Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
14.53 MB
2010-06-03 09:56:25
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
921
2908
Zala 1887 szeptember

Politikai és vegyes tartalmú hetilap.

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


w:
37. szám,
f-
lt^pll te
ImMMiImmIImIiMn msat-M rmn kUnéaj.
KU4óklrslai Váiwfcáa
M ÜtMHiatlM bnM aü tawrt k*wk i • j . ml fctwfatm* «l
É-
ítorfratek Ttm non kllrtte*
xxx ~ m~ nr. nl hl
l
■i wtáa H J
u
llM |. H á
Nagykanizsa, 1887. szeptemberi 4-énj ^
^oiitllcal és vm&yB tartalmú hetilap. A Zala megyei ügy védegylet, n Nagy-Kautawi- és P^l/alni takarék pénztárak; BankegyesÜlet az Alsó-muraküxi takarékpénztár részvénytársaság és otts. zzővuik. hivatalos közlönye.
HV. évfolyam.
f
nr;„xa:: ÍB *n *n rAAmmm Arait
[1 ém
R F.U»r. .
, . I. , . fi frt — kr i]
• • JL * * »> n
y HifUifautk jaiibk«M*n ajúalttsiaxk. g
I) Árt«M • «trM> ifvaUkl Mrfefaaiajrt 1
S»l kr lélj«*<tlj&a]í»til U» mMc I H J MÍIMMpUrt H7 Ai M p
3 / _ ■ , -t— _
IjfUttér pstitsorz 10 kv. - in m m m m
Megjelenik Wafy'Ká.nia^n heteakint tfyitf: vaaAnnp.
Üdv íz apostoli királyuk!
Királyunk 6 felsége e hó 8-án reggel jön városunkét érintve Csáktornyára, ja hol aa ottani nagy hadgyakorlatok alkalmából két napot fog tölteni ■ hol a város • vidéke lakosságának szeretőiéhez és ragaszkodásához méltó fogadtatásra e legmesszebbre menő intézkedések tétettek.
A királyi látogatás a megye lakosságában a leglelkesültebb érzelmeket kelti, a legnevezetesebb mozzanat megyénk életében az ujabb alkotmányos aera alatt s a megye közönsége örömtől dobogó kebellel siet a Felségen király szine előtt ujabban is bizonyságot tenni jobbágyi hűségének ét odaadó alattvalói hódolatának igaz és őszinte érzelmeiről.
Ez érzelem nem csinált, hanem igaz szivből fakadó. Büszkesége az a magyar népnek, hogy renditheteilen jobbágyi hőségében, királya iránti loyáli* érzületében nem kételktdbetik ■ nem is kételkedik senki, valamint- , hogy az alkotmányos királynak nines biztosabb támasza, mint népének hü szeretete.
A magyar nemzet eltelve azon Őszinte szeretettől, melyet fölkent koronás királya iránt érez, a sziv őszinte lelkesedésével ragad meg minden al- i kaimat, melylyel ez értelmeinek kifeje- | zést adhat S igy nemcsak megyénk közönsége, hanem közeli s távoli szom stédaink is az alattvalói hódolat legnemesebb érzelmétől ösztönöztetve sietnek hozzánk felséges királyunk Üdvözlésére.
Hogy ez érzés valódi, az bizonyi- j fánra nem szorul. 0 felségét a legtün |
döklőbb fejedelmi erények diazitik, oly erények, melyek Felsége Urunkat az európai fejedelmek egyik kimagasló abrfrjátf teszik, fejedelmi erények melyek fejedelmiek, mivel emberiek* Az a böloseség, melyei népeit kormányozza; az az igazság, mely' fejedelmi tetteinek mértékét képezi; az a kegyesség melyre nagy szive hajlandó^ s az a jóság, melyei as elérni csapások által sújtottakat megvigasztalni siet — mindezek az odaadás fás szeretet, a hűség és ragwzkodás érzelmeit szilárdítják magyi r ember1 kebelében a /el Anyában.
mythosf szerU azon von-fel a magyar nemzet a fs családja iránt viseltetik, népszerűség tön-veszi körül felséges mindlen magysr sziv
meg a
séges király i Majdnem fialóm, mely! felséges király
A legritkább döklő dicffén Urunkat, kié
szerető lelkese déaael dobog.
S ki ériemelné' meg nagyobb mértékben e izcretetet a odaadó ra-gatzkodáat, te int azon dicső király, ki népének visszi adta alkotmányát, ki ez alkotmánynak leghűbb őre, legbiztosabb támasza és véi lője ?!
Jóságosai b. kegyerebb királyt alig mutatnak fel á történelem lapjai A ki rály, ki népe fájdalmában a örömeiben osztakozik, jogot tar hat a nép hűségére, mely őseitől ö|ökJöU érzelmeinél fogva késs minden pillanatban életét és vérét feláldozni a haza és a trón javáért. —
Isten kegyelme kisérje a király életét, s nyújtja azt népei boldogitáoá-ra még hosszura, igen hosszura. Üdv az apostoli királynak!
A hfljrzet.
Lassanként osinidóxui teád a títokan-loa homály,' melybe* czár (tiUjdoaképani •politikáját. wgeséljaoírejtenitudtaása *y tolla npoiiflftHok)x>l. melyeiket; as otróax kormány közlönyei a európai |közvélemény kiváncsi-ságái táplálták és állattak, itifálik a fölvilágosító szó. a diploma'* cselszövésből. azaz a hssug liimezéa —\ hémo<á*ÍM>l kifejlődik ax igazság agy kis magvacskljn. Valahára megtudjuk, liogy ' lutajdínnkép hova cxélós .Sándor czárj s igaiaág szerint isii skar Bulgáriában s Bulgáriával.
As alább közöl) levél, mejyet s» P. 0«« jftl értesüli péiervári! forrásból ven. igen ér-«lek*#»M bepillantás! enged as ornss öouralkodó wxmejárásábs s kómtkexietémtöl és okos* Másától bizonyos lwikál, tévelygésétől biso-nyos rendsxéreaségetI meglagiéni nsm lehel
Sándor c*ár axin )fsempéniból indul jci, hogy Bulgáriában éii Kéleiruiiiliában essk fjxou állspo jogos, Xnely s bérfini sserxödés | haiáruamányaiuak o»glelsl. A Mini szersA*, i dés nem i««Ur bolmntanéliaí! uniói, kövét!-, ■aaéskép ax nem is flsitxik; a perlini sxer-vjödés a bomr irón megüresallétte esetére ijem i>mer ^nnuftnwóHftg'ot, lamn ismeri a I íjumólini kotmáryséi néltásáipf, s mindkét I orsxág képviselöibAt jalsknlt snbnuijét, Hní-ténberg elláiroliltáaa|óla tehát apsrehis uráU kodik és a jiét orsxjgoak ninm oly kormá* nya, melylyél érinikefnilehelné Holmi Ferdinánd fejedelem egysierOen néni létesik.
Hogy s lynk, melyet s berlini ssersA-déssn as unió fii6tt, k konstsBllnápolyi kon-I lerenr/íán ()ronsoniság kösrem^küdése msl lett beloltoststoU, is rtaesxiAéiében nem tévesxli meá s c/árt meggy<u6dése tserint axea provisorinm Banenberg eltávolittstá-sjtval érvényességet snnyivsl inkább elvess* ' tette, mivel a keletrojnéliai ststum vele ikme iüggö revixi6já meg nem történt, söt meg sem kesdeteiii. Nou svenu.
Hogy a regenaség sxabsdnn válsssta* tóit, hogy é* n guréló rabelek segélyével ismételten k*.»rt lásangásokat, lorrsdalmakst, és gyilkos ^szsjeesMbvéseket leverte s as orsságot jót kormányosta hioáy a válass-tások folyton a legnagyobb aaebsdsággsl s s választók Rundén érOsxakoa befolyásoláss j nélkül mentek véglra, hogy á lejedelem válasstás a legteljesebb béke lés zavartalan egyetértés közepett eiyhangul^ij lett megejtve; hogy Ferdinándot nép és hadsereg úgy í Bulgáriában,' mint Kéletruméliihan ujjongva fogadja, bon ö nagy tehets^gfi, a melleit
| konservativ bi kül6i| iaen Orossnraig jogén I Igényeit megvédni késs fejedelem, kinek j ssemélye éa családi nsasekAtteiésti békés és ) beimUletes uralkodásMak legbecaaatbb bistn-. siiékait kápexik: a psárra nézve es mind nem lélexik. As 0 sxmsí sUMt a forrás tiaztá-talsu s esxel neki mfndan, mi s forrásból eredt, jogtalannak* kx 6 jogát, as 6 mélió* | ságát, ax 0 hatalmát MgiertóstetAnsá tetszik.
l)e s czár senj akarja s bolgár kérdést megoldatlanul hagyni, csakhogy A oly megoldást akar, s mely neki tetszik, £a hs a dolog oly Komoly, oly kényss, ss európai békére oly ve»xéiyeí| nsm lenne, mosolyogni . lehetoe rajta, hogy a Néva-parti farcsa ábr! rándoxó mily nsivitiMal szemelte ki Ueus ez mschinánsk s ÍM«x|»c|ru« küiAnesót és s yildés-kioszkbeli logvaesoétsió remetétől várja á' balkáni gordiuai caonó ketté váfáaát. A szultánnal akarja ss európai hóhérpallost feltörteim s a padísah és kalifa kesébe nyomja! s kaneankát, hogy éx terelje be a megtáva-lyedett kereastény bürgékst s legitim akol-! bs! Ea c melleit a többi axignatarina hala~ j lom, neveseleiten Nmneioraxág és Aosxtria-Magyarorsság helyeslésére is számit!
Itt szulán csali ugyan minden kedélyas-i>ég megaxünik: kit asarnak ámítani V Ha mon -archiánk TArAkorssag fegyveres besvaíko-sását, melynek okve len as oross okkapácsió lett volna a következménye, talán egyidejű I kisérflje, hasanoanalkés csélaxerftnek tartót 4 I ta volna, annak akkor lett volns sa ideje, midőn s bolgár-rumélisi unió kimondatott és s slstus quo érdekében síkra szállt Sxerhia allén a bolgár hadsárag kivonult. Asóta Ku-róps st uniói elismárte, akármily lormábsn, ! záradékokkal, elö- • [és uióteltételekkel, ax mindegy el lett ismerve, s a mindkél országbeli ténylegei uralkodó asonosaága ma már nem vél s nemxetkoxi jog eilen\ Igy nem lehel s bolgáreknak és rűméllotákBalr a berlini sxerxödes ellen elkövetett bOnOI betudni, hogy legitim fejedelmüktől nehibá-jukon kit ül megfosi(aiván, ügyeiket maguk iniéslék el s s renaesetf viszonyokhoz vsló visxaxalérésre^ixon enkóxt válasstoliák, mely élwérdek üknek megjelel s a legitim eljáráshoz minden kigondolható kibuvóitöxolt még a legközelebb van.
A mi pedig a skirnieviexei megállapodásokra való cxélsást illeti, a >P. O* értesülései sxer int as ax egy kétségleien, hogy exen megállsiiodások Orosxorsságnak egyoldalú katonai beavatkozási, ss oross hatalmi sxféránsk s Balkánon kiierjesxléeét és mélyi
' ■ i i —rnmrnmm
Tárcza. A múzsafiakról.
— A .Zab* ímleti tárcsája -
A haza reményeiről szól s nóla Mini minden a világon, bizony elmúlt s két hónapi vacáliA is, s még nem adatott deáknak, hogy s két hónapot valamikép hosszsbbrs nyújtsa, ha cssk s maga kárára nem. A ki-lisstiiott a karba helyeseit csarnokok újra benépesülnek, s a város korzója visszhangzik a visszatért vándorok önérzetes lépéseitől. Kicsinye és nagyja kipihenve tért vissxs ismét, pedig milyen nehezére eshetett némelyiknek a szülői hastól való búcsú; pedig s wtsma fris pogácsát sütött az álra s a féi koffer (ele lett vele, még bajtársait is megkínálhatja, annyi van.
Mily kellemes és kényelmes az a szünidei élet. Mikor «iás napra nem kell annyi isniártyból készülni, mikoi nem kell félni stiói, hogy máskap a tanár szigorú srcxs sataadát jósol a rossx feleletért; mikor nem kall ntanl s kedves tauulólAosk gúnyos árezklíeíizésótj mefylyel a helytelen feleletet kiférik, mikor nem ssükaégaa, hogy az élmni is aMgtopjok, mert rövid a téti idő hogyne volna kellemes ss ily állapot.
Otthon lehet még agyat nyújtózni, leg-(ttftbb as édes saya kedves szava veri fél a ta áhaábóJ, ki most dédeifatett kadvaoese as egéss kásaak. A a elköltött reggeli ntán nem fassélyesi a ktssabott munka, koesira ife mefcel I Sfomosédba, a kiasbbik jáiax-Imlé teaivérelvet» a nagyobbik a»ár vátiáre aka^|a a pmkéi s owgy Ms, I«gf<p4>b káatveMk, ka bakot lő, nem agy mtel aa iskolai iáé siaH, méksr ea ia |§« rováaU megy. As aeféaal padig a ssünktó minden na^én H vsíbmK kiedef ai vaMfa ekéd s K| giaaelyag a Mla, ka Ü^a Piai dik a fts litlagáss, «eae; tn^ia értaimeaen H Aa spa garasé komoiy, marad, | «•-
magában ssövi ölnse gondolatait, s dsexára annak', hogy fia haladását látja, nem kevés aggodslommsl gondol jövőjére, s mi iránt sehogysiacs tisztában.
Talán azértj remény — mert még az aps sem tudja biztosan megmondani, mivé lesz a fia. Az anya ebben a tekintetben vidp-rabb életfelfogással bir; minden esztendőben, mikor bsza-bszatér fis s szünidőkre, nsgyobb és nsgybbb reményekkel tekint s jövőbe, msilneáj bizonyosnak veszi, hogy fis vsfsmi díszesj tisztes állást fog elfoglslni as éleiben, a öregségének örömét, büszkeségét láijs benne,
És jó hogy js szülei felfogás s két részről ily ellentétes. Az snys optimismusa ellensúlyozza az sps passimizinusál; s hs soksn I a jó anyák közöl később csalatkoznék is, el-i viselik, hisxíbly gyakran csslstkozik az ember az éleiben. És e*t a keserű csalaikosást is édessé isszi s szeretet, mely sohasem hül ki ss anyai szivben s jótékony fénynyel vonjál ke azi a térséget melyen s remények és kilátáaok oly szén bimbói nőttek, s melyet olv kegyetlenül letarolt a rideg való fagyoa léneliete. jó! snnsk a tanulónak, kit isbel^égének, hajlamának télreértése sodort egy neki nem való pályára, hs s jó snys előtt öntbeli ki keservét. Mert legyünk lifstában aszal- A legtöbb éaerencaétlen ember s rossx pályaválasztás ákmata. Bármily nagy legyen haladásunk, a mai átmeneti korsxak kús/ált vissoeysiva^ szemben, nincs nehezebb dolog s pélysvélaasiásaál. A vélietlen cselekedele as nálunk, nem a komoly vizsgáiódásask, tspaaatalásnak erepménye. A hol pedig a pálya iránti kedv és fasjUun, a lelkesültség hiány*ik. olt a kőielaaségredts ismmtlsn fogalom. Óriási baladásnni minden téren nsm ssaba-ditott Ü bennünket a sablonoktól. As utolsó féissAsadot a sanloaok vaecninmánsk leket majd aiaevesal Sabioook aserbi megy moai már miádén, a daeaára a megtehetéaea ki-f^lett sgyéni joénsk ésssibadaágnsk, a sahfon •mberei vagyafa; ás egyéni akarai szabadabb nyilvánulásái ssivesen látjuk, még a
i gondolatok íe bizonyos (ekiniettiaa csak kötött menetaorbsn léphetnék elő. Pedig s sablon-; uralma a legzsarnokibb uralom, s Hegel'-| féle «Jársager* -ekke teasi az em|>< rakat, üressé teszi a kedélyt, Isposaá s lelket, közönyössé a szivet, és egyhangúakká as r élet nyilatkozásait.
A formának vágyank rabjai, nem a lényegnek; a külsőnek és nem a belsőnek, 1 a látszatnák és nemj a valónak. A 'sablon-szerűség ez ntján hamd az i(jiMg is, hiszen s példa leginkább ha|i leginkább vonz s sz í általánosban nyilalkozb nézetek észrevétlenül utst találnak az egyepe.
Esek a komoly gondolatok talajdonképen nem is tdevslók s vonal álá; de hál íu lürtik iki, hogyha aa ifjúság, mely magában véve nem ' komoly, mihelyt rója beszélnek, mindjárt kumolylyá váOik az emBért^i jövéndö nem«e dók s jövő gjondolalaíi ébreszti íjai sx ember lelkében, s mentül lebaietlénebbnék érxi msgát sa ember, mikor s jeveadöt él^ödö fátyolt szerelné félrelebbentem, 'hogy éjda nézzen, s bonnsn sséretns vusmit meg|udni, annál nagyobb lelkében a 'vágy a tjtolualosság iránt. Pedig jótékony) i kéz főcjüel előle a jövőt. Ennek ax életnek as imtjfágra nézve ssm volna semmi becta, ha eloiik tudnák mi less sx egyikkel, másinal. Mert megszűnnék as. a miből mindegeiknek egy .jó adaggal kaki bírnia, begy megáílhssson —]s törekvést. )
Voltaképpen a jaeAkélet lem egyéb rniut verseny ; a komíqly törekvés adja meg annak a sikerét. A Mrekvés padig az ön-tevékenység élénk ösziens. £st kellene tulaj-dohképpen útravalóul kdni mbiwikaek.
n as sps, a ki lát idagatibe artssil, kéiségkivül gyskorlati: psxtönből jsam mondhat neki egyebet. Csali olyan Isjpoaaá, köa-napivá nem váll volnaj ez a szói ügy hogy ritkán gondolkozik k^iaolysa rAia, a kihez fntksve van.
Pedig benae fekkitlk ám a fejlődő jéí* lém csirája. A lörekvitji mindig aa akarat- ! nak nyilvánulása, Asíájrt skaraij valamit éa j tőrkkadní valamire ifleaértaiml togalmak, '
I azzal s külömbséggel, hogy egyik csak az ni elejét jelzi, a másik meg már azt mondja, hogy útban vsn sz akarat objektuma falé. A mint a kftltft is monejja: , ^
Ksadj feálraa • m*r sokra Máét, balad síd Mziaéat Mif porbui f«tm| a Inmm, gyáva trO.
Az ifjnság vezetésére szolgáló proble-| mák oly sokfélék, hogy generattónknak már tökéletesnek kellene lennie, ha e Iheoriáknak nem volna annyi kümelmök az emberi szen vedélyel. Viszont utveiuttöbe tévedhetett volna annyi neveléa daqzárn az emberi nem, hogy ha ax isteni gondviselés oly elpasxiithatalan erővel nem látta volna el, a mntfPa törekvés. As sx akaraterőt mely csqidkksl mivel mai napaág ia, csakhogy nem tűnik tel élőt tünk, meri hozzá vagyunk szokvs.
Csakhogy a jóravaló törekvés fejlesztésére is sxükséges sx emberi behstás — a nevelő hatása. S ami est legjobban lámo gatja, aa a nyilvánofc iskola versenye. A nyilvános iskola sxellemi vívótere s serdülő nem/edéknek. Itt irányi nyerhet a törekvés, megszilárdul a sz élet későbbi küzdelmei vet , könnyen megbirkóáé erőnek aispjait [ rakja le.
Botdog az az ijjn, kii a köznapi ha-azonlalanaágok él nem vonnsk annyira, hogy a csélt szem elől léfraszti; és boldogtalan as, a ki szt hiszi, hdgy a róssás féey, melyet ö az iQnaág szemüvegén karassiül Iái, örökre olyan marad. As a rózsás fény csak káprázat; • as iliu wiber kölcsönzött síi- j neket Iái, melyek aa Ivek mnitán atamsód-nak n kezdenek a szürkés feketésbejátsssai.
Psal! Na mofttjjpk meg nekik, hogy s gyarló ember karenül ámítja magát ax sz életen; mi volns aelőiünk, hs nagy réssében illnsiókkal omn lápiáikoxnánk. Mikor esek elfoszlanakL a törekvés ösztöne, as sksrat-erő adja meg a szükséges ayqgal-msi. Mart a hol löresvée van, ott a munka nem ssOaeie!, az nnslom nem laapasst, a lélek mag nem kasom, a a diadal három negyedrészben biztosi mikor aa a jekmé : .KUnt* | ■ WLWL

Ét engedik t nélkül, Ansetot*- értfekében megfele
^ lé egyensúly !•• létesíttetnél.
Bétsböla kövei kei o táviratot veszi a }. ♦K.C* »lll wyátalán nem okosnál jueglfc-l»tést, -bugy Németország Bulgártáben és M>S<iumiliáhea Frsr>reiaor*»aghos ha*óo íoso Ferdtttáéddal saenibéo rideg tartóako-tanmui. BerltnbSI ez elö& jeleatetetl s kormányunk ínnal kevéstibé talált ellenvetni * valót, minthogy élvben még Oroszország lilia-kesásái is jogoAiltaak elismerni kénytelen. Azonban egémen más kérdéa as, hogy mily , czankezió al|eln>aaiaa»ék • berlini azerzfl-déeaef lerdiáaud herezpg által töriént meg sértésével szemben? Erre vonatkozólag íli sem német5, spm orosz részről kérdés vagy indítvány nem letetett é< aa irányadó egyének aaenivl kplsógtelen, hogy monarchiánk oly rendszabályokba bele nem egyezik, melyek a hatalmi asmrák én tényleges befolyások i bOvitéaét involválják. Orosaops^ág még az j utolsó török I háború idejéből tudja, hogy hol kezdődik a határ, melyen tú| szomszéd- [ Ságunkban idegen belógás leiHÍkerek fedését soha nem turbók.*
Hatóságiink és a mészárosok figyelmébe.
Lapunk (egy előbbi márnában kü*«i|iük . a j&ldmivelés- ipar és- kereseskedelemügyi | m. kin Minisztériumnak f. évi 29920 aa. á. kelt i aa ipartörvény 63. #-át magyarózó g ngy a marha-hu*méres szabad gyakorlatának megszorítása esetén a húsárak időn- j kinti hatóságilag történendő szabályozására,, valamint a marhahusmérés szabad gyakor- I latának korlátozására nézve felsorolt külön intézkedések elrendelésére vonatkozó határozatokat.
Ha most e dologra a miniszteri határozatokra való ujabb utalással visszatérünk.* csupán azon tűrhetetlen állapotuk kényszert-lenek erre, a melyeket városunkban jelen-leg a húsmérési ipar terén lapasztalunk.
Hogy városuok általában eg)ike a leg- I drágábbaknak a Dunán túl, aa általánosan ! ismert dolog; érzi est különösen a kevésbbé vagyonos s munkás osztály, mely szűken j kimért jövedelméből kénytelen élni. Hozzászokván már ehez a drágasághoz, let sem lünik az az anomália, mely különösen némely élelmi czikk drágasága körül tapasztalható. —
! - Ha már most kérdezzük, mi az oka nálunk a hús drágaságának, akkor erre igen nehéz feleletet adni, mert egybevetve a aús árával az élelmiczikkek árát rendesen szabályozó körülményeket, nem találjuk kézzelfogható alapját annak, miért fizetjük mi a hús kilóját 48- 60—62 krajciárjávalamikor másutt a minőség szerint több mint bar* madával olcsóbb ez.
Vagy talán olyan kilünö jó húst kapni nálunk azéit a pénzért? Korántsem; nekünk í kanizsaikuak. különösen a kisebb háztartást vezető lakosoknak a legrosszabb búst keli enniök s csak elvétve lehet egyszer másszor egy jobb !slal húst kapni. Hiszen a jobb, hizott marhák, mind majdnem kivétel nélkül Pozaonyba,<' Bécsbe szállhatnak, nálunk meg nagyobb részt teheneket, ke véabbé bízott fiatal marhát vágnak le.
De" hiszen a marba rendkívül olcsó? ; Fente hogy az, s begy mi mégis oly drá* íi gán fizejjük a búst, csak két eset lehetséges. I
Vagy szövetkezve vannak a mészáro- ( sok s monopolizálva a busirérést a közön- I •éggel szemben raját zrebükre speculálva j pzabják íreg az árakat. , Vagy pedig szövetkezésük nem csupáu a húsárakra terjed ki, hanem együtt, vágat- j
I iák a buat, a mi ókst szintén arra kölalaai, hffy ejlÍBblóen magas árakáí szabjanak.
Informálunk sserini ás alsö eaat áll. I A mészárosok ugyan nincsenek egymással j ugy szövetkezve, hogy «4yüti vágatnák a marhát, hanem mindegyik magé vásárolja j meg .és vágatja le, de ugy látaaik többnyire.
nem a marha javát, a mely mjnt már mon-| Róttuk, elszálliitatik, hanem a silány 4t gou-| • Bőivé, jó less neküuk aa is, as ára azért mégis meg van.
álért erre nézve alighanem egyetértenék, s dacaára a marhák rendkívüli o'rsó-■ágánalL csak egyforma drágán fizetjük a ross -húst, a hlely pénzért bizony* jót is le-I hetne kapni és kelleni is kapni.
* Ez az állf poi azonban már már tűrhetetlenné válik, s mivel^a törvény megadja I a hatóságnak a rendelkezési jogot, ezennel felhivjuk a hatóság figyelmét ezen állapotra, felkérve, hogy hivatkozással a feniidése^ miniszteri rendeletre, terjessze ktpondieil ^ mészárosok eljárására is, nehogy kftzöhaé . günk kénytelen legyen még tovább is rocss búst drága áron venni. Egy város lakosságának vitális érdeke a 'táplálkozás. Ha á mészárosok a közönséggel szemben semmi belátással sem birnak,I teszik azt, mit lisfctán saját érdekük kívántakkor a városi hatóság tiszte a lakosság énekeit., velük szemben megóvni, s a húsárakat őket 1 meghsllgatva úgy szabályozni, hogy Ok Ugyan kárát n^ vallják, de a lakosság is megfelelő normális áron jusson bus-szükségletéhez.
4_ |
Különfélék.
— A király JÖu! Végleges megállapodás szerint a király szeptember 8-ikáp reggel 8 órakor fog f Budapestről jövő vonattal Csáktornyára érkezni. A királyt útjában Fejérváry Géza báró honvédelmi miniszter kíséri, azonkívül a kormány részéről megjelennek Csáktornyán Széchenyi Pá) gróf és Bedekovich Kálmán miniszterek s Jekeljplussy belügyministeri tanácsos. As egyház részéről jelen lesznek Mihailóvits zágrábi bibornok-érsek, Hidassy Cornél szombathelyi püspök és Pribék István veszprémi püspökhelyettes.
— lagy tlkkautás. Az ország-szerte járvány módra elharapódzott társadalmi betegség, Nagy-Kanizsai sem hagyta látogat-lanul; az itteni * segély-egylet szövetkezet«-nél nagy sikkasztás történt, melynek sub-straluma egyelőre még nem tudható, de any-nyi már most is kétségtelen, hogy az elkezelt pénzösszeg legalább 20,000 lorintra fog rugói. — A sensatiós esetről — a mennyire a vizsgálat érdekei megengedik — sdhatjuk a következőket. Szerdán, augusztus 31-ikén a d. u. órákban vállámsebességgel terjedt el a hír a városban, hogy a segélyegylet könyvelője LöU Miksa a szövetkezet kárára 20,000 Irtot sikkasztott. A segélyegylet igazgatósága részéről a törvényszékhez intézett leijelentés következtében llogtjay Ödöo kir. ügyész és Lovát Edejtörvszéki vizsgálóbíró, tiay rendörkspitány ás megfelelő rendőrség kíséretében rögtön magjelentek Lobi lakásán, a hol azt a vizsgálóbíró rövid kihallgatás után letartóztatta; rajta kívül — és vallomása alapján — lel sriózt átlátott még Outt* kart Alajos, a segélyegylet pénztárnoka is; azonkívül a keresk. köniyvek és a levelezésre
vonatkozó iratok bfinjelikMnt hasonlóan la* foglaltatván, szakértői fttviwgáljM céljából Knortsar György ás (Joljtolimidf IwHtf kinevezett szakértőknek faltak áll 'A szál-lingó bírok szerint as éddfyf felfedéseit kár a ÍJO.OOO , ír/<)t is le|ttlbnladjaj ; azonban mindéseu combi na tiók még jaöelöttiek, valamint azok is, malyjak a sikkasztás -elkövetésének módjára vonalközig emleget tat ne k. Krek közül ajlagoagyoM valósai* nQiéggel as bér, hogy Lph) Mikss, b szövet* kezel vidéki tagjai, klUpnitoen a Kessthely, és Légrád vidékéről az iagylet réikére bekOl dött befizetési Összegeket, soha é nem számolta ; míg misrészt hínos kizárva annak lalielősége sem, bogy a itagok ál at — a eyo-lusok lejária el(|lt kfvett úessegdkröl szóló adóslevelek következeted mivbsmiailása állal
történt a sikkasztás, Az| azonban k áll, hogy az al követet^ gazság mái*
tségkivül évek sora
t benyuj* tárgyá-ssi tör-y már a
sltaágl cs. és
közigaz-tagjánsk eg több a k Öz-
ét a folyiHitatott. Löbl Mik«a baism >ri, bogy I a bíájiy 20,000 írtra áiagy, de a^al védekezik, hogy az már. régibb kelet fl la ó ugy | kerekedett a hitf&rbá, hogy tuiri ét| börzeíá-|. lékkai akart spgitani a bajon.
— Delegált blréiiág. A |apoavári képviselőválasztással kapcsolatban o
-tot többrendbeli bűnvádi feljelentét Imn az ígazsagügymínisz^r a kani vénysséket delegálta qlyképen, hoj vizsgálat is iunét fog teljesíttetni.
— Kttiigsigstisl bla ttléa HhainftttiU* Minthogy l apostoli kir. lelségének I. jévi szeptémber hó 8-án Csáktornyára érkezébe alkalmiból ren dezendö ünnepélyes fogadtatása a gatási bizottság elnökének és több jelenlétét és közreműködését esét napon át igénybe veendí, ez okból igazgatási bizottság jövö szeptember havi rendes ülése azon hó l|7jén azonjbalon a szokott időben fog megtárlatni.
f Nialaj Nándort, a »Zala [Tanügy* szerkesztőjét súlyos veszteség érte; szeretetre méltó fistal neje a hó l-éji] hosszas szenvedés után elhunyt. A kladuíi gyászjelentés így szól: Szalayj Sándor, nagykanizsai tanító, a »Zalai Tanügy< szerkesztője, a maga és kis gyermekei í Jolán Sándor és László, vslamint az összes rokonság nevében fájdalmas szívvel jleleoti feledhetetlen nejének, az áldolt-lelkü jó anyának ás azeretö rokonnak: Szalayné, Tiefí Coniimuliának f* évi augusztus 8l-én, au. 6 óraljor, hoss/ú és kinos szenvedés s a halotti uentségek áhítatos felvételé után, felének 284ik s boldog házasságának 8-ik évében tötlént gyászos elbtyiytát. A boldogtiltnak bültf tetemei f. é. szeptember 2-án d. u. 4 órakor fognák a Telek-utczai Thomka féle házból a helybeli róm. k ath. sírkertbe (a mid G. L. czég > Kész vét «-hez czjmzett temetkezési vállalata állal) örök nyugalomra tépetni. Az engesztelő szent n ise áldozat peaig szépt. 3-án d. e. 10 órakor fog a helybéli Szent Ferencz rendiek templomáhae a Mindenhatónak bemutat tat ni. Legyen, örök béke a sokat szenvedett drága hamvsia! Melyea sújtott collegánknak szolgáljon pémikép vigasztalása ul azon őszinte részvét, mely ölj veszteségében kíséri.
- A usmbslkelyl IparklAllltAs weguj Hámi szeptember 1-én lotjténi meg Radó Kálmán cs. és kir. jkjamarás, Vasmegye tőispánja és a kiállítás védnöke jáltal, ki hatáaos szónoklatában leüamerésjsi meleg köszönetét fejezte ki Vaii^iegye iparosainak,
A kutyanapok nekrologja-
— A (Z*li' eredeti tárcsája —
A városi tárczairó midőn szükiben vsn a geisztnak és megszökik s vénája, hát elkezd ihatlan vizekről, közerkölcsi, közegés*-séfi és közlekedési miseriákról; városi styák önzetlenségéről s többféle élvezhetetlen eledelekről irni, hogy a tisztelt czimü olvasó közönség gusztusát tótágasba állítsa.
Ni falusi fárczairók már sokkal sze rencsésebb helyzetben é.'0nk.
lla nekünk fogyóban van a geisaiünk, a melyből as igazat megvallva, sohasem bírunk valami sokat: hát elővesszük ami általunk monopolizált, Örökös themánkat, az időjárást. Ehbőt'aztán erükben bőben oly hatalmas. falusi adagokat tálalunk a jámbor ofvaaó elé, bogy istenugyse sokszor magunk is elcsudálkosuok azon a pompás uri gangosságu gyomron, a mely azt Hn-ayady János keserű-víz nélsül.is meg bírja emészteni.
Padig teasék elhinni, hogy megemészti. Legalább még nem volt rá eset, liogy va? tameijík kolfegámnak a nyakán maradt vp$ m a saját fOsta.
Abban a távoli jóreménységben, bogy oskem se fog a nyaksmrs penésseeadni, ksadem ét is csikkemet azzal, hogy a — katyaaapoáuak szerencsésen a végére ju-ktftuak. Perasé csak a kalendáriumi kutya aapekaak; mart a ani valóságos kutya nap-imakaak, a miot bogy kezdete nem volt azon-sépn vége sem fog lenni a mig |tt siny-Iftílok e'süaioM votgyébeo, a melynek élet I neve'és magyar királyi adófizető a czime.
KMóahea esek a mi idei kalendáriam kat|«Mp)siak te* is voMak épen oly kB*va~ ÜMr faááasok, bogy ae voltfa rééak érdemű sff kis kaStessagi varrotáeaa! ssegé-lyeeeM keáreloghaa magamlikmi.
Aaárt említem • varrotasi, mert aa m mf AMfire <tlN kogy mskolasp
még a párizsi grízei te is sbban szaladgál az ő latin negyedében, s varrótassal az én nek-rologom jobb ngyan nem; de divatosabb lesz - T j
A miben pedig az elmúlt kutyanapok momentuózus érdeme nyilvánul, az először is az, bogy a mi bug^iílárisunk ii'lokszeráí bói, az adóvégrehajtókból csak akkorái ae mutasson, a melyet elküldhettünk volna Hermann Ottónak spirituszba. Ez az oka, hogy az érdemdús tudósnak górcső helyett távcsővel ■elleti Magyarország faunájában k/böngészni azt a kiveazésnek indu'ó nemzeti rovarfajt: de még igy sem bizonyos, bogy fáradozásait mélló siker koronázza.
De nemcsak a végrehajtók, hanem a ntl-niszterek is elpárologtak bársonyszékeikből Ki a birtokára ment a választások alatt megrongált lelkiismeretét reperálgatni; ki a lyuk-szemét, a melyre egy kissé ráléptek, operáltatni; ki pedig tanulmányozni indult a szel* lem inquisitóriáját a többi modern államokban.
Heh igazán boldog volt as idő alatt az egé<z ország! Még a jámborságos lót alva-fiak is majd bogy ki nem ugrottak a bőrükből T.-Sjft. Marionban.
A szegény Eperjesiek és Toroczkóiak napjsi ngyan még a kutyanapok előtt ebei-lelték még magokat; de számukra ezek boa-ták a nagyon is szükséges »segítség«-et.
Kóborg berezegnek is ezek a napok melegítették föl egész a forrpontig lejében azt a nem hétköznapi ötletet, hogy elmenjen Bulgáriába fejedelem-utódnak ée ugy fordulhat király elődnek ; hanem hát ai 0 nap* lei, s miot a fehér medve mormogásából gyanítani lehet, majd esek a kutyanapok multával folynak igazán kutyávul
Mivel pedig a kftsftgyek teréről átugrottam • ' aamrél) ügyekre eav HM alatt csak megemlítem a/mi Tóth Yerkó csigán? prímásunkat fia el éomp, é ki eteeot Párias-ba, hogy meeadflatlwi a fukar marka Oré-vit, « a kinek es AUepo^ai mk ■■ayii
különböznek a Köburg [herczegéjjtöl, bogy mig a berezegnek mások fújnak iegyen; addig öprimásaága másoknak fuj pénzért. Bizony a Tóth Ferkó szerencsésebb planétában született.
Örömest írnék még egy igaza (világesemény i|öl, a nap fogyatkozásról is; mert eleget didergett egész Európa s néztp az ég keleti czifTerblalljáf, majd hogy a szeme ki nem dülyedt bele álló 4 dra hosszáig: de mivel a kuiyanapókból ez már jóformán kiesett s azért nem ért kutyát sem : hát én bizony nem írok róla egy bel üt sem.
Inkább irok arról a.nevezete* uj csillagról, a melyet BécsböT födöztek tói és pedig csakugysn a kutya eapok alatt mert — szükségből 1 Ez a fényéé csillag nyomban láthatóvá is lelt az egész dionarehiáMn, csupán Csehországban nem, a mien aztán a mi kedves cseh testvéreink igen meghökkentek, a mi abból látázik ki legjobban, hogy rögtön elkezdték helyeselni as osztrák politikát. i k
Mihozzánk is elvándorolt ebből a csillagból már eddig vagy öt darab, cpak azt szereltem volna látni, bogy azok, a Mik megpillantották, örömükben elpirultnk|e vagy elhalványodtak f Azt tudom, hogy ftyolai Pál boazankodott mivel meg nem láihátta. — Csak legalább hát Petőfink élne, hogy lenne poéta, aki ezt az tg csillagot érdemiéne* méltán meg tudná énekelni.
Beb kár volt a szegény csehekről megfeledkezni !
lm ennyiből áll aá idei kutkaitápok nekrologja. Csupa foltaélkttli fény a mert a léthalten nsplogyat kováéi nem Uiél folt számba venni, hscssk aat a kis letét pontot nem, a mely a szerencsétlea Balázs Sándor boldogtalanságát takarjs.
RÉDEY ISTVÁN.
mint a kiknek áldoiatkáai buzgósága hazánlr ^
nak e határszéli megyéjében létrehozta a -kiállítást, mely szembelf^tő módon bizonyítja s msgysr ipar íolylpuoe előrehaladását s fokozódó versenyképességét, — A védnök beszédéi s közönség lelkesen megéljenezte. — A programon II. ponttá volt a szombathelyi kereskedelmi és ipar iskola zárók övé nek letétele. — Varasdy Károly országos képviseld, s város polgármestere leJkfcs szó noklaiot tarlóit, melyben! az ipar és kereskedelem óriási fontosságát as államéletben hangsúlyozta. Ezután a dalon egylet eli énekelte as *lsiea áldd meg s magyart* a azzal á megnyitási ünnepélyességek befejeztettek. — jelen voltak a megnyiláaí ünnepeljen : Schnierer miniszteri tsnácsos a kormány képviseletében, í)ij« Ambrózi és neje, (íróf Erdödy (jyula és neje, (>róf Erdödy Károly és neje, CrtSí Széchenyi Jenő és nejé, Hidassy Kornél megyés püspök, König-maver Károly püspök, Szegedy Béla kamaráa és képviselő, renyvessy Ferencz képviselő, iát. —
Kabtévilág Kstsvármsgyé* ben* A megyei közbiztonsági viszonyok szomorú állapotát nagyon | jellemzi ama körülmény, hogy síig múlik el hét, melyben ns-1 gyobb fajta betörések, lopások el ne követtelnének. A sopiögvi hslárszélről jövö hirek szerint s pelendi erdöbéi) valóságos csstáro-zás folyt fegyveres betyárok s az Okét ül-, döző csendőrség közi Kanizsa kornyékét pe-1 dig jó ideig Horváth Koboz István azökölt (egyenes és bandája tartotta rettegésben. Legutóbb is Sm János garabonexí ' lakosnak rabolták el 140 Alját, majd onnét I Msrczsli mellé a jutái pasztára mentek, hol az ispán lakbs törvén bé, onnét fegyverekei s lökészletet raboltak. Végre azonbsn sikerült a csendőrség erélyének kézrekériteni a a veszedelmes csavargóidat. E hó 1-én Csüp-pon László és Pfmmer János fegyveres csavargókat fogták el a csendőrök. 1. és 2. közti éjjelen pedig a bajosai malomhoz tartozó ialállóban álomközben meglepték magái a faaramjavpzért, Horvátn Róboz Istvánt a erősen megkötözve Kanizsára szállilották. — A kanizsai rendőrség pedig e héten, a kaposvári csendörlöhadnagvtól érkezeti sürgöny megkeresés folytán a Király-ulczai Petrích-féle korcsmában elfogta Marton Vendelt, ki állítólag a pelendi rablóbandával állván ösz-siekötielésben, mint ennek kiküldöttje, Kanizsám jöu lökészlel bevásárlása végett— A megkezdett nyomon tálán sikerülni fog est a bandát iz szétugrasztani. ^ .
— A bslstsstii|rcdl flirdlvea* dégek száma suguszluá 26-ikáig 'lJ0 volt. \
— Hslálsi kímesetflé verebedé*. A kenyérkereset áldozatsinak száma eggyei szaporodott Kanizsán. A hon véd barakk melletti gyepen ugyanis a honvédségi fegy-vergyal^irlatok idejére élelmi csikkek s egyéb apró portékák árulására vonatkozó kizárólagos jogot Welisch József és neje szerezték • meg Tólh Ferencz bériétől. Mig ezek olt árulgattak, megjeleni oln czókmókjával Ma schsnzker Hermán és társa Hischl Gyula is, kikel — félve a concurnentiótól — megtámadlak Wellíschék s Ipth József oly sze-reocsétlenül sújtotta főbe Maschanzkert, hogy ez az ütés után néhány perez múlva szörnyet balt. — Tótból és Wellischnét a viza-gálóbiróság letartóztatlal
— Jó kedvMlJ Csakugyan furcsa emberek vannak a világon, esi bizonyilotta ujabban a mull vásárnál este Sáskán egy Granavet nevü legény, erdőkerülőnek fis, a ki néhány pajtásával vécig járkált as ntezán, még pedig széles jó kedvvel, mint as, ki egy kissé mélyebben Islált a pohár fenekére tekinteni. Szerencsétlen véletlenből egy diszeli ember jött eléje, a kire minden ok nélkül ráfogta puskáját és meglőtte A megsebesített ember betegen .lekszik, a' könnyelmű legényt persze elfogták és bekísérték Tspol-czára, a hol a bíróság f >gja neki megmagyarázni, hogy meglőni sec kitsem szabad, még ha többet is talált inni, akkor sem.
— ú felsége s klráljask Csáktornyára való jövetelel ;or a már említett küldöttségeken kívül a nagy-kanizsai kir. törvényszék területén evő bíróságok is be fogják hódoló tisztelet Ike' mutelni. — A küldöttség lagjsi lesznel Cseresnyés Sándor elnök vezetése alatt Bog yay Ödön kir. ügyész Dr. Horváth Ferencz éq vényszéki birák, Séra Kir. járásbiróés Ziegler h
— Tapetaárél Lázár István, a berlini zéne-akadémja növendéke, ki a gordonka kiv klóan művészi keselője m. hó 27-én a Grüm ald féle kávéháaban hangversenyt rendeseti, darabban matatva be i lövészelét, A közönség nagy élvezettel hillgaMa a nagyreményekre jogosító fiatal nt Bvészt, ki hány magyar oépdalt ú
A zongorán Sieiner Jói neí medikus kísérte
t Ualále
gyászjelentést ifj. bárdoii Bárdomy Lássló
kir. alügyéaz, mint férj*
és neje Nsgy Lujza, mii t szülők, mégis nárai
Szabó Jenő és László, dalomlelt ssivvel jelen nejét leánvuk, illetőleg
Bárdossy Lásslóné nán i Ssabó Marának 31
éves kórában, boldog havában, t hó 81-ée Szombathelyen történt
▲ boldogult nak bblt

