Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.05 MB
2012-01-30 14:11:04
 Kanizsa 2012 01 26 003sz 02old - A Magyar Kultúra Napja Kanizsán.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
1066
5695
Rövid leírás | Teljes leírás (2.23 KB)

Kanizsa 2012. január 26. 3. szám 2. oldal - A Magyar Kultúra Napja Kanizsán

A Magyar Kultúra Napja Kanizsán
A Magyar Kultúra Napja alkalmából az intézmény szolgáltatásait bemutató kiállítással ünnepeltek a Halis István Városi Könyvtárban. A Himnusz születésnapjához kapcsolódóan ajánlották a látogatók figyelmébe mindazokat a kulturális értékeket, szolgáltatási újdonságokat, melyek a könyvtár jóvoltából, vagy közreműködésével váltak könnyen hozzáférhetővé. Mindezekkel az itt élők kulturális, tanulási, tájékozódási lehetőségei bővültek.
Czupi Gyula igazgató felhívta a figyelmet az új katalógusra, a könyvtár Facebookos oldalára, ahol a Gyermekkönyvtár és Olvasótábor csoportjában is elindult a párbeszéd és a programszervezés. Továbbá a 2012-ben 150 éve indult lap, a Zalai Közlöny digitalizált változatára, melynek mára mind a 70 ezer oldala (1862-től 1945-ig) elérhető a könyvtár www.zalai-kozlony.nagykar.hu honlapon. Zala első újságjának, a Zalai Közlönynek a digitalizálását az 1900-1904-es évfolyamokig 1999-ben kezdték el. Bár a Nagykanizsán kiadott Zala megyei lap első számai 1862-ben láttak napvilágot, a digitalizálást nem a kezdő évfolyamokkal, hanem a legkeresettebbekkel indították el. A város levéltára a II. világháború során leégett, anyagának nagy része elpusztult, így a Zalai Közlönyben írtak értéke megnőtt. Az internetes változat a város és a világ minden szegletében elérhetővé teszi a korábban gyűjteményükben csak egyetlen mikrofilm formában olvasható közlönyt. A digitalizálást a pályázati forrásoktól függően tovább folytatják majd.
Egy kísérlettel is éltek, a hagyományos régi polcok átszerelésével így másképpen mutatják meg a könyveket, s bíznak benne, talán ez is kedvet hoz a kulturális javak igénybe vételéhez. Az innovatív elhelyezéssel a könyvek kitettsége megnövekszik, a kerekesszékkel érkező látogató a legalsó és legmagasabb polcot is eléri. A legalsó polc döntött, nem kell melléguggolni. A leselejtezett, 50 forintért megvásárolható könyvek a bejáratnál láthatók az átalakított polcokon.

Insert failed. Could not insert session data.