Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.08 MB
2008-02-11 12:45:25
 Kanizsa 2008 02 07 11old - 2008 - A könyvtári tájékozódás éve.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
575
2297
Kanizsa 2008. február 7. 11. oldal
2008 - A könyvtári tájékozódás éve



2008 - a könyvtári tájékozódás éve
A Halis István Városi Könyvtár új épületének avatása óta eltelt hat évben 18 ezren iratkoztak be a könyvtárba. Az év szlogenje: 2008 - a könyvtári tájékozódás éve. Beszélgetésünkben a könyvtár szolgáltatásairól, az eredményekről és a tervekről kérdeztük Czupi Gyula intézményigazgatót.
- Könyvtárunk új épületének avatása óta a város és környéke lakosságának nagy hányada fordult meg intézményünkben, programok, könyvtárismertetővel egybekötött pályaválasztási tanácsadások alkalmával.
- Van-e olyan internetes szolgáltatás, ami csak a könyvtár segítségével érhető el?
- A városnak és környékének olyan, mindenki által látogatható intézménye vagyunk, mely a nagyközönség számára különösen fontos és egyedi szolgáltatásokat képes nyújtani. Ilyen például a Nemzeti Audiovizuális Archívum, közismertebb nevén a NAVA, mely az országos televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorait gyűjti, tárolja, dolgozza fel, és az így létrejövő adatbázis-
ban keresési és megtekintési lehetőséget biztosit, de csak a NAVA pontokon keresztül. Ilyen a könyvtárunkban is működik. EBSCO rövidítésű az az államilag előfizetett tudományos adatbázis, mely elektronikus hozzáférést biztosit közel nyolcezer angol nyelvű szakfolyóirathoz. Ez a szolgáltatás szintén csak könyvtárunkból érhető el. Az Akadémiai Kiadó könyvtárunkba előfizetett folyóiratainak teljes szövegű internetes változata, a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás című folyóirat utolsó hat számának teljes szövege csak a könyvtár segítségével érhető el. Az általunk épített www.nagykar.hu internetes szolgáltatás jelentős része is csak beiratkozott olvasóinknak teszi lehetővé a tájékozódást.
- Mi a teendő, hogyha valaki a könyvtár katalógusára kíváncsi?
- Ha valaki az interneten a könyvtár és Nagykanizsa szót együtt írja be, akkor a keresők könyvtári honlapunkra mutatnak. Ezáltal távoli pontról is használható a teljes állományt mutató katalógusunk. Ennél is sokrétűbb szolgáltatást nyújt a www. nagy-
kar, hu című honlapunk, mely Kanizsa és térsége identitásának a megjelenítője azzal, hogy nem csak Nagykanizsáról tartalmaz teljes terjedelmében szinte minden könyvet, hanem minden környező településről is sok adatot tesz elérhetővé. A két honlapot az elmúlt évben 200 ezernél is többen látogatták meg.
- Kik látogatják a nagykar.hu-t, a Nagykanizsai Kistérségi Adatkezelő Rendszer elnevezésű honlapot, és milyen témáknak van a legnagyobb sikere?
— A világ minden tájáról, de a látogatók nagy részét a nagykanizsaiak és a környékbeliek adják. Az elmúlt évben tízezer látogatója volt havonta. A honlapon sok olvasnivaló található, hiszen sok könyvet teszünk ezáltal hozzáférhetővé. Egyébként ez különbözteti meg alapvetően a honlapok átlagától, ahol a kép, a film és a hang, főként a zene dominál. Nagy sikere van a közgyűlési jegyzökönyveknek. A Kiskanizsai szótár a legnépszerűbb kanizsai témájú könyv, melyet két év alatt hatezer érdeklődő vett a kezébe és használt. Nagykanizsa
és régiója az EU-s csatlakozáskor című könyv pedig másfél év alatt ötezer használattal büszkélkedhet. Barbarits Lajos 1929-es Nagykanizsa Monográfiája is háromezer érdeklődőt vonzott az elmúlt két évben. Érdekesség, hogy három kanizsai szerző, Bakonyi Erzsébet, Kardos Ferenc és Pék Pál megzenésített versét egyenként 1500-nál is többen találták meg egyetlen év alatt.
- Hogyan állja a versenyt a hagyományos könyvtári szolgáltatások fejlesztése?
- A könyvtár egy pillanatra sem adta fel a további fejlesztést. A megyében évek óta nálunk a legnagyobb az állománygyarapítás. Az olvasók egyre nagyobb számban kölcsönözhetnek CD-t, DVD-t, könyvet. Sorakoznak a könyvek Kanizsáról és a környező falvakról a város elektronikus könyvtárában. Ezeket településenként egy-egy linktárba gyűjtjük, ami folyton fejlődik és alakul, de önálló honlapok is vannak településenként. Készül az eseménynaptár a város és térsége számára, amibe mindenki maga, vagy kérésre a könyvtár is beírja a jelezni kívánt programot.

Insert failed. Could not insert session data.