Erdödy Lajos tör-István csáktornyai álmán kir. körjegyző, rjstedéslláaki
végÜ né-j át szőtt hangszerén.
feltük a kővetkező
nárai Szabó Lássló
mint testvérek fáj-tik forrón szeretett nővérük ifj. bárdost
házasságának U-ik tata »/• 8 gyássos elhunytál bö

t la délután 5 ónkor íegntk a ssombat-helyt ■ sír kert beo örök nyugalomra (étetni. Ae en|wieió ueot mise eldosetok pedig a Hat -Keren« « r*ndöek templomában azeptem* ber 3 aa reggeli Ul órakor fognak a Minden-Itaiönnk hearatat tetei. Kiomhat helyen. IHH7. Augusztus 3-1 én. Aidát Ah béke leltfgjep é porai taeti?
A Ull-rélf »ikkMctáM«l ówuetQggdteg Varga Imre uy. honvéd al e»redeej miot a nagykanizsai iladawtyán-egylet elnAke, — mely pgyleinek Lobi Miksa peiatemoka. volt, — egy hősiénk beküldött nyilaikjnatábao aa érdekellek Aegnyugta
f I
■ ]fwia^Mi«uMi a* ciucucuo* ue|uju|ia-
ta^ul feljelenti, hogy a hadastyAn-egylet f tAnulattAl áem rég
F*r*JU*l |>«>l Iliit*.
A legköselebbii\al( napokban, mini a • IV (; • (alanti, á köalekedési minisztérium bfn as oaairAk-1 magyar Allamvastt-iAr*e-ség egy elöterjosstése vétetett fontolóra, mély a larilAknak a nevezett vasúira nésvé szükségesnek és előnyősnek mulatkosó módosilA-sAt, illetőleg relakpziók és darab - a.Waggon-HV.alljiinányok engedélyezéséi, melyek Brai-lába s á tengerhez vezető mát román állo* másakra 'vannak (rányitva,- csélosra.
A minisztérium a nevezett nagy vasul-köiött a társulat
■ !' ■) IffgSliffl m r
mM-UUsn Rskí s MsasyitvAa* kaak kétatebt vejftaUaaal WsosyltJák vk>M tyáaAt KupluOé miii'li >1 fyófVíjuifUrbíJí. I
Kgy (ívmt HI(kktn t*truH ár* I
•Iii|m« ütigcl UlidM* ágw kr Maay dl l«uilit|«'*ii'» kiral/uiMÍKJ Náá' HHifriárúlMtn és általa rtkw kapható.
Afwih Aea iímJ Difit*; Amvak * 'MM Kfathr Sándoj' i/j/ógy
mind
HljU *rMH
hn Xai
V A
Kelelöe séeAfcesstŐ: M (4 4 I. A J
nét illető 178 írtn
fn IU kr. W troraatel Arai; 'Mk f. irHr
11 trHyufti
Ml
IMu* ŐtH/MmU.
becsült egyhermed ((Á) réss, a csőieyeföld 20f. Ikben -f 163 brsi, s fclvéll vállságkö éles ingallaiffiól Másssrós
Anna tér). Túrós beisüll egynegyed
ymt'é* d-nfl. TurábM
est illető 120 írtra rész. s csörnyrföld

O M.
IfllKHKTKNKK
>* I
PáJnét illető 112 frtra >/J rósz, e 4 8Ö0 bras
havi
elszámolAs LoblleJ rendesén msgiörttpi s as ; egyletnek 579 Irt 49 krt. levő vagyona a
pénzéből senmi aem hiányzik, mert a1 AmdlAs üí
letnek 571
nagykaniasÁi lakarékpénztarnAl letétben kamatozik. a
r| HéasénHsylliAsilái.AMeol-rstvánnapi népünnepély rendező bizottság T. Dr Rothschild Samu ur a tiszta jAvöde-lemből ja községi népiskolába járó szegén y-sorsu tanulók könyveinek beszerzésére 25 forintotI átszolgáltatván, melyért a tanulók nevéber köszönetét 'ejesi ki, a népiskolai igazg«*u sáe
— tj iiiíj véd. Dr- Wpllák Adolf ügyvédi irodát nyitóit Alaó-Lendván.
/ — öugylikMaAg. Köves-Kállán a miílt héten egy Prohaszka János nevü teljesen elzüllött egyén felakasztotta magát egy fűzfára.
— Idtfuaerli. Egy jó ötleteiről isme-retes méstsjrember, hazulról eltávozván igy szóSi inasához: Aztán le Feri, ha amig oda vagyok, eljönnének (elajánlani a bolgár trónt mond, Hogy úton vagyok.
—I Kimutat A*. A n.-kanúsai iparos ifju*ág önképző egylete állal 188/ áuguaslus 20-án éé 28-án rendezett lánczvigajommal egybéköjöit jólékonyczélu műkedvelői előadásunknál a mélyen tisztelt leiül fizetők névsorát!az alábbiakban adjuk. Bubik Nándor I frl. Sav&y. Andor 6" kr. Kluger Józsel 4'l kr. Kalocsai N. 80 kr. itj. Veisz Tivadar I Irt., Thuru Lipót 30 kr., Loaer Józsel 60 kr.. ifj. FesIHoíer József 4 fn., Anbslcser Heinrik 30 kr, faldaer N. 40 kr. Hertelendy Béla 4 Irt., Ebepapanger Leo I irt., Trojkó péterné 1 frt., pintér Sándor 60 kr., Tutoly Gyula 40 kr., Bubik Nándor 70 kr. Savay Andor 6" kr., leli Jánoe 10 kr., N. N. 10 kr Fischl Fülöp I fn., Mely összegekért fogadják a tiszteli lel ü! fizet ók hálás köszönetünket, és •magunkslt további pártfogásba ajánlva maradunk inaly tiszteieltel A rendezőség
— Köuenrl njlliAiiltSa. Mindazon I. tokonaink, barátaink és ismerőseinknek, kik (elejihetlen férjem és illetőleg édes atyánknak f. évi aug. 23-án történt (emelésén és a megboldogult lelkiüdvééri tartott gyájucmiaftn részt venni; és a minket ért súlyos csapás alkalmából részvét nyilatkozz-1 lukkal letkeresQi szivetek voltak, Őszinte köszönetünket nyilvánítjuk, özvegy Berger Jánosné ts családja
ramrgál nsgy lol»nJláa, — melyről ikár említettük, hogy m. hó I I-én Weiss Ede ottani kereskedő kárára 140ü frt. ériéke portékát lopisk el; kezd kibontakozni aI homályból. A napokban ugyanis a nagykaiissei csendőrség ~ egy más bűnügyben tajesiiett nyomozni közben — Bej csán Sós János házánál többrendbeli rövidárui foglalt le, melynek megtekintésére a károsult Kereskedő (elhivatván, azokban sajátjára islert. Sóst a rendőrség letartóztatta —
lésreli«rüli l&crllé. Egy jó madarat ckiptek el a napokban Kanizsán, a ki már régóta büntetlenül Űzte gyalázatos mesterségét; Reisner Ödönnek hívják azt a kétes exiatánliájo individuumot, u ki már huzamosabb idő óla gyakorolta azt, hogy a városi kijzkórházDál leselkedve, as onnét felgyógyultán kibocsátott nőszemélyeket bűnös czéloktaj elcsábiigstia. Miután a kórházi 1 igazgatósát részéről e tárgyban'ismételt panasz 1 étetett, — végre sikerült a csábilöt í
ellcsipni
— Ipkotal érlcalléa. A nagykani- -zaai ipariskolánál a beírat Ások sseplembér | hó 4^én Meszik kezdőtöket s folyisitatnak j az utána következő minden vásár és ünnep- 1 nap egéezl 18-ig, mindenkor d. e. 1<*-I2tg, II d. u 2-4-lg a népixkola 4-ik osztályú tantermében. j Az igazgatóság-
— Aj mini (*ráz fStfierország) melletti ' Eggenbergből írják sz őszi évad s gyönvörü magaslatod tekvö fenyöfaerdökkel köraye-sstl éa Grazra kilátást nyújtó, egenbergi viz-gyógy•ntézfeilien. mely előkelősége mellett is olcsó, s mely télen át is nyílva van, igen élénknek ígérkezik. Prospektusok kívánatra sz, ígasgatpságtól ingyen küldetnek szét.
Mrmeiaidvek. Bózsavötgi é» Társa seoemtÉiereakedéeeben legutóbb a követ-kesö sevedarsbok jelenlek meg: *A világon a legárváü) én vagyok* « »Biró uram nagy panasz van* népdalok, ének hangra zongora kísérettel Alkalmazta //uber Sándor. — Ara i0 kr. — Kát keringő Kováos Leótól; Károlyi Metiitáe grófnőnek ajánlva. — Villany-szikrák. gyor-potka HénS Sándortól ára 60 kr.
magyar voáalaidak forgalmára vénatkosö egyezményt, melynek értelmében úgy' áz osztrák-magyar ^llamvaMédáraaság. mint a magyar Allamvasijtsk részére uj,résshen fokozott helyi lariláki ftllapiltatnak mbg. A közlekedési miniszlériüm ez inlézkeqésnél sv magyar lorgalmi intézetek érdek közönségé által veaéreltette magát, mely külóéöseá az oa«irAk Államvasutak részéről Magyarország kárara tanúsított lekinietnélküli riclegséggel sremben nélkülöshetlen óvszernek muls^ko-sik, a msly nélkül az egész magyar vasuii forgalom a legérzékenyebb megkArosilAsnsk lenne kitéve. Hogy. csak egy. példát jidézzep, utal a »P. C.« azon legnagyobb mértékben ellenséges intézkedésekre, melyekel a4 osztrák államvasutak igazgatósAga a munkAns-be*z-kidi, valamint a magyar-galicziai yaéul ellen len, hogy a galicaiai forgalmst a magyar összekötő pontoktól elterelje és az;'osztrák vonalak előnyére , monopolizálja. IHísz' a magyar össaekölő pontokhoz vezeiő saját rövid vooslsin valódi l\iirczi tarifákat létesített, mig a leghosszabb osztrák összekötő vonalakon nevetségesen olcsó dijsksl szabott meg. —
ily eljárás szükségképen egymás közti I szorosabb csatlakozásra kényszeríti a magyar | vasutak igazgatóságait és a laríláknak saját I területükön solidáris megállspitására, hogy ej^résst — a mennyire ez a termelök es j kereskedők kiro»odá*s nélkül lehetséges — ' jobb helyi tsrifék által s belforgalomból I nagyobb jövedelmei húzzanak s hogy más részt a nem/elközi Iransilo-torgslmai lerje-deitnes engedmények Alis! ss osztrák Államvasút igazgatósA^ sakkhuzAsainak daczára lehelO legnagyobb mértékben a magyar vonalakra tereljék.
Ily körülmények közölt a közlekedési minisztériumnak sz oxztrák- magyar Allam-jvasuttársaság említett beadványára hozott hstárosata csak kedvező Inhelett. Ez tényleg be is következeit s jelenleg már cssk s részletek számszeríl megállspitáss Ionig szóban.
HnniUit Akolitól óvnkodjiuili ! A mai pénzsóvár-világhsn rendkívüli mérvekel ölt a régi kipróbált és elterjedi gyógy- és háziszerek ulánsáss és bamisilása. Sót van nsk kereskedők, skik sz ily utaazatokat jobban ajánlják a vevőnek avval, hogy épen oiy jó mint a valódi, de olcsóqb. A legtöbben ezt rsupán önérdekből teszik, mert olt valószínűleg több nyereségük van. Mivel a hires Brázay féle sósborszeszt is erőssn hamisítják és utánozzák, kötelességünknek tartjuk a közönséget a saját érdekében figyelmeztetni, bogy vásárlásnál cssk Brázay-léle sósborszeszt kérjen.
S Xe kaijjiik msgnukal rétied-■I* As utóbbi időben a közönség köréből gyakran penaszkodtak már, hogy Brsndt R. gyógyszerész valódi svájezi labdacsai helyett, utánzatokat, még pedig igen gyarlón utánzóit lapdacsokai, próbálnak elárósitani. Minden ily egyes eselröl szives tudósítást kér Brsndt j H. gyógyszeré^ úr Zürichben, hogy ennek | megtelelő nyilvánossá léteiével, s közönség érdekeit további megkárosítástól megvédhesse. Ez alkalommal arra is figyelmeztetjük a | közönsége', hogy a valódi svájozi labdacsok sohasem árúsítfainak boríték nélkül, hanem egyes-egyedül kis bádogszelencsékben, melyeken védő jegy ül egy fehér kereszt vörös-mezőben s Brsndt R. névaláírása láfbsló.
HIRDETMÉNY
Mimiik. 1887, jul:
AEVERÉSI
A n.'kanizsai kiij. lörvázékl telekkönyvi osatálys résséröl Uzhírrd liletik, bogy Varga Lajos ügyvéd nag^kaníiuei Jakos vég* rehsjtónak itákoczy Jószef végréhajlási szenvedő nagyrécsei lakos ellenit W írt tőke, 18H(j. Avi november nMOl járí ||% kamatai, 1 frt 40 kV. per, 6 llri 55 kf.( végrehajtás kérelmi 0 frl 50. kr.j*jelenlegije még felmerülendő költségei! iránti yégrél^iitási . ügyében a lent JievezeM kir. förvsMt terüleJénaz .tartozó negyrécsei B2tt Ikbea 4-, I sor (2.* 111-27221 hrs*. S. Hákó<z?jf!József tulsj-donáiil felvet 402 frfUs becsült váliságköte-les iingsilsn .» I
1887. évi HX(*pl«jtih^r
tlMülí 10 órakor
Nsgy• Mécsén sltözsék házáná Varga l^ejos felperesi vkgy helyeitek ki»zbé-
jötlével,megtartandó nyilvános árverésen eN adalni tog.
Kikiáltási pr a lennebb kiteli lieesár.
Árverezni al|ánók tarlíwnak a liecxár lO'vAi < kéazpenzben.vagy övadékképex ps-pirbsn a kiküldött kezéhez létenni.
Vfevö köteles a yélelárt 8 egyenlő részletben meg pedig az] ielsöt sz érvéré* jogerőre emelkedéeétöl számiiandó I hónap alatt, a másodikat ugyjanatiól ^ hónap alatt, a harmadikat ugya ijiltól 3 liiónnp alatt, minden egyes részlet] tuftn az árverés nhp-jAlól számitandó 6t; Klímátokkal együtt az ár verési feliéielekben iMghaiÁroieotl helyen és módozatok szerint lemuHni,
Kelt Nsgy-KaniMáa, a kjrl tszék. mint telekkönyvi íiaióságná] 1887. jéti julius hó 6. napján.
I (Jrf HlJlíiONNAY J l|- 1 i kir. lazéki birt>.
41flt tkv. 1887. Jun 21
AEVERÉSI piRDETMÉNY.
A nagy-kaniasafi kir. Kírvszék lelekkvi osztálva részéről KÖzhirré téteiik. hogy Zalstnegye Összeailetl árvaiára végrehsjialó-nek Mészáros Anna iér| Túrós Pálné végre-tiájlást szenvedő cSörnyefiVdi Iskós elleni 8'j frl IS kr. löke IKJtt július ((öl jsró 7% ksmslok és ezeknek 7" „késedelmi ksmalsi 4 Irt 80 kr. per, 7 frt. vegrehaiiás megkisér-lési 7 frt. végrebajlia kérelmi, jl» frt 00 kr. jelenlegi s még felmerülendő ktaisaek iránti végrehajtási ügyében a fent nevezett kir. lörvezék területéhez tartozó cső myeföldi 24. Ikben I 1—2 sor 22, 442 hnz s. felvett ingatlanból Mászáros Anna férj. Tjirós Pál*
a. felvett váltság l^öleles ingatlanból ugyan-becsült egynegyed ('/í)
361 tkben + 164 brsz. s. felvett válsAg kíueles ingatlanból ugyan Mészáros Anna fé j. Túrós PAlnet illető 112 írtra becsült egynifyed (V<) rész JH87. évi sy^pteinlmr 16 Ik nnp|áii dtMoIffti 10 órakor
t^örnyeföld köziig házánál MAlics vegy helyettese közbe-nyilvános árverésen
'JAnos felp. ügyvéd lőttével megisrtsn^< eladatni fog.
.Árverezni ki\|ánök tartoznak 10^/o-AI keszpéfizh pirbsn a kiküldött KikiAIIAai ár Vevő köteles
megbízhatóbb. Az eddig a bevitel oei kaphatók, ezt mef raktárt szervezeti gyári áron eladja, tön, ulAnvét vagy I foganatosít latnak. 5—fi frl. Külön Aij ve zári levlében. Budapest Deák F varbap tyalra.
beesAr
>fn vagy óvadékképes pa kezéhez leienni a fennebb kitelt becsAr a vételArt bárom egyenlő részletben, még pelig: az elsőt az árverés jogerőre emelkedéi fttöl stámilandó I hónai slatt, a másolikst ugyanattól 2 hónap alatt, a hsrmidikat ugyanattól 8 hónai alatt, — minden e| yss részlet után sz árverés napjától szán Kandó 6% ka ma tokkal, együtt az Árverési feltételekben megliaiAro solt helyen és móilozalok szerint lefizetni*
Keli Nsgy-K missAn. s kir. tszék, mint tlkvi hatósAgnak II87. évi jun. hó 28. napján tarlót 1 üléséből
Oft HÜGONNAV EVELL
k. kir. toiki •bak. 8 1—I kir. Ucikl jtgy^l
! Prestrvatives Lepjatllj1
Anf/of gyárin ány, a frsncsiánál sokkal
ingol préservalivek mind-lézségei miall nem voltak kerüleodö, a gyár kOliín is gyártmányait a/ eredeti Vidéki megbizAsok rög-sz ár beküldése melleit rak luezelouként 8— 4 js yzékek ingyenes bérment kim; Angol gyári raktár ncs-utcsa 17. az. az uB* 099 1—1(1
A legjobb 1
S 21V AREA PAPÍR
A IlLéDI
LE HOUBLON
franczia gyártmány t self éS lEenrj-töl Piriakaa
OraMjnm m nléntá»oktH. R |*|.lrt dr. i J. klil, dr. K. Udwlg. Dr. ■ Mppaiaaa urak Iwcaj •fjeUBi vsgytaaárak kiül iü«m íjtaiják ItltSa* niaflaég*, abaolal tlwl>«Éfa[ « saiialt, bogy abtwMMai ártajaua aajaf aiaMS UlckiVtrvB. Iff S--N
fetsii^y^
rP^TfvIS
J.r ..••tjvvI » , Ir8e B.r, .. ,
ill^Hl
I Stf^wiui wr (.'m^] F . tf.mPrt .. w,
t Franczia padló takar ék-fény máz
í P»rqnett. psk«|fs éa íéareselt padlóknak Mgeteadbb éj Ifgtyaurtbh psiakiJ^a tsnbapidU twtrwBttei aser, u»l) tj«J asohéil Utadaaki atM> bMrtMidwtí (fabér^i parkHtra, világM tárga, sérp, lilét aárga, rdraj sm barna éd dlobaraa) a parkattsk! In paka fa padló tamsai asáraa Jaaa éa kefé«
lés nélkül tartéa fokoríV-nyí kap. | bebasoak fal 86 kr. éa 1 frt 60 kk. Egy nagv aaokáik al«f»adS fj kraa deboti | Ar>K.varkak taküHű lagyaa klldajnak urt 698 I*—»
VtUái cmIc sAAsr, Aa j **h?f * ^ ,
mimim a /mti I [ 1 StudtHudertygt: /., UnrmgkiM 10.
\ rnlwpt xMi Kaklárl IVagy Kaniaqáu Klnrlon éf Hybrr uraknál. |
f IHIIsesnialMÉnl gjikiaa laiáfkeaaaft laliéaj ma >mI|im toUaS a afféaekkat, kft faraéUa JArasb. kaM «tb . . ■ ássak as aitt? shmbJ ait aakat ss láamáát. s ésasÉra s gjlgjiaisalÉaaak s MmMsi mHé. Is sásftas s m. UaW tdég Mim agg Mf I«SSMá bpve aasa 14 saaMÍHá Mii u<t|baKailét ggj^éai nMdt aÉsaMss tapAetf a al^m akit (áamsf kwyao-% Hl javspáfcaa I Márka, «/, 1 I aéaáa fA MmaeMnaa u^—aiáiM Iá s aaagssi llÜt Mai|s m. afasmeMm IMr.
Ilus oraxáz aeaueU betegségé a raaa etuéaxtés; modaraélet éa inodarn Aséa voltak a baj aaálfii, mely váratlanul lep a«f beaalakat. A brtef fájdalmat érez a maliból as oldalakbaa éa aéka a hátá* baa. Lavart álmosnak érsl magát a belez,* nzijixe rtpz, kSltataaa reggelaaként. Bagadöa nyálka boriba a fogakat As étvágy hiányon. Olyas fcraéee van, mintha gyomorban aalyoa teher volna; aéka gyenga iagatottaág érezhető a gyomoranjbaii, mely azonban táplálék által iiam elégithetd ló. A raarnrk Uhaanek, a kraak a lábak hidegek s tapadó isiadaéggal bevoarák. Kavéa idő maira kübSgéa kteatat ba, eleintén aaérasaa, néhány hónap maira aaoabaa aSJdaa aaial kspattel SainwkStve. B kíizben a beteg Ievertpek érti magái, éa ss alváa semmi tdtléet aam látásik ay^Jtaai. ttőrkl ídö múlva Sdagea isgatottság áll be te gaaoaa alterastalc gyötrik, flaédftlte te oly érate frgiael ha hirtelen feláll, mintha forogna vele minden. A balek iUi{||mI A bér axáraa te időakiat farrá; a vér megafirSaSdlk te saag; aaxem-fehérje sárga bevonatot nyer: a vaaaváladék ksraabadlk te aMát SzJnfi, állás atáa fiiedéket rakva la. Gyakraa falbeesa a bevett táplálék a gyomorból, nuyd aavaava, ééeaaa teael; aa gyasrss havas advdebagte te falla-dosáai rohamoktól kiaé^lk. a látás gywgSl a eabae pontok látnanak a aasm elfitt lakegai, aagy tevertaéf te rwdhlvail gj'iaiaaéa érwte Maatkadk. Baaa tlna-tek (alrálHva vannak Tjalen. Kern lévadönk. ha ast akadjak, hogy aaefaaég lakmaégdaak klaal falaava-vSÍ aaaa bétagrt* vak aaly fakoaatábaa. A Shaáer •mármai etykáp hat a i miatt* szarvak étjanyagára, kegy as AtststíUa s gyamarW Jeteit tianart ate asyagaá, »»Iy kápae a gyaga iae^aak UpéAMkei ayaf-tesl, matysak kSvaákaa wtsya a Jé nlilg. lan mar
latált a oaadával
afsv bíaoavjió |faei tháaat a
<% lAilaiil, asA
baJairfla
kiWu tskOl ■uesA
Mlllb te attUd I tagak
adataal al teaata ara kfaakbaa i a kaévaai aradm<
Unnakjodaak afteWIé mt\
Ín ssvi tetacaégakaak aradsak a aaaa agy Nd efaaalt a töbtl ■fasl aaafc caak a vaMÜi bakfis dmkar-estrakt te

IBialiilsSSf
•k < I . , [adlMpIt éa mai
Uatáaaal vas ellen
c a s s a ti
arazay mwnm liípraae^i
Brázay porazíj'
Brázay porsm pajMrtm tiesre
plt te magva tatot minden regi fáj á»t. ktláateea állandó baaaf t mellett.
m aaoaaal megaaftalali a f r jj iáit.
aeagjreagaeágaf teljeae^ tasSatati te erüaiti a aaam Mi nftst.
kitti iő liai«*a Van béaslteak éd erek ellen, kaiönówir ajánlatod a ■ laaaga gyi^ymódnál. a leghatáuiteabb fog- te ■á)Haa ■aer. .; j _ j
ta ajánlaton fajmoteara, haj^ ideáek >rteittetr» éa a frjkorp* alti ralitáaáia.
Védjegy
Hámé lati utaaitáa
310. és ■laéts lelik.
320 sz.
fiveglup | mellékel-! ; (RI7 l-l-'
IC ■aaűaltteahlél évtkad|ttk.
A Bráaayjféla etehoretaw Ulaaahat aa itt fahSatatelt vcdjeg3'gyél vsának ellátva Jba a eaégfa)iratul éatv»,>aa ólomkupakokkal agyttt. Jrm a jhieiáá /mtmrtlnm 40, a umpmti- 90 kr.
Kapható: Bodapeatea jBrésay Kálagaaál. mnzenm-körat aaját Schwarz te Kabar, Mi te Km. Fewwlhofer J., Halna Pragar Marton te Habar, Martaa
Ua te MagyJíaBlaiás RaawMd A J. Hairiatkt ft. Iraalamyar te Daalaeb. i A., A randi M _W7 I—II
6 1-3
Egészség! ízlés! Sikeresség! ^
liamisittatlan
valódi Veronai rizs,
. I kaphatA
Nipote di S. A. Bevilacqua Veronában. Képviselje: Broch Adolf úr által Nagy-Kanizsán.
11913230
3000XIOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOPOOQOOOO]
'AM^íín*
a legkitűnőbb szer minden rovar elleni
Ez az ujf kitűnő speoialitáa bámulatos erővel és gyoraaaággal kiöli a férgeket a laká sokból. konyhákból és szállókból, valamint a házi állatokról, az istállókból, üvegházi és jkerti növényekről. Az igazi csakis névaláírással és védelmi jegygyei ellátott erecüetí üvegben kapható. A mit pasztán papírzacskóban mérnek ki, az sohasem igazi „Zaöherl-ápeoialitáa"
ZACHERL J., Bécs, I, Goldschmiedgasse NrJ 2.
>íagy Kőuix*-in laj-hui- bV^elhulet 1 urnái Z..ln-Iwcrri/g(!,: kapliaió Ka^der íj tintái. Kapoaváron kapti. |iutK>ciifty;KAtrnán jíyÓRye; Xsáítorüyán • Sirabia testvéreknél. » ^ Or. Unger gyogyaz. » • Ctollner Vinc*e urnái.
• _ • tíöucx L. urnái. Keasthelyeii • Korea/.len J. Scbleiler A. • • Szabóimra j»
A iMfk«a „VftiMI EMh«rltnM ott kapkalé, ltol whM lálhaték.
lOCOOOO COOűQOOOüDOuOüJOLOOOOOOOOOUOOOOOOOOOCVy
8 D
8
8 o
8 o
u
O ' Ez az uj. kitűnő specialitás bámulatos erővel és gyorsasággal kiöli a férgeket a laká-O sokból, konyhákból és szállókból, valamint a házi állatokról, az istállókból, üvegházi és jkerti O növényekről. Az igazi csakis névaláírással és védelmi jegygyei ellátott erecüetí üvegben Q kapható. A mit pasztán papírzacskóban mérnek fci, az sohasem igazi vZactherl~£*pe®ialitá*f*!
8ZACHERLJ, Bécs, I. Goldschmiedgasse Nr. 2.
— Nagy Kouixt-Áh lai>bat" Kwxwetbuler J> urnái. Z.ila-K/eraapea kapható Ktnztler íj urnái. Kapoaváron kapli llawliat Kálmángyógyas. O Caáktoroyán • Sirabia testvéreknél. # > Dr. Unger gyogyaz. • • Czollner [fincxe urnái.
O * » üóncx L. urnái. Keasihelyeu • Keresztea J. Scbietfer A. • • Bxabó Imre ■
Q A iMék«a „valédl EMh«rltnM otl kaphat*, ltol .Jtark«rll«-falra*aaa©k" létkatélu
*oo:oooo COOOOOOOQOOOOOŰIOOOOOOOOOOOOOOOOOOOI
948 6 12
iXral valódi Karolinaottiali,
Dávlds-tbeája
htrnevea éa Jónak btio-

mell áe tüdőbaj

ban »yenvedÓknek
KM v*l44U Mar*iMta> l!|«ll MlMMlMAja
«J«n»ám6 ttéáfaa)«kaáJ,j 4r ttfUilili féf'i
idÜU* ü huj-uituU, utÁUrt tdképb*I it m typ* <MU étttr a wmm (tilurtntwi) atka, aaal araé«éayay*t jbaaaaállatlk eaat
(•rák* Ara: #> kr. été*. Xékaay Iparka* Krat v»t44l Oé*té»-4k*ÍM» ótii4 aiiarJaéMUM I taagkialrtrftifk kaaktléaaltat Ur$aioai kaani. a kagy.a aaaléaéa aaaál IfljaaM Imjti p agy fomiifwtják. afal aai éa t*f«ee<tae ÍJ int fcagf niaéaa ifyaa Hrr'4*r kttwiiálll kttNéi Mty »ith»| MTI IíIaíi atlahiaara laaal, kxnr KralvalMt Haraitaratkalt MtléftkM eaaakataaaaak UM^rat) eiiii- k Myika • Hut ■aataai Kiadta r*naugbtakára at álnl Maid lak aai Ma aa t»fj**y»M »kt a kSl>£ caofea#*la»
Mkaaaaálal, mi* ágáljanak a Kral %mU4t garwttaaalkall MflAi Uiaa l. aa.ala/a»ltéi. Magva kéme ariaéaa kaasaataé gyártaiany«kat akaa alélráara éal bajagyaaü »ádjagya« fiiétr-»ik rlaawiraiaal wiwáajíait V*rMf|éa/Rá|, ojtagM^g, fakérkiv, kar* «*l>k*r (Skriíjn»t»«H14*g plajMég, ■• m ail4»aaral aélWlaa*éMk tnfjiMn atinkril aalt a ktraa, jól Uwí^ éa léM bal- lallMkH j orvoat UfclalAI/aátal ajáalaU vértlaatMé
FUrst vasczukorja folyadékban,
Dr. tl»jcar mii)* Méríat ■lúéltltTa, aat/ Ftrat Jéaáaf gfóffnaréaa altat Práfébaa j— a aFaUr Aa0ai<,-hő« — )»ttjjavitva. Kgy ávay árai I frt se liá '/» Sv«c ae kr
Gha«tjrop2iarw
Hl^afl ffógpaer *it4ptalia»i|a>l, cnaéaal haUraaé|., kéajáa-. p»ai»f|*ra>*k- éa gj»m»régé» nlUa t li«| ara TS kr,
Fürit József
gyiyawéaa a ,F<ht Cráflkaa.
féraktér: TÓUÓIÍ JélDKT aj *>j Martaiail. BaéapMl, Kt«ülí-ulc*« !• «iáaa.
0 4 ^
Valódi csak ma niljsswsl,
Dr.UWltRlaaár f,
^ ídeg-erösilö gyógyitala
kénwrtjr. "ifi * lf««Mfcarubíi M»fW*iMk aak0amakiiM|)4«tUiln. llWaa artajniji ia««Uk, »ifkár, HÍtumik, ftjfiját,
iwkarén. utfcttffc, nwity), atirtia unni iiti. lartaa »ti<»>
Am Kty-wWU mrfltol, mltul aa * trtUfféaa lamntM MtaiytlWI, u arv*ai Iriiakiy hqnjafeb lajMMtahiurt iMái aay akBrafa sxaklrkifltdiy Akai «•»»»» •Ikoitain, ennek linikm^n (eljai bltíöjitékot k nynh a fentebbi hajak MfariMatéM MttMm. MMh Wrakk taáalriM« eituuni] a minden
•vacfcaaaMtMkcakéfkréL in'/, ftvacMk tat,
KMtfaa
Főraktár: Paatt likaa
Mááa Inci frt te kr., a *Q kakUá auatéi bmUmi
A ki kétségben van 1 felett,
liogy a kiriapoihn aeiyíJ
■ót wwumik kOaüi ■aljikat haxziwlj- i.i.^fM hIÍm. as ujon tjgj lareiejóbpot Ku lmr itwi<»-iatá»4aaak lipcaebe a Ifijo a „Betegbarái'* <.'jumu röpiratot E vacaLffbeo Deiiivsal a legjobbaknak bizonyult bállfzirtk vaunak réxzltólntMS^ iamcrletvt, hauam.
____/uu bum rrocrii. » l
%C;igiMittf aa aaiaaait akaa Práfábao I
Satvator*;vúg}mrlár (a g£gal 4. fyágytac rlaaart Záfrábbaa. — Kőnig Vranwl g)éf7> aaartára Martwrf ?ra
tt okaíjbaíóií. K jp^vt^k mutatják, hogyigen »ok eietbcn egy t-aysi.'ri- háziíirr it elegendő arri, hogy. m*g a UW'U; ayógyithattan keteeéf w aíí'rT'n'ncHm dka/jtnwwk. Ha a betegnek a tMgfelfJó cy^-Mur rrotyimtapra éO, akkor Biég aüJyoí tag «•*» t. n » uláa vartiatú, a ex okból •gjik l*'U*{(uuk hmm kí-ilcno a ..üeh^<ohit** ro^jfoo-deli* t tHmubfcvtani. K%>< lciaitm>'!tó lúnyreaaka •agttj evai aokkai ki'a«iye« i/ti \ meg a
axukaoRfa gju-^-wit. \ Kuunt tueglúldiaa a ategnaMk'ii^k kiít>áieaa nem keröJ.
▼AVAVA'TAVAVAylV


|.GzigarettázóknaL9|
x a „Braoflstein m" oára ^WJ^r ciiareíta-papir *
aa Me
Sa i*tm lanlara f artaackn
X
elléafaaalatt wári |rei)rl.
f » oixtrik-maffyar btraáa- K
lom lagalao taéomáayoata ktatém altal la aaaaakiaaa-e 1114 vafjvlaacéa alapján, Biat ; t tfkélaiaara aaataa aalndan ^
SZ aa ■aáaaiágaelr ártélau ^ J . anyagtól ée aléteaftk kfoStt í I a lagköwrabb éa laahltS- ^ í 1 nőbb otífaratta papírnak g l lamartatttt al. t X
}•'! Miután aátaak la uaa a»f-• I ptsMéa urjed. kagy a dgaratta jfiaÉgB alaS aarhaa a papír aűaé-| aéfétél fl«. aaaéllbfaa a JLm |É darnlaraa Cartönofeaa" papír ZZ 1 aladlf k«4valtabW válik éa mk- X éaa Uyaaae caikk árwftákaál kapkaté W
^ Valáét ewak ám papír, m»lynak eilqnetije aa iéa aaUéirkaalataa rafako* ▼▼
H kaaonló és ..HKAI J*«r»;i\ rUtMKJt" czégtl ri^U.
Hagy aa oaatrák«MCfaran>ági taréit a fyir poataaaa tisaatgáttam , f
X •„Braunstein Fréres" S^t^á^T M K * Bécsben, (II, Negerleg&sse 8 sz- a.) gyári raktár nyitott. * X.XXXHXXXXXMXXXXXM1KXXMKXXMXXKKX
l *
n i
1 *
n
5
A fe*iaa knlBiasterlau által, ta>SW, ralaaatol «|«aaaa ai.Taa. aai a. ^éalak éa a«k-bármik 411*1 lagfrlwfaif —.
POLLACSEK-féle FERTŐTLENÍTŐ SZEREK
h pedig lertőtlenitőíloljadék, iartÓtlenit^ n>oaoaa4ppanpor
aátaak iilaaSéaa kaphaták, ngystlat&B
CAEBOL-MÉSZ, „■íí" CARBOI»-SAVAK
Fal laraek Kral I éa Táras , kria(ályné4a- ki fctWkaMáraaraÉ gyéea. BUDAFKMT, VII. krrtttrl, HlráljHitrsa 71. aaága alatt. SaiaaaU A»éaaa (fyrélU wállltali aa laai kértek, lakaiák ayüvéaáa épálatok lawkaak aA ISI 6 UakelglilelBil MiiIii
Nagy Kanuaáa kapba'6. Mérte éa Kltla*aél,
Ntwraa
HjoteoU Finhal FÜOp h|fi^<wiM<l 1MV.
Az első ^mHp osetraic
Ajtó-, ablak- és szobatalaj-gyári
társaság
D]VlÜ IV. HaiiuifihlgaiiBe 13 nUphUlolt 1^17 922 {7—f2
UliVU Markert M. veieténe alatt | l^i I .
ajánlja nagy áruraklárát kéaz ajtók ée a Makókból raealáiuial együtt, továbbá lágyfa padlók éa amerikai tölgyÍM'frie/^éa parkett padlókból. A gyár annálfogva, hogy duaan fel van asfielve ,tzárót, főanyaggal, valamint kéex íruinak négy' mennyiaége folytán abban a helysetben van, hogy minden megrendelésnek e téren a legrövidebb idő alatt eleget tehet. Továbbá elvállalja portálék Mkémitéaét, telje* berendezéseket, kaszárnyák kórházak, iakolák, irodák stb számára, továbbá bárminemű gépekkel készítendő famunkákat előirt rajtok éa minták azerint, szobabútorok kivételével.
! Scia-ezTLloer C. és Físlí $
aa. kir tuiv. axáilit<k. — ea. kir. raab. ktéarfrWg fa féppyáraaak. W i
R»blár , a a. r a t J'í^ . ] ■
4aéré«a;ai I. B 1 9 A r K * T Koi^atlllrrulr. líí lég
a ptptairiaik kiH«ití»r tut)t»a aa<a Iwtyaailta vagyuk hogy karaakodalati ^
J L Htaéai WtrWyaiakH aa alabbfegyaalt k^rpeaakali —' arak awllatt aaállitkatjak gyáruakból. X
^ Wlr B
II sa. se. tea. ise. Né. taa. sea. 9sá* isee KMn 8
I ^ AA --------->flJi#* lib7fti MJé u.sa, aa.-
■ kmA*9 ;M2»ja,a.a%iiJS, 14.7a, 17,-, -o 44 -v- H
I m-^.-- lasa.le.-,sj.^,sa^-t jksa, «a. _M
38.' szám.
1 N/igy-K&nizaa, 1887. szeptember 11-én.
XIV. évfolyam.
f-
m m m
|M»a taim* H a ha wmtttaá Nmfci koa* ariaáaa >aiwhy
-m ■ ni mez i{ B Nlltlilii . . |
aarfcáa I
• •MÜMiféHÉN VMtti. ! iu ktaliaáif
Baaiiyéar te KMmér*
ibp mm
TllHlliikl Tán ltja it— L
IMwmWIm lavalak mú (snwt kasak-141 fogutUtaak «L
Kéalraw>k tiasaa mm kilétnek
mar ■■■ | ■■■ im «jif
I Zalamegyei as Alaó-mu
Mag,
A cselédiigy.
íme egy ügy, a melynek végleges readeaése égető szükséggé vált; ima egy probléma, a melynek megoldása halaszthatatlan
Végzetes tévedésben vannak azok, akik azt hiszik, hogy ea Ügy egyszerű dolog, melyet a cselédtőrvény (1886. evi XIII. t. cs.) már megoldott, s hogy reá csak a törvény betűit kéli alkaf mázni, a meg vannak az irigylésre méltó állapotok, a minők csak kívánatosak.
Ez a kérdés sokoldalú s egyes vonatkozásaival mélyen belevág a közélet társadalmi, ethikai, nevelési, családi a vagyonbiztonsági viszonyaiba. Bisonyit-ják ezt legjobban azok a panaszok, melyeket úton útfélen éa szünetlenül # gazdaasszonyok ajkairól hallani. Ezek a panaszok agy lényeges társadalmi bajra mutatnak, melyet egész terjedelmében felfogni aem lehet, ha a cseléd- , kérdést csak közgszdaaági oldalról tag-leljük, csupán csak a szolgálati viszonyt a ennek közelebbi és távolabbi körül- j ményeit véve tekintetbe; f hogyha az ügyet nem egyszersmind annak erkölcsi oldaláról tekintjük, mely jelentő- j séges mozzanattá válik, ha a puszta szolgálati viszonyon kivül azt a viszonyt is szemügyre vesszük, mely a cseléd és a család között fennáll
A cseléd Ügy rendezetlen volta ! egyptomi csapásként nehezül a társa-dalomra öaszeségében, s az egyes c*a- I ládokra különösen, mely csapástól szabadulni szeretne mindenki, de nem lehet; a ugyí hisszük, hogv jelenlegi viszonyaink mellett szabadulni alig lehet a bajtól, de a szükséges rendsza háltok kai úgy hiaazük, lényegesen javítani lehet a nagyon is szomorú ál-lapotokon.
Mikor a rossz, erkölcstelen és ha- j szontalan cselédek fölött halljuk kesp- |
ZALA
LtlttcU éa veg-yea tartalmú hetilap.
ftMVVépagylct, n Nitgy*Kflfiigsflli« •tfs'Déliuilai takarékpénztárak, BankegyeaOlet aközt taKarckpéú/.lár részvénytársaság és ütw. égöveik. hlvalaloa közlönye.
■>'■ ') ............I ■ Í l' i l».l i
m: m tsz " asz zxz
tWfltMtÉMl ÁRA Si
Ktfaa évri.....Ifct-Ü
félém I, .,,».. 1 • » *<gyféém • - ' 1 •• 16
Stfé«U>ék jaiiafaaaa aáaUltalaak.
ÁrmM t tfféb klvalalaa klréataiaM §0 kr Mléa«éifaa Mit 100 >«M* t Wj •aaatatj »laéaa mUri agy Hl kr,
WyHtjtér pattiadra 10 kr. m iztz za . zzz. zzz~
elenik Nagy-Kanizsán hetenklnt egyszer: vaaárnap. I
'rffmam
regnt a háziasszonyokat, körülbelül sejtjük, hogy mily nagy előny, hogy ne mondjam áldás a családra nézve egy jó, arköiotös, használható cseléd, a kl minden t< áíntefcb^n megbízható és hü, mert az éa Qseléd közúti változott viszonyok daczára uem.seünt meg a cseléd integráló, nélktliözheílen része lenni a cialádnakl, mely réasre néavo nem közönyös, ihogy mily tulajdonok]
kai bir?
Való lédéin k kel lehetőre < állítva, h< tán egy p
)an furcsa ia helyzetünk cse-szembeii A cseléd minden! IszegŐdik gazdaasszonyához, gy mindent tud; mikor aznapig a házban van, akkor
tűnik ki, hogy voltaképen semmit sem tud; a éaskácsnő nem tud rendesen főzni, a oaeléd nem tud mosni, a szobaleány nem tud takarítani, konyhá* ban szobában rendet tartani egyik sem. Ez még kisebb baj volna ahóz képest, hogy fel Mm veszi a megmtést gazdaasszonyától j akaratos, durczás, visszaszól, a munkához nincsen kedve, magaviselete illedelmetlen 8 mivel kevés belátása yan, a kitartása tiincs s meg sem tudja ítélni helyzetét, s szentül meg van győződve, hogy a család ő éretté van csekély becafllet- és erkölcsi érzéke járulván még az előbbiekhez, 'helyzetével többnyire elégedetlen! azért jog'smiatlan követelésekre ragadtatja magat, nagy a vágya az élvezetek, a mu'atozaa iránt, ez okozza, hogy gyakran letér a becsületesség útjáról, meglopja gazdáját, a miért lelkiismerete nem ps furdalja. Az elégedetlen ség azután folytonosan hegyet változtat vele, a m ben nagy segítségére vannak az uj y nevezett helyazerzőnők, a kiknél a < iseléd gyakran hjelyének változtatása ulőtt vagy után papokat el tölt, henyél éa dorbézol, erkölcstelen életet él, h még jébban elromolva ke-rfil új gaidájáhozj a kinél szintén va« lami nagyon sokájlg meg nem marad.'
, TéirczsL^ Két házasság.
Huaornnk.
Irta: Maalasaaader.
— A „Zala* aradat! limaija -
I
K. .. Déniel M.... Ábrahámhoz.
Kedves barátom! Ma voltam iáméi nála. Eístí találkozásunkról nem akartam neked Írni semmit. mert nem értetled volns — k ti létben vígaaxtalodjál, magam aem értei-lem magamat. S ha most emlékszám viaasa aa éta találkozásra, hideg borzongás fut vég% hátamon, a boszankodom azon, hogy oly söleilea tollam, a in<aé! sületlenebb cssí le lehetaz, ka egyszer elaő négyszemközti taláJkosáaod lesz azzal, kihez szived hajlamé vonz,
j Todom hogy ellenvetéseket akarsz tenni. Na beaaéti nekem semmit
OH álltam két óráig a tükör előtt, igazgattam hajamat, a legújabb divat szerint pedleftem kJ bajuazomat Ingem >és gallérom ktfogSatalao fehérek voltak, a moaóof remekel*. FrakkoaMl megirigyelte volna agy inneni dtpioms's, és bugyogóm olyan saahiaa vofc, hegy fVapeteon síd vari sssbóis aem képes ItlAotaK ssabai éa varral; lak-tüpíppim pedig ragyogtak mlat két fekete gyéasat ftéőboué még iegtfjablr divata efllniemaet, s eletéataaoat sétspéteathássat, M I képeimétm — ka méa kSMMihsii vaa aakad shMIT — oty gavallért láias magad |M| a aiM keveset itóíl még.
Hyektaadamrot aeas ia ssólok, aa ofv aeeiMa vaH kétva, aMtyte) - aeai moadoá •okai- m$m <a ■wrnlisst fala haa#wr s héérU |ifUaís—■
8oká Msgau kosom, bs onstko^U Nem Fóliát sok jót mon
Ezek a oeelMváltoaááqk rákaebet képestiek, melyet á heljyszeraőnők még veazsdalmesehlbé tesznék Tulajdonké-pún ők aa oliai .a oseléd gyakori vál tozásának, mart a hátiyasor^ a caaléd helyét változtatja,, Ők ítt is, ott isdi-jaztatnak 8 liogy a qseládet dicsérik, bármily rossuiakl ismerik is, az nagyon természetes, mert hasznot hi'tznak ebből és saját kári(k volna, hogyha tiss-ta borf önteriének a cseléd tufajdonsá I gai tekintetében a melyeket talán némelykor magujk som ismernek.
A< hfi. m«gbizható caelédek faja nem halt mé^ agyán ki egészen, de valóban nagyon (ritka species, s bol-I dog az a csajádJ mely ilyennel dicsekedik.
Nem csodálhatjuk ezt. hogyha meggondolji|kl hogy a cselédtör^ny éppen nem ralol meg a cséljának
Nem felelhet meg, mart nem védi meg a gazdát J cselédek ellenében, ezeknek kihágására pénzbüntetést szabva. Hal biztoéitbjiija magát a cseléd tartó arról, h(>gy jó, megbízható cselédet kap, mikor; as említett eljárás egyenesen demoralizálja a cselédet? ha a oaeléd tudja, hogy rossz bizonyít ványt nem irhatok könyvébe, akkor a javulás és javiua lehetősége ki van zárva; íba meg nem tfirik : gondolta ' magában: Gyöngyház, ha leszakad less más Hisjiett! már az a körülmény is jgajzán nevetséges volns, ha oly nagyot} boszantó nem lenné, hogy a cseléd az éjszakai kijárási előre kiköti magának, vsgy pedig kiköti azt, hogy szeretője a mikor tetszik neki, hozzá bejut hasaon? milyen befolyása Van ennek ' egy cs4lád gyermekeire, azt csak az képzelheti iel, a ki!tudja, hogy a gyermekek rendesén azeratnsk a oaeléd körül len ni, sőt ja legtöbb esetbééi el sem kerülhető a^, hogy a cseléddel ne legyenek, hiszen mindig a házban van, a szülők sem lehet íiek mindig a gyermekek I
mellett s kébysseritve vannak azokat a legtöbb esetben a oaeléd re biziií.
Látjuk tehát a cseléd kértlés randaaése, a jalen türhetlen állatotok javítása szükséges. A helyszersŐnŐk intézményét]mint határozottan károaet egészen be kell szüntetni, s a helyett közvetítő intézetet létesíteni, mjsly a várnai hatónág szigorú felügyelete alatt állva, némi erkölosi garantiát nyújthatna a oaslfidek magbizhatóaágáít ilfe tőleg. I)a ezenkívül nagyon asüaaéges volna, ha a cselédtörvény a oaalfdtar-tó és oseléd közötti viszonyt szabályozó pontjaiban módosíttatnék, s különösen
több eazkös zébe, hogy folyásolólag rossz cseléd s ne legyen ládja ki nen rátiyára leg keblén táplá
ü
adatnék a tarssdalom ke-cseléd erkölcsi életét he* Hzabályozhaaaa, msgát a alŐl kellőleg megvédhnsse kénytelen vole, hogy pti' számitható kárára és unit-lagyobb ellenségét i saját ja.
A kirjüy Csáktornyán
A (Mák
jsnysi Öszi I bsdgyakorla okra utazó király « hó 8-lkán, i-eggel '/f8öiakor érlnié Nagy*Kinizsál, a hol a Ssani-(íy irgy-
vári uli hiál^l pályaudvaron kózónaég loga
flt kísérté, s I ilség silrélyésen inteti
letet A Csen vágány az ut haladt el a/ t ért he az jind a király ki«zái
kihajolva, kór! vári, Hess fírn gysl hes/élgele
így ic ivegyverkezve léptem én Irma szobájábs.
voltam jnála legelöizör. » is unaikoziam, de nem csalai-ugy gondolom, hogy Irma is'
udom, mi fojtogatta torkomat, iem magamban, hogy sok szépet i lok neki, hogy megdiútórem puns-szemelt, rózsspiros
báraony k^caóit, azép ajakát I
I)e ne n ment ísehogy aam ment. Akár}] Inyzor akartam bele kapni a az^ba, mind mnyisxor reád gondoltsm, s vége volt mindet nek. Majd sz egyik Iskczipömet | mutattam, a ajd a másikai; egy órsi oUmuislás után szeret era volna felkelni a székről, (lej ezt illetlennek tartottam, a mihez a vendég-í nak nincs joga.
Barátom I be Irmát mosolyogni (állad volna! - T
A le mésolygáaod az övéhez képes! bizonyosan olyan, mint egy rfaynocserus száj-látása az inqla kehely nyílásához képest
Ns harugudjál barátom sasn hasonlításért, nem nagyitok.
Oh baTíáitsd volna as öj mosolygását; na, oe lásd! ne láad sobsl
Én gyöayörk&diem benne első talál-korárookkar máatél Aráig, tíyakrsn bizont ugy latstaltj ainiha engem aevatatt volns ki, mert hát oém tagadom, elegei biztatgatod, hogv eaak bWéljék, da hát aem akart menni Todom, ho^y saért skadt mag torkomon minden ssó. mart az 0 pülaatása igéz la meg lelkemet. Bísonyosaof
Ki is tédna asdtai olyas taramiéa mellett, líöék pilleal!*e»aembfrleifcea»élyrigbat
Máatél éra msive otthagyiaai Irmát A mii basMtfftok agySIt karate*, ast 6 Beadta.
Hátba a>ég haflotlad volna kQan aa qfid eMli: Legyao sur—>ám máakor is

