Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.21 MB
2013-01-14 13:04:56
 Vasárnapi Zalai Hírlap 2013 01 13 002sz 01old - Mi lesz veled, mozgókönyvtár.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
635
3081
Vasárnapi Zalai Hírlap 2013. január 13. 2. szám 1. oldal - Mi lesz veled, mozgókönyvtár?

A HÉT SZTORIJA Az olvasók attól tartanak, az átszervezés hátrányosan érinti a szolgáltatást
Mi lesz veled, mozgókönyvtár?
Olvasók a gelseszigeti könyvtárban. Elöl Millei Éva, a háttérben pedig Hompó Kármen és Göcsei Katalin válogat a könyvek között kislányával, Gerencsér Zsófia Sárával
FOTÓ: SZAKONY ATTILA
Nagykanizsa - Nemcsak a múzeumi szervezetet, hanem a könyvtári rendszert is érinti az átszervezés. A polgármesterek és az olvasók a mozgókönyvtári szolgáltatást féltik, a szakma azonban optimista.
Horváth-Balogh Attila
Manapság egyfajta missziót tölt be a mozgókönyvtári szolgáltatás, különösen nálunk, az aprófalvas Zalában, ahol az egyik legfontosabb kapcsot jelenti a közeli városokkal. S nem utolsósorban a kistelepülésekre is elviszi a kultúrát, továbbá - még ha azt is gondolnánk, hogy az olvasás magányos tevékenység - közösségszervező ereje is van. A jól működő s immár az évek alatt bejáratódott mozgókönyvtár léte a kistelepülések polgármesterei szerint a változások miatt veszélybe került. A szakma viszont még kivár és optimista. Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója szerint az eddig tapasztalt összefogás sokat segíthet. A szakember vázolta az átalakítás lényegét is.
- Arról van szó, hogy a mozgókönyvtári ellátás eddig a többcélú kistérségi társulások feladatai közé tartozott, ezek a szervezetek azonban megszűntek vagy az év folyamán szűnnek meg - bocsátotta előre Kiss Gábor. - Emiatt a továbbiakban a mozgókönyvtárak kvázi működtetői a megyei könyvtárak lesznek. A finanszírozáshoz 1,7 milliárd forintot különítenek el az ország költségvetésében, amit a megyei könyvtárak fenntartója - esetünkben Zalaegerszeg önkormányzata -hívhat majd le februárban a településekkel megkötött szerződések alapján. A finanszírozás ehhez igazodóan sávos lesz majd, azaz településtől függő - hogy pontosan mennyi, azt ma még nem lehet tudni. Véleményem szerint mindenképpen kevesebb, mint a tavalyi, ám ebből is ellátható lesz a szolgáltatás.
Folytatás a 3. oldalon.

Insert failed. Could not insert session data.