Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.41 MB
2019-02-20 10:01:11
 Zalai Hírlap 2019 02 20 043sz 13old - Testközelbe kerül a középkor.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
559
1389
Zalai Hírlap 2019. február 20. 43. szám 13. oldal

Testközelbe kerül a középkor

Kézzelfogható múlt a könyvtárban, vitrinek nélkül, rekonstruált tárgyakkal
HORVÁTH BALOGH ATTILA

attila.horvathbalogh@

zalaihirlap.hu

NAGYKANIZSA Mobil múzeum címmel Árpád-kori viselet- és eszközbemutatóra várják az óvodás és kisiskolás korú gyermekeket pénteken a Halis István Városi Könyvtárban.
A program szervezője Józsa Tibor könyvtáros, az iharosberényi Banderium Hungarorum Történelmi Hagyományőrző Egyesület vezetője, aki elmondta: a címbeli „mobil" kifejezés arra utal, hogy szakítani szeretnének a múzeumi hagyományokkal.
- A klasszikus kiállítóhelyeken a gyerekek gyakran csak töredékes tárgyakkal, például agyagedények darabkáival, vagy egy kard rozsdás maradványával találkozhatnak - fogalmazott Józsa Tibor. - Sokszor tehát nem láthatják eredeti formájában, egészben az adott korból származó leletet, így pedig nem feltétlenül tudják beazonosítani, hogy minek a része is volt például egy cserépdarab. Nálunk, a „mobil múzeumban" azonban a látogatók nemcsak a maguk valójában találkozhatnak a középkori viseletekkel, harci eszközökkel, fegyverekkel (melyek amúgy nem ásatási leletek, hanem aprólékos kutatómunka nyomán rekonstruált tárgyak), de fel is próbálhatják, kézbe vehetik azokat.
Józsa Tibor hozzátette: az általa vezetett Banderium Hungarorum a középkoron belül egészen pontosan a késő Árpád-korral foglalkozik, így annak a történelmi időszaknak az öltözékeit, fegyvereit tudják a közönség elé tárni. Ez azt jelenti például, hogy akkor még jobbára láncingeket használtak a harcosok, nem lemezpáncélokat, így az érdeklődők egyebek közt láncinget, sisakot ölthetnek magukra, továbbá kardokat és más fegyvereket vehetnek kézbe. S hogy kikre számítanak a szervezők?
- Elsősorban óvodásokra és kisiskolásokra, természetesen a szüleikkel együtt. Annál is inkább, mert néha az apukák jobban lelkesednek a bemutatón, mint a gyerekek, s ez magával ragadja utóbbiakat is - jelezte a könyvtáros szakember. - A legközelebbi alkalomra február 22-én 16.30-kor, azt követően pedig március 8-án, szintén 16.30-kor kerül sor.
Józsa Tibor (jobbra) segítségével sisakot próbál fel egy látogató Fotó: a szerző
A tárlaton az apukák sokszor jobban belelkesednek, mint a gyerekek

Insert failed. Could not insert session data.