I K ..... ur, -}■ ujtybaágsoU ss fülembe I barátom! mint mikor a jjkápolnából sz az I exttst casngésQ psii harang kongáss vonal j kereszKU a csöridaa tájékon.
Többet nem szólok |rröl a Islálkozéa-ról. Fur4ali a roass {kilkiis^arel, mintha gyíl-! kosságot kövailép volna eliUjra végig néztem I a * Pesti mOveltí Társaigól* s ugy oda Islái-í lam vágni a fajhoz, bogi levelei csakúgy I hulldogállak izéljél. Nem azért olvssgsdsm kereszt^ kaaulJooity Irméóá! egy árva szó se jusson eszemhe.
M4g sz d» leni skatlam neki, hocsá nslot akartam kfrni, hogy annyira unaikns-isi lam, |de obbsi hagytam, téliem, hogy hunét bolondod találok mondani.
Azonhsn máansp taiáJkoziam vblo. Anyjával jjolt
Azt tarlóm,) aa anyja jelenléte meg-oldoiia nyelvaoiat, (Bzarencaémre nem gondoltam reád, kölOnhsn vsl4*dn0lsg ftgy (árok mint teghsp. BeszéltOnk aokróJ, mindenről. Irma as^retetreméliú volji oly aztreteire-mélló, hogy végre magam is kibékQHem tegnapi sülellenaégemmel
Mi! inondjskerr^l s második lalálkozásról PDlig szerelmaz vsgy ok barátom;. de ne saoh! aenkiaaki azerelmjem titok légyen, Ktí is ugy táriam, mint minden szerelmes s jrvgénybén. Mem<jsak un bembea a pboiograpbís, baaam képstHefamhan, lelkemben, az!a kedvén, igéző eyájas arcz: azok az igézd, lélekveazie ssaeíek.
Dé most már, hegy lévaiam igen hossstira ea larjajdjaa, sarlómból kok idé egy pár jagysékkivoaaiol agysaartén. a mini leirtsa majd ftWnértsáz ,le ésékhítí is.
I)aee#hv 1*7.. Kélten ftlipk a kséaeilé mellett, éa éa inaafiasaaliisiiaéaéa AfaayaiasseUattSak voítí UsMéUSnfc nspieaeméuyskról. Ksy asp-saámoa /alsksastona voína magát, ha ketaia lett volna, flaims^fi vároimak mm a
kezdve sürü nép'omig, s
pedig löbb| ezer főre lia. A lelken él}anzéarsi
I ery-uicza végén M t
t álazali, Mép diaskspu dvari vonat, mely i!fi házbs. A Vonali megáll 1
II kocsijából i rövid le
után ajliól vii wassálll; ekkor/az aai
nanő mely vfta-^aanti kAst i akor ávsl Oxéa ikon
llakínieti, niajd újból ahzftll> így én Uaál honvédfohast agy-
t A vonat 8 beroznyi méfl Uláa u'án sürü éljenzés közi ropogott tovg [Cták-lornya felé
A csáktohysi, ssépen leldissliaitbálys udvarra é akor ért hej az tidvarl rtnstg melynek egyik kocsijából, | miélölt a Ivpoat
[ Duna jobb, sai i bal pariján nem 'lakai k, s így semmi baj nálunk. Irma igéző szép volt ma. Felséges (rzelem az s szerélem.
' December > f). Ebédre I ivón meg ^ma. Fogéi had sinos mit tesz rz Irmával aky asiialnál ibé-delní Minél öbbet néxfam ama ratypgó szemek közzé, snnál oagyopb lett átverem s sz ételek k)zt vslóságos talárposaijtásl vittem véghez. A káposétátfélés klváld Jó sága íalOlmulji még az oly gastronomi aép* *s!őiehai»égét j i, mint la vagy barátod!.! Én pusziiioltam bírálom az asztalnál, esi én gyösellem la se élelak álla), örültem,.BOgy végre szsbsdul irtllain Iram iféső'pillsiilá saíiól, a hogy ?sak egyasar: kslle haliasóm tőle azi a'azai iraháayáai, miszerint kiaifha tailan fád vag) ok. Képzalhéiéd* hogy íétsé-kény szivemre uiaxuráakéni hatolt e aaémra-háayás, bár In na ajakáról Jóit, sőt ast jar-lom daczára ennek.
Atengedutff magamat neked. hsMkat henyélés, mit tenki sem Isrjter (oboán mini ta, édes bará l m.
Sohase aésam tAbbat santH. Irma sva-mai veésédelmesak.
Az anyja bsrátom, pántilan tar Irmát mindaa pap jobban aseretem. j I szólok semmit mbi srröl, hogy Irma sm engem. A laanyok a lekíntathen > l artói kódok
Kaiaégas égy érzetem *z a asarai Napfóái iMÚr, miedeafap tanaim lesz. I
Daaáeahtr 19* Milyaa hkrom nap volt §g? táHosas történj velem. Képáaihatetlaa, hsiaimas baioliáasal vaa sé ambarra ij ralam, ha egvékfcéni aamsri kaja si* Valami kivé2ea felemelő vaa baaaa I As aiső nap idim l^vaéfai -r baráiom — rig el vaaaak iétadraj áa «0«t e|y < tanaj|ak Irmétai, mintha ctir l«4f
| teljesen megállt volna, — kiszállt a király a kit itten Svestics Benő WispAn tkivöaölf röffen. A király válsssa uiáa negiaduit a menet Zaia-UJvAr leié, a kel miaiáa a * király éa környezete előbb tábori misét hall-,'gatoit, It órakor $rtM a küldőttaégák fogadtatása. Zala, Vas, Veszprém éa 80-mogyvármegyék együttes küldöttségét Svaa-lies Benő Idiapán v esette, kioek virágos Üdvósiö besaédére a király következőleg válaszolt.
,1 Örömmel veesem as önök által , képviselt törvényhatóságok üdvözleté" nek és hódolatának nyilvánítását. Tel-jeeen meg lévén győződve imént ki-fejesett érzelmeik ősziéi teaégéről} köszö- j netet mondok önöknek ekként tanusi-tott hü ragaszkodásukért. Vigyék meg I küldőiknek vinonsásul királyi fldvös-letemet és kegyelmem biztosítását s legyenek meggyőződve, hogy a közügyek előmozdítására, valámint a népes-ség jólétének gyarapítására irányzott I tevékenységüket mindenkor teljes elismerésem kisérendi.
Ezen kívül a következő küldöttségek tisztelegtek: a titkos tanácsosok (első sor-bán] a clerus, a horvát megyék, bíróságok, | tantestület, csáktornyai iir. hitközség.
A nagykanizsai törvényszék küldöttségének fogadtatása alkal ujával a király az elnököt ós Bogyai Ödön kir, ügyészt megázó-Utasával tüntette ki, s ez utóbbinak egy keresetlen felelete a királyt jóizü mosolyra készté. —j A pénteki udvari ebédre Cseresnyés Sándor tszéki elnök szintén kspott meghívót —
A ati ez ünnepélyességek részletét illeti, Ceáktornya város közönségét ugy a rendkívül szép diszités, kivtlóen ügyes rendesés, mint a fényes kivilágításért a legteljesebb elismerés illeti meg.
A kitanualfa- éa kpelekadéej m kik Minisztérium 38k*VM sz s kelt á Tetyy és Pdtőfl ulrzákj kongé téglával! ittegépitése lárayáhán sdotülsirkta véleményadás végett a pensügyi és épnésMii blsMtaágnakisAatik ki
Olvsstatik nyelvteriesstö s htvAsa keposola zoltsAg vélemén -otán a képvisel 80-írttal a neveiéit jattok sorába ltjp.
•8cb varos
a toronlálmegyéi magiar küzmüvélödéai egytót felben a városi pénzügyi bi eivel, melyek meghallgatáss \ tastülst határosáé, hogy egyesület alapító tagi
djplí és érdekt Arsai kérvényt I intéznek a városhoz, bogy a teher szállító kocákra vonrflkbsó sssbAly rendelet 7 §-a j módosíttassák, a képviselőség többsége «• | szavazás után a kérvény agyaséra* tol-utasitása mellett nyilatkozott s így as elvettetett. . I
Olvastatnak a kétágú irtAs, oadüeiiAs, i baczónaki utmeneli, Fürst téglásgini, és e | szedres kertnél evő szántóföldek nyilyAndk i Árverésen történi bérbeadása tArgyAban ké-[. tött szerződések, melyek jóvAbsgyAÜtak Ép-úgy helybenhagyníott a képviselőtestület köz-| gyűlési meghatalmazása alapjAn a laktanya j épitö bizottság állal megépíttetni határozott . j népfelkelést raktár és , férbelyekj a magas I m. kir. honvédnjiuiszieriiimmal kötött bér-I. lati szerződés.
Ellenben s Knorczer.KAroty |és társai [ kérelme a polgári borin érési jog és pótadó bériele meghosszabbítása tárgyában elvet- | letett, s ez emiitett bormérési jig a pót-adó bérlet Árverés utján hatAroztatott kiadatni.
A kórházi alapszabályrendele(et valámint a szegényügy rendezésére vonatkozó szabályrendelet kinyomatni és kiosslátni halA-roztattak. Ez utóbbira ennek megtörténte után még visszatérünk.
A kaszArnyaierülethez szükségen Val-bach léle telek, a teiuetö melletti kincstári töldek, a városi téglaégető melleltj szántó-földek, a barakkkórház felálliiAsAboz szűk-légeit fundusnak-megvétele iránt intézkedő közgyűlés október végén fog megtartatni.
Végül még lWeiser János és érdektér-saimk uj épületeik után a pótadótól való felmentésére nézve határoztai ott, begy szeptember elsejétől jaz illetők a pótadjó fizetése alól felmentetnek, de a már befizetett összegek vissza nem Iszolgáltstnak.
Ezzel a közgyűlés véget ért.
Itfíiietieiett I frt 30 kr.. RMOrségoek kivettetett 8í| Irt, K<ft diiiifépe Pongrácz Adolfnak 9<p frl., 1 isoiiel FÍppnek 6 frt 80 kr., özv. Unkovioa Jóssefnének 4 írI 70 kr.,
összesen 730 f[t 01 kr. ] , .Össses bevétel Jl08p frt j{8 kr. Ossses kiadás jtO Irt ÍJjjkr. Marad tisslAn Ul frt líjkr. A mely következőkép osztatott el: Jsnky Károly gymna*. igssg. szegény tanulóknsk könyvek i beszerzésére 21 frl.; Morgenbesser JAnoa polg. isk. I|jug. szegény-tanulóknak könyvek iúszarzésft 25 frC, Németh IgnAcz népisk. igazg. ssagénytsnulók' nak könyvek beszeiváeére wT frl., Bún Ssmu izrssl. isk. igasg. ssegftnylanulókhsk könyvek beszerzésére 26 ír£j Ipartestület 10 Irt., HadastyAn egylet 10 [fit.. Tűzoltó-egylet 26 frt., Zalamegyei tüéjoárosultsk 60 frt.. Szinbázalsp 60 frt,i Várijai azegényaiap 10 Irt 17 ki),, JÖVŐ évi jtöllség elöirányzet I00írtv
i Dr. tíothechild '&MW • • péaziárttok. Dr. Hauser < János. . Űnger> lÜUmann' Elek.
gazdák és ipirosok lilt&U&os hitelszövetkezete.
Városi közgyűlés.1
NagyKaoizsa város képviselő testülete e hó a-áp délután 3 órakor érdekes közgyűlést (strtott, melyaek lefolyásáról a követ-ltezőkbeo értesít jUk olvasóinkat.
Az 1888-diki városi költségvetés, a mint es a városi tanács Által a közgyűlés elé terjesztetett, e városi képviselők között már előbb is szétosztatván elfogadtatott.
A budapesi kir. ítélő tábla által áttett bfin&gyi iratok alapjAn Pál Sándor v. tanácsos ellen hivslsti körének' átlépése mistt a fegyelmi vizsgálat esetleges megindítása vagy beszüntetését illetőleg s képviselőség beszüntető határozatot boroti^
Olvastatott a Vallás és közoktatási m. kir. Min^zter urnák 11428 sz. s. kelt leirata a helybeli korházban felállíttatni szándékolt bábstanintézet tárgyában, melyre nézve érdekes eszmecsere után a városi képviselőség elhatározta, bogy a taointézetben szükségelt két terme' a maga részéről felajánlja, de a bábát és sz ápolónői a megye fizesse.
mióta ismerném. Kezd irántam érdeklődni, ugy vettem legalább észre, különben meglehet, bogy előbbeui közönyössége is tettetés volt csak. Értik ezt a nők, meaterek benne (Ezt zár jel közé kellett volna tennem) Tegnap sétálni voltunk. Fölséges j|dö Volt. Ugy tetszeti, mintha as egész terméssel, imádkoznék, persze a téli Csak én msgsm voltam könnyelműen vétkes; én nem a természet, hanem s leggyönyörűbb teremtés bájain csodálkoztam Irma képe mélyebben vésődött szivembe, én meg egy lépcsővel j beilebb estem a szerelem vermébe. Már nehezen szabadulok ki. Még kél napig várok. — és akkor —• — —• megkérem Irma kezét. —
.........20 án.
Még nem kéiem meg írnia kezét. Szőke ; *Eielke látogatásban volt ott IrmAéknAl Ne- ! ked — naplóm megsúgom, bogy eddig azt Mvém, miszerint Irma van cssk a világon. | Látom Eltíkék is vsnnak. y
Egyszerre talán elég ennyi barátom, 1 majd ha leveledet veszem, újra irok.
Isten veled t
(Folr kftvt)
Csalódás.
Cmü*f tini fit éUUmnek sydssa^s 8 hmiéfolt borm Itiktm ijjdi% — Dt láixt a fhpm mÜ*a ctakkttwutr Tt ékffHÁ # ufrn $Am éj mi engem eltakar. láeas wniU ki Setém Ine kertiben, Bot eéém esaá fpm *$tt kmtmméltikén, — Ue fémtt m rénm lemíe: P itknfflél, — e mm Mm ismét fpmmnl Jeem tek.
Asili fmrée mkH Seem pnuUján, Wfc eeiUmm, ékee rúnám, emUrd lény! Learem rejtett nréfni ayrffeiieá} IV IimK t mini Mdem mé§ " ' í
A szt.-istvánnapi népünnepélyt
rendezői bizottság elszánioláaa
Bevételek:
a) \adakozá*f>kból i
Hertelendy Béla 6 fii., Szigritz Róbert 20 frt, Hirschel Ede 6 {irt., Kallivoda JA-. nos 1 frt, JanMy Károly 1 frt., Csintalan Pál 1 frt., Tripámmer Gyula 1 frt.. Cseresnyés SAndor I frt., tír. Hugotinsy Kálmán 1 frt., Tötiby Béla 1 Irt., Új Weíss , | Tivadar 70 kr., MolnAr tiszthelyettes 70 kr,
ó)i eorsjegyekből
Vucskics Jánostól 32ö frt 50 kr.. Későbbi eladAsbéi Bartos Bélától 1 frt 16 kr., Dr. Ráta Kálmántól 5 frt, Ör. Rothschild Jskabtól lO frt , Knausz BoJdizsárlól 10 frt., Ifi. Fceaeiboler Józsettől 10 frt., Rapoch Gyulától 10 frt., Dr. Csempess Kálmántól 7 Irt., Tahdor Ferencziöl 6 frt 76 kr.,
V e) dijtekéMN
befolyt 18 frt.
<T)i tombola játék eredményei 136 frt 33 kr.
e) belépti jegyekből befblytfBoa írt 46 kr.
Összeses 1086 frt 18 kr.
Kladáaolc:
Bizottsági bélyegző 6 frl,. Belépti jegyek 6 frt, Szalay György szolgának 6 frt., Rendőrségi engedélyre bélyeg t frt., Dr. Csempésznek kisebb versenyekre 6 frl., Lóvékért befizetett 135 fk, Fischel Fülöpnek
31 frt 33 kr., Bacbrsch L. H. kifizettetett 86 frt 20 kr, Schiffer Vilmos kifizetteteu 4 frt 80 kr., Unger Utlmann Eleknek 7 frt 62], Tűzoltók dija írt.,; Czigányoknak kifizettetett
32 frt., Mosarazóaak kifizettetett 3 frt., Strem és Klein kifizettetett 22 frt 83 kr., Eugel Adolf kifizettetett 37 írt 74 kr., Tűzoltó seneksr kifizettetett 80 frt., Szeiler Ferencz kifiset-letelt 3 frt., Tripsmmer Gyula kifizettetett 4 frt.. Munkásoknak kifizettetett 43 frt 20 kr., Nyirfa vágóknak kifizettetett 1 írt., Földhordásért kifizettetett 4 irt 76.kr, Bear Jáoosnsk kifizettetett & frtM Tótb Józsefnek kifizettetett 4 Irt, Homok és eMuófaér: kifizettetett 2 ÍW 80 kr.,. Vucskics János 18 írt 35 krJ Horváth János 86 frt.. Beoer Miksa hB frt «>6 kr., Bachrách L. H 7 Irt 96 kr., Sommer József 15 irt 50 kr., Weiss és Ledoisky 19 .frt 15 kr. Roseofeld Adott 36 frt 80 kr., Sommer Józsefnek kifizettetett 21 frt 80 W., Pongrács Adolinak előleg T frt. Weiat 4 Ledolskinak kifizettetett 6 61. Jands Ká-rolnsk kMsetletMt 4 Irt., Sável Jánoapak kifizettetett I frt 80 kr„ Kaiser Jóseeleek ki fizettet elt 2 frL Szi ár Fere néznek kifizet-letett 14 írt 62 |r., Seoberer Jánosnsk kifizettetett 1 frtJ Wajdita Józsefnek kifizettetett 14 frt. bt kr., Naaaibefer Józsefnek kifizetteteti f fif 60 kv., Benedek ügeaeak
A szövetkezet igaz|atbsákától a következő leirat érkezet a nagykanizsai fióktelep ! elnökéhez:
Tekinteten liizotteájj! Miul (iuók * eddig mAr la napi lapok uijAn is érlasűlheliekj a* ország egyik legderekabb magyar városa a roppant nagymérvű lüt áldozatai lett; l4f owlád jelt hajléktalan és ha a könyördletes: sziv kipalna az emberi kebelben, mindannyi egyszersmind földönfutó.
A mi szövetkezesünk hivatása, hogy egyes kisebii erők egyesítése jütsl egy nagy erőt thmöritküuk, és ai állaláttoa terheket megosztva ások elvtseléaében egymást se-
gitgük. I J ,
i A veazprétni szdrencsatíenek között mintegy 30 szövetkezeti tag Öeszes vagyonát elpusztította a mindent rnegemészlő tüz; ma ők hajléktalanok |éa éhezők.
Tíezfeli bizottsAg! Szövetkezetünknek eddig mintegy 20,000 jtagje kan; ha minden tag csajc 25 krrajl járul apón nemes cselekményhez] hogy az! Ö4hibájén kivül vágyó-nilag tönkrement tajgjaínkat felsegithessük, számtalan Uönyet fogunk letprüíni szerencsétlen embertársaink aiczáről. Igen 26 kr. mily kis összeg és oiennyi jójéteményt lehel vele tenni! Hányszor ^idunk 25j krt. ki egészen haszontalan, fioost e csekély Összeg 30 tagtársunknak jadná vajsza földi boldogságát.
* Segitsink most Imi, mert lehel idő, hogy rejtünk is segiteni kell!:
Alulirtj igazgatóság leikért a fióktelep bizottságát, íbogy korleveleink • vételével az első ünnepi bapon hivja össze a kezelése alatt Alló összes részjegytulajdonosait egy értekezletre, melyen veszpnémi tüz károsult tagjainak részérej ki-ki kőnyöradomuiyait a helyi pénztárnoknak adja be. A' igi öszszegyült összeg ezen rzimen egyenesen sz ottani fióktelep elnökének. Uftisztelende Perényi Antal urnák küldendők be az adakozók névszerinti megnevezésével. A jótékonyczélu sdo manyokat a • Veszprémi független hírlap< és as általunk kiadandó •Idpéeeki értesítő* fogja nyilvánosan nyugtázni.
Mielőbb szives intézkedéseiket kérve, tiszteletéi
TÖMÖSVAKY LÁSZLÓ. EÜEp GUSZTÁV.
sott be a osendőnéi e keniasai tőrvénysUk-hez, kik s pelendi bánda tagjai közül valóké VIhumh most meg a megye másik részérőf érkeznek ujsbb rémhírek. E 1>Ó 6-én este ugyanis PokomAndy [Mihály rédíai plébAoos hAzAba tört be hat Itriaaen álüJzöUj fegyveres rabló, kik miutAn a píébAnost és hAznépét s méhesbe zArtAk, pétaU és ezüst^ nsmüsket vittek el. A rablók eztitAn észrevétlenül távoztak. — Betörést kísérlettek még ss slaólendvai urodsumi pénztárnál is, aaon-bsn (tt idejében éssfevétetvén, elriaszt attak.
- UJ helji] érdek! vasat A, közmunka és közlekedésügyi míníscter a magjrar nyugati vasul boba-jánoabAzsi ál- j lomAsAbó! kiindulva, JánoshAzs^ GógAnfs és Sümeg községekén keresztül Tapote^Aig I (jógán la községnél etAgozólag Tűrje ZauSaij és Stepetk községek érintésével a zsla-szeut ivAni állomásig vezetendő helyi érmkú vAsut vonalra Ormódi Vilmos, Neunaim Ede és Colbert Károly [társvállalkogóknak egyj évre előmunkálati engedélyt adott.
— KsblA romasllka. Nem múlik I el nap, hogy uisbb, meg tyabb kisdásu bfj rek ne jönnének s rablók viselt dolgai felölj
I kik mint most már bisonyos 4- a megye nagy részét eláraestoiták. Ezen históriák melyeknek aztán bizonyos regényes színét zete is. Így pl. e hó hó 9-íken levél ment Tslsbér Kálmán sárszegí földbirtokoshoz, i melyben a rablótársaság arrk hívja fel[ I hogy a mondott nauon estéiig M özv Fülöp | Mórné szintén sárézegi földfiirtokosnő a | récsei ut mentén levö\ kőkereszt hátulja | mögé tegyenek ki a >companis részére 6u(j I frtol. -- A pénz helyett persae a csendőr-* ség várta s jómadarakat, a kik azonban —| talán neskét véve a {»foga diaiásnak nem! I mutatkoztak a találkán. — Egyébként arra is van gjyanu, hogy tulaidonképeni rablók,' helyeit ai falubeli némely gyanús eiabeij akart olegó szerrel pénzhez jutni.
— A£*szönet-nj tlvArltAi. Milda- I zok, kik feledbet len íó nőm halála alkalmából részvélöknek • barmi módon kifejezést sdni kegyesek voltalc, — fogadják magám ,és dsaládom leghálásabb köszönetét. N. Ka- ! nizsán, 1887. szept. 6. Szalay Sándor tanító, a 'Zalai Tanügy* szerkesztője.
— Jégkárok. Alső-Lendváról irják lapunknak, hogy a julius 23Tiki és augusztus 18-iki jég áJtal megvert szőlő és kuko-j ricza mind lehull; ajkukoriczátszekérsaánnÍT1 ra hordják már most, mert a tartós nsgy szárazság miatt ugy sem volna már képes,' kifejlődői.
— Eledé bljllerdaaaUlek. Hein Mihály nagy-ksnizssiikAvébáztnlsjdonos szon slkslomból, hogy kjlvéházi helységeit leg- I
Különfélék.
— Arany nlae. Megható ünnepélyesség íolyt le e hó 4-Íkén Szepetneken, a midőn a hely teli plébános. Békányi György czimz. kanonok, kiérd, esperes tartotta ál-dozárságánák 60. éves jubileumát. Az isteni tiszteletre a lelkészlakból vonult ki teljes egyházi ornátusban a nagyszáma papság a templomba, a hol arany miséjét mondta el az ünnepelt, miközben az pliártói alkalmi beazédet is |intézett az egybesereglett hívekhez. Délben oegy ebéd lartaiett a jubiláns házánál, a midőn számos (elköszöntöt mondtak. Dr. István Vilmos szombathelyi egyházmegyei püspöki titkár szólfljlt lel eleőnek, felolvasva jHidassy-X^néi Püspöknek sz aranymisés I áldozárbozlntéspil szép leiratát, melyben nsgy elismerési szól ennek sokoldalú érdemeiről. As ünnepelt megindult hangon köszönté meg püspökének kitüntető üdvözletéi. Ssóitsk meg)Cwwtos szombathelyi kahonOk; Ifieperáia Ferencz lete-nyei esperei, letkössöntve a jubilánst, mint az esperesj kerület Nestorái u Bap Károly kiskomáromi esperes;] Kis Pál szemenyei plébános ugy alakjent, mint conceptiójára nézve kiválóan esinos, lendületes beszédben élteié es lűnnepellM;nsgy! hálást keltett Weber Samunak, a szepetneki evang. bitközség lelkészének lelköszöntöje, a ki a kél felekeset közli egyetértés slspgondolatából kiindulva, mint mostoha testvéréi élteté a jubilánst. |á nagyszáma lArssság sokáig
awradt együtt a ssn ismert ven
- Ithlift bem, Az utóbbi i mási érő rpbláeok
> tvoiia
lé lelkész, AlUláno-<6 bAaánAl.
Islavármrgyé> ben^wesaerte egy-k ufttátaAmár állandó rováoKkell nyitni. Uky aaJLllogatások, ■int aVf^ujuló ra 1)1 HiHW napi renden vannek. E:héten is 15 fegyveres betyárt bo-
Mközelebb teljesen ájalskitjs s uj felsAere-jl | léssel lAtjs el, — jélenlegi bArom tekeasztal At (egy carambólJ két amolyan) ai' hozzA-j tartozó szerelvényeikkel szabadkézből^ela^jaJ I Venni szándékozók | bővebben az eladónAt tudakozódhatnak.
> — Jegj mőU figyelmébe. Egy fiatal ember, a ki ügyvédi irodában, telekkönyv hivatalnál s járásbíróságnál huzamos ideig működött s a teennők mindezen Ageiben teljes jArtsssággal aljegyzői oklevéllel bírj ajánlkozik valAmely jobb körjegyző melléj l segédül. Bővebbet e lapok szerkesztőségénél.
— Maoaabatheljl Iparklállitáa I igazán szép látvánn nyújt As összes lár-gysk három terjedemes épületben vannak elhelyezve. — A lobogókkal és ezimerekkel diszitett gépcsarnokban Mayer* £. Fiai is-| mert szombathelyi gépgyáros czégnek k. b.; 40 drb gazdasági gépei, Pohl Emil szombat* helyi gépgyáros gőagépe a számos egyéb' gép van elbelyesve. Ugyanott látható a fé-j nyes felszerelésű kocsiknak egész sora, melyek közül különösen Szalhtaáry szombathelyi kocsigyártőnek ipüvei tűnnek ki. Aj tornacsarnok épületében pompás csoportokban láthatók a szalonaki anlimópium bánya kiállitáss, Scblstaadinger György ezombet* helyi szsppangyárosl ízléses obeliszkje, Pepi pert Nándor kilfioá orgonája," Ueckenast János szép oltára, flófer Józsel borostyánkői szerpentin müeeziergályoe gyönyörű tárgyéi, melyek ebnek idején a párisi világ* kiállításon is elsőrendű kitüntetést nyertek. I Szabó Lajos műlaftetos kovácsolt vasból készült disstArgysi, GrAbner József elektromos ingaórája, BonjVifctor szeszgyáros udé-seeen rendezett csoportja, s ezeken kívül száz meg zzAz tárgy, mely figyelemreméltó bizooyiiéks a vas vármegyei ipar fejlettségének. A tőép&letUan a petáecsi^ tárcsái) és sósknti savanyúvizek díszes gúlái vonják msgukra a figyelmet. — ügy aa asztalosok kiállítása, melyben gyönyörű kiviteli, stil-aaerü bútorok egéssi tömege van lelkal»ozva. — K nemben különösen Benéz Mljos éa Palkovics Gyoia sJombaihelyi, a Lemke és Stegm&ller kőszegi asztalosok készítményei tűnnek ki, — Brúticher József kkpitéa velőben keleti lényflpéssel rendeAtt be egy termet. A valódi sánrnai ssőnyenk és per-sse porttérek smalk a hatást. Ráfién ne veretes továbbá e börgyámk kiállítása, -f-(irünwaid l. fia irbagyára és Stiriinf Adolf bőrgyára oly éolgékat áUitottak ki, ttelysk versenyképesaégüká minden kétségen kivül helyezik. A szijgykrtók osztásában külésen Tóth Lajos diéses készítményei vonják magukra a igyela al* — Estet és sreny diszi étü lósscrsaáBiok, nyergek, törők iá-
Mi kitárok oacT m*áhyl8é$wn ▼•IIKM^ Malmozva *ekrénféhen. Piseabargar flö-nán keaatYüa kiállítási tárrnl beimületéfe válnának Mrwl)' oíea. kiállításnak $pól Kttlódy Gyula nagyszerű eaatsrgélyoxoll lAio* gaiojegy assisi, * dohánysó készletet ftlii*, Hitt ku — An aAlalkán a grófoéaak ró-aaákkal jáiaaö attjoursttskat ábrázolót \tp\w pés festménye igazán művészi. — A por-eseiláa Máét Gherael Lula, fioehsbsrg Paula *A Hissoviee Irén kisasszonyok igen aaép müvei képviselik. — A atebbnél aaebb
késimuakák rendkívül nagy srámban unalh«mk « kiállításon. E nemben különöseit kitűnő a Lakner-nóvérek nőnevelö in-léseiének, a ft községi ast. Uomonkosrentlü iiökonveinek nagyszerű kiéllilésai. Naayon érdekes a tiróf Draskovioh-féle ni.-iyvári arodaJomnsk nagyszabású erdészeti kiállitéss.
— Nagy alkaaafáa. A LÓblléle sik-kassiási esetról ispulre múlt ssámában bővebben megem lék estünk. A vizagálat, aaóla es ügyben sxakadatlánal folyik, s s kÖi:|-vek megvizsgálására kiküldött sxakértök bár sxeríiii 36000 Irt. hiányt íedeslek fel. A 'elfedezés; várolsxerte nagy felháboro-dást ásüit.
— Fekete krónika* E*:ttryáfan aug. hó 28 áa Csiszár Jánost, ki nemrég a fogságból kissabaduiva, ax ottani birót nyilvános agyonlövessél fenyegetik, midőn exen rettentő terve kivitelé caéliából abiróaaől-löspincaéjébe ment, a sröllő pásslor agyonlőtte, — PNóakén sug. <1 -én ax oltani hegypásstor ssőllölopáion éri egy juhásxt. Utóbbi a pásslor axsvárs meg nem állván, agyonlőtte. — Tű aj község kukoriczs csősze észrevette, hogy kukoricxái lopogalnak, lehái leebe állt. Nem sokára magjelent a lolvsj Vólh Korália személyében, kit s esőst Agyonlőtt.
Mporf. E hó 4-ikén a hánutaí erdőben Fsibil nevü vsdász egy óriási nagy vadkant lőtt mely '1 máxsát éa 80 fontol nyomoU. A zsákmány azért bir kiváló érdekkel, mert a fájla vad azon a vidéken ritkaság. A nagy vadat egy béli üldözés alán bírták csajt elejteni
— Kéayeleai astsvábkja a ká* alkuiéban Ha össpáink, s kik azáz, kétszáz év előli meghallak, leliámadnának, mi' lyen nagvoi bámulnánk azon a kényelmen, melyét mi boldog 19 századbeli kor éa emberi áraak élvezünk. A kényelem, a könnyebb megélhetés tekintetében óriási balsdásl lesz és —• ki tudja — unokáink unokáinsk lalán már ssajukba fognak repülni a sült gslsm-bok. —- Oh, ez éppenséggel nem leheleden, különösen ka sok olyan élelmes és leleményes ember akad, mini az a vállalkozó, a ki inam reg engedélyt kért Bécs városánsk tanácsétól, hfjgy életbe- léptethesse Impresa Hymen cximü vállalatát. Ennek az Impresa Hymen nek pedig as volna a czélja, hogy a vőlegényeknek, családapáknak ne kelljen goqdoskodniok se s lakadalmi, se a keresztelés! ünnepélyről. Csak a pénzt adják hoz-zá. ] A lobbit elvégsi az impresa Hymen, I meljy gondot fordítana mindarra, a mi ílyea f|
mllltások ssámára fanfartól!'résséban gVtt-möioskifliiiást Illetve gyümölcsvákárt randái, mely f. éti oktobar hó. első napjaiban meg* u$ it tátik éa utyaaH hó 81-én besáratik. , II. E gyttmólosviaár* caél|A;
a közöiifégei Msgyaroraxag téli gyümölcsfáiéivá! éa bassscsési tormásaival meg-ismertetői, a hasai gyttmölos kelendőségét előmoxditani és snnak uj piaosokst sseraziii.
9 A kiailitáa tárgyait , aluia, kijrlé, hira, laspoayé alb.
dió, mogyoró mandola éa gésiianyé; : I a gyQmölóáfák, gyflmölnsesomsglási eszközök. a l
4. A, matsum igazgatósága kizárólag I gyskorlati eaélokat tartván sxefti előli, osu-pán gyümölcs beküldését óhajtja, mely minő ' "égénél, vsgy a termelés mennyiségénél fottfa | nagyban elsdásra és kivitelre tjlkaimn*.
Ennélfogva felkéretnek n lermélök, hogy csak oly gyümöloaöt jelentsenek be, melyből nagyobb féazlel felelt rendelkeznek s melyre nagyobb megrendeléseket cllngád-I hatnak. A legkisebb mennyiség, mely küldhető: almából körtéből, ! birsalmából 100 dsrab, a többi $yUinólösftt/öfcbw' 10 kilo.
Ax igasgstóság további, jfalszóliláaáig as első küldemény amazok naJ de haladja . meg sx !W)tJÖ idarabol, as ulóbb)akuál a lÜÖ kilót— !■•
Kivételi képesnek oly gyümölpspéldá* nyok, melyek hasai gyümölosia-lanyésxlök állal a gyümölcsfákat venni ólmjtó közönségnek bemulatlatni szándékoltatnak és a melyekből egyes példáayok ia miaíakép beküldhetők.
Es esetben as eladó gyüntölcsfacseme-lék száma közlendő. !
5 A bejelenti a kibocsátott bejelentési ivek egyes rovatainak ponltos kitöltése melleit f. évi ssépieuiber hó 20-áig eazköx-leadó.
A hejelentell gyümölcs legkésőbb f. évi sxeulember hó 2o-éig békü dendö.
A gyümölcs kosarskban vagy hordókban azállitandó. Minden kosárha vagy hordóba a kiállító navél, a gyümölcsfaj elnava-sését es a darsbsxámol vagy < súlyt magában foglaló jegyzék csatolandó |
A kiállítók vasúti igazolvanyi nyernék melynek alapján a vasún ssállijási dij 5Ü%-nak elengedésére larhalnsk jgéayi.
6 Térdij nem fizetendő; a szükséges állványokat és asztalokat a muaeum igaz-gslósága díjtalanul ssOlgállstjal hssoulókép s gyümölcs kiáliitáxra szolgáló ingyen bocaállatnak a kiállító sésére.
A múzeum által eezközPH utáni
10%
lányérak is rendslke-
eladások julaiék flze-
bekül-
melyek s nésve szük-
kiállllás
örvendetes családi eseményeknél szükségen. A tknáca azonban tekintet nélkül a házasodni kívánó fiatal urak éa hölgyekre, el-uisaiíotia a kérelmet. Pedig milyen pompás dolguk lett volna a bécsieknek, ha lakodalomnál, kereszt élésnél sx Impress Hymen zenéről, disxitésröl, éleiről italról, sőt esetleg még olyan vendégekről is gondoskodnék, a kik szellemes pohárköszöntőket moudsDaky Az jélelrevalo vállalkozó — bizonyárs angol vagy amerikai ember — azonban korántsem csüggedi el. fipea most akar egy másik vál-lalato^lélesitéai^ely párbsjozók számára meobtlárti jegyeket azerezns a kitűzött helyre éa ellátná a, faiekei zenélő revorverekkel, melfek víg nótákat játszanának, ha elsütötték fikei. Beniélbetö, hogy ezzel az ujabb vállalattal szemben a bécsi hatóság valami- | vei pőaékenyebb lesz.
! — Xjllváaaa kéaiéasi. A Szl. ] István Ünnepélyt rendező bizoitság szegény* sorsfi tanulók számára Iskolai könyvek be-szeríéséra 25 o ért forintot volt szíves az alulírott igszgstóaághox jaiisini. E sídvea adóhiányért e helyütt ia meleg köszönetéi j nyiltáuitjs a polgári isk. igazgatóság.
] — A <lhai kAéránjra. Hogy a böl- [ gyeiák által annyira kedveit tournurea di-varnak, melynél a zseb bálul van, mi- I lyen hátrányai lehetnek, moJtja a következő kis wat. — 8ch K. nagy kanizsai tanár neje a piscaon baromfi-bevásárlást teljesítvén, nidöii fizetésre kerüli a s6r, ijedten vette) észre, hogy pénzesiárczája hiányzik í a todmoreoa sseb üres. — Uogy aztán az I eraséay utóbb egy Sehsutnef József aavfi nagyfáméig gaunernál feliaiáltaiott, azt oem a loamoréaak, hanem a raadöraégnek lábat köasóani
U M/llvAa*« Itfiiéaft. A szl.-Istvaé üoaeyélyt rendező bisottaág a tanügy iraat^ nemes NÚaatiöt követv«, «g hanepély ' ttaüa jovadelmébői 0r. RothaaWd 8ame péeiiáro— Ütal a helyheli íar. iakeiákaak taaféhysona tanulóik kteyvakkal valé aüá-tieéiá tt (rtet jattefell, emherbarátt ! tettéit aa ilfaaég kOssAaatát ariliataiia as
és megrendelések lendő.
7. A muzeum igazgatósága dőlt gyümölcselromláas esetéhen nem nyújthat ugysn kártérítést, mlndaaonálisl meg-leendi mindazon inlézke léseket, gyümölcs jókjsrben lartásárs ségeaek.
M. Azon gyümölcs, mely belejeziéig al nem adatott és amely feleli a kiálliló november hó 3-áig eém rendélke zen, elárvereztetni és s beiolyó ösaxeg 10% levonásával a kiálliló rendelkezésére bocsát-lafni fog.
A jelenkezök a bejelentési iveket Aft**-ipanytr Lipót urnái, mint a kereskedelmi muzeum ksmzssvidéki képviselőjénél, átvehetik.
Budapest; 1887. sugusztuá hó 25-én. MaíUkorils Sdhdor, Németh Imrt,
alaftk. Igaaga(4.
% A
Felelős szerkesztő:! HU A I. A J O M.
Nyilttér*)
fl.
Mekaan laüa merveillenx (gaax HeitU)
it rarsaai
Kbguiuíg.
Mflagaa K|ÍMllcaklálll(áa
(gflmétesvásér) p iMt év aÉértm kai áll
11 kttfaiaaft lireiiéMil
n«r MAtAr w' 1
pt3I IflVWl fcraekladaaaa Qaa-ItUtaa) méiaéat la #iaaalsaa Bobaa aaé raaa«" SlSck-aa aoll/ral ia'a llaaa daa Katdaafalnk-Dapát vaa. V, fl«an«aérg (k. aad. k. Hoflla/afaae), Eerfak Maat«r aagaktad. Btkh kaatea 10 kr. Fartő. ^Sí4 Weisa© aad <nrém« laléast Faíljtn FraapúM Marak, SaUa mervelllettx, aasMMla, glpaa, Taffete aad Atlaaaa 71 kr. farMalar bia i. In 66 Taraiadat ia aiaaalaaa KoWi oa«l StSekaa aoli/rd Ia'a Haaa daa aaklaa/alirik Dapat (i. Nfaaa-Üerg (k a. k. Hafllaferaal}. ZÜrtrh Matlar wa^a kaaa Áriak kuatoa )0 kr fart*. fett
390?|ikv 1887. Máj. 6.
ARVpÉSI HIRDETMÉNY.
A nagy-kanizsai kir. lörVazék. lelek-kvi. osxiálva részéről kŐzbirré jéieftk, hogy Maár Nándorné s/.iíl. Biszlricsanyi Alajzis, Dr. Benczik Ferencz ügyvéd mint kiskorú Bisziicaányi Aladár, Irén, Dómőiör Béla Kálmán. l!ooe LajOa, és Mária részére árva-székileg kireadait meghatalmazottja és f)r. Tripammer Hezaö figy.éd mint őzv Biazt-ricsAayi Ignáczoé éa Biaslrieaáiiyi Erzsébet h meghatshaazettia önkéntes árverési kérvénye folytán a feni nevezett kír. törvszék. területéhez lartozó nagy-kanizsai 37, tjkvben -f-40 hrsz. a. Bisziricsányl Alojzia férj. Maár Nándorné nkoru Bisatrieaányi Aladár, Erzsa, Irán, Méh*, Lajos, Kálmán, Béla, Ilona kiskorosk fala|doBaal falveU 4062 írtra be-eaOii ingstian
IW7 évi KMptomber bé 24-éu d. e. 10 órakor
Nagy-Kanixaéa a kir lörVasdk. talakkvi oaslálys hivataioe balyMfiban Ür. Benezik raraaos ügyvéd kflahafottévaf maetartandó véfrehajtési itjvwés joghatályával hiró aylN váaos árverésén s<adafai fog.
Dr. Béaesik Faraaosaak ialen árverés i kyséfi 18 frt M krbea AHapHfa-
'Ai| árvaréatn hafeiyll vételárból as elárverassndö iaflallanonj kakehlesati követelések íiiUeiendÓs Issxitek.
Kttiállási ár a fannaljli kiiaii l>eosár.
A^verexn! kivánék fsittuxnsk a liausár 10%-ál kéaspénsl>an vaaif óvsdékképes pa-pirhan s kiküldött ks/éliji* lelenni.
Vévö kötalea a vételár I liáróm egyenlő résziéiben, még padig: as jtlsöl as árvarés jogarörii emelkedésétől isfkHiisiidó 1 hönap üIhII, a másadiaat ukyjinsilói t hónsp alatt, a harmadikat uiyanattój íi hónap alall, minden egyes réazlel után aá árverés napjától számitandó 6% iamatoklíal egyült az árveréal leltéialekbeo méghalárosolt ha-
Arveresni
1^/,-át kéaxpé pirhau
kiküldhtl kexéhex letenni.
Vevő kői résslalban, még jogarörs emelk alatt, a alall. - a hai
f aa a vétéláH három agyi
mlfttt, minda i egyes rész
lyen és médossiók axerinj a kr,
leftáalni
taxékj tlkkvi osx-

