Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
4.98 MB
2021-04-28 11:11:25
 Zalai Hírlap 2021 04 28 097sz 12old - Várva a 4 milliós küszöb átlépését.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
298
956
Rövid leírás | Teljes leírás (10.75 KB)

Zalai Hírlap 2021. április 28. 97. szám 12. oldal

Várva a 4 milliós küszöb átlépését

Zalában is készülnek az újranyitásra a szállodák, a kulturális és sportcentrumok
KÖRKÉP Amikor a beoltottak száma eléri a 4 milliót, új intézkedések lépnek életbe. Ezen intézkedések zöme védettséghez kötött. Szállodákat, kulturális intézményeket, edzőtermet kérdeztünk a nyitásról, az előkészületekről.

A szállodák nyitása kapcsán Zalakaroson Üsztöke Botond, a Karoslnvest Zrt. - Hotel Karos SPA vezérigazgatója elárulta: októberben zártak be a nagyközönség és az üzleti turizmus előtt is. Ez idő alatt nem tétlenkedtek, a Kisfaludy-programon keresztül 347 millió forintot nyertek felújításra, melyhez 650 millió forintot tettek hozzá, így jelentős rekonstrukciót hajtanak végre.
- A helyzet nehéz volt, elveszítettük a dolgozóink körülbelül 23 százalékát - árulta el az igazgató. - Most egyelőre nincs gond, az első nagyobb vendégforgalomra a pünkösd körüli időszakban számítunk. Kizárólag belföldi turistákat várunk, a külföldiek érkezése szeptemberre és októberre tehető. Létrehoztunk egyfajta chartát, melyben számos intézkedést lefektettünk. A város bízik abban, hogy hamarosan elindul a turizmus, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a turisták biztonságára és egészségére. Ezért a Zalakarosi Turisztikai Egyesület kezdeményezésére az önkormányzat és a Karosi Fürdő csatlakozik a kormány intézkedéséhez. Vagyis „Mire a vendégek jönnek, legyünk beoltva" kampányt indítottunk. Emellett az egyesületi tagok (szállodák, fürdő) egyeztetve a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatójával, dr. Brünner Szilveszterrel egy magatartási kódexet hoztak létre, mely elősegíti a turisták biztonságos pihenését.

Edzőterembe, uszodába, jégpályára a 4 millió oltás elérése után is csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek majd. Nagykanizsán a Fitpoint Mozgásmühelyben is készülődnek, mint azt Pintér Andrea vezető elmondta: május 10-re tervezik a nyitást, már alig várják ezt a pillanatot, ugyanis az elmúlt egy évből nyolc hónapot zárva tartottak.
- Kizárólag a jogszabályban előírt feltételekkel várjuk a vendégeiket, vagyis védettségi igazolvánnyal léphetnek be a terembe - folytatta. - Most úgy érzem, hogy a vendégeink 40-50 százaléka térhet vissza.

Czupi Gyula, a kanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatója érdeklődésünkre elmondta: még nagy a bizonytalanság, de a kollégákkal már igencsak várják, hogy találkozhassanak az olvasókkal.
- Gondolkodunk, hogy tudunk eleget tenni a jogszabályoknak, egyelőre ezek értelmezésén dolgozunk a szakmával és jogászokkal - bocsátotta előre Czupi Gyula. - Nagy kérdés, hogyan lehet majd különválasztani a kétféle közönséget, illetve hogyan ellenőrizzük az igazolvány meglétét, most ezekre keressük a válaszokat. Tehát készülünk, gondolkodunk, beszélgetünk a nyitásról, ami véleményünk szerint - látva a trendeket - legkorábban hétfőtől lehet, de még erről sincs biztos tudásunk. S természetesen, a fenntartó jóváhagyására is szükség van a könyvtárak újranyitásához.

A Hevesi Sándor Színház a tervek szerint egy hét múlva, május 5-én, szerdán tartja az első előadást a zárlat után. A Kölcsönlakás című vígjátékkal várják a közönség közül azokat, akiknek van már védettségi plasztikkártyájuk, ezt a jegyszedők kérik majd tőlük. Dr. Besenczi Árpád igazgató jelezte, bár nem lesz kötelező a maszk, ők ajánlják a nézőknek a viselését, ahogy azt is, hogy érkezzenek kicsit korábban, mivel a beengedés időbe telik majd. A nézőteret légtisztítóval fertőtlenítik, hőmérést nem kell eszközölni, de kézfertőtlenítésre mindenhol lesz mód, s a színészek (két kivétellel) is rendelkeznek már oltással. A következő bemutatót május 14-én tartják, az Elnémult harangok kerül színre, majd június 11-én a Legyetek jók, ha tudtok következik. Az évadot kitolják június végéig, a következőt pedig majdnem egy hónappal hamarabb kezdik. ...

Insert failed. Could not insert session data.