Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
34.24 KB
2008-02-19 13:33:02
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
452
1799
Kul-túra

E rejtélyes cím olvasásakor biztos sokakban felmerül a kérdés, miként hozható kapcsolatba a kultúra és a sport, jelen esetben a gyaloglás, túrázás? Nos, aki kíváncsi, kérdésére választ kap a Nagykanizsán első alkalommal bemutatkozó nordic walking (északi gyaloglás) tanfolyam során.
Két műveltségterület, a kultúra és a sport képviselőinek véletlen találkozása, azonos érdeklődése és szervező munkája által lehetőség nyílik a Magyarországon is egyre népszerűbb szabadidős sporttevékenység megismerésére. A Halis István Városi Könyvtár és a Kanizsai Futó és Szabadidősport Klub közös szervezésében 2008. február 23-án, szombaton 9:30 órakor kerül sor a programra, melynek során nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is lehetőség nyílik a könnyen elsajátítható mozgás megismerésére. A meghívott szakember, Galambos László a nordic walking jeles hazai képviselője, a HUNWA elnöke, INWA képesítésű edző beavatja az érdeklődőket e mozgás fortélyaiba.
Ez az egyszerűnek tűnő mozgásforma, melyet minden korosztály bármikor űzhet a megfelelő technika elsajátítása után, nagy élményt nyújt művelőinek. Mivel az egészség egyik fontos feltétele a rendszeres mozgás a szabadban, ennek ez a sportág maximálisan megfelel. A nordic walking (NW) az elmúlt tíz évben a legnagyobb kedveltséget és létszámnövekedést érte el a lakosság körében világszerte. Talán akadnak olyanok, akik furcsállóan néznek azokra, akik a speciális karbon alapanyagú botokkal a kezükben lendületesen gyalogolnak. Pedig ha tudnák, hogy ez egy olyan, az egész testre ható edzésmódszer, mely a bottal végzett karmozgás révén a teljes izomzatot igénybe veszi, ezáltal élénkíti a szív- és érrendszert, a vérkeringést, anyagcserét. Maga a mozgás régóta a sífutók nyári edzésmódszere, az Észak-Európai országoktól, kultúráktól kaptuk ajándékba.
Milyen kitűnő hatásai vannak a nordic walkingnak? Az izmok 85 százalékát megmozgatja, a bothasználat révén a felső test is dolgozik. Igénybe veszi a kar-, váll-, törzsizmokat, oldódnak az izomfeszülések. Javul a keringési, légzési rendszer teljesítménye. A mozgásszervek terhelése a bot használata révén akár 30 százalékkal is csökken, mely a térd- és hátproblémákkal küszködőknek különösen fontos. Kiválóan alkalmas sérülések utáni rehabilitációra, zsírégető, alakformáló tréningre is. Mint minden állóképességi sport, a NW is erősíti a pozitív beállítottságot és az általános jó közérzetet.
Kiknek is ajánlott? Nos, akik még nem sportoltak, de szeretnének elkezdeni. Akiknek fontos a jó kondíció, szabadulni kívánnak az ülő, mozgásszegény életmód minden káros következményétől. Az egyéb sportmozgást ki szeretnék egészíteni ezzel a nagyszerű, szabadban és jó közösségben űzhető mozgásformával. Családoknak, mert a nordic walking egy olyan sport, amit az egész család együtt élvezhet korra való tekintet nélkül.
A technikai tanfolyam helyszíne a Városi Könyvtár, annak környéke, illetve időjárás függvényében egyéb szabadtéri helyszínek. A szükséges felszerelés a helyszínen igényelhető. Kényelmes, sportos öltözék ajánlott!
Ha e sorok olvasójának érdeklődését sikerült felkelteni és e pár gondolatnál többet szeretne tudni e hatékony és intenzív mozgásformáról, szánjon néhány kellemes órát valami új megismerésére, egészsége szolgálatára.

Insert failed. Could not insert session data.