Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
452.85 KB
2008-11-17 09:41:46
 Könyv könyvtár könyvtáros 2008-10 024old - Egy helyismeret-kutató barangolása részlet.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
281
1660
Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2008. október 24. oldal - Kégli Ferenc: Egy helyismeret-kutató barangolása Wégtelen Web Wilágban - részlet - 024. oldal

Cím: Könyv, Könyvtár, Könyvtáros
Egyéb címadat; közreműködő: / Az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, az Országos Széchényi Könyvtár ; szerk. biz. elnök: Biczák Péter Budapest : Országos Széchényi Könyvtár
Évek: 1951-
Periodicitás: havonként
ISSN: ISSN 1216-6804


A cikk szövege:

Ez már paradigmaváltás!?
Egy adott településre vonatkozó helytörténeti, helyismereti információk webes felületen történő összehozása (a helyismereti háló megszövése) viszont úgy tűnik, nem kizárólag könyvtári privilégium. Itt most nem levéltárra vagy múzeumra, esetleg egy honismereti társaságra gondolok. Magáncég is készíthet településbe-mutató programja alapján honlapot. Egyik ilyen referenciamunka a Várpalota-Pa-lotanet14 weblap. Versenyhelyzetbe kerültek volna a könyvtárak? Talán igen. talán mégsem, mivel ennek az oldalnak az utolsó frissítése 2006. januári dátumot mutat.
Van viszont egy élő, állandóan frissülő webhely, a nagykanizsai kistérség településeinek, intézményeinek és civil szervezeteinek közös honlapja, amelyet a Halis István Városi Könyvtár működtet. A Nagykanizsai Kistérségi Adatkezelő Rendszer, a nagyKAR honlapcsaládja15 önkéntesek segítségével gazdagodik. Javaslatot tehet a rendszerben magát regisztráló újabb dokumentum közzétételére, honlapok létrehozására, részt vehet vitafórumokon. Jól láthatóan, a címfejben ott van az RSS jele, amelyre feliratkozva értesülhetünk az oldalon megjelenő új tartalmakról. A kezdőlapon egyebek között a Digitális gyűjtemény menüpont olvasnivalókat ajánl fel, hangtárban, képtárban, mozgóképtárban való keresést tesz lehetővé - a jogvédett dokumentumokhoz a könyvtár beiratkozott olvasói csak egyéni jelszóval férhetnek hozzá.
A nagyKAR - függetlenül a dokumentum típusától - közös keresőfelületet kínál fel a teljes digitális gyűjteményhez. Ha viszont nem ezen az úton akarunk elindulni, akkor a Tematikus linktárban választhatjuk ki a számunkra szükséges kategóriát. Egy adott település, mondjuk. Hahót esetében az Épített értékeink, Hahót a Zalai Közlönyben, a német, illetve az angol nyelvű szövegek, a Szellemi értékeink, valamint a Természeti értékeink elnevezésű részhalmazban való belépésre, továbblépésre kaptam ajánlatot. A részhalmazok hivatkozásai nemcsak a weblapok témáját és linkjét közlik, hanem rövid annotációt is tartalmaznak. A bejelentkezetteknek üzenetküldésre, témafórumokba való bekapcsolódásra is lehetőségük nyílik.

Insert failed. Could not insert session data.