindenki tudja, hogy Irodalmi kulturánk egyik oszlopa, most ismét néhány sjerfölöU becs* munkát adott ki, Hzini Gyula uj elbeszéléseinek kin gyűjteménye a kitűnő íré finom ée nemes mu-z-ájának legszebb terméséből való. Az ujabban leltOnt Mariay ödSu elbeszéléseiből is ad a gyűjtemény .Muzsikus történetek* címmel egy bokrétái* valót, elütés, fonnáa novellákat a muzsikus é\'wtból. — Kó. bor Tamás erót.ljes \'atlímtlréaxeté-nek ós milv psychologlai belátásé-aak legNKtvészibb alkotásai k»zé tartoznak azok a nnviillái, melyeket .Müvóaz és egyébh történetek" eimmei gyűjtött osw.e egy fűzetlieii. Kepe. Bmil elektrotechnika* gépész-mérnök tanulmánya .Klektronios-Iá*, augártáiwk. anyag- cimmel az elektromosáig uj modern elméletével iiraertet meg olyan (ormában, melyet a lailuia olvaaó is neiuoaak megérthet hanem élvezettel is olvashat. Aleiander Bernát „A háború ntán- ciuilt tanulmányodra-zata laélyen jaró elmélkedéseket mi a kultúra legfontosabb problémáiról A MagyiM Könyvtárt a Umpel H (Wodlaner lí. és fiai) cég adja ki Egyus szám ára 50 fillér,
Hagke* dődti tt a nagy
Karácsonyi
Fürst József áru-— házában. —
Leszállított árakl— Telefon 3-88.
C»ak e hó 23-ikélg
cégnél a// ösuei raktáron lovó bársony-, velür-, lile-és MŐrmekalapok, ug>-szintén duplaszéles ruha-selymek, szőrmeclcék és mulfok kliruslttatnakll
Xtod.nkt ragadja m.ff aa o 1 o ■ ó vUirlá.l alkalmat t
TeutecbGueztáv
drogéria
féBfképitziti izaklzlit
Az összes fényképészeti cikkek, u. m.: lemezek, gáz, bróm, és celloidin papírotok ós a/. Bsazea fényképészeti vegyszerek (amatőröknek is) állandóan nagy raktáron. o
■zakfánykáp éas *k za«ry bedvatmíoybvn réazvattlnak
1918. deoember 23.
Hadirokkantak,
sérültek ét özvegyek figyelmébe 1
A haillrokkanuk orazágos azóret-sége helyi woportjának elnókaáge órtesiti az összes tagjait ós az ér ilekelteket, hogy a niinimtérium engedélya alapján az egyszeri ae-gélv minden hadirokkantainak, ha-di&zvegyeknek és hadiárváknak ki-fizetendő, tekintet nélkül arra, hogv kap-e ideiglenes évi segélyt (eMt-leg hadiiegélyt) vagy sem. A segélyt (. hó 28-án, hétfón fizetik ki a városháza kistanácstermében. Katonai egóezségtlgyi intézetekben (kórkál, íltlnlöbrly stb.) á|>oláa alatt levő rokkantaknak pedig az illető intézetekben, shol az igényjogosultak élelmezésben állanak, fizetődik ki. A rokkantak - éa fzve. gyeknek egyenként 150 korona, az általuk eltartott eaaládtag (feleség, szülők és a 14, illetve 16 éven aluli gyerekek) pedig 60 koroaa. Tehát ha egy hadirokkantnak van 6 gyereke, felesége és anyja é» ezeket ó tartja el, annak jár összesen 650 korona. SsQlótlen hadiárvák részére fejenként 100 K. Ilokkant I isitek és egyenrangúaknak és özvegyeknek az egyszeri segély egyelőre nem jár. Ha valakinek sérelme vagy panasza vau, az forduljon l\'olai úrhoz, városház, kistanácsterem, vagy pedig a rokkantak és özvegyek lielyicsoport elnökségéhez. Néma József Király l\'ál utca 8, és Hzorh Ernő papir-kereakedőliöz Fóut.
Köszönetnyilvánítás.
Mindazoknak, kik felojt-hotetlen jó férjem, illetve édcsatyánk, valamint jó rokonunk elhunyta és tcinetéso alkalmával tanuaitott jóleső részvétüknek mély gyászunkban kifejezést adni szívesek voltak, ezúton mondunk hálás koszonetet,
öav. Tőke Jáaoaaé
éi culidj..
Muszáj nevetni 1
„Újvári telefonál"
a cime annak a legújabb kétoldalú, tréfás hanglemeznek, melyét Újvári Károly adott eló. üzen a hanglemezen a
kitűnő kozalkua fölülmúlta önmagát, olyat nyig-tott, amely e leinezhnz fűzött Őriási várakozást telje, mértékben igazolja, szóval a legjobb hanglemei-protlukoíőt. -- E lemez pénzért nem kapható, csupán 6 darab lejálasolt lemez ellenében, kizárólagos joggal
Wagner
„Kaacaa.paafrtrmkáa\'-atl
Budapest. Júzaef-körut 15. FJÓk. IX., Ráday.utca 18. azim.
T.l.foa: Jéaaaf >9 BJ. ,a
a™..,. awnivat i.„.„i
Nyomaton
« iaptuliíjdonoa; Zajai Károly óa Tirs» „yomdal mítatéaetében.

57-ik évfolyam.
Nagybaniba, 1918. december 30.
S0. szám.
