Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
3.58 MB
2020-07-30 11:13:45
 Zalai Hírlap 2020 07 24 172sz 16old - Tudós és kiváló író.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
339
705
Zalai Hírlap 2020. július 24. 172. szám 16. oldal - Tudós és kiváló író

Tudós és kiváló író
Kiállítást rendeztek Cholnoky Jenő emlékére
Kardos Ferenc és Gelencsér Gábor gyerekeknek mesélt Cholnoky Jenőről a megnyitón Fotó: Szakony
NAGYKANIZSA Kiállítás nyílt tegnap a Halis István Városi Könyvtárban a 150 éve született és 70 évvel ezelőtt elhunyt Cholnoky Jenő földrajztudós emlékére.
A kiállítás keretében a bibliotéka és Gelencsér Gábor nyugalmazott újságíró gyűjteményéből válogattak a szervezők Cholnokyval kapcsolatos dokumentumokat, zászlókat, képeslapokat, pénzeket.
- Cholnoky Jenő kiváló földrajztudósunk, a magyar földrajztudomány legnagyobb tudósainak egyike volt, aki hivatásából adódóan igen sokat utazott - bocsátotta előre a megnyitón Kardos Ferenc igazgatóhelyettes. - Leginkább Ázsiába, azon belül is Kínába, Mandzsúriába, Mongóliába, de járt Észak-Amerikában is. Kína-utazásai voltak a leghangsúlyosabbak, ezeknek köszönheti hírnevét. Nekünk könyveink vannak Cholnokytól, Gelencsér Gábor pedig rendelkezik zászlókkal, pénzekkel és képeslapokkal azokból az országokból, melyekbe a kutató valaha is eljutott; így született meg ez a kiállítás.
Kardos Ferenc jelezte: Cholnoky Jenő utazásai során több ezer kilométert tett meg gyalog. Művei a mai napig keresettek, mert nemcsak szakmailag nívósak, hanem közérthetőek és olvasmányosak is. HBA

Insert failed. Could not insert session data.