Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
3.21 MB
2016-08-10 15:21:58
 Zalai Hírlap 1999 10 26 249sz 01,04old - Látogassák szívesen.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
465
1410
Zalai Hírlap 1999. október 26. 249. szám 1, 4. oldal - Látogassák szívesen

A cikk szövege:

Látogassák szívesen
Milliárdos könyvtárépítés alapkőletételi ünnepsége
Tüttő István — a körzet honatyái körében — az alapkőbe kerülő dokumentumokkal
Nagykanizsán az évezred utolsó nagyszabású, közel egymilliárd forintos befektetése a címzett állami támogatásból és helyi önkormányzati önerőből felépülő Városi Könyvtár új épülete, melynek alapkőletételi ünnepségére hétfőn került sor a Kálvin téren. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát képviselő dr. Visy Zsolt kulturális helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte: remélhetőleg olyan épület magasodik néhány év múlva, melyet szívesen fognak látogatni nemcsak a kanizsaiak, hanem mindazok, akik kíváncsiak arra, hogy mit sikerült az ezredfordulón a kultúra szolgálatában itt létrehozni.
— Nem hiszem, hogy a XXI. század a Gutenberg-galaxis végét jelentené. (Bővebben, hasonló címmel, a 4. oldalon.)
Látogassák szívvel
(Folytatás az 1. oldalról.)
— Szükségünk van az olvasásra, a könyvekre — mondta dr. Visy Zsolt. — Ha ez a beruházás három éven belül megvalósul, akkor látni fogják, hogy valóban érdemes volt várni, küszködni érte, mert a kultúra újabb templomát avathatják fel Nagykanizsán.
A könyvtár születésében a kormány jelentős részt vállalt: a több mint 900 milliós beruházási keretből csaknem 90 százalékot — 826 millió forintot—biztosít címzett támogatások révén — említette meg dr. Visy Zsolt, aki után Tüttő István polgármester hangsúlyozta:
— Nagy örömünkre szolgál, hogy a sok-sok fáradozás 1999. június 15-én pozitív eredménnyel zárult: a parlamentben elfogadásra került a Kanizsa könyvtárával kapcsolatos javaslat. Örülünk, hogy önkormányzatunk 86 millóval hozzájárulhat a létesítményhez, amely a vonzáskörzetben élők számára is sokat jelenthet.
A könyvtár tervezője, Zalaváry Lajos, a fővárosi Középülettervező Rt. főépítésze elmondta: dolgoznak a kiviteli és berendezési tervek elkészítésén; ezek megvalósításához a helyi cégek magas szintű munkával járulhatnak hozzá. Czupi Gyula könyvtárigazgató — aki szerint Nagykanizsa és környéke generációinak vágya válik valóra az új könyvtárral — kijelentette:
— Remélem, hogy Kanizsa és régiója szellemi városfalának egyik megjelenése lesz ez az épület, a benne megtestesülő érték pedig biztosíték arra, hogy itt a világ egyetlen szellemi mozdulata sem tud elveszni.
Kelemen Valéria

Insert failed. Could not insert session data.