Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.98 MB
2011-12-12 10:07:53
 Zalai Hírlap 2011 12 12 290sz 11old - Túl a hatvanadikon.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
714
3203
Zalai Hírlap 2011. december 12. 290. szám 11. oldal - Túl a hatvanadikon

Túl a hatvanadikon
MÚLTIDÉZÉS A családi hétvégén az emlékévet is „bezárták"
A könyvtárosok lelkesen idézték fel egymásnak szép emlékeiket, amiket a régi bútorok, eszközök látványa hozott bennük újra felszínre
Nagykanizsa (hba) - A mögöttünk hagyott napok a családi hétvége jegyében teltek a város közművelődési intézményeiben. Volt könyvtári múltidézés, néptánc és karácsonyváró játszóház is.
A háromnapos rendezvénysorozat már pénteken kezdetét vette: délután a Hevesi Sándor Művelődési Központban amatőr festők műveiből nyílt kiállítás, a Medgyaszay Házban pedig 30Y koncert volt. Szombaton a Halis István Városi Könyvtárban délelőtt került sor az intézmény fennállásának 60., jubileumi évét záró rendezvényre, melyen bemutatták azt az enteriőrt, amit a bibliotéka Sugár úti éveiből származó bútorok, eszközök felhasználásával alakítottak ki. (A fiatalabbak talán nem is tudják, hogy az intézmény „lakott" a Sugár út - akkor még Vörös Hadsereg utca -3. alatti épületben, a Polgári Egylet 1885-ben készült volt székházában is. És nem is kevés időt töltött el itt 1956-tól 1988-ig...)
A könyvtár mostani vezetője, Czupi Gyula meghívta az eseményre mindazon volt és mostani kollégákat, akik anno még dolgoztak a régi házban.
- Pályakezdőként kerültem a Sugár úti épületbe - emlékezett vissza a ma már nyugdíjas Kocsis Katalin. -1976-ig a Hevesi Sándor Művelődési Központ is ott működött, amikor pedig megépült Széchenyi téri új otthonuk, s átköltöztek oda, sok helyiség felszabadult. Ezek egyikében jöhetett létre a zenei részleg, melynek aztán vezetője lettem. Azok a bútorok, amiket itt lát, kifejezetten oda készültek, egyedileg formatervezett termékek. Kovács Lajos helyi asztalosmestert dicsérik, aki a munka során figyelembe vette még a terem oszlopainak elhelyezkedését is.
- Annak a helynek hangulata volt, könyvillata, a szomszédomtól tudom, hogy az olvasók nagyon-nagyon szívesen jártak oda - emlékezett vissza a gyermekkönyvtáros Drávecz Antalné.
A kiállított bútorok és a régi katalógusrendszer láttán sok régi emlék tolult fel a könyvtárosokban, akik lelkesen idézték életük fontos éveit.
A családi hétvége keretében szombat délután a kis-kanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban Mészáros László/lé horgolásaiból nyílt kiállítás, este pedig a Kis-Balaton Táncegyüttes műsorát láthatták az érdeklődők a Dunántúl kincsei sorozat keretében. Azt követően a nagykanizsai néptáncosok találkozójára került sor. A családi hétvége a HSMK-ban karácsonyváró játszóházzal és a Szabad Ötletek Színháza zenés mesejátékelőadásával zárult tegnap.
Fotó: Szakony Attila

Insert failed. Could not insert session data.