KVKI.li jegyző.
UIRDETMENY.
Nágy-Kanissáa lályánát; 18H7. évi áiájus |74én Ürí. HütiONNAV h. ülnök.
4182/tky. 1HA7: Jua
ÁRVERÉSI
A nagy ksnizaai kiri IDrvsxék, tslekkvl osxlálys réssérffl köxhtfré téletlk, hogy Mátics'János ügyjvéH ieianvei lakói »égra-hajlaióaák Uosazil Hpzl férj. iióbor Jánosné és f*,8utj Erzse iaüi| kiskáru Hossxv Kerencs és Hosssu Anna t,| t. gifájnfk mint néhai Hossxu Lukéra öfökösél. végrehajtást szenvedők alsó sxeményei lakóijuk elleni é8 irt J_itielö A8 írtra 80 kr. löke, I8W. i'ehrüá} 28 ló) járó 6
rés nspiaiól sáámitandó 0f/o kamatok HÜ együtt as árvartoi fallélalakbao meghalt ro
sott helyen
Kelt Nagy tikvi liaióságnsl tartan üléséből (irf. MfKíONNA V It. kir laaékl •laki
ilftíjlk. I8H7
ÁRVERÉSI
A n.-fcani oazlálya részé
sódosalok Kanisaán, a! IHHt. évi ju^
tartozó a ráikai fal vall
kívánók tartósnak a bé(#r iben vsgy óvsdékképés
/n
ill
pedig; iéaélöl
az elsőt az áry< rés
ssámiiaodó I h;ói
lisodikat agyaoattól I böfaji madikal ug
H lét
anallól 8 hói után as árira
isp
IP
aaerinl lafixfltáj. i kir. (szék, Rt int hó 80. aap
KVKLL
kir. laaéki j«| ysS
un
11—11
liffiBETl
ssi kir. törvszék lefak öl közhírré (étetik
WY
kaöi yvi sjAlO nak
Rácsai Jósaef I Menyéi lakos vécrah Nóvák. Pál vég aha)lás( axsávedő rálkái kos elleni 185 frt .t? kr. [töké, 1884. juniui hó 4-ik napjától jáfó tj% kaiHaiai V frt tki kr. U |rehs|iás kérelmi és még fal-merülendő költi égsk Iránti végrehajtási ti [vében a fant nevei ott kiriörvénfysxék (erűiéi aex 11 sx. (Jkvhéh 110 hh (. a. x logailánból Nóvák Pált
vállaágMOIila
ÉIH frlra ham
án
kamstui. i3 frt U kr. per, 7 frt ÜO kr. végra-hsjlás kégrelml, Ili Irt 110 kr. jelenlegi s még felmerüléndtf k{Htsgek Iránti végrohs|-lási ügyében a fant nevezeti kir. lörvaxék lerüleiéhez tartósé alsó sxemenyei 2SH lkUn 1. I—16 sorsz. a Hosixu Lukács tulsjdoóá ul felveit iugatLitiok sx ehpez isrtoxó erdő és legelő joggsl együtt I6íl5 irirs, ugy a n azon Ikhen 4- 141. d. hrsx. a. ugyan Hoss^-I.ukáud lulajdopHUl felívelt 1H4 írtra be caült vál(ságköteliss ingstlsb
1887. évi okfdkher hó Mf nnp|án (ItüloloU 10 órakor
a -f 25'2 hrsx gsllanliól 198 egy négyed P/J kvhen •[ 4Ha hrsx les ingallanból liscaült egy ne síikben 4- 12 dunául folvell 1887. évi ol Mélíiit
Mátkán s kö I alperesi Ügyi
beoflült egyfnogyed ('A) i lat,
a. falvait ultságköialée frira becsüli ugysnssl i ráest
g.
Alsó-Szemen vén Ja János falp. Ugyvid jöttével megiarláindó eladstni fog. Kikiáltás
kősség vagy
hásáaál lielyeiia*e<
Mállca köibe-
lr a
telekkönyvi ht 80. napján lat (Jrf. HUííONf klr» (széki birt
Nóvák ryed f1/^ résx a ss. a. jNová
ráikai 4M feljvaii váliságl Hált lllatő OH ,,, __ ráika) a hr ss. a. {Nóvák Pál! I 270 írtra becsült ingalla lóher lií) ÍMk nap
10 óhtkor iség hásáotíl Máli éd vsgy Halyatiase k( iöKével magiaitaiidó oyilvánoa árvaréM sdaini log.
Kell Nag y-Kanissán, á kir. tssék.
telető
RSlj*
martra 046 ila|-
l&ffe
Jgnos abe-i ai-
Hirdetmény.
nyilvános árverésen fennebb kilétt bacsár.
xaxKxaaaaaiKXKxxxaxxaa 8 x X 1 X 1 1 1 1 I
X X X X
iMltimk IH87. évi Ja,lu Otl DI4*éb0l.i
AY
BVK
im
mini hft
6 1-jl XXXXXXXXX:
X X 1
i 1 i X
1 X 1
, , X
XXXXXXXXXXXXXXXHXXXXXXXXXXXXXXXXX
A JKI.DISUOII JiKUJOlinl Obíja
9 l-l
Ȓ i
az kir. ssabaé. lalajdaaaaa RAUT-KANiaNáR.
A JEIiEHKOR LKtiJORB ÓRÁJA
OCXXXXXXXXXXXXXX X xxxxxxxxxx
787^87. í
Árverési
Ka gy Kanjasa táron tanácstól
íirdetlés.
Nagy Kanízaa város tanácsa által kttzhirré tétetik.
negyed évi bormérés jog kező évre
váróéi
1M87, 1888, 1889, bárofb egymás tttáo k«vet-j
XXXX7 j|
f. évi szeptember hó 13-án d k 9 órakor
nyilvános szóbeli árvaréa utján bérbe
a város tatfiáosteririében adatni.
860 10%
az agy aaonban
évi bérösszeg a bértó által az
apóöo frt,
aész 8
a bánatpénz éVi bérösszeg
A klkiálláal ár frt, a |ne1y (HsW ra agéaaítandó ki Eaeit a leni írt belyen éa időben megtartandó áfveréve árvereani kívánók hennai meghívatnak
la árverési laltéielek, a eároe tanáeanál az árt ré» napjáig bivataloa drák a)ait|megtekintbe45k.
Magy-KaoíaéM 1887. szeptember 4 én. 1 í
kM Hk m
\booc
A i váraal taaáea.
1—" ■"'smm iram mjmnmap ^r aaaa^l M j
A legjobb Minden irányban ^
legmegbízhatóbb | járó ^
HAJÓ-ÓRA
a zsebórához hasonló henger szervezettel.
A JELENKOR LHGJOBB ÓRÁJA |
j poaia uton könnyen elkUldhét/l i
K csak 4 írt 60 krajczflrért •4-SCHERZ LUJZA FIA P
lő 1—* | aa. kir, m*h*4. lalajdaaaaa
I I i (I V . t( 1 H ■ ■ M i ■
nirueuiieiiy. > x
Alujiroil eiannel köxzé teazem, hogy vagyonbukoll •lleck Mói volt keszj? S
e.'yi kereskedő csődtömegéhez tsriosó, eddig Nfpég be ntm lolyl, részben váltókon fl
Isxben pedig kOnyvkWonslokon slspuló és összeien 6H60 frt 18 l[r. névértékű II
Sliv kövelflések s|áfj)zli uton eladatnak. ] , ■
Az itásbeti zári sjánlsiuk ezen hirdetménynek iirlspi köxzéliélélélöl szá- 8
liiandó 15 nap sldll alulírottnál 100 frl óvadék leléli le melleit behynjthstók,la C il az sjsnlati teltételek és az elsdás tárgyát képező követelések részletes tégy*
■ke is megtekinthetők. ? ! 99
V
N.-Ksnixsán, J887. évi szaplambér 10. S
4.41141 BEN0 5
nkanizsal Igyv^l U j
l— I j iiiidt vb. Bkk. Mór H
csödlömagének válassmányi lagjsJ V
4 szzz^gz*:!"* - - " —" Um mnagymosás kellemetlen- "(ÜÜ.'Üi'TS
I^IiLACSEK-féleFmíTOTLKNITŐ SZEREK M^Tst' * 8éflB A EESSS
és pedig lei tdüenild .folyadék, f*rt6dani0 moeoeaáppanpor tSrftJliifcnnffi 1-3/iívL XfaLv
aálaaá áilaad*aa kapkaUk, og^ai.lé. tuS^Uw^STStCl fK mflíl- iJ. ÜIHA Í^Í5!?é!EL
CARBOL-MÍSZ, 1AJT CARBOL-SAVAK gffl TJ TpSP
Pallaraek N-sllé-Téma flSgjjj^j^ffl ^JUÜl82"™ fl JR fc-rakér*. Ili-áras- <
knetály-enóda- fa fanul. *iu-aaa»k gyára. 3 W^+SSt "EH W (ál Lu*fat lakfa a larlob-
B1PIKIII, VII. kerftlfl, KIM ff. alatl. . JlU* *** Hl WW ~r<
tór. ^ ^ ^ * , < , • ütt
_nmv k,j)b«.A: Miti—#i. | ; 1D080— 68 IftCíarOgBBaBAftli1^^ ssr^
a*MnMmmMMMMHM,HMMMM—i ! J-J , j 9 i | I bet? M MBáU. ■ ft afakM
--1-■". 1 1 i 1 ' ■——f fyp«t ón.SKisJ (Strakosch *a Boner asabadálau) | idébas hj ■snyaaa.
------llimtl II Ilii MMil tltitf illtf tiu UHU ti UMUU U li 1>i|Ni'Sl*lBlM,r ÍB • MW wp naalty er* eagtobb báaUrtfa Sbkfaa—Hl' ketoagyfa ***** *
*ut m^s »7u*mf «r. .u«. . ismms J^hi.nu 'I^H<•••<•£
W * a a » - _ J# j érttet•• <>a .k»t ttti«x»ri>t kJ«s*lé»#. taappnn. itttrtuunyrfg fa ld« "»JMI*U 4
£ #1 fVfliV#%VlAV#A rv A lv n A If 2 li^et.laafaUsata'aaaéa, ■ l^uklri M MlllH k*»írkerráTIKM. ka, » U«t*'*a blM M
x tZ]£Ar6ll3ZOKOA Lr It xJZZZu* * JZTVmiu-I. „
x v " ' S " 1 wninjwuuiin. J KT*." r-J^MUM «"M*i «« — •»
5 A Jnmttii Frera" nara ^ "u^^"-"1 cifaretta-papir * ; IfcMfJ Schleinz s. és Társainál MML h.,
I — >«» aiBéyi—titt gyéH Jeggyel, X . ^ fJéaU^fak. Budapoaton, VII. aUozló-utcJa 47, éa' uta •a«t»*j aaJ>«sMi S
K "iPiparaH « o«trák-«anrw MroAa- X Krrté.. ^tf, r s, V„ harmlnczad-utoz« M. ÍÍ.Tí.^^'ÍT í|reB
i hmtl P M flffr'w^'' lom l«t«Iió tndoviayMU- J. ' Préb»MMa-»t»liMlr«»»»rtlé«a.b. Bénik. Mf
8 rí TrMn i lírflífft is a-l |<7T -1' . ü; lu^rrajp,^ t
1 "^Bp^ É "^llE^^B *nob-bí{ oíílratu p4^B*k X OCXXXXX XXXXXDOOCXIXXXXXXXXXXXX) !XX?\
flb^y^B^ mJjfa Mintán aálaak U iM|a«r S 0 Raktárt I) 1 / \T 1/ i y Orár: O
ffSSSa^aB" 8 Q Butor-gyar Nlanzsan.^^wr ö
5 ^Mllll^Éll Wy^Bi " j^l raa. onáirb^T. a JLM 2 0 jobbra, r OJ [ klaábaa SaAehéa: l.lir A
2 ■■mi * ll l "fl-JBK^ darnWras Cartoaahías" papír 2 A p _ . - .. - . ,__I . ^ . A
X Lm denüera CaHaackN C {miiiilíg kmlvaitebbé válik m min- M V bz/Cl van fkereiicaém a. p. 6. kozonaóg MQMa luriamására boani, hnjf U
w d«o U/bmI csikk árasttdkaál kipkatá. J# u C
ValMI nak uh papir, melynek ell^aeUjt aa Ida lucllényouiiiloiolt ra|xhoK 2 A « k m i i . > / L } . X
H kaaaalé ét ..HHU \*rn> FKKKKS- n^pt tímU. H V JtÖuZlGtGIllGteSfifyílriniát V
éé liogy u (tsítrák-majívarorstági vovoil • gyár poatosaa ktaaslfálkaata 0 J* fj Orr O
S• Braunstein Fréres" g^^^fe15^ M S Q ».iy K..i..áL heiyw.L á.. G
5 Bécsben, (II., Negerleffásse 8 sz. a.) gyári raktár nyitott, o ! X L Gyftíroin w rendw,6ln ,,0» ho«y mincién ínynek megieioiii« ek. 0
X 0 0 0 OJ J X V Kivállalok nnndenbemu sulalos éi kárplfo* ijiunka kéaziféaét, u«ysz ólén V
X^XXXXXXXXXXXXXXXXyXKXXXXXKXXKXX J
avult bútorukat á|i4|*kitok ugy balyben, mini a vidéken. Továbbá fáftito/Mrajd- V
, , [___ | V éokat ia ellogadok mindant izléae«on éa légjutányaaabbaii kéazjtek. U
, Q Kakiárom a legnagyobb Tálaazlékot .tartalmak. X
IPcTPÖVGPiO* I TvIpQ ! Sí t ArPQCPO* f 0 Butoraifiw, buloirugony, lóetőr atb. igen jutányoaan kaphalók. X .
JgCÖAOCg • ^^íra . UXlkU • | X Felkérve f ío. é. köiön^éget a hasai ipar lákofttAeára, X
hamisittatlan öl I. r tnIomivaión«ieiettei % í
valódi Veronai rizs, x f04"5 FiÁibtiTS lajos o
kapható ! O Butorgjároe, kárpit éa düaitö. J l
Nipote di S. A. Bevilacqua Veronában. ^\000CXXXXXXXXXIXXXXD0CDQXXXXXXXX>30á
Képviselve: Broch Adolf úr által Nagy-Kanizsán. ......j~.....""^j |i ~ — , T"". u . B " " T 7. \
—----i Kral valódi Karolinenthalv/ \iSS
----)------------------------------------ .. , i I---j— j ^ C) ifadoí gyártmány, a rranotiá iái sokkal
■■■■■■■■■■■MMaasMaMBBMBBMMBiMBHMMBBMBMMMBaHii^HMBM 1 m f • ■ AttajaJLfiAl meKbizhajobl). Ki angol préa«r\ia(i ek mind*
Franczia padló takarék-fénymáz liaVlflS-llieaja
IrUL f [ Fiarqeel*, ihümA éa toeyeaea pM|4keali ^m il ■ ij MpnfeiM és iának blio- A raktárt siervesett és iyártmAnyalt az eredeti
5II Iffnienibl v.< i»ptrvMeÍUi.i)»»ini.l.n wiw|nidiú lM-erc«t«'Hi .sznr. ihelylyol nohált ' *• . mrn™ es jonaa puo- r r bj >
MIK ?A\ mindenki magab5r«,.tkefi (f.Wr,-. parkon,, világa Kar,a, ér S6tél rórga. rW- ✓jf^L nVU t mell és lüdőbai- ' Hf „fljjW 17 |5SS jfi*,]
I g rl m baraa «adiáhtf>a)a parkiak ia |«ha fa pMlló azonnal mraa fa krfé tflj* " lU00P^ Jön, Illánk el vagy SS [ár bekQldélB mellett
vSEHB^K/ «»«■»«• tfikorfiajt kap. ^M^T^ ban szenvedőknek. toKanatoajtiainak. Arak tuczatonkénl 8-4 is
^gm/U/mr Daboaoakial 86 kr. éa 1 frt 60 kr. M7 aagy saobára elefnadA egy 86 kros doboa. V J | |. ,- — |ülfin árjegyzékek ingyenné bérment
^^^ ^ . Arjqgraékak UirfaMl ingyen köldotnek szét. 898 19-W j tMédl Kurullmi.. V6 zárt lévlóben. Czlé: Angol tflri raktár
v .... 7^,. . Ncluieiiler dk €•.. Hleiii V., Frair/eiiagaisa© 18. B i i t «»z3 thall HAvlMkaAJa mim n,,/i«„ftu»TnoAt ..>».. ii L.
VtUdt csak akkor, ha . , . . rr' w • . . . ,n««i 'L»íi 71 Jl,-....... # . .-.» nuuapesi iJeák rerencz-u'csa ii. sz. as un.
«.«,/,-„ a ftHíi titadtniederlaae: 1, Herrenoasu 10. UulnM tidíhAksál, da Mhianonn gép-, <M*-> doo s in
^SLÍÜTÜT Mmmw teL»iAM ATua.k«» iiMkhál ««<- * Auraiad*, aaaé^H Mty*** * w* vafban bálra. , I—lü
II rttjyy* Haklár: l»a,| Kaalz>áa Marian éa Huker uraknál. JJJ # ^^ (il^rkíC.) atUa. mily
™■■■ aMgl^pA srtdatéayayH haaanálialik Kgy cauaia- ^^^^^^^^^^^^
r-- ' ! • "f . " ! goaika ára: ÍO kr. <Wáw Kábány l|»aríii<» Kral ^■■■■^■■■■■■bMmmbmbbmíbbbbb*
OOOOOOOOOOOCOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ! ^
0 u A O í kasni, a kogy a raalédés JalnAl trtjeaatib lagyaq, ^flnm JT érláai Lereley»lMk A . ,é , >t űffiÉQl . , , .. A ! ép agy c*imag«iÜák. ailat iail «a twveaaílam. Mlal- W, // |, nLlrat M ál-
V CLKir. OíltráH-ffiigyar liabadllmaiott V i kflgy mlndaa tlyai hamWtiidv ksláanétkatl kovtrék, II Xk^J lalaai flMtaláft ka«to H f i ^Xa kJ mely mind arra lábaik a|k|ilaiaara taaal, b«gy a Mn^y^J kavi wni|f[ilitl "ilaa 2 aa Kralialédl lUrollaMlkatt Dáiida>lliM ayartam, eelymigaka-
V 1 W __ __ _ ^^ ■ W I raaaskalaanaak kiaonyaljup; önnek fotyláa rlkaté- JmM l^n dályoHa imklkak 7
t I W* n 11 fl A ti W ■ Ifi O T n O O 9 n V O minJeB r»»»i««takar» aUim».aiat kék aaia- M láÁi, •IflaJIlr a hal
1 l €S I UU VII W ■ IIICI mm Cl V JhUlt X baa fa b^gy-U rádlagyeaMt a kttl^ cacaugolaa^-n XIT .avéaft fatLtí iS l V ~ U falkaaanálai, erra ttgyaljanak a Kral «»ld4l Mrt, wakáU atfl«cti A — ^^^^^^^ |M Q KarallacaUuUl llá» Üieia t. ca •larm Hói. fHQVNbX ÍJfr t.|jM mtfl X t^ A , ^^^^ X annélfugta kéreai níadan baaMneal gyártaányukal, Ha^íii kalaéTéflsTrtrid i4» Q 1% fpf PX O aiatyakaa alilriaoa fa bajkoaett tétygyaai kláay- XII . \ ig vald Uaslálai atáa fi 11 Ua ^^^^ Q I aik - *|saiantaal^ní aairaskatyaak. I H ka|aak. vjdaaiat a
Z j^iíS^^EEzE^ - § "L aj Z I I érNargrnya^g. gjöngrarg. frbrrkór, kttr- I 14 szakáinak jaraifaMfaa . , J
U s^f i I ijp- II , |% TY>T U vél/kér (8kropülaa) i4rg gySaaraég, a- 1 axist fa ilrAaéfat kdl
A /Y -i / d / 11 Ut Q BidaaneBtt ■óllN'tcc^ek tc^eaan Bisgg/égyul- MI 1 -»i .1 cafarts fa aaMvjaknrai
V Z nak a hiran, Jól iamerl fa lobb bal- fa kli/ftldl IHfl H í :Í ffralllitni ■ tijfagasaH Q iHHBHHHXHHX U ! orroai Uklntélyektftl ajanloit. tárüaatíté /Jmjv jt! CJ korig. Egy l&caAg én
X Pótlók szalmazsákok és sodronybetétek helyett 8j Fürst vasczukorja folyadékban, |ÍJ KJ
U ' ^ W Dr llagar módja saarlnl alóátlitra, audy Fftrst flUI EtfWS-J a péaa aMt«M bakit-
JL tinta tartás éa jutányos, kflldnöaea alkalmas intézcitekaek ós kórházaknak. Nagyobb megrendc- a | jitmf •yógyiaSrlia máltai Prágéhaa — a -Fakér Xwj <Uaa vagy pAfaatáavéi-
V léseknél, megfelelő árieeogedés. A megrendeléseknél u %y belső szélessé^ és bossu tadalaodá. W Angyal' koa — lett jaritva Kgy Ava« árat j ^öp^ ^^ ul ueiiatt sí agfas t
g Főraktár: BÉCS, L Neuer líarkt 7. w. WI7.„'2 ^ , o
oooooooooeooooo oooocoooo 300000000
I kltflae gyógyaaar éltáplalsa>á|sfcl, BMéesS-1 MHMmhwmh^v-J
• ____ 1 1 -* . 1- — kaUeaa^., káafAa> gy—fgSrMak- fai
gyomoréra allaa 1 l«H áfa 7* kr, 1—a—4—nrrH^
fi TT H -p— ^ 1 ^ 1 ^ i. Q gyégfaaaré* a ,Fakér i^- hoa Prá^Sbaa XC W ^^^
A I \/ X X U. O I Főraktár: TÖKÖK JŐMKF gvógymrfanál. XB uh^ ^ hmt-4< U'l
W w I Budapeal, Klrál^HllMSI I* >UaL H ka|««k. anabek atofa* >MM
W HILD E. L 100 2-3 ff j ^TFi |] d Rf ST^^tSp^
0 W .. ___,_ || (| aaulÍÉifal, * na^y-kaniwai lemetkeiéai vállalat a M \ ■■
5 „K É S Z V É T'-hez 8! S
W mimeo lefkOtelább ttj mtfc nyiiUloU Nagy-Kaniiaán, 1111(1 Láftfló ff Praagi ^SsSi^roS3^^
1 (aaokoWin kin Hlld) Üalet-ve^tése mellett. X /D^^k AYALA & Co. gp?^XS^JSÁ
Q Ismerve aa 6 saakögjmégét a minden tekintetben ponton áft gyors 0 | raMr ^^^'af iJlílirUM-
A aljáráaét, liimmQk, bogry eaen air kitflntfen berendeiett vállalat eLrfeégét fi Nk^i/ NMiafta C^. i^«saa..i
8 csakhamar ki fofja érdemelni A FíSíllOftr JÚZttílllál. fa figd A. km;sas
V*4|aay IN W—leo rfaMél Tégrákkaa. - KSnig Va—ai gyágy
W iMMaMMBMafaMMBMMM a«nin Mukag HftjH—f
kyomatoU Fiackel Ffilflp lapuüajdonoanál Nagy-Kamieán 1M7.
s f [ i 1 7 j
Ja nagymosás kellemetlen
^éatsll aaak
Badapaal I8S6. dfaa. I-fa.
4 amüsayáidklaa w háMMii áll a Uk állá aaiibtati y drb- la. ■aié- fa MNV«|íj» aiadéa falja la'ha* cfakMrt—k fai
•ijüíyfaaak Maseyélaaldaa aatL k'.*Mégn| lgaa»l|apJ egyld<ijaiegki}«|rii)|ak ,k«»éyi
gáwákal ii.ísdeaekaak kik--wb ityaasil gépn saSk^-gl<| raa lagjalkaa Ibgjfk,] sátáni.
Orastf Bétel HnngarU ! H«t im%m i a. k
8a.-r«kértár, w- márts.
Uaílalra osakia a lagjob-la| maadkátak sn légépjlk-| ra Tóbb lika as g Mi tá> SMklaa »»p kiirt laa kljs-l llasifasal ataarla a/nkát ratiaá padig I slmritoa kagy aa Ma áll. a ti afakki j iáiba agy agfas aaayaaa. aabayf kataagyét aaaiaa a H^l'pal fa a ayáfasi ktáafaak uio»»iai« a fláil Ba csipkék, a lagkavfa bUi saa aaéavadfak. < , (likiat Mái Hasé
Mapaal I8M, nov. 2'l-énJ
i\»i>.«'*ii»laHi>Vv ín > amaéí fa hinmró|«p fatót aafvaMi érteiül m Oaaksi. yiaisaim| llgia.ltt fa-tíiisia'noaásj a ti-lii iiii-iiiiip'- Mm. >•». *<•«»• Syé keaaJfai m hJ, valamoit aaá|aa fa iái laataiiiiM üktaKiéMl g^aik lákákl fásén aagfaldark a i*>Im Kávést üáilktia.
Hrrlfaui T-hücr «. fi DoMtya-ataai. I. áa. alatti'
(Strakoseh <a Boner szabadálma)
#ar a*aaé|y 'agy nagyobb káslsrláa pkfaaaallt aéháaf éra alatt, a f«l«éraaal ráadkhs'i kiallfaa, aaappaa, ifaaiaaaw fa téé
>' ningiakarl asa aatMI kaft-kérra mnaaa. % asylaMHik cslaoa fa aaátaaacS kiállitéaaal. Kaphai'!, Magyarjraakf sgyadlli isaéiMyaikalaél
K*ICKK**>CKKXKKXItKXK*fK*KKKKXX*Kim* X ____, I f _ i ,___1_„X
Schleinz K. és Társánál
Sfatoegsm IgHlésa. l-éa.
Ua KtlkMi aisiisalill I ssánia sfaagufifatp Igaa Jé mi ukét vi*g>-z, Tajjmran mag vagyok >ala alárava.
llujiMT h[ ,in'a s k.
Budapoaton, VII. aUoxtö-utcsa 47, éa
V,i harmlnczad-utoxa p. • Prlbaaanlii aűadra aierdéa d. a. Sérak.
Késslettsatéa mellett la kajjhat*. 1 átiiiyiéksk kugyta fa kérjasairs, '
Raktárt éél-zalal lak. épület adrarbal jobbra.
Essél van
Butor-gyár N.Kanzsán.^
OJ r ká^baa Baéekáa: l.tér
iaereiicsém a. n é. közönség beeaea tudomáaárs hozni, ha |y
. ^g.-Fohéjij várról HfKfj-H«alaaáa>fa bel y estém ál.
Gyáram |u|y rendeslem be, bogy mindén igénynek meglelellle Elvállalok njindenneinü aaafmlair és kárpllaa munka kéazifését, ugygs avult bútorokat Étalakitok ugy 'balyben, mini n vidéken. To.vábpá uolaiapt éolcat is ellogadok én mindent islésesen éa legjutáoyqsahban készjtek.
[• Ml'
Raktárom ja legnagyobb rálasstékot .tartalmak.
fiutorssSv|6(, buloirugony, lóetOr atb. igen jutányosán kaphatók.
Felkérve f in. é. közönvéget a basai ipar támogatására,
resseg!
hamisittatlan
Veronai rizs,
kapható
Nipote di S. A. Bevilacqua Veronában. Képviselve: Broch Adolf úr által Nagy-Kanizsán
ereszsee
tisztelettel
Butorgiároe, kárpitos és digaitö.
Lecujabb! Pr esem ti ves 1 f|ji)| \ [
Angol gyártmány, a francziá iái sokkal megbisbafObb. Az angjol présenkti ek mind> eddig a fyevitel.nehézségei miatt n im voltak kaphatókl ezt megkerülendő, a gjár kttlőn raktárt aiervesett és gvártmányaft a« eredeti gyári árop eladja. Vidéki megbiirisok yftg-töh, niAifVéi vagy az ját beküldőit mellett foganatosít latnak. Áf-ak luezatonkéfit 8—4 is 5—6 frl. Külön áijegysikek ingyeo4 bérment ve zárt lévlében. Cziip; Angol tíyíri raktár Budapest Deák Ferencz-u>ess 17.|hz. as udvarban balra. I 099 1—10
liKral valódi Klarolinenthalv/
Dávids-theája
r""j+ 11. "i hlpn^jies és Jónak blio- /
Parqartá. pakafa éa fényeaett padlóknak bgnicaóbb fa kgagynaarttbb aaintclrn ambajadló beeraaatéai aaar, mrlylvrl asobélt mindenki aaga barreastlMti (fabén-a parknttre, rilágoa aárga, aárga, sétál aárga. t<M-aaa baraa éa dióbarna) a pnrkeiiitk fa pnba fu padló azonnal aiáraZ tan fa keféién nélkül larlén tfikörfínyt kap. Dobosvak int 86 kr. fa 1 frt. 60 kr. "Jígy nagy saobára elegaadé egv 86 kros doboa.
Áijagyaékak iainusal ingyen küldetnek szét. 898 19—80 Nekselder A €'«.. H len. V., Frssieesgsise 18. tiladfnicderlaije: I., Jlerrengasse 10. Kaktár: .\agy ümilzaán Hsrlan és Huker uraknál.
nyujt n^ell és tüdőbaj'
• batn szenvedőknek.
•\vjr i Kral taléall Karallaea-i 1 T irt iball Dátlda-lkaSJs aia> daabamft IldSIa^okaál, dé kkiaaóaan yty*-, IM&-, idült- ét hurHi*di, tutkát\i4 k-&ti'*/fAnéí ét 99 «pya» dUi Í9999T n 99T9*éd* (Tulrrkaloae) el tan, ataly BMglapS aradaésysyfl haaanáltátik ■ - Kgy eaiata-go<*k* ára: 20 kr. ÖvAmÍ Néhány Ipnrflatl Kral valödli Dá» Idfa-ikeAJa óriási aitaijadfaéUM ka-eargta v, magkiwrtMttak Mpiaitásokal forgalnmba | kosai, a kogy a csalódás ásnál tr\Jaaabb lagyaq, | ép agy raimagoyék. mint jaat éa bevaMtlam. állni-bogy minden tlyia kaaMtiiw katásnátklll k«-varak, aialy aiad arra látaaik a|klbaaara laaal, kugy a kriűialádl láarollaerflkall Dáiida-thra roaaakataaaaak biaonyal|ua; önnek fotyláa fika Iá-roataa minden caoaagoóűcáéé alálráaoaiat kék ssin-baa fa bej^gyiott védjagysfafat a kttlafi csomagoláson falkaaanálai, ám ttgyeljának a Kral valódi Karallacatkall l>évld« Ilién t. cs. alárui itói, aanélfugva kérem minden káaWaeat gy4rtmany..kat, aalyakaa alátréaon fa bajécj'Wtt tádjejcyam hiányuk — v|aaaautaaii^ni rairaakadjeaak. Vérnaegéayaéf. gyAngraeg. fphérkór, kér-vélykér (Skronolaa) Ideg gyöagraég, a. a. aidaaneatt aőlb<*lcaaédek toljeaen meggyógyulnák a ki raa, Jót ismert ép több bal- fa kllÁldi orroai Uklntélyektttl (ajánlóit. várUsatité
Fürst vasozukotja folyadékban,
Df. llagar n^ja aaariai alóállitra, mely Förat Jéaasf gyógyaserfaa Altat Mfákaa — a „Fehér Angyalihoz — lett ja^tva. Kgy Avag Arai IfrlM lur, '/, ftveg N kr.
J' O-agtropIiarx,
kitünfl gyógysser éltágylalaanAgekl, eméaxt-ketiraség., kányáit-, gyoaorf«rea«k- éa gyomorégés ellen. 1 tveg ára 70 kr,
Ftlrit Jówef
gyégysaaréss a „Fehér éjagyal'-koa Prágákaa.
Főraktár: TÖKÖK J4»EF gyógyaaarémél. Budapesnt, KlrAIy-dUsa I* «a*aa.
VMdi cttak akkor, áa minden doboz a fenti
rédÍ9pf9t rÍ99Íi.
OOOOO OOOOOCOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
| Cs.kir. osztrák-magyar BxabadBlmaiott jjj
| Far ugony-mátraezok §
Pótlék szalmazsákok és sodronybetétek helyett ^
tiszta tartós és iatáayos, különösen alkalmas intézeteknek és kórházaknak- Nagyobb roerrende- a léseknél, megfelelő árieeogedés. A megrendeléseknél az %y belső szélessége és hossza tudatandó. W
Főraktár: BÉCS, I Neuer líarkt 7. sz. „t 7-., g OOOOOOOOOOOOOO OOOOCOOOO 300000000
xxkOOOooooaoeooiiiyxkNiooooosx^ooik^
Éa, ralllag A aaa 1 ^M^ % ias rloi. hüiiiu ^By n órtánl LoMe^ka , / J fnaiasal, nelyot aa ál-I / taiam IBitaláft kanto 14 kavi haaifillsts "ataa ffln^k^T ayerten, Mely majr»ka-HM détyoaaa a k^|klhal<
n If1 láai, alöaegiti a kai-ffltfk A aévéal fa fafaiti sk4 Mrt, arakaál alfaegc
JtBBlr' • \ '"'i*" SBfa
ÉjmM kálaéTéaSj rórM léa-
OHR • ( iz való kamélal ntáa
l a bafaak. aűaaiat
BWgjf I1 aaakéiaak trmfaaalao
ami I aaial fa flréaágat k6l
'i :B'Ztj ,,i eataOi fa ■ewvjaknral
rWjf E ■ i 6aa«láat6l a ifa«aga»bk
jffnj! lu. Zé korig. Egy kOosOg én
MBS gF, , J tárat kaidén |n*poakéat
ÉQOff F2&J a péaa aMl4«a bakit
yfO' ^éoa vagy pArtaaláavái' ^KpPfal mellett SS egfaa 'I'
cnuitt én tAbsa, Bndapeatl ktHOj-atena M. Mé 8—
t.«ln*k, Metrek afafaO Málgt ■Y' ti aaMasi MaaálfanpMAai*-■i Mam Mka ajaaaikarfaj sy-H ■ ■iiplank, MUha Hl Nn eafactAa. MMII
■ I ■ kWiáa, a<V ilkÉaa
rrWaáfan. A»aajp4kak>
Í22: Uk*fat.k Hwa "i^1 » PTaak as |^kka3Waat*ay« »ft laieiakiaa. aahakaak mMfapa kW kSIfa afa ap k aW raagot faytf w faLaetdlele ffilytén a kafaiUn
mUHK klifa arsfaséáyi kafaafa i I a
km Ifa 1 WÍJ Mafla fSráUár.' Htmidk Mnn-
HILD £. 'kanizsai temetkezési vállalat a
eaimeo lefkOtelébli itj o*ág nyittatott Nagy-Kanizsán, Hlld LAh/Ió (szokotta« kin Hlld) Üzlet-vezetnie mellett.
Ismerve az 6 szakllgyeeeégét a minden tekintetben pontos es gyors eljáráflét, liiazaaQk, bogy eaen aj, kitűnőén berendezett vállalat jrisŐslgét osakkamar kí fogja érdemelni
Pf»ii
AYALA & Co
jfy^&dUhi raktár
! Naci-Kaalanáa
Fesel^ofer József nrnál
?é«|agy
fyomatoU FiaebeJ Ffiiflp lapüilajdonomáJ Nagy-Kamieán 1M7
39, szám.
XIV. évfolyam.
fjh OT tnc m zffl
! MVÍ^TMU^ÍL mrUB I
HthMtlUMllNllMNNMl-M adaéaa ni' ilq
filMialzi: Tinéii éw L
......Ur.Uk mi Im« kaaak-
Mt fcfadtalaak «L
Stellátok Hm am kalrtt»«k
£ J: íix xxx xxx xxx xxx . rfi ]
lí«4J
2?olltjllcai és tartalmú liötJUap,
A Zalamegyei ügy védegylet, a Nagy-Kanizsai- é* Délzalai takarékpétytlájhik, Bankegyesület as Alsó-muraiiözi takarékpénztár réssvényláraaadg éf.tms. azövutk. hivatalos közlönye.
Megjelenik Hagy-Jjuüseán hetenkint egyezer: vaaárnap.
f
rx rtxxr-zzz xzz., ni -J i:0PíZKTÍ£ff( ÁRAI.
U igém érli , , . . . I H - k/.
R FMém [......1 „ V)
[J K#ij*Mvij» , . . . 1 *
Jj / Birdrtéj*k JaUafaaaa aáattíaUak.
[1. ArvarW í Mvatalas Mféatateyak
Bee kr Ufo«étisa Mai lOOaaétf 1 (rt aaaata) niodao máért tgr tél kr.
VfllUér patltaora 10 kr.
xxx.: xxx ixx- ih-jlsli
Elmélet és gyakorlat & társadalomban.
A sajté agfc száz nyelven osztogatja naponként a jé tanácsokat; a tudomáy férfiai ünnepélyes beszédeikbea tériek rá az örökös themára. mely oly régi és mindig nj marad; ideális ábrándozó fék népszerű felolvasásokban aprópénzben adják tovább a magvas gondolatokat; százféle variatiókban elmélkednek a fölüti, vájjon kogyan és miképen lehetne a társadalom sokféle bajain segíteni; hogyan és miképen lehetne megszüntetni azokat az akadályokat, melyek a társadalom javulását, j- bb irányban való fejlődését gátolják. Ezernyi bajban leledzik az a sokfejű* öaezeeég, melyet társadalomnak neves nek. i z egyik az erkölcsök hanyatlását a j valláatalanaágnak rója fel, mely szerinte napról-napra jobban elharapódzik, a a társadalmat as erkölcsi romlás örvényének szélére viszi, A másik a ao-cialismns terjedésében látja a társadalom veszedelmét éa jósol ja. jelen alakjában való teljes romlását éa azután ujra való alakulását. A harmadik az njkor szabadelvű eszméinek tulajdonítja azokat a betegségi tüneteket, melyeket a társadalom organismusában éfzre lehet fenni. A negyedik a tőke lulba-tslmasodásának tulajdonit minden jelenséget. melyet aa njkor társadalma a felszínre vet.
Persze, hogy mindenki aegileni is akarna a bajokon, és saját felfogásához képeat a gyógyts* leket ia ajánlja. Biztos sikert ntm mindig mer jósolni, de ugy hiszi: Probatum est. Az, a ki az arkölcaök hanyatlásét a valláatalanaágnak tulajdonítja, viaazakivánja a közénkort, a amelyben a bitélet erősebb ▼olt | ámde mm oly kétséget kizáró bisonyosságu dolog, hogy az erkölcsük as egyaserd életviszonyok dacaáia sokkal jobbak lettek volna, sőt sok tekin-
tetben, habár a bfíu, bűn marad mindig, ez sötétebb volt Csak a távol mnlt tűnik fel mebbaek előttünk, éppen azért, mertlávo! van.
A ki a soöfátismus terf&fösében | látja a veszedelmet, az a munkás kér -| dés megoldását sürgeti. Csakhogy erre ' Ügyesen kikerekített theóriáknál nem igen talál praktikus gyógyszert. Nehéz kérdés is A szigorú rendszabályok, melyeket a I aocialiamuatól meglátogatott államdk alkalmaznak, jideig óráig I az erőszak j alkalmazásával segítenek ugyan a bajon, de nemhogy gyengítenék a socíalistikus propagandát, ha-I nem erősítiIj; a aociáliaták tábora folyton gysrapezik, növekszik, mert a kérdés a gyomor éa a nyomor kérdése; j mely kerdpanek jbékéa uton való megoldása nem lehetetlen ugyan, de a melyet-megoldani eddig nemhogy nem aikerült m5g,, de benne még a kezdet kezdeténél sincsenek tul. A legsajátságosabb gy6gyszert ajánlják azok, kik az újkor alabadelvü eszméinek tulaj* donitják a társadalmi bajokat és minden téren a reaktiónak szószólói. Ezek a 1 eladó iemberiség szekerét vissza akt írják tolni, visszaidézvén a : kort, a mélyben élőjogok éa kiváltaá-gok a születés kedvezményéhez voltak | kapcsolva, a hatalmaskodó osztályok a polgáráét és nép nagy zömét csak miaera pleps contribuensr.ek tekintették, melynek adózni éa robotolni kell, mig amazok gúnyt üst ek az emberiesség bŐl. Ezek aa éj lovagjai, kik a tudatlanság ; és a babona félhomályában éreznék j jól magukat De elfelejtik, hogy az emberiség az ő legbecsesebb vivmá nyait a szabadelvű eazméknek kössön- { heti, azonj szsbadelvü eszméknek, me | lyeknek még a közelmúlt időszak any-nyira örüljt, a melyek moat már any-nyira veszettek értékükből. Pedig té-védés hinni, hogy a társadalom bajainak kútforrása ezekben aa eazmékben I keresendők. Egyaránt ideália éa humá- I
I nus életnézlet eredménye a valódi aza-I badelvüség, nielylyel persze qam tud és nfm akar majgbarátkozoi az önzés éa kapsaiaág, az előjogaira büaske kUssisaatiam, mely ktllönbaégat tesz ember ék ember kőjtfttt, k jobbnak tartja az egyiket a másiknál, ^em elért, mert valóban jobb, hanem azért, mert máa rangban született, máa arczazine van éa a többi. Pedig bát bármennyire is vájudjék az idő, a társadalom égető kérdéseit csak a humanitás segítségével iogja megoldani, bármennyire ia diacreditált legyen flfc a fogalom az ujabb időbén. Az örtsés, a kapzsiság, az elő jogokra való bivatkosáa, es embertársát lenéző büs^ké gőg; ezek választják el, oaztják meg éa bénítják a társadalmi erőket (mssiefüzőí, összekapcsoló ereje csak a humanitásnak éa az ebből folyó valódi szabadelvüségnek van Ostobarág az, a mit aroaazul felfogott humqnitásről beszélnek} a humanitás átcsaphat a túlzásba, de még mindig jobb. mintha az emberben előuralko-dókká lesznek az állatias, vad öaztönök, melyek nemoaak az embeii méltóságot lealázók, banem as emberi haladást is akadályozók i a jövendőre nézve ia veszedelmesek. ; /
4 A társadalom ugyan jól iameri állapotát, bsjait, de kevés ereje van arra, hogy magán aegiteen; pedig csak önmaga orvosolhatja bajait; a erre nézve nem elegendő, hegy a na pi sajtóban mint tükörben folyton láasa
Balatonfüredi kiállítás.
A kiállítók kebeléből választolt kallós bíráló bízol Uág (az egyik bor . éa szesz, a másik a gyümölcs és vetemény bírálatára) f. hó 10 én keíéjésié működését a a követ* kesóleg határozott: összesen 30 kiáflitó lett díszoklevéllel fs 28 kiállító elismerő oklevéllel kiliinletvej Díszoklevelet nyerték: Flosz-szer Jóssef és Islván, Kovács Kálmán, Somogyi Zsigmond, Somogyi Lidia, Varga János, a balatonfüredi «sseretelház« rinozaflér, képezdéje, dk Húray István. Löka Lajos, Löké István, Kovács Rezső, Cságoli József, a kegyesrendlek dörgicsei uradalma, Yastagh János, dr. Sislsy Károly, Tsrányi Ferancz, Wiíd Péter ébepely László. Kiss Jáaos; -Eexelért: Vadész Jusztin; — gyümölcsért s egyéb lercréflyérl: Zseni József és Istváa,a veszprémi püspöki kertészei, a »szefe(h&z< vinczellér képezdéje. a kegyesrendiek dörgicsei uradalma, Szabó Imre, Ploaser István 'és'József, £csy lAszló, Szenürmay testvérek, a lapo'caai gazdasági felsőbb népiskola, Ferschí Józsetné, Szkladányi József; — sa-vanyuvizért: a balatonfüredi fürdői igazgatóság. — Etiimerö oklevelet nyerlek borért: Segetdy Miklós, Súly János örökösei, Sq-mo^yi Károly, Király Gábor, Weisz Sámuel, Cbepely Dáriielné, Berléoyi Iván, Bajomi J Gábor, Domonkos Péter, Maar Gyula, gróf Széchenyi kara, Vidosa Sándor, Csemez E'ek, Csekő Kálmán; eexelért: Cigány Károly ; azeszért: tiáál Lörincz, Rosenbarg Lajos; — gfOtáftlpsért s egyébb terményért: Kazó Gábor, özv. Sághváry Elekné, Szent-irmsy testvérek,- Nsgy I^sjos^ SomOgyi Péter, Gsál Dénes, Kenyeres Imréné, Gyarmafy a maga elijesatő képéi, Lancm hibáiról f Sándor, Bslogh János, Róka Mihály, Chepely
le kc-11 tennie, éa a >Slp iheóriákat át kell ültetni a gyakorlatba. Valósítani kell mirdast, a mi egy l/pésael előbbre viasi regeneráliójábsn, hogyha ebben egy egy kedves, de téves éa vetzedel-mes szokásról le ia kell mondania.
László, Bajomit Gábor. A kiállítást folyton jól látogatták s f. hó ll-én záratott be. A sikerJalbáioríUtaija a Balaton egyletet* hogy leífif a közgazdaság elömozdilója, működését tovább folyiaasa.
Szslay Imre orsz. képviselő a a Balaton-egylet gs/dmági szakosztályának elnöke és Écsy László fürdőigazgató, nem különben buzgó s £tradbalisn dr. Sziklay János a kiáliilás sikerült rendezése állal sx egész Balaloa-vidék jköszönetét kiérdemelték.
_Tárcza.
Két házasság.
HaaMraaak.
Irta: Haala amaméer.
— A ,Zala" avadatí tárcaája. —.
(Folytatás.)
IL Levél.
Málvay Irma Lenkey Marihoz.
Kedves Msrím! Levelezésünk akaratom ellen éa nagy sajnálatomra egyszerre megszakadt Különben fölötte érdekeset aem Írhattam volna s a mindennapi agy formaságról hiába untattalak volna, hisz te ia részese vagy. Levelezésünk fonalát annál szivesebben veszem fel ajra, mert talán érdekkel fogaz megismerkedni oly férfiuvsl (7), kit már a tréfa kedveért is hozzád küldtem volná két hétre, hsdd unatkoztál volna la la halálig. — Ha még a böjtben lelte volna. De a farsangban 1 — Mii szólsz Mari, a farsangban! Éa megfoghatatlan f Anyása egyre hizlalja, hogy csak látogas-aoe meg baoünket, nekem meg roppant awgertliatéeaaibe kerül a kiállhatatlan ember iráaJ Uaooyoa foka nyájaaaagot mutatni; de meg kat taaaieai, mart a aaama paran-eaolta.
£e aem értma, mikápaa tankeiják a városban D ., . müveit «n-
haraak Aa igaz, hogy vaaaak olyan talajdon-aeaai, aMlyak aeliette saólaak, igen aaépee tal ehliaköéii, ia alég 6ao» areaa vaa, akely átég ssép ahhoz, hogy balett szem-■el aa amhar magosókoija.
Ifkesiartar báAee vohnk. Naai moad- | ÜMH hagy müattiuB, de K ..... ar igea ttlpaa táacxoi, fajdalom, hogy eaaél éfthkat eaaa manBniek rób, mart ő Maaay m éfáas láaaa alatt agy aílt mm mHL
Már néked még is megsúgom, bogy hiúságomat aémiképen kielégítette az, hogy sokao i^gyálték tőlem a finomul öltözöl! I gavallér kinézésű fiatal emberi; á.irigyeim valószínűleg azt gondolták, hogy tudja Isten milyen jól mulatok. Pedig ha mondott ia egy bókot, az is oly sületlen volt, hogy el kelte pirulnom.
Egy másik férfiúval is megismerkedtem ezen a bálon, K . . . . . ur mags mutatta be, M . . -oek hívják ÍA keresztne-I ve azonban ném latszik nekem, Ábrahámnak i hívják. Azt faliam észre hogy a kettő ismeri agymást.
íu is azt tapasztaltam, édes Marim, ! hogy nagy feladat hőnek lenni.
Oly khrban vsgy le is, melyben az ! ifjú nő sziwben reményekkei falt vágyak keletkeznek. Olvaafam egykor, bogy az a j természettől I így van rendelve, hogy a nő hivatásának megfeleljen; és bizooyossn bölcsen ; de az emberi társadalom szűkkeblű törvényei, még inkább agy káros befolyással szüntelen nnbolni akaró egoismus, a tar- j mészét törvényeit tönkre silányitották, — I s a nőből 4 belőlünk ára csikk lett.
Mindaohtt bennünket népnek, mindenki kíséri mozdalalsinkat, mindenki mérlegeli letieinkei, mindenki bírálja szavainkat, és mindenki joáot vau magáiiak, bogy jó vagy I roas tulajdoaainkat össze visáía ráalaa. Ki araláthataa ilyen gondolatok melletL M . . ,1.. még is ugy látásik külöeb I amher K . ,L . >>»|fJ
Kelten jkáeértak basa a balból. M . . , i ♦ aNgkérla a mamát, bogy ' maglátogaih^ason bennünket. A Mai i megengedte neki. Ea ma firthaai enneí, legalább aé-háay napig i meddig é ráma-
baa tartójÜH <fik. aam kali asünielen K . ., . . -aek liá halatlea afttalliaaéiaii ifirnóm la V VT. . vaMma HÜM ~ '
aek mutatta magát K < . • . .-nél. Nem valami kiválóan azellemdua, de nem ia egyike az üres társalgóknak, kik életünket rendesen oly unalmassá teszik. Lehel vele beszélgetni, azonkívül egy igen szép jellemvonása van neki, mely nekem férfiúnál nagyon telezik, és ez az, bogy őszinte
Pedig azt szokták moodani, bogy mi Jnök már felületesebb gondolkozásmódunk-I nál fogva is nem bsjlunk az őszinteséghez és jobb szereljük az üres bókolást éh szép-le vési mint as ősxintaséget és komoly beszédet.
Én nem ludom, mint gondolkozol te e felől,, de én ludom, hogy az egyenes társalgásnak nagyobb barátja vagyok mini az üres szóbeszédfiak/ ^
Kár, hogy M .. . H or tovább nem maradott. K ... .. Mii örülni látszott távozláaak, de ugy látszik, hogy keveeet lanult-.'jó Hmráliától, mert ő bizony csak a régi maradi. Es nem is képzelhetnéd, s magam sem foghatom fel, hogyan meri azt fenni, jelenlétemben Szőke Eleikének udvarol, ki egy idő óla rendéa délutáni vendégem. Hozzám képest Sxfike Etelke csak g) erek még, mert két évvel fiatalabb nálamnál.
Ast mondhatom, hogy K. kiállhatatlan-sága daczára érjtekes déxulénjaink asoklak j lenni. Etelka gyermetegség* daczára okos leány, és K.-aak gyakran roll alkalma lü-lig pirulnia, Blljor zavarában haauu>jába fipelnl nem t adott
Ez is johb ja aammiaél. Mit ia oafoál-juok a kia váráéban, mikor semmi nemesebb jélv nem klnélkőaftf]a ürüiftak, ha azt a aiadeaaapi aytórmas^nf agy kis zaj, bármilyen kteri mlltfa IU| ■ áelke éa fc J»«-. j irtani lálaaanak egyrást K . . ..[. agyteMaik szellemduaabb a aaaMvel, mmt a któnaéges levélhan, Eielkít meg ugy láisxik vonzza ax a finom nádora öltözék és aaaoa IkÜtsö. mióm gyak- I rsa áUátfgai kbaaánh I ia több gcadot I
fordít öltözékére. Már meg kérdexlem egy-szer (öle, miért nem hívja meg K.-1 látogatásra, otthon többel beszélgetőének.
Megsugjsm neked, édes Marim? Dehogy nem súgom meg; tudom, bogy titkomat Őrizni fogod.
Képzeld csak azt a szemtelenséget.
A napokban jön a levélhordó, éa egy szép parfumirazott levelet hoz. Ugyan ki-töt jöhet az a levél V Én nem emlékeztem reá, bogy valakinek engedelmet adtam volna a levél irásra. Nem is aksrtam tehát elfogadni. De gondoltam magamban, hátha mégis valami barátnőtől jő, a az megharagszik, ha visszakapja. Anyámat megkérdeztem, a ki meg ia engedie, bogy a levelet áh egyem. FölíóHeip, a legelőször ia az aláírásra nézek, a képzeld, ki volt aláírva —
M.....Nem álihatiam elleni, hogy a
levelei el na olvassam. Elhiheted Marim, hogy soha aem pirultam el annyira, mint mikor ezt a levelet olvastam, a bár hauaá-gomnak hízelgett, mégis sajnáltam hogy elfogadtam, a egyátalán a levél viastikOldé-sétöl csak az tartóit viasza, hogy M . . ,-t nem akartam megsérteni, ki irántam?oly jól indulaMal viseltetik. De hogy meg-győződjél róla,;hogy ilyen levélre állandóan haragudni nem lehet, ide írom egészen, ludom sokkal jobb barátnőm vagy, átintsem hogy es a levél irigységedét faíköitené.
Mélyen liézteh nagysádr
Tudom, bOgy as illem szigora törvényei ellen vétak, ha nagyaádaak engedelme nélkül bátorkodom soraimmal alkalmatlankodni, de azt tudom, hogy aa illám tőrvényei miveeen viasza tor ulaak akkorj aai-kor a hála érxáhnei szükségessé laazikaaok felbontását, s hármit ítéljen nagysád Mőlam, nagyaád karaja nem vohta képes aagam atégtántoritani szándékomban, lgaaéaká-Iával éa küazőáeftá tartozom Nagyságnak hogy ott létem alatt aalvea veit láraafAge-
Nyílt felhívta
a lutl kaulaék éa elvaaékérék t. elNékaégelkea.
• * . Általános a paham • magyar ssépjro-- dalmi éa luduwátijio* könyvek csekély kejon-döaé|« (alatt éa ez a |*ahss első sorban aaj^a a hazai Kaszinókat, olvasókörökét és más múvalödési csélból alakult lársasegye* aűfatak, mölyaUl hivatásukhoz képest a ma
yar nemzeti érdekeknek éa így első aorban fcagyar otmaéij Irodalomnak ápolói és laijaaa'öi lehelnének. Jó) ludjuk'ugyan, hogy aam agy magyar kaszinó pénzügyi állapotú** hoz mért áldozatkészségei szavaz meg évenként, néha tetemes összegeket magyar köny-vek vásjtrlására. De tény, hday mintegy két ezer társas egylet közfii basánkban alig . öt száznak van könyvtara és dény, hogy e , könyvtárak kőzött is igen sok egyszerűen kiselejtezett ajándék mű yekből avagy ügyes j üzérkedők által lerjewrtelt szenzácziós lércz-regényekből éa hitvány. fordításokból áll; oly könyvtárak tehát, mély nemcsak aem I felel meg hivatásának, de gyakran a közízlést, sőt a közerkölcsitégef is megméte-j lyezm képes.
A qasgyar Írók és Művészek Társasága tárgyalás slá vavéa ezt a komoly I kérdést, az alulirt bízottig állal jelen nyilt felhívást intézi a hazai kaszinók és olvasókörök t. Elnökségeihez, hogy figyelemmel a kőnytárak alapításának és kezelésének ! nagy fontosságára, emlékeztesse őket a hazai ksszinók nagy alapítójának. Széchényinek J czélzatárá, ki nem, mint s magyar kassi-; nók jelentékeny részéről ma is elmondhát-: jak, »politizáló mokraköröket vagy épeo ; kártyabarlangokat« akart teremteni ez . in- i I tézménynyel, de a ki tudta, hogy jól vezetve I I es elaö sorban a közművelődés érdekeit szem előtt tartó társaséityeaületek nemzeti . létünknek erős oszlopaivá lehelnek. A mü-' veit nyugat-európai nemzeteknél; az ameri-| kai Egyesület államok nagy köztársaságban | a hatalom alapját a müveit társadalom ké-I pezi és e műveltséget s jól szervezeti éa mindenütt feltalálható társaskörök és a nyíl-I vauos közkönyvtárak fejlesztik leginkább; 1 öntudatosan éa hathatós erővel egészilve ki azt a népnevelő hatást, mely nálunk még csak az iskols, sz éretlen gyermekek I | érdekének szolgáló és s fejlődésre képes éa I képes és munksbiró ifjak nagy somét már I •cserben hagyó iskola, végez.
Ninca rendkívüli eszközökre, nincs rendkívüli anyagi erére szükség, hogy minden | egyes kaazinó minél inkább megfeleljen nemes íeladsiánsk és bogy a magyar társaskörök zöme a magyar müveit láraadalom egyik központja és a közművelődés ügyének terjesztője legyen Csak akarat szükséges, csak egy pár ízléssel és n üvellseggel bíró egyén buzgalma. A (iaboriénu, Ponson du Terrail, Gondrecourt, Monifpin Xavér, Bois- I gobey, Born féle s más becs nélküli gyár-regények helyed, melynek kaszinóink könyv-lárábsn százával találhatók, ugyanannyi pénz- j zal kitűnő magyar szépirodalmi müvekai
As nMvsaayü kTOldí írók magyar földiét* sail lehatna b wjiereztti. A könyvkiadóktól éa áagánoM>kul kg latul t rendesé^ órlékjé laty müvek helyét' csakélyahb számú, da .becsesebb könyvek méltán pótoltatnák. Egy egy ancyclopedi i) mü, szótár, lérklp, a Ma gyarorazág lör éneimére, Yöldrajzáre vonatkozó fő müvek a haTyi monograpbiák, .a* öaművelődés ea ejső s általános segédesskö-seL szintén nem kerülnek sokba és egéa»n tudományos m ivek magaaerzése különben sem itriosik a kaszinók feladatai közé. fis mily máa' baláiib lenne ágy kin gondosan megválogatott [könyvtárnak, habár egye lóra -csak , egy-l4
