Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.72 MB
2021-02-08 08:50:48
 Zalai Hírlap 2021 02 08 032sz 04old - Könyvek közt, környezettudatosan.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
279
634
Zalai Hírlap 2021. február 8. 32. szám 4. oldal

Könyvek közt, környezettudatosan

NAGYKANIZSA Pár éve csatlakozott a Halis István Városi Könyvtár a Jane Goodall Intézet „Passzold vissza, tesó!" című akciójához, azóta pedig további, a természetvédelemhez kapcsolódó programok részeseivé váltak.
S nincs megállás, folyamatosan bővítik ez irányú tevékenységüket.
- Mindez talán szokatlan egy könyvtártól, de úgy vélem, közintézményként fontos, hogy példát mutassunk, és megpróbáljuk formálni és jó irányba terelni a minket felkereső olvasók szemléletét. Ennél jobb tanítás nincs - bocsátotta előre Benke Dániel könyvtáros. - Az első ilyen „nagy projektünk" a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület által indított közös kampány, mely a „Passzold vissza, tesó!" címet viseli, és a háztartásokban „elfekvő" mobiltelefonok begyűjtését célozza. Ugyanis általában az a gyakorlat, hogy amikor egy mobiltelefon elromlik, az emberek otthon tárolják évekig, mert nem tudják, mit kezdjenek vele. Pedig micsoda kincs rejtőzik a fiókjukban! Ugyanis a mobiltelefonok előállításához szükséges koltán nevű ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, például gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák illegálisan, felemésztve élőhelyüket, az erdőket. Másrészt ezeken a területeken polgárháborús állapotok uralkodnak, amit mi itt, Európában el sem tudunk képzelni. Félkatonai, katonai milíciák (melyek a gyilkosságtól sem riadnak vissza) dolgoztatják a nőket és a gyerekeket. Ezt a rendkívül káros folyamatot szeretnék megfékezni az említett civil szervezetek azzal, hogy a már nem használt mobilokat az újrahasznosításuk érdekében összegyűjtik, a kurrens anyagok ismételt alkalmazásával talán némiképp mérséklődik az újabb és újabb mennyiségek kitermelése iránti igény. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakoztunk mi is, és az országszerte kialakított gyűjtőpontok egyike lett a Halis István Városi Könyvtár - meg kell mondanom, nagyon népszerű a kezdeményezés az olvasók körében. Nemrég ürítettük ki a gyüjtődobozt, melyben bárki elhelyezheti a
tönkrement mobiltelefonját, és 84 darab mobilt továbbíthattunk az intézetnek, össztömegük elérte a 8 kilogrammot - úgy, hogy tavaly a pandémia miatt többször volt zárva a könyvtár. Jó volt látni az idős néniket, akik nejlonzacskóba csomagolva hozták a régi mobiltelefonjukat, és őszinte örömmel dobták bele a gyűjtőbe... Természetesen idén is be lehet hozni hozzánk a tönkrement készülékeket.
Benke Dániel arról is beszélt: ezenkívül van használtelem-gyüjtőjük, továbbá népszerű az a szerepvállalásuk is, mely arról szól, hogy madarakat ábrázoló kitűzők vásárlásával az olvasók támogathatják a Magyar Madártani Egyesületet. Legújabb kezdeményezésük pedig a közszolgálati rádió riporterével, Varga Tündével közösen készített, a bibliotéka honlapjáról is elérhető Halis-podcast, amely a könyvtárról, kultúráról, szemléletformálásról szól.
- A következő tervünk, hogy a könyvtár nagy üvegfelületeire szeretnénk - mint a nemzeti parkokban - madarakat imitáló matricákat ragasztani annak érdekében, hogy tollas barátaink ne repüljenek nekik. Folyamatosan ötletelünk olyan dolgokon, melyek arra szolgálnak példaként, hogyan tud újra együtt élni az ember a természettel - zárta mondandóját a könyvtáros.
HORVÁTH-BALOGH ATTILA
attila.horvathbalogh@ zalaihirlap.hu