ZALAI KÖZLÖNY
Sserkentőség és kiadóhivatal i F6-at 13. u |
BogMrted.r liiabau, ti INTBKURBAN-TBLUPON i 183 UlixlcK.ek i, nyllttilr dlj.aabáa ..orlnt y^teluck lel
Dr.
Kassát megszállták a Csabik
Budapest, dcc. 20. Vasár-nap délután fél 5 órakor a csehek bevonultak Kassára, A telefonösszeköttetés megszakadt Kassa és Budapest között.
Szilézia köztársaság?
Boroszló, dcc. 29. A Wolff ügynökség jelonli: A berlini lapok jelentése, hogy decem. ber 30-án klkláltjálí a sziléziai köztársaságot — ulap-talán.
A német oáizár él.
Amszterdam, dec. 2U. Itt nem tudnak semmit a volt német csáseár meggyilkolásáról.
Élelmiszer Ausztriának.
Bem, dtíc. 29.. £mcri\'ku, Franciaország, Anglia, Olaszország, Sohweli\' -b\'it$ttságot alakítottak német Attila élelmlézerrel való ellátására. A bizottság o hét elején ntn-. zik i3t^>e.
Németországi állapotok
Berlin, dec. 29. A Wolff-ügynökség jelenti: A birodalmi konuáoy válságát\'ugy oldották meg, ahogy a német nép egyeteme várta. A független szocialisták kiléptek a kormányból s igy n kormányzás a szociáldemokraták közében van. A déli né-métségnok is kellS képviscle-. tet biztosítanak. Berlinben különben nyugalom van. Az . év utolsó vasárnapján olyan tüntetések voltok,\' amilyent Berlin még tierfi látott. A többségi szocialisták felszólítottak mindenkit, hogy tün-tossenek a ^Spartaoua-csoport erőszakos uralma ellen. A felhívásnak százezrek engedelmeskedtek. A gyűlések részint a szabadban, részint a termekben folytak lc s mindenütt a demokrata pártok is állást foglaltak a terrorral szemben.
r«l.H, unka»t9i HEGED (tó GYÖRGY.
Megjelenik minden kitKn korán reggel.
BtallseKal Arak i Eftn ívre 10 K, lólívro J K, Magvai-............EfTH mxAm Ara 20 HIMr.
Nagykanizsát ás Szombathelyt nem szállják i jugoszláv csapatok.
Beszélgetés dr. Krétky főjegyzővel.
(—) Tegnap délután külön vonattal Darvas Lajos őrnagy, dr. Brátky István főjegyző, Grassy József főhadnagy és Kumpert Artúr detektív Csáktornyára utaztak hogy a jugoszláv csapatok parancsnokával, Perko alezredessel tárgyaljanak abban az tlgyben, hogy mi a szándéka a jugoszláv csapatoknak Nagykanizsát illetőleg. A tárgyalásról ezúttal jegyzőkönyvet nem vettek fel, de Perko alezredes, — aki nemrégiben még u soproni katonai reáliskolában tanár volt — tiszti becsületszavát adta, hogy Nagykanizsát nem szállják meg s a jugoszláv kormánynak idevonatkozókig még semmiféle rendelkezése sincs. Az eddig? parancsok szerint a Murát nem szabad átlépniük. Alsólendván és Wuraszerdnhelyen, hogy a Murát átlépték, annak az volt az oka, hogy a mi támadásunkat (kurták megtorolni. Különben a jugoszláv csapatok az egész Muraközt kardcsapás nélkül foglalták el, mert a mieink állitólatr aludtak volna. A siker első ihrömíAien nugy tömeg -gyiiit Smam Csáktornyán s boszut lihegve fosztogatni akadtak. A parancsnok azonban a legszigorúbb megtorlást helyezte kilátásba, ha. a magánvajroott ellen a legkisebb vétséget is követnék el. Érdekes itt azt is megjegyeznünk, hogy a jugoszláv csapatokat Kvateralk alezredes toborozta össze, akit emez érdemei elismerésiül a jugoázliv kormány a jugoszláv csapatok vezérkari főnökévé nevezett ki. Mindkét alezredes igen jól beszél magyarul. Küldöttségünk Sneff József elnöklete alatt tartott ülésen, számolt be a tapasztalat tokról. Nagykanizsa megszállása tehát elmaradt. Nem egy nagy veszedelem - elmúlásáról van Itt most szó, mint sokan hlszlk,\'ltanetn egy jogtalan támadás elmaradásáról, amelynek meggéUására katonáink már sorakoztak s a város polgársága\' Is tömörült ugy, hogy a város felé tóduló jugoszláv csapatok döntő veresége biztos lett volna. Végre Is a magyar türelem fogytán van s nem fogja nézni tétlenül, hogy országunk saladén tfim..u.i-lc martaléka legyen.
Wilson pontjai.
LonJon, dec. 29. A tegnapi konferencián a tanácskoítfst Wilson 14 ponljának alupján folytatták. A letárgyalt kérdések között szeropelt a ten-gerok szabadsága, a nepek szövetsége, a kártalanítás, a német gyarmatok kérdése, a török birodalom jövője.
Kövér sertést keresek j megvételre. Ajánlatokat | » kiadóba kérők.
