Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz. 
6.09 MB
2016-01-07 15:02:27
 Zalai Hírlap 2016 01 06 004sz 01, 03old - Ötezren másolták - A Szentatya az áldását küldte.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
602
2256
Zalai Hírlap 2016. január 6. 4. szám 1, 3. oldal - Ötezren másolták - A Szentatya az áldását küldte

Ötezren másolták
Nagykanizsa (hba) - Ötezernél is több másoló fáradságos munkájával készült el ősszel a kézírásos Magyarok Bibliája, melynek első fakszimile kötetét az egyik másoló, és a helyi ötletgazda Csizmadia Tibor a városnak, illetve a könyvtárnak adományozta.
Dr. Benyik György szegedi plébános volt a kezdeményezés ötletadója, aki a Szent Gellért Templom építésének 40. évfordulója apropóján hívta a híveket az Újszövetség közösségi másolatának elkészítésére. „A kézírás kiveszőben van az ifjú nemzedékben, pedig a kézzel másolt szöveg jobban őrzi a hagyományt... Különösen fontos az európai kultúra meghatározó könyvének másolása a közösségi összefogás által" - írta akkor.
Rengeteg magyar közösség kapcsolódott be a munkába a világ több pontjáról, így nemcsak hazánkból, hanem például még Svédországból is. Katolikus, evangélikus baráti és munkahelyi közösségek, bíboros, alkotmánybíró, tanár, rendőr, sőt, még börtönlakók is vállalták a másolást. A nagy érdeklődésnek köszönhetően az Újszövetség szövegei viszonylag hamar elfogytak, ekkor folytatódott a munka az Ószövetséggel. (Folytatás a 3. oldalon A Szentatya az áldását küldte címmel.)
A Szentatya az áldását küldte
BIBLIA A kézzel készült másolat 5061 oldalas, mindenki egy oldalt írhatott
A kézírásos Biblia hasonmásának első kötete
A könyvtár nevében Czupi Gyula igazgató (balról) vette át az első kötetet Csizmadia Tibortól
(Folytatás az 1. oldalról.)
A kézzel másolt, gyönyörűen bekötött Magyarok Bibliáját a másolók küldöttsége októberben vitte el a Szentatyának. A római Német-Magyar Pápai Kollégiumban helyezték el, ahol egyébként az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről érkező kispapok tanulnak.
A Magyarok Bibliája öt kötetből áll, s 5061 oldalt tesz ki, ami azt jelenti, hogy ugyanennyi másoló kellett a létrejöttéhez, ugyanis mindenki csupán egy-egy oldalt másolhatott. A kézzel írott Szentírást - hogy Magyarországon is meglegyen - 10 kötetre bontották a szerkesztők, a 4 evangéliumot tartalmazó első kötet fakszimile kiadásban karácsonyra jelent meg. Egy példányhoz hozzájutott Csizmadia Tibor is, aki
annak idején Nagykanizsán kezdeményezte, hogy kapcsolódjanak be a másolásba a Jézus Szíve Plébánia Magvető és az Antióchia közösségeivel
(melyeket Némethné Horváth Emília és Kóré Péter vezet), az egyházmegyéből egyedüliként. A fakszimile kiadás első kötetét most a városnak, illetve a Halis István Városi Könyvtárnak adományozta, a Szentatya írásos áldásával együtt, amit a bibliamásolóknak és szeretteiknek küldött.
- Egy hívő ember számára Isten szavát továbbadni felemelő érzés, az meg főleg, hogy sok embert sikerült Nagykanizsán is a nemes kezdeményezés mögé állítani - hallottuk Csizmadia Tibortól.
A férfi azt is elmondta: megjelenik majd mind a 10 kötet, melyeket szintén a könyvtárnak adományoz.
Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója azt mondta: reméli, hogy az ajándékba kapott, kézzel írt kötet sokaknak okoz örömet.