Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
948.87 KB
2011-01-25 15:07:32
 Kanizsa 2011 01 20 002sz 05old - Együtt az idősek és mozgáskorlátozottak.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
1069
5433
Kanizsa 2011. január 20. 2. szám 5. oldal - Együtt az idősek és mozgáskorlátozottak

A cikk szövege:

Együtt az idősek és mozgáskorlátozottak
Az Idősügyi Tanács és a Mozgáskorlátozottak Nagykanizsa Városi Egyesülete szervezésében, Büki Pálné és Kardos Ferenc szerkesztésében jelent meg a Kapuinkat kinyitjuk című kötet, amely betekintést nyújt a városi idősügyi és fogyatékkal élőket tömörítő szervezetek életébe.
A könyv sajtótájékoztatóján Büki Pálné elmondta, száznegyven példányban jelent meg a könyv - ebből nyolcvan tiszteletpéldány - de van lehetőség az utánnyomásra is. Felépítését tekintve alapvetően három részre tagolódik, az első a városunkban tevékenykedő Idősügyi Tanács nyolc évét mutatja be, ezen belül is elsősorban az utóbbi négy évre fókuszálva. A második rész húsz idősügyi klub tevékenységével foglalkozik, a harmadik pedig a mozgáskorlátozottak mindennapjait tárja fel. A kötet százhatvan oldalán nem elsősorban eseményekről olvashatunk, hanem megismerhetjük az idősek és fogyatékkal élők szervezeteit, működésüket. Ami az idősügyi klubokat illeti, fontos, hogy ezek a szervezetek ismerjék egymást, és ennek érdekében közös rendezvényeket is szerveztek. Innét jött az ötlet, hogy egységesen foglalkozzon a kötet ezekkel az egyesületekkel. A könyv létrehozásának ötletgazdája amúgy a Honvédszakszervezet képviseletében Tarr Ernő volt, aki elmondta, 2009 év végén, 2010 elején készítettek felmérést a szervezetek életéről, munkájukról. Ezeknek az adatoknak az ismeretében határozták meg a kötet tematikáját. Dr. Lukácsa Erzsébet, a negyvenöt tagot számláló Idősügyi Tanács nevében kiemelte, a könyv címe találó, hiszen épp az a céljuk, hogy nyissanak a város idős lakossága felé. Sokan nem is tudnak ezeknek a kluboknak a létezéséről, emiatt nem részesülhetnek a közösségi programok adta élményekben sem. A tájékoztatón elhangzott továbbá, Donát Attila nyugalmazott operatőr képszerkesztőként járult hozzá a közös összefogásból született mű megszületéséhez.
A könyv egyszerre közösségi és egyéni bemutatkozás, várostörténet, kultúrtörténet, szervezettörténet vagy akár klubtörténet is. A kaput most az időskorúak közössége nyitotta ki. Önmagának és a nagyvilágnak szól ez a kitárulkozás.
(Bővebben: http://www.kanizsaujsag.hu/index.php?m=200&ckid=6019)
Z.A.
Fotó: Ziegler Anita

Insert failed. Could not insert session data.