Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.96 MB
2021-04-12 15:21:40
 Zalai Hírlap 2021 04 10 082sz 01,03old - Kuckók a könyvtárban.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
221
567
Zalai Hírlap 2021. április 10. 82. szám 1,3. oldal

Húsz év hozadéka
NAGYKANIZSA A pandémiás korlátozások e heti enyhítésének még nem része a könyvtárak teljes újranyitása, így a dél-zalai olvasóknak is várniuk kell még, hogy megláthassák, a Halis István Városi Könyvtár munkatársai miként újították meg és szabták az olvasói igényekhez az intézmény belső tereit.
Czupi Gyula igazgató elmondta: az elmúlt időszak bezártsága arra is kiváló alkalmat kínált, hogy összegezzék a Kálvin téri könyvtárpalota átadása óta eltelt húsz évben összegyűlt könyvtárhasználati tapasztalatokat, és átültessenek ezekből minél többet a mába, a napi gyakorlatba. A cikk Kuckók... című folytatása a 3. oldalon olvasható.

Kuckók a könyvtárban
Az olvasói igényekhez igazítják a Halis szolgáltatásait
(Folytatás az 1. oldalról)
- Idén ünnepeljük a városi könyvtár fennállásának 70. évfordulóját is - magyarázta az igazgató. - A két kerek évforduló kiváló alkalom az összegzésre. Megállapíthattuk például, hogy húsz év alatt nagyot változtak az olvasói szokások, a könyvtárhasználat arányai, módja. Mindezt megpróbáltuk a kényszerű bezártság ideje alatt összefoglalni, és a konklúziók alapján újragondolni szolgáltatásainkat. Ebben nagy előny, hogy húsz éve sikerült olyan bútorzatra szert tennünk, ami nem csak árában volt verhetetlen, de mobilitásában is. Többféleképpen variálhatók, tetszés szerint alakíthatók az elemek.
Czupi Gyula kifejtette: az olvasók nagyon szeretik, ha egy könyvespolcok által határolt, kvázi zárt térbe úgymond „bekuckózhatnak" olvasni, tanulni. Ezért igyekeztek a könyvtárosok úgy átrendezni az intézmény belső terét, hogy a polcok közt továbbra is szabadon lehessen járni-kelni, ugyanakkor kialakuljanak az előbb említett „kuckós" helyek is. Tapasztalat volt az is, hogy az olvasók szívesebben választották a helyben olvasáshoz a könyvtár azon pontjait, melyek természetes megvilágítása jó volt. Ezért az új, bensőségesebb tereket most az ablakok közelébe helyezték.
- A nyitvatartási idő nagyobb felében ezeket a nap
fénye délről és nyugatról jól megvilágítja, bízunk benne, hogy az temlített helyeken nyáron sem lesz kellemetlenül meleg, amikor a nap magasan jár - tette hozzá a könyvtárigazgató, aki elárulta, hogy a könyveket is a könyvtári jelzet szerint 0-tól 9-ig emelkedő számsorrendben helyezték vissza a polcokra, így a teljes állomány egyszerűen „végigjárható". A folyóirat-olvasó pedig az emeletre került. -Aki a könyvárba lép, azt láthatja, hogy a polcok korábbi katonás rendjét egyfajta játékosság vette át, és valóban inspiráló terek, zugok jöttek létre. Mindezt reményeink szerint az olvasóink is mihamarabb megtapasztalhatják.
Végül az igazgató jelezte: jövő héten náluk is újraindulhat a „Könyvtár a küszöbön" szolgáltatás, ami jó jel a jövőt illetően. HBA

Insert failed. Could not insert session data.