Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
22.83 MB
2023-01-04 14:00:44
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
163
341
Rövid leírás | Teljes leírás (583.63 KB)

Zalai Közlöny 1877. 061-069. szám augusztus

Zalai Közlöny
Nagy-Kanizsaváros helyhatóságának, nemkülönben a „nagy-kanizsai kereskedelmi s iparbank”, a „nagy-kanizsai takarékpénztár”, a „zalamegyei általános tanítótestület”, a „nagy-kanizsai kisdednevelő egyesület”, a „soproni kereskedelmi s iparkamara nagy-kanizsai külválasztmánya" s több megyei és városi egyesület hivatalos értesítője.
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön, megjelenő vegyes tartalmú lap.
16. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGY-KANIZSA, 1877. augustus 2-án.

Tizenhatodik évfolyam.

DMzstésI ér:
) évre 8 frt.
fíl ^rre . . * »
y<<<i t''VTP . - r
Kztítn ÍO kr
Hirdetések
t*, b.issb"« ]»etit*r»fh:iu 7, tnnsodíf-or 6 * minden további sorért 5 kr
xyilttérbex
,or^nkint 1« kr^rt vé
tétnek fel. Kincstári illeték minden ^ hirdetésért külön
J 3U kr. fiistendő
naen .; :ülön f
I
ROZLONY
g
i«ét r
BBfc^—=-— "
S \ lap scellemi rétiét '' ill-tí közlemények a »zerkeaetőhör, anyagi rési Át illető Ufluleménynk pedig * kiaddhox bérmentre int***o<J6k : NAGYKANIZSA Wlassftskáz. \ B^rmeneetlAO Iwvdek !• o«\k isme r* <xM«dka£ár-saktól fogadtatnak dL
I
előbb:
OZLON
Késiratok tímu nam küldetnek.
1 Kén
S.-Kanizsavkros helyhatóságának, nemkülönben a „n.-kanizsai kereskedelmi s iparbank", a „n.-kanizsai takarékpénztár*, a „zalamegyei általános tanítótestület«, a „n^kantósai kisded-
nevelő egyesület«, a „soproni kereskedelmi s iparkamara n.-kanizsai k&lválasztmánya" s több megyei és Tárosi egyesület hivatalos érteflitóje.
Hetenklnt kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmo lap.
Ál próféták.
(Negyodik kftr.lemény.)
Nincs tiszta fogalom abban: meddig terjed a rendőri hatáskör és felelősség, valamint mik azok, melyekben a rendőrség vagyon nem csak hivatva, de kötelezve is a proprio motueljárni, intézkedniésfelügyelni.
Általánossá vált: az administratió minden hiányát (nem is mondjnk: hibáját) a rendőrségre tolni és azokért is, melyekben oly ártatlan, mint a ma született bárány, neki róni fel bünül. ót szidni ezekért.
E támadási készség meg van és fel -található lakosságunk minden rétegében, de vájjon arányos-e e mindenre „feszitsd meg" et kiáltozó hajlammal a rendőri működések-polgári támogatása és vájjon épen azok nem támogatják, kik leghosszabban öltik nyel vöket a rendőrségre és nem-e ők akadékosko-dói minden működésének ?
Sógor, ip, koma és képviselő igen-igen nagy szerepet játszanak arra, hogy a rendőrség tehetetlenné váljék; ott, hol polgárjogát mindenki abba helyezi, hogy a rendetlenségek védelmében szava, mint tekintélyes plgáré döntsön a latban és a rendőrség szemet hunyni legyen kénytelen ott, hol de-putatióval kérelmezik az elodázhatlanná vált rendőri szigor, vagy tilalom felfüggesztését, hol a ki hágó ellen hozott elinuraszta lás visszavonására egész utcza vénei jelennek meg — kevesebb az ok a szidalomra.
Ments Isten, hogy a rendőrséget olybá vegyük, mely előtt a körülmények méltányos latbavetése ne szerepeljen, de hogy quasi testületi allegatiók történjenek áitalános rendőri intézkedések személyek tekintetében való elnézésére, beteges állapotra mutat és valarni^t nem hiszem, hogy bárki is a poli-
TÁRCZA
Egy lánykához.
Álmodott a sxotnoruffíz Köuybann&t körött, 8 Álmából egy n''-g várt való Hfí frigy elkötött.
Mély keserve felsugárxék, Mert virága nStt, S ei babérnál kedvesebben Ékesíti St
O.t kebelén csüng sxrretve
Egymást föllelék;--
Nem borítja éj * törxaet: Sr.ebb a föld s az ég____
Virnljatok hosszan! ¿s mit Kivett a világ, — Add te dús*.n, légy te néki Sxázsror s*ép virág...

Insert failed. Could not insert session data.