Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.3 MB
2020-06-03 11:46:51
 Zalai Hírlap 2020 06 03 128sz 1,3old - Könyvtár a küszöbön akció.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
301
946
Zalai Hírlap 2020. június 3. 128. szám 1,3 oldal - Könyvtár a küszöbön akció

A járványügyi veszélyhelyzet enyhülésével lassan visszatér az élet a zalai könyvtárakba is.
A március közepe óta zárva tartó nagykanizsai Halis-könyvtárban tegnaptól különleges szabályok betartásával újra kölcsönözhetők könyvek - a részletekről Czupi Gyula igazgató beszélt.
Kigondoltak egy kölcsönzési formát a beiratkozott olvasók számára, amely lehetővé teszi az otthoni olvasást. A kikölcsönzött dokumentumokat nem áll módjukban visszavenni, ám ezért késedelmi díjat a veszélyhelyzet elmúltáig nem számolnak fel.
- A könyvek kiválasztásában segít az interneten elérhető katalogus.hivk.hu katalógusunk - részletezte Czupi Gyula. - Ezt követően legkönnyebben az olvasnek@nagykar.hu e-mail címen lehet a kölcsönzést megtenni. A levélben a kért, maximum 6 darab könyv szerzőjét és címét, valamint az olvasó nevét és olvasójegyének számát kell megadni. Munkatársaink az üzenetet feldolgozva kitűzik az időpontot, amikor az olvasó a könyveket átveheti a főbejáratunknál.
Czupi Gyula hozzátette: a 65 év feletti olvasók naponta 10 és 12 óra között érkezhetnek a Kálvin tér 5. alatti épület főbejáratához, míg a többi korosztályt 14 és 17 óra között várják ugyanitt. Az épület előtt az óvintézkedéseket szigorúan betartva, becsomagolt könyveket vehetnek majd át az olvasók. Továbbá azt kérik az érkezőktől, hogy várakozás közben is tartsák be a másfél méteres védőtávolságot. A csomag átvételekor kötelező a maszkviselés és a kesztyű használata, hiszen a könyvtárosok is odafigyelnek a védőeszközök hordására.
Az igazgató kiemelte még, hogy az intézményben az elmúlt időszakban sem állt meg az élet, munkatársaik a könyvtár falain belül, illetve otthoni munkavégzés keretében folyamatosan dolgoztak és dolgoznak. Czupi Gyula elmondta, hogy ebben a különleges helyzetben lehetőség nyílik olyan feladatok elvégzésére, amelyekre korábban idő hiányában nem volt mód. A kanizsai könyvtárosok között vannak, akik a leltárhoz kapcsolódó adminisztrációt végzik, mások a gyerekek körében népszerű „Azolo" olvasást népszerűsítő programjukat gondozzák és bővítik, illetve persze gőzerővel zajlik a könyvek, valamint újságok digitalizálása is.
A koronavírus terjedése miatt bevezetett egészségügyi veszélyhelyzet szabályainak enyhülése még nem vonatkozik a könyvtárakra. A kölcsönzés és a helyben olvasás lehetőségére még várni kell, de a bibliotékák különböző speciális módszerekkel igyekeznek addig is szolgáltatni olvasóiknak. így tett a megyeszékhelyen üzemelő Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár is, mely ezen a héten vezette
be a „Könyvtár a küszöbön" című akciót. Ennek keretében az otthonról is elérhető elektronikus katalógus segítségével előre kiválaszthatjuk a könyveket, amelyekre szükségünk van, s a könyvtár honlapján előjegyeztethetjük azokat. A gyakorlatban a kölcsönzés tegnapól úgy működik, hogy az intézmény munkatársai előre elkészítik a csomagokat, az olvasók pedig a bejáratnál, az épületbe be nem lépve vehetik át azokat. Az olvasók 10-15 perces különbséggel válthatják egymást. A könyvtár felkészült védőfelszerelésekkel, melyekkel a majdan visszavitt kötetek fertőtlenítése is megoldható. (A kölcsönzési időt rugalmasan kezelik, késedelmi díjat nem számolnak fel. Egy olvasó 5 dokumentumot vihet el egyszerre.)
Tóth Renáta igazgatóhelyettestől megtudtuk: csak erre a hétre több mint 100 olvasó jegyzett elő könyvet náluk, ami jelzi: sokaknak nagyon hiányzik az olvasás, illetve az oktatásban részt vevőknek a szakkönyvekre is szükségük van. Az előjegyzés tovább folytatódik, az olvasók és a könyvtárosok együttműködésével. AHZS, BB

Insert failed. Could not insert session data.