mini a mosta sőt erkölcsrontó nek t £s mily könyvtár meger
fiuknak, is segít *égül szolgálhatna I
Lehetet len nyok ismerete
náosokat akarn könyvtárainak nézve.*-Né m is
könyvtárát, miij helven történt
ét száz darabból állana, is legnagiobb részt selejtes tsrtalmu könyvgyüjjemó'riyék-üafásá lenne később, ha a ísödve valóban komoly áér-
sőt aa egyea helyi viskó-iél>ül Igaztalan ia volna, ha
mi innen a köa pontból általános Jellegű ta
nk adni a vidéki kaazinók terelésére es gyarapítására akarjuk. Mi csak arra kér
jük Önöket, bp| y ne hanyagolják ef a kör
f eddig hazánkban legtöbb igyekezzenek évről * évre minél nagyol)b| Összegei fordítani jmnak czéljaira éa miádenek lelett műveli lagiár-aaiknak véleményét meghallgatva ne bízzák a megrendeléseket többé ' kevésbé a véletlenre; különösen vegyék bírálat alá a regény forditaacfat, '.neijek két évtized óla irodalmunkban valóaágoa szemétdombot képeznek, a mely l en az igaz gyöngyöt caik szakértő ledezh )ti fek Na feledjek Önök, hogy a társaskörök könyvtárainak nemzeti miasiója van; a legtöbb ifjú innen nyeri a lelkesedést V; >gy a mérget éa fa legtöbb nő, a jövő nei izedék nevelői, a kaazinók regényeinek haáaa szerint alkotja meg a társas élei hangulat át j ne feledjük, hogy a
iövő nemzedék,
mely a könyvek nsgy ha-
ban megtűrni, ez által szerencsém lévén agy felejthet len ismeretség*! köthetni. Mondjam, hogy uagysád rózsás ajkai elbájoltak, hogy napaugár szemei megigézlek, bogy ; szép hsía, melyek szabod fürtökben lengték körül alanaslrom fehérségű vállait, oakivü-leibe ejtetlek. Oh nagysád 1 hogy tudnék ily bolondot mondani Nem vagyok éhes poéta, ki a képzelgés hetedik menyorazá-gában a liarjut is galambnsk nézi ; hisz ez nem is volna igsz. A n it én mondsuék az egyszerűbb és igazabb Nagysád ajkai azért fatszellek nekem, meri oly egészségesek és csókra termellek, (bocsánatot kérek), sze-mei pedig olyan emberséges tekintétüek, bogy el sem képjelem, miszerint oly szemek hsragudni ia bírnának, az a gyönyörű haj pedig azért leiszik nekem legjobban, mert nem pénzért vették.
Drága nsgysám! Én javíthatatlan ember vagyok; feltettem magsmban, hogy egy negyed óráig lemondok őszinteségemről, s íme s régi stytas, melyei nagysád persze csak most ismer meg legelőször. Én magamul őszintén üdvözlöm (elég hiu vagyok), hogy szerencsém volt nsgysádat megismerhetni, s egyedüli óhajom az, hogy nagysád engem érdemeileanek ne lartaon arra, miszerint én nagysádat emlékezetemben híven megörizheasem.
Fogadja kézcsókját alázatos tisztelőjének M... A.-.
Hit szólsz e levélhez édes Marim, nemde eredeti agy ember M...
Ha már mást nem lehettem, e. levelet megtartottam. Ast tartom, hogy nsgyon is ayitt szívű ember. %
Napjaink különben egybaoguan folynak, azért ujai nem igen irhatok. Isten veled Marim
Irmád.
L Majd elfelejtettem magmondaai, hogy mama as idei farsangra aj báli rahát csináltsis; fehér piros díszítésééi; az öv éa aMlac aehas piroa aelyaaabOl kéaaül, ugyan ahból a díszítés amaléséra kis csokrok íaaz-aek hl ált rávarva, a ruha már a szabónál vaa, s a lagajabfc divat szerint készül
7. U. i Mar baakartaai pecsételni a levelet s moat }at aasamha, bogy méfegvaaer felkérjelek, titkomat hiven megőrizni. Mama aaaraav Mvözél.
Mai*
ío II
fásáról már tlssla fogalommal fog bitjni, Önöket leszi fejalőasé vidékük mtkveltséié-nek más állspojáért és az önök működését fogjuk megbélyegezni, ha kaazinójukban ina esetleg kártyázás a fö dolog és a kaszinói könyvtár érléwláleii, vagy épen selejtes müvekből áU.
Elérkezett az idő, nemzeti lelünk jelen miveltségi fosa megköveteli már tőlünk, hogy a magyar társaskörök szellemi niveauja a közönségesnél és megszokottnál magasabbra en ellessék. Elérkezett az az idő, bogy Önök, a vidéki társadalmi élet hivatásszerű vezetői, a közművelődést minél szélesebb I körben terjeszteni igyekezzenek. Rendezzenek előadásokat, melyekből a magasabb műveltséggel még aém biró iijak és nők az emberiséget mosgal|ó nsgy eszméket és mindenek felelt a magyar haza jelen Állapotát megismerni és szeretni tanulják; gondoskodjsnak arról, ba kell népkönyvtárak , felállítása által, bogy a ' tanuló ifjúság; és köznép is kedvelje meg az olvasási és alkosssnak körükben pezsgő életei,; mely el* vonja a jobb sorsra méltó erőket a kártya és bor czábjsitól s munkára buzdítsa az ifjakat, kik már már érteni kendik, bogy a 1 nemzetért éa s/qpért élni a legfőbb boldogság. És mindenek felett rendezzenek be kis, | de valóban becsks magyar nemzeti könyp- 1 lárt és gondoaaodjanak annak Öntudatos fejlesztéséről, bogy legyen egy mag! melyljöl i ^a társaskör óhaj]ólt reformja kiindul.
Ezen csekély, dé bizonnyal nein áldás-talan feladat azi mély önökre vári hog^ a társaskörök kónjvláraink reformja pltal fo-kozatonként városuk éa vidékük tarsaséfelének újjáalakítását is megkísértsék.
Magyar iróz és könyvkiadók a mi |i- ] sollságunk tagjai] A mi feljejdnlásiink talán j túlzott és nfftyon önző. De nem habozuhk azt nyilvánosságra hozni. Ogyünk egyúttal a nemzeté és tudjak, högy önök is hason-lóan gondolkoznak; körük tagjainak legjelesebbjei áléraik teljesen, bogy: nyelviben él a nemzei.
Legyenek azért, ismételve kériük, gyá-molitóink a magyar irodalom felvirágoztatása érdekében állalunk megindítóit mozgalomban az által Is, hogy jelen körlevelünket gyűlésükön tagjaik tudomására hozzák, vita alá bocsássák, az eredményt velünk (az ( írók és Művészeit Társaságánsk helyiségé- | ben, Budapest, Nemzeíi színház bérházai közölve, velünk éz ügyben továbbra ia annt- | kezésben maradjanak.
Maradiunk hazafiaa tisztelettel
Budapesten! 1887. auguaalus hó.
és annak nevében. Gyirgy Aladár Jókai Mér
elnök.
tizzt, elnök.
DeUaay Qyala titkár.
Ktlönftlik.
— á zagy aikkaaaláa tárgyában, melyet a nagykanizsai segélyegylet azöVei-kaaatnál, ennek liszt viselői LöhlMíkaa>és t»u11man Alajos elkövettek, e hó; 13-áa a városháza nagytarmébani közgyűlést tartotuk, { melyen aa oalatrésatnlajdonoaok rendknül í nagy számban jéientek meg. A vároefiáz | oazlopoa tsnáostarme rég nem látott hly érdekes képel, a mint as érdakahak, .előkelő uraktól szegény aapasámoa apa-I aaonyokif, izzaioit hangon, havas aKNrfnla-t okkal Uaiéfiék aeg a gyalázatos raat kö-
I rülményalf, mely vája>iwjny|í|két egyformán magkároaíiá. A nagy sájban a tanárakoaáa I ugyssóiván lehetatlaané váltJOarai Benő, | Preyler Adolf, Pllhál raancz és Co-; vács Bála felszólalásai uláé, kik a történtek folytán az igasasió válMatmány iránti I bizalom megrendültnek oly haiároanft, éles ■ | kifejesést adlak, a jölerjvolfsl) óriási löbbaége a választmány leköasöoését i és felszámoló bizoKság választását kövaíjsfie. Hirachl Edéi, ki egyedül váüalkosot a választmány ' védelmére, alig aksrták megjiallgalnii Végre
1 fatfí* Molh»child Jskah közvetítő indítványa j folytán elhslárosták, hágy a fálaszlmánynak pst hefi idő engedtasséz, mmy alatt az a j zármérlegel elkésziienl s egy újból össze-blvsndó közgyűlés elé larjmtani tartozik. 1 1— Eddigi megállapítás szerint as elsíkkssz-jójl össseg 86000 és néhány száz forintra
j r(ig. — . jf i' .1L t j
- A sNükatkaly) Iparbfálll táat folyvást tbmegaaan lálpgalja a közön-| aég, közélebb gróf Erdődy litván 4ír« főlovászmester és gróf JPeateiich Dénes nézték meg a kiállítási. Mícdzét (búr legnagyobb megelégedésének adott kifejezést a látottak felett. — Nagyon érdekes része a j kiállításnak az épijkszT anyagok és' építészeti térvek terjedelmes gyfűíteméoye. — Triitnmer János ácamester gyönyörű pavil-[ónja, melyet Paeliar tiyörgy ! festő rendki-vlili gonddal* S valójdi müízlévsel feslett ki: először ötlik szemünkbe. A| Deutsch test-vérek czement gyára változatos éa diszes (áiigyaival szintén 'igen figyelemre méltó. A nt.-újvári urodaltíjn parkett mulat ványai éa épülelfa gyűjteménye. Niouili Józaeláas-mester fskiáiiitása ia a nev^éteaaégek közé j tartoznak. KafTensparger Ignácz márvány- I airkövei és szoboroqüvei valódi műgonddal készültek, a ép ugy anyag mint kidolgozás tekintetében kilünőkl Hudetz jJijzsef kőfaragó müvei szintén elismerésre méltók. Pauko-vics Ferencz és (iirmild i Jánoa bádo aosok kiállitásái, -4* kik legnagyobb részt (ürdö felszereléseket* muiainakl be tiszta4 muuka és csín jellemzi. Szukker János harangőntő két harangja, ;0ttitel Alsjos puskamüvea puskái, Ferencsnak
müvészieaeo dolgo/^i^sengjíiwi állvánnyá miud kitűnők afU^úk nemébdk — A kör mendi gőzmaMt gyűjtemény mindenkinek eftfélŰMsái-J Czeke József ét fársa köeze] nak produktumai. Nsgyon névasstes a bor-{ kialliiás is. Mscsány Márton és Sluchlik I Antal ssombatbelyi és Roséaberg Henrik í kis-czelli biorlermelök a legjobb minőségű i borokat, -j- azok között a hires ságit — I állítottak ki Bors Viktorfe HöfTmann Sama jelejj minőségű likőröket és égyéb szeszeket — A tornacsarnokban van lehelyezve *En-gel I. L. Fia szappangyárosnak isléses és szép kiállítása, ugyanolt az áljiófoku ipariskola tanulóinak 'összegyűjtött munkái. A kereskedelmi és ipariskdlá épületében a vasvarmegyei árvaház gyQjkáményes kiállítása, mely a legkülönfélébb tárgyak egész •tárháza. Komaiics, Németh és jApfel órások számos nagy goddal kidolgoznit órát mutálnak ba, Pulsch Sándor és l^irsch Ferancz pinkafői szönyeggyárosok pompás szönye-gjekei, lóiakarókal, pokróczokjM oagy menvi-aégben, a a legkülönbözőbb [fajtákban állítanak ki. Gábriel József, Topler Dániel es Schmiedt Mihály kőszegi posstógyárosok jeles mfnöségü posslófajokal, Goljberger szombathelyi szabó mealer nagyszerű magyar díszruhákat s elegana aalon öltözetekét mulatnak be. j— Szóval annyi jnindeni magában foglal a szóinbáthelyj iparkiállilás, hpgy annak megteltlntiéae feliéi lenül tanúságos. — Megvagyunk arról győződve, hogy az ország minden részéből j síelni fognak I a magyar ipar (ejlöpéée iránt érdeklődök nieguemlélni ezen rindkivül! érdekes kiál-liiást. A magy nyugJ vasul egész vonalán 60%-kal mérsékelt ijegyek vannak a kiál-lilásra utazók számán lorgalamban.
. — Flegmallkaa Ikgyllkaaje-lölí. A világ és hífvápy bajjái iránti aloi-kjis megvetésének ínég alig! adta valaki agyhamarjában különb jelélj mint az a morez Pblegeton-Ü, a ki Schwartz Adolf nagy-kanizsai fuvarozó; vetwián lovajnak volt nem jókedvű ábrakolója. E hó 14-ikéo ugyanis egyazer csak azt mbadja a rosz kedvű kocala, hogyH»LJz ki Ulája; ő ugyan nem vesződik senkii fia kedjfeért se; és .azzal kimen( a rélra, a rétén, felment egy agomorkodó fűzfára s arrs nyugodtsn felakass-
idaje
kiállítása, ieltí, épugy gözmaimá-
JWtta magátj. A házbeliek ázönban / khrán utána mentek !a sz akasztott embert A könyvvásárlást előmozdító biaolMg\4_JetDetajcet»ék a fáról Életre kelvén, elhstáro-
izása okául roppsnt nyugskuh közt emlité, hpgy egész nap tájt a — nása, ő padig nem ssekiroztaija msgá'> a 8gr akart azon boszut állani. A különös állapotváltozás után aztán almait a hasfájás és a flagmati-kns embertárs tovább abra^olja gazdájának rozzant gebéiL
— ElJegjaéa. Rotnftld Lajos, a nsgy-ksnizssi m. irodalom- és mQvéeaet-pártoló egyesület tévékeny háznagya éa irodalmi szakosztályánsk fáradhktlan jegy-aője, ki a ifégy^ hírlapok majd mindegyikének munkatársa, jajgyet vallott Nagy-Kanizp^n Vtbrin Lolti kiaassaonynysl.
- jBéilllkl klálllftáa Vagy láaalaaáM. A zalamegyei aaadaaági egye-sülai, -4 mint ezt már kuojjtük, — f. é. oktober 1. éa 2. napjáé Nagy^Caniaaan mt-gyei nezögazdatági éa kerti terménr- ugy OteaioBi-aÉfiiő éa kmmm raaiaz. A
kiállítás sikere és városunknak azzal kapcsolatba jutó jó hírnevének faotartása érdekében, a kellő Intézkedések magtétele végett a hó 18-án di u. 4 órakora»Szarvas* vendéglőben értekézlat fog tarfaini.
— A megyei államáé váleaat-mámj ttláael. A folyó évi október hó 3-án tartandó törvényhatósági bizottsági rendes közgyűlésre aa 1888. évi megyéi költség vetés megállapítása tárgyában tadndő vélemény jeléniée alkéssitéae végalt az ál-Isndó választmány élése folyó évi utptenbtr hó I JŐ'ón tartaton meg;ugyan a féntkltétf közgyü• í. lésen felveendő egyiéb törvényhafóságí ügyek közgyűlési lárgyalaáanak előkészítése végeit pedig as áflsndó választmányi ülés /olyó évi uevUmber M \l9-én délelőtti 9 órakor Zala-Egersségan a nagy megyeház gy iiés termében log megtartatni.
— Ha hl 6 hírek. G»ak nincs mwgts a megyének a rablóktól. Hol ill, hol óMlpk-kaník fel egy-egy íJanda, melyről nem *udní aemmit, csakhogy [fegyveresen csavarognak s több helyett befognak, pénzt é« értéktárgyakat vive magukkal. Legutóbb Hshóton történt rahláa, ulóbt) Puszfa-Szenf-Lászlócói lőtt a rablók híré, — most pedig híre jár, hogy a rablóbanda közvetlen Kanizsa szom-szédságábsn, Pallla körÜÍ- tanyáz. — Közbiztonság, merre van a le országod I ?
— A tény árnyal. A Csáktornyán lezajlóit hadgyakorlatok alkalmával tizenegy katona szenvedeti sérülési, kik most a nagy.
! kanizaai katonai kdrházbau feküdnek.
— A aagy*kaalual terme-agy-let őazi lornagyajkorlatait a hó f6-ikáo újból megkezdte.
— Kimért jegyslk „Wa-tyáakje.'* Mi atyánk löszolgabiró, ki néha járásod székhelyén I is vagy, téliessék a Te
éneved. Jöjjön eJ a Te jóakaratul belátásod. Legyen meg a Te akaratod (hs ugyan végrehajtható), mikép as állsmi, ugy s megyei és a községi közigazgatásban is Mindennapi kenyerünket hagyd meg nekünk ms, és bocsásd meg a mi | tévedéseinket, miképen mi is megbocsáljuk a tíeidet. Ne vigy rendele-leiddel a kísértetbe, hanem szabsdits meg gyskran jogtalan binágaidiól. Mert Tied a balglopiiéa olykor á dicsőség is. Amen.
— A ngyaleaináláa. Győrt Mári nagy-kanizsai cselédleánynak gyermeke 7b-masich Lászlónénál volt isrtáson. Mintegy 5 hónapi idő lefolyta j^tan a gyermek meghall. Az anyának füíébejjutván, hogy gyermeke halálát a rosz bánaamód s még rosszabb ellátás okozta, jeléplést leli a rendőrségnél, minek folytán a hulls exhumáltálván, orvoírendőrileg felponczollaloll, a a félmerüli körülmények folytán Tumasich Lászlóné ellen a bűnvádi eljárás megihdilialoti.
— Elaaaraelt aalnl évad. Balog Árpád színigazgató^ tudvalevőleg aékai távozott Kanizsáról táraulalávsl, hogy aa Őazi sasionra viaazalér, éa az előadási jogot ekkorra meg ia kapta. A rendőrfőkapitány- j Sághoz a napokban í intézett levelében, azonban erről lomond, zijel6nlvén, hogy az őszi -sajsont nem szándékozik nálunk lőllenf.
' — Elealpeli tfnadvéai.M Említve volt annak idején lapuukban, hogy a Frankloff-féle circusnak, ~ mely oly »kedvea« emlé- ' kekkel távozott innéj — egyik tagjától aranyórát lopott el egy művész-kollegája, Krebs Károly. A kanizsai rendőrség már akkor lépéseket lett as elillant művész ur lfézreke-ritésére s körözését is elrendelvén, a napokban kapóit értesítést a zágrábi rendőrség-löl, hogy ott elcsíplek a vándorkünsztlart.
— Utonállé ankanea. Steszlin György kis-kanlzsai legény e hó 9-ikén hajnalban kiment a legelőre! hogy onnét lovait hasahajtsa. Uikdsben [egy Kummer, János nevü garázda suhancz eléje ugrott 'a minden ok és szó nélkül egy vastsg doronggal úgy sujioita föhe, hogy a npegtámadoit eszméletlenül összerogyott. Midőn Steszlin magájioz téri, Krummer még élötle állt a egy kést rántott elö. Steszlin cikkor futás* ban keresett menedéket a gaz üczkó elöl, kii azóta a rendőrség letartóztatott.
— A helybeli légyninaalnaiban a f. tanév elején bejegyzett tanulók száma 309. Ezpk közül ányanyelvre jnézve| 290 magyar, 9 német és 10 horvát; vallásra nézve 228 rom. kath., 8iágost. vall., 8 helv. vall.) 84 mos. Vall. és I gör. kel. A mult tanévi létszámhoz i visszonyilv% a növekedés 1.
— Hynaen. Kohn Teréz. Tapolcza egyik kedves fiatal hölgyé a mult vasárnap eaküdöti örök hűségei Scnwarcseoberg Ignácz jánoabázi fiatal ktfeMedőoek.
— Ilangveraenyben. Egy köaép-azerü énekesnő, a Jkínek kísérője a zongorán nagyon erősen jálacik, oda sngia neki: — Hisz ön olyan erősen kiaér, hogy aenki aem hallja aa énekéinek — Bocsánat, kid-asszony, — falali azarazon a, kisérő, — azt az ön érdekében letéwm.
— Verekeén meeaterlegfnyek. Mnlt vaaárnap a »Fjehér galamb*-boz czim-satt korcsmában mulattak Péier^ János és Ujhalyi János maateHagéayek, éa hogy szándékuk nagyon haranaa voli, mutálja as, hogy as inasoknak plöre meghagyták, hogy tajszenyelakel vígyenek a •halyaziqéra.« A mulatság hevében aztán a két vitéz csatepátét rögtönzött, inéíy almit agy ambart a fején súlyosan mafaénetiak.
— Gyen na lé. Zimica József alsó* domborúi lakoaokaaa még májua I8-ikán elhajtották a legelőről agy tekeie éa agy pej lovát. E bó 14-ikén a^árnefél Kaniaaáo járván,
egyék lovát itt Keika Antal helybeli iöMmive* koséá latároeotits felismerte Krrol • rendőrééinél teMétf l*V$p. m II élősyomoaalnl Wadékt»Jau\rí megindította t csakhamar kisüli. hegv Ktfa Antal a lovst s atantgvöfgy-tárt begveu Tttit ií«»olv*ny nélkül, egy iémtiiltiii egyéntől. A rendőrség Kükét le-fértivtiattft • a frenaeraetl «datok alapján mér amas »i»mereti*n. nek i» a nyomán vau —
- Berniért kir. A pénteki hetivásáron a asgy kanirsal rendőrség AH János, polai lakostól 6 db eiürke Mórt sertést (I göbe, S árián) tartóztatott le, mert hátai-^ qjioit levelekkel szándékozott rajlak túladni. — A kellftkép igazolt tulajdonos I sertése-kei átveheti a rendőrségnél,
1) Hogy a aaép ItM* aaépaak találjnt Él»k> aaákatftf hogy jé feart hassa át l tsstst a mit eg< mknl savast ak. a a süt c*sk * Wtot Iné méltányolni , igv ir egy h «md éveken él idsgfetteg sas-ber Laatharl a caáaaári kéé kiraUl iktatója Hoktl-tigbeimben I tapsban m<*l aaaak vétele atáa mindig aKbb eobaasai iaawrt jééraat hat ét Egyedll valódi miaöaégbec kapbatt a néiegr akit (kanat* horgon* • nyeli lit. fivsgakbea 3"«érkt % I. I márka, V, ütem 9 márka a gyAaywwrtárakban és a ktapdbt kaa Hatatta M Hasaorera* Raktér.
Csarnok. Varasd-Toplicza.
•4 Ftrdéi karoaolatok -f
Alig van a magyar koronáhoa tartozó orsaágok fürdőhelyei között egy is olyen, melyről ritkábban emlékeanék meg a napi* sajtó, mint épen Varaad Toplioaa. Ennek kél oka van ; aa egyik aa, hogy manap nem tartosik Veresd-Topliesa — a divatos j fürdők kflsé. A másik, hogy a zágrábi káp- I , talan, mint a fürdőnek töldesurs, nem sOket törődik a — reclámokkal. Így eauláa diea hymnüszok helyett Varasd-Topliözáról hallgat a — krónika.
Pedig válóban megérdemli, hogy Horvátországnak a természet pompájával lel-ruházott drága kincséről — a szenvedő a emberiség (avára szolgáló ezen ceudagyógy-helyről a közönség minél többször megemlékezzék.
A fürdő vastartalmú kénköves vizének isteni ereje vas; mert mig as ember, mint orvos nem képes a köszvény ellen gyógy-szeri kitalálói, addig Verasd-Toplicta kéo köves vize biatos gyógyhatás es emlüelt betegségben.
A 45—46 R. foknyi meleg forrás hűtőben mérsékel tetik s onnét vezettetik a fürdőbe ás 24 óránként 83—37000 hektoliter kénköves visel ad ki. Hstása a köszvény, rhelírna, ideg, s easel rokonbajokbsn minden lépten nyomon lapassislhstó; egész nyomorékok, sánták, bánák, kik mankóval Is alig képesek járni, a kilOaö visnek du-pán pár heti használata után már vissia* nyerik testi épségüket.
Eredete a fürdőnek e legrégibb idők homályai kösött vesz el. Bizonyos aa, hogy már a rómaiák is gyógyfürdő gyanánt hess-nálták, melyei aa itteni számtalan Isiin i leiiratu szobormű s márványlap lanusit. Már ss 1100-ik év körfii ielenlegi tulajdo-noea a zágrábi káptslaa bírta, mely időből s legrégibb iratokban mint fpreedium tika" lordul elő, melyet Is a csimsett káptalannak Simon bán, §KUk jutnak lelki üdvféri ssoIgáit egy mijéért adbmáttyoMűit* Kaután a káptalan többször káboriiva lett Toplicza békea bírásában; mig végre líbík Béla király által byonmm Ma Hsy benjáráeára abban végleg megerősíttetik.
Varasdtál délkeletnek tartva gyönyörű villáktól övedzett, jól oulllvált hegyi utak köxOtl éri el aa utas a regényes volgyket* lant, mely bed Topáza fekszik. Óriási hegy-osubsok lábánál épQlt a nagyszerű komforttal berendezett l-ső rendű hotel, összekapcsolva a gyógyfürdővel, A 90 öl hosszú corhdor a fürdőépülettel légmentes összeköttetésben át), a betegei szobijából kölvet* len a lOrdökádba veseti és minden oteghü-lástől bármely Idősgakban megóvja. As es* ptanadeon, mely igan csinos és jól van aoadosvs, zágrábi senskar játszik, mely azonban igen saedeit vedeli kontár tagokból álL iA sétányról több emeletes épület és városi modorban berendezett boltok közölt csakhamar a kutlorrásl körülövedaő bármely európai bires fürdőnek dissérs vál haló nagyszerű párkbs érünk, melynek egy réssé a hegyen ée oldalán, alsó része pedig latit a kut forrás közelében pompázik.
Kár bo|y a fttr löigazgstósáf as idei saiaunrs a szobák ás fűrdók limaabályát oly tetemesen leiemelte, hogy e miatt igeo aok vendég innét csakhamar a ssoesszéd és aokkal olcsóbb Krspina-Topiiesre, vagy egyéb fürdőhelyekre távcsőit,
As eJőzö évikben Taraad-Toohesá Uras félt olcsóságáról, most mindenki panaag-'laéett aa ottani drágaság aűatt. Eaan kivftl kAifMyáre isolgáli aa idén a llrdőnek a ptjte raee eanén kivH a aüáay és mágia flfe#fgdrá<a konyha la, melybes járult M i, Majv as alsó éikasdéban aoaatas bori mértek é0 kiéri Niartét.
iMraaétt, Imi a torék ftalal (Irdé-arvée Ov. A l^ooghiao fl|y«aség* él esek tanárne agy tXatbiayi fi6d irodavasatő baatekla műlialaikéiaeéii a -f kttéaban baaiégol áttéten — »ok
tiá»ie<kj|gMhy ayo/iotiak
9*t
May*t em Um állván as Uaupe
bérvál éa rtétnlt müvekből. A kávéhásban Itt magvar lapot mégis találttmk ; *a Duda* pesti hirlap jék Xalal közlöny* két magyar újság magjelenése iltal, de aa Menny kevés Ügyelem, aöt indolens fljáráé aa Itt íólöa számmal időző magver ajkú .vendégek Irá ayáben. A uiszes elegáns selénbnn, — hol két kiittoö, aongora áll a vendégek rándel iesésére Hsenllsiván napján jótékony esélu hangverseny volt a jég állal oly érsé-ken yen sujtp(tak javára. A hangverseny a károsultaknak 1U Al tisatá jövOdíImet
hotott.
Varaad -1foplIcainak egyébiránt a jöVö éne jobb kpeztot, jobb seaét, olcsóbb ár ssabályt. Hé* ify azután több vendéget alvánuns I | •
[pelelőe sserkeealól \ á M U á I, I J O I.
Hirdetések:
4 legjobb gyártmánya
uj zongorák
mérsékelt jtiirért, ugy, sainUn Atjátsaott anngnrák is raktáron vannak Kansksrg é.*nél
NI 4-l.s Xcyp-Kun titán.
ibv
AYALA & Co.
m^^Qfí fypM raktár ^ dAY JJ Rsirasatiséa
Fexelkofer Jéuefinál.
Véé|egk H4 9é-IOO
~ i . . 11
LepjaM)!! Freiervztivu Lffllll!!
Angol gyártmány, a francsiánál sokkal megbishalóbbj As angol présertativek mindeddig a bevitel nehésségei miatt nem voltak kaphatók; ejt mégkerűleodö, a gyár külóo raktárt aservasall és tvárlmányaii as eredeti gyári áron eladja. Vidéki meghizáeok röglön, utánvét vsgy ás ár beküldése mellett fogsnatositia rtak. Arak tucsaloakéiit 8—4 is 5—6 frt. Külotiárjegysékek ingyénés bérmenl ve zárt levlébon. Czlm; Angol gyári raktár Uudspesl OijAlí Ferencs'Utcaa 17. az. ss udvarban balra! 099 4—10
y Kral valódi KarolinentluJ
Dá?tds-theája
hlrnevae éa Jónak blzo-
kóéoeőa köayvtára k van,
II
nyúlt moll ág tlldób^j-
bsn szenvedőknek.
Kral TMlédl Harollneo-lluül DitMsHkséJa min denaeml tOitOHloknél, éa kliaaStea f^p*, IMÚ; UHU- 4t huriilti]U, ankét ot Mltfyknfl ét nt tpyr-dalt évtwtr a tlnímáét (ToV-rkeiooe) ellaa, awly m«gl*p0 sredméilynyiO haaanállallk. 4» Egy aaosia goóska ifat S0 ir. Óváa. Nébéay ié.irflsü Kral vatédi Dáviaa-áártkjM öriésl elleTjwHeélél ka eeegt* va, megki|ért«ttok ksaikltéMkat forgálomlaj hozni, s hagy a 1 aaaládás ásnál Hjilwblí l«gy«'»[ ég agy cwmag<i(|ák, mint aal éa bafaaaltaai. Mini hogy minden ilye* hsMtsttvá. y haláaaélklli kararák mely mind arra látaaik alkalmazva laaal, hogy i aralialAdi KarallBealkall IMvidHkea ikaiáaanak I|íim^I|m; ásnék folytán atkáié* roata'm minden eáa*igMfkára alálrSaamat kék aaln-éa Megyaalj rédjügysaaml a lltaS esomagalásoá falhaasnflni, önki Igyaljaaak a Kral isiiéi aaraltatalkélt Óávlda tb«A t aa.aürstllél, anaéirogva kérési mlndsn kasonaem! nrártmáavokal, ■alyakaa aláiréaba éa l^agysslt *éd|»gyaa» hiányaik — yiámsatadtaal rtlTssknJrsTl Véraaegéarolég, ggangeség, feliérkér, kar-vélykér (8krbÉsés») Ideg ggépas^a. a. m. mUlonnemQ aékfUgWaek tal>iaea meggrézynl-Bak a bírva, Jfl Umerl íe tabb bal- ís llDsWI NíiíitélyakWI ajánlóit. véjrUastlié
FQrftTiaozukoijA folyadékban,
Dr. Hagsr atyk saariat aléállltva, bmJy 9ftrai Jéaaer gvégfssaiésa áltál frágékan — a iák AagyálM*«M 4 lait Javítva, w ivat átai
a ikoap iá, % *v«g ée tv, i ON|uvtzop}aJúX
kltésl gyégyaaarl llitgr<sliai>|ail, 01 ÍWhayMhé^ Mosaagaeeei iysaaarMs slka. I avog tea re kr,
Fürst JóiMf
« LMMs Aqpal'-áas ÍM JéSMT
glSÉtl ■!
9 | m 6
a- éa
yg^fmmm s Lnme ásgyal'-kes y ágassá
flnklár Tééém tónwor n%aasséaMÜ, —gafcsill akili elms P» saéam.
nnnnui
i i
i <
i
i ■
i i
i i i
I i
i i i i
i
i i i
!
Hirdetmény,
A imgy keniiieal kir. lörvéarssék elnöke réeeéról eksnnel köshifré télellk, miszerint esi alább njéj^elölt hivaiall ás fogházhelyiségek Atéeébes éa öedig 1., Nagy Katíüasi kir. lörvényssék hivatali helyiaéttinél }UH1„ L nagykartleéai kir. járásbíróság helvlaégel alán T ^ lm
B., NalykanlkNai kir. ügyészség hivatalt helyiségei alán tf-'Tiis 4,1 kir. ttáféesaég folügyelete alatti törvényszéki (fogház he
lyisfifci után 204.7 m.
mennyiségben megkívántató s szükség eeetében ennél löhw sgéaaeégee, kaáras hasábos bűk kiknek ss (HBH-lk év jaUnár )-tö) 1H»0 év dse|ember végejg terjfdö három évi időtartam, alatt ileendő ssállliá«a végett a nagj-í Oeéki iródaifjargaló 111. agámu helyiségében
felyé éyi ekieber IB-én é. e. 91 érakor nyilvános liflejlés fbg tartatni, melyre a siállliásl elvállslnil ssándékosók essnnel tneghivatnajij,
Ailiriéjléei {főtételek a kir. lörvényssék! irodaigas|stó 19. ssáitou helyiségéboáj el árlejtés napjáig megtekint hőtök.
Ne|fr«KájiUaia IBH7, azeptemher 9. 68$ eln. litla! '' | •' '' 4 ■
Árverési hirdetmény.
A nsgy ksnlsaai ktf. lörvénysféknél éa ai enbei területén |ev4 nagy*
* JF.
IBOO-iki években szüksége
iráabiróeágnáll valamint
. ifast
kiáltsál, cijáktbrnyaiL kessthilyl, perlek! és léienyei kir. i aegy-kanlftsi) kir fagyésaségnél jövö 1HHH., 1889 él léiijdö anyaijai roknaa, neveseleaen különféle papírok, Irólollak lolnyilek, írónők és a« árlejlésl feltétdllkhes eseloll jegyiéklien megjelelt |gyébb csikkék iilllllá sáéik biitoaltlba efiyiból alullrt elnökségnél
rol)ó tlvl olifóbor hó 15-Ím d. e.
a lörvényssék 19 ssámu helyiségében ssdbéü árlejtéei éa log tartatni.
Kelhlvjtlnnk innéllogva vállalkozni szándékozók, helyen ée órában la^tiodó ssóbali árlejtésre a megfelelő tnejg, avagy, f>() kros bélyeggel ellátott szabályszerű irásliell sári ejánlaiilkat aa
Iroda szerek és anvagok általuk ellogadtatnl ijlnlott és ssdval lllirÉui mailéit as árlijtésre kitüiölt óráig annj bé!; mert a netalln htaöbb érkező ajánlatok flgyslemhe vi látni nem foknak
llnmtij énz kjében Ü0U frt a lárgyalla megkezdélte elöli leteendő illetve a ajánlatlios iMŰéklendő.
A ixtljliilinnö irósstrek és anysgok in|nlál, magköselltö mminyialaél tlrgyeió jegyzék, ugy a kötendő lírl elnökeég hivatali helyiséiéhen a hivatalos órákban jegyeztetik milaarinl elulirt elnökség kötve nincs ai ellogsdásáhüz
Nsgy-Karnisán 1887J lieptember 10.
ómkor
•árt ajánlati tárgyelás
hogy a lenni kitűzött lökéaaülitlili jelenjenek
( |
i §
*
B x
I
H
n *
x
X
X_______
xxxxxxxxxaiwxmtxxixxxxx
xxxxxixxxxxxkxxxxxxxxí
• I I
Bútor-gyár N.Kanizsan.
Mvsrhss Jws. || O J | kásáhas laéahéayi. tér
y II | ,
EsmI van sMrenesém s. n. é. közönség beceee tulomásárs bökni, bogy
FB^Lsletomot ós gyirJmat ^
egységl ársinw sslmmsl ívni Is inkálib nyujliák
illejtve esők minőségéi és ■sértődés feljételei sla-megieklnthekök; meg* Kjánlatok bármelyikének
14 l-l
sésitiiését, ugysiinlén lovábbá péláid*
Bi.jfebáflvkrról Nsiy Hasluéra'Helyeztem ál.
Gyérem ugir rendettem be, hogy minden igényűek me gel^hítik. Klvállalok mndennelnU aaalklMi. és kárpfltaa munka avult bulortjkat álalMitok ugy helyben, pint a vidéken. eokat is illugsdok és mindent Ízlésesen éa digjulányosibbif készítek
Baklárom a legnagyobb válasstékol tartalmas, liutt razUvei, butorrugony, lóször atb. igen jutányonen kaphatók Felkérve a n. é. közön éget a haséi Ipar fámogalisáfit
vsgyok, kp váló Üsstelejtel
990 6-5
ÍIÁLOVITS LAJOS
Hulorgyároe, aárpitos és disallö.
VO(XXXXXXX)pOCXIXX»OOCDOOC^ xx xx xx yx xx xx xkixx'xx xxxxx* xx xx xx
ff Hlaéeaasail
5 állampapírok, sorsjegyek, részvényei záloglevelek
nfatiiy én eitttlpéniek |
s
irány vétele él eladáia.
i i X i
értékük
lielyénjeh éa k I i e r a • lt ImIVÍÍIt/IMn 4*H le^xAiiiMoA sa
ismAhaV a kséaaaatt <a héeal lésadfu ■érathilt kdeaat ia fjlaréa fsltété. 4 UZSUei CD9rOéiaOOA» neftslt esakSaallataak. - VMékl •agraadalésak álegMgyobb gonddal lal}a*ilMaek Miaéaaaamt felvilégités lalküamSrUasaa adaUk,
ígérvények minden húzásra.
Wllagsá éllsmpaidrjik é) vidéki takarékpéaatári rtaavéayakra alaaé kaawlláb melleit
F HKI HWs inni* hsak- M vlllé*atlsla BedsasiUa, y IV., sgyetem-utcsa I. es. II I—10
XX XX XX XX XX XX|XX|XX|XX XX XX XX X^ XX XX /pOCXXXXXX)ÖOOOOCXÍXIX
Árlejtrsi hirdetmény.
* Alulitod érennel köaaé lessom, bogy vb Masqaitiir Lajos volt Mgy-ka-
nissai bej kereskedő csodiömégéhei tartozó,. eddigelé még^be nem loljft réasben váltókon ée imtue kőayvkivoaalakon alapolé, összesen 32929 irt 17 krra rugó amik követelések
II8T évi atepiember hé 91. nnpJAn é. m S érakar
(Ural Benő k|Nyboil tllgyvéd ar Irudájáben séóboli árto)lés alján eladaiaek, abol a kővoieléeek rétaküel jegyzéke ée as árverési felietelek ii mogioklaibéiOk. Nigy«Kaalsaáa 1887. évi ssaptember bó 14. aapMi.
Or. latkiNhlll Jakab
>8 mint esééííoama. jegysé.
/yyyyyyyy^yyyyysyi
H
5 S
í *
A
ueaa
1
mlAJ --WV1 ,':■',:j•í • 1!• ■-•! 14,- T ~ ^r :i
I^SS^ rfflBrTlfl n o H IA fa Ir rf >» Á Ir f A n v m áv I *g
^f^^ Franczia padló takarék-fénymáz * ilix Le «- * ■ . X
jÍAer IF Wf»u»ów» M ujíviiMriu i Miiül ; s#uZi£Ar0tt2tZ0nDA Ki ?
M § j^L , aaíaéaaki «aaga i»*rtM«th«t( (fcbéroa parkettra világa* aárga, aérga, a6tii lérga, 1 V O | I X
uy a A jragi2|E|0 Prér6|» 0íra ciiroMr g
* i L* V.. F.«,.«en.g.U.e 18. ; * hgK,-^ ffXST^IJ fAtttl, , kLlSSSriflSSSi^Ot S
wmJoi Mm a **n SadlmttUrlagt: /., fleircnyassi 10, X J^JI B TtMB. kUUl/tl Uul I. OMWkiw Q
* % iMV'iwfc Kaklári H»lu<a Marion e» liubrr uralnál. . | JJ flK | ^ tlfrélMl"^^'' S
XXttaKtfXMXiXttXKKXKXXXKXaXIXXXXMXXXK | !] 1
JL I Gcli.era."b©r C. ós Fia.! * j sHM'^SIŰfl I
J I oa. kir. adr. átállítok. - es. kir. nak bidatérlag ét gápgyáraaok. || SHH^Q * gy*aédAa Urj«d. a* ajLCtú 8
* gyárhelyirój^wk grpaartaiack JtfWvíiéw folytán Baon belyaj»tl»u vagynA hogy kenak«delwi £ I Jf Lm lentin drt«wl» • f j niodlg k«dva|t*l>bé vilik Jhi>- M
£ a>érl*gclikat aa alábbjagyiatt kéespéaaball - ánk mrllrti aaallit hatjuk gyátoakbél. 1 | W d.r Uynatafl csikk árniltbknál kapható , I 'J" W
_ . . , . . lv, . NarkaMérlrgrkli Q Váltál cumIc mou p»ptr, molynál etlunattjaá*lűo aaalléay oiomtoíou raMkax Q
fceaUmérlegek ^ .tóH ff j _ 22 X kuHonló Ap „BRAfJHMTMa FR^.RFJI* caAgat viaali. J L f»
I • ... .. IflH-jf I M -f— 1 JVT Uiawérwsu llofy MM uxitrhk'BWHrohttigl vov»ll i gyár pontown U««l|4lkMi» «
lyj-iKfhHf- fll J*. t X S ® Rr^llincfpín Pr^*Acu I:ere8kod. törvénytzékiieg S
Sí ^ wérfegoiéaw -IÁI ^wlljLli It M »Draunstein rreres 10jogyzett czdg aiatt w h« g
i f; JŰM^Sfct^M fe^ X * Bécsben, (II., Negerlegasse 8 sz. a.) gyári raktár nyitott. &
SfI I I nKHXHHUX****HH*U*H*mn**H*K***M*
Mii 25. SO. 100. ISO. 100. !M. ®00. 7B0. IOM KUn C I ^^ I
*k x ^/?| sziyárka papír
X I _□□ i».ta. !•.n.~fW-t —ao, 4a. > X M/ftdJ K" ^táuu^tái I I 4 VAtdoi
X Arjtgyztk wyyra i WrmeHtrr. 086 4—6 X AI^tSw I »#lr K«fnk«- I P* IIAHM OBI
SxXXXXKKXXXIXKXXXXXIXXmXXXXXXXKX 11 Í^ríj Ir nuUljLuN
r———_ imffVv | frtncaía gylrimányj
5 W fcgtségheii vas a felett, J [ Valódi csak ezen yédjegygyei, llBaf kaiaaráai, rövid tdi c^U® éa iimrj-iői rartoMM.
hogj • hírlapok baa Mikmt grifjwmk kteul, , Dr. UKBKH Eaár r fWmí ? K^k^ul'f.íu L ^ Tl^ , „
melvilioí htókílía JiLTu inon érr U ¥\'l j t j - 115 , ,». , MKi • ,,ak vf,lamíJttl ■ aé uhhifáM'ól,
w&^t^Tu,^ W ideg-erosltö gyógyitala Ml| S.k,T..,ÍZ'í"Í ■pmwLjT^IS^.i,.^!
• k«j* a ^flafegkarár' otjmú röpiratot E kday- I i i ' i 'J -, JSKf íB'l'.' , tmi\mhm u >*J23L b4Jfi í ^ppawaa arak béori mtmi vagyUná ok külö-
• vccskubea nemcsak a legjobbaknak bizonyult Várai^., i»4r a Jpgakgga^áS^ffifi HtK Ml4-' U.éiLai ^líJllSl «0au ajáiJJik ktiflid aiiÍM(f. abulet iMUaáfi kixiazarak «umak Ismert^ hi«n M I 'H 1 k «bb» ' aay , aia^a
b ketegiégefcréi »«alé Jelartéaak tf íS^Tií.Y.' ^ÍSSS^fiur^^**^*4**flfift EM »" K. iS*iftt he , I j^T^ '7~w
u oh-aahatúk E aAwtowk muUtuk horv toea Mkl 'Aí ^^rt^n^ttUl, miU ut rüá«T^« ÍHifl^) ttr»l kftldé* mpoakéil I S BdOyfJniB ! JL m ^
n«rMb0L tó WT0«l twíominy jflMfll BE • páu eNM*ff«« bekl 1- 1 fcMtó S'^T^^'y
aactNa egy agyazcni aaziazar h eleflendo arra, I jcHaíb. ««pmiuUuí aUpjáa eRy eMrun H| ' , I f——^--- 7
iMgy RMW a UthzoUc ayéayitfcallaa katiaéa I uaktckiitiély Alul amcKlkoUatrn, ennok JSflf W ,T 1 aWKXlWF ^
m HHwim clhánttaM^ Hí, a beteiroak 1 I k*?fil»«iAea i«Um btóoiliékot I* nyoJt • liüip- U1 wellol,! aa »(éaa i !• fi| ij| M | r-r-^
aúJyoa b^ mm4oo i* gyoayaláa váriaio. a aa okbol I ftrayüi— llfluhkMtrfl. Aa'Airykiat. <"BII I kV i u TÁHNA. Hodapni. király ■■■■■■■■■QMHBBBa"** Pf*
efrik betefiwk -«ai k3loo««„üet^ui^ nagraa- I •g^JJJ,^• ^ ^ mltmm M. 10—511
daJwwt elnmUíi^taut. E %)>lumruirifüó koojvecske I ffjrtly rr*T7—- V mmmmmmmmmmmmmmmtmmmmmmmm mmmmmm
aagátjrérai aokkal könnyebben rálauthatja mg a 3 u agyMarrahaa rráffákaa. I ' ' } |__| ' ^ / '.
uókaegrs gTÓp'szort A roiurat ategkaldéM a ' Banart * ...............— • n * "
mflgrmdefóattk kÜUAgéka aea kerti. gj 8alTatorjpógyaaartár ia £6gal A. fyófynt- _mmmmmrnm \ mmmmmmmmmmmmmmmm wmmmmé
■TzkVAVAVATATAVAV S ^^ f^11'*0* ~ ^f*1 »ógy- A keIiiWminiWMerlu«i» állal, 22,805*. fi lamlni a|aaMl 8É.7M. aa. la. ajááloUJ a aaak-
- - 1 '-"- ' -- ~r | aaartára Marbarf. t«6 gl-íl «L ^ haléaá(«l állal ni*gvlz»*4U J 5
~T-• . - 1 -J—Í71-rT POLLACSEK-féle FE RTŐT0EN1TÖ SZEREK
A JELEDKOR IzEGJOBB OBAJA I ^ ^ f0|ya(ék, fertí\|enymoaoazappanpor
mümmmmmmmmmJLmm j Bálunk állasáéi m k«pk»tAkWrrlxinttn
©CARBOL-MÉSZ, ISÍ1^ CARBOL-SAlVWLE
Minden irányban ^ ; i'«n»c.fi i-u é. mr.a
# e kriatily azóda- t* í-rttil,aitö-nvek gyén.
B | DVDAPEÜT, Yll. kfkftlrt, Király -ulcaa 71. ■*!■ aljli.
pontosan g I Indtimt raj rdtli aaállltéja aa mi kórházak, iíkulák svílvánM épllatck (ara iU. «tb.
a 989 6 6 aalkaí |laUiaak fadaaéaa.
... u» Nagy Kanizsán kaptlló: Nlréui éa Klelü*u#l.
1 ' | j mmmmmm '
• tf ' I jJ í • rfc
1 HA Ju -ÓRA r Egészség! ízlés! Sikeresség!
a zsebórához hasonló henger aaerkfzetlel. J I 6W hmisittatlan I
7 a JELENKOR LI GJOBB ÓRÁJA *r iraljtfli ÜArAllfli H«
: poata ulon könnyen el küldhet ő j Vlllvlll W1 UIMJ I IXlSf
Jf csak 4 írt 50 kp'ajczárért f* 1 ' jknpimtó
í ^SCHERZ LU1ZA FIA ? Nipote di 8. AfBevilacqUa Veronában.
. 10 2—• ca. kir. aaabad. talaj<luonoa .
— «AC¥.KAai«aia. Kőpviseljre: Broch. i.dolf úr által Nagy-Kanizsái.
A JELEXKOR LEGJOBB ÓRÁJA |
mmmmmmmmmmmmmmmmmm^
■ Az első osctruK I I I Ajtó-, ablak- és szobatalaj-gyári . 11
I társaság I
I Rl^nft IV Heniufililgaase )3 ijlapilUlU 1Q17 ! 9*2 1-1? I
I Markért M. raaetéaa alatt 10141 j
I ájáulja nagy áruraktárát kén ajtók éa ablakokból raaaláaaal együtt, továbbá íágyfa padlók éa amaríkai tölgyfa-fneá iéa parkett padlttból. I I ^ aanálfofra, bogy duaan fal ?»n mralve uárat főanyaggal^ v^amint kéaa áruÍD»k nagy mannyiséga folytán abban a balyaatiun van, ipgf |1
■ mrndan megrendaléanak a tárán a legiOWdcjlb idő alatt alagat tebat Továbbá elvállalja portálék elké«itéaét, Uljai berendezéseket, kaszárnyák kW- I I aakt íakolák, irodák «tb «aámára^ továbbá bárminamű gépekkai kéaaitandó íamunkákat előirt rajzok és minták nserint, aLbabntorok kivételéi il. 1
ilmaittmiiiM rri 'i •|iiiMw»inLiiiri.*w-iirií>Mi^riiin ■» 'i■-|^.^■;l-^. .í -n. ■ i .. ..-.i'.. , .....I■■ ■ " •jJ '' i I ; - -
NyomatoU fUbal Fölöp laptulajdoDoanál Nagy-Kan^aán 1187.
^^. s • ' :T | : r'SW^mi^ . t4 -I
Nr^aaH, pakafa éa (kOtaaM pwllékaalí lafalaaéUi éa hfaayaaarAb aalatalea aaahapiMw baaraaaiéal aaar, «i«ly^fl aaebáít ■íaéaaki f*g* WnMatlMi (Miáraa )»rk«nr^ TtU|«a aárfa, aáifa, aMit aÉrfa. HM-aaa karaa dhmnik)« parkaitek Aa pnbu padU aaoaaal aaáraa laaa éa kafér Ma aaélkál Urléa tlköraayt kap. .11
Dobozunk lat 86 kr éa 1 Art. kr. B^ n*gy aaehéra alagaadé «íy BS kroa deaaa.
Arjü^feok WMaaal tagyM kaUataak aaéi. f 8M fO-SO Neluieititr ék (k., N'lca. Vn a«i*e»agttaat> IH. ütnátniedtriagi. /., Htrrmgamit iO, Kaklári .flariou éa Xliiber uraknál. . |
cm. kir. adv. aaálliUk. es. kir. aaab. bidmérUf te gépgyároaok. Ég
iQk tár.- f ..... ~ Urár w
Amérémmy mi 1. ■«' DAFKkT KollenfcllÍrr«lr» 1* léQ
crárhelyiaijaak rrprtrt«ii»k kibévltéaa folytáa aaun h«lya*tiwa »azyuuV hojcy kar«ak«idalni J tisadaa Kérk-cebkat aa alábbfay*** kéaapéaabcll — árik iaellett nállltkatjak gyihtakMI. K
«eaUmérle«ek JS-iM&ft_■•rt-.árlat.kM
fláS] BrTyA g^ kl4aaérl«c«k
súlyok aélktli |\ /II J l/ln W m*
IVB ■■ W II \\ Va a a. t: f|
»«fi*f«léara J AB JüLjA '"'' ü )(
Éa, Calllaff A aaa hk. yk |ta clui. kaaaia W Jy érláal Larcle7'ka< r7 f\ laaUMl, ruel.vat ac ál-Ir / / lítium rsiuiált kaafca 11 JNjÍLf aavl huanálata ntáa IhX ayart«n ualy aMgaka* H| fályoaaa a liajkiliul-P7 láai, al6a»fi(i a ka . \ aávéal éaarbiti a ka kárt, uruknál alfeagt M \ jfy laljaa rráa aial gf'tf kálaávéal, r«víd idi ig való kaaaaáiat a tik C | i bajnak mlimiit (■
V i aukálnak tamélkaMi
n aalat éa alréhégtt kii-
II f»«»nöa Aa attgévja kom
U ^C lazflléitől a lagawgaaaA II- i korig. Rgj klkaéf k a WM 1 W kr. I frt, i IH. P<! t a;' A iátal klldáa éapoaké it Pm a páaa eNMagaa baki !• ■Kga éáaa vagy pdataatáan •• B&Hr wl mellett aa agéaa »i
TikBA, Uodapfat, király ateu aa. *5é 10—2)
15. SO. 1(M). 100. aoo. IM. 500. 780. 1000
>\/\ —.---- ia.ao, 15.75, ia.~iai.8o ai.aa, aa.—
\07.a8»».80, ll.JW. H.75.17,-, 18.-]^.—, -Kr*, —.4
X) —.— —laaa, ia.-,ia.-, üo. , tt.-i aa.ao, 48. -
franczia gyártmány «'aLla éa llcaiyHál PáriaMia.
ÍOrgMjuiik ai ulámúwktM. 8 jmjiírl, Ir. J. J. Pohl, j dr. X. Ladvl|, Dr. E Lipiaaaaa arak bécsi agjataari ftgytaaé ok külü-aOaaa ajéaljék kiiftafl aaladaága, aaaalat Untaaiga Aa anlatt,(hogy abba a«mmi értalaaa aayi g alanan helpkovervo. I 7-W
bary a hírlapokban feldicsért grt^ysxerak közül melyiket ha-szoalja Iwteaap elli'it, at inoa agy larolaiólapot Rii^tar kiadú-iatáuKéaak Líjh^co a k*rj¥ a „Beteg barát" ozimu röpiratot E köoy-vecsk«:bea nemcsak a legjobbaknak bizonyait kiiiaiarak vannak naaslőtoami ismertetve, haoeoi
M1 ketegiégetrél »«álé Jeteatáaek
is Olvaabatúk. Ejvlontesek mutatják, hogy igen aok asftbea ejy égyezerá báriarar it elegendő arra, hogy még a látszólag lyéayithatlaa bttaaég, m aceraacaáan clbárittaaaá. Hí a betegnek • ■Mgíoielő gyógyszer rendelk&ióaáriBáll, akkor mag aáJyoa l«y a«4oo* ia gyógyulás váriíató, a aa okból agrik betegnek sem kellene a „Bat^ábanU" megtun-daiowt aimiilaartani. E figyelomrontellö kooyvea>ke aagályevol tokkal könnyebben választhatja mag a uókaégvs gjóp'szert A rripirat megküldése a aragraodeldoak költségébe aaa kerti.
A kriagj minUxlerlum állal, ia,8Sa. vi lainln( a|aaaak 8Í,78á. aa. a. ajááloUj a aaak kaláaágal állal nrailaakáll f
POLLACSEK-féleFElRTŐTrt SZÍREK
A JKIvKXkOH LEGJOBB ÓBÁJA
pedig íerlíilenirő folyat ék, fertA|enjt£jmoaoaKBppanpor
oálnnk állasáéi m kapbatéahMliiiUi
CARBOL-MÉSZ, "lli'^r CARB0L-SA'iT
Po llacara K aai I I éa T á r a a kriittály axóda- t* iort^nltó-aaarak gyára.
BIDAPEÜT, Yll. krjrmrl, KirAlWuiaa 71. aaáai a In Bndapaat ÍBvárox rgj edáli aaállltéja aa aúea kórháaak, iikolák .ayüviaéa épftlatck lare c| 989 6 6 aalkaí jletainak fadaaAaa.
Nagy;Kaniu*a kaptftló: Ml rém ék Hlrlu-uél.
Minden irányban pontosan
Egészség! ízlés! Sikeresség!
hamisittatlan
valódi veronai rizs,
kupim tó
Nipote di S. A. Bevilacqua Veronában. Eépviselre: Broch i.dolf úr által N&gy-E&nizsii.
A JKLE\kOK LEGJOBB ÓHÁJA
Nyomatott fUbal Fölöp laptuiajdoooanái Nagy-Kaniaaán 1187
40. szám.
f r lv 1 ' i ! & i •
Nagy-Kanizsa. 1887. szeptember 25-én.
KIV. évfolyam.
t-
J te Ii.teMy .lM nMt
8 Hé bHiiiálib»wd ksat «teám I
fi gUéákhm>al: Váwskte i.
rMvwaMlM ImbkHiaart tea-Ml Áttételük «L
Iteümtek rku »