I Ai Ipartestület köz-gyiliése.> Deqémber. 2<Kéro, ilulvax Frigyes ipartestületi elnök rendkívüli -közgyűlést hivótti\'-tjfese á : városháza ilisztérmébc. A rertdkiVÜU kaz^Ulisf azonban^a Itali-, rozalképtclenség miatt á jövő . vasárnapra, halasztották. A rendkívüli közgyűlés tárgyai « jegyző fizetésének rende-|\' zéso, az ctlenőf, pénztárnok szolga illetményufnek meg-
A kisgazda-párt Rigygyúléso.
Keíáesony másnapján, liideg, zimankós idiben tartolla meg alakuló nagygyűlését Kiskanizsán n kisgazda, párt. A régi jobbágyok, zaellérek ós cselédek utódainak ezer ivea szenvedéseiből fakadt keewtlség, a haza hihetetlenül szomorú helyzete miatti elkeseredj, \'a boldogabb és igawágosabb jövőbe vetett \'remény. 4a vágyódás fényképe volt u a gyülós, amelyhez nagyságában, lel kesedésóben éa elszántságában fogható Nagykanizsán ir.ág nem volt. Az öregek, a harctár véres mezejáról hazajött bóeök, ifjak s asszonyok mind ott voltak a megtelték fogadalmukat, hogy a klagazdapárt zászlójához hllek maradnak ö azért a közeli választáson haroba szállnak.
Kire a azerrezkedésro már1 igen nagy szölisóg is van. A magyar földdel, ez állelí eleinlliikkel rendel-feaí .(kSra^í\'iwkj ■ akiknek ..a-\'\' 1 ftldltSí «éW»Mi>zöi(, akik.a fclil. dal solie omu törődtek, --;« »i«t abbéi ki akarják forgatni azokat, akiknek jaár -az ósol U\' m^tUl\'tt^-. sokét a \' awgyar lia/a megezentatt tal^jiWt merítették « szeretetitkot abl» fektették. A kisgazdapárt ellen dolgostó Oaszes pártok fűit akarják, ; hogy \'» kiosatáe »|á kerüli ftW ne légyott a gazdák \'SMbfld liiiajUoil*, baneai asnk osak birltí légyanefc\' aöoak n földnek, ainfllyátt\' annyi dr%« vájt hullalett a magyagBkl-\' niivoanóp: Sót nemcsak azt. hanews alt Is akwjáky liogy » mir iíiagáz-dák kezein levó: 5«i földei ia a» állam vegye a tulajdonéba \'4a a Wfe-gétlea kiegazdákból ie .ugyízólváo állami Mriök legyenek. ; <
A raKgyaf íöldmiveanép azoubtip -Ilyen nj jabbígytágot jelenti törekvésekkel szeinbín még véra árán i« •MMsii a küzdelmet,- m?rt nem* akar éi rum fog liánpie" lennrsem, az áHamáak, torit pedig a többi társadalmi rétegeknek.
A magjtu\' földmiveH né|j szabft-:dotj pkíc" és szabadon fog mndel-kezni ázzál a fSWgal, melyet\'taif-galmával, íokízot yuwtitó\'; nltkitlj). \'.z<í»k áráa magiitisHt\' ós iehtartojt e \'Pzcr áyao át TáráTel megvédett. 1\'
ÁmagJU" ftiárírtyésnóp\' meg is akarja, meg is tvt^ja, -meg is fogj^-víöolmezni aa 4 verejtékké} áztatott földiát, iniudeafóló baUlmi" lorekri-iekketiaembaiib*rSöiiawijójj?at»!u.
a.
Zalfti Közlöny
1918. decomber 30.
jogos - hangok hallatszottak el a gyűlésen, amelyeknek, — ugyremóijük,. — a kelló foganatjuk meg ifi \\m.
A nép kimondt* a párt megalakulását h annak elnökévé egyhangúlag Kárlovits MimÍ Váro$i laná-cuosÉ választották meg.
KÁrlowts József megköszönte a bizalmat s utánna tömören kifejtette a kisgazdapárt programmját, amely felöleli,mindazokat a sérelmeket, amelyek az ország gerincét, n* kisgazdákat nyomják, s azok-at a követelményeket, amelyek megvnlósi-tina nélkül a kisgazda soha öliben gu országban, amelyet ő szerzett, védelmezett és tartott nieg, boldog nöiri lőhet. A hatalom/mondá, nii vagynnk, még kérünk a óva intünk mindenkit átlói, hogy a kisgazda jogait bántsa, ne hómnak kény-szerhelyzetbe bennünket, mert aki kor ökleinket felemeljük s nbból baj lesz. Hiszi, hogy nsindkét város és a környék polgársága, iparosa, kiskereskedője,. gazdasági cselédje és zsellérje is csatlakaik a legmagyarabb pórihoz, íi "kisgazda párthoz, Az ország földje a kisgazdáké, ezért azokat illeti meg a hatalom » nz orazág vezetékében a vczcíö szerep. A kisgazdákat kell szermni, Brós tömegé- .sűríteni, >ké-pewii, eajikat kell nfc ornág gerincévé tenni. Természetesen ezt lertvé/i egyetértésben. kell gyakorolni a többi osztályokkal.
Tömörülésre buzdított, amolyet \'^•Mü is szükségesnek tart, mert mirtden osxtálya szé^ vm&edik, jogait és megélhetési lehetőségét kftvKeli, ciak á kis-gusdákra nein gondol senki, sőt ahelyett,. hogy., ennek eM-sitire sietne~ az" állam azt megtámadja 8 jogaiból kiakarja forgatni. Még azt a (öldet is sajnálják tőle; amelyet ő szvzett meg, h amelyhoz való jogát ..lére hallásával bizonyította be. Most mindenki a Midről beszél, atinak udvarol,- takarják rabolni igazi jegyesétől, a földmlvestól.
