Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.13 MB
2020-01-23 09:18:26
 Zalai Hírlap 2020 01 23 019sz 03old - Elődök emlékét őrzi a tábla.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
390
1281
Zalai Hírlap 2020. január 23. 19. szám 3. oldal

Elődök emlékét őrzi a tábla
NAGYKANIZSA Erdősy Eugénia primadonna és dr. Lékai Gyula ügyvéd emlékét márványtábla őrzi a Csengery-Kisfaludy utcai lakóháznál.

Kanizsa egykori nagyjainak a harmincéves Könyvtárpártoló Alapítvány állíttatott emléktáblát, amelyet tegnap avattak fel. Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója köszöntőjében jelezte: várostörténeti szempontból újabb, fontos táblával gazdagodott Nagykanizsa.
Az épülethez Kanizsa két ismert személyisége kötődött, Erdősy Eugénia, Európa-szerte ismert énekesnő és dr. Lékai Gyula ügyvéd. A primadonna életéről Kocsis Katalin nyugalmazott könyvtáros beszélt.
Elmondta: a Kisfaludy utcai lakóházban minden bizonnyal nem járt a tragikusan elhunyt koloratúrszoprán. Annak testvére, Erdősy Kornélia építtette a lakóotthont, vélhetően abból a jelentős örökségből, amelyet Eugénia a családra hagyott.
Az épületnek később másik tulajdonosa lett, dr. Lékai Gyula ügyvéd, a városi nemzeti bizottság 1956-ban megválasztott elnöke, akinek életpályájáról dr. Károlyi Attila önkormányzati képviselő, helytörténet-kutató beszélt. Jelezte: a forradalom leverése után tíz év börtönre, teljes vagyonelkobzása ítélték. Dr. Lékai Gyulát és Erdősy Eugéniát is tisztelet illeti meg az utókortól a városatya szerint, amelyet ezidáig nem kaptak meg. SZZS
Dr. Károlyi Attila önkormányzati képviselő, Czupi Gyula könyvtárigazgató és Kocsis Katalin nyugalmazott zenei könyvtáros az emléktábla avatásán. A kis képen a tábla látható Fotó: Szakony Attila

Insert failed. Could not insert session data.