Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
3.86 MB
2010-06-18 10:02:39
 Nagykanizsai Maraton 2010 06 18 024sz 03old - Programot a gyereknek.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
162
768
Nagykanizsai Maraton 2010. június 18. 24. szám 3. oldal - Programot a gyereknek. Benne: a könyvtár nyári tábora

A cikk szövege:

A HÉT TÉMÁJA Vakációs terhek szülőknek
Programot a gyereknek
A gyerekek, legyenek kisiskolások, vagy már nagy gimnazisták, egyaránt osztatlan lelkesedéssel és fantasztikus tervekkel várják, hogy végre megkezdődjön a nyári szünet.
A kutya a legjobb társ. Valószínűleg a nagykanizsai állatmenhely kutyusai várják a legjobban a nyarat, amikor több mint 30 gyerek csak velük foglalkozik szinte nap, mint nap. Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület Idén is megrendezi gyerektáborát, ahol a szórakozás mellett ismét a kutyusoké lesz a főszerep. Fotónk a tavalyi táborban készült.
Varga Tünde
A szülőknek azonban a hosszú vakáció a sok kellemes élmény mellett némi szorongást és fejtörést is okoz: mit csináljon a gyerek két hónapig? A legtöbbször az dönti el a kérdést, hogy mennyi az erre szánt keret, már ha van ilyen egyáltalán.
Amíg kicsik a gyerekeink, vagy a felügyeletüket nehéz megoldanunk napközben, vagy a változatos, gyerekbarát nyári programok kitalálása teszi próbára kreativitásunkat. Ahogy aztán csemetéink lassanként megnőnek, azt vesszük észre, egyre kevésbé igénylik, hogy szórakoztassuk őket, és őrző-védő felügyeletünkre sincs már minden percben szükség. És pont, amikor kezdenénk megszokni, kisiskolás gyerekekkel mennyivel kényelmesebb az élet, beköszönt a kamaszkor és a szülő ismét félelemmel tekint a nyári szünetek elé. Vajon egyedül hagyhatom-e egész napra, amíg én dolgozom? Hová és kivel engedhetem el napközben? Bele kell-e szólnom, hogy mivel tölti el a nyári szünet napjait, vagy hagyjam, hadd aludjon délig és üljön le utána a tv elé? Megannyi kérdés, amiről jó lenne a gyerekkel veszekedés nélkül egyezségre jutni. Ebben nyújthatnak segítséget a nyári táborok. Míg régen nem volt ennyi lehetőség, ma már - ha nem számít a pénz - választani sem könnyű. Ennek ellenére azt hiszem elsősorban az árak döntenek. Lássuk néhányat a nagykanizsai kínálatból!
Alighogy befejeződött az iskola, már el is kezdődött a városi könyvtár olvasótábora, amely öt évvel ezelőtt kezdődött és úgy tűnik töretlen a sikere. „Húszfős kerettel hirdettük meg, ám nagyon sok volt a jelentkező, így most 30 gyerek jár a táborba" - hangsúlyozza Kardos Ferenc, a könyvtár igazgató-helyettese. Tapasztalataik szerint főleg visszajárok a diákok, van aki első osztályos kora óta jár. „A tábor költsége egy napra 2000 forint, ami az étkezést is tartalmazza. Megpróbálunk hasznos, a könyvtár infrastruktúráját kihasználva értelmes, ugyanakkor szórakoztató programokat biztosítani a gyerekeknek, amibe egy környékbeli kirándulás is belefér. Emellett ugyancsak mi szervezzük a gólyalábas tábort is."
Hasonlóan ismert és közkedvelt az Élettér Állat- és
Természetvédő Egyesület tábora is. Az állatmenhely kutyusaira alapozott egyhetes tábor ára húsz ezer forint, amit két részletben is ki lehet fizetni. Ez tartalmazza az ellátást és a helyi buszbérlet árát is. „Nyolc évvel ezelőtt kezdtük el, és ami érdekes, mára egyre több a helyi, vagy környékbeli gyerek. Megszűnt az a szemlélet, hogy küldjük a gyereket messzebb, akkor nyaral" - mondja az egyesület elnöke, Varga Károlyné. A 10-18 év közötti gyerekeknek itt külön élmény a sátortábor, a kiskanizsai kempingben teljes ellátást, napi négyszeri étkezést biztosítanak a szervezők. „A játékos programok mellett az elsődleges cél, hogy a gyerekek megtanulják a helyes állattartást, ami a személyiségüket is formálja. A létszám sajnos korlátozott, 30 gyerek van általában, de a tábor kezdete előtt egy héttel is lehet jelentkezni."