tteliBÉij, r
'II
i kftlnlMl. Ir o-n-xffi
ZALAI
IPolltllcal és "treg-^-laé tartalmú. liitllap. A Zalamegyei Üuyvédegylet a Nsgy-K.nuznai- éa DélzttMt takaró;pénztáráig Bank<*gyesöl<jt ti Alsó-mufti kfai tuk.n kp^nxiárréK*vénytArxHsa# és öriá nzíiuiik fumialo* köxkinye
Megjelenik Nagy-Kanizsán heteukiut egyszer: vaaarnap.
m. 1 orztt—|U-F.LöriZKTjDM A RAK:
Bll Iftet U , . . . . I at - bt.
félém f......I • éO .
■ ' N*tf*J4uji . t , j I 4 •
Birlslám J«»*nyo«M aéalttelssk.
ArvifM J «erá»» Mvatolte blfdete^y* ae kr bftly^t*' f
tsssNI r , *r»;<fjr ül w.
Zrk

I *é kr. jrm
■pe^f
A miniszterelnök nagyváradi beszéde.
Tiaaa miniszterelnök nagyváradi beszéde — ea a rég várt politikai ose* mény — megindítja végre nálunk a parlamenti működést, még pedig oty módon, mely amint * képea idehaza as ellenzék által elhinteni próbált kishi-tOaég helyett önbizalmat a a jövőnkhöz való erős bitet kelteni, ép ugy alkalmae a külföld rokonaaenvea figyelmének hazánk iránti fölkeltésére le.
As a kép, melyet Tiaaa tisankét évee kormányzatának eredményeképen a mostani Magyarországról rajzol, megfelel a valóságnak. A kuliura e aa ál- i lami kormányzat minden ágaiban nagy szemmel látható haladás, a ^századok hátramaradásának erőteljes pótlása, ] á'lami s magán péns- s hitel- i ügyünk emelkedésen e mindezek révén nemzetünk hegemóniájának ren dUletlensége s állami önállásank köve-
telményeinek a törvény betűiből a va- 1 lóság nusává és vérévé való átváltoz- | tatása oly eredméityek. melyeket ily | arányban rövid kormányzat roaultátu-ma gyanánt bámulva s elismeréssel konstatál egész Európa
Mily óriási a különbség a mostani s az 1875 előtti állapotok közöul Akkor alig bét éve mait a ezüshitold magyar állam megalakulásának, s már v odáig romolva volt pénz- a hitelflgyUnk, hogy aa állam zálogra, uzsorakamatra s rövid lejáratra tudott csak kölcsönt kapni, a magán hitel pangott, csak aa uzsora szedte áldosalait Hát már mit szóljunk igaz*ég*zolgáltatáai közigazgatási s közlekedési miseriáinkról! Tissa kormányra lépte e bajok gyökeres enyéestének kosdelét jelsi! alig pár év alatt emelkedő tekintélye z a ge- i nieje iránt nyilvánuló európai biaalom folytán képes volt megteremteni az aranyjáradékot s ennek utján terhes | adósságainkat sikerült olcsóbb kamatra i konvarsálni Fokozatosan javította a köaigaagatást, as állami rendőrség s csendőrség behozatalával szilárdította javította a köabistonsági állapotokat, as érdekeink iránt ellenséges vasutar államosításával megfelelő közlekedési politikát teremtett, közoktatási pali ti- | kánkat eddig hallatlan magasságra emelte,nemzeti Ügyünknek elévdlhetleu aaolgálatokat tett s államunknak pedig I oa őt megillető eulyt a monarchiában a oa által Európa államai tanáceában megszerezte. Ez az igazság, a est bllss-kén önérzettel a a nemzet önérsetét emelve, hangsúlyosta Tissa.
Persze állam háztartásunk még de- | ficites; de ennek oka a czéljainak azóta teljesen megfelelt s állami biatoaaágunk ra hasznosnak bisonynl* bosaniaj ok-kupáosió költségein kivül, köabasauu befektetéseink, rohamoaeága, aa elmaradottságnak okozta hiányoknak néha tttlbaagolmu pótlása
Tiaaa programmja tékára jövőre, i a pénzügyi bajok, as ájlaailpáatartáei | deáesit megszűnteié**; es a pétitügy miniszter progtammja, moet annak I magvalóaitáaa segíti alŐ Tiszának mint m<n»»st«rslitflkii«k aaon programmja meg valóm láaái. ®oly állami a nemzeti j létünk fokosam* erősítéséi oaéUwaa A | P^o»lDÍ pmgramm rövid éa villfm. ; A faglÉMnásj ás neveiotaaen a aaess ad^naa jnbb )öv«j*Jm<-ateié*ét s a do | káwyagJWáraeégnak telje* és noínden BHiwpáisitot magnkadályaaó ktkaasitá- I táaáí oeélosaa, aa «*M>ki magában ií 1
I milliót tess ki, a mostani defiosit* telét. A föld s házadó emeléséről pedid ezt jósolgatták nll«naéki lapjaink —* szó I sincs mint a hogyan Tisza megerősíti.
S kijelenté aat is, h g v as egyidoig I szükséges szigorúság s takarékosság I szemmeltartása a betuháaási igények bírálatában a föntebbi rendszabályokkal párhusamban biztos kilátást nyuit állami háztartásunk rendbejövetelére s így semmi okunk sinos aaon reaigna-oaióra sőt kétségbeesésre, melynek maaalagját as ellonaék elhintem sze retné a nép köaött
Üdvözöljük Tiszát az állami a nemzeti önérzet ez erőteljea hangjáért, mely beeaédén végig huaódik, s meg vagyunk győződve, hogy teljesen jogosult as<>n várakozásunk, mellyel as uj oraaággyülés működése elé tekintünk. Hisz nagy pártja révén Tisza adja meg működésének as irányt, s a sikert as ő államiéi fiúi tekintélye ée sseren-oeéje biztosítja.
Képviselőink és a tanügy.
Még rövid pár nap s a honatyák Budapestre mennek, hogy törvényhozói munkásságukat ujrs megkeidjék. Sok as elégedetlen elem haaánkban és kétségtelen, bogy vannak bajaink a közigaagatás és igazságszolgáltatás, a közgazdaság és pénz ügyeink terén,. S ha fannak bajaink, $sak esekel tekintgetjük ss elégedetlenség for-rásainsk. De bál azért gyOlekexnek ösise honatyáink, h^gy a bajokon, ha tartöean segíteni nem is tudnak, legalább némikép enyhitsenek rajtuk, s a megélhetés feltételeit olt is biztoeilsák, a hol ez bajosan és nehesen ment. Mert habár a most kezdődő orssággyUlési jcyklus öt évig log tartani, sbban as illusióban mégsem ringathatjuk msgunkal, hogy honatyáink összes bajainkat megszüntessék. S ha a köxigaxgalás és igazságszojgjMiatásban igen, kévésbhó sikerülhet as a közgaxlasági téren, mert esek a bajaink köaösek az eorópai kontineus többi áliemaival, a hol a nyomást a gazdák ép ugy érzik, mini náluak. De ezen és a pénzügy terén is oly munkásságot lejthet ki as! országgyűlés, mely legalább kevésbbé érezhetővé fogja teaoi asl a nyomási j mely köxgsxtjzságunkrz sulyosodik.
Igen sok sxép beszédet balloltunk as lezajlott választási moxgalmsk alkalmával ! igeit bogy sj>í olyant is, mely jobb lett volne, ha élmondatlan marad. De némi csodálkosusal vall ük ésxre,' bogy elvétve egy-egy saóoékot a sok közű1, alig egy pár ; emlékesed még a közélet égyik nem kevésbbé • fontos tényezőjéről a tanügyről. A küllöldi, { különösén ss osztrák és német bessámoló és progrsmtymtédekben majdnem mindenütt I van egy pont, melyben a képviselő a tanügyi S kérdést illető állásfoglalását is 'ejtegeti. Es hiányaik a magyar képviselők beszédeiben, as anyagi dgjyekkel foglalkozik mindegyik ji kimerítően, | politikai pártállását fajtegeii I min deg/lk, spkjnor nagy bőbessédüséggel, a j basa eollurálM kérdést nem láissik öl ár- | dekelt i.1 Oka ennek némiképen a köxel SOOOO-nyi lautáeég, mely páriállásd sserint rétaavess ugvajn a polgári kftielességek telje-siléaábon, de daexárs annak, bogy némely kerületben skép sxámot teesnek ki, még nem jutott eatfkhe, kogy képviselőjelöltök-böe a Isottfíj érdekében teendő törekvéseire
| János és résxletea vits vsa- Amott rendesen általános elvi: álláspontok»i hangodat* I nak a képviselők, kapcsolatban aaon dol-1 gokkal* melyek akár a kullussra, akár kü-| lönésea a tauögylre vonatkoznak; a résx-leies tárgyalás alkalmával as egyes tételek felelt foly e vita I
Megvallom, hogy babér a költségvetési | viták alkalmával sok «zép nagyszabású I besxédet hallani egyes képviselők ét különösen a referensek részéről', habozás nélkül kimondom, bogy azon fontosság mellett, mslylye) a isnügynek minden rendeseit államban birnia kall, s asop kiváló alkalom mellett, mely itt a szónokok részére nyílik: a köxoktaláai költségvetés vitája évek Ma sxellem ée lartelom lekialetében messxe mögötte maradt axon igényeknek, melyeket a magyar képviaalöháa iráat joggal támasa-tani lehelne.
A köxoktaláai költségveiési vitának ax egéss orsxágra s különösen as orsság tanítói és tanári karára néeve fótótte tanul-ságosnsk kellene lennie; a helyeit a vitát , olvasva, Igen eoksxor boszankoditf kényte-len, ax ember, mert a I. képviselők sok esetben 1 azt árútiák el, hogy n*m sokai értének ahos a miről szólnak, s bogy voHsképea ellenzéki aggodalmaktól nyomott kedélyüknek akar-(ak egy kevés enyhülési ssereani, mikor . a nspi Ispok heeábjsiról Ossxeuédeil, sok- ' sxor nagyon iz éretlen elmeszüleményeket i tálalják fel a ház aaxtalánál. Kgyszóval a felezóllalások jó rés/e a figyelmes olva sóbsn azt a meggyöiődéet kelti, hogy a szőnyegen forgó tsnügyi kérdésekkel vagy | nem foglalkostzk behatóan, vagy nem szeleinek vele foglalkozni, s a tsnügyi kérdés | elő lük még mindig másod-hsrmsdrendQ ; kérdés. Valóban mágas ttmnponlok, a m#- | lytkböl eátn kérdés a porlimmtben tárgyalni I ktllent, ritkán hallhatók.
Egy-egy odavetett szó a túlterhelésről, a isnkönyvek sokasásáról és drágaságáról
lehat emelni a tanügyet « szép erddméj nyeket elérni. De csak akkor, hogyha i 1 tanügy emelésére hivatott fényezők egzmáR meg fogják érteni; ha megszűnik /nandef InOtt a merev nemxetiségi és felekexeti Hetn-jpont elöl érbe] helyesése, mely batároáottaé háirálistjs e tanügy javulását, mert a lényegei áldosaa fel á formának: ha a (uük-koru lellogááoo túlemelkedve, a sifszeáj hasogstás helyett a dolog mélyebb fmfofi-pára fogunk lörekadni.
Htsxen, mint már a< bevezetésben ed-Iitellem, a választásoknál is látjuk, bav fitkán van kerület, mely a többi hazai ügyek mellel! azt is kövelelné a kik lldöjt képviselőtől, jhogy sxámot sc^jon arró I, ml-
képen fogja j lanDgyünket az orsság ban fígyelme tárgyává tenni; mej 1 hogy résxbeá ez e körülmény is ol a aá-nsk, hogy a tanügyi kormány mindi b törekvése daczára egy évtized óta jt lentf-keay módon alácssppant a tanügy kösérdeklődéé, melyet a vázoltam ktfll veiési vitákkal újra felébressteni ás ^brai^-t artani nem igen lehet
öesin'ép óhajtjuk léhát, hogy köselebb megkezdődő országgyűlési a tanügyi kérdések megvitatásában s| i költségvetési! vilák msgaslatát érje al
BAR
Itáxá-
ii lehel,
iránti
ItBég-
á leg-yklJa tőbii
Ciélok és elvek.
r-y^
nésvs kérdést (iaiésaaoek. Máaréssl magok a képviselők okaf a jateaségaok; a kik vsgy ainesaook/aMigé tájékozva s dolog felől, vagy nem/ értjekli őket annyira ss ügy, a mint ax valáttaa megérdemelné, már fon-teaaá«a aűatt L.
Minden aAttségvetés alkalmira) áüa-
(rendkivül alacsony éé nem igee nyomós sxempbniok) ezew azok s dolgok, melyek kel különösen sz éllenzékí szónokok a kősók-latásogyii minissternek Imponálni gnndolnsk.
Az ilyen vliák nem tanulságosak, s a tanügy jérfiaira 'nézve elszotnoritók; kik ha lörtérinek már felsstóllíilások, aa egyes lételek vjigy egyés elvek behaló boncxol gstását, I kritikáját várnák, a miből esetleg 1 Okulhatnának; nem pedig, mondjuk ki nyíltan, meddő gorombaságokat, melyek édes keveset nasxnálnijk.
Tegadhstallijn ugyan, hogy nem vagyunk mén olt, hogy tanügyünknek boai-| annáht sénghetaénl^ée hál eokkal előbbre : haladott ikllamokbin is nsgy a küzdelem 1 még ezeij a téren; asért cssk az elfogult-eág tagadhatja meg közoktatásügyi kormányunktól! hogy al rendelkezésére bocsátott ] esskösöki melleit n<eg nem tenné a lehetőt. I Mindennek daczára lehetnek hézagok, lehetnek hiányok, melyek hejöltésre varvak ; | akadályok, melyek a reodes ftylődésl gátolják.
Már most, Hogyha a költségvetési vita j alkalmával ax Oltaláatlgy tekervényes • vényein jártas ferÜek komoly kritikái gye- i korolnak a tatfügyi sdvmistratio egye« I bgain, vágy pedig alapos készültséggel boa- i sászótaáijak a ianü|y nééoty vitás kárdé-kéhez; ekkor as vslóban tanulságos és érdekes volná, s lanütfüak híaonyára használ lálna. Mert a ti aat mondja, bngy a tanügyi raadsier rtoaa, snélkjüt, bogy egyssers-mind mynonéaaá bogy 'miért rnes, vagy pedig esakéei ajáalana, aátyífél esaa javítani lebojaa — aa nem moodott semmii Mari ertsea megvagyank győsődva róla, bogy s mostani taareadsáer keretében is, ka a ténfeaől
___szöknek még »en akaratok sbkca,
Lapunk mii oámlboi ^ ir műUókiet na ctttolva
Általánosan elfogadott nézét as, hogy akár a politikai, akár a tárai dalmi életbon a tényezőknek biatmyoe elvek azerijnt, kell müködniök, bogy | kitűzőit ozélfaikat elérhessék. Mert határozott elv nélkül határozott oMlok I felé törekedni som lehet, még kWetibljé lehet aaokat, elérni.
Hogy ia mostani korban, mjelyet I sokan átmeneti kornak tartanak, miért | tapasztalunk anhy't zavart aa élvtat ! /alkalmazásában és ennél fogva miért "tapasztaljuk a társadalom küzdelmeit [ látszólag hiúknak ée meddőknek: en-| nek oka nemcsak abban található fel, hdgy a jelen nemzedék nem annyian elvekért, mint érdekekért küad, nei csak abban, hogy czéljai irint nini tisstában, mert a külön érdekek hőséi í sötétben hagyják őt e felől; hanai abban is, hogy rutul elárulta egj | szebb és nagyobb kor legdrágább | legszentebb tradiűóit, éa megtagad | fenségét annak, a mit legköaolebii ] elődei fen^esnek' és magasztoena tartottak, egyssóvsl:
• Más fáj állott a kihunyt helyén >, Gyenge fővel, romlott, szívtelen.' A nagy easmék és magasatc i elvek küzdelme helyébe a külöi társadalmi osztályok külön érdekt-inek rut és gyűlöletes harcaa h-pett; aa a harcs, melynél mindktt tél vesst anyagilag és erkölcsileg egri -ránt Ebben a harcéban az a sajá -ságos jelen ség tűnik élőnkbe, bog j aa állam proklamálja aa agyén sai badságát, a társadalom erkölcsi ny< -másával meggátolja éa bénítja k -fejlődését, érvényre jutását, mórt nen aa állam a zsarnok most, mint a aa-goru egyeduralom alatt, bánom a tát sedalom, as a oorrumpált, czéljaivi 1 n bomálybain tapogatódzó társadalon . mely zsarnoki uralmát a legkülönfi» lébb módon érezteti aa egyénnel, eg r töredéke bastnálván fel őt czéljaii» a meddig lehet, aaután eldobva őv mint a kifacsart oaítromot. Aa a táj eadalum, mily egyes osztályaira va i felbomolva, oaáljaira nézve a söté • bon tapogatódzik éa olvti sem lehe -

