Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
34.88 MB
2010-05-25 15:46:15
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1168
5056
Rövid leírás | Teljes leírás (697.04 KB)

Zala 1883 augusztus

Zala megyei és helyi érdekű politikai, közgazdasági és vegyes tartalmú lap


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

VI
iiagy-jvamzsa, 1000. szeraan, aumisztos i-en.
A. evimjani.
ftsskei P*% kfts kiri>bi>», l^inifcéi mm. Itt. *
Érek Kgéas ém I frt FHAvre 4 Irt Negyedévre I frt
mjmm 1 far. ttbbssttrl htrdetéenél (
k* M k». I
sstilsst
wüm■
Ar>n4n » méb hivatalos hirdetmé- ■ aysfc 30 ke. bélyegdijon fslül 100 saólg Éh, sssalal mindac sséért % kr.
1 Z AíLAj :
MEGYEI ÉS HELYT ÉEDEKÜ POLITIKAI, KÖZÖAZDASA0I ÉS VEGYE8-
TAETALMU LAP.
SzarkasstAl Iroda. Bova a top ase femí réaaét illet* ktslaménysfc kflides lék Bsjss uteaa 4. ssáss.
,1
1C1
BérmeotatlenNevelelt sask iámért ke-eekbíl fogadtatnak el.
Kéeiratek rUMM nem kfllleteek.
Mviliiér : petitiore 10 kf.
A Nagy-Kanizsai várni szabadelvű kör, a Zalamegyei ögyvédegylet, a HagjKaoiMű- és íjélzeílai takarékpénztárak, Bankegyesúletjée
, Kereskedelmi *bank hivatalos köztónye.
MCflJCLCNlK HETENKINT KÉTSZER. 8 Z E R 0 A N ti IZ0BBAT0K.
A pécsi dalárda.
(8* M.) Azok, a kik é kitűnően szerveseit dalárda saivhea szóló énekét hallották, bizonyosan kellemesen fognak via« zae rnlékezni azon szép estie, mely bizonyságot szolgál-taloli arról, mily szép eredménynyel dicsekedhetik at egyetértés a társadalmi tevékenylégben.
A gjönyttrü, lelket vidító, Öiz-szehangaó ének esak külső jelensége aaon társas együttlétnek, SS együtu működéé áldásának, mely a társa-dslml tevékenységben nyilvánul. — De nem kell-e saáibbavenni e szép eredmény feltételeik is, nem kell-e . számba venni aaon erkölcsi hatást, melyei aa ily szép egyesülés önmagában hordj s melylyel kétségen-kívül magára a városra is kihat, melyben ilyen egyesület létesik.
f As ember termésseténél fogva is a társas éíletre van utasítva, hi-jezen erre veszthetjük vissza as oly sokféle egylet keletkezését, mely kö-sül mindegyiknek meg van a maga speciális czéjja, 8 nincs kétség benne, hogy as ily egyesülések már feladatuknál fogra is kell, hogy nemesi-tőleg hassanak minden egyesre és a rideg egoismus kinövéseit mindjobban és jobbén elenyésstessék. A ezél tehát a legfőbb esetben közcsél és nem öncsél.
Egyedül a dalárdák ások, melyek mind as önosélt, mind a köz-czélt a legnemesebb módon egy be-\'kapcsolják. Igaz, hogy ss egyesülés iti is személyes áldozatot/sőt fáradságot is kíván a résztvevőtől, • de van-e kedvesebb jutalom, mint az,
melyet a dalárda egyszersmind tag- | jainak nyújt? Eltekintve attól, hogy a dal mdvéssete nemesilőleg hal a lélekre, mily gyönyörök forrásává válik a közre nésve is.
Valóban ások a férfiak, kik Pécsről elindulva legelőször városunkban állapodtak meg, hogy városunk lakosságát riika élvezetben réssesitsék, — as k a férfiak, kik a polgári életben különféle foglalkosásban és tevékenység ben a dal örökzöld koszorújával Övezték magukat és egy va» lÓdi demokratikus egyesület képét nyújtották: as élveseten kívül komoly tanulságot is hagytak maguk után, melyet jó volna megssivlelni Kanizsán, abban a városban, a hol as elfogultság fs Össze nem férés átka oly sok jót hlusitott már meg.
Nálunk is volt már dalárda, dalegyesület, sőt volt már, mely |)i-sonyos tekintetben vfcágzott Sok fázison ment keresztül ez a kanizsai düéárda s nem is volna érdektelen fa/Annak idején registrált adatokból Összeállítani életét egész addig, míg sa utolsó hazafias akkord hangzott el még megmaradt néhány taffja dalos ajkáról. De hát hagyjuk aa el-hánytat és fordaljunk az élŐkhOz. — Forduljunk aaokhos, kik a lélek mi-velő, nemes mulatságot többre becsülik a politizálás áldatlan szal-mscsépelésénél á kaszinók és kávéházak dohos ssi báibao, és kérdjük őket: Nem elég város-e Nagy*Kani* zsa alioz, hogy belyrettsse a csorbát s a•dalárdát újb...

Insert failed. Could not insert session data.