Ajánlatára megválasztották a vezetőséget. Társelnökök. lettek\': PtÁnder György városi tahacsoe, Gfori Usaló v képviselő, Mát és József vf képviselő, Major Józfcef v. képviselő, Buaczom József v. képviselő, ifj. Stcszlm tferene, a ktekanizsai polg. olvasókör elnöke, IHAnder Boldizsár • v. képviselő. Ügyvezető titkár lett dr. Hegedűs György ügyvéd Jegyző Krajcso-vks József kántor,* pénztárnok Hajdú József v. képviselő. Megválasztottak ezenfclt)! kélstát főből állo bizatriilférfi testületet.
A választás ruogejtése után Piánder György társelnök mondott beszédet. Figyelmeztette a kisgazdákat a veszélyre, amely -. Őkot azáltal fenyegeti, hogy n kiiz-> iiilajdoitt akarják behozni. 0.-.sze & \' kell tartani, hogy e veszélyt ulhá-
riUuk, a hogy az alkotás munkájában céljainkat elérhessük.
Dr. Hegedfis György rövid felszólalásban a jelenleg uralkodó politikai áramlatokat ismertette, s oda konkludált, hogy a kisgazdapárt az egyedüli hely, ahol a föld-mives cójjainak elérését remélheti.
HajdnJfosef a földnek ft szereltéről beszélt, Rragdszkodni koll atiyiiföldhöz, mint szent Örö-és ezt, valamint «Z ehhez való jogunkat meg kelj védelmezni azok ellen a.jóakarók ellen, akik u földről csak akkor beazélnAk, amikor, abból osztozkodni remélhetnek. .
A szép beszéd befejezése után a gylllés a következő táviratot koldte ne Országos Kisgazdapárt vezérének, Szqbó Itváunuk: Nagykanizsán a mai napon a kisgazda-, párt a kisgazdák óriási nWzvétele s lángoló lelkesedése mellett, megalakult. Kbból az alkalomból szeretettel üdvözít Nagyságodat. „ mint vezérét 8 törhetetlen támogatáséról éa ragaí^zkodásáról biztosi tja. Kár-lovlts József elnök. \'
Az elnök záró szavai ntán raz óriási tömeg elénekelte a szózatot, amelynek , befejeztével a gyűlés véget ért.

Ask Országos Kisgazda-f párt prografwmja.
\'/ÍTj ■ •>•
L az ofsiág aUatuforniaja.
A KisgaZtlapáít a köztársasági ál-lamforni%í-hiv\\j
//. Az orsziig alkotmányos étele.
o) Képvisclőuálasxló jogot követelünk" minden 24 évet betöltött magvar honos férfinak iW hűnek, továhbá a háboruiwui részt vett katonáknak .életkorra való tekint(!t nólknl.
lf\\ .Követeljük a képviselóválBszló keíülelek arányos leosztását.
c) Követnljtlk ív/, összes kivált<-á-gok eltöfléíétVtehát azokat is, amelyeket törvényeink akár a nagybir-toküsoknak-, akár a nagy adófizetőknek,\' vifilis. jogon, főrendiházi jogon,, vagy bár^i niá* módon biztosítanak.
M\'\'Belügyi igazgatás. ■ ;
a). Követeljük mihdazoh törvényeink ínegváltozlatását, melyek egyoldalúan-a nemzet alsóbb réte-gwj\'0 nehezednek, aminők a yadár száti törvény, erdőtörvény stb, ..
p) Követeljük a régi jobbágyi ín-tézmények nfég helycnkint meglévő \'maradványainak eliörlé«:ét; minők h zsellér-házbéri\'k, zsellérlüldbérek, ro-botszolgálnlok $th.
c) Követeljük a \'klhMwgí és vármegyei törvények\' módosítását, a községi törvényben az úgynevezett eszményi kii-zségfk. megszüntetését.
d} Kövotoljflk, hogy a politikai községek, továbbá a volt jobbágyok •jogulódaiból álló feslülelek, úgyszintén a\'vármegyék olyan önállóságot nyűgének . ügykezelőik t?a■ vagyon-kezelésük tekintetében, hogy határozataik csak felebbezés folylán kerlll-jenoki felsőbly hatósági jóváhagyás elé, azonban az ügyvezető tisztviselők a s«.jíit személyes ügyeik kivételével felebbezési joggal nc hirhas-
e\\ Követeljük, hogy- a községek .lakossága ösíaes elöljáróit, bíráját, jegyzőjét szHliftdon választhassa.,
/) Követeljük, hogy a volt úrbéresek jogutódaiból álló testületek és közbirtokossági testületek jogi szeniályekuek mondassauak ki.
g) Követeljük, hogy az országra nézve nem kivánatoa elemeknek az országba való bevándorlása tuegaka-dálvozfasatSk és az ilyenféle itt tar-tózítodó nem magyar honos elemik távolittASsanak el az országból.
U) Követeljük, hngy hz egyes társadalmi rétegek szervezkedése elé az államhatalom semmi akadályt ne gördllsen, sőt azt jóakaralulag kezelve mozdítsa elő, hogy így azok a saját érdekeik megvédése ós előmozdítása céljából szervezetekbe tömörüljenek.
Kövessen el a kormány minden lehetőt, hogy az egyes tnvpdölmi rétegek között az ellentétek (\'Isimul-jauak.