1 1 ' T
| wftií aeak oly tártadalomnak lehetnek, moly egynek érti magát, bár* tonly k 0 Iftnböiő térek en k fejtsék li tag jai Uvákeny*4gflket as őttteeég javára ■ * A mi társadalmunk, moly oly í s'saápoii kezdette felfogni demokratikus bivatánát a hatvanas árakban ét tokát ígérő' n»6d<>n k esdett latanni separatiatiktts hajlamairól, a valódi saa-badtlvOaég jelesava alatt egvestlivén, csaknamaf megtagadta alkotmányának legszebb vívmányait, oly térre , engedvén sodortatni magát, moly mint a fagyos ifreltó a tavaas első virágait, : ~ aemmirétette legsaebb kilátásait, a inoMt ujabb alkotmányunk egy ötöd-saáaads után ismét %ít van. hogy fájlalnia kell aat, a mit oly könnyű saerrel elvetett késéiből. Csak aa igazi aaabaddág ellenségei örülhettek oson | s fel is hasgnálták <éa használják ! Ozáljaikra azt a körülményt
Ex magyarázza meg az egéazség* telen politikai pártalakulást is. Mert j hogy a mi ellenzékeinknek elveik I legyenek, azt titokban Ők maguk ie tagadásba fogják venpi, s azoknak kik tisztén látnak, az utolsó kép- 1 viselőválssztáaok teljes tanulságot adhatnak arról, hogy itt ezó sincs elv- I ről: kaszt- és osztályérdek az, mely | a nagy tömegnél öntudatlan módon | kelti fel a szenvedélyeket, e ezek a szenvedélyek nerrt nemetek. Mert máeodérdekf! itten n hasa és nemset érdeke. Elejébe tétetik ennek a sze mély érdeke és utolsó consequentiájá ban sz erőszak, mely megérdemlett megalézásbsn jogtalanságot lát, s csak a maga cselekvéseiben jogot és igaz-ságot. így van ez mindenüntt, a hol nem sz elvek küzdelme, hanem tisz tátalan érdekek harcsa foly: s hol mellékessé válik as, a minek főnek kellene lenoj; e a hol a lényegesebb dolgok figyelmen kivül hagyásával csekélységek fölött folyik az elkeseredett ssóvks. ezt/ az egész társadalmi tevékenyseta^*' maga nyomorultaágá-bari.bemutatva a sstyrikusnak alkalmas gúny tárgyául.
S z i m 1 e.
Csak kevés nap választ el már bennünket az ünnepélyes óráktól, melyben 6' apostoli királyi Felsége Magyarországnak a budai királyi várpalotában egybegyűlt mágnásai és képviselői előtt kijelöli a trónbeszédben irányát és mérvét a törvényhozói tevékenységnek, mely a megnyitandó öt éves országgyüléseu sz orsság javára kifejtendő lessen. Ajánletosnak tartja a »P. C.« ex alkalomból, hogy egész belső állam-életünk terén rövid szemlét tartsunk.
A hazafias szemlélő főÜgyelmét minden esetre a pénzügyi helyzet veszi igénybe. Állami háztartásunk erőinkhez képest határozottan nzgy z a deficz.it már kelleténél inkább a fejünkre nőtt: itt ép oly gyorsan, mint erélyesen kell cselekedni e a jövő évi budget, — mint a »P. C < már ismételten jelezte, — a kormány becsületes fáradozásairól csalhatatlan bizonyítványt fog szolgál-látni, mtly fáradozások cxélja a kiadásokat lehetőleg, vagyis mindabban, a mi as állam létérdekeit és méltóságát kérdéssé nem teszi, — leszállítani és a bevételeke' lehetőleg adóemelés nélköl szaporítani. Ax 1888. évi budgefben a deficzit már igen lényegesén csökken, de legalább is sx egész országgyűlési időszak lesz szükségéé ahhoz, hogy a kiadások és bevételek köxti egyensúly lelje- i sen helyreállifassék. Inkább Isssan, de annál bixtotabbao akarnak haladni, a népnek minden ujabb direkt megterbeltetésél, bacsók bérmit lehet is elkerülni és inkább a közvetett adók, nevezetesen az italmérési adók fejlesztése által is, melyek e regálék megváltásával kapcsolatban Ügyes állami ^keze-lét mellen dás bevételi lorrásáá válhatnak, érni el a rendes bevételekben a szükeéges pi*H; mtly gyümölosösöttg lehetne a do-kányjővtdéket reformálni, az a •P. C.«*ben már imaételten a legvilágosabban, leg«tehetősebben, BMimnatrüleg be volt biaonyilva.
Ami aaae Medálokat illeti, melyek kerákeéalmi mtniaxienumunk gondozása alá tartsanak, a megnyíló oraaággyftlém időoztk akii a kormány egéax fáradozása kénytelen lest aaea kél haútma* ellenség legyőtétére aaarkkmalt melytk Msgyarorsságot oly ke-ttényon a#frk; t kél eHaasggt a HtáHamek
védvámH#ájt éa a pkyüozera De ápea mert ss Idegen áüaaiok véd vámpolitikáin I kivjtelüaket oly keményea fenyegeti éa a í veesadelmes rover szőlőinkét pusztítja, fog | kelleni annál intppzivebben fokozni tsrtte-lésünket, emelni iparunkat. A kereskedelmi minisztériumra télját nehéz feladat vár.
A közlekedési ügyek, melyekatk élén Bacoss miaiatier <Hy izzó buzgalommal és cxéltndatos erélylyel áll, nem baladbatnak élőre ék ixmosedhStnak akadálytalanul, mint azt a modern világforgalmi élet megkövetelné, inert *á péfesQgyek minden nagyobb lŐpóa nél erélyes megállj t ^aranotoluak! A kormány azonban a már létező hálósaiét minden bisonnysl a legintenzívebben fbgjs ki* basxnálni, gondoskodni fog a legelőnyösebb özsxekötteiésekről' a világvonalokkal és a helyi érdekű vasutak lehetőleg gaxdag fejlesztését teljes ertjéből etémosdilandja A póeta éa lávirda ügyet Barozs miniszter ép most szervezte inra, minek már is tsép eredményei vannak; mindazonáltal a pótit körül vsnnak oéníi javítandók, nevezetesen a levelek pootoe expediálásáról és zésbeti-léséről kell gondoskodni: nem forog lenn kétség, bogy az erélyes minisster e bajokat j ha tudomására jutottak, fogja tudni meg-szűnleini.
A közoktatási- és igazság Ügyön, a honvédelmen nem |lehet ée nem fognak takarékoskodni. Fő- jós középiskoláink a jelen I kereten belül, meltel emelni egyelőre nem j ssüséges, a nemzeti művelődés és modern hzladás szellemében erősbülnek és fejlödnek, népiskoláink azonban nemcsak javíttatni, hanem staporittani is (ognak. Az igazságszolgáltatásra nézve a megnyíló or-szággyülés gazdag kodiflkátori tevékenység korszaka less; hogy a királyi lábtvoly szükséget, de — sajnos — ép oly költséges de-czentrálizácziója megtörténhetik-e, az a pénz-I ügyi helyzet alaknjáaálól függ.
A mi végül a lulajdoképeni állami ' közigazgatást, a belügyi tárcsát ille(ik, nem lehet tagadni, hogy itt reformra, sőt alapos I újjászervezésre van szükség. A vármegyei gaxdálkodás nem képes a modern közigazgatás követelméaMinek megtelelni. Itt a miniszternek sem tnljintélye, sem erős keze, sem pedig a vidé! i értelmiség jóakarata nem használ; itt minién kiegészitő intézkedés, minden részleges javilás eredménytélen ma-' rad: avult renda érbe modern szellemet bele lehelni nem lehe. Csakhogy a törvényhatósági önkormán] zat nemzeti létünkben oly mélyen gyökerezi cJ a magyar nép őniudatá val annyira öaszeforroll, z nemzet pagy része által annyira érinthetetlen ős hagyomány-ként tiszteltetik, 1 ogy a létező rendszer megváltoztatását czéiíó kezdeményerézt intéző helyen meg nem ragadhatják, hanem alulról kell annak kmyszeritő balalommal fölfelé törnie. Magy irországon as állami köz-^jgazgatáz akkor I életbe, ha azt kérvénye-zésekkel, küldött; égek és demonslrátiók által maga a lakot ság fogja követelni a kormánytól és képis ilöháztól.
ealtáhihák! % mi
,m«Kf fi ~ kUltáa mséáflWfiátlmmáBysláa, mHf tompa mtmt kta» «MI li
Lika soáJJi ríám) fc samufcs fMM Mpék ve*
sttítik al íj j . ., ji
(Ml valta* ajtysfsdéksá A njsmde( Ka snlMS t«btt<) bs^fktáil <sfiHíí«kwl ftgva m » ua W vlUtt* titssk w gwtyfc w^8
l|m MIWéatAs fsa IM! á ító^t^fe' mini rtmltt StMmI á|w**4ask ^ 'JJ,
Mjrkslk t t SM|ff«Uc jMtjtt fsöBöwt ésSsk-ssapsrl dssra. művi*. Mit Sfyuí|4t'*. **** * IligslMft plstáljbcitk trtli ksUsuJkil twklsnM^J' UMk kört! a farkat subákat. swlMtr^' tstf. rntfér, fétawcUr glsaé^t SéatéUs W Wuk s l«T«tábs ■MbiMiiaU istfaWstk slás-A bábalt scrsirs láfokmélTwtvs rost b kik *W'»
6r*g KUJi « « áa««f». irtW Malr kwnit «s«sks4vs» alksafts : „J«mímm dlt swi s JHár trwkB bsl»' —. A falak ua |M plakitbkrÜ tgjrwánUa sftiU*k is s IfaoltA sMfvk, „Fötór gzíswlj^ Ulss Leses tivt s .4 ssijlUr* i s fiat-, tiff U ural gép birokra kalit, stagatlk agyadat vaiksraisikkal. Ks tart, tart a jK»kijli aaifuj, ai(gaaai tisaaMttl a |ast* vél t aa^aal, int)}' stáa viaaaalér a liftkn. 'aiintha ah slmblnsk Vaptas raapAatm a taagar <lfwS|9 ksilAsikl. A vad s Zabosét karaastl! tör a ayé l iklltat I"
A kaviajtf an| ilibxl&ti aMfbaariaalKMra tér kalyV-a ajbói (alluiaffÉk q vastrt st4 : .baémalal I* ■ — Ah, kéaa 4 nZa)|t" I ] . ... As mi karjmfngva, aiéfaésttea térétssA s sjtosh ! dáM . caak is Ml Batlasuítdar aoMUkodik atkta* bss: „insonyu barátoai; Ige vaaetl 'W aafpakk Uka: oS dalaaMr éa II1 tsaMteJ jéisk a gyaraksk megülik aa, tattrt I"
' a. • * t 11
... is álon tart tovább és tj kép tjunt alési. Baét, por, via, sár, sáaisrsk, kókiarak, ntcaatattalk, stl' séaaak trák kották, aittvésaék, Sépas gvttlést tarta-sak a a ■ádsattalt basaátlk aiaf aii^a taaapétjssk, •atj Varas Diák aaareaeséa kímulaaujak aailákáfa aa Egak arának báaialattstsl feg.
aRaquiascat.4- aornofiák alá rabárak. — Ka agyaa aam saakiroSrtsbbé baaalakat aaáa fc
• mWwHp t — rikkaat rlasaa nekik agy tiiokaa-tos kaaz mairuatra aa ártaUsa ártaiti F/a • a ; Aatáa aiag ágy volt. siiatka angaijij tömettek volna. Ekkor már a 'btarái okaak «aakank la volt Ugy vittek ki a jastlitt, vlatspá||m, Isan gjráassasávar. i — Senki éaara aa vatta, bog« a »BaUr tasttűat ml-ly»a idült gixankflt adott. Aitatántís volt a mfgha-toatt.' g ; aékásvaa mag tat is atoadták Isten sgras kár volt árto Stég álkatoU volaa. Csák két lakaté be-gáwsetu maradtj kteylalat.,Ok padtgjkáaj váa baaya toagsr köayájasrt adtam votaa: táak ogy oaapnat J látni oaakbas s kacaiatáa, viüáalá. íctaifa. vaaaadat* 1 naa ssáp aawaskhaa t
Ds talán isamiaragedott rém, bogy agjsesr aa újságba kartilt! Vedig Saant-Islvénra mondom tudom, bogy jól esett alaki t
J~e fi • II
jDo lm», jön ás a sasrtm. piszkos, fekete kis saAr-syatag: a késlratoa gyeíck í Olyat ártatlanul aaa-számlik, adatkaJ kattét aa tüdna olvasni; agy enttogva ksssál. alhtka Naa sxerelihi IsaaatoT! hozna : — haj, padig iasoajn ka, amit á niauba sági .kéaira'ot kérek !"
ni
Terefere
„Mennvi keli, to rémtlft?!"" nEasjiázat éa alflaijtat agy -j- apagetdarabot Ilattaaetea I aaaz a axorayatagnk apagáttal mérik a vl)ágra saálá giadolatalakkt 11 / 1
n „No, — Baj!" " ssáltasa msgktátyabbftltaa; itt aat I0oiaö tarafcra"!
r--Éa a salvtslaaaik képaatj kis vadember
olyaa elszoatyorodott ábrázattal mosnia: ,utolsó f* —i éa ntáaaa iiu aat:
LN. á krtrtsfég I Aki josflket loknor boszaatotta, néaa mutattatta, — aa ialmár elnémult; vAita hajaaa feketére vált: feres Diák nincs t-bW! Caeadaa réas-vét káreUk.v
DÁ. Cmnpm Kálmán.
Verts Diái hattyúdala. -
laton bizony olrna különös aa a világi mag az agéaa élet Aa ambari áxületik, ál éa — magba) A sok miitio közül legtöbbnek a fejfájára aat a semmitmondó epitapbinmot lehetne felírni.
Semmi ?... Hát ek semmi ?! Aa éle! kezdete, mag aaaak a végé I — Iátenem maanyi minden esketik kfiabe 1 Magas remény éa reményvesztett cstggedée. DicsÖ álomiái ások, tana képzelgés ábránd — ás kiábrándító szörnyű unalmas hétktaaplaág. Faaaégaa hév ] aa Íf|o kebelben, — s kihamvadt aaarát ok a megtört sziv mélyén... BtzalW remény, lelkesedés, — lenion-dás. közöny éa caaláMa.
Mint mikori btaáfte cser. mely éjét aa égig hajtotta ftl. leomlik a-kii ty'Secaapáa alatt, a egyik fa-léből bölcsőt gyainlaU, — a máatk Mából... koporsót.
.Ab, de ki risazti íel engem álmaimbál ? — Ka! — olyaa ját esik -j tliándni."
„ „Ha megengedi jtsdves baráton., éa vagyok { Édes Veres Diák ar, nem I illik ám magának as akkláayse-kodás ! Jöjjön lejjebb 'agy-két lépcsövei!" «í " ... Egy szaQám si Mji igy hoznám á néma ájaaakán, aki aatatalaa szállva ftlém, — latolapedatt Maastotom anrkán.
Mi fórfiák elég le agias raékkal fairünk akboa bogy mán megszoktuk, maép as ilyen lenge tvamtéaskat rendesen s hölgye]; karához tartozóknak tudjak , ebbfl küadslva. éa • Imigyen aaáiitáa mag a titok-tol)sB >ngemáa)t".
gStép aagyád,~*|(A zzsllsm itt kis kqraáraágsl mosolygott) ssáp aai yUd. ka nem toltknii$ a kásáá-aam i kibeo lágya ^Mskápea iinnsls T*
„ .Hogy hl vagya tjét mam vas hoaám, agy-a — á anallemak onságáMá val* vagyok éa a aavam Saáe-mInéig. - léim it iÜL Osklo ftttoss. MiiH By mo-reoaa? H—san a lé aálito í Boétjon hlselmaass ■ »
.Hát láaaa éésa $ kamindig ta bncnásma. Itytaitor eaok alfsgja aa ami rt aa a mMtts ámás.' sm fo-gytlála annyi mim mask a kmlsttB a «4 itflT ' , .trtoa, ártom; Mos aa áa sntláimsaisét Cmmo t a aosaés Gamao< talának. [01 JialmÍhA#,Íl> tao Oaasi t As asm laso-a ktéatoo? Bálim asm pm-éM ttbbé tém mimi • *

