Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
425.27 KB
2021-09-22 10:29:08
 Zalai Hírlap 2021 09 22 220sz 01,03old - Népi kerámiák kiállítása.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
188
490
Népi kerámiák kiállítása
A könyvtár belső tere nem csak olvasgatáshoz kiváló
NAGYKANIZSA Vitéz Kósáné Wilcsek Klára gyűjtő népi kerámiáiból nyílt kiállítás tegnap a Halis-könyvtár Kálvin téri épületében.
Czupi Gyula igazgató elmondta: a bibliotéka belső tereit úgy rendezték át, ahogy azok nemcsak olvasáshoz kínálnak kiváló lehetőséget, de szinte vonzzák a mostanihoz hasonló kamarakiállításokat is. A tárlat szakmai hátterét Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum néprajzkutató -muzeológusa adta meg, aki a fazekasság történetérő mesélt a megjelent felnőtteknek és a Rozgonyi iskola hetedikeseinek. A cikk Fazekasok. .. címmel a 3. oldalon folytatódik.

Vitéz Kosa Miklós, a gyűjtő fia, valamint Gyanó Szilvia, vitéz Kósáné
Wilcsek Mária és Czupi Gyula a megnyitón FOTÓ: SZAKONY ATTILA
Fazekasok remekei
(Folytatás az 1. oldalról.)
- Agyagmíves ség és a kerámiakészítés mindig ott tud kialakulni, ahol van kellő mennyiségű és minőségű alapanyag, ami ebben az esetben az agyag - mondta a szakember. - Ahol nem volt tűzálló agyag - például az Alföldön ott egyszerűbb dolgokat, korsókat készítettek. A szakma vitatott kérdése, hogy Zalában létezett-e fazekasság. Minden bizonnyal igen, de a zalai fazekasok nem készítettek olyan díszes használati tárgyakat, mint amilyenekkel például az erdélyi Korondon találkozhatunk. Innét származó kerámiák is láthatók a kiállításon.
A látványos tárlat október 31-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében: hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között, illetve szombaton 9-től 13 óráig a Kálvin téri épület első emeletén. HBA

Insert failed. Could not insert session data.