IV. Birtokpolitika.
a) Követeljük, hogy idegen honosok hazánkban ingatlan birtokot ne szerezhessenek A mór meglevő ily féle birtokok az állam által kisajá-litandók.
^Követeljük az állani részére a kisajátítási jog törvénybeiktatását az egyházi, a pónziitlézetl, a városi és községi és az összes kötött birtokokra nézve. Ezeken kívül a kétszáz holdon felüli magánbirtokokra nézve K valamint a háború alatt szerzett száz holdon felüli magánbirtokokra Kisajátítási ár fejében rés/int a háború előtti és vidékenként, átlagos forgalmi ár, részint olyan vételár fizettessék adókötults állami kötvó-nyHkhen, mely vételárnak 5%-os kamaijövedolme megfelel az illető, vidéken a háhorn előtti időben fizu-telt holdankénti átlagos bérösszegnek/ De legyen kisajátítható az állam által vagy vételárért, vágy ki-e^réiös Mián 1118 olyan kétizáa holdon alóli mgánbirtok is, moly valamelyik község, tei\'jftszkedíjsúnek \'útjában- áll. \'.\'•*
i) Követeljük, hogy az. állam, régi tutajdonát képező (is az állaiii által kiwijátilott ingatlanok birtokpolitikái . célozta - használfassínak azon elv alapján, hogy a fóld. első sorban azoké lehessen örök.tulajdonképpen, akik azt mivclik.
Követeljük, hogy első sorban tényleg részt vett löldmives éaföld-.munkás kr\'otiák és azok árvái és a kis- és lörpebictokosok, a földmives munkálok, u gazdasági cselédek, kapjanak; tisztességes megélheté^llkre elégséges földet, kedvező vételítr és kedvező fizetési feltételek mellett.
A kisiparosok és hivatalnokok saját kívánságukra elégséjtes kertj földdel látandók el méltányos vételár é.s fizetési feltételek mellett. _ if) Az árvizek és belvizek szabá-lyozása nagymértékben állami érdekeket is szolgál, mart a többter-melésre ad tehetőséget, tehát ezek a munkálatok állami költségen, állami kezelésben teljesitendők.
.4 vizi utak és a \' közlekedési utak állami költségen építendők ki.
A törvényhatósági úlak államköltségen tartandók fenn.
c\\ Követeljük, hoKy az állam kisajátítási joga a 200 lioldon felülj birtokokra most megvaiósitandó bir-lokeloszlás utáni időre is fennlar-tassék- s ennek segitségővel a jövőben minden csnládalapító földmives, kinek elég földje nincs, megfelelő földdel Utassók cl.
V. Mezőgazdaság
a) Követeljük h kerületi rendszerű inczógaz«l(wági kamaráí fe|-idhlását, ahol a kisbirtokosuk szá-
uiuk és vagyoni erejükhöz mérlen helyet kapjanak.
b) Követeljük, hogy a mezőgazdasági hitelről az állam gondoskodók.
c) Követeljük, hogy a kiö wesz-főzó üstök részére a szeszfőzési jog azonnal engedélyeztessék és pedig nemcsak a mindennemű gyümölcs, Iwrseprő és szóló törköly re, hanem a lisztes anyagokra nézve »», inert rtzel a kisgazgák elősegítik állattenyésztésüket és magasabb árért értékesíthetik .mexei terményeiket
d) Követeljük a közérdekel szolgáló szövetkezetek állftmi támogatását.
K0vct«ljtk » termelő stlivelkeje-lek ftUllilisil, küisii^uiikint illanu \'Aniogatifl mellett.
VI. Adizds h pénzügy.
a) Követeljük r ktatelier viielé-s^nól » loimeasieblimeoó fokwatos (lírogi\'essiiv) adézAsi rendsMrt, to-váijb* «létrainimuin aditmonlesságét.
Követeljük, liogy a liáliorun terhei gyorsan tövIcsiteRKii.cti le (irog-refoíiv aiapou 61 el»6sorliau « badi üiletekWl tcíilritiató vagyon 00 siá lalAkifr terheli clkubifaíMI.
(/) Kiiveleljöií lioív u adózta alajiját csak a jóveilelera kúiiMM, enuílli))(v» a kolOnfélo egyillb »d6k (j» kolonöacn « iiólkülMhetetlcQ ólulmicikkelí fogynwilAHi átlója t&rül-tessek; ellenben a Bnyllífci adó\' a iegmeH>zebbmeiiölog behozandó
c) líövetcljnk, hogy az, adókivető hl/oltsAgok nz »;7yes kó|iviselóteslllletei dUal vílnKítolt tagokból aoreoláa ntján íllilífwsftnak öesze. .Mimlogyik kózség Ifgttláhb egy-egy lagot választliMson.
d) Követeljük, hogy a klll(illd»n lakó niagynrlionoH roldhirtoköHok kétszeres fttlót fizessenek ningyar-ortzAgi birlnkaiktól fa jovOdehtieiktól;\' \'
Ugyanezl kSveleljllk « UlfBhli honosoknak MagynrorázAghól s?Ar-nmzó jövedelmeikre nézve is.
ít) Követeljük, hogy a korcsma-, jog és Iralik.jog kizárólag nz illHő közelid kópviselólestOleléllek j&vna \'ala és iijAnlása alapján adassék h lolyanlíilóknak.
I\'ít. l/iar- és krr.\'sksdrUmiljíy.
