Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.87 MB
2009-04-16 14:53:04
 Vasárnapi Zalai Hírlap 2009 04 05 013sz 03old - A munka is lehet jutalom.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
241
1611
Vasárnapi Zalai Hírlap 2009. április 5. 13. szám 3. oldal - A munka is lehet jutalom


A cikk szövege:

A munka is lehet jutalom
vasárnapi vendég Czupi Gyula, a kitüntetett nagykanizsai könyvtár igazgatója
- Életem már korán a könyvtárhoz kötődött -mondta Czupi Gyula. -Amikor a szegedi egyetemre jártam, szinte az ottani könyvtárban éltem: ott tanultam, találkoztam a barátaimmal, néha bizony még el is aludtam a könyvek felett. Egyszóval lelkes használója voltam az intézménynek, bár akkor még nem készültem erre a pályára. Először akkor fogalmazódott meg bennem ez a gondolat, amikor felmerült, hogy abbahagyom a tanítást és más munka után nézek. El is jött a pillanat, üzentek értem, én pedig a munka mellett rögtön beiratkoztam könyvtáros szakra.
Czupi Gyula ígéri, az eddigieknél is jobban meg fogják szólítani az embereket hogy életformaszerűen használják a könyvtár szolgáltatásait
A gyermekkorát Dömeföldén (ma Páka része) töltő Czupi Gyula magyar-történelem szakos tanárként kezdte pályafutását, majd egy kis vargabetűt követően hírlapkézbesítőből lett 1986-ban könyvtáros Nagykanizsán. Tizenhárom évvel később, 1999-ben került a városi könyvtár élére, melyet kollégáival sikerrel költöztetett át egy vadonatúj épületbe, majd 2003-ban az általa irányított intézmény elnyerte az Év Könyvtára címet. A minap mindezt azzal ismerte el a nagykanizsai közgyűlés, hogy újfent megerősítette igazgatói székében a szakembert.
Szalabán Attila
- Amikor 1999-ben megkapta az akkor még a régi helyén lévő városi könyvtár igazgatói állását, benne volt már a levegőben, hogy újat kell építeni. A beruházás óta 9 év telt el - hogy érzi, jól sikerült?
- Jutalomnak éreztem, amikor megkezdődött a projekt és beleszólhattunk a különböző döntésekbe - válaszolta Czupi Gyula. - Azóta is úgy gondolom: nagyszerű csapat jött létre a beruházást felügyelő ad hoc bizottság megalakításakor. Máig kihatnak az akkor meghozott határozatok, melyek eredményeként a kilencedik évet töltjük az új, Halis István nevét felvett könyvtár falai között, és még mindig újszerű állapotban van az épület. Azóta itt élheti a város a közösségi életét, mely előtt egyébként teljesen nyitottak vagyunk, szinte bármilyen kéréssel megkereshetnek bennünket, azt rugalmasan igyekszünk kezelni.
- Öt évvel ezelőtt komoly politikai vita közepette maradhatott az igazgatói székben, ehhez képest most abszolút csendben, elismerésekkel övezve született meg az önt támogató döntés.
- Úgy vélem, akkor sem a munkám befolyásolta az eseményeket, és nagyon jólesett, hogy széles társadalmi réteg állt ki mellettem. Most pedig tényleg csak a munkáról volt szó, a tevékenységem megítéléséről, s ennek volt köszönhető, hogy kollektívánk komoly elismerést kapott. Tény és való: tessék mondani még egy intézménytípust, amelynek szolgáltatásait több mint 20 ezer ember használja, teljesen önkéntes alapon! Ehhez nagyon komoly munka kellett, az olvasókkal való szervezett foglalkozás. Arra is törekszünk, hogy sokaknak munkahelyet biztosítsunk: rendszeresen számos embert alkalmazunk, akik közül kiváloga-tódnak véglegesített kollégáink is, de a többiek is megmaradnak rendszeres könyvtárhasználóként.
- Megfogalmazta már a terveit az elkövetkező évekre vonatkozóan?
- Intézményünk közösségi tér funkcióját tovább szeretnénk erősíteni, az alapvető feladatok ellátása mellett minél szélesebb társadalmi kapcsolatokat kívánunk kialakítani. Ehhez az eddigieknél is jobban meg fogjuk szólítani az embereket, hogy rávegyük őket: életformaszerűen használják a könyvtár szolgáltatásait. Teljesen más ugyanis, ha valaki egyedül próbál megoldani egy problémát, mint amikor egy egész könyvtár, az ott elérhető rengeteg szolgáltatás és szakember segíti őt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nevünk már egy kicsit félrevezető is, hiszen jóval több vagyunk egyszerű könyvet tároló épületnél. A könyvtár igazi 21. századi műfaj, ennek a szakmának van esélye, hogy nagyon komoly karriert fusson be. Ehhez persze meg kell felelni az új idők kihívásainak - és bevallom, jólesik, hogy ebben az egész ország húzóerőnek tartja a nagykanizsai könyvtárat.

Insert failed. Could not insert session data.