Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.11 MB
2020-10-06 13:55:49
 Zalai Hírlap 2020 10 03 232sz 04old - Emléktáblát kapott a zeneiskola.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
243
615
Zalai Hírlap 2020. október 3. 232. szám 4. oldal

Emléktáblát kapott a zeneiskola
Az ötletet a Nők Nagykanizsa történetében című előadás-sorozat adta
Az emléktábla állításában közreműködött, balról: Tarnóczky Attila, Büki Pálné, Kunics Zsuzsanna és Mikó-Baráth Franciska
Fotó: Benedek Bálint
NAGYKANIZSA A Halis-könyvtár előtt nemrégiben megtartott Nők Nagykanizsa történetében című előadás résztvevőinek kezdeményezésére tegnap emléktáblát avattak a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI épületén.
A jeles eseményen Czupi Gyula, a Halis-könyvtár igazgatója elmondta: az előadás kapcsán született meg az elhatározás a tábla állítására. Akkor a beszélgetőtársaik Büki Pálné, a Hölgyklub vezetője, Kunics Zsuzsanna és Mikó-Baráth Franciska, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusai, illetve Tarnóczky Attila helytörténész voltak. A kiszemelt háznak pedig érdekessége, hogy egy hölgy, 1886-ban özvegy Csima Jánosné Hayden Mária építtette. Kezdetben ott működött a városi és járási gazdakör, de más csoportok is helyet kaptak az épületben. Az asszony halála után nem sokkal, 1939-ben a város zeneiskolát alapított az épületben.
- Az avatást azért tartottuk október 2-án, mert ez alkalmat nyújt arra, hogy városunk történetének egy jeles napjáról is megemlékezzünk -folytatta a bibliotéka vezetője. - Kevesek tudják, hogy 1848. október 3-án Nagykanizsa lakói önállóan szabadították fel magukat a horvát megszállás alól, melyre a mai városlakók szintén büszkék lehetnek.
A táblaavatás kapcsán Büki Pálné elmondta: minden olyan kezdeményezés ami nőknek állít emléket, ami összekapcsolja őket, vagyis a múlt és jövő között hidat képez, abban a Honvéd Kaszinó Hölgyklubjának kötelessége részt vennie. BB

Insert failed. Could not insert session data.