Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.03 MB
2011-05-02 10:19:44
 Zalai Hírlap 2011 05 02 101sz 16old - Túl a hatvanadikon.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
766
3636
Zalai Hírlap 2011. május 2. 101. szám 16. oldal - Túl a hatvanadikon


A cikk szövege:

Túl a hatvanadikon...
ÜNNEP Születésnapjára emlékezett a Halis István Városi Könyvtár
Nagykanizsa (sza) - Kétszeres jubileumot ünnepelt tegnap a Halis István Városi Könyvtár: az intézmény 60 évvel ezelőtt jött létre, s 10 éve adták át jelenlegi, modern épületét.
A jeles alkalomból tegnap a könyvtárban nagyszabású ünnepséget rendeztek, melyre nemcsak a város életét irányító személyiségeket, hanem a rendszeres kölcsönzőket is meghívták.
- Nekünk igazából minden nap ünnep, amikor bejönnek hozzánk az olvasók - szögezte le Kardos Ferenc igazgatóhelyettes, s hozzátette: azért élhették meg ezt a szép napot, mert a város és annak vezetése valóban mindent megtesz az intézményért.
Hasonlóan nyilatkozott Cseresnyés Péter polgármester, aki rámutatott: az önkormányzat ügyel rá, hogy biztosítsa a könyvtár működését.
- Mai gazdaságközpontú világunkban felüdülés belépni a közművelődési intézményekbe - hangsúlyozta a polgármester. - Jó tudni, hogy nekik köszönhetően a kultúra él és virul. Nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy a születésnap kapcsán tisztelgünk a névadó, a tanulmányai befejeztével a város szolgálatába álló Halis István emléke előtt is, aki ma is példaként állítható mások elé.
Az ünnepség keretében ezt követően Mikulás Gábor információbróker úgy fogalmazott: a nagykanizsaiak nagyon jó helyzetben vannak, hiszen olyan szolgáltatásokban részesülnek, melyek a magyar könyvtári rendszerre amúgy nem jellemzőek. Az „extrák" között példaként említette az ünneplő intézmény által teljes mellszélességgel támogatott gólyalábazást. Ezután Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója adott rövid történeti áttekintést, hogy miként alakult ki Magyarországon az angol „public library" (magyarul: nyilvános könyvtár) mintájára az országos intézményrendszer,
végül Czupi Gyula könyvtárigazgató vázolta fel az általa irányított intézmény 6 évtizedének legfontosabb állomásait.
Ezt követően Nádor László helyi lakos egy eredeti Halis István kötettel, Cserti Tibor, a nagykanizsai Városvédő Egyesület elnöke pedig elismerő oklevéllel ajándékozta meg az intézményt - majd a könyvtárt sokszor használók kaptak emléklapot.
Számos aktív könyvtárhasználó, így Farkas Józsefné is kapott ajándékot a születésnap alkalmából Czupi Gyula könyvtárigazgatótól
HATVAN ÉVE SZOLGÁLJA AZ OLVASÓKAT
A nagykanizsai könyvtár mindig élen járt az országban, az \'50-es években a diafilmekkel, a \'70-es évektől a zenei gyűjteményével emelkedett ki a sorból. Az intézmény 1956-tól 1988-ig a Sugár utca 3. szám alatt működött, azután a ferences rendházba költözött, s csak 2001-ben készült el jelenlegi, modern otthona. Névadót is csak ezt követően választott a könyvtár, ekkortól vette fel Halis István ismert helytörténész nevét.

Insert failed. Could not insert session data.