Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.38 MB
2010-09-30 08:19:41
 Zalai Hírlap 2010 09 29 227sz 07old - Könyvajánló.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
139
386
Zalai Hírlap 2010. szeptember 29. 227. szám 7. oldal - Könyvajánló

A cikk szövege:

A KEDVENC KÖNYVEIM
A pármai kolostor
A világirodalom népszerű alkotásai a Pannon Lapok Társasága kiadásában
Élt, írt, szeretett
Zalaegerszeg (mh) - Ezen a héten Stendhal A pármai kolostor című regényét kínálja lapcsoportunk A kedvenc könyveim sorozatban. A kezdeményezést hamar megkedvelték olvasóink, számos megrendelés futott be mind online felületeinken, mind pedig a lapból kivágott megrendelőlapokon. Az érdeklődést remélhetőleg csak fokozza a francia író fordulatokban bővelkedő műve. Stendhal, bár örökösen a szerelem és a hódítás bűvöletében élt, s regényeiben csodás nőalakokat teremtett, soha sem nősült meg. Sírjára az alábbiakat vésette: „Éltem, írtam, szerettem."
Végzetes veszedelmek
A mű lázas tempóban, 52 nap alatt született
Zalaegerszeg (mh) - Stendhal (1783-1842) eredeti neve Henri Beyle, írói álnevét egy német kisvárostól (Stendhal-le) kölcsönözte. Már gyermekkorában lázadó volt, szembefordult királyhű polgárcsaládjával, 16 évesen Párizsba költözött. Hamarosan Napóleon katonája lett, végigharcolta a legendás háborúkat. Első igazi remekműve a Vörös és fekete.
A pármai kolostort 1839-ben írta, 52 nap alatt. A történet főhőse Fabrizio del Dongó, egy olasz márki fia, aki - akárcsak az író -kamasz fővel Párizsba indul, hogy csatlakozzék Napóleon seregéhez. A szelíd, jóképű Fabrizio a szerelmet keresi, s eközben tömérdek kalandot él át, végzetes veszedelmekkel küzd meg. Figurája szinte kiált Gerard Philipe után, aki valóban megformálta őt az 1947-es filmváltozatban.
A pármai kolostor mindössze 990 Ft-os áron megvásárolható október 5-ig a hírlapárusoknál. A sorozat egyes kötetei vagy akár a teljes sorozat megrendelhető a napilapban megjelentetett megrendelőszelvényen vagy weboldalunkon.
Ajánló
Nagykanizsa (mh) - E heti kötetünket Dobos Béláné, a Halis István Városi Könyvtár munkatársa ajánlja.
- Stendhal e művét a 70-es években olvastam először, nagyszerű, szellemes, szenvedélyes és igaz művet ismerhettem meg. Szereplői rokonszenvesek, különösen Fabrizio, aki a pármai kolostorban fejezi be életét. A világtól kezdettől menekül, de ennek miértjét soha nem fogalmazza meg. A halálos veszélyben forgó férfit Clélia szerelme a maradéktalan boldogsággal ismerteti meg. Tragikus sorsa magával ragadott, maradandó élményt nyújtott. Számomra felejthetetlen kis világ, amit Stendhal teremtett. Aki teheti, olvassa el, nem fog csalódni.
A film korabeli plakátja

Insert failed. Could not insert session data.