Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.2 MB
2011-06-16 13:25:01
 Somogyi Hírlap 2011 02 05 030sz 14old - Idő érleli a képeslapokat.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
707
3657
Somogyi Hírlap 2011. február 5. 30. szám 14. oldal - Idő érleli a képeslapokat

A cikk szövege:

Idő érleli a képeslapokat
gyűjtő Bemutatja az országot. Somogy a második állomás
Nemesi László (jobbról) szívesen megosztotta emlékeit Didicsné Kardos Györgyi polgármesterrel is
Mennyi minden fér bele egy ember idejébe? Amennyit csak akar... Egyetérthetünk ezzel a közhelynek számító mondással, még kilométerre kibővítve is, ha Nemesi Lászlóval találkozunk. A nyugdíjas nagykanizsai férfi ugyanis nem restellte szinte egész Magyarországot bejárni -leginkább tömegközlekedési eszközzel hogy egyedülálló képeslap gyűjteményére szert tegyen.
A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban megnyílt kiállítása ezúttal Somogyot mutatja be. A kistérségeket külön csoportosította, minden egyes településről hozott egy képeslapot, ritkábban fotót.
A kiállítást megnyitó pogányszentpéteri polgármester, Didicsné Kardos Györgyi azt mondta: óriási munkát végzett a gyűjtő. Főleg, hogy napjainkban már alig vannak képeslapok a településekről. Pedig a képeslap olyan dolgokat örökít meg, amelyekre bizonyos idő elteltével talán már nem is emlékeznénk, mert megváltozott, vagy eltűnt, megszűnt.
Nemesi László 1992-ben, amikor nyugdíjba ment, hirtelen felszabaduló idejében valami tevékenység után kutatott, így kezdett el képeslapot gyűjteni, illetve utazni. De előtte gondosan begyűjtötte a telefonkönyveket, menetrendeket, összeállította az útvonalat. Ingyenesen utazhat, de ha busszal valahova képtelenség volt eljutni, személyautójába ült. Azt mesélte: az emberek segítőkészek voltak, a buszsofőrök néha még ajánlották is mit érdemes megörökíteni. Ahol ugyanis nem volt képeslap, ott ő készítette a fotót a faluról.
Az országot kistérségenként bemutató kiállítás sorozatnak egyébként Somogy a második állomása, az első Zala volt, aztán Veszprém és Vas következik.
S hogy mi a jó ebben? Nemesi szerint az utazás, a gyűjtés izgalma leginkább, s nem utolsósorban az, hogy megismerte hazánkat, amely nagyon szép. Leginkább Észak-Magyarország tetszett neki (egyébként innen
hiányzik még 27 település képeslapja), Somogyról meg azt mondta: az északi rész tetszetős, délen elszomorító a sok helyen tapasztalható szegénység, le-pusztultság. A gyűjtő állítja: képeslap gyűjteménye igazán fél évszázad múlva lesz értékelhető. Olyan ez, mint a jó bor, az idő érleli. Varga Andrea

Insert failed. Could not insert session data.