Különfélék. | •
KnbláviláK Zalavárme-gyéjben.
Az utóbbi idöktíen megyaézerte s különösen Nagv-Kanizsa vidékén erősen meg-injgoll közbiztonsági állapotok |yeszéiyes voltát igazolják| azon egymást érff lrablási esetek, melyek öíy sörQ Egymásutánban lordoU nók elő bogy a helyzet előtt a közigazgatási hatóságoknak szemel hunyni nem lehet. Daczára, iiogy Zalamegyében 190 főből álló, e czélra copcentrált' caendőnség üldözi a rablókat, ezek merényletei méfci* ujabban valótággtl életveszélyes jellegét kezdenek ölteni. —
A legújabban történt rablási eseményeket a következőkben foglalhatják össze:
E hólp- és i6-ika közli éjfélén hal lel fegyverzeit csavargó jelent még YiiUndvoy József ét Sándor duzsnski földbirtokosok (majorjában s a majorgazdát (elvervén, egy levelet adlak át nekT'iton utjasiiásssl, bogy azt urának kézbesítse. A lekéi, mdy igen gyakorlott tízre válM etínoe iráetal volt irta, nem volt feolyegeiö tartalmú, aM azon bizto-tiiátt foglalta magában, hogy senkinek bán-tódésa nem lesz, csak k&ldjenek ki néhány zzáz forintot a szegény legényeknek. Miután Vizlendvay pózsef a levelet elolvasta, az ablakon 100 fjlot tdoto ki a rablóknak, akik ezután rögtfln eltávoztak.
Ennél azonban tokkal vaszedelmetebb volt a t. hó! 29-án véghezvitt merenyei rablás, mely tlkaloojmai már ártatlan em-bernek vérébe it ketüli a rablók garázdái-kpdáza. Ám nap este 7 óra tájban ugyanit ftgh Sándor meren]el pltbéeeeboz 8 legy-
vérea egyén álliloll I plébánost t anyját Véitétték, egk pedig utóiban. A lét rabló követelt a ilebácos
e, a kik közQI kettő a a titánul a Itkásbn őri áHam mtrtdt az beéi 'a eiebábén pénzt ádés any Alól, sőt egyik
ta#UM « eáekiény a^iajárt, melyben a pénz
aek lenni kall. Aa fjed1 •>MOI,lr W aágos könyvel nyajtoft ál a rablóknak, kik abból g benne volt 400 forintot msgukhog vették. K közben asonbsn a fáfubeUek észrevévén a rablókét, ezek gyorsan lároseí akartak, dt midőn lövétek történlek rájuk, azfaien vUsza lövöldöztek a a nagy lármára összesereglett néptömegben kát aasaonyt, aévtserini Bojtén Itt vénnél mellen ás Sfttő Jósse/néi a léhán lelátta a zsiványok Jövése, a kiknek sikerüli elmenekUiniök. A szeméif-lelrás után a rablók bsn Henkó Kálmán, Orosslán Pál és Ssánió István szó» / köti fegyencsekre lehet következtetni, kik országszerte körösiéinek.
E hó 20-án éjjel lovébb folylsliák au-kájokal t rablók. Ekkor agytnit - - bi/tie-riul — O'Jhnellgri/ cSepi kastélyába skirt I behatolni 4 fegyveres ember, de a gróf iram lévén otthon, a cselédség a kastély ajtaját hirtelen eltérte a rkbíók elől, kik azi fel-I feszíteni mégkisérteiték ugyan, mintbofy I azonban ea nem sáéfttf, eredménfteleoQI kellett távoznlok.
Végre egy oyo<nr melyen ttlAn sikerfllni I • fog e, hetyárbandét kézrekeriteoi. A gelsei I casndörség e hó ^2>én letartóztatta ét a nagykanizsai törvényzzéknek Átadta Varga | Vendelt, a Hehól községhez tartozó alsó-I vizvár-pusztai juhászt, a ki ellen bebisonyo-zodólt, hogy Henkó!Kálmánt, Oroszlán Pált és Siántó Istvánt septher 9—12-ikéíg magánál rejtve tartoltajs őket élelemmel ellátta. Merész rabló-lempórá mutat, hogy Renkó Kaimén Varga Vendel kíséretében e hó I l-ón Szent-Rslüson, majd Hahóion a korcsmában igen toktk jelenlétében mulatott, kiknek Vsrga Vendel Kenkó Kálmánt, mint rokonát mutatta be. — A nyomosáé. minden iránylum nagy erélylyel folyik.
Nem tartjuk feleslegesnek még azt megemlíteni, hogy azon' blr, mely nem tudjuk mily forrásból származva, a napilapok majd mindegyikét bejártai mintha Clement Lipót pallini löldbiriokotliöz iz beizentek volnn a rablók, — teljesen valótlan.
. — UJ vasút. A szent-iván-zala-eger-szeg-alzó-lendvz-czáztornyai vasulögyben az engedményes társulat jogi képviselője dr. Szlávy Olivér országgyűlési képviselő a mull héten volt Zala-egemzegen, hol a vaeutOgyi bizotlaággal értekezletet tartott Ez értekezleten előadta, bogy na érdekeltségi kör társulat áltsl prseliiyinált összeg erejéig törzz-részvényeket alájegvtz, úgy a vasul építésére előirányzott összeg '/J-öd részei törzsrészvények által biztfzitve tesz. Zalaegerszeg és vidékére mint értesöllQnk 120000 frt. vau*előirányozva, beleszámítva a város által a szent iván-zzls-eg^rszegi vasútvonalra ti)ár felájáulolt 600(10 .Irtot; egyúttal a város váltaná meg azon földterületet, melyen a város halárában a vasút keresztül megy a társulat állal fizetendő egységár mellett, a mérési és jogügyi munkálatokat maga a társulat saját kölitégén eszközli. A mennyire a viszonyokat ismerjük, oly táraulet vette kezébe vasut&gy&nket, a mely ba az érdekeltség nem lesz zzQkkeblO éz zaját érdekében tehetségéhez mérten zz anyagi áldozatot meghozza törtrész vények aláírásával, ugy semmit sem kételkedhetünk az iránt, hogy a társulat a kiépítéséhez már a jövő tavaszszal hozzá fog. Komoly szándékát mi sem bizooyilja jobban, mint hogy e vasútvonal ügyében telt nyomjelzési éz egyéb költségek már a 20|000 Irtot7 meghaladják.
— Ytsvármtgyel IparkfállltAa bevétele ttepi. 9-től 16-ig beléptijegyek után 1086 frt, 5Q kr. volt. A kiállítást október 1-éo zárják be.
— Aa ellealrséal szemle a közös badtereg részéről követkesőleg tog megtartatni. Csáktornya 1887. október 2. 8. 1 Perlak 18Ő7. október 6. 1. 8. Leténye 1887* október 10. 11. Pacaa 1887. október 13.14. Keszthely 1887. október 16. 17. 1«. Sümeg
1887. október 90. 21. 22. 28. Tapolcza
1888. október 25. 26. 27. B. Füred 1887. október 29. Z.-Egerszeg járát 1887. október 23. Z -Egerszeg város 1887. pktóber 4. Nova 1887. október ,6. Á.-Lendva 1887. október 8. 9. 10. Muraazombat 1887- október 12. 13. 14. Felső Lendva 1887. október 16. Szt. Gotthzrd 1887. októcer 18. 19. 20. 21. 22. A zsemle mindenkor reggeli 8 órakor kezdődik. Az utóaaemle Nagy Kanizsán 1887. évi november hó a lí-ik napjain fog megtartatni.
— A ptbfbaJ-máaU ellem. •Lovagok klubja* ezimmsl olyan egylet van a lóvároaban alakulóban,' mely a nálunk nagyon ie! elherapódzott párbaj-mánk ostoroaását czéiozzz. áz egylet már a jövö hó tolyaa^ai megtartja alakuló kőt-gyűlését, melyen a tisztikar megválaszt>ta mán a már kMolgnaeft altpasabáJynkat fogják tárgyalni Egy javaslatot terjesztenek a köz-gy&iéa elé, mely leakttettal arra begy vámos ftesarat cstkit az ngynet«Bett iaitö-nési viszketeg vaaáéal akkor, aüdőa a pár viadaloknál mint vivó léi, vagy mini segéd
mrnnl; i lekinive, hogy es a feltűnési Vwsfceteg gátolja a leggyakrabban a segé* déket is sbbaa, bogy a lovagias Ügyit békés módon eUntésaék: küídöflségét kérnek meneesteni a tftvártM napilapok sserkeesjő-néffihgaii annak kkóakAatíbé iránt, hogy: 1) fumitapok ne adjanak helyei olyan ayiwÉMWokaak a melyek egyesek bscsü-letaf sérti. magánosokat egyazeröen a köa-jvetésfek dobnak oda é* oly csélból fiak, jjpogy a sártelt lovagjai elégtételt kfctHK/í) ae adjeuak hirt olyan párbajokról, l meiyek koinoiy ok nélkttl, Makit ás úgynevezett krákélereskedéaböl kifolyólag mentek Végbe; 3) hogy ba a napilapok ilyen pár&jokról adnak ia tudóaifást, sújtsák te aaigorn bírálatokkal a párbaj-mániát terjesztőket és Aliitiák (jván nevetséges szin-bea a nagy köeöoaég elé, kmint ast csak agyán megérdemlik; végfii 4) bogy a lapok a lovagok klubjának Űléfeiröl lehetőleg bő ludóailáat közöljenek. As alakuló egylet élén tekintélyes éa ismert oevü ágyének lógnak állam. Jó volna est a jó példát a vidéken is követni.
f Halálwsán. Polgár Ignáca nyug. ssabari plébános e bú 21-ikén, 71. éves korában jobb létre szenderült.
— Sport. Vadászatot rendesett f. hó 16-én dr Mangia Károly megyei főorvos as általa bérelt ollári uradalom területén a asepeiki vágásban. A hási gasdán kivül részt vetlek a vadászaiban dr. Szláv'y Olivér országgyűlési képviselő. Ssily Dezső, Kozáry Aurél, Árvay Lajos, Hajik István, Noaslopy Gyula, Fuss Ottó és Lábos Mihály urak. A vadászat eredménye volt: egy nyolczas agancsár, 26 asárnyss és 20 nyul. A sikerült vadászatot bezárta a szivén házigazda állal a szabadban rendesen gazdag lakoma, melyen a társaság a legvidámabb hangú latban volt.
— A kaponvárl képviselt**-laaatAaaal kapcsolaibsn benyújtott bün-
j feljelentének elbírálására — mint már említettük — a nsgyksnizsti kir. lörvénvszék delegáltatott. A törvényszék ennek folytán Sálráczky Lajos tvsréki bírót bízta meg a vizsgálattal, aki már elutssott Kaposvárija, slol több mint 600 egyént kell kihallgatnia.
— A ssoaabalhel) I I park Iái II-láa bíráló bizottságai hó U-In kezdték meg működésüket. Az iparkiállitás I? csoportra oszlik, úgymint: I. Faipar éa fél-készítmények, erdötermények, építészeti es bútor ipar. II. Bányatermények, felkészít-mények, érczipsr, üveg, anyag, gyurma éa köipsr. III. Kertipar. IV. Malomipar éa élelmi csikkék. V. Szeszipar, borok és egyéb szeszes Halok VI. Fonó, szövőipar és ruházati ipar, női kési munkák, házi és papír ipar. VII Vasipsr, gépipár és járómfivek, ipsros-etzkösök, nemesért!, nemeskő éa fémipar-Vili. Bőr, csont és kaucsuk tárgysk, láb beli készítmények és vegyész ipsr. IX. Mü-ipsr és ssoészeti tárgyak, X. Közművelődési tárgysk, tanszerek, tudomány és szépművészeti tárgysk. XI. Régészeti tárgysk. XII. Különfélék. As egész kiáilitás több, mint ötödlétoáz kiállítóból, 1200 tárgyból áll. A jury f. bó 17-én fejezte ba működését ; a jutalmak azonban, meiyek srany-, ezüst- és bronzérmekből, disz és emiékok-mányokból állanak, csak as október 2-án (Srtandó záróünnepélyen osztatnak ki. J
— A géafArég Nagy-Kanizsán ezentúl minden isombston, vasárnap és cs&lör-tökön lesz nyitva Az időt, s mikor s fftrdö a közönség rendelkezésére állsnd, Nenman vaskereskedése előtt ki'Oggessiett, valamint as utczákon hordozóit tábla fogja jelésni.
— Aa Idegra nő vmitdtlme. A héten valamelyik este egy ismeretlen női személyiség haladt a KisKanixsárol Nsgy-Kanizsára vezető uton, miközben Snef j (íjftrgy és Hajdú József kis-kanisaái su-hancsok eléje ugrottak s könyen elérthető ! csélsatial e ró vei egy félreeső helyre' akarták vonszolni. A szorongatott nő kétségbe- * esett jajveszékelésére többen elősiettek Kis-Kanizsáról s a gsxficzkók szándékát meg- j hiusítottak. A keletkezett Iárms s zavar [ köst az ismeretlen n6 észrevétlenül el-távosott.
— Bamilákél kaulérl kala-mák vonultak át városunkon; e bó 22-tkén I ugyanis a 21. vadászzászióalj töltött ná- L lünk egy éjét, kik Boszniából Bécsbe tér- f nek ftasa állomásra. A legénység igen jó cenditfófcan vaa s vig lármával töltötte be
a város különböző vendéglőit.
— Bsagvernsy. Lázár J sotnogy-megyei ssfllstásQ gordonkaművész, t bar- ! iázai sanésseti akadémia növendéke, kinek kiválé iáiékáröi a minap emlékeseit meg tapol- j eaai iaveiesönk, párizsi útja ept, hot kiképez- | leláaél befogja tajazni. városunkbsa issaáa- j 4Ht*sfk a két leiyssaáa baagversesyt rendesei Ajánljak a tötskvö fiatal atQvéazt | mééhő kösöiségüak figyelmébe.
f- MHm mikéiy kátéké** már j 'jé réazbaa * vaa alakítva. A falakat aj Hm Mik, üpH kMi különösen ki-váttá mató as első lersm törököt tstéaö j •miája Biliárd áaziaiok a aa pp bsrso- ) ésaáa aj, agy bogy a derék ftslatabmr oly | tetemes mm*# bosoit a kósóesag igényei asa mm: isfrsskb fciaiggÉiéiÉss, ssaly vs-
I - Kátéérlléa. As össiáf, smelyal a katonaság á CtáVlorny* vidékén táriott lovassági gysWlaiok aikslmávál a kttkori-oia s mát vblsményskben és petvények-ben csinált újrakért a gstdáknsk Isststt; Összesen 1781 Ma rag- A Jtár tehát nem igen nagy.
— KftfakMk s Miméi. Nagy kutyaugatásra] jlbredt lel ösv. Pénze* Ven-d§lné született Ivanics Katalin S bó 20 án
{- este; mégtudánéó as eb ugstátának okát, I kiment sz .umrrs, de ném találva Ott, as utasa felé man|t. Mielőtt azonban est elérhette volna, ágy (iagy göröngy fépült ar-czábá a oly I jssrencaéUsnUl találta, bogy | sgyik ateqéré azonnal msgvskalt. A tstteá ! Farkú Ferencé kalloai lakót."
— Ill^ál kslrásyt okozlsk a mult vásárnap este Sót János, lljoda Lajos és Madsoviusl jlslván henieslsgények, kik
I több köcsjsbs [belekötvén, nagy; csetepatét | provokáltak, miközben őket s kocsisok tisztességesen •hempenhsgyiák.*
Readérl hlr. Lapunk mult számának ezen mvátában emlitelt azon öt db. ssrtéauek, melyek Sós János becsebelyi lakostól tsrtözlauak le, már akadt igazolt gazdájuk >M*nfsi József és Jánoi novai birtokosok személyében, kik jószágukét a nagy-kanizaai Rendőrségnél átvették.
— Egy 2 nsgy steisl éa 1 udvari aaaba (hálófülke (slcov) érésksmra padlás és pinczéhöl álló nagy földszinti lakás November hó I tőt bérbe sdatik. Bővebbet Fischel Fjülöp ur könyvkereskedésében
, Irodalom. *
— Jábmt Hér éa gpielhi|es ! Frigyes. BendkívOl élvezetes olvasmányt
nyuit s tzéles ; körökben kedveli «Budspea-| ter Tsgblatt* jdlvasóinsk. Azon iránynak hö-L dolvs hogy pljv&sóilj szórakoztassa és ok-P tassa, legköseiebb ss elbeazélő költészet két remek ró (ivét fogja közleni Ispjábsn. F bó I8*án kézdettá meg Jókai Mór »Egy buta lángész* ézimű regényét, mely Jókéinak sajátos vonzó modorában irvs, ss ön-nepell hazai Költő. legjobb termékei mellé I sorakozik és ipéltÓ párját képazi Spíelhs-gen Frigyesnek október 1 jétöl kezdve meg-I jelenő *Noblesse Obiige* czimfi regényének. I Noblesse Obiige Spielhsgen legújabb regénye, s a köliő modern tbemál tárgyal benne szzsl a remek művészettel, mely nevét elévülhetlek! lénynyel övezte körül A >Budapester Tagblatt* kizárólagos jogot szer-I zett e regénynek Magyarországon közzétételére. A > Buda pesti élet* czimű rovatban uj ssurnálistisai typust teremtett ezzel b bizonyságot adván, bogy folyton a közönség rokonazen vének megnyerésében fáradozik.
— A ..l'raU Hírlap** a folyó év atolié at-gyedére két igen érdekei regény Ualtoét ígéri. Aa egyiket már meg L keidU. Ea DaailiVnky Oergely jelet omsz inínak ^Kileorsedik hulláa" csiafl éraik-
I feuitS regénye n Ilyet áiabi Endre fordít i lap alánára, ■ ert követni fogja Bret Harte hirnevee aaeri-kai Író e*y kitünfl regénye. As ajéroi istáa fmét | eredét! regényei andi Mg a .Fnti Hírlap", melynek érdekességét regéaVk&sIméayeis kívül u onizággjü-lés megnyitásávalj fokozni fogják iaaár honatyává lett f5nnnkatániaak Mikszáth Eálaáaaak a T. I Házból folytatólag írandó, kfekedveltaégti karawla-taL Hogy a vPnU Hírlap" politikailag Uljeaea független, legjobban aiaonyitják aiiadegylk omágoo párt-hoz tartóid publici*U annkntármi: Fníizki Far. ifj, Ábrányi Kornél. Ulkszéth Kálmán, B&tvBa Károly, Tflra Kálmán, Ho^ podlg u i napilapok közt a leg-I élénkebb él legváltozatosabb, as már kAatadomáao, agy, bogy méltán ajánlhatják a magyar kósfinoég fl-gyelraébe. EIAflaettsi ára ogy kán 1 firl 8» kr. ne-! gyedévre 8 frt. W kr., mely a wPaHi Hirlap" kiadé-j hivatalába (Bodipmt, Vádor-ntesa 7.) ^cDldendfi, hon-i aaa mütstvinyszáluokat egész hétig ingyen kftldnek
— A 25.000 példánkban meg-jaienő •fDdspest* czimfl képés poltlikai napilap, mely közelebb Xfl-ik évfolyamába lép - évről évre nagyobb elterjedésnek örvend. Ms már annyi példányban jelenik meg, hogy kÜ rotócziü gépen nyomják, a mi hirlspirodáltminkban valóban párstlanul álló eset. A »Bndapest* e ssokstian elterjedést egyrészt hstározolt nemzeties független irányának, másrészt pedig eredeti rajzok* után készült képeinek kössönbeti
. melyek nsponts megjelennek, kfiiönösen padig annak, hogy nem nyújtja el az események leírását, hanem röviden, vélösen gyor- I san ad tfkrt mindenről a mi ugy a hazában mint a külföldön történik. Vezérczikkeit közéletünk jeleset, t ortz. képviselők írják Tár- | csarovata élénk és változatos. Folvvást bárom érdekfeszítő, de trodslmi smnvonalon álló regényt közöl egyszerre; a* egyik naponkint Müxzirólva, Nsgy súly fektet a köz-gasds«ági rovatra is, a mely — a többi lapoktól eltéröleg, — bárki által könnyen érthető irányban szerkesztetik. Ezenkívül hetenként »Új BwUneti* étim alatt humoros smOáUtet csatol képekkel a fSUpkoe. A gazdák, iparosok, lelkészeknek, tmztvisslök-nak, tanítóknak, szóval szoknak, a kik bokros nspiteendöik mellett nem érnek rá to-kst olvasni de ssért mindenről slapos tájékozást óhajtanak nyerni, — bátran ajánl jak a *Budapsat*-st, mert — lerjedeltrét lekiatre, — tényleg as a legolcsóbb lap basánkban. —\Él$feeUsÍ ára tgy kim caak I firli negyedétre 3 M> ^H * fii; egy érne ÍM m 4 *Bndnpeet< stymUi Wg a kéeetkmi kedees^nénykm rhemihek. AMágáss éna siMiai a ps slöflzeiési öwsget (U frfj egyenesre k&idi be, as a iMapssle Nagy Kepás Hsníáráf iw^wa, aki p évrs Msst s as ém#éé öaaaagst (| in) yamsn < küldi he ss s * Budapest* Kis Képet
Napiárát fnggm llag| é W Képes nap- I tárt 40 ktérlt «ki négyed évra fizet elő i as elöAse ési össsM YöJfttrlnt) sggseerrt küldi be ss a tKis Képes Mese naptárt- | ingyen vagy a Nsjiy JUptáSt' 50 kifért, vsgy a Kit Máptárt lp ír. któvaáiniftnyaa ar mellett fons kapui. Mutatvánjssámokíal bárkinek Ingyen szolul a *|Waptil« kiadó-hivatala. IV. k. KarkanlyaáHUtoa 3. ss. s.
Eözgazdaiig.
Ériéslték,
A ásla-megyei gasdmiági egyesület s isSrvsimarha tenyésztés eiMiése érdekében f. IM7-Í* évi október hói ián délutáni 2 órakor Nagy-Ksnisnán tz^rvesBwrhárs te-nyétz-álldt díjssást rendem, a következő szabályzat sserint-: >•.
1-M, A lulsjdoootnak nssk skját ns-valésú, Zala-megyében lenyészietl -msrhája dijsststhatik,' miért it sziikségss, bogy e kőrOlménr kösaégi bteonyltyánynyttl, vagy k izemélvesen jelenlévő llét ktWégi elöljáró általi minden kéielyt IcíjtAró határozottsággal igázoltássék.
2-or. A Ntgy-Kauizsjkn tsrtsndó dijs-zás kiváman a nagy«kánizáéi, perlaki, leie-nyei, pacaai járás H és nágy-Ksnizsa város. gszdsközönisége m assrvaamarhs tenyésstéfe érdekéből rendeztetik úgysn, — azonban la megye bármelyeik járáabeli szarvasmarhákkal is a dijsMiárt pályásai s sbbsn verseny/öleg részt Ménni lehet.
3-oií. A szarvhsmarna tenyésztésnek bslározotl irányban feilMstése cséljából, tekintve, hogy s nagy-atjnizHQi járás s s pscsai járásnak Szélvís -4 és Kógyárvölgy vidéke, tövábbá a Váliczka — völgy vidék Zsla-niewének mágysr fsjm lenyész kerületéhez, ■— s j>erluki és lelényeí járás Zali-megyénell nyugati ftjjta tanyéss-kerOletébez tsrtosik, [— a dijak odaitélésénél elsősorban e kdrQli lényre s kiválóan íőfigyelem fog fordilálatoi.
4-e'. A már egyszer jj^ijt nyert marhával ugssnszon dijrs nem versenyeshetni.
5-ör. Kiosztandó dija jeli
Féléves biksborju: llső dij 20 frt, Il ik dij 16 frt, lll-iji dij Irt.
Egy éves bikaborjura'j I-sö dij 20 frt, II-ik dij Í6 frt, Ill ik dij; 10 frt.
Két éves és szonfelftli bikákra: I-sö dij 15 írj, Il ik dij 10 frt. 4 Félé
ves Qszöborjurar l*sö dij 15 frt, Il-ik díj 10 frt. . I
Egy éves üssöborjurs; I 1-sö dij 10 frt, II-ik dij f Irt.
Két] éves tlszökre: liéö dij 10 irt, Il ik dij b írt.
ö-oii A bírálatnál n fenti 1—3. pont alatt elősorolt általános kellékeken kiv&l kiváló figyelemben részesftfetnek szon állatok, mdyek kitűnő tény észképességet ígérnek, — továbbá figyelembe vétetik a versenyre vezetett állatoknak . testalkata, tekintettel sz igavonó képességre és az állatok gondozása.
7 eií A bírálatot a vekehyre elővezetett marbak lelett as egyéfcület közgyűlése által kikülldöft bizottság a belys/inén teljesili és a dijak az érdemesiiatteknek a bely-[ színén azonnal nyilvánossá kiadatnak.
8-üii A bizottság jelentésében a ver-I fenvre elővezetett, úgy díjssást nyert marha ; faj, neme, szármszáss, termete, leiráss,
továbbá a tulajdonos neve, áiláss, lakhelye s hejgy váljon a marha eladó-e ? a lehetőség [szerint körülményesen előadandó
9-er. A bizottság elnöke: Clement Lipót ur2 —• tagjai :• Baan Kálmán, Bsra-nyay Ódon, Beker Antal, Czigány Bertalan, Dervarics Imre, Erdélri Mihály, Fábiánics Gyuls, Párster £lek, Göncz Károly, Hanny Andor, Hanny Imre, inkey László, Karczagh Béla, Katczagh látván, Koljer István, Kos-tyál Ferencz, Malstinszky Ferencz, Plihál Ferencs, | Schmidt Emil, ÍSmodics Viktor, Somsficbi Lőrínpz, Szabó; Imre, Tslabér Zsigmondi Vizleodvsj^ Sáodor, Zátbnreczky Zsigmondi
10. j A versenyre elósesetendő marhák íelátlitássj Nagy-Kanizsán [ Karczagh nrak j által szívességből átengedőit urodalsn ms- j jorbsn történik.
ÍJ-ár. Hogy a dijoszt6 bizottság kellő i idében megtudhaasa a pályásók s elöveze-tendő állatok szárnál, félhittatik mindegyik pályázó, bogy kijéiölt nap reggelén Nagy-Kaniaaa táros helyi baiósÉgánál jelentkezzék, a bpl egyszorsmínd további utasítást j s kívánatba értesítást nyerwjd.
A tekintetei megyei jfóssoifabírtf és ; polgáimekiar urail, a *Kljanbelyi« »Kagy- | LengysJH »Sömfj- vidéki pu4akar>-ök, a községi- tts kőqegyzö, ugy auj egyésölet közreműködő Icgjlial;
belépett néptasiió afak, I ás egyeslieiiwk s a lék. rnsgysi törvéay i kstóaágí jbisoUsaffak U lam S miadasok kik esáa j énméiéa és Mhitjátról tudumásí j nyernek IslkéfeiMk, bogy aa abbén foglsl- I tikkal miséi lágasb kftrtea ismertetni, a polgármester arak ás a kMPégi eiö^áróaá- j gok omságos és kall váaárnkor dobszó melleit — é» jraesak |Í»>1ts( kibirdetteinj s 1
a izsrvssmarbs Isnyéaztő közönséget s részvételre buzdítani mlvssksdjafik.
Kelt Z.-lfMMiflB, IBH7. évi ssep-tsmb. hó ll-én.
Jláetley Kálmán áj k Stigethv Antal s. k. ügyvezető elnöki titkár.
A l«váraaba atsié késénaéfet bisgnyárs érdekelni lógja a mai asámunl-bsn megjelent hiraefés, „Szálloda a Magyar Királykor* Budafieeten, melyben HUm ur a szálloda jelenlegi tulajdonosa jelenti, hocv vendégei kényelniére ezentúl ugy a déli, mint s központi Indóházhoz minden vó-nst érkezése és éltndulásakor saját társas kocsiját kfclskedtéU. Kiknek alkalmuk volt a fővárosba érkezükkor az abbeli közlekedési hiányt tspassulni, örömmai (ogjdhfcöri ural íntézkedáieért elismerésben réssMienL A Itaákasebarnak k&asöböá>éüó leleplezése alkalmából nem mulaastlistjuk sl flgyelmestetni mindszokat a hatóságokat, testületeket és küldöttségeket, meiyek ez alkslomra Budapestre rándulnak, hogy a nsgy hazafi asobrára helyezendő koszorúkat a leggyorsabban legjutányoaabban és legszebb kivitelben Pécei Manó élővirág ét Rieger Mór m. kir. udvsri szálllió művirág k ereik fedésében Budspesten szerezhetik be. Pécsi élöviráglerme koronsberezsguteza 27 ss. slatt van és ennsk kertészete és kit&nő munkaerői által a legfokozotlabb igényeknek ia képei megfelelni, mig Bíeger mü-virággyára izervitatér 5 tz. alatt a legnagyobb ét legveraényképetebb. E czégek a legtöbb ét legelőkelőbb fővárosi testületek ét bstóiágok é* s legmagasabb udvari körök rendet izállitói és különöten arról ismeretesek, hogy kossoruikat nemesek a legizlé-sesebben, bsnem s leggyorsabban is állítják slö, s mi ily sikslommal tudvalevőleg 1 nagyon fontos körülmény. 17
Ab ortasak éa aéabereaees. Daczára annsk s határozott ellentzenvnek, melylyel az ortésok mindenféle házitzer ellen vizelteinek, mégis alig van ház a tő városban, melyben a aótborSMsz egyenesen orvosi rendéletre ne volna otthon, mint olyan háziazer, mély ctaknem nélkülözhetetlen. ' Hirtelen roaszallétnél, fej- vsgy fogfájásnál, náthánál, szemgyengeaégnél, sssg-gsiásnál, csúzos bántalmsknál, tehát mind oly bajoknál, mejyek a családokban gya-| koriak; kit&nö natással van, Rendkívüli I ssolgálslot tesz a Brázsy-féle sósborszess | különösen faluhelyen, vagy ott, a hol nem í lehel gyorssn örvöst kapni ét pedig kitönö I szolgálatot azért, mert a leskúlönlélébb bajoknál szonnal iehet slksímszni s hozzá tsrtozó hssználati ulasilás szerint, melyben pontosan le vsn irvs, hogy mely bsj ellen miként kell slkslmstni. E kitün6\házisxer minden nsgyobb füszerkereskedésben ét gyógyiserésznél ksphaló a használati uts-lilásssl együtt Óvakodjunk azonban az utánzatoktól éa csak valódi Brága^féie sós-borssoszt fogadjuk' el.
Egy aá AagalkaabéL Angolkon syagatl réoébeB Devosakire grófságában él Cbmnta Máris, így érteiase ée asorgSlsiss ad, kinek assrvesoti botig, aégét éi végre ebbfil Való gyon kigyógynláiát minden sftnek érdekében idl iimerni. „Bgy nsgyobb giidiiág-bsn" — Így beszéli 4> „voltam alkalmazva. Talségns munka következtében töftyjáxt kapbun, kivetve halálos gyaagwéglM éi f^'omdrbetegqégtr>l, mig végre képtelm voltam bármily táplálékot vagy italt magsmbsn tartani. KéiyaMrtlvi voltam isiámoi hétig ágysaut flrimi. Kyagalom ée pihenési öl kissé jsvolvs ixmét araaks után aéatrna, de csakhamar kevés üéjdslmsi érestsa oldslaahsi, mely kevée idl mnlvs agéss ba tömben elterjedni látszott ói ipíodin tignabsn iSktitott Est köbfigás ói légzéd nehézség követé, agy. hogy végre már nem birtam magabat i másod lsbn ia ágyoa estem, mint gondolán lioljárs. Ismerowim mondák, hogy végórám immár kflul vas a nem élek tovább, caak addig, nig s fák ajra felveszik aóld tavind dbzflktt Ekkor történt, bogy egy ftkaktr rópiret jutott kezoimhíi. Kiflim anyámat, kosta aekea ogy Ing Skokmr-eartrec-lot, melyot óa ai ataiHáikm kivea kssdtem andii; még filét aa veUm ! be él náríi jarnláit émtim áliapotonbia.. Utolsó botegségra 1883. jaaiai hé 8-án kezdődött éa iigantai t-ig tartott, aidta a flhakor-íztnrtot keid tan andal Igvn kevéssel eaatáa már Upm volton könnyebb naakák végséiére. á klUgás felhagyott éi nem neivedtam többé lépéd nehóuég-ben. Most immár tokéiitsasi neggyógyalton. m oh mily boldog vigyokl Nem találok szavakat hálám kifejnénk*, mit a Sljsker-Extrect írást émt Meg kell jogytunm, hogy kartisttak orvoasi éva hitették a népet ma áldásos lasr ktttaólifálél, sst mondván, hogy u non tm jót és hogy i s'haker röpiretok számos ember raatását fsgják okosni; és íme moit éa épen msa ssstmA k&skteSn igénaégenit A rtpbatot kikólcsónözték iMvssáa végett i a birtokombaa lévSr niatogy 0 mértföldnyi lertlstst járt be kéaHil Hm. ^ Tisssoyolcs mértfbUrM jöttek szenwdö eabvrek slkérsi azt tőlem, kagy laatáá |j ég/ami vigyenek, taéváa, hogy éa agianéjtpit inak köszönhetom, Watossi kfvéa. hogy jó atoa járnak. Egy tmmmji inurék, ki nár s halál révén áUoif, • wonds, hogy apnikip ma tad amgáa etgitead, hibár nár saámi orvos tottácast votto is igénybe, ogy m tudottrejto Mgifami fii kimUlm neki a AaUraztncttól és fl^gil kMi—kiáó, miJyek nagyban dömozdiiják as ilMi bitóiét, i ntaiántf aevét kUrton neki, tokogy oHI inai ö követve Sksksr-cztrnctoi vitt ée tow aat igéisófiek Insaá i a«i ják tsodás klgyégyakkái Bsw két assr oly séksrl iraton vÜékSakle, Mgy aa mtoreá ni an|)li, nekik nár alan k aM£ ama ágra saakségák fik esak 8kskir«xtrMtoa to HalpikMaint vasaaak. KSnvénybw iniináé, kik ágjakst óristék éa^Afcat k alig torták aiaiéiliÉrt, mm i ágyaink áHak. Kart-ktáakhM wlt egy kttgr, ki vtoon IfniaHknr sngblh to St évig swnto aa ágyat wiralii <i Un-vényei ajlálaaMka Msaiaéiéa sly nárrtoa, Wgy nár as latyftkeeatgi^ aatostt. Vsa vtot srrw sana-mkim kirthtokbea, ftflaa ae kréak vséh segályirt a laigiiy káay aam óe niaü hsaátobui! KjjpÜk, ka«y ana áH hitoknafckai s^Üsai Mlála a lékk-váteóg ksruagot aq^ondslni bsJiotrik fuiiiHik os nár mü
to nak nár aly ukátogM nkl bárki nás, toaáah jár «s ntoáea naná nsakáre képes. Mindönki Uanh nidta m kiat járni látto, todváa. begy nár érek óto ayánto as ágyttj Knaapóg Ini^ill Mával vissHetik irántan, a Shak«r-«str»ei k IsUn ^togabÉat'
CLKMKm nUu.
JLöE' ^ • -ií"-' Jf.i" ' jl ' !t II I ' - '-TT
wp Int Altoatliirt Art I frt 16 kr. I «... ^^ <t .. .. iJ
i-k* fetfW UMm ára 80 kr M«ran«MMl Arak II* I | / I /QOlKXXlOUlM
tar Íad.P»iia kireh-ataaa \i aaáw Tordk J. <r>ty. | Li I f»#l 1/ ■ VéT TI V - L * J Ifi
• sctsA^- —niraeiescK. í xt j v st i/i el 1 a, t. s
^ ™ [ '§ H ; !]. H(LI) K I, 1000 8 - S X
raa^^ar^.^W^^ 0 i^kM Umttkfcéai vállat « g
-r f ARVEjRÉSI HIRDETMÉNY M „R É S Z V É T' -hee 8
Nyilttér*) \ A n ékgniliaii kir. törjék ieleicköntyi ] ; t»noen legközelebb egy uj czég nyittatott Nagy Kanizsán, Hlld Lá**IÓ X
| ottlálya rétiéről kffthirré tétetik, heg* í (szokottan kin Hlld) üzlet vezetéte mellett. X
^■BBBHaBMHaBBMMHBMaiHi Dobon Ijiván trtl-e*erdahelyi lakoa végrebaj* i I i '. I * W
L -iatőoak Soli Jftnosnó, azül. Tizedes Krspét < ismerve jas ő agák Ugy eatégét t minden tekintetben pontot é* gyoifi O
lakaarnaMaMraUiaPraaiaiNia- I végrehajt Aat ateovedő pólti Itkot elleni ÖB i éljárásátJ hiaz«tÍM, bogy eten u». kitűnően berendezett vállalat *lnő«égét A
mh. HmUm nierrelllev, latla Uiw, Air fit tőke a járulékai.6 Irt 60 kr. jelenlegi'és J I* imwi« iramaik. X
mé« 'örülendő kö.Wgek végreha'áj gl I * *** ^T
wa»ad«t ia eianrlnan HoWa und fűteken naDfr»i ioa ügyében a fenlnevetell kfr. ftWéUysZÓk lé|- , XXXJÖffcfcSr
Haoa daa Saidaufabná-Depot G. Heaaeberg (k n ; rQleléhet ja fi 0tó pólai 89. lltjkvhen I. l-t ^^W^^W^WWWWWWWUWW^^^W^y^W
k« Hoflieferaat), Zürteb. Mnatar aatabead. Briefe uoru. tJltlvétt ingatlanoknak Soli JáOOtM --,- , , jL.- . . ■ ,',___*». 1.', , % ff__-__.___L— _
ko«t-e 10 kr felte. (1) j szüt tizedet Erzsit illető tartozékkal, erdó
..........! ^l^ríiT'^L'r ****x*xx*x**xx******x*xxx**xxxx*
gZMpar compl. Robe, ao«ie ackwawe tjna- I m*d l U) T h- $ " ® WJ |
litátaa varaendet b. AbnaJu* von auadaataaa avai vállaágkölmes ingnilannnk ugyanazt liléiŐ . /y YYYYYYYYYYVYYYYIY YYYYYYYYYVYYVN
Rpben aollfrai ina Baai daa Seldeafebrik-Depot U. 188 írtra bécnOlt kél harmad (*/,) réazl, 4 Q^AAAAAAAAaAAAAAAIa AaaAAAAAAAAAA/
lÉl—lllia (La. k. Haflieferot) Ztrlrh. Mua- Wejie| SjJo,, ,, grTeréti leliéielekiiek a ii I X • J —__J m ^^ V
tar At^and. BrWk kM 10 kr. fertő, ia* t) | 78#0/886. kvi M Tágaétnek elegei nem tevő U TJ 1 T TT A T A HP X
^^^^^^MManMaMBMaB ^hmm ! Ar,reré,ien köllaégére éa ventélyére J V ' JJT Jq^ JLJí A XaXIAA Ja ■ 4
I 1887. ^Ulétor M 3.lk% nnpjáll | O A ntgy-kLzeil köztégi népiskolánál (etétleg a VII. kerületben) Í
<fJe,wtt 0rtt|K0r | X tjgy Pfg^tanitói álláa 826 frt évi fizeléa ét 60 ^t lakbér illetménynyel V
•) Aa a roratbaa kfialöttakirt aem váll I aa|ára | PMán . köztégházái.él Dr. Túboly Gyula J QH é?Í hó] J-fO betöltendők. V
fejeifiaaéget a eaark. ' lélpereei ügyvéd, illetve tuxárvtrbl MÁ ; Q Kik ezen áqáat elnyerni kívánják, kellőleg felszerelt kérvényüket f
j Karya Laj*i alperesi lelpereti ügyvéd vagy; . A ! X
•> ----- - i helyettese közbeiiülével megtartaiidö nyili. X pneptemher SO*lg V
\ í vánot árverésen eladatni fog. j V • i . . . ; • .. . O
Q az ítkolaazékbes küldjék be. | Q
^aasm Kikiáliázi ér a fennebb kilett beezár. | O Kt\t Nagy, KanizHÍ.nt 1887 tzept. 20 án I '5
Árverezői kivánök tartoznak a beeaár U IJ
pESHBI 10%-át kétzpénzben vagy óvadékképei pa- O Al A
| PirUo a biküldöii kezéhez lelenni. ö 18 1_1 O
tr aí i j ^ Vevő kölelet a vélelárt 3 egyenlő rénz- !
Vasúti menetrend leiben még pedig az éltől tz árverés jog- I XAAAAXAXAJCXXXXX'XIXXXXXXXXXXXXXXXy
i erőre emelkedétélöl tzámiiandó 1 hónap |
I minden egyet részlet alán az árveréz nap- ; ■ \< >. —i--*--—---L-—4-- ■ , — ;
. . nwi *mi <t«r. «•«<«. na wn. tou jótól számítandó 6* kamatokkal együil az ár-
"ír H, XI. X n u.. Tm vert"ftl,éleWbeD T*hslír020" ',•lí,o é" XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX X
: í _ • j;_: _í__ )- ' módozatok szerint lefizet ni. i . \
Kelt Ntn-Kuinin, . i. U., ^o, >W!«BSV
iví—Z-Íír- "I ^Tjuniu"1 ^^^ ««- .y^, 1
_!!—■■ 1'-"' l_JlfLíiZEi D,p|iB "f011 alé,éb6 S 4>miK /. évi oktábir hó 1-én a „Zötdfa'-.lurt uaMihL^Oen w hXti W ' I
__.. WF« •*a«j Maakraa* 'i i ' 1 ' ,. : |j
^fefeTgJ UKi,. Grf. BÜGON AY EVELL 1 mám„ éfínMnnmni -bs^'iS^Tr^vv.aíi kir.tazékielnlök. 23 1-1 jegyző. NA ^aMZ'ianiO 1700101 CA
Inál'td ta Ur ftajQ^.________________ ^ njTMOá. P
I ' ■ A kovéofillt hé*M NimeUuU*a mMtetuei M
tétaiAp iftá. ti t iai leToi9 2 naPonia MelÓtt]2 ig, délután 3—5-ig. I V P
Kaui«aa-i atJh'^' von h • A legjobb gyárimányu H Egytzertmind tudatom, hogy mindazok, kik elfoglalttáf miatt a tíappaU ÍÉ>
"lg* »J W I W ^Wfm (WAóaa7-8-iy, w^y 8—10-ignyerhetnek tánczoktatást. W
-"őaTT"--; __ j Itnncrnrák Í Kívánatra hátaknál privát oktatást is adok.
Bano-Kftaba*!, J. \ á. a.' i UjlüligülttA 1 A n. é. kötMgntk még tudomására hozni bátofkodom, miszerint az idS M
«A.]li 4 tt |. J 140 I W rövidsége miatt az idO rövidsége miatt esők egy eursust fogok X Kanizsán tartani. K
•__mértékeit árért, ugy szintén átjátszott A \ Tisztelettel M
zongorák ia raktáron vznnak )5 Wi
Feleld. Bzerkarlft 8 || M I BéchnUz JÓXSef (|
a a b a 4 I 4 J o ■ n *»e ni.»ai P M '-* ; I P
— — --------- ---------------- _ xxxxxxxxxxxxxxx>xxxxxxxyxxxxxxxx
jj .-JOOP XXXXXXXXXXXXX)OOOOOOOgXX>OOOOOOOOOOOCXX>OOOQOg
V X fi Szí, Jakab-csóppek.
Jfr^k ^ ^P ▲ jélA AaI F ^ Ó H
^gím y/ J ■ fl IV mu ■ | fái X Jll
^ ^ M ii o ZSJ^r^^ || ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ g
" 8 ^ . j ~ jj | 8 króttü PrLrntivtt Ltg^tküi
w a leqkitunobb szer minden rovar ellen! i
O 1 U t. Q eddig a bevitel nehézségei miaf(S}em volttk
lO El at oJ. kitönő epgoUlitáe bimalatot erővel és gyonsasággail kiöli a férgeket a laki- Q kaphatók; ezt megkerülendő, a gyár külön O Mkbél. konyhákból éa eiáUókból. valamint a kási állatokrél. atietállókból övögkéri éa kerti Q
fi ?ÖTíDLfkr/- ^ ée védelmi Jeggyel aüátott eredeti ftvegben Q i i^üld^meS
0 kapkaté. A mit paeUáa papirxaoekóban mérnek ldr as sohasem igasi f.Mokarl-Sp«oialitáiitel Q logtnatoaitiainak Arak lucztiouként 8-4 M
g _ • ZACHERL J., Bécll. Goldschmiedgasse Nr. 2. | O ! ^^feK^S
1 Hagy Kantátán kaphat»Kt-«elboler J. nrnál.!Zala-Kganiz|-eo Itaphaló K#«iler 8 nruá1. Kaposváron kaph linbochty Ktlmáogyógynz. X Bodapmit Deák PWancz mcaa 17. ta tt ad* | Ctékiornyán • ^Irnhta letlvéreknéi. a ^ Dr. Ungar .grogftz. j a » Czoilntr Vinczt urnái. C varban balra. | 999 5—10 Q • • CM»«z L árnál. Keszthelyen a Keretden J.Schleiltr AJ e k Szabó Imre a A ;
r A tiáéken ,ttléli Kaeberlla" eá t+yhmti kel ,fciliHls lklitianikM lélkalib. Q
•00:0000 cooooooooooaoojojooooooooooooooooooooooí I wmmmmmmmmm
^ ; ^ N/omeiott Fieekel Ffiiöp laptulajdoöotnál Nagy-Kaoizaán ||$S7.
■bt tnt a>hmk>rt ára I frt 8fl kr., tr
éabm edesMahinm ára 60 kr Matyaronuáfi Arak tár Magaatan. kiráH-ulcaa lg aaám TZrtk J. gj^g* ■tZilta 4a általa aa oraaág aUtm gfáoraaam •ébna knakiM est
H m. Im 1000 6 s
| hiagy-kanigaai temBtkáaéai vállalat a
„E É S Z V É T'-hee
l|egközele|)b egy uj czég nyittatott Nagy Kaníztán, Hlld Lánxló (azokotian kin Hlld) üzlet veaetéte mellett.
as ő agák Ugy ettégét t minden tekintetben pontot éa gyorá jbintazll^, hogy ezen uI, kitllnően berendezett vállalat «laŐ«égét onakbnmar ki fogja érdemelni
4221|l$fj7 tk.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY
Nyilttér*)
A n.-knniznni kir. lörvtzék telekkönyvi osztálya rétléről közhírré tétetik, hegy Dobon Ifitján tót-ezerdahelyi lakoa végrehai--falónak Sóli Jánosné, átül. Tizeden Rrzaét végrehaji aki szenvedő pólai jakot elleni M fii tőke sljérmékai.6 Irt 60 kr. jelenlegi*i még lelmjerfilendö költségek végrehajláill ögyében a feninevezeit kfr. lörvénynzék ieL rüleféhez ja riozó .pólai 89. ifejkvhen I. 1-^7 szórsz, a. [leívett ingatlanoknak Soli Jánotné szül. Tizetlet Erzsit illető iattozékkaí, ertlp és léétzaii! joggal 152 frlra becsólt kétharmad (•/,) jés/ét f 98H. h. r. az. a. felveit váltság köteles ingatlpnnak n|fánaat illélö 188 írtra becsült két harmad| részi, -j We*el Simon tz árveréti leliéteiéknek s Ö 7800/886. jkvi sz végzésnek elegei nem iev/j árverésen vevő köllaégére éa veszélyére
ítmerve éljárátit,
leknnneeMeae Patlle rrangalee Iánk, latta mérvellleu, lalla Luar, At-iteaa, OanuHle, Blpee aad TafaUa | 1.10 ||ar liler Ma 1 8.86 (ia ca. vataek. Qn.I. vnraaad«t In atanelnea ZaWn nné S|öckea aollftvi iaa Ejana daa SaidaaCakritékpot C. Heaaekeri (k u ki Hofliefaraat), Zürteb. Maatar natakend. Briefé kiwt-B 10 kr Porto. 8*24 (I)
Kohneldeae Bantklelder (taai telke) fl. ZM per compl. Robe, aowiá acbwarere (|na-liiatnn aaraendet b. Abiiiai von iindaata«» avai Rpben aollfrai ina Baaa daa Seidaafttbrik-Depot U. fteaaebeif (k. n. k. Hoflieferaut) Zürich. Maa-té uíngehend. Briofa kosUm 10 kr. Porto. bZé tg)
PALYAZAT
1887. évi október lió 3-1 k nnpjáii délelőtt 10 órakor
A n«gy"kanizsai köztégi népiskolánál (esetleg a VII. kerületben) egy regéd tanítói alláa 826 frt évi fizeléa éa 60 írt lakbér illetménynyel I; évi október hó j-ie betöltendők.
Kik ezen ábáat elnyerni kívánják, kellőleg felszerelt kérvényüket
sieplember SO«lg
az iskolaszék bez küldjék be.
Kelt Ilagy[Kanizeán, 1887 tzepl. 20 án
As likelatiék
•) Aa a rovatban költöttekért aem váll I magára
Pólftn a községházánál Dr. Túboly Gyúld felperesi ügyvéd, illetve viszárverést kém Varga Lajos alperesi lelpereti ügyvéd vagy; helyeilese közbeni lével megtartandó nyíl-!, vános árverésen eladalni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kilett beetár.
Árverezni kívánók itrloznak a beeaár IU'/a-át kétzpénzben vagy óvadék képet papírban a kiküldöli keiéhez lelenni.
Vevő kölelet a vélelárt 3 egyenlő részleiben még pedig az elsüt ez árverét jogerőre emelkedétélöl tzámiiandó 1 hónap alalt, a másodikat ugyanattól 2 hónap alall, a harmadikat ugyanattól 3 hónap alalt, minden egyes részlet alán az árverét napjától számítandó 6« kamatokkal együtt as árverési feltételekben meghatározott helyen és módozatok szeriül lefizetni.
Vasuti menetrend
1887. junius l-jétől
Kell Nzgy-Kanizsán, a kir. tszék. mint leiekkönyvi hátöságnak 1887. ^vi junius hó 80. napján tartott ülétéböl.
Alulírott tisztelettel értesítem a n. é. közönségetlés tánezkedveU ifjúságot, miszerint /. évi október hó 1-én a „Zöldfa"-kert szaletli helyiségében egy hatheti
Píi'l 1. '/" :| • I ' • '■ ' -
fiáncz-tanfolyamot
nyitok.
A beiratások llakásomon Boch kováé*féle házban' fiémet-utcza eszközöltetnek naponta délelőtt ,11-12 igf délután 3—5-ig. [ f
Egyszersmind tudatom, hogy mindazok, kik eJfoglaUsáf miatt a nappali órákban részt nem veketkek, esti órákban 7-ti-ig, vagy 8—10-ig nyerhetnek tánczoktatást.
Kívánatra hátaknál privát oktatási is aaok.
A n. L közönségnek még tudomására hozni bátorkodom, miszerint az idS rövidsége miatt az idő rövidsége miatt csak egy eursust fogok N.-Kanizsán tartani.
Tisztelettel
Rechnitz József
22 í—* ! j tíiteztttűcéas,
Prwluii Ka. I oiv* E k
Grf HÜGONlfAY kir. tazéki elülök. 23 ! - 1
*ff7- vont
éélatáa
A legjobb gyártmányú
BarwlMi
mértékeit árért, ugy szintén átjátszott zongorák iz raktáron vannak
Felelőt szerkesztő: varga i. a j o *
Koaenberg A.-nál, l—* Nagy-Kanizsán. |
Ka | M\mém ety njramar U Mer-
M1CJ Uajaak, wrlrrk «t4<gl
nnp t rllrnillotftk.kaiá-
; Hnl itos.'h Mail eymnarharai. ryo-
II tponn higi tét, kúlika. evicMik, I AMI tateiÁ, hítiiiimiII, w í 'fl ffjrAjiU. iib, tnk/ldM é« Mataa fdJ'tf9 A Hmt. Jakab-
s9hmk <l»Spprk. az Aetra atvl vmim, aflran láHakrlI Mcaltlá-w 8km barátok rénya mrint a kv«c4i vr.«-HQljaB tPBlobh ry>nr»«vénj- ■ btl l>—aallifHa. atMiark kMé07í köiön-külön mlff mWiIh rMM Nfbű aa őuictélele Mjtáa a ewflpprk haataiUU miUatt kiránt ^redménju bittotiL f I
* Zapkat* an Ina* t» I fn f km »»»• ' ccabw. Kőrnklár: U. MCHVLS. Haa-, HTfr, trMllkialfW
Sal rator-{jógjaavtár ée Sőgel A. zy*f|ina résznél Zágrábban. — Kőnig Yencnal gyógy-szertára Marborg. 7«5 24—2$
Leniabbü Preurntives l«nj]M!i
Angol gyérenány, a Irtncziárál sokkal megbirhntóbb. At angol préeerialivek mindeddig a bevitel nábénnégei miai/Siem volták kaphatók; ezt mégkerölendö, a gyár külön raktárt tzervezeii ét gyártmányait ez eredeti gyári áron eladja^ Vidéki megbizáaok röj-lön, utánvél vágyj az ár beküldése mellett foganatosíttatnak. Arak toczatónként 8— 4 » 5—6 frt. Külön árjegyzékek it.gyen^ báraeet ve tárt levlében. pim; Angol gyári raktár Budapeti Deák Ferencz- mcaa 17. az. az nd-varban balra. non r to
P Ei ei qj. kitűnő epaoialitás bimalatot erővel éa ffyorsaaág:g:al kiöli a férgeket a laká-
0 tokból, konyhákból éa aaállókbóL valamint a kád állatokról, aa istállókból, ftvagkási éa kerti fi növényekről. Ax igati csakis névaláírással éa védelmi Jegyfyel ellátott eredeti üvegben fi kapkaté. A mit pnestáa papirzaeekóban a érnek ki, as sohasem igaai ..Saoherl-8peo4alitásw!
' ZACHERL J.f Bécs, L Goldschmiedgasse Nr. z
1 Hegy Kaanméii kapöat»Ke-aelboler J. arnál.jZtla-Kgartzgen llaphaló Ke^tltr S urnái. Kaposváron kaph linbochty Káluntogyógynz. I Ctákiorayán • Sirnhta letl véreknél/ . a | > Dr. Uogar gyogytz. j a » Czoilntr Vinczt urnái.
ja I * • (M»et L nrnél. | Készt helyen » Kereétlet J.Schleiltr A.j • ► t Szabó Imre n
Z A mikin mfiiéi laekerUa" nL Baplmlé, kai ^mkartln-fkliHnmk" lilkslib,
•ooioooo cooooooooooaoodiojoooooooooooooooooooooo
Njomafott flnbel Fatop lapta bjénaneaái Nafy-
J5ALAtf 1887. évi szeptember 25-én, 40-iki számához. |__
I A nagymosás kellemetlen- ^ M ^ w
kalaasásbas álló ^ Önök _ -
által átállított i drb. U a*. ^ cÓna
auwó- ni facvarógép minden fgf #•» Tpl • Oüy D f^J
tekinlofbon csékaerflaek (is rg* i
előnyősnek bizonyul s midGln X^w/ '/ rry mOfl.
éat k'•ssséggal igazol jpt, A 'f°if ^W TOf
cgyidojölcg kijdjint jük, hogy Ilii J f. -
gépüket iiiindijioknak kik* JSJl 1 SZÜnl VM JA
aak ilynemű gépre BzUksé- j | ' Uf
gók^vaa lagjübbao fogjijk| mert ^gJtaJflL
Grand Hótel Hnngarla ' f I I r t \ \ \
nJ7mH||. gs saríjíjiiip
Bndfpett 1886, nov,2 km. (Strakosch Boner szabadalma)
Tapa*stala< (Uy áa»asoeó- r%j n*mtlr egy nagyobb háztartás fbWraastült
és fncsahigép »ldl Szirewn im-Iiúii/ óra alatti a fe miniiti rcndkivo'l
értesítem úuökiit, uiwriit klmclcsc. tiappaa. ikirleua)a( |» itlű
kinast. Inn Ututa aoeaa, a megtakari asa ajriktt Mafrbrrré mnóaa.
1 fabétnemfee* kijm-l.'so. kónyi \ aaaaánxorlák dsinos é- cxrlaaen kiállítással.
CT,u. S. Schleinz E. és Társainál
bi-/vúxi ujuuiüíium. 7 Budapesten, \ll staczló-utcza ±7, éa
.. .__I . 'V., harmlnczad-utcza 4. ]
Krrtési Tódor f k.
____ í . „ I , Prélmme«áiimiédrn sirrdáa d.a. lérak.
Porottyarittczáj I. sa. alatt T
Részletfizetés mellett ts kaphatót. . , • 877 —18 j: I I Árjegyzékek jiugyen és bormejttvo. |
I í H 1 li i /
I ; íj ~T|
I 0 A jjEfjEKKOR I
£ L A legjobb A
9 i j %l+f
és s
A
i legmegbízhatóbb V
M
i 11. P
: a zsebórához
7 A JELENKO
posta Qt
csak 4
ajánlja
CSILLAG
A nagymosás kellemetlen
Bndfpeat 1888, no*. 2 l én.
Tapn*stalnt flily áa « a»*ó-és facearúgep felöl knlvemn értr«i»«m Oo'iket. uimriit kigást. Inn «* tuxta aosas, a fchétnemle'' kim**!''kóayí nj í kesoléti iáid, valamint Szappan ** idű tne*taki iritáó tekint. (elx">l gé|»ik U kelet testű mtgfelelnrk a a i'kat binváit ajantllátoai.
Krrtési TMer i>. k. DoivUyvntcsáj I. aa. |alatt.
Éa. Csillái Anna 185 etaa. kassai érlási Loreley-ha* .|asaasal, Mlyatan/t-tabun fiiltalált kenócs 14 kari használata után
uyértein, mely aws*ks dályoasn n haj kihal lést, elősegít; s hal' itttvékt éserófiti ahaj-btfrt. nraknál egy teljen rrés saa* kálaftrést, rüvid id» ig valjj bassaálat után a hatnak, vslnuiint Hxnknlnuk tem^ssatas aniat éa sfiriláéget kól catoAs éa*Mgóvjs korai SalléMI a lagaagasalili korig. Egy kécsSg ára ki kr. 1 frt. 2 frt Postával küldés naponként a péas elMefas beküldése ragy pöstantánvét JT- tel mullett aa egéss >i| UglM.
éa TÁRBA. Budapest, király-stesa aa. 934 11—20
4470Jtkv 1887. julius II.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
A nagy-kanizsai kir. lörvszók. telek-kvi. osztálya részéről közhírré tétélik, hogy Tóth Lajos nagy-kanizsai lakos végre-hsjtatőnsk Dani lst^an végrehajt fist szenvedő rigy&czi lakos elleni 60 írt tőké 1877 évi január bö él*G napjától járó 6« iísmstsi I írt 40 kr. per 5 írt 45 kr. végrehajtás kérelmi 6 írt 95 kr. jelenlegi s méfrtelmeraléndő költségék iránti végrehajt am ügyében a lent neveset! kir. törvényszék terüléiéhez tartozó a rigyécar~?89 sz. tjkvben A I. 1—10 sor szAoi sIMr (elvett ingatlanból Dani (sivánt illető 607 írtra bé-csült- V« rész
1887. éví október lió 4-ik uapjáo d. e. 10 órakor
AigyAcson a község házáoál Tóth Lajos felperesi ügyvéd vsgy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog 20 I—I a "I ] I • _'r flglfí Kikiáítaai ár a íeunebb kitelt becsár.
Bndapoat, 1886, decs. 14a.
A jnosókonybánlfban al- --. ^B , _
kalmanásban álló J Öaök - knWfltt \ "
álUl ssállitott í drb. g eá- ^_ \f cAna /k k fsoiógép »lsé»statl»
mosó- és fassnségóp aindea íwfl" «Wa asgy*esékwr» aMf
tekintefbon cséliaerflaek k MA f TMTTl köny««yei» jar. a a bástar-
előnyösnek bizonyul a aldóia rilPíl- táaUn aétkSlotbeUea.
est k '•sxaécgal iguoljpk, j^S^TO'lvííl " "W Orf. BeUűea Márk a. k.
egyh^]ttlagkij4sat|Sk,bocy j^SSlM lill J .. , ' 'rBi '
gépöket miadaSokaak kik- RSLiV I SZUnt /A KA „ „ .. ,
nok ilynemű ^pre saUksé- CS Kjl^ ' U Q Sz.-Wnár, 1887. aárcs.
gflk van lúgjában fogj^: 'wFS. IL lűp mert ^^k^JlBL Ismételve csakis a leRjob-
ajáulani. JjtT^ bal niondhutok mosógépjük-
_ 1L J . 1 ( ,rs. Tűbli inbetf meg lett (á-
Ornnd Hótel Hungarla r r # ' ' . \ \ madva azon kelytelea kije-
ILwinnUn f- s. k. Tn IISfim ES T3.CN3.rnff BUl IlHeli^ssol Bismmt a rdbát
mosó- és íacsaró^umd'E^
• ■ I Ibozye
(Strakosch <*.» Boner szabadalrm)
my astaély egy aéiyobb liástaHáa f»h4>n»mfiit arilány óra alatti a fe írneriiö rrndkltttM kimok-so. vzuppaa. Iliirleuaiai j> idő
meftaknri asa awllatt «jofch«*rré mnóaa. \ aaasáaaorlék csinos é" czrlaseM kiállilnssal, Kapbat'-k MagyarJt«ttf_egyedüli vt-zérügynukeinél
Schleinz K. és Társainál Lte,go«~ü£
Budapesten, \i|.ataozió-utcza 47, ÓS' Aa Anóktéi megieadelts V., hamjlnczad-utcza 4. | lasámn aángorlósép igts jó Prébaasaaáitmfadva nnrrdáa d.a. S Arak. Vuukát Toljesen meg Készletfizetés mellett la kaphaíér. , Árjegyzékek ttugyea éa bármaatvs.
Tanai. Krd. 1^88 nov. 29.
Elismere-n. bogy s ró> aziimro küldött 1. ts. motó-és fucsarógép minden tekintetben nagyon czébizerfi elég künyuyen Jár, s a háztartásban aélsSlózbeUas. Orf BeUűea Márk s. k.
Sz.-Fehérrár, 1887. aárcs.
Jsmételra csakis a legjobbal ninndhutok mosógépjükre. Tűiili inbetf meg lett tá-azon helytelen klje-leniéssel miszerint a rrfbát rútítaná pedi( biitositna bogy es nem áll, mert utóbbi idobei agy egén aeiyaaa-sztiavi telesgyét aaúa géppel As a srsjezi bimúsek neysniste a íran zia csipkék, a legkareaebbat sem •zoaredtek. » (irhinl Kálmán b. W
j vagyak vele Wgedre.
lts|ner Agnea s. k.
A JELEKKOR LEGJOBB ÓRÁJA
A legjobb és
legmegbízhatóbb

Minden irányban pontosan járó
HAJÓ-0RA
a zsebórához hasonló henger szerkezettel,
A JELENKOR LEGJOBB ÓRÁJA
posta uton könnyen elküldhető.'
csak 4 írt 50 krajezárért
: wüSCHERZ LUJZA FIA
10 8—•
cs. kir azaljad. tnlajdoonoa»
NáflY-KáHIIlAll.
A JELEMKOR LEGJOBta ÓRÁJA
Melléklet a „ZALA* 1887. évi szeptember 25-ón, 40-iki számához.
.Eindumiiiex Génle" 2 „NohlcHse obllgé"
Novello von • V Román von
MORITZ JÓK AI $ Fridrick Spielhgen.
Dns aeneste Werk dea gefeierten Dichters. eine J Sin keistsnrrrk modsrasf ferslblnsgnknnst daa
Novella von spaasasder Baadlaag nnd reisen- A wei/berthmlen Boaanniara, alleinigee Kecht def
daa Hsmor anschaiat vom 18 Sept ab a Rejiroiluktionfiir Ungarn.erscheiutvam l.Oktab
aar laa V nur lm
Budapester Tagblatt J Budapester Tagblatt
oopooooooooooooioooooooooooooo í>en mit 1. Qkiober neu eioireteodeo Abonoenten werden fümrotliclie Porisétzungen von „Ein dunimft Genie" von Moriz Jókai gráf is aachgeltelért.^^flj
Praiiumerati»iiNprfÍNe :
Üau|lkri( ....... fl. lé.— I Vlrrtel|áhrlg.......II. a^O
llalbjakrig......II. 7.— | Mnaaállek........II. 1^0
16 1—2 DIE ADMINISTRA'ŰON
„Budapester Tagblatt,"
V.. Darathcagaifte Mr. 6. (Wiirmkof)
BBMaasnHaBMwaBHBaHaaBaBHBBnaMaMMnBBaMMBasaBaHmmaamm
4424 ikr. 1887. jun. 23.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
A nagy-kanizsai kir. törvszék teiekkvi osztálys részéről közhírré téieiik. hogy Özv. Horváth Józsefné kis récsei lakos vég-rehajtatónak Hegedűs Ferencz és Hegedűs Imre végrehajtást szenvedő kisrécsei lakosok elleni 300 írt, iáké, 1884. Június 24-töl járó 6% kamatai, 17 írt 26 kr. végrehajtás kérelmi, az alap tökéhez szamitaodó 14 irt 56 kr. hagyaték iftrgyalás kérvényezési, 11 írt 41 kr. hagyaték tárgyalás megállapítod és 12 írt 45 kr. jelenlegi s még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fent nevezett kir. törvényszék fejletéhez tartózó kisrécsei 36 tkben -f- 44 hrss. a. Hegedűs Imre tulajdonán! (elvett 292 írtra becsült ingatlan az ehhes' isrtozó erdő és legelő illetőséggel együtt, — a kisrécsei 88. tkben 11—4sor sz.s. Hegedűs Imreiulájdoná-ul fellven 227 Írtra becsült iogarlan a kisrécsei 67 tkhen I. I—10 sprsz. a.Hegedűs Ferencz tulajdonául felvett 272 írtra becsült ingst-Isn. a nagyrécaei 254. tkben -i- 1 sor (3123—3127) hrsz. a. felveit jállságköleles ingatlanból Hegedűs Imre és Hegedűs Ke-renczet illető 515 írt 34 krra becsült (%) kétharmad rész, és pedig a kis récsei ingat-lanok
1887. évi október hó 22-lk ntipjáu délelőtt 10 órakor
Kis-Hécsén a község házánál, — a nagy* récsei ingstlsn pedig
ugyanwiiap ti. u 3 órakor
Nagy-Réca^n a kösaég házánál Heríelendy Béla felp. ügyvéd vagy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen elsdstni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kitett becaár.
Árverezni kivánók tartoznak a becaár 10%-át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez leleoni.
Vevő köteles a véielárt három egyenlő részletben, még pedig: as elaőt az árveréa jogerőre emelkedésétől számítandó • hónap álatt, — a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, — a harmadikat ugyanattól 3 hónap álatt, — minden egyes részlet után az árveréa napjától ezánlilandó 6% kamatokkal együtt az árverési feltételekben meghatározott helyen éa módosatok szerint lefizetni.
Kelt Nagy-Kanissán, a kir. (szék, mint tikvi hatóságnak 1887.. évi jun. hó 30. napján tartott üléséből.
rKral valódi Karolinenthal',
Dávids-tbeája
hírneves és Jónak blzo-
nyult mell é» tjidőbaj-•ban szenvedőknek.
m
vv jf Kral valódi Kuroliiifu 9 li « ■■ aí ikall DA« ide*tkejája min donnemü tfldAbnjokaál, de különösen göj*-, ((utó-, idült- it iwntwU utzkún,t köhöyéanü M u \gije-éüJi óvszer a formM* (Tnbcrkolusr) oljcn, mely megt^pO ereilnitínyiy. l baaanáhatik. — E^J cannw-gocaka áfa: 90 krj Néhány iparúzA Kral
valódi DávlSeiUfáJe óriási elicrjed^élflí ke-csugte ve, BHgkiaélwilrk liamiíitásoknl férgaluinba hnaai, s "hogy a tiaindu annál telje^nbb legyen, ép ugy csomaguljakJ mint ast éa bevuxeltkm. klim-kogy Win de a ilyes (nűuisilvány keláaoclkttll kevink, mely aűnd arra látásik alkalauzva lenni. Inff a Kral valódi Ka^ollncutlinli l>áiid»4liM rflaasbatasnnak biáaiyatjoo; enw-k fblytSN elbatá* roatam minden csupagocskárs sláiraaomat kék aaíu-bea én bejegyzett xjéajegyemect a kiiUn caumigolaaun falkaasaálni, eir«' egyeljenek a Kral valódi karollneuthali DAvId* Ckea i. c*. jdurm iléi, esnél fogra kérem mídden kuoursl g) arimanyokat, melyeken alsiráMSi pf bejegyzett védjegyein hiány.
aik — viasásktasiuni >zive*kedj<-uek. Véreargéifeég, p feage»rg. fehérkOr, kir* vélykór (Skropoli) idrg gybatfrsrg. u. m. m>d«nn<-mo ailk«lM>^|ek teljewn Meggyógyulnak a klrae, jél isajert és több bel- 6* külföldi orvosi tnkintélvektöl ajánlott. vértUztitó
Fiirst vascziikorja folyadékban,
Dr. Hager módja Leriat előállítva, mely First József gyógy esetéss által Prágában — a „Fehér Angyalihoz — lóit javítva. Egy üreg Arat 1 frt tO liv, '/« Ivei SO kr.
'r Q-a^txoplxaxL,
kitűnő gyógyszer él* Agj talauM*guAI. eméeiV kaUtaséf., kásnkh, gyoinorgttrcMlk- éa gyomorégés ellen. I üveg Ara 7p kr,
Fürst J6z.sef
gyógyszerész a „Fehér Angyalihoz PrAgában.
Főraktár: TÖKÖK JÓZSEF gyógyszerésznél, Budapest, KirAly-alesa I* -sAm.
7 Ím ^
'PesaffA
AYALA & Co.
(Ö^Qft Egyedüli raktár Sagy-KaaiaaAa
Feselbofer Júzsefurnál.
884 99—-100
6rf. HUG0NNAY
h. kir. tsséki elnök.
19 1—1
EVELL
kir. tsséki jegyző
Véd|a»y
XX *X XX XX XX XX XXlXXlXX XX XX X* XX XX XX XX
X «[[ WladaaaaiS X
v állampapírok, sorsjegyek, részvények, záloglevelek, *
X 1 arany én esüslpéntek ^
iV | vétele és eladása. X
I vénpk é« klisrislt értékek ^
I 1í lieviál tAtui fo leMzítmltoft Ihu fi
i r TKbuJaÍ n hiidapexti ée bécsi tőzsdén mérsékelt fedezet és előnyös faltéi*.
Si OZSUcl me?DlZaS0& [tk mellett eszközöltetnek. — Vidéki megnmdeléaek a legnagyobb ff gonilosl teljekittetaek. MiadeaaemS fslvilágitaa lelkiiaaMretetea adatik. Ö
y Iffáryényejk minden húzásra. V
l X Elfilegek Idlampspiaok és vidéki takarékpénztári részvényekre olcsó kamatláb mellett. X
y PBEI8Z ÁRMIN x ff
X bank- éa vállé.Azletr Itudappalra, X
r* f| egyetem-uiosa 1. sz. 11 2—10 ^
XX XX XX XX XXXX|XX|XX|XXXXXXXXX* XX XX XX
OOCO00000oocoooooocoooooooooooooo
Ci«ldr.onJtrék^magyar Bzabadajmaiott 0
Farugony-matráczokg

Pótlék szalmazsákok és sodronybetétek helyett
X tiszta tartós és jatáojos. kolönftsen alkalmsa intézeteknek ét kórtiáwknak. Nanrobb megrendt- g U léseknél, megfelelő árleengedés. A megrendeléa«knél az ágy beltÖ oéletsM t* butfu tadaundó. W
2 Főraktár: BÉCS, I Neuer Markt 7. sz. WI ,_„ g OOOOOOOOOOOOOOO 000000000300000000
OOOOOOOOOOOOOOOO OC 00000000000030
8Szálloda a ,jMagyar Királyhoz" Budapesten.©
T a fóvAroa kósepéal a gózbaJóAUomAaok, a tőzsde atb. kteretlen kéaelékea.
U Alólirotl tiaatelettel értasiti a a- é, kftsösaéget miazeriat ezeajul agy. a déli valamiat a köcpoati
Q indóházhoz minden romit U dinduUmicor ttját UrtotktctijtU HzUktduti, az árak .
X a déli vaspályát*1 aaoaaéljeaklat te kr.
U a kézpontí vaapAlJétó! személyenkint 10 kr.
OEgyidejöleg alkalmát vnszek szállodámat a ia. L közönség becses figyelmébe ajánlani.
_ SsobAk naponkint 1 frltól ÍWfalé.
Q A téli idényre ajáalok hónpoa saobákat éa lakkelyiségsket legméraékeltobb feltételek mallett
Q Mély tisstalettel
O llS ' KTÓBI A. J.
X 16 1-3 Szállodás a .Magyar Kirilyboa" Bodapeat.
^^--------^ A A A — - —--—-------— —
8
8
Szállodái a ,Magyar királyhoz? Bsdapsat.
oooooooooooooooooooooooooooooooo

Insert failed. Could not insert session data.