Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.89 MB
2021-07-01 14:06:43
 Zalai Hírlap 2021 07 01 150sz 04old - Megújuló könyvtárak.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
244
630
Zalai Hírlap 2021. július 1. 150. szám 4. oldal

Megújuló könyvtárak
HORVÁTH-BALOGH ATTILA
attila.horvathbalogh@ zalaihirlap.hu

NAGYKANIZSA Folytatódik a dél-zalai könyvtárfelújítási program, amelynek következtében újabb 3 kistelepülési bibliotéka szépülhet meg.
Az elmúlt években a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár pénzügyi finanszírozásával és a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár kivitelezésében számos kistelepülési könyvtár újult meg nemcsak külcsínében, hanem tartalmában, kínálatában is. Új, barátságos könyvtárbelső, kényelmes ülőalkalmatosságok, modern, ízléses polcok, megfelelő teljesítményű internetes számítógépek, aktuális könyvek és folyóiratok kínálata várja immáron az olvasókat például Eszteregnyén, Nagybakónakon és Gelsén. A program - melynek célja nyilván az, hogy minél többen felkeressék a könyvtárt és a faluban, községben élők olvassanak minél többet.
- A pandémiás időszak kicsit lassította a folyamatot, de a belső munkálatok tervezését el tudtuk indítani - bocsátotta előre Bognár Csilla, a Halis-könyvtár KSZR (könyvtárellátási szolgáltató rendszer) csoportjának vezetője. - Ilyenkor felmérjük, hogy mely kistelepülési könyvtáraknak van szüksége részleges, esetleg teljes bútorzatcserére, hol van a legrosszabb állapotban a könyvtári környezet. Idén ezért esett a választásunk Fűzvölgyre, Beleznára és Nagyradára. Minden átépítést és felújítást állomány-ellenőrzés előz meg, amikor átnézzük az állományt és a régi, elhasználódott, vagy nem olvasott könyveket szanáljuk. Ez történik az említett három település bibliotékájában is. A felújításra
fordítható összeget a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár biztosítja a kistelepülésekre fordítható normatívából. Ez az említett könyvtárak esetében egymillió forint.
Bognár Csilla hozzátette, az előkészítési fázisban felmérik azt is, hogy az említett könyvtáraknak mire van szükségük, elkészítik a szükséges terveket, megrendelik a bútorokat, s megkérik az érintett önkormányzatokat, hogy ha lehet, legalább egy tisztasági festést végezzenek el, járuljanak hozzá ennyivel a könyvtár megújításához.
- Tapasztalataink szerint az adott település lakóinak az okozza a legnagyobb örömet, amikor gyereksarkot alakítunk ki, ezt szívesen veszi szülő és gyermek egyaránt. így próbáljuk felkelteni a nebulókban az olvasás iránti vágyat már gyerekkorban. Tavaly Hosszúvölgyön sikerült egy nagyon szép, kellemes könyvtári helyiséget létrehoznunk és ott nőtt is az olvasószám - zárta mondandóját Bognár Csilla.

Kálóczi-Bognár Ágnes, Musztács Krisztián és Bognár Csilla a fityeházi könyvtár állományát ellenőrzi. Mindenhol elvégzik, ahol változik a könyvtáros személye, vagy felújítás előtt áll a bibliotéka
Fotó: Szakony Attila

Insert failed. Could not insert session data.