á) Követeljük a kisipar hathatós láningaUsiU állami llilelnynjtÍMO,!, ipari eszkóziik beszerzésével, továbbít ktíreteljtlk a kisiparos-szftretkw.elek-tiek éllaini-támogatás mellett való1 " íelállitáiát és n már inegloró ily w.evetkezetek segélyezését.1
0) Követeljük nz ipari szakoktatás életbeléptetéséi,
c) Kttveteljllk az iparkamarák reformját, hogy olt a kisiparosok, l\'lsk\'ereskedík t.ihb befolyáshoz jussanak.
d) Követeljük a vasút, postív éa távírda külrnnálasztását a kereske. delmi minisztériumtól és kívánjuk ezen intézmények dnuiitmllzilMt és külön minisztérium alá helyezését.
c) Követeljük az összts vlein\'Alls vasutak államivá télelét
f) Köveleljük a papirgahona eltörlését, ügy, liogy csak , kész áruk képezhessék a börzei adás-vétel tárgyét.
£> Követeljük, hogy a böraei nyereségek 50 •J,H», adóval fo-vawanak meg.
K) Követeljük, hogy a nngv gyári és ipari és szállítási vállalatok állami szubvenciója töröltessék el.
VIII. Honviddcm.
I.) Követeljük a knlonai, illetve honvéd szolgálati idó leszállítását és csak annyi haderőt kívánunk fegy.
,1918. d^oomber ?0.
Zalai K ö b1ö n y
3.
vérben tartani, amennyi a határvédelem és a belső rend fenntartásira azllksóges, • de a teljesített szolgálat teljes értékben kártalanítandó ax áll ra pénztárából. A szolgálati idő legyen mindenkire nézve egyforma.
IX. Közoktatásügy és népnevelés.
a) Kövei e^jak az ingyenes népoktatást é« ingyenes továbbképzést.
b) Követeljük a felekezeti népiskolák ós tanitókópozdók államosítását. ..
c) Követeljük a falusi fóldmive*. nép mezőgazdasági szakoktatását, bol is az okszerű fóídmltvolós ós a mezőgazdasági növénytermelésen kivül az állattenyésztés, szőlőszet, borászat, konyhakertészet, méhészet, gyümölcsósaet, tojgazdaság és a háziipar tanítása is helyet foglaljon. A fóldmives nők pedig a háztartás, a szövés, fonás, szabás, varrás ismereteiben nyerjenek oktatást.
X Igatságilgy.
a) Követeljük a jogvédelem olcsóbbá tételét óa hogy bárki is személyesen, ügyvéd nélkül védekezhessen mindenféle perekben, bármely bíróság előtt.
b) Követeljftk, hogy a volt urbé-resek jogutódai ós az 1848 előtt fenhálott úrbéres ki\'.zsógek által szerzett és nyert mindazon vagyon, melyet jelenleg a politikai községük- bírnak ós használnak, annél-klil, hogy 0 vagyon megszerzését törvényes okmányokkal tudnák igazolni : adassék vissza a jogos tulajdonosnak Kzt megelőzőleg hivatalos nyomozás rendeltessék el a politikai községek állal birt és használt vagyon eredetére nézve és ezen nyomozási eljárásnál- a volt úrbéres birtokosok ós közbirtokosok testíllateinek megbízottjai. is közre*
működhessenek.
c) Követeljük a beházasodott vők jogi helyzetének szabályozását ós az öröklési jognak a kisgazdálkodás érdekei szerinti átalakítását
XI. Népjóléti követelmények.
á) Követeljük, hogy a háboiuban tényleg részt vett képesített egyének, ugy a szakmájukhoz tartozó állások\'betöltésénél, valamint a hivatali előléptetéseknél előnyben ré-szesilte^enek
Ugyancsak előnyben rószesittese-nek a háborúban részt vett legénységi állománybeli nem kópesitett egyének a nekik megfelelő állami, megyei, községi állások betöltésénél
b) Követeljüjc az állami aggkori biztosítást és a balesetbiztosítást a mezőgazdasággal foglalkozókra is kiterjeszteni,\'
c) Követeljük, hogy az ugynove-zett községi szegények államköltségen (arlassauuk el.
d) Követeljük, hogy a többgyermekes szülők háromnál több gyermekeik után az állam pénztárából gyermeknevelési segélyben részu-sittesenek.
e) Követeljük, hogy a születések anyakönyvi bejegyzéseinél a meg-. bélyegző törvénytelen jelző töröltessék és igy a törvényes jelző is elhagyandó.
f) Követeljük, hogy il házasságon kivül született gyermekek eltartásáról az édes anya kívánságára, az állam saját költségén gondoskodjék.
g) Követeljük a lelencek ós elhagyott gyermekek államköltségen való lelkiismeretes gondozását-ós jó növelését.
. li) Követőijük a közegészségügy h a gyógyszertárak államosítását, a közegészségügy f Kérü 1 ctok helyes beosztását ó< a közegészségügyi minisztérium felállítását.
«) Követeljük az összes biztosító intézetek államosítását.
XII. Közélelmezésügy. •
a) Követeljük a Uuditermóny Részvénytársaság és az összes köz-uontok azonnali megszüntetését. A Haditermény készletei fölött minden vármegyében az alispán rendelkezzék és csak a felesleget szállíttathassa el a közélelmezési miniszter a szükséget szenvedő vidékekre.
b) Követeljük a fejkvóta felemelését.
