Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
862.94 KB
2020-04-06 07:43:43
 Zalai Hírlap 2020 04 04 081sz 04old - Könyvtár digitálisan.png
 

image/png
Nyilvános Nyilvános
326
826
Könyvtár digitálisan
Diákoknak és pedagógusoknak is hasznos a rendszer
Korábbi képünkön Czupi Gyula azolo-foglalkozást tart gyerekeknek Fotó: ZH Archívum
NAGYKANIZSA Most, hogy a járványveszély miatt a közgyűjtemények nem látogathatók, a tantermen kívüli oktatásban is jól hasznosítható digitális tartalmait bővíti a Halis István Városi Könyvtár.
Emellett természetesen más érdekes tartalmak is felkerülnek a gyűjteményes honlapra, a nagykar.hu-ra, az olvasmányok kérdésekkel való friss felidézésével a szövegértést segítő és olvasásösztönzö azolo.hu-ra, illetve a könyvtár weboldalára, a hivk.hu-ra.
- Elsősorban azt emelném ki digitális tartalmaink vonatkozásában, hogy azok a pedagógusok, akik kötelező olvasmányt szeretnének a gyerekeknek feladni házi feladatnak, megtehetik ezt az azolo.hu-n is, hiszen az iskolai ajánlott vagy kötelező olvasmányok többsége az azolo.hu-n elérhető digitális változatban -bocsátotta előre Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója. - S ugyanezen a felületen megtalálhatók az olvasmányokhoz készített kérdéseink is, melyek kiválóan alkalmasak annak felmérésére, hogy a diákok vajon tényleg elolvasták-e az adott művet. A kérdéssorok végén a rend-szer jelzi az eredményt, amit a gyerek lefotózhat és elküldhet a pedagógusnak. Az általunk összeállított kérdéssorok egyébként alkalmasak a pedagógusok tehermentesítésére is, hiszen nem kell törniük a fejüket az ellenőrzés módján.
Az igazgató arról is beszélt: több évtizedes erőfeszítéseiknek köszönhetően rengeteg más hasznos olvasnivaló is található a könyvtár gyűjteményes internetes oldalain, a megújult hivk.hu-n és a nagykar.hu-n, melyek segítséget adhatnak abban, hogy az otthon maradás kényszerű időszakát tartalmasai! töltsük el.
- Az elmúlt időszakban a kollégáimmal nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a nyomtatott tartalmakat digitalizáljuk - folytatta Czupi Gyula. - Ennek köszönhetően százezret meghaladó helyi folyóiratoldal, várostörténeti értéket jelentő dokumentum, régi iskolai értesítő érhető el a nagykar.hu-n. S ha már várostörténet: nem lehet elégszer az olvasók figyelmébe ajánlani Tarnóczky Attila helytörténész "Hol, mi? Kanizsai házak és lakói" (hol-mi.nagykar.hu) című nagyszabású elektronikus munkáját, melyből a város szinte minden fontos és jelentős épületéről, helyéről érdekességeket lehet megtudni. Ebben az oktatási lehetőségen túl a városi identitás pozitív alakulásának a lehetőségét is látjuk. Tartalmainkat nagy számú levelezési partnerünknek is ajánljuk hírleveleinkben. melyekből - tekintettel a nem mindennapi időszakra - mostanság többet küldünk, és gyakrabban frissítjük Facebook-oldalunkat is. HBA

Insert failed. Could not insert session data.