Talán a legközismertebb nagykanizsai tábor a Zöld Tábor, amit a Péterfy Sándor Általános Iskola működtet a Csónakázó-tónál. Itt egész nyáron váltják egymást a turnusok, körülbelül 55-60 fővel. Az első csoport hétfőn kezd. Bagarus Ágnes igazgatónő elmondta: itt napi térítési díj van és állandó felügyelet, külön programok a környék sajátosságaira építve.
Szintén olcsó megoldást ajánl idén a HSMK. Napközis jellegű tábort szerveznek hétfőtől kétszer egy hétig. Egy hét ezer forint, plusz az étkezés árát kell kifizetni. Itt a Kanizsai Kulturális Központ keretein belül kézműves-foglalkozást, sportvetélkedőket, múzeumlátogatásokat, kirándulásokat, néptáncot és egyéb programokat kínálnak hétköznaponként 8-tól 16 óráig. Gelencsér Edit az intézmény munkatársa kiemelte: „Több próbálkozásunk is volt már. Tavaly egy főnek 5800 forintért ajánlottunk hasonló lehetőséget, ám alig volt jelentkező. Az ár igenis számít, de az is, hogy a gyerek ne otthon a négy fal között üljön és bámulja a tévét, hanem felügyelet mellett közösségben töltse a szabadidejét."
Végül ne feledkezzünk meg azokról a gyerekekről sem, akik nem tudnak menni semmilyen táborba, mert szüleik anyagilag nem engedhetik meg maguknak. A csellengő gyerekeknek is van értelmes megoldás, például a Csellengők Háza által szervezett programok. Kondákor András, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ családgondozója, az utcai szociális munka koordinátora szerint a ház nyáron nem sok lehetőséget ad, mivel a gyerekek jó időben szeretnek inkább a szabadban lenni. Június 15-től augusztus l9-ig minden kedden, szerdán és csütörtökön 15 órától 20 óráig a vívócsarnok mellé, a Mozgás-térre várják az unatkozó fiatalokat. „A Mozgás - tér 2009-ben indult, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ alapítványa, "Segíts, hogy segíthessünk alapítvány" támogatja. A cél, hogy a gyerekek a mozgás és az egészséges életmód mellett az otthoni, iskolai és párkapcsolati problémáikról is beszélhessenek nyíltan, hiszen az ott dolgozó
szakemberek ebben is segítenek."
A Családsegítő és Gyermekjóléti Központ más táborok szervezésében is részt vesz. Ilyen például a rendőrség kortárs segítő képző tábora, ami jövő héten lesz a kis-tolmácsi kempingben. A cél itt is ugyanaz: az értelmes és hasznos szabadidőtöltés.
Ön mit gondol?
Küldje el a témával kapcsolatos véleményét a maratonkanizsa@plt.hu címre!
Tábori kiadvány
Nehéz helyzetbe kerülnek a mindig elfoglalt, folyton rohanó szülők, felkerült a táblára a mindenki számára kedves VAKÁCIÓ! felirat. Beköszönt a sokszor csak a gyerekeket felszabadító nyári szünet. A szülők nagy része azon aggódik, hol töltse a gyerek a szabadidejét. Békés megyében egyedi módon próbálnak meg segíteni a szülőknek. Békéscsaba önkormányzata és a Diáktanya idén is összeállította a Nyári táborok 2010 című kiadványt, amelybe összegyűjtötték a táborozással kapcsolatos információkat. Idén közel 50 lehetőség közül választhatnak a szülők, illetve a gyermekek Békés megyében. A nemrég megjelent kiadvány összefoglalja az óvodás korosztálytól a középiskolásoknak szánt táborokat, amelyekről az alapinformációkat közli. Így időben elkezdődhet a válogatás, felkészülés a szülők számára sokszor hosszúnak tűnő nyári szünetre, így a tájékoztatóanyaggal megkönnyítik a döntést.

Insert failed. Could not insert session data.