Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.66 MB
2021-10-04 08:24:11
 Zalai Hírlap 2021 10 04 230sz 04old - Az olvasók ünnepe.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
206
849
Zalai Hírlap 2021. október 4. 230. szám 4. oldal

Az olvasók ünnepe
Hetven éve nyitotta meg kapuit a Halis-könyvtár
NAGYKANIZSA A 20 éves „új" könyvtárpalotában 70 évesek lettünk - e mottóval az olvasókat ünnepelték pénteken és szombaton a Halis-könyvtárban. A kettős jubileum alkalmából a legaktívabb olvasók oklevelet és könyvcsomagot kaptak.
Nagykanizsán 1951. május l-jén alapították meg a könyvtárat, a Kálvin téri épületbe pedig éppen 20 éve, október 1-jén költözött a bibliotéka. E kettős jubileum fontos az intézmény életében, s a könyvtárosok úgy döntöttek, a legaktívabb olvasókat ünneplik ekkor.
A programsorozat kezdetén, pénteken az aktív olvasók találkozhattak Kunics Zsuzsanna, Uzsoki Mária, dr. Lendvai Anna, Bakonyi Erzsébet, dr. Zsoldi Zoltán, Kocsis Katalin, Csicsek Anna, Vlaszák Géza, Büki Pálné és Babati Csaba szerzőkkel, akiknek a művei megtalálhatók a gyűjteményben.
- Szerettünk volna élő kapcsolatot létesíteni szerző és olvasó között, hogy újra beszélgessenek az emberek egymással - fogalmazott Czupi Gyula, a Halis-könyvtár igazgatója. - Ezenkívül bemutatjuk a belsőleg megújult tereinket, ahol például az ablak mellett, természetes fénynél lehet olvasni, de a következetes rendbe került kötetek között is lehet szemezgetni.
Oklevelet írt alá dr. Zsoldi Zoltán, a Magyar Gyufacímkék című háromrészes kötet társszerzője is, aki szerint kivételes alkalom, jó közösségkovácsoló esemény a mostani.
így érezte a fiatal olvasó, a kanizsai Sneff Patrícia is, szerinte nem mindennapi érzés egy könyv szerzőjével találkozni, aki rendkívül érdekes gyűjteményről számol be az írásaiban. Ez is mutatja, hogy még az internet sem tudhat mindent, ezért jó könyvtárba járni.
Szombaton Balogh László polgármester 70 emléklapot adott át és mellé a Nagykanizsai monográfia három kötetét egy-egy, különböző korosztályt képviselő olvasónak.
- A város lakóival együtt ünnepeljük a könyvtár születésnapját - mondta köszöntőjében Balogh László. - Ezért is éreztem fontosnak, hogy ez a három, Nagykanizsa történetét 1945-ig feldolgozó kötet a családi könyvtárakba is bekerülhessen - mondta, s megemlékezett Halis Istvánról, aki nyugdíjasként 1919-től hat évig gondozta az akkori múzeumot és könyvtárat. A kultúra része a bibliotéka, melyre minden korosztálynak figyelnie kell, hangzott el. BB
Tizedes Norbert (balról) Czupi Gyulától és Balogh Lászlótól vette át a kötetet
Fotó: Gergely Szilárd

Insert failed. Could not insert session data.