Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
3.99 MB
2021-10-11 15:32:32
 Zalai Hírlap 2021 10 09 235sz 11old - Szépségük örökké rabul ejt.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
220
725
Zalai Hírlap 2021. október 9. 235. szám 11. oldal

SZÉPSÉGÜK ÖRÖKRE rabul ejt

HORVÁTH-BALOGH ATTILA
attila.horvathbalogh@zalaihirlap.hu
A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban nyílt meg nemrég az a kiállítás, amely vitéz Kósáné Wilcsek Klára népikerámia-gyűjteményének legszebb darabjait vonultatja lel.
Vitéz Kósáné Wilcsek Klára sok mindent gyűjt. Szívének legkedvesebbek azonban a most kiállított népi kerámiák. A népi kerámia formában, színben és díszítésben a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb ága. Maga a fogalom olyan mindennapi használati tárgyakat takar, mint a kancsók, korsók, tálak, tányérok.
- Húsz-harminc éve kezdtem el népi kerámiákat gyűjteni, óriási a gyűjteményem, amiből ide most „csak" mintegy 150-et hoztam el - bocsátotta előre a gyűjtő. - Sok darabot őrzök a legéndás korondi kerámiából, van egy szép gyűjteményem a nagy hírű balatonfüredi keramikus, Pázmány József népi iparművész munkáiból, ezekre vagyok a legbüszkébb. Sajátos a színviláguk, amelyről rögtön felismerhetők. Tihanyban, egy vendéglátóhelyen is kiszúrtam a mester munkáját, egy tányért. Mondtam a tulajnak, hogy nagyon szeretném azt a darabot elkérni, hozok helyette három másikat. Végeztünk az ebéddel, s amikor felálltunk az asztaltól, odajött a házigazda, és nekem ajándékozta azt a tányért... Negyvennél több Pázmány-kerámia van a birtokomban, ami, azt gondolom, egyedülálló Magyarországon a magángyűjtők körében.
Klárának már akkora a gyűjteménye, hogy nem is tudja számon tartani, hány darabból áll. Több helyszínen tárolja őket, például a balatoni nyaralóban; kanizsai otthonában, s bizony, néha már nem bírja hová tenni az újabb szerzeményeket.
Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum néprajzkutató-muzeológusa szerint a népi kerámiák könnyen rabul ejtik az embert.
- A népi kerámiák a fazekassághoz, az agyagművességhez kapcsolódnak, hisz'' ezen mesterségek képviselői készítették a kancsókat, korsókat, tányérokat. Aki népi kerámiákkal kezd foglalkozni, az többé nem szabadul tőlük, mert óriási a forma-, motívum- és színgazdagságuk - szögezte le a szakember.
Az általa mondottakról bárki meggyőződhet a kanizsai bibliotékában október 31-ig, az intézmény nyitvatartási idejében.

A népi kerámia kifejezés tudományosnak hat, pedig egyszerű, mindennapi használati tárgyakról van szó, melyeknek azonban mindegyike egy kis műremek. A kellő komolyság mellett azért elfér a tréfa is - a jobb alsó kis képen látható emléktárgy például a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka" közmondás alapját adó történetet eleveníti fel

Az értékes tárlat egy részlete
Czupi Gyula, vitéz Kósáné Wilcsek Klára, Gyanó Szilvia és vitéz Kósa Miklós, a kiállító fia - aki maga is gyűjtő - a megnyitón
Fotók: Szakony Attila

Insert failed. Could not insert session data.