«> » I <»f ti t tWtWWMHIMt»1
HXREK
NAPTÁR,
, R. knt. Anlíia, az. Prot. An^lt, Gör. kel Anlzla Izraelita Teboth 27. 5070.
A nap kél 7 óra 50 perekor, nyugszik 4 ótu 15 porckor.
A hold kél lt óra 30 porckor, nyugszik 12 óra 1 porckor.
A nap hoüsna 8 óra 25 perc.
—■ Halálozás. Dr. laubheimer Oszkár, aisólendvai állami köjyegyző a mult héten elhunyt. Nevezett nemcsak Alsólendván, hanem az egész megyében tevékeny szerepet vitt. Nagy tudásu, jellemes és munkás ember volt, akinek elhalálozása nemcsak a tudománynak, de a köznek is nagy veszteség. Temetésén képviselve voltak az összes megyei hatóságok" i§. ö&vegyo, három gyermeke s igen nagy kiterjedésű elő-\' kelő rokonság gyászolja.
— A Károlyi-párt Zalaegerszegen, A zalamegyei 18-as .függetlenségi-párt december 29-én Zalaegerszegen, az Arany Bárány szálló nagytermében, gyűlést tartott;
Kenedy táblabíró munkája* Nem tudom mennyi ideje, do az tény, hogy kftvés ember vette ugy ki részét a háború munkájából, mint Kenedy táblabíró. Atyai szivén acbet ütött egyik fiának el-vesztőse. ő azonban nem u fájdalmas semmittevés útjára tért, hanem a másokért való tevékenység szorgalmában kerestu az orvosságot. Ennek már nagy ideje, hogy szorgalmas munkával intézi a tisztviselők beszerzési csoportjának Ügyeit. Reggeltől estig folyton munkában Tan. Utazik, jár-kel, hogy semmiben Hiány no legyen, ho«y minden panasz elcsituljon s ami szükséges, az mind rendelkezésére álljon a csoport tagjainak. Tevékeny szelleme, tapintáta s gondos körültekintése mind garancia a mellett, hogy a csoport Ugye a legnagyobb közmegelégedést váltja ki. Hol is lettünk volna, ha Kenedy táblabíró nőm áll oda a beszerzést csoport élére. A háború okozta szenvedéstől ainugy is megtépett s megviselt tisztviselők még több, nélkülözésnek lettek volna kitéve. A hála és élismerés konturvonásai o
sorok ama működésért, amely líe-nody táblabíró minden szabad idejét megemészti. dr.l.j.
— A horvátok Muraközben. Amitől régóta tartottunk, megtörtónt, Muraközt megszállották a horvátok. Hogy meddig tart ez a megszállás, arra nézve jóslásokba nem bocsátkozhatunk, reméljük azonban; hogy újra > a mienk lesz". A, horvátok a napokban v bevonullak Alsói lendvára és Letenyéré is, másnap azonban c két helyet kiürítették. Arról egyelőre nincs hir, hogy Nagykanizsót is. megakarnák szállani;
ál ~ Betiltották a vásárokat. ,f Zalavármegye alispánja táviratot intézett a megye összes polgármestereihez, amelyben a vármegye efiész területére 1919. év január hó 16-ig az Összes or*zágoí> vásárokat betiltja,
— A földosztás előkészítése. A földmlvelésfígyi minisztérium az ország összes hatóságaihoz egy. rendeletet, bocsájtott ki,, amely szerint a földosztásnál figyelemig jöhető egyének haladéktalanul össze-írandók. Az összeírás akként történik, hogy a képviselőtestületek bevonásával egy tiztagu bizottságot állitatmk föl, amely bizottságnak fele olyan hadi szolgálatot teljesített földniivelóssul foglnlkozó katonákból áHitrindó összo, akiknek birtoka ö. kat. holdat nem halad meg. Ezek állapítják meg, van.o valakinek igényjogosultsága birtokra, vagy nem A jogosultakról egy névjegyzéket állítanak össze, amelyet fel-■ küldenek a minisztériumnak.
— Pfelffer Elek tervé. Közel egy éve már ama mflvéSzi programm elmondásának, amelyet Pfelffer Elek \'főgimnáziumunk művész luliolsétfll rajztanára adott egy művészi matiné keretében. Azóta nz állapotok sokat változtak, Némi reménysugár dereng; hogy már elérhetünk, realizálhatunk valamit e kulturális programúiból. Most megint előállt városunk kulturális szín-táját (-meló tervével, hogy nlupít-sunk egy egyesületet, amelynek célja n mövészi\' életet fellendítő felolvasások tartja, hangversenyek, tárlatok rcnd.zése. Szóval mind olyan igéret, amit már régen óhajtottunk, amiről sokat beszéltünk, terveztünk. Most mindez, a megvalósulás felé tart. Álljunk ósszo mindannyian, akiknek e terv már régóta dédelgetett vágyunk volt s valósítsuk meg azt minden pontjában, hogy az élet száraz, meddőségében legyen egy kis oázis, ahol tudunk butfolejHenuj^á legtisztább örömöknek szentem! néhány percet.
dr. I. j. -— A főgimnáziumi Igazgatóság közli, hogy a helybeli katli. főgimnáziumban az előadások január 7-én kezdődnek.
— Oder Géza nyugalomban. Odor Géza pónzflgyigázgatö — aki két évtizeden át vezette a zalaegerszegi pénzllgyigazgatóaá-got — nyugalomba vonult.
