Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz. 
1.29 MB
2017-10-11 14:09:45
 Zalai Hírlap 2017 10 07 235sz 16old - Gólyalábas árny a Muskátlinál.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
543
1833
Zalai Hírlap 2017. október 7. 235. szám 16. oldal

Gólyalábas árny a Muskátlinál
Közadakozásból készült el az alkotás
NAGYKANIZSA Egy közel 3 méter magas, gólyalábas figura árnyképe díszíti tegnaptól az egykori Muskátli cukrászda melletti ház falát Nagykanizsán.
Az alkotás létrejöttét a Halis István Városi Könyvtár működését segítő Könyvtárpártoló Alapítvány kezdeményezte, a mű közadakozásból készülhetett el - hangsúlyozta avatóbeszédében Czupi Gyula, a bibliotéka igazgatója.
- Az ezredfordulón kezdtünk el szisztematikusan gólyalábazni Nagykanizsán és azóta is így teszünk - bocsátotta előre az igazgató, aki egyben a Nagykanizsai Gólyalábasok vezetője is. - Méghozzá annak emlékére, hogy a 19. században gyakran változtak az esőzések hatására sártengerré a város utcái, melyeken a túlsó oldalra jutás is nehézkes volt - az ügyesebbek gólyalábbal segítettek magukon. A Könyvtárpártoló Alapítványnak köszönhetően 2017 gólyalábas évaddá válhatott, számos iskolába vihettük el a gólyalábazást. A programsorozatot Tarnóczky Attila helytörténész ötletéből egy ilyen gólyalábas figurával zárjuk, s emléket is állítunk vele a gólyalábazásnak.
A különleges alkotás avatásán gólyalábas fiatalok is részt vettek. hba
A gólyalábas gyerekek és a gólyalábazásnak emléket állító árnykép a nagykanizsai ház falán Fotó: Horváth-Balogh Attila

A cikk online változata:
https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kozadakozasbol-keszult-el-kulonleges-golyalabas-figura-2165943/