Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
21.12 MB
2023-01-04 13:54:02
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
152
324
Rövid leírás | Teljes leírás (535.52 KB)

Zalai Közlöny 1877. 044-051. szám június

Zalai Közlöny
Nagy-Kanizsaváros helyhatóságának, nemkülönben a „nagy-kanizsai kereskedelmi s iparbank”, a „nagy-kanizsai takarékpénztár”, a „zalamegyei általános tanítótestület”, a „nagy-kanizsai kisdednevelő egyesület”, a „soproni kereskedelmi s iparkamara nagy-kanizsai külválasztmánya" s több megyei és városi egyesület hivatalos értesítője.
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön, megjelenő vegyes tartalmú lap.
16. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


V
NA0T-1ANIZ8A, 1877. Június 3-án.
441H: azéLm.
Tizenhatodik évfolyam.
fg- t==..... ■ •
3 OMzilMir: |>
I ^étf ém. . i írt. I
Ml ém . . 4 . ] ínfl . 2
ÍO kr.
6 baaáboa petiUorban 7, mávodaior 6 • minden további eorért 6 kr.
NY1LTTÉRBEN
■oronkint 10 krért rí-
tétnek fel.
astiri ÜleUk minden • birdetéaért ktllön
0 kr. fiMteodS
—---
KOZLORY
Tau
tttlőn r
előbb:
GYI
ÖZI^OKT
A lap nellemi rfaafc illet« k Oslem ányek a
«rökeMtSbfts,
uja«] rinit illető kSslemtnyek pedig a kiadéboa bérmentve intéxendSk :
KANIZSA Wlssslfttbáx.
Bénneotetlen levelek cMk iamert monkitáj"-•aktól fogadtatnak eL
I! ,
Kémiratok visasa nem kfildetaek.
li
| Kési
NVKanizsavkros helyhatóságának, nemkülönben a „n.-kanlzsal kereskedelmi 8 Iparbank", a „».-kaaizaal takarékpénztár^, a „zalame gyei általános tanítótestület", a „n.-kanlzsal kisded-
nevelő egyesület", a „soproni kereskedelmi s Iparkamara n.-kaRixsai ktlfálasztmánya" s tobb megyei és város! egyesület hivatalos értesítője.
Heteokiní kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalma lap.
A modern nevelés hibái. IV.
Nem tartozunk azok közé, kik azt vallják, hogy az állami élet vagy az állam egy oly ÍD8titutió volna, melyet csupán a szükség s kényszer hozott létre s melynek egyéb rendeltetése nincs, mint az egymásközti viszony szabályozása s annak rendben tartása.
Nem hisszük s nem hihetjük ezt, a történelem minden egyes lapja határozottan protestál ez ellen; hanem igen is legbensőbb meggyőződésünknek adunk kifejezést, midőn valljuk, hogy minden egyes népnek vagyon bizonyos, a gondviselés, (melynek működését, létét legjobban a történelem mutatja) által előszabott rendeltetése; s ha a láthat-lan kéz által elészabott rendeltetésnek eleget nem tesz; az illető nemzet elvész a világ színvonaláról, elenyészik s semmivé lesz.
Hassunk csak a világtörténelem rejtélyeibe _ a mnlt elénk van fektetve s szellemi szemmel a jövőbe, ennek titkos fátyola daczára is olvashatunk ; ha a múltról a jövőre következtetünk.
A nmlt azt bizonyítja, kogy külellen még soha sem árthatott egy nemzetnek, mig a nemzetben szilárd akarat, egyetértés volt, avagy mig Őnnönmaga vesztének magvát el nem hinté.
Nemzetünk ugyszólva tönkre volt téve a tatáijárás után; a városok, falvak kihalva s elpusztítva valának, de az akarat s egyetértés, mely egészséges nemzetnél mindig nagyobb s erósb lesz — a vész idejében — csakhamar felépité a városokat, falvakat s virágzás váltá fel a pusztulást
De tekintsük csak a 18. század elejét s nem akadunk abban magyar nemzeti életre,
T Á R C Z A.
A Monterey boszorkány.
(Ulietoy Qj. utio.) (Folytatás.)
A fiatal egyén Károly volt, a* kétséget tem ssenvedett; azonban melyik hajóra meni; bov* vitorlázott — mily szándékban volt — az ulány marad a gonosztevők elótt. Minderre Vanega csak egy mexicói közmondással vál&sxolt: »fogva gondolj a menekvésre, azonban jobb, előbb menekülj, mintsem megfogjanak.* E tanács folytán a szövetségesek minden vagyonukat, bár nagy veszteséggel, kongó péntzé tették,! már a legközelebbi éjen elhagyok a várost két öszvértől ...

Insert failed. Could not insert session data.