— Márciusi fizetik a hadi-segélyt. Az utóbbi időben hirek keringtek arról, hogy a kormány ez óv Yégóvel beszünteti a hadiae-gólyt. Ézzél szemben megállapítjuk, hogy a kormánynak határozott szándéka a hadis^gélyeket márciusig folyósítani,\' mert csak igy látja lehetőnek a jelenlegi, bizonytalan állapotból nyugodt átmenettől kivezetni az ország szegényebb nóprétegeit.
— A népiskolát nyolc osztályra emelik. A vallás ás közoktatásügyi minisztériumban azzal a tervvel foglalkoznak, hogy a népiskolát nyólcosztályiivá teszik s őrhelyeken, ahol a lakosság túlnyomj szómban földmlveléssel - foglalkozik, sürgősen megszervezik a gazdasági s&akoktatást.
— Uj zalamegyei lapí Zala-megyei Újság oimeri uf politikai hetilap indult meg Zalaegerszegen. A lap felelős szerkesztője dr. Hollós Ferenc, kiadója pedig a Zalamegyei Újság lapkiadó vállalat.,.,
— Poataforgalom a Mara-közzel. A postatőnöksóg ;\'közli, hogy a horvátok .állal megszállott területekre közönséges leveleken ki-vül semmiféle postai küldeményt nem vesznek fel.
•r- A zalaegerszegi fogoly" tábor. ífelaegerszeg polgármester® árra kó\'to n belügyminisztert, hogy az ottaui fogolytábort berendezésével együtt a, városnak engedje át értékesítés végett.
Fölébredés.
At emberek kUst ólmadozva jártam, fcszniényoim képét csak benned láttam, S forrón lisr.lán sxeroUolek
líju, bohó Sílvcm secíclmes álma - \' Volt ogé*i lényem minden boldogsága. Soká, soká szerettelek. ■
S tnlg titkon szőttem ezt az édes \' álmot, Fölébredni lelkem sohasem vágyott . . S fölkeltettek az emberek.
Jól tették I — szét fos b látták ábrándomat Ivs csacska álmaimnak vége szakadt. . . . Megsirattam, — elfeledtem.
IRODALOM
A Figaró mindig érdekes én szerdán jelenik mag. Kapható rain-denfttt az újságárusoknál. Kiadóhivatal liudapest, VI. Teréz-kŐrut 5.
Az Élet a legszebben illusztrált szépirodalmi hetilap, Oazdag tartalma változatossá s vonzóvá teszi. Kiadóhivatal Budapest, II. Fehérvári ut 15.
A Vasárnapi UJzág-ot régi kora ós elterjedtsége is dicséri. Érdekes képei és klasszikus tartalma ajánlják e lapot. Kiadóhivatal Budapest, IV. Egyetem utca 4
Névjegyeket ft&í\'ü
kiállt lopu-A nyomdAjit F«ut
1918, deownber 30.
Boldog ajévit
kívánok vendégeimnek, ismerőseimnek és jó barátaimnak
Karóim szálloda. kAvébáz, éllerem lul^jdoitofa
KUs Ernő.
Boldog újévit
kiván vendégeinek, ismerőseinek és jóbará-tainak a Fiume kávéház
XagykutiizuAit.
teutocböueztáv
ditfwta
HíjkifiuKl uUlilit
A7. üssfccs fényképészeti cikkek, u. m.: I-amezek, gáz, bróm, és celloidin ppJros^k és az 8s»s&g NajrfcépéaMtt vegyítelek (amatőröknek is) állandóan nagy raktáron. ó
Aukttiyio^ufk UMry
Jt*4tr«sea4ayljea sésaesttiaek
akar mulatói,
hozassa meg a most legujabban megjelent
„Újvári telefonál"
eiiud \'kéloidalaB, tréfáh, cagtatú lungltulftzt.
íra;8 darab ócska, lijitsstll hanglemez.
lc,»c« pcnicil nem kiphil".
UJrári Károly e lomoioi ugyancsak megkwagtatja a liallga-tóit. Elejétől végig holtra nevettető.
Kizárólag cwikis
Wágner
„HaBSüíeTaagyAruliás-\'-aW
Budapest. József-körűt 15. Fiók; IX., Rádayutca 18. szám.
T*Ufoa: JóiMf as- 02. 18
»U\'íxfclűK«pe>í 200 koroÚlöl 1000 k/>n«aijf. Woytópti ií)*iO\\*em lemet- í« h*ng««riijoíy**k IngyuMl
olcsó árért felvesz
a „Zalai Közlöny"
kiadóhivatala.
SZOLGA
jó fizetéssel azon-felvétetik a
Zalai Közlőny-nél
Főút 13. szám.
mM
vásár!
Fiirst József áru-— házában. —
Leszállított árak!— Telefon 3-88.
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Zalai Kizltny
eredeti távirat éí tolefonjelontéssol
megjeleníti minden hétfőn a
kora reggeli áráfcbaa. —
nönnt&u ámak .
Egil im 10 J£, »«-évr# 4 K. nsgyedóvro 3\'80 X.
Egyes szám 20 (111.
UiUiil díjszabás suriit vétstnok feL

———-T-n—rrrwraiTiminnTrirritnriiws i iiiiiiiisismb—i>—
Nyomatott a laptulnjdonos: Zalai Károly és Társa nyomdai mülnMzotében
Telefon 183.
Mindenneinfi
Nyomtatványok
ízléses kivitelben azonnal készülnek
ZALAI KAROLY ÉS TÁRSA
könyvnyomdájában, Főút 13.

Insert failed. Could not insert session data.